GN Lingewaard

21 november 2018

GN Lingewaard 21 november 2018


Ien Gendt, nieuwe film met oude beelden

Verspringen op de Jozefschool. onbekend

GENDT - Maandag 26 november is er een filmavond van de Historische Kring Gente. De film wordt geprojecteerd op een groot scherm in de grote zaal van Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt. De avond begint om 20.00 uur.

Door een zeer grote opkomst voor deze film in het begin van het jaar, kon niet iedere bezoeker een plaatsje vinden. Nu een hernieuwde kans. Deze keer in de grote zaal dus plaats genoeg.

Voor Ien Gendt zijn stukjes uit verschillende filmpjes uit het kringarchief gemonteerd. Ien Gendt moest een nieuwe film worden, dus zijn er geen opnamen gebruikt die al eerder bij de vorige filmavonden getoond zijn. Verder waren een aantal films in het archief best leuk maar niet geschikt om met beamer op een groot scherm geprojecteerd te worden. Natuurlijk hebben de oudste beelden uit Ien Gendt ook wat mankementjes, maar ze zijn in ieder geval ook in het groot herkenbaar.

Wat is er te zien? In het eerste en oudste deel voor de pauze zijn er opnamen van schoolkinderen uit 1960, Scouting, het schooljaar 1980 en 1982 en enkele luchtopnamen. Deel 2, na de pauze, heeft beelden van Gendt 1200, van café De Klok, het planten van een kersenboom, de opening van Villa Ganita en de boekpresentatie van de kring van vijf jaar geleden. Bij het 35-jarige jubileum van de kring mogen immers ook eigen historische beelden niet ontbreken. Er zijn weer veel aansprekende momenten uit het verleden te zien en veel mensen die er helaas nu niet meer zijn.

Kom kijken hoe het vroeger was op 26 november, 20.00 uur Providentia in Gendt. Het zal een schat aan herinneringen opwekken. De toegang is gratis, koffie/thee kosten 1,50 euro.

Doornenburg ontmoetingsplek Lingewaardse harmonieorkesten

Voorbereiding op de Lingewaardcup. (foto: Walter Fréhé)

DOORNENBURG - Op zondag 25 november is het Schuttersgebouw in Doornenburg de ontmoetingsplaats voor de Lingewaardse harmonieorkesten. De organisatie van deze eerste editie van de Lingewaardcup is in handen van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg.

Harmonieorkesten uit Angeren, Bemmel, Gendt, Huissen en Doornenburg, met in totaal ruim 200 muzikanten, staan garant voor een afwisselend programma. Alle orkesten zullen een optreden van circa 20 minuten verzorgen waarbij volledige vrijheid is gegeven voor wat betreft de muzikale keuzes. Heel bijzonder is dat de organisatie er in is geslaagd Jacob de Haan bereid te vinden de beoordeling van de prestaties van de orkesten voor zijn rekening te nemen. Jacob de Haan is namelijk een componist/arrangeur die nationaal en internationaal een bekende naam is in de wereld van de blaasmuziek. De positief kritische beoordeling van Jacob de Haan zal de orkesten ongetwijfeld stimuleren haar muzikale prestaties verder te perfectioneren.

De nadruk bij dit evenement ligt op het vriendschappelijke karakter en de jurybeoordeling is niet gericht op beoordeling van de onderlinge verhouding van de prestaties, maar vooral van de individuele prestaties van de orkesten.
De optredens in het Schuttersgebouw beginnen om 13.00 en duren tot circa 16.00. Alle muziekliefhebbers zijn van harte uitgenodigd deze eerste editie van de Lingewaardcup bij te wonen. Het evenement kent een informeel karakter, gedurende de hele middag is vrije in- en uitloop mogelijk en de toegang is gratis.

Thema-avond: Krijg ik mijn energierekening omlaag?

LINGEWAARD - Het was deze zomer goed warm! De tuinen en de natuur hebben afgelopen maanden flink te lijden gehad van de droogte. Alle cijfers laten zien dat het klimaat sneller opwarmt dan ooit en zulke extreme zomers zullen vaker voorkomen.

De oplossing is niet eenvoudig en vraagt de inzet van overheid, bedrijven en bewoners. Lingewaard Energie wil de aarde op een goede manier doorgeven aan onze (klein-) kinderen en ons steentje bijdragen aan de oplossing. We zijn een bewonersinitiatief dat onder andere het drijvend zonnepark heeft gemaakt en op scholen energieprogramma’s uitvoert (De knop om).

Op 12 december organiseert Lingewaard Energie weer een thema-avond, dit keer over het energiegebruik en de -rekening. Dan leggen onze techneuten uit hoe de rekening is opgebouwd. En we bespreken de vraag hoe u invloed krijgt op uw energiegebruik. Om persoonlijk op uw eigen situatie in te kunnen gaan, vragen we u om uw eigen jaarrekening mee te nemen.

De avond is in De Klok in Gendt (Markt 1). De inloop is om half acht en om acht uur starten we, tot circa kwart voor tien. Entree is gratis, inclusief een kop koffie. Meer informatie over Lingewaard Energie staat op www.lingewaardenergie.nl.

Wintergala met Sebastianusvrienden

Wintergala

met Sebastianusvrienden

GENDT - Het allereerste Wintergala van Sint-Sebastianus zal plaatsvinden op zaterdag 15 december in Providentia Gendt. Het belooft een avond te worden met veel afwisseling in het programma. Een aantal vrienden van Sebastianus zal deze avond ook optreden.

Je koude voeten warm op het Wintergala in Providentia in Gendt… Het Wintergala is een verlengstuk van 'De Vrienden van Sebastianus Live'. Samen met enkele vrienden zal Sint-Sebastianus op zaterdag 15 december een Wintergala neerzetten voor alle leeftijden.

De Show- en Marchingband, Jong Sint-Sebastianus, de vendeliers, de marketentsters en gildeleden zijn de gastheer van dit gala. De komende weken worden de vrienden van Sebastianus bekend gemaakt. Samen met Sint-Sebastianus zullen zij deze avond volledig maken. Onder het genot van een hapje en een drankje kan de bezoeker genieten van een muzikaal spektakel vanaf een statafel of enkele zitplaatsen. Aan de deur zijn de entreekaarten te koop voor deze avond. "Kom op tijd, zoek de beste plek en beleef deze avond met je vrienden."

MAX Maakt Mogelijk in Bemmel

BEMMEL - Jan Slagter van Omroep MAX heeft in Bemmel opnamen gemaakt van een geweldige verrassingsdag voor de familie Leuwol. Samen met hun zwaar gehandicapte dochter Silvana, is Jan Slagter met zijn team een dag naar een manege geweest. De uitzending met de wens op de huifkartocht zal zaterdag 24 november om 18.00 uur op tv worden uitgezonden op NPO 2.

Het begon een jaar geleden toen Ben Jansen moeder Netty Leuwol naar een KBO bijeenkomst bracht. Ben kende de familie en vroeg naar de leeftijd van haar dochter en naar de aard van haar handicap. Bovendien zag hij Henk Leuwol minder in het dorp met haar dochter. Dochter Silvana is de 30 gepasseerd en volledig gehandicapt. Zij gaat liggend door het leven en kan alleen communiceren met haar ouders. Vader Henk komt niet meer met Silvana in het dorp omdat hij door ziekte een onderbeen is kwijtgeraakt. Hij kan zich nu uitsluitend verplaatsen met een scootmobiel. Alle werkzaamheden komen nu op Netty neer. Haar weinige uitjes waren de KBO bijeenkomsten.

Het verhaal van Netty is voor Ben Jansen aanleiding geweest om een mail te zenden naar Omroep MAX. Na enkele weken heeft omroep MAX contact opgenomen en is er op een zeer zorgvuldige wijze een verrassingsdag geregeld. De broer van Netty zou op bezoek komen zodat de familie thuis zou zijn. Rond 10.00 uur is Jan Slagter via de achterdeur naar binnen gegaan en heeft hij de familie Leuwol voorgesteld mee te gaan voor een dagje in een manege. Rolstoelbustaxi voor de brancard en de scootmobiel waren geregeld en zij hebben enorm genoten en een niet te vergeten dag gehad.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 24 november
19.00 uur: H. Maria Geboorte Driel, eucharistieviering, F. Bomers, Cantorije, St. Caeciliaviering
19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, N. Sales, InVoice
19.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor, St. Caeciliaviering
19.00 uur: H. Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor St. Caeciliaviering


Zondag 25 november
10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor
10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, GK De Levensbron en
                 Herenkoor

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Taizéviering

HUISSEN - Zondag 25 november om 19.00 uur wordt er weer een Taizéviering gehouden in de protestantse kerk aan het Raadhuisplein.

Elke week, maar vooral in de zomer en rond Pasen, komen duizenden jongeren uit heel Europa naar Taizé. Meestal voor een kortere (één week) of soms een langere periode van ontmoeting en bezinning. Elke dag geven de broeders van de gemeenschap bijbelinleidingen. Drie maal per dag komen broeders met alle bezoekers bijeen voor het gemeenschappelijk gebed in de Verzoeningskerk, met veel zingen en een lange tijd van stilte. In de momenten tussen deze diensten is er tijd voor bezinning, discussie, gebed en stilte, al dan niet in een groepje van jongeren met verschillende nationaliteiten.

De geschiedenis van de gemeenschap begint in 1940 toen broeder Roger in het plaatsje Taizé in de omgeving van Cluny een huis aan kocht waar hij mensen opving die het oorlogsgeweld trachten te ontvluchten. In 1942 moest hij vluchten, maar in 1944 keerde hij terug naar Taizé. In de tussentijd hadden de eerste broeders zich bij hem aangesloten, waarmee hij de oecumenische gemeenschap stichtte. Op 16 augustus 2005 werd broeder Roger tijdens een dienst neergestoken door een verwarde Roemeense vrouw. Hij overleed aan zijn verwondingen. Broeder Alois heeft zijn plaats ingenomen.

Op veel plaatsen zoals in protestantse kerk te Huissen worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd in de stijl van de gemeenschap van Taizé. Wilt u zo’n viering bijwonen dan heten we u graag van harte welkom.

De Wielewaal is Lingewaard Doet dankbaar

GENDT - Participatiepunt Gendt, die de organisator is van Dorpsauto De Wielewaal was blij verrast met het initiatief van de gemeente Lingewaard om burgerinitiatieven te ondersteunen met de 7,50 euro bonnen.

"Het gaf ons de mogelijkheid de Dorpsauto de Wielewaal onder de aandacht te brengen van een breed publiek en een gedeelte van de onkosten bij elkaar te krijgen. Wij willen dan ook op deze manier iedereen die ons gesteund heeft hartelijk bedanken en vooral willen wij hier noemen de beide wijkplatformen van Gendt, die ons zo ruimhartig ondersteund hebben. De Wielewaal kan komende jaren rijden en ouderen en minder mobiele mensen helpen zelf de regie te houden. Geweldig! Wat een idee van de gemeente Lingewaard!"

Wintergala

met Sebastianusvrienden

GENDT - Het allereerste Wintergala van Sint-Sebastianus zal plaatsvinden op zaterdag 15 december in Providentia Gendt. Het belooft een avond te worden met veel afwisseling in het programma. Een aantal vrienden van Sebastianus zal deze avond ook optreden.

Je koude voeten warm op het Wintergala in Providentia in Gendt… Het Wintergala is een verlengstuk van 'De Vrienden van Sebastianus Live'. Samen met enkele vrienden zal Sint-Sebastianus op zaterdag 15 december een Wintergala neerzetten voor alle leeftijden.

De Show- en Marchingband, Jong Sint-Sebastianus, de vendeliers, de marketentsters en gildeleden zijn de gastheer van dit gala. De komende weken worden de vrienden van Sebastianus bekend gemaakt. Samen met Sint-Sebastianus zullen zij deze avond volledig maken. Onder het genot van een hapje en een drankje kan de bezoeker genieten van een muzikaal spektakel vanaf een statafel of enkele zitplaatsen. Aan de deur zijn de entreekaarten te koop voor deze avond. "Kom op tijd, zoek de beste plek en beleef deze avond met je vrienden."

Setash: mini van de maand

Dames 1 team met de mini's van de maand. (foto: W. Molenkamp)

HUISSEN - Volleybalvereniging Setash kent een bloeiende jeugdafdeling. Bij Cool Moves Volleybal volleyballen kinderen van 6-12 jaar, iedere leeftijdsgroep speelt volleybal op een manier die bij hun leeftijd past.

Jill en Mila spelen volleybal bij niveau 3 en doen dat met veel enthousiasme. Daarom waren ze mini van de maand en mochten het dames 1 team van Setash helpen bij de belangrijke wedstrijd tegen Vallei Accountants Woudenberg Dames 1. Meedoen met de warming up, de kleding klaarleggen en fruit serveren in de pauze. En natuurlijk ook het team aanmoedigen bij deze spannende wedstrijd die met 3-2 werd gewonnen.

Lijkt jou het leuk om bij de CMV van Setash te komen volleyballen? Er is nog gelegenheid voor enkele kinderen vanaf zes jaar. Weet jij nog niet of volleybal nou echt jouw ding is? Geen probleem, er kan vier keer gratis meegetraind worden.

Wil je meer lezen over de CMV of over het aanmelden? Ga naar www.setash.nl.

Opruimactie OBC Huissen

HUISSEN - De opruimactie van OBC zal plaatsvinden op 11 december van 8:30 tot 11:00 uur bij IKC de Boemerang in Huissen.

"Misschien heeft u al een van onze posters zien hangen want wij zijn nog steeds op zoek naar volwassen vrijwilligers. Wij gaan de actie uitvoeren met groep 7/8 waarbij wij rond hun school de straten en velden gaan opruimen. Er zal tussendoor een pauze zijn om wat te eten en te drinken."

De opruimactie is een opdracht vanuit de gemeente Lingewaard en wordt uitgevoerd door de leerlingen uit klas HG3A van het Overbetuwe College in Huissen. De klas is ingedeeld in vier verschillende groepjes om de taken te verdelen. Groep A: planning opruimactie, groep B: deelnemers opruimactie, groep C: werving en promotie en groep D: materialen, veiligheid en afvoer afval.

"Heeft u meerdere vragen of bent u geïnteresseerd mail dan naar: 216632@obcnet.nl."

Vernieuwing bij gemengd koor Jubilate Gendt

(foto: Gert-Jan van Wezel)

GENDT - Sinds september staat Jubilate onder leiding van Marcus de Haard, een jonge en inspirerende dirigent.

In een gemoedelijk vraaggesprek vertelde hij ons over zijn opleiding, werkveld, ervaring en over zijn visie op de toekomst van dit koor. Marcus is geboren in Nijmegen. Zijn ouders ontdekten al op peuterleeftijd, dat hij muzikaal talent had. Vanaf ongeveer vijf jaar kreeg hij pianoles, wat toen geen groot succes werd.

Toch werd een paar jaar later de draad weer opgepakt en met meer succes. Zijn leraar was toen Mathieu van der Burgh, die hem op 17-jarige leeftijd ook introduceerde als zanger bij Jubilate. Marcus is dus een oud-leerling van de vorige dirigent en als zanger bij het koor actief geweest!

De vakopleiding heeft hij op het conservatorium in Utrecht succesvol afgerond. Behalve dirigent van Jubilate geeft Marcus ook leiding aan diverse koren en orkesten in en buiten de regio.

"Nu het koor ruim twee maanden onder leiding van Marcus heeft gezongen, zijn wij benieuwd naar zijn eerste indrukken en plannen." Hij geeft aan, dat de leden van Jubilate leergierig en enthousiast zijn en dat er in muzikaal opzicht voor hem nog leuke uitdagingen liggen. "Voor zowel dirigent als zangers is het een kans om een nadrukkelijk stempel te zetten op het culturele leven van Gendt. Daarvoor is aanwas van leden nodig en tevens een verbreding van repertoire. Liefhebbers van klassieke muziek en van het moderne genre moeten zich thuis kunnen voelen binnen dit koor."

Om ook jongeren die graag zingen te interesseren, zal Jubilate zich meer laten zien en horen in de nabije toekomst. "We willen het imago van ons koor moderniseren!"

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

De komende periode organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Vrijdag 23 november van 10.00 -12.00 u in het Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3), Doornenburg

Woensdag 28 november van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4), Gendt

Woensdag 28 november van 19.30 – 21.30 uur in Dorpshuis De Tichel (Kolkweg 5a), Haalderen

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder

’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Kaartvoorverkoop eindejaarsconcert

BEMMEL - Egerländerkapel De Leemkuulers zal op zaterdag 15 december het jubileumjaar afsluiten in de Theaterkerk van Bemmel. Dit doen ze in samenwerking met het koor Meander.

Het concert begint om 20.00 uur en zal rond 22.30 zijn afgelopen. De kaarten kosten 7,50 euro per stuk. De kaarten zijn te bestellen via info@deleemkuulers.nl of vrijdagavond van 19.30 tot 20.00 uur in De Kinkel.

De foyer is open vanaf 19.00 uur. Daar is de goede doelenmarkt te bezoeken. Hier doen Stichting Ontwikkelings Samenwerking Bemmel, Het Vlinderfonds, De Minkhof en Het Buddyhuis (stophersentumoren.nl) aan mee. Deze instanties staan bij aanvang en tijdens de pauze van het concert een ieder graag te woord.

Sinterklaas bij Vrouwenvereniging

(foto: Ria Visser-Huijnk)

ANGEREN - Dinsdag 27 november komen Sinterklaas en zijn Piet op bezoek bij de Vrouwenvereniging Angeren.

Deze avond begint om 20.00 uur in het dorpshuis van Angeren.

Column

Stads

Om vrouwen met tassen te fotograferen kwam ik op hun verzoek bij restaurant Stroom in het Nijmeegse Lent. De industriële omgeving van een oud waterpompstation sprak ze wel aan. Het was fotogeniek. Stoere ketels en bedrijfsmuren als decor voor trendy tassen. Geweldig. Binnen was een voorgesprek. Ik kijk rond. Zie mensen aan tafel. Zinken buizen kruipen tegen de muur. Stroom brengt 'stad' en 'natuur' samen, zo is het motto. De koks werken met smaakvolle, duurzame en gezonde producten. Ik zie stralende bezoekers. Meer van hoogopgeleid GroenLinksblij, denk ik dan. In zo'n stads gezelschap voel ik me als een dorpse boer die op een varken rijdt. Het hoogopgeleide zwartepietendebat speelt zich daarom in de stad af. Zwarte Piet is racistisch, Sinterklaas moet genderneutraal worden. Routes van intochten worden beveiligd met toegangspoortjes. Stad. Geen plaats om mijn varken te stallen. Dorp. Geen hoogopgeleide zwartepietendiscussie. Ik zag in Gendt zondag burgemeester Schuurmans in Gendt vrolijk kijken hoe Zwarte Pieten voor hun Sint en de vele kinderen hun domme kunstjes deden. Een heerlijk dorps kinderfeest. Niks zwartepietendiscussie. Het gevoel dat ik op een varken was gekomen, speelde ongemerkt door mijn plattelandshoofd. Het Amsterdamse raadslid Sylvana Simons heeft een meldpunt, had ik in het Parool gelezen. Kent u een Zwarte Piet? Geef hem aan! In vergelijking met Amsterdam leidt onze raad toch een suffe witte plattelandsgemeente. De burgemeester is duidelijk niet genderneutraal. Tijdens een raadsvergadering is de enige donkere medemens gemeentebode Jack Latumahina van Molukse afkomst. De gemeenteraad heeft geen hoofddoekjes, geen allochtonen, geen orthodoxe gelovigen en geen zwarte raadsleden met gouden oorringen, kroeshaar en dikke lippen. De publieke tribune, allemaal bleekscheten. Is er voor een activistische witte burger iets om zich over op te winden? Ja, Huissen. Burgers én stadse raadsleden uit het Zwanendorp proberen in Lingewaard voor hun zogenaamde stad steeds de boventoon te voeren. Het begrotingsdebat werd gedomineerd door politiek gezeur uit Huissen. Zwarte Piet en onze donkere gemeentebode mogen blijven. Stad Huissen, ga terug naar Kleef.

Sjaak

Vlooienmarkt in Bemmel

BEMMEL - In de sporthal De Bongerd aan de Sportlaan 1 is er zondag 25 november van 9.00 tot 16.00 uur een vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv. (06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl).

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Grote speculaaspoppenactie van Tweestroom Gendt

GENDT - Op zaterdag 24 november is de grote speculaaspoppenactie van volleybalvereniging Tweestroom.

Vanaf 09.00 uur start de actie vanuit sportpark Walburgen en gaan jeugd en aspiranten van de vereniging langs de deuren om de heerlijke speculaaspoppen te verkopen. De speculaaspoppenactie verspreidt zich in de Gendt, Haalderen en Doornenburg. Indien u ze gemist hebt, kunt u vanaf zaterdag 24 november de speculaaspoppen ook via de site www.tweestroomsv.nl bestellen. De opbrengst van deze actie komt ten goede aan de jeugd, aspiranten en trainingsmiddelen van de vereniging.

Mist en kleur

LINGEWAARD - Wat een mooie plaatjes levert deze herfst ons toch. Mistige ochtenden, kleurrijke zonsopkomsten en heerlijke luchten. Alles komt weer voorbij. Vroeg opstaan is op deze manier zelden een straf.

Foto van koe en brug gemaakt bij kasteel Doornenburg. Mist bij cruiseschip op de Waal en mist en strepen in de lucht gemaakt in Hulhuizen. Kleurrijke zonsopkomst tussen de bomen gemaakt in Doornenburg. Alle door Joyce Derksen.

Sinterklaas bezoekt De Minkhof

BEMMEL - Vol verwachting klopt ons hart, want onder het genot van een kop koffie of thee met een lekkernij komt Sinterklaas op zondag 2 december op bezoek bij De Minkhof.

Sinterklaas heeft al gezegd dat iedereen een cadeautje krijgt en zijn pieten hebben al een aantal keren rondgelopen op De Minkhof, zodat de Sint ook een persoonlijk woordje heeft voor alle blije ouderen. Nadat de Sint is vertrokken worden er heerlijke wintersoepen geserveerd. De prijs per persoon is 9,00 euro. De openstelling is van 11.00 tot 14.30 uur en u dient zich van te voren op te geven. Dat kan persoonlijk tijdens de openingstijden van De Minkhof (ma, wo en vrij) of telefonisch 0481 357185; Molenwei 57, Bemmel. Meer informatie staat op www.minkhof.nl; coordinator@minkhof.nl

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 26 november kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: soep, speklappen met rode kool en aardappels én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555."

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Eska organiseert 'Let's Make Music'-cursus

Let's Make Music 2017

BEMMEL - Zit jij in groep 4, 5 of 6 en wil je graag kennis maken met muziek, geef je dan op voor de cursus Let’s Make Music.

"In acht lessen maak je kennis met muziekinstrumenten, leer je noten lezen en ga je natuurlijk zelf muziek maken. De cursus wordt gegeven op dinsdagmiddag tussen 15.30 en 16.15 uur en begint op 27 november. Docent is Nevin Sanchez.

Opgeven & Informatie: Neem contact op met Marije Peters via jeugdopleiding@eska.nl of 06 41714876." Meer informatie over de muziekvereniging staat op www.eska.nl en op de Facebookpagina.

Tweestroom-jc1 neemt koppositie weer over

GENDT - Tweestroom-HS1 speelde thuis tegen Vocasa-HS6 en speelde een degelijke partij, die zonder teveel inspanning werd gewonnen. De vijfpunten voor de rangschikking bleven in Gendt. (4-0)(25-16/25-07/25-19/25-13)

Dames-DS2 ontving Vocasa-DS4 dat in de derde set echte weerstand gaf, maar ook die set was voor onze dames. Ook hier bleven de vijf punten voor de ranglijst in Gendt.(4-0)25-14/25-17/25-20/25-17)

Tweestroom-DS3 speelde thuis tegen Weekenders-DS1 dat in de eerste set niet thuis gaf. In de tweede set kwam van goed terug door een ruime voorsprong te nemen maar de tegenstanders namen punt voor punt die voorsprong en wonnen die set nipt.(25-27) Ook in de derde set hadden onze dames een lichte voorsprong, die op het einde van deze set werd weggeven. Wederom nipt.(27-29) Gelukkig gig het in de vierde set beter, want die set werd gelukkig gewonnen.(1-3)(09-25/25-27/27-29/25-18)

Boem.Komeet-JC1 ontving Tweestroom-JC1, dat moest winnen om de koppositie te handhaven. De tegenstander gaf pas in de vierde set wat tegengas. Het werd een fraaie overwinning die weinig moeite kost.(0-4)(08-25/13-25/08-25/19-25)

Sprekende Stilte in Ressen

RESSEN - We leven in een vaak roerige wereld waarin je soms voor je gevoel wordt geleefd. De Pleisterplaatsvieringen in het prachtige Middeleeuwse kerkje van Ressen (Kerkenhofstraat 3) helpen je om ruimte te maken in je hoofd en hart.

Dit jaar putten we uit de schatten van de kloostertraditie. Op een zondag van elke oneven maand is er 's avonds een Pleisterplaatsviering. De eerstvolgende is op 25 november met als thema 'sprekende stilte'. Er is ruimte voor inspirerende teksten, stilte, meditatieve muziek en liederen uit onder andere Taize en Iona. De vieringen beginnen om 19:30 uur, duren ongeveer drie kwartier en worden afgesloten met koffie/thee/ontmoeting in de Kosterij. (www.pleisterplaatsressen.nl)

Bid & Breakfast in Ressen

RESSEN - Op elke laatste vrijdag van de maand is er een Bid & Breakfast in Ressen. Aansluitend aan het dagelijks ochtendgebed is er op vrijdag 30 november weer een gezamenlijk ontbijt. Omdat het fijn is om af en toe nog wat na te praten en elkaar te ontmoeten.


Het ochtendgebed start om 9:00 uur en duurt ongeveer 15 minuten. Daarin is er ruimte voor meditatieve muziek, een aantal korte teksten waaronder een gebed en meditatieve stilte. Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom.
Zoals bij elk ochtendgebed is vanaf 8:45 uur de kerk open (Kerkenhofstraat 3, Ressen). (www.pleisterplaatsressen.nl)

Bid & Breakfast in Ressen

Bid & Breakfast in Ressen

RESSEN - Op elke laatste vrijdag van de maand is er een Bid & Breakfast in Ressen. Aansluitend aan het dagelijks ochtendgebed is er op vrijdag 30 november weer een gezamenlijk ontbijt. Omdat het fijn is om af en toe nog wat na te praten en elkaar te ontmoeten.


Het ochtendgebed start om 9:00 uur en duurt ongeveer 15 minuten. Daarin is er ruimte voor meditatieve muziek, een aantal korte teksten waaronder een gebed en meditatieve stilte. Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom.
Zoals bij elk ochtendgebed is vanaf 8:45 uur de kerk open (Kerkenhofstraat 3, Ressen). (www.pleisterplaatsressen.nl)

Sprekende Stilte in Ressen

RESSEN - We leven in een vaak roerige wereld waarin je soms voor je gevoel wordt geleefd. De Pleisterplaatsvieringen in het prachtige Middeleeuwse kerkje van Ressen (Kerkenhofstraat 3) helpen je om ruimte te maken in je hoofd en hart.

Dit jaar putten we uit de schatten van de kloostertraditie. Op een zondag van elke oneven maand is er ’s avonds een Pleisterplaatsviering. De eerstvolgende is op 25 november met als thema ‘sprekende stilte’. Er is ruimte voor inspirerende teksten, stilte, meditatieve muziek en liederen uit onder andere Taize en Iona. De vieringen beginnen om 19:30 uur, duren ongeveer drie kwartier en worden afgesloten met koffie/thee/ontmoeting in de Kosterij. (www.pleisterplaatsressen.nl)

Top-opbrengst actieweek De Schaapskooi voor Alzheimer Nederland

Noreen overhandigt een cheque aan Bianca . (foto: Bianca)

BEMMEL - In de tweede week van november heeft de collecte plaatsgevonden ten bate van Alzheimer Nederland. Er zijn 51 collectanten in Bemmel op pad gegaan en ook Jumbo Scheperkamp heeft een mooi bedrag (151 euro) opgehaald met de statiegeldactie.

Maar er was meer: in 2017 heeft Noreen gecollecteerd voor Alzheimer Nederland. Na deze collecteweek gaf Noreen aan dat zij het collecteren niet zo leuk vond, maar dat zij heel graag op een andere manier haar steentje wilde bijdragen. Noreen heeft de samenwerking opgezocht met haar collega's van sportcentrum De Schaapskooi in Bemmel.

In de week van de collecte zijn er verschillend acties geweest waarmee geld is opgehaald voor Alzheimer Nederland. Het team heeft kijklessen verzorgd, er is een burpees-challenge georganiseerd en een HIITXL-les aangeboden. Daarnaast heeft de hele week de collectebus op de bar gestaan en is het fooiengeld daar ook in gegaan. Het resultaat mag er zijn, er is flinke cheque aangeboden waar wij allemaal heel blij en trots op zijn. Noreen en collega's werden enorm bedankt!

Opening Zandse Kerk

Koffieochtend in feestweekend van de Zandse Kerk (11.11.2018). (foto: H. Geerts)

HUISSEN - Terugblik op het feestelijke openingsweekend van de Zandse Kerk in Huissen (9 - 11 november. Op vrijdag 9 november werd de opening van de verbouwde Zandse Kerk op feestelijk wijze vorm gegeven.

In de namiddag is de aftrap gedaan in aanwezigheid van vele prominenten. Gemeente, Provincie, samenwerkingspartners, etc. waren aanwezig om samen met alle vrijwilligers het aangepaste kerkgebouw voor haar nieuwe activiteiten ‘in te wijden’.

Na warme toespraken, van gedeputeerd Bea Schouten van Provincie Gelderland en wethouder Theo Janssen van Gemeente Lingewaard, is de officiële (her)opening om op passende wijze ‘ingeluid’. 's Avonds werd dit op uitbundige wijze gevierd met inwoners en vrijwilligers, en muziek van Flash Back.

Zaterdagmiddag is de prachtig vergulde Haan, door Leo Scholten, onder grote belangstelling op de toren teruggeplaatst. Zaterdagmiddag genoten de kinderen van diverse spelvarianten met als hoogtepunt Roman de goochelaar.

Bij het druk bezochte muziekprogramma ‘de Zandse kerk live’ op zaterdagavond, met drie bands onder leiding van TLH Presents, spatten de vonken er van af.

Het weekend werd afgesloten met een gezellige koffieochtend in een bomvolle kerk. Met muzikale begeleiding van Torkest, onder het genot van een kop koffie met gebak; geheel verzorgd door onze enthousiaste gastvrouwen.

Alle betrokkenen werden van harte bedankt voor ieders bijdrage aan dit prachtige openingsweekend. Al met al een geslaagde opening van de Zandse Kerk: de ontmoetingsplaats voor iedereen.

Nieuw bij SNS Huissen: ASN Hypotheek, die verduurzamen woning beloont

HUISSEN - Vanaf nu is er een nieuwe hypotheek verkrijgbaar in alle SNS winkels: de ASN Hypotheek. Deze hypotheek is gericht op de verduurzaming van woningen en kan afgesloten worden met een apart leningdeel hiervoor: ASN Duurzaam Wonen. Dit leningdeel heeft een laag rentetarief en is bedoeld om binnen twee jaar energiebesparende maatregelen te treffen in de woning.

SNS neemt al langer meerdere hypotheekaanbieders op in haar advies, ook in Huissen. De ASN Hypotheek en ASN Duurzaam Wonen zijn hier een welkome aanvulling op voor hypotheekklanten in de regio die duurzaam willen wonen. Sander Willems, SNS Huissen: "Huizenkopers hebben mogelijk extra last van de regeling dat normaliter maximaal 100 procent van de marktwaarde van een woning gefinancierd mag worden. Onder voorwaarden is het nu mogelijk met de ASN Hypotheek tot 106 procent van de waarde van de woning te lenen. Het afsluiten van de aanvullende lening ASN Duurzaam Wonen kan bovendien zorgen voor een rentekorting op de ASN Hypotheek."

De hypotheek

De ASN Hypotheek is een reguliere hypotheek, waarnaast ASN Duurzaam Wonen afgesloten kan worden als extra leningdeel voor energiebesparende maatregelen. ASN Duurzaam Wonen is een lening tegen lage rente. De lening kent een minimum bedrag van 2.500 en een maximum van 15.000 euro dat in een bouwdepot wordt gestort. De voorwaarde is dat er binnen twee jaar energiebesparende voorzieningen worden getroffen die op het moment van afsluiten in de Tijdelijke regeling hypothecair krediet (TRHK) van de overheid staan. Als de ASN Hypotheek in combinatie met ASN Duurzaam Wonen wordt afgesloten, geldt een rentekorting voor de ASN Hypotheek.

Prins Job past de steek en cape

BEMMEL - Met trots presenteren De Piejassen uit Bemmel hun nieuwe prinsenpaar: 'Prins Job de vliegende Keep' en zijn prinses Nikki.

Afgelopen zaterdag maakten zij een mega entree tijdens de openingsavond bij carnavalsvereniging De Geintrappers. Ze vonden het erg spannend, maar ondanks deze spanningen hebben ze het supergoed gedaan. Ook samen met De Piejassen onthulden zij het nieuwe motto van het carnavalsseizoen 2018/2019, namelijk '#Hoedan?!'.

'Prins Job de vliegende Keep' en prinses Nikki gaan de komende twee jaar het kindercarnaval in Bemmel op zijn kop zetten en hebben daar super veel zin in! De Piejassen zijn er klaar voor.

Frans de Stenenschuuver nieuwe prins van Bemmel

Prins Frans de Stenenschuuver en prinses Moniera vlak na hun onthulling. (foto: Rezie Leenders.)

BEMMEL - Frans de Stenenschuuver is de nieuwe prins van Bemmel. Afgelopen zaterdagavond werd hij onthuld in een bomvolle De Roskam. Met het motto 'Het komt vastgoed' staat hij de komende twee jaar aan het roer bij carnavalsvereniging De Geintrappers.

Frans neemt samen met prinses Moniera de scepter over van prinses Mirjam van het Festijn en adjudant Jan, die beiden terugkijken op een 'onvergetelijke tijd'. Mirjam verwierf bekendheid als allereerste prinses carnaval van Bemmel. Door een erehaag van de verenigingen De Geintrappers, De Blauwe Pony '81 en De Piejassen verlieten ze het toneel. Speciaal voor het afscheid was er een optreden van smartlappenband Het Gebroken Hartje.

Na het aftreden van Mirjam kwam het moment dat een eind maakte aan alle speculaties over de nieuwe dorpsprins. Deze stond zenuwachtig te trappelen achter een snel opgetrokken muur. Na maandenlange geheimhouding brak hij hier doorheen om zichzelf en zijn prinses Moniera Othman bekend te maken. Frans Knorth en Moniera runnen Makelaardij Knorth en Frans is betrokken bij de Bemmelse voetbalvereniging. Carnaval is er bij hem met de paplepel ingegoten en menig optochtwagen is bij de familie gebouwd. Na de installatie werd de proclamatie voorgedragen en kon de nieuwe prins voor het eerst zijn prinsennaam publiekelijk uitspreken.

Het was ook de avond van oud-president Frank Hoekjan. Na elf jaar vond hij het tijd om een periode af te sluiten. Emotionele woorden van onder andere Geintrapper en zoon Thomas Hoekjan volgden. Frank heeft zijn taken overgedragen aan Jeroen Knipping.

Live radio-uitzending vanaf Fort Pannerden

Luchtfoto van Fort Pannerden. (foto: Jasja Dekker)

DOORNENBURG - Op zondag 25 november zendt Favoriet FM tussen 10.00 en 14.00 uur uit vanaf Fort Pannerden in Doornenburg. Het belooft een gezellige uitzending te worden met verschillende optredens en interviews.

Het Favoriet FM programma ‘Holland Hitland’ met presentator Rudi Buiting wordt die zondag live uitgezonden vanaf Fort Pannerden. Een mooie kans voor De Liemers om kennis te maken het fort, maar ook om persoonlijke verhalen te delen.

Interviews
Tijdens de uitzending vertellen fort vrijwilligers over de geschiedenis van het fort. Fort Pannerden, dat al in 1869 gebouwd is, is een belangrijk onderdeel geweest van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar werd ook gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog en in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast vertellen vrijwilligers waarom zij het zo leuk vinden om actief betrokken te zijn bij deze organisatie met bijna tachtig vrijwilligers. Ook zijn we benieuwd naar uw verhalen. Heeft u een mooie anekdote of ervaring die te maken heeft met Fort Pannerden, kom langs en deel het met de luisteraars.

Live muziek
Er vindt ieder uur een live optreden plaats van een artiest, in samenwerking met Artiesten Promotie. "Wilt u live aanwezig zijn? Dan bent u welkom. Toegang tot deze uitzending van ‘Holland Hitland’ is gratis. Kom naar de Klompenwaard, bezoek Fort Pannerden, luister naar de radio-uitzending en geniet als afsluiting van het prachtige uitzicht over de Rijn, het Pannerdensch Kanaal en de Waal." De uitzending is te beluisteren op RTV Favoriet FM, op 94.0 FM of via www.rtv-favoriet.nl.

Nog enkele stands vrij op kerstmarkt in de Zandse Kerk

Kerstmarkt in de Zandse Kerk - sfeerimpressie 2017. (foto: H. Geerts)

HUISSEN - Op zondag 9 december wordt er een kerstmarkt gehouden in de Zandse Kerk in Huissen; van 11.00 tot 17.00 uur.

Na de overweldigende belangstelling tijdens ons recente openingsweekend (9 - 11 november) weet vrijwel iedereen de Zandse Kerk te vinden. En vooral ook wat dit prachtige monumentale gebouw, als karakteristiek en multifunctioneel Ontmoetingscentrum, kan bieden.

Wij verwelkomen daarom met extra veel plezier de bezoekers van de komende kerstmarkt. Nu de kerkbanken zijn vervangen door flexibel te plaatsen stoelen en tafels, kan het kerkgebouw per evenement naar wens worden ingericht. Dat geldt ook zeker voor de kerstmarkt, waar nu plaats is voor ruim dertig stands. Bovendien worden enkele knusse ontmoetingshoekjes gecreëerd.

Natuurlijk kan dan ook de welbekende kerststal worden bezocht. Tijdens de kerstmarkt zullen onze vrienden van Torkest zorgen voor een sfeervolle muzikale omlijsting. En dat gaat op nog meer momenten gebeuren tijdens de feestdagen rond de kerst en nieuwjaar!

Voor geïnteresseerde standhouders: er zijn nog maar enkele stand beschikbaar, dus haast u, want vol = vol!

Dit jaar beschikken wij over tafels (160 x 80 cm voor 20,00 euro per stuk) en marktkramen met opbouw (200 x 80 cm voor 30,00 euro per stuk). Aanmelden en reserveren graag per email via info@zandsekerk.nl. Eventueel telefonisch via 06 14803998.

Meer informatie staat op www.zandsekerk.nl en www.facebook.com/zandsekerk.

Jeugdprins Luuk heerst over de kuukens uut 't Sprauwenest

Jeugdraad Gentenarren met Jeugdprins Luuk uut Hulluze. (foto: Marga Meijer)

GENDT - Jeugdprins Luuk uut Hulleze zwaait komend jaar samen met zijn hofdames Esmée van Moerkerk en Sanne Rijcken en adjudant Stijn de Jong de scepter over het jeugdcarnaval in het Sprauwenest.

Het prinsenbal van de Gentenarren stond dit jaar in het teken van vernieuwing. Zo werd zaal Providentia met prachtige versieringen omgedoopt tot het Gentenarrentheater. Naast de installatie van de nieuwe raadsleden Jochem Kersten en Guus Lippmann, stond de avond vooral in het teken van het jeugdcarnaval.

Het afgelopen jaar hebben de Gentenarren hard gewerkt aan het opzetten van een eigen jeugdafdeling. Tijdens het prinsenbal werden de nieuwe jeugdraadsleden geïnstalleerd, waarmee een goede stap is gezet in het vieren van carnaval in ’t Sprauwenest voor alle leeftijden. Dit kan natuurlijk niet zonder een Jeugdprins met hofdames en adjudant (of zoals Stijn de Jong het zelf noemt: “Manager van de Prins”)

Dat het jeugdcarnaval de Gentenarren menens is, werd duidelijk bij de onthulling. Sinterklaas en zijn hulpjes hielden de zaal in spanning door eerst de hofdames en adjudant te onthullen. Daarna was het toch echt de beurt aan de nieuwe jeugdprins van De Waskniepers en Gentenarren, Prins Luuk uut Hulluze. Zelf vond Luuk het best spannend, maar genoot hij zichtbaar met volle teugen. Met zijn motto “Doar zit muziek ien” heerst hij dit jaar over de kuukens uut ’t Sprauwenest.

Stichting12q

BEMMEL - U kent vast wel iemand in uw omgeving met kinderen, of misschien heeft u zelf kinderen. Het mooie aan kinderen is dat zij nog alles mogen ontdekken, fouten kunnen maken om zich uiteindelijk te ontwikkelen tot gelukkige personen waar men trots op is en van houdt. Maar wat nou als die ontwikkeling niet loopt zoals verwacht en men niet kan vertellen wat je te wachten staat?

Stichting 12q zet zich in om kinderen die een zeldzame afwijking hebben op chromosoom 12q te begeleiden, om ook het maximale uit het leven te halen ondanks de beperkingen. Maar om dit te realiseren is onderzoek nodig en onderzoek kost geld, veel geld.

Sinterklaas

"Om onze doelen te realiseren organiseren wij geregeld iets om geld op te halen. En ook dit jaar verkopen wij rond de Sinterklaasperiode, weer heerlijke chocoladeletters van Strik Patisserie uit Nijmegen waarvan een deel van de opbrengst naar onze stichting gaat. De letters kosten 8,75 euro per stuk en zijn er in de smaken melk, wit of puur. Ze zijn in Bemmel verkrijgbaar bij Sterren Kinderkleding, Be Noa en De Schaapskooi. Op zaterdag 24 november staan wij ook bij Sportclub Bemmel."

Op www.stichting12q.com staat meer informatie over de stichting. "Zeg nou eerlijk ieder kind, met of zonder beperking, verdient het toch om gelukkig te zijn?"

15 / 32

16 / 32

17 / 32

18 / 32

19 / 32

Lingewaards tienerfeest gaat door!

BEMMEL - Het eerste tienerfeest in Bemmel gaat er komen. Voor dit initiatief van de gezamenlijke carnavalsverenigingen hebben meer dan honderd tieners een internetenquête ingevuld. De jeugd zelf heeft een belangrijke stem, aldus de organisatie. 'Inmiddels zijn de voorbereidingen in gang gezet en gaan we ervoor.'

Carnavalsvereniging De Geintrappers en carnavalsvereniging De Blauwe Pony '81 omarmen het idee van een speciale avond voor de jeugd van Lingewaard, na geluiden dat de aandacht nu weleens op hen gericht mag zijn. Er moet een feest komen dat Bemmel op z'n grondvesten doet schudden. De onlangs uitgevoerde enquête heeft genoeg inspiratie opgeleverd om dat voor elkaar te krijgen.

Tikkie

Tieners hebben meestal grootste plannen. Helaas strook dat niet altijd met het beschikbare budget. Om een leuk, veilig en verantwoord feest te kunnen organiseren, is er een aanvulling op de financiën nodig. 'Daarom doen wij een oproep aan alle ouders, verzorgers en iedereen die zich betrokken voelt om een donatie van twee euro te doen,' zegt medeorganisator Thijs van Enckevort. 'Als iedereen meedoet, lukt het. Hoe? Met Tikkie! Deze dienst van ABN AMRO maakt het mogelijk om eenvoudig kleine bedragen veilig via iDeal over te maken. Ga naar het volgende adres: https://tikkie.me/pay/e4dttfn1kmh9kniu5vo5. Snelle doneren? Scan met uw mobiele telefoon de QR-code op www.degeintrappers.nl en de rest wijst zich vanzelf.

Meer informatie

Blijf op de hoogte van alles rondom het tienerfeest op de speciale Instagrampagina (www.instagram.com/tiener_carnaval_bemmel). Vragen? Stuur ze naar tienercarnavalbemmel@outlook.com.

Troef en het mysterie van de verdwenen verlanglijstjes

Troeft speelt op 25 november een sinterklaas-meezing-voorstelling voor het hele gezin in De Klif. nvt

ELST - Een Sinterklaasvoorstelling voor het hele gezin! Kom je ook op 25 november naar De Klif (Nijmegen Noord)?

Tijdens deze heerlijke meezingvoorstelling 'Het mysterie van de verdwenen verlanglijstjes' gaat Troef samen met de kinderen op onderzoek uit. Er is dit jaar namelijk iets vreemds aan de hand: alle verlanglijstjes van de bewoners van de liedjesflat zijn verdwenen! Om het mysterie op te lossen wordt er bij de bewoners aangebeld en vertellen zij hun eigen verhaal. Met de hulp van Sinterklaas wordt het mysterie ontrafeld. (De Sinterklaas in deze voorstelling is een pop. Na de voorstelling zijn er wel een paar 'echte' pietjes in De Klif.)

Kom kijken, luisteren en zing mee met veel bekende sinterklaasliedjes! Troef bestaat uit Tom van de Venn (contrabas) en Edwin van Rijsewijk (gitaar).

De voorstelling om 14.00 uur is uitverkocht, maar voor de voorstelling om 16.00 uur zijn nog kaarten (entree 6 euro). Meer info en tickets via www.theaterdeklif.nl.

Enquête voor huurders Woonstichting Gendt

GENDT - Huurdersvereniging Gendt is een actieve vereniging die opkomt voor de belangen van haar leden. Leden zijn alle huurders van Woonstichting Gendt. Maar wat doet de HV Gendt nu precies?

HV Gendt maakt, namens haar leden, afspraken met de woonstichting over onder andere betaalbaarheid, het aantal beschikbare huurwoningen, energiebesparing en de hoogte van de huren.

De HV wil graag dicht bij haar leden staan en weten wat er leeft onder de huurders. Daarom onderzoekt ze samen met de Woonbond, de landelijke belangenorganisatie van huurders, wat de mening van de huurders is. Ze wil weten hoe ze haar achterban het beste kan informeren en raadplegen. Tevens wil ze weten of er huurders zijn die zelf actief willen zijn. HV Gendt houdt daarom een enquête onder haar huurders van Woonstichting Gendt. Hoe meer huurders meewerken, hoe beter de HV de belangen van de huurders kan behartigen.

Tot uiterlijk 26 november kunnen huurders de (digitale) enquête invullen; dit kan via http:// www.woonbondonderzoek.nl/gendt . Alle huurders hebben deze week een persoonlijke uitnodiging ontvangen om de enquête in te vullen. Op 10 december presenteert HV Gendt tijdens de belangendag van de Woonstichting Gendt de resultaten.

Netty Gebbing signeert boek 'Vlieg op Zonna ' in Gendt

De vlieg Zonna boven Kasteel Doornenburg. (foto: Richard van Driel) Richard van Driel

GENDT - Het tweede prentenboek van Netty Gebbing en Annie Meussen is verschenen. ‘Vlieg op Zonna’ gaat over een zonne-elf die het leven boven op de zon verschrikkelijk saai vindt.

Ze zeurt de hele dag door: ‘Waarom is het hier altijd zo warm? Ik wou dat het zo koud was, dat het puntje van mijn neus bijna kon bevriezen. En waarom is het hier nou nooit eens donker? Dat lijkt me zo spannend.’ Gelukkig heeft ze Doler, hij is haar allerbeste vriend en hij helpt haar zo goed als hij kan. Hij weet haar altijd weer op te vrolijken. Zonna wil één ding: leven op de aarde. Daarom bouwt Doler een prachtige regenboog voor haar. Vanaf die plek kan Zonna de mensen heel goed bekijken.

Zonna met haar prins bij Kasteel Doornenburg. (foto: Richard van Driel)

Maar toch begint ze weer te zeuren, dan is voor Doler de maat vol! Woedend stuurt hij haar naar de aarde, maar voor straf gaat ze als bromvlieg. En dan begint haar leventje op die mooie aarde… Een zeer fantasievol verhaal, waarin al het onwaarschijnlijke mogelijk is. Annie Meussen heeft het boek geïllustreerd met schitterende, kleurrijke aquarellen, waarop je steeds wat nieuws ontdekt. Het sprookje speelt zich af in de Middeleeuwen.
Uiteraard is Kasteel Doornenburg prominent in het boek afgebeeld.

Op zaterdagmiddag 24 november vanaf 14.00 uur komt Netty Gebbing het boek signeren bij de The Read Shop in Gendt. Wees erbij! De prijs is 14,99 euro.

Vogelshow bij De Martel

Indruk vogeltentoonstelling De Martel. (foto: Henk Peters)

HUISSEN - Op zaterdag 24 en zondag 25 november wordt in het verenigingsgebouw Rijnstede een vogelshow gehouden. Dit evenement wordt in de succes formule voor de zestigste maal georganiseerd door vogelvereniging De Martel uit Huissen, aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers.

Aan deze show doen vogelliefhebbers uit Huissen, maar ook uit de regio Overbetuwe mee om hun gekweekte vogels te showen in alle kleurenpracht. "Een bezoek is ’n kroon op onze hobby en zeker de moeite waard." Er zijn diverse kleuren kleurkanaries en vele vormen postuurkanaries te bewonderen. Er is een ruime collectie Europese cultuur, tropische en subtropische vogels aanwezig. Ook de parkieten zijn er in een grote sortering aanwezig, waaronder de grote en kleine grasparkiet. In totaal zijn er driehonderd vogels te bewonderen. "Als u van vogels houdt, is een bezoek zeker de moeite waard." De toegang is gratis en er worden ook vogels te koop aangeboden die gekweekt zijn door liefhebbers.

Openingstijden: zaterdag 25 november van 10.00 tot 20.00 uur; zondag 26 november van 10.00 tot 16.00 uur. De Rijnstede is aan de De Jongstraat 3 in Huissen. Voor meer info: Ton Lenting (026 3814674) en familie Van Elk (026 3257133).

De Kleibakkers trapt carnavalsseizoen af

Prins William du Verve en zijn prinses Hanneke.

HAALDEREN - Op zaterdag 24 november staat de pronkzitting weer voor de deur in het Baggergat. Prins William du Verve en Prinses Hanneke hebben er weer onwijs veel zin in en hopen veel carnavalisten terug te zien tijdens de openingsavond van de carnaval in zalencentrum De Kolk in Haalderen.

Vorig jaar november werd het nieuwe prinsenpaar onthuld en na een schitterend eerste jaar, hoopt het nu vol gas door te kunnen in hun tweede jaar als prins en prinses. Ook de dansgarde en raad van 11 hopen op ieders komst! Varnavalsvereniging De Kleibakkers is er weer klaar voor en heel Haalderen kan vanaf nu ook laten zien dat men klaar is voor carnaval; de vlag kan letterlijk uit. De Kleibakkers heeft namelijk een vlag ontworpen en deze aan de mensen uit het Baggergat gepresenteerd. Zij kunnen de vlag dus laten wapperen tijdens de dolle dagen!

"We nodigen iedereen uit om deze avond met ons te vieren. Voor leden is de entree gratis. Start van de avond is 20:11 uur. In de middag, van 14.00 tot 17.00 uur is er een jeugdprogramma in zalencentrum De Kolk!"

Open Eetcafés Lingewaard

LINMGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 26 november - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 27 november - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 28 november - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 29 november - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeradenn om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Zandse Kerk, Uitvaarcentrum Bloesem en Pastorie. (foto: N. Hubers)

HUISSEN - Stichting de Zandse Kerk verzorgt op woensdag 28 november van 10.30 tot 12.00 uur haar 10e koffieochtend. Een maandelijks terugkerend ontmoetingsmoment in de sfeervolle Zandse Kerk, waarbij men gezellig met elkaar in gesprek kan gaan.

De grote belangstelling voor onze maandelijkse koffieochtenden bevestigt het succes van deze formule. Gelukkig kunnen we intussen over meer ruimte beschikken. Immers, de kerkbanken zijn vervangen door stoelen en tafels. Het middenschip werd al de vorige keer (31 oktober) rijkelijk gevuld met 80 enthousiaste deelnemers. Het comfortabele nieuwe meubilair valt zeer in de smaak.

De feestelijke extra koffieochtend van zondag 11 november als slot van ons openingsweekeinde (9 - 11 november), werd een daverend succes. Naast vertrouwde deelnemers namen vele nieuwe bezoekers kennis van dit ontmoetingsmoment..

Op woensdag 28 november gelden de gebruikelijke tijden. Vanaf 10.30 uur is er volop de mogelijkheid om, onder het genot van een heerlijk kopje koffie of thee, gezellig bij te praten en nieuwe bezoekers te ontmoeten. Vanaf 10.00 uur kan iedereen binnenlopen.

Iedereen is welkom en aanmelden vooraf is niet nodig. "Ons team van gastvrouwen verheugt zich op weer een grote opkomst van enthousiaste deelnemers. Gezamenlijk geven we vorm aan deze ochtend, met als motto 'ontmoet elkaar, deel je verhalen, leer elkaar kennen en geniet van de gezelligheid'."

De kosten zijn 2,00 euro per deelnemer. "Zoekt u contact met onze Werkgroep Koffieochtenden, mail dan naar info@zandsekerk.nl of bel naar 06 14803998 of bezoek de website www.zandsekerk.nl."

Enige nog puntloze Betuwse voetbalclub Weer niets voor EMM Randwijk

Robert van Welie (geel shirt) van EMM Randwijk wil de bal, Harm Panneman (links) kijkt toe. EMM verloor (weer) en wacht nog op haar eerste punt(en) deze competitie. (foto: Hans Schmeinck)

Tekst: Hans Schmeinck


Kelderclub EMM Randwijk droomde van een driepunter op afgelopen zaterdag. Het eveneens puntloze Wodanseck kwam namelijk op bezoek. Maar het werd een nachtmerrie: 1-5 verlies, twee rode kaarten en twee fikse blessures.

Van de achttien voetbalverenigingen in de (Over)Betuwe is EMM Randwijk de enige die dit seizoen nog geen punt heeft gepakt. Laat staan gewonnen. De club die uitkomt in de kelder van het amateurvoetbal, de zaterdag vierde klasse (B, Oost), kon vlak voor het seizoen maar ternauwernood een selectie samenstellen. Om over voldoende spelers te kunnen beschikken werd uit het 2e en 3e geput en bovendien werd de onervaren Tom de Bruijn eerste doelman.

De eerste vijf competitieduels gingen –meestal dik- verloren. Vorige week zaterdag lag winst bij het ook nog puntloze (en zelfs doelpuntloze!) Harskamp voor het grijpen. Ondanks een overwicht ging EMM echter toch het schip in: 3-1. Dan (afgelopen) zaterdag maar, thuis tegen het eveneens puntloze Wodanseck, van voormalig EMM-trainer Mart Gerrist.

De droom van een driepunter spatte echter na zes minuten al uiteen. Rood voor Nick van Dam, na het neerhalen van een doorgebroken Wolfhezenaar.

Meer pech zou snel volgen; de ietwat gelukkige 0-1 en de 0-2 en de 0-3 waarbij goalie De Bruijn opzichtig blunderde. Én de zware blessures van Marten Lammers (mogelijk gebroken neus) en Tijs van Dam (waarschijnlijk gebroken middenvoetsbeentje).

Keeper vervangen

In de rust werd De Bruijn uit zijn lijden verlost en vervangen door jeugdkeeper Mathijs Jonker. De Randwijkse rampspoed ging in de tweede helft verder; rood voor Niels Mauritz wegens hands. En een –benutte- penalty (0-4) en de 0-5. Maar zie, ook wat licht in de duisternis. Zoals de 1-5 van de jonge invaller Rick Nijhuis, na zelfs een vlotlopende aanval. En vooral de bijna ontroerende inzet van de Randwijkers, die zelfs met negen man streden voor iedere centimeter, bleven aanvallen en kansen creëerden.

,,Het was jammer van de rode kaart in het begin, met elf tegen elf hadden we zeker gewonnen'', zei EMM-trainer Robert van der Holst na afloop. ,,Onze keeper had zijn dag niet. Tom gaf zelf aan dat hij vervangen mocht worden. Klasse van hem.''

Van der Holst was toch trots. ,,De jongens bleven gaan en vechten. Ik kan ze niets verwijten.'' Desalniettemin heeft EMM nog steeds geen punt. Maar de dag dat een gelijkspel of winst mag worden begroet, komt wel steeds dichterbij…

Slechte vooruitzichten


De komende weken hoeft EMM ook nergens op te rekenen. ,,Dan spelen we namelijk tegen de bovenste drie'', aldus Van der Holst. En met de komende schorsingen en de blessuregevallen zijn de vooruitzichten om uberhaupt een elftal op de been te brengen slecht. ,,Ik heb zitten tellen en kom maar tot acht fitte spelers. We zullen een beroep moeten doen op spelers uit het tweede en de jeugd.''

Van oost naar west, de dorst gelest

Torentjes, schoorsteentjes, 't Pythagoras bemmeltje van mozaïek en andere creaties. De foto van de twee grotere bouwwerken komt volgende week! (foto: Magriet Strasser, Talento Metissimo)

RESSEN - Het was weer gezellig. De creatieve middag met lezing in de Kerk met Kosterij in Ressen werd door de jeugdigen zelf geopend...

Iris, Joost, Elisa, Madelief en Benjamin lazen een prachtig gedicht voor. Zelf gemaakt of zelf uitgezocht. Het neefje van schrijver Zaed Nurin hield een indrukwekkend dankwoord; doordat zijn oom kon studeren in Rusland en Nederland is zijn familie uit Afghanistan gered!

Op deze 11e van de 11e volgde toepasselijk een wiskundige carnavals-denk-kraker. Deze keer over de mozaïek Pythagorasboom alias schaaktoren, levensboom ofwel 't bemmeltje. Voor het metselwerk gingen we in optocht naar buiten de drie muren opmeten en steentjes uitrekenen voor het metselen in halfsteensverband. (Voorbeelden uit module Rekentoren Rexna / Koningstoren.)

Na de opstart van deze jeugdactiviteit hield Zaed Nurin in de Kosterij een lezing voor ouders, opa's en oma's over zijn boek: Bitterzoete Thee. Een indrukwekkende levensverhaal van Oost naar West dat je bijblijft. In de pauze kon men de dorst lessen met Afghaanse thee.Ook waren er Oosterse koekjes, flapjes en hartigheden. Het Nederlandse aandeel bestond uit onder andere chocolade, flapjes en de appeltap.

Gezamenlijk werd tussendoor een stevige pot huis-schaak gespeeld, tot zelfs in de nieuwe keuken!

Dank was er aan de sponosoren: Ouders, opa's, oma's, leerlingen, vrienden, Kerk, Kosterij & Landwinkel Ressen, Juweela uit DL, Jumbo Bemmel en ook Gemeente Lingewaard deed een duit in het zakje.

Info over het unieke top-onderwijs voor Talentontwikkeling in Bèta en Cultuur, zie: www.TalentoMetissimo.nl of bel: 06 25506566. Welkom!

Ingezonden brief

Hier is een gevaarlijk oversteekpunt... (foto: Martien van Hemmen)

Safety first in het verkeer? Doen!

Nabij het centrum in Huissen vond onlangs een ernstig ongeval plaats. Het in de buurt geliefde slachtoffer stierf vervolgens aan haar verwondingen. De zich met een hulpmiddel door het verkeer heen bewegende dame werd aangereden op een als gevaarlijk bekend staand punt. Helaas werd door dit tragische ongeval bevestigd dat het betreffende verkeerspunt vooral voor het langzaam verkeer onoverzichtelijk te noemen is.

Langs de drukke Stadswal zijn zowel een fietspad als trottoir gelegen.Op een gegeven moment komen de voetgangers in een fuik, want daar verdwijnt het trottoir. Gevolg is dat de voetganger dan genoodzaakt is het drukke fietspad op te gaan. Om te voorkomen dat men daar dan dertig meter moet lopen steken velen de Stadswal over. Dat is vervolgens een vreselijke uitdaging: Gedurende de spitstijden is het nagenoeg onmogelijk om dit zonder gevaar te doen.

Veel bewoners zouden het toejuichen als de verkeerssituatie zou worden verbeterd omwille van de veiligheid van met name de voetgangers en fietsers. De haag langs de begraafplaats is over een lengte van circa veertig meter meer dan twee meter breed, zodat het trottoir verdwijnt.

Hopelijk ziet onze gemeente kans in contact te treden met de stichting Gedenkpark, zodat een passende oplossing wordt gevonden voor de bestaande onveilige situatie. Zowel verkeersdeskundigen als de gewone verkeersdeelnemers zullen dit bevestigen.

Het moet toch een uitdaging zijn om vanuit de gedachte 'Safety first' tot een passende oplossing te komen?

Martien van Hemmen

Drie genomineerden Lingewaardse Vrijwilligersprijs zijn bekend

Cor Hendriks. (foto: Comité Vrijwilligersgala)

LINGEWAARD - Ook dit jaar wordt de Lingewaardse Vrijwilligersprijs uitgereikt. Dit jaar gaat de vrijwilligersprijs naar een persoon, groep of organisatie die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor een evenement. Er zijn drie genomineerden.

De genomineerden voor de Lingewaardse Vrijwilligersprijs 2018 zijn:

Riekie Gerritsen, namens alle Ehbo's. (foto: Comité Vrijwilligersgala)
Henk Wieland. (foto: Comité Vrijwilligersgala)

- Cor Hendriks, vanwege zijn jarenlange inzet voor diverse evenementen zoals het korenfestival.

- De vier Ehbo-verenigingen in Lingewaard, omdat zij bij alle evenementen present zijn.

- Henk Wieland, vanwege zijn inzet voor alle evenementen van onder andere Beleef Bemmel

De winnaar wordt tijdens het Vrijwilligersgala bekend gemaakt door burgemeester Marianne Schuurmans. Daar zal zij de Lingewaardse Vrijwilligersprijs 2018 ook uitreiken aan de winnaar(s). Het Vrijwilligersgala vindt plaats op vrijdagavond 23 november tijdens het Vrijwilligersgala in Providentia in Gendt.

Lonneke Dort en Maarten van den Berg in De Klif

Maarten van den Berg speelt samen met Lonneke Dort op 30 november in De Klif ( nvt

NIJMEGEN-NOORD - Twee voor de prijs van één. 30 november is er weer een leuke cabaretavond in De Klif.

Maarten van den Berg schreef en dacht mee met Jan Jaap van der Wal bij Panache en met Arjen Lubach bij Zondag met Lubach. Nu is het tijd voor zijn eerste eigen programma – Alleen pinguïns zijn zwart-wit – dat opvalt door slimme, scherpe en harde grappen.

Lonneke Dort brengt met haar voorstelling – Want laten we wel wezen – sterke liedjes en begeleidt deze met gortdroge mimiek, een opgetrokken wenkbrauw en soms met een blik waar je even in blijft hangen. Een mooie combi!
De voorstelling begint om 20.00 uur en de entree is 14,50 euro (inclusief pauzedrankje). Meer info en tickets via www.theaterdeklif.nl.

Netwerkavond Cultuur Lingewaard

HUISSEN - Op 29 november presenteert het Cultureel Platform Lingewaard de tweede culturele netwerkavond. Vanaf 19.30 uur in Mea Vota in Huissen. Iedereen die cultuur een warm hart toedraagt is welkom om te luisteren, mee te denken, een eigen oproep te doen en om cultureel te netwerken.

Er is een divers programma. Lianne Derksen wil in 2019 het project Struinen in de Tuinen opzetten in Huissen en mogelijk haar project in de toekomst verbreden naar andere kernen in Lingewaard.

Een cultureel project beginnen met een sociaal doel? Namelijk statushouders en locals uit Lingewaard samenbrengen. Dat doet Ingeborg Kaandorp met haar bijzondere project Samen uit, samen thuis. Op 29 november vertelt ze over haar project en staat ze open voor vragen. Op de zeepkist kan men op de avond zelf uw eigen oproep doen. Uw ideeën verkondigen of uw visie op cultuur in Lingewaard uitdragen. Ook is het mogelijk om in de aanloop naar de avond een programmapunt aan te dragen. "Neem hiervoor contact op met rosanne@openacademie.nl." Op de avond zelf is er voldoende tijd om cultureel te netwerken onder het genot van een drankje. Voor aanmeldingen, vragen en opmerkingen kan men contact opnemen met rosanne@openacademie.nl.

De kerk en hulpinstellingen

HUISSEN - De kerk is er voor iedereen. Elke zondag viert onze gemeente in de protestantse kerk aan de Langestraat de eredienst. Bijbeluitleg, bezinning en gebed verbindt onze gemeente met elkaar en met de mensen om ons heen.


Een belangrijk aspect hierbij is de aandacht die gegeven kan worden aan de mensen die op onze weg komen in tijden van verlies, emotionele spanningen en strijd. Waar direct contact niet mogelijk is kan financiële steun worden verleend aan verschillende hulpinstellingen. Zo vindt regelmatig een geldinzameling plaats voor het Kinderhospice Binnenveld. Dit kinderhospice is gevestigd in de gemeente Barneveld. Hier worden kinderen die ernstig ziek zijn opgevangen en verzorgd. Het doel is om deze kinderen ondanks hun ziekte zoveel mogelijk kind te laten zijn, en daarbij tegelijkertijd hun ouders en familie te ontlasten en te helpen. Ook de zorg voor kinderen die terminaal zijn valt hieronder. Indien nodig kunnen de ouders gebruik maken van het ouderverblijf om zo dicht bij hun kind te blijven en toch hun noodzakelijke rust te kunnen nemen. Vrijwilligers voor de zorg, het tuinonderhoud en voor het koken van lekkere voedzame maaltijden zijn in het kinderhospice ook welkom!


Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Op zondag 25 november bent u van harte welkom om de eredienst met ons mee te vieren. Voorganger ds. Bram Grandia. Aanvang 10.00 uur. Taizéviering 19.00 uur. Ook is de kerk voor iedereen, ongeacht afkomst en lidmaatschap, open op de vrijdagmiddaginloop vanaf 14-16 uur in ons kerkgebouw. Voor een ontspannen gesprek en een kop koffie of thee.

BO6 oogst schampere reacties bij behoud Doelenstraat

Sloop karakteristieke woningen in de Doelenstraat in Huissen is definitief. Iedereen gaat er van uit dat bij nieuwbouw het huidige karakter behouden blijft. (foto: Sjaak Veldkamp)

HUISSEN – De wederopbouwwoningen aan de Doelenstraat in Huissen gaan definitief tegen de vlakte. De allerlaatste strohalm van de Historische Kring Huessen voor behoud, was om de karakteristieke woningen op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Het college heeft afgelopen week negatief besloten. De meerderheid van de raad was het tijdens de begrotingsbehandelingen hier al eerder roerend mee eens. B06 werd weggezet als een zeur.

Het verzoek was ingegeven om in ieder geval de gevels van de woningen te kunnen sparen. Maar dat is uit onderzoek met Waardwonen gebleken dat dit geen haalbare optie is. "Uit deze onderzoeken is naar voren gekomen dat de gebreken in de gevels en de opbouw van de huidige fundering ertoe leiden dat een poging om de gevels te behouden technisch ingewikkeld, arbeidsintensief en zeer kostbaar is."

Het college heeft afstand genomen van het positief advies van de monumentencommissie. Voor B06 aanleiding om tijdens de begrotingsbehandeling het college alsnog tot inkeer te bewegen. Fractievoorzitter Patrick Hegeman verdedigde zijn voorstel te vuur en te zwaard. De woningen zouden een bijzondere kwaliteit leveren aan de eigen identiteit van de stad Huissen. Het gaat om het historisch besef en dat wordt geweld aangedaan, aldus Hegeman. Zijn betoog leidde tot verbaasde en kritische raadsleden. Frans Schut, zelf woonachtig in de Doelenstraat, vroeg zich af wie Hegeman in zijn straat Hegeman heeft gesproken. De bewonerscommissie heeft unaniem besloten voor herbouw. Plus het karakter en de identiteit blijft behouden, weet Schut. Theo Pere (CDA) was in activistische doen. Na tien jaar praten over de toekomst van de Doelenstraat, zit B06 weer te zeuren en zoek weer een kapstok om de zaak te rekken. Ook Pere weet dat de buurt akkoord is met nieuwbouw. Wat B06 bereikt is dat mensen in krotten blijven wonen, schamperde de CDA'er.

Dorpsauto De Wielewaal ook in Doornenburg

GENDT/DOORNENBURG - Vanaf oktober kunnen de bewoners van Gendt gebruik maken van dorpsauto De Wielewaal, de opvolger van de e-car. Mensen genieten van het comfort van de nieuwe auto.

In de afgelopen twee jaar kregen we regelmatig vragen van mensen uit Doornenburg of de chauffeurs ook van en naar Doornenburg zouden kunnen rijden. Er zijn veel contacten tussen beide dorpen op verschillende gebieden: mensen uit Gendt die in Doornenburg de huisarts bezoeken of omgekeerd. Mensen uit Doornenburg die in Gendt boodschappen willen doen of familie willen bezoeken.

Met de e-car was dit niet mogelijk vanwege de beperkte actie radius, nu behoort het wel tot de mogelijkheden. Na overleg met de chauffeurs en met de dorpscontactpersonen van Doornenburg heeft het Participatiepunt Gendt besloten vanaf december ook in Doornenburg dit vervoer aan te bieden.

Hoe werkt het? Ouderen en mensen die beperkt mobiel zijn kunnen gebruik maken van de dorpsauto De Wielewaal. Zij kunnen bellen vijf dagen per week tussen 9.30 en 17.30 uur naar nummer 06 19192882 om met de chauffeur een afspraak te maken. Liefst een dag van te voren vanwege de planning.

Waarvoor kan men bellen? Het bezoeken van een gezellige activiteiten, bezoek bij familie of vrienden, afspraak bij huisarts, tandarts, kapper, apotheek. Voor een boodschap of gewoon een ritje naar plekken die u al lang niet meer bezocht heeft.

In principe is het vervoer gratis, maar een vrijwillige bijdrage in de onkosten wordt zeer op prijs gesteld.

TOP-film: C'est la vie

BEMMEL - Op donderdag 29 november is in de Theaterkerk de film C’est la vie te zien. Dit is de nieuwe film van regisseursduo Olivier Nakache en Eric Toledano, bekend van de films Intouchable en Samba. De inzet van C'est la vie is de spanning achter het sprookje van het huwelijksfeest te laten zien. Een heerlijke komedie, met een verrukkelijke cast.

Max is al 30 jaar traiteur. Hij heeft al honderden feestjes georganiseerd en heeft er zo stilaan genoeg van. Voor Pierre en Helena is het vandaag de grote dag: ze trouwen in een prachtig kasteel. Zoals gewoon heeft Max alles tot in de puntjes voorbereid. Alles staat klaar voor een perfecte trouwpartij. Maar dan haalt een reeks tegenslagen de strakke planning overhoop... elk moment van emotie en geluk kan in een oogwenk omslaan in rampspoed. Vanaf de voorbereidingen s ochtends tot het nachtelijke einde gluren we achter de schermen... We ontdekken het feest door de ogen van de mensen die één talent gemeen hebben: weten hoe je een geweldig feest geeft.

Aanvang 20:00. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Meander en Dick van Altena samen in concert

(foto: Astrid van Abel) Astrid van Abel

BEMMEL - Het gaat echt gebeuren: komende zaterdag 24 november geeft zangvereniging Meander samen met Dick van Altena een liedjesconcert in de Theaterkerk in Bemmel. En het mooie is dat ze beiden overtuigend 'in hun moerstaal' zingen.

Zowel de Hollandse liedjes als de Betuwse melodieën en teksten kent iedereen natuurlijk en dat is echt een feest van muzikale herkenning.

Zaterdag de 24ste kan men dat alles vanaf 20.30 uur mooi meemaken. Zorg ervoor om bijtijds een toegangskaartje te bemachtigen, want het gaat druk worden. "Het zou toch zonde zijn als de laatste kaartjes aan uw neus voorbij gaan."

Meander staat onder leiding van dirigent Arjan van der Roest, bijgestaan door Wouter Broens aan de piano. Martijn van Vuuren praat de boel aan elkaar. Kaartjes via www.meander-bemmel.nl of via boekhandel De Toren van Bemmel.

Vrouwen Haalderen

HAALDEREN - Op 28 november verzorgt de Vrouwenvereniging Haalderen een gezellige spellenavond.

"Om de oude sfeer van vroeger op te halen, halen we op deze avond de ouderwetse spellen weer eens uit de kast." Aanvang: 20:00 in De Tichel.

Ben Hoff van Huissen naar Californië naar Oregon 'Ik speelde hier soccer, net als Johan Cruijff'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Ben Hoff (81) die dik 60 jaar geleden al Huissen verruilde voor Amerika. ,,Hier wilde ik mijn geluk beproeven en ik heb een fantastische tijd gehad in de catering- en horecawereld.''

Voor zijn typisch Amerikaans huisje in North Bend zwaait Ben Hoff met een vlaggetje van zijn tweede vaderland. Hij woont sinds enkele jaren in het dorpje in het noordwesten van de Verenigde Staten met zijn partner Karen, Amerikaanse van geboorte. Met pijn in zijn hart verliet hij destijds zijn appartementje met zwembad in Sacramento. Ofwel het warme en zonnige Californië ten faveure van het killere en regenachtige(r) Oregon.

Zo'n 60 jaar geleden verliet Ben het gezin met vijf jongens en vijf meiden, dat woonde in Huissen-centrum. Met een enorm schip naar 'het beloofde land'. ,,Daar wilde ik mijn geluk beproeven. Via New York reisde ik door naar Californië. Daar werkte ik als banketbakker en in de catering en horeca. Ook leidde ik mensen in de bakkerijwereld op. Een fantastische tijd.''

Al gaan zijn gedachten heel vaak terug naar nóg vroeger, naar Huissen. ,,Dan denk ik aan de bioscoop die bij ons in de Langestraat zat, 't Kistje, later de Apollo. Vóór de avondvoorstelling begon, gauw met mijn broers of anderen kaarten om geld. Met de winst kon ik naar de film. Soms speelde ik wel eens vals, haha. Ik heb toen heel veel films gezien.'' Zoals Gone with the wind, Casablanca en westerns met John Wayne. ,,Ik ken ze allemaal, kijk ze hier voor de zoveelste keer. Ik ben een sucker for nostalgia.''

Cruijff en Neeskens

Hij draagt met trots zijn oranje shirt met gouden leeuw en spreekt nog prima Nederlands, toch is Ben, zoals dat heet, veramerikaniseert. ,,Maar ík houd van gezond eten en drinken en niet zoals velen hier van die grote, vette hamburgers en veel bier.''

De atletische Ben was destijds een begenadigd voetballer bij RKHVV in Huissen. In de VS speelde hij ook 'soccer'. ,,Ik was op latere leeftijd nog semiprof in de tijd dat Cruijff en Neeskens hier ook speelden.'' Met twee nieuwe heupen en wat andere fysieke malheur is zelf actief sporten al een tijdje uit den boze. Hooguit een potje biljart in zijn mancave in de kelder of een wandeling met hondje Kiki. ,,Ik kijk veel sport op tv, van baseball tot American football.''

Tot in 2010 zocht Hoff (vader van een dochter) zijn familie bijna ieder jaar wel op. Gaat hij nog wel terug? ,,Samen met Karen wil ik volgend jaar in de lente naar Huissen komen. Heimwee, heb ik eigenlijk nooit gehad.'' Door de jaren heen hebben familieleden hem opgezocht, vorig jaar juni nog. ,,Dat was great!'' Helaas heeft hij geen computer, internet en/of smartphone. Als hij eens zin heeft in een beetje nostalgie, dan belt ie met z'n zus Engelien. ,,Praten over het Huissen van vroeger en over oude films.''

Het bevalt hem prima in Amerika, al dik 60 jaar lang. ,,Ik heb een goed leven hier. Al is het met Trump als president nog steeds wennen. Die man heeft niet zulke goede ideeën.''


'Om geld kaarten, vals spelen en met de winst naar de bios'

A.K.G. De Narrenpoel huldigt jubilarissen

Jubilarissen Dennis Hendriks en Hans Puntman met partner Antoinette Puntman. (foto: Henk Sluiter)

ANGEREN - Tijdens de drukbezochte openingsvond van zaterdag 10 november heeft A.K.G. De Narrenpoel zijn leden gehuldigd.

Dennis Hendriks en Hans Puntman zijn beiden elf jaar lid van de vereniging. Dennis Hendriks is elf jaar lid van de raad van elf. Hans Puntman is begonnen als lid van de raad van elf. De laatste jaren voert hij de functie van ceremoniemeester uit. Deze taak is hem op het lijf geschreven. Beide heren staan al elf jaar klaar voor de vereniging, om samen carnaval in Angeren levend te houden.

A.K.G. De Narrenpoel feliciteerde de jubilarissen en wenste hun nog veel plezier toe binnen de vereniging.

Egel in de spotlight

Egelverblijf. (foto: Sandra Bak)

LINGEWAARD - "Als natuurgids in opleiding voor Lingewaard Natuurlijk verzorg ik, samen met de andere gidsen de lessen voor de allerkleinste natuurvrienden: basisschoolkinderen uit groep 1 en 2 van alle scholen in heel Lingewaard."

"Het seizoen voor het zogeheten Egelpad is bijna afgelopen, en we hebben heel wat jeugd en begeleiding enthousiast mee zien doen bij de speurtocht naar alle houten egels met opdrachten. Voor de beeldvorming konden de kinderen aan het eind van de ochtend een opgezette egel zien en voelen hoe zijn stekels prikken. Leuk, maar toch wel een beetje eng voor sommigen."

Het mooiste was dat we in onze eigen tuin op gegeven moment een kleine egel voorbij zagen komen. Het was alsof er een VIP in de tuin was beland. Wat konden we doen om deze vriend in onze tuin te houden? Terwijl de egel werd bezig gehouden met een heerlijk hapje kattenvoer, waren mijn jongens al bezig met het egelverblijf: het moest muren hebben, een dak dat niet lekte, kranten en zacht gras als een lekker bedje voor de lange winterslaap. De filmster werd op de foto gezet en video’s werden er gemaakt en iedereen moest weten dat wij zo’n belangrijke gast hadden. De video werd uiteraard ook gedeeld met de kinderen die het Egelpad liepen: 'mag ik hem nog en keer zien?'.

We hebben de egel nog regelmatig voorbij zien wandelen in de schemering, maar of het verblijf voldeed aan alle egelwensen? We zullen zien…", aldus Sandra Bak namens Lingewaard Natuurlijk.

Ingezonden brief

Rare Vogels

Heb ik het nu goed begrepen of snap ik het niet? Volgens mij heb ik in het verleden gelezen dat het doortrekken van de A15 (ja, die met brug over de rijn) op losse schroeven staat, omdat er vogels in de Angerense polder broeden. De fauna mag niet verstoord worden!

Nu lees ik toch echt in de krant dat ze op kassengebied Next Garden de vogels met lichtflitsen gaan verjagen omdat ze de zonnepanelen onderpoepen?

Nu zullen wij als burgers het wel weer niet snappen, maar ik vraag me toch af wat er voor een rare vogels bij het rijk / gemeente rondfladderen dit dit soort rare fratsen verzinnen.


Volgens mij zijn ze van de leg en broeden ze op vreemde ideeën.

Theo Witjes

Gendt

HJC De Krössels elf jaar!

HUISSEN - Zondag 25 november 2is de openingsmiddag van jeugdcarnavalsvereniging HJC De Krössels uit Huissen.

Deze middag vindt plaats in De Gouden Engel. Tijdens deze middag wordt er afscheid genomen van het huidige hof en wordt het nieuwe hof bekend gemaakt. Aansluitend zal er van 16.00 tot 18.00 uur een receptie zijn om het 11-jarig bestaan van De Krössels te vieren samen met de genodigden waaronder, oud-raadsleden, prinsen, prinsessen, sponsors, ouders en de plaatselijke carnavalsverenigingen.

Ladies Night bij Tuincentrum De Pas; Betoverende avond vol gezelligheid

GENDT – Op donderdag 22 en vrijdag 23 november van 18.30 tot 21.30 uur kunnen dames weer hun hart ophalen bij Tuincentrum De Pas tijdens de jaarlijkse Ladies Night. Van sieraden en massages tot verzorgingsproducten en lekkere hapjes, het is er allemaal!

Tijdens deze gezelligste 'vriendinnenavond' van de regio is er van alles te doen, uit te proberen, te zien en natuurlijk te proeven. Sabine: 'Tuincentrum De Pas is inmiddels volledig ondergedompeld in kerstsfeer. Alle nieuwe kersttrends en nieuwe kleuren zijn er volop te bewonderen. 'Dit jaar zien we veel touw met lampjes erin en hout dennenappels en veel groen', aldus Sabine. Een nieuwe kleur in kerstaccessoires dit jaar is een bijzonder mooie kleur 'groen' Vorig jaar werd wit gecombineerd met een koele blauwe kleur, Veel inspiratie en voorbeelden staan klaar, maar geen groene vingers, wij helpen je graag om een mooie creatie te maken ter plekke.

Vanaf 30 november zijn onze prachtige verse kerstbomen er weer alle soorten en maten, daarvoor zijn ook leuke manden en standaards.

Kortom; het is eigenaresse Sabine weer gelukt om samen met wederhelft Vincent en hun team het tuincentrum volledig om te toveren. Zeer de moeite waard om te komen kijken, dat wordt weer heerlijk genieten dames! Kom gezellig inspiratie opdoen, profiteer tijdens de Ladies Night van tien procent korting en krijg een leuke goodiebag mee naar huis! Tot ziens bij Tuincentrum De Pas, Angerensestraat 46, Gendt. (www.tuincentrumdepas.nl)

Bij De Kaasshop Huissen vanaf 25 november alle zondagen open Dé show van kerst- en relatiepakketten

HUISSEN - Ondernemers en particulieren opgelet: stop met piekeren over een Sint-cadeau en/of Kerstpakket! Ga op zondag 25 november naar De Kaasshop in Huissen en laat je inspireren tijdens de Grote Cadeaupakketten Show. Een aantal is al samengesteld, maar je eigen cadeau/pakket kiezen en het vooraf proeven is uniek. Vanaf de 25e biedt De Kaasshop bovendien zeven dagen per week advies!

De Kaasshop in Huissen is al 40 jaar een begrip in Huissen en omstreken. En heeft als specialiteit binnenlandse en buitenlandse kazen. Vandaar de naam, maar daarnaast lonken ook: vleeswaren en salades uit eigen keuken, (vers gebrande) noten, fraaie wijnen en andere dranken, typisch Huissense lekkernijen (bijvoorbeeld Hosenhym bier en kaas) en tal van andere delicatessen en geschenken. Het is een waar foodwalhalla aan de Langestraat 10!

Lekker voor jezelf. Al is geven wellicht nog fijner! Aan familie, vrienden, medewerkers of relaties met Sinterklaas en/of Kerstmis. Maar ja, wát geef je? Stop met piekeren en laat je op zondag 25 november in De Kaasshop inspireren tijdens de Grote Cadeaupakketten Show. ,,Een aantal is al samengesteld, maar je mag ook je eigen cadeau/pakket kiezen. Graag zelfs, want dat is uniek én persoonlijk'', zegt eigenaar Geert Vermeulen. ,,En je mag hier alles vooraf proeven, ook uniek'', vult mede-eigenaar Angela Willemsen aan.

[kader]

Alle zondagen open

Angela en Geert en hun klantvriendelijke en ervaren team adviseren graag, in iedere prijsklasse en altijd met de hoogste kwaliteit. Op (koop)zondag 25 november van 13.00 tot 17.00 uur. Als ook alle overige zondagen, in december. En De Kaasshop is al open van maandag tot en met zaterdag. ,,U kunt dus zeven dagen per week bij ons terecht'', aldus Angela en Geert in koor. Voor de pakketten en het advies erover.

En natuurlijk voor alle andere producten en artikelen. Een broodje en drankje ter plekke is ook mogelijk, evenals het bestellen van een warm en/of koud buffet (al vanaf 12,50 euro per persoon). Bovendien levert De Kaasshop met trots en plezier aan de horeca in Huissen en omstreken. Enfin, eerst de Grote Cadeaupakketten Show op 25 november. ,,Tot dan!''

Bridgeclub Gendt

Dames van de eerste plaats C-lijn. (foto: J. van de Werken) J.v.d.Werken

GENDT - Na een enerverende, maar vooral gezellige strijd, is de tweede ronde van het seizoen 2018/2019 van de bridgeclub Gendt afgesloten. In de vaste speellocatie de Klok Horeca werd in de vijf speelavonden het volgende resultaat geboekt in de drie lijnen van de club.

In de A-lijn werden eerste: Tonny en Marjo Pelgrim, gevolgd door Geert en Riet Rikken op de tweede plaats en Thea Cornelissen en Bets Ekels op de derde plaats.

In de B-lijn promoveerden naar de A-lijn: op de eerste plaats Annie Janssen en An Nissen (zie foto), op de tweede plaats: Bertus Setz en Ans Fransen en op de derde plaats: Gerda van Driel en Riet Oteman

In de C-lijn promoveerden naar de B-lijn: Marian Berns en Fokke Kijlstra op de eerste plaats, Els Arends en Trees van der Horst op de tweede plaats en Mimi de Beyer en Joke Kruip op de derde plaats.

"Lijkt het bridgespel u ook wat? De bridgeclub Gendt biedt de mogelijkheid het te leren middels een bridgecursus. Tevens is er een cursus als u behoefte heeft aan verbetering van uw bridgespel. Alle informatie hierover en ook andere wetenswaardigheden staan op de site van de club: www.bridgeclubgendt.nl."

Huissense Glashandel van Michel Schmeinck 'stopt'

HUISSEN - Vanaf 1 januari 2019 houdt de Huissense Glashandel aan de Gochsestraat in Huissen op te bestaan. Daartoe heeft eigenaar Michel Schmeinck onlangs besloten.

Het bedrijf, gevestigd achter zalencentrum De Valom, is tien jaar geleden opgericht door Michel Schmeinck (foto). Zowel zakelijke dienstverleners in de wereld van glas als particulieren wisten de onderneming snel én structureel te vinden. ,,De afgelopen tien jaar was de waardering telkens hoog en dat zorgde voor veel plezier in m'n werk. Ik ben er trots op dat ik een goedlopend bedrijf van de Huissense Glashandel heb weten te maken, vooral door een uitgebreide en vaste klantenkring op te bouwen. Mede daarom heb ik de beslissing met pijn in m'n hart gemaakt'', legt Schmeinck uit.

Waarom dan toch stoppen? ,,Hoewel ik 59 ben of misschien wel juist daarom, voel ik dat ik toe ben aan een nieuwe uitdaging. Of dit binnen of buiten de glasbranche houd ik nog open.'' Om zijn klanten tegemoet te komen voor advies en om naservice te verlenen blijft de Huissenaar voorlopig actief in de glasbranche, onder de naam Michel Schmeinck Glas & Advies. ,,Bij een collegabedrijf kunnen mijn vaste zakelijke klanten onder dezelfde condities glas kopen, die afspraak heb ik gemaakt.''
In december is er nog de grote uitverkoop van de voorraden enkel- en figuurglas, glaslatten, kitten en dergelijke. Maar vanaf het nieuwe jaar is zijn bedrijf aan de Gochestraat dan toch echt gesloten. ,,Ik bedank al mijn klanten en relaties heel hartelijk voor de prettige samenwerking in de afgelopen jaren. Mooi als we in de nabije toekomst nog iets voor elkaar kunnen betekenen! Mail of bel gerust! info@huissenseglashandel.nl / 026 3256622.''

Inpakken voor Duchenne bij de Hema

BEMMEL - De komende weekenden kun je bij diverse Hema-filialen in het land cadeautjes voor Sinterklaas en Kerst laten inpakken. Tegen een (vrijwillige) donatie worden de cadeautjes door een enthousiaste groep Duchenne vrijwilligers ingepakt. Ook bij Hema Bemmel kun je dit jaar je cadeautje laten inpakken voor Duchenne.

Duchenne Parent Project is een stichting opgericht door ouders van kinderen met Duchenne Spierdystrofie, een ziekte waarbij je spieren langzaam maar zeker afgebroken worden. Rond hun 12e jaar kunnen kinderen met Duchenne, voornamelijk jongens, niet meer lopen en ook het gebruik van de armen wordt steeds moeilijker. Als de ademhalingsspieren te zwak worden is beademing nodig en door verzwakking van de hartspier is het uiteindelijk een fatale ziekte. Er is de laatste jaren succesvol onderzoek gedaan naar mogelijkheden om de ziekte te vertragen en kwaliteit van leven te verbeteren. Hierdoor is de levensverwachting gestegen naar gemiddeld 30 jaar, maar we zijn er nog lang niet en de tijd dringt! Voor meer informatie: www.duchenne.nl of info@duchenne.nl.

28 / 32

Hoezee,
Jayden heeft nu ook zijn
zwemdiploma B.
Gefeliciteerd kanjer.
Opa Henny, Oma Diny en Woezel.

hieperdepiep hoeraaa
Tessa is 5 jaar!
Gefeliciteerd lieve meid!
Dikke kus van papa, mama,
Luuk en Thijs

Deze stoere jongen,
wordt 24 november
5 jaar.
Luuk van harte gefeliciteerd.
Liefs van Oma Ria.

Deze vrolijke meid wordt alweer 6 jaar!
Gefeliciteerd Noa!
Een dikke kus van

Papa, mama & Lea

Hoera, Ise wordt alweer 1 jaar.

Gefeliciteerd
van oma Marian en opa Hans.

Joan en Mia 50 jaar getrouwd!
Op 26 november 2018 zijn
Joan en Mia Hendriks
50 jaar getrouwd.

Van harte gefeliciteerd namens jullie kinderen en kleinkinderen.

Hiep, Hiep, Hoera.
Op 26 november is onze
lieve Timo al 1 Jaar.

Een dikke knuffel van
Opa en Oma v/d Berg

Vroem Vroem ...
Vol gas naar de basisschool.
Heel veel plezier Sepp!

Liefs Opa & Oma Oegema.

Onze kleindochter Pleun,
wordt 23 november,
11 jaar
Van harte gefeliciteerd van
Opa en oma

22 november 2018:
Eef en Ria Lentjes 60 jaar getrouwd!
Van harte gefeliciteerd namens
de kinderen, klein - en
achter kleinkinderen.

Lieve Theo en Willy,
22 November al 50 jaar een paar!
Van harte gefeliciteerd en nog vele gelukkige en gezonde jaren samen!
Kinderen en kleinkinderen.

Vince onze kampioen die 26 november 3 jaar wordt.

Hartelijk Gefeliciteerd.

Opa en Oma de Leeuw en Opa en Oma Hulzebosch.

Lieve Silvia,

Van harte gefeliciteerd met je 50e verjaardag.

Liefs van ons allemaal
xxx

Onze lieve ouders Zeger en Diny Jansen zijn al 60 jaar een paar en nog steeds gelukkig met elkaar.

50 jaar....
met elkaar
voor elkaar
naast elkaar

van harte gefeliciteerd met jullie 50 jarig huwelijk
jullie (klein)kinderen

Yeshua mag zwemmen in het zwembad en de zee

Want hij heeft nu ook diploma B

Opa en oma

Kringloop Twice is Nice ruimt op met korting op alles

HUISSEN - Kringloop Twice is Nice bestaat alweer 11 jaar, en dit wil ze met u vieren! Op alles wat in de winkel staat krijgt men 25 procent korting.

"We gaan de bezem er weer door heen halen zodat we plaats kunnen maken voor andere spullen. Zoals banken, stoelen, kasten, eethoeken, boeken, kleding en klein huisraad. Deze geweldige actie begint op maandag 19 en eindigt op zaterdag 24 november.

Vanaf maandag 26 november staat onze kersthoek weer uitgestald en hebben we tevens een mooie hoek met sieraden. Onder andere kettingen, horloges en armbanden.

Heeft u nog spullen die u weg wilt doen en te mooi zijn om weg te gooien? Bijna alles is bij ons welkom mits in nette staat. U kunt bij ons van maandag - vrijdag u spullen brengen, grote spullen kunnen wij op afspraak bij u komen ophalen. Voor meer informatie kijk op www.twiceisnice.nl. U kunt ook onze faceboekpagina liken dan blijft u op de hoogte van alle aanbiedingen van Twice is Nice."

Zorgvuldig en professionele woningontruiming. Het leeghalen van een woning kan nodig zijn na overlijden, scheiding, emigratie enzovoort. Twice is Nice neemt uw zorg uithanden als een woning moet worden ontruimd. "Dankzij onze ruime ervaring kunnen wij ieder soort woning snel, professioneel en discreet leeghalen. Twice is Nice levert alles bezemschoon conform uw wensen op. Bent u nieuwsgierig geworden kom dan eens een kijkje nemen in de gezelligste Kringloop van Gelderland, U kunt ons vinden op de Nijverheidsstaat 33c (steegje in tussen Praxis en Floor-Factory) in Huissen. 026 3275579."

Openingstijden: ma. t/m vrij. van 10.00 tot 18.00 uur, za. van 10.00 tot 17.00 uur.

Black Friday met Janice

NIJMEGEN - Vrijdag 23 november is het Black Friday bij Holland Casino Nijmegen. Een casinoavond met hoge kortingen, aantrekkelijke winacties en bijzonder entertainment.

Hoge kortingen: Profiteer van honderd procent korting op de entree, eerste drankje en hapje. Dineer in ons restaurant en draai uw korting tot wel zestig procent.

Aantrekkelijke winacties: Zet uw gratis verkregen actiefiche in bij Amerikaanse Roulette en maak kans op vijftig euro. Speel mee op de speelautomaten en maak ongeacht uw inworp of winnende combinatie kans op een luxe stedentrip naar Milaan. Of neem gratis deel aan de loterij en maak kans op diverse giftcards oplopend tot tweehonderd vijftig euro.

Bijzonder entertainment: Wordt het spel u even te spannend? Bezoek dan onze beautycounter voor een bijzondere haarcreatie, visagie of laat u verzorgen door onze barbiers. Bovendien staat stylist Janice voor u klaar met de laatste stylingtips.

Komt u ook? Graag tot ziens op vrijdag 23 november in Holland Casino Nijmegen.

Over Holland Casino

Holland Casino brengt het spannendste spel, altijd gastvrij en betrokken. Jaarlijks bezoeken circa 5,8 miljoen gasten één van de veertien vestigingen van Holland Casino. Een uniek aanbod van spel in een veilige en betrouwbare omgeving staat centraal. Holland Casino is wereldwijd toonaangevend op het gebied van veilig en verantwoord spelen. In samenwerking met verslavingszorg heeft Holland Casino het Preventiebeleid Kansspelen ontwikkeld. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. De speelautomaten in Holland Casino hebben gemiddeld een uitkeringspercentage van ongeveer tweeennegentig (de wettelijke norm is tachtig procent). Bij een tafelspel als Roulette kan dit oplopen tot 97,3 procent. Meer informatie is beschikbaar op de website of volg Holland Casino Nijmegen op Facebook.

Vrijdag Black Friday in Bemmel

BEMMEL - Wie kent deze term nog niet? Black Friday is in de Verenigde Staten ontstaan en is de dag na Thanksgiving. Die vrijdag hebben de meeste werknemers in de VS vrij. Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels dan met speciale aanbiedingen, acties en spectaculaire kortingen.

Wie heeft niet de beelden op televisie gezien van kopers die massaal winkels in rennen en zich op de koopjes storten. In Nederland raakt Black Friday steeds meer ingeburgerd en daar willen de ondernemers van Bemmel zich graag bij aansluiten. Vrijdag 23 november is het in Bemmel dus Black Friday en bieden de deelnemende ondernemers diverse producten en diensten aan met flinke kortingen en zijn er aantrekkelijke acties. De deelnemers zijn te herkennen aan een grote Black Friday-poster op het raam.

"Op onze facebookpagina Beleef Bemmel heeft een aantal deelnemers al laten weten van welke aanbiedingen en kortingen u kunt genieten, maar u kunt zich ook laten verrassen tijdens uw bezoek. Omdat u misschien vrijdag overdag niet in de gelegenheid bent om naar het centrum van Bemmel te komen, lopen alle acties ook door tijdens de vrijdagkoopavond en op zaterdag 24 november."

Kinderactiviteiten

Om het winkelen ook voor de kinderen aantrekkelijk te maken is clown Click zowel vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur als zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur in het centrum aanwezig om de kinderen te verrassen. Op de Promenade staat zowel vrijdag als zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur een springkussen waar de kinderen naar hartenlust kunnen spelen.

Intocht Sinterklaas

Zaterdag 24 november vindt in Bemmel ook de intocht van Sinterklaas plaats. Vanaf 13.30 uur begint op de Markt programma en Sinterklaas en zijn knechten worden rond 14.00 uur verwacht. Al nieuwsgierig naar de aanbiedingen? Kijk dan op onze facebookpagina Beleef Bemmel. Al met al voldoende redenen om zowel vrijdag 23 als zaterdag 24 november naar het centrum van Bemmel te komen.

Surprise weken in Huissen: twee weken vol verrassingen

Stal van Amerigo, Langestraat 41/43 Huissen

HUISSEN - Sint en zijn pieten komen 18 november aan in Huissen, maar ook in de twee weken daarna – 19 november tot en met 2 december - zijn ze regelmatig in het centrum te vinden. Stalpiet heeft namelijk al laten weten dat er een tijdelijke Stal van Amerigo komt, waar hij Amerigo kan verzorgen en waar het paard soms kan uitrusten. Maar hier zal Stalpiet, samen met andere pieten en ondernemers uit Huissen, ook leuke dingen organiseren voor de Huissense kids.Op verschillende middagen is de stal van Amerigo open voor publiek. Kinderen mogen in die periode langskomen in de stal van Amerigo om Stalpiet en wellicht ook andere pieten te ontmoeten. Ook Sinterklaas zal er een middag zijn om kinderen een hand te geven en, als ze dat willen, met hen op de foto te gaan of een coole selfie te maken.
Verder kan er op de woensdagen geknutseld worden met foamklei van Twanny's Knutsel Atelier en kun je op de zaterdagen zelf je chocoladeletter versieren met overheerlijke chocolade en vrolijke versiersels van La Differenza IJs en Chocolade.
Ook kan ieder kind dat meedoet met de knutselwedstrijd, deelnameformulieren worden tijdens de intocht uitgedeeld, persoonlijk zijn/haar versierde kadodoosje aan stalpiet komen overhandigen. Ze maken hiermee kans op één van de drie prijzen die beschikbaar worden gesteld door Intertoys Huissen. Kortom, het wordt één groot feest!

Kijk op www.inhuissen.nl, facebook en/of instagram van Heerlijk Huissen voor exacte openingstijden en het volledige programma in de stal van Amerigo, die tijdelijk gevestigd is in de Langestraat 41/43 in Huissen.

Twee genomineerden voor de MBO-prijs Lingewaard

Heijting Milieu Service. (foto: Comité Vrijwilligersgala)

LINGEWAARD - Vrijdag wordt de Lingewaardse MBO-prijs 2018 uitgereikt door burgemeester Marianne Schuurmans. Er zijn twee genomineerden die uiteindelijk nog meedingen naar deze mooie prijs: Eetwinkel Polly en Heijting Milieu Service.

Eet winkel Polly. (foto: Comité Vrijwilligersgala) Comité Vrijwilligersgala

Wie de winnaar wordt van deze MBO-prijs wordt vrijdag duidelijk tijdens het Vrijwilligersgala in Providentia in Gendt. Daar zal burgemeester Marianne Schuurmans de winnaar bekend maken en de prijs uitreiken.

Start Zwerfafvalbrigade Huissen groot succes

(foto: SLG) Foto: foto’s zijn gemaakt door SLG

HUISSEN - Zaterdag 9 november ging de Zwerfafvalbrigade Huissen officieel van start. Nadat alle vrijwilligers samen met wethouder Theo Janssen op de foto waren gezet, trok de ploeg er op uit om het zwerfafval op te ruimen. Langs de dijk, in de bermen, maar ook in plantsoentjes en op straat lag veel afval. De vrijwilligers van de nieuwe Zwerfafvalbrigade kwamen dan ook met vuilniszakken vol afval terug.

De Zwerfafvalbrigade Huissen wil met de opruimacties ook mensen ervan bewust maken dat afval niet op straat hoort. Als iedereen het in prullenbakken doet of meeneemt naar huis, dan ziet de omgeving er een stuk schoner uit. Dat sluit helemaal aan bij de doelstelling van de gemeente Lingewaard. Boa's spreken namelijk mensen aan die afval op straat gooien, vertelde de heer Janssen. Ze krijgen een waarschuwing en hun gegevens worden genoteerd. Als ze nog eens worden betrapt, volgt een boete. Zo wordt het probleem van zwerfafval samen effectief aangepakt.

De vrijwilligers zijn vast besloten om actie te blijven voeren tegen zwerfafval. Ze zijn van plan om basisscholen te benaderen en met winkeliers in gesprek te gaan over het afvalprobleem. Onderweg kregen ze al positieve reacties. Al met al een prima begin voor een groep gemotiveerde vrijwilligers!

Wilt u ook meedoen? Neem dan contact op met Derk Huizinga van Stichting Landschapsbeheer Gelderland via telefoon 026 3537444 of d.huizinga@landschapsbeheergelderland.nl. Meer informatie staat op http://landschapsbeheergelderland.nl/soorten-vrijwilligerswerk/.

Geslaagde korenavond van Sasa Angeren

ANGEREN - Het is inmiddels traditie geworden: de laatste zaterdag van oktober Korenavond in Angeren, nu al voor de veertiende keer.

Zaterdag 27 oktober was het me het avondje wel! Een zaal vol met luistervrienden en vriendinnen en als je binnenkwam verschillende tafels sierlijk uitgedost met honderden prijzen voor de loterij. Bij binnenkomst werd je vriendelijk welkom geheten door de gastvrouwen en gastheren. Inmiddels nieuwsgierig geworden op naar het spektakel in de theaterzaal van het dorpshuis Angeren.

De zaal zat al lekker vol en om klokslag half acht opende de voorzitter van de Sasa mevrouw Corry Wijlhuizen de Korenavond met een hartelijk welkom voor de aanwezigen.

De spits werd afgebeten door koor Zang en Vreugde uit Angeren onder leiding van dirigent Frans Evers gevolgd door koor Face onder leiding van dirigente Birgit Maas, koor Exotherm onder leiding van Regina Dominicus, koor Uh-Meezing onder leiding van dirigente Monique Jansen en als uitsmijter smartlappenkoor De Waalzangers onder leiding van dirigent Frans Evers. Met een scala aan Engelse, Franse, Duitse, Italiaanse en Zulu-liederen werd het publiek verrast en zelfs werd nog een polonaise ingang gezet.

Tijdens de pauze werden honderden loten verkocht met als verrassing voor ieder pakket loten een prijs. Niemand ging zonder prijs de deur uit!

Dankzij de inspanningen van de commissie onder meer de dames Van Dalen en Van Gellecum, en vele anderen was dit een zeer geslaagde korenavond geworden die lonkt naar de vijftiende editie!

Damvereniging VBI onderuit tegen Hijken

Wouter Ludwig (l) en Geert van Aalten.

HUISSEN - Voor de wedstrijd tegen Hijken DTC moest damvereniging VBI twee coryfeeën missen. Alexander Baljakin en Guntis Valneris waren niet beschikbaar wegens World Cupwedstrijden in China.

Hijken, dat dit jaar zich dankzij de sponsor opnieuw kon versterken was op voorhand de huizenhoge favoriet voor deze wedstrijd. Emiel Leijser trapte als invaller af met verlies in een wedstrijd waarin hij alleen in de beginfase redelijk stond. Geert van Aalten had moeilijk spel tegen een op remise beluste tegenstander. Dat was dan ook de uitslag.

Ook Jos Stokkel kwam na een spannende opening uiteindelijk niet verder dan een puntendeling. Dat de tweede invaller, Dirk Joosten, tegen oud-Nederlands kampioen Maarten Dolfing het niet kon bolwerken was niet verrassend. Die bouwde zijn voordeel langzamerhand uit. Gérard Jansen kwam tot een gelijkwaardige remise. Jasper Lemmen probeerde met risicovol spel iets van de uitslag goed te maken. Zoals vaker leidde dit uiteindelijk tot een nederlaag. Wouter Ludwig kwam tegen oud-wereldkampioen Roel Boomstra niet goed uit de opening. Hij wist zich door een sterke verdediging het vege lijf te redden.

Joost Hendriksen kwam tot remise in een partij waarin hij niet verder kwam dan een licht positioneel voordeel. Ook Johan Krajenbrink had het betere van het spel, maar kon zijn goed verdedigende tegenstander niet op de knieën krijgen. Fred de Koning kon zich onder de druk van zijn tegenstander uitwerken en sloot af met remise.

Uiteindelijk konden de Drenten met een 13-7 overwinning huiswaarts keren.

Essentia 1 wint derby-topper tegen Hutaf

Training senioren. (foto: Maarten Nijenhuis)

BEMMEL - Essentia 1 wint derby-topper tegen Hutaf Het eerste team van Essentia is op titelkoers. In de onderlinge confrontatie met de nummer 2 (Hutaf uit Huissen) werd met 7-3 gewonnen. Hiermee komt het kampioenschap voor Essentia heel dichtbij.

Als het team in de volgende wedstrijd tegen De Treffers minimaal vijf punten weet te behalen, kan de champagne al ontkurkt worden. Ze kunnen zich dan gaan opmaken voor promotie naar de derde klasse!

In de wedstrijd tegen Hutaf waren René Frentz en Ton Wannet ouderwets in vorm. Met oogstrelend spel wisten ze de tegenstanders tot wanhoop te drijven. Dick Wismans was iets minder in vorm vergeleken met de vorige maand. Mogelijk speelde de druk die hij voelde nadat hij ‘Speler van de maand’ geworden was hem parten. Voorlopig lijkt het er echter op dat hij, net als zijn teamgenoten, het seizoen met een winstpercentage van hoger dan vijftig procent gaat eindigen. Een prestatie van formaat!

"Wilt u ook eens een tafeltennisballetje komen slaan? U bent welkom in De Schaapskooi te Bemmel. De jongste jeugd traint op vrijdagavond om 18.15 uur, gevolgd door de gevorderde jeugd om 19.15 uur. De senioren krijgen hun training om 20.15 uur waarna er vrij gespeeld kan worden. De 55+ers zijn op dinsdagmiddag tussen 14.00 uur en 16.00 uur welkom. Meer informatie staat op Facebook en via info@essentiabemmel.nl."

Kampioen internationale konijnenshow

Rexdwerg Castor. (foto: Kenneth Bouwman)

GENDT - Op de Kreisverbandsschau van 10 en 11 november van de Duitse Kreis Kleve heeft Henk Huisman uit Gendt, lid van de Betuwse Kleindier Vereniging, in het hol van de leeuw een bijzondere prestatie geleverd door clubkampioen van de Duitse vereniging R184 Hau te worden.

Daarnaast ook nog reserve kampioen van de gehele show. Met een Rexdwerg castor man jong behaalde hij de hoogst haalbare score: het predicaat 'uitmuntend' met 97.5 punten. Henk kreeg de felicitaties van bestuur en leden.

Jonge zwemmers De Ward tweede in Nijmegen

BEMMEL - Zwemvereniging De Ward heeft met veertien jonge zwemmers deelgenomen aan de Gelderse Minioren Club Meet in Nijmegen. In de eindstand eindigden zij achter Aqua Novio op een knappe tweede plaats. Zij werden vijfmaal eerste en verbeterden verder 15 persoonlijke records.

Bij de dames verbeterden Minke Lamers (50m schoolslag en 100m vrije slag), Anouk de Schrijver (50m en 100m vrije slag) en Annelotte Schüssel (50m vrije slag en 100m wisselslag) twee persoonlijke records. Steijn Bosman (50m vrije slag en 50m rugslag) en Mies de Wit (50m en 100m vrije slag) kwamen bij de heren tot twee persoonlijke verbeteringen.

Tot een verbetering van één persoonlijk record kwamen bij de heren Thomas Bergmans (100m vrije slag), Thijs van Hoorn (50m schoolslag) en Pepijn Jansen (50m rugslag). Bij de dames zwommen Lieke Verhoeven (50m rugslag) en Lynn Verhoeven (100m wisselslag) op één afstand sneller dan voorheen.

Thomas Bergmans en Mies de Wit werden beiden in hun categorie eerste op zowel de 100m vrije slag als de 100m wisselslag. Thijs van Hoorn was de snelste op de 100m schoolslag. Deze drie heren waren met Sander de Vries verder de snelste op de 4x50m wisselslag.

Pepijn Jansen deed voor het eerst mee op de 50m schoolslag. Elles Dekker startte voor het eerst op de 50m vrije slag en de 50m rugslag. Marit Dekker debuteerde op de 100m vrije slag, Minke Lamers op de 100m wisselslag en Lieke Verhoeven op de 50m schoolslag. Fenna Reijmers deed mee op de 50m vlinderslag. Sander de Vries kwam nog uit op de 50m schoolslag.