GN Lingewaard

20 augustus 2014

GN Lingewaard 20 augustus 2014


Betonnen barricade moet Bemmelse Waard beschermen

Het is duidelijk dat auto's op de defensiedijk niet welkom zijn. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Drie Bemmelse wandelaars lopen over de defensiedijk richting Nijmegen. De betonnen barricade, die het autoverkeer moet weren, vinden ze desgevraagd ontsierend. Handhaven is volgens de mannen de enige en beste oplossing. Maar na vele vernielde hekken en klappaaltjes blijkt deze harde maatregel volgens de politie de enige oplossing om het natuurgebied autovrij te houden en vandalisme te bestrijden. Een forse maatregel maar noodzakelijk, zegt ook boswachter Gerrit van Scherrenburg van Staatsbosbeheer.

(van de redactie)

Volgens D66 raadslid Pierre Cuypers gebeuren er zonder fysieke afsluiting ongewenste dingen. In het voorjaar is ter hoogte van de Molenwei een betonblok verschoven. SUW's, busjes en quads scheuren zo de polder in, zo liet Cuypers tijdens het vragenuurtje van de gemeenteraad weten. Hij vreesde een 'toenemende verloedering van de natuur'. Daarbij merkte hij op dat zonder een goede afsluiting er 'allerlei activiteiten' worden gehouden. Activiteiten die hebben gespeeld zijn onder ander crossen, vandalisme en drugs dealen.

Het plaatsen van betonblokken is volgens boswachter van Scherrenburg het resultaat van een overleg tussen verschillende partijen. Een overleg op verzoek van Staatsbosbeheer om gezamenlijk naar oplossingen te kijken en op te treden . Mede naar aanleiding van de vele klachten van bewoners en recreanten over illegale activiteiten, verstoring en overlast. De werkgroep van politie, gemeente Lingewaard, Lingewaard natuurlijk, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en ontzander K3Delta zocht een oplossing om het vandalisme in de Bemmelse Waard te beteugelen. Omdat de Bemmelse Waard verschillende ontsluitingswegen had, bleek het voor de politie en boa's knap lastig om te handhaven. Met de afsluiting van de defensiedijk is volgens hen het probleem opgelost. De betonblokken zijn er neergelegd op advies van de politie, zodat er beter kan worden gehandhaafd.

Staatsbosbeheer is een van de eigenaren van het natuurgebied. In het natuurgebied is gekozen voor wandelaars en fietsers. Deze keuze is gezamenlijk genomen door organisaties die betrokken zijn bij de inrichting van de Bemmelse Waard. Zeker als de boswachter het toekomstbeeld schetst dat de Bemmelse Waard een begrazingsgebied voor kuddes Galloway runderen en Konikpaarden gaat worden. Wanneer dit toekomstbeeld werkelijkheid wordt, kan hij niet zeggen, dat hangt af van de ontwikkeling van de natuur. Wel dat de mensen er nu alvast aan kunnen wennen dat de Bemmelse Waard een natuurgebied is waar auto's niet welkom zijn.

Gendtse Paarden- en Ponymarkt dinsdag 26 augustus

GENDT - Traditioneel tijdens de Gendtse Kermis vindt op de laatste dinsdag van augustus de Gendtse Paarden- en Ponymarkt plaats. Midden in het centrum van Gendt, in de Dorpstraat tussen bakker Milder en café De Klok tussen de prachtige platanen kunnen de paarden en pony's vanaf 06.00 uur op de markt worden aangevoerd. Om 08.30 uur wordt er begonnen met de keuringen van diverse paarden- en ponyrassen.

Het bestuur van de Stichting Gendtse Paarden en Ponymarkt heeft de aanvoer premie en de keuringsprijzen ook voor dit jaar weer kunnen vasthouden op het zelfde niveau als de voorgaande edities. Dit ondanks dat de organisatiekosten wel zijn gestegen en de inkomsten uit sponsoring en verkoop van loten stabiel blijft. Met deze financiële inkomsten probeert de Stichting een extra stimulans te geven aan de bezitters van paarden en pony's uit de regio om met hun viervoeters naar de jaarlijkse paarden en ponymarkt van Gendt te komen.

De enkele jaren geleden ingestelde aanvoerpremie is ook dit jaar weer beschikbaar en bedraagt tien euro voor elk dier dat tussen 06.00 en 09.00 uur wordt aangevoerd. Hoe klein de markt misschien dan wel mag zijn, de laatste jaren werd het merendeel van de te koop aangeboden dieren van eigenaar gewisseld.

Ook de geldprijzen die worden verstrekt voor de deelnemers aan de keuringen blijven intact. De eerste prijs levert 40 euro op, de volgprijzen lopen van 30, 20, 15 en 10 euro . Dit laatste bedrag is voor elke deelnemer ongeacht zijn klassering vanaf plaats vijf of lager.

Voor de aanvoer van paarden- en pony's voor de markt en/of keuring is een speciale route door middel van borden door de gemeente Lingewaard duidelijk aangegeven.

Keuringen

Hoofdonderdeel van deze markt zijn de keuringen van diverse paarden- en ponyrassen. Deze worden de laatste jaren in 1 ring afgewerkt zodat het publiek getuigen kan zijn van alles wat er door de eigenaren aan paarden en pony's ter keuring wordt aangeboden

Er zullen in diverse rubrieken onder andere Shetlandpony's, Haflingers, Friese Paarden, Welsh-pony's, Hackney's en KWPN paarden gekeurd worden. Per ras wordt door een deskundige jury een kampioen gekozen. Deelnemers kunnen zich vanaf 08.00 uur opgeven bij de jurywagen. De keuringen worden afgesloten met de uitverkiezing van de Algemeen en Publieks kampioen. Deze winnaars krijgen de daarbij behorende bekers uitgereikt door burgemeester Schuurmans van de gemeente Lingewaard die dit voor de eerste keer zal doen en die daarbij zal worden vergezeld door het voltallige college.

95e Gendtse Paardenloterij

Ook dit jaar zal de Gendtse Paardenloterij een belangrijke bron van inkomsten zijn voor de instandhouding van dit jaarlijkse evenement. Loten zijn ook dit jaar weer verkrijgbaar bij alle deelnemende Gendtse winkeliers, de Gendtse horeca en de leden van het schuttersgilde Sint-Sebastianus. Ook op dinsdagmorgen tijdens de markt zullen nog loten verkrijgbaar zijn bij de jurywagen en bij enkele winkeliers. Hoofdprijs is vijfhonderd euro in waardecheques en 29 waardecheques variërend van honderdvijftig tot tien euro. Donderdagmorgen 28 augustus om 10.00 uur vindt de officiële trekking plaats onder toeziend oog van Lingewaerd Notarissen in café De Klok, Markt 1 in Gendt. Deze trekking is openbaar en belangstellenden zijn welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Internet

Ook de Gendtse Paarden- en Ponymarkt heeft zijn eigen internet site; deze is via www.paardenmarktgendt.nl te bezoeken en zal in de komende tijd verder worden geactualiseerd.

Optreden Heisterkoor Bemmel

BEMMEL - Op zaterdag 30 augustus om 12.00 uur zal het Heisterkoor onder leiding van dirigent Bram Versteegen en pianiste Carmen Poos optreden tijdens de opening van de Minkhof, gelegen aan de Molenwei in Bemmel. De Minkhof is bedoeld voor de oudere inwoners van de gemeente Lingewaard om hen uit hun isolement te halen. Daarom zal het Heisterkoor ook belangeloos optreden tijdens deze opening omdat het dit initiatief van harte ondersteunt.

De leden van het Heisterkoor zullen dan een aantal nummers laten horen, onder andere een vierstemmige koorversie van Oceaan van de band Racoon.

Dit buitenoptreden vraagt de nodige voorbereiding, daarom zullen zij al een aantal keren op deze locatie gaan repeteren, zodat ze tijdens de opening een spetterend optreden kunnen neerzetten. Het wordt gewaardeerd als belangstellenden in de gelegenheid zijn om te komen luisteren.

"En mocht zingen ook uw hobby zijn en u bent nog op zoek naar een gezellig en enthousiast koor dat ook voor mooie muziek en klank gaat, kom dan een keer vrijblijvend met ons meezingen op woensdagavond van half 8 tot 9 op het OBC De Heister. Heeft u nog vragen kijk even op www. Heisterkoor.nl of neem via de site contact op met voorzitster Martina Tittse email: familietittse@kpnmail.nl.

Een uniek project: Geef het door!

LINGEWAARD - "In een maatschappij waar het niet meer vanzelfsprekend is dat mensen elkaar helpen is een klein gebaar een groot plezier. Daarom bedacht ik drie jaar geleden het project: geef het door", aldus Kathy van Gemeren.

"Mijn plan was simpel en puur: ik ging babyspullen verzamelen die andere mensen niet meer nodig hadden en zocht gezinnen op die het niet breed hadden. Een pakket gevuld met babykleding, schoentjes, luiers, speelgoed, draagzak; noem het maar op. Alles werd schoon in een grote tas gedaan en het kon gratis worden opgehaald.
Toen kwam ik Eelke Berendsen tegen. Zij verzamelde kraamspullen voor de mensen in Gambia. We raakten aan de praat en gingen onze krachten bundelen. Nu werken we ruim een jaar samen. Het plan is nog steeds simpel en puur: wij krijgen babyspullen van mensen die het niet meer nodig hebben en geven het door aan diegene die het hard nodig hebben! Via de verloskundige en andere bronnen weten we waar we deze gezinnen kunnen vinden. Sommige zwangere vrouwen hebben tot een week voor de bevalling nog niets. Onvoorstelbaar maar waar!"


"Van babykleding tot kinderwagens, van speelgoed tot babybadjes. Het is zo fijn om te merken dat er gulle gevers zijn. Daar leeft ons project van. De bergruimte die we hebben, wordt te klein om ons project te laten groeien. Bij deze een oproep: wie heeft een lege ruimte waar we spullen kunnen stallen en werken om babypakketten te maken? Misschien heb jij babyspullen die je niet meer gebruikt? Je kunt ons volgen via facebook: geef het door regio Arnhem", aldus Eelke Berendsen en Kathy van Gemeren (geefhetdoor123@hotmail.com).

Mogelijk ook glasvezel in Doornenburgs buitengebied?

DOORNENBURG - In 2013/2014 is in alle Lingewaardse kernen, dus ook Doornenburg, glasvezel aangelegd. De aansluitingen houden echter op bij de grens van de bebouwde kom.

Maar ook de bewoners van het buitengebied hebben de wens en behoefte om digitaal bereikbaar te zijn en aangesloten te worden op de digitale snelweg. En glasvezel lijkt daarvoor het meest geschikt. Dat deze behoefte niet alleen in de Betuwe geldt maar in het gehele buitengebied van Nederland is langzamerhand ook doorgedrongen in de politiek.

De provincie Gelderland heeft hierin reeds een initiatief genomen en ondersteunt een project om in het buitengebied van Winterswijk de woningen op glasvezel aan te sluiten.

In 2012 hebben bewoners in verschillende Doorneburgse buitengebieden geprobeerd glasvezel te krijgen. Enkele bewoners, met ondersteuning van Platform Doornenburg, hebben nu het initiatief genomen om de verschillend initiatieven te bundelen en de mogelijkheden te onderzoeken om de bijna driehonderd woningen in het buitengebied ook aangesloten te krijgen.

Eén van de initiatiefnemers, Maarten Kramer, vertelt: "We hebben reeds het nodige aan voorbereidende werkzaamheden gedaan. We zijn bijvoorbeeld in contact met de Vereniging Kleine Kernen, die ook bij het project in Winterswijk betrokken is.

Binnenkort gaan we met meer publiciteit het project voor Doornenburg opzetten, maar om te beginnen, willen we kijken welke initiatieven (op kleinere schaal) er al geweest zijn. We hopen dat deze mensen met ons in contact willen treden zodat we alles wat op dit gebied is gedaan bij elkaar kunnen pakken. Daarom verzoeken we hen een mail te sturen naar: glasvezelbuitengebied@platformdoornenburg.nl."

Tijdens bombardement geboren in klooster?

HUISSEN - In oktober is het precies zeventig jaar geleden dat tijdens het bombardement van Huissen in het Dominicanenklooster acht kinderen werden geboren in de periode van 4 tot 16 oktober: twee jongens en zes meisjes.

"Ik was de eerste van hen. Een van de meisjes van toen en ik hebben het plan opgevat in oktober van dit jaar een samenkomst te organiseren van de toen geborenen. Omdat wij inmiddels weten dat een van hen overleden is, betreft het een bijeenkomst van zeven personen. Het probleem dat zich nu voordoet is dat wij elkaar nog nooit hebben ontmoet. Met ons tweeën zijn we aan de slag gegaan om de overigen op te sporen. Met de hulp van derden is het gelukt alle namen te weten te komen. Vanwege de privacy kan ik deze hier niet vermelden.

Wij zijn dus op zoek naar mogelijkheden hen te bereiken, rechtstreeks of via familieleden, vrienden of bekenden. Mocht u voor ons de gezochte informatie hebben, zouden wij het fijn vinden wanneer U contact met mij opneemt. U kunt me zowel telefonisch als per mail bereiken: 06 41987458 / 0481 463687 d.kersten7@lijbrandt.nl", aldus Mathijs Kersten.

Gevonden

BEMMEL - Gevonden op het kermisplein, tasje van K3 met inhoud. Als je denkt dat het van jou is, kun je bellen naar telefoon 0481 463235.

Gevonden

Gevonden op het kermisplein, tasje van K3 met inhoud. Als je denkt dat het van jou is, kun je bellen naar telefoon 0481 463235.

Huissense Monumenten in beeld bij Mea Vota

HUISSEN - Inwoners van Huissen kunnen meedoen aan een teken- en schilderwedstrijd met als thema oude gebouwen of monumenten in Huissen. In mei is ook al eens een oproep gedaan, om één werk in te gaan leveren in tuinbouwmuseum Mea Vota in Huissen. Het mag een tekening (ingelijst) of een schilderij zijn. Elke inwoner van Huissen, die wel zelf het kunstwerk gemaakt moet hebben, is bij deze hiervoor uitgenodigd. Het is een laagdrempelig gebeuren dat in het kader van Huissen 700, voor een brede groep toegankelijk moet zijn.

Er valt ook wat te winnen. Theo Hubers, prijswinnaar van de Cultuurprijs van 2013 heeft voor de jeugd tot zestien jaar een leuke prijs ter beschikking gesteld. Ook voor de Huissenaren van 16 tot 106 jaar is eveneens een prijs ter beschikking gesteld. Geoefendheid is geen vereiste .

Alleen op zaterdag 30 augustus tussen 11.00 en 15.00 uur zullen leden van Kunstplatform Mea Vota uw werkstuk of kunstwerk in ontvangst nemen, ophangen en bewaren. Tussen 15.00 en 16.00 uur op dezelfde dag vindt de jurering plaats. De prijsuitreikingen zijn gelijk aansluitend tussen 16.00 en 17.00 uur. In de kassen van het tuinbouwmuseum is genoeg ruimte. De kunstwerken zullen vier weken tijdens de druivenoogst in tuinbouwmuseum Mea Vota blijven hangen.

Op zaterdag 27 september tussen zullen opnieuw leden van Kunstplatform Mea Vota aanwezig zijn, om de deelnemers in de gelegenheid te stellen de werken op te halen. Voor meer informatie kan men mailen naar c.melchers@online.nl of bellen met 026 3257425.

Banneux: een ontmoeting met Maria

LINGEWAARD - In Banneux, gelegen in de Belgische Ardennen, is Maria in 1933, meerderen malen verschenen aan Mariette Beco. Zij kreeg de boodschap om haar handen in een plas water te steken die uit een bron opborrelde. Dit is het begin van Banneux als bedevaartplaats.

Elk jaar komen er meer dan 500.000 pelgrims om kracht en troost te zoeken bij Maria. In een tijd van bezuinigingen en minder tijd voor elkaar, is men een bezoek aan Banneux een verademing! Men voelt zich één grote familie. Samen eten, drinken, bidden maar ook lachen en soms een traantje wegpinken.

De vrijwilligers zorgen gedurende de vijf dagen voor de complete verzorging van de gasten, gaan op verzoek met naar de kerkdiensten, wandelen, winkelen etc. Er is een nachtploeg die de gasten indien nodig, 's Nachts verzorgd en te woord staat.

In Banneux gebeurt soms een wonder; maar dagelijks zijn er vele kleinere wonderen te bespeuren. Mensen die weer energie opdoen om het lichamelijk en geestelijk lijden, wat soms zwaar is, te kunnen dragen en te doorstaan. Dit najaar vindt er van vrijdag 3 tot en met dinsdag 7 oktober een tridiuum plaats. Wie interesse heeft, kan tot 22 augustus terecht bij een van onderstaande propangandisten.

Angeren: Hennie van Moerkerk, telefoon 026 325 37 16; Bemmel: Toon Otters, telefoon 0481 462774; emailadres: toonotters@planet.nl; Doornenburg: Ria Bouwman, telefoon 0481 423664; Gendt: Trees Janssen, telefoon 0481 422537; Haalderen: Ria Goris, telefoon 0481 464523; Huissen: Toos Kok, telefoon 026 3252501; emailadres: laudate.tk@planet.nl.

Expositie in Fort: kunst uit oud ijzer

Foto: Vrienden van Fort Pannerden

DOORNENBURG - Uit alledaagse dingen kunstvoorwerpen maken, dat is een van de passies van Jan Nederhoed uit Heteren. De voormalige agrariër maakt nu kunst met een knipoog. Zijn insecten en vogelhuisjes getuigen van een scherpe blik op de maatschappij en zijn met veel gevoel voor humor tot stand gekomen.

Zoals de bom die vreedzaam in zijn doodskist ''Ontwapening' ligt en het vrolijke huisje dat de lente viert. Zijn allernieuwste creatie is een bloemetjeskanon dat vrede symboliseert en tijdens de expositie een prominente plek in Fort Pannerden heeft gekregen. Iedereen kan dat tot medio september met eigen ogen zien.

Fort Pannerden aan de Waaldijk 1 in Doornenburg is op 14, 19, 21, 26 en 28 augustus, 7, 14 en 21 september, 5 en 19 oktober open van 12.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs (inclusief een consumptie) bedraagt voor kinderen van vier tot dertien jaar twee euro vijftig; dertienjarigen en ouder betalen vijf euro.

Op zondag kunnen bezoekers deelnemen aan een rondleiding met gids (één euro extra). De laatste rondleiding start om 15.30 uur. Groepen alleen op aanvraag via info@fortpannerden.eu.

Kinderen kunnen gratis een speurtocht doen, een schot met het waterkanon wagen of soldaatjes bekogelen.

Fort Pannerden ligt in het prachtig natuurgebied De Gelderse Poort. Het fort is te voet en met de fiets prima bereikbaar. Er pendelt een speciale wagen tussen de Sterreschans en het fort voor bezoekers die slecht ter been zijn. Meer informatie staat op www.fortpannerden.eu.

De TV uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+). Kpn glasvezel op kanaal 629. Op de website lingewaardlokaal.tv- uitzending live: televisie.

TV Programmering:

Zondag 12.00 uur: Nieuwe Lingewaard Lokaal Info uitzending met nieuws en studiogasten uit de gemeente Lingewaard. Deze uitzending wordt elke dag om 08.00u - 15.00u - 17.30 u - en 22.00u herhaald.

De Radio programma's zijn te horen op FM 93.6 en UPC kabel 93.1 onder Tekst TV. Op kanaal 379 op KPN glasvezel.

Radio Programmering:

Maandag 20.00 – 22.00u That's Music – presentatie Alfred Danjé. Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu.

Dinsdag 20.00 – 22.00u Country Shop – presentatie Alex van Beek. In Country-shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop. Er is veel aandacht voor nieuw uitgebrachte albums, maar ook het oudere wordt niet vergeten.

Woensdag 20.00 – 22.00u Avondvitaminen – presentatie Carl Witjes. @Live - met wekelijks aandacht voor (minimaal) twee nummers Rondje Hollands - wekelijks aandacht voor Nederlandse artiesten (zowel Nederlandstalig/Engelstalig). Vitamineplaat. Uit de cloud.

Donderdag 20.00 – 22.00u Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn. De muziek kan wekelijks verschillen, maar kent wel een rode draad zoals een oude hitparade, een willekeurig jaar met nieuwsberichten en muziek uit dat jaar, of een programma over een bepaalde muziekstroming zoals Ska, dialect, soul, glitterrock.

Vrijdag 20.00 – 22.00u Pop Shop – presentatie Alex van Beek. U kunt dan luisteren naar diverse soorten muziek zoals blues, rock , country , bluegrass, soul en aanverwante muziek die onder de categorie lichte muziek vallen. Alles wat met de pomuziek te maken heeft laat hij horen natuurlijk met de nodige informatie erbij.

Zaterdag 07.00 – 09.00u en 15.00 – 17.00u Prettig Weekend gepresenteerd door Louis Carpaij. De radiomaker achter dit programma is de vijftig al een tijdje gepasseerd en zijn passie ligt bij de 70's en 80's. Maar ook in de 60-er jaren is er mooie muziek gemaakt en om niet al te oubollig te klinken, zitten er in Prettig Weekend ook 'n paar 90's in. Kortom de muziek en de gebeurtenissen van vandaag, in het verleden.

11.00 – 13.00u Muziekdossier weekend gepresenteerd door Hans Verduijn. Afwisselend een week Nederlands en een week Duitse muziek. Hans heeft vakantie tot 20 september

Zondag 10.00 – 11.00u Kerkradio vanuit het Eucharistisch centrum in Huissen.

Plusminus 11.00 – 12.00 u Met een knipoog naar… gepresenteerd door – Hans Kleefman. Een programma met lichte muziek met daarin klassiek, jazz en blaasmuziek.

Berichten voor TV, en Tekst TV kunt u sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv.

Voor radio kunt u sturen aan radio@lingewaardlokaal.tv.

Waarom zorgvrijwilliger in Lingewaard worden?

LINGEWAARD - Zorgvrijwilligers bieden 'respijtzorg', dat wil zeggen dat ze tijdelijk de taak van de mantelzorger overnemen. Hierdoor heeft een mantelzorger even een moment voor zichzelf, tijd om even boodschappen te doen, naar de kapper te gaan of te ontspannen. Als je elke dag voor iemand zorgt is zo'n moment waarop je even ontlast wordt heel belangrijk. Niet iedereen kan terugvallen op familie of sociaal netwerk in de omgeving en daarom is de inzet van Zorgvrijwilligers zeer welkom!

Op dit moment krijgen lang niet alle mantelzorgers in de gemeente Lingewaard hun welverdiende adempauze, omdat er niet genoeg zorgvrijwilligers zijn. De vraag is groter dan het aanbod, vandaar de oproep om als Zorgvrijwilliger de Lingewaardse mantelzorger te ondersteunen!

Wat wordt er van een Zorgvrijwilliger verwacht en wat krijg je ervoor terug? Je hebt een aantal uurtjes per maand over, je zet je graag in voor anderen, je bent geïnteresseerd in anderen, je vindt het leuk om andere mensen te ontmoeten, je krijgt er veel waardering voor terug en je krijgt van ons goede begeleiding.

"Ben je geïnteresseerd, heb je nog vragen en wil je meer informatie, neem dan contact op met Monique Ritzen, mantelzorgconsulent van Stichting Welzijn Lingewaard, telefoon 088 2552550."

Kom hardlopen of (nordic) wandelen!

HUISSEN - De zomervakantie is bijna voorbij. Vanaf 25 augustus starten de trainingen weer bij Loopgroep Huissen.

Nog geen hardloopervaring, maar wel ambities? Begin onder begeleiding van een deskundige trainer. De trainingsintensiteit wordt opgebouwd. Hardlopen, dribbelen, wandelen en oefeningen wisselen elkaar af. "Over tien weken kunt u vijf kilometer hardlopen. Daarna kunt u instromen in een van de vele groepen." De loopscholing (inclusief veiligheidshesje) kost 45 euro en start op dinsdag 9 september (om 19.30 uur bij De Brink om Huissen).

Naast het hardlopen heeft de vereniging ook sportief wandelen en nordic walking. Sportief wandelen is actief wandelen waarbij je conditie, tempo en techniek verbetert. In overleg met de trainer kan je aansluiten bij een van de bestaande groepen.

Nordic walking is een allround loop-activiteit, waarbij negentig procent van de spieren worden gebruikt. Door het gebruik van de stokken wordt automatisch de loophouding verbeterd. "Nog geen ervaring? Volg dan twee introductielessen voor de basistechniek (zeven euro vijftig per les)."

De groepen sportief wandelen en nordic walking trainen iedere week onder leiding van een trainer. Interesse? "Kom voor een proefles."

"Aanmelden kan via de website, je vindt de formulieren onder het kopje: Lid worden. Op www.loopgroephuissen.nl vindt u alle informatie over de trainingen, de trainingstijden en dagen. De trainers kunnen adviseren bij welke groep en training je het beste aan kan sluiten. Heeft u nog vragen? Vul een contactformulier in, stuur een mail naar info@loopgroephuissen.nl of bel met Kees Tuytel 06 51090465."

Excursie naar Kleef

HUISSEN - Voor de Kring-excursie op 6 september zijn ook niet-leden van de Historische Kring welkom.

Het programma ziet er als volgt uit: Vertrek vanaf de parkeerplaats aan de Molenweide (achter de dijk) om 09.00 uur. Het reisdoel is in het kader van 'Huissen 700 jaar stad' de moederstad Kleef. Uiteraard begint het bezoek aan Kleef met Kaffee und Kuchen. Al even vanzelfsprekend is er tussen de middag een goede lunch.

"We bezoeken de Tiergarten, dat is geen dierentuin, maar het stadspark, dat in de zeventiende eeuw door stadhouder Johan Mauritz van Nassau is aangelegd met een zichtlijn op de Elterberg. In de Stiftskirche zal men de praalgraven van enkele van de oudste Kleefse vorsten zien. De Schwanenturm wordt momenteel gerestaureerd, maar is voor de enthousiastelingen wel te beklimmen. Ook een museumbezoek is gepland. Rond 18.00 uur is men terug in Huissen. De kosten van deze reis bedragen veertig euro per persoon, te betalen in de bus.

Aanmelden kanvoor 25 augustus bij W. van Baal, Elsstraat 28, 6851 HE Huissen (telefoon 026 3252300, email: wimj.van.baal@gmail.com).

Huessense kalender 2015

HUISSEN - Het is een traditie geworden. Ook voor 2015 wordt door de Gilden weer een schitterende kalender gemaakt met prachtige afbeeldingen van Huissens in al zijn vormen. Zo hebben de samenstellers in der loop der jaren al heel wat moois van Huissen laten zien.

In deze editie, die ook weer geheel in kleur is uitgevoerd, is een kaart te zien uit een oud legerboek, Stadsgezichten, maar ook de fruitbomen van de kersenbongerd. Mea Vota, en aandacht voor het narrenfestival wat in 2015 plaats zal vinden.

Ook zijn de Huissense evenementen en Gilden bijeenkomsten vermeld en er is nog voldoende ruimte vrijgehouden voor eigen notities. De kalender is een mooi cadeau voor iedereen die van Huissen houdt en bovendien steunt de koper hiermee de Huissense Gilden. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de historische kostuums.

De kalender is te koop bij drukkerij Kuipers, Slijterij Degen en Primera in winkelcentrum De Brink. De kosten bedragen vijf euro.

Expositie Albert en Masja van Driel in Gendt

GENDT - Albert en Masja van Driel exposeren van 15 augustus tot en met 26 september in de Kijkruit aan de Dorpstraat 21b in Gendt.

Masja van Driel woont sinds 1993 in Gendt. Sinds 2004 is schilderen een grote hobby van haar en brengt zij heel wat uurtjes door in haar atelier. Van 2009 tot 2012 heeft zij haar schilderijen mogen laten zien in de etalage van 'Lippmann-Rouw' in Gendt. Bij de kunstuitleen in Gendt zijn werken van haar te leen. Graag bezoekt zij musea met mooie exposities en leest ze over kunst.

Masja werkt met acryl, soms aangevuld met tekenmateriaal en maakt ook collages. In de afgelopen jaren heeft ze diverse onderwerpen geschilderd maar portret blijft toch het meest boeien. Het laatste jaar heeft ze veel geëxperimenteerd met kleur en materiaal. Wat doet de verf op papier of doek? Dan lukt lang niet alles en gaat de gesso er vaak weer overheen. En ontstaan titels als 'worsteling' en 'zoektocht'. In De Kijkruit iets van deze zoektocht.

Maar natuurlijk kunnen de portretten niet ontbreken. Albert maakt sinds kort ruimtelijke objecten gemaakt van kartonnen vierkantjes. Meer informatie staat op www.masja-art.nl.

Wandelmiddagen in Gendt

GENDT - Vanaf 2 september start ParticipatiePunt Gendt met een nieuwe activiteit. Speciaal voor mensen met lichte dementie, een klein sociaal netwerk, beperking en/of mobiliteitsproblemen worden er wandelmiddagen georganiseerd in kleine groepjes.

Op de dinsdagmiddag kun je deelnemen aan een korte wandeling en op de donderdagmiddag aan een langere. Het streven is de wandelingen elke week te laten plaatsvinden. Tijdens de wandeling is er voldoende vrijwillige begeleiding aanwezig en wordt er gepauzeerd.

Koffie en thee is voor eigen rekening, deelname aan deze activiteit is verder gratis. Zin om een frisse neus te halen tijdens een gezellige wandeling op één van deze middagen? Aanmelden kan via Participatiepunt Gendt, telefoon 088 2552510/e-mail: ppgendt@swlingewaard.nl, SWL Meldpunt, telefoon 088 2552555/e-mail: meldpunt@swlingewaard.nl.

Verzamellocatie is het Hof van Breunissen aan Kloosterplein 4 in Gendt (in overleg kan men thuis opgehaald worden). Vanaf 2 september: op dinsdagmiddag een korte wandeling van 14.00 tot 15.30 uur en op donderdagmiddag een lange wandeling van 14.00 tot 16.00 uur.

Meer informatie staat op www.swlingewaard.nl/participatiepunten/pp-gendt.

Repair Café Lingewaard bij ParticipatiePunt Gendt

Bezoekers en Repair vrijwilligers in Repair Café Gendt Foto: Stichting Welzijn Lingewaard

GENDT - Na een korte zomerstop start op 27 augustus het Repair Café bij het ParticipatiePunt Gendt. Zoals op elke laatste woensdag van de maand, kan iedereen er met te repareren spullen terecht.

"Heb je thuis een klok die niet meer tikt, kleine elektrische apparaten die het niet meer doen , of kleding waar iets aan gemaakt moet worden? Dan is dit je kans, in Gendt worden ook kleine reparaties aan meubels uitgevoerd.

Tijdens het Repair Café is het ParticipatiePunt Gendt gewoon open. Hier kan je terecht voor vragen, informatie over activiteiten, maar ook voor vrijwilligerswerk.

Heb je niets te repareren, maar wil je een kijkje nemen. Dan bent je van harte welkom voor een gezellig praatje. In het Repair Café gaat het namelijk niet alleen om het repareren van spullen, het biedt ook een leuk ontmoetingsmoment."

Repair Café Lingewaard /Participatiepunt Gendt is 27 augustus van 10:00 tot 12:30 uur bij Hof van Breunissen aan het Kloosterplein 4.

Boeken gezocht voor Plan Nederland

LINGEWAARD - In het voorjaar van 2015 organiseert Plan Nederland voor de eerste keer Cycle4Girls: een avontuurlijke fietstocht van driehonderd kilometer in vier dagen voor dertig Nederlandse vrouwen door Vietnam.

De tocht heeft ook een deelnemer uit Bemmel: Roelfina Idema. Iedere deelnemer zamelt geld in voor dit project. Met de opbrengst zorgt Plan dat een aantal kinderen in Vietnam toegang hebben tot onderwijs, gezonde voeding en veilig drinkwater. Plan besteedt in haar projecten extra aandacht aan gelijke kansen en rechten voor meisjes en daarom: Cycle4Girls!

"Help geld in te zamelen voor dit project door boeken beschikbaar te stellen voor verkoop op de boekenmarkt in Oosterbeek, zaterdag 4 oktober. Veel mensen hebben boeken die ze eigenlijk nooit meer inkijken. Bent u of kent u zo iemand?

U kunt tot en met zaterdag 27 september boeken en strips inleveren bij R.G. Idema, Cuperstraat 56 in Bemmel. Bel of mail voor een afspraak: 0 19741940, roelfina.idema@gmail.com. Desgewenst kunnen de boeken ook bij u thuis opgehaald worden."

"Meer informatie of een bijdrage geven? Kijk op de website: bit.ly/PlanVietnam." Plan steunt kinderen in ontwikkelingslanden en werkt aan blijvende verbeteringen in hun levensomstandigheden en toekomstperspectief.

Nieuwe masseuse bij massagesalon Anchalee

BEMMEL - Voor de meeste mensen zit de vakantie er al weer op. Ook de masseuses van Anchalee Massagesalon, die om beurten naar hun vaderland zijn geweest, zijn weer uitgerust in Bemmel gearriveerd en staan weer te popelen om aan de gang te gaan.

Er is dan ook direct een leuke aanbieding, ook voor de mensen die nog nooit kennis hebben gemaakt met een massage en het een keer willen proberen: vijfenveertig minuten massage voor de prijs van negenentwintig euro (geldig tot 1 september). De volgende aanbiedingen blijven het resterende gedeelte van dit jaar van kracht: één uur massage voor negenendertig euro, duomassage van één uur voor vierenzeventig euro en de honderd minuten massage voor zestig euro.

Ter voorbereiding op alle respons van deze aanbiedingen is het team uitgebreid met een nieuwe masseuse. Anchalee is ontzettend blij met de 33-jarige Tjin die, behalve op dinsdag, iedere dag in de massagesalon boven het notariskantoor in Bemmel aanwezig zal zijn. "Bel om een afspraak te maken 06 57060794 of kijk voor informatie op www.anchalee.nl."

Massaal uit eten met Albert Heijn en Iens

LINGEWAARD - Albert Heijn en Iens hebben de handen ineen geslagen met de Restaurant Spaaractie. Na twee succesvolle edities rollen Albert Heijn en Iens de actie nu uit in meerdere steden en regio's, waaronder ook in de gemeente Lingewaard waar de Albert Heijn winkels in Huissen, Gendt en Bemmel uiteraard ook van de partij zijn. In totaal doen er bijna zeshonderd Albert Heijn-vestigingen en restaurants mee.

Klanten ontvangen in de deelnemende Albert Heijn winkels bij elke tien euro aan boodschappen een spaarzegel. Bij tien zegels heeft men al een volle spaarkaart en recht op een gratis tweede driegangenmenu in een van de deelnemende restaurants. De klanten van Albert Heijn kunnen van 11 augustus tot en met 14 september sparen voor een gratis driegangenmenu. Vervolgens is er tot en met 7 december de gelegenheid om te reserveren bij een deelnemend restaurant. "Restaurateurs zijn erg enthousiast over de actie. Hun zaak zit lekker vol op dagen dat het normaal niet zo druk is en ze zijn blij met het publiek dat van de actie gebruik maakt", aldus Sem Kallen, Partnerships Iens.

Lokale restaurants

Om het lokale karakter van deze actie te onderstrepen worden de acties opgedeeld in zeventien regio's waardoor de deelnemende restaurant altijd in de buurt zijn. "Het is een achterhaald idee dat consumenten in Zeeland geïnteresseerd zijn om te sparen voor een voordeel in Groningen en vise versa. De kracht van de restaurantspaaractie is de lokale binding, door de regionale indeling liggen de deelnemende restaurants voor elke deelnemer op fietsafstand", ldus Theo Jansen, supermarktmanager van Albert Heijn in Bemmel.

Zorgcentra De Betuwe en het medicatiebeleid...

BETUWE - Zorgcentra De Betuwe heeft per 1 augustus gekozen voor Instellingsapotheek uit Ede als vaste leverancier van alle medicijnen voorde verpleeghuiscliënten. Om de kwaliteit van het medicatieproces nog verder te vergroten gaat Zorgcentra De Betuwe met één apotheek samenwerken.

Door de levering van alle geneesmiddelen bij één apotheek te concentreren, kan het bestellen, bewaren, verspreiden en toedienen van geneesmiddelen nóg beter georganiseerd en bewaakt worden. Een groot voordeel van dit medicatiebeleid, is dat alle 800 medewerkers op alle tien locaties van Zorgcentra De Betuwe nu allemaal hetzelfde proces uitvoeren. Daardoor is er nog minder ruimte om fouten te maken. Bovendien zijn voorafgaand aan dit nieuwe medicatiebeleid alle medewerkers van Zorgcentra De Betuwe opnieuw opgeleid.

Waarom Instellingsapotheek?

De keuze van Zorgcentra De Betuwe is gevallen op Instellingsapotheek omdat die gespecialiseerd is in de zorg voor ouderen. Instellingsapotheek levert niet aan particulieren, maar uitsluitend aan organisaties in de zorg. Daardoor heeft Instellingsapotheek een schat aan ervaring met het leveren van medicatie aan zorginstellingen. Met die kennis en ervaring bedient zij liefst 120 locaties in de ouderenzorg. Kwaliteit, service en snelheid zijn de speerpunten van Instellingsapotheek. Zij is 24 uur per dag, zeven dagen per week, het hele jaar door beschikbaar.

Heeft een cliënt van Zorgcentra De Betuwe overdag, in de avond, in de nacht, in het weekend of op een feestdag onverhoopt met spoed medicatie nodig? Dan zorgt Instellingsapotheek ervoor dat deze medicatie bij de cliënt wordt bezorgd. Er hoeft dan niks meer te worden geregeld of opgehaald door familieleden of andere contactpersonen van de cliënt. Dit ontzorgt de familie van de cliënten van Zorgcentra De Betuwe: de cliënt wordt ook nog eens sneller geholpen! Instellingsapotheek is altijd telefonisch bereikbaar voor vragen en de apothekers en assistentenzijn regelmatig te vinden bij Zorgcentra De Betuwe voor overleg met de artsen en de medewerkers in de zorg. Dit zorgt voor een prettige, transparante samenwerking waarin de lijnen kort zijn en de dienstverlening aan cliënten optimaal is!

Kermis bij het Pleyn, waar je zeker bij wilt zijn!

GENDT - Het weekend van 23 tot en met 27 augustus is het weer zover dan is het kermis! Bij het Pleyn knalt dan het dak eraf voor een gezellig feestje.

Zoals voorgaande jaren hebben wij weer een groot overdekt terras met livemuziek waar door jong en oud gedanst en gefeest kan worden. "Wij zijn alle dagen geopend vanaf 12.00 uur, behalve op dinsdag 26 augustus, dan zijn wij geopend vanaf 09.00 uur voor onder andere een lekkere bak koffie vanwege de jaarlijkse ponymarkt. Naast het feesten kunt u ook bij ons terecht voor de lunch en onze wel bekende hamburger, saté of schnitzelmenu inclusief friet en rauwkost voor 9.95 euro. Voor meer informatie kijk op www.grandcafehetpleyn.nl."

Kluswijsbraderie weer groot succes

OOSTERHOUT – Kluswijs bouwmarkt organiseerde ook dit jaar weer een braderie/kleedjesmarkt op het industrieterrein De Grift in Oosterhout. Lokale ondernemers afgewisseld met marktkramen waren de ingrediënten voor een geslaagde dag.

Er was zelfs een heuse Formule 1-simulator. En uiteraard was er ook aan de kinderen gedacht. Na het struinen over de markt was er een lekker terras waar de innerlijke mens niets tekort hoefde te komen. Aan het eind van de dag werd er gekeken wie de snelste tijd had neergezet in de Formule 1-racesimulator. Het was Geoffrey die het meeste racetalent had. Met 1.14,85 zette hij de snelste raceronde neer. Vol trots ging hij dan ook op de foto met de pitspoezen en nam hij de Kluswijs cadeaubon in ontvangst.

Succes Betuwse Konijnen op konijnenkeuring in Duitsland

LINGEWAARD - Op de jaarlijkse konijnenkeuring van 9 en 10 augustus in het Duitse Bedburg-Hau hebben Henk Huisman en Jo Brugmans van de Betuwse Kleindier Vereniging (BKV) uitstekende resultaten behaald met hun konijnen.

Henk Huisman werd voor het derde jaar op rij kampioen met een Rex-Dwerg Castor en Jo Brugmans werd verdienstelijk vieree met zijn Tan Zwart. In totaal deden 78 Nederlandse dieren mee van drie verschillende verenigingen. Daast waren er 192 Duitse dieren van dertien verschillende verenigingen. BKV werd zesde in de verenigingscompetitie en eindigde daarmee voor de andere Nederlandse verenigingen uit Beuningen en Lobith.

Op zaterdag 20 september houdt BKV haar eigen jaarlijkse jongdierenkeuring in zaal Tinneveld (im Weissen Rossl) in Gendt. Behalve konijnen worden er ook hoenders en watervogels gekeurd. Dit zal plaatsvinden vanaf 9.00 uur tot aan het begin van de middag. Belangstellenden zijn welkom. De entree is gratis.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 26 augustus is er een open eetcafé in wooncomplex Hofstede aan de Hoefslag 28. Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie), die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Ingezonden brief

Ontslag dreigt voor 70 vrijwilligers?

In het Gemeente Nieuws van 6 augustus 2014 stonden maar liefst vijf ingezonden brieven. Naar mijn idee best veel! Op de eerste plaats een dikke duim voor de vrijwilligers van het open eetcafé in Bemmel. Ook het schone zwembad in Gendt kreeg verdiende aandacht. Dit mede door de vrijwilligers van van zwem- & polovereniging Thetis.

Minder positief was de brief over het kappen van bomen in de wijk Zilverkamp van een aantal oplettende burgers. Datzelfde kan gezegd worden over de ingezonden brief over geluids(terreur)overlast in het centrum van Huissen. En dat blijkt al jaren zo te zijn. Tot slot de noodbrief over burgerparticipatie en de wijkplatforms in Lingewaard.

Nog geen halfjaar geleden had iedere politieke partij de mond vol over burgerparticipatie tijdens de verkiezingscampagnes. Een paar maanden verder en een onderzoek van de Rekenkamer laat zien dat het wel heel slecht is gesteld met de 14 wijkplatforms. Er komt vrijwel niets van de grond. Hoofdoorzaak blijkt vooral te zijn vertraging en tegenwerking van betrokken ambtenaren!

En dan te bedenken dat in de begroting jaarlijks ruim 500.000 euro is uitgetrokken voor wijkplatforms. Dit gaat voor het grootste gedeelte op aan ambtelijke uren! Is het nu zo moeilijk voor het college om bijvoorbeeld over de laatste vijf jaar in beeld te brengen waaraan, per wijkplatform, dit is besteed? Uiteraard zowel boekhoudkundig als in gerealiseerde projecten.

Zelf ken ik een aantal voorbeelden waarbij vanuit het wijkplatform al jaren geleden zaken bij de gemeente zijn neergelegd en nog steeds niet zijn afgerond. Schande! En wie wordt daar op aangekeken, juist de leden (vrijwilligers) van de wijkplatforms. Zij doen vreselijk hun best en lijken nu het slachtoffer te worden.

Immers, er wordt nu driftig gesproken over het onderwerp door het college, de raad en ik neem aan verantwoordelijke en betrokken ambtenaren.

Waar eigenlijk mee gesproken moet worden, de ongeveer 70 leden van de wijkplatforms, blijft achterwege. Is dit tactiek van het college in de hoop dat de leden zichzelf terug gaan trekken of krijgen die leden eerdaags te horen dat het wijkplatform geen bestaansrecht meer heeft?

Hoe dan ook, hier is geen sprake van burgerparticipatie! Integendeel, ook de politieke partijen zijn blijkbaar niet in staat hun verkiezingsbelofte over burgerparticipatie gestand te doen. Hier ligt een schone taak voor onze burgemeester die burgerparticipatie ook hoog in het vaandel heeft staan.

Nu optreden en vooral openheid van zaken geven! Anders lopen we het risico dat wederom 70 vrijwilligers afvallen!

Bert Gerritsen Huissen

Column

Chagrijn

Hoe was je buitenlandse vakantie? Bijna niemand die slecht weer heeft gehad, wil dat toegeven. Af en toe een buitje, maar dat was altijd als we net in een geweldig restaurantje of een interessant museum waren. Het chagrijn komt niet in het foto vakantieboek.

Onze dichtbijhuisvakantie is wel geslaagd. Af en toe een bui, maar dan was ik in huis om mijn verhuisklussen af te maken. Anderhalf jaar lang heeft mijn vrouw met chagrijn naar kaal geschuurde slaapkamerdeuren zonder deurbeslag moeten kijken. Nu zit alles strak in de lak en de deurklinken gemonteerd. Bij het monteren kwam ik de bijbehorende sleutels tegen. Jawel, vijftig jaar geleden bouwden ze woningen waarvan de slaapkamers op slot konden. Waarom de slaapkamer op slot? Voor een ontdekkende tiener kan ik het me wel voorstellen. Het is heerlijk om op intieme momenten nieuwsgierige ouders even buiten de deur te houden.

Geheimen heeft iedereen. Een pestvakantie die een vermogen heeft gekost en veel chagrijn hang je niet graag aan de grote klok. Een wethouder hangt niet graag aan de grote klok dat het verkiezingsprogramma sretoriek van zijn partij in het collegeoverleg een deuk heeft opgelopen. Compromissen sluiten hoort bij het politieke bedrijf. Het college zit in de maag met de voortgang van de Kinkel in Bemmel. Toenmalige wethouder Barth van Eeten zag voor zijn afscheid zijn erfenis al bewaarheid door de kerk de functie te geven van sociaal cultureel centrum. De Donatusparochie dankte God op de blote knieën dat hun kerk een nieuwe toekomst zou krijgen. De naam was al bedacht: SKC van Eeten. De Kinkel wil echter in het huidige gebouw blijven en opknappen. Beide partijen lobbyen voor hun gelijk. Hoe heeft het in godsnaam zover kunnen komen. Het college kiest voor een extern verdiepingsonderzoek. Wethouders met verschillende standpunten mogen zich aan het eind van het liedje achter het onderzoeksresultaat verschuilen. Geheimen houdt iedereen. Het chagrijn komt bij de kerk of De Kinkel.

Sjaak

Protestantse gemeente

HUISSEN - De kerkdienst op zondag 24 augustus van de protestantse gemeente in Huissen is te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

De aanvang is 10.00 uur en dominee M. Glastra is de voorganger. In verband met de zomervakantie is er geen kinderkerk. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Kerkdienst protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 24 augustus is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. In deze viering zal mevrouw ds. M. de Bree voorgaan. De viering begint om 10:00 uur.

De diaconale collecte in deze viering is bestemd voor de stichting voor diaconaal vakantiewerk, een project van Kerk in Actie. Voor lang niet iedereen blijkt het vanzelfsprekend te zijn om op vakantie te gaan. Diaconale vakantieweken voor verschillende doelgroepen en op verschillende geografische plekken in Nederland helpen een beetje om de drempel te verlagen.

Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken.

Open Eetcafé Bemmel

Open Eetcafé Bemmel

Dinsdag 26 augustus is er weer een Open Eetcafé in wooncomplex Hofstede

(Hoefslag 28 te Bemmel). Vanaf vier euro kunt u om 17.30 uur aanschuiven

voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 255 25 55.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (max 24) raden we aan om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt dan kunt u zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu kunt u vinden op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Afsluiting Waaldijk Bemmel

BEMMEL - De mazen van een wegafsluiting. Sommige motorrijders weten kennelijk dat de afsluiting van de Waaldijk tussen Bemmel en Lent voor auto's en motoren ruim gemeten is. Deze motorrijder weet zijn motorvoertuig moeiteloos door de fietssluis te loodsen. (foto Sjaak Veldkamp)

11 / 24

Dikke Banden Race en Rabo Wielerronde zondag 31 augustus in centrum van Bemmel

BEMMEL - Zondag 31 augustus vindt in het centrum van Bemmel de Rabo Wielerronde van Bemmel plaats. De Bemmelse wielerclub TWC 't Verzetje organiseert deze wielerronde alweer voor de vierde keer. Naast de wielerronde wordt er voor jeugdige fietsliefhebbers de Rabo Dikke Banden Race georganiseerd.

Rabobank Oost Betuwe is hoofdsponsor van de wielerclub en nodigt (jeugdige) fietsliefhebbers graag uit om deel te nemen aan deze race. Ook kan iedere (volwassen) wielrenner uit de regio die geen KNWU licentie heeft, maar die het leuk vindt om een keer in wedstrijdverband op een afgesloten en beveiligd parcours te fietsen, aan de Rabo Wielerronde deelnemen. "Neem dus je klasgenoten, vrienden of trainingsmaten mee en ga de strijd aan!"

Dikke Banden Race voor kinderen

"Wil jij op je gewone fiets, mountain- of citybike racen in een echte wedstrijd zoals de wielrenners op TV? Tijdens de Rabobank Dikke Bandenrace kunnen kinderen tussen de zes en twaalf jaar - die geen wielrenner licentie of basislidmaatschap bij de KNWU hebben- dit beleven. Deelnemers rijden op eigen fietsen met een minimale banddikte van 28 millimeter. Fietsen met versnellingen zijn toegestaan. Racefietsen echter niet. Het dragen van een wielerhelm verplicht. Mocht je geen helm hebben, dan is deze gratis te leen bij de organisatie. Jeugdtrainers en begeleiders van de wielervereniging zorgen ervoor dat alles goed verloopt."

Inschrijven

Aanmelden voor de Dikke Banden Race kan door het sturen van een mailtje naar: secretaris@twctverzetje.nl (onder vermelding van naam, adres en leeftijd). Op de dag zelf is inschrijven mogelijk vanaf 11.30 uur in café 't Hertenkamp aan de Dorpsstraat 57. Volwassen wielrenners -niet-licentiehouders- kunnen zich inschrijven via rabowielerronde@twctverzetje.nl. Zij kunnen zich inschrijven voor de categorie 'promenten/niet licentiehouders'. Kijk voor meer informatie en het programma op www.twctverzetje.nl. Kom ook vooral kijken! Het belooft een gezellige en sportieve middag te worden in het historische centrum van Bemmel."

Presentatie Gendts Schuttersschuum

GENDT - Dit jaar hebben de Gendtse Schuttersfeesten een primeur. Na een lange en intensieve voorbereiding is het gelukt om tijdens het Koningsschieten achter de dijk, op zaterdag 23 augustus, het enige echte Gendts Schuttersschuum te presenteren.

Guido Lenting van WijnZinnig Gendt liep al langer met de gedachte om, na de Gendtse kruidenbitter en Gendtse Kersenlikeur, een Gendts bier op de markt te brengen. Na veel telefoontjes, e-mails, bezoeken en overwegingen heeft Guido een brouwerij gevonden die een bier kan brouwen en bottelen van eigen receptuur. Na deze bevestiging is Schutterij St. Sebastianus benaderd om mee te denken over de smaak van het bier, de uitstraling van het flesje en de verkoop ervan. "Ik vind het geweldig om een vereniging te betrekken bij mijn plannen. Hierdoor creëren we een groter bereik en steunen we de desbetreffende vereniging op promotioneel en financieel gebied", aldus Guido Lenting.

"Na een bezoek aan de brouwerij met vrijwel het voltallige bestuur van Sint-Sebastianus hebben we besloten hoe het bier gemaakt moet worden. Het is hierdoor een uniek bier wat elders niet verkrijgbaar is. Na het vaststellen van de brouwdatum, de periode van rust en het moment van bottelen hebben we op 14 augustus ons Schuttersschuum in Gendt ontvangen." Vanaf dinsdag 19 augustus is het bier verkrijgbaar bij WijnZinnig aan de Dorpstraat 34 Gendt, zodat het op tijd in huis gehaald kan worden voor de kermis. Tijdens het Koningsschieten is het bier ook te koop voor consumptie achter de dijk. Het resultaat: een lekker licht, fris en smaakvol pils met een alcoholpercentage van 5.2 procent.

14 / 24

Het Ontmoetingscafé voor mantelzorgers

Bezoekers, sprekers en organisatoren van Het Ontmoetingscafé van afgelopen juni met elkaar in gesprek Foto: Stichting Welzijn Lingewaard

BEMMEL - Op dinsdag 9 september is men van 19.30 tot 21.00 uur welkom in Het Ontmoetingscafé in het grandcafé van verpleeghuis De Lingehof aan de Gouden Appel 122 in Bemmel. Met als thema deze keer: 'Kleinkinderen en een grootouder met dementie'.

"Wanneer u in uw familie te maken krijgt met dementie roept dit vaak veel emoties op. Ook de kleinkinderen vangen signalen op dat er iets aan de hand is. De aandacht van opa/oma die er voorheen was veranderd. Kinderen merken ook dat hun ouders minder tijd hebben of geraakt zijn door de zorg voor hun (schoon)ouders. Het is daarom belangrijk open en duidelijk met de kinderen te praten over dementie en wat dit voor hen betekent. In dit Ontmoetingscafé gaan we met u in gesprek over het betrekken van de kleinkinderen bij een grootouder met dementie: Hoe vertel je wat er aan de hand is? Hoe ga je ermee om? Wat is het belang van het contact?"

Op het programma staat een interview met een kleinkind. We nodigen u ook uit uw (klein)kinderen mee te nemen, als zij oud genoeg zijn om hierover mee te praten. De avond is georganiseerd in samenwerking met verpleeghuis De Lingehof, Betuweland (Zorg, Welzijn, Wonen) en huisartsenpraktijk De Teselaar.

Aanmelden kan via ParticipatiePunt in de buurt en SWL Meldpunt.

Fietsmiddag van Sasa

ANGEREN - Stichting Actieve Senioren Angeren heeft vakantie tot 31 augustus en start haar binnenactiviteiten weer op 1 september. De fietsliefhebbers hebben namens de SASA in juli en augustus mooie fietsmiddagen gehad.

Frits Lentjes en Ton Hoogveld weten de deelnemers steeds weer langs nieuwe wegen en fietspaden te sturen. Ook vorige week ging het weer, voor verschillende deelnemers, door gebieden waar men nog nooit gefietst had.

Met een stevig windje voor werd er gestart via de Linge richting Bemmel, Ressen en Oosterhout, naar De Pannekoekenbakker in Slijk-Ewijk, waar een koffiepauze werd gehouden. Bij vertrek werd er een foto gemaakt van het fietsgezelschap.

Om op te vallen en door andere weggebruikers gezien te worden, wordt er steeds meer met een veiligheidshesje gefietst; er was ook een deelnemer die met een fietshelm meefietste, daarna stapte het gezelschap weer op de fiets.

Via een mooie omweg door Valburg, Elst, Lent, Ressen en Bemmel ging het weer terug naar Angeren. Alle deelnemers zijn Frits en Ton dankbaar voor de mooie fietstocht.

Meidenafdeling Jonge Kracht naar vijf teams

HUISSEN - Van vijf naar meer dan vijftig in nog geen twee jaar. Het meisjesvoetbal zit bij Jonge Kracht duidelijk in de lift.

Augustus 2012 stonden er vijf meisjes, die in een meisjesteam wilden voetballen. Binnen twee jaar is dat groepje gegroeid naar vijf teams in verschillende leeftijdscategorieën: namelijk een meiden C-team (geboortejaar 2000/2001) en twee meiden D- (2002/2003) en twee meiden E-teams (2004/2005/2006).

Deze meiden worden getraind door twaalf enthousiaste vaders en moeders en krijgen steeds meer voet aan de grond binnen Jonge Kracht. Op 7 september houdt Jonge Kracht een open dag met fancy fair. "Kom even gezellig een kijkje nemen om zelf de sfeer bij deze vereniging te proeven. En neem even een kijkje op de vernieuwde site www.jongekracht.nl."

"Lijkt het je wat om in een van de teams mee te doen? Kom vrijblijvend een kijkje nemen op de training van de meiden, alle meidenteams trainen op dezelfde avond namelijk dinsdagavond. Na overleg mag je zo meedoen."

Om te kunnen blijven voetballen met de meidenteams heeft Jonge Kracht aanwas van iedere leeftijdsgroep nodig. Daarom is de vereniging op zoek naar nieuwe talenten. "Mocht je interesse hebben kom dan een keer meedoen met een training en ontdek hoe leuk het is om met groep enthousiaste meiden te voetballen! De meiden trainen op dinsdagavond van 18.45 tot 20.00 uur. Informatie wordt verkregen via r.vdpas@zonnet.nl."

Wijkvereniging Zilverkamp zoekt oud-bestuursleden

HUISSEN - Wijkvereniging De Zilverkamp is opgericht in 1974. Dit betekent dat de vereniging dit jaar veertig jaar bestaat. Het huidige bestuur wil hieraan graag een feestelijk tintje geven. Op zaterdag 30 augustus viert het dit van 16.00 tot 22.00 uur in en om De Zilverzwaan. Naast leuke muziekoptredens is er gelegenheid tot eten en drinken en uiteraard tot het leggen van contacten en ontmoeten, want dat is immers het hoofddoel!

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een presentatie van oude foto's. Het huidig bestuur ziet hierin ook een geweldige aanleiding voor reünie. "Wij zouden het geweldig vinden als we op deze dag zoveel mogelijk voormalig bestuursleden zouden kunnen ontmoeten. We doen daarom een oproep.

Zouden alle mensen, die ooit in het bestuur van Wijkvereniging de Zilverkamp hebben plaats genomen contact met ons op willen nemen. En zouden alle oud bestuursleden, die dit bericht lezen andere bestuursleden willen informeren over deze dag. Op de oude statuten staat vermeld wie tijdens de oprichting bij de notaris zijn verschenen. Wat zou het geweldig zijn als we zelfs de oprichters zouden vinden!

Tevens zouden we graag nog wat oude foto's toevoegen aan onze presentatie. Op www.zilverkamp.nl vindt u alle benodigde gegevens."

Literaire leeskring Bibliotheek Lingewaard

LINGEWAARD - In het najaar gaan de Nederlandse leeskringen van de Bibliotheek Lingewaard weer van start. ?"Meld je snel aan, per groep is er nog plaats voor twee deelnemers."

Tijdens een leeskringbijeenkomst gaan de deelnemers onder deskundige leiding intensief met elkaar in gesprek over drie Nederlandse en drie buitenlandse literaire boeken. Voor het komende seizoen zijn dat: Wieringa, Tommy: Illegale joodse immigranten op zoek naar hun identiteit; Noordervliet, Nelleke Snijpunt. Lerares, ex-echtgenoot en dochter gaan in Italië op zoek naar zichzelf; Grunberg, Arnon: De man zonder ziekte. Architect probeert vergeefs operahuis in Bagdad, Irak te realiseren; Williams, John: Stoner. Over de liefde voor literatuur en lesgeven van een boerenzoon; Oz, Amos: Een verhaal van liefde en duisternis. Israëlische jongen verzoent zich met zelfmoord moeder; Winterson, Jeannette: Waarom gelukkig zijn als je normaal kunt zijn. Autobiografische roman over ongelukkige jeugd.

De leeskringen vinden plaats in de Bibliotheek Bemmel op woensdagmorgen van 9:30 tot 11:30 uur en in de Bibliotheek Gendt op donderdagavond van 20:00 tot 22:00 uur. De vier begeleiders zijn: Noud Bles, Stefan van Dierendonck, Betty Raas en Carla van Spaendonck. De begeleiders zijn gekoppeld aan de te behandelen boeken. De deelnemers maken kennis met alle genoemde begeleiders.

Leeskring Bemmel start op woensdagmorgen 1 oktober. De volgende bijeenkomsten zijn op: 29 oktober, 26 november, 7 januari, 4 februari en 4 maart (reservedatum: 1 april).

Leeskring Gendt begint op donderdagavond 2 oktober. De volgende bijeenkomsten zijn op: 30 oktober, 27 november, 8 januari, 5 februari en 5 maart (reservedatum: 2 april)

De kosten voor deelname zijn zestig euro. Aanmelden kan via de website van de Bibliotheek: www.bibliotheeklingewaard.nl. Na inschrijving ontvangen de deelnemers via e-mail een bevestiging. Alle informatie staat ook op www.bibliotheeklingewaard.nl.

Resultaten Vliegende Post Haalderen

HAALDEREN - Op 9 augustus stond de jongeduivenvlucht op het programma vanuit Feluy (197 kilometer); hieraan deden 302 duiven mee van zeventien liefhebbers. Ze werden gelost om 10.00 uur met een zuid-westelijke wind.


De uitslag: Comb. Engelen 30 mee 11 pr. 1, 3, 4, 5, 6, 42, 57, 58, 62, 70, 72
T. Tinnenbroek 35 mee 12 pr. 2, 10, 12, 14, 26, 37, 39, 40, 48, 64, 69, 75
Chr. Graven 20 mee 5 pr. 7, 11, 19, 61, 68
H. de Wijse 19 mee 9 pr. 8, 9, 18, 20, 21, 33, 34, 52, 73
W. Geurtz & Zn 20 mee 6 pr. 13, 15, 24, 32, 41, 55
Wiltink-Meijs 20 mee 2 pr. 16, 17

H. Janssen 10 mee 3 pr. 22, 28, 30
J. v.d. Scheur 23, 29, 31
Muller – de Wijse 30 mee 4 pr. 25, 63, 66, 67
L. Meijer 20 mee 6 pr. 27, 56, 59, 60, 71, 76
Comb. Weijers 30 mee 4 pr. 35, 36, 38, 74
Comb. v. Zadelhoff 20 mee 4 pr. 43, 45, 53, 65
Th. Rutjes 6 mee 2 pr. 44, 46
Gebr. Graven 5 mee 1 pr. 47
C. Staal 14 mee 3 pr. 49, 50, 51
D. Rutjes 8 mee 1 pr. 54

In een oogopslag

zaterdag 23 augustus 2014

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Dames & Herenkoor

zondag 24 augustus 2014

10.00 u. H. Martinus Gendt, Communieviering met Pastor Kallen en de Schutterij Kermis Gendt

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastor Bulthuis en het koor Exotherm

Huissen in Tekstbeeld Vrijheid is niet vanzelfsprekend…

Foto: Gerrie Aldershof

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

…Tijdens de vierde Exoduswandeltocht op zaterdag 28 juni 2014 liep één van de routes (de korte) onder andere door het Slingerbos. Aan de watergang tussen de Diepe Bloem en de Vlote Bloem ter hoogte van 'Appartementencomplex Corso' staat, mooi ingepast in het openbaar groen, een kazemat. Een Tweede Wereldoorlogmonument uit 1939-1940. Het maakte onderdeel uit van de Betuwestelling. Echter, bij de Duitse 'blitzkrieg' op 10 mei 1940 klonk er geen mitrailleurvuur maar werden ze in allerijl verlaten door de Nederlandse troepen. Nabij genoemde kazemat werd ik gegrepen door de vele klaprozen.

Wat hebben een kazemat en een klaproos eigenlijk met elkaar gemeen? Dood en verderf! We schrijven 28 juni 1914, deze wandeldag precies 100 jaar geleden, toen de Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger Aartshertog Frans Ferdinand bij Sarajevo werd vermoord door Gavrilo Princip. Had Gavrilo dat maar uit zijn kop gelaten, want die gebeurtenis luidde het begin van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) in en dat werden weer de wraakzuchtige ingrediënten voor de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). We leerden het al in de schoolbanken.

De waanzin van oorlog. Dat inspireerde de Canadese chirurg John McCrae tot een wereldberoemd Eerste Wereldoorloggedicht, 'In Flanders Fields' (In Vlaanderens Velden). Over bloeiende klaprozen te midden van kanongebulder tussen kruisen rij aan rij… Het roodoranje van de klaproos (poppie) symboliseert het bloedvergieten en het zwarte hart de dood. Inmiddels staat de klaproos symbool voor onze vrijheid. Nederland bleef in de Eerste Wereldoorlog weliswaar neutraal maar in het Gedenkpark Huissen-Stad ligt wel een 'oorlogsgraf' uit die tijd (1915) van Pater Mets. Als begeleider van een groep Belgische vluchtelingen liet hij door uitputting het leven in Huissen. Het door de Burger Initiatief Groep (BIG) gerestaureerde graf werd op de vroege wandelochtend officieel toegevoegd aan de herinneringen van het oorlogsleed. Ik sta er even bij stil. Evenals bij het Massagraf, het 'Tonkgraf' en het Exodusmonument. Alleen voetstappen op het grind hoor je.

Bij de uitgang ligt een luisterkei: 'Gehuld in vlammen en rook'. Het vertelt de verwoestende bombardementen op het Stadje in de bittere oktoberdagen 1944 toen meer dan 200 Huissenaren omkwamen en de Exodus begon... De kei is een onderdeel van een keten van 'dood verderf', bevrijding en verzoening', de Liberation Route Europe, die loopt van Normandië, Nijmegen, Huissen, Arnhem, richting Berlijn. De Route herinnert ons onder andere aan de deels (mislukte) militaire Operatie Market Garden ('Slag om Arnhem') alweer 70 jaar geleden. Deze gebeurtenis wordt in de maand september groots herdacht. Vrijheid is niet vanzelfsprekend…

Uitslagen De Buitenzorg Kortebaandraverij

Winnaar Co Swagerman met de pikeur Frans van der Blonk, familie Swagerman en de verzorger Foto: Jan Willemsen

BEMMEL - De kortebaandraverij van Bemmel zit er al weer op. De weergoden zorgden voor wat spannende momenten met name door de flinke hoosbui op het laatste moment. Gelukkig kon het festijn dankzij hulpvaardige vrijwilligers en de firma Van Os (de aannemer die de zandbaan aanlegt) een uur later dan gepland toch doorgaan.

Ondanks dat de baan behoorlijk nat was gingen de paarden er vol tegen aan. Ze schuwden het natte zand niet en streden op het scherpst van de snede. De pikeurs verdienen ook bewondering aangezien ze door het opspattende zand de volle laag kregen.

De toeschouwers waren getuige van spannende ritten in de eerste omloop. De grote favoriet dit jaar was het paard Co Swagerman gereden door Frans van der Blonk. Deze combinatie van paard en pikeur bleek succesvol. In de derde omloop trof Co Zwagerman, Prince of Moore gereden pikeur John de Leeuw. Ook dit paard was in supervorm, maar tegen Co Swagerman was hij niet opgewassen. Omdat in de derde omloop drie paarden overblijven, wordt er voor de vierde omloop een paard bij geloot. Hierdoor kreeg Prince of Moore een herkansing. Prince of Moore won nu wel twee keer wat resulteerde in een droomfinale tussen de paarden Co Swagerman en Prince of Moore. Maar Co Swagerman liet zich in de finale niet verassen en vertrok als een speer uit de startblokken en won beide ritten.

De uitslag van de Buitenzorg Kortebaandraverij::

Co Swagerman, rijder Frans van der Blonk, eigenaar Stichting Drafsport Swagerman
Prince of Moore, rijder John de Leeuw, eigenaar Stal de Groningers
Amalia Beemd, rijder Dion Tesselaar, eigenaar A.J.M. van Brederode
Lovely Lane, rijder Ruud Pools, eigenaar F.P.M. Bakker
Anabaa Blue, rijder John de Leeuw, eigenaar Stal de Groningers
Diamond Digger K, rijder Aad Pools, eigenaar Gerrits Tecycling Group BV.

Belasting-invulhulp doen?

HUISSEN - Veel ouderen, ook zij met een laag inkomen, verzuimen om te veel betaalde belasting terug te vorderen. Naar alle waarschijnlijkheid loopt deze vorm van onderbenutting onder 65-plussers jaarlijks in de tientallen miljoenen euro's. Landelijk zijn er ongeveer twaalfhonderd adviseurs op pad en vervullen hun werkzaamheden in hun eigen gemeente en gaan desgewenst óók op huisbezoek. De Belastingservice Ouderenbonden is een service 'voor en door ouderen'.

De Belastingservice Ouderenbonden is bestemd voor leden vanaf 65 jaar met een inkomen bestaande uit enkel een AOW-uitkering of AOW met een aanvullend pensioen. Voor veel van deze ouderen is het invullen van het belastingformulier echter een jaarlijks terugkerend probleem. De ouderenbonden, waaronder de KBO, bieden daarom al jaren hun leden hulp aan bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting en/of de aanvraag zorg- en huurtoeslag. Hiervan wordt door de leden dan ook op grote schaal dankbaar gebruik gemaakt.

Voor het uitvoeren van dit zinvolle en boeiende vrijwilligerswerk zijn wij op zoek naar Belasting Invul Hulpen. Voorafgaande aan de start van het aangifteseizoen wordt men bijgeschoold over de laatste fiscale wijzigingen. Daarnaast wordt men tijdens de werkzaamheden ondersteund door fiscalisten vanuit het coördinatiepunt.

"Heeft u kennis van en ervaring met het invullen van belastingaangiftes, aanvragen zorg- en huurtoeslagen en bent u beschikbaar in de periode van februari tot mei, neem dan voor meer informatie contact op met: KBO Afdeling Huissen, Dullert 59, 6852 MB Huissen; telefoon: 026 3254718; email: KBOHuissen@gmail.com."

Koningswedstrijd De Karper

HAALDEREN/BEMMEL - Op zondag 17 augustus werd de zesde koningswedstrijd van hengelsportvereniging De Karper gehouden.

Deze keer ging de vereniging met veertien man naar de Waal tussen Haalderen en Lent. Voor de vissers aan de onderkant was het geen lolletje,want de wind ging goed tekeer. Aan de bovenkant was het Bert Van Vorsselen, die met de eerste plek aan de haal ging, terwijl aan de onderkant Michon Plones wist te winnen. De vangsten waren niet echt goed, maar ze hebben het wel droog gehouden. Met nog twee wedstrijden te gaan is het goed spannend wie er dit jaar koning zal worden. Hieronder de uitslag van vandaag.

Bovenkant: 1 bert v vorsselen 15.10 kg

2 john boshoven 11.700 kg

3 leo klok 5.700 kg

4 mart sweers 3.250 kg

5 jurgen evers 3 000 kg

6 marcel willemsen 2.700 kg

7 wim verhoeven 0 kg

Onderkant: 1 michon plones 13.100 kg

2 frank enklaar 9 000 kg

3 ton de haas 8.480 kg

4 jan derksen 7 000 kg

5 perry rijnderste 4.320 kg

6 wim v zuilekom 1.700 kg

7 cor remie 0 kg.

De Vriendenkring Huissen

HUISSEN - Zaterdag 16 augustus werden de duiven van de natoer in Duffel om 08.00 gelost op een afstand van 136 kilometer. De duiven hadden een snelheid van 87 kilometer per uur.

Een duif van Eef van Aalten arriveerde om 09.33 uur op het hok. 2e .J. v.Ingen & Zn., 3e. H. Hegeman, 4e. C. Vermeulen, 5e. T. Sas, 6e. C. Neijenhuis.

Ook was er een jongenduiven vlucht vanaf Quievrain. Hier was de afstand 230 kilometer. De duiven werden om 09.15 uur gelost. Om 11.51 uur was een duif van Eef van Aalten het eerste thuis. 2e. C. Vermeulen, 3e. H. Hegeman, 4e. C. Neijenhuis.

19 / 24

20 / 24

Kinkobra: afsluiter op 'Under the Milky Way'

HUISSEN - De organisatie is er in geslaagd Kinkobra vast te leggen voor het festival op 30 augustus. De band stond al twee keer met veel succes in Huissen en heeft een behoorlijke aanhang en reputatie opgebouwd. 's Middags spelen ze nog op een festival in Geleen om daarna 'speedy' richting Huissen te rijden.

Kinkobra -verschillende malen support act voor Triggerfinger- is, zoals frontman Ruben Block van die band het zegt: "Een band die laat zien dat zij hart en ziel in hun muziek stoppen, ofwel een 24/7 hard working Rock 'n Roll mentality!"

De regionale rockformatie Apollo heeft de eer het festival om 14.00 uur op mainstage te openen. Zij speelt onder andere covers van voorbeelden Jimi Hendrix, John Mayer en Joe Bonamassa. Onder aanvoering van gitarist Milo Groenhuijzen -hij speelde al eens samen met Leo Lyons van Ten Years After!- worden de nummers overtuigend gebracht. De open podium plaats is tijdens deze editie voor Brainfact. Dit is powerrock, soul en funk met invloeden van onder andere Mothers Finest en Prince.

Genoeg redenen om op tijd aanwezig op dit unieke festival. Althans, dat is wat de organisatie voor ogen heeft. Een klein, gezellig festival met een uniek en transparant concept. De entree bedraagt tien euro waarvan een percentage bestemd is voor de bands op mainstage. Meer informatie over het festival, dat duurt van 13.00 tot 00.30 uur, is te vinden op www.underthemilkyway.nl en op de facebookpagina van het festival. Voorverkoop is bij Foto van Eimeren Huissen en cafetaria Braulio Angeren in Gendt.

SC Bemmel start met Heldenvoetbal

BEMMEL - Sportclub Bemmel start dit najaar een nieuw initiatief: Heldenvoetbal. Dit is de Bemmelse equivalent voor G-Voetbal en is bestemd voor kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking in de leeftijd van acht tot vijftien jaar.


Heldenvoetbal is geweldig: om zelf te doen, om er supporter van te zijn en om er als vereniging mee aan de slag te gaan. Heldenvoetbal is voor kinderen die door hun beperking te veel belemmeringen ondervinden om mee te doen aan een reguliere voetbalcompetitie. De spelers (of speelsters) krijgen volgend seizoen bij SC Bemmel de ruimte om lekker te voetballen. In eerste instantie wordt er één keer per week getraind. Gedurende het seizoen wordt er gekeken of er uitwisselingen mogelijk zijn met andere clubs om wedstrijdjes te spelen.De deelnemers aan Heldenvoetbal hoeven geen contributie te betalen en de voetbalkleding (shirt, broek, kousen, tas en trainingspak) wordt ter beschikking gesteld.

"Hebt u een kind (of kent u iemand) met een lichamelijke of verstandelijke beperking), dat graag wil voetballen? Laat het ons weten via heldenvoetbal@sportclubbemmel.nl." Afhankelijk van het aantal aanmeldingen is het de bedoeling dat het Heldenvoetbal medio september begint.

"Sportclub Bemmel heeft inmiddels een aantal vrijwilligers bereid gevonden om het Heldenvoetbal mogelijk te maken, maar alle hulp is natuurlijk welkom, indien u ook graag een steentje bij wil dragen kunt u ons bereiken via heldenvoetbal@sportclubbemmel.nl."

Kermiswedstrijd bij De Karper

LINGEWAARD - Op zaterdag 26 juli werd weer de jaarlijkse kermiswedstrijd gehouden van hengelsportvereniging De Karper. Dit keer waren vier koppels in de Strang en dertien koppels in de Waal aanwezig.

"Om half zeven werd er geloot om de stekken en we gingen vissen van 09.00 tot 13.00 uur. In de Strang was al snel duidelijk wie er met de eerste prijs vandoor zou gaan, terwijl in de Waal de verschillen toch kleiner bleken. De wedstrijd van vijf uur verliep op een enkel klein buitje na perfect. Nadat de wedstrijd afgelopen was, gingen de vissers naar het clubhuis waar een overvolle barbecue op hen stond te wachten, die geheel werd gesponsord door café Haalderen. Ook was er een verloting van mooie prijzen die gesposord werden door het Guppy uit Ede, Welkoop Huissen en instalatiebureu Evers en zoon. Nadat de buikjes vol zaten van het vlees en de nodige drankjes volgde na de loterij de prijsuitreiking.

Uitslag Strang: 1 theo kloppenburg-sjaak kloppenburg 15.500 kg

2 erwin gertsen- jari gertsen 4.900 kg

3 mart sweers- tom sweers 4.410 kg

4 jurgen evers-georgie evers 0.770 kg

Uitslag Waal : 1 frank enklaar-leo klok 30.300 kg

2 ton de haas-frans v d weerden 24.800 kg

3 coen v vorsselen-andre sanders 22.300 kg

4 perry rijnderste-stephan rijnderste 21.820 kg

5 luuk dennissen-ben thijssen 20.500 kg

6 roy v moerkerk-chris v moerkerk 12.800 kg

7 jan derksen-john boshoven 11.080 kg

8 jaap meeuwsen-geert meeuwsen 10.380 kg

9 joop v royen 8.500 kg

10 toon vermeulen-michon plones 7.320 kg

11 arnold de haas-mark de haas 7.250 kg

12 bert v vorsselen-menno albouts 0 kg

13 johan jsansen-harry kesteren 0 kg.

22 / 24

Vliegende Post Haalderen

HAALDEREN - De uitslagen van De Vliegende Post van afgelopen zaterdag zijn bekend. L. Meijer en H. Leemreise pakten de winst.

Er stonden weer twee vluchten op het programma en wel de vierde jongeduivenvlucht en de eerste natourvlucht. De jongeduivenvlucht kwam vanuit Quievrain (225 kilometer); deze werden gelost om 09.15 uur hieraan deden 280 duiven van zestien liefhebbers.

L. Meijer 24 mee 5 pr. 1, 5, 21, 43, 51
T. Tinnenbroek 34 mee 13 pr. 2, 3, 4, 8, 9, 11, 17, 19, 20, 22, 61, 69, 70
Gebr. Graven 5 mee 3 pr. 6, 10, 33

Chr. Graven 20 mee 5 pr. 7, 25, 63, 64, 66
W. Geurtz & Zn 19 mee 6 pr. 12, 13, 34, 45, 46, 47
Comb. Weijers 30 mee 9 pr. 14, 27, 32, 37, 41, 42, 50, 60, 68
Comb. v. Zadelhoff 16 mee 5 pr. 15, 18, 23, 62, 65

Wiltink-Meijs 19 mee 2 pr. 16, 24

H. de Wijse 18 mee 5 pr. 26, 28, 30, 36, 38

Muller – de Wijse 20 mee 6 pr. 29, 31, 52, 54, 56, 59

J. v.d. Scheur 8 mee 2 pr. 35, 67
Comb. Engelen 30 mee 4 pr. 39, 40, 48, 49
C. Staal 12 mee 4 pr. 44, 53, 57, 58
Th. Rutjes 6 mee 1 pr. 55

De tweede vlucht was die vanuit Duffel (132 kilometer); ieraan deden 386 duiven mee van

negentien liefhebbers. Zij werden gelost om 08.00 uur.

H. Leemreise 40 mee 9 pr. 1, 6, 67, 68, 70, 72, 74, 83, 87
Comb. Weijers 55 mee 12 pr. 2, 23, 25, 26, 35, 36, 39, 44, 79, 80, 84, 94

J. v.d. Scheur 12 mee 4 pr. 3, 58, 64, 65

A. j. van Olderen 16 mee 13 pr. 4, 8, 9, 10, 28, 30, 32, 33, 37, 47, 50, 85, 95

Comb. v. Zadelhoff 20 mee 5 pr. 5, 31, 59, 88, 91
Gebr. Graven 21 mee 4 pr. 7, 12, 29, 48
H. de Wijse 17 mee 9 pr. 11, 20, 21, 40, 41, 42, 54, 82, 90

Chr. Graven 18 mee 8 pr. 13, 17, 19, 45, 51, 56, 60, 61

Comb. Engelen 10 mee 6 pr. 14, 15, 55, 57, 62, 73.

W. Geurtz & Zn 30 mee 8 pr. 16, 49, 75, 77, 92, 93, 96, 97
J. Peters (G) 10 mee 4 pr. 18, 34, 46, 63

C. Staal 16 mee 1 pr. 22

Muller – de Wijse 26 mee 9 pr. 24, 38, 43, 66, 69, 71, 78, 81, 89

Demi & Sem Plones 19 mee 1 pr. 27

Wiltink – Meijs 10 mee 2 pr. 52, 53

H. Lichtenberg 20 mee 1 pr. 76

Th. Rutjes 7 mee 1 pr. 86.

Start beginnerscursus hardlopen in Huissen

Foto: Fred Onstein

HUISSEN - De vakantie zit er bijna weer op en hier en daar zie je de mensen weer in hun ritme komen. "Heb jij ook zin om na de vakantie lekker actief te blijven of te worden? Dat is mooi want vanaf 18 september kan je terecht voor een beginnerscursus hardlopen bij Pheidippides in Huissen."

Op de donderdagavonden om 20.00 uur wordt gestart vanaf de kleedkamers in De Brink. "In twaalf weken word je op een verantwoorde en vooral gezellige manier geleerd om dertig minuten aan één stuk te lopen. Onze trainers zijn allemaal gediplomeerd en superervaren." De cursusprijs is inclusief een veiligheidshesje. Meer informatie staat op www.pheidippides.nl/startgroep.

"Heb je al wat ervaring, vraag dan gerust via onze trainer coördinator wat de meeste geschikte groep is om een paar gratis en vrijblijvende proeflessen mee te draaien. We hebben verschillende niveaus, dus er is vast een niveau bij dat past bij je ervaring en ambities. Gaat hardlopen te snel of je wilt terug komen van een blessure maar je kan nog niet zo lang achter elkaar hardlopen, loop dan lekker mee met onze sportief wandelaars. Deze lopen ook aardig wat kilometers weg op een trainingsavondje."

"Kortom, wil je nu de avonden al weer donkerder beginnen te worden lekker in de groep lopen, meld je dan aan en kom kennismaken of start met de beginnerscursus. Zie www.pheidippides.nl voor meer info en contactinformatie."

Hans van Rijn uit Gendt: Lingewaardkoning

ANGEREN - Zondag 17 augustus hebben zeventig oud-koningen gestreden om de titel 'Lingewaardkoning'. In Angeren wist Hans van Rijn uit Gendt met de hoogste eer te gaan strijken.


Nadat drie maal op rij de eer naar de Huissense gilden is gegaan, is nu de vierde koning op rij, Hans van Rijn deze bijzondere titel te beurt gevallen waarmee Sint-Sebastianus Gendt weer drie jaar vooruit kan. Organisator Stint-Bavo kan terugkijken op een geslaagd feestweekend.

Hondenfietskar gevonden

BEMMEL - Wie mist er sinds eind juli een hondenfietskar. Aangetroffen op de Klaverkamp in Bemmel.

Reactie graag via: 06 40870429.