GN Nijmegen-Noord

11 april 2018

GN Nijmegen-Noord 11 april 2018


De Hoge Wick eerste stroomneutrale tennisvereniging van Overbetuwe

Het bestuur met vlnr onder andere: oud-voorzitter Jan van de Braak, demissionair wethouder Ben Ross, initiatiefnemer Slim (foto: Sportief Opgewekt)Opgewekt/Sportief Opgewekt Lucas Hullegie en uiterst rechts huidig voorzitter Bram Hautvast Foto: Sportief Opgewekt

OOSTERHOUT – Tennisvereniging De Hoge Wick is de eerste stroomneutrale tennisvereniging van gemeente Overbetuwe. De club vierde dit vrijdag 30 maart met een feestelijke opening onder leiding van wethouder Ben Ross.

Hoewel de vereniging zelf al enkele jaren zonnestroom opwekt, dekte dat niet het gehele energieverbruik. In samenwerking met Sportief Opgewekt (onderdeel van Slim Opgewekt) wordt De Hoge Wick nu geheel stroomneutraal. Dat betekent dat de club in een jaar evenveel stroom opwekt als dat zij verbruiken.

Naast het opwekken van zonnestroom, is er led-veldverlichting. Dat bespaart elk jaar 15.250 kWh aan grijze stroom. Dit komt jaarlijks neer op ruim 8.500 kg minder CO2-uitstoot in de lucht en staat gelijk aan het planten van 427 volwassen eiken.

Om de leden en bezoekers bij de verduurzaming te betrekken, is via het scherm in de kantine live te zien hoeveel energie De Hoge Wick opwekt.

Lezing Angela Maas in Marikenhuis

NIJMEGEN - Op dinsdag 17 april om 19.30 uur zal Angela Maas ingaan op de gevolgen van behandelingen (radiotherapie, chemotherapie) op de cardiale belastbaarheid bij inspanning. Het is een interactieve bijeenkomst met veel gelegenheid tot het stellen van vragen. Gratis toegang.

Angela Maas is expert in cardiovasculaire ziekten bij vrouwen en de rol van vrouwelijke hormonen op het vasculaire systeem. Zij vindt ook dat ieder zichzelf respecterend oncologiecentrum kennis moet hebben van cardiologie, en vice versa.

Angela Maas. “De disciplines in de gezondheidszorg zijn netjes afgebakend, maar zo werkt het lichaam natuurlijk niet. Het ene lichamelijke proces heeft invloed op het andere. Dit moeten wij ons realiseren en ernaar handelen: werk samen.” Maas pleit dan ook voor een veel nauwere samenwerking tussen cardiologie en oncologie. Hiervoor is al een nieuwe discipline gekomen: de cardio-oncologie.

Meer info en aanmelding voor de bijeenkomst met Angela Maas staan op www.marikenhuis.nl. Het Marikenhuis, regionaal inloophuis voor iedereen die is geraakt door kanker, ligt aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen.

Lezing in De Veldschuur op dinsdag 17 april Microbioom: de natuur op en in ons lichaam

BEMMEL - Mensen en dieren zijn nooit alleen. Ieder van ons draagt ongeveer anderhalve kilo micro-organismen met zich mee. Deze zijn van groot belang voor onze gezondheid.

Wist u dat er een relatie is tussen ons microbioom en ziekten zoals huidaandoeningen, allergische reacties, darmontstekingen en obesitas? Joop Koopman (oud-onderzoeker Radboud Universiteit) en Ewald Nijenhuis (oud-docent biologie) zijn de sprekers van deze avond. Zij zullen de toehoorders aan de hand van een aantal voorbeelden het belang van microbioom duidelijk maken.

Geïnteresseerd? Kom dan op 17 april naar De Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel. Aanvang om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Toegang kost 7,50 euro, waarbij inbegrepen een kop koffie of thee. De toegang voor ‘Vrienden van Lingewaard Natuurlijk ‘ is gratis.

Glas-in-loodtechniek bij Vrouwen van Nu

ELST - Op woensdagavond 11 april houdt Margo van Velthoven uit Eck en Wiel een presentatie over 'Glas-in-lood'.

Glas in lood is een hele oude techniek, die steeds weer meer wordt toegepast. Glas in loodramen geven sfeer aan een huis. Door de verschillende kleuren en structuren krijg je door middel van lichtinval een prachtig resultaat. Door haar werk bij een glastechniekbedrijf is haar belangstelling ontstaan en heeft ze hier haar hobby van gemaakt. Het maken van glas in lood en glazen kralen /sieraden. Door het zelf maken van de glaskralen is elk exemplaar uniek. Speciaal voor Vrouwen van Nu laat Margo deze avond zien hoe dit in z'n werk gaat en laat ze een mooie collectie zien. Wilt u meer weten over deze techniek of beoefent u deze hobby, kom dan naar deze avond.

Plaats: Ontmoetingscentrum Onder de Toren. Aanvang 20.00 uur. Belangstellenden zijn welkom. Toegangsprijs voor niet-leden 5.50 euro. "Wilt u meer weten over Vrouwen van Nu of een informatiepakket aanvragen, ga dan naar www. vrouwenvannu.nl/elst-eo."

Biljartvereniging organiseerde fantastisch verlopen toernooi

ELST - Biljartvereniging Elst (BVE) organiseerde een fantastisch verlopen lente toernooi. Als een thriller, zo verliep de wedstrijden reeks van dit lentetoernooi.

De deelnemers aan deze vrije inschrijving werden ingedeeld in diverse poules en speelde iedere vier wedstrijden. De organisatie prijst zich gelukkig dat een aantal niet-leden van de BVE zich hadden aangemeld. Net als vorig jaar geeft dat een bijzondere spanning. Vooral omdat niet helemaal duidelijk is wat het niveau van en in welke vorm deze deelnemers verkeren.

In de loop van de dag gaf dat een verrassend beeld in de tussenstanden. De laatste partij moest uiteindelijk de winnaar opleveren. Hans Janse voerde de ranglijst aan tot de laatste partij tussen Piet van Deijzen en Joop Schotten. Bij de laatste nog te scoren carambole kon alles nog wijzigingen. Joop Schotten wist de winnende 'treffer' te scoren. Tweede werd Hans Janse en als derde eindigde Piet van Deijzen. Het was een geslaagd toernooi.

Stichting Maluku in Elst creatief bezig met ouderen

Creatief bezig zijn (foto: Ingrid Wittenberg) Foto: Ingrid Wittenberg

ELST - Voor Matahari Bersinar, een mantelzorgproject voor Molukkers, dat in overleg met stichting STUW werd opgezet (en in mei 2017 is gestopt), is nu een doorstart gemaakt. Deze doorstart werd mogelijk gemaakt door een verlengstuk te worden van de werkgroep lain Djaga lain. Wat nu beoogd wordt is om mantelzorgers die voor iemand zorgen, tijd te geven om op adem te komen.

Tijdens de inloop die tweewekelijks is op de woensdag van 13.00 -16.30 uur, is opvang voor de Molukse ouderen een noodzaak. Ook een onmisbaar moment om samen met andere ouderen te zijn om activiteiten te doen. "Heel simpel willen we onder het genot van een kopje koffie/thee of een drankje creatief met ouderen bezig zijn."

De inloop vindt plaats bij stichting Maluku Elst. Iedereen (vanaf 50 jaar) is welkom bij Matahari Bersinar (dit betekent 'zonnige uitstraling'). Voor informatie kunt u terecht Cheryl Hetharie.

Watertanden in de bieb met Benali en Broekaert

Abdelkader Benali in de Bibliotheek De Mariënburg (foto: Marcel Krijgsman)

NIJMEGEN - Wat maakt een recept onvergetelijk? Het feit dat een recept soms van generatie op generatie wordt doorgegeven? Een geheim ingrediënt? Of misschien een prominent plekje in de literatuur? Auteur Abdelkader Benali en culinair recensent Joël Broekaert gaan op 18 april in Bibliotheek De Mariënburg in gesprek over recepten en literaire scènes die je doen watertanden.

Benali kreeg als auteur diverse prestigieuze literaire prijzen. Met de TV-serie ‘Chez Benali’ en het kookboek ‘Casa Benali’ kwam in 2016 één passie van Benali extra in de spotlights. Voor 'De schrijver vraagt...' op 18 april nodigt hij Joël Broekaert uit, culinair recensent voor Vrij Nederland en bekend van het programma 'De 5 smaken van Joël'. Kom van 20.00 tot 22.00 uur smullen van een literair én culinair avondje in de bieb. Koop vooraf je kaartje op www.obgz.nl/agenda. Bibliotheekleden kopen al een kaartje voor 7,50 euro. Voor andere bezoekers is de entree 10 euro.

Heb je de smaak te pakken? Bekijk dan eens het kookboekenaanbod van de Bibliotheek Gelderland Zuid en ga op zoek naar je eigen onvergetelijke recept.

Wandeltocht voor vogelvrienden

(Foto:Gijsbert Peelen)

BEMMEL - “Drie maal drie is negen, ieder zingt zijn eigen lied”, zo gaat het bekende kinderliedje. Maar als wij goed luisteren naar de vogels, ontdekken wij dat zij dat ook doen. Iedere soort heeft zijn eigen liedje en is daaraan te herkennen. Voor wie er zich een beetje in verdiept gaat een wereld open. Naar vogels kijken en luisteren maakt de wereld vrolijker!

Wie de eerste stappen wil zetten en een aantal vogels wil leren kennen op uiterlijk, zang en voorjaarsgedrag, kan op zondag 15 april mee met een natuurgids van stichting Lingewaard Natuurlijk. In een wandeltocht door en langs Het Ooibos leren we de geluiden herkennen en met de verrekijker worden de vogels in de weilanden nader bekeken. Onderweg is er natuurlijk aandacht voor het ontspruitende lenteleven!

Deze excursie is geschikt voor het hele gezin. Kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom. Om 13.45 uur staat een gratis kop koffie, thee of limonade klaar. De excursie begint om 14.00 uur vanaf De Veldschuur aan de Sportlaan 1M in Bemmel en duurt tot ongeveer 16.15 uur. Kosten voor volwassenen zijn zes euro, voor kinderen drie. Aanmelden wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Voor mindervaliden is deze tocht niet geschikt.

Tip: laarzen aan, verrekijker en fototoestel mee. Voor nadere informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of www.lingewaardnatuurlijk.nl.

Eerste Taalmaatjescafé in Overbetuwe groot succes

Taalmaatjes café (foto: Saskia Henze)

OVERBETUWE - 28 maart organiseerden St. Welzijn Lingewaard en Forte Welzijn het eerste Taalmaatjescafé in Overbetuwe. Met deze opzet willen zij een plek creëren waar taalmaatjes elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast worden taalmaatjes ook gevoed met kennis over onderwerpen die zij zelf inbrengen. In 2018 zal het café nog drie keer plaatsvinden.


Het eerste café bleek een groot succes. Zo’n 30 maatjes luisterden vol aandacht naar Loubna Khaled Alsayed en Emmie Gaasbeek van Spectrum, een adviescentrum in het sociaal domein. Hun thema bruggenbouwen, dat doen we samen, sneed van hout. De taalmaatjes ervaarden aan den lijve hoe het is om als vluchteling in Nederland een taal te moeten leren. Ook kregen zij inzicht in de verschillende cultuurshockfases die een vluchteling doorloopt. Er werden vragen opgehaald die taalmaatjes in het contact met hun taalvragers tegenkomen. Cultuur sensitieve vragen werden gelijk beantwoord door Spectrum en tips en tricks onderling uitgewisseld.
Taalmaatjes zijn er in vele soorten en maten. Er zijn er die extra getraind zijn voor laaggeletterdheid en er zijn maatjes met extra aandacht voor spreken. Een taalmaatje heeft vaak passie voor taal, compassie voor de medemens en vindt kunnen meedoen voor iedereen belangrijk. Vind jij het ook leuk om een taalmaatje te worden? Neem dan contact op met: Overbetuwe: saskia.henze@fortewelzijn.nl; Lingewaard: s.weerd@swlingewaard.nl, Saskia Henze, Coordinator Taalmaatjesproject Overbetuwe en Vrijwilligers Steunpunt Overbetuwe; M: 06 46375070; E: saskia.henze@fortwelzijn.nl.

Anders kijken, anders doen door VIO

ELST - Woensdag 18 april zal weer het Alzheimer Café Overbetuwe plaatsvinden, ontmoetingsplek voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met dementie.

‘Ze begrijpt me steeds minder, hoe houd ik toch zo lang mogelijk contact?’ Of: ‘Hoe maak ik mijn man duidelijk wat ik van hem wil zonder dat hij boos wordt?’ Het zijn ongetwijfeld herkenbare vragen voor mantelzorgers van mensen met dementie. VIO (Video-Interventie-Ouderenzorg) helpt bij dit soort vragen. Door middel van korte video-opnames in alledaagse situaties leert de mantelzorger stap voor stap hoe om te gaan met de gedragsveranderingen. Daardoor verbetert het onderlinge contact. Pieter Wolswijk, psycholoog en VIO-begeleider, toont een praktijkvoorbeeld op DVD en praat met u door over het inspelen op het gedrag van iemand met dementie.

Het café vindt plaats in cultureel centrum De Wieken, Prinses Irenestraat 49 in Elst. Iedereen is welkom vanaf 18.30 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 20.30 uur en om 21.00 uur sluiten de deuren. De toegang is gratis, net als de koffie en thee. U hoeft zich vooraf niet aan te melden. Voor meer informatie belt u Annet Fleer, coördinator van het Alzheimer Café Overbetuwe, via 06 53544019 of alzheimercafe.overbetuwe@gmail.com.

Collecte De Zonnestralen

ELST - De jaarlijkse collecte van stichting De Zonnestralen voor het uitstapje van de gehandicapte jeugd van Elst zal dit jaar gehouden worden van 23 - 28 april.

Omdat Elst sterk is uitgebreid worden er vrijwilligers gezocht, die willen meehelpen met collecteren. Zij kunnen contact opnemen met mevrouw L. Jansen via 0481 373447 of de heer J.M.M. Clappers via 0481 375851.

Anders kijken, anders doen door VIO

ELST - Woensdag 18 april zal weer het Alzheimer Café Overbetuwe plaatsvinden, ontmoetingsplek voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met dementie.

'Ze begrijpt me steeds minder, hoe houd ik toch zo lang mogelijk contact?' Of: 'Hoe maak ik mijn man duidelijk wat ik van hem wil zonder dat hij boos wordt?' Het zijn ongetwijfeld herkenbare vragen voor mantelzorgers van mensen met dementie. VIO (Video-Interventie-Ouderenzorg) helpt bij dit soort vragen. Door middel van korte video-opnames in alledaagse situaties leert de mantelzorger stap voor stap hoe om te gaan met de gedragsveranderingen. Daardoor verbetert het onderlinge contact. Pieter Wolswijk, psycholoog en VIO-begeleider, toont een praktijkvoorbeeld op DVD en praat met u door over het inspelen op het gedrag van iemand met dementie.

Het café vindt plaats in cultureel centrum De Wieken, Prinses Irenestraat 49 in Elst. Iedereen is welkom vanaf 18.30 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 20.30 uur en om 21.00 uur sluiten de deuren. De toegang is gratis, net als de koffie en thee. U hoeft zich vooraf niet aan te melden. Voor meer informatie belt u Annet Fleer, coördinator van het Alzheimer Café Overbetuwe, via 06 53544019 of alzheimercafe.overbetuwe@gmail.com.

Lezing Australië en Tasmanië

ELST - Op maandag 16 april om 20.00 uur houdt Groei & Bloei een lezing in Onder de Toren in Elst. Harry Jans presenteert een prachtige dialezing over zijn reis naar Australië en Tasmanië: 'Down Under: Kangeroes, sneeuw, planten en Tasmaanse duivel'.

"U wordt meegenomen naar de onbekende bergstreken. Hierbij zult u niet direct denken aan besneeuwde bergtoppen, maar aan droge landschappen. U zult impressies te zien krijgen van de 'Snowy Mountains' met als hoogste berg Mount Kosciuszko (2228m). Hier is ook de enige skipiste van dit immense land. In Tasmanië bezoeken we onder andere de prachtige natuurparken Cradle Mountain en Ben Lomond met beide een zeer speciale endemische flora. Naast bergplanten zullen ook andere bijzondere planten worden getoond zoals een bos vol boomvarens, eucalyptusbomen en mooie orchideeën. Een scala aan voor u waarschijnlijk onbekende planten zullen de revue passeren. Een boeiende lezing met veel natuur, maar ook cultuur."

Entree is gratis voor leden van Groei & Bloei, niet-leden betalen vijf euro.

Hollandse avond op Watergoed

VALBURG - Zaterdag 21 april is Watergoed omgetoverd tot een Hollands walhalla. Gedurende de avond vinden er optredens plaats van Vinzzent en Stef Ekkel, afgewisseld door de plaatjes van DJ Coenio. Deze line-up zorgt gegarandeerd voor een mooi feestje.

Iedereen die van (Hollandse) gezelligheid houdt is welkom. Om 19:00 uur openen de deuren naar het Hollandse walhalla. Tussen 20:30 tot 00:00 uur komen de hits als 'liever te dik in een kist dan weer een feestje gemist', 'de woonboot' en 'dans jij met mij' je tegemoet. Samen met vele andere meezingers.

"Kom ook en we maken er samen een onvergetelijk avond van." Kaarten zijn te koop via www.watergoed.nl/live en kosten 12,50 euro. Aan de deur bedragen de kosten voor een kaart 15 euro.

Jong Belegen weer in actie

BEMMEL – De toneelgroep van Senioren Actief Bemmel (SAB) speelt 'Boer Hendrik in zijn hemd gezet'. In deze klucht, dat zich afspeelt in het huis van de gezusters Brackhout, zorgt een excentrieke kunstenares voor veel commotie.

De uitvoeringen zijn op zaterdag 21 en zondag 22 april in De Kinkel. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur en de aanvang is om 20.00 uur. Kaarten à 7,50 euro zijn verkrijgbaar bij Modehuis Poortman en Boekhandel De Toren van Bemmel.

Anderen helpen bij geldzaken: Forte Geldzaken zoekt vrijwilligers

OVERBETUWE - Wist u dat veel mensen problemen hebben met hun huur of hypotheek doordat ze geen grip krijgen op brieven en rekeningen? En dat er mensen zijn die extra inkomsten mislopen omdat ze de aanvraagformulieren daarvoor te ingewikkeld vinden?

Wist u ook dat er bij Forte Welzijn enthousiaste vrijwilligers zijn die voor deze en andere zaken ondersteuning bieden?Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen zoeken we nieuwe vrijwilligers. Iets voor u? We helpen inwoners van Overbetuwe weer grip te krijgen op hun financiën en administratie. Dat doen we door samen met de hulpvrager aan de slag gaan bij het op orde brengen van de Thuisadministratie. Samen zorgen we voor inzicht in inkomsten, uitgaven en schulden. Ook ondersteunen we bij het invullen van lastige financiële formulieren en belastingaangifte, als daarvoor in de eigen omgeving geen hulp te vinden is. Ook is er een toeslagenspreekuur. We zijn er vooral voor inwoners met een laag inkomen en mensen die in de schulden zitten of dreigen te komen.

Wie zoeken wij?
U hebt affiniteit met de doelgroep, formulieren en financiële zaken. U kunt zich inleven in de situatie van een ander en veroordeelt niet, ook als die andere keuzes maakt. U bent een aanpakker, bent accuraat en hebt ervaring met het voeren van een financiële administratie. U wilt de basistraining van vier dagdelen volgen. Forte Geldzaken is onderdeel van Forte Welzijn en werkt samen met gemeente Overbetuwe en STMR. Wilt u meer weten? Maak dan een afspraak met de coördinator van Forte Geldzaken, Foka Bruggema, en stuur een mail naar fortegeldzaken@fortewelzijn.nl.

Oproep Oranjeverenigingen insturen Koningsdagprogramma

REGIO - De voorbereidingen voor Koningsdag zijn in volle gang. De vele vrijwilligers van Oranjeverenigingen hebben natuurlijk weer allerlei leuke activiteiten bedacht om jong en oud mee te vermaken. Laat het iedereen weten!


De activiteitenprogramma's kunnen onder de aandacht worden gebracht in Hét Gemeente Nieuws. Deze mogen bij uitzondering aangeleverd worden per mail: gemeentenieuws@starterspers.nl. De programma's van de Oranjefeesten die uiterlijk op vrijdagmiddag 13 april om 12.00 uur bij de redactie binnen zijn, worden geplaatst in de editie die op woensdag 18 april verschijnt. Natuurlijk mag er ook één leuke kleurrijke foto worden bijgevoegd, het liefst in een liggende versie. Vragen? Bel: 0481 464770.

Rommelmarkt in Nijmegen

NIJMEGEN - Zaterdag 14 april is er van 18.00-21.00 uur rommelmarkt in wijkcentrum De ark van Oost in Nijmegen Oost.

Het adres van het centrum is Cipresstraat 154 Nijmegen. Tafels kosten vijf euro; reserveren kan via 06 10748973.

Zuid-Afrika OBC Bemmel

Basisschool in Greyton: Janne en Britt met Zuid-Afrikaanse kinderen (Foto: Sten Gielingh )

BEMMEL - "Hoi! Wij zijn Britt Lammers en Janne van Kesteren en zitten in het vierde jaar van tweetalig vwo en havo van OBC Bemmel. Samen met 26 andere leerlingen zijn wij twee weken naar Zuid-Afrika geweest."

"Dit was het tiende jaar dat OBC Bemmel een reis met de Emil Weder High School in Genadendal, Zuid-Afrika heeft georganiseerd. Samen met alle leerlingen hebben wij voor deze reis geld ingezameld. Dit geld ging naar de Stichting Ubuntu Goes Dutch en is verdeeld over een aantal goede doelen: de crèche in het dorpje Genadendal, een BSO in een van de sloppenwijken, Safehub (non-profit organisation), de Emil Weder High School, basisscholen in Genadendal, Bereaville en Greyton. Ook is er geld vrijgemaakt voor drie studenten van de Emil Weder High School, zodat zij verder kunnen studeren.

Het was een fantastische ervaring om in een andere omgeving te zijn en de gemeenschap in Genadendal te kunnen helpen. Dit is allemaal mogelijk gemaakt door onze sponsoren. Hierbij bedanken wij: BeOne Interim Services BV, Magazijninrichting SSI Schäfer BV, stofFUN, Euronics Eltink, Regina werkzaam bij Kop-Art kappers, Bloemenshop Veja, Hema Bemmel, Sport 2000 Huisman, Pure Skin Care, Jos Janssen bestratingen en Kapsalon Nathalie van Asten."

Boerderij De Lande in twee jaar een begrip in Lingewaard

HUISSEN – 26 maart bestond Boerderij De Lande twee jaar. Tijd om weer eens polshoogte te nemen bij deze onderneming. Bij binnenkomst voelt het direct weer goed aan. Boerderij De Lande ademt een gezellige en gemoedelijke sfeer uit. Het pand, het interieur en de entourage hebben karakter.

"Wat vliegt de tijd snel voorbij. De eerste dagen dat wij open waren staan nog scherp op mijn netvlies. Het waren ook wel de moeilijkste dagen," lacht Rubén Arcos Schuurs die samen met Michiel Straten eigenaar is van Boerderij De Lande. "Je begint een restaurant waarbij alles nieuw is. Het pand, het personeel, de gerechten, de manier van werken en de systemen, echt alles, " vervolgt Michiel. "Ja en toen liepen wij hier en daar een beetje vast. Maar dat hebben we snel meer dan goedgemaakt."

Twee jaar later behoort Boerderij De Lande tot één van de meest gewaardeerde pannenkoekenrestaurants uit de regio. "De gasten waarderen onze gastvrijheid en kwaliteit. Dit zien we terug in de recensies waarbij wij worden beloond met een 9,7! Hier zijn we natuurlijk erg blij mee omdat het een positieve bevestiging is van de inzet en de visie die je hebt", aldus Rubén.

Bij Boerderij De Lande kan men niet alleen genieten van een heerlijke lunch, pannenkoek of ander gerecht. Maar Boerderij De Lande heeft ook mogelijkheden voor onder andere feesten en partijen. Boerderij De Lande, Karstraat 91, Huissen; 026 2135054; www.boerderijdelande.nl.

Rommelmarkt in Nijmegen

NIJMEGEN - Zaterdag 14 april is er van 18.00-21.00 uur rommelmarkt in wijkcentrum De ark van Oost in Nijmegen Oost.

Het adres van het centrum is Cipresstraat 154 Nijmegen. Tafels kosten vijf euro; reserveren kan via 06 10748973.

Parklopen nu ook in Lingewaard

Foto: Dick Leseman

BEMMEL - Naast succesvolle edities van Parklopen in Park Sonsbeek in Arnhem en Park Lingezegen in Elst is er nu een derde locatie voor 'parklopers'. Zondag 6 mei is de eerste editie van dit maandelijkse evenement: Park Doornik in Bemmel.

Parklopen kenmerkt zich door een route van 3 km en een ronde van 1 km voor kids in de natuur. Wandelaars en hardlopers van elk niveau kunnen meedoen aan Parklopen. Het initiatief is gratis en voor iedereen. Jong & oud, van snelle hardloper tot recreatieve wandelaar. Het is puur voor de fun, er zijn geen prijzen voor de winnaars. Voor elke deelnemer staat er na afloop een certificaat met een persoonlijke score online.

Het concept komt van de Atletiekunie die samen met lokale clubs een bijdrage wil leveren aan gezonde inwoners. De SWL Sport & Cultuur coach heeft het concept naar Lingewaard gehaald en lokale partijen bereid gevonden samen te werken. De organisatie ligt in handen van twee hardloopclubs; b.o.d. de Sprinters uit Bemmel en Loopvereniging Nijmegen Noord. Samen met de Atletiekunie zetten zij routes uit in een beweegvriendelijke en laagdrempelige omgeving en verzorgen de online community. Vanaf 6 mei start elke 1e zondag van de maand de Parkloop bij Restaurant Zijdewinde in Bemmel.

De loop is 6 mei om 9.30 uur met als startpunt Restaurant Zijdewinde aan de Waaldijk 28 in Bemmel. Aanmelden kan via www.parklopen.nl. Door een account aan te maken, krijg je en uniek startnummer die je zelf kunt printen. De tijdregistratie verloopt door het scannen van de unieke QR code, die bij het startnummer hoort.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 14 april

19.00 uur: Maria Geboorte Driel, eucharistieviering, V. Bulthuis, Enjoy

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

19.00 uur: H. Johannes de Doper Indoornik, gebedsviering, Liturgische werkgroep, R.K.G.K.I.

19.00 uur: Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, N. Sales, Young at Heart

Zondag 15 april

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, GK De Levensbron

11.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, N. Sales, In B 'Tween

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Vlooienmarkt in Bemmel

BEMMEL - In de sporthal De Bongerd aan de Sportlaan 1 is er zondag 15 april van 10.00 tot 17.00 uur een vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv.

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Expositie werk Riet Kersten in Marikenhuis Nijmegen

(Foto: Riet Kersten)

NIJMEGEN - Riet Kersten woont en werkt in Nijmegen. Een aantal jaren geleden werd ze geconfronteerd met kanker. Ze is toen nog intensiever gaan schilderen en is zich meer gaan toeleggen op het maken van collages. Zaterdag 14 april om 16.00 uur is de opening van de expositie met werken van Riet Kersten in het Marikenhuis. Iedereen is welkom.

Haar werk bestaat uit schilderijen, tekeningen, collages, foto’s en bewerkte foto’s. Het recentere werk kenmerkt zich vooral door surrealistische en humoristische trekjes. De werken hebben als basis fotografie met vervreemding als onderwerp. Riet Kersten daarover: "In mijn fotografie zijn de onderwerpen bloemen, planten, gebouwen, stoffen, doeken et cetera, die in verval zijn of beginnen te vergaan. Met de foto’s, vaak in extreem close-up, wordt de schoonheid ‘gevangen’ die er nog is. Collages maken is voor mij spelen met beeldelementen. De beelden verbinden en een balans zoeken is een uitdaging en elke keer weer een beleving. De beeldelementen krijgen in een nieuwe context en compositie een eigen verhaal en betekenis. Foto’s bewerk ik vaak met teken-/ schildermateriaal. De collages maak ik met eigen foto’s, tijdschriftfoto’s, tekenmateriaal en acrylverf en zijn vaak weer een inspiratie voor mijn schilderijen. Sommige werken vertellen over heimwee naar dingen die voorbijgaan en de schoonheid ervan. Ander werk probeert de tijd te vangen en weer andere zijn fantasiebeelden, zoals bijvoorbeeld de portrettenreeks die ik heb gemaakt."

De expositie met werken van Riet Kersten is vanaf 14 april tot eind juni te zien in het Marikenhuis.

Het Lente Schaakconcert: gezellig en geslaagd

RESSEN - Het Lente Schaakconcert in Ressen was een gezellige familiemiddag vol verrassingen en ontknopingen!

Na de opening hield componist Kees Schoonenbeek een lezing over zijn schaak-compositie uit 1997. Hij werd gehuldigd voor zijn brede nationale inzet waaronder de schaakmuziek. De serenade van en voor Kees werd opgedragen door het Basileitrio: altviool Ikira, altfluit Lucie en sopraanfluit Karen. In de nieuwe muziekwedstrijd met de Conso & Disso intervalklokjes haalden van de 24 deelnemers (6 - 70 jaar) junior Elmar en senior Bram na een foutloos parcours in de Muziek Interval Race; een 10! Prachtresultaten voor jong en oud!

Met heraldische wax-stempels en tekeningen van de schaaktoren 'het bemmeltje' werd Lingewaard letterlijk uniek op een kaart gezet, bestemd voor zieke, naaste et cetera. Buiten volgden wandelaars ballonnen en de Rondo Ressenspeurtocht. In de Kosterij streden teams in 't Triade schaaktoernooi met onder andere doorgeefschaak. In de muziekpauze zette Elmar de Schaak-Herautentune in, speelde Joost op blokfluit de Rondo uit Ressen en vertolkte Susan muzikaal: Swing, fur Elise en Let It Go.

In de schaakfinale volgde de ontknoping dat 't team De Paaseitjes won met 9 van 10 punten uit 6 ronden. In de Simultaan van Metissimo hield Elmar het 't langst vol tegen Ikira. Senior Jerry versloeg Rob onverwacht. Een proficiat was er aan alle deelnemers en tot volgend jaar! En dank was er voor sponsoren: ouders, talenten docenten van TM, Kerk & Kosterij Ressen, P. Bernhard Cultuurfonds en ouderplatform in samenwerking met Gemeente Lingewaard. Een verslag NSC 2018 staat op www.TalentoMetissimo.nl.

Campagneteam 'Rijden Zonder Invloed' komt naar OBC Bemmel

BEMMEL - Iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is. Toch stappen er nog steeds mensen achter het stuur na het drinken van een paar borrels, het roken van een joint of terwijl zij zware medicatie gebruiken. De campagne ‘Rijden Zonder Invloed’ heeft als doel om rijden onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen - en de gevolgen daarvan - sterk te verminderen.

Op 12 april komt het campagneteam naar Bemmel om leerlingen van OBS Bemmel, locatie Essenpas, bewust te maken van de gevaren van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer. Het campagneteam is aanwezig bij OBC Bemmel, locatie Essenpas, in Bemmel met het lespakket 'Sleutel tot veilig verkeer'. Tijdens dit bezoek zal het campagneteam toekomstige jonge bestuurders kennis laten maken met verkeersveiligheid. De belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen worden besproken. Daarnaast kunnen leerlingen met behulp van een alcohol- of drugsbril zelf meemaken waarom het een slecht idee is om onder invloed achter het stuur te stappen.


ROV Oost–Nederland
De campagne is een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengen zij de juiste partners bij elkaar en initiëren ze projecten. Ze richten zich daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. De ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis! Het ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincies Overijssel en Gelderland.

Opening van het strandseizoen op Watergoed

VALBURG - Wij worden blij van de weervoorspellingen met oplopende temperaturen. De houtkacheltjes zijn gedoofd, het meubilair staat klaar op het terras en de gasten verschijnen met hun zonnebril op. Tijd om strandpaviljoen Watergoed! voor het komende seizoen te openen.

Graag vieren wij de start van het strandseizoen met iedereen die dit leuk vindt. Met die reden organiseren wij een Open Dag. Ontmoet Watergoed! op zondag 15 april. Tussen 14:00 en 17:00 uur zijn er diverse spectaculaire activiteiten waar men gratis aan kan deelnemen onder begeleiding van onze ervaren instructeurs: Quad rijden op onze snelheidsbaan en het behendigheidsparcours met diverse hindernissen; Klim en klauter door het uitdagende klimpark op twee hoogteniveaus en ga naar beneden via de zipline van 180 meter over het water; Ga het water over met de waterfiets en de kano; Geniet van de Land Rover demo over het 4x4 off road terrein; Aanschouw de RC showDe kleintjes kunnen zich vermaken op het luchtkussen.

Uiteraard is het restaurant de hele dag geopend en zowel vooraf alsook na afloop van de dag is er mogelijkheid om te borrelen of een hapje te eten. De dag wordt muzikaal omlijst. Kom genieten op ons prachtige terras. Zien we jullie ook verschijnen? Aanmelden voor deze dag is niet nodig.

Bemmel in de mode 2018

BEMMEL - Op zondag 15 april schijnt het lentezonnetje in Bemmel. Althans dat hopen de ondernemers. Want dan staat de jaarlijkse voorjaarskoopzondag met onder andere twee modeshows op het programma.

Er zullen twee shows zijn op de catwalk waarvan één om 13.00 en één om 15.00 uur. Dit op de promenade in het centrum van Bemmel. De nieuwste modetrends op het gebied van kleding, schoenen, accessoires en kapsels worden dan geshowd. Natuurlijk zijn op die dag van 12.00 tot 17.00 uur de winkels geopend, zodat alle fashionato´s en fashionata´s hun zomergarderobe bij elkaar kunnen shoppen. Want per slot van rekening bepaalt u zelf wat de nieuwe modetrend wordt.

´In de mode zijn´ betekent dat een 'verschijnsel' op een bepaald moment aantrekkelijk wordt gevonden. De Bemmelse ondernemers staan te popelen om dat 'verschijnsel' zo aantrekkelijk mogelijk te laten zien. In het centrum staat die dag ook een traditionele voorjaarsmarkt met een gevarieerd aanbod. Deze wordt georganiseerd door Star Promotions. Interesse in een kraam? Stuur een mail naar info@starpromotions.nl voor meer informatie. Ook de inwendige mens komt niks te kort. Misschien dat we daarmee nog wel verrassend uit de hoek kunnen komen. Er is volop gratis parkeergelegenheid in de buurt, zodat het u zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. "Vindt u het aantrekkelijk genoeg om te komen?
Tot ziens dus op 15 april. Groeten van de ondernemers van Bemmel."

Baptist Arnhem: (houtbewerkings)gereedschappen, ijzerwaren en gebouwbeslag

ARNHEM - Sinds 1984 is Baptist een begrip in Arnhem en omstreken. Wij bieden een volledig assortiment kwaliteitsproducten waarmee u direct aan de slag kunt, variërend van ijzerwaren en gebouwbeslag tot (houtbewerkings)gereedschappen.

IJzerwaren en Gereedschappen
Ons assortiment bestaat uit vele kwaliteitsproducten zoals hand- en elektrische gereedschappen, ijzerwaren, lijmen, tuingereedschappen, bevestigingsmiddelen en nog veel meer! Onze specialisten delen hun kennis graag met u.

Gebouwbeslag
Een zorgvuldig samengesteld assortiment, met oog voor kwaliteit en design, biedt u het mooiste raam-, deur- en veiligheidsbeslag, voor monument of nieuwbouw. Maar ook stijlvolle accessoires, denk bijvoorbeeld aan beldrukkers en huisnummers.

Voor houtbewerkers
Als liefhebber van houtbewerking kunt u niet om Baptist voor Houtbewerkers heen! Nergens vindt u zo'n breed assortiment houtbewerkingsgereedschap. Beeldhouwers, meubelmakers, restauratoren en andere liefhebbers noemen ons niet voor niets dé snoepwinkel voor houtbewerkers.

Ook als beginner bent u zeer welkom bij Baptist! Heeft u weleens gedacht aan brandschilderen in hout, 3D figuurzagen of meubelmaken? Stap gerust binnen en ontdek uw nieuwe hobby!

Baptist nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties! www.baptist.nl

Baptist Demo Dag
Zaterdag 21 april demonstreren diverse leveranciers en klanten hun producten en technieken. Zij delen graag hun kennis met u. De toegang is gratis en de koffie en thee staat klaar!

Graag tot ziens bij Baptist! Vlamoven 32, Arnhem; www.baptist.nl.

14 / 16

We zijn super trots op onze Rosa.
Zwemdiploma's A, B en C in 1 keer gehaald.
Goed gedaan!

Liefs papa, mama en Mart Jansen

Deze vrolijke meid wordt 10 april
4 jaar en mag naar de basisschool. Gefeliciteerd lieverd en veel plezier bij juffrouw Ineke.

Xxx Opa, Oma, Lex. Sterrin,
Puk en Mees.


oma Roos 93 jaar, trotse (o)ma van
8 kinderen, 21 kleinkinderen en
25 achterkleinkinderen!
Gefeliciteerd van ons allemaal

Dit lieve kleine meisje is
sinds 31 maart een teenager!!
Hartelijk gefeliciteerd,
van Oma en Opa

Het is haast niet te geloven
en zeker niet te zien
deze dame wordt 8 x 10!

van harte gefeliciteerd
van "de Bolletjes"

Simon en Marie,
7 kinderen, 22 kleinkinderen,
10 achterkleinkinderen en 3 op komst.
En... zij waren op 3 april 50 jaar getrouwd!
Alsnog van harte gefeliciteerd!

Op 15 april wordt onze lieve, sterke power-oma 80 jaar.
HOERAAAA!

Heel veel liefs,

Esther, Marieke, Jordi en Ruben.

Deze bezige BIJ was 7 april
50 jaar aan het zoemen!

Alsnog gefeliciteerd,
van De CBijtjes.

Tweeling Siem en Daan worden 17 april 3 jaar.
Hartelijk gefeliciteerd van
Opa en Oma
Oma

Lieve Esra,
Eindelijk is het zover!
Nu ben je ook een tiener!
Hartelijk gefeliciteerd!
Heel veel knuffels en kusjes van ons!

Rinie, gefeliciteerd met je 65e verjaardag.

We proosten op onze vriendschap.

Geert en Margriet XX

Hartelijk gefeliciteerd met je zwemdiploma B

liefs van opa en oma

Cursistenexpositie én eerste lustrum Creatief Collectief Elst

Expositie bij Landerij De Park (foto: Creatief Collectief Elst)

ELST - Zondag 15 april tussen 10.00 en 17.00 uur, is de jaarlijkse expositie met werk van cursisten van Creatief Collectief Elst (CCE) bij Landerij De Park in Elst. Vanwege het eerste lustrum zijn er die dag extra activiteiten voor bezoekers.

De jaarlijkse expositie is hét visitekaartje van CCE. Die dag zijn de resultaten zichtbaar van de samenwerking tussen cursisten, docenten en vrijwilligers.Te zien zijn beelden van keramiek en steen, schilderijen, mozaïek enTiffany werkstukken.

Toen vijf jaar geleden Creatief Centrum Elst plotseling ophield te bestaan, besloten docenten en twee vrijwilligers vrijwel direct om verder te gaan onder de naam Creatief Collectief Elst. Er was té veel animo onder cursisten en docenten om zoiets moois een halt toe te roepen. Met als resultaat dat op 29 mei officieel de Stichting Creatief Collectief Elst werd opgericht.

De cursistenexpositie was de eerste grote klus die enthousiast werd opgepakt door de toen nog kersverse bestuurders. De viering van het eerste lustrum tijdens de cursistenexpositie van 15 april is daarmee een logische keuze. Bezoekers kunnen die dag in een gedichtenhoekje een gedicht maken bij een kunstwerk. En ze kunnen mee werken aan een kunstwerk á la Matisse. In een doorlopende beamerpresentatie worden kunstwerken getoond van cursisten. Om 11.00 en 14.00 uur is er een officieel moment. Penningmeester René Smits staat dan stil bij vijf jaar CCE. Daarna is er een stukje Droom!appeltaart voor iedere aanwezige.

Voorstellingen van het Jeugdtheater

Een deel van de kinderen die meespelen (foto: Leontine Scholten)

HERVELD - De kinderen en jongeren van het Jeugdtheater hebben hard gewerkt aan twee voorstellingen.

De jongste groep, een groep van twaalf kinderen, speelt het spannende sprookje: ‘Je zal er maar wonen’. De oudste groep (10 plus), een groep van 17 kinderen, speelt de bloedstollende thriller: ‘Het grijze gebouw’.

Script en productie:Marianne Veens; Regie: Anna Lucassen; Muziek en zang: Jarno Scholten; Dans: Nica van Dijken en Roos Giesen; Techniek: Jelle Veens, Vincent van der Wielen, Theo Zeegers en Mart de Wit

Op 14 en 15 april spelen ze in zalencentrum De Hoendrik, Dorpsplein Herveld. Om 14.30 uur 'Je zal er maar wonen'. Josine woont in een stad waar het geluk niet op kan, maar ze ontdekt dat er ook mensen zijn die het niet zo goed getroffen hebben. Ze komt in actie om hierin verandering te brengen. Zal ze de sleutel tot geluk vinden?

Om 15.30 uur 'Het grijze gebouw'. In het grijze gebouw worden kinderen vastgehouden. Twee journalisten komen dit op het spoor De journalisten vinden verschillende aanwijzingen, ze gaan op onderzoek uit. Zal het goede van het kwade winnen?

De entree bedraagt voor kinderen tot en met 16 jaar 4,00 (twee voorstellingen 6,00) euro; Vanaf 16 jaar 6,00 (twee voorstellingen 10,00) euro. Zondag zal in de pauze zal een spetterend dansoptreden van SBOB te zien zijn.

Vakantieouders gezocht

Foto: EKH

REGIO - Mogen wij u even voorstellen? Luc, Lisa, Sophie en Sven. Doodgewone, leuke kinderen. Niets aan de hand, althans zo lijkt het. Maar ongevraagd en door uiteenlopende oorzaken zijn zij thuis de dupe van conflict, armoede of verdriet. Je ziet het niet aan ze; ze lopen er ook zeker niet mee te koop. Maar ze hebben er wel het hele jaar last van. Behalve die tweeënhalve week in de zomer...

Dan maken Luc, Lisa, Sophie en Sven en ruim 1400 andere leeftijdgenootjes mee wat het is om onbekommerd kind te kunnen zijn. Even geen problemen. Wat dan wel? Aandacht, liefde en structuur in een Nederlands vakantiegezin. Daarmee zijn ze geholpen; komen ze steviger in hun schoenen te staan en krijgen ze vertrouwen in de toekomst.

Europa Kinderhulp heeft ervaren dat dit type, korte vakanties kinderen veel energie geeft. Ze kunnen even alles sores van zich afschudden. Ze zien bovendien dat het anders kan. Dankzij vakantiegastouders zijn vanaf 1961 al vele tienduizenden kinderen uit binnen- en buitenland geholpen.

Geef een kind de vakantie van zijn/haar leven. En EKH heeft nog steeds dringend nieuwe vakantiegastouders nodig. Bent u bereid te helpen? Aanmelden, meer informatie of een kennismakingsboekje aanvragen kan via de website: europakinderhulp.nl of per mail: info@europakinderhulp.nl.
Liever direct en rechtstreeks contact, bel dan één van onze EKH-medewerkers: Theo Kersten 0316 264844.