GN Lingewaard

10 mei 2017

GN Lingewaard 10 mei 2017


Laat je talent zien tijdens Lingewaard on stage

LINGEWAARD - Ben je tussen de 9 en 99 jaar en bezit je een uitzonderlijk talent? Dan is dit je kans om tijdens het jaarlijkse evenement LingewaardUIT! je talent te showen op het podium.

Na een voorselectie op basis van ingezonden filmpjes gaan er maximaal tien kandidaten door naar de finale dag op 9 september. Er zijn twee verschillende categorieën. In de categorie ‘muziek & zang’ kunnen bandjes, zangers en zangeressen, koren, Dj’s of andere muziekgezelschappen zich opgeven. In de categorie ‘dans en overig’ is ieder podiumwaardig optreden mogelijk. Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) organiseert het talentenprogramma ‘Lingewaard on stage’ in samenwerking met het Cultureel Platform Lingewaard (CPL).

"Wil je meedoen? Ga naar onze website: www.swlingewaard.nl en vul het digitale aanmeldformulier in, samen met je aanmelding stuur je een filmpje van je act. Dit kan van een eerder optreden zijn of gewoon een thuisfilmpje. Als je aanmelding bij ons binnen is, ontvang je een ontvangstbevestiging. Aanmelden voor Lingewaard on stage kan tot 1 juli."

De beoordeling van de voorrondes en op de finaledag wordt door een deskundige jury gedaan. De winnaar van Lingewaard on stage krijgt, naast een daverend applaus en lokale bekendheid, een prijs die aansluit op zijn talent en carrière. Meer weten? Neem contact op met: Melissa Davina: 088 2552550 of email adres: m.davina@swlingewaard.nl.

Julianahof zet zich in voor veilig oversteken Dorpstraat

Krentenbomen als afronding van een opknapbeurt. (foto Sjaak Veldkamp)

GENDT - Met het plaatsen van drie bomen in mobiele potten is de opknapbeurt van Julianahof in Gendt afgerond. In overleg met de ondernemers heeft de gemeente verzakkingen in het wegdek aangepakt, de afvoer van het regenwater verbeterd en ‘hinderlijke obstakels’ verwijderd. De potten met de ‘krentenbomen’ zijn mobiel zodat ze bij evenementen zo nodig verplaatst kunnen worden. Platform Gendt heeft een financiële bijdrage geleverd.

De gemeente gaat op verzoek van de ondernemers de verbinding met het Julianaplein met lijnen in de Dorpstraat accentueren. De opzet is dat het voor overstekende voetgangers een stuk veiliger wordt. Het plein krijgt een duidelijke functie als parkeerterrein.

Snelheid

De langlopende discussie over de snelheid in de Dorpstraat krijgt een vervolg. De winkelstraat is een 30 km-zone, maar weinig weggebruikers houden zich er aan. Handhaving op snelheid heeft bij de politie weinig prioriteit, zegt de gemeente. Er is wel toegezegd dat door Lingewaard in de Dorpstraat dit jaar snelheidsmetingen worden verricht. Mocht blijken dat er inderdaad veel te hard wordt gereden, dan komt ook de ‘oversteekbaarheid’ van de Julianastraat naar het Julianaplein weer aan de orde. Volgens de ondernemers van Julianahof is die nu onveilig. Zeker in combinatie met een druk kruispunt, een bushalte en veel te hard rijden.

Voorjaarstoernooi bij jeu de boulesclub Lingewaard

HUISSEN - De lente liet nog lang op zich wachten met winterse temperaturen in de laatste week van april. Maar op zondag 30 april klom het kwik in de thermometer al vroeg in de morgen. En dat was nou net waar de leden van jeu de boulesclub Lingewaard op hadden gewacht want het Voorjaarstoernooi stond op het programma.

26 spelers hadden er zich voor ingeschreven toen spelleider Geert Klein Middelink om 11 uur het startschot loste. Al snel gingen de dikke vesten uit, want de zon scheen als op een ouderwetse koninginnedag. Weldra kwamen ook de supporters toestromen om met koffie en cake het spel te aanschouwen en hun favorieten aan te moedigen. Want behalve dat het in de eerste plaats natuurlijk om de jeu de boules-sport draait is het gezellig samenzijn minstens zo belangrijk.

"Als u dat zelf ook eens wilt meemaken, als speler of toeschouwer, bent u tijdens de zomermaanden elke dinsdagmiddag welkom. Wij beginnen dan om half twee en spelen twee partijtjes van gemiddeld drie kwartier met een koffie/theepauze daartussenin. U vindt ons op het Kampstuk 23 in Huissen (een zijstraat van de Bredestraat). Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met Gerie Startman Mobiel: 06 20691224. Op www.jbcl.nl vindt u ook alle informatie."

Op het Voorjaarstoernooi waren de teams aan elkaar gewaagd want een geroutineerde wedstrijdspeler werd gekoppeld aan een recreatieve speler. Toernooikampioen werd Thea Reymers (op de foto met wit vestje) sinds kort woonachtig in Gendt.

Aanmelden Mantelzorgcafé Gendt

GENDT - Woon je in Gendt of de gemeente Lingewaard en ben je mantelzorger, dan ben je welkom in het Mantelzorgcafé op woensdagavond 17 mei van 20.00 tot 22.00 uur bij Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt.

Enthousiaste vrijwilligers, die zelf mantelzorger zijn, begeleiden deze avond en zorgen voor een ontspannen en vertrouwde omgeving. Tijdens deze editie van het Mantelzorgcafé staat het thema ‘de zorg voor iemand met dementie’ centraal. Sjan van Goor, maatschappelijk werker Zinzia Zorggroep, zal deze avond ingaan op gedragsveranderingen die kunnen ontstaan bij mensen met dementie. Wat zijn veel voorkomende gedragsproblemen en hoe ga je er mee om? Lokale professionals uit Gendt, betrokken bij de zorg voor mensen met dementie, zijn deze avond ook aanwezig.

Er is veel ruimte voor het stellen van persoonlijke vragen. Tijdens het tweede deel van de avond zal sport- & cultuurcoach Rosanne de Groot ontspanningsoefeningen verzorgen voor de aanwezigen.

De kosten bedragen 2 euro. Inlichtingen: Henny Campschroer, vrijwillig coördinator: 0481 421758; opgeven kan via het SWL Meldpunt: 088 2552555 of mail: meldpunt@swlingewaard.nl.

Pinksterkorenfestijn Hulhuizen

HULHUIZEN - Op zondag 4 juni, eerste pinksterdag, verzorgt smartlappenkoor Lingewaard uit Bemmel in samenwerking met sport- en speeltuinvereniging Hulhuizen, het zevende Pinksterkorenfestijn.

Dit korenfestijn wordt gehouden in de grote feesttent op het terrein van sport- en speeltuinvereniging Hulhuizen, Munnickhofdeweg 22a in Gendt vanaf 11.30 uur. Acht koren uit alle delen van het land, zullen gaan strijden om de fraaie wisselbeker. De prijsuitreiking is om 17.30 uur. Toegang is gratis.

Ontmoetingscafé in Bemmel

BEMMEL - Bent u mantelzorger voor iemand met hersenletsel en loopt u hierdoor tegen dingen aan. Dan is het fijn dit met anderen te delen en vragen te kunnen stellen aan deskundigen.

Op dinsdag 23 mei van 19.30 – 21.00 uur verzorgt Stichting Welzijn Lingewaard in samenwerking met huisartsenpraktijk De Teselaar, Zinzia Zorggroep en Rijn Waal Zorggroep een Ontmoetingscafé speciaal rondom het thema 'Hoe verder na hersenletsel?'.

Het Ontmoetingscafé is voor familieleden die voor iemand zorgen en andere belangstellenden. Door een ongeluk, tumor, hersenbloeding kan hersenletsel ontstaan. Waar loopt u tegenaan in de thuissituatie. Wat betekent het voor de mensen om u heen? Hoe kunt u uw leven weer oppakken? Naast lichamelijke klachten kunnen er klachten ontstaan op het gebied van denken, voelen en doen, die een grote druk kunnen leggen op het dagelijks functioneren.

Hiervoor is een speciaal neuropsychologisch revalidatieprogramma ontwikkeld. Peter Smits, klinisch psycholoog , bij de St. Maartenskliniek in Nijmegen zal uitgebreid ingaan op dit revalidatieprogramma. Ook is er deze avond de mogelijkheid voor het stellen van persoonlijke vragen.

De bijeenkomst is in Grand Café verpleeghuis De Lingehof, Gouden Appel 122, Bemmel. Voor aanmelding kunt u contact opnemen met het Meldpunt SWL: 088 2552555 of mailen naar: meldpunt@swlingewaard.nl.

Huissense Bloemenmarkt

HUISSEN - Zaterdag 13 mei wordt door Stichting Huissen Bloemenstad de traditionele Huissense Bloemenmarkt gehouden.

In tegenstelling tot voorgaande edities, wordt de markt dit jaar voor het eerst gehouden op de Markt in Huissen. Dus niet langer op het Raadshuisplein. De markt is van 10.00 tot 16.00 uur. De verplaatsing van de bloemenmarkt is een nieuwe stap in deze reeds jaren bestaande traditie, waarvan Stichting Huissen Bloemenstad veel verwacht.

Al vele jaren is de bloemenmarkt een grote publiekstrekker. Op de markt wordt een breed assortiment aan planten, bloemen en aanverwante artikelen aangeboden. Vele mensen uit Huissen en omstreken bezoeken de bloemenmarkt en kopen mooie planten; onder meer om zijn/haar moeder te verrassen voor moederdag.

De stichting geeft ook jaarlijks een muurtegel uit aan mensen die de voorgevel van hun huis, hun balkon en/of hun voortuin opfleuren met bloembakken en/of bloeiende planten. Om in aanmerking te komen voor een muurtegel kan men zich tijdens de bloemenmarkt aanmelden bij het bestuur dat op de bloemenmarkt aanwezig is.

Ook is het mogelijk om buren, vrienden of familie waarvan men weet dat deze graag in aanmerking willen komen voor de muurtegel, aan te melden. Tot slot kan men zich ook schriftelijk of persoonlijk aanmelden bij het secretariaat van de stichting: Julianastraat 2a, 6851 KK Huissen, telefoonnummer: 026 3265100; e-mail: vanelst@lwnot.nl.

Passie en prestatie bij MHC Bemmel 800

BEMMEL - Zondag 14 mei verwacht het heren 1 team van MHC Bemmel 800 kampioen te worden. In de directe confrontatie tegen de mannen van DVS kan afgerekend worden met de enige overgebleven concurrent. Bij winst is het kampioenschap een feit en keren de mannen terug in de derde klasse. De wedstrijd start om 14.45 en is gratis toegankelijk voor het publiek.

Na de degradatie vorig seizoen is er een team samengesteld uit ervaren jongens van H1 aangevuld met jeugdige talenten uit de A1 en jongens die het hockeyen weer op wilde pakken. Samen met de trainer Marc Slaats en manager Jan Willem Verhees zijn ze met veel passie en plezier aan de slag gegaan om de promotie af te dwingen. Nu dit gaat lukken, zijn de voorbereidingen voor volgend seizoen al gestart.

Volgens Egbert Philips, bestuurslid technische zaken ziet de toekomst er in alle opzichten goed uit. "Met een waterveld als hoofdveld wordt het hockey nog mooier en spectaculairder om naar te kijken. Sportief gezien verwacht ik dat de meeste jongens ook volgend seizoen in Bemmel zullen spelen. Omdat daarnaast een aantal A-junioren de stap naar de senioren maakt, wordt de basis breder en is de kans groot dat we volgend seizoen weer een tweede heren team in kunnen schrijven voor de competitie. We benaderen ook jongens die eerder bij ons hebben gespeeld actief om het hockeyen weer op te pakken. Daarnaast denken we dat door de hervatte uitbreidingen van Oosterhout/Lent er nog meer potentieel is om de seniorenlijn te versterken. Wil je hockeyen, kom dan zondag eens kijken op de vereniging. Naast passie en prestatie is het gewoon ook erg leuk bij MHC Bemmel 800."        

Pinksterkorenfestijn Hulhuizen

HULHUIZEN - Op zondag 4 juni, eerste pinksterdag, verzorgt smartlappenkoor Lingewaard uit Bemmel in samenwerking met sport- en speeltuinvereniging Hulhuizen, het zevende Pinksterkorenfestijn.

Dit korenfestijn wordt gehouden in de grote feesttent op het terrein van sport- en speeltuinvereniging Hulhuizen, Munnickhofdeweg 22a in Gendt vanaf 11.30 uur. Acht koren uit alle delen van het land, zullen gaan strijden om de fraaie wisselbeker. De prijsuitreiking is om 17.30 uur. Toegang is gratis.

Ingezonden brief

Bedankje

Werken in de zorg valt niet altijd mee. Je komt van alles tegen. Vreugde maar ook verdriet. Voortdurend wordt er verwacht dat we er dag en nacht zijn voor onze cliënten, het “zorgen voor” stopt nooit. Ook niet tijdens de feestdagen.

Gelukkig denken de cliënten juist op dit soort dagen extra aan ons en staat er met Kerst ,Pasen of wat voor een feestdag dan ook bijna altijd wat lekkers voor ons klaar. Er was één cliënt waarbij we, als we zouden willen, iedere dag wel aan het gebak of ander lekkers konden zitten. Vaak konden we het ontbijt overslaan en zaten we in de vroege ochtend al aan een lekker stukje taart. Bijna als vanzelfsprekend. Maar juist in ons werk leren we dat niets vanzelfsprekend is. We doen ons werk met hart en ziel en elke vorm van waardering voelt als een warme douche.

We waren als team Gendt/Doornenburg dan ook blij verrast met de mooie lekkere taart die we aangeboden kregen van Bakkerij Milder als dank voor de goede zorgen voor hun vader. Op onze beurt willen we via deze weg de familie Milder bedanken voor deze mooie, lekkere blijk van waardering. We hebben er met zijn allen heerlijk van gesmuld.

STMR team Gendt/Doornenburg

Sint-Sebastianus trekt alles uit de kast voor nieuwe uniformen

GENDT – Sint-Sebastianus wil de komende weken met de Rabobank Clubkas Campagne en de Anjeractie geld inzamelen voor de aanschaf van nieuwe uniformen.

Vanaf zondag 14 tot en met zaterdag 20 mei vindt de 72e Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuur Fonds plaats; de jaarlijkse collecteweek voor cultuur en natuur in de buurt. 50 procent van het opgehaalde wordt gebruikt voor aanschaf van nieuwe uniformen. De andere helft gaat naar cultuur en natuur in de buurt.

Voor ons Schuttersgilde is dit een opgelegde mogelijkheid om een mooi bedrag bijeen te krijgen voor de aanschaf van de nieuwe uniformen. De huidige zijn inmiddels 18 jaar oud en echt aan vervanging toe. Op korte termijn zal hierover meer bekend worden gemaakt.

Cultuur is een belangrijke, bindende factor in de samenleving. Dit geldt ook voor de Gendtse gemeenschap. In ons mooie dorp neemt het Schuttersgilde een vooraanstaande positie in. Op vele festiviteiten zijn wij aanwezig. In de gemeente Lingewaard, in Nederland maar ook ver daarbuiten is Sint-Sebastianus een graag geziene gast!

Daarom verlenen wij ook graag onze medewerking aan deze collecte. Het is voor de vereniging een mooie aanvulling en daarnaast ook voor de cultuursector in onze regio.

In navolging van de Anjeractie gaat van 17 tot en met 29 mei de Rabobank Clubkas Campagne 2017 van start. Ook hieraan doet de vereniging graag mee! Dus draagt u ook een steentje bij en stemt u als Rabobank lid ook op drumfanfare en schuttersgilde Sint-Sebastianus? Dan blijven wij ook de komende jaren alles uit de kast halen om een bijdrage aan de muziek in Gendt te leveren!

Boeken uit? Verkoop ze op de Bemmelse Boekenmarkt!

BEMMEL – Soms begin je aan een nieuw boek dat je direct meesleept in het verhaal, waardoor je het in één adem uitleest. Prachtig... Maar dan? Meestal komt zo'n boek in de kast terecht om vervolgens nooit meer gelezen te worden. Jammer! Gun al je boeken een nieuwe lezer, en verkoop ze tijdens de Bemmelse Boekenmarkt op 2 juli.

"Het idee om een tweedehands boekenmarkt te organiseren ontstond toen ik thuis aan het opruimen was, en zag hoeveel gelezen boeken ik er had liggen. Het is toch eigenlijk jammer dat al deze boeken maar één keer zijn gelezen", aldus initiatiefneemster Monique Kuster. Ze besprak het met vriendin Hetty Lentjes, die thuis met een vergelijkbaar 'boekenoverschot' zat, en samen besloten ze alle boeken te verkopen.

Niet zo onpersoonlijk via Marktplaats, maar op een fantastische, inspirerende locatie. Een plek waar veel mensen samen kunnen komen, waar je aan de koper van je boek iets over het verhaal kunt vertellen. Waar mensen elkaar tips kunnen geven. Waar een grote diversiteit aan genres te vinden zullen zijn, van romans en thrillers tot aan poëzie en kinderboeken. Waar men heerlijk de hele middag tussen allerlei boeken kan neuzen. En, waar men zo vlak voor de zomervakantie aanbreekt, tweedehands boeken op de kop kan tikken! Er was geen twijfel over mogelijk, dat deze locatie de Theaterkerk in Bemmel moest zijn. Mooi centraal gelegen en ruime gratis parkeergelegenheid.

Monique en Hetty hebben daar een sfeervolle ruimte gereserveerd op 2 juli. Dus heb je thuis ook zoveel gelezen boeken liggen? Verkoop je boeken dan op de Bemmelse Boekenmarkt. Want besef, dat zelfs de oudste boeken nog maar pas zijn geschreven, voor degene die ze nog niet heeft gelezen! Een verkoopplek huur je van 12.00 tot 16.00 uur voor 20 euro. Wil je een verkoopplek reserveren, mail dan naar Bemmelseboekenmarkt@gmail.com.

Week van de Schildklier

LINGEWAARD - Van 15 tot en met 21 mei is de Week van de Schildklier. Dan heeft Schildklier Organisatie Nederland (SON) op woensdag 17 mei van 9:30-12:30 uur in Ziekenhuis Rijnstate, locatie Zevenaar en 's middags van 14:00-17:00 uur, locatie Arnhem.

Daar staan ervaringsdeskundige vrijwilligers klaar om te luisteren naar uw verhaal en vragen te beantwoorden over uw schildklieraandoening. Ook hebben zij materiaal dat u thuis kunt nalezen. Naar schatting hebben bijna 1 miljoen mensen in Nederland een schildklieraandoening. Slechts de helft hiervan heeft een diagnose.

De schildklier is een klein orgaantje in de hals dat belangrijk is voor het functioneren van vele processen in het menselijk lichaam. Als die klier ontregeld is, kunnen mensen allerlei (vage) klachten krijgen. Daardoor duurt het vaak lang voordat een diagnose wordt gesteld en een behandeling start. Terwijl de aandoening een grote invloed heeft op het dagelijks leven en welbevinden. Mensen met een schildklieraandoening kunnen alleen een normaal leven leiden als ze zo goed mogelijk zijn ingesteld op hun medicijnen.

Dit jaar staat het thema 'Je bent meer dan je schildklieraandoening!' centraal. SON heeft (ervarings)kennis en praktische handvatten gebundeld rond de thema's die belangrijk zijn in het dagelijks leven. Hiermee wil SON de kennis over schildklieraandoeningen vergroten en mensen helpen de kwaliteit van hun leven weer te verhogen.

Meer informatie over de Week van de Schildklier, alle stands, andere activiteiten en nadere informatie rondom de thema's staan op www.weekvandeschildklier.nl.

Suggesties en tips voor veiliger gebruik internet

BEMMEL - Op 17 mei verzorgt 'Sociëteit Het Manneiland' een open presentatie in Het Wapen van Bemmel om 20.15 uur over tips en veiliger gebruik van internet.

Het dagelijkse leven zonder internet wordt steeds moeilijker. De overheid verlangt van de burger het papier te verlaten en digitaal te gaan. Voor mensen met minder goede bedoelingen een kans om ons lastig te vallen en te hengelen (phishing) met alle nare gevolgen vandien. Piet van der Sluis zal informeren en voorbeelden en trucs aandragen om dit misbruik zoveel mogelijk te voorkomen.

Ook niet-leden zijn welkom. "Als u deze presentatie zou willen bijwonen, gaarne bevestiging uiterlijk 12 mei doorgeven aan secretaris Louis du Pré 06 53115400 of per mail louisdupre4@gmail.com."

Het Immerloo Park Festival

ARNHEM - In het weekend van 1 en 2 juli vindt de vierde editie van Immerloo Park Festival plaats. Een sfeervol, artistiek en gezellig familiefestival in de prachtige groene omgeving van Park Immerloo in Arnhem Zuid, 'de vergeten achtertuin van Arnhem' zoals sommigen dit ook noemen.

Het festival heeft duurzaamheid en verbinding hoog in het vaandel staan en biedt een bruisend programma aan met muziek, theater, dans en workshops. Voor kinderen, maar de volwassenen worden zeker niet vergeten! De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang en het programma wordt gevuld. "We zijn op zoek naar jou als je wilt meedoen met een optreden, voorstelling of workshop, of als dj. Ook zoeken we mensen met een eigen food of drink kraam, of met een ander horeca- of catering idee. En last but not least: We zijn op zoek naar bevlogen vrijwilligers die willen helpen het festival te realiseren, die een steentje bij kunnen dragen op allerlei vlak."

Heb je zin om je handen uit de mouwen te steken, plezier te hebben en het ultieme achter de schermen gevoel te beleven deze zomer? Meld je dan bij onderstaande adressen:

Voor een optreden of voorstelling neem je voor 1 mei contact op met onze programmeurs via mail: programmering@immerlooparkfestival.nl

Als je een workshop wilt organiseren neem voor 1 mei contact op met workshop@immerlooparkfestival.nl.

Voor horeca: Neem voor 1 mei contact op met admin@immerlooparkfestival.nl

Vrijwilligers kunnen zich nog tot vlak voor het festival melden op: vrijwilligers@immerlooparkfestival.nl

Meer informatie staat op www.immerlooparkfestival.nl.

Getavé sluit het seizoen af met twee kampioensteams

GENDT - Het einde van de voorjaarscompetitie zit er op voor de competitiespelers van Tafeltennisvereniging Getavé. Na tien wedstrijden hebben de junioren van team 1 en de senioren van team 4 het best mogelijke resultaat weten te behalen: kampioen worden!

Al het hele seizoen gingen Joeri, Rens, Mitchell en Lucas van Getavé 1 aan kop in de poule. In de laatste wedstrijd waren er dan ook nog maar twee puntjes nodig om het kampioenschap binnen te slepen. Gehuld in nieuwe shirtjes werd er aangevangen. Het eerste punt werd vlot gemaakt door Joeri, die het seizoen met 100% winst heeft weten af te sluiten.

Ook de daaropvolgende partijen waren sterk, maar het tweede punt werd in de vijfde wedstrijd gemaakt door Rens. Uiteindelijk werd er, ondanks de achterstand, gelijk gespeeld en mogen zij dik verdiend volgend seizoen in een hogere klasse uitkomen. Felicitaties waren er ook aan coach André die op de foto nog even nadrukkelijk trainers Jorg en Rens complimenteert voor de inzet! Ook de senioren van Getavé 4 kregen de felicitaties. André, John, Harald en Paul, die eveneens lange tijd aan kop stonden in de poule, promoveren naar een hogere klasse door het behaalde kampioenschap. In de laatste wedstrijd werden de zes nodige punten binnen gesleept en werd het uiteindelijk 7-3.

Filosofisch Café in Gendt op 12 mei

GENDT - Op vrijdag 12 mei vindt de eerste bijeenkomst van het Filosofisch Café in Gendt plaats. De bijeenkomst vindt plaats in cafe De Klok, Markt 1 in Gendt, en begint om 20 uur.

Dit Filosofisch Café is, zoals de naam al doet vermoeden, een bijeenkomst waarin van gedachten gewisseld wordt over filosofische maar ook actuele en maatschappelijke onderwerpen. Landelijk zijn er in verschillende steden en dorpen al een aantal van deze initiatieven ontstaan. Omdat het een samenkomst is die openstaat voor iedereen die geïnteresseerd is met anderen in gesprek te gaan, vinden de bijeenkomsten vaak in een café plaats. Het Filosofisch Café, dat in Gendt georganiseerd wordt, is een initiatief vanuit de protestantse gemeente van Gendt-Doornenburg.

Op de eerste bijeenkomst van het Filosofisch Café in Gendt zal het onderwerp 'Determinisme of vrije wil' centraal staan. Bestaat fundamenteel toeval of ligt de toekomst geheel vast? Beschikken we over de vrije wil die wij iedere dag ervaren, of is het een illusie die onze hersenen ons voorschotelen? Biedt de natuur ruimte om ons te onttrekken aan ons lot? Op deze avond verdiepen wij ons, zoals zovelen voor ons, in deze en andere vragen. Voor de organisatie van de avond is het prettig als je je aanmeldt bij Jeroen Otten (jeroeno@usa.net) of Robbert Bakker (06 53124112 of email: robbert@hesticare.nl). Besluit je vlak van tevoren te komen, dan ben je net zo welkom. Allen worden uitgenodigd om hierbij te zijn!

Zandse Kerk in Huissen: nieuw onderkomen voor verenigingen?

HUISSEN - Stichting De Zandse Kerk wil graag in contact komen met verenigingen en stichtingen die op zoek zijn naar nieuw onderdak. In de Zandse Kerk kan er ruimte gerealiseerd worden die bruikbaar zijn voor verenigingen en stichtingen.

Stichting De Zandse Kerk staat aan de vooravond van de overname van De Zandse Kerk. Momenteel worden de laatste formaliteiten geregeld, waarna de stichting aan de slag kan. De Zandse Kerk zal een ontmoetingsplaats worden, het kloppend hart binnen de gemeenschap. Stichting De Zandse Kerk vindt het belangrijk dat lokale vrijwilligersorganisaties ook onderdak kunnen hebben en ondersteunt dit van harte. In dit kader wil de stichting graag in contact komen met organisaties die op zoek zijn naar onderdak of graag willen verhuizen.

De Zandse Kerk kan ruimte bieden aan kleine verenigingen die wekelijks of anderzijds bijeenkomen. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden van andere vormen, waarbij het kerkgebouw vaker open. Ook blijft er ruimte voor podiumactiviteiten, waarbij gedacht kan worden aan concerten, theater, cabaret en lezingen.

Momenteel wordt gewerkt aan de uitwerking van de plannen om het kerkgebouw bruikbaar te maken voor de bovengenoemde activiteiten. Het is daarom goed als geïnteresseerde verenigingen en stichtingen zich juist nu melden. De stichting wil graag een open gesprek aangaan om te zoeken naar mogelijkheden.

"Bent u geïnteresseerd geraakt en wilt u voor uw stichting of vereniging met Stichting De Zandse Kerk in gesprek? Neem dan vrijblijvend contact op met Danny Schluter, telefoon 06 45534896 of mail naar info@zandsekerk.nl."

Lentefeest bij KBO Bemmel-Doornenburg

BEMMEL - Het is lente en we kunnen al volop genieten van alles wat nu zo uitbundig groeit en bloeit. "Graag willen we van KBO Bemmel-Doornenburg dit samen met iedereen te vieren met een gezellig lentefeest.

"We hebben een leuk programma georganiseerd met een hapje, een drankje en een dansje." De middag op vrijdag 12 mei wordt muzikaal omlijst door Belinda en Bert. De toegang gratis. Locatie: Cultureel centrum De Kinkel in Bemmel. Aanvang: 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur.

Lentefeest bij KBO Bemmel-Doornenburg

BEMMEL - Het is lente en we kunnen al volop genieten van alles wat nu zo uitbundig groeit en bloeit. "Graag willen we van KBO Bemmel-Doornenburg dit samen met iedereen te vieren met een gezellig lentefeest.

"We hebben een leuk programma georganiseerd met een hapje, een drankje en een dansje." De middag op vrijdag 12 mei wordt muzikaal omlijst door Belinda en Bert. De toegang gratis. Locatie: Cultureel centrum De Kinkel in Bemmel. Aanvang: 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur.

Oproep Kampioenen!

LINGEWAARD - Is jullie/jou team kampioen geworden? Binnenkort maken wij een speciale kampioenenpagina.

Mail een onbewerkte foto in een zo hoog mogelijke resolutie (minimaal 300 kb) en een klein stukje tekst (maximaal 65 woorden) naar gemeentenieuws@starterspers.nl. Zorg dat je erbij staat!

Column

Mijn mening

Aan de hand van Sjaak Veldkamp verschijnt er wekelijks een column in deze krant, die meestal in negatieve zin over gemeentezaken gaat. Zo begint een ingezonden brief van Frans Schut uit Huissen. Het raadslid heeft moeite met mijn stukje waar terloops een lieflijk VVV-kantoortje aan de rand van Lingewaard aan de orde komt. Frans vraagt zich af of ik ooit de VVV-winkel in Huissen heb bezocht. Iets op papier zetten zonder de feiten te kennen is niet juist, maar dat zal wel bij een criticus horen, schrijft hij. Zijn brief wordt ondertekend met 'Frans Schut, niet de politicus'. Tja, die Frans. Het raadslid vindt me al heel lang niet meer aardig. Wij zijn simpelweg geen vrienden. Maar dat neemt niet weg dat ik hem graag het verschil uitleg tussen meningen en feiten. Mijn mening is dat het lieflijk VVV-kantoortje, dat ik vorig jaar nog heb bezocht, een geldverspilling is van toeristenbelasting. Een feit, moet je kunnen bewijzen of controleren. Bijvoorbeeld, raadslid Frans Schut uit Huissen is gruwelijk pis- en pisnijdig over een mening in mijn stukje. Mijn mening is dat Frans door zijn omarming van het lieflijk VVV-kantoortje in deze krant in zijn Zwanendorp gratis de aftrap heeft gegeven voor de gemeenteraadsverkiezing in 2018. Voordat ik aandachtig zijn pisnijdige krabbels las, stond al vast dat dit stukje zou gaan over mijn mening dat het college heeft aangetoond geen raad te weten met de bestrijding van zwerfvuil. Ik kwam tot die gedachte omdat ze populistisch strooien met belastinggeld. De feiten. Lingewaard wil zwerfvuil breed onder de aandacht brengen. Lingewaard wil een schone gemeente zijn. Wijkplatforms zijn daarom uitgedaagd om ideeën aan te dragen. Een platform kan maximaal 1.750 euro vangen. Het beschikbare budget voor het project #zwerfvuil17 is 26.250 euro. Nederland gaat gebukt onder zwerfafval. Ik geef Google de opdracht 'oplossingen zwerfafval'. Ik krijg 29.600 resultaten. Oplossing van college? Platforms uitdagen, een feit. Mijn mening, verwende platforms sponsoren.

Sjaak

Inloopspreekuur van werkgroep Doornenburg

DOORNENBURG - Themagroep Leefomgeving, onderdeel van de werkgroep Doornenburg vergadert elke éérste woensdag van de maand. in het Ontmoetingscentrum aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20.00 tot 20.30 uur.

U mag zonder afspraak binnen lopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. U kunt bij de themagroep Leefomgeving van de werkgroep Doornenburg terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en krijgt alle aandacht en wordt indien nodig doorgestuurd naar de Gemeente en of Politie. Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar secretariaat@platformdoornenburg.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111 of www.lingewaard.nl.

Kunst in het Kerkje van Persingen

PERSINGEN - De natuur verbeeld in het Kerkje van Persingen. Natuurelementen, leven en vergankelijkheid, vormen een verbindend thema in de werken tijdens de expositie in het Kerkje van Persingen op zaterdag 13 en zondag 14 mei van 11.00 tot 17.00 uur. Vier kunstenaars laten hier hun werk zien.

Mieke van Eupen uit Ooij toont grafiek, acryl-, aquarel- en pastelkrijt-schilderijen, waarbij de Ooijpolder en de kust haar vooral inspireren.

Dinie Doornenbal uit Haalderen, exposeert haar bronzen beelden in combinatie met steen en/of hout. Haar inspiratie vindt ze in de natuur en het levensverhaal van mensen.

Gradi Schoenmakers uit Bemmel toont keramische vormgeving. Zij werkt met steengoed en porselein en laat de gevolgen zien, van de vervuiling door de mens veroorzaakt, vooral het zeeleven.

Ans Derks uit Bemmel drukt in haar werken van kartonpulp, natuurlijke materialen en schilderijen, de beleving en verwondering van de natuur uit; waarbij herinneringen en fantasie een rol spelen.

IJsheiligen

HUISSEN - We hebben twee dagen gewandeld in Zuid-Limburg. ‘Een hele dag regen, dat gebeurt nooit als je wandelt. Laat staan twee dagen.’ Optimistische geluiden, maar het weer viel gewoon tegen. Heerlijk buiten maar te veel gehoopt op mooi meiweer, een lekker meizonnetje… Soms wil een mens te hard.

De zomer komt, dan moet het ook maar gauw zo wezen. April en mei zijn gekke maanden: gas geven en weer remmen, zon en regen, we willen zo graag naar buiten. Prachtig hoe het nieuwe leven ons doet tintelen. Maar achter een muurtje staan vier ijsheiligen. Ieder met zijn eigen dag (11-14 mei). Met opgeheven vinger: pas op hè, niet te snel te veel te vlug genieten. Leven heeft haar eigen ritme, warmtegolven, koudefrontjes. Valt soms tegen: een nachtvorstje. IJsheiligen, als bezorgde, waarschuwende ouders die hun kind uitzwaaien: pas op hoor, soms is het leven gevaarlijk! Met het weer is het net als met het geloof: leven uit vertrouwen, het leven laat zich niet uitrekenen. Eens komt de grote zomer. De vier Muppet-mannetjes achter een muurtje zijn geen oude zeurpieten, maar levenskunstenaars. Je moet soms schipperen in het leven. Aanpassen, geduld hebben, niet voor het leven uitrennen. Maar waar het óók hen om gaat is duidelijk: dat de bloemen het redden! Dat mensen zich aan de aarde toevertrouwen, dat het leven vrucht mag dragen (Matthijs Glastra).

De kerkdienst van de Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35 is zondag 14 mei om 10.00 uur; voorganger is ds. Grandria, Doesburg. Nieuwsgierig? Kom langs! Zondagmorgen om 10 uur en vrijdagmiddag tussen 14 en 16 uur is de kerk open.

Samenwerking St-Bavo Angeren en Scoutingband Huissen

HUISSEN - Op Koningsdag is Schuttersgilde Sint-Bavo samen met Scoutingband Huissen de weg op gegaan om de optochten met versierde fietsen muzikaal te begeleiden.

Al vroeg in de ochtend gingen beide korpsen van start in de wijk Zilverkamp in Huissen om vervolgens marcherend de route te lopen rondom De Nielant en Loostraat. Daarna volgde er nog een muzikale aubade op het pleintje bij de basisscholen. Rond de klok van elf uur startten beide verenigingen bij het Kulturhus in Angeren met de versierde fietsoptocht. Daarna vond ook daar een muzikale aubade plaats.

Zowel in Huissen als in Angeren zag je mensen langs de kant van de weg vertwijfeld kijken naar de combinatie van 'Huissen en Angeren'. Sinds kort is een samenwerking ontstaan tussen deze verenigingen. Al langere tijd zijn er leden actief bij beide verenigingen. Er ontstond toen al snel een idee om eens samen om tafel te gaan. Een samenwerking bleek er al snel in te zitten en dus is een kleine samengestelde commissie hiermee aan de slag gegaan. Het doel is: ‘verbindend bezig zijn en toch de eigen identiteiten behouden’.

Inmiddels zijn er muziekstukken van beide verenigingen ingestudeerd om samen de weg op te kunnen en wordt er onder leiding van beide dirigenten en de tambour-maître hard gewerkt aan de muziek en exercitie. "Voorlopig gaan we door met deze samenwerking want er staat genoeg op het programma dit jaar om elkaar op deze manier te ondersteunen."

Try-out jeugdslagwerkgroep door Sint-Caecilia Gendt

GENDT - Op zaterdag 13 mei zal de jeugdslagwerkgroep van harmonie Sint-Caecilia Gendt deelnemen aan de eerste editie van de Sla Je Slag Jeugdcup, die wordt gehouden in het OBC College in Huissen.

Aan de Sla Je Slag Jeugdcup wordt deelgenomen door acht slagwerkgroepen uit geheel Nederland. Ter voorbereiding op de deelname zal de jeugdslagwerkgroep onder leiding van dirigent Martijn Reulink een try-outconcert geven op woensdag 10 mei om 19.30 uur in de theaterzaal van Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt. Het try-outconcert is gratis toegankelijk.

13 / 26

14 / 26

15 / 26

Culinaire voorjaarsavond

GENDT - Vrijdag 26 mei is er vanaf 17.00 uur in het restaurant Hof van Breunissen van de RijnWaal Zorggroep, locatie Sint-Jozef in Gendt, een culinaire voorjaarsavond met een heerlijk Italiaans pasta-buffet.

"We starten met een verse aspergesoep. Daarna kunt u langs het warm buffet lopen en kiezen uit drie soorten pasta: spaghetti, tagliatelle en fusilli. Hierbij serveren we drie soorten saus: zalm-broccolisaus, tomaat-gehaktsaus, en carbonarasaus. Als dessert serveren wij vanille roomijs met verse aardbeien en slagroom. We sluiten af met koffie of thee. Dit buffet kost, exclusief de drankjes, 16,95n euro."
Opgeven hiervoor kan tot maandag 22 mei bij het restaurant Hof van Breunissen, Kloosterplein 4, Gendt. Telefonisch kan ook via 0481 421338 (vragen naar het restaurant).

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 15 mei kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: groentesoep, rundvlees met bloemkool en gekookte aardappelen en een toetje

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen. "Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 15 mei kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: groentesoep, rundvlees met bloemkool en gekookte aardappelen en een toetje

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen. "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Kinkelbestuur in gesprek met… Bridgen… gezelligheid met spanning

BEMMEL - Je moet bij de les blijven, de kaarten van je tegenspelers kunnen onthouden, een goede relatie met je spelpartner hebben en… kunnen incasseren. Beginners zitten soms bibberend aan tafel. Je wilt eigenlijk winnen en in de competitie zeker niet op de laatste plaats eindigen.

Henny van Gogh is drie jaar voorzitter van bridgeclub Doublet in Bemmel en Paul van Kerkhoff al 20 jaar wedstrijdleider. Er wordt op hoog niveau gespeeld beamen beiden, hoewel Elst wel een tikkeltje beter is, maar ook groter en dus minder gezellig. Hier is het meer dorpser… je kent elkaar ook buiten het kaarten om.

Wekelijks zit de club met zo’n 100 man in De Kinkel. Henny: het is geen elitesport. Opleiding doet er niet toe, wel kaartgevoel en een goed stel hersens. De leden variëren van huisvrouw tot ingenieur en in leeftijd van 40 tot 84 jaar. Tweederde is vrouw. Er is veel aanwas van nieuwe leden. Die worden in de watten gelegd. Ze krijgen een snelcursus met extra begeleiding en leren zo de fijne kneepjes.
Er is ook een commissie lief en leed. Immers, je kent elkaar goed. Je neemt de dingen zoals ze zijn. Een van onze leden heeft een zieke partner waar hij in de pauze even naar toe moet. Dan pakken de anderen een extra drankje.
Paul: in oktober vieren we ons zilveren jubileum. Henny vult aan: er is dan een feestelijke bridgedrive met mooie prijzen en lekker eten en drinken en een muziekje erbij. Maar dat is nog geheim hoor! Waarom bridgen Paul? De spanning en het resultaat... En de grootste irritatie? Henny: ongevraagd advies krijgen!

Jan de Moor en Johan Hesselink

Teams Essentia geslaagd competitieseizoen

BEMMEL - Het competitieseizoen voor tafeltennisvereniging Essentia is ten einde. Beide teams van Essentia hebben zoals verwacht de competitie met een mooi resultaat afgesloten.

Essentia 1 heeft in de 3e klasse een sterke vierde plaats behaald! Met een ruime voorsprong op de nummer vijf heeft het dit seizoen laten zien alle kwaliteiten in huis te hebben om weer door te kunnen groeien.

Essentia 2 kende dit seizoen een wederopstanding! Dick Wismans vlamde het gehele seizoen en is tegenwoordige die nieuwe 'kopman' van dit team. Daarnaast bleek invaller Toon Stinissen een gouden zet. Dit team is netjes als derde geëindigd in de 4e klasse. Helaas een punt tekort om nummer twee te staan maar met deze doorgroeisnelheid kunnen ze volgend seizoen hoge ogen gooien.

Ook zin om eens een balletje te komen spelen? Kom dan op vrijdagavond langs in De Schaapskooi in Bemmel. Om 20.00 uur begint de training. Om 21.00 uur is er dan nog de mogelijkheid om vrij te spelen. Meer informatie? Neem dan contact op via info@essentiabemmel.nl of stuur ons een bericht via onze Facebook-pagina.

Fietsen met KBO Huissen

HUISSEN - "Op 18 april zijn we met de leden van KBO Huissen, ondanks het koude weer, vertrokken met 15 deelnemers. De route ging richting Elst, maar wel met een flinke omweg!"

"Na 17 kilometer waren we bij onze koffiestop in de Aamsestraat bij Droom! (werken met verstandelijk gehandicapten) met natuurlijk verse appeltaart.

Haal het beste uit jezelf! Dit geldt voor zowel de gasten als de medewerkers van Droom!, een inspirerende vergader- en flexwerklocatie in het hart van de KAN-regio (Knooppunt Arnhem Nijmegen) waar mensen met en zonder vergrote afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam zijn. Door hen een geschikte werkomgeving te bieden groeit trots, eigenwaarde en vreugde, waardoor gasten naar tevredenheid gebruik maken van de diensten van Droom!. Door dit maatschappelijk verantwoorde ondernemerschap ontstaat een unieke ambiance wat gasten ertoe brengt om terug te blijven komen bij Droom!."

De volgende fietstocht is 16 mei met vertrek om 13.00 uur vanaf de Zandse Kerk.

Tuin van de Vrijheid weer actief in Bemmel

BEMMEL - Ook dit jaar hebben er kinderen gewerkt aan de Tuin van de Vrijheid. Twaalf kinderen zijn dit jaar gekozen voor de adoptiegroep van Bemmel. "Dat heet zo, omdat wij in 2007 het oorlogsmonument in Bemmel hebben geadopteerd met de Bemmelse basisscholen: de Borgwal, Pius X, De Regenboog en Donatushof."

De kinderen hebben een historische wandeling gemaakt door Bemmel, ze hebben een senior geïnterviewd en ze hebben heel veel bloeiende plantjes gepoot in de Tuin rondom het beeld van Jac Maris. Dit jaar is er nauw samengewerkt met de Historische Kring van Bemmel. Nol van Rossem, Ben van Orsouw, Charles Derksen en Pieter van Wezel hebben de kinderen begeleid bij de activiteiten en allerlei historisch materiaal bekeken.

De kinderen zullen ook tijdens de Dodenherdenking aanwezig zijn, bloemen bij het monument leggen en teksten uitspreken.

Badmintonclub Gendt deelnemer Rabobank clubkascampagne

GENDT - Badmintonclub Gendt doet ook dit jaar weer mee met de Rabobank clubkascampagne. Met de Rabobank Clubkas Campagne steunt Rabobank Oost Betuwe het verenigingsleven in Lingewaard en Overbetuwe.

Hiervoor stellen zij een deel van hun winst beschikbaar. De leden van Rabobank bepalen hoe dit geld verdeeld wordt. Van 17 tot en met 25 mei is er de stemronde, elk Rabobank-lid krijgt vijf stemmen ter beschikking en mag er met maximaal twee stemmen op een club gestemd worden. Elke stem is dus geld waard.

"Hoe meer stemmen je als vereniging krijgt, hoe meer geld dit dus oplevert. Wij hopen ook dit jaar dat veel Rabobank leden ook aan badmintonclub Gendt zal denken. Wij zijn een leuke vereniging in de gemeente Lingewaard met als thuislocatie sporthal Walburgen in Gendt. Wij hebben een jeugd- als ook een seniorenafdeling. Meer informatie staat op www.bcgendt.nl of kijk op onze facebookpagina. Voor 17 mei krijgt u van de Rabobank bericht met een persoonlijke code en uitgelegd hoe het een en ander werkt."

Kinderattracties op de Markt in Bemmel

BEMMEL - Winkelen is niet altijd even leuk voor kinderen. Dat betekent voor de ouders vaak een hoop stress en gedoe. Om de kinderen een plezier te doen en de ouders een handje te helpen, worden door ondernemers van de Ondernemers Vereniging Bemmel op zaterdag 13 mei, voorafgaand aan Moederdag, twee leuke kinderattracties op de Markt geplaatst.

Terwijl de kinderen, onder toezicht, lekker gaan spelen, kunnen de ouders rustig hun inkopen voor Moederdag doen. Vanaf 10.00 tot 17.00 uur kunnen de attracties gratis worden gebruikt. Met dit initiatief hopen de ondernemers dat het winkelen zowel voor de kinderen als de ouders een stuk plezieriger wordt. Het is zeker de bedoeling om dit vaker te doen.

In Bemmel kunt u heerlijk ontspannen en gezellig winkelen, gratis (gedeeltelijk overdekt) parkeren en natuurlijk van de horecavoorzieningen gebruikmaken voor een hapje en een drankje.

Nieuwe expositie in etalage Bouwman Angeren

ANGEREN - Er is weer een leuke expositie ingericht in de etalage van de voormalige schoenwinkel Bouwman in Angeren. Ook nu zijn de vier exposanten inwoners van deze Lingewaardse woonkern.

Gijsje Elings toont enkele grote en kleine schilderijen in aquarelverf. De door haar geschilderde klompen met emaillen kan staan ook in de etalage.

Sjaan Knipping heeft haar schilderijen in acrylverf gemaakt. Zij schilderde bloesem, peren, bloemen en landschappen in frisse kleuren.

Annie Knipping-Peters laat niet alleen de door haar gemaakte poppen zien maar ook twee beeldhouwwerken, drie werken in keramiek en een mooi schilderij van een boerderij in Angeren. Zij is altijd bezig en vindt vele technieken leuk.

Mimi Witjes heeft op doek geschilderd en ook op kaarsen. Zij schilderde met olieverf bloemen en landschappen. Zij volgde in het verleden diverse cursussen maar nu is ze niet actief aan het schilderen.

Komen kijken kan tot en met pinksteren.

Jeugd Sla je Slagcup op OBC

Jeugdslagwerkgroep Volharding Huissen winnaar bij de jeugd in 2016

HUISSEN - Op 13 mei wordt voor de eerste keer een Sla je Slag cup gehouden voor jeugdgroepen.

Omdat in 2016 de jeugdgroep van Volharding uit Huissen bij de jeugd de eerste prijs in de wacht had gesleept, leek het een leuk idee om een officiële cupwedstrijd te organiseren alleen voor jeugdgroepen. Dit idee sloeg zo goed aan bij diverse slagwerkgroepen dat het evenement in twee dagen was volgeboekt. Op 13 mei komen zo'n 100 jeugdslagwerkers naar het OBC in Huissen om te gaan strijden om de jeugd Sla je Slagcup. Het evenement georganiseerd door muziekvereniging Volharding begint om 10.30 uur; de toegang is gratis.

Inloopspreekuur platform Gendt

GENDT - Het inloopspreekuur is (wegens 4 mei-herdenking) de tweede donderdag van de maand (nu 11 mei) van 19.00 tot 19.50 uur. Deze wordt gehouden in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

Men kan zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluiten gemeente en of politie. Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar informatie@platformgendt.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111.

“Bent u dat enthousiaste platformlid, dat wij zoeken ? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl Voor meer informatie over de platforms in Lingewaard - dan kunt u de vernieuwde- Gezamenlijke Websites gemeente Lingewaard inzien: www. wijkplatformslingewaard.nl verder klikt u op Gendt, daarna website Platform Gendt en zo komt u op de website van Platform Gendt.”

Teejaater Pan klaar voor Tramlijn Begeerte

BEMMEL - Vanaf donderdag 18 mei speelt Teejaater Pan twee weekenden de internationale toneelklassieker Tramlijn Begeerte, geschreven door Tennesse Williams.

Het door eigen mensen ontworpen en gebouwde decor staat die dagen opgesteld in de prachtig verbouwde Theaterkerk in Bemmel. Helemaal toegesneden op de komst van Blanche en Stanley plus hun entourage van van buren, vrienden en bezoekers. Elke avond precies om 20 uur komt Blanche slepend met haar zware koffer aan bij halte Eeuwige Jachtvelden met de legendarische Teramlijn Begeerte.

En vanuit hier gaat het verhaal tot aan het bittere eind zijn onstuitbare gang. Het publiek is er in woord en beeld getuige van hoe de voortdurend twijfelende Blanche, die de werkelijkheid om zich heen eigenlijk niet aan kan, haar noodlot niet kan ontkomen. Zus Stella is onmachtig om in te grijpen en vindt het verschrikkelijk de teloorgang van haar oudere zus te moeten aanzien.Het is een verhaal van liefde en woede, van leugens en vrolijkheid dat zich afspeelt in het warme zuiden van de VS.
Speeldata: do 18, vr 19, za 20, do 25, vr 26, za 27 mei, 20 uur. Entree 10 euro, reserveren: www.teejaaterpan.nl of kaartjes kopen bij Boekhandel Polman.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 16 mei - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 17 mei - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 18 mei - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 18 mei - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481-464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Herinneringen ophalen met kinderen

HUISSEN - Op 11 mei start het project Factor 80*10*60 in Huissen. Inwoners vanaf 60 jaar kunnen zich aanmelden om mee te doen. Er zijn nog een paar plaatsen. Kinderen van basisschool 't Holthuus nodigen de ouderen uit om mee te doen. Het project was vorig jaar een groot succes. Dit jaar gaan jong en oud samen ontdekken hoe het vroeger buiten op straat was en meer…

Vanaf 11 mei gaan inwoners uit Huissen en kinderen van basisschool 't Holthuus weer samen creatief aan de slag, in het project Factor 80*10*60. Het wordt een ontdekking naar hoe het vroeger buiten op straat was en hoe dat nu is. Er worden activiteiten aangeboden zoals schrijven, fotograferen, vertellen en luisteren naar elkaars verhaal en meer... Er wordt samengewerkt met de Historische Kring Huessen en kunstenaar Carolina Agelink begeleidt het project.

Kinderen willen ontdekken met ouderen

Voor de kinderen en ouderen is het project Factor 80*10*60 een beleving om samen te doen en ontdekken. De kinderen van 10 en 11 jaar willen heel graag met de ouderen uit Huissen aan de slag en hopen op nog een paar nieuwe aanmeldingen.

Voor meer informatie en opgave kan gebeld worden met Rita Spikker van Stichting Welzijn Lingewaard via 088 2552555 / info@swlingewaard.nl. Ook senioren die als vrijwilliger willen helpen zijn welkom. En u kunt gerust ook iemand meevragen. Er wordt een eenmalige bijdrage van zes euro gevraagd.

Samenwerking

Factor 80*10*60 in Groesbeek is een samenwerking tussen Cultuurmij Oost, Forte Welzijn en basisschool Op de Heuvel. Voor meer informatie zie ook www.cultuurmijoost.nl/projecten/factor-801060.

Hutaf tafeltennismarathon voor goede doel

HUISSEN - In het kader van het 50-jarig jubileum van tafeltennisvereniging Hutaf organiseert de club gedurende het jaar een aantal activiteiten. Het jaar werd geopend met een make-over van de speelzaal en een nieuw tenue voor alle teams.

De eerst komende activiteit is een 25-urige tafeltennismarathon die start op woensdag 24 mei om 19.00 en duurt tot donderdag 25 mei 20.00 uur. Het is de bedoeling dat de leden van Hutaf gedurende deze 25 uur non-stop spelen op drie tafeltennistafels. Tijdens deze actie wordt geprobeerd zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel Make-A- Wish.

Make-A-Wish is een stichting die de liefste wensen vervult van kinderen in de leeftijd van 3 tot 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. Het vervullen van een wens heeft op ieder kind een bijzonder effect, maar op kinderen met een levensbedreigende ziekte in het bijzonder. Het geeft deze kinderen, die vanwege hun ziekte vaak vooral patiënt zijn, de mogelijkheid om weer even alleen kind te zijn.

Gedurende de marathon zullen er meerdere activiteiten plaatsvinden. Hoogtepunt is de tafeltennisdemonstratie die gegeven wordt op 25 mei van 14.00 tot 15.00 uur. De demonstratie wordt verzorgd door oud-tafeltennis toppers Bob Potton (Nederlands kampioen heren dubbel) en Bettine Vriesekoop (meervoudig Europees kampioen).

Het Koelhuis is deze dagen gratis toegankelijk voor iedereen die interesse heeft. Een vrijwillige bijdrage van bezoekers voor Make-A-Wish wordt uiteraard gewaardeerd.

Handbal Vereniging Huissen zoekt handbaljongens

HUISSEN - Handbal Vereniging Huissen zoekt jongens in de leeftijd van 10 tot en met 14 jaar die graag willen gaan handballen.

"Ben je sportief en wil je in teamverband spelen? Kom dan eens naar een proeftraining. Wij zijn bezig met het oprichten van een C- jongensteam. Drie jongens hebben zich al aangemeld. Lijkt het je leuk om een keer te komen handballen en te ervaren wat handbal voor jou is? Kom dan kijken of doe gewoon een keertje mee! Je bent welkom elke woensdag van 18.00 tot 19.00 uur op de buitenvelden van het park ’t Rozendaal aan de Julianastraat in Huissen. Meer informatie staat op www.huissen@handbal.nl.

Zestigjarig jubileum van vrouwenvereniging Angeren

ANGEREN - Zestig jaar geleden is de Vrouwenvereniging Angeren opgericht. Dat is een feestje waard! We gaan dit op dinsdag 16 mei vieren in het dorpshuis van Angeren.

Om 18.30 uur wordt de avond geopend met een drankje en een buffet. De band 'Eigereid' gaat met gezellige muziek voor de sfeer zorgen. Dan komen vast de beentje nog van de vloer. Ondertussen worden foto's van de activiteiten van de afgelopen jaren vertoond.

Het bestuur wijst een ieder ook nog op de mogelijkheid om op de Vrouwenvereniging te stemmen bij de Rabobank /clubkascampagne.

Oriëntatie- en basiscursus koordirectie

REGIO - Dit najaar start de NSGV Utrecht wederom met een oriëntatie- en basiscursus koordirectie 2017 -2018 op verschillende locaties binnen het aartsbisdom.

De cursus bestaat uit vijftien zaterdagen van 10.00 – 14.00 uur met een frequentie van ongeveer eenmaal per twee weken. De cursus wordt gehouden in de periode oktober 2017 – juni 2018, docent is Ronald de Haan.

De cursus is bedoeld voor aankomende- alsmede huidige koordirigenten, die zich graag verder willen bekwamen in het leiden van liturgische koren. Het aanbod is gericht op het ontwikkelen van basis slagtechnische vaardigheden alsmede het benoemen van aspecten waar een dirigent in de praktijk mee te maken krijgt: voorbereiding, muzikaal beleid en een verantwoorde programmering binnen de liturgie. Verder wordt er ingegaan in verdieping en kennismaking van liturgisch repertoire, eenvoudige algemene muziekleer en het ontwikkelen van solfège. Dit laatste houdt in het trainen van horen en zingen van onder andere intervallen binnen het octaaf, eenvoudige drieklanken en het kunnen zingen van een eenvoudige melodie na enige voorbereiding.

Om het geleerde in de praktijk te kunnen brengen zal er een aantal keren tijdens de cursusdagen met een koor gewerkt gaan worden. De cursus wordt afgesloten met een deelname certificaat en rapportage.

Voor aanmelding en nadere informatie kunt u terecht bij cursuscoördinator Marcus de Haard, 030 6982579 of post@nsgv-aartsbisdom.nl.

Druk-werk voor Huissense kinderen

HUISSEN - Zoals ieder jaar, werden ook deze keer weer workshops gevolgd door de Huissense basisschool kinderen. Honderdtwintig kinderen hebben tijdens een woensdagochtend mogen drukken in de ateliers van de Julianaschool. Voor de meeste kinderen een unieke ervaring.

Met grote en kleine biljetletters hun eigen fantasieprent drukken. Deze keer geen tekst maar een eigen compositie, geïnspireerd door de prenten van Hendrik Werkman en Ben Joosten. Het werd een groot feest, het zoeken van de juiste letter, inkt erop, vlug vlug naar de tafel om geconcentreerd een super afdruk te maken. Dat er wel eens een kloddertje gemaakt werd mocht de pret niet drukken! Het was een geweldige ervaring.

Van de prachtige prenten zijn door de organiserende kunstenaars inmiddels in totaal acht leporello's gemaakt (dit zijn zigzag-boeken). Binnenkort zullen ze aan de scholen aangeboden worden. Voor de meeste kinderen smaakte de workshop naar meer!

Optreden Jong Belegen in Liduina Bemmel

BEMMEL - Op donderdagavond 18 mei om 19.30 uur speelt toneelgroep Jong Belegen in de recreatiezaal van woonzorgcentrum Liduina aan de Gouden Appel 120 Bemmel.

Jong Belegen speelt het stuk 'Ome Bill uit Amerika'. Het is een klucht in twee bedrijven. De armlastige familie Van de Put is in spannende afwachting van de komst van een rijke jonkheer. Hij komt toestemming vragen voor de verloving met dochter Lies. De familie heeft zich diep in de schulden gestoken om goed voor de dag te komen. Als er een varkensboer op de stoep staat met een onbetaalde rekening zijn de rapen gaar, want hij is niet van plan te vertrekken voor hij zijn geld heeft. Het belooft weer een gezellig en hilarisch avondje toneel te worden.

Jong Belegen is de toneelgroep van Stichting Senioren Actief Bemmel (SAB). Een samengaan van activiteiten voor ouderen van KBO en Recreatie 50+. Ook buurtbewoners of andere belangstellenden zijn welkom om te genieten van deze fantastische voorstelling! Om de kosten te dekken wordt een bijdrage van 7,50 euro gevraagd, inclusief koffie/thee en een consumptie. Kaarten verkrijgbaar bij de ingang van de zaal.

Voor elke wat wils op Lingewaard UIT!

HUISSEN - Ook dit jaar organiseert Stichting Welzijn Lingewaard weer het jaarlijks terugkerende evenement Lingewaard UIT! En voor het eerst op een andere locatie, in het centrum van Huissen.

"Omdat het een Lingewaard breed evenement is zijn we voornemens ieder jaar een andere locatie in Lingewaard aan te doen. Op 9 september bruist het centrum van Huissen tussen 12.00 en 17.00 uur met een vrijwilligersmarkt waar Lingewaardse verenigingen en organisaties in een (gratis) kraam hun aanbod kunnen tonen, wel of niet met een optreden, workshop of ander ludieke actie. Behalve de vrijwilligersmarkt is er van alles te beleven op dit jaarlijkse festival Lingewaard UIT!"

Voor het eerst dit jaar kan je meedoen aan ‘Lingewaard on stage!’ Ben je tussen de 9 en 99 jaar en bezit je een uitzonderlijk talent? Dan is dit je kans om tijdens de finale op het jaarlijkse evenement Lingewaard UIT! je talent te showen op het podium. Voetballiefhebbers kunnen ook hun hart ophalen. Er wordt een heus Playstation FIFA 2017 toernooi georganiseerd!

Aanmelding voor een kraam: r.degroot@swlingewaard.nl. Aanmelden voor Lingewaard on stage!: m.davina@swlingewaard.nl of via de website: http://www.swlingewaard.nl/formulier/talentenshow.php. Meer informatie FIFA toernooi: n.vanderham@swlingewaard.nl.

Oproep aan de Gemeenteraad van Lingewaard: 'Stel paal en perk aan uitbreiding zandhandel en -verwerking in Bemmelse Waard'

In de haven komen een bakkenzuiger en twee pontons, in de Waard gaan elke dag tien vrachtwagens rondrijden, K3Delta wil hier zes dagen per week gaan werken.

OOIJ/LINGEWAARD - Bewonerscomité Groenlanden uit Ooij roept de Gemeenteraad Lingewaard op om zich te verzetten tegen een enorme uitbreiding van de zandhandel en -verwerking in de Bemmelse Waard. K3Delta wil midden in dat natuurgebied bijna 6 miljoen m3 zand per jaar gaan verwerken, 20 keer zoveel als nu.

Dat zand moet van elders worden aangevoerd. K3Delta wil ook op zaterdag gaan werken, een tweede drijvend ponton en een bakkenzuiger in de haven leggen en dagelijks met 10 vrachtwagens tot wel 400 ritten gaan maken. K3Delta zegt in de Bemmelse Waard aan natuurontwikkeling te doen maar dit is grootschalige industriële ontwikkeling.Volgens het Bewonerscomité heeft het er alle schijn van dat K3Delta de plannen in alle stilte heeft voorbereid en de gemeenteraad en mogelijk zelfs B&W op het verkeerde been heeft gezet. 29 september ging de raad akkoord met het nieuwe bestemmingsplan Bemmelse Waard.

De raad wist toen niet beter of de zandwinning en -verwerking zou uiterlijk 2026 eindigen. In feite had K3Delta allang een vergunning aangevraagd voor de enorme uitbreidingsplannen, voor onbepaalde tijd. De vergunning werd op 27 september, twee dagen vóór de aanvaarding van het nieuwe bestemmingsplan, door de omgevingsdienst ODRA verleend, zonder dat de Raad dit wist. In januari 2017 ontdekte Bewonerscomité Groenlanden dit. Gelukkig bleek er sprake van een procedurefout: de aanvraag voor de milieuvergunning moest opnieuw in behandeling worden genomen.

Volgens het Bewonerscomité moet de gemeenteraad ingrijpen nu het nog kan. De open brief is te lezen op www.zanderover.weebly.com.

Home For Supper met hemelvaart op RockStreet

HUISSEN - Op 25 mei met hemelvaart zet Home For Supper vanaf 16.00 uur café ’t Moment in Huissen in vuur en vlam. Home For Supper is een veelbelovende regionale rockband die flink aan de weg timmert. Na strakke optredens in De Melkweg en Bitterzoet in Amsterdam wordt nu Huissen veroverd door deze enthousiaste band.

Home For Supper speelt rock, poprock ’n roll met een vleugje reggae. Deze vier podiumbeesten spelen drie sets van een half uur met eigen materiaal. Speciaal voor Huissen zullen ze enkele kersverse songs spelen die onlangs in de studio zijn opgenomen. De organisatie van RockStreet is zeer verguld dat ze Home for Supper voor de eerste editie van dit nieuwe evenement hebben kunnen strikken.

Wil je vast een beetje voorproeven? Check dan de site www.homeforsupper.nl of facebook.com/home for supper. Meer info over RockStreet staat op www.tlhpresents.nl of facebook.com/RockStreet.

Assepoester in Gendt

GENDT - Op zaterdag 20 mei komt van 14.00 tot 15.00 uur Danstheater LethDansant naar Gendt met het bekende sprookje Assepoester. Een klassieke balletvoorstelling in Providentia Gendt, Dorpstraat 5 voor kinderen vanaf 4 jaar en ouders en grootouders tot 80+.

Assepoester woont bij haar rijke stiefmoeder en twee stiefzusjes. Zij zijn erg gemeen tegen Assepoester. Ze laten haar elke dag poetsen en ze mag alleen oude, lelijke jurken dragen. Op een dag verschijnt de bode van de koning met een uitnodiging voor een groot bal in het paleis. Alle meisjes uit het land zijn uitgenodigd, want de prins zal trouwen met het liefste en mooiste meisje op het bal. Op de avond van het feest sluit de stiefmoeder Assepoester op. Ze blijft verdrietig achter in het grote huis om te poetsen. Dan krijgt ze bezoek van een goede fee. Zij tovert een koets met paarden, een prachtige jurk en glazen schoentjes. Assepoester kan naar het bal, maar ze moet de fee beloven dat ze voor twaalf uur 's nachts weer thuis zal zijn, want dan wordt de betovering verbroken…

De entree bedraagt zes euro (contant betalen aan de kassa). Reserveren kan via een e-mail te sturen naar LDreserveren@gmail.com.

Fonds gehandicapten sport

HUISSEN - Op maandag 1 mei bracht vertegenwoordiger Gijs van Butselaar van het Fonds Gehandicapten Sport een bezoek aan Jonge Kracht. Dit na aanleiding van een subsidieaanvraag van de G-afdeling voor onder andere de reiskosten, toernooikosten en materialen voor de trainingen van de G-teams. Dit verzoek werd door het Fonds Gehandicapten Sport gehonoreerd met een stimuleringssubsidie van 5000 euro voor de komende drie jaren.

De trainingsavond van de G-teams werd deze avond verzorgd door, Barry Heijse, de hoofdtrainer van v.v. Jonge Kracht met behulp van Ronald Helbling, Theo Willemsen en enkele spelers van het eerste elftal en de trainer van de JO17-1, Nico Creemers.

Aangezien er ook tussen de KNVB, de ING en het FGS een samenwerkingsverband bestaat waarbij er door deze instanties een aantal hesjes en een drietal ballen aan verenigingen met een G-afdeling ter beschikking worden gesteld, was dit een leuke gelegenheid om deze materialen te overhandigen op de trainingsavond van de vier G-teams en de bekendmaking van de stimuleringssubsidie.

Vlak voor de training werden de hesjes en ballen symbolisch overhandigd door Gijs van Butselaar aan onze oudste G-speler Helprich Boer.

De G-afdeling van v.v. Jonge Kracht is het Fonds Gehandicapten Sport, de KNVB en de ING dan ook dankbaar voor de hesjes, de ballen en tevens voor de honorering van het verzoek om de gevraagde subsidie. Ook Barry Heijse met zijn assistenten voor de leuke training op deze maandagavond. De boys en girls van de 4 G-teams vonden het fantastisch.

lingewaard.NU haalt Erben Wennemars naar Huissen

LINGEWAARD - Op woensdagavond 31 mei komt voormalig sprintkampioen Erben Wennemars op uitnodiging van lingewaard.NU naar De Buitenpoort in Huissen.

Hij brengt mooie en leuke anekdotes over zijn schaatscarrière en geeft zijn visie over hoe breedtesport en topsport in de gemeente georganiseerd horen te zijn. Interim-partijvoorzitter van lingewaard.NU Frank Heijmen: "De gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart 2018 en met onze leden gaan we de speerpunten van de komende periode van vier jaar vaststellen. Hiervoor hebben we steeds meer input nodig van mensen met kennis van zaken op verschillende gebieden, aangezien de overheid steeds meer taken bij de gemeente legt. Wij organiseren regelmatig inloopavonden over diverse thema's, echter blijkt het steeds lastiger om deze avonden gevuld te krijgen. Dat is jammer, want met een relatief kleine groep leden bepalen wij wat het college dient uit te voeren."

Het thema voor deze avond is sport, en lingewaard.NU nodigt dan ook in het bijzonder mensen van sportverenigingen uit om te komen. Frank Heijmen: "Maar uiteraard is iedereen welkom, het wordt vooral een gezellige avond. De entree is gratis, en ook de kop koffie wordt verzorgd." De deuren van De Buitenpoort in Huissen gaan open om 19:00 uur, kaarten moeten gereserveerd worden via www.lingewaard.nu of www.debuitenpoort.nl.

Bekende dj's én Het Foute Uur gaan knallen Laatste tickets Q-music the Party in De Buitenpoort

Uit je plaat op Q-music The Party, inclusief het doldwaze Foute Uur. Zaterdag 13 mei in De Buitenpoort. (Foto: Benno Arends)

HUISSEN - Wat een dj-booth! Wat een dj's! Wat een show! Wat een foute muziek! Zaterdag 13 mei kun je weer uit je plaat gaan op Q-music presents The Party in De Buitenpoort in Huissen. Wees snel met het bestellen van kaarten, want bijna uitverkocht.

Het bordje 'vol' gaat namelijk steevast op de deur van De Buitenpoort als Q-Music in the house is. Met bekende dj's, een indrukwekkende dj-booth van 18 TFT-schermen voor video en visuals, een leddecor met bigscreens en het alleen maar populairder wordende Foute Uur staat de Q-music presents The Party garant voor een wervelend feest. Een show die zijn gelijke niet kent. En daarom altijd een uitverkocht huis in Huissen en een topsfeer.

Una paloma blancaaaa, Sex on the beach, Greased lightning, I will survive, We are the children of the night, Leef, Y-M-C-A! Meezingen maar, confetti het publiek in, handjes in de lucht en dansen tot je niet meer kunt.

De Buitenpoort heeft deze zeer gewilde party weten te boeken. Zaterdag 13 mei. Aanvang: 21.00 uur. Entree bedraagt 10 euro (18+), voorverkoop via www.debuitenpoort.nl.

Kijk in ons atelier tijdens de Dag van de Slager XXL

BEMMEL - Tijdens de Dag van de Slager XXL die plaatsvindt van 11 tot en met 13 mei is ons 'atelier' geopend op 11 mei in Bemmel, 12 mei in Gendt en 13 mei in Huissen om onze kunsten te laten zien. Voor dag en dauw staan wij op om een prachtig stuk vlees, heerlijke vleeswaren of makkelijke maaltijden te creëren.Het ambachtelijke slagersvakmanschap zorgt ervoor dat honderdduizenden mensen dagelijks kunnen genieten van het beste dat de slager biedt. Het ambachtelijke vakmanschap van de slager is anno 2017 ook een modern beroep dat duizenden mensen een mooie toekomst biedt. Tijdens de Dag van de Slager is ons atelier niet alleen geopend om vlees, vleeswaren of maaltijden te kopen maar zijn er ook de volgende activiteiten: Onze chefslager Maarten zal deze dagen lekkere producten klaar maken op de Green Egg waaronder Pulled pork, Cote de Boeuf en Ribkroon. Kom kijken en vooral proeven!

Over de Dag van de SlagerTijdens de Dag van de Slager XXL bieden alle deelnemende slagers hun klanten en andere geïnteresseerden, een kijkje in zijn/haar atelier. Het doel van deze dag is om consumenten, van klein tot groot, de slager te laten (her)ontdekken. Deze landelijke dag is een initiatief van Stichting Opleidingsfonds Slagersbedrijf (Sovvb). Het thema van de dag is 'de kunst van de slager'. Want het slagersvak is Kunst met een hoofdletter K, denk maar aan de vele vleesspecialiteiten, vleeswaren uit eigen worstmakerij, maaltijden, hapjes en soepen. Zie ook www.dagvandeslager.nl.

Slagerij Buurman is een ambachtelijke slagerij met een eigen worstmakerij en met ons team staan we dagelijks voor u klaar om ervoor te zorgen dat er iets lekkers op uw bordje komt.

Buurman Slagerij & Catering Bemmel Gendt Huissen; www.slagerijbuurman.nl.

Vanaf 15 mei aan het Van Wijkplein: afhalen en bezorgen New York Pizza opent in Huissen!

HUISSEN – Verse pizza, pasta en burgers. Diverse kipproducten, broodjes, ijs en drankjes. Dat is New York Pizza. Reeds bekend in Nederland van 146 vestigingen. De 147e wordt maandag 15 mei geopend in Huissen in het pand aan het Van Wijkplein 2, waarin jaren een slagerij was gevestigd.

Het wordt een echte New York Pizza, want voor beide eigenaren Peter Heining en Rachid Amri wordt Huissen de zevende! Pizza-liefhebbers zullen hen wellicht herkennen van de vestigingen die ze onder andere in Arnhem-Noord en –Zuid exploiteren. Daisy Bosschert (uit Arnhem) zal de vestigingsmanager zijn in Huissen.

"We kregen in Arnhem al vaak klanten vanuit Huissen. Dat was ook een van de redenen om hier in Huissen te starten", vertelt Peter Heining, die tevens benadrukt dat New York Pizza veel waarde hecht aan kwaliteit, service en duurzaamheid. "Daarmee lopen we voor op de concurrenten. We werken duurzaam met uitsluitend verse ingrediënten, leveren razendsnel de lekkerste producten tegen scherpe prijs." In Huissen zal het bezorgen zelfs worden gedaan op de elektrische fiets! De bestelling is binnen twintig minuten in huis. Bij het afhalen duurt het een minuut of tien en kan de klant een gratis kopje koffie nemen!

En omdat gewoon iedereen in Huissen de pizza van New York Pizza geproefd moet hebben, is bij afhalen in de feestelijke openingsweek van 29 mei tot 4 juni elke tweede pizza gratis! New York Pizza is elke dag geopend van 16.00 tot 22.30 uur.

New York Pizza, Van Wijkplein 2, Huissen; ?026 3050000; www.newyorkpizza.nl

15 mei 2017
Hoera, het is echt waar
onze Frank word 50 jaar.
Liefs, Frans, Gien, Miriam, Charlotte,
Janine, Ivo & Rein.

Op 12 mei 2017 zijn Bart en Coby
al 50 jaar een paar ! Van harte gefeliciteerd
en een fijne dag. Liefs, Peter, Alexandra
Anouk, Stijn en Gijs.

Hiep hiep hoera,
Esmee op 13 mei al weer 6 jaar!
Proficiat en heel veel liefs
van je Oma Emmy en Opa andré
xxx

Hiep Hiep Hoera
mijn opa Jan wordt 12 mei
65 jaar!
GEFELICITEERD!

Hoera!
3 mei wordt Luuk 6 jaar
Gefeliciteerd lieve schat!
Dikke kus van mama
en een knuffel van Daan

Deze Minion-fan wordt 11 mei 4 jaar en mag dan ook naar de basisschool.
Lieve Mees, gefeliciteerd en
veel plezier op school.
Knuffel van Opa, Oma, Jasper, Annabel, Saar en ??? Xxxx.

Ja, ja het is echt waar!
Corrie wordt 10 mei
85 jaar.
Proficiat
Liefs Jaap en Conny

Höken is voor Jan Normaal
70 jaar, nog steeds niet kaal.
Oerendhard scheurt hij door.
Daar krijgt hij de felicitaties voor
Fijne dag en dikke kus
Roos

Hiep hiep hoeraaaa
Onze lieve ma, oma, en omi
is nu 82 jaar!! Nog vele mooie
gezonde jaren!
Een dikke kus van ons allemaal

Mooie prijzen bij Sasa-kaarttoernooi

ANGEREN - Het tweede Sasa-kaarttoernooi op zaterdag 29 april trok weer veel deelnemers. En hoewel het, na een koude week, een mooie zonnige dag was, waren er bijna 90 enthousiaste kaart-liefhebbers gekomen om samen gezellig een partijtje te jokeren of te klaverjassen. En intussen toch proberen de beste te zijn en een prijs te winnen. Het plezier was er niet minder om.

Traditiegetrouw waren er weer mooie vleesprijzen te winnen, die als volgt verdeeld werden.

Bij het jokeren:

1e Greet Giesen met 78 punten.

2e Annie Boshoven met 94 punten.

3e Marian Wismans met 98 punten.

4e Riek Hoogveld met 102 punten.

5e Toos Peters met 103 punten.

6e Hennie van de Lustgraaf met 107 punten.

Bij het klaverjassen:

1e Theo Clabbers met 10529 punten

2e Ellis Roestenburg met 10343 punten

3e Herman Sip met 10321 punten.

4e Theo Bloem met 9968 punten

5e Alex Knipping met 9922 punten.

6e Jos Schriever met 9765 punten.

Halverwege het kaarten werd de lunch geserveerd en aan het eind volgde de prijsuitreiking. Na het slotwoord van de voorzitter van Sasa, Corry, trok een van de deelnemers de winnende lotnummers van de verloting. De gelukkigen gingen naar huis met een mooie plant of een mooi verrassingspakket. De deelnemers en de organisatie kunnen terugzien op een geslaagd toernooi. Meer foto’s staan op www.sasa-angeren.nl.

Nieuwe activiteiten bij leef-en doeboerderij

BEMMEL - Na een succesvolle cursus Boetseren staan er weer nieuwe activiteiten op het programma. Dit keer kunt u aan de slag met het maken van draadsculpturen.

Onder begeleiding wordt de deelnemer wegwijs gemaakt in het maken van zelfbedachte of aangereikte onderwerpen van draadstaal. De gereedschappen en materialen zijn aanwezig op De Minkhof. De werkstukken zijn primair bedoeld om binnen te zetten, maar kunnen desgewenst zo bewerkt worden dat ze ook naar buiten kunnen.

Ook begint er gelijktijdig een workshop mozaïeken. Voor deze cursus is er een wachtlijst. De tijden voor beide workshops zijn: maandagochtend van 10:00-12:00 uur op 22, 29 mei en 12, 19 juni. De prijs voor de workshop draadsculpturen respectievelijk mozaïeken bedraagt 16 euro(voor vier maandagochtenden).

Na het creatieve gedeelte is het een aanrader om bij De Minkhof te smullen van een heerlijke, gezonde maaltijd. Samen genieten van een heerlijke maaltijd is een mooie afsluiting van uw dag op De Minkhof. Ook hier kunt u zich voor aanmelden.

"Tenslotte willen wij nog een oproep doen voor nieuwe vrijwilligers. Heeft u naast uw bezigheden nog wat tijd over om De Minkhof bij te staan, dan horen wij dit graag. Heeft u een talent voor werkzaamheden in de keuken, het (ver)zorgen voor de dieren , schoonmaken of administratieve kastaken, u bent van harte welkom bij ons! Aanmeldingen bij coördinator@minkhof.nl, 06 41575409 op ma, wo, vr van 10:00 tot 12:00 uur, Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk), Bemmel. Meer informatie staat op www.minkhof.nl.

Beste kruisboogschutter Sint-Joris Huissen

HUISSEN - Op zondag 30 april heeft Kruisboogvendel Sint-Joris (onderdeel van de Huissense gilden) zijn jaarlijkse wedstrijd om de Beste Schutter van Sint-Joris verschoten.

Een normale kruisboogwedstrijd gaat over 20 schoten, maar dit soort wedstrijden worden altijd verschoten over 50 schoten. Deze wedstrijd duurt zonder pauze ruim drie uur. Dit vergt dat de schutter drie uur lang geconcentreerd dient te blijven.

Negen schutters hebben aan deze wedstrijd deelgenomen. Bep de Graaf wist deze wedstrijd voor de tweede keer te winnen. Gezien haar punten het laatste jaar was het geen verrassing dat ze de wedstrijd zou winnen, maar je moet desondanks wel je gemiddelde schieten tijdens zo’n wedstrijd.

Na 25 schoten werd duidelijk dat de strijd tussen Bep de Graaf en Tjebbe Kersten zou gaan. Na een pauze zetten Bep de Graaf echter een geweldige serie schoten neer, Tjebbe kon dit echter bewerkstelligen. Bovendien moest hij nog drie punten achterstand goedmaken na 25 schoten. Bep de Graaf wist uiteindelijk 491 punten te schieten. Tjebbe Kersten eindigde met 480 punten tweede en Ben Stegeman met 459 punten derde.

Kruisboogsport is een 'ontspannende' sport. Elke dinsdag oefenen de kruisboogschutters en ze doen ook mee aan landelijke wedstrijden. Meer informatie staat op www.gildenhuissen.nl.

Onthulling WO II-paneel aan de Linge

Foto: Exoduscomité

BETUWE - Het College van de gemeente Overbetuwe heeft onlangs besloten vijf nieuwe bruggen en een nieuw fietspad namen te geven die een verbinding vormen met WO II. Ieder van de bruggen zal een markering krijgen. Vooruitlopend daarop hebben op initiatie van de gemeente Overbetuwe diverse partners gewerkt aan een drietalig informatie paneel.

Het resultaat van samenwerking tussen de historische vereniging Marithaime en het Exoduscomité wordt binnenkort onthuld. Natuurlijk is de dimensie van de burger in oorlogstijd ook thema.Daarbij staat centraal de groep vluchtelingen die heeft moeten verblijven in zogenoemde duikers. Mede dankzij medewerking van OBC Elst, Park Lingezegen en dr. Jan Brouwer is het een unieke toevoeging geworden in het Herinneringslandschap WO II.

De onthulling zal worden verricht onder leiding van wethouder Jan van Baal. De plechtigheid vindt plaats op 17 mei om 17.00 uur en duurt 30 minuten op de hoek 1e Weteringsewal/Lingestraat aan de Linge. Jeep en vlaggenmasten maken de locatie herkenbaar. Iedereen is welkom.

Dweilvlaggen en Vrienden- actie Bemmelse Dweildag

BEMMEL - Op zondag 11 juni vindt de Bemmelse Dweildag weer plaats. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Ook dit jaar staan er opnieuw elf podia klaar op het festivalterrein en kunnen duizenden bezoekers genieten van optredens van de dweilorkesten, een hapje en een drankje (onder andere bij de aanwezige foodtrucks) en het overige vermaak.

De Bemmelse Dweildag is een feest voor het hele dorp. Daarom heeft de organisatie van Dweildag nieuwe geel-blauwe vlaggen laten maken met het logo van de Bemmelse Dweildag erop. Het zou mooi zijn als op de Dweildag zoveel mogelijk dweilvlaggen buiten hangen. Wil je alvast een DweilVlag bestellen? Dat kan! Stuur in dat geval een mailtje naar sponsoring@bemmelsedweildag.nl met je naam- en adresgegevens. Er wordt dan een vlag thuisbezorgd; ze kosten €10 per stuk.

Vriend(in) van de Bemmelse Dweildag

Draag jij de Bemmelse Dweildag ook een warm hart toe? Dat is fijn om te horen! Om de Dweildag te kunnen blijven organiseren heeft het bestuur van dit evenement jou hard nodig. Wil jij hen steunen met een kleine financiële bijdrage? Dan blijven zij zich met ziel en zaligheid inzetten om de Bemmelse Dweildag jaarlijks tot in de puntjes te organiseren.

Voor 0,83 euro per maand (of 10 euro per jaar) ben je al vriend(in) en steun je de Bemmelse Dweildag. Vriend(in) worden kan via www.dweildag.nl/vrienden.

Vier de natuur in de Bemmelse Waard

LINGEWAARD - In het weekend van 21 mei vindt Fête de la Nature plaats; het grootste grassroots natuurfestival van Nederland. Iedereen wordt uitgenodigd om samen de natuur te beleven, van wilde natuur tot stadspark. Fête de la Nature is een gratis en open festival.

Stichting Lingewaard Natuurlijk en Gebiedsontwikkelaar K3Delta, beiden zeer betrokken in de Bemmelse Waard, hebben de handen ineen geslagen en bieden een prachtige excursie aan op zondag 21 mei om de bloemenpracht in de Bemmelse Polder te gaan bewonderen.

De lente heeft zich inmiddels in volle kracht ontplooid, overal ontluiken de knopen en onthullen de schoonheid van de daarin opgesloten bloemen. Samen met natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk en K3Delta gaat u op pad door de Bemmelse polder. Om 14.00 uur start de excursie vanaf de Veldschuur, Sportlaan 1m te Bemmel. Vanaf 13.30 uur wordt u met plezier een kopje koffie of thee, een natuurlijk sapje en een eerlijke lekkernij aangeboden. De excursie duurt tot 16.15 uur.

De tocht gaat door het ooibos en de buitenpolder op zoek naar planten, bloemen en andere natuurverschijnselen. Waarom hebben sommige bloemen juist deze vorm en waartoe dient nectar? Hoe ziet het blad er uit? Welk dier helpt bij de bevruchting ? Hoe beschermen planten zich tegen vraat? Ook gaan we op zoek naar vogels. Mogelijk zijn er grutto's en tureluurs te bewonderen of vangt een torenvalk een muis. Of zwermen de oeverzwaluwen over het water om insecten te vangen om hun jongen te voeren. Beversporen zijn er zeker te verwachten. Soms springen de reeën voor ons weg. De struintocht vraagt wel enige conditie in verband met klim- en klauteren over omgevallen bomen.

Tip: draag stevig en waterdicht schoeisel en pas uw kleding aan het weertype aan. Met een verrekijker ziet u scherper. De tocht is niet geschikt voor minder validen. De excursie (inclusief de versnaperingen tijdens de ontvangst) wordt u aangeboden door K3Delta. Er zijn dus geen kosten aan verbonden. In verband met de organisatie is aanmelding gewenst. Dit kan via m.sanders@k3delta.nl of telefonisch via 024 3488869. U kunt vragen naar Marieke Sanders.

Collectanten voor de ziekte van Huntington gezocht

GENDT - Het kan iedereen overkomen, ook jou en mij. De ziekte van Huntington, een mensonterende ziekte die qua symptomen op een combinatie van Alzheimer, Parkinson en ALS lijkt.

Onderzoek is nodig, veel onderzoek. In week 27 (maandag 3 tot en met zaterdag 8 juli) heeft het campagneteam Huntington een vergunning gekregen om in Gendt te mogen collecteren. Paul van de Groep is namens het campagneteam Huntington op zoek naar collectanten in Gendt en omgeving.

“Wil jij een steentje bijdragen door een paar uurtjes of een paar dagen mee te lopen? Op deze manier help je mee in de strijd tegen deze vreselijke ziekte, die iedereen kan krijgen. Dankzij de afgelopen acties van de Stichting Campagneteam Huntington is er al geld opgehaald en met de collecte hoopt de stichting natuurlijk op een mooi bedrag, dat voor 100 procent naar onderzoek van de ziekte van Huntington gaat.”

Meer informatie over de Stichting Campagneteam Huntington staat op www.campagneteamhuntington.nl. "Wil je mee helpen collecteren? Meld je dan aan bij Paul van de Groep via paulvandegroep47@gmail.com."

Trekt Bol naar tulpenbol?

LINGEWAARD - Bevrijdingsdag werd in de gemeente alom gevierd en het bevrijdingsvuur werd naar de diverse kernen gedragen. De wandelgroep van Bol liep vanuit Huissen naar Bemmel.


Natuurlijk is dan de historische kapel op De Heuvel een plaats voor rust en bezinning. Daar stond een plantenbak met tulpen in vol ornaat te wachten op de wandelaars. De bloemenbollen waren er geplant met de bedoeling om de lente deze plek nog meer te laten zien. Iedereen heeft genoten van deze aanvulling.

De via de gemeente geleverde plantenbak kan misschien weer gebruikt worden. Dan zou tijdens de Exoduswandeltocht deze bijzondere plek weer extra bloeiend onder de aandacht komen. De Exodustocht vindt plaats op zaterdag 24 juni. Meer info staat ook op www.exodushuissen.nl.

Knappe 2-6 overwinning voor tennissers Bemmel

BEMMEL - De tennissers van TC Bemmel hebben de eerste overwinning van het seizoen geboekt. 2-6 was de overtuigende uitslag op bezoek bij Randenbroek in Amersfoort. Door de zege doen de Bemmelse tennissers goede zaken voor lijfsbehoud in de tweede klasse.

Na de singels was de tussenstand 2-2: Marjolein Kamphuis en Luuk Kool wonnen in 2 sets. Jill Jansen en Joost Geurts stapten met een nederlaag van de baan. Kamphuis en Jansen wonnen vervolgens overtuigend in 2 sets hun damesdubbel. Het nog ongeslagen koppel Van Boxtel en Kool stapte ook in Amersfoort na 3 sets als winnaar van de baan. De goede lijn werd doorgetrokken in de afsluitende mixwedstrijden: Kamphuis en Van Boxtel lieten niets heel van hun tegenstanders: 3-6 0-6. Jansen en Geurts speelden een spannende wedstrijd en trokken aan het langste eind in de supertiebreak.

Bemmel 2 speelt gelijk tegen Elst

Het tweede mixteam van Bemmel deelde thuis de punten met Elst: 4-4. Na de enkelwedstrijden was de wedstrijd in balans. De dames van Elst waren een maatje te groot voor Julia Danen en Dyon Schmidt. Boy van Barneveld won overtuigend met 6-1 6-3. De andere herenenkel won Bemmel door een opgave aan de zijde van Elst.
Door een nederlaag in de damesdubbel ging Elst weer aan de leiding, maar Boy van Barneveld en Biko Schermer trokken de stand gelijk. Boy van Barneveld won aan de zijde van Famke Wijers ook zijn derde wedstrijd van de dag. Biko Schermer en Julia Danen verloren de laatste mixpartij. Bemmel 2 draait na het gelijke spel nog steeds bovenin mee in de derde klasse.

Bemmel 3 nipt onderuit bij Rapiditas

TC Bemmel 3 verloor met 5-3 op bezoek bij directe concurrent Rapiditas in Nijmegen. De dag begon goed voor de Bemmelse ploeg. Lisa van Hoogstraten bezorgde Bemmel een voorsprong en ook Stan Scholten zegevierde. Hannah van der Goes en Lode Dames verloren hun wedstrijd en dat betekende een 2-2 tussenstand.

Van de vier dubbelwedstrijden behaalden alleen Simon Dams en Hannah van der Goes succes. Door dit resultaat blijft Bemmel 3 op de zesde plek staan in de vierde klasse. Ze moeten voor het eind van de competitie nog één plek stijgen om zich te handhaven.

Sponsoren Hulhuizen200 bedankt!

HULHUIZEN - De feestdag op 22 april van Hulhuizen200 gaat de boeken in als zijnde een prachtige dag. Comité H200 bedankt bij deze alle sponsoren van Hulhuizen200 hartelijk voor hun inbreng en persoonlijke betrokkenheid bij ons 200-jarig jubileum.

Door alle gulle bijdragen konden wij een gratis toegankelijk evenement bieden en werd het mede hierdoor een gezellige feestdag in ons mooie Hulhuizen voor en door mensen. Een extra bedankje voor de prettige samenwerking met gemeente Lingewaard is hier zeer zeker ook op zijn plaats.

Comité H200 heeft de smaak van organiseren te pakken en richt haar vizier nu op deelname aan het spelprogramma Zomer in Gelderland. Op 22 augustus 2017 strijd een team van Hulhuizen voor een welkom geldbedrag ten bate van de speelweek en voor de titel 'Mooiste plaats van Gelderland'.

"Als klap op de vuurpijl organiseren wij op 25 november in zaal Concordia te Gendt een echte Duitse Avond met een knipoog naar de historie van weleer. Voor ons is de gezamenlijke geschiedenis van Hulhuizen en Duitsland een mooi gegeven om dit jubileumjaar in stijl af te sluiten." Zie voor informatie: www.hulhuizen200.nl.

Herbestemming Martinuskerk Gendt

GENDT - Op 5 mei ondertekenden parochie De Levensbron en Hendriks Bouw en Ontwikkeling de koopovereenkomst voor de herbestemming van de Martinuskerk aan de Nijmeegsestraat in Gendt.

Een deel van de huidige kerk, het cultuurhistorisch belangrijke en karakteristieke voorfront, wordt gehandhaafd. Daarnaast zal het priesterkoor aan de achterzijde behouden blijven. Op de plek van het middenschip is plaats voor 22 nieuwbouwappartementen. Zo wordt oud en nieuw op een bijzonder manier samengebracht. In het voorfront wordt een ontmoetingsruimte gecreëerd voor de Gendtse geloofsgemeenschap.

Op de voormalige, in 2005 geruimde, begraafplaats realiseert Hendriks 12 bungalows. Beeldbepalend voor dit plan zijn de bestaande bomen die de woningen omringen. Vanzelfsprekend is er binnen het plan aandacht voor nieuwe parkeerplaatsen en de herinrichting van het terrein met nieuw groen.

Wel is het nog wachten op een bevestiging van de provincie of de benodigde steengoed subsidie definitief wordt verstrekt. Hendriks hoopt echter op realisatie van de woningen in 2018.

Biljartteam Bemmel verovert beker

BEMMEL - Door het vele oefenen in De Kinkel heeft het team uit Bemmel de beker veroverd district Veluwezoom.

Het team bestaat uit de heren H. Bouwman, H. Demon, Th. Meurs, G. Peters en P. Lintsen.

Vier generaties

LINGEWAARD - Op 25 april is Anna Gerritzen geboren, dochter van Mariska en Wim Gerritzen-Blankert. Ze is de vierde generatie van Welbergen-De Beijer-Blankert-Gerritzen.

Overgrootmoeder Suze de Beijer-Welbergen is 90 jaar, ze woont in verzorgingshuis Liduina in Bemmel, grootmoeder Jolanda Blankert-de Beijer, woont in Gendt en is 61 jaar, moeder Mariska Gerritzen-Blankert is 33 jaar en woont met haar gezin Wim, Mike, Anna en hond Rosa in Millingen aan de Rijn.

Buitenworkshop Tai Chi en Qigong in Bemmel

BEMMEL - Lijkt het u leuk om een keer in de buitenlucht te bewegen en te ontspannen? Kom dan op zondag 21 mei naar de workshop van Parelvlinder. Parelvlinder geeft Tai Chi en Spring Forest Qigong lessen in Lingewaard.

De workshop is voor iedereen toegankelijk. Ervaring is niet noodzakelijk. We gaan meditatief lopen, klopmassages doen en kleine qigong oefeningen. De workshop start om 9.30 uur en eindigt om 12.30 uur.

Kosten en verdere informatie vindt u onder www.parelvlinder.nl. U kunt ook bellen met Christel Dirks: 06 19497155.