GN Berg en Dal Heumen Mook

4 augustus 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 4 augustus 2018


Tennis Teamtoernooi Ooij

OOIJ - Van donderdag 16 - zondag 26 augustus is er het jaarlijks terugkerende teamtoernooi op het sportpark SVO in de Ooij.

Het toernooi staat vooral bekend om zijn gezelligheid, wat is er nu niet leuker dan dat je in plaats van met z’n tweetjes of viertjes na de wedstrijd, nu met z’n achten gezellig de wedstrijd kunt evalueren. Een ander kenmerk is dat je op een dag niet één maar altijd twee wedstrijden speelt. Ook speelt ieder team minstens nog een keer tegen een andere tegenstander. En vergeet natuurlijk niet de gezellige feestavond op vrijdag 24 augustus.

Voor meer wedstrijdbepalingen kijk op www.svotennis.nl. Leeftijden categorie zijn 18+ 40+. Speelsterkte categorie zijn 5-6, 6-7 en 7-8. Er wordt gespeeld in dames-, heren-, en gemengd dubbel. Er kan ingeschreven worden per team, een team bestaat uit vier personen. Er kan gebruik gemaakt worden van een vijfde speler.

Meer informatie is te verkrijgen bij de SVO Tennis Commissie Teamtoernooi, Imke Nissen, Rietlanden 38 in Ooij; 06 52305212. De inschrijving sluit op 6 augustus en kan via www.svotennis.nl.

Welkom op de KVW Groesbeek

KVW Groesbeek

Foto: Ria Janssen Klaassen

GROESBEEK - Van donderdag 9 tot en met vrijdag 17 augustus is het tijd voor de 50e editie van Kindervakantiewerk Groesbeek. Iedereen is welkom om op een aantal momenten te komen kijken!

Op donderdag 9 augustus verzamelen we om 19.00 uur bij de Zuidmolen en lopen we vanaf daar in een stoet naar het KVW terrein bij sportpark Zuid. Die avond openen we de week met een openingsshow. Op zondag 12 augustus hebben we een spellendag op het KVW-terrein. Vanaf 13.00 uur is het terrein geopend voor bezoekers. De entree is die dag een euro. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis entree. Een hapje en drankje is aanwezig.

Op vrijdag 17 augustus sluiten we de week af met een jeugdmarkt. Evenals vorig jaar zal de markt op het KVW terrein worden gehouden. De markt is geopend van 10.00 - 15.00 uur. De kinderen verkopen allerlei spullen van (Groesbeekse) winkeliers. Om 15.00 uur sluiten we gezamenlijk de week af op het KVW terrein. Ook daar bent u welkom.

Eenrichtingsverkeer Nijerf

Uit veiligheidsoverwegingen voor de kinderen is besloten het Nijerf van donderdag 9 - vrijdag 17 augustus eenrichtingsverkeer te maken van de Koningin Wilhelminaweg tot aan De Tuier.

Inzameling rommelmarkt van fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - De fanfare viert dit jaar het 120-jarig bestaansfeest met heel veel activiteiten. De rommelmarkt commissie blijft echter ondanks dit feest aan de weg timmeren om de nodige spullen binnen te halen voor de rommelmarkt.

Deze rommelmarkt wordt gehouden op zondag 14 oktober bij Wijngaard De Plack aan de Ketelstraat 36 in Groesbeek. Inzameling hiervoor is elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn welkom. Mocht u gaan opruimen, denkt dan even aan fanfare Wilhelmina.

Elfdaagse Franciscusreis naar Italië

GROESBEEK - Van 16 tot 26 oktober is er bij voldoende deelname uit Groesbeek een elfdaagse Franciscusreis naar Italië, georganiseerd door kapelaan Rudo Franken.

Na de succesvolle spirituele rondreis van zestien dagen in Frankrijk, Spanje en Portugal oktober 2017 is er in oktober 2018 een spirituele Franciscusreis met als hoogtepunten Rome (3 nachten) en Assisi (2 nachten). "Daarnaast bezoeken we plaatsen zoals Vicenza, Padua, Loreto, Norcia, Cascia, Orvieto, Siena en Montecatini.

Bijzonder is het om met elkaar door het 'verleden' te kunnen wandelen en ons te laten inspireren door mensen als Franciscus, Benedictus, Antonius en menig ander. Uiteraard hopen we op onze reis ook onze paus Franciscus te zien en iets te kunnen proeven van zijn hervorming en vernieuwing." Kosten bedragen 750 euro per persoon op basis van halfpension.

Meer info/aanmelding, zie www.cosmasendamianusgroesbeek.nl onder Nieuws/Activiteitenagenda. Of neemt u ervoor contact op met kapelaan Rudo Franken, rfrankenpr@hotmail.com.

Ingezonden brief

Bloemenkleuren uiterwaarden Erlecom

Foto: Helma Groenen

Groen genieten in de uiterwaarden

Ondanks de droogte van de laatste tijd is het tóch groen genieten in de uiterwaarden! Langs de rivier de Waal is de grondwaterstand door de aanwezigheid van de rivier wat beter gewaarborgd. Ook al droogt de grond uit en wordt de rivier mogelijk wat smaller, hij blijft stromen door de waterafvoer vanaf de oorsprong en door een aantal landen.

In de gemeente Berg en Dal was ik onlangs in de uiterwaarden bij Erlecom; ik (Helma Groenen) maakte er deze foto met de prachtige bloemenkleuren.

Vierde editie Gerrit Langeveld Toernooi bij De Treffers

GROESBEEK - Op 7, 8 en 11 augustus vindt op sportpark Zuid in Groesbeek het Gerrit Langeveld Toernooi plaats.

Dit bijzondere toernooi is in het leven geroepen als eerbetoon aan de lange staat van verdiensten van voormalig De Treffers-bestuurslid Voetbalzaken Gerrit Langeveld. Langeveld stond aan de wieg van vele ontwikkelingen, met name binnen het eerste elftal van De Treffers.

Het voetbalevenement vindt weer plaats als voorbereiding op het nieuwe seizoen. Naast De Treffers zijn dit jaar JVC Cuijk, Jong NEC en Baniyas SC (VAE) de deelnemers. Zij staan garant voor aantrekkelijk en sportief voetbal. Baniyas SC, onder leiding van de Spaanse coach Luis Garcia Plaza, is afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten de voormalige club en neemt voor de eerste keer deel.

Het wedstrijdschema ziet er als volgt uit: Op dinsdag 7 augustus trappen om 20.00 uur JVC Cuijk en De Treffers af. Op woensdag 8 augustus spelen Baniyas SC en Jong NEC tegen elkaar. Op zaterdag 11 augustus zijn er twee wedstrijden. Om 13.00 uur Jong NEC- JVC Cuijk en om 15.15 uur spelen De Treffers- Baniyas SC de laatste wedstrijd.

De uitreiking van de Gerrit Langeveld Bokaal vindt direct daarna plaats op het hoofdveld. Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.

Battlefield fietstour 'Fietsen zonder parachute'

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 (foto: Archief Bevrijdingsmuseum)

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Zondag 12 augustus organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum van 12.00-15.30 uur een battlefield fietstocht van 10 km (met eigen fiets) onder begeleiding van een gids.

De tocht staat geheel in het teken van Operatie Market Garden en gaat over de landingsterreinen bij Groesbeek. Het programma begint met een inleiding en een introductiefilm. Bij slecht weer vervalt de fietstocht. De startlocatie is het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Kosten: zes euro, inclusief entreebewijs met vijftig procent korting voor het Bevrijdingsmuseum. De Museumkaart is niet geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek. Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Bloedmaan

(Foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN - Op de dijk tussen Millingen en de Duitse plaats Bimmen was het druk met menden die dit bijzondere schouwspel wilden zien.

Met een aangename temperatuur was zeker geen verkeerde avond.

Cineac voor kinderen

GROESBEEK - Woensdag 8 augustus: Cineac voor kinderen van 10-14 jaar in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Doorlopend tussen 14.00-16.00 uur vertoont het museum boeiende en educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema's (onder andere verzet, onderduiken en dagboeken).

De standaardtarieven van het Bevrijdingsmuseum worden gehanteerd. Museumkaart is geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen vijf euro per persoon. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Cineac voor kinderen

GROESBEEK - Woensdag 8 augustus: Cineac voor kinderen van 10-14 jaar in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Doorlopend tussen 14.00-16.00 uur vertoont het museum boeiende en educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema’s (onder andere verzet, onderduiken en dagboeken).

De standaardtarieven van het Bevrijdingsmuseum worden gehanteerd. Museumkaart is geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen vijf euro per persoon. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

VMTKV zoekt muzikanten, die uitdaging zoeken

Stilstaand nummer in Rastede

Foto: cw

REGIO - Het is al lang geen geheim meer dat muziekverenigingen in de regio, problemen hebben met hun bezetting. In verschillende dorpen staat men op het punt om het bijltje er bij neer te gooien, iets wat op verschillende plaatsen al is geschied.

Echte muzikanten dreigen hun hobby te verliezen. Maar voor de echte muziekliefhebber is er een uitdaging, iets waar men vroeger ooit van gedroomd heeft. Muziek maken in een militairorkest. Die kans biedt het Vrijwillig Muziek en Tambourkorps van de Verbindingsdienst. Dit korps, dat de kazerne in Harskamp als thuisbasis heeft, bestaat uit militairen, oud-militairen en burgers, die allen dezelfde passie hebben: muziek maken.

De groep heeft de woensdagavond als vaste oefenavond onder leiding van dirigent Roger Ritzen en instructeur Peter Semmeling. Het korps is actief op verschillende fronten. Zo geeft men jaarlijks verschillende concerten, zoals onlangs tijdens de Vierdaagsefeesten in Cuijk. Is de 5-meiherdenking in Wageningen vaste prik en werkte men onlangs nog mee aan een theaterproductie in Ede. Ook staat men regelmatig strak in de houding bij militaire ceremonies.

Ondanks het feit dat sfeer en saamhorigheid hoog in het vaandel staan, is men bijzonder trots op de gouden medaille die men begin juli scoorde bij de Rasteder Musiktagen in het Duitse Rastede. Nieuwkomers zijn op alle plaatsen in het orkest welkom, al heeft men in de eerste plaats behoefte aan hoorns en trombones. Een kijkje komen nemen en sfeer proeven is ook mogelijk, maar dan wel eerst contact opnemen via vmtkv@outlook.com, want er staat wel een wacht bij de poort.

Hiroshima 6 augustus 1945- 6 augustus 2018: in gedenken zit de toekomst

GROESBEEK - De burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki hebben in 1982 het initiatief genomen om te komen tot een wereldwijde beweging tegen het gebruik van atoomwapens. Burgemeester Slinkman is lid van deze beweging Mayors for Peace en samen met hem zijn er wereldwijd meer dan 6600 burgemeesters die zich verbonden hebben met dit initiatief.

Bij het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek staat de Vredeszuil, in 2002 aangeboden door de Werkgroep Vredesinitiatieven aan het museum. Over de hele wereld staan er meer dan 200.000 van dergelijke vredeszuilen. Na een initiatief van de Japanse geestelijk leider Masahisa Goi in 1955 ontwikkelde zich een wereldwijde organisatie die gelieerd is aan de Verenigde Naties. Standplaats is New York.

In 2015 organiseerde de Werkgroep Vredesinitiatieven de tentoonstelling 'Tekenen van hoop' in het Kulturhus in Beek. Dit naar aanleiding van het feit dat 70 jaar geleden een atoombom op Hiroshima viel. Naast beelden van de verwoestingen is er toen voor gekozen om juist ook tekenen van hoop te laten zien. In het bijzijn van de Japanse ambassadeur en toenmalig burgemeester Keereweer is de tentoonstelling geopend en zijn papieren kraanvogels gevouwen onder leiding van de Japans- Nederlandse Yoko Huijs. Kraanvogels vouwen als teken van vrede.

Maar de kernwapens zijn de wereld nog niet uit, integendeel, ze worden grootschalig gemoderniseerd en er komen nieuwe landen bij die erover beschikken, zoals Noord Korea. In New York steunden het afgelopen jaar 122 landen een algeheel verbod op kernwapens in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Helaas was Nederland daar niet bij, omdat het tegenstrijdig is met het NAVO-lidmaatschap. Alle landen die over kernwapens beschikken waren niet aanwezig bij de stemming.

In ZOZ, het tijdschrift voor 'doen-denkers', staat in het zomernummer nog eens op een rij wat modernisering van kernwapens inhoudt. Je zou er bijna een doemdenker van worden.

Maar wat kan je dan doen? "Bijvoorbeeld op 6 augustus een bezoek brengen aan het Bevrijdingsmuseum en in de tuin buiten het café naar de Vredeszuil lopen en daar een paar mintuten vertoeven en gedenken dat 73 jaar geleden de eerste atoombom viel op Hiroshima met zoveel slachtoffers. Of gewoon een kaarsje branden thuis. Dat is al heel wat!", aldus de werkgroep Vredesinitiatieven gemeente Berg en Dal.

Hoe overleeft de natuur de droogte

Eikel

Foto: Geurt Besselink/Natuurmonumenten

REGIO - Het is gort en gortdroog in Nederland. Dat is zeker ook goed te merken in de natuur. Ga 18 augustus mee op pad met de excursie-boswachter van Natuurmonumenten en ontdek hoe de natuur zich handhaaft bij deze extreme weersomstandigheden.

Kleine eikels en grijze heide. De eikeltjes vallen al van de eikenbomen of zijn kleiner dan normaal. De heide maakt er dit jaar geen paars landschap van, maar ziet er verbrand uit. Maar er gebeurt meer in de natuur. Kleine en grote dieren en planten zetten zich schrap tijdens deze snikhete dagen. De boswachter legt uit wat de natuur er zelf aan doet om te overleven. En welke planten en dieren er juist meer of minder last van hebben. We nemen een kijkje in het bos en op de heide. Verschillende planten en dieren, verschillende overlevingsstrategieën. Hoe staat de natuur er nu voor, wat betekent dat voor de soort vandaag en morgen? Je ziet het allemaal tijdens deze bijzondere droogtewandeling.

Tijdens deze excursies op zaterdag 18 augustus word je om 14.00 uur welkom geheten op de parkeerplaats van Natuurmonumenten van de Mookerheide aan het einde van de Papenbergseweg / Mendozaweg in Mook. Graag een kwartier van tevoren aanwezig. Daarna ga je op pad met de excursie-boswachter. De excursie duurt tot ongeveer 16.00 uur. Er kunnen maximaal twintig mensen mee. Wil je ook mee? Meld je dan aan via www.natuurmonumenten.nl/mookerheide. Deelname kost drie euro per persoon. Niet-leden betalen vijf euro per persoon. Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk!

7 / 16

8 / 16

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 12 augustus: Voorganger: ds. Perla Akerboom uit Nijmegen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Platform Kerk en Vluchteling Wijchen e.o.

Na afloop van de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Géén RepairCafé in augustus

REGIO - Het Repaircafé (althans de vrijwilligers) is ook met vakantie, daarom is er, in tegenstelling met wat er in sommige lokale nieuwbladen staat aangegeven, géén Repaircafé op zaterdag 11 augustus!

Het eerstvolgende Repaircafé is weer op zaterdag 8 september.

Wie wordt de nieuwe Prins van Boemelgat ?

MILLINGEN - Op zaterdag 10 november is het weer zover. De pronkzitting van carnavalsvereniging De Deurdouwers! Naast de diverse optredens zal ook onze nieuwe dorstluchtige hoogheid bekend worden gemaakt.

Wie van u durft het aan om de mooie titel van Prins van Boemelgat op zich te nemen en een jaar carnaval te beleven op een manier die past bij het Prinsschap? Bent u diegene die dit absoluut een keer mee wilt maken, geef u dan nu op! Dit kan door middel van een briefje met daarop uw naam, adres en motivatie in een blanco enveloppe te doen en deze bij ons secretariaat in de bus te deponeren. Dit kan tot en met zaterdag 1 bij september het bestuur, Monique Heijmans, Paulus Potterstraat 23 in Millingen aan de Rijn.

Wie wordt de nieuwe Prins van Boemelgat ?

MILLINGEN - Op zaterdag 10 november is het weer zover. De pronkzitting van carnavalsvereniging De Deurdouwers! Naast de diverse optredens zal ook onze nieuwe dorstluchtige hoogheid bekend worden gemaakt.

Wie van u durft het aan om de mooie titel van Prins van Boemelgat op zich te nemen en een jaar carnaval te beleven op een manier die past bij het Prinsschap? Bent u diegene die dit absoluut een keer mee wilt maken, geef u dan nu op! Dit kan door middel van een briefje met daarop uw naam, adres en motivatie in een blanco enveloppe te doen en deze bij ons secretariaat in de bus te deponeren. Dit kan tot en met zaterdag 1 bij september het bestuur, Monique Heijmans, Paulus Potterstraat 23 in Millingen aan de Rijn.

Géén RepairCafé in augustus

REGIO - Het Repaircafé (althans de vrijwilligers) is ook met vakantie, daarom is er, in tegenstelling met wat er in sommige lokale nieuwbladen staat aangegeven, géén Repaircafé op zaterdag 11 augustus!

Het eerstvolgende Repaircafé is weer op zaterdag 8 september.

Excursies Landgoed Jachtslot De Mookerheide

Jachtslot De Mookerheide

Foto: Bob Luijks/Natuurportret

MOLENHOEK - Jan J. Luden bouwde in 1903 landgoed Jachtslot De Mookerheide. Een 150 hectare groot landgoed met jachtslot, kassen, tuinen en een parkbos. Ga mee op zaterdag 18 augustus en zondag 9 september tijdens een excursie over dit landgoed.

Altijd al willen dwalen door een uniek Jachtslot in Jugendstil-stijl? Dat kan nu tijdens de rondleidingen. De restauratie nog moet beginnen, maar we gaan toch al naar binnen. Ga mee en kom alles te weten over landgoed Jachtslot de Mookerheide.

Jan J. Luden wilden in de kassen een tuinderij beginnen. Hij kreeg het alleen niet van de grond. Nu meer dan 100 jaar later staan de kassen en tuinen na restauratie er geweldig bij en worden er volop groenten en fruit geteeld. Natuurmonumenten werkt op het landgoed aan het herstel van het parkbos. Oude historische paden worden weer zichtbaar gemaakt en oude bomen worden vrijgemaakt van omliggende begroeiing.

Tijdens deze excursies op zaterdag 18 augustus en zondag 9 september word je om 14.00 uur welkom geheten met een lekker kopje koffie bij Lagom in het Jachtslot, Heumensebaan 2 in Molenhoek. Graag een kwartier van tevoren aanwezig. Daarna ga je op pad en vertelt de excursie-boswachter je alles over het landgoed en de plannen van Natuurmonumenten. De excursie duurt tot ongeveer 16.00 uur. In het jachtslot zitten veel trappen en geen lift. Zorg dus dat je goed ter been bent. Er kunnen maximaal 15 mensen mee. Wil je ook mee? Meld je dan aan via www.natuurmonumenten.nl/mookerheide

Deelname kost zes euro per persoon. Niet-leden betalen negen euro per persoon. Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk!

Vrijwilliger bij PolderPop?

The Etta James Experience (foto: Arianne van Ginneke)

LEUTH – Over een week, op 11 en 12 augustus vindt in Leuth de 29e editie van PolderPop plaats. Het festival draait helemaal op de inzet van vrijwilligers en we kunnen er nog enkele gebruiken.

PolderPop heeft al 29 jaar een neus voor nieuw muzikaal talent. Twee dagen live muziek in het centrum van Leuth. Zaterdag 11 augustus PolderPop Roots & More met de regionale en (inter)nationale top op het gebied van Americana, blues, jazz en soul. Zondag 12 augustus bands die nog onbekend zijn bij het grote publiek maar het in zich hebben om groot te worden. Groeidiamantjes met het label 'Veelbelovend'. Pop, rock, reggae, soul, indie: van alles komt voorbij! Kijk maar eens op www.polderpop.com.

Lijkt het jou leuk om als vrijwilliger mee te werken? We kunnen altijd extra handen gebruiken. Bijvoorbeeld bij het opbouwen/afbreken, voor de ontvangst van bands, achter de bar, bij de entree, verspreiding van affiches, enzovoort. Interesse: stuur een mail naar info@polderpop.com.

Voor de presentatie van zowel PolderPop als PolderPop Roots & More zijn we nog op zoek naar één of meer presentatoren. Ben jij een muziekliefhebber met een vlotte babbel? Lijkt het jou een leuke uitdaging om het festival te presenteren en bands aan te kondigen? Stuur dan een mail naar info@polderpop.com.

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 12 augustus presenteert het werkcomité van Odio een bingo-avond in haar clubgebouw op sportpark De Hove aan de Heerbaan 67 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro, bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Titel

Beleef de vrijheid!

Tekst

Uit de geschiedenis ontstond een modern museum op één van de mooiste plekken van Nederland. Tussen heuvels en bossen is het verleden tot leven gebracht in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, ten zuidoosten van Nijmegen en Arnhem.

In het museum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de bevrijding en zie je de wederopbouw van Nederland en Europa. Door middel van geuren, interactieve presentaties, diorama's, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten.

Hierbij graag de volgende foto plaatsen:'Koepel en vlaggen klein'

Titel

Zomerprogramma 2018 Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Tekst

In augustus organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek diverse activiteiten voor het hele gezin. Ervaar bijvoorbeeld het historische landschap van WO2 tijdens een battlefieldtour in een historisch voertuig (georganiseerd door LiberationTour of Grateful Generation Tours) of proef wat er op het menu stond tijdens de oorlogs- en bevrijdingstijd.

Kinderen kunnen luisteren naar de persoonlijke oorlogsverhalen van opa's en oma's, leren over Anne Frank of alles ontdekken over de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee tijdens een rondleiding in de expositie 'Gevleugelde Vrijheid, WO2 in de lucht'. Verder organiseert het museum spannende spionagetrainingen en workshops over het leven van parachutisten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Daarnaast kunt u de vernieuwde presentatie-units van het diorama van de Waaloversteek en de Maquette van Operatie Market Garden bezichtigen. Het Bevrijdingsmuseum heeft deze units gemoderniseerd ter voorbereiding op de aanstaande nieuwbouw. Aan het diorama van de Waaloversteek zijn levensechte karakterpoppen toegevoegd samen met projecties van granaatinslagen, rook en stromend water op de achtergrond. Bovendien kunnen bezoekers door middel van een drietalige touch screen meer informatie verkrijgen over de tentoongestelde objecten. De Maquette van Operatie Market Garden is versterkt met behulp van uiteenlopende moderne technieken; detail, kleur, audio, digitale impressies en eigen taalkeuzes brengen de bezoekers terug in de tijd van toen.

Tenslotte heeft u de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de tijdelijke expositie 'De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal'. Het communistisch verzet kent een turbulente geschiedenis. Al vroeg in de jaren '30 hielpen zij Duitse tegenstanders van Hitler onderduiken en tijdens de oorlog zetten zij ondanks felle vervolging hun verzet voort. De CPN ligt aan de basis van o.a. de Februaristaking. Direct na de bevrijding werd communisme mede dankzij haar rol in het verzet zeer populair. Maar het tij keerde, met de Koude Oorlog nam anticommunisme Nederland in zijn greep. Het Bevrijdingsmuseum toont deze meeslepende geschiedenis aan de hand van vele verzetsposters, kranten, foto's, videomateriaal en muziekfragmenten. De expositie (geproduceerd door het Bevrijdingsmuseum dankzij financiële steun van het vfonds en het Ministerie van VWS) is nog t/m 28 oktober 2018 te zien.

Kijk voor overige evenementen, tijden en prijzen op onze website

www.bevrijdingsmuseum.nl.

Hierbij graag de volgende foto's plaatsen:'NBM Spionagetraining 5.2''Vernieuwde maquette''opa's en oma's vertellen'

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Tel. 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl

Onze Lieve Kleindochter Isabel
word 4 Augustus alweer 2 jaar.
Lieve Isabel gefeliciteerd.
Een dikke knuffel van Opa en Oma.

Hiep Hiep Hoera Sophie 2 jaar
Dikke kus Papa & Mama

Allemachtig,
Henk wordt 80!
Gefeliciteerd,
Mimi, kinderen en kleinkinderen.

Opa Ton en Oma Corry feliciteren
Marte en Annemijn met hun verjaardag,.
Wij gaan er met z'n allen 'n leuke dag
van maken. Veel liefs.

Dit mooie meisje wordt
31 augustus 50 jaar.
Van harte gefeliciteerd!
1-2-3, je weet nu nog niet van wie...

Hoera, op 2 augustus wordt Casper 15 jaar!
Gefeliciteerd met je verjaardag.
Kus, papa, mama, Romy en Jasmijn.
Poot van Takkie.