GN Nijmegen-Noord

6 februari 2019

GN Nijmegen-Noord 6 februari 2019


Duikteam De Kaaiman viert een drieluik aan jubilea

kikkervisjes in de Berendonck Foto: Duitkeam de Kaaiman

NIJMEGEN - De aftrap van het jubileumjaar van duikteam De Kaaiman vindt plaats op vrijdag 8 februari tijdens de officiële jubileumreceptie.

Tijdens deze bijeenkomst zal wethouder Bert Velthuis spreken en het jubileumjaar officieel inluiden en wordt het jubileumboek (50 Jaar Kaaiman) gepresenteerd. Naast de leden zijn ook, oud-leden en andere geïnteresseerden (na aanmelding) welkom.

Wereld beroemd in heel Nederland

Duikteam De Kaaiman is met recht 'wereld beroemd in heel Nederland', omdat het niet alleen een van de oudste en grootste duikverenigingen van het land is, maar de vereniging valt ook op door regelmatig (vaak op ludieke wijze) het landelijke nieuws te halen.

Nog meer feest

Naast het gouden jubileum van de club viert de vereniging tevens het 30-jarig bestaan van het onderwaterhuis De Aquavilla is het grootste en meest moderne onderwaterhuis van Europa en staat al meer dan 30 jaar op de bodem van De Berendonck (bij Nijmegen). Met rondom (uitzicht) ramen, verlichting, luchtverversing en cameratoezicht/communicatie is dit onderwaterhuis uniek en een must voor iedere duiker in Nederland maar ook daar buiten.

Jeugd

De jeugdafdeling (11-18 jaar) van duikteam De Kaaiman bestaat dit jaar 40 jaar en ook dat is uniek in Nederland. De Kaaiman is een van de weinige verenigingen met een eigen jeugdafdeling. "Wil je ook langs komen? Meld je dan nu aan door een e-mail te sturen naar receptie@kaaiman.nl." De bijeenkomst is vrijdag 8 februari van 19:30-22:30 uur in clubhuis Duikteam De Kaaiman aan de Dennenstraat 17 in Nijmegen.

Lezing:

'Natuurlijk tuinieren met organische meststoffen'

NIJMEGEN - Als tuinliefhebbers willen wij allemaal mooie en gezonde planten in de tuin. Dinsdag 12 februari om 20.00 uur is er in Helicon VMBO Nijmegen aan de Marga Klompélaan 37 een lezing over tuinieren.

Een wervelende leerzame presentatie die jij als tuinliefhebber niet mag missen. Gratis voor leden Groei & Bloei (inclusief een huisgenoot) en/of IVN en niet-leden 5,00 euro. Meer info staat op www.nijmegen.groei.nl.

Lezing: 'Natuurlijk tuinieren met organische meststoffen'

Lezing:

'Natuurlijk tuinieren met organische meststoffen'

NIJMEGEN - Als tuinliefhebbers willen wij allemaal mooie en gezonde planten in de tuin. En we weten allemaal dat planten net als wij ook voeding nodig hebben, maar daar beginnen de vragen: wat, wanneer, hoeveel enzovoort. Dinsdag 12 februari om 20.00 uur is er in Helicon VMBO Nijmegen aan de Marga Klompélaan 37 een lezing over tuinieren.

Deze presentatie gaat over het voeden van de planten in de moes- en siertuin, op een milieuvriendelijke manier met organische meststoffen. DCM is een producent van organische voedingsstoffen. Maar, wat zijn voedingsstoffen voor de plant, wat is bodemleven, en waarvan worden organische meststoffen gemaakt? Op deze en nog veel meer vragen zal Leo Groenleer van DCM antwoord geven. Tevens zal uitgebreid aandacht gegeven worden aan de natuurlijke bestrijding van ziekten en plagen en onkruid in de tuin met de DCM Naturapy producten. Heel iets nieuws: luizen bestrijden met de larve van een lieveheersbeestje, schimmels voorkomen door plantversterkende natuurlijke producten te gebruiken en onkruid bestrijden met natuurlijke stoffen. Als je zelf vragen hebt zal er natuurlijk gelegenheid zijn deze te stellen.

Een wervelende leerzame presentatie die jij als tuinliefhebber niet mag missen. Gratis voor leden Groei & Bloei (inclusief een huisgenoot) en/of IVN en niet-leden 5,00 euro. Meer info staat op www.nijmegen.groei.nl.

Kleine oude-ambachtenmarkt in Lent

LENT - In de winter was de warmoezenier druk met onderhoud aan het materiaal en ambachtswerk. Daarom organiseert Warmoes in deze maand een speciale kleine oude-ambachtenmarkt.

Kom zaterdag 16 februari tussen 10:00 en 15:00 uur kijken naar de mandenvlechters, de touwslager, de nettenbreier, de leerlooier en de viltmaker. In de zolderkamer wordt een film over de mechanisatie van de landbouw vertoond.
Entree gratis. Warmoes – Historische Tuinderij, Griftdijk Noord 11 in Lent (www.warmoes-lent.nl).

Lingewaard eist opheldering parkachtige inpassing

Lingewaard heeft de pest in dat de knaloranje kleur van Hornbachvestiging aan de N325 vanuit het landelijk gelegen Ressen duidelijk waarneembaar is. (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Lingewaard is al niet blij met de komst van bouwmarkt Hornbach in Nijmegen-Noord. En nu heeft het college er behoorlijk de pest over in dat vanuit Ressen de vestiging met 'de knaloranje kleur' duidelijk in het zicht dreigt te komen. De locatie zou 'parkachtig' ingericht worden, zo heeft Nijmegen toegezegd. Maar daar heeft het college weinig vertrouwen in. In een brief wordt de buurgemeente om meer duidelijkheid gevraagd.

De bouwkavel ligt aan de N325. Tussen bioskoop Cinemec en het landelijk gelegen buurtschap Ressen. Op deze Nijmeegse locatie komt straks een forse bouwmarkt met tuincentrum, een restaurant en tankstation. In de brief wordt meer duidelijkheid gevraagd over de oppervlakte. Maar grootste gruwel is de inrichting. Als het aan Nijmegen ligt, wordt de knaloranje Hornbachpuist uit het zicht van Ressen onttrokken door volkstuinen. Lingewaard maakt hier bezwaar tegen, laat het college schriftelijk aan hun buren weten. "Onze ervaring is dat volkstuinen veelal ruimtelijke rommelzones worden. Wij verzoeken u om de regels zodanig aan te passen, dat volkstuinen op zichtlocaties niet mogelijk zijn."

De verantwoordelijke wethouders zijn Johan Sluiter (Lokaal Belang Lingewaard) en Helga Witjes (VVD). Het college wil meer weten hoe Nijmegen tegen de landschappelijke inrichting aankijkt. Uit de stukken is volgens Lingewaard onvoldoende zicht op waaruit de zogenoemde parkachtige uitstraling bestaat. "Aangezien u als Green Capital gemeente groen hoog in het vaandel heeft, hadden we meer kwaliteit verwacht uit groene en duurzaamheidsinitiatieven." De toon van de brief oogt niet bepaald dat Lingewaard op dit punt veel op heeft met de Waalburen. De sneer is duidelijk. Groen en een kwalitatieve invulling, gaan verder dan 'geparkeerde auto's onder boompjes'.

Döppertdurpse carnavalsoptocht

ELST - Op zondag 03 maart houdt de Veko de 53e carnavalsoptocht van Elst. De inschrijving hiervoor is inmiddels geopend en in volle gang.

Deelname aan de optocht is geheel gratis. Je kun inschrijven in de volgende categorieën: enkelingen, duo’s, kleine groepen, grote groepen en wagens. Verder zal er ook dit jaar weer een aanmoedigingsprijs zijn voor de jeugd.

Voor elke categorie zal een 1e, 2e en 3e prijs verloot worden; dit wordt bepaald door de deskundige jury. "Heb je dus een leuk en origineel idee, meld je dan vooral aan voor de carnavalsoptocht. Verder willen wij ook nog de verlichte carnavalsoptocht van onze bevriende carnavalsvereniging De Toorenuulen uit Driel onder de aandacht brengen. Deze zal zijn op zaterdagavond 02 maart."

Film 'The Post' in De KiK

Katherine en Ben zetten alles op alles in de strijd tegen The New York Times.

ELST - Donderdagavond 7 februari draait de film 'The Post' in Theater De KiK in Elst. Aanvang 20:00 uur en kaartjes via www.theaterdekik.nl

The Post, geregisseerd door Steven Spielberg, is een waargebeurd drama met Meryl Streep en Tom Hanks in de hoofdrollen. Een meeslepend verhaal over de onwaarschijnlijke samenwerking tussen de eerste vrouwelijke uitgever van een grote Amerikaanse krant, Katherine Graham (Streep) en hoofdredacteur Ben Bradlee (Hanks) van The Washington Post.

Ze zijn genoodzaakt alles op alles te zetten in hun strijd tegen de concurrent The New York Times om als eerste geheime overheidsdocumenten te onthullen die drie decennia en vier Amerikaanse presidenten overspande. Ze riskeren daarmee niet alleen hun carrière, maar ook hun vrijheid en het voortbestaan van The Washington Post.”

Tweede editie Nijmegen Swim to Fight Cancer

Enthousiaste zwemmers 1e editie Swim to Fight Cancer Nijmegen. (foto: Sjaak Snetselaar)

NIJMEGEN - Na een meer dan succesvolle eerste editie vorig jaar van Swim to Fight Cancer in de Spiegelwaal in Nijmegen zullen op zondag 8 september weer talloze zwemmers het water induiken.

De zwemmers laten zich sponsoren door familie, vrienden en bekenden om zo geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Elvira den Hertog, initiatiefneemster van Swim to Fight Cancer Nijmegen, is enthousiast over deze tweede editie. "Iedereen krijgt in zijn leven op de een of andere manier met kanker te maken. Of je wordt zelf door de ziekte getroffen of je kent mensen in je omgeving. Er moet nog zoveel onderzoek plaatsvinden om deze ziekte goed te kunnen bestrijden. Voor kankeronderzoek is veel geld nodig. Met deze tweede editie hopen wij het aantal deelnemers van het afgelopen jaar (258) en de opbrengst te verdubbelen. Wij hopen ook dat veel bedrijven zullen aanhaken om ons te steunen. Naast het evenement voor volwassenen en bedrijventeams zal er ook weer een zwemafstand voor kinderen zijn. Zo maken we samen een vuist tegen kanker. Wij gaan als organisatie er in elk geval alles aan doen om het nog beter en nog mooier neer te zetten dan in 2018."

Swim to Fight Cancer is een recreatief zwemevent in een stads decor waarbij deelnemers en teams donaties ophalen voor Fight cancer, een stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding. "Doe mee en help mee, zodat kanker in de toekomst geen dodelijke ziekte meer is. Heb je plannen om dit jaar ook mee te doen, volg dan de nieuwsberichten in de krant en op de social media van Swim to Fight Cancer Nijmegen."

Uitgifte verkoopnummers kinderkledingbeurs Bemmel gestart

BEMMEL - Herkenbaar? Uitpuilende kledingkasten van de kinderen of kleding die de kinderen niet meer past. Waarom zou u het niet een tweede kans geven? U kunt de kleding en het speelgoed te koop aanbieden tijdens onze tweedehandskinderkleding- en speelgoedbeurs in Bemmel.

De beurs zal plaats vinden op zaterdag 23 februari in het OBC aan De Heister in Bemmel. De beurs is geopend van 9.00 tot 11.30 uur.

Tijdens de beurs is er de mogelijkheid goede (merk)kleding voor het voorjaar en de zomer te verkopen en te kopen. U hoeft als verkoper tijdens de verkoopochtend niet zelf aanwezig te zijn, u staat dus niet zelf achter een kraam. Hoe het werkt? Informeer eens naar de verkoopmogelijkheden. U kunt naast zomerkleding vanaf maat 80 t/m maat S ook speelgoed, babyspullen, schoenen, sportkleding, autostoeltjes, fietsstoeltjes, kinderwagens en nog veel meer verkopen. Deze beurs is er nadrukkelijke aandacht voor verkleedkleding voor de carnaval. En ondanks dat het een beurs is waar voorjaars- en zomerkleding aangeboden wordt kan er deze beurs ook skikleding en snowboots aangeboden worden aangezien de voorjaarsvakantie nog niet heeft plaats gevonden. De kleding wordt op maat gesorteerd en overzichtelijk in rekken opgehangen, jongens- en meisjesspullen apart; geen gezoek op tafels voor de kopers!

"Bovendien steunt u met de verkoop onder andere stichting Doe een Wens. Van de verkoopprijs levert u 15 percent in aan de organisatie. Hiervan worden onder andere de kosten betaald en een gift gegeven aan goede doelen. Belangstelling gekregen? Kijk eens op www.kinderkledingbeursbemmel.nl."

Computercursussen voor senioren

OPHEUSDEN - Stichting WelzijnsActiviteiten Neder-Betuwe (SWAN) start in samenwerking met SeniorWeb half februari verschillende computercursussen voor senioren.

Het betreft: 1. Basis Windows 10 voor lap- en desktop Pc, 2. Update Windows 10 (vervolg op basisbeginselen), 3. Tablet basiscursus voor zowel iPad als Androidbesturingssystemen, 4. Fotoboeken maken met Albelli.

De cursussen worden in de vergaderzaal van de Biezenwei in Opheusden gegeven op donderdag (overdag). Aanmelden en informatie bij Hermine Martens of Dinie Weiman. Telefoon 06 15241900, E-mail: digi@swanwelzijn.nl. Er is een gratis voorlichtingsmiddag op 31 januari van 14.00 – 16.00 uur in De Biezenwei in Opheusden.

Ster-appeltjes voor T.Metissimo-talenten

Ster-Appeltjesgratificatie van Univé aan ANBI Stichting Talento Metissimo. (foto: Toine Langerwerf Zeist)

RESSEN - "Met plezier kijken we terug op het driejarig verjaardagsfeest van Talento Metissimo."

Tijdens dit feest maakte Rob Wagter spontaan bekend dat hij zijn kerstgratificatie van Univé aan ANBI Stichting Talento Metissimo uit Lingewaard wilde schenken. Een week later overhandigde hij in het bijzijn van enkele leerlingen en ouders aan het bestuur een mooie Univé envelop, verzilverd voor 250 euro. Reden om het gezellige moment vast te leggen. Voor de leerlingen waren er Ster-Appeltasjes van Univé voor de schoolspullen die ze uit de kastanjeboom konden plukken.

"Namens allen enorme dank. Het bedrag zal besteed worden aan Talent-activiteiten die door het jaar heen georganiseerd worden. Wat een prachtige opsteker!" Op www.TalentoMetissimo.nl staat informatie en de jaarkalender van de activiteiten voor Educatieve Talentontwikkeling. Nadere informatie over het 4e Nationale Schaakconcert in Ressen volgt binnenkort...

Computercursussen voor senioren

Computercursussen voor senioren

OPHEUSDEN - Stichting WelzijnsActiviteiten Neder-Betuwe (SWAN) start in samenwerking met SeniorWeb half februari verschillende computercursussen voor senioren.

Het betreft: 1. Basis Windows 10 voor lap- en desktop Pc, 2. Update Windows 10 (vervolg op basisbeginselen), 3. Tablet basiscursus voor zowel iPad als Androidbesturingssystemen, 4. Fotoboeken maken met Albelli.

De cursussen worden in de vergaderzaal van de Biezenwei in Opheusden gegeven op donderdag (overdag). Aanmelden en informatie bij Hermine Martens of Dinie Weiman. Telefoon 06 15241900, E-mail: digi@swanwelzijn.nl. Er is een gratis voorlichtingsmiddag op 31 januari van 14.00 – 16.00 uur in De Biezenwei in Opheusden.

Rockpodium Herveld

Van links naar rechts: Marcel van Leijen, Jan Woldberg, Sjoerd Dirksen, Engel van IJmeren. (foto: Donja Woldberg)

HERVELD - Zondagmiddag 10 februari organiseren de vrijwilligers van Hoenderik Herveld het alweer het vierde rockpodium. De sfeer is ouderwets en de zaal dito aangekleed .

De zaal gaat om 13.00 uur open en muzikanten starten al meteen met een sessie. Naast bands die zich presenteren is er alle ruimte voor muzikanten om samen te jammen op professionele apparatuur.

Om 15.00 uur trappen de Quicksilver Fridays uit Neder-Betuwe af met presentatie van hun tweede mini-cd Silver. Bij Quicksilver Fridays zijn de psychedelische en progressieve invloeden uit sixties en seventies terug te horen. Met vier generaties in de band is er een unieke mix ontstaan van muziekinvloeden en stijlen, variërend van beatmuziek tot heavy (symfonische) rock. De nummers worden geschreven door de gitarist Sjoerd Dirksen en vervolgens verder in- en aangevuld door de andere bandleden. Dit alles uit zich in rocknummers met een vintage sound. (www.facebook.com/quicksilverfridays)

De punkrock/hardcore band Mark of Chaos uit Zetten speelden al eerder in Herveld. Deze band timmert behoorlijk aan de weg en deed onlangs mee aan de landelijke popronde. De bandleden zijn bevriend sinds de basisschool. Hun ep 'The First Mark' is onlangs uitgebracht en de band wil nu weer lekker live gaan rammen. Ze halen hun inspiratie uit de punkrockgenre, maar zijn niet vies van andere muziekstijlen. Een rustpunt tijdens de rockmiddag zijn de mannen van de Hook uit Elst met hun aanstekelijke blues klassiekers.

Het belooft weer een gevarieerd swingende middag te worden. De zaal gaat om 13.00 uur open en er wordt geen entree gevraagd.

Dansgala Lingewaard weer regionaal

Groepsfoto Dansgala Lingewaard 2018. (foto: Loes Bouwens)

BEMMEL - Zondag 17 februari zullen circa 220 danseressen hun kunsten vertonen op het Dansgala Lingewaard in de Theaterkerk. Het is de zeventiende keer dat carnavalsvereniging De Geintrappers dit evenement organiseert. ‘De nadruk ligt weer op deelname uit de regio.'

In het begin deden alleen verenigingen uit Lingewaard mee. Maar het dansgala groeide uit tot een landelijk toernooi. Dit keer, benadrukt organisator Theo Rikken, is er weer een voornamelijk regionale afstemming. ‘Dat geeft het evenement een grote aantrekkingskracht. Ook met een strakke organisatie en vooral laagdrempeligheid zorgen we ervoor dat we zowel danseressen als de bezoeker aanspreken. Het moet voor elk een feest zijn.’ Volgens Rikken worden er geen speciale eisen gesteld aan de kwaliteit, ‘maar dat neemt niet weg dat er ook toppers meedoen.’

Dansen is mogelijk als solist, duo of als groep en in verschillende leeftijdscategorieën (t/m 8 jaar, 9 t/m 11 jaar, 12 t/m 15 jaar en 16 jaar of ouder). Alle deelnemende verenigingen strijden onderling om de felbegeerde Geintrappers Wisseltrofee. Vorig jaar ging carnavalsvereniging De Deurdouwers uit Millingen aan de Rijn met de hoofdprijs aan de haal.

Het dansgala wordt gehouden in de Theaterkerk (Markt 5, Bemmel). Aanvang is om 10:50 uur (zaal open om 10:00 uur). Omstreeks 17:15 uur eindigt het toernooi. De entree voor volwassenen bedraagt 3,50 euro en voor kinderen t/m twaalf jaar 1,25 euro. Bezoek voor meer informatie de website van De Geintrappers (www.degeintrappers.nl). Daar zijn ook foto’s van eerdere edities te bekijken.

Comédienne Christel de Laat speelt in De Klif

Vrijdag 8 februari speelt comédienne Christel de Laat in De Klif (Nijmegen Noord) nvt

NIJMEGEN - Christel de Laat kent u wellicht van ‘het worstenbroodje’ en natuurlijk van het satirische VPRO-programma, Toren C. Op vrijdag 8 februari speelt ze in theater De Klif.

Heeft u nog vragen? De Brabantse comediènne Christel de Laat in elk geval wel: waarom drie keer zoenen bij een ontmoeting? Waarom is koffie en thee bestellen tegenwoordig zoveel gedoe? Waarom moeten we zoveel keuzes maken tegenwoordig?

Nee, geen wereldproblemen. Maar alledaagse zaken voor een gezellig avondje lachen. En als u vragen heeft, stel ze gerust. Deze voorstelling begint om 20.00 uur en de entree is 14,50 euro (inclusief pauzedrankje). Meer info en tickets via www.theaterdeklif.nl.

Uw scheiding zorgvuldig geregeld én hypotheekadvies onder één dak

BETUWE - Bij 'Scheiden doe je samen' is dit mogelijk. Veel mensen willen na hun scheiding graag in de woning blijven wonen, of een nieuwe woning aankopen.

Johan Bosveld (financieel scheidingsplanner, MfN/ADR-mediator en mede-eigenaar van Bosveld Scheidingsbemiddeling) vertelt: "Door onze gedegen financiële/fiscale/juridische kennis en ervaring, zijn wij in staat om met onze cliënten mee te kijken of hun hypotheekwensen haalbaar en verantwoord zijn. Tevens hebben wij geen enkel belang bij een bepaalde bank of verzekeringsmaatschappij, maar kunnen wel bij bijna alle hypotheekverstrekkers in Nederland terecht.

Normaal gesproken heb je een mediator/advocaat voor de afwikkeling van een (echt)scheiding en daarnaast een hypotheekadviseur voor de hypotheek nodig. Tevens verlangt een hypotheekverstrekker meer financiële gegevens bij een echtscheiding dan bij een reguliere hypotheekverstrekking. Neem alleen al de eventuele partneralimentatie, die van belang wordt bij het verstrekken van een hypotheek na scheiding, als dit van toepassing zou zijn natuurlijk. Dit kan betekenen dat het langer duurt voordat cliënten meer duidelijkheid krijgen over eventuele toekomstige hypotheekwensen, dus woonwensen. Als je via ons kantoor de scheiding, al dan niet met kinderbegeleiding, alsmede de hypotheek laat regelen, betekent dit, dat wij veel van de benodigde financiële gegevens al "in huis hebben" en berekend kunnen hebben (bijvoorbeeld de partneralimentatie). Zo kunnen wij snel inzichtelijk maken welke mogelijkheden er zijn op het gebied van hypotheekverstrekking en dit verder ook volledig verzorgen. Niet alleen voor cliënten, maar ook voor de eventuele kinderen is rust en duidelijkheid over de mogelijkheid, om al dan niet in de huidige woning te kunnen blijven wonen, van groot belang. Een scheiding is immers naast een financiële afwikkeling, ook emotioneel een zwaar traject! Ook als de scheiding elders wordt/is geregeld kun je voor hypotheekadvies bij ons terecht."

Meer informatie op www.scheidendoejesamen.nl of bel met kantoor 085 4010839.

R.K. Parochie Maria Magdalena

Zaterdag 9 februari
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, GK De Levensbron
H. Johannes de Doper Indoornik: 19.00 u: woord- en gebedsviering, Liturgische werkgroep, R.K.G.K.I.
St. Leonardus Oosterhout: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Leonarduskoor

Zondag 10 februari
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor
H. Maria Geboorte Driel: 09.30 u: eucharistieviering, F. Bomers, Enjoy
St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, In B'Tween

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Lezing Mariken Van Nimwegen

VALBURG - Wim Huijbrechts houdt op uitnodiging van Vrouwennetwerk Valburg een interessante lezing over Mariken van Nimwegen. Het Vrouwennetwerk nodigt leden en niet-leden graag uit voor deze bijzondere avond!

Hoe zat het ook alweer? Mariken van Nimwegen is een bekend toneelspel, dat gaat over een jong meisje -Mariken- dat opgroeit in de buurt van Nijmegen. Zij wordt verleid door de duivel waarna ze vertrekt naar Antwerpen. Daar leidt ze een zondig en losbandig leven. Uiteindelijk krijgt ze wroeging, waarna ze terugkeert naar Nijmegen en naar manieren zoekt om vergiffenis te doen.

De lezing is maandag 4 februari van 19.30 – 21.30 uur in De Viersprong, Reethsestraat 1 in Valburg. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Kosten voor niet-leden 5,00 euro.

KESTEREN - Zaterdag 9 februari is er een grote bingo om 20.00 uur in Ons Dorpshuis. Zaal is open vanaf 19.00 uur.

Deze bingo aan de Nedereindsestraat 27a en wordt verzorgt door vrijwilligers stichting Swan. Voor info 0488 427882 of 06 12438723.

Publieksopening Infocentrum WO2 Nijmegen

'Belevingswand': Ďartist impression van het Infocentrum WO2 Nijmegení

NIJMEGEN - Op 23 februari wordt het Infocentrum WO2 Nijmegen geopend in het gebouw van De Lindenberg. Het centrum is een historisch, toeristisch en educatief informatiepunt. Het geeft de bezoekers aan het Rijk van Nijmegen de beste introductie op de verhalen, historisch erfgoed, evenementen en musea die de regio te bieden heeft als het gaat om de Tweede Wereldoorlog.

Zij beginnen hun bezoek met een levendige ervaring van wat WO2 betekende voor Nijmegen en omgeving. De bezoekers maken in het Infocentrum WO2 mee hoe de geschiedenis levend wordt gehouden op diverse historische plekken. Het centrum dient ook als startpunt van historische stadswandelingen, arrangementen en educatieve programma's.

'Jaar van Verzet poster'

Het Infocentrum WO2 Nijmegen is vanaf 23 februari a.s. vanaf 14.00 uur toegankelijk voor het grote publiek. Vanaf dit moment is het centrum iedere dag geopend (met uitzondering van 1 januari en 25 december) van 10.00-17.00 uur, op zon- en feestdagen van 12.00-17.00 uur. De toegang is gratis. Groepen kunnen genieten van aantrekkelijke arrangementen met speciale tarieven.

Bezoekadres: Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen. Voorlopige contactgegevens: 024 3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl'

[[[[[[[[[[[Hierbij graag de volgende foto plaatsen:]]]]]]]

'Belevingswand'. Hier moet wel de volgende zin bij geplaatst worden: 'artist impression van het Infocentrum WO2 Nijmegen'

Tentoonstelling: 'De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal'

Wegens succes verlengd tot en met 31 maart 2019

NIJMEGEN - Het communistisch verzet kent een turbulente geschiedenis. Al vroeg in de jaren '30 hielpen zij Duitse tegenstanders van Hitler onderduiken en tijdens de oorlog zetten zij ondanks felle vervolging hun verzet voort. De CPN ligt aan de basis van onder andere de Februaristaking. Direct na de bevrijding werd communisme mede dankzij haar rol in het verzet zeer populair. Maar het tij keerde, met de Koude Oorlog nam anticommunisme Nederland in zijn greep.

De expositie in het Nationaal Bevrijdingsmuseum toont deze meeslepende geschiedenis aan de hand van vele verzetsposters, kranten, foto's, videomateriaal en muziekfragmenten. De verhalen van het communistisch verzet komen tot leven in historische verzetsobjecten uit Nederland en Duitsland: van een stencilmachine waarmee De Waarheid werd gedrukt tot sabotagegereedschap waarmee treinen werden ontspoord. De vervolging van de communisten wordt vertelt aan de hand van bijzondere documenten en objecten zoals het schaakspel dat verzetsman Nico Mourer in gevangenschap maakte van broodkruimels.

De tentoonstelling 'De Communisten' is geproduceerd door het Bevrijdingsmuseum dankzij financiële steun van het vfonds: Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek. Tel. +31 (0)24 3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl.

[[[[[[[[[[[[[Hierbij graag de 'Jaar van Verzet poster' plaatsen.]]]]]]]]]]]]

Felien

Vrijdag 8 februari wordt Felien 7 jaar
En heeft zwemdiploma B gehaald.
Van harte gefeliciteerd
en een dikke knuffel.
Opa, oma en zus Anniek.

Shaggy

Ja hoor het is zover,
Shaggy JR is 18 jaar!
En jouw grote feessie is dan
ook bijna daar.
Prut ouwe!

Tijs is 5 februari jarig.
Van harte Gefeliciteerd Tijs.
Een fijne verjaardag.
Liefs, Opa Hans Oma Ivon.

Caroline

En ook het C diploma is behaald!
Lieve Caroline, we zijn allemaal trots op jou.
Groetjes van José, Berry en Mark

Suus

Lieve Suus, Dansschool L2D blijft maar prijzen pakken.
We willen jou en je team dan ook bedanken voor je
drive en passie. En gefeliciteerd met dit succes!
Alle dansers van L2D- Zetten

We zingen lang zal ze leven,

Voor Kristel want ze wordt 7 februari zeven!

Gefeliciteerd!!

Liefs ome Koen, tante Carla, Eline en Kim

Kristie

Hoeraaaa!
Vijf jaar is Kristie
en dat is feest
Zingen en dansen
als opa en oma zijn geweest
Dikke xxx van opa en oma Leenders

Bart & Agnes van harte gefeliciteerd met jullie 50 jaar huwelijk .

Lieve groetjes
C & J .......

Hier denkt Marco niet aan maar over 10 maanden is hij Abraham.

Lieve Seline,
Gefeliciteerd met je rijbewijs!
Super gedaan.

Liefs,
Je broers en zussen

Gefeliciteerd kanjer met je A-diploma!

Dikke kus

Papa en Mama

Mathias

Yes, Alana heeft nu ook diploma c.
Goed gedaan meid.

Xxx opa's en oma's
Alissa, Eleni en Noud.

Romy Regio Kampioen Gelderland met haar pony Illze Dee.
Van Harte gefeliciteerd.
Opa Henk

Marja wordt deze week 60 jaar.
Van harte gefeliciteerd met deze verjaardag.

Theo/Dennis/Robert.

Onze kleine boef alweer 4 jaar.
Lieve Derk, veel plezier op de basisschool.
Dikke kus opa en oma

Hans,
Onze sportieve zwager heeft nu 7 kruisjes.

Van harte gefeliciteerd!
Groetjes van Tenny en Ron.

11 / 20

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WATERMAN. De waterman streeft altijd naar originaliteit en oorspronkelijkheid. Er is een grote interesse in hele oude zaken (antiek, dino's, oorsprong van het heelal) of juist de toekomst en alle technische vernieuwingen die daarbij horen. Zo was de visionair Jules Verne een uitgesproken waterman. Watermannen kunnen heel dwars doen. Als iedereen rechtsaf gaat, gaan zij linksaf. Ze verbinden zich graag met gelijkgestemden maar blijven altijd een individualist.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Aanstaande vrijdag is een gezellige dag waarop het goed toeven is bij vrienden of bekenden. Er valt veel bij te praten! In het komende weekend ligt de nadruk op familie. Er is een heikel onderwerp dat emoties kan oproepen. In het midden van de volgende week moet je in een hachelijke situatie snel ingrijpen.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Tijdens het komende weekend zit jou iets dwars. En je kunt het absoluut niet loslaten. Maar erover praten is ook niet je sterkste kant. Het is belangrijk dat jij je emoties uit, maar overdrijf daarbij zo min mogelijk. Na het weekend zit je beter in je vel. Je kunt weer lachen en je geniet van de mensen om je heen.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Op vrijdag heb je zin om erop uit te trekken. Wandelen of fietsen doet je goed! Op zondag gaat jouw planeet Mercurius in het teken vissen lopen. Dat geeft een aantal weken dat je emotioneler bent dan normaal. Na het weekend kun jij je heel goed uitdrukken maar vraag jij je af wie hierop zit te wachten.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Donderdag ben jij supergevoelig. Je zou er goed aan doen om jezelf te gunnen dat je wat minder indrukken te verwerken hebt. In het weekend lijkt het wel alsof iedereen om je heen gek geworden is. Gelukkig kun jij je hoofd koel houden. Na het weekend krijg je de kans om een project af te ronden.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
In het komende weekend krijg jij de kans om iets erdoor te drukken. Je voelt je daarvoor meer dan sterk genoeg. Maar pas op! Dit kan ervoor zorgen dat een ander zich uitgenodigd voelt om een machtstrijd met jou aan te gaan. Op dinsdag de 12e heb je even je dag niet. Alles zit dan tegen.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Van vrijdag tot en met zondag staan de planeten goed voor knutselen. Laat dat nu één van de dingen zijn die je graag doet. Vanaf zondag gaat jouw planeet Mercurius voor enkele weken naar het gevoelsteken vissen. Moeilijk voor jou want gevoelens en emoties zijn echt niet jouw sterkste kant.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
In het weekend doet iedereen om jou heen lastig. Ze stellen de verkeerde vragen en zijn uit op confrontaties. En dat terwijl jij gaat voor harmonie en vrede! Misschien hopen zij er juist op dat jij je diplomatieke kwaliteiten gaat gebruiken om problemen op te lossen. Na het weekend ben je gelukkig en tevreden.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Aanstaande vrijdag geef jij gemakkelijk aan waar de ander de fout in gaat. En het wordt gepikt! Aanstaande zondag is een drukke dag waarop je aan de ene kant krachtig tevoorschijn komt maar je aan de andere kant ook emotioneel kunt zijn. Volgende week woensdag is een verrassende dag!

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Woensdag de 7e heb je weer eens de neiging om je ego op te blazen. Dat is toch nergens voor nodig! In het weekend zie je ineens een verband tussen jouw verleden en je toekomst. Er zit lijn in je leven! Maandag weet je bepaalde zaken heel kundig en mooi te omschrijven. Daarom raadpleegt iedereen jou.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Op zaterdag speelt er een heftig familieconflict. Als je er zelf niet bij betrokken bent kun jij je er beter niet mee bemoeien. Ben je er wel bij betrokken, kies dan voor wijsheid. Maandag de 11e Vind je het moeilijk om de juiste woorden te vinden. Luister liever niet naar je verstand maar naar je gevoel.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Aanstaande zondag heb je de ene na de andere goede inval. De ideeën zijn wellicht briljant. Schrijf er iets van op én besef dat je dit niet allemaal tegelijk kunt realiseren. Doe dit stap voor stap. Op woensdag de 13e ga je in een sneltreinvaart vooruit. Daarbij speelt gelukkig toeval een belangrijke rol.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Donderdag 7 februari is een emotionele dag. Het liefste zou je onder een tegel weg willen kruipen. Wat let jou? Niets toch. Kies even voor -wat de Engelsen noemen- een 'low profile'. Vanaf zondag gaat de planeet Mercurius in jouw sterrenbeeld lopen. Dat geeft enkele weken een hoop afwisseling.

Thema 'Vergeetachtigheid of dementie' in het Ontmoetingscafé

BEMMEL - Het Ontmoetingscafé is een informatie en ontmoetingstrefpunt met thema’s rondom dementie en andere ziektebeelden. Organisaties betrokken bij de ouderenzorg in Lingewaard (RijnWaal Zorggroep, Zinzia Zorggroep, Huisartsenpraktijk de Teselaar en Stichting Welzijn Lingewaard) organiseren deze avonden voor betrokkenen, familieleden en belangstellenden.

In Het Ontmoetingscafé van dinsdag 19 februari komt het thema 'Vergeetachtigheid of dementie' aan de orde. Bij vergeetachtigheid gaat het om geheugenklachten, maar wat zijn de symptomen van dementie? Welke vormen van dementie zijn er? Wat te doen bij vermoedens van dementie? Deze informatieavond zal helpen dementie te herkennen en beter te begrijpen. "Daarnaast krijgt u informatie hoe en bij wie u ondersteuning, hulp kunt krijgen."

Psycholoog Eline Gooskens, werkzaam in de ouderenzorg zal deze avond verzorgen. Tevens zijn de contactpersonen van de organiserende organisaties aanwezig voor persoonlijke vragen.

De bijeenkomst is van 19.30 - 21.00 uur in het Grand Café van verpleeghuis De Lingehof, Gouden Appel 122 in Bemmel. "Bent u geïnteresseerd in dit onderwerp en wilt u deze avond bezoeken, dan kunt u zich aanmelden via SWL Meldpunt: E- mail meldpunt@swlingewaard.nl of via 088 2552555. Deelname is kosteloos."

De Wolfsberg kiest voor The Doors, Foo Fighters en Van Halen

GROESBEEK - Terug op de zondagmiddag: Legends of Rock in de tuin van De Wolfsberg in Groesbeek. De rockeditie van Tributeparty brengt drie bands samen die uitblinken in het vertolken van het repertoire van de meest spraakmakende rockbands allertijden.

Dit jaar blikt het evenement terug op de iconische rocksongs van Van Halen, de psychedelische rock van The Doors en de ontembare energie van Foo Fighters. Het eerbetoon aan de in Nijmegen opgegroeide broertjes Eddie en Alex van Halen wordt uitgevoerd door Van Halen Tribute 5150. De band benadert de sound uit de gloriedagen van Van Halen met wereldhits als 'Runnin' with the Devil' en 'Jump.'

Voor het repertoire van de legendarische band rondom Jim Morisson strikte De Wolfsberg The Doors Alive: al jaren één van de meest geliefde rockbands in het Nederlandse tributecircuit. De Melkweg, 013, Oosterpoort: het is bekend terrein voor deze Britse formatie. De afsluitende act is Best of Foo, bestaande uit een vijftal muzikanten die hun sporen ruimschoots verdiend hebben in de muziekwereld. Met frontman Andrew Elt (Sleeze Beez, Physical Graffiti) heeft de band een ijzersterk visitekaartje. Best of Foo stond al eerder op de Zwarte Cross, Paaspop en op vele Nederlands poppodia.

Tickets voor het evenement op zondagmiddag 28 april zijn nu met een earlybirdkorting voor zestien euro te koop via www.tributeparty.nl en verkrijgbaar bij The Read Shop Malden, Bruna Groesbeek en De Wolfsberg.

Korting bij Twice is Nice Kringloop Huissen

HUISSEN - Wegens het enorme aanbod van spullen die iedere dag worden aangeboden raak de winkel behoorlijk vol.

"En omdat u aan ons denkt denken wij ook aan u. Daarom geven wij 25 procent korting op alles wat er staat. Het waren al dure maanden voor iedereen en wij vinden dat wij een steentje kunnen bijdrage met onze korting. De prijzen zijn nu nog aantrekkelijker voor iedereen. Zo heeft u al een broek, trui of schoenen vanaf 1,50 euro.

Heeft u nog spullen die u weg wilt doen en te mooi zijn om weg te gooien? Bijna alles is bij ons welkom mits in nette staat. U kunt bij ons van maandag - vrijdag u spullen brengen, grote spullen kunnen wij op afspraak bij u komen ophalen. Voor meer informatie kijk op www.twiceisnice.nl of like ons op facebook waar ook altijd leuke aanbiedingen op staan."

Woningontruiming

Het leeghalen van een woning kan nodig zijn na overlijden, scheiding, emigratie enzovoort. Twice is Nice neemt uw zorg uithanden als een woning moet worden ontruimd. "Dankzij onze ruime ervaring kunnen wij ieder soort woning snel, professioneel en discreet leeghalen. Twice is Nice levert alles bezemschoon conform uw wensen op."

Deze actie van 25 procent op alles geldt van maandag 4 februari - zaterdag 9 februari.

Bent u nieuwsgierig geworden kom dan eens een kijkje nemen in de gezelligste Kringloop van Gelderland op de Nijverheidsstaat 33c (steegje in tussen Praxis en Floor-Factory) in Huissen; 026 3275579. Openingstijden: ma. - vrij. van 10.00 tot 18.00 uur, za. van 10.00 tot 17.00 uur. "Ons team staat voor u klaar en hopen u snel te zien bij Twice is Nice Kringloop."

Win een Valentijnsdiner in een BartBoxx

HUISSEN - BartBoxx uit Huissen verloot dit jaar een wel heel speciale prijs aan iedereen die zijn of haar geliefde wil verrassen voor Valentijnsdag. De winnaars krijgen namelijk een heerlijk diner aangeboden, inclusief drankjes en romantische muziek in een speciaal omgebouwde opslagbox van BartBoxx.

De eigenaar van BartBoxx, Bart legt het concept uit: 'Op onze Facebook-pagina hebben wij deze win-actie gecommuniceerd. Als mensen het bericht liken en hun geliefde taggen in de reacties, dan maken zij automatisch kans op een diner in de speciaal voor deze gelegenheid omgebouwde ValentijnsBoxx op maandag 18 februari. Op Valentijnsdag, donderdag 14 februari, maken wij op Facebook de prijswinnaars bekend.'

Er zijn meerdere prijswinnaars, want de ValentijnsBoxx zal ruimte bieden aan twee stellen. Daarnaast verloot BartBoxx in samenwerking met restaurant 'Bar Lekker' uit Huissen vijf speciale Valentijns-lunch arrangementen.

Eigenaar Bart Selman heeft een twinkeling in zijn ogen, als hij verder vertelt over de 'ValentijnsBoxx'. 'Het is geweldig om te zien dat naast de inspanningen van Bar Lekker, wij ook medewerking krijgen van andere ondernemingen uit Huissen om dit idee te realiseren. Dit smaakt naar meer!'.

BartBoxx verhuurt (tijdelijk) opslagboxen vanaf 1 kubieke meter per ruimte. Bijvoorbeeld voor de opslag van goederen, meubels, archieven, voorraden of bedrijfsinventaris. Wil je ook kans maken op deze unieke Valentijns-ervaring, doe dan mee aan deze actie! Ga naar https://www.facebook.com/bartboxx/ en maak kans!

Donderdag 14 februari in Holland Casino Nijmegen Liefde is samen het geluk beproeven

NIJMEGEN - Donderdag 14 februari; Valentijnsdag, de dag van de liefde. Nodig uw Valentijn uit voor het spannendste avond uit.

Breng samen met uw geliefde een bezoek aan Holland Casino Nijmegen en beproef uw geluk in de liefde én in het spel. Start de avond in ons restaurant en geniet voor vijftien per persoon van een heerlijk tapas buffet inclusief een glas bubbels. Speel daarna mee aan het spannende spelaanbod en misschien gaat u wel samen met uw Valentijn als miljonair naar huis. Met een druk op de knop kan het waar zijn.

Reserveer alvast uw restauranttafel op hollandcasino.nl of telefonisch via 024 3816381 (dagelijks vanaf 12.00 uur).

16 / 20

Heeft u last van diabetes, reuma, syndroom van reynaud, neuropathie of gewoon last van transpirerende en/of koude voeten?

GENDT - Maak kennis met onze Medisocks! Ze zorgen voor een verbeterde circulatie, houden uw voeten warm en worden zelfs door patiënten met ernstige neuropathie erg gewaardeerd. Dus ook zeer geschikt ter voorkoming van wintertenen.

Deze sokken worden vervaardigd in Zuid Afrika en zijn gemaakt van de natuurlijke materialen als bamboe, mohair en merinowol.

- een zeer flexibele sok met een plat gestikte naad aan de teenpartij.

- hebben een niet-afknellend boord dus voorkomen drukplekken aan het scheenbeen.

- vochtregulerend.

- voorkomt blaarvorming door de zachte vezels en de sneldrogende eigenschappen die wrijving verminderen.

- vrij van schadelijke stoffen, ecologisch verwerkt!

- van nature antibacterieel en voorkomt nare geurtjes door het natuurlijk ademend vermogen en de isolerende eigenschappen.

- houden voeten koel in de zomer en warm in de winter.

- het superzachte bamboe staat garant voor een aangenaam pasvorm en hindert de bloedcirculatie niet.

- bamboe is een zeer sterke maar ook zachte vezel die van nature schimmelwerend en antibacterieel is!

- de zool is volledig gevoerd met mohair dat garant staat voor een zeer zacht voetbed en tevens vocht absorbeert.

Verkrijgbaar in de kleuren antraciet, donkerblauw, zwart, lichtbruin, ecru. Vele klanten zijn inmiddels overtuigd van de uitstekende kwaliteit. Wij bieden een hoogwaardig product voor een zeer betaalbare prijs.

Voor info en verkoopadressen: Lifestyle en Wol, Henri Dunantstraat 16, 6691 EK Gendt. Tel. 06 20238965; Reguliere openingstijden: vrijdag en zaterdag 09.00 - 17.00 uur

20 / 20