GN Nijmegen-Noord

24 oktober 2018

GN Nijmegen-Noord 24 oktober 2018


Lichtjesavond in Ressense kerk

RESSEN - Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met verlies en verdriet. Het is een oude traditie om op 2 november daarbij stil te staan, overleden dierbaren te gedenken en hen symbolisch in het licht te plaatsen door het aansteken van een kaarsje.


Op vrijdagavond 2 november is er van 19:00 – 20:30 uur de gelegenheid om dat in de kerk van Ressen te doen. Iedereen die dat wil kan binnenlopen, een kaarsje aansteken en korter of langer in de kerk blijven om te gedenken. In de kerk wordt stilte afgewisseld met zachte muziek door onder andere harpiste Marianne Hofman.
In de Kosterij (gebouw naast de kerk) is er koffie en thee en voor wie dat wil de mogelijkheid om met elkaar en/of iemand van de Vierplek in gesprek te gaan.

"Misschien vindt u of vind je het zelf fijn om te komen, of ken je iemand die dat fijn zou vinden? Vertel het dan gerust door! Iedereen is van harte welkom." (www.4-plek.nl).

N70-wandeltocht

NIJMEGEN - Nordic Walk Vereniging Groesbeek organiseert voor de dertiende keer de N70-wandeltocht. Leden en niet-leden zijn welkom. Je kunt meelopen met en zonder poles, de hele of de halve route.

De N70-route maakt elke wandelaar enthousiast. Deze unieke wandeling in het Rijk van Nijmegen voert je over acht 'bergen' met fraaie namen zoals de Boterberg en Sterrenberg. Ook wandel je onderweg door bossen en biedt het heuvelachtige landschap prachtige vergezichten over de polders, schilderachtige laantjes en het rivierenlandschap. De totale route is circa zestien kilometer lang. Stevige schoenen met profielzool zijn onontbeerlijk en neem je doppen mee als je met poles loopt.

De wandeltocht start zaterdag 3 november om 10.00 uur vanaf restaurant Tante Koosje, Berg en Dalseweg 359 Nijmegen. De kosten bedragen 3,50 euro voor leden en vijf euro voor niet-leden; gevraagd wordt gepast te betalen op de dag zelf. Inschrijven kan tot en met 1 november, per e-mail: sjverriet@upcmail.nl of telefonisch 024 6632040 / 0610332892

Er is een gratis koffiestop bij hotel-café Sous Les Eglises in Beek en een pannenkoekenstop bij pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg in Berg en Dal, voor eigen rekening. Het is ook mogelijk alleen het eerste gedeelte van de tocht te lopen tot aan het pannenkoekenrestaurant. Meer info over de vereniging staat op www.nwvgroesbeek.nl.

Brei & Haakcafé Kids

BEMMEL - Vind je breien of haken leuk of wil je het leren? Kom dan woensdagmiddag 24 oktober van 14.00-16.00 uur naar het Brei & Haakcafé kids in Bemmel en neem gezellig je vriendje of vriendinnetje mee.

Gerrie en Tanja, twee enthousiaste vrijwilligers, kunnen je van alles leren. Een leuke knuffel haken, een sjaal breien, iets decoratiefs voor je kamer maken. Als je zelf een leuk idee hebt is dat ook goed. Loop gewoon eens binnen, drink een glaasje limonade mee en ga lekker creatief aan de slag. Wel graag van te voren aanmelden bij het meldpunt 088 2552555 (dat kan ook een van je ouders voor je doen). Kan je moeder even rustig boodschappen doen bijvoorbeeld of een kijkje nemen bij Over & Weer kledingruil!

De Kidsclub is vanaf 24 oktober om de veertien dagen bij Stichting Welzijn Lingewaard aan de Cuperstraat 9 in Bemmel. Kosten: twee euro (inclusief limonade). Ook kun je een strippenkaart kopen.

Stichting Tafeltje Dekje Bemmel

BEMMEL - Stichting Tafeltje Dekje Bemmel bezorgt gezonde en betaalbare maaltijden voor ondermeer ouderen, gehandicapten of chronische zieken." Om dit goed te blijven doen, zijn we dringend op zoek naar vrijwilligers en of nieuwe bestuursleden."

Elke dag is er een keuze uit drie menu’s voor een of meer dagen. De maaltijden worden koelvers aangeleverd door vrijwilligers en kunnen worden opgewarmd met behulp van een Mealbutler of magnetron. Maaltijden worden elke dag bezorgd tussen 11.30 en 13.00 uur. Prijs voor een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht is 6,50 euro. " Mocht u interesse of vragen hebben, dan kunt u altijd bellen met Jos Jorna, 06 23850538."

Tijdens Uniqlo Wheelchair Doubles Masters Bijscholing sporters met een verstandelijke beperking

Judokada. (foto: Uniek Sporten)

BEMMEL - In november organiseert Uniek Sporten regio Arnhem - in het kader van deskundigheidsbevordering - de bijscholing ‘Sporters met een verstandelijke beperking’.

Deze bijscholing is bedoeld voor trainers/begeleiders van sporters met een verstandelijke beperking in de regio Arnhem en zal verzorgd worden door Academie voor Sportkader - NOC*NSF. Heeft u als aanbieder sportaanbod voor mensen met een verstandelijke beperking? Meldt u dan snel aan voor deze scholing!

Deze bijscholing is woensdag 14 november van 19.00 – 22.00 uur in De Schaapskooi, Sportlaan 3 in Bemmel
De bijscholing vindt plaats tijdens de Uniqlo Wheelchair Doubles Masters. Men kan dus een kijkje nemen naar de beste rolstoeldubbelspelers van de wereld. Een korte toelichting over de bijscholing met de bijbehorende leerdoelen is te vinden op de website van de Academie voor Sportkader.

Aanmelden
Deelname is gratis, maar er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Aanmelden is verplicht en kan tot uiterlijk 29 oktober via https://www.academievoorsportkader.nl/bijeenkomsten/academie-voor-sportkader/sporters-met-een-verstandelijke-beperking-2018-uniek-sporten.

Politie en Brandweer te gast bij seniorenvereniging in Elst

ELST - Op woensdagmiddag 31 oktober zullen politievoorlichters inzicht geven over de vaak onderschatte snelheidsgevaren van E-bikes, de sluwe babbeltrucs aan uw voordeur en hoe u overdonderd wordt, maar ook uw eigen inschatting over uw verkeersveiligheid op de weg en w.v.t.s.k.

Na de pauze zullen brandweeradviseurs een terugkoppeling maken naar een vorig bezoek, wat herinnert u zich nog, hoe belangrijk is de vluchtweg als er ooit brand ontstaat in uw woning, wat u vooral wel moet doen en wat u vooral niet moet doen. Zij zullen dit deels op humoristische wijze brengen zodat de herinnering hieraan u extra alert maakt in eigen woning. Twee gratis veiligheidspresentaties, die mag u niet missen.

Deze presentaties worden gegeven in wooncentrum Wervershove, Grote Molenstraat 50 in Elst, is gratis toegankelijk voor de 55+ van OverBetuwe, men hoeft zich vooraf niet aan te melden en is welkom. Vanaf 13.30 uur is de zaal open en om 14.00 uur start de Politie met de presentatie. Info: rvnistel@outlook.com of zie www.KBO OverBetuwe.nl.

Kijk, luister en speel mee!

Fanfare-orkest Willibrordus. (foto: Mevrouw Van Workum)

HERVELD - Op maandag 29 oktober kan iedereen weer komen kijken, luisteren en eventueel meespelen met de repetitie van muziekvereniging Sint-Willibrordus uit Herveld-Andelst.

Ongeacht hoe lang je al muziek maakt, als je een blaasinstrument speelt zoals bugel, trompet, trombone, bariton of sax, kun je al meedoen. Ook slagwerkers kunnen aanschuiven!

De muziekvereniging heeft een jongerenorkest Future, waarin de jeugdleden vanaf ongeveer tien tot ca. twintig jaar spelen, een fanfare-orkest voor muzikanten vanaf A-niveau (diploma is niet nodig) en een slagwerkgroep. Maar ook als je nog geen instrument bespeelt en graag eens wilt weten hoe het is om in een orkest mee te spelen, kun je natuurlijk komen kijken!

De repetitie van Future is van 18.50-19.20 uur; de fanfare repeteert van 19.30-20.45 uur en de slagwerkgroep van 21.00-22.00 uur in de grote zaal van De Hoendrik in Herveld. Momenteel wordt er hard gerepeteerd voor het kerstmatinee op zondag 9 december waarbij het koor Musica Amare uit Elst meedoet.

"Mocht je niet op 29 oktober kunnen, maar wel geïnteresseerd zijn in meespelen bij onze vereniging, of graag muziekles of een paar opfrislessen willen gaan volgen, dan kun je altijd contact met ons opnemen via willibrordus.ha@gmail.com. De eerste zes lessen of repetities zijn gratis om rustig te kunnen bekijken of onze vereniging bij je past."

Beleef de Nacht van de Nacht met De Bastei

Een duister figuur in De Bastei. (foto: De Bastei)

NIJMEGEN - Bezoek De Bastei tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 27 oktober! Met verhalenvertellers en levende muziek in de kanonsgang en presentaties, sterrenkijkers en nachtmuziek in het café wordt het een sfeervolle en boeiende avond.

Je kunt ook de duisternis ondergaan, wandelend in de Stadswaard samen met de boswachter. Het programma duurt van 20.00 tot 23.00 uur en de toegang is gratis.

In het Amfitheater prikkelen drie vertellers je verbeelding met verhalen over nacht. Tussendoor speelt Niek Edeling op een niet-alledaags instrument: de steelharp. Boven in De Bastei zijn afwisselend twee korte presentaties. Jos Wennmacker en Harrie Nillissen van de Astronomische Kring Nijmegen vertellen over wat er te zien is aan de nachtelijke hemel. Daarnaast gaat Joost Reijnen van de Gelderse Milieu Federatie in op diverse vormen van lichthinder. Ook is er een pubquiz over duurzaamheid door milieucentrum De Broeikas.

Buiten

Ga mee met een donkerwandeling vanuit De Bastei de Stadswaard in. Lopend langs de rivier ervaar je de avond onder leiding van boswachter Thijmen van Heerde van Staatsbosbeheer. De wandeling buiten start om 20.00 uur vanuit het entreegebouw. Rond 21.30 uur ben je terug in De Bastei.

De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen, 024 3297070, ingang Lange Baan 4. Meer informatie staat op www.debastei.nl.

Feest voor de Vrienden van deBol

(foto: M.van Eechoud)

BEMMEL - Op zondag 28 oktober wordt het een feestje in de Theaterkerk Bemmel. Ter gelegenheid van de 'Vrienden van deBol-dag' is het koor Uh Meezing door stichting deBol uitgenodigd om in de foyer van de Theaterkerk Bemmel te komen zingen.

'Heeft u belangstelling om te komen luisteren naar dit nog redelijk nieuwe koor onder leiding van Monique Janssen in Bemmel dan bent u om 15.00 uur welkom. De toegangsprijs bedraagt inclusief een drankje vier euro. Na het concert zal het bestuur van deBol nog een korte act ten tonele brengen en is er tijd genoeg om nog gezellig samen te zijn!" De Vrienden van deBo; krijgen eerst nog een ander programma voorgeschoteld, zij hebben hiervoor inmiddels allen een uitnodiging ontvangen!

"Wilt u ook 'Vriend van deBol' worden, dat kan natuurlijk! Heel graag zelfs! Het bestuur van stichting deBol moet vanwege teruglopende sponsorgelden naarstig op zoek naar nieuwe sponsoren en donateurs die het mooie vrijwilligerswerk ook in 2019 willen steunen, maar ook particulieren kunnen de activiteiten voor jong en oud steunen door Vriend van deBol te worden voor een bedrag van vijfentwintig euro per jaar. Het Bol-bestuur zal u met open armen een warm onthaal geven! Neem contact op met een van de bestuursleden: 0654975063 / 06 22540214 of kijk op www.debolbemmel.nl."

Grondige wegreconstructies in Bemmel en Gendt

Het asfalt in de Nijmeegsestraat rust op onvoldoende fundering. (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL/GENDT – Lingewaard besteedt volgend jaar ruim een miljoen euro aan twee gelijksoortige forse wegreconstructies in Bemmel en Gendt.

In Bemmel moet de Wardstraat tussen de Leemkuilselaan en Willem Jansenstraat op de schop. De reden is volgens de gemeente de toegenomen verkeersbelasting in combinatie met het aflopen van de levensduur van de fundering. In de begroting 2019 is een budget opgenomen van 660.000 euro. De werkzaamheden staan gepland voor 2019.

De Nijmeegsestraat in Gendt moet ook stevig onder handen worden genomen. Ruim een halve eeuw geleden was de belangrijke ontsluitingsweg een klinkerweg. Bij het aanbrengen van asfalt is blijkbaar onvoldoende aandacht geschonken aan een stevige fundering. Uit boringen is namelijk gebleken dat onder een groot deel van het asfalt geen degelijke fundering aanwezig is.
De Nijmeegsestraat vertoont over het hele traject veel schades. De gemeente ziet af van reparaties in ruil dat zowel het asfalt als de matige fundering vervangen moeten worden. De kosten zijn begroot op 550.000 euro. In het vierde kwartaal van volgend jaar wordt met de klus begonnen.

Volgend jaar komen in Gendt meer wegen voor groot onderhoud in aanmerking. Op de rol staan Hogeveld, Hemelstraat, Munnikhofsestraat en de Kruisstraat vanaf de rotonde richting Smidstraat.

Voor groot onderhoud aan bestratingen van fietspaden komen in aanmerking de Gildestraat, Schoutstraat en Langakker.

Repair Café in Elst

Repair Café Elst. (foto: Peter van Kempen)

OVERBETUWE - Hebt u thuis defecte huishoudelijke apparatuur of elektrisch gereedschap dat niet meer werkt, kom dan naar het repair café in de Overbetuwe in Elst of Randwijk.

De vrijwilligers van het Repair Café Overbetuwe staan op donderdag 25 oktober en vrijdag 2 november weer klaar, om kapotte spullen te repareren. Het gaat hier bijvoorbeeld om elektrische huishoudelijke artikelen, elektrisch gereedschap, audioapparatuur, lampen maar ook om kledingreparatie. (Televisies en witgoed vallen buiten het bereik van dit Repair Café). Ook voor vragen op het gebied van de computer of tablet kunt u terecht, bijvoorbeeld hoe om te gaan met de USB-stick of een vastgelopen programma.

Het repair café in Elst vindt plaats op donderdag 25 oktober 13.00-16.00 uur in de Kringloopwinkel 2Switch aan de Aamsestraat 42 (midden in de winkel).

In Randwijk staan de vrijwilligers klaar op vrijdag 2 november van 19.00-21.00 uur in het cultureel centrum Randwijks Hof aan de Bredeweg 8a. De daaropvolgende bijeenkomst van het repair café in Elst is op donderdag 29 november. In Randwijk op vrijdag 7 december. De tijden zijn hetzelfde.

Twee lezingen over Einstein in Bibliotheek Elst

Albert Einstein

ELST - Albert Einstein, wie kent hem niet? Arno Krielen legt in twee lezingen in de Bibliotheek Elst uit wat deze beroemde natuurkundige zo bijzonder maakt. De eerste lezing vindt plaats op donderdag 25 oktober van 20.00 tot 21.30 uur, het tweede deel op 1 november. Het tweeluik is onderdeel van de collegereeks 'Universiteit van Overbetuwe'.

Iedereen heeft de naam Einstein wel eens gehoord, maar waarom is deze man zo bekend? Arno Krielen weet alles over Einstein en gaat in twee lezingen in op het leven en werk van een van de grootste natuurkundigen ter wereld. In deel één op donderdagavond 25 oktober leer je hoe je jong kunt blijven door met hoge snelheid te reizen. In het tweede deel op donderdag 1 november vertelt hij over de bizarre wereld van deeltjes en golven. Hoe hebben de ideeën van Einstein en zijn collega’s er destijds voor gezorgd dat we nu gebruik kunnen maken van computers en mobiele telefoons? En wat had Einstein te maken met de ontwikkeling van de atoombom? Leer het allemaal in de Bibliotheek Elst!

De Universiteit van Overbetuwe laat regionale experts aan het woord. De colleges in de bibliotheek bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50, overige bezoekers kopen een kaartje voor 4 euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via www.obgz.nl/universiteiten.

Vlooienmarkt in Bemmel

BEMMEL - In de sporthal De Bongerd aan de Sportlaan 1 is er zondag 28 oktober van 9.00 tot 16.00 uur een vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv. (06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl).

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Inschrijven kerstmarkt kan nog

(foto: Lisa Straatman)

BEMMEL - Over zeven weken is het al zover. Op zondag 09 december wordt van 11.00 tot 17.00 uur in Bemmel weer de groots opgezette kerstmarkt gehouden. Deze kerstmarkt, met een unieke combinatie van activiteiten, trekt jaarlijks vele bezoekers, zowel uit Lingewaard als uit de gehele regio.

Naast de traditionele kerstmarkt met zo’n honderd kramen van hobbyisten en handelaren, zijn er de grote overdekte proeverij op de Markt en brengen diverse koren kerstliederen ten gehore op de promenade. Op het Hema-kinderplein staat voor de kinderen 9 december zelfs een kunstschaatsbaan. Natuurlijk zijn die dag alle winkels en horecagelegenheden geopend. Op 08 en 09 december wordt van 11.00 tot 17.00 uur 'Kunst in het Kasteel' De Kinkelenburg gehouden, waar kunstenaars een grote variatie aan kunst presenteren.

Zowel als hobbyist en als handelaar kan zich nog inschrijven voor deze kerstmarkt. Dit kan via www.kerstmarktbemmel.nl. Verwacht wordt dat het weer een mooi evenement wordt met voldoende aanbod aan activiteiten en bezienswaardigheden voor jong en oud. De ondernemers uit Bemmel heten u zowel als deelnemer of als bezoeker welkom.

Groot Lingewaard Concert in Theaterkerk in Bemmel

RDM Gendt. Foto: onbekend

BEMMEL - Op zondag 4 november is in de Theaterkerk in Bemmel het Groot Lingewaard Concert met Schip Ahoy, Big Band Bemmel en RDM Gendt.

Het concert is van 13.30 - 17.00 uur (zaal open 13.00 uur) met wisselende optredens van de Lingewaardse muziekgezelschappen in de theaterzaal en foyer waar men luistert naar een groot scala aan zeemansliederen, swing- en bigbandmuziek.

De toegangsprijs inclusief een consumptie in de pauze bedraagt tien euro. De voorverkoop van kaarten is bij de leden van genoemde verenigingen en via www.zeemanskoorangeren.nl; www.bigbandbemmel.nl; www.rightdirectionmusic.nl

Sponsor bedankt!

ELST - Elistha JO15-1 heeft nieuwe shirts. Deze zijn gesponsord door Snelders Sport uit Elst.

De spelers poseerden trots in hun nieuwe tenue. De aansluitende, spannende, wedstrijd tegen Brakkenstein JO15-1 werd met 1-0 gewonnen. Richard Snelders bedankt!

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 27 oktober 19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor
19.00 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, eucharistieviering, V. Bulthuis, Magna Voce
19.00 uur: H. Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, F. Bomers, Young at Heart

Zondag 28 oktober
10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor
10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, GK De Levensbron
16.00 uur: St. Willibrordus Herveld, Marialof, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor
09.30 uur: St. Jacobus de Meerdere, woord- en communieviering, J. Kallen, Chaveriem

Donderdag 1 november, Allerheiligen19.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, allerheiligenviering, G. Peters, St. Caeciliakoor
19.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming, eucharistieviering, allerheiligenviering, V. Bulthuis,
GK De Levensbron

Vrijdag 2 november, Allerzielen-vieringen
19.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, N. Sales, Koor Musica Amare
19.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, gebedsviering, Avondwakegroepen, InVoice
19.00 uur: St. Bavo Angeren, woord- en communieviering, M. van Baal-Lubbers, Exotherm
19.00 uur: St. Martinus Doornenburg, woord- en communieviering, Avondwakegroep, Herenkoor en JeKaDee.
20.00 uur: H. Maria Geboorte Driel, eucharistieviering, G. Peters, Cantorije
19.00 uur: H. Martinus Gendt, woord- en communieviering, C. Driessen
19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, woord- en communieviering, M. Peters, GK De Levensbron
19.00 uur: St. Willibrordus Herveld, woord- en communieviering, M. Sanders, St. Caeciliakoor
20.00 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, eucharistieviering, V. Bulthuis en Avondwakegroep, Ubi Caritas
18.00 uur: H. Johannes de Doper Indoornik, eucharistieviering, V. Bulthuis, R.K.G.K.I.
19.00 uur: H. Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, F. Bomers, Young at Heart
19.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, woord- en communieviering, J. Rademakers, St. Leonarduskoor
19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, woord- en communieviering, Avondwakegroep, ChaveriemDoordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Open huis Ronald McDonald huis Arnhem

ARNHEM - Zaterdag 3 november tussen 11.00-15.00 uur zet Ronald McDonald huis Arnhem haar deuren open.

In Ronald McDonald Huis Arnhem kunnen ouders, broertjes en zusjes van kinderen die onder behandeling zijn bij Klimmendaal-revalidatiespecialisten of ziekenhuis Rijnstate logeren, spelen of ontspannen. Daarnaast is Huis Arnhem een van de drie vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds. Hier kunnen gezinnen met een zorgintensief kind even opladen tijdens een weekendje weg of een vakantie.

Tijdens het Open Huis kan iedereen zien wat het Huis de ouders en kinderen te bieden heeft. Vrijwilligers vertellen over hun werk als vrijwilliger en elk uur start er een rondleiding door het Huis. Voor kinderen zijn er diverse leuke activiteiten zoals schminken, een parcours rijden in een elektrische Tesla of een loterij met veel mooie prijzen. Daarnaast kan men genieten van een hapje en een drankje en zijn er bijzondere 'Huis' cadeaus te koop. De opbrengst van de extra activiteiten komt ten goede aan Ronald McDonald Huis Arnhem.

Altijd al een kijkje willen nemen in een Ronald McDonald Huis of willen weten hoe het is om als vrijwilliger hier te werken, kom dan naar het Open Huis op zaterdag 3 november. Ronald McDonald Huis Arnhem is gevestigd op het dak van Klimmendaal-revalidatiespecialisten (gebouw A) aan de Heijenoordseweg 5 in Arnhem. Meer informatie staat op: www.ronaldmcdonaldhuisarnhem.nl.

Concert Harbstlid (herfstlied)

NIJMEGEN - Het najaarsconcert van koor Hatikwa in samenwerking met ensemble Klezmore is zondagmorgen 25 november van 11.00-12.30 uur in de Luthersekerk aan de Prins Hendrikstraat 79 in Nijmegen.

Na een heerlijke zomer is het weer herfst geworden en gaan we de winter in. Velen van ons verlangen terug naar de lente en de zomer. Sommigen zoeken de zon zelfs weer op in verre oorden. Maar waarom? Laten we genieten van de charme van de herfst met zijn gouden gloed!

Koor Hatikwa brengt repertoire uit de rijke wereldwijde joodse muziektradities in Hebreeuws, Jiddisch en Ladino gezongen. Ensemble Klezmore vertolkt swingende traditionele en eigentijdse zigeuner- en klezmermuziek. De combinatie van koor en ensemble staat garant voor een muzikale reis vol heimwee, verlangen en levenslust.

De entree inclusief koffie en koek bedraagt tien euro. Reserveren kan via koorhatikwa@gmail.com.

Een avondje 'omdenken'

in de Theaterkerk

BEMMEL - Roy Demon is bij zijn stages op de Pabo, als voetbaltrainer zijnde, maar ook als president bij de carnaval, al vaak aan het woord geweest. Door vooral veel te dóén kwam hij op veel nieuwe (les)ideeën.

Hij vond het tijd om afscheid te nemen van zijn vaste baan in de logistiek en wil nu zijn ideeën gaan presenteren! Dit gebeurt op donderdag 25 oktober in een prachtige setting. In de Theaterkerk in Bemmel brengt hij anekdotes en probeert hij met zijn gasten een avond te vullen met 'omdenken'. Hierdoor komt men, aldus Roy, tot ervaringsgericht leren. Voor iedereen binnen het onderwijs een must om naar te komen luisteren! Ook wil hij mensen vanuit het verenigingsleven aanspreken. Twijfel niet, kaartjes kosten tien euro en zijn te verkrijgen bij Boekhandel 'De Toren van Bemmel'. De inloop is vanaf 18:45 uur. Start presentatie 19:30 uur.

Derde Rockmiddag in Herveld was top!

Rockband Bugs. (foto: Merel de Voogd Fotografie)

HERVELD - Zondagmiddag 7 oktober werd er in Herveld voor de derde keer gerockt op zondag. Na de eerste twee edities, stonden weer (nieuwe) bands klaar om samen te rocken. Vanaf 13.00 uur stroomden de muzikanten én het publiek de grote zaal van De Hoendrik binnen.

Deze keer was de indeling van de zaal weer iets anders, en was er ook werk gemaakt van de aankleding. Hierdoor zag het er weer iets beter uit dan de vorige twee edities. De aanwezige geluidsmannen zorgden er voor dat het veelvuldig wisselen van artiesten en instrumenten prima verliep.

De middag begon met het maken van de planning. Vijf nieuwe en drie ‘vaste’ bands werden op het whiteboard genoteerd. Buiten die planning om was er ook ruimte om in wisselende samenstellingen te spelen. Zoals dat hoort bij een Open Rock Evenement.

Het publiek genoot van muzikanten die bij eerdere edities al optraden, maar er waren dus ook nieuwe gezichten. Dit maakte deze middag tot een zeer gevarieerd muzikaal festivalletje. "Wil je alle foto’s zien of op de hoogte worden gehouden over alles met betrekking tot de Open Rock Middag? Ga dan naar www.betuweopenpodium.com. Heb je vragen, vul dan het contactformulier in of stuur een mail naar info@betuweopenpodium.com. Inmiddels is er ook een Facebook pagina: https://www.facebook.com/betuweopenpodium."

Kon je er deze keer niet bij zijn? Geen probleem. De Open Rock middag wordt in 2019 voor de vierde keer georganiseerd.Op zondagmiddag 10 februari staan de deuren van De Hoendrik namelijk weer open, en kan er weer volop van Rock worden genoten.

Alzheimer Nederland zoekt collectanten

Greet Roelofs zet zich samen met Riet Vos al jaren in voor de collecte in de Gemeente Overbetuwe. (foto: Alzheimer Nederland)

OVERBETUWE - Van 5 tot en met 10 november gaan duizenden vrijwillige collectanten in Nederland weer op pad om geld in te zamelen voor Alzheimer Nederland. Ook in de gemeente Overbetuwe staan talrijke enthousiaste collectanten in de startblokken. En dat is hard nodig, want één op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is het zelfs één op de drie.

Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zullen in 2040 ruim een half miljoen mensen dementie hebben. Niet alleen ouderen kunnen hiermee te maken krijgen, maar ook mensen op jongere leeftijd kunnen met dementie geconfronteerd worden. Omdat er nog geen geneesmiddelen bestaan, is er veel onderzoek en dus heel veel geld nodig. Mede dankzij de opbrengst van de jaarlijkse collecte kan Alzheimer Nederland belangrijk onderzoek naar dementie mogelijk blijven maken.

"We hebben jouw hulp dan ook hard nodig van 5 tot en met 10 november! Wil je graag helpen, maar heb je niet zoveel tijd? Geen probleem. We zijn al enorm blij dat je je wilt inzetten. Elke euro telt!

Aanmelden kan voor alle kernen van de gemeente Overbetuwe, maar vooral voor de wijk Westeraam in Elst is de behoefte aan nieuwe collectanten groot. We hopen dan ook op veel enthousiaste reacties! Voor meer informatie of aanmelden: Riet Vos, 0481 353390."

Een avondje 'omdenken' in de Theaterkerk

BEMMEL - Roy Demon is bij zijn stages op de Pabo, als voetbaltrainer zijnde, maar ook als president bij de carnaval, al vaak aan het woord geweest. Door vooral veel te dóén kwam hij op veel nieuwe (les)ideeën.

Hij vond het tijd om afscheid te nemen van zijn vaste baan in de logistiek en wil nu zijn ideeën gaan presenteren! Dit gebeurt op donderdag 25 oktober in een prachtige setting. In de Theaterkerk in Bemmel brengt hij anekdotes en probeert hij met zijn gasten een avond te vullen met 'omdenken'. Hierdoor komt men, aldus Roy, tot ervaringsgericht leren. Voor iedereen binnen het onderwijs een must om naar te komen luisteren! Ook wil hij mensen vanuit het verenigingsleven aanspreken. Twijfel niet, kaartjes kosten tien euro en zijn te verkrijgen bij Boekhandel 'De Toren van Bemmel'. De inloop is vanaf 18:45 uur. Start presentatie 19:30 uur.

De scholen zijn weer begonnen, heeft mijn kind logopedie nodig?

NIJMEGEN-NOORD - De herfstvakantie staat voor de deur! Uw kind heeft alweer een aantal weken school achter de rug. Tijd om de balans op te maken! Gaat het goed met het leren lezen? Lukt het om de taalopdrachten op tijd af te krijgen? Wordt uw kind goed verstaan en begrepen door de leerkracht? Soms kan het zijn dat uw kind net iets meer moeite heeft met bepaalde schoolopdrachten. Logopedie zou een uitkomst kunnen bieden.

Een kind kan moeite hebben met schoolopdrachten als het bijvoorbeeld een kleine woordenschat heeft, moeite heeft met het maken van goede zinnen of een verhaal vertellen lastig vindt. Het kan ook zijn dat het leren lezen of het begrijpen van wat het kind leest moeizaam verloopt. Het niet of onvoldoende begrijpen van instructies en opdrachten kan ook zorgen voor frustratie en onzekerheid bij het kind.

De logopedist kan helpen door de taal te stimuleren, met behulp van bijvoorbeeld leuke boeken, spelletjes en tal van andere oefeningen.

Ook kan het zijn dat een kind niet goed verstaanbaar spreekt, doordat het klanken niet uitspreekt, vervangt door andere klanken en/of klanken verkeerd uitspreekt. Mompelen of binnensmonds spreken kan ook de verstaanbaarheid verminderen. De logopedist leert spelenderwijs helpen om de uitspraak te verbeteren door het versterken van de mondmotoriek en het juist uitspreken van de spraakklanken.

Indien u twijfelt over de spraak en/of taalontwikkeling van uw kind; dan kunt u de Logopedie check-app downloaden in de appstore. U krijgt dan direct advies. Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze website: www.praatjuf.nl.

'Scheiden doe je samen' een ervaringsdeskundig familiebedrijf

NIJMEGEN-NOORD - Waar deskundigheid en betrokkenheid, maar bovenal de belangen van de kinderen de hoogste prioriteit hebben!

Vanaf de oprichting in 2005 heeft Bosveld scheidingsbemiddeling zich met hart en ziel ingezet voor de kinderen die te maken krijgen met de scheiding van hun ouders. Bosveld heeft een eigen kindercoach (dochter Denise), om zo kinderen een plek te geven waar zij 'gehoord en gezien worden'. Uniek is dat deze gesprekken ook bij de kinderen thuis kunnen plaatsvinden.

Uiteraard moet er meer geregeld worden rondom een scheiding. Samen met de mediator moet er over allerlei (financiële) zaken gesproken worden. Met name vraagstukken rondom de eigen woning, alimentatie en pensioen zijn belangrijke onderwerpen. Alle financiële, juridische en fiscale kennis binnen Bosveld scheidingsbemiddeling wordt op hoog niveau 'up to date' gehouden. Maar ook de afspraken rondom de zorgverdeling van de kinderen zijn een zeer belangrijk onderdeel van uw scheiding. Inge Bosveld en haar dochter Denise hebben veel kennis en ervaring op dit gebied en zetten zich met hart en ziel in om voor beide ouders en de kinderen, in overleg met ouders en soms ook de kinderen (afhankelijk van hun leeftijd), de meest optimale zorgverdeling te creëren.

Alle financiële afspraken worden vervolgens door ons in een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst vastgelegd en de afspraken over uw eventuele minderjarige kinderen in een zorgplan.

Wij weten vanuit onze eigen ervaringen ook dat een scheiding de nodige emoties met zich mee kan brengen. Tijdens de mediationgesprekken is er bij ons ook ruimte om deze emoties bespreekbaar te maken. Ook dit maakt immers onderdeel uit van een scheidingsproces.

Wilt u uw scheiding goed regelen en snel weten waar u financieel aan toe bent, kijk dan voor meer informatie over onze zeer complete dienstverlening, of het aanvragen van een kosteloos kennismakingsgesprek op onze website: www.scheidendoejesamen.nl of bel naar het algemene nummer: 0481 700215

Cursus Rondkomen met Inkomen

BEMMEL - Wilt u graag wat meer overzicht over uw inkomsten en uitgaven en uw financiële administratie? Wilt u beter kunnen omgaan met de brieven van de bank, belastingdienst of andere organisaties? Misschien is de cursus Rondkomen met Inkomen dan iets voor u?

Samen met enthousiaste vrijwilligers gaan we vier keer in een kleine groep aan de slag om formulieren te lezen, begrijpen en in te vullen. Ook kijken we naar uitgaven en inkomsten en hoe het (beter) op elkaar is af te stemmen. We wisselen tips & trucs uit en gaan met oefeningen aan de slag. Deze kortdurende praktische cursus kan u helpen om zicht te krijgen op uw eigen gedrag.

De cursus Rondkomen met Inkomen is gratis en wordt gegeven op de maandagen 29 oktober, 12 november, 26 november en 10 december in de middag (14.00 – 16.00 uru) bij Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel.

U kunt zich aanmelden via het SWL-Meldpunt: 088 2552555 of email: meldpunt@swlingewaard.nl.

TOP-film: The Leisure Seeker

BEMMEL - Donderdag 1 november staat de film 'The Leisure Seeker' op het programma bij TOP, een komisch drama met Helen Mirren en Donald Sutherland.

Ella (Helen Mirren) en John (Donald Sutherland) besluiten de zorg van hun artsen en hun volwassen kinderen te ontvluchten. Hij is een verstrooide professor maar nog goed ter been, zij is fragiel maar heeft veel pit. Aan boord van hun camper de Leisure Seeker trekken ze van Boston naar Key West. Ze beleven momenten van extase en angst en vinden hun passie voor het leven en de liefde terug tijdens deze reis vol verrassingen. Naar de gelijknamige bestseller van Michal Zadoorian.

Aanvang 20:00. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

14 / 16

OPA EN OMA van Zetten

Gefeliciteerd met jullie 40 jarige trouwdag op 27 oktober.

Liefs

Ruthger, Anna-Lin en Daan

Gefeliciteerd met jullie 60 jarig Huwelijk.

van jullie buurtjes.

Het is niet te zien maar deze Stien
Wordt 26 oktober 8 x 10!
Hartelijk gefeliciteerd!
Arien en Jan, Hannie en Roel.

Stien en Co zijn heel tevreden want als verrassing voor hun verjaardagen werden ze door Lienden en Ommeren gereden!
Bedankt Rolf en John!

Onze ouders, Herman en Gerry Peters

zijn 29 oktober een DIAMANTEN paar.

Gefeliciteerd!

Liefs van:

Miranda, Henry, Felix en Angela.

Deze knappe meid wordt 27 oktober al weer 18 jaar!
Van harte gefeliciteerd met
je verjaardag.

Liefs, Opa en Oma

Winnaar Zilveren Notenkraker Nina June treedt op bij TOP in Theaterkerk

BEMMEL - Vrijdagavond 2 november moet men beslist komen luisteren. Op het podium bij TOP staan Nina June en haar band. Op 17 september mocht Nina June in Paradiso de prestigieuze Zilveren Notenkraker in ontvangst nemen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan gevestigd en aanstormend talent voor de meest opvallende artistieke prestatie van het desbetreffende jaar.

Nina June onderscheidt zich door haar on-Nederlands goede, filmische popsongs. Moeiteloos combineert ze organische en elektronische elementen. Ze vindt inspiratie in de songs van de Eurythmics, Rhye en de soundtracks van American Beauty en Les Intouchables.

Haar stemgeluid wordt vergeleken met Agnes Obel en Ane Brun, maar haar artistieke invalshoek daarentegen is uniek. Inmiddels zijn haar songs miljoenen keren beluisterd op Spotify. De liedjes op haar nieuwe album Bon Voyage zijn een weergave van Nina’s blik op de wereld, een groet aan iedereen die op zoek is naar liefde en vrijheid. Haar single 'Where the Angels' werd afgelopen week gepresenteerd op Radio 2.

Kom naar TOP's intieme theatercafé, de ideale locatie om onder het genot van een drankje naar Nina June’s betoverende muziek te luisteren. Aanvang 21:00 uur. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten tien euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Bridgeclub Doublet Bemmel

BEMMEL - Na de algemene ledenvergadering van bridgeclub Doublet Bemmel begin september is inmiddels ook de eerste ronde van het nieuwe bridgeseizoen al weer gespeeld.

Annet en Piet behaalden in deze ronde de hoogste score 62,51% en zij mochten dan ook de wisseltrofee van Verfhandel en Woonwinkel Mattijssen in ontvangst nemen.

In de A-lijn werden Erik en Jaap eerste met 60,09% gevolgd door Loes en Piet met 59,18, derde Adje en Jetta resp. 56,65% vierde Liesbeth en Theo met 53,46%.

In de B-lijn behaalden Toos en Ria met 53,31% de tweede plaats na Annet en Piet, vervolgens Gerrit en Con met 53,23% en Hans en Hans met 53,10%. Deze paren starten in de A-lijn.

In de C-lijn bezetten Tonny en Henk met 57,89% de eerste plaats, gevolgd door Niek en Cornelis met 57,73%, Maria en Jan met 57,11% derde en als vierde Jolande en Gonny met 52,27%. Deze paren starten in de B-lijn.

De tweede ronde is inmiddels van start gegaan en de nodige leden kijken uit naar de wilddrive van 4 november, die samen met bridgeclub Gendt uit Gendt wordt georganiseerd.

Lid worden van Doublet? Bel of e-mail het secretariaat: Annemarie Ariëns, e-mail secretariaat doublet@gmail.com of bezoek http://www.nbbclubsites.nl/club/15030.

Nieuwe raad van toezicht De KiK

ELST - Vorige week is bij Theater De KiK de raad van toezicht in een nieuwe samenstelling van start gegaan. De nieuwe leden zijn Mariël Ruinard uit Randwijk en Ron van Hoeven uit Elst. Samen met Ruud Geerts uit Oosterhout vormen zij vanaf nu het toezichthoudend en raadgevend orgaan van Stichting Theater De KiK.

Mariël werkte vroeger in de zorg en runt al vele jaren samen met haar man het hoveniersbedrijf Ruinard Hoveniers in Randwijk. Met haar enthousiasme als frequent bezoeker en sponsor van Theater De KiK, haar jarenlange ervaring als manager van een dynamisch bedrijf en haar warme persoonlijkheid, is zij een waardevolle toezichthouder en adviseur voor Stichting Theater De KiK. Ron werkte jaren als directeur in het basisonderwijs en is na vier jaar onlangs gestopt als wethouder van gemeente Overbetuwe met onder andere cultuur in zijn portefeuille. Hij heeft altijd een voorliefde gehad voor toneel en theater.

Aftredende leden Henk Knol uit Elst en Olaf Paulisse uit Gorinchem hebben het bestuur van Stichting Theater De KiK sinds de start van het theater met raad en daad bijgestaan naast hun toezichthoudende taak. Henk Knol onder andere vanuit zijn kennis en ervaring als voormalig voorzitter van de ondernemersvereniging Elst en zijn actieve rol in de gemeentelijke politiek. Olaf Paulisse heeft als ervaren theatertechnicus een grote bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het theater en is daarna ook erg waardevol geweest als adviseur voor het bestuur.

Ruud Geerts, ook sinds de start van het theater actief als lid van de raad van toezicht, legde onlangs zijn functie neer als directeur van Forte Welzijn, waardoor hij over wat meer vrije tijd beschikt. Als fervent muziek- en theaterliefhebber heeft hij er daarom voor gekozen het bestuur en de nieuwe leden met al zijn kennis en ervaring voorlopig nog een tijd bij te staan.

Hockeyclub ontvangt Argentijnse internationals en zoekt trainers!

BEMMEL - Maandag 15 oktober was het zover. Een geweldige dag met heerlijk weer! Nico della Torre en Joaquin Menini waren in Bemmel aanwezig voor een hockeyclinic voor de jeugdteams.

Beide mannen zijn Argentijns international en hebben een hockeyclinic gegeven om de hockeytechniek verder te ontwikkelen. Ook hebben zij een clinic gegeven om de sleeppush voor de strafcorner te oefenen. Daarnaast zijn er tips en trucks uitgewisseld met onze trainers om deze technieken de komende tijd te blijven oefenen.

"Wil jij ook tips van internationale topspelers ontvangen als trainer. Er zijn nog vacatures om verschillende teams te trainen binnen de hockeyclub Bemmel. Wanneer je interesse hebt om bij MHC Bemmel een team te komen trainen, mail TM@mhcbemmel800.nl."