niet de juiste De Liemers

26 oktober 2018

niet de juiste De Liemers 26 oktober 2018


Foto: jan van den heuij

Inmiddels werk ik al een tijdje bij de De Liemers Helemaal Goed Courant. Ik heb het er hartstikke goed naar mijn zin. In dit werk ontmoet je heel veel nieuwe mensen die je anders nooit had ontmoet. Ik had zelf nooit verwacht dat ik journalistiek als eerste baantje zou krijgen. Ik ging er eigenlijk vanuit dat mijn eerste baantje bij een supermarkt ofzo zou zijn. Ik vind het werk inmiddels zo leuk dat ik er nu over nadenk om in de toekomst journalist te worden.

De laatste tijd komen er steeds meer nieuwe mensen bij De Liemers Helemaal Goed Courant. Ik hoop dat ik hen dadelijk ook kan helpen met hun artikelen. Ze mogen mij altijd aanspreken om te vragen hoe ik het in het begin deed en of ik nog tips voor hen zou kunnen hebben. Het delen met anderen vind ik erg leuk omdat je van elkaar veel kunt leren. Ik lees zelf ook nog regelmatig mijn artikelen die ik in het begin schreef, hier steek ik dan ook weer wat van op. Iedereen zal zijn of haar eigen schrijfstijl moeten gaan ontwikkelen. Als je goed oplet met het lezen van de krant en je het ene stuk met het andere stuk gaat vergelijken qua schrijfstijl, zul je best wel veel verschillen zien: zoals de manier van vertellen of verwoorden. Schrijven is voor mij persoonlijk mijn gedachten op papier zetten, hierdoor word ik dan ook vaak wat rustiger in mijn hoofd. Daarnaast helpt het vele schrijven mij met mijn dyslexie. Al met al vind ik het schrijven voor een krant heel erg leuk. Je zal mij daarom hier voorlopig nog wel voorbij zien komen.

Nomi Vermeulen

Jongerenwerk opent 'LC Jong' op school

ZEVENAAR - Het jongerenwerk van Caleidoz Welzijn heeft een eigen locatie naast het Liemers College, locatie Landeweer aan de Stationspoort in Zevenaar.

Op 23 oktober werd de nieuwe unit feestelijk geopend en hiermee in gebruik genomen. Wethouder Nanne van Dellen onthulde tegelijkertijd de naam van de nieuwe unit: LC Jong.

Maarten Deelen heette alle bezoekers welkom, waarna Emmy en Sanne van het jongerenwerk van Caleidoz een toelichting gaven op de opening en achtergronden van de nieuwe locatie.

Scholen staan midden in de samenleving en zijn hier een afspiegeling van. Omdat een inspirerende schoolomgeving voorwaarde is voor leren en ontwikkelen, werken maatschappelijke partners samen met het voortgezet onderwijs. Hiervoor is de samenwerkingsagenda Veilig en Zorgzaam Schoolklimaat opgesteld. De werkwijze 'het Jongerenwerk op School' is deel van deze samenwerkingsagenda. Al eerder hebben het Liemers College, gemeenten en politie het convenant Schoolveiligheid met elkaar opgesteld.


Leerlingen kunnen vanaf deze week op de locatie terecht voor een luisterend oor. Soms hebben jongeren gewoon behoefte aan een praatje maar ook kunnen ze met vragen bij jongerenwerk terecht.

Ook speelt jongerenwerk een belangrijke rol bij de ondersteuning van jongeren bij zorgen en/of problemen zoals het signalering van pestgedrag en bijvoorbeeld het omgaan met non-verbaal geweld.

Oma en kleinzoon aan de kook Annie Klaassen en Dylano Kock winnen Liemers kookfeest

Annie, Dylano en chef-kok Jeroen Berendsen: trots op de overwinning

DUIVEN - José Vleeming reikte op 16 oktober tijdens de Liemerse Voedselmanifestatie bij Intratuin Duiven een bijzondere prijs uit aan oma Annie Klaassen en haar kleinzoon Dylano Kock. Zij wonnen het Liemers Kookfestijn, dat op 8 oktober werd gehouden in De Groene Schuur in Groessen.

Dit kookfestijn was één van de activiteiten in het kader van het project Korte Ketens in het Liemers Landschap. José Vleeming van Liemers Gezicht bedacht een kookwedstrijd, waarbij grootouder en kleinkind, onder begeleiding van een chef-kok van een van de Liemerse restaurants met producten uit de Liemers konden koken. Dat stond garant voor een mooie samenwerking om de streekproducten te promoten. Vijf duo's gingen de strijd met elkaar aan, hoewel het niet echt zo werd ervaren. Opa Anton de Laak: "Ik zie het niet als een competitie. We hebben niet gewonnen, maar we hadden wel een mooi rapportcijfer. We hebben een mooie tijd samen beleefd: de excursies die vooraf gingen aan het kookfestijn naar interessante bedrijven met streekproducten, de begeleiding door de leuke, gedreven chefkok/eigenaar van, in ons geval, Heerlijckheid Herwen en natuurlijk het samen koken in een mooie kookstudio in De Groene Schuur met mijn kleindochter Mirre. Dat is veel belangrijker dan het winnen van de hoofdprijs." Mirre knikt, ze hielp met veel enthousiasme en plezier mee met het snijden van de ingrediënten en het roeren in de pannen.

Vervolg op pagina 13

EUREGIO Youth Battle: grensoverschrijdende workshop voor jongeren

REGIO - De jeugd is de toekomst en dat is de reden dat de grensoverschrijdende samenwerking ook bij hen moet gaan leven. De EUREGIO houdt daarom op 8 november een workshop voor jongeren. De organisatie wil jeugdige EUREGIO-inwoners in de gelegenheid stellen hun ideeën of wensen over het grensgebied kenbaar te maken.

Tijdens de workshop worden er Duits-Nederlandse groepen gevormd van jongeren in de leeftijd van 15-25 jaar. Zij werken een projectidee uit. Dit idee wordt vervolgens in vijf minuten gepresenteerd voor een deskundige Duits-Nederlandse jury. Vervolgens beslist de jury welk idee € 5.000 krijgt. Met dit geld zal de winnende groep dan binnen een jaar het projectidee met de steun van EUREGIO uitvoeren. Natuurlijk ontvangt iedereen een deelnamecertificaat van deze eerste EUREGIO Youth Battle. Een unieke kans om jongeren uit de grensregio te leren kennen en samen over de Nederlands-Duitse samenwerking na te denken! Het evenement vindt plaats op donderdag 8 november van 17.00 tot 20.30 uur, bij de firma TOBIT in Ahaus. Tijdens het evenement is er een gratis buffet. Meer informatie: https://www.euregio.eu/nl/persberichten/euregio-youth-battle. Vragen? Raadpleeg info@euregio.eu.

Alie Engelsman

Door onze redactie

SONY DSC

DCS'ers Baris, Jen, Pepijn, Thijs, Mats, Odin, Roel en Fenno moedigen op sportpark Hengelder het eerste elftal van hun club aan tegen AZC. Met succes: de mannen van Kevin Jeurissen winnen afgetekend met 5-0. Foto: Jairo in der Beeck.

Nick Boogaars in race voor

Mbo-ambassadeur van het jaar

Liemerse protestantse kerken

gaan samenwerken

Lakshmi zingt in

het Musiater

Do 1 november

Filmhuis – aanvang 20.00 uur

Entree € 4,-

Za 3 november

Speelgoedbeurs

Verkoop van 12.00 – 14.00 uur

www.kledingbeursduiven.nl

Za 3 november

Jubileumconcert
Look Who's Singing
Aanvang 20.00 uur - Entree € 10,-

Zo 4 november

Indisch Dansmatinee

van 13.00 tot 18.30 uur

Entree € 12,50

(Bij reservering € 10,-)

Do 8 november

Filmhuis – aanvang 20.00 uur

Entree € 4,-

Vr 9 / Za 10 / Zo 11 november

Voorstelling PIT

Aanvang 20.00 uur

Entree € 8,-

Kaarten via: pitduiven@live.nl

Wo 14 november

Meezingcafé

Aanvang 20.00 uur

Gratis entree

Do 15 november

Filmmarathon

Aanvang 17.00 uur tot .. ?

3 films + maaltijd

Entree € 12,-

Kaarten tot 10 november via:

info@deogtent.nl

Vr 16 november

Appeltaartconcert

Aanvang 20.00 uur

Entree € 15,-

Vr 16 november

Folkcafé De Liemers - Aanvang 20.30 uur

Gratis entree

Drie keer genieten

Voor de zomervakantie hadden we in DE OGTENT 3 fantastische musicals staan. Studenten van de theaterafdeling van het Rijn IJssel College verrasten ons door het geleverde spel en het enorme enthousiasme en bovenal de professionele uitstraling. De samenwerking met dit ROC gaat nu nog verder. We vinden het prettig om kwaliteit in huis te halen en dat jonge mensen hun talenten kunnen ontplooien.
Wat gaan we nu dan doen? Op 17 en 18 december is er een grandioze DINERSHOW. En als ik grandioos zeg, dan bedoel ik ook grandioos. Er wordt op het podium gedanst en gezongen. Een bijna vier uur durende show!!! U zit in de zaal aan tafels van 8 personen en krijgt een viergangendiner, dat wordt uitgeserveerd door de leerlingen van het ROC. Vorig jaar hebben we met een delegatie hun dinershow bezocht en we waren flabbergasted! Het begint om 18.00 uur.

De show, inclusief eten en wijn, kost € 37,50. Reserveren alleen mogelijk via de website www.deogtent.nl. Leuk voor medewerkers, families, vriendenclubs, maar ook voor individuen of stellen. We maken de tafels 'vol' tot 8 personen. Iedereen is welkom.

Genieten van lekker eten, een geweldig diner en samenzijn.

CHRIS VAN DE VEN

Donderdag 1 november - 20:00 uur

VICTORIA AND ABDUL

Boekverfilming uit 2017 over de bijzondere relatie tussen Queen Victoria en haar Indiase bediende. Hoofdrol voor Judi Dench. Had nominaties voor Oscars en Golden Globes.

(Vanaf 12 jaar, 112 minuten, Engels gesproken)

Donderdag 8 november - 20:00 uur

THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI

Brits-Amerikaanse zwarte filmkomedie uit 2017. Eem moeder protesteert op geheel eigen wijze als na de moord op haar dochter de politie niet actief op zoek gaat naar de dader. De gevestigde orde pikt dit niet. Won 2 Oscars en 4 Golden Globes.

(Vanaf 16 jaar, 111 minuten, Engels gesproken)

Donderdag 15 november - 17:00 uur

FILMMARATHON: TOM HANKS        

- PHILADELPHIA

Alle leeftijden, 121 minuten, Engels gesproken

- FORREST GUMP

Vanaf 12 jaar, 142 minuten, Engels gesproken

- THE TERMINAL

Vanaf 6 jaar, 124 minuten, Engels gesproken

Aanvangsttijd 17:00 tot heel laat..

Tussen de eerste en de tweede film is er een gezamenlijke maaltijd.

Entree voor de films inclusief de maaltijd is € 12 (strippen- en vrijkaarten niet geldig).

Meebrengen van een eigen gemakkelijke stoel is toegestaan.

Aanmelden (eventueel met vermelding vegetarisch) via:

info@deogtent.nl vóór 10 november.

Look Who's Singing:

TIMELESS

Jubileumconcert op Za 3 november - 20:00 - 22:30 uur

Het koor 'Look Who's Singing' in gezamenlijke optredens met:

– De Liemers Harmonie

– Jeugdkoor Shake-it

– Dansers van VIDA DANCE

Entree € 10,00 incl. koffie of thee, kinderen tot 12 jaar € 5,00 (zonder drankje)

Kaarten te koop via www.deogtent.nl

(zie kaartverkoop) of via info@lookwhossinging.nl

Toneelvoorstelling PIT: CIRCUS BIMBAM

9 november, 20:00 - 22:00 uur

Het verhaal: Circus Bimbam komt naar ons dorp! Dat belooft weer een prachtig festijn voor de hele familie te worden! ....Maar helaas gaat het niet goed met Circus Bimbam. De circusartiesten hebben nieuwe kleding en nieuw circusmateriaal nodig, maar daar is geen geld voor. De kaartverkoop blijft achter en het circus staat in de rode cijfers. Er zit maar één ding op: héééél veel kaartjes verkopen. Maar gaat dat wel lukken? Wie wil er in dit tijdperk van snel internet, snapchat en Youtube nog naar het circus?

Maar dan gloort er hoop. In het publiek zit een rijke vreemdeling die het circus een warm hart toedraagt. Kan hij het circus redden?

Kaartjes á 8,- euro zijn voor de voorstelling aan de kassa te koop, of in de voorverkoop bij Bakkerij Koenen (Eilandplein) en Bruna beide in Duiven.

Filmhuis Bij Bert

NR. 182 | 26 OKTOBER 2018

Select wil luisteraars amuseren Regiokoor verzorgt op 18 november optreden in Loose Sint-Antonius Abtkerk

Regiokoor Select treedt 18 november op in de Sint-Antonius Abtkerk in Loo. Foto: Ilse van Velsen Foto: Ilse van Velsen

LOO – Het is al bijna zover. Op 18 november treedt regio-koor Select op in de Sint-Antonius Abtkerk in Loo. Daarmee treedt het koor nadrukkelijk uit de comfortzone. "In een kerk zingen we heel anders dan in een ruimte met een laag plafond", vertelt dirigent Jan Holland. De dienst begint om 9.30 uur.

Hij vertrouwt op een mooie afloop: "Ons koor is flexibel genoeg om de klank aan te kunnen passen aan de ruimte." Select is een gemengd koor met een volle klank. Het koor bestaat uit vijf vrouwen en twaalf mannen. "We geven regelmatig optredens buiten de deur", vertelt Wim Rosendahl. Het koor wordt vaak gevraagd om te zingen tijdens een uitvaart of bruiloft.

'Wij staan

altijd voor

elkaar klaar'

De meeste liederen die de koorleden zingen zijn kerkliederen, maar dat zijn niet de enige noten die zij op hun zang hebben. Af en toe zingen de koorleden ook liederen in een andere taal.

Dit kan bijvoorbeeld Russisch, Slavisch, Gregoriaans, Frans of Duits zijn. "Naast de kerkliederen zingen we ook kerstliederen. Dit doen we dan in de Liemerije, maar ook buiten de deur. Zo hebben we bijvoorbeeld opgetreden in Duiven en Groessen", zegt Riky Neijenhuis.

Koos Keurntjes

De naam Select heeft het koor te danken aan zijn geschiedenis. Een aantal jaar geleden was er een kerkkoor in Beek. De dirigent van dat koor, Koos Keurnjes uit Babberich, nodigde Riky Neijenhuis uit om het Ave Maria te komen zingen.

Hij zocht vervolgens binnen de regio allemaal stemmen bij elkaar en zo is het koor uiteindelijk gegroeid tot de huidige samenstelling met zeventien personen. Nadat Koos Keurntjes overleed, zocht het koor een nieuwe dirigent en zo is Jan Holland opgebeld en de nieuwe dirigent geworden.

Betrokkenheid

Het koor is een hechte groep en dat maakt het zingen voor de leden zo leuk. "Behalve dat ons koor samen zingt, zijn we ook daarbuiten een hechte groep. We staan voor elkaar klaar en hebben het gezellig met elkaar", vertelt Jan Holland.

"Ook zijn de leden goed op elkaar ingespeeld tijdens het zingen. Daarvan worden niet alleen de leden blij, maar ook de mensen die naar het koor luisteren. Eén van de belangrijkste doelen van ons koor is om de luisteraar blij maken en te amuseren met onze stemmen", vervolgt hij.

"We zijn erg blij met de huidige bezetting van het koor en we zoeken daarom ook geen nieuwe leden meer.

Pas als er een lid wegvalt, zullen we een opvolger moeten zoeken", vertelt Wim Rosendahl. "In deze tijd zijn er steeds minder mensen die in een koor in een kerk willen zingen, maar de leden die wij nu hebben zijn erg enthousiast en daar zijn we allemaal heel blij mee."

'Mbo'ers zijn onze toekomst' Nick Boogaars is mbo-ambassadeur 2018 van Rijn IJssel

Mbo-ambassadeur Rijn IJssel, Nick Boogaars, is volop in de race voor de nationale ambassadeurstitel

BABBERICH - Toen de 19-jarige Nick Boogaars uit Babberich een telefoontje kreeg van school met de vraag of hij mee wilde doen om mbo-ambassadeur van het jaar te worden, was het antwoord "ja". Met succes: Nick is op zijn school, Rijn IJssel in Arnhem, benoemd tot mbo-ambassadeur van 2018.

Momenteel zit Nick Boogaars in zijn derde jaar van de 4-jarige opleiding tot science specialist niveau 4. Na zijn studie is hij van plan 'iets' te gaan doen met grafische vormgeving op het hbo, wat dat 'iets' precies is, weet hij nog niet. Nick is op Rijn IJssel ook voorzitter van de studentenraad. "Het is een fulltime baan naast je studie en tegelijkertijd ook een hele uitdaging, zo houden wij ons bezig met het beleid en het bestuur van de school namens alle studenten."

Sinds enkele jaren doet de school voor middelbaar beroepsonderwijs mee met het concept van een 'mbo ambassadeur'. Hierbij kiest Rijn IJssel zelf een student als ambassadeur, de uitblinker van dat jaar, die op deze manier wordt genomineerd voor de landelijke verkiezing. Een mbo-ambassadeur is er om te laten zien dat het mbo meer is dan alleen beroepsonderwijs. De manier waarop deze ambassadeur op school wordt gekozen varieert van jaar tot jaar, maar ook van school tot school. Vorig jaar werd er een wedstrijd gehouden tussen zeven studenten, de winnaar (Jinko Adams), werd gekozen door middel van een wedstrijd. Boogaars eindigde als tweede.

Na vorig jaar als tweede te zijn geëindigd, verwachtte Nick dat hij dit jaar ook niet gekozen zou worden. Het tegendeel was waar, hij kreeg een telefoontje van school met de boodschap: "Wij willen jou als mbo-ambassadeur van Rijn IJssel dit jaar."

Net zoals de manier waarop de mbo-ambassadeur wordt gekozen op de eigen school, varieert ook jaarlijks de manier waarop deze landelijk wordt gekozen. Afgelopen jaar kon heel Nederland stemmen, dit jaar is er een afvalrace. Deze wedstrijd heet 'Mbo'ers pakken aan', de 42 studenten van de 42 verschillende scholen moeten vier opdrachten uitvoeren en na elke opdracht is het de bedoeling dat er mensen afvallen. Wie er na elke ronde afvalt wordt bepaald door een professionele vakjury. De wedstrijd wordt opgenomen en kan, samen met korte kwesties, worden bekeken op het YouTube kanaal 'Dit is mbo'. In de wedstrijd worden punten uitgedeeld op basis van vaardigheden. De student met de meeste punten wint. Als mbo-ambassadeur van Nederland zal hij/zij voornamelijk middelbare scholen en mbo's afgaan om te kijken hoe het mbo verbeterd kan worden. Nick vindt zichzelf minder sterk qua mediavaardigheden, "Ik ben minder goed met live interviews, maar ik probeer dat te compenseren met andere vaardigheden waar ik beter in ben." Mocht Nick gekozen worden, dan wil hij laten zien dat het mbo meer is dan alleen onderwijs. Ook wil hij kijken of de overstap van de middelbare school naar het mbo kleiner kan worden gemaakt. Dit geldt voor zowel het gewoon als ook het speciaal onderwijs. "Mbo'ers zijn onze toekomst, onderschat dat niet."

Foto: Jan van den Heuij

Rahma Maqboul

Foto: jan van den heuij

Ilse van Velsen

Het bombardement en de evacuatie

Uit Wat de oorlog bracht over Zevenaar 1940-1945.

Een vreselijk dag voor ons stadje was 8 februari 1945. Geallieerde vliegmachines voerden in de voormiddag een zwaar bombardement uit. Vooral de Griethestraat moest het ongtgelden, waar geen huis onbeschadigd bleef. Ook de Schoolstraat leed veel schade. Bovendien vielen brandbommen op het huis van Rosenberg in de Marktstraat dat geheel uitbrandde. Een zware bom viel op en door het huis van slager van Uum, eveneens in de Marktstraat. De bom ontplofte gelukkig niet, doch hij viel onder andere door een tafel en een houtsplinter trof het oog van de heer van Uum, die dit oog moest missen.

Reeds in November 1944 kwam het bevel van de Duitsers dat de inwoners van Zevenaar moesten evacueren. Locoburgemeester Borst wist dit onheil te voorkomen tot groot genoegen van de bewoners. Men had de ellende gezien van de bewoners van meer zuidelijk gelegen streken en men wist wat die bij de evacuatie hadden geleden en hoe hun bezittingen door de Duitsers werden geroofd. Men leefde hier dan wel in groot gevaar maar "waar is het tegenwoordig nog wel veilig?"

In februari kwam weer een bevel tot evacuatie van Zevenaar doch weer kon de heer Borst, tezamen met de heer Huijzenveld, het bevel ongedaan maken, tenminste voor de stad. Maar de bewoners van Babberich, Oud-Zevenaar en Ooy moesten de plaats toch ontruimen op 12 februari 1945. Toen het granaatvuur in de omgeving van het ziekenhuis zeer hevig werd en op 12 februari een voltreffer op de kapel was neergekomen, besloot Dr. Gerver het merendeel van de zieken, die reeds geruime tijd in de kelders waren ondergebracht, te laten evacueren. Zij vertrokken op 14 februari naar Harreveld. De oudjes van de Pelgromstichting gingen diezelfde dag naar Silvolde.

Mede mogelijk gemaakt door het vfonds.

Uit het archief van HOPE XXL

Maarten van Rossem.

Maarten van Rossem wordt 75. De emeritus hoogleraar die velen kennen van 'De Slimste Mens' is vaak te gast bij HOPE XXL. In januari 2015 trad hij op in het toenmalige CCOG. Hoogtepunt was ongetwijfeld toen een van onze medewerkers een flinke schaal bitterballen voor hem neerzette.

Van Rossem houdt van lekkers. Toen hij in 2014 drie dagen met de HOPE XXL-jongeren mee was naar New York was dat al duidelijk geworden. Een ijsje in Central Park, wat snoepjes en lekker eten in een restaurant dat hij nog kende uit zijn studententijd. Voor wat lekkers is Van Rossem altijd in.

Ondertussen praat hij door, filosofeert, beschouwt, geeft kritiek en is (on)bedoeld gortdroog grappig. Hij heeft van veel zaken verstand en combineert zijn kennis en weet die goed over te brengen. En…het is geen mopperpot! Integendeel. Hij is heel tevreden met Nederland en hoe we hier de boel organiseren. Natuurlijk kan het nog veel beter, maar in zijn algemeenheid moet je hier niet klagen volgens hem. Dat vond hij ook van de kwaliteit van de bitterballen. Hij heeft niet de hele schaal leeggegeten. Hij deelde ze ook uit. Op de achtergrond een schaterlachende andere Maarten. Maarten Assendorp uit Duiven is vanaf het prille begin van HOPE XXL betrokken en nooit te beroerd om, nu na bijna tien jaar, nog altijd zijn aandeel te leveren bij conferenties of andere HOPE XXL-activiteiten. Bijeenkomsten met Van Rossem zijn voor de jongeren dan ook wel krenten in de pap. Met name zijn relativeringsvermogen spreekt hen aan. Toen hem gevraagd was wat hij vond van zijn rol bij de 'Slimste Mens' was zijn antwoord. "Ik vind het heel erg leuk om te doen. Het is gezellig en de opnamen duren een paar dagen waarin ik goed verzorgd word. Wat ik daar eigenlijk doe is mij totaal niet duidelijk en mijn inbreng lijkt me ook overbodig maar ze blijven me vragen en ze betalen er ook nog voor.'

Maarten van Rossem. Proficiat!

Nieuws van het vfonds

Op 28 oktober is in het Airborne museum Hartenstein de poppenvoorstelling Baas Boven Baas te zien. Deze voorstelling is gericht op kinderen vanaf 5 jaar en biedt een 'spannend, humoristisch én leerzaam verhaal over helden, dappere daden en opkomen voor wie je lief is met een knipoog naar de 2e wereldoorlog.'

Op een speelse en toegankelijke wijze introduceert de voorstelling thema's zoals verzet en collaboratie. De voorstelling wordt twee keer vertoond op zondag 28 oktober, eenmaal van 13.30 tot 14.30 uur en eenmaal van 15.00 tot 16.00. De toegangsprijs voor de voorstelling bedraagt € 6,50.

Tevens komt binnenkort het nieuwe boek Palet van het verzet: Moedige vrouwen van toen en nu uit. Dit boek brengt veertien moedige vrouwen vanuit de tijd van de Tweede Wereldoorlog en het heden in beeld. Vrienden van het vfonds kunnen via de facebookpagina van het vfonds (https://www.facebook.com/vfonds) laten weten aan welke moedige vrouw zij Palet van het verzet willen geven en waarom zij dit willen doen. Vanuit deze inzendingen worden vijf winnaars geselecteerd die twee exemplaren ontvangen; een voor zichzelf en een om weg te geven. Momenteel is ook de tentoonstelling Palet van het verzet: Moedige vrouwen van toen en nu geopend in het nationaal onderduikmuseum Aalten. Deze sluit aan op het bovengenoemde boek.

Tot slot biedt het vfonds de vrienden van het vfonds de mogelijkheid om in november en december voor slechts een euro naar het bevrijdingsmuseum in Zeeland te gaan. Bij dit museum staat de slag om de Schelde centraal, een slag die minder bekend is bij de meeste Nederlanders. Toch is deze slag van groot belang geweest in de Tweede Wereldoorlog aangezien het Zeeland bevrijdde en de havens van Antwerpen permanent veilig stelde voor de geallieerden.

Foto: jan van den heuij

Maaike Hageman

Sylvain Thöni

5 / 12

Op zoek naar sleutel om kerken open te houden Liemerse protestantse kerken gaan intensiever samenwerken

"Een gebouw afstoten doet pijn"

LIEMERS - De zes PKN-gemeenten (Protestantse Kerk Nederland) in de Liemers intensiveren hun samenwerking. Op 24 september jl. ondertekenden de kerkgemeenschappen uit Didam, Duiven, Lathum/Giesbeek, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar hiervoor een intentieovereenkomst. Het doel: de fysieke vierplekken, de kerkgebouwen, openhouden én het waarborgen van activiteiten in het kader van inspiratie, bezinning en ontmoeting voor de hele Liemers. Eric van der Wal gaat dieper in op de achtergronden en de toekomst. Eric is lid van het kernteam dat de weg voor ondertekening van de intentieovereenkomst heeft voorbereid.

"Als ik mij goed herinner, schreef zo'n vier geleden de kerk in Lathum een brief naar de omliggende protestantse kerken met de vraag of het niet verstandig was om eens met elkaar om tafel te zitten om kennis te maken", vertelt hij over de start. In de brief stond verder: 'we merken dat overal de krimp toeslaat, het zal de komende tijd moeilijker worden voor ons als kerken, laten we eens kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen.' De brief was niet bedreigend, repte niet over fusie, maar was een warme uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Toen hebben in de Liemers een aantal 'snuffelgesprekken' plaatsgevonden maar daar bleef het bij." Twee jaar geleden namen Didam en Duiven het voortouw om dit proces weer te intensiveren.

Eric van der Wal: "Samen op zoek naar de sleutel om alle vierplekken te behouden"
Vertegenwoordigers van de zes PKN-gemeenten ondertekenen de intentieovereenkomst

In de afgelopen periode hebben vertegenwoordigers van gemeenteraden, pastoraat, diaconie en jeugd van de zes kerkgemeenschappen met elkaar kennis gemaakt en bij elkaar gezeten met de vraag "Hoe en waar kunnen we met elkaar samenwerken?" Naast de besturen en de leden van de werkgroepen zijn ook alle leden van de kerkgemeenschappen vanaf het begin meegenomen in het proces. Op bijeenkomsten voor kerkgangers en in de kerkbladen werden de leden geïnformeerd en betrokken bij de ontwikkelingen en werd om hun goedkeuring gevraagd. Eric verwoordt het mooi: "Samenwerken heeft pas zin als het idee voor samenwerking vanuit de mensen, vanuit de kerkgemeenschap, gedragen wordt." Eric gaat verder: "De meeste protestantse kerken hebben al een historie met samenwerken, maar ook met fusie. In de jaren 70 was er een eerste aanzet tot samenwerking met de 'Samen-Op-Weg' kerk die uiteindelijk resulteerde in een samensmelting van de Gereformeerde, de Nederlands Hervormde en de Lutherse Kerk tot de huidige PKN (Protestantse Kerk Nederland). Protestanten, zeker de ouderen, zijn dus al gewend aan en gericht op samenwerken."

Heeft deze historische ervaring de intentie voor intensivering van de samenwerking in de Liemers vergemakkelijkt? Eric: "Ik denk het wel omdat onze kerken dus op lokale schaal al eens zo'n proces hebben doorgemaakt. Waarbij dat eerdere proces van samenwerking misschien nog wel lastiger was omdat het toen ging om een samenvoeging van twee verschillende bloedgroepen (gereformeerden en hervormden) die ooit om hun redenen juist uit elkaar zijn gegaan." De voorgenomen intensievere samenwerking tussen de zes PKN-gemeenten in de Liemers lijkt daarom een stuk makkelijker uitvoerbaar. "Hier hoef je op godsdienstig ideologisch niveau niet 'hard aan de bak' om het zo te zeggen en dat was destijds bij die samenvoeging wel het geval."

De samenvoeging in het verleden heeft geleid tot het afstoten van kerkgebouwen. In Zevenaar verdween toen 'De Hoeksteen'. "Het afstoten van een kerkgebouw, daar lijden de leden van een kerkgemeenschap pijn aan. Een kerkgebouw is een gebouw waar je kerkt, waar je lief en leed deelt, waar je dopen en begrafenissen doet en het 'verdwijnen' ervan gaat dan mensen aan het hart. Dat is ook de reden om zo lang mogelijk alle vierplekken te behouden. Maar het kan best zijn dat op termijn tóch kerkgebouwen afgestoten moeten worden. Maar de inzet is om zo lang mogelijk alle fysieke vierplekken open te houden", verklaart Eric. "Overigens kan een vierplek ook bij mensen thuis zijn. Dat gebeurt nu niet, maar het sluit wel aan bij een Bijbeltekst: 'waar twee of drie mensen in mijn naam bij elkaar zijn, daar ben ik aanwezig'. Het gaat niet zozeer om de stenen waar het plaatsvindt, maar daar waar de mensen bij elkaar zijn, dáár is de kerk", legt Eric uit.

De protestantse kerken in de Liemers zien dat het aantal vrijwilligers afneemt terwijl zij voor een belangrijk deel juist op vrijwilligers zijn aangewezen. Ook het aantal professionals, dominees en kerkelijke werkers, is de laatste jaren fors teruggelopen, evenals het kerkbezoek. Vergrijzing en weinig aanwas aan de onderkant zijn hiervoor de belangrijkste redenen. Veel kerkgemeenschappen moeten of willen op een aantal punten hetzelfde doen, terwijl de menskracht afneemt. Denk bijvoorbeeld aan lezingen, workshops en excursies in het kader van Inspiratie, Bezinning en Ontmoeting. Tot een paar jaar geleden deed iedere kerkgemeenschap dat voor zichzelf met de inzet van vijf of zes vrijwilligers. Door bundeling van activiteiten gebeurt dat nu voor alle zes kerkgemeenschappen gezamenlijk door ook vijf of zes vrijwilligers, maar nu in totaal.

"Samenwerken is niet alleen noodzaak, maar biedt ook kansen. Veel werk zal nog steeds lokaal gebeuren, maar deskundigheidsbevordering bijvoorbeeld kan op regionaal niveau plaatsvinden. Zaken die in alle zes kerkgemeenschappen spelen, hoeven niet voor alle zes apart maar kan regionaal worden opgepakt en in één keer worden opgezet. De vierplekken, de kerkgebouwen, zijn allemaal monumenten, cultureel erfgoed ook. Subsidies zijn nodig om de monumenten te kunnen onderhouden, maar het aanvragen van een dergelijke subsidie is best tijdrovend. Als één kerkgemeenschap hiervoor het wiel heeft uitgevonden, kan een andere hiervan gebruik maken. Waarom zou iedereen zelf het wiel uitvinden?"

Een ander mooi voorbeeld van samenwerken en goed inspelen op de terugloop van het aantal professionals, zoals dominees, is de 'preekcarrousel'. Eens per jaar werken alle dominees over een afgesproken thema een eigen preek uit en houden zij die preek in alle zes kerkgemeenschappen: de 'preekcarrousel'. Dat is verfrissend. Naast eigen kleur en sfeer heeft iedere dominee ook zijn eigen kracht. De een is sterker in pastoraal werk, de ander in het opzetten van de preek en de derde heeft meer bestuurlijke kracht. Eric: "Dit is ook wat bedoeld wordt als men spreekt over 'elke gemeente heeft zijn eigen kracht'. Eigen kracht van de dominee, van de kerkgemeenschap zelf en van de vrijwilligers, want daar zit ook best enig verschil. In de ene gemeenschap zijn de vrijwilligers krachtig in het jeugdwerk en in een andere meer in het pastorale werk. Die eigen kracht en eigenheid van een kerkgemeenschap willen we behouden. Oók dit is een reden om de vierplekken open te houden, naast de al eerdergenoemde emotionele gebondenheid bij het eigen kerkgebouw. Maar natuurlijk kunnen we krachten ook bundelen, dat is ook een meerwaarde van samenwerken."

Eric over de financiën: "Een acute financiële nood is er nog niet, de benodigde financiële voorzieningen zijn op een bepaald niveau voorhanden. 'Levend geld' uit collectes en actie Kerkbalans is best veel. Mensen die erbij blijven of erbij komen zijn tot nu toe in staat om het 'levend geld' op peil te houden en dat vind ik wel bijzonder." Ruimten in en bij de kerkgebouwen worden verhuurd als alternatieve inkomstenbron. In tegenstelling tot de katholieke kerkgebouwen zijn de protestantse gebouwen een stuk kleiner. Daarmee zijn de exploitatiekosten ook lager.

Bottum-up

Nog een verschil tussen protestanten en katholieken als het gaat om samenwerkingsprocessen en al dan niet sluiten van kerkgebouwen is volgens Eric de kracht van de kerkgemeenschappen die in het protestantisme diep geworteld in de basis zijn. "We hebben wel overkoepelende organisaties, maar bij ons werkt het eerder vanuit de basis omhoog dán omgekeerd (bottum up in plaats van top down). Natuurlijk, als we op termijn niet gaan samenwerken, zal ons overkoepelend orgaan ook zeggen dat wij moeten gaan samenwerken. Maar in eerste instantie komt een beweging, zoals de intensivering van onze samenwerking in de Liemers, vanuit ons zelf, meer vanuit de kerkgemeenschap zelf dan van bovenaf opgelegd. En misschien is dat meteen het grote verschil met de katholieken waar veel meer door hogerhand wordt bepaald. Bisdommen maken de keuze dat er kerken gaan sluiten en welke kerken dan sluiten. De (lokale) katholieken zelf hebben hierover niet veel te zeggen."

Hoe gaat het verder, nu de intentieovereenkomst is getekend? Eric: "Bij de zes kerkgemeenschappen is informatie opgehaald en met behulp van deze informatie is een werkplan gemaakt. Dit werkplan wordt nu bij de zes kerkenraden besproken en moet dan door de zes kerkgemeenschappen worden goedgekeurd. Pas daarna gaan we aan de gang met het intensiveren van de samenwerking. De samenwerking vindt plaats op verschillende terreinen (kennis en ervaring, professionals, diaconie, beheer en jeugdwerk). We kijken hoe dit in de komende vijf jaren verloopt en evalueren dan de stand." De intensieve samenwerking moet de 'sleutel zijn' om de kerkgemeenschappen 'open' te houden.

Irma de Theije

27 okt 30+ Grietsche Poort Zevenaar

Landelijke bekende dj's / € 10

www.degriethsepoort.nl/events/zaterdag-27-oktober-boogie-nights.

Hét 30+ feest van Nederland. Je hoort de beste muziek uit de 70's, 80's en 90's en ziet op mega schermen de originele videoclips uit die tijd! Ook ligt er een enorme verlichte dansvloer. Landelijke bekende dj's die hun sporen al hebben verdiend zullen voor een ongekende sfeer zorgen. Groepskorting mogelijk vanaf 10 personen

29 okt Jeugd Musiater Zevenaar

Sander Spaan, Jordi van Rootseler /

€ 185 voor 20 lessen

Op deze datum start de cursus THEATERBEESTEN voor jeugd van 8 tot 15 jaar. Deze wordt gehouden in de theaterzaal van Het Musiater: Ma 16.30 – 18.00 uur (8 – 11 jaar) en 18.15 – 19.45 uur (11 – 15 jaar)

30 okt lezing OGtent Duiven

Bij Bert: Lezing i.s.m. de bibliotheek over laaggeletterden

30 okt Lezing Kunstwerk Zevenaar

Lezingprijs: € 12,50 (€ 10,00 bij inschrijving tot 2 weken).

In de lezing bij de volksuniversiteit (Vincent van Goghstraat 4) hoort U over de geschiedenis van de Vereniging Rembrandt en passeren bekende en minder bekende werken de revue die dankzij de Vereniging in Nederlandse musea te bewonderen zijn.

2 nov Cabaret Musiater Zevenaar

Roué Verveer 20:15 / € 24,-

Roué Verveer behoort tot de top van de Nederlandse cabaretwereld en komt met de gloednieuwe theatervoorstelling Heppie De Peppie: opnieuw een stortvloed aan hilariteit, scherpe grappen en zelfspot!

3 nov College Musiater Zevenaar

Mr. Gerard Spong 20:15 / € 25,-

In Vertrouwen: Een unieke college-voorstelling door niemand minder dan advocaat Mr. Gerard Spong. Spong geeft een intrigerende kijk in het functioneren van een advocaat in strafzaken. De taakopvatting van een advocaat, dilemma's en bewijsperikelen komen ruim aan bod.

4 nov Concert M. Atrium Doesburg

Slagwerkgroep van St. Gregorius 14:00 / Gratis

Naast de slagwerkgroep van Gregorius treden het malletkorps van Muziekcorps der Voormalige Schutterij uit Doesburg, de Airborne Mallet Band uit Oosterbeek en de slagwerkgroep Ons Genoegen uit Millingen aan de Rijn op.

8 nov Muziek Musiater Zevenaar

Leonie Meijer 20:15 / € 19,50

Leonie Meijer heeft in het theater de ideale plek gevonden voor haar liedjes. 'Hier.', haar derde theatertournee, gaat onder andere over een reis die zij in haar eentje maakte door het zuiden van de Verenigde Staten, de thuisbasis van veel van haar muzikale helden. Ze neemt u mee naar spontane optredens in achteraf cafeetjes van New Orleans en Memphis en via het heiligdom Nashville naar de blues in haar eigen ziel.

Lakshmi zingt de sterren van de hemel in het Musiater

Op 24 november live te zien in het Musiater in Zevenaar: Lakshmi met haar voorstelling 'Adem'

ZEVENAAR - Lakshmi (25) zingt al jaren, en hoopt nu op haar grote doorbraak. Dit jaar tourt ze door Nederland en komt ze ook hier in de Liemers spelen! Op 24 november zal zij de sterren van de hemel zingen in het Musiater in Zevenaar.

Lakshmi begon haar carrière toen ze nog maar dertien jaar jong was. "Heel lang geleden, toen ik net begonnen was met zingen, heb ik hier weleens in de Lantaarn gezongen, de enige keer dat ik hier in de Liemers geweest ben." Het café in Zevenaar is waar ze voor het eerst echt optrad. Toentertijd was ze nog heel erg verlegen, en was zingen nog maar eng. Nu zingt ze de sterren van de hemel.

Herman Brood academie

Alles begon toen Lakshmi voor haar verjaardag een gitaar van haar vader kreeg. Ze begon langzaam te spelen, en erbij te zingen. Eerst heel verlegen, maar dit vervaagde later. Na vijf jaar havo te hebben gedaan, ging ze er helemaal voor. Lakshmi werd aangenomen op de Herman Brood academie waar haar echte artiestenleven begon. Nu gaat ze op tour, en probeert ze ieder mogelijk podium te pakken met haar pop noir.

'Elk liedje heeft

een unieke

betekenis'

Liedjes schrijft Lakshmi zelf: "Liedjes schrijven is voor mij een manier van gevoelens uiten, waardoor elk liedje een uniek verhaal en betekenis krijgt." Samen met haar producer werkt ze deze dan vervolgens helemaal uit. "Het maken van het laatste album, Siren, was heel erg gaaf om te doen. We hebben een kapel in Tilburg afgehuurd voor een week en hebben hier het album opgenomen. Omdat het winter was gaf het mij een heel sprookjesachtig gevoel, dus dat was echt heel erg leuk!"

Wende Snijders

Net zoals veel sterren, heeft ook Lakshmi een idool. "Ik kijk erg op tegen Wende Snijders. Ze is vocaal erg sterk en goed op meerdere vlakken. Ik ken haar persoonlijk en ze weet ook hoe ik over haar denk." Wende komt ook vaak kijken bij haar optredens en tijdens het repeteren om Lakshmi tips te geven. En dit loont. De zangeres heeft een hele groep met fans, die zichzelf de Lahsksquad noemen, en bij de meeste optredens aanwezig zijn. Ze kent hen persoonlijk, en vindt ze allemaal stuk voor stuk lieverds. Nu ook weer zullen ze veel aanwezig zijn bij haar tour.

Piano

Zelf maakt ze ook muziek. "Ik speel piano en basgitaar, maar de piano is toch echt meer mijn ding." Zelf zal ze tijdens haar optredens ook piano spelen. Verder hoopt ze vooral nog meer te spelen en zingen, op zo veel mogelijk verschillende podia, zelfs festivals. "Ik wil op elk mogelijk podium spelen, en daar ervaring opdoen om beter en beter te worden." Vier tot vijf keer per week zal ze binnenkort voor vijf maanden lang gaan spelen, met alleen een kleine pauze tijdens kerst en oud-en-nieuw. Dus die ervaring, die komt er wel.

Al met al hoopt Lakshmi op een toekomst met nog meer zingen, beroemdheid en nog veel podia. Voor nu kijkt ze met een goed gevoel naar haar tournee. 24 november is ze met haar voorstelling 'Adem' te zien in het Musiater in Zevenaar.

Kaarten kosten € 19,50 inclusief een drankje en zijn verkrijgbaar via www.liemerskunstwerk.nl. De voorstelling begint om 20.15 uur.

Cultuur- en Erfgoedpact: Liemerse beeldbank in ontwikkeling

Heeft u een mooie foto om te digitaliseren? Draag bij aan de Liemerse beeldbank!

LIEMERS - In samenwerking met diverse culturele instanties zoals Kunstwerk! De Liemers en het streekarchivariaat De Liemers wordt een beeldbank samengesteld om het verleden in kaart te brengen en daar, tegelijkertijd, passende en educatieve activiteiten aan te koppelen.

In en rondom onze regio hebben wij een rijk verleden aan historie en traditie waarvan een groot deel door de jaren heen is vastgelegd of, noodlottig genoeg, is verloren. Hoe fraai zou het zijn om deze veelzijdige geschiedenis te bundelen en te presenteren op een ludieke wijze zonder dat het zijn historische waarde verliest? Het antwoord van het Cultuur- en Erfgoedpact: een beeldbank! In dit deelproject van het pact van Leven in de Liemers streven de projectleiders er naar om een groter besef van het verleden te creëren onder de mensen in onze culturele regio. Kortom, de hoogste tijd om oude koeien uit de sloot te halen!

VR (Virtual Reality) en AR (Augmented Reality)

De collecties historisch beeldmateriaal van de beeldbank zullen voor alle inwoners van de Liemers online te beschikbaar zijn. Heeft u een mooie foto om te digitaliseren? Heeft u andere mooie ideeën voor de beeldbank? Deze collecties zullen zich vullen met het materiaal dat wij samen verzamelen: een echte Liemerse beeldbank dus en iedereen is vrij om bij te dragen. Om het verzamelen en conserveren van dergelijke historische beelden te stimuleren worden relevante activiteiten georganiseerd zoals fotowedstrijden en vloggelegenheden voor scholieren uit de regio. Om ons verleden nog beter te laten leven, zullen er binnen de Liemerse beeldbank ook mogelijkheden ontstaan voor VR (Virtual Reality) en AR (Augmented Reality).

'Iedereen is

vrij om bij

te dragen'

Deze innovatieve technologieën zullen ook worden ingezet om samen met zorginstellingen dagactiviteiten te organiseren voor (dementerende) ouderen, zodat zij met behulp van de nieuwe mogelijkheden de verhalen weer kunnen laten opleven en de herinneringen weer naar boven kunnen halen.

Al deze mogelijkheden en de beeldbank zelf zullen duurzaam en efficiënt ontwikkeld worden door gebruik te maken van de reeds bestaande techniek van CollectieGelderland.nl.

Het beeld voor ogen

Op de lange termijn willen de projectleiders niet enkel ons historisch besef een plaats geven, maar willen ze ook iets neerzetten dat voor ons allen te gebruiken is. Zelfs toekomstige projecten en onderzoekers binnen de Liemers zullen iets hebben aan de cultureel-historische schatkist die dan opgebouwd is.

Een ander voordeel van de beeldbank is dat het volgens de RSD (Regionale Sociale Dienst) een meerwaarde kan hebben tijdens de re-integratie van werkzoekenden op de arbeidsmarkt; dit door het bieden van maatschappelijk relevante werkervaringsplaatsen. Tot slot zullen er ook samenwerkingsverbanden zijn met lokale foto- en filmclubs, de beeldbanken van vandaag, schouder aan schouder met de beeldbank van het verleden.

Al met al sluit dit deelproject naadloos aan op de andere initiatieven van Leven in de Liemers om onze regio cultureel sterker te maken en om de mooiste verhalen van vroeger nooit meer kwijt te raken. De beste profeet over de toekomst blijft immers het verleden.

SONY DSC

Lara Nijhof

Janneke Derksen laat A12 'groeien'

Het ontwerp zal verder groeien tijdens de DDW en de rol van het publiek staat hierin centraal.

GROESSEN - De Groessense Janneke Derksen (26), strategisch landschap designer, schetst met haar afstudeerproject 'On the move' de beweegbare publieke ruimte van morgen. Tijdens de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven, die tot en met 28 oktober duurt, laat ze haar 3-meter lange schets van de snelweg A12 opnieuw groeien met de ideeën van het publiek.

Janneke Derksen is, zoals ze zelf zegt, een echte dromer. Haar droom is om in 2020 het eerste snelwegfestival van Nederland te organiseren en over 15 jaar de nieuwe verzorgingsplaats gerealiseerd te hebben. Ze heeft altijd een fascinatie voor de snelweg gehad. "Het is veel meer dan een netwerk dat ons van A naar B brengt", aldus Janneke. Met haar project 'On the move' heeft Janneke Derksen haar fascinatie weten om te zetten in een lange termijn ontwerp- en onderzoeksproject dat de verzorgingsplaatsen langs de snelweg in nieuw daglicht zet. Een reusachtige tekening toont uiteenlopende ideeën; van een standaard picknick tafel die de tijdelijke 'woonkamer' van de parkeerplaats wordt tot try outs met het parkeergrid van vrachtwagens om de ruimtes die zo gecreëerd worden op een andere, meer sociale manier, te benutten. Het ontwerp zal verder groeien tijdens de DDW en de rol van het publiek staat hierin centraal.

Janneke Derksen studeerde dit jaar af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, afstudeerrichting Interior Architecture (INSIDE). Momenteel is ze werkzaam als assistent-ontwerper bij landschapsarchitecten 'Buro Sant en Co'. En ze maakt onderdeel uit van het 'Nopurpose Collective', een collectief van jonge architecten en ontwerpers dat samen een plek wil veroveren in de gevestigde internationale architectuur wereld. Janneke Derksen is gedurende de Dutch Design Week, , te vinden in de Eindhovense design hotspot Sectie-C bij Club C. De locatie is dagelijks open voor publiek van 11.00 tot 21.00 uur.

Scholieren vieren La Dolce Vita Leerlingen Liemers College kijken terug op negen fantastische dagen in Palermo

De Italiaanse scholieren en leerlingen van het Liemers College konden het goed met elkaar vinden. Foto: Camillia Stokman.

ZEVENAAR - In april kwamen de Italiaanse leerlingen van Marco Polo uit Palermo al de kant van Zevenaar op. In september was het dan eindelijk onze beurt om met achttien man en vrouw sterk hun kant op te komen. Het had even wat voeten in de aarde vanwege de staking bij Ryanair, maar via een omweg kwamen we op zaterdag de 29 september, later dan gepland, op Sicilië in Italië aan.

Zaterdagmiddag kregen we de tijd om even te wennen aan de nieuwe omgeving waar we tien dagen verbleven. De Italiaanse waar ik aan gekoppeld was, Giulia, woonde dicht bij het vliegveld. Ik kwam thuis en mijn mond viel open. Ik kwam terecht in een huis wat we hier in Nederland een 'dikke villa' zouden noemen: met een grote tuin met zwembad. Ik had het goed voor elkaar, een lieve familie ontving me met open armen. Zodra je de wijk met villa's uit reed merkte je aan alles om je heen dat het eiland arm is. Wel is het een erg mooi eiland met oude stadjes, mooie stranden en een grote geschiedenis, van de welbekende maffia was niks te merken.

Zaterdagavond werden we gelijk weer als groep herenigd en konden we onze eerste ervaringen delen tijdens het uitgaan in Palermo.

Zondagmiddag wordt gezien als familiedag, de Italianen hechten hier veel waarde aan. Ik ging zondags naar het mooie strand van San Vito waar de hele familie van Giulia me op stond te wachten: tantes, ooms, neven, nichten en zelfs achternichtjes en -neefjes.

Chaos

De rest van de week hebben we kennisgemaakt met de manier van lesgeven in Italië, zoals je kunt voorstellen heel anders als in Nederland. Wat een chaos was dat! Verder hebben we kennisgemaakt met de geschiedenis van Sicilië. Op het eiland zijn verschillende invloedsferen te zien van onder andere de Grieken, Romeinen, Germanen en Arabieren. Ook het katholieke geloof speelt nog een grote rol op het eiland. De vele kerken zitten tijdens de diensten nog overvol en worden goed onderhouden, we hebben er dan ook velen bezocht. Tijdens ons verblijf hebben we wel drie bergen beklommen en mogen genieten van het mooie uitzicht. Met het beklimmen van de bergen konden we fijn de vele pasta's en pizza's eraf lopen. Want veel Italianen eten pizza of pasta als ontbijt, lunch en voor het avondeten. De Sicilianen zijn niet zuinig met het uitdelen van hun voedsel, dus bergbeklimmen was voor ons geen probleem! Elke avond werd er voor ons iets georganiseerd, waarna we de volgende ochtend wéér een groepsactiviteit zouden hebben. Moe, maar voldaan vertrokken we op maandag 8 oktober naar het vliegveld. Daar moesten we afscheid gaan nemen van onze families. Bij het realiseren dat ik de meeste mensen van de groep nooit meer zou gaan zien, ging de knop om. En ja hoor, ook ik barstte in dikke tranen uit. De hele week voelde alsof we op pad waren met bekenden, terwijl we bij wildvreemden in huis zaten. We kunnen terugkijken op een mooie ervaring die we allemaal nooit meer zullen gaan vergeten!

Door onze redactie

Foto: jan van den heuij

Door Camillia Stokman

Lionsclub Duiven steunt goede doelen

De 'winnaars' van de waardecheques van de Lionsclub.

DUIVEN - Jaarlijks geeft Lionsclub Duiven een aantal goede doelenorganisaties in de Liemers een steuntje in de rug door een donatie.

Dit jaar is besloten om € 3500,= beschikbaar te stellen aan zeven goede doelenorganisaties die actief zijn op het gebied van de maatschappelijke ondersteuning binnen de Liemers.

Op 11 oktober jl. overhandigde de president van Lionsclub Duiven, Johannes Goossen, namens de club de waardecheques van €500,- elk, aan The Battle of the Bands, Stichting Braamhuis, Pigeons on Wheels, Stichting Er Op Uit, Stichting GoClean de Liemers, Harmonie Didam en Stichting Kerstontmoeting Duiven-Westervoort. Na deze overhandiging gaven de diverse organisaties nog een korte presentatie over hun plannen voor de toekomst en waar ze op dit moment mee bezig zijn. Hieruit bleek wel dat de donatie zeer welkom was en er mooie dingen mee gedaan gingen worden. Zo ziet Pigeons on wheels het bedrag als een welkome bijdrage voor de aanschaf van sportrolstoelen. Het Braamhuis gaat het geld besteden aan de verdere training van de gastvrouwen. De Stichting Er Op Uit wil het geld gebruiken voor nieuwe banden van het busje en de Harmonie kan nu eindelijk de laatste buis voor de set buisklokken aanschaffen met de donatie. De kerstontmoeting van de stichting met deze naam krijgt een steeds grotere groep dankbare deelnemers. Deze groep moet wel vervoerd worden en natuurlijk een feestmaal krijgen. Dus het bedrag van de Lionsclub is meer dan welkom. Go Clean wil om te kunnen groeien naar een groter platform, een gedigitaliseerde databank realiseren en dat kost geld. De organisatie van de Battle of the Bands gaat de waardecheques mede gebruiken om een stabiele basis te creëren voor de toekomst. Aansluitend was er nog een hapje en een drankje en een gezellig en informeel samenzijn met de leden van de Lionsclub.

Het spookt bij die Magerhorst, het spookt…. Het verhaal van de sage over strijdende geesten bij de Magerhorst

De Magerhorst naar een origineel van Jan de Beijer (1742). Foto: Kunstwerk! Liemers Museum Foto: Kunstwerk! Liemers Museum

Het is kerstavond, de klokken van de kerk slaan twaalf keer en roepen de parochianen naar de Heilige nachtmis. Lopend op weg naar de kerk blijven de kerkklokken luiden. Plots klinkt door het klokkengelui een ander geluid. Het zijn zwaarden, ik hoor boven mij het gekletter van zwaarden. "Wat is dit?", roep ik. Een parochiaan komt naast mij lopen en antwoordt laconiek: "Dat zijn die Magerhorst en de Ploen. Het zijn spoken." "Spoken bestaan niet", zeg ik. "Deze wel", zegt de man en hij begint te vertellen.

Lang geleden, zo rond 1400, staan op de grens met het Duivens Broek twee kastelen: de Magerhorst en de Ploen. Op elk kasteel woont een ridder uit Kleef. Het zijn allebei machtige kasteelheren. Maar beide heren willen nóg machtiger worden en proberen hun bezit en invloed uit te breiden. De twee kastelen liggen niet ver van elkaar, de afstand is klein. Uitbreiden van invloed en macht kan alleen door het bezit van de ander te veroveren. Jarenlang botsen de heer van de Magerhorst en de heer van de Ploen met elkaar. Ze hebben voortdurend ruzie, onder andere over het jachtrecht in het Broek, en er vinden vechtpartijen plaats. Hun verstandhouding wordt slechter en slechter en slaat uiteindelijk om in een diepe haat voor elkaar. In een onzalig moment besluiten de kasteelheren om in een duel voor eens en altijd uit te maken wie de sterkste is: een strijd op leven en dood! De beide ridders roepen hun pachters en personeel op om mee te doen. Het gevecht zal zijn op kerstavond. Meneer pastoor is des duivels dat het duel op heilige kerstavond plaatsvindt en verbiedt zijn parochianen om mee te vechten. Maar wat hij ook probeert, het duel tussen de beide kasteelheren weet de pastoor niet te verhinderen. Kerstavond twaalf uur s' nachts: de kerkklokken kondigen de Heilige nachtmis aan. De parochianen spoeden zich naar de kerk, terwijl de beide ridders zich opmaken voor de strijd. Ze pakken hun zwaard en gaan elkaar te lijf. Ze vechten net zo lang tot één het leven laat en dat is…. de heer van de Magerhorst. In een laatste uithaal doorboort de ridder van de Ploen zijn vijand. De ridder van de Magerhorst stort ter aarde en sterft in zijn harnas. De heer van de Ploen keert zwaargewond als winnaar naar huis. Maar lang geniet hij niet van zijn victorie. Eén dag na Kerstmis brandt zijn kasteel, met hem in bed, op raadselachtige wijze tot de grond toe af. Men zegt dat dit de wraak is van de geest van de gedode ridder van de Magerhorst. Ieder jaar op kerstavond, zodra de kerkklokken 's nachts twaalf keer slaan, spookt het bij de Magerhorst. Dan hoort men het gekletter van zwaarden zonder maar iets te zien. Het zijn de geesten van de overleden ridders van de Magerhorst en de Ploen. Ze strijden met elkaar om de macht in een tweegevecht van spoken.

Na zijn verhaal lopen de man en ik zwijgend verder en stappen vervolgens de kerk binnen. De nachtmis begint, maar ik denk nog even aan het verhaal en vraag mij af: zal ik straks buiten nog steeds het gekletter van zwaarden horen?

Naschrift: het kasteel de Magerhorst werd eeuwen later verwoest door een brand waarbij alleen de toren gespaard bleef. Tegen deze toren werd op de resten van het verwoeste kasteel een boerderij gebouwd, de huidige havezate de Magerhorst.

Denk mee over verdronken dorp Leuffen

Een kunstwerk moet de geschiedenis van het verdronken dorp Leuffen tot leven wekken. Foto: PR

GROESSEN - Op woensdagavond 14 november 2018 houdt het Cultuur- en Erfgoedpact Liemers een bijeenkomst in het buurthuis van Groessen over het project 'Bakens in het Liemerse landschap'. Het project wil de geschiedenis van het verdronken dorp Leuffen tot leven wekken door middel van een kunstwerk. Inwoners en andere betrokkenen zijn van harte uitgenodigd om op deze avond mee te denken over de invulling van dit kunstwerk.

Het programma start om 20.00 uur met informatie over het project en een interessant mini-college over het verdronken dorp Leuffen. Kunstenaar Alphons ter Avest, die het kunstwerk over Leuffen zal maken, komt zichzelf en zijn werk voorstellen. Daarna worden de aanwezigen uitgenodigd om live hun ideeën te delen door middel van hun smartphone. Aan het einde van de avond wordt er een werkgroep gevormd met belangstellenden.

Bent u erbij?

U bent van harte uitgenodigd om de bijeenkomst over 'Bakens in het Liemerse landschap' bij te wonen op woensdag 14 november 2018. Locatie: Dorpshuis Groessen, Sint Isidorusplein 4, 6923 BD Groessen. De zaal van het buurthuis in Groessen is vanaf 19.30 uur geopend voor de inloop met koffie en thee. Aanmelden kan via info@levenindeliemers.nl. Vermeld daarbij naam en adres.

Impuls

Het Cultuur- en Erfgoedpact Liemers is een samenwerking tussen de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar. Samen met de provincie Gelderland hebben zij het doel om cultuur, kunst en erfgoed in het gebied een impuls te geven. 'Bakens in het Liemerse lanschap' is één van de projecten om dit te realiseren. Alle projecten van het Cultuur- en Erfgoedpact zijn te vinden op: http://levenindeliemers.nl/activiteiten.

Door onze redactie

Door onze redactie

Irma de Theije

Multatuliaanse reactie

~Commentaar

Kleuren en discriminatie. Het lijkt wel de discussie van zwarte piet die omgetoverd wordt tot regenboogpiet. Vroeger dachten mensen dat een donkere huid betekende dat de duivel binnenin hen zat, maar dat is ook al heel lang geleden tegengesproken. En toch blijft discriminatie bestaan. Wit voelt zich beter dan zwart en haalt zwart neer. We moeten niet eens praten over wit en zwart, het is geen duo penotti. De een is gewoon licht en de ander donker. Eigenlijk zouden we jaloers moeten zijn op degenen met een donkere huid, tegenwoordig willen we immers allemaal in de zon liggen om bruin te worden, want dat is mooi. Als je dan nagaat dat het vroeger mooi was om licht te zijn, omdat dat betekende dat je niet op het land hoefde te werken, dan zijn we erg veranderd. Misschien juist wel in positieve zin. Dan denk ik: de discriminatie neemt in kleine stapjes af en we komen dichter tot elkaar en tot één volk, maar nee, dan komt er discussie over piet. Toen waren we weer een stuk verder weg van de eenheid die aan het ontstaan was. Ik betwijfel dan ook of discriminatie ooit zal stoppen, wat we ook doen. Er is altijd wel één persoon die het oplaait en aanwakkert en iedereen volgt. Op die manier blijft het volk altijd verdeelt. Wat ik me dan afvraag is wat er gebeurt met de groep die ertussen zit, de lichtdonkere. Zijn zij niet het bewijs dat we samen kunnen zijn en zouden moeten zijn. Het bewijs dat we één geheel volk zijn. Volgens mij zijn wij het zelf die de geschiedenis zich laten herhalen, die niet leren en nadenken over wat er gebeurt is, maar er elke keer weer een nieuwe toestand van maken en zo het woord discriminatie laten bestaan. Als je het woord uit het woordenboek kon halen en zo zou zorgen dat het niet meer bestond, zou er gewoon weer iemand komen die het in het woordenboek zet en de geschiedenis doet voortleven.

Ideeën

1309

De huidskleur van kind als een verrassing. Niet te zien op de echo's! Ik ben niet zo voor gerommel met menselijke genen, want er zou direct in een obscuur schuurtje, door een obscuur doktertje, de hand mee worden gelicht. Ik zou, destijds, zo'n dokter ook hebben bezocht voor mijn kinderen. Ik zou dan kiezen voor dat Caraïben-bruin. Vind ik een mooie kleur. Of de kleur van de Masai, wat donkerder, maar voor mij een goede tweede keus. Ikea-Zweeds-blank voor een meisje zou ook een optie zijn. Ik kom op de gedachte, omdat er ergens in de geschiedenis het vreemde idee heeft postgevat dat de kleur van de huid iets zegt over het karakter van een persoon. Nu zeggen genitaliën, haarkleur, schoenmaat en een vast-oorlelletje, of los-oorlelletje echt niets over het individu. Dat weet iedereen die de moeite neemt om even na te denken. Echter, hand in hand met die kleurenconstatering ontstond het begrip 'discriminatie' met alle gevolgen van dien. Dit werd veroorzaakt door de mensen die niet langer dan twee seconden kunnen nadenken. Een behoorlijk grote groep. Sommigen schatten hun aantal op 98% van de bevolking.

1310

Geen discriminatie op grond van kleur. Als we die als eerste zouden kunnen tackelen, deze leugen zouden kunnen uitbannen, dan waren we al een behoorlijk stap verder in onze evolutie. Ik verzoek u er over na te denken en uw handelen aan te passen. Vertel het vooral ook door aan uw kinderen.

1311

Als we dan toch even door filosoferen over ingrijpen bij zwangerschappen, dan nog een idee om de wereld van nog een probleem af te helpen. Na de geboorte van een kind en borstvoeding passen we een maagverkleining toe. We doen dat nu bij die obese mensen, maar waarom niet vooraf? Niet zo klein maken dat we er allemaal als anorexiaatjes uitzien, maar de maag wel terugbrengen tot een kwart van de huidige omvang.

SONY DSC

Kim Kleijkers

Foto: jan van den heuij

Nomi Vermeulen

Alie Engelsman

11 / 12

Frambozen telen onder zonnepanelen Piet Albers test duurzame innovatie op fruitteeltbedrijf De Buitenboom in Babberich

"Werken met folie is erg intensief". Foto: Alie Engelsman,

BABBERICH - Piet Albers verbouwt frambozen en rode bessen. Op zich niet zo heel bijzonder, want er wordt in Nederland op zo'n 1700 hectare zacht fruit geteeld. Maar op het bedrijf van de fruitteler uit Babberich zal in 2018-2019 een belangrijk pilotproject plaatsvinden: een deel van het fruit wordt overkapt met zonnepanelen.

"Eigenlijk is het een stellage met een afwisseling van zonnepanelen en diffuus glas," legt Piet Albers uit. "Als er alleen maar zonnepanelen boven de frambozen staan, zal de oogst mislukken en dat is natuurlijk niet de bedoeling." Frambozen hebben licht nodig, maar ze moeten beschermd worden tegen direct zonlicht. Op dit moment gebeurt dat nog met folie. In april worden de struiken overkapt met folie en dat blijft dan zitten tot na de oogst in oktober.

Erg arbeidsintensief

Albers: "Werken met folie is erg arbeidsintensief. Als er veel wind staat waait het makkelijk van de stokken af. Het opnieuw bevestigen van het folie is een hele klus." Hij hoopt dan ook dat de proef met de zonnepanelen zal slagen. Natuurlijk vindt hij het ook belangrijk dat er op deze manier duurzame energie opgewekt kan worden, maar de oogst van zijn fruit staat voor hem op de eerste plaats. "De seizoenen beginnen steeds vroeger, de planten lopen al vroeg uit en zijn dan gevoelig voor nachtvorst. Door de zonnepanelen kan de grond de warmte beter vasthouden."

Veel discussie

Het afgelopen jaar is er veel disscussie geweest over het inleveren van landbouwgrond voor zonne-energie. "De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) wil niet meer dat dat klakkeloos gebeurt," aldus Albers. "Als zonnepanelen ook de functie hebben dat ze gewassen beschermen is het een heel ander verhaal. Het mes kan dan aan twee kanten snijden." De zachtfruitkwekerij van Albers is echt een pilotbedrijf in Nederland. In Duitsland worden zonnepanelen al wel toegepast als hagelbescherming bij het verbouwen van appels. In Frankrijk zijn er ook panelen boven zachtfruit. Albers: "Dat gaat daar heel goed, maar in Frankrijk schijnt dan ook vaker de zon en regent het over het algemeen minder."

Eerst goed onderzoeken

Op dit moment wordt een halve hectare grond voor het proefproject klaargemaakt. Daarna kunnen de zonnepanelen worden geplaatst. In april worden de planten in de grond gepoot. Albers test drie verschillende systemen. Bij elk systeem gaat het om de verbouw van zomerframbozen, herfstframbozen en rode bessen, om de resultaten zo eerlijk mogelijk te vergelijken. "We kunnen nu al wel heel enthousiast zijn, maar als blijkt dat in oktober de proef niet is geslaagd, zijn zonnepanelen op mijn bedrijf van de baan," zegt Albers.

Herbo GroenLeven uit Heerenveen levert de zonnepanelen aan het fruitteeltbedrijf. Voor GroenLeven is met name de energieproductie die de panelen op het bedrijf van Albers oplevert van belang. Als het hele bedrijf voorzien wordt van zonnepanelen zal dat ruim voldoende zijn om heel Babberich van duurzame stroom te voorzien.

Auto gestolen binnen twintig seconden 'Alle auto's van 2017 of eerder met keyless entry zijn eenvoudig te hacken'

Eén, twee..slechts dertien seconden heeft Henk van Vliet nodig om deze auto zonder sleutel te starten.

DUIVEN - Een auto, bedrijfsbus of ander voertuig met keyless entry, oftewel een smart key, kan binnen twintig seconden gestolen of opengebroken worden. Dat dit geen broodje-aap verhaal, maar keiharde realiteit is, bewijst Henk van Vliet van Kiwa tijdens het evenement 'Gone in 20 seconden' bij Arendse Car Systems in Duiven.

Keyless entry, het lijkt zo handig: je auto instappen en wegrijden zonder je autosleutel uit je zak te halen. Je hoeft alleen maar in de buurt van je auto te zijn. Helaas weten criminelen dat ook: een auto stelen of openbreken om de airbag, het navigatiesysteem of stuur eruit te halen was nog nooit zo makkelijk laat Henk van Vliet zien. Met open mond staan de bezoekers buiten op de parkeerplaats bij het bedrijf op bedrijventerrein 't Holland te kijken. Binnen notime opent de certificatiemanager van de keuringsinstantie voor autobeveiliging de ene grote en dure 'bak' na elkaar. Sterker nog, even later rijdt hij er ook mee weg. Een Audi A3, een Renault, een Toyota, een BMW, allemaal moeten ze er aan geloven. Niet met een sleutel, maar met behulp van een speciale tool, voor iedereen verkrijgbaar. De methodiek heeft Relay Attack. Met het ene apparaatje wordt het signaal van de sleutel opgepikt, met het andere kan de auto zo worden geopend. Terwijl jij binnen aan de koffie of in vergadering zit, rijdt de dief zo met jouw bolide van de oprit of parkeerplaats weg.

Een groot aantal autofabrikanten heeft de sleutels vanaf deze zomer aangepast, zodat deze optie bij de allernieuwste auto's niet meer mogelijk is. "Maar alle auto's van 2017 of eerder die zijn voorzien van keyless entry, zijn zo eenvoudig te hacken", stelt Van Vliet.

Werden in 2010 nog 14.450 personenauto's gestolen in heel Nederland, in 2017 bedroeg dat aantal 8.670. Een dalende lijn, die in 2018 werd voorgezet, in het eerste half jaar werden 3.643 auto's ontvreemd. Toch neemt volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit en de ANWB het aantal inbraken in en diefstallen van auto's met keyless entry juist toe.

Beveiligingssysteem

Van Vliet: "Voor wie het risico van auto-inbraak via relay attack volledig wil elimineren is een onder certificaat ingebouwd beveiligingssysteem met eigen autorisatie dat onafhankelijk werkt van de keyless entry nog altijd de beste methode. Daarmee speelt een auto-eigenaar altijd op safe." Dat bewijst hij met de Porsche die bij Arendse Car Systems op stal staat. Van Vliet komt wel binnen, maar kan de auto niet meenemen. Als de bezoekers van de eerste verbazing en schrik zijn bekomen laten Remond en Jessica Arendse in hun bedrijf zien hoe autodiefstal voorkomen kan worden.

Voor de mensen die op 12 oktober niet bij Arends Car Systems aanwezig waren: de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit heeft op haar website een diefstalrisico-barometer staan waarmee autobezitters zien hoe groot de kans is dat hun merk auto wordt gestolen. Audi, Volkswagen en BMW vormen overduidelijk de top-3.

Bedrijvigheid

Alie Engelsman

Door onze redactie