GN Lingewaard

4 november 2015

GN Lingewaard 4 november 2015


1 / 24

Dorpshuis Angeren bestaat vijfenveertig jaar

ANGEREN - Aan het einde van deze maand, is het vijfenveertig jaar geleden dat het mooie dorpshuis officieel geopend werd. Al die jaren een prachtig 'huis en thuis' voor de Angerense bevolking en haar verenigingen.

"We gaan er daarom op 21 november een leuke avond van maken. Deze zaterdagavond start om 20.00 u met de Wie-kent-Angeren?-quiz onder leiding van quizmaster Geert Bouwman. Meedoen kan nog steeds en publiek is ook welkom!"

Vanaf 21.15 zorgt feestdj Wilco voor het tweede gedeelte van de avond. Ook als je niet bij de quiz kunt zijn, ben je welkom om vanaf negen uur binnen te lopen.

Dansen en meezingen mag en natuurlijk is de bar geopend om te proosten op het jarige dorpshuis. "Laten we er met z'n allen een leuke 'Angerse FeestAovond' van maken!" Entree is helemaal gratis!

De grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag 7 november

BEMMEL - Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2015 organiseert LandschappenNL de Natuurwerkdag voor de vijftiende keer op bijna vijfhonderd locaties door heel Nederland. Ook in Bemmel is een leuke werklocatie. Alle hulp is welkom. Ervaring is niet nodig, wel zin om de handen uit de mouwen te steken.


Landschap kan niet zonder vrijwilligers. Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag levert een belangrijke bijdrage aan het beschermen en behouden van natuur. Zorg voor landschap zoals onderhoud aan (knot)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds meer in vrijwilligershanden. Dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Nederlandse landschap.

Dit jaar wordt de Natuurwerkdag ondersteund door Sipke Jan Bousema (bekend van Opsporing Verzocht en diverse kinderprogramma's). Hij heeft zich als actief supporter verbonden aan de Natuurwerkdag om betrokkenheid bij landschap onder de aandacht te brengen.

Kom helpen in Bemmel. De stichting Lingewaard Natuurlijk organiseert op 7 november van 09:00 tot 12:00 uur.een werklocatie bij De Ward, een park aan de rand van het dorp Bemmel, tegen de Waaldijk aan. Een deel van het park bestaat uit een rabattenterrein, waarop veel wilgen- en elzenopslag staat. Om de rabattenstructuur open en herkenbaar te houden moet de opslag afgezaagd worden. Voor goed gereedschap en een werkinstructie wordt gezorgd.

Aanmelden en meer informatie: www.natuurwerkdag.nl. Ook te volgen op Facebook en Twitter #natuurwerkdag


Partners van de Natuurwerkdag zijn de Nationale Postcode Loterij en Groen en Fit van De Friesland Zorgverzekeraar. LandschappenNL organiseert de Natuurwerkdag in samenwerking met de Landschapsbeheerorganisaties, de Provinciale Landschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Scouting Neder land, A Rocha en wordt ondersteund door IVN, Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie en de KNNV vereniging voor veldbiologie.

10 november: werkavond van de Historische Kring Doornenburg

DOORNENBURG - Na de zeer geslaagde thema-avond over De Vluchteling (14 oktober) en een fraaie herfstvakantie pakt de Historische Kring Doornenburg de draad weer op. Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Doornenburg of in bijvoorbeeld uw familiegeschiedenis, loop dan eens binnen tijdens onze werkavonden.

De eerstvolgende is op dinsdag 10 november. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar in het Ontmoetingscentrum, Kerkstraat 3. "Is vervoer een probleem, mail naar info@historischekringdoornenburg.nl of bel 0481 425005. Verhinderd? De volgende werkavond is 24 november. En … als u bijvoorbeeld iets wilt weten over oude foto’s, breng ze en mee en we kijken of we u kunnen helpen."

Reacties nieuw woonidee

BEMMEL - Het initiatief om te komen tot het realiseren van een wooneenheid in Bemmel voor en door mensen van rond de AOW-leeftijd is goed ontvangen.

Het is inmiddels algemeen bekend dat de overheid zich terugtrekt uit de huisvesting van senioren. Bejaardenhuizen gaan dicht en er komen minimaal nieuwe plaatsen. Er wordt bezuinigd op de zorg waar ouderen, uiteraard als het wat minder gaat, snel mee geconfronteerd zullen worden. Daarom is er het initiatief genomen om te komen tot een nieuw woonproject in Bemmel. Te realiseren door privé-personen van rond de 65 jaar die gezamenlijk gaan bouwen in of dicht bij het centrum van Bemmel.

De achterliggende gedachte is dat veel mensen een eigen woning hebben met overwaarde. Als je ouder wordt, zo blijkt, dan kan het onderhouden van je huis en tuin, trappen lopen en dergelijke een probleem gaan worden. Daarom is de gedachte ontstaan de waarde van je huidige woning in te zetten in een nieuw verblijf waar de voorzieningen aan je eigen verlangens zijn aangepast.

Modern met

optimale voorzieningen

De gedachte van het te realiseren project is dat iedere deelnemer zijn eigen woning heeft. Deze nieuwe woning maakt onderdeel uit van een groter geheel en zal voorzien zijn van zo veel mogelijk zaken die het leven op oudere leeftijd gemakkelijker maken. Eigen inbreng bij de voorzieningen in je eigen nieuwe woning zal van belang zijn. Verder zal de wooneenheid waarschijnlijk beschikken over gezamenlijke ruimten, een logeergelegenheid (voor bezoek) en ruimtes ten behoeve van bijvoorbeeld een huisartsenpraktijk, fysiotherapie, kleine bibliotheek, een tuin en dergelijke.

Interesse?

Binnenkort zullen de initiatiefnemers gezamenlijk met de personen die interesse hebben getoond in dit plan een bijeenkomst beleggen om samen de verdere aanpak te bespreken. Als u meent ook deelnemer te worden, meldt u zich dan aan bij de heer Jacques Ariens. Zijn e-mailadres is: jacquesariens@hetnet.nl.

Kunstmanifestatie & Minifestatie

HUISSEN - Voor de dertiende keer op rij vindt in het centrum van Huissen de Kunstmanifestatie van 'De Huisense School' plaats. Ook deze keer kan er weer genoten worden van een divers en uitgebreid aanbod van prachtige kunstwerken.

Niet alleen de vaste kunstenaars van de ateliers van de voormalige Aloysius- en Julianaschool tonen hun werk maar ook kunstenaars van buiten de regio zullen hun werk te tonen. Het belooft een spannende, uitdagende Kunstmanifestatie te worden. Er is zowel abstracte- en figuratieve schilderkunst als grafiek te zien in beide schoolgebouwen. Ook zijn er sculpturen van brons en sieraden te bewonderen en in de Antoniuskapel worden bijzondere houten wandsculpturen tentoongesteld.

Daarnaast kan men in de 'Kunstwagen' op het plein de Minifestatie bekijken, een zeer bijzondere expositie van ruim tweehonderd miniatuurtjes die in de twintig weken vóór de manifestatie door de kunstenaars gemaakt zijn. Dat het een zeer divers beeld geeft van de werkwijze van de verschillende kunstenaars spreekt voor zich! Ook van buiten 'De Huissense School' is er aandacht besteed aan de Manifestatie. Leden van de Klup, Vicarie, Binnenhues en Sancta Maria hebben met groot enthousiasme een schilderijtje voor de manifestatie gemaakt. Ook daarvan zal men kunnen genieten.

Zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 16.00 uur zijn kinderen welkom om iets moois te maken in het kinderatelier Het Juliaantje op de eerste verdieping van de voormalige Julianaschool. Toegang is gratis maar 'vol is vol'.

Vrijdagavond, 6 november om 19.30 zal de Kunstmanifestatie op feestelijke wijze worden geopend door wethouder Theo Janssen. Aansluitend kan de expositie worden bekeken.

De openingstijden zijn: vrijdag 6 november van 19.30 tot 21.00 uur; zaterdag 7 november en zondag 8 november van 11.00 tot 17.00 uur. Ingang Langekerkstraat 19 en Conventstraat 2 in Huissen.

De Kinkel schudt juk oude school van zich af

De foyer van De kinkel is medio december klaar. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Als de verbouwing volgend jaar achter de rug is heeft cultureel centrum De Kinkel het juk van een oude school volledig van zich afgeschud. Samen met een nieuwe culturele programmering zal het een boost geven aan de Bemmelse gemeenschapsvoorziening. Dat is de vaste overtuiging van bedrijfsleider Albert ter Burg.

De interne verbouwing nadert zijn voltooiing. Deze week wordt in de vernieuwde foyer marmoleum gelegd. De aannemer gaat binnenkort aan de slag met de keuken en de toiletgroep. De inventaris wordt vernieuwd. De Kinkel heeft voor de financiering zo'n 180.000 bij elkaar geschraapt. De gemeente heeft 680.000 euro opzij gelegd voor vervanging van kozijnen en gevels en aanpassingen van de grote zaal. Die verbouwing buiten begint in het voorjaar.

De interne verbouwing is niet bedoeld om een vuist te kunnen maken tegen de Theaterkerk, zegt Albert ter Burg. Toen hij vier jaar geleden aantrad, kreeg hij van het Kinkelbestuur opdracht orde op zaken te stellen en een bedrijfsplan te maken. Ter Burg zag een brede gemeenschapsvoorziening met een fiks aantal gebruikers. En met zoveel variëteit dat de nieuwe bedrijfsleider met vol vertrouwen aan de klus begon.

De Provincie Gelderland gaf, op grond van het feit dat De kinkel ruim voldoende maatschappelijke functies in huis heeft, 100.000 euro voor verbouw van de ontmoetingsruimte. De klus is nog niet af maar oogst nu al veel lof. Het oogt als een foyer van een hotel, zo omschrijft Albert ter Burg de sfeervolle ontmoetingsruimte. Een foyer waar mensen in en uit lopen. De Kinkel werpt zich graag op als een ontmoetingsplaats voor het onderhouden van sociale contacten, maar ook als een plek waar nieuwe initiatieven ontstaan.

Een deel van de raad is bezorgd over de exploitatie van De Kinkel als TOP na dit seizoen overstapt naar de Theaterkerk. Ter Burg heeft die zorg niet. TOP is met zijn circa twintig voorstellingen per jaar geen cruciale pijler onder de Bemmelse gemeenschapsvoorziening. De filmavonden van TOP blijven mogelijk in De Kinkel.

Na TOP blijft de hoeksteen van De Kinkel muziek en cultuur. Ter Burg werkt aan een Amerikaans concept dat Lingewaard niet kent. De doelgroep zijn de babyboomers. Een generatie die zo langzamerhand met pensioen gaat en de tijd niet zullen vullen met sjoelen en bingo. Mensen die de roerige jaren '60 en '70 hebben meegemaakt door zich te roeren en te rebelleren tegen het gezag. Muziek had invloed op hun idealistische leven.

En juist voor die generatie werkt De Kinkel aan een concept. Ter Burg wil geen concrete invulling prijsgeven. Het kan gaan om een workshop muziek, kunst of sport. Een bluesavond is mogelijk. Het concept kent geen vaste thema-avonden. De babyboomers waren in de jaren '60 en '70 rebels. Het programma krijgt dan ook een rebels sausje, zo laat Ter Burg weten. Hij verwacht volgend jaar mei met concrete plannen te kunnen komen. De eerste stap is dan vrijwilligers werven. Het 'rebelse' seizoen begint september 2016.

Zestigste editie Lingewaard toernooi weer succes

HUISSEN - Jeu de Boulesclub Lingewaard organiseerde op 28 oktober voor de zestigste keer het Lingewaard toernooi. Dit wordt iedere laatste woensdag van de maand gehouden op de accommodatie op het Kampstuk in Huissen.

Steeds doen 22 teams ook uit omliggende gemeentes mee. Ook dit keer was het weer een geslaagd maandelijks terugkomend evenement. Op de prachtige acht binnen- en veertien buitenbanen is het een lust voor jong en oud om deze leuke en mooie sport in winter en zomer te beoefenen. Naast de sportieve prestaties staan sociaal contact en spelvreugde centraal. Natuurlijk ontbreekt het wedstrijd element niet.

Wat is er leuker om dit zelf eens te ervaren? Kom eens vrijblijvend kijken op onze speeldagen: maandag, woensdag en vrijdag vanaf 19.00 uur en zondag vanaf 11.00 uur. De boulesballen liggen klaar. Iedereen kent het van vakanties en weet dan uit ervaring dat het ontspannend en sfeer verhogend bijdraagt aan een geslaagde dag.

"De accommodatie kan ook gebruikt worden om een familiereünie, personeelsbijeenkomst of bedrijvencontact in te zetten om gezelligheid te combineren met lekker bezig zijn op sportief gebied. Wij kunnen in overleg zorgen voor de complete begeleiding en spel benodigheden. Voor informatie: Gert van Alst 0622304360 en Joost van Belkom 06 12753375."

De verbondenheid en invloed van de mens op het rivierengebied

BEMMEL - De invloed die de mens heeft gehad op het Europese landschap gaat terug tot aan het begin van het Holoceentijdperk, de geografische periode, waarin we thans leven en die ongeveer 12.000 jaar geleden begon.

Jacht en in een later stadium de landbouw hebben al snel een grote invloed gehad op de verscheidenheid van de fauna en flora, ook en misschien wel vooral in de rivierstroomgebieden die van nature rijk zijn aan planten en dieren en dus een grote aantrekkingskracht hadden op de mens. De invloed van de mens is zeker niet altijd negatief geweest, in sommige gevallen heeft de mens ook verrijkend gewerkt.

De archeologische gegevens en historische beschrijvingen kunnen ons helpen om de toestanden uit het verleden beter te kunnen recontrueren. Uit de recontructies blijkt immers dat natuur en landschap in het rivierengebied altijd in beweging zijn geweest. Rob Leenders, universitair docent en onderzoeker van de Radboud Universiteit zal u in zijn lezing meenemen op een tocht door het verleden waarbij zalm, steur, groene padden, moerasschildpadden, wilde paarden, oerossen en de wolf een hoofdrol spelen. De lezing is op woensdag 18 november in De Veldschuur van Lingewaard Natuurlijk gelegen aan de Sportlaan 1M in Bemmel. De aanvang is 20.00 uur. Voor de bestrijding van de onkosten wordt zes euro gevraagd, dit is inclusief koffie of thee.

Spreekuur en vergadering bij Platform Gendt

GENDT – Het inloopspreekuur is donderdag 05 november vanaf 19.00 tot 19.50 uur in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1.

Het inloopspreekuur en platformvergadering is altijd de éérste donderdag van de maand; iedereen is welkom en kan zonder afspraak binnenlopen.

Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men voor persoonlijk advies of suggesties, opmerkingen, klachten over leefbaarheid, verkeer en veiligheid in uw wijk melden, dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en door middel van een meldingsformulier naar de gemeente Lingewaard en of zonodig aan de aanwezige wijkagent doorgegeven. Als u het spreekuur niet kan of wilt bezoeken kunt u ook mailen naar info@platformgendt.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, openbare verlichting (met vermelding van het paalnummer) en/of trottoirtegels kan men rechtstreeks contact opnemen met de gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111.

"Heeft u interesse in ons werk, over wat er in uw dorp of wijk gebeurt, of nog zou moeten of kunnen gebeuren, in samenwerking met gemeente en politie? Of misschien wil je zelf wel het wijkplatform komen versterken, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter Nico Gerritsen via e-mail voorzitter@platformgendt.nl."

Wie wordt de nieuwe Prins van Gendt?

Foto: Niels Sparnaaij Foto Mireat

GENDT - Zaterdag 14 november is het weer zover. Het carnavalsseizoen 2015-2016 staat te beginnen. Nog eenmaal zullen Frank de Narrenprins en Annita hun opwachting maken in Providentia als Prinsenpaar van De Gentenarren.

Onder het motto 'Het gaat pas goed, als je het samen doet' hebben zij de afgelopen twee jaar het scepter mogen zwaaien. De Gentenarren zijn Frank en Annita dankbaar voor de mooie jaren in een toch wel turbulente tijd. Dit gezien de verbouwing van Providentia waarvoor De Gentenarren naar andere locaties moesten uitwijken.

Op deze avond, nog eenmaal een dansje, nog een paar liedjes, en dan is het tijd om plaats te maken. Want: de grote vraag van de avond is:
Wie wordt de nieuwe Prins van Gendt?

De Prinsencommissie van de Gentenarren heeft zijn uiterste best gedaan om ook voor de komende twee jaar weer een prachtig, enthousiast paar te vinden om de functie van Prins Carnaval van Gendt te vervullen. En daar zijn zij volgens zeggen goed in geslaagd. Bent u ook zo benieuwd? Kom dan naar Providentia op zaterdag 14 november. Het beloofd een gezellige, drukke, spannende avond te worden. U bent van harte welkom vanaf 19.45 uur.

Leer Park Lingezegen kennen op de fiets

LINGEWAARD - Heeft u zich altijd afgevraagd wat er nou eigenlijk gebeurt tussen Nijmegen en Arnhem, in het nieuwe Park Lingezegen? Wat moeten die rietveldjes daar? Wat is het doel van de natuurakkers? En ‘Park Lingezegen’, wat is dat eigenlijk voor naam? Ga op 8 november mee fietsen en u krijgt van onze gidsen antwoord op deze en andere vragen!

Gevarieerd landschap. Park Lingezegen is een groot landschapspark gelegen in het rivierengebied tussen Arnhem en Nijmegen en leent zich uitstekend om te fietsen. Het landschap is divers en er is een grote diversiteit aan plant- en diersoorten. Interessant zijn ook de geschiedenis, het ontstaan en het doel van dit park.

Langs agrarisch land en rivierengebied. Gidsen nemen u 8 november mee op een fietstocht van vijftien kilometer, via het RijnWaalpad naar een tweetal kleine parkjes. Dan door agrarisch landschap via een karakteristiek stukje Betuwe met fruitbomen naar Landgoedwinkel De Woerdt en vervolgens naar Landgoed Doornik en de natuurakkers. Via de Waaldijk met prachtige vergezichten over het rivierengebied en het dorp Bemmel rijden we terug naar onze startplaats.

Praktische informatie. De fietstocht vindt plaats op zondag 8 november om 14.00 uur vanaf de carpoolplaats Elst bij de A325, kruising Nieuwe Aamsestraat/Sillestraat. De tocht is vijftien kilometer lang en duurt ongeveer 2,5 uur. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

"Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met John Wijninga: john.info.vrijwilligers@gmail.com, 06 42740034. Geef bij aanmelden ook uw telefoonnummer door, dan kunnen we u bereiken als de tocht vanwege het weer niet doorgaat."

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 8 november is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10:00 uur. De viering is voorbereid door de NBG-werkgroep (Nederlands Bijbelgenootschap), in samenwerking met jongerenwerkster Marije Klijnsma en predikante Margreet de Bree.

De collecte in deze viering is bestemd voor het NBG. Het NBG zet zich in voor verspreiding en bekendmaking van de Bijbel. Daarnaast ondersteunt het NBG onderwijs- en zondagsschoolprojecten in verschillende landen.

Voor de kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar is er op deze zondag kinderkerk. Alle kinderen uit Angeren, Doornenburg en Gendt zijn hiervoor uitgenodigd.

Nieuwe wandelgroep in Bemmel start 18 november

BEMMEL - Diëtistenpraktijk Lingewaard en de SWL Buurtsportcoaches slaan de handen ineen en starten samen een nieuwe wandelgroep voor mensen die op een laagdrempelige manier maximaal een uur willen en/of kunnen wandelen. De wandelgroep start op 18 november in Bemmel en vindt iedere woensdag van 14.00 tot 15.00 uur plaats. Iedereen kan gratis deelnemen!

Het wandeluurtje is bedoeld voor iedereen in Bemmel die graag meer wil bewegen, maar daar zelf niet toe komt of het niet leuk vindt om alleen te gaan wandelen. Door wekelijks een vast moment te hebben waarop er gelopen wordt, kan dit mensen helpen bij het meer gaan bewegen. Het kan zelfs aanleiding zijn tot meer wandelafspraken buiten het wandeluurtje om.


Op woensdag 18 november start de wandelgroep met de eerste wandeling. Iedere week wordt er om 14.00 uur gestart vanaf De Kinkel (van Ambestraat 1). Carin Winters van Diëtistenpraktijk Lingewaard: "Iedereen kan en mag mee doen, we gaan er wel vanuit dat mensen veertig tot vijfenveertig minuten aangesloten kunnen wandelen." Onder leiding van de buurtsportcoaches van SWL wordt er iedere week een andere route gelopen. Een sportieve manier om je dorp beter te leren kennen en je werkt ook nog eens aan je conditie!

Aanmelden
Wilt u meer weten over de wandelgroep of wilt u zich aanmelden als deelnemer? Neemt u dan contact op met het SWL Meldpunt, meldpunt@swlingewaard.nl of 088 2552550.

Column

Finkers

Herman Finkers steekt de draak met zijn woonplaats: Eén stoplicht springt op rood, een ander weer op groen, in Almelo is altijd wat te doen. De klank van een plaatsnaam is volgens Finkers bepalend voor het imago. Spreek de zeven dorpsnamen van Lingewaard uit en luister naar je stem. Altijd mooier dan ik woon op Landgoed heerlijkheid Hemmen. Het is niet meer dan een gehucht in de gemeente Overbetuwe, beheert door Stichting het Lijndensche Fonds voor Kerk en Zending. Als persfotograaf ging ik er graag naar toe. Bijgebleven is in de jaren 80 een toneelvoorstelling. In dorpshuis De Oude School. Hemmen telt amper 150 inwoners. De Hemmense toneelvereniging bestaat nog steeds. Veertien leden en een regisseur van buiten. De laatste uitvoering van dit jaar was uitverkocht. Dank je de koekoek. Een deel van Hemmen is verbonden met toneel en de rest is publiek.

Hemmen, een heerlijkheid van ons kent ons. Een heerlijkheidplatform, een heerlijkheidcontactpersoon Leefbaarheid Heerlijkheid kennen ze niet. Groot Lingewaard denkt er anders over. Burgerparticipatie is het toverwoord. Er wordt verwacht een bijdrage te leveren aan de samenleving. Geef burgers de kans met initiatieven te komen. Politici moeten naar de wensen van burgers luisteren. Je kunt het zo gek niet bedenken of het valt wel onder burgerparticipatie. Van ouderenzorg tot een nieuwbouwplan realiseren. Doornenburg heeft geen stoplicht maar er gebeurt altijd wat. Doornenburg is door het college aangewezen als participatie proeftuin. De helft van Heerlijkheid Doornenburg doet mee. Wijkplatform Doornenburg, stichting Leefbaar Doornenburg met werkgroepen sport, recreatie, milieu, wonen, zorg en welzijn, verkeer, onderwijs en bedrijven. Aanspreekpunt voor die participerende burgers zijn twee betaalde dorpscontactpersonen. Ambtenaren staan ze bij. De politiek is om zieltjes te winnen en enthousiast. Ik weet het niet. Burgerparticipatie. Worden burgers de baas? Wil ik meedoen? Burgers hebben toch ook verschillende meningen? Wie beslist dan? Herman Finkers zei ooit in een conference: Je moet gewoon niet te diep nadenken. Dan klopt alles.

Sjaak

Sponsor bedankt

LINGEWAARD - De organisatie van de wintertijdchallenge is de volgende sponsoren dankbaar:

De pannenkoekenbakker Slijk-Ewijk, Express wear Bemmel, Plaza Polly Bemmel, Massagebraam Haalderen, Wijnzinnig Gendt, Dio Carla en Dio van Appeldoorn, Alberdeco Gendt, Impulsief Gendt, Cafetaria Flintrop Gendt, Coop Bemmel. Heel erg bedankt voor jullie geschenken. Laco sportcentrum Bemmel, Van Nispenlaan 2 in Bemmel.

Themamiddag buurtzorg bij KBO Bemmel-Doornenburg

BEMMEL - Dinsdag 10 november van 13.45 tot 15.45 uur is er een themamiddag buurtzorg bij KBO.

Deze bijeenkomst (toegankelijk voor alle senioren van Lingewaard) is in de grote zaal van De Kinkel, die open is vanaf 13.30 uur. Buurtzorg is een thuiszorgorganisatie die met kleine teams, bestaande uit wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden, de zorg thuis levert.

Jos de Blok, werkzaam geweest als wijkverpleegkundige in Bemmel, is de oprichter van Buurtzorg. Buurtzorg kiest voor de menselijke maat in de zorg,

boven de bureaucratie en voor een directe samenwerking met de huisartsen. In Bemmel en Doornenburg zijn twee wijkteams werkzaam.

De wijkteams spelen ook een belangrijke rol bij de ondersteuning van de mantelzorger. Op 10 november komen de wijkverpleegkundigen van deze teams uitgebreid vertellen over hun werkzaamheden.

Kom mee naar Kerk Igee

HUISSEN - Er is geen dienst in de kerk van de protestantse gemeente Huissen. Er is een gezamenlijke Igee-dienst in de rk-kerk op Het Zand.

Een viering voor iedereen, want Igee komt van de twee letters I en G : Inclusief Geloven. Een initiatief van de rooms-katholieke en protestantse kerk in Huissen. Igee staat voor een dienst met een speciaal karakter. Een viering tezamen met onze verstandelijk beperkte medemens, onze jeugd. En natuurlijk bent u welkom in deze gezinsdienst. Een dienst waarin we met elkaar ons geloof kunnen beleven en uitdragen.

Pastor Coby Roelofs en dominee Matthijs Glastra laten ons het meemaken en beleven; zo'n kerkdienst wil je niet missen, het is een belevenis!

Wat is jouw nummer 1...? Deze zondag gaan we verhaalhoren, muziek maken en zingen met elkaar. En het koor Exotherm is aanwezig om deze I(nclusief) Ge(loven) dienst een extra feestelijk tintje te geven. Iedereen is welkom, dus jij en u ook...! Kerk Igee is een idee van de kerken van Huissen

Kerkdienst

U vindt ons deze zondag 8 november in de kerk van Haalderen, Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten aan de Van der Mondeweg 24. Een gemeenschappelijke kerkdienst van de rk-kerk en protestantse gemeente. Aanvang 10.00 uur. Voorgangers: pastor Coby Roelofs en ds. Matthijs Glastra. Met medewerking van koor Exotherm. Meer informatie: www.pknhuissen.nl.

Doornenburgse Triatlon groot succes!

DOORNENBURG - Afgelopen zaterdag werd voor de 19e keer de Doornenburgse triatlon gehouden. Deze triatlon onderscheidt zich van de normale triatlon door de unieke combinatie van sporten, namelijk tennis, biljarten en darten.

Als vanouds werd er gestart met de tenniswedstrijden. De organisatie was er weer in geslaagd om diverse Doornenburgse tennistoppers te strikken voor dit evenement. Onder een mooi herfst zonnetje werden de wedstrijden afgewerkt. Niet onverwacht werd Mark Donkers eerste, Hans Peters werd tweede en debutant Hemmie Schaars derde.

De tweede discipline is het biljarten, de wedstrijden zijn een combinatie van libre, ‘over rood’ en driebanden. Alleskunner Marc Donkers werd weer eerste, Toon Niels en Hemmie Schaars respectievelijk tweede en derde.

Bij het laatste onderdeel moest de ontknoping vallen. Negen uur na aanvang van de triatlon werd, na een enerverende strijd, de laatste dart gegooid en kon de wedstrijdleiding de eindrangschikking opmaken. De uitslag van het darten was een kopie van het biljarten en dus werd duidelijk dat Marc Donkers de beste allrounder was, hij mocht de trofee in ontvangst nemen. De tweede plaats ging naar Hemmie Schaars en derde werd Hans Peters.

Na de prijsuitreiking en dankwoorden werd de gezellige dag afgesloten aan de bar.

Uitslag tentoonstelling vogelvereniging

GENDT - Vogelvereniging Onder Ons hield van 30 oktober tot en met 1 november haar achtenveertigste onderlinge streektentoonstelling. Ook deze keer was de tentoonstelling weer een reclame voor de vogelsport.

Er waren weer verschillende kampioenen:

Groep 6 de heer J. Gerdsen, Groep 21 Mevr. G. Wannet, Groep 24 de heer R. Wannet, Groep 34 Mevr. H.C. van Nieuwland, Groep 44 de heer H. Lenting, Groep 45 de heer G. van Elk, Groep 50 de heer H. Lenting.

Kamp stam Tropen de heer W. van Nieuwland

Kamp. Stel Kleur kan. de heer W. van Nieuwland

Kamp. Stel.Postuur kan. Mevr. G. Wannet

Kamp. Stel Tropen Mevr. H.C. van Nieuwland

Kamp. Derby. Mevr. H.C. van Nieuwland

Kamp. Vrije Derby de heer W. Vos

Kamp. O.K. de heer H. Demon

Alg. Kamp. Kleur kan de heer W. Vos

Alg. Kamp. Postuur de heer H. Damen

Alg. Kamp. Europese Cultuur de heer J. de Haan

Alg. Kamp. Parkieten en Papegaaien de heer J. Haafs

Alg. Kamp. Tropen en Bastaart en B.K. de heer W. van Nieuwland

Hoogste Streek Th. Muller 458 punten

Hoogste Streek P. van Deun 457 punten

Hoogste Streek H. Damen 456 punten

Hoogste Streek A.G. Lenting 456 punten

Hoogste Streek H. van Delen 455 punten.

Sponsor bedankt

Dames recreanten HV Angeren samen met Arjan Olsder van Digishock

ANGEREN - De damesrecreanten van handbalvereniging Angeren willen sponsor Digishock bedanken dat ze in nieuwe tenues het seizoen kunnen starten.

De damesrecreanten van handbalvereniging Angeren starten het nieuwe seizoen met twee teams in de competitie. "Café De Kater ook bedankt voor jullie bijdrage."

Sponsor bedankt

DOORNENBURG - Het voetbalteam GVA 2 uit Doornenburg speelt ook dit jaar weer met Auto Rijnhoeve op het shirt. De mannen bedanken Auto Rijnhoeve voor de jarenlange sponsoring van hun team.

Sponsor bedankt

DOORNENBURG - Voordat de mannen van voetbalteam GVA 2 uit Doornenburg aan de aftrap van hun wedstrijd moeten verschijnen, kunnen zij zich dit seizoen warmdraaien in de nieuwe warming-up shirts van Bolkdomotica. Het team bedankt Bolkdomotica voor deze mooie gift.

Sponsor bedankt

HUISSEN - De F1 van voetbalvereniging Jonge Kracht wil haar sponsors Voetbalschool TVE Techniek Voor Elk en Huisman Sport bedanken voor de nieuwe trainingspakken.

Ontmoetingsdag KBO-leden in

Doornenburg

DOORNENBURG - Ook dit jaar verzorgt de KBO een ledenontmoetingsdag op vrijdag 6 november van 14.00 tot 16.30 uur.

Deze middag is vooral bedoeld voor de KBO-leden uit Doornenburg, maar ook leden van de KBO in Bemmel en Gendt zijn welkom. De toegang is gratis. Er is een gezellig programma en er wordt gezorgd voor een hapje en een drankje.

Nadere informatie geven Annie Rutjes (0481 422549) en Marianne Cartwright (0481 462124).

Gevonden

BEMMEL - Gevonden: sleutelbos met twee sleutels en een rood zakmes bij de hondenuitlaatplaats hoek Kuiplaan/Brouwerslaan in Bemmel; bel: 06 54975063.

Inzameling

oud papier

HAALDEREN - Vrijdag 6 november wordt het oud papier in Haalderen ingezameld.

Gevraagd wordt het papier netjes bij elkaar gebonden voor 17.30 uur aan de straat te zetten.

Totale metamorfose De Waskniepers

GENDT - Op zaterdag 7 november opent carnavalsvereniging De Waskniepers uit Gendt het nieuwe seizoen.

De aftrap voor deze avond wordt gegeven om 20.11 uur en begint met een spectaculaire openingsact waarin ook De Knieperinnen zich presenteren.

Maar er is meer... namelijk: 'n jubileum, het uitreiken van onderscheidingen, bezoek van de burgemeester van Lingewaard, een allround dj en meerdere optredens van 'n zanger.

Boekenmarkt Jubilate Gendt

GENDT - Gezien het succes van vorig jaar kan gesteld worden dat bewoners van Gendt en omstreken nog steeds verliefd op boeken kunnen zijn.

Oók legpuzzels waren toen erg in trek en dus was er alle reden voor koor Jubilate om dit najaar opnieuw een beurs te organiseren ter voorbereiding op winterse, huiselijke gezelligheid.
Op zaterdag 21 november van 12.00 tot 16.00 uur houdt Jubilate dus de grote boekenmarkt in De Leemhof, Dorpstraat 1 in Gendt, waarvoor men op 16 november tussen 19.00 en 20.30 uur overbodige boeken, strips, cd's, legpuzzels en oude grammofoonplaten kan komen brengen.
Voor een zacht prijsje kan men ongetwijfeld weer zijn slag slaan en het boek, of de cd vinden waar men al een tijd naar op zoek was.

Winkeliersvereniging de Zilverkamp

HUISSEN - Tattoo's, sieraden van knopen/kralen en make-up. Zoals altijd is deze activiteit een groot succes, dus daar is die weer.

Kom zaterdag 7 november tussen 10.00 en 13.00 uur langs en laat je opmaken, beplakken met glittertattoo's en geef jezelf een mooie ketting/armband cadeau. Meer info: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Vrijwilligers huisbezoek Galm Lingewaard gezocht

LINGEWAARD - GALM is een bewezen effectieve methode om mensen die niet tot weinig bewegen actief te krijgen en te behouden. Door collectieve deelname aan Galm ontstaat er een wij-gevoel tussen deelnemers onderling, waardoor bewegen meer onderdeel uit gaat maken van ieders dagelijks leven.


Dit project is een samenwerking tussen Stichting Recreatiesport Lingewaard, volleybalvereniging Setash, Stichting Actieve Senioren Angeren, Stichting Welzijn Ouderen Huissen, Stichting Welzijn Ouderen Gendt en Stichting Welzijn Lingewaard. Er vinden twee rondes plaats waarin verschillende groepen senioren worden uitgenodigd mee te doen. De doelgroep voor ronde één ontvangt in januari een persoonlijke uitnodiging via de gemeente. Degenen die twijfelen of mee willen doen, worden bezocht door een enquêteur die langs de deur komt om uitleg te geven over het project en de activiteiten die daarbij horen.

Voor deze huisbezoeken zijn wij op zoek naar enthousiaste mensen. Lijkt het je leuk om deze huisbezoeken te doen en:
- Ben je minimaal 18 jaar;
- Kun je enthousiast het bewegen stimuleren:
- Heb je affiniteit met de doelgroep 50-65 jaar;
- Ben je sociaal en communicatief vaardig;
- Ben je een beetje administratief onderlegd (je deinst niet terug bij het invullen van formulieren);
- Ben je bereid om een trainingsochtend van 2,5 uur te volgen;
- Ben je bereid om ongeveer vijf uur te investeren om 50-65 jarigen te bezoeken.

Meld je dan nu aan. Opgeven kan bij Stichting Welzijn Lingewaard, Manon Huinink via m.huinink@swlingewaard.nl. Stichting Welzijn Lingewaard leidt het project Galm Lingewaard dat financieel wordt ondersteund door ZonMw.

Stadsquiz Huissen 2015 moeilijk en vooral gezellig

Team Rijnveste verdedigt de wieste zwoan als slimste team 2014

HUISSEN - Vrijdagavond 30 oktober om precies 19.00 uur ging de tweede Stadsquiz Huissen van start!

Theo Pruyn, voorzitter van de organisatie, heette iedereen welkom en gaf de teams de laatste instructies. Pruyn voerde met zijn uitleg de spanning nog verder op wat zich om precies19.00 uur vertaalde in een bestorming van de tafels bij de uitgifte van de quizboeken. De teamcaptains spoedde zich huiswaarts voor het beantwoorden van de meer dan vierhonderd vragen en het maken van de opdrachten. De creatieve opdracht was ontwerp een wijnetiket.

Het gemeentekantoor, verschillende horecagelegenheden en woningen waren omgetoverd tot kenniscentra voorzien van laptops, smartphones en ipads. Het was hard werken voor de ruim zevenhonderd deelnemers en vooral ook gezellig. Voor de ‘doeners’ was er een puzzeltocht die op de fiets moest worden afgelegd. Een bijzondere opdracht bij de politie was het opsporen van een ‘lokmobieltje’.

Om 23.00 uur precies ging er een oorverdovend gejuich door de zaal, het werk was gedaan. De mystery guest, Kenny van Hummel, voorheen beroepswielrenner, werd ontmaskerd. Nu treedt hij vooral op als ambassadeur van Tegenkracht.nl.

Pruyn toonde zich tevreden over de deelname aan de stadsquiz, een project van de Rotaryclub Arnhem Huissen. Vrijdag 6 november om 20.00 uur tijdens de feestavond wordt in zaal De Buitenpoort ‘de wieste zwoan’ aan het slimste team van 2015 uitgereikt. De jury maakt dan ook de creativiteitsprijs van het winnende wijnetiket bekend.

Dan wordt ook duidelijk over welke goede doelen het sponsorbedrag en inschrijfgeld van 9.000 euro wordt verdeeld.

Mantelzorg Ontmoetingscafé

BEMMEL - Het Ontmoetingscafé is speciaal voor betrokkenen en familieleden die voor iemand zorgen. Ook andere belangstellenden zijn welkom. Deelname is gratis.

Dit keer staat cognitieve revalidatie bij een CVA centraal. Door een ongeluk, tumor, ontsteking, hersenbloeding of herseninfarct (CVA) kan hersenletsel ontstaan. Mensen met hersenletsel kunnen naast lichamelijke klachten te maken krijgen met klachten op het gebied van denken, voelen en doen. Vaak na een periode van lichamelijke revalidatie worden de gevolgen steeds duidelijker. Verstrooidheid, snel moe zijn, vergeetachtigheid, prikkelbaarheid. Het zijn maar enkele voorbeelden die een grote druk kunnen leggen op het dagelijkse functioneren. Speciaal voor mensen die op dit vlak klachten ervaren is cognitieve revalidatie of neuropsychologische revalidatie ontwikkeld.

De avond wordt ondersteund door Ellis Vissers, GZ psycholoog afdeling neurorevalidatie van de Sint-Maartenskliniek. Voor aanmelding kan men contact opnemen met het Meldpunt van SWL: 088 2552555 of mailen naar: meldpunt@swlingewaard.nl. De avond vindt plaats in het Grand Café van verpleeghuis De Lingehof, Gouden Appel 122 Bemmel van 19.30 tot 21.00 uur.

Jako nieuwe kledingsponsor voor Batouwe Basketball

Luc Janssen (Jako) en Kor de Jonge (voorzitter)

BEMMEL - Na het succesvolle seizoen 2014-2015 met als hoogtepunt het behalen van het landskampioenschap zal Batouwe Basketball en haar boegbeeld Lekdetec.nl ingaande het seizoen 2015-2016 een nieuwe uitstraling krijgen. Naast het nieuwe onderkomen in sportcentrum De Schaapskooi wordt de club geleidelijk in het nieuw gestoken.

Jako is de nieuwe kledingsponsor van de club met als boegbeeld het eerste vrouwenteam van Lekdetec.nl. De ambitie om op het hoogste niveau te spelen past bij de ambities van Jako. Het vrouwenteam is landskampioen en de mannen hebben maar één doel en dat is promoveren naar de eerste divisie.

Luc Janssen (Jako) en Kor de Jonge (voorzitter)

Jako heeft samen met Batouwe Basketball en Snelders Sport uit Elst een volledige kledinglijn samengesteld voor de leden van Batouwe Basketball. De rood witte clubkleuren zijn duidelijk zichtbaar en geven een professionele vertrouwde uitstraling.

Het bestuur van Batouwe Basketball is zeer verheugd met de samenwerking. "Zowel met Jako als Snelders Sport zetten maken we een volgende stap in professionaliteit en daar zijn wij trots op." Jako heeft zich voor drie jaren verbonden aan de club.

Elfde van de elfde in Bemmel

BEMMEL - Traditiegetrouw zullen de gezamenlijke Bemmelse Carnavalsverenigen: C.V. De Geintrappers, C.V. de Piejassen en C.V. De Blauwe Pony ‘81 met medewerking van Dweilorkest De Dreumels het carnavalseizoen openen op woensdag 11 november in café De Roskam, Dorpsstraat 95 in Bemmel.

De aanvang is 20.30 uur; het café is open vanaf 20.00 uur. Om precies elf voor elf p.m. zullen de steken worden opgezet en het seizoen officieel geopend! Iedereen die zin heeft in een gezellige avond met muziek en gezellige klets is welkom. Na het officiële gedeelte kan er uiteraard gezellig worden nagekletst onder het genot van...

Gratis gala-avond voor voetbalvrijwilligers

LINGEWAARD - Ben jij vrijwilliger bij een voetbalvereniging uit Lingewaard? Dan verdien jij een gratis gala-avond!

Deze vindt plaats op 27 november in Providentia met een geweldig programma inclusief hapje en drankje. Ook burgemeester Schuurmans zal deze avond aanwezig zijn. Aanmelden kan bij je eigen voetbalvereniging. Zij helpen je verder.

12 / 24

13 / 24

Actie4kids op naar miljoen schoenendozen

HAALDEREN - Actie4kids is weer van start gegaan, ook in Haalderen! Door een schoenendoos te vullen met schoolspullen, hygiëneproducten, speelgoed en een knuffel maken we duizenden kinderen blij. Want na twintig jaar moeten we helaas vaststellen dat Actie4kids nog steeds nodig is.

Ook nu nog leeft een op de twee kinderen wereldwijd in armoede. De slogan van Actie4kids is ‘voor jou van mij’ kom in actie en geef een kind dat niets heeft een stukje van onze rijkdom. De schoenendozen kunnen tot en met vrijdag 13 november ingeleverd worden bij Woninginrichting Bakker, Van der Mondeweg 31 (tegenover de kerk) en in Dorpshuis De Tichel, beide in Haalderen. De leerlingen van De Wieling proberen op school zoveel mogelijk schoenendozen te verzamelen.

Heeft u ‘los’ materiaal voor in de schoenendozen, bijvoorbeeld ‘oud’ promotiemateriaal, denk daarbij aan schrijfblokken, pennen, potloden, ballonnen, linnen draagtassen, petten, t-shirts of kunststof bekers. Dit is natuurlijk allemaal zeer welkom bij de bovengenoemde inleverpunten.

Ter afsluiting is er vrijdag 13 november om 18.00 uur in dorpshuis De Tichel een gezellige bijeenkomst voor iedereen die meer wilt horen en zien over de schoenendoosactie. Op deze avond tellen we natuurlijk hoeveel schoenendozen, hoeveel kinderen we gaan verblijden. Maar ook laten we beeldmateriaal zien over de uitdeelmomenten in de arme landen. De koffie, thee en limonade met iets lekkers staat klaar voor iedereen! Kijk ook eens op www.actie4kids.org daar vind u nog meer informatie en praktische tips.

Concert Meander in De Klif Oosterhout

OOSTERHOUT - Belangrijke zaken verdienen het om nog eens te herhalen. "Om de aandacht gevangen te houden willen we graag nog eens wijzen op het feestelijk concert, dat zangvereniging Meander uit Bemmel ter gelegenheid van zijn vijftienjarig bestaan gaat geven."

Dit jubileumconcert vindt plaats in de grote zaal van De Klif in Nijmegen/Oosterhout. De laatste voorbereidingen zijn achter de rug, beeld en geluid zijn tot tevredenheid getest en de zangers en zangeressen staan te popelen om de liederen die de afgelopen maanden zijn ingestudeerd ten gehore te brengen. En dat laatste geldt uiteraard ook voor enkele oud-leden die zaterdagavond 7 november een solo-optreden verzorgen.

Het concert is in theaterzaal De Klif, Pijlpuntstraat 1, Nijmegen/Oosterhout. Aanvang 19.30. Toegangskaartje kost 12,50 euro via de site www.meander-bemmel.nl.

Verenigingsconcert in De Buitenpoort in Huissen

HUISSEN - De Stedelijke Muziekvereniging Huissen geeft op zondag 8 november een feestelijk verenigingsconcert in de zaal van De Buitenpoort in Huissen.

Aan het concert wordt meegewerkt door het slagwerk ensemble en het harmonie orkest van de Stedelijke Muziekvereniging Huissen. Ook zal het leerlingenensemble van de harmonie acte de présence geven. Met een eigen optreden, maar ook samen met het harmonie orkest zullen ze een optreden verzorgen.

Voor dit concert heeft het harmonie gekozen voor een aantrekkelijk programma dat bestaat uit bekende film-; musical en TV-serie muziek. Wat te denken van de muziek van Dynasty, van The A-team, van De Avonturen van Kuifje of van Robin Hood. Alle aansprekelijke titels met herkenbare muziek.

Ook het slagwerk ensemble timmert de Stedelijke Muziekvereniging Huissen weer aan de weg. Recent hebben ze mee gedaan aan de 'Mega Muziek Marathon' in Terwolde. Nu weer voor eigen publiek met nummers als 'Feel this Moment' en 'Clocks'.

Het concert begint om 11.30 uur en de toegang is gratis. Meer weten over het concert; de vereniging of over de orkesten? Kijk op www.stedelijkemuziekhuissen.nl, bel 06 13865492 of mail naar: secr.smh@stedelijkemuziekhuissen.nl.

Sint-Maartenviering

HAALDEREN - De Sint-Maartenviering (Kinderkerk) is zondag 8 november om 16.30 uur in de kerk van Haalderen.

"We gaan eerst een lampion knutselen, neem een leeg potje mee. Daarna is er een korte Sint-Maartenviering met optocht door de kerk met kinderkoor Spetters in de O.L.V van Zeven Smarten kerk." Vragen/informatie wordt gegeven door pastor Ineke van Cuijk; 06 23719251; Van der Mondeweg 22, Haalderen.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 10 november verzorgt de SWL een open eetcafé in creatief centrum Hofstede (Hoefslag 28 in Bemmel).

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 10 november staat spaghetti met zoetzure saus en een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Heel Bemmel Loopt

BEMMEL - Na het grote succes van 'Heel Holland Bakt' gaat stichting deBol een sponsoractie organiseren onder de naam 'Heel Bemmel Loopt' en dat móét ook een groot succes worden!

Op zondag 22 november wordt er een Sponsor-Snerttocht gehouden en de opbrengst zal zijn voor de Theaterkerk Bemmel.

Iedereen, jong en oud, kan er aan meedoen en zo zijn of haar steentje bijdragen aan de bouw van de Theaterkerk Bemmel! Want de Theaterkerk komt er voor ons allemaal!

Je kunt vanaf 09.30 uur starten bij het Nootgebouw aan de Cuperstraat. Als je zou moeten sporten en geen wedstrijd kan missen, start je gewoon wat later na de wedstrijd of eerder voor de wedstrijd, want starten mag tot 15.00 uur en je moet uiterlijk om 17.00 uur weer binnen zijn. Bij binnenkomst ga je genieten van een heerlijke kop erwtensoep of een broodje knakworst en is er gelegenheid om nog even gezellig na te praten.

Het inschrijfgeld bedraagt vijf eurovoor volwassenen (waarvan vier euro voor de theaterkerk) en 2,50 euro voor kinderen tot en met veertien jaar (waarvan 1,50 euro voor de theaterkerk). U ontvangt bij de finish ook nog een leuk aandenken.

Noteer de datum van 22 november vast in uw agenda en maak afspraken met familie, kennissen, teamgenoten etc. om met z’n allen een steentje bij te dragen en ook nog een extra gezellige zondag te hebben, want met deBOL op pad = (altijd) puur genieten! (www.debolbemmel.nl).

Juffrouw Ineke met pensioen

HAALDEREN - Vrijdag 23 oktober nam juf Ineke afscheid van basisschool De Wieling in Haalderen.

Na meer dan veertig jaar onderwijs gaat zij nu genieten van haar welverdiende pensioen. Samen met haar man Toon werd juf Ineke de hele ochtend door de kinderen van de school in het zonnetje gezet. Er is voor haar gezongen, gedanst, toneel gespeeld en daarnaast kreeg ze van elke groep een gepast cadeau.

Blij verrast was juf Ineke door al deze aandacht. Na afloop van de viering ging de hele school naar buiten waar de juf met haar man een prachtig kunstwerk onthulde. Vele weken is hier door de kinderen en helpende ouders aan gewerkt. 's Middags was er nog een receptie voor (ex-)collega's en andere genodigden. Juf Ineke vond het een geweldige dag. "Haar tijd in Haalderen zit er nu op, maar we hopen haar natuurlijk nog regelmatig op school te mogen begroeten."

Living Statue bij Jong Belegen

BEMMEL - Op 24 en 25 oktober had Jong Belegen weer haar jaarlijkse toneeluitvoering in De Kinkel.

De avond werd geopend met komische verwikkelingen rond een living statue. Na de pauze was een kat tijdens een feestdiner spoorloos verdwenen... De sfeer zat er in de zaal goed in. Jong Belegen hoopt volgend jaar weer op zo'n ouderwets gezellige toneelavond.

De Tichel in Haalderen

HAALDEREN - Iedere eerste en derde woensdagavond is er om 20.00 uur een bingoavond. De datums voor 2015 zijn als volgt: 4 november / 18 november / 2 december en 16 december.

Stichting Welzijn Lingewaard heeft het participatiepunt in Haalderen geopend. Hier kunt u terecht voor al uw vragen over maatschappelijke ondersteuning, leefbaarheid, zorg et cetera. Op het participatiepunt zijn vrijwilligers die samen met u een oplossing proberen te zoeken voor uw eventuele problemen of vragen. Dit is telkens op de maandagmiddag even weken van de maand vanaf 13.00 tot 15.00 uur in dorpshuis De Tichel. De eerstkomende data zijn 12 oktober, 26 oktober, 9 november en 23 november. Lees hierover de collem van SWL (herkenbaar aan het blauwe kader) in het Gemeente Nieuws. Het repaircafé is telkens op de laatste dinsdagavond van de maand van 18.30 tot 20.30 uur.

Ook kunt u in De Tichel aan yoga of een vitaal fitcursus deelnemen. Op donderdagavond wordt gitaarles gegeven.

Indien u nog ruimte zoekt voor vergaderen, repeteren, cursussen, lezingen, musiceren of welke activiteit dan ook, wij komen graag aan uw wensen tegemoet. Voor informatie kunt u altijd contact opnemen met onze beheerster (0481 464409) tijdens openingstijden van De Tichel. Kijk dan eens op www.dorpshuisdetichel.nl.

GENDT - Nog een kleine drie weken en dan staat de dertiende herenzitting in Gendt weer voor de deur van de totaal gerenoveerde Providentia. De kaartverkoop voor deze Herenzitting is inmiddels gestart.

Deze kaarten zijn te bestellen bij Han Derksen (06-51343807, handerksen@kpnmail.nl ) of Theo Aaldering (06-51765437 Th.aaldering@gmail.com). 22 november zal U tijdens de dertiende Herenzitting weer een keur aan artiesten voorgeschoteld worden. Zoals gebruikelijk staan Lach, Dans en Zang centraal. De herenzitting Gendt is een herenzitting met een knipoog, maar van de bezoekers wordt wel verwacht dat ze komen in een net pak, het liefst in een smoking.

Elk jaar staat er ook een motto centraal. Een motto waaromheen de artiesten zullen acteren. Dit jaar zal dat zijn 'Hoe lang houdt u het vol?' doelend op het geweldige programma wat u voorgeschoteld zal worden. Lokaal, regionaal en nationaal talent zal het podium betreden in een snel afwissend tempo. Zorg dat u erbij bent, nu het nog kan!

Voor nadere info kan men contact opnemen met Han Derksen of Theo Aaldering.

Sponsoren bedankt!

ANGEREN - Een nieuw seizoen, nieuwe kansen en nieuwe outfits.

De dames van handbalvereniging Angeren hebben nieuwe trainingspakken en polo's gekregen. "Wij zijn beide sponsoren dankbaar en wij willen Gijs Selman van Gijba Autolease en de onbekende sponsor dan ook hartelijk bedanken. We hopen dat de eerste punten snel komen en dat de nieuwe outfits ons geluk gaan brengen."

Konijn en dwerghoen vallen in prijzen

GENDT - Op de Kernhemshow in Ede, die donderdag 22 tot en met zaterdag 24 oktober plaatsvond, zijn twee leden van de Betuwse Kleindier Vereniging met hun dieren in de prijzen gevallen.

Henk Huisman uit Gendt werd met zijn rexdwerg voedster jong in de kleur Castor algemeen kampioen van de gehele show! Hij behaalde het predicaat F96,5. Daarnaast werd jeugdlid Thijmen Peters uit Bemmel jeugdkampioen bij de dwerghoenders. Zijn Hollandse kuifhoenkriel behaalde het predicaat F96.

De Betuwse Kleindier Vereniging houdt op 21 en 22 november haar jubileumtentoonstelling in Im Weissen Rossl in Gendt. Deze tentoonstelling is vrij toegankelijk voor publiek. Zelfs de keuring op zaterdagochtend 21 november is openbaar. U kunt dan zien hoe professionele keurmeesters de konijnen, hoenders, dwerghoenders, serama's en watervogels keuren.

Intocht Sinterklaas in Gendt op 15 november

GENDT - Op zondag 15 november komt Sinterklaas rond 13.00 uur met zijn Pieten aan bij zaal Concordia in Gendt. Zoals ze in Gendt gewend zijn neemt Sinterklaas weer heel veel pieten mee. De Pietenband is ook van de partij, dus het wordt zeker weer een muzikaal feest.

Na aankomst bij zaal Concordia zal Jong Sint-Sebastianus de stoet begeleiden naar het centrum van Gendt. Aldaar zal de harmonie de Sint ook muzikaal verwelkomen. De Gendtse winkeliers hebben allerlei leuke spelletjes georganiseerd en er zijn verschillende acties. De meeste winkels zijn geopend. Aansluitend gaat Sinterklaas naar Providentia. Sinterklaas is benieuwd hoe Providentia er nu uitziet.

Zoals iedereen weet is Sinterklaas erg gek op tekeningen. Daarom is er dit jaar een kleurplatenwedstrijd. De kleurplaat is te downloaden via de website www.groetenuitgendt.eu. Kom je kleurplaat inleveren tijdens de intocht bij Providentia. De mooiste tekeningen krijgen een leuke prijs.

Twee inloopavonden bij Kort Oisterwijck

DOORNENBURG - Schietvereniging Kort Oisterwijck (SVKO) uit Doornenburg opent haar deuren op woensdag 11 en op woensdag 18 november voor zowel jeugd vanaf tien jaar als volwassenen, die eens willen kennismaken met deze interessante sport.

Onder deskundige begeleiding van een aantal leden wordt men wegwijs gemaakt in het schieten met een luchtbuks, dan wel luchtpistool. Men is welkom vanaf 19:00 uur op genoemde data aan de Pannerdenseweg 47 in Doornenburg, achter zalencentrum Kort Oisterwijck.

De toegang is uiteraard gratis en zonder verplichtingen. Tevens is de locatie van de SVKO bijzonder geschikt voor het geven van kinderfeestjes.

Voor informatie met betrekking tot de inloopavonden, kinderfeestjes of andere vragen; 06 39500192 Thea Derksen, penningmeester SVKO.

Openingsavond Wielewoalers

OOSTERHOUT - Op zaterdag 14 november start De Wielewoalers het nieuwe seizoen door afscheid te nemen van ZDH Twan d'n erste Kruuper en zijn hofdames Esther en Kimberley.

Na een jaar van feesten zal Prins Twan weer gewoon als een 'Van Kempen' door het leven gaan en zal hij op ludieke wijze het toneel verlaten. Even zal Nölerhout Prinsloos zijn, maar gelukkig niet voor lang! Later op de avond presenteren zij u hun nieuwe trio waarmee ze komend seizoen samen carnaval gaan vieren. Vanaf 20:30 uur is iedereen welkom in dorpshuis De Schakel, Honsvoet 2 in Oosterhout. De entree is gratis en de muziek wordt verzorgd door New Leaf.

Prinsenreceptie

Zondag 29 november houden de Wielewoalers prinsenreceptie waar men de kersverse Prins en zijn hofdames kan komen feliciteren. Vanaf 14:00 uur staan zij klaar in zaal Merkus, Dorpsstraat 12 in Oosterhout. Het eerste drankje komt op rekening van De Wielewoalers zodat men samen op de nieuwe Prins kan proosten.

Sponsor bedankt!

BEMMEL - Ook dit jaar heeft zich bij b.o.d. De Sprinters weer met een grote groep mensen gemeld om in de komende maanden loopervaring op te doen.

Door de atletiekunie gediplomeerde trainers worden zij begeleid en van nuttige loopadviezen voorzien om naar aanleg en inzet de loopsport op een ontspannen en gezonde manier te kunnen beoefenen. Naast het trainen op de 400-meterbaan op sportpark De Heister wordt er ook op de openbare weg gelopen. We danken de sponsoren b.o.d. Totaalinstallateur uit Bemmel en Run2Day voor de steun die zij b.o.d. De Sprinters geven om de loopsport te kunnen blijven uitoefenen.

Sinterklaasintocht Doornenburg

DOORNENBURG - Hij komt, hij komt… en wel op 14 november. Tenminste... het gerucht gaat dat Sint en zijn pieten op 14 november weer in Nederland aankomt. Als hij in Nederland is aangekomen, brengt hij zoals gewoonlijk ook meteen een bezoek aan het prachtige Doornenburg. Naar verwachting zal hij er rond 15.30 uur zijn.

"Wij hopen dat alle kinderen van Doornenburg en omgeving zich om 15.15 uur willen verzamelen op het Dorpsplein in Doornenburg om de Sint en zijn pieten welkom te heten. Waar hij aankomt? Dat weet alleen de Sint. Harmonie Sint-Caecilia zal voor de muzikale ondersteuning zorgen tijdens de intocht. Ook zal de schutterij een vendelhulde aan Sinterklaas brengen. Het is 's middags al vroeg donker, dus zorg dat je een vrolijk lichtje bij je hebt."

Na de intocht zal er in het Ontmoetingscentrum een groot Sinterklaasfeest plaatsvinden. Opening Ontmoetingcentrum ca.15.45 uur. Entree is twee euro aan de kassa. Kaarten in de voorverkoop (1.50 euro) verkrijgbaar bij het Ontmoetingcentrum en Bakkerij Van Kol. Ouders/begeleiders hebben gratis toegang.

Dankdag in Mea Vota

HUISSEN - De eerste woensdag van november is een traditionele dankdag die vooral in de agrarische wereld wordt gevierd. Een boer staat dicht bij de natuur en weet zich afhankelijk van weersinvloeden, ongedierte, ziektes bij plant en dier.

Of minder romantisch gedacht: melkveebedrijven en de akker- en tuinbouw staan onder invloed van de economische wetten van schaalvergroting, grotere productie en arbeidsonzekerheid in de afgelopen jaren van recessie.

Reden om de dankdag voor gewas en arbeid nieuw leven in te blazen. Op 4 november om 19.30 uur wordt een gebedsdienst gehouden in tuinbouwmuseum Mea Vota, Boskoops Glorie 33, Huissen, dat als medeorganisator is aangeschoven bij de LTO en de Lingewaardse kerken.

Voorgangers in deze gebedsdienst zijn ds. Klaas Touwen, protestants predikant, en Ineke van Cuijk, rooms-katholiek pastor. Muzikale medewerking wordt verleend door Blaaskapel Torkest. Na afloop biedt Mea Vota een kopje koffie aan om elkaar te ontmoeten en na te praten. Iedereen is welkom!

NIJMEGEN - In Heumensoord is dringend behoefte aan regenlaarzen en snowboots in alle maten voor de vluchtelingen.

Het is herfst, het is nat in het bos. Kleding (warme winterjassen uitgezonderd) heeft momenteel niet de hoogste prioriteit, daar is al veel van ingezameld maar laarzen zijn heel erg welkom. In samenwerking met de organisatie 'Droge voeten in Nijmegen', die samenwerkt met het Rode Kruis is een aantal inzamelpunten ingesteld. In Bemmel is dat bij Riny Polman, Dorpsstraat 72.

Inleveren kan op vrijdag- en zaterdagmorgen. Als dat niet uitkomt, kunnen de laarzen ook gedeponeerd worden in een kratje naast de voordeur.

Collecte Alzheimer Nederland

LINGEWAARD - In 2014 was dementie voor het eerst doodsoorzaak nummer 1 in Nederland (bron: CBS). Dagelijks worstelen honderdduizenden mensen met de gevolgen van dementie. Als patiënt, of als naaste. De ziekte vernietigt uiteindelijk het meest waardevolle dat een mens bezit: zichzelf. Alzheimer Nederland gaat de strijd aan, voor een toekomst zonder dementie. In de week van 9 tot en met 14 november vindt de collecte van Alzheimer Nederland plaats. In de gemeente Lingewaard gaan zo'n honderd collectanten op pad om geld in te zamelen.

Alzheimer Nederland werkt al ruim dertig jaar aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie - waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is - en hun omgeving. Met 51 regionale afdelingen en ruim 230 Alzheimer Cafés en Theehuizen heeft Alzheimer Nederland een landelijk netwerk van betrokken vrijwilligers. Daarnaast financiert Alzheimer Nederland wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken, behandeling en genezing van dementie. Voor een toekomst zonder dementie is onderzoek noodzakelijk. Daarvoor is veel geld nodig. De stichting is volledig afhankelijk van particuliere giften.

Jezelf verliezen

Eén op de vijf mensen door dementie getroffen en door de vergrijzing neemt dit aantal de komende jaren snel toe. Dementie heeft een grote impact op leven van alle betrokkenen. Het is een ontluisterende ziekte, waarbij de patiënt geheugen, identiteit en emoties verliest. Uiteindelijk vernietigt de ziekte het meest waardevolle dat een mens bezit: zichzelf. Wat begint met vergeetachtigheid leidt uiteindelijk tot totale ontreddering en tot de dood. En het is niet te stoppen. Nog niet… Meer onderzoek naar oorzaken en oplossingen is noodzakelijk om dementie uiteindelijk te kunnen overwinnen.

Oproep: Wilt u ook in actie komen tegen deze ziekte? Meldt u dan snel aan! We kunnen altijd nog een helpende hand gebruiken. Neem contact op met Bianca van Brandenburg: collectebemmel@gmail.com of met het collectebureau: 033 3032661.

Nederlands housegenie met toppers Orson Welsh en DJ Antoine Topdj Roog draait in Buitenpoort

HUISSEN – Het is weer tijd voor house in Huissen. De Buitenpoort wordt op zaterdag 14 november voor het spetterende feest Pleasure People omgeturnd tot een heuse danceclub. Hoofdact is de Nederlandse topdj Roog, bekend van de beroemde HouseQuake-avonden.

Roog -echte naam: Rogier van Bueren- organiseerde populaire, drukbezochte party's in tal van bekende clubs in heel Nederland organiseerde met zijn muzikale maat Erick E. Samen draaiden ze de pannen van het dak. Erick E zette de danceavond in De Buitenpoort tijdens Pasen 2012 nog in vuur en vlam.
Dat feest werd georganiseerd door dj Antoine uit Huissen, net als Pleasure People op zaterdag 14 november Antoine was in de jaren '90 een graag geziene gast in het vaderlandse clubcircuit en nu nog zeer gewild en geliefd. Op veler verzoek draait hij daarom als afsluiter op zijn eigen feest. Op Pleasure People zal ook Antoines vriend Orson Welsh achter the wheels of steel staan. Deze Nijmeegse jock en remixer is actief in allerlei clubs en danceparty's, onlangs nog op Ibiza.
En op dat partyeiland is hoofdact Roog ook met de regelmaat van de klok te vinden als dj. Maar eerst dus in Huissen! Verwacht van deze Drie Musketiers van de Dance tijdens Pleasure People ultra dansbare house, energiek, melodieus en voorzien van veel vocalen.
De slogan van het feest is: 'The greatest pleasure in life is doing what people say you cannot do'. Dus hop, naar Pleasure People op zaterdag 14 november in De Buitenpoort, aanvang: 20.30 uur.
Toegang: 18+. Kaarten in de voorverkoop: 12,50 euro bij Kop-Art Kappers, drukkerij Kuipers en drankenhandel Degen, allen in Huissen. Of bestel kaarten via: www.debuitenpoort.nl. Kaarten aan de deur, indien niet uitverkocht dus, vijftien euro.

Annulering Spinningmarathon en TikkieFit van Stichting Tikkieerbij!

BEMMEL - Met pijn in ons hart hebben we als bestuur van Stichting Tikkieerbij een zware keus gemaakt. We annuleren in het gehele weekend van 7 en 8 november de activiteiten van Tikkieerbij, te weten de TikkieFit Total Body Workout op zaterdagavond 7 november en de Spinningmarathon op zondag 8 november.

Dit zou de negende editie worden van de spinningmarathon, maar het tegenvallende aantal inschrijvingen heeft ons doen besluiten om deze editie niet door te laten gaan. Het aantal inschrijvingen is op het moment van het besluit op 29 oktober dermate laag, dat de kosten die met het evenement gemoeid zijn niet gedekt worden. We hebben niet de verwachting dat de benodigde aanmeldingen aankomende week alsnog binnen zullen komen op basis van de ervaringen uit voorgaande jaren. Daarmee voldoen we zeker niet aan de doelstelling om geld in te zamelen voor goede doelen. Dat er geen geld aan de goede doelen geschonken kan worden, is voor het bestuur ook de belangrijkste reden om het evenement te annuleren.

Het bestuur heeft op dit moment geen informatie over de reden(en) waarom de inschrijvingen zo ver achterblijven ten opzichte van voorgaande jaren. "Het doet ons veel pijn om de inzet van alle vrijwilligers, sponsoren en donateurs niet te kunnen belonen met een mooi resultaat. Wij hadden heel graag steun willen geven aan de Tikkiering van de Hart- en Vaatgroep/Hartstichting bedoeld voor kinderen met een ernstige hart- of vaatziekte om hun medische behandeling draaglijker te maken en de Klup Overbetuwe. Maar dat is op dit moment niet mogelijk."

Het bestuur heeft alles in het werk gesteld om alle betrokkenen op de hoogte te stellen. Indien iemand geen bericht zou hebben gehad dan vragen wij om dit bericht als zodanig te beschouwen.

ABC Bemmel, een nieuw zorg-initiatief in Lingewaard

BEMMEL - Na jarenlang ervaring in de hulpverlening, hebben Patrick Kuik en Olga Bieuwinga de stap genomen om een kleinschalige zorgonderneming te starten in de gemeente Lingewaard. De organisatie richt zich op een brede doelgroep en bestaat uit ambulante- of individuele begeleiding, dagbesteding en training.

Wat ABC Bemmel anders maakt is dat het aanbod van activiteiten gericht is op maatschappelijke participatie. Er zijn natuurgebonden activiteiten zoals onderhoud plegen en zwerfvuil ruimen in de uiterwaarden of Park Lingezegen, we hebben een eigen moestuin en een hondenuitlaatservice. Daarnaast gaan we de helpende hand bieden bij mensen thuis door samen boodschappen te doen, een wandeling te maken of door te helpen bij kleine klusjes in en om het huis. Het doel is (weer) deelnemen aan de samenleving en de activiteiten zijn gericht op persoonlijke en sociale ontwikkeling, waarbij we competentiegericht werken.

In de onderneming wordt ABC Bemmel ondersteund door onder meer de Driestroom en daarnaast door een groot netwerk aan hulpverleners en specialisten. Door participatie, individuele zorgplannen en gevoel voor ontwikkeling, biedt ABC Bemmel kwaliteit in de zorg en is innovatief door deze zorg midden in de samenleving aan te bieden.

Iedereen is welkom op onze ontmoetingsplek in gemeenschapshuis Koinonia, aan de dijk en achter de protestantse kerk in Bemmel. De koffie staat klaar en de slogan zegt alles: 'Natuurlijk in contact'. "Wilt u meer weten of zoekt u contact?: www.abcbemmel.nl, info@abcbemmel.nl of 06 52248858."

Proeven, ruiken, voelen, zien, horen: beleven! Inspiratieweek Dementie bij Zorgcentra De Betuwe

LINGEWAARD - Voor mensen met dementie ontwikkelde Zorgcentra De Betuwe een woning die belevingsgericht is ingericht en wordt aroma­therapie toegepast. Elders in het land worden de eerste robots om eenzaamheid tegen te gaan bijna ingezet.

Er bestaan apps om mensen met dementie zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Spannende ontwikkelingen, die voorbij komen in de Inspiratieweek Dementie van 9 tot en met 13 november bij Zorgcentra de Betuwe. Cliënten, mantelzorgers, familie, medewerkers, vrijwilligers en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd tijdens de Inspiratieweek Dementie. Op zes locaties van Zorgcentra De Betuwe zijn er van 9 tot 13 november activiteiten rondom de nieuwste ontwikkelingen.

Startschot: Inspiratiemarkt

De week gaat van start met een Inspiratiemarkt op maandag 9 november van 12.00 tot 17.00 uur bij De Prinsenhof, De Bijen 1 in Buren. Kom en ontmoet Zora de zorgrobot in levende lijve! Ervaar hoe het voelt om oud te zijn in een simulatiepak of hoe lekker het is om met je handen 'fingerfood' te eten.

Programma rest van de week

Na de Inspiratiemarkt zijn op zes locaties van Zorgcentra De Betuwe gedurende de week één of meer activiteiten rondom het thema dementie. Van lezing tot theater of presentatie van een zeer geslaagd initiatief. Zoals de lezing 'Mijn hoofd wil niet meer', waarin de nieuwste inzichten gepresenteerd worden over hoe hersenen functioneren bij een persoon met dementie, en waarin je praktische tips voor iedere dag mee krijgt. Of de workshop over mindfulness of Passiviteiten in het Dagelijks Leven (PDL). Ook worden er verschillende films over het thema dementie getoond, inclusief nabespreking met deskundigen. "Kijk op www.zorgcentradebetuwe.nl/inspiratieweek<http://www.zorgcentradebetuwe.nl/inspiratieweek> voor het volledige programma. Voor meer informatie: kijk op www.zorgcentradebetuwe.nl<http://www.zorgcentradebetuwe.nl>, neem contact op met het Servicecentrum via 0800 77 33 444 (gratis) of mail naar info@stzdb.nl<mailto:info@stzdb.nl."

Slijk-Ewijk zoekt trainster voor dansgarde

SLIJK-EWIJK - De Waalkanters is op zoek naar een begeleidster/trainster voor de dansgarde, het liefst iemand met enige ervaring (maar het plezier in dansen is belangrijker!)

"Bent u (of kent u) iemand met een passie voor dansen, die dat wil overbrengen aan een gezellig groepje meiden? En samen met hen wil gaan trainen voor de uitvoering van een mooie gardedans op onze pronkzittingen? Neem dan contact met ons op, en stuur een email aan: waalkanters@gmail.com Bellen kan ook: John Blom (voorzitter), 06 49882609."

Kerst: het feest van het licht bij Tuincentrum De Pas Gendt

GENDT - Ook dit jaar heeft Tuincentrum De Pas weer flink uitgepakt met een volwaardige en ontzettend sfeervolle kerstafdeling. Daarmee is het tuincentrum de enige in de gemeente Lingewaard.

Met een team aan medewerkers en onder de professionele leiding van topstylist Richard Sprokkereef is weer gekozen om het publiek volledig te verrassen. Centraal dit jaar staan de vele items met verlichting. "Met kerst proberen we het licht weer terug te halen", aldus Sabine Gerritsen, eigenaresse. "En zeg nou zelf, had u vroeger ook niet een verlichte kerstster voor het raam hangen? We hebben ervoor gekozen om in veel huiskamers dit soort oude tradities terug te brengen. Zij het in een modern jasje."

En Sabine heeft gelijk; de vele verlichte artikelen zijn een streling voor het oog en echte sfeermakers. Met extra koopzondagen en liefst twee Ladiesnights biedt Tuincentrum De Pas iedereen de mogelijkheid om deze sfeervolle kerst afdeling te komen bekijken. Een aanrader! www.Tuincentrumdepas.nl.

Peuterspeelzalen Mikado en Kinderopvang Zonnekinderen bundelen krachten

REGIO - De laatste maanden is er in de media veel aandacht voor het aanbieden van passende arrangementen voor de ontwikkeling van peuters. Organisaties in kinderopvang en peuterspeelzaalwerk zullen vanuit wet- en regelgeving, maar ook vanuit pedagogische ambities steeds nauwer moeten gaan samenwerken.

Mikado, aanbieder van peuterspeelzaalwerk en peuteropvang in de gemeenten Duiven en Westervoort en Kinderopvang Zonnekinderen ervaren dit als een zeer positieve ontwikkeling. In dit licht tekenden zij eerder al een overeenkomst waarin is vastgelegd om vanuit een gemeenschappelijke pedagogische visie samen te werken. Dat beide organisaties al geruime tijd met de ontwikkelingsgerichte methode Startblokken werken was hierbij een belangrijke onderlegger. Om deze positieve ontwikkeling verder te verankeren zal Kinderopvang Zonnekinderen vanaf 1 januari 2016 de peuterspeelzalen/peuterwerk van Mikado overnemen. Beide organisaties zijn blij om met deze stap een waardevolle bijdrage aan het peuterwerk in de gemeenten Duiven en Westervoort te kunnen leveren.

Zonnekinderen is lokaal al een vertrouwd gezicht op het gebied van kinderopvang, integrale kindcentra, peuterspeelzaalwerk en gastouderopvang. Door het bundelen van kennis en ervaring wordt zorg gedragen voor een toekomstbestendige organisatie.

Mikado blijft zich vanzelfsprekend richten op welzijn zoals zij al bijna tien jaar in gemeenten Westervoort en Duiven doet. Mikado 2.0 geeft weer nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook in 2016 blijft Mikado zich richten op de vraag waar de verbinding ligt tussen mensen onderling, tussen sterke mensen en mensen die een steuntje in de rug nodig hebben, tussen ondernemers, tussen organisaties en alle daarbinnen én daarbuiten mogelijk denkbare combinaties en variaties.

"Uiteraard houden wij u de komende tijd op de hoogte van de ontwikkelingen. Mocht u echter nu al vragen hebben dan kunt u contact opnemen met ondergetekenden. Wilt u informatie over Zonnekinderen en/of Mikado? Dat kan! Op de websites www.zonnekinderen.nl en www.mikado-welzijn.nl treft u meer informatie aan."

November laminaat-aktiemaand bij Van Baal Materiaalhandel

HERVELD – De maand november is bij uitstek 'woonmaand'. Er wordt weer veel binnen vertoefd. Vandaar dat veel aanpassingen in het huis in november worden gedaan. Wat dacht u bijvoorbeeld van een nieuwe vloer? Kom dan deze maand eens langs bij Van Baal in Herveld, want in november bieden zij een gratis Protecta ondervloer aan, evenredig aan het aantal m2 laminaat dat u koopt!

Tegenwoordig zijn vele houtsoorten perfect nagebootst in diverse laminaatvarianten. Tevens zijn er mooie imitaties van stenen vloeren. De keuze in kleur en design is enorm. Bovendien is laminaat degelijk en duurzaam. En omdat het eenvoudig stofvrij te houden is, biedt het aan mensen met allergieën een gezondere en aangenamere leefomgeving. Het is snel en gemakkelijk zelf te leggen, maar dit kunt u uiteraard ook uitbesteden aan Van Baal.

Naast het grote assortiment laminaat kunt u bij Van Baal echter ook terecht voor al uw bouwmaterialen, zowel nieuw als gebruikt; stalen balken, vloerroosters, radiatoren, isolatiemateriaal, balk- en tuinhout, u vindt het allemaal bij Van Baal. Of bent u op zoek naar kunststof kozijnen? Kom dan zeker eens een kijkje nemen, want bij Van Baal zult u versteld staan van de enorme keuze daarin! Alles is op voorraad, dus direct mee te nemen of te laten bezorgen, want ook dat is mogelijk.

En heeft u geen tijd om naar Herveld te komen, wellicht vindt u wat u zoekt op de webshop: www.vanbaal-herveld.nl. Op maandag voor 15.00 uur besteld is woensdag in huis!

Van Baal Materiaalhandel, Verbindingsweg 10, Herveld; 0488 452931.

Peters Wintersport Bemmel al veertig jaar kennis van zaken

BEMMEL – Denk je aan wintersport, dan denk je natuurlijk aan Peters Wintersport in Bemmel. Na inmiddels veertig jaar kunnen we met recht spreken van een specialist op wintersportgebied! Of je nu voor het eerst op wintersport gaat of al een ervaren skieër bent, bij Peters Wintersport kun je rekenen op gedegen en specialistisch advies.

Aan de Van Elkweg kun je het schitterende pand van Peters Wintersport al zien, en als je binnenkomt begint van menig wintersportfanaat het bloed sneller te stromen.

Zoveel keuze in skischoenen, -kleding, -helmen en -accessoires bij elkaar maakt, dat je van A tot Z je wintersportoutfit voor elkaar kunt hebben, zodra je het pand weer verlaat. 'Ons assortiment is zo uitgebreid, omdat er ook veel diversiteit is in wintersporters. De ene wintersporter heeft bijvoorbeeld stevige kuiten, en de andere heeft juist weer een heel smalle voet. Voor iedere specifieke voet hebben wij de juiste oplossing', aldus Wilton Peters, samen met echtgenote Jacqueline eigenaar van Peters Wintersport Bemmel.

"Een geslaagde wintersportvakantie begint bij een goed advies wat betreft je skibenodigdheden", vervolgt Wilton. "Als je tijdens het skieën pijn krijgt aan je voeten, omdat je vooraf niet juist geïnformeerd bent waar op te letten bij de aanschaf, dan is je vakantie voor een groot deel verpest, nietwaar? Wij beschikken over de nieuwste apparatuur waarmee we iedere wintersporter met exact de juiste pasvorm kunnen verblijden. Wij gunnen iedereen een zorgeloze wintersportvakantie!." Peters wintersport is gevestigd aan de Houtakker 6a in Bemmel. T: 0481-371296 / 06-20491388

Winnaar Beleef het Sieraad

BEMMEL - Dit jaar heeft voor het eerst de landelijke dag 'Beleef het Sieraad' plaatsgevonden. Het wordt een jaarlijks event en ook uw goudsmid Leontine van Huet neemt hieraan deel.

Op 10 oktober hielden goudsmeden en juweliers door het hele land open huis en kon het publiek zo een kijkje in de keuken nemen van dit nog altijd zo bijzondere ambacht. Bij de landelijke verloting kwam een inwoner van Bemmel uit de bus: mevrouw A. Verbeek. Hier krijgt zij de prijs uitgereikt, een waardecheque van 150 euro vrij te besteden bij Goudsmid Leontine van Huet, Het is vandaag dubbel feest want Leontine van Huet bestaat vandaag precies 24 jaar! kom gerust eens binnen kijken aan de Dkn. Dr. Mulderstraat 2 in Bemmel; 0481 465303, www.webshopleontinevanhuet.nl.

Sinterklaasintocht Angeren

ANGEREN - Zaterdag 14 november komt Sinterklaas om 12.00 uur aan in Nederland! Direct na de aankomst in Meppel heeft Sinterklaas en zijn hulpjes beloofd door te reizen naar Angeren.

"Wij verwachten hem om 14.00 uur in de theaterzaal van ons Dorpshuis in Angeren. Net als voorgaande jaren maken we er een gezellig feest van en zijn de Lingewaardse kinderen van klein tot groot welkom. De zaal is vanaf 13.30 open en we weten dan rond 15.30 uur Sinterklaas weer vertrekt naar de andere plaatsen in onze gemeente.

Samen met de hulpjes van Sinterklaas en hun Pietenband wordt het net als vorig jaar een mooi kinderfeest. Met ongetwijfeld de bekende liedjes die we elkaar gaan zingen en spelen en leren we ook vast weer een nieuwe pietendans!"

Sinterklaasintocht Angeren

Sinterklaasintocht Angeren

ANGEREN - Zaterdag 14 november komt Sinterklaas om 12.00 uur aan in Nederland! Direct na de aankomst in Meppel heeft Sinterklaas en zijn hulpjes beloofd door te reizen naar Angeren.

"Wij verwachten hem om 14.00 uur in de theaterzaal van ons Dorpshuis in Angeren. Net als voorgaande jaren maken we er een gezellig feest van en zijn de Lingewaardse kinderen van klein tot groot welkom. De zaal is vanaf 13.30 open en we weten dan rond 15.30 uur Sinterklaas weer vertrekt naar de andere plaatsen in onze gemeente.

Samen met de hulpjes van Sinterklaas en hun Pietenband wordt het net als vorig jaar een mooi kinderfeest. Met ongetwijfeld de bekende liedjes die we elkaar gaan zingen en spelen en leren we ook vast weer een nieuwe pietendans!"

HERFSTFESTIJN BEMMEL 2015

Winnaars Heren Trucktrekken

HERFSTFESTIJN BEMMEL 2015

Winnaars Dames Trucktrekken
Deelnemende teams Trucktrekken
Kinderdorp
Winnaars Toeptoernooi
Kinderdorp
Kinderdorp
PubQuiz
Toeptoernooi
Winnaars PubQuiz

Nog iets voor de veiling?

BEMMEL - De laatste loodjes voor het bij elkaar krijgen van een bedrag van 20.000 euro, waarmee de Theaterkerk Bemmel nog een grote extra donatie kan binnenhalen, wegen meestal het zwaarst!

Maar als alle Bemmelaren meedoen aan de ludieke veilingverkoop op vrijdag 13 november in het Nootgebouw aan de Cuperstraat komen we zeker weer een stukje dichter bij. Iedereen kan goederen of diensten inbrengen die door veilingmeester Jan Verhoeven op die avond geveild zullen worden ten behoeve van de Theaterkerk Bemmel.

Als u iets wilt inbrengen kunt u dit schriftelijk opgeven bij J. Verhoeven, De Plak 21 in Bemmel. Op vrijdag 13 november kunnen de goederen tussen 15.00 en 17.00 uur worden afgeleverd in het Nootgebouw, vanaf 19.00 uur kunt u bekijken waarop u wilt gaan bieden. De veiling begint om 20.00 uur. Informatie: J. Verhoeven; 462135.

SD Bricks kan bijna beginnen met de fabricage van stenen

LINGEWAARD - Op de foto is te zien hoe de lokale bevolking met de hand, en boomstammen als hulpmiddel, de machines op zijn plaats zetten. Nu zijn ze druk bezig om de fabriek klaar te maken voor gebruik!

Er is al naar water geboord en het basismateriaal staat op zijn plaats. Ook de benodigde machines zijn aanwezig. Op dit moment worden de laatste puntjes op de i gezet en worden de eerste stenen uit deze duurzame steenfabriek binnenkort verwacht.

Het project SD Bricks past binnen de nieuwe strategie van Ontwikkelingssamenwerking Lingewaard om te focussen op één specifieke regio. Dit maakt het mogelijk om een duurzame relatie tot stand te brengen tussen Lingewaard en Babati. SD Bricks is een particulier initiatief waarbij het geld dat nodig is voor de start van de onderneming, geleidelijk zal terugvloeien in een fonds waar weer andere projecten mee gesteund kunnen worden. De verschillende (toekomstige) projecten moeten een grote impact in de regio mogelijk maken. Het verbeteren van de leefomstandigheden en het creëren van werkgelegenheid staan hierbij centraal.

Verrassend concert Vrienden van de Bol

BEMMEL - Op zondag 25 oktober was er weer de jaarlijkse bijeenkomst voor de Vrienden van deBol.

Nadat er een lekker kopje koffie was gedronken werd er een wandeling gemaakt door de polder, het Bol-zonnetje scheen en iedereen kon genieten van de prachtige herfstkleuren. In de NH Kerk van Bemmel werd het concert gegeven door het ensemble JHL met aanvulling van Anne van Amerongen en Hanneke. Vijf jonge mensen zongen de sterren van de hemel met klassieke stukken, country muziek en nog allerlei andere genres.

Zij wisten iedereen te verrassen en het concert werd door alle aanwezigen zeer gewaardeerd en was een pareltje in de concertkrans van Vrienden van deBol-concerten. Na afloop was het nog lang gezellig in Koinonia waar onder het genot van een hapje en een drankje werd nagepraat.

In een Oogopslag

woensdag 4 november
09.30 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Vrijdag 6 november
10.00 u. Kapel zorgcentrum Gouden Appel Eucharistie met Pastoor Peters 1e vrijdagviering

10.00 u. Sancta Maria Huissen Eucharistie met Aalmoezenier Crolla                1e vrijdagviering

zaterdag 7 november weekend voor de Oecumene met collecte voor de Oecumene
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en Diaken Heinen en het Herenkoor

zondag 8 november weekend voor de Oecumene met collecte voor de Oecumene
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad; Eucharistieviering met Pastoor Peters en Diaken Heinen en het Middenkoor InVoice

10.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, IGEE-viering met Pastor Roelofs en Ds. Glastra en het koor Exotherm

16.30 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Kinderkerk-St. Maartenviering en het Kinderkoor Spetters; wij maken samen een lampion

woensdag 11 november
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

Sinterklaasfeest Huissen 't Zand-Binnenveld

HUISSEN - Op zondag 22 november komt Sinterklaas op bezoek in Huissen Zand-Binnenveld.

De goedheiligman, met in zijn gevolg een aantal zwarte Pieten, krijgt een warm welkom in het gemeenschapshuis aan de Van Wijkstraat in Huissen om 15.00 uur. De zaal is open vanaf 14:30 uur. In het programma is ook een voorstelling van de altijd verrassende clown Click opgenomen.

Het programma duurt tot ongeveer 16.30 uur. Alle kinderen krijgen wat te drinken en een versnapering, en ontvangen bij vertrek ook nog iets lekkers voor thuis.

Vier generaties in Huissen

HUISSEN - Op haar 94-jarige leeftijd is Stien Roelofs-Bolwiender op 17 oktober voor het eerst trotse overgrootmoeder geworden.

Samen met haar dochter Ans Floor-Roelofs(58), kersverse moeder Manon Tyc-Floor(28) en nu Baby Lisa Tyc maken ze samen de reeks
van vier generaties compleet.

Voor overgrootoma is het een bijzondere en unieke gebeurtenis, die zij nog op haar leeftijd mag meemaken. Ze geniet volop als ze kleine Lisa ziet
en vast heeft.

Riek en Dora bedankt

HUISSEN - Riek van Aalten en Dora Peters zetten een punt achter hun lange vrijwilligersbaan.

Met veel plezier hebben ze elke vrijdag tafeltje dekje rond gebracht. "We zullen de mensen gaan missen, maar na dertig jaar is het mooi geweest."

Kampioen in Haalderen

HAALDEREN - Zaterdagkampioen dames 1, TC Haalderen. Sponsor bedankt!

22 / 24

Hiep Hiep Hoera!
Mam van Harte Gefeliciteerd
met je verjaardag !

Fijne dag - Liefs B&A

Hiep Hiep Hoera!
Op 10 november wordt
onze lieve opa Henk
80 jaar
xxx Alicia, Joris
Marleen, Amber

nog lang niet kreupel en stief,
maar al wel oud wief

Hoera, deze knappe meid
Sanne
wordt 4 november 15 jaar.
Gefeliciteerd en héél veel liefs
Opa's en Oma's

Hiep, hiep, hoera,
na al dat zwoegen en zweten mag de hele wereld weten
"Fenna is geslaagd voor haar zwemdiploma A"
Super super gedaan wij zijn trots op je en op naar zwemdiploma B
Dikke kus en veel liefs Opa en Oma Huissen

Lieve Milou,
gefeliciteerd met het behalen van je C-diploma. We zijn enorm trots op je!
Groetjes,
Mama, papa & Marnick

Kentekenloket: overschrijven bij het autobedrijf

BEMMEL - Op 1 oktober is het Kentekenloket gestart. Particulieren kunnen nu bij zo'n 500 RDW-erkende autobedrijven in Nederland een kenteken overschrijven, met alle voordelen van dien. Voorheen kon dat alleen bij postagentschappen. De Kentekenloketten zijn verspreid over het hele land, maar de dichtstbijzijnde is Auto Alliance Bemmel B.V. aan De Houtakker 17 te Bemmel, teefoon 0481 461198.

Een autobedrijf is een logische plek voor het overschrijven van een kenteken. Alle technische kennis over auto's is ter plekke aanwezig. Zo kan de koper er meteen een gratis kilometercheck laten doen, om er zeker van te zijn dat het aantal kilometers op de teller ook echt klopt. Ook een aankoopkeuring of een bandencheck is snel geregeld. En een RDW-erkend autobedrijf is geheel neutraal, zodat er voor de koper én de verkoper extra zekerheid ontstaat.

Dezelfde regels

Voor het overschrijven bij het Kentekenloket gelden dezelfde regels als voor postagentschappen. Die heeft de RDW bepaald. De verkoper heeft het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode nodig. De koper moet minstens achttien jaar zijn en een Nederlands identiteitsbewijs hebben. De nieuwe kentekencard wordt uiteindelijk door de RDW opgestuurd naar de koper. Alle informatie over het Kentekenloket staat op www.kentekenloket.nl.

Ambachtelijk Meubelstoffeerderij A.J.J. van Olderen in Haalderen Van klassiek tot modern: Arie-Jan steekt fauteuils in een nieuw jasje!

HAALDEREN – Fauteuils worden traditioneel al jaren bij Ambachtelijk Meubelstoffeerderij A.J.J. van Olderen in een nieuw jasje gestoken. En het blijft niet bij fauteuils alleen, ook andere stoelen, (zit-)banken, kussens uit caravans, campers en boten worden door de jonge, maar zeer bedreven eigenaar onder handen genomen. Naast het favoriete klassieke meubel, ook steeds vaker meubels uit het trendy segment.

Zijn klantenkring breidt zich ook steeds verder uit. Dat komt niet alleen door alleszins schappelijke prijs, ook door de geweldige service die Ambachtelijk Meubelstoffeerderij A.J.J. van Olderen levert. De klant hoeft niet te sjouwen met zijn meubel(s), want Arie-Jan komt zelf het te herstofferen meubel bij u thuis bekijken en vertelt de kosten. Ook kan er al stof worden uitgekozen. Er is volop keuze (meer dan tienduizend!), ook in trendy kleuren en materialen.

Hoe groot of klein de klus is, is voor Arie-Jan geen probleem. Naast de particulier, doen ook de horeca, bedrijven en bezitters van campers steeds vaker een beroep op de meubelstoffeerder uit Haalderen, die het vak destijds van zijn vader heeft geleerd. Dat betekent ouderwets degelijke kwaliteit in een modern jasje!

Of het nu een Louis XIV, een Queen Ann of een Harvïnk, Artiflor, Desede, Gelderland of Leolux is, Arie Jan werkt er met veel plezier aan! Nodig hem maar eens uit om te kijken voor een nieuw 'jasje' van uw favoriete meubel! En afspraak is afspraak: maandag opgehaald is aan het eind van de week gestoffeerd terug!

Ambachtelijk Meubelstoffeerderij A.J.J. van Olderen, Van der Mondeweg 7, Haalderen; telefoon 0481 450671 / 06 53810537; www.avanolderen.nl.

Van Meurs Installatiebedrijf al vijftig jaar een begrip in de Betuwe Voor 25 euro een nieuwe Vaillant HR combi-ketel?

ELST – Voor vijfentwintig euro een nieuwe cv-ketel? U maakt er kans op bij Van Meurs Installatiebedrijf! Want ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan heeft Van Meurs een schitterende actie, waarbij ook het goede doel wordt gesteund. Kijk snel verder, hoe u kans maakt!

Dit jaar is het een jubileumjaar voor Van Meurs Installatiebedrijf, want het bedrijf werd in 1965 opgericht door G. van Meurs en is sinds 1992, als zelfstandig onderdeel daarvan gevestigd in Elst (Gld). Door de jaren heen heeft het bedrijf bewezen een vakkundige en betrouwbare partner te zijn voor al uw installatiewerken en cv-ketels.

Van Meurs heeft een uitgebreid assortiment aan cv-ketels van verschillende merken. Wie nu deelneemt aan de actie van Van Meurs Installatiebedrijf, maakt kans op een Vaillant ecoTEC plus combi hr-ketel ter waarde van 2.050,00 euro. Deze Vaillant ketel (CW5) combineert hoge kwaliteit, minimaal verbruik en optimaal warmtecomfort

Kei van een bedrijf!

Wat moet je doen? Haal een formulier bij Van Meurs en vul 'm in. Daarin wordt gevraagd om ook het gewicht van de kei, die voor de zaak ligt, te raden. Deze enorme uit Friesland afkomstige kei symboliseert wat Van Meurs al die jaren al is, namelijk 'een kei van een bedrijf!' Lever het ingevulde formulier in met 25 euro, die bestemd is voor het goede doel:

Het geld gaat naar het onderzoek voor individuele kankertherapie in het grootste kankerinstituut van Nederland; het Erasmus MC te Rotterdam.

Mike van Meurs heeft dit jaar met succes deelgenomen aan de Tour for Life (Fiets tour van Turijn naar Rotterdam), die alom wordt geroemd als de mooiste en meest indrukwekkende etappekoers. Elke deelnemer zorgt voor 2.500 euro aan sponsorgelden, die voor onderzoek naar personalized medicine zijn. Dit is een geheel moderne methode om behandeling van patiënten geheel op het individu af te stemmen.

Wie in 2015 al bij Van Meurs een cv-ketel heeft gekocht – en winnaar zou worden- krijgt de waarde van deze Vaillant terug! Informeer naar de voorwaarden van deze actie in de winkel! De actie duurt tot met de maand maart; de trekking wordt verricht in bijzijn van een notaris.

M. van Meurs Installatietechniek, Rijksweg Noord 16, Elst; 0481 371293; www.mvanmeurs.nl.

ANWB lichtbrigade voor nu en in de toekomst

HUISSEN - Op 22 oktober heeft Skar in Huissen in samenwerking met Huberts Tweewielers de verlichting van fietsen gecontroleerd en indien noodzakelijk gerepareerd.

"De meeste fietsen hadden de verlichting goed op orde", aldus Gerald Huberts. Hiermee heeft Huberts Tweewielers ook een fietsactie in beweging gebracht, die ook doorgaat in het tweewielercentrum van Huberts.

Op reparaties tien procent korting en de onderdelen of accessoires die voor desbetreffende reparatie gebruikt worden vijftien procent. De 2016 collectie van Gazelle, Sparta en Kreidler zijn binnen, alsmede de 2016 collectie. E-bikes van Gazelle, Sparta en Kreidler met introductiekorting van vijftien procent. Ook diverse E-bike demo modellen met scherpe prijzen. Tevens elke zaterdag: bandenactie voor vijfentwintig euro, buitenband, binnenband en reparatie gemonteerd. Doe uw voordeel met deze acties op vertoon van deze advertentie.

Maandag 8.30 tot 12.15 en 13.15 tot 18.00 uur; dinsdag/woensdag/donderdag 8.00 tot 18.00 uur non stop; Vrijdag 8.00 tot 20.00 non stop; zaterdag 8.30 tot 17.00 non stop.

www.kooshubertstweewielerscentrum.com; 24/7 online met eigen fietsvakwebshop Koos Huberts; tussen kerst en nieuwjaar gesloten.