GN Overbetuwe

28 september 2016

GN Overbetuwe 28 september 2016


Landerij De Park genomineerd voor de Gelderse Pauwenveer

Foto: Liesbeth Kemme

BETUWE - Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland heeft Landerij De Park genomineerd voor de Gelderse Pauwenveer 2016.

De hoofdprijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro, de twee andere genomineerden ontvangen een bedrag van 5.000 euro. De commissaris van de Koning C.G.A. Cornielje reikt de prijzen op 18 november uit in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Deze nominatie is een enorme pluim op de hoed voor de vele vrijwilligers die Landerij De Park in de afgelopen jaren tot een succes hebben gemaakt. Jarenlang spanden velen zich in om dit centrum voor natuurbeleving van de grond te krijgen. Inmiddels heeft Landerij De Park zich ontwikkeld tot een verrassende plek in de natuur voor jong en oud, waar je kunt spelen, leren, genieten en ontspannen. Het terrein omvat 5 hectare met daarin diverse natuurbelevingsattracties zoals een kinderboerderij, moestuin, kas, bijenstal, struinpad, vuurplaats en labyrint. Ook horeca is op het terrein aanwezig: bij restaurant Droom! kun je terecht voor een kop koffie, een drankje of een lekkere lunch.

Landerij De Park vervult een belangrijke maatschappelijke functie in de gemeente Overbetuwe: naast de geboden educatie is het een plek waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en vrijwilligers een betekenisvolle dagbesteding vinden en mbo-leerlingen een mooie leer- en ervaringsplaats hebben.

Op dit moment zijn er nog verschillende avontuurlijke speelplekken in ontwikkeling, waaronder een natuurspeelplaats. De geldprijs van de Gelderse Pauwenveer is dus een zeer welkome aanvulling om de geplande speelplekken te kunnen realiseren.

ZVO opent seizoen in stijl

Van links naar rechts: Odo McCarthy, Sem Teunissen en Gyan Spaan zijn blij met hun medailles.

OVERBETUWE - Met veertien wedstrijdzwemmers heeft de Zwemvereniging Overbetuwe (ZVO) in het eerste deel van het minioren-juniorencircuit het seizoen in stijl geopend. In totaal werden 24 persoonlijke records verbeterd en was er tweemaal een eerste plaats. Op tien afstanden was er een debuut voor een ZVO-zwemmer.

Benjamin McCarthy (op de 50, 100 en 200m schoolslag en 400m vrije slag), Sam Pollmann en Sanne Teunissen (beiden op de 200 en 400m vrije slag, 50m rugslag en 100m schoolslag) waren goed voor verbetering van vier persoonlijke records. Odo McCarthy kwam tot drie persoonlijke verbeteringen op de 50m en 100m rugslag en de 50m vlinderslag. Op de 100m rugslag werd hij bovendien nog eerste.

Anouk van Beugen (50m rugslag en 400m vrije slag), Kai van den Brink (200m schoolslag en 400m vrije slag) en Iris de Meij (50m rugslag en 200m vrije slag) verbeterden zich op twee afstanden. Goed voor een verbetering op één afstand waren William de Meij en Esmee Wilcke (beiden 400m vrije slag) en Gyan Spaan (50m rugslag).

Sanne Huibers kwam deze wedstrijd voor het eerst uit op de 200m schoolslag en de 400m vrije slag. Gyan Spaan maakte zijn debuut op de 50m vlinderslag en 100m rugslag. Een eerste start was er verder voor Luc McCarthy, Iris de Meij, Sam Pollmann en Sanne Teunissen op de 200m schoolslag. Mats van der Rijst kwam voor het eerst uit op de 100m wisselslag. Sem Teunissen legde bij zijn debuut op de 50m vlinderslag direct beslag op de eerste plaats.

Verder waren er nog zilveren medailles voor Odo McCarthy en Sem Teunissen. Gyan Spaan won tweemaal brons. Mats van der Rijst werd ook eenmaal derde.

'Elst over geluk' van start

ELST - In Elst is een nieuw maatschappelijk project gestart; Elst over geluk. Wekelijks interviewt Brigitta Nijssen een bekende of onbekende Elstenaar over geluk, waarna er een kort portret wordt gepubliceerd op www.elstovergeluk.nl.

Vragen die aan de orde komen zijn onder andere: waar word je gelukkig van? Wat is geluk? Hoe denken mensen van verschillende leeftijden en achtergronden daarover? Door het publiceren van de geluksverhalen wil Brigitta een inkijkje te geven in het leven van andere Elstenaren en zo meer verbinding te creëren binnen het dorp. Onbekend maakt onbemind, en het idee is dat met Elst over geluk wordt juist het tegenovergestelde wordt bereikt. Daarnaast is een website vol positiviteit natuurlijk een mooi visitekaartje voor ons prachtige dorp.

Wil je na Els, Marjan, Bernadette, Hans, Sjiert, Klaske, Dick en Estelle ook jouw verhaal delen? Aanmelden voor een interview kan via elstovergeluk@gmail.com.

PWA start nieuwe blokfluitcursus met nieuwe docente

ELST - Muziekvereniging PWA uit Elst start op dinsdagmiddag 11 oktober een nieuwe blokfluitopleiding. De afgelopen jaren heeft deze cursus onder professionele leiding van docent Joep van Gurp plaatsgevonden. Helaas heeft PWA in december jongstleden afscheid van Joep genomen. Hij heeft op een geheel eigen wijze voor veel kinderen een muzikale basis verzorgd waar de vereniging hem zeer dankbaar voor is.De succesvolle cursus 'Music Kids' gaat onder leiding van een nieuwe docente in een vernieuwde vorm door. De cursus wordt gegeven door Janneke Veekens. Met haar Brabantse gezelligheid weet zij leerlingen te stimuleren om spelenderwijs blokfluit te leren spelen. Door haar jarenlange ervaring als docente bij muziekverenigingen en basisscholen is zij in staat het lesaanbod op de juiste wijze af te stemmen op haar leerlingen.

De cursus bevat ruim 30 lessen van 45 minuten en zal plaats vinden op dinsdagmiddag van 16.00 tot 16.45 uur. De cursus is bedoeld voor leerlingen van groep 3 t/m 8 van de basisschool. Het cursusgeld bedraagt 18,62 euro per maand. Hierbij krijgt de leerling een blokfluit en een lesboek met cd die het na de cursus mag houden.

"Wilt u iemand aanmelden voor deze cursus? Dan kunt u mailen met Wouter Simons, manager jeugd en opleidingen op emailadres jeugd-opleiding@pwa-elst.nl. Naast de blokfluitcursus heeft PWA ook de mogelijkheid voor muzieklessen voor saxofoon, koperinstrumenten (trompet, hoorn, bariton, trombone), dwarsfluit en klarinet. Ook daarvoor kunt u contact opnemen met bovenstaande contactgegevens."

Jobgroups Overbetuwe

HETEREN - Op woensdag 5 oktober gaat in de Overbetuwe Jobgroups van start. Met dank aan stichting Encour en de Vloedschuur in Heteren die Jobgroups gratis toegankelijk maken. Jobgroups richt zich op mensen die al wat langer op zoek zijn naar een nieuwe baan.

In een Jobgroup krijg je in zeven bijeenkomsten meer duidelijkheid over wie je bent, wat je wil en kan. We werken toe naar een elevatorpitch. Je bent op zoek naar een baan. Maar hoe pak je dat tegenwoordig aan? Hoe schrijf je een aantrekkelijk LinkedIn profiel? En wat zet je wel en niet op je CV? Hoe weet je welke vacatures goed bij je passen?

Een JobGroup kan je helpen om en antwoord te zoeken op deze vragen. Een JobGroup wordt geleid door twee enthousiaste vrijwilligers, in dit geval Willem Quist en Maarten Wienbelt, die een speciale opleiding gevolgd hebben en ook vanuit hun eigen werkervaring veel te bieden hebben. Er doen maximaal 16 mensen mee aan een JobGroup, omdat persoonlijk contact voorop staat.

Format bijeenkomsten

Intro: Inloop met koffie en thee, kennismaking
JobTalk: Korte Interactieve workshop
Grouptalk: Opdrachten in kleine groepjes om feedback van elkaar te krijgen
Afterparty: Blijf napraten en individueel advies van de coaches

In zeven stappen werken we toe naar het doel van de bijeenkomst, een elevator pitch! In een elevatorpitch presenteer je kort en aansprekend wie je bent, wat je kan en waar je naar op zoek bent. In de voorafgaande bijeenkomsten verzamel je de informatie die je nodig hebt om zelfverzekerd jezelf te presenteren.

Indien u interesse heeft in deelname of nadere informatie wenst stuur ons een mail via info@loonenwerk.nl.

Zangkorenfestival bij Couleur Locale in Heteren

Het koor Couleur Locale uit Heteren, dat op 8 oktober zijn jubileum gaat vieren. Foto Nienke Zoetbrood.

HETEREN - Op zaterdag 8 oktober viert gemengd koor Couleur Locale uit Heteren met een Zangkorenfestival het heuglijke feit dat het alweer twintig jaar bestaat. De jubileumcommissie heeft vier koren uit de omgeving uitgenodigd om het 20-jarige feestje samen met Couleur Locale te vieren.

Met elkaar zullen de vijf koren vanaf 14.00 uur een muzikale middag verzorgen in de Rooms-Katholieke kerk in Heteren. Deze ligt op een idyllisch plekje aan de dijk. Buiten zal een kleine (rommel)markt worden georganiseerd met onder andere boeken en streekproducten. Het hele programma, waaraan ook de Heterense toneelvereniging Expansie een bijdrage levert, duurt tot ongeveer kwart over vijf. De toegang is gratis en publiek is van harte uitgenodigd.

De vier deelnemende gastkoren zijn Punt Uit en Volkooren uit Wageningen en Koor zonder grenzen en Eigen Wijs uit Elst. Allemaal hebben ze van harte hun medewerking toegezegd. De kwaliteit van al deze koren staat ongetwijfeld garant voor een prachtige muzikale beleving. De koren stemmen het repertoire dat ze ten gehore brengen zoveel mogelijk af op het thema van de middag: verbinding. En hoe kun je je beter verbinden dan door samen te zingen!

Couleur Locale is in 1996 opgericht door een aantal lokale enthousiastelingen en bestaat inmiddels uit ongeveer dertig leden, die uit de wijde omtrek van Heteren afkomstig zijn. Iedere donderdagavond wordt een gevarieerd repertoire ingestudeerd onder de bezielende leiding van dirigent Sead Siocic. Mocht men door het Zangkorenfestival ook zin krijgen om wekelijks te zingen, dan is men welkom. Meer informatie staat op www.koorcouleurlocale.nl.

Ja minse, dan worde 's mèrges wakker, lig nog efkes nao te doezele achter de gebreide boks en zou ut liefs de eugskes nog effe sluute. Mar ja, der stee oe een heftige dag te wachte want ut is teslotte alwir de derde deinsdag in septèmber. Ut vrouwke haj ok nog wel graag efkes tusse de todde wille blieve ligge mar op zò'n dag heurde in de slipstreem van oe kjèl op te komme drave.

Mit oe bèije nog effe rechop tusse de todde de laotste oefeninge deurneme. Eers een half uureke nao links wuive, dan een uureke nao rechs de àrms en veural de polse goed bewège. Ge meug ter dan zelfs nog efkes flink zaggereinig bij blieve kieke adde de oefeninge mar bloedserieus uutvoer. Tenslotte hedde de laotste wèke al iedere aovond veur ut slaope gaon een half uureke nao mekaor ligge zwaaie um goed getraind op de derde deinsdag in ut openbaor te veschijne.

De spiekerboks en ut jurkske uut de Primark kunne in de kas blieve want ge mot op zò'n dag zogezeit strak in ut pak en 't vrouwke in een lange chique jurk. Ut is wel jammer, dah ut ouwe vetrouwde vevoermiddel een hòrtje in de "steigers" mot, zo dagge plots in zò'n miezerig glaoze vehiekel mot zitte.Mar goed ut is tenslotte mar een stukske en ut veurdeel is ok wel wir dasse oe van buute minder goed aon kunne gape. Ja, onze handjes motte netuurljk wel blieve bewège want der zien wir hele volkstamme langs de straot komme staon um ons te begape. En veural nie vegète um heel duidelijk uut te straole dagge mit ut gròtste plezier in die rijende kooi zit.

Zo, daornao nog efkes in die zaol mit uutgedoste hotemetote een veurgekauwd vehaol afraotele en ge krieg zoas ieder jaor wir een driewèrf hoera. Nog efkes gauw een bekske koffie nao binne sloebere en dan wir as de sodemieter die glaoze kooi in. Tenslotte het de meute zich intusse veplaots nao oe nederig onderkomme um oe en veural ok oe vrouwke toe te juiche adde een hortje mit frisse tegezin op dah balkon veschijn.

Dit bovestaonde, zat ik me me afgelope wèèk veur de kiekkas te bedinke toen ik dah jaorlijks traditionele ritueel wir veurbij zag komme. Ge vraog je toch ech af of deze Koning Willem en zien Maxima jaorlijks staon te trappele um aon zò'n, volges mien, achterhaolde poppekas mee te doen. Ik zou zegge laot die deurgaons grijnzende premier volgend jaor zelf zien vehaol mar veur komme lèze. Kunne Willem en Max intusse nog efkes gaon geniete van hun stolpje in Griekelànd

Boer Phlipse

Open vrouwenochtend in Ommeren

OMMEREN - Op woensdag 28 september is er de open vrouwenochtend in Ommeren met als thema: ‘Gevangen, wie zoekt mij op?’

Spreekster is Hanneke Schouten (namens Gevangenenzorg Nederland). Het programma duurt van 9.30 tot 11.30 uur. Vanaf 9.15 uur is er koffie en thee in ‘De Bron’, Dokter Guepinlaan 26, Ommeren. Er is kinderoppas en een boekentafel. Info: Corrie Both corriebthuis@hotmail.com en Jeannette van Dorp 0344 603896.

Bij Theater De KiK vanaf nu donderdagavond filmavond

ELST - Wegens het succes van het afgelopen seizoen is bij Theater De KiK vanaf nu élke donderdagavond filmavond. Op veler verzoek wordt er nu de ene week een artfilm en de andere week een feelgood film geprogrammeerd. De films beginnen om 20:00 uur. Kaarten kosten, inclusief een drankje acht euro (voor Gelrepashouders 4 euro) en zijn te reserveren via www.theaterdekik.nl.

Op donderdag 29 september is de feelgood film The Hundred-Foot Journey te zien. Een heerlijke romantische komedie over het Indiase gezin Kadam dat een nieuw leven wil beginnen. Zoon Hassan is een culinaire genie. Hij leerde het vak van zijn moeder die in India bij een brand omkwam. Met een gammel busje en hun laatste spaargeld op zak, belandt de familie na veel omzwervingen in een klein dorpje in Zuid-Frankrijk. Daar besluiten zij een Indiaas restaurant te openen. Tegenover hun nieuwe onderkomen is al jaren een beroemd Frans restaurant gevestigd. De kille eigenaresse met haar Michelinster, is niet blij met haar nieuwe overburen en verzint van alles om de familie Kadam te dwarsbomen.

Deze komische film is een lust voor het oog en de rol van ijzige chefkok is Helen Mirren op het lijf geschreven. Echter een kleine waarschuwing; deze heerlijk feelgoodfilm zou je wel eens erg hongerig achter kunnen laten.

Thema: Het wees gegroet als Bijbels gebed

ELST - De oktobermaand is in de oude katholieke traditie een Mariamaand met een bijzondere aandacht voor het gezamenlijk bidden van de rozenkrans. Bidden met een gebedssnoer in de hand, een vorm van bidden die in meer religies voorkomt zoals onder andere bij moslims.

Tijdens het bidden met de rozenkrans worden telkens de woorden van het Wees gegroet Maria herhaald. Een bezinning op woorden uit de H.Schrift die betrekking hebben op het leven van Jezus en Maria. Het is het de moeite waard om in oecumenisch verband stil te staan bij dit gebed met woorden bijna letterlijk uit het Lucasevangelie.

Een gebed dat van betekenis blijkt om wat rust te vinden of bemoediging op momenten dat schaduwkanten van het leven zich doen voelen. Iets wat herkenbaar is wanneer het Ave Maria wordt gezongen zoals in bekende uitvoeringen van Bach/Gounod en Schubert Woensdag 28 september van 14.00 – 16.00 uur is de middag in het ontmoetingscentrum De Hoeksteen in Elst. Informatie: Seniorenpastoraat John Rademakers 048 481597.

'Even goede vrienden' bij Theater De KiK in Elst

Foto: Anne van Zantwijk

ELST - Op zaterdag 1 oktober speelt René van Meurs zijn voorstelling 'Even goede vrienden' bij Theater De KiK in De KultuurKlup in Elst. Aanvang 20:30 uur. Kaarten en meer informatie op www.theaterdekik.nl.

Aan zijn timing, zijn improvisatietalent en het gemak waarmee hij optreedt is te merken dat René deel uitmaakt van het roemruchte stand-up comedy collectief van Comedytrain. Hij won in 2012 de jury- én publieksprijs van het grootste cabaretfestival van Nederland: Cameretten, en toerde vervolgens twee theaterseizoenen met veel succes door het land. Dat was lachen. Dat vond hij niet alleen zelf, ook u vond dat massaal. Toch kwam hij zichzelf op een gegeven moment tegen, zoals iedereen zichzelf weleens tegenkomt. U kent het wel; gedeukt, gehavend en enigszins in dubio. Op zo'n moment kun je niet anders dan jezelf bij de kladden grijpen, aankijken en vragen: "Ben ik na deze opdonder nog steeds even goede vrienden met mezelf?"

In deze voorstelling ontmoet u wat er na die botsing van René is overgebleven en weer is opgestaan. Met, zoals u van hem gewend bent, een enorme berg grappen, knappe improvisaties en dat alles in een moordend tempo!

Kanjerdag op de Lammerts van Buerenschool

Foto: Mieke van den Brandhof

ZETTEN - Afgelopen woensdag beleefde de Lammerts van Buerenschool een bijzondere dag, de tweede zogenoemde 'kanjerdag'. Een dag waarop positief omgaan met anderen, dichtbij en verder weg, centraal staat. De school is een zogeheten 'Kanjerschool', waar dagelijks wordt gewerkt aan vertrouwen, veiligheid, rust en wederzijds respect.

Directeur Jos Schoenmakers opende de dag en ruim 200 kinderen zongen uit volle borst het schoollied, terwijl een groepje kinderen er een dansje bij maakte. Alle kinderen hadden in de klas nagedacht over hun wens voor onze school en deze wensen werden voorgelezen. Er waren groepen samengesteld uit kinderen van verschillende leeftijden en zij gingen in verschillende ruimtes allerlei kanjeroefeningen doen. Samenwerken, elkaar vertrouwen en elkaar helpen stonden hierbij centraal. Veel ouders hadden een heerlijke tulband gebakken en die smaakte goed na alle activiteiten!

Na de pauze lieten de kinderen ook de omgeving van de school merken dat we een echte Kanjerschool zijn! Elke groep had een andere activiteit bedacht. De kleuters maakten een prachtige uitnodiging voor opa en oma om een kijkje te nemen op school. De mensen in de buurt kregen een zelfgemaakte verrassing, andere kinderen gingen voorlezen bij peuters en een groep verzorgde een optreden van Oudhollandse liedjes voor de bewoners van het Witte Huis in Zetten. Voor de Voedselbank werd voedsel ingezameld.

Tenslotte smulde iedereen van de berg pannenkoeken, die door de verschillende ouders waren gebakken! Een dag die om herhaling vraagt!

Als de dood... nadenken over het levenseinde

HETEREN - Op woensdag 5 oktober wordt er in De Vloedschuur, Kerklaan 4a in Heteren een lezing verzorgd door Annemarieke van der Woude uit Nijmegen. Tot voor kort was zij geestelijk verzorger in verpleegtehuis Ono in Renkum. Titel van de inleiding is: Als de dood… nadenken over het levenseinde. Aanvang 20.00 uur. Alle belangstellenden zijnwelkom! Kosten: een vrijwilige bijdrage.

Het lijkt wel of gewoon doodgaan niet meer bestaat. Er valt tegenwoordig veel te kiezen als het om sterven gaat. Hoe gaan we daar mee om? We leven in een tijd waarin talloze vragen op ons afkomen: Palliatieve zorg? Euthanasie? Zelf euthanasie? Beslissen over je eigen dood of die van een ander? Een wilsverklaring en wat houdt dit in? Hoe verhoudt het een en ander zich met je levensovertuiging? Het is van belang over dit alles na te denken en met elkaar in gesprek te zijn.

Annemarieke van der Woude is een deskundige op dit terrein. Zij is theologe, publiciste en redactiesecretaris van het tijdschrift Spelling en momenteel voor het pastoraat verbonden aan de Remonstrantse gemeente te Oosterbeek.

Informatie en organisatie: regionale werkgroep V&T; www.gele-boekje.nl; Marry de Groot-de Bruin 026 4722719, marry43@live.nl.

Pluktocht bij opening van de drie voedselbossen in De Park

BETUWE - De jonge bomen en struiken van de voedselbossen in De Park leveren zelf nog nauwelijks voedsel. Toch neemt Paula van Lingen belangstellenden mee op een wildpluktocht in voedselbos De Parkse Gaard op zondag 2 oktober. Dit is een van de vele activiteiten deze middag rond de officiële opening van de drie nieuwe voedselbossen In De Park, onderdeel van Park Lingezegen.

Drie voedselbossen staan sinds dit voorjaar in de klei van Park Lingezegen. Hier gaat een grote verscheidenheid aan voedsel groeien in een natuurlijke omgeving. Er is tijd nodig voor hun ontwikkeling, maar de natuur pakt de kansen die haar geboden worden: een spontane kruidlaag schiet meteen op, hoog en dicht. En hiermee levert de natuur ons direct voedsel.

Paula van Lingen uit Randwijk weet als herboriste welke soorten wilde planten eetbaar zijn en welke bruikbaar zijn voor gezondheidsdoelen. Zelfs in de herfst is er genoeg te vinden om een salade van te maken, soep of kruidenboter. Er groeien altijd nog planten die helpen tegen hoesten, of goede basis zijn voor huidcrème.

De pluktocht begint om 13.00 uur bij de kraam van de Parkse Gaard aan De Park en zal ongeveer een half uur duren. Iedere belangstellende is welkom. Honden niet toegestaan. Zorg voor geschikt schoeisel bij nat weer want het terrein is ‘natuurlijk’.

Kijk voor het volledige programma op www.deparksegaard.nl of www.parklingezegen.nl.

Stille Helden Pad als ode aan de burger in oorlogstijd

BETUWE - Binnen de week van Market Garden herdenkingen viel de onthulling van het Stille Helden Pad in Elst op. Het nieuwe pad betrekt de wijk Westeraam via Lingestraat met het Herinneringslandschap WO II.

Aanwezig waren onder andere leerlingen van het OBC uit Elst, de evacuatiegroep, vertegenwoordigers van historische kring, gemeenten Lingewaard en Overbetuwe,Park Lingezegen, het Bevrijdingsmuseum en voormalige WO II evacuee's.
De onthulling van het Stille Helden Pad is een unieke ode aan de burger in oorlogstijd. Het gaat om moedige burgers, die ondanks de oorlogsellende zich weten te onderscheiden door moedig gedrag. Men heeft zich laten inspireren door de video clip Stille Helden die door de stad Duisburg en het Exoduscomité is ontwikkeld.
Enige jaren geleden werd het initiatief tot naamgevingen in gang gezet door het Exoduscomité. Het geheel beslaat de gemeenten Lingewaard, Overbetuwe en Arnhem (zuidelijk stadsdeel). Alle teksten zijn vermeld in de Engelse, Duitse en Nederlandse taal. Steeds meer wordt het Herinneringslandschap, dat voor een groot deel in Park Lingezegen is gelegen, zichtbaar. Met schuttersputten, informatiepanelen en WO II markeringen zoals het Verzoeningspaneel, de herdenkingskapel De Heuvel en WO II monument De Vleugel wordt het een unieke outdoor ontdekkingsplek over het thema WO II.


Dit is één van de identiteitsdragers van Park Lingezegen, dat ook thema's als natuur, kunst en cultuur heeft omarmd. Het gebied is 365 dagen per jaar vrij te bezoeken voor wandelaars en fietsers. Voor meerinfo: www.exodushuissen.nl.

Zonnebloem Heteren naar kijkdag fruitcorso

HETEREN - Voor de meesten, zowel deelnemers als vrijwilligers, was het bezoekje aan het fruitcorso een eerste kennismaking daarmee. En dat heeft heel wat indruk gemaakt.

Prachtige praalwagens opgemaakt in de mooiste kleuren met fruit en groenten. Het leuke van een kijkdag is dat je om de wagens heen kan lopen, om zo geen detail te missen en dan nog kwam je ogen tekort om het allemaal in je op te nemen. Onvoorstelbaar wat je met fruit en groeten kunt maken. Een heel geslaagd uitje en er gingen al stemmen op om volgend jaar hier weer naar toe te gaan, zoiets moois wil je toch niet missen.

Avond met Syriërs

HETEREN - Gevlucht voor de oorlog en dan…? Een avond met Syriërs. Syriër Anwar in zijn gedicht: dank je Arnhem, dank je Nederland...

Uit dankbaarheid schreef Anwar dit gedicht, dat werd voorgedragen op 13 september in De Bongerd in Heteren. Als afsluiting van een mooie avond, waarbij de Syrische vluchtelingen en hun verhaal centraal stonden. De avond ging van start met een duidelijke uiteenzetting over de situatie in Syrië door Kees van Broekhoven, luitenant-kolonel b.d. Over de militaire dictatuur, die werd gevestigd in 1971. En dat Assad en zijn maffia-clan alles doen om hun positie te behouden. Over de vestiging van het Kalifaat door IS in Syrië. En dat er veel partijen betrokken zijn bij dit ingewikkelde conflict, waarbij Islamitische Staat de gemeenschappelijke vijand is.

Journaliste Marike Spee vertelt over de opvang van de Syriërs in de Koepel vorig jaar in Arnhem. Met de buurt heeft men de mannen in de koepel gastvrij opgevangen. Gewoon erop afstappen en activiteiten gaan ondernemen met elkaar. Twee mannen van de (Syrische) band Repaired Fade Out treden op. En er is een solo-optreden met traditionele Syrische gitaarmuziek. De vluchtverhalen van Mohammed en Mahmoud maken indruk. Hoe ze echt geen keus hadden op de vlucht voor het regime, een zaak van leven en dood. En alles achter zich hebben gelaten voor een ongewisse toekomst. Bijna niet voor te stellen!

De volgende bijeenkomst is een lezing door Gerda de Boer-Mensink en Hannie Nusselder over 'leven met een depressie'. Op 11 oktober in zalencentrum De Bongerd in Heteren van 20.00 - 22.00 uur (entree: volwassenen 7,50 euro en jongeren 5 euro inclusief 1 drankje) (www.spirituele-ontmoeting-heteren.com).

Repair Café in Elst

ELST - Donderdag 29 september is er weer Repair Café in het gebouw van 2 Switch. Er staan vrijwilligers voor klaar om de bezoeker met raad en daad bij te staan.

Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet, is welkom!

Ook kunnen mensen terecht met vragen op het gebied van de computer. Is uw computer vastgelopen? Krijgt u hem niet aan de praat of wilt u weten hoe u uw foto’s op een usb-stick moet zetten? Kom gerust langs! Ook als u vrijwilliger wilt worden is men welkom!

Het Repair Café is elke laatste donderdag van de maand geopend van 13.00 – 16.00 uur en bevindt zich op de eerste etage bij 2Switch, Nieuwe Aamsestraat 42 In Elst. Voor meer info: www.fortewelzijn.nl; 085 0406066.

Cursus en concert 'Leren luisteren naar klassieke muziek'

ELST - Veel mensen genieten van klassieke muziek, maar muziek gaat meer leven naarmate je er meer van weet. Luisteren naar klassieke muziek kun je dan ook leren. Jan de Jong, klassiek gitarist neemt u mee op reis in de wereld van de klassieke muziek. Samen gaat u op zoek naar elementen in de muziek die voor anderen verborgen blijven.

Jan start eind oktober met de cursus 'Leren luisteren naar klassieke muziek', maar om u alvast een beeld te geven hoe die cursus er uit zal gaan zien, geeft hij vooraf op 10 oktober een introductieavond / concert. U bent welkom.

Op deze avond gaat hij in op de geschiedenis van de klassieke gitaar en op de muziekgeschiedenis in het algemeen. Na deze intro speelt hij voor u. Aan het eind van deze avond kunt u vragen stellen en zich eventueel aanmelden voor de cursus bij mevrouw Wil Teunissen van Forte Fit.

Entreeprijs van deze introductieavond / concert op 10 oktober is 5 euro. Locatie is Kultuurklup in Elst; aanvang 20.00 uur. U kunt binnen lopen zonder zich aan te melden. Start cursus: eind oktober 2016 bestaande uit 8 avonden van 20:00 tot 22:00 uur. De kosten bedragen 45 euro en vinden plaats in de Kultuurklup (Dorpsstraat 39 in Elst).

Cursus data: 31 oktober, 14 en 28 november, 12 december, 9 en 23 januari en 6 en 20 februari. Voor meer inlichtingen en aanmelden voor de cursus kunt mailen naar fortefit@fortewelzijn.nl.

Sterke start HTTC in tafeltenniscompetitie

HETEREN - De najaarscompetitie is deze week weer van start gegaan en dat leverde HTTC vijf overwinningen en een gelijkspel op, een prima resultaat. Het eerste team won met 7-3 tegen het sterke Cevelum.

De tegenstander uit Cuijk was niet volledig en scheelde natuurlijk. Lennard Springvloet-Dubbeld bleef keurig ongeslagen. Wilco van Alst won tweemaal en André Jansen noteerde een punt. Verder wisten Lennard en Wilco het dubbelspel te winnen. Team twee wist Oni met 8-2 te verslaan. Rudy Gerritsen en Jaap van der Garde wonnen mooi driemaal. Patrick van Alst was eenmaal succesvol en won samen met Jaap ook het dubbelspel.

Het derde team gaat na de degradatie in de vorige competitie voor het kampioenschap en versloeg Getavé met 8-2. Cees van de Lindeloof en Johan Soppe bleven keurig ongeslagen. Ruud van Kooij kende met twee zeges een geslaagd debuut in dit team.

Team vier gaat waarschijnlijk ook hoge ogen gooien in zijn klasse. De start tegen Smash, 7-3 zege, was goed te noemen. Tinus Westerhof en Alaa Alsaaidi waren met drie zeges in puike vorm. Anette Frederiks bleef eenmaal aan de goede kant van de score. Het vijfde team ging op bezoek bij Slagvaardig en kon met de 5-5 eindstand tevreden zijn. Ine en Wilma Stap kwamen met twee zeges goed voor de dag en Berdien Lammers voegde hier nog een punt aan toe.

Het jeugdteam speelt, na het kampioenschap in de voorjaarscompetitie, een klasse hoger. De 6-4 overwinning tegen Hutaf was een positieve verrassing. Yoeri Liethof wist op knappe wijze driemaal te scoren. Bart Barends is ook in goede doen en won tweemaal. Het dubbelspel was voor Yoeri en Daan.

Organiste Nijmeegse Stevenskerk concerteert in Grote Kerk

ELST - Op zondag 2 oktober bespeelt de Nijmeegse organiste Jetty Podt het Van Leeuwen orgel van de Grote Kerk van Elst. Zij brengt onder meer twee koraalbewerkingen van ‘Allein Gott in der Höh sei Ehr’ van J.S. Bach ten gehore.

Met muziek van Buxtehude (17e eeuw), Cesar Franck (19e eeuw) en Jan Welmers (geboren in 1937) maakt zij een interessante reis door de orgelgeschiedenis. Jetty Podt is stadsorganist van Nijmegen en organist van de Stevenskerk, alwaar hij het beroemde König-orgel bespeelt. Zij heeft gelauwerde cd’s uitgebracht en geeft concerten in binnen– en buitenland. Het concert begint zondag 2 oktober om 12.00 uur. De toegang is vrij, maar na afloop vindt een collecte plaats. De verrichtingen van de organist zijn in de kerk op een groot scherm te volgen.

Filmavond bij De Verbinding

ZETTEN - Op donderdagavond 29 september van 19.00 tot 21.00 uur wordt in De Verbinding in Zetten de film van de maand gedraaid.

Dit keer is dit 'Terug naar de kust' met in de hoofdrol Linda de Mol (Maria) krijgt last van blackouts. Zzij heeft een anonieme bedreiger die haar ook vindt in aar schuilplaats en blijft haar bestoken met verwensingen. Er zijn verschillende mogelijk verdachten. Zoals haar ex Geert (Daan Schuurmans) en haar spoorloos verdwenen echtgenoot Martin (Jaap Spijkers). Intussen raakt zij bevriend met een collega van haar verdwenen echtgenoot.

De inloop is vanaf 18.30 uur. De kosten zijn inclusief popcorn 3,50 euro, voor abonnementhouders gratis.

Activiteiten De Verbinding

Activiteiten in het ontmoetingscentrum De Verbinding, Stationsstraat 1 in Zetten.

woensdag 28 september
11.30 uur – 12.30 uur; inloop spreekuur Sociaal Kernteam

14.00 uur – 16.00 uur Sjoelen
donderdag 29 september
09.30 uur – 12.30 uur inloop servicepunt Rabobank
10.00 uur – 11.30 uur bloemschikken
14.00 uur – 16.00 uur creatief


vrijdag 30 september
10.00 uur – 12.00 uur koersbal

13.30 uur – 16.30 uur inloop servicepunt Rabobank

19.30 uur – 22.30 uur klaverjassen ( joker troef)

Zaterdag 01 oktober

19.30 uur – 22.30 uur gezellige zaterdagavond inloop voor iedereen.
maandag 03 oktober
10.00 uur – 12.00 uur hulp bij mobiel of laptop
& bibliotheek ( nu nieuwe boeken ook met grote letters)
16.30 uur – 19.00 uur Samen eten
dinsdag 04 oktober
10.00 uur – 12.00 uur Samen wandelen

13.30 uur – 16.00 uur klaverjassen met Ben

Nieuwe spelers zijn welkom
14.00 uur – 16.00 uur schilderen met Robert Piket

Tijdens onze activiteiten is er ook de mogelijkheid voor het maken van een gezellig praatje en het drinken van een kopje koffie. Of een potje poolbiljarten, wanneer de activiteiten dit toelaten

Lotenverkoop voor clubs van start

ELST – De Grote Clubactie begint dit jaar op zaterdag 1 oktober. Ook uit Elst doen clubs mee aan de jaarlijkse actie om de clubkas te vullen. Kinderen komen in de maanden oktober en november langs de deuren om loten van de Grote Clubactie te verkopen. Liefst 80 procent van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen.

Clubs hebben dit geld hard nodig om rond te komen. Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat clubs hun inkomsten gemiddeld voor 55 procent uit contributie halen. Naast sponsoring, reclameborden, entreegelden, subsidies en kantine inkomsten, wordt 8 procent gerealiseerd door financiële acties, zoals sponsorlopen en lotenverkoop.

Bijna alle ondervraagde verenigingen (91 procent) organiseren activiteiten die extra geld opleveren. Twee derde (66 procent) van de verenigingen organiseert de Grote Clubactie om extra inkomsten te werven. De opbrengst van financiële acties wordt vooral gebruikt voor algemene verenigingskosten (72 procent), zoals materiaal, activiteiten, de huur van een accommodatie en begeleiding.

Contributiegeld betaalbaar houden. Dit jaar is het alweer de 44e editie van de Grote Clubactie. Directeur Frank Molkenboer: "Veel verenigingen zijn afhankelijk van de inkomsten van de Grote Clubactie. Omdat clubs de contributie betaalbaar willen houden voor hun leden, zijn financiële acties zoals de Grote Clubactie essentieel." Uit het onderzoek van het Mulier Instituut komt naar voren dat 59 procent van de verenigingen de opbrengst van een actie gebruikt om de contributie betaalbaar te houden. Molkenboer: "Het verenigingsleven is veel waard en vervult een belangrijke functie in onze samenleving. Dit willen we koesteren, ook in de toekomst. Het moet dus voor iedereen bereikbaar en betaalbaar blijven. Bij ons is elke club welkom, of het nu om sport, cultuur of hobby gaat. Van elk verkocht lot van 3, euro gaat 2,40 euro direct naar de vereniging. Een uniek hoog percentage voor financiële acties."

Dit jaar doen in Elst de volgende clubs mee: Supporters Vereniging Spero, GV Elistha, Badmintonclub Elst, Elst Z en PC, Zwemvereniging Overbetuwe, Hockeyclub Overbetuwe, Elster Voetbalvereniging Sportclub Elistha, Muziekvereniging Prins Willem-Alexander, ZaalSportvereniging Gemini en GTV Zwieps.

Betuws Landschap door Vereniging Chagall

BETUWE - Op 2 oktober aanstaande viert Vereniging Chagall haar eerste lustrum, met een expositie van een veertigtal kunstwerken in De Pakschuur op Park Lingezegen. Thema van de expositie is het Betuwse landschap.

De Vereniging bestaat uit een tiental merendeels ervaren (amateur)kunstenaars die al enige jaren tijdens de zomer enkele dagen met elkaar schilderen, tekenen, en hout- en linodrukken maken in het atelier/de loods van Elster kunstenaar Jo Verhoef. Het plezier in het samen maken van beeldende kunst in een laagdrempelige en inspirerende omgeving is een van de kenmerken van de Vereniging, duidelijk terug te zien in de geëxposeerde werken, waaraan nog enkele keramische objecten zijn toegevoegd.

De Pakschuur ligt op Landerij De Park in Park Lingezegen, waar onlangs drie voedselbossen zijn aangelegd. De informatiestand daarover wordt diezelfde zondagmiddag tijdens een speciaal programma officieel geopend door een gedeputeerde van de Provincie Gelderland.
Verder is er op Landerij De Park, ook voor kinderen, van alles te beleven en te genieten in de prachtige natuur.

De expositie 'Betuws Landschap' is te bezichtigen op zondag 2 oktober van 12.00 tot 16.30 uur in De Pakschuur op Landerij De Park van Park Lingezegen: De Park 12 in Elst. Om 12.00 uur is de officiële opening van de tentoonstelling (www.landerijdepark.nl).

Fietsersbond: 'Vergeet Overbetuwe fietsers in stationsgebied Elst?'

ELST - Het stationsgebied van Elst wordt momenteel verrijkt met een fietstunnel. Aan de oostzijde van het station worden inmiddels de contouren zichtbaar van de nieuwe wegstructuur.

Aan de oostzijde lijkt de fietser geheel uit beeld verdwenen. Er is een heuse fietshindernissenbaan geconstrueerd. Er is een fuik gemaakt naar een straatje met schijnsuggestiestroken. Een voorrangsgerechtigd fietspad zou hier de fietsdoorstroming bevorderen, fietsvriendelijker en fietsveiliger zijn.

In de contacten die De Fietsersbond deze zomer met de gemeente Overbetuwe had, werd menig keer gemeld, dat fietsvriendelijkheid en vooral fietsveiligheid hoog in het vaandel heeft staan, maar tot een nieuwe benadering kwam het niet.

Ook de toekomstige situatie aan de Westzijde, waar de reconstructie nog op gang moet komen, is volgens de Fietsersbond voor fietsers weinig rooskleurig. Aan deze kant is een fietsslingerroute bedacht: vanaf de Rijksweg is er op de tekentafel een fietsoversteek over de Van Oldenbarneveldstraat ter hoogte van de Eshofstraat ingekleurd.

De Johan de Wittsstraat wordt vanaf de Eshofstraat tot de Gr. v. Prinsterenstraat bestemd voor alle verkeer. Volgens de Fietsersbond past hier echter een veel betere oplossing, namelijk een 'fietsstraat', maar dan wel vanaf de Rijksweg.

In een voorstel dat deze zomer nog eens is aangereikt, is reeds aangegeven hoe een goede fietsdoorstroming kan worden gerealiseerd met een voldoende breed (4-4,5 m) tweerichtingen fietspad met aansluitende fietsstraat. De gemeentebestuurders van Overbetuwe kunnen hier nu nog wat aan doen. De fietsers in Overbetuwe zullen hen dankbaar zijn.

Truckrun Gendt doet ronde door Lingewaard

GENDT – Zaterdagavond beleefden zo’n 135 mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking weer een fantastische avond tijdens de Gendtse Truckrun. In een stoet rijden 125 voertuigen door de Lingewaardse kernen en Elst. Politiewagens, een ambulance, brandweerwagens maar toch voornamelijk vrachtwagens worden ingezet voor een onvergetelijke avond.

Zo ook voor Jesse (9), die voor het tweede jaar in een vrachtwagen plaats mag nemen. Gefascineerd staat hij samen met vader Ferdinand tussen de geparkeerde vrachtwagens om zich heen te kijken. Vader Ferdinand: “We zijn wel eens vaker met een truckrun meegeweest, maar Gendt is bijzonder. Dat we middenin het dorp vertrekken, trekt veel publiek. Dat maakt het voor de truckers en kinderen extra leuk.” Ook trucker Bart, waarbij Jesse vanavond me mag rijden, onderschrijft dat. Bart: “Al dat publiek maakt het fantastisch. Ik doe mee omdat ik het leuk vindt om mijn wagen te poetsen en omdat mijn vriendin graag meegaat, maar die sfeer die hier is maakt het toch net wat extra speciaal.”

Wanneer de grote trucker en kleine Jesse elkaar ontmoeten, biedt Jesse een presentje aan om de trucker alvast te bedanken voor de moeite. Een flesje drank met op het label ‘Kruipolie’. Hoe toepasselijk. Als Bart de deuren van de groen-witte Daf ontgrendeld en zijn passagier de cabine intilt, lijkt Jesse extra onder de indruk te zijn. Stilletjes zit hij op het bed de binnenkant van de vrachtwagen in zich op te nemen terwijl Bart achter het stuur plaatsneemt. Als zijn vader dan ook de cabine inklimt wordt hij direct weer enthousiast. Even later rijdt het stel - al zwaaiend - door een haag van publiek. Een paar uur later - wanneer de avond is gevallen en de stoet terugkeert in Gendt - mag Jesse plaatsnemen op schoot bij Bart om de claxon te laten loeien. Een ervaring die Jesse, maar ook de andere deelnemers, nog lang zal bijblijven.

Vluchtelingen in beeld

DRIEL - Op donderdag 29 september wordt er in Ons Gebouw, Ausemsstraat3 in Driel een presentatie gehouden door Vluchtelingenwerk Oost-Nederland. De inleider is Christine Pans. Zij is regiomanager van het Vluchtelingenwerk Oost-Nederland. Aanvang 20.00 uur. Alle belangstellenden welkom! Kosten: een vrijwillige bijdrage.

De laatste jaren zijn er veel mensen op de vlucht voor oorlog en vervolging. Ook in ons land zoeken zij een veilig heenkomen. In de media treffen we uiteenlopende berichten over hun achtergrond, over opvang, huisvesting en moeizame integratie. Diverse organisaties zijn hierbij betrokken, waaronder Vluchtelingenwerk Nederland. De inleider zal iets vertellen over dit vluchtelingenwerk en wat dit werk betekent in uw omgeving en hoe u daar eventueel in kunt participeren. Vragen en gesprek hierover komen aan de orde. Wilt u meer informatie belt u dan naar Trudy Bennis-de Jager 06 14539250 of mail haar trudybennisdejager@gmail.com. Organisatie: regionale werkgroep V&T www.gele-boekje.nl.

Dorpsraad Zetten-Hemmen presenteert: Inloop halfuurtje

ZETTEN – Vanaf oktober introduceert de dorpsraad Zetten-Hemmen een inloop halfuurtje, voorafgaand aan de besloten vergaderingen.

"De dorpsraad wil graag meer in contact komen met de bewoners van Zetten en Hemmen en maakt daarom een half uurtje voorafgaand aan de maandelijkse vergadering vrij om u aan te horen. Het is bedoeld om u de kans te geven uw vraag, opmerking of probleem voor te leggen aan de dorpsraad. Wij zullen dit vervolgens in onze vergadering nader bespreken en kijken of wij namens de dorpsraad hier iets mee kunnen doen.
U krijgt vervolgens een terugkoppeling met waarom wij juist wel of niet uw inbreng kunnen behandelen. Het inloop halfuurtje vind in de regel plaats op elke 1e donderdag van de maand, om 20.00 uur, in het dorpshuis te Hemmen. Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of opmerkingen, dan heten wij u van harte welkom op donderdag 6 oktober a.s. of kunt u ons bereiken via post.dorpsraad@gmail.com."

Inloopspreekuur Rabobank op 1 oktober

BETUWE - Op zaterdag 1 oktober is het Inloopspreekuur op ons Adviescentrum in Elst van 10.00 uur tot 14.00 uur. Hier kunt u terecht met al uw vragen over hypotheken. Ook bij Zaat Vastgoed Makelaardij aan de Van Wijkplein 1 in Huissen zit één van onze adviseurs voor u klaar. Op diezelfde dag is de NVM Open Huizen Dag van 11.00 tot 15.00 uur waar veel huizen zonder afspraak bezichtigd kunnen worden.

Tijdens het Inloopspreekuur geven onze Financieel Adviseurs vrijblijvend antwoord op uw hypotheekvragen. U krijgt inzicht in uw toekomstige maandlasten en ontdekt hoe u zich online goed kunt oriënteren. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Neem dan uw recente salarisstrook mee, wij rekenen het graag voor u uit. Meer informatie vindt u op www.rabobank.nl/oostbetuwe. Het inloopspreekuur vindt plaats van 10.00 uur tot 14.00 uur op ons Adviescentrum aan de Industrieweg Oost 16 in Elst.

Ook bij Zaat Vastgoed Makelaardij aan de Van Wijkplein 1 in Huissen zit één van onze adviseurs van 11.00 tot 15.00 uur voor u klaar.

NVM Open Huizen Dag

Op 1 oktober is ook de NVM Open Huizen Dag waarbij veel huizen zonder afspraak bezichtigd kunnen worden. Kijk op www.funda.nl welke huizen meedoen. Heeft u tijdens deze dag uw droomhuis bezichtigd? Loop dan gelijk even bij Rabobank Oost Betuwe binnen om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Hypotheek binnen een week

Bij Rabobank Oost Betuwe is het nu mogelijk binnen een week een hypotheek af te sluiten. Zo weet u gelijk of u uw droomhuis kunt financieren. Ook kunt u een hypotheekdossier aanmaken waarin u direct kunt zien wat u kunt lenen en tegen welke maandelijkse lasten. Lees hier meer over op www.rabobank.nl/oostbetuwe.

Let's dance!

BEMMEL - Al jarenlang biedt sportcentrum De Schaapskooi in Bemmel streetdance-hiphop lessen aan voor verschillende leeftijdscategorieën. Vanwege grote belangstelling voor de lessen en enthousiaste docenten worden er lessen gegeven op de donderdag, vrijdag en de zaterdag.

Voor iedere leeftijdscategorie is er een passende groep. En ook de mama's hoeven niet stil te blijven zitten. Iedere woensdag ochtend zijn er 'Dance'-lessen voor volwassenen! Tijdens de lessen zul je jezelf als danser ontwikkelen en leer je choreografieën in verschillende dansstijlen, waaronder 'Dancehall en Hiphop'. Je leert coole bewegingen, bouncen, een goede houding, coördinatie en een nonchalante stijl van bewegen.
Sportcentrum De Schaapskooi heeft ook een spetterende selectie-crew genaamd 'The System'. De selectie-crew doet mee aan landelijke danswedstrijden en doet optredens op evenementen, feesten en bijeenkomsten zo ook op zondag 2 oktober tijdens de open dag om 12.00 uur. Bewijs jij jezelf als echt danstalent, dan maak je kans om deel uit de maken van de selectie-crew.
"Ben jij een beginner of juist gevorderde danser? Twijfel dan niet om een proefles te komen doen of kom naar onze open dag op zondag 2 oktober van 10.00-13.00 uur; www.schaapskooi.com of 0481 462224."

Lentse garagist Jos Buurman neemt na ruim 40 jaar gas terug

LENT - "Al jarenlang komt een groot aantal autobezitters en –kopers uit Lent en omgeving bij ons over de vloer", vertelt Jos Buurman. "Dat doet ons deugd, omdat we het fijn vinden om mensen te helpen. De teller van ons autobedrijf is de 40 inmiddels gepasseerd. Dat is een mooie mijlpaal, maar ook hét moment om eens kritisch onder de motorkap te kijken. Gooien we er nog wat extra olie bij? Of nemen we flink wat gas terug?"

Na het nodige wikken en wegen, hebben Jos en zijn vrouw Wilma - die ook bergen werk in de garage verzet - voor optie twee gekozen. Wilma: "Jos wordt binnenkort 65; een mooie leeftijd om het wat rustiger aan te doen. Bovendien staat door gemeentelijke plannen het voortbestaan van ons pand op de tocht. Ook die ontwikkeling speelde een belangrijke rol in onze beslissing." Jos: "Op 30 september doe ik voor de laatste keer het licht uit in mijn werkplaats. Wel ga ik verder met de in- en verkoop van auto's, zij het op een wat lager pitje." Als goede Buurman laat Jos zijn trouwe klanten niet in de kou staan. "We hebben onze vrienden van Garage Frank Pluym bereid gevonden ons klantenbestand - inclusief onderhoudshistorie - over te nemen. Verder zijn we heel blij dat onze monteurs Ruud en Herman bij Frank aan de slag kunnen. Zij behouden hun baan én klanten weten dat hun auto in vertrouwde handen is. Beter kan niet."

Open huis

Wilma: "Voor onze klanten en andere belangstellenden organiseren we samen met Frank, zijn vrouw Monique en alle medewerkers op zaterdag 1 oktober van 13.00 tot 17.00 uur een open huis. Dat is een mooie manier om kennis te maken. Plaats van handeling is Garage Frank Pluym, Griftdijk 95 in Nijmegen-Noord. Uiteraard zorgen we voor een hapje en een drankje. Zien we u dan? We zouden het erg leuk vinden om u nog even persoonlijk gedag te zeggen."

Dierendag bij Het Molentje

ELST - Wat gaat er gebeuren. Dinsdag 4 oktober vieren wij de dag van de dieren op een ludieke manier. Samen met een aantal studenten van de Helicon Nijmegen hebben wij iets leuks bedacht: Pet Got Talent Kids.

De organisatie van deze superleuke dierendagactie ligt in handen van de studenten en is een vervolg op het evenement van vorig jaar waar nog lang over nagepraat werd: Pets Got Talent 2015. Het gaat als volgt:

Kinderen tussen de 6 en 14 jaar zijn uitgenodigd om op dinsdag 4 oktober samen met hun favoriete huisdier naar Dierenspeciaalzaak Het Molentje aan de Valburgseweg 68 in Elst te komen. Op een podium kunnen zie iets vertellen over hun huisdier. Natuurlijk mogen ze ook kunstjes laten zien. Het optreden mag maximaal 2 minuten duren. Aan het eind zal de jury bepalen welke 3 deelnemers in de prijzen zijn gevallen. Alle deelnemers krijgen een kleine attentie mee naar huis! Schrijf je in voor dit leuke evenement. Stuur een email met daarin je naam, de naam en soort van je dier naar petsgotkids@outlook.com. Kom op tijd want het begint om 16.00 uur. Het is afgelopen als iedereen aan de beurt is geweest en de prijzen zijn uitgereikt. Tot dan! Neem ook een kijkje op www.molentje.info.

Brugklassers leren elkaar beter kennen

ELST - Maandag 19 september was het zover: het brugklaskamp van het Over Betuwe College Elst ging van start. Het weer was goed en de sfeer tijdens het kamp was fantastisch. Het belangrijkste doel? Elkaar op een leuke manier beter leren kennen. Dit is zeker gelukt: er is een prima basis gelegd voor een goed schooljaar.

De leerlingen van drie brugklassen verzamelden zich voor het brugklaskamp op het parkeerterrein van Spero. Ze hadden hun ouders meegebracht om hun bagage te dragen en hen uit te zwaaien. Per fiets ging de tocht in twee groepen naar Herpen. De fietsen waren een week eerder tijdens de verkeersmarkt op school allemaal gekeurd.

Rond 12.30 uur kwamen de leerlingen op de plaats van bestemming aan. Tijdens het kamp stonden veel activiteiten gepland, zoals spellen in het bos, een speurtocht, zwemmen in Oss en niet te vergeten streetbeat: trommelen op plastic tonnen. Woensdag fietste de eerste groep leerlingen terug naar Elst en arriveerde de volgende groep van twee klassen in Herpen om aan hun programma te beginnen.

“Ik heb iedereen goed leren kennen door het kamp. We hebben veel gelachen en ik vond vooral streetbeat erg leuk om te doen", aldus een leerling van OBC Elst.

Chocoladeletterverkoopactie

DRIEL - Vorig jaar oktober stonden de vrijwilligers van Stichting DeSintKan Driel bij de Drielse bevolking aan de deur om chocoladeletters te verkopen. De opbrengst was bedoeld om de intocht, pietenjacht en uittocht in Driel te financieren. Het was wederom een succesvolle actie.

"Wij willen u alsnog bedanken voor uw eventuele bijdrage hierbij. DeSintKan heeft besloten de actie dit jaar in samenwerking met de bakkers die Driel te herhalen. Ook omdat we als stichting 10 jaar bestaan en daardoor iets extra's willen doen tijdens onze activiteiten."

Van maandag 10 tot en met zaterdag 15 oktober gaan de vrijwilligers 's avonds weer langs de deuren in Driel. De handgemaakte letters zijn te bestellen in de smaken melk, wit en puur. Alle letters zijn mogelijk. Ze kosten 5,00 euro per letter. "U betaalt contant aan de deur. U krijgt een afhaalbewijs waarmee u de letter(s)kunt afhalen op zaterdag 19 en 26 november bij het kraampje bij één van de bakkers. Neem dan ook uw (klein)kinderen mee, want de pieten zijn daarbij natuurlijk ook aanwezig. Bent u niet in de gelegenheid de letters aan de deur te kopen, maar u wilt DeSintKan graag steunen met deze actie, dan kunt u de letters ook per mail bestellen. Stuur een mail naar letter@desintkan.nl en vermeld daarbij uw naam, adresgegevens, telefoonnummer, welke letter(s) en welke sma(a)k(en). Wij komen dan langs om het geld op te halen en u krijgt uw afhaalbewijs. U kunt bestellen tot en met 15 oktober.

Wij hopen weer een aantal letters te mogen verkopen in Driel. Op voorhand danken wij u alvast voor uw bijdrage", aldus stichting DeSintKan Driel.

Open dag Historische vereniging Marithaime

ELST - Op koopzondag 2 oktober houdt de Historische Vereniging Marithaime van 13.00 tot 17.00 uur een open dag in het Ambtshuis, Dorpstraat 8 in Elst. Het succes van vorig jaar, toen de open dag werd bezocht door 225 bezoekers, was aanleiding voor het bestuur om ieder jaar belangstellenden kennis te laten nemen met de middelen en de informatie van secties van de vereniging.

Voor dit jaar komt hier als extra reden, dat op 2 oktober de laatste gelegenheid is voor de inwoners om het Ambtshuis binnen te lopen. Na 2 oktober zal er worden begonnen om het Ambtshuis in te richten als kantoor met 60 wekplekken voor ambtenaren van de gemeente Overbetuwe. In negen verschillende zalen kunnen belangstellenden kennis nemen over verschillende aspecten van de geschiedenis van Elst en omgeving. Doorlopend worden films vertoond. Een film over de Evacuatie van bewoners van Elst in 1944-1945, waarbij de gebroeders Dalhuisen ook hun project zullen toelichten, waarover zij twee weken geleden een zeer druk bezochte lezing hebben gehouden. Voor mensen die de lezing hebben gemist hebben zij een samenvatting gemaakt. De bewoners van de nieuwe wijk Westeraam kunnen met films zien hoe de wijk tot stand gekomen is. Ook een film over de viering van het feest van het 1250-jarig bestaan van Elst in 1976, waarover mensen die het meegemaakt hebben nog enthousiast over kunnen vertellen. Voorts is er in een zaal een fotopresentatie van het dorp Elst van lang geleden met de unieke 'collectie Nip'.

De Daan Tap-zaal met de 300 jaar oude wapenpanelen is dan vrij toegankelijk. Oud-leden van het polderdistrict zijn aanwezig om vragen te beantwoordden over de historie van het Ambtshuis en het Polderdistrict Over-Betuwe.

In een zaal kan men zien, waar in Elst en omgeving door opgravingen informatie is verzameld over de bewoning van Elst 2000 jaar geleden. De sectie Genealogie is in een andere zaal aanwezig om mensen te vertellen welke, ook digitale middelen voor ieder beschikbaar zijn om te komen tot een stamboom van je familie. Verder zijn in een benedenzaal boeken te koop over de historie van Elst en de Betuwe en kunnen belangstellenden lid worden van de historische vereniging.

In de hal zijn foto's van oud-Elst en lopen leden van Marithaime, waaronder schrijvers van boeken en verhalen, rond om vragen te beantwoorden.

KaasvanKees opent hun nieuwe winkel

ZETTEN - In Zetten komt een nieuwe KaasvanKeeswinkel aan de Hoofdstraat 58a! KaasvanKees opent vrijdagmiddag 30 september om 13.00 uur hun deur en zal iedereen verrassen met een prachtig authentieke winkel vol met een groot assortiment ambachtelijke kazen, waaronder een hele lijn nieuwe boerenkazen en daarnaast ook andere nieuwe producten.


Ook is er dan een tapashoek waar men de meest heerlijke tapas kan proeven en kopen met smaken van een ongekend goede zuivere kwaliteit. De tapasproducten hebben zij met uiterste zorg samengesteld, van 100 procent natuurlijke producten, die ze elke week wat wisseling geven zodat de klant elke week weer nieuwe smaken kan ontdekken!
Speciaal voor de mensen uit Zetten en omgeving heeft KaasvanKees een kaas laten rijpen met een echt Zettens tintje! Dit blijft nog even een verrassing! Omdat er steeds meer op duurzaamheid wordt gelet, landelijk en daarbuiten, wil KaasvanKees daar ook wat meer in betekenen. Hier is over nagedacht: "Hoe kunnen wij en daarbij de klant ook meedragen aan de duurzaamheid in ons land en voor onze mensen om ons heen?"

KaasvanKees biedt nu dan ook de mogelijkheid om diverse producten te laten vullen in glazen 'weckpotjes' die men eventueel ook weer mee terug kan nemen om te vullen. Ook is er de mogelijkheid om ze altijd ook nieuw te kunnen kopen.
Vrijdag 30 september is de winkel geopend van 13.00 tot 21.00 uur. Zaterdag 1 oktober geopend van 8.30 tot 16.30 uur. Deze twee eerste openingsdagen is er voor iedereen een hapje en een drankje te krijgen en KaasvanKees heet iedereen welkom!

Exerceo schaatst weer! Sta jij er straks ook bij?

BETUWE - "Wil jij (beter) leren schaatsen? Kom dan trainen bij schaatstrainingsgroep Exerceo! Samen werken we aan de techniek en de conditie om sportief en veilig te kunnen trainen, wedstrijden te rijden en áls de winter inzet: te schaatsen op natuurijs!"

"Vanaf zaterdag 1 oktober gaan we van start met de ijstrainingen op de ringbaan van het Triavium in Nijmegen. Op ons eigen trainingsuur op zaterdagmorgen werken we met gerichte oefeningen aan een goede schaatshouding en de schaatstechniek. Onze KNSB-gediplomeerde trainers geven individuele aandacht op elk niveau. Ook wordt er groepsgewijs op snelheid getraind. Daarnaast komen veiligheid op de ijsbaan, materiaal en onderhoud en het rijden op natuurijs aan bod.

Sporten is veel leuker als je het samen doet! Bij Exerceo train je samen met leden tussen de 10 en 70 jaar met elk een eigen ambitie en niveau. Van beginner tot gevorderde en van gezelligheidsrijder tot wedstrijdrijder - iedereen is welkom én iedereen kent iedereen. Wil jij (beter) leren schaatsen en ben je ouder dan 10 jaar? Meld je dan nu aan voor een proefles! Meer informatie vind je op onze website: www.exerceo.nl of kun je aanvragen via info@exerceo.nl."

Projectavond adventsproject Kind op Zondag

KESTEREN - Bent u actief in de kerk in de Kindernevendienst? Op 28 september vindt in De Voorhof in Kesteren de projectavond van Kind op Zondag plaats. Centraal staat het adventsproject 'Maak het mee!' Kind op Zondag verwelkomt graag inwoners van Kesteren en omstreken!

In de adventstijd leven we van de verwachting. Het adventsproject van Kind op Zondag gaat hierover. Vier Bijbelse figuren vertellen verhalen vol verwachting. De projectverbeelding bestaat uit een grote ster. Elke week wordt er een nieuw puzzelstuk toegevoegd op de projectposter voor in de kerk. Zo krijgen we steeds meer te zien van de verwachting. Maak het mee!

Programma projectavond

Tijdens deze avond worden de verhalen verteld en kunt u de projectverbeelding bekijken. Ook krijgt u een voorproefje van de kerstmusical Het Dromenmuseum, die bij het project geschreven is. Het belooft een inspirerende avond te worden!

Het programma start om 19.45 uur en eindigt om circa 21.30 uur. De toegang is gratis en u hoeft zich niet van tevoren op te geven.

Versnellertje bedankt sponsors

OCHTEN - Het fietsseizoen 2016 zit er weer op. 't Versnellertje bedankt iedereen die heeft mee gedaan met de tochten.

Vogels spotten in de nevengeul van de Waal in Nijmegen

REGIO- De vogeltrek is weer in volle gang. Wie weet welke vogels we tegenkomen. Mogelijk de kransvogel, koperwiek of ijsvogel. En natuurlijk de standvogels zoals buizerd, torenvalk of watervogels zoals eenden.

Vogels zijn fascinerend en Ben Brouwer kan daar vol enthousiasme over vertellen. De nevengeul is in ontwikkeling tot een prachtig wandelgebied met een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Vogels voelen zich daar dan ook thuis. De contactpersoon is Ben Brouwer en hij is bereikbaar op 06 53927477. Indien u dat wenst kunt u zich aanmelden via IVNRijnWaal@gmail.com. Dat is echter niet noodzakelijk.

De excursie start op zondag 2 oktober om 08.30 uur. Verzamelen op de hoek Oude Groenestraat en Waaldijk, Nijmegen Oosterhout. De deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

De Kapperij in Elst is jarig!

ELST - Op 1 oktober bestaat de Kapperij in Elst 20 jaar. In 1996 is de salon van Leopold, de vader van Wendy, waar tot die tijd alleen heren geknipt werden, uitgebreid naar een gemengde salon. Met de toevoeging van Wendy, Angelique en Helga werd het al gauw een volwaardige salon waar ze nog steeds dagelijks bezig zijn met haar in alle vormen, kleuren en stylen.

Al snel werd het team verder uitgebreid. Door de vele cursussen die gevolgd worden en de gezellige sfeer onderling is er een hecht en creatief team ontstaan. Ze zijn op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen en weten als geen ander wat de klanten willen. Ze vinden het iedere keer weer een uitdaging als de klanten met een goed gevoel en een prachtige coupe de salon verlaten.

Eind 2008 is Leopold gestopt en hebben Wendy en Angelique de kapsalon overgenomen. Is er verbouwd en gestart met Davines Sustainable beautyproducten wat mooi aansluit bij hun nieuwe concept en is het een moderne kapsalon geworden waar iedereen, man of vrouw, jong of oud, terecht kan. En... nog steeds met hetzelfde enthousiaste team en daar zijn ze trots op!

Om deze mijlpaal te vieren en hun klanten te bedanken voor het vertrouwen in de afgelopen jaren, geven zij in de maand oktober een leuk gevulde goodiebag cadeau als je een afspraak hebt gepland in deze periode. "Want zonder jullie was ons dit niet gelukt", aldus Wendy en Angelique. "Er bestaat voor ons betreft dan ook geen mooier vak!"

En natuurlijk gaan ze ook met hun tijd mee. Het is tegenwoordig ook mogelijk om online 24/7 een afspraak te maken op www.dekapperijelst.nl.

De ideale start als zzp'er!

REGIO - Ben jij een (potentiële) startende of onlangs gestarte zzp'er die graag een vliegende start wil maken? Wil je weten welke zaken je absoluut niet mag vergeten? Als startende ondernemer komt er heel wat op je af. Cruciaal is dat je weet welke stappen je moet zetten, en in welke volgorde. Dit vergroot je kans op succes aanzienlijk!

Rinske Jansen, auteur van de bestseller 'Startersgids voor zzp'ers' en eigenaar van De Administratiekamer, geeft speciaal voor zzp'ers in november en december de training 'Goed van Start!'.

In deze training word je meegenomen in de belangrijkste aspecten van het ondernemen. Hoe maak je een financieel plan? En waarom? Hoe stel je een winst- en verliesrekening op? En wat kun je daarmee? Hoe doe je jouw btw-aangifte? Welke fiscale aftrekposten zijn er voor ondernemers? En hoe kom je daarvoor in aanmerking? En nog veel meer…


Een deelnemer van de training vertelt: "Ik ben blij dat ik deze training heb gevolgd omdat ik geen idee had wat er allemaal op financieel gebied komt kijken bij de start van een eigen bedrijf. Rinske is erg goed in het helder uitleggen. Nu weet ik precies welke fiscale aftrekposten er voor mij zijn en hoe ik hiervoor in aanmerking kom! Daarnaast vond ik het fijn dat werd uitgelegd hoe ik zelf mijn aangifte omzetbelasting in moet vullen. Ik heb veel geleerd deze avond!"

Nieuwsgierig geworden? Bekijk het programma op www.de-administratiekamer.nl/starterstraining. Het aantal plaatsen is beperkt, dus schrijf je vandaag nog in en ontvang het boek 'Startersgids voor zzp'ers' gratis.

Goudsmid Leontine van Huet viert jubileum

BEMMEL - "Dit jaar, 2016 is voor mij een betekenisvol jaar, omdat het exact 25 jaar is geleden dat mijn vader me tipte over een prachtige stek in het centrum van Bemmel, mijn geboortedorp."

"Het was de voormalige meubelzaak van Van Roosmalen die men aan het verbouwen was tot een aantal winkelunits. Op 31 oktober 1991 was Goudsmid Leontine van Huet een feit, en wat was ik trots. De juwelier Bouwman die datzelfde jaar met pensioen ging, kwam me nog wat oude gereedschappen brengen, "want die kunnen nog weleens van pas komen". Een heel erg lief gebaar en ik voelde me meer dan welkom in de voor mij nieuwe ondernemerswereld.

Nu zijn we dan 25 jaar verder, en heb ik in de loop der jaren voor heel wat mensen iets mogen betekenen. Ik heb veel bruidsparen voorbij zien komen die me vroegen hun trouwringen te ontwerpen. Hoe dankbaar is dat. Ook heb ik gedenksieraden mogen maken van gedragen trouwringen, en nu mag ik ook sieraden ontwerpen met vingerafdrukken en as.

Dit vraagt zorgvuldigheid en tijd, en die tijd neem ik. Er is altijd tijd voor een praatje, een grap, een gesprek en een lekker kopje koffie. Als gouden klap op de vuurpijl is mijn man Kees vanaf begin 2016 ook werkzaam in de winkel. We nodigen iedereen van harte uit om dit feest samen met ons te vieren in de eerste week van november. Volg de ontwikkelingen via onze nieuwsbrief (www.webshopleontinevanhuet.nl)."

Inschrijving Kerstmarkt Bemmel in volle gang

BEMMEL - De inschrijving voor de Kerstmarkt Bemmel, die wordt gehouden op zondag 11 december is al in volle gang. De kerstmarkt belooft ook dit jaar weer een bijzonder evenement te worden.

Naast de traditionele kerstmarkt met de vele kraampjes, wordt nu al voor het vierde jaar de Proeverij op de Markt gehouden. Ook wordt zowel op zaterdag 10 december als zondag 11 december weer 'Kunst in het Kasteel' in de Kinkelburcht gehouden. Zeker aan de kinderen wordt dit jaar extra aandacht gegeven.

Op zondag verwachten we in het centrum van Bemmel weer circa honderd kramen van particulieren, bedrijven en hobbyisten. Natuurlijk is er ook muziek en zullen verschillende koren op de promenade liederen in kerstsfeer ten gehore brengen. Het Kasteel de Kinkelenburcht zal op zaterdag en zondag volledig in het teken staan van kunst en op de markt zal weer de succesvolle proeverij Proef Bemmel worden gehouden, waarbij zestien ondernemers weer de lekkerste hapjes en drankjes zullen presenteren. Op de parkeerplaats voor AH komt een kinderplein en er zijn diverse activiteiten binnen het thema 'Jong voor Oud'.

Mocht u interesse hebben om een of meerdere kraampjes op de kerstmarkt te huren dan kunt u zich inschrijven via de website http://kerstmarktbemmel.nl. Daar staat ook alle verdere informatie. De kerstmarkt 2016 is beslist weer een aanrader.

Kom zondag 2 oktober naar sportcentrum De Schaapskooi

BEMMEL - Zondag 2 oktober van 10 – 13 uur zijn er diverse lessen waar je gratis aan mee kan doen. Zo ook een nieuwe fitnesslijn, Cross Circuit, een combinatie van cardio- en krachttraining in 30 minuten die ervoor zorgt dat je meer calorieën in een kortere tijd verbrandt.

Maximaal resultaat in een minimale tijd. Een training met een instructeur, geschikt voor ieder niveau sporter en voor ieder doel. Daarnaast is sportcentrum De Schaapskooi nog op zoek naar acht personen die vanaf 3 oktober van start willen gaan met ons nieuwe voedingsprogramma op maat, Bodysupport. Of je nu wilt afvallen, op gewicht wilt blijven of het maximale uit de training wilt halen. Door een uitgekiend eetpatroon verbrand je meer, krijg je meer energie en blijf je beter in balans. Wij nodigen je graag uit op zondag 2 oktober van 10-13 uur aan de Sportlaan 3 in Bemmel. (www.schaapskooi.com)

De Vloedschuurgemeente in oktober

HETEREN - De Vloedschuurgemeente is een protestantse gemeente (PKN) met een open en gastvrij profiel. Zij houdt haar diensten in het kerkelijk centrum De Vloedschuur, een stijlvol gerenoveerde vloedschuur uit 1815. Door het vertrek van ds. C. de Gooijer is er op dit moment een vacature van predikant(e).

De voorgangers in de komende kerkdiensten zijn: op 2 oktober, Israëlzondag: ds. E.J. Hoebe-de Waard uit Wageningen, na de dienst is er koffiedrinken; op 9 oktober: ds. J.G. Wijers uit Brummen; op 16 oktober: ds. J. Herweijer uit Nijmegen, Dienst van Woord en Tafel; op 23 oktober: ds. S. de Kam uit Echteld, na de dienst is er koffiedrinken; op 30 oktober: ds. J.H. Diepersloot uit Wageningen. De zondagse diensten beginnen om 10.00 uur. Er is kindernevendienst. Alle belangstellenden zijn welkom.

Elke dinsdagmorgen is er van 10.00 uur tot 12.00 uur inloop voor informatie en ontmoeting, voor bezichtiging en rondleiding, stilte en meditatieve muziek. Koffie/thee worden u aangeboden.

Het nieuwe Vormings- en Toerustingsprogramma Het Gele Boekje 2016/2017 ligt klaar en kunt u meenemen. Daarin worden 20 activiteiten aangeboden in de regio voor gemeenteleden en belangstellenden van buiten.

De Vloedschuur is aangemerkt als trouwlocatie in de gemeente Overbetuwe. U bent welkom in De Vloedschuur, Kerklaan 4a in Heteren; 026 4720077. Verdere informatie staat op www.vloedschuurgemeente.nl.

Forte Welzijn zoekt projectmedewerker thuisadministratie

OVERBETUWE - De huidige projectmedewerker kan betaald en vrijwilligerswerk niet langer combineren. Daarom zoekt Forte Welzijn (voorheen Stuw) per direct een nieuwe vrijwillige coördinator voor de thuisadministratie en formulierenbrigade.

Deze dienst ondersteunt burgers in Overbetuwe onder andere bij het op orde brengen van de financiële administratie en het invullen van financiële formulieren. Er wordt veel samengewerkt met de schuldhulpverlening van de gemeente en het maatschappelijk werk. In deze uitdagende functie ben je onder andere verantwoordelijk voor het matchen van aanvragen met vrijwilligers, het bijhouden van de mail en bent aanspreekpunt voor de vrijwilligers voor technisch-inhoudelijke vragen. Je werkt nauw samen met de professional van Forte Welzijn. We zoeken een vrijwilliger op hbo-niveau met kennis van persoonlijk financieel beheer, affiniteit met dienstverlening, die voor langere tijd voor +- 10 uur per week beschikbaar is. Op www.fortewelzijn.nl is meer informatie te vinden over de inhoud van het werk en functie-eisen.Spreekt dit vrijwilligerswerk je aan en wil je meer weten? Maak dan vrijblijvend een afspraak met de coördinator van Forte Welzijn, Foka Bruggema, tel. 06-33793860, e-mail: foka.bruggema@fortewelzijn.nl.

Tiende schoolkorfbaltoernooi Zetten weer een groot succes

Foto: Paul Haffmans

ZETTEN - Tien jaar geleden werd er begonnen met de organisatie van een schoolkorfbaltoernooi voor de basisscholen in Zetten en omstreken. Er deden zo’n driehonderd leerlingen mee van zeven basisscholen. Nu zijn we tien jaar en veel leerlingen verder. Ondertussen neemt ook groep 4 deel aan het toernooi en komen er twee scholen uit Neder-Betuwe onze kant op.

Dit jaar hebben er weer ruim 450 kinderen van 10 scholen meegedaan aan het toernooi. Het was heerlijk weer, de sfeer was goed en de kinderen waren lekker sportief. En aan het eind van de dag waren er natuurlijk ook een aantal bekers te verdelen.

De winnaars zijn geworden:

Groep 4: School met de Bijbel uit randwijk

Groep 5: Ds van Lingenschool uit Zetten

Groep 6: Ds van Lingenschool 6c uit Zetten

Groep 7: Hervormde school 7B uit Opheusden

Groep 8: Hervormde school 8A uit Opheusden

De hervormde school mag dit jaar de wisselbeker op school laten pronken. Zij mogen ook naar het provinciaal schoolkorfbaltoernooi om daar te strijden tegen andere winnaars van plaatselijke schoolkorfbaltoernooien.

Bingo in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Zaterdag 1 oktober houdt carnavalsvereniging De Waalkanters uit Slijk-Ewijk weer haar jaarlijkse najaarsbingo.

Tijdens deze bingo zijn er mooie prijzen te winnen waaronder vleesschalen, manden met levensmiddelen, salades en vele andere leuke prijzen! Er wordt niet met het boekjessysteem gespeeld. De bingo start om 20.00 uur in dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk. Allen zijn welkom.

Roparundonatie aan Tikkie jij bent hem!

OOSTERHOUT - Roparun schenkt 6000 euro aan Stichting Tikkie jij bent hem! Dit bedrag is een bijdrage voor minimaal 20 iPads voor kinderen met kanker.

Micheal Beenhakker, directeur stichting Roparun: "Wij zijn blij een bijdrage te kunnen leveren aan het belangrijke werk van stichting Tikkie jij bent hem! We kunnen mensen niet beter maken, maar we kunnen wel proberen er voor te zorgen dat ze zich wat beter voelen. Daarom ondersteunen we doelen die hlepen ons motto waar te maken. Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen toegevoegd kunnen worden aan het leven. In het afgelopen jubileumjaar hebben we 175 doelen gesteund voor een bedrag van 4.6 miljoen euro."

Volgend jaar start Roparun op zaterdag 3 juni in Parijs en Hamburg. De inschrijvingen zijn inmiddels van start gegaan.Voor informatie kunnen teams kijken op www.roparun.nl. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Ruim 8500 lopers fietsers, chauffeurs en verzorgers zamelen met deze prestatie geld in voor mensen met kanker. De Roparun in ontstaan in 1992. Al 25 edities lang hebben 108000 deelnemers meegedaan aan de Roparun, hebben 2000 vrijwilligers zich ingezet en is meer dat 73 miljoen opgehaald voor mensen met kanker. Met de opbrengsten zijn 1400 projecten ondersteund die het leven voor mensen met kanker veraangenamen.

Open Podium in ristorante L'Italiano in Elst

ELST - Na een zomerstop is het Open Podium dan eindelijk weer terug en wel op vrijdag 30 september in het zaaltje van ristorante L'Italiano aan de Smidsstraat 1 in Elst. Diverse artiesten zullen hier weer hun muzikale kunnen ten gehore brengen.

Onder meer zullen de ervaren muzikanten van de coverband Bohemian Colors je laten meeslepen in een prachtige ballad, een pakkende popsong, lekkere rock of onvervalste blues. De band bestaat uit vier muzikanten: Michel Teunissen (drums), Katlin (zang), Richard de la Porte (bas) en Paul Brans (gitaar).

Muzikanten die zich willen opgeven, kunnen dit nog doen bij Tonny Dulos telefoon 06 53868766 of tonny@muziekinelst.nl. Iedereen is welkom om deze avond vanaf 21.00 uur bij te wonen en te luisteren naar de muziek onder genot van een drankje. De entree is gratis.

Activiteiten De Hoge Hof

Woensdag 28 sept; 10.45 uur Koersballen, 14.00 uur Sjoelen en Kaarten, vanaf 17.00 uur Snack café

Donderdag 29 sept; 10.00 uur Handwerken met Jannie, 13.30 uur Schilderen met Hennie,14.15 uur Repetitie HogeHof koor, 16.00 uur Uitzending Videoteam

Vrijdag 30 sept; 10.00 uur Bibliotheek, 11.00 uur Geheugentraining door Henny, 14.30 uur Bingo, 18.30 uur Weeksluiting

Zaterdag 01 okt; 19.00 uur Rad van Fortuin

Maandag 03 okt; 09.30 uur Workshop kaarten maken met Gerry, 14.00 uur Biljarten, 14.30 uur Roll-Ball, 19.00 uur Stadskoor Grave

Dinsdag 04 okt; 11.00 Geheugentraining, 14.00 uur Rummikub en spelletjes, 14.30 uur Creatieve middag met Els, 19.00 uur Bingo

Activiteiten Liefkenshoek

Woensdag 28 sept; 10.00 uur Schilderen met Hennie, 14.00 uur Sjoelen, Rummikub & Kaarten, 16.30 uur Liefkenssmullerij

Donderdag 29 sept; 14.30 uur Bingo

Vrijdag 30 sept; 10.30 uur Zingen met begeleiding, 13.30 uur Creatief 50+

Maandag 03 okt; 11.00-12.00 uur Sociaal kernteam, 13.15 uur Bridge, 19.45 uur Bingo

Dinsdag 04 okt; 10.00 uur Schilderen en knutselen, 10.00 uur Bibliotheek, 10.00 uur Internetcafé met Bep (op afspraak), 14.30 uur Koersbal, 20.00 uur De Lofstem

Film Terug naar de kust

ZETTEN - Op donderdagavond 29 september wordt er in het Ontmoetingscentrum De Verbinding Stationsstraat 1 in Zetten weer een film gedraaid. Dit keer is de keus gevallen op een Nederlandse film met in de hoofdrollen Linda de Mol en Dan Schuurmans.

Maria Vos (Linda de Mol) is moeder van 2 kinderen en net zwanger van haar derde kindje. Haar relatie is echter slecht en zij besluit het kindje niet te houden. Na een paar dagen krijgt zij anonieme bedreigingen en er volgt een zenuwslopend kat en muis spel waarop zij besluit te vluchten naar haar ouderlijk huis en onderduikt bij haar zus. Tijdens de winter aan zee wordt Maria geconfronteert met traumatische jeugdherinneringen. De omgeving begint steeds meer aan haar geestelijke gezondheid te twijfelen en haar belager komt steeds dichter bij.

De film begint om 19.00 uur en is voor abonnementhouders gratis. Niet-abonnementhouders betalen 3.50 euro. Dit is inclusief een kopje koffie en in de pauze popcorn.

Workshop herfstkrans maken bij De Verbinding in Zetten

ZETTEN - Op woensdagavond 12 oktober wordt er in het Ontmoetingscentrum De Verbinding, Stationsstraat 1 in Zetten een workshop herfstkransen maken gegeven.

De vrijwilligsters van het bloemschikken Anneke, Alie en Ank staan de deelnemer weer met raad en daad bij om een mooi pronkstuk te maken. Ook als men niet zo bedreven bent in het werken met deze materialen kunnen zij er voor zorgen dat de cursist toch met een mooie krans naar huis gaat.

De workshop begint om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. De kosten voor deze avond zijn inclusief een kopje koffie / thee in de pauzezeven euro vijftig. In verband met het inkopen van materialen kan men zich opgeven tot en met 8 oktober. "Wij zijn telefonisch te bereiken op maandag- dinsdag- donderdag en vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur. Mailen kan ook; ontmoeten01@gmail.com. Heeft u materialen thuis die u wilt gebruiken is dit natuurlijk ook toegestaan."

Tweedehands kledingmarkt De Voorhof Kesteren

KESTEREN - Vul uw garderobe aan met mooie, kwalitatief goede tweedehands kleding voor een klein budget op de tweedehands kledingmarkt

Er is dames- en herenkleding / schoenen en accessoires. Lokatie: De Voorhof Kesteren, Nedereindsestraat 30C. Op vrijdagavond 7 oktober van 18:30 - 20:00 uur en zaterdagochtend 8 oktober van 10:00 - 12:00 uur.

15 / 16

Dit spontane en knap meisje wordt op 1 oktober 18 jaar.
Senna, hartelijk gefeliciteerd van tante Beppie en Colette.
Veel succes met je nieuwe opleiding.

Op 1 oktober 2016 zijn Roy & Willy Helbling 40 jaar getrouwd.
Wij zijn ongelooflijk trots op jullie.

Liefs jullie kinderen & kleinkinderen xxx

Hiep hiep hoera!
19 september is Floortje 10 jaar geworden!
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
Liefs: Casper, Tim , Lena, Michel,        
Jagoda, Rafal, Angelika
XXX

Mijn lieve papa is dinsdag 40 jaar geworden.
Hartelijk gefeliciteerd en een dikke knuffel van Sanne

Ja het is echt waar,
Onze Oma Janny wordt 1 oktober vijf-en-zestig jaar!
Dikke zoen Teuntje, Gijs en Coosje"

Dit lieve stel is 4 oktober
25 jaar getrouwd.
Wij wensen jullie nog vele vele jaren!
Veel liefs!
Niene, Mandy en Stefan,
Jordy en Beau

Hiep hiep hoera,
25 september wordt Jan 73 jaar!
Gefeliciteerd namens (klein)kinderen,
familie, broer, schoondochters, dieren,
en speciaal Daryl.

Hoera,
Sare al 8 jaar.
Lieverd nog gefeliciteerd.
Heel veel knuffels van Opa en Oma

Hiep hiep Hoera
Nieve wordt 4 oktober 4 jaar
Lieverd gefeliciteerd en een knuffel van Opa en Oma

Opgepast: Dorien Vaandering heeft haar rijbewijs gehaald!