GN Berg en Dal Heumen Mook

5 oktober 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 5 oktober 2016


Voor elfde keer het Ooijs ommetje

OOIJ - Zondag 13 november vindt voor de elfde keer het Ooijs ommetje, de loop van de Ooij (voorheen Bastenrun) plaats. Deze loop die gaat door het prachtige landschap de Ooijpolder. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom deze hardloopwedstrijd zoveel deelnemers kent.

Er is een kinderloop van één kilometer ingedeeld in drie leeftijdscategorieën die start vanaf 10.00 uur. Direct na binnenkomst van de laatste kinderen vindt de prijsuitreiking plaats in De Sprong. Groteren kunnen kiezen uit de 5 of 10 kilometer. De 5 en 10 km starten tegelijkertijd om 11:00 uur en de prijsuitreiking is direct na binnenkomst van de laatste deelnemer.

Deelnemers kunnen zich met korting op het inschrijfgeld, rechtstreeks voor-inschrijven op de website: hetooijsommetje.nl. Er kan ook op de wedstrijddag zelf ingeschreven worden tot vijftien minuten voor aanvang van het betreffende onderdeel in De Sprong, Prins Bernhardstraat 3 in Ooij. Meer informatie: hetooijsommetje.nl, telefoon 06 54956212 of bastenrun@gmail.com.

Foodwalk langs De Groesbeek

GROESBEEK - Op zaterdag 8 oktober verzorgt stichting De Groesbeek een zogeheten ‘Foodwalk’, een voedselwandeling langs de loop van De Groesbeek. Tijdens deze wandeling wordt in kaart gebracht wat er aan eetbare planten langs De Groesbeek groeit.

De wandeling start om 13 uur bij de bron van De Groesbeek bij de protestantse kerk aan de Kerkstraat. Het plan is de beek te volgen tot aan de grens met Duitsland, een afstand van zeven kilometer. Onderweg wordt herhaaldelijk gestopt voor uitleg en het maken van foto’s. Doel is van deze foodwalk uiteindelijk tot een wandelroute maken die misschien bij de VVV kan komen te liggen.

Vanaf de grensovergang kunnen wandelaars terugwandelen of per taxi naar het beginpunt worden teruggebracht. Wildplukexpert Michiel Bussink begeleidt de wandeling. Bussink schreef onder meer het boek ‘Lekker landschap’ vol anekdotes over wat het landschap aan eetbare gewassen biedt en heerlijke recepten van vlierbloesemlimonade tot wilde kruidenboter en pesto van zevenblad. Voor deelnemers aan de wandeling is dit boek beschikbaar. Medewerkers van Gasterij ’t Groeske gaan mee met de wandeling omdat het plan is naast groenten uit eigen tuin en dorp ook wildplukgerechten op de menukaart te introduceren. Er kunnen 15 deelnemers mee met de wandeling. Deelname is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via stichtingdegroesbeek@outlook.com.

Ingezonden brief

Wat is er aan de hand in de Groesbeekse bieb? Lezen is mijn grootste hobby. Daarom werd ik, toen ik in '85 naar Groesbeek verhuisde, onmiddellijk lid van de bibliotheek. Inmiddels woon ik al elf jaar elders, maar kom ik nog wekelijks in de Groesbeeks bieb. Waarom? Omdat het assortiment naadloos aansluit op mijn mateloze lees-, luister- en kijkhonger.

Groot was de schrik toen ik hoorde dat er grote veranderingen dreigen voor de bieb. Een fusie met Bibliotheek Gelderland-Zuid staat op stapel, maar gaat niet zonder slag of stoot. Personeel en vrijwilligers vinden dat dit veel te snel en te rigoureus gebeurt. Zij overwegen het voeren van acties, een initiatief dat ik van harte onderschrijf.

Het besluit om met Nijmegen te fuseren is genomen zonder goed te kijken naar wat de beste optie zou zijn. Helaas besloot het bestuur van de Groesbeekse bibliotheek voor de kortste, meest voordelige en snelle route: samengaan met Gelderland-Zuid.

Maar waarom ontbreekt het in deze procedure ernstig aan communicatie met betrokkenen? Nu bepaalt een bestuur van vier personen de toekomst van deze onmisbare culturele instelling, met ruim 5000 leden. De consequenties van deze fusie zullen juist voor hen merkbaar zijn, omdat ze een teruggang in service en dienstverlening betekenen; een zorgwekkende ontwikkeling.

Met deze brief wil ik pleiten voor een zorgvuldige procedure, een goeie communicatie en een overwogen beslissing, die het voortbestaan van de bieb voor iedere betrokkene de moeite waard en mogelijk maakt. Lang leve de Groesbeekse bibliotheek!

Kaat Olsson, Leuth; info@kaatolsson.nl

Dag van de Ouderen ook in Beek

Foto:  Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

BEEK – In haar resolutie 45/106 van 14 december 1990 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 1 oktober uitgeroepen tot Internationale dag van de ouderen. Dit werd zaterdag 1 oktober door de KBO en Zonnebloem afdeling Beek alsmede de beheersstichting van het Kulturhus in Beek gevierd met een seniorenmuziekmiddag.

Voor de muzikale invulling van deze middag was entertainer Jan Kersten met accordeon en keyboard en uiteraard met zijn zang naar Beek gekomen. In meerdere talen zorgde Jan voor de juiste stemming waar lekker op ge(line)danst kon worden. Op 28 september is Herman Roelofs 81 jaar geworden en hij mocht deze dansmiddag openen. Als vanouds werd het weer een heel gezellige middag. Vrijdag 7 oktober is de Nationale Ouderendag, die meer gericht is op een dag, waarop individuele wensen van ouderen worden vervuld.

Burgemeester Slinkman geeft aftrap College Universiteit van Beek

Foto: Bert Roodbeen

BEEK – Na een succesvol seizoen van de 'Universiteit van Beek', georganiseerd door Bibliotheek Gelderland Zuid, werd maandagavond 26 september gestart met een nieuwe serie en afwisselende colleges in de bibliotheek van Beek-Ubbergen.

Burgemeester Mark Slinkman gaf de aftrap van een serie van zeven lezingen voor een klein gezelschap. Slinkman had gekozen voor het thema 'vluchtelingenprobleem' en de dilemma's waar de gemeente Berg en Dal en haar bewoners mee te maken kregen om deze toekomstige statushouders verplicht een veilig onderkomen te geven.

Na zijn lezing konden er nog vragen gesteld worden waar tolerantie de achterliggende gedachte was. De volgende lezing is op 7 oktober; dan komt sterrendeskundige Dr. Gijs Nelemans, die gekozen heeft voor het thema 'het bestaan van zwaartekrachtgolven'.

Opening Gasterij ’t Groeske

GROESBEEK - In het centrum van Groesbeek wordt op 7 oktober Gasterij ’t Groeske officieel geopend.

Projectleider Jan de Koning is al jaren de drijvende kracht achter de ontwikkeling van dit unieke restaurant met een sociale doelstelling: “Na zes jaar voorbereiden vieren we vrijdag de opening, met iedereen die heeft bijgedragen aan de realisatie van dit prachtige project. Gasterij ’t Groeske is veel meer dan een mooi gelegen à la carte restaurant: het is ook een eetwinkel waar je een maaltijd op maat kan samenstellen en betaalt per gewicht. De Gasterij is vernieuwend, omdat het commerciële horeca verbindt met maatschappelijke doelstellingen.”

De Gasterij ligt in de tuin van het voormalige klooster Mariëndaal. Deze oude kloostertuin is met moestuin, kruiden en fruit in ere hersteld en wordt met vrijwilligers en buurtbewoners verder ontwikkeld. De tuin vormt samen met Buurtpark het Groeske een prachtig wandelgebied. Met recht kun je spreken van ‘Het Groene Hart van Groesbeek’. De fraai aangelegde tuinen en het buurtpark vormen een natuurlijk decor voor allerlei activiteiten.

Bedrijfsleider Ger Hofmans licht de sociale doelstelling toe: “Bij Gasterij ’t Groeske werken ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij worden begeleid en opgeleid voor werken in de horeca of in tuinonderhoud. En de Gasterij is een ontmoetingsplaats voor jong en oud met gezond eten, sociale contacten en een dagelijks activiteitenprogramma.”

De Gasterij is ontstaan op initiatief van drie zorgorganisaties (ZZG, Pluryn en RIBW) en horeca-exploitant Hofmans-Catering.

Open dag 8 oktober BSO Zuid

GROESBEEK - Sinds 1 oktober is er een nieuwe BSO van start gegaan op sportpark Zuid. Buitenschoolse opvang met een sportief karakter. Naast een eigen groepsruimte waar we verschillende thema hoeken hebben ingericht, kunnen we gebruik maken van de gymzaal en de sportvelden. Met onze eigen Stint halen we de kinderen op bij basisschool De Breedeweg, de Sieppe en 't Vossenhol.

De activiteiten bepalen we in overleg met de kinderen. Onze pedagogisch medewerkster Sanne bedenkt allerlei leuke activiteiten en de kinderen kiezen wat we uiteindelijk gaan doen. Veel spel en sport in ieder geval maar er is ook ruimte om creatief bezig te zijn of met een boekje in de chill-hoek te zitten.

Onze groepsruimte zit boven het clubgebouw van De Treffers, waar ook de cliënten van Pluryn komen voor een stukje dagbesteding. Over een tijdje gaan we kijken of het mogelijk is om meer met onze buren van Pluryn samen te gaan werken. In de vakanties zullen we ondersteund worden door de CIOS-studenten die bij De Treffers stage lopen. Zo krijgen de sport en spelactiviteiten een extra dimensie.

Op zaterdag 8 oktober houden we een open dag. Iedereen die geïnteresseerd is, is tussen 15.00 en 17.00 uur welkom om een kijkje te komen nemen. We zijn te vinden op Nijerf 1 in Groesbeek. Voor meer informatie: www.bsozuid.nl.

Germania en TVC '28 in balans

GROESBEEK - Omdat beide teams goed aan elkaar gewaagd waren en erg voorzichtig aan de wedstrijd begonnen, speelde het spel zich het eerste half uur, grotendeels af op het middenveld.

Pas in de 30e minuut werd het voor het eerst gevaarlijk en wist TVC ook gelijk te scoren toen Jeffrey Huizinga vrij mocht uithalen. In eerste instantie wist Germania goalie Roy Jacobs het schot nog te keren maar in de rebound schoot Huizinga de bal onberispelijk binnen. Arjan Verhey en Bas Broekman probeerde het namens Germania nog wel maar echt gevaarlijk werd het eigenlijk nooit.

Na rust een beter Germania en na enkele minuten spelen kon keeper, Ruud Hesselink ternauwernood redding brengen op een klutsbal die via het lichaam van Bas Broekman bijna doel trof.
Daarna had Joren Bosch een mooie kans op de 0-2 maar Germani sluitpost Roy Jacobs was zeer attent. In de 68e minuut kwam Germania langszij toen een voorzet van Mo Ired in twee pogingen werd binnen geknikt door Tijn Jellema. TVC leek direct terug te slaan maar Roy Jacobs was weer allert met een katachtige reactie op een kopbal van Marc Oudehinken.

In de 83e een mooie combinatie tussen Jimmy Brons en Nisam Saber welke uiteindelijk bij Bas Broekman terecht kwam en die vervolgens met een heel mooi lobje de 2-1 noteerde. In dezelfde minuut werd het alweer 2-2 toen Stef Roelofs, geheel vrijstaand, een lange voorzet van rechts, kon binnen koppen. Beide ploegen gingen daarna vol voor de winst maar gescoord werd er niet meer.
Volgende week speelt Germania in Nijmegen tegen Quick 1888.

10e Nederlandse Wijnfeesten groot succes!

Foto: Robert Kuster

GROESBEEK - Van heinde en verre waren de wijnliefhebbers naar Groesbeek gekomen om te genieten van de Nederlandse Wijnfeesten. Al vroeg op de zondagmiddag was het zo druk dat de wijnglazen op waren en er een beroep moest worden gedaan op de overgebleven wijnglazen van de afgelopen jaren.

Foto: Robert Kuster
Foto: Robert Kuster

De nieuwe programma-onderdelen en de aangepaste opzet van de wijnmarkt met een open tent werden goed ontvangen. Vrijdagavond was er met Business meets Wine een geslaagde avond voor ondernemers. En zaterdag waren er boven verwachting veel liefhebbers voor het 1e Pruuvenement en het aansluitende Music meets Wine. Het Marktplein was bijzonder gezellig en iedereen genoot met volle teugen van wat er aangeboden werd, zowel de wijnen als de vele lekkernijen. Maar ook liefhebbers van een biertje wisten de weg te vinden in de tent.

Ook zorgden de open wijngaarden voor topdrukte bij de Groesbeekse wijngaardeniers.

Daarnaast was het Dorpsplein gezellig en druk. Daar had de organisatie diverse kramen met kunst gesitueerd en was er sprake van een klein Mont Martre. The Thompson Bridge Band viel bij iedereen goed in de smaak.

Bij het ludieke NK wijnvatrollen eiste het Nijmeegse duo Havanna de 1e plaats op. Al met al kan de10e editie van de Nederlandse Wijnfeesten Groesbeek de boeken in als zeer geslaagd en de drukste versie ooit!

Burgemeester Slinkman bezoekt diamanten paar

De foto bij het artikel 'Burgemeester Slinkman bezoekt diamanten paar' in het Gemeente Nieuws van vorige week is gemaakt door Peter Hendriks

Wegvallen naam fotograaf

De foto bij het artikel 'Het leven van Arie Bestebreurtje' in het Gemeente Nieuws van vorige week is gemaakt door Peter Hendriks

Najaarsconcert koor Hatikwa en ensemble Klezmore

NIJMEGEN - Zaterdag 15 oktober treedt het Nijmeegse koor Hatikwa en muziekensemble Klezmore op in de Lutherse kerk, Prins Hendrikstraat 79 in Nijmegen. Aanvang: 20.00. Entree: 10 euro.

Onder de titel 'Verzoening' worden liederen gezongen uit de rijke Joodse muziektradities (Jiddisch, Ladino en Hebreeuws). Omdat samen zingen verbindend en verzoenend werkt, krijgt het publiek regelmatig gelegenheid om mee te zingen (tekst wordt op scherm geprojecteerd). Klezmore speelt de sterren van de hemel met traditionele en eigentijdse zigeuner-en Klezmermuziek.

Reserveren: koorhatikwa@gmail.com of kaartjes kopen op de dag zelf aan de kassa (vanaf 19.15 open). Meer info: www.koorhatikwa.nl en www. klezmore.com.

Informatieavond over WMO-WLZ en Wonen en Zorg in Groesbeek

GROESBEEK – De nieuwe wetgeving heeft veel veranderd op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Veel mensen hebben vragen over wonen, woningaanpassing, persoonlijke alarmering of de eigen bijdrage bij zorgverlening.

KBO Groesbeek / De Horst organiseert voor leden, niet-leden en overige belangstellenden een avond waar informatie gegeven wordt door twee deskundigen van de gemeente Berg en Dal over de WMO (voorzieningen, hulpmiddelen en keukentafelgesprek), Oosterpoort over wonen en woningaanpassingen en ZZG over thuiszorg en WLZ (Wet Langdurige Zorg).
De deskundigen houden een inleiding van ongeveer 20 minuten. Na iedere inleiding kan men vragen stellen. Persoonlijke vragen kan men ook individueel aan de deskundigen stellen als alle drie de presentaties afgelopen zijn.

Als men vragen en belangstelling heeft voor alle veranderingen die er spelen op het gebied van maatschappelijke ondersteuning is men welkom op maandagavond 24 oktober van 19.00 tot 21.30 uur in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De koffie / thee staat voor de belangstellenden klaar.

Leden van KBO Groesbeek/De Horst, die geen vervoer hebben en wel graag aanwezig zijn op deze informatieavond kunnen contact opnemen met 024 3974606.

Regenboog omarmt centrum

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een regenboog heeft zaterdagavond met zijn prachtige kleuren het nieuwe centrum van Groesbeek omarmt en heeft voor de nodige belangstelling gezorgd.

Letterlijk en figuurlijk waren alle kleuren van de regenboog te zien boven het marktplein en de appartementen boven Bellevue. Het natuurverschijnsel kondigde zaterdagavond regen aan. Dat was later ook het geval, een echte hoosbui bleef echter uit. Wel heeft het in de verte wat geonweerd. Dat onweer heeft voor weinig of geen overlast gezorgd.

Sportdag Martinusschool Millingen groot succes!

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Donderdag 22 september hebben alle kinderen van de Martinusschool genoten van een geweldig georganiseerde sportdag. Om 8.30 uur werd de centrale opening verricht door de wethouder van de gemeente Berg en Dal, Alex ten Westeneind. Hierna namen alle Martinuskinderen op sportpark De Hove aan de Hoefseweg in Millingen deel aan 13 sport- en spelactiviteiten.


De groepen 5 tot en met 8 bleven over op het sportpark en gingen ’s middags door met sporten. Na de lunch volgden de groepen 1 tot en met 4 in de klas een gezellig en rustig programma. Alles werkte fantastisch mee: onze enthousiaste kinderen, de hulpouders, zonder wie dit soort dagen niet mogelijk zouden zijn, de vrijwilligers van sportpark De Hove en alle leerkrachten die zich hebben ingezet voor, tijdens en na afloop van deze Sportdag.."Verder zijn wij drankenhandel Bongers heel dankbaar voor de gesponsorde drank. Een sportieve groet en dank aan Switch ’87, De Hazenkamp, Albert Heijn, Jan Scholtens voor de appels en SC Millingen voor het verzorgen van hun clinics, Mario die met zijn sportbus allerlei hand- en spandiensten verzorgde en Gerard Schouten voor het halen en brengen van de enorme luchtkussens. "Zelfs het weer was ons zeer gunstig gezind. Het was weer een pareltje om op terug te kijken!", aldus Lotte Schouten - de Beijer, leerkracht groep 8a, coördinator bovenbouw.

Sterrenkundige Nelemans vertelt uniek verhaal in bieb

BEEK-UBBERGEN - Op vrijdag 7 oktober geeft sterrenkundige Gijs Nelemans, bekend van zijn optreden in de Wereld Draait Door, een uniek college in de Bibliotheek Beek-Ubbergen. Op een toegankelijke en leuke manier geeft hij inzicht in een grootse ontdekking in de astronomie: zwaartekrachtsgolven. Wat betekent dit voor ons?

Sterrenkundige Gijs Nelemans, Universitair Hoofddocent bij de afdeling Sterrenkunde aan de Radboud Universiteit en bijzonder hoogleraar Hoge-Energie Astrofysica aan de KU Leuven, staat het laatste jaar volop in de belangstelling vanwege grootse ontdekkingen in de astronomie. Recent lichtte hij in het NOS journaal de eerste resultaten van de satelliet Gaia toe. “Een topdag voor astronomen”, zoals hij dat noemde. We zagen hem al eerder bij 'De Wereld Draait Door' toen de zwaartekrachtsgolven werden ontdekt, waarmee de deur openstaat om op een hele nieuwe manier het heelal te bestuderen. Kortom, een wetenschapper van formaat."

Vanwege zijn betrokkenheid bij de gemeente Berg en Dal is hij bereid een college te geven in de collegereeks 'Universiteit van Beek' in de Bibliotheek Beek-Ubbergen. In dit college legt hij uit wat zwaartekrachtsgolven zijn, hoe ze zijn ontdekt en wat we er in de toekomst verder mee kunnen.

Het college vindt plaats op vrijdag 7 oktober van 20.00-21.30 uur. Kosten: leden/studenten 2,50 euro. Overige bezoekers 4,00 euro. Vanaf 19.45 uur staat de koffie klaar. Kaartjes zijn verkrijgbaar via: www.obgz.nl/informatief of in één van de vestigingen van de Bibliotheek Gelderland-Zuid.

Logopediepraktijk Roost/Hermsen officieel Plus-praktijk in Groesbeek

GROESBEEK - Logopediepraktijk Roost/Hermsen heeft op 7 juli 2016 opnieuw de Vrijwillige Kwaliteitstoets Logopedie behaald. Net als in 2014 haalden zij de audit ook dit keer met vlag en wimpel. "Met ons gehele team werken we er hard aan om dag in dag uit logopedische topzorg te leveren. Wij zijn dan ook erg blij dat dit in juli opnieuw beloond is en dat wij ons nu Plus-praktijk mogen noemen!" aldus Otilia Hermsen-Roost, de trotse praktijkhouder.


Een Plus-Praktijk heeft de hoogste status die verzekeraars aan logopediepraktijken geven. Zij onderscheiden zich door niet alleen te voldoen aan alle kwaliteitseisen van de eigen beroepsvereniging, maar een stapje verder gaan.

Bij de kwaliteitseisen gaat het onder andere om de deskundigheid van onze logopedisten, het resultaat van klanttevredenheidsonderzoeken, een standaardprocedure voor het vastleggen en in kaart brengen van de klachten. Andere voordelen zijn de bereikbaarheid, de openingstijden en de wachttijd.

Logopedie van 0 tot 120 jaar
"Wij zijn er voor iedereen van 0 tot 120 jaar, zeggen wij altijd", vertelt logopediste Laura van der Gugten. "Wij helpen zuigelingen en jonge kinderen met eet- en drinkproblemen, kinderen op basisschool en voortgezet onderwijs, (jong) volwassenen met stemproblemen, maar ook ouderen die, na een CVA of als gevolg van de ziekte van Parkinson, moeite hebben met slikken en de spraak."

Bijna 40-jarig bestaan
Volgend jaar viert Logopediepraktijk Roost/Hermsen haar 40-jarig bestaan! In 2017 zal dit uiteraard niet ongemerkt voorbij gaan, want 40 jaar kwaliteit, innovatie en ondernemerschap in de zorg is zeker een feestje waard!

U vindt Logopediepraktijk Roost/Hermsen in Groesbeek, Ambachtsweg 13b, tegenover de ingang van Van Kesteren. Logopediepraktijk Roost/Hermsen heeft ook vestigingen in Nijmegen, Lent, Oosterhout(Gld) en Lingewaard.

Aanmelden? t. 06-23685159 e. info@logopedieroosthermsen.nl i. www.logopedieroosthermsen.nl
Wij hebben géén wachtlijst.

Boerenkaasweken bij uw kaasspecialist

GROESBEEK - De hele maand oktober is het de boerenkaasweken bij uw Kaasspecialist Sebilla van de Camp.

Boerenkaas is een kaas die nog echt gemaakt wordt op de boerderij. Niet in de grote hoeveelheden, maar op ambachtelijke wijze. Nederland telt nog ongeveer 250 boeren die zich op deze wijze gespecialiseerd hebben in het verwerken van melk, van eigen vee tot kaas. Boerenkaas wel te verstaan, want zo mag de kaas alleen worden genoemd als de herkomst de boerderij is.

Op de boerderij wordt de kaas, meestal door de boerin gemaakt van dagverse melk. De melk gaat rechtstreeks na het melken de kaastobbe in. Verder kan niet, en dat proef je!

Boerenkaas wordt nog met de hand gemaakt, dus dit vraagt de nodige ervaring, discipline, gevoel van receptuur en hygiëne. Hygiëne staat voorop, daar Boerenkaas in tegenstelling tot fabriekskaas geen hittebehandeling krijgt. Door deze werkwijze wordt een vollere, bijzondere smaak gegarandeerd. In de zomer en het najaar is er volop aanbod van de Boerenkaas die gemaakt wordt van de melk van de koeien die het malse voorjaarsgras gegeten hebben in de wei. Hierna moet de kaas nog 4 à 5 weken rijpen voordat u kunt genieten van deze jonge Boerenkaas. De belegen en oude kaas rijpen langer, soms wel tot meer dan een jaar.

Boerenkaas is een ambachtelijke en authentiek product, dat nooit exact hetzelfde smaakt. De koeien, schapen of geiten, het voer, het gras, de recepturen en bereidingswijze zorgen voor een grote variatie in smaak. Net als goede wijn, is het genieten van Boerenkaas vooral een zaak van proeven, veel proeven.

Uw smaak zit er echt bij, laat u overtuigen in onze winkel!

Drie Iichtgewonden en veel schade bij kop-staartbotsing Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bij een kopstaartbotsing op de Nieuweweg in Groesbeek zijn maandag tegen de middag drie mensen licht gewond geraakt.

Een bestuurder van een personenauto uit Utrecht reed richting Nijmegen en moest stoppen voor een voor hem rijdende automobilist die een tegenligger voorrang moest verlenen. Een achterop komende automobiliste uit Groesbeek had dit te laat in de gaten en botste op haar voorganger. De twee inzittenden van de eerste auto klaagden over rug- en nekpijn, terwijl de automobiliste uit Groesbeek ook over pijn aan haar voet klaagde. Een ambulancemedewerker heeft het drietal eerste hulp verleend. Beide voertuigen moesten zwaar beschadigd worden afgesleept.

25ste Ebbersdag: feest!

BEEK - Op zondag 9 oktober is er van 10 tot 17 uur de 25ste Ebbersdag.

Dat betekent feest met optredens van alle jeugdgroepen van manege Ebbers. Met dressuur, springen, spel, muziek; de pony van het jaar; de ruiter van het jaar, raadspel met leuke prijsjes, gezellig (binnen)terras en stand van hypo-sport. Iedereen is welkom op deze feestelijke dag op Alde Weteringweg 2 in Beek.

Jackpot gesneuveld op bingoavond

GROESBEEK – De jackpot ter hoogte van 200 euro van de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is afgelopen donderdagavond gesneuveld.

Donderdagavond 6 oktober start de jackpot met 50 euro. De hoofdprijs is zoals gewoonlijk 250 euro. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. Om 20.00 uur zullen de bingoballetjes gaan rollen. De opbrengst van deze bingoavonden is voor zes verenigingen.

Hans de Echte Bakker bakt zelf ook

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Heel Holland bakt, heel Berg en Dal bakt en Hans de Echte Bakker bakt zelf ook.

Midden in zijn zaak aan de Dorpsstraat in Groesbeek heeft Hans diverse attributen opgehangen die allemaal met bakken te maken hebben zoals gardes, kommen , vormen, zeven en theedoeken. Hans is niet bang dat de Groesbeekse bevolking massaal aan het bakken zal slaan, zodat hij klandizie zal missen. Integendeel, de tientallen jaren ervaring met bakken die Hans rijk is, daar valt nauwelijks tegen aan te bakken. Maar het is een mooi tijdverdrijf en als het baksel dan ook nog lukt, is het feest compleet. Daarvan is Hans overtuigd.

11 / 28

12 / 28

13 / 28

Gemeente heeft stronk verwijderd

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Werknemers van de gemeente Berg en Dal hebben de stronk van de omgereden en omgezaagde boom langs de Herwendaalseweg in Groesbeek verwijderd.

Volgens buurtbewoners is de boom nu drie weken geleden 's morgens rond 07.00 uur door een vrachtwagen omver gereden waardoor de boom over de ventweg was komen hangen. Binnen no time was de boom afgezaagd en afgevoerd, de stronk en een vernield trottoir achterlatend. Afgelopen week hebben medewerkers van de gemeente Berg en Dal de stronk verwijderd en het ontstane gat met veiliger materiaal afgezet. Het trottoir zal ook weer in de oude staat worden hersteld. Het is niet bekend of de veroorzaker achterhaald is.

Kunst in de vitrine

GROESBEEK - Op vrijdag 7 oktober gaat de expositie 'Kunst in de vitrine' van twee amateurkunstenaars van start in de onlangs herbouwde kapel van Mariëndaal in Groesbeek.

De kunstenaars Peter Rutten (beeldhouwer), geboren op De Horst nu wonende in Ubbergen, laat objecten zien in brons, keramiek, acrylaat en messing. Rutten werkt thuis en in het atelier Miet Air in Beers. Zijn inspiratiebronnen vindt hij in de natuur en de interactie tussen mensen.

De emailleur Sjef Reichgelt toont emaille plastieken geïnspireerd op thema's uit het maatschappelijk leven. In 1988 van de vorige eeuw zette hij zijn eerste stappen op het pad van de emaille techniek, stapte over op schilderen van landschappen en pakte enkele jaren terug de draad van het emailleren weer op. Volgde enkele herhalingscursussen om de laatste technieken meester te worden.

De expositie loopt tot 21 oktober en is gedurende de openingstijden van het restaurant Het Groeske in de kloostertuin gratis toegankelijk.

Erik Weijers ziet Abraham

Foto:  Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Groesbeekse wethouder Erik Weijers heeft het geweten, dat hij vrijdag 50 jaar geworden is.

Zijn familie heeft dit gebeuren niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Ze heeft alle sokken uit de kasten gehaald – liefst 49 – om te laten weten dat de 50ste sok binnen is. Twee grote spandoeken sierden zijn tuin en huis, zodat de passanten en buurtbewoners moesten zien, dat Erik 50 jaar geworden was. Op een spandoek stond de tekst: "Een speech hoeft vandaag niet, het is Abraham die je ziet. Op het tweede spandoek prijkte de tekst: "49 oude sokken aan de lijn, voor de 50ste moet je binnen zijn". Daar zal vermoedelijk ook Abraham Erik te vinden zijn.

Bunkerstation Heijmen Millingen beste bunkerbedrijf 2016

Foto: Heijmen B.V.

Foto: Heijmen B.V.

MILLINGEN - Bunkerstation Heijmen B.V. uit Millingen aan de Rijn is door de vakjury van het Nationale Business Award Instituut uitverkozen tot beste bunkerbedrijf 2016 van Nederland.


Als branchewinnaar neemt Bunkerstation Heijmen deel aan het TV programma 'De Succesfactor'. De uitzending vindt plaats op zondag 9 oktober om 12.55 uur op RTL 7.

Burendag Millingen, geïnitieerd door Tof, opgepakt door het dorp

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Burendag was voor het jongerencentrum het laatste onderdeel in het project 'Wij zeggen gedag, doe jij ook mee?'.

Het project is opgestart door jongeren van de Tof met ondersteuning van het jongerenwerk van Forte Welzijn, met als doel het stimuleren en motiveren van sociale contacten in het dorp. Twee wijken, Klein Amerika en De Wetering, hebben met ons het idee voor een burendag in de wijk opgepakt. In beide wijken zijn speeltuintjes opgeknapt en zijn er nieuwe toestellen geplaatst. Kinderen, jongeren en bewoners samen aan de slag voor hun eigen wijk. Dit hadden we niet kunnen doen zonder de gemeente Berg en Dal, Daamen milieu en grondwerken en Johan Lemmens Tuin en Grondverzetbedrijf uit Millingen aan de Rijn.

De dag is afgesloten met twee grote Amerikaanse BBQ’s waarin iedereen zijn eigen eten en drinken meebracht, maar daarnaast ook iets voor de buurt bijvoorbeeld een salade, stokbrood of sausjes. Bewoners hebben er een groot feest van gemaakt, daar de tafels vol eten stonden.

Er zijn veel nieuwe contacten gelegd en nieuwe vriendschappen ontstaan. Ook weten bewoners elkaar nu makkelijker te vinden op het moment dat zij hulp nodig hebben. "Natuurlijk hadden we deze dag niet kunnen doen zonder de hulp van de bewoners die deze dag met ons georganiseerd hebben. En misschien nog wel belangrijker, de in totaal 150 deelnemers aan Burendag 2016. Wij geven het stokje nu over aan de wijken en hopen dat zij nog jaren mogen genieten van Burendag en elkaar."

Informatieavond Tegenwind voor het behoud van het Reichswald

REGIO - Op 27 september hield het burgerinitiatief 'Tegenwind in het Reichswald' een presentatie over het 'Windpark Kranenburg'. Voor een goed gevulde zaal in De Sleutel werd geschetst hoe het windpark eruit komt te zien.

Jeroen Boot, secretaris van het BI en spreker op deze avond: "Nog altijd merken wij hoe lastig het is om je een voorstelling te maken van de omvang en impact van dit soort windparken met mega-turbines. Logisch, want dit zien we (nog) niet in Nederland. Op een avond als deze belichten we de waarde van het Reichswald en welke risico's er kleven aan een windpark op de stuwwal. Tevens tonen wij voorbeelden van locaties in Duitsland waar dit soort parken reeds gerealiseerd zijn."

Een ander thema van deze avond was de mogelijkheden die Nederlanders hebben met betrekking tot het indienen van bezwaren. Boot: "Hoewel het project op Duits grondgebied is gepland, hebben ook Nederlandse burgers en instanties recht op inspraak. Momenteel lopen twee inspraakrondes: de bouwaanvraag voor het windpark en de voorgestelde aanpassing van het Regionalplan Düsseldorf. Op beide mogen Nederlanders een Nederlandstalige zienswijze indienen. Wij hopen dat hier massaal gehoor aan wordt gegeven. Het windpark kan nog verhinderd worden."

Op 8 oktober organiseert Tegenwind een protestmars, deze vertrekt vanaf 10.30 uur bij parkeerplaats Frasselt aan het Reichswald (kruising Gocherstrasse/Treppkesweg) naar het centrum van Kranenburg en wordt afgesloten met toespraken en muziek.

Meer informatie over het windpark, de procedures en de protestmars staat op www.tegenwindreichswald.nl.

Wandelservice ouderen zoekt nieuwe vrijwilligers

GROESBEEK - Het Groene Hart van Groesbeek, het platform van organisaties en vrijwilligers rond de parken Groeske en Mariëndaal en rond de sociale onderneming Gasterij ’t Groeske zoekt nieuwe vrijwilligers.

Eén van de nieuwe initiatieven is het opzetten van een wandelservice voor ouderen. Initiatiefnemer en wijkbewoner Martin den Otter: “Veel ouderen willen graag naar buiten voor een ommetje, maar missen dat steuntje in de rug en het gezelschap om echt te gaan. De parken en tuinen in het centrum van Groesbeek zijn prachtig geworden. Met de wandelservice nodigen we ouderen nu uit om naar buiten te komen en te genieten van al dat moois en van samen buiten zijn. We gaan ouderen en vrijwilligers uit de wijk rond de parken aan elkaar koppelen om samen te wandelen. Dat kan zijn voor een heel kort ommetje of voor een wat langere wandeling. De oudere kan zelf aangeven wat hij of zij graag wil. In een groepje of met zijn tweeën. Met of zonder rollator en wandelstok. Dat maakt niet uit.

Onze vrijwilligers kunnen ouderen in de wijk van huis afhalen. Als dat fijn is, kunnen we ook een comfortabele rolstoel meebrengen. We zoeken voor dit initiatief nieuwe vrijwilligers, die liefst wekelijks 1 à 2 uur beschikbaar hebben om te gaan wandelen met een oudere. Wilt u wandelvrijwilliger worden? Stuur dan een berichtje naar: wandelservicegroesbeek@outlook.com . Aanmelden als vrijwilliger kan ook door langs te komen bij het winkeltje van Gasterij ‘t Groeske in de hal van ZZG Kloostertuin, Stationsweg 9t in Groesbeek (op werkdagen geopend tot 14 uur)."

DVSG snel op achterstand

GROESBEEK - DVSG speelt op zondag 2 oktober tegen FC Kunde en begint met aanvallende intenties.

Al vanaf het begin blijkt dat DVSG geen greep heeft op het spel en na 5 minuten staat het ook al 0-1. Een bal wordt vanaf de linkerkant voor gegeven. Op de rand van het 16 metergebied staat een aanvaller van Kunde helemaal vrij en schiet simpel maar doeltreffend de bal in.

DVSG loopt letterlijk achter de feiten aan en in de 19e min wordt wederom van links de bal vanuit een inworp hoog voorgegeven. De bal belandt hoog bij de 2e paal en daar kan Kunde ongedekt de 0-2 binnen koppen.

DVSG claimt dat er na een half uur een penalty gegeven moet worden, i.v.m. hands maar krijgt deze niet. Verder is er maar een kopkansje uit een corner in de eerste helft.

De 2e helft begint DVSG met wat meer duelkracht. Toch is het FC Kunde dat in de 65e min de 0-3 maakt. Deze keer wordt van rechts een bal breed voorgegeven. De keeper kan er net niet bij en wederom kan een vrijstaande aanvaller binnenschieten. De wedstrijd lijkt nu definitief verloren.

Na deze goal wordt Pieter Spanjers ingebracht en hij weet in zijn eerste balcontact de 1-3 te scoren. Het lijkt alsof er nog iets mogelijk is en DVSG zet alles op alles en schuift de vrije man naar voren.

Dit levert wel meer druk op de verdediging van FC Kunde, maar geen doelpunten meer op. De wedstrijd is verloren doordat veel spelers van DVSG hun normale niveau vandaag niet gehaald hebben en dat FC Kunde foutjes genadeloos wist af te straffen.

Volgende week uit tegen RHODA’28 zal er toch echt beter gespeeld moeten worden om kans op een of meer punten te hebben.

SC Millingen - SV Milsbeek 2 - 2

Tekst: Hein van de Wal

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - In de warming up verdween Onur Gencalioglu bij Milsbeek uit de basis en werd vervangen door Pepé van Hoeve.

De toeschouwers zagen een levendige pot voetbal, die in 2 -2 eindigde. De gasten kwamen in de 16e minuut op voorsprong door een kopbal van Niek Smulders: 0-1. Binnen de minuut stond het weer gelijk. Joey Wijnhoven krulde een vrije trap binnen:1-1. De gevaarlijkste man bij de club uit het Pottenbakkersdorp Ali Gencalioglu knalde de daarna van buiten de zestien en via de paal de 1-2 in het net.

Na de thee kreeg SC Millingen kansen, Dirk Spann was 4 x bij een mogelijkheid betrokken. Zijn vrije trap ranselde Milsbeek goalie van der Greft uit zijn hok tot corner. Even later kreeg Spann een niet te missen kans. Uit een voorzet van Wijnhoven behoefde hij slechts ja te knikken om te scoren maar hij liet dit achterwege.
Daarna werd een inzet van de spits geblokkeerd, pas bij nummer 4 wist Spann het net te vinden, na opnieuw aangeven van Wijnhoven: 2-2.

Daar bleef het bij, een terechte uitslag gezien de verhoudingen. Arbiter van Zuylen uit Wijchen floot een prima partij al dacht de bank van Milsbeek daar anders over.
Na aanhoudende kritiek stuurde van Zuylen zowel de leider als verzorger van de rood-zwarten achter de omheining. Verder betekende het doelpunt van Dirk Spann zijn 136e goal voor SC Millingen in competitieverband en hij deed dit op zwarte (!) voetbal-schoenen.

SC Millingen: Jeroen Sanders, Tim van den Hurk, Menno Houkes, Daan Arnts (aanvoerder), Wouter de Wijse, Joris Weeren, Joey Wijnhoven, Sam van der Velden (Rik Vermeulen), Maarten Smits (Niels Wingels), Dirk Spann (Joren Cousin) en Twan Arnts.

De Treffers sleept punt uit het vuur

KATWIJK – In Katwijk speelde De Treffers zaterdagavond met 2-2 gelijk. Nadat de thuisploeg in de 86ste minuut de 2-1 scoordem leek de wedstrijd op een nederlaag uit te lopen. Invaller Daniel van Straaten redde echter een punt voor de rood-zwarten door een minuut voor tijd de gelijkmaker binnen te koppen.


Zonder de geblesseerden Jan-Willem Stronks, Bram Eltink, Rick Verbeek en Wesley Meeuwsen trad de equipe van Anton Janssen aan met een middenveld bestaande uit Twan Smits, Bas Hendriks en Robin Janssen. Remy Raterink nam de plek in de spits in.
Net voor de wedstrijd begon het flink te regenen en onweren op sportpark De Krom. Beide ploegen begonnen met het aftasten van elkaar wat veel gevechten op het middenveld op leverde. In de 16de minuut was er een kans voor Katwijk, uit een corner maakte Stefan Stam bijna een doelpunt. Katwijk drong aan terwijl De Treffers het moest hebben van snelle uitvallen. De eerste kans voor de rood-zwarten in de 24ste minuut was voor Bas Hendriks die Nick de Bondt wilde bereiken maar de scheidsrechter liep precies in de baan van de bal. De Treffers kwam beter in de wedstrijd. In de 34ste minuut werd een goal voor De Treffers afgekeurd voor buitenspel maar het arbitrale trio had niet gezien dat een Katwijks been de voorzet op Robert gaf. De ruststand bleef 0-0. In de tweede helft waren de belangrijkste wapenfeiten van beide ploegen op te tekenen in twee blokken van vijf minuten. Tussen de 65ste en 70ste minuut en de laatste vijf minuten. Hierin vielen alle goals en werd Bas Hendriks met rechtstreeks rood van het veld gezonden. In de 66ste minuut was het Remy Raterink die de 0-1 aantekende. Daarna kreeg Bas Hendriks direct rood wat ook afgedaan had kunnen worden met een gele kaart. In de 70ste minuut kwam de gelijkmaker door een kopbal van Bennie van Noord. Vier minuten voor tijd maakte De Ban een schitterende goal van afstand 2-1.In de laatste minuut voor blessure tijd gaf Coen Maertzdorf de bal voor op Daniel van Straaten die de keeper in de lucht de baas was 2-2. Met hard werken heeft De Treffers uiteindelijk een punt meegenomen uit Katwijk.

Groesbeekse Boys koploper

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys wist afgelopen zondag eenvoudig met tegenstander SCH af te rekenen. Uiteindelijk kwamde 5-0 eindstand op het scorebord. Groesbeekse Boys is nog ongeslagen. Vier keer werd gewonnen, één keer gelijk gespeeld. Door deze resultaten is de geel-zwarte formatie uit Breedeweg trotse koploper in 3D zondag competitie.

Na amper vijf minuten voetballen kwam Groesbeekse Boys op 1-0 voorsprong. Goaltjesdief Dave Kleijnen tekende hiervoor. Drie minuten later al werd het 2-0. Met een fraaie actie speelde Ronnie van Rens zichzelf vrij en haalde vanaf 20 meter doeltreffend uit. Na deze sterke openingsfase namen de Boys gas terug waardoor de gasten beter in het spel kwamen. Toch wist Groesbeekse Boys op slag van rust nog twee keer te scoren. Eerst schoot Sander Bisseling een voorzet van Ronnie van Rens vanaf de linker flank binnen. Kort daarop deed Luuk Eikholt hetzelfde na een voorzet van Bram de Bruin vanaf de andere zijde.

De tweede helft leverde weinig spektakel op. Groesbeekse Boys leek het goed te vinden en het bezoekende SCH was niet in staat de wedstrijd naar zich toe te trekken. Vijf minuten voor het eindsignaal was het Ronnie van Rens die de eindstand toch op 5-0 bepaalde nadat Bram de Bruin hem knap vrij gespeeld had.

Groesbeekse Boys speelt zaterdag 8 oktober tegen sv Milsbeek. Aanvang is 17.00 uur. Zaterdag 15 oktober speelt Groesbeekse Boys op sportpark Breedeweg tegen sc Millingen. Aanvang is 19.00 uur. Na afloop is de trekking van de jubileumloterij tijdens het oktoberfest in de kantine. Meer informatie staat op www.groesbeekseboys.nl.

Team Tienmorgen Nederlands Kampioen Boerengolf

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Het eerste team van Tienmorgen uit het Brabantse Beers is zondagmiddag Kampioen geworden bij het Open Nederlands Kampioenschap Boerengolf dat bij Boerengolf de Horst werd gehouden aan de Lage Horst in Groesbeek.

In totaal namen meer dan 60 teams deel aan het kampioenschap waaronder twee Duitse. Het gelegenheidsteam van camping Tienmorgen wist met 66 punten de eerste plaats op te eisen en ging met de Gouden klomp naar huis. Tweede werd het Duitse team van Windingen Hook en derde het tweede team uit het Brabantse Lievelde. Bij de dames werd het team van ´Zo greun as grös´ uit Twente eerste en het eerste team van Tienmorgen tweede. Bij de jeugdteams waren de ´Boerengoedstrijders' eerste en het eigen team van Fleurtjes van Boerengolf de Horst tweede.

In totaal hadden voor dit Open Nederlands kampioenschap ruim 60 teams ingeschreven. Zaterdag en zondagmorgen waren de voorrondes, terwijl zondagmiddag de finale plaatsvond tussen de 16 teams die overgebleven waren. Tijdens dit open kampioenschap was er van alles omheen georganiseerd zoals een streekmarkt met bieren van brouwerij d´n Drul , pizza´s van Camping Bij Ons, klompen beschilderen, schminken, boogschieten van Boogschutterij Ons Genoegen en skelterrijden en een demonstratie van beeldhoutwerk. Zaterdagavond zorgde de zesmansformatie van coverband Rootz voor een fantastische après–golf. De publieke belangstelling voor het Open Nederlands Kampioenschap viel tegen en dat was jammer voor de deelnemer(ster)s van de streekmarkt.

Rood Wit verliest van nummer drie

WEHL – In Wehl tegen Concordia kon Rood Wit geen vuist maken en moest toezien dat de ploeg met 5-1 werd ingemaakt. Concordia begon aanvallend en zette druk op de verdediging van Rood Wit, wat in de vierde minuut al een doelpunt op leverde, dat werd overigens afgekeurd wegens buitenspel.

Rood Wit vond elkaar niet, passes waren onnauwkeurig waardoor aanvallen niet lukten. In de 17de minuut werd een aanval van Concordia afgerond met een schot van 20 meter 1-0. De gastheren bleven aanvallen en in de 24ste minuut werd het 2-0. Rood Wit pakte de aanvallen daarna wat beter aan, maar kwam niet gevaarlijk voor het vijandig doel. Na de thee kwam Rood Wit aanvallender in het spel, er waren een paar aanvallen waardoor de ploeg uit Groesbeek met veel mensen voor was. Dat werd in de 51ste minuut afgestraft met een snelle uitval 3-0. Daarna kon Rood Wit ook geen vuist meer maken, de mannen van Concordia waren gewoon de betere van het veld. Dat maakte dat ze in de 70ste en 71ste minuut de eindstand op het scorebord brachten 5-0. Het is een verlies van Rood Wit waar niets op af te dingen viel. Zondag krijgt Rood Wit SDOUC uit Zieuwent op bezoek, die ook in de onderste regionen bivakkeert. Misschien lukt het dan wel om punten te pakken. De wedstrijd begint om 14.00 uur op het sportpark van Rood Wit op het Kapittelland in Groesbeek.

Doe-dag voor jeugd De Treffers in herfstvakantie

GROESBEEK – In de herfstvakantie organiseert De Treffers voor alle teams van de JO13, JO11, MO11-1 en de JO09 een Doe-dag. Deze dag staat in het teken van voetbal, spellen en een heleboel gezelligheid.

De deelnemers worden ingedeeld in groepjes met een begeleider en gaan vervolgens allerlei spellen doen. Wanneer je als team deze spellen het beste uitvoert, winnen jullie aan het eind van de dag een prijs ! Tussen de middag verzorgt de kantine een lekkere lunch. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd om deze Doe-dag te kunnen organiseren.
Op donderdag 27 oktober vindt deze Doe-dag plaats van 10.00 tot ongeveer 15.00 uur. "Het is best leuk en gezellig voor jou en je vriendjes. Overleg het met de ouders en geef je op. De aanmeldingsformulieren zijn persoonlijk gemaild door de leiders maar zijn ook te vinden in de kantine en te downloaden via www.detreffers.nl.

De formulieren dienen uiterlijk zaterdag 8 oktober ingevuld en ingeleverd te zijn in de kantine van sportpark Zuid. Later volgt verdere informatie over deze Doe-dag. Er zijn voor deze dag minimaal 30 deelnemers nodig.

Gemeente wijst bezwaar NAH Groep Millingen van de hand

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft het bezwaarschrift dat was ingediend door de NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) Groep Millingen en omstreken van de hand gewezen.

De NAH-groep had in september 2015 een aanvraag ingediend voor een structurele subsidie van 1.500 euro. Die aanvraag is op 8 april 2016 door het college afgewezen. Daarop heeft de NAH-groep een bezwaarschrift ingediend bij het gemeentebestuur van Berg en Dal. Het college heeft het bezwaarschrift afgewezen, omdat volgens haar een voorliggende voorziening aanwezig is te weten de landelijke patiëntenvereniging hersenletsel.nl. Deze landelijke patiëntenvereniging ondersteunt in het hele land de lokale NAH-groepen. In de subsidieverordening staat dat de subsidieverlening kan worden geweigerd als er gegronde redenen bestaan dat de aanvrager ook zonder subsidie verstrekking over voldoende gelden, hetzij uit eigen middelen, hetzij uit middelen van derden kan beschikken om de kosten van activiteiten te dekken. En daar is hier sprake van, volgens het college.

Rietdekkersbedrijf in Ooij maakt plaats voor twee burgerwoningen

Foto: Marcel Vink

OOIJ – Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal ligt, wordt aan het verzoek om het bestemmingsplan voor de gronden en gebouwen aan de Hezelstraat 10 in Ooij te wijzigen tegemoet gekomen.

Het ter plaatse geldige bestemmingsplan voorziet ook in een regeling voor het functieveranderingsplan. Dat plan gaat uit van beëindiging van het rietdekkersbedrijf, de omzetting van de voormalige bedrijfswoning naar een burgerwoning en de realisatie van een nieuwe burgerwoning in het bestaande bijgebouw. De overige bedrijfsgebouwen in totaal 800 m2 zullen worden gesloopt terwijl een deel van de bedrijfsgronden bestemd worden voor agrarische doeleinden. De overige gronden zullen worden heringericht met landschapselementen die passen in het betreffende gebied.

De landschappelijke inpassing bestaat uit de toevoeging van struweel met een greppel, een rij fruitbomen, een geschoren haag en een graskruidenstrook aan de noord– en westkant alsmede een om te vormen en aan te planten heg aan de oostkant. De provincie Gelderland is van mening dat het plan een voorbeeld is van kwaliteitsverbetering door sanering van bedrijfsgebouwen en de waarborging van de landschappelijke inpassing. Het plan zal als het aan het college ligt in procedure worden gebracht.

Kuijpers Grondwerken uit Leuth brengt Filosofenbeek bovengronds

BEEK – De firma Kuijpers uit Leuth krijgt van het gemeentebestuur van Berg en Dal de opdracht om het resterende gedeelte van de Filosofenbeek in Beek bovengronds te halen.

Met het bovengronds halen van de beek is een bedrag gemoeid van 57.999 euro. In 2014 heeft de gemeenteraad van de voormalige gemeente Ubbergen al besloten tot het bovengronds brengen van het resterende deel van de beek. Op 24 augustus zijn de werkzaamheden mogelijk geworden, dankzij een samenwerkingsovereenkomst met de provincie. Vervolgens heeft er een onderhandse aanbesteding plaatsgevonden met drie aannemers te weten Kuijpers grondwerken Leuth, Van Kesteren Groesbeek en Remmits BV te Wijchen.

De firma Kuijpers bleek de laagste inschrijving gedaan te hebben en zat ruim 10.000 euro lager dan de hoogste inschrijver. Het werk moet uiterlijk 31 december 2016 gereed zijn. Met de aanwonenden (vier bewoners van de Rijksstraatweg) zal contact worden opgenomen over de aard van de werkzaamheden.

Schrijf in & Win-actie Energieplein Berg en Dal

BERG EN DAL - Tot 7 november maken alle de nieuwsbriefabonnees van Energieplein Berg en Dal kans op 1 van de 5 warmtescans met energieadvies ter waarde van 400 euro.

Vanaf 10 oktober wordt er vijf weken lang een warmtescan met energieadvies verloot. Bij de winnaars komt een onafhankelijke energieadviseur aan huis langs en voert ter plaatse een warmte– en woningscan uit. Met behulp van een speciale camera wordt een infraroodfoto gemaakt waarop te zien is waar warmte weglekt uit de woning. De energieadviseur maakt vervolgens samen met de woningeigenaar een rondje door de woning waarna er een kort persoonlijk energieadvies zal worden opgesteld. Na de scan weet men wat er in uw situatie de beste optie is om energie en kosten te besparen. Maar ook comfort, onderhoud en eventuele klachten worden onder de loep worden genomen. En dan... is het tijd voor actie !
"Bent u nog geen abonnee van Energieplein Berg en Dal en bent u wooneigenaar in de gemeente Berg en Dal, schrijf u dan snel in op www.energieplein-bergendal.nl."

Fieldtrips Grateful Generation Tours

GROESBEEK - In samenwerking met het Bevrijdingsmuseum organiseert Grateful Generation Tours op zondag 9 oktober spannende fieldtrips in een oude Willys jeep (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden.

Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Ieder half uur doorlopend van 13.00-17.00 uur. Kosten: 7,50 euro, alleen contant te betalen. Museumkaart niet geldig.

Reserveren ter plekke op de dag zelf. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek

Ingezonden

Gratis parkeren en een boete. Een reactie op een artikel in Gemeentenieuws nr 39.

Parkeerterreinen in centrum Groesbeek afgesloten. Parkeren onder Albert Heijn de eerste 24 uur gratis. Dan staat er plotseling: Als uw auto er minder dan 24 uur heeft gestaan, geeft de automaat aan dat u een boete moet betalen. Vreemd! Of gewoon een tekstueel foutje.

Opfris- en bijspijkercursus bridge

OOIJ - Bridgeclub Hoog Laag organiseert binnenkort weer een opfris- en bijspijkercursus. De reacties op eerdere cursussen waren zo enthousiast en positief dat we deze cursus graag herhalen, met een iets veranderde opzet. De cursus bestaat uit twaalf woensdagmiddagen, van 13.30 – 16.30 uur. Op 9 november beginnen we in dorpshuis De Sprong in Ooij.

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die de basiskennis van het bridgen kent, maar wel wat meer van dit spel wil weten of alles nog een keer uitgelegd wil hebben. De docent legt daarbij vooral de nadruk op de logica en de samenhang van biedafspraken. Dit laatste maakt het onthouden gemakkelijker. Ook krijgt het afspelen de nodige aandacht. Naast theorie komen elke middag oefenspellen op tafel. De deelnemers aan deze cursus krijgen de gelegenheid om dagelijks thuis onder begeleiding verder te oefenen in een speciaal internet-leslokaal van BC Hoog Laag.

De deelname aan deze bridgecursus staat voor iedereen open. Het maximum aantal deelnemers bedraagt 36 personen. Lijkt het u een goed idee om de kaarten weer eens op te pakken? Een cursus bij BC Hoog Laag staat garant voor een prettige en gezellige sfeer.

Opgave (vóór uiterlijk 30 oktober) en nadere informatie: Gerard van het Erve, 024 6842466 of 06 22144304 of gerardvanheterve@upcmail.nl.

Vrijwilligers slaan handen ineen tijdens burendag

GROESBEEK - Vrijwilligers van buurtpark Het Groeske, kindermoestuin Het Groeske en van De Tuinen bij Gasterij ‘t Groeske hebben op de vijfde burendag samen veel werk verzet om park en tuinen nóg mooier te maken.

Jong en oud werkten enthousiast samen. Bij twee van de wijkeilanden is volop ambachtelijk gemaaid met sikkels en zeisen, omdat sommige plekken onbereikbaar zijn voor machines en de schapen niet alles kort grazen. Hennie Brinkhof van de WMG gaf instructie over het gebruik van de zeis en sikkel.

Vrijwilligster Dorien: “Het werkt goed om zo met zeis en sikkel moeilijke stukken te bereiken en de pitrus weg te maaien die schapen niet lusten. Tegelijk is het fysiek best zwaar als je dit soort werk niet gewend bent. Maar ik vind het erg leuk dit samen te doen!”

Bij het tuinhuis van Gasterij ‘t Groeske is gezorgd voor nieuwe aanplant en hebben vrijwilligers een pergola gebouwd voor klimop en bloeiende klimplanten. En bij kindermoestuin Het Groeske is de berging opgeknapt en de tuin opgeschoond. Daarnaast zijn nog meer klussen geklaard zoals het bemesten van fruitbomen, schoonmaken van parkmeubilair en verzamelen van afval. De tuinen gaan zo mooi en opgeruimd de herfst in.

Kirsten Kuipers staat al harkend bij het Mariagrotje te stralen. Zij is als kwartiermaker en vrijwilliger verbonden aan de twee parken en de tuinen en is enthousiast over deze dag: “Het is prachtig om te zien hoe het werken in de buitenlucht mensen met elkaar verbindt. Natuurlijk zijn nieuwe vrijwilligers altijd erg welkom. Iedereen die dit leuk vindt, kan een mailtje te sturen naar stichtingdegroesbeek@outlook.com.”

Geert Vink geïnstalleerd als Koning Schutterij Vriendenkring Leuth

Foto: : Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

LEUTH – Bij schutterij Vriendenkring in Leuth is zondagmiddag na de prijsuitreiking van het vogelschieten Geert Vink met echtgenote Sandra geïnstalleerd als nieuw Koningspaar 2016-2017. Als jeugdkoningin werd dochter Tess geïnstalleerd. Hiermee nam de familie Vink het stokje over van de koningsfamilie Erwin, Therese en Femke Terwindt. Hiermee heeft Leuth voor de tweede maal op rij een koningsfamilie op de troon zitten.

Voorafgaand aan de installatie werden met muziekvereniging D.E.S. voorop en onder een zee van paraplu's een rondgang door Leuth gemaakt. Het Keizerspaar, oude koningspaar en het kersverse koningspaar kregen een vendelhulde aangeboden die ditmaal vanwege het slechte weer in de Vriendenkring plaats vond. Traditioneel is zaterdag de kermis voor de schutters begonnen met een schuttersmis in de Remigiuskerk waarmee de kermis in Leuth officieel werd geopend.

Maandagmorgen moesten de schutters en muziekvereniging D.E.S. al vroeg uit de veren om om 9.45 uur aan te treden in het schuttersgebouw De Vriendenkring om bij het nieuwe koningspaar een vendelhulde te gaan brengen. Vandaar vertrok het bonte gezelschap naar de Vriendenkring voor het kermis matinee waar de top band Kaliber voor de stemming zorgde. Dinsdag is de muziek bij het matinee en sluitingsbal door dj Robert Pouwels. Bij het sluitingsbal is ook de seniorenvereniging uitgenodigd.

Herberg van Lin 't Staerk geopend in 1898, nu definitief dicht

Door Gerrie Driessen

(Heemkundekring Groesbeek)

GROESBEEK - Het pand staat onderaan de Stekkenberg en diende ruim een eeuw als buurtcafé. Oorspronkelijk een winkelhuisje, waar in 1898 door het echtpaar Lindert Janssen-Dora Driessen een bierhuis gevestigd wordt.

Zes jaar later wordt het incasseringsvermogen van het kasteleinsechtpaar zwaar op de proef gesteld. Op 5 oktober 1904 namelijk breekt daar de hel los. De herberg werd die dag met stenen, stukken ijzer en hout gebombardeerd. De pannen vlogen van het dak, de ruiten zonder uitzondering kapot gesmeten en zelfs de meubels werden vernield. Uit het rechtbankverslag van deze 'niet alledaagse' vernielingszaak blijkt dat de vijf beklaagden afkomstig zijn: 'uit het land der bezembinders te Groesbeek'.

Een vrij complete collectie projectielen was in een mand ter rechtszaak aanwezig terwijl mede een kapotte trompet, dito gitaar en defecte raamhor in de rechtszaal prijkten. De beklaagden beweerden dat vanuit het huis begonnen was met het werpen van stenen. De president merkte op dat de beklaagden zich als barbaren aanstelden; het huis was vrijwel afgebroken. Uit het getuigenverhoor blijkt dat een dertigtal Groesbekers op het huis aan het gooien was. Ook uit het huis werd geworpen, met onder andere een beugelbal. Tot zover het krantenbericht, dat weer eens aantoont dat het uitbaatte van 'een inrichting voor maatschappelijk verkeer 'geen lichte taak' is. Lin 't Staerk echter doet zijn bijnaam eer aan -misschien heeft hij die toen wel gekregen- want hij gaat onverschrokken door.

Hij herstelt de schade en maakt de cafédeur weer open. In 1913 is Lindert in staat het oude pand te slopen voor nieuwbouw. Tevens krijgt hij vergunning voor de verkoop van jenever. Kort na de oorlog, circa 1946, wordt het café voor de eerste keer overgenomen. Café Janssen wordt café Stekkenberg en kent vervolgens zes verschillende uitbaters. In 1992 komt nummer zeven (Jo Liebers) die het café 'Jo en Jo' noemt. Daarna wordt de drankwetvergunning op verzoek van Liebers wegens wisseling van compagnon, nog drie maal aangepast te weten in 1992, 1993 en 1998. Na enige tijd gesloten te zijn geweest, opent in 2010 'Sandra's Pub' de deur. In september 2014 echter gaat de deur weer 'toe'. Naar zou blijken definitief, want in de loop van 2016 is het inpandig verbouwd tot enige wooneenheden. Zie verder de cd 'Groesbeeks meest spraakmakende buurtschappen', Stekkenberg – De Horde – Dries – Leppert en Dukenburg (Bruuk) 1850 - 1975.

Groesbeeks Gemengd Koor 70 jaar

Foto: Otto Swart

Foto: Otto Swart

GROESBEEK – Het uit 60 leden bestaande Groesbeeks Gemengd Koor (GGK) is in 1946 opgericht om precies te zijn op 11 november 1946. Dat is 70 jaar geleden en meer dan voldoende reden om dit jubileum met enkele mooie concerten te gedenken.

Dirigent Eugène Ceulemans heeft met het koor liefst drie concerten ingestudeerd:

Zondag 9 oktober: jubileumconcert
Om 20.00 uur wordt er in de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek een jubileumconcert gegeven. Het populaire koor zingt tijdens dit concert 30 liederen die zijn gekozen uit het repertoire van de afgelopen 70 jaar. Het belooft een mooi concert te gaan worden, dankzij de keuze van de liederen, die een goed beeld geven van deze jaren. Tijdens dit concert zullen enkele min of meer vaste instrumentalisten (houtblazers), Vincent Cuppen (piano) en Claudia Wijers (sopraansoliste) hun medewerking verlenen. De kerk is vanaf 19.30 uur geopend. De entree bedraagt acht euro.


Zaterdag 12 november: jubileumviering
Tijdens de jubileumviering om 19.00 uur eveneens in de Cosmas en Damianuskerk in Groesbeek wordt de Boheemse herdersmis 'Missa Pastoralis' van Jan Jakop Ryba plus nog negen andere toepasselijke liederen gezongen. De mis is een herdersspel in negen delen die elk de titel van de delen van een mis hebben: Kyrie, Gloria, Graduale, Credo, Offertorium, Sanctus, Benedictus, Agnus en Finale.

Toch zullen de aanwezigen op geen enkel moment het gevoel hebben in een liturgische dienst beland te zijn. Ryba slaagde erin om het verhaal van de herders op een eenvoudige, volkse en zeer toegankelijke manier in de muziek te vatten. Een echte pastorale dus. Dat het werk van Ryba beïnvloed werd door Mozart, is ook in deze herdersmis hoorbaar.


Zondag 18 december: kerstconcert
De jubileum concert reeks wordt op zondagmiddag 18 december om 16.00 uur afgesloten met een kerstconcert in de protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek. Het Groesbeeks Gemengd Koor heeft de traditie om het programma te doorrijgen met internationale liederen. Dit jaar zullen er ook mooie liederen ten gehore worden gebracht uit Tsjechië.

De Roodborstjes houdt bingo-avond

OOIJ - Op vrijdag 7 oktober organiseert de plaatselijke wandelsportvereniging De Roodborstjes uit Ooij een gezellige bingo-avond.

Deze vindt plaats in het dorpshuis De Sprong. De aanvang van deze bingo is om 20.00 uur. De hoofdprijs is liefst 230 euro! Het bestuur van W.S.V. De Roodborstjes heet iedereen vanzelfsprekend welkom.

Vrijwilligers gezocht voor het Inloophuis

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek e.o. is een ontmoetingsplek voor mensen met kanker of een andere ernstige ziekte en hun naasten. Wij bieden informatie, activiteiten en ontspanning. In onze tweede huiskamer, activiteitenruimte, stilteruimte en binnentuin kunnen mensen uit Berg en Dal en wijde omgeving terecht om te praten, maar ook om andere mensen te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Serieuze gesprekken of gewoon een praatje, precies waar je behoefte aan hebt. Je kunt altijd zomaar binnenlopen op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11.00 en 16.00 uur. Ook tijdens de georganiseerde activiteiten is er alle ruimte voor contact met anderen, om er op een ontspannen manier ‘even uit te zijn’. Kijk op onze website voor alle activiteiten of stap eens over onze drempel.

Je kunt niet alleen als gast bij ons binnenwandelen, ook nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Wij zoeken gastvrouwen, gastheren of mensen die op een andere manier willen bijdragen aan het Inloophuis Groesbeek e.o. Als gastvrouw of gastheer verwelkom je onze gasten en je stelt hen op hun gemak. Samen met je collega vrijwilligers zorg je voor een gastvrije, gezellige en huiselijke sfeer. Beschik jij over een luisterend oor, flexibiliteit, inlevend vermogen en de aanleg om het mensen naar de zin te maken? Dan zit je bij ons op je plek. Vind jij het leuk om actief bezig te zijn en te organiseren? Ook dan hebben wij leuke uitdagingen voor jou. Op welke manier je ook aan de slag wilt: wij bieden ruimte voor eigen interesses en initiatief.

Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek. 024 6756071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl. Geopend di-woe-do 11.00 tot 16.00 uur.

Kinderboekenweek: Voor altijd jong!

GROESBEEK - Het thema van de Kinderboekenweek (5-15 oktober) is dit jaar: Voor altijd jong! Lezen en voorlezen gebeurt in grote mate niet alleen door ouders, maar zeker ook door grootouders. Hoog tijd om die oma’s en opa’s eens centraal te stellen tijdens de Kinderboekenweek met als motto: Voor altijd jong!

Boeken over lieve, gekke, chagrijnige, wilde, ondeugende, wijze, grappige, stokoude of juist superenergieke opa’s en oma’s zijn te vinden in boeken, die dan ook volop in de bibliotheek beschikbaar zijn. Gedurende de Kinderboekenweek zijn er ook leuke activiteiten voor kinderen in bibliotheek Groesbeek.

Op 5 oktober wordt de Kinderboekenweek om 15.00 uur geopend met een poppenkastvoorstelling van Frank Peters: Opa is de baas! Deze voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. De voorstelling begint om 15.00 uur

Op 12 oktober zijn er twee kindertheatervoorstellingen van Len Copal: De grootmoeder van…Deze voorstellingen zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en beginnen om 15.00 en om 16.00 uur .

Op 13 oktober kunnen kinderen vanaf 7 jaar komen luisteren naar verhalen van opa’s en oma’s in een leuke afwisselende workshop. De workshop begint om 16.00 en duurt tot 17.30 uur.

Kaartjes voor alle activiteiten zijn te koop in de bibliotheek voor een euro per stuk. Volwassenen betalen twee euro. Voor alle kinderen zijn er in de Kinderboekenweek ballonnen, kleurplaten, de kinderboekenkrant en een voorleesgids voor ouders. Voor meer informatie: www.bibliotheekgroesbeek.nl.

Bevolkingsonderzoek begin oktober van start in Millingen

MILLINGEN - Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. Vanaf 4 oktober kunnen vrouwen uit Millingen aan de Rijn in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar weer meedoen aan het tweejaarlijks bevolkingsonderzoek borstkanker.

Zij kunnen daarvoor terecht in het borstonderzoekscentrum die op het Oranjeplein op de hoek van de Koningin Julianastraat en Prinses Beatrixstraat staat. Het onderzoekscentrum staat hier tot ongeveer 25 oktober. Door het bevolkingsonderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Bevolkingsonderzoek
Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar ontvangen eens per twee jaar een schriftelijke uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Oost om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten. De foto's worden gemaakt door speciaal opgeleide radiodiagnostische laboranten. Er wordt gebruik gemaakt van moderne apparatuur, waardoor de stralingsbelasting minimaal is. Deelnemers ontvangen binnen twee weken een schriftelijke uitslag. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Veel voorkomende vorm van kanker
Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.
Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Bij klachten wordt dan ook geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts.

Meer informatie
"Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u vinden op www.bevolkingsonderzoekoost.nl. U kunt ook bellen met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Oost, telefoon (088) 1186200, op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur."


Nieuws van scheepswerftheater

MILLINGEN - Het spreekwoord luidde "Als je Bodewes roept, valt half Millingen om". Dat was omdat er zoveel materiaal van de werf gebruikt werd in Millingen om tuinhekjes, schuttingen, aanhangers, schuurtjes, meubels en voorwerpen voor in huis te maken.

Wat is daar nog van over? "Heeft u thuis objecten die gemaakt zijn van materiaal van de werf? Wij verzamelen foto's van die objecten voor de expositie. U kunt de foto opsturen naar info@vleugelmoer.nl of wij kunnen een foto komen maken. U kunt mailen of bellen 06 10761036. Bij de voorstelling op 5 en 6 november in de O.E.V. in Millingen aan de Rijn laten we een foto-expositie zien van voorwerpen die gemaakt zijn op de bekende hobbyavonden van de werf, ook objecten die thuis gemaakt zijn met materiaal van de werf willen we graag laten zien."

De repetities en andere voorbereidingen voor het scheepswerftheater op 5 en 6 november zijn in volle gang. Vanaf 5 oktober zijn er entreekaarten te koop bij Primera in Millingen aan de Rijn. Kaarten kopen via de site www.vleugelmoer.nl is ook mogelijk.

"Voor de kostuums van de werfarbeiders zijn we nog op zoek naar de zwarte alpinopetten die gedragen werden tijdens het werk. Heeft u die nog thuis liggen en wilt u die aan ons uitlenen dan zijn wij daar heel blij mee, u krijgt ze weer terug."

Op zaterdagavond 15 oktober om 18.00 en op maandag 17 oktober om 9.00 uur is het scheepswerftheater het onderwerp van het radioprogramma Toen en Now van omroep Berg en Dal.

Politie maakt einde aan studentengrap in Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING – De politie van Berg en Dal en Nijmegen heeft woensdagavond rond half negen een einde gemaakt aan een studentengrap, die danig uit de hand was gelopen.

De politie kreeg van bewoners en passanten in de omgeving van de Sophiaweg diverse zorgwekkende meldingen dat er op de Sophiaweg een drietal knapen door lieden in een auto werd gesommeerd om op de grond te gaan liggen, waarna ze in de auto werden geladen en afgevoerd. De ongeruste getuigen wisten het merk van de auto en het kenteken aan de politie door te geven. Twee patrouillewagens van Nijmegen en een van Berg en Dal gingen met spoed op zoek naar het bewuste voertuig dat werd gesignaleerd op de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting.

De bestuurder van het voertuig werd een stopteken gegeven waarna hij zijn auto aan de kant zette. Het bleek te gaan om een studentengrap van een studentenvereniging uit Nijmegen. De politie kon deze grap niet waarderen, temeer dat getuigen nogal danig onder de indruk waren van het gebeuren. Nadat de politie de studenten vermanend hadden toegesproken mochten zij hun reis voortzetten. De volgende keer zal er verbaliserend tegen hen worden opgetreden.

Vrijwilligster eerste uur SWOM Afscheid van Mientje Koppes-Arntz

MILLINGEN - Op zondag 2 oktober bezorgden Mientje en Gerard Koppes-Arntz voor de laatste keer warme maaltijden bij de senioren in Millingen aan de Rijn.

Mientje brengt al eten rond vanaf 1982, het jaar waarin de Stichting warme maaltijden, beter bekend als Tafeltje Dekje werd opgericht. In 1992 veranderde de naam in Stichting Welzijn Ouderen Millingen aan de Rijn.

In het begin werd dit gedaan met een eigen auto en waren er enkele maaltijden per week. Toen men met een busje ging rijden bleef Mientje trouw de mensen voorzien van hun maaltijden. Op enig moment werd het aantal maaltijden zo groot dat ook Gerard besloot mee te helpen. Samen gingen ze op pad en hebben het tot afgelopen zondag volgehouden.

Nu, na 34 jaar, hebben Mientje en Gerard besloten te stoppen met dit vrijwilligerswerk. "Mientje en Gerard, bedankt voor jullie grote inzet voor de Millingse senioren", aldus het bestuur SWOM.

Keuring op Jongdierendag Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Op de jaarlijkse jongdierendag van KPV Millingen en omstreken zijn tientallen jongdieren gekeurd door een drietal keurmeesters, te weten de heren R. Siemes en J. Kip (hoenders en dwerghoenders) en mevrouw N. van de Vught (konijnen).

De keuring vond afgelopen zaterdag plaats in het duivenlokaal van PV De Gevleugelde Vrienden aan de Wethouder Arntzstraat. Ook dit jaar hebben de fokkers weer hun uiterste best gedaan om tijdens de clubtentoonstelling op zaterdag 5 en zondag 6 november hun mooie dieren te kunnen showen. Volgens KPV Millingen zit er weer een opgaande lijn in haar ledenbestand. Onlangs heeft zich nog een hoenderfokker en een konijnenfokker aangemeld als lid. De jaarlijkse clubtentoonstelling vindt op 5 en 6 november plaats in de zaal van OEV 1 in Millingen aan de Rijn.

Gestolen scooter dankzij facebook terug bij eigenaresse in Groesbeek

GROESBEEK – Zondagmiddag tussen 15.30 en 18.00 uur is bij supermarkt Coop aan De Bats in Groesbeek een afgesloten scooter ontvreemd.

Toen de supermarktmedewerkster na sluitingstijd naar huis wilde gaan, bleek haar scooter van het merk SYM en type Nio ontvreemd te zijn. De beigeachtige scooter was in geen velden of wegen meer te zien. Bij thuiskomst plaatste de eigenaresse uit Groesbeek een bericht op facebook en met resultaat.

Diverse vriendinnen hadden het bericht gelezen en een van hen wist de scooter te staan elders in Groesbeek. De politie werd op de hoogte gesteld, die de scooter in veiligheid heeft gebracht en inmiddels weer aan de rechtmatige eigenaresse heeft teruggegeven. De politie laat weten de verdachte van de scooterdiefstal in het oog te hebben.

Rommelmarkt 't Trefpunt De Meent

GROESBEEK - Zaterdag 8 oktober is er van 10:00 tot 13:00 uur weer de jaarlijkse rommelmarkt in Inloop- en ontmoetingspunt 't Trefpunt De Meent in Groesbeek.

Voor iedereen die van snuffelen houdt, is er wel iets te vinden. Serviesgoed, lampen, boeken, meubeltjes, tweedehands kleding, platen, speelgoed en nog veel meer. De entree is gratis.

26 / 28

Hiep hiep hoera
Deze peuter wordt
9 oktober, kleuter
Veel plezier op de bassisschool
Gefeliciteerd
Knuffel Opa en Oma blub

Deze kanjer, die naar groep 3 gaat, wordt 8 oktober 6 jaar.
Ties! Gefeliciteerd van
Opa Eef en Oma Lies

Hoera
Op 5 oktober wordt Oma Schaars
90 jaar!
Van harte gefeliciteerd
Liefs
Familie Schaars

Hiep, hiep hoera,
Tijn gaat maandag 10-10
5 kaarsjes op de taart zien.
Dikke kus Lee.

Abraham wil het zelf niet weten,
maar wij zijn jou niet vergeten!
THEO WOUTERS
50 JAAR!
Hartelijk gefeliciteerd
Je schoonouders.

Joey Dahm
Clubkampioen 2016
Proficiat
Liefs Papa, Mama en Demi

Hoera!
Oma 61 jaar
Gefeliciteerd
Liefs
Ryan, Fenna en Dani

Wijkheldendag in speeltuin De Leemkuil geslaagd

Foto: Bert Roodbeen

BERG EN DAL – De Wijkheldendag voor wijkhelden van onder meer Berg en Dal in speeltuin De Leemkuil in Nijmegen is een geweldige dag geworden. Ruim 200 wijkhelden uit de hele regio genoten op zondag 25 september - mede dankzij het prachtige weer- van de diverse activiteiten die voor hen waren georganiseerd.

Als afsluiting was er een workshop en voorstelling van 'De Vuilnismannen'. Zij gingen samen met de wijkhelden trommelen op rommel. Wijkhelden zijn actief in bijna heel het verzorgingsgebied van de DAR en houden samen hun buurt schoon. Zij ruimen samen liefst 500 zakken zwerfvuil op. De jeugd doet dat in groepen onder begeleiding van een volwassene, maar er zijn ook volwassenen die alleen of in groepen op pad gaan. Op die manier zorgen zij ervoor dat er zo weinig mogelijk zwerfafval in de wijken ligt.
De Dar verzorgt alle benodigdheden zoals knijpers , speciale zwerfvuilafvalzakken en veiligheidshesjes. Leerlingen uit de groepen 3 tot en met 8 van de basisscholen krijgen van de gemeente een zakcentje voor hun werkzaamheden. Zij leren ondertussen hoe het is om actief en betrokken bezig te zijn in de samenleving. Voor volwassenen is het een eenvoudige manier om een waardevolle en direct zichtbare bijdrage te leveren aan een schone buurt. In verschillende gemeenten zijn al vrijwilligers actief die zwerfafval opruimen. Ook zij kunnen zich aanmelden als Wijkheld en zich blijven inzetten voor een schone buurt. Voor meer informatie en aanmelden kan men terecht op www.wijk-helden.nl.

De Treffers en Ken Leemans nemen afscheid van elkaar

GROESBEEK – Na een goed onderling gesprek hebben De Treffers en Ken Leemans besloten om per direct de samenwerking te beëindigen. Ken: "Ik heb de afgelopen weken goed nagedacht over mijn toekomst. Het feit dat ik meer te maken krijg met fysieke ongemakken en dat de combinatie tussen werk, privé en voetballen op dit niveau voor mij moeilijker te combineren wordt heeft ons dit doen besluiten."

"Ik betreur het omdat ik altijd alles wil geven, maar we zijn tot de gezamenlijke conclusie gekomen dat ik niet meer kan brengen wat ik wil brengen." Aan deze beslissing liggen fysieke en mentale oorzaken ten grondslag. Hierdoor zijn beide partijen tot de conclusie gekomen dat het beter is om niet meer met elkaar verder te gaan.
Ken kwam in januari 2015 naar De Treffers en werd al snel een onbetwiste speler in de rood-zwarte defensie. 42 officiële wedstrijden speelde hij in totaal in het Trefferstenue, waarvan 35 keer in de topklasse, één KNVBbekerduel en dit seizoen zes wedstrijden in de tweede divisie. In totaal liet Ken de Groesbeekse aanhang vijf keer juichen door het maken van een doelpunt. Vele malen vaker kreeg hij de handen op elkaar door een prima verdedigende actie.

Omstreden fietspad definitief open

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het omstreden betonnen fietspad 'De Spoorkuil' door het bos is definitief opengesteld. Een jarenlange juridische strijd is hieraan voorafgegaan en heeft de gemeente Berg en Dal ruim 100.000 euro gekost voor aanpassingen zonder de nodige proceskosten.

Het fietspad was met zandbergen en hekken afgezet. In overleg met Ravon (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) en WMG (Werkgroep Milieubeheer Groesbeek) is besloten dat er over een lengte van 750 meter door de gemeente Berg en Dal hekjes geplaatst moesten worden, zodat de reptielen niet meer platgereden kunnen worden. Daarnaast moesten er om de 75 meter tunnels onder het betonnen fietspad gerealiseerd worden, zodat de reptielen veilig kunnen oversteken.

Deze klus heeft ruim een maand in beslag genomen en is sinds afgelopen weekend gerealiseerd. De gemeente Berg en Dal heeft met de stille trom de zandbergen en hekken aan weerszijde van het fietspad - zoals bij de Biesseltsebaan - verwijderd, zodat het fietspad vanaf nu voorgoed open is. Over een jaar wordt de openstelling geëvalueerd.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 9 oktober

Gezamenlijke Viering met de Protestantse Gemeente van Heumen

Aanvang 10.00 uur.

Voorgangers zijn da. J. Ruijs en ds. D.J. Deunk uit Heumen

Tijdens de dienst is er een collecte voor Stichting Kruispunt Nijmegen

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Inloop en ontmoeten in De Goeikamer in Breedeweg

BREEDEWEG - Vanaf 4 oktober start er elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur een ontmoetingsochtend in De Goeikamer.

Vanaf 10.00 uur is een ieder welkom. "We willen er verschillende activiteiten gaan organiseren. Dat kunnen creatieve activiteiten zijn maar dat kan ook een spelletje zijn. We willen voor mannen en vrouwen een leuk aanbod neerzetten. Iedereen is welkom en alleen een kopje koffie drinken en een praatje maken mag natuurlijk ook.

Er is veel ruimte voor eigen ideeën. Wij vinden het belangrijk om in te spelen of behoeften van inwoners van Breedeweg dus vertel gerust wat u leuk vindt! Samen gaan we kijken hoe we die wensen kunnen realiseren!"