niet de juiste De Liemers

5 juli 2019

niet de juiste De Liemers 5 juli 2019


Terug van

weggeweest...

Meer dan een jaar geleden begon ik bij de Liemers Helemaal Goed Courant. Ik begon met een verhaal over een voetbalster en daarna volgden er velen. Ik heb over veel verschillende dingen geschreven. Het ene onderwerp was veel leuker dan het andere. Ik heb ontdekt dat ik, maar ik denk ook vele anderen, het schrijven pas echt leuk vind als ik een onderwerp heb wat mij aanspreekt. Dit zie ik ook in de feed-back terug. Als ik het onderwerp interessant vind en er veel over weet, hoor ik ook dat het aanslaat bij de lezers.

Dit jaar schreef ik veel minder artikelen. Ik deed eindexamen en wilde, naast slagen, ook nog aandacht aan mijn hobby's besteden. Doordat het te druk werd, stopte ik met De Liemers Helemaal Goed Courant. En nu, ongeveer 3 maanden later, ben ik weer begonnen met schrijven. Schrijven is iets wat ik graag doe en waar ik binnenkort zelfs een opleiding in gaan doen, namelijk communicatie. Het is heel fijn dat ik bij De Liemers Helemaal Goed Courant ontdekt heb wat ik wil doen en alvast wat heb kunnen zien van het vak. Het leuke aan deze krant is dat jongeren zo'n grote bijdrage hebben. Mensen als ik hebben zo heel goed kunnen ontdekken of ze het echte werk ook leuk vinden.

Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen bij De Liemers Helemaal Goed Courant om artikelen voor deze krant te schrijven.

Ik kan niet wachten om de pen weer op te pakken!

Ilse van Velsen

Inwoners zeer tevreden over de app 'Zevenaar op weg'

ZEVENAAR - Een jaar nadat de nieuw ontwikkelde app 'Zevenaar op weg' is uitgekomen blijkt dat mensen er erg blij mee zijn en dat er veel gebruikers zijn. Meer dan driekwart van de gebruikers is tevreden of zelfs zeer tevreden.

In Zevenaar zijn op dit moment grote infrastructurele werken aan de gang. Zo moet op veel plaatsen het onderliggend wegennet klaar worden gemaakt voordat de werkzaamheden aan de doortrekking van de A15 en de verbreding van de A12 kunnen beginnen.

Ten behoeve van de uitvoering van die projecten heeft de gemeente Zevenaar de opdracht van de provincie gekregen om de Arnhemseweg te verbreden en de weg Hengelder opnieuw in te richten. Daar komt een nieuw afrit voor de A12. De afrit Griethse Poort zal op termijn verdwijnen.

Ook wordt er nu veel aan het spoor gewerkt: er komt een verdubbeling van het spoor tussen Zevenaar-Didam.

Door deze spoorverdubbeling blijft Zevenaar ook in de toekomst goed bereikbaar per openbaar vervoer. Al die verschillende werkzaamheden hebben veel impact op de verkeersbewegingen in Zevenaar.

vervolg op pagina 3

Aanrader voor 'Liemerianen' Nieuwe boek van Ottenhof ademt liefde voor de Liemers

Humprey Ottenhof met zijn boek: "Er is nooit een naam geweest voor mensen die in de Liemers wonen." Foto: Nina Elbers

ZEVENAAR - De Westervoortse dorpsdichter Humphrey Ottenhof (64) presenteerde op vrijdagavond 28 juni zijn nieuwe boek 'Liemerianen!' bij Rebers Boek en Buro in Zevenaar. Hij las voor, lichtte toe en maakte het publiek aan het lachen.

Liemerianen! bevat een selectie van de gedichten die hij maakt voor de Westervoort Post, zijn columns voor de Gelderlander en regio-minikrimi's. Tijdens zijn boekpresentatie las hij een aantal stukken voor. Maar waarom 'Liemerianen'? Ottenhof vertelt: "Er is nooit een naam geweest voor mensen die in de Liemers wonen. Als taalkundige vond ik dat dat anders kon, dus heb ik de naam Liemerianen bedacht. Het is een boek voor en over alle Liemerianen. De gedichten hebben allemaal een Westervoorts accentje en de columns en regiominicrimi's gaan over de gehele Liemers." Bij de boekpresentatie was ook nog een speciale gast aanwezig: Arend van Hout, burgemeester van Westervoort. Van Hout vindt het prachtig wat zijn dorpsdichter voor de Liemers doet: "Het is een prachtig boek waarbij je tijdens het lezen de liefde voor de Liemers echt proeft. Het boek is zeker geslaagd en een aanrader voor iedereen die in de Liemers woont."

Als vijftienjarige jongen begon Ottenhof al met het schrijven van gedichten, en publiceerde hij zijn eerste boek. "Het geeft mij een echte kick!", laat Ottenhof weten. Het boek 'Liemerianen!' is nog maar net uit of hij vertelt al over het volgende boek wat uit gaat komen: het 'Groot Boerenkoolboek'.

Deze zomer renovatie kunstgrasvelden

GROESSEN/DUIVEN - De huidige kunstgrasvelden bij sportclub DVV en sportclub Groessen zijn afgeschreven en toe aan vervanging. Deze zomer worden de velden gerenoveerd.

In het voortraject heeft de gemeente Duiven samen met de verenigingen besproken welke type infill er toegepast gaat worden op de nieuwe kunstgrasvelden. De verenigingen hadden een voorkeur voor het type infill: ProGrann. Dit type transporteert zich niet meer uit in de omgeving, doordat deze is gecoat en dus schoner is voor de milieu. De gemeente Duiven heeft ingestemd met de voorkeur van de verenigingen. CSC Sport heeft de aanbesteding voor de renovatie gewonnen. In opdracht van de gemeente is CSC Sport gestart met de twee kunstgrasvelden in de gemeente Duiven. De huidige kunstgrasmatten worden afgevoerd naar GBN Artificial Grass Recycling. GBN maakt circulaire verwerking van kunstgras mogelijk, waardoor de vrijgekomen materialen een nieuwe bestemming krijgen. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de kunstgrasmatten, het vervangen van de verlichting naar LED-verlichting, het vervangen van het hekwerk en het opnieuw leggen van het straatwerk rondom de kunstgrasvelden. CSC Sport heeft het werk af vóór 17 augustus. Voor beide sportparken ontstaat door de renovatie weer een modern sportpark waar de komende jaren zorgeloos kan worden gevoetbald. Aan beide verenigingen is gevraagd of zij de energiebesparing die de LED-verlichting oplevert weer te investeren in een nog meer duurzame verenging en sportpark.

Nina Elbers

Nina Elbers

Foto: Eveline Wiendels

Een brede lach op hun gezicht. Begrijpelijk. De handbaltoppers zijn gehuldigd voor hun winst in de Das Groessen Kwis. Op de foto vier van de dames uit het succesteam: vanaf links Maike Raasing, Evi Stinesen, Maaike den Balvert en Lynn den Balvert. Foto: Eveline Wiendels

Danny Hulshoff-Willemsen:

'Mooi om Liemers te laten zien'

Foto: RULYWAKA

Rutger Janssen: 'Ooit wil

ik Barack Obama kleden'

Klussen en Kringloop

helpt mens en dier

Door onze redactie

Crowdfunding! Doet u mee?

Aaltje (middenonder) met haar collega's vlnr Remio, Roy, Bram en Nico

Verbouwing
Theepaviljoen
Horsterpark
Duiven!

We proberen voor onze verbouwing van het theepaviljoen 100.000 euro bijeen te krijgen.

We hebben in het verleden al allerlei aanpassingen gedaan en dat is met fondsenwerving steeds gelukt om dat financieel rond te krijgen.


Het gaat nu eigenlijk om drie dingen. We werken nu met onze mensen met een verstandelijke beperking in een grote, open, rechthoekige ruimte. Er is geen plekje om je even terug te kunnen trekken.


Het is soms lastig een vertrouwelijk gesprek te voeren met onze speciale medewerkers. Iedereen kan mee luisteren, je zit tussen de gasten. Soms zit iemand er even doorheen en dan is het prettig om even apart een gesprek te kunnen voeren.

Daarvoor willen we aan de achtergevel een strook bij het theepaviljoen aanbouwen. De achter-pui, veel te zwaar voor onze mensen, gaat er uit en daarvoor in de plaats komt er een lichtere pui, die een stuk verder op achterterras komt te staan.


De ontstane ruimte, delen we in twee stukken. Aan de rechterkant wordt een huiskamer gecreëerd en aan de linkerkant een wel heel speciale plek, namelijk het 'appelparadijs'. In het appelparadijs mag niemand anders dan onze medewerkers komen. Daar worden onze wereldberoemde appeltaarten gemaakt en dat is taboe-terrein voor iedereen, behalve onze eigen mensen.

Als derde is de ruimte voor de opslag van onze voorraad echt belachelijk klein. We bergen onze spullen nu op onder in de technische kelderruimte. We hadden nooit gedacht dat het paviljoen zo goed zou gaan lopen.

We hebben in het verleden al vaker aanpassingen gedaan aan de keuken en ook is het paviljoen al een keer aan de voorkant aangepast en daarmee groter geworden. Nu willen we onder de nieuwe aanbouw een makkelijker toegankelijke kelder bouwen waar de voorraad in opgeslagen kan worden.


Na realisatie van de kelder hoeven onze mensen geen halsbrekende toeren meer uit te halen, door over de installaties heen te klauteren, om in de huidige kleine kelder te komen.


Nog een bijkomend voordeel is dat we de achterdoorgang weer voor de klanten kunnen gebruiken, omdat we de bovenkeuken omdraaien. Hierdoor kunnen de bezoekers weer binnendoor naar het achterterras.


Al met al fantastische verbeteringen!

We hopen het financieel allemaal snel rond te krijgen, zodat onze huisaannemer Sandra Mans met haar bouwbedrijf de ideeën van onze huisarchitect Paul van Olden kan gaan verwezenlijken, zodat onze mensen een logistiek prettigere werkplek krijgen.

Mocht u dit financieel willen ondersteunen, dan kunt u uw bijdrage overmaken op rekening:

NL 30 RABO 0327950889
Stichting Activiteiten Horsterpark.
O.v.v. Appelparadijs en Huiskamer

We hebben ondertussen zelf al 10.000 euro gespaard en er is nu dus nog een gat van 90.000 euro.
Wij beschikken over een ambi-verklaring, d.w.z. dat u belastingvrij aan ons mag schenken!

Het zou mooi zijn als Aaltjes idee van de crowdfunding hier een deel van zou kunnen dempen!

En zoals het gezegde luidt: Alle beetjes helpen!

Bij voorbaat alvast hartelijk dank!!

Onze medewerkers heten u graag van harte welkom in het Theepaviljoen!

Crowdfunding!

Na de accordeon en de poppenkastpoppen nu de vraag, voor hen die het kunnen missen en het ons gunnen, om mee te betalen aan onze verbouwingsplannen in het theepaviljoen. Aaltje, een van onze zeer onmisbare werknemers in het theepaviljoen van het Horsterpark, had een idee. "Je moet ook crowdfunding doen', zei ze in de vergadering met het personeel in het theehuis. Een goed idee, dat we op deze pagina met u gaan delen.
We hebben drie jaar gewerkt aan het verkrijgen van de vergunning, we hebben de adviezen van constructeur en technisch adviesbureau voor ons liggen! U leest hiernaast over het maken van een woonkamer en het Appelparadijs, dat kost 75 duizend euro. De wens om een kelder voor de voorraad aan te leggen, kost 25 duizend. Zou mooi zijn als een deel via Aaltjes crowdfunding zou kunnen worden opgehaald.

CHRIS VAN DE VEN

NR. 200 | 5 JULI 2019

NR. 200 | 5 JULI 2019

App helpt Zevenaarders op weg Laatste nieuws over wegwerkzaamheden binnen gemeentegrenzen beschikbaar

Carla Koers wijst naar de wegwerkzaamheden: "De app is eenvoudig in gebruik". Foto: PR

Vervolg van voorpagina

ZEVENAAR - Het idee van de app 'Zevenaar op weg' is een jaar geleden ontstaan. Het doel van de app is om mensen zo goed mogelijk informeren over wat, waar en wanneer er iets aan het wegennet of de infrastructuur gebeurt en over eventuele alternatieve routes.

Wie de app downloadt kan ook pushmeldingen inschakelen. Je krijgt dan bij elke nieuwe ontwikkeling die er plaatsvindt, bijvoorbeeld over omleidingen of werkzaamheden die uitlopen of juist eerder klaar zijn, gelijk een melding. Bij de berichten zijn regelmatig foto's en filmpjes te zien, wat alles nog duidelijker maakt.

Inwoners van Zevenaar zijn blij met het initiatief van de gemeente om een dergelijke app te ontwikkelen en aan te bieden. De gemeente probeert zo alle inwoners voldoende en op tijd te informeren. De verantwoordelijke wethouder Carla Koers: "Als er ergens verbouwingen en/of werkzaamheden plaatsvinden willen mensen daar graag van op de hoogte van zijn, zodat ze kunnen inspelen op die situatie. Dan kunnen ze bijvoorbeeld een andere route kiezen of wat eerder van huis gaan om op tijd te komen."

Zevenaar is een drukke gemeente met veel verkeersbewegingen. Iedere 24 uur rijden er zo'n 17.000 auto's en motoren van en naar Zevenaar over de Arnhemseweg. Dat is dus een belangrijke verkeersader in Zevenaar en daarom wordt alles in het werk gesteld om tijdens de werkzaamheden de overlast voor omwonenden en de gebruikers van de weg zo laag mogelijk te houden. De app 'Zevenaar op weg' helpt daar een handje mee.

De beoordeling van de inwoners over de informatie die verstrekt wordt is goed. De inwoners van Zevenaar zijn dik tevreden met de informatie die ze zowel via de app als via andere communicatiemiddelen ontvangen: 'U doet uw best om alles zo goed mogelijk te regelen' laat een inwoner weten. Carla Koers is erg blij met het begrip en de waardering van omwonenden en reizigers. Over de app: "Ik heb hem als één van de eersten gedownload, en ik kon hem gelijk al gebruiken. De app is eenvoudig in het gebruik en het fijnste aan de app vind ik dat je zelf de pushberichten aan kunt zetten. Dan weet je gelijk of je je route nog moet veranderen voor je weg gaat. Het is een hele mooie app en ik hoop dat we de app bij de komende projecten met de A12 en A15 ook veel gaan gebruiken." Ondertussen is de app al ruim 1800 keer gedownload.

Hoe alle werkzaamheden en de verschillende projecten in Zevenaar vorderen is te volgen via www.opweginzevenaar.nl. Hier staan nieuwsberichten, de laatste stand van zaken, maar ook visualisaties en videobeelden van de toekomstige situatie.

Via de app 'Op weg in Zevenaar' blijven omwonenden en reizigers op de hoogte van het laatste nieuws over de werkzaamheden aan de Arnhemseweg, weg Hengelder en de spoorverbetering Zevenaar-Didam.

De app kan gedownload worden via de App Store en Google Play.

'Wie gooit er nou een verkeersbord in de sloot?' Omgeving Westervoort en Duiven weer een beetje schoner dankzij 75 ploggers

Alle enthousiaste ploggers bijeen. Foto: Alie Engelsman

WESTERVOORT/DUIVEN - Hardlopers, wandelaars en een enkeling in rolstoel verzamelden zich op zaterdag 22 juni in het Horsterpark om ploggend de omgeving van Duiven en Westervoort zwerfafvalvrij te maken. Een nuttige, maar vooral ook gezellige happening waar zo'n 75 mensen aan deelnamen: het Plogging Evenement.

Ploggen is overgewaaid uit Zweden en een samenvoeging van het Zweedse woord Plocka Up en joggen. De aanwezige ploggers zijn enthousiast. "Wij lopen altijd al in de buurt het zwerfafval op te rapen," aldus een deelneemster. "Maar samen in een groep is extra leuk. Vorig jaar deden we ook mee, toen op een langere route. We kwamen er al gauw achter dat er zoveel afval lag, dat we niet binnen twee uur terug zouden zijn. Nu kiezen we voor een kortere wandelroute, zodat we grondig te werk kunnen gaan." Ze installeert nog even de Litterati-app, een handige app waarmee je het afval op de foto zet, de locatie vastlegt en er ter plekke, of later, tags aan toevoegt, zoals soort afval, materiaal en merk.

Na de opening door wethouders Hans Breunissen van Westervoort, Ton Spaargaren van Duiven en Carla Koers van Zevenaar gaan tien groepen van start. De deelnemers worden begeleid door een groepsleider, herkenbaar aan een blauwe bodywarmer met het logo van GoClean. Een groepsleider: "Ik ga ook mee voor de veiligheid van de kinderen. Sommigen zijn zo enthousiast als ze afval zien liggen, dat ze niet altijd op het verkeer letten." Een jonge deelneemster: "Ik vind het leuk om mee te lopen. Je vindt soms hele rare dingen onderweg. Vorig jaar vonden we een schoen en een autoband." "En een verkeersbord,'" vult haar vriendinnetje op verontwaardigde toon aan. "Wie gooit er nou een verkeersbord in de sloot?" Architect en sponsor Paul van Olden vindt het een goede zaak dat kinderen al jong bewust met zwerfafval bezig zijn. "Vanuit huis kijk ik op een vijver, waar eendjes worden gevoerd. Soms blijft de plastic broodzak bij de vijver liggen. Mijn kinderen zien dat ik naar buiten ga om dat plastic op te rapen. Zo probeer ik een goed voorbeeld voor ze te zijn." Beleidsmedewerker Anita de Graaf ondersteunt het evenement van harte. "GoClean en Loopgroep FRoS organiseren het helemaal zelf, de gemeente is blij met deze initiatieven." Na twee uur zwerfafval opruimen komen de groepen terug bij het theepaviljoen. Daar wacht hen een verfrissend drankje en fruit van De Stokhorst. "Het park lijkt op het eerste gezicht best schoon, maar als je kritisch kijkt is het dat niet," merkt een plogger op. Wethouders Breunissen en Spaargaren reiken twee wisselbekers uit aan de groepen met de meest bijzondere vondsten, een cd van The Chippendales en een nog goede rugtas. Het verzamelde afval wordt gesorteerd en zo nodig nog vastgelegd in de app en de gemeente voert het zwerfafval af, gesorteerd naar pmd en restafval. De organisatoren Peggy Blauw, Marloes Heebing, Joyce Bosveld, Rob Jansen en Eef Spies kijken terug op een geslaagd evenement, mede dankzij de vele sponsoren en LionsClub de Liemers in het bijzonder.

Nina Elbers

Alie Engelsman

HOPE XXL ARCHIEF: Jan Ummenthum

Op deze foto, uit maart 2017, staat Jan Ummenthum, directeur van Rabobank Arnhem & Omstreken - de hele Liemers valt onder die omstreken - trots met vijf van zijn personeelsleden tussen de jongeren die toen bij elkaar kwamen om na te denken over de implementatie van het gedachtengoed van HOPE XXL in 'zijn' regio.

Jongeren uit Westervoort, Zevenaar, Didam, Duiven, Rheden, Rozendaal, Renkum en Arnhem trapten bij deze gelegenheid af met het idee om 'iets' te gaan doen voor de regio in het kader van HOPE XXL. De Rabobank financiert de ideeën van de jongeren en staat hen bij met raad en daad. Nu, ruim twee jaar verder, is er een boel op poten gezet en loopt de trein van de 80 TR8-Projecten volop. Het feit dat u deze krant leest (tr8-project drie) is een bewijs van het feit dat de jongeren niet hebben stil gezeten. In totaal staan er 19 mensen op de foto. Zes zijn verbonden aan de Rabobank. Van de 13 jongeren zijn er 3 niet meer actief en één heeft vanwege privéomstandigheden even een pas op de plaats moeten maken.

Jan, Rogier, Eva, Tika, Jasper, Casey, Sylvain, Jelte, Stan zijn in verschillende rollen nog steeds betrokken bij het proces. Vaak zie je bij jongerenprojecten dat de deelname van korte duur is. Jongeren hoppen tussen verschillende activiteiten. Ze studeren en dat doet hen verhuizen en krijgen ze te maken met andere zaken. Deze club, een belangrijk deel van het kernteam van HOPE XXL, is een hechte club waar iedereen zijn rol heeft en ruimte krijgt die in te vullen en uit te breiden. Een groep jongeren die er vol voor gaat.
Jan Ummenthum heeft de potentie van HOPE XXL steeds gezien, ook al toen hij nog de regio-directeur van alleen Rabobank De Liemers was, wij zijn hem dankbaar dat hij niet vergeten is om HOPE XXL 'mee te nemen' toen hij, na de fusie met Arnhem, de directeur werd van de vestiging Arnhem en omstreken.

'Mooi om de Liemers te laten zien'

Danny Hulshoff-Willemsen: "De Liemers is een prachtige plek waar ik ben geboren en getogen." Foto: Sjoerd Geurts

Voor de rubriek De Liemers Werkt bezoeken we een ondernemer of medewerker van een Liemers bedrijf.

Naam?

"Danny Hulshoff-Willemsen, getrouwd met Rob en moeder van Jet, Tess, Suus en Joep. We wonen in Pannerden. Ons bedrijf, Buitengoed Gelderse Waarden, is te vinden aan de Rijndijk."

Bedrijf?

"Ons huis is de boerderij waar we als bedrijf ook frietaardappelen verbouwen. In 2005 zijn we gaan verbreden en hebben we Nova zorg en welzijn opgericht. Bij Nova verzorgen we dagbesteding voor mensen met een zorgvraag. In 2015 kwam hier Buitengoed Gelderse Waarden bij: een locatie waar mensen een dag of dagdeel zorgeloos kunnen vergaderen, trainen, teambuilen, presentaties geven en coachingsessies houden. Buitengoed Gelderse Waarden is gehuisvest op onze voormalige hooizolder, die helemaal verbouwd is tot een sfeervolle ruimte. Bedrijven, basis- en middelbare scholen en (internationale) studiereisgezelschappen zijn hier welkom om een kijkje te nemen bij ons akkerbouwbedrijf. Door een presentatie en een kijkje op de akkers krijgen ze inzicht in ons bedrijf."

Vrije tijd?

"Handballen bij OBW is mijn passie: actief en passief. Hardlopen is ook een fijne uitlaatklep."

Liemers?

"Een prachtig gebied waarin ik ben geboren en getogen. De omgeving is mooi en afwisselend, de mensen zijn betrokken met hun omgeving en er is een rijk, actief verenigingsleven."

Mooiste plekje?

"Veel! Als ik er toch één moet kiezen: hardlopend over de Deukerdijk van Aerdt naar Pannerden, is het uitzicht over de Uiterwaarden prachtig, met in de verte het kerkje van Oud-Zevenaar."

Liemerse partners?

"Ik vind het mooi om met een grote groep betrokkenen de Liemers op een positieve wijze te laten zien!"

Luchtgevecht bij Babberich

"Het was op Tweede Paasdag 14 april 1940. Ik zag een vliegtuig, dat werd achtervolgd door Duitse jagers, brandend uit een wolk komen. Het kwam recht op ons huis af; als het in de lucht niet een kwartslag was gedraaid zou het op het dak hebben gelegen", aldus Van Bindsbergen (inwoner van Babberich).

Het vliegtuig in kwestie was een Britse bommenwerper, die na in luchtgevecht te zijn verwikkeld, zover als nagegaan kan worden boven Duits grondgebied, op Nederlandse gebied in de onmiddellijke nabijheid van de Nederlandse grens is neergestort. Het zal ongeveer kwart over vier zijn geweest, toen de inwoners van Zevenaar en Babberich werden opgeschrikt door hevig mitrailleurvuur en het geronk van vliegtuigen. Toen zij uit hun huizen naar buiten lopen, zagen ze vanuit het oosten twee vliegtuigen naderen, die door vier lichte Duitse jagers werden achtervolgd. De vliegtuigen beschreven grote cirkels boven het grensgebied, tot plotseling drie van de vier Duitse jagers een aanval inzetten op een van de twee Engelse toestellen. Deze begon onmiddellijk sterk te stijgen en zocht zijn toevlucht in de wolken, op de voet gevolgd door een van de jagers. Een hoog mitrailleurgevecht hield ondertussen aan. Nog geen minuut later kwam het Engelse vliegtuig brandend uit de wolken naar beneden. Bewoners van het deel van Babberich, dat ongeveer 500 meter van de grens lag, hadden het gevecht met angst en vrees gevolgd, gezien het niet denkbeeldig was dat het vliegtuig, zo het getroffen werd, op een van de huizen zou neerkomen. Het toestel kwam echter met een geweldige slag terecht voor het huis van de familie Van Bindsbergen in de wei. De motor en de cockpit met het landingsgestel sloegen diep in de drassige grond. Het gat, door de machine in de wei geslagen, had een lengte van meer dan tien meter. De bemanning, die bestond uit drie Engelsen, is hierbij om het leven gekomen.

World's Best News: Afrika ontwikkelt zich

"Het is nog geen einde van de stroperijcrisis"

Het gaat niet alleen beter met de Afrikaanse olifant, maar ook de economie maakt een ontwikkeling. Daarnaast schrijft Zuid-Afrika geschiedenis met een regering waarvan de helft vrouw is.

Uit een analyse van het aantal gedode dieren dat werd ontdekt blijkt dat sinds 2011 de stroperij op olifanten daalt. Dit is vooral te danken aan het verbod op ivoor in China, Hongkong en de VS sinds 2017. Wetenschappers waarschuwen echter dat de olifant nog steeds in gevaar is. Naar schatting zijn er nog 350.000 olifanten in Afrika, waarvan er jaarlijks nog steeds 10.000 tot 15.000 van worden gedood voor ivoor. Met deze aantallen blijft de populatie in gevaar. ''Het is een positieve trend, maar we mogen het niet het einde noemen van de stroperijcrisis'', bevestigt Severin Hauenstein van de Universiteit van Freiburg.

''Voor de eerste keer in de geschiedenis is de helft van alle ministers een vrouw'', zei de Zuid-Afrikaanse president onlangs. Volgens de BBC is het een verrassing dat er zoveel vrouwelijke ministers zijn benoemd. Zo zegt Xolani Dube, politiek analist: ''Veel van de aangekondigde vrouwen zijn er al tientallen jaren, we moeten ons afvragen wat voor soort verandering er eigenlijk plaatsvindt.'' Hij voegde daaraan toe dat er jonge vrouwen geïntroduceerd moeten worden met een andere kijk op hoe Zuid-Afrika moet worden bestuurd. Verder is Afrika als continent sinds de oprichting van de Wereldhandelsorganisatie officieel de grootste vrijhandelsovereenkomst van de wereld geworden. De Afrikaanse Unie verklaart zelfs dat de African Continental Free Trade Area overeenkomst die op 30 mei 2019 een bindend internationaal juridisch instrument werd, op 7 juli 2019 als markt officieel zal worden gelanceerd. Het gaat hierbij om 52 landen met meer dan een miljard mensen, met daarbij een markt uitgestrekt van Marokko tot Zuid-Afrika. Dat is goed nieuws, want Afrikaanse landen dreven voorheen vooral handel buiten de eigen regio.

Sylvain Thöni

Kyra Sannes

Piet Bus

Foto: jan van den heuij

Camillia Stokman

5 / 8

'Het werk geeft gewoon een goed gevoel' Radio Mozaïek wordt gemaakt vanuit Rijnstate voor ouderen en zieken

'De plaatjes die wij draaien zijn op z'n Hollands, vaak uit de jaren '70 of '80.' Foto: Kyra Sannes

ZEVENAAR - Henk Schipper zit in het bestuur van Radio Mozaïek, een omroep voor zieken en ouderen. Vroeger was hij de voorzitter, nu secretaris. Hij vertelt trots over deze speciale radiozender.

1966, 24 maart. Radio Mozaïek wordt opgericht. Het idee is ontstaan om patiënten een hart onder de riem te steken, door verzoekplaatjes te draaien. Na de eerste studio wordt de locatie een paar keer verplaatst, tot de huidige studio in ziekenhuis Rijnstate in Zevenaar. "De eerste opname werd gemaakt in de keuken van één van de oprichters. De bel moest uitgeschakeld worden, de parkiet moest stil zijn. En dan maar hopen dat er verder niks geks gebeurde." Nu heeft de radiozender natuurlijk een eigen studio en ook betere apparatuur. Waar de patiënten de zender eerst via een klein microfoontje in een kussentje konden luisteren, komt de muziek nu uit luidsprekers en is ook online te vinden. "De zender is bedoeld voor zieken en ouderen, zowel in het ziekenhuis zelf als gewoon thuis."

Radio…

"We begonnen met simpelweg muziek draaien. Daar zijn we mee door gegaan. Nu draait er 24/7 muziek en is er elk uur een nieuwsbericht." Dat laatste wordt automatisch gedaan. De plaatjes die er gedraaid worden zijn op z'n Hollands, vaak uit de jaren '70 of '80. Dat verschilt nog wel eens," vertelt Henk. Op dinsdagavond is er altijd een speciaal programma van 'de drie musketiers'. "Zij gaan dan langs alle bedden om verzoekjes op te halen. Zo krijgen wij ook een idee van wie er allemaal luisteren, en de patiënten vinden het ook altijd wel leuk om even contact te hebben." Sociaal contact door deze radiozender is voor Henk zelf niks nieuws. De eerste keer hielp hij met aansluiten en toen raakte hij in gesprek met een patiënt. "Hij vroeg een nummer van John Denver aan. We hebben het toen even gehad over zijn muziek en ik kreeg zelfs te horen dat hij hem ooit heeft ontmoet. Hartstikke leuk."

… en televisie

Later komt TV mozaïek er ook nog bij. Countryfestivals, carnavalsoptocht, de gospel. Alles wat een leuk onderwerp is voor de zieken nemen ze op. "Per maand maken we twee uur film. Eén uur een maandoverzicht en één uur de 'special', waarbij we inzoomen op een gebeurtenis." Hiervoor zoeken ze nog steeds vrijwilligers, vertelt Henk. "Ook voor de jeugdafdeling. Presentaties geven, interviews houden, maar ook voor techniek en onderhoud kunnen we altijd mensen gebruiken." Mozaïek wordt dan ook helemaal gerund door vrijwilligers, die samen een mooie naam hebben opgebouwd. "Als wij bedrijven bellen om te vragen of we daar mogen filmen, willen ze vaak graag meehelpen." Als alles gefilmd en gemonteerd is, wordt er een DVD gemaakt. Deze komt terecht in Duiven, Westervoort, Liemerije, Tolkamer… en ga zo maar door. "Soms zie je de zieken kijken naar onze tv-zender, of naar Mozaïek live. Dat is een radioprogramma dat op locatie gemaakt wordt. Zo is er een man die zijn pak aantrekt en dan echt 'uit' gaat. Als je mensen zo ziet luisteren en kijken, geeft dat je gewoon een goed gevoel."

'Ik wil ooit Barack Obama kleden' Van Eva Jinek tot Johnny de Mol, veel BN'ers dragen maatwerk van Rietbergh

Daphne en Rutger Janssen in vol ornaat. "Wij maken al onze pakken gericht op één specifieke klant." Foto: Foto: RULYWAKA Foto: RULYWAKA

WESTERVOORT – Kledingmerk Rietbergh maakt sinds 2006 maatpakken, smokings en trouwpakken. Het merk is inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen in de textielbranche. Van Eva Jinek tot Johnny de Mol, vele BN'ers hebben thuis maatwerk van Rietbergh hangen. Rik van de Westelaken werd in een Rietbergh kostuum zelfs de best geklede man van het jaar 2016.

Aan de top komen in de modebranche is voor velen een droom. Voor Rutger en Daphne Janssen is deze droom werkelijkheid geworden. Op jonge leeftijd kwamen broer en zus al in aanraking met textiel. "Op vijfjarige leeftijd nam onze vader ons mee naar textielbedrijven", vertelt Rutger. "Maar het begon allemaal bij mijn opa, die met zijn bedrijf bemiddelde tussen producent en afnemer." In het begin was het bedrijf van Rutger en Daphne nog onderdeel van het bedrijf van hun vader. Maar toen de maatkleding steeds beter ging lopen werd Rietbergh een eigen bedrijf. Toch voelde Rutger zich op dat moment nog erg "klein". "Ik had niks wat ik mocht verwachten van het leven, op mijn 21e had ik alleen een mbo-diploma en dus niet echt de goede papieren voor het bedrijfsleven." Ondanks dat een diploma het leven volgens Rutger een stuk makkelijker maakt, is het ook door hard te werken mogelijk om veel te bereiken. "Het motto 'sterven of slagen' zit in ons DNA, je moet gewoon nooit opgeven." Het geloof dat hij ooit mensen als Eva Jinek zou gaan kleden is er altijd geweest. "Het enige waar ik voor hoefde te zorgen is dat de één de ander zou vinden." In het begin probeerde hij mensen één op één te benaderen, maar dit was niet efficiënt. Later ging Rutger lezingen geven om zo grotere groepen in één keer te bereiken. Door het enthousiasme over zijn eigen product wist hij steeds meer mensen te boeien, waarna het steeds drukker werd bij Rietbergh. "Ik zie onze producten echt als kunst en heb mij nooit echt gevonden in de massaproductie", zegt Rutger. "Wij hebben geen voorraad. Wij maken al onze pakken gericht op één specifieke klant." Een klant moet Rietbergh dus volledig vertrouwen in het maken van het perfecte pak. "In het begin was dit vertrouwen winnen lastig. We probeerden zoveel mogelijk twijfel weg te nemen door alles tot in de detail uit te leggen." Vandaag de dag doen ze dat nog steeds. Maar omdat Rietbergh nu een gevestigde naam is, is het vertrouwen van de klant winnen een stuk makkelijker. "Ik heb altijd gezegd dat ik ooit Barack Obama wil kleden. Ik heb dit doel als een soort stip aan de horizon gezet. Dit doel is voor mij een soort 'overlevingsstrategie'." Hiermee bedoelt Rutger dat hij niet belemmerd wil worden door zijn prestaties. Daarom stelt hij zich een extreem hoog doel. Succesvol, dat durft Rutger Rietbergh ondertussen wel te noemen. "Voor mij is het grootste succes de historie die we hebben opgebouwd met zo'n jong team." Maar Rutger ziet ook nog veel mogelijkheden om door te groeien, bijvoorbeeld door zich ook op het buitenland te focussen. Ondanks die mogelijkheid heeft Rietbergh niet de ambitie om door te groeien tot een "mega-bedrijf". "Mijn doel is niet om een bedrijf met honderd man te leiden, dat is niet waar mijn kracht ligt. We willen kort op de bal blijven spelen om zo snel te kunnen reageren op de veranderlijke modebranche."

Kyra Sannes

Foto: SJOERD GEURTS

Stijn Kuster

Ideeën

1359

Naast het Sociaal Contract, of onderdeel daarvan, is er het prettige Democratisch Contract. Een wankel evenwicht om een en ander te regelen tussen de brute, domme bevolking en de enge machtbeluste staat. Dat werkt in het Rijnland heel behoorlijk. Dat het bekritiseerd wordt als een vorm van poppenkast, volksverlakkerij, baantjesmachine, politieke kartelvorming of anderszins, mag waar zijn. Doch net als het Sociaal Contract, moet men er verdomd zuinig op zijn. Er tegenaan schoppen enkel om jezelf in het politieke spel te lanceren of overeind te houden, is laf en wie dat niet doorziet, is dom. Stem midden!

1360

In idee 1285 haalde ik Multatuli aan. "Publiek, ik veracht u met groote innigheid". Wat dacht u hiervan? Publiek ik veracht u met groote innigheid! Publiek ik veracht u! Ik veracht u! Veracht u! Ver-acht u! Ver-acht u en elkaar!
De positieve lading aan het werkwoord verachten is vanaf nu valide. Zorg, in welke hoedanigheid ook, dat u zichzelf en uw directe en verre omgeving, op een acht ziet te krijgen.

1361

Utopie kent u wel. Een samenlevingsvorm waar alles koek en ei is. Dystopie is onbekender. Het is een (denkbeeldige) samenleving met louter akelige kenmerken waarin men beslist niet zou willen leven. Een dystopie is daarmee het tegenovergestelde van een utopie, die dus juist een bijzonder aangename samenleving voorstelt. Beide zijn of niet haalbaar of onwenselijk. Wat kan dan wel? Eerst bedacht ik daarvoor de naam Hooptopie, maar Octopie dekt de lading beter. OCTO staat voor ACHT. Een samenleving die streeft naar een waardering van haar inwoners met een acht. Een samenleving waarvan de leden zichzelf en die samenleving dus met CUM LAUDE waarderen. Nederlanders waarderen gemiddeld hun leven met een 7.6. Octopie in zicht!

In beweging

Foto: Bas van Spankeren

De afgelopen weken zat er een eend te broeden in onze tuin. Een mooi tafereel. Af en toe vloog ze even weg, maar niet zonder eerst haar nest met eieren goed te bedekken om te voorkomen dat de eieren een smakelijk hapje zou worden voor andere dieren. Ze kwam altijd weer terug om in alle rust en geduld te zitten en te zitten. Tot het moment daar was deze week. Plotsklaps waren er drie kleine eendenkuikentjes. Eerst zaten ze nog wat voorzichtig onder de moeder. Af en toe lieten ze zich even zien. Gedurende de dag kwamen ze al uit het nest om de directe omgeving wat beter te leren kennen. We hebben, helaas voor hen, geen vijver in onze tuin. Om de kleintjes toch wat te laten wennen aan water, zetten we er een bakje met water bij.

Al snel vonden ze dat en gingen er zowaar in. De moedereend bleef steeds waakzaam. De volgende dag liepen moedereend en haar drie kuikens door het gras om de rest van de tuin te verkennen. Een vertederend gezicht. Net toen we wat gewend waren aan dit mooie schouwspel zijn ze vertrokken. Moeder en haar drie kinderen zijn de wijde wereld in getrokken. Op zoek naar water om in te zwemmen en genoeg voedsel, naar nieuwe bestemmingen.

Mooie reis

De komende periode gaan velen van ons ook naar andere bestemmingen, dichtbij of ver weg. Eigenlijk zijn we altijd in beweging en dat moet ook, letterlijk of figuurlijk. Want dat maakt het leven zo mooi. Binnen Kunstwerk! hebben we dit jaar ook gekozen voor het thema 'on the move'. Met verhuizingen, de bewegingen van docenten naar scholen en lesbestemmingen, de activiteiten en de theatervoorstellingen. Iedere dag zijn we in beweging, letterlijk of in ons hoofd. Bewegen is actie. Of we de eenden ooit nog terugzien, is de vraag. Maar ik wens ze een mooie reis!

'De vesting van Bakkolloth' maakt serie af

Kim Kleijkers ontvangt het boek van Frans Schaars.

DIDAM – Zaterdag 29 juni vond voorlopig de laatste presentatie van schrijver Frans Schaars plaats. Met zijn vijfde boek 'De vesting van Bakkolloth' heeft hij zijn serie Quintalogia compleet gemaakt.

In totaal beslaan alle vijf de delen van de serie zo'n 1100 pagina's. "Elk boek bevatte meer pagina's dan de vorige, alsof hij steeds beter in vorm raakte", aldus een van de aanwezigen tijdens de presentatie. Frans is opgelucht dat zijn boekenserie tot een goed eind is gekomen. 'Ik ben erg tevreden over hoe het geworden is en ook dat het geworden is wat ik me had voorgesteld." Tijdens de presentatie vertelde Frans over de achtergrond van de boeken. "Quint staat voor vijf hoeken, logia staat voor logos, wat woord in het Grieks betekent."

In vrij korte tijd heeft Frans alle vijf de delen uitgebracht. "Ik heb het vrij snel afgerond, ook omdat ik niet wilde dat er een jaar tussen het verschijnen van de delen zou zitten. Nu ben ik vooral trots op het resultaat." Ook de lezers van de boeken zijn enthousiast. "Het is een serie om aan te raden. Ik heb de eerste vier boeken met plezier gelezen en kan niet wachten om aan de vijfde te beginnen." In het vijfde deel komt de reis van Farras, de hoofdpersoon uit de serie, tot een einde. Het gaat om gastvrijheid, het vinden van vlas en om licht.

Nu alle boeken van de serie Quintalogia geschreven en uitgebracht zijn, doet Frans het voorlopig rustig aan. "Op het moment heb ik wel twee boeken liggen. Het eerste verhaal met een knipoog naar mijn studententijd en de ander zal een fantasy boek worden, waarbij gebruik wordt gemaakt van bestaande mythologieën. Maar het duurt nog wel even voordat deze uit zullen komen.' Voor nu kunt u dus met veel plezier genieten van de vijf delen van Quintalogia, welke te bestellen zijn via boekscout.nl

Multatuliaanse reactie

~Commentaar

Acht, steeds weer het getal acht. Het cijfer dat voor Multaboni zo'n grote rol speelt. Hij heeft er wel een punt mee. Een tien zal je nooit kunnen krijgen, wij mensen zijn nou immers wezens die niet of eigenlijk nooit tevreden zijn. Een acht kan wel haalbaar zijn. Maar dan vraag ik me af hoe Multaboni het voor zich ziet, met zijn ideale samenleving. Een samenleving die uit denkers en gelovigen zal bestaan, hoezeer Multaboni gelovigen ook de grond in wil boren. Het is iets waar hij niet omheen kan. Gelovigen zijn er nou eenmaal, evenals de denkers. Maar er zijn ook zoveel andere soorten personen. De gelovige denkers, de denkende gelovigen, degenen die geen van beide zijn of van allebei evenveel zijn. Alsof mensen in hokjes gestopt worden, maar dat er maar twee hokjes zijn. De denkers en de gelovigen, niks meer en niks minder, niks ertussenin. Dan is Multaboni bevooroordeeld. In de wetenschap moet je bevooroordeling uitsluiten, zo veel als mogelijk. Is filosofie dan een wetenschap waarbij dat ook moet? Want dat is dit eigenlijk, filosofie. Maar filosofie gaat ook over het neerzetten van jouw mening over iets, beargumenteerd door jouw kijk op het onderwerp. Maar ik denk dat je ook open moet zijn voor de ideeën van anderen, open voor verandering. Je kan blijven debatteren, maar uiteindelijk moet er toch een conclusie komen. Desnoods bestaande uit een combinatie van meerdere ideeën, maar het zal er moeten komen. Mensen willen denk ik ook graag een conclusie. Het is net als het lezen van een boek met een open eind. Je blijft met duizend vragen zitten, maar er zal nooit een antwoord op komen. Mensen vinden dat vervelend en irritant. Ook als een boek merendeels gesloten eindigt, maar er toch nog vragen open blijven. Of dat je denkt te weten wat een link is, maar het nooit bevestigd wordt. Daar raken mensen gefrustreerd van. Aan de andere kant, kan iedereen dan zien wat hij wil zien en kan een boek vele verschillende kanten en conclusies krijgen.

Column, Bert Frölich, de Verbinder

Kim Kleijkers

Kim Kleijkers

5-6 juli Kunstwerk! Musiater Zevenaar

(Bommersheufsestraat 62)

Theater / 20:15 / alle leeftijden

Jong volwassenen Theatergroep UIT te Zevenaar speelt de voorstelling '19 minuten' .

6 juli Raadhuisplein Zevenaar

Summerparty Muziekstad Zevenaar / 14:00 / Gratis
14.00-17.00 uur Belgrave Band, 20.00 uur Nod Stewart & The Faces met DJ Job in het voorprogramma

7 juli Landgoed Huis Sevenaer

Natuur / 11:30 / € 7,50

De wandeling begint om 11.30 uur en kost
€ 7.50 per persoon. Je wordt meegenomen in de geschiedenis van het landgoed, dat al in de 14e eeuw ontstond.

7 juli Aerdtsedijk 27 Aerdt

Natuur / 9:00 / Gratis

Struin mee door de Kleine Gelders Waard ! Het IVN organiseert een circa 3 uur durende excursie met gidsen door dit schitterende gebied. . Verrekijker en stevig schoeisel worden aanbevolen.

7 juli Eet-Lokaal Zevenaar

Concert / 13:00 / Gratis

Optreden H.E.T. enkelriet Trio, Het repertoire bestaat uit muziek vanaf de 16e eeuw tot heden, met nadruk op muziek uit de 20e eeuw. Adres: Markt 25

7 juli Terrein St. Martinus Didam

Markt / 10:00 / Gratis

Rommelmarkt Didam Greffelkamp

7 juli Kampschreur kersen Groessen

Open dag / 11:00 / Gratis

Rondleiding door de kersenboomgaard, proef de verschillende soorten, gratis koffie of thee. Dorpstraat 55

14 juli Natuurtheater Zeddam

Concert / 14:30 / Gratis

Op reis naar Polen en de Balkan. Poolse artiest Panus zorgt voor een kennismaking met Poolse popmuziek. Met lekker eten en drinken!

Stichting Klussen en Kringloop ondersteunt mens en dier

Angelique en Marco van Klussen en Kringloop. Foto: Nina Elbers

GROESSEN - Het begon met een ambitieuze droom vijf jaar geleden: geld verdienen om dierenasiels te ondersteunen. Nu is deze droom werkelijkheid en helpen Angelique van der Nol en en Marco Brandt met Klussen en Kringloop, mens en dier.

Angelique en Marco vertellen: "Met Klussen en Kringloop helpen wij bedrijven en particulieren met klussen zoals verhuizingen, ontruimingen, schilderwerk en administratieve ondersteuning. En ook kleine klusjes zoals lampen en schilderijen ophangen. De ontruimingen leiden eigenlijk automatisch tot een kringloop omdat we daarbij vaak spullen krijgen die wij weer kunnen verkopen."

Winst naar dierenasiels

Het bijzondere aan Klussen en Kringloop is dat het een stichting is waarbij het netto geldbedrag dat wordt verdiend naar verschillende dierenasiels gaat. "Het doel dat we hebben gekozen was voor ons eigenlijk vanzelfsprekend. We zijn allebei gek op dieren, en Angelique heeft ook als vrijwilliger lang bij een dierenasiel gewerkt. Het is leuk om ze op deze manier een handje te kunnen helpen", zegt Marco.

Kwaliteiten combineren

Het is nu vijf jaar geleden dat Angelique en Marco vanuit het westen naar het oosten verhuisden en de stichting Klussen en Kringloop begonnen. Een van de redenen om een eigen kringloop te beginnen was dat Angelique vond dat de kringlopen allemaal zo duur waren. Angelique was ervan overtuigd dat het beter kon. Ze begon met kringloopspullen ophalen bij mensen thuis, die ze dan weer verkocht voor geld voor het dierenasiel. "Ik had toen geen baan, maar wilde wel gewoon onder de mensen blijven en geld ophalen voor dieren in het asiel. Toen dat goed begon te lopen, wilde ik er toch wat officieels van maken en zo begon het idee van een stichting. Marco had vroeger een klusbedrijf, dus zo konden we onze kwaliteiten goed combineren", vertelt Angelique.

Dankbaar werk

De bekendheid van Klussen en Kringloop wordt steeds groter.

'Ons inkomen is een

stuk lager, maar niet

alles gaat om geld'

"Dat komt vooral door mond-op- mond-reclame, we krijgen het steeds drukker." Toch willen Angelique en Marco hun stichting niet uitbreiden. Ze vertellen: "Vroeger hadden we allebei een goede baan, en een mooi inkomen. Maar we werkten wel van zeven tot zeven en hadden we dus heel weinig tijd met elkaar. Met onze stichting doen we alles met z'n tweeën. Ons inkomen is een stuk lager, maar niet alles gaat om geld. Het belangrijkste is dat we het altijd gezellig met elkaar hebben, en we vinden het fijn dat we iets voor de dieren kunnen betekenen. Daarnaast is wat wij doen heel dankbaar werk. We helpen mensen enorm met klussen die zij niet zelf, of niet alleen kunnen doen."

Op de facebookpagina @klussenenkringloop worden de nieuwe spullen die binnenkomen gedeeld en is te lezen wanneer en waaraan ze de winst hebben uitgekeerd. Tevens is op de website te zien welke kringloopspullen momenteel te koop zijn. Daarnaast houdt de stichting twee keer per jaar in een weekend open dagen waarop bezoekers welkom zijn.

www.klussenenkringloop.nl.

Triathlon Didam voor iedere sporter

Diederik Scheltinga, winnaar in 2018. Foto: Richard Geven. Foto: Richard Geven

DIDAM - Rob Mulder van Sailfish geeft op zaterdag 6 juli om 8.30 uur het startschot van de eerste Sailfish halve triathlon, onderdeel van de 27e editie van de Triatlon van Didam. Door aanpassing van het fietsparcours is het nu een officiële halve triathlon geworden: 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21,1 km hardlopen.

Voor iedere sporter, van ieder niveau, is er een afstand tijdens de Triathlon in Didam. Om 11.30 uur start de jeugd tussen de 8 en 16 jaar voor de speciale minitriathlon. Deze afstand van 250 m zwemmen, 10 km fietsen en 2,5 km lopen is onderdeel van het Jeugdcircuit Gelderland. Het jeugdcircuit bestaat uit vier wedstrijden, waarvan Triathlon Didam de derde wedstrijd is. Uiteraard is het ook mogelijk om alleen in Didam mee te doen.

Dit jaar biedt de organisatie voor het eerste de mogelijkheid om aan alle afstanden in estafettevorm deel te nemen. Voorgaande jaren kon enkel de sprintafstand met twee of drie deelnemers in een team afgelegd worden. Vele deelnemers hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt en zich als team ingeschreven. Deelnemers aan de Olympische triathlon gaan om 12.00 uur van start om 1.500 meter te zwemmen, 40 km te fietsen en 10 km hard te lopen. Voor hen is het fietsparcours iets gewijzigd, waardoor ze nu vier rondes van tien kilometer mogen afleggen in plaats van 2 van 20 km. Daarna zal als laatste serie om 14.00 uur de sprint starten voor 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen. "We zijn blij dat we dit jaar wederom een mooi sportief evenement in de regio mogen organiseren. Als organisatie zijn we scherp op verbeterpunten, voor onze deelnemers, maar ook voor onze toeschouwers. Daarom zorgen we dat deelnemers meerdere rondes afleggen, zodat ze vaker langskomen en dus meer aangemoedigd kunnen worden," zegt Auke Rensen, voorzitter van Stichting Triathlon Didam. "We hopen op veel publiek."

SONY DSC

Na de storm

Heldere bovenkamer, heldere lucht.

Heldere planning, heldere lucht.

Het weer weer warm, weer akelig warm.

Weerbericht geeft weer bericht: Nu en dan lucht, hier en daar... een zucht.

Zuchtende mensen, maar minder te doen,

Nu het minder druk is, dan toen.

Nu mensen leven, even leven en bedreven        

smijten met hun poen.

Zomertijd is wat verblijdt, wat vervrolijkt en verlicht.

Grijp je kansen, grijp en zwicht,

Voor de winter weer de deuren dicht.


Ted Prost

Nina Elbers

Dor onze redactie