GN Arnhem

8 februari 2014

GN Arnhem 8 februari 2014


Liberation Route Europe start reizende tentoonstelling in Arnhem

ARNHEM - Van 20 februari tot en met 31 maart is de expositie Routes of Liberation: European Legacies of the Second World War te zien in de Arnhemse Eusebiuskerk. Het is de Nederlandse première van deze reizende tentoonstelling die informatie geeft over het verliezen, herwinnen en behouden van vrijheid. De expositie is opgesteld door Stichting Liberation Route Europe in samenwerking met haar belangrijkste partners. De Europese opening van de expositie vindt een week eerder plaats in het Europees Parlement in Brussel. Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement én premier Mark Rutte zijn bij de opening aanwezig.

Burgemeester Kaiser: "Ik ben verheugd dat de Nederlandse première hier in Arnhem in de Eusebiuskerk plaatsvindt. Het verhaal van de Slag om Arnhem is immers niet los te zien van de Liberation Route Europe. We werken met al onze partners in deze regio aan de versterking van ons aanbod binnen de Liberation Route Europe. Het Airborne Museum en de Stichting Eusebius kondigden hiervoor onlangs de eerste plannen voor exposities in de kerktoren aan. Deze ontwikkeling past heel goed bij de plannen voor het Vrijheidsmuseum WO2 in Nijmegen, dat een belangrijke stimulans zal geven aan onze regio. De expositie in de Eusebiuskerk zien wij bovendien als een voorbode van alle gebeurtenissen later dit jaar rond de herdenking van 70 jaar Market Garden."

Liberation Route Europe

De Liberation Route Europe verbindt gebieden waardoor de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog trokken om Europa te bevrijden. De route start in Zuid-Engeland en gaat via Normandië naar Parijs en de Belgische Ardennen. Door onder meer Eindhoven, Arnhem/Nijmegen en het Duitse Hürtgenwald gaat de route verder naar Berlijn. De Liberation Route Europe loopt door tot het Poolse Gdansk, waar een democratische revolutie bijna twee generaties later leidde tot de uiteindelijke bevrijding van Centraal Europa in 1989.

De reizende expositie reist vanaf februari twee jaar lang door Europa. Van 19 tot en 24 september is de expositie ook in Arnhem te bezichtigen. Meer bezoekinformatie over de expositie is binnenkort te vinden op www.routesofliberation.com en www.liberationroute.com.

3 / 24

7 / 24