GN Berg en Dal Heumen Mook

18 mei 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 18 mei 2018


Ivo Hendriks van schutterij Eendracht Ooij eerste gemeentelijke Koning

Foto: Peter Hendriks

LEUTH – Voor de eerste maal in de geschiedenis vond onlangs het gemeentelijk Koningschieten plaats, dit op initiatief van burgemeester Slinkman die het idee opperde na de herindeling.

In totaal hadden alle zeven schutterijen die Berg en Dal rijk is, zich verzameld op het schuttersterrein van schutterij De Vriendenkring in Leuth, die de eerste organisatie van het gemeentelijk Koningschieten op zich had genomen. Nadat burgemeester Slinkman de erewijn had aangeboden aan de huidige koningen, loste hij het eerste schot waarna de strijd kon beginnen. Uiteindelijk was het Ivo Hendriks van schutterij Eendracht uit Ooij, die als eerste de titel mag dragen van gemeentelijk Koning 2018.

Bij de Koninginnen ging Mariëtte ten Westeneind – Van den Berg van schutterij OEV 1 met de eer als gemeentelijke Koningin aan de haal. Zij wist de romp van de vogel naar beneden te schieten. Bij de jeugd was Sander Hendriks van schutterij OEV die de kop van de vogel naar beneden wist te schieten met het twaalfde schot. En bij het 396e schot haalde hij ook de romp van de vogel naar beneden en werd daarmee gemeentelijk jeugdkoning 2018.

Om het volgend jaar het gemeentelijk Koningschieten te mogen organiseren waren er twee gegadigden: schutterij OEV uit Millingen en schutterij EMM uit Kekerdom. Na loting door burgemeester Slinkman kwam als organiserende schutterij voor het Koningschieten 2019 EMM uit Kekerdom uit de hoge hoed.

Meezingavond in De Mallemolen Groesbeek

Foto: Eigen foto

GROESBEEK - Vrijdag 25 mei is er in cultureel centrum De Mallemolen een meezingavond in het theatercafé aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

Onder leiding van Hemmie Hermsen komen Nederlandse, Duitse en Groesbeekse liederen voorbij. Meezingen in een ongedwongen sfeer. Leden van diverse koren zijn ook weer aanwezig. Tussendoor worden gratis hapjes geserveerd. De avond is van 20.00 tot 22.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd en de toegang is gratis. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Ap/Art zingt tijdens de vormselmis

MILLINGEN - Op maandag 21 mei, tweede pinksterdag, zal een aantal kinderen het vormsel doen in de Heilige Antonius van Padua-kerk in Millingen aan de Rijn. De kinderen zullen, geheel in de sfeer van pinksteren, zelf hun geloof bevestigen en met de beschermende handen van hun ouders/verzorgers op hun schouder gezalfd worden met chrisma.

Koor Ap/Art, onder de enthousiaste leiding van Frans Coerwinkel en begeleid door eigen band, zal deze bijzondere gebeurtenis op geheel eigen wijze muzikaal omlijsten. Zo zullen onder andere de nummers ‘Hallelujah’ en ‘Make you feel my love’ van Adèle uitgevoerd worden en het lied ‘You’re the voice’ zal de viering afsluiten.

"Vanaf 10.30 uur zingen we u toe en we hopen voor alle vormelingen en andere aanwezigen een mooie bijdrage te leveren aan deze speciale dag."

Dorpshuis Kerstendal zoekt barmannen en vrouwen

REGIO - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen.

Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De Vacature die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht is: Dorpshuis Kerstendal zoekt barmannen en vrouwen.

Op maandag repeteert het Nijmeegs Symfonieorkest in dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal. We zijn op zoek naar een vrijwilliger die samen met een lid van het orkest de leden van een drankje voorziet. Taken: Koffie, thee een andere drankjes schenken. Servies opruimen en glazen spoelen. Prettig contact onderhouden met de orkestleden.

Kunt u niet op maandag? Bezoek dan de vacaturebank voor alle andere vacatures bij Kerstendal. E-mail: info@kerstendal.nl; 024 6842964

Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal.

Vrijwilligersboekje, help je eraan mee?

BERG EN DAL - "Beste hardwerkende en inspirerende vrijwilligers! Wat zijn wij blij met jullie en alles wat jullie voor je organisatie betekenen. Of je nu net begint met vrijwilligerswerk of dat je dit al wat langer doet. Vrijwilliger zijn is een belangrijk onderdeel voor veel organisaties en om dit kenbaar te maken willen wij graag iets voor jullie terug doen."

"Mijn naam is Daniël en samen met mijn collega Manon van Forte Welzijn Berg & Dal willen wij jullie graag een boekje aanbieden met diverse verhalen, gedichten, poëzie, tekeningen, traditionele interviews en andere manieren waarin jullie als vrijwilligers je zo hard inspant voor je organisatie. Hoe meer verschillende organisaties, hoe meer we kunnen laten zien hoe belangrijk vrijwilligerswerk is en wat jullie nu precies doen. Om een boekje te maken hebben wij natuurlijk jullie hulp nodig. Wij nodigen jullie dan ook graag uit om ons hierbij te helpen. Jullie zijn vrij om dit zelf te bepalen. Foto’s zouden we ook graag willen maken, dit in overleg met jullie en andere betrokkenen. We hopen hiermee dat nog meer mensen geïnspireerd raken om ook vrijwilligerswerk te gaan doen.

"Wij kunnen bij jullie langskomen, dit kan zijn bij de organisatie zelf, zodat we jullie op jullie best kunnen zien of in een andere inspirerende omgeving. Nadat we jullie hebben gesproken zal het boekje tot productie worden gebracht en willen wij jullie graag uitnodigen om deze in ontvangst te nemen, met natuurlijk een hapje en een drankje. Dit zal zijn na de zomer. Geef je op voor maandag 4 juni via daniel.daam@fortwelzijn.nl of 085 0406066."

Jubileumloterij fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - In het kader van het 120-jarig bestaansfeest van muziekvereniging fanfare Wilhelmina houdt de vereniging een grote loterij. De opbrengst is bestemd voor de opleiding van nieuwe jeugdleden en aanschaf van instrumenten.

Op zaterdag 26 mei komen jeugdleden en vrijwilligers van de fanfare aan de deur om zoveel mogelijk loten te verkopen. Er zijn in totaal tien geldprijzen te winnen met als hoofdprijs 250 euro. De loten kosten een euro per stuk. De trekking is op zondagmiddag 24 juni om 15.30 uur op het Dorpsplein. Gedurende het feestweekend van 22 - 24 juni vindt er een voorjaarskermis plaats op het evenementenplein en op het Dorpsplein treden diverse artiesten, koren en muziekgroepen op. De uitslag wordt ook vermeld op de website van de fanfare. Meer informatie staat op www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl.

Dierenambulance Nijmegen zoekt collectanten

REGIO - De Dierenambulance Nijmegen e.o. (DAN) helpt individuele dieren in nood. Zo’n honderd vrijwilligers staan dag en nacht klaar voor hulp aan dieren. De DAN beschikt over drie ambulances en de daarbij behorende hulpmiddelen, een rubberboot en een paardentrailer. Daarnaast heeft de DAN diverse opvang- en revalidatiefaciliteiten, waaronder een vogelasiel en een opvang kleine zoogdieren.

De DAN wordt zo’n 50.000 keer per jaar gebeld voor hulp aan dieren. Dit kan een hond, kat of konijn zijn, maar ook een vogel, egel, vos en nog veel meer diersoorten. Deze dieren kunnen aangereden, gedumpt of aangevallen zijn; er wordt eerste hulp verleend en het dier wordt zo snel mogelijk naar een dierenarts of opvang gebracht. Ook zieke huisdieren waarvan het baasje geen vervoer heeft, kunnen op hulp rekenen. En het konijn met een virusinfectie, de gewonde zwerfkat en de verdwaalde hond; elk dier in nood kan rekenen op hulp. Er worden rond de vijfduizend dieren per jaar geholpen.

Om dit werk te kunnen blijven doen is geld nodig. De DAN is grotendeels afhankelijk van donaties en giften. Daarom wordt er ook dit jaar een collecte georganiseerd. Help de DAN en de dieren en word collectant. Ben je een paar uur beschikbaar in de week van 2 tot en met 7 juli en wil je helpen in de gemeente Berg en Dal, stuur dan een e-mail naar collecte@dierenambulancenijmegen.nl. Geen e-mail? Dan kun je bellen naar 024 3550222.

Protestantse

gemeente Groesbeek

Zondag 20 mei - Pinksteren. Voorganger: da. Janneke Ruijs.

Tijdens de dienst is er een Pinksterzendingscollecte voor ondersteuning van jonge kerkgemeenschappen en onderwijs in Bangladesh Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook www.pkn-groesbeek.nl.

Dierenambulance zoekt collectanten

REGIO - De Dierenambulance Nijmegen e.o. (DAN) helpt individuele dieren in nood. Zo'n honderd vrijwilligers staan dag en nacht klaar voor hulp aan dieren. De DAN beschikt over drie ambulances en de daarbij behorende hulpmiddelen, een rubberboot en een paardentrailer. Daarnaast heeft de DAN diverse opvang- en revalidatiefaciliteiten, waaronder een vogelasiel en een opvang kleine zoogdieren.

De DAN wordt zo'n 50.000 keer per jaar gebeld voor hulp aan dieren. Dit kan een hond, kat of konijn zijn, maar ook een vogel, egel, vos en nog veel meer diersoorten. Deze dieren kunnen aangereden, gedumpt of aangevallen zijn; er wordt eerste hulp verleend en het dier wordt zo snel mogelijk naar een dierenarts of opvang gebracht. Ook zieke huisdieren waarvan het baasje geen vervoer heeft, kunnen op hulp rekenen. En het konijn met een virusinfectie, de gewonde zwerfkat en de verdwaalde hond; elk dier in nood kan rekenen op hulp. Er worden rond de vijfduizend dieren per jaar geholpen.

Om dit werk te kunnen blijven doen is geld nodig. De DAN is grotendeels afhankelijk van donaties en giften. Daarom wordt er ook dit jaar een collecte georganiseerd. Help de DAN en de dieren en word collectant. Ben je een paar uur beschikbaar in de week van 2 tot en met 7 juli en wil je helpen in de gemeente Berg en Dal, stuur dan een e-mail naar collecte@dierenambulancenijmegen.nl. Geen e-mail? Dan kun je bellen naar 024 3550222.

3D-printen in Bibliotheek Groesbeek

Kom 3D-printen in Bibliotheek Groesbeek

Foto: Marcel Krijgsman

GROESBEEK - Van koffiekopjes tot oorbellen, steeds meer objecten kunnen met een 3D-printer geprint worden. Toch blijft 3D-printen voor veel mensen iets ongrijpbaars. Wil je wel eens een 3D-printer uitproberen? Dat kan op 30 mei 15.30 tot 17.00 uur tijdens de 3D-workshop in Bibliotheek Groesbeek.

Maak tijdens de workshop een model met ontwerpprogramma Tinkercad en leer hoe de 3D printer werkt. Na de workshop is je print nog niet klaar, je kunt je ontwerp later ophalen. Voor leden van de Bibliotheek Gelderland Zuid is de activiteit gratis, overige bezoekers betalen 2,50 euro per print-uur.

De bibliotheek vindt het belangrijk dat iedereen kennis kan maken met nieuwe technieken. Niet alleen met 3D-printers, maar ook met robots, Augmented Reality, Virtual Reality en bijvoorbeeld een GreenScreen. Vergroten van je digitale wereld start in de Bibliotheek Groesbeek al met basiscomputercursussen ‘Klik&Tik’ en ‘Werken met de digitale overheid’ en houd je nieuwsgierig met uiteenlopende workshops voor jong en oud. Vanaf eind augustus is het nieuwe programma bekend. Vraag ernaar in de bieb!

Meedoen met de 3D-workshop voor jong (vanaf 8 jaar) en oud op 30 mei? Meld je vooraf aan door een mail te sturen naar groesbeek@obgz.nl. Meer informatie staat vermeld op www.obgz.nl/agenda-groesbeek.

Vriendinnendag 2018

Deelnemers in het doel

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondag 6 mei werd de Vriendinnendag gehouden van 9.30 - 14.00 uur op sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn en het werd een groot succes.

Een superleuke clinic met negentien enthousiaste meiden, een lekker zonnetje en erg veel voetbalplezier.
Alle sportactiviteiten van de Vriendinnendag vonden plaats op het kunstgrasveld (veld 4) en werden verzorgd door vier speelsters van Achilles’29 eredivisie vrouwenvoetbal en de Millingse Saskia Sanders.
De jonge deelneemsters in de leeftijd van 5 tot 16 jaar, kregen een lichte training, penalty schieten, trucjes werden geleerd, uitvoering van estafettevormen en als laatste oefening een voetbaltoernooitje. Als afsluiting was er nog een heuse prijsuitreiking.

De organisatie bedankte de vier dames van Achilles’29 eredivisie en Saskia Sanders voor hun tomeloze inzet en geweldige ondersteuning bij de spelvormen en baloefeningen.

KBO Beek vertrekt op tijd voor uitje!

BEEK - Donderdag 24 mei vertrekken de (zich aangemelde) leden voor een uitje met twee bussen om uiterlijk 10.45 uur.


De twee bussen van vervoersbedrijf Leenders staan om 10.30 uur gereed om in te stappen bij de halte Kulturhus aan de Baron van Voorst tot Voorststraat. Vanwege de vele leden die meegaan -wat uiteraard zeer verheugend is- moeten er een strak schema gehanteerd worden. "Komt u op tijd, om 10.45 uur rijden de bussen", aldus Gérard Tesser, voorzitter KBO Beek.

Plantenmarkt Werkenrode weer een groot succes

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De vijftiende editie van de plantenmarkt bij de kas/kwekerij van Werkenrode is ook ditmaal een groot succes geworden.

Jaarlijks in het weekend voor moederdag houdt het REA-college bij de groenafdeling van Werkenrode een gezellige plantenmarkt waar diverse soorten perkgoed, gemengde hangpotten, bloeiende kuipplanten, snoeptomaten en snoepkomkommers te verkrijgen zijn. Eens per jaar verkopen de leerlingen – momenteel 25 – van de groenopleiding de zelfgekweekte planten samen met planten waar de leerlingen stage lopen.

Daarnaast wordt er gezorgd voor de nodige gezelligheid. Zo was koffiehuis en branderij Coffyn aanwezig met hun zelf gebrande koffie en thee van het Bloesem Theehuis. Voor de jeugd waren er huisgemaakte brownies en carrotcake. Het is ieder jaar een succes, weet Ronnie Peters de opleidingscoach te vertellen. Vrijdag stond er al een lange rij voor de kassa om af te rekenen en ook zaterdag wordt het erg druk. Op beide dagen komen in totaal enkele honderden kopers. De planten die dit jaar in zijn bij het publiek, zijn de tomatenplanten en het meisje-met-de-mooie-ogen. "Die zijn beide niet aan te slepen", aldus een zeer tevreden Peters.

Kranenburg klaar voor de kermis

Foto: Joop Verstraaten

KRANENBURG – Burgemeester Gunter Steins van Kranenburg heeft afgelopen maandagmorgen tijdens een persbijeenkomst laten weten dat de organisatie van de traditionele pinksterkermis er helemaal klaar voor is.

Ook dit jaar wordt het een familiekermisplezier voor jong en oud, die op vrijdag 18 mei begint en duurt tot en met maandag 21 mei (tweede pinksterdag). Vrijdagavond om 19.00 uur wordt de kermis geopend door burgemeester Steins met muzikale medewerking van muziekvereniging Kranenburg. Om 21.00 uur zal DJ Jens in de feesttent op het kermisterrein. Zaterdagmiddag 19 mei kan men bij de kermisattracties terecht en 's avonds om 20.00 uur is er live muziek in de tent van de bekende dansband Sunset uit Emmerich.

Zondag 20 mei is er rondom de kermisplaats de gehele dag een Trödelmarkt. 's Morgens om 07.00 uur worden de bewoners van Kranenburg gewekt door de vrijwillige brandweer en muziekvereniging Kranenburg. Om 08.00 uur is er een mis in de Stifts– und Wallfahrtskirchen met medewerking van muziekvereniging Kranenburg. En om 09.30 uur een Gottesdienst in de evangelische kerk. Om 10.00 wordt er op het kermisterrein om de hoogste schutterseer gestreden. Om 19.00 uur is er de grote schuttersparade voor het gemeentehuis. Om 20.00 uur groot kroningsbal met schutterijen uit Kranenburg en Scheffenthum in de tent met muziek van Sunset. Maandag 21 mei vanaf 10.00 uur kermisattractie en om 11.00 uur Bayerischer Frühschoppen in feesttent met Die Original Maastaler uit het Nederlandse Heijen.

Gezelschap gezocht voor Engels sprekende man

GROESBEEK - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen.

Het Vrijwilligerssteunpunt van de gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De vacature die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht is:

Voor een Engels sprekende man van begin 60 zoekt het sociaal team Groesbeek-Zuid een man, die eens per week hem gezelschap zou willen houden, zoals een praatje maken, een wandeling of iets anders. Contactpersoon is Lisanne Bron, lisanne.bron@fortewelzijn.nl, 06 83544053.

"Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal."

Doe-markt bij kinderdagverblijf De Kinderkorf

MILLINGEN - Tijdens de 'doe'markt bij kinderdagverblijf De Kinderkorf ('t Gengske 5 in Millingen) zijn diverse ondernemers om de bezoeker kennis te laten maken met hun diensten en producten. 'The place to be' voor alle ouders (in spe), belangstellenden en geïnteresseerden met kinderen in de leeftijd van 0-6 jaar!

Er is een springkussen, kinderen kunnen een stoere glitter tattoo laten zetten, er is een knutselworkshop en er wordt peutergym gegeven. Voor aanstaande ouders zijn er grappige activiteiten en een prijsvraag. Voor iedereen is er een leuke goodiebag en aan het einde van de gezellige ochtend worden enkele speciale goodiebags verloot!

Mooie overwinning DVSG

GROESBEEK - DVSG speelde afgelopen zondag thuis tegen Aquila en Robin Klaasen staat in de basis als bewaker van de spits Conte Mamadou. Tim Nillessen begint ook in de basis als middenvelder. Vanaf het begin is het DVSG die aanvalt en kansen creëert.

Een mooi schot van Niek Derksen mist nog doel, Jens Liebers wordt bij een uitbraak nog van de bal gelopen. Als Aquila aan aanvallen toekomt, staat de verdediging goed. Er wordt geregeld voor de man gekomen om de bal te onderscheppen. Het is eigenlijk heel logisch dat DVSG na een half uur de 1-0 scoort door Jens Liebers. Tien minuten later krijgt DVSG een penalty wegens hands en scoort Menno Sillessen de 2-0.

Na rust verovert Niek Derksen in de 46e min voorin de bal en legt goed af op de vrijstaande Menno Sillessen die de 3-0 scoort. DVSG gaat met name voorin minder werken en daardoor komt Aquila meer aan aanvallen toe. In de 61e minuut krijgt Aquila een penalty en scoort Mamadou de 3-1. DVSG gaat weer meer voetballen en legt een aantal goede combinaties op de grasmat. Jammer dat enkelen daarvan niet afgrond werden met een doelpunt.

DVSG was deze wedstrijd een team dat hard voor elkaar werkte, waarin het verdedigend goed stond en de middenvelders Tim Nilessen en Tymen de Jong goed en vaak opstoomden. De wissels Niek en Roel Theunissen en tot slot Charl Jakobs zorgden voor de nieuwe energie die bij enkele spelers van DVSG op was. DVSG is vandaag de terechte winnaar en had met nog meer doelpunten kunnen winnen. Een prima teamprestatie van iedereen! Volgende week speelt DVSG uit tegen Kolping Dynamo en wellicht kan daar weer een puntje gepakt gaan worden.

Eerste gemeentelijke erepenning voor William Frank uit Beek

Foto: Joop Verstraaten

BEEK – Burgemeester Slinkman van de gemeente Berg en Dal heeft woensdagmorgen om 11.00 uur een gemeentelijke erepenning uitgereikt aan de heer W.P.H. Frank uit Beek.

Frank kreeg de onderscheiding uitgereikt bij 't Dierenweitje aan de Gruttostraat in Beek. Hij kreeg de gemeentelijke onderscheiding vanwege zijn werkzaamheden als beheerder van 't dierenweitje aan de Gruttostraat in Beek. Als beheerder is hij dagelijks meerdere uren in de weer in en rondom 't dierenweitje, verzorgt hij de dieren en onderhoudt hij de dierenverblijven alsmede het weitje.

Daarnaast vrolijkt hij tijdens de kerstmiddagen met zijn dieren verpleeghuis Kalorama op. Bij de doofblinden afdeling van Kalorama laat hij de mensen voelen en genieten van de tamme konijnen. En als (oudere) buurtbewoners hun tuintje niet meer goed kunnen onderhouden, dan is William graag bereid om hen de helpende hand toe te steken.

Het is de eerste gemeentelijke onderscheiding die in de gemeente Berg en Dal is uitgereikt. Iedereen kan iemand voordragen voor een gemeentelijke onderscheiding. De randvoorwaarden voor de aanvraag en de aanvraagprocedure staan op www.bergendal.nl (aanvraag gemeentelijke onderscheiding). De gemeente Berg en Dal heeft drie soorten gemeentelijke onderscheidingen: het ereburgerschap, de erepenning en het jongerenlintje.

Terrasconcert Ooijse Toekomst bij Oortjeshekken

Muziekvereniging Ooijse Toekomst

Foto: Herman Leensen

OOIJ - Op zaterdag 26 mei zal muziekvereniging Ooijse Toekomst haar jaarlijkse concert houden op het terras van hotel, café-restaurant Oortjeshekken.

Er zal vooral gemakkelijk in het gehoor liggende muziek worden gespeeld, om op je gemak op een hopelijk zonnig terras naar te gaan zitten luisteren. De aanvang is 16.00 uur.

Rommelmarkt Ooij

OOIJ - Op 26 mei houdt carnavalsvereniging De Deurzakkers een grote rommelmarkt in zaal De Vink Ooij van 11.00 tot 15.00 uur.

Er is een zaal vol leuke spullen, de moeite waard om een kijkje te komen nemen. Iedereen is welkom.

11 / 28

12 / 28

13 / 28

In de rij voor chocolade-handjes bij Hans de Echte Bakker Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Veel oma's of moeders zijn afgelopen zondag 13 mei ter gelegenheid van moederdag blij verrast met chocolade handjes van hun geliefde (klein)kinderen.

Woensdagmiddag 9 mei konden de kids in de bakkerij van Hans aan de Dorpsstraat in Groesbeek terecht van 13.00 tot 15.00 uur om hun hand in de chocola te drukken. Het was niet de gewone chocolade maar voor dit doel - de allerliefste mama's en oma's - had bakker Hans 'Callebaut, de lekkerste chocola- uitgezocht. De palmen van de handen van de kinderen werden door Anne IJzendoorn met een kwast ingesmeerd met chocolade die vervolgens op een harde chocolade ondergrond werd gedrukt. Vervolgens maakte Ellen er een prachtig moederdagcadeau van. Waarna de kids trots naar huis gingen om de chocolade handdruk tot zondag op een koele plaats te verbergen. Ruim honderd moeders en oma 's zijn blij verrast met dit originele idee, dat bij Hans de Echte Bakker zeker een vervolg krijgt.

Brouwerij D'n Drul slaat vleugels uit en laat oog vallen op kerk De Horst

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Brouwerij D'n Drul momenteel gevestigd aan de Dorpsstraat in Groesbeek heeft grootse plannen. Roland en Wilma Boschmann de eigenaren van brouwerij D'n Drul hebben hun oog laten vallen op de witte Goddelijk Hart van Jezus kerk aan de Ketelstraat 1 op De Horst.

Zij hebben al een gesprek gehad met deken Henk Janssen die het idee van Roland en Wilma wel ziet zitten. 'Kerk en bier gaan goed samen', aldus deken Henk Janssen. Op de vraag of de kerk niet te groot is voor een brouwerij laat Roland weten dat ze die ruimte nodig hebben voor wat ze van plan zijn. Zo komt er een brouwketel in van 2.000 liter, zes gisttanks van 2.500 liter en zes heldere biertanks van eveneens 2.500 liter. Die tanks hebben een hoogte van 3,5 meter, laat Roland weten.

Daarnaast komt er een automatische afvullijn van 20 meter lang. Hier komen de lege ongeëtiketteerde flesjes naar binnen en komen er vol en afgesloten alsmede geëtiketteerd uit. "De Mariakapel is buiten de koop gehouden, maar die willen wij in de koop betrekken zodat wij die kunnen terugschenken aan de bevolking van De Horst", aldus Roland en Wilma Boschman.

De uitbaters hebben inmiddels ook de gemeente Berg en Dal van hun plannen op de hoogte gesteld omdat er een wijziging van het bestemmingsplan nodig zal zijn. De ambtenaren stonden niet afwijzend tegenover de plannen. "Op 22 mei hebben wij op het gemeentehuis een gesprek", laat Roland weten. De naam hebben wij ook al bedacht, als alles doorgaat wordt de naam 'De Horst Brewery'. Zij zijn ook op de hoogte dat de kerk een gemeentelijk monument betreft, zodat de mooie schilderingen in de kerk en de buiten gevels in stand moeten blijven, maar dat is voor hen geen enkel probleem. Wat de huidige locatie van de brouwerij D'n Drul betreft, daarvan wordt als de brouwerij naar De Horst verhuist het proeflokaal groter want regelmatig is de ruimte daar al te klein.

170 jaar blaasmuziek Leuth

LEUTH - Op zaterdag 16 juni staan muziekvereniging DES en blaaskapel De Fraps uit Leuth stil bij hun jubileum. Ze geven een gratis concert aanvang 20.00 uur in De Vriendenkring in Leuth.

Des is opgericht in 1898 en bestaat nu 120 jaar, blaaskapel De Fraps is opgericht april 1968 bestaat nu vijftig jaar. Beide verenigingen hebben een goede traditie opgebouwd, en zijn op vele vlakken verbonden met de Leuthse samenleving.

Des is vanuit de achterkamer met enkele instrumenten uitgegroeid tot een volwassen vereniging met een eigen pand en diverse geledingen zoals slagwerkgroep, fanfare-orkest, jeugdorkest, dweilorkest, en een eigen jeugdopleiding.

Bovendien zijn er verschillende verenigingen uit de fanfare voortgekomen: The River Swallows, De Fraps, De Fustenlichters en DES Dwaas. De middelste uit dit rijtje is blaaskapel De Fraps, met 50 jaren Boheemse en Tsjechische blaasmuziek op niveau, een graag geziene kapel in de regio en ver daar buiten, ook in Duitsland en Oosterijk. Het is een hechte club muzikanten die de laatste jaren uit de wijde regio naar Leuth komt om te repeteren, en aan de vereiste kwaliteit te werken

Op deze avond zullen beide verenigingen hun beste beentje voor zetten. De bezoeker zal oprecht genieten van de verscheidenheid in muziek. Kortom: deze avond mag men niet missen als men de beide verenigingen een warm hart toe draagt. "Noteer het alvast in uw agenda: 16 juni aanvang 20.00 uur. Wij stellen uw komst zeer op prijs, ook zouden wij graag oud-muzikanten van beide verenigingen ontmoeten, om nog eens leuke herinneringen op te halen", aldus de leden van DES/Fraps.

Wandelen vanuit het Nederlands Wijnbouwcentrum

GROESBEEK - Nieuw in de gemeente Berg en Dal: Wandelen vanuit het Nederlands Wijnbouwcentrum.

De lente is inmiddels begonnen en er komt weer een mooi zomerseizoen aan ideaal om samen de prachtige bosrijke en heuvelachtige omgeving van Groesbeek te verkennen. Wandelen is erg ontspannen en een half uur per dag is ook gezond.Dit is een mooie kans om in beweging te komen en andere mensen te leren kennen.

Daarom is er vanaf begin mei vanuit het Nederlands Wijnbouwcentrum een nieuwe wandelgroep gestart onder de naam 'Naar Buiten'. De wandelingen vinden plaats op iedere donderdag ochtend en zijn gratis, gevarieerd en goed begeleid door mensen met veel passie en kennis van de mooie omgeving. Ze zijn geschikt voor iedereen met of zonder wandelervaring. Het gaat er vooral om actief en gezond bezig te zijn, samen met anderen. Onderweg zorgen wij op een mooie plek voor een kopje thee of koffie.

Om tien uur wordt verzameld in de hal van het Wijnbouwcentrum aan de Bredeweg 2 in Groesbeek en uiterlijk om twaalf uur zijn de wandelaars daar weer terug. Voor meer informatie kun je bellen naar het Nederlands Wijnbouwcentrum: 024 7111080. Of kijk op https://nederlandswijnbouwcentrum.nl/naarbuiten. (Denk wel aan goede schoenen en bij warm weer voldoende water en zonnebrand.)

Streekmarkt Breedeweg in plaats van Oogstfeest

Foto: Eigen foto

GROESBEEK/BREEDEWEG – Op zondag 27 mei en zondag 1 juli vindt in Breedeweg de tweede editie plaats van de Streekmarkt. De Streekmarkt komt in plaats van het Oogstfeest die al enkele jaren heeft plaatsgevonden op camping 'De Zoete Aagt ' aan de Grafwegen.

De beide streekmarkten worden gehouden op het Kerkplein aan de Breedeweg en duren van 11.00 tot 20.00 uur. Evenals de eerste editie zal er op de Streekmarkt een scala aan producten te verkrijgen zijn van lokale bedrijven en bedrijven uit de directie omgeving van Breedeweg. De producten bestaan uit onder andere sieraden, kunst (schilderijen), agrarische producten, aardbeien, asperges, ijs, sierraden gemaakt van bestek, keramiek, diverse soorten planten, hamburgers en braadworst van vleesboerderij Hubers.

De hoofdact op beide streekmarkten is het optreden van de plaatselijke band 'New Leaf' met Marcel Janssen. De organisatie (in handen van de De Buurtmarkt en Marcel Janssen) is van de zaterdag naar de zondag overgestapt, omdat de zaterdag meer een doedag is, terwijl men op de zondag eropuit trekt.

Op het Kerkplein komt een tent terras van 10 x 10 meter te staan zodat het op beide dagen een groot feest belooft te worden. De kerkgangers die even voor 11.00 uur de kerk uitkomen, krijgen van de organisatie een bon voor koffie/thee met cake aangeboden ter compensatie van de overlast.

Sportinstuif Millingse jeugd in stralende zon

Foto: Joop Verstraaten

MILLINGEN – Voor de Millingse jeugd was er woensdagmorgen in de vakantie traditiegetrouw een sportinstuif op het kunstgrasveld op sportpark De Hove. Ook nu weer werd de vaste kern van vrijwilligers Imke Driessen, Dave Neijenhuis en Rik Vermeulen geassisteerd door Daan Driessen van de partij om de kinderen een gezellige en mooie sportieve morgen te bezorgen.

In totaal waren 21 kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar op deze instuif afgekomen. Normaal doen er zo'n 30 kinderen mee maar er is er nu een aantal op vakantie, aldus Dave. De kinderen zijn de hele morgen bezig gehouden met voetbalspellen. Rond half elf kregen alle kinderen broodjes met ham/kaas en drinken. Tegen 12.00 uur werd de instuif afgesloten met een onderling partijtje voetbal. De vrijwilligers hopen dat ze met deze instuif de kinderen enthousiast hebben gemaakt voor het voetbal en dat zij vroeg of laat lid worden van sportvereniging Millingen. Tijdens elke vakantie wordt er een sportinstuif gehouden.

Vaste Gasten presenteren eerste cd

Vaste Gasten Shoots & More Arnhem

NIJMEGEN/MALDEN - De Vaste Gasten zijn een nieuwe akoestische band uit Nijmegen en Berg en Dal. Hoewel de band nog maar sinds eind 2017 actief is, presenteert ze op zondag 27 mei al de eerste cd 'Buitenbeentjes in de Muse in Malden van 1 uur tot half 3.

Op de cd staan twaalf Nederlandse liederen van zanger/gitarist Leo de Kruis, plus drie instrumentale stukken van de hand van violist Jos Koning. Het kwartet Vaste Gasten wordt compleet gemaakt door contrabassist Marcel Snijders en percussionist Niek Edeling. Deze door de wol geverfde muzikanten hebben hun sporen al ruim verdiend en staan borg voor kwaliteit, variatie en originaliteit.
De Vaste Gasten kwamen bij elkaar voor een éénmalig optreden in 'De Genegenheid onder de Hemel' in Nijmegen. De prima samenwerking en de enthousiaste reacties van het publiek deden de vier mannen besluiten om samen door te gaan, wat nu resulteert in deze cd.

Vaste Gasten Shoots & More Arnhem


De teksten gaan over zeer uiteenlopende zaken, waarbij de onderwerpen zeer herkenbaar zijn. De zorg om de natuur, maar ook een man die juist alles van plastic wil hebben. Nostalgie, slechte wegen in België en kortzichtige politici, om een paar voorbeelden te noemen. De teksten zijn vaak humoristisch, maar die humor wordt regelmatig gebruikt om serieuze onderwerpen aan te kaarten. De muziek en de arrangementen kleuren alles op een treffende manier in met invloeden uit uiteenlopende muziekstijlen: van blues tot folk, van Balkan tot jazz. De eigenzinnige instrumentale stukken zorgen voor een nog grotere variatie op deze cd. Het adres van De Muse: Kerkplein 12 in Malden. De toegang is gratis.

Dinsdag wandelen vanuit het Marikenhuis

NIJMEGEN - Zin om op de dinsdagmiddag samen op pad te gaan? Wil je je conditie opbouwen, je hoofd leegmaken of gewoon buiten zijn in de frisse lucht? We weten allemaal, dat wandelen gezond is, voor lichaam en geest.

Samen wandelen biedt nog een extra mogelijkheid, je kunt met je medewandelaars wat praten, ervaringen uitwisselen, maar ook gewoon stil genieten van de natuur. Het Marikenhuis wil hiertoe de mogelijkheid bieden. Korte wandelingen door het Goffertpark voor wie niet zoveel conditie heeft. Wat langere in bijvoorbeeld Heumensoord voor wie wat verder wil. Na het wandelen drinken we samen een kopje koffie of thee in het Marikenhuis.

Hoe vaak? De bedoeling is voorlopig eenmaal per maand, maar dat kan veranderen afhankelijk van de belangstelling. Voor wie? Mensen met kanker of mensen die kanker hebben gehad, partners, naasten. Meenemen: wandelschoenen en gemakkelijk zittende kleding. Begeleiding: Frits Jansen en Marian Visser, vrijwilligers van het Marikenhuis.

Aanmelden: Stuur een mail aan lichaamsgericht@marikenhuis.nl met vermelding van uw naam en de datum en naam van de activiteit ('Wandelen'). Aanmelden kan ook via aanmeldformulier in het Marikenhuis.. Eigen bijdrage: 2,50 euro per keer.

GoedeDoelenMarkt in Breedeweg

GoedeDoelenMarkt in Breedeweg

Op donderdag 24 mei vindt er op basisschool Breedeweg een GoedeDoelenMarkt plaats. Tijdens deze markt zullen er verschillende zaken aangeboden worden t.b.v. de school en Stichting Vlinderkind. Stichting Vlinderkind strijdt al vele jaren met hart en ziel voor een draagbaar leven met Epidermolysis Bullosa (EB), een erfelijke, zeer ernstige en vooralsnog ongeneeslijke huidaandoening waarbij de hechting van de verschillende lagen waaruit een huid bestaat, verstoord is. Door de wrijving tussen de 'loszittende' huidlagen ontstaan er blaren en ontvellingen. Ondraaglijke pijn en jeuk zijn daarvan o.a. het gevolg.

Kinderen verkopen tijdens de markt zelfgemaakte werkstukjes en in verschillende ruimtes worden activiteiten aangeboden. Ook wordt er een loterij met meerdere rondes georganiseerd. Groesbeekse ondernemers hebben prijsjes beschikbaar gesteld. De loterij wordt mede mogelijk gemaakt door deze Groesbeekse ondernemers: Coöp De Bats, Bakker Hans, +Sier, De Kaaspunt, Cafetaria Rikken, Alumiz, Woningbouwproject De Heikant, Made by Evelien en Ivon hairstyling. Van een boodschappencheque tot een gesigneerd shirt van NEC, het wordt allemaal verloot.

Daarnaast wordt er een kledinginzamelingsactie georganiseerd. Van dinsdag 22 mei tot dinsdag 29 mei kan kleding en textiel een kwartier voor schooltijd (8.15 – 8.30 uur) of een kwartier na schooltijd (14.00 – 14.15 uur) ingeleverd worden bij de ingang van de gymzaal aan de Eikstraat. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om kleding/textiel tijdens de markt in te leveren.

De markt start om 15.30 uur en zal om 17.30 uur sluiten. Op het horecaplein is er nog mogelijkheid om tot 18 uur wat te drinken of te eten.

Basisschool Breedeweg heet u van harte welkom!

                

Basisscholen Groesbeek blij met Doekoe-actie van Coop supermarkten

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De afgelopen vijf weken hebben de klanten van de Coopvestiging aan de Pannenstraat en De Bats gespaard voor sport– en spelmateriaal voor de zes Groesbeekse basisscholen.

Dinsdagmiddag was het zover en kregen de afgevaardigden van de basisscholen uit handen van de bedrijfsleiders Lisette Harleman (Coop Pannenstraat) en Roeland Peters (Coop De Bats) de cheques overhandigd. Basisschool 't Vossenhol kreeg een cheque van 230,12 euro, De Sieppe 222,39, Op De Horst 220,34, Breedeweg 210,78, Op de Heuvel 171,09 en Adelbrecht -Windekind 129,69 euro.

Beide bedrijfsleiders feliciteerden de Groesbeekse basisscholen met de bedragen, waarvoor zij het nodige sport – en spelmateriaal kunnen aanschaffen. In totaal krijgen in Nederland 767 basisscholen een cheque overhandigd en wordt er in totaal 200.000 euro onder alle scholen verdeeld. De afgevaardigden van de scholen gingen zichtbaar blij met de cheque terug naar school.

Dansavond met Aldörum

(Foto: Eigen Foto )

Foto: Eigen foto

GROESBEEK - Op vrijdagavond 18 mei vindt er weer een gezellige dansavond plaats in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De muziek wordt zoals altijd verzorgt door het bekende Groesbeekse orkest Aldörum. Ouderwetse dansavond op muziek van vroeger en nu. De avond begint om 20.00 uur. De entree bedraagt 5,00 euro en natuurlijk ontbreken de warme hapjes niet. Iedereen is welkom. Meer informatie staat op: www.mallemolengroesbeek.nl.

Kerkberichten Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Intenties moeten 10 dagen voor het verschijnen van de krant opgegeven zijn. In verband met de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Aan u het verzoek om voortaan uw misintenties vóór maandag 12.00 uur bij ons (Pastorie, Parochie centrum) in te leveren.

Vieringen Parochie Groesbeek

Cosmas en Damianus

Zaterdag 26 mei 19.00 uur H.Mis met samenzang

Misintenties: Overleden ouders Driessen-Nillesen en Zoon Willy, Theo Bieleveldt en zus Riny, Huub Schipperheijn, Frans Derksen, Anne Driessen en Pieter Driessen; Wiel Verriet vw verjaardag en Henk Verriet, vw sterfdag

Zondag 27 mei 09.15 uur 1e Heilige Communie m.m.v. Mikado

Misintenties: Mark Lamers, vader van Marith Lamers; Jo Klaassen en Wilma Schonhoven, Opa en Oma van Pepijn Schonhoven; Toon Wollenberg, Opa van Lasse Wollenberg; Hennie Janssen-Rieken, Oma van Sophie Mulders; Nees en Greet Vriens, Overgrootouders van Yara Meilink; Hent en Anne Kersten, overgrootouders van Valerie Arents; Hend Wijers en Zus Wijers-Theunissen, Opa en Oma van Daan en Jesse Wijers;

Zondag 27 mei 11.15 uur 1e Heilige Communie m.m.v. Mikado

Misintenties: Harrie van Raaij en Mientje van Duijnhoven, Opa en Oma van Nienke van Raaij; Gerard Hendriks, Opa van Esmee Henriks; Anton Coenen, Opa van Janne Coenen; Karin Nillesen, Mama van Jinte die bij de communicantjes van B.S. Op de Horst in de klas zit; Evert Johannes (Jo) Boerman, Opa van Jacco Peters, Theodora Maria (Thea) Boerman-Kersten, Oma van Jacco Peters; Jacobus Mathildus (Kus) Peters, Opa van Jacco Peters en Elisabeth Maria (Beth) Peters-Kersten, Oma van Jacco Peters.

Bedevaart Katwijk

Zondag 27 mei 08.30 uur R. Franken m.m.v. KK St. Caecilia

Meimaand-Mariamaand

In de kerk van H.H. Cosmas en Damianus wordt op de doordeweekse avonden in de meimaand om 18.30 uur de rozenkrans gebeden en kunt u naar Maria liederen luisteren en/of mee zingen.

U wordt van harte uitgenodigd.

St. Antonius Breedeweg

Viering Sint-Antonius Breedweg.

Woensdag 23 mei. 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 27 mei. 21e zondag door het jaar.

9.30 uur. Eucharistieviering, samenzang

Intentie: Voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Officiëel de laatste klus van wethouder Erik Weijers Felicitaties voor vijfjarig Repair Café Beek

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto : Joop Verstraaten

BEEK – Het was zaterdagmiddag voorlopig de laatste officiële klus van wethouder Erik Weijers. Zaterdagmiddag was hij in het Kulturhus in Beek om het jubilerende Repair Café te feliciteren met het vijfjarig bestaan.

Volgens Weijers is een Repair Café het toppunt van duurzaamheid: 'niet weggooien maar laten repareren'. Hij prees dan ook de tien vrijwilliger(ster)s die nu al vijf jaar het Repair Café runnen en in stand houden. Het initiatief is van Ruud Janssen, die mede de elektrische apparaten voor zijn rekening neemt. In de afgelopen 5 jaar hebben liefst 1.275 mensen uit Beek en directe omgeving een bezoek gebracht aan het Repair Café dat in totaal 1.575 reparaties hebben aangeboden gekregen. Hierdoor hebben de vrijwilliger(ster)s veel apparaten en dergelijke van de afvalberg weten te redden.

Voor kleding kwam dit percentage gelukte reparaties uit op 97, fietsen op 86 en voor apparaten en overige aangeleverde spullen op 59 procent. Dankzij de vrijwillige bijdrage van de bezoekers kunnen de vrijwilligers koffie/thee en materialen aanschaffen, terwijl de lunch op de tweede zaterdag van de maand wordt gesponsord door enkele middenstanders uit Beek. De top 6 van de ingebrachte spullen zijn: 1. keukenapparatuur, 2. huishoudelijke apparatuur, 3. schemerlampen, 4. cd- en dvdspelers, 5. kleding en 6 fietsen.

Proef het boerenleven tijdens de Campina Open Boerderijdagen

REGIO - Op maandag 21 mei houdt Campina voor de dertiende keer een Open Boerderijdag. 58 melkveehouders in heel Nederland openen op tweede pinksterdag de deuren van hun boerderij voor publiek.

Bezoekers kunnen een kijkje nemen achter de schermen van de boerderij en zien waar de melk die thuis op tafel staat vandaan komt. Voor kinderen worden er verschillende sport- en spelactiviteiten georganiseerd. Een leuk en bovendien gratis uitje voor het hele gezin.

Tijdens de Campina Open Boerderijdagen is er voor jong en oud van alles te doen op de deelnemende boerderijen. De boer geeft rondleidingen en laat zien hoe het er aan toe gaat op de boerderij en waar de koeien gemolken worden. Voor kinderen van alle leeftijden zijn er leuke activiteiten als een boeren stormbaan, melkbus-heffen, skippykoe-racen en schminken. Bezoekers kunnen Campina-producten proeven en meer te weten komen over zuivel als onderdeel van gezonde voeding in combinatie met een actieve levensstijl. De deelnemende boerderijen zijn open tussen 10.00 en 16.00 uur, toegang is gratis. Meer informatie en alle deelnemende boerderijen staan vermeld op https://www.campina.nl/boerderijdagen.

Foto-expositie over mondiale ongelijkheid

Share International

Foto: Share International

GROESBEEK - Tot 11 juni is er in de bibliotheek in Groesbeek een fototentoonstelling van stichting Share Nederland. De expositie heeft als thema: mondiale ongelijkheid en de basisbehoeften van de mens.

Uitspraken van politiek en geestelijk leiders als Nelson Mandela, paus Fransiscus en Malala Yousafzai zijn als onderschrift gekozen. Share Nederland wil hiermee de overtuiging uitdragen dat wereldwijd samen delen van voedsel, delfstoffen, kennis en technologie de enige weg is naar wereldvrede. De toegang voor de expositie is gratis. Op donderdag 24 mei om 20.00 uur is er in de Mallemolen een filmlezing die aansluit bij de expositie. De Mallemolen is aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

Filmlezing Benjamin Creme

Benjamin Creme (Share International)

Foto: Share International

GROESBEEK - Stichting Share Nederland vertoont in Groesbeek een lezing op film van Benjamin Creme.

De in 2016 overleden kunstenaar en esotericus reisde 40 jaar lang de wereld rond met de boodschap dat de Christus terug is in de wereld. Volgens Creme is de Christus niet precies hetzelfde als Jezus, maar is Hij de verwachte leraar uit elke religie, die komt voor mensen met én zonder geloof.

Overal ter wereld zijn groepen mensen die dit verhaal geloven en verder willen verspreiden. Zo ook in Nederland. Groepsleden uit Nijmegen zetten zich al ruim vijftien jaar in om mensen te vertellen over de terugkeer. Op donderdag 24 mei om 20.00 uur presenteren zij de lezing in cultureel centrum De Mallemolen.

Meer informatie is te verkrijgen via www.sharenl.org of via 024 3562930.

Bejaarde fietser gewond na val in Groesbeek

GROESBEEK – Een 75-jarige fietser uit Nijmegen is vrijdagavond even voor acht uur ten val gekomen en is daarbij gewond geraakt.

De man fietste op de Molenweg en is vermoedelijk van iets geschrokken, begon te slingeren en is vervolgens ten val gekomen. Daarbij is hij op het wegdek terechtgekomen en raakte gewond aan zijn gelaat en handen. Passanten hebben het slachtoffer eerste hulp verleend en -omdat de man na de val verwarde indruk maakte- de ambulance gewaarschuwd. Ambulancepersoneel heeft de man ter plekke onderzocht en behandeld aan de opgelopen verwondingen.

Jeu de boules-happening op sportpark-Noord in Groesbeek

GROESBEEK - Op zaterdag 19 mei zal het vierde 'Hemmie Sillessen Cuptoernooi' -jeu de boules worden gespeeld op sportpark Noord. Het toernooi heeft deze naam gekregen ter nagedachtenis aan Hemmie Sillessen, één van de grondleggers van het Jeu de Boules bij Germania.

Iedereen boven de 18 jaar mag aan dit toernooi deelnemen en men kan zich hiervoor individueel opgeven. Er zal echter gespeeld worden met tweetallen, een 'maat' zal je via loting worden aangewezen. In de uiteindelijke finale zal weer één tegen één worden gespeeld omdat het Hemmie Sillessen Toernooi één individuele winnaar kent.

Opgeven kan op verschillende manieren tot en met 17 mei: De Alte Herren bij Gerrie Kamps 06 53177583 of Toon Sillessen 06 39752470, aan de bar van het clubhuis of telefonisch bij het clubhuis (024 3972081). Niet-leden mogen ook meedoen ter introductie van het spel jeu de boules. Ook zij kunnen zich opgeven bij bovenstaande telefoonnummers.

Gang van zaken op 19 mei

U meldt zich aan bij de ontvangst tafel die onder de overkapping zal staan tussen 15.30 en 15.45 uur. Via loting zal dan een maat aan u worden toegewezen omdat er twee tegen twee zal worden gespeeld. Er worden drie wedstrijden gespeeld. Met de door loting aangewezen maat (is elke ronde een andere) speelt u de wedstrijden. Een wedstrijd is gewonnen als je het eerste dertien punten hebt behaald;Poulewinnaar is degene die de meeste wedstrijdpunten heeft. Als dit gelijk is, telt het puntensaldo (de punten vòòr verminderd met de punten tegen over drie wedstrijden). De poulewinnaars spelen tegen elkaar om de eerste vier plaatsen. Maar omdat er uiteindelijk maar één individuele winnaar kan zijn, wordt er uiteindelijk één tegen één gespeeld om de winst van het toernooi. De winnaar ontvangt de Hemmie Sillessen wisseltrofee en een beker voor de eerste plaats. Het tweetal dat op de tweede plaats eindigde, speelt tegen elkaar één tegen één om de derde en vierde plaats. Voor de eerste vier plaatsen is een prijs beschikbaar.

Tijdens de wedstrijden zal jan Zwitserloot de muziek verzorgen. Tegelijkertijd met het Hemmie Sillessen Toernooi zal het veteranentoernooi plaatsvinden. Na de prijsuitreiking is er vanaf 19.30 uur live muziek door de Rex Band.(ook niet deelnemers zijn welkom op de after party).

De Rex & Band

Zaterdag 19 mei vindt er een optreden van 'Rex & Band' plaats in het clubhuis van Germania op sportpark Noord. De muziek die Rex & Band speelt stamt uit de jaren '60, '70 en '80. Met soms ook nog een uitstapje naar de jaren '50 en '90. Het motto is, gezellig muziek maken dat herkenbaar is voor het grote publiek met een knipoog naar onze "leeftijdsgenoten". Rex & Band is ontstaan doordat een paar geroutineerde muzikanten toch nog voor de hobby muziek wilden maken. De eerste samenstelling kwam tot stand in mei 2014. Ze hebben toen een naam gezocht en kwamen al snel tot de conclusie dat de band naar hun beste trouwe vriend, Rex (de hond), vernoemd moest worden.

Beek Bruist, Smorenhoek leeft

Nenini bestaat 20 jaar. Wie had gedacht dat er weinig te beleven viel in De Smorenhoek die heeft het goed mis. Naast kleding (Nenini) geknipt door Corien en zinds kort ook een glaasje fris bronwater op het einde van De Smorenhoek, kun je nu ook voor manicure, fijne verzorging van handen en nagels terecht bij Nagelsalon Lott's of Nails. Al weer twee jaar waren Nenini en kapsalon Geknipt door Corien gevestigd op het adres Rijksstraatweg 307 in Beek. Dus nu met een uitbreiding van Lott's of Nails een reden te meer om eens een bezoekje te brengen aan De Smorenhoek. Al zijn zij niet te vinden in het centrum, je komt als herboren DE Smorenhoek weer uit, en ook de korte wandeling er naar toe doet je goed. Dus bij deze is iedereen welkom op de modeshow op zondag 27 mei 2018 en natuurlijk ook op de anderen activiteiten in verband met het 20 jarig bestaan.

Buurtreporter: Henk Burgers.

Bejaarde fietser gewond na val in Groesbeek

GROESBEEK – Een 75-jarige fietser uit Nijmegen is vrijdagavond even voor acht uur ten val gekomen en is daarbij gewond geraakt.

De man fietste op de Molenweg en is vermoedelijk van iets geschrokken, begon te slingeren en is vervolgens ten val gekomen. Daarbij is hij op het wegdek terechtgekomen en raakte gewond aan zijn gelaat en handen. Passanten hebben het slachtoffer eerste hulp verleend en -omdat de man na de val verwarde indruk maakte- de ambulance gewaarschuwd. Ambulancepersoneel heeft de man ter plekke onderzocht en behandeld aan de opgelopen verwondingen.

Eindelijk weer winst voor Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Negen wedstrijden hebben de trouwe Groesbeekse Boys supporters moeten wachten voordat zij hun favoriete team de winst weer binnen hebben zien halen. In Haalderen werd thuisclub HAVO dik verdiend met 1-4 verslagen.

Van de voorgaande acht duels werden er vier verloren en vier keer werd gelijk gespeeld. Hierdoor was het team uit Breedeweg weggezakt tot net boven de gevarenzone. De overwinning geeft met nog twee wedstrijden te spelen moed, die nodig is om het seizoen op een goede wijze af te sluiten.

Groesbeekse Boys speelde in Haalderen eindelijk weer eens een goede wedstrijd. Vol overtuiging werden de persoonlijke duels aangegaan en de tegenstander onder druk gezet. Gedurende de gehele wedstrijd waren de bezoekers uit Groesbeek dan ook de bovenliggende partij en wisten goede kansen te creëren. Voor rust resulteerde dit in de openingstreffer van Bram de Bruin. Na de thee werd de voorsprong verder uitgebouwd door doelpunten van Dave Kleijnen (twee keer) en Sil Eikholt. De Groesbeekse organisatie stond de gehele wedstrijd stevig. Pas tegen het einde van de wedstrijd wist HAVO de sportieve eer te redden en werd Groesbeekse Boys goalie Jeffrey Hoogenbosch verslagen.

Groesbeekse Boys staat door de overwinning op plaats elf van de ranglijst. In de laatste twee wedstrijden van de competitie moet Groesbeekse Boys zich definitief veilig zien te spelen. Zondag 20 mei is daarvoor een eerste mogelijkheid. Op sportpark Breedeweg komt dan SC Millingen op bezoek voor de gemeentelijke derby. Deze wedstrijd begint om 14.00 uur.

Rood Wit overklast Trekvogels en pakt eindelijk drie punten

GROESBEEK - Het duurde twaalf weken voordat Rood Wit eindelijk weer eens met drie punten van het veld stapte. De Groesbekers speelden tegen Trekvogels als 'vanouds' en gaven de Nijmegenaren het nakijken: 5-2.

Al vanaf het eerste fluitsignaal liet Rood Wit zien dat het voor elke meter wilde strijden. De communicatie naar elkaar was goed en dat resulteerde in met vlagen oogstrelend voetbal. Na tien minuten lag het leer al in het netje. Een prima dieptepass op Jan Janssen werd door diezelfde Janssen op miraculeuze wijze tegen de lat geschoten. In de rebound snelde Marc Gunterman richting de bal, controleerde hem en knalde hem in het dak van het doel: 1-0. Een splijtende crosspass van Wesley Klomp op Khalid El-Haddouti zette de buitenspeler oog-in-oog met de Trekvogels-doelman. El-Haddouti twijfelde niet en schoot de bal in de verre hoek: 2-0. Het was ongekende weelde voor trainer Joop van den Ing en zijn manschappen die sinds 18 februari op bezoek bij sc Millingen (1-3) niet meer wisten te winnen. Amper tien minuten nadat Rood Wit de score had verdubbeld, volgde al gauw de 3-0. Een goede aanval over links, met een juiste steekpass van Emir Tiganj op Omar Nejjari betekende de 3-0. Nejjari schoot de bal uit de draai met links in de lange hoek.
El-Haddouti had zich vrij gemanoeuvreerd en schoot vanaf randje zestien op het doel. De bal caramboleerde via een dijbeen in het doel: 4-0. Na de vierde treffer deed Trekvogels in de naam van Mitch Peters (via een penalty) iets terug. Na de tegentreffer viel luttele minuten later ook de 4-2. Bas Thijssen de middenvelder schoot een vrije trap van ruim twintig meter onhoudbaar in de linkse bovenhoek: 5-2.
Rood Wit liet zien over karakter te beschikken en heeft het in de voorgaande wedstrijd (onnodig) laten afweten. Nu resten nog twee duels tegen ONA '53 en Hatert. Indien dit zes punten oplevert, kan Rood Wit op een vijfde plek eindigen en het nieuwe seizoen met goede moed tegemoet zien.

Gifbeker moet

helemaal leeg voor verliezend Rood Wit

NIJMEGEN - Rood Wit heeft na de 1-2 nederlaag tegen HAVO geen overwinning weten te boeken tegen Hatert. Op hemelvaartsdag kwamen daar drie punten bij. Rood Wit is door de nederlaag zo goed als zeker uitgeschakeld in strijd om plaats drie of vier. Deze plaatsen zouden wellicht nog recht geven op nacompetitievoetbal voor promotie.

Hatert belegt 14 mei een vergadering waarin duidelijk wordt of de club blijft leven of dat het na bijna negentig jaar ophoudt te bestaan. Sportief gezien ging het Hatert wel voor de wind. Twee ballen achter de laatste linie waren funest voor het verloop van het duel. Na een half uur spelen stond een 2-0 tussenstand op het scorebord. Deze tussenstand bleef tot de negentigste minuut intact..
Net als in de eerste helft was Rood Wit in de tweede helft voetballend de betere van het tweetal, maar liet het in communicatie, beleving en soms in werklust te wensen over. Dat is niet des Rood Wit's. Zoals wel vaker is Rood Wit een van de beste voetballende elftallen van 3D, maar weet het op sommige momenten niet de juiste dosis voetballend vermogen in combinatie met werklust er in te leggen. Dit breekt dan tegen de 'mindere goden' als Hatert, HAVO en Blauw Wit op.

Met nog drie wedstrijden te gaan deze jaargang zouden drie overwinning nog enigszins een goede afsluiter betekenen. Rood Wit zal dan (mede door twee punten aftrek) op 39 punten eindigen. Maar voor het zover is, moet eerst zondag tegen Trekvogels over de knie worden gelegd. Dat is al een hele opgave, want de Nijmegenaren verloren dit seizoen 'pas' vijf keer en zijn nog volop in de race voor nacompetitievoetbal. Na Trekvolgels volgt nog een uitduel tegen ONA '53 (20 mei) en een thuisduel tegen Hatert (27 mei).

Vurige tongen in Orientalis

Foto: Museumpark Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - Weet jij wat er met pinksteren wordt gevierd? Pinksteren volgt tien dagen na hemelvaart en valt op de 50ste dag na pasen. Dit is het beginpunt van de christelijke kerk. Hoe is pinksteren ontstaan? Wat heeft het te maken met tongetjes van vuur?

Op eerste en tweede pinksterdag start een gratis rondleiding rondom dit specifieke thema 'Pinksteren'. Starttijd 13.00 uur vanaf Plein van Pilatus. Duur: 1 uur.

De kracht van vuur: op eerste en tweede pinksterdag geven de vuurspuwers ieder uur een demonstratie 'de kracht van vuur' onder leiding van Arnout Schouten. Zij geven al jaren demonstraties op midzomer- en midwintervieringen. Om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur op het Plein van Pilatus.

Metselen zoals Abraham: buitenactiviteit bij de Karavanserai van 11.00 – 16.30 uur. Onder begeleiding mogen kinderen meedoen aan bijenkorfhuisjes lemen.

Groesbeeks Gemengd Koor zingt over de liefde Liefde op z'n Frans

GROESBEEK - Groesbeeks Gemengd Koor heeft de afgelopen jaren in meerdere, verschillende talen voor een ieder gezongen. Dit jaar wordt in het Frans gezongen: GGK Chante L'Amour. Liederen over de liefde, maar in vele variëteiten. Klassiekers als “Sous le ciel de Paris” van Juliette Gréco (1951) en “la Mer” van Charles Trenet (1946).

Op het programma staat echter veel meer. Zoals een gezang van de Katharen, een sekte waarvan de laatste vier in 1329 verbrand zijn. Er is een loflied op de geliefde koning Henri IV, die bewondering oogstte om zijn prestaties in oorlog, liefde en drankgebruik. De Marseillaise met de oproep om ons uit liefde voor het vaderland te scharen onder bebloede banieren. Het koor zingt ook 'Après un Rêve' en 'Cantique de Jean Racine', bekende liederen van een van de grote Franse componisten, Fauré. En nog veel meer.

Kortom, een programma met werken uit vele eeuwen en in vele stijlen, die één ding gemeen hebben: liefde op z'n Frans. Het koor wordt bijgestaan door sopraan Claudia Wijers en tenor Emiel Hoefnagel. Beiden hebben vaker met het koor opgetreden.

De uitvoeringen zijn op:
Vrijdag 08 juni in De Mallemolen Groesbeek (aanvang 20:00 uur);
Zondag 17 juni in het Verenigingsgebouw Overasselt (aanvang 15:00 uur);
Vrijdag 28 september in het Kandinsky College Nijmegen (aanvang 20:00 uur).
De entree bedraagt tien euro.

Wisseling hoofdbode bij KBO Beek

Foto: René Hendriks

BEEK – Bij KBO Beek heeft er een wisseling plaats gevonden bij de bodes. Herman Roelofs heeft na jaren trouwe dienst besloten om te stoppen als hoofdbode.

"Op een gegeven moment wordt het allemaal zwaarder en dat ondervinden wij allemaal. Herman deed het echt met hart en ziel, je kon hem op ieder moment iets vragen en hij vertelde je klip en klaar hoe het zat."
Tijdens de jaarvergadering nam Herman ook afscheid als bestuurslid, wel blijft hij actief als bode. Herman werd bedankt voor zijn inzet.

"Gelukkig was na slechts één telefoontje Hans Schapendonk bereid om als bode- coördinator de taken over te nemen. Hans is al even bezig en wij mogen wel zeggen tot ieders tevredenheid, hij heeft het een en ander aangescherpt, ieder werkt het op zijn manier en dat is maar goed ook. Wij hopen dan ook dat Hans de taak heel lang zal blijven uitvoeren." Hans werd succes gewenst.

Repair- en Internetcafé in Millingen

MILLINGEN - Op zaterdag 26 mei is het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. Een ieder is welkom van 10.00 tot 12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115.

"Kom even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat." Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

"Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes. Wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis.

Het volgende Repair- en Internetcafé is op zaterdag 30 juni. Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de coördinator, 0481 431105 of via mail swom@hetnet.nl.

Ingezonden brief

Lopen voor

de Bardet-Biedl-stichting

Wij zijn Albert en Lisa van Marwijk, vader en dochter die al een aantal jaren deelnemen aan de Nijmeegse vierdaagse. Dit jaar lopen we de vierdaagse voor de Bardet-Biedl-stichting. Dit is een vrij nieuwe stichting die in 2017 is opgericht. Deze stichting wil de bekendheid voor het Bardet-Biedl Syndroom vergroten.

Het Bardet-Biedl Syndroom is een erfelijke aandoening waarbij verschillende organen worden aangetast. De stichting wil de zorg en het onderzoek naar het syndroom verbeteren. We lopen voor dit goede doel omdat een kennis van ons het Bardet-Biedl Syndroom heeft en we horen wat voor een impact dit heeft op het gezin. Met onze deelname aan de vierdaagse willen we sponsors werven en hiermee de stichting steunen om meer onderzoek te kunnen verrichten. We hopen op uw steun!

Albert en Lisa van Marwijk

Spreekuur van de burgemeester van Kranenburg

KRANENBURG – Burgemeester Günter Steins van de Duitse gemeente Kranenburg houdt op maandag 28 mei van 14.00 tot 16.00 uur spreekuur voor alle burgers en heeft daarbij voor iedereen een luisterend oor.

Het spreekuur vindt plaats op het bureau van de burgemeester op de eerste etage van het gemeentehuis. Voor andere belangrijke vragen en opmerkingen van welke aard dan ook kunnen te allen tijde gesteld worden aan de burgemeester via e-mail: buergermeister@kranenburg.de.

Spreekuur van de burgemeester van Kranenburg

KRANENBURG – Burgemeester Günter Steins van de Duitse gemeente Kranenburg houdt op maandag 28 mei van 14.00 tot 16.00 uur spreekuur voor alle burgers en heeft daarbij voor iedereen een luisterend oor.

Het spreekuur vindt plaats op het bureau van de burgemeester op de eerste etage van het gemeentehuis. Voor andere belangrijke vragen en opmerkingen van welke aard dan ook kunnen te allen tijde gesteld worden aan de burgemeester via e-mail: buergermeister@kranenburg.de.

Groesbeek loopt vol dankzij een lach en een traan

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Ook de tiende editie van het Smartlappenfestival is ondanks het wat minder warme weer toch een groot succes geworden. Behalve de vele honderden zangers van de achttien smartlappenkoren uit heel Nederland waren vele duizenden bezoekers gekomen om met volle teugen te genieten van de bekende smartlappen die ten gehore werden gebracht.

In het hele centrum galmde het van de smartlappen. De spits werd om 12.00 uur afgebeten door het organiserende smartlappenkoor Ochaarm op het Marktterrein, waarna ieder koor zijn weg zocht naar een van de dertien horecabedrijven in het centrum, waar wisselend werd opgetreden. Het jubileumfestival werd donderdagmiddag en -avond afgesloten op een stampvol marktterrein door de broers Schmiermann en de Thuisband Nijmegen. Ook in winkelcentrum Bellevue was het een drukte. Daar waren acht Hollandse spellen, waarmee verrassingen in de wacht konden worden gesleept.

'Steun SVO I in de strijd om het kampioenschap!'

OOIJ - Het vlaggenschip van SVO 1 draait een prima seizoen. Met nog twee wedstrijden te spelen, deelt het de koppositie in de 5e klasse E. Dat doet het samen met FC Kunde. Aanstaande zondag (20 mei om 14:30 uur) treffen beide clubs elkaar in Nijmegen. Het heeft er alle schijn van dat dit duel alles beslissend gaat zijn voor de strijd om het kampioenschap. De winnaar zal met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook de kampioen gaan worden.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat FC Kunde de laatste weken behoorlijk op stoom is. SVO daarentegen heeft het wat lastiger, al werden de laatste twee wedstrijden ook weer prima gewonnen. Het belooft dus een op en top spannende middag te gaan worden. Een middag waarop we alle mogelijke support kunnen gebruiken om 'ons' SVO deze belangrijke stap richting het kampioenschap te laten maken. Want wat zou het mooi zijn als we in ons jubileumjaar met ons eerste elftal kampioen kunnen worden. Deze droom koesteren we nog steeds en als we er allemaal achter gaan staan, moet dit mogelijk zijn. Een mooier verjaardagscadeau voor onze mooie vereniging is nauwelijks denkbaar!

"Dus beste Ooijse inwoners, leden, supporters en sympathisanten van SVO-Voetbal, bij deze de oproep om SVO op zondag 20 mei massaal te komen steunen!"

FC Kunde voetbalt op het Radboud Sportcentrum 'Gymnasion' aan de Heyendaalseweg 141 in Nijmegen. Onder het Radboud Sportcentrum (zoals op het hele universiteitsterrein) kan er geparkeerd worden. Parkeren in het weekend is gratis.

Filmlezing: 'De mensheid op een keerpunt'

GROESBEEK - Op donderdag 24 mei vertoont stichting Share Nederland in cultureel centrum De Mallemolen in Groesbeek een dvd van de Britse esotericus Benjamin Creme, met als titel: "De mensheid op een keerpunt".

Hierin legt Creme de oorzaken van de huidige chaos in de wereld uit. Ook beschrijft hij een eenvoudige oplossing voor de wereldproblemen: een nieuw economisch systeem, dat in plaats van op hebzucht en concurrentie, gebaseerd is op rechtvaardigheid en mondiaal samen delen.

Daarnaast wordt verteld over de hulp die de mensheid krijgt van mensen die heel ver geëvolueerd zijn, de Meesters van Wijsheid. Als de mensheid deze hulp aanvaardt, zal een nieuwe, vreedzame beschaving kunnen ontstaan waarin iedereen een gelukkig en menswaardig bestaan heeft.

De filmlezing begint om 20.00 uur. Leden van Share Nederland geven een korte inleiding en beantwoorden na afloop vragen. Toegang: vrijwillige bijdrage. Adres: Kloosterstraat 11, Groesbeek. Meer info staat op www.sharenl.org.

Protestantse gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 27 mei. Voorganger: ds. P. Oosterhof uit Nijmegen. Viering van het H. Avondmaal.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor INLIA, het netwerk van geloofsgemeenschappen dat zich inzet voor het bieden van hulp aan asielzoekers.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre. Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

James Bond

in Concert

MILLINGEN/GROESBEEK - Fanfare Sint-Cecilia is druk bezig de laatste puntjes op de i te zetten voor de twee concerten met als thema 'James Bond in Concert'.

Zaterdag 26 mei zal Ssporthal De Duffelt als eerste letterlijk en figuurlijk het decor vormen voor een bijzondere totaalbelevenis. Twee weken later zal sporthal Heuvelland aan de beurt zijn. Tijdens dit concert luistert men luistert naar muziek uit bijvoorbeeld From Russia with love, Goldfinger maar ook naar Casino Royale met spectaculaire achtervolgingsscenes, mooie vrouwen en snelle auto’s te zien op een groot scherm. Kim Mallek, Yvette Basten, Bianca Franken en Lain Barbier zingen enkele titelsongs waaronder Skyfall, Diamonds are forever en Live and let die. Wanneer je van Bondfilms én de muziek houdt mag je deze avond beslist niet missen!

De concerten zullen plaatsvinden op zaterdag 26 mei in sporthal De Duffelt in Millingen aan de Rijn en zaterdag 9 juni 2018 in sporthal Heuvelland in Groesbeek. Het concert begint om 20.00 uur. De zaal is geopend vanaf 19.00 uur, zodat iedereen de tijd krijgt om van de tentoonstelling te genieten en om zich alvast onder te dompelen in Bond-sferen.

De voorverkoop voor deze concerten loopt. Via www.fanfare-stcecilia.nl zijn kaarten te bestellen voor 7,50 euro per persoon. Daarnaast zijn kaarten te koop bij de Primera in Millingen aan de Rijn en de Bruna aan de Dorpsstraat in Groesbeek.

Rommelmarkt in Ooij

OOIJ - Zaterdag 26 mei houdt carnavalsvereniging De Deurzakkers een grote rommelmarkt in zaal Vink van 11.00 tot 15.00 uur.

Er is een zaal vol leuke spullen. Iedereen is welkom.

Burgemeester Jonkheer Van de Poll - aflevering 1 Installatie burgemeester Jonkheer Van de Poll gepaard met onaangenaamheden

(Foto: Archief G.G. Driessen)

Foto: Archief G.G. Driessen

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Kort voor de installatie in 1934, publiceert De Graafschapsbode op 6 november 1934 het volgende bericht: Een pijnlijk afscheid van een burgemeester. Jhr. Van de Poll, die tot burgemeester van Groesbeek is benoemd, zal op zaterdag 10 november in laatstgenoemde gemeente feestelijk worden ingehaald, waarna de plechtige installatie ten gemeentehuize zal plaatsvinden.

Het is de bedoeling Jhr. Van de Poll tot op de grens der gemeente Nijmegen en Groesbeek tegemoet te gaan, waarna zich een stoet zal formeren die door de gemeente Groesbeek zal trekken. Het is intussen te betreuren, dat het afscheid van burgemeester Jhr. Van de Poll van Didam, in zijn laatste dagen zijner ambtsperiode alhier weer met onaangenaamheden gepaard gaat. De beide wethouders hebben besloten het salaris van den burgemeester over oktober niet te doen uitbetalen, daar deze nog verschillende bedragen aan de gemeente Didam schuldig is.

Hoe de kwestie afloopt publiceert de krant op 18 februari 1936 met de kop: Mandaat tot uitbetaling van zijn ingehouden salaris van den vorige burgemeester door B. en W. getekend. Naar wij thans uit goede bron vernemen is het mandaat tot uitbetaling van zijn ingehouden salaris door B. en W. getekend. Echter zal hem een bedrag van f. 86,40 worden afgehouden wegens onnodig gehouden telefoongesprekken. (….) Deze berichten over Jhr. Van de Poll tonen aan dat zijn ambtsperiode te Didam niet zonder rumoer verlopen is. Zijn wijze van besturen en omgaan met de gemeenteraad veroorzaakt regelmatig commotie en negatieve publiciteit. Uiteindelijk besluit de commissaris der koningin Van de Poll over te plaatsen naar Groesbeek, met als gevolg dat nu het dagblad De Gelderlander kan overgaan tot smeuïge berichtgeving. Wordt vervolgd.

Foto: De nieuwe burgemeester heeft de ambtsketting ontvangen uit handen van de waarnemend burgemeester en wethouder A. Schoenmakers. Het burgemeestersgezin bestond uit tien personen en van de acht kinderen zijn er vijf op de foto te zien. Staande Jonkheer Harmen Hendrik Jules Marie van de Poll, geboren te Den Haag 8 sept. 1880 en gezeten met een tuiltje bloemen zijn echtgenote Baronesse Marquerite, Jeanne Pauline, Francoise Ghislaine Dor, geboren te Weert op 30 december 1892.

De Groesbeekse Looptour

GROESBEEK - Van 26 mei tot en met 2 juni wordt voor de 29e keer de Groesbeekse Looptour (GLT) gehouden. De GLT is een uniek evenement in Nederland. Het is de enige trim / hardloopwedstrijd waarbij de lopers kunnen kiezen uit een 4 of 7 daagse variant.

De looptour richt zich op de recreatieve trimmer die een sportieve uitdaging niet uit de weg gaat. Alle etappes worden gelopen in de schitterende Groesbeekse bosrijke omgeving. Door het meerdaagse karakter en het uitdagende heuvelachtige parcours telt de GLT zeker tot een van de zwaarste loopevenementen in Nederland. Elk jaar mag de GLT zich verheugen op een grotere deelname uit de regio maar de organisatie wil het evenement vooral kleinschalig en niet te prestatief houden.

Een overzicht van de etappes:

Zaterdag 26 mei: Boswachterij Groesbeek 4 rondjes van 2,5 km 10 km

Zondag 27 mei: Hotel Erica Berg en Dal, 10 rondjes met klim (trapjes) 9,6 km

Maandag 28 mei: Cooperpad Zwaantje 3 km

Dinsdag 29 mei: Cardo Pluryn, lange duurloop 20 km

Woensdag Rustdag

Donderdag 31 mei: Motorcrossbaan Groesbeek, 5 rondes 7,5 km

Vrijdag 1 juni: Berg en Dal Bergetappe, Stollenbergweg 4 rondes 6 km

Zaterdag 2 juni: Nijmeegsebaan ter hoogte van Pluryn, tijdloop 15 km

De GLT wordt op zaterdagavond 2 juni mei afgesloten met een feestavond en de prijsuitreiking in het Cardo van Pluryn. Aanmelden voor de meerdaagse wedstrijd kan via www.groesbeekselooptour.nl.

Rommelmarkt in Ooij

Rommelmarkt in Ooij

OOIJ - Zaterdag 26 mei houdt carnavalsvereniging De Deurzakkers een grote rommelmarkt in zaal Vink van 11.00 tot 15.00 uur.

Er is een zaal vol leuke spullen. Iedereen is welkom.

Je eigen uitzicht kiezen, gaan of staan waar je wilt Co-Bus Buscamper Verhuur

OOIJ – Wat houdt dat in, een buscamper huren? De afgelopen zes jaar hebben al velen kennis gemaakt met Heleen en Arnold (Co-Bus), ervaring opgedaan met het huren van een buscamper en hun ondervindingen gedeeld via referenties op de website.


Al die referenties samengevat: "Heerlijk rijden in een comfortabele buscamper, met alles erop en eraan én erin natuurlijk. Alles tot in de puntjes verzorgd vanaf de reservering tot en met de uitleg bij het ophalen van de buscamper."
Een vakantie waar met veel genoegen en plezier op teruggekeken kan worden; dat is waar Co-Bus met haar buscampers graag aan wil bijdragen.

De buscampers zwerven door Europa: van Noorwegen tot Portugal – naar zon, bergen, mooie steden of zee. Bij terugkomst genieten ook Heleen en Arnold van de vakantieverhalen. Van dat gevoel van vrijheid dat door huurders is ervaren: op mooie plekjes langer kunnen blijven staan om te genieten, dan weer verder en je laten verrassen waar je uitkomt. Je 'huisje' met alles er op en erin heb je toch bij je.
Zin in vakantie met een buscamper of benieuwd naar referenties? Kijk op de website co-bus.nl of bel Co-Bus voor een afspraak (06 12403209).

Mediumavond in Groesbeek

GROESBEEK –Vrijdagavond 1 juni wordt er een mediumavond gehouden in De Mallemolen. Deze avond staat onder leiding van Harald en Margot.

Harald is journalist en daarnaast een bekend spiritueel werker in Amsterdam. Hij werkt met energie die vanuit zijn handen vanzelf naar de plekken in het lichaam worden getrokken, waar healing nodig is. Terwijl hij dit doet, krijgt hij soms beelden door die belangrijk zijn voor de cliënt. Deze beelden zijn vaak een aanvulling op wat Margot op dat moment door krijgt.

Margot is vanaf jongs af aan paragnost. In allerlei vormen krijgt ze boodschappen en inzichten door vanuit de spirituele wereld. Haar praktijk bestaat inmiddels al meer dan 25 jaar. Ze is bekend binnen de televisiewereld en lost samen met de recherche zaken op.

Tijdens de mediumavond geeft Harald in de zaal korte healingen aan mensen die het nodig hebben en hiervoor open staan om dit te ontvangen. Margot geeft boodschappen door vanuit de spirituele wereld. Deze boodschappen worden vanaf een foto gelezen van dierbaren die overleden zijn. Foto's mogen worden meegebracht en op een tafel gelegd. Soms komen er ook spontane boodschappen door zonder de foto.

Deze avonden blijken telkens weer opnieuw mooie opzienbarende avonden te zijn. Die in velerlei opzicht inzichten, genezing en troost kunnen bieden. De avond begint om 20.00 uur. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar aan de receptie van De Mallemolen; de toegangsprijs bedraagt 7,50 euro. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.