GN Lingewaard

5 oktober 2016

GN Lingewaard 5 oktober 2016


Haldersspektakel op 15 en 16 oktober

REGIO - Dit jaar is alweer de vierde editie van het Haldersspektakel. Zaterdag vanaf 12.00 uur beginnen we natuurlijk weer met de kindermiddag, met dit jaar wel een super leuk kinderprogramma, namelijk de interactieve kindertheatershow van het duo Troef. Ook is er rondom het podium weer van alles te doen zoals schminken en glitter-tattoos zetten.

Vanaf 16.00 uur gaan we iets nieuws doen, namelijk een Bandbattle! Hierbij nemen een aantal bands het tegen elkaar op om drie uur studiotijd te winnen. Het belooft een echt spektakel te worden. Er komen enkele coverbands, maar ook bands met eigen werk in verschillende genres/muziekstijlen. Vanaf 22.00 uur sluit de alom bekende band Rockfever uit Bemmel de avond af. Zondag is het weer tijd voor de voorspeeldag van MHS muziek. Alle leerlingen zetten hun beste beentje voor om er weer een spetterend optreden van te maken. Natuurlijk is iedereen weer welkom vanaf 10.00 uur in de tent om deze aankomende artiesten toe juichen. Als extraatje van dit weekend zal na de optredens van de leerlingen de band Alles uit Groesbeek deze middag afsluiten. Na het grote succes van vorig jaar hebben we besloten om ze op de gezellige voorspeeldag te laten spelen. Ze spelen eigen muziek in de stijl van rowen heze. Dit mag je dus niet missen. Dit evenement is helemaal gratis, dus het hele weekend gratis entree. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door al onze sponsoren. Check het hele programma en alle activiteiten op onze website: www.haldersspektal.nl.

Reprise van de hoogtepunten van A Century of Music

DOORNENBURG – Op zondag 6 november ontvangt harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg de Koninklijke harmonie Ons Verlangen uit Beverst (België). In de Sint-Martinuskerk in Doornenburg zullen beide verenigingen een uniek concert geven onder de naam 'The best of the Low Lands'.

De harmonie uit Doornenburg zal het eerste deel van het concert voor haar rekening nemen en daarmee als voorprogramma voor het Belgische orkest dienen. Dit voorprogramma zal grotendeels bestaan uit hoogtepunten uit het concert A Century of Music dat tijdens het feestweekend in juli is gespeeld. De harmonie wordt hierbij opnieuw uitgebreid met een combo bestaand uit piano, gitaar en basgitaar. Tevens hebben verschillende solisten ook deze keer weer toegezegd een optreden verzorgen, waardoor het publiek een afwisselend en onderhoudende voorstelling zal worden gepresenteerd.

Het grootse concert A Century of Music werd afgelopen juli met positieve reacties overladen. The best of de Low Lands is een eenmalige kans om hoogtepunten uit dit concert nogmaals mee te maken. Daarnaast is het voor muziekliefhebbers een mogelijkheid om dit optreden alsnog te bekijken mocht men afgelopen juli het concert hebben gemist.

De kaartverkoop voor dit concert is volop in gang. Het aantal beschikbare plaatsen voor dit concert is beperkt, waardoor er wordt aangeraden entreekaarten in de voorverkoop te kopen om zo verzekerd te zijn van toegang tot het concert. De kaarten kosten 5,- euro en zijn te koop bij Spar Witjes en het Ontmoetingscentrum in Doornenburg of te bestellen via secretaris@harmoniedoornenburg.nl.

Dames Platform Huissen

HUISSEN - Bent u ook zo benieuwd hoe dat vogeltje heet bij u in de tuin of dat mooie bloemetje in de berm? Op dinsdag 11 oktober heeft het Dames Platform Gerrit Jansen uitgenodigd om deze avond te verzorgen.

Vijfendertig jaar is Gerrit docent biologie geweest aan een scholengemeenschap in Arnhem. Als het even kon, ging hij met zijn leerlingen naar buiten om daar de natuur te beleven. Ruim tien jaar geleden heeft hij school vaarwel gezegd en is hij met zijn vrouw Carla gestart met het geven van natuurworkshops. Hij woont met Carla in de Hemelschen Boomgaard aan de Paddepoel in Angeren.
"En deze avond is hij bij ons te gast om u met andere ogen naar de natuur te laten kijken en luisteren. Ook kunt u zich ook deze avond opgeven voor weer een mooie dagtocht op woensdag 23 november."

De avond begint om 19.45 uur bij zalencentrum De Valom.

Informatieavond Vormsel 2016-2017

BETUWE - In het najaar van 2016 zal worden gestart met het vormselproject 2016/2017 in de parochies St. Benedictus en De Levensbron. De voorbereiding op het H. Vormsel is bestemd voor leerlingen van het eerste jaar van de brugklas van de middelbare school. De voorbereiding begint na de herfstvakantie en bestaat uit een gezamenlijk weekend en een aantal bijeenkomsten.

De voorbereiding wordt na de toediening van het sacrament van het H. Vormsel afgesloten met een uitstapje. Voor een belangrijk deel wordt gewerkt in kleine groepjes onder leiding van de werkgroepleden.

Ouders en aanstaande vormelingen zijn van harte welkom op de informatieavond die gehouden wordt op donderdag 13 oktober. De informatieavond wordt gehouden in Ontmoetingscentrum De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58 in Elst. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt ongeveer één uur.

Op deze avond krijgen kinderen en ouders informatie over wat het H. Vormsel inhoudt en hoe het programma van de voorbereiding in elkaar steekt. Aan het einde van de avond kan uw zoon of dochter zich inschrijven voor deelname aan de voorbereiding. Later tijdens de voorbereiding maken de kinderen zelf een definitieve keuze om het sacrament van het H. Vormsel te ontvangen.

Aanmelding voor de informatieavond kan op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur tot uiterlijk vrijdag 7 oktober via de secretariaten van de parochies; St. Benedictus, 0481 372959 of secretariaat@stbenedictus.nl EN De Levensbron, 0481 451371 of secretariaat@parochiedelevensbron.nl.

Genezen Juliëtte (12) helpt ernstig zieke kinderen

HUISSEN - Juliëtte kreeg leukemie toen zij 3½ jaar oud was. Om toch nog gewoon kind te kunnen zijn, liet Make-A-Wish Nederland haar liefste wens in vervulling gaan. Juliëtte zal op 2 oktober een vuist maken en door middel van een estafetteloop de kracht van de wens symbolisch doorgeven aan ernstig zieke kinderen.


De behandelingen met chemotherapie duurde twee jaar lang. Dit had grote gevolgen voor haar gemoedstoestand. Moeder: “Juliëtte liep bijna niet meer en tijdens de ziekteperiode zagen we geen lichtjes meer in de ogen van onze dochter”.

Make-A-Wish Nederland
Make-A-Wish Nederland zette de kleine strijder tijdens deze zware periode in het zonnetje en vervulde haar liefste wens: prinses zijn. Moeder: “Door de wensvervulling is Juliëtte emotioneel uit de negatieve spiraal gekomen. Ze straalde voor het eerst weer en ging zelfs rennen! Het was emotioneel om haar die dag weer te zien opbloeien”.

Juliëtte is nu een grote en gezonde meid van 12 jaar. Na ruim 5 jaar campagnekanjer te zijn geweest, is Juliëtte nu juniorambassadrice van Make-A-Wish Nederland. Dit houdt in dat ze regelmatig cheques in ontvangst neemt en haar verhaal vertelt. Ook maakt ze samen met haar zus schilderijen voor veilingen.

Wenstafette
Juliëtte gunt andere kinderen ook het positieve effect van een wensvervulling. Om nog meer kinderen kracht te geven voor de toekomst, loopt zij mee met de wenstafette bij Kasteel Groeneveld in Baarn. De eerste editie van deze estafetteloop vindt plaats op 2 oktober. Voormalig wenskinderen gaan gezamenlijk zoveel mogelijk rondjes rennen.

Sponsoren kan via www.wenstafette.nl.

Ingezonden brief

Dit schrijven is naar aanleiding van een fietspad over een schitterend stukje struinpad in de Gendtse polder.

Een nieuwsbrief speciale editie over de Gendtsche polder en een info avond 12 september j.l., en vooral hoe de Gendtsche polder er straks uit gaan zien, het betreft een relatief klein gebied, dus niet de hele polder, voor slechts 5 miljoen euro inclusief 500.000 euro van de gemeente Lingewaard.

Altijd gedacht dat de Gendtse polder er voor de dieren en fauna was, maar nee hoor, het moet een toeristisch trekpleister worden met een natuurlijk fietspad van 1,5 meter breed over de Kaakse Dam en er komen bankjes. Op het fietspad mogen wel scootmobielen komen, geen bromfietsers? en geen scooters? Op 16 september een wandeling gemaakt over de Kaakse Dam, 31 blikjes 0,5 liter bier, De Gendtse Polder 25 stuks, stukje Waalstrand 10 stuks en langs de dijk 9 stuks. De weg steenfabriek richting Kommerdijk 2 vollen A.H. zakken met afval tussen de mais, een thermoskan in het weiland, vlak voor oprit dijk enkele grindtegels. Na 16 september wederom een dumping in sloot van hout en pallets en op het Waalstrand barbecuespullen en 24 flessen en blikjes, totaal weer opgeruimd 102 stuks. 12 jaar verder, een resultaat van meer dan 43.000 flessen en blikjes, exclusief de vele dumpingen in de Gendtse polder van tuin/wietafval, ventilators, stofzuigers, tuinstoelen, etc. Het fietspad zal er helaas komen, bij wethouder Sluiter nogmaals mijn bezorgheid geuit over de bankjes bij de Kaakse Dam, zal op mijn verzoek nogmaals naar gekeken worden en met het college worden besproken. Ze hebben overal aan gedacht, behalve over de handhaving van onze polder. Of de polder een toeristisch trekpleister of blikvanger zal worden, of Waalweelde Polderleed zal worden, de toekomst zal het leren. Gelukkig ook nog zilverreigers, jonge lepelaars en struiken vol met rode bessen gezien.

De gemeente Lingewaard gaat zowel in de Gendtse als Bemmelse polder het serviceteam inzetten om een nog beter inzicht te krijgen over het zwerfafval en dumpingen, een snelle reactie 28-09-2016 op mijn schrijven,en actie van wethouder Johan Sluiter.

Jan Meeuwsen Gendt.

Heeft carnaval nog toekomst in Doornenburg?

DOORNENBURG - Op deze vraag moet 12 oktober een antwoord komen. Die avond is er om 19.30 uur een openbare bijeenkomst in het Schuttersgebouw van Doornenburg, waar initiatiefnemers aan kunnen geven wat zij in de (nabije) toekomst aan carnavalsactiviteiten willen organiseren in Doornenburg.

Deze bijeenkomst wordt gehouden omdat de voltallige Raad van 11 van carnavalsvereniging De Riensplitsers unaniem heeft besloten de steek te laten vallen en ook het huidige bestuur heeft aangegeven zijn functies neer te leggen. Als eerste zal die avond het huidige bestuur van de C.V. met de achterliggende redenen voor deze drastische besluiten komen. Het is dan vervolgens niet de bedoeling om te gaan zwarte pieten of terug te kijken naar het verleden. Doel van de avond is namelijk om te bepalen of er in de nabije en wellicht verdere toekomst carnaval gevierd blijft worden in Doornenburg. Dit betreft dan natuurlijk zowel carnaval voor de jeugd alsook carnaval voor volwassenen. Alle initiatieven zijn op voorhand welkom. Als dit plannen voor 'losse' festiviteiten zijn is dat prima, als een nieuwe/andere lichting carnavallisten de C.V. voort wil zetten met een nieuw bestuur en een nieuwe Raad van 11 moet dat ook kunnen. Hierbij wordt daarom aan iedereen die iets wil doen voor het carnaval in Doornenburg gevraagd om 12 oktober om 19.30 uur in het Schuttersgebouw aanwezig te zijn, zodat één en ander meteen praktisch ingevuld en afgesproken kan worden.

Nieuws van Platform Gendt

GENDT - Het inloopspreekuur is elke éérste donderdag van de maand (nu 6 oktober) van 19.00 tot 19.50 uur. Deze wordt gehouden in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

U mag zonder afspraak binnen lopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en krijgt alle aandacht en wordt zonodig doorgestuurd naar de Gemeente en of Politie. Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar informatie@platformgendt.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels etc. kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111.

Bent u dat enthousiaste platformlid, dat wij zoeken? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl. Voor meer informatie over de platforms in Lingewaard - dan kunt u de vernieuwde- gezamenlijke websites gemeente Lingewaard inzien: www. wijkplatformslingewaard.nl verder klikt u op Gendt, daarna Website Platform Gendt en zo komt u op de website van Platform Gendt.

Van Kerk naar Theater 35

BEMMEL - Het kredietvolk: Ben Sloot is op Strijdhagen op het tuindersbedrijf van zijn vader in '28 geboren. Deze had een warenhuis van 1500 m², twee knikkassen met druiven en hij bouwde nog een bloemenkas om er onder andere Aronskelken te kweken.

"Op school kreeg ik les van meester Wierink, veel zangles en zo kwam ik ook bij het kerkkoor. De kerk speelde vanuit de opvoeding in al zijn facetten door het dagelijks leven, ik ben er altijd bij betrokken gebleven, geef het niet op. Na het boekhouddiploma behaald te hebben, ging ik zaterdags op cursus naar Cuyk en kreeg daar les in het bankwezen. De Boerenleenbank begon in ons woonhuis, pa startte als plaatselijk bureauhouder (zie Historische Kringblad mei 2016) en in'42 werd hij kassier. Het was schrijfwerk met de pen en carbonpapier. Aanvankelijk kregen de agrariërs het melkgeld van 'Melkerij Lent' retour in de melkbussen, gewoon aan de straat. Later kregen wij lijsten van de melkerij en zetten de boeren bij ons een handtekening en kregen geld in de hand. Daarna werden rekeningen geopend en werd het loon overgemaakt. Destijds fietste ik tweemaal in de week met een tas geld naar Haalderen, om daar zitting te houden, nu rijd ik zo'n 40 km op een dag op de E-bike voor de aardigheid.

Vroeger heb ik in het dorp veel sociale functies vervuld en in besturen gezeten. In het kerkbestuur zat ik zo'n 15 jaar en bij het afscheid kreeg ik een bijbel. Toen ze mij vroegen om ambassadeur te worden heb ik volmondig ja gezegd. Ik ben heel blij, dat de kerk behouden kan blijven en maatschappelijk veel betekenis kan hebben. Bij veel mensen ben ik op bezoek uitgenodigd en heb soms verwacht, maar ook onverwacht veel of geen geld gekregen. Daar moet je tegen kunnen. Voor die gulle gevers heb ik grote bewondering en ook voor de vrijwilligers, die al die uren in de kerk maken. Dan denk ik: er wonen een hele boel goeie mensen in Bemmel.

De kerk moet ruimte bieden voor plaatselijke culturele ontwikkeling van de gemeenschap. Kermis en danspartijen ben ik niet zo voor, al zal het exploitabel moeten blijven. Lezingen, een cultureel verhaal met gehalte waar mensen iets aan hebben en lol, een lach in de kerk, is mijn idee."

Ingezonden brief


Moord in De Ward

Nederland is een goed land. Gemeente Lingewaard/Bemmel een actieve levendige gemeenschap. Het gebied De Ward een unieke groene stek waar oud en jong zich kan verpozen. In deze mooie zonnige septemberdagen laat een meerkoet zich verleiden en bouwt nogmaals kunstig haar nest, bijgestaan door het mannelijk exemplaar. Behoedzaam heeft ze zich genesteld om nog eens een broedsel groot te gaan brengen. Eigen en vertrouwd als het paar is in dit gebied is,ligt het nest goed zichtbaar vlak naast de loopbrug.
Totdat...Na enige dagen wordt het nest aangetroffen, de meerkoet is dood, kennelijk gewelddadig vermoord, met een stok...


Even zorgvuldig als de meerkoet haar nest bouwde, bouwden natuurvrienden van Stichting Bemmel Natuurlijk langs het Meester Kees Belevingspad van wilgentakken een prachtig vogelkijkscherm. En nu... Er staat nog één klein stokje, de rest drijft doelloos en slordig rond in het water van de Ward...
Het Wielerpark De Ward is 24 uur per dag voor iedereen een lustoord. Kennelijk bezoeken in de donkere uren duistere figuren deze plaats. Moord en vernielzucht is hun manier van recreëren. Wie helpt mij mee deze figuren te vinden om ze te leren wat recreatie in de natuur betekent?

Met vriendelijke groet, Alie
A.H.Verbaas, Bemmel

Hengelsportvereniging Lotus Vulgaris

DOORNENBURG - Zondag 25 september werd er voor de laatste wedstrijd gestreden voor het Koningschap.

Er waren liefst vijf kandidaten die nog kans hadden op te titel. Uiteindelijk was het Henk Mazen die met de eer ging strijken, met een totaal van 47450 gram. Henk was in juni ook al Keizer geworden met 8200 gram. "Dus hebben wij in Henk de terechte winnaar van deze dubbele titel."

IKC Het Drieluik – De Vlindertuin op vossenjacht

HUISSEN - Vrijdag 23 september hebben alle kinderen van groep 1 tot en met 8 van IKC Het Drieluik – De Vlindertuin in het centrum van Huissen (en heerlijk in het zonnetje) vossen gezocht. Het thema van de vossenjacht was de kermis.

Zo was er een heus spookhuis, een oliebollenkraam, de sterkste man, een kermis-dj, goochelaar en dergelijke te vinden. Natuurlijk kon er ook al even stiekem een kijkje genomen worden bij de eerste attracties van de kermis. Door heel veel hulp van ouders en opa’s/oma’s is het gelukt om ’s ochtends de kinderen van de groepen 1 tot en met 4 met de auto af te zetten in het centrum en na afloop weer naar school te brengen. Ook hebben veel ouders geholpen met het begeleiden van de groepjes en/of in de huid van een ander personage te kruipen. Het was een zeer geslaagde dag. Op de website www.dalton-drieluik.nl zijn foto’s te vinden van de vossenjacht.

Jonge Kracht krijgt duidelijkheid verplaatsing

Jonge Kracht zit niet te wachten op verplaatsing naar de Polseweg. De locatie is te krap. (foto Sjaak Veldkamp)

HUISSEN – De accommodatie van Jonge Kracht opknappen of verplaatsen en nieuwbouw. Binnenkort komt er meer duidelijkheid. Wethouder Theo Janssen van sportzaken verwacht deze maand het onderzoek af te kunnen ronden of verplaatsing naar de Polseweg financieel haalbaar is. Jonge Kracht blijft liever op de huidige stek, zegt voorzitter Lambert Nijenhuis.

Kernvraag is, levert verkoop van grond voor woningbouw voldoende geld op om Jonge Kracht een nieuw maar kleiner sportcomplex aan te kunnen bieden. Jonge Kracht kampt al ruim 10 jaar met een verouderde accommodatie, De kleedkamers zijn zo slecht dat nieuwbouw het enige antwoord is. De dakbedekking van alle gebouwen is hard aan vervanging toe. De ‘tijdelijk’ gehuurde kleedkamers staan er al ruim 7 jaar en het C-veld moet grondig opgeknapt worden. Liefst met kunstgras, zegt Nijenhuis.

Jonge Kracht zit niet te wachten op verplaatsing naar de Polseweg. De locatie is te krap. (foto Sjaak Veldkamp)

Mocht de verkoop van grond voor woningbouw onvoldoende geld opleveren, dan kiest het college voor renovatie in combinatie met nieuwbouw. In de begroting is hiervoor 1 miljoen euro vrijgehouden. De werkzaamheden zouden dan volgend jaar kunnen starten. Het streven is om de renovatie in 2018 af te ronden. Vooralsnog hoopt het college dat een projectontwikkelaar op een deel van het sportcomplex woningen wil bouwen. Het C-veld blijft beschikbaar voor Jonge kracht. Daarom blijft volgens voorzitter Lambert Nijenhuis ook het opknappen van dit veld op de agenda, bij wel of niet gedeeltelijk verplaatsen.

Mocht verplaatsing voordelen opleveren, dan komt het college met een aangepast voorstel bij de gemeenteraad. In de wandelgangen doemt al bij voorbaat oppositie op

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 11 oktober - 17.30u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28, Bemmel

Woensdag 12 oktober - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 13 oktober - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

SWL en Bloem en de Week van de Toegankelijkheid

LINGEWAARD - Ook in 2016 willen SWL en Bloem tijdens de Week van de Toegankelijkheid laten zien hoe belangrijk het is dat mensen met een beperking net als iedereen mee kunnen doen. De Week van de Toegankelijkheid loopt in 2016 van 3 tot en met 8 oktober. Het motto van de Week is dit jaar 'Aan tafel'.

Hoe toegankelijk is de horeca voor mensen met een beperking of chronisch zieken? Dat is het thema van de Week van de Toegankelijkheid 2016. Mooie gelegenheid voor Stichting Welzijn Lingewaard en Brasserie Bloem om de handen ineen te slaan.

Mensen met uiteenlopende beperkingen lopen helaas nog steeds tegen belemmeringen aan als ze net als anderen aan tafel willen gaan. Denk aan ontoegankelijke restaurants, onbegrijpelijke informatie op menukaarten en personeel dat niet goed weet hoe ze kunnen meedenken met oplossingen voor mensen met een beperking of een chronische ziekte. Bij Brasserie Bloem werken mensen met een beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt zelf in de keuken en bediening. Zij weten dus als geen ander hoe lastig dit kan zijn. SWL en Brasserie Bloem hebben de aandacht gevestigd op de begrijpelijkheid van de menukaart. Als pilot is de borrelkaart aangepast met foto’s zodat mensen die niet of lastig kunnen lezen, makkelijker hun bestelling kunnen doen. Niet alleen handig voor de gasten maar ook voor het bedienend personeel. Bij Brasserie Bloem snijdt het mes dus aan twee kanten.

De borrelkaart wordt op 7 oktober tijdens de vrijdagmiddag borrel (17.00-18.30 uur) in gebruik genomen. Allen worden van harte uitgenodigd om de nieuwe borrelkaart te komen uitproberen bij brasserie Bloem, Markt 34 in Bemmel (0481 842384).

Scheidsrechters in eigen jacks

BEMMEL - Afgelopen week zijn de scheidsrechters van MhcBemmel800 voorzien van uniforme jassen door sponsor Yes Energie.

De spetterende paarse jacks zorgen er voor dat de scheidsrechters voortaan altijd direct herkenbaar zijn voor spelers en publiek. Yes Energie heeft zich voor drie jaar bereid verklaard het scheidsrechterkorps van jacks te voorzien. MhcBemmel800 en Yes Energie zijn bijzonder blij met het resultaat.

Lezing Jheronimus Bosch

DOORNENBURG - Op zondag 16 oktober is er in kasteel Doornenburg de lezing 'Jheronimus Bosch doorgelicht' door Prof. Ron Spronk.

De schilderijen van Jheronimus Bosch werden jarenlang nauwkeurig onderzocht en gedocumenteerd ter voorbereiding van de grote tentoonstelling in 's-Hertogenbosch. De onderzoeksmethoden en voorbeelden van belangrijke resultaten worden zondag 16 oktober uit de doeken gedaan door Prof. Ron Spronk, lid van het Bosch Research and Conservation Project.

De voorstelling wordt ondersteund met lichtbeelden. Marjan de Haer speelt op haar harp. Ontvangst 13.30 uur, einde lezing 15.40 uur. Toegangsprijs: 12,50, € 10,00 voor vrienden van Kasteel Doornenburg en 7,50 euro op vertoon van studentenkaart. Reserveren via administratie@kasteeldoornenburg.nl of 06 10395449.

Column

Woorden

Ik heb een vriendelijk aanbod van wethouder Helga Witjes zonder goed argument afgeslagen. Beetje sneu. Maar ach, gehakketak over woorden of niet alles zeggen is politiek eigen. Terug naar huis dacht ik er over na. Ik had toch iets langer moeten nadenken. Dit gebeurde me ook toen ik als twintiger op bezoek was bij muoike (tante) Insje in Fryslân. Hoewel opa Jacob Veldkamp en oma Siebregje in Friesland zijn geboren was het mijn eerste bezoek richting het kille noorden. Dat was een misvatting. Ik heb sindsdien ervaren dat Friezen aardige en gastvrije mensen zijn. Even voor de beeldvorming. Twee zonen van Insje en Okke van Altenburg bezaten in het Fryske plakje Osingahuizen een hei- en loonbedrijf. Muoike (tante) Insje woonde bij haar zonen in. Ik heb er mogen logeren, samen met mijn vriendin, waar ik nu meer dan 40 jaar getrouwd ben. 's Avond zijn we in Sneek uit geweest. 's Morgens zaten we aan de ontbijttafel met muoike Insje. De oude tante sprak enthousiast maar nauwelijks een woord Hollands. Wolle jimme ús bedriuw sjen. Ik begreep dat ze een vraag stelde. Ik gokte en gaf een negatief antwoord. Oeps, mijn vrouw redde de conversatie, want muoike Insje wilde aan ons het bedrijf (bedriuw) laten zien. Te snel met antwoorden was ik ook bij wethouder Witjes. Zij wilde dolgraag ruim uitleg geven over de gepresenteerde begroting 2017. Een jubelbegroting. Goede zorg, betere verkeersveiligheid, sportcomplexen aanpakken, dalende schuldenlast en minimaal 120 statushouders krijgen een fijn en veilig thuis in Lingewaard. En dat alles zonder lastenverhoging! Zal ik verder gaan, vraagt Helga met een vriendelijke stem. Er was geen woord Fries bij, dus ik zei dat ik de rest van het jubelverhaal thuis al gelezen had. Beetje sneu, dacht ik achteraf. Maar zo gaan ze ook in de politiek met elkaar om. Elkoar aftroeven op wurden en niet alles sizze (zeggen), zouden ze in Fryslân zeggen. Jubelbegroting? Gemeende woorden schieten me tekort.

Sjaak

Vogelvereniging Onder Ons Gendt

GENDT - Sinds januari is het tentoonstellingsgebouw van vogelvereniging Onder Ons Im Weisen Rossel gesloten. Familie Tinneveld zijn we als vereniging dankbaar, dat we van de zaal gebruik mochten maken en de gastvrijheid.

De nieuwe lokatie is nu SKC De Leemhof in Gendt. De Heer M. van den Bergh zijn we dankbaar dat we als vereniging weer jaren vooruit kunnen om een vogeltentoonstelling te organiseren.                        

De openingstijden van de onderlinge en streektentoonstelling zijn: vrijdag 4 november van 20.00 tot 22.00 uur, zaterdag 5 november van 10.00 tot 22.00 uur en zondag 6 november van 10.00 tot 17.00 uur. Vogelliefhebbers en belangstellenden zijn welkom aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

Herenzitting 27 november in Providentia Gendt

GENDT - Op zondag 27 november wordt de veertiende herenzitting in Gendt gehouden in de Providentia in Gendt. Tijdens deze Herenzitting zal weer een keur aan artiesten voorgeschoteld worden. Zoals gebruikelijk staan lach, dans en zang centraal.

De herenzitting Gendt is een herenzitting met een knipoog, maar van de bezoekers wordt wel verwacht dat ze komen in een net pak, het liefst in een smoking. Elk jaar staat er ook een motto centraal. Een motto waaromheen de artiesten zullen acteren. "Dit jaar zal dat zijn 'Het is goed-zo!' doelend op het geweldige programma wat u voorgeschoteld zal worden. Lokaal, regionaal en nationaal talent zal het podium betreden in een snel afwissend tempo en met een knipoog! Zorg dat u erbij bent, nu het nog kan! Kaarten zijn te bestellen bij Han Derksen (06 51343807, handerksen@kpnmail.nl ) of Theo Aaldering (06 51765437 Th.aaldering@gmail.com).

Hutaf 1 overklast koploper Zwolle

Luca Goris en Nova Brethouwer tijdens hun spannende dubbelpartij

HUISSEN - Na de moeizame overwinning van vorige week op Swift speelde Hutaf 1 afgelopen zaterdag in en tegen Zwolle. Het team van koploper Zwolle, vorig jaar nog uitkomend in de hoogste landelijke klasse, kon het niet bolwerken tegen een gemotiveerd Hutaf. Max Hubers, Mats Janssen en Ricco Gerritsen deelden met 9-1 een enorme dreun uit en namen daarmee de koppositie over van hun directe tegenstander.


In Geleen speelde Hutaf 2 in Landelijk C zijn eerste uitwedstrijd tegen Kluis. Het werd een spannende wedstrijd met wisselende kansen. Het team uit Huissen werd op sleeptouw genomen door Joeri van Ekeren. Hij won al zijn partijen. Teamgenoten Anne van Bolderen wist twee wedstrijden te winnen en Bram Schutte één.
Voor dames 1 stond in de 2e divisie de uitwedstrijd tegen Klimaatgroep Stars 1, uit het Groningse Middelstum, op het programma. De Hutaf dames beloonden zichzelf, na de lange reis, met een 8-2 overwinning. Debutant Iris Brouwers wist zich met twee winstpartijen knap staande te houden. Na twee speelronden en evenzovele overwinningen staat Dames 1 bovenaan.
In Huissen speelde Hutaf 9 in de 5e klasse zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Tegenstander was het sterke SKF 9 uit Veenendaal. Sophie Bongers en Floris Koerts wisten, ondanks goed spel, helaas geen wedstrijd te winnen. Luca Goris en Nova Brethouwer wonnen beide één enkelspel. In het dubbelspel wisten Luca en Nova in de beslissende game een 7-2 achterstand om te zetten in een 12-10 overwinning. Daarmee werd de wedstrijd met 7-3 gewonnen door de bezoekers.

Luca Goris en Nova Brethouwer tijdens hun spannende dubbelpartij

De Nationale Sportweek bij Zonnekinderen

LINGEWAARD - Vorige week stond alles in het teken van sport bij Kinderopvang Zonnekinderen. Nu wordt er al iedere dag gesport, maar deze week was extra bijzonder. Het was namelijk De Nationale Sportweek. De Nationale Sportweek is een initiatief van NOC*NSF met als doel sporten en bewegen te promoten. Tijdens deze week lieten we zien dat sporten niet alleen gezond is, maar ook heel leuk.

Sport in de spotlight was dan ook het thema afgelopen week bij de BSO's De Zon, De Volle Maan en Het Sterrenbos in Huissen. Samen met sportcoach Jan-Willem waren de kinderen de hele week te vinden op de velden van voetbalvereniging Jonge kracht. Elke dag stond er een uitdagende tienkamp klaar, waarbij kracht, snelheid, mikken en behendigheid centraal stonden. De kinderen deden fanatiek en enthousiast mee en aan het eind van de middag werden ze beloond voor hun inzet met een echt, officieel sportcertificaat waar ze hun scores op terug konden vinden.

Het was een geslaagde en vooral een sportieve week! Naast sport nemen bij Zonnekinderen ook de pijlers Natuur, Cultuur en Multimedia een belangrijke plaats in bij het activiteitenprogramma op de locaties. Meer weten? Kijk dan op onze website: www.zonnekinderen.nl of volg ons op Facebook.

Stille getuigen van oorlogsbombardement op Doornenburg, 72 jaar geleden

DOORNENBURG - Maandag 2 oktober 1944. Op deze dag werden in het zuiden van ons land diverse plaatsen bevrijd, heel anders was het in oostelijk Betuwe. Hier werd, in de nasleep van de Slag om Arnhem, hard gevochten. Huissen werd door de geallieerden zeer zwaar gebombardeerd.

Ook in Doornenburg vielen die dag vele bommen; 20 burgers werden dodelijk geraakt. Ook woonhuizen werden vernield. Kleine stille getuigen herinneren nog aan die bloedige maandag. Ruim een week later werden alle inwoners gedwongen te evacueren, alles achterlatend. Wie hierover meer wilt weten, is van harte welkom op de werkavond van de Historische Kring Doornenburg, dinsdagavond 11 oktober, 19.00 uur, Ontmoetingscentrum. Ook is nog steeds verkrijgbaar ons themanummer “Hebben we nu oorlog?”. Info@historischekringdoornenburg.nl.

Iedereen is ook welkom op dinsdagavond 25 oktober. Dan helpt Willem Rasing ons een handje bij het opstellen van een stamboom.

Tweede lustrum deBol Middeleeuwse Wandeltocht

DOORNENBURG - Op zaterdag 8 oktober zal voor de 10e keer door stichting deBol de Middeleeuwse Wandeltocht worden georganiseerd vanaf kasteel Doornenburg.

Deze (individuele) tocht met routeafstanden van 25 en 17,5 km is geen gewone wandeltocht, maar wordt extra gezellig doordat er onderweg een koffiepauze zal zijn bij Fort Pannerden en er gestruind kan worden door de Klompenwaard en de Gendtse polder.

Bovendien zullen alle wandelaars lunchen bij of in de NH Kerk aan de dijk in Gendt en zal iedereen een herinnering aan deze tocht uitgereikt krijgen door de lieftallige jonkvrouwen bij kasteel Doornenburg, die tot slot ook nog een drankje aanbieden.

Vanwege de verzorging onderweg is vóórinschrijving noodzakelijk. Inschrijven kan tot uiterlijk 5 oktober! Het inschrijfgeld bedraagt (inclusief koffie, lunch en drankje) 15 euro.

Startlocatie: kasteel Doornenburg, Kerkstraat 27 te Doornenburg. Starttijden: 25 km: 09.00 – 09.45 uur / 17,5 km: 09.30 – 10.15 uur. Het startbureau sluit om 16.30 uur. Kom ook meewandelen en geniet van de prachtige locaties en de natuur in de Gemeente Lingewaard. Informatie: stichting deBOL; 0481 461422 of 06 54975063; www.debolbemmel.nl.

Huisbezoeken Galm Lingewaard geslaagd

LINGEWAARD - Naar aanleiding van de uitnodiging aan inwoners van de gemeente Lingewaard in de leeftijd van 65 – 80 jaar uit Angeren en wijk Zilverkamp in Huissen zijn in de week van 26 tot en met 30 september de huisbezoeken geweest. Deze huisbezoeken vonden plaats bij adressen die niet hadden gereageerd op de uitnodiging. Vol enthousiasme zijn de tien vrijwilligers langs de deuren gegaan en hebben nog veel twijfelaars over de streep kunnen trekken tot deelname aan Galm Lingewaard.In de vooraankondiging van de uitnodiging stond dat de vrijwilligers de adressen van degenen die niet gereageerd hadden, zouden bezoeken. Echter het deel dat niet gereageerd had op de uitnodiging was te groot om in één week allemaal te bezoeken. Daarom kan het zijn dat mensen die een bezoek hadden verwacht omdat ze nog met vragen zaten, geen bezoek hebben ontvangen. Mochten er nog mensen zijn met vragen of twijfels hebben of dit project wel geschikt is voor hun, neem contact op met de buurtsportcoaches van SWL, Nick van der Ham of Melissa Davina, zij staan u graag te woord. Dit kan via 088 2552550 of n.vanderham@swlingewaard.nl of m.davina@swlingewaard.nl.

Het project is een beweeg- en gezondheidsproject voor volwassenen die aan hun fitheid en gezondheid willen werken en nog niet voldoende bewegen. Met Galm Lingewaard verwacht SWL veel inwoners te bereiken en de sportparticipatie onder volwassenen te verhogen. SWL leidt het project Galm Lingewaard dat financieel ondersteund wordt door ZonMw.

Lingewaard Energie start project op De Borgwal

LINGEWAARD - Basisschool De Borgwal start energiebesparingsproject De knop om met spectaculaire aftrap in Diergaarde Blijdorp.

Op uitnodiging van Lingewaard Energie en Waterspaarders gaan 75 bovenbouw leerlingen op 13 oktober naar de Nationale Waterspaarders Dag in Rotterdam. Op deze dag zullen leerlingen van De Borgwal een belofte overhandigen aan prinses Laurentien van Oranje. Leerlingen doen de belofte aan de prinses om zelf korter te douchen, maar ook hun omgeving daarin te motiveren. Hiermee leveren we vanuit Lingewaard een bijdrage aan de nationale deal van 5 miljard liter warm water besparen in het komende jaar.

Samen met leerlingen uit Rotterdam en Zaanstad doen de Lingewaardse leerlingen een wereldrecordpoging om synchroon het nieuwe douchelied van Jamai met hem te zingen.

Lingewaard Energie gaat samen met school stichtingen Atos, Batavorum en De Linge dit schooljaar aan de slag met duurzaamheid op alle basisscholen van Lingewaard. Leerlingen krijgen gastlessen, gaan zelf op zoek naar energievreters en helpen mee de school door te lichten op energieverbruik.

In een Oogopslag

woensdag 5 oktober
09.30 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters

vrijdag 7 oktober
10.00 u. Kapel Gouden Appel Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters 1e vrijdagviering.

10.00 u. Sancta Maria Huissen, Eucharistieviering met Aalmoezenier Crolla 1e vrijdagviering.

zaterdag 8 oktober
13.30 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Gezamenlijke doopviering met Pastoor Peters en kinderkoor Spetters

15.30 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Gezamenlijke doopviering met Pastoor Peters

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastor Hulleman en Gemengd koor De Levensbron.

19.00 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor Gezamenlijke ziekenzalving voor Angeren en Huissen

zondag 9 oktober
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor Exotherm.

woensdag 12 oktober
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters

19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Maria-LOF met Pastor Hulleman en het Herenkoor

Gendtse Ouderenvereniging viert zestigjarig jubileum

GENDT - Het zal wel toeval zijn maar feit is, dat de start van de Gendtse Ouderenvereniging samenviel, met de invoering van de Algemene Ouderdomswet ofwel de AOW in 1956. Gegevens uit het archief vermelden, dat enkele weknemers van de Gendtse steenfabriek De Zandberg in oktober 1956 in de toenmalige zaal Schaars 'Het Witte Paard' bijeen kwamen, om te proberen een vereniging voor 65-plussers op te richten.

Het werd al snel duidelijk dat er binnen de Gendtse gemeenschap belangstelling was voor een dergelijke vereniging. Ruim 200 mensen gaven aan, lid van deze vereniging te willen worden en dat ook daadwerkelijk deden. Het eerste bestuur werd mede gevormd door personen die ook al een bestuursfunctie vervulden bij de toenmalige coöperatieve verbruikersvereniging DEL (Draagt Elkanders Lasten) gevestigd op de hoek Dorpstraat / Langstraat. Initiatiefnemer en ook al voorzitter van genoemde coöperatie Willem Nissen, werd de eerste voorzitter van de vereniging die de naam Bejaardenbond aannam. Enige voorwaarde om lid te kunnen worden was de minimum leeftijd van 65 jaar.

In de beginjaren bestonden de jaarlijkse activiteiten uit enkele feestavonden kompleet met live muziek, enkele consumpties en verloting. Aantekeningen uit die tijd geven aan dat het er altijd bijzonder gezellig en druk was. Hoogtepunt van het jaar vormde de Sinterklaasavond kompleet met Sint en z'n knechten.

Jammer genoeg zijn er uit de beginperiode 1956 tot 1970 erg weinig aantekeningen in het archief te vinden. Evenzo van 1977 t/m 1982. Wat wel vermeld wordt zijn de voorzitterwisselingen. Zo is te lezen, dat Willem Nissen na negen jaar de voorzittershamer overgaf aan Gradje Berns die, zo wordt vermeld heel wat fietsbanden heeft versleten voor 'zijn' bond. De bejaardenbond kende nog andere bekende Gendtenaren als voorzitter onder meer Jo van Rijn en Bernard Goossen. Onder diens leiding kwamen de eerste statuten van de vereniging tot stand en vond ook de inschrijving bij de Kamer van Koophandel plaats.

Vervolgens was ook Riet Ederveen-Cleijne enige jaren voorzitter. Zij zorgde er mede voor, dat het aantal activiteiten werd uitgebreid met onder andere themabijeenkomsten en er kwam een speciale carnavalsmiddag. Ook erg in trek was in de jaren zeventig de jaarlijkse bustocht waar zo'n 250 mensen al lang van te voren naar uitkeken en die bij thuiskomst muzikaal onthaald werden door de harmonie en door kinderen, kleinkinderen en belangstellenden vrolijk werden toegewaaid.

Vanuit de landelijke KBO is in de beginjaren en ook nog rond 1990 geprobeerd om de vereniging onderdeel van de landelijke KBO te laten zijn. Er moest echter teveel contributie afgedragen worden en er waren ook teveel verplichtingen met betrekking tot de programmering, dat besloten werd zelfstandig te blijven met een eigen koers en programma.

Volgende week het vervolg van 60 jaar Ouderenvereniging Gendt en de feestelijke viering hiervan.

Vleiskeuren en kermisverloting digitaal met Volharding

HUISSEN - Bijna kermis. Donderdagavond. Dat is vleiskeuren in Huissen. Maar ook de kermisverloting van muziekvereniging Volharding. De kermisverloting ziet er dit jaar anders uit dan we gewend waren. Geen notaris op het podium. Die had de trekking eerder op de dag al digitaal gedaan. Dan mis je wel wat officieels, maar Volharding kan wel extra's doen waar het goed in is. Muziek maken.

Vorig jaar kon de slagwerkgroep niet optreden vanwege het slechte weer. Dit jaar kon het weer niet beter. Het leek wel een zomeravond op 22 september. De slagwerkgroep wist met een paar prima stukken het publiek al naar het podium op het Raadhuisplein te lokken.

Na het optreden van de slagwerkgroep gaf het A-orkest een stevig concert. Lekker muziek zoals: Eres Tu, een paso doble (Don Pedro) een paar lekker in het gehoor klinkende marsen en een thema uit The game of thrones.

De kermisverloting is ontstaan uit de behoefte van de vereniging geld in te zamelen om de kosten van vereniging te kunnen betalen. De kosten van instrumenten, uniformen, docenten en dirigenten zijn aanzienlijk en worden voor een belangrijk deel betaald van het geld wat we jaarlijks ophalen tijdens de donateursactie op het Zand en omstreken. We zijn ook blij met de gemeentelijke subsidie. Maar de kermisverloting is voor Volharding ook onmisbaar geworden.

De grote finale om 21.00 uur trok veel publiek. Met het uitreiken van wat oorkondes die natuurlijk werden toegelicht met fraaie woorden werd de slotceremonie een aardige belevenis.

Dank aan de sponsoren: Sfeervol Wonen Hermsen & Hermsen, Keurslager Mom en Drankenhandel Degen, Tankstation Hegeman Huissen. En Profile Ouwerling in Huissen die met de Stichting Vrienden van Volharding de hoofdprijs, net als vorig jaar hebben gesponsord.

De winnende nummers zijn: Prijs 25: lot nr. 2360, Prijs 24: lot nr. 4341, Prijs 23: lot nr. 3177, Prijs 22: lot nr. 4228, Prijs 21: lot nr. 5649, Prijs 20: lot nr. 1103, Prijs 19: lot nr. 7150, Prijs 18: lot nr. 2018, Prijs 17: lot nr. 0035, Prijs 16: lot nr. 4296, Prijs 15: lot nr. 3190, Prijs 14: lot nr. 0444, Prijs 13: lot nr. 4360, Prijs 12: lot nr. 7405, Prijs 11: lot nr. 3519, Prijs 10: lot nr. 0001, Prijs 9: lot nr. 6699, Prijs 8: lot nr. 2676, Prijs 7: lot nr. 5401, Prijs 6: lot nr. 1437, Prijs 5: lot nr. 0223, Prijs 4: lot nr. 5580, Prijs 3: lot nr. 1658, Prijs 2: lot nr. 0883, Prijs 1: lot nr. 4015, Extraprijs: lot nr. 0345, Extraprijs: lot nr. 7495 waardebon t.w.v. € 25,00. Extraprijs: lot nr. 3383 waardebon t.w.v. € 100,00, Hoofdprijs: lot nr. 3100 Fiets t.w.v. € 1.000,00. Drukfouten voorbehouden

De uitslag van de trekking staat ook op www.volhardinghuissen.nl.

Oranje Fonds steunt Buurtkeuken SWL

LINGEWAARD - De verhuizing van Stichting Welzijn Lingewaard in januari van dit jaar is succesvol gebleken. De toeloop naar het ParticipatiePunt, Over & Weer kledingruil, de Ruil(boeken)kast, koffieochtend, Repair Café, Vrijwilligerssteunpunt is toegenomen.

Ook de samenwerking met partners die in het pand gehuisvest zijn: Driestroom, Ribw, Siza, Rijnstad, Bewonersraad Lingewaard, HAN krachtige kernen werpt zijn vruchten af. Er worden snel verbindingen gelegd tussen de partners, zo kan een hulpvraag compact en snel opgepakt worden zonder dat inwoners van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Met het toegenomen aantal gebruikers in het pand en de wens om een Open Eetcafé/ activiteiten rondom samen eten en voeding op te zetten (de Buurtkeuken), is de kleine keuken niet meer toereikend. De zoektocht naar financiering werd ingezet voor een kleine verbouwing om een grotere keuken te realiseren.

Half augustus kreeg SWL het geweldige bericht dat het Oranje Fonds de Buurtkeuken een bedrag van 10.000 euro toekent. Hiermee kan een start gemaakt worden met de verbouwing.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met 31 miljoen euro zo’n 9.300 initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt onder andere gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

De eerste Floris uitgereikt aan Remie Aleven

DOORNENBURG - Tijdens de vrijwilligersdag van Kasteel Doornenburg is de allereerste waarderingsaward uitgereikt aan de directeur van het Kasteel, Remie Aleven.

Ook burgemeester Schuurmans was aanwezig op deze zonovergote zondag, zij sprak de ongeveer 50 vrijwilligers toe en sprak haar enorme waardering uit voor deze dames en heren, zonder hen geen kasteel. Tevens werd een nieuw fenomeen geïntroduceerd, zijn de De Floris, deze award voorstellende een burcht van in brons gegoten werd voor de eerste keer uitgereikt door de voorzitter van de stichting, Eric Feijen.

Remie is al actief op het Kasteel vanaf 2003, heeft diverse functies bekleed en is nu al een tijdje directeur van kasteel Doornenburg. Remie is altijd met hart en ziel bezig het kasteel draaiende te houden, heeft vele stormen doorstaan, maar heeft zijn passie en drive niet verloren. De Stichting tot behoud van Den Doornenburg wil hem op deze manier danken voor zijn inzet en loyaliteit.

Kunst & Vliegwerk bij Theater De KiK in de Kultuurklup

ELST - Tijdens deze wervelende improvisatietheater-voorstelling spelen de ervaren acteurs allerlei humoristische, spannende, hartverscheurende en absurde scenes.

Waar de scenes over gaan, dat is de grote vraag. Aan de hand van suggesties uit het publiek of gegeven situaties door de regisseur, gaan de acteurs improviserend verkennen wat er gebeurt. Iedere voorstelling is daardoor compleet anders.

Hoe de voorstelling er uiteindelijk uit zal zien? Dat is ook voor de spelers een verrassing… Eén ding is zeker: het wordt een improvisensationele show op zaterdag 8 oktober, aanvang 20:00 uur. Meer informatie op www.theaterdekik.nl en www.kunstenvliegwerk.nl. Reserveren kan via: reserveren@kunstenvliegwerk.nl.

Aspirantenteams Tweestroom winnen

GENDT - Tweestroom-jongens-mixe-JC1 ontving V.V.Lingewaard-JC1 en verloor alleen de tweede set.(25-14/13-25/25-20/25-20) Weer een zege.(3-1)

Meisjes-MB1 ontmoette Gemini-MB3 en won de 2de en 4de set nipt.(25-23/27-25) De andere set werden ruimer gewonnen.(4-0) Tweestroom-MA3 ontving Dos-MA2 en werd verrast in de 1ste set. Hierna had men nagenoeg geen tegenstand.(3-1) Jongens-mixe-JB1 ontmoette Isala'77-JB1 en won ruim deze strijd.(25-12/25-15/25-15/25-13) Een fraaie overwinning.(4-0)

Tweestroom-MA1 ontving Isala'77-MA1 en mocht na een goede strijd een tweede overwinning boeken.(4-0) Gezien de setstanden had het alleen in de derde set wat moeite met de tegenstander.(25-11/25-10/25-17/25-09) Meisjes-MC1 ontving Boem.Komeet-MC1. Ook hier werd de tweede set verloren. (25-14/13-25/25-20/25-20) Dit was een fraaie overwinning voor deze meiden.(3-1)

Tweestroom-HS1 speelde uit bij Vocasa-HS6 en was duidelijk de baas in deze strijd.(12-25/12-25/19-25/07-25) Dus een ruime overwinning.(0-4)

Dames-DS1 ging op bezoek bij Ikaros-DS1 en had een zware dobber aan dat team. Deze had een goede verdediging, wat nogal wat punten opleverde. Over en weer werden de sets gewonnen, waardoor de vijfde set de beslissing moest brengen. Die ging nipt verloren.(25-22/24-26/25-17/17-25/15-13). Mooi 2 punten voor de stand.(3-2)

Tweestroom-DS2 bezocht Vocasa-DS8 en won de eerste set ruim. De tweede en derde set werden nipt gewonnen.(23-25) kennelijk waren de kracht op, maar de winst was er.(1-3)

Dames-DS4 ontving Trivos-DS6 en was niet opgewassen tegen dit team, speelde toch goed mee.(0-4) Tweestroom-DS3 ontmoette DVOL-DS1 en had alleen in de vierde set tegenstand.(25-17/25-17/25-18/25-21) Een mooie overwinning.(4-0) Dames-DS5 ontving Trivos-DS7 en wist de eerste en tweede set nipt te winnen.(25-23) Hierna was de tegenstander de meerdere.(2-3)

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal geheel gratis.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies en dergelijke hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: Op zaterdag 8 oktober van 14.00 – 16.00 u in het Kantoor SWL, Cuperstraat 9, Bemmel. De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk en kosteloos alternatief in je eigen woonplaats is.

Geslaagde sportweek bij Op de Korrel

BEMMEL - Schietsportvereniging Op de Korrel Bemmel kan tevreden terugkijken op een geslaagde Nationale Sportweek 2016. Met een Schietdate tijdens de Sport Speed-date rondom sporthal De Bongerd en Eska, de 22e Kruisboogmarathon, de vrije inloop tijdens de verenigingsavonden, de eerste thuiswedstrijd van onze dartploeg en natuurlijk de KNSA-promotiewagen tijdens de Creatieve Koopzondag in Bemmel, was er een goede promotie voor zowel de vereniging als de schietsport.

Mede door de nieuwe promotiematerialen als de folders en zogenoemde banners, waren de promotielocaties mooi aan te kleden en de voorbijgangers goed te informeren. Er waren veel bezoekers, die voor het eerst of opnieuw kennis gemaakt hebben met deze “Sport om bij stil te staan”.

De daarop volgende try-out bij de vereniging werd bezocht door een aantal extra geïnteresseerde jeugd en senior deelnemers; een schot in de juiste richting! Maar deze try-out avond is natuurlijk niet de enige avond waarop geïnteresseerden welkom zijn, en het aanbod om de eerste twee maanden gratis deel te nemen blijft gewoon staan. Is de schietsport ook iets voor jou of wil je gewoon eens zien wat onze vereniging inhoudt? Kom dan gerust langs op de dinsdag- of vrijdagavond. En maak je vooraf een afspraak, dan kun je direct wat schoten doen. Want om echt te weten wat het is, moet je de schietsport beleven!

"Kijk voor meer informatie op www.svopdekorrel.nl en welkom bij onze vereniging!"

Opening Taekwon-Do dojang

BEMMEL - Taekwon-Do Academie Gelderland heeft afgelopen donderdag de eerste training van het seizoen gehad.

De gymzaal (dojang in het Koreaans) De Hoenderik in Bemmel is deze zomer compleet verbouwd. Voor diverse gebruikers zijn er aanpassingen gemaakt. Waaronder ook aanpassingen voor de Taekwon-Do club. Spiegelwand, instructieplaten, stootzakken behoren nu tot de fataliteiten.

Bij de opening waren de wethouder van sport en de voorzitter van de taekwon-do bond ITF Royal Dutch aanwezig. Met bijna 100 Taekwon-Doins is er de eerste avond meteen flink gewerkt. De club biedt vanaf dit seizoen ook boksfit aan. Voor meer informatie zie www.tagelderland.nl.

Rommelmarkt bij Cantilene

Foto: Cantilene

HAALDEREN - Gemengde Zangvereniging Cantilene uit Haalderen organiseert op zaterdag 8 oktober een gezellige Rommelmarkt in Dorpshuis De Tichel in Haalderen.

Tussen 11.00 en 17.00 uur staan in De Tichel de ‘rommeltafels’ ingericht met allerlei zolderopruimingsspullen van de leden van het koor. Bent u op zoek naar dat ene speciale kopje, dat prachtige oude boek of dat bijzondere fotolijstje? Wie weet vindt u het op zaterdag 8 oktober in De Tichel in Haalderen!

Loop gerust eens binnen en kom gezellig snuffelen in allerlei goederen die worden aangeboden!

Sprookjesfestival op Kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - In de herfstvakantie, van 22 tot en met 30 oktober is er in kasteel Doornenburg een prachtige voorstelling in het kader van het Sprookjesfestival.

De titel van de voorstelling is 'Draken van Dromen'. Het is een voorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar. Vier keer per dag is er een interactieve tocht door het kasteel van ongeveer een uur. De entree per persoon is 5,00 euro per persoon. Het is van belang om te reserveren om teleurstellingen te voorkomen. Reserveren kan alleen via de website www.kasteeldoornenburg.nl.

Vreedenhoff zoekt ex-medewerkers

REGIO - Drie huidige en twee ex-medewerkers van verzorgingshuis Vreedenhoff in Arnhem hebben het initiatief genomen een reünie te organiseren.

Deze vindt plaats op zaterdag 17 november 2017 van 14.00 tot 18.30 uur in de kerkzaal van Vreedenhoff. Zij zijn op zoek naar ex-medewerkers die in de periode van 1975 tot 2010 op Vreedenhoff hebben gewerkt. Aanmelden kan via reunievreedenhoff@gmail.com.

Jaarlijkse feestavond De Snoek Gendt

GENDT - Op 22 oktober houdt hengelsportvereniging De Snoek Gendt haar jaarlijkse feestavond. Een spetterende avond waar de koning en de koningin 2016 gehuldigd worden.

De avond zal gehouden worden bij De Klok Horeca Gendt. Tijdens deze avond zal er live muziek aanwezig zijn, waarop lekker gedanst kan worden. Ook zal er weer een heerlijk buffet klaarstaan, en is er natuurlijk de traditionele loterij met zoals altijd weer prachtige prijzen.

De avond begint om 20.00 uur, de entree is voor leden en partner gratis, intrducées betalen 7,50 euro. Opgeven kan bij secretaris Bert van Vorsselen.

Protestantse Gemeente Huissen Frederik, een herfstverhaal

HUISSEN - Mijn kleindochter stuurt een appje: "Opa, volgende week is het kinderboekenweek. Wil jij in mijn klas komen voorlezen uit jouw lievelingsboek?"

Ik denk dat ik het prentenboek 'Frederick' van Leo Lionni meeneem. Een herfstverhaal nu de dagen korter, kouder en donker worden. Mensen maken de beweging naar binnen toe. In veel verhalen keert dit thema terug. Een muizenfamilie is druk bezig om van alles voor de winter te verzamelen in voorraadholletjes. Maar Frederick zit stilletjes voor zich uit te kijken. “Waarom werk jij niet? Ik werk wel, ik verzamel zonnestralen voor de koude donkere wintertijd. Ik verzamel kleuren voor als alles grijs en grauw wordt. En woorden voor de lange stille avonden.” Als de winter valt en de nootjes en bessen zijn opgepeuzeld, worden de dagen steeds stiller, leger en grijzer. “Doe jullie ogen maar dicht, dan stuur ik zonnestralen! Zie je het? De blauwe korenbloem, de rode klaproos en het gele graan. En luister naar mijn klein gedichtje: straks komt de lente er weer aan, dan wordt het weer een leventje van zonneschijn en graan.
Mooi, die dierenfabels. Dieren met menselijke trekjes, bedoeld als spiegel voor de mensen om zich bewust te worden van hun dwaasheid, hebzucht of ijdelheid. Maarten Luther maakte er gebruik van, want ‘mensen zijn bang om de waarheid te horen, daarom wordt deze verpakt in een fabel.

Ds. Matthijs Glastra

Kerkdienst zondag 9 oktober, aanvang 10.00 uur met voorganger Elly Morelissen

Elke vrijdagmiddag van 14 – 16 uur is de kerk open voor ontmoeting en een gesprek, met koffie, thee en limonade.

Koppositie damvereniging VBI na winst op DS Lunteren

HUISSEN - De tweede ronde van de nationale damcompetitie in de ereklasse pakte uitstekend uit voor damvereniging VBI. Zelf stuurde zij de Lunterense formatie onverrichter zake naar huis. Verrassend was dat huidig landskampioen en mede-titelpretendent Hijken een punt liet liggen tegen Apeldoorn.

Dat betekent dat na twee rondes de Huissenaren als enige van de werkelijke kandidaten voor de titel nog geen puntverlies hebben opgelopen.

De wedstrijd tegen DES Lunteren verliep, anders dan de einduitslag 13-7 doet vermoeden, zeker niet gladjes. Het is eens te meer een bewijs dat op het hoogste damniveau altijd gevaar dreigt, ook tegen in theorie mindere teams. Jos Stokkel startte uitstekend met een winstpartij. Johan Krajenbrink kon zijn terreinvoordeel niet verzilveren. Pepijn van den Brink stond in zijn partij wel redelijk maar gaf de zaak door een fatale misser uit handen. Alexander Baljakin trok de stand weer naar het voordeel voor de VBI-dammers in een positioneel sterk eindspel. Gérard Jansen en Yuriy Lagoda konden hun betere stand niet tot winst brengen, maar Geert van Aalten wist in een interessant klassiek duel zijn op remise beluste tegenstander te overmeesteren. Guntis Valneris zag zijn kansrijke stand door een goed verdedigende tegenstander verwateren. Fred de Koning gaf de Huissense overwinning meer glans door eerst een schijf en vervolgens de partij te pakken. Joost Hendriksen kreeg aanvankelijk goed spel tegen de Veluwse kopman, maar uiteindelijk bleef de partij in evenwicht.

D66 in gesprek met Huissen

HUISSEN - D66 heeft duidelijke ideeën over hoe het verder moet met Nederland. Maar daarbij is D66 ook altijd op zoek naar nieuwe ideeën, kansen en mogelijkheden. Daarom is D66 vandaag op verschillende plekken in Nederland het gesprek aan gegaan over het concept verkiezingsprogramma 'Samen sterker – kansen voor iedereen'. Daarbij gaat de partij graag in gesprek met mensen over wat er goed gaat, maar ook over wat beter kan.

D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven was zaterdag in gesprek met Huissen: "Mensen in Huissen vertellen me dat ze willen dat het aantal winkels in de zeven kernen op peil blijft. Bovendien willen zowel winkeliers als consumenten dat de winkels op zondag open mogen. Daar maakt D66 werk van!"

D66 hoort graag van mensen wat zij zelf belangrijk vinden in hun buurt en wat zij willen doen om hun omgeving nog beter te maken. D66-Lingewaard fractievoorzitter Sjoerd Wannet: "Ik vind het geweldig om met inwoners van Huissen in gesprek te gaan. In onze buurten zit zo veel creativiteit. Samen kunnen we meer doen en samen staan we sterk. Daarom luistert onze D66-afdeling graag naar goede ideeën en zoeken we naar nieuwe kansen. D66 Lingewaard is daarom regelmatig op straat te vinden. De komende tijd werken we hard aan het behoud van ons lokale historisch erfgoed en het duurzaam opwekken van energie in onze gemeente!"

Wie wordt het slimste team van Huissen?

HUISSEN - Huissenaren staan in de startblokken voor de Stadsquiz van dit jaar. Inschrijven kan nog: vorm een team en schrijf je in! www.stadsquiz Huissen. Neem het op tegen stadsgenoten op 14 oktober. De felbegeerde titel 'Slimste team van Huissen 2016' ligt in het verschiet.

De quiz bestaat uit zeer uiteenlopende onderwerpen. Over het Huissense leven, de actualiteit en de geschiedenis en andere weetjes. En natuurlijk zijn er weer opdrachten. De teams staan een avond onder druk om alles juist te beantwoorden.

Wat staat er op het spel? Roem en erkenning. En een mooi bedrag voor een Huissens goed doel. Na inschrijving ontvangen de deelnemende teams alle informatie. Maar reserveer alvast 14 oktober (de quizavond) en 21 oktober (de feestelijke uitreiking).

De organisatie

Rotaryclub Arnhem/Huissen heeft de quiz in de steigers gezet. Leden van de club hebben de vragen bedacht, teams geworven en sponsoren geïnteresseerd. Waarom doen we dat? Omdat we graag bijdragen aan verbinding binnen onze gemeenschap en omdat we een bijdrage willen leveren aan een Huissens goed doel.

Kledingbeurs Nijmegen Noord gaat door

NIJMEGEN - Al 12 jaar organiseert een groep vrijwilligers de succesvolle tweedehandskinderkleding- en speelgoedbeurs in voorzieningenhart De Klif in Nijmegen-Noord.

Ondanks de confrontatie met een commerciële huurprijs van de accommodatie en het niet-toekennen van subsidie, gaat de beurs op 8 oktober wel door. Op zaterdag 8 oktober tussen 10.00 en 12.00 uur kan iedereen komen winkelen voor mooie tweedehands kinderkleding, maar ook speelgoed, boeken, spellen en fietsen.

Bij de aan- en verkoop van de artikelen wordt 10 procent afgedragen aan een lokaal goed doel, waaronder altijd een mooi bedrag voor basisschool De Oversteek. Door de gestegen huurpijs zal het bedrag voor het goede doel echter meer dan halveren. "Maar we hebben al die tijd een ander goed doel: we doen veel gezinnen en kinderen in de wijde omgeving een groot plezier met dit evenement. Van complete garderobes, leuke extra’s tot kadootjes voor de december maand, ook voor de kleine portemonnee."

Goede kwaliteitskleding en speelgoed

Op de markt wordt tweedehands kwaliteits- en merkkleding (maat 86-164) en speelgoed aangeboden. Het aanbod is enorm! Voor enkele euro's koopt u hier een goeie spijkerbroek of een mooi spel.

"Uiteraard zijn wij gebaat bij zoveel mogelijk bezoekers, dus de toegang is gratis. U krijgt een tas bij de ingang, dus uw eigen tas hoeft niet mee. We hebben geen pin-voorzieningen. U bent van harte welkom op zaterdagochtend vanaf 10.00 uur in Voorzieningenhart De Klif, Pijlpuntstraat 1 in Nijmegen-Noord."

Vierde Minkhofbridgedrive

BEMMEL - Samen met bridgeclub Doublet organiseert Stichting De Minkhof op zaterdagmiddag 15 oktober de vierde Minkhof bridgedrive. Iedereen is welkom, jong en oud, geoefend of onervaren , maar ook de thuisbridger wordt van harte uitgenodigd deel te nemen!

Het doel is een gezellige middag zonder prestatiedruk met leuke prijzen! Aanmelden kan via minkhofbridgedrive@hotmail.com. Gezien het gezellige, kleinschalige karakter sluit de inschrijving bij 24 paren. Het inschrijfgeld van 7,50 euro per persoon dient u bij aanvang contant te voldoen. Koffie en thee met iets lekkers, hapje en een drankje zijn inbegrepen.

De bingo is zaterdag 15 oktober om 13:00 uur (inschrijving, waarna om 13:30 het bridgen kan beginnen) tot 17:00 uur op Leef- en doeboerderij De Minkhof aan de Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk) in Bemmel,

Snertrit Angerse Oldtimer Club

ANGEREN - Op zondag 9 oktober wordt de Snertrit weer verreden door de Angerse Oldtimer Club. Vanaf 9.30 uur kan men zich inschrijven bij clubhuis Herberg De Ploeg in Angeren aan de Molenstraat 6.

Na een kopje koffie en gesprekken over koetjes en kalfjes zullen de deelnemers zich begeven naar de oldtimers. Rond 10.30 zal gestart worden via de Zahnstraat en het kermisterrein naar de Lodderhoeksestraat. Als eerste zullen de auto's en motoren vertrekken, waarna de bromfietsen en Solexen. Als laatste vertrekken de tractoren, anders belemmeren ze de andere deelnemers. De rituitzetters hebben er weer een leuke tocht van gemaakt met een originele rust plaats.

Na de rust plaats gaan de deelnemers met hun oldtimers via de uitgestippelde route terug naar het clubhuis Herberg De Ploeg in Angeren. Onder het genot van een kop erwtensoep (snert) en een drankje kunnen de belevenissen van de afgelopen dag weer doorgenomen worden.

"Bent u in het bezit van een oldtimer en geen lid, ook dan bent u zeker welkom en rij een keer mee. Wilt u deelnemen aan de snertrit, geeft u tot vrijdagavond 7 oktober op bij Johan Kuster, telefoon 026 3250315 of 06 13189274. Het kan ook via mail info@angerseoldtimerclub.nl. Laat u zich niet weerhouden en doet gewoon mee aan deze tocht met uw oldtimer."

Huldiging Kaj en Valentin Science Maker 2016

Alle winnaars samen

LINGEWAARD - Op woensdag 28 september vond in de Gashouder van Amsterdam de huldiging plaats van 159 Science Talenten in de leeftijd van 12-18 jaar. Kaj en Valentin uit Gelderland werden gehuldigd tot Science Maker 2016 voor het behalen van de prestigieuze KNAW Onderwijsprijs 2016.

De huldiging tot Science Maker is een initiatief van de Rijksoverheid (ministerie van Onderwijs en Economische zaken) en Techniekpact. Doel is om jong Beta talent in NL te stimuleren en belonen.

De totale groep van Denken en Tellen (er waren totaal 4 groepen)
Alle winnaars samen

De jeugdige talenten behaalden prijzen met deelnames aan diverse nationale en internationale wedstrijden zoals: Olympiade(s), ProfielWerkStukwedstrijden, Science, Lego, Robocups en nog veel meer. Kaj Wortel en Valentin Thonen ontvingen de award voor hun profielwerkstuk en tevens meesterproef Daft Punked Helmet, een replica van de Thomas Bangalter helm met een zelf ontworpen software-programma dat op afstand aanstuurbaar is via een mobiele telefoon.

De Science Maker Award 2016 was gemaakt door een groep VMBO leerlingen die zich de Nieuwe Makers noemen. Een bijzonder attribuut met lampjes, draadjes, een batterij en een plantje met bovenop een bungelende wiebelsnor.

Op de dag zelf hadden velen hun Science model meegenomen waardoor een prachtige tentoonstelling ontstond van alle top Sciencecreaties. Bij 'de helm' was het razend druk want vele wilden een foto met helm en de 'eigen naam'. Het was een keigezellige dag!

Heb je ook een te gek leuk idee voor je PWS of zoek je nog iets leuks? Bij Stichting Talento Metissimo, kortweg Metissimo genoemd, helpen we je op weg. Wie weet behaal je volgend jaar ook een prijs!I Meer info staat op www.TalentoMetissimo.nl.

Meander + Meander in Theaterkerk Bemmel

Meander kwartet

BEMMEL - Meander heeft een gelijknamig muzikaal maatje gevonden. Zangvereniging Meander uit Bemmel en het Meander strijkkwartet uit Nijmegen dragen weliswaar de zelfde naam, maar lijken absoluut niet op elkaar: een twee-eiige tweeling van een en de zelfde moeder Muziek!

Zaterdag 26 november kan men komen luisteren naar een gezamenlijk muzikaal optreden van deze twee gezelschappen in de dan net geopende Theaterkerk in Bemmel. Het programma is degelijk en stoutmoedig, gevarieerd van opzet en een balsem voor het luisterend oor. Het strijkkwartet weet met zoetgevooisde klanken de liefhebber van klassieke muziek te boeien. En de trouwe fans van ons Bemmelse koor kunnen zich verheugen in weer een nieuwe selectie liederen.

Meander zangkoor

En in een krachtig slotaccoord zal deze uit toeval geboren tweeling - strijkkwartet en koor – gezamenlijk een compositie spelen en zingen, waar het enthousiasme en de muzikaliteit van af spatten! "Sla een aantal blaadjes van uw agenda om en markeer zaterdag 26 november met de aantekening: 2xMeander!"

Maatschappelijk betrokken ondernemers in Lingewaard

LINGEWAARD - Er zijn veel maatschappelijk betrokken ondernemers in Lingewaard, velen treden hiermee op de voorgrond maar er zijn er ook veel waarvan deze betrokkenheid niet of nauwelijks bekend is.

"Wij zijn van mening dat deze ondernemers duidelijker voor het voetlicht dienen te worden gebracht, zij vormen immers binnen onze gemeente een belangrijke steunpilaar voor veel verenigingen, stichtingen of ander maatschappelijke organisaties". aldus het comité M.B.O.

"Deze maatschappelijk betrokken ondernemers verdienen onze waardering. Reden voor ons om jaarlijks een Lingewaardse Ondernemersprijs uit te reiken aan die ondernemer die zich op een bijzondere wijze heeft onderscheiden.

Kent u een bedrijf of ondernemer die op een bijzondere wijze uw vereniging of instelling heeft geholpen met het ondersteunen van uw vereniging of instelling dan kunt u hem of haar nomineren voor de MBO-prijs 2016."

Op 25 november, tijdens het Lingewaards Vrijwilligersgala, ontvangt deze ondernemer uit handen van de burgemeester een prijs met een oorkonde.

Nominaties kunnen worden ingezonden aan: meldpunt@swlingewaard.nl of telefonisch 088 2552555; contactpersoon is de heer Wil van den Hurk. Een onafhankelijke selectiecommissie onder voorzitterschap van de burgemeester zal de winnaar voor 2016 aanwijzen.

Kinderboekenweekspecial in De Zilverkamp

HUISSEN - De Kinderboekenweek special! Van woensdag 5 tot en met vrijdag 14 oktober vindt de jaarlijkse Kinderboekenweek plaats, op zaterdag 8 oktober ook bij winkelcentrum De Zilverkamp. Het thema van dit jaar is 'voor altijd jong'.

"Daarom vinden wij het leuk eens wat opa's en oma's in het zonnetje te zetten. Om dit te promoten een oproep aan alle opa's en oma's! Kom samen met uw kleinkinderen langs en ga op de foto. Drie van deze foto's zullen uiteindelijk een geweldige prijs winnen. Meedoen = kans maken! Dit is een unieke en gratis kans op prijzen!

Verder maken we op 8 oktober een speciaal opa-en-omafotolijstje. Ben jij ook zo blij met jouw opa en oma, zet ze dan eens in het zonnetje.

Opa's, oma's en kleinkinderen: kom dus langs op zaterdag 8 oktober, tussen 10.00 en 13.00 uur bij de gele kraam in het winkelcentrum en maak kans op leuke prijzen."

Kijk voor meer informatie en foto's op onze facebookpagina: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Start ABC-zwemlessen voor kinderen vanaf 4 jaar

De zwemlessen staan onder leiding van Linda Jansen. Linda is een ervaren docente en dat straalt ze ook helemaal uit. “De kinderen op een leuke enthousiaste en speelse manier het ABC bijbrengen is echt wat ik leuk vind. Ik ben er dan ook van overtuigt dat kinderen veel meer leren als ze het met plezier doen.”

HUISSEN - Sportsereen in Huissen start november met ABC-zwemlessen voor kinderen vanaf 4 jaar. Er wordt gewerkt met de EasySwim methode en als welkomstgeschenk ontvangen de kids het bijbehorende zwempakje cadeau. De zwemlessen duren 60 minuten en een groep bestaat uit maximaal 8 kinderen.

Sportsereen wil in alles onderscheidend zijn, met de mooiste accommodatie maar ook in het stellen van prioriteiten. Het aanleren van een goede zwemvaardigheid staat gewoon op nummer één. Het beloningssysteem en het online volgen van resultaten mag eenvoudig zijn.

Diploma-zwemmen gebeurt om de twee maanden in eigen bad. Er zijn nu 75 plaatsen en de lessen worden gegeven op dinsdagmiddag, donderdagmiddag en zaterdagmorgen. Het lesgeld is 45,- per maand met eenmaal introductiekosten van 15,- (diploma-zwemen 15,-). Een formulier aanvragen voor aanmelding kan via zwemmen@sportsereen.nl.

Sportsereen, Blauwenburcht 3 Huissen, 026 -3250928 www.sportsereen.nl

Rabobank Oost Betuwe nomineert Boerderij De Lande als 'Starter van het Jaar'

BETUWE - Rabobank Oost Betuwe heeft Boerderij de Lande, het bedrijf van Michiel Straten en Rubén Arcos Schuurs genomineerd als 'Starter van het Jaar'.

Rubén Arcos Schuurs(40) en Michiel Straten(46) zijn twee enthousiaste ondernemers uit Huissen en Nijmegen. Ze zijn dé gezichten achter het nieuwe Pannenkoekenrestaurant Boerderij De Lande. Een veelzijdig horecaconcept met als basis een pannenkoekenrestaurant gelegen aan de Karstraat 91 in Huissen.

Ondernemerschap door passie

Kennis, ervaring maar vooral passie voor horeca en ondernemerschap zijn de basisingrediënten voor het starten van Boerderij De Lande. Rubén: "Onze passie voor horeca en de wil naar zelfstandigheid zijn de belangrijkste drijfveren geweest voor het starten van de onderneming." Boerderij De Lande is een multifunctioneel horecaconcept met als core business het Pannenkoekenrestaurant. Michiel: "Wij willen ons onderscheiden met dit concept. Over elk detail is nagedacht: van het beslag voor de pannenkoeken tot aan de comfortabele stoelen. Ons doel is om onze gasten een beleving te geven". Rubén en Michiel kennen elkaar 25 jaar en hebben zowel ervaring in de horeca als in het bedrijfsleven. Binnen de onderneming is Rubén verantwoordelijk voor het gastheerschap en Michiel zwaait de scepter in de keuken.

Veelzijdig horecaconcept

Naast heerlijke pannenkoeken kun je bij Boerderij De Lande lunchen, vergaderen, een kinderfeestje of verjaardag vieren of een bedrijfsfeest geven. Ook is er ruimte voor het geven van workshops. Meer weten? Kijk op www.boerderijdelande.nl.

Starter 'in de spotlight'

De 'Starter van het Jaar' verkiezing is een initiatief van Rabobank Oost Betuwe. Starterscoördinator Joep van Hoek: "Met deze verkiezing zetten we startende ondernemers in de spotlights. Ieder kwartaal nomineren we een starter die zich onderscheidt op een aantal gebieden. De genomineerden dingen begin 2017 mee naar de titel 'Starter van het Jaar' waarbij het publiek mag stemmen." Meer informatie rondom deze verkiezing is te vinden op www.rabobank.nl/oostbetuwe.

Janssen Hoorzorg Bemmel vierde vijfjarig bestaan met open hoordag

BEMMEL - Woensdag 28 september was Janssen Hoorzorg het toneel voor een leuke en goedbezochte hoortestdag. Gedurende de hele dag konden vaste klanten hun hoortoestellen laten nakijken en professioneel reinigen door een medewerker van Veenhuis medical audio. Deze had zo ongeveer zijn hele werkplaats bij zich, inclusief microscoop om de toestellen brandschoon weer aan de klanten mee te geven. Hier is goed gebruik van gemaakt.

Daarnaast was er een demonstratie van het allernieuwste en meest geavanceerde hoortoestel van dit moment, de Widex Unique 440. Klanten konden zelf ondergaan hoe zuiver en natuurgetrouw het geluid daarvan is. Met name de localisering van waar het geluid vandaan komt en de lawaai- en windonderdrukking brachten de bezoekers in vervoering. Dit is nog niet eerder bereikt met een hooroplossing. En nu bereikbaar voor alle slechthorende in alle gradaties bij Janssen Hoorzorg. Dit toestel is niet verkrijgbaar bij ketens, maar alleen bij geselecteerde hoor-speciaalzaken, waaronder in Bemmel dus.

"Als het aan de zorgverzekeraars ligt, mag het allemaal niet veel meer kosten tegenwoordig, en is een ziekenfondstoestel voldoende, maar bij Janssen Hoorzorg weten wij wel beter." Hier kunnen klanten nog een weloverwogen keuze maken wat hen echt verder helpt met hun hoorprobleem. Of het nu tv of mobiel beter verstaan is, Janssen Hoorzorg heeft overal een geschikte oplossing voor.

"Heeft u de open dag gemist, jammer maar niet getreurd. Begin 2017 staat in de planning om de volgende te doen. Tot die tijd kunt u uiteraard altijd terecht voor een gratis hoortest en bijpassend advies voor de beste oplossing.

Vijfjaars klanten die voor 1 januari 2017 met een proef starten krijgen nu één jaar gratis batterijen en tien procent korting op de accessoires. Bel of mail voor een afspraak. Kijk op www.janssenhoorzorg.nl.

Janssen Hoorzorg De Pollenbrink 5, Bemmel; 0481-769037; info@janssenhoorzorg.nl.

Logopediepraktijk Roost/Hermsen nu officieel Plus-praktijk in Bemmel, Gendt, Doornenburg

LINGEWAARD - Logopediepraktijk Roost/Hermsen heeft op 7 juli 2016 opnieuw de Vrijwillige Kwaliteitstoets Logopedie behaald. Net als in 2014 haalden zij de audit ook dit keer met vlag en wimpel. "Met ons gehele team werken we er hard aan om dag in dag uit logopedische topzorg te leveren. Wij zijn dan ook erg blij dat dit in juli opnieuw beloond is en dat wij ons nu Plus-praktijk mogen noemen!", aldus Otilia Hermsen-Roost, de trotse praktijkhouder.


Een Plus-Praktijk heeft de hoogste status die verzekeraars aan logopediepraktijken geven. Zij onderscheiden zich door niet alleen te voldoen aan alle kwaliteitseisen van de eigen beroepsvereniging, maar een stapje verder gaan.

Bij de kwaliteitseisen gaat het onder andere om de deskundigheid van onze logopedisten, het resultaat van klanttevredenheidsonderzoeken, een standaardprocedure voor het vastleggen en in kaart brengen van de klachten. Andere voordelen zijn de bereikbaarheid, de openingstijden en de wachttijd.

Logopedie van 0 tot 120 jaar
"Wij zijn er voor iedereen van 0 tot 120 jaar, zeggen wij altijd", vertelt logopediste Laura van der Gugten. "Wij helpen zuigelingen en jonge kinderen met eet- en drinkproblemen, kinderen op basisschool en voortgezet onderwijs, (jong) volwassenen met stemproblemen, maar ook ouderen die, na een CVA of als gevolg van de ziekte van Parkinson, moeite hebben met slikken en de spraak.

Bijna 40-jarig bestaan
Volgend jaar viert Logopediepraktijk Roost/Hermsen haar 40-jarig bestaan! In 2017 zal dit uiteraard niet ongemerkt voorbij gaan, want 40 jaar kwaliteit, innovatie en ondernemerschap in de zorg is zeker een feestje waard!

U vindt Logopediepraktijk Roost/Hermsen in Bemmel, Gendt en Doornenburg. Daarnaast zijn er afgelopen jaren meerdere vestigingen geopend in Nijmegen en Groesbeek.

Aanmelden?
t. 0481-454797 e. info@logopedieroosthermsen.nl i. www.logopedieroosthermsen.nl. Wij hebben géén wachtlijst.

OBC viert Dag van de Talen

BEMMEL - De Europese Dag van de Talen: op maandag 26 september was het weer zover! De leerlingen van het tweetalig onderwijs (TTO) OBC Bemmel bezochten hun oude basisschool en gaven Engelse les aan groep 7 en 8 met diverse leerzame taalspelletjes.

De organisatie lag ook dit jaar weer in handen van de OBC-leerlingen: contact leggen met hun oude school, de les voorbereiden, een evaluatie schrijven etc. Niet alleen voor de basisschoolleerlingen is het een leerzame les ook voor de OBC-leerlingen is het een hele ervaring. “We geven les in de klas van onze oude lerares van groep 8, dat is leuk en stiekem ook wel een beetje spannend!,” aldus een TTO-leerling. Nieuw dit jaar was dat twee klassen van tweetalig havo dit jaar les mochten geven aan de leerlingen van het vmbo-t op locatie de Essenpas. Van en met elkaar leren stond deze dag centraal.

Wie krijgt Lingewaardse Vrijwilligersprijs?

LINGEWAARD - Dit jaar wordt weer de uitreiking van de Lingewaardse Vrijwilligersprijs 2016 (voorheen Meer dan Handen Awards) uitgereikt. Deze prijs zal gaan naar een persoon, groep of organisatie die zich het afgelopen jaar uitzonderlijk heeft ingezet voor een Lingewaardse vereniging/organisatie of initiatief.

"Kent u iemand of een organisatie die u wilt nomineren voor deze bijzondere waarderingsprijs voor vrijwilligers, laat het ons weten en geef de nominatie door via het SWL Meldpunt meldpunt@swlingewaard.nl of telefonisch: 088 2552555."

Genomineerden dienen vóór 15 oktober aangemeld te worden. De Lingewaardse Vrijwilligersprijs 2016 zal door een onafhankelijke commissie, onder leiding van burgemeester Marianne Schuurmans, worden toegewezen

De genomineerden worden uitgenodigd voor het Vrijwilligersgala op 25 november georganiseerd door De Gentenarren in zaal Providentia in Gendt. Op deze avond zal de winnaar bekend worden gemaakt en zal de winnaar de Lingewaardse Vrijwilligersprijs ontvangen uit handen van de burgemeester.

De allernieuwste collecties zijn binnen!

BEMMEL – Oktober is woonmaand. Dat betekent dat de fabrikanten hun nieuwe collecties presenteren. Bij Verf en wonen Harry Mattijssen zijn de allerjongste trends op het gebied van raamdecoratie, gordijnen en vloeren te zien. Te koop in oktober met een aantrekkelijke kortingsactie: Op alle gordijnen en raamdecoratie is voordeel te behalen in de vorm van een korting tot 20 procent (vraag naar de voorwaarden in de winkel). Onder de trends ook aandacht voor behang in de kinderkamer en de nieuwe kleuren.

Naast verf en behang heeft Verf en wonen Harry Mattijssen alles in huis voor een totale metamorfose in je woning. Voor raam, deur, wand en vloer: van laminaat, pvc, vele tapijtsoorten tot en met raamdecoratie en gordijnstoffen. Van gerenommeerde merken met een hoogwaardige kwaliteit. Van merken als Bece, Toppoint, Eijffingen, Artelux en ADO.

Een opvallend toegevoegd merk is KeK Amsterdam met trendy kinderbehang, bekend van internet. Tegen dezelfde prijs nu ook verkrijgbaar bij Verf en wonen Harry Mattijssen en... ook te bekijken. KeK Amsterdam heeft schitterend mooi behang met illustraties uit kinderboeken zoals van Fiep Westendorp en Max Veldhuis. Ook zijn er de prachtige wandstickers voor een eigen te creëren sfeer in de kinderslaapkamer te koop.

Trends

Wat kleur betreft is terracotta voor 2017 absoluut een nieuwkomer. We zien dat aardse tinten meer in de woonmode komen, en daarvan is terracotta er beslist één. Terracotta geeft warmte en combineert ontzettend mooi met koele, zachte kleurtinten, evenals met verschillende witnuances. De kleuren groen en blauw waren dé kleuren van 2016 en dat blijven ze ook het komend seizoen. Het combineert uitstekend met de opkomende Scandinavische woonstijl. Met een vleugje brons, koper of goud sfeervol warm in het interieur!

Verf en wonen Harry Mattijssen geeft graag kleur- en stylingadvies, ook bij u aan huis!

Harry Mattijssen, Dorpsstraat 22, Bemmel' 0481-464214 mattijssen.com.

Laat jouw boek persoonlijk signeren door Netty Gebbing

BEMMEL - Op zaterdag 8 oktober zijn Netty Gebbing en Annie Meussen van 14.00-15.30 uur aanwezig bij The Readshop van Appeldoorn in Bemmel, Daar kun je jouw boek De Sterrenkoning laten signeren.

Om 14.00 zal Netty, zij is ook vertelster, een korte voordracht geven in de winkel. Wees dus op tijd, dit mag je niet missen! Een prentenboek over pesten, anders zijn en durven kiezen voor jezelf. Eigenlijk een boek van 6 tot 106 jaar! De Sterrenkoning is altijd op zoek naar kinderen die er niet bij horen of worden gepest. Met behulp van zijn toverkracht laat hij hen weer stralen. Dan vindt hij Hans, een dromer die dol is op lezen. Hans is geen ster in sport, iedereen vindt hem maar een slome. Daarom is hij altijd alleen. De Sterrenkoning geeft hem een heel bijzondere bal. Dan wordt alles anders. Maar aan lezen komt hij niet meer toe. Is dit wel wat Hans echt wil?

Hoe het afloopt moet jezelf lezen. Netty heeft een boeiend verhaal geschreven en het boek is fraai geïllustreerd door Annie Meussen. Kom kijken op zaterdag 8 oktober om 14.00 bij Van Appeldoorn, Dorpsstraat 45 in Bemmel en laat jouw boek signeren. Het boek is verkrijgbaar bij The Readshop Van Appeldoorn.

Rikken Print en DPN samen verder in grafische dienstverlening

GENDT - Rikken Print in Gendt en DPN druk en print Nederland in Nijmegen gaan per 1 oktober samen verder onder de naam DPN-Rikken Print.

De bedrijven concentreren alle productiemiddelen samen met de administratieve en technische afdelingen op een centrale locatie aan de Kerkenbos in Nijmegen. Door elkaars mogelijkheden te benutten, wordt het aanbod diensten en producten vergroot. De ambitie van de nieuwe combinatie is vanuit de KAN-regio (Arnhem-Nijmegen) een vooraanstaande en innovatieve positie op grafisch terrein in te nemen. De persoonlijke aanpak en IT-technologie zijn daarvoor fundamenteel. Het bedrijf biedt werk aan 31 mensen.

In het aanbod naar opdrachtgevers, de professionele markt van bedrijven, organisaties en grafisch vormgevers, ligt de nadruk op digitaal drukken en printen, offsetdruk en veelzijdige vormen van sign. Het samenbrengen van de productie biedt direct kansen voor een effectievere inzet van het machinepark. DPN en Rikken Print zijn al jaren actief in de markt van de grafimedia. Tot dusverre hebben de bedrijven collegiaal en op basis van klantrelaties met elkaar samengewerkt. De markten en technieken sluiten goed op elkaar aan. Het versterken van elkaars kennis en verruiming van de mogelijkheden naar klanten, vormen de basis om tot nadere integratie te komen. Traditioneel grafisch vakmanschap wordt gekoppeld aan slimme technieken als IT-oplossingen, printing on demand, web-based bestel- en werktechnieken en online shopping. Zo zijn er naast de persoonlijke klantenbenadering meer mogelijkheden voor IT-techniek in het bestelprocedé en binnen het proces. Data van opdrachtgevers kunnen via publishing technieken worden gekoppeld aan druk- of printwerk.

De kennis en vaardigheden op deze gebieden zijn nu onder een dak beschikbaar. De driekoppige directie van DPN-Rikken Print wordt gevormd door Theo Basten, René Jeurissen en Antoine Haggenburg.

20 / 28

21 / 28

22 / 28

23 / 28

24 / 28

Kinkelbestuur in gesprek met… 'Prutsen met mijn handen werd sieraden maken'

BEMMEL - "Zagen en boren in zilver, goud of titanium, solderen met een gasbrander, vijlen en polijsten. Twaalf jaar geleden begon ik met edelsmeden. Ik was als kind al een prutser, een detailmens. Dat is uitgegroeid tot een hobby met mijn handen en tegelijk een liefde voor sieraden." Aan het woord is Marieke van der Ree (47). Ze volgt op de Open Academie nog steeds les in edelsmeden.

“Bij edelsmeden maak je steeds iets unieks. Het begint bij een idee van een sieraad dat je mooi vindt. Dat is het moment van inspiratie. Op de cursus leer je vervolgens de technieken om het sieraad te maken en de stappen in het ontwerp- en maakproces. Zonder een docent en jarenlang les lukt het niet om steeds mooiere dingen te maken.”

Marieke vervolgt: "Edelsmeden begint met leren zagen, schuren en vijlen van zilver of alpaca in de gewenste vorm. Dan komt daar solderen bij en het verder bewerken, zoals matteren. In de lessen pas je die technieken steeds zelfstandiger toe en leer je nieuwe technieken. Sieraden worden meer en meer ‘van en door’ jezelf. Zelf vind ik dat maakproces eigenlijk leuker dan het dragen van zo’n sieraad."

Enthousiast laat Marieke de inhoud van haar werkkoffer zien. Vijlen, allerlei soorten tangen, een zaagbeugel, een gasbrandertje en diverse soorten soldeermateriaal voor verschillende smelttemperaturen. Maar ook een armband die nog niet af is: "Ik werk daar al twee jaar aan, maar het wil maar niet lukken." Materialen koopt Marieke bij Joop die in De Kinkel een winkeltje heeft. “En soms smelt ik gewoon een oud of mislukt sieraad om, ook handig!”

Jan de Moor en Johan Hesselink

Inzameling oud papier Haalderen

HAALDEREN - Vrijdag 7 oktober wordt het oud papier in Haalderen weer opgehaald.

Gevraagd wordt het papier netjes bij elkaar gebonden voor 17.45 uur aan de straat te zetten.

Informatieavond cursussen honingbijen

BEMMEL - Steeds meer mensen begrijpen hoe belangrijk de honingbij is voor de bestuiving van onder andere vruchtdragende gewassen en zo er voor zorgen dat onze voedselketens in stand blijven. Er zijn ook steeds meer mensen die bijen houden als hobby hebben opgepakt.

De leefwereld van bijen is zeer boeiend, maar complex. Daarom organiseert Lingewaard Natuurlijk in samenwerking met de imkervereniging Oost-Betuwe in 2016 en 2017 twee cursussen: de cursus ‘Bijenhouden voor beginners’ en de cursus ‘Kennismaken met de honingbij’.

Foto: Lingewaard Natuurlijk

In de cursus ‘Bijenhouden voor beginners’ worden de deelnemers in 8 theoriebijeenkomsten en 10 praktijkbijeenkomsten opgeleid tot het zelfstandig houden van bijen. Deze cursus start bij voldoende deelname in oktober/november 2016 en loopt door tot de nazomer van 2017. De theorie wordt gegeven in De Veldschuur in Bemmel, de praktijk in het veld waar de bijenvolken op dat moment staan. De cursus wordt afgesloten met een diploma.

De cursus ‘Kennismaken met de honingbij’ omvat vier bijeenkomsten: twee theorieavonden en twee praktijkbijeenkomsten in het voorjaar van 2017. De theoriebijeenkomsten worden gegeven in de Veldschuur, bij de praktijk worden twee imkers bezocht. Deze kennismakingscursus wordt afgesloten met een certificaat.

"Bent u geïnteresseerd? U bent welkom op de informatiebijeenkomst op vrijdag 14 oktober om 20.00 uur in De Veldschuur, Sportlaan 1-M in Bemmel. Kunt u 14 oktober niet en/of wilt u meer informatie of inschrijven? Neem dan contact op met Adriaan van Egmond via domusadriani@kpnmail.nl."

26 / 28

Hoera
Op 5 oktober wordt Oma Schaars
90 jaar!
Van harte gefeliciteerd
Liefs
Familie Schaars

Hoera!
Oma 61 jaar
Gefeliciteerd
Liefs
Ryan, Fenna en Dani

Hiep Hiep Hoera
Droepie, nu ben je 10 jaar.
Zo uniek, zo lief.
Jij ben mijn hartedief.
Vrouwtje xxx

Een 10 voor MARE!
Van harte gefeliciteerd,

Sam, David, Leanne, Mama en Papa

Oma Stien Wegman-Eeuwens                                                 Wordt 30 Oktober 100jaar                                                         Van harte gefeliciteerd van ons allemaal                                 Welkom op de receptie vanaf 13:00u

Op 9 oktober wordt
Nellie 90 jaar.
Groetjes
Ben

Damvereniging VBI 2 verliest ook tweede competitieduel

HUISSEN - Na het teleurstellende verlies in de eerste ronde tegen Witte van Moort waren de Huissense reserves gebrand op revanche.

Nog na een uur of drie zag het ernaar uit dat VBI 2 een redelijk gemakkelijke overwinning zou boeken op Huizum. Maar dat Friezen taai zijn is algemeen bekend. Na een prima remise van Maarten Linssen tegen Rein van der Pal (veruit de sterkste Fries), volgden drie remises van Jan van Loenen, Emiel Leijser en Theo Berends. Vooral Theo had erg veel voordeel, maar dat verwaterde met remise als resultaat.

Daarna ging het plotseling helemaal mis met nederlagen van Remco Vredenberg en Rob Schrooten. Marcel Janssen slaagde er net niet in een zeer goede stand om te zetten in een overwinning en Leen de Rooij moest in de slimme Anton Schotanus zijn meerdere erkennen. Dat Dirk Joosten remise maakte en als laatste Geert Berends nog won, was alleen voor de statistieken interessant.

Presentatie 100 jaar voetbal in Bemmel op unieke locatie

BEMMEL - Op vrijdagavond 25 november (aanvang: 19.30 uur, ontvangst met koffie vanaf 19.00 uur) vindt er een presentatie plaats over 100 jaar voetbal in Bemmel. Deze avond wordt gehouden op een unieke locatie: de tot theater omgebouwde Donatuskerk van Bemmel.

Er is voor deze prachtige locatie gekozen, omdat Sportclub Bemmel op 9 januari 1946 is opgericht in de sacristie van de verwoeste RK-Kerk. Hiermee is 'de cirkel rond'.

De grote aanjagers destijds waren Nol en Piet van 't Hullenaar, Tunnis Spanbroek en kapelaan Van der Voort. Bij die oprichtingsvergadering waren zo'n dertig Bemmelse jongens aanwezig. Hiervan zijn er nog twee in leven: Ben Sloot en Ben van Meurs.

De lezing wordt verzorgd door Michel Bongers. Hij schreef het boek 'Van TAVENU tot Sportclub Bemmel' ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van Sportclub Bemmel. Dit collectors-item met ruim 500 foto's is nog steeds iedere donderdagavond van 19.00-20.00 uur in de kantine van Sportclub Bemmel te koop voor 25 euro.

Bongers zal in zijn presentatie vooral ingaan op hoe echte Bemmelse families en personen het Bemmelse voetbal en Sportclub Bemmel kleur hebben gegeven. Hierbij zal hij ook gebruik maken van allerhande sappige anekdotes, leuke foto- en filmbeelden en op deze wijze er een sfeervolle avond van maken.

Deze avond is niet alleen voor voetballiefhebbers, maar vooral ook interessant voor iedereen die betrokken is en was bij het dorpse leven in Bemmel. Een feest van herkenning derhalve. De organisatie van deze unieke avond op 'historische grond' is in handen van de Historische Kring Bemmel en Sportclub Bemmel. In verband met de verwachte toeloop, dient men zich bij voorkeur van tevoren aan te melden. Hiermee is men namelijk verzekerd van één van de ruim 200 stoelen in de nieuwe Theaterkerk.

Aanmelden kan (zolang stoelen beschikbaar) per mail, website, post of via secretaris@historischekringbemmel.nl, http://historischekringbemmel.nl, reserveer@sportclubbbemmel.nl; Sportclub Bemmel, postbus 186, 6680 AD Bemmel.

Koperen Kees op de planken met tragikomedie

HUISSEN - Cynische humor, pijn, verdriet, oud zeer, opgekropte woede, ontroering, verbijstering én de muziek van Abba. Dit zijn de intrigerende elementen van Familie, de nieuwe volwassenvoorstelling van Theatergroep Koperen Kees in Huissen.

Op 7, 8, 14, 15, 21 en 22 oktober, steeds vanaf 20.00 uur, staan zes spelers van Koperen Kees op de planken in deze door Maria Goos geschreven tragikomedie. Kaartjes kosten 9,50 euro per stuk en kunnen worden gereserveerd en betaald via www.theater-kees.nl. Theater Kees aan het Kampstuk 23 in Huissen vormt het vertrouwde, sfeervolle decor van de voorstelling.

Familie gaat over mensen die niet bij elkaar passen, maar wel bij elkaar horen. Jan nodigt zijn kinderen uit voor een skivakantie, omdat zijn vrouw Els kanker heeft en niet lang meer te leven heeft. Met zijn gezin wil hij nog één keer mooie herinneringen ophalen. Nadat Jan en Els naar de vallei zijn gegaan om boodschappen te doen, arriveren hun zweverige dochter Bibi, haar man, de mislukte schrijver Von, hun conservatieve zoon en succesvolle accountant Nico met zijn praatgrage vrouw Sandra. Nico en Von besluiten Jan en Els te helpen met het sjouwen van de boodschappen, maar blijven met zijn vieren steken in de plaatselijke stube. Onder invloed van alcohol gaat Nico een harde confrontatie aan met zijn moeder. Waarom heeft ze hem altijd gehaat? Nico's woede-uitbarsting is het begin van een heftige avond, want uiteindelijk komt ieders oud zeer bovendrijven...

?Bent u geïntrigeerd door dit verhaal? Bestel dan nu snel uw kaarten via www.theater-kees.nl!"

Rommelmarkt Doornenburg

DOORNENBURG - In het weekend van 8 en 9 oktober wordt de jaarlijkse rommelmarkt gehouden. Deze vindt plaats in het sfeervolle schuttersgebouw aan de Kerkstraat in Doornenburg.

Tijdens de rommelmarkt zal een grote verscheidenheid aan artikelen worden aangeboden, waaronder huisraad, speelgoed, gereedschap, boeken, lampen en antiek. De opbrengst is bestemd voor een tweetal projecten in de derde wereld, te weten het missie en ontwikkelingswerk van pater Derksen in Tanzania en het verzenden van kleding naar een kinderopvangtehuis in Brazilie van pater Helsloot.

De openingstijden zijn: zaterdag 8 oktober: 14:00 – 17:00 uur en zondag 9 oktober: 11:00 – 17:00 uur. De entree is gratis.

Vrijwilligersgala 2016 in het teken van de zorg

GENDT - Op 25 november wordt in zaal Providentia in Gendt voor de vijfde keer het Lingewaards Vrijwilligersgala georganiseerd.

350 vrijwilligers uit de zorg krijgen een fantastische feestavond aangeboden, waarbij een keur aan Lingewaardse artiesten geheel belangeloos zullen optreden. Evenals voorgaande jaren wordt het gala georganiseerd door De Gentenarren.

Tijdens deze avond worden de Lingewaardse Vrijwilligers prijzen 2016 en de Maatschappelijk Betrokken Ondernemers prijs (MBO) 2016 uitgereikt.

Uit handen van de burgemeester ontvangen de winnaars een prachtige prijs met bijbehorende oorkonde. Het belooft weer een enerverende gala avond te worden waarmee de carnavalsvereniging De Gentenaren hun maatschappelijke betrokkenheid met alle vrijwilligers uit Lingewaard willen onderstrepen.

Winnaar MBO-prijs 2015 was François van Schaik en Hennie Campschroer was de winnares Lingewaardse Vrijwilligersprijs 2015.