GN Lingewaard

18 september 2019

GN Lingewaard 18 september 2019


Speelruimteplan: Samen buiten ontdekken

Speeltuinen in Lingewaard moeten uitdagender en groener. (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – De speeltuinen in Lingewaard zijn niet uitdagend en uitnodigend genoeg. Daarom wil het college in de komende tien jaar jaarlijks 50.000 euro investeren. De kaders staan beschreven in het speelruimteplan 'Samen buiten ontdekken', opgesteld na een uitgebreid participatietraject.

Volgens de gemeente is er niks mis mee met de speeltuinen. "Er zijn voldoende speelplekken en de kwaliteit van de speelplekken is goed." Toch is er werk aan de winkel. "Onze speelruimte wordt door kinderen, jongeren en ouders als niet uitdagend genoeg omschreven." Dat was de uitkomst van een enquête. Een belangrijk signaal, vindt de verantwoordelijke wethouder Theo Janssen. Het speelruimteplan geeft de juiste aanzet. "We gaan acteren om de Lingewaardse speelruimte uitnodigend en uitdagend te maken voor alle doelgroepen van jong tot oud."

De speeltuinen worden groener, spannender en duurzamer. Oftewel de 'circulaire speelruimte'. Spannende elementen moeten de kinderen weer leren om buiten te ontdekken. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van stenen poefs, gekapte bomen en rioolbuizen. Ook wordt gekeken naar duurzame materialen en klimaatverandering, legt de gemeente uit. "Dit sluit ook aan op de wens van kinderen om speelplekken groen in te richten, te combineren met bijvoorbeeld een wadi (spelen met water) en speelgroen voor het bouwen van hutten en bomen om in te klimmen. Bomen kunnen ook dienen als doeltjes of onderdeel zijn van een spannend klimparcours."

Het speelruimteplan moet nog door de gemeenteraad worden vastgesteld. Daarna wordt bekeken welke wijk of kern als eerste in beeld komt. Vervolgens gaat de gemeente aan de slag. Met de speelruimte ontworpen door en voor alle gebruikers.

Wethouder Janssen gelooft er in. "Een uitdagende openbare speelruimte waar kinderen, jongeren, ouders en groot en grootouders elkaar ontmoeten en samen kunnen bewegen, sporten en spelen."

Op reis in de bieb tijdens de Kinderboekenweek

Goochelaar Jan

BEMMEL - Tijdens de Kinderboekenweek van 2 t/m 13 oktober staat het thema ‘Reis mee’ centraal. In Bibliotheek Bemmel kunnen kinderen een reis om de wereld in 80 dagen maken met goochelaar Jan. Ook leuk: maak een zwerftocht door de bieb!

Op zaterdag 5 oktober steekt goochelaar Jan het wereldberoemde boek ‘Reis om de wereld in 80 dagen’ in een nieuw jasje. Met veel fantasie gebruikt hij alles in de kamer van Jules Verne als voertuig. Deze magische voorstelling is van 11.00 tot 11.50 uur te zien in Bibliotheek Bemmel. Bibliotheekleden betalen drie euro voor een kaartje, overige bezoekers vier euro. Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.obgz.nl/agenda of in de bibliotheek zelf.

Zwerftocht door de bieb

Tijdens de Kinderboekenweek kunnen kinderen de bibliotheek op een nieuwe manier leren kennen. Maak een zwerftocht in Bibliotheek Gendt en leer onderweg van alles over taal. Je komt leuke boeken tegen en maakt allerlei opdrachtjes. Zo ontdek je een hele nieuwe (boeken)wereld. Het hele programma tijdens de Kinderboekenweek staat op www.obgz.nl/kinderboekenweek.

Sasa in Angeren viert Dag van de Ouderen

ANGEREN - 1 oktober is door de VN uitgeroepen tot 'Internationale dag van de ouderen'. In Angeren wordt deze gevierd op vrijdag 27 september en de Sasa nodigt iedereen daarvoor graag uit.

Een komisch duo zal de bezoeker deze middag verrassen met hun voorstelling 'Een nostalgische matinee met Bob en Trudy te Vree'. Aan de hand van liedjes en voorwerpen nemen Bob en Trudy te Vree, een onderwijzersechtpaar uit de jaren '50, de toehoorder mee op een nostalgische reis door de tijd. Gegarandeerd dat dit herinneringen oproept aan ieders eigen jeugd.

Vrijdag 27 september 13.30-17.00 uur in het Dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren. Om 13.00 uur zaal open; de toegang is gratis. Iedereen krijgt een gratis kopje koffie of thee, een hapje en een drankje.

Koninklijk concert 'Vrijland'

HUISSEN - In 2012 trok het concert van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso al honderden mensen.Terecht! In de Stadskerk te Huissen zal de 'Johan Willem Friso' er weer zijn. Natuurlijk zijn veteranen een bijzondere doelgroep van de kapel die ook pleegt te spelen bij belangrijke gebeurtenissen in Den Haag.

Ook internationaal is de kapel bekend om zijn optredens.Het is een eer te noemen dat men weer Lingewaard - Huissen - aan doet. De muziek wordt ondersteund door beelden. Gedurende het optreden neemt de kapel u mee met prachtige muziek en poëtische verhalen. Het is een lust voor zowel oor als oog.

Vrij Land heet het concert in de Anjerreeks en het laat zien hoe na jaren van repressie de vrijheid sterk geworteld is in onze samenleveing. Er zijn nieuwe composities waardoor een mix is ontstaan van bekend repertoire en hedendaags gecomponeerde muziek. Het muziekproject is afkomstig van de Stichting Nederlandse Veteranendag en de Koninklijke Landmacht. Ons land heeft een rijke traditie in het steunen van landen, die nog werken aan de opbouw van democratie. Het is een ode aan hen die uitgezonden zijn, maar ook aan de burger. We leven in vrede en vrijheid. Laten we in dit concert ons door muziek en beeld ons dat nóg beter realiseren.

De 2 Oktober Herdenking waarbij de tragiek van oorlog wordt herdacht vormen in Rivierenland Herdenkt. Eén geheel met dit vrijheidsconcert. Besef samen, geniet samen in de Stadskerk Huissen om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur is de kerk geopend. Kaarten gratis verkrijgbaar via www.exodushuissen.nl/anjerconcert.

Sasa in Angeren viert Dag van de Ouderen

ANGEREN - 1 oktober is door de VN uitgeroepen tot 'Internationale dag van de ouderen'. In Angeren wordt deze gevierd op vrijdag 27 september en de Sasa nodigt iedereen daarvoor graag uit.

Een komisch duo zal de bezoeker deze middag verrassen met hun voorstelling 'Een nostalgische matinee met Bob en Trudy te Vree'. Aan de hand van liedjes en voorwerpen nemen Bob en Trudy te Vree, een onderwijzersechtpaar uit de jaren '50, de toehoorder mee op een nostalgische reis door de tijd. Gegarandeerd dat dit herinneringen oproept aan ieders eigen jeugd.

Vrijdag 27 september 13.30-17.00 uur in het Dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren. Om 13.00 uur zaal open; de toegang is gratis. Iedereen krijgt een gratis kopje koffie of thee, een hapje en een drankje.

Nieuwe cursus Muziek Maak Je Zelf bij de Stedelijke in Huissen

Afsluiting van de eerdere cursus. (foto: Maarten van Woerkom)

HUISSEN - Er staat bij voldoende deelname weer een cursus Muziek Maak Je Zelf gepland eind september.

Deze cursus Algemene Muzikale Vorming is bedoeld voor leerlingen van groep 4 - 7 en beoogt bij kinderen het plezier in het zelf muziek maken te stimuleren. De kinderen leren muzieknoten lezen; op een blokfluit spelen; samen zingen en ze maken kennis met de muziekinstrumenten, die in een orkest voor komen.

Aan het eind van de cursus van vijftien lessen is er een afsluiting van de leerlingen met een diploma uitreiking en een optreden van het orkest.

Na de cursus kunnen de kinderen doorgaan met individuele lessen op een muziek instrument via de Stedelijke. De lessen zijn wekelijks op woensdagmiddag van 16.00 – 17.00 uur. Alle lessen worden gegeven in Muziekgebouw Het Stedium, Muntstraat 10 in Huissen.

Meer weten over de cursus bij de Stedelijke Muziekvereniging Huissen? Neem contact op via telefoonnummer 06 21844411 of kijk voor meer informatie op www.stedelijkemuziekhuissen.nl onder 'Opleiding'. Meld je aan via e-mail: stedelijke@gmail.com of via de website.

Dag van de Ouderen Bemmel

BEMMEL - In de Binnentuin van de Gouden Appel Bemmel wordt woensdag 2 oktober om 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur) de Dag van de Ouderen gevierd.

Alle senioren uit Bemmel, Ressen en Haalderen zijn uitgenodigd om op woensdag 2 oktober deel te nemen aan de Dag van de Ouderen. Zoals ieder jaar belooft het weer een gezellige middag te worden met een optreden van het koor Uh-Meezing, lekkere hapjes en drankjes. De hapjes worden mede mogelijk gemaakt door de RijnWaal Zorggroep. De organisatie van deze middag is in handen van Stichting Actief Bemmel, de, de RijnWaal Zorggroep en KBO Bemmel-Doornenburg. Er mogen maximaal driehonderd personen worden toegelaten. Ook dit jaar zal er een vrijwillige bijdrage worden gevraagd.

Improtheater Voor De Leeuwen gaat al bijna tien jaar de vloer op

BEMMEL - Op 9 november speelt Improtheater Voor de Leeuwen in de theaterkerk in Bemmel. Zin in een avondje theater waarbij we je verrassen, ontroeren en versteld doen staan?

Impro gaat de vloer op, geen scene is van te voren bekend, en het is vaak boeiend, hilarisch en soms shockerend. Initiatiefneemster Marja de Leeuw liet zich inspireren door het tv-programma 'De Vloer op'. Improtheater Voor de Leeuwen gaat al bijna tien jaar de vloer op in onder andere theater De Kik in Elst en dan nu in Theaterkerk Bemmel.

De spelers zijn Natascha Alberts, Rob Burow, Jeroen Joosten, Marja de Leeuw, Irmgard Pott, Jaap Schoenmakers, Tineke Tiemes, Monique Vink en Eric de Waard. Muzikale begeleiding: Jaap Schoenmakers. Theatercoach en presentator: Jobert Franken. "U als publiek heeft de mogelijkheid om ideeën aan te leveren voor en tijdens de voorstelling, echter het spelen mag u aan de acteurs overlaten."

Locatie: Theaterkerk in Bemmel. Datum: 9-11-2019. Tijd: 20.30 uur (geen pauze). Entree: 15,- euro. Kaarten zijn te reserveren via Marja de Leeuw, 06 22006584 of via de mail: info@improtheatervoordeleeuwen.nl.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Woensdag 18 september
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: Mariaviering, M. Sanders, Musica Amare

Zaterdag 21 september
H. Maria Geboorte Driel: Eucharistieviering-Polenmis, 75 jr. Polenherdenking, V. Bulthuis, Cantorije
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, K. Donders, Exotherm
St. Jacobus de Meerdere: 19.00 u: Eucharistieviering F. Bomers, Dameskoor


Zondag 22 september
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, K. Donders, St. Caeciliakoor,
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron
St. Leonardus Oosterhout: 10.00 u, Oecumenischeviering J. Kallen en W. Hartogsveld,75 jr. Bevrijding, Leonarduskoor, Caeciliakoor

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Dag van de Ouderen Bemmel

BEMMEL - In de Binnentuin van de Gouden Appel Bemmel wordt woensdag 2 oktober om 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur) de Dag van de Ouderen gevierd.

Alle senioren uit Bemmel, Ressen en Haalderen zijn uitgenodigd om op woensdag 2 oktober deel te nemen aan de Dag van de Ouderen. Zoals ieder jaar belooft het weer een gezellige middag te worden met een optreden van het koor Uh-Meezing, lekkere hapjes en drankjes. De hapjes worden mede mogelijk gemaakt door de RijnWaal Zorggroep. De organisatie van deze middag is in handen van Stichting Actief Bemmel, de, de RijnWaal Zorggroep en KBO Bemmel-Doornenburg. Er mogen maximaal driehonderd personen worden toegelaten. Ook dit jaar zal er een vrijwillige bijdrage worden gevraagd.

Yoga op de stoel in De Minkhof Bemmel

De Minkhof met tuin. (foto: PR De Minkhof)

BEMMEL - Op de woensdagmiddagen 18 september, 2, 9, 23 oktober, 6, 20 november en 4 december van 14.00 tot 15.00 uur geeft Maria Heitbrink yoga op de stoel.

Stoelyoga is de meest laagdrempelige vorm van yoga en een les bestaat uit het uitvoeren van milde yogahoudingen op een stoel. Je hoeft je er niet speciaal voor om te kleden en mag zelfs je schoenen aanhouden. Stoelyoga is een rustige bewegingsvorm en daardoor voor iedereen haalbaar, ongeacht leeftijd, omvang, lenigheid of conditie.

De deur is open vanaf 13.30 uur; na afloop wordt gezamenlijk genoten van een lekkere kop thee/koffie. "Kom langs en doe mee! U kunt zich aanmelden bij De Minkhof (ma, wo en vr), Molenwei 57 in Bemmel, 0481 357185 of e-mail naar coordinator@minkhof.nl. Meer informatie op www.minkhof.nl en op Facebook DeMinkhof.

Bijzondere kunst zien, horen en ervaren in Lingewaard

Zwaluw. (foto: Gemma Brands)

HUISSEN - Op 21 en 22 september exposeren vier Huissense kunstenaars op de Tienmorgen 2 in Huissen, één van de locaties van de atelierroute van het 3 OeverFestival. Een weekend om te genieten van een grote diversiteit aan kunst.

De kunstenaars die op de Tienmorgen in Huissen exposeren zijn:

Stef Meijering geeft hout een tweede leven. Ruwe stukken hout veranderen onder zijn handen in mooie houten schalen, vazen en andere kunstvoorwerpen. De noeste en gaten in het ruwe hout zijn daarbij leidend en bepalen de vorm van het kunstwerk. Zo wordt ieder stuk een uniek kunstwerk.

Het werk van Connie Diepstraten kenmerkt zich door abstracte vormen. Ze doet graag beeldend onderzoek naar structuren uit de natuur en zoekt in vorm en beeld naar contrasten die elkaar versterken. Daarnaast ontwerpt zij tassen onder het label ‘Guitig Groen’. Aan de hand van een gesprek vooraf, ontwerpt ze een unieke tas op maat.

Louise de Haardt is volledig autodidact. Haar schilderijen hebben vooral in het begin in het teken gestaan van vreemde combinaties met veel mooie luchten. Later kwam er een periode met veel portretten van indianen en vrouwen. Nu schildert ze vaak mega-realistisch. De onderwerpen zijn vaak food, flowers en funny things.

Spelen met water, verf en kleur maken het werk van Gemma Brands speels, expressief en kleurrijk. De natuur is haar grote inspiratiebron. De interactie tussen water dat zijn weg zoekt en het pigment geven vaak verrassende effecten en nodigt uit tot experimenteren en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Alle informatie en adressen staan op www.3oeverfestival.nl.

Dag van de Senioren in Doornenburg

DOORNENBURG - Senioren uit Doornenburg en omgeving zijn welkom op de Dag van de Senioren, die dit jaar plaatsvindt op dinsdag 1 oktober in het Ontmoetingcentrum in Doornenburg.

De zaal is open vanaf 10.00 uur, het programma begint om 10.30 uur en eindigt uiterlijk 16.00 uur. Voor een drankje en een hapje wordt gezorgd, evenals voor een uitstekend verzorgde middagmaaltijd van RijnWaal Zorggroep uit Bemmel. Deze middagmaaltijd bestaat uit een stamppotbuffet, voorafgegaan door een keuze uit twee soepen en na dit alles een toetje.

Het ochtendprogramma bestaat uit enkele ludieke optredens. Na het eten kunt u genieten van orkest Eigereid; in de pauze is er een loterij met prachtige prijzen. Kosten voor deze dag zijn tien euro per persoon, hiervoor krijgt men koffie/thee, de middagmaaltijd, twee drankjes, enkele hapjes en de haal- en brengservice. Het meerdere aan drankjes is voor eigen rekening.

Schriftelijk of telefonisch aanmelden voor vrijdag 27 september bij: Lydia Balk Kerkstraat 7L, Doornenburg; 0481 421582 of Bud Joosten Pannerdenseweg 35, 6686 BC Doornenburg, 06 30069770. Daarbij ook aangeven of men gehaald en/of thuisgebracht wil worden.

Wekelijkse activiteiten Stichting Ouderen Doornenburg in 2019

Koersbal maandag 14.00 - 16.00 Ontmoetingscentrum

Instuif/soos dinsdag 14.00 - 16.00 Ontmoetingscentrum

Nordic Walking dinsdag 09.00 - 11.00 start bij Ontmoetingscentrum

Senioren in Balans donderdag 10.30 - 11.30 Ontmoetingscentrum

Callanetics donderdag 13.30 - 16.00 Ontmoetingscentrum

Jeu de Boules dinsdag en donderdag 13.30 - 16.00 bij de tennisbanen

Iedereen kan vrijblijvend een kijkje komen nemen en/of aan proeflessen meedoen.

Klaverjasnieuws

HAALDEREN - Het klaverjassen gaat weer van start op 20 september in de kantine van Havo.

Het tijdstip is niet veranderd 20.00 uur. Graag tien minuten voor aanvang aanwezig zijn. Er zijn weer vleesprijzen te winnen met kaarten. De kaartcommissie hoopt weer op een mooi kaartseizoen. Voor als men nog vragen heeft: Roger Vonk 06 30390481 en Frank van Vlaanderen 06 10688320.

Opening seizoen Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Woensdag 25 september om 20:00 uur opent Vrouwenvereniging Haalderen het nieuwe seizoen.

Dat wordt zoals altijd gedaan met de jaarvergadering en bestuursverkiezing. Ria, Truus en Riet treden af en zijn herkiesbaar. Afgesloten wordt met een gezellige bingo.

Lotus Vulgaris Doornenburg

DOORNENBURG - Zondag 22 september wordt er alweer de voorlaatste wedstrijd voor het Koningschap gevist.

Het loten is om 7.00 uur bij Eten en drinken Oan de diek. Gevist wordt er van 8.00 tot 11.30 uur. Tevens kan men zich opgeven voor de B.C.-wedstrijd.

Open Eetcafés

Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 23 september - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat, Gendt

Dinsdag 24 september - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 25 september - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 26 september - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 26 september - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a in Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Roos en Anouk debuteren in Scary Symphony

Roos (links) en Anouk (rechts). (foto: Alex Ubbink) Alex Ubbink

DOORNENBURG - Op 18 en 19 oktober presenteert harmonie Sint-Caecilia Doornenburg opnieuw een muzikaal spektakel met de titel 'Scary Symphony'. Optredens van Leonie Meijer, voormalig Voice of Holland finaliste, Marco Baarts op Uillean pipe, Mixed moves, orkest en combo en de presentatie van Claudia van Kesteren staan garant voor een aantrekkelijk programma.

Voor Roos van Wezel en Anouk Willemsen is dit een spannende aangelegenheid want zij doen voor de eerste keer mee aan zo’n groot muzikaal project. Roos (11) en Anouk (13) zijn twee jonge enthousiaste meiden die beiden op 7-jarige leeftijd zijn begonnen op de blokfluit, daarna hebben zij de overstap gemaakt naar klarinet. Het instuderen van de twintig nummers voor Scary Symphony vinden ze wel een pittige klus. Door veel zelfstudie en met hulp van Theo Peters, hun leermeester, hebben ze er wel vertrouwen in dat het gaat lukken. Omdat de nummers die gespeeld worden veelal herkenbaar zijn, vinden ze het erg leuk om deze muziek in te studeren en genieten ze dan ook volop van de gezamenlijke repetities met het orkest.

De vereniging is erg blij met de instroom van deze twee muzikale talenten in het orkest en hoopt dat de wens van Roos en Anouk in vervulling kan gaan en dat er meer leeftijdgenootjes hen zullen volgen om samen muziek te gaan maken.

"Wilt u Roos, Anouk en uiteraard alle overige deelnemers aan Scary Symphony bewonderen? Dat kan tijdens de optredens op 18 en 19 oktober in de Sint-Martinuskerk in Doornenburg." Kaarten (à 12,50 euro) zijn verkrijgbaar bij De Spar Witjes, OC Doornenburg en de Readshop in Gendt.

Gezellige dag voor alle 55-plussers in Haalderen

Overzichtfoto feestdag 2018. (foto: I. Pauwels)

HAALDEREN - Alle Haalderse en oud-Haalderse 55-plussers worden uitgenodigd voor de jaarlijkse gezellige bijeenkomst op donderdag 3 oktober in dorpshuis De Tichel in Haalderen. Tevens wordt aandacht aan de 'dag van de ouderen' besteed.

Om 11.00 uur wordt begonnen met koffie/thee met wat lekkers en er is tijd om bij te kletsen, waarna we omstreeks 12.45 uur van een lekkere maaltijd kunnen gaan genieten.

Vanaf 14.00 uur is Coby Apart aanwezig, ze komt de aanwezigen vermaken met muziek om naar te luisteren en op te dansen. De verwachting is dat de middag om 16.30 uur eindigt.

De eigen bijdrage voor leden van BMJ is 15,00 en voor niet-leden 25,00 euro. De eigen bijdrage dient bij aanmelding voldaan te worden. Aanmelden kan tot 27 september bij Nel Duijf, 0481 463842 / Inie Pauwels, 06 12649252 (na 18.00 uur) of tijdens de soosmiddagen in De Tichel op donderdag van 14.00 tot 16.30 uur. De organisatie is in handen van Bejaard maar Jong Haalderen.        

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 23 september - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat, Gendt

Dinsdag 24 september - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 25 september - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 26 september - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 26 september - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a in Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Opening nieuw seizoen Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Woensdag 25 september om 20:00 uur opent Vrouwenvereniging Haalderen het nieuwe seizoen.

Dat wordt zoals altijd gedaan met de jaarvergadering en bestuursverkiezing. Ria, Truus en Riet treden af en zijn herkiesbaar. Afgesloten wordt met een gezellige bingo.

Lotus Vulgaris Doornenburg

DOORNENBURG - Zondag 22 september wordt er alweer de voorlaatste wedstrijd voor het Koningschap gevist.

Het loten is om 7.00 uur bij Eten en drinken Oan de diek. Gevist wordt er van 8.00 tot 11.30 uur. Tevens kan men zich opgeven voor de B.C.-wedstrijd.

Ontdekkingsfoto's WO II tonen heden en verleden

De Eusebius op puin herbouwd. (foto: Jan in 't Hout)

HUISSEN - Enige jaren geleden werd in Kleef een gezamenlijke tentoonstelling georganiseerd door het Exoduscomité en de kring Rindern. De naam was 'Burgers in nood'.

In de Duitse bijdrage waren foto's opgenomen die op bijzondere wijze de situatie in de periode 1944-1945 lieten zien in relatie met het heden. Het heeft fotograaf Henk van Eimeren er toe gebracht om zoiets ook te willen maar dan toegespitst op het thema in de Betuwe.

Dat bleek een succes. In het kader van Rivierenland Herdenkt is een project gehonoreerd dat enige tientallen foto - impressies laat zien van onze regio. Het bijzondere is, dat in één beeld een indruk wordt gegeven van een voor velen bekende plaats. Daarbij lopen het beeld van de oorlog als het ware over in de huidige situatie.

Diverse historische kringen zoals die van Bemmel, Gendt, Elden en Elst hebben foto's ingebracht in het project. Het laat op kunstzinnige maar reële wijze een ontwikkeling zien.De afbeeldingen hebben betrekking op de Betuwe, de bruggen en de Eusebius als herkenbaar symbool voor de burger tragiek. Bedoeling is dat (delen van) de serie getoond worden in de regio zoals in Fort Pannerden en zelfs bij de CODA in Apeldoorn.

De presentatie van de fotobeelden vindt plaats in het Dominicanenklooster op 22 september van 14.30 tot 16.30 uur. Sprekers zijn onder andere pater Henk Jongerius, wethouder Helga Witjes en historicus Pierre Cuypers. Iedereen is er welkom.

De eerste 3 Oever Cultuur Wandeling

GENDT/MILLINGEN - De 3 Oever Cultuurwandeling is een 2-daagse struintocht door het festival gebied op 21 en 22 september, van en naar de Piramide aan de Waal in Hulhuizen, Gendt.

Te voet de Gelderse Poort verkennen is een bijzondere belevenis. Langs de grote rivieren, door de schitterende natuur: de Klompenwaard, Kop van Pannerden, Lobberdense Waard en Millingerwaard. De natuurbeleving wordt gecombineerd met kunst & cultuur. De tocht begint bij de Pleisterplaats Piramide aan de Waal, in Gendt, en er wordt overnacht bij De Vlierhof in Keeken (D). De eerste dag staat vooral in het teken van wandelen, zo'n 20 kilometer, grotendeels onverhard. De avond omvat een opera-avond in de grote tuin van De Vlierhof. Hier wordt ook overnacht, op een slaapzaal of in een tent.

De tweede dag worden in Millingen diverse ateliers aangedaan, waaronder de culturele Pleisterplaats van het Atelier Marjolijn Rigtering. De wandeling wordt afgesloten met een diner bij de Piramide. Deze cultuurwandeling wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd, in samenwerking met Emmie Nuijen (RivierActief) en De Vlierhof. Emmie begeleidt de wandeling en zal, als fysisch geografe, ook het een en ander vertellen over het bijzondere van de Gelderse Poort. De basiskosten zijn 148,50 euro per persoon, er zijn wat extra opties mogelijk. Minimaal zes, maximaal vijftien deelnemers. Info: www.3oeverfestival.nl , info@3oeverfestival.nl of Servaas Beunk 06 46151597.

De eerste 3 Oever Cultuur Wandeling

GENDT/MILLINGEN - De 3 Oever Cultuurwandeling is een 2-daagse struintocht door het festival gebied op 21 en 22 september, van en naar de Piramide aan de Waal in Hulhuizen, Gendt.

Te voet de Gelderse Poort verkennen is een bijzondere belevenis. Langs de grote rivieren, door de schitterende natuur: de Klompenwaard, Kop van Pannerden, Lobberdense Waard en Millingerwaard. De natuurbeleving wordt gecombineerd met kunst & cultuur. De tocht begint bij de Pleisterplaats Piramide aan de Waal, in Gendt, en er wordt overnacht bij De Vlierhof in Keeken (D). De eerste dag staat vooral in het teken van wandelen, zo'n 20 kilometer, grotendeels onverhard. De avond omvat een opera-avond in de grote tuin van De Vlierhof. Hier wordt ook overnacht, op een slaapzaal of in een tent.

De tweede dag worden in Millingen diverse ateliers aangedaan, waaronder de culturele Pleisterplaats van het Atelier Marjolijn Rigtering. De wandeling wordt afgesloten met een diner bij de Piramide. Deze cultuurwandeling wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd, in samenwerking met Emmie Nuijen (RivierActief) en De Vlierhof. Emmie begeleidt de wandeling en zal, als fysisch geografe, ook het een en ander vertellen over het bijzondere van de Gelderse Poort. De basiskosten zijn 148,50 euro per persoon, er zijn wat extra opties mogelijk. Minimaal zes, maximaal vijftien deelnemers. Info: www.3oeverfestival.nl , info@3oeverfestival.nl of Servaas Beunk 06 46151597.

Nu officieel gestart met eerste toneelles Succes na eerste proefles voor Theater in de Maak!

Toneelles kleutergroep. (foto: Wieneke Weitering)

HUISSEN - Er zijn twee groepen, een groep voor kleuters (groep 1 - 3) en een groep kinderen (groep 4 - 8). In een periode van achttien lessen leren de kinderen verschillende facetten van toneelspelen. Bij de kleuters gaat dit vooral spelenderwijs. Daarnaast wordt er gewerkt aan een voorstelling voor ouders en andere geïnteresseerden. De laatste les zullen de kinderen stralend op het podium staan!

De lessen van Theater in de Maak! zijn echt niet alleen voor kinderen die al ervaring hebben of echte podiumbeesten zijn. Toneellessen kunnen juist ook veel betekenen voor de wat meer verlegen, stillere kinderen. ‘Door bijvoorbeeld oefeningen met emoties te doen en in de huid van iemand anders te kruipen leren kinderen veel, ook over zichzelf’, aldus Josje Schurink.

Josje Schurink en Wieneke Weitering zijn de twee gedreven regisseuses achter Theater in de Maak! De dames zijn bekend van hun regiewerk bij Kindertheater Kleine Kees in Huissen. ‘We vonden het tijd om ook kinderen die geen auditie durven te doen, of die niet door de audities heenkomen een kans te geven om toneel te spelen’, zegt Wieneke Weitering. ‘Want toneelspelen is gewoon het leukste wat er is!’

Theater in de Maak! Elke donderdagmiddag van 15.15 tot 16.00 uur (kleuters) en van 16.00 tot 17.00 uur (kindergroep) in het dorpshuis in Angeren. Voor meer informatie en om aan te melden voor een gratis proefles: theaterindemaak@hotmail.com.

Herdenken en beseffen ineen

Opdat wij niet vergeten en samen herdenken. Stadskerk Huissen. (foto: Wim Woudt)

LINGEWAARD - Menigeen heeft toegeleefd naar de herdenkingsmaand september. Voor anderen is de serie activiteiten een verrassing. Feit is dat Gelderland Herdenkt, dus ook wij.

17 september is een dag om te gedenken.Dan begint in 1944 de Market Garden.Dan vallen op 't Looveer 23 burgers ten offer aan het oorlogsgeweld.Het mislukken van deze operatie zorgt voor ellende. De Betuwe valt ten prooi aan beschietingen, bombardemeneten, onderwaterzetting en evacuatie.

De opmars van de geallieerden loopt in deze regio vast en de Linge wordt hier frontlijn. Geen woonkern blijft ellende bespaard. Op 2 oktober 1944 worden Huissen en Doornenburg getroffen door bommen. In Huissen zijn circa 140 slachtoffers te betreuren.Velen zijn afkomst van plaatsen die zij reeds hadden ontvlucht: Nijmegen, Elst, Elden en Arnhem.

Het Comité Herdenking 2 oktober bestaat uit zes organisaties; de gemeente is partner. Op woensdag 2 oktober komen wij bijeen in de stadskerk in Huissen. Daar herdenken wij samen de tragiek. Gilden en scouts begeleiden iedereen naar het Massagraf. Vervolgens wordt de herdenking beëindigd bij monument De Klok. Dáár zullen zowel de Marigold als de Poppy worden gelegd, symbolen voor zowel burger als militair. Doedelzakmuziek begeleidt de deelnemer naar een nabijgelegen locatie voor een informeel samenzijn.

Het comité is verheugd om begenadigd spreker Jan Terlouw te mogen ontvangen. "We laten zien dat samen gedenken en beseffen een bron van inspiratie kunnen zijn op woensdag 2 oktober in de Stadskerk Huissen om 19.00 uur. Iedereen is er welkom." Info: www.huessen.nl en www.exodushuissen.nl.

Cursus 'In Balans' voor ouderen in Bemmel

Persoon in balans. (foto: Aziz Acharki) Aziz Acharki

BEMMEL - Fysiotherapiepraktijk Fysio Lingewaard start binnenkort weer met de cursus ‘In Balans’. Als je ouder wordt krijg je vaak moeite met je evenwicht. Misschien merkt u dat u soms even uw evenwicht kwijt bent. Of misschien bent u al eens gevallen of bent u bang om te vallen. Dan is deze cursus voor u.

Thijs Kersten, fysiotherapeut bij Fysio Lingewaard, leert hoe u steviger op uw benen kunt staan en beter in balans blijft. U krijgt praktische oefeningen die u op uw eigen niveau en in uw eigen tempo kunt doen. En u ontvangt tips waar u op moet letten als u loopt of opstaat. Na de cursus loopt u gegarandeerd met meer zelfvertrouwen rond. Heeft u minder risico om te vallen. En is uw balans, coördinatie en kracht beter. Doe dus mee!

De cursus is v anaf 1 oktober iedere dinsdag en donderdag van 9.30 tot 10.30 uur en duurt 12 weken in het gebouw van Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel.

Meer informatie en aanmelden? Bel met Thijs Kersten, fysiotherapeut van Fysio Lingewaard op nummer 06 23827553.

Nieuwe muziek op het 3 Oever Festival

Deel van Saxperiment Stroomopwaarts! tijdens repetitie voor optredens bij het 3 Oever Festival. (foto: Stefan Posthuma)

GENDT - Het 3 Oever Festival, het 3-daagse cultuurfestival in de Gelderse Poort, dit jaar van 20-22 september, is 3 dagen genieten van kunst, cultuur en natuur. Op de fiets of wandelend van atelier naar optreden, via pontjes over de grote rivieren.

Het festival, dit jaar voor de vierde keer, heeft inmiddels al een aantal mooie tradities. Eén ervan is de Artist in Residence (AIR), een kunstenaar die samen met anderen speciale voorstellingen maakt voor het festival.

De jonge jazzpianist Daniël van der Duim heeft als AIR 5 nieuwe composities binnen de beperking van de zogenaamde ‘pentatonische ladder’ geschreven, waarbij hij zich liet inspireren door de combinatie van pentatoniek en oosterse ritmiek in de Israëlische jazz. Bijzonder aan ‘Pentatonic’ is dat Daniël voor de uitvoering van zijn project samenwerkt met het vorig jaar opgerichte 3 Oever Orkest en met Stroomopwaarts!; het gelegenheidssaxofooncollectief van saxofonisten, afkomstig uit plaatselijke muziekverenigingen.

Beide orkesten staan onder leiding van de Nijmeegse trompettist/arrangeur Paul Vlieks. Pentatonic wordt drie keer uitgevoerd in de Piramide aan de Waal in Gendt. Daarnaast speelt Daniël ook met zijn eigen Doppler Trio op de Jazzcruise op zaterdagavond 21 september, samen met de HAN Big Band en Jo Sea.

Andere nieuwe muziek is de opera Op Wacht in Fort Pannerden, BRUL!, in de Heerlijckheid Herwen en Symponea Riviera, van de Nijmeegse componist Jos Engelhard voor Saxperiment Stroomopwaarts! Voor meer informatie over tijden en tickets en andere activiteiten: www.3oeverfestival.nl.

Rijk geschakeerd Pools concert

Orkest Promyki. (foto: Promyki)

DRIEL - De vertrouwde muziekgroep Promyki Krakowa en het professionele mannenkoor Agricola, ook uit Krakou, presenteren donderdagavond 19 september, aanvang 19.30, afwisselende Poolse composities in de katholieke kerk in Driel (Kerkstraat 27). De toegang van dit Blije Kerkconcert is gratis; er wordt een deurcollecte gehouden.


Hartverwarmend is Promyki, het jongerenorkest in hun traditionele klederdracht. Roma Doniec-Krzemien, de stuwende kracht, weet de jonge musici tot boven hun kunnen te inspireren. Bezoekers van eerdere concerten en de Polenmis zullen het ontroerende Marialied Czarna Madonna (Zwarte Maria) kunnen meezingen.
Het befaamde mannenkoor Agricola, van de universiteit Krakou, treedt op in binnen- en buitenland, en ontving hiervoor vele prijzen. In 2016 kreeg het koor het 'Honoris Gratia' van de Poolse president voor haar verdiensten aan de stad Krakau. In 2014 verzorgde Agricola een optreden bij de viering van het 70-jarig jubileum van de bevrijding in Breda. Agricola is de organisator van het project Building Bridges dat muzikale bruggen bouwt tussen koren uit Engeland, Nederland en Polen. Het koor beheerst een breed repertoire: van Poolse volksmuziek tot carols; van jachtliederen tot liturgische muziek. Het is de verdienste van de dirigente Joanna Gutowska-Kuzmicz dat de presentatie van Agricola ’n hoog professioneel niveau heeft: beheersing voor een rijke klankkleur, en kracht voor indringende Slavische muziek. Bijzonder dat we nu in Driel kunnen genieten van dit gerenommeerde koor.

Wijncursus bij WijnZinnig in Gendt

GENDT - "In november gaan we weer starten met de basiscursus wijn volgens de SDEN-1 normeringen. Nog steeds is WijnZinnig Gendt de enige officiële aanbieder van deze cursus in onze gemeente en dat heeft al geresulteerd in ruim vijftig uitgereikte diploma's."

Om goed in de stemming te komen voor het naderende seizoen en goed voorbereid je wijnkeuze te maken is deze cursus bijzonder geschikt. Naast het feit dat het ook nog eens héél gezellig is. Ook nu staan Arno Kooke en Guido Lenting samen voor de groep.

Arno Kooke uit Bemmel is al jarenlang liefhebber van wijn en door de interesse voor dit product is de kennis gedurende de jaren aardig gegroeid. Gestart met een basiscursus wijn was het fundament gelegd en via een vervolgcursus heeft Arno in 2017 de zéér uitgebreide opleiding tot Vinoloog aan de Wijnacademie met succes afgerond. Een opleiding waarin kennis van het productieproces, druivenrassen, rijpingsmethoden, smaakverschillen en uiteraard ook de proeftechnische vaardigheden op een erg hoog niveau liggen.

Guido Lenting staat op dit moment het meest bekend als eigenaar van WijnZinnig Gendt en is Sommelier/Wijn-Spijs Specialist. Door de vele cursussen die hij gevolgd heeft (waaronder de Wijnacademie) is er ook bij Guido veel kennis is huis. Daarnaast heeft hij als voormalig sommelier van restaurant De Librije in Zwolle juist de toepasbaarheid van wijnen bij gerechten als specialiteit.

Deze twee heren samen zijn hierdoor een uniek duo voor deze wijncursussen. Het aantal beschikbare plaatsen voor de cursus is beperkt. "Alle data staan vermeld op onze website. De cursussen zullen gegeven worden bij WijnZinnig Gendt. Voor meer informatie over de vastgestelde cursusdagen, specifiek programma van de cursussen, kosten en mogelijkheid tot aanmelden kunt u kijken op www.wijnzinnig.eu of stel de vraag bij WijnZinnig Gendt in de winkel."

WijnZinnig Gendt, Dorpstraat 34, Gendt; info@wijnzinnig.eu.

Basketbalsters zoeken nieuwe huisvesting

BEMMEL - Het Batouwehuis aan de Van Ambestraat in Bemmel wordt verkocht, dus moeten drie speelsters van Lekdetec.nl/Batouwe vanaf november elders ondergebracht worden. Het bestuur vraagt hulp bij het zoeken naar geschikte woonruimte. Wie heeft de ‘gouden tip’?

"Als u een suggestie wilt doen, wilt u dan contact opnemen met Wim Biesters? Stuur dan aan mailtje naar wim.biesters@batouwebasketball.nl. En als blijkt dat uw tip de gouden tip is, dan verdient u daarmee een ’goldcard’ waarmee u dit seizoen alle wedstrijden van Lekdetec.nl/Batouwe en Dreamfield Dolphins/Batouwe kunt bezoeken!"

Lezing varens bij Groei&Bloei

Varen. (foto: Harry Roskam)

ARNHEM - Groei&Bloei Arnhem e.o. organiseert de eerstvolgende lezing op maandag 16 september van 20.00 - 22.00 uur: 'Varens verrassen en verwonderen' door Harry Roskam.

Ieder voorjaar weer opnieuw ontrollen zich de krullen van varens en dat al honderden miljoenen jaren lang. Varens komen, behalve op de polen, overal op aarde voor en hebben de meest bijzondere vormen aangenomen. Van millimeters groot tot tientallen meters hoog. Levend onder water tot in de droogste woestijnen. Groeiend in ijskoude tot soms zelfs in gloeiendhete gebieden. Met kleuren, niet alleen groen, maar soms ook rood tot pimpelpaars. Fascinerende planten, die in het Engeland van de 19de eeuw een ware varengekte deden ontstaan. Locatie: Molenplaats Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24a, Arnhem. Voor leden van Groei&Bloei is de toegang gratis. Niet-leden betalen 5,00 euro. Meer info staat op www.arnhem.groei.nl.

Zang en expositie op de koffieochtend

Bezoekers Koffieochtend Zandse Kerk. (foto: archief Zandse Kerk)

HUISSEN - Het is bijna 25 september, de laatste woensdag van de maand, dus tijd voor koffie in de Zandse kerk in Huissen. Nu het buiten weer kouder wordt, is het gezellig om in de warme sfeer van de kerk bij te praten en nieuwe mensen te ontmoeten.

Dit keer is het een bijzondere koffieochtend. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Lingewaards Mannenkoor is er een foto-expositie in de Zandse Kerk. Het is leuk om langs deze expositie te lopen en bekende Huissenaren op de historische foto’s te ontdekken. Bovendien zingt zangeres Elles Jansen enkele nostalgische liedjes, eventueel ook op verzoek. Laat je verrassen.

Steeds meer mensen weten de weg naar de kerk en de lekkere koffie te vinden. Kom gewoon eens binnenlopen, bekijk de tentoonstelling en geniet van de zang. Het gastvrouwenteam ontvangt de bezoekers graag. Vanaf 10:00 uur is de kerk open. Om 10.30 uur start het serveren van koffie en thee.

Contact Werkgroep Koffieochtenden, mail info@zandsekerk.nl; bel 06 14803998. Kijk op: www.zandsekerk.nl.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs in Bemmel

Overzicht zaal OBC. (foto: Sandra Kuster)

BEMMEL - Zaterdag 21 september vindt in het OBC aan De Heister in Bemmel de tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs plaats. De beurs is geopend van 9.00 tot 11.30 uur.

Tijdens de beurs is er de mogelijkheid goede en betaalbare (merk)kleding voor het najaar en de winter te kopen. De entree is gratis. Er wordt ruim 18.000 stuks mooie tweedehands winterkleding vanaf maat 80 - maat S aangeboden. Naast kleding wordt er ook speelgoed verkocht en zijn er babyspullen, schoenen, sportkleding, autostoeltjes, fietsstoeltjes, kinderwagens en nog veel meer. En denk ook eens aan verkleedkleding, snowboots of skikleding. De kleding is op maat gesorteerd en overzichtelijk in rekken opgehangen, jongens- en meisjesspullen apart; geen gezoek op tafels!

"Boven op de verkoopprijs komt 15 procent, hiervan betalen wij alle kosten. Is er nog geld over dan schenken wij dit, naast kleding en speelgoed, onder andere aan stichting Doe een Wens. Er mogen geen (hand)tassen, buggy’s en kinderen tot en met 16 jaar mee het gebouw in. Portemonnee dus in de broekzak of om de nek. Kijk eens op www.kinderkledingbeursbemmel.nl."

Geslaagde zesde editie van Under the Milky Way

New Sensation zet Kot in 'vuur en vlam'. (foto: Dennis Peters)

HUISSEN - De organisatie kan samen met de vele vrijwilligers terugkijken op een geslaagde zesde editie van het festival. "De regen in het begin van de middag, laten we het zien als een zegening voor de komende jaren', aldus de organisatie, "heeft velen er niet van weerhouden de gang naar het prachtig aangeklede terrein te maken. Zowel in de middag als avond was het goed vertoeven."

De Amsterdamse band Panic Tape had de eer het festival te openen, maar had de pech dat toen juist Pluvius water dropte op het terrein. Huissen was inmiddels wel wakker geschud door hun rock met punkgehalte. Naarmate de middag vorderde stroomde het terrein goed vol en ook op de kinderweide was het een drukte. Velen spraken hun waardering uit voor het kinderprogramma. Dit jaar in het thema van 1001 Nacht. De organisatie had dit jaar besloten, op basis van de weersverwachting, een overkapping op het hoofdterrein te plaatsen en een circustent op de relaxweide. Dat moet een blijvertje worden was een veelgehoorde opmerking, want het terrein werd hiermee nog sfeervoller.

Een variatie van muziek op de twee podia. De festivalgangers konden genieten van blues tot funky hiphop soul en van rock tot melodieuze Britpop. Afsluiter waren plaatselijke 'hero’s' met een meer dan verdienstelijke 'Pearl Jam'-tribute. Op de relaxweide was er onder andere plaats voor het duo Mood en Jochem 'Nuva' Macaré, 'coming stars' op het Open Podium en in de 'secret pleasure kot' speelde 'New Sensation' bij wijze van spreken het dak eraf. Volgende editie zaterdag 5 september 2020.

Rouwverwerking: Rafaëlgroep Rouwen kun je samen….

BETUWE - In de R.K. parochie H. Maria Magdalena start ook dit jaar rond oktober de Rafaëlgroep. Deze gespreksgroep richt zich met name op mensen die ongeveer een jaar geleden een dierbare door de dood hebben verloren en die graag met lotgenoten hun gevoelens en ervaringen willen delen.

De gespreksgroep wordt aangeboden op twee verschillende locaties.

Op maandagavonden van 19.00-21.00 uur in De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58 te Elst.

2019: 30 september, 21 oktober, 4 en 25 november, 16 december; 2020: 6 en 27 januari, 17 februari. Terugkombijeenkomst 11 mei.

Op dinsdagmiddagen van 14.00-16.00 uur in het Parochiecentrum, Markt 7 te Bemmel.

2019: 1 en 22 oktober, 5 en 26 november, 17 december; 2020: 7 en 28 januari, 18 februari. Terugkombijeenkomst 12 mei.

U kunt zich opgeven voor deelname vóór 23 september. Verdere informatie en opgave voor deelname via het Secretariaat R.K. parochie H. Maria Magdalena, Markt 7, 6681 AE Bemmel, 0481 451371 (keuze 1) e-mail: secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl.

Derde Sasa-kaarttoernooi

ANGEREN - Op zaterdag 28 september verzorgt de Sasa weer een kaarttoernooi.

Er kan weer gespeeld worden om de prijzen met jokeren, klaverjassen en bridgen. Tussen de middag wordt er een lunch geserveerd. Jokeren en klaverjassen van 10.00 -16.00 uur. Opgeven bij Bertha de Wild 026 3257340 of 06 36303376 of via bertha@familiedewild.com.

Bridgen van 11.00 -16.00 uur. Opgeven bij Anton Rouwhorst 0481 462074 email: anton.rouwhorst@kpnmail.nl. Inschrijven kan tot en met 26 september. Het inschrijfgeld bedraagt 10,00 euro per persoon, inclusief lunch (Sasa-deelnemers 8,50 euro per persoon).

Dorpshuis, Emmastraat 23, Angeren; 026 3251186. Zaal open 9.30 uur.

Kweker van Huissense naar Oostenrijkse tomaten Henk Gerichhausen: 'Ik kan me hier heerlijk uitleven'

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek tekent de Huissense journalist Hans Schmeinck hun ervaringen op. Deze week: Henk Gerichhausen (64) die woont en werkt in Oostenrijk, maar Huissen nog steeds als domicilie heeft. De ervaren tomatenkweker werd vanwege zijn kennis al eerder gevraagd voor projecten over de hele wereld. 'Tomaten telen is genieten'.

Hij had zijn eigen kwekerij in Huissen, maar stopte daar enkele jaren geleden mee en startte een adviesbureau. Voor de teelt van tomaten, want dat is het specialisme van Henk Gerichhausen. Vanwege zijn onmetelijke kennis op het gebied van de rode vrucht reist hij al enkele jaren heel de wereld over. De geboren en getogen Huissenaar – bijnaam 'De Zoen' – werd al ingeschakeld voor glastuinbouwprojecten in onder meer Australië, Canada, Turkije, Amerika, Duitsland en China. Al is sinds november 2018 Oostenrijk zijn vaste standplaats.

In het plaatsje Enzersdorf (niet ver van Wenen) staat het kassencomplex van zijn opdrachtgever Red Tomatoes. Dat is pas drie jaar oud en tien hectare (zo'n 20 voetbalvelden) groot. ,,Ik ben ingehuurd met als hoofddoel: tomaten telen. Zoveel mogelijk kilo's oogsten van een goede kwaliteit per vierkante meter. Tegen zo min mogelijk kosten uiteraard'', aldus Henk. ,,Daarbij optimaliseer je constant onder meer het klimaat, de watergift en de bemesting in de kas.'' Dat gebeurt met allerhande hypermoderne apparatuur. ,,Ik kan me hier als kweker heerlijk uitleven.''

Hij houdt zich verder bezig met arbeidszaken en technische aangelegenheden. Red Tomatoes in Oostenrijk telt volgens Henk circa 100 productiemedewerkers. ,,Vijf ervan komen hier vandaan, maar ik werk vooral met Slowaken, Hongaren en Roemenen. Het is aanstekelijk om met jonge mensen te werken. Overal waar ik ben geweest valt de openheid van een Nederlander op. Maar dat komt door de gereserveerdheid van de anderen. Overigens slaat de openheid van mijn landgenoten vaak door naar lompheid.''

Schnitzels

De Huissenaar verblijft in Oostenrijk in een appartement in een groot complex vlakbij het bedrijf, in Gotzendorf. Hier verpozen meerdere collega's. ,,Met een aantal van hen eet ik in het restaurant ernaast regelmatig mijn schnitzels en speel ik wekelijks een potje voetbal in de zaal. Goed voor de teambuilding, al is de spierpijn naderhand amazing...'', aldus de bijna 65-plusser.

Die (nog) niet heel veel van het Alpenland heeft gezien, hij heeft er eenvoudigweg geen tijd voor. Henk bezocht een paar keer Wenen, met zijn partner Louise en onlangs nog met z'n dochter. Deze klus ligt hem mede zo goed omdat Wenen maar een kwartier rijden is van en naar zijn appartement. ,,En vanaf Schiphol ben je gauw in Arnhem.'' En dus in Huissen, waar hij vier dagen in de twee weken leeft.
Of Henk het collega's uit de regionale tuinderswereld aan kan raden om in buitenlandse kwekerijen te gaan werken? ,,Er is in de hele wereld veel vraag naar kennis op het gebied van growing. Als je die kennis hebt en je spreekt je talen, kan organiseren en je hebt geen moeite om van huis weg te zijn. Kort gezegd, als je wat te bieden hebt dan zijn er zeker kansen. Maar als je niets in je dorp wilt missen, dan moet je er niet aan beginnen.''

Hij blijft nog wel even in Oostenrijk. ,,Het is een opdracht voor onbepaalde tijd en ik wil nog wel een tijdje doorgaan. Misschien in de toekomst wat meer thuis en minder weg.''


'Ik kan me hier als kweker heerlijk uitleven'

Huessense kalender!

Voorkant van de Huissense kalender (foto: Gilden Huissen)

HUISSEN - Ook dit keer hebben de Gildenbroeders weer een schitterende kalender gemaakt voor het jaar 2020. Tijdens de Huissense dag was traditiegetrouw de primeur van de Huissense kalender. Met prachtige afbeeldingen van Huissens in al zijn vormen.

Zo hebben de samenstellers in der loop der jaren al heel wat moois van Huissen laten zien. In deze editie, die ook weer geheel in kleur is uitgevoerd,is wederom aandacht aan de omgeving besteed. De Huissense evenementen en Gilden bijeenkomsten zijn vermeld en er is nog voldoende ruimte vrijgehouden voor eigen notities.

De kalender is een mooi cadeau voor iedereen die woont in Huissen en daarbuiten. Bovendien steunt u hiermee de Huissense Gilden. Met de opbrengst van de kalender wordt het aloude erfgoed onderhouden. Voor de jeugdleden kunnen er nieuwe jeugdvaandels en trommen worden aangeschaft. De kalender is te koop bij Slijterij Degen, Primera in winkelcentrum De Brink, Stadsmuseum Hof van Hessen, Foto Van Eimeren. De kalender kost vijf euro. (www.gildenhuissen.nl)

Kunst en bezinning in het 'kerkje aan de dijk'

Schilderij 'Heidepad' door Annelieke Loman.

ANGEREN - Een pelgrimstocht is een bezinningstocht op weg naar jezelf. Naar een leven vol betekenis voor jezelf en anderen. Soms onderneem je zo'n tocht vrijwillig. Je slaat nieuwe wegen in. Dan weer dwingt het leven je. een ervaring van verlies, een toestand die onhoudbaar wordt kan aanleiding zijn. Altijd is er een eerste vonk, een moment van inspiratie waarmee het avontuur begint.

Ook het kijken naar kunst of het lezen van een wijze tekst kan ons openen voor nieuwe lagen van de werkelijkheid. Muziek en beeldende kunst maar ook wijsheid teksten kunnen dit effect hebben.         Op 21 en 22 september zal het 3-oeverfestival plaatsvinden. Ook 'het kleine kerkje' aan de dijk zal tentoonstellingsruimte zijn.Heerlijk kunst kijken en luisteren. Voor wie wil kijken en luisteren en verder doormijmeren: Op zondag 22 september zal om 10.00 uur een bezinningsbijeenkomst plaatsvinden rond het thema pelgrimage. Een samenkomst met muziek, beeldende kunst, stiltemomenten en bezinning rond teksten.

Na deze bijeenkomst gaan we naar de Leutse Hof, boerderij met wijgaard, moestuin en boomgaard in Angeren om daar verder kunst te kijken en gezamenlijk te lunchen. Opgave graag bij Daphne Smit, 061 5828736

Els de Clercq.                                                                                                                

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 23 september kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: witlof met ham en kaas, aardappels én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via tel. 088 2552555."

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

15 / 28

16 / 28

17 / 28

18 / 28

Van 19 tot en met 25 september

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS MAAGD. Gezondheid is een hoofdthema voor de maagd. Daarom vindt de maagd het ook zo belangrijk dat er alles aan gedaan wordt om zo hygiënisch mogelijk te zijn. Beter voorkomen dan genezen! En de maagd let ook op gezonde voeding. Dan wel via de schijf van vijf, dan wel via een alternatieve manier van evenwichtige voeding. De darmen zijn een gevoelig punt.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op donderdag staat iedereen ervan te kijken hoe open jij bent over je gevoelsleven. Dat zijn we van jou niet gewend! Vrijdag is een zeer hectische dag. De gebeurtenissen volgens elkaar heel snel op en je krijgt amper de kans om te reageren. De rest van de (volgende) week heb je nodig om bij te komen.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Donderdag zijn er helaas wat relationele spanningen. Dat heeft alles te maken met jullie onderlinge verschillen. Dat hoeft geen breuk te betekenen, maar wel dat je soms je eigen weg moet gaan. Rond volgende week woensdag moet je misschien weel je spaargeld aanspreken vanwege een tegenvaller.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Vrijdag is er nog geen vuiltje aan de lucht. Maar tijdens het komende weekend krijg je te maken met stroeve gesprekken waarbij niemand een duimbreedte toegeeft. Rond volgende week woensdag gaat de communicatie een stuk beter maar blijven er wel onderwerpen die niet aangeroerd worden.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Op donderdag en vrijdag lopen jouw zaakjes heel gesmeerd. Dan is het jammer dat het weekend wat moeizamer verloopt. Iedereen lijkt het oneens met de ander. Dat gaat op maandag en dinsdag ook zo, maar is er iets meer ontspanning. Op woensdag voel jij je een stuk beter en ontspan jij jezelf volledig.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Aanstaande donderdag zit jij behoorlijk lekker in je vel. Contacten met anderen verlopen daarom ook moeiteloos. In het weekend krijg je te maken met partijen die een conflict hebben. Is dat de reden dat je vanaf maandag je opwerpt als bemiddelaar? Je gaat in ieder geval voor wederzijdse belangen.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Vrijdag is een goede dag om te gaan shoppen. Jouw klerenkast kan vast wel wat uitbreiding gebruiken. In het weekend verlopen de contacten stroef. Jouw kritiek wordt gemakkelijk terzijde geschoven. Volgende week dinsdag lukt het je beter om wat jij wilt onder woorden te brengen.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op donderdag krijg je te maken met een haperende vriendschap. Jullie ideeën liggen mijlenver uiteen. Op maandag begint de weegschaaltijd weer. Een periode waarin je het liefste bezig bent met één op één contacten. Toch loopt dat woensdag heel moeizaam. De ander is te veeleisend.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op donderdag voel jij je uitstekend. Je voelt een enorme drive om jezelf waar te maken. Maar op vrijdag lijkt het wel alsof iedereen daar een stokje voor wil steken. Tot grote ergernis van jou want je had dat niet verwacht. Aanstaande maandag zit je met een emotioneel dilemma, maar je zegt niets.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Het belooft een heel hectisch weekend te worden. Al jouw plannen lopen op dit moment in het honderd en de chaos is daardoor compleet. Het is het allerbeste om eventjes niets te doen. Volgende week dinsdag kom je weer tot jezelf. Je weet dan beter wat je wel en wat je absoluut niet wilt.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Gedurende het komende weekend willen meerdere mensen met jou in gesprek gaan. Maar jij geeft eventjes 'niet thuis'. Over bepaalde onderwerpen wil jij eerst nog eventjes nadenken. Volgende week woensdag ben jij ook al niet bereid om mensen te woord te staan. Je zit even in een stugge bui.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Donderdag en vrijdag kamp jij met allerlei relationele spanningen. Het heeft niet zozeer met jou te maken maar meer met de ander. Die doet er alles aan om het contact te saboteren. Resultaat is dat jij je de rest van de week helemaal afsluit voor contact. Misschien zet je zelfs je telefoon uit!

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Het komende weekend heb jij het gevoel dat je helemaal vastloopt. Daarbij komt dat de ander je heel onrechtvaardig behandelt. Maak er geen al te groot drama van, vissen. Dat is het niet waard. Rond volgende week dinsdag voel jij je een stuk beter en kom je ook veel beter uit je woorden.

Gospelkoor Promises beleeft 'gemütlich' weekend in Winterberg

Gospelkoor Promises tijdens het optreden in Duitsland. (foto: Jan Bakker)

HUISSEN - Gospelkoor Promises uit Huissen heeft in het weekend van zaterdag 31 augustus en zondag 1 september een internationale start van het nieuwe zangseizoen gemaakt. 29 koorleden reisden af naar de populaire wintersportplaats Winterberg in Duitsland.

Doel van deze reis was deelname aan het evenement 'Café Chorioso- Singen mit Freunden' in dorpshuis Schützenhalle in Braunshausen. Het weekend werd op zaterdag afgetrapt met een gezellig samenzijn in hotel Schneider in Winterberg. Op zondag vertrok het koor vol goede moed naar het plaatsje Braunshausen. Daar ontmoette het nog 4vier andere Duitse koren. Het was voor gospelkoor Promises het eerste internationale optreden en speciaal voor deze gelegenheid had het twee Duitstalige liederen ingestudeerd, hetgeen erg gewaardeerd werd door het aanwezige publiek.

Gospelkoor Promises is een sprankelend, gezellig koor van zo'n 38 leden dat de passie voor zingen en gospelmuziek met elkaar deelt. Elke maandagavond wordt er van 20.00 tot 21.30 uur fanatiek gerepeteerd. Het repertoire bestaat voornamelijk uit Engelstalige gospels. Het koor verzorgt regelmatig diensten in diverse kerken en ziekenhuizen in de omgeving. Promises neemt deel aan korenmiddagen en -avonden en andere evenementen zoals 'Huissen bij Kaarslicht'.                                                                        

Promises is vooral op zoek naar alten, bassen en tenoren. Loop gerust even binnen tijdens de repetitieavond in de protestantse kerk aan Raadhuisplein 35 in Huissen. Meer informatie: ruudvietor@online.nl.

Inspiratiebijeenkomst over de kracht van Pelgrimeren

Buitengevel Grote Cirkel Prospect. (foto: M. Janssens)

GENDT - Op zondagmiddag 22 september komt de Belg Sebastien De Fooz in Gendt vertellen over zijn pelgrimstochten door Europa en in eigen land. Hij laat een stukje film zien van zijn tocht door Brussel.

Sebastien vroeg zich af of in eigen land de mensen net zo gastvrij zijn als op zijn tochten naar Rome, Santiago de Compostella, Istanboel et cetera. Iedereen is welkom om naar deze eerste Prospect-Samenkomst te komen, die Marga Janssens organiseert in het nieuwe onderkomen aan de Nijverheidsweg 15 in Gendt.

Om 12.00 uur staat de koffie/thee klaar en speelt Jochem Nuva Macare een aantal pianostukken. Daarna steekt Sebastien van wal. Wanneer je erbij wilt zijn graag vooraf opgeven via mjanssens@bureauprospect.nl. Rond 15.00 uur is het einde. Op 20 oktober staat de tweede samenkomst gepland. Dan worden er 's middag verhalen verteld en muziek gemaakt! Info staat op de site van Prospect.

TOP-film: Capharnaüm

BEMMEL - Op donderdag 26 september staat de tweede TOP-film van het seizoen op het programma. Capharnaüm, genomineerd voor een Oscar voor de beste niet-Engelstalige speelfilm, speelt zich af in Beiroet.

Hoofdpersonage is het jongetje Zain. Volgens de arts moet Zain een jaar of twaalf zijn, maar niemand kent zijn precieze leeftijd, hij is bij de geboorte niet aangemeld. Zo zijn er meer basale zaken die in het chaotische leven van Zain en zijn broertjes en zusjes ontbreken: een leefbaar onderkomen, voldoende eten, bescherming, liefde. Daarom daagt Zain zijn ouders voor de rechter, met de aanklacht dat ze hem op de wereld hebben gezet. Indringend portret over ouderschap en overleven in de armste wijken van Libanon. Deze film kent een verrassend en happy end.

Aanvang 20:00. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Met Senioren Actief Bemmel biljarten in De Kinkel

BEMMEL - Op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag is er biljarten in De Kinkel in Bemmel. Er is een groep van veertien mannen die een competitie spelen, maar men kan er ook vrij biljarten.

Voor informatie kan gebeld worden met Peter van Engen: 06 11483169. Voor (meer) informatie (bij voorkeur tussen 16.00-18.00 uur) met de cursuscoördinatoren Senioren Actief Bemmel SAB: Willemien Hermsen (0481 463555) en José van Rossum (0481 461856).

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 25 september van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt

Woensdag 25 september van 19.30 – 21.30 uur in Dorpshuis de Tichel (Kolkweg 5a) in Haalderen

De datums van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ‘Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Met Senioren Actief Bemmel biljarten in De Kinkel

BEMMEL - Op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag is er biljarten in De Kinkel in Bemmel. Er is een groep van veertien mannen die een competitie spelen, maar men kan er ook vrij biljarten.

Voor informatie kan gebeld worden met Peter van Engen: 06 11483169. Voor (meer) informatie (bij voorkeur tussen 16.00-18.00 uur) met de cursuscoördinatoren Senioren Actief Bemmel SAB: Willemien Hermsen (0481 463555) en José van Rossum (0481 461856).

Huissense volleybalmannen in promotieklasse Setash door 'cadeautje' in hogere klasse

Het eerste mannenteam van Setash uit Huissen lacht, want het speelt door een cadeautje in de promotieklasse. (Sander Beikes staat twee van links)

Tekst en foto: Hans Schmeinck

In april werd nét naast de titel gegrepen. Geen promotie voor Setash, derhalve. Daarna kregen de Huissense volleybalmannen een tweede kans via een nacompetitie. Ook die werd niet gegrepen. Maar driemaal is scheepsrecht en nog wel zonder zelf te spelen. Want bond NeVoBo deelde het team met voormalige toppers in de promotieklasse in. Een gesprek met Sander Beikes.

Toch in de promotieklasse (D) komend seizoen. Was dat voor jullie ook een verrassing?

,,Ja, dat was uiteindelijk wel een verrassing. Na de niet gewonnen nacompetitie was het lang onduidelijk in welke klasse we zouden uitkomen'', aldus Beikes. De in Arnhem wonende Huissenaar vormt bij het eerste mannenteam Setash samen met Egon Baars en Tijs Abeling 'de verloren zonen'.De dertigers keerden vorig seizoen terug bij de club waar ze opgegroeid zijn en waar ze op divisieniveau hebben gespeeld. Abeling reikte bij andere clubs zelfs het hoogste niveau aan. Nu dus vele treden lager op de volleyballadder, ondanks het 'cadeautje' van de Nederlandse Volleybal Bond lees: indeling in de promotieklasse.
Is dit het niveau waar jullie op thuishoren of zit er nog een stap hoger in?
,,Ik denk het wel. Vorig seizoen waren de verschillen af en toe erg groot. In de promotieklasse zal het veel dichter bij elkaar liggen. Een stap hoger is niet realistisch. De verwachting is dat we in de promotieklasse goed mee moeten kunnen komen, maar kampioen zullen we niet worden. We hebben daarvoor in de breedte ook niet voldoende spelers.''

Weer burenruzie

Hebben jullie er door de goede prestaties en het plezier dat jullie uitstralen geen nieuwe spelers bij gekregen dan?

,,Nee, helaas niet. Er is wel een speler vertrokken, in verband met een blessure; Menno Veldkamp.'' Het team bestaat naast Beikes, Abeling en Baars uit Rico Driessen, Tom Driessen, Sven-Erik Kneijnsberg, Wido Veldkamp, Nick Verwaaijen, Mark Guelen en André Noyens. Trainer Maarten Hanekamp is ook aangebleven.

In de nieuwe competitie komt Setash uit tegen Aetos uit Arnhem, DVV (Druten), Trivos (Wijchen), Tivoc (Tiel), Renswouw (Renswoude), Pegasus en Heyendaal (Nijmegen), Livo (Duiven/Westervoort), TweeVV (Ede) en Scylla/Excelsior en Waho (Wageningen).

Welke teams schatten jullie het hoogst in, in deze klasse?
,,Op voorhand lastig te zeggen. Maar eerlijk gezegd maken we ons daar ook niet zo druk om'', aldus Beikes, lekker nuchter. De competitie begint voor Setash op zaterdag 28 september met een uitbeurt bij Pegasus in Nijmegen. De donderdag(avond) erna naar Scylla/Excelsior in Wageningen en 'pas' op dinsdag(avond) 8 oktober is de eerste thuiswedstrijd; in de eigen hal De Brink tegen Renswouw.

'Lekker ballen met de jongens'

Over de doelstelling van Setash komend seizoen is Sander Beikes duidelijk: ,,Een plek in de top 5.'' Over zijn persoonlijke doelstelling hoeft de koning van de smash ook niet lang na te denken: ,,Net als vorig seizoen, lekker ballen. Plezier met de jongens hebben, heel blijven en dan zie ik wel waar we uitkomen.''

Informatie en advies op Dementiemarkt Lingewaard

BEMMEL - Tijdens de Dementiemarkt kan de bezoeker kennis maken met en informatie inwinnen bij de diverse organisaties die actief zijn voor de bewoners van Lingewaard rondom dementie. Deze organisaties kunnen helpen en ondersteunen tijdens het totale dementieproces. Van ondersteuning bij beginnende dementie tot aan ondersteuning in andere stadia.

Vanuit de organisatie zijn de contactpersonen, Sjan van Goor (Zinzia), Karin te Brake (Rijn Waal), Femke van de Ven (Teselaar) en Monique Ritzen (SWL) aanwezig om een ieder in contact te brengen met de juiste organisatie. Iedereen is welkom! De koffie staat klaar op dinsdag 8 oktober van 19.30 - 21.00 uur in Grand Café van verpleeghuis De Lingehof, Gouden Appel 122 in Bemmel

Aanwezige organisaties: Alzheimercafé Overbetuwe, Senioren ondersteuning Lingewaard, Bewindvoering en financiële coaching Pien Abbema, Senior Service Nijmegen, Thuiszorg Totaal Naar Huus Toe, Dagbesteding de Hofstede, STMR, RijnWaal Zorggroep, Gemeente WMO, MEE Gelderse Poort, Zinzia Zorggroep, Snoezel producten Dorine, Steunpunt Mantelzorg SWL, Home Instead, Merlijn zorgvoorziening, HAN Domotica, Buurtzorg PG team en Werkgroep Zorg/Buurtzorg Doornenburg.

Aanmelden vooraf is niet noodzakelijk maar wel wenselijk. Dit kan via het SWL Meldpunt, 088 2552555 of email: meldpunt@swlingewaard.nl onder vermelding van naam, aantal personen en ‘Dementiemarkt’.

Dag van en voor de Ouderen in Huissen

Eigereid voor gezellige muziek. (foto: Eigereid)

HUISSEN - Vrijdag 4 oktober viert Stichting Welzijn Ouderen Huissen de Nationale Ouderendag in Huissen.

Stichting Welzijn Ouderen Huissen afgekort de SWOH heeft voor deze dag weer een leuk en ontspannend middagprogramma gemaakt, dat bedoeld is voor alle Huissenaren vanaf 55 jaar. De Nationale Ouderendag is een jaarlijks terugkerend evenement op de eerste vrijdag van oktober. Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om een dagje uit te gaan. Voor ouderen is dit lang niet altijd zo. Door een kleiner wordend sociaal netwerk of afnemende mobiliteit, gaan sommige ouderen steeds minder naar buiten. De Ouderdag is nu een uitermate geschikte dag om naar een gezellig middagprogramma te gaan met muziek, zang en natuurlijk een dansje.

Dit jaar treedt het orkest Eigereid op. Eigereid uit Gendt / Doornenburg is een gezelligheidsclubje, dat niet voor het grote geld gaat of voor veel optredens, maar waarbij de hobby voor muziek maken voorop staat. Hun repertoire is de jaren 60/70nummers (Nederlands-, Duits- en Engelstalig ) carnaval-, kerst-, en feestnummers met uitstapjes naar de hedendaagse hits.

Nieuw op het Huissens podium is het duo Jo en Harrie op accordeon. De locatie is weer zalencentrum De Buitenpoort aan de Helmichstraat 1 in Huissen. De zaal is open vanaf 13.00 uur en het programma start om 13.30 uur. Om 17.00 uur gaat eenieder weer naar huis.

De entree voor de muzikale ontspannende middag is 6.50 euro, inbegrepen zijn de koffie, een drankje en lekkere hapjes.

Lezing Johan van Oldebarnevelt bij Kinkelacademie Bemmel

Wilfried Uitterhoeve. (foto: Walter Uitterhoeve)

BEMMEL - Op maandag 7 oktober is er een lezing over Johan van Oldenbarnevelt. Mr. Dr. Wilfried Uitterhoeve, schrijver van het boek 'De zaak Oldenbarnevelt', duidt het leven van deze invloedrijke landsadvocaat en Raadspensionaris van de Staten van Holland alsmede zijn dood op het schavot.

Hij vormde, na de moord op Willem van Oranje, met diens zoon Maurits een team dat bestuurlijk en militair lange tijd vorm heeft gegeven aan de Nederlanden. Met een eigen, scherpe kijk op staatsinrichting pleitte hij voor tolerantie en afstand tussen staat en (staats)godsdienst. Als voorzitter van de Staten-Generaal zorgde hij voor de financiering van diverse slagen om gebieden in Spaanse handen te heroveren. Hij kwam daarbij in conflict met Maurits, met name naar aanleiding van de bekende slag bij Nieuwpoort in 1600. Die werd weliswaar onder leiding van Maurits gewonnen, maar had een riskant verloop gehad. In het Twaalfjarig bestand verslechterde de verhouding mede door de religieus-politieke spanningen die de kop op staken. Zonder oorlog immers geen gemeenschappelijke vijand! De spanningen dreigden uit te lopen op een burgeroorlog. Dat kon de Republiek zich niet permitteren. Maurits pakte Van Oldebarnevelt en bestuurders die hem steunden op. Onder hen Hugo de Groot. Een langdurig 'show'-proces volgde. Van Oldebarnevelt weigerde om genade te vragen. Op 13 mei 1619 werd hij op het Binnenhof onthoofd…

Aanvang van de lezing is om 20.00 uur in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel. Tickets (voor 12.50 euro, inclusief kopje koffie/thee voor aanvang) bij boekhandel De Toren van Bemmel of via www.dekinkel.nl.

Aanmelding MusicKids en Blokfluit Leren Spelen

ANGEREN - Enkele weken geleden zijn Hellen en Marleen in groep 3 van basisschool Marang geweest om een workshop van de MusicKids opleiding te geven.

Misschien vond uw zoon of dochter het wel zo leuk, dat deze graag lid willen worden van de MusicKids. Eind september gaan we weer met deze cursus starten. In de cursus maken kinderen op jonge leeftijd kennis met muziek, dans en zang. Alle kinderen van groep 3 hebben een aanmeldingsbrief mee naar huis gekregen, waar u meer informatie over de MusicKids kunt vinden.

Op dezelfde dag zijn zij ook in groep 4 geweest om een workshop ‘Blokfluit Leren Spelen’ te geven. Binnenkort gaan wij ook met deze cursus starten. In de lessen maken kinderen op spelenderwijs kennis met muziek en leren een blokfluit bespelen. Alle kinderen uit groep 4 hebben een aanmeldingsbrief mee naar huis, waar u meer informatie over de cursus 'Blokfluit Leren Spelen’ kunt vinden.

Wil je graag muziek maken, kom dan bij harmonie Angeren. Binnenkort starten we weer met een speciaal lespakket voor de beginnende leerling, waarbij je door middel van de methode Samen Leren Samenspelen in tien lessen de basisbeginselen op een instrument van je keuze, (zoals dwarsfluit, klarinet, trompet en slagwerk) leert beheersen. Het is de bedoeling om dit project eind december af te sluiten. Hierna kan je als je dat wilt, vanaf januari verder met individuele lessen. Voor meer informatie, over de kosten, kunt u terecht bij Marianne Hendricks-Swinkels, 026 3254169, of kijk op www.harmonie-angeren.nl. Aanmelden kan via opleidingen@harmonie-angeren.

Steuntje in de rug-kussen van Brei & Haakcafé

LINGEWAARD - De vrijwilligsters van het Brei & Haakcafé hebben een gezellig nieuw initiatief opgezet. Samen met de deelnemers van het Brei & Haakcafé (mensen met een beperking en buurtbewoners) maken zij heerlijk zachte kussens om iedereen die dat kan gebruiken een steuntje in de rug te geven.

Ken jij iemand die een steuntje in de rug gebruiken kan? En wil je diegene verassen met een ‘steuntje in de rug kussen’? Mail een korte motivatie waarom diegene dit kussen volgens jou verdient naar: breienhaakcafe@gmail.com. Wie weet rolt er binnenkort een mooi kussen van onze naalden!

Het Brei & Haakcafé is een inwonersinitiatief wat ondersteund wordt door stichting Welzijn Lingewaard en stichting Driestroom. Deelnemen? Kijk op www.swlingewaard.nl onder activiteiten.

Scheiden… en nu?

HUISSEN - Elk jaar na de vakantieperiode stijgt het aantal (echt)scheidingen opvallend. Mensen groeien uit elkaar en dat wordt pijnlijk duidelijk wanneer je opeens veel tijd met elkaar door brengt. En als het hoge woord eruit is voel je je misschien ergens opgelucht maar tegelijkertijd ook heel onrustig. Je weet wat je achterlaat, maar de toekomst is opeens onzeker. Waar moet je beginnen als de scheiding onvermijdelijk is?

Een scheiding is een van de ingrijpendste gebeurtenissen in een mensenleven. Zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Een scheiding gaat over emoties, over praktische zaken en over geld. Maar hoe kom je daar samen uit?

Mediation

Eugenia van Bon uit Huissen is MfN-registermediator. Zij heeft een jarenlange ervaring in het begeleiden van stellen die uit elkaar gaan. Zij denkt mee in oplossingen. 'Daarbij verlies ik jullie als mens en jullie emoties niet uit het oog.'

Van A tot Z

Jullie komen voor veel keuzes te staan. Over de zorg voor jullie kinderen. Over gezamenlijke bezittingen en schulden en minimaal één verhuizing. Over kinder- en partneralimentatie, toeslagen en pensioen. Met Eugenia als echtscheidingsmediator hebben de (ex-)paren te maken met één aanspreekpunt die voor jullie doorrekent en coördineert, financieel, fiscaal en juridisch.

Samen afspraken maken over de afwikkeling van de scheiding betekent samen beslissen over de toekomst van jezelf en de kinderen, zodat je beiden verder kunt met je leven. En niet onbelangrijk, mediation is sneller èn goedkoper dan een scheiding met advocaten.

'Bel mij voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.'

eugeniavanbon@scheidingsbegeleiding.com // www.scheidingsbegeleiding.com.

Eugenia van Bon: 06-26628726

Dansvereniging Mixed Moves gaat loten verkopen voor de Grote Clubactie.

Alle danseressen tijdens het kerstmatinee van vorig jaar. (foto: Gert-Jan van Wezel)

DOORNENBURG - Op 14 september is de landelijke verkoop van de Grote Clubactie 2019 gestart. Ruim 260.000 lotenverkopers gaan in het hele land op pad om hun club een financiële stimulans te geven. Dit doen ze niet zomaar. De leden van dansvereniging Mixed Moves uit Doornenburg zetten zich dit jaar ook weer in voor de Grote Clubactie.


“Onze leden gaan zich dit jaar inzetten om extra geld op te halen om de aanschaf van de kleding voor de danswedstrijden te financieren. Wij hopen dat onze omgeving ons hierin steunt en we zo ons doel behalen!” Vrienden, familie en inwoners in de omgeving van Doornenburg kunnen bijdragen aan het clubdoel door een lot te kopen.


De Grote Clubactie faciliteert sport-, cultuur- en hobbyverenigingen in het genereren van inkomsten door middel van lotenverkoop. De loten worden verkocht voor drie euro per stuk. Van elk verkocht lot gaat 80 procent (2,40 euro) direct naar de clubkas. Dansvereniging Mixed Moves is een van de ruim 5.300 verenigingen die deelnemen. Iedere club bepaalt zelf specifieke clubdoelen.

De leden van dansvereniging Mixed Moves doen ieder jaar actief mee aan de Grote Clubactie. Vorig jaar werd er een bedrag van 1935 euro opgehaald. De trekking van de Grote Clubactie vindt plaats op 11 december. Vanaf 12 december staat de trekkingsuitslag op clubactie.nl.

Ze zijn er weer de winterbloeiers!

(foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

GENDT - Het najaar komt eraan en het koudere weer is in aantocht, is uw tuin hier al op voorbereid? Kwekerij Arnhem – Nijmegen heeft zijn assortiment vernieuwd met Coolwave hangviolen heide, vaste planten en natuurlijk keus uit meer dan 200 soorten kamerplanten!

In de kassen van de kwekerij komen bezoekers plots oog in oog te staan met een mannetje van Playmobil. Verdwaald? Allerminst, want de vrolijk uitziende tuinman met zijn gieter staat symbool voor de kunststof plantenbakken met een potgrondbewateringssysteem. Beide kunststof producten zijn nauw met elkaar verbonden met het Duitse bedrijf Lechuza, één van de marktleiders op het gebied van duurzaam kunststof plantenbakken en bloempotten. Te koop bij Kwekerij Arnhem – Nijmegen. Bert van Deelen geeft er gratis inplantservice bij.

De hoogwaardige kunststof plantenbakken zijn geschikt voor buiten en binnen. Het bewateringssysteem maakt het leven gemakkelijk. "Optimale watervoorziening door een waterreservoir. Nooit meer teveel gieten. Het dagelijks gieten is voorbij", zo meldt de omschrijving. "Je moet flink je best doen om nu nog een kamerplant te laten verpieteren," zegt Bert met zijn bekende glimlach. Het systeem laat de plant bepalen hoeveel water die nodig heeft, net als de natuur. Uitgedroogde of natte wortelkluiten zijn daarom verleden tijd, zo is de verzekering.

Het assortiment begint voor een kleine tafeldecoratie met 18 centimeter hoogte tot stevige bakken voor grote woonvertrekken en kantoren van liefst 105 centimeter. Duurzaamheid vindt Bert van Deelen belangrijk. De producten zijn honderd procent recyclebaar. Maar weggooien is niet nodig. Het materiaal is namelijk weers-, UV- en vorstbestendig. Dreigt de plant uit de bak te groeien? Schaf een grotere bak aan. Een duurzame investering. Bij de gratis inplantservice voor beide bakken geeft Bert van Deelen ook nog deskundige advies over bemesting mee.

Kom gerust langs, wij zijn het gehele jaar door geopend! Langstraat 46 in Gendt; www.kwekerijarnhemnijmegen.nl.

Kermiszondag in Huissen

HUISSEN - Er zijn heel veel redenen te noemen waarom je op 22 september naar Huissen moet gaan. Natuurlijk omdat het een prachtig stadje aan de Rijn is. Maar op 22 september is het vertrouwde aangezicht van Huissen aangevuld met iets waar vele naar uit kijken: de kermis! En als je dan een rondje over het kermisterrein hebt gemaakt, zou het jammer zijn als je daarna meteen weer naar huis moet. Dat hoeft dus niet!

Er is namelijk ook een koopzondag in de binnenstad. De ondernemers, waarvan enkele met passend versierde etalages, verwelkomen je graag. En als je dan met volle tassen de behoefte hebt om even uit te puffen, is er hopelijk plaats op de terrassen op de markt.
Heb je geen behoefte op uit te puffen, maar meer de behoefte om van muziek te genieten? Ook dan is Huissen 22 september 'the place to be'.

Lopend vanaf de Markt komen de klanken van zanger Hugo Peeters je al tegemoet. Vanaf 15.00 uur zingt hij bij café De Kater. De tap staat buiten en een podium heeft Hugo niet nodig. Hij zingt zijn liederen tussen het aanwezige publiek. Een deur verder is het bij Het Moment genieten geblazen van Bakey Town. Waar hij met de Huissense dag het publiek al een groot plezier deed met zijn muziek, gaat hij dit 22 september minimaal evenaren.

Aan de overkant bij Borrelzz kun je even tot rust komen. Als je even bent bijgekomen, is het een aanrader om even naar De Buitenpoort te lopen. Daar wordt namelijk vanaf 13.00 uur voor de vijftiende keer (!) de Deutsche Mittag gehouden. Gastheer DJ Hansi Schimanski heeft het, samen met het team van De Buitenpoort, voor elkaar gekregen om een spectaculaire line-up van artiesten te strikken. De Deurdweilers, Antje Apfelkorn und Die Kaiserbrötchen, ofwel topzangeres Ingrid Striek met haar twee live muzikanten en Marloes van Summerland laat zijn waarom zij de enige échte supportact van Hélène Fischer is.

Huissen bruist, zeker op zondag 22 september.

Bloembollen bij Epric

HUISSEN - Ze zijn er weer: bloembollen! Herfsttijd is planttijd en een grote collectie aparte tulpen, narcissen en crocussen zijn weer verkrijgbaar bij de sociale kwekerij van Epric in Huissen.

Er is dit jaar een grote keuze aan verschillende soorten waaronder ook vele zeldzame soorten. De opbrengst wordt weer gebruikt voor het begeleiden van mensen met een beperking. Stichting Epric doet dit in de gemeente Lingewaard al vanaf 2007. Er is een gemengde groiep aanwezig die de planten kan verzorgen en ook voor andere werkzaamheden doet, dit naar gelang het nivo en interesse van de mensen. Bloembollen brengen het voorjaar in de tuin en dat is een leuk vooruitzicht. Kom naar de grote keuze kijken.

Je kunt bij Epric terecht op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Je vindt Epric aan het Nieuwediep 9a, Huissen.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Uw bericht stuurt u eenvoudig online in via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Op de homepage van onze website klikt u eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. U kunt uw bericht rechtstreeks in het tekstvak typen, maar u kunt het ook vanaf een Worddocument ´kopiëren' en 'plakken'. Uiteraard kunt u ook een (rechtenvrije) foto toevoegen. Nadat u de voorwaarden heeft gelezen en aangevinkt, klikt u op 'Verzenden'. Uw bericht komt dan rechtstreeks bij de redactie terecht, waar het nog zal worden nagekeken. Komt u er niet uit, belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Werkzaamheden Doelenstraat Huissen lopen vertraging op

HUISSEN - De sloop- en bouwwerkzaamheden van de woningen aan de Doelenstraat in Huissen gaan een nog onbekende vertraging oplopen. Dit als gevolg van ongeldig verklaren van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in mei van dit jaar.

Te veel stikstofneerslag is slecht voor de natuur. Daarom hebben betrokken partijen een vergunning nodig voor activiteiten waarbij stikstof vrij komt, waaronder woningbouw. Dit geldt ook voor de sloop- en bouwwerkzaamheden van de woningen aan de Doelenstraat heeft Waardwonen. Dit komt omdat de woningen op ongeveer 300 meter afstand liggen van het Natura-2000 gebied Rijntakken.

Gevolgen einde PAS

Eerder werd een vergunningsaanvraag beoordeeld aan de hand van de richtlijnen vanuit het PAS. Het PAS is echter eind mei ongeldig verklaard door de Raad van State. Het heeft enige tijd geduurd voordat precies duidelijk werd wat de gevolgen hiervan waren voor het project aan de Doelenstraat. Maar inmiddels is definitief duidelijk dat de procedure van de vergunning is stopgezet door de Provincie Gelderland. De gemeentelijke vergunningen en toestemmingen voor het bouwen en slopen zijn of kunnen wel worden verleend.

Hanke Struik (directeur-bestuurder Waardwonen): “Helaas betekent dit dat de sloop- en bouwwerkzaamheden van de Doelenstraat een onbekende vertraging oplopen. We realiseren ons dat dit bericht een enorme teleurstelling is voor onze toekomstige bewoners. We hebben hen inmiddels geïnformeerd."

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande, dan kunt u contact opnemen met Waardwonen via info@waardwonen.nl of 026 3263050.

Column

Vitaal

Vroeger was het leven rustiger. Niet opgefokt door digitaal nieuws. Het nieuws kwam 's morgen via de krantenbezorger. De rest van de dag was je aangewezen op het ANP-nieuws op de radio, dorpsroddels en geruchten. Nu moet het veel en vooral snel. Als Trump een wereldleider een hak zet, dan moet dat binnen 10 seconden wereldkundig zijn. Waarom niet een dag of twee later? Ben ik een oude zeur? Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws via de snelste en leukste nieuwssite van Nederland, 24 uur per dag en 7 dagen in de week, zo stellen dagbladen van de Persgroep. Wil ik dat? Nee. De moderne mens kan niet meer zonder prikkels. Verslaafd aan informatie en het snelle nieuws. Via internet, e-mail, Facebook, Twitter en apps op hun piepende vingerveegtelefoon. Helemaal zonder is eerlijk gezegd niet te doen, vooral voor mijn werk en vrijwilligerswerk communicatie voor Kasteel Doornenburg. Er zijn grenzen. Mijn vingerveegtelefoon heb ik niet altijd bij me. App of mail, binnen een dag antwoord. Maar hoe ga je om met 'nostalgische' post door de brievenbus? Een envelop op de deurmat. Een snel piepje op mijn vingerveegtelefoon kan ik moeiteloos een halve dag negeren. Niet een geduldige envelop. Wie stuurt dat nog. De Belasting en de gemeente Lingewaard. Aan J.G.S. Veldkamp. Klinkt officieel. "Bewegen is gezond en u voelt er zich vitaler door. Daarom nodigen wij u uit om mee te doen aan de bewegingstest." Logo's van ouderenstichtingen, SWL en de gemeente prijken boven de brief. Aanbod: deskundig advies van een fysiotherapeut en mogelijkheid om workshops te volgen. Gericht aan mij als 66-jarige inwoner. Was getekend wethouder Sport en Cultuur Theo Janssen. Ik vermoed dat wethouder invulling geeft aan alweer een populistische motie van de raad. Zorg voor ouderen. Beste Theo, rangschik je mij onder de ouderen? Ik heb geen behoefte om workshops te volgen. Werken, fietsen, tuinieren, verbazen over politiek Lingewaard en het tikken van azijnstukjes houden mij fris en vitaal.
Sjaak

Dambord op het Odeon in gebruik genomen

Linsey van Leeuwen (l) en Stefania Baljakina (r) spelen de eerste wedstrijd op Het Odeon. (foto: Joop Hendriksen)

HUISSEN - In Huissen is onlangs Het Odeon geopend. Een van de vele gebruiksmogelijkheden is het beoefenen van de damsport. Op 7 september werd het dambord in gebruik genomen door Damvereniging VBI. Onder leiding van jeugdtrainer Jos Lamers speelde een viertal jeugdleden een klein toernooitje.

Het dambord is gemaakt door de voorzitter van de Vrienden van Huissen Frank Jeurissen. Op dit moment is er nog gebruikt gemaakt van een tijdelijk bord maar over een aantal weken zal het definitieve exemplaar gereed zijn.

Damvereniging VBI heeft het plan om ten minste een keer per maand op zaterdagmiddag een damactiviteit te organiseren. In principe kan iedereen van het bord en de schijven gebruik maken. Wie graag een keer mee wil doen kan zich melden bij Jos Lamers, 026 3257704.

Nissen & Vermaas pakken vlucht vanuit Niergnies

DOORNENBURG - Op 7 september stond de vlucht vanuit Niergnies (270 km). Hieraan deden 161 duiven mee van acht liefhebbers. Ze werden 8.55 uur gelost.


Nissen & Vermaas 38 mee 14 pr. 1, 2, 6, 8, 9, 10, 17, 20, 21, 22, 27, 29, 30, 41
v. Olderen & Meuwsen 53 mee 20 pr. 3, 4, 5, 7, 12, 13, 14, 16, 18, 25, 26, 31, 32 t/m 38, 40
W. Geurtz & Zn 10 mee pr. 11, 19, 23, 39

H. v. Hal 10 mee 3 pr. 15, 24, 28

Vrouwengilde Doornenburg opent seizoen met bingo

DOORNENBURG - Het bestuur van het Vrouwengilde Doornenburg is er weer in geslaagd een gezellig en interessant programma voor haar leden te maken.

Maandag, 23 september opent het Vrouwengilde het nieuwe seizoen, met de jaarvergadering en een paar rondjes bingo. De avond begint om 20.00 uur in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg. Nieuwe leden zijn welkom.

Dag van Ouderen in Bemmel

BEMMEL - In de Binnentuin van de Gouden Appel Bemmel wordt woensdag 2 oktober vanaf 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur) de Dag van de Ouderen gevierd.

Alle senioren uit Bemmel, Ressen en Haalderen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de Dag van de Ouderen. Zoals ieder jaar belooft het weer een gezellige middag te worden met een optreden van het koor Uh-Meezing, lekkere hapjes en drankjes. De hapjes worden mede mogelijk gemaakt door de RijnWaal Zorggroep. De organisatie van deze middag is in handen van Stichting Actief Bemmel, de RijnWaal Zorggroep en KBO Bemmel-Doornenburg.

Gevraagd wordt om iop tijd te komen; er mogen maximaal driehonderd personen worden toegelaten. Ook dit jaar zal er een vrijwillige bijdrage worden gevraagd.

De Notenkrakers op 3 Oever Festival

GENDT - Op zondag 22 september om 14.00 uur treden De Notenkrakers op tijdens het 3 Oever Fesival bij de Piramide aan de Waal in Hulhuizen in Gendt. Zij zullen daar Nederlandstalige liederen laten horen.

Het 3 Oever Festval vindt plaats in de Gelderse Poort, een natuurgebied aan de oevers van de Rijn en Waal. Er doen ruim 200 artiesten mee op grote en kleine podia. Ook in Herwen en Millingen aan de Rijn staat het kleine genieten in elke vorm van kunst centraal. Zie voor meer informatie de website van het 3 Oever Festival. Mocht u als gastzanger/es mee willen zingen, dan bent u natuurlijk welkom.

Steunpunt Mantelzorg zoekt 'groene' vrijwilligers

BEMMEL - Voor een familie in Bemmel, met een meneer en dochter met handicap, wordt gezocht naar iemand die hen wil helpen met een aantal klusjes in huis en tuin onder andere het snoeien van een magnolia struik.

"We zoeken iemand met groene vingers die iets voor een ander wil doen. De schatting is dat dit klusje eenmalig een dag kost. Voor meer informatie kan je contact opnemen met SWL mantelzorgconsulent, Monique Ritzen, 06 22933258 of via e- mail: m.ritzen@swlingewaard.nl."

Kleindierenkeuring

Konijn. (foto: Kenneth Bouwman)

GENDT - Op zaterdag 21 september houdt de Betuwse Kleindier Vereniging haar jaarlijkse kleindieren keuring van 43 konijnen, 25 grote hoenders en 30 dwerghoenders.

Er zijn vele verschillende rassen en kleurslagen zoals bij de Konijnen de grote Blauwe Wener maar ook kleurdwergjes, het kleinste konijnenrasje. Ook bij de hoenders is er een grote variatie van enorme Brahma’s tot Hollandse kuifkrielen en vele andere. De dieren worden door professionele keurmeesters gekeurd. De keuring is vrij toegankelijk voor publiek en vindt plaats bij De Leemhof in Gendt. Aanvang 9.00 tot 13.00 uur. De fokkers van de dieren zijn aanwezig. Voor vragen over verzorging of aanschaf van dieren, kan men bij hen terecht.

Lieve Lars,
Alweer 2 jaar en wat doe je het goed!
Gefeliciteerd lief vriendje!
xxx papa, mama, Isis & Bikkel

21 september ziet John abraham.
Al 50 jaar verrijkt hij de Nederlandse taal:
miwibiwi, basi / namihapjes, petchup en nog-eentje-dan.
Gefeliciteerd VC

Deze lachebek met tattoes en vlechtjes wordt 21 september 5 jaar.
Van harte gefeliciteerd Alissa.
Opa's en oma's
Alana, Eleni en Noud

Hoera!
Ryan wordt 20 september alweer 11 jaar
Gefeliciteerd
Liefs Papa Mama en Fenna

Hieperdepiep hoera Fay & Evy
worden 18 September 3 jaar.
Gefeliciteerd xxx Thijn, Queny,
Papa en Mama.

Lieve Mick
Gefeliciteerd met je 5e verjaardag!
Groetjes je vriend, Tom

Hieperdepiep hoera onze
kleinzoon Mees is 18 september 1 jaar
Groetjes van Opa en Oma Max en Esmee

45 jaar getrouwd!
Gefeliciteerd lieve opa en oma
xxx Lev, Fee, Lux, Isa en Fiene

Hieperdepiep hoera,
deze jonge dame is 10 jaar.
Liefs papa, mama, Zoey en Romy

Hè Broertje gefeliciflapstaart
met je eerste verjaardag, nu op
naar het taartje! Kusje van Ties

Dance, dance, dance nu ook in Bemmel!

BEMMEL - Aanstaande zaterdag 21 september is er weer van alles te beleven in het centrum van Bemmel. De ondernemersvereniging 'Beleef Bemmel' organiseert dan, samen met sportcentrum De Schaapskooi, voor het eerst een gezellig streetdance-festijn.

Vanaf 13.30 uur worden op de Markt door verschillende groepen van De Schaapskooi streetdancedemonstraties gegeven. Het belooft een spectaculair geheel te worden. Vanaf 12.00 uur kunnen de kinderen zich al vermaken op de Markt. Ook zal het winkelgebied weer gezellig worden aangekleed, zodat het gehele centrum in het teken staat van de 'dance'.
Onder professionele begeleiding laten kinderen van diverse leeftijden zien hoe leuk het is om gezamenlijk te dansen op moderne streetdance muziek. Natuurlijk is er ook informatie over de streetdance-lessen, zodat u uw kinderen kunt aanmelden voor een proefles in de Schaapskooi.
Natuurlijk zijn alle winkels en horecagelegenheden geopend, zodat u ook gezellig kunt shoppen en genieten van een hapje en een drankje en overal is gratis ruime parkeergelegenheid aanwezig.

Dus wij nodigen u a.s. zaterdag 21 september van harte uit in het centrum van Bemmel.

Kermiszaterdag: gratis entree (eerste 100 bezoekers); kermiszondag Deutsche Mittag Kermis Kick-off in De Buitenpoort met top liveband Hike

De Kermis Kick-Off in De Buitenpoort op zaterdag is al jaren drukbezocht en oergezellig, Met live muziek, nu van de top feestband Hike. Op zondag de Deutsche Mittag. (Foto: Benno Arends)

HUISSEN - De Huissense kermis start je natuurlijk in De Buitenpoort! De Kermis Kick-off komende zaterdag is al een traditie. Met live muziek natuurlijk, door en met top feestband Hike. Cadeautje: gratis entree voor de eerste 100 bezoekers. Een dag later een andere traditie. Op zondag, de Deutsche Mittag! Ofwel hét Oktoberfest van de regio, met DJ und Moderator Hansi Schimanski en veel live acts!

Live muziek hoort bij het ultieme kermisgevoel. Net als soep en slaatje. En als de band dan ook nog lekkere, feestelijke, opzwepende én actuele muziek speelt dan gaat (vooral) de jongere generatie (let wel: 18+!) uit z'n plaat. En daar zorgt de top feestband Hike keigoed voor tijdens de Kermis Kick-off. Deze gedreven en ervaren muzikanten spelen iedere feest- en kermistent plat. Van meezingert tot rockclassic tot guilty pleasure tot hit. De energie en het enthousiasme van Hike slaat vanaf minuut 1 over op het publiek, 100% feestgarantie!

De start van de Huissense kermis in De Buitenpoort is zaterdag de 21e om 21.00 uur. Cadeautje: de eerste 100 bezoekers hebben (voor 21.30 uur en 18+) gratis entree! Wees er wel op tijd bij, want vorig jaar ging het bordje 'Uitverkocht' al snel op de deur. Check ook Facebook.com/debuitenpoorthuissen voor de foto's en prijzen van de Kermis Countdown.

Pornosnorren

Op zondag (22e) de Deutsche Mittag, alweer voor de 15e keer! Zoals het er nu naar uitziet houden de weergoden van Stimmungsmusik en is de druk bezochte Riesenparty buiten. De jubileumeditie start om 13.00 uur met het aanslaan van een biervat. 'Ozapfa' genoemd in Oktoberfestwalhalla München. De eerste bezoekers krijgen natuurlijk een biertje -uit het vat- gratis.

Bezoekers in stijl (Lederhosen, Dirndl-jurkjes, pornosnorren, houthakkershoedjes) verdienen prijzen! Er is uiteraard tolle Duitse catering, van de Wurstmeister. Met natuurlijk DJ & Moderator únd Schlagersänger Hansi Schimanski en veel live-acts; De Deurdweilers, Antje Apfelkorn & Die Kaiserbrotchen en... Helene Fischer! Ofwel: Marloez van Summerland. Gratis entree! ,,Sei dabei! Von ab 13.00 Uhr! Setz dich gut hin! Und los geht's! Zicke, zacke, zicke, zacke, hoi, hoi, hoi!''

Piramide aan de Waal pakt uit tijdens het 3 Oever Festival

GENDT - Aanstaande weekend is de Gelderse Poort voor de vierde keer op rij de entree naar een wereld vol muziek, dans, theater, beeldende kunst, creatieve workshops en culinair vermaak. Pak het pontje, stap op je fiets of trek je wandelschoenen aan en beleef dit unieke natuurgebied rond de Waal, zoals dat alleen maar kan tijdens… het 3 Oever Festival.

De Piramide aan de Waal in Gendt is de centrale plaats op de westoever, waar op beide dagen een prachtig programma is. Deze pleisterplaats is een prima punt om je festivalbezoek te starten of om tussendoor heerlijk te relaxen. Tevens een locatie in de Open Atelier Route.

Zaterdagavond serveert 'Op Vuur en Vlam' een heerlijk vegetarisch vier gangen diner met tussendoor muzikale acts. Zin om mee te genieten? Reserveer tijdig een plaats aan tafel via de website. Vol is vol! Er is mooie muziek, theater, beeldende kunst, lekker eten en drinken en een gezellige bar. Wil je even iets anders dan kun je heerlijk ontspannen bij een korte stoel- of voetmassage.

Bij de Piramide zijn een aantal bijzondere festivalproducties te zien en te horen. Pentatonic een project van Daniël van der Duim, het 3 Oeverorkest en saxofooncollectief Stroomopwaarts! Oneven, een verrassende voorstelling in de Koningskamer. Er is een natuurfietstocht met twee dansvoorstellingen, begeleid door een IVN gids. Kortom een feestje dat je niet mag missen. De entree is gratis. Voor sommige voorstellingen betaal je entree. Meer info: www.3oeverfestival.nl.

Informatiebijeenkomst nieuwbouwproject 'Poort van Huessen'

HUISSEN - Aan de Korte Loostraat, nabij Huissen-centrum en de nederrijn, verrijst binnenkort het gloednieuwe appartementencomplex 'Poort van Huessen'.

In het appartementencomplex bevinden zich vijftien ruime appartementen in verschillende groottes, die beginnen bij een oppervlakte van circa 120m2. U geniet vanaf uw eigen terras altijd van een mooi uitzicht: enerzijds over de geliefde Loostraat, anderzijds over de dijk. De appartementen zijn levensloopbestendig en er is een grote lift aanwezig.

U bent al met een korte wandeling in het gezellige oude centrum van Huissen. Maakt u juist liever lange wandelingen? Daar leent de groene omgeving met haar uiterwaarden zich uitstekend voor. U woont op slechts 200 meter van het oude gezellige centrum en toch waant u zich in rust in ruimte.

De verkoop start op 28 september en zal verlopen via Ron Pieters Makelaardij. U bent van harte welkom op de informatiebijeenkomst op 28 september om 10:00 uur in De Buitenpoort in Huissen.

HUISSEN – Na maanden van hard werken is het dan zo ver, Sven's fit elements is open. Om iedereen een kijkje te laten nemen in de oefenruimte en kennis te laten maken met het concept is er zaterdag 21 september, van 10.00 tot 18.00 uur, een feestelijke opening.

Iedereen is van harte uitgenodigd om dit feestje mee te vieren, een kijkje te komen nemen en desgewenst informatie in te winnen. Loop dus gerust even binnen aan de Vierakkerstraat 1 in Huissen om het eindresultaat te bewonderen. www.fit-elements.nl.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Op de homepage van onze website klikt u eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Nadat u uw contactgegevens heeft ingevuld, verschijnt er een tekstvak in beeld waarin u uw bericht kunt plaatsen. U kunt uw bericht er rechtstreeks intypen, maar u kunt het ook vanaf een Worddocument ´kopiëren' en 'plakken'. Uiteraard kunt u ook een (rechtenvrije) foto toevoegen. Nadat u de voorwaarden heeft gelezen en aangevinkt, klikt u op 'Verzenden'. Uw bericht komt dan rechtstreeks bij de redactie terecht, waar het nog zal worden nagekeken. Komt u er niet uit, belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.