GN Lingewaard

12 december 2018

GN Lingewaard 12 december 2018


Castle Christmas Kerstconcert in Kasteel Doornenburg

Vocal Virus Project koor onder leiding van Elke Jansen. (foto: Paul Kerckhoffs)

DOORNENBURG - Een sprookjesachtige locatie, een betoverend koor én kerstmis: een mooiere mix bestaat niet! Na het succes van vorig jaar presenteert Vocal Virus Project op veler verzoek een nieuwe 'Castle Christmas', een uniek kerstconcert in Kasteel Doornenburg.

Vocal Virus Project bestaat uit ambitieuze projectzangers uit Arnhem en omgeving, die onder leiding van Elke Jansen toewerken naar bijzondere optredens op bijzondere locaties. De diversiteit van de koorzangers komt bij Castle Christmas optimaal naar voren in verschillende bezettingen (solo, kwartetten, koorstukken) en muziekstijlen (klassiek, jazz, pop, wereldmuziek). Op het (nieuwe) programma staan originele, catchy kerstnummers, van aanstekelijk groovy tot kippenvel close harmony, a capella en met pianobegeleiding.

Ter afsluiting zingen we met z'n allen nog een paar smeuïge kerstklassiekers. Als dat geen sprookjeskerst wordt....op zondag 16 december. Aanvang: ochtendconcert 11.15 uur (inloop met koffie vanaf 10.45 uur), middagconcert 16.15 uur (inloop met koffie vanaf 15.45 uur). Entree: 12,50 / 7,50 euro (tot 12 jaar) inclusief koffie/thee. Het concert duurt een uur.

Gendtse Kerstmarkt voor de hele familie!

GENDT - Zondag 16 december staat opnieuw in het teken van de altijd gezellige Gendtse Kerstmarkt. Diverse kramen zijn gevuld met ieder een uniek en eigen product en allen afkomstig uit Gendt en omgeving.

Tijdens de kerstmarkt is er een leuke knutselhoek voor de kinderen waar geschminkt kan worden. Sneeuwbal gooien of toch ijspegels vangen? Je bent van harte welkom om je precisie en snelheid te laten zien. Gedurende de middag zullen er nog extra optredens gegeven worden door de koren 't Ploegje en De Notenkrakers en verzorgt de harmonie uit Gendt een muzikaal optreden. De kerstman heeft ook dit jaar toegezegd een bezoek te brengen aan de markt en heeft zoals altijd weer iets lekkers meegenomen.

De prijzen van de feestdagenactie, georganiseerd door de Gendtse Winkeliers Vereniging zullen om 16.30 uur uitgereikt worden. De Gendtse kerstmarkt staat voor gezelligheid, een lekker hapje en drankje, muziek, entertainment en voltallige families op het plein.

De kerstmarkt zal opgesteld staan op het Julianaplein in Gendt en duurt van 13.00 – 17.00 uur. "Wilt u zich even wanen in het leven van de kerstman? Ga dan mee met een ritje in de arrenslee door het dorp." Bovendien is deze zondag uitgeroepen tot koopzondag in Gendt, dus u mag het gewoon niet missen.

Beleef met Lingewaard en Kleef

Bevestiging van samenwerking. (foto: Wasserburg) Wasserburg

LINGEWAARD - Vrijwel iedereen is er van op de hoogte dat Huissen en het Duitse Kleef een historische band hebben. Inmiddels is Huissen onderdeel van de gemeente Lingewaard en tòch is die unieke band gebleven. Er is zelfs sprake van intensivering van de relatie.

Deze revival ontstond mede door de onthulling van het Verzoeningspaneel aan de Linge. Ook de door steun van de Euregio georganiseerde Exodustentoonstelling waarin het lijden van burgers centraal stond in de periode 1944-1945 kwam de verdieping van de relatie ten goede.

Inmiddels is er uitwisseling bij gildenfeesten. De gezamenlijke onthulling in 2016 van het informatiepaneel op de dijk nabij de Grote Bloem ter herinnering aan het Beleg en Ontzet is een hoogtepunt. Het samen opgepakte project 'Water als wapen' was een uitdaging. Op 7 juni werden Liberation Luisterkeien onthuld in zowel Elden als Rindern-Kleef. De onderwaterzettingen van de lage gebieden in de periode '44-'45 tussen Kleef en de Betuwe zijn voor altijd verankerd in het landschap.

Het was een uitdaging om met name de jeugd hierbij te betrekken van beide zijden van de grens. Het werd een succesvol grensoverschrijdend project.

Op vrijdag 23 november vond een laatste terugblik plaats in Rindern. Daarbij waren aanwezig vertegenwoordigers van de gemeenten Lingewaard en Kleve, het Bevrijdingsmuseum en het Exoduscomité. Dit vormde een degelijke basis om vooruit te kijken.

Conclusie was unaniem, dat in het jaar 2019 opnieuw samengewerkt gaat worden. Daarin zullen de Exoduswandeltocht en de herdenkingen in het kader van 75 jaar na Market Garden basis vormen.

Opbrengst 7e Oliebollen & Appelflappen naar Buurtspeelplein en AED

Zevende Bakcentrum op volle toeren. (foto: Hans Rutgers) Hans Rutgers

BEMMEL – Zondag 30 en maandag 31 december verkoopt ‘t 7e haar versgebakken eindejaarslekkernij vanuit de kraam naast cafeteria ‘Moos’. Goede smaak, goede doelen, goede bakkers, sympathieke sponsors, ingrediënten die leiden tot een goed gemeenschapsgevoel; iedereen komt aan zijn trekken.

Zondag is de kraam open van 12.00 tot 17.00 uur en maandag vanaf 9.00 uur tot alles op is. 7 Appelflappen, of 9 oliebollen kosten 5,50 euro per zak. De opbrengst gaat zoals altijd naar goede doelen:

Het schoolplein van de Donatushof wordt omgetoverd tot een uitnodigend buurtspeelplein voor de kinderen op en rond de school. Daarvoor is veel geld nodig en iedereen is uitgenodigd daaraan bij te dragen. ‘t 7e gaat haar best doen om een mooi financieel aandeel te leveren. Voor meer info: www.buurtspeelpleindonatushof.nl.

De AED tegen de muur van bakkerij Van Engelen op de Plak is hard aan vervanging toe. Dat kost een flinke duit, maar de bollenbakkers van ‘t 7e zullen alle gist uit de kast trekken om een nieuwe AED uit de muur te laten rijzen.

Jeugdteam Essentia kampioen

Kampioenen Tom Winters en Mika van Onna (Thijs Wieman ontbreekt). (foto: Maarten Nijenhuis)

BEMMEL - Het tweede jeugdteam van Tafeltennisvereniging Essentia is kampioen geworden in de 5e klasse! Dat is een geweldige prestatie. Thijs Wieman, Tom Winters en Mika van Onna hebben 75 van de mogelijke 80 punten behaald. Dat is met recht een monsterscore te noemen.

Op de tweede plaats in deze competitie is het derde jeugdteam van Essentia geëindigd. Thijs Derks, Coen Derks, Dilaz Lamers, Tom Arians en Toon Coopmann wisten alle wedstrijden tegen de ploegen onder hen te winnen. Wat een geweldig seizoen heeft dit team gedraaid.

Mocht u ook binnen enkele jaren kampioen willen worden bij Essentia, dan is dit het moment om in te stappen!
Ondanks dat het competitieseizoen op zijn eind loopt gaat de training gewoon door. Elke vrijdag wordt er goed getraind. De beginnende jeugd speelt om 18.15 uur. De wat meer ervaren jongeren spelen om 19.15 uur waarna de senioren om 20.15 uur aan de slag gaan. Zij trainen dan een uur lang onder leiding van trainster Suzanne Dieker. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om als 55+er op dinsdagmiddag tussen 14.00 uur en 16.00 uur te spelen.

"Ook zin om eens mee te spelen? Kom dan op dinsdagmiddag of vrijdagavond naar De Schaapskooi in Bemmel of neem contact op via info@essentiabemmel.nl. Kijk ook eens op de Facebook-pagina via www.facebook.com/TTVEssentia."

Bingo Huissen Zand

Bingo! (foto: Harry Willemsen) Harry Willemsen

HUISSEN - Op woensdag 19 december houdt wijkvereniging ’t Zand Binnenveld in Huissen een bingoavond met prachtige prijzen. Deze bingoavonden zijn altijd goedbezocht en gezellig.

De bingo wordt gehouden in het Gemeenschapshuis op Huissen Zand aan de Van Wijkstraat, en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat men vooraf nog rustig een kopje koffie kunt drinken.

"Deze avond draaien wij zeven rondes (drie prijzen per ronde) inclusief een super-hoofdprijsronde; men heeft alle kans op een prijs! De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de super-hoofdprijsronde voor 11,50 euro. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor 1,50 euro, extra kaarten voor de super-hoofdprijsronde kosten 2,50 euro. Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen.

Uitslag loterij schietvereniging Kort Oisterwyck Doornenburg

DOORNENBURG - De prijzen zijn gevallen op lotnummers:

0174 0367 3213 0695 3023 0942 1999 0266
0516 1864 1948 2864 2250 1711 3040

De prijzen zijn af te halen op woensdagavond
vanaf 19.30 uur bij S.V. Kort Oisterwyck, Pannerdenseweg 47
Doornenburg, achter zalencomplex. Voor inlichtingen 0481 421418.

OVG sluit jaar af met een sfeervolle kerstmiddag

GENDT - Voor de leden van de Gendtse Ouderenvereniging staat er op dinsdag 18 december de traditionele kerstmiddag op het programma. Deze kerstmiddag vormt teven de afsluiting van een bijzonder goed verlopen verenigingsjaar.

Bij aanvang is er voor iedereen koffie of thee met een heerlijk stuk vlaai. Tevens krijgt men enkele consumpties aangeboden en 'n hapje tussendoor ontbreekt ook dit jaar niet. Natuurlijk is er ditmaal de feestelijke kerstverloting met mooie kerstprijzen. Als afsluiting wordt er nog een warm en koud buffet gepresenteerd. Na afloop van de middag, is er voor iedereen bovendien nog een leuke kerstattentie. De muzikale invulling wordt ditmaal verzorgd door Rob en Daniëlle, terwijl enkele leerlingen van basisschool De Vonkenmorgen hun medewerking aan deze middag zullen verlenen. Voldoende ingrediënten om er weer een geslaagde kerstmiddag van te maken. De aanvang van deze kerstmiddg is 13.30 uur en is zoals alle activiteiten in de theaterzaal van Providentia aan de Dorpstraat in Gendt.

'Zeg Het Met Muziek' van De Deurdweilers Gouden Duim voor Theo Buurman

Gouden Duim winnaar Theo Buurman met De Deurdweilers uit Angeren. (foto: Henk Sluiter) Foto: Henk Sluiter

ANGEREN - Na 27 jaar penningmeesterschap van diverse verenigingen en jarenlange inzet voor de Angerse gemeenschap heeft Theo Buurman vrijdagavond 30 november jl., de Gouden Duim gekregen.

Loco-burgemeester Helga Witjes en voormalig Gouden Duimwinnaar Geert Bouwman loofden de inzet van Theo in hun mooie en treffende toespraken. Theo is een man die zich liever achter de schermen bevindt dan dat op de voorgrond staat. Echter, vrijdagavond 30 november werd hij letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers gezet en werd de waardering voor Theo overduidelijk kenbaar gemaakt. Aangekondigd door de Gouden Duim-tune van de Deurdweilers werd Theo als winnaar bekend gemaakt.

Het uitreiken van de Gouden Duim als tweejaarlijkse wisseltrofee was het sluitstuk op een fantastische Feel Good-avond van de Deurdweilers onder de noemer ‘Zeg het met muziek’. Het was een avond waarin de Deurdweilers door middel van een lied en een gedicht een boodschap overbrachten. De theaterzaal van het Kulturhus was omgebouwd tot een gezellige, knusse huiskamer waar dito sfeer werd gecreëerd.

Met een lach, een traan en vooral veel muziek vloog deze avond voorbij en genoot een volle zaal van hilarische en ontroerende momenten. Er was -naast het feliciteren van de Gouden Duimwinnaar- dan ook nog genoeg om over na te praten tijdens de gezellige afterparty, in de foyer. Of zoals Geert Bouwman (Gradje) zei: “Ien de serre of gewoon veur oan bij de bar.” De Deurdweilers kijken terug op een geslaagde avond en kijken nu al vooruit naar de volgende editie in 2020.

Cursus digitale fotografie

Kermisattractie. (foto: Bart Groenendijk)

HUISSEN - De basiscursus digitale fotografie is in het gemeenschapshuis Huissen Zand in Huissen. De informatieavond van deze cursus is op maandag 14 januari van 19:30 uur tot 21:00 uur.

De basiscursus digitale fotografie start op dinsdag 15 en donderdag 17 januari spiegelreflex en systeem-camera’s van 19:30 tot 21:30 uur. Tien lessen á 2 uur. Data: januari / dinsdag: 15, 22, 29. donderdag: 17, 24, 31. februari / dinsdag: 5, 12, 19, 26. donderdag 7, 14, 21, 28. maart / dinsdag 5, 12, 19. donderdag 7, 14, 21.

Deze basiscursussen zijn geschikt voor mensen in alle leeftijdsgroepen! met een passie voor fotografie. voor iedereen met een spiegelreflex / systeem-camera, die hun toestel willen leren kennen of meer uit hun camera willen halen en anders willen leren kijken. Locatie: gemeenschapshuis Huissen Zand, Van Wijkstraat 31, Huissen. Voor meer info en aanmeldingen via mail en telefoon: bart-groenendijk@versatel.nl en 026 7506273.

Jekadee repeteert volop

DOORNENBURG - Ieder jaar weet het koor Jekadee uit Doornenburg de mensen te verrassen met een mooi kerstconcert.

Met mooie liederen en een passend verhaal hoopt het koor ook dit jaar de mensen van Doornenburg en omgeving te laten genieten van de magische kerstsfeer. Ze zijn al volop aan het repeteren! Zelfs op zondag gaan de repetities gewoon door!

"Zet 23 december vast in uw agenda, nadere info volgt de komende weken. Houdt u ook onze Facebookpagina en www.jekadee.nl in de gaten voor nadere informatie."

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Woensdag 19 december - 17.30 uur - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 20 december - 17.00 uur - De Tichel, Kolkweg 5a, Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van de Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

SWL: Open Eetcafés Lingewaard

SWL: Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Woensdag 19 december - 17.30 uur - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 20 december - 17.00 uur - De Tichel, Kolkweg 5a, Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van de Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ’Activiteiten'.

Kerstmuziek in Dominicanenklooster Huissen 'A festival of lessons and carols'

HUISSEN - Kom in de kerststemming! Capella Phos Hilaron, verbonden aan het Dominicanenklooster Huissen, zal ditmaal het Festival of Lessons and Carols uitvoeren. Het belooft een prachtige viering te worden.

Ook buiten Engeland zijn de laatste decennia de 'Lessons and carols' (diensten met toegankelijke liederen– veelal uit de volkstraditie) een geliefde vorm geworden om oecumenisch-breed het kerstfeest voor te bereiden. Komt u meegenieten? U bent welkom in Dominicanenklooster Huissen op zondag 23 december van 15.30 - 17.00 uur. Aanmelden kan via: www.kloosterhuissen.nl/p/1373

Kerstviering bij KBO Bemmel-Doornenburg

BEMMEL - Alle KBO leden worden uitgenodigd voor de gezamenlijke kerstviering op donderdag 20 december vanaf 14.00 uur in De Kinkel in Bemmel.

De leden zijn van harte uitgenodigd om onder het genot van een hapje en een drankje te genieten van een sfeervolle middag.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 15 december
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Zondag 16 december
St. Werenfriduskerk Elst 10.00 u: eucharistieviering met KWD, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, 10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, InVoice
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, 15.00 u: kinderkerstvertelling voor alle kinderen, Projectkoor
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 18.00 u: Taizéviering voor vormelingen, M. Sanders en ADA;
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren: 09.30 u: woord- en communieviering, M. Sanders, Ubi Caritas
St. Jacobus de Meerdere Valburg 09.30 u: eucharistieviering, N. Sales, Chaveriem

Maandag 17 december
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 14.00 u: kerstviering Bejaard maar Jong, J. Kallen

Woensdag 19 december
St. Werenfridus Elst: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Gulden Mis, St. Caeciliakoor
O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad 19.00 u: Valomviering (euch) G. Peters, GK De Levensbron

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 17 december kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: ragoutbakje, vlees met spruitjes en aardappels, chocoladepudding met slagroom.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Graag zelf drie afsluitbare bakjes meenemen!

Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ’Activiteiten'.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Dinsdag 18 december van 13.30 – 15.30 uur in het Dorpshuis in Angeren (Emmastraat 23).

De datums van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Derde adventszondag, Brandenburg - Huissen

HUISSEN - Al tientallen jaren staat ontmoeting centraal tussen gemeenteleden van de protestantse kerk in Huissen en Brandenburg in de voormalige DDR. In de zomermaanden in een van beide plaatsen. In de winter, op de derde zondag van advent, sturen beide kerken elkaar traditiegetrouw een bemoedigingsbrief. Deze brieven worden voorgelezen in de zondagse viering, die verder ook zoveel mogelijk met elkaar parallel lopen.

Dit jaar is het thema: Hoop. Dat we de hoop op een betere wereld niet verliezen. We halen in onze brief de Syrische vluchteling Anwar aan. Hij heeft geleerd buiten zijn eigen kring te kijken en heeft ontdekt dat anderen in het echt wel meevallen. Hij vangt dat in het mooie beeld van veel dezelfde bloemen leveren een bos. Maar verschillende typen en kleuren bloemen maken samen een fraai boeket.

En we citeren Maarten Luther: „Wenn ich wüsste, dass morgen die Welt untergeht, würde ich heute doch einen Apfelbaum pflanzen“ (als ik wist dat morgen de wereld vergaat, zou ik vandaag een appelboom planten). We koppelen dat aan de boom die we destijds samen in Brandenburg hebben geplant en als een teken van hoop ervaren. We lezen deze zondag uit Filipenzen 4: 4-9 „Laat u kennen als vriendelijke mensen, de Heer is nabij“. Ook een teken van hoop, dat onze Heer ons nadert in de vriendelijkheid van mensen. We sluiten de brief af met: „Wir sind alle zusammen ein wunderschöner Strauss“.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 16 december 10.00 uur, derde advent. Voorganger ds. Matthijs Glastra. Vrijdagmiddaginloop van 14-16 uur. Welkom.

Kerstviering bij Vrouwenvereniging Angeren

Kerstgroep uit jaren '50. (foto: Ria Visser-Huijnk)

ANGEREN - Dinsdag 18 december om 19.30 uur houdt de Vrouwenvereniging haar jaarlijkse kerstviering in het Dorpshuis.

De avond wordt geopend met een gedicht. Daarna gaat men aan tafel voor een gezamenlijke broodmaaltijd. De zang en muziek worden verzorgd door Belinda Viergever en Ben Selman. Wat zeker zal bijdragen aan de kerstsfeer! Ook wordt er een mooi kerstverhaal voorgelezen. Voor de onkosten is er een loterij met mooie prijzen. Zodat iedereen met een goed gevoel de avond kan afsluiten.

Ouderwetse kerstbingo

ANGEREN - Op vrijdag 14 december presenteert A.K.G. De Narrenpoel een ouderwetse kerstbingo.

Er wordt op deze avond een bingo gespeeld met kleine kaartjes, waarbij de nummers aangestreept moeten worden. Er zijn leuke prijzen te winnen; onder andere vleesschotels, levensmiddelen pakketten, rollades en nog vele andere mooie prijzen. De bingo wordt gehouden in het dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren. De aanvang is 20.00 uur.

Kerstbingo bij Jonge Kracht

HUISSEN - Vrijdag 14 december houdt de activiteitencommissie van Jonge Kracht een kerstbingo.

Deze avond begint om 20.00 uur en is in de kantine van Jonge Kracht Bloemstraat 93 Huissen. Er zijn weer leuke prijzen te winnen. Iedereen is welkom op deze gezellig avond. Kantine open vanaf 19.00 uur

Cuypersgenootschap: Doelenstraat op gemeentelijke Monumentenlijst

In tegenstelling tot veel andere naoorlogse woningcomplexen heeft volgens het Cuypersgenootschap de Doelenstraat een duidelijk stedelijk karakter. (foto: Sjaak Veldkamp)

HUISSEN – In de discussie om de historische 40-jarige 'woningwetwoningen' aan de Doelenstraat te behoeden voor de slopershamer heeft zich het Cuypersgenootschap gemengd. De stichting uit Zoetermeer verzoekt het college om de woningen op de gemeentelijke Monumentenlijst te plaatsen. Eerder was dat B06 niet gelukt. Ook nu is het college niet onder de indruk.

De discussie is afgerond. Een raadsmeerderheid en bewoners kiezen voor sloop en nieuwbouw met behoud van het bestaande karakter. De brief lijkt een herhaling van zetten, maar het Cuypersgenootschap legt zich er niet bij neer. Een stichting die zich inzet voor het behoud van bouwkundig erfgoed, met name uit de periode van na 1940.

Lingewaard beschikt over een unieke hoeveelheid naoorlogs erfgoed, stelt het genootschap. De Doelenstraat is hier onderdeel van. "De woningen bezitten een hoge architectuurhistorische, stedenbouwkundige en historische waarde en vormen samen met de omringende religieuze en onderwijsgebouwen het belangrijkste historische ensemble in Huissen dat herinnert aan de bijzonder zorgvuldig uitgevoerde wederopbouw van de historische stadskern."

Het Cuypersgenootschap moet zich er van bewust te zijn dat hun kansen voor behoud minimaal zijn. Waardwonen en Lingewaard zien niks in renovatie. "Sloop-nieuwbouw heeft heel duidelijk de voorkeur", schrijft secretaris Leo Dubbelaar. Toch gaan ze de strijd aan, want naoorlogse woningen zijn goed aan te passen aan de eisen van de huidige tijd. Ze verwijzen het college op geslaagde renovaties in Rotterdam, Hilversum en Nijmegen. "Wij willen de gemeente dan ook nadrukkelijk verzoeken om in het belang van het karakter van de dorpskern van Huissen aan te sturen op herstel van de panden."

Het college blijft bij het genomen besluit. Er wacht nog één procedure. Waardwonen moet nog een sloopvergunning aanvragen. Na de zomer staat de sloop gepland, zegt Chantal Martens onder voorbehoud in verband met de Flora en Faunawet. Voor de zomer zijn in ieder geval de verhuizingen van bewoners afgerond.

Onwaarschijnlijke comeback HV Angeren niet beloond Huissense handbalsters winnen hete handbalderby

Tekst: Hans Schmeinck

De El Classico van het Betuwse handbal is de strijd tussen de handbalsters van HV Huissen en HV Angeren. Nog maar eens bewezen zaterdagavond in een volgepakte sporthal De Brink in Huissen. En het gepassioneerde spel van beide teams. Met HV Huissen als nipte en ietwat gelukkige winnaar. HV Angeren verdiende een remise.

Vooral op basis van de tweede helft verdienden de bezoeksters een gelijkspel. Tot de laatste minuut had HV Angeren, bij een stand van 19-19, zelfs zicht op meer. Maar het was juist Huissen dat toesloeg door een doelpunt van Mandy Willemsen, die nog niet had gescoord. Vlak erop kwam Anouk Scholten voor de oranjehemden nog gevaarlijk door. Maar ze werd (ogenschijnlijk onterecht) afgefloten en in de tegenaanval tekende Jill Scholten -in de eindzoemer nota bene- voor de eindstand van 21-19.

Die laatste minuut vertelde eigenlijk het verhaal van de gehele wedstrijd; HV Angeren liet zich in de eerste helft de kaas van het brood eten, zette na rust een even onwaarschijnlijke als geslaagde inhaalrace in, maar verloor toch schlemielig. Het team van trainer/coach Fred Wieland mag toch trots dat het van dé handbalderby van de Betuwe een hete strijd maakte. En de volgepakte tribune in sporthal De Brink in lichterlaaie zette. Een mini-El Classico.

Tijdstraf

De enige arbiter, Ron Willemsen, had z'n handen meer dan vol aan het bij vlagen stevige spel van de aartsrivalen uit Huissen en Angeren. Laatstgenoemde liep al na acht minuten een dubbele tijdstraf op. En eerstgenoemde kon uitlopen naar 6-2. Huissen, nummer 1 in de tweede klasse B, bleef Angeren, nummer 2, ruim voor. Ook halverwege nog: 13-9.

En nadat het al vlot na rust 15-9 werd gaf niemand nog een kans voor de Angerense ploeg. Maar die wist het team van trainer/coach Huub Vermeulen vervolgens 20 minuten (!) lang van scoren af te houden en zelf wél doelpunten te maken. De teruggehaalde, want gestopte Ilse Tijssen bracht haar ploeg langszij en zelfs op voorsprong (15-16).

De Huissense trommels en luchthoorns op de tribune zwegen voor even. Daarna volgde een scoreverloop waarvan fans van beide clubs hartkloppingen van kregen: 16-16, 16-17, 17-17, 18-17, 18-18, 19-18, 19-19. Waarna Angeren door een laatste krachtsinspanning van Huissen dus alsnog onderuit ging.

Tijssen: ,,Ik voelde me vereerd dat ik weer bij het eerste ben gevraagd en het ging ook lekker. Ik dacht zelfs dat we aan het eind over Huissen zouden gaan. Maar dat lukte net niet. Balen. Maar toch overheerst een positief gevoel.'' 'Matchwinnaar' Mandy Willemsen: ,,Echt lekker dit. Al was ik zelf niet super. Maar we hebben nu een lekkere voorsprong van vier punten op Angeren.''

Handbalmannen Huissen ook top

Het mannenteam van HV Huissen speelt enkele treden hoger dan het vrouwenteam, namelijk in de hoofdklasse. In deze landelijke klasse staan ze zelfs tweede. Achter hun Arnhemse aartsrivaal UDI'96, al is het verschil met de koploper maar één punt. HV Huissen bleef mede in het spoor van de Arnhemmers door zaterdagavond zelf met 29-26 (14-14) te winnen van DOS uit het Drentse Emmer-Compascuum. Als het team van trainer/coach Johann Peters blijft winnen is er aan het eind van het seizoen misschien wel een titel voor zowel de vrouwen als de mannen van HV Huissen te vieren.

Adventsviering bij Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 17 december is er voor de leden van het Vrouwengilde Doornenburg weer een sfeervolle adventsviering.

Het koor The Voices verleent medewerking. Het maakt er samen met de leden van het Vrouwengilde een mooie sfeervolle adventsviering van. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk.

Kerststerrenverkoop door Badminton Club Gendt

Kerststerren in schaal. (foto: Alberdien Langen)

GENDT - Op zaterdag 15 december zal de kerststerrenverkoop van Badminton Club Gendt weer plaatsvinden.

Vrijdagmiddag 14 december wordt er door een aantal leden een verkoopronde over het Gendtse industrieterrein gedaan en zaterdagochtend 15 december vanaf 10.00 zullen de vrijwilligers van BC Gendt hun best gaan doen om aan de Gendtse inwoners de kerststerren te verkopen. Huis aan huis wordt geprobeerd zoveel mogelijk kerststerren te verkopen ten bate van de badmintonsport.

"Door de medewerking van leden wordt het weer mogelijk gemaakt om een bijdrage bij elkaar te 'sparen' voor onze vereniging, om zo de contributie zo laag mogelijk te houden en het badminton laagdrempelig te houden voor iedereen, jong en ouder! Tevens komt het geld ten goede aan activiteiten voor de jeugd- en seniorleden.

Mocht u een keer bij onze badmintonvereniging willen komen proefspelen, dat kan! Op elke woensdagavond voor volwassenen. Voor junioren is dat dinsdagavond. Badmintonrackets zijn aanwezig om mee te kunnen spelen. Uiteraard zal er iemand aanwezig zijn om de spelregels duidelijk te maken indien u deze niet kent. Kortom u bent welkom!"

Eventueel verdere informatie voor de badmintonvereniging is te verkrijgen via Han Kuster, hankuster@upcmail.nl of bezoek www.bcgendt.nl.

Huissenaar Bart de Munnik thuis in Londen en Barcelona 'Je moet niet alles willen plannen in het leven'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Bart de Munnik (36), getogen in Huissen en in 2007 verhuisd naar Londen. Sinds augustus dit jaar is Barcelona zijn domicilie. Met vrouw en twee kinderen voelt hij zich al thuis. 'En Huissen is bijna om de hoek'.

Want Bart heeft goede herinneringen aan het 'knusse' Huissen. ,,Ik ben de oudste van de drie kinderen en ben geboren in Arnhem, maar verhuisde al op 1-jarige leeftijd naar Huissen. Daar zijn mijn broer Tom en zus Eva geboren. Samen met onze ouders vormden we een hechte familie. Ik heb een geweldige jeugd gehad en sterke vriendschappen overgehouden. Mijn betrokkenheid bij de handbalvereniging en de gezelligheid met carnaval, geweldig. Het was een onvergetelijke tijd.''

En toen kwam de tijd van gaan. In 2007, naar Londen. ,,Ik was onrustig, avontuurlijk en op zoek naar een uitdaging. Vroeg in mijn carrière en vol ambitie besloot ik om voor twee jaar te gaan, om mijn Engels te verbeteren en waardevolle werkervaring op te doen.'' Dat twee jaar werden er uiteindelijk elf. In die periode trouwde hij (met de Engelse Tina) en werd vader van Kai (nu 5) en Sienna (3).

Maar het avontuur lonkte opnieuw! ,,Ik kreeg de kans om voor mijn werkgever een nieuw kantoor op te starten in Barcelona. Nou, daar hoefden we niet lang over na te denken. Je kunt niet alles plannen in het leven, en dat moet je ook niet willen!'' Dus sinds augustus dit jaar woont 'the happy family' in Sant Cugat del Valles, in de heuvels rond de Catalaanse hoofdstad. Bart is Regional Vice President voor een Amerikaans onderzoeks- en advies bedrijf en verantwoordelijk voor de sales in Zuid-Europa.

Nederigheid

Hij heeft 'behalve de politieke onrust en bureaucratie, niets te klagen' in de stad van Messi c.s. ,,Barcelona is een geweldige stad. Lekker eten, mooi weer en heel internationaal. De kids leren Spaans op een internationale school, we zijn ieder weekend op het strand te vinden of elders op avontuur. En Catalanen zijn een vriendelijk volk. Hier in Barcelona zijn we als familie wel echte expats, met meer aansluiting bij de Britten.''

Hij voelde zich tijdens recente tripjes naar Nederland en Engeland ook 'meer thuis in Londen'. ,,Mijn kinderen zijn er geboren en mijn vrouw is Brits, dus we zijn uiteindelijk als familie meer Brits dan Nederlands. Maar ik ben en blijf Nederlander. Al wordt dat gevoel regelmatig op de proef gesteld.''

Het 'botte en lompe communiceren' in ons land mist Bart niet. ,,Nederland loopt op veel zaken ver vooruit. Maar overal ter wereld refereren Nederlanders aan hoe goed het wel niet is in Nederland. Ik herken weinig nederigheid. In Londen nemen ze meer verantwoordelijkheid en is het aanpakken geblazen. En in Barcelona is, in tegenstelling tot in Nederland, de focus op efficiëntie niet overmatig. Mensen nemen het hier minder nauw en zijn daardoor veel relaxter.''

Hij zegt Huissen en vooral 'het knusse en ons kent ons' wel eens te missen. ,,Maar het is bijna om de hoek. En wij zijn als familie erg gastvrij dus we krijgen vaak visite uit Huissen.''


'Ik ben en blijf Nederlander, al word ik daarin op de proef gesteld'

Eindejaarsconcert De Leemkuulers en Meander

Egerländerkapel De Leemkuulers. (foto: Niels Spanraaij)

BEMMEL - Op zaterdag 15 december wordt het jubileumjaar van Egerländerkapel De Leemkuulers afgesloten met een eindejaarsconcert in de Theaterkerk. Dit gebeurt in samenwerking met zangvereniging Meander.

Ieder laat afzonderlijk iets van zich horen, maar er zal ook een aantal nummers samen gedaan worden. De kapel staat onder leiding van dirigent Henry Meijer en het zangkoor wordt begeleid door pianist Wouter Broens en staat onder leiding van Arjan van de Roest.

In de foyer wordt een kleine goede doelenmarkt gehouden. De deelnemers zijn: Het Vlinderfonds, Stichting Ontwikkelingssamenwerking Lingewaard, De Minkhof en Stophersentumoren.nl (het buddyhuis Bemmel). "Kom gerust even kijken bij deze standjes en laat je informeren. Ze staan voor je klaar vanaf 19.00 uur."

De kerk is dan open. Om 20.00 uur begint het concert. Je kunt kaartjes kopen in de voorverkoop, info @deleemkuulers.nl of aan de kassa. Ze kosten 7,50 euro per stuk. Denk je ook aan het parkeren? De parkeergarage wordt op tijd gesloten, dus parkeer bij de Lidl of in de buurt dan geeft dit geen problemen.

Je bent een engel!!

Heb jij wel eens een engel gezien?
Ik geloof dat ik er laatst eentje heb gezien.
Ik weet het natuurlijk niet zeker, dat weet je nooit met engelen.

Hij droeg een oude spijkerbroek en oude schoenen zonder veters.
‘Of ik wat geld had’, dan kon hij het slaaphuis betalen.
Dan zou hij voor mij een slaapliedje zingen, écht waar!

Niemand wilde iets geven, niemand geloofde hem.
Toen kwam er een meisje langs, met rode laarzen en een hond.
‘Zullen we samen een slaapliedje zingen’ zei ze.

En toen zongen ze zo mooi! Ik geloofde dat ik wel drie engelen zag.
Die man, dat meisje en die hond. Kunnen honden eigenlijk wel een engel zijn ?

En jij , zeggen mensen weleens tegen jou: je bent een engel!?
Als ze dat zeggen is dat een groot compliment.

Omdat je iets goeds deed. Omdat je iemand hielp.

Als iemand je een ‘engel’ noemt,

dan voelt dat alsof je vleugels krijgt,

Dan kun je het licht van Kerstmis al een beetje zien en voelen.

Kliederkerk protestantse gemeente Huissen

Zondag 16 december van 14-16 uur. Jij bent welkom. En je mag vriendjes en vriendinnetjes meenemen. En ook je (groot)ouders natuurlijk. Kom je?

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen

Zondag 16 december 10.00 uur, derde advent. Voorganger ds. Matthijs Glastra. Op vrijdagmiddag is de kerk van 14-16 uur open. Ook dan kun je gewoon binnenlopen. Voor een kop koffie/thee en/of een praatje. Gewoon doen!

Kerstconcert Burchtsanghers

DOORNEBURG - Op zaterdag 15 december geeft gemengd koor De Burchtsanghers om 15:00 uur een kerstconcert in de kerk van Doornenburg.

Een aantal kleinkinderen van koorleden zal tussen de liedjes door op eigen wijze kerstverhaaltjes vertellen. Na het concert begint de kerstmarkt op het dorpsplein. Iedereen is van harte uitgenodigd bij dit gratis concert.

Sasa-kerstviering in Angeren

ANGEREN - Vrijdag 21 december houdt de Sasa voor haar deelnemers de jaarlijkse Kerstviering.

Het wordt een leuke dag met zang en af en toe een moment van bezinning. Het Sasa-koor Zang en Vreugde met dirigent Frans Evers zingt stemmige kerstliedjes. Ds. Nathalie da Costa en pastoraal werkster Janine Kallen zullen ieder op hun eigen wijze aandacht geven aan de betekenis van kerstmis. Ook wordt de film van de 50-jarig jubileumviering van de Sasa vertoond.

Om 12.00 uur is er pauze waarin de lunch wordt opgediend en is er een loterij met mooie prijzen. Sasa-deelnemers zijn welkom op vrijdag 21 december in het Dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren. Men moet zich wel aanmelden bij de wijkleid(st)ers. Zaal open om 10.30 uur - begin 11.00 uur - einde 15.00 uur.

Goede doelenmarkt met concert

BEMMEL - Voor zaterdag 15 december hebben zich enkele organisatie's zich aangemeld voor de goede doelenmarkt in de Theaterkerk van Bemmel. Dit in combinatie met het concert van De Leemkuulers en zangvereniging Meander.

Een van de goede doelen is het Buddyhuis. Zij staan voor stophersentumoren.nl. In de stand worden onder andere pinguinknuffels verkocht. Deze knuffels kun je ook schenken aan zieke kinderen die liggen in het Amalia kinderziekenhuis van het Radboud UMC. "Helpt u deze organisatie met een financieel handje voor onderzoek naar hersentumoren?"

Het Vlinderfonds ondersteunt maatschappelijke initiatieven en zorgt voor een steuntje in de rug. Zoals het knotten van wilgen, jeugdcarnaval, aanvraag voor vergoeding AED's, straatspeeldag en natuurijk allerlei activiteiten op sportief en muzikaal gebied. Dit is een kleine greep van initiatieven die Het Vlinderfonds steunt. "Komt u ook kijken naar deze stand?"

Tenslotte heeft Stichting Ontwikkelingssamenwerking Lingewaard (SOL) ook hun medewerking toegezegd. Deze stichting zet zich in voor een duurzame relatie met Babati, Tanzania en levert een structurele bijdrage aan de leefomstandigheden in deze regio. De SOL helpt de lokale bevolking van Babati om de middelbare school af te bouwen. Ze zijn druk bezig met het klaarmaken van Nakwa Secondary School voor de leerlingen. "Helpt u deze organisatie om dit plan te verwezenlijken?"

De Klup opent de deur voor jongeren met ASS

Knutselen. (Gerard Rikken)

HUISSEN - In januari start De Klup Over-Betuwe met een nieuwe doelgroep. Naast het huidige aanbod van vrijetijdsbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking wordt deze activiteit ook aangeboden aan een kleine groep mensen met een verstandelijke beperking en een Autisme Spectrum Stoornis (afgekort ASS).

Het doel is om de groep mensen met ASS activiteiten aan te bieden in een prikkelarme en overzichtelijke omgeving. Uit de activiteiten die aangeboden worden kan men kiezen. De begeleiding zal uit een vaste kern van vrijwilligers bestaan, die al de nodige ervaring hebben met het aanbieden van vrijetijdsbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking en ASS.
Voorlopig start De Klup voor deze groep met een frequentie van één keer per veertien dagen op de vrijdag van 19.30 tot 21.30 uur in De Brink in Huissen. "Als je interesse hebt dan kun je de eerste twee keer vrijblijvend mee doen daarna moet je beslissen of je lid wordt van De Klup. Aanmelden kan via www.dekluphuissen.nl of je kunt contact opnemen met: Anneke Helmich (e-mail: amj.helmich@hotmail.com, 06 10338430) en Gerard Rikken (e-mail: dekluphuissen@gmail.com, 06 34390043). Verder zijn wij regelmatig opzoek naar vrijwilligers. Als je interesse hebt om als vrijwilliger bij De Klup te komen, neem dan contact met ons op. Bezoek www.dekluphuissen.nl om kennis te maken met De Klup."

Bestel je oliebollen bij v.v. Jonge Kracht

HUISSEN - De commissie Doelbewust van Jonge Kracht gaat onder begeleiding van een 'echte' bakker overheerlijke oliebollen en appelbeignets bakken.

Per jaar heeft deze commissie enkele activiteiten voor een goed doel. Vorig jaar werd stichting Loes verblijd met een cheque. Dit jaar wil de commissie Doelbewust geld inzamelen voor nieuwe trainingsmaterialen voor Jonge Kracht, zodat ze bij de verhuizing naar het nieuwe sportpark, ook met nieuwe materialen kunnen starten.

De oliebollen zijn te bestellen via www.jongekracht.nl. Onder het kopje contact staat dan de bestellijst. Ook is er een mogelijkheid om bij Jonge Kracht, Bloemstraat 93 in Huissen, oliebollen en appelbeignets te kopen op 29, 30 en 31 december tussen 10.00 en 14.00 uur.

Klassiek spektakel met Fuse

BEMMEL - Op zaterdag 22 december maakt Fuse, een groep zeer getalenteerde jonge muzikanten, zijn opwachting op de TOP-bühne in de Theaterkerk. Dankzij een vaste plek in het muziekprogramma Podium Witteman kan Fuse rekenen op een trouw kijkerspubliek.

Maar ook op de Nederlandse podia laat de groep zien voortrekker te zijn van een nieuwe generatie muzikanten. Fuse staat erom bekend de muzikale invloeden van de zes groepsleden bij elkaar te brengen in een eigenwijze mix van klassiek, jazz, volksmuziek en improvisatie. In een ongewone bezetting van strijkkwartet, contrabas en percussie spelen de leden van Fuse hun favoriete muziek, door en voor hen bewerkt en geschreven. Met optredens door het hele land laat de groep zien een publiek te vinden, van theater tot festival en van het Concertgebouw tot de TheaterKerk. Ook op Sail Amsterdam, het Grachtenfestival, en de Uitmarkt Amsterdam zorgde Fuse voor een klassiek spektakel!

Aanvang 20:30 uur (zaal open 20:00). Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 17,50 euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Kerststal en kerstbijeenkomsten in Zandse Kerk (Huissen)

Kerststal 2018 - fragment. (foto: H. Geerts)

HUISSEN - Ook dit jaar is door een trouwe groep van vrijwilligers van stichting De Zandse Kerk de kerststal weer in de Zandse Kerk opgebouwd. Dit indrukwekkend schouwspel is al vele jaren een trekpleister voor jong en oud vanuit geheel Lingewaard en ver daarbuiten.

In de kerststal zijn vele materialen verwerkt , die in het verleden door mensen uit de gemeenschap zelf zijn gebruikt, doch later voor onze kerststal beschikbaar gesteld. aangeboden. Dit jaar in de kerststal opgebouwd in lijn met de nieuw ingebouwde voorzieningen, aansluitend op de Gerrit Jeurissenzaal. De vernieuwde opstelling en inrichting van de kerststal zal naar verwachting zeer aanspreken. Bij de aanvang van de kerstmarkt in De Zandse Kerk, afgelopen zondag 9 december, is de kerststal officieel geopend en kan tot 12 januari dagelijks worden bezocht.

Kerstbijeenkomsten

Gedurende de kersttijd worden in de Zandse Kerk diverse ontmoetingsactiviteiten georganiseerd, waarvoor wij u van harte uitnodigen, zoals

Woensdag 26 december - 2e kerstdag (12.00-14.00 uur): Kerstconcert met blaaskapel Torkest

Zaterdag 29 december (13.30-17.00 uur) : ontmoeten in De Zandse Kerk tijdens de Kerststallentocht Lingewaard; muzikaal opgeluisterd door het Donderskoor (Musica Dei)..

Zondag 30 december (10.30 – 12.30 uur): een speciale koffieochtend ‘ontmoeten in kerstsfeer’.

Voor meer informatie volg ook de publicaties op www.zandsekerk.nl en de Facebookpagina. Voor vragen neem contact op per mail via info@zandsekerk.nl.of telefonisch via 06 14803998.

Sponsor bedankt!

Jongste Jeugd met Sint op de foto. (foto: Rezie Leenders)

21 november had de Sint een gaatje in zijn agenda gemaakt

Ook de pieten hadden hun werkzaamheden gestaakt

Hij kwam bij MHCBemmel800 op bezoek

En had voor ieder kind een verhaaltje in het boek

Ook had hij een letter voor ieder Kind

Bedankt AH Bemmel, voor het helpen van de grote Kindervrind.

De Bataven JO12-2 kampioen

GENDT - Deze boys van de Bataven JO12-2 zijn opgeslagen kampioen geworden dit seizoen, wat een top prestatie.

Informatieavond bouwplan Loostraat 8 Bemmel

BEMMEL - Al meerdere jaren is de voormalige dokterspraktijk op de hoek van de Loostraat en de Herkenrathweg in Bemmel niet meer als zodanig in gebruik. Door de voormalige eigenaar zijn plannen gemaakt voor de ontwikkeling, echter zijn deze nooit concreet uitgewerkt. Begin 2018 heeft Jan Oosterhout Ontwikkeling BV een aangepast plan voorgesteld, waaraan de gemeente medewerking wil verlenen.


Het bouwplan omvat een half verdiepte parkeerkelder met daarboven drie bouwlagen met totaal negen appartementen. Op de bovenste verdieping komt een penthouse. Het project heeft de naam De Merlet gekregen.
Voorafgaand aan wijziging van het bestemmingsplan wil de ontwikkelaar de plannen presenteren aan de omwonenden en overige geïnteresseerden. Dit zal door middel van een inloopavond plaatsvinden op woensdag 12 december van 19.00 tot 20.30 uur in Het Wapen van Bemmel aan de Dorpsstraat 52 te Bemmel.
Voor alle duidelijkheid; deze inloopavond is met name bedoeld om omwonenden te informeren over de noodzakelijke aanpassing van het bestemmingsplan. Er zijn op deze avond nog geen verkoopstukken beschikbaar. Wel zal de planuitwerking tot nu toe gepresenteerd worden.

Seizoen Muzikantenmix bij De Buitenpoort begint weer Toon muzikale talenten en speel of zing mee

Uniek! Summerland speelt live ‘de Top2000’. Op zaterdag 22 december in De Buitenpoort in Huissen. (foto: eigen foto)

HUISSEN - Een primeur voor Huissen, een heuse Top2000 Party! En met een zeer bijzondere invulling. Op zaterdag 22 december is De Buitenpoort gastheer van de alom bekende top cover- annex feestband Summerland, die live nummers uit de Top2000 speelt.

Die nummers zijn tevens de favorieten van de bezoekers, want zij kiezen voor hun toppers uit de 'lijst der lijsten' van de popmuziek, via de Facebookpagina van De Buitenpoort. De stemming is op 1 december begonnen. Net als de stemming voor de echte Top2000.

Zingen en swingen geblazen, want op alle nummers kun je zowel met je benen en armen als met je mond meedoen. Of het nou die rockklassieker uit de 60's is, die discokneiter uit de 70's, dat foute 80's pophitje, die 90's floorfiller, de meest zwijmelbare ballad, die meezingbare meedeiner en/of die megahit uit dit millennium. Allen live gespeeld door Summerland! Een unieke invulling van het spektakel rond de Top2000.

De topcoverband is nationaal bekend als dé muzikale begeleider van het Mega Piraten Festijn en speelde ontelbare kermistenten in de regio plat, maar Marloez, Jan, Jody, Frans, Gary en Sjaak zijn muzikaal zo goed onderlegd dat ze werkelijk alles kunnen spelen en zingen.

Eigen top

Van Hotel California van The Eagles tot Disco Inferno van The Trammps, van Doe Maar's Smoorverliefd tot Boom, boom, boom van The Venga Boys, van U2's One tot Leef van André Hazes Jr. tot Justin Timberlake met Can't stop this feeling.

Op basis van de stemmen zal op die avond ook de Top2000 (op twee nullen na ;-) bekend worden gemaakt van De Buitenpoort. Die natuurlijk in sfeervolle stijl is gedecoreerd. Kinki Sminki alias Hans Schmeinck is er die avond bij als dj en presentator. Hij heeft nog wat quizvragen in petto, waarmee prijzen te winnen zijn. Verder nog enkele verrassingen.

,,Reserveer snel via www.debuitenpoort.nl, want de kaartverkoop (à €10 p.p. en 18+) gaat hard'', weet Jan, de zingende drummer van Summerland. ,,Komt allen en maak van Huissen een Top2000-stad!''

Wat is de meerwaarde van een makelaar?

HUISSEN - Huis verkopen? Arns & de Leeuw Makelaars is uw gedreven NVM-verkoopmakelaar!

Ook in deze tijd is het goed verkopen van een huis minder makkelijk dan het lijkt. Als u uw woning wilt verkopen, dan is het prettig als dit zo vlot en soepel mogelijk verloopt. Met een prachtig bedrag als eindresultaat. Arns & de Leeuw Makelaars helpt u bij het gehele verkoopproces.

Met meer dan 30 jaar ervaring als beëdigd makelaar en taxateur heeft Johan de Leeuw zeer goede kennis van de markt, waardoor hij de waarde van uw woning goed kan bepalen. Daarnaast gaat hij samen met u opzoek naar de juiste verkoopstrategie. Dat betekent dat u samen kijkt naar een eventuele opbrengstprijs, het beste moment om de woning op de markt te zetten en hoe de woning het beste gepresenteerd kan worden.

Als NVM-makelaar heeft Johan een uitgebreid netwerk en toegang tot de NVM-database. Via dit landelijk netwerk kan hij uw woning ook onder de aandacht brengen bij andere NVM-makelaars. Vervolgens begeleidt hij de bezichtigingen van uw woning met potentiële gegadigden. Met behulp van zijn persoonlijke aanpak en onderhandelingskwaliteiten zorgt hij voor een succesvol eindresultaat.

Wanneer u overweegt uw huis te verkopen dan komen wij vrijblijvend bij u langs om de waarde van uw woning te bepalen. Als u vervolgens uw woning te koop zet bij ons, krijgt u een unieke eigen website van uw woning. Naast de gebruikelijk presentatie op Funda is de eigen website met exclusieve uitstraling een goede toevoeging van het presenteren van uw woning.

Als NVM-verkoopmakelaar begeleiden wij u graag bij de verkoop van uw woning. Kijk voor meer informatie over het gehele verkoopproces op www.arnsdeleeuw.nl.

Wijncursussen bij WijnZinnig in Gendt

GENDT - 50 cursisten zijn in 2018 geslaagd voor de basiscursus wijn bij WijnZinnig Gendt. Tijdens deze twee avonden hebben we vooral geleerd om verschillende aroma's te herkennen in een wijn. Iets dat altijd erg lastig blijft.

In januari start de wijncursus voor gevorderden op het landelijk erkende niveau SDEN 2 en zal gegeven worden in vijf avonden. Hierbij een uitgebreide uitleg over druivenrassen, productie, herkomstgebieden en uiteraard ook het proeven van in totaal vijftig wijnen. Ideaal als je nog meer wilt weten van wijn, voor werknemers in de horeca en de pure liefhebbers.

Arno Kooke uit Bemmel is al jarenlang liefhebber van wijn en door de interesse voor dit product is de kennis gedurende de jaren aardig gegroeid. Gestart met een basiscursus wijn was het fundament gelegd en via een vervolgcursus heeft Arno in 2017 de zéér uitgebreide opleiding tot Vinoloog aan de Wijnacademie met succes afgerond. Een opleiding waarin kennis van het productieproces, druivenrassen, rijpingsmethoden, smaakverschillen en uiteraard ook de proeftechnische vaardigheden op een erg hoog niveau liggen.

Guido Lenting staat op dit moment het meest bekend als eigenaar van WijnZinnig Gendt en is sommelier/wijn-spijsspecialist. Door de vele cursussen die hij gevolgd heeft (waaronder de Wijnacademie) is er ook bij Guido veel kennis is huis. Daarnaast heeft hij als voormalig sommelier van restaurant De Librije in Zwolle juist de toepasbaarheid van wijnen bij gerechten als specialiteit. Deze twee heren samen zijn hierdoor een uniek duo voor deze wijncursussen.

Het aantal beschikbare plaatsen voor de vervolgcursus is beperkt. "Alle data staan vermeld op onze website. De cursussen zullen gegeven worden bij WijnZinnig Gendt. Voor meer informatie over de vastgestelde cursusdagen, specifiek programma van de cursussen, kosten en mogelijkheid tot aanmelden kunt u kijken op www.wijnzinnig.eu of stel de vraag bij WijnZinnig Gendt in de winkel."

WijnZinnig Gendt, Dorpstraat 34, Gendt; info@wijnzinnig.eu.

Volleybalvereniging Tweestroom Gendt bedankt steunactie

GENDT - Nu Sinterklaas weer naar Spanje is en we in voorbereiding zijn voor de kerst, kan volleybalvereniging Tweestroom terugkijken op een geslaagde Speculaaspopactie.

Ook dit jaar ging de jeugd van de club, ondersteund door ouders en leden van de club, rond met speculaaspoppen. Dankzij hun goede inzet en de afname is er een mooie opbrengst opgehaald. Opbrengst die ingezet wordt voor de jeugd van de volleybalvereniging. Volleybalverening Tweestroom is alle mensen dankbaar die de club hebben ondersteund tijdens de actie door het kopen van speculaaspoppen!

Tweestroom-heren halen twee maal volle buit binnen

GENDT - Op dinsdag, 4 december werd de inhaalwedstrijd bij Switch'87-HS3 gespeeld. De eerste set werd gewonnen, terwijl de tweede set vrij gemakkelijk werd gewonnen. Hetzelfde beeld zagen we terug in de derde en vierde set.(0-4)(18-25/10-25/18-25/11-25)

Dus de eerste 5 punten waren binnen. Op donderdag, 6december speelde Tweestroom-HS1 uit bij Heijendaal-HS5 en had het moeilijk in de eerste set, maar die set werd wel gewonnen. In de tweede set werd er de tegenstand iets minder. Zo ook de derde en vierde set. (0-4)(22-25/20-25/16-25/17-25) Dus weer 5 punten voor de ranglijst.

Tweestroom-DS2 bezocht Isala'77-DS2 en had het alleen in de derde set moeilijk, nipte winst(24-26) De andere 3 set werden gemakkelijk en ruim gewonnen.(0-4)(19-25/18-25/24-26/11-25) Ook hier 5 punten voor de ranglijst.

Dames-DS5 speelde uit bij Isala'77-DS3 wist alleen de vierde set te winnen. De andere 3 sets waren vrij gemakkelijk voor de thuis club. Helaas maar 1 punt voor onze dames.(3-1)(25-12/25-14/25-11/16-25)

Jongens-mix-Tweestroom-JB1 ontving Dynamo-Apeldoorn-JB1 en wist slechts de derde set te winnen. In de andere sets werd er goed meegespeeld maar niet voldoende voor setwinst/O(1-3)(19-25/17-25/25-17/13-25)

Tweestroom-MC1 speelde thuis tegen Pegasusp-MC1 en dit team wist slechts de derde set te winnen.(1-3)(18-25/15-25/25-18/11-25)

Jongens-mix-Tweestroom-JC1 ontving Isala'77-JC1 en gezien de ranglijst moest dit een overwinning worden. De scores per set werden steeds groter voor onze jeugd.(4-0)(25-11/25-10/25-07/25-05)

Tweestroom-MB1 speelde thuis tegen kampioen Vocasa-MB1. In de eerste 3 sets werd aardig partij gegeven tegen de kampioen. Dit leverde in de vierde set tot setwinst. Helaas aar 1 punt voor de ranglijst.(1-30(21-25/117-25/10-25/25-21)

Winkelcentrum vrijdag 14 december in ultieme kerstsfeer Kerstmarkt Zilverkamp grootser dan ooit!

HUISSEN – Vrijdag 14 december is winkelcentrum De Zilverkamp van 14.00 tot 20.00 uur gehuld in een ultieme kerstsfeer. Dit jaarlijks evenement –aangeboden door de ondernemers van het winkelcentrum- is dit jaar grootser dan ooit tevoren. Met muziek en uiteraard bezoek van de gulle kerstman!

Zo'n zestig kraampjes met allerhande snuisterijen en proeverijen bevolken de overdekte en verwarmde passage. En... dit jaar ook op het plein voor sportcentrum De Kuul. Het zijn niet alleen de kraampjes van de ondernemers uit het winkelcentrum, waar koopwaar en lekkernijen worden aangeboden. Er is meer...

Voor velen is deze sfeervolle en gezellige kerstmarkt – die tot de besten in de regio gerekend kan worden- een must om te bezoeken. Het is altijd weer een feest om elkaar juist hier in deze kerstperiode te ontmoeten. Zeker dit jaar, want het evenement is uitgebreider dan ooit. Niet alleen in de passage, ook buiten staan de kraampjes! Voor jong en oud valt er volop te genieten. Zo zijn diverse leuke kinderactiviteiten, waaronder het bakken van broodjes en het Tiroler huisje, een heerlijk springkussen. En wat te denken van de befaamde oliebollenkraam van de familie Bosvelt? Het wordt volop genieten!

Geniet van de chocomelk, een kop erwtensoep of die heerlijke oliebol. En kijk eens wat voor een aanbiedingen je voorgeschoteld krijgt. Veel winkeliers hebben met het oog op de kerst leuke cadeaus geselecteerd. Van verrukkelijke champagne tot aan de laatste trendyparfum en kerstdecoratie.

De zestig kramen worden naast de ondernemers van De Zilverkamp bemand door ook ondernemers van buiten het centrum, particulieren, hobbyisten en verenigingen. Er is vanalles te koop en te beleven. "Vorig jaar was het al groots. Het is dit keer nog grootser", aldus Maud Eijssen, die drie jaar geleden deze kerstmarkt al een enorme impuls wist te geven.

Column

Wegdrukken

Positiviteitsgoeroe Emile mag zijn leeftijd niet omlaag brengen bij de burgerlijke stand, zo heeft de rechtbank besloten. Hij zou lijden onder zijn papieren leeftijd. Ik voel zijn pijn. Mijn dochter heeft voor mij een vingertelefoon aangeschaft. Ik zou de agenda kunnen gebruiken die met mijn computer kan communiceren. Ik zou telefonisch bereikbaar zijn. De combinatie leeftijd, blond en blauwe ogen lijkt niet bevorderlijk om met moderne techniek om te kunnen gaan. De agenda werd een ramp. Google en Microsoft vragen bij het installeren alsmaar een wachtwoord, die de grijze cellen van deze 65-jarig stukjesschrijver niet heeft opgeslagen. Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord, is telkens de melding. Totdat ik Youtube, Facebook, Marktplaats, WhatsApp en meer van dat digitale prut, in het honderd heb laten lopen. De telefoon opnemen loopt uit op een drama. Vegen en op het groene telefoonicoontje drukken blijkt een onverstandige handeling. Juist als ik zit te wachten op een telefonisch consult van het ziekenhuis. Een chirurg doet twee pogingen om mij te bellen, maar twee keer heb ik hem of haar op mijn 'handige' vingerveegtelefoon weggedrukt. Mijn geliefde wrijft het er nog eens lekker op in, je hoeft het scherm alleen maar omhoog te vegen en daarna vooral nergens op drukken. Op zo'n moment lijd ik onder mijn blonde haren en leeftijd. Toch is mijn digitale kennis niet rampzalig. Ik kan de Lingewaardse politiek op mijn pc aardig volgen. De communicatie tussen college en raad, schriftelijke raadsvragen, agenda's van vergaderingen komen met één klik op mijn computerscherm. Vergaderingen kan ik live digitaal beluisteren. Ik kan met één muisklik de geluidsband ook als uitzending gemist beluisteren. Zoals een raadsvergadering in raadskroeg De Valom. Ik hoef geen drammerig geneuzel tot betogen van een hoog academisch gezwetsgehalte aan te horen. Met de geluidsband heb ik thuis de regie in eigen hand en kan doorspoelen. Ik heb onhandig een chirurg weggedrukt, maar kan bewust de Lingewaardse politiek wegdrukken. Ik voel me een 65-jarige positiviteitsgoeroe.
Sjaak

Kerstsfeer in Het Witte Kerkje

Detail van de kerstboom in Het Witte Kerkje. (foto: Lincy Hoogveld)

SLIJK-EWIJK - Sinds de verkoop enkele jaren geleden is Het Witte Kerkje vrij toegankelijk om een van de exposities te bezoeken.

Traditiegetrouw is Het Witte Kerkje in deze periode geheel in kerstsfeer. De afgelopen jaren hebben veel kunstliefhebbers deze kerstsfeer geproefd.

Kunstliefhebbers zijn welkom om samen wat van de bijzondere kerstsfeer te komen proeven, op zaterdag 15 december en op zondag 16 december, beide dagen tussen 13.00 en 17.00 uur. De toegang is net als voorgaande jaren gratis. Op beide dagen worden de bezoekers verwelkomd met een glaasje glühwein en diverse lekkernijen. Kerstmuziek brengt hen direct in kerststemming. Op zondag is er live muziek.

Wie worden er distictskampioenen?

HUISSEN - Op vrijdag 14 en zaterdag 15 december vindt de jaarlijkse districtstentoonstelling plaats in sporthal De Brink in Huissen. Dit evenement wordt georganiseerd door district Gelderland in samenwerking met vogelvereniging De Martel.

Op deze tentoonstelling komen de mooiste vogels van de onderlinge tentoonstellingen uit het district Gelderland en Flevoland te samen. Wie worden er kampioen? Op deze tentoonstelling zijn diverse kleuren kleurkanaries en vele vormen postuurkanaries te bewonderen. Er is een ruime collectie Europese cultuur, tropische en subtropische vogels aanwezig. Ook de parkieten zijn er in een grote sortering aanwezig waaronder de grote en kleine grasparkiet. In totaal zijn er ongeveer 2000 vogels te bewonderen. Als u van vogels houdt, is een bezoek zeker de moeite waard.

Voor inzenders en genodigden met tevens de bekendmaking van de kampioensprijzen zijn de openingstijden in sporthal De Brink: donderdag 13 december om 19.30 uur. Open voor bezoekers: vrijdag 14 december van 10.00 tot 21.00 uur en zaterdag 15 december van 10.00 tot 15.30 uur.

Ochtendrood

(foto: Joyce Derksen)

DOORNENBURG - Hoe mooi zijn de herfstochtenden met de kleurrijke luchten. Helaas betekent ochtendrood vaak water in de sloot, en dat gold helaas ook voor de dag waarop Joyce Derksen deze maakte bij kasteel en Linge in Doornenburg. Genieten was het wel.

(foto: Joyce Derksen)
(foto: Joyce Derksen)
19 / 30

20 / 30

21 / 30

Nominaties Gouden Sport Ster Lingewaard

Dames 1 van Batouwe winnen de Gouden Sport Ster 2017. (Fons Sluiter)

LINGEWAARD - Na lang wikken en wegen heeft Sportpromotie Lingewaard uit alle inzendingen een keuze gemaakt voor de volgende drie genomineerden:

Zwem- en polovereniging Thetis Dames 1
De dames 1 van Thetis zijn 3 jaar op rij gepromoveerd naar een hogere klasse waarvan twee jaar kampioen. Daarbij speelden ze twee maal de bekerfinale en werd deze districtsbeker in 2018 ook gewonnen.

Erik Elbers, Triatleet
Erik heeft in 2018 voor de dertigste maal deelgenomen aan de Gendtse kwart Triatlon. Hierbij is hij de enige persoon die alle dertig edities van dit evenement heeft volbracht.

Tino Driessen, Braziliaans jiu-jitsu
Tino is afgelopen jaar doorgebroken in zijn sport. Hij won eerst goud op de Nijmegen open en vervolgens brons op de Dutch Open (NK).


Uitreiking
Op zondag 6 januari kunnen sportliefhebbers uit Lingewaard stemmen op één van deze drie genomineerden tijdens een feestelijke presentatie in de kantine van v.v. Jonge Kracht. Naast deze publieksstem zullen ook het College van B&W, Sport & Ondernemen Lingewaard, Sport 2000 Huisman Sport, Omroep Lingewaard en Sportpromotie Lingewaard hun stem uitbrengen. De sport(st)er of ploeg met de meeste stemmen zal worden gekroond tot Gouden Sport Ster Lingewaard 2018.

Spoorzoeken in de Bemmelse polder

Afdruk van een bevervoet (foto: Gijsbert Peelen SLN)

BEMMEL - Een struintocht in de winter. Niet gelijk het eerste waar je aan denkt, maar warm gekleed en met je kijker in de hand is het een van de leukste tochten die je kunt maken.

"Met de gidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk gaan we zondag 16 december op zoek naar diersporen in de polder. We speuren naar pootafdrukken van das en vos en bekijken de verschillen met die van een hond. We zoeken bever- en reeënsporen om ons heen en kijken uit naar kramsvogels en koperwieken die nu in het land zijn. In de weilanden kunnen we waarschijnlijk ook grazende kolganzen zien. Misschien ontdekken we wel een enkele toendrarietgans, wat vroege brandganzen of de zeldzame roodhalsgans. Laten we de planten ook niet vergeten, met hun verdorde staketsels vormen zij fraaie silhouetten in het landschap en geven een winterse aanblik. De diverse soorten planten zijn nog prima herkenbaar. Op naar buiten, even een frisse neus halen!"

Vanaf 13.30 uur is het verzamelen in De Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel. De tocht start om 14.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Deelname 3 euro, kinderen 1,50 euro. Aanmelden is niet nodig.

Nadere informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Het Rode Kruis huldigt jubilarissen

De jubilarissen: J. Rijndertse, T. van Westrenen-Neulen, L. Smit-Van Daalen, J. Hegeman, P. Kersten. (foto: Rick Bouwman)

HERVELD - Tijdens de jubileumavond van het Rode Kruis afdeling Lingewaard-Overbetuwe zijn vijf vrijwilligers in het zonnetje gezet. Zij werden gehuldigd vanwege hun jarenlange trouwe inzet.

Mevrouw J. Hegeman en de heer P. Kersten uit Gendt zijn beiden als collecte-coordinator al tien jaar actief voor het Rode Kruis. Zij houden zich bezig met de jaarlijkse Rode Kruis collecte in Gendt. De heer J. Rijndertse uit Zetten is twintig jaar als vrijwilliger betrokken bij het Rode Kruis. Hij is al vele jaren de chauffeur op de Rode Kruis bus. Mevrouw L. Smit-Van Daalen uit Heteren is dertig jaar vrijwilliger. Zij houdt zich bezig met de Welfare groep in Heteren. Mevrouw T. van Westrenen-Neulen was ook als chauffeur actief voor het Rode Kruis. Zij heeft zich dertig jaar inzet voor het sociaal vervoer binnen de afdeling Overbetuwe. Alle jubilarissen ontvingen een oorkonde en een blijvende herinnering.

Het bestuur van de afdeling Lingewaard-Overbetuwe was die avond verheugd om naast de huldiging van de jubilarissen ook Kimberley Versteeg voor te stellen als nieuwe voorzitter van de Rode Kruis-afdeling. Meer informatie staat op www.rodekruis.nl/lingewaard-overbetuwe.

Eska Bemmel sluit het jaar af met kerstconcerten

BEMMEL – In december sluit Eska haar lustrumjaar feestelijk af met een tweetal concerten. Deze worden gehouden in de binnentuin van complex Gouden Appel en in de Theaterkerk. Beide concerten zijn gratis toegankelijk.

2018 is het jaar waarin Eska haar 60e verjaardag vierde met een JeugdTaptoe, Streetparade en sfeervolle AvondTaptoe. Nu dus ook ter afsluiting in concertvorm met natuurlijk traditionele kerstmuziek maar daarnaast ook werken uit het huidige repertoire.

Het eerste concert zal plaatsvinden in de binnentuin van complex Gouden Appel in Bemmel op zondagmiddag 16 december tussen 15.30 en 17.00 uur. Op dinsdagavond 18 december wordt het tweede concert gegeven in de foyer van de Theaterkerk te Bemmel, van 19.30 tot 21.00 uur.

Eska hoopt ieder hier te treffen die de vereniging in 2018 heeft ondersteund, maar natuurlijk ook iedereen die graag wil komen kijken en luisteren. Toegang is gratis. Meer informatie staat op www.Eska.nl en Facebook.

Wat in Gendt en Huissen al langer kan, kan nu ook in Bemmel Bestel nu je eigen Bemmelse vlag!

BEMMEL - "Met een aantal bewoners van het centrum van Bemmel willen we Bemmel graag wat meer smoel geven met allerlei feestelijke momenten en dagen."

Denk hierbij onder andere aan vierdaagse, geboorten, jubilea, diploma’s, 50-jarigen, kermis of communies! Daarom heeft een organisatie een mooie vlag met het alom bekende logo van Bemmel te koop! Een voorbeeld heeft u misschien tijdens de kerstmarkt gezien.

De prijs van de vlag zal 17.50 euro bedragen om zo alle kosten van ontwerpen en uitvoeren te kunnen dekken. Mensen die zich van te voren inschrijven en betalen krijgen de vlag voor 15 euro. Dit kan alleen bij genoeg inschrijvingen, gaat het niet door dan krijgt men natuurlijk uw geld terug. Deze vlag mag men hangen wanneer men wilt!

"Doet u mee en laat u zien dat Bemmel uw dorp is. Of geef iemand uit uw omgeving de vlag cadeau! Bij veel deelnemers in korte tijd kan het misschien nog onder de kerstboom! Bestellen kan via vlag.van.bemmel@gmail.com of 0481 464691."

Kerstviering Stichting Ouderen Doornenburg

DOORNENBURG - Stichting Ouderen Doornenburg verzorgt voor alle senioren uit Doornenburg de jaarlijkse kerstviering op dinsdag 18 december van 14.00 tot 17.30 uur in het Ontmoetingscentrum in Doornenburg.

Het zangduo Bert en Belinda zorgen voor de muzikale invulling.De eigen bijdrage bedraagt tien euro per persoon, daarvoor krijgt men koffie, enkele consumpties en ter afsluiting een heerlijke soep/broodmaaltijd.

Aanmelden kan tot en met vrijdag 14 december bij: Lydia Balk, Kerkstraat 7 L, 0481 421582 en Bud Joosten, Pannerdenseweg 35, 06 30069770. "Als u opgehaald en thuis gebracht wilt worden, kunt u dit aangegeven.

Stichting Ouderen Doornenburg organiseert wekelijks activiteiten voor de 55 plussers in Doornenburg. Men kan vrijblijvend een kijkje komen nemen en/of aan proeflessen meedoen.

Callanetics donderdag 13.30 - 16.00 O.C. D’burg

Koersbal maandag 14.00 - 16.00 O.C. D’burg

Instuif/soos dinsdag 14.00 - 16.00 O.C. D'burg

Nordic Walking dinsdag 09.00 - 11.00 start bij O.C. D’burg

Jeu de Boules dinsdag en donderdag 13.30 - 16.00 bij de tennisbanen in D’burg

Ook in 2019: vervolg op cursus in Balans donderdag van 10.30 - 12.00 O.C. D'burg

Voor vragen kan men bellen naar Bud Joosten 06 30069770, of mailen naar budjoosten@gmail.com.

Inloopspreekuur bij platform Gendt

RVS-Trapleuning Dijkhelling Poelwijklaan. (foto: Geert Peperkamp secr. Platform Gendt)

GENDT - Het inloopspreekuur is donderdag 13 december van 19.00 tot 19.50 uur in SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

Iedereen mag zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en zo nodig doorgestuurd naar de Gemeente en/of Politie.

Als men niet kunt komen op het afgesproken tijdstip is ook e-mailen mogelijk naar informatie@platformgendt.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 in Bemmel, telefoon 026 3260111.

Wilt u meer informatie? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl. Informatie over uitvoeringen van platform Gendt staat op www. Platformgendt.nl.

Haalderen leeft: Werkgroep Natuur en Recreatie

HAALDEREN - Er is begin 2017 door wethouder Helga Witjes het plan gelanceerd om een dorpsontwikkelingsplan Haalderen op te zetten. Er zijn vervolgens diverse groepen gevormd waaronder Natuur en Recreatie.

"Omdat in het hart van ons dorp het 'Haalders bos' het meest opvallend is, hebben we dit als eerste project genomen waar verbetering in aangebracht moest worden. Het Haalders bos is niet onderhouden, met de in elkaar gegroeide en overlappende bomen en struiken is het er erg donker waardoor je de paden niet meer kunt vinden en het geheel verwilderd oogt. Er zijn vele partijen/eigenaren waar we rekening mee moesten houden maar uiteindelijk heeft het geresulteerd in een uitgewerkt plan met tekening met onze ideeen betreffende het Haalders bos." Dit is gepresenteerd aan de Gemeente Lingewaard.

Het wordt een open bos met verrassende hoekjes. Denk aan bloemen, bermen, waterloopje en natuurlijke elementen waar kinderen op kunnen klimmen en klauteren, bankjes en picknicktafels en wandelpaden. Ook aan de viervoeter is gedacht met een omheint honden uitlaatveld.

De Gemeente Lingewaard is begonnen met kappen en snoeien. Mede door het achterstallig onderhoud is dit veel werk, dat eind februari klaar zou moeten zijn. "Met medewerking van velen zullen we proberen om van het Haalders Bos een aantrekkelijk parkje te maken waar iedereen graag gebruik van maakt. De medewerking is er zeker vanuit de gemeente en we hopen in de zomer van 2019 het eind resultaat te kunnen aanschouwen."

Top-film: Victoria en Abdul

BEMMEL - Donderdag 13 december kunt u weer een leuke en boeiende film zien bij Top. Dit keer een Brits kostuumdrama met Judy Dench in de rol van Queen Victoria.

Victoria en Abdul vertelt het waargebeurde verhaal van de buitengewone vriendschap tussen Koningin Victoria en Abdul Karim (Ali Fazal), een jonge klerk uit India. Wanneer Abdul Karim vanuit India afreist om mee te werken aan de vieringen rond het Gouden Jubileum van de koningin, blijkt er een klik te zijn tussen hen beide. Terwijl Koningin Victoria steeds meer moeite heeft met de strenge regels die haar positie als vorstin met zich meebrengt, wordt de band tussen de twee hechter. De mensen en bedienden om hen heen proberen allen deze band te verbreken. Hun vriendschap wordt echter steeds sterker en de koningin gaat de wereld met andere ogen bekijken.

Aanvang 20:00. Kaartjes kosten 7,00 euro en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Projectkoor Gospel Rhythm zoekt koorleden

Gospelkoor Desire. (foto: Desire) =

REGIO - Woensdag 16 januari start een Projectkoor in Arnhem-zuid, waarvoor liefhebbers van gospelmuziek zich kunnen melden. Zowel ervaren zangers als beginners zijn welkom.

Iedereen die gevoel voor ritme en zang heeft kan meedoen. In een periode van vijf maanden worden verschillende authentieke gospelsongs ingestudeerd. Wekelijks vinden de repetities plaats op de woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in het sportcentrum Rijkerswoerd. Tot slot en als hoogtepunt van het project staan in het weekend van 15 en 16 juni een of optredens gepland.

"Voor aanmelding en nadere informatie: stuur een e-mail naar projectkoor@gospelkoordesire.nl of bel Angelique Schlief, 06 55723060. Het Projectkoor is een initiatief van gospelkoor Desire, dat volgend jaar dertig jaar bestaat."

Lingewaardse winterkermis één groot feest!

DOORNENBURG - Op zaterdag 22 december is het partytime in het Schuttersgebouw van Doornenburg. De kans om in 2018 nog één keer een echte kermisavond te vieren, met al je vrienden en vriendinnen uit Lingewaard en omstreken. Niet onbelangrijk: de entree is gratis!

De band Millstreet zal op de Lingewaardse winterkermis de pannen van het dak gaan spelen. Met hun onuitputtelijke energie, uitstraling en geweldige show maken ze er een geweldige feestavond van. Top 40, 100% dance, pop, rock, party, hardstyle, vraag het maar aan en ze spelen het.

Mis het niet en kom 22 december gezellig naar Doornenburg. De zaal gaat om 20:00 uur open.

Gezellige kerst bij Eeuwes Bloemen in Huissen

HUISSEN - Mooie bloesemtakken van Viburnum, Ilex en Magnolia. Kerstgroen en mossen in allerlei soorten en kleuren. Diverse soorten Eucalypthus, Pinus, en Nobilis. Prachtig voor in de kerstboeketen en kerststukjes. Mooie grote bladeren van Monstera of Anthurium om dat mooie kerstboeket mee af te maken.

De winkel achter het huis is verrassend groot. Hier worden onder andere snijbloemen en planten verkocht. Ook staan er kant-en-klare boeketten om mee te nemen of te laten bezorgen in de regio. Met de kerst erg mooi met Amaryllis of Anthurium.

De winkel ademt een gezellige kerstsfeer uit. Er is een grote collectie engelen ook voor in de boom. Wat is er nu leuker om je eigen kerststuk of krans te maken samen met je vriendinnen. Alle materialen zijn bij Eeuwes Bloemen te koop. Zoals oasis, draad, lint, groen, kaarsenhouders en heel veel decoratie materiaal. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. "En anders brengen we het zo mee vanaf de veiling. Ook kun je kerststukken op laten maken. Dat mag gerust op die mooie vaas of schaal die je ooit cadeau hebt gekregen en die nu maar in de kast staat. Prachtig voor op de kersttafel tijdens het kerstdiner. Mooi opgemaakt in de kleur wit, zilver of rood of die andere kleur waar je zo van hou.

Ook verkrijgbaar prachtige Skimmia's, Gaultheria's, Hyacinten en kerstrozen. Je brengt er je huis helemaal mee in die gezellige kerstsfeer. Wat dacht je van mooie Cornustakken in een grote pot met lichtjes erin. Leuke kerstboompjes voor naast de voordeur. Er staat zelfs nog een prachtige kerstboom van 5/6 meter hoog.

Eeuwes bloemen ook voor (groenten-fruit en fruitschalen) rouwbloemwerk en bloemstukjes voor uw dierbaren op het graf. Bredestraat 87 in Huissen; telefoon 026-3250041; www.eeuwesbloemen.nl. Is in december op alle werkdagen (ook de normaal gesloten woensdag) geopend van 8.30 uur tot 18.00 uur. Vrijdag tot 20.00 en zaterdag tot 17.00 uur. Ook zijn wij op zondag 16 en 23 december geopend. Er is ruime( eigen) parkeergelegenheid voor de winkel."

Bulderen van het lachen in De Buitenpoort

HUISSEN - Een avondje bulderen van het lachen? Ga dan donderdag naar de Comedy Night in De Buitenpoort in Huissen. Liefst drie topcomedians zorgen voor (absurde) humor. Maak op onnavolgbare wijze kennis met: Jeroen Leenders, Johan van Gulik en Paul London!

Jeroen is afkomstig uit België en met zijn lekkere (en prima verstaanbare) tongval blaast hij je omver met zijn pure, ruwe en totaal gestoorde visie op de mens en maatschappij. Het Belgische dagblad Het Nieuwsblad: 'Superieure stand up comedy met een gitzwart randje'.

Nee, dan Johan. Deze Amsterdamse lachspiermasseur zaait al jaren dood en verderf in comedyland. Hij is de overtreffende trap van grappig. Hij gaat geregeld door de bodem van de goede smaak heen en zijn grappen zijn soms grof tot op het bot, tegen het ontoelaatbare aan. Maar hij trekt daarbij zo'n onschuldig gezicht, dat je hem gelijk vergeeft. Met zijn Amsterdamse humor betovert hij een bomvolle zaal of een klein gezelschap.

Paul London is op verschillende plekken in het land te zien als vaste Master of Ceremony (MC) en deze avond dus ook weer in De Buitenpoort. Behalve MC laat hij als stand-upper de bezoekers met zijn grote improvisatievermogen bulderen van het lachen.

Dus, ga donderdag (13 december) naar De Buitenpoort. Foyer open: 19.30 uur, aanvang: 20.00 uur. Kaarten (à tien euro) te bestellen via www.debuitenpoort.nl.

Kerstbomen en kerstmarkt bij Epric: u kunt ons helpen

HUISSEN - Stichting Epric is gestart met haar jaarlijkse kerstbomen, kerststukjes verkoop en kerstmarkt. Door de landelijke bezuinigingen in de zorg wordt ook een kleine Stichting zoals Epric getroffen.

"Sinds 2008 proberen we als werkervaringsplek en als dagbestedingsplek een centrale rol in te nemen in onze gemeente. Een veilige werkplek zonder stress is het ideaal voor onze mensen en wij proberen dit ondanks de bezuinigingen in stand te houden. Het wordt er echter niet gemakkelijker op. Daarom vragen wij uw hulp.

We willen uw aandacht vestigen op onze mooie kerstbomen. We hebben er een heleboel in voorraad en er is altijd wel eentje te vinden die bij u thuis past. Daarbij komt ook nog dat onze bomen uit onze regio komen en hier gekweekt worden. Het is juist in deze tijd dat we hopen dat u de boom van deze kerst bij ons koopt: u steunt ons als stichting en als werkervaringsplek mee! Daarnaast hebben we dit jaar weer een mooie grote kerstmarkt, en met kerstmarkt bedoelen we ook een kerstmarkt. Hier kun je leuke dingen kopen voor je kersttafel of om je huis en boom te versieren.

Natuurlijk zou het het leukste zijn als u bij ons een kerstboom of kerstukje komt kopen of naar onze kerstmarkt komt kijken Stichting Epric is geopend van maandag tot vrijdag van 9-17 uur en zaterdag/zondag van 10-17 uur. U vindt Stichting Epric aan het Nieuwediep 9a in Huissen."

Refreshing Etos-winkel op De Zilverkamp

HUISSEN – Etos is volop aan het vernieuwen. Alle eigen merk-artikelen en Etos-lijnen zijn reeds aangepast aan het nieuwe logo en nu zijn de winkels aan de beurt. Vorige week zijn de re-makers van Etos aan de slag gegaan bij de vestiging in winkelcentrum De Zilverkamp. Het resultaat mag gezien worden, kom maar kijken!

Reeds buiten aan de pui is de verandering te zien. Het geheel is helemaal van deze tijd. De inrichting oogt door deze moderne look strakker, mede door de zwart-wit basis. Het is in deze sfeer nog overzichtelijker en prettiger winkelen, hetgeen samen met lage prijzen, zeer uitgebreid assortimenten uitstekende service tot de kenmerken van Etos gerekend kan worden.

Etos is voor velen de favoriete drogisterij. De winkelketen is niet voor niets reeds voor het zevende jaar 'Beste Drogisterij van Nederland'. Etos werkt ook aan een gezonde en duurzame maatschappij. Bovendien heeft Etos –ook in deze feestmaand- vele aantrekkelijke aanbiedingen en een uniek spaarsysteem, waarmee korting of gratis producten en een essie goodiebag te verkrijgen is!

Het personeel van de Etoswinkel in De Zilverkamp nodigt een ieder van harte uit om de nieuwe look te komen bekijken!

Etos De Zilverkamp, De Brink 6a, Huissen; 026 3259920.

Rouwhuiskamer Tumulus open tijdens 'Huissen bij Kaarslicht'

HUISSEN - Ook dit jaar stelde Tumulus uitvaartverzorging de Rouwhuiskamer weer open tijdens 'Huissen bij Kaarslicht'.

Ondanks het slechte weer kwamen ook dit jaar weer regelmatig mensen even binnen om een kaarsje aan te steken in de 'herdenkingsboom'. Even een moment stilstaan bij het verlies van een overleden dierbare en even een herinnering delen met Jalb en Joke van Tumulus. In de loop van de avond vulde de boom zich met steeds meer brandende kaarsjes.

Sinterklaasmiddag bij Gendtse Zonnebloem

De taart ter gelegenheid van ons 25 jarig bestaan. (foto: Lenie Graven) Lenie Graven

GENDT - Vrijdag 30 november kwam er zo'n 100 gasten naar de jaarlijkse Sinterklaasmiddag van de Zonnebloem afdeling Gendt! Het is dit jaar een bijzonder jaar voor de afdeling Gendt.

"We bestaan in de huidige vorm 25 jaar! Ter gelegenheid daarvan werd de Zonnebloem verrast met een prachtige grote taart van bakker Milder uit Gendt. Alle gasten, maar ook de aanwezige vrijwilligers konden genieten van een heerlijk stuk gebak. Wij bedankten natuurlijk bakker Milder voor dit gulle en ook hele mooie gebaar.

De middag verliep gezellig met onder andere een bingo in de vorm van een verhaal, dat door Sinterklaas persoonlijk was geschreven. Hij bracht ons als verrassing een bezoek. Hij bracht twee Pieten mee en las zijn bingoverhaal zelf voor. Dit werd zeer gewaardeerd door alle aanwezigen!

Na de drankjes, hapjes, muziek en kletsen met de buurman of buurvrouw werd de middag afgesloten met voor iedereen een kop soep en broodje beenham. En als verrassing, omdat we 25 jaar bestaan en omdat cadeautjes bij een Sinterklaasfeest horen, kreeg iedereen bij het naar huis gaan een stenen mok gevuld met chocolade! Het was weer een mooie middag waarvan iedereen met volle teugen heeft genoten."

Uitverkocht Martinuskerk volledig in extase Tempel of Boem!: kippenvel en weergaloos

(foto: Jaap Plattel) Jaap Plattel

DOORNENBURG - Nieuwsgierig werd uitgekeken naar de derde editie van Tempel of Boem! Na de stunt vorig jaar met ondermeer Cesar Zuiderwijk slaagden de Doornenburgse slagwerkers ditmaal in om zelfs dit ruimschoots te overtreffen!

Onder leiding van dirigent Casper Traa bezorgde de slagwerkgroep (aangevuld met band, blazers- en strijkersensemble) het enthousiaste publiek een werkelijk fantastisch muziekfeest. Met optredens van Karin Hertsenberg, Richard Sprokkereef, Hans Cornelissen en ‘Voice of Holland’ deelnemer Merijn van Haren en Popkoor 2000 kwamen de bezoekers gaandeweg het afwisselende programma in extase! Enkele toeschouwers konden het spektakel zittend niet meer houden, toen Afrikaanse show van Djembé Agogo de zaal opzweepte.

Tempel of Boem! is inmiddels uitgegroeid tot een ongekend professioneel muziekspektakel en de geweldige reacties zorgen voor veel waardering richting de Doornenburgse gepassioneerde slagwerkeenheid!

Als promotie voor het vernieuwend slagwerk is door de slagwerkgroep afgelopen zomer een dvd opgenomen die op beide avonden werd gepresenteerd. Deze unieke digitale video disc is voor tien euro te bestellen via: tempel.of.boem@gmail.com. In de maand december krijgt men als extra feestactie de cd ‘Passion for Percussion’, die ruim 22 jaar geleden werd uitgebracht, er gratis bij.

Uitgebreid verslag en fragmenten van de concerten staan op: www.dedoornenburger.nl.

Winterconcert in Lent

LENT - Onder het motto 'Muzikaal Samen' is er in de Maria Geboortekerk in Lent zondag 16 december van 16.00 – 17.30 uur een winterconcert.

In de sfeervolle Maria Geboorte Kerk te Lent geven de plaatselijke koren en de muziekvereniging weer hun jaarlijkse concert. Het concert is dit jaar breder en gevarieerder van opzet dan voorgaande jaren. Naast kerstmuziek staan ook andere sfeervolle optredens op het programma. 'Muzikaal Samen' zal tot uiting komen in het samenspel van de ensembles en in de samenzang met toehoorders.

Medewerking verlenen: Het Koor Young at Heart uit Lent onder leiding van Reinoud van der Haar

Muziekvereniging Het Lents Orkest Lent , de Canisius Concert Band onder leiding van Leo van Santvoort, het Sint-Leonarduskoor Oosterhout met muziek van ensemble Al Segno onder leiding van Luca Consoli, het Non Kozakken Koor Lent onder leiding van Peter Rohde.

De presentatie van het Winterconcert is in handen van Margo Ribberink. Het concert is gratis toegankelijk. Wel zal een vrijwillige bijdrage na afloop zeer op prijs gesteld worden.

Feiertage op OBC Bemmel

Leerlingen serveren heerlijke hapjes. (foto: Helen de Bruijn) Helen de Bruijn

BEMMEL - In het kader van het programma Versterk Talenonderwijs (VTO) Duits vmbo-t op OBC Bemmel kwamen tientallen ouders/verzorgers van het tweede leerjaar gezellig eten op de school. Het eten bestond uit allerlei lekkernijen en was speciaal samengesteld door de leerlingen zelf.

De maand december staat bij het programma VTO Duits in het teken van de overeenkomsten en verschillen in het vieren van de feestdagen in de maand december. Welke Feiertage worden er in Duitsland gevierd? En hoe zijn deze tradities ontstaan? Het programma VTO Duits is dus niet alleen gericht op het leren van 'die Sprache', maar ook de 'gebruiken en gewoonten'. In het kader van dit project gaan de VTO-Duits leerlingen deze maand ook naar de Weihnachtsmarkt in Köln.

Leerlingen serveren heerlijke hapjes. (foto: Helen de Bruijn) Helen de Bruijn
Docent vertelt over het VTO Duits programma. (foto: Helen de Bruijn) Helen de Bruijn

Onder het genot van lekker eten kregen de ouders/verzorgers meer te horen over het succesvolle programma VTO Duits op OBC Bemmel. “Het is erg leuk om op deze speciale manier meer te horen over het programma VTO Duits. De jongens en meiden hebben echt lekkere dingen gemaakt", aldus een ouder.

Geslaagd Oordupkesfestival

De Bon Bonnetjes. (foto: Maud Aben) Maud Aben

BEMMEL - Zaterdag 1 december hield carnavalsvereniging De Blauwe Pony '81 het alom bekende Oordupkesfestival.

Met een bomvolle zaal zat de sfeer er al meteen goed in. De aftrap werd gegeven door de kinderen van De Senaat, De Blauwe veulens. Zij zongen over waar het pubercarnaval is in Bemmel. Maar daar wordt door de carnavalsverenigingen en de kinderen hard aan gewerkt! "Wilt u een financiële bijdrage leveren om een mooi carnavals tienerfeest te organiseren, stuur dan een mail naar secretaris@blauwepony.nl."

Vervolgens traden zeven groepen op om te strijden voor een finaleplaats. Uiteindelijk koos een driekoppige jury voor: Menno en de Pins, El Piasco's en Sikspek. Het publiek had ook een stem, en de meerderheid van de stemmen ging naar De Bon Bonnetjes, die zongen over #metoo. Ook zij mogen meedoen in de finale om te strijden voor de Oordupkestroffee. Tijdens de pronkzitting zal de barrage plaatsvinden, op zaterdag 26 januari in De Roskam in Bemmel. Aanvang 20.11 uur.

Hutaf 1 boekt makkelijke overwinning

HUISSEN - In de laatste speelronde van de najaarscompetitie speelde Hutaf 1 in Nieuwegein tegen VTV 1. Na een valse start liep het Huissense team makkelijk uit naar een 8-2 overwinning. Joeri van Ekeren en Sam ten Westenend bleven beide ongeslagen. Mats Janssen won één wedstrijd. Door deze uitslag bleef Hutaf 1 VTV ruim voor op de ranglijst.

Hutaf 2 speelde in het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs tegen kampioen TOGB 1. Ondanks het grote verschil op de ranglijst werden er meerdere spannende wedstrijden gespeeld die uiteindelijk vaak in het voordeel van de tegenstanders uitvielen. De winst in het dubbel en een overwinning van Jesper van Zanten bezorgde Hutaf 2 nog twee punten. Het team keerde daarmee met een 8-2 nederlaag en een mogelijke degradatie huiswaarts.

In de tweede klasse speelde Hutaf 5 voor een mogelijk kampioenschap. Hiervoor was een 7-3 overwinning nodig op directe concurrent SMD 2 uit Winterswijk. Het werd een uitermate spannende kampioensstrijd die in de zevende wedstrijd beslist werd in het voordeel van SMD. Het bezoekende team boekte op dat moment hun vierde overwinning waardoor ze niet meer te achterhalen waren door de Huissenaren. De laatste twee wedstrijden werden nog gewonnen door Hutaf waardoor zij de wedstrijd met 6-4 naar zich toe trokken.

Jeugdslagwerkers slagen

Geslaagd: Bram Willemsen en Jerome Pere. (foto: Irma Rutten) Irma Rutten

DOORNENBURG - Tijdens de landelijke examens van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie behaalden Bram Willemsen en Jerome Pere het diploma A voor slagwerk. Beide spelers zijn succesvol opgeleid door vakdocent Arend-Jan van Straten en maken inmiddels deel uit van de Doornenburgse slagwerkgroep en het harmonie orkest.

Sinds 2017 is de slagwerkopleiding van Sint-Caecilia met behulp van een renovatieplan gemoderniseerd volgens de richtlijnen van het nieuwe raamleerplan van de landelijke muziekbond KNMO. Zo zullen medio 2019 weer vier slagwerkers deelnemen aan deze landelijke examens.                                

De lessen van de slagwerkopleiding worden wekelijks gegeven en de leerlingen zijn ook actief bij de jeugdslagwerkgroep om samen ervaring op te doen. Indien je geïnteresseerd bent mag je vanaf12 januari gratis proeflessen komen volgen. De slagwerkopleiding verzorgt alle slagwerklessen voor zowel melodisch slagwerk (xylofoon, marimba, pauken) als ongestemde instrumenten (snaretrom, drums, conga’s). Er is voor de opleiding geen leeftijdslimiet, zowel meisje, jongens als ouderen kunnen de lessen volgen.

Geïnteresseerd? Voor nadere informatie neem contact op met Riekske Janssen-Balk (06 54986783).

Verslag Wereldlichtjesdag 2018 Gedenkpark Huissen-Stad

Kaarsjes op de kindergraven op het Gedenkpark. (foto: Henk Eerden)

HUISSEN - Zondagavond 19.00 uur was er op het Gedenkpark Huissen-Stad weer een klein groepje mensen samengekomen om in het kader van Wereldlichtjesdag een kaars aan te steken. Hiermee wordt over de hele wereld op de lokale tijd 19.00 uur het 'overleden kind' herdacht.

Veel verhalen komen daarbij los over de hoge kindersterfte nog niet eens zo lang geleden en de vaak anonieme begravingen van dood geboren, niet gedoopte kinderen. Maar ook mensen die hun al volwassen kind hebben verloren, vinden hier een stukje troost en begrip voor hun pijnlijke verlies. Na het ontsteken van de kaarsen werd een gedicht voorgelezen waarin dit levenslange gemis wordt verwoord:

jij bewoog door mijn leven                        
geruisloos
of juist luid
je stapte in mijn hart
maakte daar een lichtje aan
en dat gaat nooit meer uit

ik koester dat lichtje
als ik stil sta
of beweeg
probeer de warmte te voelen
jouw nabijheid
al zijn mijn handen leeg

ik roep je naam
ook zonder woorden
als bewijs van jouw bestaan
zonder echo van jouw klanken
is het soms moeilijk
om de weg te blijven gaan

dan sta ik stil
gebroken
verslagen en verward
stil, ineen gedoken
lijkt het donker
in mijn hart

de beweging
van jouw wezen
met alles wat het bracht
geeft me moed
om ondanks tranen
te vertrouwen op mijn kracht

dan beweeg ik
naar binnen
en vind daar die kleine vlam
die jij aanstak
puur en zuiver
omdat je in mijn leven kwam

vandaag laat ik stralen
jouw licht
opgenomen in een lint
kleine lichtjes
koestering
verbinding met een kind

jij beweegt mijn leven
alle uren
alle dagen
jouw licht, jouw stilte
met liefde
blijf ik ze dragen

Kerstsamenzang in de Eisebiuskerk

ARNHEM - Ook dit jaar wordt er op 23 december in de Grote of Eusebiuskerk van Arnhem weer een jarenlange traditie voortgezet: de kerstsamenzang voor iedereen.

Alle inwoners van Arnhem en omgeving kunnen weer - in deze prachtige grote Eusebiuskerk van Arnhem - samen de geliefde en bekende kerstliederen zingen. De koren Eben-Haëzer uit Rhenen, Con Amore uit Bennekom, onder leiding van dirigent Jannie Wichards en Irene uit Elden, onder leiding vandirigent Margreet Zwart, zullen gezamenlijk prachtige koorstukken ten gehore brengen.

Verder wordt solistische medewerking verleend door de mezzo-sopraan Maria João Carmo. Ds. P. Vermaat uit Veenendaal zal een korte aansprekende ‘kerstboodschap’ verzorgen. De koren staan onder leiding van de hiervoor genoemde dirigenten en worden op de vleugel begeleid door Jos Teeuw. De samenzang zal op het grote Strümphler orgel worden begeleid door organist Jack Blok.

Het belooft weer, evenals vorige jaren, een zeer sfeervolle avond te worden. De toegang is gratis.
Er is bij de uitgang gelegenheid uw kerstbijdrage te geven in verband met de reeds gemaakte kosten.

De aanvang is om 20.00 uur. De kerk is om 19.15 uur open. Parkeertip: parkeergarages Centraal / Musis / Rozet: na 18.00 uur 0,50 per uur.

Geniet van puur natuur van poelier Karel Hoogsteder Kip, ik heb je: Tante Door op tafel!

DRIEL - Puur natuur, ambachtelijk, duurzaam en bewust leven. Het zijn woorden die altijd en nog steeds gelden voor de (h)eerlijke producten van de poelier. En nu het wildseizoen is aangebroken, is er een keur aan variatie te krijgen. Kijk maar eens bij Karel Hoogsteder in Driel, die overigens ook de befaamde Tante Door-kip levert!

Er is momenteel volop wild in de winkel van poelier Hoogsteder. Van haas en fazant tot aan eend en konijn. Ook het aanbod van herten- en zwijnsvlees is groot. Veelal geschoten in de Betuwe en op de Veluwe. Op ambachtelijke wijze verwerkt en van een verrukkelijke hoge kwaliteit! Dagelijks komen de vaste jagers uit de regio het wild aanbieden. Karel kent de herkomst. Vraag er maar naar! En maak voor een gezellige warme winterse avond eens een heerlijk stoofpotje. Gemakkelijk te bereiden. Ze zijn er ook kant-en-klaar! Dat is puur genieten! Vraag het recept aan Karel of kijk op zijn website. Daar staan nog meer ideeën voor een wildmaaltijd.

Ook aan te bevelen: de kip van Tante Door. Een echt Hollandse kip, opgegroeid in ruime stallen in een natuurlijk dag- en nachtritme. Vlees vrij van antibiotica zonder groeibevorderaars. "Pure kwaliteit tegen een vriendelijke prijs. Je proeft het verschil met de reguliere kip", aldus Karel. Ook prima voor de kerst! Zoals natuurlijk ook een heerlijk biefstuk van de ree of 't hert. Of wat te denken van zwijnsfilet, de kiprollade en de steeds populairder wordende kalkoen? Ideaal voor buitenovens en barbecue!

Karel Hoogsteder is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag. En dit jaar ook op de zondag voor de kerst, zodat bestellingen gekoeld en supervers kunnen worden afgehaald!

Poelier Karel Hoogsteder, Elster Grindweg 22, Driel; 026 4742426; www.poelierhoogsteder.nl.

Prijzen Sinterklaas Huissen

Stein, Floor en Job

Huissen - De winnaars van het knutselen in de stal van Amerigo. De cadeau's zijn beschikbaar gesteld door Intertoys Huissen.

Kerstsamenzang in de Eisebiuskerk

ARNHEM - Ook dit jaar wordt er op 23 december in de Grote of Eusebiuskerk van Arnhem weer een jarenlange traditie voortgezet: de kerstsamenzang voor iedereen.

Alle inwoners van Arnhem en omgeving kunnen weer - in deze prachtige grote Eusebiuskerk van Arnhem - samen de geliefde en bekende kerstliederen zingen. De koren Eben-Haëzer uit Rhenen, Con Amore uit Bennekom, onder leiding van dirigent Jannie Wichards en Irene uit Elden, onder leiding vandirigent Margreet Zwart, zullen gezamenlijk prachtige koorstukken ten gehore brengen.

Verder wordt solistische medewerking verleend door de mezzo-sopraan Maria João Carmo. Ds. P. Vermaat uit Veenendaal zal een korte aansprekende 'kerstboodschap' verzorgen. De koren staan onder leiding van de hiervoor genoemde dirigenten en worden op de vleugel begeleid door Jos Teeuw. De samenzang zal op het grote Strümphler orgel worden begeleid door organist Jack Blok.

Het belooft weer, evenals vorige jaren, een zeer sfeervolle avond te worden. De toegang is gratis.
Er is bij de uitgang gelegenheid uw kerstbijdrage te geven in verband met de reeds gemaakte kosten.

De aanvang is om 20.00 uur. De kerk is om 19.15 uur open. Parkeertip: parkeergarages Centraal / Musis / Rozet: na 18.00 uur 0,50 per uur.

Bedrijfsbus levert vier nieuwe bussen aan Van Workum Verhuur

HUISSEN - Afgelopen vrijdag 7 december heeft Van WorkumVerhuur uit Huissen vier nieuwe bedrijfsbussen in ontvangst genomen.

Van Workum verhuur, al sinds jaar en dag een toonaangevend bedrijf in de regio als het gaat om de verhuur van luxe tenten en party artikelen. Van Workum stapt eveneens over op een geheel nieuwe bedrijfsstijl, alles is een prachtig geheel in zwart geworden. Als verhuurder van alles rondom luxe tenten en party artikelen, moet je dan ook wel chique voor de dag komen en met deze vier bussen wordt er dan ook een visitekaartje afgeven.

Bedrijfsbus uit Huissen heeft de vier bussen geleverd. Eigenaar Jan-Willem van Dalen vertelt: "We zijn uiteraard trots dat wij als bedrijf deze bussen hebben mogen leveren, en hebben zoveel mogelijk meegedacht en advies gegeven om de best mogelijke bus voor het werk samen te stellen. Het is ons specialisme en dat is uitzonderlijk goed gelukt. Al jaren voeren wij voor van Workum onderhoud uit aan het wagenpark. Dat deze fijne samenwerking uiteindelijk ook in deze mooie order wordt beloond, is voor ons een groot compliment."

Mooi om te zien dat bedrijven uit de regio elkaar goed weten te vinden. "Bent u ook in de markt om binnenkort een event, opening, feest, productlancering of bedrijfsopening te organiseren? Kijkt u dan ook eens op www.tentation.nl. Of op www.bedrijfsbus.com, de specialist als het gaat om nieuwe of gebruikte bedrijfsbussen, onderhoud daarvan, accessoires of car-cleaning."

28 / 30

Op 16 december wordt deze kanjer 65 jaar welkom bij de club

Maak er een mooie en onvergetelijke dan van.

Voor Anneke,
Een kleine wens is gauw vervuld…

Veel liefs

Oma Max, bedankt dat ik zoveel bij je mag spelen tijdens de verhuizing en fijn dat we nu zo dichtbij wonen!
Liefs van Quintin

Keano van harte gefeliciteerd met je 5e verjaardag op 15 december van Oma Annette, Opa Dick, Papa en Cindy.

Hiep hiep hoera Mila wordt 17 December 13 jaar,Gefeliciteerd oma & opa Huussen.

Oud papier-

inzameling Bemmel

BEMMEL - Omdat de laatste woensdag samenvalt met tweede kerstdag zal de inzameling van oud papier één week eerder dan gebruikelijk plaatsvinden.

De mannen van Sportclub Bemmel komen daarom op woensdag 19 december het oud papier ten zuiden van de Ressensestraat, Herckenrathweg en Papenstraat ophalen.

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op 19 december staat de avond van Vrouwenvereniging Haalderen in het teken van de kerst.

Ze krijgen er dan bezoek van blazers, die de traditionele midwinterhoorns bespelen, een instrument dat lijkt op een alpenhoorn. Het geluid van de midwinterhoorn staat symbool voor de nadering van kerst. (Aanvang 20:00 in De Tichel).

Kerstbrunch KBO

LINGEWAARD - Opnieuw kunnen leden van de KBO op tweede kerstdag 26 december deelnemen aan een kerstbrunch bij Het Wapen, Dorpsstraat 52 in Bemmel.

Om 13.00 uur staat er een heerlijke brunch in buffetvorm klaar voor leden van deze afdeling en eventuele introducees. Het wordt genieten van heel wat lekkere hapjes. Iedereen wordt van harte uitgenodigd. De zaal is open vanaf 12.30 uur. Kosten zijn 18,50 euro. Opgave tot en met 19 december bij Cecile van Gend, 0481 461742, cecile.vangend@online.nl.

Protestantse

gemeente Gendt - Doornenburg

GENDT - Op zondag 16 december om 10:00 uur zal er een kerkdienst zijn in de protestantse kerk in Gendt aan de Torenlaan 12.

Deze zondag is het derde advent. Het is de tijd vóór kerst. In deze tijd wordt er uitgezien naar een nieuw gebeuren van licht en vrede in deze wereld. Licht en vrede zijn soms ver te zoeken. Maar ondanks de donkerte is er de uitnodiging om licht te zoeken en lichten aan te steken. Om je te laten inspireren door vrede die onder mensen kan opbloeien. In deze viering zal ds. Margreet de Bree voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen welkom!

Expositie mozaïek, tekeningen en quilts In Angeren

ANGEREN - In de etalage van de voormalige schoenwinkel Bouwman in Angeren is weer een nieuwe expositie ingericht.

Tonnie van den Broek, geboren in Breda maar al bijna vijftig jaar woonachtig in Angeren, heeft ongeveer acht jaar geleden kennis gemaakt met het werken met mozaïek. Haar dochter volgde hiervoor een cursus en zij heeft het haar moeder geleerd. Sinds die tijd heeft Tonnie veel kleurig werk gemaakt. Te zien zijn onder andere schalen, ballen, vlinders en een torso.

Michiel Lentjes, geboren in 1976, woont ook in Angeren. Hij is met tekenen begonnen toen hij noodgedwongen na een knieoperatie thuis kwam te zitten. Hij tekent met potlood en pastelkrijt en heeft hiervoor geen lessen gevolgd. Hij tekent graag dieren en de natuur zowel in kleur als in zwart-wit.

Van Miep Tilleman-Besselink uit Elden waren er eerder dit jaar al prachtige quilts te zien. Nu zijn er nog drie quilts in rode en groene tinten tentoongesteld die betrekking hebben op de kersttijd.

Deze mooie werken zijn te zien tot 15 januari in de etalage van de voormalige schoenwinkel Bouwman aan de Jan Joostenstraat 20 in Angeren.

Voorlichting verslaving en gewoonten op OBC Bemmel

Voorlichting omtrent gewoonten en verslaving. (foto: Stichting Be Aware) Stichting Be Aware

BEMMEL - Op 18 december krijgen de leerlingen van Het Over Betuwe College om Bemmel voorlichting over verslaving en gewoonten.

Het belang van preventie op jonge leeftijd is groot. Eén op de tien mensen ontwikkelt een verslaving in zijn leven, waarvan de oorzaak vaak in de pubertijd ontstaat. Jongeren worden blootgesteld aan steeds meer verleidingen. Ze experimenteren vaak niet alleen met alcohol en drugs, maar worden ook verleid tot overmatig gamen, series kijken of constant social media gebruik.

Stichting Be Aware heeft een zeer interactief programma dat dicht bij de belevingswereld van de leerlingen staat. Met stemkastjes beantwoorden leerlingen anoniem vragen, waarvan de uitslagen direct op het bord verschijnen. Hierdoor wordt duidelijk dat ze niet de énige zijn met een bepaald gedrag of probleem. Mede door de gecreëerde veiligheid in de klas gaan leerlingen over het onderwerp en hun problemen met elkaar in gesprek. Hun kennis neemt toe, waardoor zij zich beter bewust zijn van de risico’s van bepaald gedrag en vooral van de mogelijkheid om hierin zelf keuzes te maken.

De voorlichting wordt gegeven door goed opgeleide ervaringsdeskundigen van Stichting Be Aware.

Mariaplein in Haalderen krijgt tien nieuwe appartementen

HAALDEREN - Waardwonen gaat tien appartementen realiseren aan het Mariaplein in Haalderen. Het Mariaplein ligt in het centrum van Haalderen. De appartementen komen op de locatie van het vervallen winkelpand.

Hanke Struik, bestuurder Waardwonen: “Wij zijn blij dat wij met het realiseren van de appartementen aan het Mariaplein een mooi antwoord bieden op de vraag naar sociale huurappartementen in Haalderen en een goede oplossing bieden voor de locatie.”

Haalderen Leeft, de gemeente Lingewaard en Waardwonen hebben zich samen ingezet om een goede oplossing te vinden. Henk Joosten van Haalderen Leeft: “Wij zijn heel blij met het voornemen van Waardwonen om met steun van de gemeente Lingewaard te investeren in de leefbaarheid van Haalderen. Het is en was al jaren lang de wens van de inwoners van Haalderen om bewoning te zien op de plek van de voormalige supermarkt.Wij hopen dan ook dat de inwoners van Haalderen daar hun thuis kunnen vinden.” Wethouder Helga Witjes: “De afgelopen jaren zijn we al met diverse eigenaren en ontwikkelaars bezig geweest met deze locatie. Er is al tweemaal een vergunning verleend, maar steeds bleek het niet haalbaar. We zijn heel blij dat het met Waardwonen nu wel gaat lukken.”

Het plan is om hier tien levensloopbestendige woningen te realiseren. Daarnaast heeft Waardwonen de ambitie om de woningen minimaal energieneutraal te maken. Ook worden de woningen gasloos. Het plan zal de komende periode verder ontwikkeld worden. Afhankelijk van het flora en fauna onderzoek start de sloop en bouw in 2019.

Kerstbrunch KBO Bemmel-Doornenburg

Kerstbrunch KBO Bemmel-Doornenburg

LINGEWAARD - Opnieuw kunnen leden van de KBO op tweede kerstdag 26 december deelnemen aan een kerstbrunch bij Het Wapen, Dorpsstraat 52 in Bemmel.

Om 13.00 uur staat er een heerlijke brunch in buffetvorm klaar voor leden van deze afdeling en eventuele introducees. Het wordt genieten van heel wat lekkere hapjes. Iedereen wordt van harte uitgenodigd. De zaal is open vanaf 12.30 uur. Kosten zijn 18,50 euro. Opgave tot en met 19 december bij Cecile van Gend, 0481 461742, cecile.vangend@online.nl.

Protestantse gemeente Gendt - Doornenburg

Protestantse gemeente Gendt - Doornenburg

GENDT - Op zondag 16 december om 10:00 uur zal er een kerkdienst zijn in de protestantse kerk in Gendt aan de Torenlaan 12.

Deze zondag is het derde advent. Het is de tijd vóór kerst. In deze tijd wordt er uitgezien naar een nieuw gebeuren van licht en vrede in deze wereld. Licht en vrede zijn soms ver te zoeken. Maar ondanks de donkerte is er de uitnodiging om licht te zoeken en lichten aan te steken. Om je te laten inspireren door vrede die onder mensen kan opbloeien. In deze viering zal ds. Margreet de Bree voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen welkom!

Vrouwenvereniging Haalderen

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op 19 december staat de avond van Vrouwenvereniging Haalderen in het teken van de kerst.

Ze krijgen er dan bezoek van blazers, die de traditionele midwinterhoorns bespelen, een instrument dat lijkt op een alpenhoorn. Het geluid van de midwinterhoorn staat symbool voor de nadering van kerst. (Aanvang 20:00 in De Tichel).

Bevestiging dominee Els de Clercq in Angeren

Dominee Els de Clercq (protestantse gemeente Angeren) vanaf 13 januari. (foto: Rita Oostendorp) Rita Oostendorp

ANGEREN - Op zondag 13 januari wordt Ds. Els de Clercq bevestigd als predikant in de protestantse gemeente in Angeren.

"Na een jaar vacant te zijn geweest na het vertrek van Ds. Klaas Touwen hebben we weer een dominee in onze gemeente. Els de Clercq is ook in deeltijd verbonden aan de Doopsgezinde Gemeente in Winterswijk, in Angeren wordt ze voor veertig procent deeltijdbaan aangesteld. Dominee De Clercq woont in Arnhem en daar blijft ze ook wonen, de afstand is goed te doen van Arnhem naar Angeren.

We zijn uiteraard blij met deze aanstelling en we hopen dat Els snel gewend is in onze gemeente en dat ze een goede tijd mag beleven. De dienst begint om 14:00 uur en aansluitend is er een receptie in het Dorpshuis aan de Emmastraat in Angeren.

U bent van harte welkom, zowel in de dienst als op de receptie, om kennis te maken met dominee de Clercq en haar te feliciteren", laat Henk Gerritsen van de Kerkenraad weten.

Verlichte Optocht Gendt zoekt vrijwillige verkeersregelaars

GENDT - Op zondagavond 3 maart vindt de achttiende Verlichte carnavalsoptocht in Gendt plaats. Om alles in goede banen te leiden hebben we ook dit jaar weer een groot aantal evenementenverkeersregelaars nodig om op bepaalde punten langs de route toezicht te houden en/of verkeersregulerend op te treden.

Globaal zullen de werkzaamheden tussen 17.00 en 21.30 uur plaatsvinden. "Omdat het niet eenvoudig is om over voldoende verkeersregelaars te kunnen beschikken vragen wij u daarom bij deze of u zich beschikbaar wilt stellen om op zondagavond 3 maart op te treden als evenementenverkeersregelaar in Gendt onder coördinatie van optochtcommissie De Carrousel. U kunt dit evenement dan van dichtbij meemaken en een steentje bijdragen aan een goede afloop. De optochtcommissie zorgt voor de verplichte instructie verkeersregelaar (e-learning), een veiligheidsvest en de catering."

"Hoe kunt u zich aanmelden? Mocht u als evenementenverkeersregelaar willen optreden tijdens de Verlichte Optocht in Gendt op zondagavond 3 maart, dan verzoeken wij u zich persoonlijk aan te melden. Dit kan op verschillende manieren:

- via e-mail; stuur dan een bericht met uw NAW-gegevens (naam, adres en woonplaats), inclusief geboortedatum naar: verlichteoptochtgendt@hotmail.nl
- via een telefoontje; dhr. A.H.P. Boerboom (06 53842596).

Na aanmelding ontvangt u informatie over de verdere gang van zaken."

Tafeltje Dekje Bemmel

BEMMEL - Stichting Tafeltje Dekje Bemmel bezorgt gezonde en betaalbare maaltijden voor ondermeer ouderen, gehandicapten of chronische zieken." Om dit goed te blijven doen, zijn we dringend op zoek naar vrijwilligers en of nieuwe bestuursleden."

Elke dag is er een keuze uit drie menu’s voor een of meer dagen. De maaltijden worden koelvers aangeleverd door vrijwilligers en kunnen worden opgewarmd met behulp van een Mealbutler of magnetron. Maaltijden worden elke dag bezorgd tussen 11.30 en 13.00 uur. Prijs voor een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht is 6,50 euro. "Mocht u interesse of vragen hebben, dan kunt u altijd bellen met Jos Jorna, 06 23850538."

Expositie mozaïek, tekeningen en quilts In Angeren

ANGEREN - In de etalage van de voormalige schoenwinkel Bouwman in Angeren is weer een nieuwe expositie ingericht.

Tonnie van den Broek, geboren in Breda maar al bijna vijftig jaar woonachtig in Angeren, heeft ongeveer acht jaar geleden kennis gemaakt met het werken met mozaïek. Haar dochter volgde hiervoor een cursus en zij heeft het haar moeder geleerd. Sinds die tijd heeft Tonnie veel kleurig werk gemaakt. Te zien zijn onder andere schalen, ballen, vlinders en een torso.

Michiel Lentjes, geboren in 1976, woont ook in Angeren. Hij is met tekenen begonnen toen hij noodgedwongen na een knieoperatie thuis kwam te zitten. Hij tekent met potlood en pastelkrijt en heeft hiervoor geen lessen gevolgd. Hij tekent graag dieren en de natuur zowel in kleur als in zwart-wit.

Van Miep Tilleman-Besselink uit Elden waren er eerder dit jaar al prachtige quilts te zien. Nu zijn er nog drie quilts in rode en groene tinten tentoongesteld die betrekking hebben op de kersttijd.

Deze mooie werken zijn te zien tot 15 januari in de etalage van de voormalige schoenwinkel Bouwman aan de Jan Joostenstraat 20 in Angeren.