GN Berg en Dal Heumen Mook

21 juni 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 21 juni 2017


Mobiliteit in DuurzaamBeek café: Cargo Hitching?

BEEK - Van A naar B. We wonen met 35.000 mensen in de gemeente Berg en Dal en zitten niet stil. Iedereen beweegt zich: met de fiets, auto, openbaar vervoer en te voet. Het DuurzaamBeek Café geeft aandacht aan duurzame mobiliteit op 28 juni in het Kulturhus in Beek.

Wat is de impact van mobiliteit op ons eigen leven, hoe moet de openbare ruimte worden ingericht en hoe zit het met openbaar vervoer? Hierover praat Ron van Duin, expert in Mobiliteit en Logistiek aan de TU Delft én woonachtig in Millingen aan de Rijn. Hij licht het project Cargo Hitching toe, dat is gestart in samenwerking tussen Pluryn en Breng. Na een prikkelende inleiding zijn er de volgende onderwerpen: kunnen we auto’s delen, hoe duurzaam is elektrisch vervoer, waar staan toch die laadpalen in de gemeente? Hierover spreken Karla Mulder, Eldert Baars en wethouder Erik Weijers. Tot slot is er een samenvatting van de DBCafé’s en wat deze hebben gebracht. Ook kunt u aangeven welke thema’s u behandeld wilt zien in de toekomst.

Duurzaam platform

Het DuurzaamBeek Café is hét platform om elkaar te ontmoeten, informatie te vergaren en te delen, nieuwe initiatieven op te zetten en vooral om samen te werken aan duurzaamheid in Beek. "U kunt aanschuiven bij de thematafels om van gedachten te wisselen over de onderwerpen. Vaak leidt dat tot verrassende ideeën en initiatieven. Breng familie, buren en vrienden mee om samen te bespreken hoe we onze mobiele voetafdruk kunnen verduurzamen. Koffie en thee staan klaar en René Cremers zorgt voor het muzikaal onthaal. Komt u ook?"

Doe mee, kom naar de 'Doe! markt'

Foto: Forte Welzijn

Foto: Forte Welzijn

MILLINGEN - In de gemeente Berg en Dal is veel te beleven. Dat is te zien tijdens de 'Doe Markt', in de speeltuin Steense Gemeente in Millingen aan de Rijn, zondag 17 september. Organisaties, verenigingen en initiatieven van de gemeente laten daar zien wat ze te bieden hebben. Ook is er ruimte voor muzikale, sportieve en dansoptredens.

Tijdens de Doe! Markt kunnen inwoners geïnspireerd raken door de verschillende vrijwilligersplekken die er in de gemeente zijn (en zich inschrijven bij een organisatie of initiatief). En kunnen organisaties, clubs en initiatieven zich laten zien aan bezoekers en eventueel zelfs leden werven! Ook kunnen organisaties en bewoners ongedwongen netwerken.

Op zoek naar vrijwilligers?Bent u nog op zoek naar vrijwilligers of leden? Of wilt u graag uw organisatie laten zien op de 'Doe! Markt'? Dat kan! De 'Doe! Markt' is nog op zoek naar organisaties, clubs en initiatieven die een kraam willen bemannen. Stuur een e-mail naar vspbergendal@fortewelzijn.nl om uw organisatie op te geven. De organisatie van de 'Doe! markt' is in handen van Forte Welzijn en de gemeente Berg en Dal.

Repair- en Internetcafé in Millingen

MILLINGEN - Op zaterdag 24 juni is er weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. Een ieder is welkom tussen 10.00 en 12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115.

"Kom even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes."

Wie niets heeft om te repareren is van harte welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis. Gedurende de zomermaanden is er geen Repair- en internetcafé. Op 30 september kan men weer terecht, evenals op 28 oktober en 25 november.

Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de coördinator via 0481 431105 of via e-mail swom@hetnet.nl.

Weer schaap door hond gebeten op Galgenhei in Groesbeek

GROESBEEK – Het afgelopen weekend is weer een schaap door een loslopende hond gebeten op het natuurgebied De Galgenhei langs de Nieuweweg in Groesbeek. De eigenaar van de hond en de schaapsherder zijn het onderling eens geworden dat de schade zal worden vergoed. Voor de gemeente is nu de maat vol.

De Galdenhei is vanaf heden tijdelijk afgesloten – zolang er schapen grazen - voor iedereen ook voor wandelaars zonder een hond. De toegangspoorten van De Galgenhei zijn met kettingen afgesloten en her en der heeft de gemeente bordjes gehangen met de volgende tekst; 'Dit gemeentelijk terrein is tijdelijk i.v.m. begrazing door schapen niet toegankelijk. Deze maatregel is ingesteld n.a.v. diverse bijtincidenten met loslopende honden'. De gemeentelijke Boa's gaan op de Galgenhei extra controleren en zal bij het aantreffen van personen direct verbaliserend op gaan treden. De maximale boete bedraagt 390 euro.

Dick van Altena boeit leden KBO

Foto : Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zo'n 130 leden van de KBO Groesbeek de Horst hebben dinsdagavond met volle teugen genoten van een liveoptreden van de alom bekende countryzanger Dick van Altena in De Mallemolen.

Foto: Joop Verstraaten

Dick is geen onbekende in het Groesbeekse en heeft al diverse malen opgetreden in De Mallemolen waarbij hij steeds voor volle zalen wist te zorgen. Ook worden de nummers van Dick veel gevraagd door de luisteraars van Omroep Berg en Dal. De 60-jarige Dick die dit jaar 40 jaar in het artiestenvak zit, wist ook nu weer de volle zaal te boeien met zijn countrysongs en dialectnummers; men kon een speld horen vallen. De leden werden bij binnenkomst getrakteerd op een koffie / thee en in de pauze stond er een consumptie voor hen klaar.

Expositie 100 jaar Sint-Martinusschool Millingen

MILLINGEN - Dit jaar bestaat de Sint-Martinusschool 100 jaar! "Een gelegenheid die wij niet onopgemerkt voorbij willen laten gaan. Wij willen u daarom uitnodigen voor een expositie over het 100 jarig bestaan van onze school. Aan de hand van foto's , geschriften en lesmaterialen willen we u meenemen in een reis door de tijd."

Oud-leerlingen, (oud-)docenten, de oudst nog levende leerlingen, wie ging er naar de jongens en wie naar de meisjesschool? Wie herkent zichzelf op de foto's? Kortom: een gezellige bijeenkomst voor iedereen die geïnteresseerd is in een groot stuk geschiedenis van Millingen. De expositie vindt plaats op donderdag 29 juni van 19.00-21.00 uur in de aula van de Sint-Martinusschool.(Chopinstraat 2, Millingen aan de Rijn). "De koffie staat klaar! U komt toch ook?"

Radboudumc zoekt mensen met beroerte en TIA voor evenwichtsonderzoek

REGIO - Het Radboudumc zoekt mensen die een lichte beroerte of TIA hebben gehad voor onderzoek naar het evenwicht. Om veilig te kunnen lopen en bewegen is een goed evenwicht belangrijk.

Mensen die een lichte beroerte of TIA hebben gehad hebben soms moeite met het bewaren van hun evenwicht. Om meer inzicht te krijgen in de lange termijn effecten van een lichte beroerte en TIA op het evenwicht, is de afdeling Revalidatie van het Radboudumc in samenwerking met de TU Delft een onderzoek gestart. Met het onderzoek willen we beter begrijpen hoe de handhaving van het evenwicht werkt en hoe het evenwicht samenhangt met het risico om te vallen. Uiteindelijk zullen de resultaten gebruikt worden om te bepalen welke mensen mogelijk baat hebben bij evenwichtstraining.

Het Radboudumc zoekt deelnemers die ten minste zes maanden geleden een lichte beroerte of TIA hebben gehad en daarbij uitvalsverschijnselen en/of spierzwakte in het been hebben ervaren. Het maakt voor het onderzoek niet uit of deze verschijnselen nu nog merkbaar zijn. Deelnemers komen eenmalig naar het Radboudumc. Tijdens het bezoek wordt het evenwicht gemeten met verschillende testen. Daarnaast houdt iedere deelnemer vier keer een week lang bij hoeveel hij/zij beweegt in het dagelijks leven met behulp van een soort stappenteller.

"Ook vragen wij deelnemers om gedurende een jaar bij te houden hoe vaak ze vallen. Reiskosten worden vergoed. Bent u een volwassene met een lichte beroerte of TIA die uitvalsverschijnselen en/of spierzwakte in het been heeft ervaren? Neem dan vrijblijvend contact op met Jolanda Roelofs via 024 3668426 of moveon.reval@radboudumc.nl."

Denk mee over de natuur in het Rijk van Nijmegen

MILSBEEK - Voor het opzetten van een klankbordgroep in het Rijk van Nijmegen is Natuurmonumenten op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in de natuur en graag meepraten over de vraagstukken waar wij als de natuurbeheerder voor staan.

Natuurmonumenten heeft in het Rijk van Nijmegen diverse natuurgebieden waaronder Heumensoord, Mookerheide, Sint-Jansberg en Koningsven. Graag horen wij van de bewoners van de streek hoe zij over het beheer en de vraagstukken in de gebieden denken. Natuurmonumenten gaat daarvoor via de Districtscommissie Limburg klankbordavonden organiseren. We zoeken nu mensen die actief willen meedenken, betrokken zijn en die opbouwend kritisch over het beleid en de activiteiten van Natuurmonumenten willen praten.

Kennismakingsavond met veldbezoek
Wil je mee doen of wil je nog even de kat uit de boom kijken? Kom dan naar de eerste klankbordgroepavond op 4 juli om 19.30 uur in Eethuis De Diepen, Zwarteweg 60 in Milsbeek. Deze avond vertellen de Districtscommissie Limburg en de boswachters van de beheereenheid Noordoost-Brabant & Rijk van Nijmegen wat zij met deze klankbordgroep willen bereiken en wat er verwacht wordt van de deelnemers. Na de bijeenkomst zullen we ons daarna naar het veld verplaatsen om het beheer voor een bijzonder insect, het vliegend hert, te bekijken. Heb je interesse om mee te doen, meld je dan aan via mookerheide@natuurmonumenten.nl.

Rommelmarkt fanfare Wilhelmina

GROESBEEK – Bij de Groesbeekse fanfare Wilhelmina groeit het leerlingenorkest gestaag. Daar is de fanfare erg blij mee, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Maar dit brengt voor de fanfare ook kosten met zich mee voor onder andere de opleiding en niet te vergeten de muziekinstrumenten. Om dit allemaal te kunnen bekostigen houdt de fanfare tweemaal per jaar een rommelmarkt. De inzameling hiervoor is elke zaterdagochtend van 11.00 tot 12.00 uur op het adres Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek.

De werkgroep rommelmarkt heeft laten weten dat er veel vraag is naar boeken, lp's, naaimachines, lego, dvd's, strijkijzers en pannen. Verder is eigenlijk alles wat nog goed verkoopbaar is welkom; liever geen groot meubilair. Het bestuur van fanfare Wilhelmina hoopt dat als de mensen opruimen ze dan aan de leerlingen van de fanfare zullen denken.

Tuindag gemeente Berg en Dal zondag 25 juni

BERG EN DAL - De Open Tuindag gemeente Berg en Dal is uitgegroeid tot een evenement in de gehele nieuwe gemeente. Je bent van harte welkom in bijna twintig tuinen van Millingen tot Breedeweg en van Beek, Ubbergen en Berg en Dal tot De Horst en Groesbeek.

Bij de VVV en veel winkels is de gratis folder met alle adressen te verkrijgen. Laat je inspireren in de tuinen en maak als je wilt gebruik van de fietstocht. De folder is ook in alle tuinen verkrijgbaar, en extra informatie staat op www.tuindagbergendal.nl. De toegang tot alle tuinen is gratis.

Jan Janssen en Sjaan Jochoms ontmoetten elkaar op luchtmachtfeest

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Het was ergens in 1950 toen Jan Janssen (87) en Sjaan Jochoms elkaar ontmoetten in De Vereniging in Nijmegen waar een feestje was van de Koninklijke Luchtmacht waar Jan - afkomstig uit Kerkrade - gelegerd was. Sjaan werkte bij een zuivelbedrijf aan de Daalseweg dat leverde de melk aan de kazerne.

De bezorger van de melk kreeg ook een uitnodiging voor dat feest. maar die kon wegens ziekte niet. Dus mocht Sjaan er naar toe. Daar heeft ze tot op de dag van vandaag nog geen minuut spijt van gehad want ze trof Jan. De twee zijn elkaar niet meer uit het oog verloren. Jan die later werkte op kantoor bij de Staatsmijnen ging twee maal in de maand op zijn fiets naar Groesbeek. Hij vertrok 's middags om half vier en kwam tegen middernacht in Groesbeek aan in de Bosstraat waar Sjaan bij haar ouders woonde. Iedereen was al naar bed maar Sjaan bleef op haar Jan wachten.

Na een jaar verkering was Jan het fietsen beu en ging het stel trouwen en wonen in Kerkrade. Daar kreeg het stel drie dochters (de jongste is woonachtig in Canada) en één zoon en hebben nu vier kleinkinderen: drie jongens en een meisje. In 1967 verhuisde Jan en Sjaan met de kinderen naar Rosmalen en na vijf jaar gingen ze wonen in de Bosstraat in Groesbeek de ouderlijke woning van Sjaan. Daarna verhuisden ze naar de Beethovenstraat eveneens in Groesbeek tot dat zij in 2000 hun riante bungalow betrokken aan de Cranenburgsestraat waar ze nog steeds wonen.

De hobby van Jan is naast het tuinieren en fietsen altijd studeren geweest zo heeft hij SPD en psychologie en diverse andere studies met goed gevolg afgesloten. Sjaan hield zich bezig met vloerkleden knopen, breien en voor het gezin zorgen en als er tijd over was zorgen voor de ouderen in haar omgeving. Burgemeester Slinkman heeft maandagmiddag een bezoek gebracht aan het briljanten paar dat vergezeld ging van de trouwakte van 14 juni 1952 en een fraaie bloementaart.

Drukbezocht darttoernooi bij De Treffers met Co Stompé

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – 48 darters uit de hele regio hebben zaterdag deelgenomen aan een speciaal darttoernooi met als gast niemand minder dan de bekende Nederlandse darter en sportcommentator Co Stompé.

"Het is vooral gezellig in Groesbeek", liet Stompé zaterdagmiddag weten tijdens het darten. I"k heb er nu al drie wedstrijden op zitten en tot nog toe alle drie met 3-0 gewonnen", aldus Stompé, "maar ik moet er nog vijf. Uiteraard hoop ik die ook te winnen maar dat is nog maar de vraag. Ik heb in ieder geval 3 of 4 goede darters gezien waarvan ik hoop dat ik die in de nabije toekomst nog eens tegen zal komen."

Waar het vooral om gaat bij De Treffers is de gezelligheid. 'Het hoeft niet altijd over die jongens (geld) te gaan. Met dit gezelligheidstoernooi, dat dankzij de Business Club leden tot stand is gekomen, wordt het darten op een geweldige wijze gepromoot en daar gaat het om", is Stompé van mening. Hij was al om half 12 bij De Treffers en na verwacht is het toernooi pas na achten afgelopen. "Zolang blijf ik in ieder geval hier, want gezelligheid kent geen tijd," zo besluit Stompé.

Koorworkshop Beek-Ubbergse Zomerschool

UBBERGEN - Onder leiding van dirigent Hans Lamers organiseert BUZS '17 een tweedaagse zangworkshop voor koorzangers, die hun kennis en vaardigheid van het operalied willen uitbreiden.www.lamusique.nl.

Thema: Orpheus. Koorwerk Monteverdi,Von Gluck, Offenbach. Regie en soli: Veronique Heskes. Pianiste: Floor Lanz. De workshop is in Aula Havo Notre Dame, Kasteelse Laan 50, Ubbergen op zaterdag 19 augustus, 10.00 -16.00 uur en zondag 20 augustus, 10.30 -17.30 uur. Afsluiting zondag: kleinconcert 15.30 uur. Toegang gratis. Een voorbereidende repetitie is op zaterdag 12 augustus 1300 -17.00 uur in Havo ND Ubbergen. Repetitor: Karel Barten. www.karelbarten@hotmail.com.

Meer info en inschrijving: Leny Scheepers.h.a.j.scheepers-smit@xs4all.nl.

UBBERGEN - Onder leiding van dirigent Hans Lamers organiseert BUZS '17 een tweedaagse zangworkshop voor koorzangers, die hun kennis en vaardigheid van het operalied willen uitbreiden.www.lamusique.nl.

Thema: Orpheus. Koorwerk Monteverdi,Von Gluck, Offenbach. Regie en soli: Veronique Heskes. Pianiste: Floor Lanz. De workshop is in Aula Havo Notre Dame, Kasteelse Laan 50, Ubbergen op zaterdag 19 augustus, 10.00 -16.00 uur en zondag 20 augustus, 10.30 -17.30 uur. Afsluiting zondag: kleinconcert 15.30 uur. Toegang gratis. Een voorbereidende repetitie is op zaterdag 12 augustus 1300 -17.00 uur in Havo ND Ubbergen. Repetitor: Karel Barten. www.karelbarten@hotmail.com.

Meer info en inschrijving: Leny Scheepers.h.a.j.scheepers-smit@xs4all.nl.

Anderhalf miljoen voor Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek

BERG EN DAL – Het raadslid Mechteld ten Doesschate (VVD) maakte donderdagavond tijdens de raadsvergadering bekend dat de Euregioraad liefst ruim anderhalf miljoen euro beschikbaar stelt voor het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1940 – 1945 in Groesbeek.

Het verhaal van 'Oorlog en vrijheid zonder grenzen – Die Geschichte von Krieg und Frieden ohne Grenzen' heeft de Euregioraad zo aangesproken, dat zij het verzoek van het museum positief heeft beoordeeld en heeft onlangs een bedrag van 1.612.705,51 euro ter beschikking gesteld. Volgens de Euregioraad versterkt dit project de sociaal-culturele en territoriale banden tussen beide landen. Het museum aan de Wylerbaan is druk doende om de nieuwbouw van het museum gerealiseerd te krijgen.

Natuurwonderen simpelweg zien vliegen...

PLASMOLEN - Op nog drie avonden (30 juni - 1 juli en 7 juli) kun je met natuurinspiratie bedrijf Bomen en Mensen van 21.30 tot 24.00 uur een wandeling maken over de donkere Sint-Jansberg.

Maar je zult worden bijgelicht door honderden vuurvliegjes en glimwormen. Een ervaring om nooit te vergeten op de Sint-Jansberg bij Plasmolen. Start is bij de slagboom van Natuurmonumenten aan de Rijksweg (naast restaurant Plasmolense Hof, Rijksweg 203, Plasmolen. Kosten: 15.00 euro. Meer informatie staat op www.bomenenmensen.nl en te verkrijgen via 024 3778885.

Marktkooplieden van eerste uur in 't zonnetje gezet

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De marktkooplieden van het eerste uur van de Groesbeekse weekmarkt zijn dinsdagmorgen in verband met het 40-jarig bestaan van de markt in het zonnetje gezet.

De markt was ter gelegenheid van het robijnen jubileum feestelijk ingericht en voor de klanten was er een Rad van Avontuur. waarbij leuke prijzen en kortingsbonnen in de wacht te slepen waren. Om 09.00 uur stond wethouder Sylvia Fleuren stil bij het 40-jarig jubileum van de Groesbeekse weekmarkt. 1977 was een bijzonder jaar zo liet zij weten toen onze Jan Peters tot tweemaal toe scoorde met het Nederlands Elftal in Engeland. Ook onze eigen Bullen waren aan het doorbreken met de landelijke hit 'Aan de grens van de Duitse heuvelen' en de weekmarkt van Groesbeek was een feit.

"Na 40 jaar is de markt Groesbeek nog steeds een succes en als zij er voor gaan om Beste markt van Nederland te worden zal het college dit van harte ondersteunen", aldus Fleuren. Als de nieuwbouw van de Hema en Scapino een feit is zal het marktterrein opnieuw ingericht gaan worden wat zeer zeker ten goede zal komen aan de markt op zich daar was wethouder Fleuren van overtuigd. De vijf families die al 40 jaar op de Groesbeekse markt staan: familie Slagboom (noten en zuidvruchten), De Graaf (vis), Van Rijn (kaas), De Klein (fruit) en Hoekjan (bloemen) kregen uit handen van wethouder Fleuren een oorkonde overhandigd als dank voor hun jarenlange vertrouwen in de Groesbeekse weekmarkt.

Uniek optreden Zuid-Afrikaans koor

GROESBEEK - Het fantastisch mooie Potchefstroomse Universiteitskoor uit Potchefstroom (Zuid-Afrika) geeft het Potchefstroomse Universiteitskoor zondag 2 juli om 20.00 uur een groot concert in de kerk van Cosmas en Damianus in Groesbeek.

Het koor staat onder leiding van zijn dirigent Kobus Venter. Degenen die ook in 2003, 2008, 2001 of 2014 bij het indrukwekkende optreden van dit koor zijn geweest, zullen nu zeker wéér van de partij willen zijn! Mocht u er toen niet bij zijn geweest, dan is dit uw kans!

Het koor reist 3 weken lang vanaf Zuid-Afrika door Europa, via Bemmel en Groesbeek naar Duitsland, Slovenië, Kroatië, Oostenrijk en Italië, alvorens weer terug te vliegen naar Johannesburg. In Nederland verblijft het koor een aantal dagen in Bemmel en Groesbeek en zal overnachten bij gastgezinnen. De entree is gratis

Door de hoge kosten, die het koor maakt (vooral door de sterke Euro), zal er na het concert in de Cosmas een collecte worden gehouden. Na afloop zullen cd's van het koor worden verkocht voor 10 euro per stuk. "Ik zou het ontzettend fijn vinden, wanneer de kerk helemaal afgeladen vol zou zitten en we het gastkoor op die manier een geweldig onthaal zouden geven, net als in 2003, 2008, 2011 en 2014. Ook dat was een overweldigend succes. Niemand zal er spijt van krijgen. Voor mij is dit het mooiste koor in de wereld! Van harte aanbevolen", aldus Eugène Ceulemans.

Haren en snaren in concert

UBBERGEN -Haren en snaren in concert, genoeg om een viool zijn prachtige klanken te geven. Men kan dit beluisteren tijdens het jaarlijks terugkerende leerlingenconcert van de vioolleerlingen van Guido Jansen.

De leerlingen tussen de zeven en tweeëntwintig jaar oud hebben weer een aantal prachtige muziekstukken ingestudeerd en gaan deze al dan niet begeleidt door pianospel uitvoeren. Met geduld en plezier volgen zij wekelijks hun les bij de enthousiaste docent, zelf violist en dirigent, die hun weet te inspireren tot steeds mooier vioolspel.

Muziek van diverse componisten zal de stilte veranderen in melodieën die de toehoorder misschien wel voorgoed zullen bij blijven. De jongste van 6 jaar, speelt amper één jaar viool, doe het maar eens na met zoveel haren en snaren! Een aantal oudere spelers zal het publiek verrassen met onder andere het vioolconcert van Mozart in G en een concert voor vier violen van Vivaldi.

Het prachtige kleine witte kerkje te Ubbergen is het decor voor dit leerlingenconcert. In de pauze is er een drankje met wat hartigs gemaakt door de leerlingen. Jong en oud, iedereen is welkom op zaterdag 1 juli van 15:00 - 17:00 uur in kleine witte kerkje in Ubbergen. De toegang is een vrijwillige bijdrage.

Coop: de zomer is verrukkelijk!

GROESBEEK - Coop: de zomer is verrukkelijk! Spaar bij Coop De Bats en Pannenstraat voor gratis barbecuevlees.

De zomer is begonnen, dat betekent: barbecueën! Vanaf maandag 26 juni staat Coop De Bats en Coop Pannenstraat volledig in het teken van het zonnige seizoen, met als slogan 'De zomer is verrukkelijk'. Dat blijkt, want tijdens een verrukkelijke spaaractie kunnen klanten van Coop acht weken lang sparen voor gratis barbecuevlees.

Tijdens de spaaractie ontvangen klanten van Coop één barbecuepunt bij aankoop van één van de twaalf geselecteerde soorten barbecuevlees. De punten zijn te vinden op de verpakking van het vlees. Een volle spaarkaart van acht punten geeft recht op één verpakking gratis barbecuevlees. De klant kan kiezen uit zes verschillende producten: vier soorten barbecueworstjes, slagershamburgers en kipdijspiesjes saté. De spaaractie loopt tot en met 20 augustus. Volle spaarkaarten kunnen nog tot 27 augustus ingeleverd worden.

Patrick van Putten en Jan Willems Supermarktmanagers van de twee Coop Supermarkten: "In de zomer is er niets lekkerder dan samen buiten eten. De barbecue aan en vervolgens met vrienden, familie of buren genieten van het lekkerste vlees. Coop heeft een ruim en kwalitatief goed assortiment barbecuevlees. Met deze spaaractie brengen we dit extra onder de aandacht bij onze klanten." Meer informatie staat op www.coop.nl/bbq.

Open dag in kulturhus Leuth

LEUTH - Het kulturhus in Leuth is al weer meer dan twee jaar open. De gebruikers stellen alle mensen nu graag in de gelegenheid (opnieuw) kennis te maken met het gebouw, maar vooral met alle activiteiten die er plaatsvinden.

De vaste bewoners zijn de kinderen van de basisschool 't Bijenveld en kinderopvang Partou, maar ook bibliotheek Gelderland Zuid heeft er een eigen plek. Daarnaast komen er wekelijks mensen om samen een hapje te eten in 't Kookhus of elkaar op een andere manier te ontmoeten. Ook maken veel mensen gebruik van de sportzaal om in clubverband te sporten of met vrienden een potje badminton te spelen.

De open dag op vrijdag 30 juni duurt van 10.00 tot 17.30 uur en staat bol van de activiteiten. 's Morgens kunnen (groot)ouders de school binnenlopen en iedereen die belangstelling heeft voor de manier waarop er tegenwoordig onderwijs wordt gegeven; ook kunnen zij de sfeer proeven bij de kinderopvang van Partou of het Peutercafé. Bezoekers kunnen zelf aan verschillende werkvormen meedoen, maar ook kennismaken met een muziekworkshop, een training voor kinderen van turnvereniging De Hazenkamp of Kinderyoga. De bibliotheek is present met lezen, voorlezen, vertellen en een workshop creatief met boeken. Bovendien is er een echte robot in huis.

In de loop van de middag kan men ook de oudere gebruikers van het kulturhus ontmoeten tijdens de Inloop en Ontmoeting, Vertel Eens of getuige zijn van een sporttraining van de KBO-gymgroep. Rond drie uur wordt de meeste drukte verwacht, omdat dan burgemeester Slinkman en wethouder Weijers komen om het nieuwe signingbord te openen; het verwijsbord dat nog ontbrak en waarop staat wat er allemaal in het gebouw gehuisvest is. De dag wordt om 17.00 uur afgesloten met een optreden van het mannenkoor Vox Virorum.

Tijdens uw bezoek krijgt u gratis koffie of thee aangeboden met iets lekkers, dat wordt verzorgd door de mensen van 't Kookhus en de Kookgroep voor Mannen. Alle mensen uit Leuth en omgeving, jong en oud, alle organisaties en verenigingen, zijn welkom in het kulturhus op vrijdag 30 juni tussen 10.00 en 17.30 uur.

Inloophuis spreekt reserves aan

GROESBEEK – Het Inloophuis Groesbeek heeft te maken met de bezuinigingen door de gemeente Berg en Dal die sinds 1 januari van kracht zijn geworden.

Inloophuis Groesbeek is in 2013 van start gegaan en hebben in de eerste jaren de nodige financiële bijdrage ontvangen als startsubsidie voor onder andere de inrichting van de gehuurde ruimte in De Mallemolen. Op die manier konden zij de organisatiekosten en huur betalen en daarnaast kon het Inloophuis nog activiteiten organiseren voor de gasten. Echter vanaf 1 januari krijgt het van de gemeente Berg en Dal nog maar 1.500 euro per jaar, waardoor het de reserves moet aanspreken. Om die reden heeft het Inloophuis dringend behoefte aan meer inkomsten.

Met gerichte acties en meer bekendheid wil men nu extra inkomsten gaan genereren. Al sinds september wordt er al aan de gasten een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het deelnemen aan activiteiten zoals mozaïeken, boetseren, schilderen en andere creatieve activiteiten . Maar die bedragen zijn nauwelijks voldoende om hiervan de materialen te kunnen aanschaffen. Een aantal mensen (Vrienden) heeft in het verleden een machtiging verleend om periodiek een bedrag variërend van 2,50 tot 10 euro van hun rekening te laten afschrijven.

Inloophuis Groesbeek is naarstig op zoek naar nieuwe vrienden die hen machtigen om maandelijks een bedrag te laten afschrijven. Ook kan men eenmalig een bedrag overmaken op rekeningnummer NL69RABO0159107040. Het bestuur van Inloophuis Groesbeek hoopt dat het op deze wijze zijn werk voor mensen met of die geraakt zijn door kanker, te kunnen voortzetten.

Leerlingen Sint-Martinusschool onthullen bord samen met wethouder

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - De leerlingen van de Sint-Martinusschool in Millingen aan de Rijn hebben vrijdagmiddag samen met wethouder Erik Weijers een bord onthuld bij de Millingse Idylle.

Deze bloemrijke Idylle is door de leerlingen van de basisschool zelf gecreëerd. Deze onthulling gebeurde op het veldje naast de Sint-Martinusschool. De leerlingen hebben eerst het bord in de grond gezet en vervolgens de gaten vol gegooid met grond. De naam is geworden 'Bibioo'.

9 / 24

10 / 24

Berg en Dal kiest conciërge van het jaar

BERG EN DAL - Wie is de beste conciërge van Berg en Dal voor de Conciërge van het jaar. Ruim 1000 stemmen zijn de afgelopen week uitgebracht op de in totaal 8 conciërges die Berg en Dal rijk is. Het initiatief van de conciërge van het jaar is van D66 Berg en Dal, die op deze manier het ondersteunend personeel op de Berg en Dalse scholen eens in het zonnetje wil zetten.

De vakjury bestaat uit drie deskundige Berg en Dallers: Theo Giesbers uit Groesbeek (voormalig directeur van basisschool Op De Horst en voormalig wethouder), Gert Olthof uit Persingen (eerder werkzaam in het basisonderwijs en Leonardo onderwijs en medeoprichter van de biologische schooltuin De Wielewaal) en Liny Toenders uit Beek (organisatieadviseur voor onder andere onderwijsinstellingen en voorzitter van het bestuur van Kulturhus in Beek).

De juryleden kiezen uit de top 3 op basis van de motivaties en reacties die bij de nominaties zijn genoemd, hun favoriete kandidaat. Inmiddels zijn de genomineerde bekend: John Egbers (51) 8 jaar werkzaam op basisschool Op De Heuvel in Groesbeek, Henk Kersten (60) 18 jaar werkzaam bij Kentalis Terwindtschool op het terrein van Dekkerswald en Theo Wijnhoven (54) 7 jaar werkzaam op de Titus Brandsmaschool in Berg en Dal. De winnende conciërge wordt op vrijdag 23 juni bekendgemaakt.

Wim Bakker geïnstalleerd als carrousellid

BERG EN DAL – Tijdens de raadsvergadering heeft burgemeester Slinkman de heer Wim Bakker (56) geïnstalleerd als nieuw carrousellid voor het CDA.

Wim Bakker volgt hiermee zijn echtgenote Hannie de Jong op. Wim Bakker is woonachtig in Millingen aan de Rijn en is sinds vier jaar lid en bestuurslid van het CDA afdeling Berg en Dal. In het dagelijks leven is Bakker werkzaam bij de politievakbond ACP en inventariseert de problemen waar studenten van de politieacademie tegen aan lopen, van Groningen tot Maastricht. Daarnaast is Wim zijn hele leven al musicus.

Historisch Vervoer in Millingen

MILLINGEN - Waar zag u het, op de borden langs de weg op de posters, de etalage van Albert Heijn, of wist u het gewoon, de eerste zondag van juli Historisch Vervoer Millingen aan de Rijn. Op zondag 2 juli staat er in Millingen voor jong en oud weer een feestdag te wachten met zeer afwisselend programma.

Om 10.00 uur zal burgemeester Slinkman van Groesbeek de start afnemen van de toertocht van de 350 deelnemende voertuigen. Afkomstig uit geheel Nederland, Duitsland en België. Dit vooraf gegaan door optredens van het jeugdteam van Bicycle-team Juliana en Fanfare Una uit Kekerdom. Terwijl de deelnemers een mooie toertocht maken is er in het centrum al van alles te zien.

Al eens een bivak van een woestijnrally van kortbij gezien, het AH plein staat er vol mee. Draaiorgel de Korsikaan uit Nijmegen, een eierbakmachine achter de tractor, kunstfietsen, hot- en rat-rod voertuigen, stationaire motoren en miniaturen. Een onderdelenmarkt, steampunk, voor de kinderen spelen, koeien melken en schminken. In de Natte Tent de Modeltruckers, in de Droge Tent een grote Meccano en Fisher-Price tentoonstelling.

Na de middag een heel bijzondere daklozen opvang rondom de kerk. Rondleidingen in de kerk Sint-Antonius van Padua. Wist u dat de kerk van Millingen geïsoleerde biechtstoelen had om voor de vaak slechthorende werknemers van de scheepswerf ook enige vorm van discretie te garanderen tijdens de biecht.

Hoogtepunt van de middag zijn de optredens van Bicycle team Juliana, voor Millingenaren bekend, maar voor diegenen die hun kunnen nog nooit zagen, erg bijzonder. En dan nog de thema-tentoonstellingen van 100 jaar Ford en Fordson Tractoren, Mercedes AMG 50 jaar en NSU 50 jaar.

"Omlijst door de muziek op de terrassen van de horeca denken wij dat het weer een feestje wordt. O ja, de organisatie bestaat 30 jaar. Anno 1988 noemen we dat. Op voorhand alvast een dankwoord aan allen die de mogelijkheid geboden hebben dit zolang te kunnen en mogen doen. Wij noemen; collega-verenigingen in Millingen aan de Rijn, de lokale media, onze sponsoren, burgemeester, wethouders en medewerkers van de gemeente Berg en Dal, de Millingse horeca, omwonenden en vooral onze meer dan 50 vrijwilligers, allen super bedankt. Laten we er weer een feestje van maken", aldus Harrie Lars, Roos en Wil van de organisatie M.O.K.T.

Matige belangstelling bij bewonersbijeenkomst Nonnekamp–Nielingen

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

MILLINGEN – Of het door het mooie weer kwam zullen we nooit weten, maar de door gemeente Berg en Dal georganiseerde bewonersbijeenkomst in De Kastanje werd ondanks volgens eerder door bewoners aangegeven 'hete' agendapunten matig bezocht. Slechts 18 personen van De Nonnekamp-binnen en -buitenring hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging voor deze bijeenkomst.

Op de agenda stonden toch wel belangrijke punten, zoals de groenhagen in de wijk voor de woningen wel of niet in bezit van de bewoners en het onderhoud daarvan - wat in eerste instantie de aanleiding was voor deze bijeenkomst. Het Kunstwerk 'Hemel en Aarde', dat volgens de aanwezigen gevaarlijk is voor de jeugd en ze zien het liefst dat het verplaatst wordt. Ook werd aangegeven dat er in de wijk te hard gereden wordt. De verlichting en het voetballen bij de speeltuin waren punten van aandacht, evenals het voetbalveld bij de overstortvijver met het erbij liggende hondenpoepveldje, het slechte strooibeleid in wijk (geen strooikisten). Ook snappen ze niet dat er van de prachtig aangelegde lantaarnpalen met ledverlichting aan de Zeelandsestraat er 's avonds maar een paar branden. Deze en nog een aantal andere punten zijn door de drie medewerkers besproken en wat de mogelijkheden zijn van aanpassing. Er zal via post of mail teruggekoppeld worden naar de bewoners, eventueel nog gevolgd door een bijeenkomst.

Kaartverkoop Kindervakantieweek

Foto: Ria Janssen Klaassen

GROESBEEK - Van donderdag 17 tot en met vrijdag 25 augustus is het tijd voor Kindervakantiewerk Groesbeek 2017. Het thema van deze editie 49 is ‘Vlieg mee met KVW’.

"Mede dankzij de 150 vrijwilligers die zich in mei hebben opgegeven gaan we in acht dagen de wereld rond. De kaartverkoop is op zaterdag 24 juni vanaf 16.00 uur. Vanaf dit jaar is het mogelijk om te pinnen tijdens de kaartverkoop! Tijdens de kaartverkoop kunt u ook een T-shirt bestellen. We verkopen geen T-shirts meer tijdens de week zelf. Voor meer informatie over de voorverkoop en de benodigde formulieren verwijzen we u naar onze vernieuwde website: www.kvwgroesbeek.nl."

Nu ook buurtsoepie op De Horst

DE HORST - Op initiatief van Iedje Verwey starten we met een wekelijkse buurtsoep op de Horst. Volgens Iedje zitten er teveel mensen alleen te eten iedere middag en dat is helemaal niet nodig! Samen kunnen we koken en eten.

Buurtsoep, soep gemaakt voor en door buurtbewoners, voor iedereen toegankelijk, naast een goed gevulde kop soep met stokbrood ontmoet je andere wijkbewoners en dorpsgenoten. Inmiddels wordt er op heel veel plekken in de gemeente Berg en Dal soep voor elkaar gekookt. De soep is voor iedereen toegankelijk en voel je ook welkom in een andere deel van het dorp. Er wordt een kleine bijdrage van drie euro gevraagd.

Lijkt het je leuk om mee te helpen, dan loop gerust binnen bij De Slenk en meld je aan! Wij kunnen nog wel wat vrijwilligers gebruiken. De eerste soep is geserveerd op 20 juni rond 12.00 uur in dorpshuis De Slenk! We hopen in de toekomst veel mensen te mogen verwelkomen!

Grote meerderheid gemeenteraad steunt komst nieuwe school

GROESBEEK – Twintig van de 22 raadsleden hebben donderdagavond het verzoek van de stichting De Adaptieve School Berg en Dal gesteund om een nieuwe school op te richten in de gemeente Berg en Dal. Het college had de gemeenteraad geadviseerd het verzoek af te wijzen omdat volgens het college het plan niet aan alle eisen zou voldoen en stelde de gemeenteraad voor om geen plan van nieuwe scholen voor de periode van 2018- 2021 vast te stellen.

Het college was bang dat er vooral leerlingen van buiten Berg en Dal gebruik zullen maken van deze school, die 50 weken in het jaar geopend is. Namens de Stichting Primair Onderwijs (SPOC) ontraadde de heer Peters het verzoek in te willigen. 'Wij zijn niet tegen een nieuwe vorm van onderwijs, maar wel tegen een nieuwe basisschool in Berg en Dal." Volgens Peters moet dit ten koste gaan van bestaande scholen en dat mag volgens hem niet de bedoeling zijn. Echter de raadsleden - buiten de twee raadsleden van C'90 - waren niet te vermurwen en waren blij. Zij zien de nieuwe school als een aanwinst voor de gemeente Berg en Dal. Waar de school gerealiseerd wordt, is momenteel nog niet bekend. Eerst moet het Ministerie van OCW nog groen licht geven voor de nieuwe school in het Berg en Dalse, voordat men verder kan gaan met de plannen en geschikte huisvesting.

Nadat de gemeente raad het voorstel van het college verworpen had en de komst van de nieuwe school toejuichte, vlogen de initiatiefneemsters Michelle Veugelers en Isa Claassen elkaar van blijdschap om de nek. Buiten op het grasveld bij 't Groeske werd een fles champagne losgetrokken.

Afrikafestival met muziek, markt, eten en meer

NIJMEGEN - Op zaterdag 24 juni kun je voor de veertiende keer genieten van Afrikaanse sferen op het Afrikafestival in het Thiemepark in de wijk Bottendaal. Dit jaar met nog meer muziek, markt, cultuur en ‘foodtrucks’! Toegang is gratis en geschikt voor iedereen.

Dit jaar is het de organisatoren gelukt om een heel mooi en vol programma samen te stellen. Steeds meer bands, dansers en andere liefhebbers van de Afrikaanse culturen weten ons te vinden. Zo hebben we een doorlopend programma van muziek, dans en verhalen op zelfs twee podia. Op de Afrikaanse markt staan nog meer kramen met bijzondere, eerlijke producten uit vele landen. Ook de kinderactiviteiten hebben een Afrikaans tintje. Het festival in het park is van 15.00 tot 21.00 uur.

De hele dag kunnen mensen genieten van live acts door Fourou Kourou Ba, Claude Mukwaba en Badala, maar ook van schrijvers en beginnende artiesten. Na het festival in het park gaan we bovendien door met dansen in de Thiemeloods, op muziek van onder meer de Afrikaanse DJ Payola.

Het Afrikafestival wordt dit jaar georganiseerd door Fair2 uit Ubbergen, samen met Fairweggistan en de Thiemeloods. “Met het festival hopen we de positieve kant van het continent te delen en willen we extra geld ophalen om onze activiteiten te ondersteunen”, vertelt Caroline de Greeff van Fair2. De meeste kramen op de markt dragen ook bij aan projecten en ontwikkeling in Afrika.

Brabantse folkmuziek op zilveren zalmpodium Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Zondagmiddag vond de 25ste editie plaats van het Zalmpodium in het kerkje aan de Zalmstrtaat in Millingen aan de Rijn.

Niemand minder dan 'Taaftere', het Brabantse trio dat Brabantse folksmuziek bracht met een echte knipoog naar Rowen Hèze toe. Taaftere heeft al eerder een optreden in het Zalmkerkje verzorgd en dat was zo succesvol dat het publiek had aangegeven Taaftere nog eens terug te willen zien en horen en dat was zondagmiddag het geval. De volle kerk heeft weer kunnen genieten van wat het Brabantse trio liet horen. Het zilveren jubileum kon niet meer stuk dankzij Taaftere.

Doe mee, kom naar de ‘Doe! markt’

MILLINGEN - In de gemeente Berg en Dal is veel te beleven. Dat is te zien tijdens de ‘Doe Markt’, in de speeltuin Steense Gemeente in Millingen aan de Rijn, zondag 17 septembervan 13.00-16.00 uur. Organisaties, verenigingen en initiatieven van de gemeente laten daar zien wat ze te bieden hebben. Ook is er ruimte voor muzikale, sportieve en dansoptredens.

Tijdens de Doe! Markt kunnen inwoners geïnspireerd raken door de verschillende vrijwilligersplekken die er in de gemeente zijn (en zich inschrijven bij een organisatie of initiatief). En kunnen organisaties, clubs en initiatieven zich laten zien aan bezoekers en eventueel zelfs leden werven! Bovendien kunnen organisaties en bewoners ongedwongen netwerken.

Op zoek naar vrijwilligers?

Bent u nog op zoek naar vrijwilligers of leden? Of wilt u graag uw organisatie laten zien op de ‘Doe! Markt’? Dat kan! De ‘Doe! Markt’ is nog op zoek naar organisaties, clubs en initiatieven die een kraam willen bemannen. Stuur een e-mail naar vspbergendal@fortewelzijn.nl om uw organisatie op te geven.

De organisatie van de ‘Doe! markt’ is in handen van Forte Welzijn en de gemeente Berg en Dal.

Omwonenden bij ingebruikname project Spoorlaan

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Woensdagmorgen zijn de omwonenden van fase 1 project Spoorlaan door het gemeentebestuur uitgenodigd voor de officiële ingebruikname van het project.

Volgens wethouder Thijssen nadert het project het einde na diverse discussies omtrent de toegankelijkheid en bereikbaarheid vooral van de bewoners van het appartementencomplex Spoorzicht waarvan ze de nodige overlast hebben ervaren. Maar in een vrij korte tijd is er een mooi complex ontstaan en dat werd beaamd. Vervolgens gaf architect Jo Knoups een toelichting op het ontwerp plan. Volgens Knoups is er vanaf 2010 al gewerkt aan het plan, maar nu is face 1 zo goed als klaar.

Binnenkort gaat de parkeergarage open waar 65 auto's kunnen staan. "Wij zijn niet afgeweken van het plan en de gebouwen hebben allemaal een uitstraling van een station. Daarnaast zullen er nog enkele bomen geplaatst gaan worden langs de Spoorlaan en in de ondergrondse groenstrook bij de parkeergarage die op het parkeerdek zullen uitkomen. Fase 2 de nieuwbouw van de Hema en Scapino start in 2018 evenals het marktterrein. Hopelijk krijgen de winkels naast het Dorpsplein zoals restaurant De Lokomotief, Schoenservice van Ginkel, Bakker Bart en grillbar Cairo ook een facelift waarna het centrum compleet is."

Wethouder Thijssen is er van overtuigd dat het centrum meer bezoekers trekt en niet te vergeten toeristen. Het verblijf in Groesbeek is hiermee aantrekkelijker geworden, volgens Thijssen. Volgens hoofd Openbare Voorzieningen Ger Kwant is er 14 jaar geleden al met de plannen begonnen. "Wij zitten hier op het laagste punt van Groesbeek en hebben daardoor diverse maatregelen moeten treffen om het water – bij stortbuien – te kunnen beheersen." Na de uitleg bezochten de buurtbewoners beide supermarkten en kregen als dank voor hun geduld van beide zaken een goodie-bag.

Bestuurster scooter gewond

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op De Stekkenberg in Groesbeek is woensdagmiddag een bestuurster van een scooter gewond geraakt nadat ze in botsing was gekomen met een automobiliste.

Het ongeval werd veroorzaakt door een automobiliste afkomstig uit Groesbeek die op de Stekkenberg een geparkeerde auto ging inhalen op het moment dat de bestuurster van de scooter uit tegenover gestelde richting van de Stekkenberg af kwam rijden. Het slachtoffer eveneens een inwoonster uit Groesbeek kwam vervolgens met de auto in botsing waarna zij ten val kwam. Daarbij heeft zij voet- en beenletsel opgelopen en is per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. Zowel de auto als de scooter liepen schade op.

Meezingavond in Groesbeek

GROESBEEK – Op dinsdagavond 27 juni wordt er in het Groesbeekse culturele centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat een meezingavond of Liederentafel gehouden.

Onder leiding van Hemmie Hermsen zullen op die avond Nederlandse, Duitse en Groesbeekse liederen voorbij komen, maar vooral ook veel smartlappen. Op deze avond kan men op een ongedwongen sfeer de liederen meezingen. Er zullen diverse leden van koren aanwezig zijn. Tussen de liederen door worden er hapjes geserveerd. De aanvang van deze liederentafel is om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Iedereen is op deze avond welkom, de toegang is gratis.

Dans en gym bij KBO Beek

Foto: Rene Hendriks

Foto: René Hendriks

BEEK - Iedereen kan zich fit dansen bij de KBO Beek, iedere maandagmiddag vanaf 15.30 uur een uurtje ritmisch bewegen onder deskundige leiding van Chiquita Zonneveld in het Kulturhus Beek, een verfijnde vorm van bewegen zodat lichaam en geest de week nog beter aankunnen.

Kom kijken of nog beter doe direct mee, probeer het uit de eerste twee lessen zijn kosteloos, u proeft meteen de gezelligheid van deze groep. Dus waarom thuisblijven zitten wanneer u de mogelijkheid wordt geboden om in een fijne ambiance de week te starten. Contactpersoon van Dons je Fit is Marlijn Satink-van der Struyk, 024 6841255. Er zijn nog plaatsen open die vragen om bezet te worden.

Maar de KBO Beek doet nog meer voor uw welzijn. Zoals lijndansen op de woensdagmorgen vanaf 10.00 uur. Ans en Koos brengen de deelnemers in vijf kwartier de fijne kneepjes bij, een heel gezellige enthousiaste leden houdt door deze vorm van bewegen de conditie op peil, tussendoor een koffiepauze. Contactpersoon Marian Bekker- de Roos, 024 6421813

Meer bewegen voor ouderen (MBVO) op maandagmiddag 14.00 uur. Een klein uurtje rekken en strekken om de week soepel te beginnen, Chiquita helpt u hierbij, na afloop onder het genot van een kopje koffie nog even socializeren. Contactpersoon Truuske van Esch-van Aggel, 024 6635210

De KBO Beek biedt u ook de mogelijkheid om te fietsen, te wandelen en om koersbal te spelen, dé sport voor de echte senior. Deze wordt iedere woensdagmiddag beoefend vanaf 14.30 uur in `t Höfke. Contactpersoon Herman Roelofs 024 6843223.

"Voor 20 euro per kalender jaar is voor u ook de mogelijkheid daar om deel te nemen aan alle activiteiten", aldus Gérard Tesser, voorzitter KBO Beek, de sportiefste seniorenvereniging van Beek.

Bewonersbijeenkomst Herwendaal en Herwendaalseweg op 21 juni

GROESBEEK - Verschillende bewoners hebben de afgelopen maanden samen met de gemeente nagedacht over mogelijke verbeteringen in de wijk Herwendaal. Ook hebben zij een nieuw ontwerp voor de Herwendaalseweg gemaakt. Graag laten zij het resultaat zien op woensdag 21 juni in basisschool De Sieppe aan de Paulus Potterweg 79. Tussen 16.30 en 20.00 uur kunnen geïnteresseerden binnen lopen. Koffie en thee staan klaar. "We zijn benieuwd wat u ervan vindt."

Wat is er al gebeurd? "Vorig jaar nodigden wij de inwoners van de wijk Herwendaal en de Paulus Potterweg uit met ons in gesprek te gaan over het opknappen van Herwendaal, de wijk én de weg. In december organiseerden wij daarvoor een speciale bijeenkomst. Ongeveer 200 mensen uit de wijk kwamen langs. 19 bewoners hebben toen aangegeven mee te willen denken over het vervolg. Zij zijn aan de slag gegaan met de ideeën en opmerkingen die toen genoemd zijn. Het resultaat daarvan ziet u op 21 juni.

U komt toch ook? Graag willen wij weten wat inwoners vinden van de verbeterpunten die voor de wijk verzameld zijn. En natuurlijk zijn we benieuwd naar wat de gebruikers vinden van het ontwerp voor de nieuwe inrichting van de Herwendaalseweg, Bredeweg en een deel van de Paulus Potterweg. Samen komen we tot het beste resultaat."

J. de Bruin, 60 jaren boswachter en nestor der vroede vaderen, overleden

GROESBEEK - 8 augustus 1917 wordt bericht: Te Groesbeek overleed de nestor der vroede vaderen, de heer J. de Bruin, in den ouderdom van 90 jaren. De voor zijn jaren nog zeer krasse man was 60 jaar boswachter op de goederen van de familie Van Nispen tot Sevenaer en bekleedde ruim 55 jaren het ambt van de Gemeenteraad.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Interessant bericht over een 'krasse baas', waarom verder gezocht. 7 oktober 1912 stond hij ook in het nieuws: UIT GROESBEEK. Dinsdag 15 oktober was de heer J, de Bruin 50 jaren lid van den raad van Groesbeek. Feestelijk per rijtuig aan zijn woning afgehaald door een commissie uit den raad, werd hij in een buitengewone raadszitting door den burgemeester gecomplimenteerd, die hem namens de leden van den raad een fraai herinneringsgeschenk aanbood. De Regering liet haar belangstelling blijken door den jubilaris den gouden eremedaille van de Orde van Oranje Nassau te verlenen.

8 juli 1911, uitslag gemeenteraadsverkiezing. 'Voor de verkiezing van zes leden voor den Raad van Groesbeek waren tien kandidaten gesteld. Gekozen werden de vier aftredende leden: J. de Bruin, A. Coenen, C.G. Leenders, en R.M. Ottenhoff en Th. Hermsen. Herstemming moest plaats hebben tussen H.Albers en Th. Heinen'.

21 jan. 1909 wordt niet Jan maar Mathijs de Bruin genoemd als boswachter van de Jhr. Mr. F. van Nispen tot Pannerden. Op die dag wordt er hout verkocht in den Dennekamp, de Lot en Laatberg en in de Scheibeuk, van welke toponiemen alleen de Dennenkamp nog gangbaar is.

Foto. De foto is gemaakt in 1912 op het landgoed De Hoge Hoenderberg, waar een groep dennenboomplanters poseert. Daaronder bevinden zich verschillende bewoners van het Schilbroek, het land van de familie Van Nispen tot Pannerden. Genoemd werden in 1990: Jan Schreven, Bertus Bons, Gerrit Gietman en Jan Daanen. Of de tevens afgebeelde Jan en Lambert de Bruin familie zijn van boswachter De Bruin is niet onderzocht. Geheel links staat de boswachter Hend Bons, later vertrokken naar Canada. (Voor meer namen zie 'Groesbeek –Beeld van een dorp' blz.77)

Jackpot bingo op 350 euro

GROESBEEK – De jackpot van de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek staat donderdagavond 22 juni op 350 euro.

Samen met de hoofdprijs die traditiegetrouw 250, euro bedraagt, is er totaal 600 euro in de wacht te slepen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur; het bingospel begint om 20.00 uur. Iedereen is op deze avond welkom.

Zomerconcert Leuths mannenkoor Vox Virorum

LEUTH - Op zondag 25 juni om 15.00 uur houdt mannenkoor Vox Virorum uit Leuth, onder leiding van de nieuwe dirigent Alexej Romanov zijn jaarlijkse concert. Het concert vindt voor het eerst plaats in het Kulturhus aan de Reusensestraat in Leuth.

Samen met Miréya Derksen en Rob Hazenberg brengt het koor veel bekende nummers. Een greep uit het programma: The Rose van Bette Midler, You raise me up waarmee in 2010 Popstars werd gewonnen; My heart will go on, het thema lied wat Céline Dion zong voor de film Titanic; en enkele nummers van Vera Lynn, die dit jaar haar honderdste verjaardag viert.

De 16-jarige Miréya Derksen uit Beuningen zingt voor het eerst in Leuth. Samen met Rob Hazenberg die al veel vaker in Leuth op de planken stond, zingen zij enkele duetten van Andrea Bocelli, die hij zong met Céline Dion en Sarah Brightman. Beiden treden ook op samen met het mannenkoor. Later dit jaar zal Vox Virorum een loterij organiseren om de gratis toegang tot dit concert mogelijk te houden.

GROESBEEK – De jackpot van de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek staat donderdagavond 22 juni op 350 euro.

Samen met de hoofdprijs die traditiegetrouw 250, euro bedraagt, is er totaal 600 euro in de wacht te slepen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur; het bingospel begint om 20.00 uur. Iedereen is op deze avond welkom.

Streekgala viert derde lustrum met groot feest Open dag bij boeren uit de buurt

REGIO - Ondernemersvereniging Terra Vita houdt zondag 25 juni het Streekgala. Voor liefst de vijftiende keer heten 17 boeren, tuinders en buitenlui uit de Ooijpolder, Groesbeek, Wijchen en Beuningen bezoekers welkom op hun erf. Wil je weten waar je eten vandaan komt, een rit met de huifkar maken, geitjes knuffelen, graan malen of pony rijden? Kom dan tussen 11.00 en 16.00 uur naar dit gratis evenement voor het hele gezin. Op www.streekgala.nl vind je een overzicht van alle bedrijven waar je dit jaar op bezoek kunt.

Dit jaar staat het Streekgala in het teken van samenwerking tussen natuur en landbouw. De boeren, tuinders en buitenlui vertellen tijdens hoe zij de natuur inzetten (en hier afhankelijk van zijn) om ons eten te produceren. Fruitteeltbedrijf De Weeropper uit Beuningen beregent zijn boomgaard om vruchten tijdens nachtvorst te redden. En wijngaard De Plack uit Groesbeek plant zijn druiven vlakbij het glooiende Reichswald voor optimale windvlagen en zonuren.

Leuk én leerzaam

Tijdens deze feestelijke editie is er volop vermaak op elk boerenbedrijf. Zo kunnen kinderen op verschillende locaties deelnemen aan een boerderijquiz, kalfjes aaien, eieren schilderen en hun eigen aardappelstempel maken. Daarnaast organiseren de boeren, telers en buitenlui zelf extra activiteiten zoals een rondleiding door de kaasmakerij bij De Diervoort in Wijchen, een rondtocht met het zonnetreintje tussen zelfpluktuin Ooijs Moois en de Thornsche Molen in de Ooijpolder of ravotten in het stro bij geitenboerderij 't Ketelbos in Groesbeek.

Fotowedstrijd

De fotowedstrijd is inmiddels een begrip geworden. Diegene die dit jaar de leukste, mooiste of meest bijzondere foto maakt, wint een fantastische prijs. Voor meer informatie en de voorwaarden kijk je op www.streekgala.nl. Aarzel niet en doe mee! Verzamel je vrienden en familie voor een gratis dagje uit en ga op 25 juni op bezoek bij de boer. Je zult verrast zijn door de schoonheid van het platteland, de heerlijke producten en de gezelligheid!

Protestantse gemeente Groesbeek

Foto : Jannie Schaapman

Zondag 25 juni. Aanvang 10.00 uur.

Voorgangster is da. Janneke Ruijs.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Stichting SchuldHulpBuddy Berg en Dal.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Sociaal Groesbeek wil onderzoek naar financiën Omroep Berg en Dal

GROESBEEK – Hans Peters van Sociaal Groesbeek heeft donderdagavond aan burgemeester Slinkman gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de verdwenen financiën van Omroep Berg en Dal.

Na de fusie zou volgens Peters er nog ruim 80.000 euro in de kas gezeten hebben. Peters vroeg zich af waar die gebleven zijn of wat er van gekocht is. Hij verzocht Slinkman een onderzoek door de rekenkamer te laten instellen. Daarnaast was raadslid Davy van Loon (CDA) van mening dat de huurprijs van de studio's van Omroep Berg en Dal eens tegen het licht moeten worden gehouden. Volgens hem was die te hoog. Burgemeester Slinkman liet weten dat hij aan beide verzoeken aandacht zal besteden. Het is bekend dat Omroep Berg en Dal in zwaar financieel weer verkeert. Zij heeft het college verzocht de bezuinigingen, die ook bij Omroep Berg en Dal zouden worden toegepast ongedaan te maken om in ieder geval de omroep te kunnen redden.

College en Aliander zijn het eens...

BERG EN DAL – Onlangs heeft het college van burgemeester en wethouders een brief op poten gestuurd naar Aliander, omdat het van mening was dat Aliander de oorzaak was van de diverse stagnaties bij diverse werkzaamheden.

Vooral de werkzaamheden aan de Houtlaan en Hoflaan in Groesbeek waren een doorn in het oog van zowel het gemeentebestuur van Berg en Dal als de aanwonenden, die langer de nodige overlast hebben ervaren. Ook nu er grote werken aankomen zoals herinrichting van De Stekkenberg en De Dries en later de Herwendaalseweg heeft het college Aliander uitgenodigd voor een gesprek op hoog niveau.

Volgens wethouder Alex ten Westeneind heeft dat gesprek onlangs plaatsgevonden en was zeer constructief. Dat deelde hij afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering mee. Er volgen nog meer gesprekken met de bedoeling de wederzijdse werkzaamheden beter op elkaar te gaan afstemmen, zodat de stagnatie van de werkzaamheden zoveel mogelijk tot het verleden gaan behoren.

Tijdens Streekgala op De Duffelt unieke presentatie kaarsmakerij

KEKERDOM - Op zondag 25 juni neemt uiteraard ook de Kekerdomse molen De Duffelt deel aan het Streekgala.

Er zijn vele activiteiten tijdens het streekgala: Kinderen kunnen hun eigen graan malen op de kweersteen. Rondleidingen door de molen. Informatiemarkt met film 'Windvanger in De Duffelt'. Demonstraties en echte Riefkoek eten. Bijzonder is de deelname van De Tonkerij uit Klarenbeek. In een doorlopende presentatie zal getoond worden hoe op ambachtelijke wijze kaarsen gemaakt worden en zelf voor kinderen is dit een unieke gelegenheid om hun eigen kaars te maken.

Zie ook de website www.streekgala.nl of de www.molendeduffelt.nl of via Facebook https://www.facebook.com/Streekgala/# of https://www.facebook.com/Kekerdomse-molen-de-Duffelt.

Hoge bloeddruk, doe er wat mee...

Foto: Rene Hendriks

Foto: René Hendriks

BEEK - Dinsdag 13 juni in de foyer van het Kulturhus Beek, ging Henny Gesthuizen, in een goed gevulde zaal, uitleg geven over het wel en wee van hoge bloeddruk (hypertensie). De ontvangst met een kopje koffie/ thee en een plakje cake was het begin van een zeer leerzame middag.

Voor Henny, bekend van haar middagen bij de KBO Beek, was het een praktijkopdracht in het kader van haar opleiding voor wijkverpleegkundige, waar ze zich met haar karakteristieke eigenschap met glans doorheen sloeg. Door haar manier van vertellen en glimlach, denk je al gauw -hoe erg ook- : eigenlijk valt het allemaal reuze mee.

Wist u dat de mens 10.000 meter aderen in zich had, het hart 60 tot 70 maal per minuut pompt, een bovendruk van 140 en een onderdruk van 90, het meest normale is voor de doorsnee mens, 6 gram zout per dag voldoende is. Een middag met ondersteuning van haar collega`s Jolanda en Mirna, die er voor zorgden dat het beeld synchroon liep met wat Henny uitlegde.

In de pauze werden de gasten voorzien van een versnapering waarna de apotheker van De Duffelt uit Beek, Sandra Weterings en de diëtiste Ir. Edith van Etteger, het woord namen en vertelden wat we moeten en kunnen doen om het leven gezond te houden. Aan de dames werden vele vragen gesteld, die alle naar tevredenheid van de aanwezigen werden beantwoord. Een succesvolle middag kwam tegen vieren ten einde

Nog meer Taalmaatjes gezocht

Foto: Forte Welzijn

Foto: Forte Welzijn

BERG EN DAL - Sinds februari is het project Taalmaatjes bij Forte Welzijn gestart. Het project helpt nieuwkomers in de gemeente Berg en Dal te oefenen met de Nederlandse taal door een wekelijks contactmoment te hebben met een taalmaatje. Taalmaatjes oefenen samen de taal bij elkaar thuis, in de bibliotheek of tijdens uitstapjes.

Vanaf de start van het project hebben zich inmiddels ruim 60 vrijwilligers aangemeld en zijn er ruim 30 matches tussen vrijwilligers en nieuwkomers ontstaan. Om ervoor te zorgen dat de Taalmaatjes de goede dingen doen, maar ook signalen kunnen doorgeven is er elke maand een taalmaatjescafé. Inmiddels hebben er al twee van deze café plaats gevonden met een gemiddelde opkomst van 20 vrijwilligers. Taalmaatjes kunnen hier uitwisselen en tips aan elkaar en aan de organisatie geven.

Er is veel vraag naar een taalmaatje vanuit nieuwkomers door de gehele gemeente. Hierdoor is een nieuwe oproep nodig en dan voornamelijk in het gebied: Ooij, Leuth, Kekerdom en Millingen aan de Rijn. Wilt u meer informatie of zich aanmelden? Dat kan bij Lisanne Bron: lisanne.bron@fortewelzijn.nl.

Geen aanpassing beleid in eigen bijdrage maatwerkvoorzieningen WMO

BERG EN DAL – De gemeenteraad van Berg en Dal heeft met 17 stemmen voor en 5 tegen (CDA en SG) besloten geen wijzigingen aan te brengen van het beleid ten aanzien van de bijdrage in de kosten voor een maatwerkvoorziening op grond van de WMO.

Voor de raadsvergadering had de voorzitter van de WMO adviesgroep Berg en Dal de heer Heuver de raadsleden toegesproken. Volgens de heer Heuver is er in de gemeente een belangrijke groep Wmo-clienten die door de eigen bijdrage in financiële problemen zijn gekomen of vrezen te komen. De Wmo-Adviesgroep adviseert om de huidige regeling van kwijtschelding tot 110 procent van het sociaal minimum te verruimen voor inwoners met een stapeling van Wmo zorgkosten.

De Adviesgroep betreurt het dat de 'portemonnee' van de gemeente en niet die van de Wmo-cliënten de doorslag heeft gegeven. Ondanks dit betoog is de gemeenteraad alsnog met het voorstel van het college akkoord gegaan. Alleen de fracties van het CDA en Sociaal Groesbeek wilde wijzigingen aanbrengen in de eigen bijdrage. "Voor gevallen die tussen wal en schip raken zullen we adequate maatregelen nemen", aldus wethouder Thijssen die tevens van mening was dat er bij financiële problemen meestal meerdere oorzaken zijn.

Fietsster probeert beginnend bosbrandje met gieter te blussen

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Een inwoonster uit Berg en Dal die zondag tegen de avond aan het fietsen was bij het bosknooppunt tussen Berg en Dal en Heilig Landstichting ontdekte een rookontwikkeling in het bos. Toen zij poolshoogte ging nemen ontdekte zij inderdaad een beginnende bosbrand.

De vrouw fietste als een haas naar haar huis aan de Oranjelaan in Berg en Dal om een gieter met water te gaan halen. Bij terugkomst in het bos leek zij het vuurtje aardig onder controle te krijgen. maar het ging ondergronds verder waarop zij de brandweer alarmeerde. Zowel de brandweer van Ubbergen als Groesbeek werden opgeroepen in verband met de code geel die van toepassing is vanwege het droge weer. Ook de politie rukte met drie patrouillewagens uit. De schade kon beperkt blijven tot enkele vierkante meters natuurschoon.

Inloop Sint-Jan de Deo

MILLINGEN - Ben je op zoek naar een luisterend oor, ontspanning of lotgenoten contact in een veilige omgeving? Dan ben je welkom in Millingen tijdens de 'Inloop Sint-Jan de Deo'! aan de Sint-Willibrordstraat 1 in Millingen aan de Rijn.

Inloop Sint-Jan de Deo is een veilige plek waar lotgenoten met een lichamelijke of psychische beperking elkaar kunnen ontmoeten. Het is een samenwerking van Ixta Noa en het RIBW.

Ixta Noa is een organisatie die ervaringsdeskundigen inzet om anderen met hun eigen ervaring te inspireren en om ze te ondersteunen.
Zij zijn opgeleid om hun ervaring in te zetten voor anderen. De RIBW Nijmegen & Rivierenland is een regionale instelling voor begeleiding bij wonen, dagbesteding en werk. De RIBW wil haar cliënten helpen een zo gewoon mogelijk bestaan als burger in de samenleving te leiden. Zij gaan uit van de kracht en de zelfredzaamheid van de cliënt.

"Wanneer we geopend zijn, zitten ervaringsdeskundigen klaar voor een kopje koffie of thee, een spel, een goed gesprek en om met je mee te denken. Ook kunnen zij je ondersteunen bij het werken aan kleine doelen die je eventueel wilt bereiken. Op vrijdagochtend 7 juli organiseren we een ontbijtje bij de inloopochtend! Zoals elke week zijn alle leeftijden hier welkom, we zien je graag verschijnen."

Iedere vrijdagochtend van 09:00 uur tot en met 12:00 uur is de inloop geopend. Je mag vrijblijvend binnen lopen. We zien je graag terug tijdens de inloop en/of een van onze activiteiten! Meer informatie staat op www.deeljeervaringen.nl.

Willie Thijssen en Jan Verbeet samen 80 jaar bij Kegro Deuren Groesbeek

GROESBEEK – Samen hebben Willie Thijssen (62) en Jan Verbeet (63) 80 jaar werken bij de Groesbeekse deurenfabrikant Kegro Deuren erop zitten. Vrijdagmiddag werd het duo door de afdeling montage uitgenodigd bij brouwerij D'n Drul aan de Dorpsstraat in Groesbeek waar het jubileumfeestje nog even dunnetjes werd overgedaan.

Jan Verbeet (woonachtig in Leuth) begon op 23-jarige leeftijd als machinaal timmerman bij de Kegro welke functie hij 15 jaar vervuld heeft. Vervolgens heeft hij 5 jaar in de montage gezeten en nu al 20 jaar bij het inmeten van deuren van Groningen tot Maastricht. Willie Thijssen (woonachtig in Groesbeek) kwam op 22-jarige leeftijd bij Kegro en heeft in de beginjaren de gehele fabriek doorlopen.

Samen met Hein Kersten is Willie 22 jaar geleden in de montage terecht gekomen. Willie en Jan hebben letterlijk en figuurlijk lief en leed gedeeld bij de Kegro. 2012 staat nog steeds in hun geheugen gegrift toen Kegro vanwege de crisis 200 van de 350 werknemers moest ontslaan. "Wij hebben toen afscheid moeten nemen van vakbekwame collega's en dat heeft best pijn gedaan", laten beiden weten. "Gelukkig trekt de markt nu weer helemaal aan."

Plus Nico de Witt Beek samen met Afgeprijsd tegen voedselverspilling

BEEK - De app 'Afgeprijsd' van NoFoodWasted laat consumenten in een oogopslag zien welke producten in de buurt tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen en daardoor met korting te koop zijn. Vanaf vandaag is de app ook te gebruiken voor klanten van de Plus Nico de Witt Beek. Nico de Witt: "Wij doen mee met 'Afgeprijsd' omdat het in het belang is van de klant, onze winkel en de wereld."

Het is geen geheim dat supermarkten producten afprijzen die over de datum dreigen te gaan. Dat het merendeel van deze producten alsnog moet worden weggegooid is echter minder bekend. 'Afgeprijsd' biedt, in samenwerking met supermarkten, een praktische oplossing om deze verspilling tegen te gaan. Nico de Witt: "Klanten houden van korting en niemand houdt van weggooien. Veel van onze klanten zijn wel geïnteresseerd in afgeprijsde producten maar weten bij het maken van het boodschappenlijstje nog niet welke producten met korting te koop zijn. Met de app 'Afgeprijsd' van NoFoodWasted komt daar nu verandering in."

Alleen al in Nederlandse supermarkten verdwijnt jaarlijks voor ruim 400 miljoen euro aan levensmiddelen in de vuilcontainer. Afgeprijsd is een concrete en rendabele oplossing waarbij klanten in de app hun eigen supermarkten kunnen selecteren waarna ze een overzicht krijgen van alle afgeprijsde producten. Op die manier ontstaat er een win-win-win situatie ontstaat. De supermarkt verkoopt producten die anders weggegooid worden, klanten genieten van producten met korting en voedselverspilling wordt teruggedrongen.

NoFoodWasted heeft zich voorgenomen om van voedselverspilling een keuze te maken. Oprichter August de Vocht creëert innovatieve toepassingen die het onnodig weggooien van voedsel voorkomen en rendabel zijn voor iedereen. "De kracht van NoFoodWasted ligt in het bieden van deze oplossingen, met behulp van technologie, waarbij we het leven van de ondernemer en de consument makkelijker maken. Iedereen moet zich kunnen inzetten, zodat iedereen kan profiteren en uiteindelijk iedereen wint. Geen geitenwollensokkenideologieën, maar gewoon een kwestie van doen", aldus De Vocht.

In 2015 is de Afgeprijsd app succesvol gelanceerd bij 20 supermarkten van vijf verschillende ketens in vier provincies. Op dit moment telt de Afgeprijsd app al meer dan 150 deelnemers en is beschikbaar bij elf verschillende ketens door heel Nederland.

Laatste seniorenlunch voor de vakantie in De Mallemolen

GROESBEEK – Op zondag 25 juni wordt in De Mallemolen de laatste seniorenlunch gehouden voor de zomervakantie.

Deze lunch wordt mogelijk gemaakt door De Mallemolen en KBO Groesbeek – De Horst. In buffetvorm kunnen de aanwezigen weer twee uur lang genieten van heerlijke warme en koude gerechten. De lunch begint om 12.00 uur. Voor deelname aan dit gezellig samenzijn kan men zich opgeven tot vrijdag 23 juni 14.00 uur aan de receptie van De Mallemolen of via telefoonnummer 024 3976360. De prijs voor deze uitgebreide lunch bedraagt 9,95 euro per persoon. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

22 / 24

Op 23 juni zijn onze lieve papa en mama
50 jaar getrouwd
Gefeliciteerd!
en nog vele liefdevolle jaren samen!
Liefs de kinderen en kleinkinderen xxx

Vriendinnen vanaf de brugklas ....
nu gezamenlijk de eindstreep behaald.
Op naar de toekomst.
Gefeliciteerd lieverds!
Berry, José & Jill

Demi en Paul, beiden geslaagd.

Straks naar Utrecht en Delft,
maar nu eerst vakantie!

Jan wordt 26 juni 80 en dat is prachtig !
Kinderen, kleinkinderen en Riet

Tess, hier met haar hockeyvriendinnen, wordt 20 juni 8 jaar!
Hartelijk gefeliciteerd en tot zo!
Groetjes O&O!!

lieve Julien,
Van harte proficiat met het behalen van je vwo-certificaten!
Op naar de volgenden.
Mamma, Irsa en Fonzy
xxx

Onze topper Teun Gertsen heeft het havo-diploma behaald.
Liefs Bram, Guus, Paul en Wilma Gertsen

Hoera
Ome Gerrie en Tante Marieke
25 jaar getrouwd.

Ben en Clementine,
van harte gefeliciteerd
met jullie
40-jarig huwelijksjubileum
van de Vlindertjes

Lara Derksen
Cum Laude geslaagd voor tweetalig VWO
gefeliciteerd kanjer!
Papa en mama.

Fanfare Jubilate Deo in Amfitheater

Foto: archief Jubilate Deo

GROESBEEK - De vrijwilligers zijn al druk in de weer om het buurtpark 't Groeske extra mooi te maken voor de komende concerten. Jubilate Deo is het vierde gratis concert dat deze zomer in de parken plaatsvindt. Naast de Ierse Band Bard en Co, de Parkdag met een mix aan optredens en Popkoor Trente Plus, is het nu de beurt aan de Fanfare. Mooi detail is dat er bij al deze vrolijke noten muzikale buurtbewoners betrokken zijn.

Het fanfareorkest bestaat uit zo’n 40 enthousiaste muzikanten met veel jonge spelers.. Elke donderdag wordt er gerepeteerd onder leiding van Mariska Brienen. Op 29 juni is de fanfare van 19.30-21.00 uur te beluisteren in buurtpark 't Groeske bij het Amfitheater aan de Mariëndaalseweg. In de pauze is er koffie, thee, fris, enz. met de gebruikelijke buurttaart en -cake. Bezoekers kunnen uit het repertoire hun favoriete muzieknummer kiezen. Bij slecht weer wordt het concert verzet naar 6 juli.

De opbrengst van deze avond met de fanfare komt ten gunste van buurtparken ‘t Groeske en Mariëndaal. De opbrengst wordt verdubbeld door het Jan Linders Fonds 2017.

Telefonische bereikbaarheid gemeente Berg en Dal laat te wensen over

BERG EN DAL - De gemeente Berg en Dal streeft er naar snel, adequaat en klantgericht om te gaan met alle inwoners, ondernemers en andere mensen met een vraag of verzoek. De gemeente vindt daarbij een goede telefonische dienstverlening erg belangrijk. Daarom heeft een onafhankelijk bureau, in opdracht van de gemeente, de afgelopen periode de telefonische dienstverlening onderzocht.

De gemeente blijkt slecht te scoren met gemiddeld een 4,6 voor de telefonische bereikbaarheid. Dit betreft bereikbaarheid van alle afdelingen. Er is onder meer gekeken naar de doorverbind- en wachttijden, bereikbaarheid per afdeling en wijze van verwerken van een vraag. Wat blijkt dat bij 70 procent van de telefoontjes krijgt men niet de juiste persoon aan de lijn. Van de 400 telefoontjes mislukten er liefst 295; dat is niet klantgericht en schaadt het imago van de gemeente Berg en Dal. Aldus de onderzoekers. Het gemeentebestuur heeft inmiddels maatregelen ter verbetering aangekondigd en heeft direct actie ondernomen. Met name:

- instructie: de telefooninstructie eenduidig, duidelijk en bij iedereen bekend maken;
- discipline: de medewerkers houden (zichzelf) aan de gemaakte afspraken en en zorgen dat ze elkaar aanspreken als dit niet gebeurt;
- techniek: controleren (en waar nodig verbeteren) of de technische voorzieningen voldoende aanwezig en ingesteld zijn om de afgesproken doelstelling te kunnen realiseren.

Evaluatie

Nadat de verschillende maatregelen allemaal zijn doorgevoerd zal de gemeente, weer door een onafhankelijk bureau, laten onderzoeken of de gewenste verbetering behaald is. Dit vindt eind van dit jaar plaats. Ook zullen inwoners gevraagd worden naar hun mening. De gemeente blijft vervolgens met enige regelmaat haar telefonische dienstverlening onderzoeken. Het streven van de gemeente is een telefonische bereikbaarheid van minimaal niveau 8. Dit is de landelijke streefwaarde voor een goede dienstverlening.

Vallende tak naast zitbank in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Je denkt even lekker uit te rusten op een bank bij een park tussen de Paulus Potterweg en de Lievensweg in Groesbeek, totdat je plotseling gekraak hoort en er een grote tak naar beneden komt. Met een grote klap komt de zware tak enkele tientallen centimeters van de bank op de grond terecht.

De bankzitters wisten geen raad om weg te komen, dat gebeurde zaterdagavond. De gealarmeerde politie en brandweer hebben direct de plek des onheils afgezet waarna de bemanning van een hoogwerker van de brandweer de boom heeft gecontroleerd of er nog meer takken waren, die op vallen hingen. De takken die eventueel gevaar konden oplopen, zijn verwijderd. Een boomexpert gaat de komende week de bomen onderzoeken. Op de plek waar de onheil boom staat wordt veel gewandeld en laten de mensen hun hond uit terwijl er doordeweeks veel kinderen voorbij komen en er spelen.

Gemeenteraad akkoord over gebruik witte stroom

BERG EN DAL – De gemeenteraad is donderdagavond tijdens de raadsvergadering unaniem akkoord gegaan om te bezien of witte stroom uit de rivieren de Waal en Rijn haalbaar is.

Volgens het amendement van de D66-fractie tijdens de behandeling van de energievisie stroomt er 18 kilometer rivier (Rijn en Waal) langs de gemeentegrens met daarin tientallen kribben. "Als wij in 2050 energieneutraal moeten zijn, zullen wij hiervan gebruik dienen te maken", aldus raadslid Tessa Vorderman. Wethouder Erik Weijers was blij met het initiatief om waterkracht uit de rivieren te halen. "Maar voor het zover is zal er nog veel water door de Rijn en Waal stromen", aldus Weijers.