GN Lingewaard

18 maart 2015

GN Lingewaard 18 maart 2015


Voor Lentekriebels in Angeren kan de Angerse vlag weer uit!

Voor Lentekriebels in Angeren

kan de Angerse vlag weer uit!

ANGEREN – Het voorjaar komt er aan en het echte eerste voorjaarsevenement staat voor de deur. Zondag 22 maart is het Lentekriebels in Angeren. En dat betekent dat ondernemers én inwoners gevraagd wordt de Angerse vlag uit te steken. Die is een jaar of zes, zeven geleden speciaal in een limited edition van driehonderd stuks vervaardigd. Benieuwd hoeveel vlaggen er zondag wapperen? Kom dan naar de achttiende Lentekriebels met volop show, entertainment en attracties!

Voor jong en oud is er zondag 22 maart van alles te doen. Middenstanders, verenigingen en zelfs creatieve inwoners laten zich van hun beste kant zien. Een sliert van kraampjes slingert zich door het dorp, waar allerlei koopwaar wordt aangeboden. Vraag is of het komende zondag weer zulk mooi lenteweer wordt, dat er een record aantal bezoekers kan worden verwelkomd. Aan de organisatie (met de heren Bolder, Barten, Emmerzaal onder leiding van Hennie Helsen) van deze jaarlijkse Lentekriebels zal het niet liggen...

Lentekriebels begint al om 11.00 uur en duurt tot 17.00 uur; omstreeks 13.00 uur zal Hennie Helsen voorzitter van de Organisatie Commissie Lentekriebels burgemeester Marianne Schuurmans verwelkomen op het podium bij Smits Mode & Wonen. Zij zal dan ook het aanwezige publiek toespreken en uiteraard een rondje langs de kraampjes maken. Het gehele evenement wordt gehouden aan de Molenstraat, Zahnstraat en Grundel en op het kermisterrein, waar het vogel- en koningsschieten plaatsvindt door schuttersgilde Sint-Bavo.

Alle winkels in de Molenstraat en ook tuincentrum Hofs hebben leuke Lentekriebels-aanbiedingen. Bij Smits Mode kunnen de bezoekers als vanouds de jongste mode bewonderen tijdens de modeshows om 13.00 en 15.00 uur. Bij Herberg De Ploeg is er live muziek.

Bungyjumpen

Om 12.00 uur wordt tevens de oldtimershow in de Molenstraat geopend. Opzienbarend is het bungyjumpen. Voor de jeugd zijn er diverse attracties zoals een zweef- en draaimolen. Spectaculair is de wedstrijd 'het door twee personen trekken van een tractor' in de Molenstraat, georganiseerd door Angerse Oldtimer Club.

Vertier en informatie

Naast de kraampjes van de (sport)verenigingen, internetwinkeltjes en hobbyisten in de Molenstraat brengen diverse braderiekramen hun waar aan de man. Interessant is de fotosessie 'verdwenen winkels' en 'Umdracht' van de Historische Kring Angeren. Meer weten over scouting? Bezoek dan de blokhut (ingang via plein Kos), waar een open dag wordt gehouden!

Bij Roparun kunnen bezoekers hun hartslag laten meten, op een sportband lopen en zelfs actief aan spinning deelnemen.

Van modeshow tot zeemanskoor

Om 13.30 uur is het modeshowpodium in de Molenstraat gereserveerd voor een optreden van harmonie Sint-Caecilia en het leerlingenorkest zullen als 'Alsjemaarmuziekaalband' van zich laten horen. Om 14.30 uur komt balletgroep Flow met een show op het podium. Heel bijzonder zal het optreden van Schip Ahoi zijn. Het zeemanskoor van zo'n vijftig zangers siert omstreeks 12.30 uur en 15.30 uur het podium. Wim Polman Muziek zorgt doorlopend voor entertainment.

Percussieband

Minicamping Qklq aan Kamervoort 25 viert eveneens volop actief Lentekriebels. De bezoeker kan er Mongoolse hapjes proeven, terwijl de percussieband Slagbijnieland optreedt.

Het totale programma op www.lentekriebels-angeren.nl te bekijken.

Voorjaarsbijeenkomst Bewonersraad Lingewaard

LINGEWAARD - Op 25 maart houdt de Bewonersraad Lingewaard een Voorjaarsbijeenkomst voor huurders van Waardwonen. Het onderwerp van de bijeenkomst zal zijn: het Huurbeleid 2015 – 2016 van Waardwonen, de Huurverhoging en de gevolgen voor de betaalbaarheid van uw huis.

Steeds meer mensen krijgen moeite om de enorme huurverhogingen van de afgelopen jaren op te brengen. Soms zijn huizen van corporaties zelfs duurder dan particuliere huizen. Wist dat u bijvoorbeeld dat twintig procent van de armste huishoudens in particuliere huizen woont, omdat deze voor hen beschikbaar zijn? Op 25 maart komt u aan het woord met vragen over uw situatie. Wat ga ik betalen in 2015? Betaal ik teveel aan huur? Wat zijn mijn woonlasten? De avond wordt geleid door Maarten Groen van de Woonbond. Er is veel ruimte om vragen te stellen. Dit alles onder het genot van een gratis kopje koffie.

De bijeenkomst is in Brasserie Bloem, Markt 34 in Bemmel van 19.30 tot 21.30 uur. "Kijk ook eens op de website actiehuuralarm.nl. Teken mee voor betaalbare huren!"

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bewonersraad Lingewaard, Chiara Sahin, secretaris Bewonersraad: 06 45436692; c.sahin@bewonersraadlingewaard.nl.

StairKees maakt zich op voor première 'Doodnormaal'

HUISSEN - Deze vrijdag beleeft Jeugdtheater StairKees de première van haar nieuwe voorstelling 'Doodnormaal'. Het jeugdonderdeel van Theatergroep Koperen Kees heeft een jaar lang hard gewerkt aan dit volledig zelf-ontwikkelde stuk en het belooft een groot spektakel te worden.

Het is inmiddels de derde productie van het jeugdtheater. In 2013 bracht StairKees 'Vind ik niet meer leuk', een verhaal over wat vriendschap nou is. Vorig jaar stonden ze op de planken met 'YOLO de musical', een voorstelling over een gijzeling in een school. De nieuwe productie ligt volledig in de lijn met zijn voorgangers.

'Doodnormaal' is een verhaal over alledaagse dingen die voor iedereen doodnormaal lijken. Maar is alles wel zo normaal? Dat ondervindt Melissa aan den lijve als ze wordt opgenomen in een behandelcentrum voor jongeren. Doodnormaal is een stuk dat de confrontatie aan gaat met wat volgens de maatschappij de norm is. Klopt het beeld dat men heeft? Of is ieders mening gevormd door wat anderen vinden?

Jeugdtheater StairKees nodigt een ieder uit dat te ontdekken bij één van de uitvoeringen.

Vanaf aanstaande vrijdag is Doodnormaal drie weekenden lang te zien in Theater Kees, Kampstuk 23 in Huissen. De voorstellingen vinden plaats op 20, 21, 27 & 28 maart, 3 & 4 april 2015 om 20:00 uur. Doodnormaal is geschikt voor iedereen vanaf twaalf jaar. Tickets kosten acht euro per stuk. Voor meer informatie en kaartverkoop raadpleeg www.theater-kees.nl.

deBOL Junior Avond4Daagse komt er aan!

BEMMEL - "Heb jij er ook weer zin in? In die gezellige Avond4Daagse bij deBOL in Bemmel? Wij wel !! We zijn al heel erg druk met de voorbereidingen want op dinsdag19 mei gaat-ie alweer voor de achtste keer van start!'

Alle kinderen vanaf vier jaar zijn welkom. Kinderen tot en met acht jaar mogen alleen meedoen onder begeleiding van een volwassene. deBOL heeft dit jaar gekozen voor het thema 'bloemen'. Het startbureau is een 'grote bloemenzee', de vrijwilligers zijn getooid met een prachtige bloemenhoed en het zou natuurlijk keileuk zijn als jij bijvoorbeeld tijdens de feestelijke intocht op vrijdag 22 mei een prachtig versierde 'bloemhoed of –pet' op hebt, of een mooie bloemetjesbroek aan hebt. Begin alvast met het knutselen, dan is ie zeker op tijd klaar!

Inschrijven

De eerste voorinschrijving wordt gehouden op Koningsdag. deBOL heeft dan een speciale deBOL Junior kraam op het Kinkelplein ingericht waar je tussen 12.00 en 17.00 uur kunt inschrijven. Iedereen (dus ook de begeleiding) betaalt inschrijfgeld! Ook in mei zijn er nog enkele voor-inschrijf-momenten, binnenkort hoor je hier meer over.

Verkeersregelaars

deBOL maakt tijdens de A4D gebruik van heel veel verkeersregelaars die onderweg de kinderen veilig laten oversteken. Wij zijn nog op zoek naar enkele verkeersregelaars. Hebt u de cursus al gevolgd, of juist nog niet en wilt u ons helpen? Meldt u dan aan via stichting.debol@planet.nl

Rabobank Clubkas Campagne

Ook deBOL mag dit jaar weer meedoen! Brengt u tussen 16 en 30 maart uw stem uit op deBOL? Meer informatie kun je krijgen via stichting deBOL. Per e-mail: stichting.debol@planet.nl; telefonisch: 0481 461422 / 462890 / 463877; www.debolbemmel.nl.

Beleef een gezellige dag uit in Bemmel!

BEMMEL - Op zondag 12 april 2015 organiseert Star Promotions in samenwerking met de ondernemingsvereniging de Voorjaarsmarkt in Bemmel. De braderie vindt plaats van 12:00 tot 17:00 uur.

Met ongeveer honderd marktkramen beschikt de Voorjaarsmarkt over een breed scala aan producten. Hierbij kunt u denken aan diverse kleding en modeaccessoires, sieraden, schoeisel en andere lederwaren, cosmetica, bed textiel, woondecoratie, cadeauartikelen, planten en bloemen, multimedia, speelgoed en feestartikelen.

Na het rondwandelen op de gezellige en veelzijdige Voorjaarsmarkt heeft u vast trek gekregen. Zo kunt u onder andere terecht voor Surinaamse snacks, churros, hotdogs, hamburgers, poffertjes, vis, schepijs en snoepgoed. Ook voor een kop koffie en thee of frisdrank kunt u op de markt terecht.

Op de Voorjaarsmarkt is een grote diversiteit aan vermaak te vinden. Ook kunnen de kinderen zich goed vermaken met de bungeejump en de draaimolen. Er zal ook een leuke modeshow plaats vinden tijdens de markt. De winkeliers die hier aan zullen meedoen zijn: Puk kids & Teens, Hipp, Hipp & More, el sueño, Express wear, Hema, Buiting schoenen, Thijssen brillen, kapsalon van Asten, kapsalon Riccio en Chicco kappers.

De eerste modeshow start om 13:00 en de tweede modeshow 15:00 uur. Rondom de modeshows is er een muzikaal optreden. Er is ook een karikatuur tekenaar aanwezig. De show vindt plaats op de promenade in het centrum van Bemmel.

Activiteiten voor ouderen

Voor informatie kunt u de locaties bellen of de websites www.betuweland.com en www.jozefgendt.nl raadplegen. Op iedere locatie: koffietijd 10.00 - 11.30 uur; restaurant 12.15 - 13.30 uur.

Bemmel, Liduina, Gouden Appel 120, tel. 0481-470600

Woensdag 18 maart 09.30 - 11.30 uur Spellen, 09.45 - 10.45 uur Meer Bewegen voor Ouderen, 11.00 - 12.00 uur Meer Bewegen voor Ouderen, 14.30 - 16.00 uur Creatief / spellen, hele dag Stembureau Provinciale Staten in recreatiezaal

Donderdag 19 maart 10.00 - 11.30 uur workshop schilderen, 10.00 - 11.30 uur kaarten maken, 14.15 - 15.45 uur Luisteren in je leunstoel, 14.30 - 16.00 uur Handwerken

Vrijdag 20 maart 14.00 - 16.00 uur Biljarten

Maandag 23 maart 14.00 - 16.00 uur Biljarten

Dinsdag 24 maart 10.15 – 10.45 Gouden Appel journaal tijdens koffiedrinken

Gendt, St. Jozef, Hof van Breunissen, Kloosterplein 4, tel. 0481-421338

Woensdag 18 maart 10.00 – 12.30 uur Participatiepunt, 13.30 – 15.30 uur bewegen voor ouderen,

14.00 – 16.00 uur koersbal, hele dag Stembureau Provinciale Staten in recreatiezaal

Donderdag 19 maart, St. Jozefdag 10.00 – 11.30 uur Koffietijd met Berichtenuitzending, 14.00 – 16.30 uur Soos

Vrijdag 20 maart 14.00 - 16.00 uur Kledingverkoop

Zondag 22 maart 16.00 – 17.00 uur Berichtenuitzending

Dinsdag 24 maart 09.30 – 11.30 uur Handwerken, 14.00 – 15.30 uur Wandelmiddag ( aanmelden vooraf)

Huissen, Sancta Maria, Helmichstraat 22, Huissen, tel. 026-3263300

Woensdag 18 maart 09.30 - 11.00 uur Volksdansen, 14.00 - 16.00 uur Koersbal, 14.00 - 17.00 uur Participatiepunt, hele dag Stembureau Provinciale Staten in recreatiezaal

Donderdag 19 maart 14.00 - 16.00 uur Handwerken, 17.30 uur Bourgondisch buffet

Zaterdag 21 maart 14.00 - 16.00 uur Repaircafé

Maandag 23 maart 14.00 - 16.00 uur Knutselen

Dinsdag 24 maart 11.00 - 11.45 uur Gymnastiek, 14.00 - 16.00 uur Kaarten / dammen e.d., 19.00 uur Bingo KBO

Column

Dijkgezeik

Pubers houden niet met iedereen rekening. Die leeftijd ligt ver achter me, maar ik kan me nog herinneren dat ik meer dan genoeg aan mezelf had. Zeurende ouders, verplicht naar de kapper, niet naar de kerk gaan en toch kunnen vertellen wie de preek had gedaan en stiekem sleutelen aan mijn bromfiets. Mijn technisch onderlegde ouwe heer had niet in de gaten dat ik dan bezig was om mijn Kreidler op te voeren. Andere tandwielen, grotere carburateur en in de uitlaat gaten boren. Dat laatste was geen slimme snelheidsverhogende oplossing, maar gaf wel een mooier geluid. Eens komt het moment om schoonschip te maken. Ik moet sorry zeggen tegen de buurt waar ik heb gewoond. Mijn Kreidler gaf behoorlijk wat geknetter. En als ik het achterpad kwam oprijden gaf ik voor de pakweg twintig meter ook nog een dot gas extra. Gewoon, voor de kick. Dit doet me denken aan de elk jaar weer opdoemende discussie dat sommige motorrijders als idioten over de dijk scheuren. Het PvdA-raadslid Maarten van den Bos heeft het seizoensgebonden dijkgezeik 2015 geopend door het college vragen te stellen over motoren op de dijken. Het college heeft nog steeds geen oplossing, zo is zijn argument. Nee, ook niet toen de PvdA in het college zat kwam er een antwoord op het vraagstuk. Waar hebben we het in godsnaam over. Over een gewone openbare asfaltweg met verkeersregels zoals er zoveel in Lingewaard zijn. Beste Maarten van de Bos. Ik heb veertig jaar aan de dijk gewoond. Soms hoorde je in het weekeind een luidruchtige motor in Haalderen aanstormen en in Doornenburg zijn weg vervolgen. Twee jaar geleden zijn we verhuist naar het gezellige dorpscentrum. Sindsdien horen wij geen scheurende motoren meer. Wat ik nog dagelijks mis is het geluid van overvliegende ganzen en op loopafstand genieten van de prachtige polder. Je kunt niet alles hebben in je leven. Houd op met puberaal dijkgezeik.

Sjaak

Kasteeltocht in Doornenburg

DOORNENBURG - Dit jaar organiseert sportvereniging Olympia Doornenburg, in het weekend van 4 en 5 april, paaszaterdag en eerste paasdag, de 52e Kasteeltocht door de Betuwe tussen de rivieren Rijn (Pannerdensch Kanaal) Waal en Linge.

De inlaat van de Linge is overigens in Doornenburg uit het Pannerdensch Kanaal. Het is een van de langste rivieren van ons land, 108 kilometer en komt in Gorinchem uit op de Merwede.

De wandelroutes 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 en 42 kilometer gaan dit jaar weer vanaf kasteel De Doornenburg naar Angeren, Huissen en Gendt. De starttijden zijn tussen 08.00 tot 11.00 uur de afstanden 25 tot en met 42 kilometer en tot 12.00 uur de 15 en 20 kilometer; tot 14.00 uur de 5 en de 10 kilometer. Het startbureau sluit om 17.00 uur.

Tussen deze rivieren heeft het uitzetten van deze routes altijd zijn beperking omdat we maar een beperkte kant uit kunnen. "Toch hebben we weer nieuwe routes gevonden. Het is dus opletten voor de wandelaars die zich regelmatig bij ons laten zien. Hij of zij zal goed de pijlen en het routeboek moeten volgen. Met u hopen wij dat het dit jaar opnieuw een succes mag worden want daar doen we het met onze vrijwilligers voor, zoals zij achter de inschrijftafel, personeel van het kasteel, ehbo en Wios'81. Maar vooral ook onze sponsoren. Met hun bijdrage is onder andere het routeboekje tot stand gekomen.

Kijken we vooruit naar 2016 dan gaan we weer, zoals we om het jaar doen, de pont over, naar het Gelders Eiland, de plaatsen Pannerden, Lobith, Herwen en Aerdt. Het is de bedoeling dat er een startplaats, Herwen, bijkomt."

Nadere informatie is verkrijgbaar bij Marian Visch, 0481 424127.

Lentebingo in Huissen-Zand

HUISSEN - Op woensdag 25 maart aanstaande houdt wijkvereniging 't Zand Binnenveld in Huissen een gezellige lentebingo met mooie prijzen.

De bingo wordt gehouden in het Gemeenschapshuis op Huissen Zand aan de van Wijkstraat, en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat vooraf nog rustig een kopje koffie gedronken kan worden.

"Deze avond draaien wij zeven rondes (drie prijzen per ronde) inclusief een super-hoofdprijsronde, dus u heeft alle kans op een prijs!" De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de super-hoofdprijsronde, voor 11,50 euro. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor 1,50 euro , extra kaarten voor de super-hoofdprijsronde kosten 2,50 euro.

Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen.

Mix-Tweestroom-JB1 heeft eerste zege binnen

GENDT - Tweestroom-MC3 ontving Pegasus-MC2 en begon met het verlies van de eerste en tweede set. Gelukkig werden de derde en vierde set nipt gewonnen (25-23). Helaas werd de vijfde set nipt verloren (13-15). Gelukkig bleven twee punten wel in Gendt (2-3).

Meisjes-MB1 speelde thuis tegen mede koploper Spiker-MB1. In de eerste set gaf men nog het meeste verzet. Hierna was gemakkelijk, voor de tegenstander om de punten mee naar huis te nemen. Tweestroom-MC2 ontving Orion-MC2 en pakte de overwinning in de tweede set. De andere sets werden verloren (1-3).

Tweestroom-MA1 speelde thuis tegen Renswouw-MA2. De eerste drie sets werden gewonnen. De vierde set werd het spannend, maar ook die set werd nipt gewonnen (27-15). Weer vijf punten voor de rangschikking (4-0). Meisjes-MB2 ontving Givo'92-MB1. De tweede en vierde sets werden verloren. De eerste en vierde sets werden gewonnen. De vijfde set werd ruim gewonnen. Dus een krappe overwinning (3-2).

Tweestroom-MC1 speelde thuis tegen Vocasa-MC1. In de eerste drie sets werden gemaakte punten steeds hoger. Hierdoor ging men in de vierde set voor de overwinning. Dat lukte (1-3). Tweestroom-MC4 bezocht TweeVV-MC3 en de eerste set. Daarna kwam men net niet aan de overwinning (3-1).

Tweestroom-mix-JB1 bezocht streekgenoot Setash-JB1. In de eerste set werd het een spannende zaak, maar gelukkig werd er nipt gewonnen (24-26). De overtuiging dat men deze pot kon winnen, werd waargemaakt. De andere drie sets werden vrij gemakkelijk gewonnen. Dit was de eerste overwinning dit seizoen en nog wel, de volle buit (0-4). Hierdoor gingen de vijf punten mee naar Gendt.

Tweestroom-DS1 speelde thuis tegen de aanstaande kampioen Switsh'87-DS1 en was niet opgewassen tegen de kampioen (0-4). Dames-DS2 ontving Pegasus-DS7 en wist de eerste set te winnen. Hierna ging het niet meer (1-3). Tweestroom-DS4 ging op bezoek bij de koploper Ikaros-DS2. Alleen de tweede set werd gewonnen (3-1).

Tweestroom-DS5 speelde uit bij Vocasa-HS12 en won de eerste en tweede set. Hierna werd het moeilijk, dus verlies (3-2). Heren-Tweestroom-HS1 speelde uit bij de koploper Boemerang-Komeet-HS3 en wist de derde set te winnen (3-1). Ook beide recreanten teams speelden thuis en wel tegen elkaar.

Recreanten-team-2( dinsdag morgen)-Recreanten-team-1(dinsdagavond). De eerste set werd nipt (29-28) gewonnen door team-1. Hierna werd de tegenstand minder, dus een duidelijk overwinning voor team-1 (30).

De Andersons bij TOP

LINGEWAARD- Muzikale thriller over mysterieuze moord Zweedse premier Olof Palme. Een unieke samenwerking tussen De Andersons en Arjen Lubach. De aanvang van de show is 20.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via Boekhandel Polman en Arends Optiek. Reserveren kan via www.topbemmel.nl.

Vergeet The Killing, vergeet Stieg Larsson; de meest opzienbarende Scandinavische thriller is écht gebeurd. In februari 1986 wordt de Zweedse premier Olof Palme neergeschoten na een bioscoopbezoek in Stockholm. Hij is met zijn vrouw Lisbet onderweg naar huis na een avond uit in de bioscoop. Ondanks het feit dat het dossier inmiddels 225 meter lang is, 130 mensen uit zichzelf hebben bekend en er honderden verdachten en theorieën zijn, is de moord nog steeds niet opgelost.

Muziektheatergezelschap De Andersons brengt in samenwerking met Arjen Lubach (script) de voorstelling 'In gesprek met mijn moordenaar', een theatrale muzikale thriller mét humor. De charmante Olof Palme krijgt anderhalf uur de tijd om zijn eigen moord te onderzoeken. Hij gaat in gesprek met politieke tegenstanders, een Zuid-Afrikaanse spion, een alcoholist, Vladimir Poetin en zelfs met zijn eigen vrouw. De spannende maar soms ook komische scènes kruisen met gloeiende, opzwepende en poëtische liederen. 'In gesprek met mijn moordenaar' is even intrigerend en humoristisch als Palme zelf was.

Olof Palme, een eigenzinnig visionair die de wereld wakker wilde schudden, zette zich sterk in voor de wereldvrede en riep de mensen op om te durven dromen. Hij was een politicus met een kunstenaarsziel. In zijn speeches citeerde hij filosofen, dichters en schrijvers. Palme werd regelmatig vergeleken met John F. Kennedy; beiden waren jong, progressief en controversieel en beiden werden vermoord.

Nader kennismaken met de honingbij...

LINGEWAARD - Stichting Lingewaard Natuurlijk maakt zich onder andere sterk voor ecologisch landschap, natuur- en milieueducatie, natuurbeleving en bescherming van bedreigde flora en fauna binnen de gemeente Lingewaard. Een van de dieren waar het in Nederland minder goed mee gaat, is de honingbij.

In het seizoen 2014-2015 heeft imkervereniging Oost-Betuwe een cursus over het houden van de honingbij voor beginnende imkers georganiseerd. De belangstelling daarvoor was groot. Bij een aantal mensen bleek ook interesse voor de honingbij te bestaan zonder zelf bijen te willen houden. Voor deze groep geïnteresseerden organiseert Stichting Lingewaard Natuurlijk in samenwerking met de imkervereniging Oost-Betuwe een kennismakingscursus over de honingbij.

De cursus omvat vier bijeenkomsten: twee 'theorieavonden' op vrijdag 10 en 24 april, en twee 'praktijkbijeenkomsten' in de periode mei/juni 2015. De exacte data van de praktijklessen worden in onderling overleg tijdens de theorieavonden vastgesteld. In beginsel zullen de praktijklessen op een zaterdag worden gehouden. In de theorielessen worden volgende onderwerpen behandeld: de anatomie van de honingbij, het bijenvolk, het gedrag van de bij, bijenproducten zoals honing en was en de betekenis van de honingbij voor de omgeving waarin zij leeft. Tijdens de praktijklessen wordt tweemaal een bezoek gebracht aan een imker en kan men kennis nemen van wat er allemaal komt kijken bij het houden van honingbijen.

Deze kennismakingscursus wordt afgesloten met een certificaat. De kosten voor de hele cursus bedragen 35 euro. Meer informatie is verkrijgbaar bij Jac Lamerichs telefoon 026 3258553 en inschrijven kan via voorzitter@lingewaardnatuurlijk.nl. De cursus wordt gegeven in de Veldschuur van Lingewaard Natuurlijk die gelegen is aan de Sportlaan 1-M te Bemmel.

Strijkkwartet Meander Klassieke Muziek

BEMMEL - Stichting Toestanden Op Podium aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel verzorgt zondag 22 maart om 14.30 uur een uitvoering door Strijkkwartet Meander met klassieke muziek. Meer informatie staat op www.topbemmel.nl.

Het Meander Kwartet (1985) bestaat uit Saskia Bos (viool), Anke Foede (viool), Peter van Praagh (altviool) en Agaath Kooistra (Cello). De wortels van het kwartet liggen in Zwolle, tegenwoordig wonen de leden in de omgeving van de meanderende rivieren tussen Arnhem en Nijmegen. Het strijkkwartetspel is voor hen een onmisbare uitdaging naast hun werk in onder andere Het Gelders Orkest, Combattimento Consort Amsterdam, Parnassus Ensemble en hun lespraktijken. Lessen en cursussen bij gerenommeerde kamermuziekspecialisten legden de basis voor een hecht samenspel. Recensies en reacties van het publiek beschrijven het spel van Meander als intiem, doorzichtig en kleurrijk.

Het Meander Kwartet heeft een grote voorliefde voor Joseph Haydn, de vader van het strijkkwartet, en voor zijn tijdgenoten. Maar het repertoire is breed en omvat veel stijlen uit de muziekgeschiedenis. Speciale aandacht is er voor de onbekende, maar prachtige Nederlandse kwartetliteratuur.

Strijkkwartet uit opus 9 J.Haydn; Strijkkwartet 'Versailles' Jacob ter Veldhuis; Strijkkwartet nr. 13, in a Rosamunde Fr.Schubert.

Open huis damvereniging VBI

HUISSEN - Damvereniging VBI wil op feestelijke wijze vieren dat het eerste team er voor de dertiende keer in geslaagd is het Nederlands clubkampioenschap in de wacht te slepen.

De bijeenkomst vindt plaats in de vorm van een Open Huis op donderdag 26 maart a.s. in 't Koelhuis, Koelhuisstraat 3 in Huissen. Damvereniging VBI wil een ludieke sfeer aan de avond geven. Er is voor elk wat wils.

Het gaat er als volgt uitzien:

20.00 Open Huis gaat open, aankomst gasten.

20.05 Huldiging van de spelers.

20.15 Informeel samenzijn. Ontmoeting tussen de spelers en onze gasten.

Tussendoor laten enkele van onze spelers in korte presentaties een aantal bijzondere aspecten van het damspel zien. Johan Krajenbrink presenteert een aantal complexe en verrassende combinaties. Er is een ludieke simultaan door een aantal leden van het eerste team. Gérard Jansen doet het spel 'vechten tegen de beer'. Rik Keurentjes presenteert een onthullend interview met één der spelers.

21.30 Einde Open Huis.

Belangstellenden worden uitgenodigd die avond de gast te zijn van Damvereniging VBI.

Lente! Vogels observeren met Lingewaard Natuurlijk

Foto: Herman van Erp

BEMMEL - Vogelmannetjes doen hun uiterste best om een vrouwtje aan zich te binden en een leefgebied af te bakenen, elk soort op zijn eigen wijze.

De kieviten buitelen over elkaar heen en de mannetjes draaien met hun borst kuiltjes in het gras en laten met trots hun rode stuit zien aan passerende dames. Zomergasten keren terug van het overwinteren in Afrika om hier te broeden en ons te vermaken met hun zang en kleur. Wilt u weten hoe ze heten en hoe u ze het beste kunt onthouden, doe dan mee met de voorjaarswandeling onder leiding van vogelkenner bij uitstek Ben Cornelissen.

De ongeveer 2,5 uur durende wandeling door de Bemmelsewaard is op zondag 22 maart en start om 13.30 uur in De Veldschuur van Lingewaard Natuurlijk die gelegen is aan de Sportlaan 1-M in Bemmel. De deelname is geschikt voor het hele gezin en de kosten zijn zes euro voor volwassenen en drie euro voor kinderen. Dit is inclusief consumptie. Trek wel laarzen aan en neem een verrekijker mee. Voor meer informatie: bel Ben op 06 44870449.

Beleef de lente bij het kasteel

DOORNEBURG - Op 22 maart verzorgt de Vereniging Beleef Rijn-Waal onder het motto: Beleef de lente! een lentemarkt in kasteel Doornenburg.

Aanleiding is de formele oprichting van de Vereniging Beleef Rijn Waal, een samenwerkingsverband van ondernemers rondom het toerisme. De lentemarkt is van 13.00 tot 18.00 uur in Kasteel Doornenburg. Op de markt presenteren de (toeristische) ondernemers van Beleef Rijn Waal zich met informatie over de mogelijkheden in de streek, aanbod van arrangementen, proeverij van typische streekproducten, goody-bags en diverse activiteiten. Tevens is er live muziek.

Voor liefhebbers is er van 12.30 tot 17.00 uur een activiteitenprogramma rond het Piramidepad, de Kop van Pannerden en een creatief-actief programma.

Om 15.00 uur wordt op de Kop van Pannerden een feestelijk ritueel gehouden met live muziek ter opening van het Piramidepad. Als middelpunt van het gebied van Beleef Rijn Waal is de Kop de uitgelezen plaats hiervoor en een uniek decor voor een fantastische foto.

Speciaal voor deze dag rijdt 's middags een huifkar een route langs de verschillende locaties. Ook kan men een fiets te huren bij het kasteel, om zo zelf het evenemententerrein te doorkruisen.

Om 17.00 uur is in kasteel Doornenburg de feestelijke oprichting van Vereniging Ondernemers Beleef Rijn Waal. De Vereniging heeft als doel duurzame Beleef-activiteiten te organiseren in de gemeenten Lingewaard, Rijnwaarden en Groesbeek.

Het Lente Evenement is de start van een jaarlijks terugkerend evenement dat telkens plaatsvindt in een van de drie gemeenten. Meer informatie staat op www.beleefrijnwaal.nl.

Wandelen met 'Nooit te Ver'

HUISSEN - De Huissense wandelsportvereniging heeft de zaken weer helemaal op een rijtje staan voor het komende wandel seizoen.

Met trots kan weer uitgekeken worden naar een aantal evenementen. Dit jaar bestaat de vereniging zestig jaar en ter gelegenheid hiervan hebben wij de Zwanentocht weer nieuw leven ingeblazen. Op 25 mei (tweede pinksterdag) zal deze gehouden worden met de afstanden 5 – 10 – 15 – 25 – 40 km. (een uitstekende voorbereiding voor vierdaagselopers )

Ook de 36e avondvierdaagse wordt dit jaar georganiseerd: van dinsdag 2 tot en met vrijdag 5 juni; het is altijd een mooi gezicht een lang lint van wandelaars vier avonden door Huissen te zien lopen.

Als vereniging loopt NTV gemiddeld dertien tochten per jaar. "We hebben er in 2015 al twee gelopen: Macharen en Ooy. Op zondag 6 september gaan we wandelen in Rotterdam: de wereldhaventochten, een prachtige route langs de haven."

De meeste wandeltochten zijn op zondag. We vertrekken om 9.30 uur en rond 17.00 uur meestal weer thuis. Een traditie is de klompenmars, die staat dit jaar op het programma op 17 oktober in Doorn. Wie kan, loopt op klompen (schoenen mag ook) en in boerenkiel de tien kilometer.

Vaak hebben we dan veel bekijks onderweg en het is ook nog een gezellige dag.

NTV doet ook mee met de Raboclubactie Voor een kleine vereniging valt het niet mee om veel stemmen te krijgen, maar we hopen dat Raboleden ook een stem aan de wandelsport wil geven. Als vereniging treden wij niet op de voorgrond maar we zijn wel bij verschillende activiteiten betrokken onder andere als verkeersregelaars. Daarom laat uw stem niet verloren gaan."

"Lijkt het je leuk samen met ons op pad te gaan neem dan rustig contact op. Kijk voor de actuele situatie en meer informatie op www.ntvhuissen .nl en eventueel het landelijk wandelprogramma."

Rugbyclub Betuwe kampioen!

Foto: mark huting

BEMMEL - Gisteren vertrokken ze met de bus richting Apeldoorn, voor de wedstrijd van het jaar tegen de Rams. Wint Rc Betuwe, dan is Rc Betuwe kampioen van de vierde klasse Oost, wint de Rams, dan is deze club kampioen. Al vanaf de samenkomst in de kantine is de spanning op de gezichten van iedereen af te lezen, zowel bij de spelers als bij de coach en alle fanatieke supporters! Coach Niek Scholtes heeft, samen met trainer Tom van Brandenburg het team goed voorbereid op deze titanenstrijd.

De wedstrijd is ook direct spannend, de referee treedt diverse keren op en geeft een aantal freekicks tegen Betuwe, waardoor er meteen druk gezet kan worden door de Rams. Betuwe verdedigt goed en door goed spel breekt het door de linies van de Rams door voor de eerste try van de wedstrijd en deze komt op naam van Martijn van Woezik: 5-0. Het publiek en de spelers ontploffen bijna van opluchting! Tom van Brandenburg maakt de conversie waardoor er 7-0 op het bord staat. Net voor de rust krijgt Betuwe nog een penalty en brengt Van Brandenburg de stand op 10-0!

Na de rust komt de Rams vanaf de start direct met een tegenoffensief, toch is het Man of the Match Tom van Brandenburg die een bal perfect ziet stuiteren, waardoor hij een try kan drukken en ook deze conversie benut hij weer. Stand 17-0.

Na de try begint het billen knijpen bij Betuwe, Rams scoort snel twee keer en brengt de stand terug naar 17-14 voor Betuwe met nog twintig minuten op de klok! Rams blijft drukken, maar de verdediging houdt stand tot het eindsignaal! Dan begint het feesten voor Betuwe, coach en man of the match op de schouders; daarna gaat de champagne open! Vervolgens een biertje met de tegenstander en met de bus terug! Eenmaal in Bemmel met de platte kar van Derks transport naar de hoofdsponsor; het Hertenkamp waar de dag passend is afgesloten tot in de late uurtjes!

Rugby iets voor jou? Kom gerust eens kijken!

Sponsor jij het KiVac, gratis?

HAALDEREN - Zoals elk jaar stelt Rabobank Oost-Betuwe een bedrag beschikbaar van 75.000 euro voor sponsoring. Leden van de Rabobank bepalen hoe dit bedrag wordt onder alle deelnemende verenigingen en stichtingen. Ben je naast klant ook lid, sponsor st. KiVac dan gratis door op ons te stemmen.

St. KiVac, dat het kinderdorp in Haalderen organiseert, kan het geld goed gebruiken. Het geld wordt gebruikt om materiaal (zowel spel als tent-materiaal) te vervangen dat met het huidige budget niet vervangen kan worden. Elk stem is dus welkom.

Ook deze zomer wordt er weer een kinderdorp georganiseerd. Dit jaar van vrijdag 14 tot en met vrijdag 21 augustus. Elk kind van vier tot en met vijftien jaar mag meedoen. In achtdagen worden de kinderen vermaakt met allerlei activiteiten, van een wandeldriedaagse tot survivaltochten tot creatieve knutselactiviteiten, eigenlijk te veel om op te noemen.

Meer informatie over het kinderdorp, kijk op www.kinderdorphaalderen.nl. of volg ons op Facebook.

Bevolkingsonderzoek borstkanker van start

DOORNENBURG - Vanaf 18 maart gaat het bevolkingsonderzoek borstkanker in Doornenburg (gemeente Lingewaard) van start. Het bevolkingsonderzoek heeft als doel om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen bij vrouwen van 50 tot 75 jaar.

Bij vroege opsporing is de kans op volledige genezing groter en blijven schadelijke gevolgen mogelijk beperkt. Wie mogen meedoen?
Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek. Dit gebeurt op volgorde van postcode. Wie liever op een ander tijdstip komt, kan de afspraak wijzigen. Dit kan telefonisch, maar ook via www.bevolkingsonderzoekoost.nl. Het onderzoek vindt plaats in een mobiel onderzoekscentrum. Deze staat tot ongeveer 9 april bij het ontmoetingscentrum (dorpshuis), Kerkstraat in Doornenburg.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek worden röntgenfoto's van de borsten gemaakt door laboranten. Speciaal opgeleide radiologen bekijken of zij op de foto's een afwijking zien. Zo kunnen afwijkingen die misschien kwaadaardig zijn vroeg worden ontdekt. De vrouw krijgt de uitslag binnen twee weken na het onderzoek. De vorige keer deed in Doornenburg 88.42 procent mee aan het bevolkingsonderzoek.


Bevolkingsonderzoek Oost is één van de vijf screeningsorganisaties in Nederland en voert het onderzoek in Gelderland en Overijssel uit. Het bevolkingsonderzoek is gratis. Ook voert Bevolkingsonderzoek Oost de bevolkingsonderzoeken baarmoederhalskanker en darmkanker uit.

Meer weten? Belt u dan gerust met de informatielijn. Het telefoonnummer is 088 1186300.

Passieconcert in Huissen

Foto: Het Nieuw Betuws Kamerkoor Fotograaf: Piet van der Horst

HUISSEN - Op 29 maart aan het begin van de passieweek, geeft Het Nieuw Betuws Kamerkoor een luisterrijk concert in de Stadskerk aan de Langekerkstraat in Huissen.

Bij die gelegenheid wordt het koor ('dat een groot publiek verdient', aldus Marianne Schuurmans, burgemeester van de gemeente Lingewaard) bijgestaan door professionele solisten: Claudia Wijers, sopraan en Erik Janse, tenor. Ook het Pendada blaaskwintet uit Nijmegen, organist Nobert Bartelsman en paukenist Ron van Vuuren dragen hun muzikale steentje bij.

De toon wordt gezet met de uitvoering van het majestueuze Requiem van Bob Chilcott, gecomponeerd in 2010. Chilcott liet zich duidelijk inspireren door het beroemde Requiem van Fauré. Daarnaast wordt onder andere het 'Stabat Mater' van Rheinberger ten gehore gebracht, ook bij uitstek een werk voor de Passietijd. Van dezelfde componist zingt het koor ook het sfeervolle 'Abendlied'. Al met al een afwisselend programma, zowel vocaal als instrumentaal.

Het concert begint om 15.00 uur. De kerk is open vanaf 14.30 uur. De entreeprijs bedraagt vijftien euro in de voorverkoop dertien euro bij Bruna in Huissen en boekhandel Polman in Bemmel. "Woont u in Lingewaard, bent u slecht ter been en kunt u geen gebruik maken van adequaat vervoer? U kunt van huis gehaald en teruggebracht worden als u zich voor 23 maart opgeeft via telefoon 06 54332372. Meer informatie over het koor staat op www.nieuwbetuwskamerkoor.nl.

Nieuw stelsel agrarisch natuurbeheer

BETUWE - Met ingang van 1 januari 2016 is er een nieuwe manier waarop het agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLB) in Nederland wordt geregeld. Met ANLB geven boeren en overige agrarische grondgebruikers vorm aan de natuurlijke leefomgeving in onze regio. Dat doen ze met behulp van subsidies van de provincie. Vanaf 2016 verandert de manier waarop boeren en andere agrarische grondgebruikers subsidie kunnen aanvragen. Hierover wordt op 23 maart 2015 een informatiebijeenkomst georganiseerd.

Boeren en natuur gaan heel goed samen. Het agrarische natuur- en landschapsbeheer geeft daar op een goede manier vorm aan, bijvoorbeeld door maatregelen te nemen ter bescherming van weidevogels of het beheren van akkerranden. Een belangrijke bijdrage voor de kwaliteit van de leefomgeving en het behoud van de natuur. Daarom heeft de provincie hier een subsidieregeling voor. Vanaf januari 2016 kunnen de agrarische grondgebruikers die hiervoor in aanmerking willen komen niet meer individueel zo'n subsidie aanvragen. Dat gebeurt dan via een agrarisch collectief.

"Momenteel werken we hard aan de oprichting van het collectief in onze regio" , zegt mevrouw Weiman van ANV Lingestreek, "het is van belang dat we ons voorbereiden op de toekomst en straks met een goede aanvraag naar de provincie kunnen gaan". De regels voor toekenning van de subsidie worden in de nieuwe regeling aangescherpt. Er zal kritisch gekeken worden of het idee bijdraagt aan de natuurdoelstellingen van het gebied. Daarom is het belangrijk vooraf een goed plan op te stellen dat voldoet aan de criteria.

Geïnteresseerde agrarische grondgebruikers zijn van harte uitgenodigd voor de informatiebijeenkomst op 23 maart bij de Oude Duikenburg, Voorstraat 30 in Echteld. Tijdens de bijeenkomst wordt uitgebreid verteld wat het nieuwe stelsel inhoudt en wat de belangrijkste veranderingen zijn. Ook is aanmelding voor een bijeenkomst over de voorintekening mogelijk. Meer informatie staat op www.ANVLingestreek.nl.

Eerste speeldag Indian Wells in Gendt

GENDT – Zondag 8 maart was de eerste speeldag van de KNLTB World Tour in Gendt. Spelers in de categorie Rood van clubs uit de regio waren te gast in Gendt voor het spelen van de Indian Wells.

In deze leeftijdscategorie van zes tot en met negen jaar wordt gespeeld met een rode bal, deze is groter, lichter en zachter dan een normale tennisbal. Zij spelen op het mini-veld met een lager net. Alle kinderen speelden deze zonnige ochtend korte partijtjes tegen de andere deelnemers aan dit evenement.

Er werd gespeeld door kinderen van vijf verenigingen uit de regio. Tenniss(ter)s uit Bemmel, Doornenburg, 's Heerenberg en Huissen waren te gast bij LTC Gendt. Er is deelgenomen door in totaal 22 kinderen.

Voor LTC Gendt kwamen Thijs Derksen, Jochem van Driel, Bryan Vermeulen, Tess Vermeulen en Sienne Wismans in actie. Zij hebben in deze eerste World Tour wedstrijd laten zien dat de jongste jeugd van Gendt zijn mannetje staat op het tennisveld. De toeschouwers hebben kunnen genieten van veel leuke partijtjes en gezelligheid op het tennispark.

De volgende speeldag in de World Tour in Gendt is op 5 april en start om 9.00 uur. Dan wordt er gespeeld in de categorie Oranje. Dit zijn spelers van acht tot en met elf jaar. Er zijn op die dag dus weer veel jeugdspelers aan het tennissen op de velden van LTC Gendt. Als het je leuk lijkt om te tennissen is dit een ideale gelegenheid om eens op het park te komen kijken hoe leuk en gezellig er door onze jeugd wordt gespeeld.

Tweestroom-Heren speelt goed mee voor de punten

GENDT - Tweestroom-Heren-1 bestaat uit drie jongeren van rond de achttien jaar, en de andere leden zijn boven de veertig jaar. Het lijkt een goede mix te zijn geworden. In het begin van de competitie liep het niet zo vlotjes, maar nu worden er punten gepakt. Men kijkt nu naar boven in plaats van naar onderen.

Heren-Tweestroom-HS1 speelde thuis de inhaal wedstrijd tegen Weekenders-HS3. De eerste en vierde set, die nipt werd verloren(26-28), was voor de tegenstander. De tweede en derde set werden ruim gewonnen. De beslissende vijfde set werd gewonnen (15-08). Hierdoor een fraaie overwinning (3-2).

Tweestroom-MA1 speelde uit bij Renswoud-MA1. Nadat vorige week deze tegenstander thuis werd verslagen werd er nu verlies geleden (3-1). De tweede set werd wel nipt (23-25) gewonnen. De andere sets stokte het rond de twintig punten.

Meisjes-MC4 speelde uit bij Trivos-MC4. Het werd een gemakkelijke partij voor onze meiden (0-4). De tegenstand was mager.

Trivos-MC1 ontving onze meiden van Tweestroom-MC2 en won die strijd vrij gemakkelijk (4-0). In iedere set werden weer meer punten gescoord, maar niet voldoende voor de set winst. Tweestroom-MB2 speelde uit bij Vios-Eefde-MB1. In de eerste set werden de meeste punten(21) gepakt. Hierna werden er steeds mindere punten gescoord (4-0).

SVLoil-MB1 ontving de Tweestroom-MB1 meiden. De eerste en derde set werden verloren. De tweede set werd door onze meiden nipt gewonnen (23-25). Ook de vierde set werd gewonnen. Dus was de vijfde set nodig om de winnaar te zijn. Helaas werd die verloren (15-13) en dus ook de wedstrijd (3-2).

Ook de recreanten van de dinsdagavond groep speelde een uitwedstrijd bij Kidang-1. Alleen de tweede set werd nipt gewonnen, dus een verliespartij (2-1).

Tikkieerbij zoekt Goede doelen

BEMMEL - Na weer een zeer geslaagd jaar in 2014 waarin we een drietal prachtige doelen hebben gesteund: stichting Alzheimer, stichting Make a Memory en het waterbasketbal van Aqua Novio, is Tikkieerbij doelen voor 2015 aan het vaststellen.

Het bestuur van de stichting Tikkieerbij bestaat uit personen afkomstig uit de maatschappij: enthousiast zetten zij hun kennis, kunde en ervaring in voor de goede doelen. Stichting Tikkieerbij organiseert verschillende activiteiten, waaronder een spinningmarathon, om een financiële injectie of materiële ondersteuning aan diverse goede doelen te kunnen geven. Dit goede doel dient bij voorkeur in het bezit te zijn van het CBF keurmerk (Centraal Bureau Fondsenwerving) en niet gesubsidieerd te worden door de overheid.

In de maand maart wil het bestuur deze doelen bekend maken. Alle activiteiten die Tikkieerbij dit jaar organiseert, zullen in het teken van deze doelen staan.

"Werkt u bij een stichting, vereniging of organisatie die mensen ondersteunt die door ziektes of andere omstandigheden belemmerd worden in het ervaren van het levensplezier of weet u een doel waarvoor stichting Tikkieerbij zich in 2015 in kan zetten? Meldt u dit aan het bestuur van stichting Tikkieerbij via de website www.tikkieerbij.nl of door een mail te zenden naar info@tikkieerbij.nl."

Strijkkwartet Meander bij TOP

LINGEWAARD - Het Meander Kwartet (1985) bestaat uit Saskia Bos (viool), Anke Foede (viool), Peter van Praagh (altviool) en Agaath Kooistra (Cello). De aanvang van de voorstelling is 14.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via Boekhandel Polman en Arends Optiek. Reserveren kan via www.topbemmel.nl.

De wortels van het kwartet liggen in Zwolle, tegenwoordig wonen de leden in de omgeving van de meanderende rivieren tussen Arnhem en Nijmegen. Het strijkkwartetspel is voor hen een onmisbare uitdaging naast hun werk in onder andere Het Gelders Orkest, Combattimento Consort Amsterdam, Parnassus Ensemble en hun lespraktijken. Lessen en cursussen bij gerenommeerde kamermuziekspecialisten legden de basis voor een hecht samenspel. Recensies en reacties van het publiek beschrijven het spel van Meander als intiem, doorzichtig en kleurrijk.

Het Meander Kwartet heeft een grote voorliefde voor Joseph Haydn, de vader van het strijkkwartet, en voor zijn tijdgenoten. Maar het repertoire is breed en omvat veel stijlen uit de muziekgeschiedenis. Speciale aandacht is er voor de onbekende, maar prachtige Nederlandse kwartetliteratuur.

Programma: Strijkkwartet opus 76 nr. 4 'Sonnenaufgang' van Joseph Haydn; strijkkwartet Versailles' van Jacob ter Veldhuis; Strijkkwartet nr. 13, in a 'Rosamunde' van Franz Schubert.

Voetbalrogramma Havo

Haalderen -Thuis

Zaterdag 21 maart

12:00 HAVO C1D - BVC '12 C1D

12:00 HAVO D1GD - Oranje Blauw D2

14:30 HAVO A1D - Redichem A1

Zondag 22 maart

10:30 HAVO 4 - Heumen 2

UIT

Zaterdag 21 maart

15:30 RKHVV 2 - HAVO 2

9:45 VDZ D7 - HAVO D2

8:30 RKHVV E10G - HAVO E1

8:45 Orion E11 - HAVO E2G

8:30 Spero F7 - HAVO F1

8:30 Bemmel SC F6 - HAVO F2

Zondag 22 maart

14:30 RVW 1 - HAVO 1

11:00 SML 3 - HAVO 2

10:30 Jonge Kracht 6 - HAVO 3

Nieuwe dirigent voor De Notenkrakers

GENDT - Smart &- Levensliederenkoor De Notenkrakers uit Gendt hebben een nieuwe dirigent. Het was even zoeken maar Ron Janssen uit Zevenaar durfde deze uitdaging wel aan. Ron is geen onbekende in de regio (onder andere Remember) en daarbuiten.

Deze fijngeschoolde dirigent zal het koor op een nog hoger plan brengen, leden en bestuur zijn blij met hem. Het Nederlands, Duits, en Engels repertoire wordt met volle overtuiging ten gehore gebracht. "Heeft u interesse om een deuntje mee te zingen, kom dan gerust gezellig op maandagavond om 20.00 uur naar ons repetitielokaal bij De Klok in Gendt."

Op 25 maart is het eerstvolgende optreden van het koor in het Ontmoetingscentrum in Doornenburg tijdens een ontmoetingsdag voor Doornenburg- Gendt- Haalderen. Een dag voor ouderen, gehandicapten, en alleenstaanden.

Op 3 mei is er een groot Smart &- Levensliederen spektakel met vijf koren die van heinde en verre komen om te strijden voor de beker met de grote oren.

Maandelijkse koffieochtend in Huissen

HUISSEN - Iedereen die het gezellig vindt om een praatje te maken onder het genot van een kopje koffie is welkom op de maandelijkse koffieochtend in Huissen. Dinsdagochtend 24 maart kan men weer binnenlopen bij het Dominicanenklooster van 10.00 tot 12.00 uur. De nadruk ligt op elkaar ontmoeten in een ongedwongen sfeer. Iedereen is welkom ongeacht leeftijd!

Tijdens de koffieochtend zijn vrijwilligers van de KBO en het Participatiepunt uw gastvrouw/heer. De Participatiepunt medewerkers kunnen ook antwoord geven op hulpvragen, bemiddelen bij vrijwilligerswerk of u op weg helpen bij andere vraagstukken op het gebied van welzijn, zorg, wonen en werk. "Loopt u gerust eens binnen of nog leuker komt u samen eens een kijkje nemen. U betaalt voor een kopje koffie/thee en iets lekkers anderhalve euro per keer.

De eerstvolgende koffieochtend zal worden gehouden op dinsdag 24 maart van 10.00 tot 12.00 uur bij het Dominicanenklooster Onder de Pannen (voormalige wasserij van het klooster) Stadsdam 1 in Huissen. De organisatie van de Koffieochtend is in handen van Stichting Welzijn Lingewaard, Dominicanenklooster Huissen en KBO.

Bijeenkomst over Lerend vermogen bij dementie

BEMMEL - In het Ontmoetingscafé is dinsdag 24 maart van 19.30 tot 21.00 uur een themabijeenkomst over 'lerend vermogen bij dementie'. Het café is in het Grand Café van verpleeghuis De Lingehof, Gouden Appel 122 in Bemmel,

Mensen met dementie zijn in staat zijn om nieuwe dingen te leren. Omdat de hersenen minder goed functioneren, gaat dit leren langzamer en anders, maar het is niet onmogelijk. Het gebruik maken van het lerend vermogen van mensen met dementie, is belangrijk voor de kwaliteit van leven van zowel de betrokkene met dementie als die van de mantelzorger. Psycholoog Eline Gooskens zal ingaan op dit thema. Een mantelzorger komt aan het woord met een ervaringsverhaal.

Het Ontmoetingscafé is voor betrokkenen, familieleden die voor iemand zorgen en ander belangstellenden. De organisatie van het Ontmoetingscafé is in handen van huisartsenpraktijk de Teselaar, Zinzia zorggroep locatie verpleeghuis De Lingehof, Zorgcentra Betuweland en Stichting Welzijn Lingewaard. Contactpersonen van de deelnemende organisaties zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

Voor aanmelding kan men contact opnemen met het Meldpunt van de Stichting Welzijn Lingewaard; 088 2552555 of door te mailen naar: meldpunt@swlingewaard.nl.

Tweede Krasse Knarren toernooi groot succes

GENDT - Zaterdag 7 maart is het tweede Krasse Knarrentoernooi gespeeld in Gendt. Om 9.00 uur werden de spelers verwelkomd met koffie / thee en gebak, waarna er werd omgekleed.

Om 9.40 uur is er een gezamenlijke warming up gedaan onder leiding van Isabel Borburgh waarna de deelnemers middels een openingswoord welkom werden geheten door Theo Niënhaus.

Om 10.00 uur precies is er begonnen aan het toernooi waar de games op tijd werden gespeeld dus niet tot 21 punten. Er werd in twee groepen gespeeld van vier en van drie poules en voor elke groep was er een eerste, tweede en derde prijs beschikbaar. Er werd op het scherpst van de snede maar wel op een sportieve wijze gestreden om de punten.12.25 uur was er een gezamenlijke lunch met soep en broodjes waarna er om 13.15 uur verder werd gestreden voor de prijzen.

De prijzen werden om 16.45 uur uitgereikt door burgemeester mevrouw Schuurmans, die zich goed verdiept had in de dynamic tennissport en de prijzen op een spontane wijze met fotoshoots uitreikte aan de prijswinnaars.

De eerste prijs in groep 1 was voor Geert Kehrens en Jacq Geerards van Maasgouw uit Heel.

In groep 2 was de eerste prijs voor Wil Heinst en Marijke Freeman van Litac uit Lichtenvoorden.

De wisselbeker is voor het koppel, dat in de finaleronden de meeste punten heeft gescoord of bij gelijk aantal punten het hoogste gemiddelde heeft behaald. De wisselbeker werd hier gewonnen door het koppel Kehrens –Geerards.

Kapellenfestival Bemmel

BEMMEL – Na het enorme succes van vorig jaar organiseert Egerländerkapel De Leemkuulers dit jaar weer een Internationaal Kapellenfestival. Het festival zal plaatsvinden op de Markt in Bemmel op zondag 19 juli.

Zet deze datum nu alvast in uw agenda! Het belooft een waar spektakel te worden: Muziekgesellschaft Niedergösgen uit Zwitserland komt optreden en ook de Original Rheinstädter Musikanten uit Woerden laten hun mooie muziek horen.

Tijdens het kapellenfestival zal er ook een braderie plaatsvinden. "Hiervoor zijn we op zoek naar particulieren/ondernemers die het leuk vinden om een kraam te bemannen. U kunt al een kraam bij ons huren vanaf twintig euro. Geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Neem even contact op met info@deleemkuulers.nl."

Lekdetec.nl speelt topper tegen Loon Lions

Brigitte van Heeswijk

BEMMEL - Op zaterdagavond 20 maart speelt het vrouwen basketballteam van Lekdetec.nl/Batouwe Basketball, uitkomend in de eredivisie, de topper tegen Loon Lions uit Landsmeer. Dit is tevens de laatste wedstrijd in de reguliere competitie voordat de play-offs gaan beginnen.

De twee teams staan vlak bij elkaar op de ranglijst en hebben een ruime voorsprong op de rest van de teams. Het is dus zeker dat deze twee teams uit gaan maken wie als koploper de play-offs in zal gaan.

In de onderlinge wedstrijden in de competitie staat het 2-1 voor Loon Lions. Lekdetec.nl wil dat graag gelijk trekken. Daar staat tegenover dat de ploeg uit Bemmel zich geplaatst heeft voor de landelijke bekerfinale op 28 maart (in de Arcushal in Wijchen) en die finale bereikt heeft door onder andere Loon Lions uit te schakelen.

De ploegen zijn dus zeer aan elkaar gewaagd en staan garant voor snel, fysiek en aantrekkelijk basketball. De wedstrijd begint om 20.45 uur in sporthal De Bongerd; de entree bedraagt twee euro.

De Angerse Oldtimer Club

ANGEREN - Het seizoen 2015 gaat van start voor de Angerse Oldtimer Club op 22 maart tijdens de Lentekriebels.

De deelnemers aan de rit zullen zich verzamelen rond 10.30 uur bij Bolder Mengvoeders aan de Lodderhoesestraat. Om 11.00 uur starten we met het verrijden van een korte rit om het seizoen te openen. Na de rit rond 12.00 uur zullen de deelnemers hun oldtimers opstellen in de Molenstraat. Vanaf de Zahnstraat voor clubhuis Herberg De Ploeg langs tot aan de dijk zullen de oldtimers tentoongesteld worden.

Dit jaar kunnen bezoekers aan de Lentekriebels ook weer deelnemen aan de wedstrijd 'Trekker Trek' georganiseerd door de Angerse Oldtimer Club. Er moet dan een oldtimer trekker getrokken worden over een parcours in de snelste tijd. Er is een vrouwen en mannen competitie. En niet te vergeten er zijn ook prijzen te verdienen.

De start van dit seizoen heeft voor de Angerse Oldtimer Club ook een speciaal tintje omdat we dit jaar tien jaar bestaan. "Op 25 en 26 juli willen we dit jubileum uitbundig gaan vieren. De feestelijkheden worden gehouden in de feesttent aan de Zahnstraat nabij het kermisterrein. Dus met al deze feestelijkheden in het vooruitzicht hopen wij u als bezoeker van de Lentekriebels te kunnen verwelkomen op onze stand aan de Molenstraat. Misschien kunnen we u dan nog overhalen om mee te doen aan onze wedstrijd 'Trekker Trek'. Een vraag vanuit de organisatie van de Lentekriebels: "Breng mooi weer mee. Om u aan te melden of voor informatie, bel Johan Kuster 026 3250315 of 06 13189274. U kunt u ook aanmelden via Info@angerseoldtimerclub.nl."

Geslaagde voorspeelmiddag bij Sint-Caecilia in Gendt

GENDT - De voorspeelmiddag, die harmonie Sint-Caecilia Gendt zaterdag 7 maart hield, is een groot succes geworden.

Leerlingen van de Gendtse muziekvereniging lieten aan ouders, opa's en oma's, broertjes en zusjes en alle andere geïnteresseerden horen wat ze allemaal al geleerd hadden tijdens de lessen. De kwaliteit, maar zeker ook het plezier, spatte er van af bij alle optredens.
Uit de optredens bleek maar weer dat de professionele docenten van Sint-Caecilia de blaas- en slagwerkleerlingen naar een hoog niveau kunnen brengen, maar dat het plezier in het muziek maken het belangrijkst is bij de kinderen.
Wil je ook (weer) muziek gaan maken, dan ben je welkom om een kijkje te komen nemen op één van de repetitieavonden: (Klein) Orkest: maandag 19:00 tot 22:00 uur en (Jeugd) Slagwerkgroep: woensdag 19:00 tot 22:00 uur.


De repetities vinden plaats in het tijdelijke repetitielokaal van Sint-Caecilia, de R.K. Kerk, Nijmeegsestraat 4 in Gendt (kleine ingang aan de rechterzijde). Voor meer informatie over de vereniging: www.harmoniegendt.nl.

Nieuws dorpshuis De Tichel Haalderen

HAALDEREN - Zaterdag 21 maart houdt zangvereniging Cantile een rommelmarkt in het dorpshuis van 11.00 tot 17.00 uur. Er zullen ook heerlijke riefkoeken gebakken worden en zelfs eigen gebakken appeltaart is er!

Op 6 maart heeft damvereniging Ons Genoegen een groot damtoernooi georganiseerd, hieraan deden zo'n zestig dammers mee. Ook had dartvereniging De Vliegende Pijl een geslaagd invitatietoernooi in De Tichel. De Rotaryclub heeft in de maand februari twee meetings voor studenten en begeleiders georganiseerd in De Tichel.

Woensdag 18 maart is er weer een bingoavond om 20.00 uur. Iedere eerste en tweede woensdag van de maand proberen we te zorgen voor een gezellige bingoavond. Er worden vijftien rondes gespeeld en één tussenronde. Ook is er een kleine pauze.

Bingo in De Tichel: 18 maart / 1 en 15 april / 6 en 20 mei / 3 en 17 juni.

Het dorpshuis heeft nog ruimtes vrij voor diverse activiteiten. Hebt u belangstelling neem dan contact op met onze beheerster tijdens openingstijden telefoon 0481 464409 (tijdens openingstijden) en mail: info@dorpshuisdetichel.nl.

Wij zijn van maandag tot en met vrijdag geopend vanaf 19.00 uur. Op zaterdag en zondag kunnen activiteiten, na overleg met de medewerksters worden geregeld. Er zijn dagelijks, overdag en 's avonds, diverse activiteiten van diverse verenigingen in het dorpshuis. Voor informatie wordt verwezen naar de betreffende besturen, naar de website of naar de medewerksters.

Rabobank Clubkas Campagne Stem op harmonie Sint-Caecilia Doornenburg

DOORNENBURG - Harmonie Sint-Caecilia Doornenburg is een van de vele verenigingen die een beroep doet op de leden van de Rabobank om op haar te stemmen tijdens de Rabobank Clubkas Campagne.

Hoewel harmonie Sint-Caecilia Doornenburg tijdens de voorgaande edities van de Clubkas Campagne met een top 20 klassering een verdienstelijk resultaat behaalde is de hoop dit jaar door te dringen in de top 10.

Komend jaar (2016) viert de vereniging namelijk haar honderdjarig bestaan en de grote wens is om ter gelegenheid hiervan leden van orkest en slagwerkgroep in een nieuw uniform te steken. De huidige uniformen dateren van 1977, zijn dus (bijna) veertig jaar oud, en dringend aan vervanging toe. Voor de harmonie is dit een immense investering vandaar dat alle financiële hulp welkom is.

Op basis van het bovenstaande is de hoop dus gevestigd op leden van de Rabobank die onze vereniging een warm hart toedragen en hun stem(men) uitbrengen op de harmonie. Stem dus op harmonie Sint-Caecilia Doornenburg.

"Elke stem, die u op onze vereniging uitbrengt levert geld op en draagt daarmee bij aan het vervullen van onze ultieme wens, nieuwe uniformen voor de vereniging tijdens het honderdjarig jubileum in 2016.

Bemmelse G-hockeyers ontvangen winnende cheque

BEMMEL - De G-hockeyers van MHC Bemmel 800 hebben de Unieke Sportfoto-actie gewonnen. Deze actie werd eind vorig jaar gestart op de Facebookpagina van Uniek Sporten (sportloket aangepast sporten).

Een maand lang kon iedereen stemmen op zijn of haar favoriete foto. Het bleef lang spannend tussen de vijf kanshebbers, maar uiteindelijk kregen de G-hockeyers uit Bemmel de meeste stemmen.

Deze actie werd georganiseerd door Uniek Sporten. Doel ervan is meer aandacht te krijgen voor het sporten van mensen met een beperking. Een beperking hoeft zeker geen belemmering te zijn om te sporten of te bewegen! RSR Revalidatieservice B.V., partner van Uniek Sporten reikte op 11 maart de sportcheque van vierhonderd euro uit. De G-hockeyers gaan hiermee samen een leuke activiteit organiseren. Verder werd er tijdens deze avond natuurlijk fanatiek gehockeyd.

17 / 36

18 / 36

19 / 36

Vacature: bestuurslid KBO

HUISSEN - Woensdag 15 april houdt KBO Huissen haar algemene ledenvergadering in zalencentrum De Buitenpoort aan de Helmichstraat 1 in Huissen. Leden van KBO Huissen zijn vanaf 14:00 uur welkom.

Tijdens deze bijeenkomst zullen wij afscheid nemen van onze voorzitter de heer Herman Wolters. Al jaren geeft hij aan te willen stoppen als voorzitter. Nu is zijn besluit definitief. Woensdag 15 april zal Herman voor de laatste keer de algemene ledenvergadering voorzitten om tijdens de bijeenkomst de voorzittershamer terug te geven aan het bestuur en afscheid nemen als voorzitter.

"Wij betreuren dit besluit, maar respecteren de keuze van Herman om samen met Ans te gaan genieten van de 'extra' vrije tijd die ze nu zullen krijgen. Wij willen Herman, en natuurlijk ook Ans voor haar steun, bedanken voor de jarenlange inzet voor KBO Huissen."

Door het terugtreden van Herman Wolters er een vacature ontstaan in het bestuur van KBO Huissen. "Wij zijn op zoek naar een man of vrouw die zich in wil zetten voor de belangen van onze ouderen. Naast het behartiging van de belangen is ook het geven van voorlichting tijdens bijvoorbeeld de koffieochtenden en organiseren van activiteiten één van de taken die wij verzorgen."


"Heeft u interesse en wilt u hierover eens van gedachten wisselen met het bestuur van KBO Huissen, neem dan contact op met de heer Gerard Hoksbergen, Dullert 59, 6852 MB Huissen (026-325 47 18) of via mail: KBOHuissen@gmail.com.

Wij gaan graag, onder het genot van een kopje koffie of thee, met u een gesprek aan over wat u zou kunnen betekenen voor KBO Huissen."

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 24 maart is er weer een open eetcafé in creatief centrum Hofstede aan de Hoefslag 28 in Bemmel. Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

In een

Oogopslag

Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

zaterdag 21 maart

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering, voorganger Pastor Bulthuis en het koor Exotherm

zondag 22 maart

10.00 u. OLV Tenhemelopnemingkerk, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering, voorganger Pastoor Peters en het Jongerenkoor Remember

woensdag 25 maart

09.30 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

10.00 u. Ontmoetingscentrum Doornenburg, WoCo met Pastor van Cuijk, Ontmoetingsdag voor Gendt, Haalderen en Doornenburg

donderdag 26 maart

18.30 u. OLV Tenhemelopnemingkerk, EC, Huissen-Stad, Sederviering met Pastor Roelofs, viering van het Joodse Paasfeest, speciaal voor eerste communicanten.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 19 maart vindt er weer een open eetcafé plaats in het Dominicanenklooster van Huissen. Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden aan om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

                                                                                                                                                        

UDI slaat er weer op los

Guus Gertsen won vorig jaar de UDI-slagwerkwisseltrofee

BEMMEL - Zondagmiddag 22 maart organiseert muziekvereniging UDI voor de tweede keer haar solistenconcours voor slagwerkers. Slagwerkers uit de regio brengen hun vaardigheden op trommels of drumstel ten gehore aan twee vakkundige jury's en strijden om de UDI wisseltrofee.

Meedoen aan een solistenconcours is een ideale gelegenheid voor muzikanten om ervaring op te doen met spelen voor publiek. Na afloop ontvangen alle deelnemers een uitgebreid jury rapport met daarin tips die ze mee kunnen nemen in hun verdere carrière.


Iedereen die het leuk vindt om te komen kijken is welkom. Het Solistenconcours wordt georganiseerd in het Nootgebouw aan de Cuperstraat 5 in Bemmel. Het eerste optreden begint om 12.00 uur. Rond 15:00 is de prijsuitreiking en wordt er bekend gemaakt wie er dit jaar de UDI wisseltrofee mee naar huis neemt.

UDI 90 jaar jong
Muziekvereniging UDI viert dit jaar haar negentigjarig jubileum, maar is nog alles behalve bejaard: UDI bestaat uit enthousiaste muzikanten van jong tot oud die wekelijks samen muziek maken. De vereniging heeft twee orkesten, het A-orkest en het jeugdorkest waarin beginnende muzikanten worden opgeleid. Daarnaast verzorgt UDI muzieklessen voor blaasinstrumenten en slagwerk met gediplomeerde docenten. Wilt u weten of muziek maken iets voor u of uw zoon of dochter is? Bel dan naar Margot van Raaij (0481 450749) of Astrid van den Brink (0481 465414) voor drie proeflessen op een instrument naar keuze.

Vrijwilliger in het Zonnetje

LINGEWAARD - Aan het begin afdelingsvergadering kreeg de heer Martens de zilveren Zonnebloemspeld en oorkonde uitgereikt door de voorzitter Cora Sluiter.

De heer Martens is tien jaar als vrijwilliger verbonden aan de afdeling van de Zonnebloem afdeling Bemmel Haalderen en Ressen, en nog steeds actief. Zo is hij nauw betrokken bij het organiseren van 'Zon in de schoorsteen' en het verkopen van loten voor de Zonnebloem.

Steun harmonie Sint-Caecilia Doornenburg Koop een stol van Kol

DOORNENBURG - In 2016 bestaat harmonie Sint-Caecila Doornenburg honderd jaar en in dit jubileumjaar wil de vereniging graag de nieuwe uniformen presenteren.

Om dit mogelijk te maken wil de jeugd van de vereniging haar steentje bijdragen door middel van het verkopen van paasstollen van bakkerij Van Kol. Van woensdag 18 tot en met zaterdag 21 maart komen de jeugdleden langs de deur met formulieren waarop men kan aangeven dat men een paasstol wil kopen en daarmee de harmonie steunt.

Op paaszaterdag zullen de stollen bij u worden bezorgd. Alvast hartelijk dank namens de jeugd van harmonie Sint-Caecila Doornenburg.

Woensdag 1 april paasbuffet recreatiezaal Liduina

BEMMEL - Vanaf 15.30 uur is een ieder welkom in de recreatiezaal voor een kopje koffie/thee voor het paasbuffet. Aansluitend zal er vanaf 16.30 uur heerlijk buffet klaar staan.

U kunt zelf een keuze maken uit heerlijke soep, pasteitje, broodjes, paasstol, diverse soorten beleg, diverse soorten fruit en salades. Ook jus d' orange, melk en karnemelk staan klaar. Overige dranken zijn te bestellen voor 1,25 euro per stuk. Externe bezoekers zijn ook welkom. Zij betalen dertien euro en kunnen zich aanmelden door te betalen bij de activiteitenbegeleiding of het bedrag in een gesloten envelop met uw naam en telefoonnummer onder vermelding van paasbuffet vóór 25 maart te deponeren in de brievenbus van de activiteitenbegeleiding (schuin tegenover de garderobe en de zaal). Betuweland Zorg, Welzijn & Wonen locatie Liduina, ligt aan Gouden Appel 120 in Bemmel.

Moestuinproject Doornenburg

DOORNENBURG - De Doornenburgse dorpscontactpersonen van stichting Leefbaar Doornenburg hebben samen met Volkstuinvereniging Doornenburg en groep drie en vier van basisschool De Doornick op dinsdag 10 maart het startschot gegeven voor het Moestuin Project 2015.

Dit gebeurde door middel van het overhandigen van zes moestuinpakketten door supermarkt Spar Witjes Doornenburg. De pakketten bestaan naast een uitgebreide documentatie ook uit gereedschap en zaaigoed.

De circa veertig leerlingen krijgen ieder een eigen perceeltje moestuin ter grote van vijf vierkante meter, deze zijn ter beschikking gesteld door Volkstuinvereniging Doornenburg. Zij zorgen samen met hun vrijwilligers voor de begeleiding van dit project dat op 7 april start. De kinderen zullen dan wekelijks op dinsdagmiddag twee uur tijd aan hun moestuintje besteden. Het project zal aan het einde van het moestuinseizoen afgesloten worden met een gezamenlijke maaltijd bereid met ingrediënten die de kinderen zelf geteeld hebben.

De dorpscontactpersonen danken op voorhand alle vrijwilligers en natuurlijk Spar Witjes voor hun ondersteuning.

23 / 36

Atama Solar Energy is verhuisd naar Nijverheidsweg 35 te Elst

ELST - De afgelopen jaren is Atama uitgegroeid tot een van Nederlands grootste zonnepanelen-installateurs. Door de verhuizing heeft het bedrijf verschillende locaties samen weten te voegen in een efficiënt en klantvriendelijk nieuw kantoor.

Directeur Allard Dijkstra: "In onze nieuwe locatie kunnen wij onze klanten nog beter van dienst zijn. Door onze focus op kwaliteit, kennis en de ambitie om 'het beste jongetje van de klas te zijn' hebben we de afgelopen jaren een grote kwaliteitssprong gemaakt. Onze klanten weten ons te vinden en ons daarin te waarderen. De nieuwe locatie biedt veel efficiënte voordelen en daarmee kunnen wij niet alleen onze doelstelling en ambities, maar ook die van onze klanten beter waarmaken."

Uw zonnepanelen partner in de regio

Volgens Dijkstra – die het afgelopen jaar met Atama het zonnekeurcertificaat 'het Nederlandse keurmerk voor zonne-energie' behaalde - is het succes te danken aan de constante focus op kwaliteit en eigen personeel. "Alleen met eigen personeel, dat wij direct kunnen aansturen en opleiden, kunnen wij aan de kwaliteitseisen van onze klanten voldoen. Zo kunnen wij garanderen dat het product, wat in minstens vijfentwintig jaar op de daken moet blijven liggen, ook daadwerkelijk vijfentwintig jaar blijft doen waar het voor is aangeschaft, namelijk goedkope groene energie opwekken."

Informatie avond

Atama verzorgt 30 maart een informatieavond in Driel om geïnteresseerden te informeren over de mogelijkheden en voordelen van zonnepanelen. Daarbij hebben ze een geheel nieuwe showroom, die dagelijks is te bezoeken en waar geïnteresseerden worden voorzien van een eerlijk advies.

Waardwonen verloot huurwoning tijdens Woonmarkt Lingewaard

LINGEWAARD - Op zaterdag 21 maart 2015 verloot Waardwonen de woning Langestraat 39 in Huissen tijdens de Woonmarkt Lingewaard.

Doel van de verloting is de doorstroming in de gemeente Lingewaard te bevorderen, mensen een unieke kans op een woning in het centrum van Huissen te bieden en meer bekendheid te geven aan het huren van een sociale huurwoning. Huren is namelijk zo gek nog niet. De woning is geschikt voor verschillende doelgroepen. Een unieke kans!

Interesse? Kijk dan op de website www.waardwonen.nl, download de voorwaarden en het inschrijfformulier of haal een set op het kantoor in Huissen én lever het inschrijfformulier tijdens de Woonmarkt op zaterdag 21 maart 2015 in. Dat kan van 11.00 tot 13.30 uur bij de stand van Waardwonen of in de woning Langestraat 39 die van 11.00 tot 13.30 uur open is voor bezichtiging!

De loting vindt plaats om 14.00 uur door notaris François van Schaik en de winnaar ontvangt de sleutel van wethouder Johan Sluiter van de gemeente Lingewaard. De winnaar dient bij de trekking aanwezig te zijn.

Op de Woonmarkt kunnen bezoekers, van starter tot doorstromer, zich breed oriënteren op de Lingewaardse woningmarkt. Starters kunnen terecht voor informatie over huren in het algemeen, huren van een sociale huurwoning en het toewijzingsbeleid, kopen van een woning (bijvoorbeeld een voormalige huurwoning), diverse hypotheekvormen en de starterslening van de gemeente Lingewaard.

Inloopspreekuur én Woonmarkt Lingewaard

BETUWE - Op zaterdag 21 maart is het Inloopspreekuur op ons kantoor aan de Dorpsstraat in Elst. U kunt ook terecht op ons servicepunt aan de Markt 13 in Huissen. Hier kunt u terecht met uw hypotheekvragen. Op dezelfde dag is in het Stadhues in Huissen de Woonmarkt Lingewaard. Op deze gratis woonmarkt kunt u zich breed oriënteren. Op beide evenementen bent u van harte welkom van 11.00 tot 15.00 uur.

Tijdens het Inloopspreekuur geven onze Financieel Adviseurs vrijblijvend antwoord op uw hypotheekvragen. U krijgt inzicht in uw toekomstige maandlasten en ontdekt hoe u zich online goed kunt oriënteren. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Neem dan uw recente salarisstrook mee, wij rekenen het graag voor u uit. Meer informatie vindt u op www.rabobank.nl/oostbetuwe.

Woonmarkt Lingewaard

Iedereen die al woont of van plan is om te gaan wonen in de gemeente Lingewaard is van harte welkom op de woonmarkt. Hier kunt u zich breed oriënteren. Het gaat zowel om het kopen, verkopen als het huren van een woning. Wij zijn deze dag ook aanwezig met een stand.

Op de woonmarkt zijn naast Rabobank Oost Betuwe ook andere partijen aanwezig zoals ontwikkelaars, corporaties en makelaars. Ook kunt u informatie inwinnen over bijvoorbeeld energie, woningisolatie en woninginrichting. Meer informatie over de woonmarkt kunt u vinden via www.woonmarktlingewaard.nl.

Een nieuw gezicht bij Tumulus uitvaartverzorging

LINGEWAARD - Het heeft mij altijd geïntrigeerd: de levenscyclus die begint bij onze geboorte en eindigt als we sterven. Op onze boerderij net buiten Angeren beleef ik dat met mijn gezin nu weer volop in de lentetijd.

Na de winter komt alles weer tot leven; van de planten die weer uitlopen tot de eerste lammetjes die al weer geboren zijn. 27 jaar geleden ben ik begonnen als kraamverzorgende. Een bijzonder vak, omdat het voor mij voelt als een voorrecht erbij te mogen zijn bij zoiets intiems als een geboorte.

Na jaren van diverse functies achter een computer trok mijn interesse in het contact met mensen mij toch weer weg van dat bureau.

Deze keer ging ik op ontdekkingsreis aan het einde van de levenscyclus, namelijk de dood. Door eigen ervaring weet ik dat goed afscheid nemen zo essentieel is voor de tijd van rouw er na.

Tumulus uitvaartverzorging trok al enige tijd mijn aandacht, omdat Joke en Jalb, de mensen van Tumulus, op een heel eigen wijze samen met nabestaanden een uitvaart tot een persoonlijk afscheid maken. Sinds een jaar mag ik deel uit maken van dit mooie bedrijf.

Mijn doel is mensen te informeren en te ondersteunen waar nodig om zelf keuzes te maken hoe de uitvaart er uit gaat zien.

Het gaat er om dat een familie met een goed gevoel terug kan kijken op deze bijzondere tijd van afscheid nemen. Dat is mijn inspiratiebron om dit prachtige werk te mogen doen.

Cursus gewichtsvermindering bij optimaal fysiotraining 'Op gewicht komen is één, op gewicht blijven is alles'

HUISSEN - Optimaal Fysiotraining start binnenkort met een beweegprogramma voor mensen met overgewicht. Fysiotherapeut en diëtist werken samen aan een programma gericht op gewichtsvermindering.

Vóór aanvang van het programma wordt een individuele intake afgenomen om het ingangsniveau, de motivatie en de doelstelling te bepalen. Gedurende drie maanden (april-mei-juni) wordt er getraind. Met de mensen die zich aanmelden wordt eens per per week op een vast uur, zaterdagochtend van 09:30 tot 10:30 uur, getraind. Daarnaast kan men onbeperkt op andere uren in de week trainen. De trainingen worden altijd begeleid door een fysiotherapeut. Voor de training wordt gebruik gemaakt van fitnessapparatuur en oefeningen in de vrije ruimte waarbij de intensiteit van de belasting gericht is op de vetverbranding. Omdat de training onder begeleiding van een fysiotherapeut plaatsvindt, kan men ondanks de aanwezigheid van klachten en/of aandoeningen, deelnemen.
De begeleiding is in handen van Melle Bakker en Janiene Arends-Freriks, fysiotherapeuten bij Optimaal Fysiotraining. Kosten: vijftig euro per maand.

Diëtisten Josephine en Anouk Hartman van diëtistenpraktijk Hartenvijf nodigen een ieder als deelnemer uit voor een persoonlijk gesprek. Samen maken we voor u een voedingsadvies op maat , dat bestaat uit een overzichtelijk dagpatroon waarin u zelf keuzes kunt maken met speciale variatielijsten. Zo kan men dagelijks tot een lekker en gezond voedingspatroon komen.

De diëtisten werken met de nieuwste inzichten omtrent voeding en verzadiging en zorgen voor een advies dat in de gezinssituatie past, dus geen extra potten en pannen op het vuur. Naast de persoonlijke gesprekken bij de diëtist, zal ook een tot twee keer een bijeenkomst gehouden worden in de fysiotherapiepraktijk, voor een uitgebreide voorlichting over productkeuzes, etiketten lezen, feiten en fabels over voeding en alles wat men zelf nog aan vragen heeft.
Werken aan zowel voeding als beweging geeft de grootste kans op gewichtsvermindering, doordat je verandering aanbrengt in je leefstijl. De vergoeding voor de begeleiding van de diëtist komt uit je basisverzekering (kijk voor verdere informatie over vergoedingen op onze website: www.hartenvijf.nl).

Optimaal Fysiotraining, Mecklenburg 4, Huissen, 026 3259689; optimaalfysiotraining@upcmail.nl.

Lezing door Carel ter Linden

HUISSEN - In de kerk van de protestantse gemeente aan het Raadhuisplein 35 is donderdag 26 maart om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) een lezing door dominee Carel ter Linden. De toegang is gratis.

Aanmelden vóór 24 maart is noodzakelijk. Dat kan per e-mail: aanmelden@pknhuissen.nl onder vermelding van lezing ds. Carel ter Linden of per per telefoon 026 3118408. Carel ter Linden is oud-predikant van de Kloosterkerk in Den Haag en bekend als voorganger in een aantal bijzondere diensten met de Koninklijke Familie.

Onlangs verscheen zijn boek 'Wat doe ik hier in godsnaam?' In zijn boek schetst hij hoe hij geïnspireerd is door mensen om hem heen en dat dat zijn verhouding tot het geloof en de verhalen in de Bijbel heeft veranderd.

Hij schrijft over het geven van zin aan het leven. Hij ervaart dat er in de verhalen van oude en nieuwe testament diepgaande wijsheid ligt opgeslagen.

"Wij hopen dat deze avond u kan inspireren door te luisteren en in gesprek te gaan met een man die een boek heeft geschreven over zijn spirituele zoektocht naar de zin van het bestaan."

Start collecteweek Reumafonds

LINGEWAARD - Het Reumafonds houdt binnenkort de jaarlijkse landelijke collecte. In de week van 16 tot en met 21 maart komen ruim 63.000 vrijwilligers in actie om door heel Nederland geld op te halen voor de bestrijding van reuma.


In Nederland leven bijna twee miljoen mensen met deze ingrijpende aandoening, die niet te genezen of te voorkomen is. Onderzoek naar de oorzaak en behandeling van reuma is kostbaar. Daarom is uw bijdrage hard nodig.

Onzichtbare ziekte
Mensen met reuma hebben vooral last van pijn en moeheid, beide onzichtbare kenmerken van deze chronische ziekte. Reuma is een verzamelnaam voor ruim honderd aandoeningen aan botten, gewrichten en spieren. Het is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het natuurlijke afweersysteem het eigen gewrichtsweefsel (en soms organen) aanvalt. Hierdoor hebben mensen met reuma vaak last van ontstekingen aan gewrichten of spieren, en is bewegen pijnlijk. Reuma is een ingrijpende aandoening en kan jong en oud overkomen.


Steun van iedere Nederlander nodig
Het Reumafonds strijdt voor een beter leven met reuma. Nu en in de toekomst. We geven voorlichting, ondersteunen patiëntenactiviteiten en komen op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg. We financieren onderzoek naar betere behandelmethoden en naar de oorzaak van reuma. Dat brengt ons dichter bij een wereld zonder reuma. We zijn blij met iedere gift die hieraan bijdraagt. Bankrekeningnr: NL86RABO0123040000, Amsterdam. www.reumafonds.nl.

Oproep Kunst in de Etalage – Place du Tetre

HUISSEN - In Huissen gaan kunstenaars hun creaties in etalages te tonen. Van 28 mei tot 16 juni kunnen kunstenaars van overal meedoen aan kunstproject Kunst in de Etalage. Een project dat door Kunstplatform Mea Vota in samenwerking met de Ondernemersvereniging Huissen wordt georganiseerd.

De bedoeling is, dat kunstenaars in winkels hun hun werk laten zien. Kunstplatform Mea Vota stuurt de kunstenaars, die zich nog in maart en april kunnen aanmelden, naar de winkeliers. Iedere kunstenaar krijgt een etalage toegewezen en overlegt met de winkelier . De winkels die meedoen, zijn te herkennen aan een poster en een eigen logo.

Binnen die periode is de koopzondag van 14 juni in het centrum van Huissen een artistiek hoogtepunt. Een Kunstzondag met op de markt een zogenoemde Place du Tetre . Er zijn dan naast werkende kunstenaars aanwezig. Ook kunnen kunstenaars daarop terecht, die alleen hun werk willen laten zien of verkopen. Kunstenaars van buiten Huissen zijn welkom! Deelname aan de Place du Tetre is niet per sé een vereiste, als een kunstenaar zich voor Kunst in de Etalage van 28 mei tot en met 16 juni opgeeft. Kunstplatform Mea Vota hoopt op een geslaagde Place du Tetre - evenement met ook deelnemers van buiten Huissen. Voor onderdak wordt gezorgd.

Een ander hoogtepunt in deze periode is de kunstroute die door Kunstplatform Mea Vota op 30 en 31 mei in de omgeving van Huissen en Angeren wordt uitgezet.

Kunstplatform Mea Vota heeft aanmeldingsformulieren, die opvraagbaar zijn via kunstinmeavota@hotmail.nl. Of raadpleeg : www.kunstinmeavota.info. Voor zowel Kunst in de Etalage, als ook de Place du Tetre kan men zich apart opgeven. Meer informatie over Kunst in de Etalage geeft Martha van Geelen: 0263251720.

Kasteelklussers drukken onderhoudskosten

Onder toezien oog van de familie Van der Heijden klussen Wim Niels (rechts) en Bert Gerritsen aan hun hemelbed. (foto Sjaak Veldkamp)

DOORNENBURG – Terwijl de leidekkers op de Poortwachterstoren van kasteel Doornenburg de dakbedekking vernieuwen, zijn de vrijwillige kasteelklussers in de slaapkamer van de burcht bezig met een hemelbed. Wim Niels en Bert Gerritsen hebben gouden handjes die met hun werk de onderhoud- en inrichtingskosten behoorlijk weten te drukken.

Kasteel Doornenburg heeft de winterperiode benut om de bezem er stevig doorheen te halen. Het nieuwe bestuur heeft de ambitie van een museum terug geschroefd. Een deel van de grote bovenzaal krijgt een permanente expositie over de familie Van Heek. De slaapkamer krijgt tot tevredenheid van alle vrijwilligers de oude functie weer terug. Het middeleeuws hemelbed was al terug gebracht naar het museumdepot van de overheid. De kasteelklussers kregen het verzoek om een replica te maken.

Nu wordt de laatste hand gelegd. Net op de tijd, want op 1 april begint het nieuwe seizoen en moet het bed klaar zijn. Wim Niels lacht. "Ze moeten niet veel smoesjes hebben. Niks moet. De vrouwen kunnen zo aan de slag om de doeken er over heen te maken." Hij zegt het met een knipoog, want beide kasteelklussers doen het vrijwilligerswerk met groot plezier.

Wim klust vier halve dagen in de week. "Er is altijd wat te doen", zo legt Bert uit die drie halve dagen klust. Bij de boerderij hebben ze een historisch verantwoorde eiken deur gemaakt, inclusief hengsels en scharnieren. De ophaalbrug vraagt aandacht om hersteld te worden. Een kapotte lamp vervangen in het kasteel kan zomaar een halve dag kosten.

Beiden zijn geboren en getogen in Doornenburg. "Nee, ik had voordat ik hier vrijwilliger werd de binnenkant van het kasteel nog nooit gezien. Ja, alleen het binnenplein zoals met de kermis", zo geeft Wim ruiterlijk toe. Bert heeft dezelfde ervaring. Nu weten ze elke uithoek van de burcht te vinden. Lopend over het binnenplein weet Wim zijn trotse gevoel niet te onderdrukken. Het is een beetje zijn kasteel geworden.

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen

HUISSEN - Zondag 22 maart om 10.00 uur is er een kerkdienst van de protestantse gemeente te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is dominee M. Glastra. Crèche en mini kinderkerk tot vier jaar. Kinderkerk vier tot twaalf jaar. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Feestavond in De Roskam

BEMMEL - Op paaszaterdag 04 april om 20.30 uur is er in café De Roskam aan de Dorpsstraat 95, een feestavond. De entree is vijf euro.

De avond is met medewerking van Duo Sunday en 'special guest'. Duo Sunday behoeft eigenlijk geen introductie meer. Sinds jaar en dag maakt het muziek en zijn een begrip in de verre omgeving. Volume en licht zijn voldoende aanwezig en er heeft nog nooit iemand geklaagd dat de muziek te zacht stond.

"Heb je zin in een gezellige avond vol muziek, kom dan zaterdag 4 april naar De Roskam en breng al je vrienden mee. Ook de 'special guest' zal zeker in de smaak vallen, maar hij/zij blijft nog even een geheim. Kom en geniet van een heerlijke avond muziek."

Kaarten zijn aan de deur verkrijgbaar.

KBO Huissen doet mee met de Rabobank Clubkas Campagne

HUISSEN - Ook dit jaar doet de KBO Huissen weer mee aan de Rabobank Clubkas Campagne. "Vorig jaar hebben wij 98 stemmen mogen ontvangen. Hiervoor onze dank. Natuurlijk willen wij het aantal stemmen dit jaar graag overtreffen."

"Als klant van Rabobank Oost Betuwe, kunt daar uw steentje aan bijdragen. Bent u lid van de Rabobank Oost Betuwe dan mag u in de periode van 16 tot en met 30 maart uw stemmen uitbrengen tijdens de Clubkas Campagne. De Rabobank verdeeld over alle deelnemende clubs een bedrag van 75.000 euro. Elke uitgebrachte stem is dus geld waard. Geld dat wij goed kunnen gebruiken bij het organiseren van onze activiteiten.

Laat uw stem dus niet verloren gaan en denk ook aan KBO Huissen tijdens de stemperiode van 16 tot en met 30 maart."

Duizend cliënten van stichting Philadelphia Zorg staan op straat!

HUISSEN - Van 16 tot en met 21 maart staan duizend cliënten van Stichting Philadelphia Zorg op straat. Zij gaan tijdens de week van Zorg en Welzijn hun buurt of wijk in om in contact te komen met buurtgenoten. Met 17.000 koekjes op zak, gaan zij dit contact maken. De koekjes die zij uitdelen zijn bijna gratis; ze kosten enkel een glimlach.

160 locaties doen mee aan de speciale koekjesactie 'koffie erbij?'. Weken van voorbereiding gingen hieraan vooraf. Vol spanning koekjes bakken, inpakken en straks samen met vrijwilligers en begeleiders de buurt in om ze uit te delen. Zij nodigen de gelukkige ontvangers uit om koffie te komen drinken bij hun woon- of werklocatie.

Ontmoeten
Onze cliënten zijn trots op hun locatie, hun werk en hun leven. Door kennis te maken met de mensen uit de buurt en ze uit te nodigen voor de koffie, worden de contacten in de buurt versterkt. In de huidige samenleving wordt er van mensen met een verstandelijke beperking verwacht volop mee te doen in de maatschappij en meer beroep te doen op hun netwerk. Het is juist nu extra belangrijk om dit contact met de buurt te maken.

Daar kunnen ze wel wat hulp bij gebruiken! Alle tweehonderd deelnemende locaties van Philadelphia stellen hun deuren open tijdens de Week van Zorg en Welzijn. Iedereen is welkom.

Trots op ons werk
Stichting Philadelphia Zorg doet mee aan de Week van Zorg en Welzijn omdat haar medewerkers trots zijn op het werk wat ze doen. En dat willen ze graag laten zien.

"Wij, bewoners en begeleiding van de Vicarie, zijn ook trots op hoe we hier in Huissen kunnen wonen en werken. Dat betekent dat ook wij koekjes uit gaan delen op zaterdag 21 maart en 's middags van 13.00 tot 15.00 uur de koffie en thee klaar hebben staan voor wie eens bij ons binnen zou willen kijken. En als u bij ons vrijwilliger zou willen worden, kom dan zeker even binnen lopen. Ons adres is Kortekerkstraat 3, midden in het centrum van Huissen. U bent welkom, dus kom maar binnen!"

Huissen in Tekstbeeld ?De winterboom krijgt de lentekriebels…

HUISSEN - …Hoewel een lenteboom mij eerder aanzet tot een vreugdedansje bezorgt dezelfde boom in wintertooi, de winterboom, mij geen depri-gevoel. Integendeel. Wanneer de zomergroene 'zonnepanelen' (de bladeren) zijn uitgewerkt en tot de fraaiste herfsttinten zijn omgetoverd dan weet je het al, ze dwarrelen spoedig neerwaarts.

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

Zo zet de biologische klok het mechanisme in een winterslaap. De sapstroom komt tot stilstand. Dit gebeurd omdat de daglengte steeds korter wordt en ook de temperatuur te laag is voor groei. Na deze uitkleedpartij staan ze in hun volle naaktheid te pronken. Alleen zo kan een loofboom overwinteren. Dat is meteen de charme van ons seizoensgebonden gematigd zeeklimaat die zo vele geheimen prijsgeeft. Ga eens op pad in het 'bomenparadijs' van de Zilverkamp. Overal loop je ze tegen het lijf. Een metamorfose van schilderachtige silhouetten valt je ten deel. Alsof je in een andere wereld bent. In plaats van de buitenkant (aangekleed = loof) gaat nu alle aandacht naar de binnenkant (uitgekleed). Je krijgt als het ware een inkijk richting het hart van de boom. De stam die versierd is met hangende, rijzige of grillige takken. Een waar takkenspel. Grijpgrage vingers.

Een diversiteit aan fascinerende exemplaren nemen je mee in de gekste fantasieën en wegdroompartijen. Dit gecombineerd met de diverse weertypes van wind, regen, sneeuw, rijp, wolkenluchten, zon of sterrenhemel. Bomen als een fascinerend schouwspel van magische momenten en als inspiratiebron. Bomen die rust geven en je even losmaken van de dagelijkse beslommeringen. Bomen, ze zijn als mensen. Bepaald geen eenheidsworsten. Net als bij de mensenhuid herken je boomsoort aan de boomschors en het takkenspel. Zoals de witte schors van de vrouwelijke berk of de grove schors van de mannelijke eik. Natuurlijke hoogstandjes. Of neem de door mensenhand gevormde knotwilg en het sfeervolle 'monument van dakplatanen' nabij sporthal De Brink (zie foto). Een romantische boomsoort met een punkkuif. De gladde plataanschors schilfert karakteristiek...

Na het winterseizoen zit de daglengte weer in de lift en de boom ontwaakt uit een welverdiende winterslaap. De sapstromen stijgen op. De winterboom krijgt als het ware de lentekriebels. Slingertjes van goud van de hazelaar en els sieren alweer de takken. Nog even en de 'zonnepanelen' (de bladeren) worden uitgerold. Met deze aankleedpartij, de metamorfose, is de winterboom in lentetooi en als lenteboom weer energiek voor een arbeidzaam seizoen als filteraar van fijnstof, stikstofdioxide, ozon en als de 'Vitamine G(roen)' voor onze woon- en leefomgeving. Tijd voor mijn vreugdedansje…

Sponsor bedankt

GENDT - Bataven 1.0 wil Paul van Heertum namens Snelbander Fietstechniek te Arnhem bedanken voor het mede beschikbaar stellen van mooie sweaters.

Zijn zusteronderneming Kroegfiets.nl prijkt met een mooi logo op onze rug, dit logo heeft al meerdere leuke en verbaasde reacties doen ontvangen. Neem snel een kijkje op Kroegfiets.nl.

Kampioen dwergkonijnen

Henk Huisman wint met zijn rexdwerg in de kleurslag Castor

GENDT - Henk Huisman uit Gendt van de Betuwse Kleindier Vereniging is op zaterdag 7 maart algemeen kampioen geworden met zijn rexdwerg in de kleurslag Castor).

Op de internationale keuring van dwergkonijnen in Tiel waren 691 dwergkonijnen van 151 inzenders ingezonden uit zeven verschillende landen (Duitsland, Engeland, België, Zweden, Noorwegen, Nederland en Kroatië). Zijn kampioenskonijn, een jonge ram, behaalde met 98 punten het U-predicaat. Het hoogst haalbare.

Sponsor bedankt

BEMMEL - Een kleurrijke en gezellige Bemmelse carnavalsoptocht waarbij wij mooie geldprijzen konden uitdelen is mede mogelijk gemaakt door onderstaande ondernemers. "Onze dank hiervoor", aldus de Bemmelse Optocht Kommissie (BOK).                                        

Het GemeenteNieuws, café De Roskam, café restaurant Wapen van Bemmel, Balk Installatie, Lingewaard Installatie, B.O.D. totaalinstallateurs, Carwash Center Elst, Plaza Polly, Makers en Merken, cafetaria Hart van Bemmel, Garage Hans Huijbers, Slagerij Buurman, Rijschool Frank Janssen, ChemDry Doornebal, Jumbo Bemmel, Bemap, Beldekor, Hema Bemmel, Cafetaria Moos, Hermans Tweewielers, Efes Grillroom, A & J Eten, Sport Village, Chinees Restaurant King Palace.

Via de Medicomaat zijn medicijnen altijd beschikbaar! Medsen Apotheek in Loovelden: als klantvriendelijkheid, kwaliteit en service tellen!

HUISSEN – Waar let je op bij de keuze van een apotheek? Het is prettig als je er deskundig en klantvriendelijk wordt geholpen door gediplomeerd personeel. Als er constant gewerkt wordt volgens kwalitatief hoge normen en je er verzekerd bent van een optimale service. Zo'n apotheek is Medsen Apotheek Loovelden, waar je zelfs dag en nacht medicijnen via de Medicomaat kunt afhalen! Ook is er een servicepunt aan de Langestraat 23 (dagelijks van 09.00 tot 11.00 uur).

Medsen Apotheek Loovelden is gevestigd aan Plaza 1 in het Medisch Centrum Loovelden. De apotheek heeft niet alleen klanten uit Loovelden, maar uit heel Huissen, Angeren en omgeving. Er wordt nauw samengewerkt met alle huisartsenpraktijken. Met hen is er een goed contact. Evenals met alle zorgverzekeraars.

De locatie van Medsen Apotheek Loovelden is uitstekend. In het gebouw Medisch Centrum Loovelden zijn vele zorgverleners gehuisvest, zoals fysiotherapie, psycholoog, verloskundige en diëtist. Doordat de zorgverleners daar bij elkaar in één pand zitten, zijn er korte lijnen en kan snel overleg worden gezocht.

24-uurs automaat
Om de klant zo optimaal van dienst te zijn, heeft de apotheek twee Medicomaten, waar de klant met behulp van een persoonlijke code op zijn gsm 24 uur per dag zijn medicijnen kan halen. De Medicomaat staat op Plaza 1 én ook bij het servicepunt aan de Langestraat 23 in het centrum van Huissen!

Niet onvermeld mag blijven dat de apotheek voor vaste klanten pro-actief werkt door de klant te herinneren via sms, wanneer herhaalrecepten weer klaarliggen!

Bezorgdienst

Heel actief is de bezorgdienst van Medsen Apotheek. Als afhalen niet mogelijk is, dan kan een beroep gedaan worden op de bezorgdienst.

Medsen Apotheek Loovelden, Plaza 1, Huissen; 026 3253255; www.loovelden.medsenapotheek.nl.

Clubkas Campagne: Stem op favoriete club!

BETUWE - De Rabobank Clubkas Campagne start weer! Voor veel verenigingen een periode waar naar uitgekeken wordt. Door op hun club te stemmen kunnen leden van Rabobank Oost Betuwe hun favoriete club helpen. Iedere stem is geld waard!

Particuliere leden van Rabobank Oost Betuwe kunnen van 16 tot en met 30 maart 2015 weer stemmen uitbrengen op hun favoriete clubs. Net als voorgaande jaren stelt de bank met de Rabobank Clubkas Campagne een deel van de winst beschikbaar voor het lokale verenigingsleven. Stemmende leden bepalen hoe een bedrag van 75.000 euro verdeeld wordt over de deelnemende verenigingen en stichtingen.

Hoe werkt het?

Ieder lid mag van 16 tot en met 30 maart in totaal vijf stemmen uitbrengen op zijn of haar favoriete verenigingen. Elke stem is geld waard. Dus hoe meer stemmen een vereniging of stichting krijgt, hoe meer geld dit oplevert. De leden die mogen stemmen, worden hiervoor uitgenodigd en ontvangen een persoonlijke code en uitleg over de stemprocedure. Wilt u weten op welke clubs u kunt stemmen? Kijk op www.rabobank.nl/oostbetuwe.

Bekendmaking stemresultaten

Tijdens de Clubavond op donderdag 30 april, wordt de uitslag van de stemming bekend gemaakt. Tijdens deze feestelijke avond worden de winnende verenigingen in het zonnetje gezet. Naast de bekendmaking van de stemresultaten stelt Rabobank Oost Betuwe een extra geldbedrag ter beschikking voor de winnaar van de promotiecampagne: de vereniging die op de meest originele manier de Rabobank Clubkas Campagne onder de aandacht bracht bij de leden van de Rabobank.

RegioBank-Guijt: 'Wij zijn uw bank'

GENDT - "Wij zijn uw bank bij u in de buurt. Een complete bank waar u terecht kunt voor betalen, sparen, hypotheken. RegioBank heeft alles onder één dak. Wij brengen uw financiële vragen terug tot begrijpelijke oplossingen en gewoon goede producten. Zonder poespas."


"Wij hebben een voordelige betaalrekening en spaarproducten met een aantrekkelijke rente en duidelijke voorwaarden. Ook voor de zakelijke betaal- en spaarrekening kunt u bij ons terecht.
Bij ons kunt u altijd even binnenlopen voor een persoonlijk advies en een kop koffie. U bent van harte welkom, wij helpen u graag."

Verdien tot eind maart 50, euro
"Tot eind maart ontvangt u bij het openen van een betaalrekening met overstapservice € 50,00 cadeau op een spaarrekening bij RegioBank. Wij zorgen ervoor dat u er nauwelijks omkijken naar heeft door middel van onze overstapservice. Al uw betalingen lopen gewoon door.
Kom langs aan de Langstraat 1 te Gendt of bel voor een afspraak 0481 427777. Samen hebben we uw betaalrekening bij RegioBank zo geregeld."

Tim en Dewi apetrots op nominatie Wordt Faunaland Verstegen 'Dierenspeciaalzaak van het Jaar'?

HUISSEN – Het wordt een spannende week voor Tim en Dewi van Faunaland Verstegen. Deze zaak van de jonge enthousiaste ondernemers is vorige week genomineerd voor de titel 'Dierenspeciaalzaak van het Jaar 2015'. Faunaland Verstegen werd gekozen uit een ranch van circa vijftienhonderd zaken en behoort nu tot een van de 32 kanshebbers. Deze week krijgen Tim en Dewi te horen of ze doorgaan naar de volgende ronde!

Een hele prestatie voor Tim en Dewi. Ze startten anderhalf jaar geleden hun Faunaland in winkelcentrum Zilverkamp, nadat de vorige zaak er failliet was gegaan. Tim en Dewi wisten de winkel nieuwe impulsen te geven en er een bloeiende winkel voor de dierenliefhebber van te maken.

En dat bleef niet onopgemerkt. Vorige maand kreeg de winkel een bezoek van een 'mystery-guest', die voor een 'dierenprobleem' advies kwam vragen. Die test werd glansrijk doorstaan en er volgde later die dag nog een 'keuring', waarbij onder andere de service, kwaliteit, uitstraling, het advies en de hygiëne onder de loep werden genomen. Gevolg: de nominatie voor 'Dierenspeciaalzaak van het Jaar 2015'.

Faunaland Verstegen heeft alles voor het huisdier. Voor hond en kat, knaagdier en vogels tot aan reptielen en tropische vissen. Natuurlijk een uitgebalanceerd assortiment voer voor de dieren, maar ook allerhande hulpmiddelen en alles voor de hengelsport.

Faunaland Verstegen heeft passie voor dieren. De winkel is eveneens actief op het gebied van 'dier'evenementen zoals viswedstrijden, proeverijen voor honden, kattenshows en aquariumdagen. Ook schoolklassen worden regelmatig in de winkel ontvangen!

Faunaland Verstegen, winkelcentrum Zilverkamp, Brink 5, Huissen; 026 325834; www.huissen.faunaland.nl.

Nieuw in Huissen: Arjan Telecom

HUISSEN - Is het scherm van uw telefoon gebarsten, werkt uw touchscreen niet meer of is de dockconnector kapot, u kunt altijd terecht bij Arjan Telecom in Huissen.

Arjan Telecom is de winkel voor al uw telefoon accessoires en reparaties. We kunnen u ook persoonlijk helpen in onze winkel in Huissen. Alle soorten reparatie zijn mogelijk en binnen twee uur klaar. Heeft je telefoon een barst, werkt je touchscreen of display niet of gaat je telefoon niet aan of heb je andere problemen met je telefoon? Dan kun je het bij Arjan Telecom voor een mooie en goedkope prijs laten repareren.

Arjan Telecom, Vierakkerstraat 48, Huissen.

Knutselen op De Zilverkamp

HUISSEN - Lente! We gaan knutselen. Maak het wat gezelliger bij jou thuis en knutsel jou eigen schaapje. Kies zelf je kleurtjes uit, leef je uit met het plakken van de papiersnippers en geef een eigen draai aan jou schaap.

Zaterdag 21 maart tussen 11.00 en 14.00 uur. Voor meer informatie of het liken van de Facebook-pagina: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Van Plaza naar Eetwinkel

BEMMEL - Sinds 1982 is Polly een begrip in Bemmel en omgeving. Gastvrijheid en klanttevredenheid staat bij ons hoog in het vaandel. Wij zijn dan ook altijd op zoek naar nieuwe manieren om onszelf te ontwikkelen. Na reeds dertien jaar aangesloten te zijn bij de Plazaformule, zijn wij toe aan een nieuwe uitdaging.

Onze visie is gericht op maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) met kwalitatief goede producten die zoveel mogelijk uit onze regio komen en die kwaliteit proeft u! "Daarom past het concept van 'Eetwinkel' ook zo goed bij ons omdat ook zij bezig zijn met verantwoord ondernemen. Neem bijvoorbeeld de verpakkingen, die biologisch afbreekbaar zijn en daarnaast starten we met Ambachtelijk schepijs met vruchten uit de streek. Verder wordt ons Hamburgeraanbod uitgebreid die honderd procent van rundvlees zijn."

"Graag waren we dit avontuur samen met Frank aangegaan. De voorbereiding om Eetwinkel te worden, was al bijna klaar toen het droevige bericht kwam dat Frank was overleden. Ondanks dit grote verlies willen wij dit nieuwe concept graag doorzetten, omdat Frank dit ook zou hebben gewild."

We nodigen jullie dan ook graag uit voor de opening van Eetwinkel Polly op zaterdag 21 maart.

Eetwinkel Polly is sterk in catering, het adres voor al uw evenementen en feestjes. Koude en warme buffetten. Bittergarnituren en warme hapjes. Diverse salades. Complete barbecue.

Het leveren van randgebeuren denk daarbij aan statafels, tapinstallaties, glaswerk, borden en bestek.

Bij Eetwinkel Polly kunt u ook een lunch van vers belegde broodjes bestellen voor 10.30 uur.

Wij leveren bij u op het werk of bij uw evenement/ feestje zeven dagen per week.

Klappenburgstraat 34 in Bemmel; www.eetwinkelpolly.nl; info@eetwinkelpolly.nl; www.twitter.com/eetwinkelpolly.

Open dag tennisclub Bemmel op 22 maart

BEMMEL - Tennisclub Bemmel verzorgt op zondag 22 maart van 11.00 tot 16.00 uur een open dag voor iedereen die kennis wilt maken met de tennissport. Veel vrijwilligers staan klaar om informatie te geven of om samen de beginselen van de tennissport te oefenen.

Je hoeft geen racket te hebben om mee te kunnen spelen, materiaal is aanwezig. Inschrijving op deze dag betekent een leuke korting op lidmaatschap en tennistraining. "Op deze manier hopen we veel mensen te bereiken en enthousiast te maken voor de tennissport. Actie nieuwe leden: lidmaatschap tot en met 31 december 2015. Senioren: 125 euro inclusief vijf tennislessen (achttien jaar en ouder) junioren 75 inclusief vijf tennislessen (tien tot en met zeventien jaar) Tenniskids: 25 euro inclusief vijf tennislessen (vier tot en met negen jaar). Actie leden: tennis met een kennis: zorg jij voor een nieuw lid, dan krijg je een twee uur durende tennisclinic aangeboden,"

De selectiespelers en trainers zijn de hele dag aanwezig voor het begeleiden van (nieuwe) leden en zullen om 15.00 uur een demonstratie partij verzorgen. Aanmelding kan direct bij de ledenadministratie.

Meer informatie staat op www.tennisclubbemmel.nl en Facebook. Het sportpark ligt aan de Sportlaan 3a in Bemmel.

Singersongwriters in Angeren

ANGEREN - Singersongwriters in Angeren in Dorpshuis Angeren Theater. Drie stijlen, drie stemmen… een verrassende combi!

Op zondagmiddag 19 april is dorpshuis Angeren Theater opnieuw het decor voor een singer-songwriters ontmoeting van drie artiesten die veelvuldig in het land te horen en te zien zijn. Soms solo, soms hebben ze ook als duo opgetreden maar in elk geval hebben zij nog niet eerder gezamenlijk op onze planken gestaan.

Eerdere edities waren een geweldig succes en snel uitverkocht. Enthousiaste reacties na afloop van de bezoekers gaven ons de inspiratie om aan deze 'singers in the round' opzet ook dit jaar een vervolg te geven.

Dick van Altena (onder andere Major Dundee en Betuws Dialect - dickvanaltena.com), Tom Schraven (onder andere Montezuma, TheaterRank2012 - tomschraven.nl) en Marcel Smulders (Countryband Savannah - savannah.nl) staan garant voor een geheel eigen vertolking van hun geliefde covers maar uiteraard ook eigen nummers.

Deze middag, aanvang 14:30 uur, belooft een prachtige diverse muziekmiddag te worden.

Ticket info

Toegangskaarten te koop aan de kassa van het dorpshuis (026 3251186) of via tickets@dorpshuisangeren.nl. De kaarten zijn (inclusief inloop koffie/thee) vijftien euro in de voorverkoop of 17,50 euro aan de zaal indien nog voorradig.

Dorpshuis Angeren ligt aan de Emmastraat 23 in Angeren. Meer info staat op www.dorpshuisangeren.nl.

Warmoes doet mee aan NLdoet

LENT - Op 20 en 21 maart organiseert het Oranjefonds weer de landelijke vrijwilligersactie NLdoet. Warmoes in Lent zoekt enthousiaste vrijwilligers die een dagje willen komen helpen op de historische tuinderij.

"Vorig jaar was NLdoet een groot succes", vertelt Jim van Tiggelen van Warmoes. "Ruim twintig vrijwilligers, afkomstig uit Oosterhout, Lent en Nijmegen kwamen ons helpen. Er waren verschillende klusjes, zoals het verven van het toekomstig toegangshek en het versnipperen van het snoeihout van onze fruitbomen. De lunch was extra gezellig. Je leert elkaar beter kennen en dat is met zoveel nieuwe bewoners in Nijmegen-Noord extra leuk."

Ook dit jaar doet Warmoes weer mee aan NLdoet. Op zaterdag 21 maart zal het toegangshek dat vorig jaar is opgeknapt definitief worden geplaatst. Ook kunnen vrijwilligers helpen bij het schilderen van de gerestaureerde kas. En mogelijk zijn er ook klusjes in de tuin, want aan het nieuwe teeltplan wordt momenteel de laatste hand gelegd.
En net als vorig jaar wordt er voor een uitgebreide lunch gezorgd zodat er genoeg tijd is om kennis te maken.

Warmoes historische tuinderij Lent is een uniek plekje in Lent waar de bezoeker kan ervaren hoe de vroegere 'Warmoezeniers' teelden en leefden. Tegenwoordig zijn er nog steeds bijzondere fruitrassen en lekkere verse groenten te vinden. De tuin bestaat uit een bakkenplek met onder andere aardbeien, slasoorten, kruiden, Lentse komkommer en koolsoorten. Verder is er een hoogstamboomgaard met pruimen, appels, peren en kersen, staan er kweeperen en is er een gedeelte met kleinfruit waar ook de druivenkas staat. Daarnaast is er een bijenstal, een dierenweide en een klein museum.

Iedereen die het leuk vindt om te komen helpen kan zich aanmelden via de website van NLdoet; www.nldoet.nl. Zaterdag 21 maart van 11:00 tot 15:00 uur aan de Griftdijk Noord 11 in Lent; www.warmoes-lent.nl/Twitter: @HistTuinLent.

Workshop schilderen: ontspanning, creativiteit en ontmoeten...

LINGEWAARD - Bij Liduina starten we vanaf 19 maart, bij voldoende belangstelling, met een tienweekse workshop schilderen. Men maakt dan kennis met diverse materialen onder begeleiding van een activiteitenbegeleider.

De groepsgrootte is maximaal tien personen. De tien bijeenkomsten zijn wekelijks op donderdag van 10.00 tot 11.30 uur. Externe/aanleun deelnemers betalen 35 euro, exclusief materialen voor de tien bijeenkomsten.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het Klantenservicebureau, tel. 0481 470660 en bij Francis Peters, activiteitenbegeleider e-mail f.peters@betuweland.com of op onze website www.betuweland.com .

Alie Hendriks gehuldigd bij Thetis.

GENDT - Op de druk bezochte 51e algemene leden vergadering van Zwem en Polo vereniging Thetis, is Alie Hendriks gehuldigd vanwege haar 50 jaar lidmaatschap. Ze ontving uit handen van de voorzitter een boeket bloemen en een passend cadeau.

Alie is lid vanaf het eerste uur en heeft 48 jaar actief waterpolo gespeeld, nu zwemt ze nog wekelijks haar baantjes bij de trimzwemmers van Thetis.

Vanwege haar sportieve carrière heeft ze 5 jaar geleden de Alie Hendriks trofee ontvangen. Nu reikt ze deze trofee jaarlijks uit aan de sporter die zich op bijzondere wijze inzet voor Thetis.

Dit jaar was het Koen van der Horst, die de trofee uit handen van Alie Hendriks mocht ontvanggen.

In dezelfde vergadering zijn Joop van Diggelen en Willie Evers benoemt tot erelid.

32 / 36

Hoera
Stijn wordt 17 maart
8 jaar

gefeliciteerd Stijn
Kusjes
Opa en Oma

Hiep Hiep Hoera
Aya Alobydi is op 12 maart 2015

9 jaar geworden

Gefeliciteerd en een dikke knuffel
van Papa en Mama, Amna, Hamza

Hoera!
onze Opa word 21 maart 65 jaar
Zet de taartjes maar klaar Opa.

liefs van
Femke Thijs Ivana en Mandy

Hoera (eindelijk) 16!
Lieve Romy, hartelijk gefeliciteerd!

Liefs,
Papa, mama, Jasmijn & Casper.

Lieve Jacky,
23 maart eindelijk 16 jaar, gefeliciteerd!
Een hele fijne verjaardag.
Liefs,
Papa en Mama
Michelle en Maurice, Glenn

Deze knappe man hoort nu ook bij de club van de Abrahams
Tonjo 50 Jaar

Gefeliciteerd
Van ons

BC Bemmel '72 feliciteert

Harry Horstink

met het behalen van het
trainersdiploma

Ja, ja, het is echt waar
sinds 8 maart is onze Kevin 25 jaar.
Gefeliciteerd.
Daar mag op gedronken worden.
Pa, ma, Michael, Diede,
Jerremy, Fabienne

Roy
20 maart
Eindelijk 18 jaar
Je auto is klaar, dus genieten maar.
Hartelijk gefeliciteerd
José e Geert

Dit leuke stel is 19 - 21 maart jarig.

Renate en Theo

Hartelijk gefeliciteerd.
Pa en Ma

Hiep, Hiep Hoera!
Nazar 9 jaar!
Van harte Gefeliciteerd lieve met lieve Nazar!
Gefeliciteerd mama, Milagras, Florensija, en papa.

Bij onze Luuk staan 18 maart,
2 kaarsjes op zijn taart.

Gefeliciteerd en een dikke knuffel
van papa en mama

Aan haar dansen is het niet te zien,
maar Sarah Carla wordt echt een oude trien!

Gefeliciteerd namens je kinderen.
Liefs.

Met 80 nog zo gezond en fit.
Pa, Opa, hoe flik je dit?
Gefeliciteerd en veel Liefs,
Jolanda & Loet
Silke & Rinske
Eric & Dorien
Quibes

Hiep Hiep Hoera
Hamza Alobydi wordt
6 jaar

gefeiliciteerd en XXX
van papa en mama, Aya, Amna

Al 50 jaar een gouden paar.

Gefeliciteerd.

Gefeliciteerd Tara!

20 maart 2015

Groetjes van Oma en Op Huissen

Themamiddag voor alle senioren in Lingewaard

BEMMEL - Op 26 maart is er een bijeenkomst over 'Wat kan de stichting Welzijn Lingewaard (SWL) voor u beteken'. De is in cultureel centrum De Kinkel en begint om 13.30 uur.

"U heeft zich misschien weleens afgevraagd; wat doet nu precies de SWL in Lingewaard en voor welke diensten en hulpvragen kan ik bij de SWL terecht? Ook hoort en leest u veel over de volgende onderwerpen; mantelzorgondersteuning en mantelzorgcafés, vrijwilligersdiensten, zoals de klussenhulpdienst of de repaircafés, budgetcoaches, maatjes en zorgvrijwilligers, de open eetcafés, een nieuw programma voor meer bewegen voor senioren, participatiepunten in onze dorpen, enzovoort."


Op donderdag 26 maart komen namens de SWL Monique Ritzen (projecteigenaar Mantelzorg en Vrijwilligers) en Melissa Davina (Leefstijlcoach) een boeiende middag verzorgen over al deze producten die de SWL in samenwerking met diverse Lingewaardse seniorenorganisaties (Senioren Netwerk Lingewaard) aan het ontwikkelen is.

Monique zal een beeld geven van het totaal aan initiatieven en activiteiten van de SWL. Melissa geeft uitleg over een gratis beweegprogramma voor senioren dat over een aantal weken van start gaat in samenwerking met Fysiotherapie Fitpunt. Naast het geven van informatie gaat zij met de bezoekers ook enkele laagdrempelige activiteiten doen.


Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan Monique Ritzen en Melissa Davina. Het belooft een boeiende en informatieve middag te worden. "Wij heten u welkom met een kopje koffie of thee vanaf 13.30 uur in Cultureel Centrum De Kinkel. De toegang is gratis.

Oud papier in Doornenburg

DOORNENBURG – Op zaterdag 21 maart halen leden van de harmonie Sint-Caecilia in Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op.

Alle inwoners van Doornenburg wordt verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Paasbingo Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag, 23 maart houdt het Vrouwengilde Doornenburg een leuke paasbingo-avond voor haar leden.

De avond begint om 20.00 uur in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg.

Vrouwen Haalderen

HAALDEREN - Op woensdagavond 25 maart zal Agnes Rijsewijk de vrouwenvereniging weer helpen om iets leuks te maken waar ze allemaal blij mee zijn.

De avond is in De Tichel om 20.00 uur.

Bloemschikken Angeren

ANGEREN - Dinsdag 24 maart wordt de avond verzorgd door bloembinderij Dorethé uit Angeren. De dames gaan dan een paasstukje maken; voor het benodigde materiaal wordt gezorgd.

De avond is in het Kulturhus en begint om 20.00 uur. Tevens willen de vrouwenvereniging een ieder attent maken op de Rabo Club Kascampagne, die gehouden wordt van 16 tot en met 30 maart. Dit beveelt ze weer van harte aan.

KBO-leden-

vergadering

LINGEWAARD - KBO Bemmel-Doornenburg nodigt haar leden uit voor de algemene ledenvergadering die gehouden wordt op vrijdag 20 maart.

De vergadering begint om 14.30 uur en wordt gehouden in zaal De Roskam, Dorpsstraat 95, Bemmel.

Workshop schilderen

LINGEWAARD - Bij Liduina starten ze vanaf 19 maart, bij voldoende belangstelling, met een tienweekse workshop schilderen. Men maakt dan kennis met diverse materialen onder begeleiding van een activiteitenbegeleider.

De groepsgrootte is maximaal tien personen. De tien bijeenkomsten zijn wekelijks op donderdag van 10.00 tot 11.30 uur. Externe/aanleun deelnemers betalen 35 euro, exclusief materialen voor de tien bijeenkomsten.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het Klantenservicebureau, 0481 470660 en bij Francis Peters, activiteitenbegeleider e-mail f.peters@betuweland.com of op www.betuweland.com.

Q-14, of hoe een kleine gemeente groot kan zijn

In juni vorig jaar werden we gebeld door de politie: of ze onze gegevens mochten doorgeven aan de gemeente Overbetuwe, want die wilden ons spreken over het berm-monumentje dat de plek markeert waar onze zoon Wouter inmiddels al weer zeven jaren geleden overleed, op 10 maart 2008. Kort daarna zaten we een avond aan tafel met een communicatieadviseur en de projectleider die verantwoordelijk was voor de verbetering van de infrastructuur van industrieterrein De Aam in Elst. Ze lieten ons tekeningen zien en al snel bleek dat op de plek waar het kruis voor Wouter stond een fietspad zou komen. Het kruisbeeld moest twee meter verplaatst worden… Zelf hadden we altijd gedacht dat zo'n berm-monumentje op een dag gewoon verdwenen zou zijn. We waren dan ook diep getroffen door de zorgvuldigheid en het respect dat we voelden van de gemeente Overbetuwe.
In ons gesprek hadden we het ook over Wouter en hoe overal op de wereld Q-14 geschreven werd (de Q van zijn achternaam en zijn geluksgetal 14). Toen opperde de projectleider dat het ook een optie was een steen met een Q-14 op te nemen in het fietspad. Als wij dat wilden zou de gemeente alles regelen. En toen bedacht hij ook nog dat het mooi zou zijn als we dan een foto zouden geven met een Q-14 die Wouter zelf geschreven had. Dan zouden ze die inscannen en de Q-14 in de steen graveren in zijn eigen handschrift…
Eerlijk is eerlijk. Toen duizelde het ons wel even… We hadden nooit kunnen denken dat zo zou worden omgegaan met dat kruisje, met ons, met de herinnering aan Wouter. Diep, diep respect voor de gemeente Overbetuwe!
Door de projectleider werden we tussendoor op de hoogte gehouden: enkel ingegraveerd was de Q-14 niet zo mooi vonden ze. Daarom zijn de letters ook in roestvrij staal gemaakt en ingelegd in de steen. Voor de houdbaarheid is de steen toen ook voorzien van een coating. En of we ook al hadden bedacht hoe en wanneer we de steen zouden willen plaatsen…
Dat gebeurde op de dag dat het zeven jaar geleden was dat Wouter overleed, op 10 maart. Samen met zo'n 60 familieleden, vrienden van ons en vooral ook vrienden van Wouter hebben we de steen in het fietspad gelegd en hebben we stil gestaan bij zijn overlijden, zijn gemis en vooral bij alle mooie herinneringen aan hem.

Waarom schrijf ik dit nu? Omdat ik graag de gemeente Overbetuwe wil bedanken voor de warmte, de zorgvuldigheid en de aandacht waarmee ze dit hebben gedaan. Als dat kruisje gewoon was opgeruimd, had niemand dat raar gevonden. Maar ze hebben oog gehad voor de gebeurtenis achter dat kruisje, voor de mensen die het aangaat. Ze hebben vanuit respect voor die gevoelens gehandeld. Er is geen wet of regel die dat voorschrijft. Dat doe je als je een groot hart hebt. Gemeente Overbetuwe: heel, heel erg hartelijk bedankt!

Marcel Quanjel

Lily Snijders

Kiki Quanjel

Bemmel

Like father like son bij TOPfilm

LINGEWAARD - TOPfilm draaide al eerder het prachtige 'still walking' van de bekroonde Japanse regisseur Kore-eda Hirokazu. Nu is hij terug met dit pakkende familiedrama. De aanvang is 20.00 uur op donderdag 19 maart. Kaarten verkrijgbaar via Boekhandel Polman, Arends Optiek, via www.topbemmel.nl en aan de filmkassa.

Hij verweeft thema's als ouderschap en de plaats van werk en familie in een mensenleven tot een emotioneel geladen maar ook grappige film. Ryota heeft alles in het leven en is overtuigd van zijn eigen succes. Op een dag krijgen hij en zijn vrouw Midori een onverwacht telefoontje van het ziekenhuis. Hun zoontje Keita blijkt niet hun kind te zijn. In het ziekenhuis werd zes jaar geleden de verkeerde baby meegegeven. Ryota wordt gedwongen een ingrijpende beslissing te nemen, een beslissing tussen zijn biologisch kind of het kind dat hij opgevoed heeft als het zijne. Hij begint zichzelf vragen te stellen: was hij wel een goede vader de afgelopen zes jaar?

Rommelmarkt waar muziek in zit bij Volharding

Theo van Vuren Foto:

HUISSEN - Muziekvereniging Volharding uit Huissen gaat wat ext