GN Lingewaard

20 januari 2016

GN Lingewaard 20 januari 2016


Noodkreet Boerenhoek doortrekking A15

Paul Walravens beseft dat doortrekking van de A15 een voldongen feit is, maar zijn strijd is niet geluwd. (foto Sjaak Veldkamp)

ANGEREN - Inwoners van de Boerenhoek in Angeren voelen zich door de passieve houding van de gemeente Lingewaard aan hun lot overgelaten. Er is te weinig support om met name de belangen van hun inwoners in de procedures rond de doortrekking van de A15 te behartigen. Dit stelt Paul Walravens in een brief aan het college en de gemeenteraad.

Walravens beseft dat doortrekking van de A15 een voldongen feit is. Ook dat minister Melanie Schultz van Haegen blijft vasthouden aan een brug, in plaats van een tunnel.

Het ontbreekt volgens Walravens aan duidelijkheid. De minister heeft bovendien onvoldoende aandacht voor de Boerenhoek wat betreft terugdringen van geluidsoverlast. Walravens heeft bij Rijkwaterstaat zijn zienswijze ingediend met het verzoek op de toerit naar de brug meer geluidsschermen te plaatsen. "Dat lijkt mij zeer effectief voor beide zijden van de snelweg, het onbeschermd gebied wordt dan ook niet helemaal aan haar lot overgelaten."

Zijn woning staat te koop. Prachtig gelegen in het landelijk gebied, maar hij heeft nog geen koper gezien. Terwijl het op Funda zestig keer per week wordt bezocht. Het schrikt volgens Walravens kijkers af omdat er nog veel onduidelijk is. Mocht er een besluit vallen, dan hoopt hij op planschade. De waardevermindering is nu al begroot op 30 tot 40 procent. Met de opbrengst wil hij de vraagprijs verlagen. "Nu heeft verlaging geen enkel nut. Er komt toch niemand kijken", zegt hij.

Walravens en zijn medebewoners zijn bezorgd en laten dat duidelijk weten. "Op dit moment komt het hele plan in een stroomversnelling en met name voor de individuele belanghebbenden, komt dit gegeven als een stoomwals op hen af. Heel veel vragen, weinig tot nietszeggende antwoorden en een grote angst voor de financiële gevolgen die deze ontwikkeling met zich meebrengt."

Het verzoek aan Lingewaard is om ze bij te staan in de ingewikkelde procedure door bijvoorbeeld een inventarisatie te maken en een helpdesk in te stellen. De A15 moet tussen 2019 en 2021 zijn doorgetrokken.

De Borgwal opnieuw Excellente School

Foto: Mireat

BEMMEL - Daltonbasisschool De Borgwal in Bemmel heeft van het Ministerie en de Inspectie van het Onderwijs opnieuw het predicaat Excellente School gekregen. Een bevestiging van de kwaliteit van onderwijs voor De Borgwal.

Maandag 18 januari kwamen wethouder Helga Witjes en directeurbestuurder Theo Pruyn van stichting De Linge, waaronder De Borgwal valt, het team, de kinderen en de directeur feliciteren met de erkenning 'excellente school'. Directeur Jos Boonman: "Dat we nu opnieuw én voor drie jaar het predicaat Excellente School mogen ontvangen, zie ik als een erkenning en waardering voor onze onderwijsprestaties. Te danken aan het team, ouders en kinderen!"

Positief imago De Borgwal
Het predicaat Excellente School heeft als doel het meer erkennen en waarderen van excellente scholen: de best presterende scholen van Nederland die zich onderscheiden van andere goede scholen. Volgens de Inspectie voor Onderwijs is het imago van De Borgwal zeer positief. Het meest opvallende is de zelfstandigheid van de kinderen, waarmee ze hun eigen leerproces sturen.

Kennis delen
Directeurbestuurder Theo Pruyn is blij met deze erkenning. "De Borgwal is een inspiratiebron en stimulans voor de andere scholen van De Linge. Het team ademt een sfeer van passie voor leren." Ook Wethouder Helga Witjes prijst de school. "De Borgwal is de enige school in Lingewaard met dit predicaat en één van 130 scholen in Nederland. Een prestatie om trots op te zijn. Het zou mooi zijn om deze kennis te delen binnen onze gemeente." Op www.excellentescholen.nl kunt u het rapport voor De Borgwal nalezen.

Silhouette - Time travel fantastische muzikale reis door popmuziek

BEMMEL - Op zaterdag 23 januari (20:30 uur) staat de zeskoppige formatie Silhouettte op het Bemmelse podium. Silhouette staat garant voor een geweldig muzikaal en visueel spektakel.

Met de broers Bas en Danny Rysavy als leadzangers neemt Silhouette u mee op een reis door de tijd, met veel vocale hoogstandjes. Silhouette bestaat uit zes heren, afkomstig uit de regio, met vele jaren ervaring in het top 100-repertoire. Time Travel is de nieuwe muzikale theaterweg die ze zijn ingeslagen, een muzikale reis door de tijd, ondersteund door bijpassende filmbeelden. In 2011 wonnen zij hiermee de Finale en de Publieksprijs van het Open Podium in Schouwburg Amphion in Doetinchem.

Silhouette speelt tophits van onder andere de Beach Boys, Crosby, Stills and Nash, The Eagles, Abba, de Beatles, Queen en U2. Een deel van de liedjes, volgens de heren de mooiste en bekendste liedjes, worden op akoestische wijze ten gehore gebracht. De formatie verbaast keer op keer het publiek met haar prachtige zang. Kom luisteren naar dit theaterconcert en droom, zing, mijmer en geniet mee met een selectie van de grootste hits uit de jaren 60, 70, 80, 90 en het eerste decennium. Voor nadere informatie en het bestellen van kaarten, ga naar www.topbemmel.nl.

Winkeliers De Zilverkamp

HUISSEN - Winkeliersvereniging De Zilverkamp organiseert: Tattoo's, sieraden van knopen/kralen en make-up.

Zoals altijd is deze activiteit een groot succes, dus daar is die weer. Kom zaterdag 23 januari tussen 10.00 en 13.00 uur langs en laat je opmaken, beplakken met glittertattoo's en geef jezelf een mooie ketting/armband cadeau. Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Geslaagde opening jubileumjaar Sint-Caecilia

DOORNENBURG – Harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg kijkt met veel trots en plezier terug op de opening van haar jubileumjaar. Het jaar waarin de vereniging haar 100-jarig jubileum viert. De opening vond plaats op de eerste twee zondagen van 2016.

Op 3 januari werd om 10:00 uur in de Sint-Martinuskerk in Doornenburg het startschot gegeven met een druk bezochte jubileummis. Tijdens deze dienst – die werd voorafgegaan door pastor Ineke van Cuijk – werd uitgebreid stilgestaan bij het honderdjarig bestaan van de vereniging en werden ook alle overleden leden herdacht. Aansluitend aan de mis werd er een reünie gehouden in de expositieruimte in het achterste gedeelte van de kerk. Veel oud-leden vanuit het gehele land waren op deze reünie afgekomen en haalden herinneringen op aan de hand van de vele foto’s, video’s en ander materiaal dat daar staat uitgestald.

Op 10 januari vond op dezelfde locatie de jubileumreceptie plaats. Een receptie vol hoogtepunten en verrassingen. Jubilarissen werden gehuldigd, de kapelaan Walterstrofee werd uitgereikt aan een verraste en geëmotioneerde beschermheer en bestuurslid Joop van Alst werd door de burgemeester geridderd als lid in de orde van oranje nassau. Het daverende slotstuk van de receptie was de onthulling van het nieuwe verenigingsuniform ontworpen door modeontwerper Sjaak Hullekes uit Arnhem.

De expositie over 100 jaar harmonie is nog de gehele maand januari te bekijken op vrijdagavond, zaterdagmiddag en zondagmiddag. Exacte openingstijden hiervan zijn te vinden op www.harmoniedoornenburg.nl.

Activiteit van de Sasa Angeren

ANGEREN - "Koersbal. Hoe het balletje soms kan rollen. Ik ben bezig om alle activiteiten van de Sasa te leren kennen, een onderdeel daarvan is het spel 'koersbal, dat elke dinsdagmiddag in het Dorpshuis wordt gespeeld", vertelt Frits Botterblom.

Koersbal is dat niet het spel waarbij met ballen gegooid wordt of gaat het net zo als het aloude knikkeren wat vroeger veel op het schoolplein werd gespeeld? Het heeft ook wel iets weg van 'jeu de boules'. Om wat meer te weten te komen ben ik afgelopen dinsdag wezen kijken hoe het koersbal nou in zijn werk gaat. Allereerst de hoofdrolspelers (zie foto): de mat van 8 bij 2 meter, 4 zwarte koersballen, 4 gele koersballen en een Jack (een klei wit balletje).

De gele en zwarte koersballen zijn niet helemaal rond, zodat deze bij het afremmen een curve (bocht) maakt. Er zijn twee spelers, een met de zwarte ballen en de ander de gele. Degene met de zwarte ballen rolt de Jack naar de andere kant van de mat en het spel begint. Het is te veel om de puntentelling en de overige spelregels nu uit te leggen, het beste is een keer meedoen, dat maakt alles veel duidelijker. Dit spel lijkt wel een beetje op Jeu de boules, daar worden de ballen gegooid, bij koersbal worden ze gerold over de mat heen. Ik heb met verwondering staan kijken naar die koersballen, bij het begin van hun tocht gaan ze mooi recht vooruit, aan het eind gaan ze steeds langzamer en dan gaan ze van hun koers af en maken ze een bocht. De ervaren spelers houden daar al een beetje rekening mee en door hun bal in het begin een beetje schuin te gooien gaat hij aan het eind recht op zijn doel af. Nog meer wetenswaardigheden? Ik heb geen verschil kunnen ontdekken in de manier van koersballen spelen tussen mannen en vrouwen. De ouderen die nu meededen vroegen gelijk of ik zin had om een keer mee te doen. Als ik mee zou doen, zou ik die bal zo’n flinke vaart mee geven zodat hij geen tijd heeft om een bocht te maken en dat ook iedere bal die hij tegenkomt van de mat geveegd wordt, maar ik denk dat dat niet de bedoeling is. Maar dat wil niet zeggen dat u zo bent, heeft u zin in een beschaafd spelletje: kom koersballen bij de Sasa iedere dinsdagmiddag in het Dorpshuis in Angeren.

Leef-en doeboerderij Minkhof ontvangt Oranjefonds-euro's

BEMMEL - Leef- en doeboerderij De Minkhof wordt door het Oranje Fonds ondersteund met een bijdrage van 8.800 euro. Dit gebeurt in het kader van het programma 'Alle jaren tellen!'. Dit programma steunt ouderenprojecten die het meedoen van ouderen in de samenleving stimuleren.

Het Oranje Fonds stelt het bedrag beschikbaar deels voor het verder verduurzamen van de bedrijfsvoering en deels voor het verbeteren van de toegankelijkheid van het Minkhof-gebouw en het verder inrichten van de werkplaats.

“Op dit moment is De Minkhof twee dagen per week geopend. Gemiddeld 25 senioren per dag ontmoeten elkaar op een laagdrempelige manier”, aldus een tevreden Jan Rossen, voorzitter van stichting De Minkhof. “We zijn trots op het bereikte resultaat na anderhalf jaar. Liefst tachtig vrijwilligers zijn actief betrokken bij De Minkhof. Dit maakt dat we verder willen uitbreiden. Zo geven de deelnemers en vrijwilligers aan behoefte te hebben aan opening op zondag. Daarmee groeit", aldus Rossen, "de behoefte om na te denken over het verder verduurzamen van het energieverbruik door het aantal zonnepanelen uit te breiden en door over te gaan op LED-verlichting. Ook wordt de reparatiewerkplaats verder uitgebreid en het gebouw wordt beter toegankelijk gemaakt.” Alle investeringen worden in 2016 uitgevoerd.

Rossen verwacht dat in 2016 nog meer bezoekers gebruik gaan maken van de faciliteiten van De Minkhof. Zeker met de komst van Ina Rutgers die als vrijwilligerscoördinator gedurende zestien uur per week ondersteuning biedt aan de vrijwilligers. Dit ook dankzij een bijdrage van het Oranje Fonds.

TOP-film in De Kinkel: Le Meraviglie (The Wonders)

BEMMEL - Op donderdag 21 januari (20:00 uur) heeft Toestanden op Podium weer een prachtfilm op het programma staan. Le Meraviglie is een Italiaans-Zwitsers-Duitse film uit 2014 onder regie van Alice Rohrwacher. De film ging in première op 18 mei 2015 op het Filmfestival van Cannes waar hij de Grand Prix behaalde.

De film vertelt het verhaal van vier zussen die opgroeien in een familie van imkers op het platteland van Umbrië, op de grens met Toscane. Ze groeien op beschermd door de vader en op het tempo van de opeenvolging van de seizoenen van de honingbijen. Hun leven wordt verstoord wanneer Milly Catena en haar televisieploeg neerstrijkt op het platteland. Ze zijn voor hun realityshow op zoek naar een authentieke familie. Voor de oudste van de zussen, de rusteloze Gelsomina, gaat plots een heel nieuwe wonderlijke wereld open. Voor nadere informatie en het bestellen van kaarten, ga naar www.topbemmel.nl.

Laatste kans: expositie 100-jarige harmonie Doornenburg

Foto/kopie: Ben Geurts

DOORNENBURG - De met veel zorg opgestelde expositie van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg, in het achterste gedeelte van de kerk, vertelt de geschiedenis van de jubilerende vereniging, vanaf 1916 tot aan het heden.

Dit gebeurt aan de hand van foto’s, video, plakboeken, uniformen enzovoort. Maar de expositie geeft ook een geweldige inkijk in de geschiedenis van Doornenburg en de tijdsgeest. Duidelijk een dorp waar muziek in zit! Kortom, een aanrader.

"Als Historische Kring Doornenburg roepen wij dan ook iedereen op, om deze gratis expositie te gaan bekijken. Het kan nog in de laatste twee weekenden van januari: op vrijdag van 18:00 tot 20:00 uur, op zaterdag van 15:00 tot 20:00 uur en op zondag van 11:00 tot 17:00 uur.

Wil je meer weten, kom dan naar een van de werkavonden van de Historische Kring in het Dorpshuis. De eerstvolgende data: dinsdag 19 januari of 2 februari. Vanaf 19.00 uur is iedereen welkom in het Ontmoetingscentrum, Kerkstraat 3."

Bijgaande bijzondere foto uit 1904 van Crescendo, de voorganger van Sint-Caecilia, hangt er ook. De foto waar ook de jubilerende Schutterij (225 jaar) op staat, is gemaakt bij het voormalige Veerhuis.

Nieuws vanuit De Tichel Haalderen

HAALDEREN - Iedere eerste en derde woensdagavond is er om 20.00 uur een bingoavond. De eerst komende datums voor 2016 zijn als volgt: 20 januari / 3 februari / 17 februari / 2 maart / 16 maart / 6 april.

De Stichting Welzijn Lingewaard heeft het participatiepunt in Haalderen geopend. Hier kunt u terecht voor al uw vragen over maatschappelijke ondersteuning, leefbaarheid, zorg et cetera. Op het participatiepunt zijn vrijwilligers die samen met u een oplossing proberen te zoeken voor uw eventuele problemen of vragen. Dit is telkens op de maandagmiddag even weken van de maand vanaf 13.00 tot 15.00 uur in dorpshuis De Tichel. Het repaircafé is telkens op de laatste woensdagavond van de maand vanaf 18.30 tot 20.30 uur.

Ook kunt u in De Tichel aan yoga of een vitaal fit cursus deelnemen. Er is een baby massagecursus. Op donderdagavond wordt gitaarles gegeven. Ook kunt u deelnemen aan een schilderscursus. Er zijn diverse Haalderense verenigingen actief in het dorpshuis.

"Indien u nog ruimte zoekt voor vergaderen, repeteren, cursussen, lezingen, musiceren of welke activiteit dan ook, wij komen graag aan uw wensen tegemoet. Voor informatie kunt u altijd contact opnemen met onze beheerster 0481 464409, tijdens openingstijden van De Tichel. Kijk dan eens op www.dorpshuisdetichel.nl."

Ledenvergadering Sint-Sebastianus

GENDT - Op 31 januari vindt rond 11.30 uur de algemene ledenvergadering van schuttersgilde Sint-Sebastianus plaats in Providentia. Dan wordt er teruggekeken op het afgelopen jaar en worden de activiteiten voor het nieuwe jaar toegelicht.

Voorafgaand aan de algemene ledenvergadering is er een concert verzorgt door de jeugdband, de drumfanfare en de stageband van Sint-Sebastianus met medewerking van parochie De Levensbron. Dit concert zal plaatsvinden in de theaterzaal van Providentia, aanvang 10.00 uur, en is voor alle inwoners van Gendt gratis toegankelijk (vol is vol).

Na dit concert kan er nog wat gedronken worden in de Foyer van Providentia en zal de Theaterzaal verbouwd worden tot vergaderruimte voor de algemene ledenvergadering.

Agenda algemene ledenvergadering:

 • opening;

 • vaststellen agenda;

 • korte toelichting notulen algemene ledenvergadering 2015 en het algemeen jaarverslag 2015 die ter inzage liggen bij het secretariaat;

 • financieel verslag door de penningmeester;

 • statuten wijziging;

 • bestuursverkiezing;

Tijdens de algemene ledenvergadering zijn de bestuursleden Berrie Rensen (penningmeester), Jan Lubberink en Robert-Jan Derksen aftredend en herkiesbaar en zal het nieuwe bestuurslid Carlo Spoeltman worden geïnstalleerd.

 • mededelingen;

 • rondvraag;

 • sluiting.

"Wij nodigen iedereen uit voor ons concert en wij nodige in het bijzonder al onze leden uit voor ons concert met aansluitend onze algemene ledenvergadering."

In één oogopslag zien wat er in jouw buurt gebeurt

Foto genomen door Stefan Franken tijdens presentatie Burgerinitiatieven kaart in De Veldschuur op 6 januari

BEMMEL - Wat gebeurt er allemaal in jouw straat of woonkern? Kun je aansluiten bij een lopend initiatief of is er juist bij jou in de buurt behoefte om zelf iets op te starten en wie kan jou daarbij inspireren; je kunt dat vanaf vandaag zien op de Burgerinitiatieven kaart van Lingewaard.

Alle Burgerinitiatieven in Lingewaard verdienen het namelijk om óp de kaart gezet te worden én nog sneller gevonden te worden. Studenten van de Hoge School voor Arnhem en Nijmegen hebben een initiatieven kaart gemaakt waarop je in een oogopslag de Burgerinitiatieven van Lingewaard zien, de contact informatie,voor wie het Burgerinitiatief actief is en nog veel meer informatie. De kaart is begonnen met initiatieven in Huissen en Bemmel, maar wil zo snel mogelijk alle initiatieven uit Lingewaard gaan vermelden.

Vanuit gesprekken met diverse Burgerinitiatiefnemers achter de vele succesvolle initiatieven die Lingewaard rijk is; zoals het Zeuvende, de Veldschuur of de Huissense dag om er maar een paar te noemen hebben de studenten inzichtelijk gemaakt hoe Burgerinitiatieven tot stand komen en deze kennis gebruikt om de kaart zo nuttig mogelijk te maken voor de inwoners van Lingewaard.

De Burgerinitiatieven kaart van Lingewaard is een kaart die nooit af zal zijn omdat er altijd wat nieuws ontstaat of iets juist verdwijnt en Zelf Lingewaard vraagt dan ook aan Burgerinitiatieven die een nieuwe manier zoeken om hun doelgroep te bereiken of anderen willen helpen een initiatief te starten zich aan te melden.

"Zoek je een Burgerinitiatief in Lingewaard kijk op de website Zelf-Lingewaard.nl of mail ons op info@zelf-lingewaard.nl."

Carnavalsoptocht Huissen zoekt meer deelnemers

HUISSEN - Met de pronkzitting, die zaterdag in De Brink zal plaatsvinden, nog voor de boeg maakt SHCG De Kraonige Zwaone zich alweer op voor het volgende grote carnavalsevenement dat dit gezelschap rijk is: De Optocht.

Jaarlijks is de kom van Huissen het toneel van een spraakmakende optocht waar praalwagens, loopgroepen en individuen strijden om de hoofdprijs in hun categorie. Jaarlijks melden gemiddeld meer dan vijftig groepen en/of individuen zich aan zodat er een mooie stoet door Huissen kan trekken.

Omdat we dit jaar te maken hebben met een zeer kort seizoen, de drie dolle dagen vinden nl al op 7, 8 en 9 februari plaats, blijft het aantal aanmelden nog achter bij de verwachting. De Kraonige doen middels deze weg dan ook een oproep om, indien men interesse heeft om deel te nemen. Dit zo spoedig mogelijk kenbaar te maken. Dit kan via een link op de site van De Kraonige Zwaone: www.dekraonigezwaone.nl.

Het kan natuurlijk ook zijn dan men voornemens is om mee te lopen met de optocht maar dit nog niet kenbaar heeft gemaakt. Indien dat het geval is vragen wij je ook je zo spoedig mogelijk op te geven via onze site.

Bemmelse carnvalsoptocht

BEMMEL - Op zondag 7 februari zal de carnavalsoptocht weer door Bemmel trekken. De optocht zal vanaf De Markt van start gaan. Ook dit jaar zullen er weer leuke geldprijzen te winnen zijn. Het mooist versierde huis mag een leuke prijs ontvangen.

Route optocht: Start 15.00 uur vanaf de Markt richting Dorpsstraat, Van Ambestraat, Cuperstraat, Teselaar, Dorpsstraat, Leemkuilselaan, Wardstraat, Dr. Boudewijn Bastiaansstraat, Klappenburgstraat, Willem Janssenstraat, Ds. Israelstraat, Dorpsstraat. Aankomst bij café De Roskam. De prijsuitreiking zal daar rond 17.00 uur plaatsvinden.

Je mag aanmelden via de website maar kom wel even je startnummer ophalen bij de inschrijving. Ook kun je kunt inschrijven op de dag zelf vanaf 14.00 uur in Het Wapen van Bemmel. Meer informatie staat op www.bok-bemmel.viertcarnaval.nl.

In een Oogopslag

woensdag 20 januari
09.30 u. HH Martelaren van Gorcum, Huissen-Zand, Eucharistieviering met Pastoor Peters.

zaterdag 23 januari
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Koor JeKaDee

zondag 24 januari
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Middenkoor InVoice

zondag 24 januari
10.00 u. PKN-kerk in Gendt, Oecumenische viering met Ds. de Bree en Pastor Kallen. Viering bij het einde van de week van het Gebed.

woensdag 27 januari
09.30 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

Aspiranten-teams Tweestroom spelen eerste wedstrijden

GENDT - Tweestroom-DS5 speelde thuis tegen de onbetwiste koploper Ikaros-DS4. Het werd een nederlaag (0-4), maar gaf onze dames meer weerstand. Vorige week 33 punten, deze week 56 punten; dus een goede hoop voor de volgende wedstrijd.

Dames-3 ontving Trivos-DS6 en maakte er een spannende strijd van. De 1ste en 3de set werden nipt verloren, terwijl de 2de en 4de set ruim werden gewonnen. Gelukkig werd de 5de set ook gewonnen.(3-2) Volamie-DS1 ontving onze dames-2 die alleen de 4de set wisten te winnen.(3-1) Tweestrroom-DS1 speelde thuis tegen Trivos-DS4 en de 1ste en 2de set werden ruim gewonnen. Helaas bleek de 3de set wederom een obstakel te worden; nipt verloren.(24-26) De 4de set werd weer zeer ruim gewonnen.(26-04) Gelukkig we een winstpartij (3-1).

Tweestroom-MA1 bezocht Setash-MA2 en werd in de 3de set in moeilijkheden gebracht, nipt winst.(27-29) Dus een fraaie overwinning.(0-4) Mixe-Jongens-B1 ontving Boem.Komeet-JB2 en maakte er een spannende wedstrijd van over en weer werden de sets nipt verloren dan wel gewonnen. Zo ook de 5de set.(13-15) Helaas een verliespartij.(2-3)

Tweestroom-MC1 speelde thuis tegen Trivos-MC3 wist alleen de 4de set niet te winnen.(3-1) Meisjes-MC2 ontving Vocasa-MC1 en kwamen niet in de wedstrijd.(0-4) Tweestroom-JC1 speelde thuis tegen Trivos-JC1 en behaalde een fraaie overwinning.(4-0). De 4de set werd nipt gewonnen.(25-23) Tweestroom-MB1 ontving Auto-v.Ooord-MB1 en verloor de 1ste set nipt.(24-26) hierna kwam men de kracht niet meer opbrengen.(0-4).

Groene Chapeau voor

onderscheidend burgerschap

BEMMEL - Op zaterdag 9 januari heeft D66 Lingewaard de Groene Chapeau uitgereikt aan Namir Alobydi uit Huissen.

De Groene Chapeau is een initiatief van D66 Lingewaard waarbij personen of instellingen in de Lingewaardse gemeenschap extra in het zonnetje gezet worden, die zich hebben onderscheiden door activiteiten die anderen ten goede komen. Negen jaar geleden kwam de heer Namir Alobydi als vluchteling uit Irak naar Nederland en is in Lingewaard al jaren actief als vrijwilliger voor Vluchtelingenwerk Lingewaard en Zelf Lingewaard. In dat kader heeft hij onder andere geheel belangeloos een heel weekend tolkdiensten verricht tijdens het korte verblijf van Syrische vluchtelingen op sportpark Walburgen in Gendt. Ook was hij betrokken bij de opvang van een Syrisch gezin in Angeren.

Namir Alobydi toont zich een echte ambassadeur waar het gaat om het kweken van begrip tussen vluchtelingen en lokale bevolking en is een pleitbezorger voor meer contactpunten van Vluchtelingenwerk in Lingewaard (nu alleen in Bemmel). Hij stimuleert vluchtelingen om meer actief en zichtbaar te zijn in de gemeenschap.

De uitreiking van de bijbehorende oorkonde en een geldbedrag van 150 euro vond plaats in aanwezigheid van een groot aantal partijleden en dit keer ook een tweetal leden van het college van Burgemeester en Wethouders in Brasserie Bloem in Bemmel.

De Groene Chapeau een positieve stimulans is, en onderstreept hiermee het belang van actieve burgers die meedenken met de samenleving en klaar staan voor anderen. De eerste Groene Chapeau is in 2014 uitgereikt.

Borrelbus naar Pronkzitting Huissen

HUISSEN - Op zaterdag 23 januari wordt in sporthal De Brink in Huissen weer de jaarlijkse Pronkzitting van de S.H.C.G. De Kraonige Zwaone gehouden.

Ook dit jaar zal, voorafgaande en na afloop van die Pronkzitting, de traditionele 'borrelbus' weer rijden. Dit om de ruim 700 bezoekers aan die zitting niet alleen veilig heen maar zeker ook veilig thuis te brengen. De kosten van het vervoer komen voor rekening van De Kraonige Zwaone en zijn voor de bezoekers aan de Pronkzitting in principe gratis. Alhoewel, een kleinigheid voor de chauffeur is natuurlijk altijd aardig. De bus zal rijden volgens onderstaand schema.

Rijschema borrelbus

Route: Opstapplaats: Vertrektijden:

Veilingstraat Tankstation Hegeman 18.00 18.30 19.00 19.30

Karstraat Halte Nieuwe Diep 18.02 18.32 19.02 19.32

Karstraat Halte Florapark 18.03 18.33 19.03 19.33

Gochsestraat Halte Valom 18.05 18.35 19.05 19.35

Huismanstraat Halte 't Binnenveld 18.06 18.36 19.06 19.36

Helmichstraat Café De Gouden Engel 18.08 18.38 19.08 19.38

Lange Kerkstraat R.K. Kerk 18.09 18.39 19.09 19.39

Stadswal Halte RABO-Bank 18.11 18.41 19.11 19.41

Julianastraat Swing Café Huessen 18.13 18.43 19.13 19.43

Loostraat Halte Loostraat 18.15 18.45 19.15 19.45

Wagenweg Sporthal De Brink 18.17 18.47 19.17 19.47

Direct na afloop van de Pronkzitting rijdt de bus, vermoedelijk vanaf ± 00.45 uur, ieder half uur de omgekeerde route vanaf de sporthal naar het veilingterrein.

Column

Bowie

Mijn vrouw kan de krant lezen en naar het nieuws op de radio luisteren. Tijdens het ontbijt riep ze plots. Hé, David Bowie is dood. Ik keek op en zei, oh! Ook bekende artiesten gaan dood en dook weer in Trouw. Ik besefte toen niet dat de media een tsunami zou veroorzaken over het leven van Bowie. Op radio en tv. Praatprogramma's wisten geen raad om mensen voor de camera te sleuren. Elke nieuwsnipper werd gevreten. Patricia Paay verkondigde bij DWDD dat ze de nacht met Bowie heeft doorgebracht. De volgende dag bleken de dagbladen ook op hol geslagen. Trouw besteedde er 5 pagina's aan, de Volkskrant 7. Als blues-liefhebber heeft Bowie me nooit geboeid. Bowie staat in het niet bij mijn overleden helden als BB King, Johnny Winter, Sonny Terrie en de Nederblues icoon Harry Muskee. Zijn handtekening op mijn concertfoto prijkt aan de muur. Harry was niet vernieuwend maar onstuimig. Hij zette zich graag af tegen de gevestigde orde. Dat speelde door in de muziek van Cuby & the Blizzards. Volgens deskundigen was Bowie een fenomenaal artiest. Als kunstenaar baanbrekend en vernieuwend.

Mijn herinneringen gaan terug naar 20 februari 2015 toen burgemeester Marianne Schuurmans de media had uitgenodigd. Het perscontact moet worden vernieuwd, zo verkondigde Marianne vastbesloten. Openbare collegebesluiten worden tot haar afkeur één tot acht weken onder de pet gehouden om eerst de betrokkenen van het besluit in kennis te stellen. Veel gemeenten hanteren de regel dat na een collegezitting alle openbare besluiten naar de pers gaan, al dan niet met een embargo van 2 dagen om betrokken te informeren. De voortgang van de vernieuwing van Marianne Schuurmans? Ik heb er ooit naar gevraagd. Wij denken er over na, antwoordde de gemeentelijke voorlichter zonder beschaamd te stotteren. Lingewaard blijft traag met het openbaar maken van openbare collegebesluiten. Ik kan me voorstellen dat burgemeester Marianne Schuurmans jaloers is op David Bowie. Een vernieuwer die bewondering afdwingt.

Sjaak

Cabaret/Stand Up Comedy in De Buitenpoort

Lambert-Jan Koops

HUISSEN - Berit Companjen brengt elke zaal aan het lachen met haar scherpe observaties, herkenbare situatieschetsen en innemende persoonlijkheid - waardoor ze wegkomt met zowel oprecht sentiment als rake grappen. Of haar publiek nu zit in een statig theater, staat in een bruine kroeg of bijeen is op een congres of beurs: deze niet te missen miss misstaat nergens!

Berit een theatermaakster van formaat! En dat formaat is 1.50 cm. Wie daar problemen mee heeft, kan schoenmaat 36 naar zijn/haar hoofd krijgen! Als Berit één ding niet wil dan is het wel met spijt op haar sterfbed liggen. Ze wil alleen spijt hebben van de dingen die ze wel heeft gedaan. Als een stoomwals dendert ze over de gevestigde orde. Verbittert is ze allerminst, ontevreden evenmin. Jaloezie komt niet in haar woordenschat voor. Klein van stuk, groots op het podium.

Lambert-Jan Koops (1975, Hoorn) is schrijver, stand-up comedian en cabaretier - niet noodzakelijkerwijs in die volgorde. Actief als comedian sinds 2000, stond hij met vier soloprogramma's in de Nederlandse theaters en daarnaast schreef hij de (comedy)roman 'De Keuzes van Nu', die uitkwam in 2012. Maar wat hij ook doet, waar hij ook gaat, het is altijd om te lachen. Of om de woorden van Koops zelf te gebruiken: "Vroeger kende ik heel veel mensen die zelfmoord wilde plegen, maar dat is tegenwoordig gelukkig een stuk minder." Als inmiddels “oud Bemmelnaar” was het altijd zijn droom om in Huissen te spelen. Dat gaat nu dan eindelijk in vervulling ;-).

Donderdag 28 januari aanvang 20.00 uur, Foyer open 19.30 uur. Toegang 10 euro. Info en kaartverkoop: www.debuitenpoort.nl.

Oecumenische viering Gendt

GENDT- Op zondag 24 januari is er een oecumenische viering in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10.00 uur.

De viering is voorbereid door de oecumenische werkgroepen van de katholieke parochie en de protestantse gemeente Gendt-Doornenburg, in samenwerking met pastor J. Kallen en predikant M. de Bree. Het jongerenkoor Remember zal hieraan ook zijn medewerking verlenen. Voor de kinderen tot en met 12 jaar is er een eigen activiteit. Allen welkom!

Nieuwe cursus yoga in Bemmel door Senioren Actief Bemmel

BEMMEL - Op 2 februari om 14.00 uur start er een nieuw yoga-uur in De Kinkel in Bemmel.

U kunt zich hiervoor opgeven: (bij voorkeur tussen 16.00 en 18.00 uur) bij cursuscoördinatoren KBO Bemmel–Doornenburg José van Rossum 0481 461856 of Sijan Boeder 0481 465812.

Teejaater Pan speelt `Sneeuwwitje`

BEMMEL - Het oude jaar ligt alweer vermoeid en uitgeteld achter ons en het gloednieuwe 2016 is net fris en blozend uit de startblokken. Net als andere jaren grossiert iedereen weer blijmoedig in goede voornemens en briljante ideeën om het nog jonge jaar een positieve duw in de rug te geven. De bedoeling is goed, maar het meeste van al dat fraais haalt helaas het eind van de maand niet.

Maar het kan ook anders: Teejaater Pan blaakt van ijver om weer aan de gang te gaan en al onze goede voornemens op de planken zullen absoluut werkelijkheid worden! De nieuwe productie van Pan, waar al vanaf oktober vorig jaar aan gewerkt wordt, is dit keer een echte familievoorstelling: Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, in de verrassende en ironische bewerking van Jules Deelder. Tijdens de voorstellingen in mei gaan de deuren open voor de toestroom van een breed publiek van 6 tot 106 jaar.

Er wordt momenteel hard gewerkt aan een succesvolle voorstelling. De 7 dwergen bekwamen zich in het subtiele dwerg-zijn, de boze koningin zuigt een extra puntje aan haar bozigheid, de jager wikt en weegt en de spiegel zegt eenvoudig de waarheid en niets dan de waarheid.

Gaat dat zien, zet de data vast in het geheugen en de agenda en verheug u nu al op een vrolijke en beetje spannende avond met Sneeuwwitje en de 7 Dwergen. Voorstellingen in De Kinkel op 13, 14, 20, 21 en 22 mei.

Tentoonstelling 800 jaar Dominicanen in Dominicanenklooster Huissen

HUISSEN - Dit jaar gedenken en vieren de Dominicanen, dat Dominus de Guzman in 1216 de orde van de predikers stichtte. Hij stuurde van het begin af aan zijn volgelingen uit om overal de Blijde Boodschap uit te dragen. Een aantal van deze volgelingen heeft naam en gezicht gekregen in de tentoonstelling 'Predikers te pas en te onpas'.

In het kader van 800 jaar Dominicanen heeft het Dominicanenklooster deze tentoonstelling naar Huissen gehaald om u kennis te laten maken met de veelzijdigheid van Dominicaanse predikers. “Wat mij in deze tentoonstelling getroffen heeft, is de diversiteit waarin het dominicaans charisma de tijden door invulling gekregen heeft. Bij het zien van deze afbeeldingen en bij het lezen van de bijbehorende teksten wordt duidelijk dat dominicaan-zijn, hetzij als vrouw hetzij als man, zeer veelvormig kan zijn. Het is niet alleen maar dit of dat, een vooraf gegeven model dat voor iedereen hetzelfde is. Het bekende gezegd ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ gaat hier niet op. Want iedere situatie vraagt om een eigen invulling om te laten zien wie je bent op grond van je dominicaanse spiritualiteit. Zij kunnen ons inspireren en enthousiast maken, want zij hebben in onze tijd nog steeds een verhaal voor ons”, aldus P. Gerard Braks O.P. van Dominicanenklooster Huissen.                                                                                

De tentoonstelling is momenteel te zien in de gangen en kapel van het Dominicanenklooster, Stadsdam 1 in Huissen. Op zondag 17 en 24 januari van 15.00 tot 17.00 uur wordt er extra uitleg bijgegeven door een van de broeders.

Huldiging jubilarissen en uitreiking Kapelaan Waltertrofee

DOORNENBURG - Zondagmiddag 10 januari vond in de Sint-Martinuskerk een zeer druk bezochte jubileumreceptie van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg plaats. De huldiging van jubilarissen en de uitreiking van de Kapelaan Walterstrofee namen zoals te doen gebruikelijk een prominente plaats in in het programma van de receptie.

Rita Peters, Jozien van Alst en Tim Goris, allen 12,5 jaar deel uitmakend van het orkest, werden door voorzitter Rob van de Sant toegesproken. Hierbij werd ingegaan op de ieders specifieke inbreng in het orkest en sprak hij ook waardering uit voor de overige taken die zij vervullen voor de vereniging.

De huldiging van Theo Peters voor zijn 60-jarig lidmaatschap kreeg een bijzonder karakter. Hij werd verrast met een indrukwekkende muzikale serenade door zijn beide zoons, schoondochters en kleinkinderen. Deze serenade was illustratief voor het feit dat Theo als opleider de liefde voor muziek heeft doorgegeven aan volgende generaties. Aansluitend aan de huldiging van de jubilarissen werd de Kapelaan Walterstrofee uitgereikt, vernoemd naar de oprichter van de harmonie.

De keuzecommissie had voor dit jubileumjaar een verrassing in petto. Deze keer was het namelijk geen musicerend lid die de prijs in ontvangst mocht nemen, maar werd de prijs toegekend aan de verbouwereerde Leonard van Nispen tot Pannerden, sinds 2006 beschermheer van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg.

Doorslaggevend voor de keuze was de betrokken wijze waarop hij in de voetsporen van zijn moeder is getreden en invulling geeft aan zijn positie als beschermheer en de harmonie inmiddels ook tot zijn harmonie heeft gemaakt.

Vrouwen Haalderen

HAALDEREN - Op 27 januari komt de heer Rob van Eck een thema-avond verzorgen over de '7 WereldWonderen'. Aanvang 20:00 uur in De Tichel, Haalderen.

De presentatie met cultuurhistorische inhoud is gemaakt met prachtige foto's en video's, ondersteund door gesproken tekst en bijbehorende muziek. De reis gaat zowel langs de 7 klassieke wereldwonderen als de 7 nieuwe wereldwonderen. We zien en horen alles over deze prachtige bouwwerken met hun culturele achtergrond en aardige anekdotes.

Afscheid

???????? (lettertype zo laten en foto ernaast plaatsen)??????????

Jij bent onvergetelijk geworden

in mijn leven.

Jij zult altijd in mijn gedachten zijn.

Ik zal van je dromen

en je stem nog horen.

Ik kan niet begrijpen

dat jij weg bent, voorgoed.

Uit een gedicht van Marinus van den Berg

Afscheid nemen is moeilijk, blijft moeilijk en je leert het nooit. Zeker niet als het een afscheid door de dood is. Na een overlijden volgt altijd een drukke tijd. Er moet zoveel geregeld worden. Het belangrijkste van al dat geregel is toch het stilstaan bij waar het ten diepste om gaat: Afscheid nemen; je realiseren en echt 'invoelen' dat het een definitief afscheid is, de tijd nemen om hem of haar 'in je gedachten' toe te laten en herinneringen op te halen.

Het kan al heel veel helpen als je van elkaar weet wat er na het overlijden moet gebeuren. Cremeren of begraven, adressenbestand op orde hebben en al die praktische dingen die de uitvaartbegeleider toch gaat vragen.

Het is heel gebruikelijk geworden om al eens een afspraak te maken om wat mogelijkheden te bespreken. En dat hoeft niet te wachten tot vlak voor een overlijden.

Gun jezelf en je familie de rust om echt Afscheid te nemen.

Persoonlijk, warm en betrokken

REGIO - Leven en dood zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: zonder het een kan het ander niet bestaan of worden ervaren.
We kunnen maar één keer afscheid nemen van iemand die is overleden. Als je als nabestaande daarop terugkijkt wil je dat, ondanks alle pijn en verdriet, toch met een goed gevoel kunnen doen.

Mireille: "Als ik na een overlijden bij een familie kom weet ik meestal nog niets van de overledene of van de familieleden. In de dagen die volgen verandert dit snel en krijg ik vele verhalen te horen en hun grote verdriet te zien. Het ontroert me telkens weer dat nabestaanden mij hun vertrouwen schenken en niet alleen hun band en de herinneringen aan hun geliefde overledene, maar ook het persoonlijke verdriet met me durven delen. Alles wat ik ze kan bieden is mijzelf, een luisterend oor en alle tijd en ruimte. Tijd om samen met hen op zoek te gaan naar een passende vorm voor een mooi en liefdevol afscheid. Een afscheid waarin wij samen een beeld kunnen schetsen van de mens die door hen zo gemist gaat worden.

Mijn rol in dit proces is nooit dezelfde maar ik vervul hem altijd met hart en ziel. Mijn rol als luisteraar, trooster, rustgever, regelaar, raadgever, begeleider of spreker probeer ik zo goed mogelijk te vervullen en dat kan alleen door mij te verbinden met degenen die ik tegenover mij heb."

"Dit doe ik samen met Rita van Meerendonk en Johanna Snaphaan. Ook zij staan voor een eenzelfde benadering en gevoel. Beide zijn zij vrouwen die met hoofd en hart uitvaarten begeleiden."

Mireille Mom Uitvaartverzorging is 24 uur per dag bereikbaar. Ons telefoonnummer: 0481 420002.

Ritueelbegeleider, een nog redelijk onbekend beroep

NIJMEGEN - Ritueelbegeleider, een nog redelijk onbekend beroep. Toch bestaat het al zo'n vijftien jaar. Zelf ben ik als ritueelbegeleider al negen jaar aan het werk en heb ik honderden mensen begeleid bij het uitvoeren van hun ritueel: de uitvaart van een overleden naaste.

Afscheid te moeten nemen van iemand van wie je houdt, is niet eenvoudig en roept allerlei gevoelens en gedachten op. Een zorgvuldig voorbereide en goed uitgevoerde afscheidsdienst, kloppend bij het geleefde leven, helpt de overgang te maken naar het leven zonder de overledene.

Als ritueelbegeleider luister ik naar de verhalen van u als nabestaanden. Samen zoeken we naar woorden, beelden, symbolen, rituelen en muziek waarin de overledene gekend en herkend zal zijn. Ik zet me er voor in dat wie en hoe de overledene was goed tot zijn recht kan komen. Daarbij draag ik, vanuit mijn kennis en ervaring, ideeën en suggesties aan die aansluiten bij de levensovertuiging van zowel de overledene als diens naasten. Met respect voor alle gevoelens en gedachten die er zijn en met aandacht voor alle betrokkenen, groot en klein.

Markant, Joke van Eck 06 24280780.

'Tonen wat uw hart wil zeggen'

HUISSEN - "Uw diepste gedachten en gevoelens vormgeven en uitdragen tijden moeilijke en verdrietige momenten in uw leven. Tonen wat uw hart wil zeggen Door vooral goed en geduldig naar mensen te luisteren, kom ik in korte tijd tot de essentie van het leven van de overledene en het de verbinding die er was met de naasten."

"Ik vertaal vervolgens deze gevoelens en herinneringen van familie en naasten in een verhaal over de overledene. In de dagen voorafgaand aan de uitvaart, blijf ik in contact met de naasten om daar waar nodig af te blijven stemmen op hun wensen. Ik krijg vaak de vraag of ik familie of een bekende ben van de overledene. Dat is precies de persoonlijke sfeer die ik graag wil uitdragen waardoor een afscheidsplechtigheid nog een tijdje blijft 'hangen' zodat men, ondanks het verdriet, ook met warme gevoelens kan terugdenken aan deze bijzondere dag.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen en kennis maken om te voelen of er een klik is."

Uitvaartspreekster Debby Klein Middelink, Vlierstraat 14, Huissen; http://www.uitvaartspreekster.nl.

Grote uitvaartbeurs in Eusebiuskerk

Natasja Huting

ARNHEM - Afscheid nemen hoort bij het leven, maar praten over de dood is niet makkelijk. Toch merken we steeds meer dat mensen ervoor open staan om over hun uitvaart te praten, zeker als de dood dichterbij komt. Nadenken over uw eigen uitvaartwensen is niet alleen waardevol voor uzelf, maar ook voor uw nabestaanden.

Tijdens de Arnhemse Uitvaartbeurs krijgt u de kans om op een prettige manier te bekijken wat er tegenwoordig mogelijk is in uitvaartland. Daarnaast is er live muziek, kunt u zien hoe de Wie Kan Doe dragers op een swingende manier de kist naar het graf dragen, wordt er een afscheidsballon met boodschappen van de bezoekers opgelaten en loopt er een rouwclown rond. De eerste 100 bezoekers van de Arnhemse Uitvaartbeurs krijgen een gratis kaartje voor de lift naar de toren van de kerk om het spectaculaire uitzicht over Arnhem te bewonderen.

De uitvaartbeurs wordt georganiseerd door de Arnhemse uitvaartonderneemster Natasja Huting (natasjahuting.nl) ondersteund door Marleen van Beek van Laatste Vlucht ballonverstrooiingen (laatstevlucht.nl). De beurs is bedoeld voor iedereen, die op welke manier dan ook bezig is met zaken omtrent de uitvaart en afscheid nemen. Maar ook als je gewoon nieuwsgierig bent, ben je van harte welkom.
De Arnhemse Uitvaartbeurs is van 11.00 tot 16.00 uur gratis te bezoeken en telt bijna 60 standhouders. Voor meer informatie kunt u terecht op www.arnhemseuitvaartbeurs.nl.

Heeft u wel eens stilgestaan bij uw uitvaartwensen?

HUISSEN - U denkt er waarschijnlijk niet vaak over na, maar weten uw nabestaanden uw uitvaartwensen eigenlijk wel? Regelmatig komt het voor dat de wensen niet bekend zijn. Nabestaanden moeten op een emotioneel moment belangrijke keuzes maken.

Cremeren of begraven? Opbaring thuis of ergens anders? Welke muziek? Wel of geen bloemen? Soms is er wel eens over gepraat, maar weet u het nog? U neemt ze een zorg uit handen als uw uitvaartwensen bekend zijn. Iedereen verdient een persoonlijk afscheid. Tegenwoordig is bijna alles mogelijk. Bijvoorbeeld een andere locatie voor de afscheidsplechtigheid dan het crematorium of de kerk. U kunt denken aan de zaal waar u getrouwd bent, de aula van de school waar u altijd gewerkt heeft, of de natuur. Memora denkt graag met u mee.

Wilt u uw uitvaartwensen eens bespreken? Dit verplicht u tot niets. Het kan u rust geven als uw wensen beschreven staan.

Memora Uitvaartverzorging is een kleinschalige onderneming die hele persoonlijke uitvaarten verzorgt in regio Lingewaard. Heeft u een uitvaartverzekering? Ook dan kunt u gewoon bij Memora Uitvaartverzorging terecht. Voor een afspraak, een vrijblijvende offerte of andere vragen kunt u contact opnemen met Carin Schoenmakers (06) 51827545. Voor meer informatie: www.memorauitvaartverzorging.nl.

13 / 24

14 / 24

Aanmelden voor muzieklessen bij de Stedelijke Muziekvereniging Huissen

HUISSEN - De Stedelijke Muziekvereniging Huissen is het jaar goed begonnen. Er is een aantal nieuwe of extra docenten aangetrokken. Die zijn aangetrokken, omdat we van mening zijn dat iemand, die bijvoorbeeld trompet wil leren spelen, dat het beste kan leren van iemand, die trompet speelt en ook daarvoor gestudeerd heeft.

Zo zijn er nu vakdocenten voor het bespelen van fluit, klarinet, trompet, saxofoon, bariton of trombone, hoorn en slagwerk, maar ook voor piano. Je krijgt les van gediplomeerde docenten. Bij de Stedelijke Muziekvereniging Huissen is ook een leuk leerlingenorkest waar je samen kunt leren spelen met andere leerlingen. Dat geldt ook voor de leerlingen op slagwerk.

Als voorbereiding op de les op een instrument is de cursus Muziek Maak Je Zelf. Bij voldoende deelname gaat die in februari weer van start. De cursus beoogt bij kinderen het plezier in het zelf muziek maken te stimuleren en ze kennis te laten maken met de muziekinstrumenten, die in een orkest voorkomen. De kinderen leren muzieknoten lezen; op een blokfluit spelen en samen zingen.

Aan het eind van de vijftien lessen is een afsluiting voor ouders met diploma uitreiking en een optreden van het orkest. De cursus is voor leerlingen van groep 4 tot en met 7. De lessen zijn wekelijks op vrijdagmiddag.

Je kunt je voor al die muzieklessen opgeven. Het is niet alleen voor de jeugd. Ook voor volwassenen is het een leuke hobby of uitdaging een instrument te leren bespelen. De lessen zijn in muziekgebouw Het Stedium, Muntstraat 10 in Huissen. Meer weten of aanmelden via telefoon: 06 21844411; via e-mail: opleidingen@stedelijkemuziekhuissen.nl of www.stedelijkemuziekhuissen.nl.

Het Badminton-Bataven stuumkestoernooi

GENDT - Afgelopen woensdag 13 januari heeft weer het jaarlijkse Badminton/Bataven stuumkestoernooi plaats gevonden, een initiatief dat is ontstaan na het gereed komen van sporthal Walburgen in 2004, waarbij de Gendtse badmintonclub van het toenmalige clubhuis/sporthal De Strang moest verhuizen naar sporthal Walburgen.

Onder het mom van sport verbroedert, is toen het idee ontstaan om samen met de woensdagavond sporters van De Bataven iets gezamenlijk te doen om kennis te maken met elkaars sporten. Zo wordt er sinds de begin periode gelijk in het nieuwe jaar een badmintontoernooi georganiseerd en wordt er aan het eind van het seizoen in mei een voetbalwedstrijd georganiseerd.

Afgelopen woensdag was het stuumkestoernooi, waarbij er ruim vijftig personen mee deden van De Bataven en de organiserende badmintonclub. Alle spelers worden bij dit toernooi gemixt waarbij er geprobeerd wordt om elke voetballer aan een badmintonner te koppelen wat dit jaar door het grote aantal Bataven-deelnemers niet helemaal lukte, maar dat maakte de pret er niet minder om.

Het werd een zeer geslaagde avond waarbij er behoorlijk fanatiek werd gestreden, of je nu voetbalt of badmintont, winnen willen we natuurlijk allemaal zolang het ook maar gezellig blijft, en gezellig was het: van 20:00 tot 22:30 uur zijn er wedstrijden gespeeld.

Het toernooi heet natuurlijk niet voor niets het stuumkestoernooi, dus werd er naar afloop onder het genot van een stuumke de winnaar bekend gemaakt, waarna er nog lang nagepraat werd in de derde helft, een term die ook bij de badminton allang ingeburgerd is. Meer informatie over badmintonclub Gendt staat op www.bcgendt.nl, en op facebook: Badmintonclub Gendt.

Bestemmingsplan Gendtsche Polder naar de raad

LINGEWAARD - Op 4 februari wordt het bestemmingsplan Oeverwal Gendtsche Polder behandeld in de
raadsvergadering van gemeente Lingewaard. Na vaststelling wordt het raadsbesluit gepubliceerd
waarna beroep mogelijk is bij de Raad van State.


Afgelopen jaren hebben gemeente Lingewaard, Provincie Gelderland, Staatsbosbeheer en het Rijk
samengewerkt aan plannen voor de verbeteringen in de inrichting van de uiterwaard bij Gendt. Van
4 juni tot en met 15 juli 2015 hebben het ontwerp-bestemmingsplan en de ontwerp-welstandsnota
ter inzage gelegen. Op de welstandsnota zijn geen reacties binnengekomen, anders dan het
positieve advies van de commissie Welstand. Naar aanleiding van het ontwerp-bestemmingsplan zijn
acht zienswijzen ingediend. De beantwoording daarvan en de gevolgen voor het bestemmingsplan
zijn verwerkt in een reactienota. De indieners hebben apart bericht ontvangen van de gemeente wat
de reactie is op hun zienswijze.
Voorafgaand aan de behandeling door de gemeenteraad is op 21 januari 2016 om 19.30 uur de
politieke avond aan de Langekerkstraat 17 te Huissen. Dit betreft een openbare vergadering. De
vergaderstukken zijn via de website www.lingewaard.nl te raadplegen. Op 4 februari 2016 worden
de stukken voorgelegd aan de gemeenteraad ter vaststelling. Het besluit van de gemeenteraad is
vatbaar voor beroep bij de Raad van State. Indien geen beroep wordt ingesteld is het
bestemmingsplan op 31 maart 2016 onherroepelijk en kan de volgende fase, de uitvoering, van
start.


Vergunningen
Om over te kunnen gaan tot uitvoering van het project Oeverwal Gendtsche Polder is tevens een
aantal hoofdvergunningen nodig. Inmiddels liggen de definitieve besluiten ter inzage. Tot begin
februari heeft men nog de mogelijkheid in te spreken op de definitieve besluiten. Meer informatie
kunt u vinden op de website www.waalweelde.nl onder Projecten in uitvoering, Oeverwal
Gendtsche Polder.


Start uitvoering
Als alles voorspoedig verloopt, wordt het werk openbaar op de markt gezet en kan de geselecteerde
aannemer vanaf juli dit jaar van start. Na de zomervakantie vindt een inloopbijeenkomst plaats voor
omwonenden en andere belangstellenden met alle informatie over de uitvoering. Naar schatting is
het werk eind 2017 klaar.
De laatste stand van zaken is altijd te vinden op www.waalweelde.nl, Projecten in uitvoering,
Oeverwal Gendtsche Polder. Hier kunt u zich ook abonneren op de digitale nieuwsbrief.


Het project: wat gaan we doen?
De polderweg wordt opgeknapt, nieuwe natuur wordt aangelegd, de omgeving van de woningen in
de polder en de toegankelijkheid voor wandelen en fietsen verbetert, voormalige bedrijfspanden
worden gesloopt en in plaats daarvan wordt op rivierkundig verantwoorde plekken nieuwbouw
toegestaan. Voor dat laatste is een welstandsnota opgesteld, in samenspraak met de commissie
Welstand en de commissie Erfgoed & Ruimtelijke kwaliteit. Per saldo verdwijnt 1.000 m2
bebouwing, wordt circa 1 km weg opgeknapt, een nieuwe fietsroute aangelegd en ongeveer 20 ha
nieuwe natuur gerealiseerd. Ook komt er een kunstwerk als baken aan de Waal. De provincie
investeert 4.9 miljoen euro in het project. De gemeente haakt hierop aan met het aanleggen van
riolering in de polder en het aanleggen van een mantelbuis die kan worden gebruikt voor glasvezel.
Na uitvoering komen kunstwerk, weg en fietspad in beheer bij de gemeente.

Carnavalsvereniging De Piejassen ziet ze vliegen

BEMMEL - Carnaval staat voor de deur! Nog een paar dagen en dan gaan de drie dolle dwaze dagen weer van start. Ook carnavalsvereniging De Piejassen is weer druk met alle voorbereidingen voor het leukste familiecarnaval van Lingewaard en dit jaar komen wij op de planken met een fantastische hoofdprijs voor de loterij: een rondvlucht met een vliegtuig over Bemmel!

"Wij zijn ontzettend trots dat wij deze prijs mogen uitreiken aan de winnaar van de loterij, deze prijs is gesponsord door Exito events in Beekbergen. Dit wil jij toch ook winnen? Kom daarom allemaal 7, 8 & 9 februari naar De Kinkel in Bemmel. De prijs zal verloot worden (zoals alle voorgaande jaren) onder de kinderentree lootjes van zowel de maandag als de dinsdag. Dus bewaar deze goed! Voor meer informatie: www.depiejassen.nl en volg ons op facebook.

Open eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De laatste week van januari kan er weer gezellig samen gegeten worden in één van de verschillende open eetcafés.

Dinsdag 26 januari 17.30 uur: creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28 in Bemmel; donderdag 28 januari 17.30 uur: Providentia, Dorpsstraat 5 in Gendt; vrijdag 22 januari 12.00 uur OntmoetingsCentrum, Kerkstraat 3 in Doornenburg.

Voor vier euro kunnen inwoners wonende in Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kan men zich aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl/ onder de verschillende ParticipatiePunten.

Veertiende editie van dansgala Lingewaard

Foto: hof-fotograaf Dorien Hartjes

BEMMEL - Zondag 24 januari is het weer zover dan zullen 275 danseressen hun kunsten vertonen op gardedans, de showdans in de Freestyle of Thema/karakter gebied. Dit kan als solo, duo of als groepsdans. Voor de eerlijkheid gebeurt dit in verschillende leeftijd categorieën tot en met 8 jaar, 9 tot en met 15 jaar en 16 jaar en ouder.

Dit dansgala wordt georganiseerd door CV De Geintrappers. Alle deelnemende verenigingen zullen bovendien in een onderlinge strijd bepalen wie er met de felbegeerde Geintrappers Wisseltrofee naar huis mag gaan. Het afgelopen jaar is deze gewonnen door dansvereniging D-RHYTHM uit Oosterhout.

Tijdens het eerste dansgala dat georganiseerd werd door CV De Geintrappers waren er 100 danseressen van de partij, tegenwoordig zijn er tussen de 250 en 280 dames/heren aanwezig om hun danskunsten te vertonen. In het eerste jaar namen er alleen verenigingen uit de gemeente Lingewaard deel aan dit dansgala. Dit groeide echter uit naar een landelijke vertegenwoordiging. Nu zijn we terug naar een regionale afstemming. Dat het gala een grote aantrekkingskracht heeft komt naast een strakke organisatie ook door de laagdrempeligheid.

Het dansgala wordt dit jaar voor de vierde maal gehouden in de Aula van het OBC Scholengemeenschap op de Heister in Bemmel. Aanvang 10.50 uur. De zaal is open om 10:00 uur. De entree voor volwassenen is 3,50 en voor kinderen 1,25 euro. Het gala is omstreeks 17.00 uur geëindigd. "Voor informatie kunt u bellen met 0481 464624 of kijken op www. degeintrappers.nl. Op deze site kunt u nog eens rustig de foto’s van het vorige gala bekijken."

Struintocht door de polder

BEMMEL - Genoeg van binnen zitten en niet bang voor een stevige tocht? Dan nodigt Lingewaard Natuurlijk u zondag 24 januari uit om met een natuurgids mee te gaan op struintocht door de Bemmelse polder.

Niet langs gebaande paden, maar dwars door het land van de bevers en reeën. Door drooggevallen ooibossen en oude rivierlopen. Trek vooral stevige schoenen of laarzen aan! Onderweg vertelt de gids over diersporen en overlevingsstrategieën van dieren en planten. Vliegende wintergasten zijn er in grote aantallen en met een beetje geluk treffen we zelfs watersnippen. Tip: neem u verrekijker en/of fototoestel mee!

De tocht start zondag 24 januari om 14.00 uur vanaf De Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel en duurt ongeveer twee uur. Vanaf 13.45 uur bent u welkom om vooraf nog wat warms te drinken. De kosten voor deze winterse struintocht zijn zes euro en kinderen betalen de helft. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie kunt u bellen met Lingewaard Natuurlijk op 06 10864179.

IKC De Vonkenmorgen op tv

GENDT - Wat is een Integraal Kindcentrum en op welke manier wordt er samengewerkt? Dit en meer is te zien bij RTL LifestyleXperience op zondag 24 januari. De opnames zijn gemaakt bij IKC De Vonkenmorgen in Gendt.

Integrale Kindcentra zoals De Vonkenmorgen zijn niet uniek, maar wel bijzonder. Dit komt omdat het IKC vanuit één organisatie (stichting De Linge) en één ontwikkelingslijn opvang en onderwijs biedt aan kinderen van 0 tot 13 jaar. Vandaar dat RTL heeft gevraagd om opnames te maken die het hoe en waarom van een IKC laten zien.

Voor deze uitzending is er gefilmd bij de onderbouw aan de Schoolstraat. Zo zijn er opnames van het gezamenlijk buitenspelen, kinderen die muziek maken bij het kinderdagverblijf of voorlezen aan de peuters. Het was een hele belevenis voor de kinderen zo'n grote televisiecamera! De presentator is Sander Foppele, bekend van Onderweg naar Morgen.

Uitzending

IKC De Vonkenmorgen is te zien tijdens de uitzending van RTL LifestyleXperience op zondag 24 januari rond 14:20 uur bij RTL4. De herhaling is zaterdag 30 januari om 15:10 uur bij RTL5. RTL LifestyleXperience staat in het teken van thema's als educatie, ontwikkeling en groei.

Straatspeeldag Huissen komt er aan!

HUISSEN - Na een roerig jaar rondom de Straatspeeldag in Huissen is de doorstart van dit vrijwillige inwonersinitiatief een feit. De organisatie is inmiddels gestart met de eerste voorbereidingen. De Straatspeeldag van 2016 komt er aan op woensdag 8 juni.

Vanuit alle hoeken en gaten binnen de Gemeente Lingewaard is de organisatie afgelopen jaar hartverwarmend benaderd door betrokkenen bij ons evenement. Met als resultaat dat wij van de Burgemeester toestemming hebben gekregen om ons evenement voor 2016 doorgang te laten vinden op een nieuwe evenementenlocatie.

Ondanks dat de onderhandelingen over deze nieuwe locatie nog in volle gang zijn wordt er achter de schermen alweer hard gewerkt aan de nieuwe opzet van de Grootste Straatspeeldag van Nederland. Het thema is al bepaald, maar dat houden wij nog even geheim.

Doet u weer met ons mee dit jaar? Op welke manier dan ook. Diegene die ons evenement kent weet dat wij altijd open staan voor creatieve ideeën met maar één doel voor ogen: de organisatie van een fantastisch laagdrempelig sportief evenement voor basisschoolleerlingen zonder enig winstoogmerk. (straatspeeldaghuissen@gmail.com; www.straatspeeldaghuissen.nl; facebook (https://www.facebook.com/straatspeeldaghuissen); twitter @straatspeeldagh).

Programmeren

Foto: Mike van de Koppel

HUISSEN - Kinderen uit de plusklas 'Het Leerlab' van basisschool 't Holthuus ontdekken de kunst van het programmeren.

De kinderen leren hoe ze via de juiste computertaal tot het maken van een echt programma komen.

De Buitenpoort klaar voor carnaval

Carnavalisten, zoals altijd, uit hun dak tijdens vier dagen carnaval in de Buitenpoort in hartje Huissen. Foto: Benno Arends

HUISSEN – Carnaval valt vroeg dit jaar. De Buitenpoort is er echter al helemaal klaar voor. Vier dagen volop vertier voor jong tot oud uit Huissen en wijde omgeving. Met de verwarmde tent/overkapping en een spectaculaire en nieuwe dolle dinsdag.

Om daar maar meteen mee te beginnen. De Buitenpoort biedt op de laatste dag van het feest der feesten een gratis brunch aan vanaf 11.30 uur. Aansluitend vindt de spectaculaire Biersjouwrace plaats, maar nu (deels) in de tent en zelfs in de zaalruimtes. Eigenaar Herman van Gellecum: ,,Dan staan de bezoekers lekker droog en warm en komen ze meteen in de feeststemming. En voor de deelnemers wordt het iets minder moeilijk al blijft de zeephelling wel gehandhaafd.''

dolle dinsdag zorgt dj Antoine van begin af aan voor een beregezellige, dynamische sfeer, hij draait de lekkerste carnavals-, après-ski en dancemuziek. Na de hilarische Biersjouwrace (opgeven kan via info@debuitenpoort.nl) vindt er een verloting plaats met ongekende prijzen. Zoals: een jaar lang toegang tot alle evenementen bij/in De Buitenpoort inclusief VIP-behandeling voor twee personen én een volledig verzorgd feest voor 40 personen in het Huissense horecabedrijf.
,,Inderdaad spectaculaire prijzen, maar dat willen we ook omdat de opbrengst van de loterij naar Stichting Loes gaat. Daar werken we al jaren mee samen. Zij schenken tevens kopjes koffie deze dag en de opbrengst daarvan mag de stichting ook houden.''

Op zaterdagavond is in De Buitenpoort dé kick-off voor de carnaval. Niet meer weg te denken is de dolkomische lokale talentenjacht Carnaval Idols (20.00 uur, toegang 18+, entree 10 euro). ,,Deze avond is al jaren telkens uitverkocht, er is geen voorverkoop, dus zorg dat je op tijd binnen bent!''
Op zondag gaat het feest vanaf 13.00 uur verder met de (After) Optocht Party. Op maandag is het al vanaf 10.00 uur Frühschoppen geblazen (beide dagen gratis entree, net als dinsdag). De bekende dj Antoine draait alle dagen de zaal plat. In de verwarmde tent/overkapping (Danny's Feesttunnel, vernoemd naar Prins Carnaval Danny) doet feestdj René hetzelfde. ,,Pretletters en fuifnummers, wees welkom. Huesse' Helau!''

Let op: op Facebook.com/debuitenpoorthuissen verschijnen iedere dag 'verse' partyfoto's en nu wordt er al afgeteld naar carnaval met de zogeheten Carnaval Countdown. Like de pagina en maak kans op prijzen!

Over Betuwe College open dagen

BETUWE - Op woensdag 27 januari organiseert OBC Elst en op zaterdag 30 januari organiseren OBC Huissen en OBC Bemmel een Open Dag. Bezoekers kunnen op deze dagen een kijkje nemen in de keuken van de scholen.

OBC Elst bijt op woensdag 27 januari het spits af. Van 13:30 tot 16:00 uur en van 18:30 tot 21:00 uur zijn geïnteresseerden van harte welkom op de Van der Duyn van Maasdamstraat 25. Er is informatie over onder andere het speciale Mavoplus-programma (dit programma bevordert de doorstroming van mavo naar havo), lesmethodes, begeleiding, buitenlesactiviteiten en natuurlijk over de keuzewerktijd-uren. Deze bijzondere toevoeging zorgt voor extra begeleiding of verdieping in een vak naar keuze.

Zaterdag 30 januari opent OBC Bemmel de deuren van 10:00 tot 15:00 uur op de Essenpas (vmbo-t) en locatie de Heister (havo, vwo en tweetalig onderwijs). Tijdens de open dag krijgen de bezoekers informatie over de reguliere opleidingsniveaus maar ook over de bijzondere programma's als vmbo-t Lifestyle en Versterkt Talenonderwijs Duits (VTO Duits), de Sportklas en International Business College (IBC) op havoniveau en de TOP-projecten op het vwo. Bezoekers worden, vanwege de verwachte drukte en de beperkte parkeercapaciteit, geadviseerd gebruik te maken van het openbaar vervoer (bus lijn 300 of lijn 33) of van andere vervoersmogelijkheden dan de auto.

Zaterdag 30 januari zal het ook op OBC Huissen bruisen van 10:00 tot 15:00 uur. Er zijn allerlei activiteiten georganiseerd om kennis te maken met deze dynamische vmbo-school. OBC Huissen is specialist in de sectoren: Zorg en Welzijn, Techniek (Produceren, Installeren en Energie (PIE) of Bouw, Wonen & Interieur (BWI)) en Dienstverlening en Producten (D&P). Daarnaast kunnen leerlingen op OBC Huissen kiezen voor de uitdagende Sportklas of voor de nieuwe talentenprogramma's Kunst & Cultuur en Techniek.

De OBC-scholen organiseren naast de open dagen op woensdag 9 maart van 19:00 tot 20:30 uur ook een 'aanmeldingsavond'. Tijdens de aanmeldingsavond kunnen leerlingen ingeschreven worden. Voor meer informatie kan men terecht op www.sgomb.nl.

Huissense lingeriewinkel winnaar Lingewaard met 9,2 in landelijke verkiezing Juul Bodyfashion 'Hoogste waardering' Gezelligste Winkel

Juul Nijhuis is maar wat trots op haar oorkonde. Haar winkel Juul Bodyfashion heeft in de gemeente Lingewaard de 'Hoogste waardering' gekregen in de verkiezing Gezelligste Winkel.

HUISSEN – Eindelijk was het zover. De prijsuitreiking van de verkiezing Gezelligste Winkel van Nederland, afgelopen maandag. Juul Bodyfashion in Huissen scoorde in de gemeente Lingewaard in de verkiezing Gezelligste Winkel van Nederland de 'Hoogste waardering'. De lingeriewinkel van Juul Nijhuis wordt door klanten met liefst een 9,2 gewaardeerd!

De oorkonde werd uitgereikt in het congrescentrum van het Corpus Experience Center bij Leiden. Ten overstaan van een zaal vol collega-ondernemers uit den lande nam Juul de oorkonde maandag blinkend van trots en plezier in ontvangst. Klanten hadden 'haar' Juul Bodyfashion genomineerd voor (de vierde editie van) de verkiezing van Gezelligste Winkel.

De Huissense winkel voor lingerie, men underwear en nacht-, strand en beenmode is knus ingericht en Juul en haar team koppelen gezelligheid aan vriendelijkheid en professionaliteit. Dat wordt hogelijk gewaardeerd, getuige de 9,2 die klanten gemiddeld gaven aan Juul Bodyfashion. En daarmee won ze in de gemeente Lingewaard het predicaat 'Hoogste Waardering'. ,,En daarvoor doen we het, de waardering van onze fijne en trouwe klanten. Daarom betekent deze prijs ook veel voor mij.''

Naast de cijfers gaven klanten die hun stem uitbrachten ook opmerkingen door. Juul is benieuwd. ,,Die opmerkingen staan in een zogeheten benchmarkrapport. Ik zal vast wat opbouwende kritiek terug zien. Prima, want ik probeer iedere dag mijzelf én de winkel te verbeteren. En daar moeten de klanten uiteindelijk profijt van hebben. Iedereen bedankt en graag tot ziens!''

In de gemeente Lingewaard behaalde MT Sfeeridee uit Huissen de meeste stemmen. Bebo Vloeren in Vriezenveen werd landelijk winnaar van de verkiezing, een initiatief van onder meer Ondernemers United en Vote Company. Er kon vanaf medio november tot en met 20 december gestemd worden via www.gezelligstewinkel.nl, Facebook en sms. Juul heeft drie prijzen beschikbaar gesteld voor degenen die op haar winkel hebben gestemd.

Afvallen, gezond leren eten en slank blijven bij EGA Afslankclub Dorien Vernooij

HAALDEREN - Wat is EGA en wie is Dorien Vernooij? Dorien Vernooij is cursusleidster van EGA afslankclub wat staat voor Eerste Goudse Afslankclub( bestaat al 35 jaar), het zou ook Eet Gewoon Alles kunnen betekenen want we eten normaal mee met de pot, we gebruiken in onze eetwijzer die je krijgt als je inschrijft de voedingsschijf, je lichaam krijgt dus alles binnen wat je nodig hebt in de vorm van vitamine, eiwitten, mineralen dus alle voedingsstoffen.

We gebruiken dus bij EGA geen supplementen, geen shakes maar alleen maar gezonde dingen. We moeten met alle luxe die we hebben in 2016 terug naar de basis om af te vallen en gezond te leven. De taak van Dorien is om de uitdaging met jullie aan te gaan naar een goed gewicht en een gezond lichaam. Elke week een leuk recept, goede informatie, weegmoment en iets te proeven hoe we kunnen eten!

Nieuwsgierig? Bel met Dorien (0481) 461413 of kijk op www.ega-dorienvernooij.nl. U mag ook altijd binnen lopen op een groep bij u in de buurt.

Volop nieuwe carnavals- kostuums en –items bij Welkoop Huissen

HUISSEN – Hoe vieren we dit jaar ons carnaval? Daarover hoeven we ons niet druk te maken, want er is volop keus op de enorme carnavalsafdeling van de Welkoop in Huissen. Dit jaar is de collectie vol met vernieuwingen en is het assortiment verder verbreed. Dat geldt niet alleen voor de kostuums, ook voor de accessoires en de schmink-artikelen, die steeds professioneler worden!

Hossend op de dansvloer, zwaaiend in de polonaise, schitteren tijdens de pronkzitting en opvallen in de optocht. Maar hoe gaan we gekleed met carnaval? Trendy of traditioneel? Ga maar eens kijken op de carnavalsafdeling van Welkoop Huissen. Wie het daar niet vindt, vindt het nergens! Er zijn weer honderden kostuums en zeker zoveel accessoires. Wie carnaval viert, kan niet om Welkoop Huissen heen.

Het is een kleurrijk geheel, de carnavalsafdeling, waar Marcel en zijn medewerkers de klanten ook van een vriendelijk en deskundig advies voorzien. In de vier paskamers met spiegels kan men de kleding goed keuren. De carnavalsmuziek op deze afdeling zorgt samen met de versieringen al voor de juiste stemming. Het is een feest om in dit carnavalspaleis je spullen uit te zoeken!

Dé items met carnaval blijven dan misschien dezelfde, maar Welkoop weet ook nu weer een verrassende collectie te presenteren. "Nieuwe snit, nieuwe lijn, nieuwe materialen. Waarbij we de prijskwaliteitsverhouding goed in de gaten houden", aldus Marcel. Voor zowel de jeugd als de ouderen is er volop keus.

Welkoop is gevestigd aan de Huismanstraat 44 in Huissen; telefoon (026) 3255902.

8+ groep BSO De Wolkenwereld: één jaar

BEMMEL - Sinds begin 2015 heeft BSO De Wolkenwereld van Kinderopvang Zonnekinderen in Bemmel een 8+-groep. Kinderen van 8 jaar en ouder hebben andere behoeften en interesses dan de jongere kinderen die naar de BSO komen. Daar waar de jongste kinderen zich graag even ontspannen om bij te komen van alle prikkels die ze op school verwerken, zijn de oudste kinderen in voor actie en uitdaging. Ook willen ze graag zelf meedenken en beslissen over hoe ze hun vrije tijd invulling geven.

Kinderopvang Zonnekinderen besloot tegemoet te komen aan deze behoeften en startte begin vorige jaar op BSO De Wolkenwereld een BSO-groep voor de kinderen van 8 jaar en ouder. Direct vanaf het begin hadden de kinderen hun eigen inbreng. Er werden groepsregels opgesteld, afspraken gemaakt, eigen verantwoordelijkheden vastgelegd en natuurlijk mochten de kinderen hun BSO-ruimte zelf inrichten. Welk speelgoed, knutselmateriaal en spelletjes moesten er komen? En welke activiteiten willen we doen? Een korte terugblik op het eerste jaar:

 • Er werden pallets verzameld en in stukken gezaagd. Van de houtjes maakten we een kampvuur waar op broodjes en marshmallows werden geroosterd.

 • Waalstruinen: De kinderen mochten volop graven in het zand aan de Waal en zoeken tussen de rotsstenen, naar graten van vis en zelfs fossielen. Ook het zwerfvuil werd opgeruimd.

 • Er zijn Speciale 8+- workshops gegeven door verenigingen uit de omgeving, zoals; hockey, volleybal en muziekles.

 • Ook het koken kwam aan bod, de kinderen hebben zelfstandig allerlei heerlijke gerechten gemaakt.

De kinderen hebben hun draai op 'hun' BSO helemaal gevonden en zijn al volop bezig om activiteiten te bedenken voor het nieuwe jaar. Ook een keertje meedoen? Vraag dan de strippenkaart aan, waarmee je drie keer gratis kunt meedoen op de BSO!

500 euro welkomcheque bij aankoop woning Waardwonen

LINGEWAARD - Waardwonen geeft alle kopers van 1 januari tot 1 juli 2016 een welkomcheque van 500 euro bij het kopen van een woning. Deze cheque is vrij te besteden bij geselecteerde bouwmarkten. Waardwonen biedt een variatie aan voormalige huurwoningen te koop aan. In 2015 heeft Waardwonen 42 woningen verkocht. Dit zijn er meer dan in 2014. De woningen die Waardwonen aanbiedt zijn goed betaalbaar met een verkoopprijs vanaf 89.500 euro k.k.

Een eigen thuis. Een groot aantal mensen kocht al een woning van Waardwonen. Zo ook Kevin Buurman en Laura Heijdra. Zij stonden al vanaf hun twintigste ingeschreven voor een huurwoning. Toch besloten ze om te kopen. “Als je koopt, bouw je iets op en dit zorgt voor zekerheid voor de toekomst.” De gunstige lage rente en de gedaalde huizenprijzen maakten de woning ook nog eens goed betaalbaar voor het in 2015 getrouwde stel. De nieuwe woning bevalt prima. “We zijn blij met ons eigen plekje!”

Ook mevrouw Tap heeft een woning van Waardwonen gekocht. Zij is geboren in Bemmel en heeft op diverse adressen gewoond. Inmiddels woonde ze alweer 17 jaar in een eengezinswoning in Bemmel. “Ik wilde graag in Bemmel blijven wonen, maar dan in een levensloopbestendige woning, bij voorkeur met een tuintje”, vertelt mevrouw Tap. Ze heeft een woning aan de Groenewei gekocht en de woning geheel vernieuwd. “Ik woon er met veel plezier. Ik geniet elke dag van mijn woning.”

Starterslening
Wie voor het eerst een woning in de gemeente Lingewaard koopt, kan bij de aankoop van een woning van Waardwonen mogelijk gebruik maken van de Starterslening van de gemeente.

Cadeaubonnen van V&D geldig bij Topshelf

BEUNINGEN - Wie nog cadeaubonnen heeft van V&D, kan deze vanaf heden inleveren bij Topshelf, een concern met vijf megastores op het gebied van sport, fashion en outdoor.

Topshelf, met vestigingen in Utrecht, Rotterdam, Leerdam, Cruquius en Beuningen accepteert deze bonnen wél. Topshelf willen alle bezitters van V&D cadeaubonnen in staat stellen om iets wat op dit moment waardeloos is om te zetten naar iets van waarde. Het is bekend dat veel mensen onder andere deze bonnen in hun kerstpakket hadden zitten...

Klanten kunnen de bonnen bij Topshelf inleveren op voorwaarde dat ze minimaal voor twee keer de waarde van de V&D cadeaubon in de megastores besteden. In de webshop geldt deze actie niet. Ook de cadeaubonnen van La Place kunnen bij Topshelf worden besteed in de brasserie, onder dezelfde voorwaarde.
Topshelf heeft gezien haar geografische spreiding helaas nog geen landelijke dekking, maar kan de bezitters van cadeaubonnen in Midden Nederland/de Randstad in ieder geval een passend alternatief bieden.

Topshelf wil hiermee bestaande en nieuwe klanten tegemoet komen en een pleister op de wonde bieden voor de opgelopen teleurstelling. De actie geldt voor heel 2016, of zo lang de website waarop de waarde van de cadeaubonnen kan worden gecheckt in de lucht is. Op www.topshelf.nl staan de vestigingsadressen.

Inschrijfochtend IKC Het Sterrenbos

HUISSEN - Op woensdag 3 februari is er op IKC Het Sterrenbos in Huissen-Zand een open ochtend van 8.30 tot 12.00 uur. Ouders worden uitgenodigd een kijkje te komen nemen in het Integraal Kind Centrum.

"Op IKC het Sterrenbos realiseren wij realiseren wij kinderopvang, onderwijs én buitenschoolse opvang op één locatie en vanuit dezelfde visie en kernwaarden. Door de aanwezigheid van een peutergroep, zijn kinderen al vanaf twee jaar welkom in onze peutergroep en vanaf vier jaar op school. Door deze constructie kan uw kind naadloos doorstromen vanuit de peutergroep naar de kleutergroep. Peuters vinden het 'stoer' om al naar school te gaan, net als hun oudere broer of zus. Het programma van de peutergroep is enerzijds een voorloper op dat van de kleuters, maar kent ook raakvlakken; waar mogelijk wordt er samengewerkt.

Op IKC Het Sterrenbos wordt met de modernste methoden les gegeven; we proberen zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de onderwijs- en ontwikkelingsbehoefte van de kinderen binnen het leerstofjaarklassensysteem.

IKC het Sterrenbos is een 'Vreedzaam IKC'. Er wordt gewerkt vanuit het concept van de Vreedzame School, dat er van uitgaat dat de school een oefenplaats is voor een democratische maatschappij. Er is veel aandacht voor de sociale, emotionele en democratische ontwikkeling; we zijn samen school, en dus ook samen verantwoordelijk voor wat er gebeurt op school. Ook ouders hebben hier een passende rol in. Op onze open ochtend is er gelegenheid in de groepen te kijken, vragen te stellen en ook om uw kind in te schrijven."

22 / 24

Hiep Hiep Hoera
Amna Alobydi wordt
21 januari 2016, 5 jaar
Gefeliciteerd en een dikke knuffel van Papa en Mama,
Aya , Hamza en Ingird.

Jolanda proficiat met je
verjaardag.......
50 jaar niet te zien hoor.
Feestelijke groet,
namens de feestgroep 2015 - 2020

Lieve Mike,
Op 21 januari word je al 7 jaar!
Gefeliciteerd lieverd!
Dikke kus van papa en mama

Wim & Willie zijn 20 januari
55 jaar getrouwd!
Hartelijk Gefeliciteerd namens
kinderen en kleinkinderen.

Nu voor het eggie.
Je allerliefste vriendjes.

Vriendenkaart Lingewaard Natuurlijk

BEMMEL - Heeft u hart voor de natuur in Lingewaard? Steun dan het werk van Lingewaard Natuurlijk met de aanschaf van de vriendenkaart. Houders van deze kaart krijgen gratis toegang tot de lezingen die in De Veldschuur van Lingewaard Natuurlijk. Hiermee willen we een groter aantal natuurgeïnteresseerden bereiken en de betrokkenheid bij de activiteiten van de stichting vergroten.

De vriendenkaart kost tien euro voor een heel jaar. Hiervoor heeft u gratis toegang tot de Veldschuurlezingen, inclusief een kop koffie of thee. Normaal gesproken organiseert Lingewaard Natuurlijk vijf tot zes interessante en bijzondere lezingen. Naast deze gratis lezingen steunt u met uw bijdrage het werk van de stichting voor behoud en ontwikkeling van de natuur in Lingewaard.

U kunt de vriendenkaart aanvragen via penningmeester@lingewaardnatuurlijk.nl, telefonisch via 0481 461011 of afhalen bij penningmeester Mark Janssen, Sandershof 3 in Bemmel. Daarnaast kunt u de vriendenkaart ook aanschaffen tijdens een lezing in De Veldschuur aan de Sportlaan 1-M in Bemmel.

Feestzanger Glenn van Dijk brengt na 'Handjes' tijdloze partyknaller uit

HUISSEN - 'Links, rechts, op en neer' veel meer dan een carnavalshit. Als je de titel van de nieuwe partyknaller ziet zou je bijna denken dat Glenn van Dijk uitleg geeft over een nieuw standje. Hoewel de feestzanger het prima vindt als 'Links, rechts, op en neer' ook in bed wordt uitgevoerd is het zeer aanstekelijke nummer toch vooral geschikt voor verticaal gebruik. De opvolger van de hit 'Handjes' is naast carnaval geschikt voor ieder feest!

'Links, rechts. op en neer' is per direct beschikbaar en te downloaden via de bekende kanalen. Het zeer aanstekelijke nummer wordt gezongen door feestzanger Glenn van Dijk, bekend van de partyknaller van vorig jaar 'Handjes'. Die schopte het tot de beste 11 carnavalshits van Nederland, via de verkiezing op 3FM door Giel Beelen.
In de nieuwe dansvloervuller van Glenn zit een snelle beat, precies met het juiste tempo om het bijbehorende dansje goed uit te kunnen voeren. Meezingen met 'Links, rechts, op en neer' is minstens zo makkelijk. De tekst zit supersnel in je hoofd, net als het dansje. Moet ook wel, want tijdens carnaval moet je niet teveel hoeven nadenken.


,,Dat geldt eigenlijk voor ieder feest'', lacht Glenn. ,,'Links, rechts, op en neer' kan je gewoon het gehele jaar draaien. En je zal zien, van verjaardag thuis tot tentfeest en van après-skibar tot kermis en feestcafé, iedereen doet mee. Je wordt er niet alleen vrolijk van, je wordt ook nog eens fit van het meedansen!''
De productie van Glenn's feestnummer is in handen van de specialist in partyhits, Peter van Nierop van Strictly Music/A-Team Records. Ook verantwoordelijk voor de successingle 'Handjes'.

'Laat je Pub zien' overtuigend winnaar Dweilpubquiz

BEMMEL - Op vrijdag 8 januari vond in Café 61 in Bemmel de eerste Dweilpubquiz plaats voor de vrijwilligers, die zich elk jaar belangeloos inzetten voor dit prachtige evenement. Diverse teams met de meest uiteenlopende namen hadden zich aangemeld voor deze avond.

Naast vragen over allerlei actuele onderwerpen uit 2015 waren er ook echte Dweildag-vragen; voor de teams een heel karwei om de goede oplossingen te vinden! Aan het eind van de uitermate gezellige avond ging 'Laat je Pub zien' er met de eerste prijs vandoor; een geheel in dweilkleuren uitgedoste mand met diverse producten! Uiteraard wilden de winnaars graag op de foto.

Met deze avond werd tevens het startschot gegeven voor de organisatie van de 30e Bemmelse Dweildag, die op 12 juni gaat plaatsvinden. Ook werd nog even stil gestaan bij de actie 'Vrienden van de Dweildag', die onder de bezielende leiding van Jan (Dweil)Verhoeven inmiddels al ruim 230 reacties heeft opgeleverd. Ook dit jaar zal op diverse momenten aandacht voor deze actie worden gevraagd. Al met al een mooie start van het nieuwe jaar.

Stukje land vrij bij tuinvereniging Haalderen

HAALDEREN - Zoekt u een leuke gezonde hobby? Kweek en/of verbouw je eigen gezonde groenten, fruit en of bloemen. Bij de tuinvereniging Haalderen is er nog een stukje land over van 60 vierkante meter .

De jaarlijkse huur van een stukje land is; 0.25 euro /m2, de contributie is 7.00 euro en verplicht een bijdrage voor de gebruikte stroom. Interesse? Bel dan Jos Rossen (voorzitter) 0481 461030 of Martien de Klein(penningmeester) 0481 463973.

DOORLOOP Geintrappers

Stukje land vrij bij tuinvereniging Haalderen

HAALDEREN - Zoekt u een leuke gezonde hobby? Kweek en/of verbouw je eigen gezonde groenten, fruit en of bloemen. Bij de tuinvereniging Haalderen is er nog een stukje land over van 60 vierkante meter .

De jaarlijkse huur van een stukje land is; 0.25 euro /m2, de contributie is 7.00 euro en verplicht een bijdrage voor de gebruikte stroom. Interesse? Bel dan Jos Rossen (voorzitter) 0481 461030 of Martien de Klein(penningmeester) 0481 463973.