GN Berg en Dal Heumen Mook

17 mei 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 17 mei 2019


Carl Heinz Haukes van EMM Kekerdom grensland Koning

(foto: Peter Hendriks)

LEUTH – Carl Heinz Haukes van schutterij EMM uit Kekerdom is zaterdagmiddag met het 97ste schot de nieuwe Grensland Koning geworden bij schutterij De Vriendenkring in Leuth.

Carl Heinz mag deze titel twee jaar voeren samen met zijn koningin Loreen. Het Grensland Koningschieten gebeurt om de twee jaar en wordt aan weerszijde van de grens gehouden. In totaal namen zes schutterijen uit de gemeente Kranenburg en zeven schutterijen uit de gemeente Berg en Dal deel aan dit Internationaal schutters gebeuren dat bekend staat als een verbroederingsfeest dat even belangrijk is als de titel. Om 12.00 uur werden de deelnemende schutterijen welkom geheten door de voorzitter van het Grensland comité de heer Wim Sanders. Gevolgd door burgemeester Slinkman die de erewijn aanbood aan de 26 koningen van de afgelopen twee jaar. Om 13.30 uur werden beide volksliederen gespeeld waarna het schietgebeuren om 14.30 uur kon gaan beginnen.

In totaal namen vijftig schutters aan het grensland gebeuren deel. Even na half vijf was het Carl Heinz Haukes die de vogel met het 97ste schot naar beneden wist te halen. Even daarvoor was het Jan Peeters uit Kranenburg die de titel Grensland Koningin wist te behalen door de houten vogel aan flarden te schieten. Na een korte rondgang door Leuth met een defilé in de Klaproosstraat kregen de koningen en koninginnen een vendelhulde, waarna het feest kon beginnen in De Vriendenkring waar DJ Mike voor de stemming zorgde.

Expositie in het Lop in Molenhoek

MOLENHOEK - De gehele maand mei exposeert Caroline van den Boomen-Verkoelen in het Lop in Molenhoek.

Met veel plezier laat ze tijdens die expositie een aantal van haar tekeningen en schilderijen zien. De bezoeker vindt er werken uitgevoerd met acrylverf, maar ook met aquarelverf, krijt, Oost-Indische inkt en houtskool. Op zondag 19 mei zal de kunstenares van 14.00 tot 17.00 uur aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en toelichtingen te geven op de tentoongestelde kunstwerken en op haar manier van werken.

SWOM zoekt vrijwilligers voor vervoersservice!

Vervoersbus swom. (foto: swom)

MILLINGEN - De stichting Welzijn Ouderen Millingen aan de Rijn (SWOM) heeft tot doel de ouderen zo lang mogelijk te laten deelnemen aan het maatschappelijk verkeer zoals het bezoeken van de soos, een bingo en familieleden. Hiervoor heeft de stichting de vervoersservice.

Om de chauffeurs van de vervoersservice te ondersteunen is men op zoek naar vrijwilligers voor de vervoersbus voor maandag en/of dinsdag (m/v) voor liefst minimaal één dag per twee weken. Gevraagd wordt: veel enthousiasme, goede sociale vaardigheden, inzet in overeenstemming met uw wensen en mogelijkheden, bezit rijbewijs en wonend in of nabij Millingen aan de Rijn. Geboden wordt: zinvol werk met sociale contacten, kleine onkostenvergoeding, werken in teamverband, attentie bij feestelijke gelegenheden. "Bent u de persoon die wij zoeken of wilt u meer informatie? Neem contact op met de coördinator van de SWOM, elke werkdag bereikbaar van 09.00 – 11.00 uur in Kulturhus Den Ienloop Heerbaan 115, Millingen aan de Rijn of telefonisch op nummer 0481 431105."

DVSG deelnemer Rabobank Clubkas Campagne

Oude gebouw met verwijzing naar een verder weggelegen koffiehoek. (foto: Jan Coenen)

GROESBEEK - Rabobank Rijk van Nijmegen stelt dit jaar 250.000 euro beschikbaar voor deze campagne.

DVSG heeft zich weer ingeschreven met als bestedingsdoel: Geluidsinstallatie in koffiehoek nieuwbouw realiseren. Vorig jaar heeft DVSG al een bijdrage mogen ontvangen dankzij de vele stemmen van Rabobankleden. Vandaag opnieuw een verzoek aan deze Rabo-leden om hun stem op DVSG uit te brengen. Er kan van 14 tot 30 mei gestemd worden, via een toegestuurde persoonlijke stemcode. "Denk en gun DVSG weer zo’n royale cheque als vorige jaar. U brengt uw stem toch wel uit en graag op het bestedingsdoel van DVSG."

Schrijfavond voor Amnesty International

GROESBEEK - Op dinsdag 28 mei wordt in de bibliotheek van Groesbeek de maandelijkse schrijfavond voor Amnesty gehouden.

"Op die avond schrijven we vanaf 19.00 uur brieven voor de schrijfacties, wij hopen dat u mee komt schrijven. Met de brieven vragen wij aandacht voor het lot van politieke gevangenen. Wij vragen om juridische, medische en menselijke bijstand in vaak onmenselijke situaties. Meer info via 024 3972786/3978225."

Maatjes gezocht voor bewoners in Berg en Dal, Beek en Ooij

REGIO - "Wij vinden het belangrijk dat meetelt, meedoet, mee kan doen en meemaakt. We vinden het belangrijk dat mensen zelf hun keuzes kunnen maken. Soms lukt dat niet omdat de club of vereniging bijvoorbeeld te ver is om te lopen en er geen vervoer is of omdat iets online geregeld moet worden en dat te ingewikkeld is."

De opbouwwerkers en sociale teams krijgen veel aanvragen van mensen die voor kleine klussen op zoek zijn naar een vrijwilliger. Kleine klussen kunnen zijn: vervoer, helpen met online boodschappen doen, helpen in de tuin, een (lang of kortdurend) maatje/vriend zijn, helpen met orde aanbrengen, activiteiten doen of mee naar toe nemen.

"Deze klussen zijn op basis van behoefte, u wordt gebeld en gevraagd naar uw mogelijkheden op het moment dat er een vraag binnenkomt die passend is bij uw wensen. Wij zoeken mensen die: (wekelijks) wat tijd vrij kunnen maken, zelfstandig kunnen werken, zorgvuldig, gestructureerd en betrouwbaar zijn, woonachtig zijn in gemeente Berg en Dal. Wij bieden: uitdagend vrijwilligerswerk waaraan je zelf invulling kunt geven, flexibiliteit in uren, persoonlijke en groepsgerichte begeleiding door een opbouwwerker.

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met: Berg en Dal en Beek en Ooij; Petra Kregting 06 53764809 petra.kregting@fortewelzijn.nl. Woont u in een andere kern, maar heeft u wel interesse neem dan ook contact op dan kunnen we u in contact brengen met mijn collega’s."

DVSG in

eerste helft onderuit

GROESBEEK - DVSG speelt op donderdagavond 9 mei uit tegen DSZ. De wedstrijd begint later dan gepland, omdat de selectie van DVSG niet op tijd kon zijn.

DVSG begint aarzelend en in de 7e minuut kan Paul Vissers net niet bij een bal komen om deze binnen te schieten. Het is DSZ dat daarna de wedstrijd domineert. DVSG heeft moeite met de bal in de ploeg te houden. De balaannames zijn niet goed, passes lukken niet. Het is tegenhouden. Als dit op enkele posities na elkaar net niet lukt, valt hieruit in de 22e minuut de 1-0. In de 35e min scoort DSZ uit een vrije trap de 2-0. De spits weet voor de verdediger te komen en tikt de bal in de korte hoek binnen. Het is nu al geen wedstrijd meer te noemen. Net voor rust wordt op het middenveld de bal verloren en staat het 3-0 met de rust.

Na rust heeft DVSG gewisseld, Paul Vissers en Patrick Janssen zijn vervangen door Tijmen Heus en Gijs Bach. De aanval is nu anders qua opzet en het veldspel van DVSG wordt beter. De bal wordt langer in de ploeg gehouden. Met de wissel van Tijn Willems voor Stan Hoevenaars gaat DVSG vol op de aanval spelen. DSZ wordt teruggedrongen naar de eigen helft, maar het levert DVSG geen echte doelrijpe kansen op. In de slotminuut weet DSZ via een counter nog de 4-0 te maken.

De wedstrijd was al in de eerste helft verloren. In de tweede helft is er beter gevoetbald, maar er moeten kansen gecreëerd worden om te kunnen winnen. Een stevige opdracht voor de wedstrijd aanstaande zondag thuis tegen SVO.

Bingoavond in

De Mallemolen

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is er nog de jackpot in de wacht te slepen die kan oplopen tot 400 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur open. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

DVSG

scoort moeizaam

GROESBEEK - DVSG speelt thuis tegen SVO ’68. SVO begint goed en keeper Stan Peters verricht al in de derde minuut een goede redding voor DVSG. In de achtste minuut gaat het echter toch mis en scoort SVO de 0-1.

DVSG probeert het, maar kan de bal niet controleren en komt zo moeilijk aan voetballen toe. Het is dan ook verrassend dat het in de 19e minuut wel lukt om een diepe bal te geven en uit de voorzet weet Ivo van Balkom de 1-1 te scoren. Helaas voor DVSG komt meteen na de aftrap al de 1-2 tot stand en staat DVSG weer tegen een achterstand aan te kijken.

Na rust begint DVSG beter te voetballen en krijgt in de 52 e min een goede kans uit een vrije trap. Helaas belandt ook na driemaal inschieten de bal niet in het doel. SVO blijft gevaarlijk in de counter. In de 60e minuut wordt Wout Pouwels gewisseld voor Sem Kamps. DVSG gaat nu vol op de aanval spelen en neemt verdedigend veel risico’s. En volgt opnieuw een situatie waar de bal drie maal wordt ingeschoten, maar niet in het doel belandt. Gijs Bach krijgt in de 80e minuut een goede kans, maar de keeper tikt zijn schot net over het doel.

Zo gaat ook een schietkans van Rens Hubers niet in het doel. SVO laat het na om de wedstrijd te beslissen uit een counter en DVSG kan de gecreëerde mogelijkheden niet verzilveren. Zo eindigt deze wedstrijd in een 1-2 verlies voor DVSG. Volgende week speelt DVSG uit tegen Overasseltse Boys en zal het ook moeilijk worden om van deze tegenstander te winnen.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 25 mei om 19.00 uur H. Mis met H. van der Donk en samenzang.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Jeugdkamp Groesbeeks Glorie

Groepsfoto jeugdkamp Groesbeeks Glorie. (foto: Lobke Elbers)

GROESBEEK - Als afsluiting van het seizoen stond voor de jeugd van handbalvereniging Groesbeeks Glorie afgelopen weekend het jeugdkamp op het programma. De speelsters van de F, H, D, E en C-jeugd, in totaal 60 kinderen, vertrokken op vrijdag 10 mei naar de Coxse Boerderij in Gemert om daar te gaan genieten van een weekend vol activiteiten.

Als thema van het jeugdkamp was dit jaar gekozen voor 'Een reis rond de wereld'. Voor de jongste jeugdleden stond op vrijdagavond een postenspel op het programma en de meiden van de C-jeugd trokken rond schemertijd het bos in voor een spannende spooktocht. Zaterdag overdag werd een bezoek gebracht aan attractiepark Hemelrijk waar volop gespeeld kon worden en ’s avonds na de bingo werd de gemeenschappelijke ruimte van de accommodatie omgetoverd in een heuse bioscoop waarna de filmavond kon beginnen.

Zondag na het ontbijt streden de kinderen in verschillende teams tegen elkaar in een speurspel in het dorp Gemert waarna het alweer tijd was om richting Groesbeek terug te keren. Moe en voldaan kijken de kinderen en de organisatie terug op een zeer geslaagd en gezellig handbaljeugdkamp.

Bingoavond in De Mallemolen

Bingoavond in De Mallemolen

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is er nog de jackpot in de wacht te slepen die kan oplopen tot 400 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur open. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 25 mei om 19.00 uur H. Mis met H. van der Donk en samenzang.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Genieten van landschap en kastelen

Huis Verwolde. (foto: GL&K)

REGIO - Geldersch Landschap & Kasteelen geeft eenmalig een speciaal tijdschrift uit omdat zij negentig jaar bestaat. Iedereen die houdt van wandelen en fietsen door het mooie Gelderse landschap of de geschiedenis wil beleven in een imposant Gelders kasteel, kan het nu gratis aanvragen.In de speciale uitgave van ‘Mooi Gelderland’ vertellen bekende Gelderlanders wat de provincie voor hen bijzonder maakt. Chef-kok Nel Schellekens wordt enthousiast van een bezoek aan de moestuin van kasteel Doorwerth met oude rassen en tophandbalster Estavana Polman vertelt over haar band met de Bedriegertjes. Lodewijk Hoekstra heeft een missie tuinen en parken duurzaam te maken zodat ze aantrekkelijk zijn voor wandelaars, goed voor het insectenleven en onderhoudsvriendelijk. Informatie over Gelderse natuur en cultuur, achtergrondverhalen, foto’s en natuurlijk eropuit-tips staan ook in deze speciale jubileumuitgave.
Het magazine is gratis, zonder verplichtingen en zolang de voorraad strekt, aan te vragen via glkmagazine.nl.

Jubileumfeest DCM'99 met dartsdemo van Co Stompé

Jubilarissen dcm'99. (foto: videotales.nl)

MILLINGEN - Op 4 mei vierde dcm'99 haar 20-jarig clubbestaan in hun clubhuis biljart- en dartcafé Janssen & Janssen.

Met een vol programma werd er om 15.00 uur begonnen aan de activiteiten. Een pup quiz met een speciale dcmronde erin, de wedstrijd om de supercup van dcm'99 , de huldiging van de jubilarissen van 10 -15 en van 20 jaar. Franck Roodbeen en Rob Braam zijn nog van het eerste uur. De supercup in een b.o.9 werd gespeeld door Sjoerd van Haaren tegen Frank Erinkveld. Sjoerd won afgetekend met 5-2. Om 20.00 uur 2 minuten stilte en inmiddels waren Ray Martin en Co Stompé gearriveerd ondanks de drukte op de weg. Co gooide tegen alle dcm-leden een 501 leg, en gooide bijna een 9-darter tegen Roy Spann. Hij miste op een haar na de dubbel 12. Co gooide diverse 180ers en 170-finishes en bewees daarmee nog steeds een hoog niveau te darten.

DCM'99 bedankt haar leden en aanwezigen, maar met name biljart en dartcafé Janssen & Janssen en Videotales.nl, en ook Klusservice van Haaren en Created by EL. De jubilarissen zijn : Wilco Gerritzen 10 jaar , Dorus Arnts, Jan Menting, Frank Erinkveld , Sjoerd van Haaren, Sven Jeuriens, allen 15 jaar en Franck Roodbeen en Rob Braam 20 jaar.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98

Woensdag 22 mei: 9.00 uur H. Mis.

Zondag 26 mei: 9.30 uur H. Mis.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 21 mei: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 26 mei: 11.00 uur H. Mis.

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 20 mei: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Vrijdag 24 mei: 9.00 uur H. Mis met aansluitend barmhartigheidsrozenkrans.

Zaterdag 25 mei: 19.00 uur H. Mis bij kapel Dwaallichtjes (Mortel) in Mook.

Gezamenlijke

collecte landelijke goede doelen


REGIO - Ook dit jaar ontvangt een ieder eind mei, met weeknummer 22, weer de enveloppen met bijbehorende brief voor de gezamenlijke collecte van de 11 Goede Doelen. Dit gebeurt in Overasselt en Nederasselt voor de zevende keer en in Heumen voor de derde keer.

Een week na de bezorging, van maandag 3 juni tot en met vrijdag 7 juni, worden deze brieven met uw gekozen donatie weer opgehaald door een groot aantal collectanten uit Overasselt, Nederasselt en Heumen. In de brief kan men aangeven voor welk Goed Doel men wil doneren. Op de achterkant van deze brief is de informatie te lezen en wordt verantwoording gegeven over de 11 Goede Doelen.

Edelweisz deelnemer Rabobank Clubkas Campagne

BERG EN DAL - Met de Rabobank Clubkas Campagne steunt Rabobank Rijk van Nijmegen het rijke verenigingsleven in de regio. De bank stelt hiervoor een deel van hun winst beschikbaar. In 2019 is dit een bedrag van 250.000 euro.

De leden van de bank bepalen hoe dit geld verdeeld wordt. "Bent u lid van de Rabobank? Dan krijgt u deze week per post een unieke code toegestuurd waarmee u een stem kunt uitbrengen op clubs die u een warm hart toedraagt. Muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal doet ook mee aan de Rabobank Clubkas Campagne. Geeft u dit muziekgezelschap uw stem? U kunt dit doen op www.clubkascampagne.nl/rvn. Meer informatie over Muziekgezelschap Edelweisz staat op www.edelweisz-bergendal.nl, op www.facebook.com/MuziekgezelschapEdelweisz en op www.instagram.com/edelweisz_bergendal."

Gezamenlijke collecte landelijke goede doelen


REGIO - Ook dit jaar ontvangt een ieder eind mei, met weeknummer 22, weer de enveloppen met bijbehorende brief voor de gezamenlijke collecte van de 11 Goede Doelen. Dit gebeurt in Overasselt en Nederasselt voor de zevende keer en in Heumen voor de derde keer.

Een week na de bezorging, van maandag 3 juni tot en met vrijdag 7 juni, worden deze brieven met uw gekozen donatie weer opgehaald door een groot aantal collectanten uit Overasselt, Nederasselt en Heumen. In de brief kan men aangeven voor welk Goed Doel men wil doneren. Op de achterkant van deze brief is de informatie te lezen en wordt verantwoording gegeven over de 11 Goede Doelen.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 21 mei: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 26 mei: 11.00 uur H. Mis.

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 20 mei: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Vrijdag 24 mei: 9.00 uur H. Mis met aansluitend barmhartigheidsrozenkrans.

Zaterdag 25 mei: 19.00 uur H. Mis bij kapel Dwaallichtjes (Mortel) in Mook.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

Overleden: Johanna Catharina Bons-Janssen en Henricus Nolten.

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zondag 26 mei 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St Caecilia

Misintenties: Overl. ouders Sluis-Lamers en Sander, Theo en Henk; overl. ouders Driessen-Nillessen en zoon Willy, Theo Bieleveldt en zus Riny, Huub Schipperheijn, Frans Derksen, Anne Driessen, Pieter Driessen en Peter Lemmens; René van Megen vw jaargetijde; Antonius Franciscus Schreven en Jacoba Mathea Schreven-Willems en dochters; ouders Bertus Thijssen en Cisca Thijssen-Peters en broer Bert, namens fam. Thijssen; Gertruida Sluis-Lamers, Willem Sluis echtg. en Wim de zoon.

Dinsdag 28 mei 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Woensdag 29 mei 17.00 H. Mis Trefpunt Meent

Donderdag 30 mei 10.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus, Hemelvaartsdag

Vrijdag        31 mei 09.00 uur H.Mis Kapel Kloostertuin

Zaterdag 1 juni 17.00 uur H. Mis Trefpunt Meent, m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg

                 1 juni 19.00 uur H.Mis Kapel Kloostertuin

Meimaand-Mariamaand

In de kerk van H.H. Cosmas en Damianus wordt op de doordeweekse avonden in de meimaand om 18.30 uur de rozenkrans gebeden en u kunt naar Marialiederen luisteren en/of meezingen. U wordt van harte uitgenodigd.

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 22 mei 19.00 uur. Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 26 mei 9.30 uur H. Mis met samenzang

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Woensdag 29 mei 19.00 uur. H. Mis met samenzang

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Donderdag 30 mei Hemelvaartsdag 09.30 uur H. Mis met samenzang

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Leerzame dag over de WO2 op De Klös en omgeving 86 leerlingen

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Voor de elfde maal heeft donderdag een educatieve dag plaats gevonden over de Tweede WO op De Klös en omstreken. Zes vrijwilligers stonden klaar om de 86 kinderen van 4 scholen onderricht te geven wat zich allemaal in dat gebied heeft afgespeeld tijdens de Tweede WO.

Onderwijzeres van het Montessori College Ilze heeft nu al voor de elfde maal haar boerderij ter beschikking gesteld. Crisje Hendriks gaf om 09.30 uur de aftrap met een presentatie over haar opsporingswerk van explosieven bij AVG in Heijen. Aansluitend vertelde Ben van Schaik namens de Explosieve Opruimingsdienst van Defensie over hun manier van werken als er een explosief gevonden wordt. In Groesbeek worden ze hier bijna dagelijks mee geconfronteerd. Opa Hein Thijssen wist de leerlingen ook te boeien met zijn verhalen over zijn kindertijd aan de Dennenkamp waar hij angstige momenten heeft beleefd toen op 17 september 1944 de luchtlandingen begonnen. Instructeurs van de Parachute Group Holland legden de werking uit van Amerikaanse parachutisten. In het weiland bij Poelen werd tenslotte een chute gebold.

De andere groep maakte een wandeling van vier kilometer en kregen een lesboekje met vragen mee. Daar werden ze geconfronteerd met een veld hospitaal waar Herman Wijnhoven van alles over wist te vertellen. Daarna mochten de kinderen met een metaaldetector granaatscherven zoeken. Met legervoertuigen uit die tijd werden de kinderen naar boer Langeveld gebracht aan de Derdebaan en mochten op het uitkijkplateau in de Horrocks Tree klimmen, waar ze een prachtig uitzicht hadden. De schoolkinderen van De Sieppe, Montessori College Groesbeek, 10-15 Agora en Op De Horst gingen allemaal onder de indruk weer naar school terug en zij zullen ongetwijfeld thuis vertellen, wat ze allemaal gezien en gehoord hebben over de Tweede WO.

Muziekschool Fantasia gevestigd in Malden!

MALDEN - Wist je dat muziekschool Fantasia al bijna vier jaar samenwerkt met basisschool De Komeet uit Malden?

Onder begeleiding van de muziekdocenten van Fantasia leren de leerlingen van De Komeet onder schooltijd verschillende instrumenten bespelen. Leuk feitje: De Komeet is de enige school in Malden waar de kinderen al drie jaar lang onder schooltijd muziekles krijgen! Na schooltijd geven de docenten van muziekschool Fantasia ook les op De Komeet aan iedereen die graag een muziekinstrument wil leren bespelen. Iedereen die interesse heeft kan de muziekschool een berichtje sturen voor meer informatie!

Zestig jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestigjaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

Kom op de koffie bij de boswachters

MOLENHOEK - Woon jij vlak bij de Mookerheide of kom je wel eens genieten van het Groesbeekse bos? Wandel je regelmatig op de Sint Jansberg, ga je graag naar Heumensoord of geniet je regelmatig van de Bruuk? Woensdagmiddag 22 mei is het weer tijd voor de maandelijkse koffiemiddag en kun je gezellig met de boswachters een gesprek aanknopen.

Dit keer is boswachter Ellen Luijks van Natuurmonumenten niet alleen aanwezig in Landwinkel de Mookerheide op Landgoed Jachtslot de Mookerheide. Ze wordt vergezeld door Twan Teunissen, boswachter van Staatsbosbeheer in de Ooijpolder, op de Duivelsberg en de Bruuk. Samen verwelkomen je graag in onze gebieden.

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer willen graag weten waar je van geniet, waar je enthousiast over bent of waar je je aan stoort. Of kom gewoon langs voor een gezellig praatje. Je bent van harte welkom op woensdag 22 mei tussen 15.00 en 17.00 uur in Landwinkel de Mookerheide op Landgoed de Mookerheide, Heumensebaan 2 in Molenhoek. De koffie staat klaar!

Millingse Volleybalfeesten op sportpark De Hove

MILLINGEN - In het weekend van 24-26 mei is het weer zover. Stichting Toernooiactiviteiten Millingen (STAM) organiseert dan samen met sportvereniging Switch ’87 De Millingse Volleybalfeesten.

Vrijdagavond met DJames, zaterdagavond komt de populairste band van Nederland: Anderkovver. Zaterdag overdag wordt de muziek verzorgd door DJens en zondag door Feest DJ Mike. Voor de jeugd is op zaterdag van 13.00 – 17.00 uur de Joinvolleybalbus van de Nevobo aanwezig met leuke volleybalattributen (springkussen, duikplatform, spronghoogtemeter en smashmeter). Ook Kinderopvang Humanitas is present met een stand waar je kan worden geschminkt, maar je kan er ook een heuse tattoo laten zetten.

Schrijf snel in (inschrijving sluit 20 mei om 24.00 uur) voor het grootste en meeste veelzijdige volleybalfeest in de regio Nijmegen: Gras - en Beachtoernooi op Sportpark De Hove in Millingen a/d Rijn. Gespeeld kan worden in de volgende klassen:

Senioren

6x6 op gras: regioklasse dames en heren
6x6 op gras: recreatief voor dames, heren en mixteams
3x3 op gras: 1e divisie t/m 4e klasse, dames en heren
2x2 beach op zaterdag: 1e divisie t/m 4e klasse, dames en heren

Jeugd

Aspiranten A, B, C
CMV (9-12 jaar) op zaterdag

Informatie en inschrijven via www.stamvolleybal.com en info@stamvolleybal.com. Op zondag 26 mei organiseren ze een officieel jeugdbeachtoernooi in het kader van het Junior Beach Circuit: Beachvolleyballen voor jeugd van 12-19 jaar op je eigen niveau. Categorieën mix < 13 jaar en meisjes < 15, <17 en <19 jaar. Inschrijven via de Nevobo www.zelfbeachen.nl tot 19 mei 12.00 uur.

230 kinderen uit Beek kiezen over nieuwe speeltoestellen aan de Kievitstraat

(foto: Peter Hendriks)

BEEK – Liefst 230 kinderen in de leeftijd van 0 - 12 jaar uit Beek hebben woensdagmiddag tussen 14.00 en 19.00 uur gekozen voor de inrichting van de speelplek aan de Kievitstraat in de Biezenkampschool.

Er moest gekozen worden voor de inrichting van de speelplek voor de kleine kinderen binnen het hek, alsmede de speelplek ernaast voor de oudere kinderen. De gemeente Berg en Dal had drie leveranciers gevraagd een nieuwe speelplek voor de Kievitstraat te ontwerpen die de kinderen in De Biezenkampschool konden bekijken. Woensdagavond om 19.00 uur werden de stembussen geopend en kwamen er 230 geldige stembiljetten tevoorschijn. De meeste stemmen (113) werden gegeven voor ontwerp 2 van de firma Proludic, het derde ontwerp kreeg 78 stemmen en het eerste ontwerp slechts 39 stemmen. Wethouder Irma van de Scheur die aanwezig was bij het tellen van de stemmen liet weten dat de speelattributen zo gauw mogelijk besteld gaan worden, zodat ze voor de zomer nog geplaatst kunnen worden..

Avond4daagse Berg en Dal deel- nemer Rabobank Clubkascampage

Wandelen over de Elyzeese velden. (foto: J. de Vries)

BEEK - De Avond4daagse Berg en Dal doet mee aan de Rabobank Clubkascampagne.

"Ben je lid van Rabobank Rijk van Nijmegen? Stem dan bij de Clubkas Campagne op de Avond4Daagse Berg en Dal. Dit kan tussen 14 en 29 mei. Met deze bijdrage kunnen we de inrichting van de rustplaatsen nog beter maken, zodat de jonge wandelaars en de vrijwilligers nog beter van het welverdiende drankje en versnapering kunnen genieten!"

De avond4daagse is van dinsdag 21 - vrijdag 24 mei. Inschrijven kan nog op vrijdag 17 mei van 18.30-20.00 uur in het Kulturhus in Beek aan de Roerdompstraat. Op dinsdag 21 mei is de na-inschrijving vanaf 17.00 uur, ook in het Kulturhus. Informatie, zoals routes, startijden, leuke foto's en nog veel meer staan op www.avondvierdaagse-bergendal.nl.

Erespeld Grenzland Europäer voor brandweer Millingen en Feurwehr Rindern

(foto: Peter Hendriks)

ZYFFLICH – Tijdens de viering van de Dag van Europa in de grensplaats Zyfflich heeft de groep chef van de Millingse brandweer Peter Heijmen de erespeld in ontvangst genomen behorende bij de titel Grenzland Europäer van 2019.

Heijmen nam de speld ook in ontvangst namens de Feurwehr van Rindern. De heer Franken van de SPD reikte de bijbehorende oorkonde uit. Deze uitreiking vond plaats tijdens de viering van de Dag van Europa van de PvdA en de Duitse SPD. Beide brandweerkorpsen werken al 48 jaar grensoverschrijdend samen in het project 'Veiligheid zonder grenzen – Sicherheid ohne Grenzen'. De erespeld is ingesteld door het Overleg Sociaal Democraten grensregio Nijmegen – Kleve. Het doel hiervan is de grensoverschrijdende samenwerking bevorderen.

Gezellige drukte tijdens dansfeest schutterij OEV 1 in Millingen

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Ook de zevende editie van de 80's & 90's party bij schutterij OEV 1 De Natte heeft zaterdagavond 11 mei weer voor een gezellige dansavond gezorgd.

Met een wervelende licht– en geluidsshow en niet te vergeten de muziek van Mike en René kon de party al niet meer kapot. De prachtige lichtvloer was hier uiteraard ook debet aan. Het werd een dansplezier voor jong en oud en zeer zeker voor herhaling vatbaar.

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman)

Zondag 26 mei aanvang: 10.00 uur. Voorganger: da. Janneke Ruijs.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Het Roosevelthuis, een aangepaste vakantieaccommodatie in een prachtige omgeving in Doorn voor mensen die extra hulp nodig hebben.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Brandweer rijdt verslaggever omver

(foto: Waldi Rutten)

GROESBEEK – Donderdagavond heeft de bestuurder van een achteruitrijdende brandweerwagen van het Groesbeekse korps op de Stationsweg in Groesbeek een verslaggever van Hét GemeenteNieuws -die op de weg liep- omver gereden.

Het slachtoffer kwam pal achter de brandweerwagen ten val en kon op eigen kracht niet wegkomen, terwijl de brandweerwagen doorreed. Door hard te schreeuwen en te gillen wist hij andere brandweerlieden te alarmeren, die de bestuurder er portofoon lieten weten te stoppen en dat lukte maar net. Voor het slachtoffer- dat op de weg bleef liggen - een 71-jarige inwoner uit Groesbeek werd met spoed een ambulance gealarmeerd evenals de politie. Hij werd in de ambulance onderzocht en daaruit bleek dat hij niets gebroken had, maar wel diverse kneuzingen door de botsing en val had opgelopen en was daarnaast behoorlijk geschrokken van het gebeuren. Hij hoefde niet naar een ziekenhuis vervoerd te worden.

Ook de chauffeur van de brandweerwagen is hevig geschrokken van het gebeuren. Burgemeester Slinkman, teamleider van de brandweer Berg en Dal Edwin van Deelen en groepschef Paul van Ooijen hebben dinsdagmiddag een bezoek gebracht aan het slachtoffer en hebben hem sterkte gewenst met het herstel. In de toekomst zal er iemand achter de brandweer moeten lopen als die achteruit rijdt, aldus Van Deelen. Dat was al zo, maar dat is wat verwaterd, volgens Van Deelen.

OOIJ - Zaterdag 25 mei houdt carnavalsvereniging De Deurzakkers haar jaarlijke rommelmarkt.

Deze is in dorpshuis De Sprong Ooij van 11.00 tot 15.00 uur. Iedereen is er welkom.

Drie ooievaarsjongen op Millings ooievaarsnest

Hannelore kommert zich om haar jongen. (foto: Roland Gesthuizen)

MILLINGEN - Het ooievaarspaar Hannelore en Hendrik brengt dit jaar drie jonge uivers groot.

Hopelijk blijft de ooievaarsjongen dit jaar stevige regen- en onweersbuien gespaard. Vorig jaar op 29 mei viel in een tijdbestek van één uur minstens 100 mm regen. De ooievaarsjongen zagen na dit noodweer eruit als een stel verzopen katten. Helaas door onderkoeling hebben de ooievaars het vorig jaar niet overleefd.

Beide ouders vliegen om beurten af en aan met voedsel wat ze uitbraken in hun nest. De voor verteerde maaltijden laten de jongen zich goed smaken. Het is aandoenlijk om te zien hoe beide ouders hun kroost verzorgen. Gezien de goede weersomstandigheden en voldoende voedselaanbod zijn we hoopvol dat het dit jaar goed gaat komen met de ooievaarsjongen. Op Facebookpagina 'Millingse Ooievaars' worden regelmatig berichten en foto’s geplaatst. Ook vind je op deze Facebookpagina een instructie hoe je eenvoudig een app kunt installeren om 24/7 het wel en wee van Hannelore en Hendrik via livestreaming te kunnen volgen.

Vivace deelnemer Rabobank clubkascampagne

GROESBEEK - Koor Vivace uit Groesbeek is op weg naar het Gouden Jubileum. Ter ere van het 50-jarig jubileum zullen de leden van het koor Vivace uit Groesbeek eind oktober met groot enthousiasme twee concerten gaan uitvoeren, compleet met live begeleidingsband. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang.

Op woensdagavond klinkt achter de deuren van dorpshuis De Slenk een heus notenspektakel, en zingen zij de sterren van de hemel! Om dit grootse jubileumoptreden te kunnen realiseren vragen zij ieders steun. "Als lid van de Rabobank kunt op het koor stemmen tijdens de komende Rabobank Clubkascampagne. Wanneer u lid bent van de Rabobank Rijk van Nijmegen ontvangt vóór 14 mei per post een unieke stemcode. Tussen 14 en 29 mei kunt u uw stem uitbrengen. U doet dat via een stemsite van de Rabobank. Ieder Rabo-lid krijgt vijf stemmen en mag maximaal twee stemmen op dezelfde vereniging uitbrengen. Wij hopen dat u op hen wilt stemmen. Dat zou een ontzettend leuk verjaardagscadeau zijn voor het 'Gouden' koor uit Groesbeek." Meer info staat op www.vivacegroesbeek.nl.

Landgoed Mookerheide in ontwikkeling

MOLENHOEK - De komende maanden gaat er op Landgoed Mookerheide weer hard gewerkt worden aan het verder herstel van het landgoed.

Het landgoed is een plek waar veel mensen graag komen, zich thuis voelen en dierbare herinneringen hebben. Schitterende bossen grenzend aan de nabijgelegen heide. Later dit jaar wordt op een deel van het landgoed natuurbegraven mogelijk.

Dit voorjaar worden de vervallen gebouwen van het Dominicus-complex gesloopt, zodat ook daar de natuur weer kan terugkeren. De vervanging van de eens zo slechte oprijlaan wordt afgerond en langs de oprijlaan zijn mooie inheemse lindes aangeplant. De Stijgbeugel met bijbehorende parkeerplaats wordt meer onderdeel van de natuur en zal omgebouwd worden tot informatiecentrum en ceremonieruimte van de natuurbegraafplaats.

Tijdens de werkzaamheden zal het gebied direct rond de gebouwen afgezet zijn met hekken. De rest van het landgoed is vanzelfsprekend gewoon toegankelijk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via www.natuurbegravennederland.nl/landgoed-mookerheide.

Gedicht van de week

Maagdenpalm met vlinder. (foto: Amateurfotograaf Paul Rongen)

Brief van koning Winter

aan koningin Lente.

Met dank aan Duncan

“Altijd een verloren spel”

Van je houden is een verloren spel

Mijn onmogelijke liefde gaat

tot voorbij jouw lieve meien.

Met mijn ijskoude adem

laat jij dorte wegdansen.

Je teder ontluikende knopjes

laten mijn naaktheid blozen.

Rillend ga ik ten onder in jouw

bedwelmende geurenbed.

Met jouw sluimerende warmte

springt nieuw leven uit mijn vel:

het bedekt mijn doodse kleed.

Waar jij komt ben ik verloren.

Charlotte Selten-Litmaath

Landgoed Mookerheide in ontwikkeling

MOLENHOEK - De komende maanden gaat er op Landgoed Mookerheide weer hard gewerkt worden aan het verder herstel van het landgoed. Het landgoed is een plek waar veel mensen graag komen, zich thuis voelen en dierbare herinneringen hebben. Schitterende bossen grenzend aan de nabijgelegen heide. Later dit jaar wordt op een deel van het landgoed natuurbegraven mogelijk.

Dit voorjaar worden de vervallen gebouwen van het Dominicus-complex gesloopt, zodat ook daar de natuur weer kan terugkeren. De vervanging van de eens zo slechte oprijlaan wordt afgerond en langs de oprijlaan zijn mooie inheemse lindes aangeplant. De Stijgbeugel met bijbehorende parkeerplaats wordt meer onderdeel van de natuur en zal omgebouwd worden tot informatiecentrum en ceremonieruimte van de natuurbegraafplaats.

Tijdens de werkzaamheden zal het gebied direct rond de gebouwen afgezet zijn met hekken. De rest van het landgoed is vanzelfsprekend gewoon toegankelijk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via www.natuurbegravennederland.nl/landgoed-mookerheide.

Weggeefwinkel wordt steeds professioneler!

GROESBEEK - Buurtbewoonster Wilma Fransen had een jaar geleden niet durven dromen dat de Weggeefwinkel zoveel succes zou hebben, met inmiddels twee locaties, negen vrijwilligers, samenwerking met het Voorzieningenhart Op de Heuvel en RIBW Nijmegen & Rivierenland.

Beetje bij beetje wordt dit buurtinitiatief, dat wordt ondersteund door Forte Welzijn, steeds professioneler. De vrijwilligers vinden het ook belangrijk om over te brengen dat iedereen gebruik mag maken van de Weggeefwinkel. Het maakt niet uit hoe groot je buidel is, het is tenslotte ook goed voor de natuur als we minder nieuwe kleding kopen. Wil je ook eens een kijkje komen nemen in de Weggeefwinkel? Dat kan!

Paulus Potterweg 63 – 1e en 3e maandag 10.00-13.30 uur; 3 en 17 juni. Voorzieningenhart Op de Heuvel (Ericastraat 39) – 2e en 4e woensdag 10.00-13.30 uur - 12 en 26 juni.

Derde Bemmelse Boekenmarkt

BEMMEL – Soms begin je aan een nieuw boek dat je direct meesleept in het verhaal, waardoor je het in één adem uitleest. Prachtig... Maar dan? Meestal komt zo'n boek in de kast terecht om vervolgens nooit meer gelezen te worden. Jammer! Gun al je boeken een nieuwe lezer, en verkoop ze tijdens de Bemmelse Boekenmarkt op zondag 30 juni.

Na twee succesvolle Bemmelse Boekenmarkten kan een derde natuurlijk niet uit blijven. Daarom pakken Monique Kuster en Hetty Lentjes het draaiboek er weer bij en gaan met veel plezier voor een gezellige Bemmelse Boekenmarkt.

De boeken worden niet onpersoonlijk via Marktplaats aangeboden, maar op een fantastische, inspirerende locatie. Een plek waar veel mensen samen kunnen komen, waar je aan de koper van je boek iets over het verhaal kunt vertellen. Waar mensen elkaar tips kunnen geven. Waar een grote diversiteit aan genres te vinden zullen zijn, van romans en thrillers tot aan poëzie en kinderboeken. Waar men heerlijk de hele middag tussen allerlei boeken kan neuzen. En, waar men zo vlak voor de zomervakantie aanbreekt, tweedehands boeken op de kop kan tikken! Er was geen twijfel over mogelijk, dat deze locatie de Theaterkerk in Bemmel moest zijn. Mooi centraal gelegen en ruime gratis parkeergelegenheid.

Monique en Hetty hebben daar een sfeervolle ruimte gereserveerd op 30 juni. Dus, heb je thuis ook zoveel gelezen boeken liggen? Verkoop je boeken dan op de Bemmelse Boekenmarkt. Want besef dat zelfs de oudste boeken nog maar pas zijn geschreven, voor degene die ze nog niet heeft gelezen! Een verkoopplek huur je van 12.00 tot 16.00 uur voor 20 euro. Wil je een verkoopplek reserveren, mail dan naar Bemmelseboekenmarkt@gmail.com.

Switch '87 N3.2 tweede op regiokampioenschap!

MILLINGEN - Op zaterdag 11 mei heeft Switch '87 N3.2 meegedaan met het regiokampioenschap volleybal voor regio Oost-Nederland. Al vroeg ging het team op weg naar Elburg.

In de poule moesten ze vier wedstrijden spelen tegen andere kampioenen uit de regio. Drie wedstrijden werden in winst omgezet, en één verloren. Dit was tegen Apollo 8 uit Borne. Deze wedstrijd werd verloren met 3-1 en 6-1. We gingen door naar de halve finale. Hier wisten we op een beter set resultaat te winnen. De eerste set met 2-1 verloren en de tweede set werd met 4-1 gewonnen. De finale was bereikt. Dit was weer tegen Apollo uit Borne. Nu ging het goed gelijk op en er werd zeer mooi volleybal gespeeld. De eerste set nipt verloren met 2-1. Er was nog niets verloren. De tweede set begonnen ze weer erg scherp, 2-0 voor komen. Maar helaas kwam de sterke tegenstander nog terug tot 2-2.

Na een lange, maar leuke gezellige dag zijn ze voldaan terug gekeerd naar de polder. Keurige tweede plaats voor Switch N3.2 metnRosalie, Lieke, Yasmijn, Luuk en Jelt., die uiteraard gefeliciteerd werden..

Kerk Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Zondag 26 mei 11.00 uur Eerste Communieviering m.m.v. New Challenge Aloys van Velthoven/Yves Mambueni.

Gebedsintenties: Jan en Dora de Valk; Gerard van Elferen; Frans Hermsen.

Donderdag 30 mei Hemelvaartsdag geen viering

Nederasselt-H.Antonius-Abt

Donderdag 23 mei 14.00 uur Marialof

Zaterdag 25 mei 19.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Mazing Joy; Yves Mambueni.

Gebedsintenties: Rie en Johanna Bruijsten; Jan van Haren.

Donderdag 30 mei 09.30 uur Hemelvaartsdag Eucharistieviering Gildedag m.m.v. Gemengd Koor; Yves Mambueni/Aloys van Velthoven.

Gebedsintenties: Leden en overleden leden van Gilde Salvator Mundi; Harrie en Annie Willems-Thijssen en Anita

de Haan-Willems.

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 23 mei 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum

Zondag 26 mei 11.00 uur Woord en Communieviering; Samenzang; Andreas Inderwisch

Gebedsintenties: Greetje Donkers-Terwindt ; Thé Dinnissen; Piet Arts en Nelly Arts-Sengers; Albert Gijsbers.

Zondag 26 mei 14.00 uur Doopviering Saar van Schaijk

Donderdag 30 mei 11.00 uur Hemelvaartsdag Eucharistieviering m.m.v. Gemngd koor; Ad Blommerde,.

Gebedsintenties: Jos de Haan

Gezien bij Podium Witteman? Nu te horen in Leur bij Wijchen!

LEUR - Jonge toptalenten in de klassieke kamermuziek strijken van vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei neer op het Landgoed Heerlijkheid Leur bij Wijchen.

Op vrijdag- en zaterdagavond om 20.00 uur en op zondagmiddag om 14.00 uur vertonen ze hun muzikale kwaliteiten in het prachtig gelegen kerkje van Leur. Het Reizend Muziekgezelschap stond tot voor kort onder leiding van de beroemde violist Christiaan Bor. Met ingang van deze 18de editie van het Festival tussen Maas en Waal heeft hij de strijkstok en daarmee de muzikale leiding l overgegeven aan de zeer talentvolle violist Mathieu van Bellen, bekend van het Busch trio. Voor het volledige programma en de ticketverkoop: www.muziekgezelschap.com.

Inzameling rommelmarkt fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Ook weer toe aan het opruimen in huis en schuur? De organisatie van de rommelmarkt van fanfare Wilhelmina is heel blij met nog goed te gebruiken spullen.

Twee maal per jaar wordt een rommelmarkt gehouden bij Wijngaard De Plack. De opbrengsten worden besteed aan de opleiding en aanschaf van nieuwe instrumenten voor onze leerlingen. De vrijwilligers van de fanfare ontvangen een ieder graag elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek.

De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn wel welkom.

Repair- en Internetcafé in Den Ienloop

Reparatie RC/IC. (foto: swom)

MILLINGEN - Op zaterdag 25 mei is weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. U bent welkom van 10.00-12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115.

"Kom even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes." Wie niets heeft om te repareren is van harte welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis.

Het daaropvolgende Repair- en Internetcafé is op zaterdag 29 juni. Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator, 0481 431105 of mail swom@hetnet.nl.

Popkoor Ap/Art vraagt uw stem

MILLINGEN - Op zaterdag 23 november geeft popkoor Ap/Art uit Millingen aan de Rijn een groots, spetterend concert met de alleszeggende naam 'A p/Arty Sing and Swing along'.

Het wordt een uniek concert, met een gastoptreden van de Nijmeegse salsaband Animada en verrassende elementen, overgaand in een after party voor alle aanwezigen. Het organiseren van zo een concert kost veel tijd en geld. Je kunt ons helpen om de financiële last te verzachten. Het kost jezelf niets. Je hoeft alleen je stem uit te brengen op ons. Je stem is voor ons geld waard.

Wie kunnen er stemmen? Alle leden van Rabobank Rijk van Nijmegen kunnen stemmen. Zij ontvangen in mei per post een unieke code waarmee ze kunnen stemmen. Van dinsdag 14 mei tot en met woensdag 29 mei 2019 kun je via een online stemmodule je stemmen uitbrengen op popkoor Ap/Art. Ieder lid ontvangt vijf te verdelen stemmen, waarvan maximaal twee stemmen op dezelfde club mogen worden uitgebracht. Gun je stem aan popkoor Ap/Art.

Duurzame Dorpen Tour met boeiend programma in Berg en Dal

BERG EN DAL - Op woensdag 22 mei houdt het Duurzaamheidscafé weer een bijeenkomst in het kader van de Duurzame Dorpen Tour. Na een drukbezochte avond dit voorjaar in Kekerdom strijkt de Tour nu neer in dorpshuis Kerstendal, Kerstendalseweg 17 in Berg en Dal.

De avond begint om 20.00 uur; de zaal is al open vanaf 19.30 uur. Er is weer een boeiend programma samengesteld, dat wordt geopend door Wil Meertens, duurzaamheids- en energieadviseur. Hij geeft praktische informatie en tips voor het verduurzamen van woningen. Daarna volgen een aantal pitches: loket duurzaam wonen plus door Jos van der Lint, adviseur gemeente Berg en Dal met tips en informatie over subsidies; aardgasvrij wonen door Dirk Wim in ’t Hof, projectleider gemeente Berg en Dal; duurzaamheidsinitiatieven in de kern Heilig Landstichting door Lies van Campen, voorzitter Dorpsvereniging HLS; zonnepaneelprojecten op enkele grote gebouwen in Berg en Dal door Caroline de Greeff, voorzitter coöperatie Energierijck en tot slot Klimaatneutraal eten? Eten van boeren en tuinders uit de regio door Gerard Titulaer, voorzitter Gebiedscoöperatie Oregional.

Na deze presentaties wordt iedereen in de gelegenheid gesteld aan tafel in gesprek te gaan met de presentator van het onderwerp. De toegang, koffie/thee is gratis en het geheel wordt omlijst door live-muziek. Voor vragen of meer informatie, stuur een mail: samenduurzaambergendal@gmail.com.

Belangstelling voor leerwerktraject Gasterij 't Groeske

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur was er een open dag in Gasterij 't Groeske aan de Stationsweg in Groesbeek.

Deze open dag was speciaal bedoeld voor mensen met een afstand op de arbeidsmarkt. Tussen de 15 en 20 bezoekers van de open dag hebben zaterdag belangstelling getoond en hebben een rondleiding gekregen in de gasterij met als hoofdzaak de keuken. Bij de Gasterij 't Groeske zijn diverse mogelijkheden om een leertraject te volgen. Zo kunnen de belangstellenden zich persoonlijk ontwikkelen. Werkervaring opdoen, werknemersvaardigheden leren en niet in het minst leren door in de praktijk te werken. De mensen hebben kennis gemaakt met de werkbegeleiders Lotte Hofmans en Maartje Ludriks (arbeidscoach en opleidingsdeskundige). De kandidaten kunnen terecht in de horeca (keuken en bediening), facilitair (schoonmaak en logostiek) en groen (in het prachtige park van Mariendaal of de moestuin).

Sinds kort is er ook een milieudienst, waar de bewoners van de appartementen gebruik van kunnen maken. "Wij kunnen nog zo'n twintig werknemers gebruiken", laten Lotte en Maartje weten. Of die de open dag heeft opgeleverd durven beiden niet te zeggen, maar er is belangstelling en dat is al veel waard.

Duitse en Nederlandse vakbond sluiten flyeractie af bij grens Wyler

(foto: Peter Hendriks)

REGIO - De Nederlandse vakbond FNV en de Duitse vakbond DGB hebben woensdagmiddag hun gezamenlijke estafette flyeractie afgesloten bij de kleine grensovergang bij Wyler.

Het lag in de bedoeling dat bij de grote grensovergang te doen, maar ter plaatse bleek het daar te gevaarlijk te zijn om de automobilisten een flyer aan te bieden. Daarom toog het gezelschap naar de grensovergang bij Wyler waar het de gehele parkeerplaats van Reisbureau Hageman bezette, dit tegen het zere been van eigenaar Johannes. 'Ongevraagd bezetten ze beide parkeerplaatsen waardoor er geen enkele klant bij mijn zaak kan komen. Dit is ongehoord', liet Johannes weten.

Het doel van deze actie was om de passanten op te roepen te gaan stemmen op 23 mei tijdens de Europese verkiezingen. Beide bonden nemen duidelijk stelling tegen de roep om de grenzen te sluiten, dat zou funest zijn voor de economie en de werkgelegenheid in de grensregio volgens een woordvoerder van de FNV. De actie die aan Nederlandse zijde werd uitgevoerd door een dame in een oud douane-uniform zorgde wel voor een behoorlijke file aan Nederlandse kant. Sommige bestuurders waren hier niet van gediend en dat lieten ze ook merken. In totaal hebben de bonden 750 flyers uitgereikt.

Ouders ontmoeten ouders en kinderen spelen Kids en Koffie

BEEK - Op 8 mei was er de eerste gezellige kids en koffie in de voormalige brasserie ruimte van het Kulturhus te Beek. Vanaf nu is er elke woensdagochtend van 8.30-10.30 uur 'Kids en Koffie"'

De ochtend is bedoeld voor (groot)ouders en oppassen met (klein)kinderen van 0 tot 4 jaar. In de vakanties zijn ook oudere kinderen welkom. Ouders kunnen elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen terwijl de kinderen spelen met het speelgoed wat aanwezig is. Gezellige, maar ook leerzame bijeenkomsten en activiteiten voor én door ouders samen met hun kinderen. Ook zal regelmatig een thema besproken worden met een deskundige, waarbij tevens de gelegenheid is om vragen te stellen. Daarnaast worden regelmatig leuke gasten uitgenodigd, zoals de 'Voorleesvisite', 'Muziek op schoot' en 'kinder-ehbo'. Koffie en thee zijn te koop voor één euro. "Loop gerust eens binnen! Of kijk op de facebookpagina Kids en Koffie Beek-Berg en Dal."

Toneel Mooi Uitzicht speelt Safaribombarie

BEEK - Toneel Mooi Uitzicht, onderdeel van Kalorama Centrum voor doofblinden, speelt op 20, 22 en 23 juni de muzikale theatervoorstelling ‘Safaribombarie’. De voorstellingen zijn gratis en worden opgevoerd bij Kalorama, Nieuwe Holleweg 12 in Beek.

Safaribombarie vertelt het verhaal van een aantal mensen uit Nederland die totaal onverwachts een tijd moeten overbruggen in de jungle. Tegelijkertijd wordt het verhaal verteld van de prachtige dieren die in de jungle leven.

Toneel Mooi Uitzicht is een onderdeel van Kalorama Centrum voor doofblinden in Beek. Alle 25 acteurs hebben moeite met horen en/of zien, in de breedste zin van het woord. De theatergroep gaat niet uit van beperkingen, maar werkt vanuit talent! Mis deze unieke voorstelling niet! "U betaalt geen entree en u bent van harte welkom op de volgende dagen en tijdstippen: donderdag 20 juni om 19.00 uur, zaterdag 22 juni om 19.00 uur en zondag 23 juni om 14.30 uur. Wij vragen u wel om uw kaartje(s) te reserveren."

Kaarten zijn verkrijgbaar bij: toneelmooiuitzicht@gmail.com Er is een beperkt aantal plaatsen en consumpties zijn voor eigen rekening. Bezoek ook: www.facebook.com/toneelmooiuitzicht en https://toneelmooiuitzicht.wixsite.com/mooiuitzicht.

17 / 32

18 / 32

19 / 32

20 / 32

Kamervoorzitter Anne Vondeling, in mei 1977 op verkiezing-tournee, bezoekt Groesbeek

In de gelagkamer van het genoemde etablissement. (foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Kamervoorzitter Anne Vondeling, in mei 1977 op verkiezing- tournee, bezoekt Groesbeek.

Komt per fiets: 'Voor de mensen in kleinere dorpen. Dat ze merken dat er daar in Den Haag aan hen gedacht wordt'. In iedere plaats die het PvdA-kamerlid aandoet, wordt hij opgewacht en geëscorteerd door plaatselijke partijleden. Te Groesbeek door de 'Rooie Vrouwen', voor de duidelijkheid géén roodharigen. Het betreft een feministische organisatie binnen de Partij v.d. Arbeid.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

In De Gelderlander van 11 mei 1977 wordt uitvoerig verslag gedaan van zijn fietstocht van Grubbenvorst naar Gennep (aankomst 13.00 uur, Hotel De Kroon), naar Mook (aankomst 14.30 uur, 'De Poort van Limburg') naar Groesbeek (aankomst 15.30 uur, In De Locomotief ), naar Berg en Dal (aankomst 16.30 uur, café De Heksendans), eindpunt is De Kleine Musschenberg in Beek). Van zijn bezoek aan Groesbeek wordt kort en bondig verslag gedaan:' Bij de Zuidmolen staan enkele Rooie Vrouwen met kinderen en ballonnen. Even verderop 'In de Locomotief': 'Hoe boeren jullie in Groesbeek ? en: 'komt hier ook niet een bekende voetballer vandaan? (Jan Peters, red.) De Partij heeft in Groesbeek 75 leden, maar dagelijks melden zich weer nieuwe aan. Eindelijk de Zevenheuvelenweg. De meeste vrouwen haken op de eerste heuvel al af. Een van hen begeleidt Vondeling tot bovenaan, maar maakt dan ook rechtsomkeer. Maar Vondeling trapt door. Als hij bergaf moet, suist hij razendsnel naar beneden tot hij opeens halverwege zo goed als tot stilstand komt. Maar dan zie je dat er een soliede fietser aan het werk is. Langzaam maar gestaag haalt hij de top en maakt de indruk nog wel een uur op deze manier verder te kunnen. Na de laatste hindernis staat daar opeens Henk Enkelaar van de NOS-radio, die hem een microfoon onder zij neus duwt. Na afloop gnuivend:' Hij dacht zeker een afgepeigerde Vondeling aan te treffen'. Precies op schema: 16.30 uur in Berg en Dal. (.. .)

Op cruise

met Wilhelmina

GROESBEEK - Dit jaar neemt fanfare Wilhelmina de bezoeker tijdens het jaarlijkse themaconcert in de Mallemolen mee aan boord van haar eigen Loveboat.

"Kent u deze bekende serie nog? U gaat mee op een ware cruise waarbij u als gast de romantische avonturen van de bemanning en de passagiers beleeft! Antoine Janssen zal uw reisleider zijn. Uiteraard wordt u tijdens de reis verrast met prachtige muziek waarbij zowel fanfare, slagwerkgroep als opleidingsorkest van zich laten horen. Ook stellen we dit jaar graag onze twee nieuwe vocalisten aan u voorstellen: Katja Lentjes en Marcel Schut. Het schip staat uiteraard onder de bezielende leiding van kapitein Louis van de Waarsenburg.

Hebt u zin in deze ontspannende en muzikale cruise, pak dan uw koffer en boek uw tickets voor de cruise op zaterdag 29 juni om 20.30 uur of zondag 30 juni om 14.00 uur via Trudy Rikken, via telefoon 06 30658323, per e-mail: trudy.rikken@hotmail.com of via De Mallemolen."

Groesbeek is scootmobielclub rijker

GROESBEEK – Een inwoner van Groesbeek die zich moet voortbewegen in een scootmobiel zou graag met lotgenoten een scootmobiel tocht willen organiseren. De man heeft Forte Welzijn benaderd die zijn voorstel hebben besproken en gekeken naar de haalbaarheid ervan.

Dat heeft geresulteerd dat de eerste tocht op 25 mei van start gaat. Na de feestelijke start op het Dorpsplein in Groesbeek gaan de Scootie Angels om 13.30 uur van start. De eerste tocht gaat via het betonnen fietspad richting Kranenburg. De deelname is geheel gratis. De enige eis om deel te nemen is dat de deelnemers in het bezit moeten zijn van een scootmobiel en men moet met een volle accu komen.

Moederdag Bloemenzondag in kapel Onder De Bogen

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – In verband met het 100-jarig bestaan van de Kapel Onder De Bogen op het terrein van Dekkerswald zijn er door het jaar heen diverse activiteiten.

Zondagmorgen was er een protestantse viering -die werd voorgegaan door domina Janneke Ruijs- die geheel in het teken stond van bloemen 'Moederdag Bloemenzondag'. De ruim veertig kerkgangers (bewoners van Dekkerswald en vrijwilligers) hadden allemaal bloemen meegebracht die door Janneke Ruijs werden gezegend. De domina ging met de kerkgangers het avondmaal vieren met één verschil. Bij de katholieken is de communie in twee gedaanten: bij het uitdelen van de communie mag de hostie (symbool voor het lichaam van Christus) gedoopt worden in de wijn (symbool voor het bloed van Christus ). Na de viering kregen alle kerkgangers een bloem overhandigd die zij meenamen naar hun afdeling. Op zondag 26 mei staat de viering in het teken van de grote feestdag voor vrijwilligers. De voorganger is dan Jos van Rooij. De viering begint dan om 10.30 uur.

Groesbeek is scootmobielclub rijker

Groesbeek is scootmobielclub rijker

GROESBEEK – Een inwoner van Groesbeek die zich moet voortbewegen in een scootmobiel zou graag met lotgenoten een scootmobiel tocht willen organiseren. De man heeft Forte Welzijn benaderd die zijn voorstel hebben besproken en gekeken naar de haalbaarheid ervan.

Dat heeft geresulteerd dat de eerste tocht op 25 mei van start gaat. Na de feestelijke start op het Dorpsplein in Groesbeek gaan de Scootie Angels om 13.30 uur van start. De eerste tocht gaat via het betonnen fietspad richting Kranenburg. De deelname is geheel gratis. De enige eis om deel te nemen is dat de deelnemers in het bezit moeten zijn van een scootmobiel en men moet met een volle accu komen.

Wandelchallenge Heumen en Mook en Middelaar 'Iedere meter wandel je beter!'

REGIO - "Doe mee aan de Wandel Challenge van mei tot september. Heeft u (risico op) longklachten, hart- en vaatklachten, diabetes, overgewicht of een andere reden: Samen met anderen én zorgverleners wandelt u voor een betere gezondheid en een beter gevoel! Het motto is: ‘iedere meter wandel je beter!’ en het is ook nog eens gezellig."

"Vanaf 23 mei wandelen we elke donderdagavond om 19.00 uur tot en met de afsluitende vierdaagse van 25 - 28 september. Voor de finaledag op 28 september gaat de hele groep naar Den Haag. De ervaring leert dat iedereen dan zeker 5 km zal kunnen lopen! Leeftijd speelt geen rol. Er wordt rekening gehouden met ieders niveau en de afstand langzaam opgebouwd. U kunt dus nog eenvoudig instromen tot 10 juni! We wandelen in drie groepjes met verschillende tempo’s dus echt iedereen vindt aansluiting!

Sommigen gaan misschien zelfs voor 10, 15 of 20 km. Het wandelen is gratis. U betaalt alleen vijf euro voor een T-shirt! De begeleiding is in handen van (diabetes)wandelcoach Mirjam de Jonge, medewerkers van Gezondheidscentra Samen Gezond en andere gezondheidswerkers in de gemeenten. Informeer bij uw hulpverlener of neem contact op met Mirjam de Jonge via 06 12128494 of via info@dejonge-diabetescoach.nl. Aanmelden kan www.nationalediabeteschallenge.nl. (zoek op locatie Malden)."

Heb het lef om te kiezen voor je seksuele geaardheid

HEUMEN - Leven is lef verschijnt in opdracht van Malderburch Welzijn Ouderen, gemeente Heumen. Wilt u reageren? Of hebt u vragen over dit onderwerp? Bel naar 024 3570570.

Tekst: Gerie van der Land-Zijderveld


Leven is Lef. Heb het lef om te kiezen voor je seksuele geaardheid. Openhartig wordt verteld dat 'lekker seksen' belangrijk is. Dat dat genieten is, ontspant en goed voor je humeur. Solo seks ook! "Lekker seksen voorkomt kwalen." Het klinkt vrolijk en stellig.

Ook praten we over depressies, bitter verdriet en eenzaamheid en spreken af dat ik het artikel voor publicatie toestuur. Dat doe ik dezelfde avond. De andere morgen meteen bericht terug. Het is allemaal waar wat er staat, maar: "Het mag niet in de krant!

De verteller heeft er slecht van geslapen. Schrijft: "Ik heb een aantal mensen in mijn buurt en familie die mij nemen zoals ik ben. Waar ik mij veilig bij voel. Die veiligheid kan ik door dit verhaal verliezen."

Verhaal komt niet in de krant. Het thema wel: Seksuele geaardheid. Homoseksueel? Biseksueel? Transseksueel? Toch getrouwd. Het altijd weten, maar die gevoelens nooit een kans gegeven, onderdrukken. Niet durven bespreken. Dingen stiekem doen.

Mijn verteller heeft daar tientallen jaren mee geworsteld. Wist altijd dat lichaam en geest niet bij elkaar paste. Toch een klein stukje uit het verhaal: "Mijn ouders wisten het ook? We spraken er niet over. Nooit. Mijn kinderen waren al volwassen, toen pas vielen de puzzelstukken op de goede plek. Scheiden is niet leuk en beslist niet gemakkelijk, zeker als je wel van je partner houdt. Maar het voelt nog steeds bevrijdend dat ik heb durven kiezen voor mijn seksuele geaardheid. Dat ik mag zijn wie ik bén!"

De andere dag lees ik een artikel in De Gelderlander over PvdA-politica Michelle van Doorn uit Nijmegen. Zij staat haar mannetje! 48 jaar geleden geboren met de fysieke kenmerken van een jongen. Nu staat zij als enige vrouw uit onze regio op de verkiezingslijst voor de EU. Zo te lezen voelt zij zich als transvrouw wel veilig. Dat gun ik de meneer/mevrouw die ik heb gesproken, en anderen die hiermee worstelen, ook!

Dertig kinderen in Groesbeek doen de Eerste Heilige Communie

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Onder begeleiding van enkele muzikanten van fanfare Wilhelmina kwamen zondagmorgen even na 10.00 uur dertig communicantjes de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek binnen.

De kerk was gevuld met vaders, moeders, broers en zusjes, opa's, oma's, ooms en tantes en overige familieleden. De communicantjes waren afkomstig van basisschool 't Vossenhol (7) , openbare school De Sieppe (5), Adelbrecht Windekind (1), basisschool Breedeweg (6), Op De Heuvel (4) en Op De Horst (7). De communieviering werd voorgegaan door Pastoor Henk Janssen en muzikaal opgeluisterd door jeugdkoor Mikado. Alle 30 meisjes en jongens mochten bijna aan het eind van de communie dienst voor de eerste maal de Heilige Communie ontvangen, dat was voor velen een hoogtepunt.
In de goede tijd waren er 150 communicantjes en werden er vier diensten gehouden, nu zijn het er slechts 30 van alle scholen in Groesbeek en kon het met één viering afgedaan worden. Het vorig jaar waren het er nog 50 kinderen die de communie deden.

23 / 32

van 16 tot en met 22 mei

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS STIER. Stier is een heel economisch teken. Ze zullen nooit iets verspillen. Dat is in hun ogen een doodzonde. Van voedselrestjes maken zij met gemak nog een heerlijke maaltijd. En ze zijn heel zuinig op hun spullen. De economie, in het groot en in het klein, heeft hun interesse. Ze zijn dan ook goed in het bestieren van hun bezit en als het even kan sparen ze flink.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Vanaf donderdag 16 mei gaat jouw planeet Mars in het teken kreeft lopen. Dat betekent dat je meer aandacht voor je eigen huis hebt en dat je ook bezig bent met je familie. Het ophalen van herinneringen hoort hier dinsdag ook bij. Maar op woensdag zet je juist stappen richting de toekomst.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Het komende weekend is erg onrustig. Daardoor kom je niet echt tot rust. En dat stoort jou wel. Jij bent namelijk gesteld op rust en je op je gemak voelen. Er kunnen onverwacht situaties ontstaan waarbij het goed is om mee te bewegen. Rond dinsdag heb je je handen vol met andermans slordigheid.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Aan het einde van deze (werk)week moet je er hard aan trekken om alles rond te krijgen. Maar dat lukt jou! In het weekend trek je tijd uit om met de ander in gesprek te gaan. Dat kan heel diepgaand zijn. Op dinsdag begint de tweelingentijd weer. Een beetje een chaotisch begin, maar jij voelt je toch goed.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Vanaf donderdag loopt de planeet Mars in jouw sterrenbeeld. Dat geeft het leven meer vaart. Het kan jou een tikje ongeduldig maken en je bent wat sneller kwaad door vervelende voorvallen. De volle maan op zaterdag maakt je onrustig maar je weet wat je moet doen om wel tot rust te komen.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Eigenlijk ben jij een beetje verslaafd aan aandacht. Daarom is het niet gek dat jij er moeite mee hebt als er in het weekend niemand naar je omkijkt. Je wordt er een tikje chagrijnig van. Rond volgende week dinsdag heb je veel leuke contacten en gesprekjes waardoor je tot ontspanning komt.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Aan het einde van deze week is het belangrijk dat je oog blijft houden voor alle details. Je hebt een beetje de neiging om dat te verslonzen. Zo kennen wij jou niet! Vanaf dinsdag loopt jouw planeet Mercurius in het teken tweelingen. Dat brengt je in contact met interessante gesprekspartners.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
In het weekend krijg je te maken met mensen die redelijk diep in de problemen zitten. Het is de vraag of jij je verantwoordelijk moet maken voor het oplossen hiervan. Het beste is dat je ze de weg naar een oplossing wijst. Volgende week dinsdag is er een financiële tegenvaller die je niet verwachtte.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Vanaf donderdag loopt jouw planeet Mars in het teken kreeft. Dat is een uitstekende stand om oude zeer te verwerken. In het weekend dient zich iemand aan waarmee je goed over dit soort zaken van gedachten kunt wisselen. Volgende week woensdag kun jij je aansluiten bij een nieuw initiatief.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Vrijdag kom je niet goed uit je woorden. Probeer dit niet te maskeren met een overvloed aan woorden. Hou het kort en beknopt. Na een rustig weekend krijg je begin volgende week te maken met mensen die veel pech lijken te hebben. Ze hebben het er zelf wel een beetje naar gemaakt.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vrijdag ben jij degene die een bepaalde kwestie open gooit door het gewoon aan te kaarten. Het feit dat jij zo open bent werkt heel positief. De ander voelt zich daardoor uitgenodigd om hetzelfde te doen. Gedurende de rest van de week ben jij weer degene waar anderen op kunnen bouwen.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Op vrijdag is het goed dat je je verstand volgt. Emoties kunnen je op dat moment erg verwarren in je keuzes. In het weekend kom je erachter wie je vriend is en wie je vijand. Je sluit je bij de goede partij aan. Volgende week woensdag staan de planeten heel goed om een nieuw initiatief te lanceren.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Op donderdag breng je bepaalde zaken heel helder onder woorden. Maar op vrijdag en zaterdag blijkt dat dit niet goed overgekomen is bij de ander. Het ligt dus niet aan jou, vissen! Volgende week dinsdag krijg je de kans om dit recht te zetten. Je bent dan nog beter in staat om dit te verwoorden.

Stemnieuws van

sc Millingen en Odio

MILLINGEN - Rabobank Rijk van Nijmegen ondersteunt met de Rabobank clubkascampagne het verenigingsleven in de regio. De Rabobank stelt hiervoor een deel van de winst beschikbaar, dit jaar is dat een bedrag van 250.000 euro. De leden van de bank bepalen hoe dit bedrag verdeeld wordt over de verenigingen en stichtingen die meedoen.

SC Millingen en D.K.V. Odio doen hier ook aan mee! Wat een stem waard is, is afhankelijk van hoeveel stemmen er worden uitgebracht. Het totale bedrag dat beschikbaar is gesteld wordt gedeeld door het totale aantal stemmen. "Uw stem is dus geld waard! Hoe? Alle leden van Rabobank Rijk van Nijmegen kunnen (digitaal) stemmen. Als u lid bent ontvangt u deze week per post een unieke stemcode. Tot en met 29 mei kunt u uw stemmen uitbrengen via de stemsite, verdere informatie over het stemmen kunt u vinden in de brief die u van de Rabobank heeft gekregen. Elk lid van de Rabobank krijgt 5 stemmen en mag maximaal twee stemmen per vereniging of stichting uitbrengen.

SC Millingen en D.K.V. Odio doen afzonderlijk mee. U kunt dus twee stemmen op SC Millingen én twee stemmen op D.K.V. Odio uitbrengen. De stem die u nog over heeft, kunt u op een andere (eventueel Millingse) vereniging of stichting uitbrengen. Wij hopen dat wij op uw stemmen kunnen rekenen zodat middels deze Rabobank clubkascampagne onze verenigingen SC Millingen en D.K.V. Odio een aantal nieuwe jeugd- en seniorenactiviteiten kunnen realiseren", aldus SC Millingen en D.K.V. Odio

Financiële vragen

foto 123rf

BERG EN DAL - Houden wij nog geld over om op vakantie te gaan? Geen overzicht over je inkomen en uitgaven? Zijn er nog regelingen, waarmee ik uit de schulden kan komen?

Wanneer kunnen wij korting krijgen voor de sport van onze kinderen? Ik moet opeens een groot bedrag terug betalen, maar ik heb het geld niet, hoe regel ik dat? Er wordt geld op mijn rekening ingehouden, wat kan ik daaraan doen? En nog veel meer vragen kunt u voorleggen aan Stichting SchuldHulpBuddy Berg en Dal, waar buddy’s vrijwillig praktische ondersteuning bieden aan mensen die dreigen in financiële problemen te komen of daar al in zitten. Zij denken mee over oplossingen, helpen om overzicht te krijgen en proberen tot steun te zijn, zonder de verantwoordelijkheid over te nemen.
SchuldHulpBuddy is nu al bijna drie jaar actief in de gemeente Berg en Dal, het afgelopen jaar zijn 64 hulpvragers verder geholpen. De begeleiding is door steeds twee buddy’s, die bij u thuis komen, kan duren van een paar weken tot een jaar, afhankelijk van de vraag.

U kunt zich met vragen aanmelden bij de coördinator Marinus Wijnsma op telefoonnummer 06 13081734 of via info@sshb.nl. Voor meer informatie kunt u kijken op de website www.sshb.nl.

Wat kunt u beleven tijdens Zeven voor Leven?

Steek een kaarsje aan tijdens Zeven voor Leven. (foto: Hellen Dankers)

GROESBEEK - Zeven voor Leven, door De Gelderlander bestempeld als de Nederlandse Alpe d’HuZes komt eraan. Op zondag 26 mei rijden meer dan 300 fietsers maximaal zeven rondes van ieder 20 km en maken meer dan 2000 hoogtemeters tussen Beek en Groesbeek. Doel is zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek om kanker eerder te zien en gerichter te behandelen. Komt u hen aanmoedigen?

"We beginnen Zeven voor Leven op zaterdag 25 mei vanaf 18.30 uur met een prachtige bezinningsavond in de Grote Bartholomeuskerk in Beek. Tijdens deze avond staan we stil bij het doel: geld ophalen voor Stichting Kanker Zien. Een programma met Dr. Michiel Sedelaar, Uroloog in het Radboudumc, deelnemers met een persoonlijk verhaal en muziek van Marieke van Ruitenbeek, de Small Stream & Rush Camp Carolsingers en popkoor Prestige. We sluiten af met het aansteken van een kaarsje en staan stil bij hen die tegen de ziekte strijden of helaas niet meer onder ons zijn."


Beek én Groesbeek

"Op zondag 26 mei vieren we van 12-17 uur feest in Beek en Groesbeek met twee ingerichte supporterspleinen. In Beek op de Nieuwe Holleweg tegenover de kleine Bartholomeuskerk en in Groesbeek op het Marktplein. Geniet van een hapje, een drankje en muziek en moedig de deelnemers mee aan. Vanaf 17.00 uur bent u welkom op camping Nederrijkswald in Berg en Dal. Daar maken we het donatiebedrag bekend en vieren we feest met muziek, de Giro op groot scherm en een BBQ. Wilt u meer weten over het programma, het goede doel, het parcours en wegafsluitingen? Zie www.zevenvoorleven.nl voor alle actuele informatie."

Koffie met... huisarts Jaap Schuurmans

GROESBEEK – Mantelzorg Berg en Dal houdt donderdagmiddag 23 mei van 14.00 tot 15.00 uur Koffie met…

In dit geval gaat het om palliatieve zorg, waarbij spreker Huisarts Jaap Schuurmans aanwezig zal zijn. Hij zal tevens vragen beantwoorden van de aanwezigen. Deze middag wordt gehouden in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek. De Mallemolen is die middag vanaf 13.30 uur geopend.

Huis of Thuis... De Vree Kleur in Wonen maakt dat verschil

HEUMEN – Het voorjaar is het meest favoriete seizoen om uw interieur nieuw leven in te blazen. Zin in een ander kleurtje op de muur... of misschien eens behang? Loopt u dan eens bij De Vree Kleur in Wonen binnen, want niet alleen de buitenkant van deze winkel is bijzonder fraai, maar ook binnen biedt het ruime assortiment fraaie keuzes.

Zodra u bij De Vree binnenstapt, voelt het alsof u bij iemand thuis komt. Niet alleen omdat het er zo sfeervol is, maar ook door de hartelijkheid waarmee u door eigenaren Simone en Jan de Vree wordt verwelkomd. U kunt er op uw gemak heerlijk ongedwongen rondneuzen, maar natuurlijk staat Simone of Jan graag voor u klaar, als u eerlijk en vakkundig advies wenst. Gaandeweg de jaren is De Vree uitgegroeid tot dé verf- en interieurspecialist van de regio. De Vree wordt zelfs in één adem genoemd als het over betaalbare professionele verf gaat. 'We zijn officieel Sigma-dealer en voeren daarnaast ook ons eigen Private Label. Zo kunnen we topkwaliteitsverf bieden tegen een lagere prijs dan elders', legt Jan uit. Een nieuwe kleur in uw interieur wordt zo wel erg aantrekkelijk! Voor inspiratie bent u van harte welkom eens vrijblijvend binnen te lopen. U kunt er terecht voor de complete aankleding van uw woning. Van raamdecoratie, vloerbekleding en behang tot gordijnstoffen en accessoires. En natuurlijk diverse soorten insectenwering. Keuzestress? Simone of Jan denkt graag met u mee. Hiervoor komen ze eventueel zelfs bij u thuis en soms komen er dan ideeën op tafel die u positief zullen verrassen! Wees welkom aan de Sluisweg 3a in Heumen. www.devree-kleurinwonen.nl; 024 3556144.

Vierdaagse-vrijwilligers gezocht

(foto: Marcel Krijgsman)

WEURT - Wandelvereniging Magnus is op zoek naar vrijwilligers voor de Nijmeegse Vierdaagse. Tijdens deze week verblijven wij met een groep wandelaars in Ontmoetingscentrum De Kloosterhof in Weurt. Op de route verzorgen wij een 120-tal leden en gastlopers. Heb jij een klik met de Nijmeegse Vierdaagse, wandelvereniging Magnus is nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om onze wandelaars te vertroetelen en in de watten te leggen.

Voor op de route: Je gaat als verzorger vroeg op pad in een gezellig team om je positie in te nemen langs de route. Je bouwt daar met elkaar een verzorgingspost op en als de wandelaars arriveren ben jij een soort gastheer of gastvrouw. Dat betekent lunchpakketten uitreiken, dranken inschenken en dergelijke. Indien je in het bezit bent van een geldig ehbo-diploma (module wandelletsel) en/of je kunt ook nog masseren dan is dat fijn maar absoluut niet noodzakelijk. Voor op de locatie: klaar maken van lunchpakketten, keuken werkzaamheden, helpen bij het buffet tijdens de warme maaltijd en de avondkoffie verzorgen.

"Ben jij de persoon die in teamverband kan werken, enthousiast is, geen ochtendhumeur heeft, beschikt over enige pit dan ben je welkom. In verband met de teambuilding die in zo’n week ontstaat, geven wij de voorkeur aan personen die alle vier de wandeldagen inzetbaar zijn. Ons motto is: er met elkaar een gezellige en sfeervolle week van maken. Heb je interesse of wil je meer weten over bovengenoemd vrijwilligerswerk neem dan gerust contact op met Vierdaagse coördinator Jan Polman 06 51757645 of stuur een mail naar: coordinator@wvmagnus.nl."

Feestelijke open dag Millingen Ontmoet Kreatief

MILLINGEN - Woon je in (de buurt van) Millingen? Wil je graag anderen ontmoeten? Wil je een activiteit ondernemen? Zou je wat willen betekenen in Millingen?

"Ontdek dan wat er allemaal mogelijk is in de MOK in Millingen! Dit is een ruimte in de Sint-Martinusschool waar van alles mogelijk is op maatschappelijk gebied. Op dit moment zijn er al enkele activiteiten zoals een inloop, maar meer ideeën zijn welkom. Donderdag 6 juni van 15:00-18:00 uur is de feestelijke open dag van de MOK, kom dan gerust langs. Het vindt plaatst bij de MOK in de Sint-Martinusschool, Chopinstraat 2 in Millingen aan de Rijn. Voor vragen kun je mailen naar Astrid@ixtanoa.nl en/of Manon.Hofmans@fortewelzijn.nl. Neem ook eens een kijkje op onze facebookpagina: https://www.facebook.com/Mok-millingen-436570157103430/."

Graag tot 6 juni!

Bingo voor senioren in Groesbeek

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 21 mei is er bij de senioren weer een bingomiddag.

De aanvang is om 14.00 uur, de zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes en de kleine kaarten kosten een euro. De jackpot staat op 50 euro. Iedereen is er welkom, ook niet-leden.

Nordic Walking alle dagen van de week!

MOOK - Een goede samenwerking van drie organisaties maakt het mogelijk zes dagen van de week mee te lopen met nordic walking, de totaal fitness beweging in de mooie natuur van onze omgeving.

Kwiek Actieve leefstijl, Old Socks en het Beweegcollectief Mook en Middelaar beschikken over voldoende docenten en begeleiders die deze wandelingen en trainingen begeleiden. Er wordt gelopen in groepjes die passen bij jouw conditie en mogelijkheden. Ben jij een jonge snelle loper: dan loop je met niveau 1 of twee, loop je iets rustiger maar wel 5 kilometer of meer, dan loop je met niveau 2 en ben je langzamer of heb je een chronische aandoening waardoor je rustig en niet te lang wilt lopen, val je in niveau 3. Op zaterdag starten naast de gewone groepen zelfs twee trainingsgroepen die gemiddeld 6,5 tot 8 km per keer lopen met onderweg bootcampachtige oefeningen. Iedere tweede vrijdag van de maand is er een langere wandeling vanaf wisselende locaties in de omgeving, denk aan de Hatertse Vennen, Afferden, Plasmolen et cetera met koffie of een lunch na afloop.

"Al voor 75 euro per jaar mag je alle dagen van de week meelopen, een goedkopere sport is er niet te bedenken waarbij je in groepsverband zoveel spieren gebruikt én in de buitenlucht. Eén voorwaarde: je kent de techniek van nordic walking. Wil je deze techniek leren dan volg je bij ons eerst de technieklessen." Info: www.kwiekactieveleefstijl.nl, www.oldsocks.nlof www.beweegcollectiefmookenmiddelaar.nl of bel 06 13260571.

Aanvragen subsidie sociaal culturele projecten

REGIO - De stichting Steunfonds Buurt- en Klubhuiswerk (SSBK) start vanaf half mei weer met haar jaarlijkse subsidieronde. Al vele jaren subsidieert de SSBK kleinschalige activiteiten op het terrein van sociaal cultureel werk, buurtwerk of educatie. Daarbij gaat het vooral om vernieuwende initiatieven waarbij vrijwilligers zelf het heft in handen nemen en waarvoor het moeilijk is om op andere wijze inkomsten te krijgen. Jaarlijks wordt ongeveer 10.000 euro aan bijdragen gegeven.

Het werkgebied van de SSBK is het Rijk van Nijmegen. Dit jaar kunnen weer aanvragen worden ingediend. De sluitingstermijn is 5 juni. In juni worden de aanvragen in een bestuursvergadering beoordeeld en krijgen de aanvragers vervolgens een reactie. In het verleden heeft de SSBK bijvoorbeeld aan de volgende projecten subsidie verstrekt:

-Zomeractiviteiten Kindervakantieweek Beek en Ooij

-Kanjerdagen voor ernstig getraumatiseerde kinderen.

-Aanpassingen in de moestuin van de Buurderij in Overasselt

- Activiteiten Stichting Ruilvoet in Lent

- Vroege Kermis OEV in Millingen aan de Rijn

- Kleurfabriek Nijmegen activiteiten voor gezinnen AZC en buurtbewoners

De Don Boscoprijs

De Stichting heeft voor de jaarlijkse Don Bosco prijs een extra bijdrage van euro 1000.- gereserveerd. Een onafhankelijke jury beoordeelt welk project daarvoor in aanmerking komt. Voor aanvragen en informatie: secretariaat SSBK, Lindestraat 2, 6566 ZV Millingen aan de Rijn. Of e-mail: info@stichtingsteunfonds.nl. Zie ook: https://www.stichtingsteunfonds.nl/ voor informatie over de aanvragen.

De Kleine Komedie Rivierenland zoekt talent

Affiche fiddler on the roof. (foto: J van Ingen) J van Ingen

WIJCHEN - "Heb jij muzikaal en /of zang en acteertalent of bespeel je een instrument? Wil je meezingen in het koor of meedoen als figurant? Ben je 12 jaar of ouder? Dan is De Kleine Komedie Rivierenland is op zoek naar jou!"


"Heb je altijd al een keer op het poduim van een echt theater willen schitteren? Dan is dit je kans! Geef je dan nu op om mee te doen aan de musical Anatevka / Fiddler on the roof. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. De speeldata zijn maart/april 2020. Gespeeld wordt in Agnietenhof Tiel, Mozaiek Wijchen en Agora Druten. Neem voor meer informatie contact op met Wil Huibers, 06 51028412 of via www.dekleinekomedie-rivierenland.nl."

Graf van Boysman in hart en nieren versierd in Boys' kleuren

(foto: Fam. Hubers)

GROESBEEK-BREEDEWEG – Het graf van de op 19 augustus 2018 overleden Jo Hubers is na het bekend worden van het kampioenschap van het eerste elftal van Groesbeekse Boy' versierd.

Jo die begraven is op de begraafplaats bij de kerk in Breedeweg was erelid van de Groesbeekse Boys en Boys-lid in hart en nieren. De familie ook allemaal Boys-fans, heeft een vaas met gele bloemen op het graf geplaatst en versierd met zwarte en gele ballonnen. Als Jo nog geleefd zou hebben, was hij ongetwijfeld van de partij geweest, zowel bij de huldiging op het gemeentehuis alsmede het kampioensfeest in het clubgebouw van De Groesbeekse Boys aan de Sint-Antoniusweg in Breedeweg.

Kringloopwinkel Vintage and More doet zijn naam eer aan

Bert de Haas (links) samen met Eugène de Haas, winkelmanager.

HEUMEN – Vijf jaar geleden richtte Bert de Haas stichting Kringloopwinkel Vintage and More op. Een betere naam had hij niet kunnen kiezen, want naast de verkoop van tweedehands spullen, betekent Vintage and More voor veel mensen inderdaad nog veel meer.

Bij Vintage and More krijgt niet alleen tweedehands een tweede kans, maar óók de medemens. Mensen die, om welke reden dan ook, voor langere tijd niet aan het werk komen door bijvoorbeeld ziekte of ontslag, of vanwege een verstandelijke of lichamelijke beperking. Aan hen biedt Vintage and More een veilige sociale werkplek, waar ze gerespecteerd en geaccepteerd worden, ongeacht afkomst of verleden. 'In de maatschappij krijgen deze mensen al gauw een 'stempel'. Bij ons niet, bij ons is iedereen gelijk. We begeleiden deze medewerkers zo goed mogelijk om weer 'arbeidsfit' te worden, zonder er druk op te leggen', legt Bert uit. Zijn maatschappelijke betrokkenheid is groot. 'Toen ik nog als kapper werkte, nam ik ook al vaak de rol van maatschappelijk werker op me', zegt hij met een glimlach. In vijf jaar tijd heeft Bert met organisaties zoals Pluryn, RIBW en Iriszorg een goede samenwerking ontwikkeld. Ook met de mensen van het Repaircafé die, met het oog op duurzaamheid, perfect bij Vintage and More passen. Steeds meer mensen vinden hun weg naar het industrieterrein Sluisweg in Heumen. Om iets op de kop te tikken, gezellig koffie te drinken of, zoals de dichtersclub dat inmiddels ook doet, samenkomen om iets moois te creëren. Komt u ook eens langs? Adres: Bolder 18b; 024 7610057 www.vintageandmore.nl.

Ruilbeurs en koopjes op 't Haonehart

KEKERDOM - Op hemelvaartsdag 30 mei is er van 10:00 tot 14:00 uur een ruilbeurs en tafeltjesverkoop op ’t Haonehart in de Jan Arntzstraat in Kekerdom.

Kom langs en misschien vind je dáár dat ene dingetje waar je al jaren naar op zoek bent. Je weet maar nooit welke verrassingen en koopjes er allemaal op je liggen te wachten.

Ruilbeurs voor planten, zaden en stekjes: Heb je een beetje te enthousiast zaadjes gestrooid en zit je nu met een overschot aan planten? Of heb je zaadjes geoogst, zijn alle stekjes uitgelopen en heb je er een heleboel over? Kom dan naar ’t Haonehart en ruil - met gesloten beurs - jouw planten, zaden en/of stekjes voor andere soorten.

Tafeltjesverkoop (uitsluitend voor particulieren): Wil je je overtollige kleding, andere spulletjes of zelfgemaakte frutsels verkopen? Ook dat kan op deze dag op ‘t Haonehart. Neem een eigen tafeltje of grondkleed mee. Natuurlijk zijn kinderen welkom om hun speelgoed te ruilen of aan te bieden. Ruilers en verkopers: aanmelden vóór 25 mei bij Bert Bosman, 0481 432967 of b.bosman11@chello.nl.

Zalmpodium presenteert: Wouter Ganzeboom en vrienden

(foto: Vincent Moll)

MILLINGEN - Heb je echt zin in een vrolijk uurtje op de zondagmiddag? Dan moet je echt 19 mei eens een optreden van 'Wouter Ganzeboom en zijn vrienden' meemaken.

Vanaf zijn studietijd maakt Wouter al grappige Nederlandstalige liedjes. Ook meer persoonlijk getinte liedjes staan er sinds een paar jaar op zijn repertoire. Een mix van beide stijlen maakt zo een optreden completer. Zijn werk in de muziek is sinds die tijd ook zijn grote passie. Eind 2017 is zijn eerste cd 'Blauwst' verschenen, die zeer goed ontvangen is. Inmiddels treedt hij regelmatig op met zijn vaste begeleiders Marko van den Boom( toetsen), Charles Smit( gitaar) en Willem Beekhuizen( Groot gemengd mannenkoor). Samen nemen zij u mee in de achtbaan van het unieke optreden van Wouter.

Van het hilarische 'Once upon a time in Marbella' tot het opzwepende 'Mijn zoon' en het ontroerende 'Grote broer'. Zijn nummer 'Breekbaar souvenir' stond in 2017 nog in de Gelderse top 10, hij zong dat samen met Lottie Mae Jones. Kortom… genoeg redenen om deze zondag een bezoekje te brengen aan het altijd gezellige Zalmpodium.

De toegang is zoals altijd gratis. Wel doet na afloop de bekende hoge hoed zijn ronde voor een vrijwillige bijdrage. Komt op tijd, want: "Vol is vol", zei de pastoor van het kerkje aan de Zalmstraat 8 in Millingen aan de Rijn. Aanvang: 14.00 uur.

Bij Keurslager Tim Janssen breekt de barbecue tijd aan

GROESBEEK – Tim Janssen de Groesbeekse Keurslager is sinds een maand gevestigd in het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue 72 en heeft nu al een flinke klantenkring weten op te bouwen en er komen steeds nieuwe gezichten bij, aldus een zichtbaar tevreden Tim.

"In het verleden hebben er liefst negen slagers in Groesbeek gevestigd gezeten en nu ben ik de enige." Tim houdt wel degenlijk rekening met de seizoenen. Nu de lente en zomer in aantocht zijn is het weer tijd om te gaan barbecueën, waar Tim en zijn personeel zich op gaat richten. Onlangs zijn de barbecue worsten van Tim met Goud bekroond van de organisatie Keurslager waarbij Tim is aangesloten. Dat is een mooie opsteker voordat het barbecueseizoen begint, aldus Tim. Tim heeft dan ook een ruime sortering in barbecue producten zoals runder-, varkens-, lams– of kippenvlees voor grote en kleine partijen. Maar ook staan de keurslagers bekend om hun sortering salades, rauwkosten, diverse sauzen, stokbroden en kruidenboter die de barbecue helemaal compleet maken. Voor de barbecue zelf, gas, borden en bestek kan men bij Tim de Keurslager terecht. De barbecue vanaf 25 personen – waar alles bij zit – wordt op verzoek thuis afgeleverd. Wat dat betreft: laat de zon maar komen. Tim met zijn team is er helemaal klaar voor. "Gelieve twee dagen van tevoren te bestellen om teleurstelling te voorkomen: 024 6793439 of bezoek ons in de slagerij."

Modeshow Inner Wheel voor het goede doel

Foto: Eigen foto

GROESBEEK - De Nijmeegse organisatie van Inner Wheel houdt op vrijdagavond 24 mei een gezellige modeshow, waar men veel inspiratie op kan doen voor de komende zomer. Het bijzondere van deze modeshow is dat de opbrengst volledig naar een goed doel zal gaan.

Dit goede doel is evenals vorig jaar kinderboerderij De Goffert in Nijmegen. Die trekt elk jaar zo'n 75.000 bezoekers uit de hele regio. Daar werken veel vrijwilligers en biedt daarnaast een dagbesteding aan twintig cliënten van De Driestroom. Inner Wheel Nijmegen heeft ook bijgedragen aan de volière in de kinderboerderij. Inner Wheel is een internationale serviceclub met meer dan 100.000 leden verspreid over zo'n honderd landen en verdeeld over vijf continenten.Inner Wheel Nijmegen kiest elke twee jaar een goed doel uit in de regio.

De show wordt verzorgd door Inner Wheel Nijmegen en wordt gehouden in het clubgebouw van De Treffers aan het Nijerf 1 in Groesbeek. Twee Groesbeekse ondernemers hebben toegezegd medewerking aan deze modeshow te verlenen te weten EvanE Fashion mode voor man en vrouw en schoenenzaak Villa Strada. De entree voor het bijwonen van deze modeshow voor het Goede Doel bedraagt vijftien euro per persoon, te betalen via banknummer NL82INGB 0003731880 ter attentie van Mw. A.C.M. Bronzwaer – Pijls onder vermelding van modeshow. Dit is tevens de aanmelding. De inloop van de modeshow is om 19.00 uur, de modeshow om 19.30 uur begint. Na afloop van de show wordt de aanwezigen een drankje en een hapje aangeboden.

Kinderen kunnen vaders verwennen met zelfgemaakt 't Soetrijck-cadeau

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De exclusieve verwenwinkel 't Soetrijck in het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue 12 staat nu na een hele drukke Moederdagperiode helemaal klaar voor vaderdag op 16 juni.

Kinderen tot 12 jaar kunnen bij 't Soetrijck hun persoonlijk vaderdagcadeau zelf maken. Bijvoorbeeld van grote spekken een blouse met boord maken. Enkele dagen voor vaderdag zal er een speciale tafel in 't Soetrijck verschijnen waar de kinderen zelf het cadeau kunnen inpakken. Uiteraard is er iemand bij om de jeugd te helpen. Ook kunnen er speciale pakketten worden samengesteld van Oud-Hollands of Italiaans snoep of chocolade, bij 't Soetrijck kun je alle kanten op. Binnenkort kan men bij 't Soetrijck ook terecht bij 't IJsrijck (een ijsloket bij de ingang van 't Soetrijk aan de Dorpsstraat) voor vers softijs met diverse toppings en niet te vergeten de milkshakes met vers fruit. Momenteel heeft 't Soetrijck al verpakt ijs. Wist u trouwens dat er liefst 250 soorten schepsnoep te verkrijgen zijn en zo'n veertig verschillende soorten zuurstokken. 't Soetrijck blijft in beweging en zorgt steeds weer voor nieuwe lekkernijen. In de korte tijd dat 't Soetrijck gevestigd is in winkelcentrum Bellevue heeft de winkel over belangstelling niet te klagen en heeft deze zelfs bekendheid in de regio verworven.

Zomerbridge in Molenhoek

MOLENHOEK - Vindt u het leuk om te bridgen? Dan zijn de zomerbridgeavonden in Molenhoek misschien iets voor u!

Bridgeclub Molenhoek organiseert acht avonden in mei, juni, juli en augustus waarvoor men van harte uitgenodigd is. U hoeft hiervoor geen lid te zijn van de bridgebond of een bridgeclub. Een mooie gelegenheid voor thuisbridgers om eens op een vrijblijvende manier en tegen andere paren te spelen. Ook spelers van andere clubs zijn uiteraard welkom.

De zomerbridgeavonden worden gehouden op maandag 27/5, 3/6, 17/6 24/6, 1/7, 8/7, 19/8 en 26/8 in De Wieken, Esdoornlaan 5, 6584 BD Molenhoek. U kunt zich als paar maar ook als ‘single’ aanmelden: wij zorgen dan voor een bridgepartner.

We beginnen om 19.30 uur en eindigen rond 22.30 uur. Er worden vijf ronden van telkens vier spellen gespeeld. In iedere ronde ontmoet u een ander paar. Elke avond zijn er een aantal kleine prijzen te winnen. De uitslag wordt dezelfde avond na afloop bekendgemaakt alsook per e-mail aan de deelnemers toegezonden. "Wilt u een avond meespelen, stuur ons een e-mail: bridgemolenhoek@gmail.com (uiterlijk 16.00 uur op de dag zelf). U ontvangt geen bevestiging, zonder tegenbericht van onze kant verwachten we u. Kosten: 2 euro per persoon per avond (gepast). Indien u geen lid bent van onze club graag uw NBB-lidnummers mee vermelden als u die heeft, in verband met ingave in de computer."

Duurzame Dorpen Tour met boeiend programma in Berg en Dal

BERG EN DAL - Op woensdag 22 mei houdt het Duurzaamheidscafé weer een bijeenkomst in het kader van de Duurzame Dorpen Tour. Na een drukbezochte avond dit voorjaar in Kekerdom strijkt de Tour nu neer in dorpshuis Kerstendal, Kerstendalseweg 17 in Berg en Dal.

De avond begint om 20.00 uur; de zaal is al open vanaf 19.30 uur. Er is weer een boeiend programma samengesteld, dat wordt geopend door Wil Meertens, duurzaamheids- en energieadviseur. Hij geeft praktische informatie en tips voor het verduurzamen van woningen. Daarna volgen een aantal pitches: loket duurzaam wonen plus door Jos van der Lint, adviseur gemeente Berg en Dal met tips en informatie over subsidies; aardgasvrij wonen door Dirk Wim in 't Hof, projectleider gemeente Berg en Dal; duurzaamheidsinitiatieven in de kern Heilig Landstichting door Lies van Campen, voorzitter Dorpsvereniging HLS; zonnepaneelprojecten op enkele grote gebouwen in Berg en Dal door Caroline de Greeff, voorzitter coöperatie Energierijck en tot slot Klimaatneutraal eten? Eten van boeren en tuinders uit de regio door Gerard Titulaer, voorzitter Gebiedscoöperatie Oregional.

Na deze presentaties wordt iedereen in de gelegenheid gesteld aan tafel in gesprek te gaan met de presentator van het onderwerp. De toegang, koffie/thee is gratis en het geheel wordt omlijst door live-muziek. Voor vragen of meer informatie, stuur een mail: samenduurzaambergendal@gmail.com.

Pannenkoekenconcert door fanfare Jubilate Deo

Overzichtsfoto. (foto: Remco Wildeman)

GROESBEEK - Gratis pannenkoeken? Wie had daar aan gedacht? Nou, wij dus! Op dinsdag 28 mei presenteert fanfare Jubilate Deo van 18:00 tot 19:00 uur een heus pannenkoekenconcert in Verenigingsgebouw De Sleutel.

De belangrijkste ingrediënten voor dit concert zijn muziek, gezelligheid en het smullen van gratis pannenkoeken. Behalve van een heerlijke pannenkoek, kunt u tussen de poedersuikerwolken door ook nog eens genieten van leuke muziek. Dit jaar is er speciale aandacht voor Algemene Muzikale Vorming. Onze speciale aandacht gaat hierbij uit naar de leerlingen van Jubilate Deo en hun muzikale optredens. Leerlingenorkest, samenspeelgroep, jeugdslagwerkers en leerlingen, iedereen zal zijn uiterste best doen om een mooi optreden te verzorgen. Wie zich nog meer van hun beste kant laten zien?
Onze koekenbakkers natuurlijk want zij zullen druk doende zijn om de pannenkoeken aan weerszijden van een goudbruin kleurtje te voorzien.

Iedereen is hiervoor welkom. Dus neem vriendjes , vriendinnetjes, neefjes, nichtjes, opa’s en oma’s mee. Tussen de optredens door kunnen alle instrumenten die bij een fanfare bespeeld worden, ook worden uitgeprobeerd. Hoe gaaf is dat!! Noteer deze datum alvast in uw agenda en zorg voor een enorm lekkere trek. Het belooft een heerlijke, spannende, gezellige en muzikale avond te worden! Tot ziens op dinsdag 28 mei om 18:00 uur in Verenigingsgebouw De Sleutel, Bredeweg 71 in Groesbeek.

Oproep aan sport- en cultuuraanbieders Sjors Sportief & Sjors Creatief in Mook en Middelaar

Sjors Sportief. (foto: Sportstimulering Nederland)

MOOK - Door Sjors Sportief & Sjors Creatief maken kinderen kennis met diverse sportieve en culturele activiteiten binnen onze gemeente. Sjors is een regelrechte ‘hit’ onder de basisschooljeugd. Wegens succes wil de gemeente dit continueren. Alle aanbieders krijgen de mogelijkheid om hun activiteit te promoten op de website en in het kleurrijke Sjorsboekje.

Sjors is inmiddels in bijna honderd gemeenten een bewezen formule en bestaat uit een gebruiksvriendelijk digitaal inschrijfsysteem voor kinderen en aanbieders. Alle kinderen uit het basisonderwijs ontvangen aan het begin van het nieuwe schooljaar het Sjorsboekje. Uit het boekje kiezen ze introductielessen die ze volgen op de locatie van de aanbieder. Zo kunnen de kinderen kennismaken met een activiteit waar zij nieuwsgierig naar zijn.

Meld jouw activiteit aan! Sjors Sportief & Sjors Creatief stimuleert kinderen naar een structurele actieve deelname. Een goede promotie dus voor jouw vereniging/organisatie! Hiervoor hebben wij alle aanbieders nodig. Meld daarom jouw kennismakingsactiviteit aan via www.movemookenmiddelaar.nl.

Move

Move organiseert en faciliteert verschillende cultuur-, sport- en beweegstimuleringsprojecten in samenwerking met lokale partners. Wij maken slimme verbindingen met het onderwijs, kinderopvang, welzijn, buurt en zorg en zetten zo cultuur, sport en beweging in als doel en middel om een gezonde en actieve leefstijl te stimuleren. Voor meer informatie neem contact op met de MOVE Projectcoördinator via debby.poels@mookenmiddelaar.nl.

Ingezonden brief

Openbaar vervoer                

Vandaag 10 mei 2019 was het voor mij de dag om de afspraak die was gemaakt tijdens de bijeenkomst van De Dorpsagenda Beek na te komen ,om een ritje te maken met buurtbus 562 van Beek (Kwartelstraat) naar het gemeentehuis in Groesbeek. Om 10.30 uur ben ik vetrokken vanaf de Kwartelstraat via de halte Kalorama (aankomst 10.38 uur) naar het Gemeentehuis in Groesbeek. Daar aangekomen om 10.45 uur kreeg ik een half uur om mijn zaken te regelen een boodschapje te doen of tijd voor een kopje koffie.

Volgens de dienstregeling zou de bus om 11.13 uur vertrekken. Werd 11.21 uur. De chauffeur vertelde mij dat dit te maken had met het passagiersaanbod (in- en uitstappen). De reistijd bedraagt dus 15 min, terwijl ik een half uur had om mijn zaakjes op het gemeentehuis te regelen. Misschien nog tijd voor een bakje of een boodschap.

Mijn conclusie is dan ook dat je snel en gemakkelijk je zaakjes kunt regelen bij de gemeente Berg en Dal. Eindconclusie: Er moet meer aandacht komen voor de mogelijkheden van buurtbus 562. Heeft u nog op af aanmerkingen, dan hoor ik dat graag ook wat betreft de opgeheven lijn 58 Nijmegen – Emmerich. Burgers.hcg@kpnmail.nl

Henk Burgers (024 6842442).

Kampioenselftal Groesbeekse Boys massaal gehuldigd op bordes gemeentehuis

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK-BREEDEWEG – Nadat het eerste elftal van de Groesbeekse Boy's zondagmiddag de thuiswedstrijd tegen Diosa uit Balgoij met 4-1 gewonnen had wisten zij het kampioenschap in de vierde klasse E binnen te halen. Hiervoor werden zij zondagavond gehuldigd op het bordes van het gemeentehuis.

Het Dorpsplein kleurde op een gegeven moment geel-zwart ,de kleuren van de Groesbeekse Boys in afwachting van de kampioenen die pas even na half acht arriveerden. Op het Dorpsplein moesten de spelers door een haag van Boys' vlaggen waar de jeugd voor gezorgd had. De fans waren allen vanaf de Breedeweg naar het Dorpsplein gekomen om de huldiging door wethouder Irma van de Scheur mee te maken. Ook voetballiefhebbers uit heel Groesbeek waren van de partij.

(foto: Joop Verstraaten ) Foto: Joop Verstraaten

Toen de platte wagen arriveerde barstte het applaus voor de kampioenen los. Met de kampioensschaal voorop ging het feestvierend gezelschap het gemeentehuis binnen, waar ze samen met wethouder Irma van de Scheur op het bordes verschenen. Het is een hele eer om jullie te mogen ontvangen aldus van de Scheur. Het is 5 jaar geleden dat hier een voetbalclub heeft gestaan. "Met nog twee wedstrijden te gaan hebben jullie het kampioenschap al binnen en dat wil wat zeggen", aldus de wethouder. "Maar ongetwijfeld hebben alle mensen met een geel-zwart hart ook aan het succes van jullie bijgedragen. De spelers, trainer en bestuur hebben de gemeentemedaille dik en dubbel verdiend", besloot Irma van de Scheur haar toespraak tot de kampioenen.

Harm Hubers de voorzitter van De Groesbeekse Boys: 'Het is geweldig om deze mannen te huldigen. Door dit kampioenschap zijn we weer terug in de derde klasse E waar we ook moeten zijn. Deze groep is door eenheid en gezelligheid kampioen geworden. We zien al uit naar de derby's die komen gaan." Met het behalen van dit kampioenschap komt De Groesbeekse Boys het volgend seizoen uit in de derde klasse E, waarin twee Groesbeekse voetbalclubs spelen te weten Germania en Rood-Wit. Hierdoor komen er het volgend seizoen liefst zes Groesbeekse derby's. Het kampioensfeest is na de huldiging losgebarsten in het clubgebouw van De Groesbeekse Boys en werd maandag voortgezet."

Muziekspektakel op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni op sportpark Zuid

GROESBEEK - Muziekspektakel op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni op sportpark Zuid met optredens van onder andere de Zuid-Limburgse powerband Wir sind Spitze, musicalster Martijn Fischer en volkszanger Jannes.

Wir Sind Spitze staat bekend om hun veelzijdige repertoire en deze band speelt dance, schlagers en de nieuwste hits. Dit aangevuld met dikke blazers en vingervlug accordeonwerk hebben ze al menig podia weten te verrassen doordat geen enkel optreden hetzelfde is. Wir sind Spitze zal het in een zogeheten Band Battle opnemen tegen Baby Blue. Dit is een band bestaande uit vijf enthousiaste jongemannen die een spetterende show neerzetten met Pop, Rock 'n Roll en Nederlandstalige muziek. Op de Zwarte Cross en Paaspop wisten ze al duizenden mensen mee te nemen met hun aanstekelijke muziek. Deze Band Battle is een unieke ervaring waarbij het publiek de hele avond kan genieten van live muziek door twee bands en vindt plaats op vrijdag 21 juni op het terrein van De Treffers in Groesbeek.

Op zaterdag 22 juni wordt op ditzelfde terrein een Hollandse Avond georganiseerd waar een optreden van volkszanger Jannes gepland staat. Deze 'koning der Piraten' en vaste gast op het Mega Piraten Festijn in het Gelredome stond eerder in een uitverkocht Ahoy Rotterdam. Daarnaast zal de Groesbeekse band Regroove zijn covermuziek van De Dijk ten gehore brengen en zingt Martijn Fischer hits van Hazes. Tussen al deze optredens verzorgt DJ Rob Toonen, bekend van Slam!FM, de muziek.

Deze twee feestavonden worden georganiseerd vanwege het honderdjarig bestaan dat voetbalclub De Treffers dit jaar viert en vinden plaats in een unieke feesttent met een groot, rond podium. Voor de unieke Band Battle en sterk bezette Hollandse Avond zijn niet alleen leden van deze club, en alle belangstellenden uit de gehele regio welkom. Meer informatie (over kaartverkoop) staat op de site van De Treffers.