GN Berg en Dal Heumen Mook

8 februari 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 8 februari 2019


Cultureel café in Mook

MOOK - Woensdagavond 20 februari is er weer een cultureel café in Mook. Het belooft een boeiende avond te worden met een boeiende verteller, muziek waar je blij van wordt en een presentatie over ons cultureelgoed De Maasheggen.

Eerste gast is Harry Peppinck met als hobby's poëzie, verzamelen, reizen en lezen. Al deze zaken inspireren hem tot het vertellen van verhalen aan mensen en aan groepen mensen. Naast schrijven van van dichten heeft Harry nog vele andere activiteiten waaronder als bestuurder in de museumwereld.

Het trio LBD bestaat uit Haike Wouters, Willie Masseling en Marc van den Nieuwenhuizen. Met twee akoestische gitaartjes, een drumsetje en kwastjes schildert het trio LBD graag 'muzikale tafereeltjes waar je blij van wordt', vaak instrumentaal maar soms ook met zang. Zij brengen zeer uiteenlopende genres van Franse walsjes naar Braziliaanse bossa, van oude jazz naar Afrikaanse beats, et cetera. Tijdens deze avond brengen zij een stuk dat 'Flapschoenen' heet.

Marius Grutters is werkzaam bij Stichting het Limburgs Landschap. en bestuurslid van IVN de Maasvallei en Landschapsbeheer Boxmeer. Het Maasheggengebied zal op 7 maart de Unescostatus krijgen. Door middel van film zal hij het belang en de schoonheid van De Maasheggen en het vlechten laten zien. Hij schreef er ook een boek over.

Tijdens de pauzes zullen Rob Bakker, Rob Egging, Henri Giebels en Stan Brinkhoff tekenen voor de muzikale omlijsting. Dit alles vindt plaats in 't Môk's Café,Groesbeekseweg 3 in Mook. Inloop vanaf vanaf 20.00 uur. Start om 20.30 uur. Toegang gratis.

Doe mee aan de brainstormsessie!

BERG EN DAL - U kent de advertenties wel: maatje gezocht om samen mee te wandelen. En zo zijn er daar nog veel meer van. Ze worden alleen lang niet allemaal ingevuld door een vrijwilliger. Daarom organiseert Forte Welzijn een brainstormsessie voor alle geïnteresseerden.

Het doel van deze sessie is: Het verzamelen en uitwerken van ideeën voor het voeren van een campagne waarmee organisaties nieuwe vrijwilligers kunnen aantrekken. Inhoudelijk bedenken hoe we ons, in de 'Week tegen de Eenzaamheid' (25 september – 4 oktober) als groep kunnen presenteren in de gehele gemeente Berg en Dal.

De sessie vindt plaats op donderdag 21 februari van 15.30 – 17.00 uur bij De Korf, Kerkpad 7. Zich aanmelden kan via info@fortewelzijn.nl of telefonisch tussen 09.00 en13.00 uur via 085 0406066.

Doe mee aan de brainstormsessie!

BERG EN DAL - U kent de advertenties wel: maatje gezocht om samen mee te wandelen. En zo zijn er daar nog veel meer van. Ze worden alleen lang niet allemaal ingevuld door een vrijwilliger. Daarom organiseert Forte Welzijn een brainstormsessie voor alle geïnteresseerden.

Het doel van deze sessie is: Het verzamelen en uitwerken van ideeën voor het voeren van een campagne waarmee organisaties nieuwe vrijwilligers kunnen aantrekken. Inhoudelijk bedenken hoe we ons, in de 'Week tegen de Eenzaamheid' (25 september – 4 oktober) als groep kunnen presenteren in de gehele gemeente Berg en Dal.

De sessie vindt plaats op donderdag 21 februari van 15.30 – 17.00 uur bij De Korf, Kerkpad 7. Zich aanmelden kan via info@fortewelzijn.nl of telefonisch tussen 09.00 en13.00 uur via 085 0406066.

Henk Akkermans nieuwe prins De Sokkenummers Leuth

(foto: Peter Hendriks)

LEUTH – Tijdens een drukbezochte pronkzitting in de geheel vernieuwde zaal van de Vriendenkring is zaterdagavond de 49-jarige Henk Akkermans gepresenteerd als nieuwe prins van carnavalsvereniging De Sokkenummers uit Leuth.

Henk gaat als 'Henk de Verspanner' door het komend carnavalsseizoen. In het dagelijks leven is Henk metaalbewerker/draaier. Samen met zijn twee pages Romy en Xena en adjudanten Yerry en Gert-Jan vormt hij het kabinet. Eerder op de avond werd afscheid genomen van het prinsenpaar Fabian en Anne.

In de loop van de avond werd Hans Janssen uitgeroepen tot grootste SOK voor zijn inzet bij diverse activiteiten zowel binnen als buiten De Sokkenummers. Diverse prinsen en prinsessen uit de gemeente Berg en Dal waren op deze avond aanwezig om hun collega Henk te feliciteren met zijn benoeming als prins van De Sokkenummers. De volle zaal van De Vriendenkring genoten daarnaast van optredens van onder andere de dansgarde en de groep 'Dolle Mukke' uit Millingen/Kekerdom en van de winnaars van het Millingse Schlagerfestival die hun schlager 'Dolle Dagen' live ten gehore brachten.

Inzameling rommelmarkt fanfare Wilhelmina Groesbeek

GROESBEEK - Ook weer toe aan het opruimen in huis en schuur? De organisatie van de rommelmarkt van fanfare Wilhelmina is heel blij met nog goed te gebruiken spullen.

Twee maal per jaar wordt een rommelmarkt gehouden bij Wijngaard De Plack. De opbrengsten worden besteed aan de opleiding en aanschaf van nieuwe instrumenten voor onze leerlingen. De vrijwilligers van de fanfare ontvangen een ieder graag elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek.

De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn wel welkom.

Bingo in De Mallemolen

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen.

Je ouders of opa en oma 60 jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestigjaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het ons dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

Boek & Buffet in Kekerdom

Gedekte tafel. (foto: Chandra Soumokil)

KEKERDOM - Wil je tijdens een uitgebreide warme maaltijd – met keuze tussen een vegetarisch hoofdmenu of een met vlees – genieten van gezelligheid en mooie fragmenten uit boeken? Kom dan naar het eerstvolgende Kekerdomse boekbuffet op donderdag 7 maart.

Tussen de gangen door verrassen voorlezers je met fragmenten of gedichten uit het door hen gekozen boek. "Heb je er zin in en wil je voorkomen dat er geen plek meer is? Meld je dan zo snel mogelijk aan op het volgende nieuwe e-mailadres boekenbuffetkekerdom@gmail.com. Inschrijven kan tot uiterlijk 28 februari. Bellen kan ook: 0481 432800.

De maaltijd kost vijf euro en drankjes zijn voor eigen rekening. Om 17.30 uur verwelkomen we je dan graag in het Kulturhus aan de Schoolstraat. Wil je zelf iets voorlezen of voordragen? Ook dat horen we graag van je."

Tweede editie Nijmegen Swim to Fight Cancer

Enthousiaste zwemmers 1e editie Swim to Fight Cancer Nijmegen. (foto: Sjaak Snetselaar)

NIJMEGEN - Na een meer dan succesvolle eerste editie vorig jaar van Swim to Fight Cancer in de Spiegelwaal in Nijmegen zullen op zondag 8 september weer talloze zwemmers het water induiken. De zwemmers laten zich sponsoren door familie, vrienden en bekenden om zo geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker.

Elvira den Hertog, initiatiefneemster van Swim to Fight Cancer Nijmegen, is enthousiast over deze tweede editie. "Iedereen krijgt in zijn leven op de een of andere manier met kanker te maken. Of je wordt zelf door de ziekte getroffen of je kent mensen in je omgeving. Er moet nog zoveel onderzoek plaatsvinden om deze ziekte goed te kunnen bestrijden. Voor kankeronderzoek is veel geld nodig. Met deze tweede editie hopen wij het aantal deelnemers van het afgelopen jaar (258) en de opbrengst te verdubbelen. Wij hopen ook dat veel bedrijven zullen aanhaken om ons te steunen. Naast het evenement voor volwassenen en bedrijventeams zal er ook weer een zwemafstand voor kinderen zijn. Zo maken we samen een vuist tegen kanker. Wij gaan als organisatie er in elk geval alles aan doen om het nog beter en nog mooier neer te zetten dan in 2018."

Swim to Fight Cancer is een recreatief zwemevent in een stads decor waarbij deelnemers en teams donaties ophalen voor Fight cancer, een stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding.

"Doe mee en help mee, zodat kanker in de toekomst geen dodelijke ziekte meer is. Heb je plannen om dit jaar ook mee te doen, volg dan de nieuwsberichten in de krant en op de social media van Swim to Fight Cancer Nijmegen.'

De Vriendenkring kan er weer velen jaren tegen

(foto: Peter Hendriks)

LEUTH – Het gebouw van De Vriendenkring in Leuth mag er na een grondige verbouwing zijn en kan er weer jaren tegen. Momenteel voldoet de Vriendenkring aan alle eisen en is daarom klaar voor de toekomst.

Vrijdagmiddag vond de heropening van het totaal gerenoveerde pand plaats. Voorzitter René Zutphen was een zichtbaar blij man vanwege hard werken door iedereen in de afgelopen maanden. Direct na de kermis begin oktober is de sloophamer in het 68-jarige pand gegaan. Alles in onderhanden genomen. Wat er nog zichtbaar is in het pand, is de dansvloer en het plafond voor de rest is alles vernieuwd en dat in vier maanden tijd, aldus René Zutphen.

Ook burgemeester Slinkman feliciteerde de bevolking van Leuth met dit prachtig gerestaureerde gebouw. Samen mocht burgemeester Slinkman met het carnavalsprinsenpaar Fabian en Anne en schutterskoningin Mandy de hernieuwde Vriendenkring openen door het gordijn open te trekken. Vervolgens mocht de bevolking van Leuth het gerenoveerde gebouw bekijken. Hiervan werd veel gebruik gemaakt. Het open huis ging langzaam over in het eerste feestje in de vernieuwde Vriendenkring, waar DJ Mike voor de nodige stemming wist te zorgen.

Protestantse

gemeente Heumen

Zondag 10 feb. 2019 om 10.00 uur , Dorpsstraat 19 in Heumen.

Voorganger ds. G. Ruiterkamp uit Wychen. De collectes zijn bestemd voor Stichting Mirembe (Kamuli) en de Diaconie.

Zie ook onze website: www.pknheumen.nl

Bingo Odio

MILLINGEN - Zondag 10 februari houdt het werkcomité van Odio een bingo-avond in haar clubgebouw op sportpark De Hove, Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Prinsreceptie

De Krölstarte

MIDDELAAR - Op zondag 10 februari is de grote Prinsreceptie van Prins Michiel I en zijn Prinses Sharon in d'n Trog (Dorpsstraat 45 Middelaar).

De Prins wordt om 10.30 uur thuis opgehaald door Hofkapel De Everlanders. Dan gaat het met Jeugdprinses Anna en de Raden van Elf in optocht terug naar d'n Trog waar om 11.11 uur de Prinsreceptie begin met een serenade van fanfare Sint-Caecilia. De receptie gaat door tot iedereen geweest is. Ze is bedoeld voor iedereen binnen en buiten Middelaar die de Prins en zijn Prinses wil komen feliciteren. Daarnaast zullen bevriende carnavalsverenigingen uit de regio en hun hofkapellen acte de présence geven. De muzikale omlijsting van de receptie is in handen van Hofkapel De Everlanders en de eigen DJ Stefan.

Bingo Odio

MILLINGEN - Zondag 10 februari houdt het werkcomité van Odio een bingo-avond in haar clubgebouw op sportpark De Hove, Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Prinsreceptie De Krölstarte

MIDDELAAR - Op zondag 10 februari is de grote Prinsreceptie van Prins Michiel I en zijn Prinses Sharon in d'n Trog (Dorpsstraat 45 Middelaar).

De Prins wordt om 10.30 uur thuis opgehaald door Hofkapel De Everlanders. Dan gaat het met Jeugdprinses Anna en de Raden van Elf in optocht terug naar d'n Trog waar om 11.11 uur de Prinsreceptie begin met een serenade van fanfare Sint-Caecilia. De receptie gaat door tot iedereen geweest is. Ze is bedoeld voor iedereen binnen en buiten Middelaar die de Prins en zijn Prinses wil komen feliciteren. Daarnaast zullen bevriende carnavalsverenigingen uit de regio en hun hofkapellen acte de présence geven. De muzikale omlijsting van de receptie is in handen van Hofkapel De Everlanders en de eigen DJ Stefan.

Voorjaarstrainingen voor beginnende wielrenners

Voorjaarstraining TWC 't Verzetje Bemmel.

BEMMEL - Ieder jaar organiseert toer- en wielervereniging ’t Verzetje uit Bemmel in de maand maart een aantal voorjaarstrainingen voor beginnende wielrenners en wielrenners die ervaring op willen doen met het rijden in een groep.

Tijdens deze trainingen wordt in kleine groepen, onder begeleiding van een ervaren trainer, ingegaan op de basisbeginselen van het wielrennen. De trainingen bestaan uit oefeningen waarbij aandacht besteed wordt aan het veilig kunnen en durven rijden in een groep, de positie op en de beheersing van de fiets, bochtentechniek, souplesse, kracht en duurvermogen. Klimmen en dalen komen ook aan bod. Alle tips die je krijgt, kun je gebruiken in je eigen trainingen en vergroten daarmee ook je fietsplezier. Een mooie start van het nieuwe wielerseizoen op de weg!

De trainingen vinden plaats op zondagochtend 10, 17 en 24 maart in Bemmel. Ben je geïnteresseerd in deze trainingen, stuur een mailtje naar secretaris@twctverzetje.nl en je ontvangt alle benodigde informatie. Deelname aan de trainingen is gratis en alles gebeurt onder het motto “Samen uit, Samen thuis”! En onder het genot van een heerlijk kopje koffie kan bij terugkomst geëvalueerd worden in ons Clubhuis.

Burgemeester opent vergadering met gedicht Dorpsdichter

Marriët Mittendorff, burgemeester van gemeente Heumen, opent raadsvergadering met gedicht. (foto: Eric van Haalen) Eric van Haalen

HEUMEN - Burgemeester Marriët Mittendorff van de gemeente Heumen opende de eerste raadsvergadering 2019 op alternatieve wijze: door het voordragen van een gedicht van Dorpsdichter Marjolein Pieks. Zij had speciaal voor deze gelegenheid een gedicht geschreven.

Donderdag 31 januari was het landelijke gedichtendag én tevens de opening van de eerste Poëzieweek Heumen. Burgemeester Mittendorff: “Mijn doel is om aandacht te vragen voor de week van poëzie. En hiermee voor poëzie in het algemeen. Ik hoop zo de raadsvergadering op een ontspannen en bedachtzame wijze te beginnen.”

Bruisende Poëzieweek Heumen

Het begon donderdags met Vers bij de Vis op de markt in Malden met een officieel openingsmoment door wethouder Eetgerink. Vrijdags reisde dorpsdichter Pieks in razend tempo naar basisscholen om leerlingen enthousiast te maken voor dichten en spelen met taal. Zaterdags was zij Poëziekoerier. Zondag 3 februari waren er Dichters in de Tuin in Tuinwereld. Maandag en dinsdag boog de jury, de Projectgroep Dorpsdichter Heumen, zich over de inzendingen van de gedichtenwedstrijden. Woensdag 6 februari is de Poëzieweek Heumen afgesloten met een schrijfworkshop, de prijsuitreiking door wethouder Eetgerink en een slotfeest vol gesproken dichtwoorden.

Na de Poëzieweek Heumen weten meer inwoners van deze gemeente vast beter wat er onder andere zo leuk, mooi, ontroerend, ontstressend aan dichten en poëzie is.

De week is een initiatief van Marjolein Pieks, dorpsdichter gemeente Heumen, en georganiseerd samen met communicatiespecialist MariannA Bakker.

Dichters in Tuin(wereld): Dichten en poëzie ontstresst?

Van links naar rechts: Presentator MariannA Bakker en Dichters: Ingo Audenaerd, Anne Karina Dijkstra, Johan Meesters, Bob Kalkman. (foto: Hans van Wijk) Hans van Wijk

MALDEN - Vier dichters kwamen zondag 3 februari van ver om hun werk voor te dragen in het kader van de eerste Poëzieweek Heumen in Tuinwereld Malden. Bob Kalkman, Johan Meesters, Anne Karina Dijkstra en Ingo Audeneard lieten vol passie hun poëzie horen op verschillende manieren.

Bob Kalkman zong een van zijn gedichten en Johan Meesters trakteerde met attributen (bij elkaar gezocht in het tuincentrum) op een vertelling van 20 minuten. Met zijn boeiende voordracht hield hij de aandacht meesterlijk gevangen. De presentatie was in handen van organisator MariannA Bakker. De locatie, dichters en presentatie zijn goed bevallen. Dus een 2e literair café in de lente zit al in de pen!

"Is poëzie een goedkoop medicijn tegen stress?", vroeg MariannA Bakker, presentator van Dichters de Tuin, zich af. "Poëzie blijkt een uitlaatklep voor emoties, een pijnstiller met rust- én energiegevende bijwerkingen om stress te reduceren en burn-out te voorkomen. Helpt poëzie schrijven in plaats van impulsief posten op social media?"

Bloemrijke taal in een groene omgeving met planten zorgde voor ontspanning, ontroering, een glimlach en ontmoeting. Meer mensen moeten nog ontdekken, dat het dichterscafé ook een uitje is onder het genot van een bakkie koffie of thee.
De Poëzieweek Heumen met veel activiteiten is nog nauwelijks afgelopen of Dorpsdichter Marjolein Pieks en MariannA Bakker hebben al zin in het organiseren van een tweede Dichters in de Tuin in Tuinwereld.

Houd de site www.poezieweekheumen.123website.nl en de social media @poezieweekheumen in de gaten.

Carnavalsoptocht in Millingen

MILLINGEN - Het carnaval nadert met rasse schreden. De bouwers van de praalwagens maken overuren. Het resultaat is te bekijken tijdens de grote carnavalsoptocht in Boemelgat op zaterdag 2 maart. De start is als gebruikelijk om 15.00 uur.

Voor de groepen geld dat zij zich als gebruikelijk kunnen verzamelen bij hotel Millings Centrum om daar in de optocht te worden ingevoegd. De praalwagens zullen in afwijking van voorgaande jaren zich opstellen op de dijk (dus niet in de Zalmstraat). Zij zullen komende van Kekerdom bij de Multimate de dijk op gaan en stoppen bij de afslag Van Lijndenstraat. Even voor 15.00 uur zal de optochtorganisatie de wagens laten oprijden tot aan hotel Millings Centrum, waar om 15.00 uur de start is. Wagens die niet in Kekerdom mee doen, kunnen als gebruikelijk zich opstellen in de Sint-Bernhardstraat.

Inschrijven voor de optochten (Kekerdom, Millingen, Leuth ,Ooij en lichtoptocht Millingen) kan via de website van de Deurdouwers. Let op: Men krijgt dan een brief met informatie, waar in staat dat de startnummers worden uitgereikt tijdens een bijeenkomst in het verenigingsgebouw van De Deurdouwers aan het Ons Genoegenpad. Opkomst daar is verplicht, want zonder startnummer kun je niet starten.

De bijeenkomst is op dinsdag 26 februari en begint om 20.00 uur. Bij de inschrijving krijgt men ook een verwijzing naar ons reglement. Er is een aantal wijzigingen. Met name zetten alle optochtorganisaties in de polder in op het geluid. De gemeente zal metingen verrichten. In de bijeenkomst hoort men hier meer over, maar lees alvast zorgvuldig de bepalingen hierover in het reglement.

Cursus 'Eerste hulp bij verwarde personen'

BERG EN Dal – De gemeente Berg en Dal biedt een cursus aan 'Eerste hulp bij verwarde personen'.

Weet u wat u moet doen als een geliefde, vriend, familielid, buurvrouw of leerling een paniekaanval krijgt, het bed niet meer uitkomt of steeds somberder wordt ? Bij de cursus Mental Health First Aid (MHFA) wordt geleerd op welke wijze men dit soort situaties moet inschatten. De cursus is bedoeld voor alle inwoners, vrijwilligers en werkenden in Berg en Dal. De cursus wordt gegeven op dinsdag 26 maart, 9 april, 23 april en 7 mei van 09.30 tot 12.30 uur bij Stichting Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.
Bij volledige deelname ontvangt men een bewijs van deelname. De deelnemers krijgen bij volledige deelname een bewijs van deelname. Men krijgt een certificaat na deelname aan de vier trainingsbijeenkomsten en het maken van een toets. Dit certificaat is drie jaar geldig. Voor aanmelden kan men contact opnemen met Indigo Gelderland via 026 3124483 of info@indigogelderland.nl. Meer informatie staat op www.mhfa.nl.

Emilialoop Wijchen vervroegd

WIJCHEN - Het nieuwe hardloopfestijn door het centrum van Wijchen, wordt één week eerder gehouden dan eerder was aangekondigd. In plaats van 18 mei wordt het festijn nu definitief gehouden op zaterdag 11 mei.

De organisatie is tot dit, niet gebruikelijk besluit gekomen, omdat er in de regio nog een hardloopwedstrijd plaatsvindt. Twee hardloopevenementen in één weekend is misschien een beetje veel.

De Emilialoop die dit jaar voor het eerst plaats vindt belooft iets moois te worden. Het wordt een echte centrumloop met voor ieder wat wils. Naast de 5- en de 10-km voor de recreanten en wedstrijdlopers, is er ook voor de jeugd een 1-km en een 2.5-km-loop. Atletiek Vereniging Wijchen vindt het belangrijk om de jeugd kennis te laten maken met hardlopen. Want bewegen is gezond en erg cool om te doen. Vandaar dat de organisatie hoopt op onder andere een grote deelname van jeugdige atleten. De start is natuurlijk bij het mooie beeld van Emilia in de Kasteellaan.

De bijzondere naam Emilialoop verwijst naar de kasteelvrouw die op het Wijchens kasteel heeft gewoond. In 1609 kocht Emilia van Nassau het kasteel en samen met haar man Emanuel bouwde ze een nieuw kasteel op de oude fundamenten. Vandaar de twee E's in het logo.

De inschrijving is reeds geopend. Op woensdag 1 mei sluit de voorinschrijving. Zie voor inschrijving: www.emilialoop.nl.

Cursus 'Eerste hulp bij verwarde personen'

BERG EN Dal – De gemeente Berg en Dal biedt een cursus aan 'Eerste hulp bij verwarde personen'.

Weet u wat u moet doen als een geliefde, vriend, familielid, buurvrouw of leerling een paniekaanval krijgt, het bed niet meer uitkomt of steeds somberder wordt ? Bij de cursus Mental Health First Aid (MHFA) wordt geleerd op welke wijze men dit soort situaties moet inschatten. De cursus is bedoeld voor alle inwoners, vrijwilligers en werkenden in Berg en Dal. De cursus wordt gegeven op dinsdag 26 maart, 9 april, 23 april en 7 mei van 09.30 tot 12.30 uur bij Stichting Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.
Bij volledige deelname ontvangt men een bewijs van deelname. De deelnemers krijgen bij volledige deelname een bewijs van deelname. Men krijgt een certificaat na deelname aan de vier trainingsbijeenkomsten en het maken van een toets. Dit certificaat is drie jaar geldig. Voor aanmelden kan men contact opnemen met Indigo Gelderland via 026 3124483 of info@indigogelderland.nl. Meer informatie staat op www.mhfa.nl.

Film 'Krieg am Niederrhein'

Vluchtelingen in het Nederlands-Duitse grondgebied in het voorjaar van 1945. (foto: Archief Nationaal Bevrijdingsmuseum)

GROESBEEK - Zondag 17 februari vertoont het Nationaal Bevrijdingsmuseum de Duitstalige film 'Krieg am Niederrhein' (zonder Nederlandse ondertiteling).

Krieg am Niederrhein gaat over het zinderende Rijnlandoffensief in februari 1945. Het programma duurt van 14.00-17.00 uur, dit is inclusief een inleiding en een pauze. Entree: volwassenen: 12,50 , kinderen (7-17 jaar): 6,50 euro. Voor de film wordt een leeftijd van 16 jaar en ouder geadviseerd. De Museumkaart is geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Natuurexcursies KNNV

Dinsdag 12 mrt. | 10.00 - 14.00 uur | KNNV Landschapsexcursie door 'De Diepen en Himmelthal' (bij Milsbeek). Een wandeling die ons ook voert langs de drie bosvijvers met aandacht voor stuwwallen en droogdalen. Vertrek: vanaf café 'De Diepen', Zwarteweg 60 te Milsbeek. Exc.leider: Jan Nillesen (0485 574780).

Zaterdag 16 mrt. |10.00 - 12.00 uur | KNNV rondleiding over landgoed 'De Lage Lier' in wording, Molenhoek.

In 2016 startten 8 particulieren een plan om de zandafgraving met de voormalige skibaan in Molenhoek te herinrichten tot een landgoed, 'De Lage Lier'. Het geheel is 18 ha. groot en omvat 8 woningen, een toegankelijke natuur en landschap, waarin ook opgenomen: een schaapskooi, waterpartijen, vleermuizengrot en een oeverzwaluwenwand. Wij gaan uitgebreid kennis nemen van de realisatie hiervan. Vertrek: P-plaats, Ringlaan 76, Molenhoek. Exc.leider: Siem Klaver. Coördinatoren: Ria van Gaal (tel. 06 34538264) en Ri-Ja Meulenmans.

Woensdag 27 mrt. | 10.00 - 13.00 uur |KNNV landschapsexcursie naar de 'Mulderskop' Molenhoek.

Het project 'Heiderijk', dat in 2010 is gestart, is klaar en vormt nu een ecologische verbinding tussen 'Mulderskop' en de 'Mookerheide'. Een gebied waar de Gladde Slang, Zandhagedis en Nachtzwaluw zich thuis voelen. We gaan bekijken hoe de natuur zich daar sindsdien ontwikkeld heeft. Vertrek: P-plaats Heumensebaan 2, Molenhoek. Ingang jachtslot 'Mookerheide'. Excursieleiders: Titus Frielink en Ria van Gaal. (tel. 06 15546656, of mail: tjfrielink@gmail.com).

Zondag 14 apr. | 11.00 - 14.00 uur | KNNV algemene landschaps- en plantenexcursie door de Ooijpolder.

Onder het motto 'natuur aan de grens' een exc. met het accent op planten en bloemen langs boerenwandelpaden en bloemrijke dijken. Misschien is er ook aandacht voor de loop van de Waal in het verleden, waarvan nog sporen te herkennen zijn. Vertrek: P-plaats bij de Thornse Molen, Thornsestraat 20, 1½ km voor Leuth. Exc.leider: Jan Cornelissen. (Info: Pieter de Vlieger. tel. 024 6631735).

Jan de Bruin, landbouwer en boswachter op De Dennenkamp

(foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Jan de Bruin, landbouwer en boswachter op De Dennenkamp, een memorabel man uit de periode 1827 -1917. Hij was 60 jaar boswachter, 50 jaar raadslid en tientallen jaren kerkmeester van de Cosmas en Damianuskerk (1)

Jan de Bruin, geboren te Groesbeek 1827, trouwt in 1855 met de in 1827 geboren Theodora Jacobs. Het echtpaar betrekt een pachtboerderij op de Dennenkamp, later Klein Amerika genoemd. Het landgoed is eigendom van de adellijke familie Van Nispen tot Sevenaer, door wie hij tot boswachter was aangesteld. **

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Op 12 oktober 1912 bericht De Venlosche Courant : De heer J. de Bruin, lid van de gemeenteraad te Groesbeek, zal 15 oktober a.s. den dag herdenken waarop hij voor 50 jaar geleden het eerst als lid in den raad zitting nam. De 85-jarige nog krasse heer heeft dan een halve eeuw voor de belangen van Groesbeek gewerkt en wij twijfelen niet of deze dag zal voor hem een vreugdedag worden. ** Van die dag doet De Gelderlander als volgt verslag: Gisteren, dinsdag 15 oktober 1912 , was de heer J. de Bruin 50 jaar lid van den raad van Groesbeek. Feestelijk per rijtuig aan zijn woning afgehaald door een commissie uit den raad, werd hij in een buitengewone raadszitting door den burgemeester gecomplimenteerd, die hem namens de leden van den raad een fraai herinneringsgeschenk aanbood. Zoals wij gisteren reeds meldden, deed de Regering van haar belangstelling blijken door den jubilaris de gouden eremedaille van de Oranje Nassau - Orde te verlenen. ** De jubilaris had veel uithoudingsvermogen, want de afstand van zijn huis tot de dorpskom was zo'n drie kilometer en de weg zanderig, heuvelachtig en onverlicht. Vooral in de wintertijd met sneeuw en ijs, moet hij ontberingen geleden hebben. Toch heeft hij – lopende of met paard en wagen– vijftig jaar lang een paar keer per week de weg afgelegd naar het gemeentehuis en de dorpskerk. Aangenomen wordt dat zijn vrouw ook 'haar mannetje stond'. Immers, de boerderij stond op een afgelegen plek en haar man was vaak afwezig. Wordt vervolgd.

Foto van familie Zwiterloot-de Bruin.

Geert Ubbink in gemeenteraad Berg en Dal

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Donderdagavond is tijdens de raadsvergadering afscheid genomen van raadslid Wijnsma van Polderbreed in verband met zijn verhuizing naar de gemeente Heumen.

Wijnsma heeft een jaar als raadslid in de gemeenteraad van Berg en Dal gezeten. Fractievoorzitter Ria Barber dankte – emotioneel - Wijnsma voor zijn inzet voor Polderbreed en wenste hem veel succes in zijn nieuwe woonomgeving. Burgemeester Slinkman verleende Wijnsma vervolgens eervol ontslag. Geert Ubbink (68) woonachtig in Millingen volgt Wijnsma in de gemeenteraad van Berg en Dal op. Ubbink is een jaar lid van Polderbreed en is in Millingen aan de Rijn geen onbekende. Hij is liefst 41 jaar onderwijzer geweest op de Sint-Martinusschool in Millingen en is nu gepensioneerd. De interesse bij Geert Ubbink gaat vooralsnog uit van onderwijs en sport, maar daarover zal Polderbreed zich nog moeten uitspreken.

Duurzame Dorpen Tour in Kekerdom

KEKERDOM - De Duurzame Dorpen Tour op 13 februari in Kulturhus Kekerdom gaat over je woning verduurzamen: hoe en waar te beginnen?

DuurzaamheidsCafé Berg en Dal organiseert op 13 februari om 20.00 uur ( inloop vanaf 19:30 uur) in het Kulturhus in Kekerdom een informatieavond over het verduurzamen van je woning. Het DuurzaamheidsCafé Berg en Dal is een podium voor duurzame initiatieven voor alle inwoners en bedrijven van de gemeente Berg en Dal. Men kan informatie halen maar ook eigen initiatief brengen en delen met anderen. Voor deze avond staan de volgende onderwerpen op het programma:

Wil Meertens, werkgroepslid en duurzaam energie-adviseur geeft praktische informatie en tips voor verduurzamen woningen, kleine bedrijven en verenigingen;
Loket Duurzaam Wonen Plus; Jos van der Lint met o.a. tips en informatie over subsidies;
Een tuin vol leven, hoe dan? Kekerdoms natuurontwikkelproject door Robert v Alphen;
‘Deel-auto-project’ en ‘gaan we weer carpoolen in Kekerdom?’ door Niki Jansen;
Lokale woning-verduurzamer Natan Gil deelt zijn praktijkervaringen met ons;
Muzikale ondersteuning is er door Arjan Knijff (gitaar) en Thamar Elissen (zang) uit Kekerdom.

Iedereen is er welkom om zijn eigen duurzaamheidsproject met inwoners te delen tijdens een van de volgende DuurzaamheidsCafés op 22 mei in Berg en Dal, 18 september in Groesbeek of in Millingen op 13 november.

Overvallers slaan en bedreigen bewoner woning in Ooij

OOIJ – Zaterdagavond tussen 23.00 en 23.30 uur heeft er een overval plaatsgevonden bij een woning aan de Rietvoornstraat in Ooij. Hier werd de 32-jarige bewoner geslagen en bedreigd, waarbij hij licht gewond is geraakt.

De overval werd volgens de politie gepleegd door drie personen die er met een onbekende buit vandoor zijn gegaan. Na de overval heeft het slachtoffer alarm geslagen bij de buren, die op hun beurt de politie hebben gealarmeerd. De politie laat weten dat volgens getuigen de overvallers gevlucht zijn in een kleine donkerkleurige auto en in de richting van Nijmegen zijn gereden. Het was opvallend dat de auto waarin ze zijn gevlucht een brommend geluid produceerde. De politie is direct met een onderzoek gestart en verzoekt eventuele getuigen met hen contact op te nemen via 0900 8844.

KBO-filmmiddag in Malden

MALDEN - Op dinsdag 12 februari wordt in Cine Twins in Malden om 15.45 uur de film Les Gardiennes vertoond.

Het is een historisch drama. Op vertoon van de KBO-pas is de entree zeven euro. Normaal 10,60 euro. Adres: Kerkplein 2b in Malden. Reserveren kan op 024 6221346 of via www.cinetwins.nl. De bus lijn 83 stopt vlakbij en in de buurt is volop parkeergelegenheid .De volgende film is op dinsdag 12 maart 'La Villa'.

Krölstart van het jaar

Krölstart van het jaar.

MIDDELAAR - Tijdens de zittingsavond van carnavalsvereniging De Krölsrate in Middelaar is de werkgroep Middelaardag bestaande uit Nick Braks, Laura van Duijnhoven, Anne Lasaroms, Evi Sengers, Rick Simons, Gijs Vossenberg, Fenna de Vries en Rachel Wijnhofen benoemd tot Krölstart van het jaar.

In samenwerking met jongerencoach Jasper Jacobs organiseren zij de jaarlijkse Middelaardag en dragen daarmee bij aan de leefbaarheid, levendigheid en gezelligheid in Middelaar.

Robert Aan de Stegge steunt IKPAS= 40 dagen zonder alcohol

Huisarts Robert Aan de Stegge.

HEUMEN/MOOK EN MIDDELAAR - Landelijke actie IKPAS (30 of 40 dagen zonder alcohol) staat op de kaart! Vanuit de gemeenten Heumen en Mook en Middelaar is daar een belangrijke steen aan bijgedragen.

De landelijke actie IKPAS is ontstaan doordat verschillende zorgverleners in Nederland regionale acties ’40 dagen zonder alcohol’ opzetten om drankgebruik onder de aandacht te brengen. Voor de gemeenten Heumen en Mook en Middelaar was dat Malderburch Centrum voor Welzijn Wonen en Zorg en Gezondheidscentra Samen Gezond Malden. (Kroonsteen Malden en Vuursteen Molenhoek). Alweer zeven jaar geleden.

De actie heeft als doel: alcoholgebruikers bewust maken van hun gebruik en om de gewoonte te doorbreken. Robert Aan de Stegge, huisarts in Malden doet al jaren mee. "Door tijdelijk geen alcohol te drinken ervaar ik wat alcohol doet met mijn lijf en energie. Ja hoor lekker, biertjes, maar Ik kan ze ook goed laten staan. Soms maak ik er 60 dagen van. Maar vanuit mijn praktijk weet ik, dat het voor sommige mensen niet gemakkelijk is om een poosje te stoppen. Voor mij is de actie een goede aanloop naar de Marathon van Rotterdam. Als je langere tijd voor aanvang van zo’n wedstrijd geen alcohol drinkt, sta je echt fitter aan de start en de kans dat je hem goed uitloopt is groter. Ik daag mensen die alcohol drinken uit! Doe ook mee! Ik vind het een positieve ervaring en ben benieuwd naar die van de lezers!” Aanmelden via www.ikpas.nl.

Holland Baroque en Dorothee Mields bezingen de liefde

Dorothee Mields. (foto: Annelies van der Vegt)

BEEK - Zaterdag 16 februari treden ensemble Holland Baroque, sopraan Dorothee Mields en nyckelharpa-speler Marco Ambrosini op in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek. Op het programma staan werken van onder andere Hildegard von Bingen, Ignaz Biber, Henry Purcell en Antonio Bertali.


Een schilderachtig 17e-eeuws programma over de liefde in al haar verschijningsvormen. Door de eeuwen heen is de liefde een onuitputtelijke inspiratiebron voor componisten. Of hun muziek nu in kapellen, kroegen of kastelen gespeeld werd, opera, schunnig liedje, mis of motet: liefde voerde altijd de boventoon.

Op zoek naar repertoire is Holland Baroque de bibliotheken ingedoken wat een schat aan muziek opleverde. 'Karitas' (vriendschap) volgens Hildegard von Bingen, 'Mad-songs' volgens Purcell, 'All is fair in Love and War' volgens Biber en Bertali, 'Einsamkeit' volgens Krieger.

De Duitse sopraan Dorothee Mields is een toonaangevend vertolker van muziek uit de 17e eeuw. Zij is geliefd om haar unieke stemgeluid en ontroerende interpretaties. De Italiaan Marco Ambrosini bespeelt de nyckelharpa, een strijkinstrument met toetsen en resonantiesnaren, dat vooral in de Zweedse volksmuziek gebruikt wordt. Ambrosini is, naast improvisator, ook een vis in het water in barokmuziek. Deze veelzijdige musicus met zijn vederlichte toon en schilderachtige improvisaties is de uitgelezen muzikale partner van de betoverende sopraan Dorothee Mields.

Aanvang 20:15 uur, toegang 23,00 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek, Boekhandel Roelants in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl.

GVT zoekt gezellige vrijwilligers

GROESBEEK - Woongroep GVT1 in Groesbeek bestaat uit gezellige en vriendelijke bewoners en op zoek naar enthousiaste en gezellige mensen.

De bewoners van het GVT1 hebben een matig verstandelijke beperking, en staan altijd open voor een gezellig gesprek of een leuk activiteit. In verband met het beperkt aantal bezoek die sommige van onze bewoners krijgen, organiseren wij geregeld leuke avonden. Zoals een spelletjesavond, knutselwerken of schilderen.

"Wij leren graag nieuwe mensen kennen die het leuk vinden om tijdens zo'n activiteit aan te schuiven. Dit doen we natuurlijk altijd met koffie en wat lekkers erbij! Lijkt het je leuk om een keer gezellig op bezoek te komen dan kun je contact opnemen via: Gvt1groesbeek@gmail.com."

Gemeente Berg en Dal wil financieel misbruik van ouderen tegengaan

(foto: Gemeente Berg en Dal)

GROESBEEK – De gemeente Berg en Dal wil voor iedereen een veilige gemeente zijn ook voor ouderen. Om die reden hebben donderdag 31 januari tien organisaties het samenwerkingsverband 'Financieel veilig ouder worden in de gemeente Berg en Dal ' ondertekend in de raadszaal van het gemeentehuis.

Met deze samenwerking willen de organisaties financieel misbruik van ouderen voorkomen en aanpakken. Iedereen -jong en oud- die zich zorgen maakt over financieel misbruik van ouderen kan bij de organisaties terecht. De organisaties delen kennis en ervaringen en ze helpen elkaar om kwetsbare ouderen te beschermen. Ook weten ze elkaar te vinden als er een vermoeden is van financieel misbruik. Door samen te werken ontstaat meer bewustwording over financieel misbruik en wat je kunt doen om het te voorkomen. De gemeente Berg en Dal is een van de tien ondertekenaars van het samenwerkingsverband dat is ondertekend door wethouder Irma van de Scheur. Heeft men vragen ? Of wil men met uw organisatie aansluiten bij het samenwerkingsverband ? Meer informatie staat op www.financieelveiligouderworden.com.

GVT zoekt gezellige vrijwilligers

GROESBEEK - Woongroep GVT1 in Groesbeek bestaat uit gezellige en vriendelijke bewoners en op zoek naar enthousiaste en gezellige mensen.

De bewoners van het GVT1 hebben een matig verstandelijke beperking, en staan altijd open voor een gezellig gesprek of een leuk activiteit. In verband met het beperkt aantal bezoek die sommige van onze bewoners krijgen, organiseren wij geregeld leuke avonden. Zoals een spelletjesavond, knutselwerken of schilderen.

"Wij leren graag nieuwe mensen kennen die het leuk vinden om tijdens zo’n activiteit aan te schuiven. Dit doen we natuurlijk altijd met koffie en wat lekkers erbij! Lijkt het je leuk om een keer gezellig op bezoek te komen dan kun je contact opnemen via: Gvt1groesbeek@gmail.com."

De Wolfsberg kiest voor The Doors, Foo Fighters en Van Halen

GROESBEEK - Terug op de zondagmiddag: Legends of Rock in de tuin van De Wolfsberg in Groesbeek. De rockeditie van Tributeparty brengt drie bands samen die uitblinken in het vertolken van het repertoire van de meest spraakmakende rockbands allertijden.

Dit jaar blikt het evenement terug op de iconische rocksongs van Van Halen, de psychedelische rock van The Doors en de ontembare energie van Foo Fighters. Het eerbetoon aan de in Nijmegen opgegroeide broertjes Eddie en Alex van Halen wordt uitgevoerd door Van Halen Tribute 5150. De band benadert de sound uit de gloriedagen van Van Halen met wereldhits als 'Runnin' with the Devil' en 'Jump.'

Voor het repertoire van de legendarische band rondom Jim Morisson strikte De Wolfsberg The Doors Alive: al jaren één van de meest geliefde rockbands in het Nederlandse tributecircuit. De Melkweg, 013, Oosterpoort: het is bekend terrein voor deze Britse formatie. De afsluitende act is Best of Foo, bestaande uit een vijftal muzikanten die hun sporen ruimschoots verdiend hebben in de muziekwereld. Met frontman Andrew Elt (Sleeze Beez, Physical Graffiti) heeft de band een ijzersterk visitekaartje. Best of Foo stond al eerder op de Zwarte Cross, Paaspop en op vele Nederlands poppodia.

Tickets voor het evenement op zondagmiddag 28 april zijn nu met een earlybirdkorting voor zestien euro te koop via www.tributeparty.nl en verkrijgbaar bij The Read Shop Malden, Bruna Groesbeek en De Wolfsberg.

Gabriël van Munster 58 jaar, uit Mook: 'Leven is lef!'

Tekst: Gerie van der Land-Zijderveld

Mooi in Mook

"Ik was op bezoek bij iemand, hier een paar huizen verder. De rust en de stilte! Ik vond het fantastisch. 'Ik zou hier wel willen wonen,' zei ik uit de grond van m'n hart. Toen ik hoorde dat er een eindje verderop een huis te koop stond, ben ik er meteen naar toegegaan. Lange oprijlaan. Halverwege kwam de eigenaar me tegemoet, die riep: "Wat kom je doen!?" 12.000 meter bos. 1000 m2 siertuin. Ruim huis. "Kan jij dit betalen?" vroeg hij. "Dat kon ik!" Grinnikend: "Samen met de bank. Zie je de plafonds? Die heb ik in de oude staat laten terugbrengen. Dat glas in lood ook. Wil je iets drinken?"

"Kopje Thee?"

Behendig draait hij zijn rolstoel. "Loop maar mee." Door de gang naar de keuken. Vult de fluitketel. Zet die op het gasfornuis en zegt: "Kom we gaan weer naar de kamer, we horen wel als het water kookt.

Amper terug in de kamer fluit de ketel hem terug. "Kijk gerust rond."

Kamer vol bijzondere (vakantie)herinneringen. Boeddhabeelden, houtsnijwerk uit Indonesië, koperwerk, een fraai altaartje en een terrarium gifkikkers. Kleintjes. Prachtige beestjes om te zien.

Hij komt terug met één kop thee. Vertelt dat hij geen theedrinkt, ook geen koffie en al helemaal geen alcohol.

We staan voor het terrarium. Gabriel vertelt dat de beet van een gifkikker dodelijk kan zijn, dat hij goed voor ze zorgt, de atmosfeer bewaakt en geniet van de kikkertjes en de plantengroei. En dat degene die hem aanreed te veel alcohol had gedronken en dat zijn partner bij dat verkeersongeluk om het leven kwam… Dat was in 1984. In 2006 raakte hij weer buiten zijn schuld nogmaals betrokken bij een zwaar auto-ongeluk.

"Heftig, Gabriël… Leven is Lef…"

"Het is zoals het is. Mijn handicap zie ik niet als beperking. Ik heb veel om dankbaar voor te zijn. Ik woon hier! Op een mooie plek in een mooi huis. 'k Heb sterke polsen, goede armen, daarmee hijs ik mij de trap op. Onderhoud zelf mijn huis en tuin en werk in de palliatieve zorg. Ik rijd auto, toer graag op de motor en heb een maaitractor. En mijn hobby's! Ik ben een verzamelaar. Ik kan niet lopen, verder functioneer ik als ieder ander." Lachend: "Misschien nog wel beter. Nee, niet eenzaam. Ik heb mijn werk, sociale contacten en kan goed alleen leven. Ook zonder sociale media. Mijn tijd gebruik ik liever voor m'n hobby's. Of ik wel een vaste relatie wil hebben? Jazeker!" Vrolijk: "Jij weet iemand? Laat maar horen!" Dan serieus: "Samen, iemand om van te houden, wie wil dat nou niet?"

Leven is Lef verschijnt in opdracht van Malderburch Welzijn Ouderen, gemeente Heumen. Vragen over alcohol? Of over eenzaamheid? Bel met 024-3570570

Redacteuren DeGroesbeek.nl stoppen ermee

BERG EN DAL – Na acht jaar hebben de drie redacteuren van de website 'DeGroesbeek.nl' besloten om met ingang van 1 februari ermee te stoppen. Zij hebben de afgelopen jaren de inwoners – eerst van de gemeente Groesbeek en later van Berg en Dal – voorzien van de nodige informatie en nieuws uit de gemeente en zelfs af en toe daarbuiten.

In de afgelopen acht jaar hebben liefst 35.000 mensen gereageerd op hun berichtgeving; aan de vrijheid van meningsuiting hebben de redacteuren altijd de hoogste prioriteit gegeven ondanks dat daar niet iedereen blij mee was. Het reageren ging soms gepaard met blafmails of het dreigen met advocaten en zij hebben zich zelfs moeten verantwoorden bij de politie. Ook de digitale recherche is bij hen op bezoek geweest. Maar de privacy van de inzenders was voor de redacteuren het allerbelangrijkste en die hebben zij nooit prijsgegeven. Na acht jaar, 8.000 berichten en 7 miljoen bezoekers gaan de redactieleden het medialandschap verlaten' (Een van de redacteuren is in december gestopt met de website en voor de overige twee is het niet meer mogelijk om deze site te combineren met het sociale leven en een fulltime-baan). Daarnaast komen er de laatste tijd steeds meer juridische dreigementen binnen die je als kleine redactie maar moet zien af te handelen, wat extra tijd, energie en geld kost. De Groesbeek heeft haar website per 1 februari 2019 overgedaan aan Twenty Four Webvertising BV.

Koperen jubileum AED-stichting

Het bestuur van de AED stichting met van links naar rechts: Frank Hilbrands, Mathieu Jenniskens, Mieke de Graaff, Jolanda Massaar, Henny Willemsen en Bart de Hingh.

HEUMEN - De AED-stichting (Stichting Hulp bij Hartstilstand Gemeente Heumen), bestaat op 16 februari 12,5 jaar. Tijd om eens extra aandacht te besteden aan deze levensreddende organisatie.

In 2006 nam Geert Jan Nillesen het initiatief om een dekkend netwerk van AED's op te richten met bevoegde hulpverleners in de gemeente Heumen. Hij zocht hiervoor een groep mensen bij elkaar uit elk van onze vier kernen. Dit waren, behalve Geert Jan zelf, Frank Hilbrands, Mathieu Jenniskens, Willeke Peters, Yvonne Veens, José Willems en Henny Willemsen. Op 16 augustus hebben zij de 'Stichting Hulp bij Hartstilstand Gemeente Heumen' opgericht.

Na een gedegen voorbereiding werd door de gemeente een startsubsidie verstrekt dat voldoende was voor de aanschaf van 15 AED's en 15 hufterbestendige kasten. De laatste waren nodig om deze dure apparaten in de openbare ruimte te kunnen hangen. De verspreiding over de vier dorpen was zodanig dat een dekkend netwerk ontstond. In december 2008 werd het netwerk, tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis, door burgemeester Jan van Zomeren plechtig in gebruik genomen.

Na wat aanloopproblemen in de contacten met de meldkamer van 112, kon het netwerk geleidelijk haar taak oppakken. Heumen is sindsdien een hartveilige gemeente. Tot nu toe zijn tenminste twintig mensen door de vrijwilligers van dit netwerk met succes gereanimeerd. Van hen is bij onze stichting bekend dat zij lopend het ziekenhuis hebben verlaten en weer deelnemen aan de maatschappelijk leven. De kans is groot dat meer mensen hun leven op deze wijze hebben teruggekregen. Aangezien het stichtingsbestuur i.v.m. de privacy niet door instanties wordt geïnformeerd over het uiteindelijke resultaat van de reanimatie, is zij hiervan niet op de hoogte. Maar ook het resultaat dat wel bekend is ligt ruim boven het landelijk gemiddelde van geslaagde reanimaties.

Inmiddels is het netwerk uitgegroeid tot 18 AED's en ongeveer 200 vrijwillige hulpverleners. De vrijwilligers kunnen bij de stichting kosteloos een basiscursus reanimatie volgen, met het gebruik van de AED. Bovendien krijgen alle vrijwilligers jaarlijks kosteloos een herhalingstraining aangeboden. De lokale AED-stichting is partner van het landelijke reanimatie-netwerk 'HartslagNu' en de instructeurs zijn lid van de European Resuscitation Council.

Wie ooit onverhoopt te maken krijgt met een (vermoedelijke) hartstilstand moet direct 112 bellen. Op het moment dat de ambulance door de meldkamer op pad wordt gestuurd, worden de vrijwilligers die zich in de buurt van het slachtoffer bevinden, via een app op hun mobiele telefoon, opgeroepen om de dichtstbijzijnde AED op te halen, naar het slachtoffer te gaan en direct met de reanimatie te beginnen.

Het is van levensbelang dat binnen zes minuten de reanimatie wordt gestart. De ambulance kan niet binnen zo'n korte tijd aanwezig zijn. De tussenkomst van vrijwillige hulpverleners vergroot dan ook de overlevingskansen van iemand met een hartstilstand aanzienlijk. Het motto van de stichting is: Elk hart moet blijven kloppen.

Donderdag 14 februari in Holland Casino Nijmegen Liefde is…samen het geluk beproeven

NIJMEGEN - Donderdag 14 februari; Valentijnsdag, de dag van de liefde. Nodig uw Valentijn uit voor het spannendste avond uit.

Breng samen met uw geliefde een bezoek aan Holland Casino Nijmegen en beproef uw geluk in de liefde én in het spel. Start de avond in ons restaurant en geniet voor vijftien per persoon van een heerlijk tapas buffet inclusief een glas bubbels. Speel daarna mee aan het spannende spelaanbod en misschien gaat u wel samen met uw Valentijn als miljonair naar huis. Met een druk op de knop kan het waar zijn.

Reserveer alvast uw restauranttafel op hollandcasino.nl of telefonisch via 024 3816381 (dagelijks vanaf 12.00 uur).

'Amuse me' 2019

MILLINGEN - Op zaterdag 16 maart, in het kader van internationale vrouwendag, vindt in Millingen een 'diner roulez' exclusief voor vrouwen plaats.

Door het hele dorp heen zetten enthousiaste (hobby)koks de deur van hun huis wagenwijd open om voor vrouwen van 'Amuse me' een heerlijk driegangen-diner te bereiden. Tussen de gangen door wordt er steeds van locatie gewisseld. Het kan dus zo zijn dat u begint met een heerlijke Iranese Ash-e anar (soep van granaatappels), om vervolgens een hete bliksem voorgeschoteld te krijgen en aansluitend af te ronden met verrukkelijke Marokkaanse dadeltaart.

Niet alleen het menu blijft tot op het laatst geheim, ook het tafelgezelschap en de wandelroute worden pas op de avond zelf bekend gemaakt. Verrassend dus! Wat wel vaststaat zijn de groepsgrootte (zes vrouwen per gezelschap), de aanvangstijd (18:00 uur) en de prijs (20 euro per couvert). Wil je dit unieke evenement bijwonen koop dan vanaf 1 maart kaartjes bij atelier Mimi, Heerbaan 174A. Wees er snel bij want op = op.

'Amuse me' is een particulier initiatief zonder winstoogmerk.

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WATERMAN. De waterman streeft altijd naar originaliteit en oorspronkelijkheid. Er is een grote interesse in hele oude zaken (antiek, dino's, oorsprong van het heelal) of juist de toekomst en alle technische vernieuwingen die daarbij horen. Zo was de visionair Jules Verne een uitgesproken waterman. Watermannen kunnen heel dwars doen. Als iedereen rechtsaf gaat, gaan zij linksaf. Ze verbinden zich graag met gelijkgestemden maar blijven altijd een individualist.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Aanstaande vrijdag is een gezellige dag waarop het goed toeven is bij vrienden of bekenden. Er valt veel bij te praten! In het komende weekend ligt de nadruk op familie. Er is een heikel onderwerp dat emoties kan oproepen. In het midden van de volgende week moet je in een hachelijke situatie snel ingrijpen.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Tijdens het komende weekend zit jou iets dwars. En je kunt het absoluut niet loslaten. Maar erover praten is ook niet je sterkste kant. Het is belangrijk dat jij je emoties uit, maar overdrijf daarbij zo min mogelijk. Na het weekend zit je beter in je vel. Je kunt weer lachen en je geniet van de mensen om je heen.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Op vrijdag heb je zin om erop uit te trekken. Wandelen of fietsen doet je goed! Op zondag gaat jouw planeet Mercurius in het teken vissen lopen. Dat geeft een aantal weken dat je emotioneler bent dan normaal. Na het weekend kun jij je heel goed uitdrukken maar vraag jij je af wie hierop zit te wachten.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Donderdag ben jij supergevoelig. Je zou er goed aan doen om jezelf te gunnen dat je wat minder indrukken te verwerken hebt. In het weekend lijkt het wel alsof iedereen om je heen gek geworden is. Gelukkig kun jij je hoofd koel houden. Na het weekend krijg je de kans om een project af te ronden.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
In het komende weekend krijg jij de kans om iets erdoor te drukken. Je voelt je daarvoor meer dan sterk genoeg. Maar pas op! Dit kan ervoor zorgen dat een ander zich uitgenodigd voelt om een machtstrijd met jou aan te gaan. Op dinsdag de 12e heb je even je dag niet. Alles zit dan tegen.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Van vrijdag tot en met zondag staan de planeten goed voor knutselen. Laat dat nu één van de dingen zijn die je graag doet. Vanaf zondag gaat jouw planeet Mercurius voor enkele weken naar het gevoelsteken vissen. Moeilijk voor jou want gevoelens en emoties zijn echt niet jouw sterkste kant.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
In het weekend doet iedereen om jou heen lastig. Ze stellen de verkeerde vragen en zijn uit op confrontaties. En dat terwijl jij gaat voor harmonie en vrede! Misschien hopen zij er juist op dat jij je diplomatieke kwaliteiten gaat gebruiken om problemen op te lossen. Na het weekend ben je gelukkig en tevreden.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Aanstaande vrijdag geef jij gemakkelijk aan waar de ander de fout in gaat. En het wordt gepikt! Aanstaande zondag is een drukke dag waarop je aan de ene kant krachtig tevoorschijn komt maar je aan de andere kant ook emotioneel kunt zijn. Volgende week woensdag is een verrassende dag!

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Woensdag de 7e heb je weer eens de neiging om je ego op te blazen. Dat is toch nergens voor nodig! In het weekend zie je ineens een verband tussen jouw verleden en je toekomst. Er zit lijn in je leven! Maandag weet je bepaalde zaken heel kundig en mooi te omschrijven. Daarom raadpleegt iedereen jou.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Op zaterdag speelt er een heftig familieconflict. Als je er zelf niet bij betrokken bent kun jij je er beter niet mee bemoeien. Ben je er wel bij betrokken, kies dan voor wijsheid. Maandag de 11e Vind je het moeilijk om de juiste woorden te vinden. Luister liever niet naar je verstand maar naar je gevoel.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Aanstaande zondag heb je de ene na de andere goede inval. De ideeën zijn wellicht briljant. Schrijf er iets van op én besef dat je dit niet allemaal tegelijk kunt realiseren. Doe dit stap voor stap. Op woensdag de 13e ga je in een sneltreinvaart vooruit. Daarbij speelt gelukkig toeval een belangrijke rol.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Donderdag 7 februari is een emotionele dag. Het liefste zou je onder een tegel weg willen kruipen. Wat let jou? Niets toch. Kies even voor -wat de Engelsen noemen- een 'low profile'. Vanaf zondag gaat de planeet Mercurius in jouw sterrenbeeld lopen. Dat geeft enkele weken een hoop afwisseling.

Wordt ook wijkheld en zorg voor een schone buurt

REGIO – Ook in 2018 kwamen er weer veel nieuwe Wijkhelden in deze regio bij, de teller staat nu op bijna 2.000. Een resultaat om trots op te zijn.

Wijkhelden ruimen zwerfafval op en houden zo samen hun buurt schoon. De kinderen ruimen in groepjes -onder begeleiding van een of meer volwassenen- zwerfvuil op. Denk hierbij aan flesjes, blikjes, snoeppapiertjes en nog veel meer. Er zijn ook volwassenen die alleen of in gezelschap op pad gaan. Door regelmatig een opruimronde te houden in de buurt, zorgen ze ervoor dat er zo weinig mogelijk zwerfafval ligt.
Als Wijkheld worden kinderen (uit groep 3 tot en met 8) zich al op een jonge leeftijd bewust van de gevolgen van zwerfafval. Ook leren ze hoe het is om actief en betrokken bij de samenleving te zijn. Kinderen krijgen bovendien voor het opruimen een zakcentje van 2,50 euro van de gemeenten. Voor volwassenen is het een makkelijke manier om een zeer waardevolle en direct zichtbare bijdrage te leveren aan een schone en leefbare buurt. Bovendien is het leuk en gezond om buiten bezig te zijn.
De DAR voert de zwerfafval aanpak uit in opdracht van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen en Nijmegen. Via de website wijk-helden.nl kunnen Wijkhelden spullen bestellen om zwerfafval te lijf te gaan zoals veiligheidshesjes, een knijper en speciale zwerfafvalzakken. De DAR levert deze spullen en haalt ook gratis de zakken op. Voor vragen kan men bellen 024 3716000 of via info@dar.nl.

15 / 32

16 / 32

Workshop 'Veilig bankieren'

GROESBEEK - Heb je moeite met internetbankieren? Of wil je meer weten over de veiligheid van online bankieren?

Op woensdagochtend 27 februari van 10.00 tot 12.00 uur is er in Bibliotheek Groesbeek informatie over online bankieren en andere praktische bankzaken. De workshop wordt verzorgd door de Rabobank.

Een medewerker van de bank geeft uitleg op basis van je persoonlijke situatie. Neem je tablet of mobiele telefoon mee als je wilt oefenen met bankieren via de app. Tijdens de workshop kun je concrete vragen stellen over waar je tegenaan loopt. Aanmelden kan tot 22 februari via groesbeek@obgz.nl of meld je aan in Bibliotheek Groesbeek. Iedereen is er welkom, de entree is vrij.

Server in gemeentehuis Groesbeek vat vlam door oververhitting

GROESBEEK – Pas nu is bekend geworden dat in de nacht van zondag op maandag rond 02.00 uur brand is ontstaan in de computerruimte op de tweede etage van het gemeentehuis aan het Dorpsplein in Groesbeek.

Vermoedelijk is een oververhitte server gaan smeulen en heeft voor wat rookontwikkeling gezorgd. Hierdoor is het interne brandmeldingssysteem in werking getreden, die automatisch de alarmcentrale heeft gewaarschuwd. Toen deze ter plaatse kwam, werd inderdaad onraad gerolken, waarna ze de brandweer van Groesbeek heeft gealarmeerd. Die trof in de computerruimte een smeulende server aan. De opgeroepen technische dienst van de gemeente heeft de server los weten te koppelen en naar buiten gegooid. De brandweer heeft nog enkele ruimten geventileerd. Het is op dit moment niet bekend of er gegevens verloren zijn gegaan door de brand en hoe hoog de schade is. De ambtenaren hebben maandagmorgen niets van het brandje in de computerruimte kunnen merken.

Burgemeester Slinkman serveert soep bij buurtsoepie Berg en Dal

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Burgemeester Slinkman heeft zich maandagmiddag een goede ober getoond bij het buurtsoepie, dat gehouden werd in buurthuis Kerstendal aan de Kerstendalseweg in Berg en Dal.

Daar was Berg en Dals eerste burger uitgenodigd om te genieten van de soep die door vrijwilligers met zorg bereid was. Ter plaatse stak ook hij de handen uit de mouwen om de soep met ballen mee uit te serveren aan de gasten, die aan de tafel waren geschoven. Naast het genieten van de zelfgemaakte soep was het ook nog een gezellig samenzijn, waarbij de laatste nieuwtjes van Berg en Dal nog eens onder de loep werden genomen. Het buurtsoepie Berg en Dal is ongetwijfeld voor herhaling vatbaar.

2.000,- extra inruil, 250,- gratis accessoires en tankpas t.w.v. 500,- euro! Opnieuw The Big Event bij Opel-dealer Mulders Nijmegen

NIJMEGEN – Opeldealer Mulders Nijmegen maakt de aanschaf van een nieuwe Opel wel heel aantrekkelijk. Tijdens de spectaculaire show The Big Event, die van 11 tot en met 16 februari in Nederland plaatsvindt, krijgt de klant 2.000,- euro extra inruilwaarde bovenop de Autotelex-inruilwaarde van zijn huidige auto (1.000,- euro voor de Opel KARL). Behalve de extra inruilwaarde krijgen kopers van een nieuwe Opel personen- of bedrijfsauto voor 500,- euro gratis brandstof en mogen ze kosteloos voor 250,- euro aan Opel-accessoires uitkiezen.

Dé inruilsensatie van Nederland! Omdat Opel dit jaar 120 jaar bestaat, profiteert iedere koper van een nieuwe Opel óók van de 120-jaar deals bovenop de voordelen van The Big Event. Daarmee is The Big Event meer dan ooit dé inruilsensatie van Nederland!

"The Big Event vindt in februari al voor de twaalfde keer plaats in Nederland", zegt Bob Willemsen van Mulders Nijmegen. "Ook wij doen mee aan deze grootscheepse voordeelshow. Onze klanten weten inmiddels dat er extra veel voordeel te halen is."

Mulders Nijmegen is gevestigd aan de Weurtseweg 301 in Nijmegen; 024 3503000.

Groesbeekse Boys en Millingen delen punten

REGIO - Afgelopen zondag stond de gemeentelijke derby tussen Millingen en Groesbeekse Boys op het programma. De wedstrijd eindigde met een 1-1 gelijkspel hetgeen gezien het spelbeeld een terechte afspiegeling was. Groesbeekse Boys en Millingen blijven door het resultaat tweede en derde op de ranglijst maar zien koploper vv Ewijk afstand nemen.

Op een bijgelegen kunstgrasveld zagen de vele toeschouwers een wedstrijd waarbij beide teams om beurten het heft in handen namen. De openingsfase was voor Groesbeekse Boys maar na een twintigtal minuten nam de thuisclub het initiatief over. Dit resulteerde in een tweetal grote kansen en vooral bij corners stond Groesbeekse Boys onder druk. Het Millingse doelpunt kwam vanuit een afstandschot tot stand. Dirk Spann schoot de bal vanaf 25 meter onhoudbaar achter Groesbeekse Boys goalie Jeffrey Hoogenbosch.

In de tweede helft ging Groesbeekse Boys op zoek naar de gelijkmaker en nam daarbij risico's. Dit leverde kansen op maar bood de snelle Millingse aanvallers mogelijkheid tot counters. Groesbeekse Boys probeerde met voetballende combinaties het doel van de tegenstander te vinden. In de slotfase van de wedstrijd werd het doel van de thuisclub door twee ingebrachte spelers gevonden. Leroy Kersten bereikte spits Bram de Bruin die de bal over doelman Chiem Haukes binnen schoot.

Zondag 10 februari speelt Groesbeekse Boys op eigen sportpark Breedeweg de topper tegen koploper vv Ewijk. Wil Groesbeekse Boys in het spoor van de koploper blijven dan zal minimaal een gelijkspel uit het vuur gesleept moeten worden. De wedstrijd begint om 14.00 uur.

Maatregel en plan voor De Linde

GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal gaat de vergunning van uitgaansgelegenheid De Linde in Groesbeek twee weken intrekken. De Linde zal in maart en juli een week gesloten zijn. De gemeente neemt deze stap omdat in De Linde voor de derde keer binnen een termijn van drie jaar alcohol is verstrekt of onderling werd doorgegeven aan een jongere onder de 18 jaar. De vorige keren kreeg De Linde een boete. Volgens de Drank- en horecawet moet de gemeente nu de vergunning twee weken schorsen.

Gemeenten moeten toezien op handhaving van de Drank- en horecawet. De alcoholcontroles in de regiogemeenten worden uitgevoerd door de regionale pool toezichthouders Drank- en horecawet. De gemeente weet dat De Linde een belangrijke functie heeft voor jongeren in de gemeente en de wijde regio. Daarom hebben de gemeente en De Linde afgesproken om samen te kijken hoe De Linde dit soort situaties in de toekomst kan voorkomen.

Burgemeester Slinkman: "Ik vind het belangrijk dat jongeren ook in het eigen dorp uit kunnen gaan. Ik ben daarom blij dat De Linde en de gemeente samen optrekken zodat ouders hun kinderen met een gerust hart kunnen laten uitgaan."

De burgemeester is daarnaast bezorgd over de praktijk van het forse indrinken door jongeren vóór het uitgaan. Mark Slinkman: "De gemeente en de horeca hebben daar maar heel beperkt invloed op, en juist op dit punt kunnen ouders een positieve invloed uitoefenen."

Toneelvereniging De Eendracht op Groesbeekse planken

GROESBEEK - Donderdagmiddag 14 februari krijgen de leden van KBO Groesbeek – De Horst een toneelmiddag aangeboden in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Toneelvereniging De Eendracht uit Alverna brengt op die middag een klucht op de planken met als titel 'Politiek met een luchtje', geschreven door Jo Snoeren. De korte inhoud is als volgt: Ook ambtenaren hebben een privé leven. Voor Klaas Nikkel bestaat alleen zijn werk. Omdat zijn vrouw vindt dat hij haar verwaarloost, bedenkt ze een plannetje om hem jaloers te maken. Hoe zich dat allemaal ontwikkelt kan men horen en zien die middag.

De voorstelling begint om 14.00 uur. De gasten worden ontvangen op koffie / thee terwijl hen in de pauze ook nog een consumptie zal worden aangeboden. De eindtijd van deze klucht is tussen 16.30 en 17.00 uur. Voor leden is deze toneelmiddag geheel gratis, terwijl niet-leden een bijdrage betalen van 5,00 euro. Men kan verzekerd zijn van een paar gezellige uurtjes.

Sponsor bedankt

Gedichtgenootschap de Pennenstreek net sporsor Lingerie by Lotte en burgemeester Marriët Mittendorff. (foto: Majra van Lotte)

MALDEN - In deze gedichtenweek kreeg het winkelend publiek in Malden zaterdag 2 februari gratis 1400 gedichten op kaart aangeboden van de leden van de Pennenstreek. De sponsor is Lingerie by Lotte en onze burgemeester kwam het eerste setje van 11 gedichten in ontvangst nemen.

Deze actie is al voor het veertiende jaar om aandacht te krijgen voor het gedicht. De gedichten zijn op kaarten gedrukt, ook om te versturen, zodat het gedicht zo dicht mogelijk bij de mensen komt. Deze actie doen we al voor het veertiende jaar.

Op de foto van links naar rechts: dichter Frits Litmaath, dan de sponsoren Alex en Lotte, dan dichter Mieke van Baal, dan onze burgemeester Marriët Mittendorff, dan dichter Charlotte Selten en dan dichter Ans van Kessel.

Gedicht van de Pennenstreek

Ze boezemt je franjes in

Ze boezemt je franjes in,

die Bella Lotte.

Ze kleedt je aan,

ze kleedt je af,

ze versiert je

en dan wil je

naar buurman Remko

voor bekwaam advies om

vorstelijk te kunnen slapen.

Frits Litmaath

Maarten Ernst carrousellid in gemeente Berg en Dal

(foto: Joop Verstraaten)

BERG EN DAL – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft donderdagavond tijdens de raadsvergadering Maarten Ernst (60) benoemd tot carrousellid namens Polderbreed van de gemeente Berg en Dal.

In zijn dagelijks leven is Ernst leraar Nederlands bij het voortgezet onderwijs in Ede. Hij volgt Leijn van Polderbreed op, die eervol ontslag is verleend.

Toneelvereniging De Eendracht op Groesbeekse planken

GROESBEEK - Donderdagmiddag 14 februari krijgen de leden van KBO Groesbeek – De Horst een toneelmiddag aangeboden in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Toneelvereniging De Eendracht uit Alverna brengt op die middag een klucht op de planken met als titel 'Politiek met een luchtje', geschreven door Jo Snoeren. De korte inhoud is als volgt: Ook ambtenaren hebben een privé leven. Voor Klaas Nikkel bestaat alleen zijn werk. Omdat zijn vrouw vindt dat hij haar verwaarloost, bedenkt ze een plannetje om hem jaloers te maken. Hoe zich dat allemaal ontwikkelt kan men horen en zien die middag.

De voorstelling begint om 14.00 uur. De gasten worden ontvangen op koffie / thee terwijl hen in de pauze ook nog een consumptie zal worden aangeboden. De eindtijd van deze klucht is tussen 16.30 en 17.00 uur. Voor leden is deze toneelmiddag geheel gratis, terwijl niet-leden een bijdrage betalen van 5,00 euro. Men kan verzekerd zijn van een paar gezellige uurtjes.

Gedicht van de Pennenstreek

Ze boezemt je franjes in

Ze boezemt je franjes in,

die Bella Lotte.

Ze kleedt je aan,

ze kleedt je af,

ze versiert je

en dan wil je

naar buurman Remko

voor bekwaam advies om

vorstelijk te kunnen slapen.

Frits Litmaath

Verkoop tweedehands zorghulpmiddelen voor fun gehandicapte jeugd

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-DE HORST – Zaterdagmorgen heeft weer een aantal tweedehands zorghulpmiddelen een tweede leven gekregen dankzij de inzet van Margreet Snel, die zich al vele jaren inzet voor het gehandicapte kind.

Bij haar woning aan de Reestraat 5 in kerkdorp De Horst staat een kas die boordevol zit met tweedehands zorghulpmiddelen. Van 10.00 tot 14.00 uur kon iedereen terecht om te kijken naar ingebrachte artikelen. De opbrengst komt geheel ten goede aan de 'Fun' voor gehandicapten kinderen. Denk daarbij aan aangepast paardrijden, speciaal spelmateriaal voor gehandicapte kinderen, speelweek en atletiek. Het open huis van deze tweedehands zorghulpmiddelen is iedere eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 14.00 uur. De eerstvolgende maal is zaterdag 2 maart. Ook kan men telefonisch een afspraak maken via 06 42898537 of kan men de website raadplegen www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl.

Wethouder Visser bezoekt kindcentrum Op de Horst

GROESBEEK/DE HORST – Wethouder Annelies Visser heeft onlangs een bezoek gebracht aan het kindcentrum Op de Horst aan de Plakseweg. Daar werd de wethouder ontvangen door de directeur van het Kindcentrum Daphne Laukens.

Wethouder Visser was benieuwd naar het functioneren van het kindcentrum. Volgens Daphne Laukens betekent een kindcentrum dat de leerkrachten van zowel het basisonderwijs als de kinderopvang vanuit één team en één visie werken. De kinderen kunnen hier de gehele dag terecht voor opvang en onderwijs, aldus Laukens. De peuters en kleuters zijn regelmatig bij elkaar om samen te leren en te spelen. Dit helpt de kinderen voor een makkelijke overgang van kinderopvang naar de basisschool. Wethouder Visser was onder de indruk van de werkwijze van kindcentrum Op De Horst.

Bewoners Gasthuis Sint-Jan de Deo genieten van jeugdorkest

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – De bewoners van het Millingse Gasthuis Sint-Jan de Deo hebben het afgelopen weekend met volle teugen kunnen genieten van een optreden van het jeugdorkest van fanfare Ons Genoegen uit Millingen.

De aula van het gasthuis was bijna te klein om de bewoners en muzikanten te kunnen herbergen. De bewoners hebben volop meegedaan als er bekende nummers werden gespeeld en zelfs bij sommige nummers gingen de voetje van de vloer. Na afloop liet iedereen weten erg genoten te hebben van deze muzikale avond die geheel door de jeugd van Ons Genoegen werd gepresenteerd.

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman)

Zondag 17 februari

Aanvang: 10.00 uur. Viering van het Heilig Avondmaal

Voorganger: da. Janneke Ruijs

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Kerk in Actie: Noodhulp Ethiopie

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

DVSG speelt een goede wedstrijd

GROESBEEK - DVSG speelt de eerste wedstrijd na de winterstop thuis tegen AAC Olympia op het kunstgrasveld. In het begin start DVSG goed, maar na een kwartier wordt het toch AAC die steeds meer druk op het doel van DVSG geeft. In de 34e min kan Rens Hubers nog een bal van de lijn redden, maar in de 43e min kopt een eigen speler van DVSG de 0-1 binnen.

Na rust start DVSG met goed en aanvallend voetbal en AAC is soms gevaarlijk in de omschakeling met hun snelle spelers voorin. DVSG creëert goede kansen zoals met Rico Voeten die knap aanneemt, draait en net de doelpaal treft met zijn schot. Een voorzet over links van Rico Voeten komt aan bij Menno Sillessen in de spitspositie. Hij scoort de verlossende 1-1 gelijkmaker in de 59e min. DVSG blijft doorgaan, maar het lijkt erop dat er geen goal meer gaat vallen. Zeker als er nóg een bal tegen de paal belandt. In de 83e min is het Niek Derksen, in het veld is gekomen voor Charl Jakobs, die lijkt te gaan scoren. Maar zijn inzet wordt uit het doel gehaald. Ook de rebound gaat er van dichtbij niet in. Tot grote vreugde van alle DVSG’ ers wordt er in de 93e min toch de 2-1 gescoord. Niek komt door over links en geeft de bal voor op Menno Sillessen, die scoort. Het lijkt DVSG nu een keer gegund om een terechte overwinning in de laatste minuten over de streep te trekken. Het is dan ook heel erg zuur als in de 95e min AAC nog de 2-2 maakt.

DVSG geeft een super goede tweede helft gevoetbald, maar krijgt met één punt echt te weinig vandaag. Als DVSG volgende week uit tegen DVE Trajanus ook zo speelt, moet er daar ook punten gehaald kunnen worden.

Carnavalsmunten

ook geldig bij

schlagerfestival

én in feesttent

GROESBEEK – De komende carnaval worden voor zowel het schlagerfestival in sporthal Heuvelland alsmede in de carnavalstent op het Markterrein aan de Spoorlaan dezelfde munten gehanteerd.

Groesbeeks Glorie neemt twee punten mee terug naar huis

GROESBEEK - Groesbeeks Glorie speelde zondag 3 februari om 13.45 uur een wedstrijd tegen de dames van Red-Rag/Tachos DS2 uit Waalwijk. Bij aanvang van de wedstrijd stonden de Groesbeekse dames op de derde plaats en Red-Rag/Tachos op de zesde plaats.

De dames van Groesbeeks Glorie wisten dat ze een goede 6-0 verdediging van de dames uit Waalwijk zouden ondervinden, maar vanaf de eerste minuut speelde Groesbeeks Glorie als een sterk team. Op deze manier konden ze een aantal doelpunten maken. De meiden uit Groesbeek hadden ook een goede verdediging, waardoor Red-Rag/Tachos niet gemakkelijk tot scoren kwam. Halverwege de wedstrijd was de voorsprong 8-14 door een laatste snelle aanval van Eva Baars en Alba Folgueiras Gonzalez.

De tweede helft begon Red-Rag/Tachos in de aanval. In deze helft kwamen de dames uit Waalwijk moeilijk tot scoren door het uitstekende keeperswerk van de twee keepsters Lise Giesbers en Nikki van der Vorst. De dames uit Groesbeek handhaafden een hoog tempo in de aanval en door de goede verdediging was het mogelijk om met meerdere snelle aanvallen te scoren. Door goed samenspel lukte het Groesbeekse team het om een voordeel te behalen van twaalf punten. De eindstand werd 14-26 in het voordeel van Groesbeeks Glorie.

Groesbeeks Glorie speelt de volgende wedstrijd zaterdag 9 februari om 20.20 uur in Goirle tegen G.H.V. De dames uit Goirle staan op de tweede plaats in de competitie met één punt meer dan Groesbeeks Glorie. De dames uit Groesbeek hopen weer de twee punten mee terug te nemen en zo de tweede plaats in de competitie te behalen.

Vers van de Dorpsdichter

(foto: Hans van Wijk)

Sneeuw

maak de bedden op

scheid donker en fijn

van wit en bont

haal het stof uit de hoeken

want het heeft gesneeuwd

laat de melk overkoken

breng de tafel met kaarsen

op orde, zeem de ramen

neem de vensterbank af

want het heeft gesneeuwd

maak alvast een nestje

in de oude kersenboom

verwijder je sporen in het bos

laat engelen rustig gaan liggen

want het heeft gesneeuwd

geen tijd om te verliezen

pekel en dooi

zullen onschuld bezoedelen

en vieze voeten

achterlaten in de gang

Marjolein Pieks

Dorpsdichter gemeente Heumen

Lars van Haaren nieuwe Jeugdprins in Leuth

(foto: Bert Roodbeen)

LEUTH - Zondagmiddag 3 februari werd bij carnavalsvereniging De Sokkenummers tijdens de jeugdpronkzitting Lars van Haaren als nieuwe jeugdprins gepresenteerd.

Samen met de pages Pleun en Kaatje, president Sasan en adjudant Tijn, vormt hij het jeugdkabinet. Hij gaat samen met de huidige prins Henk de Verspanner - zijn buurman- regeren over het Leuthergat, zoals Leuth tijdens carnaval wordt genoemd. En zo heeft Leuth in één weekend de vernieuwde 'Vriendenkring' heropend en twee nieuw carnavalsprinsen gepresenteerd.

Munten carnaval geldig bij schlagerfestival én in feesttent

Munten carnaval geldig

bij schlagerfestival én in feesttent

GROESBEEK – De komende carnaval worden voor zowel het schlagerfestival in sporthal Heuvelland alsmede in de carnavalstent op het Markterrein aan de Spoorlaan dezelfde munten gehanteerd.

Dat houdt in dat de munten die tijdens het schlagerfestival gekocht zijn ook tijdens de carnavalsdagen kunnen worden gebruikt in de carnavalstent. Daarnaast kan men voor dit jaar voor het eerst ook pinnen in zowel sporthal Heuvelland als in de carnavalstent in het centrum van Groesbeek. Bij de evenementen komen er naast de 'gewone kassa' ook muntenautomaten voor het pinnen van munten: snel en gemakkelijk.

Concert in Heumen

HEUMEN - Het Arnhems Klarinettenkoor geeft een uitvoering in de oude Joriskerk van Heumen aan de Dorpsstraat.

Peter Beerkens dirigeert 24 klarinettisten en heeft met zijn 'koor' veel succes. Iedereen is welkom op zondagmiddag 17 februari om 15.00 uur. Er zijn honderd vrije plaatsen en voldoende parkeergelegenheid. Men mag zijn waardering voor de muziek uitdrukken in een vrijwillige bijdrage (zie www.arnhemsklarinettenkoor.nl).

Heumen al 12,5 jaar een hartveilige gemeente

Het bestuur van de AED stichting met van links naar rechts: Frank Hilbrands, Mieke de Graaff, Mathieu Jenniskens, Jolanda Massaar, Henny Willemsen en Bart de Hingh. (foto: AED stichting) AED stichting

HEUMEN - De AED-stichting (Stichting Hulp bij Hartstilstand in de gemeente Heumen), bestaat in februari 12,5 jaar. Een goed moment om extra aandacht te besteden aan deze levensreddende organisatie.

Op 16 augustus 2006 hebben Geert Jan Nillesen, Frank Hilbrands, Mathieu Jenniskens, Willeke Peters, Yvonne Veens, José Willems en Henny Willemsen een dekkend netwerk van AED’s opgericht met bevoegde hulpverleners in de gemeente Heumen. De gemeente Heumen is sindsdien een hartveilige gemeente.

In de afgelopen 12,5 jaar zijn tenminste twintig mensen door de vrijwilligers met succes gereanimeerd. Zij nemen weer deel aan het maatschappelijk leven. Dit resultaat ligt ruim boven het landelijk gemiddelde ligt van geslaagde reanimaties.

Het netwerk bestaat uit 18 AED’s en ongeveer tweehonderd vrijwillige hulpverleners. De vrijwilligers kunnen bij de stichting kosteloos een basiscursus reanimatie volgen, met het gebruik van de AED. Om hun vaardigheid te behouden krijgen alle vrijwilligers bovendien jaarlijks een herhalingstraining aangeboden. De cursus wordt gegeven door een instructeur die is aangesloten bij het European Resuscitation Council. De lokale AED-stichting is partner van het landelijke reanimatie-netwerk HartslagNu. Vrijwilligers zijn welkom. Aanmelden kan via www.aed-heumen.nl.

Meezingen met Vivace is leren zingen en gezellig

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – De Millingse zangvereniging Vivace heeft een meezingavond gehouden in een gedeelte van sportzaal De Duffelt aan 't Gengske.

Het koor kreeg veel bijval. Deze meezingavond werd druk bezocht waardoor er duidelijk behoefte blijkt te bestaan aan een dergelijke zangavond in Millingen. Dirigent Frans Coerwinkel – dirigent van Vivace - had nummers geselecteerd, die iedereen mee kon zingen. Naast het leerzame van de avond om te zingen werd ook duidelijk hoe gezellig het samenzingen is. Ongetwijfeld zal Vivace aan deze avond nieuwe leden over houden.

Nationale voorleesweek met de peuters en kleuters van Breedeweg

Voorlezen aan peuters en kleuters van Breedeweg. (foto: Bs Breedeweg) Bs Breedeweg

BREEDEWEG - Op maandag 28 januari was het dan zover; de voorleesochtend voor de peuters van kindercentrum Domino en de kleuters van basisschool Breedeweg. Hiervoor kwam Rimmie den Uyl (bibliotheek Groesbeek) naar onze school. Zij las interactief voor uit het boek ‘Een huis voor Harry’.

De peuters en kleuters waren over vijf groepen verdeeld en in circuitvorm werden er verschillende activiteiten aangeboden. Er is een muts versierd, ze hebben gegymd, ze hebben muziek gemaakt, samen fruit gegeten én natuurlijk naar het verhaal over Harry geluisterd.

De peuters van locatie Breedeweg komen wel vaker op bezoek in de kleutergroepen. Een mooi voordeel van deze samenwerking is dat de peuters alvast bekend raken met groep 1/2 en goed voorbereid de basisschool binnenkomen. Het was een zeer geslaagde, leerzame en gezellige ochtend!

Kerkberichten Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 12 februari: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 17 februari: 11.00 uur H. Mis.

Bestemming oude gemeentehuis Beek gebed zonder einde

(foto: Joop Verstraaten)

BERG EN DAL – Donderdagavond werd tijdens de raadsvergadering gedebatteerd over de ruimtelijke uitgangspunten voor de herontwikkeling van het voormalige gemeentehuis aan de Rijksstraatweg in Beek. Projectontwikkelaar Ton Hendriks kocht het pand in 2014 voor 600.000, euro op voorwaarde dat de gemeente zich zou inspannen om het bestemmingsplan zo te wijzigen dat er op die plek gewoond mag gaan worden.

De buurt heeft zich al vier jaar bemoeid met de plannen van de ontwikkelaar die nu met een plan kwam van 28 appartementen op die locatie. In het begin van de raadsvergadering waren er al drie insprekers uit de omgeving van het voormalige gemeentehuis, die tegen de plannen waren omdat ze volgens hen te massaal waren.

Ook voor de fracties van CDA, VOLG, D66, Voor Berg en Dal, Sociaal Groesbeek, VVD en GroenLinks was het plan te kolossaal. Het college raadde aan het amendement niet te steunen, maar de fracties van CDA en GroenLinks vielen hun eigen wethouder af en stemden voor het amendement. Alleen de GVP, Polderbreed, PvdA en GJS gingen wel akkoord met het voorstel van B en W.

Bij stemming bleek dat het merendeel van de gemeenteraadsleden voor een verkleining van het project was. Projectontwikkelaar Hendriks – die op de tribune zat – liet weten dat de gemeenteraad met dit besluit zichzelf in de voeten geschoten heeft. Ik heb een geldig koopcontract en daar is met mij niet meer over te praten, liet hij weten. Dan blijft de situatie maar zoals die nu is en wordt er niets afgebroken en ik vraag mij af wat de buurt nu bereikt heeft, aldus een boze Hendriks .

William Smulders verzamel-cd The Sounds of William Smulders

GROESBEEK – Voor William Smulders begint 2019 met een nieuw geluid te weten het uitbrengen van een cd met als titel 'The Sound of William Smulders'.

Op deze nieuwe cd zijn zijn eigen liedjes van de afgelopen twaalfenhalf jaar te beluisteren. Op deze cd presenteert William authentieke vijftigerjaren rock 'n' roll met uitstapjes naar jazz en pop. William bestormt met catchy songs de Nederlandse podia en weet daar steeds meer fans aan zich te binden. Vooral met de nummers 'Fly With Me' en 'The Travel' schittert William samen met Lieke Grey en band op diverse festivals, feesten en evenementen. Het repertoire is voornamelijk Engelstalig maar ook zijn Nederlandse nummers zoals 'Zij is van mij' tonen zijn muzikale kwaliteiten. Evergreens, hits van fifties tot eighties, ballads, en vooral ook zijn rock 'n' roll klassiekers kleurt hij met zijn William Smulders Sound.
Voor meer informatie over William Smulders en zijn muziek: www.williamsmulders.nl.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: I.v.m. de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zondag 17 februari 10.00 uur H. Mis m.m.v Schola cantorum

Misintenties: Huub Schipperheijn en overleden familie; Will Smeding-Melis v.w. verjaardag

Dinsdag 19 febr. 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 21 febr. 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Zaterdag 23 febr. 17.00 uur H. Mis 't Trefpunt de Meent m.m.v. Senioren Breedeweg

Zaterdag 23 febr. 19.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin met samenzang

ST. ANTONIUS BREEDEWEG.

Zondag 17 februari 9.30 uur. Eucharistieviering m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Voor Annette van Laar v.w. haar verjaardag en voor de overleden familie

Kosman – Kersten; Antonius Jacobs en Wilhelmina Janssen de echtgenote.

Woensdag 20 februari 19.00 uur. Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Lezing Oecumenisch Winterwerk

MALDEN - De komende winterwerkavond wordt gehouden op dinsdag 19 februari. Het belooft een bijzondere avond te worden.

Mevrouw Mirjam Bloemendal vertelt van haar leven en van dat van haar man. Hij was lange tijd 'chazan'. Dat wil zeggen de voorzanger in de Synagoge. Van de liederen die hij ten gehore bracht is veel opgenomen. Er zal een selectie te horen zijn. Heel bijzonder zijn de liederen die hij zong toen zijn dochter overleden was. U bent welkom op de genoemde datum in de vergaderruimte van de woonvorm De Horst. Horst 1 in Malden. Aanvang 20.00 uur. Een vrije bijdrage is welkom.

Ambulancehulpverleners testen nieuwe kleding

REGIO - Van 6 - 27 februari testen ambulancehulpverleners tijdens een draagproef de nieuwe ambulancekleding. Tijdens de test wordt gelet op de functionaliteit en het comfort van de kleding. De mensen in de nieuwe kleding zijn de vertrouwde ambulancehulpverleners, met dezelfde bevoegdheden, kennis en kunde als hun collega's in de huidige geel/groene ambulancepakken.

De huidige ambulancekledinglijn is ruim 15 jaar oud. De kleding heeft ingeboet aan herkenbaarheid. Diverse andere sectoren dragen kleding die veel lijkt op die van ambulancehulpverleners. "Gezien de speciale taken en bevoegdheden van ambulanceprofessionals is het belangrijk dat zij kleding dragen waarin iedereen hen direct herkent" vertelt Han Noten, voorzitter Ambulancezorg Nederland (AZN). Noten: "De afgelopen periode heeft de ambulancesector hard gewerkt aan een nieuwe, moderne en herkenbare kledinglijn. De nieuwe kleding is nu bovendien beschermd en daarmee exclusief voorbehouden aan de Nederlandse ambulancezorg".

Zelfde vak, beter pak

De ambulancesector is content met het nieuwe kledingontwerp. Maar minstens zo belangrijk is het dat de kleding functioneel is en lekker zit. Dat wordt getest tijdens de landelijke draagproef. Twee ambulancehulpverleners uit elke regio doen hieraan mee. De nieuwe kleding wordt getest tijdens het dagelijkse werk. U kunt dus ambulancehulpverleners tegenkomen die er anders uitzien dan u gewend bent. De kleding is echter het enige dat anders is. De mensen in de nieuwe kleding zijn de vertrouwde ambulancehulpverleners met dezelfde bevoegdheden, kennis en kunde als hun collega's in de huidige groen/gele ambulancepakken.

Zomer 2019

Na de landelijke draagproef worden de bevindingen die de draagproefdeelnemers indienen besproken en waar mogelijk verwerkt. Naar verwachting wordt de definitieve kleding rond de zomer van 2019 gefaseerd aan de Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV's) uitgeleverd. De helft van de RAV's stapt rond de zomer over op de nieuwe kleding, dit zijn: Ambulancezorg Groningen, RAV Fryslân, UCMG Ambulancezorg, GGD Flevoland, RAV Hollands Midden, RAV Zuid-Holland Zuid, RAV Limburg-Noord, RAV Limburg Zuid, Ambulance Oost, Ambulance IJsselland, VR Gelderland-Midden en RAV Gelderland Zuid. De rest van de RAV's volgt later. "We hebben Wiltec B.V. gecontracteerd als leverancier. Zij kwamen na een aanbestedingstraject voor ons als beste kandidaat uit de bus. We zien de nieuwe kleding en onze samenwerking met veel vertrouwen tegemoet", besluit Noten.

Unieke foto's in boek van Groesbeekse fotograaf

Een foto uit het boek dat uit komt. (foto: Yoerie Custers)

GROESBEEK - Yoerie Custers uit Groesbeek reist al een aantal jaren door Europa, op zoek naar leegstaande en vervallen plekken. Speuren naar vergeten gebouwen waar niemand meer naar omkijkt. Bizar, mooi en vaak erg spannend.

Een pand met een heel verhaal dat geheim is. Wat heeft zich hier afgespeeld? Waarom is het gesloten? Waarom is men zomaar vertrokken? Vragen die niet beantwoord gaan worden en waar je zelf over kan filosoferen. Yoerie heeft een aantal indrukwekkende foto’s gebundeld in het boek Secrets of Neglected places; een 200 pagina’s tellend koffietafel boek. Naast de prachtige foto’s staan er ook enkele poëzie stukken in die je meenemen op een revolutionaire reis door het verleden en verval. Het boek komt 1 maart uit en is verkrijgbaar bij verschillende winkels in de buurt, waaronder Jann Conceptstore, of via www.custers-photography.com Facebook & Instagram: custersphotography.

Stijlvol naar laatste rustplaats

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Geheel in stijl is zaterdagmorgen Jan van de Ven (91) vanaf zijn woning aan de Burgemeester Ottenhoffstraat vervoerd naar de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek en daarna naar zijn laatste rustplaats.

Jan die afgelopen week is overleden stond alom bekend om de 'Stal Van de Ven' met zijn Friese paarden. De familie wist in Kerkdriel een platte koets te staan, die voortgetrokken moest worden door twee Friese paarden. De platte koets met de Friese paarden verscheen zaterdagmorgen bij zijn woning, waar de kist door kinderen en kleinkinderen op de 110 jaar oude koets werd geplaatst, die hem naar de kerk bracht. Ook de Friese paarden waren in rouw gedompeld; zij droegen zwarte rouwkleedjes en zwarte pluimen. Na de uitvaartmis werd Jan bijgezet in het graf van zijn echtgenote Willemien - die in 2016 was overleden - op de begraafplaats aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Nieuwe pastoor komt naar Malden

MALDEN - Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Zaterdag 9 februari om 19.00 uur is er een Eucharistieviering met als celebrant onze nieuwe pastoor J. Grubben en zang door het Maldens Gemengd Koor. Na afloop is er koffiedrinken en kan een ieder kennismaken met de pastoor.

Hans Janssen 'Grootse SOK' in Leuth

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

LEUTH – Tijdens de traditionele pronkzitting in de hernieuwde Vriendenkring is zaterdagavond Hans Janssen uitgeroepen tot grootste SOK van carnavalsvereniging De Sokkenummers uit Leuth.

Hans viel deze hoge carnavalsonderscheiding te beurt omdat hij zich zowel binnen als buiten De Sokkenummers heeft ingezet. Gezien het applaus dat spontaan klonk, was de volle zaal van De Vriendenkring het met het besluit eens om Hans te benoemen tot 'Grootste SOK'.

Kerkberichten Heumen, Nederasselt en Heumen

Heumen-St Georgius:

zondag 17 februari Géén viering.

Nederasselt-H.Antonius Abt:

zondag 17 februari Kinderkaravaan.

Misintentie: Francien Klabbers.

Overasselt: 11.00 uur Woord en Communieviering Cees Janssen, m.m.v. Parnassuskoor.

Misintenties:Til Kamps - Jansen; Mien en Jan van Delst; Thomas van Boekel; Albert Gijsbers.

Felien

Felien is 7 jaar geworden
en heeft zwemdiploma B gehaald.
Van harte gefeliciteerd
en een dikke knuffel.
Opa, oma en zus Anniek.

Ja hoor het is zover,
Shaggy JR is 18 jaar!
En jouw grote feessie is dan
ook bijna daar.
Prut ouwe!

Bart & Agnes van harte gefeliciteerd met jullie 50 jaar huwelijk .

Lieve groetjes
C & J .......

Tijs was 5 februari jarig.
Nog van harte Gefeliciteerd Tijs.
Liefs, Opa Hans Oma Ivon.

En ook het C diploma is behaald!
Lieve Caroline, we zijn allemaal trots op jou.
Groetjes van José, Berry en Mark

We zingen lang zal ze leven,

Voor Kristel, want ze wordt zeven!

Gefeliciteerd!!

Liefs ome Koen, tante Carla, Eline en Kim

Onze kleine boef alweer 4 jaar.
Lieve Derk, veel plezier op de basisschool.
Dikke kus opa en oma

Hans,
Onze sportieve zwager heeft nu 7 kruisjes.

Van harte gefeliciteerd!
Groetjes van Tenny en Ron.

Hier denkt Marco niet aan maar over 10 maanden is hij Abraham.

Lieve Seline,
Gefeliciteerd met je rijbewijs!
Super gedaan.

Liefs,
Je broers en zussen

Gefeliciteerd kanjer met je A-diploma!!!

Dikke kus

Papa en Mama

Mathias

Marja wordt deze week 60 jaar.
Van harte gefeliciteerd met deze verjaardag.

Theo/Dennis/Robert.

Open dubbeltoernooi bij tennisvereniging De Oorsprong

Spelers Open Toernooi.

BEEK - Van 16 tot en met 24 maart verzorgt tennisvereniging De Oorsprong (Beek, gemeente Berg en Dal) haar vijfde Open dubbeltoernooi. Iedereen die ouder is dan 17 jaar en lid is van een KNLTB-vereniging mag meedoen.

De inmiddels vijfde editie, van het drukbezochte voorjaarsdubbeltoernooi in Beek, gaat binnenkort weer van start. Voor, tijdens en zeker ook na de wedstrijden is het erg gezellig in de kantine voor zowel de spelers, publiek als meegebrachte supporters.

Net zoals voorgaande edities van het Oorsprong Open Dubbeltoernooi kun je inschrijven in de categorieën 3 t/m 9 in de onderdelen HD, DD en GD. Om ervoor te zorgen dat iedereen meerdere partijen kan spelen, worden de wedstrijden in poules gespeeld. Een ideale voorbereiding op de voorjaarscompetitie! Inschrijven is mogelijk tot 12 maart via www.toernooi.nl onder de naam 'Oorsprong Open Dubbeltoernooi'.

De Oorsprong is een actieve vereniging met ruim 350 leden, twee trainers, 6 smashcourtbanen en een gezellige kantine. De smashcourtbanen hebben de speeleigenschappen van gravel, maar zijn zowel in de zomer als de winter bespeelbaar.

De vereniging organiseert naast open toernooien regelmatig verenigingstoernooien en biedt de mogelijkheid tot deelname aan meerdere competities. Vrijdags is de vaste ‘racket-avond’; hierbij wordt geloot wie tegen wie speelt. Een uitstekende avond voor nieuwe en toekomstige leden om kennis te maken met de tennisclub.

Website: www.tvdeoorsprong.nl. Facebook: TV de Oorsprong. Alde Wetering 6, Beek (bij het Wylerbergmeer).

Overwinning voor De Treffers

De Treffers vs FC Lienden: Groesbeek; 2de divisie 2018-2019 (l-R) Pim Balkestein van De Treffers kopt hard de 1-0 binnen. (foto: Jan Peters)

GROESBEEK - De twee doelpunten kwamen als een bevrijding. Een bevrijding voor De Treffers, dat meer ontspannen ging spelen. Een bevrijding voor de toeschouwers, die tot dan bepaald niet verwend waren met goed voetbal. De Treffers - FC Lienden: 2 - 0.

De eerste helft van het duel was niet best en dat is erg zacht uitgedrukt. De wedstrijd was rommelig en werd ontsierd door overtredingen en kleine overtredingen over en weer. Doelrijpe kansen waren sporadisch, maar ze waren er wel. Djamel Boerstra, die zo maar door kon lopen en over schoot. Een pass, die terecht kwam bij Coen Maertzdorf, die voorlangs mikte. Een hele beste voor Niek Versteegen, die aangespeeld werd door een weer wel goed acterende Rodrigues, maar zijn doelpoging eenvoudig door doelman Barendse opgepakt zag worden.

Na de thee ging het beter met de roodzwarten. De Treffers kreeg een drietal corners te nemen, allen een prooi voor Boy van de Beek. Uit de eerste kopte Lowie van Zundert voorlangs. Uit de derde kopte Pim Balkestein snoeihard binnen: 1 - 0. Niet veel later kwam een ingooi van Frenk Keukens bij Rodrigues terecht, die Van Zundert bediende. Die had geen medelijden met de tegenstander 2 - 0. De uitslag had nog hoger kunnen uitvallen. Maar Niek Versteegen had het geluk niet aan zijn zijde, toen hij door Maertzdorf vrij voor doel werd gezet. Zijn schot werd door doelman Barendse gepakt. Anderzijds was ook in de Treffersverdediging de organisatie nog steeds niet optimaal. Waardoor zoals gezegd Van de Kracht zijn kunnen kon bewijzen. Het bleef bij 2 – 0. Zaterdag wacht opnieuw een belangrijke wedstrijd, in en tegen Barendrecht.

Veel belangstelling voor Alzheimer Café Berg en Dal

GROESBEEK - Ook de tweede editie van het Alzheimer Café in Gasterij 't Groeske maandagavond heeft over belangstelling niet te klagen gehad.

Ruim tachtig mensen waren naar 't Groeske gekomen om te luisteren naar de rol van de huisarts bij het vermoeden van dementie. Huisarts Willemijn de Graaf uit Berg en Dal - die bij meerdere Alzheimercafés uitleg over de rol van de huisarts heeft gegeven - wist de zaal van 't Groeske stil te krijgen. Tijdens de pauze konden de aanwezigen genieten van drie leden van trekharmonicavereniging 'Woarom Nie' uit Mook.

Kapelaan Rudolf Franken liet weten ook bereikbaar te zijn voor families die te maken krijgen met dementie. Na de pauze konden de aanwezigen vragen stellen over de uitleg die huisarts De Graaf gegeven had. Vanwege de carnaval is er in maart geen Alzheimer café. De eerstvolgende is op maandag 1 april met als thema 'Leef je leven met dementie'. De organisatie was bijzonder tevreden over de grote opkomst, aldus vrijwilliger Hans Eysbouts.

De Twaalf Apostelen

Heumen - St.Georgius

Zondag 10 febr. 9.30 uur Eucharistieviering m.m.v.Parochieel Zangkoor Aloys van Velthoven.

Gebedsintenties:

Jan en Dora de Valk ; Petronella Groenen; Tien en Annie Gerrits - Gerrits; Mientje Vroom - Paau; Elly Danen - Kersten.

Nederasselt - H.Antonius Abt

Zondag 10 febr. 9.30 uur Woord en Communieviering m.m.v. Mazing Joy Cees Janssen

Gebedsintenties:

Rie en Johanna Bruijsten.

Overasselt- H.Antonius Abt

Elke donderdag om 19.00 uur Avondgebed in het Parochiecentrum

Zondag 10 febr.        11.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Gemengd Koor Aloys van Velthoven.

Gebedsintenties:

Anneke Peters - Claassen / Toos Schoonhoven - Douglas / Sjaak Martens / An den Brok - Klabbers [namens de buurt] / Elisabeth van Xanten - Arts / Albert Gijsbers / Hent, Cato en Theo Schel / Jan Martens

Dinsdag 12 febr. om 10.15 uur Mijlpaalviering

27 / 32

Huidverzorgingssalon Angela Sanders bestaat 30 jaar en wie jarig is trakteert!

Foto: Nanda Thijssen

MALDEN - Goed verzorgd eruit zien en een mooie strakke huid, dat wilt toch iedereen! U bent dan bij Huidverzorgingssalon Angela Sanders aan het juiste adres.

Wij beschikken over de Beauty Angel. Door middel van infrarood licht wordt de huid steviger en krijgt een mooie glans. Al na één behandeling ziet en voelt u verschil. Het beste resultaat ziet u na een kuur van 5 à 10 behandelingen. U kunt deze behandelingen intensiveren met een bindweefselmassage en/of peeling. Laat u overtuigen door middel van foto's die wij hebben gemaakt. Omdat wij 30 jaar bestaan geven wij in de maanden februari en maart een kennismakingskorting van 10 procent op een afgesproken kuur van Beauty Angel Special. Wij zorgen ervoor dat uw huid in topconditie komt en blijft!
Bent u geïnteresseerd, neem dan contact met ons op.

Kreytacker 22, Malden; 3582419 – info@angelasanders.nl – www.huidverzorgingssalon-angelasanders.nl.

Zilverzorg uniek in de thuiszorg

REGIO - Zilverzorg is in twee jaar tijd uitgegroeid tot een toonaangevende thuiszorgorganisatie in een groot deel van Gelderland. Dit is vooral te danken aan het geweldige spaarsysteem, de vaste gezichten bij cliënten, goede kwaliteit thuiszorg en geen wachtlijsten. Cliënten waarderen Zilverzorg vooral door de medewerkers, maar ook door de extra aandacht en hulp die zij krijgen.

Het unieke spaarsysteem zorgt ervoor dat cliënten kosteloos en op een eenvoudige wijze sparen voor extra uren dienstverlening, dagtrips of verschillende gifts. Zilverzorg richt zich op huishoudelijke hulp, gezelschap, maaltijdservice en/of met begeleiding, computerhulp en sinds kort ook op ambulante begeleiding. De meeste diensten worden ingezet vanuit een WMO-indicatie van de gemeente. Maar ook kunnen de diensten ingezet worden op basis van een persoonsgebonden budget of op particuliere wijze.

Dit jaar zal Zilverzorg haar diensten verder uitbreiden richting de verpleging. Hierbij zal alles gericht zijn op het langer zelfstandig thuis wonen. 'Door te doen wat we beloven, extra aandacht voor onze medewerkers en zuinig zijn op onze goede naam komen we verder. Met onze nominatie tot onderneming van het jaar krijgen we nog meer motivatie voor de toekomst', zegt directeur Manon Zilver.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via telefoonnummer 085 4890589 of bij uw gemeente. www.zilverzorg.com