GN Berg en Dal Heumen Mook

16 december 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 16 december 2017


Tachtig kerststallen in huismuseum De Kleine Heilige Geest

Foto: Diny Kuijpers

Foto: Diny Kuijpers

GROESBEEK – Het huismuseum De Kleine Heilige Geest met beelden van vroeger voor vandaag is geheel in kerstsfeer omgedoopt.

Dit jaar is gekozen voor het thema 'In het licht van Morgen'. Naast de vaste collectie van liturgische en devotiekunst is het museum aangekleed met liefst 80 verschillende kerststallen. De kerststallen zijn afkomstig uit vele werelddelen waaronder één bijzondere grote die de gehele sérre van de woning in beslag neemt. Naast de prachtige engelbewaarders zijn er ook bijzondere en verschillende kerstengelen te bezichtigen.

De kersttentoonstelling is geopend op zondag 17 en dinsdag 26 december (tweede kerstdag) van 11.00 tot 17.00 uur. Daarna tot 15 januari na telefonische afspraak (024 6636755 of 06 11274854). Het museum is in de Van Ruysdaelweg 37 in Groesbeek.

Voetbalinstuif in kerstvakantie

Winterclinic 2016 in Sporthal. Foto: hans Driessen

Foto: Hans Driessen

MILIINGEN - VAM Football & Friends van SC Millingen houdt woensdagmiddag 27 december een voetbalinstuif in sporthal De Duffelt in Millingen aan het Gengske 10.


De jeugd wordt uitgenodigd door VAM Football & Friends om lekker, midden in de kerstvakantie, onder toezicht en begeleiding van onze trainers, in de sporthal te komen voetballen. "Wil je graag meedoen.? Leden van SC Millingen en vooral niet-leden, alle jongens en alle meisjes zijn welkom. Neem rustig je vriendje of vriendinnetje mee, is toch leuk."


Het programma is in de middag, tijd volgt via de mail. Deelname is helemaal gratis, maar je moet je wel aanmelden vóór vrijdag 22 december via mail vam-football-and-friends@scmillingen.nl. Geef hierbij aan, hoe oud je bent en als je voetbalt in welk team je zit. Hopelijk tot dan" aldus de organisatie van VAM Football & Friends van SC Millingen.

Nachtmis in Wyler

WYLER - De nachtmis in Wyler op 24 december in de Sankt Johannes Baptistkerk begint al om 18.30 uur.

In deze nachtmis zijn veel liederen verwerkt uit het Weihnachts-Oratorium van Heinrich Fidelis Müller. Het gaat daarbij om prachtige, bekende Duitse kerstliederen. Gezongen wordt er door het Sankt Cäcilienchor onder leiding van Theo Giesbers met aan het orgel Gerard Rutjes en solo's van Kerstin Jansen-Verhoeven, sopraan en Chris Jansen, bariton.

Kindje zoeken in Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING - Zondagmiddag 17 december is er in en rondom de Cenakelkerk weer ons traditionele 'Kindje zoeken'.

Om 16.00 uur start het kerstconcert. Pieter Gijsberts geeft met verschillende muzikanten weer een sfeervol kerstconcert. Om ongeveer 16.30 uur begint het spel vanuit de kerk.We gaan samen met Simon op zoek naar zijn weggelopen schaap­je. Na afloop komen we weer terug op het kerkplein om ons met warme chocolademelk bij het kampvuur te warmen.

Vergeet vooral niet verlichting, in de vorm van zaklantaarns of lampions, mee te nemen! Voor inlichtingen over het 'Kindje zoeken': Janneke Otten, 024 3222387 of Babette van Basten, 06 20566397 (mail: bemvanrossum@hotmail.com).

Sfeervol kerstconcert met vioolmuziek en Christmas Carols

Stralende kerstmuziek in Beek. Foto: Guido Jansen x

Foto: Guido Jansen

BEEK - Op zondag 17 december zullen de vioolleerlingen van Guido Jansen traditiegetrouw kerstmuziek laten horen in het sfeervolle kleine Bartholomeuskerkje in Beek.

De leerlingen, variërend in de leeftijd van 6 tot 21 jaar, spelen meerstemmig vioolrepertoire, zowel solo als in samenspel. Voor de leerlingen is dit een bijzonder moment om naar toe te werken en hebben familie, kennissen en andere belangstellenden de gelegenheid te luisteren naar waar ze tijdens de lessen en thuis zo hard voor geoefend hebben.

Daarnaast zal ook het koor The Small Stream & Rush Camp Carol Singers meerstemmige traditionele Christmas carols in verschillende talen ten gehore brengen. De afgelopen maanden heeft het koor, bestaande uit ouders van Basisschool de Biezenkamp in Beek, een aantal prachtige, nieuwe stukken ingestudeerd.

Tussen 14.00 en 17.00 uur start er ieder heel uur een concert. De toegang is gratis, al is een vrijwillige bijdrage altijd welkom.

Kussende kerstman opent stembus Kerst Top 100

REGIO - Vanaf heden kan iedereen die werkt of recreëert in regio 024 zijn favoriete kersthits doorgeven. De Kerst Top 100 is op vrijdag 22 december vanaf 09:00 uur bij Radio 024 te horen.

Stemmen voor de Kerst Top 100 bij Radio 024 kan tot en met 17 december via Radio024.nl of de Media 024-app. De Kerst Top 100 is op vrijdag 22 december vanaf 09:00 uur bij Radio 024 te horen. Op eerste kerstdag zijn de honderd grootste kersthits nogmaals te horen; vanaf 14:00 uur zendt Radio 024, speciaal voor bij het kerstdiner, de lijst non-stop uit.

December is dé feestmaand. Ook Radio 024 en Regio024.nl pakken uit. Vanaf 6 december is het bij 024 de mooiste tijd van het jaar. Radio 024 zorgt voor het ultieme kerstgevoel met de beste classics & hits, de mooiste kadootjes voor onder de boom en de Radio 024 Kerst Top 100. Op Regio024.nl is er een speciale kersteditie van het spannende spel 'Op Jacht Naar De Gouden Envelop'.

Radio 024 is de muziek- en nieuwszender voor Nijmegen, Wijchen, Beuningen, Heumen en Berg en Dal en is te beluisteren via de webplayer op de regionale nieuwssite Regio024.nl, de gratis Media 024-app, Sonos, Tunein en alle internet-radio's.

Donderdagbingo

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs is wekelijks 250 euro, terwijl de jackpot kan oplopen tot wel 400 euro. Dat is het maximale bedrag dat in de jackpot mag zitten. Als die met dat bedrag niet sneuvelt, worden er vier extra rondes gespeeld van ieder 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat iedere donderdagavond om 19.00 uur open; de bingo begint om 20.00 uur.

Jubilarissen vogelliefhebbers gehuldigd

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-BREEDEEWEG – Wim Theloosen, voorzitter van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers heeft voor de opening van de internationale vogeltentoonstelling in verenigingsgebouw De Sleutel drie jubilarissen met de bondsspeld vereerd.

Frans Eeren vanwege zijn 50 jaar lidmaatschap van De Groesbeekse Vogelvrienden en van de bond. Frans is een echte hobby kweker die zijn vogels niet heeft om te showen op tentoonstellingen. Hij is 33 jaar actief geweest binnen de vereniging. Ook bij het opbouwen van tentoonstellingen was Frans een onmisbare schakel, aldus Theloosen.
Marie Eeren-Rutten is liefst de vereniging 40 jaar trouw gebleven. Marie heeft al die jaren veel muskes gekweekt van kanaries tot tropen en kwartels. Met haar vogels is Marie menigmaal kampioen geweest. Ook is zij een onmisbare schakel als het gaat om de verkoop van loten bij tentoonstellingen en dergelijke; zij is zo de boekjes met loten kwijt. Ook zij kreeg naast de gebruikelijke bos bloemen een bondsspeld van de heer Theloosen.

Vervolgens was het Thé Janssen (Kobus) die de zilveren bondspeld op zijn revers kreeg opgespeld. Kobus staat bekend om het kweken van bastaards. Daarnaast is hij al vele jaren een trouwe hulp bij het voeren van de vogels tijdens de tentoonstellingen. Gerrie Janssen was ook 25 jaar lid, maar hij kon wegens omstandigheden niet aanwezig zijn.

Vogelliefhebber uit Brabantse Zeeland Generaal Kampioen in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-BREEDEWEG – Afgelopen weekend werd onder grote belangstelling de 66ste internationale vogeltentoonstelling van De Groesbeekse Vogelvrienden officieel geopend door de waarnemend voorzitter Hans Kouws.

In verenigingsgebouw De Sleutel stonden liefst 450 vogelkooien met 449 vogels opgesteld. De zeven keurmeesters hebben er de handen aan vol hadden om de mooiste exemplaren van de kleurkanaries, postuur kanaries, tropen, Europese cultuurvogels en diverse soorten parkieten er uit te halen. Er waren inzendingen uit Sint-Antonius, Haps, Overasselt, Malden, Wijchen, Groesbeek en het Brabantse Zeeland. En door de inzendingen uit Duitsland: Goch, Nutterden, Bedburg Hau, Kleve en Kranenburg had de tentoonstelling een Internationaal tintje.

Er waren twee vogels die de kwalificatie uitmuntend van de keurmeesters hebben gekregen, wat bijna nooit voorkomt. De sijs van Theo Dinessen uit Overasselt en de Roodbuik Indische Nonpareil van Jo Manders uit Zeeland behaalde allebei het record aantal punten van 95. Dat is uitzonderlijk, liet voorzitter Kouws weten. De keurmeesters wezen uiteindelijk de sijs van Theo Dinessen aan die het bondskruis verdiend had. Hij was niet aanwezig. De voorzitter liet tenslotte voordat hij de tentoonstelling opende weten dat een van de acht vogels die waren ingezonden door Jan van Kessel een witband kruisbek na de keuring was overleden. De keurmeesters hadden de vogel het predicaat goud gegeven.

Vijf jubilarissen gehuldigd bij jubileumfeest vrouwenbeweging Leuth

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

LEUTH – De Vrouwenbeweging Leuth heeft het afgelopen weekend haar 70-jarig bestaansfeest gevierd in De Vriendenkring. Op zich is het een bijzonder jubileum omdat de vrouwenbewegingen in diverse plaatsen al opgeheven zijn.

Aanwas komt er helaas niet bij, aldus voorzitter Petra Hubbers. "Jaren geleden hadden we nabij de honderd leden en daarvan zijn er momenteel nog maar 31 over. Zolang als wij van het bestuur doorgaan bestaan we nog steeds. De dames hebben de vrouwenbeweging niet meer nodig, omdat er voldoende andere activiteiten zijn en dat was vroeger wel anders. En wat de jeugd betreft is er tegenwoordig van alles te doen in de weekenden."

"Ik verwacht dat we het honderd jarig bestaan niet meer kunnen vieren, maar we gaan in ieder geval voor de 75", aldus Hubbers in haar toespraak. Burgemeester Slinkman was best trots op het doorzettingsvermogen van de bestuursleden. "Als je het ledenaantal ziet teruglopen en dan toch nog de schouders eronder zetten is bijzonder", aldus Slinkman. Hij liet weten over vijf jaar graag weer terug te willen komen. Tijdens het feest werden vijf jubilarissen gehuldigd door Petra Hubbers: Ger Vink 55 jaar, Ria Janssen 50 jaar, Diny van Megen 50 jaar, Annemarie Lamers 25 jaar en Tiny Seegers 25 jaar. Zij werden allen in de bloemetjes gezet en kregen ieder een persoonlijk cadeau.

't Vossenhol tuigt kerstboom op

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Woensdag 6 december zijn de bewoners van een dubbele woning aan de Heidebloemstraat in Groesbeek verlost van een grote dennenboom die in hun voortuin stond en al het licht weg nam.

De ambtenaren van de gemeente Berg en Dal hadden hun oog al laten vallen op de mooie volle dennenboom die prachtig dienst kon doen als kerstboom bij het gemeentehuis. Na overleg waren de eigenaren van de boom blij dat ze op deze manier van de boom konden afkomen. Het gevaarte van 14 meter hoog en zo'n 2.000 kilo zwaar boom werd door Werner Bakker met een ver-reiker uit de voortuin gehaald en vervolgens naar het gemeentehuis gebracht. Daar zal de boom de komende weken dienst doen als kerstboom. Werner Bakker heeft de verlichting in de boom geplaatst. Woensdag 13 december hebben de leerlingen van basisschool 't Vossenhol tussen 10.00 en 12.00 uur met liefst 240 eigengemaakte kerstversieringen de boom gaan opsieren. Daarvoor zullen ook enkele leerlingen in de hoogwerker moeten om ook de top van de kerstboom te versieren.

Bouwplan De Heikant toe aan volgende fase

Foto: Stan Bons

Foto: Stan Bons

GROESBEEK-DE HORST – De eerste fase van bouwplan De Heikant is vijf jaar geleden gestart met de bouw van 12 rijwoningen en een levensloopbestendige woning in de Marterstraat in het kerkdorp De Horst. De uitbreiding van het bouwplan kreeg toentertijd geen vervolg omdat de economische crisis zich aandiende en de woningmarkt instortte. Inmiddels vijf jaar later is het gehele plan wat aangepast omdat er minder belangstelling bleek te zijn voor een groot aantal levensloopbestendige woningen.

Onlangs heeft projectontwikkelaar Hofmans Vastgoed de vergunning gekregen voor de bouw van de tweede fase: vijf vrijstaande woningen gelegen aan de Reestraat met landelijk uitzicht (vanaf 409.500 euro), 8 twee-onder-één-kapwoningen met garage (vanaf 258.000 euro) en 3 luxe levensloopbestendige woningen (vanaf 249.500 euro). Inmiddels zijn de spade voor de eerste zeven woningen (4 twee-onder-één-kapwoningen en 3 levensloopbestendige woningen) al de grond in gegaan en zijn enkele van deze woningen door makelaarskantoor HV verkocht.

Rond de jaarwisseling zal ook de enige loods en kantoor van het voormalige bedrijf Hofei gesloopt gaan worden. Voor de jongere inwoners van De Horst betekent deze bouw dat zij wellicht in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Daarnaast hebben ook geïnteresseerden van buiten De Horst zich gemeld. Voor de natuurliefhebbers is bouwplan De Heikant een unieke locatie, de bewoners zitten op steenworp afstand van de schitterende wandelpaden langs De Groesbeek en de Leigraaf, midden in het groen. Ook het rijke verenigingsleven en de basisschool van De Horst zijn blij dat de bouw van De Heikant weer is hervat, mede door het dalende leden- en leerlingaantal dat zich aandient op termijn. Als het gehele bouwplan uitgevoerd wordt dan moeten er in de loop der jaren in totaal 91 woningen verrijzen in een kindvriendelijke wijk in de Marterstraat en de nieuw te ontwikkelen straat Veldzicht. Meer informatie en verkoopgegevens over het plan zijn te vinden op: www.bouwplandeheikant.nl.

Beweegtuin Millingen tijdelijk dicht

MILLINGEN - De beweegtuin in Millingen op sportpark De Hove is gesloten in de periode van 22 december tot en met 7 januari.


De coaches zijn vanaf 10 januari weer elke woensdag van 14.30-15.30 uur en donderdag van 10.00-11.00 uur aanwezig. Na afloop is er gelegenheid op eigen kosten een kopje koffie op thee te drinken.

Aanleveren redactie

REGIO - Het Gemeente Nieuws valt op zaterdag of zondag bij u in de brievenbus. Houdt u er rekening mee dat activiteiten die in het weekend plaatsvinden, het beste al een week eerder geplaatst kunnen worden. De deadline voor aanleveren ligt dan op dinsdagmiddag 17.00 uur.

Persberichten aanleveren gaat heel eenvoudig via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.
Een bericht mag 1625 tekens bevatten en u mag daarbij een foto (liefst liggend) plaatsen. Heeft u vragen? Neemt u dan gerust telefonisch contact met ons op: 0481 464770.

Gratis informatieavond over hooggevoeligheid

GROESBEEK - Op 15 januari 20:00 uur begint een gratis informatieavond over hooggevoeligheid (HSP). Deze is in het Pastoraal Centrum, Pannenstraat 1 in Groesbeek naast de RK-kerk.

De bijeenkomst is voor hooggevoelige personen, maar ook voor ouders en leerkrachten van hooggevoelige kinderen. "We gaan het onder andere hebben over: Wat is hooggevoeligheid?, Waarom ben ik 'anders' dan anderen?, Hoe ga ik om met mijn hooggevoeligheid op: school / opleiding / werk?, Hoe vind ik mijn weg en geluk als HSP (hoog sensitief persoon)?, Hoe begeleid je kinderen met hooggevoeligheid?

"Graag aanmelden vóór 8 januari. Mocht je niet op bovenstaande datum kunnen, stuur ons even een berichtje. We plaatsen je dan op de mailinglist en mailen je wanneer we een volgende informatieavond plannen. Meld je aan via: pastor.van.rooij@inter.nl.net."

7 / 24

8 / 24

9 / 24

Diamanten echtpaar in Millingen: Theo en Grada Lukassen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Op 1 januari is het exact 63 jaar geleden dat Theo Lukassen (85) uit Millingen aan de Rijn en Grada van Campen (82) uit Kekerdom elkaar hebben leren kennen. Het was op het nieuwjaarsbal in de Dröge-tent in Millingen. Theo vroeg Gerda ten dans en toen waren beiden verkocht.

Theo stelde voor Gerda na afloop op de fiets naar Kekerdom te brengen, maar toen zij buiten kwamen stond de oom van Gerda Thé Awater op Gerda te wachten om ze naar Kekerdom te brengen. Hij wilde geen roet in het eten gooien van het verliefde stel en liet Theo zijn liefje naar Kekerdom brengen. Na drie jaar verkering te hebben gehad, trouwde het stel op 7 december 1957 voor de wet en op 28 december voor de kerk.

Het stel trok bij Theo's ouders in aan De Heerbaan in de 'Belse Huus' (daar waren voor die tijd Belgische militairen gedetacheerd). Theo is bijna zijn hele leven elektromonteur geweest bij Alewijnse in Nijmegen, waar hij ook zijn 40-jarig jubileum heeft gevierd. Via dat bedrijf heeft Theo in heel Nederland en zelfs daarbuiten gewerkt aan voornamelijk binnenvaartschepen en zelfs aan een olieplatvorm.

Theo had als hobby voetbalvereniging MVV-18 waar hij actief heeft gevoetbald. Daarnaast was hij oprichter van carnavalsvereniging De Deurdouwers waar hij als manusje van alles dag en nacht bezig was met het bouwen van carnavalswagens. Theo was eigenlijk bij iedere activiteit die er in Millingen plaatsvond altijd bij. Of het nu de aanleg van een ijsbaan was of de Steense Gemeente. Voor al zijn activiteiten heeft Theo uit handen van burgemeester de Roos een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Gerda heeft vroeger bij bakkerij Cees Hendriks gewerkt in Beek in zowel in de bakkerij, winkel en in het huishouden. Later is Gerda totdat ze trouwden werkzaam geweest in een naaiatelier in Nijmegen. Haar grote hobby is altijd korfbal geweest. Het diamanten paar heeft vier dochters gekregen, acht kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Het diamanten feest wordt in besloten kring gevierd bij kleinzoon Roy van café Janssen en Janssen. Burgemeester Slinkman heeft het diamenten bruidspaar gefeliciteerd en had een prachtige bloementaart alsmede een ingelijste trouwakte meegebracht.

Sterke overwinning voor de dames van Groesbeek

GROESBEEK - Afgelopen zondagmiddag stond de thuiswedstrijd voor de dames van Groesbeeks Glorie tegen DOS’80/Olympia’89 uit Heesch op het programma. De Groesbeekse dames openden de score, waarop de tegenpartij meteen een antwoord had.

Toch wisten de dames vrij snel uit te lopen naar een voorsprong en hielden deze ook de hele eerste helft vast. Wat resulteerde in een ruststand van 15-9 in het voordeel van Groesbeeks Glorie. In de tweede helft begonnen de dames uit Groesbeek weer sterk. De verdediging stond goed. Groesbeek wist meerdere keren de aanval goed uit te spelen en tot scoren te komen. De dames uit Heesch wisten terug te komen en maakten het verschil kleiner tot vier doelpunten. Gelukkig wisten de dames uit Groesbeek zich te herpakken. Wederom lieten de dames mooi spel zien. Ze speelden een aantal keer de aanval goed uit en wachtten de kansen af. Naast het goede samenspel in de aanval stond de keeper, Roos Peters, ook zeker haar mannetje. De Groesbeekse dames bewaarden de rust en konden zo de voorsprong behouden. Dit resulteerde in een sterke en goede team overwinning voor Groesbeeks Glorie met als eindstand 29-23. De volgende wedstrijd staat gepland op zondag 17 december uit tegen Heerle dames 2 in Heerle.

Vriendjes- en vriendinnetjestraining bij Switch '87 in Millingen

Foto: Arrianne Kersten

Foto: Arrianne Kersten

MILLINGEN - Volleybalvereniging Switch ’87 viert zaterdag 30 december haar 30-jarig bestaan met het Olieballentoernooi, een winterbuffet en een feestavond. Speciaal voor de jongste jeugd organiseert de jeugdcommissie van Switch ’87 deze zaterdag een vriendjes- en vriendinnetjestraining.

Alle Switchmini’s mogen deze training ook hun vriendjes en/of vriendinnetjes meenemen. Alle jongens en meisjes zijn welkom om onder leiding van de trainers kennis te maken met volleybal.

Er wordt deze ochtend getraind in twee groepen:

09.30 - 10.30 uur: Switch’87-mini’s niveau 1, 2 en 3 (op school in groep 3, 4 en 5)
10.45 - 12.00 uur: Switch ’87-mini’s niveau 4, 5 en 6 (op school in groep 6, 7 en 8)

De training is voor iedereen gratis en verplicht tot niets.

Wethouder door lint bij opening fietspad langs Biesseltsebaan

Foto:Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Donderdagmiddag even na vier uur is het prachtige fietspad langs de Biesseltsebaan officieel geopend door wethouder Alex ten Westeneind de heer George Ketel en de heer Clem van der Made beide van de fietsersbond.

Het drietal fietste op het nieuwe fietspad en reedt door het lint waarmee het fietspad officieel in gebruik werd genomen. Het ruim 5 kilometer lange betonnen fietspad loopt vanaf hotel café-restaurant Het Zwaantje tot aan de Sionsweg. Volgens wethouder Ten Westeneind is er vooraf overleg geweest met de Werkgroep Miilieubeheer Groesbeek, Ravon, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provincie Gelderland. Het was de bedoeling dat het fietspad drie meter breed zou worden. "Maar we hebben een compromis moeten sluiten en dat is uiteindelijk twee meter breed geworden. Het fietspad is een belangrijke fraaie verbindingsroute dat door het mooie bosgebied en natuur loopt voor scholieren, forenzen en niet te vergeten de toeristen", aldus Ten Westeneind.

Het asfalt op het voormalige fietspad is vervangen door beton. De aannemer is in oktober jongstleden met de werkzaamheden gestart en nu drie maanden later is de klus geklaard. Het nieuwe fietspad sluit ook aan op het betonnen fietspad De Spoorkuil van Groesbeek naar Kranenburg en de snelfietsroute Cuijk – Nijmegen. Het fietspad is gefinancierd door de gemeente Berg en Dal en de provincie Gelderland. Bij de aanleg is rekening gehouden met de natuur– en cultuurhistorische waarden.

Natuurmonumenten: 'Het wordt een puinhoop in het bos'

Foto: Bart van der Aa

Foto: Bart van der Aa

REGIO - In de Nederlandse natuur wordt het steeds drukker. Wandelaars, mountainbikers, ruiters, hardlopers brengen allemaal op hun eigen manier hun tijd door in en rond de natuurgebieden van Natuurmonumenten.

“Het is soms heel druk in het bos”, beaamt boswachter Ellen Luijks van Natuurmonumenten. “Als mensen geen rekening houden met elkaar of als ze zich niet aan de routes en regels houden, leidt dat soms tot spanning of onaangename confrontaties en in uitzonderlijke gevallen zelfs tot agressie. “We vragen mensen om op de paden te blijven, afstand te houden van grote grazers en om honden aan de lijn te houden."

Een groeiend probleem voor Natuurmonumenten is de illegale dump van (groen)afval. Luijks en haar collega’s ruimen in het beheergebied wekelijks tientallen zakken op. Bij parkeerplaatsen en tegen woonwijken aan wordt tuinafval gestort. Natuurmonumenten krijgt veel klachten die te maken hebben met het gestegen aantal recreanten en gaat de komende tijd meer aandacht vragen voor normen en waarden in de natuur. "We willen er ook voor zorgen dat we in met name drukke gebieden en op drukke tijden als beheerder beter en vaker zichtbaar zijn. Natuurmonumenten neemt nu maatregelen om natuurbeleving voor iedereen zo prettig mogelijk te houden. Eén van de maatregelen is de inzet van extra Buitengewoon Opsporing Ambtenaren (BOA) en vrijwillige boswachters als aanspreekpunt voor bezoekers. De belangrijkste oproep is uiteindelijk voor de recreanten zelf: houdt rekening met elkaar en zorg dat het buiten leuk blijft. Voor mens en dier.”

Heel Millingen aan de Rijn: openbare led-verlichting

MILLINGEN -Vanaf woensdag 20 december is nagenoeg heel Millingen aan de Rijn voorzien van lichtmasten/lantaarnpalen met led-verlichting. Om 12.00 uur vervangen de wethouders Alex ten Westeneind (Openbare Ruimte) en Erik Weijers (Duurzaamheid) de laatste lantaarnpaal met de oude traditionele lamp door een mast met de veel duurzamere led-verlichting.

Naast het duurzame karakter geven de nieuwe lantaarnpalen ook meer licht dan de oude en zijn ze wat minder hoog. Dat laatste voorkomt lichthinder. Ook in andere delen van onze gemeente is de nieuwe led-verlichting aangebracht, zoals in Erlecom, Heilig Landstichting, Berg en Dal (dorp). Vanaf 2025 is de hele gemeente voorzien van de duurzame led-verlichting.
De gemeente zet hiermee een volgende stap in de verduurzaming van de gemeente/gemeenschap. De gemeente Berg en Dal wil in 2050 een klimaatneutrale gemeente zijn. Het eerste tussendoel daarbij is dat in 2020 minstens 14 procent van de energie duurzaam is. Wethouders Alex ten Westeneind en Erik Weijers: "Ook in de openbare ruimte zetten we verdere stappen richting een duurzaam Berg en Dal. Dit laatste is geen wens maar een absolute must."

Jong talent én topmusici bij de Mozart(k)ring in 2018

CAMERATA RCO Foto: Hans van der Woerd

Foto: Hans van der Woerd

REGIO - In 2018 komt Mozart(k)ring Gelre-Niederrhein met een zeer gevarieerd programma. Veel jonge talenten maken hun opwachting op de podia, maar ook topmusici van het Koninklijk Concertgebouworkest geven acte de présence.

Programma 2018

Zondag 4 februari Boxmeer

'Arkovsky Sextet' zes jonge strijkers spelen van W.A. Mozart het Grande Sestetto. Gebaseerd op het alom geliefde Sinfonia Concertante voor viool, altviool en orkest KV 364. Voorts werken van Brahms en Schönberg.

Zondag 15 april Kranenburg DL

“Tobias Borsboom Trio” pianotrio met Lidy Blijdorp en Piotr Jasiurkowski, muziek van Mozart o.a. het trio in G, KV 564. Voorts werken van Pärt, Jongen en Smetana.

Zondag 10 juni Malden

'Het Gelders Blaas Kwintet' met prachtige werken van Mozart zoals het Divertimento in Bes, KV 270, voorts muziek van Sweelinck, Haydn en Brahms.

Zondag 16 september Beek.

'Camerata RCO'. Topmusici van het Koninklijk Concertgebouworkest met werken van Hummel, Dvorák en van W.A. Mozart het wondermooie klarinetkwintet in A, KV 581.

Zondag 28 oktober Goch DL

'Leonhard Dering' jonge Duitse pianovirtuoos met werken van Mozart o.a. de Pianosonate nr. 15 in F, KV 533. Voorts muziek van Beethoven en Liszt.

Zondag 16 december Oosterbeek

'Cadiccia Ensemble' kwartet met schitterende werken van Beethoven en Mozart.

Aanvang concerten 15.00 uur

Lidmaatschap Mozart(k)ring 60 euro; samenwonenden 110 euro. Inlichtingen: 06 48862972; ptha.eerden@gmail.com; www.mozartkring.nl.

Kerstzang in Leuth

LEUTH - Zondagmiddag voor kerst, 24 december om 15.00 uur worden er in het Kulturhus in Leuth kerstliederen gezongen door de beide koren van Leuth.

Les Alouettes en mannenkoor Vox Virorum zingen een uur lang mooie kerstliederen in de gymzaal van het Kulturhus. De beide koren zingen ook liederen die iedereen kent en die u naar hartenlust kan meezingen. De teksten worden uitgereikt. Om nog meer in de kerstsfeer te komen is er na afloop glühwein, warme chocolademelk met kerstkransjes.

Gevelconcert en

Preuvement Beek afgeblazen

BEEK – Het Gevelconcert en Preuvement dat afgelopen zondagmiddag gehouden zou worden op het Schellingshofplein in Beek is vanwege de weersomstandigheden afgeblazen.

Het was de bedoeling dat alle bezoekers zouden kunnen genieten van een heerlijk middagje kerst-proeven, kerst-kijken en niet te vergeten kerst – luisteren. horeca Beek alsmede harmonie KNA en Zingend Beek hadden hun medewerking voor dit evenement toegezegd. Ook aan de inwendige mens zou uitgebreid aandacht aan worden besteed. Zondagmiddag besloot de organisatie het evenement wat goed in elkaar zat af te blazen en daarvoor in de plaats was er een gezellige kerstborrel in Sous Les Eglises aan de Rijksstraatweg in Beek.

Top 2000 Café in OEV

MILLINGEN - Wil jij ook zo graag jou nummers uit de Top 2000 horen, maar je hebt geen tijd om hele dagen voor de radio te zitten, wachtend op jouw favoriete nummers. Kom dan 23 december naar de Top 2000 kroeg in OEV. Dien jouw verzoeknummers in en deze worden gedraaid.

In deze feestmaand waarin gezelligheid en samenzijn hoog in het vaandel staan zal de (kleine) zaal van OEV (Dreuge tent) worden omgetoverd in een sfeervol cafe, waar je gezellig kunt zitten, staan of hangen. Waar je lekker kunt bijpraten, dansen, en uit je dak mag gaan op alle mooie nummers van toen en nu. De deur staat voor iedereen open vanaf 20.00 uur.

Oudejaarsviering in Groesbeek

GROESBEEK - Op de laatste dag van het jaar wordt er in Groesbeek in de Cosmas en Damianuskerk traditiegetrouw stilgestaan bij de gebeurtenissen van het (bijna) afgelopen jaar en wordt er ook vooruitgeblikt op het komende jaar.

Het Groesbeeks Gemengd Koor en fanfare Wilhelmina zullen vooraf en tijdens deze dienst met passende muziek de sfeer ondersteunen. Het koor staat onder leiding van Eugène Ceulemans en de fanfare wordt geleid door Louis van de Waarsenburg. Koor en fanfare brengen afwisselend passende nummers ten gehore, waarbij het thema 'dag na dag' centraal zal staan.

Iedereen is van harte uitgenodigd om aan deze viering deel te nemen. Koor en fanfare zullen de bezoekers vanaf 18:10 uur welkom heten met hun muzikale klanken. De dienst begint 18:30 uur.

Top 2000 Café in OEV

MILLINGEN - Wil jij ook zo graag jou nummers uit de Top 2000 horen, maar je hebt geen tijd om hele dagen voor de radio te zitten, wachtend op jouw favoriete nummers. Kom dan 23 december naar de Top 2000 kroeg in OEV. Dien jouw verzoeknummers in en deze worden gedraaid.

In deze feestmaand waarin gezelligheid en samenzijn hoog in het vaandel staan zal de (kleine) zaal van OEV (Dreuge tent) worden omgetoverd in een sfeervol cafe, waar je gezellig kunt zitten, staan of hangen. Waar je lekker kunt bijpraten, dansen, en uit je dak mag gaan op alle mooie nummers van toen en nu. De deur staat voor iedereen open vanaf 20.00 uur.

Gevelconcert en Preuvement Beek in de sneeuw gevallen

BEEK – Het Gevelconcert en Preuvement dat afgelopen zondagmiddag gehouden zou worden op het Schellingshofplein in Beek is vanwege de weersomstandigheden afgeblazen.

Het was de bedoeling dat alle bezoekers zouden kunnen genieten van een heerlijk middagje kerst-proeven, kerst-kijken en niet te vergeten kerst – luisteren. horeca Beek alsmede harmonie KNA en Zingend Beek hadden hun medewerking voor dit evenement toegezegd. Ook aan de inwendige mens zou uitgebreid aandacht aan worden besteed. Zondagmiddag besloot de organisatie het evenement wat goed in elkaar zat af te blazen en daarvoor in de plaats was er een gezellige kerstborrel in Sous Les Eglises aan de Rijksstraatweg in Beek.

Sponsor bedankt

GROESBEEK - Badmintonclub Groesbeek is dankzij administratie en adviesbureau Verweij uit het Binnenveld eveneens in Groesbeek voorzien van passende kleding. Dit was al een lang gekoesterde wens van de club.

Op de foto showen een aantal leden, waaronder Tonnie Verweij zelf, de kleding met ons eigen logo én dat van de sponsor! Dat Tonnie de badmintonclub een warm hart toedraagt blijkt uit het feit dat hij al ruim 40 jaar lid is (met onderbreking van een jaar) van de vereniging. Daarnaast is hij voorzitter, jeugdtrainer, jeugdbegeleider en speelt hij nog steeds in de competitie bij Heren 1. "Via dit bericht willen wij Tonnie heel graag bedanken voor het sponsoren van onze vereniging. Met zijn sponsoring helpt hij onze vereniging enorm."

Viering 75-jarig jubileum Zusters van Liefde duurde van 6.45 uur tot circa 18.45 uur

Foto: Archief Gerrie Driessen

Prov. Noordbrabantsche Courant bericht op 10 juni 1930: Het diamanten jubilee der Eerwaarde Zusters van Liefde te Groesbeek zal feestelijk worden herdacht. En niet ten onrechte. Want in die 75 jaren dat de zusters hier werkzaam zijn, hebben zij onnoemelijk veel gedaan voor het welzijn van de bevolking. Een ere- en feestcomité hebben zich gevormd uit de burgerij bestaande uit ruim 50 leden, onder voorzitterschap van burgemeester O.J.M. van Nispen tot Pannerden. De jubileum dag –zijnde 12 juni- wordt begonnen met een H.Mis van dankzegging in de kloosterkapel om kwart voor 7. Om kwart voor 8 Kindermis in de parochiekerk met algemene H. Communie. Om 9 uur feestelijke optocht van het Liefdegesticht naar de parochiekerk. Om half 10 plechtige Hoogmis van dankzegging en feestrede door den Zeer Eerwaarde heer Pastoor. Om half 12 huldiging en aanbieding van het geschenk van de burgerij door den Burgemeester als voorzitter van het erecomité. Receptie van 1-2 uur. Om half 6 plechtig Lof in de kloosterkapel. De fanfare Wilhelmina zal de feestelijkheden opluisteren.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Foto: Archief Gerrie Driessen

Van die gebeurtenis is geen foto bewaard gebleven, wel van het in 1955 gevierde 100 –jarig jubileum. We zien de Zusters van Liefde uit Tilburg luisteren naar de toespraak van de burgemeester Jhr. R. van Grotenhuis, die in stemmig zwart kostuum met hoge hoed naar het Hollands klooster is getogen. Net als in 1930 zorgt fanfare Wilhelmina voor een vrolijke noot. In die tijd dragen de zusters nog het oorspronkelijke habijt met hoofdkap. Dergelijke kappen belemmerden het zicht naar links en rechts aanzienlijk. In 1966 werd het oude habijt verwisseld voor een donkerblauwe jurk en de kap voor een sluier. In 1980 verlieten de zusters het oude klooster om te verhuizen naar de Haydnstraat 1. Zeven jaar later werd het klooster verbouwd tot 24 wooneenheden. Op 15 april 1988 konden die officieel geopend worden. De gehandhaafde naam 'Hollands Klooster' is gegeven om kenbaar te maken dat er hier ook een 'Duits Klooster was, Mariendaal.        

Molen De Duffelt in vreugdestand

de Duffelt in vreugdestand Foto: Marcel Koenders

Foto: Marcel Koenders

KEKERDOM - Groot nieuws uit Zuid-Korea waar door Unesco besloten is om het 'Ambacht Molenaar' in te schrijven op de lijst immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij Unesco.

Dit is voor Nederland het eerste opgenomen immaterieel cultureel erfgoed. Er zijn in Nederland nog maar veertig molenaars die dit als beroep kunnen uitoefenen, maar gelukkig zijn vele honderden vrijwillige molenaars, waaronder de molenaars van De Duffelt, die het vak in eren houden.

Reden voor om de molen De Duffelt, zoals overal in Nederland, in de vreugdestand te zetten. Zie ook de website www.molendeduffelt.nl of via Facebook https://www.facebook.com/Kekerdomse-molen-de-Duffelt.

Speurtocht Rood Wit Groesbeek

GROESBEEK - Zaterdag 23 december is het weer tijd om ouderwets te speuren vanaf het Kapittelland in Breedeweg Groesbeek.

Tussen 18.30 en 20.30 uur kan er vertrokken worden vanuit de Rood Witkantine. In kleine groepjes kan er zoals altijd weer gespeurd en gepuzzeld worden om zo uiteindelijk aan het einde van de avond uitgeroepen te kunnen worden als speurkampioenen! Onderweg wordt er uiteraard ook voor de inwendige mens gezorgd en na afloop zal het nog lang gezellig blijven in de kantine.
Vooraf opgeven is niet nodig: vanaf 18.30 uur kan iedereen die mee wil doen zich met zijn groepje melden in de kantine van Rood Wit. Inschrijf geld is zeven euro per persoon (kinderen tot 12 jaar vier euro).

Verkeer had grootste moeite met heuvels in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het verkeer heeft zowel vrijdagavond als zondagmiddag de grootste moeite gehad met de heuvels vanwege de sneeuwval. Ondanks dat de firma Van Kesteren alle strooiploegen had ingezet waren er op diverse plaatsen in het heuveldorp files.

Foto: Joop Verstraaten

De files ontstonden omdat automobilisten de heuvels niet konden opkomen. Daardoor werd vrijdagavond al de Zevenheuvelenweg uit veiligheid voor alle verkeer afgesloten, omdat automobilisten geen kant meer op konden komen.

Zondagmiddag waren de problemen in heel Groesbeek door sneeuwval het geval. Op heuvels zoals de Herwendaalseweg, Pannenstraat, Molenweg en niet te vergeten de Zevenheuvelenweg kwamen automobilisten in de problemen. Omdat zij niet verder konden en door de gladheid slipte en zorgden de achteropkomende automobilisten voor files. Met diverse mankrachten werden de gestrande automobilisten weer op weg geholpen.

Mocht het door blijven sneeuwen dan zal ongetwijfeld de Zevenheuvelenweg weer worden afgesloten. Het was duidelijk zichtbaar welke automobilisten de banden al hadden verwisseld voor winterbanden, zij reden probleemloos de heuvels op. De jeugd had minder problemen met de sneeuwval; zij vermaakte zich met sleeën of hielden onderling een sneeuwballen gevecht zoals op de Rembrandtweg in Groesbeek.

Sfeervolle kerstmarkt rondom De Kringloop Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op zondag 17 december wordt voor de tweede maal een sfeervolle kerstmarkt gehouden rondom De Kringloop aan de Industrieweg in Groesbeek. Dit jaar staat de kerstmarkt in het teken van de Voedselbank.

Naast de grote verwarmde tent waar in totaal zestien Groesbeekse artiesten een optreden verzorgen, gaat een 15-tal standhouders de kerstartikelen aan de man gaan brengen. Ook is er ruimschoots aan de inwendige mens gedacht. De volgende artiesten hebben hun medewerking al toegezegd: Helen Liebers, Arno Arts, Marcel van Kempen, Hans Weijers, Cadeau,Perry Stekhuizen, Willy Claus, Arjan Thijs, zanger Marco, Gerrie Liebers, Angela Theunisen, John Liefieus, accordeongroep Con Amore, Jan Meijers, Cor Kersten, Leo de Kraay, Theetje Bruuns, Jan Gerritsen en Theo van Blitz, die tevens de presentatie van het artiestenprogramma op zich heeft genomen.

Feest-dj Mark zal voor de muzikale ondersteuning zorgdragen tijdens de korte pauzes. Organisator André Brouwer gaat van de kerstmarkt bij De Kringloop Michael een jaarlijkse traditie maken. Ook De Kringloop is op die dag open. Bezoekers kennis kunnen maken met de grote sortering kerstartikelen. De kerstmarkt wordt om 10.00 uur geopend en duurt tot 16.00 uur. Het muzikale programma begint om 11.00 uur. Rond 14.00 uur zal André Brouwer een flinke donatie doen aan de 75 gezinnen, die gebruik maken van de voedselbank en al een kerstboom hebben ontvangen. De toegang tot de kerstmarkt is gratis.

Bibliotheekleden delen abonnementen uit

Bibliotheeklid Monique van Gelder neemt een kerstdoosje mee voor haar vriendin Marjan Foto: Syl Scheffel

Foto: Syl Scheffel

REGIO - In december kunnen leden van de Bibliotheek Gelderland Zuid vrienden en familie een flinke korting op een abonnement cadeau doen. Bibliotheeklid Monique van Gelder is zelf al ruim 20 jaar lid van de bieb en neemt een kerstdoosje mee voor haar vriendin Marjan.

“Mijn vriendin Marjan ziet mij wekelijks met mooie jeugd- en kunstboeken uit de bibliotheek komen. Ze is net gestart met een nieuwe studie en dan is een abonnement op de bieb helemaal fijn!” Dat je met een bibliotheekpas ook korting hebt op verschillende activiteiten in en buiten de bieb is mooi meegenomen, aldus Monique: “Misschien kunnen we nu een keertje samen gaan.”

Zolang de voorraad strekt, kunnen bibliotheekleden het kerstdoosje met kortingsbon ophalen tijdens de (bemande) openingstijden in hun eigen bibliotheek. Speciaal voor onder de kersboom. Krijg je dit grappige kerstmannetje met de gouden bibliotheekbon cadeau? Lever hem dan voor eind januari in en wordt een jaar lid van de bibliotheek voor 30 euro, nog geen 3 euro per maand. Meer informatie en de specifieke voorwaarden staan op www.obgz.nl/kerst.

Informatieavond Brandwonden in Millingen

slachtoffer brandwonden Foto: Hans Driessen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Vanwege de komende feestdagen en de grotere kans op brandwonden verzorgde ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn / Kekerdom maandagavond 4 december in het clubhuis van SC Millingen/ Odio een informatieavond over brandwonden.

Op deze informatieavond werd getoond, wat u wel kunt doen en absoluut niet moet doen bij verbrandingen, 1e graads, 2e graads en 3e graads, de eerste hulp erbij en hoe brandwonden in de dagelijkse situatie te behandelen, maar beter nog te voorkomen zijn. Met films, foto’s en levensechte situaties door de beide Lotussen werd getoond, welke verschrikkelijke wonden men kan oplopen door ondeskundig gebruik van elektronisch apparatuur, kinderen door verbranding met hete thee of andere hete vloeistoffen. Ook bij volwassenen loopt het maar al te vaak fout af.
Denk de komende feestdagen aan de gevaren, die er zijn: vuurwerk, kaarsen, lucifers, aanstekers, drink geen thee / koffie met een kind op schoot, gebruik nooit spiritus, brandgel of brandpasta als aanmaakmiddel en houdt kinderen op een veilige afstand van een vuurhaard.

Voor vragen of informatie over Eerste Hulpverlening, basisopleiding ehbo of reanimatie/AED kunt u contact opnemen met Alex Janssen 06 10434247.

Winterconcerten met gedichten in Groesbeek

The Charles men Foto: P.P van Beekum

Foto: P.P van Beekum

GROESBEEK - Op 26 december organiseert hoboïste Lidia van der Vegt een seizoenconcert in de Historische Kerk in Groesbeek. Het programma - dat Lidia deze keer de thematische titel 'Aarde & Waarde' heeft meegegeven - bestaat uit drie verschillende miniconcerten van een half uur, waarin muziek afgewisseld met poëzie een warme wintersfeer oproepen.

In de pauzes kunt u genieten van warme wijn en kerstbrood. Deze winter is 'The Charles Men' uitgenodigd: Vier ervaren mannelijke zangers, Emiel Hoefnagel, John Woudt, Karel Barten en Peter-Paul van Beekum. Met harmonische schoonheid en gepolijste klanken zingen zij een mooi programma. Zij laten diverse diverse stijlen muziek horen en daarbij een aantal prachtige kerstliederen.

Aan de muur zijn er schilderijen te bezichtigen van Karin Elfrink. De gedichten worden voorgedragen door Irma Bogers en Henk Barendregt. Harry Janssen maakt weer prachtige creaties van winterbloemen uit de vrije natuur. De miniconcerten beginnen 14.15, 15.15 en 16.15 uur. De deur is ruim een kwartier voor aanvang open. Entree bij binnenkomst is 12,50 euro. Bezoekers voor alleen het laatste concert betalen 7,50 euro. Entree kinderen: 2,50 euro. (Entree kan ook in iedere pauze) De historische protestantse kerk staat aan de Kerkstraat 18 inGroesbeek. Reserveren is mogelijk en aan te raden in verband met de verwachte toeloop. Mail daarvoor naar: lidiafrancis@yahoo.com. Meer informatie staat op www.lidiafrancis.nl.

WO II informatiepaneel onthuld in de Stadswaard

voldaan na de onthulling met op achtergrond de Waalbrug Foto: exoduscomité

Foto: Exoduscomité

REGIO - Op 7 december was een gezelschap bijeen om een bijzonder WO II paneel te onthullen. Locatie was de Stadswaard waar onlangs een geul is gerealiseerd die bedoeld is om ruimte te geven aan de rivier.

Dit gebied is inmiddels ook ingericht om te wandelen en de bijzondere natuur te ontdekken. Gaandeweg ontstond het idee bij Waalweelde en de Provincie Gelderland om ook het relaas van de oorlog een markante plek te geven langs de struinpaden.

Het Exoduscomité werd gevraagd hier invulling aan te geven en met behulp van Bevrijdingsmuseum en specialisten als Jan van Eck is een bijzonder informatiepaneel gerealiseerd. Het is drietalig: Duits, Engels en Nederlands. Het thema is de oorlogsperiode '44-'45 nabij de zo belangrijke Waalbruggen. Eigenlijk heeft de tekst en de unieke foto's betrekking op strijd en de Waal als rivier. Er wordt ingegaan op de inzet van kikvorsmannen, de zogeheten Bibers,de luchtaanvallen, de strijd maar ook de onderwaterzetting van de polder.

Wandelend door de Stadswaard kan de bezoeker de tekst in zich opnemen met op de achtergrond de Waalbruggen. Door de plaatsing van dit unieke paneel krijgt dit stuk natuur een extra dimensie erbij. Daarbij gaat het om de strijd die bijna 75 jaar geleden gestreden werd en die niet vergeten mag worden.

Vanaf de Rietberg is de wandeling te maken en staat de bezoeker bij het WO II paneel, nabij de nieuwe geul en het zicht op de stadsbruggen.

Tijdreiziger in Kulturhus Beek

Floris Kolvenbach Dieuwke Aberson

Foto: Dieuwke Aberson

BEEK - Op maandag 18 december neemt Floris Kolvenbach de bezoeker mee in de tijd vanaf de seventies tot nu. Hij presenteert door hem geschreven muziek via filmpjes en clips van de seventies tot nu, en vult deze aan met zijn verhalen. In Kulturhus Beek, aanvang 19.30 uur.

Floris Kolvenbach Foto: Dieuwke Aberson

Floris Kolvenbach woont sinds zeven jaar in Ubbergen en was de frontman van de legendarische band The Dream. Zij stonden in 1970 op het eerste Pinkpop, Kralingen, Bilzen en Tiel (de bakermat van deze band). Zij deelden podia met onder andere Fleetwood Mac, Humble Pie, David Bowie, Steppenwolf, The Pretty Things, Cat Stevens, Black Sabbath, Dr. John en toerden met Pink Floyd.

Onlangs kwam een prachtig geïllustreerd boek ‘Tijdreiziger’ over zijn leven uit, geschreven door dj en muziekverzamelaar Albert Wammes. Floris voegde hieraan twee cd’s toe: ‘20th Century Music’ met niet eerder uitgebracht materiaal en ‘The Screen’ met achttien nieuwe songs.

Op www.thedream.info stat meer informatie over het project ‘Tijdreiziger’. Het boek met cd’s zal maandag 18 december in het Kulturhus te koop zijn voor dertig euro. Dan kan men het ook laten signeren. Entree is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Lichtjes op de Canadese begraafplaats in Groesbeek

GROESBEEK - Lichtjesavond op de Canadese begraafplaats in Groesbeek op zondag 24 december van 16.00 tot 17.00 uur. Een warme gloed op de begraafplaats in Groesbeek.

In 2016 is de traditie geboren om op kerstavond alle graven op de Canadese begraafplaats in Groesbeek in het warme kaarslicht te zetten. Met 80 vrijwilligers en 800 bezoekers was het een bijzonder moment toen de kaarsjes branden. Kinderen spelen ook dit jaar bij de uitvoering de hoofdrol zodat zij zich realiseren dat vrede niet vanzelfsprekend is. De jongens die op de begraafplaats liggen hebben immers hun leven gegeven om ons de vrede te brengen en geen van hen is naar huis teruggekeerd.

Met het ontsteken van de lichtjes bij de graven dragen we de kerstgedachte uit en tonen we onze dankbaarheid aan de jongens en aan hun nabestaanden. De locoburgemeester is aanwezig om de kinderen uit de gemeente Berg en Dal te verwelkomen en hen uit te nodigen om de kaarsjes te plaatsen.

Meer informatie staat op: http://liberationtour.nl/lichtjes-op-de-canadese-militaire-ere-begraafplaats-groesbeek/ of https://www.facebook.com/lichtjesingroesbeek. "Wij nodigen u van harte uit om bij deze ceremonie aanwezig te zijn", zo zegt het lichtjescomité: Bert Eikelenboom Groesbeek, Bart Boone Nijmegen en Gerard Hendriks Millingen aan de Rijn.

Met volle teugen genoten van Bachs Weihnachts – Oratorium

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zo'n 150 Bachliefhebbers hebben zaterdagavond met volle teugen kunnen genieten van Bachs Weihnachts – Oratorium in de protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek. Er is voor geen feest ter wereld zoveel muziek geschreven als voor het kerstfeest.

Daarnaast was er geen enkele componist die dat zo indrukwekkend kon verklanken als Johann Sebastian Bach. De gasten kregen met deze exposé een multimediale presentatie die geheel gewijd was aan Bachs Weihnachts – Oratorium. Met grootbeeldprojecties werd in beeld gebracht op welke wijze het kerstverhaal op muziek werd gezet, op een wijze zoals alleen Bach dat kon. De aanwezigen zagen met eigen ogen dat er veel wetenswaardigheden 'achter de nootjes´ tevoorschijn kwamen zoals dwarsverbanden met onder andere schilderkunst en mythologie.

Het geheel werd zeer visueel en begrijpelijk gebracht waarbij uiteraard de muziek van Bach centraal stond. De presentatie was in handen van conservatorium-geschoold musicus. Na deze succesvolle avond zal Jan van Ramshorst nog twee maal de historische kerk in Groesbeek bezoeken: op 17 maart volgt een muzikale ontdekkingstocht door Bachs onvolprezen meesterwerk 'De Matthäus – Pasion'. En in het najaar van 2018 volgt er een presentatie/voorstelling van een geheel andere aard: 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band', het iconische Beatles – album dat in de zomer van 1967 werd uitgebracht. Ongetwijfeld zullen de gasten die zaterdagavond aanwezig waren de avond in maart alvast in hun agenda's noteren.

Oproep voor collectanten

GROESBEEK - Collecteer mee voor de Hersenstichting. Van 29 januari tot 3 februari wordt de Hersenstichtingcollecte gehouden. Voor deze collecte is de Hersenstichting op zoek naar collectanten.

De Hersenstichting zet zich in voor al die mensen met een hersenaandoening. Vrijwel iedereen krijgt ooit te maken met een hersenaandoening. Hieronder vallen onder meer beroerte, dementie, autisme, hersentumor, de ziekte van Parkinson en ADHD. Er komen per jaar 160.000 mensen met een hersenziekte bij. Bijna een half miljoen mensen kampen met blijvende ernstige gevolgen.

"Daarom vragen wij uw hulp tijdens de collecteweek in Groesbeek. U kunt zelf aangeven in welke straat en hoeveel uur u wilt lopen. Wat u ook doet, u helpt uw medemens ermee. Twee uurtjes collecteren voor al deze mensen, dat is een kleine moeite voor een groot effect. U kunt u opgeven bij de collecte-organisator Thea Teunissen, 06 51295803 of bij Karin Füssenich-Veldhuis, 024 3976258, of via het hoofdkantoor van de Hersenstichting in Den Haag, 070 3604816 of via www.hersenstichting.nl.

Schrijfmarathon van Amnesty International op Biezenkampschool

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Burgemeester Slinkman heeft donderdagmiddag 7 december als eerste om 13.00 uur samen met leerlingen van De Biezenkampschool deelgenomen aan de schrijfmarathon van Amnesty International.

Voordat de leerlingen gingen schrijven tegen het onrecht in de wereld legde Slinkman de leerlingen uit wat het belang van deze schrijfmarathon is wereldwijd. Om 14.00 uur gingen in de aula ven de school raadsleden, ambtenaren en enkele ouders aan de slag. In de wereld zijn er diverse landen waar mensen zonder enige vorm van recht in de cel belanden, worden mensen gemarteld en gediscrimineerd om hun geloof en dergelijke. De brieven, kaartjes en tekeningen aan de diverse regeringsleiders zullen door Amnesty International op de plaats van bestemming gebracht worden.

Kerstconcert in kerkje Kekerdom

KEKERDOM - Op zondag 17 december is er om 15:00 uur een kerstconcert in de Sint-Laurentiuskerk. Dit jaar treedt op de Schola Cantorum Arnhem op het mooie Smitsorgel liefst drie organisten: Jan Boogaarts, zijn zoon Jeroen Boogaarts en Marcus Bergink.

Jan Boogaarts is de auteur van het deze zomer ver-schenen boekwerk over de orgelmakers Smits, die ook ons orgel hebben gebouwd. Drie generaties Smits maakten in het Brabantse Reek een honderd-tal orgels. De orgels van Smits zijn van hoge artistieke kwaliteit in vormgeving en klank.

Het Gregoriaans koor Schola Cantorum Arnhem is in 1966 opgericht en heeft vanaf het begin onder leiding gestaan van Jan Boogaarts. De toegang tot het concert is gratis. Na afloop is er een collecte voor het onderhoud aan kerk en orgel en zal de Stichting Vrienden van het Kerkje van Kekerdom de bezoekers trakteren op glühwein en kerst-brood.

Motie GVP over toetreding tot Statiegeldalliantie breed gesteund

BERG EN DAL - De fractie van de Groesbeekse Volks Partij hebben afgelopen donderdagavond tijdens de raadsvergadering een motie ingediend om als gemeente Berg en Dal toe te treden tot de Statiegeldalliantie.

De reden van de indiening van deze motie is;
- Berg en Dal een groot en mooi buitengebied heeft;
- daarin helaas ook veel zwerfvuil te vinden is;
- statiegeld op kleine flesjes en blikjes een goede financiële prikkel is om deze verpakkingen in te leveren in plaats van weg te gooien of achter te laten;
- het rapport 'kosten en effecten van statiegeld en kleine flesjes en blikjes' dat de toenmalige staatssecretaris op 31 augustus aan de Kamer stuurde concludeert dat statiegeld een effectieve en grote bijdrage levert aan de bestrijding van zwerfafval en het mondiale probleem van de plastic soup;
- statiegeld een goed middel is om hergebruik van grondstoffen te stimuleren;
- er een zogenaamde 'Statiegeldalliantie' is opgericht waarin organisaties, verenigingen, gemeenten en bedrijven een gezamenlijk geluid vóór statiegeld laten horen richting de Belgische en Belgische en Nederlandse regeringen;
- deze alliantie de Nederlandse regering vraagt om het statiegeldsysteem in 2018 uit te breiden tot blikjes en kleine plastic flesjes.

Deze motie wordt door de raad breed gesteund, zij verzoekt het gemeentebestuur zich aan te melden als partner voor de 'Statiegeldalliantie'.

Kerstbingo met tien extra rondes

GROESBEEK – Op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen wordt op donderdagavond 21 december een speciale kerstbingo gehouden met tien extra rondes.

De jackpot kan op deze avond oplopen tot wel 400 euro. De hoofdprijs bedraagt zoals altijd 250 euro. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend, de bingoballetjes gaan pas om 20.00 uur rollen.

Kerkberichten

Cosmas en Damianus

GROESBEEK - Opgeven van intenties: Intenties moeten 10 dagen voor het verschijnen van de krant opgegeven zijn. In verband met de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid gaan worden, zal het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast moeten worden. Aan u het verzoek om voortaan uw misintenties vóór maandag 12.00 uur bij de Pastorie of Parochiecentrum in te leveren.

VIERINGEN

PAROCHIE GROESBEEK

Goddelijk Hart van Jezus Christus – Horst

Zondag 24 december 19.00 uur H. Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Lambertus en Hendrika Hopmans-Gijsberts de echtg.; Henk Arts uit Malden, Hennie Arts-Sluis; Toon Klaassen; Fienke Verstappen, vriendin van Mark van Eldijk; Bertus Meilink en Ella Meilink-v.d. Poll; Toon Rutten en Martha Rutten-Pijnappel; Ton Kuijpers; Peter Antonius Schoonenberg van echtg., Jan Robbers, overled. Ouders Jacobus Bögels en Gerarda Peters en broer Gerrit Bögels; overleden ouders Marinus Schoonenberg en Gertruda Jacobs; Siem Straatman, overled. Fam. Straatman en fam. Ebbers en Marco; Wim Peters en Riek Peters-Eikholt en overige fam.leden Peters-Eikholt, namens kinderen en kleinkinderen; Johanna Maria Thijssen-Linzen en Antonius Thijssen de echtg., Herman de zoon en Marlies de dochter; Fam. Rutten namens Jaap en Nelly; Jan Theunissen en Mathilda Theunissen-Rutten; Jan en Herbert Peters; Theodorus Dahm en Helena Faassen en overled. Kinderen;

Engelbertus Peters en Maria v.d. Logt en overled. Kinderen; Gerrit Ebbers en overled. Ouders, schoonouders en familie; Jaap Wijers en Bertha Wijers-van Grinsven de echtg., Jan de zoon, Jan de schoonzoon en Luuk, het kleinkind.; Hein Grutters, overled. Fam. Grutters-Taks; Henk Arts, Wiek Gerrits, Frans van Grinsven en Marie van Grinsven-Leenders en Jan de zoon

Maandag 25 dec. 10.00 uur Kleuter en peuterviering

Cosmas en Damianus

Zaterdag 23 december 19:00 uur H. Mis

Misintenties: Zr. Jo Laming;

Zondag 24 december 18:00 uur WoCo gezinsviering m.m.v. Jeugdkoor Mikado

Misintenties: Een bijzondere intentie; Piet v.d. Bergh, An v.d. Bergh-Thijssen, Leo v.d. Bergh, Ria v.d. Bergh-van Loon;

Zondag 24 december 20.00 uur H. Mis m.m.v.KK St. Caecilia

Misintenties: Petrus Theodorus Langeveldt, Wilhelmina Antonetta Langeveldt-Derks en Jacques Bleize; Gert Jan de Leeuw; Hendrik Jacobs, Francisca Juliana Jacobs-Evers, Willy Jacobs, Frederico Desiderio Curie, Maria Justina Curie-Nicasia; George Zacarios Balentina

Zondag 24 december 22.00 uur H. Mis

Misintenties: Elisabeth Janssen-Fleuren en Paul Janssen;

Maandag 25 december 10.00 uur H. Mis m.m.v.KK St. Caecilia/Leden fanf.

Misintenties: Albertus Jacobs, Wilhelmina Jacobs-Schreven, zonen en dochters Ben Ebbing,

Albert Rutten en Raden Soekinem Rutten, José, Waldie en Paul Rutten en Mike van Vugt;

Theodorus van Doorn en Mina van Doorn-Hijmans de echtg., Willem Lenssen en Mina Lenssen-Bögels de echtg., Gerrit van Elst en Annie van Elst-Lenssen de echtg., Jan Lenssen en Inne Lenssen-Hopmans de echtg., Willem Stekhuizen en Annie Stekhuizen-van Doorn de echtg.; Gerrit Eemers en overled. Fam. Eemers en overled. Fam. Eijkhout; Gerda Jochoms-de Klein van echtg, kinderen en kleinkinderen

Dinsdag 26 december 10.00 uur H. Mis m.m.v.Cantors

Misintenties: Christiaan Andreas Poelen en Maria Anna Poelen-Pouwels; Overleden familieleden Sluis-Lamers; Wim Wijnhoven vw sterfdag

Zaterdag 30 december 19.00 uur H. Mis

Misintenties: Zr. Jo Laming

Zondag 31 december 18.30 uur Oudejaarsviering m.m.v. Groesb. G.Koor/Fanf. Wilh.

Maandag 1 januari 2018 11.00 uur Viering in de H.Prot kerk m.m.v KK Horst Sion Breedeweg

VIERINGEN ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 20 november. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 24 december: Kerstavond 21.00: Eucharistieviering. m.m.v. Jeugdfanfare

Intenties: voor Paul Janssen, Catharina Janssen-Lamers de echtgenote en dochter Ria;

Wijnand Wijers, Petronella Janssen de echtgenote en dochter Maria; Pastor Gerard Thuring

Maandag 25 december. Hoogfeest van Kerstmis.

9.30 uur: Eucharistieviering. Kerkkoor Horst, Sion, Breedeweg

Misintenties: voor Cisca Wijnhoven – Damen, van de buurt St. Jansberg;Diaken Jacques van Montfort; Pastor Gerard Thuring

Woensdag 27 december. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 31 december: Oudjaarviering. 09.30. Eucharistieviering.m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Maandag 1 januari, 11.00 uur . Alleen viering in N.H. Kerk, Kerkstraat

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg. Naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Gemeente zet reisbuddyproject leerlingenvervoer in 2018 voort

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om het project reisbuddy van Mee Gelderse Poort ook in 2018 voort te zetten.

Het project is bedoeld om leerlingen die gebruik maken van taxivervoer te leren met het openbaar vervoer of fiets te reizen. De verwachting was dat in 2017 tussen de 5 en 10 leerlingen aan deze pilot mee zouden doen. Uiteindelijk hebben drie leerlingen deelgenomen en zij kunnen nu geheel zelfstandig reizen naar huis, naar school en elders. Een leerling heeft niet deelgenomen, maar dankzij tips van Mee reist hij nu zelfstandig met het openbaar vervoer.

De scholen die benaderd zijn of waarvan leerlingen zich hebben aangemeld zijn Kristallis, Werkenrode en Talita Koemi. Er zijn momenteel drie leerlingen die zelfstandig naar Werkenrode reizen en één leerling naar Kristallis. In 2018 worden meer scholen benaderd of ook daar leerlingen zijn die kunnen gaan leren zelfstandig te gaan reizen. De kosten voor dit project bedroegen in 2017 6.900 euro, terwijl het gemiddelde vervoer per leerling 3.850 euro per jaar bedraagt, een besparing voor de gemeente Berg en Dal van 8.500 euro. In de praktijk blijkt dat veel ouders er van overtuigd zijn dat hun kind niet zelfstandig kan reizen, het is van belang om de ouders van het tegendeel te overtuigen.

Groesbeekse wint prijs met eigen kerstverhaal in Libelle

Foto: Eigen foto

GROESBEEK – De 68-jarige Irma Conrad van de Hobbemaweg in Groesbeek heeft onlangs een prijs gewonnen voor haar persoonlijk kerstverhaal, dat zij had opgestuurd. De redactie van Libelle liet haar weten dat de inzending is bekroond als 'Mooiste Brief', die wordt geplaatst in Libelle 53.

Als dank een mooie Libelle hanger met een libelle bedel. Haar kerstverhaal is getiteld: Bijzondere kerst.

"Nadat ik als mantelzorger, samen met broers en zussen voor onze moeder heb gezorgd, is ze op 24 december 2015 overleden. Het kerstfeest dat ik zou vieren met kinderen en kleinkinderen is niet door gegaan. Wel ben ik samen met mijn broertje Harold en zijn gezin , ons zusje Monique gaan halen in de instelling waar ze woonde. Wij hebben heerlijk ergens gegeten en het kerststukje dat ze ieder jaar naar moeder meenam, kreeg ik mee.
In oktober 2016 overleed mijn broertje Harold binnen een maand nadat ik wist dat hij ziek was. Toen heb ik besloten om dat jaar wel kerst te vieren met mijn gezin, omdat mijn broertje dat graag zou willen. Ik was 24 december bezig om een kerstbrood te maken, toen mijn oudste dochter voor mij stond. Ik zag aan haar gezicht dat het foute boel was. Zusje Monique was zonet overleden, onverwacht, hartfalen. Precies op de dag dat onze moeder een jaar overleden was… De volgende dag waren de kinderen en kleinkinderen er, het was een apart kerstfeest. Voor dit jaar gaat onze samenzijn wel gewoon door. Wel zullen wij stilstaan bij het overlijden van mijn vader in april dit jaar. Wij zullen er een mooie dag van maken, dat verdienen wij gewoon. En ik blijf in kerst geloven, onze vertrokken dierbaren zullen erbij zijn." Irma Conrad.

DOORLOOP Kerkberichten

17 december geef ik n knalfeest
Want een paar daagjes later ben ik dan al 2 jaar geweest.
Kom jij ook?

Proficiat van je broers

Lieve mama
Gefeliciteerd met je verjaardag
40 jaar
Wij houden heel veel van je!
Veel liefs en kusjes
Anniek -Felien en papa Maurice

Deze Abraham,
een beetje kaal en een beetje grijs, maak je over 'rubber' niet veel wijs.
Gefeliciteerd
3e helft

Gefeliciteerd Sarah
op 14 december wordt Jacqueline
50 jaar.
Fijne dag gewenst van jou mannen.

Lieve Pap & Mam,
Na 40 jaar nog steeds gek op elkaar.
Gefeliciteerd met jullie trouwdag!
Liefs,
Robin-Cindy
John-Sanne

Onze kanjer Eva wordt
15 december alweer 7 jaar.
Gefeliciteerd oma en opa De Man
en opa en oma Claassen.

Keano is 4 geworden op 15-12-2017.
Van harte gefeliciteerd.
Papa, Mama, Oma, Opa, Ome Roy, Tante Mendie, Jayden en Indy.

Het is niet te zien
Monique wordt 15 december
5x10
Gefeliciteerd

Deze mooie meid werd 9 december 60 jaar.
Van harte gefeliciteerd.
Leo, kinderen en kleinkinderen.

Hellema

'tis ech woar,
Hellema wurt 50 joar.

Gefeliciteerd kanjer. Goed gedaan!
Papa en Mama
Opa's en Oma's
Frank, Ilse en Hayden

Al 12,5 jaar en ruim een week,
Werk je bij ons in de apotheek.
Gefeliciteerd! Je collega's

David en Meike zijn nu allebei 4,
We wensen jullie op de basisschool
heel veel plezier!!

Luna feliciteert zijn baasje Hans 14 december met zijn 6x10 verjaardag.

Hans wordt 14 december 60 jaar.
Gefeliciteerd
Annie, Jan, Johnny
Poot Tommy
Frieda

Onze Opa 70 jaar!
Gefeliciteerd.
Mike Bryan Romy en Nicky

Kerst vieren bij Wereldrestaurant Atlantis

ARNHEM – Wilt u ook heerlijk genieten tijdens de kerstdagen? Op eerste kerstdag kunt u twee uur lang onbeperkt genieten bij Atlantis van de kerstbrunch. Het buffet bestaat uit verse soepen, sushi, zalmfilet, grote gamba's, wild, biefstuk, gevogelte, en een uitgebreide dessertbuffet. U wordt tussen 12:00 en 12:30 uur verwacht.

Op eerste en tweede kerstdag kunt u genieten van ons all-in-kerstbuffet inclusief drinken, bier en wijn. Tweeënhalf uur onbeperkt zorgeloos genieten… Het restaurant is met zeshonderd zitplaatsen één van de grootste wereldrestaurants in Nederland, die werken met een modern formule. De gasten kunnen in slechts één avond bij Atlantis de smaken proeven uit zowat alle werelddelen. Er zijn gerechten uit zowel de Franse, Italiaanse, Spaanse als ook de Japanse, Koreaanse, Thaise en zelfs Hollandse keuken. De gerechten worden gekozen van de buffetten of bij de koks, die wokken, grillen, koken en bakken: live cooking! En we hebben zelfs diverse soorten fruits der mer zoals kreeft en dergelijke. Diner zittingen: eerste zitting van 16:00 tot en met 18:30 uur, tweede zitting van 19:30 tot en met 22:00 uur

Voor de kinderen
Er is ook zo veel te doen! Het buffet is ook geschikt voor jonge gasten met onder andere frietjes, kroketten, chocoladefontein, poffertjes, suikerspinnen en nog veel meer! Bovendien kunnen ze zich vermaken in onze vernieuwde speciale speelruimte met spelcomputers en een theater! Kijk op www.atlantisarnhem.nl of op Facebook voor meer informatie.

Wereldrestaurant Atlantis, Hollandweg 6-8 in Arnhem; 026 3831610.

Kieslijst CDA Berg en Dal bekend

Foto: CDA afdeling Berg en Dal

Foto: CDA

BERG EN DAL - De algemene ledenvergadering van het CDA Berg en Dal heeft op woensdag 6 december de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 vastgesteld. Met trots presenteert het CDA een kieslijst met 30 kandidaten.

Eerder dit jaar werd Rob Verheijen als lijsttrekker gekozen. Op de tweede plaats staat onze huidige CDA-wethouder Sylvia Fleuren. Met Rob en Sylvia op de eerste twee posities geeft het CDA aan trots te zijn op de resultaten van ruim drie jaar besturen . Het CDA wil graag verder bouwen aan onze mooie nieuwe gemeente met Rob Verheijen als fractievoorzitter en, bij een goede verkiezingsuitslag, Sylvia Fleuren voor een tweede termijn als wethouder. Sylvia Fleuren heeft wel aangegeven dat ze geen raadslid wil zijn en alleen beschikbaar is voor het CDA als wethouder. De overige zes CDA-kandidaten zijn allemaal beschikbaar voor een raadszetel. Plaats drie op de lijst wordt ingenomen door Dave van Loon (huidig raadslid uit Groesbeek), plaats vier door Wim Bakker (carrousellid uit Millingen aan de Rijn), plaats 5 door Wilm Janssen (carrousellid uit Breedeweg), plaats 6 is voor Nick Bakker (carrousellid uit Ooij) en op plaats 7 staat Hans Lamers uit Groesbeek. Er is zorgvuldig gekeken naar een gemotiveerd kandidatenteam waarbij sprake is van spreiding over en oriëntering op de hele gemeente Berg en Dal.

Voor vijfde jaar met succes oliebollen bij Buurtmarkt Breedeweg

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-BREEDEWEG – Dit jaar worden er voor het vijfde jaar op rij oliebollen gebakken bij de ingang van Buurtmarkt Breedeweg in een ware skihut.

De oliebolbakkers Wesley en Jarno hebben onlangs een keurmerk ontvangen van het bakkersgilde. Dat de oliebollen van Buurtmarkt Breedeweg erg in de smaak vallen blijkt wel uit het feit dat er vorig jaar 9.000 aan de man zijn gebracht. Zelfs van de Stekkenberg en het centrum komen de mensen hier de oliebollen halen, aldus manager Hans Nelissen. Ook in Oeffelt worden de Breedewegse oliebollen verkocht en dat is een goed teken, aldus Hans.

"Nog ieder jaar zit er een stijgende lijn in de verkoop en dit jaar gaan we tijdens het eerste lustrum ongetwijfeld een record aantal oliebollen verkopen." Er is een ruime sortering zoals de gewone oliebollen, oliebollen met rozijnen, appelbeignets en de absolute topper de Quarkini's. Deze laatste is een wat kleinere oliebol met kwark en behoort tot de delicatessen van Buurtmarkt Breedeweg. Alle oliebollen en de quarkini's worden gebakken in verantwoorde olie. De oliebollenskihut bij Buurtmarkt Breedeweg is geopend van donderdag 21 tot en met 24 december en vanaf dinsdag 27 tot en met 31 december.

Lieve Prinses Lena ,
21 december wordt jij alweer 6 jaar ,
Van Harte Gefeliciteerd ,
Veel liefs en kusjes xxxxx en knuffels van Oma Rina en Opa Hans