GN Berg en Dal Heumen Mook

24 mei 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 24 mei 2019


Smartlappenfestival Tranendal tussen de Heuvel

(foto: Frank Vos)

GROESBEEK - De elfde editie van Tranendal tussen de Heuvels zal plaats vinden op hemelvaartsdag 30 mei. Al elf jaar een feestelijk en gezellig begrip in het Groesbeekse dorp. Een herkenbaar feest voor jong en oud, de ouderen genieten op de diverse terrassen van de muziek, de kinderen huppelen tussen de diverse attracties zijn, de jongeren een pilsje happen en de koren uitbundig hun liederen zingen.

Het organiserend comité heeft er samen met Ochaarm de schouders weer onder gezet. Het heeft af en toe bloed zweet en tranen gekost, maar er staat jullie een mooie dag te wachten. Tijdens Tranendal tussen de Heuvels kan een ieder genieten van achttien koren en muziekgezelschappen, afkomstig uit geheel Nederland. Het zijn diverse koren, Shanty koren, maar ook levensliederen en smartlappen.

(foto: Frank Vos)
(foto: Frank Vos)

Het smartlappenfestival start om 12.00 op het Marktplein. Het Groesbeekse Smartlappenkoor Ochaarm opent het festival met lekkere meezingers. Daarna gaan alle koren hun plaatsen in nemen bij de diverse cafés, restaurants, cafetaria en andere locaties in het dorp. De deelnemende bedrijven zijn te herkennen aan de roze ballonnen. Rond de klok van 17.00 uur verzamelen alle koren zich weer op het Marktplein, waar Ochaarm weer hun smartlappen ten gehore brengen, daarna sluit Regroove het af.

Om 17.00 uur starten bij diverse cafés live bands: Dark Rose, Bone Lazy en Bob &Co. Het festival is gratis, maar om de kosten te dekken worden er weer fleurige 'Smartlepkes' verkocht, die gemaakt zijn door de leden van Ochaarm. Voor vier euro kun je daarmee het festival sponsoren. Mis dit collectors item niet! Je maakt er jezelf en de dag nog fleuriger door.

Digicafé Groesbeek

GROESBEEK - Voor wie iets meer weten van de computer, laptop, tablet of telefoon is er dinsdag 4 juni van 10.00 tot 12.00 uur het Digitaal Café in de bieb in Groesbeek.

Je kunt er met je vragen terecht en zelf ook werken onder het genot van een kopje koffie/thee. Het Digitaal Café Groesbeek is een initiatief van Bibliotheek Groesbeek en KBO Groesbeek/De Horst. De inloop is vrij, je bent welkom.

Aanmelden KBO Kunstgeschiedenis gestart

GROESBEEK - KBO Groesbeek/De Horst organiseert vanaf september voor de zesde keer een cursus kunstgeschiedenis. Deze vindt plaats in de benedenzaal van SCC De Mallemolen op in principe de 1e maandag van de maand van 19.30- 21.15 uur.

Er is plaats voor 25-30 personen. De docente is Marjon Rath uit Nijmegen, docente culturele en kunstzinnige vorming aan het Karel de Grote College in Nijmegen. De kosten voor leden van KBO Groesbeek/De Horst zijn 70,00 euro voor tien bijeenkomsten bedragen. Niet-leden betalen 82,50 euro. De data zijn (onder voorbehoud) zijn: 2 september, 7 oktober, 4 november, 2 december, 6 januari, 3 februari, 2 maart, 6 april, 4 mei en 8 juni (in verband met pinksteren).

In de cursus wordt gekeken naar de kunst en de tijd van de Gouden eeuw: de positie van de Nederlanden na de Spaanse overheersing en de oorzaak en gevolgen van de groei van Amsterdam en daarmee de bloei van de kunsten op beeldend vlak en architectuur. Beroemde schilders zullen aan bod komen zoals Rembrandt, Vermeer en Hals. Ook is er een kijkje bij de buren in die tijd die onder de stijlperiode barok vallen, zoals Velasquez en Rubens. Een boeiende tijd, met onder andere de VOC en de tulpenmanie! Inschrijving is nu al mogelijk. "Stuur een mail naar Wim Moll: w.moll@kpnmail.nl of bel 024 3974353."

Gewonde man met hoogwerker van tweede etage gehaald

(foto: Waldi Rutten)

GROESBEEK – De ambulance werd donderdagmorgen even na half elf gealarmeerd voor een gewonde man in een woning aan de Hogeweg in Groesbeek.

Daar bleek het te gaan om een 48-jarige inwoner uit Groesbeek die op de tweede etage van de woning door onbekende oorzaak twee gebroken enkels had opgelopen. Het lukte de brandweer niet om het slachtoffer met een brancard van de tweede verdieping te halen. Om die reden werd de brandweer van Groesbeek gevraagd om met een hoogwerker het slachtoffer via een raam op de tweede verdieping naar beneden te halen. Toen de klus geklaard was, kon het slachtoffer per ambulance worden overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Eerste cd-presentatie van Marieke van Ruitenbeek waar feestje

(foto: Peter Hendriks)

BEEK – De eerste cd-presentatie van de Beekse Marieke van Ruitenbeek in het Beekse Kulturhus is uitgelopen op een waar feest.

De doop van de debuutplaat 'Ongelofelijk Fantastisch' is uitgelopen op een minifestival, waarin Marieke het stralend middelpunt vormde in een druk bezette Kultusrhus in Beek. Marieke bracht een van de Nederlandstalige liedjes met het schoolkoor De Biezenklank die Marieke onder haar hoede heeft. Dit alles is tot stand gekomen dankzij crowdfunding, waar na drie dagen al 3.500 euro binnen was om het album te kunnen opnemen. Alle liedjes op de cd zijn Nederlandstalig en gaan over de liefde en de verschillende aspecten daarvan, maar de muziek is heel divers, zowel pop, jazz, funk en electro waren te beluisteren. De avond werd vastgelegd in een schilderij door Dorien van den Tol.

Ehbo-vereniging deelnemer Rabobank clubkascampagne

Overhandiging cheque Rabobank in 2018. (foto: Hans Driessen)

MILLINGEN - Vorig jaar verraste Robért Kuster van de Rabobank Rijk van Nijmegen de aanwezige ehbo-leden bij AH - Van den Hatert in Millingen tijdens de Inloopdag AED/Reanimatie. Hij overhandigde aan Alex Janssen een cheque van de Rabobank Clubkas Campagne van liefst 986,08 euro.

Met deze campagne steunt de Rabobank Rijk van Nijmegen elk jaar het rijke verenigingsleven in de regio. Een deel van hun winst wordt hiervoor beschikbaar gesteld. De leden bepalen via stemming met een unieke stemcode, die u ongeveer 14 mei in een RABObank-envelop heeft ontvangen, op een speciale website op een vereniging, die men een warm hart toedraagt. Zo wordt het geld van de Clubkas Campagne verdeeld over de deelnemende verenigingen.
Voor 2019 gaat er een bedrag van 250.000 verdeeld worden, in 2018 was dat 100.000 euro. Dit jaar is uw stem dus meer waard. Meer informatie staat in die brief van de Rabobank. U mag maximaal vijf stemmen uitbrengen en u kunt nog stemmen tot en met woensdag 29 mei. De ehbo-vereniging doet ook dit jaar weer mee en roept op om via die site te stemmen op de
ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn-Kekerdom. De ehbo-vereniging heeft van het bedrag van 2018 een babyreanimatiepop en een nieuw type AED-trainer aangeschaft.

Het bestuur van de ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn-Kekerdom is alle mensen dankbaar, die al op onze vereniging hebben gestemd of gaan stemmen en vooral de Rabobank Rijk van Nijmegen voor deze bijzondere campagne.

Schutterij Vriendenkring Leuth honderd jaar

Functionarissen Schutterij. (foto: Diana Smits)

LEUTH - Na een geslaagd grensland schieten op 11 mei staat Vriendenkring aan de vooravond van het jubileumweekend. "Wij gaan er met alle dorpsgenoten en overige belangstellenden een geweldig pinksterweekend van maken."

Zaterdag 8 juni: Sport- en speldag vanaf 11.00 uur rondom De Vriendenkring: Hiervoor heeft zich al een tiental bedrijven en verenigingen uit Leuth aangemeld om te strijden voor eeuwige roem. "Spel en sport waarbij samen plezier centraal staat en we afsluiten met een luxe barbecue." Kunstrijwielvereniging Juliana geeft twee maal een demonstratie en iedereen is welkom om getuige te zijn van dit dorpsspektakel.

Zondag 9 juni is er jubileumkoningschieten (13.00 uur). Schutters verzamelen zich om 12.30 uur! De jubileumreceptie is van16.00 – 18.00 uur en aansluitend is er een feestavond met de bekende coverband: Anderkovver.

Maandag 10 juni wordt gestarten om 09.30 uur met een ledenontbijt, een rondtocht met de jubileumkoning(in) en een aansluitend matineé met medewerking van Sowieso vanaf 13.00 uur.

De zondag kun je qua opzet vergelijken met de kermismaandag. "Ons maandagprogramma heeft een insteek zoals we die normaal ook op de kermisdinsdag zien met alle leeftijdsgroepen uit Leuth en omstreken aanwezig. U ziet het, er is voor ieder wat te doen en we hopen u uiteraard te begroeten tijdens één of meerdere activiteiten. Nodig ook je vrienden en kennissen van buiten Leuth om mee te genieten van de unieke Leuthse schutterssfeer", aldus voorzitter Leo Verriet, namens de commissie 100 jaar Schutterij Vriendenkring.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 1 juni om 19.00 uur H. Mis met H. van der Donk en volkszang door het Maldens Gemengd Koor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Donderdag 30 mei Hemelvaartsdag 10.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Vrijdag 31 mei 09.00 uur 09.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin

Zondag 2 juni 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Martinus Thijssen, Wilhelmina Vissers de echtg., Derk Müskens, Theo Rikken, en Hent Ebbers; Antonius Franciscus Schreven en Jacoba Mathea Schreven-Willems en dochters; Cornelis Janssen en echtg. Maria Janssen-Kouws, Jan de zoon en echtg. Corrie Janssen-de Bruin.

Dinsdag 4 juni 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 6 juni 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Vrijdag 7 juni 09.00 uur H .Mis Kapel Kloostertuin

Zaterdag 8 juni 17.00 uur H. Mis Trefpunt Meent

Zaterdag 8 juni 19.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 29 mei 19.00 uur. Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Donderdag 30 mei Hemelvaartsdag 09.30 uur Eucharistieviering.

Zondag 2 juni 09.30 uur H.Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Intenties: Jaargetijde voor Annie Schoofs-Straatman; Antonius Jacobs en Wilhelmina Janssen de echtgenote.

Woensdag 5 juni 19.00 uur H. Mis

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

VIERING H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Donderdag 30 mei Hemelvaartsdag 10.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Vrijdag 31 mei 09.00 uur 09.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin

Zondag 2 juni 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Martinus Thijssen, Wilhelmina Vissers de echtg., Derk Müskens, Theo Rikken, en Hent Ebbers; Antonius Franciscus Schreven en Jacoba Mathea Schreven-Willems en dochters; Cornelis Janssen en echtg. Maria Janssen-Kouws, Jan de zoon en echtg. Corrie Janssen-de Bruin.

Dinsdag 4 juni 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 6 juni 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Vrijdag 7 juni 09.00 uur H .Mis Kapel Kloostertuin

Zaterdag 8 juni 17.00 uur H. Mis Trefpunt Meent

Zaterdag 8 juni 19.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin

VIERING ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 29 mei 19.00 uur. Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Donderdag 30 mei Hemelvaartsdag 09.30 uur Eucharistieviering.

Zondag 2 juni 09.30 uur H.Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Intenties: Jaargetijde voor Annie Schoofs-Straatman; Antonius Jacobs en Wilhelmina Janssen de echtgenote.

Woensdag 5 juni 19.00 uur H. Mis

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Winst voor de Treffers

(foto: Jan Peters)

GROESBEEK - Typisch gevalletje van zomeravondvoetbal, de laatste thuiswedstrijd van De Treffers in het seizoen 2018 - 2019. De roodzwarten wonnen met 2-0 van het reeds gedegradeerde Jong Almere City door doelpunten van Rodrigues en Maertzdorf.

Het duurde een kwartier voordat de eerste goede Treffersaanval op de mat werd gelegd. Coen Maertzdorf bracht Frenk Keukens - na afloop uitgeroepen tot speler van het jaar - in stelling, die met een gericht schot de vuisten van doelman Shawn Veldhuis beproefde. Na ruim een half uur kwamen de roodzwarten op voorsprong. Lowie van Zundert profiteerde van een ketser in de Almeerse verdediging en schoot op doel. Opnieuw leek Veldhuis met zijn vuisten redding te brengen, maar de rebound werd alsnog benut door de attent inlopende Ruben Rodrigues. Op slag van rust leek de voorsprong verdubbeld te worden, toen Van Zundert de bal slim mee gaf aan Siers, maar nu wist Veldhuis wel verder onheil te voorkomen.

Al snel in de tweede helft kwam die 2-0 er toch. Coen Maertzdorf rukte op en omdat hem geen strobreed in de weg werd gelegd, besloot hij tot een schot in de lange hoek. En dat was nog doeltreffend ook! Almere kon maar met moeite een geslaagde tegenaanval laten zien. En toen dat een keer wel lukte - de uitkomende doelman Niels Kornelis was al gepasseerd - bracht de opnieuw gedegen spelende Bryan Sirvania redding op de lijn. Iets later had Aleksandar Jankovic een niet te missen kans, maar de nijvere Treffersspeler zag doelman Veldhuis alsnog tijdig naar de bal grabbelen. Een schot van Rogier Benschop, nadat hij de Treffersverdediging had uitgekapt, over het doel was het enige wapenfeit, dat nog het vermelden waard is.

In het druk bezochte clubhuis werd vervolgens afscheid genomen van vertrekkende spelers (Niek Versteegen, Aleksandar Jankovic, Niels Wouters, Frenk Keukens, Jordy van de Kracht en Wouter op den Camp), werd Frenk Keukens zoals eerder genoemd uitgeroepen tot speler van het jaar en werd door de weer op dreef zijnde voorzitter Bert Janssen uitgebreid stil gestaan bij het vertrek van trainer Anton Janssen. We zullen hem missen (Janssen bedoel ik)!

Op 't dansen leerden Henk Janssen en Tonny Kleisterlee elkaar kennen

(foto: Joop Verstraaten)

MALDEN – Het was de jeugd van de Broerdijk in Nijmegen dat elkaar iedere zaterdag het dansen deden leren. Een schoolvriendin van Tonny Kleisterlee kwam ook dansen en bracht haar broer ook mee en die bracht zijn vriend Henk mee. Het duurde een beetje voordat Henk een afspraakje maakte met Tonny, omdat hij toen een beetje bleu was.

Maar Henk hield vol om iedere zaterdag bij Tonny thuis te gaan dansen en soms gingen ze wel met 15 man in een VW Pick Up elders dansen, meestal in het weekend. Uiteindelijk kwamen ze toch bij elkaar. Na 3 jaar verkering te hebben gehad ging het stel trouwen in Nijmegen en gingen ze 1,5 jaar inwonen bij de ouders van Tonny aan de van Heemskerkstraat in Nijmegen en ze wonen nu alweer 56 jaar aan de Rozenstraat in Malden.

Henk is ruim 25 jaar chauffeur geweest bij het Nijmeegse glasbedrijf Veromco, terwijl Tonny velen jaren werkzaam is geweest bij de thuiszorg in de gemeente Heumen. Het stel heeft drie kinderen gekregen: 2 dochters en 1 zoon, 3 kleindochters en 2 achterkleinkinderen. Als hobby heeft Henk een modelspoorbaan op de bovenverdieping van zijn woning staan. Daar is Henk in ieder geval bij slecht weer vaak te vinden. Daarnaast zijn vogels zijn lust en zijn leven. Zelf fokt Henk kanaries, en ook

de vogels in de natuur komen bij Henk en Tonny ook niets te kort. Tonny gaat dagelijks wandelen met de honden in de bossen niet ver van hun woning. De mensen die met hun honden wandelen kennen elkaar alleen van de naam van de honden en zo leg je de contacten, aldus Tonny. Tonny is ook een kei in het maken van kaarten en niet te vergeten gedichten maken. Ze bezoekt ook graag musea. Beiden zijn bijzonder trots dat ze een schriftelijke felicitatie hebben ontvangen van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima en van de Commissaris van de Koning in de Provincie Gelderland. Burgemeester Mittendorff bracht woensdagmiddag een bezoek aan het diamantenpaar vergezeld van de ingelijste trouwakte uit 1959. Die krijgt een mooi plaatsje liet Tonny aan de burgemeester weten.

Protestantse Gemeente Heumen

Kerkdienst zondag 26 mei 10.00 uur, Dorpsstraat 19 in Heumen. Voorganger ds J. Waagmeester uit Nijmegen. De collectes zijn bestemd voor Wereld Ouders en Diaconie. Tijdens deze viering is er ook basiscatechisatie voor kinderen van 8 - 12 jaar, vanaf 9.45 uur in verenigingsgebouw Terp tegenover de kerk.

Mook schaakt!

MOOK - Het schaakseizoen bij de SV Mook zit er bijna op. Op de laatste speelavond bleef Jorg Benningshof koploper. In een rechtstreeks duel tegen zijn laatste rivaal Huub Blom kon de uitdager geen gat in de verdediging van de koploper schieten.

Remise was het resultaat. Jorg werd hierdoor voor de derde keer kampioen van de SV Mook. Tweede werd Niek van Diepen die samen met Huub een vol punt achter de kampioen eindigden.
Ok het snelschaken werd een prooi voor Jorg Benningshof. Voor het eerst werd hij de snelste schaker van de SV Mook. In partijtjes van tien minuten bleef hij Piet de Leeuw en Niek van Diepen voor. Deze week spelen de teams hun laatste wedstrijd in de regionale competitie. Getracht wordt om de matige prestaties toch nog enig glans te geven door met een zege het seizoen te beëindigen Het seizoen wordt op de club afgesloten met een feestavond, waarop ook de prijzen van dit seizoen worden uitgereikt.

Daarna volgt het zomerschaak. Iedere schaakliefhebber is dan op donderdagavond in het Môks Café welkom om te komen schaken. Informatie over de schaakclub is verkrijgbaar bij Huub Blom 0610005801.

Groesbeekse Boys moet op herhaling

Jan Willem Hendriks moet met Groesbeekse Boys op herhaling. (foto: Sandra Eeren)

BREEDEWEG - Een week na het binnenhalen van het kampioenschap moest Groesbeekse Boys afgelopen zondag op bezoek bij UHC. Na een zeer slechte eerste helft volgde een goede start van de tweede. Bij een 2-3 stand in het voordeel van de geel zwarte formatie werd de wedstrijd wegens aanhoudend onweer gestaakt. Groesbeekse Boys moet daarom voor het restant van de wedstrijd op herhaling naar Hernen.

Waarschijnlijk zat het kampioensfeest nog in de benen van de Groesbeekse spelers. In de eerste helft speelde Groesbeekse Boys een slechte partij. UHC creëerde diverse kansen en wist op een 2-0 voorsprong te komen. Het had zelfs goede mogelijkheden om de marge nog verder te vergroten. Na de thee zette de formatie uit Breedeweg echter orde op zaken. Vijf minuten na de rust was de stand weer op gelijke hoogte door doelpunten van Gijs Müskens en Dave Kleijnen. Bram de Bruin bracht Groesbeekse Boys vijfentwintig minuten voor het einde op voorsprong. Daarna werd het weer spelbreker. Aanhoudend onweer deed de scheidsrechter besluiten de wedstrijd met nog twintig minuten te spelen definitief te staken.

Zondag 26 mei speelt Groesbeekse Boys de laatste wedstrijd van deze competitie. Op sportpark Breedeweg komt dan OSC op bezoek. Aanvang van deze wedstrijd is 14.00 uur. Na afloop wordt afscheid genomen van spelers en begeleiding en tevens zal de speler van het jaar bekend gemaakt worden. Alle supporters zijn hierbij van harte welkom. Hoogstwaarschijnlijk zal deze week nog het restant van de gestaakte wedstrijd in Hernen uitgespeeld worden.

Tennisvereniging Groesbeek deelnemer Rabobank Clubkas

GROESBEEK - Tennisvereniging Groesbeek doet dit jaar weer mee met de Rabobank Clubkas Campagne.

Als lid van Rabobank Rijk van Nijmegen, mag je tijdens de Rabobank Clubkas Campagne stemmen op tennisvereniging Groesbeek. Leden van Rabobank Nijmegen hebben op 14 mei een stemkaart ontvangen met een unieke code op de deurmat. Hiermee kan via een online stemmodule de stem uitgebracht worden op de club(s) die zij een warm hart toe dragen. Ieder lid ontvangt vijf te verdelen stemmen, waarvan maximaal twee stemmen op dezelfde club mogen worden uitgebracht. Je kunt stemmen van 14 - 29 mei.

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Frenk Keukens uitgeroepen tot speler van het jaar bij De Treffers

(foto: Jan Peters)

GROESBEEK – Frenk Keukens is zaterdagavond na de laatste thuiswedstrijd De Treffers – Jong Almere City die door De Treffers met 2-0 werd gewonnen uitgeroepen tot speler van het jaar seizoen 2018-2019.

In een vol clubgebouw werd Frenk gehuldigd en kreeg de wisseltrofee alsmede een enveloppe overhandigd uit handen van voorzitter Bert Janssen en sponsor Af Peters van Adco autoschade herstelbedrijf en autoglaz service. Het bleef lang gezellig in het clubhuis van De Treffers.

Het COPD-café voor mensen met COPD die er graag een keer uit gaan

GROESBEEK - Het COPD-café voor mensen met COPD die er graag een keer uit gaan.

Voor mensen met COPD kunnen gewone zaken in het dagelijkse leven veel energie vragen. Meedoen aan activiteiten, een keer erop uit gaan is niet voor iedereen vanzelfsprekend en soms zelfs bijna onmogelijk. "Hebt u COPD en wilt u er graag een keer uit? Kom ook naar het COPD-café. U bent welkom op 20 mei. Hebt u problemen met vervoer? Bel of mail dan naar Forte Welzijn: (085) 040 60 66 of info@fortewelzijn.nl. Dan wordt u gehaald en weer thuis gebracht."

Behalve dat het gezellig is, kan het ook fijn zijn om eens met lotgenoten te praten en te horen hoe zij omgaan met de lastige dingen in het leven, of waar ze plezier aan beleven. "Ook willen we antwoord geven op vragen die er zijn." Zo zal deze maand fysiotherapeut Jasper Huberts vertellen over de vergoedingen en mogelijkheden bij fysiotherapie en is er nog een gezellige activiteit.

Het COPD-café is maandelijks op een maandag van 15.00 – 17.00 uur in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11. Deze maand op 20 mei en het laatste café voor de zomerstop is op 17 juni. Dan komt de ergotherapeut informatie geven. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Het café is georganiseerd samen met de ZZG, de fysiotherapeuten en de beweegcoach. Zij zullen ook aanwezig zijn en kunnen bijvoorbeeld vragen beantwoorden.

Rommelmarkt bij Rood Wit

BREEDEWEG - Voetbalvereniging Rood Wit houdt in het laatste weekend van juni haar jaarlijkse rommelmarkt.

Op zondag 30 juni van 10 tot 14 uur kan een ieder op het Kapittelland komen kijken of er weer wat spullen zijn geschikt zijn. Op zondag gaat de poort om 10.00 uur open. Het kijkgeld is 2,00 euro per persoon. Kinderen onder 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Op zaterdag 29 juni worden de spullen opgehaald in de wijken die een briefje in de bus krijgen. Dat is de hele Breedeweg en ook Generaal Gavinstraat, Mansberg, Tuier en wijk Lage Horst (achter Supercoop). Ook een aantal wegen in het buitengebied wordt aangedaan. Daar waar niet opgehaald wordt, kunnen mensen contact opnemen met secretaris Ton Gerrits (06 15301977) of de kantine 3971130, om te kijken of de spullen opgehaald kunnen worden. Ook zelf brengen op zaterdag 29 juni kan tussen 10.00 en 16.00 uur. Alle goede spullen zijn welkom. Ook kleren zijn welkom. Computers niet.

Nico Weijers wint derde Jo Hubbers-bokaal van De Vrolijke Vissers

(foto: Willie de Valk)

GROESBEEK – De Groesbeekse visvereniging De Vrolijke Vissers heeft zaterdag onderling gestreden om de derde Jo Hubbersbokaal.

Deze bokaal is in het leven geroepen omdat Jo Hubbers (74 jaar) van onschatbare waarde is geweest en nog steeds van de Vrolijke Visser en om zoveel mogelijk vis te heeft zelfs de vereniging mee opgericht. Zaterdagmorgen om 10.00 uur gingen de sportvissers vol goede moed aan de slag – aan het weer lag het niet –om zoveel mogelijk vis aan de haak te slaan in de Maas bij Overasselt . Om 15.00 uur zat de klus erop en kon de gevangen vis gewogen worden waarna ze weer werden terug gezet. Zaterdagavond vond in café Zaal Oomen aan de Reestraat de traditionele barbecue plaats waar de winnaar van de Jo Hubbersbokaal bekend werd gemaakt. Het was Nico Weijers die liefst 5.300 gram vis uit de Maas had gehaald. Hij kreeg de bokaal overhandigd uit handen van Jo Hubbers zelf. Het had niet veel gescheeld of Jo Hubbers was zelf met zijn eigen bokaal aan de haal gegaan, omdat hij 4.900 gram had gevangen en tweede werd.

Kunst en kitschroute Groesbeek

REGIO - Zaterdag 25 en zondag 26 mei kunt u op de fiets, wandelend of uiteraard met de auto kiezen uit twee routes. Het zijn beide mooie routes, eentje door het mooie buitengebied van Groesbeek en 'n klein stukje Duitsland, de andere door het dorp en eindigend in het bos.

De dertig deelnemers zullen u verrassen. U ziet verschillende werken en stijlen binnen uiteenlopende disciplines zoals schilderen, glaswerk, stoffen, leder, beeldhouwen en keramiek. De flyers met de deelnemers en de route kunt u krijgen bij VVV Groesbeek, Bruna, Alumiz, Wennekers Wonen, 't Margrietje en de deelnemende kunstenaars. Het doel is om mensen met een passie voor kunst een laagdrempelig platform te bieden en kunstliefhebbers hiervan te laten genieten.

De organisatie hoopt volwassenen, kinderen en eenieder die denkt niet zoveel met kunst te hebben, over een drempel te helpen en geïnteresseerd te krijgen. Spring op de fiets, geniet en laat je inspireren. De ateliers en exposities zijn te herkennen aan de kleurig wapperende vlag. De website vermeldt alle informatie over de deelnemers en de route: www.kunstenkitschroute.com.

Piet en Tonnie Thijssen-Janssen eigenlijk platina paar...

(foto: Joop Verstraaten)

MOOK - Ruim zeventig jaar geleden ontmoette Piet Thijssen (91) uit Milsbeek Tonnie Janssen (88) uit Mook in een grote feesttent in het Limburgse Wehl. Tonnie was daar met haar vriendin een nichtje van Piet en zo raakten ze met elkaar aan de praat.

Ze zijn samen naar huis gefietst maar toen sloeg de vonk nog niet over, dat gebeurde enkele weken later op de Middelaarse kermis toen ze elkaar weer tegen kwamen. Vanaf die tijd zijn Piet en Tonnie nu al 70 jaar bij elkaar. Eerst vijf jaar verkering en toen zijn ze getrouwd en vieren binnenkort hun briljanten bruiloft.

Tonnie weet het zich nog als de dag van vandaag te herinneren dat ze vier bruidskinderen hadden bij hun trouwpartij (kinderen van broers en zusters). Die komen allemaal op het feest – allemaal in de 70 jaar - met aanhang. Prachtig toch, aldus Tonnie. Piet heeft in 1952 de bakkerij van zijn vader in de Milsbeek overgenomen tot 1956. Omdat hij niet aan bakkers kon komen is hij er mee gestopt en is een champignonkwekerij begonnen in Mook.

Het briljanten paar heeft drie dochters gekregen en drie kleinkinderen (1 jongen en 2 meisjes). Het paar heeft twaalf jaar lang in Spanje overwinterd waar ze met de caravan in twee dagen naar toe reden. Daar is Piet op zijn 82ste jaar mee gestopt, hij vond het zelf te link worden. De hobby van Piet is tuinieren – dat is ook te zien aan zijn grote prachtige tuin bij hun bungalow in Mook -, en heeft de cursus snoeien en bloemschikken gevolgd waar hij de enige man was. De tweede hobby van Piet is koken en daarmee verwent hij Tonnie iedere dag, want hij kan zo in een restaurant aan de slag, aldus Tonnie. Als er nog tijd over is gaat Piet graag wandelen. Tonnie heeft naast de opvoeding van haar drie dochters veel vrijwilligerswerk in Mook gedaan. Zo heeft zij jaren in het schoolbestuur gezeten, in bestuur van de vrouwenbeweging en is 32 jaar actief geweest bij Zonnebloem afdeling Mook, waarvan jaren als voorzitter. Burgemeester Gradisen kwam het briljanten paar woensdagmorgen bezoeken en bracht een mand met streekproducten van de Landwinkel bij het Jachtslot voor hen mee. Wat de gezondheid betreft hebben zowel Piet als Tonnie niet te klagen.

Terrasconcert

bijThornsche Molen

OOIJ - Op zondag 2 juni zal muziekvereniging Ooijse Toekomst een terrasconcert houden op het terras bij de Thornsche Molen.

Er zullen veel bekende nummers van bekende groepen ten gehore worden gebracht, enkele rustige klassieke nummers en enkele marsen. Muziek om op je gemak op het terras in het zonnetje naar te gaan zitten luisteren. Het concert begint om 15.00 uur.

Avondvierdaagse voor ouderen

en gehandicapten

in Malden

MALDEN - Voor de 36ste maal organiseert de KBO-Malden de Avond4daagse voor ouderen en gehandicapten van Malden en omgeving.

Op 4, 5, 6 en 7 juni wordt er 5 km gelopen, met onderweg een gezellige rustpauze met koffie, thee en limonade. Het gaat niet zozeer om de prestatie, maar meer om het sociale aspect: gezellig vier avonden met elkaar op pad zijn. Alle avonden wordt er gestart om 19.00 uur bij de ingang van Zorgcentrum Malderburch aan de Broekkant 16 in Malden. Ook de finish is daar rond 20.30 uur.

Inschrijven op woensdag 29 mei en op vrijdag 31 mei, van 14.00 tot 16.00 uur in de hal van het zorgcentrum. Ook (elektrische) rolstoelers zijn welkom om deel te nemen. Belangrijks is dat men zelf probeert voor een begeleider te zorgen, als dat nodig is. Familieleden, kinderen en/of kleinkinderen als begeleider zijn welkom. De kosten zijn vijf euro per persoon. Inclusief koffie, thee, limonade, oorkonde en een medaille. Begeleiders gratis. Ehbo is aanwezig.

Op 7 juni is de feestelijke intocht. De medaille-uitreiking zal plaats vinden in de grote zaal van zorgcentrum Malderburch. Het amusementsorkest Malden verzorgt daarna een optreden tijdens de feestelijke afsluiting van deze Avond4daagse. Voor inlichtingen: mevrouw H. van Hal, 024 3582125 of mevrouw T. Rutten, 024 3580391.

Verkiezing nieuwe speeltoestellen Leuth groot succes

(foto: Peter Hendriks)

LEUTH – Vrijdagavond klokslag 20.00 uur sloot in het Leuthse Kulturhus de stembus.

Alle kinderen tot 13 jaar konden die dag hun stem uit brengen voor nieuwe speeltoestellen in De Rollebol, de speeltuin die aan de Hengemunde ligt. Deze toestellen zijn aan vervanging toe en om die reden heeft de gemeente Berg en Dal een verkiezing uitgeschreven. De kinderen uit Leuth konden vervolgens een keuze maken uit drie ontwerpen. De verkiezingen verliepen ordelijk mede dankzij de medewerkers medewerking van de vrijwilligers van de werkgroep Dorpsagenda . Liefst 156 kinderen hebben gehoor gegeven aan de oproep om te komen stemmen. Van de 156 stemmen gingen er 120 naar ontwerp 3, de afbeelding van de winnende speeltoestellen is de komende tijd nog te zien in de basisschool van Leuth. De bedoeling is dat de speeltoestellen nog voor de zomer geplaatst zullen gaan worden. Tegelijker tijd vond er een referendum plaats over de vraag of er straks in de speeltuin nog gerookt mag worden. Het antwoord op die vraag was een zeer duidelijk 'nee'. Op de foto is het winnend ontwerp te zien, omringd door kinderen van de leerlingenraad van basisschool 't Bijenveld.

Avondvierdaagse voor ouderen en gehandicapten in Malden

Avondvierdaagse voor ouderen en gehandicapten in Malden

MALDEN - Voor de 36ste maal organiseert de KBO-Malden de Avond4daagse voor ouderen en gehandicapten van Malden en omgeving.

Op 4, 5, 6 en 7 juni wordt er 5 km gelopen, met onderweg een gezellige rustpauze met koffie, thee en limonade. Het gaat niet zozeer om de prestatie, maar meer om het sociale aspect: gezellig vier avonden met elkaar op pad zijn. Alle avonden wordt er gestart om 19.00 uur bij de ingang van Zorgcentrum Malderburch aan de Broekkant 16 in Malden. Ook de finish is daar rond 20.30 uur.

Inschrijven op woensdag 29 mei en op vrijdag 31 mei, van 14.00 tot 16.00 uur in de hal van het zorgcentrum. Ook (elektrische) rolstoelers zijn welkom om deel te nemen. Belangrijks is dat men zelf probeert voor een begeleider te zorgen, als dat nodig is. Familieleden, kinderen en/of kleinkinderen als begeleider zijn welkom. De kosten zijn vijf euro per persoon. Inclusief koffie, thee, limonade, oorkonde en een medaille. Begeleiders gratis. Ehbo is aanwezig.

Op 7 juni is de feestelijke intocht. De medaille-uitreiking zal plaats vinden in de grote zaal van zorgcentrum Malderburch. Het amusementsorkest Malden verzorgt daarna een optreden tijdens de feestelijke afsluiting van deze Avond4daagse. Voor inlichtingen: mevrouw H. van Hal, 024 3582125 of mevrouw T. Rutten, 024 3580391.

Van 23 tot en met 29 mei

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS TWEELINGEN. De tweelingen is een mens die van afwisseling houdt. Niemand anders kan beter drie dingen tegelijk doen dan zij. Ze hebben veel gevoel voor humor. Een eigen mening hebben ze niet. Ze passen zich naadloos aan aan hun omgeving. Verwondering is hun grootste kracht. Hun algemene ontwikkeling is groot. Daarom weten ze over van alles mee te praten.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Aanstaande donderdag is argumenteren jouw grootste kracht. Je kunt op een felle manier bepaalde standpunten verdedigen. In het weekend staan de planeten goed om iets aan lichaamsbeweging te doen. Volgende week woensdag kunnen de emoties tijdens een bijeenkomst hoog oplopen.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Vrijdagavond staan de planeten goed voor een gezellig avondje uit! Volgende week maandag laat je zien dat je heel creatief bent. En je laat anderen daarvan genieten. De woensdag daarna is een beetje een rommelige dag omdat je zoveel verschillende dingen te doen hebt. Maar het is wel gezellig!

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Aan het einde van de werkweek heb je leuke nieuwe ideeën. Die ga je vanaf maandag uitwerken. In het tussenliggende weekend zijn er diepgaande gesprekken waarbij jij ook 'met de billen bloot' moet. Volgende week woensdag kun jij mensen bij elkaar brengen. Je bent dan een soort bemiddelaar.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Op donderdag ben jij een beetje stilletjes. Er gaat van alles in je om. In het weekend reageer je fel als iemand jou over het hoofd ziet. Maandag begint wat chaotisch. Je weet daardoor niet goed wat te doen. Maar op dinsdag en woensdag vind jij je draai weer en ga je juist heel doelgericht te werk.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op zaterdag heb je briljante ideeën. Maar na een nachtje slapen zie je ineens leeuwen en beren op de weg. Dat kan je wel helpen om je plannen wat meer handen en voeten te geven. Volgende week woensdag krijg je te maken met een heel krachtige persoonlijkheid. Wordt dit een machtsstrijd?

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Aan het einde van deze werkweek stapelen de problemen zich op. Maar jij hebt voor elk probleem een passende en slimme oplossing. In het weekend doet iemand erg moeilijk. Jij helpt om het eenvoudiger te zien. Volgende week woensdag is een intense dag op het gebied van relaties.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op vrijdag ga je op zoek naar ontspanning. Na het weekend klopt men bij jou aan voor advies. Je laat zien dat jij heel wat wijsheid in huis hebt. Aan jouw woorden heeft men echt iets! Volgende week woensdag ontmoet je mensen van allerlei aard. Juist de verschillen maken deze ontmoetingen zo leuk.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op donderdag ben jij tegen iedereen heel open. Ook over persoonlijke zaken. Op zaterdag is dat juist heel anders. Naar buiten toe doe je alsof er niets aan de hand is. Maar van binnen speelt er van alles. Volgende week woensdag spelen er spanningen. Maar jouw relativerende woorden halen de angel eruit.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Tot en met zondag heb je alle tijd van de wereld om plannetjes uit te werken. Maak je plannen zo concreet mogelijk. Aanstaande maandag speelt geluk een grote rol. Richt je energie vooral op datgene wat je (materieel) verder brengt. Op dinsdag wil je erachter komen wat jou zo aan de ander ergert.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Aanstaande donderdag wijst je verstand je de verkeerde weg. Ga gewoon op je gevoel af, steenbok. In het weekend alsmaar dubben over je werk is niet de bedoeling. Maar zo kun je wel op je gemak nagaan wat je te wachten staat. Op maandag kun jij je ideeën en plannen heel goed verwoorden.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Op donderdag neem je te grote stappen bij een uitleg. Het lijkt overdreven, in jouw ogen dan, maar vertel het echt stap voor stap. In het weekend kies je eerst voor de broodnodige ontspanning, om daarna wat verplichte nummers af te werken. Op maandag kies je precies de juiste woorden.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Volgende week maandag ben je aan de ene kant graag onder de mensen. Maar tegelijkertijd ben je die dag hypergevoelig. Selecteer alleen diegenen die je kunt vertrouwen en die jou goed kennen. Die houden wel rekening met jouw gevoeligheid. Op woensdag ontstaan er makkelijk misverstanden.

Avondvierdaagse Groesbeek

GROESBEEK - Op 3, 4, 5 en 6 juni wordt de jaarlijkse avondvierdaagse in Groesbeek gehouden en iedereen is welkom om mee te wandelen.

Sommige wandelaars noemen het al de mooiste avondvierdaagse in de regio, want het voert de wandelaars langs de mooiste plekjes van het bosgebied rondom Groesbeek! Het startbureau is, net als vorig jaar, in Op de Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek. De wandelafstanden zijn: 5, 10 en 15 km. Inschrijven kan op maandag 3 juni vanaf 15.00 uur in Op de Heuvel. Tevens is er de mogelijkheid om vooraf in te schrijven op dinsdag 28 mei tussen 14.00 en 16.00 uur in Op de Heuvel.

De starttijd is elke dag tussen 17.00 en 19.00 uur. De kosten zijn als volgt: - als je als groep inschrijft en graag na afloop een beloning krijgt, is het 4,00 euro per persoon, zonder beloning is het 2,50 euro per persoon. Loop je niet met een groep en wil je wel een beloning, kost het 4,50 euro per persoon, zonder beloning is het 3,00 euro per persoon. Het is ieder jaar erg druk met parkeren. "We hebben hiervoor een oplossing gevonden. Het veld tussen het motorcross-terrein en voetbalvereniging Germania. Wij willen jullie vragen hier gebruik van te maken voor de veiligheid van de kinderen. Kijk voor meer informatie op facebook: avondvierdaagse groesbeek, of mail naar avondvierdaagsegroesbeek@hotmail.com."

Bayerischer Frühschoppen in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Na het succes van vorig jaar wordt O.E.V. Millingen aan de Rijn op eerste pinksterdag, zondag 09 juni opnieuw omgetoverd tot een gezellige Beierse feesttent.

Met Egerländer kapel Ede geniet je van hun gouden klanken en waan je je meteen op een alpenweide, hoog in de bergen van Oostenrijk of Beieren. Bij een heerlijke pul Weizenbier worden diverse overheerlijke traditionele Beierse specialiteiten zoals Eisbein mit Sauerkraut, broodje Krakauer en meer geserveerd. Als afsluiting van de middag komt feest X-press om in Bayerische sfeer de tent nog verder op z’n kop te zetten.

Dus, op eerste pinksterdag geen andere plannen? Kom gezellig Frühschoppen in ‘De Dreuge’ aan de Heerbaan 190 in Millingen aan de Rijn! Met of zonder Lederhose of Dirndl, iedereen is welkom. Om 11.00 uur zal het feest losbarsten, de feesttent is geopend vanaf 10.45 uur. Gratis entree! Er is mogelijkheid tot reserveren, zodat je zeker bent van een (zit)plaats. Kosten zijn inclusief vier consumptiebonnen tien euro. Reserveren kan via: fruhschoppenoev@gmail.com

Wereldmuziek in De Vlierhof

Jugalbandi. (foto: Ilse Beunen) Foto: Ilse Beunen

MILLINGEN - Op 1 juni zal de wereldmuziekgroep Jugalband een concert geven in De Vlierhof, Klever str. 115 in Kleve (D), net over de grens bij Millingen.


Jugalbandi neemt je mee op een muzikale wereldreis waarbij instrumenten uit vele windstreken samenkomen om een unieke sfeer te creëren. De invloed van de Indiase klassieke muziek is duidelijk merkbaar, maar door nieuwe combinaties te maken met instrumenten en klanken uit andere werelddelen en muziekstijlen ontstaat muziek die met recht de term 'Wereldmuziek' mag dragen.

Jugalbandi bespeelt de volgende instrumenten: Sitar, Bluepoint Steelharp (Hang), chromatische mondharmonica, bosfluit, bansuri, native flute, udu, tanpura, percussie, gitaar, dulcimer en harmonium. Bij de vocale nummers put Jugalbandi graag uit Indiase bhajans en mantra's. De vier muzikanten zijn erin geslaagd al deze invloeden op smaakvolle wijze te combineren tot een uniek en bijzonder afwisselend geluid.

De groepsleden hebben allemaal een andere muzikale achtergrond waardoor de muziek een breed klankspectrum beslaat. Enkelen hebben een opleiding in klassieke Indiase raga-muziek gehad, en daardoor hebben een aantal stukken ook soms een meditatieve sfeer. Daarnaast is improvisatie een belangrijke onderdeel van de Jugalbandi-muziek waardoor er ruimte is om meer expressieve stukken te spelen. Hierdoor is de muziek bijzonder levendig, boeiend en – ook voor de muzikanten zelf - altijd verrassend. Tijd: 20:30 tot 22:30 uur met pauze. Toegang: vrijwillige bijdrage.

De gladiatoren komen!

Gladiatorgevecht in Museumpark Orientalis. (foto: Museumpark Orientalis) Museumpark Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - Gladiatoren, wie kent ze niet? Deze arenagevechten waren onder de Romeinen mateloos populair. Dit Hemelvaartweekend kun je deze spannende gevechten met eigen ogen zien.

Zeven groepen uit heel Europa zullen hun kamp opslaan in de Romeinse straat in Museumpark Orientalis en een lang weekend als gladiator leven. Als je komt kijken, waan je je echt even in een andere wereld. Overal om je heen zie je gladiatoren; ze leggen de laatste hand aan hun uitrusting, koken, brengen offers om de goden gunstig te stemmen en oefenen met vechten. De eerste twee dagen wordt er hard getraind, want gladiatoren moesten trainen als topsporters om roem en vrijheid te verkrijgen. Op zondag zullen de groepen het tegen elkaar opnemen in een spectaculair gevecht! Mis het niet!

Vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni zullen de gladiatoren de hele dag trainen en workshops volgen. Zondag 2 juni vindt de grote gladiatorshow plaats voor publiek. Deze show begint om 12.30 uur in de woestijn. Zorg dat je op tijd komt want het is nog een stukje lopen vanaf de kassa!
Kijk voor meer informatie op museumparkorientalis.nl.

Eerste Hulp op basisschool Millingen

Groepsfoto geslaagde leerlingen van groep 7 basisschool. (foto: Hans Driessen) Hans Driessen

MILLINGEN - De laatste maanden is de ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn / Kekerdom actief met het klassikaal verzorgen van lessen Eerste Hulp voor leerlingen van de hoogste groepen, namelijk groep 7 en groep 8. Door vrijwillige leden van de ehbo-vereniging, Martien Seegers, Dinie Meeuwissen, Carl Spann, Frits Vermeulen, Henk Jeuriëns en Alex Janssen werd uitleg en demonstratie gegeven over eerste hulp.Van groep 7 hebben 23 leerlingen succesvol de cursus gevolgd, theoretisch en praktisch examen Jeugd ehbo gedaan en ontvingen een bewijs van deelname. Vrijdagmorgen 17 mei werden aan alle 23 geslaagde leerlingen van groep 7 in de aula van de basisschool in Millingen aan de Rijn het bewijs van deelname Jeugd Eerste Hulp persoonlijk uitgereikt door de voorzitter van de plaatselijke ehbo-vereniging, Alex Janssen. In zijn toespraak verzocht hij de ouders om de ehbo-vereniging te steunen en te stemmen bij de Rabobank Clubkasactie.

In de aula waren veel ouders van de geslaagde leerlingen aanwezig. Na de uitreikingen en groepsfoto’s op het podium bedankte schooldirecteur Vincent Scholte de ehbo voor hun bijdragen, maar vooral de kinderen voor het aandachtig volgen van de lessen in het kader van Eerste Hulp. Dinsdagmiddag 11 juni doet groep 8 voor een externe examinator hun examen Eerste Hulp.
De ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn / Kekerdom bedankte de basisschool St. Martinus en de ouders van de leerlingen voor de medewerking, het vertrouwen en hopen op een goed vervolg in het volgende schooljaar.

De Veldruiters deelnemer Rabobank clubkascampagne

Quickstep tijdens voltige. (foto: Lianne van Thiel)

MILLINGEN - Paardensportvereniging De Veldruiters is al vele jaren de club waar jonge kinderen uit Millingen en omstreken kunnen leren paardrijden.

De club heeft twee pony s en één paard, daarnaast komen hier ook ruiters met een eigen paard of pony. Een van onze clubpony’s, Quickstep is onlangs aan haar 25e levensjaar begonnen. Ze is al vele jaren bij ons en heeft al heel wat kinderen geleerd paard te rijden of te voltigeren. "Hoewel Quickstep nog veel energie heeft, vinden we dat ze het wat rustiger aan moet gaan doen, dat betekent dat onze vereniging op zoek moet, en geld nodig heeft voor een goede, lieve, betrouwbare en gezonde vervanger voor Quickstep."

"De Rabobank clubkascampagne is een van onze acties om geld te verzamelen voor dit doel. Bent u lid van de Rabobank Rijk van Nijmegen? Dan wordt u tussen 14 en 29 mei uitgenodigd door de Rabobank om vijf stemmen uit te brengen. U mag maximaal twee stemmen aan dezelfde vereniging geven. Tot 29 mei heeft u nog de kans om vijf stemmen uit te brengen. Elke stem is geld waard! Krijgt de paardensportvereniging De Veldruiters ook uw stem? De Veldruiters en Quickstep zijn u daarvoor dankbaar."

DVSG ontmoet een van de mogelijke kampioenskandidaten

GROESBEEK - Zondag 19 mei speelde DVSG tegen Overasseltse Boys die nog mogelijkheden hebben voor het kampioenschap. De eerste helft was een wedstrijd zonder echte kansen van beide zijden. In de tweede helft was er een wissel bij DVSG; Paul Vissers voor Tijs de Jong.

DVSG begint goed en creëert enkele kansen. Maar Rico Voeten, Tijmen Heus en Gijs Bach komen niet tot scoren. Na een kwartier komt Overasseltse Boys steeds beter onder de aanvallende druk van DVSG uit. De eerste keer wordt de bal tegen de paal geschoten. In de 65e min krijgt Overasselt echter een penalty en scoort hieruit de 1-0. DVSG gaat nu nog aanvallender spelen en creëert wat kleine kansjes. Er wordt ver van de eigen goal gespeeld, met alle risico’s van dien. Pas in de 83e min weet DVSG na goed samenspel voorin de 1-1 te scoren. Gijs Bach kan de gelijkmaker binnen tikken. Het lijkt dat DVSG vandaag een goed resultaat gaat halen tegen een van de kandidaten voor het kampioenschap. Helaas is het voor DVSG, zoals al vaker dit seizoen niet mogelijk om deze stand vast te houden en valt in de 87e min de 2-1 en verliest DVSG onverdiend deze wedstrijd.

Volgende week speelt DVSG de laatste wedstrijd thuis tegen VVLK, de beslissing wie als laatste of een na laatste eindigt dit seizoen in de 5e klasse E.

Zonnebloem Ooijpolder

REGIO - De Zonnebloem afdeling Ooijpolder gaat over de dorpen Leuth, Ooij en Erlecom.

De Zonnebloem is een vrijwilligersorganisatie die ervoor wil zorgen dat mensen met een, vooral lichamelijke beperking of een lichte geestelijke beperking, toch nog in staat zijn om iets leuks te ondernemen. Maar ook een organisatie die vrijwilligers inzet om mensen thuis te bezoeken voor een praatje of in overleg samen iets leuks te doen.

De uitjes die georganiseerd worden zijn onder andere het Lionsconcert, de dagboottocht, muziekmiddag, picknick en een bezoek aan het tuincentrum. De nationale ziekendag wordt samen met de ouderenbond georganiseerd. "U hoeft geen lid te zijn om deel te nemen aan de uitjes, maar u moet wel tot de doelgroep behoren. Dus bent u iemand, of kent u iemand die graag bezoek zou willen ontvangen of deel zou willen nemen of op de hoogte gehouden zou willen worden van de uitjes, en nog niet bij ons bekend is, meldt u zich dan aan."

"Ook zijn wij voor Leuth dringend op zoek naar wat meer chauffeurs om de gasten bij uitjes te brengen en te halen, kilometers worden vergoed. En hebt u nog interesse in een bestuursfunctie binnen onze plaatselijke Zonnebloemafdeling, ook daar zouden wij heel blij mee zijn. Gasten aanmelden of je als chauffeur aanmelden of voor een bestuursfunctie kan bij Erna Driessen, 06 45683965 of via mail b.driessen8@ziggo.nl."

Gebruikers monumentaal Huis Wylerberg eren stichtster

Bloemstuk op graf Marie Schuster. (foto: Vereniging Nederlands Cultuurlandschap)

BEEK-UBBERGEN - Voor even zijn de geboorte- en sterfdatum van Marie Schuster-Hiby weer zichtbaar op haar graf in Kleef. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC), gebruiker van het Huis Wylerberg in Beek-Ubbergen, staat stil bij het overlijden van de stichtster van het huis, vandaag exact zeventig jaar geleden.

Droef genoeg is het graf de afgelopen jaren tot twee keer toe vernield door het weghalen van de bronzen gedenkplaten. De VNC heeft de familie laten weten het aanstaande herstel van het graf financieel te ondersteunen. Marie Schuster liet het expressionistische bouwwerk Huis Wylerberg in de jaren ‘20 van de vorige eeuw bouwen en was daar woonachtig tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Door grenscorrecties zijn het oorspronkelijk Duitse pand en het omringend landgoed op Nederlands grondgebied gekomen. Marie Schuster kreeg tweemaal in haar leven te maken met een Wereldoorlog en grenscorrecties als gevolg daarvan.

VNC-directeur Jaap Dirkmaat legt bloemstuk op graf Marie Schuster. (foto: Vereniging Nederlands Cultuurlandschap)
Luchtfoto Huis Wylerberg. (foto: Vereniging Nederlands Cultuurlandschap)
Grondfoto Huis Wylerberg. (foto: Vereniging Nederlands Cultuurlandschap)

Het leven van Marie Schuster is niet alleen getekend door oorlog, maar ook door haar voorliefde voor expressionistische kunst en muziek, juist in een tijd dat deze kunstvormen in diskrediet werden gebracht door de nazi’s. Veel van de kunst en kunstenaars heeft zij direct of indirect de Tweede Wereldoorlog door geholpen.

Het bewogen leven van Marie Schuster wordt in een documentaire vervat die later dit jaar in Huis Wylerberg in première zal gaan en onderdeel uit zal maken van de vaste tentoonstelling over de geschiedenis van het huis, die te zien zal zijn in de fameuze muziekzaal. De tentoonstelling opent naar verwachting tegen het einde van de zomer.

Zonnebloem Ooijpolder

REGIO - De Zonnebloem afdeling Ooijpolder gaat over de dorpen Leuth, Ooij en Erlecom.

De Zonnebloem is een vrijwilligersorganisatie die ervoor wil zorgen dat mensen met een, vooral lichamelijke beperking of een lichte geestelijke beperking, toch nog in staat zijn om iets leuks te ondernemen. Maar ook een organisatie die vrijwilligers inzet om mensen thuis te bezoeken voor een praatje of in overleg samen iets leuks te doen.

De uitjes die georganiseerd worden zijn onder andere het Lionsconcert, de dagboottocht, muziekmiddag, picknick en een bezoek aan het tuincentrum. De nationale ziekendag wordt samen met de ouderenbond georganiseerd. "U hoeft geen lid te zijn om deel te nemen aan de uitjes, maar u moet wel tot de doelgroep behoren. Dus bent u iemand, of kent u iemand die graag bezoek zou willen ontvangen of deel zou willen nemen of op de hoogte gehouden zou willen worden van de uitjes, en nog niet bij ons bekend is, meldt u zich dan aan."

"Ook zijn wij voor Leuth dringend op zoek naar wat meer chauffeurs om de gasten bij uitjes te brengen en te halen, kilometers worden vergoed. En hebt u nog interesse in een bestuursfunctie binnen onze plaatselijke Zonnebloemafdeling, ook daar zouden wij heel blij mee zijn. Gasten aanmelden of je als chauffeur aanmelden of voor een bestuursfunctie kan bij Erna Driessen, 06 45683965 of via mail b.driessen8@ziggo.nl."

Tropische zomercarnaval voor de tieners

DJ IJskouwd. (foto: archief artiest)

GROESBEEK - Op vrijdag 14 juni wordt een heuse Crazy Kickoff Party georganiseerd voor de Groesbeekse jeugd van 13 tot en met 17 jaar. Die hebben namelijk altijd zin in een feestje!

Op deze avond staat een groot tropisch carnavalsfeest gepland. In een grote circustent zorgt de bekende DJ IJskouwd voor de muziek. En er zijn live optredens van verschillende carnavalsbands die er samen met de aanwezigen een onvergetelijke tropische feestavond van maken! Maar er is veel meer te doen. Alle bezoekers krijgen gratis een tropische niet-alcoholische cocktail, tropical pictures en het Rad van Muziek wordt gespeeld. Naast de cocktail ontvang je twee consumptiemunten en een broodje knak. En niet te vergeten een lot voor de gratis loterij, waarmee fantastische prijzen te winnen zijn. De Crazy Kickoff party start om 19:30 en tot 20:30 uur kun je naar binnen. Met deze avond, voor zowel leden als niet-leden, start de feestweek in het kader van het 100-jarig jubileum van De Treffers. De avond duurt tot 00:00 uur. Koop samen met je vrienden of sportteam toegangskaarten voor de party. Kaarten kosten € 5,- en zijn te reserveren via www.detreffers.nl.

17 / 32

18 / 32

19 / 32

20 / 32

Frans Geertsen en Bets van der Zanden ontmoetten elkaar bij Dit Is Het Leven

(foto: Peter Hendriks)

HEILIG LANDSTICHTING – Het was vandaag 63 jaar geleden dat Frans Geertsen (86) en Bets van der Zanden (85) elkaar voor het eerst ontmoetten op de vergadering van 'Dit is Leven' van de katholieke jongerenorganisatie in Nijmegen.

Frans liet al direct een oogje vallen op Bets, maar durfde toentertijd haar niet daarover aan te spreken. Bets ging op betrekking in Amsterdam en kwam alleen in het weekend naar Nijmegen. Frans trok de stoute schoenen aan en stond haar op een gegeven moment op te wachten op het station in Nijmegen. Frans was bang dat er een Amsterdammer met Bets aan de haal zou gaan en dat wist hij op die manier te voorkomen. Vanaf die tijd kregen het stel verkering en na drie jaar trouwden ze.

Frans werkte na zijn diensttijd bij Philips en stond op de lijst van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij zou een woning krijgen aan de Lucaslaan in Heilig Landstichting. Dat ging op het laatste moment niet door omdat hij op de verkeerde lijst stond, werd hen verteld door de toenmalige gemeentesecretaris. Toen is het stel in gaan wonen bij het ouderlijk huis van Frans aan de Nijmeegsebaan, later in Herwendaal in Groesbeek en nu al weer ruim vijftig jaar in ouderlijke woning. Het paar heeft vier kinderen gekregen: 1 dochter en 3 zoons en 4 kleinkinderen.

Bets heeft totdat ze kinderen kregen gewerkt als secretaresse bij de Radboud in Nijmegen. Voor hun vele vrijwilligers werk zijn beiden koninklijk onderscheiden. Frans werd in 2009 Ridder in de Orde van Orange Nassau en Bets werd in 2014 Lid in de Orde van Oranje Nassau. Bets was de eerste gastvrouw van het Gelders Orkest (bij haar afscheid kreeg zij een levenslang abonnement) en verrichtte bij terminale zorg als vrijwilligster nachtdiensten.
Frans was voorzitter van de Nederlandse Vereniging van reserve-officieren, jaren actief bij de Sociale Netwerk Club en is 10 jaar hoofd protocol van de Vierdaagse geweest, waar hij overigens al zo'n 40 jaar zelf meegelopen heeft. Ook heeft hij er mede voor gezorgd dat Heilig Landstichting voor hotel Rozenhof een historisch paneel heeft gekregen dat paneel is helaas met carnaval door onverlaten uit het frame getrapt. Burgemeester Slinkman heeft woensdagmiddag een bezoek aan het diamanten paar gebracht vergezeld van de trouwactie uit 1959 en uiteraard bloemen.

Rommelmarkt

in de Reinhal

MILLINGEN - Voor de 20e keer organiseren voetbalvereniging SC Millingen en carnavalsvereniging De Deurdouwers gezamenlijk de jaarlijkse rommelmarkt in de Reinhal, Ons Genoegenpad 12.

Dit jaar is de Rommelmarkt op zaterdag 8 juni. De rommelmarkt opent om 11.00 uur en de entree is 1,50 euro. Het entreebewijs is tevens een lotnummer waarvan de prijs is nog een verrassing is. De trekking van de loterij is rond 12.00 uur. Er wordt weer een tafel samengesteld met antiek en curiosa, de budgetboxen worden verkocht vanaf 14.00 uur en de sluiting is om 14.30 uur. De opbrengst van deze rommelmarkt komt geheel ten goede aan de jeugd van voetbalvereniging SC Millingen en carnavalsvereniging De Deurdouwers.

Omdat het voorterrein van de Reinhal onlangs volledig verhard is zal de kraamopstelling totaal gewijzigd zijn waardoor u nog beter bij de spulletjes kunt en met nóg meer plezier komt shoppen. Kijken, kijken en ook kopen!

-vernieuwde kraamopstelling, zodat u géén kraam kunt missen!

-de kramen staan binnen en deels buiten!

-een tafel met antiek en curiosa!

-de grote stukken liggen buiten op zeilen, voor het gebouw!

-een super gezellig terras tegenover de verkoopactiviteiten!

-duidelijk herkenbare verkopers, die u graag van dienst zijn!

-nieuw: sales advisor Wilco, die u gevraagd en ongevraagd adviseert bij uw aankopen!

De inname dagen zijn maandag 27 mei, woensdag 29 mei en vrijdag 31 mei van 19.00 tot 21.00 uur en zaterdag 1 juni van 9.00 tot 12.00 uur in de bekende Reinhal, het verenigingsgebouw van De Deurdouwers aan het Ons Genoegenpad.

Er wordt géén meubilair aangenomen en ook géén goederen, die stuk zijn…! Bijzondere stukken voor de veiling zijn welkom, de opbrengst is immers voor de jeugd van onze beide verenigingen.

Parkeren vooraan op het parkeerterrein in het Ons Genoegenpad (bij Koffie en Eethuis "De Gelderse Poort"). De ingang is via het Ons Genoegenpad.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98

Woensdag 29 mei: 9.00 uur H. Mis.

Zaterdag 1 juni: 19.00 uur H. Mis.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 28 mei: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 2 juni: 11.00 uur H. Mis, Eerste Communie; 14.00 uur H. Mis Engelstalig.

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 27 mei: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Donderdag 30 mei: H. Mis Hemelvaart op scoutingterrein van Don Bosco ('t Herrendal; bereikbaar vanaf d'Avilaweg in Mook; aansluitend ontmoeting met koffie/thee.

Vrijdag 31 mei: 9.00 uur H. Mis met aansluitend barmhartigheidsrozenkrans.

Zondag 2 juni: 9.30 H. Mis.

Kerken Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St.Georgius

Zondag 02 juni 09.30 uur Eucharistieviering m.m.v. Parochieel Zangkoor, Yves Mambueni. Gebedsintenties: Jan en Dora de Valk; Marie Cornelissen-Vroom.

Nederasselt-H.Antonius Abt

Zondag 02 juni 09.30 uur. Woord en Communieviering m.m.v. Gemengd Koor, Hennie Witsiers.

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 30 mei 19.00 uur. Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum. Zondag 02 juni 11.00 uur. Woord en Communieviering m.m.v. Parnassuskoor, Werkgroep WOCO-viering. Gebedsintenties: Zus Duighuisen-Fleuren en Gerrit en Roland; Til Kamps-Janssen; Bert Broekman en Rieky Broekman-Willems; Tineke Schouten; Nellie van den Berg-Dinnissen; An den Brok-Klabbers; Antoon en Tilly Derks; Theo van Rens.

Zondag 02 juni 13.30 uur. Doopviering Zion van den Burgt.

Kerken Heumen, Nederasselt en Overasselt

Kerken Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St.Georgius

Zondag 02 juni 09.30 uur Eucharistieviering m.m.v. Parochieel Zangkoor, Yves Mambueni. Gebedsintenties: Jan en Dora de Valk; Marie Cornelissen-Vroom.

Nederasselt-H.Antonius Abt

Zondag 02 juni 09.30 uur. Woord en Communieviering m.m.v. Gemengd Koor, Hennie Witsiers.

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 30 mei 19.00 uur. Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum. Zondag 02 juni 11.00 uur. Woord en Communieviering m.m.v. Parnassuskoor, Werkgroep WOCO-viering. Gebedsintenties: Zus Duighuisen-Fleuren en Gerrit en Roland; Til Kamps-Janssen; Bert Broekman en Rieky Broekman-Willems; Tineke Schouten; Nellie van den Berg-Dinnissen; An den Brok-Klabbers; Antoon en Tilly Derks; Theo van Rens.

Zondag 02 juni 13.30 uur. Doopviering Zion van den Burgt.

Kerk Mook

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 27 mei: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Donderdag 30 mei: H. Mis Hemelvaart op scoutingterrein van Don Bosco (‘t Herrendal; bereikbaar vanaf d’Avilaweg in Mook; aansluitend ontmoeting met koffie/thee.

Vrijdag 31 mei: 9.00 uur H. Mis met aansluitend barmhartigheidsrozenkrans.

Zondag 2 juni: 9.30 H. Mis.

Kerk Molenhoek

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 28 mei: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 2 juni: 11.00 uur H. Mis, Eerste Communie; 14.00 uur H. Mis Engelstalig.

René Erik Bouw koopt kavel op bedrijventerrein de Mies in Groesbeek

(foto: Gemeente Berg en Dal) Foto: Gemeente Berg en Dal

GROESBEEK - Bedrijventerrein De Mies in Groesbeek is een modern bedrijventerrein met vooral lokale bedrijven. Het bedrijventerrein is in trek bij de lokale ondernemers. Zo heeft René Erik Bouw een kavel gekocht.

René Erik Bouw houdt zich bezig met nieuwbouw, renovatie, aan- of verbouw en onderhoud. Op dit moment zijn zij gevestigd aan de Industrieweg in Groesbeek. René Gerrits en Erik van de Wege geven aan: "Voor de opslag van onder andere bouwmaterialen en machines huren we op dit moment nog een ruimte aan de Industrieweg in Groesbeek. Maar vanwege groei van het bedrijf, zijn we toe aan een nieuwe stap. Daarom hebben we een kavel van 1.000 m² gekocht. Hier bouwen we een hal. Een gedeelte van deze hal willen we dan ook weer verhuren aan andere bedrijven".


Ook een kavel op een bedrijventerrein in de gemeente Berg en Dal? Geïnteresseerd in een kavel? Via Stef van der Graaf of via de website van de gemeente Berg en Dal kunnen ook andere geïnteresseerden informatie opvragen. Houdt er wel rekening mee dat op dit moment alle percelen in optie zijn. Wethouder Irma van de Scheur: "Mooi om te zien dat de lokale economie goed draait. Dat vertaalt zich in de versnelde verkoop van bedrijfskavels. Het huidige aanbod aan kavels is daardoor helaas wel schaars. We zijn dan ook bezig met de ontwikkeling van het bedrijventerrein Hulsbeek in Groesbeek."

Consult altijd gratis en vrijblijvend bij Tandprothetische Praktijk Dukenburg Een goed gebit is een rijk bezit

NIJMEGEN – Als u tanden en/of kiezen verliest, omdat ze slechter worden of wanneer u tanden en/of kiezen moet missen als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval, dan brengt dat nare problemen met zich mee. Blijf er niet mee tobben, maar laat u helpen bij Tandprothetische Praktijk Dukenburg.

Met minder of met slechte tanden wordt eten en praten moeilijker. Bovendien heeft het een negatieve invloed op uw uiterlijk. Dat kan u erg onzeker maken, waardoor u niet meer ten volle van het leven kunt genieten. 'Niet nodig, want we kunnen prachtige, perfect passende gebitsprotheses vervaardigen', zegt Peter Marsman, gespecialiseerd tandtechnieker en tandprotheticus.

'Ook wanneer iemand al enige tijd een gebitsprothese heeft, kunnen er problemen ontstaan. Het kaakbot kan door het ouder worden gaan slinken, waardoor een gebitsprothese los kan gaan zitten. Ik raad dan aan om niet langer te wachten, maar direct een afspraak te maken voor een controle. Hoe sneller we een gebitsprothese weer goed passend kunnen maken, hoe beter we verdere problemen kunnen voorkomen.' Bij Tandprothetische Praktijk Dukenburg is het volledige proces, van het bespreken van uw wensen en het vakkundig aanmeten tot het professioneel vervaardigen in het eigen tandtechnisch laboratorium, in handen van Peter. Dat zorgt ervoor dat u precies krijgt wat u samen heeft doorgesproken. Een stralende lach is het mooiste sieraad dat iemand dragen kan, Peter Marsman zorgt er graag voor dat u uw sieraad (terug) krijgt...

Tandprothetische Praktijk Dukenburg, Aldenhof 70-02 Nijmegen; 024 3430986 www.jouwgebit.nl (Lid van O.N.T.)

Anytime Fitness heeft bij opening in Millingen al ruim 500 leden

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Vrijdagmiddag is aan de Heerbaan 264 in de voormalige Toyota-garage van Scholten Anytime Fitness officieel geopend.

De opening heeft langer geduurd dan verwacht omdat volgens eigenaar Hernanni moest worden voldaan aan diverse duurzaamheidsbepalingen. Naast de vertraging zorgde dit ook voor de nodige extra kosten. Desondanks was het wethouder Nelson Verheul die samen met Femke Arens van de stichting Energy4all het lint mochten doorknippen waarmee de opening een feit was. Tilly Marchi liet weten dat zich nu al ruim 500 leden zich hebben ingeschreven, een teken dat er behoefte aan is, aldus Marchi.

Groesbeeks Gemengd Koor moet uitzien naar andere

repetitieruimte

GROESBEEK – Het Groesbeeks Gemengd Koor is te kennen gegeven, dat het uit moet gaan zien naar een andere repetitieruimte. Dat heeft de beheerder van de Mallemolen hen laten weten.

De gemeente is met het Montessori College overeen gekomen dat het de benedenverdieping van De Mallemolen in gebruik gaat nemen en nog een gedeelte van de begane grond. Hierdoor kunnen niet alle huurders van De Mallemolen meer terecht. Het Groesbeeks Gemengd Koor kan wel een ruimte krijgen, maar die is maar eens in de veertien dagen beschikbaar en dat is voor ons geen optie, aldus voorzitter Jan Medendorp. Met een tussenpose huren wij al vele jaren de ruimte in De Mallemolen en nu kunnen wij op zoek gaan naar een andere accommodatie, die moeilijk te vinden is.

Het Groesbeeks Gemengd Koor bestaat al 76 jaar en heeft momenteel 65 leden, vertelt Jan Medendorp. Martijn Arents beheerder van De Mallemolen werd door een beleidsmedewerker van de gemeente Berg en Dal op de hoogte gesteld van de verhuur van de ruimte aan het Montessori College. Toen Martijn liet weten dat er huurders inzaten, liet de ambtenaar weten 'het maar te regelen met de huurders'. Het bestuur van het Groesbeeks gemengd Koor heeft getracht wethouder cultuur Annelies Visser te benaderen. "Maar daar is geen afspraak mee te maken", aldus een teleurgestelde Jan Medendorp, "die is niet te spreken te krijgen. Momenteel zitten we met het koor in een drukke periode zoals de voorbereiding van het pinksterconcert met als thema 'That's the Spirit ' eind juni in de Cosmas en Damianuskerk en niet te vergeten het concert met het Zuid-Afrikaans koor, met wie we steeds een volle kerk mee krijgen." Jan Medendorp hoopt dat er een geschikte repetitieruimte te vinden is en vindt het jammer dat de wethouder en de afdeling cultuur een dergelijk koor, dat bekendheid geniet in de hele regio en ver daarbuiten in de kou laat staan.

Indrukwekkende inwijding Mariagrot in park

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – In de prachtige voormalige tuin van Mariëndaal en nu het bijzonder mooie park Mariëndaal is zondagmorgen onder grote belangstelling de geheel gerestaureerde Mariagrot ingezegend.

Voor de inzegening was een Open Lucht Heilige Mis waarbij de tweehonderd stoelen die klaar stonden, te weinig waren om alle belangstellenden een zitplaats te kunnen aanbieden. Speciale eregasten waren de zusters van de Orde van de Barmhartige Zusters van de Heilige Carolus Borromeüs, oud-pastor Jan van Gestel, burgemeester Slinkman en de wethouders Van de Scheur en Fleuren. De voorganger van de openluchtmis was pastoor Henk Janssen met medewerking van het parochieel koor Horst-Sion-Breedeweg, terwijl Noortje Spiertz enkele nummers met haar blokfluit ten gehore bracht.

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

De viering die geheel in het teken stond van Maria - de meimaand Mariamaand - werd met bloemen kracht bijgezet. Pastoor Janssen memoreerde dat in 1904 is begonnen met de bouw van het grotje en was in 1909 klaar. In die periode stond er een beeld van Jezus in de grot die op zijn hart wees. De Tweede Wereldoorlog werd de grot grotendeels vernield door beschietingen. Na de restauratie werd het beeld van Jezus vervangen door dat van Maria. Na de H.Mis verdrongen de belangstellenden zich bij het Mariagrotje waar het eigenlijk ook allemaal om begonnen was. Vrijwilligers hebben de afgelopen periode hard gewerkt aan het herstel van het Mariagrotje, het Mariabeeld, de tuin en kerkhof er omheen. Het resultaat mag er dan ook zijn, het is een bezienswaardigheid op zich. Oud-pastor Van Gestel zegende het Mariagrotje graag in. 'Het is een vertrouwd plekje geworden waar we altijd terecht kunnen, hier zijn we altijd welkom, want Maria is altijd thuis', aldus Van Gestel. Bij het aansteken van het kaarsje hoopte Van Gestel dat Maria veel mensen mag troosten op deze bijzondere plek.

Winkelcentrum Bellevue op hemelvaartsdag in teken van Oud-Hollandse spellen

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Naar aanleiding van het succes van afgelopen jaar staat ook dit jaar op hemelvaartsdag winkelcentrum Bellevue in Groesbeek in het teken van Oud-Hollandse spellen.

Donderdag 30 mei staan van 12.00 tot 17.00 uur door het gehele winkelcentrum in het hart van Groesbeek Oud-Hollandse spellen. De deelnemers kunnen beginnen te spelen bij een van de deelnemende winkeliers. Bij ieder spel krijgt men bij goed gevolg een stempel. Als alle spelen gedaan zijn en men dus een volle stempelkaart heeft, kan men met de volle kaart een verrassing ophalen bij een van de deelnemende winkeliers. De logo's van de deelnemende winkeliers staan op de stempelkaart. Naast deze Oud-Hollandse spelen zijn er voor de kleintjes extra attracties zoals een draaimolen, glittertattoos en voor de oudere kinderen een dubbele Crazy-ladder. Voor deze laatste genoemde attracties is geen stempelkaart nodig. Het belooft een drukte van jewelste te gaan worden op hemelvaartsdag in winkelcentrum Bellevue in het hart van Groesbeek.

Aangelijnde hond bijt voorbijgangster

(foto: Waldi Rutten) Foto: Waldi Rutten

GROESBEEK – Op de Oude Zevenheuvelenweg in Groesbeek is zaterdagmiddag een wandelaarster uit Arnhem door een aangelijnde hond gebeten, waarbij zij een ernstige bloeding heeft opgelopen.

Het slachtoffer liep met vriendinnen uit Renkum over de Oude Zevenheuvelenweg, waar ze een man tegen kwamen die twee aangelijnde honden aan het uitlaten was, een zwarte en een beige. Bij het passeren beet een van de honden het slachtoffer in haar been dat een slagaderlijke bloeding veroorzaakte. Na het gebeuren ging de eigenaar van de twee honden er vandoor, het slachtoffer bloedend achterlatend. De vriendinnen van het slachtoffer hebben eerste hulp verleend, totdat ambulance en politie ter plaatse waren. De vrouw is met spoed naar een ziekenhuis in Nijmegen gebracht. De politie is op zoek naar de eigenaar van de twee honden en verzoekt eventuele getuigen met hen contact op te nemen. Inmiddels is bekend dat de voortvluchtige hondenbezitter op diverse camera's is herkend.

Nieuws insturen?

REGIO - Wilt u graag iets onder de aandacht brengen in de regio? Dat kan geheel kosteloos in Hét GemeenteNieuws!

Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl. Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Bij vragen belt u: 0481-464770

Muziekvereniging houdt concert bij Oortjeshekken

(foto: Joop Verstraaten)

OOIJ – Muziekvereniging Ooijse Toekomst heeft zaterdagmiddag de traditie in ere gehouden door op het terras van Oortjeshekken een sfeervol concert in de openlucht te verzorgen.

Het weer was er wel naar en het terras zat aardig vol met veelal muziekliefhebbers en overige gasten, die een graantje meepikten van het concert. Volgens ingewijden was dit voor de veertigste maal dat jaarlijks een concert wordt verzorgd bij Oortjeshekken en sinds kort ook bij de Thornse molen. Als het geregend had dan hadden we het concert verplaatst naar september, liet de dirigent desgevraagd weten. "Maar nu zijn de weergoden ons heel gunstig gestemd." Ook wethouder Annelies Visser genoot met haar echtgenoot van de muzikale klanken van Ooijse Toekomst. In november organiseert muziekvereniging Ooijse Toekomst een open podium in De Sprong in Ooij onder het motto 'Top 2000'. Op die dag kunnen talenten uit Ooij laten horen wat ze in hun mars hebben.

Internationaal voetbal bij Heumen

Duitse Winnaars. (foto: Hans van Wijk)

HEUMEN - In Heumen vindt op 31 mei, 1 en 2 juni voor de 38e maal de internationale jeugdvoetbal happening plaats. Dit evenement wordt mogelijk gemaakt door het Interreg V A-Programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie (EU).


Het belangrijkste is natuurlijk het jeugdvoetbaltoernooi zelf: De Autena CUP 2019. Dit jaar met 147 deelnemende teams, waarvan er 28 uit het buitenland komen. Er wordt gespeeld in twintig categorieën verdeeld over Onder 19 tot en met Onder 7. Nieuwe deelnemers op het toernooi zijn ondermeer: Vierlinden DJK uit Duisburg-Duitsland, Pelican Rangers uit Hull (Engeland) en DSS uit Haarlem. Uiteraard ook veel teams uit de directe omgeving. De wedstrijden vinden plaats op sportpark De Toppenberg aan de Maasstraat in Heumen en beginnen vrijdag om 18.00 uur en zaterdag en zondag om 09.00 uur.

Alle wedstrijden staan onder leiding van KNVB scheidsrechters. Tijdens het toernooi worden er acties gehouden ten bate van de stichting Mijn Liefste Wens. Vrijdagavond 31 mei organiseert SV Heumen een gala-avond met verkiezing Sportman/sportvrouw van het Jaar. Zaterdagavond 1 juni zijn er om 18.30 uur de Praxis Games: een spelcircuit voor jeugd tot en met 12 jaar. En voor de jeugd ouder dan 12 jaar een Bubbel Voetbal toernooi. Komt dat zien: Op zondagavond 2 juni vindt er om 19.30 uur de Praxis Erewedstrijd plaats: SV Heumen heeft weer een oude traditie teruggehaald de Ouders/Managers wedstrijd : SV Heumen JO13-1 – Spondon Rovers U13. Voor al deze activiteiten op sportpark De Toppenberg is de entree gratis.

Gratis evenement voor jong én oud Internationale Modelbouw Dagen in Elst (Gld)

ELST - Voor de negende keer op rij worden in Elst (Gelderland) op zaterdag 1 en zondag 2 juni de Grote Internationale Modelbouwdagen georganiseerd. Dit evenement, dat eens in de twee jaar georganiseerd wordt, trok twee jaar geleden liefst meer dan 100.000 bezoekers naar Elst in de Betuwe.

Ofschoon het weer af en toe te wensen overliet waren de bezoekers laaiend enthousiast over de indrukwekkende presentaties van alles wat op modelbouwgebied te vinden was. Dit alles zorgde voor een fantastische happening.Ook dit jaar vindt dit evenement weer plaats. In een gebied van liefst 4 km2 vinden demonstraties plaats van alle mogelijke takken van de modelbouw, kunt u genieten van allerlei shows op het gebied van modelbouw en presenteren diverse ondernemers op het industriepark De Aaam hun producten. Bovendien kunnen kinderen bij de meeste attracties zelf actief aan de slag.
Wat kunt u zoal verwachten:

 1. Doorlopende vliegshows met vliegtuigen, helikopters en drones, aangedreven door elektro- en brandstofmotoren of echte turbines.

 2. Off-road auto's in schaal 1:5, 1:8 en 1:10.

 3. RC-trucks en -grondverzet machines uit Nederland, Duitsland en België in schaal 1:16. Deze vrachtauto's en machines zijn te zien in de drie gymzalen van het Westeraam. Bovendien kunnen kinderen hier zelf met vrachtauto's rijden en een rijbewijs halen.

 4. Er zijn viergrote trucks in schaal 1:4. Deze trucks zijn tussen de 3 en 5 meter lang en kunnen een gewicht tot 20 ton trekken!

 5. Tractor Pulling (radiografisch) met op zaterdag een wedstrijd Tractor Pulling.

 6. Drift auto's: RC Drift auto's.

 7. Radiografisch bestuurbare tanks en militaire voertuigen.

 8. Speedboten op de vijver Aamse plas en een echt Baywatch model. Modelbouwschepen in schaal op de plas Westeraam bij de Jumbo Maclean.

 9. Lego show. Men kan hiervoor terecht in de gymzalen van de volgende basisscholen: De Wegwijzer, De Zon en Elstar.

 10. Een echte hovercraft, waar zes mensen tegen betaling in mee kunnen glijden/varen over de plas achter het bedrijvenpark De Aam.

 11. In een echte helikopter kunt u rondvluchten maken richting Nijmegen of Arnhem. Dit natuurlijk wel tegen betaling.

 12. Bezoekers kunnen ook zelf met een rc-auto rijden. Naast de deur van onze winkel ligt een demobaan waarop u zelf kunt ervaren hoe het is om met een rc-auto te besturen.

 13. Quad rijden. Maak zelf eens een ritje met een quad. Tegen een kleine vergoeding is dit mogelijk!

 14. Tuning cars, boom cars, American cars

 15. HCC!m Modelspoorbaan digitalisering. Deze groep laat u zien hoe u het beste uw modelspoorbaan kunt digitaliseren, tevens is er een modelspoorbeurs.

 16. Op een veld op het evenemententerrein kunt u kleiduiven schieten.

Bij de winkel van Hobma Modelbouw treft u diverse stands van fabrikanten met hun nieuwste producten aan. De meeste demonstraties vinden in de buitenlucht plaats. Er wordt rekening gehouden met een bezoekersaantal van ruim 100.000. "Daarom vragen wij u zoveel mogelijk van het openbaar vervoer gebruik te maken. De grote parkeergarage bij station Elst is gratis toegankelijk. Tijdens deze Internationale Modelbouwdagen rijden er doorlopend gratis bussen van en naar station Elst. Ook rijden er gratis pendelbussenrond over de Industrieweg Oost. Meer informatie staat op www.modelbouwdagen.nl.

Het positieve effect van gedoneerde kleding en textiel

REGIO - Een kast vol kleding. Voor Sympany een kast vol mogelijkheden. U staat er wellicht niet altijd bij stil als u afstand doet van die te krappe broek of die miskoop met het kaartje er nog aan. Maar door uw textiel gescheiden in te leveren, maakt u eenvoudig een verschil. Ruim op en draag bij aan circulariteit.

Het is eigenlijk een raar idee, dat nog goed bruikbaar textiel, bij het restafval wordt weggegooid. Toch gebeurt dit nog vaak. Restafval wordt verbrand en is daarmee belastend voor het milieu en bruikbaar textiel gaat verloren. In Nederland heeft Sympany ruim 2.500 textielcontainers staan, waar u uw textiel in kunt doneren. U vindt uw dichtstbijzijnde container vermeld op https://www.sympany.nl/vind-een-container/. Als u textiel gescheiden inlevert, wordt het bij Sympany gesorteerd en krijgt het een nieuw leven als kledingstuk in Nederland, Europa of in de Afrikaanse landen Angola, DR Congo, Malawi en Zambia. Niet-herdraagbaar textiel wordt gebruikt in de productie van nieuwe jeans zoals de By Sympany By Kuyichi jeans voor consumenten en de By Sympany By CrossHatch werkjeans. Maar er wordt ook isolatie- en akoestisch materiaal van gemaakt door VRK Akoestiek en Isolatie.

Met de opbrengsten van het ingezamelde textiel steunt Sympany (inter)nationale projecten. Projecten op het gebied van textiel, gericht op duurzaamheid en zelfredzaamheid. Zoals in Malawi (Afrika) het mobiel trainingscentrum en de Fashion & Design opleiding. In India (Panipat) worden kinderen uit de risicovolle werkomgeving van hun ouders gehouden door ze opleiding te bieden. Op de website van Sympany www.sympany.nl vindt u naast de dichtstbijzijnde container, wat hierin welkom is, maar ook leest u meer over de projecten en de innovatieve ontwikkelingen zoals de nieuwe jeans.

Carolusschool-activiteiten

Onderbouw bij vlag. (foto: Lianne) lianne

GROESBEEK - De Carolusschool een school met ongeveer 85 leerlingen op de Cranenburgsestraat in Groesbeek. Januari was het tien jaar geleden dat wij in ons mooie gebouw trokken. Niet zomaar een school maar een school waar leren leuk is!

We sluiten aan bij de leerontwikkeling van de kinderen en zien ze groeien zowel op leer,- als op sociaal gebied. Kinderen die weer blij zijn en ouders die hun kinderen weer zien groeien op alle gebieden. Voor de meivakantie werd een paasbrunch verzorgd door de oudercommissie. In de aula stonden de tafels gedekt. Het zag er gezellig uit. De kinderen zaten in groepjes, groot en klein door elkaar en hebben zich goed gedaan aan wat er op tafel kwam. De hoofdsponsor van deze activiteit was Martijn van supermarkt Jumbo in Groesbeek. Dank je wel! De dag erna waren we bij de Koningsspelen aanwezig op de Treffersvelden en de onderbouw heeft een spellencircuit op school gehad. Na alle drukte was het tijd voor vakantie.

Spel voorjaarsmarkt. (foto: Lianne) lianne

Vrijdag 10 mei hebben de ouders en het team een voorjaarsmarkt georganiseerd! Volgens buienradar zou het weer niet meewerken dus we zijn naar binnen gegaan met de activiteiten. Alleen de pannakooi bleef buiten en werd door vele kinderen gebruikt voor een potje voetbal. De bloemetjes, tombola, het spellencircuit en de horeca werden binnen neergezet. Zelfs het springkussen dat gesponsord was door Abeco stond in de aula. Door de inzet van vele ouders en het team was het een hele gezellige voorjaarsmarkt met veel kinderen, ouders en familie. Iedereen werd bedankt voor de opkomst!

Brandweer Beek gealarmeerd voor afgebroken boomtak

(foto: Joop Verstraaten)

BEEK – De brandweer van Beek werd donderdagavond gealarmeerd door buurtbewoners die hevig gekraak hadden gehoord bij een bosschage aan de Marterstraat in Beek.

Ter plaatse bleek dat er een flinke tak vermoedelijk door de wind was afgebroken en in een andere boom was blijven hangen. Omdat de afgebroken tak geen direct gevaar opleverde heeft de brandweer het gebied rondom de boom inclusief de parkeerplaats met linten afgezet. Deze plaats wordt veel gebruikt door het uitlaten van honden en het pareren van auto's. De brandweer gaat de gemeente Berg en Dal informeren die de afgebroken tak zal verwijderen.

Boekpresentatie 'Millingen aan de Hijskraan'

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN AAN DE RIJN – Ben Smitjes heeft zaterdagmiddag het eerste boek 'Millingen aan de Hijskraan ' in ontvangst mogen nemen op de boot Rhenus Vahalis. Het boek ging over de vermaarde scheepswerf in het Rijndorp.

Voor deze presentatie was als speciale gast ex-SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen uitgenodigd. Zij kon als geen ander weten hoe het is om op te groeien in een dorp èn gezin waar een scheepswerf bepaalde wat er gebeurde. Vader Sjaak (84) heeft-liefst 38 jaar op de Millingse scheepswerf gewerkt. Samen met diverse oud werknemers en genodigden werd het boek op de Rhenus Vahalis het boek 'Millingen aan de Hijskraan' gepresenteerd. Het is een boek geworden met de geschiedenis van de scheepswerf die lang in Millingen furore heeft gemaakt, de deuren sloot en inmiddels weer een nieuw leven is begonnen. Menig Millingenaar kunnen zich ongetwijfeld nog de toeter van de scheepswerf herinneren die over hert Rijndorp galmde. Het boek is geschreven door Hanneke Beld, Marga Arents en Fred uit het Broek.

Ina Brouwer bezoekt Groesbeek

De foto, in stemmig rood, het genoemde raadslid. Het betreft de PvdA wethouder Dinie Hendriks. (Foto Gerrie Driessen) (foto: Archief Gerrie Driessen)

Ina Brouwer bezoekt Groesbeek. Juni 1986. Ina Brouwer, van 1982 tot mei 1986 fractievoorzitter Communistische Partij Nederland, bezoekt Groesbeek.

Als Brouwer het dorp aandoet is zij alleen nog politiek leider van de CPN, tijdens de een maand eerder gehouden Kamerverkiezingen namelijk was de partij haar drie zetels verloren. Haar belevenissen uit die periode publiceert zij in 1988 in de uitgave: 'Ina Brouwer. Tussentijds. Dagboeknotities en beschouwingen over politieke vernieuwing', waaruit het onderstaande fragment.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Goesbeek

Protestantse Gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman) Jannie Schaapman

Zondag 2 juni. Aanvang: 10.00 uur. Voorganger: ds. D. Stolk uit Nijmegen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor St. Gast; deze stichting helpt asielzoekers in nood in Nijmegen en omstreken.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Tijl

Hiep Hiep Hoera onze Kleinzoon
Tijl van Blitterswijk is op 23 Mei 10 jaar geworden.
Hartelijk Gefeliciteerd en een dikke knuffel
van Opa Bart en Oma Wenda.

Stoere meid

Leg de ballonnen en slingers maar vast klaar!
Want deze stoere meid wordt 26 mei 3 jaar.
Dafne van harte gefeliciteerd.
Liefs : Oma Moekie.

Fabio Jansen wordt 27 mei 18 Jaar en mag dan met zijn rijbewijs en nieuwe auto zijn eerste ritje maken,

heel veel veilige ritjes en felicitaties gewenst van Oma

Hiep, hiep, hoera 26 mei wordt Puk 8 jaar.

Gefeliciteerd lieverd.

Liefs van Opa, Oma, Annabel, Jasper, Saar en Juul.

Xxx.

Hiep Hiep Hoera!
Angelique Goercharn-Ramlal
Gefeliciteerd met je 35ste verjaardag

Liefs van Kiara & Andy

Liefste Anniek, Mirte, Mila en Jolie, heel erg bedankt voor het verrassingsfeest.
Ik vond het super leuk!
Liefs, Chris

Lieve Juul,
gefeliciteerd met je 2e verjaardag!
Kus en knuffel van opa Peter en oma Diana.

Dit guitige meisje werd op 22 mei 2009 geboren
en wordt nu dus 10 jaar!

gefeliciteerd Amber!
verjaardagskus van opa en oma
en een likje van onze Fam.

Hudepohl Fotografie

Brianna van harte gefeliciteerd met het behalen van je easy swim zwemdiploma. We zijn heel trots op je.

Mama en Rick
Jan en Julian
opa en oma

Sonja bedankt..
Voor het leuke speelhoekje
Voor de lekkere spekjes
Voor de gezelligheid... elke dinsdag
Namens Mare - Robin - Jip - Maud

Deze dieren vriendin Mila wordt 9 jaar.
Gefeliciteerd van opa Ad en oma Ans.

Ize alweer 8 jaar,
gefeliciteerd door Papa, Mama,
Lune en de gehele Familie.

Ize 2

Onze lieve vriendinnetje is jarig!
Gefeliciteerd Ize.
Liefs,
Lev, Fee en Lux

Gespreksgroep 'Nabestaan na zelfdoding' start in Nijmegen

(foto: Indigo)

REGIO - Voor nabestaanden na zelfdoding is het verwerken van het verlies vaak een moeilijk proces. Veel vragen rondom het overlijden blijven onbeantwoord. In deze groep kan men herkenning en steun vinden bij anderen die ook een naaste hebben verloren door zelfdoding.

In de bijeenkomsten is er ruimte voor ieders persoonlijke verhaal. Ook praten we over rouwtaken, gevoelens van schuld en schaamte, reacties uit de omgeving en er is ruimte voor eigen thema's. Een paar uitspraken van groepsleden: 'Door de groep heb ik zelf meer rust gekregen' 'Weten dat je niet alleen bent, is een grote steun' 'Door de groep heb ik ervaren dat rouwen veel tijd kost' Bij voldoende deelnemers start de groep maandag 21 oktober van 14.30 tot 16.30 uur, is bij Wijkcentrum Dukenburg in Nijmegen. Er zijn 8 tot 10 wekelijkse bijeenkomsten (afhankelijk van het aantal deelnemers). Deze groep is voor inwoners van gemeente Berg en Dal, Beuningen, Heumen, Nijmegen, en Wijchen. Meer informatie en/of aanmelden: 026-3124483 of info@indigogelderland.nl

Smartlappenfestival Grave

GRAVE - Op de eerste zondag in juli moet je in Grave zijn! Bij vele smartlappenkoren en liefhebbers van het levenslied staat deze zondag standaard op de kalender. Zondag 7 juli vindt de 19e editie van 'ons' smartlappenfestival plaats op het festivalterrein Bekaf en natuurlijk in het historische centrum van Grave.

De voorbereidingen zijn al geruime tijd in volle gang, achter de schermen wordt er hard gewerkt om ook deze dag voor de deelnemers en bezoekers weer onvergetelijk te maken. Het programma is rond; 32 koren komen met plezier optreden en ook de grote muzikale finale in de feesttent op Bekaf is iets om nu al naar uit te kijken. De band Blow the Base uit Overasselt heeft de afgelopen jaren al laten zien dat ze zonder moeite het dak eraf blazen en binnen de kortste keren alle voetjes van de vloer krijgen. Ook dit jaar zijn ze weer van de partij.

Nieuw is het optreden van feestzanger John Brouwer, hij verzorgt jaarlijks veel optredens op grote festivals en feesten en heeft een neus voor de lekkerste meezingers en tranentrekkers. Dat belooft weer een hele happening te worden. De officiële opening van het festival door de burgemeester is om 12:00 uur in de feesttent, vanaf 13:00 uur treden de koren op door het gehele centrum en om 17:00 uur start de grote finale in de feesttent. "Houd onze website www.smartlappenfestivalgrave.nl in de gaten en volg ons op Facebook en Instagram voor meer informatie en onze deel-en-win actie met leuke prijzen."

Open dag Nijmeegse stadstuinen

NIJMEGEN - Op zaterdag 8 juni openen een dertigtal tuinliefhebbers hun poorten tijdens de 21ste editie van de Nijmeegse Open Tuinendag. Tussen 10.00 en 17.00 uur bent u welkom om een kijkje te nemen en geïnspireerd te raken door tuinen in allerlei maten en vormen.

In zowel Nijmegen als Lent heeft u op deze dag de kans eens in de achtertuin van een wildvreemde te kijken. Verborgen achter oude en nieuwe gevels treft u een diversiteit aan tuinen aan. Van hele grote tuinen aan de rand van het bos, historische tuinen in het centrum tot aan nieuwe stadstuinen in de nieuwbouw van Lent. Juist deze diversiteit maakt de Nijmeegse Open Tuinendag zo uniek.
Alle deelnemers tuinieren op hun eigen manier en naar eigen inzicht, maar wat zij delen is hun passie voor tuinieren. Bent u nieuwsgierig naar hoe anderen tuinieren of heeft u inspiratie nodig?
Wees dan welkom in de Nijmeegse en Lentse tuinen!

Brochures met adressen en tuinomschrijvingen zijn vanaf heden mei à 3,00 euro verkrijgbaar bij Intratuin Malden, Intratuin Elst, VVV Rijk van Nijmegen, Dekker van de Vegt Boekverkopers in Nijmegen en ‘Geknipt voor uw tuin’ in Lent. Meer informatie staat op www.nijmeegsestadstuinen.nl.

Zestig jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestigjaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.