De Liemers Helemaal Goed Courant

23 september 2015

De Liemers Helemaal Goed Courant 23 september 2015


Toto TributeNight nieuw evenement bij Feestweek Groessen

GROESSEN - Gerstfeest, Maisfeest en Groessense Bokbier Pruuveri-j: de mooiste feesten in de mooiste plaats van Gelderland! Het is ze weer gelukt, daar in Groessen. In de weekenden van 9-11 en 16-18 oktober is er in de feesttent van Feestweek Groessen voor elk wat wils te beleven. Nieuw is dit jaar de Toto TributeNight.

Met het opnemen van een tributenight springt de organisatie in op de toenemende belangstelling voor dit soort (nostalgische) avonden. Maar natuurlijk komen ook de 'gewone' feestgangers als vanouds aan hun trekken met het Gerstfeest, het Maisfeest en niet te vergeten de Groessense Bokbier Pruuveri-j. En voor de jonge jeugd is er traditioneel de Teenage Dance Party. Tenslotte is er traditioneel de grote Bazaar & Vlooienmarkt. En dat alles vindt plaats in een grote verwarmde feesttent waar de consumptieprijs nog vriendelijk te noemen is en waar een bezoeker ook echt een gast is!

Feestweek Groessen begint op vrijdag 9 oktober, 19.30 uur, met het Teenage Dance Event met 7Beats en de regionaal zeer populaire DJ Joeri van Grol. Joeri is in de regio erg bekend van zijn dansworkshops waarmee hij onder andere vele scholen bezoekt maar hij en zijn team draaien ook al jaren op de grote schoolfeesten van het Liemers College en het Cadea Collega. Hiermee heeft Joeri bewezen heel goed te weten hoe je de jonge tieners uit hun dak kunt laten gaan. Al enige jaren nodigt de organisatie alle groep 8 leerlingen van de hele Gemeente Duiven uit. Daar wordt steeds enthousiast op gereageerd en ruim tweehonderd kinderen bezochten vorig jaar het Teenage Dance Event. Dat wordt vanzelfsprekend dit jaar herhaald in de hoop dat nog meer kinderen dit grote feest mee gaan maken. Ook groep 8 kinderen van scholen in omliggende gemeenten zijn meer dan welkom.

Op zaterdag 10 oktober is het Gerstfeest. Dit feest wordt gekenmerkt door de ongedwongen sfeer. De organisatie is heel blij dat ze voor het eerst de Brabantse coverband Slamm naar Groessen hebben weten te halen. Slamm is een snel rijzende ster in het bandcircuit en de zes muzikanten bestormen in hoog tempo de absolute top van Nederland. Soms is het die foute eighties hit of een vette rocksong. Soms dat nieuwe nummer uit de Top 40 dat je maar niet uit je kop krijgt. Maar elke keer weer vindt coverband Slamm de sleutel om de vlam in de pan te laten slaan. Publiek gek, band gek: dit wordt een avond om nooit te vergeten. Voor dit optreden geldt de Passe-Partout: voor slechts achttien kun je naar het Gerst- én het Maisfeest.

Zondag 11 oktober staat in het teken van de Groessense Bokbier Pruuveri-j. Dit feest is na twee jaar al niet meer weg te denken. Een 'kleintje kermis' met ook dit jaar weer 6 bijzondere bokbieren. De toegevoegd wijnproeverij die vorig jaar wat aarzelend is begonnen is sterk verbeterd. Er is gezorgd voor zorgvuldig geselecteerde en eigenhandig geïmporteerde wijnen voor iedere smaak. Natuurlijk geserveerd op de juiste temperatuur! Vanaf 14.00 tot 19.00 uur kan men in de tot oud-bokbierklooster omgetoverde feesttent genieten van een grote diversiteit aan smaken. Daarnaast heeft slagerij Scholten uit Groessen weer de speciale bokbierworst gemaakt die ook te verkrijgen is. De muzikale omlijsting is in handen van Kiep Movin' en daarmee staat nu al vast dat het niet alleen een smakelijke, maar zeker ook weer een gezellige middag zal gaan worden.

Het tweede weekend Feestweek Groessen start op vrijdagavond 16 oktober met de Toto TributeNight. De organisatie springt hiermee in op de toenemende belangstelling voor tribute-avonden. Voor deze eerste editie is gekozen voor de band Totoly Live. De legendarische band Toto is al vaak gecoverd maar de 8 muzikale virtuozen van Totoly Live slagen erin om de muziek van Toto zó goed te benaderen dat je je bijna afvraagt of het wel live is. De leden van de band hebben overal hun sporen al verdiend en weten dus heel goed hoe het publiek te vermaken. Live is het zeker en de vele fans van Toto, maar ook degenen die 'gewoon' van een lekker concert willen genieten zullen zeker niet teleurgesteld naar huis gaan! Naaste het concert van Totoly Live wordt er herkenbare muziek gedraaid.

Overal bekend, en behorend tot één van de grootste feesten van de Liemers is het Maisfeest. Dit jaar heeft de organisatie weer haar hand weten te leggen op meest populaire feestband van Nederland: Hike. Wat een fantastische band is dit toch en wat een enorm feest weten ze er van te maken. Hike is niet voor niets bij Radio 538 al enige jaren op rij uitgeroepen tot de 'Populairste Feestband van Nederland'. Het Maïsfeest van zaterdag 17 oktober is hét feest dat je absoluut niet mag missen! Een bezoek aan het Maïsfeest in combinatie met het Gerstfeest kost in de voorverkoop achttien euro!

Tenslotte, maar daarmee niet minder belangrijk, organiseert Feestweek Groessen op zondag 18 oktober weer een grootse bazaar en vlooienmarkt. De enorme feesttent zal die dag uitpuilen met allerlei mooie, tweedehands, maar ook nieuwe spullen. Veel kraamhouders, van dichtbij tot ver buiten de Liemerse grenzen zullen hun waar tussen 10.00 en 16.00 uur uitstallen.

Om al deze activiteiten in goede banen te leiden kan Feestweek Groessen bogen op haar jarenlange ervaring, de grote schare vrijwilligers en op de goede medewerking van buurtbewoners, de Gemeente Duiven en politie en brandweer. Ieder jaar opnieuw ontvangt Feestweek Groessen grote complimenten over de organisatie. Natuurlijk kan er tijdens de grote feesten ook met PIN worden betaald. De opbrengst van Feestweek Groessen gaat zoals altijd naar de vereniging showband KDO voor haar jeugdopleidingen, uniformen en instrumentarium.

Voor verdere informatie over Feestweek Groessen en de voorverkoopadressen van de diverse activiteiten, kijk op de websites www.feestweekgroessen.nl of www.showbandkdo.nl.

Techniekdag de Liemers laat charme van het vak zien

ZEVENAAR - Bijna vijftig bedrijven en instellingen doen op zaterdag 3 oktober mee aan Techniekdag de Liemers. Deze wordt dit jaar gehouden op het voormalige Dachserterrein in Zevenaar. Het bedrijfsleven grijpt deze dag samen met het onderwijs aan om jeugd te interesseren voor een toekomst in de techniek.

De organisatie van de Liemerse Techniekdag is in handen van VNO-NCW Midden en Lindus, in nauwe samenwerking met de regionale onderwijsinstellingen, ondernemers uit de Liemers en de gemeente Zevenaar. Het platform Onderwijs en Arbeidsmarkt de Liemers ondersteunt Techniekdag de Liemers. De initiatiefnemers zijn het over één ding eens: werken in de techniek is fantastisch. Die gedachte staat centraal tijdens Techniekdag de Liemers.

Tijdens de dag wordt de boeiende wereld van bèta en techniek getoond. De dag is interessant voor jonge en oudere kinderen. Tijdens Techniekdag de Liemers worden de verschillende technische sectoren op een uitdagende en speelse manier voor het voetlicht gebracht. Techniek is veelomvattend. Het is allang niet meer enkel sleutelen maar nauw verwant aan hedendaagse informatie- en communicatietechnologie. Smartphones, drones, robotica, 3D-printen. Techniek biedt een toekomst vol nieuwe kansen.
Opleidingen - van vmbo tot en met universiteit - en bedrijven presenteren deze dag verschillende doe-activiteiten. De sectoren metaal, bouw en architectuur, timmerindustrie, meubel/interieurbouw, installatietechniek, Elektro- en motorvoertuigentechniek, zorgsector, duurzame sectoren en ICT laten zich zien tijdens deze kijk-, doe- en speeldag. En er zijn veel activiteiten waar je zelf aan kunt deelnemen, zoals 3D printen, lasersnijden, in een elektrische auto rijden, verschillende proefjes doen en digitale graffiti maken. Ook overheid, defensie en brandweer zijn aanwezig.

De toegang is gratis. De dag vindt plaats tussen 10.00 en 16.00 uur op het voormalige Dachserterrein aan Hengelder 44. Logistiek dienstverlener Dachser Netherlands in Zevenaar is geen toevallige gastheer. Het bedrijf bestaat veertig jaar, telt inmiddels vijf vestigingen en ruim vierhonderd medewerkers. In Zevenaar is Dachser momenteel gevestigd op bedrijventerrein 7Poort. Daar zet het bedrijf zelf ook vaak de deuren open voor een kijkje achter de schermen.

Ruil & Reparatie Kring De Liemers verruimt openingstijden

DUIVEN - Stichting Ruil & Reparatie Kring De Liemers verruimt openingstijden. De vrijwilligers bij stichting Ruil & Reparatie Kring De Liemers staan wekelijks klaar voor het repareren van goederen zoals elektrische apparaten, fietsen, kleding, speelgoed enzovoort.

Dit is goed voor het milieu en tevens voor mensen die het minder hebben een uitkomst. Ook vragen over computers, tablet, enzovoort kan men stellen er is een ict-vrijwilliger aanwezig. En niet te vergeten de reuze handig coupeuses voor het verstellen van kleding. Men kan ook een kopje koffie komen drinken (een euro).

Er zijn doorgeefkasten waar men boeken, dvd’s, cd’s en leuke spulletjes in kan vinden en gratis mee mag nemen. Op die manier willen we naast goederen repareren, ruilen en weggeven ook gezelligheid bij de mensen brengen, door mensen met elkaar te verbinden en elkaars kennis te delen.

Het doel van de stichting werkt dus vierledig, enerzijds het sociale aspect, anderzijds het repareren van goederen, het besparen van het milieu en het ter beschikking stellen van goederen tussen- en voor kwetsbare personen in de samenleving.

Vanaf heden zijn we geopend van 13.30 tot 16.30 uur in cultureel centrum ’t Eiland Eilandplein 302 in Duiven. Meer info: www.ruilkringdeliemers.nl; e.mail:ruilkringdeliemers@hotmail.com; 0316 262274; facebook: ruilkring de liemers en doorgeefhoek de liemers.

De bal stuitert weer!

ZEVENAAR - De bal stuitert weer! Ja, dat betekent dat het basketbalseizoen weer is begonnen. Ook voor Basketiers'71 - het uithangbord van de Liemers op basketbalgebied.

Met liefst zeven teams in de competitie zijn er diverse verwachtingen. Nieuwe kansen, nieuwe doelen, nieuwe en oude bekende gezichten. Allemaal weer vertrouwd, een zomer lang voorbereid en dan de eerste speelzaterdag. Altijd weer spannend en verwachtingsvol. De U12 beet het spits af tegen Unlix, de jeugd heeft de toekomst. Maar helaas werd verloren met 26 – 54.

De U14 tegen Givex, hetzelfde laken en pak verloor met 18 – 46. Het seizoen is nog lang voor beide teams, maar wel hoopvol. De U20 tegen WSV, de U20 had zich de start van de competitie zich voorgesteld! Een kansloze missie en een veegpartij 19 – 103.

Dames 1 tegen Wyba, vele nieuwe en oude bekenden in en rond het veld. Soms zijn er wedstrijden, waar je constant achter staat en het gat net niet kan dichten. Dit was dus zo'n wedstrijd, 37 – 39 verloren. De U16 tegen Becege, ja daar was die dan eindelijk, de eerste zege van het seizoen. Met 79 – 36 werd Becege meer dan gedubbeld. Dat smaakt naar meer.

Heren 2 een mix van wissel en bankspelers vanuit het eerste team. Toch goed op elkaar ingespeeld en een goede voorbereiding, warming up doet wonderen. Met 59 – 48 werd een verdiende overwinning op Wildcats geboekt.

Heren 1 tegen High Five, ja een gelijk opgaande strijd tot de tweede periode. Hierin werd de wedstrijd volledig weggegeven met een periodestand van 8 – 29. Werd uiteindelijk verloren met 62 – 86, een volgende keer beter.

Zaterdag 3 oktober vanaf 11.30 uur is men weer welkom in sporthal Heerenmaten. Bij het uithangbord van de basketbalsport in de Liemers Basketiers'71.

Busreis senioren Het Palet

DUIVEN - Ook dit jaar gaan de senioren van Het Palet een middag uit met de bus. De reis gaat dit jaar op zaterdag 3 oktober vanaf 13.00 uur richting Garderen.

Vooraf aan deze middag zal er bij het Palet vanaf 11.30 uur een lunch worden aangeboden. In Garderen word een bezoek gebracht aan ’t Veluws zandsculpturenfestijn 2015. Na dit bezoek vertrekt men richting Hoenderloo, daar zal men rond de klok van 17.15 uur verrast worden met een 3 gangen diner.

Na lekker gegeten te hebben gaat de bus weer richting Duiven, daar wordt men om 20.00 uur terug verwacht bij Het Palet. Voor meer informatie en eventuele opgave kan men contact opnemen met Tonnie Jansen: 0316 266104.

Keepersacademie De Liemers slaat nieuwe weg in

LIEMERS - Keepersacademie De Liemers heeft op 18 september jl. een samenwerkingsovereenkomst getekend met NEC Nijmegen. Dit betekent dat wij de eerste organisatie in de Liemers en Achterhoek zijn die een samenwerking met NEC ondertekend hebben.

Ook zullen wij in deze regio de scouting gaan doen voor NEC. Dit is allemaal tot stand gekomen nadat NEC contact heeft gezocht met ons omtrent een keeper die het komend jaar in de goal staat bij de C1 van NEC. Onze organisatie bestaat uit trainers die juist allen uit de Achterhoek komen. Dit zou een stap kunnen zijn om ons nog verder te professionaliseren. "Wij zijn van SV Babberich, waar we vier jaar met onze organisatie hebben gewerkt, verhuist naar OBW om onze organisatie te laten groeien. Keepers die zich nog willen aanmelden kunnen dat nog steeds doen via www.keepersacademie-deliemers.nl, maar ook clubs kunnen zich aanmelden voor een gratis clinic."

Ontmoetingskerk Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 27 september is er om 10.00 uur in het kader van de vredesweek een oecumenische vredesviering met als voorganger ds. Alle Jonkman.

Na afloop kan onder het genot van koffie of thee worden nagepraat.

Op zondag 4 oktober is er om 10.00 een kerkdienst waarin ds. C. van Alderwegen uit Doorwerth zal voorgaan.

In gebouw Ons Huis is er dan om 10.00 uur Jeugdkerk voor jongeren van dertien tot achttien jaar.

DOORLOOP Toto TributeNight nieuw evenement bij Feestweek Groessen

Vervolg van voorpagina

Ehbo-cursus in Duiven

DUIVEN - De Ehbo-vereniging Duiven start op dinsdag 3 november 2015 een nieuwe cursus. Een complete Ehbo-opleiding. Naast kleine(re) verwondingen wordt zeker aandacht geschonken aan onder andere bewusteloosheid, hartinfarct, ernstige bloedingen, botbreuken, diabetes mellitus, herseninfarct, epilepsie.

"De lessen worden gegeven op basis van de laatste eisen op bijvoorbeeld het gebied van reanimeren en AED-bediening. Alles op basis van de 26e druk van het Oranje Kruisboek. De cursus omvat dertien lesavonden (van 20.00 tot 22.00 uur) en wordt afgesloten met een examen, waarna u in het bezit kunt komen van het landelijk erkende Ehbo-diploma, uitgegeven door het Oranje Kruis. De successen van de laatste seizoenen (100% geslaagden) sterken ons in de gedachten dat wij borg staan voor kwaliteit.

Wilt u enkel een cursus 'reanimatie en AED-bediening' volgen of de gewenste herhalingslessen hierover? Ehbo-Duiven biedt ook die mogelijkheid. Neem ook dan contact met ons op. Meer informatie is te verkrijgen via www.ehboduiven.nl, via e-mail contact@ehboduiven.nl, telefonisch bij Bertus Kampes 0316 269125 of bij Martin Jansen 0316 261615." Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden (een deel van) de kosten voor een Ehbo-cursus.

Liemerse vereniging duikt onder in Zeeland

LOBITH - Van 4 tot en met 6 september hield duikteam Sub Aqua Libera (SAL) uit Lobith haar jaarlijkse club weekend in Zeeland. Met ruim tachtig deelnemers was het gezellig druk op het clubveld waar het overgrote deel van de clubleden en hun familie samen kampeerden.

Er werden verschillende mooie duiken gemaakt, variërend van opleidingsduiken voor gevorderde duikers tot nachtduiken en ook de onlangs gebrevetteerde beginnende duikers genoten volop van het prachtige onderwater leven. “In een weekend als dit bloeit het clubgevoel binnen de vereniging volop. We kamerperen op één groot veld waar je de hele dag door aanspraak hebt en ’s avonds gezellig kan napraten over mooie duiken en al het andere dat Zeeland te bieden heeft. Aan de gezamenlijke clubduiken overdag doen duikers van alle niveaus mee, dit zorgt ervoor dat ook beginnende duikers een mooie introductie krijgen in Nederlands zout water en volop kunnen genieten”, aldus Angela Bergsma, bestuurslid en organisator van het weekend. Op zaterdagavond werd een uitgebreide BBQ gehouden in een grote samengestelde partytent waar leden tot laat gezellig warm bij elkaar zaten.

Duikteam SAL is een van de grootste duikverenigingen van Nederland en is gevestigd in Lobith. Dit najaar begint er een nieuwe cursus voor beginnende duikers. Daarnaast biedt het duikteam ook cursussen voor gevorderde duikers en speciale jeugd lessen vanaf ongeveer tien jaar. "Wil jij graag kennis maken met de duiksport en deze gezellige vereniging? Maak dan een afspraak voor een introductieduik door te mailen naarintroduik@subaqualibera.nl en kijk voor meer informatie op de websitewww.subaqualibera.nl."

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - De Vrijwilligerscentrale van Caleidoz Welzijn zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties.

Bezoek en Opvang Service (BOS), onderdeel van Caleidoz Welzijn Zevenaar, richt zich op het ondersteunen van mantelzorgers. De BOS zoekt vrijwilligers in Zevenaar en omgeving die bezoekjes willen afleggen om zodoende de familie en andere mantelzorgers af en toe te ontlasten.

Humanitas zoekt een hulp bij begeleide omgangsregeling (BOR). Als vrijwilliger van BOR Humanitas is men aanwezig bij de omgang tussen kinderen en hun ouders. Men begeleidt hen een dagdeel per 2 weken gedurende 3 tot 6 maanden. Men wordt ondersteund door een professionele coördinator.

Stichting Netwerk Chronisch Zieken in Zevenaar zoekt iemand die op enkele bestaande websites de gegevens kan bijhouden van de lopende activiteiten. Men zoekt bij voorkeur iemand die handig is met de pc en ervaringsdeskundige is (mantelzorger, chronisch ziek of gehandicapt).

Vereniging Volksuniversiteit Zevenaar e.o. zoekt enkele bestuursleden. Bestuursvergaderingen zijn er eens in de zes weken. De nieuwe bestuursleden hebben de uitdaging om richting te geven aan nieuwe structuren en intensivering van de samenwerking met de stakeholders.

Voor meer informatie over deze en circa 250 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur, telefoon 0316 243299. Men kan ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Kapellendag in Zevenaar

ZEVENAAR – Wegens het grote succes van vorig jaar houdt de Original Liemers Musikanten ook dit jaar weer een kapellendag. De kapellendag is een treffen van muzikanten die de Egerländermuziek een warm hart toe dragen.

Het is geen competitiestrijd, maar een gezellig samenzijn, waarbij iedere kapel op haar niveau een muziekaal steentje bijdraagt. Ook dit jaar is de organisatie er in geslaagd een zestal kapellen naar Zevenaar te halen. Het zijn kapellen bij wie de Original Liemers Musikanten ook regelmatig optreden.

De deelnemende kapellen zijn: Egerlanderkapel De Leemkuulers, Loarns Plezeer uit Laren, Iesellander Muzikanten uit Doetinchem, Blaaskapel uit Maasbree (L), De Twentelandkapel uit Buurse. De avond wordt afgesloten met een optreden van De Haaksberger Musikanten. Natuurlijk zal ook de Original Liemers Musikanten als organisator een spetterend optreden verzorgen.

De dag wordt gehouden op zaterdag 31 oktober in zalencentrum Staring aan de Grietakkers 3 in Zevenaar en begint om 13.30 uur. Zaal open vanaf 13.00 uur. De optredens zullen duren tot 22.30 uur. Meer informatie en speelschema over dit evenement zullen worden gepubliceerd op de website van de Original Liemers Musikanten: www.originalliemersmusikanten.nl. De toegang tot het evenement is gratis.

Alzheimer Nederland zoekt helpende handen in de Liermers

DUIVEN - Alzheimer is een ontluisterende ziekte, waarbij de patiënt geheugen, identiteit en emoties verliest. Uiteindelijk vernietigt de ziekte het meest waardevolle dat een mens bezit: zichzelf. Wat begint met vergeetachtigheid leidt uiteindelijk tot totale ontreddering en tot de dood.

Helaas kunnen we deze patiënten nog steeds geen medicijn bieden om deze ziekte te stoppen, laat staan genezen. Wat we als omgeving wel kunnen doen is een helpende hand bieden, aan patiënt en zeker ook aan familie, in wat voor vorm dan ook. Denk hierbij aan een luisterend oor, gewoon op bezoek blijven gaan, een boodschap doen, oppassen zodat de partner even de handen vrij heeft, hoe vervelend oppassen ook klinkt.

Alzheimer Nederland is een organisatie die zich inzet voor deze patiënten en hun familie. Voor ons werk zijn wij afhankelijk van vrijwilligers, veel vrijwilligers. Voor informatie over de divers activiteiten van Alzheimer Nederland nodigen wij u uit om tijdens de manifestatie 'Duuve te Gek' op het Remigiusplein te Duiven op zondag 27 september onze stand te bezoeken. Uiteraard kan men ook contact opnemen met Alzheimer Nederland (033 3032502) of bezoek www.alzheimer-nederland.nl.

ZijActief Groessen creatief...

GROESSEN - ZijActief Groessen start het nieuwe seizoen met een creatieve markt. Na de opening door de voorzitter laat de groep zien wat de hobby's van de mensen zijn.

Je staat versteld van alle creatieve talenten die schuil gaan achter diverse voordeuren. Er worden presentaties gegeven van eierdozenkunst taarten bakken, machinaal borduren, kaarten maken, brei-,haakwerk, schilderkunst enzovoort. "Na de pauze houden we een quiz met rebus en raadsels, onder leiding van en gepresenteerd door Ans. Hierna is er nog een gezellig samenzijn en kunnen we even bijkletsen."

Nieuwe leden zijn welkom en kunnen vrijblijvend binnenlopen om een kijkje te nemen in Dorpshuis in Groessen op 30 september vanaf 19.45 uur.

Trefpunt Alleengaanden in Zevenaar

ZEVENAAR - Bij het Trefpunt Alleengaanden kan men eenmaal per twee maanden op een ontspannen manier mensen ontmoeten die ook alleen zijn. Er heerst een open sfeer waar je je snel welkom voelt.

Doel van de middag is om kennis te maken en samen activiteiten te ondernemen. Zo is er vanuit de groep onder andere een wandel- en fietsgroep, een eetclub en een groep theater/filmhuisbezoek ontstaan.

Het eerstvolgende Trefpunt is op zaterdag 3 oktober van 14.00 tot 16.00 uur aan de Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Aanmelden kan tot 1 oktober bij: de balie van de Hooge Bongert, per telefoon 06 20635563 of mail m.boshuis@caleidoz.nl.

Vijftig jaar Oer-Liemers College: een reünie

ZEVENAAR - Het Liemers College bestaat vijftig jaar en dat wordt gevierd met een reünie op locatie Heerenmäten op 10 oktober. Het programma bestaat uit een middag waar vele herinneringen worden opgehaald en vele nieuwe worden gemaakt.

Foto’s, toneel, muziek en lekker eten en drinken brengen de reünisten de gezellige sfeer van het ‘oer-Liemers College’. Inschrijven kan via de website www.heerenmaten50.nl.
In 1965 ontstond het Liemers College in eerste instantie als dependance van het Thomas à Kempiscollege in Arnhem. Vanuit de barakken aan de Guido Gezellestraat en het Juvenaat in Zevenaar, verhuisde de school in 1980 naar het gebouw aan de Heerenmäten. We zijn inmiddels groter dan ooit en verdeeld over meerdere locaties. De oorspronkelijke school HBS/Gymnasium, later havo/vwo/Gymnasium bestaat dit jaar vijftig jaar.
Deelnemen aan de reünie kost 17,50 euro, met lunch en drank inbegrepen. Inschrijven gaat via de website www.heerenmaten50.nl. Door in te schrijven kan men aan de hele middag deelnemen, van lunch tot en met de borrel. Na de borrel is het mogelijk om op eigen gelegenheid met oud-klasgenoten en/of collega’s in Zevenaar uit eten te gaan.

Vier lokale restaurants bieden speciale reünisten-menu’s aan. Meer informatie is te vinden op de site of neem contact op via heerenmaten50@gmail.com of facebook.

Presentatie Windows 10

Foto: Henk Schipper

ZEVENAAR - Op woensdag 7 oktober verzorgt Hobby Computer Club (HCC) zijn maandelijkse computeravond. De avond wordt gehouden in Ons Huis, Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar. Aanvang lezing 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

Met Windows 10 wil Microsoft ons Windows 8.1 snel doen vergeten. Het vertrouwde Start-scherm keert terug, gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1 kunnen het Windows 10 gratis installeren en er komt een totaal nieuwe browser: Edge. Ook pakt Microsoft groots uit met de Universal Windows applicaties.

Meer weten over Windows 10? In het hele land organiseert HCC presentaties over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Nu ook in Zevenaar. "Kom zeker langs en laat je op deze gezellige presentatie bijpraten over Windows 10, hoe je dit nieuwe besturingssysteem het beste kan installeren, wat de voordelen zijn en wat de valkuilen zijn. Na deze presentatie ben jij een echte Windows 10 kenner!"

De lezing wordt gegeven door Jan Jansen. Bij de helpdesk zijn de nodige deskundigen aanwezig die helpen bij vragen en problemen op het gebied van computerapparatuur en -programmatuur. Natuurlijk is er weer de mogelijkheid om informatie te krijgen over allerlei onderwerpen, zoals Internet, Skype, Genealogie, Windows, Office, Linux, et cetera.

De toegang is vrij voor HCC-leden ook niet-leden zijn van harte welkom maar betalen twee per avond.

Een zeer geslaagde aftrap bij Angerlo Vooruit

ANGERLO - De zon stond op 30 augustus 's middags strak aan de hemel toen de officiële opening van het voetbalseizoen van Angerlo Vooruit van start ging. Voorzitter Kees Nederhoff opende het festijn. Hij deelde mee de ontwikkelingen binnen Angerlo Vooruit. In de zomer maanden heeft Carlo Tiecken de website vernieuwd en deze werd op deze zonnige dag gepresenteerd.

Ook het nieuwe Nerrow casting systeem werd gepresenteerd. Arjan van Someren heeft de presentatie goed in elkaar gezet zodat het nieuws over de schermen flitst bij Angerlo Vooruit. Het eerste elftal toonde zijn nieuwe outfits, allemaal gesponsord door Jan Hoornstra van Hoornstra Bouw. De minioren van de dansgarde van de Deurdouwers hebben gezorgd voor een leuke dansact.

In verband met de flinke toename van voetballende dames binnen de vereniging was er behoefte aan een dameskleedkamer. De Vut club heeft in de wintermaanden het jeugdhonk omgetoverd tot dameskleedkamer. De heren werden deze dag door Kees Nederhoff in het zonnetje gezet en dameskleedkamer met een flink schot geopend.

Wim Strabbing voorzitter van de sponsorcommissie gaf de ontwikkelingen rond de sponsorcommissie. Hij bedankt alle trouwe sponsoren en de elf nieuwe sponsoren die bij Angerlo Vooruit zijn gekomen. Heeft u interesse om Angerlo Vooruit te sponsoren neem contact op met sponsering@angerlovooruit.nl


Om 14.00 uur begonnen de activiteiten voor de jeugd & senioren. Onder leiding van Rutger Smorenberg heeft het eerste elftal voor de jeugd een aantal leuke spelletjes uitgezet. Ook illusionist Henk Arnoldus viel bij de kinderen erg in de smaak, ze zijn zelden zo stil geweest. De nieuwe kledingsponsor van Angerlo Vooruit, 100%Voetbal was ook aanwezig en hebben de leden die dag een fikse korting gegeven op de aanschaf van nieuwe voetbalartikelen. Rotra, de andere trouwe sponsor van onze vereniging, heeft op deze dag een trailer ter beschikking gesteld. De jongsten onder ons konden de hele dag door genieten van een springkussen en een aantal kinderen is geschminkt. Het was een samenkomst van (oud)leden en als vanouds werd er gepraat en gelachen. De afscheidswedstrijd van René Berends en Christiaan van der Meulen begon om 16.00 uur. Met hun door hen zelf samengestelde elftal traden ze aan tegen het eerste elftal. Het was een topdag! De opening van het voetbalseizoen bij Angerlo Vooruit is een feit!

Linda Kreuzen met band in De Lantaern

ZEVENAAR - Linda Kreuzen speelt met band in De Lantaern Zevenaar op zaterdag 26 september vanaf 20.15 uur. Met haar unieke, doorleefde, soulvolle stem roept Kreuzen gevoelens op van kracht en optimisme, maar ook van wanhoop en blues.

Met diep onder de huid kruipende teksten, aangrijpende melodieën en intense performance raakt de zangeres haar toehoorders in het hart. "Ik wil dat muziek me raakt, zo ontroert dat de tranen vloeien of dat er een glimlach verschijnt. Juichen en verstillen ineen. En wat is er mooier dan dit zelf veroorzaken?" Zowel op een poppodium met haar band als solo in een huiskamer krijgt ze haar toehoorders muisstil.

In de zomer van 2012 Had Linda haar debuut in het tv-programma "De beste singer-songwriter van Nederland". Aan het einde van hetzelfde jaar bracht ze haar eerste EP uit, waarna ze zich stortte op de podia, ze liet zich horen op radio 1 en 2, op vele podia in Nederland, maar ook in Londen, België en Duitsland. Een hoogtepunt in 2013 was dat ze in november niet alleen de support act voor de Woodstock legende Melanie mocht zijn maar dat ze ook samen met haar het nummer Lay Down zong. Aan het begin van 2014 won ze drie Thiss Awards waaronder de prestigieuze 'Singer-Songwriter of the Year"'. Ze speelde onder andere op Parkpop Den Haag en op Songbird festival in Rotterdam (www.lindakreuzen.com).

De toegangsprijs is tien euro. Meer info staat op www.delantaern.nl.

Schuttersavond Sint-Andreas

ZEVENAAR - Op zaterdag 26 september houdt schutterij Sint-Andreas ’t Grieth-Zevenaar haar najaarsschuttersavond.

Om 17.45 uur vertrekt de schutterij vanaf de Oude Doesburgseweg, voor het ophalen van het koningspaar Frank en Diana naar het Rembrandtplein. Op het Rembrandtplein zullen de bielemannen eerst de boomstam doorhakken. Daarna zal er voor het koningspaar en aanwezigen gevendeld worden.

Om 18.45 uur zal verder getrokken worden naar het Noordeinde. Omstreeks 19.00 uur zullen de bielemannen hier hun kunsten laten zien. Daarna zal er een vendelhulde gebracht wordt bij de schuttersboog.

Omstreeks 20.00 uur zal de schutterij terug zijn in het schuttersgebouw aan de Oude Doesburgseweg. Hierna zal de feestavond plaatsvinden met medewerking van de coverband Rootz. De toegang is gratis.

Rommelmarkt Griethtreejers

ZEVENAAR - Zondag 4 oktober houdt KV De Griethtreejers een rommelmarkt bij hun vaste locatie, Party en Bowlingcentrum De Griethse Poort in Zevenaar.

Het aanbod op deze rommelmarkt zal zeer groot, en zeer divers zijn. De afgelopen weken, maar ook de aankomende weken nog zijn onze leden bezig met het ophalen van spullen bij mensen thuis, maar ook bij scholen en zorginstellingen.

"Mocht u toch nog wat spullen hebben, dan kunt u uw spullen elke zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur bij Hans en Gerda Kaal aan de Oude Doesburgseweg 30 inleveren. Bent u niet in de gelegenheid om uw spullen weg te brengen dan kunnen ze ook worden afgehaald. Neem dan contact op met Berna Gardien (0316 844057 graag bellen na 19.30 uur).

De Griethtreejers heten iedereen welkom van 11.00 tot 14.00 uur bij Party en Bowlingcentrum De Griethse Poort, Oude Doesburgseweg 24 in Zevenaar. De entree voor deze rommelmarkt bedraagt 1.50 euro. Meer weten over Carnavalsvereniging De Griethtreejers staat op www.degriethtreejers.nl.

Expositie amateurkunst

AERDT - Veel Nederlanders beleven plezier aan het vervaardigen van amateurkunst. Zo ook in de gemeente Rijnwaarden. De vereniging Rijnwaarden50plus geeft haar amateurkunstenaars een podium.

Rijnwaarden50plus organiseert een expositie in het historische kerkje van Aerdt. Hier kunnen de kunstenaars hun artistieke producten aan een breed publiek laten zien. Deze bijzondere gevarieerde tentoonstelling zal plaatsvinden op zaterdag 10 oktober en zondag 11 oktober. De openingstijden op beide dagen zijn van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Ongeveer vijftien kunstenaars hebben hun medewerking reeds toegezegd. Deze kunstenaars, allemaal leden van deze grootste vereniging van Rijnwaarden, zijn zelf aanwezig om de bezoekers uitleg, demonstraties en andere informatie te geven. Er wordt de volgende kunst geëxposeerd: beelden, houtsculpturen, schilderijen, borduur- en andere handwerktechnieken, poppen, molens, poppenhuizen en iconen. Onder het genot van een kopje koffie of thee kan de bezoeker zich verbazen over het talent dat hier haar kunst tentoonstelt.

Voor vragen over dit evenement van Rijnwaarden50plus kan men contact opnemen met Johan Peters te Herwen: 0316 248338. Zie ook de website www.rijnwaarden50plus.nl, tabblad Maandprogramma.

Wandelen op zondag groot succes

DUIVEN - Inmiddels is het wandelen op zondag een groot succes. Elke keer zien we weer nieuwe gezichten erbij. Dit komt onder andere door de ongedwongen en gezellige sfeer, het is laagdrempelig en vrijblijvend.

"U hoeft zich namelijk niet aan- of af te melden. Heerlijk toch, als er bijvoorbeeld onverwachts visite komt, of als u zich plotseling niet lekker voelt? We verzamelen om half twee bij het theehuis in het Horsterpark in Duiven. Vanaf daar lopen we met twee groepen vijf en tien kilometer. Na de wandeling drinken we nog een kopje koffie/thee. Dit is voor eigen rekening, verder zitten er geen kosten aan."

"Ook zin om mee te wandelen? Elke twee weken op zondagmiddag (de even weeknummers), eerstvolgende data zijn 20 september, 4 en 18 oktober. Tot dan! Voor meer info: y.bloemberg@mikado-welzijn.nl of 06 44458152. Is het wandelen niets voor u, maar wilt u deelnemen aan een andere activiteit? Laat het me weten, dan gaan we samen kijken naar mogelijkheden."

Dior and I in Filmhuis

DIDAM - Op vrijdag 16 oktober om 20.00 uur biedt Filmhuis Didam een inkijkje in de wereld van het modehuis Christian Dior.

Regisseur Frédéric Tcheng volgt in het voorjaar van 2012 de Belgische ontwerper Raf Simons die als de nieuwe artistiek directeur van Dior zijn eerste haute couture-collectie creëert. Een bijzondere film waarin Tcheng de dagelijkse druk in het modehuis laat voelen, een elegante buiging maakt naar de geschiedenis van Dior en een hommage brengt aan de coupeuses in het atelier.

Filmhuis Didam ligt aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films en reserveren: www.filmhuisdidam.nl. Entree zes euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open.

Fusiepop: voor jong talent!

LIEMERS - Na een succesvolle eerste editie gaat Fusiepop weer van start. Fusiepop is een samenwerking tussen het jongerenwerk uit de gemeentes Westervoort, Duiven, Rijnwaarden en Zevenaar.

Fusiepop geeft jong talent tussen de 10 en 23 jaar de kans om zich op een podium te presenteren op allerlei gebied, zoals dans, toneel, muziek, goochelen, cabaret…
In elke gemeente wordt een voorronde gehouden. Voor Zevenaar en Rijnwaarden is dat op vrijdag 2 oktober in jongerencentrum 4all in Zevenaar; voor Duiven en Westervoort op vrijdag 23 oktober in jongerencentrum Creon in Westervoort. Uit iedere voorronde komen vier winnaars (twee per gemeente), die tegen elkaar strijden in de grote finale op vrijdag 11 december in Het Musiater. De winnaar van Fusiepop 2015 krijgt een coachingstraject op maat aangeboden. "Heb jij een podiumtalent? Laat dan in vijftien minuten zien wat jij kan! Voor meer informatie en/of om je op te geven: www.fusiepop.nl."

Liemers Mooiste weer vol lokaal talent

ZEVENAAR - Liemers Mooiste is een initiatief van Guido Boerboom en Bert Frölich. Liemers mooiste beleeft haar derde editie. Tijdens deze avond staat het Musiaterpodium weer in het teken van Liemers talent, want de Liemers barst van talent op het gebied van zang dans en cabaret.

Ook dit jaar hebben zij weer een prachtig programma samengesteld met louter lokale helden. Bijvoorbeeld de nog jonge dj Stijn Christ (dj Essay). Onlangs won hij een dj-contest en barst van het talent. Tijdens de avond zal hij op verschillende momenten zijn dj-kunsten vertonen. Totaal anders is het muzikale experiment van Maarten Zaagman die een speciaal interactief muziekstuk heeft gecomponeerd waar het publiek door middel van mobiele telefoons aan mee kan doen.

Verder treden op: DansjeFit (showdans) Maureen Vink (singer-songwriter), Schudden voor Gebruik (theaterzang), Jetse de Jong (zeer talentvolle pianist) en de zeventigjarig bestaande harmonie Sint-Martinus. Zij zullen delen van het recent uitgevoerde bijzonder succesvolle concert Martinus Maximus waar orkest meets pop. Kortom een gevarieerd programma met veel kwaliteit wat u gezien moet hebben.

Liemers Mooiste vindt plaats op vrijdag 2 oktober om 20.15 uur in Het Musiater. Kaarten à 12,50 euro zijn verkrijgbaar bij Het Musiater en via www.hetmusiater.nl.

Hobbycentrum De Liemers verzorgt open dag

Een schilderij, gemaakt door vier leden en geschonken aan het Braamhuis, een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten

ZEVENAAR - Het Hobbycentrum De Liemers houdt op zaterdag 10 oktober open dag van 11.00 tot 16.00 uur. Op deze dag laat hetj zien wat men in zijn vrije tijd allemaal kan maken. Voor zichzelf, voor de kinderen of kleinkinderen.

Het atelier is een echte plek voor de beginnende en gevorderde 'kunstenaar'. Men werkt veelal zelfstandig, maar hulp en goede raad zijn altijd aanwezig. Voor schildergroepjes is er zo nodig deskundige begeleiding. Er kan geschilderd worden met aquarel-, acryl- en olieverf.

Een schilderij, gemaakt door vier leden en geschonken aan het Braamhuis, een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten

Het atelier is ook de plek voor het maken van fijn houtsnijwerk en het maken van beelden in hout en zachte steen als speksteen, serpentijn en albast. Ook laten wij op deze open dag andere creatieve uitingen zien zoals werken met klei, eenvoudig beginnen met boekbinden, glas in lood zetten en werken met Tiffanyglas.

De houtwerkplaats is voor de echte doe-het-zelver een fantastische werkplek met een flink machinepark met onder andere een grote zaagbank, schaafbank en lintzaag. Uiteraard is hier deskundige hulp aanwezig. Op deze open dag zijn er demonstraties waar men kan zien wat men allemaal kan maken met onder andere de houtdraaibank en hoe speciale vogelhuisjes worden gemaakt.

Hobbycentrum De Liemers, een centrum van creativiteit, te vinden aan de Marconistraat 20, (bij het parkeerterrein van OBW) Hengelder/Zevenaar; www.hobbycentrumdeliemers.nl.

Hoe zit het nou toch met de duivel?

ZEVENAAR - In films en boeken doet hij het goed: de verpersoonlijking van het kwaad in de vorm van een figuur. Vaak wordt hij afgegbeeld met hoorntjes, een gevorkte staart en een vuile blik in de ogen. Is dat dan de duivel? Een of andere duistere figuurof persoon die op de aarde rondzwerft en die ons mensen het leven moeilijk (en soms zelfs onmogelijk) maakt?

Veel mensen zetten hier hun vraagtekens bij. Zij zien de wereld meer als opgedeeld in twee machten: het positieve tegenover het negatieve.. Een goede God tegenover het kwaad, waarbij God dan wel degelijk de overhand en het laatste woord heeft.

Dat onze aarde een hoop ellende en verdriet kent zal niemand ontkennen. Het negatieve speelt in deze wereld zeker een rol. Het is dus ook niet zo vreemd dat we in het verleden steeds weer op zoek zijn gegaan naar een verklaring en oorzaak voor al het negatiefs dat we tegenkomen. Maar hoe zit het in dat opzicht dan nu precies met de rol van duivel en kwaad? WElke positie hebben zij in de loop van de geschiedenis ingenomen? Waar komt dit denken vandaan? Wat zegt de Bijbel erover? En wat denken we zelf?

Op woensdag 7 oktober houdt merouw ds. Marissa van Meij-Buitink uit Halle een inleiding over vdit onderwerp met behulp van teksten uit de BIjbel en aan de hand van enkele schilderijen. Plaats: gebouw Ons Huis, dr. Honigstraat 3 te Zevenaar. Tijd: van 20.00 tot 22.00 uur. Van de deelnemers wordt een bijdrage van vijf euro gevraagd. Nader informatie bij Petra van der Wal: p.vanderwal@planet.nl.

Boek over de inktfabriek Gimborn

Voorzitter Niko Wiendels (links) overhandigt het boek aan Evert de Boer, de laatste directeur van Pelikan in Zevenaar

ZEVENAAR - Het nieuwe boek van de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar (CVZ): 'Gimborn, een wereldspeler in Zevenaar' werd in het afgelopen weekend aangeboden aan oud-directeur Evert de Boer en burgemeester Jan de Ruiter.

Het rijk geïllustreerde boek, met bijna zeshonderd foto's en kleurrijke tekeningen, over de geschiedenis van Gimborn Pelikan op het industrieterrein Zuidspoor, is geschreven door historicus Leen den Besten. De auteur haalde in zijn toespraak zijn ervaringen aan bij het onderzoek naar het voor Zevenaar zo'n belangrijk bedrijf, zeker voor de werkgelegenheid en de lokale economie.

De historie begint in Emmerich. Velen weten ongetwijfeld dat Gimborn sinds 1907 tot 1957 in het monumentale Huis den Doelen was gevestigd. Het bedrijf groeide in de decennia daaropvolgend uit tot een landelijk bekend productiebedrijf van niet alleen inktproducten en allerhande kantoorartikelen, maar ook van een aantal medicijnen, zoals het nog steeds bekende maagzout.

Het was een roemrijke tijd waarin in Zevenaar in 1907 de telefoon werd aangelegd, in 1915 de elektriciteit en in 1924 de riolering en even later de waterleiding. Ook ging Den Besten in op de bomen-hobby van Max von Gimborn. "Hieraan heeft Zevenaar het arboretum achter het Juvenaat te danken, de Gimbornhof."

Oud-directeur Evert de Boer vertelde over de emoties onder de werknemers én hemzelf die ontstonden door de sluiting van het bedrijf op 29 februari 1996: "De sluiting werd mede veroorzaakt door mismanagement en persoonlijke belangen." De laatste werknemer die vertrok, was Jan Bouwman.

Het boek telt 178 pagina's en 589 illustraties, vrijwel alle in kleur en is verkrijgbaar bij de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar door overmaking van 22,50 euro op bankrekening NL74 RABO 0129 3903 21 ten name van CVZ onder vermelding van uw naam en adres. Ook kunt u het boek aanschaffen bij Rebers Boek en Buro in de Marktstraat in Zevenaar. Of in het verenigingsgebouw van CVZ in het Juvenaat, ingang 3, op dinsdag- en donderdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur.

Opbrengst rommelmarkt voor school in Nepal

DUIVEN - Het is 35 jaar geleden dat de protestantse gemeente in Duiven voor de eerste keer een bazaar/rommelmarkt hield. Daar werd toen het brei- en naaiwerk van de handwerkclub verkocht en er was ook een rad van avontuur.

Inmiddels is de rommelmarkt/bazaar uitgegroeid tot een groot spektakel. Dit jaar wordt de rommelmarkt gehouden op zaterdagmiddag 10 oktober van half een tot half vijf in de SOWkapel aan de Rijksweg 56 in Duiven. Naast de rommelmarkt en het rad van avontuur zijn er kramen met sieraden, wenskaarten, bloemstukken, speelgoed en diverse lekkernijen. De hele middag is er een uitgebreid kinderprogramma en om half 5 vindt de trekking van de grote verloting plaats. Daarvan zijn de hoofdprijzen onder andere een gezinsabonnement bij Burgers Zoo, een omafiets, dinerbonnen en nog veel meer. De toegang is gratis en iedereen is welkom.

Het geld gaat rechtstreeks naar de stichting SPMS in de historische stad Bhaktapur in Nepal, waarmee de PKN-gemeente al een langdurige relatie heeft. In Nepal is het niet gebruikelijk dat vrouwen onderwijs volgen. Rekenen en schrijven kunnen zij niet en worden daarom vaak uitgebuit. SPMS richt zich juist op deze vrouwen. Helaas is het schoolgebouw bij de recente aardbevingen verwoest. Met de opbrengst van de rommelmarkt wordt herbouw van de school en de aanschaf van lesmaterialen mogelijk gemaakt. Door de relatie van de PKN met de stichting blijft er geen cent aan de welbekende strijkstok hangen!

Spullen voor de rommelmarkt zijn welkom en kunnen 6, 7 en 8 oktober tussen vier en vijf uur en tussen zeven en negen uur worden ingeleverd bij de SOWkapel. Vragen en/of informatie per mail aan hwieser@hotmail.com of telefonisch 06 55123861.

Driekorenconcert Westervoort

WESTERVOORT - Traditiegetrouw houdt zangvereniging Bel Canto ook dit jaar een Drie Korenconcert. Het concert vindt plaats op zondagmiddag 20 september 2015 in zalencentrum Wieleman, Dorpstraat 11 in Westervoort. Aanvang 14.00 uur, zaal open 13.30 uur.

Deelnemende koren zijn Klankkleur uit Arnhem onderleiding van Arno Vree, Lingewaards mannenkoor uit Huissen ook onderleiding van Arno Vree en Algemene Gemengde Zangvereniging Bel Canto uit Westervoort onderleiding van Tamara van Leth- Dubina, pianist is Hans-Erik Dijkstra.

De toegangskaarten zijn in de voorverkoop vier euro verkrijgbaar bij de leden van Bel Canto of te reserveren bij Loes Schut 026 3113508. Kaarten aan de zaal kosten zes euro.

Met dialect op de koffie

REGIO - Op zondag 4 oktober verzorgt de Dialectkring Achterhook en Liemers (www.dialectkring.nl) weer een aflevering van 'Met dialect op de koffie'. Het programma is door omstandigheden gewijzigd.

In het eerste deel van de morgen leest auteur Ferry Broshuis (1941) uit Groenlo voor uit eigen werk. Het tweede deel van het programma zal worden verzorgd door Derk Jan ten Hoopen (1943) uit Zuidwolde, maar geboren in Neede. Beide auteurs hebben diverse publicaties op hun naam staan en werken regelmatig mee aan dialect- en andere tijdschriften.

Met dialect op de koffie is bij Erve Kots in Lievelde en duurt van 11.00 tot 13.00 uur. Entree inclusief twee keer koffie of thee 7,00 euro per persoon. Ook niet-leden van de Dialectkring zijn welkom.

Dag van de Ouderen

ZEVENAAR - Op donderdag 1 oktober geeft Caleidoz van 14.00 tot 16.00 uur in samenwerking met de ouderenbonden weer een leuke invulling aan de Dag van de Ouderen.

De zaal van Het Musiater wordt door Seniorencinema Doetinchem omgetoverd in een heuse bioscoop. Het Polygoonjournaal, een korte voorfilm en daarna natuurlijk de hoofdfilm. Welke dat is, blijft nog een verrassing maar het is zeker de moeite waard om te komen kijken. In de pauze krijgt men een kopje koffie of thee met iets lekkers aangeboden.

Kaarten voor deze middag kosten vijf euro en zijn vanaf 7 september verkrijgbaar aan de balie van De Hooge Bongert of bij Het Musiater. Alle senioren in de gemeente Zevenaar zijn welkom. Het Musiater ligt aan Bommersheufsestraat 62 in Zevenaar.

Nazomerfeest kinderboerderij

ZEVENAAR - De zomer is voorbij! Kinderboerderij Rosorum sluit de zomer af met een spetterend nazomerfeest op 4 oktober van 12.30 tot 16.30 uur.

Er is weer van alles te doen: spelletjes, huifkar rijden, pony rijden, poppenkast en niet te vergeten de knuffelhoek met onze konijnen. Volwassen betalen anderhalve euro; kinderen hebben gratis entree. Kinderboerderij Rosorum ligt aan de Methen in Zevenaar.

Sponsor bedankt

LIEMERS - De technische staf van SDZZ 2 is voorzien van nieuwe windjacks door Autorijschool Jack van Halteren.

Autorijschool Jack van Halteren is gecertificeerd door het IBKI met inmiddels de nodige jaren ervaring en geeft les in de omgeving Arnhem en Doetinchem. Nieuwsgierig geworden? Bezoek de site www.autorijschooljackvanhalteren.nl.

DVV Techniekschool start met nieuwe reeks techniektrainingen voor leden èn niet-leden

DUIVEN - Binnenkort start DVV met nieuwe reeksen techniektrainingen. De DVV Techniekschool is bedoeld voor F- en E-pupillen en een aanvulling op de reguliere trainingen.

Frank van Loon, bestuurslid Voetbalzaken van DVV, is content met de vorige seizoen opgestarte techniekschool. ”Eerder gingen veel kinderen naar commerciële, dure voetbalscholen. Dat is nu niet meer nodig. Wij bieden onze eigen pupillen de mogelijkheid om extra aan hun techniek en balvaardigheid te werken, maar dan dicht bij huis en tegen veel lagere kosten. Ook mooi om te zien dat afgelopen seizoen pupillen van omliggende verenigingen, zoals OBW, SV Loo, Angerlo Vooruit en AVW’66, aan de techniektrainingen deelnamen.

Waar de meeste commerciële voetbalscholen uitgaan van een serie van tien trainingen, werkt DVV met reeksen van vijf trainingen. Van Loon: “De reden hiervan is dat het geen sleur moet worden. F- en E-tjes krijgen aardig wat voor hun kiezen en onze ervaring is dat de spirit er vanaf de zesde training een beetje uitgaat. En dat is zonde. Volgens ons is het beter om dan later in het seizoen nog een reeks van vijf trainingen af te werken, als ze dat tenminste willen.”

De techniektraining voor E-pupillen vindt plaats op de vrijdagavond tussen 18:45 en 20:00 uur. De F-pupillen trainen op zondagochtend tussen 10:30 en 11:45 uur. De kosten voor vijf techniektrainingen bedragen voor DVV-leden 27,50 euro; niet-leden betalen 35 euro. Voor aanmeldingen of informatie kunnen ouders een mail sturen aan dvvtechniekschool@upcmail.nl of contact opnemen met Frank van Huet op telefoonnummer 06 25414608.

Fietsen over dijken rond Westervoort

WESTERVOORT - Dijken slingeren zich als spaghettislierten door het rivierengebied en lenen zich uitstekend voor een verkenning op de fiets op zondag 27 september. De omgeving van Westervoort is bijzonder omdat er twee rivieren zijn met ieder hun eigen dijken. Bovendien krijgt het water de ruimte bij hoge waterstanden."Op pad met een IVN-gids betekent ook dat we stilstaan op locaties waar je kunt ontdekken waarom een dijk juist daar ligt en wat de gevolgen voor de omgeving zijn. Rivieren hebben met hun waterkracht invloed op de vorming van de bodem. Je kunt onderweg ook zien hoe dat is gebeurd."

Waar vroeger de dijken en het landschap eromheen duidelijk bedoeld waren om het water tegen te houden, is er nu meer aandacht voor de natuur. Met het project 'Ruimte voor de rivier' heeft Rijkswaterstaat de rivier bij Westervoort letterlijk meer ruimte gegeven.

De start is zondag 27 september om 14.00 uur bij zalencentrum Wieleman, Dorpstraat 11 in Westervoort. De tocht duurt twee uur, deelname is gratis en je hoeft niet te reserveren. Tip: neem een plaksetje mee voor een lekke fietsband. Meer info over activiteiten van IVN Arnhem staat op www.ivn.nl/afdeling/arnhem.

Foto: Greta van Hoorn

Waarnemend burgemeester voor Rijnwaarden

RIJNWAARDEN - Met ingang van 16 september 2015 wordt Ella Schadd-de Boer benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Rijnwaarden.

Na de bekendmaking van het vertrek van burgemeester Mark Slinkman heeft de commissaris van de Koning, de heer C.G.A. Cornielje, meerdere malen met de gemeentesecretaris, een wethouder en een delegatie van de gemeenteraad van Rijnwaarden (hierna: vertrouwenscommissie) gesproken over de vervulling van de burgemeestersvacature. De gemeente verkeert in een bijzondere situatie, gezien de plannen voor een gemeentelijke herindeling.

Gelet op deze plannen is in overeenstemming met de vertrouwenscommissie besloten om de burgemeestersvacature niet, zoals te doen gebruikelijk, open te stellen, maar te kiezen voor de benoeming van een waarnemend burgemeester voor langere duur.

Meerdere kandidaten, waarvan het profiel voldeed aan de opgestelde profielschets, hebben gesprekken gevoerd met de vertrouwenscommissie. De voorkeur van de vertrouwenscommissie is uitgegaan naar: Ella Schadd-de Boer.

Ella Schadd-de Boer (65 jaar, PvdA) woont in Velp. Ze was waarnemend burgemeester van de gemeente Vlieland van juni 2013 tot april 2015 en van september 2009 tot maart 2010. Voorts was zij van september 2010 tot januari 2011 waarnemend burgemeester van de gemeente Doesburg en van 2005-2009 burgemeester van de gemeente Boarnsterhim. Daarvoor was zij wethouder van de gemeente Rheden.

Oergezellige middag bij De Zonnebloem

ZEVENAAR - De Zonnebloem afdeling Zevenaar Oost hield op 10 september bij Staring Zalencentrum in Zevenaar een oergezellige middag voor haar gasten.

Duo Plus verzorgde de muzikale omlijsting middels liedjes vanaf de jaren vijfitg tot aan heden, waarop gezellig werd ingehaakt alsmede flink meegezongen. De innerlijke mens werd, zoals altijd, uitstekend verzorgd door Guido Staring en zijn team tijdens de binnenkomst, in de pauze en na afloop van het tweede muzikale optreden van Duo Plus.
Na afloop keerden de gasten voldaan en opgevrolijkt weer huiswaarts. Daags erna werden alle gasten van De Zonnebloem afdeling Zevenaar Oost thuis verrast met een mooie roos ter gelegenheid van Zonnedag op 13 september.

Fotograaf: Els Schipper

Sponsor bedankt!

REGIO - De sponsorcommissie van SC Rijnland is verheugd met de sponsoring van mb-goris.nl voor de E3.

De sponsoring is tot uiting gekomen in wedstrijdtenues. "Via deze weg willen wij de eigenaar van mb-goris.nl hartelijk bedanken voor de vorm van sponsoring! Verder wensen we de E3 van SC Rijnland veel succes toe", aldus de sponsorcommissie SC Rijnland.

Op zoek naar soldaten van Fort Pannerden Doornenburg

DOORNENBURG - De werkgroep Oral History van de 'Vrienden van Fort Pannerden te Doornenburg' is op zoek naar namen en foto’s van soldaten die ooit in Fort Pannerden gelegerd waren.

"Als uw (schoon)vader, opa of oom op het fort soldaat is geweest hopen we dat u contact met ons opneemt", namens de werkgroep: Wim Haafs 0610685566 of mailto:wim.haafs@planet.nl.

Handbalvereniging Duiven heeft nieuwe trainer

DUIVEN - Rene Looys heeft contract getekend om dit jaar de herenselectie van handbalvereniging Duiven te trainen en coachen.

Van links naar rechts: Edwin Aaldering, Rene Looijs en Karin Wanink

Trainers damesselectie handbal- vereniging Duiven verlengen contract

DUIVEN - Het trainers/coach duo Alphons Boshoven en Gerjam van der Wielen heeft voor nog een seizoen het contract getekend bij HV Duiven. Zij gaan de damesselectie van HV Duiven nog een jaar trainen en coachen.

Van links naar rechts: Alphons Boshoven, Gerjam van der Wielen en Karin Wanink

Folkcafé De Liemers: nieuw seizoen, nieuw gebouw

DUIVEN - Vrijdag 2 oktober gaan we weer helemaal los met folkcafé De Liemers. En ditmaal in het gloednieuwe gebouw, de OGtent! En uiteraard staat er weer een mooi, vol en afwisselend programma klaar. Rori: dit Duivense duo, bestaande uit Rik Bakker en Roy de Haas, zorgt voor ontspannende, akoestische muziek met Native American Indian en Blues invloeden. Deze avond zal er ook, namens Rik, een collectebus aanwezig zijn voor KiKa.

Ook zal BehindTheSink deze avond van zich laten horen. Dit oorspronkelijke duo, nu uitgegroeid tot een kwartet, gaat een heerlijk sfeervol, unplugged optreden neerzetten. Doormiddel het fijnbesnaarde akoestisch gitaarspel van Peter, het verassende percussiespel van Hans en de fantastisch bij elkaar passende stemmen van Hans en Ingrid. Zij brengen nummers ten gehore brengen zoals Staind, Shinedown, Pink Floyd en Seal.

En de wereldmuziek komt ook aan bod. Dit in de vorm van de band Klezmore. Zoals de naam al een beetje doet vermoeden brengt de band een breed scala aan traditionele klezmernummers, maar de eigentijdse klezmer komt ook zeker aan bod. Zij spelen muziek gebaseerd op het repertoire van de Klezmorin, de rondtrekkende Joodse muzikanten uit Oost-Europa van weleer. Zigeunermuziek met nummers uit Griekenland, Macedonië, Roemenië, Turkije en zelfs Tibet. Kortom, traditionele Joodse volksmuziek met swing en melancholie om op te dansen of om heerlijk bij weg te dromen.

Folkcafé De Liemers ligt aan het Remigiusplein 11 in Duiven. Geopend vanaf 20:00 uur, de muziek zal om 20:30 uur beginnen. De toegang is gratis. Meer info staat op www.folkcafe-de-liemers.webnode.nl.

Crescendo start weer met muziekles

OOIJ - Muziekvereniging Crescendo gaat na de herfstvakantie weer beginnen met het geven van muzieklessen in het Muziekcentrum aan de Slenterweg in Ooij.

Crescendo organiseert HaFa-primo lessen, HaFa betekent harmonie/fanfare. Dit zijn speciale muzieklessen waarbij de jeugd ritme, notenschrift en het spelen op een blokfluit zullen worden bijgebracht. Daarnaast vindt er aan het eind van het seizoen een zogenoemde instrumentenparade plaats waarbij de leerlingen les krijgen op de diverse muziekinstrumenten uit een fanfare en slagwerkorkest. Als klap op de vuurpijl zullen de leerlingen ook één (of meerdere) uitvoeringen verzorgen in samenwerking met de jeugdorkesten van Crescendo. Dit betekent dat er al vroeg aandacht is voor samenspel op muzikaal gebied.

Deze cursus zal worden gegeven in samenwerking met (en door een docent van) Het Musiater. De leerling wordt direct het eerste jaar gratis lid van muziekvereniging Crescendo en maakt dus gelijk kennis met de vereniging en haar jeugdbeleid. De cursus is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van zes tot acht jaar. De blokfluit en het lesboek met cd zijn bij de cursusprijs inbegrepen.

Na de primo lessen kan de leerling eventueel kiezen voor een HaFa-opleiding op een specifiek muziekinstrument via Het Musiater. De leerling betaalt vanaf het tweede jaar dan wel contributie, maar ontvangt gratis een instrument van muziekvereniging Crescendo in bruikleen. Voor kinderen die al een primo cursus gevolgd hebben, of kinderen die al wat ouder zijn, bestaat de mogelijkheid om komend seizoen al direct naar het Musiater te gaan voor een muziekopleiding op een instrument naar keuze of voor melodisch slagwerk. Na een half jaar les kan uw kind al meespelen met een van de jeugdorkesten van Crescendo. De speciaal voor Crescendo ontwikkelde HaFa primocursus is op de maandagmiddag. "Is uw kind geïnteresseerd of wilt u meer informatie over muziek maken via Crescendo? Ga dan naar onze website www.crescendo-zevenaar.nl of neem contact op via: jeugd@crescendo-zevenaar.nl."

Vangsten tijdens de Roofvisdag in Pannerden

PANNERDEN - Op zaterdag 19 september was de Roofvisdag van de Rietvoorn in Pannerden een feit. Voor de tweede maal in haar bestaan organiseerde de vereniging deze Roofvisdag. Dit maal voor de roofvisser die al wat meer ervaring heeft.

De groep vissers die de uitdaging aandurfde te vissen op roofvis aan de rivier was kleiner dan vorig jaar. Het voordeel van een kleine groep is dat er alle ruimte en tijd was elkaar te leren kennen en tips over visstekken, -technieken en kunstaas uit te wisselen.

Bij aanvang was de lucht dreigend, maar de ochtend bleef droog en was het weer prima. Michael Donkers had de wens snoekbaars te vangen. De technieken die hij hoorde van anderen en uit de hengelsportwinkel leverden niet het gewenste resultaat op. Hij wist niet meer wat te doen. Johnny Hoven, de ervaren roofvisser, deed de techniek voor om de snoekbaars het best te kunnen vangen. Micheal had de slag al snel te pakken en werd beloond met een mooie snoekbaars aan de rivier.

Na de lunchpauze toen het weer opklaarde en de zon door kwam besloten de groep roofvissers de binnenwateren over de dijk te bevissen. Weer had Micheal Donkers resultaat ditmaal een snoekje die zijn kunstaas niet kon weerstaan.

Een van de bestuursleden had het nakijken van een snoek die niet mee wilde werken om gevangen te worden. Deze dag is een hele leuke visdag geworden in een ontspannen sfeer, lekker genietend in de natuur.

Het jubileum van NME...

LIEMERS - Het Liemers Centrum voor Natuur- en Milieu-Educatie (NME) heeft zich afgelopen zaterdag perfect gepresenteerd vanwege hun veertigjarig jubileum. Liefst drie wethouders: Tienke van der Werf (Zevenaar), Ineke Knuiman (Duiven) en Hans Breunissen (Westervoort) waren aanwezig om het jubileumfestijn te openen.

Wethouder Van der Werf onderstreepte het belang van NME. Afgelopen week hoorde ze tijdens een congres dat wetenschappelijk is aangetoond dat kinderen beter presteren wanneer ze buiten in aanraking komen met de levende natuur om hen heen. Naast de lovende woorden onthulde wethouder Knuiman een bord met allerlei dierenbehuizingen die de 40 basisscholen uit de Liemers voor NME gemaakt hadden. Wethouder Breunissen kwam op de nieuwe NME-fiets om materialen te brengen zodat ze gezamenlijk een voederplank konden inrichten.

Opmerkelijk waren de vele felicitaties die onder andere directeur Willy Nass mocht ontvangen. Deze felicitaties gingen veelal gepaard met de wens dat NME nog minimaal veertig jaar moet blijven bestaan. Het nut en de noodzaak wordt door iedereen onderstreept. Daarnaast hoorde je iedereen zeggen dat de activiteit heel professioneel was georganiseerd. In totaal bevolkten honderden mensen de jubileumactiviteit. Na afloop ging iedereen met veel ervaringen rijker naar huis. Het was een dag met heel veel doe-activiteiten.

Braamhuis Verwendag: Voel je goed!

ZEVENAAR - Op 10 oktober verzorgt inloophuis Het Braamhuis in Zevenaar haar jaarlijkse verwendag voor (ex)-kankerpatiënten. Een dag die in het teken staat van ontspanning en heerlijk genieten. "Op deze dag kunt u alles even los laten. Even niet bezig zijn met kanker maar een gezellige dag vol aandacht. Een dag om je goed te voelen!"

"U wordt gastvrij ontvangen met een kop koffie of thee en voor alle deelnemers staat er ‘s middags een eenvoudige maar lekkere lunch klaar, dit jaar door onze eigen vrijwilligers gemaakt. Gedurende de dag zijn er diverse activiteiten waarvoor u zich vóóraf dient op te geven.

U kunt kiezen voor een heerlijke hoofd of voetmassage; mannen zijn uiteraard ook welkom! Daarnaast is er een beautyrondje, waarin u mooi wordt opgemaakt, uw handen heerlijk worden gemasseerd, waarna nog een manicure volgt. Er wordt met anti-allergene make-up rekening gehouden voor de deelnemers die een chemotherapiebehandeling ondergaan of net achter de rug hebben.

Wilt u zich ook goed voelen en deelnemen aan deze verwendag? Geef u dan snel op er zijn beperkte plaatsen beschikbaar. Zonder aanmelding vooraf kunt u helaas niet deelnemen. Na aanmelding krijgt u via e-mail meer informatie over de verwendag.

U kunt zich aanmelden via info@braamhuis.nl (voorkeur), 0316 332111 of 06 83109358. Het adres is Reisenakker 12 in Zevenaar (schuin tegenover de uitrit van het ziekenhuis). Meer informatie over de verwendag staat op www.braamhuis.nl.

Senioren vieren kermis in Didam bij Jan en Jan

DIDAM - Kermis bij Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw Dijk. Op maandag 5 oktober 2015 verzorgt de Stichting Senioren Kontakt weer de jaarlijkse kermisavond voor 55+. Deze avond wordt gehouden in zalencentrum Jan en Jan aan het Lievevrouwenplein 4 in Didam.

Er kan meegedaan worden aan verschillende activiteiten, zoals schieten met de luchtbuks en schieten met de kruisboog, ballen gooien en sjoelen. Tevens kunnen leden van de contactavonden gratis raden naar de waarde van een samengestelde levensmiddelenmand. De gehele avond kan er ook worden gedanst onder leiding van muziek van Accoord Jan Scholten.

De avond begint om 19.00 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur.

Ook niet-leden zijn welkom om te ondervinden hoe gezellig de contactavonden zijn met leeftijdgenoten! Voor verdere informatie over deze avond kan men contact opnemen met Henk Boerstal, telefoon 0316 223885 of met Annie Clappers, telefoon 224378.

Banana Pancakes and Children of Sticky Rice

DIDAM - Filmhuis Didam vertoont op maandag 28 september om 20.00 uur de documentaire Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice.

Wanneer backpackers arriveren in een klein dorp in de binnenlanden van Laos, blijkt hun komst een splijtzwam voor de plaatselijke bevolking en met name voor de relatie tussen twee jeugdvrienden. De film van Daan Veldhuizen veroordeelt niet, maar kaart de culturele crash in niet mis te verstane beelden en scènes aan. Je voelt het ongemak als de backpackers het dorp penetreren. Ongetwijfeld met goede bedoelingen, maar zo herkenbaar en gênant dat de plaatsvervangende schaamte toeslaat.

Filmhuis Didam ligt aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films en reserveren: www.filmhuisdidam.nl. De entree bedraagt zes euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open.

Eens in dames I willen spelen?

WESTERVOORT - Ondanks het feit dat Actief ’81 dé recreatieve volleybalvereniging van Westervoort is, speelt Actief ’81 ook met competitieteams dames en heren in de NeVoBo competitie mee. Deze mix van ervaring en jeugdig enthousiasme is op zoek naar (tijdelijke) nieuwe instroom.

De dames spelen in de derde klasse en zijn door omstandigheden (van zwangerschap tot blessure en verhuizing) uitgedund van veertien naar zeven dames, net te weinig dus. De dames trainen (en spelen de thuiswedstrijden) op de dinsdagavond van 20.00 tot 21.30 uur onder bezielende leiding van trainer Walter Klom. De training wordt gehouden in Kulturhus De Nieuwhof en is voor geïnteresseerden gedurende vier weken kosteloos bij te wonen. Ervaar hoe het is om in een gezellige sfeer met een vleugje fanatisme op een inspannende manier ontspanning te zoeken. Enige volleybalervaring is gezien het competitie-element wel gewenst. Nadere informatie is ook te vinden op de website van Actief ’81: www.actief81.nl en op Facebook! Ook kan er via mail contact gezocht worden: secretariaat@actief81.nl .

Actief ’81 heeft op zowel de maandag- de dinsdag- en de woensdagavond diverse recreantengroepen in De Nieuwhof en De Pals. En Actief ’81 doet mee met de verkiezing 'Leukste sportvereniging van Westervoort'!

Bij budovereniging Yusei Gachi zijn de lessen in de judo, jiu jitsu en karate weer begonnen

DUIVEN - Budovereniging Yusei Gachi is een sinds 1964 bestaande Ryu (school), waar drie vormen van Japanse krijgskunsten worden onderwezen. Dit zijn judo, jiu jitsu en karate.

De basis van de (moderne) Japanse krijgskunsten komt uit het Budo, ‘de weg van de krijger’. De Japanse beroepskrijgers, de Samoerai, bestudeerden de kunst zich zelf te verdedigen tegen gewapende en ongewapende belagers. Dit deden zij in special Ryu (scholen), met als doel zichzelf continu te verbeteren, zodat ze op het slagveld als overwinnaar zouden eindigen. Yusei Gachi betekent dan ook ‘overwinnen door een betere techniek’. De vereniging heeft de budo-traditie hoog in het vaandel staan.

Deze korte inleiding zal ongetwijfeld veel vragen oproepen. De antwoorden zijn te vinden in de Dojo (oefenruimte) aan de Eltensestraat 2 in Duiven en op www.yuseigachi.nl.

Kom gerust langs en stel ze of train eens vrijblijvend met ons mee na het maken van een afspraak. Voor de eerste lessen is het dragen van eenvoudige sportkleding voldoende. Vanaf vier jaar kun je al meetrainen met één van de disclipines.

Symposium op 16 oktober zoekt naar fundamenten voor de Liemers

REGIO - Een Liemers-symposium om bij te dragen aan de zoektocht naar de identiteit van de streek zal plaatsvinden op 16 oktober in 's-Heerenberg.

Het intitiatief komt van Wim van Heugten (Ooy) en Antoon Berentsen (Zeddam). Zij organiseerden al op 6 januari van dit jaar in Oud-Zevenaar een Driekoningentreffen over de Liemers. In april verscheen het document 'Een fundament onder de Liemers'. De discussie gaat nu op 16 oktober in het Johannes van Esseren-huis aan de Marktstraat 3 in 's-Heerenberg verder. Er vinden drie lezingen over de geschiedenis en de taal van de Liemers plaats. Aansluitend is er een forumdiscussie. Deelname is gratis. Voor aanmelding en het programma stuurt u een mail naar liemers-symposium@xs4all.nl.

RL-fietsen nieuwe shirtsponsor BC Thuve

DUIVEN - RL-Fietsen gevestigd op het Eilandplein in Duiven is met ingang van het seizoen 2015-2016 de nieuwe shirtsponsor van badmintonclub BC Thuve uit Duiven.

Het jonge bedrijf dat afgelopen jaar de mkb-prijs in ontvangst heeft mogen nemen, zal drie jaar lang op de shirts van de badmintonclub prijken. Op maandagavond 14 september werd het eerste shirt aan eigenaar Richard Laurentzen uitgereikt, waarna alle competitie spelers de shirts in ontvangst mochten nemen.

Afgelopen week is de competitie weer gestart en zullen de teams van BC Thuve in dit mooie tenue hun competitie wedstrijden afwerken. De laatste wedstrijden van de competitie zullen half februari gespeeld worden. De thuiswedstrijden, die gespeeld worden in sportcentum Triominos in Duiven, worden gespeeld op de zondagochtend vanaf 9.30 tot 12.30 uur. Tijdens deze wedstrijden kan men vrijblijvend genieten van een van de snelste sporten van de wereld. Wie interesse heeft om ook een keer mee te spelen, beginner of ervaren speler, kan op een van de speelavonden terecht om ervaring op te doen. Meer informatie staat op: www.bcthuve.nl.

Workshop Torso van Mozaïek

WESTERVOORT - De Kreatieve Kring Westervoort verzorgt binnenkort een nieuwe workshop 'Torso van Mozaïek'. De workshop omvat vier lesavonden van 2.5 uur, te beginnen op donderdag 15 oktober van 19.30- 22.00 uur. Locatie Kulturhus de Nieuwhof. Rivierweg 1 in Westervoort.

Mozaïeken is een heel oude techniek die het ook in de moderne tijd goed doet. De geweldige bouwwerken van de Spaanse kunstenaar Gaudi zijn alom bekend. Mozaïek is een kunstvorm waarbij een afbeelding wordt vervaardigd uit een groot aantal gekleurde steentjes. Bij deze workshop maakt u zelf een torso van klei. Met steentjes, lijm en voegsel maakt u daarna met een eigen patroon een prachtig mozaiek op de torso. Gegarandeerd een blikvanger in uw huis! In de eerste les maakt u een model van klei. Dan is er twee weken geen les in verband met drogen en bakken. In de tweede en derde les mozaiekt u de torso en in de vierde les wordt het geheel mooi afgewerkt. Gereedschap is aanwezig en materiaal is via de docent te verkrijgen.

Voor nadere informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met Riky Rothengatter, 026 3119659 of raadpleeg www.kreatievekringwestervoort.nl.

Activiteiten bij Het Palet

Activiteiten oktober

Maandag: Yoga, 05 12 19 26, 09.15-12.00 uur. Sjoelen / inloop 05 12 19 26, 14.00-16.30 uur. Smartlappenkoor 05 12 19 26, 19.30-22.30 uur.

Dinsdag: Engels, 06 13 20 27, 09.30-12.00 uur, Koersbal 06 13 20 27, 13.30-16.30 uur. Klaverjassen / Jokeren 06 13 20 27, 19.30-22.00 uur.

Woensdag: Hobbyclub, 07 14 21 28, 09.30-12.00 uur. Leeskring, 07, 14.00-15.30 uur. V.A.D. Koersbal, 14, 14.00-17.00 uur. Vrouwen Actief Duiven, 21, 19.00-22.00 uur.

Donderdag: Studiekring, 01 08 15 22 29, 09.30-12.00 uur. Klaverjassen / Jokeren / inloop 01 08 15 22 29, 14.00-17.00 uur. Darts 01 08 15 22 29, 19.30-22.00 uur.

Vrijdag: Schaken, 02 09 16 23 30, 10.00-12.00 uur. Bridge 02 09 16 23 30, 13.30-16.30 uur.

Zondag, 50 Plus Bingo, 25, 13.30-17.00 uur.

Het Palet trefpunt 50+, Mondriaanstraat 14, 6921 MJ Duiven, Tel: 06 - 19931696

Verhuizing bibliotheek Duiven: nieuw pand, nieuwe tijden, nieuwe dienstverlening

DUIVEN - Op 27 september opent de Bibliotheek officieel de deuren van de nieuwe vestiging in de OGtent. Om deze verhuizing zo soepel en goed mogelijk te laten verlopen, is het noodzakelijk om van maandag 14 tot en met dinsdag 22 september de bibliotheek te sluiten. Op 23 september om 9.00 uur is men welkom om de schitterende nieuwe bibliotheek te herontdekken.

De OGtent biedt de bibliotheek de mogelijkheid om ruimer open te gaan. De bibliotheek Liemers pakt deze kans met beide handen aan! De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur, en op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Op deze dagen staat er van 13.00 tot 17.00 uur altijd iemand klaar, om te helpen bij vragen.

Om de service verder uit te breiden is de bibliotheek nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Binnen ons team zijn er verschillende uitdagende rollen te vervullen. Kijk voor meer informatie op onze website of stuur direct een mail naar info@debibliotheekliemers.nl.

"Buiten de ruime uren, waarin onze gastvrouwen en heren u te woord staan, hanteren we inloopspreekuren. Tijdens deze uren biedt de bibliotheek bovenop de gebruikelijke service een aantal specifieke taken. Voor vragen over de collectie, over taalontwikkeling of het volgen van een cursus staat een professional klaar.' De inloopspreekuren zijn op maandag van 19.00 tot 21.00 uur en op dinsdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Bibliotheek Liemers is gevestigd in de OGtent, Remigiusplein 11 in Duiven (0316 261776).

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Zaterdag 26 september 19.00 uur: Communieviering met Pastor Heemink en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Wim van Haften

Ouders van Dulmen-Volman en dochter Wilma

Gisela Kleinpenning (jaargetijde)

Overleden ouders Jan en Doortje van Kempen-Wieleman

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Overleden ouders Vister en Wim

Carola Schlief

Gerry van der Looy-van Brandenburg

Ad Bon

Collecte:

Vredesweek

Woensdag 30 september 11.00 uur: Eucharistieviering Parochianen uit Drenthe.

Zaterdag 3 oktober 19.00 uur: Communieviering /Gezinsviering

Wereldmissiedag kinderen met Pastor Heemink en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Johanna Koenders

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Ina Koenders-Breuer

Lenie Aleven-Berndsen

Annie Elferink-van Mierlo

Riet Gesthuizen-Sinderdinck

Collecte:

Wereldmissiedag kinderen.

Open Podium in De Lantaern Zevenaar

ZEVENAAR - Gratis Open Podium in De Lantaern op zaterdag 3 oktober vanaf 20.15 uur. Met onder meer singer/songwriter Toon van Mil.

Toon van Mil speelt zelf gecomponeerde Nederlandstalige luisterliedjes in de stijl van Stef Bos en Het Goede Doel maar dan wel in de geest van Toon van Mil zelf. Deze liedjes wisselt hij graag af met instrumentale nummers op zijn akoestische gitaar.

Toon is de mening toegedaan dat je het beste muzikale product af kunt leveren als je er zelf heel veel plezier in hebt. Dit heeft hem doen besluiten om een programma op te stellen met alleen maar muziek die hij fijn vindt. Ook in zijn composities zoekt hij speciaal die zaken waarmee hij een binding heeft.
Het is zijn bedoeling om in 2015 voor honderd procent muzikant te zijn. Wat De Lantaern betreft heeft hij zijn doel bereikt. Hij maakt inmiddels ook avondvullende programma's met een uitgebreider repertoire ondersteund door bewegende beelden (met een beamer) en verluchtigd dit door kleine anekdotes en gedichtjes te brengen. De laatste cd van Toon van Mil heet 'Het Koekoeksjong' (www.toonvanmil.nl).

Akravidae is een schorpioenenfamilie, maar ook een muzikaal duo met 'spitse' teksten en mooie nostalgische muziek. Akravidae bestaat uit zangeres Josje en gitarist Remy, beiden afkomstig uit de regio Arnhem. Ze zijn ooit begonnen in een pop-rock coverband waar Remy de bas op zich nam en Josje de zangpartijen vertolkte. Nu schrijven ze samen liedjes die vaak een melancholische sfeer bevatten. Je kunt er vergif op innemen dat dit duo je prikkelt (https://soundcloud.com/akravidae).

Zanger/gitarist Jeroen Kloosterman komt uit Duiven en sinds hij gitaar speelt is hij helemaal gek van Blues, rauwe pure Blues en speelt dit dan ook met hartstocht. Een paar van zijn grote voorbeelden zijn Johnny Winter, John Leek Hooker en JJ Cale, maar ook Jimmy Hendriks. Zijn voorkeur ligt ergens in de jaren 60/70 met muziek van onder andere Stephen Stills en het rauwe werk van Canned Heat. Hij heeft in allerlei bandjes gespeeld en veel songs zelf geschreven. Maar akoestische blues spelen en zingen kan Jeroen ook in zijn eentje, hoewel hier en daar geholpen door Kelvin.

Jeroen stelt zich voor in De Lantaern door met zijn optreden afwisselend oude bekende rocknummers en blues songs en zelf geschreven nummers te spelen.

Meer informatie staat op www.delantaern.nl.

Opera Gelderland-Oost start seizoen met jubileum

ZEVENAAR - Opera Gelderland-Oost (OGO) is het nieuwe zangseizoen gestart met de viering van het twintigjarig jubileum van de dirigent.

Toen Frank Litjens in 1995 begon als dirigent van het toenmalige Liemers Opera- en Operettegezelschap (LOOG) had hij nog weinig ervaring met operamuziek. Langzamerhand heeft hij zich verdiept in het repertoire. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een zeer vakkundige dirigent op dit gebied, die de zangers en zangeressen van het koor boven zichzelf laat uitstijgen. Het koor heeft de jubilaris bedacht met een aubade en een passend geschenk.

Het nieuwe seizoen staat bij Opera Gelderland-Oost in het teken van de opera Carmen. Op dit moment is het bestuur druk bezig met het onderzoek naar de financiële haalbaarheid van de productie. Vooruitlopend daarop studeert het koor de opera al in.

Maar eerst geeft Opera Gelderland-Oost, samen met het Koninklijk Doesborgh's Mannenkoor, op 15 november een uitvoering waarin KDM en OGO elk eigen repertoire zingen, aangevuld met een aantal samen te zingen koorwerken.

Nieuwe leden zijn welkom als lid of als projectlid voor de opera. Het koor kan nog stemmen gebruiken in alle geledingen. Belangstellenden kunnen vrijblijvend enkele repetities meezingen. Voor nadere informatie of het bijwonen van een repetitie kan men bellen met het secretariaat van het koor, telefoon 0316 371496 of info@operago.nl.

De Oppeppers uit Wehl treden op in Meulenvelden

DIDAM - Welzijn Meulenvelden verzorgt op woensdag 30 september een gezellige avond met medewerking van toneelvereniging De Oppeppers uit Wehl.

De toneelgroep brengt allerlei korte toneelstukjes op het podium zoals blijspelen, kluchten en dialectstukken. Ook deze avond zal men de bezoeker weer verrassen met een gevarieerd programma. Het belooft een gezellige avond te worden waarop u uw lachspieren geregeld zult gebruiken. Belangstellenden uit Didam en omstreken zijn welkom.

De theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 8, Didam, is open vanaf 19.00 uur, de avond begint om 19.30 uur en is om 21.30 uur afgelopen.

De entree bedraagt inclusief een consumptie vijf euro.

Opfriscursus rijvaardigheid voor senioren

ZEVENAAR - Caleidoz Welzijn organiseert samen met Veilig Verkeer Nederland en de gemeente een opfriscursus rijvaardigheid voor senioren. Een instructeur van VVN komt uitleg geven over actuele ontwikkelingen op het gebied van verkeersregels.

De opfriscursus is woensdagochtend 14 oktober van 9.30 tot 12.00 uur op De Hooge Bongert. De ochtend is gratis, alle 55-plussers uit de gemeente Zevenaar zijn welkom.

"Na afloop van de bijeenkomst kunt u zich eventueel opgeven voor een praktijkles bij een rijschool. De les wordt afgenomen in uw eigen auto, onder begeleiding van een erkende rijinstructeur of CBR-examinator. U krijgt advies over uw rijgedrag zonder dat dit consequenties heeft voor het rijbewijs. Het is geen examen. De kosten voor een praktijkles zijn twintig euro."

Meer informatie wordt gegeven door Dicky Westerik, Caleidoz Welzijn (0316) 526994 of mail naar d.westerik@Qcaleidoz.nl.

Diensten PKN Rijnwaarden

LOBITH - Zondag 27 september om 10.00 uur is er kerkdienst in de Protestantse kerk in Lobith waarbij ds. Zemmelink uit Aalten zal voorgaan.

In de dienst van zondag 4 oktober zal ds. den Besten uit Zevenaar voorgaan. Ook deze dienst is in de protestantse kerk in Lobith en begint om 10.00 uur.

Iedereen is welkom. Na de dienst is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken en met elkaar na te praten. PKN Rijnwaarden, Markt 15, Lobith.

Zingen 'Mag ik dan bij jou'

WESTERVOORT - Op 11 oktober verzorgt de protestantse gemeente van Westervoort om 10.00 uur een zangdienst in de Hervormde Kerk, Dorpstraat 63 in Westervoort. Het thema van deze zangdienst is: 'Mag ik dan bij jou?'.

Er worden mooie liederen gezongen uit het Nieuwe Liedboek en er worden teksten gelezen die bij het thema passen. Daarnaast zingt soliste Marijke Zwiers rondom dit thema enkele prachtige nummers onder andere van A.L. Webber, John Denver, Claudia de Breij en Leonard Cohen.

Zanggroep Nieuw Liedboek onder leiding van Marius de Boer zal de gemeentezang ondersteunen. Op vrijdagavond 9 oktober vanaf 19.30 uur worden de liederen in de kerk geoefend. Iedereen is welkom zowel op vrijdagavond als op zondagmorgen.

Kinderboekenweek: Raar maar waar!

LIEMERS - Kom naar de Spekkie en Sproet Speurshow op zaterdag 10 oktober in de bibliotheek van Zevenaar of doe mee aan de Wetenschapsquiz en het minicollege psychologie op woensdag 7 oktober in De Ogtent in Duiven. Leer en lees alles over natuur, wetenschap en techniek tijdens de Kinderboekenweek.

De Bibliotheek Liemers en Rebers Boek en Buro nodigen kinderen tussen zeven en twaalf jaar uit voor de Spekkie en Sproet Speurshow. Op zaterdag 10 oktober wordt de Bibliotheek in Zevenaar omgetoverd tot een theater, waar Spekkie en Sproet op een cruiseschip vol bekende èn onbekende gasten op zoek gaan naar het kroontje van de bruid!

Aanvang 14.00 uur. Toegangskaarten kosten zes euro (op vertoon van je biebpas vijf euro) en zijn verkrijgbaar bij alle vestigingen van de Bibliotheek Liemers en bij Rebers Boek en Buro.

De bibliotheek en De Ogtent nodigen alle kinderen vanaf groep 6 (negen tot twaalf jaar) uit op woensdag 7 oktober om 15.00 uur. Dan geeft schrijfster/wetenschapper Esther Walraven een minicollege psychologie in de De Ogtent in Duiven. Daarnaast kun je meedoen aan een echte Wetenschapsquiz, waarbij Esther ook vertelt over haar pas verschenen boek 'Waarom achtbanen te gek zijn'. Gratis kaarten kun je ophalen bij de bibliotheek in Duiven (vanaf 23 september) of bij Bruna Duiven, ’t Weike 19.                

Kom naar de bieb en haal de gratis Kinderboekenkrant, boordevol leestips en leuke nieuwtjes over kinderboeken en schrijvers. Je mag ook kiezen voor het tijdschrift 'Quest JR, een magazine voor nieuwsgierige kinderen! Zolang de voorraad strekt.

Proef de kracht van het verschil!

ZEVENAAR - "Kom op donderdag 8 oktober naar de Burgerstraat en eet mee. Het vieren van verschillen plus het verbinden van mensen is het benutten van kansen. Hoe verschillend mensen ook zijn, we hebben met elkaar ook veel overeenkomsten. "Eten verbindt, daarom willen wij tijdens het Nationaal Integratiediner met zoveel mogelijk mensen samen eten in de Burgerstraat op het gemeentehuis (Raadhuisplein 1)."

Het Nationaal Integratiediner vindt dit jaar voor de vijfde maal plaats op meer dan tweehonderd locaties in Nederland. Dit jaar ook in Zevenaar; Caleidoz Welzijn organiseert het Integratiediner in samenwerking met de gemeente voor alle inwoners van Zevenaar!

De opzet is simpel: Wie wil deelnemen, meldt zich van te voren aan. Dit kan telefonisch of via een mail. Iedere deelnemer maakt zelf tien hapjes/gerechtjes uit zijn of haar eigen cultuur. Iedere deelnemer komt op donderdag 8 oktober tussen 17.30 en 18.00 uur naar de Burgerstraat met zijn/haar hapjes of gerechtjes.
"Deelnemers krijgen een plek aan een van de dinertafels en samen genieten we van het diner. We vieren de verschillen en verbinden mensen. We leren elkaar kennen, welke nationaliteit, leeftijd, opleiding, achtergrond, ervaring, overtuiging of geloof mensen ook hebben. Rond 19.30 uur sluiten we het Integratiediner af."

"Doe mee en meld je zo snel mogelijk aan. Mail je naam, telefoonnummer en aantal deelnemers of deelnemende gezinsleden naar: j.mennings@caleidoz.nl of bel naar: 06 11218102. Aanmelden kan tot uiterlijk 28 september."

Postume dichtbundel Lidy Goossens

ZEVENAAR - Ruim dertig jaar geleden ontstond De Taalzolder. De leden kwamen bij elkaar op uiteenlopende plekken in Zevenaar, zoals op de zolder van het Collectief Café in de Wittenburgstraat. Uit die periode stamt de naam Taalzolder.

De groep bestaat momenteel uit zes mensen uit Zevenaar en omgeving. Ze komt eens per veertien dagen bij elkaar om bezig te zijn met taal. Alle deelnemers schrijven gedichten, korte verhalen of zijn op een andere manier met taal bezig. Er wordt gewerkt zonder docent: ieder brengt zijn/haar eigen kennis in. Wát en hoe geschreven wordt, bepaalt de schrijver zelf. De Taalzoldermensen fungeren voor elkaar als: belangstellende lezer, criticus, klankbord, meedenkers en stimulans.

Lidy Goossens was vanaf de oprichting lid van de Taalzolder. Haar creatieve uitingen lagen vooral op andere terreinen dan dat van de literatuur: tekenen en schilderen, keramiek, glas-in-lood, ze hoefde maar een steentje, een veertje, een gras te vinden en ze was dagen onder de pannen. Zo werkte ze in de loop der jaren samen met verschillende andere kunstenaars. Ze trad met haar creaties vrijwel niet naar buiten. Haar inbreng op de Taalzolder was de laatste jaren niet zozeer haar eigen literaire werk, het was haar heel eigen manier van kijken naar taal waar de anderen profijt van hadden. Heel apart en heel waardevol.

Toen Lidy eind 2014 hoorde dat ze ongeneeslijk ziek was, probeerde ze haar wens om ooit haar gedichten in een bundel uit te geven, gestalte te geven. Helaas vroeg de ziekte zoveel tijd en energie, dat ze het eindresultaat niet zelf heeft kunnen vormgeven. Ze heeft een deel van het project tijdens haar ziekte met hulp van een taalvriendin gedaan, die het naar eer en geweten na haar dood tot een einde heeft gebracht.

Lidy overleed afgelopen jaar op 20 juli, 64 jaar oud. "Wij Taalzolderlingen kunnen ons nog niet voorstellen hoe onze avonden er uit gaan zien zonder de inbreng van Lidy. We zullen haar vreselijk missen."

Lidy’s gedichtenbundel is te koop bij boekhandel Rebers Boek en Buro in Zevenaar, prijs tien euro.

Broere Nederlands kampioen onderwaterfotografie

Foto: Jos Broere

ZEVENAAR - Jos Broere uit Zevenaar is de nieuwe Nederlands kampioen onderwaterfotografie. Dat is dit weekend bekendgemaakt in Nieuwegein.

Broere werd naast overall kampioen ook eerste bij drie van de vijf categorieën (visportret, groothoek met model en groothoek). Helaas kon Broere om gezondheidsredenen niet bij de prijsuitreiking aanwezig zijn. In het overallklassement eindige John Knappers op de tweede plek en ging de Nederlands kampioen uit 2014 Marco Heesbeen naar huis met de bronzen medaille.

Daarnaast werd ook bekend dat de Belg Gery Beeckmans en de Duitse Katja Kieslich het Open Nederlands Kampioenschap Onderwatervideografie hebben gewonnen. Zij eindigde met een gelijke stand op de eerste plaats. Edwin Westerberg ging naar huis met de eerste prijs van het Zeeuws kampioenschap. Het Open Nederlands Kampioenschap Onderwaterfotografie (waar in tegenstelling tot het NK Onderwaterfotografie ook buitenlanders aan deel mogen nemen) werd tevens gewonnen door Broere.

Thor-Zwaluwen straat op

ZEVENAAR - Gymnastiekvereniging Thor-Zwaluwen gaat voor nieuwe turnpakjes voor de recreanten met de Grote Clubactie.

Leden van gymnastiekvereniging Thor - Zwaluwen starten op zaterdag 19 september met de lotenverkoop van de Grote Clubactie.
Vanaf die dag bellen zij bij zoveel mogelijk mensen aan om loten te verkopen. Lotenkopers betalen voor één lot drie euro. Liefst tachtig procent van de lotenverkoop (2,40 euro per lot) gaat direct naar de clubkas van de vereniging. Met de opbrengst hoopt gymnastiekvereniging Thor-zwaluwen nieuwe turnpakjes te kunnen aanschaffen. Mensen die de loten kopen, maken kans op mooie prijzen.

Kerkberichten

Zaterdag 26-09 18.00 Woord en communie Parochiële voorgangers Dameskoor

Zaterdag 03-10 18.00 Woord en communie / gezinsviering Diaken van Boven Gelegenheidskoor

Vrijdag 25-09 09.00 Uitstelling en eucharistie Pastoor Thanh

Zaterdag 26-09 19.00 Viering Parochiële voorgangers OJKW

Zondag 27-09 12.30 Eucharistie Fr. Firas Irakese Thomasparochie

Zondag 04-10 09.30 Woord en communie Diaken van Zundert Cantor / kermis

Zondag 27-09 11.00 Eucharistie Pastoor ThanhD-H koor

Zondag 04-10 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh Gildeviering

H. Andreas Groessen

Zaterdag 19.00 Woord en communie Pastor Smits

Zondag 27-09 09.30 Woord en communie Pastor Lemmen Herenkoor

Nieuws van Passage

REGIO - Op 1 oktober verzorgt Boekentaal Mondiaal een dag voor lezers. Aanvang 10.00 uur in theater Theothorne in Dieren, Callunaplein 77.

Ochtendlezing: Dieren in de boekenkast door Margreet Hogeterp. In het middagprogramma is schrijver Adriaan van Dis de gastspreker.

Woensdag 14 oktober om 19.00 uur is de tweede avond in het seizoen.

Mevrouw T. Hiddink uit Varsseveld zal een lezing houden over de geschiedenis van glas. Zij gaat in op het slijpen, ontwerpen en het maken van sieraden. ook zal zij haar verzameling van kralen tonen. De lezing is in Ons Huis, Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar. Meer info te verkrijgen via 0316 524620.

Eetcafé in De Nieuwhof

LIEMERS - Op donderdag 6 oktober om 17.30 uur start het eerste eetcafé in De Nieuwhof. Het eetcafé is een initiatief van inwoners waarbij gezelligheid bij een eenvoudige maaltijd centraal staat.

Of men alleen komt of met partner en /of met kinderen, iedereen is welkom. Het eetcafé wordt opgezet om mensen de gelegenheid te geven gezellig aan te schuiven met collega's familie, hun hele gezin of bekenden zonder eerst te hoeven koken. Het eetcafé is iedere eerste dinsdag van de maand van 17.30 tot ongeveer 19.30 uur. Daarna is er nog gelegenheid om een kopje koffie samen te drinken. De kosten zijn 6,50 euro per persoon. Tot de maandag ervoor kan men zich aanmelden bij De Nieuwhof; betalen bij inschrijving.

Kermis in Didam bij Senioren Kontakt

DIDAM - Op maandag 5 oktober verzorgt Stichting Senioren Kontakt de jaarlijkse kermisavond voor 55+. Deze avond wordt gehouden in het zalencentrum Jan en Jan, Lievevrouwenplein 4 in Didam.

Er kan meegedaan worden aan verschillende activiteiten, zoals schieten met de luchtbuks en schieten met de kruisboog, ballen gooien en sjoelen. Tevens kunnen leden van de contactavonden gratis raden naar de waarde van een samengestelde levensmiddelenmand. De gehele avond kan er ook worden gedanst onder leiding van muziek van Accoord Jan Scholten.

De avond begint om 19.00 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom om te ondervinden hoe gezellig de contactavonden zijn met leeftijdgenoten! Voor verdere informatie over deze avond kan men contact opnemen met Henk Boerstal, telefoon 0316 223885 of met Annie Clappers, telefoon 224378.

Vierde editie van glossy Bieb gratis bij de bieb

LIEMERS - Maandag 21 september is de nieuwe editie van de glossy Bieb verschenen. De voorgaande edities waren zo’n succes dat de bibliotheek nog veel meer leuke, nuttige en verrassende informatie over lezen, voorlezen en mediaopvoeding heeft verzameld.

Met de inhoud van de mini-glossy neemt de bibliotheek ouders mee in de wereld van het (voor)lezen met tips en trucs en natuurlijk de leukste boeken – zowel op papier als digitaal. Haal de glossy gratis op in de bibliotheek of bekijk hem online op www.goudenleestips.nl.

Telkens weer toont onderzoek aan dat (voor)lezen goed is voor de ontwikkeling van kinderen en dat het een directe positieve invloed heeft op hun schoolprestaties. Toch blijken ouders en verzorgers hiervan soms niet goed op de hoogte. Met de mini-glossy hoopt de bibliotheek Liemers hierin verandering te brengen.

In deze vierde uitgave ondermeer een interview met superschrijvers Iris Boter en Jozua Douglas. Plus de beste, leukste, mooiste, spannendste en grappigste kinderboeken. Vier experts van de bibliotheek vertellen over hun uitleenfavorieten. Tieners en pubers lijken het lezen wel verleerd te zijn. Hoe je ze weer aan het lezen krijgt, zie je in Bieb. Verder een expert aan het woord over meertalig opvoeden en natuurlijk geeft de bibliotheek veel tips, ondermeer over ‘apps voor ukkies’ en over het vinden van een geschikt jeugdboek in de bibliotheek. En, zit je puber vaak op de tablet? Bieb geeft ook tips op het gebied van mediaopvoeding.

Chorus swingtet in kerkje Westervoort

WESTERVOORT - Zondagmiddag 27 september 15.00 uur speelt Chorus swingtet in De Verzameling (voormalig kerkje Brouwerslaan 1a in Westervoort) in Westervoort.

In 2010 ontstond het Chorus Jazzkwartet, gevormd door de vier ervaren muzikanten Rudolf Beijerman, Tom Brunsveld, René Kuipers en Jan Thies. Met als onderliggende titel: 'Jazz traditionals on strings'. Het concept is, dat iedereen zowel solist als begeleider is. Na een jaar werd de band uitgebreid met Fred Mooy op drums en werd de definitieve nieuwe naam het Chorus Swingtet.

Rudolf Beijerman is als violist en kornettist bekend van The Musictown Jazzband- het voormalige huisorkest van de jazzclub Zevenaar; maar ook vanuit zijn deelname aan de Mississippi Mud Bugs, een vroeg New Orleans style kwartet. Voorheen speelde hij in Hot Club d' Arnhem en Idéfix, beide met het Django Reinhardt en Stephanne Grappelli repertoire.

Hiervan kende hij René Kuipers als begeleidings- en solo-gitarist goed. Deze speelde voorheen in Vania, waarmee hij de eerste prijs van het Oude Stijl Breda Jazzconcours heeft gewonnen. Daarnaast heeft hij ín vele combo's gespeeld en heeft hij zich steeds meer als vaardig solo-gitarist ontwikkeld.

Jan Thies speelt al jaren als pianist bij Eastream: een mainstream en easy-listening jazzband, met veel invloeden van Zuid-Amerikaanse met name Braziliaanse schrijvers. Met Eastream heeft hij een paar cd' s gemaakt. Voordien speelde hij veel in gelegenheidsbandjes, na zijn deelname aan de Marylane Jazzband en daarnaast het Marylane Jazzcombo, met een dixieland en jazz-standards repertoire.

Tom Brunsveld is een bekende bassist in Oost Nederland. Na een lange periode in het dansorkest Lamara en de Bigband Melody&Rythm gespeeld te hebben en waarin hij zich ook ontwikkelde als zanger, heeft hij veel ervaring opgedaan in de Dixie Town Jazzband. Al jaren is hij ook vaste bassist en zanger in de zeer bekende J.J. Border Jazzmen.

Fred Mooy is een ervaren en allround drummer, in zijn eerste jaren vooral in de popmuziek. Na een jaar conservatorium viel hij voor de moderne(re) jazzmuziek, onder andere door deelname aan het Martin Bensing Trio, Jazz-on-the-rocks en sinds lange tijd het bekende combo Jazzymotion.

Wie dit programma bij wil wonen wordt gevraagd te reserveren via info@deverzameling.nl of via 026 4428497. Kaarten inclusief consumptie kosten 17,50 euro of bij vier personen vijftien per persoon (www.deverzameling.nl).

Westervoortse kermiskoning(in)schieten

WESTERVOORT - De vierentwintigste Westervoortse kermiskoning of -koningin wordt op zaterdag 3 oktober geïnstalleerd in een ongetwijfeld bomvol zalencentrum Wieleman.

Vijftig gemotiveerde kandidaten strijden elk jaar om de eretitel Westervoortse kermiskoning(in), die vorig jaar door Gijs Tollenaar in de wacht werd gesleept. Deelnemers schieten in de finale met een kruisboog op een vogel van piepschuim. Tijdens de voorronde wordt op een puntenkaart geschoten. De achte beste deelnemers, waaronder minstens twee dames, plaatsen zich voor de eindstrijd.

De schietwedstrijd voor de volwassenen is op zaterdagavond bij Zalencentrum Wieleman altijd het startsein van de Westervoortse kermisvierdaagse. De schietwedstrijd is in zaal 2. De grote zaal is vanaf 19.30 uur gereserveerd voor het Westervoortse volksfeest, waar de band Anderkovver op de kermis debuteert. Zondag is Wieleman geopend van 12.00 uur tot 19.30 uur, maandag van 10.00 tot 18.30 uur en dinsdag vanaf 19.30 uur uur tot middernacht.

Herfstwandeling over landgoed Bingerden

ANGERLO - Op zondag 4 oktober verzorgt IVN de Oude IJsselstreek werkgroep de Liemers een wandeling over landgoed Bingerden.

Foto: Gerrit van Alst

Tijdens deze wandeling maakt u kennis met cultuur, natuur, Huize Wielbergen, het landgoed en een biologische bedrijfsvoering. Kom en geniet van dit stukje natuur aan de rand van de gemeentegrens, met de IJssel als rustige afbakening. Inlichtingen zijn verkrijgbaar bij Gemma de Vries: 0316 342439. Zie ook www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.
De start is om 13.30 uur op het parkeerterrein Huize Wielbergen, Mariëndaalseweg 21/23 in Angerlo.

Peter Berendsen schutterskoning

GROESSEN – Maandagmiddag eindigde de strijd om het koningschap van Schutterij EMM tussen de geboren en getogen Groessenaren Leo van Onna en Peter Berendsen in het voordeel van Peter. Zijn vrouw Ilse en de kinderen Dirk en Vera waren er getuige van.

Samen met zijn koningin Ilse zijn ze het komend jaar het nieuwe Schutterspaar van 'De mooiste plaats van Gelderland', de onlangs verworven titel in het tv-programma 'Zomer in Gelderland'.

Peter is in 2006-2007 prins geweest bij carnavalsvereniging De Deurdreiers en heeft er zitting in de Raad van Elf en is lid van het dweilorkest Oeverloos.

Nieuw: Body Wrap

ZEVENAAR - Vanaf heden is bij Slim Studio De Liemers ook de bekende Body Wrap van It Works verkrijgbaar. De Body Wrap is een kant-en-klare wrap die ook eenvoudig thuis te gebruiken is. De Body Wrap verstrakt en verstevigt de huid, reduceert de aanwezigheid van cellulite en verbetert de teint en structuur van de huid.

Naast het verstrakken en verstevigen van de huid, zetten de ingrediënten van de body wrap processen in gang die het lichaam ontgiften. Afvalstoffen worden opgeslagen in een vloeistof tussen je vetcellen, waardoor deze gaan zwellen. De body wrap haalt de afvalstoffen uit deze tussenvloeistof met als gevolg dat de zwelling afneemt en je centimeters kunt gaat verliezen, de huid zal zichtbaar strakker en gladder worden. Je dient je lichaam te helpen met dit proces door veelvuldig water te drinken, omdat de afvalstoffen via de natuurlijke weg het lichaam dienen te verlaten.

De Body Wrap bestaat uit honderd procent natuurlijke ingrediënten en bevat geen parabenen, minerale olie, lanoline, propyleenglycol, isopropyl alcohol, kunstmatige kleurstoffen, synthetische geuren of dierlijke bijproducten.

"Wil jij graag kennis maken met de Body Wrap en de IT Works producten, maak dan een persoonlijke afspraak of een afspraak voor een wrapparty. Een wrap party is een leuke manier om samen met vriendinnen of familie in onze salon meer te weten te komen over de producten en de Body Wrap uit te proberen. Vraag naar de leuke aanbieding op dit moment! Wij ontvangen en informeren u graag over de optie's."

Slim Studio De Liemers, De Horst 27, Zevenaar; 0316 845827; www.slimstudiodeliemers.nl.

Liemerije overhandigt baby- mutsjes aan Rescue Baby’s Gambia

ZEVENAAR - Onder grote belangstelling van alle dames van het breicafé zijn gisteren meer dan honderd mutsjes en enkele babydekentjes, -sokjes en truitjes aan Regina Bouwman van Rescue Baby’s Gambia aangeboden. De mutsjes zijn gebreid door bewoners van Liemerije Zevenaar.

Na de overhandiging gaf Regina nog een presentatie over het werk van de stichting die zich inzet voor goede zorg voor moeder en kind in de periode rond zwangerschap, bevalling en geboorte. Alle aanwezigen luisterden aandachtig en waren ontroerd door de verhalen over de gezondheidszorg in Gambia.

Sinds oktober 2014 is er iedere maandagochtend een breicafé. Een groot aantal bewoners breit heel enthousiast babymutsjes. De bewoners vonden het mooi om te zien dat hun mutsjes goed terecht komen. De komende tijd gaan ze vooral babydekentjes breien voor Rescue Baby’s Gambia.

Repair Café Zevenaar

ZEVENAAR - De zomer zit er op en Repair Café Zevenaar start weer elke tweede en vierde woensdag van de maand.

Wat doe je met een cd-speler die niet open wil, een broodrooster of bladblazer die het niet meer doet, kleding die gerepareerd moet worden? Kom dan naar het Repair Café Zevenaar om samen met vrijwilligers je kapotte spullen te repareren, deskundig advies te krijgen en om elkaar te ontmoeten en inspiratie op te doen.

Nu de dagen korter worden en de lampen eerder aan moeten, besteden we de komende tijd extra aandacht voor verlichting gegeven. Dat geldt natuurlijk ook voor fietsverlichting.

Repair Café Zevenaar is een initiatief van Caleidoz Welzijn. De eerste bijeenkomt is 23 september van 14.00 tot 16.30 uur aan Steenhuizen 6 in Zevenaar Informatie: b.vanhall@caleidoz.nl.

Saamhorigheid op De Meridiaan in Westervoort is groot 'n Cadeau dat moeder hier oud mag worden...

ZEVENAAR - ,,Het is een cadeautje dat mijn moeder hier haar laatste levensfase mag doorbrengen." De moeder van Adri Spaans uit Westervoort woont bijna zes jaar in De Meridiaan van Liemerije in Westervoort. De Meridiaan is een kleinschalige woonvorm voor dementerende ouderen.

De kamers kunnen naar eigen smaak worden ingericht. ,,Hierdoor heeft mijn moeder een eigen stekje waar ze zich kan terugtrekken." Dit gecombineerd met de goede zorg door betrokken medewerkers zorgt ervoor dat Spaans heel tevreden is. ,,De medewerkers gaan in hun vrije tijd uit met bewoners. Dat tekent hun betrokkenheid."

Het belangrijkste pluspunt vindt Spaans de saamhorigheid. "De verbondenheid met andere familieleden en medewerkers is groot. Het is mijn tweede familie geworden. Allemaal willen we het beste voor de bewoners en samen deel je ook het onmachtige gevoel over de ziekte van je dierbare."

Het samen zoeken naar een oplossing voor het onrustige gedrag van haar moeder is een voorbeeld van de saamhorigheid. ,,Op dit moment gaan wij als kinderen iedere avond naar mijn moeder omdat dat haar rust geeft. Als ik dan gebeld word, dat ik niet hoef te komen omdat mijn moeder slaapt, dan vind ik dat bijzonder. We kijken hier naar elkaar om."

Dat blijkt ook uit het kopje koffie dat medewerkers haar brengen als even allemaal te veel wordt. ,,En andersom help ik graag de medewerkers in de huiskamer als ze druk zijn." Het frustreert haar dat er niet meer geld naar de ouderenzorg gaat. "Ik zie medewerkers hun benen onder het lijf vandaan lopen. Deze kwetsbare groep ouderen verdient zorg op maat! Zij zijn niet gebaat bij 'een verplicht uurtje persoonlijke aandacht', zoals Van Rijn dat nu weer voor zich ziet."

Ondanks de tevredenheid is er ook ruimte voor een kritiek. ,,Als er iets is dan kan ik dat eerlijk zeggen en er wordt er zo mogelijk iets mee gedaan. Het beeld dat ik had van een verpleeghuis, klopt niet met de werkelijkheid."

Meer weten over de dagbehandeling/dagbesteding bij Liemerije? Neem dan contact op met het servicepunt 088 0441920 of servicepunt@liemerije.nl.

Feestelijke heropening van Het Musiater in Zevenaar

Marlies Claasen

ZEVENAAR - Woensdag 9 september was de feestelijke intieme heropening van Het Musiater. als bedankje aan de bedrijven, sponsoren, medewerkers die hun medewerking hadden verleend om in een afzienbare tijd een 'make over' van de foyer en theaterzaal te realiseren.

De avond werd zeer smaakvol gepresenteerd door Marlies Claasen. Uiteraard zong zij ook de nodige liedjes. De afsluiting was in handen van burgemeester De Ruiter waarna er nog kon worden na geborreld in de spiksplinternieuwe foyer.

Het Musiater is in ieder geval helemaal klaar voor een nieuw theaterseizoen. De bedrijven die hun medewerking hebben verleend zijn: Studio Robbin
Projecten Nl, Marc Jetten, Bosch Scharnieren, Multiratio, AnnoNu Catering, Rabobank, Franklin Presentations, Van Dorp Installaties
Pelgrim B.V., Vink Kunststoffen, Design Belettering Licht Reclame, Waarborg Meubel, Zwaan Schilders, Ten Brinke Interieurbeplanting, Kunststof Shop, Fairfield, Besselink Licht. Pöpping Tegelwerken, Visser Transport en Bouwbedrijf Ubbink. Uiteraard is Musiater de bovengenoemde bedrijven enorm dankbaar voor hun medewerking.

Coop strijdt om de titel Buurt Supermarkt van het Jaar

BABBERICH - Coop doet mee aan de Verkiezing Buurt Supermarkt van het Jaar 2015-2016. Dit is een competitie waarin bijna alle buurt supermarkten, verspreid over heel het land, strijden om de titel beste buurtsupermarkt van Nederland. De finale van deze nationale competitie vindt plaats op 19 maart 2016. De race om de titel is begonnen op 7 september.

"Na een zware voorselectie, zijn wij samen met 28 andere buurtsupermarkten uitverkozen om mee te mogen doen aan die strijd. De competitie is verdeeld over drie ronden, waarin wij moeten voldoen aan allerlei verschillende criteria om uiteindelijk een finaleplek te bemachtigen. Zodoende begint voor ons nu een belangrijke tijd, waarin wij alles uit de kast moeten halen om in de race te blijven.

Niet alleen moeten wij dagelijks de winkel orde hebben, ook zullen wij allerlei activiteiten organiseren om ons te onderscheiden van de rest van het deelnemersveld. De winkel zal tijdens de verkiezingsperiode worden beoordeeld door consumenten, mystery shoppers en een vakjury."

Basisschool speelt met bewoners Lobede

TOLKAMER - Groep 6b van basisschool De Overlaat uit Tolkamer heeft vrijdag 18 september een bezoekje gebracht aan verzorgingstehuis Lobede in Tolkamer.

Dit omdat de school een samenwerkingsverband is aangegaan met het verzorgingstehuis, waarbij iedere groep van de basisschool een keer een bezoekje brengt en daar een activiteit voor jong en oud organiseert. Groep 6b heeft een spelletjesochtend gehouden waaraan de bewoners en de kinderen samen veel plezier hebben beleefd!

Vieringen HH. Vier Evangelisten

H. Antonius Abt Loo

Oktober 2015

Zaterdag 03-10 18.00 Woord en communie / gezinsviering Diaken van Boven Gelegenheidskoor

Dinsdag 06-10 19.00 Rozenkransgebed Werkgroep

Zaterdag 10-10 18.00 Avondgebed T. Menting samenzang

Dinsdag 13-10 19.00 Rozenkransgebed werkgroep

Zondag 18-10 09.30 Woord en communie Diaken van Boven samenzang

Zondag 18-10 11.00 Dopen Diaken van Boven

Dinsdag 20-10 19.00 Rozenkransgebed werkgroep

Zaterdag 24-10 18.00 Viering schrift en tafel T. Menting Dameskoor

Dinsdag 27-10 19.00 Rozenkransgebed werkgroep

Maandag 02-11 19.00 Allerzielen Pastor Doornbusch

St. Werenfridus Westervoort

Zondag 04-10 09.30 Woord en communie Diaken van Zundert Cantor / kermis

Zondag 11-10 09.30 Woord en communie Pastor Lemmen Werenfriduskoor 35 jr. jubileum

Zondag 18-10 09.30 Woord en communie Parochiële voorgangers D-H koor

Dinsdag 20-10 15.00 Viering Wilgenpas Diaken van Boven

Zondag 25-10 09.30 Woord en communie Pastor Heemink D-H koor

Zondag 25-10 12.30 Eucharistie Fr. Firas Irakese Thomasparochie

Vrijdag 30-10 09.00 Uitstelling en eucharistie Pastoor Thanh

Zaterdag 31-10 19.00 Lichtviering werkgroep

Maandag 02-11 19.00 Allerzielen Diaken van Zundert D-H koor

H. Remigius Duiven

Zondag 04-10 09.30 Woord en communie Diaken van Boven Gildeviering

Zondag 04-10 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh

Zondag 11-10 11.00 Eucharistie Pastor Hendriksen Herenkoor Groessen

Dinsdag 13-10 14.00 Gebedsviering Pastor Doornbusch D-H koor / huwelijks-inzegening

Zaterdag 17-10 19.00 Taizéviering Diaken van Boven

Zondag 18-10 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh In Between

Zondag 25-10 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh

Dinsdag 27-10 15.00 Viering Thuvine Ds. van Buren

Woensdag 28-10 19.00 Mariaviering (regioviering) Pastoor Thanh D-H koor

Zondag 01-11 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh Gezamenlijke ziekenzalving

Maandag 02-11 19.00 Allerzielen Werkgroep D-H koor

H. Andreas Groessen

Zaterdag 10-10 19.00 Woord en communie Pastor Lemmen In Between

Zaterdag 17-10 19.00 Woord en communie Parochiële voorgangers Herenkoor

Zondag 25-10 10.30 Woord en communie Diaken van Boven 50 jr. jubileum KBO

Maandag 02-11 19.00 Allerzielen Werkgroep Herenkoor

H. Antonius Abt Loo

Oktober 2015

Zaterdag 03-10 18.00 Woord en communie / gezinsviering Diaken van Boven Gelegenheidskoor

Dinsdag 06-10 19.00 Rozenkransgebed Werkgroep

Zaterdag 10-10 18.00 Avondgebed T. Menting samenzang

Dinsdag 13-10 19.00 Rozenkransgebed werkgroep

Zondag 18-10 09.30 Woord en communie Diaken van Boven samenzang

Zondag 18-10 11.00 Dopen Diaken van Boven

Dinsdag 20-10 19.00 Rozenkransgebed werkgroep

Zaterdag 24-10 18.00 Viering schrift en tafel T. Menting Dameskoor

Dinsdag 27-10 19.00 Rozenkransgebed werkgroep

Maandag 02-11 19.00 Allerzielen Pastor Doornbusch

St. Werenfridus Westervoort

Zondag 04-10 09.30 Woord en communie Diaken van Zundert Cantor / kermis

Zondag 11-10 09.30 Woord en communie Pastor Lemmen Werenfriduskoor 35 jr. jubileum

Zondag 18-10 09.30 Woord en communie Parochiële voorgangers D-H koor

Dinsdag 20-10 15.00 Viering Wilgenpas Diaken van Boven

Zondag 25-10 09.30 Woord en communie Pastor Heemink D-H koor

Zondag 25-10 12.30 Eucharistie Fr. Firas Irakese Thomasparochie

Vrijdag 30-10 09.00 Uitstelling en eucharistie Pastoor Thanh

Zaterdag 31-10 19.00 Lichtviering werkgroep

Maandag 02-11 19.00 Allerzielen Diaken van Zundert D-H koor

H. Remigius Duiven

Zondag 04-10 09.30 Woord en communie Diaken van Boven Gildeviering

Zondag 04-10 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh

Zondag 11-10 11.00 Eucharistie Pastor Hendriksen Herenkoor Groessen

Dinsdag 13-10 14.00 Gebedsviering Pastor Doornbusch D-H koor / huwelijks-inzegening

Zaterdag 17-10 19.00 Taizéviering Diaken van Boven

Zondag 18-10 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh In Between

Zondag 25-10 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh

Dinsdag 27-10 15.00 Viering Thuvine Ds. van Buren

Woensdag 28-10 19.00 Mariaviering (regioviering) Pastoor Thanh D-H koor

Zondag 01-11 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh Gezamenlijke ziekenzalving

Maandag 02-11 19.00 Allerzielen Werkgroep D-H koor

H. Andreas Groessen

Zaterdag 10-10 19.00 Woord en communie Pastor Lemmen In Between

Zaterdag 17-10 19.00 Woord en communie Parochiële voorgangers Herenkoor

Zondag 25-10 10.30 Woord en communie Diaken van Boven 50 jr. jubileum KBO

Maandag 02-11 19.00 Allerzielen Werkgroep Herenkoor

Eerste training van de mini F bij Angerlo Vooruit

ANGERLO - De mini's bij Angerlo Vooruit zijn op 9 september van start gegaan met de eerste training. Het was een schitterende avond met een geweldige opkomst. Deze werden getraind onder de bezielende leiding van Arjan van Someren en Jeroen de Lange.

Wim van Uum was deze avond ook aanwezig om mooie foto's te maken; deze zijn te zien op www.angerlovooruit.nl. Kinderen bij de mini F zijn tussen vier en zes jaar waarbij het spel en plezier voorop staat. Ze mogen ook nog gratis voetballen bij Angerlo Vooruit. De mini F traint een keer in de week op
woensdagavond van 18:00 tot 19:.00 uur. Tevens zullen ze op zaterdag regelmatig een toernooitje spelen tegen leeftijdsgenootjes uit de buurt.

"Heb je interesse in het voetballen dan ben je van harte welkom." Voor meer informatie jeugd@angerlovooruit.nl.

Cheque IW voor Inloophuis

WESTERVOORT - Op woensdag 9 september overhandigde voorzitter Willeke Overink van Inner Wheel Arnhem Rijn/IJssel, een cheque van 5.881,20 euro aan Ria Doornbosch en Ine Scheltinga, respectievelijk pastor en bestuurslid van de Kerk van de RK Parochie Sint-Werenfridus in Westervoort.

Dit bedrag komt ten goede aan Het Inloophuis, dat verbonden is aan deze Parochie. Wie er behoefte aan heeft kan daar terecht voor een kopje koffie en een luisterend oor. "Onze donatie is bestemd voor het inrichten van een keuken met fornuis, zodat ook eens per week een warme maaltijd verstrekt kan worden." Inner Wheel is een serviceclub met een jaarlijks wisselend goed doel.

Gemaakt in de Liemers: een groot succes!

LIEMERS - Op 12 september vonden de laatste Gemaakt in de Liemers-activiteiten plaats tijdens de officiële festival periode van Gemaakt in Gelderland. Tijdens dit erfgoedfestival werd de Gelderse maakindustrie in de etalage gezet. Door de deelname van verschillende Liemerse bedrijven is de regio bij een groot publiek op de kaart gezet.

Bylandt Straatbaksteen, VanderSanden Group en Wienerberger organiseerden vier open dagen omtrent het thema baksteen. Op Buitengoed de Panoven konden bezoekers aansluitend meer te weten komen over de geschiedenis van de baksteen en was het mogelijk eigen bakstenen te maken.

In Zevenaar verzorgde Kinkelder BV een open dag in het teken van metaalbewerking. ''We kunnen niet anders concluderen dan dat onze Open Dag een geweldig succes is geweest. Naar schatting hebben we ruim duizend bezoekers gehad. Klanten, leveranciers, familieleden, vrienden en mensen uit de omgeving hebben zich erg positief uitgelaten over ons bedrijf en de medewerkers'', aldus Angela Barto van Kinkelder BV.

Ook kleinschaligere bedrijven zoals Assemblagebedrijf Perfect, Concepts & Images, de Verzameling, het Liemers Museum, waterbuffelboerderij Arns en de Volksuniversiteit Zevenaar zijn actief geweest. Verschillende open dagen, lezingen en workshops hebben Gemaakt in de Liemers compleet gemaakt.

Naast de enorme inzet van alle bedrijven, verenigingen en andere partijen is er vanuit de regiomarketingcampagne 'de Liemers, helemaal goed!' flink geïnvesteerd in Gemaakt in de Liemers. Door bedrijven te enthousiasmeren, bijeenkomsten te organiseren en met als resultaat 32 activiteiten en bijna vijfduizend bezoekers!

Kleindiertentoonstelling Oude Rijn Lobith

LOBITH - Op 19 en 20 september jongstleden werd door de Lobithse Kleindiervereniging Oude Rijn haar kleindiertentoonstelling in het schuttersgebouw van Excelsior.

Nadat de dieren zaterdag 's morgens waren ingekooid kon de keuring van start gaan. Al vlug nadat het keurmeesterskorps van start was gegaan werd al duidelijk duidelijk dat de leden dit jaar een extreem hoge kwaliteit aan dieren heeft weten te fokken. De resultaten waren dan ook buitensporig goed te noemen wat de strijd voor de prijzen des te spannender maakte.

De uitslagen waren dan ook zeer verrassend te noemen. Fraaiste Dwerghoender was van mevrouw Van Deelen. Fraaiste dwerghoender voor de jeugd werd gewonnen door Melroy Albers. De heer Hansen wist beslag te leggen op zowel de eerste als wel de tweede plaats bij de konijnen en de mooiste collectie. Collega-fokker T. Albers behaalde de tweede plaats bij de mooiste collectie konijnen. De mooiste kleine knager was van M. Leenart en de beschikbare prijzen voor de siervogels werden alle gewonnen door A. van Deelen. Petra Janssen wist beslag te leggen op de eerste prijs voor de mooiste cavia en de beste collectie van cavia's.

Verder waren er nog prijzen voor mooiste collectie jeugd: J.Jansen, ken je eigen dier de heren Kersten, Hansen en Albers. Grote verrassing was dit jaar de keurmeestersprijs, die werd gewonnen door W. Kersten.

Foto: Door fokkers en bezoekers wordt druk gesproken over de beoordeling

Opening nieuwe zonnestudio in Zevenaar

Foto: Wil Kuijpers Foto: Wil Kuijpers

ZEVENAAR - Op vrijdag 2 oktober opent Ergoline Zonnestudio Zevenaar haar deuren aan de Nieuwe Doelenstraat. In deze moderne zonnestudio vindt u de 'state of the art' zonnebanken van het Duitse merk Ergoline.

Ervaren gebruikers van de zonnebank willen vaak alleen maar met dit gerenommeerde merk hun kostbare huid bruinen. Hiervoor moesten ze eerder naar Duitsland of Arnhem, nu kunnen ze ook terecht in Zevenaar. Eigenaresse Melek Dogan: "We hebben verschillende type banken waaronder drie van het nieuwe topmodel van dit merk: de 1400 Prestige. Bij nieuwe klanten kijken onze geschoolde medewerkers altijd eerst zorgvuldig naar het huidtype en geven we deskundig advies voor een optimale, veilige behandeling met de juiste zonnebank."

Een bezoek aan de zonnestudio geeft u niet alleen een gezond kleurtje, het helpt ook bij het aanmaken van vitamine D. Daarnaast vermindert het de kans op verbranding en zonneallergie omdat de huid gewend is aan de UV-straling. Bij de zonnebankstudio kunt u ook terecht voor zonnecosmetica. Deze beschermt uw huid en zorgt ervoor dat u sneller en dieper bruin wordt. Kortom, heerlijk genieten in een relaxte omgeving, een moment voor jezelf.

Interesse om uw zomerse kleurtje te behouden of nog wat extra kleur te geven? Loop dan gerust eens binnen, ook als u eerst eens even wilt kijken of iets wilt weten. Afspraak is niet nodig en de koffie of thee staat klaar! De studio is de hele week geopend van 10.00 tot 22.00 uur. Alleen zondag sluit de studio om 19.00 uur. En, natuurlijk is er een actie in de openingsweek, u betaalt dan vijf euro per zonnebad!

Ergoline Zonnestudio Zevenaar, Nieuwe Doelenstraat 7; www.zonnestudiozevenaar.nl.

Giesbeekse ondernemer opent 'tuindeuren' van Bureau Buitenruimte Tuinontwerp- en adviesbureau, inspiratiebron en adviesorgaan voor groene vingers

GIESBEEK - Terwijl de zomer zijn einde nadert, de plastic hoezen voor tuinmeubels van zolder worden gehaald en de eerste bruine bladeren zichtbaar worden, laat Peter Soethof de groene wereld kennis maken met Bureau Buitenruimte. Dit tuinontwerp- en adviesbureau ondersteunt en inspireert mensen bij de optimale inrichting van hun tuin, waarbij de nadruk ligt op het groene aspect.

Giesbekenaar Peter Soethof (34) is sinds jaar en dag in de weer met al het groen om hem heen. Het is daarom niet verwonderlijk dat hij koos voor de opleiding Tuin- en landschapsinrichting aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. De hier opgedane kennis heeft hij vervolgens bij verschillende bedrijven, die zich richten op tuin- en landschapsarchitectuur, toegepast. Enkele jaren en vele ervaringen later durft Soethof in het diepe te springen en richt hij zijn eigen bedrijf op het gebied van tuinontwerp en – advies op: Bureau Buitenruimte. 'Buitenruimte' is een verzamelnaam voor de tuinen van woonhuizen, bedrijven, instellingen, verenigingen van eigenaren en landgoederen, parken, pleinen, binnentuinen, patio's, balkons en daktuinen.

Soethof geeft aan dat hij mensen graag wil laten zien wat er allemaal mogelijk is met hun tuin: "Geregeld hoor ik mensen zeggen dat ze geen groene vingers hebben en hun tuin het liefst zo onderhoudsvriendelijk mogelijk willen hebben. Met als gevolg dat de tuin wordt bestraat en dat er nauwelijks groen is te bekennen. Zonde!", laat Soethof weten. "Er is vaak zoveel meer mogelijk dan mensen denken. Ook de combinatie onderhoudsvriendelijk en groen is zeker mogelijk. Ik adviseer mensen daar graag bij. Maar ook met de mensen die juist wel graag in de tuin aan de slag gaan, ga ik graag om de tafel. Wel of geen groene vingers, veel of weinig tijd, wel of geen kinderen, uiteindelijk draait het erom dat mensen zich helemaal thuis voelen in hun eigen tuin. Iedere tuin zou een verlengstuk van de woonkamer moeten zijn."

De werkwijze van Bureau Buitenruimte kan als heel persoonlijk worden omschreven. "Bij interesse kom ik geheel vrijblijvend langs, ga het gesprek aan, bekijk de tuin en de leefsituatie waarin mensen zich bevinden en op basis daarvan breng ik mijn eerste advies uit. Bij vragen of problemen kan er altijd contact met mij worden opgenomen. Ik kan kortweg gezegd gezien worden als je persoonlijke tuinadviseur", besluit Soethof zijn verhaal.

Bureau Buitenruimte heeft begin juli zijn tuindeuren geopend. Voor meer informatie: ga naar www.bureau-buitenruimte.nl.

Speciaalbieren en trappistenplankje

BEEK - Wilt u na het stappen of trappen in de omgeving van uitspanning 't Peeske even genieten en weer opladen? Doe dat met onze speciaalbieren en trappistenplankje, samengesteld door de trappisten van Abdij la Trappe in hun brouwerij de Koningshoeven.

Het trappistenplankje bestaat uit: Brood, diverse vleessoorten en kazen, bitterballen gevuld met wild, keuze uit blond, tripel of bokbier van la Trappe (0.75 liter) en kost 12,50 euro per persoon (alleen te bestellen per twee personen).

Vanaf 17 oktober gaat onze nieuwe kaart in met daarbij onze wildgerechten. Wildavond op 7 november een 10-gangenmenu 52,50 euro. Inloop vanaf 18.00 uur einde 22.30 uur. Verdere informatie staat op de website.

Besloten partijen

Besloten grote partijen kunnen gehouden worden op maandag tot en met zaterdag- en zondagavond in overleg. De gehele uitspanning kan gereserveerd worden vanaf vijftig personen. Bij een kleiner gezelschap kan men een gedeelte reserveren, bijvoorbeeld het glazen gedeelte of de openhaard-zijde. U kunt een keuze uit onze buffetten, stamppotten of een keuzemenu samenstellen. Wij zijn ook een trouwlocatie en daarbij hebt mogelijkheid om in een sfeervolle omgeving en locatie het jawoord te geven.

Kerst:

Uitspanning 't Peeske is beide kerstdagen geopend van 10.00 tot 16.00 uur voor koffie, lunch, drankje voor of na uw wandeling. Vanaf 18.00 uur kunt u reserveren beide kerstdagen voor het kerstdiner. U kunt een keuze maken uit onze kerst á la carte kaart.

Adres: Peeskesweg 12, Beek Gem Montferland; telefoon: 0316 532804.

Tweede Liemerse Veiligheidsconferentie 'Bescherm je bedrijf tegen cybercrime'

LOO - Tijdens de nationale week van de Veiligheid van 5 tot en met 11 oktober, organiseert Stichting Belangenbehartiging Bedrijventerreinen de Liemers|Bello op 7 oktober in samenwerking met Lindus, de politie Gelderland-Midden, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en Securitas de Liemerse Veiligheidsconferentie 2.0. De conferentie is bedoeld voor alle ondernemers op de Liemerse bedrijventerreinen en vindt van 15.30 tot 17.00 uur plaats bij zalencentrum Berentsen in Loo (gld).

Klaas Wilting, voormalig woordvoerder van de politie Amsterdam, opent en presenteert de conferentie. Na de opening zal de Dutch Network Group een presentatie verzorgen in het kader van het thema cybercriminaliteit.

Onderdeel van het programma is de campagne 'Veilig Zakelijk Internetten'. Daarmee ondersteunt MKB Nederland samen met het ministerie van Veiligheid & Justitie bedrijven bij het beter beveiligen van hun digitale werkomgeving.

Veiligheid en veiligheidsbewustzijn binnen bedrijven en organisaties krijgen een steeds belangrijkere rol. Sbbli/Bello lanceert daarom in samenwerking met 24Coms een gebruiksvriendelijk communicatiemiddel om snel en betrouwbaar informatie uit te wisselen en de veiligheid op de bedrijventerreinen in de Liemers naar een hoger peil te brengen.

Alle leden van Sbbli/Bello en Lindus, de ondernemersvereniging van de Liemers, hebben een uitnodiging ontvangen. Bent u ondernemer maar heeft u geen uitnodiging ontvangen dan bent u vanzelfsprekend ook welkom. Meer informatie staat op www.lindus.nl/agenda. Aanmelden kan via bello@lindus.nl.

Tien jaar Hair & Beauty Sherry 'Een droom kwam uit'

DIDAM - Hair & Beauty Sherry in Didam bestaat tien jaar. Farzaneh Khatami startte haar kappers- en schoonheidssalon in het Arnhemse Spijkerkwartier. Na 7,5 jaar met veel plezier daar te hebben gewerkt, besloot ze om haar salon naar Didam, haar woonplaats, te verhuizen. Daar knipt en behandelt ze haar klanten alweer 2,5 jaar.

"Ik ben in Iran geboren en heb daar mijn kappersopleiding gevolgd en er ook gewerkt. Na mijn verhuizing ging ik aan de slag in Nederland en Duitsland. Toen ik met succes de allround opleiding voor kappers had afgerond, ben ik mijn eigen zaak begonnen", vertelt Farzaneh.

Bij Hair & Beauty Sherry staat klantvriendelijkheid hoog in het vaandel. De salon staat voor westerse behandelingen met een oosters tintje. Bijvoorbeeld het ontharen en epileren met een draadje, wat veel mensen kennen van hun vakantie in Turkije. En bij het harenwassen hoort standaard een Oosterse hoofdmassage. Andere specialiteiten van Hair & Beauty Sherry zijn hairextensions, permanente make-up, ammoniakvrije haarkleuring, permanente ontharing, visagie en bruidskapsels. En natuurlijk kunt u er terecht voor alle standaard knipbeurten.

Wilt u meer weten, kijk dan op www.salonsherry.nl of loop gewoon even binnen op Kerkstraat 10 in Didam.

Westervoorters in de rij voor kermiskoning(in)schieten

De kermiskoning van 2014 Gijs Tollenaar

WESTERVOORT - Veel Westervoorters dromen er kennelijk van om ooit kermiskoning of –koningin te worden. Meer dan vijftig kandidaten binden zaterdagavond 3 oktober in zaal Wieleman vanaf 20.00 uur de strijd met elkaar aan in de hoop de felbegeerde titel binnen te halen. Het kermiskoning(in)schieten is de eerste van vier feestelijke Westervoortse kermisdagen op 3, 4, 5 en 6 oktober.


Het kermiskoning(in)schieten wordt voor het 24ste achtereenvolgende jaar gehouden. Het wordt georganiseerd door het Comité Kermiskoning(in)schieten Westervoort, dat daarbij wordt geholpen door schietvereniging Jemmy Tell uit Loo.

De schietwedstrijd met een kruisboog bestaat uit twee delen. Alle deelnemers schieten vanaf 20.00 uur eerst op een puntenkaart. De acht besten, waaronder minstens twee dames, plaatsen zich voor de finale. Ze schieten dan op een vogel van piepschuim. Degene die de vogel van zijn stokje schiet, is de nieuwe 'kermiskoning(in) van Westervoort'. Vorig jaar was dat Gijs Tollenaar.

Zondagmorgen om 10.00 uur brengt drumfanfare Liberté de nieuwe koning(in) thuis een muzikale aubade, waarna het hele gezelschap naar Wieleman gaat voor het kermisontbijt. Nadat ze zich dat goed hebben laten smaken, kunnen ze zich daarna meteen in het kermisgedruis storten. Wieleman is zondag vanaf 12.00 uur geopend voor de vele kermisgasten. In twee zalen is het van 14.30 tot 19.30 uur feest met muziek van de band Anderkovver en duo Kameleon.

Zaterdagavond is Wieleman voor het publiek geopend vanaf 19.30 uur. Terwijl de band Anderkovver in de grote zaal speelt, zorgt drive-in-show Boemerang in zaal 2 en 3 voor de muzikale omlijsting van het kermiskoning(in)schieten.

Maandag, omgedoopt tot 'de Lange Maondag', gaat de deur bij Wieleman al om 10.00 uur open. Tot 14.00 uur zorgt Kameleon in zaal 1 voor de muziek, waarna het duo wordt afgelost door Anderkovver. De Lange Maondag duurt tot 18.30 uur, maar de echte kermisliefhebbers kunnen ook maandagavond bij Wieleman terecht. Vanaf 20.30 uur zorgt dj Robert Pouwels voor muziek en optredens.

Dinsdagavond is de vierde en laatste kermisdag. Wieleman gaat om 19.30 uur open. Naast de band Anderkovver treedt als extra muzikale attractie de zanger Tino Martin op. Rond middernacht wordt de kermiskoning voor het laatst gehuldigd en daarna moeten de Westervoorters weer een jaartje uitkijken naar hun kermis.

Wandelen voor kinderen met aids in Zuid-Afrika

MONTFERLAND - Sponsorwandeling in Montferland met lunch: vijfentwintig kilometer voor vijfentwintig euro.

"Op 3 oktober verzorgen we een prachtige wandeling vanuit het Montferland, richting Doetinchem. Daar wacht een heerlijke lunch. Bereid door de topkok Brenda van Klingeren. Daarna vervolgen we onze vijfentwintig kilometer lange tocht door het glooiende landschap, terug naar het startpunt."

Door mee te lopen steun je de bouw van een vakantie-rusthuis voor kinderen met aids en hun familie of begeleiders. Stichting Table Mountain is al tientallen jaren actie in Zuid-Afrika met voorlichting en gericht opbouwprojecten op scholen. Het is effectief, omdat Jaqueline en Geko Donkerbroek de motor achter het project zelf daar wonen en een prachtige mix zijn van Hollandse doelgerichtheid en zij als Afrikaanse vrouw snapt hoe het lokaal werkt. De familie Bikker van Zijtveld gaat zelf in december het huisje afbouwen en schilderen. Daarmee is de garantie gegeven dat al het geld op de goede plek komt.

Je betaalt