GN Nijmegen-Noord

31 oktober 2018

GN Nijmegen-Noord 31 oktober 2018


Muziekmeditatie Ressen

RESSEN - Niek Edeling, multi-instrumentalist en Jeroen Otten, percussionist en Monique Appels, vocalist, verzorgen op zondagavond 4 november om 20:00 uur een muziekmeditatie in de kerk van Ressen: een uurtje luisteren naar muziek-klanken, afgewisseld met stilt e.

De meditatie ligt met name in de stilte. Deze wordt omlijst door diverse soorten ingetogen muziek die uitnodigt tot stil worden, je hoofd leeg maken en je hart vullen. "Na afloop drinken we rustig een kopje koffie of thee in de kerk en gaan we ‘opgeademd’ weer naar huis. Wees welkom om dit met elkaar te ervaren."

Het kerkje staa aan de Kerkenhofstraat 3 in Ressen. Aan bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Meer informatie staat op de website van de organisatie: www.pleisterplaatsressen.nl / www.4-plek.nl.

Openingsavond Wielewoalers

Prins Jim van de Karrewielers, Joyce en Joyce. (foto: Suzanne Broekhuizen)

OOSTERHOUT - Zaterdag 17 november om 20.11 uur opent De Wielewoalers het seizoen met haar eigen Prinsenwissel.

Ergens in Nölerhout worden in het diepste geheim voorbereidingen getroffen voor de onthulling van het nieuwe trio van De Wielewoalers. Kleding passen, proclamatie schrijven, decor bouwen, geheime ontmoetingen en dat alles zonder dat iemand iets ontdekt. Na deze avond zal alle spanning voorbij zijn, want nadat ze afscheid genomen hebben van Prins Jim van de Karrewielers en zijn hofdames Joyce en Joyce -met wie ze een geweldig seizoen hebben beleefd- zal omstreeks 23.11 uur het nieuwe trio ten tonele verschijnen in dorpshuis De Schakel. Deze avond heeft iedereen vrij entree. De muziek wordt verzorgd door Xplain.

Feelgood film in Theater De KiK: Victoria and Abdul

Victoria and Abdul. (foto: Victoria)

ELST - De Victoria and Abdul - feelgood film is donderdag 1 november 20:00 uur te zien in Theater De KiK. Kaartjes à 8,00 euro zijn verkrijgbaar via www.theaterdekik.nl.

Victoria & Abdul vertelt het waargebeurde verhaal van de buitengewone vriendschap tussen Koningin Victoria (Judi Dench) en Abdul Karim (Ali Fazal), een jonge klerk uit India. Wanneer Abdul Karim vanuit India afreist om mee te werken aan de vieringen rond het Gouden Jubileum van de koningin, blijkt er een klik te zijn tussen hen beiden.

Hechte vriendschap

Terwijl Koningin Victoria steeds meer moeite heeft met de strenge regels die haar positie als vorstin met zich meebrengt, wordt de band tussen de twee hechter. De mensen om hen heen proberen allen deze band te verbreken. Hun vriendschap wordt echter steeds sterker en de koningin gaat de wereld met andere ogen bekijken. (Gebaseerd op het boek Victoria & Abdul: The True Story of the Queen’s Closest Confidant van Shrabani Basu).

Bronst: cabaret in Theater De KiK

ELST - Op zaterdag 10 november om 20.30 uur speelt Yvonne van den Eerenbeemt haar cabaretvoorstelling Bronst in Theater De KiK in Elst.

Als Bronst een natuurdocumentaire zou zijn, dan was Yvonne de paradijsvogel. En paradijsvogels maken rare sprongen, zeker als ze zich willen voortplanten. Bronst gaat over dierlijke driften. Over de beestachtigheid die onder onze deftige dasjes schuilgaat.

Bronst is een vileine paringsdans met het leven. Een race tegen de biologische klok. Met wanhopige betogen, fluwelen liedjes en weinig tact. Want het is eten of gegeten worden.

Yvonne is een begenadigd actrice (Klikbeet), veelzijdige zangeres en slimme cabaretier. Na het behalen van de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival in 2014, debuteerde Yvonne met Sirene, waarin ze avond na avond het brandalarm door de theaters liet loeien.

Een voorstelling én ontruimingsoefening voor het theater ineen. Zo maakte een groot publiek op ludieke wijze kennis met de warmbloedige Limburgse furie. Nu is ze te zien met Bronst. Kaartjes inclusief pauzedrankje kosten 17 euro en zijn te bestellen via www.theaterdekik.nl.

Kirsten van Teijn met Nobel in De Klif

Kirsten van Teijn speelt 2 november in De Klif (Nijmegen Noord)

NIJMEGEN-NOORD - Cabaretesk, schaamteloos, onbetaalbaar expressief, en met haar liedjes pakt ze je volledig in! We hebben het over Kirsten van Teijn. Je snapt wel dat we heel blij zijn dat ze vrijdag 2 november naar Nijmegen-Noord komt. Kom je ook?

Over de voorstelling: Als het plaatje maar klopt. Als het gazon maar strak gemaaid is, de ramen blinken en de nieuwe auto precies past bij de kleur van de voordeur. In Nobel vertelt Kirsten met veel humor over een hardwerkend ondernemersgezin achter een gouden façade. Een schaamteloos eerlijk en stijlvol muzikaal programma over hoe we leven in patronen. En hoe onze pogingen om het juiste te doen meestal stranden. Want soms loopt een perfect geplande brunch gewoon tamelijk woest uit de hand. Volgens de Volkskrant heeft Kirsten 'een monumentale zangstem en ongekende flair.' Komen dus!

De voorstelling is op vrijdagavond 2 november en begint om 20.00 uur, entree (inclusief pauzedrankje) 14,50 euro. Meer info en tickets via www.theaterdeklif.nl.

Verkoop van WeverStaete Huissen start op 3 november Wonen met weids uitzicht

HUISSEN - De unieke plek op de hoek van de Weverstraat en de Rijnstraat in Huissen krijgt een prachtige bestemming. Begin 2019 start de bouw van WeverStaete, vanaf 3 november gaan de luxe appartementen en penthouses in de verkoop.

Het karakteristieke, duurzame pand heeft op de begane grond een royale bedrijfsruimte. De drie verdiepingen daarboven bestaan uit luxe appartementen en penthouses met een weids uitzicht.

De eerste en tweede verdieping tellen samen acht ruime appartementen. De bovenste verdieping heeft twee luxe penthouses. De appartementen zijn voorzien van een balkon met uitzicht over de groene uiterwaarden. De penthouses hebben buitenruimtes aan beide zijden, met uitzicht over stad én natuur.

Unieke locatie

WeverStaete verrijst op een unieke locatie. Het luxe wooncomplex ligt aan de rand van Huissen, nabij prachtig natuurgebied. Het stadscentrum ligt op een steenworp afstand.

Duurzaam wonen

Het pand wordt duurzaam en met het oog op de toekomst gebouwd: compleet gasloos. Warmte wordt opgewekt door lucht-waterpompen en zonnepanelen leveren stroom.

Bouwplan

Na jarenlange plannenmakerij legde de cultuurhistorische rapportage van SteenhuisMeurs uiteindelijk de basis voor de bouw van dit appartementencomplex. Van Wijk Vastgoed en De Jong & Lafeber Architecten ontwikkelden vervolgens in samenspraak met de gemeente dit mooie definitieve plan.

Interesse? Op zaterdag 3 november start de verkoop van de appartementen en penthouses. U bent van 12.00 tot 14.00 uur welkom in het kantoorgebouw Quadrant A15 aan de Primulalaan 2a in Huissen.

Neem contact op met Open Makelaars uit Arnhem via 026 7502750 of ga naar www.weverstaete.nl. Wees er snel bij!

Stap in de stilte in Ressen

RESSEN - Op zaterdag 10 november is er weer een verrassende retraitedag in Pleisterplaats Ressen. Een dag zonder mobiel, met tijd voor jezelf en ruimte voor iets nieuws. Je stapt even uit je gewone ritme en misschien ook wel uit je comfortzone.

Binnen het jaarthema ‘Stap in de stilte, inspiratie uit het kloosterleven’ gaan we op deze dag op zoek naar wat ritme met je doet. Laat je je leiden door wat er in de hectiek van de dag op je af komt, of zijn er manieren om dat te doorbreken, en hoe kan de kloostertraditie ons hierin een weg wijzen? Naast meditatie, een wandeling en ontmoeting is er deze keer een workshop waarin we met behulp van djembédocent Mayke van den Broek lijfelijk verschillende ritmes zullen ervaren.

Maximum aantal deelnemers is vijftien; aanmelden kan via pleisterplaats@4-plek.nl of winny@4-plek.nl. De dag is van 10:30 tot 16:00 uur. Inloop vanaf 10:00 uur. De kosten bedragen 15 euro per persoon, koffie/thee en soep is inbegrepen. Een lunchpakketje en stevige schoenen neem je zelf mee. Meer informatie staat op www.pleisterplaatsressen.nl.

Meidendag bij Scouting Elst

ELST - Op zaterdag 10 november zal er bij Scoutinggroep Sint-Werenfridus uit Elst een meidendag georganiseerd worden. Van 13.00 tot 16.00 uur zijn er allerlei leuke, gezellige maar ook gave activiteiten waar je aan mee kunt doen.

"Ben jij een meisje tussen de 7 en 14 jaar? Houd je van een uitdaging en lijkt het je gezellig om nieuwe meiden van jouw leeftijd te leren kennen? Vind jij het leuk om vuur te stoken, zelf keukens te knopen, allerlei actieve spellen te spelen of een keer een beauty-avond te houden? Dan moet je zeker naar onze meidendag komen!

Tijdens de meidendag kun je een aantal activiteiten beleven die we normaal gesproken tijdens een opkomst op dinsdag- of vrijdagavond doen. Zo zal er een beautysalon en een klimwand zijn, kun je broodjes bakken of lekker een spelletje apenkooi spelen. Natuurlijk zijn er nog veel meer gezellige activiteiten die je die middag kunt doen.

Tijdens de meidendag zal de Kabouter- en Gidsenleiding aanwezig zijn om alle activiteiten te begeleiden. Geef je voor 10 november op door een mailtje te sturen naar info@scoutingelst.nl. Meer informatie staat op www.scoutingelst.nl."

Groot Lingewaard Concert in Theaterkerk in Bemmel

BEMMEL - Op zondag 4 november is in de Theaterkerk in Bemmel het Groot Lingewaard Concert met Schip Ahoy, Big Band Bemmel en RDM Gendt.

Het concert is van 13.30 - 17.00 uur (zaal open 13.00 uur) met wisselende optredens van de Lingewaardse muziekgezelschappen in de theaterzaal en foyer waar men luistert naar een groot scala aan zeemansliederen, swing- en bigbandmuziek.

De toegangsprijs inclusief een consumptie in de pauze bedraagt tien euro. De voorverkoop van kaarten is bij de leden van genoemde verenigingen en via www.zeemanskoorangeren.nl; www.bigbandbemmel.nl; www.rightdirectionmusic.nl

Vraagtekens bij ontzanding Bemmelse polder

K3 Delta is druk bezig met de ontzanding in de Bemmelse polder. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak

BEMMEL – Door grootschalige ontzanding in de Bemmelse polder ontstaan er diepe waterplassen. Bij natuur- of gebiedsontwikkeling wordt in de diepe plassen vaak grond of baggerspecie gestort. K3 Delta past die methode ook in Bemmel toe. Is het aangevoerde spul wel gereinigd, zo vraagt SP raadslid Brian Claassen zich af. Hij wil het naadje van de kous weten en heeft het college schriftelijke vragen gesteld.

Volgens Claassen is de import van buitenlandse grond en baggerspecie (slib) fors gestegen. Deels omdat in eigen land weinig voorhanden is en deels omdat importeren geld kan opleveren. De grond en baggerspecie moet voldoen aan de kwaliteitseisen van het Besluit bodemkwaliteit, dat valt onder Rijkswaterstaat. Uit onderzoek is volgens SP Lingewaard gebleken dat het aangevoerde materiaal niet altijd schoon is voor hergebruik. Maar dat niet alleen. "Controle vindt onvoldoende plaats, omdat de controleorganen niet in staat zijn om hun taak in voldoende mate uit te kunnen voeren."

Aangezien ook Lingewaard hiermee te maken krijgt moet volgens Claassen voorkomen worden dat het storten gaat leiden tot ernstige milieuvervuiling. K3 Delta gaat ook aan de gang in de uiterwaarden bij Angeren, Doornenburg en in de Gendtse polder.

De SP wil van het college onder meer weten welke maatregelen de gemeente treft om te voorkomen dat er vervuilde grond en slib in de uiterwaarden komt. Mocht er dan toch vervuiling optreden, wie betaalt de schoonmaakregeling, zo vraagt Claassen zich richting college af. Het college zal over enkele weken schriftelijk antwoord geven.

Pelgrimsroute De Walk of Wisdom: kans op Gelderse landschapsprijs

NIJMEGEN - Op 1 september is de publieksprijs voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2018 van start gegaan. De Walk of Wisdom doet hieraan mee. Iedereen kan meestemmen via het forum Maak Gelderland Mooier (www.gelderland.nl/gprk). Iedereen die stemt maakt zelf ook kans op een prijs.

Wat is de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit? Deze prijs wordt een keer in de twee jaar door de provincie Gelderland uitgereikt aan opvallende en inspirerende ruimtelijke projecten. De genomineerde projecten zijn opgevallen door hun speciale bijdrage aan de Gelderse omgeving en passen binnen het thema 'landschap nieuwe stijl - toen, nu en straks'. Het gaat om gebieden waar landschappen opmerkelijk zijn veranderd. Met een nieuwe stijl als resultaat. Voorbeelden waar je trots op bent, die een belofte in zich dragen, waar je gasten mee naar toe neemt.

Walk of Wisdom op de shortlist

De Walk of Wisdom staat op de shortlist vanwege de vernieuwende manier waarop ze het cultuurhistorisch landschap gebruikt en de vernuftige wijze waarop ze een grote diversiteit aan landschappen met elkaar verbindt. Het symbool van de route draagt uit dat de mens niet afgesneden is van het landschap, maar er onderdeel van is. Het is ontworpen door Huub en Adelheid Kortekaas en komt overal op de route terug als routemarkering. Pelgrims dragen het symbool ook op de tas in de vorm van een speld. Sinds 2015 schreven zich zo'n 3.500 pelgrims in en de stichting wil nu pelgrims van over de grens aantrekken en nieuwe routes ontwikkelen in het buitenland met lokale partners.

Publieksprijs

Er zijn in totaal vijftien projecten genomineerd. Meer informatie over de genomineerde projecten is te vinden via het forum Maak Gelderland Mooier (www.gelderland.nl/gprk). Hier staat meer achtergrondinformatie over de projecten en kan het publiek haar stem uitbrengen. Stemmen kan tot en met 9 november.

Stem en maak kans op een prijs
Iedereen die een stem uitbrengt maakt kans ook zelf in de prijzen te vallen. Vijf uitgebrachte stemmen met de meest originele motivatie voor de keuze van een van de vijftien projecten beloont de provincie met een ANWB-wandelgids Gelderland.

De Waalkanters wisselt van prins

Prins Jos de Veelzijdige Doener met hofdames Karin en Herma. (foto: Suzanne Broekhuizen) Foto: Suzanne Broekhuizen

SLIJK-EWIJK - Wat gaat de tijd toch vlug, zeker voor een prins carnaval. De tijd voor de huidige prins, Jos de Veelzijdige Doener en zijn hofdames Karin en Herma, zit er al weer op. Op zaterdag 3 november neemt carnavalsvereniging De Waalkanters van hen afscheid.

Afscheid nemen is nooit leuk zeker niet als je dat doet van een fantastische prins. Hij en zijn hofdames zijn ons voorgegaan bij de diverse activiteiten en zijn goede aanjagers geweest. Versleten zolen van al die polonaises.

Dank is hiervoor op zijn plaats! "Deze dank kunnen we als carnavalisten ook uitspreken door bij het aftreden aanwezig te zijn. Na het aftreden van Prins Jos zal de nieuwe prins onthuld worden. Wie de nieuwe prins en hofdames/prinses gaa(n)t worden is alleen bij onze prinsencommissie bekend. En deze commissie heeft de gewoonte om de mond stijf dicht te houden als het om een nieuwe prins gaat.

Bent u nieuwsgierig hoe onze “oude” prins uitgeleid gaat worden en wie onze nieuwe prins wordt, dan nodigt De Waalkanters u van harte uit om op zaterdag 3 november de prinsenwissel mee te maken. De avond begint om 20.11 uur in Dorpshuis Beatrix en de toegang is vrij. Carnavalsvereniging De Waalkanters maakt er weer een gezellig feest van! Je moet er bij geweest zijn om er over mee te kunnen praten."

Informatie Eerste Heilige Communie

BETUWE - Als uw kind dit jaar in groep 4 zit, mag hij of zij de Eerste Heilige Communie doen. Het duurt nog even voor het zover is, maar er moet ook nog veel gedaan worden. De werkgroep Eerste Heilige Communie van de parochie H. Maria Magdalena regelt veel zaken om u te helpen bij de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie van uw kind.

Voor alle ouders die erover denken hun kind de Communie te laten doen, is er een informatieavond. Ook ouders die nog niet zeker weten of ze hun kind de Communie willen laten doen, zijn welkom.

Deze avond vindt plaats op dinsdag 13 november om 20.00 uur in ontmoetingscentrum ‘De Hoeksteen’ aan de Pr. Irenestraat 58 in Elst. Deze avond krijgt u informatie over de gang van zaken rond de voorbereiding van de Eerste Heilige Communie, ouder- en kinderavonden, belangrijke overige data, het communieproject en de werkgroep die dit voorbereidt.

"Verder doen wij dan een beroep op uw medewerking/hulp bij het voorbereiden en organiseren van de diverse activiteiten, want de werkgroep wil de Communie van uw kind graag samen met u voorbereiden en vieren.

U kunt zich voor deze informatieavond opgeven bij het secretariaat van de parochie. Als u deze avond verhinderd bent, maar u denkt erover uw kind de Communie te laten doen, geef dit dan ook door aan het secretariaat van de parochie, telefoonnummer 0481 451371 (keuze1) of via de mail secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl. U ontvangt dan een informatieboekje met een inschrijfformulier."

Allerzielenviering Elst

ELST - De geloofsgemeenschap Sint-Werenfridus in Elst staat op 2 november stil bij haar overledenen. De Allerzielenviering in de Werenfriduskerk aan de Dorpsstraat begint om 19.00 uur.

Voor iedereen uit deze geloofsgemeenschap die in de periode van 1 oktober 2017 tot en met 30 september van dit jaar is gestorven, wordt een kaars ontstoken.

Lekkerbekken in Bibliotheek Heteren

HETEREN - De hele maand november draait het in de Bibliotheek Gelderland-Zuid om voeding, het thema van de landelijke Nederland Leest-campagne.

Ook de Bibliotheek Heteren speelt in op het thema met een lezing over voedselveiligheid van dr. ir. Ralf Hartemink op donderdagavond 15 november. Op donderdagavond 29 november kun je zelf in de bieb genieten van lekker eten én een goed boek tijdens Boek & Buffet.

Wat zit er eigenlijk precies in de producten die we kopen in de supermarkt? Zijn E-nummers eigenlijk wel zo slecht? Dit kan levensmiddelentechnoloog dr. ir. Ralf Hartemink van Wageningen University je precies vertellen. Tijdens zijn college ‘Frankensteinfood: over voedselveiligheid’ op donderdagavond 15 november van 20.00 tot 21.30 uur in de Bibliotheek Heteren legt hij uit welke stoffen er precies in ons eten zitten en of we ons daar zorgen om moeten maken.

Houd je van lezen én van lekker eten? Kom dan op donderdag 29 november naar Boek & Buffet in de Bibliotheek Heteren. Kookstudio MoltoGusto! serveert culinaire gerechtjes in de sfeer van het boek ‘Zeven soorten honger’ van Renate Dorrestein, dat deze avond wordt besproken. Meld je op tijd aan via heteren@obgz.nl. Deelname aan Boek & Buffet kost 10,00 euro. Gevraagd wordt aan het eind van de avond contant betalen.

Voor de lezing van Ralf Hartemink betalen biebleden en studenten 2,50, overige bezoekers betalen 4,00 euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via www.obgz.nl/uni-overbetuwe. Hier kun je ook bekijken welke colleges er nog meer plaatsvinden in de bibliotheken in Elst, Heteren en Zetten.

Allerzielenviering in Werenfriduskerk Elst

ELST - De geloofsgemeenschap Sint-Werenfridus in Elst staat op 2 november stil bij haar overledenen. De Allerzielenviering in de Werenfriduskerk aan de Dorpsstraat begint die dag om 19.00 uur.

Voor iedereen uit deze geloofsgemeenschap die in de periode van 1 oktober 2017 tot en met 30 september van dit jaar is gestorven, wordt een kaars ontstoken. Als laatste wordt een kaars voor alle overledenen ontstoken. Door het samenzijn weten de nabestaanden zich zeer gesteund. Na de viering mag de familie de herdenkingskaars mee naar huis nemen. Voor mensen die niet in de gelegenheid zijn om te komen, wordt de kaars voor hun dierbare aangestoken. De kaars kan dan later worden opgehaald in De Hoeksteen, waar hij tot het eind van het jaar bewaard wordt. Na afloop is er in ontmoetingscentrum De Hoeksteen gelegenheid voor ontmoeting en een kop koffie of thee.

Gezongen orgelconcert in Elst

ELST - Geheel tegen de gewoonte van orgelstichting Elst in zwijgt zondag 4 november het orgel. Deze keer wordt op vocale wijze stilgestaan bij het einde en de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog in 1918.

Met als titel ‘Herdenkingsconcert’ zingt het bekende Nijmeegse kamerkoor Mnemosyne werken van J.P. Sweelinck (De Profundis), Peter Cornelius (zijn bekende Requiem), Herbert Howells, Francis Poulenc en Hugo Wolf. In deze prachtige en gevarieerde muziek zullen thema’s als leven, liefde, dood en smart worden op een verheven en transparante wijze worden verklankt. Mnemosyne staat tijdens dit concert onder leiding van dirigente Mariëtte Akkerman. Het concert, dat een klein uurtje zal duren, begint om 12.00 uur en de toegang is gratis. Na het verstommen van het applaus mag de concertbezoeker zijn of haar waardering laten blijken door een vrijwillige gift.

Vieringen Parochie H. Maria Magdalena

Liturgische vieringen Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 3 november
19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor
19.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, G. Peters, In B'tween
19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, Dameskoor

Zondag 4 november
10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering, F. Bomers, GK De Levensbron
10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, InVoice
11.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, eucharistieviering, V. Bulthuis, Musica Nova


Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Sponsor bedankt!

ELST - Kort na de start van het theater schonk een gulle donateur ons haar vleugel voor in onze theaterzaal in theater De KiK.

Na een grondige opknapbeurt heeft deze jarenlang uitstekend dienstgedaan voor de pianisten die bij ons kwamen optreden. De laatste tijd werd het echter steeds moeilijker om de vleugel goed gestemd te krijgen en uiteindelijk is de vleugel omgebouwd naar een elektronische vleugel. De wens voor een nieuwe akoestische vleugel bleef echter bestaan.

Door subsidies van het Rabobankfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds konden we onlangs deze prachtige vleugel van het merk Kawai kopen. We willen beide fondsen hartelijk bedanken voor hun bijdragen. De elektronische vleugel is nu te koop. Belangstellenden kunnen zich melden bij Henk Hesseling 06 29515963.

Kinderdorp Bemmel groot succes

BEMMEL - "Wij kijken als bestuur tevreden terug op een zeer geslaagde editie van Kinderdorp Bemmel. Met 330 deelnemende kinderen, een kleine 200 vrijwilligers en het prachtige zomerse weer in de herfstvakantie, kon er eigenlijk al niets meer mis gaan."

Gezien het thema 112, was iedereen al voorbereid op een Kinderdorp vol spektakel. En met de bouw van de meest fantastische hulphutten, een demonstratie met politiehonden, de gewonnen race tegen de klok en de bezoekjes van alle hulpdiensten is dat zeker gelukt. Bemmel mocht daar op vrijdagochtend een beetje van meegenieten met de vossenjacht in het centrum, waar soms niet van echt te onderscheiden hulpverleners, maar ook criminelen en slachtoffers voor wat rumoer zorgden.

"Onze grote dank gaat uit naar de Lingewaardse hulpdiensten, waaronder brandweer, handhaving en de wijkagenten. Zij vormden een prachtige aanvulling op ons thema. Tot slot nog een warm dankjewel aan alle sponsoren die ons wederom aangenaam verrast hebben met al hun gulheid voor de deelnemende kinderen. Wij maken ons op voor volgend jaar, het 10-jarig jubileum van Kinderdorp Bemmel. Wij hopen iedereen dan weer te mogen begroeten op ons Kinderdorpterrein aan de Sportlaan in Bemmel en beloven jullie nu alvast dat we er een spetterende editie van zullen gaan maken!"

Bij Kinkelacademie Bemmel Lezing dr. Jacques Pauwels: '100 jaar na wo-I'

BEMMEL - Dit seizoen besteedt de Kinkelacademie ook aandacht aan de Eerste Wereldoorlog. Ze herdenken de Groote Oorlog in '100 jaar wapenstilstand vanaf 11 november 1918'.

Jacques Pauwels heeft een boek geschreven met als titel 'De Groote Klassenoorlog 1914-1918'. "Wij menen dat er juist in deze tijd aanleiding is om eens stil te staan bij de afgelopen twee eeuwen. De afstand tussen het volk en de elite lijkt weer groter te worden; de elite in zijn eigen bubbel en het volk dat grotere afstand ervaart tot de politiek, een toename van het verschil tussen arm en superrijk. Is de 'klassenstrijd' nog altijd niet goed neergedaald in invloed van de niet-elitairen? Je zou kunnen zeggen dat de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw er erg aan hebben meegewerkt dat er doorstroming in de zeggenschap is ontstaan. Maar we moeten dan ook erkennen dat (net als de metafoor van het kokende water) de bellen opborrelen naar boven, maar dat dit niet betekent dat onderop gaat regeren: er ontstaat een nieuw onderop! Dat nog wellicht nog kwetsbaarder is of zich kwetsbaarder voelt!"

De lezing is in De Kinkel aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel op 19 november om 20.00 uur.
Kaarten kosten (inclusief kopje koffie/ thee voor aanvang) 12,50 euro via https://dekinkel.nl/activiteiten/lezingen of boekhandel de Toren van Bemmel.

Verrassend cabaret: Blind Date bij TOP

BEMMEL - Op zaterdag 9 november staat er weer een geweldige, vooralsnog onbekende artiest op het TOP-podium. In de afgelopen twee seizoenen waren Karin Bruers en Rob Scheepers de Blind Dates bij TOP. Beide voorstellingen werden een daverend succes. Het publiek bulderde van het lachen om de gevatte teksten van deze kanjers van cabaretiers en genoten met volle teugen van de gok die ze zelf hadden genomen.

We lichten alvast een klein tipje van de sluier: ook dit keer komt de artiest weer uit Brabant en hij/zij is op de buis te zien in een expeditie.

Bent u avontuurlijk ingesteld en staat u open voor nieuwe ervaringen, gooi dan alle schroom van u af. Net als bij een echte blind date weet u van tevoren natuurlijk niet wie dat is. Om u over de drempel te helpen en omdat u niet weet wat u te wachten staat, betaalt u maar 12,50 euro.

Aanvang 20:30 uur. Locatie: Theaterzaal. Kaartjes kosten 12,50 euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

In debat: 'Zorg goed voor elkaar!?'

Jouke Fridsma, Marja van Bergen, Jan Arts en Jeroen Jeroense. (foto: Aad Noordermeer)

ELST - Hoe kunnen we de groep zorgbehoevende ouderen nog voldoende zorg, ondersteuning en aandacht bieden? Hoe zorgen we dat ook mensen met een beperking volwaardig meedoen? Wat is onze taak als burger om bij te dragen? Welke rol kunnen kerkelijke en burgerlijke gemeente daarbij spelen?

Met die vragen in het achterhoofd, heeft de protestantse gemeente Elst enkele mensen gevraagd op woensdagavond 7 november hun visie te delen, vanuit concrete Overbetuwse initiatieven. Van daaruit gaan de aanwezigen onder leiding van Jeroen Jeroense met elkaar in debat en in gesprek. De bijeenkomst vindt plaats in De Ruimte, Sint-Maartensstraat 32b in Elst, vanaf 20.00 uur. Wie wil is welkom!

Marja van Bergen uit Elst en Hans Schaaij uit Arnhem vertellen over hun visie dat we toe moeten naar woongemeenschappen ‘waarbij zorg voor en door elkaar weer normaal is’. Over hun drijfveren en hun betrokkenheid bij de oprichting van de Coöperatieve Vereniging Ecodorpen Gelderland.

Jouke Fridsma en Bert van Putten uit Heteren vertellen over hun drijfveren en ervaringen bij Heteren Sociaal. Een initiatief dat inwoners van Heteren bijeen brengt die graag iets wilden betekenen voor hun dorp. Inmiddels zijn allerlei activiteiten opgestart.

Tenslotte zal Jan Arts uit Elst een bijdrage leveren aan het debat. Jan is onder andere actief bij buurtvereniging De Eshof en als ambassadeur van Driestroom. Hij zal vanuit zijn brede ervaring met burgerinitatieven, zorgaanbieders en gemeenten in de discussie ook zorgen voor de nodige reflectie.

De avond staat onder leiding van Jeroen Jeroense. Om 22 uur is er ruimte voor een informele nazit.

ZVO deelnemer junioren/jeugdcircuit

(foto: Harold van Beugen)

OVERBETUWE - Zaterdag 20 oktober hebben achttien zwemmers van ZwemVereniging Overbetuwe deelgenomen aan het eerste junioren/jeugd circuit. Ze hebben samen veertig persoonlijke records gezwommen met een grootste verbetering voor Elke van Dorst.

Roos Stoteler behaalde de meeste persoonlijke records, liefst zes. Deze zwom zij op de 50m rugslag, 100m rugslag, 200m rugslag, 50m en 100m schoolslag. Verder behaalde ze op de 100m schoolslag een bronzen medaille. Elke van Dorst heeft vijf persoonlijke records gezwommen, op de 50m rugslag, 100m rugslag, 200m rugslag en 100m schoolslag. Elke behaalde op de rugslag een gouden medaille en op de schoolslag een zilveren. Vier persoonlijke records waren er voor Vera Scholten, op de 50m rugslag, 50m vlinderslag, 100m en 200m wisselslag.

Anouk van Beugen, Benjamin McCarthy, Luc McCarthy, Sarah Meande en Mats van der Rijst behaalden ieder drie persoonlijke records. Verder behaalden ze ook nog de nodige medailles, Anouk behaalde op de 100m schoolslag een zilveren medaille, Benjamin een gouden medaille op de 100m rugslag en een zilveren medaille op de 100m wisselslag. Sarah behaalde twee gouden medailles, op de 100m schoolslag en 100m wisselslag, Mats heeft ook twee gouden medailles behaald op de 100m rugslag en 100m wisselslag.

Verder zijn er nog persoonlijke records gezwommen door Nathan van Assen, Nour Habib, Isabel Koenders, Floor Kooij, Thomas Natte, en Joost Pollmann.

Esmee Wilcke, Stephan Willemse, Floor Kooij, Rosalie van Hulst en Nathan van Assen hebben ook nog één of meerdere medailles behaald. Het was een zeer geslaagde wedstrijd!

Verrassend cabaret: Blind Date bij TOP

BEMMEL - Op zaterdag 9 november staat er weer een geweldige, vooralsnog onbekende artiest op het TOP-podium. In de afgelopen twee seizoenen waren Karin Bruers en Rob Scheepers de Blind Dates bij TOP. Beide voorstellingen werden een daverend succes. Het publiek bulderde van het lachen om de gevatte teksten van deze kanjers van cabaretiers en genoten met volle teugen van de gok die ze zelf hadden genomen.

We lichten alvast een klein tipje van de sluier: ook dit keer komt de artiest weer uit Brabant en hij/zij is op de buis te zien in een expeditie.

Bent u avontuurlijk ingesteld en staat u open voor nieuwe ervaringen, gooi dan alle schroom van u af. Net als bij een echte blind date weet u van tevoren natuurlijk niet wie dat is. Om u over de drempel te helpen en omdat u niet weet wat u te wachten staat, betaalt u maar 12,50 euro.

Aanvang 20:30 uur. Locatie: Theaterzaal. Kaartjes kosten 12,50 euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Nederlandse maatwerk keukens voor Duitse prijzen bij Icar Keukens in Herveld

HERVELD - Op 1 januari 2018 nam Jan Meeuwsen het stokje over van Wim en Willie Frentz, die sinds 1 januari 1980 Icar Keukens in Herveld hebben gerund. Na een stormachtig begin waarbij het dak van de showroom eraf werd geblazen en een flinke schade heeft veroorzaakt, heeft Jan stormachtig en vastberaden doorgewerkt.

Een nieuw dak zit erop, de schade is hersteld en er zijn nieuwe keukens volgens de laatste trends in de showroom geplaatst. Maar Jan Meeuwsen blijft vernieuwen en kijkt vooruit.

Icar Keukens levert en installeert mooie Nederlandse maatwerk keukens inclusief inbouwapparatuur, waarbij de wensen van en aandacht voor de klant voorop staan. Bij Icar Keukens is veel mogelijk of het nu om afmetingen of kleuren gaat, een nieuwe keuken of het aanpassen van uw bestaande keuken.

"Ook kunt u bij ons terecht voor inloopkasten, tv-meubels of uw wasmachine en/of droger netjes weggewerkt in een kast.Kom gerust eens kijken in onze showroom. Aan de hand van uw wensen en ideeën geven wij u een passend en betaalbaar advies. De koffie en thee staat klaar."

Icar Keukens, Kruisstraat 1A, Herveld.

Speelgoed ruilen voor duurzame Sinterklaas!

ELST - Het KrijgdeKleertjes-ruilpunt in Elst organiseert ook dit jaar weer speciale Sint-speelgoedruilavonden. Op 1 en 15 november kunnen ouders die speelgoed willen ruilen terecht van 18.00-19.30 in Triade, Prins Hendrikstraat 5a in Elst. KrijgdeKleertjes Elst wil hiermee de Sint helpen om het Sinterklaasfeest duurzaam en voordelig te vieren.

Bergen speelgoed waar de kinderen nooit mee spelen, en toch brengt Sint elk jaar weer nieuwe kado's. Dat kan anders! Ook dit jaar maakt het KrijgdeKleertjes-ruilpunt in Elst een speelgoedruilhoek, waar ouders speelgoed kunnen ruilen. Door als ouders onderling te ruilen hoeven we niet onnodig nieuwe spullen te kopen.

Amanda is de drijvende kracht achter het ruilpunt Elst. Zij nodigt alle ouders van harte uit om langs te komen "Sprokkel snel alle spelletjes, speelgoed en puzzels bij elkaar waar jouw kind niet meer naar omkijkt, maar waar een ander kind blij van kan worden. En kom naar één van de speciale sint-speelrgoedruilavonden!"

Deze zijn op 1 november en 15 november van 18.00-19.30 in Triade, Prins Hendrikstraat 5a in Elst. Per persoon mag maximaal 1 bigshopper met speelgoed ingebracht worden. Speelgoed dat je inbrengt moet schoon en compleet zijn. Inbrengen en uitzoeken kan op dezelfde avond. Al het speelgoed dat overblijft na deze avonden, gaat naar een goed doel. Voor meer informatie: krijgdekleertjeselst@gmail.com.

KrijgdeKleertjes Elst bestaat sinds augustus 2015. Ouders kunnen hier elke even week kinderkleding ruilen. Voor informatie: www.krijgdekleertjes.nl/Elst of kijk of facebook: https://www.facebook.com/KrijgdeKleertjesElst.

Twintig procent korting tijdens Dolle Sintdagen van Top1Toys in Bemmel

BEMMEL - Evenals voorgaande jaren heeft Top1Toys Bemmel ook dit jaar voor haar klanten weer een speciale Sintaktie. Aankomende donderdag 1 en vrijdag 2 november wordt er eenmalig twintig procent korting verstrekt op de aankoop van alle artikelen (met uitzondering van lopende acties en boeken).

De winkel is recentelijk vernieuwd ingericht. De toonbank is verplaatst, de speelgoedartikelen anders gesorteerd en ook is de winkelverlichting compleet vernieuwd en is led-verlichting aangebracht. Dit alles heeft geleid tot een ruimtelijkere winkel met meer overzicht voor de klanten.

Voor de komende Sintperiode hebben Esther en Sanne vooral veel aandacht besteed aan speelgoed in de meer betaalbare prijsklasse. In de winkel zijn deze artikelen duidelijk te onderscheiden door de etiketteringen 'Budget' en 'Actie'. Hierdoor zullen klanten makkelijker hun weg weten te vinden naar leuke Sintkado's.

Top1Toys brengt jaarlijks een Sintboek uit en liefhebbers die dit boek niet thuis hebben ontvangen, kunnen deze tevens bekijken op de website www.top1toysbemmel.nl en natuurlijk kan het boek ook afgehaald worden in de winkel. Zo blijft Top1Toys tijdens de feestmaanden de nummer 1 in speelgoed en zal de winkel in Bemmel voor de Sint als vanouds een leuke, gezellige en goedkope speelgoedwinkel zijn.

Speelgoed ruilen voor duurzame Sinterklaas!

Speelgoedhoek Foto: Amanda Mens

ELST - Het KrijgdeKleertjes-ruilpunt in Elst organiseert ook dit jaar weer speciale Sint-speelgoedruilavonden. Op 1 en 15 november kunnen ouders die speelgoed willen ruilen terecht van 18.00-19.30 in Triade, Prins Hendrikstraat 5a in Elst. KrijgdeKleertjes Elst wil hiermee de Sint helpen om het Sinterklaasfeest duurzaam en voordelig te vieren.

Bergen speelgoed waar de kinderen nooit mee spelen, en toch brengt Sint elk jaar weer nieuwe kado's. Dat kan anders! Ook dit jaar maakt het KrijgdeKleertjes-ruilpunt in Elst een speelgoedruilhoek, waar ouders speelgoed kunnen ruilen. Door als ouders onderling te ruilen hoeven we niet onnodig nieuwe spullen te kopen.

Amanda is de drijvende kracht achter het ruilpunt Elst. Zij nodigt alle ouders van harte uit om langs te komen "Sprokkel snel alle spelletjes, speelgoed en puzzels bij elkaar waar jouw kind niet meer naar omkijkt, maar waar een ander kind blij van kan worden. En kom naar één van de speciale sint-speelrgoedruilavonden!"

Deze zijn op 1 november en 15 november van 18.00-19.30 in Triade, Prins Hendrikstraat 5a in Elst. Per persoon mag maximaal 1 bigshopper met speelgoed ingebracht worden. Speelgoed dat je inbrengt moet schoon en compleet zijn. Inbrengen en uitzoeken kan op dezelfde avond. Al het speelgoed dat overblijft na deze avonden, gaat naar een goed doel. Voor meer informatie: krijgdekleertjeselst@gmail.com.

KrijgdeKleertjes Elst bestaat sinds augustus 2015. Ouders kunnen hier elke even week kinderkleding ruilen. Voor informatie: www.krijgdekleertjes.nl/Elst of kijk of facebook: https://www.facebook.com/KrijgdeKleertjesElst.

Stap in de wereld van virtual reality Met Zeiss VR OnePlus

ZETTEN - Met virtual reality waant u uzelf in een nieuwe werkelijkheid. U beslist wat u doet, waar u loopt of waar u naar kijkt in een gecreëerde omgeving. Virtual reality biedt toepassingen voor jong en oud.

Ontdek plaatsen waar u nog niet eerder bent geweest of ga op in één van de talloze games. Met de juiste VR apps biedt de Zeiss VR OnePlus vele adembenemende ervaringen! Denk bijvoorbeeld aan: Een rit in een achtbaan maken of bungeejumpen, Games spelen, 360 graden video's spelen, Een museum bezoeken, Virtuele rondleiding door onder andere het Witte Huis en Amsterdam of Uw volgende vakantiebestemming bekijken. Het kan allemaal.

Ontdek de mogelijkheden! Want Reugebrink opticiens heeft een fantastische eindejaarsactie. Koop nu een bril met Zeiss brillenglazen en u krijgt een Zeiss VR OnePlus virtual reality bril ter waarde van 79 euro cadeau (uiteraard exclusief smartphone). De actie loopt van 1 november tot en met 31 januari.

Reugebrink opticiens, Hoofdstraat 15 Zetten; 0488 454508; www.reugebrink-opticiens.nl.