GN Lingewaard

29 oktober 2014

GN Lingewaard 29 oktober 2014


Wandelend door de kom van Huissen van de pers gerold...

HUISSEN - Het boek 'Wandelend door de kom van Huissen met foto's en verhalen' van Hans Hoen, Hans Maters en Hans Wienk is eindelijk van de pers gerold. Veel mensen in Huissen -en ver daar buiten- hebben er reikhalzend naar uitgekeken maar nu is het dan zo ver: het prachtige lees- en kijkboek over het oude Huissen met zijn bewoners ligt weer in de schappen.

Het boek werd op 2 november vorig jaar op de twaalfde kunstmanifestatie Lingew'Art in Huissen feestelijk aangeboden aan burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven van de gemeente Lingewaard. De eerste druk van het boek was in december 2013 uitverkocht waarna in dezelfde maand een tweede druk verscheen. Ook deze druk vond spoedig zijn weg naar de lezers. De vraag naar het boek blijft tot vandaag de dag onverminderd groot en dat heeft de schrijvers doen besluiten een derde druk te laten verschijnen. Door een storing in het productieproces heeft het boek langer dan gepland op zich laten wachten.

Vijf weken later dan was aangekondigd ligt het boek nu in de winkels: Bruna en drukkerij Kuipers in de Langestraat, de VVV-winkel in de Vierakkerstraat, Hans 2de hands op de Markt, Coop Lamers en Kapper Hendriksen op het Zand en Primera op de Brink. Voor de goede orde: de nieuwe oplage is beperkt.

De drie 'Hansen' zitten ondertussen niet stil en zijn voortvarend aan de slag gegaan met het schrijven van een nieuw boek dat geheel in het teken zal staan van Huissen-Zand en zijn bewoners. Ook dit boek zal honderden unieke foto's en vele spannende en ontroerende verhalen bevatten van talloze (oud-)bewoners van het Zand. Naar verwachting zal dit boek november 2015 worden gepresenteerd.

Vogeltentoonstelling van vogelvereniging Onder Ons

GENDT - Vogelvereniging Onder Ons in Gendt houdt van vrijdag 31 oktober tot en met zondag 2 november haar 47ste jaarlijkse vogeltentoonstelling. De onderlinge en streektentoonsstelling wordt gehouden in zaal Im Weissen Rossl aan de Dorpsstraat 58 in Gendt.

Vogelvereniging Onder Ons bestaat sinds 1967 en heeft ruim zestig leden. Jaarlijks wordt er door de leden een tentoonstelling georganiseerd waar iedereen welkom is. De entree is gratis. Op de show zijn diverse vogels te bekijken zoals kanaries, parkieten, Europese cultuurvogels en diverse soorten tropische vogels. Zo zullen er ook leden van bij de streek aangesloten vogelverenigingen deelnemen aan de tentoonstelling.

De verkoopafdeling is goed gevuld met prachtige vogels en voor een leuke prijs. De tombola is ook weer gevuld meet leuke prijzen van groot tot klein. De openingstijden zijn op vrijdag 31 oktober van 20.00 tot 22.00 uur. Zaterdag 1 november van 10.00 tot 21.00 uur en op zondag 2 november van 10.00 tot 17.00 uur.

Het Gouden Deurdweilers Koffieconcert

ANGEREN - Zondagochtend 9 november reikt dweilorkest De Deurdweilers de Gouden Duim uit aan de 'Angerse vrijwilliger van het jaar' tijdens het Gouden Deurdweilers Koffieconcert in het Dorpshuis in Angeren.

Dweilorkest De Deurdweilers uit Angeren heeft acht jaar geleden de 'Gouden Duim' in het leven geroepen. Dit is een prijs voor de 'Angerse vrijwilliger van het jaar', als waardering voor al het werk dat hij of zij voor zijn of haar vereniging of de Angerse samenleving doet. Deze prijs wordt elke twee jaar door de burgemeester uitgereikt tijdens een evenement dat het dweilorkest organiseert.

Dit jaar organiseert dweilorkest De Deurdweilers het 'Gouden Deurdweilers Koffieconcert' op zondag 9 november van 11:00 tot 13:00 uur in het Dorpshuis in Angeren. Iedereen is van harte uitgenodigd. Dit concert is uniek in het 23-jarig Deurdweilers bestaan. Enkele muzikale verrassingen zullen te horen zijn om de zondag goed mee te beginnen. Informeel met een heerlijk kopje koffie of natuurlijk een biertje. Het is geschikt voor jong en oud. Om 12:00 uur reikt burgemeester Schuurmans de Gouden Duim uit.

De voorbereidingen voor het evenement zijn inmiddels in volle gang. Verenigingen zijn benaderd om een vrijwilliger uit hun midden te nomineren. Begin november zal een onafhankelijke commissie uitmaken wie de prijs het meest toekomt.

Wie o wie mag zich de komende twee jaar 'vrijwilliger van Angeren' noemen? We zullen het weten op 9 november met een heerlijk bakje koffie en goede muziek! Meer informatie staat op www.deurdweilers.nl.

Vocal Group ZiZo presenteert 'Zou Zo Graag'

OOSTERHOUT/BEMMEL - Op zaterdag 1 en zondag 2 november geeft Vocal Group ZiZo uit Bemmel voor de derde maal sinds haar bestaan een tweetal eigen theaterconcerten. Deze concerten worden gehouden in multifunctioneel centrum De Klif in Nijmegen Noord (Oosterhout).

De titel van het concert 'Zou Zo Graag' verwijst naar één van de nummers (van Jurk!) die worden gezongen. In het concert komt een vriendengroep in vol ornaat bij elkaar voor een chique avond uit. Gedurende de avond en nacht blijft iedereen hangen en wordt de sfeer losser. Jasjes gaan uit, stropdassen gaan los enzovoort. Zo komen allerlei verhalen, gevoelens en gedachten voorbij. Laat je muzikaal van de avond door de nacht leiden waarbij verhalen, gevoelens en gedachten voorbij komen…

Vocal Group ZiZo zingt tijdens het concert poprepertoire met muzikale uitstapjes naar andere muziekstijlen in meerstemmige à cappella arrangementen of met combobegeleiding.

Vocal Group ZiZo is in 2007 opgericht en bestaat uit acht vrouwen en vijf mannen. Het is een enthousiaste en ambitieuze groep mensen, die onder een professionele leiding werken aan klank, stemvorming en presentatie.

Vocal Group ZiZo staat onder de bezielende leiding van Elke Rouwmaat. Elke woensdagavond wordt er gerepeteerd en is Vocal Group ZiZo aan de slag met nieuw repertoire, bijzondere arrangementen, stemvorming en presentatie.

Een kaartje kost (inclusief een consumptie) 12,50 euro en kan worden besteld via www.vgzizo.nl. Hier is eveneens meer informatie te vinden. Daarnaast kunnen kaartjes worden gekocht bij boekhandel Polman in Bemmel.

Boekpresentatie Cor Melchers een indrukwekkend succes

Foto: Hans Hoen

HUISSEN - Zondag 19 oktober heeft onder grote belangstelling de boekpresentatie van het boek 'Cor Melchers, Schilder van Kleurende Eenvoud' plaatsgevonden.

In de bibliotheek van het Dominicanenklooster werd na een indrukwekkende speech van Henk Jongerius O.P. en prior van het klooster, het boek ten doop gehouden. De vele kunstvrienden en belangstellenden waren getuige van het aanbieden van het eerste exemplaar van het fraaie hard-cover kunstboek aan Dora Melchers- Neijenhuis . Moeder van de kunstenaar Cor Melchers. Dit fraaie boek met liefst 275 kleuren- en 13 zwart-wit foto's geeft naast een biografie een schitterende kijk op de artistieke ontwikkeling van de Huissense kunstenaar.

Zijn tocht van realisme naar naïef expressionisme in de schilderkunst gunt de lezer een vlot leesbaar zicht op een ontwikkeling die door steeds meer mensen in binnen en buitenland wordt omarmd.

Het boek is verkrijgbaar voor twinrig euro in diverse boekhandels in de regio. Boekhandel Polman in Bemmel gaat zelfs zover, het boek binnen een bescheiden expositie van zijn schilderijen te plaatsen.

Verder is het boek te koop bij boekhandel Het Colofon in de Bakkerstraat 56 in Arnhem, bij Bruna in de Langestraat in Huissen. Ook te koop bij Kapsalon Hendriksen in Huissen Zand, bij de Historische Kring Huessen in de Vierakkerstraat 39 in Huissen en aan de balie van het Dominicanenklooster Huissen aldaar.

Collecte Alzheimer Nederland 3-8 november

LINGEWAARD - In de week van 3 tot en met 8 november vindt de collecte van Alzheimer Nederland plaats. In gemeente Lingewaard gaan zo'n honderd collectanten op pad om geld in te zamelen.


Alzheimer Nederland werkt al dertig jaar aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie - waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is - en hun omgeving. Door hulp en informatie te bieden en op te komen voor hun belangen. Met 52 regionale afdelingen en ruim tweehonderd Alzheimer Cafés heeft Alzheimer Nederland een landelijk netwerk van betrokken vrijwilligers. Daarnaast financiert Alzheimer Nederland wetenschappelijk onderzoek naar behandeling, preventie en genezing van dementie. De stichting is volledig afhankelijk van particuliere giften.

Jezelf verliezen
Dag in dag uit worstelen honderdduizenden mensen in Nederland met de gevolgen van dementie. Als patiënt of als naaste. Door de vergrijzing neemt dit aantal de komende jaren snel toe. Eén op de vijf mensen wordt door de ziekte getroffen. Alzheimer is daarmee hard op weg de grootste en meest kostbare ziekte te worden in Nederland.
Alzheimer is een ontluisterende ziekte, waarbij de patiënt geheugen, identiteit en emoties verliest. Uiteindelijk vernietigt de ziekte het meest waardevolle dat een mens bezit: zichzelf. Wat begint met vergeetachtigheid leidt uiteindelijk tot totale ontreddering en tot de dood. Alzheimer is niet te stoppen. Nog niet. Meer onderzoek naar oorzaken en oplossingen is noodzakelijk om Alzheimer te kunnen overwinnen. En daarvoor is veel geld nodig.

Protestantse gemeente

HUISSEN - De kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen is zondag 2 november om 10.00 uur te bezoeken in het erkgebouw aan het Raadhuisplein 35. Voorganger is dominee M. Glastra. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

'Verdriet hoort bij het leven…' Een van mijn lievelings (jeugd)boeken is 'Het boek van Josje' van Sjoerd Kuyper. Josje is getrouwd met een soldaat en weet : een nadeel van soldaten is dat ze kunnen sneuvelen. Op een dag ontvangt Josje een brief waarin staat dat de soldaat dood is. Josje weigert zich te laten troosten, want het verdriet is te groot, elk woord doet pijn. Naar buiten toe houdt zij zich flink: 'We hadden het kunnen weten. Soldaten gaan vaker dood.' Vervolgens sluit ze haar verdriet op in een kast. Ze is soldaat niet vergeten, maar wel het verdriet om zijn dood. Voor wie wil: kom je verdriet hier maar opbergen. Bijna iedereen bracht zijn verdriet.

Maar op een dag komen de dieren hun verdriet weer ophalen. "Als je geen verdriet hebt, komt niemand je troosten. Als niemand je troost, kan je ook niet echt leven. Verdriet hoort bij het leven." Toen deed Josje de kast open en las opnieuw de brief. Ze huilde, ze huilde. Om soldaat. Om zichzelf. Omdat er zo veel verdriet is. En ze liet zich troosten…

Zondag 2 november is het gedachtenisdienst. We gedenken de mensen die gestorven zijn. Allerzielen, Allerheiligen: de doden blijven bewaard in onze herinneringen. Geborgen in Gods eeuwige liefde. We steken een kaars aan. We zijn stil. Er is muziek.

De Waskniepers opent seizoen

GENDT - Op zaterdag 8 november opent carnavalsvereniging De Waskniepers uit Gendt het nieuwe seizoen.

Sinds vorig jaar heeft De Waskniepers een nieuwe thuishaven gevonden bij De Klok Horeca Gendt. Nadat café-zaal De Klok een enorme verbouwing had ondergaan, bleek deze locatie uiterst geschikt voor carnavalsavonden en de vereniging heeft veel positieve reacties over de prachtige zaal en de goede sfeer gehad.

De Waskniepers gaat dan ook met veel vertrouwen het nieuwe seizoen in. Het muzikale gedeelte van de avond wordt geheel verzorgd door dj Robert Pouwels. Er zal een nieuw raadslid geïnstalleerd worden en er zijn verschillende raadsleden die een jubileum vieren.

Ook dansgarde De Knieperinnen wordt door twee nieuwe leden versterkt en zal verrassende optredens geven. De avond zal door een aantal bevriende verenigingen bijgewoond worden. Na het officiële gedeelte is er nog ruimschoots tijd voor een feestje. De avond zal om 20.11 uur worden geopend en eindigen om 00.30 uur. De entree is gratis.

Collecte Brandwondenstichting groot succes

GENDT - In de week van 5 tot en met 11 oktober collecteerden in heel Nederland meer dan vijftigduizend vrijwilligers voor de Nederlandse Brandwonden Stichting. Ook in Gendt gingen de collectanten langs de deuren. En met succes! Gezamenlijk werd een bedrag van 1.974,68 euro opgehaald. De opbrengsten van de collecte stelt de Brandwonden Stichting in staat om haar werk voor mensen met brandwonden voort te zetten.

Ernstige brandwonden kunnen je hele leven op zijn kop zetten. Het medische traject, met tientallen operaties, duurt soms jaren. Daarnaast zijn er de verwerkingsproblemen van het vaak traumatische ongeluk. En tot slot zijn het vooral de ontsierende littekens die het leven van brandwondenslachtoffers moeilijk maken. Mensen met brandwonden worden vaak nagestaard, gemeden en soms niet voor vol aangezien. Daar moeten zij mee leren leven. De Brandwonden Stichting helpt hen daarbij.

Al meer dan veertig jaar voert de Nederlandse Brandwonden Stichting haar strijd tegen deze littekens. Dit doet zij op drie fronten: het voorkomen van brandwonden, het verbeteren van de behandeling (door onderzoek) en het bevorderen van de psychosociale nazorg en begeleiding. Dankzij de collecte kan de Nederlandse Brandwonden Stichting haar activiteiten voortzetten. Namens de plaatselijke collecteorganisator is de Brandwonden Stichting alle collectanten en gulle gevers dankbaar in Gendt voor hun bijdrage aan 'de strijd tegen de littekens'.

Damvereniging VBI na spannende strijd gelijk

Pepijn van den Brink (l) en Joost Hendriksen in actie tegen VST Schiedam Foto: Joop Hendriksen

HUISSEN - Na twee gewonnen wedstrijden stand voor damvereniging VBI opnieuw een geduchte tegenstander op het programma. Het werd een bijzonder spannende strijd met wisselende kansen aan beide zijden en 10-10 als uiteindelijk resultaat.

De enige winstpartij kwam van Guntis Valneris. Zijn tegenstander was uit op spektakel, maar Guntis hield het hoofd koel en nadat hij een dam veroverde was het over en sluiten. Yuriy Lagoda boekte verlies. Tot aan het middenspel was er niets aan de hand maar een verkeerde voortzetting bracht hem in het nauw. Uiteindelijk was er geen houden meer aan.


Joost Hendriksen verkeerde in bijzonder zwaar weer tegen oud-wereldkampioen Gantwarg. Het leek fout te gaan maar Joost ontsnapte op miraculeuze wijze. Pepijn van den Brink speelde een fantastische wedstrijd. Hij werd stevig onder druk gezet maar hield goed vol en kwam nooit in de problemen. Geert van Aalten kreeg ondanks een wat mislukte opening licht voordeel maar dit was niet genoeg voor de winst. Ook Maarten Linssen had licht voordeel. Een klassieke stand liep uiteindelijk naar een gelijkwaardige remise. Gérard Jansen stond aanvankelijk wel goed. Naar gelang de partij vorderde bleek het verschil nihil met remise als logisch resultaat. Johan Krajenbrink stond voordelig, bouwde een goed drukstelling op maar stuitte op een taaie verdediger. Ook Jos Stokkel stond de hele partij op voordeel. Via een slim offer wist zijn tegenstander het vege lijf te redden. Alexander Baljakin stond tot het middenspel goed maar moest een dam toelaten. Hij kwam uiteindelijk weg met remise.

Sterke tegenstander voor Lekdetec.nl komt op bezoek

BEMMEL - Zaterdag 1 november staat de thuiswedstrijd tegen Dozy/Den Helder op het programma. De basketballploeg uit de kop van Noord-Holland is vele malen landskampioen geweest maar heeft de afgelopen jaren wat minder gepresteerd.

Dit seizoen staat er weer een ijzersterk team. Dozy/Den Helder heeft zich versterkt met twee Amerikaanse speelsters en heeft daarnaast international Maaike Klein en de altijd gevaarlijke Maxime Essenstam in haar gelederen. Het team wist te winnen van landskampioen Binnenland en verloor na een spannende strijd van Loon Lions. Een geduchte tegenstander dus.

Lekdetec.nl is het seizoen fantastisch begonnen, waardoor het team uit Bemmel meedraait in de top van de eredivisie. Helaas zal het team het voorlopig moeten stellen zonder Kris Biesters die door een blessure enige weken zal ontbreken. Een streep door de rekening van coach René van der Wielen.

Al met al wordt weer een zeer spannende wedstrijd verwacht tussen twee gelijkwaardige ploegen. ?Komt allen naar De Bongerd, de wedstrijd begint om 20.45 uur."

Statiegeldactie bij Spar voor uniformen harmonie

DOORNENBURG – In de maanden november en december zal er bij Spar Witjes in Doornenburg een statiegeldactie worden gehouden. De opbrengst hiervan zal ten goede komen aan de aanschaf van nieuwe uniformen voor harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg.

De huidige uniformen van de vereniging zijn aangeschaft in 1977, ruim 37 jaar oud, en zijn hard toe aan vervanging. Het plan hiervoor is opgezet tijdens een ledenvergadering begin 2007. Er is toen besloten om jaarlijks tweeduizend euro opzij te zetten voor de aanschaf van nieuwe uniformen. Doel hiervan is om uiteindelijk ongeveer de helft van de benodigde dertig- tot vijfendertigduizend euro op die manier te sparen. De andere helft van het benodigde budget hoopt de vereniging te kunnen behalen door middel van subsidies, sponsoring, donaties en het houden van een aantal acties waarvan de statiegeldactie de eerste is.

Komend jaar zal hard worden gewerkt om de realisatie en financiering van de aanschaf van nieuwe uniformen rond te krijgen. Vervolgens is het de bedoeling dat de uniformen eind 2015 daadwerkelijk worden aangeschaft en deze in januari 2016 worden gepresenteerd en in gebruik worden genomen. Hiermee wordt dan tevens de aftrap gegeven voor het jubileumjaar van de dan honderdjarige harmonie.

Sjors Sportief: Kom volleyballen bij Setash!

LINGEWAARD - Alle basisschoolleerlingen hebben inmiddels een mooi Sjors Sportief Boekje ontvangen. Daarin staat meer informatie over verschillende sporten in de gemeente Lingewaard.

Bij volleybalvereniging Setash kan worden meegedaan met het Cool Moves Volleybal. Daar leren kinderen stapsgewijs de volleybaltechnieken en spelregels. Volleybalvereniging Setash heeft jarenlange ervaring in het trainen van kinderen en kent een goede doorstroom naar de jeugdteams.

Inschrijven voor de Cool Moves Volleybal workshops kan via www.sjorssportief.nl.

De Challenge in Schaapskooi op de fiets voor Ride4kids

BEMMEL - Gerald Croes uit Emmen is een aantal weken geleden gestart met het vijftig-dagen-strakprogramma in De Schaapskooi. Daar vertelde hij over zijn zoon Perez.

Perez heeft een energiestofwisselingziekte. Gerald heeft een stichting opgericht www.ride4kids .nl. Waar hij geld inzamelt voor onderzoek en behandeling van deze vreselijke ziekte.

De groep die deelneemt aan deze Challenge heeft elke week twee personal trainingen en daarnaast regelmatig een extra extreme uitdaging. Zo ook een spinningmarathon van drie uur. Tijdens deze uitdaging besloten de overige deelnemers spontaan om geld in te zamelen voor hun ploeggenoot Gerald Croes. Gerald was zeer verrast en vond de spontane aktie super!

Gemeenten vertrouwen anonieme hulp toe aan Sensoor

LINGEWAARD - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft namens nagenoeg alle gemeenten de opdracht 'Anonieme hulp op afstand' toevertrouwd aan Sensoor. Dit is het resultaat na een aanbestedingsprocedure met meerdere aanbieders. Het betekent dat de vrijwilligers van Sensoor ook na 1 januari onverminderd een luisterend oor bieden per telefoon, chat en e-mail.

Gemeenten zijn, in het kader van de nieuwe WMO, vanaf januari 2015 verplicht om anonieme hulp op afstand aan te bieden aan haar inwoners. Daarom is er een aanbestedingsprocedure in gang gezet waarop aanbieders een offerte konden indienen. De VNG heeft bij de beoordeling onder andere getoetst op werkwijze, effectiviteit en het vrijwilligers- en personeelsbeleid.

"Sensoor heeft bewezen deze opdracht te kunnen vervullen, met dank aan meer dan 55 jaar ervaring en de ruim 900 voor dit werk goed opgeleide vrijwilligers. Voor personeel, vrijwilligers en vooral gebruikers van de dienst is deze toekenning ontzettend goed nieuws" aldus Willemieke Ottevanger, directeur van de Vereniging Sensoor Nederland.

Aandacht op afstand

Gehoord worden is een basisbehoefte van ieder mens. Het is nodig om inzicht te krijgen in gevoelens, problemen en het geeft steun bij verdriet. De vrijwillige medewerkers van Sensoor bieden een luisterend oor en een goed gesprek waarbij het verhaal van de ander centraal staat. Ze helpen gedachten onder woorden te brengen en denken mee hoe met een probleem of vraag om te gaan. De anonimiteit en het feit dat de dienst ook buiten kantoortijden bereikbaar is, maakt de hulp zeer laagdrempelig.

Sensoor

Sensoor is de grootste organisatie in Nederland die emotionele ondersteuning op afstand biedt vanuit vestigingen in het hele land. Sensoor is sinds 1958 dag en nacht anoniem bereikbaar per telefoon. Jaarlijks voeren de vrijwilligers rond de 250.000 gesprekken via telefoon, chat en e-mail. Bellen kan dag en nacht via 0900-0767 of een lokaal nummer. Chatten en e-mailen kan via het beveiligde website van Sensoor. Voor de lokale telefoonnummers van Sensoor en chat- en e-mailhulp, zie www.sensoor.nl.

Dag voor Mantelzorgers

LINGEWAARD - Mantelzorgers in Lingewaard zijn op 7 november welkom op de Dag voor Mantelzorgers. Tijdens deze dag zetten we mantelzorgers even centraal en in het zonnetje door hen een leuk en ontspannen programma aan te bieden. U bent van harte welkom in zalencentrum De Kolk in Haalderen.

Om 10.00 uur heet goochelaar en entertainer Jack Tucker u op een ludieke manier welkom. Wethouder Johan Sluiter van de gemeente zal het openingswoord verrichten. Daarna zult u verrast worden met een leuke ontspanningsactiviteit. Vervolgens kunt u genieten van oude fotobeelden uit de verschillende kernen van gemeente Lingewaard. Vrijwilligers van de Historische Kringen Lingewaard vertellen u mooie verhalen bij de foto's. Na de een heerlijke lunch zal Jack Tucker een spetterende show verzorgen. Rond 14.30 uur zal de afsluiting zijn.

Het is belangrijk dat mantelzorgers erkenning krijgen voor hun waardevolle inzet, zeker nu mantelzorgers steeds meer het antwoord lijken te zijn op bezuinigingen in de zorg en de druk op hen toeneemt. Daarom ondersteunt SWL mantelzorgers. Bijvoorbeeld door het inzetten van zorgvrijwilligers of door met elkaar van gedachten te wisselen tijdens de Ontmoetingscafés.

SWL organiseert de Dag voor Mantelzorgers samen met vrijwilligers, de Stichting Maatschappelijke Gezondheidszorg en de gemeente Lingewaard. Bent u mantelzorger en woont u in Lingewaard dan bent u welkom!

Aanmelden kan via SWL Meldpunt telefoon 088 2552555 of Participatiepunten; de openingstijden staan op www.swlingewaard.nl.

Column

Sensationeel

Maak me 's morgens chagrijnig: stop een andere krant dan Trouw in de brievenbus. Nauwelijks wakker sta ik bij de voordeur met De Gelderlander in de hand. Niet mijn krant, maar daar is nog overheen te komen. Uit het gesloten gemeentehuis van Lingewaard kan de streekredactie toch geen nieuws halen.

Het voelt als een mokerslag als ik een dag later van de trap kom en zie dat De Telegraaf op onze deurmat ligt. De landelijke protestkrant probeert mij op de voorpagina met koeienletters te boeien: OTTAWA SIDDERT. Op pagina 2 vraagt een misdaadverslaggever: Haalt Holleeder de kerst? Dan denk ik, waarom zo'n geschreeuw. Alle kranten hebben bericht over paus Franciscus en de bijzondere bisschoppensynode over gezin, huwelijk en seksualiteit. Een meerderheid van de bisschoppen blijft voor de leer van de kerk, homo's moeten zich houden aan onthouding. GroenLinks raadslid Lianne Duiven vraagt op twitter zich af waarom op de krantenfoto het mutsje van bisschoppen roze is en dat ze toch niet homovriendelijk zijn. Maar Lianne moet toch weten dat het 'mutsje' van een bisschop een paarse pileolus is? Lianne heeft zich gemanifesteerd als een mutsige Telegraaflezer.

Het leven gaat door. Op het moment dat mijn buurman Appie H in Gendt zijn winkel feestelijk heropent, zit ik bij het persuurtje van het college. Ik dacht, waar ben ik. Op de set van de absurdistische kantoorserie Jiskefet? De Muppet Show? Drie wethouders, één met stropdas, hadden geen nieuws. Dan denk ik, wat houden ze achter? Ze waren spraakzamer over winkelopeningen. Marianne was niet aanwezig omdat zij bij Appie het lintje mocht doorknippen. Wethouder Theo Peren vertelde met plezier zijn opening van de ijssalon in Gendt nog goed te kunnen herinneren. Hij kreeg 2 bolletjes ijs. Alle andere bezoekers kregen er een. De Telegraaf zou er sensationeel telegraafnieuws van maken: WETHOUDER OMKOOPBAAR? Ik blijf met de vraag zitten. Een college doet toch meer dan sensationeel lintjes doorknippen?

Sjaak

Digitale helpdesk bij ParticipatiePunten

GENDT/DOORNENBURG - Heeft u problemen met de computer, tablet of mobiele telefoon? Bij het Participatiepunt in Gendt en Doornenburg kan iedereen gratis terecht voor vragen omtrent gebruik van computer, tablet of mobiele telefoon.

Er zijn vrijwilligers aanwezig die tijdens de openingstijden van de ParticipatiePunten kunnen helpen en wegwijs maken.

De openingstijden van ParticipatiePunt Gendt zijn elke woensdagochtend van 10:00 tot 12:00 in het Hof van Breunissen, Kloosterplein 4. De openingstijden van ParticipatiePunt Doornenburg zijn eenmaal per twee weken (even weken) op vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur in het Ontmoetingscentrum, Kerkstraat 3.

De bezoeker wordt geholpen door enthousiaste vrijwilligers met kennis op het gebied van de software, het gebruik en de technische aspecten van de moderne communicatiemiddelen.

Wedstrijdprogramma Havo

THUIS

Zaterdag 1 november

10:30 HAVO F1 Valburg F1

12:00 HAVO C1D Spero C5D

14:00 HAVO 2 (zat) RKHVV 2

14:30 HAVO A1D ST: SV Babberich/Liemers-Carvium A1GD

Zondag 2 november

10:30 HAVO 3 Jonge Kracht 6

11:00 HAVO 2 SML 3

14:00 HAVO 1 RVW 1

UIT

Zaterdag 1 november

8:30 Spero D3 HAVO D1GD

9:00 SVHA D2 HAVO D2

11:00 ESA E7 HAVO E1

8:30 VDZ E9 HAVO E2G

Zondag 2 november

11:30 Heumen 2 HAVO 4

Gym je Gek: succesvol gymfeest van SGS-Lingewaard

LINGEWAARD - Het jaarlijkse Gym je Gek feest, anderhalf uur lekker gymmen onder begeleiding voor kinderen van vijf tot en met twaalf jaar, van Stichting Gymnastische Sporten Lingewaard (SGS) werd dit jaar boven verwachting goed bezocht.

Er werd uitgegaan van een opkomst rond de veertig kinderen. Uiteindelijk meldden zich negentig enthousiaste kinderen! De zaal was zo vol dat het voor de organisatie een uitdaging was om alles in goede banen te leiden, maar het lukte toch weer om iedereen met een voldaan gevoel huiswaarts te laten keren. SGS-Lingewaard is trots op deze geweldige opkomst en bedankt iedereen die heeft meegeholpen om deze editie van Gym je Gek weer tot een succes te maken!

Geïnteresseerd geraakt in het aanbod van SGS-Lingewaard? Kijk voor meer informatie op de website: www.sgs-lingewaard.nl.

Cursisten Windows 8.1 blij met certificaat

Foto: Magda Steegh

BEMMEL - Acht cursisten volgden succesvol een serie van zeven lessen Windows 8.1 in de Bibliotheek Lingewaard als Leercentrum SeniorWeb in Bemmel.

Op 20 oktober kregen zij een certificaat uitgereikt in aanwezigheid van de vijf begeleiders van deze cursus. Deze begeleiders zorgen er met name voor dat er bij het vele oefenen steeds even wat hulp geboden kon worden.

Op www.bibliotheeklingewaard.nl staat alle informatie over de computercursussen die de Bibliotheek als Leercentrum SeniorWeb verzorgt.

Sfeervol feesten doe je bij Gasterij De Gulle Goedzak in Huissen

HUISSEN – Wat bepaalt het succes van een feestavond? Vooral de sfeer! En ook daarvoor ga je naar De Gulle Goedzak, die hiermee al vijftien jaar ervaring heeft. Het is niet verwonderlijk, dat vele jarigen en jubilarissen nu al voor de zoveelste keer hun feest houden in dit Huissense etablissement. Het eten en drinken is er meer dan voortreffelijk en... de sfeer is onovertrefbaar!

Alles heeft Herman Schrijver als De Gulle Goedzak in huis voor een geslaagde avond. Drank, bier, wijn, gedestilleerd. Eten aan de dis, aan een grote tafel vol heerlijkheden. Met voor elk wat wils. Afgestemd op de wensen van de gastheer. Zowel warme als koude buffetten. Compleet tegen nette prijzen. Wat bijvoorbeeld te denken van een compleet avondfeest, inclusief drank (zelfs buitenlands gedestilleerd), te beginnen met koffie en wat lekkers of een welkomstdrankje, pinda's op de tafel, vier keer een luxe koud hapje en twee keer een heerlijk warm hapje, met riefkoeken op tafel en koffie na tegen een prijs van 22,50 euro? Een puntzak friet of broodje kroket extra? Geen punt de prijs wordt dan slechts 25 euro per persoon! Een klein koud- en warmbuffet komt op 32 á 35 euro per persoon inclusief drank et cetera.

Het voordeel van De Gulle Goedzak is ook de gezellig ingerichte ruimte (met ook gescheiden rookruimte), waar de mechanische muziek (ook gratis!) op het gezelschap wordt afgestemd. Een avond bij De Gulle Goedzak is zodoende niet alleen onovertroffen gezellig, alles bij elkaar ook nog eens voordelig.

Reserveren kan via telefoonnummer (026) 3259717 / 06 53812300. Gasterij De Gulle Goedzak, Karstraat 57, Huissen; www.degullegoedzak.nl.

HIPP mode en meer bestaat één jaar!

BEMMEL - Een jaar geleden opende HIPP haar deuren aan de Dorpsstraat 50b te Bemmel. Dit willen wij graag samen met u vieren. U krijgt daarom van woensdag 29 oktober tot en met zaterdag 1 november twintig procent korting op onze gehele collectie! Daarnaast is ons Ibiza poncho/vest in diverse kleuren deze dagen geen 34,95 euro maar 24,95 euro (zolang de voorraad strekt). Actie/aanbieding niet geldig in combinatie met onze HIPP kortingspas.

De herfst is nu toch echt begonnen en HIPP is er helemaal klaar voor. Onze superstretch broeken zijn er weer in de mooiste herfstkleuren en verkrijgbaar in de maten 36 tot en met 44. Daarnaast de leukste shirts, blouses en heerlijke zachte vesten en truien. Kom zelf kijken, voelen en passen. De koffie/thee, drankje en hapje staan voor u klaar.

Vanaf 14 november breidt HIPP uit met HIPP & more, maat 44 tot en met 48. Houdt u de volgende advertentie dus goed in de gaten!

Informatieavond windenergie in Bemmel

LINGEWAARD - GroenLinks organiseert op vrijdag 31 oktober om 19.30 uur in De Veldschuur (Bemmel, Sportlaan 1m) een informatieavond over windenergie. In drie korte presentaties komen zowel landelijke, provinciale als plaatselijke aspecten van windenergie aan de orde.

Sprekers zijn: Ton Hirdes van de Nederlandse Windenergie Associatie, Alex de Meijer van de Gelderse Natuur- en Milieufederatie en Pim Südmeier van Lingewaard Energie.

Na de pauze is tijd voor discussie. De discussieleider deze avond is Marc van Lieshout.

Het aantal windmolens in onze provincie groeit te langzaam. Door inwoners mee te laten profiteren, kan echter op meer draagvlak gerekend worden. Er zijn initiatieven voor een windpark in Lingewaard. Wat zijn voordelen en nadelen van windenergie en kunnen we wel zonder deze vorm van alternatieve energie?

Het draagvlakonderzoek naar windenergie komt pas in 2015 op de politieke agenda. GroenLinks wil het debat over windenergie op deze avond een zetje geven. Meer linformatie staat op lingewaard.groenlinks.nl.

Messen slijpen bij Bongers Bemmel

BEMMEL - Op donderdag 30 oktober van 10.30 tot 17.30 uur kunt u weer al uw messen en scharen laten slijpen bij Bongers aan de Pollenbrink 9 in Bemmel.

Op deze dag komt de bekende slijper J. Kunst weer naar Bongers voor het slijpen van alle soorten scharen en messen. Koks- en tafelmessen welke ook gekarteld kunnen worden. Ook voor tuingereedschap is het nu de tijd. Mocht u deze dag niet aanwezig zijn, dan kunt u vooraf uw messen en scharen aanleveren en ze later geslepen weer ophalen. Maak gebruik van deze slijpservice want met scherp gereedschap krijgt u het beste resultaat.

Fa. Th Bongers is gevestigd aan de Pollenbrink 9 in Bemmel, telefoon (0481) 46 23 12. Email: bongersluxe@hetnet.nl.

Themabuffet bij Liduina, Sint-Jozef en Sancta Maria

Foto: TOL Creations

BETUWE - Nu de herfst toch echt volop is begonnen, serveren wij op 5 november in Liduina, op 6 november in Sint-Jozef en op 12 november in Sancta Maria vanaf 17.30 uur een heerlijk stamppottenbuffet.

"Men kan genieten van stamppot boerenkool, zuurkool, hete bliksem en hutspot. Daarbij serveren wij rookworst, verse worst, hachee, buikspek en gebonden jus.

Geniet samen van een gezellige warme avondmaaltijd bij Betuweland! Dit kan voor dertien euro per persoon exclusief drankjes. U kunt zich dagelijks aanmelden bij de receptie van de locatie waar u het buffet wilt gebruiken."

"Graag tot ziens bij Betuweland Zorg, Welzijn & Wonen locatie Liduina, Gouden Appel 120, Bemmel, 0481 470660; locatie Sint-Jozef, Lentse Schoolstraat 29, Lent, 024 3813600; locatie Sancta Maria, Helmichstraat 22, Huissen, 026 3683300."

De Kleine Prins gespeeld door Kolderkat

BEMMEL - Zaterdag 1 november wordt in Kerstendal in Berg en Dal om 15.30 uur en zondag 2 november in De Kinkel in Bemmel om 15.00 uur de voorstelling De Kleine Prins gespeeld door Kolderkat theater. Kaartjes zijn voor vijf euro per stuk ter plaatse verkrijgbaar

Ergens ver weg in de ruimte woont een Kleine Prins op een kleine planeet. De kleine prins heeft drie vulkanen, 2 werkende en 1 dode, en een mooie Bloem. Op een dag valt er een vreemd bloemenzaadje op zijn planeetje. Het zaadje wil niet goed groeien en dus besluit de prins de ruimte in te gaan om uit te zoeken waar het plantje vandaan komt. Het wordt een vreemde reis langs planeten met een eenzame Koning, drukke zakenmannen, trotse IJdeltuiten, vermoeide Lantaarnopstekers en geleerde planeetkundigen. Uiteindelijk voert de reis hem naar de aarde. Daar ontmoet hij de Vos en vindt ook een groot veld bloemen. Maar het lijkt er op dat niemand weet wat het vreemde plantje precies is en waar het thuis hoort. Tot er plotseling een piloot uit de lucht komt vallen.

Stichting Kolderkat theater is een amateurtoneelgroep die sinds december 2010 voorstellingen maakt voor en door kinderen. De Kleine Prins is de vierde productie van de groep volwassen spelers. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Antoine de Saint-Exupéry uit 1943 en is ontstaan uit improvisaties.

De spelers zijn John Cremers, Dolores Wentink, Marjolein van Brandenburg, Eric van der Aa, Ruud Vos, Francette Belvroy, Marjolein van der Heijden, Marjolein Gubbels, Sasja Gradussen en Machteld Borghuis. Regie, vormgeving en tekst zijn in handen van Karine Crajé.

De TV-uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+) op de website lingewaardlokaal.tv uitzending live.

TV-Programmering:

Zondag 12.00 uur Nieuwe Lingewaard Lokaal Info uitzending met nieuws en studiogasten uit de gemeente Lingewaard. Deze uitzending wordt elke dag om 08.00u - 15.00u - 17.30 u - en 22.00u herhaald. De uitzending is ook rechtstreeks te zien via www.lingewaardlokaal.tv. Uitzending live. En via glasvezel KPN Kanaal 629. UPC kanaal 31.

De Radio programma's zijn te horen op FM 93.6 en kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.

Radio-Programmering:

Maandag 20.00 – 22.00u That's Music – presentatie Alfred Danjé. Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu!

Dinsdag 20.00 – 22.00u Country Shop – presentatie Alex van Beek. In Country-shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop. Er is veel aandacht voor nieuw uitgebrachte albums maar ook het oudere wordt niet vergeten.

Woensdag 20.00 – 22.00u Avondvitaminen – presentatie Carl Witjes. @Live - met wekelijks aandacht voor (minimaal) twee nummers. Rondje Hollands - wekelijks aandacht voor Nederlandse artiesten (zowel Nederlandstalig/Engelstalig). Vitamineplaat. Uit de cloud.

Donderdag 20.00 – 22.00u Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn. De muziek kan wekelijks verschillen, maar kent wel een rode draad, zoals een oude hitparade, een willekeurig jaar met nieuwsberichten en muziek uit dat jaar, of een programma over een bepaalde muziekstroming zoals Ska, dialect, soul, glitterrock.

Vrijdag 20.00 – 22.00u Pop Shop – presentatie Alex van Beek. U kunt dan luisteren naar diverse soorten muziek zoals blues, rock, country, bluegrass, soul en aanverwante muziek, die onder de categorie lichte muziek vallen. Alles wat met de pomuziek te maken heeft laat hij horen natuurlijk met de nodige informatie erbij.

Zaterdag 11.00 – 13.00u Hans Verduijn met Muziekdossier Extra. Afwisselend Nederlands of Duits.

07.00 – 09.00 / 15.00 – 17.00u Prettig Weekend gepresenteerd door Louis Carpaij. De radiomaker achter dit programma is de vijftig al een tijdje gepasseerd en zijn passie ligt bij de 70's en 80's. Maar ook in de 60-er jaren is er mooie muziek gemaakt en om niet al te oubollig te klinken, zitten er in Prettig Weekend ook 'n paar 90's in. Kortom de muziek en de gebeurtenissen van vandaag, in het verleden.

Zondag 10.00 u Kerkradio vanuit Eucharistisch centrum Huissen.

                        

Berichten voor TV, radio en Tekst TV kunt u sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv.

Fietsende ambtenaar in Lingewaard voor zijn werk in elektrische auto

Wethouder Theo Peren bij 'zijn' elektrische auto's, geleverd voor Motorhuis / Bulters in Bemmel Foto: Sjaak Veldkamp

BEMMEL - Het gaat langzaam, maar steeds meer ambtenaren van de gemeente Lingewaard stappen tijdens hun werk in een van de twee beschikbare elektrische dienstauto's . Op een verplicht duurzaam gebruik van zakelijke kilometers wil wethouder Theo Peren niet overgaan.

Het college zegt duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben en een voorbeeldfunctie te willen zijn voor de burger. Deze zomer heeft Lingewaard twee stekkerauto's aangeschaft. Behalve duurzaamheid, is volgens het college ook gekeken naar vermindering van het woon-werkverkeer met de auto. Met de fiets naar het werk en als een ambtenaar op werkbezoek moet kan die de dienstauto pakken. De voorganger van Peren, de GroenLinks wethouder Barth van Eeten, was een fanatiek pleitbezorger voor ambtelijk gebruik van stekkerauto's en elektrische fietsen. Hij wilde volgens ingewijde met enige dwang het gebruik van duurzaam autorijden stimuleren. Theo Peren wil zover niet gaan. Wel zegt hij dat er nog te veel ambtenaren voor hun werk op hun fiets naar een afspraak gaan. Dit kost volgens de wethouder onnodig veel ambtelijke uren.

Het gebruik is in stijgende lijn, zegt Peren. Om een goed beeld te krijgen wordt het kilometergebruik van de twee stekkerauto's nauwgezet bijgehouden. Het oplaatstation bij het gemeentekantoor wordt aangepast. Nu duurt het nog zes tot acht uur voordat de accu voor honderd procent is opgeladen.

De verkoop in Nederland van elektrische auto's gaat overigens maar met mondjes maat. In ons land rijden bijna 40.000 hybrideversies, waarvan 5300 auto's die alleen zijn aangewezen op de accu.

Workshop creatief schrijven in de Week van de Werkstress

HUISSEN - In de landelijke 'Week van de Werkstress' organiseert 'Mooi Magenta, counseling en workshops ' in Huissen op dinsdag 4 november twee workshops creatief schrijven. Ellen Tijmes, eigenaar van Mooi Magenta, is sinds enige jaren counselor en geeft workshops, gespecialiseerd in het werken met creatieve werkvormen.


De campagne 'Herken de druppel: check je werkstress' is in mei 2014 gestart door minister Asscher en zal het hele jaar duren. In het project worden bedrijven aangespoord goede werkgevers te zijn en werknemers krijgen de opdracht signalen van werkstress te gaan herkennen en onderkennen.

De workshops zijn bedoeld voor mensen die reflectie en focus willen combineren. Check je werkstress en ontdek al schrijvend je focus. Waar heb je last van? Wat geeft en wat kost energie? Creatief schrijven zoals aangeboden tijdens deze workshop is een methode van schrijven die helpt tot de kern te komen. Je ontdekt je eigen rol in je situatie en het helpt jezelf weerbaar en krachtig te maken. Het geeft focus en structuur. Deze manier van schrijven ondersteunt de verandering, die stress, druk, ongemak en onrust weg kan nemen. De workshop is geschikt voor werknemers, werkgevers en anderen die nieuwsgierig zijn naar deze manier van schrijven.


De workshop op 4 november is een kennismaking met deze methode en duurt anderhalf uur. Er is veel ruimte voor vragen en uitwisseling. De workshop is gratis. Neem wel pen en papier mee. Er zijn twee workshops: dinsdag 4 november van 9.30 tot 11:00 uur en van 20.30 tot 22:00 uur aan de Schans 2 in Huissen. Bij voldoende interesse zijn er vervolgworkshops in december en januari. Voor informatie en aanmelden: www.mooimagenta.nl, email: info@mooimagenta of 085 8781923.

Voor normale mensen: Ronald Snijders bij TOP!

BEMMEL - Speciaal voor normale mensen presenteert Ronald Snijders 'een groots opgezette split personality show'. Het showballet, de kandidaten, de gastartiesten en de gestoorde nieuwsbulletins, het komt allemaal uit zijn hoofd.

Ronald Snijders (1975) is absurdist. Met Fedor van Eldijk schreef hij het fictieve actualiteitenhoorspel Binnenland 1 , een VPRO-radioprogramma, dat hij tevens regisseerde en presenteerde. Hij werd bekend door de televisieprogramma's De Staat van Verwarring (VPRO, 2007) en RamBam (VARA, 2013/14), schreef Een Normaal Boek en Een Ander Boek en is beheerder van de eerste website voor normale mensen: www.normalemensen.nl.

Over zijn succesvolle voorleesperformance Verkeerde Benen schreef de pers: "Absurdisme op het hoogste niveau. De ene na de andere grap volgt zich op. Elke zin is poëzie met een kronkel.'" Nu Hans Teeuwen zich al enkele jaren op muziek richt, heeft het Nederlands cabaret een schrijnend tekort aan absurdisme. Hoewel Mike & Thomas een behoorlijke gooi naar de top hebben gedaan is er nu een soloartiest die nóg idioter van stijl is: ontmoet Ronald Snijders.

De aanvang van de show is 20.30 uur; de foyer is geopend vanaf 20.00 uur. Kaarten à 15,00 euro zijn verkrijgbaar bij boekhandel Polman en Arends Optiek, of aan de kassa. Reserveren kan via www.topbemmel.nl.

Wandelen voor mensen met een beperking bij in Gendt

GENDT - Komt u niet zo makkelijk buiten de deur, maar vindt u het wel fijn om even een ommetje te maken? De vrijwilligers van het ParticipatiePunt in Gendt gaan elke dinsdagmiddag met een klein groepje mensen een stukje wandelen.

Iedereen kan meedoen naar eigen kunnen en uithoudingsvermogen. Daarvoor is het wel handig u even aan te melden zodat de route uitgestippeld kan worden. De wandelactiviteit start om 14.00 uur en om 15.30 uur is het afgelopen. Deelname is gratis, alleen het kopje koffie of thee tussendoor is voor eigen rekening.

Behalve dat bewegen gezond is, biedt deze activiteit ook een leuke manier om er even uit te zijn en mensen te ontmoeten, want samen dingen ondernemen is gezelliger dan alleen! "Wilt u meewandelen dan kunt u zich nu aanmelden via het SWL Meldpunt, telefoon 088 2552555 of tijdens openingstijden (woensdag van 10.00 tot 12.30 uur) bij ParticipatiePunt Gendt: 088 2552510."

Kermisverloting van muziekvereniging Volharding

HUISSEN - Het is gezellig druk in Huissen als de slagwerkgroep van muziekvereniging Volharding de promo voor de kermisverloting van Volharding inluidt. Tegen de schemering komt het A-orkest het podium op.

Met wat vlotte muziek en meezingers wordt het publiek warm gemaakt voor de trekking van de loterij. Eerst komen de kleine en grote prijzen uit de bus gesponsord door Sfeervol Wonen Hermsen & Hermsen, Keurslager Mom en Drankenhandel Degen.

Het hoogtepunt van de trekking wordt door Harm met een ferme roffel op de trom nog even in spanning gehouden. Notaris Kok trekt het winnende lotnummer van de superprijs. Een e-bike ter waarde van 1400 euro, gesponsord door Profile Ouwerling, Huismanstraat 29 in Huissen en Stichting Vrienden van Huissen.

De gelukkige winnaar van de e-bike is John Meijer, die de prijs in ontvangst mag nemen van Guus Evers. De trekkingslijst en andere informatie over de florerende Huissense muziekvereniging staat op www.volhardinghuissen.nl.

Zeventiende triatlon in Doornenburg groot succes

DOORNENBURG - Afgelopen zaterdag werd voor de zeventiende keer de Doornenburgse triatlon gehouden. Deze triatlon onderscheidt zich van de normale triatlon door de unieke combinatie van sporten, namelijk tennis, biljarten en darten.

Als vanouds werd er gestart met de tennis wedstrijden. De organisatie was er weer in geslaagd om diverse Doornenburgse tennistoppers te strikken voor dit evenement. Onder een mooi herfst zonnetje werden de wedstrijden afgewerkt. Niet onverwacht werd Hans Peters eerste, Toon Niels werd tweede en Mark Hoogstraten derde.

De tweede discipline is het biljarten, de wedstrijden zijn een combinatie van libre, 'over rood' en driebanden. Alleskunner Johan Peters werd eerste, William van Alst en Hans Peters respectievelijk tweede en derde.

Bij het laatste onderdeel moest de ontknoping vallen. Negen uur na aanvang van de triatlon werd, na een enerverende strijd, de laatste dart gegooid en kon de wedstrijdleiding de eindrangschikking opmaken. Marcel Hoogstraten bleek de beste darter te zijn maar eindigde deze editie niet in de top drie.

De beste allrounder was nipt Hans Peters, hij mocht de trofee in ontvangst nemen. De tweede plaats ging naar Han Witjes en derde werd Johan Peters.

Na de prijsuitreiking en dankwoorden werd de gezellige dag afgesloten aan de bar.

Nipt verlies Hutaf 1 jeugd!

HUISSEN - Hutaf 1 jeugd verloor nipt met 6-4 bij Emmen 2. Ricco Gerritsen(2x), Mats Janssen ne Max Hubers (elk eenmaal) scoorden de Huissense punten. De Hutaf meiden oftewel Hutaf 2 verloor in een spannende wedstrijd te ruim met 9-1 bij Wijzenbeek/Westa 3.

In het Limburgse redde Hilde Vermeulen de eer. In Winterswijk verloor Hutaf 3 onder toeziend oog van interim-coach Harold Sanders, de topper van SMD 1 met 7-3. Mikolay Krawcyk (tweemaal) en Stan de Groote (eenmaal) zorgde voor de tegenpunten. Iris Brouwers, Janneke Rooding en Chiel van Alst wonnen elk twee enkelspelen namens Hutaf 5 in de met 6-4 gewonnen wedstrijd tegen Cevelum 3.

Max Blansjaar, Finn Slutter en Oscar Chantrel wonnen tegen Essentia 2 elk 1een single. Uitslag dus 3-7 voor Essentia. Bart van Merm en Niek Vusonikos scoorden elk tweemaal voor Hutaf 7 tegen Treffers 4. Luke Nijenhuis deed dat eenmaal en winst in het dubbelspel resulteerde uiteindelijk in een 6-4 zege voor Hutaf 7. Hutaf 8 won oom et 6-4 van Treffers 5. Anne van Bolderen, Danny Schuurman (elk tweemaal) en Roy Cheizoo (eenmaal) en er was in het dubbelspel. Een grote 2-8 zege was er voor Hutaf 9 bij Treffers 6. Toine en Sarah Teunissen bleven ongeslagen en Duco en Lisey van Leeuwen wonnen elk een partij. Hutaf 12 won heel ruim met 1-9 bij De Kroon 2. Er was een hattrick van Britt Stellaard terwijl Jowen Teunissen en Isa van Eekeren elk tweemaal scoorden.

Ingezonden brief

Zondagmiddag, droog, lekker weer, tijd om lekker te wandelen.

Laten we naar het dorp gaan, kan onze dochter de hertjes en eendjes voeren en ook nog even in het speeltuintje in het park spelen!

En trouwens, dan kan ze ook gelijk even in het speeltuintje (!) in de hondepoep trappen, omdat zo`n aardige hondenbezitter het zelf zo vies vindt om de ontlasting van zijn/haar eigen hond op te ruimen.

We hebben een plastic zakje in de drol geduwd, zodat niet nog een kind in de drol hoeft te trappen en zodat de eigenaar misschien bij een volgend bezoek zijn/haar eigen rotzooi opruimt!

Wat een a-sociaal en goor gedrag zeg!

P. Jansen Bemmel

Kinderdorp Bemmel vijf jaar

Foto: Monique Kuster

BEMMEL - In de herfstvakantie was het weer tijd voor het jaarlijks terugkerende Kinderdorp. Dit jaar bestaat het leuke festijn vijf jaar.

Foto: Monique Kuster

Er kwamen 221 kinderen naar de tent op het Kinkelplein, dat helemaal feestelijk was ingericht vanwege het thema 'Alle dagen feest'. Bij de opening van de week werden Patrick Zweers, Rick van den Boom, Bart Renting, Barry van Wissen en Robert Kuster in het zonnetje gezet. Zij zitten namelijk vanaf het begin in de organisatie van het Kinderdorp.

Groot Gymfeest geslaagd

BEMMEL - Afgelopen zondag vond het Grote Gymfeest plaats bij GTV Zwieps. Met 153 sportende kinderen, verdeeld over twee groepen, was de eerste editie van het Grote Gymfeest in Bemmel een groot succes.

Aan het begin van de middag genoten de jongste kinderen (twee tot en met vijf jaar) van de verschillende gym-, turn-, spring- en dansonderdelen. Later in de middag was het de beurt aan de kinderen van zes tot en met vijftien jaar. Ook zij hebben zich goed vermaakt op de grote trampolines, het nieuwe saltostoeltje, het free run parcours en in de touwen. Het doel was om zoveel mogelijk kinderen op een feestelijke manier te laten bewegen en kennis te laten maken met de gymsport. Met veel lachende kinderen in de zaal die de hele tijd bezig waren, is dat doel zeker behaald in de ogen van de organisatie.

Schoenendoos-Actie4kids

BEMMEL - Ook dit jaar doetde protestantse kerk mee aan de Actie4kids waarbij men een of meerdere schoenendozen vult met spullen voor kinderen in ontwikkelingslanden. "Op veler verzoek, voegen we een lijst toe van belangrijke dingen die in een schoenendoos horen."

"Neem een normale maat schoenendoos en versier of beplak deze met cadeaupapier (doos en deksel apart). Bedenk of je een doos wilt maken voor een jongen/meisje en voor welke leeftijd: twee tot vier jaar, vijf tot negen jaar of tien tot veertien jaar.

Stop alleen nieuwe (of zo goed als nieuwe) spullen in de doos. Begin met de volgende basisartikelen: etui met drie (nieuwe) pennen, drie potloden, puntenslijper, gummetje. Tandpasta, tandenborstel, zeep, washandje. Schriften en een knuffeltje (heel belangrijk).

Maak een keus uit de volgende spullen, totdat de doos lekker vol is. Schoolspullen: kleurpotloden, liniaal, schrijfblok, stiften; (kleurpotloden zijn beter iin verband met uitdrogen stiften), gewone schaar met stompe punt! Toiletartikelen: kam/borstel, spiegeltje, toilettasje,haarspelden/haarelastiekjes, armbandje, ketting, shampoo enzovoort.

Speelgoed: popje, autootjes, kleine bal, jojo, knikkers, ballonnen, bellenblaas, muziekinstrumentje, springtouw, spelletje, knutteltjes, enzovoort.

Andere artikelen: sokken, ondergoed, pet, t-shirt, plastic bekertje, dunne draagtas.

Wat doe je niet in de doos: snoep en dergelijke, oorlogsspeelgoed, spullen met scherpe punten, geen glas, geen huishoudelijke artikelen, en beperk plastic verpakkingsmateriaal. Plak de doos niet dicht, maar doe er een (post)elastiek omheen.

Gevraagd wordt om de transportkosten (á vijf euro) te delen met ons, dus ieder de helft. Doe het geld (2,50 euro) in een envelop en lever het samen met de doos in bij mevrouw I. Kuik-Moed, Oosteind 8 in Bemmel, telefoon 0481 463507 (inleveren kan tot en met 29 november).

Spinningmarathon Tikkieerbij!

BEMMEL - De datum staat vast, de tijden zijn bekend, er kan weer ingeschreven worden voor de spinning marathon! Deze is zondag 23 november in De Schaapskooi van 10.00 tot 16.00 uur, waarna er nog een gezellige afterparty plaatsvindt met artiest.

Aanmelden kan via www.tikkieerbij.nl/inschrijven.html. Stel een team samen met uw gezin, werk of vriendenclub en bezet een teamfiets gedurende zes uur. Voor bedrijven zijn er leuke extra PR-opties als men voor een bedrijfsfiets kiest. Samen met je personeel, je in het zweet werken voor het goede doel!

Ben je geen fanatieke sporter, kom toch gerust een kijkje nemen bij dit fantastische evenement. U bent de gehele dag welkom.
Voor de kinderen worden er allerlei activiteiten georganiseerd zodat deze zich bijzonder goed zullen vermaken.

Komt allen en doe mee! Met 'gezonde spieren' kun je meer dan alleen sporten! Meer informatie staat op www.tikkieerbij.nl.

Lezing over onderhoud van tuingereedschap

NIJMEGEN - Het goed onderhouden van tuingereedschap is van groot belang. Waarom dat belangrijk is en hoe je het moet doen, komt Louis Decae van De Tuinheeren uitleggen en demonstreren tijdens een lezing over dit onderwerp op vrijdag 8 november.

De lezing zal plaatsvinden in wijkcentrum Hatert, Couwenbergstraat 22, 6535RZ in Nijmegen en begint om 20.00 uur. "Als uw snoeigereedschap goed scherp is, werkt u gemakkelijker en zijn de snoeiwonden gladder waardoor ze makkelijker dichtgroeien.
U kunt uw eigen tuingereedschap mee nemen om ze, na de pauze, tijdens een workshop zelf te slijpen."


De Tuinheeren verkopen een breed scala kwaliteitsproducten voor in de tuin en zij zullen verschillende gereedschappen mee brengen voor de verkoop. Om het u zo makkelijk mogelijk te maken, neemt Louis ook een pinautomaat mee. "Om alvast te zien wat zij in hun sortiment hebben, kijkt u op www.detuinheeren.nl."

Leden van de organiserende vereniging Groei & Bloei betalen een euro entree. Niet-leden zijn ook welkom, zij betalen twee euro vijftig entree.

De eerste Stadsquiz Huissen gaat op 31 oktober van start

HUISSEN - Op 31 oktober gaan ruim 650 Huissenaren van 19:00 tot 23.00 uur aan de slag met de eerste Stadsquiz Huissen. In die vier uren verdelen de teams de opdrachten en voeren ze in de race tegen de klok de opdrachten uit. Welk team is het slimst, het handigst en het meest creatief?

Op 7 november maken we de uitslag bekend tijdens een feestelijke avond in De Buitenpoort. De teams en hun fans komen bij elkaar en bespreken de wedstrijd en de uitslag. Dan weten we ook naar welk Huissens goed doel het prijzengeld gaat.


Het quizboek bevat vragen over de historie van Huissen, het verenigingsleven, de oorlog en de ontwikkeling die het stadje meemaakte. Verder gaat het over allerlei 'weetjes', actualiteiten en breinbrekers. Ook dient een kunstwerk gemaakt te worden en is er een puzzeltocht. Het is dus belangrijk dat de meer dan vijftig teams zijn samengesteld uit mensen met uiteenlopende kwaliteiten.


De prijs is een fraaie wisseltrofee 'De Wieste Zwaon'. Voor een goed doel is geld bijeengebracht door sponsoren en de deelnemers. Bij inschrijving dragen de teams een goed doel voor. De organisatie wijst uit deze voordrachten er drie aan. In het quizboek geven de spelers aan welk doel zij de voorkeur geven.


Rotaryclub Arnhem/Huissen organiseerde de quiz. "We hebben de ruim driehonderd vragen verzameld en sponsoren geïnteresseerd. Dat doen we omdat we graag bijdragen aan de binding van onze gemeenschap. En aan een goed doel in Huissen. Deze quiz is een leuke manier om dat te realiseren."

Huissen in Tekstbeeld De Hollandse linde, een bijzonder verhaal…

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

…De Korte Loostraat is een karakteristieke straat met vooroorlogse platanen en naoorlogse linden. In de zestiende eeuw heette de Korte Loostraat vanaf de Rietbaan tot aan de Van Voorststraat 'die Breitestrasse'. Aan weerszijden lagen brede sloten. Het was het rijk van boeren en tuinders. Je kunt dit nog zien aan enkele pittoreske boerderijtjes van rond 1900, thans ingepast met veel jaren dertig huizen. Dit lommerrijke deel met aan beide straatzijden tientallen linden, die omstreeks 1955 zijn geplant (overigens, ook in de nabijgelegen staten staan deze linden van dezelfde leeftijdsgroep), geven de straat een romantische Lindelaangevoel.

Het gaat hier om een de Hollandse linde (Tilia x europaea) met een rijke cultuurhistorie. Het is een kruising tussen een winterlinde (Tilia cordata) en een zomerlinde (Tilia platyphyllos). Terzijde, niet iedereen koestert deze lindesoort in de straat vanwege de lindebladluisplak op de heilige koe. Om dit tegen te gaan wordt tegenwoordig een linnen zakje met vraatzuchtige lieveheersbeestjes onder de boomkruin opgehangen. Bij Koningshuizen en rijke kooplieden stond de Hollandse linde in een goed blaadje.

Omstreeks de Gouden Eeuw zagen Hollandse kwekers er een bloeiende handel in toen Europabreed veel monumentale lindelanen werden aangelegd. Vaak uit statusoverwegingen. Zo ook in de zestiende-eeuw op het Haagse Lange Voorhout. Na dat voorbeeld werd ongeveer een eeuw daarna de Hollandse linde ook bij 'Unter der Linden' in Berlijn aangeplant door Johan Maurits van Nassau-Siegen. De Hollandse linde is als parkboom ook een hoogstandje. De mooie lindebomen voor Sancta Maria zijn de oudsten van Huissen. Zij zijn hoogstwaarschijnlijk aangeplant bij de bouw van de toenmalige villa 'De Altena' in 1894. De oudste linde van Nederland staat in Sambeek en werd rond 1600 geplant. De Hollandse linde, geplant rond 1725, bij de IJsseldijk bij Diepenveen gaat door het leven als de 'Kozakkenlinde'. De Kozakken, die hielpen bij de bevrijding van de Franse bezetter, gebruikten de boom als uitkijkpost naar Deventer om een van deze laatste 'bolwerken' van de Fransen te slechten.

Een grote postume eer viel de Kozakken ten deel bij de eerste Koningsdag op 26 april 2014 toen precies tweehonderd jaar geleden Deventer werd bevrijd. Ja, de Hollandse linde is ook een echte Oranjeboom. Een selectie eruit is de succesvolle Koningslinde, de Tilia x europaea 'Koningslinde', die overal in ons land herrijzen bij Koninklijke gebeurtenis zoals de unieke groep Koningslinden bij de Arnhemse Poort, geplant ter ere van Koning Alexander, zijn moeder prinses Beatrix en zijn dochter kroonprinses Amalia. Al met al, de Hollandse linde aan de Korte Loostraat is een veelzijdige boom met een heel bijzonder verhaal…

Kaartverkoop Gentenarren

Foto: Niels Sparnaaij, Foto Mireat Gendt

GENDT – Donderdag, 30 oktober is de jaarlijkse seizoenskaartenverkoop van SCG De Gentenarren van 19.30 tot 21.30 uur bij café De Klok.

De kaarten kosten 22 euro waarvan twee euro als bijdrage voor de realisatie van de verbouwing van Providentia. De seizoenskaarten zijn ook per e-mail te reserveren. Stuur hiervoor een e-mail naar info@gentenarren.nl.

Geen uiltje knappen bij het Dames Platform

HUISSEN - Geen uiltje knappen bij het Dames Platform Huissen. Maar zij gaan wel deze mooie en bijzondere dieren van dichtbij mee maken. Op dinsdag 11 november komt Marian Sterk met een kerkuil en een Europese oehoe naar het DPH.

Marian is vrijwilligster bij uilen en dierenpark De Paay in Beesd. Zij zal op deze educatieve avond uitleg geven over het gedrag, het broeden en alle kenmerken van de uil. Het belooft een interessante avond te worden voor iedereen die van de natuur houdt.

Het hele jaarprogramma staat op www.dph-huissen.nl en op www.facebook.com/dph.huissen. Als introducé of belangstellende betaalt men vijf euro per persoon per avond. De avond begint om 19.45 uur in zalencentrum De Valom.

Sponsor bedankt

GENDT - Fruithandel Marcel Cornelissen (Gendt) heeft de Bataven F2 dit seizoen in een schitterend nieuw tenue gestoken. De spelers en trainers danken Fruithandel Marcel Cornelissen hartelijk voor de nieuwe kleding. Bij Fruithandel Marcel Cornelissen kunt u terecht voor het (h)eerlijkste fruit en de mooiste kerstbomen!

Openingsbal De Riensplitsers

DOORNENBURG - Op zaterdag 15 november vindt het jaarlijkse openingsbal van carnavalsvereniging De Riensplitsers plaats. Dit is de traditionele opening van carnavalsseizoen 2014-2015.

Prins Hans uut Borden en Prinses Marion zullen deze avond voor het laatst acte de préséance geven. Tijdens deze avond zullen hun opvolgers bekend gemaakt worden.
Muzikale omlijsting zal verzorgd worden door Duo Decibel. Tevens zijn er diverse optredens van dansgarde De Gulvkes.
De avond begint om 20:11 uur en zal plaatsvinden in het Schuttersgebouw in Doornenburg.

DOORLOOP Kaartverkoop

DOORLOOP Openingsbal C.V. De Riensplitsers

Stijgende lijn voor mannen Kidang

BEMMEL – De mannen van volleybalvereniging Kidang lijken na vijf wedstrijden steeds beter op stoom te komen in de eerste klasse.

Mede dankzij twee relatief eenvoudige 3-1 zeges in de laatste twee competitiewedstrijden is de ploeg uit Bemmel inmiddels gestegen naar de vijfde plek. De acht punten uit de laatste twee duels waren zeer welkom, temeer omdat de heren de komende weken nog spelen tegen drie hoger geklasseerde teams.

Kidang ving het nieuwe seizoen aan met drie nieuwelingen in de ploeg. Daarnaast werd de beginfase gekenmerkt door een aantal blessures, waardoor de start van de competitie verre van vlekkeloos verliep. Het eerste duel werd met 3-1 gewonnen van laagvlieger de Weekenders, maar daarna werd twee keer op rij met dezelfde cijfers verloren van respectievelijk het tweede en derde herenteam van Trivos uit Wijchen. Vooral die laatste nederlaag was volstrekt onnodig en kwam hard aan.

Daarna ging de knop echter snel om bij de Bemmelse mannen. Achtereenvolgens Volamie uit Oosterhout en Heijendaal uit Nijmegen werden met 3-1 opzij gezet, waardoor na vijf duels veertien punten zijn vergaard. Donderdag 30 oktober wacht de zware opgave tegen koploper Touché. Het duel begint om 19.45 uur en wordt gespeeld in De Bongerd in Bemmel.

In een Oogopslag Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

Zaterdag 1 november Allerheiligen

19.00 u. St. Bavo Angeren, Gebedsdienst-Gezinsviering met Pastor Kallen en het kinderkoor Spetters

19.00 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Jongerenkoor Remember; huwelijksviering van Aline Janssen en Arjan van de Sant

19.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastor Hulleman en het koor In Voice

Zondag 2 november Allerzielen

10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en Avondwakegroep met het Gemengd koor

10.00 u. St. Donatus Bemmel, Gebedsdienst met Dhr. C. Janssen en de Avondwakegroep en het Donatuskoor

10.00 u. H. Martinus Gendt, Gebedsdienst met Mevr. C. Driessen en de Avondwakegroep en het koor Con Spirito

10.00 u. HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Gebedsdienst met Mevr. R. Baptist en Avondwakegroep en het koor Cantemus

15.00 u. HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Tocht naar de begraafplaats De Hoeve met Pastoor Peters en Groot Koor.

19.00 u. St. Bavo Angeren Gebedsdienst met Mevr. M. Peters en de Avondwakegroep en het Gemengd koor

19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Gebedsdienst met Pastor Roelofs en de Avondwakegroep en het Herenkoor & het koor JeKaDee

19.00 u. OLV van Zeven Smarten, Gebedsdienst met Pastor van Cuijk en de Avondwakegroep met het Dames&Herenkoor

Maandag 3 november

19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

Vrijdag 7 november

10.00 u. Kapel Zorgcentrum Gouden Appel Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters 1e vrijdagviering

10.00 u. Zorgcentrum Sancta Maria Huissen, Eucharistieviering met Aalmoezenier Crolla 1e vrijdagviering

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 30 oktober vindt er een open eetcafé plaats in het Dominicanenklooster van Huissen.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop), die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 30 oktober staat zuurkoolstamppot met worst en een verrassingstoetje.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

De Geintrappers start jaarlijkse loterij

BEMMEL - Ook dit jaar zal carnavalsvereniging De Geintrappers haar jaarlijkse loterij houden. De leden van de Geintrappers kunnen langs komen vanaf half oktober tot en met 17 november.

"Wij hopen van harte dat u onze verkopers niet teleur zult stellen, zodat wij met de opbrengst van deze loterij weer enkele activiteiten kunnen ondersteunen. De opbrengst van de loterij wordt gebruikt voor onder andere de carnavalsavonden in verzorgingshuis Liduina en verpleeghuis De Lingehof in Bemmel, de openingszitting en de pronkzitting.

De loten worden verkocht voor één euro per stuk. De hoofdprijs is dit jaar een dinerbon ter waarde van tweehonderd euro; deze is beschikbaar gesteld door Het Wapen uit Bemmel. Uiteraard zijn er nog meerdere mooie prijzen.

De trekking zal in het Wapen plaats vinden op vrijdagavond 21 november door notaris Van Schaik.

21 / 28

22 / 28

De welbekende Dolle Dagen bij Snelders Sport Elst...

ELST - Op donderdag 30, vrijdag 31 oktober en zaterdag 1 november zijn er weer de bekende Dolle Dagen bij Snelders Sport Elst.

De openingstijden zijn donderdag van 09.00 uur tot 20.00 uur; vrijdag van 09.00 uur tot 18.00 uur en zaterdag van 09.00 uur tot 17.00 uur. Sportkleding, schoenen, rackets, hockeysticks zijn enorm afgeprijsd. Hele leuke aanbiedingen als sweaters van Umbro van 49,95 voor 29,95 in drie kleuren.

"Verder hebben we mooie truien van Twinlife, ook voor 29,95 en Tenson fleece vesten voor u in de aanbiedingen. Winterjassen collectie 2013-2014 nu vijftig korting. Diverse modellen voetbalschoenen met kortingen van vijftig procent. Op de nieuwe collectie geldt een korting van twintig procent korting (met uitzondering van reeds afgeprijsde art).

Genoeg redenen om bij Snelders Sport Elst van 30 oktober tot en met 1 november eens aan te gaan.

RegioBank en Obdam Financieel Advies openen geldautomaat en financieel adviescentrum Inwoners Bemmel kunnen dichtbij contant geld opnemen en over financiën praten

BEMMEL - RegioBank opent 31 oktober samen met Obdam Financieel Advies een geldautomaat in Bemmel. De geldautomaat komt te staan in de Van Appeldoorn DA drogisterij Bruna. RegioBank bekostigt samen Obdam Financieel Advies de maandelijkse exploitatie. Op termijn komt hier ook een servicebalie bij waar klanten persoonlijk hun bankzaken kunnen regelen. Alle inwoners van Bemmel zijn van harte uitgenodigd om 31 oktober vanaf 16.00 de automaat feestelijk in gebruik te nemen.

Rinus Obdam van Obdam Financieel Advies: 'De afgelopen tijd verdwijnen meer voorzieningen uit dorpen en kleine steden. Wij vinden dat dat dit ook anders kan. Daarom zijn wij een vestiging met geldautomaat in Bemmel begonnen. Zo dat de inwoners van Bemmel ook dichtbij huis met een adviseur persoonlijk over hun financiën kunnen praten.'

Ook Van Appeldoorn van de DA Drogist is verheugd met de dienstverlening die nu extra aan zijn klanten kan worden aangeboden. Van Appeldoorn: ''Eindelijk kunnen de mensen weer eenvoudig contant geld opnemen in mijn winkel. Ik merk aan mijn klanten dat de behoefte hieraan groot is."

Belang contant geld

De beschikbaarheid van contant geld in de buurt is zeer belangrijk voor de leefbaarheid van dorpen en kleine kernen. RegioBank schaft de zogenaamde 'binnen' geldautomaat aan, de exploitatie doet zij samen met Obdam Financieel Advies. Na twee jaar wordt het gebruik van de geldautomaat in Bemmel geëvalueerd. Als blijkt dat er voldoende draagvlak is wordt de samenwerking voortgezet. De geldautomaat is alleen tijdens openingstijden van de Bruna DA Drogisterij beschikbaar.

De geldautomaat staat voor iedere bankpashouder open, maar als klant van de Regiobank kan je met een daglimiet van duizend euro, bij iedere willekeurige geldautomaat geld opnemen.

Brasserie Bloem in Bemmel opent haar deuren

BEMMEL - Op vrijdag 31 oktober wordt Brasserie Bloem aan de Markt 34 in Bemmel geopend door burgemeester Marianne Schuurmans van Gemeente Lingewaard en directeur Zorg, Esther Nelissen van Driestroom. Meesterkok Ron Blaauw en bedrijfsleider Mathis Pagen zorgen samen voor een culinaire verrassing. Het officiële programma start om 17:30 uur en zal omstreeks 19.00 uur afgelopen zijn.

Brasserie Bloem is een bijzondere eetgelegenheid waar mensen met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt werken. Brasserie Bloem heeft een eigenzinnige keuken en serveert 80% van haar gerechten van Nederlandse bodem en zoveel mogelijk uit de eigen regio.

Ook is er in de Brasserie ruimte gecreëerd waar creatieve activiteiten plaatsvinden als een vorm van dagbesteding. Brasserie Bloem is één van de maatschappelijke ondernemingen van Driestroom. Droom! het vergader- en flexwerkcentrum in Elst is hier een prachtig voorbeeld van.

Op 1 en 2 november kan iedereen kennismaken met Brasserie Bloem en haar werknemers. Dan is de Brasserie geopend van 10.00 uur-16.00 uur. De koffie met Droom! appeltaart is tijdens deze twee dagen twee euro. Vanaf 5 november is Brasserie Bloem wekelijks geopend van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 22.00 uur.

Superactie Kringloop Twice is Nice!

HUISSEN - "Twice is Nice bestaat zeven jaar en dat gaan we vieren met vijftig procent korting op alle artikelen."

"Alle spulletjes blijven in de winkel staan, er is voor iedereen volop keuze om het kastje of bankstel dat u eerder heeft gezien nu voor de helft van de prijs aan te schaffen. De actie loopt van woensdag 29 oktober tot en met zaterdag 1 november.

Vanaf maandag 3 november staan er weer nieuwe spullen in de winkel waaronder kerstartikelen en speelgoed voor Sinterklaas en de feestdagen.

Hebt u problemen met het laden van de meubelen? Wij bezorgen tegen een kleine vergoeding de meubelen bij u thuis."

Zorgvuldig en professionele woningontruiming

Het leeghalen van een woning kan nodig zijn na overlijden, scheiding, emigratie enzovoort.Twice is Nice neemt uw zorg uithanden, als een woning moet worden ontruimd.

"Dankzij onze ruime ervaring kunnen wij ieder soort woning snel, professioneel en discreet leeghalen. Twice is Nice levert alles bezemschoon en conform uw wensen op. Voor meer informatie kunt u ons telefonisch bereiken op 026 3275579

Nieuwsgierig geworden? Komt u gerust aan bij de gezelligste kringloop van Gelderland!"

Twice is Nice, Nijverheidsstraat 33C, Huissen (het steegje in tussen Praxis en The Floorfactory); www.twiceisnice.nl.

Goede-doel-actie dj Hans Schmeinck levert zevenduizend op!

Hans Schmeinck (twee van links) overhandigde zaterdag de cheque van 3500 euro aan de voorzitter van Stichting Huissens Weldoen, Klaas Nienhuis. Die deelde mee, dat het bedrag wordt verdubbeld! Links bestuurslid Carel Rink en rechts Herman van Gellecum, eigenaar Buitenpoort. Foto: Gert-Jan Driessen

HUISSEN - Met 'De 25 Uur van Le Hans' heeft Hans Schmeinck zo'n 3500 euro opgehaald voor het goede doel, Stichting Huissens Weldoen. Die dat bedrag nog eens verdubbelde! Hans vierde zijn vijfentwintigjarig jubileum als (hobby)dj en draaide vijfentwintig uur non-stop zijn favoriete muziek in De Buitenpoort. Familie, vrienden en sponsoren steunden Hans bij zijn actie. Zaterdag werd de cheque uitgereikt.

Vooropgesteld, de Stichting Huissens Weldoen is in de gelukkige omstandigheid niet afhankelijk te zijn van donaties. Er was/is al eigen kapitaal in kas. Daarmee worden (vooral) Huissense jongeren tot vijfentwintig jaar geholpen, als zij om welke reden dan ook buiten de maatschappij (dreigen te) vallen. Mensen die hulp willen aanvragen, kunnen contact opnemen via www.huissensweldoen.nl.
De actie van Hans en zijn enthousiasme spraken de stichting, met secretaris Janet van der Wel en voorzitter Klaas Nienhuis voorop, zo aan dat ze zijn donaties graag aannamen. ,,Een compliment voor Hans en iedereen die hem daarin steunde'', aldus Nienhuis.
Het geld dat bijeen werd gebracht, lijkt een druppel op de gloeiende plaat (van de stichting). Maar dat is het niet, de bijdrage is meer dan welkom en zal als een warm bad voelen voor hen die het nodig hebben. Nienhuis: ,,Wij verdubbelen het bedrag zelfs, tot zevenduizend euro!'' Die zal worden ingezet om Huissenaren die mede afhankelijk zijn van de Voedselbank dit najaar al en de komende winter extra bij te staan.
,,De steun die ik van zovelen heb mogen ontvangen voor, tijdens en na De 25 Uur van Le Hans was hartverwarmend'', aldus de jubilaris zelf. ,,De steun die we nu kunnen geven aan mensen die het goed kunnen gebruiken zal hun harten warmen. Iedereen enorm bedankt!''

Restjesdag in De Zilverkamp

HUISSEN - "Zaterdag 1 november organiseren we restjesdag! Dit houdt in dat je van alles en nog wat kunt doen, Veel dingen die we al eens gedaan hebben komen nog eens terug om de restjes op te maken."

"Je kunt bijvoorbeeld een eigen boodschappentasje maken en versieren, een eigen boekenlegger kleuren, je eigen cijfer van macaroni maken maar ook je eigen naam van rijst. Kom dus gewoon eventjes langs en bekijk wat jij wel leuk zou vinden om te doen.

Kies uit en doe mee op zaterdag 1november van 11.00 tot 14.30 uur. Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp."

Zinderend en meeslepend Lingewaards TruckTrek kampioenschap

BEMMEL – Op zondag 19 oktober werd voor het eerst op het Kinkelplein een TruckTrek wedstrijd gehouden. Met volle overgave streden verschillende teams uit de gemeente tegen elkaar in deze spektakelslag.

Carnavalsvereniging De Geintrappers (commissie LTTK) organiseert dit evenement. Het ging er fanatiek aan toe. Teams van elk zes personen trokken met een touw zo snel mogelijk een truck over de finishlijn. "Het was maar een klein stukje, maar je gaat helemaal kapot, dit was een veel horende kreet. Ook was er speciaal voor kinderen een poule, voor hen was er een speciale kleinere truck.

Uitslag damespoule: eerste plaats Old School, tweede Hangouderen en de derde plaats Het Wapen; Herenpoule: eerste plaats Trekzagen, tweede Tikkie erbij, derde De Roskam; de wisselbeker voor het origineelst verklede team ging naar de Hangouderen.

Alle deelnemende kinderen kregen van de organisatie als aandenken een prachtige medaille uitgereikt. Na afloop van het toernooi was er gelegenheid om te dansen bij Jansen in de tent. De beentjes gingen van de vloer. We mogen spreken van een zeer geslaagde dag en Bemmel mag trots zijn op een geweldig mooi evenement. Carnavalsvereniging De Geintrappers is alle sponsoren en vrijwilligers dankbaar.

Allerzielen

Daar liggen ze, de bloemen die wij brachten
Voor hen die wij herdachten,
Het is maar een gebaar.

Weer hoorden wij de namen klinken
En wij die in verdriet verzinken,
Smeken, maak uw belofte waar.

Laat onze doden eeuwig leven,
Wil aan ons Uw liefde geven,
Afscheid nemen valt zo zwaar.

Telkens weer die lege plaats ervaren,|
Dromen dat wij samen waren,
Heer, hoe kom ik daar mee klaar.

Als ik maar bij u kan schuilen,
Zomaar stilletjes uit mag huilen,
God dan lukt het, gij zijt daar.

Soms moeten we, geweldige mensen loslaten,
Maar de goede herinneringen,
Zorgen ervoor om door te gaan.

Ondanks vakantie spelen teams Tweestroom

GENDT - Ondanks vakantie spelen teams Tweestroom wel hun wedstrijden. Meisjes-MC1 ontving Alterno-MC5 en speelde een goed spel dat een klinkende overwinning op leverde (4-0).

Tweestroom-MC2 speelde uit bij Switch'87-MC2 en kon alleen de derde set naar zich toetrekken (1-3). Meisjes-MC3 ontving Atalante-MC1 kwam te laat in hun spel en kon dit af maken (0-4). Tweestroom-JB1 speelde uit bij koploper Pegasus-JB3 maar kon niet geheel meekomen in de strijd (0-4). Ook de recreanten speelde wedstrijd en wel tegen elkaar. De dinsdagavondgroep verloor de eerste set ruim. De tweede en derde set werden wel gewonnen met ruime cijfers, dus een overwinning (2-1).

Tweestroom-DS2 speelde thuis tegen koploper Ikaros-DS1 en won de eerste set in een spannende strijd.(26-24) De tweede set werd wederom spannend, maar die werd verloren (24-26). Hierna geloofde men er echt niet meer in een goede afloop (1-3). Tweestroom-DS4 speelde uit bij Pegasus-DS12 en keerde met4 punten terug naar Gendt (1-3). Dames-DS5 ging op bezoek bij streekgenoot Kidang-DS6 en kwam moeizaam op gang, zodat de eerste set werd verloren. Hierna werd het spel beter en werden de sets wel gewonnen (1-3).

Heren Tweestroom-HS1 speelde uit bij streekgenoot Volamie-HS3 en kwam niet in de problemen, dus ruime overwinning (0-4).

Taaftere speelt op kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Op zondag 2 november speelt op kasteel Doornenburg Taaftere.! Zij speelt in de kapel van kasteel Doornenburg. Het concert begint om 13.30 uur en de toegang is gratis.

Taaftere is een driemans formatie, die tweetalig nummers brengt (Brabants en Nederlands), één- twee- of driestemmig zingt en dit afwisselt met fraaie instrumentale intermezzo's. Dit alles is meest eigen werk. Het is een programma met veel gezelligheid en humor, dat regelmatig uitnodigt om mee te zingen, soms ook ontroert, maar altijd een eigen geluid laat horen.

De drie leden van Taaftere hebben hun achtergronden in de muziek via pop, funk, blues, jazz, folk, blue jazz, cajun, zydeco en texmex.

De mannen van Taaftere komen uit de diepe binnenlanden van Brabant, maar zijn er alle drie al langere tijd niet meer woonachtig. Zouden ze om die reden regelmatig teruggrijpen op Brabantse teksten? Taaftere is: Mark Söhngen: zang, akkordeon, trekharmonika; Mario van der Linden: zang, gitaar; Willy Verkuijlen: zang, mandoline, basgitaar.

Concert Vrienden van deBOL

RESSEN - Op zondag 26 oktober werd in de protestantse kerk in Ressen een prachtig concert voor de Vrienden van deBOL gehouden.

De Bemmelse zangeressen Leontine en Ine van Huet hadden een schitterend gevarieerd programma samengesteld en werden begeleid door Gerard Bierman op de piano. Helaas moest John Verstegen, de gitarist, verstek laten gaan vanwege een wespensteek in zijn hand zodat gitaar spelen onmogelijk werd. Gerard Bierman heeft daarom alle stukken begeleid.

Er werden stukken gezongen van onder andere Mozart, Bach en Händel, maar ook van Toon Hermans, Claudia de Breij en Annie M.G. Schmidt.

Ine en Leontine van Huet studeren al geruime tijd solozang bij Thea Vermeulen-Peek die als motto heeft 'een goede zangeres moet alles kunnen zingen'. De dames Van Huet zijn voor het publiek in het volle kerkje in Ressen met glans geslaagd en hebben alle aanwezigen laten genieten van een heerlijke muzikale middag.

Sponsor bedankt

GENDT - De meiden aspiranten B1 van SV Tweestroom zijn maar wat blij met de trainingsvesten van D.W.A Trading B.V. uit Gendt. Willy Derksen, hartelijk bedankt namens het hele team!

Sponsor bedankt

GENDT – Bataven 9 heeft nieuwe tenues. Namens alle spelers en leiders willen wij onze sponsor Kemkes landmeten uit Elst bedanken.

Sponsor bedankt

BEMMEL - De C3 van SC Bemmel bedankt Bemap voor de shirts.

26 / 28

Juf Marianne neemt afscheid van basisschool De Borgwal!

We gaan je missen!

Liefs,

Je collega's

Piep, piep, hoera

Pubermuis Veerle Wareman wordt 2 november 13 jaar

Kom je haar tegen, feliciteer haar maar even!

Rebecca-Elisa

Hiep Hiep Hoera

1 november word mijn grote zus 5 jaar

Gefeliciteerd milou

Dikke kus

Thijmen, Papa en Mama

Na 55 jaar nog steeds een gelukkig paar

Van harte proficiat!

Van de familie

30 oktober worden Iris en Tessa 16 jaar

Gefeliciteerd en een fijne dag xxxx

Hiep Hiep Hoera

Onze lieve oma Anita is op 26 oktober 50 jaar geworden

Dikke kus en knuffel

Luca & Liz

Hiep hiep hoera deze vitale en jonge blom
wordt 4 november 89 jaar
hartelijk gefeliciteerd
Kinderen, kleinkinderen en achter kleinkinderen

Het is echt waar, Jan van Sjors is op 2 november 2014 al 93 jaar!
Proficiat!
Kinderen en kleinkinderen

Hoera,

Op 30 oktober wordt Samira 5 jaar!!

Gefeliciteerd!

Naima, Mama, en Papa xxx

Hiep Hiep Hoera

Sanne wordt 4 nov alweer 14 jaar

Gefeliciteerd

xxx opa's en oma's

Pootje van Jack

Hiep hoera op 2 november wordt ons lieve vriendinnetje Fee
2 jaar!
Dikke knuffels van Ize & Lune

Onze kanjers Milou en Emma zijn geslaagd voor assistent drogist!

Gefeliciteerd!

Veel liefs,

De meiden Gendt xx

Onze super-kanjer Luca Hollink wordt op 1 november 4 jaar!
Van harte gefeliciteerd.
Opa en Oma

Hiep hiep hoera!
Op 23 oktober is Christel 23 jaar geworden!
Xxx

Opening carnaval en nieuwe prins...

Foto: Gerdien Jansen

HUISSEN - Ook dit jaar zal de opening van het Huissens carnaval op de elfde van de elfde om elf minuten over elf ingeluid worden.

Voordat op zaterdag 15 november de nieuwe stadprins van Huissen in De Gouden Engel aan het volk gepresenteerd wordt, zal Prins Robbert d'n Bouwmeister op deze dinsdagochtend een van zijn laatste daden als Zijne Dorstlustige Hoogheid van De Kraonige Zwaone uitvoeren.

Foto: Gerdien Jansen

Vanaf 10.00 uur zijn alle carnavalisten en andere geïnteresseerden uitgenodigd bij Café Het Moment te verzamelen waarna om 10.45 uur in optocht door de kom naar de Markt wordt getogen. Daar vindt de opening van het nieuwe seizoen plaats. Na dit officiële moment zal in de kom van Huissen een carnavalsprogramma worden aangeboden. Iedereen is uitgenodigd om onder leiding van De Kraonige Zwaone het glas te heffen op weer een mooi carnavalsseizoen.

Nieuwe Prins tijdens opening in De Gouden Engel op 15 november. Traditioneel vindt op de eerste zaterdag na de 11e van de 11e de Openingszitting van De Kraonige Zwaone plaats. Dit jaar zal de Openingszitting vooral in het teken staan van de bekendmaking van de nieuwe prins van Huissen. Na drie jaar aan de macht te zijn geweest zal prins Robbert d'n Bouwmeister zijn veren letterlijk moeten overdragen aan zijn opvolger. Wie dat is, zal om 23.11 uur bekend worden gemaakt. Tot het zover is, heeft De Kraonige Zwaone een mooi programma samengesteld.

Zwaonefestival

Naast het stilstaan bij het afscheid van Prins Robbert wordt er wederom ruim baan gemaakt voor het Zwaonefestival. Ook dit jaar strijden weer verschillende artiesten om de titel Carnavalskraker van het jaar. Naast deze felbegeerde titel levert het winnen van dit festival een optreden op in de Pronkzitting van De Kraonige Zwaone op 31 januari 2015.

Kaarten

Kaarten voor de Openingszitting kunnen besteld worden via de site van De Kraonige Zwaone: www.dekraonigezwaone.nl. "Op de site kunt u ook informatie vinden om Vriend van De Kraonige Zwaone te worden. Als vriend bent welkom op alle carnavalsavonden, inclusief de Pronkzitting, van De Kraonige Zwaone en wordt u voorzien van de felbegeerde Vriendenorde!"

ANWB Streetwise bij basisschool de Regenboog in Bemmel

BEMMEL - Op maandag 3 november verzorgt ANWB Streetwise, een spannend verkeersprogramma op basisschool de Regenboog in Bemmel.

ANWB Streetwise leert alle kinderen van de basisschool beter om te gaan met het huidige verkeer. Obs de Regenboog vindt het belangrijk die 'straatwijsheid' mee te geven en biedt de kinderen graag ANWB Streetwise aan. In verschillende praktijklessen leren de kinderen over het gebruik van gordels, kinderzitjes, remweg en reactiesnelheid.

ANWB Streetwise bestaat uit twee onderdelen:

Hallo auto leert de kinderen van groep 5 en 6 over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Kinderen nemen zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen. Ook het belang van het dragen van een veiligheidsgordel en een stoelverhoger komt in deze les aan bod. Locatie: Obs de Regenboog op 3 november tot 10.00 uur.

Trapvaardig tenslotte traint de kinderen van groep 7 en 8 op het schoolplein in praktische fietsvaardigheid. De leerlingen fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres. Ook rijden ze met een zware rugzak op. Hiermee worden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school. Locatie: Obs de Regenboog op 3 november tot 10.00 uur.

Daarnaast is er de iCheckbox, waarmee een simpele maar doelmatige indicatieve oogmeting uitgevoerd wordt. De iCheckbox is speciaal ontwikkeld door Het Huis Opticiens voor ANWB.

Kom mee naar Kerk IGEE

HUISSEN - Op zondag 9 november 2014 is het weer zover. Een gemeenschappelijke kerkdienst van de Huissense Kerken (Katholieke-Kerk en Protestantse Gemeente) met een speciaal karakter.

"Een viering tezamen met onze verstandelijk beperkte medemens, onze jeugd en natuurlijk u. Deze dienst is een gezinsdienst. Ook nu weer hopen we met ieders inzet er een fijne dienst van te maken, waarin we met elkaar ons geloof kunnen beleven en uitdragen. Pastor Coby Roelofs en dominee Matthijs Glastra laten ons het meemaken en beleven; zo'n kerkdienst wil je niet missen, het is een belevenis!"

Sint Maarten = Samen delen

"We gaan er: verhaalhoren, muziek maken en zingen met elkaar. We vieren deze I(nclusief) Ge(loven) dienst in het kerkgebouw van H.H.Martelaren van Gorcum aan de Van Wijkstraat in Huissen op zondagmorgen 9 november van 10.00 tot 11.00 uur. En iedereen is welkom, dus jij en u ook... Kerk IGEE is een idee van de kerken van Huissen."

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 4 november is er een open eetcafé in creatief centrum Hofstede aan de Hoefslag 28 in Bemmel.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie), die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (max imaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 4 november staat een maaltijdsoep met warme stokbrood en kaas en een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Etos Huissen: drogist met ruim assortiment

HUISSEN - Een drogist met een zeer ruim assortiment. Naast ons reguliere assortiment verkopen wij ook de volgende merken: Annemarie Borlind, Louie Widmer, Weleda en Newcare.

"Mocht u dan toch nog opzoek zijn naar een specifiek product, wij hebben een leverancier met een zeer ruim assortiment waar wij wekelijks bestellen. Vraag ons ernaar en wij kunnen u vertellen of we het voor u kunnen bestellen.

Zoekt u een cadeautje ook daar hebben we een ruim assortiment in met leuke knuffels voor een kraamcadeau. Maar verder ook veel geuren, cadeaudozen, spiegels en een ruim assortiment toilettassen.

We pakken het cadeautje ook graag mooi voor u in.

We hebben ook een zeer ruim assortiment met cosmetica met onder andere het zeer exclusieve merk John van G. Deze lijn heeft onder andere een zeer grote keuze in oogschaduw, die u zelf kunt samenstellen in het unieke magneetdoosje.

De komende tijd staan er nog wat leuke activiteiten op het programma. Een demo van L'oreal en een Ladiesnight op 28 november. Dit belooft een zeer gezellige avond te gaan worden met onder andere een demo van Scrub en Rub en Weleda, een superfood proeverij, huidadvies van John van G een loterij en natuurlijk een leuke goodiebag!

Nederlands beste sportfotograaf Pim Ras geeft workshop in Beuningen

BEMMEL - Maak in de toekomst betere sportfoto's en neem deel aan de workshop Sportfotografie van Nederlands beste sportfotograaf.

Take2shoot en Jeroen Meuwsen Fotografie geven samen met Nederlands beste sportfotograaf Pim Ras op zaterdag 13 december een workshop sportfotografie bij Beuningse Boys. De workshop is geschikt voor iedereen die een voorliefde heeft voor het fotograferen van sport en fotografeert met een D-SLR camera.

Pim Ras heeft vele internationale toernooien gefotografeerd, waaronder acht Europese- en Wereldkampioenschappen voetbal en zeven Olympische Spelen. Met de gemaakte foto's heeft hij diverse prijzen gewonnen bij de strijd om de Zilveren Camera en de internationale fotowedstrijd van de Franse sportkrant L'Epuiq. De veelzijdige fotograaf won de Zilveren Camera 2009 voor de serie over het Koninginnedagdrama in Apeldoorn.

De aanvang van de workshop is 10.00 uur. Na het theoriegedeelte zit u langs de lijn om met de tips van Pim de mooiste foto's te maken. De workshop is bedoeld voor iedere sportfotograaf! De organisatie zorgt voor een lunch. Er wordt afgesloten om 16.00 uur. Wellicht dat er nog een uur blessuretijd bijkomt, maar om 17.00 uur wordt er echt afgefloten.

De cursus wordt gegeven bij Take 2 Shoot aan het Koolzaadveld 25 in Beuningen. Deelname aan de workshop kost 95 euro (inclusief b.t.w.).

Wil je in de toekomst betere sportfoto's maken? Stuur dan een mail naar shoot@take2shoot.nl of info@jeroenmeuwsen.nl ! Bel voor meer informatie: 06 48528573 of 06 12435371. Indien u 13 december niet kunt deelnemen, maar wel geïnteresseerd bent om aan de workshop deel te nemen, stuur dan ook een email naar een van de organisatoren.

Honderdste Vriend van deBOL in het zonnetje gezet

BEMMEL - Op zondag 26 oktober werd tijdens het concert voor de Vrienden van deBOL de honderdste Vriend van deBOL bekend gemaakt: de heer Bert van der Lans uit Nijmegen was de gelukkige.

Ieder jaar, als de dames van deBOL langs de routes van de Nijmeegse Vierdaagse staan om iedereen aan te moedigen, komt Bert van der Lans even langs om een hand te geven en dit jaar liep hij voor de 67ste keer de Nijmeegse Vierdaagse en is dus nu de recordhouder!

Het bestuur van stichting deBOL is er trots op dat Bert van der Lans de honderdste Vriend van deBOL werd en heeft hem met een oorkonde en een bloemetje in het zonnetje gezet en alle aanwezigen in het kerkje deelden mee in de vreugde.

Na afloop van het concert ging het bestuur natuurlijk met Bert van der Lans op de foto! "Wilt u ook Vriend van deBOL worden? Informatie staat op www.debolbemmel.nl."

BEMMEL - Op maandag 3 november verzorgt ANWB Streetwise, een spannend verkeersprogramma op basisschool de Regenboog in Bemmel.

ANWB Streetwise leert alle kinderen van de basisschool beter om te gaan met het huidige verkeer. Obs de Regenboog vindt het belangrijk die 'straatwijsheid' mee te geven en biedt de kinderen graag ANWB Streetwise aan. In verschillende praktijklessen leren de kinderen over het gebruik van gordels, kinderzitjes, remweg en reactiesnelheid.

ANWB Streetwise bestaat uit twee onderdelen:

Hallo auto leert de kinderen van groep 5 en 6 over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Kinderen nemen zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen. Ook het belang van het dragen van een veiligheidsgordel en een stoelverhoger komt in deze les aan bod. Locatie: Obs de Regenboog op 3 november tot 10.00 uur.

Trapvaardig tenslotte traint de kinderen van groep 7 en 8 op het schoolplein in praktische fietsvaardigheid. De leerlingen fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres. Ook rijden ze met een zware rugzak op. Hiermee worden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school. Locatie: Obs de Regenboog op 3 november tot 10.00 uur.

Daarnaast is er de iCheckbox, waarmee een simpele maar doelmatige indicatieve oogmeting uitgevoerd wordt. De iCheckbox is speciaal ontwikkeld door Het Huis Opticiens voor ANWB.