GN Berg en Dal Heumen Mook

10 mei 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 10 mei 2017


Gaan landbouw en natuur samen in de gemeente?

PERSINGEN - Emeritus hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie Frank Berendse geeft dinsdag 23 mei in de Ooijpolder een lezing over natuurbescherming en zijn visie op de toekomst van de landbouw.

De Wageningse bioloog schetst in zijn laatste boek(je) 'Wilde apen' veranderingen in de natuur van het agrarisch landschap en de achteruitgang van boerenlandsoorten en de rol van bestrijdingsmiddelen daarbij. Maar juist met zijn visionaire en tegelijkertijd praktische ideeën zal hij uit de doeken doen hoe er tot een echt duurzame landbouw gekomen kan worden.

Deze lezing start om 20.15 uur en zal aansluitend zijn op de ALV van De Ploegdriever, Vereniging voor Landschapsbeheer in Groesbeek en Ooijpolder. Alle geïnteresseerden, ook niet-leden, zijn vanaf 20.00 uur welkom in de Thornsche Molen (Thornsestraat 20, Persingen) om deze lezing kosteloos bij te wonen. Na afloop van de lezing is er volop gelegenheid voor discussie onder het genot van een drankje. ‘Wilde apen’ is tegen sterk gereduceerd tarief (5 euro) ter plaatse te koop, net als ‘Natuur in Nederland’.

Voor wie alvast meer wil lezen: www.trouw.nl/groen/ hoe-maak-je-duurzaam-goedkoop.

Wie wordt koning(in) van de grensregio?

Foto: JSchutterij Wyler

WYLER - Wie wordt de schutterskoning(in) van de grensregio? Dat wordt op 13 mei uitgemaakt in het grensplaatsje Wyler, waar de plaatselijke schutterij de Sankt Johannes Bruderschaft tekent voor de organisatie van het Grenslandkoningschieten.


Alle schutterijen uit de gemeenten Berg en Dal en Kranenburg – dat zijn er alles bij elkaar twaalf – komen dan naar Wyler om te schieten op drie houten vogels. De koningen (m/v) van de schutterijen gaan onderling de strijd aan voor de titel van Grenslandkoning. Natuurlijk komen ook de vendeliers mee: zij zullen hun vaandel op het sportveld van de Wylerse voetbalclub zwaaien. Het schieten vindt plaats naast de kerk van Wyler, bij het dorpshuis.

Het is voor de tweede keer dat de eeuwenoude Broederschap van de Heilige Johannes de organisatie op zich neemt van de tweejaarlijkse toernooi. De vorige keer was in 1993: toen vond het spektakel plaats bij de (verdwenen) grensovergang Beek-Wyler.

De schutterijen maken die dag om 11.55 uur hun feestelijke intocht in het dorp. Om 12.00 uur is er een mis – het befaamde grensoverschrijdende Ceaciliakoor zingt – in de kerk; om 13.30 uur beginnen de schietwedstrijden bij het naast de kerk gelegen dorpshuis (Pfarrheim). Voor een natje en een droogje wordt naar beste Duitse tradities gezorgd.

Om 16.30 uur vertrekken de schutters in defilé naar de Sportplatz voor het schuttersdefilé, de prijsuitreiking en de parade. Om 17.30 begint de afsluitende feestavond in het dorpshuis. Er kan geparkeerd worden in de weilanden aan de Haupstrasse, vrijwel meteen als je Wyler binnenkomt.

Film: It’s Your War Too

GROESBEEK - Op dinsdag 16 mei houdt het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek een filmavond met als thema 'It’s Your War Too': Propaganda voor Amerikaanse Vrouwen.

Het betreft een filmavond gevuld met de mooiste propagandafilms uit de Verenigde Staten, gericht op vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze films stimuleerden vrouwen om net als Rosie the Riveter aan het werk te gaan zodat de mannen naar het front konden en ze laten de grote verscheidenheid aan banen zien die vrouwen hadden tijdens de oorlog. De propagandafilms worden getoond met historische toelichting van Amerikanist Lisa van Kessel.

Aanvang: 19.30 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur. Entree bedraagt 5,00 euro. Museumkaart geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Verzorging 4-Daagselopers in Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - De 101e editie van de 4-Daagse is van dinsdag 18 tot en met vrijdag 21 juli. Ook dit jaar is het mogelijk om zich tijdens de 4-Daagse van Nijmegen te laten verzorgen. Hierbij valt te denken aan het behandelen van blaren, afplakken, tapen en masseren.

Deze verzorging voor de lopers gebeurt in het clubhuis van SC Millingen / Odio op sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn aan de Hoefseweg 21. "In de week van de 4-Daagse zijn wij elke avond in het clubhuis en kunnen wij u verzorgen, zodat u de volgende dag weer fris aan de start verschijnt. Samen met masseurs en blarenprikkers staat Alex voor u klaar voor de verzorging van blaren, voet, been en rug. Bent u geïnteresseerd, dan kunt u zich nu al aanmelden..!"

"In de voorbereiding op de 4-Daagse en om klachten en blessures te voorkomen tijdens de 4-Daagse is er nu, ruim voor de 4-Daagseweek en tijdens de trainingen of andere wandelmarsen, de mogelijkheid uw voeten te laten bekijken of te verzorgen. Ook de komende maanden kunt u, wanneer u bij trainingen een blessure oploopt, bij Alex terecht. Voor opgeven of informatie kunt u met Alex Janssen contact opnemen: alexdoortje@kpnmail.nl of 06 10434247."

Een mix van reizen, ervaren en ontdekken Kom naar de Inspiratiedag

HEILIG LANDSTICHTING - Museumpark Orientalis verzorgt in samenwerking met het Han Fortmanncentrum een dag van beleving, inspiratie en reflectie: 'Hoe beleven we ons Godsbeeld anno 2017'.

Het dagprogramma op 20 mei biedt een verkenning van en een verdieping binnen de disciplines die de wereldgodsdiensten aanbieden over een mogelijke ‘ontmoeting’ met God. Al wandelend komen de deelnemers aan deze bijzondere dag alle vijf exponenten van de betrokken religies tegen en raken in gesprek over God.

Na een geheel verzorgde lunch gaat de wandeling door en worden de bezoekers met spirituele oefeningen in aanraking gebracht die kenmerkend zijn voor de verschillende godsdiensten. Een gezamenlijk zangwerkstuk onder leiding van een dirigente van spirituele koren en een bezoek aan een nieuw aangelegd labyrint in de woestijn van Orientalis vormen het slotstuk.

Na een korte evaluatie ontvangt iedere deelnemer een leuk godsbeelden-cadeau. "Ontdek, ontmoet en betreedt het Labyrint. U kunt zich aanmelden via www.fortmanncentrum.nl."

Moederdagbingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 14 mei verzorgt het werkcomité van Odio een bingoavond in haar clubgebouw op sportpark De Hove aan de Heerbaan 67 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. In verband met moederdag wordt er deze avond een extra gratis ronde gespeeld. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

5 / 28

Kunst in het Kerkje van Persingen

PERSINGEN - De natuur verbeeld in het Kerkje van Persingen. Natuurelementen, leven en vergankelijkheid, vormen een verbindend thema in de werken tijdens de expositie in het Kerkje van Persingen op zaterdag 13 en zondag 14 mei van 11.00 tot 17.00 uur. Vier kunstenaars laten hier hun werk zien.

Mieke van Eupen uit Ooij toont grafiek, acryl-, aquarel- en pastelkrijt-schilderijen, waarbij de Ooijpolder en de kust haar vooral inspireren.

Dinie Doornenbal uit Haalderen, exposeert haar bronzen beelden in combinatie met steen en/of hout. Haar inspiratie vindt ze in de natuur en het levensverhaal van mensen.

Gradi Schoenmakers uit Bemmel toont keramische vormgeving. Zij werkt met steengoed en porselein en laat de gevolgen zien, van de vervuiling door de mens veroorzaakt, vooral het zeeleven.

Ans Derks uit Bemmel drukt in haar werken van kartonpulp, natuurlijke materialen en schilderijen, de beleving en verwondering van de natuur uit; waarbij herinneringen en fantasie een rol spelen.

Verhalen van Johan Montenberg, kleinzoon van Derk Gijsbert, plantagemeester van de Domeinbossen Groesbeek 1822 – 1846

Foto: Archief Gerrie Driessen

Door Gerrie Driessen

Heemkundekring Groesbeek

GROESBEEK - De in 1906 geboren Johan wist op 86-jarige leeftijd nog fraaie verhalen en anekdoten te vertellen. Ze zijn opgenomen in de uitgave 'Mannen in Uniform en te Wapen in Groesbeek', blz. 63 -66. Niet iedereen zal er kennis van hebben genomen, waarom er een aantal – van oude volksgebruiken- hier aan de vergetelheid ontrukt worden. **

Mijn vader heeft mij meerdere malen verteld, gehoord te hebben dat men te Groesbeek omstreeks 1875 nog gewoon was de duivel uit te drijven door middel van het levend koken van een zwarte kip. Bij een ander gebruik, onbekend voor welk doel, werd een dode hond opgehangen bij of aan de huis - of schuurdeur. Met hondenvet werden de karwielen gesmeerd, ook die van kruiwagens en hondenkarren.

Hij vertelde dat als de boswachter een vos aangeschoten had, en deze nog leefde, de boswachter met de hak van zijn laars de bek openduwde om zo de tong uit de muil te snijden. De tong werd gedroogd en om de hals meegedragen, dat zou helpen tegen de tering.

Hij had meegemaakt dat een bezembinder gebeten werd door de keeshond van de familie Montenberg. Toen zijn moeder hielp de wond van de man te verzorgen, vroeg deze of hij een paar haren van de hond mocht afsnijden. Na dit gedaan te hebben nam hij zijn pruimtabak uit de mond, stopte de hondenharen er tussen en pruimde en knauwde rustig verder met de opmerking: 'enne Gruusbekse get nie zö gauw dood', want wist hij: 'het kauwen op de haren van een hond die je gebeten had zou helpen de beet vlug te laten genezen'. Tot zover Johan Montenberg, wiens tante getrouwd met ene Velsen uit Boxtel en zoals de meeste heren van stand was die een liefhebber van de jacht. Tijdens een jachtpartij te Groesbeek meende hij een bijzonder schot gelost te hebben. Thuisgekomen gaf hij het wapenfeit door aan de Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbosche Courant. De publicatie volgde op 10 nov. 1877. 'Boxtel. Sedert lang hield zich te Groesbeek op de uitgestrekte goederen van Jhr. De Pesters (landgoed Den Heuvel) aldaar een wit wild konijn op. Steeds ontkwam het aan de geoefende jagers. Het is echter aan den heer P.H. Velsen uit Boxtel gelukt dit diertje bij het eerste schot te doen vallen'.

Op zoek naar sporen van groot wild in het Reichswald

REGIO - Op zoek naar sporen van Groot Wild is een wandeling door het Reichswald in Duitsland, met gidsen van IVN Rijk van Nijmegen op zondag 21 mei van 14.00 tot 16.00 uur.

De start is bij Boscafé Merlijn, Grafwegenerstrasse 3247559, Kranenburg Duitsland. Vanaf Nijmegen via de Groesbeekseweg en Nijmeegse Baan Groesbeek door naar de Bredeweg en in de Breedeweg bij de Kerk linksaf, de woonwijk in. Deze rijdt u door en bij de T-splitsing, bij het schooltje met speeltuin slaat u rechtsaf. De kosten zijn twee euro, gratis voor kinderen onder de 16 jaar en leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei. Meer info staat op www.ivn-nijmegen.nl.

Op zoek naar sporen van groot wild zoals ree, edelhert, wilde zwijnen . En wie weet zelfs de wolf…! We doen dit op Duits grondgebied in het altijd mysterieuze Reichswald waar we starten bij Boscafé Merlijn. Voor deze wandeling is enige fitheid wel belangrijk want het startpunt ligt op 22 meter en het hoogste punt op onze route ligt liefst op 78 meter! Ook sporen van schuttersputjes en loopgraven uit de 2e Wereldoorlog maken het terrein nog interessanter maar ook heuvelachtiger. Onderweg zullen we zeker ook materiaal uit die tijd gaan vinden. De excursie is heel geschikt voor wat oudere kinderen.

Oriëntatie- en basiscursus koordirectie

REGIO - Dit najaar start de NSGV Utrecht wederom met een oriëntatie- en basiscursus koordirectie 2017 -2018 op verschillende locaties binnen het aartsbisdom.

De cursus bestaat uit vijftien zaterdagen van 10.00 – 14.00 uur met een frequentie van ongeveer eenmaal per twee weken. De cursus wordt gehouden in de periode oktober 2017 – juni 2018, docent is Ronald de Haan.

De cursus is bedoeld voor aankomende- alsmede huidige koordirigenten, die zich graag verder willen bekwamen in het leiden van liturgische koren. Het aanbod is gericht op het ontwikkelen van basis slagtechnische vaardigheden alsmede het benoemen van aspecten waar een dirigent in de praktijk mee te maken krijgt: voorbereiding, muzikaal beleid en een verantwoorde programmering binnen de liturgie. Verder wordt er ingegaan in verdieping en kennismaking van liturgisch repertoire, eenvoudige algemene muziekleer en het ontwikkelen van solfège. Dit laatste houdt in het trainen van horen en zingen van onder andere intervallen binnen het octaaf, eenvoudige drieklanken en het kunnen zingen van een eenvoudige melodie na enige voorbereiding.

Om het geleerde in de praktijk te kunnen brengen zal er een aantal keren tijdens de cursusdagen met een koor gewerkt gaan worden. De cursus wordt afgesloten met een deelname certificaat en rapportage.

Voor aanmelding en nadere informatie kunt u terecht bij cursuscoördinator Marcus de Haard, 030 6982579 of post@nsgv-aartsbisdom.nl.

Stadswandeling mantelzorgers

NIJMEGEN - Op woensdag 10 mei om 14.00 uur wordt er speciaal voor mantelzorgers een stadswandeling door Nijmegen georganiseerd. De wandeling duurt tot 15.45 uur.

Hans Eysbouts weet ontzettend veel over de binnenstad van Nijmegen. "Laat u betoveren door de prachtige geschiedenis tijdens deze stadswandeling. En kom tegelijkertijd in contact met andere mensen die ook voor hun partner, familie of bekende zorgen. Het is een mooie combinatie."

De start is om 14.00 uur bij bushalte Kelfkensbos en de route is 4.5 km. Het eindpunt is ook weer bij deze bushalte. Deze stadswandeling is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal.

Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden? Laat het ons weten: 06 13859106 (mantelzorgtelefoon) of info@mantelzorgbergendal.nl of bel op werkdagen tot 13.00 uur naar Forte Welzijn 085 0406066.

Bingo senioren

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 16 mei is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Bingo-avond De Roodborstjes

OOIJ - Op vrijdag 12 mei houdt de plaatselijke wandelsportvereniging De Roodborstjes uit Ooij een gezellige bingo-avond.

Deze vindt plaats in het dorpshuis De Sprong. De aanvang van deze bingo is om 20.00 uur. De hoofdprijs is liefst 230 euro! Het bestuur van W.S.V. De Roodborstjes heet iedereen vanzelfsprekend welkom.

Ingezonden brief

Misleiding tijdens presentatie melkfabriek Groesbeek

Met verbazing en ergernis heb ik op 13 april jl. de presentatie van de plannen met het legveepluimbedrijf aan de Dennenkamp gevolgd.

In 2016 heeft Dutch Diary Genetics BV (dairy staat voor zuivelproducten, geen 'ei' dus…) uit de Achterhoek het legpluimveebedrijf van Van Deurzen aangekocht. Dit voor een bedrag van 1.200.000,-. In zijn presentatie gaf de heer Koolen (DDG) aan dat zijn oorspronkelijke intentie was het legpluimveebedrijf weer in bedrijf te nemen. In zijn presentatie gaf hij ook aan dat hem, om overlast en milieuhinder te vermijden, verzocht is om een andere invulling te overwegen.

Toen had mijnheer Koolen de oplossing: hij pompt er nog eens 8.000.000,- (!) in en start op dezelfde locatie een melkfabriek.

Vast staat wel dat bij een bestemmingsplanwijziging (bedrijfsterrein) de grond en het huidige bedrijfspand fors meer waard zijn dan de geïnvesteerde 1.200.000,-. Voor de ondernemer dus een veel interessantere optie dan zich elders op een bedrijfsterrein te vestigen.

Leghennen is een compleet andere tak van sport dan veehouderij/zuivelproducten. Dat de heer Koolen van plan was aanvankelijk weer een leghennenbedrijf te starten zoals in de presentatie aangegeven, is dus volkomen ongeloofwaardig.

Groesbeek heeft geen enkel belang bij een melkfabriek op deze locatie. Ergo; kosten voor aanpassing van de lokale infrastructuur komen voor rekening van de gemeenschap. Onder meer over het feit dat een melkfabriek een 24-uurs activiteit is met bijbehorende overlast werd met geen woord gerept. Triest en zorgelijk ook dat deze misleidende presentatie volledig gesteund werd door een (herhaaldelijk door de heer Koolen gesouffleerde) wethouder. De vraag is dan ook gerechtvaardigd wat je van de ondernemer en de gemeente nu en in de toekomst met betrekking tot de beheersbaarheid van dit project mag verwachten.

M. Blans Groesbeek

Bingo Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 16 mei is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Bingo-avond De Roodborstjes

OOIJ - Op vrijdag 12 mei houdt de plaatselijke wandelsportvereniging De Roodborstjes uit Ooij een gezellige bingo-avond.

Deze vindt plaats in het dorpshuis De Sprong. De aanvang van deze bingo is om 20.00 uur. De hoofdprijs is liefst 230 euro! Het bestuur van W.S.V. De Roodborstjes heet iedereen vanzelfsprekend welkom.

Vier generaties

MILLINGEN - Op 25 april is Anna Gerritzen geboren, dochter van Mariska en Wim Gerritzen-Blankert. Ze is de vierde generatie van Welbergen-De Beijer-Blankert-Gerritzen.

Overgrootmoeder Suze de Beijer-Welbergen is 90 jaar, ze woont in verzorgingshuis Liduina in Bemmel, grootmoeder Jolanda Blankert-de Beijer, woont in Gendt en is 61 jaar, moeder Mariska Gerritzen-Blankert is 33 jaar en woont met haar gezin Wim, Mike, Anna en hond Rosa in Millingen aan de Rijn.

Afscheid spelers SC Millingen 2

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Behalve bij het eerste elftal namen ook zes spelers om diverse redenen afscheid bij het tweede seniorenelftal van SC Millingen.

Na de wedstrijd van zondag 7 mei tegen WAVV 2 werden Theo Houkes, Jeroen Klomberg, Frenk Janssen, Benjamin Geutjes, Kevin Driessen en Tonnie Scholten door het Bestuur en Technische Commissie bedankt en in het zonnetje gezet. Door hun partners werd ook een cadeau aangeboden. Gezamenlijk hebben ze 67 jaar in de selectie gevoetbald. Ze hebben altijd hun steentje bijgedragen, klaargestaan voor de club,kampioenschappen en degradaties beleefd, maar altijd trouw gebleven aan
SC Millingen. Wegens vakantie kon assistent-coach Jimmy McMullen er vandaag niet bij zijn. Jimmy stopt er ook mee, van hem is vorige week afscheid genomen. De vertrekkende spelers en Jimmy werden van harte bedankt voor hun inzet.

Thom Johoms speler van het jaar

Thom Jochoms ten midden van Jens van den Berg (links) en Dave Kleijnen (rechts) Werktitel

BREEDEWEG - Laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Traditiegetrouw de bekendmaking van de speler van het seizoen. Dit keer de eer aan Groesbeekse Boys speler Thom Jochoms. Sinds enkele jaren speler van het vlaggenschip van de club uit de Breedeweg.

Een mindere eerste seizoenshelft, gevolgd met een sterke tweede periode. Controleur op het middenveld. Sterk bij spelhervattingen voor het vijandelijke doel. Redenen voor de trouwe supporters om hem te bedanken met deze titel. Op de tweede plaats eindigde spits Dave Kleijnen. Hij begon juist met een sterk seizoen waarna een periode met blessureleed volgde. Uiteindelijk wist hij nog 14 treffers te produceren. De derde plaats was voor doelman Jens van den Berg. Als stand-in speelde hij dit seizoen veel wedstrijden. En hoe, hij pakte veel punten voor zijn team.

Ingezonden brief

Borden op veelbesproken route langs Wylermeer

Tijdens mijn wandeling langs het Wylermeer en Wijlerbergmeer ontdekte ik de borden die geplaatst zijn aan de kant van het Duitse Zyflich. Hiermee wordt duidelijk de rijrichting aangegeven richting Beek en dat het vanuit Duitsland nu echt een voetpad is. Toeristen konden met hun fiets niet door het poortje.

H. Burgers

Kampioenschap SC Millingen JO19-1

Foto: Nancy Huls

Foto: Nancy Huls

MILLINGEN - Afgelopen zaterdag stond, zoals gezegd, plotseling de beslissende uitwedstrijd tegen Spero gepland, een tegenstander waar we het thuis heel lastig tegen hadden en met maar 1-0 gewonnen hadden.

Wij zagen wel dat ze na de winterstop slechts één keer gewonnen hadden, maar dat ging gelukkig niet ten koste van onze concentratie. Bij binnenkomst van de spelers zaterdag, was volgens de trainers Harald Maassen en Daan Arnts duidelijk de spanning bij de jongens aanwezig. Bleke gezichten en een gespannen sfeertje verzekerden ons, iedereen was met de wedstrijd bezig. Jammer was dat onze trouwe supporter Piet Neijenhuis, de opa van Dave, een week voor de wedstrijd gestorven was. Het team speelde met rouwbanden om en er werd voor de wedstrijd een minuut stilte in acht genomen.

Millingen begon sterk en niemand minder dan Dave wist in de eerste vijf minuten twee maal te scoren, allebei op de assist van Joris W. Hierna liep de wedstrijd op rolletjes. Op het middenveld startten Dave, Rik en Joey onder aanvoering van Frenk. Joris W werd na 20 minuten vanwege een blessure gewisseld en Tijmen kwam hem vervangen. In de 32e minuut scoorde Rik de 3-0 op aangeven van Stijn J ('Tieske').


Na rust werd Rik gewisseld voor Timo en scoorde Stijn B in de 50e minuut op aangeven van Tijmen 4-0. Vijf minuten later werd het 5-0 door Joey op geven van Stijn B. De wedstrijd was gespeeld, toch wilde Tieske ook op het formulier en scoorde op aangeven van Dave uit een corner met de kop een erg mooi doelpunt. 6-0 was nog niet genoeg, Stijn B zorgde zeven minuten voor tijd op aangeven van Tieske voor de eindstand 7-0, waarmee het kampioenschap een feit was.


Na de wedstrijd werd de champagnefles geopend en hadden de ouders gezorgd voor een shirt met opdruk 'JO19-1 kampioen 2016-2017'.
Toeterend werd bij het binnenrijden in Millingen de aandacht getrokken voor het kampioenschap van de A1, dit mocht niemand ontgaan! In het clubgebouw werden de kersverse kampioenen toegesproken door de voorzitter. Het feest duurde tot in de kleine uurtjes.

Knalfeest in de speeltuin

MILLINGEN - Zondag 25 juni houdt stichting K.R.O.S. ter gelegenheid van het tienjarig bestaan een feestdag voor alle kinderen.

Het feest is in de speeltuin De Steense gemeente van 10:00 tot 17:00 uur, Er valt dan van alles: van ballonnenman, schminken, en springkussen tot aan zeepbaan en kleedjesmarkt. Voor ieder kind nog een leuke attentie. Het winkeltje is deze dag natuurlijk geopend. Vrijwillige bijdragen zijn altijd welkom!

Aanmelden voor de kleedjes markt:

drenthharm@gmail.com

Naam:

Telefoonnummer:

Meezingen met History Sounds

Foto: Ramon Claassen

Foto: Ramon Claassen

GROESBEEK - Zaterdag 20 mei houdt het Groesbeekse koor History Sounds een gezellige muziekavond in het theatercafé van cultureel centrum De Mallemolen.

Deze avond zal in het teken staan van zingen, een hapje en 'n drankje. Naast hun eigen repertoire zullen de muzikanten Wim Rossen en Gerry Janssen voor de muzikale omlijsting zorgen, geheel in het teken van de jaren zestig. Iedereen is van harte uitgenodigd onder het moto 'kom van die bank af en maak er samen met ons een leuke avond van'. Dresscode: sixties (niet verplicht). Deze gezellige muziekavond begint om 20.30 uur en de toegang is gratis. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Brandweer Groesbeek mist eerste reanimatie-uitruk

GROESBEEK – De vrijwillige brandweer van Groesbeek heeft zaterdagmiddag de eerste reanimatie-uitruk gemist.

Zaterdagmiddag werden hulpinstanties gealarmeerd voor een reanimatie aan de Sint-Jansberg in Groesbeek. Ambulances en politie waren snel ter plaatse, alleen de brandweer ontbrak. Enkele weken geleden maakte groepschef Van Ooijen en teamleider Van Deelen bekend dat de vrijwillige brandweerlieden van Groesbeek ook bij reanimaties uit zouden gaan rukken, dit om meer te willen doen voor de inwoners van Groesbeek.

Achttien brandweerlieden van het Groesbeekse korps hadden een opleiding daarvoor succesvol afgesloten. Elke seconde telt maar zeer zeker ook bij reanimaties. Echter, zaterdagmiddag is er iets mis gegaan bij de alarmering en werden de Groesbeekse spuitgasten niet op de hoogte gesteld, waar de fout ligt wordt nog nader onderzocht. Maar in ieder geval is het zeker dat dit in de toekomst niet meer voor zal komen, aldus een woordvoerder van de brandweer.

11 / 28

12 / 28

13 / 28

Lasergame-evenement in Leuth

LEUTH - Op 02 mei stond er in De Torteltuin in Leuth in samenwerking met Huureenlasergame.nl een evenement gepland. De animo was enorm met meer dan 60 aanmeldingen een groot succes en alle kids hadden er enorm zin in.

Doordat het weer niet mee wilde werken is het evenement een dag verschoven naar 03 mei. Vanaf 12:30 uur gingen de vrijwilligers van De Torteltuin aan de slag en werd De Torteltuin veranderd in een lasergame arena, gecamoufleerde forten, schuilplekken van pallets en enorme hooi en strobalen maakte van de Torteltuin een nog spannendere plek.
Om 18:30 uur ging het evenement van start en met bijna 60 kinderen in de leeftijdscategorie van 5 - 15 was het een gezellige drukte. Eerst gingen de kinderen van 5 & 6 jaar met elkaar de strijd aan en team 1 won deze spannende strijd.
Helaas waren de weergoden ons niet gunstig en trok er een flinke bui over, gelukkig waren de tenten groot genoeg om iedereen droog te houden en werd ondertussen een drink pauze ingelast. Even is er gedacht om het evenement af te lasten maar gelukkig werd het na 15 minuten toch droog en is het droog gebleven.
De leeftijdscategorie van 7 - 9 jaar ging het speelveld op en moest bij elkaar een vlag veroveren terwijl ze elkaar met laserguns bestreden. Dit werd een gelijk spel beide teams wisten in 2 rondes elkaars vlag te veroveren.
Bij de leeftijdscategorie 10 + ging het er ook heftig aan toe , en moest er af en toe ingegrepen worden omdat er vlas gespeeld werd, maar toen duidelijk was dat dit gelijk afgestraft werd barstte er een spannende strijd los. Ook hier was het doel de vlag van de tegenstander te veroveren en ook hier wisten beide teams een keer dit doel te bereiken.
De leeftijdscategorie 5 en 6 was nog steeds enthousiast en ook zij hebben daarna nog 2 potjes capture the flag gespeeld waarbij team 2 als winnaar uit de bus kwam.
De avond is afgesloten met een massaal gevecht waarbij alle 40 laserguns van huureenlasergame.nl gebruikt werden 2 teams van 20 ieder gingen een 'deathmatch' strijd met elkaar aan. Een duidelijke winnaar is hier niet uit gekomen maar wel duidelijk is geworden dat het een succesvol evenement was en iedereen veel plezier heeft gehad.

Stijlvolle dodenherdenking op Canadese erebegraafplaats

Foto: Peter Hendriks

Foto : Peter Hendriks

GROESBEEK – Op 4 mei is het traditie dat de doden van de Tweede Wereld Oorlog worden herdacht op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

Voorafgaand aan de herdenking vindt er traditioneel een Stille Tocht plaats vanaf het gemeentehuis in Groesbeek en vanaf het monument aan de Clarenbeekseweg in Berg en Dal. Er waren overigens minder deelnemers aan de Stille Tocht dan voorgaande jaren. Na een indrukwekkende toespraak van burgemeester Slinkman werden er kransen bij het monument gelegd door burgemeester Slinkman namens de gemeente Berg en Dal, de Canadese ambassadeur Ms. Mölke en de heer Ram namens de Canadese bevolking. Na de twee minuten stilte speelde de trompettist van fanfare Wilhelmina Theo Weijers de 'Last Post'.

Fanfare Wilhelmina en het Groesbeeks Gemengd Koor luisterden de dodenherdenking muzikaal op. Ook leerlingen van de Sint-Martinusschool uit Millingen lazen enkele gedichten voor. Nadat enkele duiven het luchtruim hadden gekozen werd de herdenking afgesloten. Voor de deelnemers aan de Stille Tocht was het Bevrijdingsmuseum die avond gratis te bezoeken.

Pim Balkestein uitgeroepen tot speler van het jaar bij De Treffers

Foto: Jan Peters

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – Na de 3-1 overwinning van De Treffers op Koninklijke HFC is er zaterdagavond afscheid genomen van de vertrekkende spelers. Daarnaast is de ADCO speler van het jaar bekend gemaakt, dit is niemand minder dan Pim Balkestein.

De boomlange centrale verdediger is, evenals het gehele team, bezig aan een prima seizoen. De 30-jarige rots in de branding wint zijn (kop)duels en zet het team neer. Daarnaast is Pim door zijn kopkracht aanvallend gevaarlijk met standaardsituaties en heeft hij een prima diagonale pass in huis. Pim is de opvolger van teamgenoot Niels Kornelis die de ere prijs vorig jaar in ontvangst mocht nemen. Uit handen van voorzitter Bert Janssen mocht Pim de bokaal die bij de speler van het jaar hoort, in ontvangst nemen. Gezien het applaus dat Pim in ontvangst mocht nemen, was iedereen het met de keuze op Pim eens.

Automobiliste vernielt hek, heg en verkeersbord in Berg en Dal

BERG EN DAL – Zaterdagavond rond half negen is een automobiliste de macht over het stuur verloren en heeft bij Van Raaij Diervoeders een hek omver gereden; daarvoor waren een verkeersbord en een heg al de dupe.

De automobiliste kwam vermoedelijk vanaf de Breiterweg (Wyler) bij het tankstation en wilde de Oude Kleefsebaan oprijden en raakte door onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt. Omwonenden hebben toen ze de klap hoorden hulpdiensten gealarmeerd. Omdat de meldingen van zowel de Nederlandse als de Duitse kant kwamen rukten aan beide kanten van de grens hulpdiensten uit. Het slachtoffer is voor onderzoek per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. De auto is afgesleept.

Bamboleo Band in concert

GROESBEEK - Bamboleo Band in concert bij Pluryn in Cardo Theater op het terrein van Werkenrode aan Nijmeegsebaan 9 op donderdag 18 mei om 20.30 uur. De zaal is open vanaf 20.00 uur; kaarten kosten 17,50 euro

De Bamboleo Band is de meest bekende en komt het meest in de buurt van de legendarische originele Spaanse zigeunerband de Gipsy Kings. De bandleden zijn afkomstig uit België, Engeland en Frankrijk. De band speelt internationaal. De band bestond al enige tijd toen een aantal jaar geleden zanger Nino de Camargue zich bij de Bamboleo Band voegde. Nino is ook afkomstig uit de Camargue, in de verte zelfs verwant aan een aantal leden van de Gipsy Kings en behoort tot de originele zigeunerfamilies uit de regio.

De Bamboleo Band heeft haar sporen wereldwijd zeer zeker verdiend. Zo speelden de heren al op een feest ter ere van Nobelprijs-winnaar en voormalig Pools premier Lech Walesa, op grote feesten in Londen, Monaco, Dubai en op meerdere cruiseschepen van Royal Caribbean International.

Tijdens een avondvullende show spelen de zes leden van Bamboleo Band al het bekende en onbekende werk van de Gipsy Kings waarbij niemand stil kan blijven zitten. Een top avond vol met fantastische Spaans/Franse zigeunermuziek.

Groesbeekse Looptour

GROESBEEK - Zaterdag 13 mei start de 28e Groesbeekse Looptoer. De GLT is een uniek evenement in Nederland met een lange traditie. Het is de enige trim / hardloopwedstrijd waarbij de lopers kunnen kiezen uit een 4 of 7 daagse variant.

De looptour richt zich op de recreatieve trimmer die een sportieve uitdaging niet uit de weg gaat. Alle etappes worden gelopen in de schitterende Groesbeekse bosrijke omgeving. Dit jaar heeft de organisatie op maandag 15 mei het 3-km lange Cooperpad opgenomen in het parcours. Dit is tevens de kortste etappe van het evenement. De dag erna staat de langste etappe op het programma, de 20 km. Door het meerdaagse karakter en het uitdagende heuvelachtige parcours telt de GLT zeker tot een van de zwaarste loopevenementen in Nederland. Elk jaar mag de GLT zich verheugen op een grotere deelname uit de regio maar de organisatie wil het evenement vooral kleinschalig en niet te prestatief houden. De GLT wordt op zaterdagavond 20 mei afgesloten met een feestavond en de prijsuitreiking in het Cardo van Pluryn.

Aanmelden voor de meerdaagse wedstrijden kan via de website www.groesbeekselooptour.nl.

Buurtsoeppie erg in trek in Buurtsuper Breedeweg

Foto: Joop Verstraaten

BREEDEWEG – Het is nu al voor het tweede jaar dat de Buurtsoeppie zijn intreden deed in de buurtmarkt aan de Breedeweg in Groesbeek. Initiatiefnemer Joop Vogel had niet verwacht dat het zo'n toeloop zou nemen.

Samen met enkele vrijwilligsters wordt er iedere dinsdag soep gemaakt van zondagse- tot courgettesoep. Om de 14 dagen wordt er zelfs een maaltijd gemaakt zoals kip met rijst- of een spaghettischotel en zelfs een oer-Hollandse stamppot. De gasten schuiven om 12.00 uur aan tafel en genieten van de heerlijke soep die elke week een verrassing is.

Naast de soep krijgen ze brood met verse kruidenboter en ter afsluiting even voor half twee een kopje thee / koffie. En dat voor 3,00 euro per persoon, ook als er een maaltijd geserveerd wordt. De groep is groeiende, in het begin zaten er zo'n tien gasten aan tafel en nu zijn het er soms al 25, aldus een zeer tevreden Joop Vogel, die trots is op zijn team. Het is een ontmoetingsplaats geworden waar het er gezellig aan toe gaat. Als er iemand ziek is, wordt er direct een kaartje gestuurd, dat getekend wordt door alle aanwezigen. Joop Vogel is ook blij met de komst van een Soedanese vrouw en een Egyptisch echtpaar die zich er al helemaal thuis voelen. Dit is pas integreren zoals het moet, daarvan is Joop overtuigd.

Nationale Molendagen, ook in De Duffelt in Kekerdom

KEKERDOM - Op zaterdag 13 en zondag 14 mei van 11.00 -17.00 uur zal voor de 45e keer de Nationale Molendagen worden gehouden en na het succes van vorig jaren zal uiteraard De Duffelt ook weer deelnemen.

Want de reactie van de bezoekers is vaak ”ik kom hier honderden keren langs maar ben nog nooit binnen wezen kijken” tijdens dit weekend is daar alle gelegenheid voor. Altijd al willen malen? "Tijdens dit weekend zullen wij de kweersteen weer gebruiken. Hiermee kunt zelf met handkracht uw meel malen. Zeer leuk voor de kinderen om dat te doen. Uiteraard neemt u bij uw bezoek ook wat pannenkoekmeel mee, deze is gemalen door de molenaars van De Duffelt en is nu al bekend om zijn sublieme smaak."

Natuurlijk zijn er ook deze smakelijke pannenkoeken te koop. Op zondag is er het 'molenontbijt'. "Vanaf 10.00 uur bent u welkom, wel even van te voren aanmelden bij een van de molenaars of via info@molendeduffelt.nl. Kosten bedragen 5,00 euro, graag laten wij u dan ook zien hoe het opzeilen en dergelijke in zijn werk gaat. Meer informatie staat op www.molendeduffelt.nl.

Blauwe ogen en blonde kuif leiden tot zestigjarig huwelijk

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Loco-burgemeester Sjaak Thijssen heeft dinsdagmiddag een bezoek gebracht aan het diamanten huwelijkspaar Schipper – Planting in Kalorama in Beek. Namens de gemeente Berg en Dal bood hij het diamantenpaar een fraai bloemstuk en de ingelijste huwelijks akte aan.

Het echtpaar leerde elkaar 62 jaar geleden kennen in een dierentuin in Arnhem, waar Siegine met haar vriendinnen en Aad met zijn vrienden was. Siegine (84) viel op de felle blauwe ogen en de blonde kuif van de matroos Aad (84) en was gelijk verkocht.

Siegine afkomstig uit Kollumerland en Aad uit Steenwijk gingen na twee jaar verkering te hebben gehad trouwen en gingen wonen in het Friese Burum. Aad was na diensttijd tot aan zijn pensioen werkzaam bij de ABN-bank en heeft diverse malen moeten verhuizen, terwijl Siegine verpleegkundige was. Het paar kreeg 1 dochter en 3 zonen.

Drie jaar geleden gingen Siegine en Aad vanuit Rijssen zich vestigen in Vijverhof. Aad verblijft tijdelijk in Kalorama, maar ze zien elkaar elke dag. Ze hebben samen met hun kinderen vele reizen gemaakt en hebben bijna de halve wereld gezien. Ook hebben ze er heel wat af gefietst, wat een van hun hobby's was. Ondanks dat de gezondheid het tweetal wat in de steek laat, is Siegine verknocht aan lezen, het bijhouden van de geschiedenis en vooral bloemen waar ze gek op is. Aad houdt zich bezig met het oplossen van kruiswoordpuzzels, voetbal en het ophalen van zijn belevenissen bij de ABN-bank.

Viswedstrijd om Jo Hubberstrofee

GROESBEEK - Op zaterdag 13 mei houdt hengelsportvereniging De Vrolijke Vissers uit Groesbeek voor het eerst in de geschiedenis de viswedstrijd om de Jo Hubberstrofee.

Het is de bedoeling van de leden en het bestuur om met deze wedstrijd het zeer gewaardeerde lid Jo Hubbers in het zonnetje te zetten en te bedanken voor wat hij gedurende vele tientallen jaren geheel belangeloos voor de club heeft gedaan. "En we hopen ook dat hij dit nog vele jaren zal doen." Deelname aan deze wedstrijd is alleen voor leden van De Vrolijke Vissers.

De loting voor het plaatsnummer zal plaatsvinden om 08:30 uur in café zaal Ton Oomen in Groesbeek (De Horst). ’s Avonds om 20:00 uur zal de Jo Hubberstrofee worden uitgereikt ook weer in café zaal Ton Oomen.

Naast de te winnen trofee zijn er nog aantrekkelijke (vak)geldprijzen te winnen voor de nummers 1, 2 en 3 in het vak. Meer informatie staat op www.vrolijkevissers.com.

Twee elektrische auto's voor gemeente Berg en Dal

Twee elektrische auto's voor gemeente Berg en Dal

BERG EN DAL - De gemeente Berg en Dal heeft dinsdag 9 mei twee elektrische auto's gekregen. De auto's zijn om 14.00 afgeleverd op het Dorpsplein bij het gemeentehuis.

Wethouder Erik Weijers heeft ze officieel in ontvangst genomen. De gemeente gaat de auto's gebruiken voor dienstreizen. De auto's krijgen een parkeerplaats en oplaadpunt in de parkeergarage onder Bellevue.

De auto's zijn van het merk Hyundai, type Ioniq. Ze zijn geleased via autobedrijf Müskens in Groesbeek. De auto's zijn voorzien van het logo van de gemeente en de tekst: 'Deze auto rijdt 100% elektrisch'. De actieradius bedraagt tussen de 150 en 200 km. Het volledig opladen duurt 8 uur, met een snellader is de auto in 20 minuten 80 procent opgeladen.
De gemeente wil in 2050 energieneutraal zijn. Dit staat in de Energievisie Berg en Dal 2017-2020. Dat betekent dat de gemeente het gebruik van fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel moet terugdringen. De elektrische auto's dragen daaraan bij.

Vrijwilligersfeest korfbalvereniging ODIO / SC Millingen

Vrijwilligersfeest korfbalvereniging ODIO / SC Millingen

MILLINGEN - Er wordt een leuke vrijwilligersavond georganiseerd op zaterdag 10 juni op sportpark De Hove om 20.30 uur.

De avond zal rond 01.00 uur afgelopen zijn en er wordt deze avond gezorgd voor een drankje met een hapje. "Aanmelden of je deze avond komt (met of zonder partner) kan bij Marlies Menting:driessun@hotmail.com of via 0481 433660."

Maak je eigen tekenfilm of game

REGIO - Ben je tussen de 7 en 12 jaar en vind je het leuk om te weten hoe animatiefilms of games gemaakt worden? Geef je op voor een workshop programmeren op 12 mei in de Bibliotheek Beek-Ubbergen of 19 mei in de Bibliotheek Millingen. Deze workshop is een start, maar voor je het weet heb je je eigen computerspel of serie gemaakt om te laten zien aan je vrienden.

Met het programmeerprogramma 'Scratch' kun je figuurtjes als katten of voetballers dansen en springen op het scherm. Met deze workshop leer je het verband leggen tussen bijvoorbeeld websites en games en de manier waarop deze opgebouwd zijn. Geen ellenlange codes tikken, maar spelenderwijs aan de slag met het geven van commando's. Wie al een boel weet van programmeren kan eigen werk meenemen en vragen stellen aan de aanwezige expert in de bieb.

Digitale geletterdheid maakt een belangrijk deel uit van 21e-eeuwse vaardigheden. De Bibliotheek Gelderland Zuid wil persoonlijke ontwikkeling stimuleren en nieuwsgierigheid prikkelen. Tijdens deze laagdrempelige workshops kunnen kinderen direct aan de slag. De workshop kost 2,50 euro en je hebt een eigen tablet of laptop met koptelefoon nodig. De workshop in Beek is van 16.00 tot 17.30 uur, de workshop in Millingen is van 15.30 tot 17.00 uur. Er is beperkt plaats dus koop vooraf een kaartje in de bibliotheek of op www.obgz.nl/agenda.

Lenteclinic SC Millingen

Team Nederland

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Woensdag 3 mei was het weer zover..! De laatste voetbalclinic van het seizoen 2016/2017 op Sportpark De Hove. Van 10.00 uur tot 13.30 uur waren zo’n 32 enthousiaste kinderen aanwezig, lekker buiten op het kunststofgrasveld.

Net als de vorige edities waren alle spelertjes van F t/m D van harte welkom om deel te nemen aan deze Lenteclinic. Robin van der Hoeven en Loek Huisman hielpen mee bij de uitvoering van diverse spelvormen. Voor de pauze en onder toeziend oog van vier trainers werden door de kinderen een parcours afgelegd met leuke oefeningen, techniektraining, duels en andere voetbalactiviteiten. Tijdens de pauze kregen de kinderen in de kantine een lekker broodje knakworst en wat te drinken. Na de pauze werd er een onderling voetbaltoernooi gespeeld met vier voetballanden. De kinderen werden samengevoegd en het toernooi werd gewonnen door Team Nederland!

Al met al was het een superleuke en geslaagde sportdag. De organisatie (Daan Arnts en Joey Wijnhoven) is Robin van der Hoeven en Loek Huisman dankbaar voor hun hulp bij deze Lenteclinic.

DAR-wagen belandt in sloot

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een vrachtwagen van de DAR is donderdagmiddag in de sloot beland langs de Cranenburgsestraat in Groesbeek. De bestuurder van de wagen kon niet op eigen gelegenheid de vrachtwagen verlaten.

Twee politieagenten hebben het slachtoffer -voordat de brandweer ter plaatse was - uit de auto gehaald. Hulpinstanties waren massaal ter plaatse. Het slachtoffer is met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. Het ongeval gebeurde doordat een tractor en de vrachtwagen elkaar op de Cranenburgsestraat tegemoet kwamen, en de chauffeur van de DAR wagen wat te veel naar rechts is gereden, waarna hij in de zachte berm terecht met gevolg dat de vrachtwagen kantelde en in de sloot belandde. Er is het nodige zwaar materiaal aan te pas moeten komen om het met glas geladen uit de sloot te halen.

Nadat de vrachtwagen donderdagavond weer op zijn wielen stond is deze door een bergingsbedrijf afgesleept. In de sloot en de naaste omgeving is het glas verwijderd. De Cranenburgsestraat is tot half negen vanaf de Koningin Wilhelminaweg tot aan de Reestraat afgesloten geweest.

Protestantse Gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

GROESBEEK - Zondag 14 mei. Op deze Zondag Cantate, de vijfde zondag na pasen, verleent het Vocaal Ensemble Quattro Stagioni uit Den Haag medewerking aan de viering.

Dit kamerkoor bestaat uit dertien zangers en werd eind 1990 geformeerd door leden van diverse gerenommeerde koren uit Den Haag. Zij zingen na het smeekgebed het Kyrie uit de Missa cum nomine – Aart de Kort en het Gloria uit dezelfde mis. Na de preek kunnen we luisteren naar het koorwerk: Nichts soll uns scheiden von der Liebe Gottes – D. Buxtehude. Tijdens de collecte brengen ze het Ave Maria -- Linley/arr. Aart de Kort ten gehore. De dirigent van het koor is Wim Voogd. Hij studeerde orgel, piano en kerkmuziek aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam.

Iedereen is welkom bij deze zondagse viering, die om 10.00 uur begint. Voorgangster is da. Janneke Ruijs. Tijdens de dienst is er een collecte voor Het Roosevelthuis. Meer informatie staat op www.pkn-groesbeek.nl.

Streekmarkten Breedeweg wordt toeristische trekpleister

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-BREEDEWEG - Het idee en initiatief van Hans Nelissen om in de Breedeweg een streekmarkt te organiseren werd omarmd door Marcel Janssen en Pieter Visser. Hans had zijn ogen tijdens zijn vakanties in Frankrijk, Italië en Engeland de kost gegeven en was er van overtuigd dat een dergelijke streekmarkt in Breedeweg ook mogelijk moest zijn.

Toen Hans het idee geopperd had werden al vrij snel de schouders onder het idee gezet, samen met Marcel en Pieter. Het drietal is er van overtuigd dat het een groot succes zal gaan worden. In plaats van één streekmarkt zijn het er vier geworden en belooft niet alleen voor de Berg en Dalse bevolking een bijzondere markt te gaan worden, maar zeer zeker ook voor het toerisme.

Hiermee zetten de organisatoren de Breedeweg weer op de kaart evenals het Oogstfeest op camping De Zoete Aagt aan de Grafwegen, dat jaarlijks honderden bezoekers trekt. Het is de bedoeling dat de streekmarkt een themamarkt wordt met streek eigen producten waar een scala van plaatselijke producten aan de man kunnen worden gebracht. Ook ondernemers uit Berg en Dal zijn op deze vier markten welkom evenals hobbyisten.

Naast de diversiteit van standhouders zullen er diverse activiteiten plaatsvinden voor jong en oud. De locatie is het unieke kerkplein dat die dagen optimaal benut zal worden. Het gaat een ontmoetingsplaats worden met een groot terras, muziek, waar culinaire hapjes te nuttigen zullen zijn. Op de eerste Streekmarkt van zaterdag 13 mei zal tv-kok Pierre Wind van 14.00 tot 17.00 uur laten zien wat verrukkelijke maaltijden met streekproducten te bereiden zijn.

De Streekmarkten worden gehouden op de zaterdagen 13 mei, 17 juni , 15 juli en 12 augustus en zijn geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Het bijzondere is ook dat de marktkramen allemaal gemaakt zijn door cliënten van Pluryn. Voor meer informatie en/of het aanmelden voor een stand kan men terecht bij Hans Nelissen 06 51192666.

Viering vijftig jaar Kerk Berg en Dal

BERG EN DAL - Op 19 juni 1966 werd de eerste steen gelegd en nog geen jaar later op 4 april 1967 werd de nieuwe kerk geconsacreerd door Mgr. drs. J.W.M. Bluyssen. "Dit heugelijke feit vieren wij op zondag 14 mei in aanwezigheid van Mgr. dr. G.J.N. de Korte, Bisschop van ’s-Hertogenbosch, die in de eucharistieviering, die om 10.30 uur begint, zal voorgaan."


De koren Kallíope en het Gemengd koor Berg en Dal zullen deze dienst samen ondersteunen. Na de eucharistieviering is er een gezellig samenzijn op Landgoed De Wijchert, daar waar het allemaal begon. Muziekgezelschap Edelweisz zal dit muzikaal opluisteren.

Op De Wijchert is er een schilderijententoonstelling van Martha van Lith ingericht, hier zijn vele stukken direct te koop voor geïnteresseerden en enkele grotere stukken, die via inschrijving worden verkocht. "Daarmee maakt u het mogelijk dat het goede doel dat de parochie, in overleg met de Groesbeekse Tehuizen, heeft gekozen te realiseren. Vele stukken worden ook nog tentoongesteld en verkocht in de expositieruimte van hotel ’t Spijker in het weekend van 21 en 22 mei.

De schilderijen zijn aquarellen, acryl- en olieverfschilderijen van Martha van Lith uit Nijmegen en zijn door haar beschikbaar gesteld voor dit goede doel. De expositie en directe verkoop van schilderijen van Martha van Lith vindt plaats in De Wijchert op zondag 14 mei na de Eucharistieviering van 12.00 tot 14.30 uur en in hotel ’t Spijker in Beek-Ubbergen.

Auto schept fietser op rotonde Heilig Landstichting

Foto: Joop Verstraaten

HEILIG LANDSTICHTING - Op de rotonde in Heilig Landstichting is zondagmiddag een fietser geschept door een automobiliste.

Het slachtoffer wilde op zijn fiets vanaf de rotonde de Nijmeegsebaan oversteken en verleende daarbij geen voorrang aan een automobiliste uit de richting Groesbeek. De man raakte gewond en is per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. De fiets van het slachtoffer werd flink beschadigd, de auto liep lichte schade op. De politie heeft op de drukke weg het verkeer in goede banen geleid.

Leuth staat ook stil bij dodenherdenking

Foto: Marcel Vink

Foto: Marcel Vink

LEUTH – De bijeenkomst voor de dodenherdenking in Leuth heeft dit jaar niet – zoals gewoonlijk – plaatsgevonden in de kerk maar in het Kulturhus.

De jaarlijkse dodenherdenking heeft in Leuth altijd de nodige impact omdat tijdens de Tweede Wereld Oorlog meerdere dorpsgenoten hun leven hebben verloren. Bij de gedenksteen op het plein bij de kerk komt men jaarlijks bijeen om bij de slachtoffers uit Leuth, alsmede de militairen die gesneuveld zijn, stil te staan. In het Kultuthus sprak wethouder Sylvia Fleuren de aanwezigen toe en zorgde het familiekoor 'Les Alouettes' voor de muzikale omlijsting.

Nadat Willem Schenk – van het organiserend comité - zijn dagboek verhaal over de oorlog had verteld, droegen leerlingen van de Leuthse basisschool 't Bijenveld een gedicht voor dat werd afgesloten met het lied 'Land of hope and Glory'. Van daar vertrok men in stille tocht naar de oorlogsmonumenten op het kerkplein waar de Leuthse muziekvereniging DES de muzikale omlijsting verzorgde en waar vervolgens diverse kransen werden gelegd. Namens de bevolking van Berg en Dal legde wethouder Sylvia Fleuren een krans.

Henk van de Lest en Geesje Visser al 65 jaar bij elkaar

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK-BREEDEWEG – Henk van de Lest (84) en Geesje Visser (81) vierden donderdag kun diamanten bruiloft in hun woning aan de Pastoor Hoekstraat in Breedeweg waar ze al 55 jaar wonen. Henk leerde Geesje kennen in het café van Toon de Rouwe waar Henk altijd ging biljarten.

Geesje die uit Den Haag kwam was daar werkzaam. Henk had op een gegeven moment meer belangstelling voor Geesje dan het biljart. Na vijf gaar verkering te hebben gehad is het stel in 1957 getrouwd in Den Haag. Zij kregen in totaal 4 kinderen, 3 zoons en 1 dochter en 8 kleinkinderen. Het motto van Henk en Geesje is altijd geweest 'Iedere dag genieten' en dat hebben ze ook gedaan volgens hun kinderen.

Samen hebben ze heel Nederland leren kennen vooral in de omgeving van Den Haag waar Geesje vandaan komt en het Limburgse waar veel Van de Lesten woonachtig zijn. De hobby's van Henk is accordeonspelen, zingen en niet te vergeten de vijver in de tuin bijhouden, terwijl Geesje veel heeft gelezen, geschilderd (waarvan er mooie exemplaren in de woonkamer hangen), wandelen en niet in het minst genieten van de natuur. Ondanks dat de gezondheid te wensen overlaat, is het zestigjarig huwelijk gezellig gevierd met familie, vrienden en kennissen.

Sponsorteam SC Millingen / ODIO presenteert nieuw sponsorplan

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Onder aanvoering van Peter Heijmen, bestuurslid PR van SC Millingen, werd vrijdag 5 mei het nieuwe sponsorplan gepresenteerd aan een aantal lokale sponsors / ondernemers. Omdat het een primeur was, werden de leden van het sponsorteam vergezeld door clubmascotte Hovy en fotograaf Hans Driessen.


Het Sponsorplan werd goed ontvangen door onze lokale sponsors. In grote lijnen komt het nieuwe Sponsorplan erop neer, dat de clubs een meer actieve relatie willen met onze sponsors door bijvoorbeeld onze ledenpas en Hovy in te zetten voor gezamenlijke acties. Niet enkel jaarlijks een factuur sturen en bedankt, maar samen naar een win/win situatie toewerken. Gezamenlijke acties zullen worden aangekondigd via beschikbare media. De leden van beide verenigingen zullen gestimuleerd worden om aankopen bij onze lokale sponsors te doen.
Onze sponsors maken het immers mogelijk, dat wij onze doelstellingen als voetbalclub en korfbalclub kracht kunnen bijzetten en onder andere de contributie betaalbaar kunnen houden.

Het sponsorteam bestaat uit Peter Heijmen, Robin van der Hoeven, Frenk Huisman, Nils Driessen, Rick Wolsing, Paul Hanssen, Walter van Kempen, Gabie Janssen, Annemiek Cronenberg en Marc-Jan Schenning.

De komende weken zal het Sponsorteam nog meer bezoekjes gaan brengen aan onze gewaardeerde lokale sponsors.

21 / 28

Door gasten op nummer één geplaatst bij Tripadvisor! Eten bij Haus Vossegatt meer dan gemütlich...

KEEKEN – Net over de grens ligt aan de weg van Millingen naar Kleef het bijzonder en zeer gastvrij Restaurant Haus Vossegatt. Het Nederlands echtpaar Jos en Minie Soetekouw zwaait er de scepter. En werkelijk: Haus Vossegatt is niet alleen een ontmoetingsplaats voor gasten uit Duitsland en Nederland, maar mede door de fantastische recensies op www.tripadvisor.de weet iedereen Haus Vossegatt te waarderen én... te vinden.

Eten bij Jos en Minie Soetekouw is een altijd gemoedelijke belevenis. In Haus Vossegatt staat Jos in de keuken en Minie is de gastvrouw. Het Nederlands echtpaar, geboren en getogen in de Ooijpolder, heeft er nu alweer vijf jaar zijn eigen restaurant, waar het heerlijk toeven is. Voor een feest, intieme bruiloft en partijtje, voor een diner en... natuurlijk voor gewoon een lekkere kop koffie of anderszins een drankje.

Naast de normale Menukaart staat er elk weekend iets verrassends op het krijtbord (FB en Website), een specialiteit van de kok en eigenaar Jos. Juist deze periode moet je de Asperge-Creaties van HausVossegatt gaan proeven!

Haus Vossegatt is een restaurant, dat door de gasten uitstekend wordt gekwalificeerd. Kijk maar eens op www.tripadvisor.de, waar Haus Vossegatt als allereerste restaurant van de meer dan zeventig in Kleve en 'excellent' wordt beoordeeld.

Haus Vossegatt ligt direct aan de fietsroute Basel-Rijnmond en is een perfecte uitvalbasis (met oplaadpunt!) voor de fietser. Zowel groepen als individuele fietsers leggen er graag aan en genieten op het schitterende terras.

Haus Vossegatt, Vossegatt 24, Keeken; telefoon 0049 2821 9976221;

www.hausvossegatt.de ('s maandags gesloten). Volg Haus Vossegatt ook op facebook!

Jan Linders opent gloednieuwe supermarkt in Groesbeek

GROESBEEK - Woensdag 17 mei om 9.00 uur opent supermarktketen Jan Linders de deuren van haar gloednieuwe supermarkt aan de Spoorlaan 5 in Groesbeek. De winkel is volledig ingericht volgens haar nieuwe formule, waarin 'het voordeel van het zuiden' verder is aangescherpt met prachtige streekproducten en het beste vers aanbod. Jan Linders nodigt iedereen uit om naar de feestelijke opening te komen en kennis te maken met de nieuwe supermarkt.

Bibi Timmers-Rutten, manager van de supermarkt in Groesbeek: 'Het 'voordeel van het zuiden' komt nog beter tot uiting door de bourgondische inslag van huiselijke sferen en producten, die waar mogelijk uit de regio komen. We maken het verschil door een balans tussen kwaliteit en voordeel te bieden. We halen onze groente en fruit uit de streek en bieden klanten brood dat meermaals bekroond is. We hebben een zeer uitgebreid en verrassend versassortiment. Onze vernieuwde supermarkt is meer dan het ontdekken waard.'

Nieuw in Groesbeek: de Keuken van Jan Linders. De bourgondische inslag wordt het sterkst ervaren middels het oogappeltje van de supermarkt: 'De Keuken van Jan Linders. De Keuken van Jan Linders is een deli-eiland in het hart van de winkel. Hier worden dagverse producten aangeboden. Broodjes en pizza's worden vers en rijkelijk belegd. Naast verse salades, carpaccio en sushi, vindt men hier een nieuw assortiment Onze Trots maaltijden. Dit zijn traiteurskwaliteit maaltijden op basis van authentieke recepten die de smaak van het zuiden weerspiegelen.

Extra acties voor Groesbeekse klanten. De komende weken kunnen de inwoners van Groesbeek genieten van verschillende openingsacties in hun nieuwe supermarkt. Naast de vele extra aanbiedingen stelt Jan Linders Groesbeek een te verdelen budget beschikbaar voor sportverenigingen in Groesbeek. Klanten kunnen in het nieuwe sportseizoen, door middel van een stembiljet dat ze ontvangen in de supermarkt, stemmen op hun favoriete sportvereniging. De drie sportverenigingen met de meeste stemmen ontvangen een mooi bedrag voor hun vereniging. Op zaterdag 27 mei kunnen klanten van 10.00 tot 14.00 uur genieten van extra proeverijen en lokale activiteiten zoals een show van Dance Centre E-line Pro.

Nieuw bij Mol Optiek: Glasklar brillenspray

MILLINGEN - Voor de dagelijkse verzorging van uw bril adviseert Mol Optiek Glasklar brillenspray. Met deze milde, natuurlijke reiniger maakt u alle soorten brillenglasmaterialen, coatings en oppervlakken perfect schoon.

De glazen van uw bril vragen om de juiste reiniging en correcte poetswijze. Met Glasklar brillenspray voorkomt u krassen op uw brillenglazen. Glasklar brillenspray is gebaseerd op zuivere ingrediënten uit de natuur. De speciale verstuiver maakt de Glasklar-reiniging perfect. Er wordt genoeg druk opgebouwd om de Glasklar-oplossing als bronwater te laten bruisen.

Mol Optiek denkt uiteraard ook aan het milieu en uw portemonnee! U bewaart het flesje en kunt dit altijd gratis komen bijvullen!

Peter en Lia Mol, Mol Optiek, Heerbaan 132b, Millingen aan de Rijn; 0481 769113.

Rabobank neemt maatregelen tegen plofkraken geldautomaten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De Rabobank heeft ook in de gemeente Berg en Dal maatregelen genomen tegen plofkraken op geldautomaten in het hele land.

Volgens de bank hebben ze landelijk al diverse malen te maken gehad met plofkraken op hun geldautomaten. Volgens de Rabobank hebben deze plofkraken veel schade toegebracht aan de geldautomaten en aan de omliggende panden. Om de schade en het risico zoveel mogelijk te beperken heeft de Rabobank een aantal maatregelen genomen bij de geldautomaten onder andere in de gemeente Berg en Dal.

Uitgangspunt daarbij is volgens de bank dat de aanwezigheid en beschikbaarheid van contant geld zoveel mogelijk gehandhaafd zal blijven. De geldautomaten in Groesbeek (Dorpsstraat) , Millingen aan de Rijn (Prins Bernhardstraat) , Berg en Dal (Oude Kleefsebaan) en in Beek (Rijksstraatweg) van twaalf uur 's nachts tot zes uur 's morgens gesloten. De bank in Beek blijkt daarnaast ook bewaakt te worden en in Millingen aan de Rijn is er onlangs ook een bewaker bij de bank gesignaleerd. De bezoekers van de bank worden via een mededeling op de deur op de hoogte gesteld van de nachtelijke sluiting.

SC Millingen - Beuningse Boys: 3 - 1

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - SC Millingen legde vandaag een fris spelletje op de groene mat, werd beloond met 3 punten en handhaving van het 3e klasseschap.

Al na 2 minuten spelen belandde een voorzet van Randy Vermeulen op het hoofd van Beuningen-libero Martijn Wolf, die zijn keeper kansloos liet met een kopbal in de uiterste bovenhoek: 1-0. Niels Wingels, die prima speelde vandaag lanceerde Joris Weeren. Beuningen keeper Keijser wist achter zijn schot een hand achter te krijgen met slechts een corner tot gevolg. Sam van der Velden schoot daarna na een mooie solo voorlangs. De Boys waren vóór de thee tandeloos, maar kwamen pal na rust bijna op gelijke hoogte. Millingen goalie Sanders wist Glenn Muller ternauwernood van scoren af te houden. Joris Weeren raakte een voorzet van Sam van der Velden half en Twan Arnts tilde na aangeven van Maarten Smits het leder over de lat. De bezoekers snel op 1 - 1. Door het midden liet Bram Langedijk keeper Sanders in de 62e minuut kansloos.
Joey Wijnhoven speelde diep op Twan Arnts, die de bal aan Maarten Smits schonk. Maarten schoot droog rechts onder binnen. 10 minuten voor het eind werd de eindstand bepaald op 3 - 1. Een combinatie van Maarten Smits en Twan Arnts stelde Twan in staat het team definitief in veilige haven te brengen. Hoofdtrainer Martin de Winkel en Frans Janssen slaagden erin om
SC Millingen voor het eerst in de historie in de 3e klasse te houden en dat is zeker een pluim op de hoed waard. Al is De Winkel niet te benijden, als hij volgend seizoen met een geheel nieuwe groep aan de slag moet. SC Millingen wacht nog 1 uitwedstrijd tegen SML in Arnhem.

Mooie overwinning Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys heeft de laatste thuiswedstrijd van het seizoen met een mooie 4-0 overwinning op SV Hatert afgesloten. Door deze overwinning maakt het team nog altijd kans op een verlenging van het seizoen. Wanneer het volgende week van tegenstander Vianen Vooruit weet te winnen is de kans aanwezig dat aan de nacompetitie deelgenomen mag worden.

In de eerste helft ging de strijd gelijk op. Na een half uur voetballen stuitte een inzet van Bram de Bruin op de vuisten van Hatert doelman Johnny Willemsen. Enkele minuten later was Bram de Bruin wel trefzeker met een bekeken schot. Groesbeekse Boys goalie Jeffrey Hoogenbosch toonde enkele minuten daarna zijn klasse door een schot van Kyle Honigh te keren.

Ook in de tweede helft stond de Groesbeekse doelman paraat en wist hij redding te brengen op inzetten van Sjors Poelen en Luuk Smeekens. Groesbeekse Boys was aan de andere kant wel effectief. Na een goede individuele actie van Jesse Peters schoot Sil Eikholt fraai binnen. Het Nijmeegse verzet leek daarmee voorbij en Groesbeekse Boys ging freewheelend naar het eindsignaal. Bram de Bruin schoot simpel binnen na goed voorbereiden werk van Jesse Peters. Sil Eikholt scoorde daarna eveneens nog zijn tweede treffer.

Zondag 14 mei speelt Groesbeekse Boys haar laatste wedstrijd van jaargang 2016-2017 uit bij Vianen Vooruit. De wedstrijd in Vianen begint om 14.30 uur.

Jackpot gesneuveld

GROESBEEK – Op de laatste bingoavond op donderdag 4 mei is de jackpot van 200 euro gesneuveld.

Donderdagavond 11 mei begint de jackpot op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen weer op 50 euro. In totaal is er met de hoofdprijs erbij 300 euro voor de gelukkige bingospeler in de wacht te slepen. De aanvang van de bingoavond is om 20.00 uur; de zaal is om 19.00 uur open. De opbrengst van deze bingoavonden is voor een zestal verenigingen. Iedereen is welkom.

Jackpot gesneuveld

GROESBEEK – Op de laatste bingoavond op donderdag 4 mei is de jackpot van 200 euro gesneuveld.

Donderdagavond 11 mei begint de jackpot op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen weer op 50 euro. In totaal is er met de hoofdprijs erbij 300 euro voor de gelukkige bingospeler in de wacht te slepen. De aanvang van de bingoavond is om 20.00 uur; de zaal is om 19.00 uur open. De opbrengst van deze bingoavonden is voor een zestal verenigingen. Iedereen is welkom.

Nationale Herdenking Berg en Dal

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

BERG EN DAL – Ook dit jaar was er veel belangstelling voor de jaarlijkse herdenking bij de herdenkingsnaald aan de Clarenbeekseweg, die begon om 18.30 uur met het woord van welkom door Th van Steen.

Namens de gemeente Berg en Dal sprak raadslid Rob Verheijen. In zijn toespraak zei hij dat "Vrijheid niet vanzelfsprekend is en die gedragen en doorgegeven moet worden". Pastoor Swagemakers van de (Parochie Heilige Drie- Eenheid) hield een korte overweging.
Van muziekgezelschap Edelweisz werd hierna door een lid de Last Post geblazen en het Wilhelmus gespeeld. Bij het krans- en bloemenleggen, dat volgde hielpen enkele kinderen.

Er werden kransen gelegd namens gemeente Berg en Dal, de Parochie, Dorpsraad Berg en Dal, bewoners Groot Berg en Dal, familie Jansen-Driessen-Jakobs en Berg en Dals Bloei. Kinderen plaatsten een kaarsje op voet van het monument. Na de beëindiging van de herdenking liepen enkel naar de Canadese begraafplaats om daar de herdenking bij te wonen.

De Ooij staat op indrukwekkende wijze stil bij dodenherdenking

Foto: Marcel Vink

Foto: Marcel Vink

OOIJ – De dodenherdenking in Ooij is ieder jaar een indrukwekkende gebeurtenis dat was ook dit jaar weer het geval. Na de plechtige Heilige Mis in de Hubertuskerk, waarbij familieleden van Ooijse oorlogsslachtoffers waren uitgenodigd, werd op het kerkplein de herdenking voortgezet.

Aan deze traditionele dodenherdenking heeft het Ooijs Gemengd Koor, schutterij Eendracht en muziekvereniging De Ooijse Toekomst hun medewerking verleend. Nadat enkele leerlingen van de Ooijse basisschool 'Opweg' hadden voorgelezen werden er diverse kransen gelegd waaronder door wethouder Sjaak Thijssen namens de gemeente Berg en Dal. Na het spelen van de 'Last Post' door Gerben Wulterkens werd de ceremonie afgesloten met het Wilhelmus.

Millingen herdenkt oorlogsdoden

Foto: Peter Hendriks

Foto: Annelies Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN - In Millingen aan de Rijn werd de dodenherdenking begonnen met een bijeenkomst in de kerk.

Hierna ging men in een stille tocht naar het – misschien voor het laatst - naar het monument bij het voormalige gemeentehuis, dat nu dienst doet als Kulturhus aan de Heerbaan , voorafgegaan door fanfare Ons Genoegen.

Daar hield wethouder Alex ten Westeneind een toespraak en lazen de kinderen een gedicht voor. Zangvereniging Vivace onder leiding van Frans Coerwinkel luisterde de herdenking op. Vervolgens werden er kransen gelegd door wethouder Ten Westeneind namens de bevolking van Berg en Dal, pastoor Eric Smits samen met misdienaars en veteranen. Ook overige afgevaardigden legden bloemen en kransen.

Wielrenners ontvangen tijdens bevrijdingsfestival

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK – Vrijdag vonden in en rond het Bevrijdingsmuseum aan de Wylerbaan in Groesbeek het bevrijdingsfestival plaats dat ook in het teken stond van het 30-jarig bestaan van het museum. Vanaf 10.00 uur was er een feestelijk programma opgesteld.

Zo was er een show met zend- en ontvangst apparatuur dat in de oorlog gebruikt werd alsmede een tweede hands boekenverkoop. Door de dag heen waren er diverse optredens van onder andere 'De Pauwergirls' die liederen ten gehore brachten uit de jaren '40, Trio 'Dixieswing 'een prachtig dixieland orkest en niet te vergeten de Politiekapel Gelderland Zuid. In het museum was ook van alles te beleven zoals verhalen over de oorlog, diverse rondleidingen en het bezoeken van de nieuwe tentoonstelling 'Rosie the Riveter'.

Om vijf voor drie arriveerde de wielrenners die acht dagen geleden vanuit Utah Beach (Normandie) op de fiets naar Groesbeek zijn gereden een rit van 800 kilometer. Zij waren vergezeld van 11 wielrenners van Pluryn en Werkenrode die het laatste stuk aangehaakt waren. Het gezelschap werd welkom geheten door de directeur van het museum Wiel Lenders en wethouder Sylvia Fleuren alsmede de zang van 'De Pauwergirls'. Van Normandie naar Groesbeek. 'Wat hebben jullie kilometers in de benen, geweldig. Jullie hebben plaatsen bezocht die tijdens de bevrijding van Europa een rol hebben gespeeld 'aldus Wiel Lenders. Ook Sylvia Fleuren was blij de sportievelingen weer welkom te mogen heten in het mooie Groesbeek. Jullie hebben door weer en wind op een ludieke wijze aandacht gegeven aan de vrijheid. Blijf dit doen", aldus Sylvia. Namens de wielrenners bood Wim Houben het museum een bijzondere schelp aan die ze hebben gevonden aan het strand van Utah Beach. De tocht heeft 560 euro opgebracht voor 'Sjors Sportief'.

Hectische wedstrijd DVSG

GROESBEEK - DVSG speelt uit tegen Unitas ’28 die net boven hun staan in de 5e klasse poule E.

DVSG start goed. In de 10e min scoort Menno Sillessen de 0-1. Unitas gaat echter iets beter voetballen en als DVSG een bal niet goed weg kan werken, komt Unitas in scoringspositie en maakt de 1-1 in de 19e min. De wedstrijd gaat over en weer, met aan beide kanten mogelijkheden. In blessuretijd scoort Unitas echter de 2-1 na een miscommunicatie achterin bij DVSG.

Na rust begint DVSG weer fel aan de wedstrijd en dit levert in de 50e min een terechte gelijkmaker op, gemaakt door Ward Janssen.

Een aantal minuten later scoort Unitas de 3-2 uit een slim genomen vrije trap. DVSG krijgt een penalty, maar Wilco Bons schiet de bal niet binnen. Nog geen 2 minuten later scoort Unitas de 4-2. Een dekkingsfout achterin is de oorzaak dat de keeper kansloos is. DVSG gaat nu 1-op-1 spelen en dit levert ook wel kansen op, maar geen doelpunten tot de 72e minuut. Een lange bal van Mitch Derksen wordt door Menno Sillessen binnen de 16 meter aangenomen en binnen geschoten. Stand is nu 4-3 en er zijn weer mogelijkheden voor DVSG. Zeker nadat keeper Stan Peters een penalty van Unitas weet te stoppen.

DVSG probeert het, geeft ook mogelijkheden weg, maar komt niet meer tot scoren en verliest met 4-3 na een hectische wedstrijd. Volgende week speelt DVSG thuis de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Batavia.

Kampioensschaal voor JO19 - 1 (A1) SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zaterdag 29 april is SC Millingen JO19-1 (A1) kampioen geworden door een klinkklare overwinning van 0-7 bij Spero in Elst. Terug in Millingen werd er flink feest gevierd.

De supportersvereniging stelde een financiële bijdrage aan de A1 beschikbaar met de afspraak, dat er nog een cadeau aankomt. De week erop, zaterdag 6 mei, moest de A1 om 15.15 uur op sportpark De Hove aantreden tegen BVC’12 uit Beek. Direct na afloop van deze, uiteraard gewonnen, wedstrijd werd op het hoofdveld door de supportersvereniging dit beloofde cadeau overhandigd. Door twee leden van de supportersvereniging, Willie Maassen en Piet Driessen, werd een prachtige kampioensschaal met inscriptie aan het hoogste juniorenteam aangeboden. Namens JO19-1 nam Frenk Huisman, aanvoerder van SC Millingen JO19-1, deze mooie schaal dankbaar in ontvangst.

Jaarlijkse bedevaart naar Banneux

BERG EN DAL – Op 7 juni vindt de traditionele jaarlijkse bedevaart plaats naar het Belgische Banneux. Bewoners van Heilig Landstichting zijn jaren geleden begonnen met deze bedevaart en is inmiddels uitgebreid over heel Berg en Dal en regio.

In 1933 verklaarde in Banneux de 12-jarige Mariette Beco, dat zij acht maal een verschijning van de Maagd Maria had gehad. Nu 84 jaar later komen er jaarlijks een half miljoen mensen naar deze bedevaartplaats. Inwoners van Berg en Dal worden in de gelegenheid gesteld deel te nemen aan deze bedevaart die dit jaar als thema heeft 'Merci ! Merci !'.

De kosten van deelname bedragen 50 euro, inbegrepen zijn de heen- en terugreis met een luxe touringcar, koffie en gebak tijdens de rustpauze en een Limburgse koffietafel.
Pelgrims die mee willen naar Banneux worden verzocht voor 15 mei zich aan te melden en het verschuldigde bedrag over te maken op rekeningnummer NL81ABNA0472399675 ten name van Reisvereniging Banneux in Groesbeek. De opstapplaats op woensdag 7 juni is om 07.00 uur tegenover hotel-restaurant Rozenhof aan de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting. Voor uitgebreide informatie kan men contact opnemen met Trudy Wijers: 024 3975759 of via e-mail; G.wyers2@UPCmail.nl.

Lange Bevrijdingsdag voor Groesbeek?

GROESBEEK – Nadat de vlag bij het gemeentehuis in Groesbeek tijdens de dodenherdenking half stok was gehangen werd de vlag vrijdag ter gelegenheid van Bevrijdingsdag gehesen.

Normaliter wordt de vlag dan 's avonds weer ingehaald, en daar is vermoedelijk iets mis gegaan. Want alerte buurtbewoners ontdekten zondagmorgen dat de Nederlandse driekleur nog parmantig wapperde aan de vlaggenmast bij het gemeentehuis. De buurtbewoners zijn benieuwd hoelang het Bevrijdingsfeest in Groesbeek gaat duren.

Nationale Herdenking Beek

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

BEEK - De Stichting Reünie Paratroopers organiseert, samen met de gemeente Berg en Dal jaarlijks de Nationale Herdenking bij het bevrijdingsmonument aan het Lt. J.P. Foleyplantsoen in Beek. Hier worden, naast de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, ook alle andere oorlogsgetroffenen in de wereld herdacht.

Na het welkomswoord door de voorzitter van de stichting, de Taptoe (gespeeld door trompettist Hugo Poos) en het Wilhelmus door Harmonie KNA waren er enkel toespraken en het leggen van kransen en bloemstukken door diverse instanties, verenigingen en particulieren, door loco-burgemeester Erik Weijers namens de gemeente Berg en Dal en burgemeester Günther Steins namens de gemeente Kraneburg.

Kay Theunissen leerling van de Havo Nôtre Dame des Anges (Ubbergen) las een gedicht voor. Ook drie leerlingen van de basisschool De Biezenkamp (Beek) hielden een voordracht met eigengemaakte gedichten. Aan deze herdenking werd door schutterij B.U.B en Harmonie KNA medewerking verleend. De belangstelling was ook dit jaar weer groot.

De Treffers wint laatste thuiswedstrijd

Foto: Jan Peters

Foto Jan Peters

GROESBEEK - In de laatste thuiswedstrijd voor De Treffers van dit seizoen ging het daarna wel bijzonder snel. Binnen nauwelijks tien minuten twee doelpunten. Uiteindelijk wonnen de Groesbekers met 3-1 van het Koninklijke HFC.

HFC was in de beginfase gevaarlijker dan De Treffers. Dat resulteerde in de negende minuut al in het openingsdoelpunt. Roy Castien gaf een strakke voorzet af, die door Michael Timisela werd binnen geknald. De thuisclub had twee minuten nodig om de schade te repareren. Met een geweldige solo toonde Nick de Bondt aan, dat hij met de bal aan de voet sneller was dan iedereen van de tegenpartij. Vervolgens gaf ook hij een loepzuivere voorzet, waar Robert Mutzers wel raad mee wist: 1-1. Het duel bleef op en neer gaan. Na ruim een half uur kwam De Treffers op voorsprong uit een vrije trap. Nick de Bondt legde de bal klaar voor Wesley Meeuwsen, die kiezelhard langs de muur het net trof 2-1. HFC ging op zoek naar de gelijkmaker en Kevin Sterling leek daarnaar op weg, toen hij bijna vrije doorgang kreeg. Gelukkig schoot hij te gehaast over doel. Op slag van rust had De Treffers de score weer verder uit kunnen bouwen, maar bij de tweede paal werd een voorzet van Rick Verbeek door Pim Balkestein – later terecht tot Treffersspeler van het jaar uitgeroepen – op een haar na gemist.

In de 60e minuut toonde Niels Kornelis zijn kunnen, toen hij met een katachtige reactie de bal uit een vrije trap van Castien uit doel stompte. Twee minuten voor tijd bleek Robert Mutzers toch weer erg effectief. Kornelis zette met een verre uittrap Coen Maertzdorf aan het werk, die liet zien ook over veel snelheid te beschikken om vervolgens de bal panklaar aan Mutzers af te geven: 3-1. Het slotakkoord werd gevormd door de invalbeurt van Bram Eltink, die na langdurig blessureleed gelukkig weer zijn opwachting maakte op de uiterst groene grasmat.

Groesbeek heeft lange Bevrijdingsdag

Groesbeek heeft lange Bevrijdingsdag

GROESBEEK – Nadat de vlag bij het gemeentehuis in Groesbeek tijdens de dodenherdenking half stok was gehangen werd de vlag vrijdag ter gelegenheid van Bevrijdingsdag gehesen.

Normaliter wordt de vlag dan 's avonds weer ingehaald, en daar is vermoedelijk iets mis gegaan. Want alerte buurtbewoners ontdekten zondagmorgen dat de Nederlandse driekleur nog parmantig wapperde aan de vlaggenmast bij het gemeentehuis. De buurtbewoners zijn benieuwd hoelang het Bevrijdingsfeest in Groesbeek gaat duren.

Switch 5 kampioen

MILLINGEN/GROESBEEK - Zondag 7 mei zijn de meisjes en jongen van Switch 5, niveau 4 kampioen geworden na een spannend toernooi in Groesbeek. Met 2 punten voorsprong op de nummer 2 gingen ze deze laatste competitieronde van start. Helaas kon Manuel vandaag niet mee.

De eerste wedstrijd tegen Trivos werd vrij gemakkelijk in twee sets gewonnen. Toen kwam de belangrijkste wedstrijd van deze zondag, namelijk tegen VoCASA. Ook deze wedstrijd speelden de meiden uitstekend, VoCASA had weinig in te brengen. De sets werden gewonnen met 17-12 en 21-11.

Nu nog de laatste wedstrijd maar deze was eigenlijk niet meer van belang. Atalante werd eenvoudig verslagen met 24-7 en 23-12. Hierna kregen ze een mooie medaille van de Nevobo en heel veel lekkers van de meegereisde supporters voor de knappe prestatie van Amber, Froukje, Frederique, Lotte en Manuel.

Rood Wit verliest bij Spero

GROESBEEK - Rood Wit verloor met 2-0 van Spero maar had (als het de kansen beter benut had) toch minimaal één punt moeten pakken.

Rood Wit begon aanvallend met een schot van Glenn Wijnhoven dat naast ging. Twee minuten later ging Rood Wit over links in de aanval Khalid el Haddouti bracht de bal goed voor maar Jordy Wijnhoven kon de bal niet onder controle krijgen. Spero ging in de 12e minuut in de aanval. De voorzet was op maat en Jan Diksen tikte de 1-0 binnen. Rood Wit kon de 1e helft geen vuist maken, Spero was met corners gevaarlijk maar tot de rust werd er niet meer gescoord.

De 2e helft begon met een gevaarlijke aanval van Spero, de spits had de bal voor het intikken maar hij schoot over. In de 50e minuut word Khalid voor vermeend buitenspel terug gefloten. Twee gevaarlijke corners van Spero worden door iedereen gemist. In de 68e minuut schiet Artem Vennekov na een voorzet van Khalid over. Paul Hanssen stopt met een katachtige redding een schot van Spero. In de 75e minuut word Khalid door de keeper van Spero neer gelegd, de te zacht ingeschoten penalty van Glenn wordt door de keeper gepakt. De keeper schopt de bal gelijk uit naar de meters buitenspel staande Maarten Nieuwenstein die beheerst de 2-0 binnen schiet. Om niet te degraderen zal Rood Wit zondag om 14.00 uur van AZC moeten winnen en moet Rheden of OBW punten verliezen.

Man of the Match bij SC Millingen - Beuningse Boys

Foto: Club van 200

MILLINGEN - Rick Vermeulen werd Man of the Match van de voetbalwedstrijd SC Millingen - Beuningse Boys.

Tijdens deze laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Beuningse Boys waren Peter Heijmen, Alex Hanssen en Geert-Jan Berning de juryleden voor Man of the Match. In deze belangrijke wedstrijd voor onze jongens, waarin zij voldoende zouden hebben aan een gelijkspel voor het klassenbehoud in de derde klasse, werd terecht gewonnen met 3-1. Rick Vermeulen werd verkozen tot Man of the Match.
Dat was niet voor het eerst dit seizoen. Rick wordt door de Club van 200 gefeliciteerd met deze mooie erkenning en een sterk seizoen. Evenals de spelers en staf met het klassenbehoud in de derde klasse voor het eerst in de geschiedenis van SC Millingen!

Man of the Year 2017 SC Millingen

MILLINGEN - Zoals gebruikelijk wordt aan het einde van het seizoen ook de Man of the Year bekend gemaakt. Alle beoordelingen tijdens de thuiswedstrijden worden verzameld en dan komt de winnaar van de Gouden Schoen eruit.

De Man of the Year 2017 werd volledig terecht Joris Weeren. Joris werd hartelijk gefeliciteerd met deze mooie prijs door de Cub van 200. "Geef de schoen een mooi plekje thuis. Helaas zien wij je vertrekken naar SVO’68 in Ooij, maar dan denk je vast nog wel eens terug aan SC Millingen. Wij wensen jou veel succes en plezier toe bij SVO’68 volgend seizoen", aldus Marc-Jan Schenning namens de Club van 200.