GN Berg en Dal Heumen Mook

19 april 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 19 april 2019


1 / 36

Tweede paasdag: open dag bij pluimveebedrijf Grutters Kom kippen kijken bij de boer!

GROESBEEK - Op tweede paasdag (maandag 22 april) stellen diverse pluimveehouders in het land, hun deuren open voor het publiek. In deze regio is dat het bedrijf van de familie Grutters van wijngaard De Plack. Tijdens deze open dag nodigen zij iedereen uit een kijkje te komen nemen in hun pluimveebedrijf. Zo kan iedereen met eigen ogen zien hoe de kippen gehouden worden, wat ze eten en hoe ze verzorgd worden. De pluimveehouder vertelt er graag alles over.

De Nederlandse pluimveehouder staat bekend in binnen- en buitenland vanwege zijn vakkennis en de hoge kwaliteit van zijn producten. Als specialist in zijn vak houdt hij zich dagelijks bezig met belangrijke zaken als kwaliteit, logistiek en veiligheid - zowel voor mens en dier als voor milieu. Het gezond en dierwaardig houden van zijn kippen staat daarbij centraal. Want de professionele pluimveehouder van vandaag weet als geen ander: gezonde dieren zijn de beste garantie voor veilig vlees en een tevreden consument.

Stichting Kip.Kiplekker die de landelijke open dag mede organiseert, wil het publiek graag kennis laten maken met de pluimveesector en in het bijzonder met de pluimveehouder bij hun in de buurt. Door de pluimveesector op deze manier open te stellen, biedt de Stichting de consument de mogelijkheid zélf een kijkje achter de schermen te nemen.

Het bedrijf van de familie Grutters is gevestigd aan de Ketelstraat 36 in Groesbeek. De deuren staan open van 11.00 tot 17.00 uur.

Doelstelling van de Stichting Kip.Kiplekker is het bevorderen van de dialoog tussen sector en burgers om zo het maatschappelijk draagvlak voor de pluimveesector te verbeteren. Door het geven van informatie en voorlichting wordt inzicht gegeven in de duurzame productiewijze en houderijsystemen van pluimvee met als aandachtspunten kwaliteit, voedselveiligheid, dierenwelzijn, milieu en controle. www.kipkiplekker.nl

Koningsdag Malden

MALDEN - Voor de dertigste maal wordt Koningsdag Malden georganiseerd door het Oranjecomité Malden.

10.00 uur Ontvangst kinderen met versierde fietsen, steppen of bolderkarren bij het voetbalveld sv Juliana ’31. Feestelijke opening Oranjefeest op zaterdag 27 april door de wethouder Frank Eetgerink. Hiermee zijn leuke prijzen te winnen! Om de stemming erin te krijgen is er een feestelijk optreden van het Amusementsorkest Malden.        

10.15 uur Prijsuitreiking versierde fietsen.

10.20 uur Daarna zullen alle kinderen die niet aan de voetbalwedstrijden deelnemen een kaart ontvangen bij de start van de spelen. Hierop kunnen de resultaten vermeld worden. Degenen die deelgenomen hebben aan de voetbalwedstrijden kunnen na die tijd tot 14.00 uur nog meedoen aan de Oranje-festiviteiten. Deelname is gratis.                        

Vanaf 10.20 uur kun je ook geschminkt worden. De spelen zijn als volgt ingedeeld: 10.20 uur - 14.00 uur 10 spelen voor de kinderen tot 9 jaar, zoals hamertjesspel, boerengolf, vier op een rij, boter, kaas en eieren en spekhappen. Er zullen grote luchtkussens zijn, waarop je je kunt uitleven. Nadien kun je genieten van overheerlijke popcorn.

14.00 uur Omstreeks deze tijd zal de sluiting van de spelen plaatsvinden. De winnaars van de spelen ontvangen een persoonlijk bericht.

Wim Ebben en René van Hoften weten met geschiedenis boerenbedrijf te boeien

(foto: Peter Hendriks)

OOIJ – Vrijdagmiddag hebben Wim (Willem) Ebben en René van Hoften in zaal Vink in Ooij de aanwezigen weten te boeien met een interessante presentatie met als titel 'De geschiedenis van het boerenbedrijf in de regio Nijmegen'.

De presentatie kwam ook tot stand mede dankzij de oude foto's uit het archief van beide mannen die zij in de loop der jaren verzameld hadden. Daarmee lieten ze zien op welke wijze er vroeger 'geboerd' werd in de Ooijpolder, maar ook andere locaties rond Nijmegen kwamen hierbij aan bod. Voor de aanwezigen was het verschil van het boeren van vroeger en nu wel duidelijk. Gezien het succes van hun try-out vrijdagmiddag 12 april hebben ze het voornemen om met deze presentatie vaker in de omgeving de boer op te gaan.

Schrijfavond voor Amnesty International in Groesbeek

GROESBEEK - Op dinsdag 23 april worden vanaf 19.00 uur in de bibliotheek van Groesbeek brieven geschreven voor de schrijfacties van Amnesty International.

De brieven worden verstuurd naar de regeringsleiders van landen waar de rechten van (politieke) gevangenen worden geschonden. Er liggen op die avond voorbeeldbrieven klaar, iedereen is welkom om mee te komen schrijven. Meer info? Bel 024 3972786/ 3972362.

Spionagetraining

GROESBEEK - Dinsdag 23 april in het Bevrijdingsmuseum Groesbeek: een spannende spionagetraining voor kinderen van 8-12 jaar!

Kinderprogramma van 14.00-15.30 uur over spionage en geheimschrift ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ga na afloop met een spionnendiploma naar huis! Tarieven: kinderen (7 - 17 jaar): 6,50 euro. Begeleidende (groot)ouders 6,00 euro. De Museumkaart is geldig. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Wylerbaan 4, Groesbeek.

Gregoriaanse zang en ritueel in Overasselt

Het zingen van de leden van de schola. (foto: Jos Verhagen)

OVERASSELT - Op paaszaterdag 20 april om 07.00 uur bij het ochtendgloren zal de Schola Cantorum Karolus Magnus uit Nijmegen, gekleed als Benedictijner monniken voor de twaalfde keer een ochtendritueel zingen met zeer oude Gregoriaanse gezangen bij de Koortsboom en de Sint-Walrickkapel, Sint-Walrickweg 5 in Overasselt. Gregoriaanse gezangen komen voort uit de oude katholieke traditie.

De zonsopkomst bevestigt de oerkracht van die plek en haar legendes bij kapel en koortsboom. De plek wordt verbonden met Karel de Grote die in het jaar 777 hier genezing vond door bemiddeling van Sint-Willibrord. De betekenis van deze plek en haar koortsboom is de laatste honderd jaar sterk toegenomen. Mensen hangen op bereikbare en onbereikbare plekken aan de takken lapjes op van ernstig zieken, met verlangen naar genezing of verbetering. De huidige ruïnekapel (15e eeuw) is een later bouwsel voortkomend uit de Benedictijnerorde van Sint Valéry (7e eeuw), die hier later een klooster heeft gevestigd.

De schola zal gezangen ten gehore brengen over Sint-Walrick en Sint-Willibrord en gezangen voor het komende paasfeest. Er zullen ook twee lapjes opgehangen worden van zieken aan de boom. Iedereen is op paaszaterdag, 20 april om 07.00 uur van harte uitgenodigd op Sint-Walrickweg 5 in Overasselt, om te genieten van zang, de vogels en de kracht en uitstraling van deze plek in de ontluikende dageraad. Na afloop is er koffie in het nabijgelegen restaurant.

Protestantse

gemeente Groesbeek

Zondag 28 april. Aanvang: 10.00 uur.

Voorganger: ds. R. Benjamins uit Beuningen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Stichting Het Kruispunt Nijmegen, ter ondersteuning van medewerkers en vrijwilligers die pastorale begeleiding en zorg verlenen aan (ex)dak- en thuislozen.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Kerk Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

zondag 28 april 09.30 uur Eucharistieviering,Vrijwilligersdag m.m.v. Gemengd koor uit Nederasselt; Aloys van Velthoven.

Gebedintenties: Jan en Dora de Valk.

Nederasselt-H. Antonius Abt Zaterdag 27 april 19.30 uur Eucharistieviering m.m.v. Mazing Joy, Yves Mambueni.

Gebedsintenties: Ina Bonnet-Derks.

Overasselt-H. Antonius Abt

Donderdag 25 april 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum

Zondag 28 april 11.00 uur Woord en Communieviering,Samenzang, Andreas Inderwisch

Gebedsintenties: Marijke Vertogen-van den Wijngaart; Greetje Donkers-Terwindt; Theo van Haren (namens de KBO); Piet Arts en Nelly Arts-Sengers.

Nieuws insturen

Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl. Hulp nodig? Bel: 0481-464770.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

Overleden: Mattheus Theodorus Maria Janssen en Cato Langen-van Gils

VIERING H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zondag 28 april 10.00 uur 10.00 uur H. Mis m.m.v. Schola Cantorum

Misintenties: Overl. ouders Driessen-Nillesen en zoon Willy, Peter Lemmens, Theo Bieleveldt en zus Riny, Huub Schipperheijn, Frans Derksen, Anne Driessen en Pieter Driessen; Johannes Lambertus Lamers, Ben de zoon en Ans de dochter; Petrus Albers; Maria Petronella Albers-Föllings; Hein Theunissen, Mien Theunissen-Theunissen vw verjaardag en voor Leida de dochter.

Dinsdag 30 april 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 2 mei 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Vrijdag 3 mei 09.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin

Vrijdag 3 mei 19.30 uur meditatie Cosmas en Damianus

Zaterdag 4 mei 17.00 uur H. Mis Trefpunt Meent m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg

Zaterdag 4 mei 19.00 uur H .Mis Kapel Kloostertuin

Zondag 5 mei 10.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus m.m.v. KK St. Caecilia

Misintentie: Gert Jan de Leeuw

Dinsdag 7 mei 14.00 uur ziekendienst Cosmas en Damianus

Donderdag 9 mei 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Vrijdag 10 mei 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Zaterdag 11 mei 17.00 uur H. Mis Trefpunt Meent m.m.v. Seniorenkoor Dorp

Zaterdag 11 mei 19.00 uur H.Mis Kapel Kloostertuin

Meimaand-Mariamaand

In de kerk van H.H. Cosmas en Damianus wordt op de doordeweekse avonden in de meimaand om 18.30 uur de rozenkrans gebeden en u kunt naar Marialiederen luisteren en/of meezingen. U wordt van harte uitgenodigd.

VIERING ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Zondag 28 april 09.30 uur H. Mis m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg

Misintentie: Peter Johannus Janssen vw verjaardag, echtgenote en verdere familie.

Woensdag 1 mei 19.00 uur Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 5 mei 09.30 uur H. Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintentie: Mientje Pouwels-Jacobs; Siem Lamers

Woensdag 8 mei 19.00 uur Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Kerkberichten Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

zondag 28 april 09.30 uur Eucharistieviering,Vrijwilligersdag m.m.v. Gemengd koor uit Nederasselt; Aloys van Velthoven.

Gebedintenties: Jan en Dora de Valk.

Nederasselt-H. Antonius Abt Zaterdag 27 april 19.30 uur Eucharistieviering m.m.v. Mazing Joy, Yves Mambueni.

Gebedsintenties: Ina Bonnet-Derks.

Overasselt-H. Antonius Abt

Donderdag 25 april 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum

Zondag 28 april 11.00 uur Woord en Communieviering,Samenzang, Andreas Inderwisch

Gebedsintenties: Marijke Vertogen-van den Wijngaart; Greetje Donkers-Terwindt; Theo van Haren (namens de KBO); Piet Arts en Nelly Arts-Sengers.

Nijmegen maakt opnieuw een vuist tegen kanker

(foto: Sjaak Snetselaar) Foto: SJAAK SNETSELAAR

NIJMEGEN - Vanaf donderdag 18 april is het weer mogelijk om in te schrijven voor Swim to Fight Cancer Nijmegen via www.swimtofightcancer.nl/nijmegen. Deelnemers zwemmen op zondag 8 september een afstand van 1.500 meter, als individu of als team.

Voor kinderen vanaf 9 jaar, die in het bezit zijn van zwemdiploma A en B, is er een speciale Kids Swim van 500 meter. Wil je graag op een andere manier bijdragen? Het is ook mogelijk om via de website de deelnemers te sponsoren of om je aan te melden als vrijwilliger.

Swim to Fight Cancer Nijmegen wil elke inwoner van Nijmegen e.o. enthousiasmeren om bij te dragen aan dit mooie evenement. Samen maken we van 8 september een dag waarin we actie ondernemen. Een dag om ervoor te zorgen dat er in de toekomst niemand meer hoeft te overlijden aan deze ziekte. Met dit eendaagse zwemevenement brengen we de ziekte kanker onder de aandacht en halen we geld op voor onderzoek. Voor iedereen die ziek is, familie, vrienden, bekenden en onbekenden om zo samen een sportieve vuist te maken tegen kanker.

Swim to Fight Cancer Nijmegen
Swim to Fight Cancer Nijmegen is een eendaags zwemevent in de Nijmeegse Spiegelwaal. De eerste editie in september 2018 was een groot succes, waarbij159.493,61 euro is opgehaald. Het opgehaalde geld komt via stichting Fight Cancer ten goede aan onderzoek naar kanker. De organisatie garandeert dit omdat het evenement bekostigd wordt door de inschrijfgelden van deelnemers en door enkele gulle gaven van enthousiaste sponsoren en leveranciers.

Is gemeente Berg en Dal dementievriendelijk? (deel 2)

BERG EN DAL - Er zijn steeds meer mensen met dementie, ook in de gemeente Berg en Dal. DementieNet Berg en Dal en de gemeente Berg en Dal vinden het belangrijk dat inwoners geïnformeerd zijn over dementie. Daarom is er een groot onderzoek gestart over wat inwoners weten en willen weten over dementie.

Vult u alstublieft de vragenlijst in! Dit kan door naar de website www.bergendal.nl te gaan > inwoners > nieuws en bekendmakingen > nieuws > vragenlijst dementie in de gemeente Berg en Dal. Of u gaat rechtstreeks naar de vragenlijst: https://nl.surveymonkey.com/r/57L6JFJ.

Dementie is overal: bijna iedereen kent het wel. En toch blijven mensen er bang voor. Mensen met dementie voelen zich vaak eenzaam, ze trekken zich terug in een andere wereld. Bij mensen met dementie ligt isolement op de loer, al helemaal als mensen uit hun sociale omgeving wegblijven uit ongemak of niet weten hoe hiermee om te gaan. Dit geldt ook voor hun mantelzorgers.

Help mee
Liefst zeventig procent van de mensen met dementie woont thuis en wil daar ook graag blijven wonen. Daarmee verandert het beeld in de wijk en het dorp. Iedereen kan iets doen om ervoor te zorgen dat mensen met dementie blijven deelnemen in onze samenleving. Ook U! Wilt u weten hoe u beter kunt omgaan met dementie? Ga dan naar https://samendementievriendelijk.nl/. Hier kunt u een gratis een online-training volgen.

Op zoek naar meer informatie? Op de websites van www.alzheimer-nederland.nl of www.dementie.nl kunt u meer informatie vinden. Natuurlijk kunt u ook altijd terecht bij uw huisarts als u zich zorgen maakt.

Switch '87 N4-1 kampioen

MILLINGEN - Zondag 7 april was het laatste minitoernooi van het seizoen. Deze zondag reisden onze mini’s af naar de Ark van Oost (Nijmegen). De meiden van Switch N4-1 hebben het hele seizoen sterk gespeeld en stonden dan ook terecht bovenaan.

Echter moest er vandaag nog wel wat punten binnengehaald worden om kampioen te worden. De eerste wedstrijd was tegen de nummer 3 Trivos. Deze werd redelijk eenvoudig met 16-9 en 17-8 gewonnen. Hierna volgde de wedstrijd tegen clubgenoten van Switch N4-2. Ook in deze wedstrijd werd geen punt verspeeld en met duidelijke cijfers gewonnen. De laatste wedstrijd tegen Atalante was een formaliteit en werd simpel gewonnen. Toen kon het feest losbarsten want het kampioenschap was binnen.

Britt, Floor, Lot en Mila proficiat met het beaalde kampioenschap!

Workshop 'Het leven van de parachutist' voor kinderen

Parachutistentraining in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. (foto: Archief Bevrijdingsmuseum Groesbeek)

GROESBEEK - Op woensdag 24 april kunnen kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar van 14.00-15.30 uur een parachutistentraining volgen in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2. Tarieven: kinderen (7 - 17 jaar): 6,50 euro. Begeleidende (groot)ouders 6,00 euro. De Museumkaart is geldig. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Koninklijke Onderscheiding voor Millingse Rinora Smit-Janssen

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Tijdens de pauze van het voorjaarsconcert van fanfare Ons Genoegen in het schuttersgebouw van O.E.V. De Dröge aan de Heerbaan in Millingen heeft burgemeester Slinkman een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan mevrouw Rinora Smit – Janssen.

Mevrouw Smit werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij kreeg deze Koninklijke Onderscheiding omdat zij al 50 jaar spelend lid is van fanfare Ons Genoegen. Volgens Slinkman was Rinora de eerste vrouw die in een fanfare trompet speelde, alsmede de eerste en enige vrouw die de preses was en is van een fanfare. Van 1986 tot 2001 en van 2005 tot 2006 bestuurslid is geweest van de fanfare en vanaf 2006 voorzitter is van Ons Genoegen.

Ook is Rinora Smit – Janssen de drijvende kracht achter de organisatie van 'The Night of the Promz' in 2011 en 2016. En ook is zij de initiatiefneemster en medeoprichtster ( 1984 ) en zelfs voorzitster van het dweilorkest 'De Derde Helft'. "Daarnaast heb je nog gespeeld in het dameselftal van Concordia 34. Al met is deze onderscheiding welverdiend", aldus Slinkman. Onder een groot applaus spelde burgemeester Slinkman de versierselen op, die bij deze onderscheiding horen.

Feestelijke paasviering met Vivace

Dirigent Frans Coerwinkel voor koor Vivace. (foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN - De Heilige Mis op het Hoogfeest van Pasen wordt feestelijk opgeluisterd door zangvereniging Vivace.

Het koor vertolkt, naast de prachtige Missa Brevis in D van Theo van de Weijer, passende en vreugdevolle liederen. Een zalig pasen beleeft u zeker bij het luisteren naar het glorieuze Hallelujah van Händel!

Een vreugdevolle uitvoering onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel en met Wouter Broens als muzikaal begeleider. Iedereen is welkom op eerste paasdag, 21 april om 11.00 uur in de parochiekerk van Millingen.

IkPas= 40 dagen zonder alcohol

HEUMEN - In opdracht van Gezondheidscentra Samen Gezond Malden/Mook en Middelaar schrijft Gerie van der Land-Zijderveld over bijzondere ontmoetingen of over haar ervaring tijdens de 40 dagenactie.

40 dagen is 40 dagen. ‘k Ben twee dagen eerder begonnen. Mag dus, volgens mijn berekening twee dagen eerder stoppen met stoppen. Vanwege feestje. Raar wel, dat ‘een feestje,’ geen feestje is zonder alcohol, blijkbaar. Maar goed, mijn 7de jaar 40 dagen zonder alcohol is afgelopen en als u deze krant leest is de actie voorbij.

Ja, heerlijk geslapen. Nóg lekkerder. Mooie huid op mijn leeftijd gaat niet meer lukken, maar wat wel is gelukt: niet aangekomen! Vorig jaar wel. Toen nam ik bij iedere kop thee chocola. Nu niet. Dat is 39 dagen gelukt. Eén dag niet. Toen was ik bij de kapper, die was blij dat hij mij weer zag en bracht thee met chocolade eitjes… Zo’n aardige kapper stel je niet teleur. Tegen wil en dank de eitjes opgegeten. Haha. Heerlijk!

Op de site www.ikpas.nl staat: “Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 65% van de deelnemers een halfjaar na de actie nog steeds ruim 36% minder drinkt dan voor de deelname aan IkPas

Door geen alcohol te drinken voel je je fitter. Dit wordt door 54.3% van de deelnemers bevestigd.” Nog fitter. Kortom: minder is meer! Wat op die site staat is waar. Ik doe er mijn voordeel mee. En u? www.ikpas.nl

Onderzoek naar woonwensen

REGIO - Willen inwoners een woning huren in de gemeenten Berg en Dal of Heumen? Of willen zij hier liever een woning kopen? De gemeenten Berg en Dal en Heumen doen een onderzoek naar de woonwensen van hun inwoners. Het onderzoek is vooral gericht op starters en 65-plussers.

Hoe kunnen inwoners meedoen met het onderzoek? Starters en 65-plussers kunnen op twee manieren meedoen met het onderzoek. Online vragenlijst De vragenlijst kunnen inwoners invullen via www.heumen.nl, www.bergendal.nl of www.companen.nl/onderzoek/bdh-woonvormen. Het invullen kan nog 30 april 2019. De vragenlijst is anoniem. In gesprek De gemeenten willen ook in gesprek met inwoners om te spreken over hoe zij willen wonen. Dit gesprek is op 21 mei.

Er zijn twee verschillende gesprekken. Een voor starters en een voor 65-plussers. Willen inwoners hierover meepraten? Opgeven kan door een mail te sturen naar m.wijnen@bergendal.nl of akneppers@heumen.nl. Bij veel belangstelling wordt een selectie gemaakt, waarbij rekening gehouden wordt met spreiding over de kernen.

Waarom doen we dit onderzoek? Wethouder Nelson Verheul van de gemeente Berg en Dal legt uit: "We krijgen steeds meer signalen dat mensen behoefte hebben aan andere woonvormen. Bijvoorbeeld kleinschaliger, samen met vrienden of vlakbij een zorginstelling of mantelzorger. Daarom doen we dit onderzoek. Sluit het huidige woningaanbod in de gemeenten Berg en Dal en Heumen nog wel aan bij de woonwensen van de inwoners?" Moniek Bens van Waardwonen vult aan: "Ook wij krijgen die signalen. Het is goed dat we een beeld krijgen bij welke soort woningen mensen missen. En of bijvoorbeeld de kwaliteit en uitstraling van onze woningen nog wel passen. Dus ik hoop dat er veel mensen meedoen aan het onderzoek. " Meer informatie Het onderzoek wordt in opdracht van de gemeenten Berg en Dal en Heumen uitgevoerd door Companen (www.companen.nl).

Voor vragen over het onderzoek kunnen inwoners contact opnemen met Waardwonen (026 3263050) Oosterpoort (024 43995555) of via de gemeente (14 024).

Feestelijke opening COPD-café in Groesbeek

(foto: Bert Roodbeen)

GROESBEEK – Maandagmiddag 15 april was de éérste feestelijke bijeenkomst met een kopje koffie of thee en stukje taart van het COPD-café (voor mensen met longaandoeningen) in De Mallemolen.

De aanwezigen konden ruimschoots met elkaar en de deskundigen in gesprek over de problemen die COPD met zich meebrengt. Ook wethouder Irma van de Scheur van de gemeente Berg en Dal was hierbij aanwezig. Het doel van het COPD-café is, er even gezellig tussen uit te zijn. Het kan ook fijn zijn om eens met lotgenoten te praten en te horen hoe zij omgaan met de lastige dingen in het dagelijkse leven, waar je eerder niet bij stil stond, of samen te praten over waar je plezier aan kunt beleven.

Meedoen aan activiteiten, een keer erop uit gaan is niet voor iedereen vanzelfsprekend en soms zelfs bijna onmogelijk. Voor de mensen met COPD die er toch een keer uit willen is er nu het COPD-café. Voor iets extra's dat leuk, interessant en/of gezellig is wordt gezorgd. Het café wordt georganiseerd door Fortewelzijn samen met fysiotherapeuten en een beweegcoach. Zij zullen indien mogelijk ook aanwezig zijn en kunnen bijvoorbeeld vragen beantwoorden.

De twee volgende data zijn op 20 mei en 17 juni. Ook van 15.00 tot 17.00 uur. Voor koffie en thee wordt gezorgd. "Wilt u komen en hebt u geen vervoer, òf wilt u komen en kunt u nog iemand mee nemen die geen vervoer heeft? Laat het ons weten door te bellen of mailen naar Forte Welzijn: 085 0406066 of info@fortewelzijn.nl."

Switch '87 N5-1 kampioen

MILLINGEN - Op zondag 7 april gingen onze mini's naar de Ark van Oost in Nijmegen voor de laatste wedstrijdronde van deze competitie. Het beloofde een spannende dag te worden voor Switch N5-1. Ze stonden weliswaar op plek 2 maar de koploper Switch N5-2 stond slechts één puntje hoger. En laat dat nu net de laatste wedstrijd van de dag zijn!

De eerste wedstrijd werd redelijk simpel gewonnen van Ikaros. Ook de tweede wedstrijd tegen de onderste leverden de speelsters geen problemen op en werd met 38-18 en 40-20 ruim gewonnen. Ondertussen had Switch N5-2 een punt laten liggen tegen Ikaros.

In de laatste wedstrijd moest gewonnen worden, beide teams stonden nu gelijk in punten. Spanning alom bij alle speelsters en spelers. De eerste set werd een overwinning voor Switch N5-1 met 44-38, de 2e set was zeer spannend en eindigde gelijk in 36-36. Genoeg om het kampioenschap binnen te slepen. Mara, Merle, Puck, Jelle en Senna werden gefeliciteerd met het behaalde kampioenschap!

Sylvia Fleuren neemt Berg een Dalse Kroegjesroute officieel in gebruik

(foto: Bert Roodbeen)

BERG EN DAL – Wethouder Sylvia Fleuren heeft afgelopen donderdagmiddag bij café Oortjeshekken in Ooij de Berg en Dalse Kroegjes route officieel in gebruik genomen.

Negen bijzondere 'Kroegjes 'in Berg en Dal en de Stichting Toerisme en Recreatie Berg en Dal 'Ster' de koppen bij elkaar gestoken om het mooie wandelgebied van Berg en Dal met elkaar te verbinden door wandelroutes. De gasten werden welkom geheten door Margreet Hertsenberg van Oortjeshekken een van de deelnemende kroegjes. Rob Jaspers oud-verslaggever van de Gelderlander hield de aanwezigen voor dat ze in een bijzondere gemeente wonen wat betreft de natuurschoon met alle mogelijkheden vandien. Daar moet gebruik van worden gemaakt, hield hij hen voor. Maak er een vijfde Vierdaagse Dag van, bij wijze van spreken. Zorg er in ieder geval voor dat de wandelaars weer terugkomen in dit mooie gebied.

Start en eindpunt zijn telkens twee van deze kroegjes. Doel is daarbij de wandelgasten zowel de mooiste natuur van de gemeente te laten ervaren als de meest bijzondere horeca te laten beleven. Berg en Dal is een wandelgemeente bij uitstek. In en door de gemeente lopen verschillende (inter)nationaal befaamde wandelroutes, waaronder het Pieterpad, Walk of Wisdom en de N70 natuurroute. De gemeente Berg en Dal heeft de ambitie om in 2020 de wandelgemeente van het jaar te worden. De gezamenlijke ondernemers leveren met dit project hieraan een waardevolle bijdrage.

De gratis wandelroute zijn gebaseerd op en gecombineerd met bestaande routes waardoor er geen (extra) bordjes in de natuur nodig zijn. Ook kan men de route downloaden van www.bergendalsekroegjesroute.nl. De routes zijn ook op papier beschikbaar bij de deelnemende bedrijven: Hotel Café Oortjeshekken, Hotel Credible, De Thornsche Molen, De Waard van Kekerdom, Hotel 't Spijker, Restaurant De Duivelsberg, Hotel Restaurant De Wolfsberg, Restaurant De Diepen en Herberg 't Zwaantje. Deze route is mede tot stand gekomen door een financiële bijdrage van de gemeente Berg en Dal.

Inzameling rommelmarkt van fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Ook weer toe aan het opruimen in huis en schuur? De organisatie van de rommelmarkt van fanfare Wilhelmina is heel blij met nog goed te gebruiken spullen.

Twee maal per jaar wordt een rommelmarkt gehouden bij Wijngaard De Plack. De opbrengsten worden besteed aan de opleiding en aanschaf van nieuwe instrumenten voor onze leerlingen. De vrijwilligers van de fanfare ontvangen een ieder graag elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek.

De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn wel welkom.

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Vrijdag 26 april: 9.00 uur H. Mis met aansluitend barmhartigheidsrozenkrans.

Zondag 28 maart: 9.30 uur H. Mis.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 22 april: 9.30 uur H. Mis Tweede Paasdag

Woensdag 24 april: 9.00 uur H. Mis

Zaterdag 27 april: 19.00 uur H. Mis.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 23 april: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 28 april: 11.00 uur H. Mis.

Mantelzorgers genieten van paaslunch

MILLINGEN – De mantelzorgers in de gemeente Berg en Dal hebben onlangs kunnen genieten van een uitgebreide paaslunch in Hotel Millings Centrum aan de Heerbaan.

Mantelzorgers uit de hele gemeente Berg en Dal hebben op woensdag 10 april gehoor gegeven aan de uitnodiging om te genieten van de paaslunch. Niet alleen de paaslunch trok de mantelzorgers naar Millingen, maar ook om er even uit te zijn en met andere mantelzorgers van gedachten te wisselen heeft hen goed gedaan. Iedere mantelzorger is na de paaslunch en het onderonsje weer tevreden huiswaarts gegaan en kan er weer even tegen.

Rellebellen Deurdouwers Nederlands kampioen

MILLINGEN - De dansgardes van carnavalsvereniging De Deurdouwers timmeren de laatste jaren stevig aan de weg. Op alle toernooien waaraan de mini’s, de puppies of de rellebellen deelnamen kwamen zij met eerste of tweede plaatsen thuis.

Inmiddels zijn de trainingen met weer nieuwe dansen voor het nieuwe seizoen 2019 / 2020 begonnen. Bij alle drie de gardes zijn er wisselingen in de samenstelling, waarbij met name opvalt dat de mini’s zijn uitgebreid tot liefst dertien personen. Aan de trainsters de zware taak om ook volgend seizoen met deze nieuwe groepen weer goed te presteren. De Deurdouwers hebben daar echter het volste vertrouwen in. Na al het succes van deze dansgroepen vond op zondag 14 april de apotheose plaats tijdens het open Nederlands kampioenschap in Wijchen, waaraan de Prinsengarde De Rellebellen deelnam.

Op deze zondag sloten de rellebellen hun toernooi seizoen af bij het eerdergenoemde open Nederlandse kampioenschap in de eerste divisie van de Dans Federatie Nederland. Dit is in Nederland de op een na hoogste divisie. Dat zij ook hier in de prijzen zouden vallen lag inmiddels in de lijn der verwachtingen. Zowel bij de gardedans als bij de showdans bereikten zij een tweede plaats. Gerekend over het totaal van alle toernooien mogen de rellebellen zich voor komend jaar zelfs kampioen van Nederland noemen. Met heel veel trots brachten zij de daarbij behorende beker mee naar Millingen. Carnavalsvereniging De Deurdouwers is uitermate trots op deze meiden.

Schrijfster Josha Zwaan bij 'Vertel Eens' in Leuth

Schrijfster Josha Zwaan (foto: Daniela Depau)

LEUTH – Elke donderdagmiddag staat in het kulturhus van Leuth ‘Vertel Eens’ op het programma, een activiteit van de bibliotheek OBGZ waarin verhalen worden voorgelezen en besproken met elkaar.

Donderdag 25 april komt schrijfster Josha Zwaan op bezoek; zij komt voorlezen uit en praten over haar eigen werk, dat een breed scala aan onderwerpen bestrijkt: romans, maar ook een boek over anorexia (Emma wil leven) en de zeldzame auto-immuunziekte van haar zoon (Zijspoor). Verder schrijft zij artikelen en essays over uiteenlopende onderwerpen voor tijdschriften en dagbladen.                                                                                                                                                

Haar debuutroman Parnassia kwam uit in 2010 en is nu toe aan de 21ste druk. Daarna volgden Zeevonk, Dwaallicht en onlangs Saturnusplein 3. Met het oog op de aanstaande 4 en 5 mei-herdenkingen komt Josha vooral praten over haar eerste en laatste roman, die beide spelen in oorlogstijd, maar ook het andere werk van haar komt zeker aan bod (www.joshazwaan.nl).

De bibliotheek zorgt ervoor dat werk van Josha aanwezig en te leen is; voor de liefhebbers zijn er ook boeken van haar te koop tegen contante betaling.

De aanvang is 15.00 uur en het programma duurt tot 16.30 uur. Toegang gratis. Voor de organisatie is het prettig als men zijn komst wil melden per mail: leuth@obgz.nl.

Brandweer ruimt cadansolie in Groesbeek op

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd zaterdagmorgen gealarmeerd omdat er op de Generaal Gavinstraat in Groesbeek een automobilist een oliespoor op het wegdek had achtergelaten.

Ter plaatse bleek dat vermoedelijk een automobilist bij het wegrijden uit een parkeervak zijn cadans kapot heeft gereden op de hoge stoeprand. Hierdoor is de cadans (versnellingsbak) van de auto lek geslagen waardoor de auto de nodige olie heeft verloren. Uit voorzorg dat de cadansolie in het regenputje belandde hebben buurtbewoners het puntje rondom met zand afgedekt. De brandweer heeft de nodige korrels gestrooid die de olie van het wegdek opnemen. De veroorzaker van het spoor moet makkelijk te achterhalen zijn door het oliespoor te volgen, omdat de auto er vanzelf mee stopt als de olie uit de cadans is gelopen.

Mantelzorgers genieten van paaslunch

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – De mantelzorgers in de gemeente Berg en Dal hebben onlangs kunnen genieten van een uitgebreide paaslunch in Hotel Millings Centrum aan de Heerbaan.

Mantelzorgers uit de hele gemeente Berg en Dal hebben op woensdag 10 april gehoor gegeven aan de uitnodiging om te genieten van de paaslunch. Niet alleen de paaslunch trok de mantelzorgers naar Millingen, maar ook om er even uit te zijn en met andere mantelzorgers van gedachten te wisselen heeft hen goed gedaan. Iedere mantelzorger is na de paaslunch en het onderonsje weer tevreden huiswaarts gegaan en kan er weer even tegen.

Kerkberichten Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 23 april: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 28 april: 11.00 uur H. Mis.

Kerkberichten Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Vrijdag 26 april: 9.00 uur H. Mis met aansluitend barmhartigheidsrozenkrans.

Zondag 28 maart: 9.30 uur H. Mis.

Kerkberichten Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 22 april: 9.30 uur H. Mis Tweede Paasdag

Woensdag 24 april: 9.00 uur H. Mis

Zaterdag 27 april: 19.00 uur H. Mis.

Vers van de Dorpsdichter

Akker in de lente. (foto: Wouter van Eck)

HEUMEN - Dorpsdichter van de gemeente Heumen is Marjolein Pieks. In 2017 werd zij officieel verkozen door een deskundige jury. Sindsdien publiceert zij regelmatig haar gedichten over de gemeente Heumen in de lokale media.

Persephone

argeloos kleurt ze de velden

strooit zaden, redt een hommel

vraagt om een ijsje

fietst over de dijk

tekent parende vogels

speenkruid, hondsdraf

klein hoefblad

zogende dassen

mama, is de lente begonnen?

ze draagt een gele jurk

onvindbaar

op de akker

Marjolein Pieks

dorpsdichter gemeente Heumen

Geldersch Landschap & Kasteelen trakteert!

Bloemenzee. (foto: GL&K)

REGIO - Omdat Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) negentig jaar bestaat, maken ze deze zomer een aantal landgoederen extra fleurig.

Zonnebloemen. (foto: GL&K)

Op vijftien plekken door heel Gelderland zaaien de medewerkers akkerranden in met zaad van zonnebloemen, typische akkerbloemen als smalle wikke, ringelwikke en zomerhaver én met bijenmengsels zoals gele honingklaver, boekweit, slofhak en windhalm.
Vanaf deze zomer geven ze geur, kleur én geluid aan het landschap. Reken maar op veel gezoem van hommels, bijen en zweefvliegen. En getsjirp van krekels en sprinkhanen.
Meer informatie over de locaties van deze bloemenzee kun je vinden in het gratis aan te vragen GLK-magazine via www.glkmagazine.nl.

KBO Beek maakte paasbloemstuk

(foto: René Hendriks)

BEEK – Ook dit jaar hadden de leden van de KBO Beek (op 10 april) de mogelijkheid om voor de pasen een mooi bloemstukje zelf te maken en zo de kamer weer mooi op te fleuren, vele dames waren dan ook aanwezig en de dames van Semper Florens begeleidde het geheel. Begonnen werd er zoals gewoonlijk om 19.30 uur met een kopje koffie of thee in de Panoramazaal van hotel 't Spijker.

In de meegebrachte bakjes -alle andere benodigdheden werden ter beschikking gesteld door de dames van de bloemisterij- creëerden de leden hun meesterwerken.In de pauze werd er nog een heerlijke versnapering aangeboden, die de 'creators' verder door de avond bracht. "Wilt u nu ook een fraai, zelfgemaakt bloemstukje op uw tafel, gewoon lid worden van de KBO Beek, voor 20 euro per jaar doet u mee bij de gezelligste seniorenvereniging van Beek. Maak uw vriendin of kennis ook lid samen is het nog leuker!", aldus Gérard Tesser, voorzitter KBO Beek.

Kindervakantiewerk Groesbeek

Troos en deelnemende kinderen. (foto: Ria Klaassen Janssen)

GROESBEEK - Van donderdag 8 tot en met vrijdag 16 augustus is het tijd voor Kindervakantiewerk Groesbeek.

"Het thema houden wij nog even geheim, maar ook dit jaar zijn wij weer op zoek naar vrijwilligers. Op dinsdag 7 en woensdag 8 mei kun je je via www.kvwgroesbeek.nl aanmelden als hulpleiding of leiding, op de website staat hier meer informatie over. De kaartverkoop zal ook dit jaar in juni plaats vinden, meer informatie hierover zal later volgen."

GemeenteNieuws Berg en Dal redactioneel april 2019

(1) Titel
Expositie Anne Frank – 'Laat me mezelf zijn'

Te zien t/m 31 juli 2019

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tekst

Laat me mezelf zijn, dan ben ik tevreden', schreef Anne Frank op 11 april 1944 in haar dagboek. Het Bevrijdingsmuseum presenteert deze gelijknamige reizende expositie, de opvolger van een eerdere tentoonstelling die sinds 1995 10 miljoen mensen bereikte over de hele wereld. De nieuwe expositie verbindt het levensverhaal van Anne Frank met de belangrijkste gebeurtenissen uit WO2 en de actualiteit. Jongeren van nu komen aan het woord en vertellen over o.a. hun plaats in de samenleving, discriminatie, idealen en verwachtingen. De tentoonstelling is een educatieve productie van de Anne Frank Stichting en is samengesteld uit boeiende displays, audiovisueel materiaal en een aantal kernobjecten.

Hierbij graag de foto 'Anne Frank 1' plaatsen.Let op: deze foto heeft een verplichte bronvermelding:Foto: Anne Frank Stichting

(2) Titel

Programma 5 mei Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Tekst

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek organiseert ook dit jaar op 5 mei een Bevrijdingsfestival met een feestelijk programma van 10.00-16.30 uur in en rondom het museum met o.a. live muziek en verschillende festiviteiten voor het hele gezin. De speciale entreeprijs voor het festival bedraagt € 5,- per persoon. Dit is inclusief toegang tot het museum, de festiviteiten en de parkeergelegenheid. De Museumkaart is geldig. Korting op korting is niet mogelijk.

Tussen 11.00-16.00 uur kunt u genieten van live muziekoptredens door Band of Four Brothers. Van 14.00-15.30 uur vertellen opa's en oma's speciaal voor kinderen van 10-12 jaar persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Een beleving voor de jeugd! (Reserveren is noodzakelijk).

Daarnaast is er tussen 11.00-16.00 uur een goochelaar aanwezig. De gehele dag door is er een tweedehands boeken verkoop en staan er historische jeeps op het museumterrein.

Ten slotte organiseert Grateful Generation Tours deze dag ieder half uur doorlopend van 10.00-16.30 uur spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2-3 personen, 30 minuten) langs de slagvelden van Market. Kosten: € 8,50 pp, alleen contant te betalen (exclusief € 5,- voor festiviteiten en bezoek museum, de Museumkaart is niet geldig).

Hierbij graag de foto 'Bevrijdingsfestival' plaatsen.

(3) Titel
Voorjaarsprogramma Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Tekst

23 april en 1 mei

14.00-15.30 uur

Spionagetraining voor kinderen van 8-12 jaar

Spoedcursus spionage en geheimschrift in de oorlog en ga met een diploma naar huis! Reserveren noodzakelijk, Museumkaart geldig.

Hierbij graag de foto 'NBM spionagetraining 10.2' plaatsen.

24 april en 2 mei

14.00-15.30 uur

Workshop 'Het leven van de parachutist in WO2' voor kinderen van 8-12 jaar

Films over de trainingen van parachutisten voor de bevrijding en over de luchtlandingen. Daarna een echte parachute vouwen en dragen. Reserveren noodzakelijk, Museumkaart geldig.

Hierbij graag de foto 'NBM parachutistentraining 4.2' plaatsen.

25 april

14.00-15.30 uur

Anne Frank middag voor kinderen van 10-13 jaar

Vertoning film 'Het korte leven van Anne Frank' met inleiding. Daarna bezoek o.l.v. gids aan de vaste tentoonstelling met thema's rondom Anne Frank. Afsluiting: wens voor Anne in Vrijheidsboom. Reserveren noodzakelijk, Museumkaart geldig.

3 mei

doorlopend van 14.00-16.00 uur

Cineac voor kinderen

Boeiende, educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema's o.a. verzet, onderduiken, dagboeken, etc.).

3 mei

doorlopend van 10.00-17.00 uur

Actie 'Niet weggooien'

Bezoekers zijn in de gelegenheid hun eigen historisch materiaal uit WO2 in Nederland en Nederlands-Indië over te dragen aan het museum: foto's, brieven, documenten, voorwerpen etc. Het museum heeft ze graag!

Hierbij graag de foto 'Educatie 1' plaatsen.

4 mei

19.00 uur

Nationale Dodenherdenking, stille tocht Groesbeek

Om 19.00 uur stille tocht naar de Canadese Begraafplaats in Groesbeek vanaf het gemeentehuis in Groesbeek en vanuit Berg en Dal. Daarna plechtigheid op de Canadese Begraafplaats. Na afloop bijeenkomst in het Bevrijdingsmuseum.

5 mei

10.00-16.30 uur

Nationale Bevrijdingsdag

Feestelijk programma in en rondom het museum met o.a. muziek en film. Entree € 5,- pp (incl. museum, festiviteiten en parkeren). Geen korting op korting mogelijk, de Museumkaart is geldig.

9 mei

doorlopend van 10.00-17.00 uur

Dag van Europa

Filmprogramma in onze filmzaal over de wording van Europa.

19 mei

ieder half uur doorlopend van 12.00-17.00 uur

Fieldtrips van Grateful Generation Tours

Spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2-3 pers.) langs de slagvelden van Market Garden. Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Reserveren ter plekke op de dag zelf. Museumkaart niet geldig.

Hierbij graag de foto 'GGT nieuw 28' plaatsen.

19 mei

13.00-17.00 uur

Battlefield Fietstour 'De bevrijding van Nijmegen'

Fietstocht van 10 km over de WO2-slagvelden rond de bruggen in Nijmegen met twee gidsen. Startlocatie: standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Reserveren noodzakelijk, Museumkaart niet geldig.

Kijk voor een overzicht van alle evenementen (data, tijden, tarieven, reserveren, etc.) op onze website www.bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Tel. +31 (0)24-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl

DVSG verdiende

te winnen

GROESBEEK - DVSG speelt thuis tegen middenmoter Victoria ’25. De wedstrijd begint van beide zijden met veel balverlies, het is Victoria dat in de 9e minuut de eerste kans van de wedstrijd krijgt door een ‘klutssituatie' in de verdediging bij DVSG.


DVSG krijgt 2 minuten later een kans via Rico Voeten, maar hij schiet tegen de keeper aan. Even later is het Niek Derksen die een kans krijgt, maar ook hij schiet tegen de keeper aan. In de 21e minuut krijgt Rico Voeten een dot van een kans na goed combinatiespel, maar schiet wederom tegen de keeper aan. Weer even daarna een kans voor Rico, maar deze maal gaat de bal voor het doel lang. Victoria krijgt nog een kans, maar mist. We gaan met 0-0 stand rusten.

In de 51e minuut krijgt DVSG een penalty, nadat Wout Pouwels onderuit wordt gehaald. Niek Derksen neemt de penalty en schiet tegen de paal. In de 59e minuut kopt Rico voeten uit een voorzet van Niek Derksen de bal naast het doel. Gevolgd door een kans voor Wout Pouwels, die uit een voorzet net niet de bal kan binnentikken. Rico Voeten krijgt nog een goede kans, maar schiet voor langs. In de 79e minuut krijgt een speler van Victoria rood wegens natrappen.
Bij DVSG wordt er nog gewisseld. Sem Kamps komt erin voor Wout Pouwels en maakt zijn debuut in het 1e van DVSG.

Enkele minuten voor het einde van de wedstrijd komt Tijmen Heus, na een lange blessureperiode erin voor Niek Derksen.De wedstrijd verdiende vandaag DVSG als winnaar. Jammer dat DVSG zichzelf niet heeft beloond met een overwinning! Volgende week speelt DVSG op tweede paasdag uit tegen Heumen en is het zaak om weer eens een overwinning te gaan binnenhalen.

Kalorama

Wandeltocht

BEEK - Op zaterdag 18 en zondag 19 mei vindt voor de 81e keer de Kalorama Wandeltocht plaats.

De start is bij het Kulturhus van Beek vanaf 07.00 uur, finish 17.00 uur. Meer info staat op de facebookpagina en www.kaloramawandeltocht.nl.

De Treffers geeft lesje in effectiviteit

De Treffers v Jong Vitese: Groesbeek2de divisie 2018-2019 (l-R)Coen Maertzdorf van De Treffers wordt gefeliciteerd met zijn 2. (Foto: Jan Peters)

GROESBEEK - De 3-0 overwinning op Jong Vitesse doet een gemakkelijke middag vermoeden voor de roodzwarten. Niets is minder waar. De Treffers stond lange tijd onder druk, maar ging uiterst effectief met de geboden kansen om. En daarin overtroefde het juist de tegenstander, die het veldoverwicht niet in concrete resultaten wist om te zetten.

Vitesse deed haar naam eer aan. De snelheid van de jongens uit Arnhem kon slechts met veel inzet gecompenseerd worden door de mannen uit Groesbeek. Het leek vooral een wedstrijd van tegen houden te worden. Maar bij de eerste, de beste gevaarlijke aanval van De Treffers was het wel meteen raak. Het schot van Mees Siers kon door doelman Bayazit nog met moeite onder de lat uit getikt worden. Maar uit de daarop volgende hoekschop van Ruben Rodrigues kopte Lowie van Zundert fraai binnen: 1-0. Jong Vitesse kreeg volop mogelijkheden om de stand weer gelijk te trekken en in haar voordeel om te buigen. Met name Richie Ephraim Musaba ging echter slordig met de geboden mogelijkheden om. Te gehaast werkte hij de bal een paar keer in een vrije schietpositie over doel. Na 25 minuten had hij de pech, dat zijn inzet op de paal belandde. Vanaf dat moment zakte het Vitesse-overwicht wat weg. Toch kwam het tweede Treffersdoelpunt min of meer uit de lucht vallen. Op slag van rust bediende Van Zundert Coen Maertzdorf, doelman Bayazit kwam uit, maar Maertzdorf schoof de bal fraai onder hem door tegen de tweede paal aan, waarna het leder vrolijk het doel in huppelde.

Ook in de tweede helft was sprake van een Arnhems overwicht. De Treffersverdediging stond echter goed. Jeugdspeler Timo Pluk onderscheidde zich daar in positieve zin. En nu met Jankovic als buitenspeler was de thuisclub ook over links een paar keer gevaarlijk. In blessuretijd mocht De Treffers nog een vrije trap nemen, Frenk Keukens bracht de bal hoog voor, doelman Bayazit ving op, maar wel buiten het strafschopgebied. Opnieuw een vrije trap voor de roodzwarten, waaruit Ruben Rodrigues ineens de bal in de touwen deponeerde: 3-0. Het was meteen het laatste wapenfeit van de wedstrijd.

Gedicht van de week Pasen: feest van wederopstanding

Those we loved, don't go away. (foto: Beppie Lotterman)

Omhelzing

Al vervallen tastbare grenzen

als een en een geen twee meer is,

al komt lente gelijk met sterven,

jij blijf toch bij mij ingelijfd.

Onderhuids ga je niet weg,

als waterverf in een aquarel

zo ben jij van mij doordrongen

zo ben ik van jou doordrenkt.

Telkens raak je me weer aan,

beleef ik onze fijne momenten.

Kleurrijke herinneringen

zijn een voile om me heen.

Met de dood gaat zonnerood

over in jouw hemelsblauw.

Charlotte Selten-Litmaath

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt iedere avond 250 euro, terwijl men nog kans maakt op de jackpot. De opbrengst van deze bingoavonden komen geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballen gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Kalorama Wandeltocht

Kalorama Wandeltocht

BEEK - Op zaterdag 18 en zondag 19 mei vindt voor de 81e keer de Kalorama Wandeltocht plaats.

De start is bij het Kulturhus van Beek vanaf 07.00 uur, finish 17.00 uur. Meer info staat op de facebookpagina en www.kaloramawandeltocht.nl.

Bingo in Groesbeek

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt iedere avond 250 euro, terwijl men nog kans maakt op de jackpot. De opbrengst van deze bingoavonden komen geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballen gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

17 / 36

Van 18 tot en met 24 april

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS STIER. De stier is een gemoedelijk menstype. Ze maken zich niet snel druk, of het moet zijn dat ze materieel krap zitten. Dat knaagt aan hun behoefte aan stabiliteit en zekerheid. Ze kunnen erg goed genieten. Van lekkere drankjes, goed eten, maar ook van de natuur. Ze hebben ook groene vingers en als het even kan werken ze in hun tuintje of op hun balkon.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Vanaf aanstaande zaterdag gaat de zachte planeet Venus in jouw sterrenbeeld lopen. Dat geeft ruim drie weken kleine voordeeltjes en meer contact met anderen. En je leert om de tijd te nemen om te genieten van het leven. Aanstaande maandag krijg je een grote verantwoordelijkheid toegeschoven.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aanstaande zaterdag om 10:56 uur wordt het weer stierentijd. Jij geniet volop van de lente én van de goede dingen der aarde. Op zondag is er veel belangstelling voor wie jij bent. En na het weekend heb je hele bijzondere ontmoetingen. Daar zou best wel eens vriendschap uit voort kunnen komen.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Op vrijdag weet jij een oude beproefde aanpak goed te combineren met iets nieuws. In het weekend neem jij de tijd om uitputtend met de ander in gesprek te gaan. Jij wilt echt alles weten. Na het weekend heb je vooral meer aandacht voor je familie. Dat wordt niet door iedereen gewaardeerd.

KREEFT van 22 juni t/m 22 juli
De volle maan op vrijdag maakt jou erg onrustig. Gelukkig neem je in het weekend de tijd om te ontspannen. Drink iets lekkers en draai rustgevende muziek. Dat helpt. Op maandag gaan de gesprekken alle kanten op. Maar op dinsdag wil men van jou heel gericht advies. Dat heb jij in huis!

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Het komende weekend staat vooral in het teken van genieten! En dat laat je graag over je heenkomen. Aanstaande maandag is het van belang dat je je eigen belangen en dat van de groep op één lijn weet te krijgen. Dat lukt je heel goed! Maar dinsdag ben je wel even goed de weg kwijt.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op vrijdag los jij een probleem op door een oude techniek te combineren met een nieuwe techniek. Stilzitten in het weekend is niks voor jou. Maar als op zondag iemand indringende vragen aan je stelt, ga je er toch voor zitten. Naderhand haal jij opgelucht adem. Zo'n gesprek werkt bevrijdend.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Vanaf zaterdag gaat jouw planeet Venus in het teken ram lopen. Dat maakt jou ineens een stuk solistischer dan normaal. En je stelt het meer op prijs als jouw leven wat meer vaart krijgt. De eerste helft van de volgende week staat bol van bijzondere ontmoetingen. Daar wordt je door geïnspireerd.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
De huidige week eindigt een beetje rommelig. Daarom heb jij in het weekend behoefte aan een goed gesprek om alles weer netjes op een rijtje te zetten. Praten over wat je meemaakt kan jou helpen om zaken beter te kunnen relativeren. Rond volgende week woensdag voel jij een klik met een ander.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Normaal gesproken hangen mensen aan jouw lippen. Maar het lijkt de komende week wel alsof niemand daar interesse in heeft. Sterker nog, je hebt het gevoel dat je doodgezwegen wordt. Volgende week dinsdag krijg je ineens wel belangstelling. Dat komt door je openheid en humor.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Aanstaande vrijdag ben jij zowaar degene die het gesprek met de ander aangaat. Niet op een zware manier maar juist luchtigjes. Daardoor komt de ander over de brug met hele persoonlijke zaken. Volgende week maandag geef je het goede voorbeeld door aan de slag te gaan en door samen te werken.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Vrijdag is de dag van de goede ideeën die ook nog eens praktisch uitvoerbaar zijn! Wel is het zo dat het even tijd nodig heeft. Maandag is de dag van de veelbelovende contacten. Door jouw grote netwerk voel jij je als de spin in het midden van het web. Maak dankbaar gebruik van je contacten!

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Het komende weekend is het weekend van 'mooi'. Je hebt mooie dingen gevonden die je met liefde kocht. Je hebt mooie mensen om je heen. Niet vanwege hun uiterlijk maar vooral vanwege hun innerlijk. Volgende week maandag is het voor jou tijd om even je tanden te laten zien.

Ouders ontmoeten ouders en kinderen spelen Kids en Koffie in Beek

BEEK - Vanaf 8 mei is er elke woensdagochtend van 8.30-10.30 uur 'Kids en Koffie' in de voormalige brasserieruimte van het Kulturhus in Beek.

De ochtend is bedoeld voor (groot)ouders en oppassen met (klein)kinderen van 0 tot 4 jaar. In de vakanties zijn ook oudere kinderen welkom. Ouders kunnen elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen terwijl de kinderen spelen met het speelgoed wat aanwezig is. Gezellige, maar ook leerzame bijeenkomsten en activiteiten voor én door ouders samen met hun kinderen.

Ook zal regelmatig een thema besproken worden met een deskundige, waarbij tevens de gelegenheid is om vragen te stellen. Daarnaast worden regelmatig leuke gasten uitgenodigd, zoals de 'Voorleesvisite', 'Muziek op schoot' en 'kinder-ehbo'. De eerste keer starten we met 'muziek op schoot'. Koffie en thee zijn te koop voor één euro.

Jeugd maant met eigen verkeers- borden hardrijders in Stekkenberg

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Voor de ouders en niet in het minst de jeugd is het al enkele jaren een doorn in het oog dat er op de Heselenberg in de wijk Stekkenberg veel te hard gereden wordt met alle gevaren van dien.

Vooral door de steile weg en de vele zijstraten is het wachten dat er iets gaat gebeuren. Eind vorig jaar hebben zo'n twintig kinderen bij de Kinder Actieve Club op De Heuvel in samenwerking met Forte Welzijn als bijzondere activiteit zelf verkeersborden op papier te maken. Van de twintig ontwerpen werden er door een jury vier uitgekozen waarvan een echt verkeersbord gemaakt werd. Woensdagmiddag 10 april was het zover dat de eigen gemaakte verkeersborden geplaatst konden worden aan de Heselenberg in Groesbeek. De verkeersborden van Fleur Eickelman, Luca Binnenhei, Kimo Beenhakker en Wictoria Zakrewska staan nu te pronken langs de Heselenberg in de hoop dat de automobilisten alsmede motor - en scooterrijders zich aan de snelheid houden en op de kinderen in de wijk letten.

Stichting 2e Handszorghulpmiddelen ondersteunt drie goede doelen

GROESBEEK – DE HORST – Stichting 2ehands – zorghulpmiddelen heeft in 2018 weer het nodige verhandeld. De opbrengst is dit jaar gegaan voor de aanschaf van een racerunner voor atletiekvereniging Cifla in Nijmegen, de Speelweek 2018 eveneens in Nijmegen en de Jumbo-Run Nederland.

De stichting vindt het nog steeds jammer dat ze geen opslagruimte meer heeft voor grotere artikelen zoals onder andere niet-opvouwbare bedden. Op de site www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl kan men zien welke tweedehands zorghulpmiddelen er wel aanwezig zijn. Overtollige zorghulpmiddelen zijn bij de stichting welkom voor de 'fun' voor gehandicapte kinderen.

Kids Koningsdag in Groesbeek

GROESBEEK – Zaterdag 27 april Koningsdag staat het centrum van Groesbeek geheel in het teken van de Kids. Zo is er al vanaf 08.30 uur een vrijmarkt op het Dorpsplein. Daarnaast is er een skelterbaan, klimtoren, stormbaan en zijn er Oud-Hollandse Spelen.

In winkelcentrum Bellevue is een etalagewedstrijd waarmee prijzen te winnen zijn. Vanaf 13.00 tot 15.00 uur zal de landelijk bekende Kidz-Dj de aanwezigen vermaken. Naast deze etalage wedstrijd is er op het Dorpsplein een wedstrijd wie de grootste stoepkrijttekening kan maken. Ook zal er in het centrum een wervelwindmachine staan, alsmede een suikerspin en kunnen de kinderen zich laten schminken. Onder begeleiding van Thema Kings & Queens kan er in de knutselhoek geknutseld worden. Een ballonnenclown zal evenmin ontbreken in het centrum van Groesbeek. Alle activiteiten zijn van 10.00 tot 16.00 uur en bestemd voor kinderen tot 13 jaar. Voor de kinderen is er op het Dorpsplein gratis limonade beschikbaar gesteld door Eigenweijs.

Groesbeekse brandweer blust eerste bosbrand

(foto: Harm van den Brink)

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd woensdag in het begin van de avond gealarmeerd voor een bosbrand in het bosgebied langs de Derdebaan in Groesbeek.

De brand was ontdekt door wandelaars die in dat gebied aan het wandelen waren. Toen de brandweer ter plaatsen kwam stond een stuk van zo'n 25 bij 25 meter natuurschoon waaronder kleine dennenboompjes in brand. De brandweer had de brand snel onder controle. Het is onbekend waardoor de bosbrand is ontstaan. Het is voor de Groesbeekse brandweer de eerste bosbrand van dit jaar.

Stichting 2e Handszorghulpmiddelen ondersteunt drie goede doelen

Stichting 2e Handszorghulpmiddelen ondersteunt drie goede doelen

GROESBEEK – DE HORST – Stichting 2ehands – zorghulpmiddelen heeft in 2018 weer het nodige verhandeld. De opbrengst is dit jaar gegaan voor de aanschaf van een racerunner voor atletiekvereniging Cifla in Nijmegen, de Speelweek 2018 eveneens in Nijmegen en de Jumbo-Run Nederland.

De stichting vindt het nog steeds jammer dat ze geen opslagruimte meer heeft voor grotere artikelen zoals onder andere niet-opvouwbare bedden. Op de site www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl kan men zien welke tweedehands zorghulpmiddelen er wel aanwezig zijn. Overtollige zorghulpmiddelen zijn bij de stichting welkom voor de 'fun' voor gehandicapte kinderen.

21 / 36

22 / 36

23 / 36

Zwerfkei De Oude Molen

(foto: Archief Gerrie Driessen)

Zwerfsteen boven aan de Molenweg circa 1940, toen het weids uitzicht nog ongerept was. Vanaf deze plek kon men tot circa 1980 genieten van een bijzonder weids panorama richting Kranenburg en het oprijzende Reichswald. In de loop der jaren is het uitzicht aan het oog onttrokken door het kampeerterrein De Oude Molen op te schalen tot camping en vakantiepark.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

De foto laat zien dat de zwerfsteen voorheen vrijwel midden op de afslag naar de Wylerbaan stond, naast een lantaarnpaal en een door de A.N.W. B. geplaatste wegwijzer. De steen werd gevonden op 17 april 1934, tijdens het ploegen achter de boerderij annex café De Oude Molen. Bij het uitgraven werd geconstateerd dat de steen van ongewone afmetingen was. Boer Fleuren maakte hiervan melding aan de gemeentesecretaris, wat uiteindelijk leidde tot het inschakelen van de directeur van Rijksmuseum Kam te Nijmegen. Na ter plaatse onderzoek verricht te hebben, kwam directeur Evelijn tot de conclusie dat de steen een z.g. 'zwerfkei' was: 'zoals er nog vele in den lande gevonden werden en van welke de 'kei van Amersfoort' de grootste bekendheid genoot'. Verder stelde Evelijn: 'dat de steen geen kei, maar een natuursteen is van een zeker soort graniet'. Aldus punt 19 van de raadsnotulen van 19 april 1934. Na ruim twintig jaar 'in de weg te hebben gestaan', is de zwerfsteen verplaatst. Slechts een tiental meters, naar het begin de Nieuweweg.

Honderden kinderen zoeken paaseieren in Groesbeeks bos

(foto: joop Verstraaten)

GROESBEEK – Zo'n 200 kinderen van kindercentrum Domino met vestigingen en Groesbeek en Berg en Dal hebben zaterdagmorgen gehoor gegeven aan de uitnodiging om mee eieren te gaan zoeken rondom de speelweide langs de Ds. Visscherlaan in Groesbeek.

De kinderen van 1 tot en met 6 jaar waren vergezeld van hun ouders, opa's en oma's en broertjes en zusjes, die er samen voor zorgden dat het een drukte van jewelste was geworden. De kinderen gingen diverse malen met hun eigen eiermandjes op zoek naar de verschillende kleuren paaseieren. Bij het inleveren van de eieren kregen zij allen een broodhaantje en een kuikentje naast de limonade, die volop te verkrijgen was. Voor de meegekomen ouders, opa's en oma's was er koffie en thee. De organisatie van dit eieren zoeken was in handen van Domino bijgestaan door de oudercommissie van Domino. Zij hadden een tegenvaller en dat was dat de geluidsinstallatie hen – op het moment dat zij hem nodig hadden – hen in de steek liet, aldus Evelien van Osch namens Domino, maar voor de rest was het bijzonder geslaagd en hebben de kids genoten en daar ging het eigenlijk allemaal om volgens Evelien.

Wethouder Visser onthult eerste nieuw wandelpadbordje

(foto: Peter Hendriks)

BERG EN DAL – Alle 38 onverharde wandelpaden in de gemeente Berg en Dal krijgen binnenkort een nieuw naambordje die weerbestendig zijn en tegen een stootje kunnen.

Woensdagmiddag 10 april onthulde wethouder Annelies Visser het eerste nieuwe wandelpadbordje bij camping Bij Ons aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek. Dit onverharde pad voert vanaf de Cranenburgsestraat langs weiden en akkers naar de Ketelstraat aan de andere kant van het kerkdorp De Horst. Dit pad werd duidelijk zichtbaar het 'Ganzepaedje'. Gert Nieuwboer voorzitter van de Stichting Landschap Ooijpolder/Groesbeek liet weten dat veel bordjes in de afgelopen 15 jaar hoognodig aan vervanging toe waren, deels doordat ze beschadigd waren tijdens het ploegen en anderzijds door het materiaal, dat toentertijd gebruikt is.

Wethouder Annelies Visser vond het erg belangrijk voor de cultuur en erfgoed in de mooie gemeente Berg en Dal dat de namen van de onverharde paadjes nu duidelijk aangegeven worden. Door de ruilverkaveling zijn er enorme stappen gemaakt, aldus Visser. Dit is ontzettend belangrijk niet alleen voor de inwoners van Berg en Dal maar zeer zeker ook voor de wandeltoeristen, aldus Visser. Samen met Gert Nieuwboer plaatste Annelies Visser het vernieuwde naambord bij de ingang van het onverharde 'Ganzepaedje'. Vervolgens was het Leo Zilessen van Heemkunde Kring Groesbeek die uitleg gaf over het ontstaan en de naamgeving van de onverharde paden, die bij de wandelaars erg in trek zijn. Het 'Ganzenpaedje' ontleent de naam aan de ganzen van Joep Duighuizen die vroeger aan de Cranenburgsestraat woonde en 250 ganzen had, aldus Leo Zilessen.

Stefan Vullings Boysman van het jaar

Stefan Vullings geflankeerd door zijn gezin. (foto: Sandra Eeren)

BREEDEWEG - Elk jaar wordt de Boysman van het jaar op het vrijwilligersfeest van Groesbeekse Boys bekendgemaakt. Deze titel krijgt hij of zij die zich als vrijwilliger van de club meer dan verdienstelijk gemaakt heeft. Dit keer kwam deze eer toe aan Stefan Vullings.

Vanaf zijn jonge jaren is Stefan verbonden met Groesbeekse Boys. Hij doorliep er als voetballer de jeugdafdeling waarna hij nog vele jaren als senior actief is geweest. Als senior was hij ook trainer en begeleider van het vriendenteam waarin hij speelde. Bij de teams waarin zijn kinderen voetballen vervult hij deze rol nog altijd. Om de clubkas te spekken haalt Stefan samen met andere vrijwilligers zaterdags oud papier in de wijk op. Ook in de kantine is Stefan regelmatig te vinden. Als bezoeker en bij de biljartclub. Maar hij staat ook regelmatig achter de bar. Voorheen op een vaste dag in de week. Nu vooral tijdens speciale activiteiten zoals de dropping of het Voyerfeest. En mocht er een klus op de accommodatie te doen zijn dan is hij bereid zijn handen uit de mouwen te steken voor zijn club. Na afloop van deze bekendmaking feliciteerden de vele aanwezige vrijwilligers Stefan en zijn gezin.

En een lól dat we hebben!

Sportles in Ooij. (foto: Evert Ruiter)

OOIJ - Voor mij begon het met een fittest bij Kwiek en een advies op welk niveau ik me het best kon inschrijven voor een activiteit. Dat was dan sport en spel op woensdagmiddag om 4 uur in de sporthal Ooij onder leiding van de docent senioren sport, Anne Verlinden.

Het begint met lopen op muziek in een tempo net boven mijn normale loop tempo, en op muziek die we kunnen meezingen, als we nog adem over hebben en de tekst niet zijn vergeten. En dan allerlei bewegingen erbij met armen en benen. Intussen wordt er bij gekletst. Wonder dat er nooit iemand struikelt. Ik ben niet muzikaal genoeg om het zeker te weten, maar ik vermoed dat de docent de muziek uitkiest in oplopend tempo. We eindigen met een spel gebaseerd op volley-, korfbal, badminton, hockey en zo meer maar uiteraard met aangepaste middelen en spelregels. We worden dan best fanatiek en gaan dan toch voor de punten. Na afloop zijn we moe en tevreden. Alles staat weer strak, voor zover dat op onze leeftijd nog kan. Thuis heb ik het geprobeerd met een roei- en crosstrainer, maar dát is saai! Geef mij maar een gezellige groep en een trainer die je dingen laat doen die je in je eentje nog geen vijf minuten volhoudt. Er kunnen nog een paar mensen bij. Als je aarzelt: je kunt ook gewoon twee keer proberen of het je bevalt. Vragen? Bel me gerust op 06 53617955 of kijk op www.kwiekactieveleefstijl.nl.

Evert Ruiter, Ubbergen

Roel Verhoeven en Gerben Mos 14e en 16e in de Andalucia Bike Race

GROESBEEK - Gerben Mos en Roel Verhoeven reden afgelopen week de zesdaagse mountainbike etappe koers Andalucia Bike Race. Op maandag kenden ze in Linares een solide start met een 17e en 24e plaats in de proloog achter winnaar Hans Becking.

Op dinsdag stond de eerste etappe Van Linares naar Linares over 75 kilometer op het menu waarin Verhoeven (12e) Mos (13e) net voor wist te blijven. In het algemeen klassement bezetten Mos nadien de 14e en Verhoeven de 17e plaats.

Op de woensdag verplaatste de wedstrijd zich van Linares naar Andujar en in deze zware etappe zakten de mannen iets terug in het veld met een 15e (Verhoeven) en 19e (Mos) plaats in de dag uitslag. Mos reed een groot deel van de wedstrijd samen met oud wereldkampioen Oscar Freire die hij op de streep nipt voor wist te blijven. Van Andujar trok het peloton door naar Villafranca de Cordoba waar Verhoeven lang uitzicht had op een top 10 notering maar deze net mis liep en als 11e binnen kwam voor Mos op plek 16.

De laatste twee etappes werden verreden rond Cordoba en Verhoeven had te kampen met pech in de koninginnen etappe en moest in de achtervolging op de leidende groepen. Meer dan de 16e plaats (Mos 18e) zat er helaas voor hem daarna niet meer in. Een 15e plaats voor Verhoeven en 17e voor Mos in de laatste technische etappe rond Cordoba leverden geen veranderingen in hun klassement op waarin Verhoeven als 14e en Mos als 16e eindigde. De race werd gewonnen door de Spanjaard David Valero en de Nederlander Hans Becking eindigde als vijfde.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 27 april om 19.00 uur H. Mis met H. van der Donk en samenzang.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 27 april om 19.00 uur H. Mis met H. van der Donk en samenzang.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Groesbeeks Glorie C1 kampioen

C1 kampioensteam Groesbeeks Glorie. (foto: Susan Mulders) Susan Mulders

GROESBEEK - Na het behaalde kampioenschap van vorig seizoen kwam het C1-jeugd team van handbalvereniging Groesbeeks Glorie dit jaar uit in de eerste klasse van de breedtesport.

Het seizoen startte in september met een aantal klinkende overwinningen, maar gaandeweg kwamen er tegenstanders die meer weerstand boden. Desondanks wist Groesbeek, op twee verloren wedstrijden na, de punten telkens te behouden. Groesbeek ging kop aan kop met Swift uit Helmond en afgelopen zondag 7 april stond voor Groesbeek de kampioenswedstrijd op het programma thuis in sporthal Heuvelland tegen PSV uit Eindhoven. Bij gelijkspel of winst had Groesbeek het kampioenschap op zak.

In de eerste helft speelden de zenuwen echter duidelijk nog een rol, waardoor het lange tijd spannend bleef en Groesbeek met een stand van 8-6 de rust in ging. Deze voorsprong was mede te danken aan goed keeperswerk van Nikki van der Vorst die een strafworp uitstekend wist te stoppen. Na rust wist Groesbeek de verdediging beter te sluiten tegen het goed aanvallende PSV en was Groesbeek met mooie combinaties regelmatig succesvol. Het kampioenschap werd met een eindstand van 16-9 veiliggesteld en het feest in Heuvelland kon beginnen.

Feest in Groesbeek met Koningsdag

GROESBEEK - De BIZ (ondernermers Groesbeek centrum) organiseren een feestelijke Koningsdag in het centrum van Groesbeek met veel (gratis) activiteiten én een vrijmarkt.

De bekende vrijmarkt op het dorpsplein start om 08.30 uur. De overige activiteiten zijn verspreid door het centrum op de groenstrook (tegenover ijssalon Passione) het dorpsplein en BelleVue. Er zijn veel activiteiten en deze zijn allemaal gratis. Wil je rennen en springen? Dan kun je terecht op de skelterbaan, stormbaan, wervelmachine, klimtoren én oud-Hollandse spelen. of wil je liever rustig en creatief aan de slag? Dan ben je welkom in de knutselhoek, bij de schminkster en de ballonnenclown.

Ook voor iets lekker ben je op de goede plek! er is een suikerspinmachine én bij eigenweijs krijgen alle kinderen een gratis broodje en limonade!

Een kids-dj met landelijke bekendheid luistert het op met gezellige muziek! Om 15.00 uur start een wedstrijd stoepkrijttekening maken op het dorpsplein. En iets heel nieuws: etalagewedstrijd met prijs! Al met al staat het hele centrum op stelten!

Over vitaliteit, sport, besturen en ondernemen Business Event bij De Treffers

GROESBEEK - Voetbalvereniging De Treffers organiseert een Business event over vitaliteit, sport, besturen en ondernemen met gastsprekers Gertjan Verbeek, Maria Hopman en Pim van Lamoen.

Dit event vindt plaats in het kader van het 100-jarig jubileum op dinsdag 18 juni. Bovenstaande sprekers geven hun visie op dit thema. Dit alles onder leiding van dagvoorzitter Ronald Migo, adviseur RvN@.

Gertjan Verbeek (voetbaltrainer en analist) ging na het beëindigen van zijn voetbalcarrière aan de slag als trainer bij onder andere Feijenoord en FC Twente. Hij wordt geïnterviewd over vitaliteit in de sport en het bereiken van (team)doelstellingen.

Maria Hopman (hoogleraar Integratieve fysiologie) doet onderzoek naar de invloed van beweging op gezondheid. Ze vergelijkt beweegpatronen van verschillende groepen mensen, bijvoorbeeld tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.

Pim van Lamoen (performance coach) reflecteert op de gesprekken en zal zijn visie geven op de invloed van mentale vitaliteit op prestaties.

Voor sporters, ondernemers, bestuurders van sportverenigingen, samenwerkingspartners èn leden is sportpark Zuid op 18 juni de plek om elkaar te ontmoeten! Het Business Event start vanaf 17.00 uur en wordt culinair omlijst. Tijdens het Business Event is er volop gelegenheid om in de speciale De Treffers Arena je eigen vitaliteit en sportiviteit te laten testen. Voor meer informatie en inschrijven: www.detreffers.nl.

Twintig teams badmintonnen voor stichting Letje in sporthal Heuvelland

(foto: Nienke Peters)

GROESBEEK – Liefst 20 teams met in totaal 80 actieve badmintonspeler(ster)s zijn zondag bijna de gehele dag aan het badmintonnen geweest voor de stichting Letje.

Het toernooi voor het goede doel werd zondagmorgen om 10.15 uur geopend door burgemeester Slinkman. Slinkman vond het een goede zaak dat Anorexia door de stichting Letje meer bekendheid krijgt, want dat is nodig, aldus Groesbeeks eerste burger. Met enkele shuttleslagen samen met een jeugdlid van badmintonclub Groesbeek verklaarde Slinkman het toernooi voor geopend.

Naast de badmintonwedstrijden was er tijdens de pauze een veiling en kon er een rit gemaakt worden in een BMW I 8 sportwagen, die de gehele dag volgeboekt was. Duo Sunday had aangeboden om na de prijsuitreiking de aanwezigen nog enkele uurtjes belangeloos te vermaken en dat heeft het standgehouden. Het badmintontoernooi en overige activiteiten hebben vooralsnog een bedrag opgebracht van 5.650 euro voor de stichting Letje, zodat er meer onderzoek wordt gedaan en dat de anorexiapatiënten beter worden begeleid. Het toernooi werd gewonnen door het team van Administratiekantoor Bert Dankers.

Japanse krijgskunst van Ninja en Samurai Ninja-trainingen in Beek!

BEEK - Maak kennis met Ninjutsu (Bujinkan Budo Taijutsu). Deze bijzondere Japanse krijgskunst van Ninja en Samurai leert je zelfbescherming, basics, technieken en vrij bewegen. We trainen klemmen en bevrijdingen, stoten, trappen, rollen en ontsnappen, kata’s en (veilig) met oefenwapens zoals stok en zwaard.

Dinsdagavonden 20:00-21:30 uur in Kulturhus Beek! Voor alle leeftijden (m/v) vanaf 16 jaar. Meld je aan voor een gratis proefles via: info@bujinkan-beek.nl of 06 45148921 (Ivo). Meer informatie: www.bujinkan-beek.nl.

Open dag bij de Bovenste Plasmolen

'De meertjes Plasmolen' Patricia Heijmen

PLASMOLEN - Daar bij die molen, de Bovenste Plasmolen, leefden en werkten vanaf 1900 kunstenaar Jacques van Mourik en zijn kompanen. Ook nu is het gebied een inspiratiebron voor hedendaagse kunstenaars.

Op maandag (2e paasdag) toont stichting Jacques van Mourik een klein aantal werken uit haar collectie en zijn ze tijdens deze open dag te bezichtigen van 11.00-16.00 uur. Het betreft een combinatie van werken van hedendaagse kunstenaars naast de werken van de 'vroegere' kunstenaars. De Bovenste Plasmolen staat aan de Sint-Maartensweg 1, Plasmolen. Meer en andere informatie staat op www.stichtingjacquesvanmourik.nl.

Anne Frankmiddag voor kinderen

Anne Frank. (foto: Anne Frank Stichting)

GROESBEEK - Speciaal voor kinderen in de leeftijd van 10-13 jaar is er op donderdagmiddag 25 april een Anne Frankmiddag in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur. Na een inleiding wordt de film 'Het korte leven van Anne Frank' vertoond. Daarna bezoek onder leiding van een gids aan de vaste tentoonstelling met thema’s rondom Anne Frank. Als afsluiting kunnen de kinderen een wens voor Anne in de Vrijheidsboom hangen. Tarieven: kinderen (7 - 17 jaar): 6,50 euro. Begeleidende (groot)ouders 6,00 euro. De Museumkaart is geldig. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Vriendjes- en vriendinnetjesdag bij PIT

Tennis. (foto: GJB)

MILLINGEN - Op zondag 5 mei organiseert tennisvereniging PIT uit Millingen aan de Rijn een sportieve en leuke middag voor kinderen zowel, leden als niet-leden zijn welkom om samen met je vrienden kennis te maken met de leukste sport die er is; tennis!

Het programma van de dag:

14:00 Een tennisclinic gegeven door de trainer Alexander.

15:30 Een toernooi

17:30 Samen frietjes eten op de club.

Er zijn geen kosten aan verbonden en we zorgen voor rackets en ballen !

TV PIT

Opening Jeu de boulesbaan en presentatie dorpsommetjes in Berg en Dal

Wethouder Visser in actie.

BERG EN DAL - Tijdens een feestelijke bijeenkomst buiten bij dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal deed wethouder Annelies Visser van de gemeente Berg en Dal de openingshandeling bij de opening van de vernieuwde Jeu de boulesbaan.

Deze baan, die een aantal jaren geleden op aanvraag en door inzet van de KBO in Berg en Dal gerealiseerd was, is afgelopen jaar herontdekt door leden van de KBO en de hele zomer lang werd er elke woensdag gezellig gespeeld. Maar zo dicht mogelijk bij 'le Cochonet' (het kleine balletje) komen, was inmiddels iets lastiger geworden. Hoewel vrijwilligers hun best hadden gedaan om de baan te onderhouden, was er sprake van mosvorming op de bovenlaag. Volgens het gedachtegoed van de 'drie musketiers' hebben de Dorpsraad, dorpshuis Kerstendal, KBO, kookclub, Villa Hamer en Forte welzijn, de handen ineen geslagen en de baan opgeknapt en verbreed. Naast de opening van de jeu de boulesbaan werden deze middag ook twee "'dorpsommetjes' gepresenteerd in aanwezigheid van de wethouder.

Emilialoop Wijchen

WIJCHEN - Zaterdag 11 mei staat het centrum van Wijchen in de sportieve spotlights. Atletiek Vereniging Wijchen organiseert die avond middenin het centrum de eerste editie van de Emilialoop. Een hardloopwedstrijd voor jong en oud en met leuk vermaak voor het publiek.

Naast de 5 en 10 kilometerloop voor recreanten en professionals is er nu ook een scholencompetitie in het programma opgenomen. Deze scholencompetitie is een onderdeel van de Emilialoop. De competitie zal plaats vinden tussen alle veertien basisscholen van de gemeente Wijchen. Kinderen die deelnemen aan de 1 km of 2.5 km kunnen bij de inschrijving aangeven op welke school ze zitten. Zo doen ze automatisch mee met de competitie. Van beide afstanden worden de tijden van de snelste drie meisjes en de snelste drie jongens van elke school bij elkaar opgeteld. De totaaltijd bepaalt welke school een jaar lang de trotse bezitter wordt van de Emilia wisseltrofee.

Voor alle kinderen (ook buiten de gemeente grenzen) is er een leuke medaille met logo van de Emilialoop. Verder is er een mooie 'gouden, zilveren, en bronzen' beker voor de snelste drie jongens en snelste drie meisjes. De eerste start is om 18.00 uur.

Inschrijven kan via www.emilialoop.nl, hier vind je ook de overige informatie. Tevens is de organisatie nog op zoek naar enkele vrijwilligers om van dit fantastische hardloop wedstrijd een groot succes te maken. Gegadigden kunnen zich aanmelden bij Antonin de Waard, vrijwilliger@emilialoop.nl.

Afscheid Theo Klomberg

Theo Klomberg. (foto: Arrianne Kersten)

MILLINGEN - Na 50 jaar competitie gespeeld te hebben, nam Theo Klomberg donderdagavond 11 april afscheid tijdens de wedstrijd van Switch H3 - Setash H3.

Met tromgeroffel kwamen de overige herenteams aan het einde van de volleybalwedstrijd de hal in. Na afloop van de wedstrijd werd Theo door de mannen bedankt en in het zonnetje gezet. Ton van der Knijff, voorzitter van Switch '87, overhandigde Theo het 'Krasse Knar Diploma' als aandenken. Gelukkig stopt Theo niet volledig, op het trainingsveld zien we hem volgend jaar weer terug.

Groesbeekse Boys blijft winnen

BREEDEWEG - Afgelopen zondag moest koploper Groesbeekse Boys aantreden tegen nummer vijf SCE. Op sportpark Breedeweg werd met 2-1 van de tegenstander uit Nijmegen gewonnen. Door deze nieuwe overwinning blijft Groesbeekse Boys de ranglijst aanvoeren. Met nog vijf wedstrijden te gaan heeft het één punt meer dan nummer twee Ewijk. Daarbij heeft het één wedstrijd minder gespeeld dan deze concurrent.

Groesbeekse Boys begon sterk aan de wedstrijd. In de openingsminuut eindigde een lob van Dave Kleijnen op de lat. Vijf minuten later was het wel raak. Vanuit een vrije trap kopte Thom Jochoms op de paal en was het Dave Kleijnen welke vanuit de rebound binnen knikte. Ondanks het goede Groesbeekse spel kwamen de gasten na vijftien minuten voetballen op gelijke hoogte. Na deze tegenvaller pakten de Boys het goed op en gingen op zoek naar een nieuwe voorsprong. Deze kwam tien minuten voor rust op het scorebord. Jan Willem Hendriks schoot met een fraaie volley binnen.

Na rust zakte het Groesbeekse spelpijl steeds verder weg en namen de bezoekers geleidelijk het heft in handen. Het was aan de sterke Groesbeekse verdediging en de goed keepende Jeffrey Hoogenbosch te danken dat er niet nog een Nijmeegse treffer tot stand kwam. Tot in de slotminuten waren de gasten op zoek naar de gelijkmaker. Voor Groesbeekse Boys was alleen Bram de Bruin na een goede individuele actie dicht bij een doelpunt. Hij zag zijn afronding naast het doel verdwijnen.

Groesbeekse Boys speelt paasmaandag 22 april een uitwedstrijd tegen FC Kunde. Deze wedstrijd in Nijmegen begint om 14.30 uur.

Moet net zo bekend worden als Haags Hopje of Zeeuwse Babbelaar... Moocks Raampje begrip voor gastvrij Mook?

(foto: Joop Verstraaten)

MOOK – Zondagmiddag werd tijdens het eerste lustrum van stichting Huys het Moocks Raampje in Herberg 't Zwaantje aan de Groesbeekseweg in Mook gepresenteerd. Deze typische lekkernij is gebaseerd op een waarschijnlijk eeuwenoud verhaal.

Het komt voort uit de dagen vóór de Tachtigjarige oorlog toen de landvoogd uit de Lage Landen Alva zo'n 70 protestantse Nijmegenaren de stad uit wees en al hun bezittingen verbeurd verklaarde. Een deel van deze gewezen mensen kwam op weg naar Gennep en Goch langs de kerk wat een schrijnend gezicht was. Pastoor Veeler had zojuist enkele broden van parochianen gekregen en deelde die vervolgens uit via het raampje in de oude muur van de kerk, zodat bij hen de honger even gestild was.

Het Moocks Raampje is inmiddels een begrip geworden en is een symbool voor een gastvrij onthaal van de toeristen, dagjesmensen en anderen die de gemeente Mook en Middelaar komen bezoeken. Burgemeester Gradisen heeft inmiddels het Moocks Raampje aanbevolen. Hij vindt het belangrijk dat Mook en Middelaar een concretisering kan toevoegen aan het imago van de gemeente door middel van dit koekje, alsmede door de legende.

In de toekomst moet dit Moocks Raampje wat bekendheid betreft vergelijkbaar zijn met het Haagse Hopje of Zeeuwse Babbelaar. Het zou mooi zijn als Mook en Middelaar niet alleen bekend staat als de Slag op de Mookerheide maar ook door het Moocks Raampje. Het is de bedoeling dat het Moocks Raampje – speciaal koekje gebakken door de bakkers van Arts in Ottersum – bij alle kopjes koffie en thee die in Mook en Middelaar genuttigd gaan worden erbij gepresenteerd gaan worden, aldus burgemeester Gradisen.

Bewoners Zorgcentrum Malderburch hebben dag van hun leven gehad

(foto: Cor Geurtz) Foto: Cor Geurtz

MALDEN – Dankzij de stichting Vriendenclub Malderburch hebben de bewoners van het Maldense zorgcentrum tijdens de 26ste editie van de Oldtimerdag weer een dag gehad die ze niet snel zullen vergeten.

Zo'n zeventig oldtimers uit het hele land kwamen vanaf half elf binnen druppelen en nestelden zich op de parkeerplaats die voor hen was gereserveerd. Daar hadden onder andere de Wolseley uit 1937, Bentley uit 1972, Cadillac uit 1949, Opel Olympia Kapitan uit 1937 en de Opel Cadet uit 1964 alsmede de andere prachtige exemplaren niet over belangstelling te klagen. Terwijl de oldtimers door de fans werden bekeken, konden de overige bezoekers een gokje wagen bij de loterij of de spaarpot spekken van enkele kinderen, die op de kindervrijmarkt stonden.

Rond 13.00 uur ging de Oldtimerrit van start waarin inmiddels zo'n 60 bewoners in een van de oldtimers hadden plaatsgenomen. De route ging dit jaar via Heumen naar Overasselt, Nederasselt , Balgoij , Niftrik en zo weer terug naar Malderburch. Onderweg werd deze hele colonne oldtimers, waaronder ook zo'n vijftien oldtimer bromfietsen toegejuicht door duizenden mensen langs de gehele route. Teruggekomen hadden de bewoners van het Maldense Zorgcentrum het alleen nog maar over de belevenissen van deze 26ste Oldtimerrit en alles wat er omheen georganiseerd was. Stichting Vriendenclub Malderburch is na 26 jaar niet meer weg te denken voor het zorgcentrum. Zij organiseert jaarlijks diverse activiteiten voor de 104 bewoners, waar de directie van het zorgcentrum geen budget voor heeft. Zij zijn dan ook zeer geliefd zowel bij directie als de bewoners. Ook afgelopen weekend hebben de Vrienden van Malderburch weer nieuwe vrienden bij kunnen schrijven voor 0,84 euro per maand.

Zonnige Sedeko Zomer!

MOLENHOEK - "Lezers van Hét GemeenteNieuws wens ik fijne paasdagen." Vrolijk zegt Jos Theunissen, eigenaar van Sedeko Molenhoek, erachteraan: "En-een-zonnige-zomer." Want mocht het te zonnig worden, dan heeft Sedeko Molenhoek een oplossing!

Tekst: Gerie van der Land-Zijderveld

"Loop eens mee, naar de showroom, dan laat ik je wat zien. Een pracht oplossing! Een nieuwe loot in ons assortiment. Onze Lounge Terras Overkapping. Uniek in de regio. Kijk, onze overkapping heeft een lamellen dak. Ja, kan ook op maat worden gemaakt. De hoeveelheid zon en licht regel je zelf. Zie je? Mooi hè. Het is een noviteit. Motorisch te bedienen of zelfs via een App. En er zijn allerlei opties om het nog comfortabeler te maken. Voor 's avonds of voor donkere dagen, is verlichting mogelijk. Jazeker, zijn we hier trots op!"

Theunissen vertelt dat hij en zijn medewerkers met pasen ook lekker gaan genieten van een paar vrije dagen. Die hebben ze wel verdiend, want het is druk. "Poosje rust geeft nieuwe energie. Derde paasdag, dinsdag 23 april zijn we weer present! Ja, dan is ook onze toonzaal weer open en naast onze aluminium en kunststof serres, deuren en kozijnen, enzovoort, ook deze Lounge Terras Overkapping te zien."

Meer informatie over Sedeko Molenhoek die dit jaar dertig jaar bestaat en volgend jaar het feestje viert "omdat dan de toonzaal 30 jaar bestaat", op www.sedeko.nl.

Vrijdag 26 april in Holland Casino Nijmegen Vier Koningsnacht met Jannes

NIJMEGEN - Vier op vrijdag 26 april Koningsnacht in Holland Casino Nijmegen. Geniet op deze avond van de beste hits van eigen bodem, typische Hollandse hapjes en maak kans op extra te winnen prijzen.

Uiteraard mag op deze avond een optreden van een volkszanger niet ontbreken. Niemand minder dan Jannes zal dan ook een onvergetelijk optreden gaan geven. Zingt u de levensliederen met hem mee? Bovendien maakt u op vrijdag 26 april gratis kans op een luxe weekend weg naar een bijzondere bestemming in Nederland.

Holland Casino brengt het spannendste spel, altijd gastvrij en betrokken. Jaarlijks bezoeken circa 5,8 miljoen gasten één van de veertien vestigingen van Holland Casino. Een uniek aanbod van spel in een veilige en betrouwbare omgeving staat centraal. Holland Casino is wereldwijd toonaangevend op het gebied van veilig en verantwoord spelen. In samenwerking met verslavingszorg heeft Holland Casino het Preventiebeleid Kansspelen ontwikkeld. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. De speelautomaten in Holland Casino hebben gemiddeld een uitkeringspercentage van ongeveer 92 procent (de wettelijke norm is 80 procent). Bij een tafelspel als Roulette kan dit oplopen tot 97,3 procent. Meer informatie is beschikbaar op de website of volg Holland Casino Nijmegen op Facebook.

Boeken- en mediamarkt Dorpshuis De Slenk wordt jaarlijkse traditie

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK/DE HORST – De boeken– en platenmarkt die zondagmorgen om 11.00 uur van start ging in Dorpshuis De Slenk in kerkdorp De Horst is een groot succes geworden.

Al om 10.30 uur stonden er mensen buiten te wachten tot de deur open ging. In de grote zaal lagen tussen de twee– en drieduizend boeken ruim duizend cd's en enkele honderden elpees. Al om 13.00 uur was er voor ruim duizend euro aan boeken, cd's en Lp's verkocht zodat de kas van De Slenk zondag flink gespekt is. De twee zusje Kaatje en Fien 7 en 10 jaar Padt waren tussen de kinderboeken aan het snuffelen en zijn ongetwijfeld met een of meerdere boeken naar huis gegaan. De dames van Soepie hadden speciaal voor deze dag tomaten – en groentesoep gemaakter die gretig van de hand gingen maar ook het gebak van Pluryn ging er in als koek. Dit is nu de tweede maal met succes, liet Resie Meilink weten. "Wij hebben besloten er een jaarlijkse traditie van te maken."

(Groot)ouders zestig jaar getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestigjaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

+ Sier niet meer weg te denken in winkelcentrum Bellevue Groesbeek

(eigen foto) Foto: Eigen foto

GROESBEEK – Al vanaf de opening van winkelcentrum Bellevue in het hart van Groesbeek is de exclusieve zaak + Sier aanwezig met sieraden, tassen en modeaccessoires.

De modetrend wordt scherp in de gaten gehouden door Ellen, de uitbaatster van + Sier. Zo zijn de moderne sokjes, sjaaltjes, petjes, hoedjes, haarbandjes, zonnebrillen et cetera gewilde artikelen bij + Sier. Het is maar een kleine greep uit het assortiment van mode-accesoires. die mode-onderhevig zijn. Maar ook voor sieraden is men bij + Sier op het juiste adres, want de merken Go Dutch Label, Close To Zen, Camps & Camps, Melano, Uno de 50 liegen er niet om. Evenals de horloge merken William L, Ikki, Diesel, TWsteel, Greentime en Vendoux waar men ook mee voor de dag kan komen.


Oorbellen zetten geluidloos en pijnloos bij + Sier. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen vanaf nu met een gerust hart bij + Sier naar binnen gaan met hun ouders om oorbellen te laten plaatsen. Veel kinderen hebben in de loop der jaren de boot afgehouden maar + Sier heeft nu de nieuwste technieken. Deze techniek is niet alleen geruisloos, maar wat belangrijker is: geheel pijnloos. Dit is voor de kinderen reden te meer bij + Sier naar binnen te stappen.
Ellen van + Sier volgt de modetrend op de voet en bezoekt om die reden diverse beurzen in binnen– en buitenland. + Sier is te vinden in Bellevue 8 in Groesbeek.

Restaurant en grandcafé De Spil in Groesbeek blijft verrassen

(eigen foto) Foto: Eigen foto

GROESBEEK – Lunchcafé, restaurant en grandcafé De Spil in het winkelcentrum Bellevue langs De Spoorbeek in het centrum van Groesbeek blijft verrassen.

Of het nu herfst, winter, lente of zomer is, het is er altijd goed toeven voor zowel een lunch, een gezellige borrel of een diner. Met regelmaat worden zowel de lunchkaart als de dinerkaart vernieuwd en aangepast aan het seizoen en worden de gerechten veelal bereid met seizoensproducten.

Daarnaast is het vooral in de zomer volop genieten op het gezellig ingericht terras, waar men naast de eenden ook de verrichtingen op het marktterrein kan gadeslaan. Het terras is al vanaf 1 april geopend. Speciaal voor de zomerdag kan men genieten van de diverse cocktails die voor iedere smaak te verkrijgen zijn. Voor de komende paasdagen is er een paasspecial zowel voor de lunch als diner samengesteld, waarin uiteraard asperges van Groesbeekse bodem zijn opgenomen. De paaslunch (zie foto) bestaat uit asperges, ham met Hüttenkäse, roerei, spek, zalm en aspergesoep. Al met al: De Spil is helemaal klaar voor de zomer. Om teleurstelling te voorkomen wordt aangeraden voor zowel lunch als diner te reserveren via 024 6792660. De Spil is gevestigd in winkelcentrum Bellevue 64-66 in Groesbeek.

Bandbattle en Hollandse avond met Jannes en Martijn Fischer

Jannes, de koning der piraten. (foto; Presskit Leo Lukassen) Uit Presskit Leo Lukassen, foto rechtenvrij

GROESBEEK - In juni vindt er in Groesbeek een groots muziekspektakel plaats. Op vrijdag 21 juni staan twee bekende bands op het podium die met elkaar een muzikale strijd aangaan.

De vijf-mans powerband Wir sind Spitze! uit Limburg gooit de beste volksmuziek, dance, schlagers en de nieuwste hits samen in een cocktailshaker. De band betrekt het publiek en zet een humoristische show neer met hun eigen mash-up brouwsels. Zij nemen het in de bandbattle op tegen Baby Blue. Deze vijf jongemannen brengen bij elk optreden hun energie en hun enthousiasme over op het publiek. Welke band krijgt het publiek het meest op de hand?

Op zaterdag 22 juni staat de Hollandse avond op het programma. De Groesbeekse formatie Regroove speelt muziek van De Dijk. Dit wordt afgewisseld met een optreden van zanger, acteur en musicalster Martijn Fischer die onvervalste Hazes-nummers ten tonele zal brengen. En niet te vergeten komt Jannes langs. Deze sympathieke Drentse koning der piraten is niet meer weg te denken uit het Nederlandstalige muziekcircuit. Tussen de bedrijven door draait Rob Toonen zijn muziek en vermaakt iedereen die zin heeft in een feestje. Deze van oorsprong Groesbeekse dj is bekend van Slam!FM, waar hij met Mental Theo jarenlang programma’s presenteerde. Deze gezellige feestavonden zijn onderdeel van het eeuwfeest van voetbalvereniging De Treffers en toegankelijk voor iedereen vanaf 16 jaar. Toegangskaarten zijn te reserveren via www.detreffers.nl. Kaarten kosten 16,50 euro per avond en aan de kassa 20 euro. Koop je via de website kaarten voor beide avonden dan betaal je 27,50 euro.

Dorpsdichter zoekt jonge dichters voor Nationale Dodenherdenking

Vogels van vrede en vrijheid. (foto: Marjolein Pieks) marjolein pieks

NEDERASSELT - De Dorpsdichter van de gemeente Heumen roept kinderen uit de gemeente Heumen op een gedicht voor te dragen tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

Kinderen kunnen zich aanmelden via de website van de dorpsdichter (www.dorpsdichterheumen.nl) of via de facebookpagina @dorpsdichterheumen. Waarom vind je het belangrijk dat kinderen betrokken zijn bij de herdenking? "Kinderen in Nederland groeien op in vrijheid maar die vrijheid is niet vanzelfsprekend. Toekomstige generaties zullen net als wij telkens bestookt worden met ontwikkelingen die de vrijheid bedreigen. Als kinderen zich bewust zijn van wat vrijheid is en hoe ze de vrijheid kunnen beschermen middels bijvoorbeeld het vrije woord, dan staan we als samenleving sterker."

Waarom gedichten om de doden te herdenken? "Niet alleen om te herdenken maar ook om te bezinnen , na te denken over wat vrijheid eigenlijk is en voor jou betekent. In gedichten kun je gebruik maken van de vrijheid van meningsuiting en je emoties uiten. Je kunt zeggen wat je belangrijk vindt. Gedichten zetten aan tot nadenken en bewustwording."

vrijheid kwam uit de lucht vallen

vrijheid kwam uit de lucht vallen

er landden mensen

in de armen van

het Maasland

de lucht droeg een parelketting

die brak onder de wolken

en nu, terwijl we vrede verkopen

aan de vrije markt

schurkt in onze schoot

het kind van duizend oorlogen

twee minuten geven we

onhoorbaar adem

aan een vredeslichaam

dat huilt

gedicht geschreven door Marjolein Pieks

Dorpsdichter gemeente Heumen

Burgemeester Slinkman praat leerlingenraad basisschool Op De Heuvel bij

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Basisschool Op De Heuvel wil dat de leerlingen volop mee doen in de maatschappij. Daar hoort ook bij dat ze kunnen lezen en rekenen en ook dat ze actief betrokken zijn en begrijpen hoe besluitvorming werkt.

Op die manier geeft de school invulling aan het begrip burgerschap. Om die reden is de school gestart met een leerlingenraad om de leerlingen spelenderwijs kennis te laten maken met democratische beginselen. De afgelopen weken zijn in de groepen verkiezingen gehouden om de vertegenwoordigers van de leerlingenraad te kiezen. Tijdens de verkiezingsronde konden de leerlingen zich kandidaat stellen door zich voor te stellen en aan te geven wat zij willen bereiken als lid van de leerlingen raad. Voor de eerste maal kwam de leerlingenraad op maandag 15 april bij elkaar, waarbij burgemeester Slinkman ook aanwezig was. Als voorzitter van de gemeenteraad kon Slinkman de kersverse leerlingenraad van advies dienen bij de eerste stappen van hun raad.

Kinderboswandeling over de Heerlijkheid Beek

Kinderwandeling-Heerlijkheid Beek-kabouterboom veraf. (foto: Koos Dansen) Koos Dansen

BEEK-UBBERGEN - Op zoek naar de kabouterboom. Dat kan met de boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen, die op dinsdag 30 april kinderen en hun (groot)ouders meenemen naar de Heerlijkheid Beek op de stuwwal van Nijmegen.

Deze hoge stuwwal is altijd een belangrijke plaats geweest waar handelsroutes goed in de gaten gehouden konden worden. Daarom hadden de Romeinen hier een van hun noordelijkste vestigingsplaatsen. In de directe omgeving van de Heerlijkheid Beek zijn grafvelden, pottenbakkerijen en steenbakkerijen uit de Romeinse tijd gevonden. Het enige dat nu nog zichtbaar herinnert aan het feit dat de Romeinen er zijn geweest, zijn de tamme kastanjes. Een van deze tamme kastanjes, de zogeheten kabouterboom, is de dikste boom van Nederland. De boswachters gaan samen met de kinderen op zoek naar deze boom. Ook wordt gezocht naar mooie uitzichtpunten en verrassende doorkijkjes. Omdat het terrein veel hoogteverschil kent, wordt het klimmen en dalen. Geschikt voor kinderen vanaf zes jaar.

Start: 14.00 uur bij het beeld van het wasvrouwtje, tegenover het voormalige gemeentehuis, Rijksstraatweg 139, Beek-Ubbergen. Auto parkeren aan de achterzijde van het voormalige gemeentehuis. Duur: 1,5 uur. 5,00 euro per persoon, kinderen 6 - 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/activiteiten. Informatie: Fieke Vos, 06 42800802 of Bert Vos, 06 19717255.

Vers van de Dorpsdichter

HEUMEN - Dorpsdichter van de gemeente Heumen is Marjolein Pieks. In 2017 werd zij officieel verkozen door een deskundige jury. Sindsdien publiceert zij regelmatig haar gedichten over de gemeente Heumen in de lokale media.

Lente in Nederasselt

iemand zaaide wapens in de Hollestraat

waar witte rook na 75 jaar

de bloem aankondigt

van opgestegen vrede in het vuur

van een brandende kathedraal

hoe de grond onze geschiedenis wiegt

hoe dan ook vruchtbaar

Marjolein Pieks

Dorpsdichter gemeente Heumen

Muziekschool

Fantasia en basisschool De Komeet

MALDEN - Wist u dat muziekschool Fantasia al bijna vier jaar samenwerkt met basisschool de Komeet in Malden?

Onder begeleiding van de muziekdocenten van Fantasia leren de leerlingen onder schooltijd verschillende instrumenten bespelen. Leuk feitje: De Komeet is de enige school in Malden waar de kinderen al drie jaar lang onder schooltijd muziekles krijgen!

Na schooltijd geven de docenten van Fantasia ook les op De Komeet aan iedereen die graag een muziekinstrument wil bespelen. Heb je interesse? Stuur dan een berichtje aan muziekschool Fantasia voor meer informatie.

Juliana Bicycle Team klaar voor de reis naar Londen

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Het Juliana Bicycle Team van de Kunstrijwielvereniging Juliana uit Millingen zijn naar Londen vertrokken.

Het is de bedoeling dat als ze in Londen aankomen, zij op éénwieler naar Millingen terugrijden, een route van liefst 640 kilometer. Deze afstand wil het Bicycle team in tien dagen afleggen. Als alles goed gaat hopen ze op Koningsdag 27 april weer in Millingen aan te komen. Deze trip is ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan van Kunstrijwielvereniging Juliana uit Millingen. Naast de verzorgers gaan er drie campers – voor slapen en verzorging – alsmede een begeleidingswagen mee. Ongetwijfeld worden de acht sporthelden ontvangen bij hun terugkomst in Millingen.

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is er nog de jackpot in de wacht te slepen. De opbrengst van deze bingoavonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur open. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Fanfare Wilhelmina deelnemer Rabo clubkascampagne

GROESBEEK - Bent u klant en lid van de Rabobank Rijk van Nijmegen? De Rabobank stelt een bedrag beschikbaar om verenigingen te ondersteunen.

"Stem daarom tussen 14 en 29 mei op onze club, fanfare Wilhelmina, want het geld kunnen we goed gebruiken. Het zal worden besteed aan de opleiding, instrumenten en uniformen voor onze leerlingen. U ontvangt op 14 mei stemkaarten met unieke codes van de Rabobank."

Ongelofelijk maar waar,
deze bierliefhebber is 18 april 50 jaar geworden!
Liefs Pa, Guillaume en Sander

Hoera Olaf wordt 22 april 16 jaar!
Van harte gefeliciteerd.

18 april is Roosmarijn 4 jaar geworden
en ze gaat naar de basisschool.
Heel veel plezier.
Oma Mimi en Opa Bert

"Hoezee, Rijk heeft in een keer A,B en C!
Dikke kussen van Oma en Opa!"

Hoera... Een welverdiende bronzen medaille
op de Halve Finale NK-turnen voor Sofie van Elst.
Op naar de Finale op 18 Mei.
Je bent een topper!

Jaimy

Op 24 april wordt Jaimy 15 jaar,
dus feesten maar.
Hartelijk gefeliciteerd.
Liefs Janny en Ariën

Jonas

Jonas wordt 12 jaar
en nu fietsen maar!!!
Naar school op en neer
nu met oma nog een keer!
Gefeliciteerd van OmaRita!!

Ja ja, het is een feit
deze geweldige meid
is vanaf 18 april toch echt 25 jaar.
Sharron, hartelijk gefeliciteerd.
Kusjes mam.

Lieve opa, namens uw zoon uw kleinzoon en uw achterkleinzoon van harte gefeliciteerd met uw verjaardag. Liefs, xxxx

Papa Abraham

Deze lieve papa ziet 22 april Abraham
Gefeliciteerd !!!
Liefs een Dikke kus Astrid & Lisa

Papa 40 jaar

Op 20 april is deze
lieve man 40 jaar.
Veel liefs je vrouw en kindjes

Bella 22 april alweer 2 jaar, gefeliciteerd papa, mamma en de gehele familie.