GN Lingewaard

12 juni 2019

GN Lingewaard 12 juni 2019


Vaderdag: midzomerexcursie

Lepelaars. (foto: Gijsbert Peelen SLN)

BEMMEL - Het begin van de zomer nadert en de natuur lijkt het kalmer aan te doen. Alles is mooi groen geworden en veel kruiden bloeien. Het gonst van de bijtjes. Veel lijkt er niet te veranderen. Maar schijn bedriegt.

De planten volgen elkaar op met de bloei en tussen de struiken van het Spiegelbos kunnen we pas uitgevlogen vogels ontdekken. In de top van de bomen zingen hun vaders het hoogste lied, en de moeders zitten op het legsel van de tweede ronde. Ondertussen maken ze ook gebruik van de lange warme dagen, om zich al vast op te vetten voor de najaarstrek. Goed kijken en luisteren is belangrijk, want veel speelt zich af verborgen in het bladerdek. Langs dijk en berm is de uitbundige bloemenpracht zichtbaar en zien we de eerste zaden.

Stichting Lingewaard Natuurlijk organiseert op zondag 16 juni een excursie door Landgoed Doornik en de Bemmelse polder met als thema ‘zomerverschijnselen’. "We verzamelen op het parkeerterrein van restaurant Zijdewinde: Waaldijk 28 in Bemmel en om 14.00 uur vertrekken we voor een wandeling van 2½ uur door het Spiegelbos, Doornik Natuurakkers en de naastgelegen polder waarin het voormalige dorp Doornik lag.

Tip: laarzen aan en kijker mee. Geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf zes jaar. Deelname: drie euro; kinderen 1,50 euro. Deze struintocht is niet geschikt voor minder-validen. Nadere informatie bij: Gijsbert Peelen 06 10864179 of info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Exoduswandel met groep Michel Bongers

Mevrouw schuurmans ontvangt WO II boek van Michel Bongers door Van Hemmen. (foto: Henk van Eimeren)

HUISSEN - Zoals bekend zal op zaterdag 29 juni de Exoduswaneltocht plaats vinden.Steeds meer is dit een evenement met diverse accenten. Inmiddels lopen er mensen met een beperking één van de afstanden. Ook de sportieve wandelaar komt aan zijn trekken met afstanden tussen 10 en 25 tot 42 en zelfs 50 km.

Muziekliefhebbers komen ook aan hun trekken want langs de diverse punten staan spelers en zangers klaar om de sfeer er in te houden.Zeker in het gezellige Huissen is het optimaal vermaak. Dat mag ook luchtig zijn, want we staan immers ook stil bij het einde van die tragische evacuatie.We zijn immers bevrijd!

Michel Bongers verhaalt tijdens de wandeltocht. Streekschrijver Michel Bongers is druk doende om een historische WO II roman te schrijven.Met een lach en een traan zal hij de lezers boeien.Tegelijkertijd zal hij de feiten van de dramatiek van de oorlog zoals die in de regio woedde met de lezers delen. Michel heeft een trouwe aanhang en daarom zal hij de Exodustocht op een bijzondere manier zelf ook lopen. De afstand van 17 kilometer vond hij een passende uitdaging.Gewapend met WOII boek De Heuvel zal hij de tocht maken met een groep wandelaars samen.

Tijdens diverse stops zal hij dan voorlezen uit eigen werk. Mensen kunnen vragen stellen en wellicht bieden wandelaars hem inspiratie en ideeën voor het boek dat hij nu schrijft. Dat zal in april volgend jaar verschijnen onder auspiciën van het Exoduscomité en Gelderland Herdenkt. "Wilt u ook graag meewandelen met Michel Bongers? U kunt zich aanmelden bij Jan in't Hout: 06 15855275 of jan.hout@hotmail.com."

Een boekenhuis in Huissen

Het boekenhuis. (foto: Gerrit Prinsen)

HUISSEN - Sinds deze week heeft Huissen er weer een mini-bieb bij;. Dit 'boekenhuis' staat aan de Perenbongerd, in de voortuin van nummer 14.

Iedereen kan profiteren van deze schitterende aanwinst, boeken kunnen worden meegenomen en eventueel weer teruggebracht. Overtollige boeken kunnen worden afgegeven op nummer 14, of worden neergezet in het halletje bij de voordeur. Er zal wekelijks worden gezorgd dat het boekenhuis up-to-date wordt gehouden. Hopelijk vindt er een levendige uitwisseling van boeken plaats. Iedereen is altijd welkom om te kijken of er iets leuks tussen staat.

Line-up Scary Symphony klaar

Uilleann Pipes blazer Marco Baartse -

DOORNENBURG – Met de deelname van Marco Baartse en dansvereniging Mixed Moves is de line-up van het komende halloweenconcert van harmonie St. Caecilia compleet. Samen met Voice of Holland finaliste Leonie Meijer en presentator/motivator Claudia van Kesteren wordt er uitgekeken naar een nieuw muziekspektakel op 18 en 19 oktober in Doornenburg.

De 45-jarige Marco Baartse uit Krommenie is multi-instrumentalist. Op 8-jarige leeftijd is Baartse gestart met bespelen van de gitaar. Rond zijn 20ste is hij melodisch slagwerker geworden van een Amerikaans Drum & Buggle corps. “Het hoogtepunt van die periode was het wereldkampioenschap in Florida.”, aldus Baartse. “Ondertussen was ik groot fan van de Ierse traditionele muziek en ben ik de Uilleann Pipes gaan spelen.”

Baartse vervolgt: “Het instrument waar ik op speel is de Ierse doedelzak, de Uilleann Pipes. De Uilleann Pipes is uniek in zijn soort en is kenmerkend door zijn prachtige sound welke ook te horen is in vele films.”

De dans- en showelementen tijdens het concert zullen worden vormgegeven door de dansers van dansvereniging Mixed Moves. De harmonie probeert altijd samenwerkingsverbanden te zoeken tussen verenigingen in Doornenburg en is daarom erg verheugd met de deelname van de dansers, die tijdens wedstrijden in de afgelopen jaren al vele kampioenschappen hebben weten binnen te slepen.

De kaartverkoop van Scary Symphony is inmiddels gestart. Entreekaarten kosten 12,50 euro per stuk en zijn te koop bij Spar Witjes en Ontmoetingscentrum in Doornenburg en bij The Read Shop Viergever in Gendt.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 15 juni
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Exotherm
H. Johannes de Doper Indoornik: 19.00 u: woord- en gebedsviering, Lit. werkgroep, R.K.G.K.I.

Zondag 16 juni
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering,V. Bulthuis, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, GK De Levensbron
H. Maria Geboorte Driel: 9.30 u: woord- en communieviering, J. Rademakers, Cantor, vaderdagviering
St. Leonardus Oosterhout: 11.00 u: woord- en communieviering, J. Rademakers, Musica Nova vaderdagviering

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Evenementenkapel voor Huissen-centrum

Odion in constructie bij Linsen lastechniek. (foto: Van Hemmen)

HUISSEN - De meeste mensen zijn er niet bepaald handig in om vreemde woorden makkelijk te onthouden. Na enige jaren is het woord 'Odion' een bijna lokaal begrip geworden. Dat heeft mede te maken met de al dan niet gewenste noodzaak van deze vernieuwende vorm en de lokatie.

Alle ingrediënten voor een discussie waren er. Natuurlijk zijn er aanpassingen geweest, maar het vernieuwende open karakter van deze muziekkapel is niet aangetast. De Vrienden Van Huissen bestaan uit leden die aanpakken en niet afhaken bij tegenwind. Toch waren er uitdagingen want de constructie diende te worden aangepast en dit had financiële consequenties. Achteraf is men hier wel tevreden over gezien de tegenwoordige turbulenties in het weer. Het is de duurzaamheid ten goede gekomen. De muziekkapel is in feite een soort evenementenkapel en zal voor meerdere doelen worden gebruikt.

Iedereen kan kennis nemen van het gestorte beton dat momenteel ligt te harden. Achter de schermen - bij de firma Linsen Lastechniek - is men met alle macht en ambacht bezig de geweldige stalen constructie te maken. Indrukwekkend zijn de voeten waarop de stalen pijlers worden bevestigd met tientallen moeren. Op de foto is te zien dat zo'n voet bijna manshoog is. De pijlers zijn ook imposant. Op de foto lijkt de pijler te worden gebruikt als werkbank! Al met al zal er over enige tijd een hedendaagse toevoeging gerealiseerd zijn in het stadje met reuring. Een vergelijking met Parijs gaat misschien wel op... Ten tijde van de bouw van de Eiffeltoren was er veel discussie. Later wilde niemand het symbool van de stad niet meer kwijt.

Versterking gezocht kaartverkoop kasteel Doornenburg

Kaartverkoop in de Langeraktoren.

DOORNENBURG - Kasteel Doornenburg is toe aan uitbreiding van de groep vrijwilligers die kaarten verkoopt voor de rondleiding. In de bescheiden winkeltje zijn ook souvenirs te koop.

"Vind je het leuk om met mensen om te gaan, ze advies te geven, heb je interesse in het kasteel, meld je dan aan als vrijwilliger. In overleg word je op jouw beschikbare dagen/tijden ingeroosterd." Kasteel Doornenburg biedt een vrijwilligersvergoeding, opname in prettig kasteelteam en een jaarlijkse vrijwilligersdag.

Fotoclub Zilvercam en kunst

HUISSEN - Op zaterdag 15 en zondag 16 juni wordt er in Huissen weer een kunstroute gehouden op een aantal lokatie's, fotoclub Zilvercam is dan ook weer van de partij.

De fotoclub toont dan niet alleen foto's gemaakt door de leden, maar kunt u ook genieten van andere vormen van kunst, zoals beeldende kunst en schilderwerken van twee amateurkunstenaars. Dankzij de gastvrijheid van de familie Kersten mogen we weer gebruik maken van de open ruimte van zalencentrum De Brink en kunst u genieten van een kopje koffie in De Kuul, waarvoor onze dank.

Al met al een gevarieerd aanbod genieten van de mooie kunst uit de regio,u kunt bij ons terecht vanaf 2 uur tot de laatste is geweest en wordt u ontvangen door een van onze leden.

Kersendrive van bridgeclub Gendt

Speellocatie De Klok. (foto: C. Matzinger)

GENDT - Tijdens het Kersenfeest in Gendt organiseert de bridgeclub Gendt op zaterdag 29 juni de inmiddels landelijk bekende Kersendrive. Het is dit jaar voor de 27e keer, dat deze Kersendrive wordt gehouden.

De ruim 200 deelnemers uit alle windstreken spelen in zes verschillende locaties in het centrum van Gendt. In deze locaties spelen zij het kaartspel bridge tegen steeds andere tegenstanders. Tijdens het wisselen van locatie wandelen de deelnemers over de gezellige braderie. Het is een aangenaam bridgetoernooi, dat helemaal in het teken staat van de Betuwse kersen. Tijdens de drive worden de deelnemers verschillende keren voorzien van gerelateerde producten, zoals kersengebak, kersenbonbons, kersenijs en kersenkoek. Aan het einde van de dag, zo rond 17.30 uur, worden in het thuishonk de van de bridgeclub, café De Klok, de prijzen uitgereikt door de Kersenkoningin en haar hofdames. Er zijn nog plaatsen vrij, dus bridgeliefhebbers, die zich nog niet hebben opgegeven en graag deelnemen aan deze gezellige dag, kunnen daarvoor terecht op onderstaande website. Clublidmaatschap is niet nodig.

Om een indruk te krijgen van de Kersendrive wordt verwezen naar de site van de club. Tevens kan men daar terecht voor meer informatie betreffende het kaartspel bridge en voor andere wetenswaardigheden van de Bridgeclub Gendt: www.bridgeclubgendt.nl.

Ingezonden brief

Gendtse polder: een natuurgebied of recreatiepark?

Het moet niet gekker worden afgelopen weekend prachtig weer, heerlijk om door de polder te lopen. Tot mijn verbazing zit er een groep jongeren de hele middag te zonnebaden aan de achterste plas, ook wel 'de put 'genoemd. De koeien staan ook bij de plas. Niks mis mee zul je denken maar als je er aan begin van de avond komt dan zie je de puinhoop liggen, lege verpakkingen lege bier en limonadeblikjes koffiebekers. Vol kunnen ze het meenemen maar leeg wordt het daar achter gelaten. Ook wordt een kampvuur gemaakt. Ik neem aan dat een natuurgebied daar niet voor bedoeld is. Ook is er al een enkele keer gezien dat mensen net achter de dijk in badpak met stoeltjes handdoek en parasol aan het water zitten. Een vreemde gewoonte die je tot voor kort hier in Gendt niet zag.

Mevrouw Arens

Cursus Eerste hulp aan kids in Huissen

Tijdens de cursus Eerste hulp aan kids wordt geoefend op trainingspoppen.

HUISSEN - Op de donderdagen 27 juni en 4 juli is het mogelijk om in Huissen deel te nemen aan de cursus Eerste hulp aan Kids-ehbo aan kinderen. In twee avonden worden alle belangrijke handelingen voor het geven van eerste hulp aan kinderen geleerd: van verbranding tot verdrinking, van verstuiking tot vergiftiging. Aanmelden voor de cursus is nog mogelijk.


De meeste ongelukken gebeuren in en om het huis. De cursus Eerste Hulp aan Kids richt zich daarom op de (aanstaande) vader, moeder, grootouder en de oppas; de kans is immers groot dat zij de eersten zijn die bij een ongeluk(je) de eerste hulp moeten verlenen. Maar de cursus is ook geschikt voor gastouders, peuterleidsters en andere professionals die met kinderen omgaan. De cursus voldoet aan de richtlijnen van Het Oranje Kruis en wordt vaak door de zorgverzekeraar (deels) vergoed.

Inhoud van de cursus
Er worden twee leeftijdsgroepen behandeld: de zuigeling van 0 tot 1 jaar en het kind van 1 jaar tot de puberteit. Tijdens de cursusavonden wordt onder andere geleerd hoe eerste hulp verleend kan worden bij stoornissen in de ademhaling, het verliezen van het bewustzijn, ernstige bloedingen, tandletsel, vergiftiging en insectensteken en -beten.

Aanmelden en meer informatie: www.eerstehulpaankids.nl of bel naar 0314 643443. Cursusdata: 27 juni en 4 juli. Locatie: Muziekgebouw Het Stedium, Muntstraat 10, Huissen. Lestijden: 19:00 tot 22:30 uur. Kosten 99 euro, inclusief koffie/thee en het cursusboek ‘Eerste Hulp aan Kinderen’. Een certificaat van Het Oranje Kruis kost 25 euro extra.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Dinsdag 18 juni van 13.30 – 15.30 uur in het Dorpshuis in Angeren (Emmastraat 23).

De datums van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ‘Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 17 juni - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 18 juni - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 19 juni - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Muzikaal ontvangst bij avondvierdaagse

Harmonie Sint-Caecilia. -

DOORNENBURG – Net als andere jaren zullen alle wandelaars van de avondvierdaagse in Doornenburg op de laatste avond weer muzikaal worden onthaald door harmonie St. Caecilia. Dit jaar krijgt deze muzikale ontvangst op vrijdag 14 juni echter een andere invulling dan voorgaande jaren.

Traditioneel eindigt de laatste wandelroute van de avondvierdaagse altijd bij de Doornenburgse speeltuin in de Van Heekstraat. Alle wandelaars wachten daar dan totdat de harmonie hen rond de klok van acht uur komt ophalen om vervolgens samen de laatste meters van de route te lopen. Dit jaar hoeft er echter niet te worden gewacht en kunnen alle wandelaars doorlopen tot aan de finish bij het Ontmoetingscentrum.

Vanaf 19:00 uur zal harmonie Sint-Caecilia namelijk aanwezig zijn op het dorpsplein om daar in de vorm van een buurtconcert alle wandelaars te feliciteren met de door hen geleverde prestatie. Alle ouders, opa’s, oma’s, vrienden en bekenden zijn welkom om op het dorpsplein samen met de harmonie alle wandelaars in te halen.

Mickey Heimans ging van Huissen naar Hong Kong: 'Nergens is het contrast tussen rijk en arm groter dan hier'

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Mickey Heimans (24) die een half jaar studeerde in Hong Kong. De Huissenaar beleefde een heftige tijd in dit bijzondere onderdeel van de Volksrepubliek China. 'Tijdens een college vroeg een professor wie er weg wilde uit Hong Kong. Meer dan de helft van de klas stak de hand op. Bizar!'.

Mickey studeert psychologie aan de Universiteit van Utrecht en woont sinds z'n 19e ook in de Domstad. Vanaf z'n vierde woonde hij in Huissen. Toen de universiteit hem de kans bood om naar Hong Kong te gaan begin 2019 greep hij die met beide handen aan. ,,Heel leerzaam om lange tijd in het buitenland door te brengen en niet alleen vanwege de studie. Vooral vanwege de totaal andere cultuur.''

In het half jaar dat hij in het bijzondere onderdeel van de Volksrepubliek China volgde hij diverse vakken die betrekking hebben op zijn studie. ,,Het ging voornamelijk over conflicten in samenlevingen, met nadruk op verschillende Aziatische culturen. Maar ook het conflict Israëlische-Palestina werd belicht en zelfmoordterrorisme.''

Het was keihard werken aan de Hong Kong University of Science and Technology, de HKUST. ,,De studiedruk ligt hier erg hoog in vergelijking met Nederland. Dit komt door het best-of-the-class systeem. Wie het beste scoort haalt een hoog cijfer. Voor mijn eerste toets had ik een score van 88 uit 100 en was alsnog de slechtste van de klas, ofwel een F (fail) voor dat vak. Je moet echter mee in dat systeem en daarom zat ik bijna altijd in de bibliotheek. Die trouwens zelfs 's nachts vol zat met lokale studenten.''De voormalig Huissenaar probeerde in z'n spaarzame vrije tijd toch wat te zien van Hong Kong. ,,De stad is heel tweezijdig. Enerzijds de enorme wolkenkrabbers, anderzijds de mooie natuur, zoals Dragon's Back en Lantau Island.''

Cambodja

Hong Kong was tot 1997 een Engelse kolonie, dus een groot deel van de bevolking spreekt Engels. ,,De inwoners zijn heel aardig en behulpzaam en het eten is fantastisch. Voor een paar dollar eet je in een Michelin-sterren restaurant.'' Daarentegen is Hong Kong het duurste land ter wereld om te leven, aldus Mickey. ,,Een simpel twee-kamer flatje kost ruim een miljoen euro. De huidige jongere generatie vertrekt dan ook, het is simpelweg niet meer betaalbaar. Tijdens een college vroeg een professor wie er weg wilde. Meer dan de helft van de klas stak de hand op. Bizar!''
Mickey: ,,Het contrast tussen arm en rijk is nergens groter in de wereld dan hier. De oude generatie die weigert te vertrekken leeft in kooihuizen die niet groter zijn dan een parkeerplaats. In Hong Kong kun je alles doen wat je wilt, zolang je maar voldoende geld hebt. Het is een land van kansen en rijkdom met een erg leuke bevolking. En hoewel het erg vrij is in een hoop aspecten, is de sociale controle erg hoog.''
Had hij heimwee? ,,Naast het missen van Huusse' Helau, voelde ik me soms eenzaam. Maar gelukkig red ik het altijd goed in m'n eentje.'' Nadat hij zijn studie in Hong Kong (met topcijfers) heeft afgerond trekt Mickey enkele maanden door Cambodja. ,,Ik studeer af in Nederland, als ik mijn scriptie heb geschreven.'' En ooit nog terug naar Hong Kong? ,,Ik zou hier willen wonen en werken, alleen tijdelijk.''

'De jongere generatie vertrekt en de oudere generatie leeft in kleine kooihuizen'

Bingo Huissen Zand

Bingo! (foto: Harry Willemsen)

HUISSEN - Op woensdag 12 juni presenteert wijkvereniging ’t Zand Binnenveld in Huissen een bingoavond met prachtige prijzen. Deze bingo avonden zijn altijd goedbezocht en gezellig.

De bingo wordt gehouden in het Gemeenschapshuis op Huissen Zand aan de Van Wijkstraat en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat u vooraf nog rustig een kopje koffie kunt drinken. "Deze avond draaien wij zeven rondes (drie prijzen per ronde) inclusief een super-hoofdprijsronde, dus u heeft alle kans op een prijs!" De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de super-hoofdprijsronde, voor 11,50 euro. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor 1,50 euro; extra kaarten voor de super-hoofdprijsronde kosten 2,50 euro. Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen.

Fietstocht vrouwenvereniging

ANGEREN - Dinsdag 18 juni sluit de Vrouwenvereniging Angeren het verenigingsjaar af met een fietstocht. Om 18.00 uur starten de dames bij het Dorpshuis van Angeren.

De leden die om wat voor reden dan ook niet meefietsen, zijn ook welkom in het Dorpshuis. Dat mag ook al voor 20.00 uur zijn. Daar speelt Ria Visser op haar keyboard gezellige muziek. Omstreeks die tijd worden de fietsers ook terug verwacht. Er worden enkele rondes bingo gespeeld,en er is een broodje kroket voor iedereen. Na nog een drankje word het tijd om naar huis te gaan.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 17 juni kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30u het volgende menu afhalen: Soep, nasi (met saté, ei en loempia) én een toetje

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Reisje Medos Gendt en vrouwenvereniging Haalderen

De damens van Medos en VVH. (foto: Dory Vos)

GENDT - Medos Gendt en vrouwenvereniging Haalderen zijn op 7 mei samen voor de veertiende keer op reis geweest.

"We zijn naar Landgoed het Broek in Raamsdonk geweest. Hier is een rijtuigmuseum en een kunst- en beeldentuin te bezichtigen. Heel mooi was dat de eigenaar van het rmuseum zelf een rijtuig helemaal heeft gebouwd. De organisatie werd bedankt voor alle inspanning en voor al die jaren dat ze samen uit zijn geweest. Dit was waarschijnlijk het laatste reisje samen."

De beeldentuin (foto: Dory Vos)

Van 13 tot en met 19 mei

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS TWEELINGEN. De tweelingen is een echte duizendpoot. Hij kan van alles en doet van alles. Op het gevaar af van 12 ambachten, 13 ongelukken. Hij is erg op zijn plaats in het vervoer. Pakketjes rondbrengen of post bezorgen. Maar zijn grootste talent is het verkopen! Hij is rap van tong en kan als het moet zijn eigen moeder nog verkopen. Wat hij verkoopt maakt hem niet uit.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op donderdag lukt samenwerken voor geen meter. Het is dan ieder voor zich. Op vrijdag moet je kiezen voor een 'zachte' aanpak of een 'harde'. De zachte heeft uiteindelijk de voorkeur. Volgende week dinsdag heb je de neiging om dingen net iets te scherp te formuleren met alle gevolgen van dien.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Op donderdag heb je goede ideeën. Maar helaas krijg je niemand mee. Hou die ideeën wel vast voor later! In het weekend krijg je te maken met een soort rollercoaster aan emoties. Dat komt vooral omdat mensen nogal wat druk op je uitoefenen. Volgende week woensdag regel jij je zaken heel goed.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Tijdens het komende weekend laat jij je fantasie de vrije loop. Je bedenkt van alles wat je zou kunnen gaan doen. Helaas voor jou dat iemand op zondag min of meer op de rem trapt. Volgende week dinsdag en woensdag ontstaan er gemakkelijk twistgesprekken. Dat leidt tot een soort impasse.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Aanstaande donderdag en vrijdag gaat alles je voor de wind. Maak dankbaar gebruik van je kansen en mogelijkheden! In het weekend ben jij in een filosofische bui. Helaas begrijpen de mensen om je heen er geen snars van. Volgende week woensdag sta je voor een paar moeilijke keuzes.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Aanstaande donderdag heerst er chaos om je heen. Daardoor lijkt het in eerste instantie dat jij de weg kwijt bent. Maar dat is in wezen niet zo. Laat je niet teveel afleiden door het gehannes van de mensen in jouw directe omgeving. Volgende week maandag niet twijfelen maar doorpakken, leeuw.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
In het weekend kom jij met de meest creatieve oplossingen voor de lopende problemen. De mensen om je heen begrijpen er helemaal niets van en betwijfelen of jij wel effectief te werk gaat. Volgende week dinsdag en woensdag is het belangrijk dat jij je niet in een hoek laat drukken. Reageer!

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op donderdag zit er niks anders op dan je eigen weg te gaan. Degenen waarmee je eigenlijk samen op weg wilde gaan laten het helaas afweten. In het weekend word je onder druk gezet om je principes in te leveren. Laat het niet zover komen! Op woensdag de 19e kun je een goede deal sluiten.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Aanstaande vrijdag ben jij héél gevoelig. En dat terwijl je voor een nogal moeilijke klus staat. Wees vooral een beetje lief voor jezelf! In het weekend krijg je te maken met mensen die erg moeilijk doen. Trap er niet in! In het midden van de volgende week sta je voor een ingewikkelde keuze.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Rond aanstaande vrijdag krijg je ondersteuning bij het vooruitkomen met een bepaalde klus. Dat kan zelfs van officiële zijde zijn! Maak daar dankbaar gebruik van maar verwacht geen wonderen. Zondag krijg je te maken met een hoop misverstanden waardoor jij het gevoel krijgt dat je de weg kwijt bent.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Aan het einde van deze (werk)week ervaar je vooruitgang, maar moet je wel concluderen dat je daar erg veel voor moet doen. Op zondag kun je niet de juiste woorden vinden om je uit te drukken. Laat de ander maar praten! Volgende week dinsdag en woensdag ben je in een romantische stemming.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Donderdag is een uitstekende dag om met een vriendin op stap te gaan. Op zaterdag ben jij in staat om zaken heel helder te formuleren. Zondag lukt dat niet meer. Volgende week dinsdag en woensdag kunnen er veel emoties vrijkomen. Schaam je er niet voor om die ook te tonen.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Aanstaande donderdag en vrijdag gaat niet alles zoals jij wilt, maar het meeste wél. Maak daar dankbaar gebruik van! Op zondag kun je het beste op je gevoel vertrouwen. Dat wijst je de weg naar de best passende situatie. Rond volgende week dinsdag krijg je een kans op maatschappelijke vooruitgang.

Clubkampioen Rankingcompetitie bij bridgeclub 3 Sans-Atout

HERVELD – 23 mei 2019, donderdagavond 22.30 uur. De laatste kaart is gelegd, de computer doet haar werk. De spellen, boards en kleedjes worden opgeruimd, een drankje besteld, de scorebriefjes worden geprint en de behaalde scores vergeleken.


De uitslag wordt voorgelezen en intussen heeft het ingenieuze rekenprogramma van de NBB al uitgerekend welk paar kampioen van de A-lijn rankingcompetitie 2018-2019 is. En niet alleen welk paar kampioen van de A-lijn, tevens clubkampioen, is, maar ook welk paar kampioen van de B-lijn, de C-lijn en de D-lijn is. Zij ontvangen op de Algemene Ledenvergadering het indertijd door Gerrie Hoogveld vervaardigde wisselbeeldje en houden dit een jaar in hun bezit.
De Rankingcompetitie heeft de parencompetitie vervangen en hanteert een puntentelling in plaats van percentages.
De volgende paren worden van harte gefeliciteerd met het behalen van het lijnkampioenschap rankingcompetitie 2018-2019.
A-lijn en tevens clubkampioen: Wouter Toxopeus – Henk Wijers 88,8 punten.
B-lijn: Corry Speijers-Johan Frentz 73 punten.
C-lijn: Iet Huisman-Meüs Veens 59,6 punten.
D-lijn: Gerrit Bitter-John Bruinsma 54,5 punten.

Heeft u ook altijd al dit intrigerende spel willen leren? U kent het al maar ziet er tegenop lid te worden van een bridgeclub? Aarzel niet, neem contact op met de voorzitter Ton van Amsterdam, tel.: 06-83713255, e-mail: bc3sa@ziggo.nl, of ga naar de website: www.nbbclubsites.nl/club/7064 want degenen die de drempel over zijn zeggen, zonder uitzondering,: dit hadden we veel eerder moeten doen!

Bingo bij Jonge Kracht

HUISSEN - Vrijdag 14 juni verzorgt Jonge Kracht een gezellige bingoavond. Er zijn weer mooie prijzen te winnen.

De bingo vindt plaats in de kantine van Jonge Kracht aan de Bloemstraat 93 in Huissen. Aanvang 20.00 uur. Kantine open vanaf 19.00 uur. Iedereen is welkom!

Bridgeclub Doublet Bemmel

Winnaars zesde ronde. (foto: A. Ariens-Bruil)

BEMMEL - Het bridgeseizoen zit er wat de competities betreft weer op. Het seizoen werd op 28 mei afgesloten met een gezellige einddrive, waaraan ook cursisten die net klaar zijn met een bridgecursus deelnamen. Zij gaan komend jaar bij Doublet spelen om de sfeer te proeven en zich verder te bekwamen.

Voor de liefhebbers kan er in de komende maanden nog zeker gebridged worden. De diverse clubs in de omgeving organiseren bij toerbeurt bridgeavonden. Ook thuisbridgers kunnen hieraan ook deelnemen. Meer informatie hierover op de website en in de plaatselijke kranten.

En dan nu de uitslagen van de laatste ronde. In de A-lijn scoorden Paul en Wim het hoogste percentage van 59,35%. Zij ontvingen dan ook uit handen van voorzitter Henny de Verfhandel en Woonwinkel Mattijssen trofee met bijbehorende cadeaubonnen. Tweede werden Erik en Jaap met 58,92%.

Erik en Jaap werden over het afgelopen seizoen clubkampioen met de hoge gemiddelde score van 56,18%. Derde werden Hans en Hans met 58,68%.

In de B-lijn ging de eerste plaats naar Gerrit en Con met 55,46%, gevolgd door Doortje en Ben met 55,21% en derde Steef en Herman met 55,12%.

In de C-lijn ging de winst naar Jolande en Gonny met 56,74%, tweede Felice en Elly met 54,53% en derde Riet en Ine met 54,43%.

Lid worden van Doublet? Bel of e-mail ons secretariaat: Annemarie Ariëns, e-mail secretariaat.doublet@gmail.com, of bezoek onze website: http://www.nbbclubsites.nl/club/15030.

Stap op de fiets en ga mee met Sasa

ANGEREN - De Sasa-fietstocht op vrijdag 28 juni start om 10.00 uur bij het dorpshuis aan de Emmastraat 23 in Angeren. De rit is ongeveer 40 km.

Om 12.00 uur is er een pauze met een kop koffie of thee en een lunchpakketje. Rond 13.00 uur stappen de deelnemers weer op de fiets richting Angeren. Onderweg wordt er gestopt voor een interessante rondleiding en een kopje koffie/thee of een frisdrankje. Om 16.00 uur gaat de tocht verder richting het Dorpshuis, waar het avondeten al klaar staat.

Dit alles voor 25 euro, exclusief niet-genoemde drankjes. Ook niet-leden kunnen zich voor deze fietstocht aanmelden. Als u meefietst, verplicht opgeven en vooraf betalen. Dat kan tot en met 21 juni bij Henk Aarntzen, Kampsestraat 78, Angeren; 026 3255110 of 06 20668311

Nieuwe speeldata Jong Belegen

BEMMEL - Zoals bekend werden de twee uitverkochte voorstellingen van toneelgroep Jong Belegen, door droevige omstandigheden, op het laatste moment afgelast op 18 en 19 mei 2019.

Mede door de voortreffelijke medewerking van de media en De Kinkel kwamen over beide avonden slechts twee personen voor een gesloten deur. De tamtam heeft voortreffelijk gewerkt. Inmiddels zijn nieuwe data afgesproken met de Kinkel. Op zaterdag 19 en zondag 20 oktober om 20.00 uur hoopt de toneelgroep opnieuw op uitverkochte avonden.

De toegangskaarten van mei blijven uiteraard geldig. Van 18 mei voor zaterdag 19 oktober en van 19 mei voor zondag 20 oktober. "Kunt u niet in oktober? Geen probleem, u krijgt uw geld gewoon terug. Met ingang van heden kunt u dat regelen tot 1 oktober bij de twee voorverkoopadressen, boekhandel de Toren van Bemmel en modehuis Poortman in Bemmel. Teruggebrachte toegangskaarten komen weer in de voorverkoop bij de bekende adressen. Een nieuwe kans voor hen die in mei te laat waren!

Bingo bij Jonge Kracht

HUISSEN - Vrijdag 14 juni verzorgt Jonge Kracht een gezellige bingoavond. Er zijn weer mooie prijzen te winnen.

De bingo vindt plaats in de kantine van Jonge Kracht aan de Bloemstraat 93 in Huissen. Aanvang 20.00 uur. Kantine open vanaf 19.00 uur. Iedereen is welkom!

Huissense wielerprof gaat lekker dit jaar Asselman steelt met en zonder zege de show

Huissens wielertrots Jesper Asselman boekt een heroische zege in Yorkshire. (foto: BSR Agency)

Tekst: Hans Schmeinck

Het jaar 2019 is tot nu toe een prima jaar voor Jesper Asselman. De 29-jarige profwielrenner uit Huissen pakte voor zijn ploeg Roompot/Charles onlangs de eerste overwinning van het seizoen. En in andere rondes, criteriums en/of wedstrijden vestigt hij de aandacht op zich.

Die zege boekte Asselman begin mei in de Tour de Yorkshire, waar hij de eerste etappe op zijn naam schreef. De wielerprof uit Huissen kwam voor zijn ploeg Roompot-Charles net voor het peloton als eerste over de streep in Selby, in de stromende regen (zie foto). De renners vertrokken in Doncaster voor de 180 kilometer lange en vooral vlakke etappe in het graafschap in Noord-Engeland.Asselman zat in de zogeheten vroege vlucht met zes andere renners. De koplopers pakten -in de regen- ongeveer twee minuten op het peloton, waar vooral de ploegen van Chris Froome (Team Ineos) en Mark Cavendish (Dimension Data) de vluchters wilden achterhalen.
Asselman bleef met drie andere renners over die het aanstormende peloton nog nét voor de finish voorbleven en de Huissenaar over de sterkste benen bleek te beschikken. Hij finishte nipt voor nummer twee, de Italiaan Filippo Fortin, die had zelfs dezelfde eindtijd als Asselman. Die zo de tweede zege in zijn profcarrière (in 2017 won hij de Ronde van Drenthe) binnensleepte. Voor zijn team Roompot-Charles de eerste overwinning van dit nieuwe seizoen.

Tv-minuten

,,Het was mijn mooiste zege ooit'', zei hij na afloop. ,,Echt heel gaaf en nauwelijks te geloven dat het me is gelukt. Vorig jaar heb ik vanwege een enkelbreuk een heel moeilijk jaar gehad.'' Die klap is de Huissense renner volledig te boven. Zelfs als hij niet wint vestigt hij dit jaar/seizoen de aandacht op zich. Zoals recent in de Ronde van Vlaanderen. Hij ging mee in de vroege vlucht met drie andere renners en pakte een voorsprong van zeven minuten maar het kwartet werd na 150 kilometer bijgehaald. ,,Ik heb weer veel tv-minuten gepakt voor de ploeg en daar waren ze blij mee.''En in Parijs-Roubaix bleef Asselman de bezemwagen maar net voor en dat leverde een fantastisch groot verhaal in de Volkskrant op. Een paar weken geleden reed de Huissenaar de Ronde van Duinkerken, in een sterk deelnemersveld werd hij uiteindelijk 27e. ,,Ik heb niks geks kunnen doen, maar wel gewoon goed gereden.''

Vorig weekend haalde hij net niet het podium in het criterium Rush Hour in Nijmegen, in de spannende afvalrace werd Asselman vierde. Twee jaar geleden werd hij nog derde. Hoe dan ook, dit jaar gaat de Huissenaar voor een volgende zege. Hopelijk net zo heroisch als in Yorkshire.

Brons op de baan

In januari pakte Asselman zijn eerste podiumplaats van dit jaar. Tijdens het NK Baan Wielrennen in Apeldoorn. Met Pim Ligthart pakte hij brons op het onderdeel koppelkoers. ,,We hadden een mooi plan gemaakt en het perfect uitgevoerd. We hebben er met brons denk ik het maximale uitgehaald'', aldus Asselman.

Poetische en muzikale voorstelling in De Kinkel in Bemmel

Massimo Cavallini als clown. (foto: Minke)

BEMMEL - Op 15 juni om 20.00 uur vindt in de theaterzaal van De Kinkel in Bemmel de premiere plaats van 'X@ms Universe', een poetische en muzikale voorstelling door clown Massimo Cavallini en muzikante Bernadette Driessen.

Een uur lang wordt de toeschouwer betoverd door het spel van X@m, ondersteund door allerlei geluiden en muziek. Kaartjes kosten 10 euro via maxtheonly014@gmail.com of aan de zaal.

Zaterdag 15 juni gezellig vaderdag-inkopen doen in Bemmel!

BEMMEL - Zondag 16 juni is het vaderdag en deze dag mag natuurlijk niet worden vergeten. Om de mama's en kinderen te helpen alle vaders eens extra in het zonnetje te zetten, zorgen de ondernemers van Bemmel dat zaterdag 15 juni in een sfeervol aangekleed centrum de vaderdaginkopen gedaan kunnen worden.

Met een groot en gevarieerd winkelaanbod is er voor elk wat wils. Natuurlijk zijn ook alle horecagelegenheden geopend, zodat het u aan niets hoeft te ontbreken. Op de facebook-pagina Beleef Bemmel worden diverse vaderdagacties aangeboden. Voor de kleine kinderen staat op de Markt weer een springkussen waarop ze zich, onder toezicht, naar hartenlust kunnen vermaken.

In Bemmel is voldoende gratis parkeergelegenheid beschikbaar, zodat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Als u gezellig en ontspannen wilt winkelen, is Bemmel zaterdag 'The Place to be'. U bent van harte welkom!

Bij De Veldschuur in Bemmel Open avond van de schoolmoestuin

Moestuintjes Bemmel. (foto: Ewald Nijenhuis SLN) Ewald Nijenhuis SLN

BEMMEL - Op maandagavond 17 juni zijn de moestuintjes van basisschoolleerlingen uit Bemmel te bewonderen. Stichting Lingewaard Natuurlijk houdt een open avond van 19.00 tot 21.00 uur bij De Veldschuur aan de Sportlaan 1M in Bemmel.

Kom eens kijken hoe goed de kinderen hun moestuintjes verzorgen! Het is bijzonder leuk om te zien hoe trots de kinderen zijn op hun zelfgekweekte groenten en kruiden. Er is heel wat te beleven in de 140 moestuintjes die bij De Veldschuur staan. Vrijwilligers en kinderen leiden u graag samen rond langs de moestuintjes, de kruidentuin, het bijenhotel, de bijenstal, de pluktuin en de bloemen. Daarnaast vertellen ze graag over de manier waarop iets groeit van zaadje tot plant. Vragen over verschillende granen, groenten, fruit en bloemen kunt u stellen aan de verschillende deskundigen die aanwezig zijn en u graag uitleg geven.

De open avond van de schoolmoestuinen wordt maar eens per jaar gehouden. Men kan genieten van een mooi stukje land en de sfeer die erbij hoort. De basisschoolleerlingen, vader, moeder, broertje, zusje, opa, oma en iedereen die belangstelling heeft is welkom. Als je ook graag een moestuintje wil, kun je dit melden bij de vrijwilligers. Dit geldt ook voor degenen die belangstelling hebben om vrijwilligerswerk te doen in de moestuin of anderszins geïnteresseerd zijn in de natuur. Meer informatie staat op: www.lingewaardnatuurlijk.nl activiteiten-educatie-schoolmoestuinen Bemmel.

Open dag bij zelfoogsttuin De Brouwketel in Huissen Oogst zelf wat je eet

Tuinster Vivian plant venkel. (foto: PT van der Torren) PT van der Torren

HUISSEN - Weet jij graag wat je eet, en hou je van verse, onbespoten groenten? In Huissen is zelfoogsttuin De Brouwketel geopend, op landgoed De Brouwketel.

Op deze prachtige plek in de Huissense uiterwaarden verbouwt tuinster Vivian met zorg meer dan vijftig soorten bekende én bijzondere groenten: peultjes, maïs, tomaten, snijbiet, aardbeien en palmkool zijn een greep uit het aanbod. Geurige kruiden en fleurige bloemen staan er ook om te plukken!

Wortels oogsten. (foto: Pip Erken) Pip Erken

Wil je een keer komen kijken en de tuinderij bewonderen, de eerste sla proeven, of een komkommer oogsten in de bijzondere zelfgebouwde kas? Je bent zondag 16 juni van 10:00-15:30 uur welkom op de open dag bij zelfoogsttuin De Brouwketel, en krijgt zo een duidelijk beeld bij het concept zelfoogsttuin.

Want wat is een zelfoogsttuin? Met een seizoensabonnement word je oogstgenoot en heb je iedere dag van juni tot december toegang tot de tuin en kan je zelf vers oogsten wat je eet, en zien hoe dat is gegroeid en gerijpt. Op de tuinbanken kan je relaxed genieten van de prachtige omgeving vol schoonheid, rust en ruimte, vogels en vlinders. Tot en met de open dag kan je nu de groentes én het oogsten eerst komen proeven met een speciale actie. Voor een maand kan je een proefabonnement voor 25 euro. Maar wees gewaarschuwd, als je aan het einde van je maand ziet hoe bijna rijp de aardbeien zijn en hoe veel peultjes eraan komen, dan wil je niet meer terug. Het bezoekadres is Brouwketel 1 in Huissen. Meer informatie op www.landgoeddebrouwketel.nl.

Sebastianus Gendt reist naar Londen

Sint-Sebastianus in Nijmegen, tijdens Nijmegen Klinkt. (foto: PR Sint-Sebastianus)

GENDT - Schuttersgilde Sint-Sebastianus uit Gendt is uitgenodigd voor de Lord Mayor’s Day op 9 november. Met de bus en trein gaat ze richting Londen en verzorgt daar een heel weekend diverse optredens.

Op vrijdagochtend zal Sint-Sebastianus met een volle bus vertrekken vanuit Gendt naar het Franse Calais. Vanaf daar gaat de bus in één van de pendeltreinen en via de kanaaltunnel van Frankrijk naar Engeland. Met een goed half uur arriveert de trein al in Engeland. Het inchecken zal daar na verwachting iets meer tijd innemen dan normaal, vanwege de Brexit. Echter is het aanvragen van een visum nog niet nodig en kan er gewoon met een ID-kaart gereisd worden. Vanaf Folkestone zal de reis zich voortzetten naar de accommodatie 'Via Lewisham', net buiten het centrum van Londen.

Na een reis van zes uur zullen de leden van Sint-Sebastianus zich op de accommodatie gereedmaken voor de dag erna. Op zaterdag is het Lord Mayor’s Day en daar zal Sint-Sebastianus marcheren door de straten van Londen en defileren voor de Lord Mayor, oftewel de burgemeester van Londen.

Column

Groters

Vooringenomenheid kan een slechte eigenschap zijn. Een beetje vertrouwen moet je een nieuwe burgemeester gunnen. Ook voelt ze zich thuis in het VVD-nest. De partij met de meeste integriteitsaffaires. Bij de eerste handdruk zei mijn gevoel: een burgemeester die bij de eerste raadsvergadering al zegt een mooie gemeente te mogen dienen, heeft er een persoonlijke bedoeling mee. Mijn antenne waarschuwt. Juli 2018 wordt op kasteel Doornenburg mijn argwaan bevestigd. Burgemeester Schuurmans zegt dat Lingewaard voor haar een opstapje is naar iets groters. Dat wordt in augustus in mijn stukje 'Hum' gemeld. En dan lees ik in Het Parool: Marianne Schuurmans-Wijdeven wordt de nieuwe burgemeester van Haarlemmermeer. 'De VVD-bestuurder komt over uit het Gelderse Lingewaard, waar ze sinds 2013 de ambtsketen draagt. De nieuwe burgemeester heeft ruime ervaring als bestuurder, zij het wel uitsluitend in Gelderse streken.' Maar ze is zo gewiekst, Marianne heeft op 2 paarden gewed. Lingewaard en Haarlemmermeer. Terwijl ze achter gesloten deuren bij de vertrouwenscommissie (voorzitters raadsfracties) zit voor een herbenoemingsgesprek, heeft ze haar sollicitatiebrief al op de bus gedaan. Het benoemen van een nieuwe burgemeester kan al gauw een paar maanden in beslag nemen. De vertrouwenscommissie weet van niks. Ook de wethouders niet. De vertrouwenscommissie oordeelde vorige maand na een goed en vertrouwelijk gesprek met Marianne positief op verlenging van 6 jaar. De schuifdeuren gaan voor de lieve burgerij open. De raad applaudisseert, kust, schudt handen en geeft bloemen. In haar dankwoord zei de burgemeester de raad 'ongelooflijk' te bedanken voor hun vertrouwen dat ze samen met de raad zich mag inzetten voor deze mooie gemeente. 'Waar ik met veel liefde voor werk', hoor ik ze nog zeggen. Na het verrassende nieuws moet de wederzijdse liefde snel over zijn. Op zijn plattelands gezegd. Provinciaalse wethouders en raadsleden voelen zich in de zak gescheten. Gehaaid gedaan, Marianne. Onze burgemeester heeft het juiste karakter om zich in het geharde Westen te handhaven. Ik vertrouw er op dat Schuurmans mikt op nog iets groters. Het mooie Binnenhof.

Sjaak

Vrijwillige chauffeurs gezocht voor dorpsauto De Wielewaal

GENDT - Inwoners van Gendt is het vast niet ontgaan. Sinds begin oktober 2018 rijdt de nieuwe dorpsauto de Wielewaal (voorheen e-car), een initiatief van ParticipatiePunt Gendt.

Mede mogelijk gemaakt door garage Sambeek in Gendt en dankzij de vrijwillige chauffeurs kunnen inwoners van Gendt, die zelf weinig mobiel zijn, erop uit voor een ritje in de omgeving. En daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt aldus de vrijwilligers van ParticipatiePunt Gendt.

Om De Wielewaal optimaal te kunnen laten gebruiken, is het ParticipatiePunt dringend op zoek naar nieuwe vrijwillige chauffeurs. "Lijkt het u leuk om een dagdeel per week of om de 14 dagen ouderen te vervoeren binnen Gendt en Doornenburg? Bent u niet ouder dan 75 jaar en in het bezit van een geldig rijbewijs? Kunt u handig omgaan met de email en mobiele telefoon en vindt u het leuk om voor ouderen deze ritjes te verzorgen? Dan kunt u contact opnemen met Henny Campschroer via, 06 44868958 of email: ppgendt@swlingewaard.nl.

De rijtijden zijn van maandag-vrijdag, van 9.30-13.30 of van 13.30 tot 17.30 uur. Natuurlijk wordt u eerst ingewerkt. Een jaarlijkse rij-test en regelmatig chauffeursoverleg zijn een verplicht onderdeel van dit vrijwilligerswerk."

Doe mee het beachvolleybal bij het Kersenfeest in Gendt

Beachvolleybaltoernooi Kersenfeest. (foto: Tweestroom s.v.)

GENDT - Volleybalvereniging Tweestroom houdt in het weekend van 29/30 juni het ‘Fysiotherapie Wismans beachvolleybal toernooi’ tijdens het Kersenfeest in Gendt.

Op zaterdag, 29 juni vanaf 10.00-12.00 uur komen de mini’s in actie. Vanaf 12.00 uur wordt het jeugdtoernooi (C/B/A tot en met 18 jaar) gehouden, met rond 17.00 uur de prijsuitreiking. Op zondag 30 juni komen vanaf 11.00 uur de volwassen vanaf 18 jaar aan bod. Dit toernooi wordt rond 17.00 uur afgerond met de prijsuitreiking.

Meedoen aan het toernooi? Geen probleem! Teams kunnen zich aanmelden via beachvolleybal@tweestroomsv.nl of via de site www.tweestroomsv.nl. "Geef je teamnaam door en je contactgegevens. Let op! Een team moet minimaal één dame in het veld hebben staan. Je hoeft geen lid van een volleybalvereniging te zijn om mee te kunnen doen.

Bezoek het Kersenfeest en kom dan ook eens kijken bij het Beachvolleybal en moedig de teams en bekenden aan. Naast de Providentia aan de Dorpstraat wordt op 75 m3 zand, drie volleybalvelden aangelegd. Het zand wordt ter beschikking gesteld door Janco Visser BV Transport en Grondverzet. De teams ontvangen ook dit jaar de kersen, die worden geleverd door boerderijwinkel De Geer uit Gendt.

Aanmelden kan tot en met zondag 23 juni. Inschrijfgeld mini’s is 0,50 euro per team. Inschrijfgeld jeugd is 10,00 euro per team; inschrijfgeld volwassen is 20 euro ter team.

Fietsen met KBO Huissen

HUISSEN - Fietsen is misschien wel een van de gezondste manieren van bewegen.

Hoe fijn is het om met een groep door onze mooie omgeving te fietsen en dingen te zien waarvan je tot voor kort het bestaan niet wist. Het fietsen gebeurT in een groep van mensen die het leuk vinden om te fietsen daarom is de snelheid ook zo dat je rond kunt kijken. Onderweg is er op een mooie plek gelegenheid voor een kopje koffie en iets lekkers.

Gestart wordt telkens vanaf de Zandse Kerk in de Van Wijkstraat in Huissen. De eerste fietstocht is op dinsdag 18 juni met vertrek om 13.00 uur. "Banden oppompen en tot ziens op dinsdag 18 juni."                                                                        

vrij Bridgen het hele jaar door

ANGEREN - Gezellig en ontspannen bridgen in Dorpshuis Angeren.
Wie op maandagmiddag ontspannen en gezellig wil bridgen kan terecht in het Dorpshuis te Angeren.

Vooraf aanmelden is niet nodig. Elk paar dat op tijd binnen is, kan tegen betaling van een kleine vergoeding (drie euro per paar) met ons mee bridgen. We beginnen om 13.30 uur en spelen zes tafels van vier spellen. Ook voor thuisbridgers is dit een mooie gelegenheid om met een andere bridger kennis te maken en de uitslag met anderen te vergelijken. De uitslagen komen elke maandagavond op www.antonrouwhorst.nl waar je kunt zien hoe je bridgeresultaat is in vergelijking met de andere spelers.

Oud papier Doornenburg

DOORNENBURG – Op zaterdag 15 juni halen leden van de harmonie Sint-Caecilia in Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

17 / 32

18 / 32

19 / 32

Stem op Heeren van de Zee tijdens Nationale Haringtest!

ARNHEM - Vanaf 12 juni start de tweede editie van de landelijke wedstrijd genaamd Nationale Haringtest. Heeren van de Zee doet uiteraard mee om de titel 'Beste haring' te winnen. "Mede door uw stem op onze haring, kunnen wij kans maken op de provincietitel! Wij hebben uw hulp hierbij hard nodig." Dus stem op Heeren van de Zee vanaf 12 juni via www.nationaleharingtest.nl.

Het doel van deze wedstrijd is om de haring en de visspecialisten in Nederland met hun kennis en ambacht onder de aandacht te brengen. "Voor de consument is het leuk dat zij eens een beoordeling kunnen geven op een product dat ze regelmatig bij ons kopen. Daarnaast kunnen wij hiermee onszelf weer eens lokaal op de kaart zetten als het gaat om onze vakmanschap en de kennis over vis. Klanten kunnen bij ons altijd terecht voor een persoonlijk advies als het gaat om onze visproducten en de bereidingswijzen. Om deze reden doen wij ook mee aan deze wedstrijd en hopen de titel te winnen", aldus Arjen van Heeren van de Zee.

Uw stem
"In de eerste ronde, van 12 tot en met 30 juni, wordt de haring door onze klanten beoordeeld en maken we kans om provinciefinalist te worden. Dit gebeurt online via www.nationaleharingtest.nl waar u, als klant, ons in de juiste provincie opzoekt en onze haring beoordeelt op prijs-kwaliteit, smaak en uitstraling. De tweede ronde start medio juli. Daarin neemt een gecertificeerd onderzoeksbureau op locatie een uitgebreid smaakonderzoek af onder consumenten. Stem vanaf 12 juni op Heeren van de Zee. Kom haring proeven en beoordeel deze vervolgens via www.nationaleharingtest.nl."

Op dinsdag en zaterdag op winkelcentrum Rijkerswoerd, en op donderdag op De Geitenkamp in Arnhem.
Voor meer informatie: www.heerenvandezee.nl of via de Facebookpagina van Heeren van de Zee.

Midzomernachtconcert in sfeervol kerkje

Schotland. (Aquarel: Hai Verstappen)

BEMMEL - Een eyeopener voor wie het nog niet heeft meegemaakt, een begrip voor de trouwe bezoeker: het Midzomernachtconcert van Het Nieuw Betuws Kamerkoor. Op 21 juni is het weer zover. In het sfeervolle kerkje aan het Oude Kerkhof in Bemmel viert het koor onder leiding van Frans van de Loo en met medewerking van pianiste Linda Bouman de midzomernacht.

Het thema is dit keer ‘Deep Waters’ en het concert omvat een breed scala van liederen, van de bekende spiritual ‘Deep River’ en het melodische ‘Waters of Elle’ tot het speelse maar tragisch eindigend lied ‘The Three Fishers’. Laat u meevoeren op de golven van melodische klanken. En natuurlijk kunt u als vanouds samen met het koor nagenieten onder genot van een drankje buiten onder de platanen als het weer het maar even toelaat. De liederen worden afgewisseld met een gastoptreden van het Brabants Baroque Consort dat, geheel in stijl, delen uit ‘Watermusic’ van Händel ten gehore zal brengen.

Het concert begint om 21.00 uur. Kaarten zijn à tien euro te koop bij Boekhandel de Toren van Bemmel, Bruna Huissen, via de website www.nieuwbetuwskamerkoor.nl en bij aanvang van het concert.

Marktaanzicht Lidl-pand van last naar lust voor het oog!

BEMMEL - Wie heeft zich de afgelopen jaren niet geërgerd aan de grijze, grauwe ruiten aan de Marktzijde van het Lidl-pand in Bemmel. Nu dat is vanaf woensdag 5 juni verleden tijd.


In nauwe samenwerking tussen Lidl, de ondernemersvereniging Beleef Bemmel en de Gemeente heeft het pand door middel van stickers een ware metamorfose ondergaan. Nadat de ideeën over het stickeren van de gevel, met medewerking van ontwerper Pimm Terhorst, op hoofdlijnen zijn uitgewerkt, is aan de inwoners van Bemmel gevraagd materiaal aan te dragen voor de verdere invulling. Dit heeft geleid tot vele reacties zowel vanuit de bewoners als de sportverenigingen en de historische kring. Het uiteindelijke resultaat mag er zijn. Onder de slogan 'To Be Bemmel' komen vele facetten van Bemmel naar voren.

Tijdens de officiële onthulling memoreert wethouder Helga Witjes de wijze waarop dit samenwerkingsverband tot stand is gekomen en tot welk mooi resultaat het heeft geleid. Zij feliciteert initiatiefnemer en voorzitter van de ondernemersvereniging Beleef Bemmel Louis du Pré met dit resultaat en spreekt de wens uit dat er nog veel andere mooie projecten in Bemmel gerealiseerd mogen gaan worden. Het geheel is opgeluisterd door een aantal muzikanten van een van de Bemmelse dweilorkesten. Zowel voor de omwonenden als de bezoekers is de Markt van Bemmel zeker vanaf nu 'To Be Bemmel'.

Huyskweker klaar voor vaderdag

GENDT - Heerlijk weer, mooie bloemen en een goede barbecue! Wat kan een vader zich nog meer wensen?

"Wist u dat u met onze hangpotten is verspilling van oude plastic hangpotten verleden tijd. Wanneer u bij ons een hangpot koopt en deze in het najaar of volgend voorjaar schoon inlevert krijgt u vier euro korting op de volgende hangpot. Wij hergebruiken dan de ingeleverde pot. Deze hangpot maakt het verzorgen van planten voor iedereen eenvoudig. De pot denkt namelijk met de plant mee. Dankzij een verborgen waterreservoir in de bodem is een plant altijd van voldoende water voorzien."


Dat je van bloemen blij wordt, dat is niets nieuws onder de zon. Dat bevestigd Bert van Deelen van Huyskweker Arnhem-Nijmegen: 'Vaak wordt gedacht dat een bloemetje slechts een klein gebaar is. Dat is het in feite ook, maar het kan de sfeer in een tuin of huiskamer gigantisch veranderen.' De kwekerij uit Gendt merkt dat bloemen nog steeds veel cadeau gedaan worden, waarbij in zijn kwekerij vooral de bloemen en planten met waterreservoir populair zijn. 'Je zet ze één keer neer, vult slechts af en toe het water en de voeding bij en de rest gaat vanzelf. Ideaal cadeau voor Vaderdag dus, want je hoeft geen groene vingers te hebben en het levert je een gelukkige vader op', zegt Bert lachend.

Huyskweker Arnhem-Nijmegen Langstraat 46, Gendt; www.kwekerijarnhemnijmegen.nl.

Kunst en bezinning in de protestantse kerk van Angeren Met andere ogen zien

ANGEREN - Wat kun je op verschillende manieren kijken. De wereld kan er donker of somber uitzien. Dan weer zie je schoonheid. Of je oog valt op vriendelijkheid tussen mensen.

Een kunstenaar drukt uit wat hij (zij) ziet of ervaart. Door zijn werk in ons op te nemen gaan ook wij anders kijken. Religie en kunst hebben met elkaar te maken. Beide openen onze ogen voor andere lagen in de werkelijkheid. Soms zie je de wereld als nieuw, ziet ze er goddelijk uit!

In het weekend van 15 en 16 juni vindt in Huissen en Angeren de kunstroute plaats, kunst in Mea Vota. In het kleine kerkje van Angeren zijn beelden te zien van Edwin Kurth en schilderijen van Hai Verstappen. Op 16 juni om 10 uur zal er een bezinningssamenkomst plaats vinden rond het thema 'met andere ogen zien'. Deze bijeenkomst is voorbereid in samenwerking met Hai Verstappen. Ook zal zijn kunst een rol spelen. "We hopen op deze ochtend met een nieuwe blik te gaan kijken. U bent van harte welkom mee te genieten", aldus Els de Clercq, predikant.

Kampioenen van Bemmel

Meiden MB5 kampioen. (foto: Joost Schouten)

BEMMEL - De MB5 van hockeyclub Bemmel is op haar allerlaatste wedstrijddag toch nog kampioen geworden.

De wedstrijd moest gewonnen worden om de directe concurrent Wageningen voor te blijven. Zoals te zien is op de foto, is het hen ook gelukt! Coaches Ronald Termeer en Bob Corton; van links naar rechts Asantewa Owusu, Mirke van der Zee, Iris Hoen, Didi Termeer, Evelien Evers, Fleur Klaassen, Benthe Corton, lotte Arts, Emma Janssen, Julia Huijs, Jennifer Joseph, Senna Faazen, Amber Klein en Isa Jeurissen.

Dubbel voor Bemmel 1

De kampioenen van Bemmel 1.

BEMMEL - Het seizoen 2018—2019 voor Bemmel 1 is afgerond met een kampioenschap en de beker in het district Veluwezoom.

"Wij spelen in de dag competitie op de donderdagmiddag. Onze thuiswedstrijden spelen wij in De Kinkel aan de Ambachtstraat in Bemmel. Op de foto: van links naar rechts:

Theo Meurs, Geert Peters, Harrie Peters, Peter Lintsen, Cor Princen en Bertus Peters. Niet aanwezig Henk Bouwman.

JO11-3 van sc Bemmel kampioen

BEMMEL - Zaterdag 25 Mei is de JO11-3 van sc Bemmel kampioen geworden na een zinderende wedstrijd tegen directe concurrent Brakkenstein.

Na de 6-4 overwinning kon het feest losbarsten. Job, Mees, Roan, Teun, Andre, Mathijs, Olaf, Lars, Lars en Guus een topprestatie tegen over het algemeen één jaar oudere tegenstanders. Ook ging een felicitatie naar de leiders van het team Joost en Martijn.

Bemmel 5 kampioen

Bemmel 5. (foto: Han Steijntjes)

BEMMEL - Deze fantastische vriendenploeg heeft op zondag 26-5 haar tweede kampioenschap binnengehaald.

Na de rondrit op de platte kar is er op zondag tot in de late uurtjes gefeest. De festiviteiten zijn maandag hervat met een boottocht van Arnhem naar Nijmegen, inclusief een zanger aan boord. "Wij willen alle fans en sponsoren bedanken voor zijn of haar bijdrage dit jaar!"

SC Bemmel JO13-4 voor derde keer op rij kampioen

SC Bemmel JO13-4. (foto: JO13-4)

BEMMEL - SC Bemmel JO13-4 is voor de derde keer op rij kampioen geworden.

Na het geloof dat de titel in de eerste helft van het seizoen verspeeld leek, hebben de jongens de mouwen opgestroopt en zijn er vol voor gegaan met als doel de titel. Deze is dan ook behaald!

Kampioenen

HUISSEN - Bij de Huissense voetbalvereniging Jonge Kracht zijn de meisjes van de MO13 zonder puntenverlies najaars- en voorjaarskampioen geworden.

Ook speelden zij de bekerfinale Oost Nederland en zijn zij geplaatst voor het NK talententoernooi. Super trots op onze meiden. Ben jij ook een sportieve meid die op zoek is naar een leuke teamsport, kom dan gerust eens meetrainen op dinsdag of donderdag avond bij Jonge Kracht.

MHC Bemmel MC4 weer kampioen!

De kampioenen van MHC Bemmel MC4. (foto: Egbert Philips)

BEMMEL - Gefeliciteerd meiden! De toppers van MHC Bemmel MC4 zijn dit seizoen voor de tweede keer kampioen geworden!

De kampioenswedstrijd was een thriller; gelukkig met goede afloop voor het team. Dank aan coaches Richard en Egbert, trainster Merlijn en de trouwste supportster Elise.

Fleur Holleman Nederlands kampioen pony springen

(foto: DigiShots Monique de Smit)

LINGEWAARD - Afgelopen zaterdag 23 maart werd in Ermelo het Nederlands kampioenschap indoor springen voor pony's gehouden.

Fleur Holleman had zich hiervoor geselecteerd door op de Gelderse kampioenschappen goed te presteren.

MHC Bemmel MA2

BEMMEL - De kanjers van de MA2 zijn kampioen geworden. Meiden we zijn trots op jullie!

D1 HV Huissen Kampioen

D1 HV Huissen Kampioen

Deze leuke meiden handballen al jaren samen. Ze zijn bloedfanatiek en trainen hard. Dit seizoen is hun harde werken beloond. Het kampioenschap is groots gevierd. Naast het handballen hebben ze veel lol samen!

RKHVV J013-1G kampioen!

HUISSEN - Deze toppers hebben een wereldseizoen gedraaid. Een viertal eerstejaars en de rest tweedejaars speelden een mooie competitie.

Spelers: Mick, Aniek, Bas, Laurin, Luca, Burak Jimaro, Daaf, Tom, Tim, Dylano, Generaino, Sam en Anthony. Begeleiding: Roy, Donato en Esmee.

De Toppers van Bemmel 2

BEMMEL - Op de één na laatste wedstrijddag kampioen geworden, maar eigenlijk al een paar weken daarvoor bij Union. Een geweldige teamprestatie! Technische staf bedankt!!

MHC Bemmel Heren 2

BEMMEL - Hockeyvereniging MHC Bemmel 800 heeft het seizoen afgesloten met liefst acht kampioensteams.

Daarnaast zijn de 1e seniorenteams van zowel onze dames als onze heren geëindigd op een promotieplek en promoveren, beiden dus naar de tweede klasse. Met passie voor hockey en met veel plezier hebben niet alleen de kampioenen maar heeft elk team de beste prestatie geleverd en daar zijn we supertrots op!

R.K.H.V.V. 2

HUISSEN - Met een perfecte mix van jonge honden en oud-gedienden en onder leiding van fantastische staf, hebben de 'Huussese jungskes' van R.K.H.V.V. 2 het kampioenschap binnengesleept.

Het was een prachtig seizoen voor spelers en supporters.

Bataven Gendt MO 11-1

GENDT - Deze toppers zijn ongeslagen kampioen geworden.

"Deze Gendtse dames zijn een hecht team en staan hun mannetje wel. Zowel in als buiten het veld een voor een toppers", aldus de trotse ouders van deze toppertjes!

Slagwerkgroep Volharding Huissen

HUISSEN - Op zaterdag 13 april heeft de slagwerkgroep van Volharding deelgenomen aan de ONSK in Barneveld, waarbij de slagwerkers in de basis klasse met 86,5 punten eerste werden van de acht deelnemende verenigingen, en hierbij het Nederlands kampioenschap binnenhaalde.

SC Bemmel 4

BEMMEL - FC Bemmel 4 afgelopen zondag 02/06 zijn ze kampioen geworden! Gefeliciteerd mannen!

MHC Bemmel MA3

Hockeyvereniging MHC Bemmel 800

MHC Bemmel MB1

Hockeyvereniging MHC Bemmel 800

MHC Bemmel MC3

Hockeyvereniging MHC Bemmel 800

MHC Bemmel MD3

Hockeyvereniging MHC Bemmel 800

Jeu de boules bij 30 graden Celcius

Welke boule ligt het dichtst bij de but? (foto: JBC Lingewaard)

HUISSEN - Op zondag 2 juni werd op het speelveld van Jeu de boulesclub Lingewaard een toernooi gehouden in de Regio Zomercompetitie. Vanuit de Betuwe en Oost Brabant zouden vele liefhebbers van het Franse spel naar Huissen komen, ongeveer honderd in getal.


Vanwege de verwachte grote toeloop moest er op de zaterdag ervoor al hard worden gewerkt. Tenten opzetten, tafels en stoelen aanslepen, benodigdheden voor de inwendige mens verzorgen en de parkeerstrategie uitstippelen. Elk lid dat beschikbaar was, kreeg een rol toebedeeld.

Deze competitie wordt in drie ronden gespeeld op drie zondagen in het voorjaar, dit was de tweede dag, zodat er nog geen winnaar was. Natuurlijk werd er wel fel gestreden, ondanks de warmte. Je komt immers niet helemaal uit Tiel of Schijndel naar Lingewaard gereisd om er met de pet naar te gooien. Zweten dus, want het kwik steeg tot boven de 30 graden. Veel water drinken ook, of iets anders, maar niet te veel alcohol, dat zakt in de benen. Gelukkig bleven alle boulers overeind en de kijkers langs de kant zaten toch al. Bovendien was de ehbo-er van dienst paraat, zelfs met zonnebrandcrème. En mede daardoor verliep het toernooi gesmeerd en werd er geen wanklank gehoord.

Bijzondere kunstwerken op Kunstroute Huissen-Angeren

Kunst in de kassen van Mea Vota. (foto: Louise de Haardt) Louise de Haardt

LINGEWAARD - Op zaterdag 15 en zondag 16 juni kunt u weer genieten van bijzondere kunst in allerlei vormen op verrassende plaatsen tijdens de jaarlijkse kunstroute in Huissen en Angeren.

Op elf locaties is tussen 12.00-17.00 uur werk van 42 kunstenaars te zien. Op iedere locatie exposeren meerdere kunstenaars; hierdoor is er per locatie een diversiteit aan kunst te zien. De totale (fiets)route is ongeveer tien km. Het land- en tuinbouwmuseum Mea Vota aan de Boskoops Glorie 33 in Huissen is het startpunt van de route. Hier is werk te zien van alle deelnemende kunstenaars.

Buitenkunst. (foto: Gemma Brands) Gemma Brands

"U kunt op de route een grote variëteit aan kunst bekijken. De kunstenaars verwelkomen u graag bij hen in hun ateliers, mooie tuinen, kerken, het tuinbouwmuseum of bij hen thuis. Zij laten hun nieuwste werk zien, onder andere beelden, schilderijen, tassen, hoeden, sierraden, foto’s, vilt-objecten, grafiek, natuurlijke objecten en houtsculpturen. Als bezoeker krijgt u ook een kijkje achter de schermen en vertellen de kunstenaars u graag hoe hun kunst ontstaat, inspiratie en technieken en laten dat soms ook ter plaatse zien."

De folder met de route ligt op 15 en 16 juni klaar bij het startpunt van de route en bij de deelnemende kunstenaars. Informatie met een overzicht van de deelnemers staat op http://www.kunstinmeavota.info.

Straatmuzikanten strijden in Elst om nationale titel

De formatie De Nijlpaarden, winnaar van het NKS 2018. Foto: PR

ELST – De Overbetuwse plaats Elst is zaterdag 15 juni vanaf 11.30 uur weer in de ban van het NK Straatmuzikanten, kortweg NKS. Op deze dertiende editie strijden straatmuzikanten om de felbegeerde NK-titel plus de Elstar, een kunstwerk vervaardigd door Els Mathijssen uit Elst.

Er hebben 41 deelnemers uit het hele land zich aangemeld. Het doet de organisatie deugd dat deze keer veel regionale muzikanten zich hebben aangemeld. ,,Het NKS in Elst geniet in het hele land wel grote bekendheid. Dat is natuurlijk hartstikke mooi. Toch zorgen regionale muzikanten er wel vaak voor dat ze veel aanhang meenemen naar Elst”, stelt Dulos, initiator van het NKS.

De godfathers van de straatmuziek, The Amazing Stroopwafels, sluiten het NKS af.. Foto: PR

The Amazing Stroopwafels
Voor het eerst in haar bestaan heeft de Stichting NK Straatmuzikanten een hoofdsponsor binnengehaald.
,,Dankzij hoofdsponsor Leitz Service in Elst zijn wij nu in staat om een hoofdact aan het evenement toe te voegen. Het is toch geweldig dat niemand minder dan de godfathers van de Nederlandse straatmuziek, The Amazing Stroopwafels, het evenement afsluiten. Zij geven tweemaal een gratis concert”, vertelt Henk Rüger, die vorig jaar de stichting is komen versterken.

Vorig jaar won de formatie De Nijlpaarden het NKS. Die groep is opnieuw van de partij en tracht de titel te prolongeren. Of dat lukt? De concurrentie is groot.

Het muziekfestijn begint op zaterdag 15 juni, de dag voor vaderdag, vanaf 11.30 uur. De prijsuitreiking is om 16.45 uur op het Sint-Werenfriedplein. Meer hierover staat op: www.nkstraatmuzikanten.nl.

Bijeenkomst GendtVooruit

Wethouder Helga Witjes wordt toegesproken door voorzitter Sjaak Kregting. (foto: Wim Meijer) Wim Meijer

GENDT - Gendt Vooruit had 18 februari een startbijeenkomst georganiseerd waarbij alle inwoners van Gendt waren uitgenodigd om hun ideeën te geven met betrekking tot de toekomst van Gendt. Na een enerverende en inspirerende avond konden de werkgroep leden aan de slag. Er zijn zes sub-werkgroepen aan de slag gegaan om de thema’s verder uit te werken en speerpunten te formuleren.

De kozen thema’s zijn: 1. Ondernemen, werkgelegenheid en toerisme 2. Onderlinge betrokkenheid 3. Wonen en woonomgeving 4. Recreatie, bewegen en sport 5. Verkeer, veiligheid en bereikbaarheid 6. Natuur, duurzaamheid en milieu.

Door onderlinge betrokkenheid als centrale thema te benoemen, ontstaat er een natuurlijke overgang naar de andere thema’s. In vijf van de thema’s staan de inwoners van Gendt centraal. Het thema natuur, duurzaamheid en milieu overkoepelt het geheel waarin mensen kunnen en mogen leven.

De zes sub-werkgroepen hebben op 3 juni hun speerpunten besproken met professionals en ambtenaren die mee kunnen denken over de mogelijkheden en haalbaarheid van de beschreven speerpunten. Er was een levendige discussie waarbij er open en transparant ideeën over tafel kwamen. Voor de aanwezige ambtenaren was het een goede zaak om vanuit de gemeenschap te horen wat er allemaal speelt en omgekeerd leerden de werkgroepleden hoe de ambtenarij werkt.

Voorzitter Sjaak Kregting sloot samen met wethouder Helga Witjes de avond af met de woorden: “Wat is dit een topbijeenkomst!” Hiermee kunnen de leden vol aan de slag om het plan voor Gendt 2030 handen en voeten te geven.

Samenwerken om Japanse duizenknoop uit te roeien

De uiterwaarden zijn voor de Japanse duizendknoop ideale gebieden om te vestigen, het rivierwater kan zaden in korte tijd over grote afstanden meevoeren. (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL - Lingewaard raakt in de greep van de sterk groeiende Japanse duizendknoop. De wortels en stengels kunnen schade veroorzaken aan gebouwen, leidingen, riolering, dijken en wegen. De gemeente is op de hoogte van de groene invasie. Na de zomer wordt een gericht beleid verwacht. Volledig uitroeien is een taaie klus.

Heel Europa gaat er last van ondervinden. De media besteden er steeds meer aandacht aan, zo weet het college. “Hierdoor worden inwoners alerter en bezorgd. Wij hebben de gemeentelijke locaties waar de plant voorkomt in beeld. De bestrijding van de Japanse Duizendknoop staat hoog op onze agenda.”

Lingewaard is zich bewust van de gevaren van deze plant. De plekken waar de Japanse duizendknoop op gemeentegrond huishoudt zijn bekend. Niet bij overige grondeigenaren en tuine. Op dit moment inventariseren vrijwilligers onder leiding van Stichting Lingewaard Natuurlijk verder. Plekken waar de Japanse duizendknoop staat worden aan de gemeente doorgegeven.

De gemeente bestrijdt op gemeentegrond door de planten kort af te knippen om ze vervolgens te trakteren op RoundUp. Maar alleen in openbare ruimte, waarschuwt het college. “We zijn niet verantwoordelijk voor werkzaamheden die uitgevoerd worden op niet-gemeentelijk grondgebied. We gaan dit wel bespreken met de eigenaar van het terrein.” Samenwerking lijkt enige oplossing. “Alleen een gezamenlijke aanpak op bestrijding van de Japanse duizendkoop zet zoden aan de dijk.”

Gezellige zomerbingo in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Zaterdag 22 juni houdt carnavalsvereniging De Waalkanters uit Slijk-Ewijk een zomerbingo.

Tijdens deze geldbingo zijn er mooie prijzen te winnen waaronder vleesschalen, tassen met levensmiddelen, salades, en vele andere mooie prijzen. Hoofdprijs minimaal 70 euro. De bingo start om 20.00 uur in Dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk. Er wordt met boekjessysteem gespeeld. Zaal open om 19.00 uur.

Gezellige zomerbingo in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Zaterdag 22 juni houdt carnavalsvereniging De Waalkanters uit Slijk-Ewijk een zomerbingo.

Tijdens deze geldbingo zijn er mooie prijzen te winnen waaronder vleesschalen, tassen met levensmiddelen, salades, en vele andere mooie prijzen. Hoofdprijs minimaal 70 euro. De bingo start om 20.00 uur in Dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk. Er wordt met boekjessysteem gespeeld. Zaal open om 19.00 uur.

Het oversluiten van uw hypotheek kan u veel financieel voordeel opleveren

HUISSEN - De onafhankelijke hypotheekadviseurs van van de Ree & Partners kijken graag met je mee of je hypotheek nog bij je past of dat je voordeliger uit bent door je hypotheek over te sluiten. Maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

De hypotheekrente staat momenteel historisch laag. Een uitgelezen moment om uw hypotheek onder de loep te nemen. Wellicht kunt u besparen op uw woonlasten door te kiezen voor een lagere hypotheekrente. Naast het besparen op de woonlasten kijken de adviseurs van Van de Ree & Partners graag met uw mee of de huidige hypotheek nog bij u past. De veranderingen in hypotheekland zijn talrijk, voor u is het van groot belang om te weten of uw constructie nog passend is in uw situatie.

Gaat u over niet al te lange tijd met pensioen en bent u benieuwd naar uw specifieke mogelijkheden? Wij vertellen er graag meer over. Juist voor u zijn er uitstekende mogelijkheden om uw hypotheek over te sluiten of wellicht is een verhuizing toch aantrekkelijk voor u. Wij vertellen u er graag meer over en luisteren aandachtig naar uw wensen.

Bij een nieuwe hypotheek krijgt u te maken met kosten. Deze kosten worden voor u helder in beeld gebracht en samen met de adviseur wordt gekeken of het oversluiten van uw hypotheek rendabel is. Mocht u verder nog plannen hebben voor een verbouwing of het verduurzamen van uw woning? Dan is het vandaag tijd om ons te bellen voor een afspraak. U weet dan snel welke mogelijkheden u heeft. Van de Ree & Partners: 026 327 58 88, info@vanderee-partners.nl, www.vanderee-partners.nl.

Start bouw aan de Rietbaan in Huissen

Wethouder Sluiter en André Walvoort onthullen het bouwbord. (foto: Robin Raanhuis) Robin Raanhuis

HUISSEN - Aan de Rietbaan in Huissen is de gemeente in samenwerking met Walvoort Ontwikkelaars gestart met het bouwrijp maken van vier ruime bouwkavels op de plek van het voormalige fitnesscentrum.

De kavels zijn bedoeld voor de bouw van vrijstaande woningen. De kavels worden verkocht door Walvoort Ontwikkelaars. Aansluitend aan het bouwrijp maken zal het openbaar gebied rond de kavels en het appartementencomplex Swaensteijn definitief worden ingericht. Als officiële start van de werkzaamheden onthulde wethouder Sluiter samen met ontwikkelaar André Walvoort, onder toeziend oog van de betrokken partijen het bouwbord. "Heeft u interesse in een kavel neem dan contact op met Walvoort Ontwikkelaars via 026 3515299 of info@walvoortontwikkelaars.nl."

Kom genieten van de smaak van het seizoen!

GENDT - Op donderdag 27 juni om 18.00 uur presenteert het restaurant van Hof van Breunissen in Gendt een heerlijk kersenfeestmenu.

Het menu zal bestaan uit de volgende vier gangen: Pastasalade met kip en groene asperge, heldere aspergesoep met omeletreepjes, asperges met ham en ei, peterselie aardappeltjes en groene salade én Luikse wafels met warme kersen, roomijs en slagroom.

Voor dit feestmaal kost 19 euro, opgeven kan in het restaurant van Hof van Breunissen of per telefoon: 0481 421338. Opgeven kan uiterlijk tot 24 juni, tenzij eerder het maximaal aantal gasten is bereikt. Iedereen is welkom.

Live muziekfeest Huissen-centrum op zondag 7 juli + winkels open Back to the Music: genieten met hoofdletter G

Live muziek op straat en bij horecabedrijven, dàt is Back to the Music in Huissen. Dit jaar op zondag 7 juli. En de winkels in het centrum zijn geopend van 13 tot 17 uur. (foto: Van Eimeren)

HUISSEN – Hoe horeca-ondernemers en winkeliers samen een geweldig feest kunnen bouwen. Beleef het op Back to the Music op zondag 7 juli. Het centrum van het stadje van plezier bruist dan van jewelste. Met live bands bij de horeca en reuring in de winkels. Lunchen, shoppen, bands beleven en borrelen.

De eerste zondag in juli is in Huissen steevast gereserveerd voor Back to the Music, dat alweer de 17e editie beleeft. Het trekt duizenden muziekliefhebbers en mensen die van uitgaan houden. Grote troef, de bands die live optreden bij tal van horecagelegenheden. De eerste noten van de acts zullen vanaf 14.00 uur te horen zijn. Voor die tijd kan bij een aantal etablissementen al ontbeten of geluncht worden, al dan niet op terrasjes. Waar ook snel de eerste drankjes genuttigd kunnen worden. Laatste klanken: 20.00 uur.

Bij de rotonde aan de Helmichstraat geeft Beide Zussen een podium aan het akoestische 2nd Opinion, iets verderop bij De Buitenpoort Huissens bekendste band Flashback en The Crown Jewels met hun tribute to Creedence Clearwater Revival (CCR).In de Vierakkerstraat bij de cafés Borrelzz en De Kater ook twee (rock)bands met Huissense roots: Jangle en Misty Giants. Halverwege die straat swingt de negenkoppige Club Soda voor Het Moment en Bar Lekker de pan uit.

Shoppen

Op de Markt bij Café De Dijk slaat rock(abilly) de klok met Slapback Johnny en Rockadile. En aan de overkant maken Ristorante Da Claudio en Café Nr 5 een concert van het 'gouwe ouwe' Tulsa Time mogelijk. In de Langestraat bij Big Fish de akoestische en mobiele Berkley Brothers en bij Grand café Barend geeft 4Crooks acte de presence. En last but not least (want maar liefst drie bands!) 't Huessenaartje: non-stop optredens van Road'n Band, The Blues Brothers en Whatever Band.

Bijkomend voordeel: de winkels zijn van 13.00 tot 17.00 uur open en die zijn in stijl gedecoreerd. Dus: shoppen maar! En muziek en eten en drinken. Ideale combinatie! Blijf op de hoogte van Back to the Music via: Facebook.com/BacktotheMusicHuissen.

Kom genieten van de smaak van het seizoen!

GENDT - Op donderdag 27 juni om 18.00 uur presenteert het restaurant van Hof van Breunissen in Gendt een heerlijk kersenfeestmenu.

Het menu zal bestaan uit de volgende vier gangen: Pastasalade met kip en groene asperge, heldere aspergesoep met omeletreepjes, asperges met ham en ei, peterselie aardappeltjes en groene salade én Luikse wafels met warme kersen, roomijs en slagroom.

Voor dit feestmaal kost 19 euro, opgeven kan in het restaurant van Hof van Breunissen of per telefoon: 0481 421338. Opgeven kan uiterlijk tot 24 juni, tenzij eerder het maximaal aantal gasten is bereikt. Iedereen is welkom.

Hollandse nieuwe 2019

LINGEWAARD - Met trots mogen wij wel zeggen presenteren wij onze gevangen Nieuwe Haring... vol zenuwen en verwachtingen keken wij uit naar de vangst met schoonheid uit de zee want het is ieder jaar weer afwachten wat de natuur ons geeft!

"Prachtige haring volgevreten met plankton, ja dat maakt een haringliefhebber heel blij, en wat heel belangrijk is met dit o zo mooie product. Vers schoonmaken waar de klant bij staat! Nou, u kunt er bij uw visspecialist Bos Vishandel ervan op aan dat dat gebeurt! De gehele dag vers schoonmaken is het mooiste wat er is!! En Bos dan de klant ziet genieten geniet hij zelf ook!!

Ook doen we een donderdag speciaal voor vaderdag verse paling en zalm roken..heerlijke verse vette IJselmeerpaling en Ierse lijnaal!!! Ook daar worden we blij van... dus liefhebbers tot een donderdag op de Bemmelse markt en 's morgens in Angeren bij het Dorpshuis", aldus Henk-wout Bos

Gerrie Aldershof exposeert met de 'vier jaargetijden'...

HUISSEN - …De traditionele kunstroute Huissen-Angeren, 'Kunst in Mea Vota', 2019 staat voor de deur. Ook Gerrie Aldershof doet weer mee. Hij exposeert met negen anderen in locatie Tuinbouwmuseum Mea Vota.

Door 'ziekenhuisgedoe' gedwongen toont Gerrie deze keer, bij deze negende editie, één werkstuk: de 'vier jaargetijden'. Een beeldverhaal: 'Lente, zomer, herfst en winter' geeft treffend de 'cyclus' van het leven aan. Daarin spreekt zijn liefde voor bomen tot de verbeelding [zie foto].

De openingstijden van de kunstroute zijn op zaterdag 15 en zondag 16 juni van 12.00 tot 17.00 uur. Locatie Tuinbouwmuseum Mea Vota is gelegen aan Boskoops Glorie 33 in Huissen. Meer informatie (zoals beschrijving kunstroute) staat op www.kunstinmeavota.info en op Facebook…

31 / 32

Deze Bob de Bouwer wordt 16 juni
4 jaar en gaat naar school.
Dikke kus van Opa Eef en Oma Lies

Deze lieve vrouw en mama wordt 14 Juni 50 jaar.
We houden van jou. Groetjes van,
Mario & Dominique.

Deze knappe man blaast woensdag 85 kaarsjes uit!

Felicitaties van: kinderen,
kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Lieve pap,

Met je verjaardag was ik net te laat,

vandaar dat je alsnog voor vaderdag in de krant staat.

Liefs Carla

Hiep Hiep Hoera, onze lieve knappe meid Isis is op 9 juni 8 jaar geworden!

Liefs, papa, mama, Lars
en van je pony Jeroen

Naar 4 jaar niet meer op zwemles te zijn geweest toch haar C zwemdiploma nog weten te behalen!! Gefeliciteerd papa, mama, Mila, de opa's en oma.

Hiep Hiep Hoera papa en mama al 12 1/2 jaar een paar.

Kusjes Charissa en Felicia.

Ja het is echt waar Ronnie ziet 14 juni Abraham
Gefeliciteerd!
Liefs van Lisa, Astrid en Cees

'Ons schatje alweer 50 jaar !!
Kusjes Robert, Henny,
Tara en shanna. "

Dea en Delano
Gefeliciteerd
30 jaar getrouwd