GN Berg en Dal Heumen Mook

30 november 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 30 november 2018


Groesbeek in de ban van De Groesbeekse Kwis

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Groesbeek is in de ban geraakt van De Groesbeekse Kwis, die zaterdagavond de tweede editie beleefde. Waren het de eerste maal nog 26 teams die aan de kwis deelnamen, zaterdagavond waren liefst 40 teams die aan de slag gingen.

Groesbeek leek van 18.00 tot 23.15 uur uitgestorven, alleen enkele leden van de teams waren op straat om de buitenopdrachten voor hun team zo goed mogelijk moesten vervullen. Voor de rest zaten de ruim duizend Groesbekers in kantines, kantoorpanden en huiskamers voorzien van diverse laptops, computers en stapels boeken om zoveel mogelijk vragen van de in totaal tien categorieën te beantwoorden. Daarnaast was er nog een geheime opdracht en moest men de naam raden van een mysterie guest.

Het kwisboek bestond uit 61 pagina's met allerlei vragen die rijk waren geïllustreerd met foto's. Tussen 23.00 en 23.15 uur moesten de ingevulde kwisboeken ingeleverd worden in café De Comm aan de Dorpsstraat in Groesbeek. Daar vond het eerste spontane feestje al plaats met de afgevaardigden van de kwisteams. De reacties waren na afloop alle zeer positief en de deelnemers lieten weten het volgend jaar zeer zeker weer van de partij te zullen zijn, zodat verwacht wordt dat het aantal teams in 2019 ongetwijfeld weer zal toenemen.

Op zaterdagavond 15 december zal tijdens een gezellige feestavond in zaal Verhoeven aan de Pompweg bekend worden gemaakt wie van de 40 teams de meeste kennis in huis heeft gehad op zaterdag 24 november. De organisatie bestaande uit Hans Verhoeven, Willy Claus ,Wilma en Theo Giesbers, Andrew Helder, Fred Sanders en Joop Verstraaten zijn verheugd over het feit dat de Groesbeekse Kwis in twee jaar tijd zo populair geworden is in Groesbeek.

Wilgenknotten in natuurgebied Kadans in Nederasselt

Het Praathuis. (foto: H. Meesters) H. Meesters

NEDERASSELT - In het natuurgebied Kadans in Nederasselt wordt half december weer een begin gemaakt met het wilgenknotten. De wilgentenen worden vaak op rillen gelegd en vormen een prima schuilplaats voor vogels en kleine dieren.

"Je kunt er ook van alles mee doen. Bij Kadans hebben we er met vlechtwerk een Praathuis van gemaakt dat dient als begin- en eindpunt van de educatieve lessen voor schoolkinderen. De dikkere tenen zijn als bonenstaken te gebruiken en dunne staken voor vlechtwerk van manden".

Mocht je eens wat met wilgentenen willen doen, laat het ons dan weten via info@natuurstichtingkadans.nl. Wil je helpen met knotten dan kun je dit ook per mail melden. Meer info staat op www.natuurstichtingkadans.nl."

Tweede Dorpsagenda-bijeenkomst Leuth

(foto: Bert Roodbeen) Foto: Bert Roodbeen

LEUTH - Donderdagavond 22 november werd in het Kulturhus de tweede bijeenkomst van dorpsagenda Leuth gehouden.

Rond de 35 belangstellende inwoners waren er gekomen om te horen wat de resultaten waren uit de eerste bijeenkomst, er waren negen speerpunten uit voortgekomen met onder andere als thema's verkeer / veiligheid en toerisme, net als in de eerste bijeenkomst werden de meningen weer in groepen besproken en gedeeld, met name over de Steenheuvelsestraat werd uitgebreid gediscussieerd. Waarna ze weer door kerngroepen uitgewerkt worden en op een derde bijeenkomst gepresenteerd.

Ook nu waren er weer mensen van de gemeente aanwezig om indien nodig toelichten te geven. Er wordt wel gehoopt dat er vooral meer jongeren en verenigingen hun gezicht laten zien, zodat niet alleen senioren hun mening geven over het toekomst beeld van Leuth. Er wordt gewerkt om de website Dorpsagenda Leuth zo spoedig mogelijk online te krijgen.

Laatste open huis stichting 2e Hands zorghulpmiddelen

GROESBEEK-DE HORST – Zaterdag 1 december is het voor de laatste maal in 2018 dat er open huis is bij de stichting 2e Hands zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 van 10.00 tot 14.00 uur.

Belangstellenden kunnen tussen dat tijdstip komen kijken naar rollators, douchekrukjes, toilet-douchestoelen, toiletsteunen, scootmobiel, tilliften, bedkastjes, wandsteunen et cetera. Daarnaast zijn er ook heel veel luierbroekjes en inlegluiers. Voor alle andere keren dat men langs wil komen, kan men telefonisch een afspraak maken via 06 42898537. Voor meer informatie kan men ook kijken op www.2ehandszorghulpmiddelen.nl.
De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken te weten 'fun' voor gehandicapte kinderen zoals aangepast paardrijden. Speciaal spelmateriaal, speelweek en atletiek. Het open huis van januari komt te vervallen.

Ierse sessie terug in Malden

MALDEN - 20 jaar geleden werd in De Muse in Malden begonnen met Ierse sessies. Het was een van de eerste Ierse sessies in ons land. Dit soort sessies is altijd populair gebleven.

De ballads, pub songs, jigs en reels uit dat land achter Engeland blijven sfeer geven. Na een lange onderbreking komt de Ierse sessie weer terug in De Muse. Green Galore, dat zeven jaar lang maandelijkse sessies organiseerde in Nijmegen, heeft besloten de sessies te verplaatsen naar Malden, al zullen ze daar niet maandelijks plaatsvinden.

De eerstvolgende sessie is op zondag 9 december van 15.00 tot 17.00 uur in De Muse, Kerkplein 12. Het is een sessie en geen optreden, dus iedere muzikant die Iers (en/of Schots) kan spelen is van harte welkom met zijn of haar instrument te komen meespelen. Dat geldt ook voor zangers/zangeressen. En bij muziek hoort publiek. Komt allen naar de Muse op 9 december. En schrijf ook de volgende data vast op: zondag 10 februari, zondag 9 juni en zondag 11 augustus. Toegang gratis.

Jubilarissen kerkkoor Sint-Caecilia in Groesbeek

GROESBEEK - Op vrijdag 23 november vierde koor Sint-Caecilia, centrum Groesbeek haar jaarlijkse feestavond. Het had twee jubilarissen in het midden, te weten de heer Henk Hermsen en Eugène Ceulemans.

"Henk Hermsen is al 40 jaar een onmisbare steun bij de bassen. Met cadeau, oorkonde en bloemen is hij gehuldigd. We hopen, dat hij nog lange tijd in ons midden blijft. De heer Eugène Ceulemans, al 25 jaar onze dirigent-organist, brengt zijn vakmanschap met veel inzet en bezieling op ons over. Ook hij werd gehuldigd. We prijzen ons gelukkig met hem. Met een paar mooie woorden, cadeau en bloemen werd hij in het zonnetje gezet."

Verder werd de avond met een spelletje, koffie en buffet weer een geslaagde avond met kerkkoor Sint-Caecilia van de Cosmas en Damianus kerk in Groesbeek.

Saxofoonconcert in Heumen

HEUMEN - De saxofoon-groep Zephyros presenteert weer een muzikale zondagmiddag. Op 2 december is een ieder welkom in de oude kerk van Heumen; aanvang 14.30 uur.

Op het programma stukken van Bach, Savari, Beethoven, Valk en Haydn. Toegang vrij; een bijdrage wordt op prijs gesteld. Er zijn honderd plaatsen.

Nieuwjaarsconcert Sint-Cecilia en Vivace

MILLINGEN - Op 12 januari is het genieten in De Duffelt in Millingen aan de Rijn.

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van Fanfarekorps St. Cecilia en het 50-jarig jubileum van Zangvereniging Vivace in 2019 geven deze verenigingen gezamenlijk een feestelijk groots nieuwjaarsconcert. Hofdansvereniging Les Précieuses Ridicules uit Nijmegen verleent haar sfeervolle medewerking aan het concert.

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 9 december presenteert het werkcomité van Odio een bingoavond in haar clubgebouw op sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro aan geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Iedere donderdag bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond is er in de grote zaal van De Mallemolen bingo.

De zaal van De Mallemolen gaat op die avond al om 19.00 uur open, de bingoballetjes rollen om 20.00 uur. De hoofdprijs is op elke donderdagavond 250, terwijl de jackpot kan oplopen tot 400 euro. Als de jackpot er bij de 400 er nog niet uit is, worden er vier extra ronden van elk 100 euro gespeeld.

Kindercollege over fossielen in Bibliotheek Groesbeek

In Bibliotheek Groesbeek kun je op 14 december van dichtbij fossielen bekijken.

GROESBEEK - Heb je wel eens een fossiel gezien? Dat zijn resten van planten en dieren in steen van heel lang geleden. Op vrijdag 14 december geeft Leo de Bont een gratis kindercollege over fossielen in Bibliotheek Groesbeek. Hij neemt er zelfs een paar mee!

Aan de hand van fossielen kunnen onderzoekers zien hoe planten en dieren zich op de aarde hebben ontwikkeld. Wil jij ook weten hoe een fossiel ontstaat? En waar je ze kunt vinden? Deskundige Leo de Bont vertelt je er alles over tijdens het kindercollege op 14 december van 15.30 tot 16.30 uur in Bibliotheek Groesbeek. Hij neemt ook een aantal fossielen mee, zodat je ze zelf kunt zien en voelen.

Na afloop van het kindercollege krijg je extra informatie mee om zelf een spreekbeurt over dit onderwerp te houden. Dan kun je de verhalen over fossielen ook aan je klasgenoten vertellen!

Aanmelden

Dit kindercollege is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Zeker zijn van een plaatsje? Zet het college in je agenda en meld je vooraf aan via groesbeek@obgz.nl of in de vestiging. Het kindercollege is helemaal gratis.

Het hele jaar door vinden in verschillende vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid kindercolleges plaats. De kindercolleges zijn geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Meer informatie staat op www.obgz.nl/kindercolleges.

Clubkampioenschap PVBeek

BEEK - Op zondag 18 november werd er gespeeld om het clubkampioenschap van de Petanque Vereniging Beek.

Er waren achttien spelers gekomen. Er was een wedstrijdsysteem met drie speelronden bedacht, met de spelers steeds in wisselende samenstellingen. Er werd fanatiek geplaatst en geschoten, in een vriendschappelijke sportieve sfeer.

Na drie ronden werd de eindstand opgemaakt. De poedelprijs was voor Jan de Haard. Trees Tissen eindigde op de derde plaats, met twee gewonnen wedstrijden en heel veel pluspunten. Tweede werd Alie Kuster. Zij kwam maar één puntje tekort voor het kampioenschap. De clubkampioen van 2018 is geworden: Marian van Thiel.

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 9 december presenteert het werkcomité van Odio een bingoavond in haar clubgebouw op sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro aan geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Meditatieve winterwandeling

GROESBEEK - Op donderdag 6 december is er een stiltewandeling rond Groesbeek. De start is bij de Serre van de protestantse kerk, Kerkstraat 18 in Groesbeek. De wandeling begint om 9.45 uur. Het thema van deze wandeling is: geven, delen en ruilen, geïnspireerd door de Sint, die we op die dag uitwuiven naar Spanje.

We gaan op pad in de natuur die steeds kaler begint te worden. Het leven lijkt ondergronds te gaan. Er wordt een uur gewandeld in een rustig tempo. Al wandelend wordt er stilgestaan bij het thema. Maar ook bij elkaar en de natuur, ook die ontmoeting krijgt zijn plaats. Het eerste half uur is de wandeling in stilte, het tweede half uur kunnen gedachtes met elkaar gedeeld worden. Rond 11.15 uur is de afsluiting in de kerk met het aansteken van een kaarsje. Daarna is er een kopje koffie/thee. Iedereen is welkom. Opgave vooraf is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Iedere donderdag bingo

GROESBEEK – Iedere donderdagavond is er in de grote zaal van De Mallemolen bingo.

De zaal van De Mallemolen gaat op die avond al om 19.00 uur open, de bingoballetjes rollen om 20.00 uur. De hoofdprijs is op elke donderdagavond 250, terwijl de jackpot kan oplopen tot 400 euro. Als de jackpot er bij de 400 er nog niet uit is, worden er vier extra ronden van elk 100 euro gespeeld.

Feestelijk nieuwjaarsconcert Sint-Cecilia en Vivace

MILLINGEN - Op 12 januari is het genieten in De Duffelt in Millingen aan de Rijn.

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van Fanfarekorps St. Cecilia en het 50-jarig jubileum van Zangvereniging Vivace in 2019 geven deze verenigingen gezamenlijk een feestelijk groots nieuwjaarsconcert. Hofdansvereniging Les Précieuses Ridicules uit Nijmegen verleent haar sfeervolle medewerking aan het concert.

Tennisvereniging Groesbeek neemt ledverlichting in gebruik

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Vrijdagavond werd in het clubgebouw van tennisvereniging Groesbeek een vrijwilligersavond gehouden. Volgens voorzitter Tom Weber zijn vrijwilligers onmisbaar voor het functioneren van een vereniging. Hij vroeg zich terecht af hoeveel de contributie zou moeten bedragen als er geen vrijwilligers zouden zijn.

Vanavond wordt er geen vrijwilliger van het jaar gekozen want elke vrijwilliger, hoe klein ook zijn bijdrage is, is belangrijk voor de vereniging, daar bouwen we op, aldus Weber. "Wij hebben vanavond een speciale gast uitgenodigd: de wethouder duurzaamheid, wonen, ruimtelijke ordening en milieu in de persoon van Nelson Verheul. Jullie vragen je misschien af waarom hij hier is? Wij als tennisvereniging hebben in het voorjaar twaalf armaturen met ieder een verbruik van 2.300W in totaal 27.600W vervangen door ledverlichting, waardoor wij een besparing van 50 procent op elektra gaan realiseren en zijn zo bezig om de tennisvereniging te verduurzamen. Binnenkort wordt ook nog een start gemaakt met de aanleg van 82 zonnepanelen op het dak van het clubgebouw", aldus Weber.

"De ledverlichting hebben wij echter nooit officieel in werking gesteld en om die reden is wethouder Verheul vanavond hier. Wij als gemeente Berg en Dal zijn blij dat er in de gemeente zoveel vrijwilligers zijn zoals hier binnen de tennisvereniging", aldus Verheul. Als dat niet zo was dan hadden we een groot probleem, volgens Verheul. De duurzaamheid die jullie gedaan hebben en nog gaan doen is niet mis. Ik ben blij dat het bestuur het nut van duurzaamheid inzien. Wat de ledverlichting betreft dragen wij als gemeente graag een steentje bij in de vorm van subsidie. Door een App te activeren stelde Verheul de ledverlichting onder een daverend applaus in werking. De Belgische aannemer Ledcon uit Genk die eveneens aanwezig was, hoopte dat tennisvereniging Groesbeek jaren plezier van deze ledverlichting zal hebben.

Jubilarissen bij De Gekleurde Zanger

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Vrijdagavond zijn voor de opening van de jaarlijkse vogeltentoonstelling van De Gekleurde Zanger twee leden gehuldigd voor hun langdurig lidmaatschap van de vereniging.

De 69-jarige Frans Wijers werd gehuldigd wegens zijn 60-jarig lidmaatschap. Als 8-jarige jongen werd hij door zijn vader Thé Wijers -de oprichter van de vereniging- in 1958 lid gemaakt. Uit handen van de voorzitter Diny Kuijpers ontving Frans de verenigingsspeld terwijl zijn echtgenote Marie in de bloemetjes werd gezet. Frans had in zijn goede jaren wel honderd vogels, maar wegens gezondheidsredenen moest hij hier afscheid van nemen.

(foto: Joop Verstraaten)

Ook voor Jos Janssen uit Millingen was er een speld maar nu van de bond wegens zijn 28-jarig lidmaatschap (23 jaar bij de bond en bij vogelvereniging Klank en Kleur in Millingen en nu 5 jaar bij De Gekleurde Zanger). Hij kreeg de speld van Wim Theloosen voorzitter van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers afdeling Gelderland. Vervolgens werd Wim Kroonen naar voren geroepen. "Als je Wim zegt dan denk je aan de Gekleurde Zanger", aldus voorzitter Diny Kuijpers. "De vereniging is jouw veel dank verschuldigd liet zij weten voor je twintig jaar penningmeesterschap en alle voorkomende werkzaamheden binnen de vereniging. Het bestuur heeft gemeend je te benoemen tot erelid van de vereniging."

De bijhorende speld werd Geert opgespeld door pastoor Van Gestel, die zich zeer vereerd voelde. De mooiste club van Groesbeek is ongetwijfeld De Gekleurde Zanger, liet Van Gestel weten. Hierna maakte de voorzitter de Generaal Kampioen van de tentoonstelling bekend. De Irish fancykanarie van Hans Rikken uit Lent heeft van de keurmeesters de meeste punten gekregen. Vervolgens kreeg iedereen de gelegenheid de ruim tweehonderd vogels te gaan bewonderen, die in de aparte zaal tentoongesteld waren.

Vinylavond in Kekerdom

KEKERDOM - Zaterdag 8 december wordt de oude vinylcollectie van jongerencentrum Tjoeki-Tjoeki weer van zolder gehaald voor een gezellige nostalgische avond met muziek uit de jaren '60, '70 en '80 van de vorige eeuw.

Struin zelf door alle singles en zoek je favorieten uit. Natuurlijk mag je ook je eigen vinyl, singles of lp's meebrengen. Je bent welkom, zaterdag 8 december vanaf 20.00 uur in zaal UNA in Kekerdom. De entree is vrij.

Bewoonster overloopt inbrekers

GROESBEEK-DE HORST – Een bewoonster van een woning aan de Ketelstraat in Groesbeek heeft zaterdagmiddag tussen 17.00 en 18.00 uur twee inbrekers overlopen die bezig waren in te breken in haar woning.

De bewoonster hoorde gestommel en ging op onderzoek uit. Bij de achterdeur werd zij geconfronteerd met jonge mannen die bezig waren de achterdeur te forceren. Bij het zien van de bewoonster gingen de inbrekers er vandoor. Volgens de bewoonster hadden de daders een fleesjack en hadden een muts op. De achterdeur van de woning is flink beschadigd. Er is bij de politie aangifte gedaan van poging tot inbraak.

Vorige week is ook ingebroken in een woning terwijl de bewoners op vakantie waren. Buurtbewoners zorgde er iedere avond voor dat de gordijnen dicht gingen en 's-morgens weer open gemaakt werden. Op de avond van thuiskomst van de bewoners hadden de buren om 17.30 uur nog de gordijnen dicht gemaakt. Toen de bewoners om 21.00 uur thuis kwamen, was het hele huis overhoop gehaald en alle kasten doorzocht en zijn de inbrekers er via de achterdeur vandoor gegaan. Volgens de politie moeten de daders nog in de woning geweest zijn, toen de bewoners thuis kwamen. De inbrekers zijn er vandoor gegaan met een gouden ketting, ringen en overige sierraden. De achterdeur is met een breekijzer geforceerd. De politie heeft de inbraak in onderzoek.

Bezoekers in de kou 't museum door

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Museumbezoekers aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, die vrijdagmorgen een bezoek hebben gebracht aan het museum, hebben dat in de kou moeten doen.

Rond 09.00 uur is er tijdens de grondwerkzaamheden – voor de nieuwbouw van het museum – door een gasleiding heen getrokken, waardoor er een lekkage ontstond. Het lek was van dien aard dat de gealarmeerde brandweer niet de omgeving hoefde af te sluiten. Nadat medewerkers van Liander arriveerden konden de brandweer lieden weer huiswaarts keren. De verwarmingsketel van het museum was door het gaslek buiten werking gesteld,, zodat een bus vol bezoekers die vrijdagmorgen arriveerde het museum in de kou heeft moeten bezichtigen. Rond 12.00 uur was het euvel verholpen en kon de verwarming weer aan in het museum.

Spreekuur voor grenspendelaars

KRANENBURG – Op dinsdag 4 december 2018 houdt het Grensinfopunt van de Euregio Rijn – Waal in het gemeentehuis van Kranenburg spreekuur.

Van 08.30 tot 11.30 uur krijgt men informatie betreffende 'Wonen en werken in het buurland'. Er wordt daarbij advies gegeven over grensoverschrijdende thema's zoals belastingen, ziektekosten en renteverzekering. Iedereen die van plan in het buurland te willen werken c.q. wonen kan zich laten informeren.. Wie buiten dit spreekuur een persoonlijk adviesgesprek wil kan bij het GrensinfoPunt in Kleve een afspraak maken tel; +49-2821 793079 of via de mail gip@euregio.org. Voor meer informatie kan men de website raadplegen; www.euregio.org/gip In de toekomst vindt er ieder kwartaal in Kranenburg een spreekuur plaats.

Rookmelders spontaan in werking

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd vrijdagavond even na half twaalf gealarmeerd voor het spontaan afgaan van brandmelders in een woning aan de Hüsenhoff in Groesbeek.

De bewoonster met drie kinderen had uit voorzorg de meldkamer van de brandweer gebeld, omdat drie rookmelders spontaan in werking waren gegaan. De brandweer van Groesbeek werd verzocht ter plaatse te gaan en het gezin geadviseerd uit voorzorg de woning te verlaten. De brandweer heeft de drie rookmelders van het plafond gehaald en schoongemaakt en hebben de bewoonster verzocht contact op te nemen met de leverancier van de rookmelders om die om opheldering te vragen.

Scooterrijdster gewond

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op het fietspad langs de Nieuwe Drulseweg in Groesbeek is vrijdagmiddag de bestuurster van een scooter gewond geraakt.

Het slachtoffer is op onbekende wijze in botsing gekomen met een jeugdige fietser, waarna zij ten val is gekomen. Het personeel van een gealarmeerde ambulance heeft aan het slachtoffer eerste hulp verleend. De jeugdige fietser heeft het er vrijwel zonder kleerscheuren vanaf gebracht. Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren is, niet bekend. De scooter raakte bij de botsing beschadigd.

Verslag intocht Sint Nicolaas te Groesbeek in 1927

(foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Op 6 december 1927 bericht de Prov. Gelderse en Nijmeegse Courant : 'Evenals vorige jaren, kwam ook dit jaar St. Nicolaas een bezoek aan Groesbeek brengen'. Gelet op de plek van verwelkoming, de grensovergang Wyler, vermoedelijk kort ná afloop van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918).

Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek.

De courant: 'Evenals vorige jaren, kwam ook dit jaar St.Nicolaas op zijn doortocht een bezoek brengen aan Groesbeek. Te 1 uur gistermiddag werd de goede Sint met schitterend gevolg, een kamerheer en vier pietermannen, verwelkomd aan de Wylergrens door een deputatie uit de St.Nicolaas - commissie alhier. Weldra zette de feeststoet zich in beweging om den goede kindervriend in een open luxe auto dorpwaarts te geleiden. Met de lustig blazende Fanfare Wilhelmina in een stemmig versierde autobus voorop en gevolgd door drie ander luxe auto's, waarin het bestuur van de Fanfare en verdere leden der St.Nicolaas- commissie, werd de route gevolgd door Lagewald (nu Wylerbaan geheten), Nieuweweg, Stekkenberg en Ottenhoffstraat, om de officiële opwachting te doen bij de familie des burgemeester. Honderden en honderden kleinen waren op de been om onder gezang, gejuich en gejoel te genieten van hetgeen de heilig man zo rijkelijk over hen uitstrooide. Na een bezoek aan de pensionaires van Marienthal, werd Sint Nicolaas op het Marktplein een bijzondere hulde gebracht door Groesbeeks burgerij. Sint Nicolaas sprak daarop een vermanend, doch liefdevol woord tot de kleintjes. Hierna werd de tocht voortgezet over Breedeweg, Horst en Heikant en terug in het dorp nam de Sint zijn intrek in de speelgoedwinkel van F. van Bernebeek'.

Foto: Circa 1920 wordt in Zaal Wilhelmina voor het eerst een foto gemaakt van Sint Nicolaas en zijn pietermannen. De links en rechts gezeten heren met hoge hoed zullen als kamerheer gefungeerd hebben. Geheel links staat de winkelier Frans van Bernebeek, tevens voorzitter van de fanfare; waarvan zeker tien leden aanwezig zijn. Links de veldwachter Zweers en rechts een marechaussee en een rijksveldwachter. (foto collectie G.G.Driessen)

Hyvää Joulua: Gelukkig Kerstfeest

Fins kerststal

GROESBEEK - Hyvää Joulua is Fins voor Gelukkig Kerstfeest. Aan het jaarlijkse kerstprogramma waren zangers en niet te vergeten dirigent, Eugène Ceulemans, al aan het werken, toen de thermometer nog dagelijks boven de 30 graden kwam. Het resultaat mag er zijn.

Die fans weten hoe veelzijdig het koor is en kijken er dus niet van op, dat wij, behalve in het Deens, Noors, en Zweeds (en nog wel tien andere talen) nu ook in het Fins zingen. Finland heeft een rijke muziektraditie; iedereen kent de grote Finse componist Jean Sibelius; twee van de Finse liederen zijn van zijn hand.

Behalve die Finse stukken staat er veel meer op het programma. Dit jaar zingt het koor delen uit een sfeervolle Nederlandstalige Kerstcantate; daarnaast twee stukken uit een schitterende Adventscantate (1719) van Georg Philipp Telemann en nog een aantal fraaie werken. Onder andere 'You only cross my Mind in Winter' van Sting, op een prachtige Sarabande van Bach. Wees gerust, ook 'Stille Nacht, Heilige Nacht' en 'Engelenzang' zullen worden gezongen en er is nog meer moois.

De begeleiding is van hoog niveau: Vincent Cuppen (piano), Johnny Rahaket (viool), en Wynand Vissers (cello); behalve eigen solisten treden er twee professionele vocalisten op: Emiel Hoefnagel (tenor), en Gerard Polman (bariton).

De concerten zijn op:
16-12: Prot. Kerk Groesbeek (16:00 uur)
17-12: kapel Kloostertuin uitsluitend voor de bewoners en hun mantelzorgers (19:00 uur)
23-12: Ontmoetingskerk Meijhorst, Nijmegen (15:00 uur)

Entree: 10 euro (+ tekstboekje met vertaling); kaarten: administratie@groesbeeksgemengdkoor.nl.

Adventsoptocht met lampionnen in Groesbeek

Adventsoptocht met lampionnen in Groesbeek

GROESBEEK – De gezamenlijke kerken in Groesbeek organiseren evenals afgelopen jaar samen met de oudercommissie van de Kabouterhoeve en Toffe BSO op 15 december wederom een prachtige adventsoptocht met lampionnen.
Er wordt om 16.45 uur gestart in de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat met een kort adventsverhaal . Daarna lopen de kinderen met de lampionnen door het centrum naar de Protestante kerk aan de Kerkstraat waar samen enkele liederen gezongen zullen worden. In de historische kerk staat er voor de kinderen warme chocomel klaar met wat lekkers terwijl er voor de ouders glühwein zal zijn. De organisatie hoopt dat veel kinderen met lampions voorzien van een lampje mee zullen lopen met deze Adventsoptocht.

Podotherapie Driessentoernooi in sporthal De Duffelt

MILLINGEN - Op zaterdag 29 december vindt het traditionele Olieballentoernooi van sportvereniging Switch ’87 plaats met volop volleybal in het volgende programma:

- van 09.30 – 12.00 een vrije inlooptraining voor alle jeugd

- van 6 - 12 jaar uit Millingen en omgeving.
- Om 12.00 uur begint het inmiddels traditionele Olieballentoernooi voor mix-teams (minimaal twee dames/team) in de leeftijd van 12 - 85 jaar. Ook individuele spelers kunnen zich aanmelden. De toernooiorganisatie stelt op basis van de aanmeldingen mix-teams samen.

Na deze sportieve activiteiten wordt om 18.30 uur een Winterbuffet geserveerd, verzorgd door Slagerij Kees van der Velden. Om 20.00 begint de feest- en vrijwilligersavond met huldiging van de jubilarissen. Daarna is het feesten op muziek van DJ Bob.

Het toernooi wordt gesponsord door hoofdsponsor Podotherapie Driessen, veldsponsors Sascha Janssen (Interim) Administratie, Pension In de Lavinde, Restaurant De Thornsche Molen en Gastenverblijf Slapen bij Ons Thuus en Buffetsponsor Slagerij – Catering Kees van der Velden.

Iedereen bakt weer: Geen inschrijfgeld maar vanwege het grote succes van vorig jaar worden de deelnemende teams wederom gevraagd een bakproduct voor acht personen in te leveren bij de teamaanmelding op zaterdagmorgen, deze keer met als thema: Mis(s)baksel. Het beste Mis(s)baksel wordt bekroond.

Aanmelden voor het Olieballentoernooi en winterbuffet kan tot en met 20 december via www.switch87.nl, www.stamvolleybal.nl of stuur een mail naar olieballentoernooi@outlook.com.

Honderden kinderen verwelkomen Sinterklaas in Groesbeek

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Honderden kinderen hebben zaterdagmiddag Sinterklaas welkom geheten op het Dorpsplein voor het gemeentehuis in Groesbeek.

Voorafgegaan door fanfare Wilhelmina arriveerde Sinterklaas met 25 sportieve en muzikale zwarte pieten en één schoorsteenveeg. Burgemeester Slinkman heette Sinterklaas welkom waarna hij genoot van een demonstratie van balletschool Les Papillons onder leiding van Vanessa Kuijper. Burgemeester Slinkman liet op het bordes van het gemeentehuis weten dat Sinterklaas naar Groesbeek was gekomen. "Veel kinderen zijn naar het Dorpsplein gekomen om u welkom te heten en u in levende wijze te zien." Sinterklaas vond het gaaf om in Groesbeek te zijn, ik wilde al naar Groesbeek voordat ik een uitnodiging kreeg van de BIZ – De Groesbeekse Middenstanders in het centrum die de handen ineen hebben geslagen. Namens de BIZ bood Pascal van La Vie & Passie Sinterklaas een cadeau aan als dank voor zijn komst naar Groesbeek. Vervolgens nam Sinterklaas plaats in een Sinterklaasfauteuil waar de kinderen de Sint een handje mochten geven en op de foto met de Goedheiligman. Op het Dorpsplein ging het feest nog door met DJ Piet Kaily.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: In verband met de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum).

Overleden: Wilhelmina Petronella Wolters-Wennekers

H.H. Cosmas en Damianus

Zaterdag 8 dec. 19.00 uur gezinsviering m.m.v. Jeugdkoor Mikado

Misintenties: Wim Kaal en echtg. Annie Kaal-v.Kesteren, Catharina Jacobs, Thea Hendriks en zoon; Ria Ijsveld-v.d. Poll i.v.m. jaargetijde

Zondag 9 dec. 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Thé Schreven en Marie Schreven-de Bruin; Martinus Thijssen en Wilhelmina Vissers de echtg., Derk Müskens en Theo Rikken en Hent Ebbers; Will Smeding-Melis; Albertus Jacobs, Wilhelmina Jacobs-Schreven, overled. dochters en zonen en Ben Ebbing

In samenwerking met de protestante gemeente in Groesbeek wordt er een wereldmaaltijd gehouden. Deze is op vrijdag 14 december van 18:00 tot 20:00 uur.

Aanmelden kan door middel van formuliertjes, deze liggen achter in de kerk.

St. Antonius Breedeweg

Woensdag 5 december 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 9 december, 2e zondag van de advent. 9.30 uur

Eucharistieviering. Kerkkoor Horst/Sion/Breedeweg.

Intenties: Voor de verjaardag van Wilhelmina Leenders - Jacobs, Theodorus Leenders de echtgenoot, zoon Jan, schoonzoon Hans en schoondochter Leida.

Voor de verjaardag van Catharina Janssen-Lamers, Paul Janssen de echtgenoot en dochter Ria.

Woensdag 12 december 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint-Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnummer afzender vermelden.

Peutercafé Leuth

LEUTH - Op 10 december is er weer een peuter café in het kulturhus van Leuth. Elke keer opnieuw is het gezellig druk met kinderen en volwassenen.

Deze keer is het thema: kerst-knutselen met peuters. Met de aankomende kerstdagen voor de deur, is dit een actueel thema. Lekker met z'n allen knutselen, met je peuter met van alles en nog wat aan materiaal.

Het peutercafé Leuth vindt plaats in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur. Je bent met je kind bij het peutercafé welkom. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa’s / oma’s of gastouders ontmoeten.

Voor dit peutercafé hoef je je niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen. Daarbij is het gratis en de koffie en thee staat voor je klaar!

Dropping Germania

GROESBEEK - Vanaf zaterdag 8 december (10:00 uur) kan men zich weer inschrijven voor de dropping van VV Germania die zal plaatsvinden op zaterdag 5 januari.

Inschrijfformulieren zijn te downloaden op www.germaniagroesbeek.nl. en te verkrijgen in het clubhuis van Germania. De adressen waar de formulieren kunnen worden ingeleverd staan op het inschrijfformulier. Voorkeur starttijd wordt bepaald naar volgorde van inschrijving.

De Germania-dropping is na bijna 20 jaar uitgegroeid tot de grootste en leukste van de regio waarbij de groep van Frank Koppes haar titel zal moeten verdedigen. De komende editie belooft volgens de organisatie weer een leuk spektakel te worden en uiteraard zal ook worden gezorgd voor de inwendige mens.

De droppings-commissie is al weer geruime tijd bezig met de voorbereiding en hoopt inderdaad aan bovengenoemde verwachtingen te kunnen voldoen. Wat kunnen ze nu al zeggen over deze editie: 'Zorg in ieder geval voor stevig schoeisel, een zaklantaarn en een goed humeur'.

Groepen moeten bestaan uit minimaal acht en maximaal uit zestien personen. De minimumleeftijd van deelname is 16 jaar en de deelnamekosten bedragen dit jaar 8,50 euro per persoon.

RepairCafé Groesbeek

Reparatie van fiets.

GROESBEEK - Op zaterdag 8 december van 13.00-16.00 uur is er weer een RepairCafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek.

Ook dit jaar doet RepairCafé Groesbeek weer mee met de fietsverlichtingsactie van de ANWB. Iedereen wordt geholpen die met defecte fietsverlichting naar het RepairCafé komt.

In het RepairCafé staan vrijwilligers klaar voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk en dergelijke. Bij huishoudelijke apparaten kan men denken aan koffiezetapparaten (Senseo!), stofzuigers, strijkijzers, maar ook aan (oudere) audioapparaten.

Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. Een ieder kan bij hen terecht met vragen over smartphone, tablet of laptop. Bij een ‘ouderwetse’ desktop is het mogelijk om onderdelen te vervangen of bij te plaatsen, zoals een harde schijf of een videokaart. Daarnaast zijn er vrijwilligsters die achter de naaimachine voor u klaar zitten om verstelwerk te doen.

De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen en een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Ook zonder kapot apparaat bent u welkom om binnen te lopen en een kopje koffie te drinken. Tip: Om één uur is het druk, dus men kan beter later komen. Voor meer informatie: Metty Kainama (06 10474589). "Dit telefoonnummer kunt u ook gebruiken om een vervoersprobleem aan te geven. Repaircafé Groesbeek zorgt dat u wordt opgehaald en thuisgebracht."

Dropping Germania

Vanaf zaterdag 8 december (10:00 uur) kan men zich weer inschrijven voor de dropping van VV Germania die zal plaatsvinden op zaterdag 5 januari.

Inschrijfformulieren zijn te downloaden op www.germaniagroesbeek.nl. en te verkrijgen in het clubhuis van Germania. De adressen waar de formulieren kunnen worden ingeleverd staan op het inschrijfformulier. Voorkeur starttijd wordt bepaald naar volgorde van inschrijving.

De Germania-dropping is na bijna 20 jaar uitgegroeid tot de grootste en leukste van de regio waarbij de groep van Frank Koppes haar titel zal moeten verdedigen. De komende editie belooft volgens de organisatie weer een leuk spektakel te worden en uiteraard zal ook worden gezorgd voor de inwendige mens.

De droppings-commissie is al weer geruime tijd bezig met de voorbereiding en hoopt inderdaad aan bovengenoemde verwachtingen te kunnen voldoen. Wat kunnen ze nu al zeggen over deze editie: ‘Zorg in ieder geval voor stevig schoeisel, een zaklantaarn en een goed humeur’.

Groepen moeten bestaan uit minimaal acht en maximaal uit zestien personen. De minimumleeftijd van deelname is 16 jaar en de deelnamekosten bedragen dit jaar 8,50 euro per persoon.

Kerstconcert Vlijt en Volharding Heumen

HEUMEN - Muziekvereniging Vlijt en Volharding uit Heumen zal om 20.00 uur op zaterdag 15 december in samenwerking met zangkoor Sjier Chadasj uit Beesd haar jaarlijkse kerstconcert geven in de Sint-Georgius kerk van Heumen.

Symfonische blaasmuziek afgewisseld met zang, kerstmuziek en samenzang staan op het programma. Na afloop van het concert is er glühwein en warme chocolademelk. Een avond vol muziek en zang om kerstmis extra glans te geven, komt allen!

Muziekvereniging Vlijt en Volharding staat aan de vooravond van een belangrijk jaar. Volgend jaar bestaat zij 125 jaar, een jubileum dat gevierd gaat worden met als hoogtepunt het jubileumconcert op zaterdag 12 oktober.

13 / 32

14 / 32

15 / 32

Kerst in Beek: In dulci jubilo

Vocaal Ensemble PANiek. (eigen foto) eigen foto

BEEK - Zondag 9 december om 15:30 uur geven Vocaal Ensemble PANiek en organist Cor van Wageningen een kerstconcert in de Sint-Bartholomaeuskerk te Beek. De toegangsprijs aan de kerk bedraagt 12,00; in de voorverkoop 10,00 euro. Reserveren kan via ensemblepaniek@gmail.com.

Het duurt nog wel even tot het kerstmis is, maar waarom niet nu al van die zalige kerstsfeer genieten? Luister naar de feestelijke composities van Johannes Eccard en Jacobus Gallus. De zoete tederheid in wiegeliedjes van William Byrd, Eurico Carrapatoso en de traditionals uit Tirol en Ticino. De verwondering - O magnum mysterium - die Tomás Luis de Victoria en William Byrd zo mooi hebben verklankt. De eeuwenoude kerstteksten die in de werken van James MacMillan, Howard Skempton en Paul Hillier een eigentijds geluid krijgen. Ook het Lindsen-orgel deelt, met Cor van Wageningen als bespeler, in de feestvreugde.

In 1975, tijdens het Interuniversitair PAN-concours in Nijmegen, liet Vocaal Ensemble PANiek voor het eerst van zich horen. Concertreizen voerden PANiek naar België, Zwitserland, Tsjechië, Italië, Portugal en Pskov, de Russische zusterstad van Nijmegen. Het ensemble treedt traditiegetrouw zonder dirigent op; wel wordt in de eindfase van elk project deskundige begeleiding ingeroepen. Ook dit keer was Caroline Westgeest weer een stimulerende en inspirerende coach. Meer info: www.vocaalensemblepaniek.nl

KBO Beek met ZZG over osteoporose

(foto: Gerard van der Pluijm) Foto: Gerard van der Pluijm

BEEK - Donderdag 22 november was er een gezondheidsmiddag van de KBO Beek, de seniorenvereniging die zorg draagt voor haar leden, in samenwerking met de ZZG, die uw zorg levert in de ruimste zin van het woord.

Om 14.30 uur hadden de gasten in hotel `t Spijker een kopje koffie of thee ontvangen en begroette de voorzitter de vele aanwezigen en natuurlijk de spreeksters, wijkverpleegkundige Henny Gesthuizen -cum laude geslaagd deze zomer- haar collega Kirsty Willems en specialist ouderengeneeskunde Anouk Verhulst. Het thema van deze middag, osteoporose, is natuurlijk bij het ouder worden iets wat regelmatig voorkomt, de dames lieten horen te weten wat er allemaal bij komt kijken, wat ook weer tot veel vragen leidde.

In de pauze werd er een consumptie aangeboden waarna er nog een aardige quiz over het behandelde onderwerp werd gespeeld, zodat de opgedane kennis meteen getest kon worden. Aan de leerzame middag kwam daarna een einde. "Wilt u nu ook op de hoogte blijven van wat er in het lichaam allemaal kan gaan gebeuren, dat kan heel eenvoudig, lid worden van de KBO Beek en voor 20 euro per kalender jaar bent u er al bij, welkom."

Cd-presentatie en kerstvoorstelling door muziektheater Carmina Ludens 'Zij hoorden een nieuw lied'

HEILIG LANDSTICHTING - Carmina Ludens, een zestienkoppig ensemble uit Nijmegen brengt de voorstelling 'Zij hoorden een nieuw lied' op zaterdag 22 december om 19.30 uur in de Cenakelkerk in Heilig Landstichting. Aansluitend aan het concert wordt de gelijknamige kerst-CD feestelijk gepresenteerd.

De voorstelling is voor het derde (en laatste) achtereenvolgende jaar te beleven. Naast de H. Landstichting staat het gezelschap dit jaar op de planken in Wageningen en Rhenen.

In dit kerstconcert rekent Carmina Ludens af met het romantische beeld van de herders. In de tijd van Christus' geboorte waren herders geen lieve jongens. Ze werden veracht en buitengesloten, leefden aan de rand van de samenleving, waren verschoppelingen. Maar uitgerekend zij kregen van een engel te horen: "er is een kind geboren dat voor jullie een redder zal zijn".

Een zeer afwisselend programma van De Profundis (Vic Nees) tot Exultemus (Charpentier). Naast koorstukken zijn er solo's en instrumentale intermezzo's en ook het publiek mag een keer meezingen. Muziek van Schütz, Bach, Charpentier, Händel, Praetorius en vele anderen. De instrumentale begeleiding is door een ensemble met viool, fagot en blokfluiten. Om de intentie van de muziek te versterken zet Carmina Ludens zoals altijd theatrale middelen in zoals mise-en-scène, decor, licht en creatief gebruik van de ruimte.

In oktober 2018 is het kerstprogramma 'Zij hoorden een nieuw lied' opgenomen op cd. Deze cd is verkrijgbaar voor 12,50 euro na afloop van de voorstelling. Betaling kan contant of met pin.

Sinterklaas bezoekt Berg en Dal

(foto: Bert Roodbeen) Foto: Bert Roodbeen

BERG EN DAL – Sinterklaas heeft bij zijn rondgang door Nederland zondagmorgen 25 november een bezoek gebracht aan het dorp Berg en Dal. In de Waldeck Pyrmontlaan werd hij al door kinderen en met muziek van muziekgezelschap Edelweisz opgewacht.

Vervolgens ging het in een grote optocht met het muziekgezelschap voorop en gevolgd door vele kinderen met Mama's en Papa's, Opa's en Oma's en Zwarte Pieten naar het dorpshuis "Kerstendal" voor het Sinterklaasfeest. Hij werd hier welkom geheten samen met een kleine honderd kinderen door Theo van Steen, die door Sinterklaas 22 jaar geleden benoemd was als kinderburgemeester van Berg en Dal, maar het nu tijd vond om de ambtsketting aan Sinterklaas terug te geven, zodat de Sint een jaar de tijd had om uit te kijken naar een nieuwe burgemeester. Hierna werd er door kinderen opgetreden en gaven Pieten een show weg.
Ook ging hij vandaag nog op bezoek in Kekerdom en Leuth. Op 2 december brengt hij een bezoek aan Ooij.

Alzheimer Café gemeente Berg en Dal opent deuren

BERG EN DAL - De uitdrukking 'Alzheimer Café' kent iedereen wel. In Nederland worden al op ruim 250 plekken Alzheimer Cafés georganiseerd en de laatste jaren neemt met de stijging van het aantal mensen met dementie ook de betekenis van het Alzheimer Café snel toe.

Ook in de gemeente Berg en Dal is die behoefte gegroeid, onder mensen met dementie en vooral ook hun mantelzorgers. Een lokale initiatiefgroep heeft zich het afgelopen jaar sterk gemaakt voor het opzetten van een Alzheimer Café in de gemeente Berg en Dal.

Een Alzheimer Café biedt een veilige, laagdrempelige en gezellige omgeving voor mensen met dementie en hun familie, vrienden of buren, en biedt hen informatie en steun. Gasten worden uitgenodigd om vragen te stellen of om ervaringen te delen. Onder het publiek van het Alzheimer Café bevinden zich ook tal van lokale hulp- en dienstverleners; ook zij kunnen hun ervaringen of adviezen delen met de bezoekers.

Het eerste café vindt plaats op maandag avond 7 januari 2019. Het centrale thema van deze avond is 'Is het vergeetachtigheid of is het dementie?'. Specialist in de ouderengeneeskunde prof. Dr. Raymond Koopmans is gastspreker op deze avond.

Bezoekers zijn van harte uitgenodigd in gasterij ’t Groeske aan de Stationsweg 9 in Groesbeek. Vanaf 19:00 uur zijn de deuren geopend en staat koffie en thee klaar. Het thema programma start om 19:30 uur; om 21:00 uur wordt de avond afgerond. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Kinderen maken van komst Sint in Kekerdom groot feest

(foto: Peter Hendriks)

KEKERDOM – De kinderen met hun ouders, opa's en oma's hebben van de intocht van Sinterklaas in Kekerdom er een groot feest van gemaakt.

In de zaal van muziekvereniging UNA werd onder toeziend oog van Sinterklaas er een groot feest van gemaakt. Er werd gedanst, gezongen en vooral feest gemaakt dit tot groot genoegen van Sinterklaas en zijn Pieten.

Groesbeekse medewerker CNC met handen tussen transportband

(foto: Waldie Rutten)

MILSBEEK – Maandagmiddag zijn diverse hulpinstanties opgeroepen om naar het bedrijf CNC aan de Driekronenstraat in Milsbeek te gaan voor een ongeval in het bedrijf.

Ter plaatse bleek dat een Groesbeekse werknemer met zijn handen tussen een transportband was gekomen. Naast de ambulance en politie werd ook de hulp ingeroepen van personeel van een traumahelikopter. Het slachtoffer is nadat aan hem eerste hulp was verleend per ambulance overgebracht naar het UMCRadboud ziekenhuis in Nijmegen .

Opknappen oprijlaan Jachtslot de Mookerheide

Jachtslot de Mookerheide. (foto: Bob Luijks/Natuurportret) Bob Luijks/Natuurportret

MOLENHOEK - Goed nieuws voor alle bezoekers van Landgoed Jachtslot de Mookerheide: Natuurmonumenten gaat een begin maken met het volledig opknappen van de oprijlaan.

De oprijlaan naar het Jachtslot verkeert in slechte staat. Gaten in het wegdek zorgen voor een onveilige situatie. Natuurmonumenten gaat de weg in zijn volledigheid tussen Molenhoek en de Bisseltse Baan aanpakken. Dit gebeurt in twee fases. "Eerst verwijderen we het oude wegdek, daarna rooien we de 90 laanbomen, waarvan de meeste Amerikaanse eiken, langs de oprijlaan richting de Bisseltse baan. Dit is noodzakelijk voor het herstel van de weg en aanleg van kabels en leidingen. Buiten het feit dat deze bomen steeds verder aftakelen en met hun dode takken voor onveilige situaties zorgen, past dit ook goed in de doelstelling voor het natuurbeheer op het landgoed. We herstellen het landgoedbos waarbij soorten die hier niet thuishoren worden verwijderd en we werken toe naar een gevarieerd natuurlijk bos met open plekken dat zo een aantrekkelijk leefgebied wordt voor meer soorten planten en dieren."

Vervolgens wordt een nieuwe asfaltlaag aangebracht tussen het Jachtslot en Molenhoek. Fase 2 is het opnieuw asfalteren van dit traject en het vernieuwen van de laan door het aanplanten van lindebomen. Het is belangrijk dat de nieuwe bomen dezelfde leeftijd hebben zodat het karakter van de laan weer voor jaren behouden blijft. In het najaar van 2019 is de oprijlaan helemaal klaar. Tijdens de werkzaamheden blijft het landgoed bereikbaar.

Het opknappen van de oprijlaan is een van de onderdelen om het Landgoed Jachtslot de Mookerheide een nieuwe impuls geven.

Inzamelingsactie door Voedselbank

REGIO - De Voedselbank Groesbeek en omstreken houdt zaterdag 8 december weer een inzamelingsactie van houdbaar voedsel bij vijf supermarkten, namelijk:

In Beek is dat bij Plus Nico de Witt van 8.30 tot 16.00 uur.
In Groesbeek bij Albert Heijn en SuperCoop (Pannenstraat) ook van 8.30 tot 16.00 uur
In Malden bij Albert Heijn en Plus Verbeeten van 8.30 tot 18.00 uur.

In Millingen aan de Rijn is de inzameling een week later, namelijk op zaterdag 15 december bij Albert Heijn. "Tijdens de inzamelingsactie vragen we klanten in de winkels om iets extra’s te kopen en dat na het afrekenen aan vrijwilligers van de voedselbank te geven. Het gaat om houdbare producten die in de winkel zijn klaargezet.

De opbrengst wordt gebruikt om de wekelijkse voedselpakketten aan te vullen en natuurlijk ook om voor de kerst de klanten van de voedselbank wat extra’s mee te geven.

Volgens De Gelderlander hebben voedselbanken te maken met afnemend aantal klanten. Dat geldt niet voor de voedselbank Groesbeek en omstreken. Het aantal huishoudens is de afgelopen twee jaar geleidelijk gestegen van 67 naar bijna 100 in de gemeenten Berg en Dal, Heumen en Mook-Middelaar.

Eva Kunst wint kassabonactie Bellevue Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De deelnemende winkeliers van winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek hebben zaterdagmiddag de kassabonactie afgesloten met het trekken van de hoofdprijs van de elf weken durende actie.

De afgelopen tien weken werd telkens een winnaar getrokken die een bon in ontvangst mocht nemen van 25 euro. Zaterdagmiddag om 15.00 uur werd in de hal van de AH-vestiging en de roltrap van alle ingeleverde kassabonnen er een uit getrokken door Sebilla van De Kaaspunt. De gelukkige winnares was Eva Kunst uit Groesbeek.

Eva werd door Sander Verdijk telefonisch op de hoogte gesteld dat zij de hoofdprijs gewonnen had. Zij verbleef op het moment van de trekking bij haar moeder die in een appartement boven Bellevue woonachtig is, zodat zij snel de prijs in ontvangst kon nemen. 'Ik ben helemaal blij, het is fantastisch dat ik de prijs heb gewonnen', liet Eva Kunst weten nadat zij de prijs in ontvangst genomen had. Sander Verdijk liet weten dat deze actie van de deelnemende winkeliers in winkelcentrum Bellevue zeer zeker in 2019 een vervolg zal gaan krijgen want het is een succes geweest.

Senioren Vereniging Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag is er bij de senioren weer een bingomiddag in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39.

De aanvang is om 14.00 uur; de zaal is open om 13.00 uur. Iedereen krijgt een sinterklaassurprise. De grote kaarten kosten 6,- en de kleine kaarten kosten 1 euro. Er is ook een twee kaart voor 2 euro. De jackpot staat op tien euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. (De zaal is te bereiken met de buurtbus, bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.)

Ap/art winterconcert met het Luchtmacht Mannenkoor

Luchtmacht Mannenkoor

MILLINGEN - Zin om het weekend muzikaal te beginnen? Op vrijdagavond 14 december verzorgt Ap/Art een uniek winterconcert in de Millingse kerk met medewerking van Het Luchtmacht Mannenkoor (LMK).

Het LMK werd op 1 september 1980 heropgericht. Het op dit moment 63 leden tellende mannenkoor, bestaat uit (gewezen) militairen van alle krijgsmachtdelen, maar met binding met de Koninklijke Luchtmacht. Er wordt dan ook in het uniform van de KLu opgetreden. Het koor treedt op bij diverse concerten en manifestaties door heel Nederland, maar ook worden er concertreizen gemaakt naar Duitsland. Het koor staat onder leiding van Rienus Oude Kempers.

koor Ap/Art

De zingende militairen zullen het concert openen. Het repertoire van het LMK is zeer veelzijdig, met muziek van oude en moderne componisten, religieus, serieus en lichtvoetig. Ze zingen in diverse talen waaronder Amerikaanse negro-spirituals.

Het repertoire van koor Ap/Art bestaat, zoals u van ze gewend bent, uit swingende liedjes, afgewisseld met rustige nummers, allemaal in de sfeer van de december maand. Van Jingle Bell Rock, Hallelujah tot Imagine. Dit alles onder begeleiding van de eigen band en onder de enthousiaste leiding van dirigent Frans Coerwinkel. "Houdt vrijdagavond 14 december vrij in uw agenda voor een fantastisch concert. De entree voor deze spectaculaire avond is gratis, maar na afloop van het concert is er gelegenheid om uw waardering te laten blijken door het geven van een vrijwillige bijdrage bij het verlaten van de kerk."

Het concert begint om 20:00 uur en de Heilige Antonius van Padua-kerk in Millingen aan de Rijn is open vanaf 19:30 uur.

Stem mee voor de Millingse en omstreken Top 30

MILLINGEN - Tweede kerstdag staat bij O.E.V. in het teken van de Top 2000. De aftrap is om 20.00 uur af met liedjes uit de Top 2000. De avond wordt afgesloten met de Top 30 van Millingen en omstreken met gekozen hits. Hiervoor kan men nu stemmen.

"Op de flyer die je hebt ontvangen kun je op de achterkant je eigen top 5 invullen. Heb je geen flyer ontvangen dan kun je een mail sturen naar top2000oev@gmail.com met je eigen top 5. Dit kan tot 9 december. O.E.V. wordt deze avond ingericht als een bruin café waar je gezellig kunt zitten, staan of hangen. De deur staat voor iedereen open en de entree is gratis."

Winterwende: beleef de kortste dag van het jaar met Oerrr in Heumensoord

HEUMEN - In de winter in het vroeg donker. Het bos wordt stiller en donkerder. Tijd voor een sfeervolle en spannende avond met Oerrr in Heumensoord. Op zaterdag 15 december nemen de boswachters van Oerrr je mee op avontuur.

Tijdens een van de kortste dagen van het jaar, beleven we de schemering. Wat horen we nog in het donker? Wat zien we nog in het laatste licht? We gaan de vogels in het bos verrassen en versieren een boom vol met lekkernijen. Morgenochtend kunnen zij smikkelen van dit heerlijke ontbijtje!

Oppassen geblazen dat we niet verdwalen, het is pikdonker in het bos! De lampjes wijzen ons de weg. Het is wel een beetje eng en een mooi verhaal voert de spanning nog een beetje op. We eindigen gezellig bij het kampvuur met een lekkere kop chocomel, dat hebben we na al die avonturen wel verdiend.

De tocht begint om 15.30 uur in de werkschuur in Heumensoord aan de Scheidingsweg in Nijmegen en is geschikt voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar. Rond 17.45 uur is het weer afgelopen. Kinderen mogen alleen komen, maar als papa of mama het ook leuk vinden mogen die uiteraard ook meekomen, maar dat hoeft niet. Ze moeten dan ook een kaartje kopen. De kosten voor leden zijn zes euro en niet-leden betalen negen euro per persoon. Zorg dat je warme kleding en stevige schoenen aan hebt. Honden mogen niet mee. Opgave is verplicht via www.natuurmonumenten.nl/heumensoord. Er kunnen maximaal vijftien kinderen meedoen.

Winterwende: beleef de kortste dag van het jaar met Oerrr in Heumensoord

Winterwende: beleef de kortste dag van het jaar met Oerrr in Heumensoord

HEUMEN - In de winter in het vroeg donker. Het bos wordt stiller en donkerder. Tijd voor een sfeervolle en spannende avond met Oerrr in Heumensoord. Op zaterdag 15 december nemen de boswachters van Oerrr je mee op avontuur.

Tijdens een van de kortste dagen van het jaar, beleven we de schemering. Wat horen we nog in het donker? Wat zien we nog in het laatste licht? We gaan de vogels in het bos verrassen en versieren een boom vol met lekkernijen. Morgenochtend kunnen zij smikkelen van dit heerlijke ontbijtje!

Oppassen geblazen dat we niet verdwalen, het is pikdonker in het bos! De lampjes wijzen ons de weg. Het is wel een beetje eng en een mooi verhaal voert de spanning nog een beetje op. We eindigen gezellig bij het kampvuur met een lekkere kop chocomel, dat hebben we na al die avonturen wel verdiend.

De tocht begint om 15.30 uur in de werkschuur in Heumensoord aan de Scheidingsweg in Nijmegen en is geschikt voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar. Rond 17.45 uur is het weer afgelopen. Kinderen mogen alleen komen, maar als papa of mama het ook leuk vinden mogen die uiteraard ook meekomen, maar dat hoeft niet. Ze moeten dan ook een kaartje kopen. De kosten voor leden zijn zes euro en niet-leden betalen negen euro per persoon. Zorg dat je warme kleding en stevige schoenen aan hebt. Honden mogen niet mee. Opgave is verplicht via www.natuurmonumenten.nl/heumensoord. Er kunnen maximaal vijftien kinderen meedoen.

Marie-Jose Peters Boerman Prinses bij Net Aecht Groesbeek

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Marie-Jose Peters-Boerman is afgelopen zaterdagavond uitgeroepen tot de nieuwe Prinses van de Horster carnavalsvereniging Net Aecht in de grote zaal van cultureel centrum De Mallemolen in Groesbeek.

De avond werd op een spectaculaire wijze geopend door de dansgarde van de Krune Kroane uit Kranenburg. Zij werden opgevolgd door enkele schlagers van Groesbeekse schlager groepjes. Presentator Martijn Schmiermann begon vervolgens met het presenteren van de 'Wie van de Drie'-show met juryleden De Restantjes.

De zaal zat in spanning wie de nieuwe Prins(es) zou gaan worden. Patrick Jochems, Jo Schoofs of Boney M. Maar plotseling kwam Marie-Jose Peters-Boerman tevoorschijn. De nieuwe Prinses Marie-Jose presenteerde vervolgens liefst tien hofdames, één meer dan de onlangs gepresenteerde Prins Ummenie de 59 ste van Groesbeek.

Samen met de vorsten John Peters (man van de nieuwe prinses) en Hans Holthuysen zal Marie-Jose de scepter zwaaien over het Net Aecht-rijk en ver daarbuiten tijdens de komende carnavalsperiode. Op deze avond is ook afscheid genomen van Prins Ummenie de 58ste van Groesbeek die -zoals hij liet weten- een geweldig carnavalsseizoen gehad heeft. De avond werd nog voortgezet met diverse schlagers waarna Muziek Express de stemming tot in de kleine uurtjes er in wist te houden.

Oranje Fonds reikt buurtcadeau uit aan buurtpark Het Groeske

Schaduwbomen voor het Amfitheater. (foto: Annelies de Bruin) Annelies de Bruin

GROESBEEK - Het Oranje Fonds verrast Stichting de Groesbeek met een Oranje Fonds Buurtcadeau van 3.000 euro. In buurten waar de Straatprijs van de Nationale Postcode Loterij valt, verblijdt het Oranje Fonds een organisatie met het Buurtcadeau. Zo hebben ook alle omwonenden langdurig profijt van de straatprijs.

Buurten zijn de haarvaten van de samenleving. Lokale organisaties waarbij buurtbewoners elkaar ontmoeten zijn van grote waarde voor de samenhang en veiligheid van Nederland. Vandaar dat het Oranje Fonds extra wil investeren in de buurt. Het Fonds doet dit op allerlei manieren, zoals bv Burendag.

Buurtpark Het Groeske is erg blij met het Buurtcadeau. “Het buurtcadeau besteden we aan de aanschaf van zomerlindes om schaduw te krijgen bij ons amfitheater, een informatiebord voor bezoekers en enkele praktische aanschaffingen. Tevens zullen we dit met alle bewoners feestelijk vieren met een Buurtfeest”, aldus Marcel Willemsen van stichting De Groesbeek .

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het 30 miljoen euro aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Nederlandse Loterij en door Vrienden en bedrijven.

Het Oranje Fonds Buurtcadeau wordt feestelijk uitgereikt op vrijdag 30 november om 13:00 uur aan stichting De Groesbeek in buurtpark ‘t Groeske bij het Amfitheater.

Walk of Wisdom wint prijs

Prijsuitreiking met onder meer Jan Terlouw. (foto: Provincie Gelderland) provincie gelderland

REGIO - De Walk of Wisdom heeft de publieksprijs gewonnen in de verkiezing van de provincie Gelderland voor ruimtelijke kwaliteit 2018. De route begint en eindigt in Nijmegen en gaat ook door Berg en Dal, Mook en Heumen.

Het was spannend: tijdens de prijsuitreiking bleek de route goede kans te maken op de juryprijs, die juryvoorzitter Jan Terlouw uiteindelijk uitreikte aan de Arnhemse Sint-Jansbeek. Toen was de laatste kans de publieksprijs. Onder begeleiding van flinke hartkloppingen klonk de naam van de winnaar: pelgrimsroute Walk of Wisdom.

Ontwikkelaars Damiaan Messing en Manja Bente dankten iedereen die een stem heeft uitgebracht. Uit het wedstrijdverslag: 'Liefst 336 stemmen van in totaal 1712 stemmen ging naar de Walk of Wisdom, een pelgrimsritueel van een week lopen met telefoon en internet uit. De enorme diversiteit aan landschappen rondom Nijmegen als spiegel voor je eigen binnenwereld. Met als kompas een symbool dat uitdraagt dat je niet afgesneden bent van het landschap, maar er deel van uitmaakt. "Een wandeltocht om je verbinding met het leven, de natuur en het landschap opnieuw te bevestigen. Een parel!", zo motiveert een van de stemmers de keuze voor dit project. Daarnaast gaat voor elke pelgrim een euro naar cultuur- en natuurprojecten langs de route en zal het op termijn wellicht ook een fysieke transformatie teweegbrengen.'

De 10.000 eurovan de prijs investeert stichting Walk of Wisdom in verdieping van de bezinningscultuur rondom de route. Het juryrapport is te lezen op walkofwisdom.org.

Groesbeekse Boys wint van Diosa

Groesbeekse Boys. (foto: Hans Hoogenbosch) Hans Hoogenbosch

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys deed wat van haar verwacht werd. Winnen van het laag geklasseerde Diosa. De Groesbekers keken in Balgoij eerst nog wel tegen een achterstand aan. In het restant van de wedstrijd werd het krachtsverschil in doelpunten omgezet en won Groesbeekse Boys verdient met 1-3. Door de overwinning blijft het team uit Breedeweg samen met v.v. Ewijk de ranglijst aanvoeren.

Bij aanvang van de wedstrijd leek Groesbeekse Boys snel op voorsprong te komen. Een inzet van Dave Kleijnen verdween echter via binnenkant paal het veld in. Ook een goede kans voor Sil Eikholt ging er niet in. Een slordigheid in de defensie van de Boys was er de oorzaak van dat de gastheren op 1-0 voorsprong kwamen. Kort daarop scoorde Dave Kleijnen vanuit een goede aanval de gelijkmaker.

Direct na rust zorgde Gijs Müskens er voor dat Groesbeekse Boys op voorsprong kwam. Hij kopte een voorzet van Jorn van de Horst binnen. Diosa beperkte zich tot het tegenhouden van de gasten en probeerde met lange ballen de snelle aanvallers te bereiken. Deze strijdwijze bracht de Groesbeekse defensie echter niet in problemen. Bij het verstrijken van de wedstrijd scoorde Gijs Müskens zijn tweede treffer van de middag. Daarmee was de strijd definitief gestreden.

Zondag 2 december speelt Groesbeekse Boys een thuiswedstrijd tegen FC Kunde. Deze ploeg staat op de achtste positie van de ranglijst. De wedstrijd op sportpark Breedeweg begint om 14.00 uur.

Ceciliafeest zangkoor in Overasselt

OVERASSELT - Zondag 18 november werd traditioneel weer feest gevierd door de leden van het ter ere van Sint-Cecilia.

De dag werd begonnen met een feestelijke Eucharistieviering, voorgegaan door pastor Aloys, en opgeluisterd door het koor onder leiding van dirigent Fred Weijers en organist Henk van Elferen. Aan het einde van de viering werd Lettie Hammen - Groenen door pastor Aloys gehuldigd voor haar veertigjarig lidmaatschap en kreeg zij de gouden Gregoriusspeld.

Na de viering was er achter in de kerk voor iedereen koffie/thee met krentenbrood. Om 13.00 uur werd in café De Zon het middagprogramma gestart door een kort woordje van welkom door de voorzitter waarna er koffie, thee en diverse sandwiches konden worden genuttigd.

Het programma werd ingevuld door inbreng van diverse koorleden. Julia Burgers vertolkte op prachtige wijze een drietal liederen. Loes Bloo las het huishoudelijk reglement van het koor anno 1881 voor. Daarna werd Lettie Hammen gehuldigd gevolgd door de felicitaties van allen. Ook werd er afscheid genomen van Jan Janssen en werd hij uitvoerig bedankt voor alles wat hij altijd voor het koor heeft betekend. Narda van Hout en Thea Goosen kwamen met de 'Onthulling' over Lettie Hammen. Vervolgens werd het verhaal van 'Ridder Archibald' vertolkt door Toon Arts Judith van Beukering, Julia Burgers en Jo Kuppen.

Traditiegetrouw brachten Lettie Hammen en Marijke Schel als duo 'L en M' het wel en wee van het koor ten gehore. Tenslotte werd de uitslag van de twee quizzen bekend gemaakt. Na een uitstekend koud- en warm buffet werd deze feestelijke dag afgesloten.

Black Friday in Maldens winkelcentrum

MALDEN – De eerste Black Friday in het Maldense winkelcentrum heeft op de vrijdagmorgen wel meer winkelend publiek getrokken, maar het was niet zo dat de mensen al om 08.00 uur voor de winkels stonden om van de Black Friday te profiteren. Alleen bij Albert Heijn stonden enkele mensen bij de deur te wachten voor de extra goedkope haartrimmer, Google Home Mini, Bleu Tooth speaker en de hoofdtelefoon.

Die artikelen gingen als warme broodjes over de toonbank, aldus verkoopster Jolanda. Bij Big Bazar was de hele winkel in de aanbieding uitgezonderd actieartikelen en artikelen die al afgeprijsd waren. De Nijmeegse Lotte van den Belt was niet speciaal naar het Maldense winkelcentrum gekomen voor de Black Friday. "Ik kom zojuist van Intratuin af, maar daar was het ook niet druk", aldus Lotte. De heer van Elst van The Reads Shop liet weten dat de klanten daar ook niet voor de deur hebben gelegen. Dat is meer voor witgoedzaken, is hij van mening. "Ik had een actie met kerstkaarten die zijn ook wat verkocht,maar er was geen run op", aldus Van Elst.

Voor Sander van Gall & Gall was het een gewone vrijdag, ondanks dat hij de Bacardi, Bokma en Johnnie Walker in de aanbieding had. Bij Van Dijk Experience Store en Lingerie bij Lotte profiteerde Claudia Peterse uit Malden van de Black Friday door een dekbedovertrek met 50 procent korting in de wacht wist te slepen, maar ik ben niet speciaal voor Black Friday naar het winkelcentrum gegaan, maar ik zag het toevallig in de etalage liggen", aldus Claudia. Ook bij Stoer en Style was het niet drukker als op een normale vrijdag, aldus Angelica Verweijen. Evenals bij Teezz, liet Michaela Hermsen weten. Bij schoenenzaak Gremmen geven ze het gehele jaar kortingen."Ik moet er hard over nadenken of wij het volgend jaar nog wel mee doen met de Black Friday", aldus de eigenaar.

Uitverkoopexpositie in de Notre dame des arts

Vrouw met hoge hoed. (foto: Pauline Verkuijlen) Pauline Verkuijlen

REGIO - "Het is niet alleen opruimen, het is op 1 en 2 december ook een overzicht van dertig jaar schilderen en tekenen vanuit mijn studietijd tot nu", aldus Pauline Verkuijlen.

"De tekenvaardigheid was van nature aanwezig. Dit resulteerde in een studie modevormgeving aan de academie van beeldende kunsten in den Haag. Het vakaanbod was divers: van ontwerpen tot uitvoeren van kleding en daarnaast styling, modeltekenen, zeef en gomdruk, fotografie en presentatie. Op de Sint-Joost academie volgde ik een extra jaar illustratie en dat bracht mijn werk tot bladen als de Viva en Psychologie.

Wachtkamer. (foto: Pauline Verkuijlen) Pauline Verkuijlen
Modetekening. (foto: Pauline Verkuijlen) Pauline Verkuijlen

Het modeltekenen is gebleven en de mode is gaandeweg verdwenen door interesse in het innerlijk van de mens. Op deze expositie kunt u aankopen doen voor aantrekkelijke prijzen, want ik wil opruimen. U bent welkom tussen 12.00 en 17.00 uur!"

Drukke dag voor Zonnebloempieten

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Traditiegetrouw zijn zaterdagmorgen 24 november rond half elf liefst 22 zwarte pieten op pad gegaan om in totaal 175 zieke dorpsgenoten in Groesbeek en Berg en Dal met een bezoek te vereren.

Vanaf verenigingsgebouw De Sleutel vertrokken de pieten met elf chauffeurs die hun wagens al vol hadden geladen met cadeaus bestaande uit een vogelhuisje voor buiten met alles er op en eraan. Vrijwilligers van De Zonnebloem zijn de afgelopen dagen druk in de weer geweest om de vogelhuisjes met de attributen in te pakken. De bezochte zieken waren blij verrast met de komst van de Zonnebloempieten en waren blij met het cadeau zodat zij vanuit de huiskamer de vogels bij hun nieuwe onderkomen kunnen gadeslaan.

Nieuwe dienstregeling Brengbussen

REGIO - Op zondag 9 december gaat de nieuwe dienstregeling in van de Breng bussen in de regio Arnhem Nijmegen. Op sommige lijnen zijn de wijzigingen beperkt tot de vertrektijden, op andere lijnen gebeurt er meer.

Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

Lijn 57 Kranenburg – Beek - Nijmegen v.v. Deze lijn vervalt; lijn 58 neemt deze ritten over.

Lijn 58 Kleve – Kranenburg - Beek - Nijmegen v.v. Lijn 58 rijdt op maandag t/m vrijdag een groot gedeelte van de dag elke 30 minuten. Overdag rijdt lijn 58 vanaf Nijmegen CS door naar Nijmegen Heijendaal v.v.

In Beek stopt lijn 58 bij de halten Sint-Hubertusweg en sportpark. De halten Van Randwijckweg, Meidoornstraat, Koningsholster en Wylerbad komen te vervallen.

Lijn 80/82 Millingen a/d Rijn - Nijmegen CS v.v. In de spits rijden twee ritten van lijn 80 voortaan als lijn 82.

December verwenmaand bij La Vie & Passie in Groesbeek

(eigen foto)

GROESBEEK – De decembermaand is voor velen een verrassingsmaand, en bij restaurant La Vie & Passie aan de Dorpsstraat 16a zorgen de koks ervoor dat de december maand een verwenmaand gaat worden.

Het begint al met Sinterklaas; op woensdagavond 5 december wordt er een Sinterklaas verrassingsmenu geserveerd zodat moeder niet hoeft te koken. Ook is la Vie & Passie uitermate geschikt voor high tea, wijnproeverij en wat te denken voor een gezellige borrel. In La Vie & Passie kunnen in totaal 120 gasten terecht. Het interieur van la Vie & Passie zal binnenkort- na Sinterklaas – geheel in kerstsfeer gedompeld worden. Zowel op eerste als tweede kerstdag kan men in La Vie & Passie genieten van een kerstmatinee alsmede een kerstdiner van 3 of 4 gangen.

De inloop van de kerstmatinee is om 13.30 uur terwijl het matinee om 14.00 uur aanvangt. Voor wat het diner betreft is de inloop vanaf 19.00 uur en kan men om 20.00 uur gaan genieten van het kerstdiner. Naast het kerstmatinee en kerstdiner kan men de gehele kerstweek terecht voor een luxe verrassingsdiner. De koks van La Vie & Passie lichten een tipje van de sluier op voor wat betreft de gerechten die met kerstmis geserveerd zullen gaan worden; Voorgerechten; vis trio, carpaccio of wild duo; tussen gerechten; twee soorten soep; hoofdgerechten: griet filet/gamba's, ossenhaas en varkenshaas en wild duo; dessert; wonderlijk kerstdessert of kaasproeverij.

Sinterklaas ontvangen op pleintje bij Kerkberg in Beek

(foto: Bert Roodbeen) Foto: Bert Roodbeen

BEEK – Na afloop van zijn bezoek zondagmorgen 25 november aan het kerkdorp Berg en Dal bracht Sinterklaas met zijn Pieten 's-middags een bezoek aan Beek.

Ditmaal had hij het paard Amerigo rust gegeven en kwam hij met een Deux Chevaux, aan bij het pleintje op de Kerkberg. Met muziek van harmonie KNA voorop vertrok daarna de Sint en vele Pieten voor een rondgang door dorp die bij het Kuturhus eindigde. Daar zat de sporthal al helemaal vol met kinderen, die Sinterklaas luid naar binnen zongen voor het grote Sinterklaasfeest.

Leerlingen van dansschool D&D voerde een demonstratie uit en ook de Pieten lieten zien dat ze konden dansen. De Pieten moesten vier kinderen uitzoeken die de mooist versierde werkpet voor de Sint gemaakt hadden, die zij aan de Sint mochten uitlenen. Hij kon geen keuze maken omdat ze iets te klein waren, maar alle vier kregen ze een presentje. De kinderen mochten allen de Sint een handje komen geven en ook op de foto. Voor het naar huis gaan was er voor alle andere kinderen een chocoladeletter met een cadeautje.

Op zondag 2 december brengt de Sint een bezoek aan Ooij: van 11.00 tot 13.00 uur in dDe Sprong. Verzamelen zoals vorig jaar om 11.00 uur bij de Speulplek.

Eye Wish Opticien in winkelcentrum Bellevue plots vertrokken

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Als een donderslag bij heldere hemel heeft de vestiging van Eye Wish in het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue plotseling haar deuren gesloten.

Via een app zijn de overige winkeliers van winkelcentrum Bellevue op de hoogte gesteld, maar voor de vaste klantenkring van Eye Wish kwam het bericht te laat. De vaste klanten van Eye Wish zijn door Henk Heijs zaterdag 24 november per brief op de hoogte gesteld van de sluiting terwijl de winkel in Bellevue 74 donderdag 22 november al gesloten was.

Volgens Henk Heijs wordt Eye Wish per 30 november overgenomen door Pearle Opticiens. De cliënten die onlangs een bril, glazen of lenzen hebben gekocht bij Eye Wish kunnen die ophalen bij de Eye Wish-vestiging, Zwanenveld 90 – 38 in Nijmegen.
Henk Heijs is 32 jaar geleden begonnen met De Brillenmaker aan de Burgemeester Ottenhoffstraat in Groesbeek, waar hij zich in 1998 bij de landelijke organisatie Het Huis aansloot en werd in 2012 franchise-ondernemer bij Eye Wish. Volgens insiders treedt Henk Heijs als ambulant-medewerker in dienst bij Eye Wish en gaat assisteren als er in een of ander filiaal hulp nodig is.

Herstel schansen Mookerheide

Houten beschoeiing wal. (foto:Bart van der Aa) Bart van der Aa

MOOK - Natuurmonumenten herstelde afgelopen tijd de Mookerschans en de Heumense Schans in natuurgebied Mookerheide. De onderhoudswerkzaamheden werden uitgevoerd om deze 17-eeuwse schansen weer beter zichtbaar te maken in het landschap en te behouden voor de toekomst.

Mede met subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed was het mogelijk deze twee rijksmonumenten op te knappen. De toegangen tot de schansen is verbeterd. Door houten beschoeiing van planken te plaatsen wordt de erosie van de wal door betreding en hevige regenbuien tegengegaan. Het is niet de bedoeling dat de schansen als klimobject gebruikt worden. Uitgespoelde delen van het grondlichaam van de gracht zijn in ere hersteld. Bramenstruiken, opkomende struiken en bomen zijn van de schansen verwijderd.

De Mooker- en Heumense Schans stammen uit de 17de eeuw en vormen samen een uniek ensemble die symbool staan voor het militaire landschap in Noord-Limburg. De schansen hebben geen verband met de Slag om de Mookerheide uit 1574. Doordat de schansen duidelijk zichtbaar zijn in het veld hebben ze een grote historische waarde. De schansen zijn aangelegd als militair steunpunt of als oefenschans. Dit soort schansen zijn erg zeldzaam in Nederland en maken deel uit van de miltaire operaties die er zijn geweest tussen de 16de en 19de eeuw. De Mookerschans is vierkant, terwijl de Heumense Schans vijfhoekig is. Deze vorm is ook zeer uitzonderlijk te noemen, omdat de meeste schansen vier, zes of achthoekig zijn.

Natuurmonumenten is erg zuinig op deze bijzondere schansen en kunnen ze mede door deze subsidie de komende jaren goed onderhouden.

DVSG begint te laat met voetballen

GROESBEEK - DVSG speelt uit tegen SVO. SVO start met goed veldspel en DVSG loopt achter de feiten aan. Toch is het DVSG dat in een rommelige situatie in de elfde minuut een goede kans krijgt om te scoren. Tijmen Heus schiet de bal echter over het doel.

Ook Rico Voeten krijgt nog een kansje, maar deze schiet voorlangs. In de 28e minuut wordt een speler van SVO binnen het penaltygebied onderuit gehaald en is het een strafschop voor SVO. Deze wordt benut en SVO staat met 1-0 voor. Nog geen minuut later krijgt Tijmen weer een kans, maar schiet van te veraf over het doel. SVO blijft sterker, maar creëert weinig goede kansen. In de 42e min scoort SVO de 2-0. Vanuit een voorzet wordt de bal hard onderkant lat binnen geschoten.

De tweede helft begint DVSG aanvallender en dit resulteert in enkele goede kansen. Rens Hubers krijgt een goede kans, maar de lat keert. DVSG creëert veel druk, maar de keeper van SVO heeft prima reddingen. SVO wordt teruggedrongen en DVSG speelt nu ver vanaf het eigen doel.Ook keeper Stan Peters heeft enkele goede reddingen. De laatste twintig minuten gaat DVSG nog meer op de aanval spelen met een wisselvan Charl Jacobs voor Patrick Janssen. De druk vooruit is er, maar de 2-1 valt pas in blessuretijd. Niek Derksen kopt uit een voorzet de bal in de lange hoek. De wedstrijd is vandaag verloren.

DVSG begon met onvoldoende vertrouwen/ durf aan de wedstrijd vandaag. In de tweede helft was duidelijk te zien dat er kansen gecreëerd en druk op SVO uitgeoefend kon worden. Helaas met een achterstand van twee doelpunten was dit niet meer om te buigen tot een overwinning.

Volgende week speelt DVSG thuis Heumen

Nieuwe editie Omloop der Zevenheuvelen

Beeld uit de Omloop der Zevenheuvelen 2018 (foto: Sven Nijhof) Sven Nijhof

BERG EN DAL – De Omloop der Zevenheuvelen vindt in 2019 plaats op zondag 7 juli. Het wordt alweer de derde editie van het wielerevenement. Het programma biedt wederom plaats voor elk type wielrenner: van beginnende toerfietser, tot fanatieke wedstrijdrenner.


Evenals bij de voorgaande twee edities zal er ruimte zijn voor zowel diverse toerroutes door de prachtige omgeving voor de recreatieve fietser tijdens Fakro’s Mooiste, als ook spannende wedstrijden op een afgesloten parcours over de heuvels van Berg en Dal. Naast de wedstrijd in de clubcompetitie kent ‘De Omloop’ ook weer een koers voor amateurs en voor recreanten, eveneens op het afgesloten parcours vol hoogtemeters.

Nieuw parcours?
Als de organisatie akkoord krijgt van de landelijke politie eenheid, wordt er overgestapt naar een nieuw parcours. Door de Oude Holleweg en de Van Randwijkcweg op te nemen in het parcours hoopt de organisatie op een nog selectievere omloop. “Dat is niet alleen sportief interessant, maar laat ook nóg beter zien wat voor moois onze omgeving heeft te bieden aan de wielertoerist. In het kader van promotie van onze regio en de missie om Berg en Dal op de kaart te zetten op het gebied van wielrennen sluit dat naadloos aan bij onze ambitie”, aldus de organisatie. “Het is dus nog wel even afwachten of de inzet van de politie ook weer gewaarborgd is.”


Inschrijvingen voor de verschillende onderdelen op zondag 7 juli zullen in 2019 open gaan.

Grootste kerststal van Europa in Orientalis

(foto: Eigen foto) Foto: Eigen foto

HEILIG LANDSTICHTING - Museumpark Orientalis heeft vanaf 8 december de grootste kerststal van Europa in huis. Met zo'n 1800 mens- en dierfiguren over een oppervlakte van 100 vierkante meter heeft het museumpark een grote trekker in huis gehaald.

Het kerstdiorama wordt geroemd om zijn unieke opstelling met oog voor detail en met zijn vele verborgen oudchristelijke en voorchristelijke volkswijsheden en symbolieken (met bijbehorende uitleg) in de taferelen. En er zijn veel humoristische tafereeltjes in verwerkt. De beeldjes zijn grotendeels afkomstig uit kerstgroepen uit Zuid-Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Spanje.

De grootste kerststal is een ietwat uit de hand gelopen hobby van de Friezen Fred van der Zwet en Roel den Dulk die in 1999 in hun huis een kerstgroep neerzetten van twee vierkante meter. Dat groeide met de jaren uit, reden om uit te wijken naar externe locaties. De opstelling bij Orientalis is de laatste keer dat ze hun stal opbouwen: de twee mannen zijn toe aan wat rustigere kerstdagen.

Het is waarschijnlijk de laatste keer dat de verzameling op deze wijze te zien is. De afgelopen jaren stond het kerstdiorama onder andere in Den Bosch, Leeuwarden, ter Apel en Deventer en trok het meer dan 50.000 bezoekers.

Deze week zijn de bouwers begonnen met het neerzetten van de beeldjes en de aankleding van het 100 vierkante meter grote podium in het hoofdgebouw. Op 8, 9, 15 en 16 december is het kerstdiorama al tegen gereduceerd tarief te bewonderen. Vanaf 21 december is het een onderdeel van het feest van licht, een groot kerstevenement dat in het park plaatsvindt. Vanaf die datum zijn er in het hele park allerhande activiteiten, en is er onder meer ook een levensgrote kerststal van zand te zien, gemaakt door de wereldkampioen zandsculpturen Maxim Gazendam.

Historische film oud-Millingen 1970

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN - Filmer Johan Adolfs uit Enschede maakte in 1970 voor de tweede maal een film over Millingen aan de Rijn en haar bewoners. Evenals de film uit 1950 trekt weer een bonte stoet Millingenaren, al of niet in clubverband, voorbij aan het oog van de camera.

Peter Hendriks en Leon Hanssen hebben ook deze film laten digitaliseren en in laten spreken door Bart van Eck. Gedeeltes uit deze film waren in het voorjaar te zien bij het tv-programma 'Ons dorp' van Omroep Gelderland. Jan van Wijk had deze twee films in zijn archief bewaard.
Een duidelijk verschil met de film van 1950 is, dat men kennelijk wat meer vertrouwd is met de camera. Ook lijkt het leven wat meer ontspannen te zijn geworden. Het gezag is wat afgenomen en daardoor bepalen de mensen meer hun eigen weg. Het dorp straalt nog steeds rust uit en verkeer lijkt er bijna niet te zijn.
Ook deze film heeft een vast patroon: beelden van het dorp, bewoners en verenigingen, die in optocht langs de camera lopen. Het was een formule die lang is toegepast.
De film is vanaf 3 december te koop voor twaalf euro bij: Kapsalon Cas Blom, Bloemen uit Millingen beide aan de Heerbaan en Hebbes Huis & cadeau de Burgemeester Eijckelhofstraat in Millingen.

Inloophuis De Korenbloem nog niet gered...

GROESBEEK - "U hebt het misschien in de krant gelezen na de raadsvergadering van 8 november. Het Inloophuis de Korenbloem zou zijn gered. Wij hadden de noodklok geluid, omdat er niet voldoende inkomsten waren om de huur te kunnen blijven betalen."

"Wij zijn de gemeenteraad van Berg en Dal dankbaar voor de brede steun die zij hebben uitgesproken, maar nu moet er snel gehandeld worden! Het bestuur van De Korenbloem heeft de laatste schaarse middelen ingezet om de huur nog een kwartaal te betalen, daarom moeten op heel korte termijn de toekomstmogelijkheden duidelijk zijn."

Het Inloophuis hoopt haar locatie in de Mallemolen in het centrum van Groesbeek te kunnen behouden. Eventueel in samenwerking met andere zorg- en welzijnsinitiatieven. Het inloophuis De Korenbloem wil haar gasten een rustige en toegankelijke ruimte blijven aanbieden waar de koffie altijd klaar staat op de inloopdagen dinsdag- en woensdagmiddag, voor iedereen die direct of indirect met een ernstige ziekte zoals kanker te maken heeft of de gevolgen daarvan.

"Onze noodkreet heeft ook anderen in actie gebracht en we zijn erg blij dat onder andere de Evenementen Organisatie Groesbeek, Muziekexpress en verschillende buurtlocaties ons willen ondersteunen! Op 15 en 16 december staan we met een kraam op de kerstmarkt op Park Mariëndaal. We nodigen u graag uit bij ons aan te komen om te horen wat het Inloophuis voor u of uw naasten kan betekenen.

Mensen die zich geroepen voelen om ons te helpen met het werven van vrienden middels sponsorkaarten tijdens de Kerstmarkt, of zelfs meer dan dat, kunnen zich aanmelden via info@inloophuisgroesbeek.nl."

Albert Heijn Bellevue scoort hoog bij HACCP-controle

GROESBEEK – De afgelopen week is de Albert Heijnvestiging in winkelcentrum Bellevue onderworpen aan een halfjaarlijkse controle van HACCP door het bedrijf Diversey Consulting.

Tijdens deze controle is de supermarkt op zo'n honderd punten op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid onder de loep genomen. Er werd liefst een score behaald van 97 procent, waarbij het kwaliteitsteam van de Albert Heijn vestiging werd gecomplimenteerd met deze hoge score. Uiteraard gaat het team aan de slag om ook de drie procent de nodige aandacht te geven zodat er uiteindelijk een score van honderd procent behaald kan gaan worden, aldus manager Sander Verdijk.

Ingezonden brief

Bestuurscrisis in

huurdersvereniging Woonbelang

Een groot aantal leden van de huurdersvereniging Woonbelang heeft in vergaderingen van de afgelopen jaren flinke kritiek gehad op het functioneren van het zittende bestuur van deze vereniging.

Het zijn niet zo maar een paar akkefietjes waar het over gaat, maar onderwerpen en houding van het bestuur die er toe doen, voor leden en andere belanghebbenden partijen in onze gemeente en de gemeente Heumen.

NON communicatie met de leden, kijk o.a. naar de website; het aantal leden in 2018; niet nakomen van gemaakte afspraken met div. bewonerscommissies; (geen tijd we zijn maar vrijwilligers) financieel wanbeleid; (men huurt voor elk wissewasje externe experts in die 100 euro per uur kosten) totale kosten 2018 ongeveer 15.000 euro.Het zijn zaken waar we geen verbeteringen in zien, ondanks dat we er vaak om vragen. En overleg blijkt ook niet mogelijk met het bestuur.

Dit heeft geleid tot een groep leden binnen de huurdersvereniging, de Verontruste leden, die vinden dat het NU genoeg is en gaan de bestuursleden vragen op te stappen en plaats te maken voor een nieuw modern, proactief, bestuur.

Wij willen dit komende algemene ledenvergadering op 10 december 2018 aan de orde stellen.

Een van onze verontruste leden zal de vergadering toespreken en uitleggen waarom deze actie nodig is.

Uiteindelijk zullen alle leden van de huurdersvereniging HV woonbelang zich hierover uit moeten spreken! Kom dus naar deze vergadering en maak gebruik van je stemrecht en beslis mee in belangrijke zaken voor de toekomst als huurder van Oosterpoort.

Namens de verontruste leden,

Rob Jacobs, Herman Meij, Anny Eijmers, Joep Arnts, Lydia van Veen, Margot Nijpels, Theo Jansen ,Marion Steenvoorden, Paul Koers, Jac lelyveld, Marion Schulten.

Groesbeekse geld afgetroggeld in ruil voor messenkoffer

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Groesbeekse Marijke Janssen zal een bezoek aan een supermarkt en slagerij Weijers in Ven-Zelderheide niet gauw meer vergeten.

Zij had vorige week boodschappen gedaan in de supermarkt en liep vervolgens met het winkelwagentje naar de parkeerplaats om de boodschappen in de auto te laden. Toen zij het lege winkelwagentje weer teruggebracht had, kwam zij weer bij haar auto die inmiddels klem gezet was door een personenauto. Daar stapten vervolgens drie buitenlandse mannen uit die naar haar toe liepen en geld vroegen om eten te kopen. Marijke liet diverse malen weten geen geld te hebben, maar ze bleven aandringen. Uiteindelijk moesten ze mijn portemonnee zien waar nog 25 euro in zat. "Ik was zo in paniek geraakt dat ik die 25 euro maar gegeven heb."

Voordat ze vertrokken in een vrij nieuwe Volkswagen Caddy kreeg Marijke een messenkoffer van het Zwitserse merk 'Global Metals International in haar handen gedrukt, waarna de mannen met grote snelheid vertrokken, Marijke verbouwereerd achterlatend. "Ik ben direct naar huis gereden. Steeds in de achteruitspiegel kijkend of ik achtervolgd werd." Dat was niet het geval. Bij thuiskomst heeft Marijke eerst alle deuren op slot gedaan en 112 gebeld. De politie liet weten te zullen gaan kijken, maar heeft verder niets meer gehoord. Marijkes schoondochter heeft de hele koffer nagekeken of er misschien chip in zat; dat was niet het geval. Sindsdien is Marijke bang en sluit alle deuren en ramen als ze alleen thuis is.

Cursus Vrijwilligers & Dementie

NIJMEGEN - De cursus ‘Vrijwilligers & Dementie’, die twee keer per jaar gegeven wordt door Indigo afdeling Preventie in regio Nijmegen wordt gegeven op woensdag 16 en 30 januari, en 13 februari van 10.00-12.30 uur.

De cursus is bedoeld voor alle vrijwilligers, die in hun werkzaamheden te maken krijgen met dementerende mensen en bestaat uit drie bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten wordt informatie gegeven over de ziekte en achtergronden van dementie; het omgaan met dementie en het werken als vrijwilliger met mensen met dementie. In de cursus is er naast deze praktische informatie ook de gelegenheid voor de cursisten om ervaringen in het werken met dementerenden uit te wisselen.

De cursus is bij Pro Persona, Nijmeegsebaan 61 in Nijmegen en kost vijftien euro per deelnemer (inclusief cursusmap en koffie/thee). Voor aanmelding en/of meer informatie kan men contact opnemen via telefoonnummer 026 3124483 of mailen naar info@indigogelderland.nl.

Dropping bij Groesbeekse Boys

GROESBEEK - Zaterdag 12 januari staat de jaarlijkse dropping van Groesbeekse Boys weer op de agenda. Al jaren een succesvolle activiteit met veel vaste deelnemers. Dit keer de 35e editie.

Met bussen worden de deelnemers vanaf sportpark Breedeweg naar het droppunt gebracht waarna een wandeling door het mooie Groesbeekse bos volgt. Onderweg worden diverse activiteiten georganiseerd en zal de soep niet ontbreken. Na afloop krijgen de deelnemers nog iets lekkers geserveerd en zorgt DJ Bas Janssen voor muzikale sfeer.

Groepen van minimaal acht personen kunnen zich vanaf nu inschrijven. Kosten voor deelname bedragen zes euro en moeten bij aanmelding worden voldaan. Deelname is mogelijk vanaf zestien jaar.

Aanmelden kan bij Wim Peters (024 3974143) of Henk Thijssen (024 3973326). Inschrijfformulieren en aanvullende informatie over de activiteit zijn te vinden op www.groesbeekseboys.nl. Inschrijven is tot uiterlijk zaterdag 5 januari mogelijk.

Kerstmiddag in Op de Heuvel

GROESBEEK - Op zondag 9 december is er een kerstmiddag voor iedereen die houdt van muziek, een hapje (onder andere lekkere verse oliebollen), een drankje èn gezelligheid in kerstsfeer.

Perry Stekhuizen, smartlappenkoor De Kleppers en Theo van Blitzz komen er optreden. Entree is gratis.

30 / 32

Lieve (o)pa & (o)ma,
van harte gefeliciteerd met
jullie gouden huwelijk.
Liefs Bas & Willemijn, Pepijn, Cathelijne en Koen & Marjolein

Hoera, Eleni is nu 4 jaar!
Veel plezier op de basisschool
Xxx opa & oma alana & alissa

Deze kanjer wordt op 1 december een tiener!

Gefeliciteerd en dikke kus van
opa Boef en oma Astrid

Hoera, 3 december wordt
onze topper Karlijn alweer 9 jaar.

Dikke kus papa, mama & Lisanne.

ABRAHAM wees niet bang,

De volgende 50 duren net zo lang

Gerald gefeliciteerd!

Al 40 jaar getrouwd!
Gefeliciteerd en een hele fijne dag met nog vele gezonde jaren.

Kinderen en kleinkinderen

Lieve Seppe, gefeliciteerd met je
1e verjaardag, wij zijn zo blij met jou!

Liefs van de trotse overgrootmoeder en overgrootvader Paul.

Hoera,
Ismael 2 jaar!
XXX
Oma

Hieperdepiep Hoera,
Carice wordt 5 jaar.
xxx oma

Dit ijverige meisje ziet 10 december Sarah!

Hét GemeenteNieuws

BEMMEL - Sinds 3 november 2018 verschijnt Hét Gemeente Nieuws' ook in de gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Deze wekelijkse krant staat boordevol met nieuws uit de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar.

Je vindt in Hét GemeenteNieuws het nieuws, dat je interesseert. Nieuws uit jouw wijk, dorp en regio. Van jouw vereniging, club, organisatie of instelling. Nieuws, dat je graag deelt met de andere lezers. Hét GemeenteNieuws is bij uitstek het medium voor al deze artikelen. Maar hoe komt al dat nieuws in deze krant? Helemaal met jouw hulp en met die van de andere lezers! Dat is uniek: dit GemeenteNieuws wordt gemaakt voor, maar ook door de lezer!

Stuur je berichten in via onze website www.gemeentenieuwsonline.nl. We plaatsen het artikel op onze website en in onze papieren krant. Een bericht mag 250 woorden bevatten en er mag een (rechtenvrije) foto bij. De deadline voor het aanleveren van artikelen ligt op dinsdag 17.00 uur.

Hét GemeenteNieuws Berg & Dal/Heumen/Mook en Middelaar wordt in het weekend verspreid, tot uiterlijk zondagavond. Mocht het bericht gaan over een evenement dat plaats zal vinden in het verspreidingsweekend, dan kun je dus beter de tekst een week eerder insturen, zodat men het de week voor het evenement al kan lezen.

Tip bijvoorbeeld de pr-medewerker van je vereniging op de mogelijkheid om regelmatig gebruik te maken van dit gratis medium. Of klim zelf in de pen of achter de computer. Heb je vragen? Bel gerust 0481 464770.

Supermarkten gaan meer beveiligen

GROESBEEK-BEEK – Na een reeks van overvallen in supermarkten in Groesbeek, Nijmegen en Lent gaan de supermarkten zich zichtbaar en onzichtbaar beveiligen. Ook de politie heeft via de wijkagenten laten weten meer te zullen surveilleren voor openingstijden en voor de sluiting.

In Nico De Witt Plus in Beek zijn al extra alarmknoppen geïnstalleerd, terwijl zij in de winter al gezamenlijk de supermarkt gaat openen en sluiten. Maar vooralsnog lopen er nog geen beveiligers in de winkel. Bij Aldi aan de Spoorlaan zijn ze van hogerhand bezig met extra beveiliging, ze weten in ieder geval wat er in deze regio speelt, laat de bedrijfsleider weten. Bij Jan Linders -eveneens aan de Spoorlaan- zijn extra maatregelen genomen, maar een woordvoerster wil niet zeggen welke dat zijn. In de Lidl supermarkt aan de Herwendaalseweg loopt dagelijks een beveiliger in de supermarkt zowel 's morgens vroeg als 's avonds. Deze maatregel is genomen voor de veiligheid van de cliënten en het personeel.

Bij Albert Heijn in winkelcentrum Bellevue zijn extra alarmknoppen geïnstalleerd; er lopen geen beveiligers rond. Er zijn maatregelen getroffen die zowel de cliënten als het personeel ten goede komen, laat een woordvoerster weten. Bij Coop aan De Bats en Pannenstraat zijn ook de nodige maatregelen getroffen, zoals onder andere extra alarmknoppen en gezamenlijk openen en sluiten. Bij Jumbo aan De Meent – die onlangs getroffen is door een overval – wil de bedrijfsleider niets kwijt.

Open atelier Ingrid Claessen

Mixed media op perspex. (foto: Ingrid Claessen) Ingrid Claessen

GROESBEEK - Ingrid Claessen, beeldend kunstenaar in Groesbeek, nodigt iedereen uit om haar schilderijen te bekijken in haar atelier op zondag 2 december.

Velen kennen haar van de streek-schilderijtjes. In het recente werk is een hoge mate van transparantie heel spannend. Door andere materialen te gebruiken biedt dat nieuwe mogelijkheden om zich in beeld uit te drukken. Bij het experiment hoort ook verrassing en vindingrijkheid.

Kom het zien op zondag 2 december tussen 11.00 en 17.00 uur op de Hoge Horst 44, Groesbeek. Meer informatie staat op www.ingridclaessen.nl (06 25345012).

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 9 december, 2e Zondag van de Advent. Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: da. N. Da Costa uit Angeren.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor de Stichting Mirembe, die onder andere onderwijs aan kinderen in het dorpje Kamuli in Oeganda ondersteunt.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl