GN Lingewaard

8 juli 2015

GN Lingewaard 8 juli 2015


Zwitserse Week Gemeente Lingewaard

BEMMEL - Wat is de Zwitserse week? Naar aanleiding van de Internationale 4-daagse afstandsmarsen van Nijmegen en contacten met de Zwitserse militairen is de 'Zwitserse Week Bemmel' ontstaan, die gelijktijdig wordt gehouden met de Vierdaagse van Nijmegen.

Dit is een jaarlijks terugkerend muzikaal cultureel gebeuren, dat altijd in de derde week van juli plaatsvindt. In deze week is een Zwitsers muziekkorps te gast in de Gemeente Lingewaard. Muzikale hoogtepunten vinden plaats in de Gemeente Lingewaard en Nijmegen. Ieder jaar komt er een ander muziekkorps uit het Duits sprekende deel van Zwitserland naar onze gemeente. De muzikanten worden zoveel mogelijk bij gastgezinnen ondergebracht. Stichting Zwitserse Week dankt de gastgezinnen, het gemeentebestuur en de sponsoren die dit groot muzikaal gebeuren mogelijk maken.

Zaterdag 18 juli

Op zaterdag 18 juli arriveert Musik Gesellschaft Niedergösgen bij de Schaapskooi in Bemmel. Zij komen met ongeveer 70 personen. De muzikale leiding berust bij dirigent Christoph Oeschger.

Zondag 19 juli

Vanaf 12:00 uur spelen zij samen met andere korpsen in Bemmel op het Kapellenfestival van de Leemkuulers op de Markt bij de Rooms Katholieke Kerk.

Maandag 20 juli

Op deze dag worden de Zwitserse gasten 'officieel' ontvangen door de gemeente Lingewaard.

Dinsdag 21 juli

In de vroege ochtenduren vindt de traditionele doorkomst van de wandelaars door de gemeente Lingewaard plaats. Op verschillende plaatsen langs het parcours worden de wandelaars door de plaatselijke orkesten van de gemeente muzikaal ondersteund.

De Zwitsers spelen vanaf 05.30 uur bij Het Wapen van Bemmel non-stop muziek voor de langs trekkende Vierdaagse lopers.

Woensdag 22 juli

's Middags brengen de Zwitsers een serenade bij Verzorgingshuis Liduina Bemmel. Om 19.30 uur vindt het Galaconcert plaats in de Rooms Katholieke Kerk te Haalderen door Musik Gesellschaft Niedergösgen .De kerk is om 19.00 uur open en is voor iedereen gratis toegankelijk. Met dit concert danken de Zwitsers de bevolking van Lingewaard voor hun gastvrijheid.

Donderdag 23 juli

Musik Gesellschaft Niedergösgen neemt samen met de Zwitserse militairen omstreeks 11:00 uur deel aan een traditioneel eerbetoon met kranslegging op de Canadese begraafplaats in Groesbeek.

Vrijdag 24 juli

In de vroege ochtenduren vindt de traditionele doorkomst van de wandelaars door de gemeente Grave plaats. Op verschillende plaatsen langs het parcours worden de wandelaars door de plaatselijke orkesten van de gemeente muzikaal ondersteund.

De Zwitsers spelen vanaf 07.30 uur tegenover het Oude stadhuis aan het Hofplein non-stop muziek voor de langs trekkende Vierdaagse lopers.

Muzikale medewerking van Musik Gesellschaft Niedergösgen in Nijmegen bij de intocht van de Vierdaagse lopers aan het hoofd van het Zwitserse legioen. 's Avonds is er in de Schaapskooi een Hollands- Zwitserse avond van de Zwitserse gasten met de gastgezinnen.

Zaterdag 25 juli

Afscheid van de muzikanten uit Niedergösgen.

Kinderdorp Angeren zoekt begeleiders

ANGEREN - De voorbereidingen voor het Kinderdorp zijn in volle gang. Het thema en het programma zijn bekend! Wij zijn al druk bezig en hebben er helemaal zin in.

Het Kinderdorp in Angeren zal dit jaar van zaterdag 18 tot en met donderdag 23 juli plaatsvinden. Het thema is Zomercarnaval. We hopen dit jaar weer op een grote opkomst van de kinderen. En daarvoor hebben we ook een grote groep enthousiaste begeleiders nodig!

Lijkt het je leuk om een keer te komen helpen? En ben je 15 jaar of ouder? Geef je dan op via www.kinderdorpangeren.nl. Je kan je opgeven voor de hele week, een dag of zelfs een dagdeel, alle hulp is welkom!

Kersenfeest Gendt was top!

GENDT - Het Kersenfeest Gendt 2015 was in alle opzichten geslaagd.

Tijdens de openingsceremonie op vrijdagavond werden Kersenkoningin Sanne de Jong en haar hofdames Karin Janssen en Anouk Janssen gepresenteerd. De Zilveren Kers, de onderscheiding voor een persoon of instantie die zich bijzonder nuttig heeft gemaakt voor de samenleving, ging dit jaar naar Albert Berns, ruim veertig jaar lid en vijfentwintig jaar bestuurslid van de organiserende vereniging harmonie Sint-Caecilia.


Het in grote getale opgekomen publiek genoot van de opening, die muzikaal begeleid werd door Sint-Caecilia. Gezien de vele deelnemers aan de nieuwe onderdelen, de ontbijtbingo en de vossenjacht, bleken ook deze primeurs een schot in de roos.
Het Kersenconcert op zondag door harmonie Sint-Caecilia werd bezocht door vele bezoekers, die genoten van het eerste optreden van de Sint-Caecilia Kidz, jonge muzikanten van gemiddeld zeven jaar. Ook de optredens van het Klein Orkest, de jeugdslagwerkgroep, de slagwerkgroep en het harmonieorkest konden rekenen op een daverend applaus van de aanwezigen.

Duizenden bezoekers kwamen naar Gendt om tijdens dit weekend een bezoek te brengen aan de braderie, triathlon en de terrassen, want door het prachtige weer konden de horeca-uitbaters profiteren van goede klandizie.

Theaterkerk krijgt drie ton

BEMMEL - De Bemmel en Haalderen Stichting heeft een subsidieaanvraag van de stichting Kerk Bemmel (SKB) gehonoreerd. Er is een bedrag toegezegd van driehonderdduizend euro. Daarmee is zeventig procent van het benodigde kapitaal bijeen om de Donatuskerk in Bemmel te verbouwen tot theater- en muziekhuis.

De stichting juicht de herbestemmingsplannen toe, zo staat in een toelichting. Het theaterplan is een mooie invulling van een kerk die leeg staat en waarvoor geen andere plannen bestaan. Daarmee wordt weer een belangrijke stap gezet in de realisering van het theaterplan. Het wachten is nog op de reactie van een ander fonds. Binnen enkele weken wordt ook daarvan een uitspraak verwacht.

Het hele plan ligt honderd procent op schema. De aanvraag voor de omgevingsvergunning ligt klaar en kan ieder moment worden ingediend. Ook de overdracht van de kerk van het bisdom aan de stichting Kerk Bemmel is slechts een formaliteit. Voor het bedrag van één euro wordt de kerk met alle lasten en plichten overgedragen. De belastingdienst gaat nog wel de waarde bepalen van de kerk in het economisch verkeer en zal daarover overdrachtsbelasting in rekening brengen. Maar die waardebepaling zal de realisering niet meer in de weg staan.

Onlangs heeft het bestuur nog een speciale vergadering georganiseerd met alle ambassadeurs en leden van het Comité van Aanbeveling waarin iedereen werd bijgepraat over de ontwikkelingen. Er werd toen voorzichtig geanticipeerd op goed nieuws. Dat goede nieuws is er nu.

Ehbo tijdens de 4-daagse Nijmegen

LINGEWAARD - Tijdens de 99ste wandelvierdaagse van Nijmegen staan de ehbo-verenigingen uit de gemeente Lingewaard klaar om de deelnemende wandelaars te verzorgen.

Wandelaars die blaarbehandeling en/of voetverzorging nodig hebben, kunnen terecht bij één van de onderstaande verenigingen; het meenemen van een eigen handdoek is wenselijk.

Ehbo-vereniging Lingewaard Sint-Lucas Doornenburg: Dinsdag 21 tot en met donderdag 24 juli van 18.00 tot 20.00 uur: blaarbehandeling en voetverzorging.

Locatie blaarbehandeling: tandarts Geurts, Sint-Maartenstraat 1, Doornenburg (ingang tegenover de RK kerk). Locatie voetverzorging: Fysiotherapie en podokinesiologie, Sint-Maartenstraat 5, Doornenburg bij de heer Vetsuypens (ingang tegenover de RK Kerk). Info: ehbodoornenburg@gmail.com. Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Ehbo-vereniging Gannita Gendt

Maandag 20 juli vanaf 18.00 uur: preventief plakken en lichte massage. Dinsdag 21 tot en met donderdag 24 juli vanaf 18.00 uur blaarbehandeling en voetverzorging. Locatie: Fysiotherapie Gendt, Markt 5, Gendt (naast café De Klok). Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Ehbo-vereniging Bemmel-Haalderen, Bemmel

Dinsdag 21 tot en met donderdag 24 juli vanaf 18.00 tot 21.00 uur blaarbehandeling. Kosten per behandeling vier euro.

LET OP: Dit jaar wordt er geen massage gegeven. Voor behandeling van blessures kan uiteraard wel een afspraak gemaakt worden. Locatie: De Loods fysiotherapie en haptonomie, Dorpsstraat 30a, Bemmel; 0481 461624.

Ehbo-vereniging Sint-Christoffel Huissen

Maandag 20 juli van 16.00 tot 19.00 uur preventief plakken, dinsdag 21 tot en met donderdag 24 juli van 15.30 tot 21.00 uur: blaarbehandeling en voetverzorging door masseurs. Een vrijwillige bijdrage is welkom. Locatie: basisschool De Abacus, Van Voorststraat 21, Huissen (ingang Van Gelrestraat). Informatie: Nelly Liskaljet, secretariaat EHBO Sint-Christoffel Huissen: 06 50413631 of via www.ehbohuissen.nl.

Zonnebloem bezocht landwinkel De Woerdt

BEMMEL - De gasten van de Zonnebloem afdeling Bemmel Haalderen en Ressen gingen onlangs op bezoek bij landwinkel De Woerdt in Ressen.

Na ontvangst met koffie/thee en een heerlijke stuk kersenvlaai vertelde eigenaar Nico van Olst wetenswaardigheden over het bedrijf en zijn producten. Een bezoek aan de boomgaard kon door het minder mooie weer helaas geen doorgang vinden. De kersen smaakten er gelukkig niet minder lekker om.

Van de mogelijkheid om de landwinkel zelf te bezoeken, maakten de gasten tot slot gretig gebruik. Dankzij sponsoring van de atletiek- en skeelervereniging BOD De Sprinters, de gastvrijheid van de familie Van Olst en de vele vrijwilligers van de Zonnebloem die zich hebben ingezet voor deze middag, kan men terugzien op een geslaagde activiteit.

H. Leemreise wint!

LINGEWAARD - Op 27 juni stond er weer een midfondvlucht op programma vanuit Chalons en Champagne (345 km) hieraan deden 139 duiven van dertien liefhebbers en werden gelost om 11.15 uur.


H. Leemreise 15 mee 3 pr. 1, 3, 27
W. Geurtz & Zn 10 mee 4 pr. 2, 6, 20, 26
H. de Wijse 10 mee 3 pr. 4, 11, 19
Comb. van Zadelhoff 10 mee 4 pr. 5, 15, 21, 34
A. v. Olderen 10 mee 2 pr. 7, 22
Chr. Graven 9 mee 3 pr. 8, 18, 33
Comb. Engelen 10 mee 3 pr. 9, 12, 29
Comb. Weijers 20 mee 4 pr. 10, 14, 32, 35
Muller - de Wijse 16 mee 5 pr. 13, 24, 28, 30, 31
Wiltink - Meijs 12 mee 3 pr. 16, 23, 25
L. Meijberg 3 mee 1 pr. 17

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 14 juli verzorgt de SWL een open eetcafé in creatief centrum Hofstede aan Hoefslag 28 in Bemmel.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel

In een Oogopslag

woensdag 8 juli

09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters.

zaterdag 11 juli

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastor Bulthuis en het Gemengd koor

zondag 12 juli

10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor

woensdag 15 juli

09.30 u. HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Column

Airco

In mijn vorige carrière toerde ik als lasser langs scheepswerven. Lassen boven je hoofd waren overall, dienstkistjes, leren jas, pet, handschoenen en een doek om je nek geen luxe. Een binnengekropen lasspat voelt knap beroerd. Zwetend onder het dek van een tanker. De koperen ploert zie je niet, maar voelen des te meer. Kleren zijn door het zouten zweet wit uitgebeten. Soms kreeg het natte lichaam een elektroshock zodat het tandvlees nog pijn deed. Misschien kunt u zich nu voorstellen hoe ik me voel als mensen klagen over de hitte. Woonstichting Gendt heeft een onthulling van een bord over woningbouw afgelast omdat er wegens de hitte veel afmeldingen zijn. De directeur en hoofd technisch dienst doen het zelf. Voor de foto. Genodigden blijven weg, dus ik kan in een korte kniebroek en op teenslippers komen. Hoofd technische dienst maakt een opmerking. Zo, is dit een outfit van een professionele fotograaf? Ja, en ik trotseer de 36 graden. De gemeenteraad verkast voor de politieke avond naar De Valomkroeg omdat hun vergaderzaal geen airco heeft. Tuurlijk, je moet er rekening mee houden dat het in de politiek er heet aan toe kan gaan. Airco is dan van levensbelang. Vorige week kwam ik oud CDA raadslid Piet Boeijen tegen. In 2013 werd hij landelijk bekend met zijn hilarische nota 'Hondenbeleid nieuwe stijl' waar in Politiek Lingewaard geen hond naar wilde kijken. Piet Poep denkt stellig dat je een poepende hond kunt traceren door zijn drol op DNA te testen. Het Haarlems Dagblad en CDA Haarlem hebben Piet gevonden. En een positief krantenartikel, jubelde hij tegen me. Jullie, ik keek om maar was alleen, waren altijd negatief en schreven leugens. Piet probeert uit het zicht van de Lingewaardse media zijn hondenpoepnota weer op de politieke agenda van Lingewaard te plaatsen. Hij hobbelt achter de schermen van fractie naar fractie. Pas op Piet, achterkamers hebben geen openslaande ramen en airco.
Sjaak

Reünie christelijke Mavo Elst

OVERBETUWE/LINGEWAARD - De reünie-commissie is op zoek naar vroegere klasgenoten van de twee examenklassen 1972 van de christelijke Mavo in Elst, locatie Mozartstraat.


"Ben jij oud-leerling en heb jij op de christelijke Mavo in Elst, locatie Mozartstraat, examen gedaan in 1972, dan ben je welkom op de reünie die gehouden wordt op 26 september. Kent u iemand, die tot deze doelgroep behoort: wijs hem dan op de komende reünie!"

Er is een speciale Facebookpagina aangemaakt met foto's en informatie 'Reünie Mavo Elst 1972'.

Ook kunt u voor informatie en aanmelding een mailtje sturen naar Nus Tahitu, emailadres nustahitu@gmail.com of naar Arno Jansen, email adres arnoldusjansen@gmail.com.

Gezocht!

HAALDEREN - Duizend euro beloning voor degene die kan zorgen dat ik mijn snorscooter terugkrijg. Hij is gestolen op 12 juni tussen 04.00 en 05.00 uur in Haalderen.

Het betreft een Vespa Paggio de kleur is rood-bruin. Met hoog windscherm, veel chroom. Kenteken is F473DL. 2-delige bodysit, leer lichtbruin + bagagerek.
Reactie graag sturen naar Melkvaart 2, 6685 CA Haalderen. Bellen mag ook: 0481-354651 of 0613237161.

7 / 18

8 / 18

9 / 18

Ansichtkaarten Doornenburg

DOORNENBURG – Harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg heeft een aantal unieke ansichtkaarten laten ontwerpen. De kaarten bevatten foto’s van de unieke plaatsen in Doornenburg.

De ansichtkaarten – groot formaat - worden per setje van vijf verschillende kaarten inclusief envelop verkocht voor de prijs van vijf euro. De kaarten kunnen worden afgenomen via de leden van de harmonie of worden besteld via secretaris@harmoniedoornenburg.nl. Voorbeelden van de kaarten zijn te bekijken via de website van de harmonie www.harmoniedoornenburg.nl.

De opbrengst van de ansichtkaartenverkoop zal volledig worden gebruikt voor de aanschaf van de nieuwe uniformen voor de muziekvereniging. De nieuwe uniformen zullen begin januari 2016 tijdens de opening van het honderdjarig jubileumjaar van de harmonie worden gepresenteerd.

Start nieuwe beginnersgroep De Sprinters

BEMMEL - In september gaat b.o.d. De Sprinters weer een beginnersgroep opstarten. Voor deze groep kan men zich aanmelden als men nog weinig of geen loopervaring heeft. Op een plezierige en ontspannen manier wordt men gedurende twee avonden per week vertrouwd gemaakt met alle facetten van het lopen.

Vanaf maandag 7 september wordt, onder leiding van gediplomeerde trainers, op de maandag- en woensdagavond van half acht met deze beginnersgroep getraind. De eerste vier weken zijn de trainingen gratis. "Wel wordt van u verwacht dat u hierna lid van b.o.d. De Sprinters (24 euro per kwartaal)." De trainingen zullen zowel op de openbare weg, als op de atletiekbaan, op sportpark De Heister plaats vinden.

Voorafgaand aan de eerste trainingsavond wordt er op donderdag 3 september om 19.30 uur een informatieavond verzorgd in het clubhuis op sportpark De Heister achter het Over Betuwe College, waarbij kennis kan worden gemaakt met de trainers en waarbij uiteengezet wordt hoe de trainingsavonden worden gehouden. "Ook zal hierbij aandacht besteed worden aan loopkleding en schoeisel (u kunt deze beter nog niet aanschaffen). Verder kunt u hier met al uw vragen terecht. Mocht u verhinderd zijn staan wij telefonisch tot uw beschikking of kunt u de eerste trainingsavond bij ons terecht vanaf 19.10 uur.

Ook willen wij graag onder de aandacht brengen dat onze vereniging is gestart met een vijf kilometer groep. Deze groep loopt duurloopjes van rond de vijf kilometer in een rustig tempo. Telefonisch kunt u hierover ook inlichtingen inwinnen bij Michael Smoorenburg 0481 465049 en Rens Harteman 0481 486104."

Bewegen in de zomer voor volwassenen vanaf zestig jaar

BEMMEL - Rond de zomermaanden liggen veel reguliere beweegactiviteiten stil in verband met zomerstop. Maar dit zijn juist de maanden met mooi weer en veel gelegenheid om te bewegen. Daarom en omdat het belangrijk is om te blijven bewegen organiseert Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) in samenwerking met leef- en doeboerderij De Minkhof een zomerprogramma met leuke beweegactiviteiten.

Het zomerprogramma is er voor iedereen die graag door wil gaan met leuke activiteiten tijdens de zomermaanden. "Bij de Minkhof kunt u ontmoeten en bewegen zonder verplichtingen tijdens vier beweegmomenten in juli en augustus. Iedere week is er een andere beweegactiviteit georganiseerd, variërend van bewegen op muziek tot mikspelen."

Er wordt rekening gehouden met verschillende beweegniveaus dus van beginnend tot ervaren, voor iedereen is er de mogelijkheid om mee te doen. Wel is er een aantal maximum deelnemers per activiteit, dus wees er snel bij en meldt u aan. Aanmelden gaat via het SWL Meldpunt, 088- 2552555 of meldpunt@swlingewaard.nl.

De Minkhof vindt u op de Molenwei 57 in Bemmel. Na het bewegen is er een mogelijkheid om koffie te drinken. De kosten bedragen inclusief een kopje thee/koffie 2,50 euro per keer. (Data: woensdag 22 juli, 29 juli, 5 augustus en 12 augustus van
10:30 tot 11:30 uur (inloop vanaf 10:15 uur).

Exodusrondleiding voor mensen met een visuele beperking

De foto laat zien hoe de slechtzienden met hun handen de klok bekijken

HUISSEN - Op woensdag 1 juli heeft een aantal medewerkers van het Exoduscomité een rondleiding verzorgd met ongeveer twintig (zeer) slechtziende leden van de Open Oecumenische Gemeenschap (OOG). Deze groep logeert een midweek in het Dominicanenklooster in Huissen.

Aangezien sommigen ook slecht ter been waren, was Theo Willems van camping De Waay bereid gevonden de hele groep, inclusief begeleiders en drie geleidehonden, met zijn huifkar rond te rijden.

Natuurlijk kreeg de groep eerst informatie over het klooster zelf en dan met name over de rol die het gespeeld heeft in september en oktober 1944. Toen was het een toevluchtsoord voor veel mensen die huis en haard hadden moeten verlaten vanwege de bombardementen. Het klooster diende als schuilplaats maar ook als ziekenhuis; er zijn mensen verpleegd, gestorven maar ook geboren. Zelfs na de oorlog konden velen die teruggekeerd waren er nog hun dagelijkse warme maaltijd halen.

Vanaf het Klooster reden ze naar het Looveer. Daar ligt een gedenkplaat met de namen van alle mensen die er bij het bombardement van 17 september 1944 omgekomen zijn.

De mensen uit de groep waren heel geïnteresseerd en er werden veel vragen gesteld.

Van het Looveer gingen ze naar monument De Klok, waar de mensen konden 'kijken met hun handen' en naar de luisterkei bij de Begraafplaats.

Vervolgens ging het richting De Kapel op De Heuvel en tenslotte naar De Vleugel. "Het was een bijzonder geslaagde tocht waar zowel de mensen van OOG als wij veel van geleerd hebben."

HSV De Karper jeugd

BEMMEL/HAALDEREN - Op dinsdag 23 juli heeft de jeugd alweer hun laatste koningswedstrijd gevist. Sem Plönis heeft hierbij op indruk gemaakt door voor het tweede jaar op rij zichzelf viskoning te mogen noemen.

Aan het begin van deze avond stond Sem nog acht centimeter achter op de nummer twee. Sem was echter zeer goed op dreef en wist liefst 116 centimeter aan vis te vangen, terwijl de nummer twee voor het eerst niks had gevangen.

Bij de jeugd tot achttien jaar werd er maar door één deelnemer vis gevangen. Jannick Rikken wist een prachtige karper van 66 centimeter te doen landen in zijn netje.

Even later was het weer raak voor Jannick, maar helaas liet toen zijn materiaal hem in de steek: zijn karperstok brak doormidden waardoor deze vis er vandoor ging.

Einduitslag jeugd 2015 is;

Sem Plönis met 778 cm
Lars gertsen met 670cm
Senne v/d Boom met 252cm

Zaterdag 11 juli is er weer de jaarlijkse feestochtend bij forellenvijver Het Anker in Pannerden. "Wij hopen de jeugd hier weer een geweldige afsluiting van het seizoen te kunnen geven. We vissen dan van 7:30 tot 11:30 uur; daarna volgt de prijsuitreiking en frietjes eten."

Jeugd kleurt Umdracht

Kleurwedstrijd Umdracht (foto gemaakt door Jeroen Mattijssen)

HUISSEN - Ter gelegenheid van de Huissense Umdracht heeft de schooljeugd mee kunnen doen aan een kleurwedstrijd.

In totaal zijn er zevenhonderd kleurplaten, ontworpen door de Huissense kunstenaar Cor Melchers, uitgedeeld op de basisscholen. Doel van de wedstrijd was de jeugd meer te betrekken bij deze eeuwenoude plaatselijke traditie.

Een deel van de ingekleurde tekeningen was tijdens de viering van de Umdracht al te zien in de kerk. Vrijdag was voor de prijswinnaars de officiële prijsuitreiking bij Cor Melchers in zijn atelier. De gelukkigen zijn: Bram Boogaars (vijf jaar), Sam Proost (zeven jaar) en Vincent Wagener (negen jaar).

Nationale Modderdag bij Kinderopvang Zonnekinderen

BEMMEL - Op de locatie van Kinderopvang Zonnekinderen in Bemmel heeft BSO De Wolkenwereld actief deelgenomen aan de Modderdag.

Zo hebben de kinderen een modderschuifbaan gemaakt, hebben ze touwgetrokken in een modderpoel, gebadderd in teilen met modder en onder netten gekropen waarbij ze door het zand moesten tijgeren. De kinderen hebben zich heerlijk uitgeleerd. En niet alleen de kinderen, ook de pedagogisch medewerkers zagen er uit als beesten. Een geslaagde modderdag dus!

De kinderen en pedagogisch medewerkers zijn druk bezig om modder te maken voor alle activiteiten en maken elkaar stiekem ook alvast lekker vies!

"Bij kinderopvang Zonnekinderen hechten we veel waarde aan kunst & cultuur, sport, natuur & avontuur en multimedia. Voor meer informatie over onze activiteiten kijk op: www.zonnekinderen.nl of bekijk onze Facebook-pagina."

Aanmelden project 'Homoethof'

DOORNENBURG - Maandag 29 juni heeft de werkgroep 'Bouwen in Doornenburg' een informatieavond gehouden over het bouwproject 'Homoethof'. Middels een presentatie over onder andere de eerder gehouden enquête en het bouwplan zijn de mogelijke geïnteresseerden geïnformeerd.

De presentatie is te downloaden op de site www.platformdoornenburg.nl. Daarnaast roept de werkgroep potentiële bewoners op om het aanmeldformulier in te vullen. Het aanmeldformulier kan bij de dorpscontactpersonen Geert Claassen en Eveline Claassen worden ingeleverd voor 1 augustus of via de mail secretariaat@platformdoornenburg.nl.

De werkgroep heeft als streven om eind augustus/begin september met potentiële bewoners van de Homoethof om de tafel te gaan.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 9 juli verzorgt de SWL een open eetcafé in het Dominicanenklooster van Huissen.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Creativiteit bij crea-ochtend

Deelnemers aan de crea-ochtend in Hof van Breunissen Gendt met hun werk. Foto: Masja van Driel

GENDT - Deelnemers crea-ochtend in Hof van Breunissen Gendt.

Rouwverwerking: Rafaëlgroep

BETUWE - In de R.K. parochies Sint-Benedictus en De Levensbron start ook dit jaar in september de Rafaëlgroep. Deze gespreksgroep richt zich met name op mensen die ongeveer een jaar geleden een dierbare door de dood hebben verloren en die graag met lotgenoten hun gevoelens en ervaringen willen delen.

De gespreksgroep wordt aangeboden op twee verschillende locaties. Op maandagavonden van 19.00 tot 21.00 uur in De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58 te Elst.

2015: 28 september, 19 oktober, 9 en 30 november, 14 december

2016: 4 en 25 januari, 15 februari. Terugkombijeenkomst 9 mei.

Op dinsdagmiddagen van 14.00-16.00 uur in het Parochiecentrum, Markt 7 te Bemmel.

2015: 29 september, 20 oktober, 10 november, 1 en 15 december.

2016: 5 en 26 januari, 16 februari. Terugkombijeenkomst 10 mei.

Opgave voor deelname vóór 21 september 2015 bij het Secretariaat R.K. parochie De Levensbron, Markt 7, 6681 AE Bemmel; 0481 451371 (keuze 1) e-mail: secretariaat@parochiedelevensbron.nl of centraal secretariaat Sint-Benedictusparochie, Markt 7, 6681 AE Bemmel; 0481 372959; e-mail: secretariaat@stbenedictus.nl.

Graag informeren wij u nader over deze gespreksgroep en heten u daarom welkom op dinsdag 15 september van 19.30 tot 20.30 uur in ontmoetingscentrum De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58, Elst.        

Op deze avond zijn de mensen die de Rafaëlgroep begeleiden aanwezig. Komt u graag in gezelschap van een familielid of bekende, dan is daar natuurlijk geen enkel bezwaar tegen. Iedereen die belangstelling heeft, is welkom. Opgave Informatieavond vóór 13 september bij genoemde secretariaten ter attentie van de Rafaëlgroep.

Schip Ahoy op tournee naar Harlingen

LINGEWAARD - Zeemanskoor Schip Ahoy gaat op 15 en 16 juli naar Harlingen, waar het ondermeer liefst vier optredens zal gaan verzorgen.

Hoogtepunt van de mini-tournee wordt ongetwijfeld de kennismaking met de 'Grosherzogin Elisabeth', een klassieke driemaster, die op genoemde dagen Harlingen aandoet. De relatie met 'Lissi' -zoals het schip liefkozend wordt genoemd- is ontstaan door toedoen van een van de bemanningsleden: Ans Buurman, die zowel op de Lissivaart, alsook in het combo speelt bij Schip Ahoy. Na de welkomstaubade vindt er aan boord van de Lissi een fotoshoot en rondleiding plaats en zal er -als alle omstandigheden meezitten- ook nog een heuse tocht met dit grote zeilschip worden gemaakt.

Als klap op de vuurpijl wordt op woensdagavond een spetterend optreden door Schip Ahoy verzorgd vanaf het dek van het schip. Onder leiding van zijn Crazy Captain Gert Huting zal het publiek op de kade door het koor getrakteerd worden op een zeer gevarieerde mix van Nederlandse, Engelse en Duitse zeemansliedjes, met als afsluiting een muzikale ode aan de Lissi. Daarna gaat het koor naar camping Zeehoeve (waar de meeste koorleden nachtlogies hebben) om daar nog een informeel optreden op het terras te geven.

De daaropvolgende dag, donderdag 16 juli zal Schip Ahoy zijn medewerking verlenen aan de Zomermarkt in het hartje van de stad Harlingen. Op een podium bij de Raadhuistoren worden om 15.30 en 17.00 uur twee optredens verzorgd door het zeemanskoor, waarmee de tweedaagse tour van Schip Ahoy wordt afgesloten.

Picknicken in de bongerd

HUISSEN - Woensdag 1 juli hebben de kinderen van de groepen vier van basisschool De Abacus in Huissen een bezoek gebracht aan de kersenbongerd op De Zilverkamp.

Deze prachtige, nabijgelegen bongerd herbergt nog enkele oude hoogstam-kersenbomen naast allerlei nieuwere soorten. Na op picknickkleden de lunch te hebben verorberd, vertelde een echte imker over de bijen en alles wat daar zoal bij komt kijken.

Foto: H.J.M. Janssen

Hierna volgde nog een rondleiding door de bongerd waarbij enkele bestuursleden en vrijwilligers van de stichting aanwezig waren. Na afloop kregen alle kinderen een zakje met kersen mee. Uit de vele enthousiaste reacties bleek dat ze er erg van genoten hebben.

J.van Ingen&Zn. winnen Chalons en Champagne

LINGEWAARD - Zaterdag 27 juni vlogen de duiven vanaf Chalons en Champage op een afstand van 349 kilometer.

De duiven werden om 11.15 uur gelost. Om 15.44 uur draaide J.v. Ingen & Zn. hun eerste duif. Deze duif haalde een snelheid van 78 kilometer per uur. 2e E.v. Aalten; 3e C.Vermeulen; 4e H.Hegeman; 5e T.Sas.

Kunst op het plein

Foto: M. Dukers

HUISSEN - Alle leerlingen van basisschool 't Holthuus uit Huissen zijn in de laatste periode voor de zomervakantie bezig geweest met een project over kunst.

Iedere groep heeft zich verdiept in een kunststroming en deze als inspiratiebron gebruikt om zelf als kunstenaar aan de slag te gaan. "Alle door de kinderen gemaakte kunstwerken willen we nu graag aan publiek laten zien en daarom is er op vrijdagmiddag 10 juli een feestelijke expositie op het schoolplein. Van 13.00 uur tot 15.00 uur zijn alle ouders, familieleden en kunstminnende belangstellenden uitgenodigd om een kijkje te komen nemen!"

Zwemfestijn De Regenboog

BEMMEL - Afgelopen vrijdag toen het kwik steeg tot boven de dertig graden, was het waterpret op De Regenboog in Bemmel.

Met waterpistolen, emmers en tuinslangen werd het een heus waterballet op het schoolplein. Enkele kinderen riepen dat dit de leukste dag van het hele schooljaar was!

Gezelligheidskoor Ons Verzetje trotseert hitte

DOORNENBURG - Woensdagavond 1 juli half negen te heet om binnen te zingen? Dan het dorpsplein op in de schaduw een open concert!

Het werd een gezellige zangavond met na afloop in het ontmoetingscentrum aan de bar een koel glaasje en een poosje napraten. Ieder was het eens: dit is voor herhaling vatbaar.

De eerste melktap in de regio

GENDT – Boerderijwinkel De Geer in Gendt heeft als eerste in de regio een automatische melktap voor het zelf tappen van verse melk afkomstig van eigen koeien.

Terwijl de koeien in de wei van onze boerderij lopen, haalt u de verse (onbewerkte) melk uit de gekoelde melktap. Yvonne Roelofsen vertelt: “Het verschil met de melk uit de winkel is dat onze melk puur is, niet gepasteuriseerd of gesteriliseerd. Melk waar niets uitgehaald of ingestopt is. Alle voedingsstoffen die een mens echt nodig heeft, zitten er nog in. Dus puur natuur.”

Yvonne Roelofsen laat de feiten spreken. Melk is een natuurlijke bron van voedingstoffen, zoals eiwitten, vitamine B2 en B12, mineralen (fosfor, kalium, magnesium en zink), vetten en melksuiker. “Maar het is vooral ook lekker. Ja, ook onze kinderen drinken met smaak de verse melk van onze koeien.” Verse melk is ook bijzonder geschikt voor het maken van boeren pannenkoekbeslag, chocomelk en yoghurt.


Ter kennismaking

De verse melk kost één euro per liter en kan per halve liter worden getapt. Er zijn eventueel plastic flessen te koop. Deze maand is ter kennismaking bij de eerste liter melk de fles gratis. Maar uw eigen fles, emmer of maatkan meenemen kan ook om deze te vullen met de verse melk. Tijdens de kersenperiode is boerderijwinkel De Geer zeven dagen per week geopend.

Boerderijwinkel De Geer, Flierensestraat 5, Gendt; www.boerderijwinkeldegeer.nl.

Dikke wolken deren Back to the Music niet

Foto: Henk van Eimeren

HUISSEN - Ja, het was het op een gegeven moment buiig. En er vielen enkele regendruppels. Maar de echte diehards bleven en bleven genieten van de live muziek van de bands tijdens Back to the Music. Want na zon kwam zonnneschijn en zat het lekkere venijn toch in de staart. En ook de koopzondag was groovy!

Want aan het einde was het verbroederende effect volledig zichtbaar bij de diverse horecazaken die Back to the Music organiseren. Met dit jaar als thema Disco & 70's. De bands die speelden dus vooral de muziek en die stijl. En omdat het, voor het eerst in de geschiedenis van Back to the Music, koopzondag was deelden de winkels ook heerlijk in de feestvreugde mee.

Met aangeklede etalages vormden zij een twee-eenheid met de horeca die met live muziek en dj's hun beste beentje voorzetten. Plus de mobiele cateraars (Drive 'n shake, Festishakes. Proef de Verandering) maakte het een event om niet snel te vergeten. De duizenden bezoekers die Huissen aandeden kiezen volgend jaar weer voor Huissen, Back to the Music en koopzondag!

Zes weken Curves fitness voor weinig geld en veel resultaat

HUISSEN - Het is al weer 2,5 jaar geleden dat Curves 'Fitness speciaal voor vrouwen' aan de Vierakkerstraat 12a is overgenomen door eigenaresse, Marieke Herckenrath.

"Ik wilde mijn passie voor sport en gezonde voeding gaan inzetten en een positieve bijdrage leveren aan het zelfbeeld, de kracht en gezondheid van vrouwen. Ik ben heel blij dat deze verwachtingen zijn uitgekomen! We nemen inmiddels in het leven van heel wat vrouwen een belangrijke plek in. Dit doe ik natuurlijk samen met mijn team: Ans, Lea en Elleke."

"Bij Curves haal je in slechts dertig minuten per keer echte resultaten. Je wordt fitter, strakker in je vel en blijft gezond. Ook jij zult versteld staan hoe eenvoudig en leuk Curves is. Nieuwsgierig? Maak dan nu gebruik van onze zomeractie en sport zes weken voor slechts 49 euro."

De Curves workout bestaat uit een fitnesscircuit van dertig minuten. Je traint op toestellen met hydraulische weerstand. Hiermee bouw je spierkracht op en vergroot je je uithoudingsvermogen. Er is altijd begeleiding van een Curvescoach aanwezig, zij helpt je jouw doelstelling te behalen. Bewezen is dat je met een half uur sporten bij Curves tot wel vijfhonderd calorieën kunt verbranden. Vrouwen die bij Curves komen sporten voelen zich prettig. Geen mannen, geen spiegels en geen strakke pakjes. De gezelligheid, aanmoediging en begeleiding die je bij Curves vindt, zorgen ervoor dat sporten leuk is en je resultaat haalt. De Curves workout is geschikt voor elke vrouw, ongeacht haar leeftijd of lichaamsbouw.

Schminken bij De Zilverkamp

HUISSEN - "Laat je schminken! En wel door Margit Messing, Funny Faces. Ik kom bij u schminken. U kent haar ongetwijfeld al, want Funny Faces is vaker op het winkelcentrum geweest."

"Zij is tevens ook te boeken voor kinderfeestjes, evenementen en partijen en workshops. Mocht u nieuwsgierig zijn geworden? U kunt een kijkje nemen op haar nieuwe Facebookpagina, dit is: www.facebook.com/FunnyFacesschmink

Zaterdag 11 juli is zij bij ons aanwezig en zal van 11.00 tot 14.00 uur allerlei mooie creaties schminken. Kies uit wat jij wil, kom op tijd en zorg dat jij geschminkt wordt. Natuurlijk worden er weer mooie foto's gemaakt en zijn er nog andere dingen te doen om het wachten wat minder lang te laten lijken." Meer informatie staat op: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Meditatie aan de Waal

LENT - In de zomervakantie (18 juli tot en met 22 augustus) is er elke zaterdagochtend van 9.30 tot 10.30 uur op het Waalstrandje in Lent (opgang bij café Waalzicht, Oosterhoutsedijk 21) de mogelijkheid om te mediteren / mindfulness te beoefenen.

"We starten met zacht lichaamswerk met daarna een zitmeditatie op ademhaling en/of lichaam en een loopmeditatie. We sluiten dan weer af met een zitmeditatie. Een mooie gelegenheid om met vriendelijke aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu en stil te staan bij wat zich aandient. Bij regen wijken we uit naar Akkerwinde 40 in Lent." De begeleiding is in handen van Ine Albers en Olga Jans.

Kosten: geen. Een donatie is welkom. De opbrengst daarvan gaat naar Wereldvrouwenhuis Mariam in Nijmegen, dat tijdelijke opvang biedt aan dakloze vrouwen zonder verblijfspapieren met gezondheidsproblemen.

Aanmelden is niet nodig. Aangeraden wordt om gemakkelijk zittende kleding te dragen en een handdoek en/of kussen mee te nemen om op te zitten.

Meer info staat op www.meanderen.org / www.mediterenisteleren.webklik.nl.

Open dag imkerij Bloem

OOSTERHOUT - In het kader van de Landelijke Open Imkerijdagen houdt imkerij Bloem zondag 12 juli open dag voor buurbewoners en andere belangstellenden. De open dag is van 11.00 tot 16.00 uur

Imkerij Bloem is gevestigd aan de Oude Groenestraat 3 in Nijmegen-Noord (Oosterhout) aan de ingang van landgoed 'Buitenplaats Oosterhout'. Het bedrijfje wordt gerund door Marion Teeuwen en Willem Verstijnen.

De imkers leggen zich met hun bijen toe op de oogst van honing en het verzorgen van bestuiving bij fruit- en groentetelers in de regio. Eveneens verzorgen ze educatieve activiteiten. Naast thuisverkoop leveren ze hun honing aan diverse landwinkels in de regio.

Tijdens de open dag willen ze buurtbewoners en andere belangstellenden graag informeren over het leven van de honingbij en hoe het imkeren in zijn werk gaat. Er zal ook informatie gegeven worden over wat ieder zelf kan bijdragen om de leefomstandigheden van de honingbij te verbeteren. Er is een glazen observatiekast waarin men een klein bijenvolkje kan bekijken. De imkers zullen uitleg geven over hoe een bijenvolk leeft en de taakverdeling in een bijenkast.

Op deze dag wordt de gelegenheid geboden een kijkje te nemen in een echte bijenkast waarbij te zien is hoe de honing geproduceerd wordt door deze ijverige insecten. Beschermingsmaterialen zijn aanwezig. Men kan zelf kaarsen maken van echte bijenwas. Uiteraard is er ook honing te koop.

Ingezonden brief

In 2009 heeft Strijdbaar Angeren het 'Dorpsplan Angeren 1e editie (mei 2009)' aangeboden aan de gemeenteraad van de gemeente Lingewaard. Een van de speerpunten was woningbouw te realiseren op kleine schaal, gespreid in de tijd en bestemd voor alle doelgroepen.

Door de veranderende omstandigheden heeft Strijdbaar Angeren in oktober 2013 een geactualiseerde versie van het 'Dorpsplan Angeren; actualisatie m.b.t. woningbouw(behoefte)' opgesteld en wederom aangeboden aan de gemeenteraad.

Hierin worden een aantal projecten besproken waaronder ook de bouwlocatie Kermisterrein/Maliebaan. Zowel in de eerste als in geactualiseerde versie maakt Strijdbaar Angeren duidelijk dat het niet getuigt van respect voor de Angerense geschiedenis om dit terrein vol te gaan bouwen. Deze open ruimte zou historisch beschouwd juist herstel en opwaardering verdienen.

Dan is het maart 2015 en verschijnt er een artikel in de media dat Strijdbaar Angeren het initiatief heeft genomen om op de bouwlocatie Kermisterrein/Maliebaan te gaan bouwen. In samenwerking met SamenBouwen wordt een verzoek bij de gemeente ingediend om deze locatie als CPO locatie aan te merken voor het bouwen van 7 woningen.

Wat de reden is van deze drastische wijziging in het standpunt van Strijdbaar Angeren is geheel onduidelijk. Dat de gemeente wil meewerken aan een project dat (naar alle waarschijnlijkheid) niet kostendekkend zal zijn voor de gemeente, is lastig uit te leggen aan haar burgers.

De buurtbewoners rondom deze bouwlocatie alsmede ook een behoorlijk deel van de inwoners van Angeren zijn dus erg bezorgd door deze ontwikkeling. Met name omdat het lijkt dat het plan onvoldoende is getoetst op zijn financiële haalbaarheid. Alsmede dat er weinig tot geen rekening gehouden met de eisen die gesteld zijn in het Beeldkwaliteitsplan 2011 horende bij het huidige bestemmingsplan. Hierin wordt gesproken over 3 vrijstaande woningen die beter aansluiten bij het huidige straatbeeld dan wat nu wordt voorgesteld in het CPO project een rijtje van 3 en 4 woningen.

Een ander bijkomend feit is, dat dit terrein sinds mensenheugenis wordt gebruikt voor de jaarlijks terugkerende evenementen zoals, de kermis, Lentekriebels, old-timerclub, etc. Tientallen jaren op een verwaarloosd terrein en sinds kort op een bestraat terrein. Het is onduidelijk waar het nieuwe kermis terrein komt, wel dat er eerst een tijdelijke locatie wordt aangewezen en dan pas een definitieve locatie. Dit zal ook onnodig extra kosten met zich mee brengen. Wij begrijpen dan ook niet waarom deze keuzes worden gemaakt.

Wij gaan er vanuit dat er eerst gedetailleerd onderzoek plaats zal vinden of het nieuwe project een positief resultaat zal opleveren. Hierbij hebben wij het niet alleen over geld maar ook over de relatie van burgers met haar gemeente.

Rita Mijlof en Ernst Mahler

Angeren

Ingezonden brief Zwerfafval

No shit..

Bemmel, 5 juli 2015

Een warme deken viel er de afgelopen dagen over ons land. Het mooie weer voelt als een zegen. Voor alle mensen is er zon en zeker in de afgelopen dagen... een enorme warmte! Om daar verkoeling voor te zoeken trekt natuurlijk het water.

Ik heb zelf dan ook meer dan goede herinneringen aan de zomertijden in Bemmel en omstreken. Zwemmen in het Grindgat en warme zomeravonden met kampvuurtjes langs de Waal. Dat was fantastisch! En ik neem aan dat dat nog steeds zo ervaren wordt. Er is echter wel een belangrijk verschil dat mij vandaag op schrikbarende wijze duidelijk werd.

Zo ging ik vandaag naar strandje aan de Waal bij de defensiedijk om daar zo tegen de avond nog even te kunnen genieten van onze eigen mooie omgeving. De realiteit is echter dat ik na aankomst schrok van het beeld wat ik aantrof. Langs het gehele strand lag overal afval. Barbeques (zeker een stuk of 8), bergen blikjes, flesjes, plastic zakken, en zelfs een kapotte parasol is er achtergelaten.... De aanblik van deze vuilnisbelt maakte mij echt misselijk.

Na het nemen van een aantal foto’s van het vele afval, ben ik direct omgekeerd. Het plezier was me ontnomen en maakte plaats voor ongeloof.

“Wie doet dat,” vraag je jezelf dan (terecht) af. Wie gaat er nu wel op zoek naar een mooi plekje om zelf van te genieten en laat daarna het afval achter om deze plek te degraderen tot een vuilnisbelt? Vragen waarop ik helaas het antwoord schuldig moet blijven.

En nu? Hoe gaan we er nu voor zorgen dat deze rommel opgeruimd wordt en niet meer terugkomt? De oplossing is hier niet een makkelijke. Het gaat om een mentaliteitsverandering. Zoiets van: “natuurlijk neem ik alle spullen mee terug die ik meeneem naar het strandje” maar misschien nog wel meer: “als ik zie dat anderen iets achterlaten, dan zeg IK daar WEL wat van” en in het allerergste geval, “neem ik het van een ander ook mee”. Dit moet voor iedereen gelden! Of je 15 of 75 bent, neem je verantwoordelijkheid!

Het gaat er namelijk om dat deze mooie plekken fijne plekken blijven voor iedereen. Ikzelf heb eigenlijk altijd wel een extra plastic tas mee. Deze gebruik ik dan om het zwerfafval op te ruimen. Maar dit keer zakte de moed me echt in de schoenen, triest..

Berry Jurcka

Geslaagd Guijt Beachvolleybaltoernooi op zaterdag en zondag tijdens het Kersenfeest

GENDT - Op het door K3 Delta versterkte perfecte zand werd op zaterdag en zondag op drie velden het Guijt Beachvolleybaltoernooi gespeeld tijdens het Kersenfeest in Gendt.

Op beide dagen werd onder voor beachvolleybal uitstekende weersomstandigheden om diverse prijzen gestreden. Ondanks de verbouwing van Providentia, maar met medewerking van de Gemeente Lingewaard, de aannemers Spoeltman en Niënhaus, Schouten groencultuur, kon het toernooi toch op de bekende locatie plaats vinden.

Voor de zaterdag hadden zich drie miniteams aangemeld. Zij speelden onderling een competitie. De volgende groep waren zes aspirantenteams. Eerste werd het team van de Beach Babes van Shirley Bisseling, tweede de Beach Ballers, derde de Beach Girls.

De categorie tot 21 jaar was een poule met acht teams. Hier was het team Beun FC de absolute winnaar met 24 punten. Tweede werd Atepatjo met 24 en derde Knalbufissa met 22 punten.

Op de zondag wordt altijd gestreden om de grote Guijt wisselbeker. De winnaar van vorig jaar, De Cherry Hoors, was verhinderd. Er hadden zich negentien teams aangemeld die in een onderlinge competitie gingen uitmaken wie er op het eind van de dag de eerste prijs in de wacht zou slepen. Er werd in drie poules gespeeld. De eerste plaats ging naar de Beach Boys, tweede werd Setash, derde Beach Smachers en vierde FC Flespompoen.

Om zes uur werd op beide dagen door de Kersenkoningin weer de prijzen samen met de kersen voor ieder team uitgereikt.

Bridgecursus beginners in Lingewaard

LINGEWAARD - Het is nog volop zomer, maar de voorbereidingen voor de nieuwe beginnerscursus bridge in het najaar zijn al weer gestart. De cursus wordt op de woensdag gegeven en het eerste cursusdeel telt twaalf avonden.

Van bridge wordt gezegd dat het moeilijk is, maar op de eerste lesavond heeft u de kaarten al in de hand en worden u de eerste basisprincipes bijgebracht. Iedereen kan bridgen leren.
Bridge is een buitengewoon fascinerend kaartspel. In de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe zijn er vele honderden enthousiaste spelers die wekelijks, thuis of in clubverband, één of meer avonden aan de bridgesport besteden. Bridgen is méér dan kaarten. Vooral ook het sociale aspect is niet uit te vlakken. Als u wilt kennismaken met deze prachtige denksport is dit de kans om 'in te stappen'.

Bij de cursus wordt gebruik gemaakt van moderne leermiddelen. Het plezier in het spel staat bij de lessen voorop en u zult zich snel thuis voelen. U kunt zich alleen, per paar of als groep aanmelden.

Voor de beginnerscursus (of eventueel voor een proefles) kan men zich aanmelden bij Steef Weijers, email steefweijers@hotmail.com of per telefoon 0481 462834. Hij is gediplomeerd NBB bridgedocent. Uiteraard kunt u bij hem ook de verdere details over deze cursus vernemen.

Kampioenen!

DOORNENBURG - Team Oranje van tennisclub Doornenburg is zondag kampioen geworden.

De spelers zijn: Lara, Riët, Lizzy, Marit, Zonne en Mark. Speciale dank gaat uit naar trainer Ron Tijshen.

DOORLOOP Ingezonden brief

16 / 18

Happy Birthday:

?? ????? (voor onze Korea fans)

EMMA 7-7-2015 16 Jaar

Mamma & Theo

Merel & Stefan en (Senna)

Joris

Maartje

Hiep,Hiep,hoera

Luuk wordt 9 juli 3 jaar

Gefeliciteerd Luuk

Kusjes Opa's en Oma's

Deze (te) gekke boefjes feliciteren opa Ben en oma Marianne Cornelissen met hun 47 jarig huwelijk op 11 juli.

Liefs, Lisa, Esmée en Cas

Deze kanjer wordt 12 juli 60 jaar.

Van harte gefeliciteerd

Liefs dikke kus Anja

Pootje Jip

Sweet sixteen!

Lieve Fiori, hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag op 12 juli en een gezellige dag!

Dikke kus papa, mama en Demi

50 jaar geleden werd deze meid
uit haar benauwde positie bevrijd,
7 juli is de dag,
dat ze 50 worden mag.

Opa

Karina wordt 12 juli al weer 11 jaar!
Meid wat houden wij van jou!

Papa, mama en Sebas

Deze krullenbol
wordt 8 juli
40 jaar
Kusjes van de 3 boys
Ma en Pa

Hoera,

Gijs heeft zwemdiploma A

Gefeliciteerd !!

Papa, mama en Ilse.

Pim gefeliciteerd met je 50-ste verjaardag

Tim, Loïs, Indy en Jazz

Lieve Rune,

Gefeliciteerd met je B-diploma.

Opa en Oma Haalderen.

Hoera hoera,
ons kleinkind Gavin alweer 3 jaar!

Gefeliciteerd Oma José en Opa Bart

Hiep hiep hoera

Lina 11 juli 9 jaar.

Gefeliciteerd
oma Willie Janssen met je 65 ste verjaardag
xx
Femke Lana
Jarno en Finn

Atlantis wok- & wereldrestaurant viert feest met geslaagden

ARNHEM – De maanden juni en juli is het feest bij Atlantis scholieren die geslaagd zijn voor hun eindexamen kunnen voor de helft van het geld genieten van een onbeperkt all-in diner, dat is onbeperkt genieten tegen een vast bedrag inclusief frisdrank, bier, wijn, koffie en thee en luxe desserts. Alleen de geslaagde krijgen vijftig procent korting op onbeperkt all-in diner.


U betaalt niet voor het eten, maar voor de tijdsduur van uw verblijf. Voor tweeënhalf of drie uur onbeperkt eten en drinken… Ook in de zomeravonden kunt u genieten bij Atlantis.
Het restaurant is met zeshonderd zitplaatsen één van de grootste Wereldkeukens restaurants in Nederland. De gasten kunnen in slechts één avond bij Atlantis de smaken proeven uit zowat alle culturen. Er zijn gerechten uit zowel de Franse, Italiaanse, Spaanse als ook de Japanse, Koreaanse, Thaise en zelfs Hollandse keuken. De gerechten worden gekozen van de buffetten of bij de koks, die wokken, grillen, koken en bakken: live cooking!

Voor de kinderen
Er is ook zo veel te doen! Het buffet is ook geschikt voor jonge gasten met onder andere frietjes, kroketten, chocoladefontein, poffertjes, suikerspinnen en nog veel meer! Bovendien kunnen ze zich vermaken in onze vernieuwde speciale speelruimte met spelcomputers en een theater!


Atlantis wok- & wereldrestaurant, Hollandweg 6, Arnhem; telefoon 026 3831610; www.wokatlantis.nl.

Succesvol eerste jaar voor IKC Het Sterrenbos

Onder toeziend oog van Ellen van Bon en Ben Hollander van IKC Het Sterrenbos ondertekenen Eddy Verrips namens Batavorum en Arjen Wientjes namens Zonnekinderen de samenwerkingsovereenkomst.

HUISSEN - Integraal Kindcentrum Het Sterrenbos in Huissen heeft het eerste schooljaar als Integraal Kind Centrum er bijna op zitten. Een succesvol eerste jaar, waarin de samenwerking tussen opvang en onderwijs steeds verder en beter werd uitgewerkt tot een doorgaande leer- en ontwikkelingslijn voor kinderen van twee tot en met twaalf jaar.

Vorig jaar augustus werden de Jozefschool en kinderopvang De Morgenster met een groot feest omgedoopt tot een integraal kindcentrum (IKC). Binnen een IKC krijgen kinderen onderwijs én opvang in een aanbod op maat. Dit betekent dat er gelijktijdig zowel van kinderopvang als onderwijs gebruik kan worden gemaakt, maar ook voor één van beide voorzieningen kan worden gekozen. Het grote voordeel van een IKC is dat elk kind de hele dag wordt opgevangen door een vast team van medewerkers op één locatie.

Er wordt ontwikkelingsgericht gewerkt vanuit de methode Startblokken, maar ook vanuit het concept van de Vreedzame school. Zo sluiten de programma's van de peuters naadloos aan bij die van de kleuters en vindt de overgang van kinderopvang naar school op natuurlijke wijze plaats.


IKC het Sterrenbos is een plek waar kinderen zich geborgen en thuis voelen, niet alleen tijdens de schooltijd, maar ook in de buitenschoolse opvang waar sport-, cultuur-, natuur-, en multimediacoaches worden ingezet voor een uitdagend naschools aanbod. Afgelopen week tekenden Eddy Verrips, bestuurder van SKO Batavorum en Arjen Wientjes, algemeen directeur van Zonnekinderen een overeenkomst waarmee de ontwikkelingen voor de lange termijn geborgd zijn. Meer informatie staat op www.sterrenbos.nl of www.zonnekinderen.nl.

Rabobank Oost Betuwe biedt kennisplatform aan startende ondernemers

Rabo Starterstraject 2014 werd met een 8.7 hoog gewaardeerd

BETUWE - De Rabobank deelt graag haar kennis met ondernemers. Daarom organiseert de bank het Rabo Starterstraject voor startende ondernemers. Tijdens het Rabo Starterstraject krijgt u antwoord op tal van ondernemersvraagstukken en deelt u ervaringen met andere startende ondernemers. Om zo een vliegende start te maken.

Het Rabo Starterstraject bestaat uit vijf themagerichte avonden die in het teken staan van onderwerpen die voor startende ondernemers interessant zijn. Het voorgaande Startertraject werd met een 8.7 hoog gewaardeerd door de aanwezige deelnemers. "De onderwerpen zijn boeiend en nuttig. En je komt in contact met andere ondernemers, zo kun je leren van de ervaringen van anderen", aldus een van hen. "En dat is precies het doel van het Rabo Starterstraject", vult Erwin Janssen, bedrijvenadviseur bij Rabobank Oost Betuwe, aan. "Voor ons reden genoeg om voor nieuwe ambitieuze starters weer een Rabo Starterstraject te organiseren."

Het Rabo Starterstraject start vanaf maandag 28 september en ziet er als volgt uit:

Maandag 28 september: Kennismaken en ondernemersvaardigheden
Maandag 5 oktober: Bedrijfsadministratie (fiscaal en juridisch) en presentatie gemeente over onder andere vergunningen
Maandag 12 oktober: Bankzaken en verzekeringen
Maandag 19 oktober: PR en (online) marketing
Maandag 2 november: Succesvol netwerken. Met afsluitend een netwerkborrel

De avonden vinden plaats op het Adviescentrum van Rabobank Oost Betuwe, Industrieweg Oost 16 in Elst. De bijeenkomsten starten om 19.30 uur en eindigen om 21.00 uur.

"Bent u een startende ondernemer en wilt u graag bij deze avonden aanwezig zijn? Ga dan naar www.rabobank.nl/oostbetuwe en meld u aan! Deelname is kosteloos. U kunt zich tot en met 18 september aanmelden. Het aantal plaatsen is beperkt."

Elektrische Fiets Testdag

HUISSEN - Altijd al eens een elektrische fiets willen uitproberen? Dat kan zondag 12 juli vanaf 12.00 uur in Huissen bij Jansen Totaal Wonen. Hier staat Profile Ouwerling voor u klaar met een Elektrische Fiets Testdag.

Het Profile Ouwerling team staat gedurende deze koopzondag voor u klaar om u geheel vrijblijvend te informeren en adviseren over de nieuwste modellen en bijbehorende mogelijkheden. Speciaal voor dit event staat er een ruime selectie elektrische fietsen voor u klaar om uit te proberen. Profile Ouwerling 'de fietsspecialist' heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan; alle fietsen hebben gerenommeerde storingsvrije aandrijfsystemen zoals bijv. ION, Bosch en Yamaha. De medewerkers van Profile Ouwerling zijn deskundig op het gebied van de elektrische fiets, waardoor u bij hen met al uw vragen terecht kunt. Zij zullen u dan ook met veel enthousiasme op weg helpen. Iedere proefrijder gaat met een leuke attentie naar huis.

Naast een proefrit op een elektrische fiets kan er gewinkeld worden op de meubelboulevard. De winkels zijn tussen 12.00 en 17.00 uur geopend.

Graag tot ziens op deze koopzondag Jansen Totaal Wonen, Karstraat 95, Huissen.

Vakantie-activiteiten in sporthal De Bongerd

Foto: Edwin Tiggers

BEMMEL - Nog even en de zomervakantie gaat beginnen. Wat gaan we doen in de vakantie? Jan Groot Antink van sporthal De Bongerd heeft iets leuks voor alle kinderen van de lagere scholen uit de omgeving bedacht. Een sportief evenement, namelijk 'het western avontuur'.

Op dinsdag 21 en woensdag 22 juli kunnen alle kinderen komen springen op heel veel verschillende springkussens in sporthal De Bongerd in Bemmel. Zo staat er een kinderrodeostier, het multiplay Western springkussen, het springkussen Salon en een ware Cowboyrun stormbaan van liefst vijftien meter lang.

Een heerlijke vakantie dag in De Bongerd van 10.00 tot 16.00 uur, inclusief een heerlijke versnapering voor 7,50 euro per persoon per dag. Het evenement wordt begeleid door de meiden A van volleybalvereniging Kidang. "Neem je beste humeur mee, wat eten en drinken en je hebt een leuke vakantiedag."

Opgeven graag voor 14 juli per mail: jan@debongerdsporthal.nl of vraag meer informatie via 06 31766145.

Gewijzigde openingstijden Aldi-filiaal in Huissen

HUISSEN - "Om u nog vaker van onze artikelen te kunnen laten genieten, zijn wij voor u vanaf 1 juli geopend op de volgende tijdstippen."

Gewijzigde openingstijden van het Aldi-filiaal in Huissen: maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 20.00 uur; zaterdag en zondag van 12.00 tot 18.00 uur.

Aldi-filiaal, De Brink 13, Huissen.