GN Lingewaard

23 mei 2018

GN Lingewaard 23 mei 2018


Vrolijke toneelavond bij Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - Na de bijzonder gezellige Oranjeavond die 5 mei samen met de Oranjestichting werd georganiseerd, staat er bij de Gendtse Ouderenvereniging op vrijdagavond 25 mei de jaarlijkse toneelavond op het programma.


Ook dit jaar is de Bemmelse toneelgroep Jong Belegen te gast. Ditmaal komt men met de dolkomische klucht 'Boer Hendrik in zijn hemd gezet' voor het voetlicht. Boer Hendrik leidt op z'n erf met vrouw Stien en twee zonen een rustig leven. Dat verandert drastisch als het gezin een bezoek brengt aan de nieuwe buren de gezusters van Brackhout. Het vormt de opmaat tot allerlei hilarische situaties, misverstanden echtelijke ruzies, hagel uit een oude luchtbuks, enzovoort.

Het hele gebeuren staat garant voor een gezellig avondje uit kortom, een mooi moment om het televisiescherm een avond op zwart te laten staan en naar de theaterzaal van Providentia te komen, om het allemaal mee te maken. Ook niet-leden van de Ouderenvereniging zijn deze avond welkom. In de entreeprijs is de koffie met cake inbegrepen. In de pauze is er zoals gebruikelijk weer een verloting met veel en mooie prijzen. De aanvang is 19.00 uur.

Vier vriendinnen exposeren in etalage Bouwman in Angeren

ANGEREN - Zo´n vijftien jaar geleden leerden Annie van Geelen-Driessen, Marleen Kuster-Evers, Ida Peters-Gunsing en Riet Zollinger elkaar kennen bij een schildercursus van Riny van de Pas in Huissen. Zij hadden samen een klik en na één seizoen schilderen spraken zij af om voortaan samen verder te gaan.

Ze gingen aan de slag in het atelier bij Riet thuis in Huissen. Zij volgden workshops boetseren bij Bart Janssen in Haalderen en dat vonden ze zo leuk dat ze daar mee verder gingen. Nog steeds komen ze elke eerste donderdag van de maand bij elkaar en gaan aan het werk. Zij inspireren elkaar maar zijn ook kritisch naar elkaar om zo een mooi werk te maken. De beelden en objecten worden daarna bij Ambacht Haalderen gebakken of Raku gestookt.

Van Annie van Geelen-Driessen, Marleen Kuster-Evers en Riet Zollinger zijn er naast beelden en objecten ook enkele schilderijen te zien. Ida Peters-Gunsing toont alleen beelden hoofdzakelijk in zwart-wit en Raku gestookt.

Dit mooie werk is te zien tot 3 juli in de etalage van de voormalige schoenwinkel Bouwman aan de Jan Joostenstraat 20 in Angeren.

Energiefestival Blowlands

Knettergekke proefjes met Mad Science (foto: Henrike Lodewikus) Henrike Lodewikus

BETUWE - Zaterdag 16 juni barst van 12.00 tot 21.00 uur Windpark Nijmegen-Betuwe van nieuwe energie tijdens Energiefestival Blowlands. Dé plek voor iedereen in de regio Arnhem-Nijmegen die meer wil weten over lokaal opgewekte duurzame energie en zelf in actie wil komen.

Blowlands biedt een programma met lezingen, debat, muziek, theater, kunst, een hackathon en knettergekke experimenten voor kids. Ontdek hoe duurzame energie uit wind, zon en water werkt, met de professoren van Mad Science. Bezoek de energieshow, waar de professoren proeven doen waar je haren recht van overeind gaan staan. Of test je stalen zenuwen in het VR-spel, waarbij je op 100 meter een windmolen moet repareren.

Kunstwerk
Kunstenaar Anita Waltman bouwt met bezoekers een kunstwerk op zonne-energie, dat op locatie blijft tot de bouw van zonnepark De Grift in 2019. Whizzkids en andere creatievelingen worden in een hackaton uitgedaagd om meer mensen bij de energietransitie te betrekken.

Open dag Windpark Nijmegen-Betuwe (foto: John Voermans) John Voermans

Energietafel
Een primeur is ook de Energietafel. Hiermee ontdek je spelenderwijs het effect van duurzame energiebronnen in jouw buurt. Wat heeft jouw gemeente nodig aan wind-, zon- of andere energievormen om energieneutraal te worden? De energietafel geeft inzicht.

Burgers Geven Energie
Blowlands is de start van Burgers Geven Energie, een platform voor iedereen in de regio Arnhem-Nijmegen die de energietransitie een impuls wil geven. Op burgersgevenenergie.nl kun je kennis en informatie uitwisselen en vind je inspiratie. Daarnaast toert Burgers Geven Energie vanaf medio juni door de regio met het Energiecircus.

Toegang gratis. Meer info staat op www.burgersgevenenergie.nl.

Jubileum De Leemkuulers

25 juni 2018 bestaat Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel, 25 jaar als zelfstandige kapel. In deze serie kunt u lezen hoe het de kapel deze 25 jaar vergaan is.

2012. Dit jaar is een goed jaar voor ons geweest. We hebben veel optredens gehad en dus geld ontvangen. De gemeentelijke subsidie is nog niet verlaagd, dit gebeurt pas volgend jaar. We hebben ook een grote donatie gekregen van de Bemmel-Haalderen stichting. Hiervan hebben we een verrijdbaar mengpaneel kunnen aanschaffen. Niet meer sjouwen, maar rijden met de installatie.

Voor het eerst hebben we ons jaarconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen kunnen geven. Wat een verademing met voorheen. Bijna alles is daar mogelijk, een mooie zaal en vriendelijk personeel. De publieke belangstelling heeft niet geleden onder deze verhuizing.

Dit jaar hebben we veel opgetreden in verzorgings- en bejaardentehuizen, zoals De DrieGasthuizen in Arnhem, Liduina Bemmel, Woongemeenschap Velp, Hoge Hof in Herveld, Lingehof Bemmel en Jan Hovingflat Arnhem. Ook zijn we present geweest tijdens Huissen bij Kaarslicht en bij Winterfestijn in Elst. Tevens hebben we de kerstmarkt in Wageningen opgeluisterd.

Bijzondere activiteiten in dit jubileumjaar

--Vierdaagse zondag,15 juli Internationaal Kapellen Festival Bemmel op de markt in Bemmel. Aanvang 11.30 uur gepland einde 17.00 uur. Dit is het eerste lustrum. Gratis toegang.

--Zaterdag 29 september jubileumconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur Kosten vijf euro.

--15 december slotconcert samen met zangkoor Meander in de Theaterkerk in Bemmel. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur; kosten 7,50 euro. Tevens is er een mini-kerstmarkt verzorgd door en voor goede doelen (SOL, Buddyhuis is www.stophersentumoren.nl, Vlinderfonds).

Bevrijdingsconcert Volharding en Charmony

HUISSEN - 73 jaar geleden was er geen denken aan om in Huissen te wonen of te werken. Huissen was volledig stuk gebombardeerd van Looveer tot Zandkamp. De plaats waar het bevrijdingsconcert wordt gespeeld, de RK kerk in Huissen-Stad, was een hoop stenen en ijzer. Nu, zoveel jaren later, kunnen we er muziek maken en zeggen en zingen wat we willen. Die vrijheid is bijna vanzelfsprekend.

Maar dat is het niet. En daarom wordt elk jaar weer herdacht wat het waard is om in vrijheid te leven. Muziekvereniging Volharding werkt graag aan die herdenking mee en dit jaar in samenwerking met de ladies van Charmony. Het is een avond waarin je wordt meegenomen in het oorlogsgeweld in de Pacific, het onzekere bestaan van de soldaat in oorlogsgebied, en dichter bij huis, de Rijnbrug in Arnhem.

Het A-orkest van Volharding, onder leiding van Casper Braafhart, mag na het welkom door de voorzitter van Stinase, en wethouder Sluiter namens het college van burgemeester en wethouders, het concert beginnen met The Pacific, gevolgd door War, beter bekend van Kensington. Na American Patrol sluit Charmony aan. De dames hebben zich speciaal voor dit concert gekleed en gekapt. In retro stijl. Zingen doen ze ook. A capella. En dat kunnen ze. De liedjes volgen zich in vlot tempo op en het laatste nummer voor de pauze, It's oh so Quiet, wordt samen met Volharding gezongen .

"Na de pauze starten we met het zo bekende A Bridge too far, gevolgd door Lena's Song, een prachtige ballad uit de film As it is in heaven. De mars The Longest Day kan vrijwel iedereen van boven de 50 meefluiten en jonger ook nog wel. Verrassende wendingen zitten in de Rapsody of the Low Countries en het is nog hard werken ook. Als de dames van Charmony, omgekleed in soldatentenue, zo op het slagveld zouden verschijnen, zou de vijand zich gelijk gewonnen geven. Ze zingen zonder microfoon en dat klinkt ook goed. Samen zingen en spelen we een medley van The Andrews Sisters, als afronding. Nadat de voorzitter van Stinase heeft afgesloten speelt Volharding het Wilhelmus en zit het concert er al weer op."

Bingo in Huissen-Zand

Bingo! (foto: Harry Willemsen) Foto: Harry Willemsen

HUISSEN - Op woensdag 30 mei houdt wijkvereniging ’t Zand Binnenveld in Huissen een bingoavond met prachtige prijzen. Deze bingo avonden worden altijd goedbezocht en zijn gezellig.

De bingo wordt gehouden in het Gemeenschapshuis op Huissen-Zand aan de Van Wijkstraat, en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat men vooraf nog rustig een kopje koffie kan drinken.

Deze avond zijn er zeven rondes (met drie prijzen per ronde) inclusief een super-hoofdprijsronde: er is alle kans op een prijs! De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de super-hoofdprijsronde, voor 11,50 euro. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor 1,50 euro , extra kaarten voor de super-hoofdprijsronde kosten 2,50 euro. Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen.

Open dag bij leef- en doeboerderij De Minkhof

Leef en -Doe Boerderij De Minkhof Foto: ??

BEMMEL - Op zaterdag 26 mei houdt leef- en doeboerderij De Minkhof een open dag van 10:00 tot 17:00 uur.

Deze dag staat in het teken van een expositie en de verkoop van het werk van deelnemers van De Minkhof. Het gaat om creatieve werken, schilderijen, stekjes van planten, groenten en creaties uit de werkplaats. Tevens is er een rommelmarkt. Leuk voor familie, vrienden en overige bezoekers; iedereen is welkom.


De Minkhof is geopend op ma-wo en vrijdag met uiteenlopende activiteiten. Loop gerust eens binnen samen met familie of buren. De Minkhof ligt aan Molenwei 57, Bemmel. Meer info staat op www.minkhof.nl.

Harmonie Angeren daagt u uit

ANGEREN - Harmonie Angeren vindt het tijd worden dat Angeren kennis maakt met het fenomeen (muzikale) pubquiz. Een pubquiz is een quiz waarin kandidaten in teamverband tijdens verschillende rondes vragen krijgen te beantwoorden over van alles en nog wat, waarbij vaak een grote rol is weggelegd voor actualiteiten, muziek, film en reizen.

De beloning bestaat meestal uit (ludieke) prijzen of kwijtschelding van de drankrekening. Normaliter vindt zo’n quiz plaats in een café. Vandaar de naam. In de Angerse Muzikale Pubquiz vormt – hoe kan het anders – muziek de basis. In een tot Top 2000 Muziekcafé omgetoverde Theaterzaal zal er een musicalronde zijn, een Top 2000-ronde, een 'raad het intro'-ronde en nog veel meer.
Daarom de oproep: Weet jij veel van muziek? En weet je de combinatie van uitgaan en een spelletjesavond met vrienden te waarderen? Hou dan deze avond vrij. Kom dan met je vrienden, vorm een team van max 6 personen en win leuke prijzen! Het spektakel gaat plaatsvinden op 23 juni in het Dorpshuis in Angeren. De zaal gaat open om 19:30 en de quiz begint om 20:00 uur. Een ouderwets gezellige avond wordt gegarandeerd.

Overigens kan ook Harmonie Angeren uw stemmen van de Rabo Clubkas Campagne heel goed gebruiken. Bent u lid van Rabo en wilt u de harmonie steunen, bijvoorbeeld omdat u initiatieven als hierboven beschreven zeer waardeert, geef ons dan liefst twee van uw stemmen.

Ingezonden brief

Lopen voor de Bardet-Biedl-stichting

Wij zijn Albert en Lisa van Marwijk, vader en dochter die al een aantal jaren deelnemen aan de Nijmeegse vierdaagse. Dit jaar lopen we de vierdaagse voor de Bardet-Biedl-stichting. Dit is een vrij nieuwe stichting die in 2017 is opgericht. Deze stichting wil de bekendheid voor het Bardet-Biedl Syndroom vergroten.

Het Bardet-Biedl Syndroom is een erfelijke aandoening waarbij verschillende organen worden aangetast. De stichting wil de zorg en het onderzoek naar het syndroom verbeteren. We lopen voor dit goede doel omdat een kennis van ons het Bardet-Biedl Syndroom heeft en we horen wat voor een impact dit heeft op het gezin. Met onze deelname aan de vierdaagse willen we sponsors werven en hiermee de stichting steunen om meer onderzoek te kunnen verrichten. We hopen op uw steun!

Albert en Lisa van Marwijk

Vakantieouders gezocht voor kansarme kinderen

Berlijns jongetje (Foto: PAX Kinderhulp) Foto: PAX Kinderhulp

LINGEWAARD - Pax Kinderhulp zoekt in de regio’s Arnhem, Liemers en Betuwe gastgezinnen die in de periode van 14 juli - 3 augustus een Berlijns kind een onvergetelijke vakantie willen geven. Het gaat om kinderen van 5 - 12 jaar die vanwege problemen van vooral sociaaleconomische aard geen normaal gezinsleven kennen.

Mensen die er sociaaleconomisch slecht voorstaan, hebben te maken met werkloosheid en sociale vereenzaming, wat vaak gepaard gaat met armoede en weinig toekomstperspectief. Kinderen zijn hier vaak de dupe van en groeien op in onzekerheid zonder de liefde en aandacht waar ieder kind recht op heeft.

Een vakantie kan voor een Berlijns kind een lichtpuntje betekenen in het grijze bestaan van alledag. De waarde van drie weken huiselijke gezelligheid, aandacht, geduld en liefde, laat zich vooral uitdrukken in ‘bagage voor later’. De mogelijkheid bestaat de kinderen vaker uit te nodigen en een langdurige band op te bouwen.

Belangstellenden kunnen bellen met 06 20727975 Joke Zijtveld of 06 54755764 Marga ten Dolle, zodat een afspraak gemaakt kan worden voor een vrijblijvend informatief bezoek. Meer informatie staat op www.paxkinderhulp.nl.

Thetis goes bond!

LINGEWAARD - De dames van Thetis hebben een ongelooflijke prestatie neergezet. Vorig seizoen zijn ze kampioen geworden en gepromoveerd naar de eerste klasse district. Zonder veel verwachtingen gingen de dames in deze nieuwe competitie van start. Van begin af aan ging het verrassend goed. Uiteindelijk zijn ze als tweede geëindigd, een onverwacht maar uitstekend resultaat!


Afgelopen zondag was de club in rep en roer. De competitieleider had een mail gestuurd en gebeld met de vraag of dames 1 van Thetis zou willen promoveren. Er moest dezelfde dag beslist worden. Deze competitieleider is tevens scheidsrechter en afgelopen seizoen heeft hij een wedstrijd van de dames gefloten. Hij zag potentie. Bovendien had de ploeg twee keer van de kampioen gewonnen. Dit tezamen was voldoende reden voor een promotie naar de bond. Dit is Thetis nog nooit eerder gelukt. De dames zullen hun wedstrijden nu door heel Nederland moeten gaan spelen.

De wedstrijden op bondsniveau gaan in september van start. Nu is Thetis D1 nog in de race voor de winst van de beker. Ze staan al in de halve finale. Als ze de wedstrijd tegen De Veene uit Almelo eind mei winnen (en die kans is heel groot), staan ze in de finale op zaterdag 23 juni.

Sasa neemt de bus

ANGEREN - De busreis van Sasa is dit jaar op dinsdag 12 juni. De reis gaat door de Betuwe naar Leerdam.

Daar stapt men over op een rondvaartboot van Rederij Leerdam en terwijl de boot over de Linge vaart is het genieten van koffie met gebak en intussen kan men het mooie landschap vanaf het water bewonderen. Na anderhalf uur gaat het met de bus naar Harskamp waar in restaurant De Molen een diner wordt geserveerd. En na de maaltijd stapt men met een voldaan gevoel, samen met de boswachter, in de bus voor een mooie rondrit over De Veluwe.

Weer terug bij het restaurant is er eventueel nog iets te drinken (voor eigen rekening) en daarna met een hoop nieuwe indrukken weer naar huis! Als nu het weer ook een beetje meewerkt dan wordt het een prachtige dag.

Hiervoor aanmelden kan tot en met 27 mei -ook als men geen deelnemer van Sasa is- bij Ginie Reijmers 026 3250670, Henk Aarntzen 026 3255110 of Theo Buurman 026 3250746. De kosten bedragen 48 euro per persoon.

Henk de Wijse oppermachtig vanuit Quievrain

Henk de Wijse met bloemen voor de overwinning (foto: Zadelhoff) Foto: Zadelhoff

HAALDEREN - Op zaterdag 12 mei werden de duiven gelost vanuit Quievrain (227 km) om 8.15 uur. Het was Henk de Wijse, die de eerste prijswinnaar had bij De Vliegende Post in Haalderen waar veertien leden gezamenlijk 238 duiven inkorfden.

Een tijd van 11.00.14 werd de duif geklokt met een snelheid 1371,878 p/min. Laatste prijswinnaar van de vereniging was een duif van Theo Rutjes uit Gendt die thuis kwam op 11.13.45. Het was een mooie vlucht met een zeer snel verloop. Volgende week gaan de duiven weer naar Quievrain.

De uitslag als volgt:

H.J. de Wijse 16 mee 10 pr. 1,3,4,5,15,18,19,50,54,55.

Comb.Weijers 30 mee 7 pr. 2,32,38,43,47,58,59.

H.J.A. Leemreise 26 mee 5 pr. 6,8,37,56,57.

René van Zadelhoff 25 mee 14 pr. 7,10,14,16,17,22,25,33,34,39,45,48,51,53.

Dirk Peters 20 mee 14 pr. 9,11,12,20,21,24,31,35,36,40,41,42,49,52.

Chris Graven 19 mee 4 pr. 13,27,28,30.

L.Meijer 23 mee 1 pr. 23

Comb.Muller de Wijse 28 mee 3 pr. 26,29,44.

L.Meijberg 10 mee 1 pr. 46

Th. Rutjes 12 mee 1 pr. 60

AED in Kinkelenburglaan in Bemmel

BEMMEL - In het appartement Singelstein aan de Kinkelenburglaan hangt sinds kort een AED, die beschikbaar is om ingezet te worden bij een reanimatie in de omgeving.

Het initiatief tot plaatsen van deze AED is genomen door de bewoners van Residentie Singelstein en is gefinancierd met bijdrages van de Vereniging van Eigenaren en enkele buurtbewoners. De AED hangt in het appartementencomplex.
Met een AED in de buurt wordt de kans op succes bij een reanimatie flink vergroot. Zonder AED is een reanimatie (compressies en beademing) slechts en gedurende relatief korte tijd levensverlengend; een AED is levensreddend. Hoe eerder je erbij bent en optreedt, hoe groter de kans van slagen.
Tevens heeft een aantal (buurt)bewoners onlangs met goed gevolg een reanimatiecursus gedaan bij de Stichting Qualitative Resuscitation by Students (Taskforce QRS) in Nijmegen. Zij zijn nu gecertificeerd.
Is reanimatie noodzakelijk, dan wordt door de meldkamer een berichtje gestuurd naar de hulpverleners, die zich hebben aangemeld bij het oproepnetwerk van HartslagNu met instructies om de AED op te halen.

Traditionele viswedstrijd al 60 jaar tussen drie rivierdorpen

Harrie Reuling vangt een grote snoek in 2017 HSV De Flipper Angeren. (foto: Frans Willemsen) Foto: Frans Willemsen

PANNERDEN - In de jaren na de oorlog werden er vele verenigingen en clubjes opgericht. De armoedige tijd van honger en kwel moest snel worden achter gelaten. Het duurde zeker nog vijf tot tien jaar voordat Nederland weer wat dragelijker werd.

Acht jaar na de bevrijding in 1953 laat de Hengelsport Vereniging De Rietvoorn Pannerden zich Koninklijk registreren. Daarna werden met buurtverenigingen zoals Lotus Vulgaris Doornenburg en Flipper Angeren een onderlinge wedstrijd georganiseerd. Deze viswedstrijd groeide uit tot een jaarlijks vis-evenement van deze verenigingen.

De afkorting DAP geeft aan: Doornenburg, Angeren, en Pannerden. Het is zeker dan ook historisch: reeds zestig jaar elk jaar in de maand juni onderling gezamenlijk vissen. Het ene jaar in Angeren of Doornenburg. Dit jaar is HSV De Rietvoorn Pannerden de organisator van dit toch wel spannend spektakel, zoals deze wedstrijd benoemd mag worden.

Mart Verhoeven (Lotus Vulgaris), Theo Willemsen (Flipper Angeren), en de geroutineerde visser van HSV De Rietvoorn Pannerden Roland Cornelissen hebben gezamenlijk met hun vele wedstrijden de wijzers van de weegschaal vaak tot een maximum het gevangen gewicht laten registreren. Hierbij kan en mag men dan spreken van kilo’s: 14 tot 15 per persoon tijdens de vier wedstrijduurtjes, die hier voor staan.

9 juni is het weer zover: dan zal in Pannerden zowel op de Kribben als op de Strek in het Pannerdens kanaal worden gevist. Loten is vanaf 07.30 uur tot 08.00 uur in clubhuis De Oude Waal Piet Groenen Schoolstraat 6 Pannerden. De wedstrijd is van 09.00 tot 13.00 uur.

Jonge Huissenaar haalde knap NK Raf Neuhaus, damhoop van Huissen

Raf Neuhaus van Damvereniging Huissen deed mee aan het NK voor Welpen. Dat was leden van de club al vijftien jaar niet meer gelukt.

Tekst: Hans Schmeinck

Huissen kende en kent vele talenten op damgebied. Een willekeurige greep, Geert van Aalten, Gérard Jansen, Maarten Linssen, Mark Kemperman. Binnen damvereniging VBI Huissen staat een opvolger al klaar. Talent Raf Neuhaus was onlangs het eerste lid van de club sinds 2003 dat zich wist te plaatsen voor NK voor Welpen.

Terwijl het eerste team van damvereniging Huissen een minder seizoen draait (zie kader) is de 10-jarige Raf Neuhaus aan een persoonlijke opmars binnen de club bezig. Zijn moeder Hanneke vertelt: ,,Raf is pas sinds vorig jaar bezig met de sport. Dat begon in 2017 met een toernooi voor schooldammen.'' Daar scoorde de jonge Huissenaar zo goed en vond hij de sport zo leuk, dat hij besloot om zich aan te sluiten bij de roemruchte club en het dambolwerk van Nederland.

Opgericht in 1934 en recordkampioen in de nationale competitie met veertien titels. Raf zal als nieuw lid al snel zijn geconfronteerd met de glorietijden en recente successen van Damvereniging Huissen. Dat Geert van Aalten ooit wereldkampioen bij de jeugd werd, net als Pim Meurs en dat Gérard Jansen het Europees kampioenschap binnenhaalde. En over damtalenten en –toppers als Maarten Linssen, Mark Kemperman, Rob Clerc, Petra Polman, Alexander Baljakin en Guntis Valneris. De twee laatstgenoemden spelen nu nog voor het eerste team en zijn dé sterke troeven.

Moeheid slaat toe

Al op jonge leeftijd laat Raf zich ook gelden. Eerst plaatste hij zich op zaterdag 7 april in de thuishaven van zijn club, 't Koelhuis in Huissen, voor de finale van Nationaal Kampioenschap voor Welpen. Dat was al vijftien jaar niet meer gebeurd. De Huissenaar werd vijfde.

Vóór het NK op zaterdag 12 mei in Hoogeveen kreeg Raf zelfs nog privélessen van de ervaren Alex Mathijsen. Saillant detail: bij de finalisten zijn er significant veel met een Russische achtergrond. De start van Raf was goed met twee overwinningen in de eerste drie partijen, goed voor plaats 7. Daarna werd het allengs minder (lees: alleen nog verliesbeurten). Tussendoor perste Raf er nog een zege uit. Uiteindelijk werd hij 18e van de 20, met drie zeges en zes nederlagen en –opvallend- dus geen enkele remise. Dat tekent het spel van jonge dammers. Alles of niets.

Moeder Hanneke: ,,Hij speelde tegen jongens en meisjes die heel ervaren zijn. Dus voor iemand die nog maar kort damt is dit een prima prestatie. Op een gegeven moment sloeg bij Raf de moeheid toe. Maar volgend jaar wil hij voor een plek bij de eerste tien gaan.''

Vereniging sof, Baljakin top

Het afgelopen seizoen eindigde damvereniging Huissen als vierde in de ereklasse, het seizoen ervoor haalde de club de titel nog binnen. Individuele leden haalden recent wel successen, zo werden Guntis Valneris en Alexander Baljakin respectievelijk 2e en 4e op het WK en werd Baljakin onlangs Nederlands kampioen. Op clubgebied toch nog heuglijk nieuws: de sterke Wouter Ludwig is aangetrokken.

Stichting Senioren Actief Bemmel (SAB) beweegt! Ouderengym: bewegen, ontmoeten, gezelligheid

BEMMEL - Voor 65-plussers is blijven bewegen ontzettend belangrijk! Voor veel ouderen geldt, dat naarmate de leeftijd toeneemt, men te maken krijgt met lichamelijke problemen. Bewegen en alledaagse handelingen worden lastiger om uit te voeren met als gevolg veel beperkingen.

Bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid. Daarom is er elke donderdagmiddag om 14:00 uur Ouderengym onder leiding van Jessie Bakker. "Een keer een proefles meedoen is geen probleem. Ga met iemand mee of neem iemand mee. Je bent welkom."


Naast bewegingsactiviteiten kunt u binnen Ouderengym ook algemene voorlichting verwachten over gezondheid en veiligheid. Een ander aspect is gezelligheid. Om deze reden wordt er gekozen voor bewegen in groepsverband en is er eens in de maand een koffiemoment voor of na het bewegen. De activiteiten worden aangepast aan het individuele niveau van de deelnemers:?zowel oefeningen op als naast de stoel. Voor iedereen is het mogelijk om op zijn of haar niveau te bewegen. Op deze manier wordt ?geprobeerd om ouderen langer zelfstandig en zelfredzaam te kunnen laten zijn. Twijfel niet en kom gerust eens binnen lopen.

Voor (meer) informatie kan men bellen, (bij voorkeur tussen 16.00 en 18.00 uur) met cursuscoördinatoren Senioren Actief Bemmel SAB: Willemien Hermsen 0481 463555, José van Rossum 0481 461856, Sijan Boeder 0481 465812.

Jubilarissen bij Dames Platform Huissen

Jubilarissen DPH (foto: Dora Kloppenburg)

HUISSEN - Op 8 mei, de laatste avond van het seizoen, waren er liefst vier jubilarissen bij het Dames Platform Huissen.

Op de foto van links naar rechts: Ans Jurjus ( voorzitter) Martha Maters, Marian Berends ( secretaresse) en Door Pilage. Zij allen zijn 25 jaar lid van het DPH. Met een paar mooie woorden, een boeket bloemen en een gegraveerd theeglas werden zij in het zonnetje gezet.

Het was weer een fantastisch seizoen en het is nog niet helemaal voorbij. Op dinsdag 22 mei is er een leuke fietstocht en op dinsdag 12 juni gaan ze met een volle touringcar een dagje uit. Voor de dames die meegaan, is het goed te weten dat men om 08.30 uur vertrekt bij De Valom en de thuiskomst rond 20.30 uur is.

Het bestuur is de familie Van Bon en hun medewerkers dankbaar voor de altijd goede zorgen. Na de vakantie op dinsdag 11 september wordt door het DPH weer een nieuw begin gemaakt.

Wilt u ook eens kennis maken kom dan gerust eens naar een van onze avonden. Het DPH is een leuke vrouwenvereniging die elke tweede dinsdag van de maand een avond organiseert voor zijn leden en belangstellenden. De contributie bedraag 35 euro per seizoen van september tot en met mei. Kijk ook eens op www.facebook.com/dph.huissen of hou Hét GemeenteNieuws in de gaten."

Lopen langs de Linge met IVN RijnWaal

Planten langs de Linge (foto: Alice Kuijf) Alice Kuijf

HUISSEN - Een IVN RijnWaal excursie langs de (naar gehoopt wordt) zon beschenen noordelijke oever van de Linge.

Vanaf de Karstraat ontdekken we een rijke sortering aan bloeiende oever- en waterplanten waarvan sommige vaak niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Waterzuring, echt en zwart knoopkruid, gele lis, weidestreepzaad, maar ook diverse soorten zegges, biezen en waterranonkels. Vanzelfsprekend bewonderen we ook de tere schoonheid van hun bezoekers.

Al wandelend ontsluit zich daarbij een mooi uitzicht op een aantal plassen waar verschillende watervogelsoorten bivakkeren. De kleine karekiet, de rietgors, een paartje visdiefjes zullen onder andere voor een prettige muzikale afleiding zorgen langs stukjes van de wandeling. Daar richten we dan natuurlijk ook de kijkers op, tenminste als ze ons de kans geven…

De start is op zondag 27 mei om 11.00 uur bij ScanaBouw, Nijverheidsstraat 2 in Huissen. De duur van deze tocht is 1,5 tot 2 uur. Een lange broek, loep, kijker en wandelschoenen met een stevig profiel worden aanbevolen. De deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Meer informatie over deze excursie en IVN RijnWaal staat op: www.ivn.nl/afdeling/rijnwaal.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 26 mei

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Spetters, Terugkomviering communicantjes.

19.00 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, eucharistieviering, N. Sales, Ubi Caritas

19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, V. Bulthuis, Dameskoor

Zondag 27 mei

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, V. Bulthuis, Gemengd Koor De Levensbron

16.00 uur: St. Willibrordus Herveld, Marialof, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

11.00 uur: Maria Geboorte Lent, woord- en communieviering, J. Kallen, St. Caeciliakoor

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur, Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Column

Gesprek

Het college houdt vanaf de verkiezingen de media op afstand door het wekelijkse persuurtje wekelijks af te blazen. Transparantie, hoeksteen van de democratie. Om een transparant bestuur zogenaamd hoog te houden worden doordachte persberichten gestuurd. 'Het college bericht: 'De gemeente Lingewaard heeft vandaag besloten het hoger beroep in de zaak motorverbod dijkwegen in te trekken. De nieuwe gemeenteraad heeft aangegeven dat een hoger beroep niet nodig is.' De motorrijders mogen weer de hele week over onze dijken scheuren. Ik denk dan, heeft het college een te grote broek aangetrokken door motorijders te weren? Staat niet in het persbericht van het transparante college. Wel dat ze met de Motorrijders Actie Groep en de Koninklijke Nederlandse Motor Vereniging in gesprek gaan. In gesprek gaan met een college dat is gevormd door kiezerslieveling Helga Witjes van de VVD uit Doornenburg. Nog een transparant persbericht. 'Formateur Helga Witjes heeft een voorlopig akkoord bereikt met VVD - Lokaal Belang Lingewaard - CDA en lingewaard.NU om de komende vier jaar een coalitie te vormen in Lingewaard.' Het coalitieprogramma is op een haar na gereed. En net voordat mijn stukje moet verschijnen, maakt Helga in een openbare zitting de namen van haar wethouders bekend. 'Op donderdag 24 mei zal het coalitieakkoord worden behandeld in de reguliere raadsvergadering en worden de beoogde wethouders benoemd door de gemeenteraad', zo papagaait de woordvoerder van het college in het persbericht. Beetje flauw, maar Lianne Duiven van GroenLinks had graag wethouder willen worden. De coalitiebesprekingen met haar liepen op niets uit. Het wordt natuurlijk weer Helga, Johan, Theo en een vervanger voor CDA-er Theo. De naam weet ik niet, wel dat hij in Doornenburg woont en verstand zou hebben van WMO. HUH! 2 wethouders, raadslid Bud Joosten en de door Helga betaalde vrijwilligers als dorpscontactpersoon. Jeminee zeg, allen uit het kasteeldorp. En toch blijven óók over de Rijndijk in Doornenburg de hele week ronkende motoren scheuren? Het college gaat in gesprek.
Sjaak

Try-outconcert B-Slagwerkgroep Sint-Caecilia Gendt

B-Slagwerkgroep Sint-Caecilia (foto: Albert Berns)

GENDT - Op zaterdag 2 juni neemt de B-Slagwerkgroep van Sint-Caecilia Gendt deel aan de Sla-Je-Slag Jeugdcup in het Limburgse Heijen. Aan deze wedstrijd nemen elf jeugdige slagwerkgroepen uit geheel Nederland deel.

De jonge slagwerkers zullen onder leiding van dirigent Martijn Reulink een gevarieerd, populair programma spelen, bestaande uit de werken 'The Evening News', 'Beats!' en 'Shape of You'. De woensdag voor de deelname aan de Sla-Je-Slag Jeugdcup zal de jeugdige groep als laatste voorbereiding een Try-outconcert geven, waarbij iedereen het ingestudeerde programma kan beluisteren en bekijken.
Het try-outconcert vindt plaats op woensdag 30 mei in de theaterzaal van Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt en begint om 19.30 uur. Iedereen is welkom om de Gendtse slagwerkers een hart onder de riem te steken en ze succes te wensen voor hun optreden in Heijen. De toegang is gratis.

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Woensdagavond 30 mei vindt een presentatie plaats met foto’s van oud-Haalderen.

Wim Verweijen en Peter Maassen zullen deze foto’s tonen namens de Historische Kring Bemmel. De aanvang is om 20:00 uur in De Tichel.

Vergadering Huurdersvereniging Gendt

GENDT - De algemene jaarvergadering van Huurdersvereniging Gendt wordt niet op woensdag maar op donderdag 31 mei gehouden om 19.30 uur in De Leemhof.

Burgrun in Doornenburg

De burgrun in actie (foto: Burgrun) Burgrun

DOORNENBURG - Al jaren een begrip in Doornenburg en omstreken, de Burgrun. Georganiseerd door motorclub MCKO uit Doornenburg. Ook dit jaar zijn alle vrijwilligers er klaar voor om iedereen een leuke en gezellige dag te bezorgen op zaterdag 26 mei.

Net als vorig jaar is de start in de Sint-Maartenstraat in Doornenburg. Om 10:00 uur zal hier het startschot gegeven worden voor de welbekende rit in de zijspan. Dit jaar zullen we naar verwachting met veertig zijspannen. Dit jaar vindt de tussenstop plaats bij Aardbeienhof in Gemert. Tussen 16:00 en 16:30 uur wordt de stoet terugverwacht in Slangenburgstraat in Doornenburg, waar de zijspannen onder begeleiding van een dweilband ingehaald worden.

De burgrun in actie (foto: Burgrun)

De heerlijke bbq staat dan reeds gereed en wie weet ontdekken we de Voice of Doornenburg tijdens de fameuze karaoke. Vanaf 20:00 uur is men welkom om samen een geslaagde Burgrun te vieren tijdens de afsluitende feestavond. "Graag tot ziens langs de route om onze deelnemers toe te juichen of tijdens de gezellige feestavond in het Schuttersgebouw Gijsbrecht van Aemstel in Doornenburg." Meer informatie: www.burgrun.nl of like de facebookpagina om zo op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Sint-Sebastianus en Anjeractie

GENDT - Vanaf zondag 27 mei tot en met zaterdag 2 juni collecteren leden van Sint-Sebastianus voor de jaarlijkse Anjeractie in Gendt. Met het opgehaalde geld kan de vereniging weer investeren in nieuwe materialen. Het aanschaffen van nieuwe slagwerk voor Jong Sint-Sebastianus is onder andere een doel.

Sint-Sebastianus uit Gendt is een vereniging die actief is in de gemeenschap. Recent heeft de vereniging nog het 10-jarig feest van Jong Sint-Sebastianus gevierd, waarbij allerlei leuke activiteiten te doen waren voor jeugd met een rondgang door het dorp en in de middag vendel- en showpresentaties. Ook organiseert de vereniging elke vier jaar het Kersenfeest in Gendt. In 2017 was dit nog een succes met het thema 'Vrienden van Sebastianus Live'.

Op 27 mei verzorgt ze een kleurrijk feest in Gendt, waarbij iedereen welkom is. Schutterijen en schuttersgilden uit de omgeving Rijk van Nijmegen en de Betuwe komen deze dag feest vieren samen met de inwoners van Gendt en Lingewaard. "Naast al deze leuke evenementen moeten we onze club ook fris houden en vernieuwend blijven. Dit kan dankzij de Anjeractie van het Prins Bernard Cultuurfonds. Als vernieuwing willen we graag voor de slagwerkers van Jong Sint-Sebastianus nieuw instrumentarium aanschaffen. Uw bijdrage aan de Anjeractie kan dit mede mogelijk maken. Doneer daarom in de collectebus in de week van de Anjeractie van 27 mei tot en met 2 juni."

Rabo Clubkas Campagne en KBO Huissen

Lentefeest 2018 (foto: KBO Huissen)

HUISSEN - Wie op dit moment lid is van de Rabo Bank Oost Betuwe mag de komende tijd zijn stem uitbrengen op een club of stichting. Van 15 tot en met 30 mei kan men stemmen op de KBO Huissen.

De KBO Huissen is een van de 228 clubs, verenigingen en stichtingen in Lingewaard en Overbetuwe die meedingen naar de in totaal 75.000 euro. Dit is het bedrag dat Rabobank Oost Betuwe dit jaar in de campagne verdeelt. De bank steunt met deze winstuitkering op een mooie manier het rijke verenigingsleven in Lingewaard en Overbetuwe.

"Bent u lid van de bank dan bepaalt u mede hoe hoog het sponsorbedrag wordt dat de KBO Huissen krijgt toegewezen. De KBO Huissen organiseert wekelijk activiteiten voor de ouderen van Huissen en Angeren.

Een Rabo-lid kan in totaal vijf stemmen uitbrengen op zijn favoriete clubs, maximaal twee stemmen per club. Elke stem is geld waard. Hoe meer stemmen de KBO Huissen krijgt, hoe meer geld dit oplevert. De leden die mogen stemmen, hebben een brief ontvangen met een persoonlijke code en uitleg over de stemprocedure. Ga ook na bij familie, vrienden, buren en kennissen of ze Rabo-lid zijn en vraag of ze de KBO Huissen willen steunen. Dankzij uw actie kunnen wij, de KBO Huissen nog beter en mooiere dingen doen voor de leden", aldus het bestuur KBO Huissen.

Harmonie-orkest Betuwse processie Kevelaer

HUISSEN - Op donderdag 9 augustus vindt de bedevaart naar Kevelaer plaats. Ook dit jaar wil men weer een (harmonie) orkest samenstellen, dat zal bestaan uit leden van diverse verenigingen en andere muzikale liefhebbers.

"We doen een extra oproep voor alle muzikanten,klarinettisten, saxofonisten,trompettisten om zich op te geven, want bij deze groepen hebben we meestal een tekort en dat is jammer. Dit geldt ook voor de bespelers van de dwarsfluit en de hoorn en bas. Iedereen is welkom.

De repetities worden gehouden op maandag 30 juli en maandag 6 augustus in het Gemeenschapshuis in Huissen -Zand. De repetities beginnen om 19.30 uur. De muziekstukken zijn dit jaar weer gevarieerd. Voor elk wat wils. Naast de gebruikelijke kerkelijke liederen zijn er ook wat moderne nummers opgenomen. Dit afgewiseld met leuke marsen.

Het programma is wat beknopter dan voorgaande jaren en start later dan gebruikelijk. Dit jaar is er meer tijd de muzikale optredens gereserveerd. Tussen de tijden van muzikale medewerking door is er voldoende gelegenheid om een kijkje in Kevelaer te nemen.

De hoogmis is om 10.00 uur en het lof om 16.00 uur. We hopen dat dit voor meer muzikanten een stimulans is om mee te doen. Het is een leuke bezigheid, tevens heb je als muzikant een stukje opvulling in de vakantieperiode.

Op het einde van dag zal een mini-concert gegeven worden pittoreske kerkplein nabij de basiliek in Kevelaer. Het vervoer van en naar Kevelaer is per bus geregeld. Voor informatie kunt u terecht bij Theo Jansen 026 3252172 (jansweiss@me.com)."

TOP-Film: Tulipani

BEMMEL - Op donderdag 31 mei is in de Theaterkerk de laatste film van dit seizoen te bewonderen.

De film gaat over Anna (Ksenia Solo) die afreist naar Italië, waar ze dertig jaar geleden is geboren. Daar krijgt ze het levensverhaal van haar ouders te horen, of eigenlijk dat van haar vader Gauke (Gijs Naber). Zijn geschiedenis is te zien in lange flashbacks. Hij was een Zeeuwse boer die na de Watersnoodramp heeft gezworen dat zijn toekomstige echtgenote en kinderen 'nooit natte voeten' zullen hebben. Zo kwam hij in Italië terecht.

Aanvang 20:00. Kaartjes kosten zeven euro- per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Sportcafé Lingewaard

HUISSEN - Ben je actief binnen een sportvereniging in Lingewaard? Wil je inspiratie opdoen, andere verenigingen ontmoeten, op de hoogte blijven van de gemeentelijke ontwikkelingen en je stem laten horen? Meld je dan aan voor het sportcafé!

Agenda:

1. Opening door damvereniging VB
2. Uniek Sporten
3. Visie 2030 (door gastspreker)
4. Voorstellen nieuwe wethouder, wat is de visie op 2018-2022
5. Subsidiebeleid
6. Accommodatiebeleid
7. Mededelingen

Het sportcafé vindt plaats op 4 juni om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) bij damvereniging VBI in ’t Koelhuis, Koelhuisstraat 3 in Huissen. Het sportcafé wordt georganiseerd door Lingewaard Sport! Het platform voor en door sportverenigingen. Aanmelden is verplicht en kan bij Nick van der Ham van Stichting Welzijn Lingewaard via n.vanderham@swlingewaard.nl.

Huissense drummer leeft in Londen 'Ik wil een grote naam worden in Amerika'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Jim Cornelissen uit Huissen, die ondanks zijn jonge leeftijd (21) alweer twee jaar in Londen leeft. Beter, studeert aan het conservatorium. Cornelissen ademt, slaapt en droomt drummen. 'Iedereen bij mij op school is net zo geobsedeerd met muziek als ik.'

Conservatorium is nog een te bescheiden naam voor de opleiding van de in Huissen opgegroeide Cornelissen. Hij studeert in Londen –alweer twee jaar- aan de BIMM, the British & Irish Institute of Modern Music. Richting: Drums. Al op jonge leeftijd roffelde Cornelissen erop los en hij is metterijd zeer fanatiek geworden. Het schijnt dat hij zelfs eens met drumstokjes heeft gegeten.

,,Het doel is een meester te worden in je instrument en in muziek. Hiermee bereid ik voor op een carrière als sessiemuzikant. Dat is veelzijdig, dynamisch en uitdagend, want je werkt constant met en voor nieuwe mensen: studio-opnames en verschillende soorten optredens voor steeds andere artiesten. Je hebt vaak geen of weinig tijd je goed voor te bereiden. Dat is hectisch, maar het maakt je wel tot een topmuzikant.''

Drummen ís zijn leven. ,,Hoewel ik van 's ochtends tot 's avonds laat bezig ben met oefenen en studeren, vind ik mijn opleiding fantastisch. Hard studeren voor het enige wat je wilt in het leven kan niet saai zijn! Ik spendeer uren in de oefenruimte en treed daarnaast vaak op in pubs en clubs in de hele stad. Een droom die uitkomt. Iedereen bij mij op school is net zo geobsedeerd met muziek als ik, wat sterke banden schept. Je leert met en van elkaar.''

Rode kool

Tijd voor een (Engelse) vriendin heeft Cornelissen dan niet. Al zijn er volgens hem wel genoeg kandidaten te zien. Het leven in Londen is alles waar de Huissenaar op had gehoopt. ,,Een bruisende wereld waar iedereen hard aan zijn droom werkt. Altijd wat te doen en te zien, vervelen is onmogelijk. Door in de stad te zijn en deze dynamiek mee te maken, word ik ontzettend gemotiveerd om hard aan mijn doelen te blijven werken. Al word ik soms wel moe van al het verkeer en de mensenmassa.''

Anderzijds: ,,Ik heb al heel veel interessante en geweldige mensen van over de hele wereld ontmoet. Zo heb ik al vakantieadresjes in Rome, Tel Aviv, Florida en Kaapstad, haha. Ik praat tegen mijn buitenlandse vrienden overigens graag met trots over Nederland.''

Na elk semester keert Cornelissen terug naar Huissen en bezoekt daar familie en vrienden. Tijd om even te mijmeren. ,,Aan het park in de Zilverkamp waar ik altijd speelde.'' Eenmaal terug gaat rode kool er overigens niet in, een bitterballetje wel.

Samen eten, laat staan praten met iemand deed Cornelissen niet in zijn eerste drie weken Londen in 2016. ,,Dat was moeilijk, ik besefte dat ik zojuist mijn leven en vrienden/familie had achtergelaten voor een droom en er alleen voor stond. Ik besefte ook dat het een moment van opgroeien was. Gelukkig veranderde de situatie na die drie weken.'' Over dromen gesproken. ,,Ik wil een grote naam te worden in de muziekscene, in Amerika.''

'Een droom die uitkomt: in heel Londen drummen in pubs en clubs'

.

Wijkplatform Angeren

ANGEREN - Op dinsdag 29 mei is er een vergadering van het platform Angeren in het Dorpshuis aan de Emmastraat om 19.30 uur. Er is een inloopuurtje van 19.30 tot 20 uur, waarin men zijn opmerking over leefbaarheid en veiligheid in ons dorp aan ons kenbaar kan maken.

"Wij luisteren graag naar u en zullen uw inbreng of opmerking noteren en bespreken. Zo proberen we samen met u bij te dragen aan leefbaarheid en veiligheid in ons dorp. Met trots kunnen we zeggen, dat in dit inloopuurtje steeds meer en vaker dorpsgenoten even binnenlopen met een goed idee, een verbeterpunt of gewoon uit belangstelling. Mede dankzij hun bijdrage is er een aantal projecten gerealiseerd. U kunt hierbij denken aan meer bladkorven, meer veiligheid bij het zebrapad in de Jan Joostenstraat, de 60-km-snelheidsaanduiding in de Kampsestraat, meer afvalbakken bij de bushaltes, opknapbeurt van de speeltuin aan de Emmastraat, ondergrondse glas/kledingcontainers bijsupermarkt de Coop en een jutbak in de Kampsestraat. En zo zijn er nog een aantal zaken, die op deze manier verwezenlijkt zijn. Wilt u alle ingediende projecten bekijken, bezoekt dan onze vernieuwde website www.platform-angeren.nl.

Lukt het u niet om even bij ons langs te komen, dan kunt u ons ook mailen. Mailt u dan naar platformangeren@gmail.com. Het is ook mogelijk, om uw opmerking aan ons kenbaar te maken, door onze brievenbus in het dorpshuis te gebruiken."

DHP deelnemer Rabobank Clubkas Campagne

Dames Platform Huissen (foto: Ans Dominicus)

HUISSEN - "Om al die leuke avonden te kunnen organiseren is de Rabo Clubkas Campagne een geweldig mooie actie. U als lid van de Rabobank kunt u ons en andere verenigingen steunen door een of meerdere stemmen uit te brengen."

Het is een bron van inkomsten waar iedereen wat aan heeft. "Bij het Dames Platform Huissen kunnen we deze bijdrage goed gebruiken voor mooie avonden te organiseren zodat de leden daarvan kunnen genieten. Dus draagt u ons een warm hart toe laat u stem dan zien. U kunt nog stemmen tot 30 mei."

Activiteit voor mensen met geheugenproblemen

HUISSEN - Actief blijven van lichaam en geest is belangrijk voor iedereen, maar zeker ook voor mensen die te maken krijgen met geheugenproblemen. Daarom gaat Stichting Welzijn Lingewaard in samenwerking met mantelzorgers een activiteit voor mensen met geheugenproblemen opzetten in het Dominicanenklooster in Huissen.

Vanaf augustus zal iedere maandagmiddag van 14.00-16.30 uur een kleine groep van acht mensen bij elkaar komen in het Dominicanenklooster om allerlei activiteiten te doen. Uitgangpunt hierbij is; wat kunnen mensen nog wel en wat vinden ze leuk om te doen. Kortom, waar worden ze blij van. Mensen vinden het fijn om het gevoel te hebben nog ergens voor verantwoordelijk te zijn en om gewaardeerd te worden. Het erbij horen, elkaar ontmoeten en samen bezig zijn, is belangrijk voor het gevoels- en emotieleven. Voor de mantelzorgers die zorgen voor iemand met geheugenproblemen geeft deze activiteit hen de mogelijkheid om iets voor zichzelf te doen. Deze middag zal begeleid worden door vrijwilligers met ondersteuning van de SWL mantelzorgconsulent, Monique Ritzen.

"We zijn nu op zoek naar inwoners in Lingewaard die hieraan een vrijwillige bijdrage willen leveren. Heeft u affiniteit met de doelgroep, bent u geduldig, creatief en vindt u het leuk om samen met mensen een plezierige middag te hebben. Neem dan voor meer informatie of aanmelding contact op met Monique Ritzen, mantelzorgconsulent SWL, 088 2552555 of via e- mail: m.ritzen@swlingewaard.nl."

Vlaggen voor Bemmelse Dweildag weer verkrijgbaar

BEMMEL - Op zondag 10 juni vindt de Bemmelse Dweildag voor de 32e keer plaats. De Dweildag is een feest voor het hele dorp.

Daarom heeft de organisatie van Dweildag nieuwe geel-blauwe vlaggen laten maken met het logo van de Bemmelse Dweildag erop. Het zou mooi zijn als op de Dweildag zoveel mogelijk dweilvlaggen buiten hangen! Wil je een Dweilvlag bestellen? Dat kan! Stuur in dat geval een mailtje naar sponsoring@bemmelsedweildag.nl met je naam- en adresgegevens. Er wordt dan een vlag thuisbezorgd; ze kosten tien euro per stuk.

Inschrijving Swim to Fight Cancer Nijmegen gestart

NIJMEGEN - De inschrijving voor het grote zwemevenement Swim to Fight Cancer Nijmegen is gestart! Op zondag 9 september gaan deelnemers zwemmen voor het goede doel in het prachtige decor van De Spiegelwaal. Zij zwemmen geld bij elkaar voor onderzoek naar kanker. Hierdoor is kanker hopelijk in de toekomst geen dodelijke ziekte meer is. Ervaren, onervaren, jong of oud, iedereen kan meedoen!

Swim to Fight Cancer is een recreatief zwemevent in een stads decor, waarbij deelnemers en teams zoveel mogelijk donaties ophalen voor Fight Cancer, een stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding.

Inschrijven

Deelnemers kunnen zich inschrijven via www.nijmegen.swimtofightcancer.nl. De organisatie hoopt op veel enthousiaste deelnemers en sponsoren. Allemaal met een sterk overkoepelend gevoel: samen duiken we het water in om een grote vuist te maken tegen kanker!

Sponsor worden kan natuurlijk ook. Sponsors kunnen rekenen op veel toeschouwers en media-aandacht. Een van de mogelijkheden om te sponsoren is het organiseren van een eigen businessteam. Samen in actie voor een hoger doel en goed voor vitaliteit en betrokkenheid.

Meer informatie staat op de website (www.nijmegen.swimtofightcancer.nl) of stuur ervoor een mail aan info@nijmegen.swimtofightcancer.nl.

Retraitedag Ressen 'Pelgrimage'

(Foto: Hans Rutgers)

RESSEN - Een dag voor jezelf. Even niets hoeven, tijd voor bezinning, verstilling en creativiteit in ruime zin. Dat is wat mensen zoeken en vinden op een retraitedag. Elke oneven maand is er in Ressen een retraitedag, georganiseerd door Pleisterplaats Ressen.


Het thema van de retraitedag in mei is 'Pelgrimage', ontleend aan de Keltische Spiritualiteit. Leven is onderweg zijn, mensen ontmoeten, je weg zoeken, stilstaan en weer verder gaan, loslaten, mooie en minder mooie ervaringen opdoen en steeds weer met vallen en opstaan leren mens te zijn. Op deze retraitedag oefenen we ons in aandachtig leven, als een pelgrim vol vertrouwen het onbekende tegemoet.

Iedereen is welkom op zaterdag 26 mei van 10:30 - 16:00 uur. Inloop vanaf 10:00 uur. Lunchpakket en stevige schoenen zijn aanbevolen, voor koffie/thee en soep wordt gezorgd. De kosten bedragen vijftien euro. Aanmelden kan bij Winny Eijbersen 06 14894540 of via de mail pleisterplaatsressen@4-plek.nl. Meer informatie staat op www.pleisterplaatsressen.nl.

Kleurrijk feest in Gendt

Jong Sint Sebastianus Kringdag 2017 (foto: PR Sebastianus)

GENDT - Schuttersgilde Sint-Sebastianus uit Gendt houdt op zondag 27 mei een kleurrijk feest rondom Providentia. Sint-Sebastianus is onderdeel van de SchuttersKring Rijk van Nijmegen – de Betuwe. Als één van de dertien verenigingen heeft zij dit jaar de eer om deze dag te organiseren.

Om 10.15 uur is het ontvangst van alle koningsparen en korpsen bij Providentia. Vanaf 10.30 uur zal een keur van schutterijen een rondgang door ons dorp maken. Over een route van ongeveer 1.6 kilometer zullen zij defileren, maar vooral ook plezier maken. Nadat alle korpsen binnengekomen zijn, zal om 12.00 uur de officiële opening verricht worden. Het plein tussen Providentia en De Leemhof zal net als vorig jaar met het Kersenfeest omgetoverd worden tot de grootste openbare kroeg van Lingewaard.

Om 13.00 uur zal op het terrein achter de kerk en rondom Providentia het festijn verder gaan. De nieuwe kringkoning en jeugdkringkoning behalen hun titel door het neerschieten van een houten vogel op de schietmast. Om 15.00 uur zijn de diverse wedstrijden klaar, de winnaars bekend en vindt de huldiging plaats van de nieuwe koning. Daarna barst het feest los!

Sebastianus heeft de bekende liveband band Seven Days Music voor deze dag vastgelegd. De band geniet inmiddels grote regionale bekendheid als het gaat om een muzikaal feest. Sebastianus is er trots op dat zij deze dag mag organiseren. Dit feest is voor schutters en in woners van Lingewaard. De vereniging ziet u dan ook graag op 27 mei langs de route van de rondgang en zeer zeker ook op het feestterrein rondom Providentia!

Sint-Caecilia collecteert voor Anjeractie in Angeren

ANGEREN - Vanaf maandag 28 mei tot en met zaterdag 2 juni vindt de 73e Anjeractie plaats: de jaarlijkse collecteweek van het Prins Bernhard Cultuurfonds om cultuur en natuur in de buurt levend te houden. Vijftig procent van het opgehaalde geld is voor eigen clubkas, de andere helft gaat naar cultuur- en natuurprojecten in de omgeving. Ook leden van harmonie Sint-Caecilia Angeren gaan langs de deuren om geld op te halen.

Cultuur is een belangrijke, bindende factor in de samenleving. Mede dankzij de opbrengsten van de Anjeractie kan het Cultuurfonds lokaal en nationaal jaarlijks ruim 3.500 projecten ondersteunen. Denk aan de aanschaf van kleding en instrumenten voor de muziekverenigingen; kostuums en decors voor plaatselijke cabaret- en theatergezelschappen; restauratie van historische schepen of monumentale kerken en educatieprojecten op het gebied van natuur.

Leden van harmonie Sint-Caecilia Angeren komen in Angeren weer aan de deur met de bekende blauwe collectebus. Elke gedoneerde euro is bestemd voor cultuur en natuur in onze eigen regio. Geef ook en houd cultuur in je buurt levend!

Scouting Bemmel houdt Heitje voor een karweitje

BEMMEL - Op zaterdag 26 mei houden de leden van Scouting Bemmel de traditionele actie Heitje voor een karweitje. De actie is bekend uit het verleden, waarbij scoutingleden op pad gaan en huis-aan-huis aanbieden om klusjes te doen in ruil voor een financiële vergoeding.

Op die dag zullen naar schatting circa 40 leden van Scouting Bemmel variërend in leeftijd van 8 tot 15 jaar in groepjes tussen 9.30 en 16.30 uur op pad gaan. "Ze kunnen ook eventueel aanbellen met de vraag of u een 'heitje voor een karweitje' heeft. Wij hopen dat u een klusje heeft voor onze leden, u kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan glas of lege flessen wegbrengen, een boodschap doen, het tuinpad vegen, uw fiets poetsen. Daarvoor ontvangen ze dan een passende financiële bijdrage."

De opbrengst van de actie zal aangewend worden voor de aanpassing van de kampvuurplaats aan de voorzijde van de blokhut aan de Sportlaan 1F. De leden zijn uiteraard herkenbaar aan het uniform van Scouting Bemmel en de speciale actieboekjes waarin de klusjes en de daarvoor ontvangen bijdrage genoteerd kunnen worden.

WO II Gelredag slaat aan

HUISSEN - Het Exoduscomité kreeg de gelegenheid op 12 mei de WO II Gelredag van Omroep Gelderland te organiseren.Na de gemeenschappelijke 2 oktober herdenking was het logisch als partner die dag de Historische Kring Huessen te benaderen.

Resultaat was, dat mensen via de radio opgeroepen werden om naar de Hof van Hessen te komen. Voor die gelegenheid extra ingericht met het thema WO II. En wat was er veel bijzonders te zien! Naast het museum bezoek waren er presentaties in het nabijgelegen café 't Moment. In deze gastvrije omgeving namen bezoekers kennis op over het ontstane Herinneringslandschap WO II rondom de Linge.

De korte WO II excursie was ook in de belangstelling en gidsen van de kring en het Exoduscomité werkten ook hierin samen. Er ontstond spontaan bij winkeliers het initiatief om ook iets te doen: Van Eimeren Foto had een grote oorlogsfoto die in één oogopslag een inkijk geeft in een vernield straatbeeld naast dat van het huidige. Een waar kunststuk.

Voor het nieuw ingericht pand van Het Wijnhuys stond naast de Herdenkingsplakette gratis de oranje bitter klaar. De terassen, winkels en bloemenmarkt waren na afloop een prima platform. In een paar uurtjes beleefde men de gang van Huissen Frontstad naar Huissen Bloemenstad...

Op het program staan nog de onthulling van het Goudsbloem Pad op 6 juni om 15.00 uur bij de Koffiemolen in Doornenburg en de Exoduswandeltocht voor ieder op zaterdag 30 juni. Meer informatie staat op www.exodustocht.nl.

Het Broek en camperpark Lingewaard op tv

LINGEWAARD - Op zondag 27 mei om 09.00 uur zend RTL7 een reportage uit over vis-en recreatieplassen Het Broek en camperpark Lingewaard. Deze combinatie is voor vakantie vierende camperaars die tevens vissen, een welkome aanvulling.

Op Het Broek vinden de Nederlandse kampioenschappen van DCL plaats en naar nu bekend ook de halve finale op 13 oktober. Op het bijbehorende camperpark Lingewaard verblijven steeds meer nationaliteiten, waaronder vissers, die tevens gebruik maken van Het Broek.

19 / 28

20 / 28

21 / 28

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

                                

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. Gevraagd wordt om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 30 mei van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4), Gendt

Woensdag 30 mei van 19.30 – 21.30 uur in Dorpshuis de Tichel (Kolkweg 5a), Haalderen

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. "Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 29 mei - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 30 mei - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 31 mei - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag t/m donderdag tussen 10.00 - 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Opening Beleg van Huissen met nieuwe gildevlaggen

De vlaggen nu nog Nederland, straks gildenvlaggen (foto: Van Eimeren Foto) Foto: Van Eimeren Foto

HUISSEN - Op 26 mei zal voor het eerst de start van het Beleg van Huissen door de Huissense Gilden herdacht worden. Dit moet een nieuwe traditie worden als start voor de jaarlijkse viering van het Beleg en Ontzet van Huissen op 30 juni.

Een van de belangrijkste dagen van de Huissense gilden, de herdenking van het beleg en ontzet van Huissen, krijgt aankomend jaar een nieuwe traditie: de start van het beleg van Huissen. Op zaterdag 26 mei zullen de Huissense Gilden het beleg openen. De herdenking vindt plaats vanaf 14:30 uur bij de Arnhemse Poort, waar de nieuwe gilde-vlaggen worden gehesen en het Gildekanon wordt afgeschoten. De fietstunnel bij de Arnhemse poort is de oorspronkelijke locatie van de stadspoort richting Arnhem en waar hedendaags nog steeds een deel van de oude stadsmuur zichtbaar is.

Het Beleg van Huissen vond plaats van 26 mei tot 25 juni 1502, toen Hertog Karel van Gelre vanuit Arnhem probeerde om de Kleefse enclave Huissen in te nemen. In 1502 lag Huissen naast de Rijn en werd hier de tol gevraagd voor de scheepsvaart richting Duitsland, waardoor Huissen economisch belangrijk was. Het beleg werd beëindigd met de hulp van Kleefse legertroepen op 25 juni, die het Arnhemse leger versloegen in een veldslag. Tegenwoordig kennen de Huissenaren het Beleg en Ontzet van Huissen wegens de vele tradities zoals het Vuurvechten en de Wildeman.

Dit jaar vindt het Beleg en Ontzet van Huissen plaats op 30 juni samen met de Exodus wandeltocht. Iedereen is van harte uitgenodigd om de vele tradities mee te maken op 26 mei en 30 juni. Meer informatie staat op www.gildenhuissen.nl.

Jeugdtriathlon Gendt tijdens Kersenfeest

Triathlon Gendt 2016 (foto: Marcel Janssen, Doornenburg)

GENDT - Het Kersenfeest staat voor de deur en dat betekent twee dagen Triathlon Gendt. Op zaterdag 23 juni de jeugd en op zondag 24 juni de kwart met 175 individuele deelnemers en 25 trio's.

Gezien het succes van de jeugdtriathlon in 2017 organiseert Stichting Duursport Gendt nu voor de derde maal de jeugdtriathlon voor de Lingewaardse jeugd van 10 tot 15 jaar. De organisatie draagt weer zorg voor een mooi parcours waarbij gezwommen wordt in het natuurbad op sportpark Walburgen en de finishplaats van de onderdelen fietsen en lopen op dezelfde plaats zal liggen als bij de grote triathlon op de zondag, namelijk op de Nijmeegsestraat ter hoogte van Villa Ganita. In het programmaboekje en op de website www.duursportgendt.nl staat uitgebreide beschrijvingen van het parcours.

"We roepen alle Lingewaardse jongeren in de leeftijd van 10 tot 15 jaar op om zich in te schrijven voor misschien wel het leukste sportevenement in Lingewaard. Een evenement waarin je laat zien dat sporten fantastisch is en dat ook nog in drie disciplines: zwemmen, fietsen en lopen."

Kortom, deze derde editie van de Gendtse Jeugd-triathlon belooft een prachtig en sportief spektakel te worden! Inschrijven? Dat kan nog steeds op www.duursportgendt.nl

Meer informatie op: Facebook (Stichting duursport Gendt), twitter (@triathlonGendt) en op http://www.duursportgendt.nl/jeugdtriathlon.

Streetdance Auditie voor demoteam Sportcentrum De Schaapskooi

BEMMEL - Zaterdag 26 mei zijn er audities voor de demoteams voor het aankomende dansseizoen 2018/2019. Bij deze auditie zullen er twee teams worden gevormd van verschillende leeftijden.

Lijkt het je leuk om aan wedstrijden door het hele land mee te doen? Wil je je dansskills naar een hoger level krijgen en in een gemotiveerde groep dansen? Dan is dit jouw kans om je in te schrijven voor de audities! Jongens zijn ook van harte welkom! Opgeven en inschrijven kan via info@schaapskooi.com tot uiterlijk 24 mei.

Inschrijven kan vanaf tien jaar. Aanvang 11.15 uur in de danszaal van Sportcentrum De Schaapskooi.

Iedereen aan het sporten met Decathlon

ARNHEM - Twee jaar geleden toverde Decathlon de Rijnhal in Arnhem-Zuid van een sporthal met vergane glorie weer terug in een fonkelnieuw sportpaleis. Sportbeoefenaars van alle leeftijden kunnen er zeven dagen per week terecht voor sportartikelen van liefst 65 sporten.

Je kunt er uiteraard terecht voor de meest gangbare sporten, zoals voetbal, tennis, hockey en wielrennen, maar minder gangbare sporten als trailrunning, padel of hengelsport zijn ook vertegenwoordigd. Honderden sporters en sportertjes weten de winkel dagelijks te vinden.

Gratis sportclinics.

Decathlon biedt overigens meer dan alleen sportartikelen. In de winkel kun je op een laagdrempelige manier kennismaken met sport. Vrijwel iedereen weet inmiddels dat je in de winkel alles mag uitproberen. Nog leuker is dat Decathlon regelmatig gratis sportclinics organiseert, zoals de Running Academy, Start to Skate en Start to Bike.

Sport4daagse

Om zoveel mogelijk mensen lekker te laten sporten en bewegen, organiseert Decathlon rond het tweejarig bestaan liefst vier sportieve dagen in en rond de Rijnhal. De Arnhemse basisschooljeugd doet op woensdagmiddag 30 mei de aftrap met de Decathlon Kinderspelen. Dag twee staat in het teken van aangepast sporten in samenwerking met Uniek Sporten Arnhem. Op dag drie is er opnieuw een sportdag voor basisschoolkinderen. Op zaterdag 2 juni is de knallende afsluiting van de festiviteiten met diverse sportclinics. Uiteraard is iedereen elke dag welkom. Dus kom gezellig langs bij de Rijnhal!

Decathlon Rijnhal, Olympus 1, Arnhem; 026 202 2600; www.decathlon.nl/rijnhal.

Open Eetcafés Lingewaard

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 29 mei - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 30 mei - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 31 mei - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag t/m donderdag tussen 10.00 - 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Streetdance Auditie voor demoteam Sportcentrum De Schaapskooi

Streetdance Auditie voor demoteam Sportcentrum De Schaapskooi

BEMMEL - Zaterdag 26 mei zijn er audities voor de demoteams voor het aankomende dansseizoen 2018/2019. Bij deze auditie zullen er twee teams worden gevormd van verschillende leeftijden.

Lijkt het je leuk om aan wedstrijden door het hele land mee te doen? Wil je je dansskills naar een hoger level krijgen en in een gemotiveerde groep dansen? Dan is dit jouw kans om je in te schrijven voor de audities! Jongens zijn ook van harte welkom! Opgeven en inschrijven kan via info@schaapskooi.com tot uiterlijk 24 mei.

Inschrijven kan vanaf tien jaar. Aanvang 11.15 uur in de danszaal van Sportcentrum De Schaapskooi.

Opening nieuwe Albert Heijn Huissen

HUISSEN - Na bijna dertig jaar van plannen maken is het eindelijk zo ver! Woensdag 30 mei om 9.00 uur openen wij, samen met burgemeester Schuurmans, op feestelijke wijze onze nieuwe Albert Heijn aan de Langestraat 82 in Huissen.

"Onder begeleiding van de Bevelanders wordt het lint door geknipt. Clown Click komt langs voor onze kleine vrienden, oud Hollandse poffertjes en allerlei heerlijke proeverijen verspreid door de winkel. En als kers op de taart hebben wij onze Huissense meesterkok Angélique Schmeinck, bekend van onder andere RTL 4 en 24Kitchen, bereid gevonden één van haar beroemde eetbare schilderijen in onze winkel te bereiden!

Deze supermarkt is van alle moderne gemakken voorzien. Zo kunt u gebruik maken van zelfscan, maar ook van het nieuwe scan & go, waarbij u uw kleine boodschappen zelf aan de kassa kunt scannen en pinnen. En op het gratis parkeerdek is plaats voor tachtig auto's! Ons assortiment wordt enorm uitgebreid. Zo komt er heerlijke verse sushi, een uitgebreide keuze in Excellent vlees, schepvis, (stel uw eigen zeevruchten samen), en ga zo maar door."

Supermarktmanager Torsten van Mierlo: " We willen graag onze gasten verwennen met een moderne supermarkt. Maar dat is niet het enige wat wij belangrijk vinden. We denken ook aan het milieu. Zo worden er zestig zonnepanelen geplaatst, zodat we voor het energie gebruik bijna zelfvoorzienend zijn, komen er twee oplaadpunten voor elektrische auto's en is onze winkel aardgas-vrij"

Winkel gaat met tijd mee en biedt enorm assortiment Bruna Huissen is 25 jaar jong!

(Foto: Ellen Verhoeven)

HUISSEN - Bruna Huissen bestaat alweer 25 jaar, maar is jong van geest. Dit wordt gevierd met onder meer het Huissens Boekenbal®, met Hugo Borst. Als ook met tal van jubileumaanbiedingen. De winkel met regiofunctie kenmerkt zich door de klantvriendelijkheid en de ervaring van de medewerkers en de diversiteit van het aanbod.

Bruna Huissen startte in 1993 in het pand in de Langestraat waar tot voor kort Intertoys zat. Pioniers waren toen: Marian Guijt en dochter Martine van 16, toen nog weekendhulp. Al groeide laatstgenoemde uit tot (mede)verantwoordelijke voor de huidige winkel aan de Langestraat, tegenover Broekman Mode. Sinds 2002 draait Bruna op deze plek als een trein, is er een postagentschap en een ING-bank bijgekomen en is het aantal medewerkers liefst negen. Shelley, Suzanne, Ingrid, Marijke, Marjon, Huub, Stef, Marian en Martine hebben kennis van zaken, ruime ervaring en zijn klantvriendelijk. Goed advies over alle diensten en producten uit het enorm diverse assortiment is voor hen een vanzelfsprekendheid. Met (de bijzonderheden van) een aantal productgroepen reizen we door 25 jaar Bruna Huissen, inclusief tips.

Jong van geest Boeken: een ruim aanbod, van zelfhulp tot koken en van boeken van lokale auteurs tot bestsellers als Gijp. Er zijn zelfs signeersessies van bekende schrijvers zoals Tommy Wieringa en Carry Slee. Tip: Hugo Borst is een van de gastsprekers op het Huissens Boekenbal®, komende donderdag in De Buitenpoort, ter ere van het 25-jarig jubileum. Er zijn nog enkele entreekaarten te koop in de winkel. Cadeau-artikelen: voor jong tot oud. Cd's en dvd's zijn niet meer, maar Bruna Huissen is jong van geest en gaat met de tijd mee, rages worden tijdig gespot. Veel trendy gadgets, waaronder de Squeezbal. Tip: vergeet vaderdag niet, zondag 17 juni! Voldoende cadeaus aanwezig. Schoolspullen: door de jaren heen altijd een drukte van jewelste. Nu al de nieuwste artikelen voor komend schooljaar in de winkel, zoals agenda's. Tip: vis niet achter het net! Loterij: diverse soorten, Bruna Huissen verkocht jaren geleden een winnend lot van de Staatsloterij (prijs 100.000 euro) en vorig jaar zelfs een Lotto-lot dat goed was voor een één miljoen euro! Tip: geef iemand een lot cadeau (maar beding een deel voor jezelf ;-) Natuurlijk biedt Bruna Huissen nog veel meer: een postagentschap, wenskaarten, tijdschriften, bankzaken (ING), tabaksproducten, papier- en schrijfwaren en kantoorartikelen. De komende tijd zijn er veel jubileumaanbiedingen. Check: Facebook.com/BrunaHuissen. Graag tot ziens!

Oproep deelnemers training 'Omgaan met hoog sensitiviteit'

LINGEWAARD - De Gemeente Lingewaard subsidieert twaalf trainingsplaatsen ter preventie van uitval (op het werk of als mantelzorger) voor hoog sensitieve personen.

Hoog sensitiviteit is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20 procent van de bevolking is hoog sensitief. Het is een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens.

Deze training bestaat uit twee delen en vindt plaats op 17 en 24 augustus van 10.00 tot 12.30 uur in Bemmel. "Wanneer je behoefte hebt aan training en advies in het omgaan met je gevoeligheid en wilt deelnemen aan deze training, controleer dan of je aan de volgende criteria voldoet. Zoals woonachtig zijn in de gemeente Lingewaard, dat je 24 jaar of ouder bent en dreigt uit te vallen op het werk of als mantelzorger. En beter wilt leren omgaan met jouw gevoeligheid. Stuur dan een mail voor 16 juni met je motivatie naar info@manonspaan.nl."

Zonnebloem bedankt Wiecherink Bouwmaterialen

GENDT - De afdeling Gendt van De Zonnebloem viert dit jaar haar vijfentwintig jarig bestaan. Bij meerdere activiteiten die de vrijwilligers dit jaar voor de gasten hebben georganiseerd is hieraan al aandacht besteed. Meerdere bedrijven hebben ons hierbij financieel ondersteund, waarvoor De Zonnebloem hen dankbaar is.

Heel bijzonder is het dat wij van Firma Wiecherink een cheque kregen overhandigd van liefst zevenhonderd euro. Dit Gendtse bedrijf vierde vorig jaar hun vijftigjarig jubileum en heeft ter gelegenheid daarvan zijn ontvangen donaties beschikbaar gesteld, onder andere aan De Zonnebloem.

"Mede hierdoor is het voor ons mogelijk gemaakt om op 28 oktober een jubileumfeest te vieren in de Providentia met al onze Gendtse Zonnebloem gasten. Hierbij onze bijzondere dank aan directie en mederwerkers van de firma Wiecherink!"

Jekadee, wie kent ons niet?!

Kerst Jekadee 2017 (foto: Marcel van Driel) Foto: Marcel van Driel

DOORNENBURG - Jekadee, wie kent ons niet? Op zijn minst toch van onze concerten, Turbulentie, Neijs ien ’t Durp of onlangs the Passion. Niet te vergeten onze jaarlijkse kerstconcerten, het laatste jaar zelfs in Charles Dickens stijl.

Dan hebben we het nog eens niet over onze aanwezigheid bij dodenherdenking, allerzielen en tijdens avondwakes. Volgend jaar bestaat het Jekadee alweer vijftig jaar! Dit laten we natuurlijk niet zomaar voorbij gaan maar daarover later meer. Volg de berichtgeving in deze krant.

Ook dit jaar doen wij weer mee aan de Rabobank Clubkas actie. Wat zou het fantastisch zijn als u, uw familie en vrienden stemmen geven aan het Jekadee. Want iedere stem is geld waard.

Meezingmiddag Donatuskoor

Donatuskoor Bemmel (foto: Johan de Bont) Johan de Bont

HAALDEREN - Op 31 mei vindt er in de roomskatholieke kerk in Haalderen van 13.00 tot 15.00 uur een meezingmiddag van het Donatuskoor plaats.

Het koor en degenen die komen meezingen studeren dan enkele liederen in, die ze dan samen ten gehore brengen. "U zult ervan opkijken hoe snel u muziek oppakt en mee kunt doen. U hoeft niet te beschikkken over een opera-stem en u hoeft ook geen noten te kunnen lezen. Als u uw mond open durft te doen, is dat al ruim voldoende om gezellig mee te komen doen. Aan het meezingen zit geen enkele verplichting; u hoeft geen lid te worden van het koor, maar mag, als u het leuk heeft gevonden, dat natuurlijk wel. U krijgt behalve een leuke middag ook nog koffie en iets lekkers aangeboden."

Donatuskoor Bemmel Foto: Johan de Bont

Actief volleyballen met een recreatieve tint

BEMMEL - Al jaren is er in Bemmel bij volleybalvereniging Kidang op maandagavond recreatief volleyballen voor volwassenen. Deze groep bestaat uit een aantal sportieve dames en heren die een lekker potje willen volleyballen, maar niet de behoefte hebben om elke week competitie te spelen.

"Op maandagavond trainen we in sporthal De Bongerd van 21.00 – 22.30 uur. De training bestaat uit een conditietraining en het aanleren/perfectioneren van volleybalvaardigheden. Daarna is er minstens drie kwartier ruimte voor een partijtje. Het wedstrijdelement kennen we ook. We spelen al jaren mee in de regionale recreantencompetitie, waarbij we ongeveer 1 á 2 maal per maand een wedstrijd spelen. De clubs waar tegen we spelen, komen uit Gendt, Oosterhout, Valburg en Millingen aan de Rijn. Aan het einde van het seizoen wordt de competitie afgesloten met een gezellig eindtoernooi, met heerlijke lekkernijen vooraf en hapjes tijdens de borrel.

De recreanten van Kidang

Geen zin om competitie te spelen? Geen probleem. Kom op maandag dan lekker meetrainen en een onderling recreatief partijtje volleyballen. Voor de liefhebbers gaan we daarna nog een drankje doen in sportcafé De Bongerd."

"Heb je ooit gevolleybald, of wil je graag volleyballen, kom dan rustig langs bij de recreanten op maandagavond. In de zaal kun je je melden bij Martine van Deurzen (trainster). Het volleybaltoernooi met de competitie spelende teams is dit jaar op maandag 28 mei in De Bongerd vanaf 19.00 uur. Als je belangstelling hebt hoe het er aan toe gaat en kennis wilt maken met de Kidang-recreanten, ben je die avond welkom."

Twee uurtjes tijd en vele contacten rijker... Rode Kruis zoekt collectanten

LINGEWAARD - Van 24 tot en met 30 juni is de collecteweek van het Rode Kruis. Vooral in Angeren, Bemmel, Doornenburg, Gendt, Haalderen en Huissen kan de Rode Kruis afdeling Lingewaard-Overbetuwe extra hulp goed gebruiken.

"Heb je twee of drie uurtjes de tijd? En vind je het leuk om gezellig met je buurtgenoten bij te praten? Meld je dan aan als collectant. Je helpt dan direct een plaatselijk project te ondersteunen. De opbrengst van de collecte gaat dit jaar naar de verzorging van ehbo-lessen voor leerlingen op basisscholen in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe. Mede dankzij jouw inzet kunnen basisschoolleerlingen uit jouw buurt leren om eerste hulp te bieden op de momenten daar waar het hardste nodig is.

Om dit doel te realiseren is je deelname als collectant een enorme steun voor het Rode Kruis. Het is twee tot drie uurtjes werk en vaak is het mogelijk om in je eigen buurt en omgeving te collecteren. Dit bepaal je in overleg met de collecte-coördinator van jouw wijk.

Voor aanmeldingen kun je contact opnemen met Rick Bouwman via telefoonnummer 06 20594243 en per e-mail rbouwman@rodekruis.nl. Meer informatie staat ook op www.rodekruis.nl/lingewaard-overbetuwe en op de Facebookpagina van Rode Kruis Lingewaard-Overbetuwe."

Netwerkcafé zorg & welzijn

Het drukbezochte netwerkcafé 2017 (foto: Benno Arends) Benno Arends

LINGEWAARD - Op dinsdag 5 juni is het weer tijd voor het jaarlijkse Netwerkcafé zorg & welzijn. Het Netwerkcafé is bedoeld om de samenwerking tussen professionals uit de zorg & welzijnssector in Lingewaard te bevorderen. In deze veranderende tijd is het zeer van belang dat de zorg goed op elkaar is afgestemd.

Na een openingswoord van de nieuwe wethouder is er de mogelijkheid om deel te nemen aan diverse workshops. De workshops die je kunt volgen zijn: Samenwerking in het Sociaal Domein (Gemeente Lingewaard), Samenwerking rondom dementie (Dementienetwerk Lingewaard), Forensisch psychiatrische zorg voor jongeren (Stichting Kairos) en Mijn Positieve Gezondheid. Daarnaast is er ook een informatiemarkt en uiteraard voldoende tijd om te netwerken!

Het drukbezochte netwerkcafé 2017 (foto: Benno Arends) Foto: Benno Arends

Ben je werkzaam in deze sector en heb je interesse om het netwerkcafé bij te wonen? Meld je aan bij het meldpunt van Stichting Welzijn Lingewaard via meldpunt@swlingewaard.nl of 088 2552555. Het vindt plaats op 5 juni vanaf 15.30 uur in kasteel Doornenburg. De kosten bedragen tien euro per persoon.

Wil je graag jezelf presenteren op de informatiemarkt? Reserveer dan een kraam via n.vanderham@swlingewaard.nl. Het Netwerkcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Lingewaard, Proscoop en Fysiotherapie M. van der Ploeg.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 28 mei kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: groentesoep, verse worst met bloemkool en aardappels én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen!

"Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555."

Het Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

55+ toernooi bij TTV Essentia

BEMMEL - Het toernooi van de 55+ers van tafeltennisvereniging Essentia was een groot succes. Tegen het einde van het seizoen verzamelden veel 55+ers van de dinsdagmiddaggroep om een gezellig en competitief toernooi te spelen.

Grad Nijman en Louis Belderok waren de torenhoge favorieten, maar beiden hadden moeite met de druk.

De uitslag in poule A:
1 Toon Stinissen
2 Louis Belderok
3 Jos Oude Ophuis

De uitslag in poule B:
1 Herman Wigman
2 Herman van den Born
3 Chris Borgers

Ook zin om te komen tafeltennissen? Dat kan op dinsdagmiddag (55+ers) en/of op vrijdavond (junioren en senioren). Meer informatie staat op www.essentiabemmel.nl of www.facebook.com/TTVEssentia.

Schoolhandbaltoernooi

Winnaars groep 5 (foto: Marcel van Moolenbroek) Foto: Marcel van Moolenbroek

HUISSEN - Vrijdag 11 mei was het zover: handbalvereniging Huissen had een prima handbaltoernooi georganiseerd voor de scholen in Huissen.

De kinderen van groep 4 tot en met 8 gingen per groep de strijd aan met elkaar. Mooie spannende wedstrijden waren waar te nemen. Mede door het mooie weer was het een fantastische dag! Van groep 5 is Het Sterrenbos-team 1 ongeslagen de groepswinnaar geworden!

27 / 28

Lieve Jonas,
Met elf jaar ben je niet meer een Ukkie, maar je leest nog graag een Donald Duckie
Gefeliciteerd met je verjaardag.
Oma Rita

Hiep Hiep Hoera,
Nina 5 jaar!! Dikke kus
van papa, mama, Milou & Dex.

Daan 60 jaar!
Op naar de 65.
Van harte gefeliciteerd.
Veel liefs, Gerda en Fred,
Roy en Bernadette, Véronique en Roy

Lieve (o)pa,
Hieperdepiep hoera!
25 mei 70 jaar!

Liefs,
William, Denise, Fenne & Kai

Ize alweer 7 jaar, gefeliciteerd door Papa, Mama, Lune en de gehele Familie.