GN Berg en Dal Heumen Mook

4 mei 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 4 mei 2016


Tweede editie Oranje zeepkistenrace Beek groot succes

Foto: Bert Roodbeen

BEEK – Ondanks sombere weersvoorspellingen is de tweede editie van de Koningsdagzeepkistenrace weer een groot succes geworden. De race voltrok zich met veel zon en niet te vergeten veel publiek. Alleen even voor de start en tijdens de prijsuitreiking vielen er enkele druppels, maar van een stortbui was geen sprake.

Het startpunt was weer bij de kruising Elzenweg / Nieuwe Holleweg; dit jaar was voor de kinderen van 6 tot 12 jaar ook voor dit parcours gekozen. Die keuze bleek geen enkel probleem te zijn, zij deden beslist niet onder voor de hoofdcategorie vanaf 12 jaar.

Als volwassen coureurs gingen zij door de chicanes en over de springschansen met rookgordijnen. Er verschenen liefst rond de 50 coureurs aan de start, zodat van de 21 beschikbare zeepkisten enkele meer dan eenmaal in het parcours te bewonderen waren. De jury bestond uit burgemeester Slinkman, Annemarie Hendriks en Paul Ekerschot. De prijs voor de snelste zeepkist bij de jeugd onder de 12 jaar ging naar de familie Felet. Bij 12+ was Mieka Bouten de snelste. Bij de chicanes ging één pechvogel de strobalen in, maar de bestuurder kwam er zonder kleerscheuren vanaf. Vooraf aan de race was er een vrijmarkt op de Rijksstraatweg en na afloop live muziek met Timeshake tot 20.00 uur op het feestplein.

80 & 90's Party in De Natte

MILLINGEN - Voor de 5e keer in successie organiseert schutterij OEV1, de Natte wederom een spectaculaire 80 & 90's party op zaterdag 14 mei in de Natte tent in Millingen aan de Rijn. Een feest van herkenning dat zijn weerga niet kent in de regio en ieder jaar weer een volle zaal trekt!

Vorige jaar was de zaal dan ook volledig uitverkocht. De voorverkoop is nu al gestart en kaarten zijn te koop bij Woon & Sfeerwinkel Binnenste Buiten en Slagerij Kees van de Velden. Met de muziek van toen en de techniek van nu beloofd het weer een topavond te worden!

De aanvang is om 20.30 uur en de entree is 5 euro per persoon.

Pupil van de week Mees Bach

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondagmiddag 24 april speelde SC Millingen 1 op sportpark De Hove de thuiswedstrijd tegen Victoria’25 uit Afferden uitslag 5- 1.

De pupil van de week was Mees Bach, 6 jaar. Mees is de jongste zoon van Wilbert en Desiree Bach uit Millingen en broertje van Senn Bach (8) van de F 1.
Mees is keeper of middenvelder bij het pupillenteam F 5. Zijn favoriete speler is Lionel Messi, sterspeler van Barcelona, ook zijn favoriete club. Het team van Mees, de F 5, was Team van de Week en kozen unaniem Twan Arnts als Man of the Match.

Rosie Dag in het Nationaal Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Op zondag 8 mei brengt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek een ode aan de miljoenen Amerikaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het werk gingen in de fabrieken. Door hun harde werk konden de Amerikaanse soldaten naar het front en hadden zij de middelen om de klus te klaren.

Op Rosie Dag staat het Bevrijdingsmuseum in het teken van de bijdrage van deze vrouwen aan onze bevrijding. Rosie the Riveter werd een symbool en inspireerde generaties vrouwen die de arbeidsmarkt op gingen. Daarnaast werden over de Rosies allerlei spetterende liedjes geschreven.

Een bont programma van lezingen, livemuziek en filmbeelden. Doorlopend van 13.00 tot 16.30 uur. Museumkaart geldig. Reserveren is niet nodig.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek. Kijk voor meer informatie op onze website, www.bevrijdingsmuseum.nl.

Ooijpolder en Duffelt opgeknapt en ingezaaid op Dag van de Aarde

Foto: Peter Hendriks

OOIJ - Vrijdag 22 april is ter gelegenheid van de Dag van de Aarde en Landelijke Zaaidag voor Bijen en Vlinders, door een groep van zo'n 20 mensen een aantal bermen in de Ooijpolder en de Duffelt opgeruimd. Daarnaast zijn er plekken ingezaaid met zomerbloemen voor bijen en vlinders. Deze actie was een gezamenlijk initiatief van Stichting Bijen Dichterbij, Ontfermberm Feldrain als Blumenhain en de Walk of Wisdom.

Deze organisaties zijn zeer begaan met het landschap en zetten zich in om dit nog schoner, mooier en bloeiender te maken. 's Ochtens werd bij café Oortjeshekken in Ooij op de plek waar de pelgrims van de Walk of Wisdom vanuit de uiterwaarden de dijk opkomen een berm ingezaaid. 's Middags werden rond de ecologische woonwerkgemeen schappen
Homüschemül en GoedbeKeeken in Keeken bij Millingen aan de Rijn bermen opgeschoond. Op verschillende plekken, zoals hier bij het insectenpaleis van de Homüschemühl, werden stukken berm ingezaaid en werden de eerste 'Ontfermberm-borde' onthuld. Met deze actie willen de initiatiefnemers mensen bewust maken van het belang van een bloeiend, schoon en mooi landschap voor mensen én dieren en hen oproepen zich daar zelf ook voor in te zetten. Immers, iedere meter telt, volgens de initiatiefnemers. Een volgende gezamenlijke actie is al gepland voor de internationale Clean Up Day in september. Voor meer informatie kan men kijken op www.bijendichterbij.nl.

Wibeco twijfelt aan rechtsgeldigheid verkoop gemeentehuis Beek

BEEK - Vastgoedmaatschappij Wibeco uit Beek vraagt zich af of de verkoop van het oude gemeentehuis in Beek aan Ton Hendriks - de vastgoedhandelaar uit Nijmegen -wel rechtsgeldig is geweest. In een brief aan het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal stelt Wibeco dat het gemeentehuis te snel is verkocht aan de Nijmegenaar zonder dat met de andere geïnteresseerden contact is opgenomen

Zij vragen zich daarbij af of hiermee de spelregels tijdens de procedure door de gemeente zijn veranderd. Zij zijn van mening dat de andere partijen geen eerlijke kans hebben gehad om het pand te kunnen kopen. Voor de koop heeft de gemeente laten weten eventueel bereid te zijn om het bestemmingsplan aan te passen zodat er in het voormalige gemeentehuis ook gewoond mag worden. Tot onze verbazing staat er in de verkoopactie de garantie dat er gewoond kan worden aldus Wibeco. Op 9 december 2015 werd duidelijk via een brief van de gemeente dat er geen bod was uitgebracht en dat de verkoop onderhands zou plaatsvinden. Enkele dagen later heeft Wibeco met de toenmalige gemeente secretaris gebeld die liet weten dat het gemeentehuis inmiddels gekocht was door Ton Hendriks voor 6 ton. Donderdagavond wordt de brief van Wibeco behandeld in de gemeenteraad, het CDA had in een al eerder stadium laten weten de prijs van 6 ton veel te laag te vinden.

De Treffers zamelt voetbalschoenen in voor Zuid-Afrika

GROESBEEK - Voetbalclubs in overvloed in de gemeente Berg en Dal. Elk team draagt een mooi tenue en dito voetbalschoenen. Helaas is dit niet overal zo. Bijvoorbeeld in Zuid Afrika, waar een aantal leden van De Treffers een voetbalclub in Township Langa hebben bezocht. Daar moeten de 450 voetballers het doen met tien paar voetbalschoenen, die zij om de beurt dragen.

Dit betekent dat de meeste kinderen helaas maar een keer per jaar voetbalschoenen dragen. Daar moeten wij samen met De Treffers toch verandering in kunnen brengen? De Treffers vraagt daarom aan al haar leden, maar ook aan andere voetballers uit de gemeente Berg en Dal, om gebruikte, maar nog goede voetbalschoenen in te leveren. Waarschijnlijk heeft iedereen wel een paar te kleine voetbalschoenen thuis staan. De Treffers vraagt deze voetbalschoenen in te leveren in de kantine op sportpark Zuid aan het Nijerf in Groesbeek.

Vanaf 2 mei staat er een speciale container klaar waar de schoenen in gedeponeerd kunnen worden. Het transport naar Zuid-Afrika zal worden gesponsord door PH Plus Solutions en Sanders Tweewielers. Heb je nog een paar voetbalschoenen staan die nog een tweede ronde mee kunnen? Lever ze dan in bij De Treffers. Daar worden er heel veel voetballertjes blij mee gemaakt.

Buurtzorg Groesbeek in de bloemetjes gezet door overleden cliënt

GROESBEEK - Dinsdagmiddag hebben de kinderen van de onlangs overleden Riek Peters-Eikholt de elf dames van Buurtzorg Groesbeek in de bloemetjes gezet. Deze geste was een van de laatste wensen van Riek Peters–Eikholt om alle dames van Buurtzorg Groesbeek in het zonnetje te zetten met een fraai boeket bloemen.

Volgens de kinderen van de overleden Riek heeft Buurtzorg Groesbeek uitstekende kwaliteit werk verricht en hebben vooral veel persoonlijke aandacht aan hun cliënten gegeven waaronder aan ons mam Riek, dat volgens hen tegenwoordig echt uitzonderlijk is in onze maatschappij. "Een half jaar lang hebben ze ons mam verzorgd, het was zo vertrouwd dat ze door ons mam aangesproken werden als 'Mien kiend'. Dit zegt zeer zeker de echte Groesbekers genoeg. Dinsdagmiddag ging de wens van Riek in vervulling en werd, een de dames van Buurtzorg Groesbeek blij verrast met de bloemen die zij eigenlijk van hun onlangs overleden cliënt hadden gekregen, aldus Saskia, een van de kinderen.

Heilig Landstichting heeft eigen jeu de boulesbaan

Foto: Joop Verstraaten

HEILIG LANDSTICHTING - Sinds Koningsdag heeft Heilig Landstichting een eigen jeu de boulesbaan tegenover het Oranjeveldje, dat op Koningsdag uitgestorven was.

De Koningsspelen waren in verband met de slechte weersvoorspelling verhuisd naar 't Zaaltje waar de activiteiten werden gehouden. Daar was de vrijmarkt en de alom bekende stekjesmarkt en konden de kinderen genieten van het sjoelen, tafeltennissen en overige spelen.

Om 13.00 uur ging het hele gezelschap in optocht naar de nieuw aangelegde jeu de boulesbaan die werd geopend door wethouder Ria Barber die overigens vanuit de Ooijpolder naar Heilig Landstichting was komen fietsen. Ook zij vond het jammer dat de jeugd uit had moeten wijken naar 't Zaaltje maar de pret is er niet minder om, constateerde de wethouder. Ook hoopte zij dat de jeu de boulesbaan in Heilig Landstichting veel gebruikt zal worden. Aan de baan zal het niet liggen want die ligt er prachtig bij, aldus Ria Barber.

Gemeente Berg en Dal gaat met de tijd mee

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL - De gemeente Berg en Dal gaat met de tijd en heeft onlangs nieuwe kop en schotels besteld. Deze design kop en schotels zijn inmiddels op het gemeentehuis gearriveerd en zijn al in gebruik genomen.

De oude met het logo van de voormalige gemeente Groesbeek zijn in geen velden of wegen meer te zien. Zij hebben plaats gemaakt voor design kop en schotels voorzien van het logo van de gemeente Berg en Dal. Deze kop en schotels zijn niet bedoeld voor de ambtenaren, die doen het nog steeds met bekers. De nieuwe kop en schotels worden gebruikt tijdens de diverse vergaderingen en raadsvergaderingen en mogen gezien worden.

Gerrie Eijkhout benoemd tot carrousellid voor de PvdA Berg en Dal

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL - Gerrie Eijkhout is donderdagavond op het eind van de raadsvergadering – nadat eerder de geloofsbrieven waren onderzocht en geen belemmering vormde – benoemd tot carrousellid voor de Partij van de Arbeid.

De beëdiging van Gerrie werd verricht door burgemeester Slinkman. Tijdens de beëdiging gingen het college, raadsleden en alle aanwezigen staan. Het kersverse carrousellid kreeg een fraai boeket bloemen overhandigd. Hierna mocht Gerrie de nodige felicitaties in ontvangst nemen.

Demonstratie voor gemeentehuis Kranenburg tegen windmolenpark

Foto: Peter Hendriks

KRANENBURG - Donderdagavond hadden zich vele tientallen inwoners uit Kranenburg maar het merendeel uit de grensstreek zoals de gemeenten Berg en Dal en Gennep verzameld om te demonstreren tegen een windmolenpark in het Reichswald op de grens van de gemeente Berg en Dal en Gennep.

Ondanks de demonstratie besloot de gemeente raad na een lange zitting om door te gaan met de plannen voor het omstreden windmolenpark. Door dat besluit zullen er weer inspraakrondes komen terwijl het definitieve besluit pas in het najaar verwacht wordt. Als de gemeenteraad een besluit heeft genomen zal Kreis Kleve zich er ook nog over uit moeten spreken. Ook was er een raadslid die voorstelde een referendum onder de inwoners van Kranenburg te houden.

Programma Koningsdag Millingen ook aangepast

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Traditiegetrouw is Millingen aan de Rijn op Koningsdag 'The place to be'. Ook hier werd het programma aangepast; vanwege de slechte weersvoorspellingen en werd uitgeweken in en rond hotel Millings Centrum aan de Heerbaan en het schuttersgebouw van OEV.

Gewapend met paraplu ging fanfare Sint-Cecilia en schutterij OEV voorop in een korte rondgang door het dorp. De aubade vond in aanwezigheid van burgemeester Slinkman plaats in het OEV schuttersgebouw. Dankzij carnavalsvereniging De Deurdouwers was het de gehele dag oranje feest in Millingen dat deels in het teken stond van Duitsland, de naaste buren van Millingen. Zo trad er een Duitse buikspreker op, die al eerder op een pronkzitting van De Deurdouwers het nodige succes boekte. Fanfare Sint-Cecilia bracht vervolgens Duitse schlagers ten gehore en daarnaast was er lichte blues van Jeffrey Halford and the Healers alsmede muziek uit de jaren zestig en zeventig van Real Ïmitation. Het Oranjefeest 2016 kan in Millingen de boeken ingaan als geslaagd.

Nationale Bevrijdingsdag

GROESBEEK - Op donderdag 5 mei is er van 10.00-16.30 uur feestelijk programma in en rondom het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek met onder andere muziek en film. Entree 3,- (incl. museum, festiviteiten en parkeren). Museumkaart geldig.

Het programma bestaat uit onder andere verkoop tweedehands boeken WO2. Een radioshow met zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlog. Aankomst ‘Freedom Ride’ over de Liberation Route op het terrein van het Bevrijdingsmuseum rond 12.00 uur. Van 14.00-15.30 uur opa's en oma's vertellen over de oorlog: het persoonlijke verhaal van opa's en oma's, speciaal verteld voor kinderen van 10-12 jaar. Reserveren noodzakelijk.

Open rondleidingen om 14.00 uur en 15.00 uur door één van de conservatoren in tijdelijke tentoonstelling ‘De Polen. Bevrijders in ballingschap’. Reserveren niet nodig. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek; www.bevrijdingsmuseum.nl.

Fieldtrips van Grateful Generation Tours

GROESBEEK - Op zondag 8 mei organiseert het Bevrijdingsmuseum in samenwerking met Grateful Generation Tours spannende fieldtrips in een oude Willys jeep (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden.

Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Kosten: 7,50. Museumkaart niet geldig. Ieder half uur doorlopend van 13.00-17.00 uur. Reserveren ter plekke op de dag zelf.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek. Kijk voor meer informatie op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Zeskamp SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Hemelvaartsdag, donderdag 5 mei organiseert SC Millingen weer de jaarlijkse zeskamp op sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn aan de Hoefseweg 21.

Ook dit jaar proberen we er weer een sportieve en gezellige dag van te maken met fanatieke, originele, sportieve en ook tactische spellen. Meteen na afloop wordt de Zeskamp feestelijk afgesloten met medewerking van dj Erwin. Doe je die dag niet mee, dan is het leuk om even te komen kijken onder het genot van een drankje en een hapje. Entree is gratis.

Verkeersbord uit middengeleider gereden in Groesbeek

GROESBEEK – Een tot nog toe onbekend gebleven automobilist heeft bij de zebra oversteekplaats op de Herwendaalseweg in Groesbeek een verkeersbord uit de middengeleider gereden.

De klap is zo hard geweest dat de verkeerspaal alsmede het bord is afgebroken. De auto die dit veroorzaakt heeft moet hierbij flinke schade hebben opgelopen en daarnaast heeft de auto een lekkage door het ongeval is de auto ook aan het lekken gegaan gezien de vloeistof die bij de midden geleider is aangetroffen. Het is een geluk dat er op dat moment niemand op het zebrapad heeft gelopen. De politie is op zoek naar de automobilist die de gemeente Berg en Dal met de nodige schade heeft opgezadeld.

8 / 32

Summerland zwaait December uit tijdens Night of The Promz

Wim Bakker en Jan van Rijswijk Foto: Leon Lukassen

GROESBEEK - Al 35 jaar komen ze elkaar tegen. Op evenementen en 's nachts voor een gehaktbal bij een pompstation: Jan van Rijswijk, drummer/leider van Summerland en Wim Bakker, creatief alleskunner bij December. Samen hebben ze meer bruidsparen getrouwd en artiesten zien komen en gaan dan wie dan ook.

Van Rijswijk kan terugkijken op een succesvolle carrière. Met Harrie en Sjaak van den Heuvel en Ben Keijzers vormen ze het beton onder de formatie Summerland. Als Harrie stopt gaat Keijzers met pensioen en neemt de Italiaan Gary Masserella zijn plaats in. Summerland maakt een gouden keuze wanneer ze zich in 2005 bij zanger Jannes aansluiten en terechtkomen op het Mega Piraten Festijn. Voor 10.000 uitzinnige fans klinkt menigmaal The Voice van John Farnham wanneer Frans Hondijk zijn doedelzak nog eens vol blaast.

Respect is er altijd volop geweest tussen Van Rijswijk en Bakker. Wim: "Je moet lang zoeken naar een band, zo flexibel als Summerland. Niet alleen The Promz spelen, maar ook vaak naar het gebouw van Ons Genoegen voor repetities, dat doet niemand'.' Jan: "Het is natuurlijk ook een gunfactor. Je bouwt een vertrouwensrelatie op en dit is een mooie gelegenheid om tijdens deze Promz onze collega's van December uit te zwaaien. Dan moeten ze ook wel écht stoppen, anders moeten we wel even over de financiën gaan praten", lacht hij.
        
Kaarten: www.nightofthepromz.nl / Primera in Millingen aan de Rijn. Voorverkoop: €15,- / aan de zaal: €17,50

Smartlappen tijdens Tranendal tussen de Heuvels in Groesbeek

Foto : Frank Vos

GROESBEEK – Voor de achtste maal wordt op Hemelvaartsdag het korenfestival 'Tranendal tussen de Heuvels' in het centrum van Groesbeek gehouden. In totaal zullen zo'n 20 koren uit onder andere Aalsmeer, Etten-Leur, Amersfoort, Hoevelaken enzovoort zich rond het middaguur verzamelen op het Dorpsplein.

Om 12.00 uur zal het Groesbeekse smartlappenkoor 'Ochaarm ' met hun smartlappen iedereen welkom heten. Rond 12.45 uur gaan alle koren naar de diverse locaties in het centrum om optredens te verzorgen voor de duizenden belangstellenden. Om uit de onkosten van het festival te komen heeft het organiserende koor 'Ochaarm' speciale 'smartlapjes'gemaakt. Deze unieke gadget zijn bij het koor te koop voor 3,00 . Men kan deze unieke gadget hangen aan de sleutelbos, tas of men kan het opspelden. De deuren en terrassen van de volgende horecabedrijven staan die dag open om plaats te bieden aan optredens van de koren te weten café De Comm, cafetaria Domino, op het Dorpsplein gril- en eetbal Dikkemik en Eigenweijs eten en drinken, muziek café Jamm – in, lunchcafé De Kroon, Ijssalon Passione, Brouwerij en proeverij d'n Drul, op het marktterrein cafe Hopmans en Bar en Gril De Locomotief. Het nieuwe Lunch, Diner en Grand café De Spil en het nieuwe eetcafé Restaurant Huis Valois. Tussen de locaties heen zijn er diverse kinderattracties. Om 17.00 uur komen alle koren weer bij elkaar op het Dorpsplein om samen met Ochaarm nog lekker mee te zingen. Ook na 17.00 uur kan men bij diverse horecabedrijven nog meedeinen op klanken van live muziek.

Breedeweg houdt traditie in ere en houdt spelen op Boy's veld

Foto: Erik Weijers

BREEDEWEG – Het oranjecomité van Breedeweg heeft de Koningsspelen traditioneel gehouden op de velden van de Groesbeekse Boy's aan de Sint Antoniusweg.

Voordat er aan de spelen werd begonnen verzamelende de kinderen zich met versierde fietsen, bolderkarren, steppen en wat al meer op het Kerkplein waar fanfare Jubilate Deo het Wilhelmus speelde en werden welkom geheten door wethouder Sylvia Fleuren. Vandaar vertrok de bonte stoet in optocht door de straten van de Breedeweg naar de Boy's velden. Daar stonden de oud-Hollandse spelen voor hun klaar en enkele springkussens waarop ze zich konden uitleven. De organisatie had de gok genomen om de spelen gewoon buiten te laten plaatsvinden en met succes. Er is geen druppel regen gevallen maar het was wel wat aan de frisse kant, aldus een woordvoerster. Op het eind van de spelen kregen alle kinderen een broodje knak en dat ging er wel in. Na de prijsuitreiking gingen 3 kinderen met een beker huiswaarts.

50 jaar priester – 50 jaar Groesbeek

GROESBEEK - Op 4 juni 1966 is pastor van Gestel tot priester gewijd in de Sint-Jan te 's Hertogenbosch door monseigneur J.Bluyssen. Hij kwam daarna direct als kapelaan naar Groesbeek en stopte pas als pastoor op 1 januari 2014. Daarna ging hij door tot de dag van vandaag, zoals hij zelf zegt ZZP-er, zielzorger zonder parochie.

De parochianen, kerkbestuur en pastoraal team zijn hem zeer dankbaar voor het vele werk dat hij nog steeds doet. Voor veel parochianen en ook voor hemzelf is het fijn als er op hem een beroep gedaan kan worden (wanneer dit past binnen de werkzaamheden van het pastoraal team) en er de mogelijkheid is elkaar nog volop te kunnen ontmoeten. 4 juni 2016 is pastor van Gestel 50 jaar priester en 50 jaar in Groesbeek. Hij wil dit toch bijzondere jubileum graag in en met Groesbeek vieren met een eucharistieviering op zondag 5 juni 2016 om 10.00 uur in de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek.

Na de eucharistieviering wil pastor van Gestel graag dat u bij hem op de koffie komt. "Ien en um de kerk " van de H.H. Cosmas en Damianus. Pastor van Gestel wil liever niet meer urenlang receptie houden om allen de hand te schudden. Wel wil hij graag, maar in een ongedwongen sfeer, dat de mensen elkaar kunnen ontmoeten. Vandaar deze oplossing waarvoor u allen van harte welkom bent. Van 11.30 tot 13.30 uur daarom welkom op de koffie bij Jan, u allen en parochianen van de fusieparochie H.H. Cosmas en Damianus. Persoonlijke uitnodigingen zullen binnen Groesbeek niet worden verzonden. Wanneer men een persoonlijk cadeautje aan Jan wil schenken is dat natuurlijk mogelijk. Hij heeft ook een goed doel voor ogen wat hem na aan het hart ligt te weten Stichting Poor People's Fund. Deze stichting is onder andere bezig met het realiseren van een onderwijs project in Oeganda direct aan de basis. Dit project wil Jan graag ondersteunen. Het rekeningnummer voor het goede doel ter gelegenheid van het jubileum is;
NL87RABO0309169208 ten name van JJM van Gestel onder vermelding van Jubileum Poor Peoples Fund.


Diessen
Op zaterdagmiddag 18 juni 2016 zal pastor van Gestel samen met zijn familie en vrienden in en met Diessen zijn jubileum vieren in de Sint-Willibrorduskerk in Diessen met een eucharistieviering aanvang 14.30 uur. Ook in Diessen is het mogelijk elkaar te ontmoeten. Na de eucharistieviering is daartoe gelegenheid in partycentrum Hercules, Rijtseweg 1 in Diessen. Jan van Gestel geeft ook hier de voorkeur aan een ongedwongen sfeer. Op de koffie bij Jan van 16.00 tot 18.00 uur. In beide kerken is na afloop van de viering een offerbus aanwezig voor het goede doel.

De 24 uur

van de Duffelt

KEKERDOM - Tijdens de Nationale Molendagen die op zaterdag 14 en zondag 15 mei worden gehouden is 'Gokken nog nooit zo leuk geweest'. Van 11.00 tot 17.00 uur is op beide dagen de molen open en te bezichtigen. Daarnaast is er aan aantal activiteiten en is er gelegenheid om een hapje en een drankje te nuttigen bij de molen.

Op zaterdag 14 mei wordt om 15.00 uur de vang (rem) gelicht door wethouder Sylvia Fleuren en daarna zal de molen 24 uur draaien. Op zondag 15 mei vangen wij het gevlucht en kijken naar het aantal omwentelingen. Iedereen kan daarbij een gokje wagen. Men kan het aantal omwentelingen raden in die afgelopen 24 uur. Voor 2,00 euro kan men een gokje wagen. Tot op zaterdag bij de molen kan men het aantal omwentelingen opgeven. Ook kan men via een berichtje het aantal omwentelingen doorgeven op info@molenduffelt.nl met het aantal en naam en adres. Vrijwilligers van de molen komen dan langs om het geld op te halen.

Alweer 6 jaar is de stichting Kekerdomse Molen De Duffelt met een enthousiaste groep vrijwilligers aan de slag om de molen aan de Botsestraat weer te laten draaien. Vrijwel elke zaterdagochtend hangt de blauwe wimpel uit de kap en draait het gevlucht bij voldoende wind. Komende jaren wil de stichting naast het veelvuldig laten draaien van de molen en door het organiseren van verschillende activiteiten een belangrijk doel realiseren te weten een bijgebouw ten bate van een toiletvoorziening, keukentje en bergruimte. Om dit te kunnen bekostigen organiseert de stichting op 14 en 15 mei ,24 uur van de Duffelt'.

Kentekenplaten auto ontvreemd In Beek

BEEK – Van een auto die stond geparkeerd aan de Meidoornstraat in Beek zijn het afgelopen weekend zowel de kentekenplaten aan de voorkant als de achterkant van de auto ontvreemd.

De auto betrof een Opel Astra en is eigendom van een 33-jarige inwoner uit Nijmegen. Het is niet bekend wat men met de kentekenplaten van plan is. De politie verzoekt getuigen met hen contact op te nemen.

Fleur de tuin op met perkplanten van kwekerij Jansen

OTTERSUM – Eindelijk is het weer tijd voor de tuinen, terrasjes en balkons. Deze schreeuwen om kleur en fleur. Het is tijd voor mooie perkplanten, gekleurde kant-en-klare hanging baskets en kuipplanten. Reden om een bezoekje te brengen aan Kwekerij Jansen aan de Oude Panovenseweg 8 – 10 in Ottersum.

Daar vindt u een ruim assortiment perkplanten (en ook vaste planten) voor uw tuin, terras en balkon. Het zijn bijna allemaal éénjarige planten, welke voor heel veel kleur in uw tuin of op uw balkon zorgen. "Als je ze goed verzorgt en ze regelmatig water geeft, kun je er heel lang plezier van hebben", zeggen Wiljan en Monique Jansen, die zich al ruim 25 jaar toeleggen op het kweken van perk- en vaste planten. "Ook koop je bij ons planten van eigen kweek, rechtstreeks van het veld of uit de kas. Dus altijd vers. Dat is onze kracht", zegt Wiljan. Dat het dus met de kwaliteit en prijs wel goed zit, merken zij aan de nog steeds groeiende klantenkring, die zich bij de eerste lentestralen al melden om de tuinen op te vrolijken.

"Wij zijn ook geopend op Bevrijdings-/Hemelvaartsdag (5/5) en 2e pinksterdag (16/5)." "Wie de weg naar ons zoekt, volgt de borden die langs de Nijmeegseweg (Ottersum/Gennep (tegenover de Multimate) en de Zwarteweg (Milsbeek) staan", zegt Monique tenslotte.

Kwekerij Jansen, Oude Panovenseweg 8-10 in Ottersum. T. (06) 51602466. Wij zijn geopend: maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. Op genoemde feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

1 Jaar Hondenkapsalon Angelique

MILLINGEN - "Ik ben Angelique Reijmers, wonende te Millingen aan Rijn. Nadat ik een opleiding tot hondentoiletteren heb gevolgd via het HKI (Huisdier Kennis Instituut te Bunnik) ben ik vorig jaar 1 mei 2015 een hondenkapsalon aan huis begonnen."

"U kunt bij Hondenkapsalon Angelique terecht met alle hondenrassen, groot of klein, voor een complete trimbehandeling. Voor een was- en kam-/ borstelbeurt, knippen, effileren, plukken, ontwollen en ontklitten. Ook hanteer ik de was-/blaasmethode, deze is vooral bedoeld voor honden met een dubbele vacht, die in het voor- en najaar erg veel wolhaar verliezen door de vachtwissel, zoals Husky, Herder, Keeshond. Maar ook voor andere lang- en kortharige die met regelmaat haren verliezen.

Door te vaak borstelen worden ook de 'nieuwe' haren uitgetrokken. Hierdoor raakt het verharingsproces verstoord en wordt steeds meer wol aangemaakt. Dan kun je kiezen voor de was-blaasmethode. De hond krijgt een shampoo-behandeling. Daarna worden de losse haren door middel van een krachtige blazer uit de vacht geblazen. Deze methode is veel vriendelijker voor vacht en huid dan borstelen.

Puppy's van 3 á 4 maanden kunnen voor een puppygewenning komen. Omdat een regelmatige vachtverzorging ook deel uitmaakt van de opvoeding is het belangrijk dat de pup ook gewend raakt aan de geluiden in de trimsalon, de schaar, tondeuse, föhn, en de verdere behandeling, borstelen, knippen van de oogjes/kopje, voetjes uitknippen en nageltjes knippen. U kunt altijd bellen voor advies. Behandeling is altijd in overleg en op afspraak: 06 30756785."

Hondenkapsalon Angelique, Veulenskampje 14, Millingen aan de Rijn; 06 30756785 / 0481 434098.                                                

Tijdens Giro gaat Wijngaard de Plack ook roze met heerlijke rosé!

GROESBEEK - Sommige mensen denken dat rosé gemaakt wordt door rood en wit te mengen maar dit is alleen het geval bij sommige champagnes. Hoe dan wel?

• Korte schilweking: druiven worden geperst, schil zit er verschillende uren bij. Kleuring zit in de schil dit verklaart het verschil in kleur van rosé.
• Saignée betekent letterlijk 'gebloed'. Gedeelte van het sap dat vanzelf uit licht gekneusde donkergekleurde rode druiven loopt wordt afgetapt.

Onze rosé wordt gemaakt van de Regentdruif op de eerste wijze.

Droge, frisse, zachte smaak heerlijk bij onderstaand gerecht:

Rosékip

  • 8 drumsticks

  • 2 el olijfolie

  • 250 g kastanjechampignons

  • 1 ui

  • 50 g spekreepjes

  • 1 el tijmblaadjes

  • 250 ml rosé

  • 450 g doperwten

Bestrooi drumsticks met zout, peper. Verhit olie in braadpan en bak drumsticks bruin. Schep uit de pan op een bord. Bak champignons in het bakvet op middelhoog vuur goudbruin. Schep uit de pan op een ander bord. Fruit ui, spek tijm 4 min. in het braadvet. Schenk rosé in de pan breng aan de kook. Leg drumsticks weer in de pan. Leg deksel op de pan stoof drumsticks 20 minuten. Voeg doperwten en gebakken champignons toe. Lekker met aardappelpuree en een glas rosé.

Deze week rosé van €12,50 voor €10,00

Ketelstraat 36, Groesbeek (De Horst), 024 3978358/ 0639462884; info@wijngaarddeplack.nl; www.wijngaarddeplack.nl. Terras geopend vanaf mei tot en met oktober weekend 11:00-16:00 uur.

Oranje-toernooi P.V. Beek

BEEK - Alles in de But was Oranje, de tompoes, het bittertje, de uitdossing van de spelers die klaar waren voor het jaarlijkse Oranje-toernooi van de Petanque Vereniging Beek en niet te vergeten de versiering!

Dit toernooi is altijd het eerste buitentoernooi, maar die vlieger ging helaas dit jaar niet op want door het winterse weer wilden wij graag lekker warm binnen spelen op deze koudste Koningsdag sinds de jaren tachtig. Er werd lekker ontspannen gespeeld en het nodige gegeten en gedronken. Kortom: de stemming zat er goed in.Uiteindelijk na drie wedstrijden werd Ab Busser winnaar, 2e werd Jan Gout en 3e Ben Rutten.

De poedelprijs was deze keer keer voor Marian Hoogma. Uiteraard waren de prijzen ook in de kleur oranje. De wedstrijdcommissie kan terugzien op een koud maar zeer geslaagd Oranje-toernooi.

Introductieavond natuurfotografie

Foto: Helma Groenen

Foto: Helma Groenen

GROESBEEK - Op dinsdagavond 10 mei organiseert stichting de Groesbeek vanaf 19.00 uur een avond over natuurfotografie voor beginners. De Groesbeekse natuurfotografen Helma Groenen en Herman Berteler leiden de avond.

Deze bijeenkomst is de derde in de reeks ‘Groen en doen in het Groeske’. De avond begint met een kleine rondwandeling door Buurtpark het Groeske om te kijken door de ogen van een natuurliefhebber én fotograaf naar al het schoons wat er dichtbij huis te zien en fotograferen is. Aansluitend is er koffie en thee voor alle deelnemers. Daarna geeft Helma Groenen vanaf ca. 20.00 uur een introductie over natuurfotografie, met veel eigen beeldmateriaal en tips en trucs voor beginners in natuurfotografie. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Als u niet mee kunt of wilt wandelen, is het ook mogelijk om vanaf 20.00 uur aan te sluiten bij de presentatie van Helma Groenen. Zie ook: www.buurtparkgroeske.nl Aanmelden is niet verplicht, maar wel prettig voor de organisatie. Dit kan via stichtingdegroesbeek@outlook.com Locatie en startpunt voor de korte wandeling op 10 mei is de Adelbrecht-Windekindschool, Cranenburgsestraat 112a, Groesbeek.

De volgende bijeenkomsten in het kader van de reeks ‘Groen en doen in het Groeske’ zijn op zaterdagochtend 21 mei van 10 tot 12 uur ‘Vogels, zoogdieren en waterdiertjes in het Groeske’ met boswachter Henk Klaassen. Op 4 juni is er van 10 tot 13 uur een training in ‘natuurlijk groenbeheer’ en op 18 juni van 13 tot 17 uur een rondleiding rond planten, bloemen, insecten en vlinders in het Groeske en ’t Kaalbroek.

Stichting Dorpsraad Samen op De Horst krijgt minder subsidie dan gevraagd

GROESBEEK/DE HORST – De in het jaar 2015 opgerichte stichting Dorpsraad Samen op de Horst heeft een subsidie aanvraag ingediend bij de gemeente Berg en Dal ter hoogte van 3.000,- echter de gemeente wil momenteel niet verder gaan dan 750,-.

De gemeente kent het gevraagde bedrag van 3.000,-- niet toe omdat de begroting vooral de kosten weergeeft van de instandhouding van de Stichting. Volgens het gemeentebestuur worden deze kosten door alle wijkraden gemaakt en daarvoor wordt 750,-- beschikbaar gesteld. Uit de onderbouwing bij de begroting blijkt wel dat de Wijkraad plannen heeft om eigen middelen te verkrijgen maar het is vooralsnog niet duidelijk of ze ook daadwerkelijk eigen middelen zullen gaan verwerven. Als de Dorpsraad extra kosten moet maken om méér bewonersinitiatieven te ontwikkelen kan daarvoor incidenteel (project)subsidie worden aangevraagd.

Op dit moment werk de gemeente Berg en Dal aan een nieuw subsidiebeleid. In het kader daarvan is gekozen om eerst de subsidiebedragen te gaan harmoniseren en nu geen nieuw beleid te gaan ontwikkelen. Het is de bedoeling dat alle wijkraden gelijk te gaan behandelen om te voorkomen dat er sprake is van nieuw beleid.

13 / 32

14 / 32

15 / 32

16 / 32

17 / 32

Expositie cursisten Caroline Koenders (Beek) in Galerie Unita

BEEK - Op zondag 8 mei laten cursisten Grafische technieken van Caroline Koenders hun werk zien in Galerie Unita in Beek. Het werk dat zij presenteren is gemaakt in het afgelopen seizoen en bestrijkt een breed scala aan grafische technieken zoals etsen, houtsnede, linosnede en meer.

De cursus wordt gegeven op het atelier van Koenders waar de cursisten onder haar begeleiding tweewekelijks kunnen werken op de vrijdag en zaterdag. Een aantal van hen zal zelf aanwezig zijn om bezoekers te laten zien wat ze in huis hebben en om eventueel geïnteresseerden in deze cursus uitleg te verschaffen.

Iedereen die zin heeft om te kijken is welkom in Galerie Unita, op zondag 8 maart tussen 13:00 en 17:00 in Galerie Unita, Rijksstraatweg 109

in Beek-Berg en Dal; 06 22740979.

Leven met kanker

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek is er voor iedereen die te maken heeft met kanker. Binnenkort organiseren wij weer een aantal themabijeenkomsten:

Wandeling met Lieke Vullings (www.bomenenmensen.nl) op ma 9 mei 10.00-13.00 uur. Start: houten kapelletje tegenover camping de Zoete Agt, Grafwegen 31 Groesbeek. Na afloop samen koffie/thee bij buurtsuper Breedeweg.

Thema-ochtend ‘Omgaan met de gevolgen van kanker’ met Marijke Verhoeven (www.lifecrystal.mvlc.nl) op di 10 mei 10.00-12.00 uur. Ook op 24 mei en 7 juni zal zij thema-ochtenden begeleiden.

Thema-middag met oedeem- en oncologiefysiotherapeut José Hendriksen (Fysiotherapie Groesbeek) op woe 11 mei 13.00-14.30 uur. Mensen die een behandeling tegen kanker moeten ondergaan, krijgen vaak veel bijwerkingen van die therapie. Dit kan op veel manieren invloed hebben op het dagelijks functioneren. Zo is er vaak sprake van vermoeidheid, krachtverlies, slechte conditie. Uit onderzoek blijkt dat bewegen juist dan heel belangrijk is, maar veel mensen durven dan juist niet zo veel te doen of weten niet wat verstandig is. José Hendriksen zal vertellen tegen welke problemen men aan kan lopen, maar ook hoe men daar mee om kan gaan. Zo zal blijken dat er voor iedereen altijd wel een manier is om te bewegen, al dan niet in eerste instantie onder begeleiding.

Voor alle activiteiten vooraf aanmelden. Zomaar binnenlopen mag natuurlijk altijd! Open op di-woe-do 11.00-16.00 uur (behalve 5 mei). Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek; 024 675 6071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Publiek laat kindervrijmarkt op Dorpsplein in Groesbeek in de steek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Vanwege de slechte weersvoorspellingen heeft het publiek de kindervrijmarkt op het Dorpsplein in Groesbeek in de steek gelaten. Ondanks die voorspellingen hadden alsnog een aantal kinderen met hun ouders de kou getrotseerd om plaats te nemen op het Dorpsplein om met hun afgedankt speelgoed en overige spullen te proberen hun spaarpotten te spekken.

Aan de organisatie heeft het niet gelegen, want alles was uit de kast gehaald om er een feestelijke kindervrijmarkt van de maken, alleen het publiek liet verstek gaan en dat was jammer. Bij de voorgaande edities van de kindervrijmarkten was er bijna geen plek meer vrij op het Dorpsplein om de spullen aan de man te brengen maar dat was nu beduidend minder. De voorspelde regen bleef uit, alleen was het koud. Maar daar hadden de kinderen en hun ouders zich op gekleed. Ondanks de kou was het weer niet van dien aard zoals de meteorologen voorspeld hadden, want dankzij hun voorspelling bleven veel mensen thuis. De kinderen die kwamen, konden genieten van het springkasteel, goocheltrucs, het maken van ballonfiguren en konden zich laten schminken.

Zelfs waren er twee jeugdige gitaristen die met hun muziek een aardig centje bij elkaar wisten te sprokkelen. Doordat het grote publiek het af liet weten waren de terrassen voor een groot gedeelte van de dag ook leeg, en dat is de afgelopen jaren wel anders geweest.

Heilig Vormsel 2016

MILLINGEN - Op tweede pinksterdag, maandag 16 mei, zal in de kerk van de H. Antonius van Padua in Millingen aan de Rijn (Parochie Maria ten Hemelopneming) het Heilig Vormsel worden toegediend aan 19 jongeren uit Millingen en Kekerdom.

De aanvangstijd is 10.30 uur. Vormheer is ditmaal Vicaris - Generaal Mgr. Dr. Ron van den Hout van het bisdom van 's-Hertogenbosch. Samen met Pastoor Eric Smits zal hij deze viering leiden. Muzikale medewerking verleent Koor Ap/Art onder leiding van Frans Coerwinkel.

2000 wandelaars Bosbesjestocht

GROESBEEK - In totaal hebben het afgelopen weekend zo'n 2000 wandelaars afkomstig uit heel Nederland genoten van het prachtig uitgezette parcours met vergezichten dat voornamelijk in natuurgebieden plaatsvond zoals het Duitse Reichswald en de Botterpot in Groesbeek.

Ieder jaar zijn 50 vrijwilligers actief om de organisatie van deze bekende wandeltocht in goede banen te leiden, aldus voorzitter Sjaak Pouwels. Bij de start en de finish was het een drukte van jewelste maar daar heeft de organisatie de nodige ervaring in gekregen in de afgelopen 24 jaar. Ook dit jaar werden de Bosbesjes weer geconfronteerd met vandalisme doordat vandalen diverse bordjes in de route hadden verwijderd. "Gelukkig gaan wij op beide wandeldagen 's morgens om half zeven alle routes nalopen en hebben weer nieuwe bordjes geplaatst zodat de wandelaars niet verkeerd konden lopen. Deze wandeltocht wordt voor velen gezien als een mooie oefening voor de Nijmeegse Vierdaagse. Het volgend jaar heeft de wandelvereniging 2 jubileums te vieren te weten: 60 jaar wandelvereniging en 25 jaar de Bosbesjeswandeltocht. Deze jubileums zullen met de 100 leden – die de vereniging rijk is – gevierd gaan worden daar is Sjaak Pouwels van overtuigd. Zij hebben het verdiend, laat hij weten, ieder jaar weer de routes uitzetten en blijven controleren, de bemanning bij de start en finish en niet te vergeten het aanvragen van de nodige vergunningen dat vooral in Duitsland de nodige moeite kost. Maar in ieder geval is de 24ste editie van de Bosbesjes wandeltocht weer een groot succes geworden. Op naar het zilveren jubileum op 6 en 7 mei volgend jaar.

Wibeco twijfelt aan rechtsgeldigheid verkoop gemeentehuis Beek

BEEK - Vastgoedmaatschappij Wibeco uit Beek vraagt zich af of de verkoop van het oude gemeentehuis in Beek aan Ton Hendriks - de vastgoedhandelaar uit Nijmegen -wel rechtsgeldig is geweest.

In een brief aan het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal stelt Wibeco dat het gemeentehuis te snel is verkocht aan de Nijmegenaar zonder dat met de andere geïnteresseerden contact is opgenomen. Zij vragen zich daarbij af of hiermee de spelregels tijdens de procedure door de gemeente zijn veranderd. Zij zijn van mening dat de andere partijen geen eerlijke kans hebben gehad om het pand te kunnen kopen. Voor de koop heeft de gemeente laten weten eventueel bereid te zijn om het bestemmingsplan aan te passen zodat er in het voormalige gemeentehuis ook gewoond mag worden. "Tot onze verbazing staat er in de verkoopactie de garantie dat er gewoond kan worden", aldus Wibeco. Op 9 december 2015 werd duidelijk via een brief van de gemeente dat er geen bod was uitgebracht en dat de verkoop onderhands zou plaatsvinden. Enkele dagen later heeft Wibeco met de toenmalige gemeente secretaris gebeld die liet weten dat het gemeentehuis inmiddels gekocht was door Ton Hendriks voor 6 ton. Donderdagavond wordt de brief van Wibeco behandeld in de gemeenteraad, het CDA had in een al eerder stadium laten weten de prijs van 6 ton veel te laag te vinden.

De Treffers verzuimt goede zaken te doen in Den Haag

GROESBEEK - De Treffers is er niet in geslaagd om zich tegen HBS direct te plaatsen voor de nieuw te vormen tweede divisie. HBS (Houdt Braef Stant) deed hun naam eer aan en hield de Groesbekers op 1-1. Doordat JVC thuis verloor van AFC en HSC´21 thuis won van VVSB was directe plaatsing bij een overwinning een feit geworden.


De uitslag was terecht. Na een heel scherp begin van De Treffers was de ploeg na 20 minuten geen schim van de opening van de wedstrijd. Tjeerd Westdijk was een plaag voor de rood-zwarte verdediging en in de 84ste minuut viel dan ook terechte gelijkmaker. Niels van Pelt liet De Treffers keeper Niels Kornelis kansloos. Het goede begin werd kracht bijgezet door een snelle 0-1. Rick Verbeek krulde de bal al na drie minuten binnen de 16 in de verre hoek. Dat de score in de beginfase niet verdubbeld werd was wonderbaarlijk te noemen omdat er kansen te over waren voor De Treffers. De grote fanschare uit Groesbeek zagen in de tweede helft dat HBS steeds meer aandrong waar De Treffers niets tegen in te brengen had. De goed spelende Pim Balkestein had in de 68ste minuut nog een kansje maar zijn stiftje werd net over het doel getikt door de keeper van HBS. Ook Robert Mutzers had nog een rol kunnen spelen na een goede actie van Wesley Meeuwsen maar kwam een teenlengte te kort. In de 84ste minuut voltrok het noodlot voor De Treffers en werd de gelijkmaker gemaakt. De Treffers heeft nog 1 punt nodig uit twee wedstrijden om te promoveren naar de tweede divisie.

Rood Wit zakt steeds verder weg

GROESBEEK - Met een 1-4 nederlaag moest Rood Wit ook in Tubantia de meerdere erkennen. De ploeg kwam nog wel op voorsprong maar een eigendoelpunt was het kantelpunt in de wedstrijd. Rood Wit begon goed en zette druk op het Hengelose doel.

In de 6de minuut kreeg het een goede kans maar het lukte niet er een doelpunt uit te slepen. Maar ook de gasten kregen in de 8ste minuut een goede kans maar wisten deze evenmin te verzilveren. Jeroen Bardoel kwam alleen voor de keeper en verzuimde niet de 1-0 aan te tekenen. In de 30ste minuut moest Maikel Albers de bal terug spelen wat hij onzorgvuldig deed en kwam in het eigen doel terecht 1-1. Vlak voor rust werd het zwak verdedigen van Rood Wit fataal en werd afgestraft met een schot van dichtbij 1-2. In de tweede helft kwam Rood Wit er niet echt meer aan te pas wat resulteerde in nog twee doelpunten voor de gasten. In de 60ste minuut werd een onopzettelijke handsbal in de 16 bestraft met een strafschop 1-3. Met nog een kwartier te spelen kon een speler van Tubantia vrij doorlopen en alleen voor de keeper raak schieten 1-4. Daarmee kwam een einde aan een zeer matige pot voetbal. Voor Rood Wit komt degradatie erg dichtbij, misschien rechtstreeks of via de nacompetitie. Op tweede Pinksterdag is de ploeg weer aan de beurt voor de laatste thuis wedstrijd tegen Woezik aanvang 14.00 uur op het sportpark aan het Kapittelland.

BinnensteBuiten: Meer dan alleen een woon- en sfeerwinkel!

MILLINGEN - In het hart van Millingen, aan de Heerbaan, ligt al bijna 15 jaar het prachtige pand van BinnensteBuiten en Meubelstoffeerderij Theo Koppes. De combinatie van deze twee in één winkel is al jaren een gouden greep. De unieke samensmelting van deze twee begrippen wordt verwoord in de ambachtelijke expertise en de grenzeloze mogelijkheden vanuit de werkplaats enerzijds en de service, klantgerichtheid en het uitgebreide assortiment in de winkel anderzijds.

De winkel biedt naast de diverse (woon)accessoires van bekende merken als Countryfield, PTMD, By Boo (industriële meubels), V.I.B. (babykado's) en Scentchips (geurkaarsen) ook een breed scala aan meubels. Alles staat in mooie sfeerhoeken opgesteld en biedt in elke prijsklasse een passend artikel. Onze medewerkers staan natuurlijk klaar om u, indien nodig, van het juiste advies te voorzien. Wij draaien letterlijk met de seizoenen mee en willen zo aansluiten op laatste trends en modegrillen op woon- en interieurgebied. Alles staat nu in het teken van het voorjaar en de komende zomer en de zachte, warme kleuren zijn rijkelijk aanwezig in de winkel. Daarop aansluitend bieden wij nu onze klanten een korting van 10% aan op alle kunst- en zijdebloemen- en planten.

BinnensteBuiten, Heerbaan 178, Millingen aan de Rijn; 0481 434103; www.woon-kado.nl. Openingstijden: Ma: gesloten, Di: 10:00-18:00, Woe: 10:00-18:00, Do: 10:00-18:00, Vr: 10:00-20:00 (koopavond), Za: 9:00-17:00.

Van Raaij Diervoeders

GROESBEEK - Het aankomend weekend zal Van Raaij Diervoeders in verband met de Giro een speciaal thema hebben: ontspannen fietsen met uw hond. Er zal dan uitleg worden gegeven over de verschillende systemen om te fietsen met uw hond. Er zijn verschillende fietsbeugels, waarvan er minimaal een systeem aan een fiets is gemonteerd en die u samen met de hond kan uitproberen.

Daaraan gekoppeld zullen de diverse fietssystemen voor een speciale 'Giro'-prijs te koop zijn. Fietsen met de hond kan heel goed zijn, voor zowel baas als hond. Het is dan ook fijn als u ontspannen kan fietsen zonder:

dat de hond u bijna van de fiets trekt of

dat u met één hand acrobatisch fietst of

dat de hond voor u fiets gaat lopen, enzovoort.

U en uw hond zijn welkom om de fietsbeugel uit te proberen. Alleen op 6 en 7 mei 'Giro'-korting op de fietsbeugels. Voor baas en hond staat een drankje/bak water en iets lekkers klaar. In verband met de Giro zijn wij eenmalig op vrijdag 6 mei tot 19.30 uur open. Op zaterdag zijn wij vanaf 13.30 uur gesloten. Wij zien u graag op ons adres: Van Raaij Diervoeders, Oude Kleefsebaan 164-A, Groesbeek (bij grensovergang Wyler).

Giro d 'Italia bij Omroep Berg en Dal

BERG EN DAL - Omroep Berg en Dal gaat tijdens de doorkomst van de Giro d'Italia aandacht besteden aan deze op een na grootste wielerkoers van de wereld op zaterdag 7 mei aanstaande. Liefst meer dan 20 omroepmedewerker(ster)s gaan deze middag op pad om er een prachtige uitzending van te gaan maken. Van 10.00 tot 12.00 uur zal er in het programma 'Echt Zaterdag ' al aandacht aan worden besteed.

Vanaf 12.00 uur start er een live programma onder de naam 'Radio Italia', die ook in de regio Wijchen, Beuningen en Druten zal worden uitgezonden. Er vindt verslaggeving plaats vanuit diverse plaatsen langs het parcours. Bijj het gemeentehuis in Groesbeek zal een vaste verslaggever aanwezig zijn die onder andere interviews houdt met diverse aanwezigen. Rond 13.00 uur zal er aandacht besteed worden aan de aankomst van de Giroesbeek - 3 fietsers die van Turijn naar het centrum van Groesbeek fietsen voor een goed doel -, zij zullen op het marktterrein worden ontvangen door burgemeester Slinkman.

De verslaggeving van de uitzending zal bij het gemeentehuis voor het aanwezige publiek hoorbaar zijn middels geluidsboxen. De uitzending zal worden gelardeerd met Italiaanse muziek en zal duren tot dat de laatste renners Groesbeek gepasseerd zijn, dat is naar schatting 16.00 uur. Ook Berg en Dal TV zal ruim aandacht besteden aan deze spectaculaire wielergebeurtenis. Met vier cameramensen gaat men het parcours op om mooie sfeeropnames en interviews te maken. Van het geheel wordt een TV special gemaakt die de week erna zal worden uitgezonden bij Omroep Berg en Dal.

Tweede paasdag was er weer show bij Bike Totaal Jos van Hees

MILLINGEN - Ondanks het kwakkelende weer, zijn er veel belangstellenden en klanten geweest die een nieuwe fiets aangeschaft hebben.

Zo ook Gitte Verhoeven uit Millingen aan de Rijn, ze had net als andere klanten die bij ons een fiets hadden gekocht een paaslot ingeleverd en daarom was zij de gelukkige dit jaar. De prijs was een nieuwe fiets. "Gitte, Hartelijk gefeliciteerd met je prijs namens team Bike Totaal Jos van Hees!"

Elf koninklijke onderscheidingen in gemeente Berg en Dal

mevr. E. van Thoor Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL - Op dinsdagmorgen 26 april heeft burgemeester Mark Slinkman negen Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt aan inwoners van de gemeente Berg en Dal en een aan een inwoner uit de gemeente Nijmegen. De plechtigheid vond plaats tussen 10.30 en 12.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis in Groesbeek.


In totaal zijn er elf decorandi, maar een van hen de heer Peters uit Groesbeek, is niet aanwezig vanwege een vakantie in Italië. De heer Peters is op zijn vakantieadres op de hoogte gebracht van zijn benoeming.
Alle decorandi hebben zich op uiteenlopende terreinen verdienstelijk gemaakt en zich op vele manieren ingezet voor de Berg en Dalse samenleving .

dhr. A. Bosch Foto: Peter Hendriks
dhr. J. van Kempen Foto: Peter Hendriks
mevr. M. Zweers-Leenders Foto: Peter Hendriks
mevr. J. de Bruin-Hubbers Foto: Peter Hendriks
dhr. J. Schnierman Foto: Peter Hendriks
mevr. M. Poelen Foto: Peter Hendriks
mevr. M. Timmerman-Ploeg Foto: Peter Hendriks
dhr. A. Janssen Foto: Peter Hendriks
dhr. P. van Dam Foto: Peter Hendriks

De heer F.M. Peters uit Groesbeek is werkzaam bij zorginstelling Pluryn. Hij krijgt de onderscheiding onder andere omdat hij al meer dan 20 jaar bestuurslid en de laatste jaren voorzitter is van sportclub Werkenrode. Hij organiseert diverse activiteiten en stimuleert jongeren om te gaan sporten. Daarnaast zet de heer Peters zich al meer dan 40 jaar in voor voetbalclub D.V.S.G. en is hij oprichter en organisator van hardloopclub Werkenrode. De heer Peters is benoemd tot Lid van Oranje – Nassau.

De heer A.T.M. Janssen uit Millingen aan de Rijn krijgt zijn Koninklijke Onderscheiding voor vele uiteenlopende functies. Bijvoorbeeld zijn jarenlange inzet voor voetbalclub SC Millingen , als organisator van het jeugdkamp en als hoofdverzorger. Maar eveneens als sportzorgmasseur bij Volleybalvereniging Switch ´87 en bij Korfbalvereniging ODIO. Verder is hij medeoprichter van en logistiek vrijwilliger Millingen aan de Rijn. De heer Janssen is lid geworden van de Orde van Oranje - Nassau.

Mevrouw E.F.M. van Thoorn uit Millingen is organist bij dameskoor `Con Amore `en bij het herenkoor `De Broederschap van de Sangers `. Vanaf 1999 leidt zij het dameskoor `Les Cantantes `, als dirigente, pianiste en arrangeur. Daarnaast heeft zij zich ingezet voor muziekonderwijs en heeft ervoor gezorgd dat de Stichting Muziekonderwijs in Millingen kon blijven voortbestaan. Mevrouw van Thoor is onderscheiden als Lid van Oranje - Nassau.

De heer J.G. van Kempen uit Groesbeek is benoemd tot Lid van Oranje - Nassau onder andere vanwege zijn jarenlange inzet als zanger in het lokale koorleven. Hij is actief lid van het Gemengd Zangkoor van de Sint Antonius Parochie. Vanaf 1995 is hij vaste maaltijdbezorger bij `Tafeltje Dekje`. Verder helpt de heer van Kempen al heel lang mee de Avondvierdaagse voor Ouderen en Gehandicapten in Brakkenstein te organiseren.

Mevrouw J.T. De Bruin - Hubers uit Groesbeek helpt als koster van de parochiekerk Sint Antonius Groesbeek - Breedeweg bij de wekelijkse en de bijzondere vieringen. Ook gaat zij tientallen keren per jaar voor in de vieringen en afscheidsdiensten als de pastoor afwezig is.Verder bezoekt zij nabestaanden en zieke parochianen voor een woord van troost en een luisterend oor. Door haar verdiensten is mevrouw de Bruin lid geworden van de Orde van Oranje – Nassau.

Mevrouw M. Timmerman – Ploeg uit Heilig Landstichting is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje – Nassau mede door haar jarenlange inzet in het buitenland. In 1981 en 1982 hielp ze gedetineerden in de immigratiegevangenis in Bangkok en in 1983 zette ze een gezondheidscentrum op in de sloppenwijk van Dhaka in Bangladesh. Daarnaast werkte ze voor de Aziatische projecten van Stichting Wilde Ganzen. Ook in Nederland heeft zij zich ingezet. Van 2006 tot 2014 was ze bestuurslid van de Vereniging Vrienden Museumpark Orientalis en van 2005 tot 2015 was ze rayoncoach van het Nederlands Bijbelgenootschap.

De heer P.R.L. van Dam Millingen aan de Rijn kreeg zijn onderscheiding vanwege vele verdiensten. Zo is hij van 1985 tot 1989 voorzitter van het bestuur geweest van de Sint Martinusschool. En van 1998 tot 2012 bestuurslid van de Stichting Millings Jaarboek. Daarnaast is hij initiator van de ´Stichting Burgerplatvorm Millingen´ een denktank ter ondersteuning van bewoners, politiek en bestuur in Millingen aan de Rijn. Voor al deze verdiensten en inspanningen is de heer van Dam Lid geworden van de Orde van Oranje – Nassau.

Mevrouw M.B.J. Poelen uit Groesbeek is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje – Nassau. Mevrouw Poelen is oprichter en dirigente van zangkoor ´Trente Plus´en van ´Och Aarm`. Vanaf 2008 organiseert ze in Groesbeek het Smartlappen festival ´Tranen tussen de Heuvels´. Verder geeft ze schilderworkshops voor mensen die zelf of in hun omgeving te maken hebben met ernstige ziekte en is ze vrijwilligster bij het Domino Kindercentrum. Voor al deze en vele andere inspanningen heeft zij de onderscheiding mogen ontvangen.

De heer J.L.M. Schmiermann uit Groesbeek kreeg de onderscheiding vanwege het groot aantal publicaties over of in relatie met Groesbeek die hij op zijn naam heeft staan. Bijvoorbeeld het boek ´Van Gronspech tot Groesbeek ´het standaardwerk over de vroege historie van Groesbeek. Hij werkt nauw samen met de heer A. Bosch. Sinds 1999 is hij bestuurslid van de Heemkundekring Groesbeek. De heer Schmiermann levert daarnaast een zeer belangrijke bijdrage aan de Groesbeekse (parochie)gemeenschap. Ook heeft hij in 1969 Kindervakantiewerk Groesbeek opgericht. De heer Schmiermann is lid geworden van de Orde van Oranje - Nassau.

De heer A. Bosch uit Nijmegen werkt nauw samen met de heer Schmiermann onder andere aan het boek ´Van Gronspech tot Groesbeek´. Hij is als vrijwilliger actief op tal van terreinen. Hij heeft een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de succesvolle tentoonstelling ´Zwoegen en zingen´ in het Nationaal Bevrijdingsmuseum, over de geschiedenis van het naoorlogse Groesbeek. Daarnaast is hij bestuurslid van de Vereniging Numaga, die zich bezighoudt met het heden en verleden van Nijmegen en omgeving. Ook de heer Bosch werd Lid in de Orde van Orange-Nassau.

Mevrouw M.A. Zweers – Leenders uit Berg en Dal kreeg haar onderscheiding onder andere vanwege haar activiteiten voor gemengd koor van de O.L.V. van Heilig Hartkerk in Berg en dal. Eind jaren ´80 werd zij voorzitter van dit koor. Al sinds 1982 is zij koffiedame voor ´Muziekgezelschap Edelweisz ´in Berg en Dal. Zij is tevens gastvrouw en heeft al jarenlang een luisterend oor. Ook mevrouw Zweers – Leenders is dinsdagmorgen benoemd tot Lid van Oranje – Nassau.

23 / 32

Germania speelt zich definitief veilig

GROESBEEK - De lente komt maar moeilijk op gang dit jaar en datzelfde kon gezegd worden over de wedstrijd tussen TVC '28 uit Tubbergen en Germania. Na een half uur spelen zonder noemenswaardige hoogtepunten lag de wedstrijd zo'n 10 minuten stil wegens een ernstige uitziende schouderblessure van TVC' er, Bas Blokhuis. Gelijk daarna kwam de thuisclub op een 1-0 voorsprong toen bij de eerste de beste goede aanval Maarten Oude Avenhuis de bal simpel kon binnen tikken na een lage voorzet van links.

Vanaf de aftrap probeerde Niek Temmink het van 50 meter maar keeper Ruben Lucas tikte de bal via de lat tot corner. Een minuut later een mooie aanval van Germania maar de alleen doorgebroken Niek Temmink werd hard naar de grond gewerkt waarbij scheidsrechter Visser met geel, erg mild was voor Kevin Stopel van TVC.


De tweede helft was vier minuten oud toen Wesley Deenen onderuit werd gehaald en de scheidsrechter resoluut naar de stip wees. De penalty werd vervolgens snoeihard in de bovenhoek geschoten door Juul Loeffen 1-1.
Daarna probeerde TVC het met lange ballen op Okke Schepers en Kelvin Stopel en zelfs toen deze laatste met zijn tweede geel naar de kant mocht waren er nog steeds voldoende mogelijkheden voor de thuisclub maar de sterk spelende Niels Leemhuis en de eerder genoemde Okke Schepers hadden weinig geluk met hun pogingen of Germania sluitpost Noah Tomatala lag in de weg.
Germania kwam er zo nu en dan snel uit maar wist de geboden ruimte helaas niet te benutten. Hierdoor eindigde de wedstrijd in een terechte 1-1.
Volgende week speelt Germania haar laatste thuis wedstrijd tegen De Zweef op zaterdag avond aanvang 18:00 uur.

Nieuwe voorzitter KBO Gelderland

Foto: Bert Roodbeen

BEMMEL - De heer Paul Peters uit 's Heerenberg is op 20 april tijdens de Algemene Vergadering van KBO Gelderland tot de nieuwe voorzitter gekozen. Hij nam de voorzittershamer over van de heer Fred Rappange, die tijdelijk het voorzitterschap bekleedde. Paul Peters was burgemeester onder andere van de Limburgse gemeenten Wijlre en Belfeld en de Gelderse gemeente Didam en was later waarnemend burgemeester van in de gemeente Montferland en Lingewaard.

Naast de nieuwe voorzitter heeft de KBO in Gelderland nog drie nieuwe bestuursleden mogen verwelkomen te weten de heren Wiel van Lier (Wijchen) en Gerard Wolters (Doesburg) en mevrouw Marina Naijen uit Leuth. De KBO timmert hard aan de weg om ook voor de jongere senioren een aantrekkelijke vereniging te blijven. Paul Peters ziet dit als een uitdaging "Senioren , een derde deel van de bevolking, blijven medeverantwoordelijk voor onze participatiemaatschappij. "Het blijven meedoen in de samenleving is uitermate belangrijk", aldus Paul Peters. KBO Gelderland is de grootste belangenorganisatie van en voor senioren in Gelderland. Zij vertegenwoordigt 34.000 leden die aangesloten zijn bij 85 plaatselijke KBO verenigingen.

Jackpot bingoavond Groesbeek begint weer met 100 euro

GROESBEEK - De jackpot van de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek start donderdagavond 5 mei weer met 100 euro.

De hoofdprijs van deze avond is als vanouds 250 euro. Op deze avond zullen er twee extra rondes worden gespeeld. De opbrengst van deze bingoavond komt geheel ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat donderdagavond 5 mei om 19.00 uur open, terwijl de bingoballetjes pas om 20.00 uur zullen gaan rollen.

Zuidmolenbraderie eerste in regio

GROESBEEK – Naast het smartlappengebeuren 'Tranendal tussen de Heuvels' op hemelvaartsdag 5 mei wordt ook tegelijkertijd de traditionele Zuidmolenbraderie gehouden rondom De Zuidmolen.

Deze braderie loopt door naar het centrum van Groesbeek en is al vele jaren lang een grote publiekstrekker. De Grand Caroussel (authentieke draaimolen) van de familie Saedt uit Groesbeek heeft al vanaf het begin een prominente plaats op deze braderie. De braderie begint om 10.00 uur en duurt tot 16.oo uur. Het publiek kan op deze braderie schuifelen langs de vele kramen waar voor elk wat wils te koop zal zijn. Uiteraard is ook voor de inwendige mens gezorgd.

Auto volledig uitgebrand in Ooij

Foto: Marcel Vink

OOIJ – Op de Kerkdijk in Ooij is vrijdagavond rond middernacht een personenauto volledig uitgebrand.

De gealarmeerde brandweer van Beek kon niet meer voorkomen dat de auto geheel verloren ging. Het is niet uitgesloten dat de autobrand is aangestoken. De auto stond al een paar dagen met pech bij het informatiebord aan de Kerkdijk in Ooij maar door ziekte van de eigenaar – een inwoner uit Ooij – kon de wagen nog niet opgehaald worden. De politie stelt een onderzoek in en vraagt getuigen zich te melden 0900-8844.

Dodenherdenking live te volgen op Omroep Berg en Dal

BERG EN DAL - De lokale omroep Berg en Dal zal woensdagavond 4 mei aandacht besteden aan de jaarlijkse dodenherdenking op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

Van 19.00 tot 21.00 uur zal deze gedenkwaardige gebeurtenis live worden uitgezonden op de radio Berg en Dal vanuit de studio en vanuit de Canadese ere begraafplaats. Er zal verslag worden gedaan door Vera Driessen. Ook zal Berg en Dal TV hiervan een tv-registratie maken die later zal worden uitgezonden.

Vier eenjarig bestaan van de Wylerbergkring mee

WYLERBERG - De Wylerbergkring viert haar eerste verjaardag met het ten doop houden van haar zelfstandige site: www.wylerbergkring.eu. U vindt er filmpjes, foto’s , informatie over: de Wylerbergkring, Huis Wylerberg, de architect Otto Bartning, de opdrachtgeefster en eerste bewoner Marie Schuster, hun buren destijds de Musschenberg en natuurlijk over visie en aanbod van de Wylerbergkring op de verschillende terreinen: natuur – sport – cultuur – kunst - filosofie.

Activiteiten deze zomer: We wandelen 19 juni over het voormalig landgoed via de Zon - en Maanberg naar de meer bekende Sterren - en Duivelsberg onder begeleiding van natuurgids Circe om erna in Huis Wylerberg te genieten van een concert. We wandelen 7 augustus van het Bartholomeus kerkje via de Walk of Wisdom route naar Huis Wylerberg en via de rode route naar de Duivelsberg. NJO Muziekzomer zal op alle drie locaties een concert verzorgen. Tevoren kunt u in de Musschenberg een lezing met beelden over Huis Wylerberg bijwonen.

De filosofieavonden krijgen een vervolg na de zomervakantie en we onderzoeken momenteel of we een introductiecursus Geweldloze communicatie kunnen realiseren. Volg ons via de site en voel u uitgenodigd zich aan te melden voor een van onze activiteiten.
Lidwine Janssens en Hans van Dinther.

Rosie the Riveter dag in het Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - De historici Wietske van der Spek en Rense Havinga vertellen hoe het de Rosies verging op de werkvloer, welke liedjes en posters er gemaakt werden voor de werving en hoe de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt voor goed veranderde.

We horen waarom Rosie the Riveter (Rosie de klinknagelschieter) hét symbool werd van de werkende vrouwen, terwijl ook Tilly the Typist en Jenny on the Job bekende boegbeelden werden. Daarnaast zijn hits als 'Mama's making bombers for the boys to fly' te horen en vertellen Rosies hun eigen verhaal in de documentaire 'Rosies: Stories from the Home Front'. Tussen iedere presentatie is er live muziek: de meest beroemde nummers over Rosie the Riveter uitgevoerd door Majorie Scholtz.

Het programma is doorlopend van 13.00-16.30 uur. Dit betekent dat de bezoeker op elk moment kan aanschuiven bij één van de programma-onderdelen en ook het museum zelf kan bezoeken. U hoeft hiervoor niet te reserveren.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek. Datum: 8 mei van 13.00-16.30 uur.
Standaard entreeprijzen Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig.
Informatie: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl, www.bevrijdingsmuseum.nl; Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding.

Open huis bij stichting tweedehands-zorghulpmiddelen

De Adremo-klas van de ZMNLK-school in Druten, gesponsord voorjaar 2016.

GROESBEEK - Zaterdag 7 mei is het weer de eerste zaterdag van de maand, en dus open huis bij stichting tweedehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 te Groesbeek van 10.00 tot 14.00 uur.

U kunt dan zonder afspraak komen kijken naar onze rollators - badstoeltjes - toiletsteunen - scootmobielen – (elektrische) rolstoelen – tilliften – bed-papegaaien et cetera.

Ren deel van de voorraad van stichting 2ehands-zorghulpmiddelen te Groesbeek.

Als u grotere artikelen (zols bedden, verstelbare bureaus, apotheektrolleys, jongeren-statafels of driewielfietsen) nodig hebt, kunt u een telefonische afspraak maken op 06 – 42898537 want die artikelen staan in de opslag.

De stichting is altijd telefonisch bereikbaar (06 – 42898537), en maakt afspraken om te komen kijken zo mogelijk op de dinsdag en vrijdag.

Raadpleeg onze website: www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl. De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken: 'fun' voor gehandicapte kinderen.

Selectie De Treffers voor nieuw seizoen krijgt steeds meer vorm

GROESBEEK - De selectie van De Treffers begint steeds meer vorm te krijgen. Jan Willem Stronks en Pim Balkestein zullen het komend seizoen nog steeds actief zijn op sportpark Zuid aan het Nijerf.

De technische commissie van De Treffers kwam met Jan Willem een verlenging voor een jaar overeen. De 24-jarige blonde Tukker staat op dit moment nog aan de kant wegens een zware knieblessure, die hij opliep in het KNVB-bekerduel tegen Harkemase Boy's. Het herstel verloopt voorspoedig. Jan Willem gaat komend seizoen zijn derde seizoen in bij de rood-zwarten. Pim Balkestein kwam in de winterstop over van SV Elversberg en tekent ook voor een jaar bij. Daarvoor speelde de 28-jarige Pim bij sc Heereveen, Ipswich Town, Brentford, Rochdale, AFC Wimbledon en VVV – Venlo. In Venlo speelde Pim 60 maal in het eerste van VVV en trof hij viermaal doel.

Dag van Europa

GROESBEEK - Op 9 mei, tijdens de Dag van Europa, is er in het Nationaal Bevrijdingsmuseum een doorlopend filmprogramma van 10.00-17.00 uur in onze filmzaal over de wording van Europa.

Standaard tarieven. Museumkaart geldig. Reserveren is niet nodig. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek. Kijk voor meer informatie op onze website, www.bevrijdingsmuseum.nl.

Insluiping in kantoor Nijmeegsebaan

GROESBEEK – Een tot nog toe onbekend gebleven persoon heeft via insluiping in een kantoor aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek maandagmiddag op klaarlichte dag een rugzak buitgemaakt.

De rugzak met persoonlijke bezittingen was eigendom van een 51-jarige werknemer uit Mook. Tot dusver is de insluiping in het kantoor door niemand van het personeel opgemerkt. De diefstal werd ontdekt. toen de werknemer naar huis wilde gaan.

Écht bourgondisch genieten in Groesbeek: Huis Valois

Foto: Anne Toonen

GROESBEEK - Per 1 mei is Groesbeek een eetcafé rijker: Huis Valois. Vernoemd naar een belangrijke Franse dynastie waarvan een zijtak de hertogen van Bourgondië leverde. En daarmee is direct duidelijk wat je in Huis Valois kunt gaan doen: écht Bourgondisch genieten.

Half april zijn gastheer Armand Hendriks en chef-kok Jules de Munk nog volop aan het werk om van Huis Valois een fris ogend eetcafé te maken. Weg is bijvoorbeeld de raamfolie waardoor het vooroorlogse hoekhoek een nogal gesloten indruk maakte. "Eigenlijk zijn alleen de vloer en de bar gebleven, verder hebben we alles aangepakt", vertelt Armand. Boven de bar hangen trendy koperkleurige lampen en in de zaak staan sesamhouten tafels en vintage (school)stoelen.


Armand heeft er zin in. "Dit is iets wat ik al jaren wilde." Dat zijn voorgangers elkaar in snel tempo opvolgden en het pand zelfs een tijdje leegstond, lijkt hem alleen maar meer te motiveren. "Het slaagt gewoon", zegt de voormalig bedrijfskundige zelfverzekerd. "Mijn chef-kok, die in het bedrijf participeert, en ik vormen een prima combinatie. Ik weet op financieel vlak heel goed wat ik doe." Zijn zakelijk partner Jules vult hem aan: "En ik heb jarenlang ervaring als chef-kok, waaronder twee jaar in Zwitserland en vijf jaar met een eigen zaak in Druten."
Als telg uit een horecafamilie weet Armand zeker dat Huis Valois een aanvulling is. "Er is hier nog geen eetcafé. Je kunt hier terecht voor een kop koffie of thee, een lekker drankje én goed eten. Dus als je hier lekker hebt geborreld en je krijgt honger, dan kun je gezellig blijven zitten." Maar dat is niet het enige wat Huis Valois Bourgondisch maakt. Zo wordt er veel rood vlees geserveerd en wordt het eten gepresenteerd op houten planken. Ook zijn er gerechten die in combinatie met bier worden aangeboden.
En zo is Huis Valois heel Bourgondisch, maar vooral ook heel Groesbeeks.

Nationale Kaasweek bij de Kaasspecialist Sebilla

GROESBEEK - Kaasspecialist Sebilla doet dit jaar mee aan de Nationale Kaasweek. Aan dit evenement doen in heel Nederland ruim 300 kaaswinkels mee en het vindt plaats van maandag 2 tpt en met 14 mei.

Door dit evenement te organiseren, willen de kaaswinkels de consumenten kennis laten maken met het ambacht van de kaaswinkel. De kaasspecialisten hebben de lekkerste kaas in huis en geven graag advies op maat. "Bij ons kun je terecht voor die net iets langer doorgerijpte boerenkaas. Of voor die mooie onbekende kaasspecialiteit uit Engeland of Italië", verklaart kaasspecialist Sebilla.

"Vanaf donderdag 5 mei tot en met zaterdag 7 mei hebben wij een speciale tassenactie." Dit in het kader van de Nationale KaasWeek.

Kaasspecialist Sebilla vind je in het nieuwe winkelcentrum Bellevue nr 70. Meer informatie over de Nationale Kaasweek vind je op www.kaasweek.nl/

(Specialisme: Boerenkaas. Vind zelf de lekkerste kaas: Boerenkaas van Wim en Lies. Vindt kaas lekker in combinatie met: Zwart Roggebrood en mosterd dille. Activiteit tijdens de Nationale Kaasweek: Tassenactie op 5, 6 en 7 mei. Tijdens de Nationale Kaasweken ontvangt u het unieke Kaasweek kaasplankje* als geschenk bij aankoop van een stukje kaas.)

Rondje Haken en Breien komt in Groesbeek!

GROESBEEK - De Italiaanse haak- en brei-designer Valeria Olivati, die sinds vorig jaar juni in Groesbeek woont, wil de Giro d'Italia graag met jullie vieren! Valeria geeft van 1 tot en met 6 mei, in Groesbeek en Nijmegen een 'Rondje Haken en Breien!'.

Tijdens een van de acht haak- en breiworkshops kunt u een accessoires, van origineel design, uit de nieuwe collectie van 'Nuovi filati' leren maken.

Enkele workshops zijn eenvoudig en daarom ook toegankelijk voor kinderen vanaf tien jaar oud.

Alle workshops zijn inclusief speciale Italiaanse garens van de Lente en Zomer Collectie 2016 van het merk Borgo de' Pazzi (Firenze). De workshops worden door de Italiaanse Valeria in het Engels en Nederlands gegeven met hulp van haar vriendin Debby.

Voor meer informatie over deze workshops kunt u Valeria ontmoeten: Op dinsdagavond van 18 tot 20 uur In Café Fika in Nijmegen waar zij aanwezig is bij de Talk&Crafts Club. Of op woensdagmiddag van 15 tot 17 uur met Bier&Breien bij Brouwerij d'n Drul in Groesbeek.

De volledige informatie over deze workshops en foto's van de prachtige accessoires zijn te vinden op de website: http://www.ioamofattoamano.it/nl.

Open Zomertoernooi van tennisvereniging De Oorsprong

BEEK - Van 25 juni tot en met 3 juli zal tennisvereniging De Oorsprong uit Beek (gemeente Berg en Dal) haar zomertoernooi organiseren. Iedereen die lid is van een bij de KNLTB aangesloten vereniging wordt bij deze uitgenodigd om mee te spelen. Het toernooi wordt gespeeld op de zes nieuwe all-weather Smashcourt banen (vergelijkbaar met gravel).

Van de nazomer naar de voorzomer. Deze 28e editie van het Oorsprong Open Zomertoernooi verhuist dit jaar van augustus naar eind juni, dus valt niet meer in de vakantieperiode maar ervoor. Dit geeft nog meer mensen de kans om mee te spelen. Ingeschreven kan worden in de categorieën 3 t/m 8 in de onderdelen HE, DE, HD, DD, GD. Om iedereen meer dan een partij te kunnen laten spelen zullen de wedstrijden eerst worden gespeeld in poules en na de poulefase volgens een afvalschema. De inschrijving loopt via www.toernooi.nl.

Deelnemer Tennis Tournament

Dit jaar is er een nieuw tennisinitiatief genomen, het Nijmegen Tennis Tournament. Het initiatief is genomen door vijf verschillende clubs uit de regio om de toernooien aantrekkelijker te maken. De beste spelers in elke categorie (3 tot en met 8) kunnen een uitnodiging verdienen voor het finaleweekend door in de toernooien van de 5 deelnemende clubs de meeste punten te verdienen. Het finaleweekend is van 9 tot en met 11 september en vindt plaats bij TV De Oorsprong in Beek. Verdere informatie is te vinden op www.nijmegentennistournament.nl.

Vrijkaartjes De Lubert voor een jaar de ijskast in

BERG EN DAL - De motie van P.v.d.A. raadslid Martijn Schmiermann om alle inwoners van de gemeente Berg en Dal een vrijkaartje te geven van De Lubert als het gerenoveerd is om zo het zwembad te promoten bij alle inwoners van Berg en Dal zal voor één jaar de ijskast in moeten.

Het idee van de PvdA is bij veel raadsleden positief ontvangen maar op welke wijze het uitgevoerd dient te worden, waren de meningen nogal verdeeld. Schmiermann stelde voor, een bon op de gemeentelijke pagina te plaatsen maar dan kunnen nog niet alle inwoners in het bezit van een vrijkaartje komen. Mechteld ten Doesschate was bang dat er dan een run op Hét Gemeente Nieuws zou ontstaan, en dat werkt dan ook averechts omdat er dan misschien lieden zijn die 20 bonnen bij elkaar sprokkelen. Wethouder Eric Weijers liet weten dat het college de motie – hoe sympathiek ook – ontraadt. Hij stelde voor de wensen door de partijen nader uit te laten werken en als het zwembad gerenoveerd is met de plannen komen. Doordat antwoord en de steun van de meerderheid van de raadsleden trok Schmiermann de motie in tot nader orde. Ook was duidelijk dat het merendeel van de raadsleden het abonnement voor het zwembad wil behouden evenals de openingstijden. Daarnaast stelde de raad voor om in de ligweide zonnepanelen te plaatsen; dat is vragen om problemen, aldus Ten Doesschate de ligweide ligt aan de aan– en afvoerroute van een discotheek. Wethouder Weijers zou het liefste de ligweide bij het zwembad betrekken. "Er komt een informatienota en daar kunt u als raadslid op of aanmerkingen op maken", aldus Weijers.

Schoorsteenbrand in Berg en Dal

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Vrijdagavond even na half tien werd de brandweer van Berg en Dal gealarmeerd voor een schoorsteenbrand bij een woning aan de Bisschop Hamerlaan in Berg en Dal.

De brand was ontdekt bij thuiskomst van de bewoonster en haar dochter. De bewoner had wel een raar geluid gehoord, maar wist niet waar dat vandaan kwam. De brandweer van Berg en Dal rukte met een bluswagen en hoogwerker uit. De stalen schoorsteenpijp van de open haard bleek rood gloeiend te zijn. In de woning is vrijwel geen schade door de schoorsteenbrand ontstaan. De brand bleek snel onder controle te zijn.

Groesbeekse Boys A1 kampioen

GROESBEEK - Groesbeekse Boys A1 is afgelopen zaterdag op overtuigende wijze kampioen geworden in de 2e klasse. In Millingen werd de A1 van de plaatselijke sportclub met 0-5 verslagen.

Het gehele seizoen heeft het talentvolle team uit de Breedeweg de ranglijst aangevoerd. Slechts 1 keer werd van directe concurrent Brakkenstein verloren. De overige wedstrijden werden gewonnen. Met nog één wedstrijd te spelen werd maar liefst 86 keer gescoord, slechts 10 doelpunten werden er geïncasseerd. Volgend seizoen mogen de heren hun kwaliteiten in de eerste klasse laten zien.

Ruim 5000 euro voor ALS dankzij grandioze opening De Spil Groesbeek

GROESBEEK - De opening van Grand café De Spil in het hartje van Groesbeek heeft de stichting ALS liefst ruim 5000 euro opgebracht. Iedereen kon een ticket kopen voor eten en drinken voor 25,00 en dat gehele bedrag ging naar de Stichting.

Michael en Welmoed Stekhuizen hadden voor deze Stichting gekozen omdat een goede vriendin van hen Babs van Loon al jaren getroffen is door deze vreselijk ziekte. Ruim 210 mensen hadden zo'n ticket aangeschaft en genoten met volle teugen van hetgeen zij voorgeschoteld kregen van eten en drinken. Ook de brandweer van Groesbeek alsmede de firma Van Kesteren ondersteunden de actie voor ALS door behulpzaam te zijn met de unieke bad- eendjesrace op de Spoorbeek voor het Grand café. De eendjes werden met behulp van een grijper door de firma Van Kesteren in de Spoorbeek gelost en de brandweer zorgde met twee brandslangen ervoor dat de eendjes naar de finish gespoten werden. Dit schouwspel werd naast de ticket deelnemer(s) gade geslagen door honderden belangstellenden die aan de andere kant van de Spoorbeek stonden toe te kijken.

De uitbaters Michael en Weemoed Stekhuizen waren erg in hun nopjes met zoveel belangstelling en blij dat het zoveel opgebracht had voor de ALS Stichting. Babs van Loon die ook aanwezig was genoot ook zichtbaar van het geweldige resultaat. De Spil een lunch-, diner- en grandcafé is dagelijks geopend vanaf 11.00 uur tot laat in de avond. Er zijn 23 soorten bier verkrijgbaar.

Extra aandacht aan Maria in museum

GROESBEEK – In het privémuseum 'De Kleine Heilige Geest' in Groesbeek zal in de maand mei 'Maria maand' extra aandacht worden besteed aan Maria.

Het museum is daarvoor in extra sfeer gebracht. Het museum heeft beelden van vroeger voor vandaag en een grote collectie van liturgische en devotiekunst, en is gevestigd aan de van Ruysdaelweg 37 in Groesbeek waar iedereen welkom is na een telefonische afspraak (024) 6636755 of 06 11274854.

Gewonde bij kop-staartbotsing in Groesbeek

GROESBEEK – Bij een kop-staartbotsing op de Nijmeegsebaan in Groesbeek zijn zondagmiddag twee personen gewond geraakt. Het ongeval werd veroorzaakt door een 82jarige automobilist uit Groesbeek die te laat in de gaten had dat een 38-jarige automobilist voorgesorteerd stond om linksaf een bospad op te rijden.

De Groesbeekse automobilist had door de klap enkele ribben gebroken en is per ambulance naar het ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. De automobilist uit Nijmegen had polsletsel en is voor behandeling naar de huisartsenpost gebracht. Beide auto's raakten bij de aanrijding flink beschadigd.

Diefstal shovel

mislukt in Millingen

MILLINGEN – Zaterdagmorgen is ontdekt dat vanaf een bedrijventerrein aan de Waaiboerweg in Millingen aan de Rijn getracht is een shovel te ontvreemden.

De deur van de shovel is verbroken, maar het is volgens de eigenaar K3 zand en grint niet gelukt de shovel mee te nemen. Bij de politie is aangifte gedaan van poging diefstal van de shovel.

Koningspelen op De Horst

GROESBEEK - Naast de activiteiten op Sportpark Zuid, hebben op vrijdag 22 april zo'n 100 kinderen uit groep 1 tot en met 5 van basisschool Op de Horst deelgenomen aan de traditionele Koningspelen op de voetbalvelden van DVSG.

Onder prima weersomstandigheden konden de kinderen daar hun sportiviteit tonen. Naast de bekende Oudhollandse spelen zoals blikken gooien, muis meppen en zaklopen, stond er dit jaar een groot springkussen klaar en kreeg iedereen een ouderwetse oranje(!) suikerspin. Als afsluiting, na het bekend maken van alle prijswinnaars, werden de kinderen, leerkrachten en vrijwilligers getrakteerd op een broodje frikandel of kroket. Dankzij de uitstekende samenwerking met de basisschool en de hulp van vele vrijwilligers kan het Oranjecomité De Horst weer terug kijken op een fantastische dag.

Commotie bij aanhouden rijden onder invloed in Groesbeek

GROESBEEK – In de nacht van zondag op maandag viel een patrouille van de politie van Berg en Dal op de Molenweg in Groesbeek het rijgedrag op van een automobilist.

De bestuurder werd een stopteken gegeven en bij controle bleek dat hij te diep in het glaasje gekeken had. Toen de politie het voornemen had de bestuurder mee naar Nijmegen te nemen voor een ademanalyse kwam zijn 17-jarige zoon erbij. die ging zich met de aanhouding bemoeien. Na diverse malen door de politie weggestuurd te zijn. bleef hij zich ermee bemoeien en werd ook aangehouden. Zijn vader blies op het bureau 585 UVL ruim boven het maximale toegestane. Zij rijbewijs werd ingevorderd, waarna hij huiswaarts kon keren. Zijn zoon werd ingesloten.