De Liemers Helemaal Goed Courant

9 november 2018

De Liemers Helemaal Goed Courant 9 november 2018


Prinsenkeuzeavond bij De Dolbotters in Westervoort

WESTERVOORT - Wie worden de opvolgers van Prins Nico-Jan 1e en Prinses Petra van Carnavalsvereniging De Dolbotters uit Westervoort? Tijdens de jaarlijkse prinsenkeuzeavond in Zalencentrum Wieleman zal dit bekend worden gemaakt.

“Wij hebben een fantastisch carnaval gehad. Hier willen we iedereen voor bedanken. We wensen onze opvolgers net zo veel plezier als wij hebben gehad en weten precies hoe zij zich op dit moment voelen. Geniet van alles wat komen gaat want voor je het weet is het weer voorbij en sta je weer op het podium om de scepter over te dragen. Wij hopen dat velen van jullie naar de prinsenkeuzeavond komen om samen af te sluiten”, aldus Prins Nico-Jan 1e.

Zaterdag 17 november om 20.11 uur vindt de prinsenkeuzeavond plaats in zalencentrum Wieleman. Naast de prinsenwissel zijn er verschillende optredens van eigen leden. Maar ook van Hans van Workum en John Kemper op ‘t Bankje, Ali Osram en DT-Orchestra. Na afloop van het programma is er een afterparty met de Westervoortse zanger Roy Wilting.

Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.dedolbotters.nl voor 5,00 euro (exclusief servicekosten). Entreeprijs aan de deurkassa is 7,50 euro. Toegang vanaf 15 jaar, alcoholgebruik vanaf 18 jaar.

Meer informatie over carnavalsvereniging De Dolbotters en de carnavalsactiviteiten staat op www.dedolbotters.nl, Twitter: @dolbotters en Facebook: http://www.facebook.com/dedolbotters.

LIEMERS - De Liemers krijgt een eigen sportprijs. Sporters, die een bijzondere prestatie hebben verricht, worden op donderdag 13 december tijdens een feestelijke avond in het zonnetje gezet tijdens de eerste editie van de Liemerse Sportprijs. Sportverenigingen uit de regio zijn welkom om de verkiezingsavond bij te wonen.

Inmiddels zijn de nominaties in volle gang. Tot dinsdag 20 november kan iedereen zijn of haar favoriete sporters nomineren via de website www.liemersesportprijs.nl. De Liemerse Sportprijs is een initiatief van de regiocampagne De Liemers Helemaal Goed in samenwerking met de Liemerse gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar en de sportredactie van De Gelderlander. Er worden Liemerse sportprijzen uitgereikt in de volgende categorieën: sportman, sportvrouw, sportploeg, coach, talent, aangepaste sporter en sportevent. De nominatieronde is in volle gang. In alle categorieën zijn er inmiddels al meerdere genomineerden binnengekomen.

Stemronde

Een jury buigt zich vanaf dinsdag 20 november over de nominaties. Hierna blijven er in iedere klasse drie genomineerden over. Dan volgt er een stemronde waarin er gestemd kan worden op de overgebleven genomineerden. Op donderdag 13 december worden de prijzen uitgereikt. Tijdens deze avond is onder meer toptennisser Wesley Koolhof uit Duiven aanwezig. Gedeputeerde Jan Markink van de Provincie Gelderland verricht de opening.

De organisatie van de Liemerse sportprijs werkt nauw samen met het Candea College en het Liemers College. Zo treedt een band van het Liemers College op tijdens de verkiezingsavond en is een klas van het Candea College bezig geweest met het logo. Uit alle ontwerpen is de creatie van Anique Teijgeler uitgekozen tot beeldmerk van de Liemerse Sportprijs. Meer informatie staat op www.liemersesportprijs.nl.

GROESSEN - Het gemengde koor Vita Nova uit Groessen verzorgt op zondag 11 november een korenmiddag in zalencentrum Gieling in Groessen.

Aan de middag nemen vijf koren deel. Con Brio uit Westervoort, Vivace uit Ulft, In Between, Het Herenkoor en Vita Nova uit Groessen. De aanvang is om 14.30 uur en de toegang is gratis.

Na afloop kan er voor 12,50 euro worden deelgenomen aan een stamppottenbuffet dat verzorgd wordt door de fa. Gieling. Opgave voor deelname aan het buffet uiterlijk tien november bij de firma Gieling 0316 523948.

Theater voor mantelzorgers van Zevenaar

ZEVENAAR - Op de jaarlijkse 'Dag van de Mantelzorg' staan de mantelzorgers centraal. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd om de mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Mantelzorg Zevenaar wil mantelzorgers van de gemeente Zevenaar op donderdag 22 november vanaf 14.30 uur graag uitnodigen voor een gezellige middag in het Musiater aan de Bommersheufsestraat 62 in Zevenaar.

De bezoeker krijgt het theaterstuk 'Over de Kopzorg' van het Theaterbureau De Klinker te zien waarna men, onder het genot van een hapje en drankje, andere mantelzorgers kan ontmoeten en zich kan laten informeren door verschillende organisaties binnen Zevenaar over allerlei mantelzorgonderwerpen. Vanaf 14.00 uur ken men binnenlopen. Het programma start om 14.30 uur.

Aanmelden kan via de website www.mantelzorgzevenaar.nl. Parkeren kan voor de deur of aan de oude Doesburgseweg (kermisterrein). Voor vragen kan men contact opnemen met info@mantelzorgzevenaar.nl of 0316 441028.

Mantelzorg Zevenaar is het verzamelpunt voor vragen, initiatieven en samenwerking op het gebied van mantelzorg en mantelzorgondersteuning.

Zilveren jubileum AMK-koor

ZEVENAAR - Op zondag 25 november om 9.30 uur viert het A.M.K.-koor uit Zevenaar niet alleen het jaarlijkse Sint-Ceciliafeest, maar ook haar zilveren jubileum.

In 1993 fuseerden het H. Andreaskerkkoor en het Gemengd Koor Maria Koningin en zo werd toen het A.M.K.-koor geboren. Nu, 25 jaar later, zingt het koor oner leiding van dirigent/organist Paul Sweers onder andere de Messe Breve in C van Charles Gounod. Allen zijn uitgenodigd voor deze viering.

Na afloop is er achter in de kerk gelegenheid om onder het genot van een kop koffie of thee en een traktatie het koor te feliciteren met het 25-jarig jubileum in de Andreaskerk.

Programma Filmhuis Didam

Zwaar verliefd. (foto: Pief Weyman) Pief Weyman

Zwaar verliefd. Maandag 12 november 20.00 uur.
Een luchtige romantische komedie waarin de eeuwige strijd tegen de kilo’s en de liefde op een grappige, herkenbare manier bij elkaar komen.Met Abbey Hoes en Jim Bakkum.

The Spy Who Dumped Me. Vrijdag 16 november 20.00 uur.
Audrey en Morgan zijn twee beste vriendinnen in Los Angeles die onverwachts verstrikt raken in een internationale samenzwering als Audrey’s ex, die een spion blijkt te zijn, opduikt in hun appartement met een team van huurmoordenaars achter zich aan.

The Third Murder. Maandag 19 november om 20.00 uur.
Wat gebeurt er wanneer een advocaat zich afvraagt waar zijn verantwoordelijkheid eigenlijk ligt en besluit dieper te graven dan gewenst? Hoe betrouwbaar zijn de getuigen in een zaak en doet de waarheid er eigenlijk toe? Japanse film.

The Third Murder. ?
The spy who dumped me Foto: Hopper Stone

On Chesil Beach. Maandag 12 november om 20.00 uur.
Het is de zomer van 1962 en Engeland is slechts een jaar verwijderd van grote sociale veranderingen, Beatlemania, de seksuele revolutie en de Swinging Sixties. Op de avond van hun huwelijk dineren Florence en Edward op hun kamer in een bedompt hotel bij Chesil Beach in het Engelse Dorset. Hier blikt het stel terug op hun ontluikende romance, ongemakkelijk over de aanstaande huwelijksnacht. De verzwegen misverstanden en angsten van die avond zullen hun levens voor altijd veranderen. Geliefd Brits auteur Ian McEwan schreef zelf het scenario voor de verfilming van zijn bestseller roman On Chesil Beach.

Filmhuis Didam. Meulenvelden, Waverlo 2 Didam.
Meer informatie over films of het filmhuis en reserveren staat op www.filmhuisdidam.nl.

Boekbespreking: Rebible

ZEVENAAR - Op donderdag 15 november houdt ds. Alle Jonkman om 20.00 uur in gebouw ‘Ons Huis’, dr. Honigstraat 3 in Zevenaar een bespreking over het boek: ‘Rebible, Ontdekking van vergeten verhalen’ van Inez van Oord.

Een boek geschreven door iemand die op de hoogte is van veel spirituele tradities en ondermeer de bedenker is van het blad Happinez. Nu herontdekt zij Bijbelverhalen. Haar broer (predikant) is daarbij gids en gesprekspartner.

Alle Jonkman: “Ik heb gekozen voor dit boek omdat ik benieuwd ben hoe Inez van Oord vanuit haar kennis van spirituele tradities deze verhalen leest. Persoonlijk verwondert het mij weleens dat mensen zich soms gemakkelijker laten aanspreken door bijvoorbeeld boeddhistische spiritualiteit terwijl men de rijkdom van de christelijke traditie vaak niet kent. Het lijkt mij bijzonder om te horen hoe Inez nu de omgekeerde beweging maakt. Op deze avond beschrijf ik mijn leeservaring en hoop ik verder te praten over wat het boek bij u en mij op roept. U hoeft het boek niet te hebben gelezen, maar het mag wel”.

Van de deelnemers wordt een bijdrage van drie euro gevraagd voor de kosten, dit inclusief een consumptie. Nadere informatie bij Petra van der Wal: p.vanderwal@planet.nl.

De verjaardag van Sinterklaas in Lobith-Tolkamer

Groepsfoto 2017. (foto: Patricia van Dort)

LOBITH/TOLKAMER - Dit jaar wordt op 18 november de verjaardag van Sinterklaas gevierd in het Gildehuis in Lobith. Via de facebookpagina zijn de avonturen die hieraan voorafgaan al te volgen.

De organisatie is alle inwoners van Lobith-Tolkamer en de lokale ondernemers dankbaar voor de bijdragen tijdens de collecteweek! Zonder hen, is het voor ons echt niet mogelijk om een intocht te organiseren.

Sinterklaas komt aan de Europakade aan op zondag 18 november. Het programma aan de kade zal rond 13:00 uur beginnen. Dan kan iedereen alvast inzingen en met de vlaggetjes zwaaien. Om 13:30 uur wordt de Sint verwacht. Of dat over het water wordt? Dat blijft nog even een vraagteken. Door de lage waterstand is dat pas een paar dagen van te voren te zeggen.

Na de aankomst aan de kade vertrekt de Sint, zoals altijd, met de koets naar Lobith. Om 15:00 uur start Warboel Muziekprojecten met het verjaardagsfeest van Sinterklaas.

Het comité van Lobith Tolkamer, nodigt de kinderen uit om een mooie verjaardagshoed te maken. Degene die dat gedaan hebben, kunnen namelijk vier kaarten winnen voor het Sinterklaasfeest van Warboel in het Amphion. Kijk voor meer informatie over de intocht of de winactie op : https://www.facebook.com/sintlobithtolkamer/

Museumplusbus naar Hermitage

ZEVENAAR - Speciaal voor 70-plussers in de gemeente Zevenaar heeft Caleidoz in samenwerking met Museumplusbus, een leuke dag georganiseerd naar topmuseum de Hermitage in Amsterdam.

Momenteel is er een expositie getiteld ‘Classic Beauties’ over kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18e eeuw. Prachtige kunst. Ook Hollanders van de Gouden Eeuw, het Outsider Art Museum en Panorama Amsterdam krijgen hoge waardering en mag men die dag zeker niet missen.

De Museumplusbus vertrekt op dinsdag 27 november om 9.00 uur vanaf de parkeerplaats bij sporthal Lentemorgen in Zevenaar. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor rolstoelen. De deelnemers krijgen koffie, een rondleiding en een lunch aangeboden.

De kaartverkoop 12,50 euro is op dinsdag 13 november tussen 14.00 en 16.00 uur in de hal van ontmoetingscentrum De Hooge Bongert. "Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Patricia Groenenstijn: p.groenenstijn@caleidoz.nl of 06 20635563."

Zilveren jubileum AMK-koor

ZEVENAAR - Op zondag 25 november om 9.30 uur viert het A.M.K.-koor uit Zevenaar niet alleen het jaarlijkse Sint-Ceciliafeest, maar ook haar zilveren jubileum.

In 1993 fuseerden het H. Andreaskerkkoor en het Gemengd Koor Maria Koningin en zo werd toen het A.M.K.-koor geboren. Nu, 25 jaar later, zingt het koor oner leiding van dirigent/organist Paul Sweers onder andere de Messe Breve in C van Charles Gounod. Allen zijn uitgenodigd voor deze viering.

Na afloop is er achter in de kerk gelegenheid om onder het genot van een kop koffie of thee en een traktatie het koor te feliciteren met het 25-jarig jubileum in de Andreaskerk.

Paul Mulder zingt bij opening expositie Aerdt

Paul Mulder Bekend bij Kunstkring

AERDT - Op 11 november wordt in het kerkje van Aerdt de expositie geopend van werk van Mieke van den Hoogen en Guus Haenen.

Om 14.30 uur is de officiële opening waarbij Paul Mulder, bekend van het boek De leeshond en zijn columns in De Gelderlander, de muziek verzorgt.

Mieke van den Hoogen uit zich in het werken met klei. Haar keramiek heeft doorgaans ronde vormen en dan bij voorkeur in de vorm van vrouwenfiguren,die ze humoristisch neerzet.Ze probeert de (on)mogelijkheden van vrouwen te laten zien.www.mvandenhoogen.nl

Guus Haenen schildert sinds 20 jaar.Voorheen was hij ruim 30 jaar werkzaam bij de Gemeente Arnhem in een maatschappelijke functie. Hij wil verhalen vertellen en daarom nodigt hij de kijker uit zelf het verhaal in te vullen dat hij aandraagt met zijn schilderijen. Doorgaans zien we clowneske figuren, kwinkslagen en spreekwoorden (www.guushaenen.nl).

De expositie is op de zondagen 11, 18, 25 november en 2 december te bezichtigen, steeds van 14.00-17.00 uur. Bovendien is op 18 november om 16.00 uur in het kerkje een concert door het a cappella koor Vocare uit Arnhem. Iedereen is welkom op de Kerkweg 26 in Aerdt. Meer informatie staat op www.kunstkringhge.nl.

Lezing 'Liemers in de vroege Middeleeuwen'

ZEVENAAR/GIESBEEK – De Liemers in de vroege Middeleeuwen. Deze lezing is op 20 november in zalencentrum Staring aan de Grietakkers 3 in Zevenaar en op 29 november in Kulturhus De Brede Blik aan de Kerkstraat 72 in Giesbeek. Ze wordt georganiseerd door de Cultuurhistorische vereniging Zevenaar (CVZ). Beide avonden beginnen om 19.30 uur en de toegang voor niet leden is 3,50 euro.

Met het verdwijnen van de Romeinen uit de streek zo rond het jaar 400 breekt een tijd aan die nog steeds in nevelen is gehuld. Er zijn nauwelijks geschreven bronnen uit die tijd bekend. Toch is er meer over die periode van zes eeuwen te vertellen dan op het eerste gezicht lijkt.
Wim van Heugten neemt de toehoorder mee op een historische speurtocht te beginnen bij de komst van de Franken en het ontstaan van hun landgoederen (curtes) waaruit menig Liemers dorp is voortgekomen.
Processieroutes blijken aanwijzingen te geven over de vroegste geschiedenis. Recent is er bovendien de nodige vooruitgang geboekt rond de geschiedenis van de oudste dijken, waarden en 'eilanden'. Trefwoorden hierbij zijn de oude patroonheiligen maar ook de bouwstijlen van oude Liemerse kerken, waarvan sommige zelfs tot in de 9e en 10e eeuw teruggaan. Afgesloten wordt met de Noormannentijd en de strijd om het stift op de Elterberg rond het jaar 1000.

Loo Budget Concerten presenteert Trio Odessa

LOO - Enkele buren uit het Montferlandse dorpje Zeddam met elkaar af om voor de gezelligheid eens een avondje muziek te maken. Dat avondje muziek maken werd de eerste stap op weg naar het trio Odessa. Het concert vindt plaats in de H. Antonius Abt kerk te Loo op 18 november, het begint om 15.00 uur en eindigt om 17.00 uur.

Als naam voor het gezelschap werd Odessa gekozen, een beetje mondaine badplaats aan de Zwarte Zee, een plaats ook waar veel muziek van dit trio zijn oorsprong vindt.

De eerste optredens van trio Odessa waren veelbelovend en de reacties erg enthousiast. Het repertoire van Odessa is in hoofdzaak afkomstig uit Oost Europa. Voor de rondtrekkende bevolking in de Balkan was muziek een belangrijk middels om de ziel te verheffen uit de dagelijkse soms niet al te plezierige werkelijkheid. Ook bij het ontstaan van de klezmermuziek is de geschiedenis van het Joodse volk bepalend geweest. Veel klezmermuziek vindt zijn oorsprong in Oost Europa. In ieder geval biedt het repertoire van Odessa veel afwisseling, van melancholieke ballades tot opzwepende Balkan klanken.

Odessa bestaat uit: Pauline Duurland: viool, fluit en zang; Ton Biesiot: accordeon, en Marius Duurland: contrabas, gitaar en zang. Onlangs heeft zich Emmie Hulsing bij de band aangesloten. Haar authentieke stemgeluid past wonderwel past bij het repertoire.

Musicalvereniging Pit speelt 'Circus'

DUIVEN - Musicalvereniging Pit uit Duiven werkt momenteel aan de laatste voorbereidingen voor de jaarlijkse voorstelling “Circus”. Het verhaal is weer geschreven door medespeelster Jackie van der Werff. Jennie Hidding tekent andermaal voor de regie.

Het verhaal: Circus Bimbam komt naar ons dorp! Dat belooft weer een prachtig festijn voor de hele familie te worden! Helaas gaat het niet goed met Circus Bimbam. De circusartiesten hebben nieuwe kleding en nieuw circusmateriaal nodig, maar daar is geen geld voor. De kaartverkoop blijft achter en het circus staat in de rode cijfers. Er zit maar één ding op: hééél veel kaartjes verkopen. Gaat dat wel lukken? Wie wil er in dit tijdperk van snel internet, snapchat en YouTube nog naar het circus?

Dan gloort er hoop. In het publiek zit een rijke vreemdeling die het circus een warm hart toedraagt. Kan hij het circus redden? Evenals vorig jaar zullen ook onze mini-Pitters meewerken aan de musical. Deze swingende, hilarische voorstelling is te zien op vrijdag 9 en zaterdag 10 november om 20.00 uur en op zondag 11 november om 14.30 uur in De Ogtent aan de Remigiusplein 9 in Duiven.

De toegangskaarten kosten 8,00 euro per stuk en zijn verkrijgbaar via bij Bruna Duiven, Bakkerij Koenen Eilandplein en per email www.pitduiven.nl.

Dansavond voor 55-plussers

DIDAM - Op maandag 12 november vindt de maandelijkse dansavond plaats voor senioren van De Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw Dijk.

Deze avond is bedoeld voor alleenstaanden en natuurlijk ook voor paren; kortom: voor allen die graag een dansje willen maken of naar mooie muziek wil luisteren. De avond begint om 19.00 uur en eindigt om 22.30 uur.

Het orkest Jersey zorgt voor prachtige dans- en luistermuziek in Zaal Jan en Jan, Lieve Vrouwplein 4 in Didam. Er is dus ook volop gelegenheid voor een praatje en een dansje. Bovendien is bewegen in de vorm van dansen heel erg goed voor lijf en geest en het is bovendien nog gezellig ook!

Het bestuur nodigt allen hierbij uit; introducés zijn uiteraard ook van harte welkom. Voor informatie contact opgenomen worden met Henk Boerstal, 0316 223885.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 11 november 9.30 uur: Eucharistieviering, voorganger Pastoor Thanh Ta met zang van het koor Stella Maris.

Intenties: Jan Wentholt, Teun en Betsie Dikker. Bloemetje van verbondenheid. Aanstaande zondag 11 november zal -het bloemetje van verbondenheid- beschikbaar zijn. Als je iemand een teken van bemoediging of een bedankje wilt bezorgen kun je na de viering een bloem meenemen uit de vaas bij het altaar.

Het idee is om dit voortaan iedere tweede zondag van de maand te doen.

Zondag 18 november 9.30 uur: Eucharistieviering, voorganger Pater G. Remmers met medewerking van het N.G.K.-koor.

Intenties: Familie Degen-Evers, overleden Familie Visser-Verkerk, overleden Ouders van Gool-van Abeelen, Ouders C. de Jager-Barten.

H. Remigius Duiven

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zondag : 11 november om 11.00 uur. Eucharistieviering.

Voorganger: Pastoor Thanh Ta. Koor: Herenkoor.

Zondag : 18 november 2018 om 11.00 uur. Eucharistieviering. (Caecila & Christus Koning).
Voorganger: Pater G. Remmers. Koor : Dames en Herenkoor.

Gebedsintenties 11-11-2018: Jo Snelder-Velthausz, Herman Derksen, John Francis Post, Lieve Jacobs.

Gebedsintenties 18-11-2018: Ouders Nijenhuis-Klein Goldewijk, Loes Oosterman-Geurtsen, Dinie Hagen-van Swaaij, John Francis Post, Anna Meijer-Rutten, Lieve Jacobs, Riekie Peters-Wieleman.

Mededelingen : Tijdens de viering van 18 november is er een extra collecte voor: Nationale Jongerencollecte.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B in Duiven.

11 november 8.45 u ds C.C. den Hertog; 16.00 u ds U. van der Meer

18 november 8.45 u ds C.P. Hamstra; 16.00 u ds J.A. Boersema

Sint-Werenfridus

Zaterdag 19 november, misintenties:

Theodorus Boersma en Anna Boersma- Buitenveld, Jan Jansen , Geert Jansen, Doortje v/d Linde, Martinus Messing, Corrie Messing- Disteli, Engelien Bisselink, ouders Rekswinkel- Reijers, Tonny Claassen

Zondag 18 november, misintenties:

Theodorus Boersma en Annie Boersma- Buitenveld, Jan Karsten, Doortje v/d Linde, Corrie Mesing- Disteli, Engelien Bisselink, Herman Heijmen, Tonny Claassen, overleden leden van het dames- en herenkoor.

Vogelshow

in Zevenaar

ZEVENAAR - Op 9, 10 en 11 november opent de Zevenaarse vogelvereniging De Vogelvriend haar jaarlijkse tentoonstelling.

Het is dit jaar voor de 59e maal dat een dergelijke show wordt gehouden, ook nu weer met een grote verscheidenheid aan vogels. Zo zijn er zang,kleur en postuurkanaries, Europese vogels en bastaarden, zebravinken, Japanse meeuwen, tropische vogels, grasparkieten, grote parkieten en agaporniden. In totaal zo'n driehonderd exemplaren. Er is uiteraard een verkoopklasse tegen redelijke prijzen .

Het duivenlokaal p.v. Ons Genoegen is voor deze gelegenheid fleurig aangekleed met planten. De tentoonstelling is geopend op zaterdag 10 november van 10.00 tot 18.00 uur en zondag 11 van 10.00 tot 16.00 uur. Daarna is de vogeluitgifte. De toegang is gratis.

Wat een hoed

met je doet

GROESSEN - Zijactief Groessen presenteert woensdagavond 21 november om 19.45 uur in Dorpshuis Groessen de show 'Wat een hoed met je doet.

Een theatershow met een lichtvoetig, humoristisch karakter die de toeschouwer heel even door een andere bril naar het leven met zijn dagelijkse beslommeringen laat kijken. In wat een hoed met je doet, passeert een breed scala aan onderwerpen de revue, zoals het gebruik van de moderne media,de mantelzorg, de hectiek van deze maatschappij en onze innerlijke rust. Kortom: een vrolijke voorstelling met Theater Sjapoo, die met sketches, voordrachten, liedjes die meegezongen kunnen worden onze manieren aan de kaak stelt. Introducés zijn welkom. Tevens kunnen de leden zich opgeven voor de kerstavond; kosten hiervan zijn 15.00 euro.

Groenspreekuur buitengebied Duiven, Groessen en Loo

Groenspreekuur. (foto: SLG)

REGIO - Bent u woonachtig in het buitengebied van Duiven, Groessen en Loo? Wilt u streekeigen bomen en struiken aanplanten op uw erf of daarbuiten? Maar weet u niet welke geschikt zijn? Kom dan naar een van de drie Groenspreekuren, waarbij een adviseur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) erfeigenaren helpt met een beplantingsplan.

Het kan gaan om bomen en struiken op het erf zoals meidoorn, Gelderse roos maar ook om landschapselementen als singels, houtwallen en poelen buiten het erf. Dit draagt niet alleen bij aan het versterken van het streekeigen landschap, maar ook vogels, vlinders, wilde bijen en planten profiteren hiervan.

Op het Groenspreekuur kunnen grondeigenaren hun individuele beplantingswensen voorleggen aan adviseur Ruud Borkes van SLG om samen te komen tot een uitgewerkt beplantingsplan voor hun grond. U kunt uw gesprek vooraf voorbereiden met hulpmiddelen zoals een schetspapier, handreiking en fruitlijst op www.landschapsbeheergelderland.nl.

Groenspreekuren
De drie Groenspreekuren vinden plaats op:
- Voor bewoners uit Groessen: woensdag 28 november 2018 tussen 13.00 en 21.00 uur. Locatie: Dorpshuis, Sint Isidorusplein 4 in Groessen.
- Voor bewoners uit Loo: woensdag 12 december 2018 tussen 13.00 en 21.00 uur. Locatie: De Dorpsnoot, Loostraat 69B in Loo.
- Overig Duiven (of wanneer de andere data u niet schikken): woensdag 9 januari 2019 tussen 13.00 en 21.00 uur. Locatie: Gemeentehuis (zaal Titaan), Koning Willem-Alexanderplein 1 in Duiven. U wordt na aanmelding gebeld om het tijdstip af te spreken.

Week van de mediawijsheid: 'Je digitale erfenis'

ZEVENAAR - Kunstwerk! de Bibliotheek organiseert op woensdag 21 november in het kader van de Week van de Mediawijsheid een gratis informatiebijeenkomst in de bibliotheek in Zevenaar met als thema: Je digitale erfenis.

Tijdens ons leven bewaren we steeds meer gegevens online. Emailadressen, foto's, accounts op sociale media en documenten bij digitale opslagdiensten, bijvoorbeeld. Maar wat gebeurt hiermee als je overlijdt? En wat wíl je dat ermee gebeurt? Het is goed om hierover na te denken en een plan te maken, zodat nabestaanden inzicht hebben in je online-activiteiten en weten wat ze kunnen en moeten doen. Zij staan anders met lege handen, alleen al omdat je online accounts zijn beveiligd met wachtwoorden.

Na ontvangst met een kopje koffie ga je om 10:00 uur van start met de bijeenkomst 'Je digitale erfenis'. Aanmelden voor deze bijeenkomst via de mail activiteitenbibliotheek@liemerskunstwerk.nl of telefonisch 0316 745680. Meer informatie staat op www.liemerskunstwerk.nl.

Kunstkring in Duiven

DUIVEN - KunstKring Duiven Expositie houdt op dit moment haar herfsttentoonstelling in de hal van het Duivense gemeentehuis.

Sonja Steenvoorden uit Duiven, toont etsen die opvallen door veel kleur, de fijne strukturen en de fantasierijke onderwerpen. Door de techniek die zij gebruikt is iedere afdruk uniek. Haar onderwerpen zijn, vleugels, vrouwen en de zee.

Christoph Goldberg uit Bochum werkte als industrieel keramist mee aan de bouw van het Hundertwasserhaus in Wenen. Vanaf de jaren '90 maakt hij grote mens- en dierfiguren die hun basis lijken te hebben in de klassieke oudheid. In een archaïsche rust en eenvoud stralen zij hun aanwezigheid uit . Zij zijn gemaakt van geroest staal. De tentoonstelling aan het Willem Alexanderplein 1 is tijdens kantooruren vrij te bezoeken en duurt nog tot 30 november.

Vogelshow in Zevenaar

ZEVENAAR - Op 9, 10 en 11 november opent de Zevenaarse vogelvereniging De Vogelvriend haar jaarlijkse tentoonstelling.

Het is dit jaar voor de 59e maal dat een dergelijke show wordt gehouden, ook nu weer met een grote verscheidenheid aan vogels. Zo zijn er zang,kleur en postuurkanaries, Europese vogels en bastaarden, zebravinken, Japanse meeuwen, tropische vogels, grasparkieten, grote parkieten en agaporniden. In totaal zo'n driehonderd exemplaren. Er is uiteraard een verkoopklasse tegen redelijke prijzen .

Het duivenlokaal p.v. Ons Genoegen is voor deze gelegenheid fleurig aangekleed met planten. De tentoonstelling is geopend op zaterdag 10 november van 10.00 tot 18.00 uur en zondag 11 van 10.00 tot 16.00 uur. Daarna is de vogeluitgifte. De toegang is gratis.

Ontmoetingskerk Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 11 november is er om 10.00 uur een viering, waarin ds. A. Jonkman zal voorgaan.

Deze viering is voorbereid met jongeren van de Jeugdkerk. Het thema is: ‘Arm maakt rijk, rijk maakt arm’. Na afloop van deze viering is gelegenheid om elkaar te ontmoeten in gebouw ‘Ons Huis’ onder het genot van koffie of thee.

Op zondag 18 november gaat in de viering om 10.00 uur ds. H. Bouma voor in een verhalendienst met als thema: ‘Geboren voor het licht’. Een blinde man vertelt zijn verhaal.

Om 11.00 uur is er in Ons Huis weer kinderkerk voor kinderen van 3- 7 jaar en hun (groot)ouders.

Wat een hoed met je doet

GROESSEN - Zijactief Groessen presenteert woensdagavond 21 november om 19.45 uur in Dorpshuis Groessen de show 'Wat een hoed met je doet.

Een theaterschow met een lichtvoetig, humoristisch karakter die de toeschouwer heel even door een andere bril naar het leven met zijn dagelijkse beslommeringen laat kijken. In wat een hoed met je doet, passeert een breed scala aan onderwerpen de revue, zoals het gebruik van de moderne media,de mantelzorg, de hectiek van deze maatschappij en onze innerlijke rust. Kortom: een vrolijke voorstelling met Theater Sjapoo, die met sketches, voordrachten, liedjes die meegezongen kunnen worden onze manieren aan de kaak stelt.

Introducés zijn welkom. Tevens kunnen de leden zich opgeven voor de kerstavond; kosten hiervan zijn 15.00 euro.

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Zaterdag 10 november 17.30 uur:

Communieviering / gezinsviering Sint Maarten met optocht.

Voorganger: Pastoraal werker J. Heemink met samenzang.

Gebedsintenties:

Benthe Damen, Bennie Nieuwenhuis en familie

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Zondag 11 november 11.00 uur:

Communieviering / vrijwilligersviering Sint Martinus.

Voorganger: Diaken A. van Boven met gemengd koor.

Gebedsintenties:

Jan Godschalk

Overleden ouders Gerrit en Dineke Gudden- de kinkelder, kinderen en kleinkind

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

Ouders Beudel-Hendriks en dochter Diny

Frans Wanders en overleden familie

Jan en Wilfred Smits

Overleden familie Habes-Voorhuis

Collecte:

Zondag voor de Oecumene / eigen geloofsgemeenschap

De eerstvolgende vieringen zijn:

Zondag 25 november 11.00 uur:

Eucharistieviering Sint Caeciliafeest met Pater Remmers en gemengd koor.

Zondag 25 november 15.00 uur:

Presentatieviering vormelingen met Pastoraal werker J. Heemink.

In het weekend van zaterdag 17 november en zondag 18 november is er geen viering in de                

Sint-Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

Dansavond in De Griethse Poort Zevenaar

Dansende gasten. (foto: Tonnie Kaal)

ZEVENAAR - In De Griethse Poort worden al jarenlang op een aantal zaterdagavonden in het jaar dansavonden met live muziek georganiseerd. Met iedere keer een andere band met altijd zeer goede dansmuziek!

Zaterdag 17 november speelt vanaf 20.00 uur Orkest Jersey. De entree bedraagt acht euro. Men kan heerlijk dansen, andere mensen leren kennen en onder het genot van een hapje en een drankje heeft men de avond van zijn leven. Kortom, een avond om eens mee te maken. Er is ruime parkeergelegenheid voor de deur.

Geloofsgemeenschap Sint-Werenfridus

Zaterdag 19 november, misintenties:

Theodorus Boersma en Anna Boersma- Buitenveld, Jan Jansen , Geert Jansen, Doortje v/d Linde, Martinus Messing, Corrie Messing- Disteli, Engelien Bisselink, ouders Rekswinkel- Reijers, Tonny Claassen

Zondag 18 november, misintenties:

Theodorus Boersma en Annie Boersma- Buitenveld, Jan Karsten, Doortje v/d Linde, Corrie Mesing- Disteli, Engelien Bisselink, Herman Heijmen, Tonny Claassen, overleden leden van het dames- en herenkoor.

Kunstwerk! Het Musiater

Theater

Sinterklaasvoorstelling

Vier samen het echte feest van SinterklaasPieten proberen tegenwoordig alles digitaal te doen: pakjes bestellen, gedichten maken, wensenlijstjes op de foto zetten. Ze raken steeds meer bezeten van hun mobieltjes. Daarbij vergeten ze de kleine kinderen. Maar Sint en zangpiet Pavarito willen niets liever dan het feest samen met de kinderen vieren. Bovendien is er ook nog eens het jubileum van het Liemers Jeugdorkest. Natuurlijk gaat er eerst van alles fout met de digipieten. Maar uiteindelijk winnen Sint, Pavarito en vooral de kinderen het. Een heel herkenbare, grappige, originele Sinterklaasmusical met de Pieten, Sint en zijn secretaresse, het Liemers Jeugdorkest en het Liemers Jeugdkoor.

Zondag 18 november. Aanvang 13.00 en 15.00 uur. Prijs 6,50 euro.

Jordan Roy met live-band
FREEDOM- Een eerbetoon aan George Michael

"Een man met een prachtige stem en een podiumpresentatie waar menigeen jaloers op is". Die uitspraak is zowel op George Michael als op Jordan Roy van toepassing. 'Freedom' is een muzikaal eerbetoon aan George Michael waarbij Jordan Roy samen met een live-band en backing vocalisten uitpakt en het publiek raakt met een unieke sound van meerstemmigheid.

Vrijdag 30 november, Aanvang 20.15 uur. Prijs 27,50 euro.

Jasper van Kuijk
JanusIn Janus bekijkt Jasper van Kuijk de zaken rigoureus van twee kanten. Want in onze gepolariseerde wereld lijkt het wel steeds óf-óf, maar het is natuurlijk net zo vaak én-én. Daarom laat Van Kuijk zijn compromisloze nuance los op de actualiteit. Jasper van Kuijk is cabaretier, columnist, ontwerper en wetenschapper. Hij won Cameretten, schreef mee aan Koefnoen en schrijft in de Volkskrant wekelijks de column 'Hoe moeilijk kan het zijn?'.

Donderdag 6 december. Aanvang 20.15 uur. Prijs 20,00 euro.

Muziekschool

Let's play guitar! (8 – 12 jaar)
Hoe cool is het om gitaar te kunnen spelen? Dit is je kans! Samen met andere kinderen leer je de basistechnieken en melodieën. Je speelt zelfs eenvoudige liedjes! Wij zorgen voor een gitaar. Na deze cursus kun je doorstromen naar individuele lessen of duo lessen.

Docent : Ben Dekker Start cursus : 6 november. Dinsdag 15.30 – 16.00 uur. 8 november, Donderdag, 16.30 – 17.00 uur.

Locatie : Het Musiater, Zevenaar. Aantal : 5 lessen van 30 minuten. Prijs (inclusief gitaar en materialen): 50,00 euro. Voor meer informatie en reserveren: www.liemerskunstwerk.nl.

Symposium Historische Kring

LOO - Het jaarlijkse symposium van de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo wordt gehouden op woensdag 21 november. Het symposium vindt plaats in De Dorpsnoot, Loostraat 69b in Loo.


Het programma luidt:
19.30 – 20.00 uur: Binnenlopen met koffie of thee.
Voor de pauze: Vertoning film over Loo uit 1959. Aanvullend anekdotes door Harry IJzermans.

Na de pauze (met koffie): Lezing over de geheimzinnige rivier in het volksgeloof van Liemers en Betuwe; de verborgen betekenis van de volksverhalen.

Er is meer tussen hemel en aarde, dachten de bewoners van de Liemers en de Betuwe vroeger. Ze keken met andere ogen naar de rivier dan wij in onze tijd. De rivier had volgens hen een bovennatuurlijke kracht. Dit alles blijkt uit de schat aan volksverhalen die het Meertens Instituut heeft verzameld uit het rivierengebied. Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen is in de ban geraakt van deze overlevering.

In deze lezing neemt hij ons mee naar de wondere wereld achter de verhalen. Aan bod komen vragen als: hoe zijn die geheimzinnige verhalen ontstaan? Welke verborgen betekenis hebben ze? En hebben ze voor onze tijd een boodschap in petto?

22.00 – 22.05 uur: afsluiting

Voor leden van de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo is de toegang gratis. Aan niet-leden wordt een bijdrage van 2,00 euro gevraagd. Verzocht wordt zich aan te melden voor 11 november per e-mail aan secretariaat@hkdgl.nl.

Boekpresentatie 'Ooy door de eeuwen heen'

Schuttersgebouw EMM. (foto: Piet Elshof)

OOY - Zondagmorgen 25 november is in het EMM-gebouw aan de Slenterweg 2 de boekpresentatie van het boek 'Ooy door de eeuwen heen'.

Het boek verhaalt de bewoningsgeschiedenis van het dorp Ooy-Zevenaar. Het adressenbestand uit het jaar 1952 vormt het uitgangspunt van waaruit zowel de voorliggende periode als ook de recente tijd beschreven is.
De familienamen zijn eveneens in het boek vastgelegd. Het boek beschrijft tevens de vorming van het Ooyse landschap. Dorpsanekdotes en wetenswaardigheden maken het een leesbaar boek. Het boek telt 300 bladzijden met 285 foto’s.

In de presentatie wordt ingegaan op totstandkoming van het boek. Met veel enthousiasme en medewerking is een berg aan informatie en beeldmateriaal bijeengebracht. Het eerste exemplaar wordt op de boekpresentatie aan een bekende inwoner van Ooy aangeboden. Het geheel wordt omlijst met optredens door lokale artiesten.

Veel (lokale) sponsors hebben bijgedragen aan de verwezenlijking van het boek. 'Leven in de Liemers' heeft met een belangrijke bijdrage mede de uitgifte van het boek mogelijk gemaakt. Bestelde exemplaren kunnen na de presentatie bij de boekenstand tegen contante betaling worden afgehaald. Het boek kost 19,95 euro (er kan alleen contant worden betaald). De dvd van de filmmorgen is ook verkrijgbaar en kost vijf euro.

In het EMM-gebouw is tevens een foto-expositie ingericht van de meer dan een eeuw oude panden in Ooy en hun bewoningsgeschiedenis. Daarnaast is er fotomateriaal te zien uit het vroegere dagelijks leven in Ooy.

Aanvang boekpresentatie 10.30, zaal open om 10.00 uur. Vrije toegang.

Basketiers'71: Viermaal op rij verliezen

ZEVENAAR - We schrijven zaterdag 27 oktober, een koude herfstavond. Zelfs in de sporthal is het koud en kil, slechts één wedstrijd. Maar wat voor een wedstrijd, het vlaggenschip H1 speelt tegen Pluto

Op voorhand belooft het een spannend duel te worden. Op de rangschikking staan ze dichtbij elkaar, het publiek ging ervoor zitten. Terecht bleek, wat een goede, flitsende, snelle eerste helft, veel scores. Een kleine achterstand van 44- 46, wel veel spektakel gezien.

De kleedkamer opgezocht, na de rust de vraag wat was daar gebeurd? Bijna niets viel goed meer, makkelijke ballen ernaast, lelijke ballen mis. Ja, dan is het pleit snel beslist, er stond na afloop een stand van 56 – 78.

Verloren, men blijft in de onderste regionen vertoeven. De vierde nederlaag op een rij, het wordt tijd deze negatieve spiraal te breken. Hoopvol is nu wel dat de ploeg weer compleet is, de vakantie(s) zijn voorbij. Dus alle goede perspectieven voor de toekomst zijn hiermee (bijna) verzekerd.

Vrijwilligers gevraagd voor Dickens in de Liemers

Bouwteam aan het werk. (foto: Dickens in de Liemers)

DUIVEN - Het Bouwteam van Dickens in de Liemers is dringend op zoek naar mensen die graag de handen uit de mouwen steken.


Het Bouwteam is nu al druk bezig met het maken en opzetten van de kraampjes voor het evenement dat in het weekend van 7, 8 en 9 december gehouden wordt. Deze sfeervolle kerstmarkt vindt plaats in het Horsterpark in Duiven. "Daarbij kunnen we uw hulp heel goed gebruiken. Er zijn vakmensen aanwezig die uitleg geven wat er moet gebeuren en handige handjes kunnen gebruiken.”

Wat bieden wij u? Natuurlijk een gezellige teamsfeer en een mooie omgeving om in te werken. Verder is er van tijd tot tijd een hapje en een drankje beschikbaar. Heeft u interesse? Bel naar het Theepaviljoen in het Horsterpark (0316 282057) of stuur een mail naar info@dickensindeliemers.nl.

Een kerk vol boeken en platen

GIESBEEK - Zondag 25 november organiseren De Vrienden van de Giese Toren voor de derde keer een boeken en platenbeurs in de Martinuskerk in Giesbeek.

De boeken en platenbeurs is een van de vele activiteiten die in de kerk worden gehouden. Deze dag zal de kerk volledig in het teken staan van Boek en PLlaat, door de vrienden zelf maar ook standhouders uit de regio zal de kerk omgetoverd worden tot een waar boeken- en platenpaleis.

Tijdens de markt zal een organist zorgen voor gepaste achtergrond muziek en kan men de toren 'Giesbeeks trots' beklimmen. De beurs is open van 10.00 tot 16.00 uur. Het adres is Kerkstraat 39 in Giesbeek.

Een volgende activiteit van De Vrienden van de Giese Toren is de bekende Winterfair die wordt gehouden op zondag 6 januari. Voor de Winterfair kunnen zich nog deelnemers melden, maar ook zijn kleine spullen die in huis overbodig zijn welkom. De opbrengst van de verkoop van deze spullen is bestemd voor het behoud en onderhoud van de Giesbeekse Toren. Voor vragen of informatie: www.giesbeektorenhoog.nl of 06 10252829.

'Medesporthalgebruikers welkom terug!'

ZEVENAAR - De buitentempraturen worden langzaam frisser en kouder. Binnen is het heerlijk en goed vertoeven. Op sportgebied, buitensporten gaan weer naar binnen.

De jaarlijkse puzzel van ATRO (beheerder accommodaties) wordt weer gelegd. Een hels karweieen hele klus, dit jaar is het weer gelukt. Basketiers’71 vaste binnensportgebruiker verwelkomt haar mede sporthalgebruikers weer. De trainingstijden worden weer aangepast, er wordt uitgeweken naar diverse andere locaties. Gebeurd in de winterperiode lopend van 20 november tot en met 28 maart.

De locaties voor Basketiers’71 zijn dit jaar: Landeweer, Schilderspoort & Heerenmaten. Zodat een ieder binnen de Zevenaars sportgemeenschap zijn/haar sport kan beoefenen/beleven. Is dit lastig, Ja eerlijkheidshalve wel, willen we dit anders, Ja liefst alles het hele seizoen op één locatie. Maar zolang dat niet mogelijk is, is het roeien met de riemen die er zijn.

Dit alles in goed overleg met alle betrokken partijen, we hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen. Iedere bewoner van de gemeente Zevenaar warm maken, warm houden voor diverse sportactiviteiten. De sport is de factor, die we met zijn allen een warm hart toe blijven dragen, dan hoort dit erbij.

Vanaf 20 november kunt als buitensportgebruiker, weer gebruik maken van de binnensport faciliteiten. Als Basketiers’71 blijven wij de sport in Zevenaar, basketbal, in het bijzonder een warm hart toe dragen. Daarom verwelkomen wij ook dit seizoen weer onze medesporthalgebruikers in sporthal Heerenmaten. Wensen wij hen een mooi, sportief binnen seizoen toe, met heel veel sportplezier.

Rode Kruis houdt verkoop en verloting

ZEVENAAR - Op vrijdag 23 november wordt er in De Pelgromhof in Zevenaar weer een verkoop van unieke, handgemaakte artikelen gehouden.

De kaarten, truien en sjaals zijn gemaakt door de deelnemers van de groep die daar wekelijks bijeenkomt. Tevens zal er een verloting worden gehouden met leuke prijzen. De verkoop is van 14.00 tot 16.00 uur.

Passage Zevenaar

ZEVENAAR - De avond van woensdag 14 november vanaf 19.30 uur wordt verzorgd door mevrouw S. Rigault uit Arnhem. Zij schreef het boek 'Indische Roots'.

Naast een prachtig verhaal geeft het boek inspiratie en hoop na de diepe pijn van de oorlog. Plaats van samenkomst is Ons Huis aan de Dr. Honigstraat. "Wilt u meer weten, belt u dan 0316 524620."

Het bestuur

Collecte voor kinderen met een handicap

LIEMERS - Duizenden vrijwilligers gaan van 12 -17 november weer op pad om geld in te zamelen voor kinderen en jongeren met een handicap. Zij komen aan de deur tijdens de landelijke collecteweek van NSGK, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.

In onze samenleving zijn veel drempels waardoor kinderen en jongeren met een handicap niet gewoon kunnen meedoen. Zij gaan bijvoorbeeld naar aparte scholen. Of ze gaan helemaal niet naar school. De speeltuin in de buurt is voor hen vaak niet toegankelijk, evenmin als de sportclub, de theatercursus of de arbeidsmarkt. Daardoor staan zij vaak aan de zijlijn. Dankzij de hulp van vele donateurs en vrijwilligers, die zich daarvoor belangeloos inzetten, helpt NSGK deze drempels uit de weg te ruimen. Zodat zij gewoon kunnen spelen, leren, wonen en werken, sámen met niet-gehandicapte leeftijdgenoten.

Heeft u geen collectant aan de deur gehad maar wilt u toch een bijdrage doen? Dat kan door de letters NSGK te sms-en naar nummer 4333 (eenmalige gift van 3 euro) of met een online donatie via www.nsgk.nl. NSGK is in het bezit van het CBF-keurmerk. Dit garandeert dat ze op een verantwoorde manier omgaat met de giften die zij ontvangt.

NSGK kinderambassadeur Merijn: "Door mijn handicap zijn er dingen die ik niet kan. NSGK zorgt voor aanpassingen zodat kinderen zoals ik toch gewoon mee kunnen doen en daar word ik heel blij van."


Thema-avond Basisinkomen

Eurobiljetten. (foto: FNV website)

ZEVENAAR - Op 12 november organiseert lokaal FNV De Liemers een thema-avond over basisinkomen. De avond wordt gehouden in Ons Huis in Zevenaar. Spreker is Johan Horeman (FNV Lokaal Amsterdam).

Als FNV staan we voor fatsoenlijk werk, eerlijke arbeidsverhoudingen en terugdringing van ongelijkheid. Door de crisis en de race naar beneden is de ongelijkheid tussen arm en rijk toegenomen. Werk verdwijnt door automatisering en robotisering en daar komt niet altijd (evenveel) werk voor in de plaats. FNV wil werk en inkomen eerlijker verdelen, en een basisinkomen kan daar een bijdrage aan leveren. Wij gaan, vanuit een positieve grondhouding, kijken welke factoren hier op van invloed zijn en hoe een basisinkomen voor iedereen gefinancierd kan worden. We kijken naar alle gevolgen en wat dit betekent voor het welzijn van alle burgers. We kijken ook naar eventuele bezwaren, en hoe die ondervangen kunnen worden.

"De FNV wil de komende periode de mogelijkheden van een basisinkomen onderzoeken om hier vervolgens een beleidsstandpunt op te formuleren. Hiervoor gaan we met onze leden in gesprek. Lokaal FNV De Liemers wil je hiertoe in de gelegenheid stellen. Kom met ons meepraten en meedenken op 12 november om 19.30 uur in Ons Huis aan de Dokter Honingstraat 3 in Zevenaar. Meld je even aan voor 10 november bij ons secretariaat. Graag onder vermelding van: bijeenkomst Basisinkomen Zevenaar op emailadres: harry.storms@vereniging.fnv.nl."

Vrouwenvereniging Passage Westervoort

WESTERVOORT - Woensdag 14 november komt de heer De La Mar vertellen over de geschiedenis van het Sinterklaasfeest en zijn gebruiken.

De lezing wordt uitgebreid met dia’s. Een heel actueel onderwerp. Misschien horen we ook hoe het uiterlijk van Zwarte Piet (je durft het bijna niet meer te noemen) door de jaren heen veranderd is. De avond begint om 20.00 uur in het Paalmanhuis aan de Dorpstraat 63 in Westervoort. Gasten zijn tegen een kleine vergoeding welkom.

Passage Zevenaar

ZEVENAAR - De avond van woensdag 14 november vanaf 19.30 uur wordt verzorgd door mevrouw S. Rigault uit Arnhem. Zij schreef het boek 'Indische Roots'.

Naast een prachtig verhaal geeft het boek inspiratie en hoop na de diepe pijn van de oorlog. Plaats van samenkomst is Ons Huis aan de Dr. Honigstraat. "Wilt u meer weten, belt u dan 0316 524620."

Het bestuur

Programma ZijActief Zevenaar

ZEVENAAR - Het najaarsprogramma van ZijActief Zevenaar is begonnen.

"Woensdag 21 november hebben we een creatieve avond in Partycentrum de Griethse Poort, aanvang: 20.00 uur. We maken een mooie kerst decoratie. Wilt u hiervoor meebrengen: een potlood, schaar, placemat of een harde snijplank. Woensdag 19 december vieren we onze kerstavond met het Muzikaal VertelTheater van Thea Rijsewijk. Ook dit zal zijn in de Griethse Poort, aanvang: 17.30 uur. Onkosten voor deze avond zijn 17,50 euro; dit bedrag gelijktijdig te voldoen bij opgave, of op onze bankrekening overmaken. Na opgave ontvangt u een persoonlijke uitnodiging."

Driestroomhuis Babberich ontvangt Keurmerk Gezinshuizen

BABBERICH - Donderdag 25 oktober ontving Driestroomhuis Babberich in Babberich het certificaat van Keurmerk Gezinshuizen. Het Keurmerk stimuleert de professionalisering en continue aandacht voor de kwaliteit binnen een gezinshuis. Driestroomhuis Babberich onderstreept het belang van kwaliteit door hun werkwijze zo transparant mogelijk te maken.

Een gezinshuis is een woonvorm voor uithuisgeplaatste kinderen en jongeren die om verschillende redenen niet bij eigen ouders kunnen opgroeien. In een gezinshuis is een gezinshuisouder verantwoordelijk voor de verzorging, opvoeding, behandeling en begeleiding van een variërend aantal kinderen die geplaatst zijn in het eigen gezin van de gezinshuisouder. In Driestroomhuis Babberich wonen zeven opgenomen kinderen/jongeren.

Praktisch en herkenbaar

Een gezinshuis dat het Keurmerk Gezinshuizen draagt, laat heel bewust buitenstaanders meekijken in de werkwijze. Het Keurmerk draagt bij aan het ordenen van het kwaliteitsmanagementsysteem van het gezinshuis, bevordert transparantie en veiligheid voor de geplaatste jeugdigen en hun betrokkenen en onderstreept het belang van professioneel opvoeden. Het Keurmerk Gezinshuizen is gebaseerd op de herkenbare en praktische processen van gezinshuizen. Het keurmerk is verankerd in de ISO 9001 systematiek. Hierdoor biedt het keurmerk een maximale stimulans voor de verbetering en de borging van de kwaliteit en veiligheid in een gezinshuis.

Registratie en werkwijze

Het Keurmerk Gezinshuizen wordt toegekend voor drie jaar. Om als gecertificeerd gezinshuis geregistreerd te worden, moeten gezinshuisouders de aanpak en de organisatie van het gezinshuis vastleggen in het handboek van Keurmerk Gezinshuizen. Ieder jaar wordt door middel van een gezinshuis-audit en een ISO-audit getoetst of het gezinshuis ook werkt volgens deze vastgelegde afspraken.

Opleiding verkeersregelaars Avondvierdaagse Duiven van start

DUIVEN - In november start weer de instructie voor de verkeersregelaars, hoewel het nog lang geen juni is.

De evenementen verkeersregelaars hebben een aanstelling voor een heel jaar en zij assisteren dan ook bij veel meer dan alleen de avondvierdaagse, wat vaak begint met de carnavalsoptochten in de Liemers. Doordat deze verkeersregelaars zich inzetten voor non-profit instellingen in onze omgeving is het voor deze clubs mogelijk om evenementen te blijven organiseren. Denk daarbij aan schuttersfeesten, hardloop-, wielerwedstrijden, optochten en natuurlijk de avondvierdaagse.

Bij de afgelopen editie van Duuve te Gek hebben de verkeersregelaars zich ook gepresenteerd met als doel het werven van nieuwe vrijwilligers. Er is dringend behoefte aan verjonging binnen onze groep, maar de minimumleeftijd is wel zestien jaar.

"Aanmelden kan nog steeds. Stuur een mailtje naar secretaris@avduiven.nl of bel 06 41386851, ook als u slechts een paar keer per jaar inzetbaar bent."

SDZZ zoekt spelers voor 45+team

Het team 35+ van trainer Dennis Leeflang als kampioen gehuldigd. (foto: Omni-vereniging SDZZ) Omni-vereniging SDZZ

ZEVENAAR - SDZZ heeft al jaren met succes een heren 35+ team en een dames 30+ team. Vrijdag 3 november jongstleden werden de heren 35+ onder leiding van trainer Dennis Leeflang Regio kampioen op sportpark Hengelder. Een prima presrtatie van deze spelersgroep. SDZZ wil nu ook starten met een heren 45+ team.

"Het 7 tegen 7-voetbal bestaat uit een voorjaarsreeks en een najaarsreeks en de competitie bestaat uit vier teams. In het voor- en najaar speel je dan vier vrijdagavonden om de week drie wedstrijdjes van 20 minuten tegen jullie tegenstanders. De wedstrijden worden op halve velden gespeeld en je speelt 7 tegen 7. Ieder team in jullie competitie is een keer de gastheer en de wedstrijden worden gespeeld tussen 19:30 en 21:00 uur.

Uiteraard is het gezellig samenzijn na deze wedstrijden in de kantine ook erg belangrijk. Heeft er iemand interesse en weet je toevallig meer mannen boven de 45 die hier ook aan mee willen doen dan hoor ik het graag. Reacties of vragen kun je mailen naar Damon Beijkirch via senioren@sdzz.nl."

Tentoonstelling archeologische vondsten

SPIJK - Afgelopen zomer hebben archeologen in opdracht van Rijkswaterstaat onderzoek gedaan in de Beijenwaard bij Spijk. Tijdens het onderzoek zijn loden kogels, enkele munten en sporen van een schans uit de 17e eeuw gevonden. Ook zijn stukjes van een Engelse bommenwerper uit de tweede wereldoorlog opgegraven.

De vondsten zijn van maandag 26 november tot zaterdag maandag 10 december te zien in dorpshuis De Spieker in Spijk. Op drie dagen is er een deskundige aanwezig, die een toelichting geeft op het archeologisch onderzoek.

De vondsten zijn te bezichtigen tijdens de openingstijden van het dorpshuis. Daarnaast is er op maandag 26 november van 15.00 tot 20.00 uur een archeoloog aanwezig om te vertellen over de vondsten en vragen te beantwoorden. Ook op maandag 3 en donderdag 6 december is er van 17.00 tot 20.00 uur iemand aanwezig om vragen te beantwoorden. Voor alle bezoekers staat koffie, thee of fris en iets lekkers klaar.

Rijkswaterstaat realiseert in de Beijenwaard bij Spijk een nieuwe overnachtingshaven voor binnenvaartschippers. Hierdoor bevorderen we een vlotte en veilige doorstroming van het scheepvaartverkeer, omdat schippers zich beter aan de wettelijke vaar- en rusttijden kunnen houden. Voordat we de overnachtingshaven kunnen bouwen was archeologisch onderzoek nodig en is de bodem gecontroleerd op niet-gesprongen explosieven.

Foto Expositie Expo18 bij Fotoklub Duiven

(foto: Louis KLeijberg)

DUIVEN - Op 11 november houdt Fotoklub Duiven haar jaarlijkse expositie. Hier laten leden van de club hun eigen werk zien.

Door het jaar heen is er heel wat gefotografeerd in vele genres. Zo is er architectuur, natuur en portretwerk te zien van de leden. Leuke bijkomstigheid is dat er door het publiek gestemd kan worden op de foto’s en dat er onder de deelnemers een exemplaar van de winnende foto verloot wordt.

De zaal is open van 11:00 tot 16:00 uur, de expositie wordt gehouden in het clubgebouw van schutterij Gilde Sint-Remigius aan de Visserlaan 35 in Duiven.

Sinterklaas komt naar Bibliotheek Montferland

DIDAM - De Sint komt zaterdag 17 november aan in Nederland. Gelukkig heeft hij ook dit jaar weer tijd om naar de Bibliotheek te komen.

Woensdag 21 november om 15:00 uur is hij in de Bibliotheek in Didam, Schoolstraat 22. Vrijdagmiddag 23 november om 15:00 uur komt hij nog een keer naar Montferland, dan in Bibliotheek ’s-Heerenberg, Oudste Poortstraat 24. Kinderen kunnen een knutselschoen ophalen in de bieb en die tot 5 december bij de schoorsteen in de bibliotheek zetten!

Lekker ouderwets eten bij het gemaal Oude Rijn

PANNERDEN - Zondag 19 november om 16.00 uur presenteren wij een echt oud Hollandse maaltijd.

De pot schaft dan onder andere: zondagse soep, balkenbrij, bloedworst met appeltjes, riefkoeken, knolselderij, rijstevla met bessen en hangop.

Het is een mooie gelegenheid dit te combineren met het lopen van het 111de klompenpad, die op 19 oktober officieel is geopend, je kunt starten vanuit het Gemaal, of het gemaal weer eens te bekijken.

We hebben 24 plekken te verdelen en het is dus noodzakelijk om te reserveren. De kosten zijn 25 euro per persoon.

Reserveren kan telefonisch onder 0316 241757 of 06 51966706; Gemaal Oude Rijn, Deukerdijk 42, Pannerden.

Judith&Toine&Femke in Huize Vredenburg Westervoort

Judith & Toine & Femke. (foto: Smeltwater - Annemieke Kok)

WESTERVOORT - Judith&Toine&Femke brengt het programma 'Facing the Water' in Huize Vredenburg in Westervoort op zondag 25 november om 14.00 uur.

Na het avontuur in het water vonden Judith, Toine en Femke dat het tijd was voor vaste grond onder de voeten. In januari van dit jaar heeft het trio opnames gemaakt in Studio A60 in Didam. Ook hebben ze zeven succesvolle huiskamerconcerten gegeven.

Ze brengen liedjes waarvan de kracht van de zang, van de compositie en van de tekst voorop staat. Van uptempo tot ingetogen, van de betere covers tot eigen werk.

Via de gitaarles van Toine is de samenwerking ontstaan. Judith, met zangervaring in koren en ensembles, blaast met dit avontuur haar passie voor zingen een nieuw leven in. Femke is van jongs af aan met muziek bezig, bespeelt naast gitaar diverse andere instrumenten en zingt graag mee. Haar muzikale kennis maakt het mogelijk om hier en daar zelf wat te arrangeren. Toine is gitarist, componist en tekstschrijver. Hij trad op in verschillende formaties en nam diverse cd’s op. Daarnaast organiseert hij concerten in Huize Vredenburg, Westervoort. Een veertigtal eigen liedjes staan bij de Buma|Stemra geregistreerd.

Judith&Toine&Femke bestaat uit Judith Nijland met zang, Toine Claessen op gitaar en mandoline, Femke de Backer op gitaar, xylofoon, fluit, djembé en piano. Zij zingen ook meerstemmig.

Entree is 2,50 euro. Het is raadzaam op tijd aanwezig te zijn; er mogen maximaal tachtig bezoekers in de zaal. Er kan niet gereserveerd worden.

Het succes van 'Samen Eten' in Babberich op tv

Angelique Krüger aan tafel.

BABBERICH - Jan en Olga Elfrink zorgen voor een volle maag en gezelligheid in dorpshuis De Borg in Babberich. De Borg is genomineerd voor de verkiezing Dorpshuis van het jaar 2018 en daarom neemt presentatrice Angelique Krüger van Omroep Gelderland een kijkje in de keuken en helpt ze de vrijwilligers met boodschappen doen.

Jan en Olga Elfrink koken al zes jaar voor de mensen in Babberich. Bij De Borg ontvangen ze inmiddels wekelijks zo’n 35 mensen en daarmee is ‘Samen eten’ een groot succes. Voor 7 euro kan iedereen aanschuiven. Voor dat geld krijgen ze een driegangendiner geserveerd op een mooi gedekte tafel.

Kliekjes voor de vrijwilligers
Als de gasten hun magen gevuld hebben schuiven Jan en Olga en de andere vrijwilligers aan om de restjes op te eten en het menu voor de volgende keer te bespreken.

Kritische jury op bezoek
Niet alleen de maaltijd staat centraal bij de Borg. Het Kultûrhus is zoveel meer. Andere activiteiten als de bingo en koersbal komen ook aan bod in de tv-uitzending van Dorpshuis van het jaar. Ook is te zien hoe de vakjury De Borg onder de loep neemt en hoe de beheerders van de andere vijf genomineerde dorpshuizen het Kultûrhus beoordelen.

De uitzending Dorpshuis van het jaar 2018 vanuit Babberich, is op zaterdag 10 november te zien op TV Gelderland om 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald).Kijk voor meer informatie op www.dorpshuisvanhetjaar.nl.

Durf te vragen op Beursvloer de Liemers

De hoekmannen en vrouwen van de Beursvloer staan klaar om de deelnemers te helpen bij het matchen. (foto: Fotografie Jacques Kok)

ZEVENAAR – Zit jouw sportclub of vereniging te springen om een vergadertafel of een laptop? Of heeft jouw maatschappelijke organisatie bijvoorbeeld communicatie- of juridisch advies nodig? Doe dan op maandag 19 november mee aan Beursvloer de Liemers in het Liemers College in Zevenaar. Meedoen kost niets en levert altijd iets op.

Op Beursvloer de Liemers handelen verenigingen, stichtingen en bedrijven een uur lang in vraag en aanbod. Geld is hierbij taboe. Maatschappelijke organisaties mogen de aanwezige bedrijven alleen vragen om Menskracht, Spullen of Advies. Vind je op de Beursvloer een bedrijf dat wil helpen? Dan hebben jullie een ‘match’. De aanwezige notaris legt jullie afspraken over de aangeboden hulp en jullie kleine tegenprestatie (bijvoorbeeld een vermelding in jullie clubblad) vast.

De vorige Beursvloereditie leverde maar liefst elke minuut een match op. Dit jaar hopen de beursorganisatoren, de Liemerse Uitdaging, Stichting Welcom, Caleidoz en Mikado, dit aantal te overtreffen.

Doe mee! Aanmelden voor de Beursvloer kan tot 14 november via de website van de Liemerse Uitdaging: liemerseuitdaging.nl/activiteiten/beursvloer/ Vanaf 16:30 uur is de Beursvloer open. Het handelen duurt van 17:00 uur tot 18:00 uur. Deelname is gratis.

Eén keer in de week bowlen?

Bowlingcompetitie donderdagavond. (foto: O. van Tongeren) o. van tongeren

ZEVENAAR - Ook genoeg van die saaie donker avonden? Kom lekker een keer in de week bowlen. In De Griethse Poort aan de Oude Doesburgseweg 24 in Zevenaar wordt er iedere week competitie gespeeld.

Het is voor iedereen mogelijk om bowlen te leren. Natuurlijk is het leuk onder het genot van een hapje en drankje met vrienden te bowlen. Maar als je een keer komt kijken hoe competitie gespeeld wordt, dan is dat misschien ook wel iets voor jou of je vrienden.

Iedere maandag, dinsdag en donderdagavond spelen de senioren en woensdag vroeg in de avond de jeugd. Meer informatie staat op www.bowling-zevenaar.nl. Het is namelijk heel leuk op een avond weg te zijn en met een team te bowlen. Ben je alleen ook geen probleem er is altijd wel iets te regelen bij de vereniging.

"Vraag je je na het lezen van dit artikel af hoe ziet zoiets er nou uit. Je bent welkom een keer te komen kijken. Als je voor De Griethse Poort staat vind je de bowling aan je linkerzijde van het pand. De ingang zit achterin aan het einde van het paadje, halletje door trapje op en je stapt de gezellige bowling binnen. We hopen je mogen te begroeten en de geheimen van het bowlen ook bij te mogen brengen. Meer info is ook te verkrijgen via Jolanda Dijkhuizen, hdijkhuizen1958@kpnmail.nl of via 0316 333414 of via het contactformulier op de site."

#CookForSyria initiatief in Didam

Sofia legt een recept uit aan één van de deelnemers tijdens een eerdere kookworkshop. (foto: Bruno Oudmayer) Bruno Oudmayer

DIDAM - Koken in Didam organiseert op 29 november een speciale workshop met recepten uit Syrië. De opbrengst komt geheel ten goede aan het #CookForSyria initiatief, dat geld inzamelt voor Unicef projecten voor Syrische kinderen in dit door burgeroorlog verscheurde land.

Sofia en Bruno Oudmayer hebben samen met Didamse Syriërs Zenab Alres en Fdao al Jbawi een menu samengesteld uit het #CookForSyria kookboek, een boek waar vele bekende koks, zoals Jamie Oliver en Yoram Ottolenghi, recepten aan hebben bijgedragen. Sofia, die de keuken van het Midden Oosten kent van haar Libanese grootmoeder, zegt: “Syrische eten is net zo lekker als het Libanees, maar met de twist van deze top koks is het nog interessanter. En met Zenab en Fdao is de authenticiteit gewaarborgd.”

Zenab is in 2013 naar Nederland gekomen. “#CookForSyria is een enorme beweging in Engeland en Amerika, maar hier in Nederland is nog weinig georganiseerd. Wij zijn dan ook erg blij met dit initiatief. Als het aanslaat, kunnen we nog meer workshops organiseren, nog meer geld ophalen.”

Tijdens de workshop krijgen de deelnemers een aantal recepten uit het boek, die met hulp van Sofia, Zenab en Fdao klaargemaakt worden. Na het koken wordt er gezamenlijk gegeten, en opgeruimd. De recepten zijn niet heel erg moeilijk, en iedereen krijgt ze mee naar huis om thuis nog eens te proberen.

Deelnemen aan de workshop kan voor 37,50 euro. Kosten zijn inclusief alle ingrediënten, en een drankje bij het koken en het opeten. De workshop begint om 18.30 uur en eindigt om 21.30 uur in het
St. Albertusgebouw aan de Raadhuisstraat 3 in Didam. Informatie en opgeven op www.kokenindidam.wordpress.com of via bruno.oudmayer@gmail.com.

Ledenavond Groei & Bloei over pompoenen

ZEVENAAR - Op maandagvond 12 november verzorgt Groei en Bloei een informatieve lezing door Sander Sanders met als thema 'De pompoen en exotische komkommerachtigen'.

"Wij maken een stap vanuit de geschiedenis naar het heden van de pompoen, tonen u leuke composities met pompoenen. Ook het zelf kweken, met alle problemen en tips, komt aan de orde. Op culinair gebied maakt u kennis met dat wat de pompoen te bieden heeft. Ook kunt u op deze avond onze heerlijke jam proeven. Tevens hebben wij voor u onze recepten in boekvorm of op cd, diverse soorten pompoenzaden en thee beschikbaar. Voor alle geïnteresseerden zijn er gratis pompoenrecepten beschikbaar."

Na afloop van de lezing of in de pauze is er natuurlijk volop gelegenheid uw vragen te spuien. De ledenavond wordt gehouden in zalencentrum Staring Grietakkers 3 in Zevenaar; 0316 523458. De lezingen starten om 20 uur, de zaal is vanaf 19.45 uur open (www.liemers.groei.nl – info@liemers.groei.nl).

TOP2000 Avond in De Griethse Poort Zevenaar

TOP2000 Experience Band. (foto: Gaby van Hall)

ZEVENAAR - Op zaterdag 29 december komt de TOP2000 Experience band weer naar Zevenaar.

De TOP2000 Experience is een concept, gebaseerd op Nederlands grootste radioshow. Een achtkoppige band, bestaande uit muzikanten die hun sporen in de muziek ruimschoots hebben verdiend, brengt een show op de bühne die de bezoekers niet snel zullen vergeten!

Naast muzikale hoogstandjes uit de Top 2000, zijn videobeelden een belangrijk onderdeel van de show. Bezoekers zien op een grote ledwall de clips, enkele wetenswaardigheden over de artiest, fraai vormgegeven visuals en uiteraard kunnen ze alle teksten meezingen.

Zet daarbij veel interactie met het publiek en een “oorstrelend’ geluid en men zal beamen dat de TOP2000 Experience zijn naam waarmaakt! Kaarten kosten in de voorverkoop 8,50 euro (tot 1 december), daarna 11,50 en aan de deur: 13,50 euro. (Leeftijd: 18+).

Sociale Dienst kijkt terug op succesvolle informatiemarkt

Informatiemarkt Sociale Dienst goed bezocht. Eigen foto

LIEMERS – Afgelopen donderdag heeft RSD de Liemers (Sociale Dienst) in Zevenaar een informatiemarkt georganiseerd voor mensen die leven van een bijstandsuitkering en een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Deze mensen worden begeleid door de sociale dienst om weer deel te kunnen nemen aan het arbeidsproces. Doel van de informatiemarkt is mensen te informeren over de mogelijkheden om werk-fit gemaakt te worden.

Het was de eerste keer dat deze informatiemarkt ‘Op weg naar werk’ door de RSD werd georganiseerd. De bezoekers waren enthousiast over het aanbod voor re-integratie, opleidingen, werkervaringsplekken, maar ook werkgevers die kennis wilden maken met kandidaten. Daarnaast hebben alle bezoekers contact gehad met hun klantmanager van de RSD. Het vervolg op de markt is dat in de komende weken met alle bezoekers wordt geïnventariseerd welke opleidingsmogelijkheden het meest geschikt zijn. En alles met het doel weer aan het werk te komen.

Wilfred Hekkers, manager van de RSD: ‘Het was een mooi evenement om in een ontspannen sfeer met onze klanten in gesprek te komen. Voor klanten voelt het ook anders dan een één-op-één gesprek. Ik ben er van overtuigd dat dit de relatie met onze klanten ten goede komt. Deze informatiemarkt is zeker voor herhaling vatbaar.’

De volgende informatiemarkt ‘Op weg naar werk’ vindt plaats in april. Mensen die bekend zijn bij de RSD de Liemers kunnen bij hun klantmanager aangeven dat zij graag voor de volgende markt een uitnodiging willen ontvangen.

Different Generations 25 jaar

Koor Different Generations. (foto: Wim Lubbers) Wim Lubbers

DIDAM - Op zondagmiddag 25 november viert het koor Different Generations haar 25-jarig jubileum met een concert in de Mariakerk van Didam. De voorbereidingen zijn in volle gang om er een geslaagd optreden van te maken.

Different Generations is op 22 november 1993 opgericht. De naam is afgeleid van de volwassenen en tienerdochters die destijds het koor vormden. Brigitte Doornhein, studente aan het conservatorium, bracht met haar dirigeren het enthousiasme op de veertig leden over. Het eerste lustrum werd in theater Bommersheuf gevierd met de musical ‘DG over zee’. Acht jaar later besloot Brigitte te stoppen en na een korte, tijdelijke oplossing nam Ceciel Blaauw het stokje over.

Met het tienjarig jubileum stond het koor weer een weekend op de planken, dit keer in Het Musiater met de musical ‘Generations go different’. "We repeteren elke maandagavond een variatie aan moderne kerkliedjes en popnummers. Het koor wordt muzikaal begeleid door Maria Woerde op de piano en Monique van Uum met de dwarsfluit. Tijdens de lange staat van dienst heeft Different Generations vele kerkvieringen opgeluisterd en concerten gegeven. We maken ook zelf geloofsbelevenissen, moderne themavieringen. Rond de kerst is de agenda jaarlijks bezet met verzoeken om sfeer onder de mensen te brengen."

"Nu, 25 jaar verder, vieren we opnieuw! U bent van harte welkom bij concert ‘Different Generations 25 Jaar geNoten’ op zondag 25 november om 14.30 uur in de Mariakerk van Didam." Speciaal voor deze gelegenheid wordt het combo versterkt door Marinus van Uum met basgitaar en Ruud Gerritsen slagwerk. Toegang gratis.

Hoofdsponsoren OBW verlengen met vier jaar

Ondertekening van het sponsorcontract. (foto: Chris van Brero) Chris van Brero

REGIO - Naast de mooie competitiestart van OBW1 heeft s.v. OBW ook op een ander vlak succes. De huidige hoofdsponsoren, Ariës Natuursteen, Ter Heerdt Kuikens en Hennen en ’t Centrum Reijmer, zijn namelijk ook de komende vier jaar de hoofdsponsoren van s.v. OBW!

Het is inmiddels alweer zes jaar geleden dat zij met z’n drieën de handen ineen sloegen en hoofdsponsor werden van deze club. En nu dus weer vier jaar erbij waardoor uiteindelijk de tien jaar volgemaakt kan worden.

Afgelopen zomer was er, na een gezellige avond bij Thoen & Thans, al een mondelinge overeenkomst, maar vorige week donderdag zijn de overeenkomsten daadwerkelijk ondertekend. Ook dit werd uiteraard weer gevierd. Roel Tinneveld, verantwoordelijk voor de werkgroep sponsoring, zegt hierover: “Voor onze vereniging is stabiliteit uiteraard erg belangrijk. Sponsorinkomsten zijn cruciaal voor het voortbestaan van onze club en door deze langdurige overeenkomst wordt de stabiliteit gewaarborgd. Wij zijn Rene Aries, Chiel Ter Heerdt en Laurens Reijmer dan ook erg dankbaar!”.

Zing mee met OSB!

REGIO - In 2017 heeft het koor One Step Beyond (OSB) een herstart gemaakt met dirigent Hans Scholing uit Arnhem. Een doorstart betekent dat leden stoppen maar ook dat nieuwe leden zich aanmelden. En dat is ook gebeurd.

Maar... het koor kan nog nieuwe leden gebruiken en dan met name bij de hoge partijen (sopranen en tenoren). Buiten liturgische stukken wil het koor een breder publiek zoeken door onder andere licht klassiek maar ook wat algemenere nummers in het repertoire op te nemen.

Wij oefenen op donderdagavond (drie keer in de vier weken) in de Ontmoetingskerk van 20.00 – 22.00 uur. We beginnen elke repetitie met oefeningen, zowel voor stem als houding. Ter ondersteuning ontvangen de leden ingezongen partijen zodat thuis de eigen partijen ingestudeerd kunnen worden. Wil je een keer luisteren of meedoen? Bel of app naar 06 43469494 (Henriëtte Dekker).

Gerrie Duits en Frank Buiting nemen afscheid Prinsenbal Groessen met Storm

GROESSEN – Zaterdag 10 november nemen Prins Gerrie de 1e, Adjudant Frank, Jeugdprins Evan en Prinses Doortje afscheid van hun regeerseizoen 2017-2018 bij carnavalsvereniging De Deurdreiers.

Op zaterdagmiddag 10 november is vanaf 13:30 uur in jongerensoos Rinoceros het afscheid van Jeugdprins Evan Lentjes en prinses Doortje Tiedink. Vervolgens gaan de kinderen van de groep 8-leeftijd onderling uitmaken middels loting wie de prins, prinses, president en andere functiebekleders worden voor het komende jaar. ’s-Avonds tijdens het avondprogramma in Feestburcht Gieling mogen ze zich voorstellen op het podium van de ‘grote’ prins.

In de loop van deze feestavond (Prinsenbal) zal op ludieke wijze afscheid genomen worden van Prins Gerrie (Duits) de 1e en zijn Adjudant Frank Buiting na een jaar lang heerschappij over ‘Deurdreiersdarp’.

Rond de klok van 22:11 uur zal ‘Het best bewaarde geheim van Groessen’ worden onthuld. De nieuwe prins en adjudant van De Deurdreiers presenteren zich op spectaculaire wijze. Het orkest Storm garandeert een gezellig feestje. Deze zespersoons formatie bestaat uit muzikanten uit de regio en is bekend van optredens in jongerensoos Rinoceros en vorig jaar tijdens het jubileumfeest van muziekvereniging Sint-Andries in Groessen.

Het Prinsenbal op zaterdag 10 november begint in feestburcht Gieling om 20:11 uur en is dit gratis toegankelijk voor iedereen.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Ontmoetingscentrum "De Maatjes" zoekt een gastheer of gastvrouw voor het verzorgen van koffie/thee tijdens de pauze van de activiteiten.

- Driestroomhuis in Didam is op zoek naar een klusjesman en een schilder voor de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden.

- Mentorschap Overijssel-Gelderland zoekt een mentor voor cliënten die niet meer in staat zijn hun eigen beslissingen te nemen (bijv. mensen met dementie of een verstandelijke handicap).

- Nova Zorgboerderij in Pannerden zoekt chauffeurs die met de auto van Nova mensen thuis ophalen en 's middags weer naar huis brengen. Tijden en dagen in overleg, er zijn veel mogelijkheden, te denken aan één ochtend of middag.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Veilig op Wegles in Duiven / IKC Het Klokhuis

DUIVEN - Waar kinderen en vrachtwagens elkaar ontmoeten, kunnen hele gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, met name aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen.

Om kinderen bewust te maken van de mogelijke gevaren van het verkeer hebben Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) een les ontwikkeld waarin leerlingen van het basisonderwijs kennismaken met vrachtauto's. Corina Hamer, chauffeur en instructeur van Transport en Logistiek Nederland was woensdag 31 oktober te gast op IKC Het Klokhuis om de leerlingen van groep 7/8 bewust te maken van de gevaren van grote voertuigen in het verkeer. De kinderen leren tijdens de les twee vuistregels die essentieel zijn om veilig als fietser deel te nemen aan het verkeer. 'Blijf rechts en ruim achter grote voertuigen' en 'houd minstens drie meter afstand'.

Het project 'Veilig op Weg' bestaat uit een theorie- en een praktijkles. De theorieles wordt gegeven aan de hand van een online film in de klas. Daarna gaan de leerlingen naar buiten waar de Veilig op Wegvrachtauto klaar staat voor de praktijkles. Achter het stuur van een vrachtauto besef je pas goed hoe belangrijk het is om als fietser uit de dode hoek te blijven. 'Veilig op Weg' is het grootste dode-hoek-lesproject in Nederland en uniek in Europa. Jaarlijks worden door TLN, VVN en alle Veilig op Weg partners, zo'n 1500 basisscholen bezocht.

Het project wordt gesponsord door: Randstad Transport, BP, TVM, Sectorinstituut Transport en Logistiek, RAI Vereniging, DAF Trucks, IVECO, MAN Truck & Bus, Mercedes-Benz Nederland, Renault Trucks, Scania Nederland, Volvo Group Truck Nederland, Schmitz Cargobull, Tip Trailer Services en Profile Nederland. Meer weten of een les aanvragen? Kijk op: www.veilig-op-weg.nl.

Stem mee voor de Top2000 kerkdienst!

Dominee Jolande van Baardewijk van de protestantse gemeente Duiven in het TOP2000 café in Hilversum. (foto: Naomi Voorsluys)

DUIVEN - Op 30 december vindt de top2000 dienst in de Kapel in Duiven plaats. Het thema is: Hoop, Geloof, Liefde en Muziek. Tijdens deze dienst worden de tien meest gekozen songs ten gehore gebracht.

"Voor deze meest populaire en inspirerende songs in Duiven nodigen we u/jou uit om mee te doen en te stemmen. Welke songs inspireren je? Stem door 10 songs met uitvoerende van je keus in te sturen naar top2000duiven@gmail.com."

De spelregels:

Van 1 tot en met 30 november kan er door iedereen in heel Duiven gestemd worden. Geef uw/jouw meest inspirerende top 10 songs op, die passen binnen het thema Hoop, Geloof, Liefde en Muziek. Geef minimaal twee Nederlandstalige nummers op. Geef van minimaal uw/jouw nummer 1 aan, waarom dit voor u/jou dit te maken heeft met het thema 'Geloof, Hoop en Liefde’. Maar mochten er bijzondere en mooie verhalen schuilen achter de anders nummers, dan lezen we ook die verhalen graag!

"We hopen op veel reacties! Ook is in Westervoort de vrijdagavond er voor, 28 december een TOP 2000 dienst; in beide diensten hartelijk welkom!" Het Top2000 team.

Vieringen in de H.Antonius Abt kerk Loo

Op zaterdag 10 november om 18.00 uur Eucharistieviering. Voorganger Pastoor Thanh, De dienst wordt ondersteunt door het Dames- en Herenkoor o.l.v Theo Menting.

Op zondag 18 november om 09.30 uur Woord en Communieviering. Voorganger Pastor Jeroen Heemink. De dienst wordt ondersteunt door het Koor Select o.l.v Jan Holland.

Het Koor Select is een koor met een mooie klank, een aantal jaren geleden is vanuit het kerkkoor in Beel-Loerbeek het Regio koor Select ontstaan. Het Koor bestaat uit 17 zangers en zangeressen. Een hechte groep die elkaar ook op andere manieren in het leven tot steun zijn.

Meet and Greet met het Liemers Mannenkoor

Liemers Mannenkoor. (foto: Vidoto)

ZEVENAAR - Wie kent hem intussen niet, prof. Dr. Eric Scherder van de tv. De wetenschapper, die zich sterk maakt voor het activeren van het brein door bewegen, muziek maken en zingen (zie hiervoor zijn boek: Singing in the Brain). De mannen van het Liemers Mannenkoor zijn hiervan al overtuigd. Iedere week staan zij met veel plezier te zingen.

Op 17 november van 16.00 tot 18.00 uur wil het Liemers Mannenkoor mannen uit Zevenaar en omgeving kennis laten maken met koorzang. Onder het motto 'wie wil zingen kan zingen' geeft Emile Engel, dirigent, uitleg over het belang en plezier van zingen en laat hij ervaren wat koorzang met je doet. De middag wordt afgesloten met een hapje en een drankje.

Stap over de drempel en kom met, zoon, schoonzoon, buurman of collega naar deze middag, zodat het Liemers Mannenkoor kan zeggen “Hallo allemaal, fijn dat je er bent“! De kennismakingsmiddag is in Ontmoetingscentrum De Hooge Bongert, Hooge Bongert 3 in Zevenaar.

Koffieochtend in Westervoort

WESTERVOORT - Elke tweede dinsdag van de maand is er van 10.30 tot 12.00 uur gelegenheid om samen koffie te drinken in Het Paalmanhuis.

Er komen weer drukke tijden aan en dan is het heel belangrijk om even rust te nemen. Allen zijn welkom: het is voor álle inwoners van Westervoort en het verplicht tot niets. Het Paalmanhuis, Dorpstraat 63 in Westervoort.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Ontmoetingscentrum "De Maatjes" zoekt een gastheer of gastvrouw voor het verzorgen van koffie/thee tijdens de pauze van de activiteiten.

- Driestroomhuis in Didam is op zoek naar een klusjesman en een schilder voor de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden.

- Mentorschap Overijssel-Gelderland zoekt een mentor voor cliënten die niet meer in staat zijn hun eigen beslissingen te nemen (bijv. mensen met dementie of een verstandelijke handicap).

- Nova Zorgboerderij in Pannerden zoekt chauffeurs die met de auto van Nova mensen thuis ophalen en 's middags weer naar huis brengen. Tijden en dagen in overleg, er zijn veel mogelijkheden, te denken aan één ochtend of middag.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Korfbalvereniging De Zwaluwen A1 kampioen

De Zwaluwen A1 kampioen.

ZEVENAAR - De A1 van korfbalvereniging De Zwaluwen is veld kampioen geworden.

Het team wist ook de laatste wedstrijd te winnen en werd ongeslagen kampioen. Een fantastische prestatie.

Sportieve Natuurwerkdag: wilgen knotten en bootcamp in het landschap

OUD-ZEVENAAR - Recent deden 1912 vrijwilligers in Gelderland mee aan de Natuurwerkdag! Op liefst tachtig locaties gingen jong en oud naar buiten om wilgen te knotten, heide op te schonen en zelfs te bootcampen in het landschap.

Op de meest uiteenlopende gebieden in Gelderland, van stadspark tot uiterwaard en heideterrein gingen mensen aan de slag. De Natuurwerkdag is een initiatief van LandschappenNL, in Gelderland coördineert Stichting Landschapsbeheer Gelderland de dag.

Peter Drenth, gedeputeerde van de Provincie Gelderland, trapte voor een groep enthousiaste vrijwilligers de Natuurwerkdag af in Oud-Zevenaar. Daar werd in natuurgebied De Wejenwaard met de lokale vrijwilligersgroep Stichting Werkgroep Leefklimaat Zevenaar en de werkgroep OKE de wilgen geknot.

Bootcamp en bijenhotel maken in Park SonsbeekPark Sonsbeek in Arnhem was recent de locatie voor een groene work-out onder leiding van boswachter Jeroen Glissenaar en de Vrienden van Sonsbeek. Liefst 210 deelnemers, jong en oud, maakten een bijenhotel, hingen vogelnestkasten op, snoeiden struiken en plantten stinsenbollen. Tijdens de bootcamp was het extra zweten: al joggend zwerfafval opruimen in het park en zelfs de beek werd opgeschoond, natuurlijk met de laarzen aan! Een gezonde en gezellige werkdag en nog zinvol ook!

Ook aan de slag in het landschap? In Gelderland zijn ruim driehonderd groepen actief in het landschap. Op www.landschapsbeheergelderland.nl staat een overzicht van de vrijwilligersgroepen in Gelderland.

Gezangen tussen hemel en Aerdt

Koor Vocare Vocare

AERDT - Kleinkoor Vocare uit Arnhem geeft op 18 november een concert in het kerkje van Aerdt.

Voor dit concert is er een selectie gemaakt van klassieke en moderne liederen, waarin sferen en klankkleuren de boventoon voeren. Mysterieuze gezangen over het wonder van het leven en de grootsheid van de schepping in al haar verschijningsvormen. Geen schepping zonder vernietiging; daarom zingt het koor ook profane liederen over grootse vernietigende krachten, over verlies en loslaten. Met twee Nederlandstalige volksliedjes zorgt Vocare tenslotte dat we helemaal met twee voeten op de aarde staan.

Kleinkoor Vocare is een gemengd koor van twintig enthousiaste, ervaren zangers, dat graag a capella zingt (www.vocare.nl).

Het concert begint om 16.00 uur, de toegang is gratis en er is een vrije donatie na afloop. De kerk is vanaf 14.00 uur open zodat de bezoeker in de gelegenheid bent de lopende expositie te bezichtigen. Er zijn werken van Mieke van den Hoogen (keramiek) en Guus Haenen (schilderwerken).

Het kerkje van Aerdt is gelegen aan de Kerkweg 26,Aerdt. Meer informatie staat op www.kunstkringhge.nl.

Lemon Squeeze met Sentimal Journey bij Filmhuis Zevenaar

Lemon Squeeze

ZEVENAAR - Samen met Lemon Squeeze op een muzikale wereldreis langs verschillende landen en muziektradities. Een reis ook door de tijd, waarin muziek uit een recent en iets verder verleden weer in herinnering omhoog wordt gehaald. Sommige liedjes zullen bekend in de oren klinken; misschien ontlokt het zelfs een glimlach of een gevoel van weemoed.

Lemon Squeeze speelt wereldmuziek en brengt een grote variëteit aan muziekstijlen uit verschillende werelddelen: van ballads tot folk en americana, van klezmer tot calypso en latin.

De muzikanten van Lemon Squeeze hebben uiteenlopende muzikale achtergronden en spelen meerdere instrumenten waardoor ze goed de sfeer van verschillende genres weten op te roepen. De band wordt gevormd door: Henk Ankoné (zang, gitaar en ukelele), Theo Worm (klarinet, banjo en mandoline), Nico Hoogland (accordeon) en Gérard Baldeo (gitaar en bas) De muziek wordt ondersteund door beelden op het filmscherm.

Reis samen met Lemon Squeeze op zondag 18 november om 11:00 uur. Entree bedraagt tien euro; voor donateurs/vrienden acht. Meer informatie staat op www.filmhuiszevenaar.nl.

Intocht Sinterklaas in Westervoort

Sinterklaas komt in Westervoort natuurlijk aan met de boot. (foto: Karlo Bolder)

WESTERVOORT - Zaterdag 24 november staat de intocht van Sinterklaas gepland in Westervoort. De Sint heeft laten weten dat hij dit jaar weer hoopt aan te komen per boot!

Sint heeft laten weten dat hij 11.30 uur met zijn gevolg van pieten en page voet aan wal zal zetten op de Veerdam. Hier kom je als je bij Wieleman de dorpsweg verlaat richting de IJssel. Sinterklaas wordt opgewacht door Timo en Stefan en natuurlijk onze burgemeester. Deze zal Sinterklaas op gepaste wijze naar het dorp begeleiden, samen met de echte Liberté pietenband.

Vanaf 12.00 uur is er een programma op het dorpsplein. Op het plein komt het feest dan al flink op gang, dus dat staat garant voor een swingende start van de Sinterklaastijd in Westervoort. Balletschool Blanche treedt op en we gaan natuurlijk lekker zingen met zijn allen!

Mooiste pietje of sinterklaasje?
Uit alle verklede pietjes en Sinterklaasjes zullen de pieten ook dit jaar twee kinderen kiezen die het mooist als piet en Sinterklaas verkleed zijn. Sinterklaas beloont hen dan met een prijsje.

Na het programma op het dorpsplein zal Sinterklaas nog een rondtocht maken in het winkelcentrum De Wyborgh. Hierna vertrekt Sinterklaas naar De Nieuwhof. In De Nieuwhof is een heel leuk (en gratis) programma voor de kinderen georganiseerd tussen 14.00 en 16.00 uur.

Plaats voor korte optredens tijdens Open Podium

Monique Cornielje

ZEVENAAR - Op zaterdag 24 november houdt Muziekcafé De Lantaern de eerste drie kwartier vrij voor mensen die een kort optreden willen geven. Daarna zal Monique Cornielje een luchtig levensverhaal vertellen en trakteren Ella Visser en Lenie Adolfsen het publiek op Jiddische liedjes. Het Open Podium begint om 21.00 uur en is helemaal gratis.

Ella Visser en Lenie Adolfsen

De Lantaern houdt de eerste drie kwartier van dit Open Podium vrij voor artiesten die een kort optreden willen geven. Variërend van een paar liedjes spelen en zingen, gedichten voorlezen tot een dans laten zien. Graag opgeven via j_oudendijk@hotmail.com. Monique Cornielje breng een luchtig levensverhaal. Noem het een monoloog over het leven, dat misschien niet altijd even makkelijk is, maar waar je zoveel van kunt leren dat het nog leuk wordt ook. Het is een authentiek verhaal met persoonlijke ervaringen als rode draad. Ella Visser werd op haar twaalfde gegrepen door Jiddische muziek. Drie jaar geleden ging Ella bij toeval naar een concert van Shura Lipovsky, dè zangeres van het Jiddische lied in Nederland en ver daarbuiten. Sinds twee jaar heeft ze zangles van Shura. Lenie Adolfsen was zeven jaar toen ze een proefcursus accordeon volgde. Het was liefde op het eerste gezicht, ze is nooit meer gestopt met spelen. Lenie heeft in goede accordeonorkesten gespeeld en ontdekte dat samen muziek maken de leukste manier is om met dit instrument bezig te zijn. Sinds december 2017 spelen Lenie en Ella samen,

Familie Geutjes samen 700 jaar oud

Familie foto toen met pa en ma

REGIO - Op 31 oktober vierden ze bij de familie Geutjes een jubileum.

Familie foto nu: Tien kinderen

De tien kinderen -zes zonen en vier dochters van vader Hein Geutjes en moeder Maria van Kouwen, die nu nog in redelijke gezondheid door het leven gaan zijn dan precies 700 jaar oud. Eerst werd Dien geboren, gevolgd door Gert, Annie, Henk, Mariet, Doortje, Theo, Tonny, Frans en Jan, die allemaal weer kinderen hebben gekregen. Totaal 21, van wie er weer tien stamhouder zijn. Dus leeft de familienaam nog wel even door. Ze hebben er met alle aangetrouwden een heel gezellige dag van gemaakt.

Pranger Bouw staat als een huis

DUIVEN – Leroy Pranger (30) is helemaal gesetteld in de bouwwereld met zijn eigen bedrijf Pranger Bouw. Samen met zijn vader Erik en drie medewerkers verbouwt, renoveert en onderhoudt hij woningen en bedrijfspanden. Eerder vanuit Zevenaar, nu vanuit Duiven.

"Wat wij allemaal doen? Je kunt beter vragen wat niet", lachen Leroy en Erik Pranger. Het plaatsen van een dakkapel, isolatie, tegel- en stucwerk, elektra, een nieuwe badkamer, toilet of keuken, een serre, het vergroten van een woonkamer of het overkappen van een garage, het zijn slechts enkele van de vele werkzaamheden die worden verricht. Samen met zijn team, op wie hij al jaren bouwt. "Een goede ploeg, een mooie mix van vakmensen." In alle gevallen zorgt Pranger Bouw voor een overzichtelijke bouwtekening en een duidelijke kostenberekening.

"Wij luisteren naar de wensen van klanten, denken mee, geven bouwkundig advies en bieden oplossingen op maat aan." Een optimale prijs/kwaliteitsverhouding staat voorop bij Pranger Bouw. Aan opdrachten heeft hij geen gebrek. Een bewijs dat vakmanschap loont. "Het gaat goed met de economie, dat merken we natuurlijk. Maar het houdt ook in dat we ons werk goed doen. Veel van onze opdrachten komen via mond-op-mond reclame tot stand." Dat betekent veel uren maken, maar dat heeft hij er graag voor over. "Daar heb je een eigen bedrijf voor. Ik hou van het vak, heb het met de paplepel ingegoten gekregen van mijn vader. Met hard werken is niets mis."

Pranger Bouw is gevestigd aan de Binnenweg 2a in Duiven; 06-51948066, e-mail: info@prangerbouw.nl, www.prangerbouw.nl.

Landelijk Atelierweekend

ZEVENAAR - Tijdens de Nationale Kunstweek vindt op 17 en 18 november het Landelijk Atelierweekend plaats. Meer dan 400 beeldend kunstenaars in heel Nederland openen hun deuren voor het publiek, waardoor belangstellenden een kijkje achter de schermen krijgen bij het creëren van een kunstwerk. Ook worden extra activiteiten georganiseerd zoals workshops, exposities en demonstraties.


Atelierroutes en open atelierdagen worden vaak lokaal georganiseerd, maar dit evenement is landelijk. Een weekend lang zijn in heel Nederland meer dan 400 ateliers te bezoeken. Dit evenement wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd door Stichting Kunstweek en het is inmiddels uitgegroeid tot het grootste atelierweekend van Nederland.

De deelnemende kunstenaar in Zevenaar is Eljada van Muijden. Een ieder wordt van harte uitgenodigd aan de Bommersheufsestraat 13, openingstijden zaterdag 11:00 – 17:00 uur en zondag 13:00 – 17:00 uur.

Voor de bezoekers is er een gratis lidmaatschap van de Nederlandse Kunstkring van 60 euro een jaar lang.

Op www.landelijkatelierweekend.nl staat het actuele overzicht van alle deelnemende locaties en activiteiten die tijdens het Landelijk Atelierweekend te bezoeken zijn.

Smakelijke koopzondag bij Gilsing Herenmode

DIDAM - Zondag 11 november van 12.00 tot 17.00 uur heeft Gilsing Herenmode haar deuren weer geopend. De 'broekentiendaagse' is weer gestart, dus op iedere tweede broek ontvang je 50 procent korting.

120 jaar Gilsing wordt nog volop gevierd. Deze middag presenteren we een eigen bonbon met het Gilsing Herenmode logo er op. Ronald en Brenda Amting van IJs & More hebben die speciaal voor deze koopzondag gemaakt. Volgend jaar is deze ijssalon en daarnaast ook chocolaterie al weer vijf jaar in Didam, en net als Gilsing een begrip in Didam en omgeving.

Twee bedrijven die wát ze doen dan ook met passie uitvoeren. Frank Hageman zorgt ieder seizoen weer dat er voor elke man jong of ouder, slank of voller een trendy collectie in de zaak aanwezig is. Ronald en Brenda zitten ook niet stil. Nieuwe smaken ijs, chocolade workshops en kinderfeestjes in de zaak en richting de kerst maken ze zelfs luxe desserts, tapas toetjes en ijstaarten. Op iedere bonbon of taart kan naar wens een eigen foto of logo gemaakt worden. En wil je iets gemaakt hebben van chocola, kom met een wens, en Brenda voert het uit !

Op deze koopzondag laten Ronald en Brenda zien hoe bonbons en chocoladeletters worden gemaakt en kan er natuurlijk geproefd worden. Graag tot ziens aan de Spoorstraat 11 in Didam.

Help uw fietsaccu winter door

GIESBEEK - Met een elektrische fiets kunt u in de zomer heerlijke kilometers maken. We hebben door de lange zomer nog tot ver in oktober kunnen doorfietsen. Maar nu de herfst toch echt is begonnen, wordt elektrisch fietsen wel een erg koude bezigheid. Hoe zorgt u ervoor dat u na de winter weer lekker kunt fietsen? Repro fietsaccu geeft u graag wat tips:

Koukleumen. Accu's houden niet van kou. Opslaan doet u dus het beste in een verwarmde omgeving. Die koude schuur of garage is voor uw fietsaccu dus geen fijne overwinteringsplaats. Meer tips? Kijk even op onze website voor alle vragen over uw accu.

Sla nooit accu's op met een volle lading, maar hanteer 50 procent. Na ongeveer twee maanden laadt u voor ongeveer twee uurtjes de batterij weer op. Laad nooit de accu vol. En zet de accu na het opladen weer weg in een verwarmde omgeving.

Tips voor helden. Fietst u wel dapper elektrisch door in de winter? Houd er dan rekening mee dat uw accu wat sneller leegloopt door de koude. Zet uw fiets dus zoveel mogelijk in een verwarmde omgeving, dan weet u zeker dat u genoeg kilometers kunt rijden. En: kleed u warm aan, want met minder inspanning, krijg je het ook sneller koud.

Wel een winterstop? Wilt u optimaal gebruik maken van de 'winterstop' van uw fiets? Ga dan met ons na of uw accu toe is aan een revisie. Wij reviseren alle bekende en onbekende merken accu's. Twijfelt u? Bel of mail ons gerust, we denken graag met u mee.

www.reprofietsaccu.nl; info@reprofietsaccu.nl; 0313 410228 / b.g.g. 06 50567880

Openingstijden maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 09.00 tot 12.00

Afleveren /ophalen: Mr. Willemsenstraat 4, 6987 AM Giesbeek.

Baptist Arnhem: (houtbewerkings)gereedschappen, ijzerwaren en gebouwbeslag

ARNHEM - Sinds 1984 is Baptist een begrip in Arnhem en omstreken. Wij bieden een volledig assortiment kwaliteitsproducten waarmee u direct aan de slag kan, variërend van ijzerwaren, gebouwbeslag tot (houtbewerkings)gereedschappen.

IJzerwaren en Gereedschappen
Ons assortiment bestaat uit vele kwaliteitsproducten zoals hand- en elektrische gereedschappen, ijzerwaren, lijmen, tuingereedschappen, bevestigingsmiddelen en nog veel meer! Onze specialisten delen hun kennis graag met u.

Gebouwbeslag
Een zorgvuldig samengesteld assortiment, met oog voor kwaliteit en design, biedt u het mooiste raam-, deur- en veiligheidsbeslag, voor monument of nieuwbouw. Maar ook stijlvolle accessoires,denk bijvoorbeeld aan beldrukkers en huisnummers.

Voor houtbewerkers
Als liefhebber van houtbewerking kunt u niet om Baptist voor Houtbewerkers heen! Nergens vindt u zo'n breed assortiment houtbewerkingsgereedschap. Beeldhouwers, meubelmakers, restauratoren en andere liefhebbers noemen ons niet voor niets dé snoepwinkel voor houtbewerkers.

Ook als beginner bent u zeer welkom bij Baptist! Heeft u weleens gedacht aan brandschilderen in hout, 3D figuurzagen of meubelmaken? Stap gerust binnen en ontdek uw nieuwe hobby!

Baptist nieuwsbrief
Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties! www.baptist.nl

Graag tot ziens bij Baptist! Vlamoven 32, Arnhem (www.baptist.nl).

Hatha yoga voor 55-plussers

DIDAM - Sinds de herfst van 2013 worden er Hatha-yogalessen gegeven voor 55-plussers van Stichting Senioren Kontakt (SSK) Didam, Loil en Nieuw-Dijk.

Deze lessen vinden plaats in de Dojo-zaal op de eerste verdieping van sporthal Het Raland in de Brede School Zuid nabij het kerkhof. De lessen worden gegeven op maandagochtend van 9.00 tot 10.00 uur én van 10.00 tot 11.00 uur. Belangstellenden kunnen een of twee proeflessen komen volgen.

Wat is Hatha yoga? Door het aannemen van yoga-houdingen (asana's), diverse ademhalingstechnieken én ontspanningsoefeningen gaan opgebouwde geestelijke en lichamelijke spanningen afnemen, wordt concentratie verbeterd en blijven spieren soepel.

Voor méér inlichtingen óf aanmelding voor proefles kan men bellen en/of mailen naar Mies van de Kerkhof, coördinator Yoga SSK: 0316 223375 of miesvandekerkhof@seniorenkontakt.nl.

Open dagen bij Houtenbeeldenatelier

DUIVEN - Atelier en beeldentuin van Will Schropp, op Rijksweg 62 in Duiven, worden tussen de kaler wordende struiken weer zichtbaar. De boerderij en het atelier lijken op een decor uit het verleden.

De restauratie van het monumentale pand start mogelijk komende zomer, zodoende is het misschien wel de laatste keer, dat de tuin en het atelier, een stal uit de jaren dertig, en er zo bij liggen. Tuinbeelden die buiten staan, worden de laatste jaren steeds vaker als grafmonument gebruikt. In het atelier staan weer tientallen nieuwe sculpturen van de mooiste Nederlandse houtsoorten. Enkele zijn gemaakt van onlangs in Noord-Duitsland aangeschafte zwarte moereik van duizenden jaren oud. Beelden van dit historisch materiaal hebben een bijzondere uitstraling. Van dichterbij, uit de Liemers, zijn walnotenhout en apenboom waarvan een aantal schalen en beelden zijn gemaakt.

Tijdens de drie laatste weekenden van november, op zaterdag en zondag, kunt u de beeldentuin en het atelier weer bezoeken, steeds van 11 – 17 uur. Meer informatie staat op www.houtenbeelden.nl.

Nieuwe eigenaar voor Loodgieters- en installatiebedrijf Van Megen 'Ons streven is het bedrijf op dezelfde wijze voort te zetten'

LOBITH – Op 68-jarige leeftijd vindt Harry van Megen het mooi geweest. Samen met zijn echtgenote Carly heeft hij besloten, na jaren hard werken, te gaan genieten van meer vrije tijd. Loodgieters- en Installatiebedrijf H. van Megen is per 1 november overgenomen door Jörgen Hülkenberg van het welbekende gelijknamige loodgieters- en dakdekkersbedrijf in Zevenaar.

Hoewel beiden werkzaam op hetzelfde vlak, zaten ze elkaar nooit in het vaarwater. Harry en Jörgen vulden elkaar altijd liever aan, dan elkaar als concurrenten te zien. 'Daarom hadden Harry en ik bij deze overname allebei meteen een goed gevoel', vertelt Carly. De werkplaats en het magazijn van van Megen aan de Halve Maan 2 in Lobith zal leeg worden gemaakt; het bedrijf zal gevoerd gaan worden vanaf de locatie van Hülkenberg in Zevenaar.

Trotse nieuwe eigenaar Jörgen legt uit dat er voor klanten niets zal veranderen: 'Ons streven is het bedrijf onder de naam Hülkenberg op dezelfde wijze te blijven voortzetten en ook de medewerkers van van Megen blijven in loondienst.' Harry en Carly zullen best even moeten wennen. Na zoveel jaar was het bedrijf 'een manier van leven' geworden. Carly: 'Ruim 41 jaar geleden zijn wij in de smederij van mijn schoonvader (smid van Megen) met ons bedrijf begonnen. Vanaf die tijd heeft de telefoon nooit meer stil gestaan... Nu is het tijd om te gaan genieten. Via deze weg bedanken we al onze klanten voor het in ons gestelde vertrouwen.'

Al uw dakwerk, loodgieters-, c.v.- en installatiewerk is in vertrouwde handen bij Hülkenberg BV, Nijverheidsstraat 3, Zevenaar; 0316 343720; www.hulkenbergzevenaar.nl.

Busreis naar tuinen en kerstmarkt Luttelgeest

DUIVEN - De WijKern organiseert opnieuw een busreis op vrijdag 14 december. "Dit keer gaan we naar De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest waar we de prachtige wintertuinen, de kerstmarkt 'Winterdroom' en de kaarsjesavond beleven."

De magische kaarsjesavonden vormen het hoogtepunt van 'Winterdroom' in de Orchideeën Hoeve. Elfjes steken 's avonds duizenden kaarsjes, lampjes en lantaarns aan en fonteinen en watervallen worden sfeervol verlicht. De magische sfeer die vervolgens in de tuinen ontstaat is een droombeleving die je in aanloop naar kerst niet wilt missen! Dit alles wordt extra bijzonder gemaakt door live muziek en het leven in de tuinen. Bewonder hoe de nachtvlinders rustig rondfladderen, ervaar dat de papegaaitjes zelfs in het schemer een cupje nectar kunnen vinden en strijk neer in de sprookjesachtige 'Zwevende' Bloementuin om de optredens van swingende kerstkoren bij te wonen. Bij vertrek krijgt de deelnemer een orchideebloem in cadeauverpakking aangeboden.

Het programma van de busreis is als volgt:

13.00 uur: staat de koffie klaar in De WijKern

13.15 uur: vertrek bus

15.00 uur: ontvangst met koffie en kerstgebak op de De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest

15.45 uur: bezoek tuinen en kerstmarkt 'Winterdroom' (meer dan veertig verschillende kraampjes)

17.30 uur: stamppot boerenkool met worst, hutspot met klapstuk en een dessert

19.00 uur: magische kaarsjesavond!

20.30 uur: vertrek naar Duiven

22.15 uur: aankomst Duiven

Kosten: 50 euro per persoon. Aanmelden kan via info@dewijkern.nl of in De WijKern, Eilandplein 300, Duiven tot en met 22 november. Afrekenen is contant bij Joke Haverkamp op 21 en 22 november van 10.00 tot 11.30 uur in de club. Mocht men niet in de gelegenheid zijn op deze twee momenten, dan kan men Joke bellen voor een afspraak of een andere wijze van betaling. Afrekenen dient in ieder geval te gebeuren vóór 22 november.

Bijzonderheden: Rollators kunnen mee, rolstoelen helaas niet. Vragen: Joke Haverkamp: 06 34329870 of Hennie Willemen: 06 23366356.

ByWillem: sfeervol restaurantboot

HUISSEN - Het kan de bewoners van Huissen en omstreken bijna niet zijn ontgaan; Huissen is een eetgelegenheid rijker: ByWillem, naast de welbekende veerdienst. ByWillem is een sfeervolle restaurantboot op een unieke locatie met uitzicht op de Rijn.

Bij ByWillem staat voorop dat iedereen meer dan welkom is. Of je nu komt voor een enkel drankje of voor een volledig vijfgangendiner voor 25 euro ter gelegenheid van de recente opening eind oktober. Ook een met zorg samengesteld wijnarrangement behoort tot de mogelijkheden.

Hoog in het ByWillem-vaandel staan: gastvrijheid, goed eten en vooral ook veel gezelligheid. De compleet gerenoveerde tjalk heeft wat dat betreft alles mee, want in het 'vooronder' én bij de bar op het bovendeel is het uitstekend toeven. De 'Willem', zoals de restoboot is gedoopt, biedt in totaal plaats aan 55 gasten binnen en liefst 70 op het terras, dat vanaf maart 2019 openen zal.

Omdat de eigenaren, de Huissense familie Schraven, hun droom vanaf dag één grondig en perfect wilden aanpakken, is alles in en aan ByWillem tot in de puntjes verzorgd. Van het prachtige speelschip voor kinderen, tot de oplaadpunten voor elektrische fietsen en de grote (eigen) aanlegsteiger voor pleziervaartuigen. Kortom, kom je ByWillem, dan kom je voor een totaalbeleving voor groot en klein.

Voor meer informatie volg ons op facebook en of houd onze website goed in de gaten.

www.bywillem.nl, Looveer 3, Huissen; 026 7470011. Wij zijn open van woensdag tot en met zondag vanaf 17:00 uur.

Overdekte vlooienmarkt in Zelhem

ZELHEM - Zondag 18 november is er van 9.00 tot 16.00 uur een grote vlooienmarkt met 100 deelnemers op de parkeerplaats van sporthal De Pol aan de Vincent van Goghstraat 72 in Zelhem.

Weer zal veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding te koop worden aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. Als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam van vier meter met bovenbouw kost 23,50 euro. Een grondplaats kost per zes meter 15 euro. Deze zijn te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of tel. 06 39108152.

De markt bezoeken kost drie euro entree voor volwassenen, voor 65+ 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! Toiletten en catering worden verzorgd door de sporthal.

De Grote Sinterklaasshow bijna uitverkocht

(foto: © Babello Entertainment / Pure in Focus)

DUIVEN - Op zondag 18 november komt 'De Grote Sinterklaasshow' met vier shows naar De Ogtent in Duiven en bijna alle kaarten zijn uitverkocht! Alleen voor de show van 14.30 uur zijn nog kaarten beschikbaar via de voorverkoopadressen Jumbo Mennings in Westervoort, Jumbo Gradussen in Duiven en Monkey Town in Arnhem.

Tijdens deze nieuwe show, waarvan de online kaarten binnen één maand al uitverkocht waren, zullen de ruim 1800 bezoekers verrast worden door o.a. een bezoek van Sinterklaas, het Pieten showballet, herkenbare Sinterklaas liedjes, een hilarische buikspreekact, een verrassingsoptreden voor Sinterklaas en natuurlijk heel veel Pieten in de zaal. Voorafgaand aan deze shows kunt u vast in de stemming komen met DJ Piet en na afloop is er ook nog een Meet & Greet met Sinterklaas en zijn Pieten.

De organisatie is ook actief op Facebook om het publiek op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen en nieuwtjes rondom deze shows. "Wilt u dit ook volgen? Ga dan naar facebook.com/grotesinterklaasshow en like deze pagina."

Succesvol eerste appeltaartconcert in Duiven

ContraBasta. (foto: Chris van de Ven)

DUIVEN – Afgelopen zondag 28 oktober was het eerste appeltaartconcert een groot succes. Zo'n 80 bezoekers genoten in de filmzaal van cultureelcentrum De Ogtent in Duiven van een virtuoos en aanstekelijk optreden van ContraBasta.

Vier bassisten van het Gelders Orkest brachten verrassende muziek ten gehore. Een gevarieerd programma met onder andere stukken van Brahms, Strauss, Gershwin, Eric Satie en Philip Glass. Maar ook bekende nummers als The Entertainer, Girl from Ipanima, Satin doll en Elephant van St.Saens uit de carnaval der dieren. Het enthousiasme van de musici werkte aanstekelijk. Het publiek heeft genoten van de boeiende uitleg en uiteraard van de heerlijke appeltaart met koffie in de pauze.

Er volgen nog vijf concerten in deze reeks. Vrijdag 16 november om 20.00 uur is het volgende optreden met Lavalu. Abonnement of kaarten zijn verkrijgbaar in De Ogtent of online via www.deogtent.nl. Bij een abonnement mag men gratis een persoon ouder dan 70 of jonger dan 21 jaar meenemen!

Politiebureau Westervoort krijgt extra ruimte erbij

WESTERVOORT - Het politiebureau Westervoort is te klein geworden. Door de herschikking in het gemeentehuis is er ruimte vrij gekomen. Deze ruimte huurt de politie nu en dat komt de dienstverlening ten goede.

Het politiebureau is geopend op dinsdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur en op vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur. Voor het maken van een afspraak voor aangifte is het bureau bereikbaar via 0900 8844.

Met het politiebureau in het gemeentehuis blijft de laagdrempelige toegang voor inwoners gewaarborgd en wordt deze door de ruimere opzet zelfs verbeterd. Inwoners kunnen een afspraak met de politie gemakkelijk combineren met een bezoek aan het gemeentehuis, winkels en markt. Deze uitbreiding sluit aan bij de al bestaande intensieve samenwerking tussen de politie- en gemeentemedewerkers.

FNV huldigt jubilarissen

De 70 jarige jubilaris L.van Bennink met vakbondsbestuurder J.Verhoeven. (foto: N.Kampstra)

ZEVENAAR - Zaterdag 27 oktober werden de jubilarissen bij FNV gehuldigd. Voorzitter Jan Hendriks van lokaal FNV De Liemers hield een korte toespraak om de middag te openen.

Hierna gaf hij het woord aan de FNV bestuurder Jan Verhoeven. De heer Verhoeven stelde zich eventjes voor en en ging in op het huidige vakbondswerk. Hij sprak zijn waardering uit voor de jubilarissen. Hierna werden de jubilarissen de bijbehorende FNV-versierselen opgespeld en een bloemetje overhandigd. De meeste jubilarissen kwamen deze keer uit de gemeente Zevenaar. Eerst werden jubilarissen gehuldigd die 25 jaar lid waren van de vakbond. Hierna volgden respectievelijk de 40-jarige, 50-jarige en 60-jarige jubilarissen.

Een bijzondere gebeurtenis was de huldiging van de 70-jarige jubilaris de heer L. van Bennik uit Zevenaar, naast de versierselen, kreeg hij ook oorkonde uitgereikt. Bij de vraag waarom hij nog steeds lid was, noemde de 94 jarige jubilaris solidariteit als belangrijkste reden. Hiermede werd het officiële gedeelte afgesloten. De jubilarissen konden hierna nog gezellig praten onder genot van een drankje, waarna de middag werd afgesloten met een uitgebreid stamppotbuffet.

"Onze eerstvolgende bijeenkomst is een thema-avond gericht op 'Basisinkomen' en wordt op maandag 12 november gehouden in Ons Huis in Zevenaar (Dokter Honigstraat 3, 6901AP, Zevenaar). Aanvang 19.30 uur, zaal open 19.00 uur. Aanmelden graag via email bij onze secretaris.harry.storms@vereniging.fnv.nl. De gemaakte foto's staan op de website (http://lokaalfnv.nl/regio/de-liemers).

Vijf wedstrijden, viermaal winst

ZEVENAAR - Prachtige resultaat op 3 november: U12 tegen BeCeGe, in het begin werd een gaatje geslagen. Consequent goed spel, beginselen van het basketbal goed werden uitgevoerd, Resulteerde, uiteindelijk in een goede partij, met uitstekend resultaat 53 – 31.

Dames 2 tegen Orca’s uit Urk had een lang reis achter de rug. Een stroeve start werd afgestraft, voorsprong van tien punten werd gepakt. Beide partijen, waren in vlagen aan elkaar gewaagd, voorsprong kwam niet in gevaar. Overwinning van 56 – 41 kon worden bijgeschreven.

De U14-2 tegen BeCeGe, een partij, die spannend was. Een wat moeizame start, waarin een kleine achterstand werd opgelopen. Langzaam werd het gaatje kleiner, eventjes extra gas geven. Wat het beoogde resultaat opleverde: 56 -55 winstpartij.

De enigste verliespartij: de U16-2 tegen aartsrivaal Pigeons. Wedstrijd die je altijd wil winnen, als je in het blauw van Basketiers’’71 speelt. Nu was er totaal geen kans, niet spannend, eenzijdige wedstrijd, 26 – 106 nederlaag. Gauw vergeten, de blik op de volgende wedstrijden.

Het spektakelstuk van deze geslaagde speelzaterdag de U22 tegen Landsteden. Met drie jongens van meer dan twee meter lang, leek het een kansloze missie. Zeg nooit, nooit, geef niet op voor het laatste fluitsignaal. Wedstrijd die werkelijk alle kanten op kon, scores vielen om en om. Maximale voorsprong bedroeg slechts enkele punten, over en weer. Laatste aanval voor Basketiers’71: de bal wordt geschoten, de zoemer gaat, score! Mooie zege kon worden bijgeschreven, 57 – 55; geslaagd einde van de speelzaterdag.

De Wiekslag is officieel Kanjerschool

REGIO - Basisschool De Wiekslag heeft het vijfjarig scholingstraject afgerond en heeft daarmee het predicaat 'Kanjerschool' verdiend. Hiermee werkt de school preventief aan het goed houden van de veilige sfeer in de school.

Op De Wiekslag is onderling vertrouwen en sociale veiligheid een belangrijk thema. Alle leerkrachten zijn daarom gecertificeerd Kanjertrainer en wordt er lesgegeven volgens de principes van Kanjertraining. Op De Wiekslag leert men kinderen omgaan met gevoelens van zichzelf en anderen. Bovendien wordt kinderen sociale vaardigheden aangeleerd die nodig zijn voor het spelen en samenwerken met anderen. Met behulp van kanjerverhalen en kanjeroefeningen krijgen kinderen inzicht in hun eigen gedrag. Kanjertraining is hier een bewezen krachtig hulpmiddel voor.

Donderdag 25 oktober jongstleden is met ouders gevierd dat De Wiekslag Kanjerschool is geworden. Middels een ouderavond onder leiding van Thea van Alen, senior Kanjertrainer, is stilgestaan bij dit heugelijke feit.

Maak je eigen computerspel

DIDAM - Wat is er leuker dan spelletjes spelen op de computer? Zelf je eigen spelletje maken natuurlijk! Ben je 10 jaar of ouder? Kom dan in de Week van de Mediawijsheid naar de Bibliotheek en maak je eigen spel.

Dat kan in Bibliotheek Didam op 16 november: 15:00 - 17:00 uur en in Bibliotheek 's-Heerenberg op 20 november: 15:00 - 17:00 uur. Jaarlijks organiseert Mediawijzer.net de Week van de Mediawijsheid. Een week vol activiteiten door heel Nederland, waarbij het belang van mediawijsheid voor kinderen en jongeren onder de aandacht wordt gebracht. Dit jaar vindt de Week van de Mediawijsheid plaats van 16 tot en met 23 november.

Deelname aan de workshop kost vijf euro. Geef je op vóór 14 november. Dan kan in de bibliotheek, telefonisch via 0316 221184 of mail naar info@bibliotheekmontferland.nl.

Aanwinst voor Zevenaar: Praxis!

Zevenaar – Sinds 27 juni 2018 is Praxis Zevenaar open op de Edisonstraat 28. Alle makers, gevorderd of beginnend, vinden hier een ruim aanbod aan doe-het-zelf-producten voor iedere klus. Advies nodig voor een klus? Geen probleem, het oude en vertrouwde winkelpersoneel adviseert en helpt klanten graag de juiste keuze te maken.

Wij staan altijd voor u klaar
Winkelmanager Bernie Rensen is enthousiast over het assortiment in zijn Praxis-winkel. Met de ombouw van Formido naar Praxis is er 200 meter aan stellingoppervlak bijgekomen. Hierdoor zijn de assortimenten zoals laminaat, verf en losse schroeven aanzienlijk uitgebreid. Bernie, licht enthousiast toe: "voorheen heeft onze winkel de naam Formido gedragen en vanaf 27 juni zijn wij Praxis. Ons ervaren team bestaat uit bekende Formido collega's, maar ook gekwalificeerde Praxis medewerkers en enthousiaste nieuwe medewerkers. Onze winkel heeft een nieuwe kleur en uitstraling gekregen. Het assortiment is uitgebreid en we zijn trots op de diversiteit aan doe-het-zelf artikelen in deze prachtige winkel. Zo is er een complete verf-, vloeren- en gereedschapsafdeling. Door de ombouw vinden klanten hier meer artikelen en is er ruime keuze voor elke maker. Wij helpen u graag met uw klus en zoeken samen naar de beste oplossingen."

Extra services bij Praxis Zevenaar
Praxis heeft als missie er écht 'Voor de Makers' te zijn en organiseert in dit kader ook diverse landelijke workshops. Via www.praxis.nl/service/workshop vinden klanten het totale aanbod aan workshops. Klanten kunnen bij Praxis sparen voor Air Miles; het grootste spaarprogramma van Nederland. Ook biedt Praxis op dinsdag extra korting voor 50-plussers. In de winkel kunnen klanten een speciale 50+ Pas hiervoor aanvragen.

En nog meer…gratis aanhangerservice, 15% verhuiskorting, sleutelservice, kortingsbonnen andere bouwmarkten bij ons inwisselbaar, En alleen bij Praxis Zevenaar; inmeetservice*. En vanaf nu ook elke zondag van 12 -17 uur open.

Xycleservice geeft e-bikes een tweede leven!

DOESBURG - Tijdens de 'restant'-weken worden er bij Xycleservice in Doesburg niet alleen gewone fietsen aangeboden, maar ook veel gebruikte e-bikes oftewel elektrische fietsen.

Helaas bestaat er op dit moment veel negativiteit als het gaat om de aanschaf van een gebruikte e-bike. Zo zou het volgens de ANWB onverstandig zijn een fiets aan te schaffen met een gebruikte accu. Onzin zeggen ze bij Xycleservice, tuurlijk krijg je de meeste zekerheid en garantie op een nieuwe e-bike, maar deze kost dan ook wel twee tot drie keer zoveel als een gebruikte. Bij de aanschaf van een gebruikte e-bike is het echt niet zo dat deze binnen korte tijd de geest geeft en dat er een nieuwe accu moet worden aangeschaft. Zou dat op den duur wel een keer moeten, dan nog is men aanzienlijk goedkoper uit ten opzichte van een nieuwe fiets en kan de fiets weer jaren mee. We rijden tenslotte ook niet allemaal in een nieuwe auto!

Waar ze bij Xycleservice wel voor waarschuwen is het laten vervangen van cellen in de accu, dit is veelal onbetrouwbaar en in sommige gevallen serieus gevaarlijk. De accubranden van de afgelopen periode bij diverse rijwielzaken zijn allen veroorzaakt door dit soort accu's. Als er vervanging nodig is, koop dan gewoon een originele accu met volledige fabrieksgarantie!

Mocht u een gebruikte e-bike willen aanschaffen, bij Xycleservice krijgt u op de meeste modellen een volledige garantie van zes maanden en vertellen zij u graag wat de overige mogelijkheden zijn.

Kom gerust aan bij Xycleservice in Doesburg voor informatie, maak een proefrit, of een afspraak voor het onderhoud van uw fiets.

www.xycleservice.nl , Leigraafseweg 33F in Doesburg, 0313 412727.

Laat uw brommobiel gratis checken voor de winter

Foto: Dingo Photos

BEEK - Op vrijdag 16 en zaterdag 17 november bent u van harte welkom bij Garage Kaal & Buunk om al het nieuws van Aixam te bekijken en kunt u gebruik maken van leuke acties.

Waaronder de nieuwe Aixam Crossover de eerste brommobiel SUV op de markt. Hierdoor is Aixam wederom uniek in haar producten. Daarnaast heeft Aixam ook diversen andere updates uitgevoerd, waaronder innovatieve, aan de zeer populaire Sensation range.

Al een tijd was er de vraag vanuit de markt naar een SUV van Aixam. Veel mensen hebben behoefte aan een hogere instap en een beter zicht op de weg. De nieuwe Crossover kan aan deze behoefte voldoen. De bodemvrijheid en de instaphoogte werd liefst met vijf centimeter verhoogd! Daarnaast zorgt de aanpassing aan de stoelen voor meer comfort. Op de afbeelding staat de nieuwe Crossover afgebeeld.

Tijdens Aixam on tour kunt u gratis proefrijden met de eAixam en D-Truck, kunt u uw brommobiel gratis laten checken en krijgt u een goodiebag (op=op). Indien u een nieuwe Aixam uit voorraad koopt, dan zijn de eerste duizend kilometer brandstof voor onze rekening.

Garage Kaal & Buunk staat met een hapje en een drankje klaar op vrijdag 16 en zaterdag 17 november aan de Zuidermarkweg 2 in Beek. Bent u niet mobiel, dan haalt Garage Kaal & Buunk u op. Graag bellen voor een afspraak 0316 531684. Komt u ook?

Dorpshuis Spijk ontvangt 12.000 euro van het Oranje Fonds

Kantine dorpshuis 'De Spieker'. (foto: Willy Witjes) willy witjes

SPIJK - Stichting Dorpshuis Spijk ontvangt een bijdrage van 12.000 euro van het Oranje Fonds. Dit bedrag wordt gebruikt voor diverse werkzaamheden en investeringen om het dorpshuis nog aantrekkelijker en geschikter te maken voor huidige en toekomstige gebruikers.

Dorpshuis 'De Spieker' wordt niet alleen gebruikt voor vergaderingen en activiteiten van schuttersvereniging, tafeltennisclub, stichting welzijn, sinterklaascomité, oranjecomité en gymlessen van de basisschool, maar er is ook een dokterspost in gevestigd en er worden andere activiteiten zoals yoga, vogelshow, dialectavond, kindercarnaval en een beurs georganiseerd.

Het bestuur van de stichting wil, samen met de diverse vrijwilligers, het bargedeelte van de kantine aanpassen, diverse wanden en deuren schilderen, vloerbedekking in hal en kleine zaal vernieuwen, gordijnen en rails voor verdeling van de grote zaal vervangen en stoelen en apparatuur aanschaffen. Samen met de vrijwilligers streeft het bestuur niet alleen naar een optimale bezetting van het dorpshuis, maar ook naar een prettige samenwerking met alle gebruikers en een gezellige sfeer.

Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Het Oranje Fonds wordt onder meer gesteund door de Nationale Postcode Loterij, de Lotto, door Vrienden van het Oranje Fonds en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Bluesbreakers live bij 'Bij Welling' Duiven

Bluesbreakers. (foto: Rino Geerdinck) Rino Geerdinck

DUIVEN - Live brengt de band een show waarin het met het grootste gemak de ene stijl na de andere de revue laat passeren. Dit heeft als voordeel dat ook mensen die niet volledig blues-minded zijn (ze bestaan) plezier beleven aan de optredens.


Het gaat uiteindelijk bij bluesmuziek ook, of misschien wel juist om entertainment en er zullen geen mensen zijn die na een avondje BluesBreakers met een slecht gevoel naar huis gaan. Mede daarom zijn de BluesBreakers ook buiten Nederland een succes en speelt de band door heel Europa.
Bezetting BluesBreakers: Dik Korving - Guitar and vocals; Reinhard Sämisch - Harmonica; Eerde Kalsbeek - Drums; Ernst Wernicke - Bass and vocals; Francesco Frentrop - Keyboards and vocals.


Het optreden is zondag 18 november om 15.00 uur bij bij Grand café & Restaurant 'Bij Welling', Remigiusplein 5 in Duiven; de toegang is gratis.