GN Lingewaard

6 maart 2019

GN Lingewaard 6 maart 2019


Teejaater pan speelt komedie 'Geruchten'

BEMMEL - Ook zo’n zin in een party? Het feestje ter ere van het 10-jarig huwelijk van Charley en Myra Brock kan ieder moment losbarsten. Of toch niet?

Als de eerste gasten, Ken en Chris Gorman arriveren, klinkt een geweerschot. Ze vinden Charley gewond op bed, maar Myra is in geen velden of wegen te bekennen. De Gormans hebben geen idee wat er precies gebeurd is. Toch proberen zij, als de volgende gasten binnenkomen, met smoezen de afwezigheid van de gastheer en gastvrouw te verklaren. Charley is namelijk vice-burgemeester van New York, dus hij kan geen schandaal gebruiken.

Terwijl de andere gasten binnendruppelen, wordt de brij aan leugens, roddels en geruchten alsmaar groter. Iedereen wordt erin gezogen. Maar hoe kan je hier vol overtuiging aan vasthouden, als je zelf niet precies weet wat er nou eigenlijk is gebeurd?

Teejaater PAN uit Bemmel speelt deze hilarische komedie met een verrassend slot, geschreven door de vermaarde toneelschrijver Neil Simon.
Het regie-stokje is dit jaar overgenomen door Joop Geurtjens, die vorig jaar bij PAN te zien was als speler. Ton Schurink is echter niet uit beeld. Hij neemt dit jaar één van de 10 rollen voor zijn rekening.

‘Geruchten’ is 5 keer te zien in cultureel centrum De Kinkel: vrijdag 5, zaterdag 6, vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 april. Alle voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Kaartjes kosten 12 euro en zijn vanaf 1 maart te koop via www.teejaaterpan.nl en bij boekhandel De Toren van Bemmel.

Kasteel Doornenburg werft versterking op vrijwilligersmarkt

De groene vrijwilligers kunnen vrijdags aan de slag. (foto: Sjaak Veldkamp)

DOORNENBURG - De ambities van Kasteel Doornenburg liegen er niet om. Na een periode van hard werken aan een financieel en organisatorisch stevige organisatie, kan volgens het bestuur nu de aandacht worden gericht op groei van het aantal bezoekers én evenementen. Dat vraagt wel om meer vrijwilligers. Nieuwsgierig? Kom dan op zondag 17 maart naar de vrijwilligersmarkt. Welkom van 11.00 tot 14.00 uur.

De vraag is divers. Van gids tot ridder en van kaartverkoop tot communicatie. De mensen die er nu werken zijn op hun eigen manier erg betrokken bij het kasteel, weet voorzitter Menno Tillema van Stichting tot Behoud van den Doornenburg. "Het is prettig om te weten dat we de praktische invulling kunnen overlaten aan een groep gemotiveerde vrijwilligers."

Voor De Doornenburg zijn de volgende groepen actief. Rondleiding, kaartverkoop, museaal, cultureel, groen & klussen, Garnizoen van de Doornenburg en communicatie & PR, ondersteuning evenementen, en vele andere mogelijkheden. Beheerder Jeroen Maat, óók vrijwilliger. "Natuurlijk heeft elke vrijwilliger een persoonlijke reden om zich in te zetten. Maar we gaan voor een gezamenlijk doel. En dat is mensen te laten genieten van Kasteel Doornenburg."

Zondag 17 maart. De coördinatoren zijn aanwezig voor uitleg. Tot ziens tussen 11.00 en 14.00 uur.

Landelijke staking? Kom tafeltennissen!

Jeugdspelers TTV Essentia. (foto: Maarten Nijenhuis)

BEMMEL - Op vrijdag 15 maart is er een landelijke schoolstaking. TTV Essentia biedt jullie de kans om tijdens de staking de prachtige tafeltennissport te leren kennen.

TTV Essentia organiseert dan een tafeltennistoernooi voor iedereen die kennis wil maken met tafeltennis. Voor kinderen die nog geen ervaring hebben, maar ook voor kinderen die al wel ervaring hebben met tafeltennis. Het toernooi wordt gehouden in de Schaapskooi in Bemmel.

groep 3 t/m groep 5 | 10:00 - 12:00
groep 6 t/m groep 8 | 13:00 - 15:00
Middelbare school | 13:00 – 15:00

Heb je zin om mee te doen? Geef je snel op via www.essentiabemmel.nl, via info@essentiabemmel.nl of via 06 - 53328415.

Collecteweek ReumaNederland van start

LINGEWAARD - In de week van 18 tot en met 23 maart is de jaarlijkse collecteweek van ReumaNederland, voorheen het Reumafonds. Ook dit jaar zetten tienduizenden vrijwilligers zich met hart en ziel in om door heel Nederland geld op te halen voor onderzoek naar reuma.

Kunnen we ook op uw steun rekenen? Alle kleine beetjes helpen om samen een groot bedrag op te halen tijdens deze collecteweek! Of u nu zelf langs de deuren gaat of aan de deur geeft.

Tikkie aan de deur

Nieuw dit jaar is dat alle collectanten een QR-code op hun legitimatiebewijs hebben staan. Door deze code te scannen kan eenvoudig via een Tikkie een donatie worden gedaan voor de collecte. Ook worden er weer 500 pinbussen ingezet, met een pinautomaat geïntegreerd in de bus. Geven aan de collectant wordt zo steeds gemakkelijker.

Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben reuma, waarbij artrose het meest voorkomt. Daarmee is reuma helaas de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Reuma beperkt je: thuis, op school, op het werk. Door ernstige pijn en vermoeidheid, beschadigde spieren en kapotte gewrichten die moeilijk bewegen.

Met de opbrengst van de collecte helpt u mee aan het doel dat ReumaNederland nastreeft: een betere kwaliteit van leven voor mensen met reuma. Er is nog steeds wetenschappelijk onderzoek nodig om dit doel te bereiken. Naast het financieren van wetenschappelijk onderzoek geeft ReumaNederland ook voorlichting en komen ze op voor de belangen van mensen met reuma in de politiek en zorg.

Ook collecteren?

Wilt u helpen collecteren? Bel dan voor meer informatie met ReumaNederland in Amsterdam op 020 5896471. U kunt ook een mail sturen aan: vrijwilligers@reumanederland.nl.

Huissens Mannenkoor Sint-Caecilia, AD 1919

Opperste concentratie. (foto: Jan Startman)

HUISSEN - Het Huissens Mannenkoor St Caecilia. Dit koor zou dit jaar haar 100-jarig bestaan hebben kunnen vieren. Maar het is een ieder van u bekend dat er een periode geweest is in de roemrijke geschiedenis van het koor dat er weinig te zingen was.

En natuurlijk, door gemeentelijke herindelingen dekte de oude naam de nieuwe lading niet meer. We gaan dus wel een feestje bouwen. Niet alleen voor onszelf maar ook voor alle donateurs, sponsors den andere liefhebbers van ons koor. Maar eerst moeten er een paar centen verdiend worden! We hebben de reputatie dat we onze eigen broek ophouden en dat willen we zo lang mogelijk volhouden. Niet die broek, maar die reputatie natuurlijk. “Die flauwe opmerkingen altijd.”

We hebben geprobeerd een concessie te krijgen als Waal-Rijn-Jutter, maar daarvoor waren we net te laat. Collega-zanger Rinus heeft een reputatie als bingo-master en die wil hij graag in de strijd gooien om wat zakgeld bij elkaar te bingoën. Dat gaat gebeuren op vrijdag 5 april in het Gemeenschapshuis in Huissen-Zand. Iedereen is welkom.

Ondertussen wordt er ook stevig gerepeteerd op nieuw repertoire voor onder andere de medewerking aan Dodenherdenking in de Stadskerk in Huissen. En dan volgen er een hele hoop activiteiten, waarvan de laatste een concert is in Velp op kerst-avond. We beschouwen dat als een grote eer!

Overigens hebben we nog een paar staanplaatsen over in ons koor: heb je zin om sfeer te proeven of een avondje mee te zingen: welkom. Bel onze secretaris op 026 3257408 en “alles sal regh kom”.

Schrijver Jaap Robben te gast bij de Kinkelacademie

Jaap Robben. (foto: Charlie De Keersemaecker)

BEMMEL - Jaap Robben is een veelzijdig man! Hij is schrijver, dichter, theatermaker en van 2008 tot 2010 was hij ook nog eens stadsdichter van Nijmegen. Jaap Robben schrijft voor alle leeftijden hoewel zijn eerste roman voor volwassenen wat langer op zich liet wachten dan de kinderboeken die hij schreef. Deze poëzie- en prentenboeken voor kinderen werden in veel talen vertaald.


In 2014 verscheen 'Birk' zijn debuutroman voor volwassenen. Het boek werd lovend ontvangen, kreeg vele prijzen en beleefde herdruk op herdruk. Zijn tweede roman voor volwassenen 'Zomervacht' gaat over ‘n 13-jarige die meer volwassen gedrag vertoont dan de 'echte' volwassenen om hem heen. Ook dit boek kreeg lovende recensies en werd door DWDD gekozen tot 'boek van de maand'.
Robben schrijft naast romans en (kinder)poëzie ook veel teksten voor het theater en hij is presentator bij diverse festivals in Nederland en Vlaanderen.

"Op zijn site kun je zijn volle agenda zien! We zijn er daarom trots op dat Jaap Robben tijdens de Boekenweek op 25 maart onze gast is in cultureel centrum De Kinkel (Van Ambestraat1, Bemmel). Het thema van de Boekenweek 'de moeder de vrouw' heeft nogal wat commotie opgeroepen, maar waar het ontbreken van een moederfiguur toe kan leiden is te lezen in 'Zomervacht'.

Kaarten kosten 12,50 euro (inclusief kopje koffie of thee voor aanvang) en te verkrijgen via www.dekinkel.nl of bij boekhandel De Toren van Bemmel. Aanvang lezing 20.00 uur, na de pauze vragen, discussie, gesprek.

Dagtocht bij de Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - Woensdag 14 augustus staat bij de ouderenvereniging Gendt de jaarlijkse dagtocht op he programma. Reisdoel is dit jaar het mooie in Duitsland gelegen Bergisches Land.

Het wordt wel een lange dag omdat het vertrek is bepaald op 07.45 uur en men om 21.15 uur weer terug in Gendt is. Onderweg wordt in Wesel een koffiestop gemaakt. Vervolgens gaat de tocht richting Sollingen en wordt er nog een tussenstop gemaakt om de 107 meter hoge spoorbrug te bewonderen Het is de hoogste spoorbrug van Duitsland midden in een mooi stuk natuur. Rond 12.45 uur wordt er aangeschoven van een originele Bergische Kaffeetafel.

Het middagprogramma start met een toeristische route die leidt naar Altenberg waar men een uurtje vrijaf krijgt om in het knusse centrum 'n terrasje te pikken, te shoppen of gewoon wat rond te kijken. Op de terugweg staat er in Babberich nog een driegangendiner met keuze hoofdmenu van vlees of vis op het programma. Voor niet-leden zijn er in de twee bussen nog enkele plaatsen beschikbaar. De kosten zijn 70 euro inclusief 'n aperitief bij het diner. Info en aanmelden kan via 425450.

Zonnebloem Gendt deelnemer Rabobank clubkascampagne

GENDT - Zonnebloem Gendt doet dit jaar ook mee met de Rabobank clubkascampagne.

Met de Rabobank Clubkas Campagne steunt Rabobank Oost Betuwe en Rabobank Maas en Waal verenigingen in Lingewaard en Overbetuwe en Maas en Waal. Hiervoor stelt De Rabobank een bedrag van 150.000 euro beschikbaar. De leden van de bank bepalen hoe dit geld verdeeld wordt.

"Ieder Rabobank lid mag van maandag 15 tot en met zondag 28 april in totaal vijf stemmen uitbrengen op zijn of haar favoriete clubs. Elke stem is geld waard. Dus hoe meer stemmen een vereniging krijgt, hoe meer geld dit oplevert. Dit geld besteden wij aan het organiseren van leuke activiteiten voor onze gasten van de Zonnebloem Gendt. De leden die mogen stemmen, ontvangen te zijner tijd een persoonlijke code en uitleg over de stemprocedure.

Alleen leden van de Rabobank mogen stemmen. Als je klant bent, ben je niet automatisch lid. Ben je nog geen lid, maar wel klant dan kun je tot 1 april lid worden en meestemmen tijdens de campagne. Het lidmaatschap kun je aanvragen via de website van de bank www.rabobank.nl/oostbetuwe onder het blokje 'De voordelen van het lidmaatschap'.

Nadat je lid bent geworden ontvang je voordat de campagne start per mail of per post een unieke code waarmee je kunt stemmen. Stemmen kan dan van maandag 15 - zondag 28 april. Heb je wel een rekening bij de Rabobank maar ben je nog geen lid, schrijf je dan nog in. Vraag dit ook bij familieleden en vrienden, en laat ze lid worden en natuurlijk straks stemmen op vereniging de Zonnebloem Gendt."

De Ward op lange baan in Nijmegen

BEMMEL - De zwemvereniging De Ward heeft deelgenomen aan het tweede deel van de limietwedstrijden lange baan in Nijmegen. De zestien deelnemende zwemmers verbeterden in totaal 31 persoonlijke records. Ook verdwenen vijf clubrecords uit de boeken.

Eline Baas kwam tot een verbetering van vier van haar persoonlijke records. Marijn Baas, Léon van Grevenbroek, Jon de Wit, Claudia van Grevenbroek en Anniek Takken verbeterden ieder drie persoonlijke records. Eline van Kempen, Inge Ruisch, Twan van Engen en Kiran de Wit stelden ieder twee persoonlijke beste tijden scherper. Tot een verbetering van één persoonlijk records kwamen Esmee Kok, Liz Veltman, Mick van Kempen en Mees Peters.

Marijn Baas zette twee nieuwe tijden neer. Léon van Grevenbroek, Mees Peters, Jon de Wit, Kiran de Wit, Inge Ruisch, Liz Veltman en Nienke de Vos zetten ieder op één afstand een debuuttijd neer. Liz Veltman werd op de 200m vlinderslag eerste. Stephan van Grevenbroek kwam nog uit op drie afstanden. Jon de Wit verbeterde het clubrecord op de 50m vlinderslag. Mees Peters zwom het clubrecord op de 400m wisselslag uit de boeken. Het clubrecord op de 200m schoolslag werd gezwommen door Eline Baas. Mick van Kempen pakte het clubrecord op de 200m wisselslag. Ook Liz Veltman verbeterde deze wedstrijd het clubrecord op deze afstand.

Bommelding Fort Pannerden

Ontruimingsoefening bommelding op Fort Pannerden (foto: Ellian van Strien)

DOORNENBURG - In een gezamenlijke oefening van het Team Explosieven Verkenning van de politie, de Explosieve Opruimingsdienst Defensie en BHV Fort Pannerden is maandag 25 februari een bom onschadelijk gemaakt en een aanslag op Fort Pannerden in Doornenburg voorkomen.

Om 10.16 uur belde een verwarde man dat hij enkele bommen in het fort geplaatst had. De receptie reageerde adequaat, 112 werd gebeld en nadat de dagcoördinator op de hoogte gebracht was, werd het fort ontruimd.

Vervolgens was het aan de verkenners van de politie om met hun honden de explosieven te lokaliseren. Dat was een enorme klus, het fort telt namelijk 124 ruimtes en er zijn meerdere lagen. Na de vondst van meerdere explosieven, werd rond 13.00 uur duidelijk dat één van de bommen op scherp stond. De oefening werd een niveau opgeschaald en de EOD gealarmeerd. Eind van de middag werd het sein 'alles veilig' gegeven, het explosief was succesvol ontmanteld.

Natuurlijk hopen we allemaal dat zoiets nooit zal gebeuren, maar een oefening als deze zorgt ervoor dat alle procedures goed doorlopen worden en betrokkenen op de hoogte zijn van de stappen die gezet moeten worden tijdens een calamiteit. Iedereen heeft het als een goede training ervaren, op een interessante locatie.

Fort Pannerden is niet alleen een mooi museum, het is ook een prachtige plek voor bedrijfsactiviteiten, zoals teambuilding, vergadering, netwerkborrel of andersoortige bijeenkomst op maat. De gidsen en andere vrijwilligers staan voor u klaar om u te ontvangen. Mail met Fort Pannerden en overleg wat de mogelijkheden zijn. Mail: info@fortpannerden.eu.

Sur Scène speelt blijspel

De spelers van Sur Scene. (foto: A. van Rijswijk) A. van Rijswijk

BEMMEL - Op zaterdag 30 en zondag 31 maart speelt Sur Scène het toneelstuk De Goot van Ton Davids. Een modern en vlot blijspel met een gezonde dosis humor en af en toe vertederende momenten. Onder de regie van Anneke van Rijswijk.

Een opvanghuis voor dak- en thuislozen geeft onderdak aan mensen met zeer verschillende achtergrond. Het gedrag van de bewoners geeft overlast voor de buurt en is een doorn in het oog van de buurvrouw. Zij onderneemt stappen om het pand dicht te krijgen.

Welk alternatief is er voor de bewoners? De straat weer op of hebben ze talenten die helpen? En wat is het lot van de beheerder en zijn vrijwilligster? Komt u ook kijken in De Kinkel Bemmel?

Zaterdag 30 maart 20.00 uur en zondag 31 maart om 14.00 uur. Kaartjes voor beide voorstellingen zijn verkrijgbaar bij DA Van Appeldoorn, Dorpstraat 45, Bemmel. In de voorverkoop 6,50 euro. Uiteraard ook aan de kassa te verkrijgen voor 7,50 euro. Aan de kassa uitsluitend contant.

Een dagje offline...

RESSEN - Op zaterdag 9 maart is er weer een retraitedag, waarin we deze keer worden uitgenodigd om met aandacht onze zintuigen te gebruiken. We ervaren hoe heilzaam dat is, juist in deze tijd waarin er zoveel prikkels op ons afkomen.


"Deze dag wordt gehouden in de kerk en de Kosterij in Ressen, Kerkenhofstraat 3. Inloop met koffie en thee vanaf 10:00 uur, om half elf start onze dagje offline. Rond vier uur sluiten we de dag af.
Omdat we ook naar buiten gaan is het raadzaam stevige schoenen en regenkleding mee te nemen. Een lunchpakket neem je ook zelf mee, wij zorgen voor vegetarische soep. De kosten van deze dag bedragen 15 euro per persoon. Maximum aantal deelnemers is vijftien, dus geef je snel op bij info@pleisterplaatsressen.nl."

De Ward op lange baan in Nijmegen

De Ward op lange baan in Nijmegen

BEMMEL - De zwemvereniging De Ward heeft deelgenomen aan het tweede deel van de limietwedstrijden lange baan in Nijmegen. De zestien deelnemende zwemmers verbeterden in totaal 31 persoonlijke records. Ook verdwenen vijf clubrecords uit de boeken.

Eline Baas kwam tot een verbetering van vier van haar persoonlijke records. Marijn Baas, Léon van Grevenbroek, Jon de Wit, Claudia van Grevenbroek en Anniek Takken verbeterden ieder drie persoonlijke records. Eline van Kempen, Inge Ruisch, Twan van Engen en Kiran de Wit stelden ieder twee persoonlijke beste tijden scherper. Tot een verbetering van één persoonlijk records kwamen Esmee Kok, Liz Veltman, Mick van Kempen en Mees Peters.

Marijn Baas zette twee nieuwe tijden neer. Léon van Grevenbroek, Mees Peters, Jon de Wit, Kiran de Wit, Inge Ruisch, Liz Veltman en Nienke de Vos zetten ieder op één afstand een debuuttijd neer. Liz Veltman werd op de 200m vlinderslag eerste. Stephan van Grevenbroek kwam nog uit op drie afstanden. Jon de Wit verbeterde het clubrecord op de 50m vlinderslag. Mees Peters zwom het clubrecord op de 400m wisselslag uit de boeken. Het clubrecord op de 200m schoolslag werd gezwommen door Eline Baas. Mick van Kempen pakte het clubrecord op de 200m wisselslag. Ook Liz Veltman verbeterde deze wedstrijd het clubrecord op deze afstand.

Klootschietkampioenschap met Pinksteren in Hulhuizen

HULHUIZEN - Op eerste pinksterdag, 9 juni organiseert het Comité Hulhuizen200, samen met zaal Concordia het jaarlijkse 'Pinkster aan de Waal'.

Op deze dag wordt er een Klootschiettoernooi gehouden voor Hulhuizenaren en iedereen die het gezellig vindt om mee te doen. Op deze dag zal er weer worden gestreden om de grote wisselbeker, welke vorig jaar werd gewonnen door het jeugdteam 'De Kloothommels'. "Wilt u ook sportief meedoen met een team van minimaal zes personen?" Inschrijven kan via de website van Hulhuizen200: www.hulhuizen200.nl. Het inschrijfgeld is tien euro per team. Minimale deelnemers per team is zes personen. Er is geen gebonden leeftijdsrestrictie.

Na het Kampioenschappen klootschieten is er aansluitend een groot feest met een bbq en muziek.

Training 'omgaan met hersenletsel voor familieleden'

LINGEWAARD - Het Steunpunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Lingewaard en MEE Gelderse Poort starten dit voorjaar een training ‘omgaan met hersenletsel voor familieleden’. Hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld een hersenbloeding, herseninfarct, tumor of ongeluk heeft een grote impact op zowel het leven van iemand die het treft als de omgeving. Voor de mensen die het meemaken en hun familieleden is het vaak zoeken naar een nieuw evenwicht.

De training van zes bijeenkomsten is speciaal voor de mantelzorgers, familieleden, partners en/of kinderen die ermee te maken krijgen. In deze training gaat men met elkaar in gesprek over onderwerpen als: veranderend gedrag, hoe ermee om te gaan, ongelijkwaardigheid, alles moeten regelen, verlies en rouw, tijd voor jezelf, toekomstperspectief en hoe nu verder.

Centraal staat het steunen van elkaar, het delen van ervaringen met anderen die in een soortgelijke situatie zitten en begrijpen waar je het over hebt. Belangrijk is te weten dat je niet de enige bent die met gevoelens en vragen worstelt. Op basis van wederzijdse betrokkenheid worden ervaringen, tips en informatie uitgewisseld.

Trainingsdata: Woensdag 3 april, 17 april, 15 mei, 29 mei, 19 juni en 26 juni. Tijd: 19.30- 21.30 uur. Locatie: Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9, Bemmel. Kosten: 10,00 euro (koffie en thee). Trainingsleiders: Wim Teunissen, cliëntondersteuner MEE en Monique Ritzen, mantelzorgconsulent SWL.

Mocht u belangstelling hebben voor deelname dan kunt u contact opnemen met Monique Ritzen, 06 22933258 of via E- mail: m.ritzen@swlingewaard.nl.

Muziek- en

spellenochtend

in De Lingehof

LINGEWAARD - Leerlingen van het Over Betuwe College komen optreden in het Grand Café!

Tussen de optredens door gaan ze met bewoners spelletjes spelen, en hoe meer zielen hoe meer vreugd! Deze leerlingen zitten in de tweede en derde klas van de 'Leerling in Beeld'-klassen, en hebben flink gerepeteerd. U komt toch ook sjoelen en dammen en van de optredens genieten op 20 maart om 10.00 uur.

Ledenvergadering van De Karper

BEMMEL/HAALDEREN - De jaarvergadering van hengelsportvereniging De Karper wordt gehouden op woensdag 20 maart in het Duivenlokaal Klein Baal 1 in Haalderen.

De vergadering begint om 20:00 uur; zaal is open vanaf 19:30 uur. Voor de mensen die de vergunning nog willen ophalen kan dat voor de vergadering doen.

VMBO-scholieren nemen kijkje

op kwekerijen

BETUWE - Op 26 februari hebben scholieren van het OBC en het Citadel College voor de Betuwe on Stage 'Doe dag', een kijkje genomen bij aardbeienkweker Royal Berry in Bemmel. Na een korte bedrijfsfilm werden zij geïnformeerd over de dagelijkse praktijk in de kas bij de aardbeienkweker.

Het is heden ten dage niet alleen het werken met de aardbeien zelf, er komt door de constante, technische ontwikkelingen, meer kijken bij het telen van het zomerkoninkje. Mede door deze nieuwe technieken, biedt de sector steeds meer werkgelegenheid voor jongeren met een technische opleiding.

In de middag waren zij te gast bij Zandvoort Flowers, waar zij een rondleiding kregen door de kwekerij waar fresia's, amaryllissen en calla's worden gekweekt. De VMBO-leerlingen zagen hoe de planten van water en voedingsstoffen worden voorzien en hoe de kassen verwarmd worden. Ook konden zij zelf calla's snijden, sorteren en verpakken. De scholieren konden bij beide bedrijven kennis maken met de diversiteit aan werkzaamheden, die komen kijken bij het werken in de glastuinbouw. De kwekers hopen met hun medewerking aan de 'Doe dag', dat de scholieren van het VMBO, een beter beeld hebben gekregen van 'de wereld onder het glas'. De tuinbouw heeft een grote diversiteit aan banen te bieden en creëert veel werkgelegenheid in onze regio.

Uitslagen teams Tweestroom

Tweestroom-DS1 speelde uit bij koploper Pegasus-DS5 en verloor de 1ste set. De 2de set werd door onze dames gewonnen, nipt(23-25) De 3de set werd weer verloren. In de 4de set dachten onze dames, ,die set te kunnen winnen. Helaas werd die set na een spannende strijd nipt verloren.(25-23) Maar toch wel een 1 punt van de koploper afgesnoept,(3-1)(25-12/23-25/25-20/25-23)

Vocasa-DS11 ontving Tweestroom-DS2 en verloor de 1ste set. De 2de set werd verrassend nipt(25-23) weggeven. In de 3de set werd door onze dames wel goed opgepakt; duidelijk winst. Ook in de 4de set waren onze dames de betere en was de winst een normale zaak. Door deze overwinning werden er wel 4 punten voor de ranglijst binnen gehaald.(1-3)(19-25/25-23/25-06/25-15)

Tweestroom-mix-JC1 speelde thuis tegen naaste concurrent Vocasa-JC2, want dat team had nog maar 2 sets verloren. Onze meiden en jongens wonnen de 1ste set. De 2de set werden door de gasten gewonnen. De 3de set werd een spannende set, die door de gasten nipt werd gewonnen.(24-26) De 4de set werd weer gewonnen door ons team. Dus de 5de set moest de winnaar van deze wedstrijd opleveren. Na weer een spannende strijd, werd die set door de gasten binnen gehaald.(14-16) Door deze overwinning kwam de concurrent op 1 wedstrijdpunt minder te staan.(2-3)(25-13/15-25/24-26/25-13/14-16)

Vocasa-MC1 speelde uit bij Tweestroom-MC1 en won de 1ste set. In de 2de set werd, na een spannende strijd, die nipt(23-25) verloren door onze meiden. De 3de set; die ook spannend was, werd door onze team nipt gewonnen.(25-23) De 4de set was weer voor de gasten. Helaas bleef er 1 punt thuis in Gendt.(1-3)(16-25/23-25/25-23/13-25)

Ontmoetingsdag voor inwoners Gendt, Haalderen en Doornenburg

DOORNENBURG - Op woensdag 3 april wordt een ontmoetingsdag voor de inwoners van Gendt, Haalderen en Doornenburg gehouden.

Deze dag vindt plaats in het ontmoetingscentrum van Doornenburg. Aanvang: 10.00 uur, de dag eindigt om 16.15 uur. De kosten zijn vijf euro. "Indien u gebruik maakt van ons vervoer, dan zijn de kosten zeven euro. wij vragen u gelijk af te rekenen bij aanmelding."

We starten met een viering in het ontmoetingscentrum. Verder wordt u deze dag vermaakt onder het genot van een hapje en een drankje. Het programma blijft een verrassing.

Als u deze dag mee wilt maken kunt u zich voor 27 maart aanmelden op een van onderstaande adressen:

Voor Gendt; Marian Lamers Thorbeckeplein 8; 425505
Voor Haalderen; Betsie Janssen Lage Zandsestr. 8; 461659
Voor Doornenburg; Dorothé Kamps Pannerdenseweg 79; 424569

VMBO-scholieren nemen kijkje op kwekerijen

VMBO-scholieren nemen kijkje op kwekerijen

BETUWE - Op 26 februari hebben scholieren van het OBC en het Citadel College voor de Betuwe on Stage 'Doe dag', een kijkje genomen bij aardbeienkweker Royal Berry in Bemmel. Na een korte bedrijfsfilm werden zij geïnformeerd over de dagelijkse praktijk in de kas bij de aardbeienkweker.

Het is heden ten dage niet alleen het werken met de aardbeien zelf, er komt door de constante, technische ontwikkelingen, meer kijken bij het telen van het zomerkoninkje. Mede door deze nieuwe technieken, biedt de sector steeds meer werkgelegenheid voor jongeren met een technische opleiding.

In de middag waren zij te gast bij Zandvoort Flowers, waar zij een rondleiding kregen door de kwekerij waar fresia’s, amaryllissen en calla’s worden gekweekt. De VMBO-leerlingen zagen hoe de planten van water en voedingsstoffen worden voorzien en hoe de kassen verwarmd worden. Ook konden zij zelf calla’s snijden, sorteren en verpakken. De scholieren konden bij beide bedrijven kennis maken met de diversiteit aan werkzaamheden, die komen kijken bij het werken in de glastuinbouw. De kwekers hopen met hun medewerking aan de ‘Doe dag’, dat de scholieren van het VMBO, een beter beeld hebben gekregen van ‘de wereld onder het glas’. De tuinbouw heeft een grote diversiteit aan banen te bieden en creëert veel werkgelegenheid in onze regio.

Christendom en antisemitisme

(foto: Karei Kindermans)

ARNHEM - Thema-avond 'Christendom en antisemitisme' op dinsdag 12 maart om 20.00 uur in het Ds. Van Oosterzeehuis, Huissensedijk 10, Elden/Arnhem. Gastspreker is dr. B.T. (Bart) Wallet, historicus en antisemitisme-expert.

Bart Wallet vertegenwoordigt de jongere generatie onderzoekers in de religiegeschiedenis. Hij heeft een sterk profiel in de Joodse geschiedenis en combineert dat met vergelijkend religie-historisch onderzoek naar onder meer Christendom en Islam. Hij schreef een boek met de titel: ‘Christendom en antisemitisme’ met als ondertitel: 2000 jaar confrontatie.

Krantenpagina’s vullen zich met meldingen van antisemitische uitingen en incidenten. En op ‘social media’ blijken eeuwenoude anti-Joodse stereotypen in nieuwe contexten bijzonder taai te zijn. Tegelijkertijd is het een verschijnsel met diepe historische wortels, die minimaal tot in de oudheid teruggaan. In vrijwel alle analyses wordt al snel een verband gelegd met de opkomst en de geschiedenis van het christendom en de wijze waarop in de christelijke theologische traditie over ‘joden’ en ‘jodendom’ is gesproken, gedacht en geschreven.

De thema-avond wordt georganiseerd door de werkgroep Kerk en Israël van de Protestantse Gemeente Arnhem en Huissen. Voor meer informatie: Marja Huson-ter Avest, scriba@pknhuissen.nl. Aanmelden is niet nodig, mag wel.

Ledenvergadering van De Karper

Ledenvergadering van De Karper

BEMMEL/HAALDEREN - De jaarvergadering van hengelsportvereniging De Karper wordt gehouden op woensdag 20 maart in het Duivenlokaal Klein Baal 1 in Haalderen.

De vergadering begint om 20:00 uur; zaal is open vanaf 19:30 uur. Voor de mensen die de vergunning nog willen ophalen kan dat voor de vergadering doen.

NLDoet in De Parkse Gaard

Lunchen, met warme soep. (foto: Margreet Jellema)

BETUWE - Het nog jonge voedselbos De Parkse Gaard kan wel wat hulp gebruiken deze lente. Voor NLDoet op 16 maart kan iedereen zich opgeven die lekker met een groep buiten wil werken.

Een hut bouwen bij de poel staat op het programma en rietgraspollen uitspitten want ze breiden zich wel erg uit. Naast dit steviger werk zijn er klussen als paden inzaaien met witte klaver en deels de nieuw aangelegde Hügel beplanten. Aan de basis van deze heuvel ligt oud hout wat is overdekt met plaggen waarover een laag klei ligt. Het is een experiment om zo een vruchtbare, vochtvasthoudende groeiplek te scheppen.

In voedselbos De Parkse Gaard is de slogan ‘Werken met de natuur mee’. Op NLDoet willen we graag aan het werk met iedereen die mee wil doen. "Neem een eigen lunch mee, wij zorgen voor warme soep uit de heksenketel. Laarzen zijn nodig als het nat weer is (geweest)." Opgeven op: https://www.nldoet.nl/klus/het-nog-jonge-voedselbos-verder-op-weg-helpen. Werktijd: 9.30 – 14.00 uur.

Vanuit Elst ligt De Parkse Gaard ongeveer 100m vóór 'Landerij De Park', De Park 12 in Elst. Vanuit Arnhem ongeveer 100m na 'Landerij De Park'. Let op de banier aan de weg. Voor vragen: w.middelaar@upcmail.nl.

Inschrijven voor marktkraam op Koningsdag in Bemmel

BEMMEL - Het is misschien nog wat vroeg, maar het is vanaf nu weer mogelijk om in te schrijven voor de vlooienmarkt op Koningsdag 2019.

Reserveer een kraam en verkoop spulletjes op deze gezellige dag! Koningsdag op Het Kinkelplein in Bemmel is de drukst bezochte dag in de gemeente Lingewaard met veel (gratis) attracties voor de kinderen en gezellige Horeca voor de volwassenen. In de ochtend is er een versierde fietsenoptocht en kleurwedstrijd. Daarna de altijd drukke kindervrijmarkt. Koningsdag in Bemmel is altijd een geslaagde feestelijke dag voor jong en oud. Kijk voor meer informatie en het inschrijfformulier op de site van het OC : http://www.oranjecomitebemmel.nl/vlooienmarkt.htm.

Ontmoetingsdag voor inwoners Gendt, Haalderen en Doornenburg

DOORNENBURG - Op woensdag 3 april wordt een ontmoetingsdag voor de inwoners van Gendt, Haalderen en Doornenburg gehouden.

Deze dag vindt plaats in het ontmoetingscentrum van Doornenburg. Aanvang: 10.00 uur, de dag eindigt om 16.15 uur. De kosten zijn vijf euro. "Indien u gebruik maakt van ons vervoer, dan zijn de kosten zeven euro. wij vragen u gelijk af te rekenen bij aanmelding."

We starten met een viering in het ontmoetingscentrum. Verder wordt u deze dag vermaakt onder het genot van een hapje en een drankje. Het programma blijft een verrassing.

Als u deze dag mee wilt maken kunt u zich voor 27 maart aanmelden op een van onderstaande adressen:

Voor Gendt; Marian Lamers Thorbeckeplein 8; 425505
Voor Haalderen; Betsie Janssen Lage Zandsestr. 8; 461659
Voor Doornenburg; Dorothé Kamps Pannerdenseweg 79; 424569

Vogelbeurs in Huissen

HUISSEN - Op zaterdag 9 maart wordt er ’n vogelmarkt gehouden bij Welkoop Huissen. Op deze vogelmarkt worden diverse vogels te koop aangeboden door vogelliefhebbers uit de regio, maar ook vogelhandelaren zullen aanwezig zijn. De entree is gratis.

Dit evenement wordt georganiseerd door Welkoop Huissen en vogelvereniging De Martel uit Huissen aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. "Als organisatie verwachten we ’n aanbod van kleurkanaries, vorm en postuurkanaries Europese cultuurvogels, maar zeker ook tropische en subtropische zullen er te koop worden aangeboden evenals parkieten. Als u van vogels houdt, is een bezoek zeker de moeite waard. Tevens kunt u velerlei vragen stellen over de vogels die men mag houden en kweken in gevangenschap. Liefhebbers van vogelvereniging De Martel uit Huissen zullen uw vragen graag beantwoorden. En als u dan toch aanwezig bent in de winkel van Welkoop Huissen, dan ziet u dat zij een groot assortiment vogelvoeder verkopen met daarnaast aanverwante accessoires – supplementen – eivoer en diepvries insecten voor onze vogels."

Openingstijden: zaterdag 9 maart van 09.00 tot 13.00 uur bij Welkoop Huissen Huismanstraat 44 in Huissen. Contactadressen voor info: www.vogelvereniging-demartel.nl, marktmeester Bert Rensen 026 3255902 en Welkoop Huissen. Voor communicatie vogelvereniging De Martel: Dennis Schuiling: d.schuiling@keukenman.nl; 026 8482108.

Voorjaarsvreugde bij De Burchtsanghers

Gemengd koor De Burchtsanghers. (foto: Theo Witjes)

DOORNENBURG - Op zaterdag 6 april om 19:30 uur geeft het koor De Burchtsanghers uit Doornenburg een voorjaarsconcert in het ontmoetingscentrum getiteld 'Voorjaarvreugde.

De zangers hopen het voorjaarsgevoel met dit concert nog een beetje te vergroten! Ze hebben (oud-Doornenburger) Mike Pruijn, samen met gitarist Dion Scheper, bereid gevonden dit concert samen in te vullen. De liedjes van de Burchtsanghers worden afgewisseld met repertoire van Mike en Dion.
De Burchtsanghers brengt ook een deel van liedjes van de musical My fair Lady ten gehore..

Kaartjes kosten drie euro per stuk en zijn te halen bij het ontmoetingscentrum en bij de Spar. Iedereen is welkom en de koorleden van De Burchtsanghers zien de mensen dan ook graag komen luisteren en kijken naar het optreden.

Magna Voce start veertig- dagentijd in Huissen-Stad

HUISSEN - Het gregoriaans koor Magna Voce zingt zondag 10 maart om 10.00 uur in de parochiekerk O.L.V. ten Hemel opneming in Huissen-Stad, voorganger is pastoor Gerard Peters.

Het is de eerste zondag in de veertigdagentijd en de periode van voorbereiding op het paasfeest naast een grotere ijver om de liturgie te vieren en toeleg op het gebed en gezangen wordt telkens aandacht gevraagd voor zorgen en noden van de kerk en de wereld in deze veertigdagentijd. Het zijn juist in deze tijd de gregoriaanse gezangen die voor de juiste bezinning en sfeer zorgen in de vieringen.

Het thema van deze eerste zondag is 'Geloofsbelijdenis' en het Introitus Invocabit me, geeft al invulling aan dit thema, verder zal het koor een gedeelte zingen uit de Graduale psalm 91, en het Offertorium Scapulis suis obumbrabit tibi Dominus. Afwisselend zal de XVII mis worden gezongen.

Het koor verheugt zich om weer in Huissen-Stad te mogen zingen, omdat traditie en het samen eucharistie vieren in deze mooie stadskerk zorgen voor een goed samenzijn in gezang en gebed. Het koor, dat voornamelijk uit zangers bestaat uit de eerdere Benedictusparocchie, wordt altijd spontaan en warm ontvangen in de geloofsgemeenschappen van Huissen-Stad en Haalderen.

De muzikale begeleiding zal deze morgen worden verzorgd door Harry van Kempen uit Oosterhout aan het orgel en Harry van Kempen uit Elst en Harry Wassenberg uit Heteren zullen weer voor een muzikale ondersteuning zorgen met orgel en fluit, het geheel staat onder leiding van dirigent Rita Branderhorst.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 11 maart - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 12 maart - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 13 maart - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 14 maart - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 14 maart - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a in Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van de Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl.

SWL: Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Op zaterdag 9 maart van 14.00 – 16.00 uur bij SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel.

De datums van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Schiet jullie team mee?

BEMMEL - Bij schietsportvereniging Op de Korrel wordt een nieuwe wedstrijd georganiseerd, ter promotie van de schietsport, de vereniging en de stimulatie van teamverband. Een open inschrijving van vierpersoons gemengde teams voor 'leken', met een voorronde wedstrijd en een finale avond.

Was deze wedstrijd eerder bedoeld voor de sponsoren en inschrijving van bedrijven teams, dit jaar kunnen er ook andere teams ingeschreven worden, zoals stratenteams, buurtverenigingen, andere sportverenigingen of vriendengroepen. Echt een open inschrijving dus en omdat het om promotie gaat is deelname kosteloos.

Eén van de voorronden avonden zal worden bezocht, te weten 5, 12, 16, 19 of 26 april, waar het hele team onder begeleiding met luchtgeweer en kruisboog aan het werk gaat. De hoogst genoteerde schutter van het team komt ter verdediging of in de aanval, terug op de finaleavond van 11 mei. Hier worden de prijzen verdeeld, zowel individueel maar als belangrijkste natuurlijk voor het team. Ereprijs voor het team met de meeste voltreffers is een barbecue pakket, om de voorzomer lekker en als hechte ploeg, gezellig mee in te kunnen gaan.

Interesse? Kijk op www.svopdekorrel.nl, Evenementen, OdK Open, en schrijf je voor 17 maart gratis in.

Sjaak Bral strijdt tegen de nieuwe preutsheid in 'Sex met Sjaak'

BEMMEL - Zaterdag 9 maart trakteert de Haagse cabaretier Sjaak Bral u op een opwindend avondje theater. In deze voorstelling houdt Sjaak een pleidooi voor seks. “Seks is misschien niet alles, maar zonder seks is alles niks. Seks is het lekkerste dat er is. Als ze ooit iets uitvinden dat lekkerder is.....blijf ik het er gewoon bij doen”, aldus Bral.

Helaas worden de verworven seksuele vrijheden uit de jaren zestig en zeventig klakkeloos ingeleverd. Aan de ene kant moet alles kunnen. (Dit zorgt voor vreemde capriolen in de slaapkamer.) Aan de andere kant wordt bloot verward met seks en dit leidt tot de Nieuwe Preutsheid. Naturisme sterft uit. Topless zonnen? Taboe. Op school klagen ouders over de seksueel getinte boeken van Giphart. Wolkers is al helemaal onbespreekbaar.

Daarom besloot Bral op onderzoek uit te gaan. “De afgelopen vijf jaar dompelde ik mij onder in zowat alle vormen van seks. Van de gogobars in Thailand tot de darkrooms van Den Haag. Swingerparties, SM-feesten, Tinder en Grindr: ik heb het allemaal ervaren (met instemming van mijn partner). Het resultaat is een cabaretvoorstelling die voelt als één groot hoogtepunt.

Aanvang 20:30 uur. Kaartjes kosten 16,00 per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Informatieavond borstkanker, hormonen en overgang in het Toon Hermans Huis Arnhem

Toon Hermans Huis Arnhem (Foto: Peter Drenth)

ARNHEM - Op dinsdag 19 maart houdt het Toon Hermans Huis Arnhem (THHA) een informatieavond over borstkanker, hormonen en de overgang.

Deze avond is speciaal bedoeld voor vrouwen met hormoongevoelige borstkanker. Als hormoontherapie noodzakelijk is, kunnen zij ineens en heftig in de overgang komen. En als een vrouw al in de overgang was vóór de behandeling, kunnen overgangsklachten bovendien terugkeren of verergeren. Uiteraard is iedereen die in dit onderwerp geïnteresseerd is welkom!

Tijdens deze voorlichtingsavond vertelt Alexandra Bordewijk, Care for Women specialiste, welke overgangsklachten zich kunnen voordoen bij vrouwen met hormoongevoelige borstkanker, waardoor dit komt en wat kan helpen ter verlichting van overgangsklachten tijdens en na de hormoontherapie.

Tijdens de avond is er na een korte lezing vooral heel veel ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen.

De avond is dinsdag 19 maart om 19.00 uur. Inloop vanaf 18.45 uur. De avond duurt tot 21.00 uur. Aanmelden is verplicht via info@thharnhem.nl of telefonisch via 026 2133196.

Het THHA is gevestigd op Stadhoudersstraat 60, 6828 SM te Arnhem. Het is goed bereikbaar met de bussen 5, 6, 60 en 62. Er is ruim voldoende gratis parkeergelegenheid en fietsen kunnen direct bij de ingang veilig worden gestald. Voor meer informatie over deze avond en over het THHA, zie website www.thharnhem.nl/nieuws.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs Heteren

HETEREN - Op zaterdag 16 maart kunt u voor een leuke prijs weer voorjaars- en zomerkleding voor uw kind(eren) aanschaffen op de Kinderkleding- en speelgoedbeurs in Heteren.

Behalve voor kinderkleding en tienerkleding (vanaf maat 74) kan men u op deze beurs ook terecht voor boeken en speelgoed, verkleedkleren, sportschoenen, babyspullen en positiekleding.

De verkoop is van 11:00 tot 13:30 uur in sportzaal Het Binnenveld in Heteren. Entree is gratis. Bij de kassa betaal je 15 procent extra voor de organisatiekosten. Gevraagd wordt zoveel mogelijk gepast betalen.

"Wilt u juist van uw spullen af, omdat de kleding niet meer past of omdat uw kind(eren) te groot worden om met dat ene leuke spelletje te spelen? Dan kunt u uw goederen inbrengen op vrijdag 15 maart. Inleveren kan van 9:00 tot 11:30 uur, van 13:00 tot 16:00 uur en van 19:00 tot 20:30 uur. Samen met de medewerkers van de beurs wordt de verkoopprijs bepaald. Als het artikel wordt verkocht, krijgt u binnen twee weken het bedrag hiervan op uw bankrekening gestort. Per inschrijving mag u 30 stuks kleding en 30 stuks speelgoed inbrengen. De kosten hiervoor bedragen twee euro. Meerdere inschrijfnummers is mogelijk. Wanneer u de niet-verkochte goederen retour wenst, dan rekenen we hiervoor nog 3 euro (bij inschrijving te betalen). Op zaterdag 16 maart kunt u de niet-verkochte spullen dan ophalen tussen 16:00- 16:30. Niet opgehaalde artikelen gaan naar onze goede doelen. Om een indruk te krijgen van onze beurs kunt u een kijkje nemen op www.kinderkledingbeursheteren.nl en onze facebook- en/of instagrampagina. Voor vragen kunt u bellen met 026 4723576 of 026 4465799."

Bemmelse Dweildag op Nederlandse Televisie

BEMMEL - BNN/VARA was met de voltallige cameraploeg aanwezig bij de afgelopen Bemmelse Dweildag om opnames te maken voor het nieuwe televisieprogramma Lex Lokaal. De presentator die onder andere bekend is als de sidekick bij RTL Late Night maakt kennis met ons bruisende Bemmelse event en ontdekt dat je niet stil kan blijven staan in Bemmel, swingen is een must.

Het item wordt uitgezonden op 7 maart om 21.40 uur op NPO3. "Wij zijn erg trots op deze landelijke promotie en zitten donderdag op het puntje van onze stoel, kijk je mee?

Met deze aflevering kunnen we vast warmdraaien voor de 33e Bemmelse Dweildag die op 9 juni zal plaatsvinden. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Nieuwe ideeën worden uitgewerkt om jou te verrassen, orkesten oefenen om de fel begeerde prijzen in de wacht te slepen en het parkoers krijgt een nieuwe wending.

Dit alles kunnen wij natuurlijk niet alleen. We zijn dankbaar voor alle vrijwilligers en de sponsoren die ons ondersteunen, zonder hen was dit bijzondere evenement niet mogelijk."

Uitmuntend Gendts konijn

Henk Huisman met zijn Rexdwerg konijn kenneth bouwman

GENDT - De trotse Henk Huisman uit Gendt poseert met zijn winnende konijn. Het is een Rexdwerg Castor Ram waarmee hij het predicaat Uitmuntend behaalde op de internationale keuring van dwergkonijnen in Tiel.

Op deze keuring, die op 2 maart plaatsvond, kwamen vele dwergkonijnen liefhebbers uit onder meer Denemarken, Engeland, Duitsland, België en Nederland met hun mooiste dieren bijeen. Nadat de dieren door professionele keurmeesters waren beoordeeld, werd het Gendtse konijn uitgeroepen tot reserve kampioen in de categorie Bijzondere haarstructuur.

Bemmelse Dweildag op Nederlandse Televisie

BEMMEL - BNN/VARA was met de voltallige cameraploeg aanwezig bij de afgelopen Bemmelse Dweildag om opnames te maken voor het nieuwe televisieprogramma Lex Lokaal. De presentator die onder andere bekend is als de sidekick bij RTL Late Night maakt kennis met ons bruisende Bemmelse event en ontdekt dat je niet stil kan blijven staan in Bemmel, swingen is een must.

Henk Huisman met zijn Rexdwerg konijn kenneth bouwman

Het item wordt uitgezonden op 7 maart om 21.40 uur op NPO3. "Wij zijn erg trots op deze landelijke promotie en zitten donderdag op het puntje van onze stoel, kijk je mee?

Met deze aflevering kunnen we vast warmdraaien voor de 33e Bemmelse Dweildag die op 9 juni zal plaatsvinden. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Nieuwe ideeën worden uitgewerkt om jou te verrassen, orkesten oefenen om de fel begeerde prijzen in de wacht te slepen en het parkoers krijgt een nieuwe wending.

Dit alles kunnen wij natuurlijk niet alleen. We zijn dankbaar voor alle vrijwilligers en de sponsoren die ons ondersteunen, zonder hen was dit bijzondere evenement niet mogelijk."

Magische avonden bij Kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - De eerste avond van het lichtfestival bij Kasteel Doornenburg is goed verlopen met enthousiaste publieksreacties. Kunstenaars uit verschillende landen zorgen voor een magische sprookjesachtigie sfeer in en rondom het kasteel.

Op de tweede avond worden er meer dan 1.000 bezoekers verwacht. Het kasteel is nog tot en met 9 maart in de avonduren te bezoeken. Ook is er een kunstwerk te zien gemaakt door 1.600 kinderen uit Lingewaard en Overbetuwe. Een prachtig bloemenveld bestaande uit lichtbloemen die door de kinderen zijn gemaakt.

Tickets voor het lichtfestival zijn verkrijgbaar via https://www.lichtfestivaldoornenburg.com/ en via het Facebook evenement https://www.facebook.com/events/760079127699142/ zijn velen foto's en filmpjes van het festival te zien.

Super Sunday bij MHC Bemmel 800

BEMMEL - Zondag 10 maart is het Super Sunday bij MHC Bemmel 800. Op deze dag spelen zowel dames 1 als heren 1 een thuiswedstrijd en worden de zaalkampioenen gehuldigd.

De dames starten om 12.45 uur met de wedstrijd tegen HHC Haackey. Na een fantastische voorbereiding in Valencia staan de dames voor de uitdaging om hun goede klassering van de eerste competitiehelft vast te houden en zo promotie naar de 2e klasse af te dwingen. De mannen van heren 1 hervatten om 14.45 uur de competitie met de topper tegen Venray. Lukt het de mannen om tegen de koploper in de poule een goed resultaat te halen dan houden ook zij de kans op promotie naar de 2e klasse in eigen hand.

Iedereen is welkom. De entree is gratis en spektakel wordt verwacht.

Carnaval

Voor leut en gein
kun je ook in het baggergat Meulewieker zijn!

12 / 28

13 / 28

14 / 28

15 / 28

16 / 28

Loslaten, anders vasthouden

HUISSEN - Mijn stiefdochter verblijft doordeweeks in een instelling waar zij begeleid wordt in het wonen, leren en werken. Ze vindt het prachtig (wij ook!), maar voor veel ouders blijkt dat een lastig en ingrijpend gebeuren. Jouw kind dat altijd al extra zorg en aandacht nodig had gaat het huis uit. Hoe zal dat gaan? Weten ze daar wel hoe?


Bij het begin van het verblijf is er daarom een gesprek met ouders over loslaten en anders vasthouden. Ouders wordt niet gevraagd hun kind los te laten, maar we gaan het nu samen anders vasthouden. Ze mogen vallen en opstaan. Dat is vaak heel lastig, maar zo gaat dat bij opvoeden, zo gaat dat in het leven. Dat is een weg van loslaten en anders vasthouden.
Zo gaat dat met verdriet. Met ziekte. Verdriet gaat nooit weg, het laat je nooit meer los. Maar als ik verder ga mag ik soms gaandeweg ervaren dat ik dingen in het leven anders vast mag gaan houden. Of vastgehouden wordt. De Veertigdagentijd begint. Een tijd om los te laten en vast te houden (Matthijs Glastra).

Viering Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 10 maart, 1e zondag van de 40-dagentijd. Aanvang 10.00 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra. Iedere vrijdagmiddag bent u van harte welkom voor koffie, thee en een praatje. Tussen 14-16 uur. We begroeten u graag.

Marjan Berk en Jelke Smit over 't leven in 'Geniet ervan'

BEMMEL - Kom zondagmiddag 10 maart naar de Theaterkerk voor een vrolijk muzikaal programma over hoop, geloof en liefde. Twee generaties bezingen, spelen en vertellen hilarische, schokkende, ontroerende en onvervalste levenservaringen. Muziek en vertelkunst; recht uit het hart en recht voor zijn raap.

De ideeën voor deze voorstelling heeft Marjan onder andere opgedaan in haar nieuwe woonomgeving, het Occohofje in Amsterdam, voor vrouwen op leeftijd. Ze woont daar zelfstandig in een gemeenschap van 21 vrouwen. Ze ziet het als de woonvorm van de toekomst. “Ondanks mijn beperkingen geniet ik van mijn vrijheid en zelfstandigheid. Op deze woonplek zijn weer nieuwe ideeën ontstaan. Voor de voorstelling Geniet ervan, een absurdistisch theateruurtje voor bejaarden, waarmee ik met Jelke Smit door het land toer.”

Marjan Berk (1932) is de koningin van het korte verhaal en weet altijd feilloos de finesses van het dagelijks leven bloot te leggen, met humor en zelfspot.

Jelke Smit (1978) maakt het gevoel hoorbaar met haar warme stem en swingend touché. Ze genoot haar opleiding aan de jazz-afdeling van het Haags Conservatorium.

Aanvang 14:30 uur. Kaartjes kosten 15,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

TOP-film over de italiaanse schilder Caravaggio The soul and the blood

BEMMEL - Donderdag 14 maart draait weer een prachtige kunstfilm bij TOP. Michelangelo Merisi da Caravaggio is een van de bekendste Italiaanse schilders uit de hoogrenaissance. In het Stedelijk Museum in Utrecht is tot 24 maart een tentoonstelling te bewonderen over Caravaggio en de caravaggisten.

'The Soul and the Blood' is een ontroerende reis door het leven, het werk en het getormenteerde bestaan van Caravaggio, één van de meest controversiële en mysterieuze figuren in de kunstgeschiedenis.

Caravaggio was een revolutionaire kunstenaar en daarom vaak minder geliefd bij zijn tijdgenoten. Deze film vertelt het verhaal van Caravaggio’s kunstwerken, met behulp van diepgaand onderzoek in divers gedocumenteerd bewijs, met de nadruk op zijn turbulente leven, vol licht en schaduw, contrast en contradicties, geniale ingevingen en wilde uitspattingen, met echo’s van zijn persoonlijke ervaringen in zijn meesterwerken.

De film biedt een geheel nieuwe manier om je onder te dompelen in de kunst en geest van Caravaggio, en is tevens een levendig monument dat de glorie weergeeft van een man wiens stoutmoedigheid en genialiteit zowel een last als een zegen waren waarmee hij niettemin zijn stempel op de eeuwigheid zou drukken...

Aanvang 20:00 uur. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Inloopspreekuur Platform Gendt

GENDT - Het inloopspreekuur is donderdag 7 maart van 19.00 tot 19.45 uur in De Leemhof aan de Dorpstraat 1, Gendt.

"U mag zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kunt u bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en zo nodig doorgestuurdnaar de Gemeente en/of Politie. Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip, kunt u ook een email sturen naar secr.platformgendt@platformgendt.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kunt u rechtstreeks contact op nemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111. Wilt u meer informatie? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten? Zie website www.platformgendt.nl."

Minipronkzitting bij Bemmelse ouderen

(foto: Rezie Leenders) Rezie Leenders

BEMMEL – De aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders, een advocaatje en soms een voorzichtige polonaise. Ook in verpleeghuis Lingehof en verzorgingshuis Liduina mag carnaval gevierd worden. Afgelopen donderdag maakten bewoners het mee. Carnavalsvereniging De Geintrappers verzorgt al jaren een speciale pronkzitting voor ouderen en dat wordt gewaardeerd.

Uit de speakers klinkt Benny Neyman en op de gang staat de raad opgesteld. In een ruimte even verderop warmt dansgarde De Kinkeltjes alvast op om enkele momenten later hun show- en gardedans te laten zien. De minipronkzitting, traditioneel een paar dagen voor het echte feest losbarst, is een samenvatting van wat De Geintrappers tijdens carnaval op het programma heeft staan. Onder meer het populaire buutduo ’t Is gruun en ’t blief Gruun doet zijn optreden nog eens dunnetjes over. Eerder genoot het publiek hiervan tijdens de pronkzitting in november. Marcel Leijser, zanger van Van Gennep, zorgde met enkele feestnummers voor een vrolijke sfeer.

Zowel in Lingehof als in Liduina komt zo de carnaval naar de mensen toe. Het gaat om bewoners die niet meer in staat zijn om zelf de carnavalsactiviteiten in Bemmel te bezoeken. Liesbeth Willems, secretaris bij De Geintrappers: ‘We vinden het belangrijk dat ouderen in hun beleving kunnen blijven genieten van de mooie dingen in het leven en deelnemen aan de samenleving. Tijdens dit samenkomen zien we gewoon het plezier in de ogen.’

Kom je basketballen bij Batouwe Basketball?

BEMMEL - Vanaf 15 maart start Batouwe Basketball weer met Sjors Sportief, en zit je in groep 3 - 6 dan kun je gratis drie basketballessen volgen om te ervaren of basketball ook wat voor jou is.

Batouwe Basketball is de grootste basketballvereniging in de regio. Van peanuts, mini’s tot recreanten: je bent altijd welkom om in Bemmel te basketballen. Batouwe Basketball is een teamsportvereniging voor jong en oud waar ontwikkeling van talent gecombineerd wordt met gezelligheid. Je kunt vanaf 6 jaar deelnemen bij onze jongste groep de ‘Peanuts’. Daarna kun je op basis van je leeftijd en talent doorgroeien naar de opvolgende teams en misschien wel naar ons dames 1 of heren 1 team.

Voor iedere wedstrijd in de Ere- en Promotiedivisie kiezen we een talentje van de week en dat betekent dat je als jeugdlid eregast bent bij ons dames 1 of heren 1 team.

Hoe gaaf is dat om als eregast te mogen proeven aan superspannende basketball wedstrijden! Kom gezellig meetrainen vanaf vrijdagavond 15 maart om 18.00 uur in De Schaapskooi in Bemmel.

Boeken-ruil-kast De Lingehof

BEMMEL - Bent u ook gek op het lezen van boeken? Heeft u uw eigen boeken al uit? Kom dan eens een boek halen uit de boeken-ruil-kast van De Lingehof.

In De Lingehof in Bemmel (tegenover het grandcafé) is een gezellig hoekje gemaakt met wat boekenkasten. "U kunt hier lekker zitten om te lezen maar ook een boek meenemen om thuis te lezen. Heeft u uw eigen boeken al uit dan mag u de boeken ook altijd in de kast plaatsen. Wij hopen dat er veel gebruik van deze boekenkast gemaakt wordt zodat het aanbod van boeken wekelijks wisselt. Komt u gerust eens kijken... en neem dan lekker een boek mee!"

Eviva España voor bekende Elstenaar Henk Vink 'Spaanse Nederlander' mist 'durpske' soms

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: de geboren en getogen Elstenaar Henk Vink (65). Bekend onder meer van (carnavals)liedjes over het Overbetuwse dorp. In 2015 ging hij vanwege zijn gezondheid voor het eerst naar Spanje en sinds 2017 woont hij er definitief. 'Ik heb m'n draai gevonden hier'.

Vanwege zijn gezondheid uit Nederland vertrokken? Ja, vooral vanwege gewrichtsproblemen. Daarom werd Henk Vink in 2006 volledig afgekeurd. Warmte heeft een gunstige invloed op gewrichten, het maakt de pijn leefbaarder. ,,Ik ben afgekeurd vanwege mijn rug en knieën, verder heb ik geen knieschijf meer in mijn rechterknie en ben ik de afgelopen jaren aan beide schouders geopereerd.''

Henk vertrok naar de Costa Blanca, om precies te zijn El Campello, nabij Allicante. In 2015 trok hij de geboren en getogen Elstenaar voor het eerst naar de Spaanse oostkust, ging na een jaar terug naar 'zijn dorp' om zich in 2017 definitief te vestigen. ,,Ik woon in een schitterend appartement in El Campello en ben inmiddels resident. Wat inhoudt dat ik mij heb uitgeschreven in Nederland en nu onder de belastingplicht in Spanje val, met al zijn voordelen.''

Men hoort Henk dan ook niet klagen. ,,Het bevalt mij uitstekend; het klimaat, zeker voor mijn gezondheid, en verder vind ik positief: de gezondheidszorg, de boodschappen, benzineprijzen, verzekeringen en wegenbelasting, het is allemaal stukken goedkoper dan in Nederland. Bovendien zijn de Spanjaarden vriendelijk, behulpzaam en attent en totaal niet gestresst. Oftewel, wat vandaag niet kan doen we morgen.''

Hij is dan wel 65+, maar achter de geraniums zitten doet ie niet. ,,Ik lees veel en ik schilder, op stenen. Ook ben ik aangesloten bij Club Centro, een Nederlandse vereniging.'' Henk zegt zich een 'Spaanse Nederlander' te voelen. ,,Ik begin de taal te leren en kan mij al aardig redden.''

Carnavalsliedjes

Henk is een BE'er een Bekende Elstenaar. Onder meer van zijn (luister)liedjes tijdens de pronkzittingen van carnavalsvereniging De Batsers en samen met De Sofzangers. Tip: zoek op YouTube op Henk Vink en Elst. Hij werkte jaren als zwemonderwijzer en hij gaf les, algemene horecatechnieken, op een zogeheten ZMOK-school in Zetten, van de Heldringstichting. Ook was hij bedrijfsleider van een cultureel centrum in Heteren.

Maar bovenal is hij vader en… grootvader! ,,Ik heb twee kanjers van dochters, Robine en Ellen en geweldige schoonzoons Paul en Berry. Ze wonen allen in Elst. Inmiddels ben ik de trotse opa, Abuelo in het Spaans, van Bram en Floor. In 2017 en 2018 geboren.''

Voor de verjaardagen van zijn kinderen en kleinkinderen komt hij terug naar Nederland. ,,Ik verblijf dan bij mijn vriendin in Elst, Angela van Groningen. Zij komt regelmatig naar Spanje en in de toekomst zal ze voor langere periodes bij mij wonen.''

In zijn eerste periode in Spanje had Henk nog wel last van heimwee. ,,Nu niet meer, ik heb mijn draai gevonden hier. Natuurlijk mis ik mijn kinderen en kleinkinderen en af en toe 'mien durpske Elst' met zijn prachtige toren. De hoge prijzen in Nederland en alle regeltjes mis ik totaal niet. Het leven bevalt mij zo goed hier dat ik lekker in Spanje blijf!''


'De hoge prijzen en alle regeltjes in Nederland mis ik totaal niet'.

Boomfeestdag Lingewaard

Kasteel Doornenburg. (foto: Jos Peters)

LINGEWAARD - Stichting Lingewaard Natuurlijk organiseert samen met de gemeente Lingewaard de jaarlijkse Boomfeestdag op woensdag 13 maart. Het doel van deze dag is dat leerlingen bewust leren omgaan met de natuur in hun omgeving en een bijdrage leveren om in de toekomst, die natuur in stand te houden.

De eregasten op deze feestdag zijn de circa 226 leerlingen van basisscholen uit Lingewaard. Met hulp van vele vrijwilligers en leerkrachten gaan zij van 9 tot 12 uur meedoen met de landelijke Operatie Boomfeestdag. De locatie is rondom kasteel Doornenburg.

Er wordt een haag geplant, die bestaat uit meidoorn, sleedoorn en rozen. Daarnaast krijgen eiken – en beukenbomen ook een plaats. Het is een reusachtige klus, waaraan flink gewerkt wordt en die in een paar uur klaar moet zijn. Ter afwisseling van al dat plantwerk, gaan de kinderen groepsgewijs en onder begeleiding van ervaren natuurgidsen het kasteel en de omgeving van het kasteel ontdekken. Er wordt ook een kraam ingericht, waar de kinderen wat kunnen eten en drinken.

Tegen 11.30 uur zal het werk grotendeels af zijn. De kinderen krijgen een lekkere appel van Landwinkel De Woerd in Ressen en fietsen weer terug naar school met hopelijk een mooie ervaring rijker.

Spellenmiddag Zonnebloem Angeren

(foto: Sjoukje Veldkamp)

ANGEREN - Op woensdag 20 februari was er in het dorpshuis in Angeren een spellenmiddag voor de gasten van de Zonnebloem. Vanaf kwart voor twee liepen de gasten binnen om er een gezellige middag van te maken.

Onder het genot van een kopje koffie/thee en een koek kon iedereen even bijpraten, daarna was er geen tijd meer voor. Nadat de gasten in groepjes verdeeld waren, begonnen ze aan de spellen. Er werd onder andere gesjoeld, rummikub, het keezenspel (een combinatie van pesten en Mens Erger Je Niet), dobbelsteenbingo en het hamertjesspel gespeeld.

Tijdens de spellen werden de gasten voorzien van een consumptie, een hapje en een knabbeltje. Onvoorstelbaar hoe het goed verzorgen van de innerlijke mens invloed heeft op de prestaties van mensen. Het is dan ook een geweldige ervaring om te constateren hoe fanatiek onze gasten, misschien wel daardoor, deelnamen aan de verschillende spellen. Winnen geeft kennelijk ook op latere leeftijd voor onze gasten nog steeds een kick.

Rond half vijf konden de gasten nog genieten van een heerlijke kop groentesoep en tenslotte een broodje beenham met - voor de liefhebbers - zuurkool en honingmosterdsaus gesubsidieerd door 'Leefbaar Angeren'. De middag was gepland tot vijf uur, maar liep uit. Rond half zes gingen de gasten voldaan en met een zeer tevreden gevoel huiswaarts.

Koffieochtend Zilverkamp in De Brink

HUISSEN - Op 7 maart is een ieder vanaf 10.00 uur weer welkom op de koffieochtend Zilverkamp in De Brink. Met dit keer als gast Cor Neijenhuis over zijn expositie ‘Nooit Gebouwd Huissen’ in het stadmuseum Hof van Hessen.

De expositie laat zien hoe anders Huissen eruit had gezien als bepaalde grootste projecten door waren gegaan. Inspiratie voor de expositie deed Cor op uit soortgelijke exposities in Amsterdam en New York.

Onze gast zal om 10.30 uur van start gaan, als de wandelaars ook binnen zijn en aan de koffie zitten. Daarna zal er nog even kort ingegaan worden op de ontwikkelingen rondom het ParticipatiePunt in Huissen Zilverkamp. Natuurlijk is nog genoeg tijd over om gezellig bij te kletsen, een vraag te stellen aan iemand van het ParticipatiePunt of het Energieloket. Neem de buurvrouw/-man of kennis mee en schuif gezellig aan koffieochtend op donderdag 7 maart van 10.00-12.00u in de Brink.

De expositie ‘Nooit Gebouwd Huissen’ is te zien in het stadsmuseum Hof van Hessen van dinsdag - zondag van 13.00 – 16.30 uur.

Clubkampioenschappen TV Huissen in een nieuw jasje

HUISSEN - Laten we het dit jaar eens helemaal anders gaan doen! Dat was het idee van een groep enthousiaste leden van TV Huissen die dit jaar de organisatie van het toernooi op zich hebben genomen. Het doel: de clubkampioenschappen nog gezelliger maken én nog meer leden verleiden om mee te doen.

Wat is er dan anders dit jaar? De clubkampioenschapen zullen niet in een week, maar in vier dagen gespeeld worden: van 28 - 31 maart. Hiermee hopen we op mooie, drukbezette dagen op het tennispark. Daarnaast zijn vier dagen gemakkelijker in te passen in de volle agenda’s van onze leden.

Als tweede verandering zullen we niet singelen en mixen, maar spelen we alleen dames- en herendubbels. Mocht de opzet een groot succes worden, dan zullen later in het jaar nog de singels en mixen gespeeld worden.

De laatste noviteit is de mogelijkheid om je zonder partner in te schrijven. In de categorie 4/5 is dit verplicht, in de overige categorieën optioneel. Hierdoor zullen er nieuwe sterrenkoppels ontstaan op de baan, en nieuwe tennisvriendschappen worden gesloten.

Het thema van dit jaar is the battle of the sexes. Rondom dit thema worden twee leuke activiteiten georganiseerd tijdens het toernooi. Op vrijdagavond een pubquiz waarin de heren en de dames met elkaar de strijd aangaan. Op de finaledag organiseren we een proeverij met lekkere hapjes en drankjes. Maar ook de rest van de dagen zullen we ervoor zorgen dat het aan gezelligheid niet ontbreekt.

Wil je weer fit worden voor het nieuwe seizoen? Schrijf je dan in voor de clubkampioenschappen van TV Huissen!

Muzikale Zonnebloembingo Bemmel, Haalderen en Ressen

BEMMEL - Vrijdag 22 februari was het weer zover. In De Kinkel kwamen vele gasten voor de Muzikale Bingo van Kees Bos. Sommige gasten waren het vorige jaar ook aanwezig tijdens de Muzikale Bingo en zij verheugden zich op de middag.

Er werd fanatiek meegedaan. Het was zoeken op de kaarten en goed luisteren en vaak meezingen met de liedjes. We hadden dit jaar hele leuke prijzen die beschikbaar waren gesteld door het mooie bedrijf Zaza’z uit Oosterhout. Er waren tassen, portemonnees, sjaals en zelf had de Zonnebloem ook nog voor wat prijzen gezorgd. Alles ging mooi mee met de gasten.

Tijdens de middag zorgde De Kinkel ervoor dat de gasten op tijd een drankje en hapje kregen. Iedereen werd bedankt voor alle hulp. "Het was weer een fijne middag en onze gasten hebben echt veel plezier gehad", aldus Cora Sluiter, voorzitter.

Bieb helpt met online belastingaangifte

LINGEWAARD - De aangifte voor de inkomstenbelasting komt er weer aan: vóór 1 mei moet deze via de online omgeving van de Belastingdienst worden ingediend. Vind je het lastig om je belastingaangifte online te doen en heb je hier hulp bij nodig?

De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert in Bibliotheek Bemmel en Bibliotheek Huissen gratis informatiebijeenkomsten om bij de Belastingdienst online je weg te vinden. Hiervoor hoef je geen lid te zijn van de bibliotheek.

Op woensdagmiddag 13 maart kun je van 14.00 tot 16.00 uur voor informatie over de belastingaangifte terecht in Bibliotheek Bemmel. Dezelfde bijeenkomst vindt op woensdag 20 maart van 14.00 tot 16.00 uur plaats in Bibliotheek Huissen. Tijdens deze bijeenkomsten leggen docenten stapsgewijs uit hoe de aangifte werkt. Daarna kun je thuis zelf aan de slag.

Je kunt je aanmelden in de bibliotheek of per e-mail via bemmel@obgz.nl (Bibliotheek Bemmel) of huissen@obgz.nl (Bibliotheek Huissen). Meer informatie? Neem contact op met Bart van Helvoort van de bibliotheek: bvhelvoort@obgz.nl of bel 024-3274950.

De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert ook de cursussen ‘Klik & Tik’ en ‘Werken met de digitale overheid’ voor mensen die (beter) met de computer willen leren omgaan. Tijdens de Klik & Tik cursus zet je je eerste stappen op het internet en tijdens ‘Werken met de digitale overheid’ leer je hoe je bijvoorbeeld een DigiD, huur- of zorgtoeslag aanvraagt. Kijk voor meer informatie op www.obgz.nl/digitaal-vaardig of vraag ernaar in de bieb.

Minister Bruno Bruins prijst vrijwilligers hockeyclub Bemmel

Erna van der Wielen en Matthias Meijer worden door minister Bruins en gedeputeerde Markink in het zonnetje gezet. (foto: Niels Sparnaaij/Foto Mireat)

BEMMEL – VVD-minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport en Gedeputeerde Jan Markink hebben de trainers van hockeyclub MHC in Bemmel op 22 februari in het zonnetje gezet. Zij begeleiden het gehandicaptenhockeyteam dat vorig jaar goud en zilver won tijdens de Special Olympics.


Bruins en Markink spraken lovende woorden over de trainers Erna van der Wielen en Matthias Meijer. Deze twee begeleiden al ruim 10 jaar het g-hockeyteam en doen dat nog steeds met veel enthousiasme. Helga Witjes had het team vorig jaar als loco-burgemeester al in het zonnetje gezet. Nu waren de trainers aan de beurt.

Na een half uurtje praten ging de hele groep uiteindelijk het hockeyveld op om een balletje te slaan. Eerst was er de warming up, daarna baltechnieken, schot op goal en vervolgens een echte wedstrijd. Het was erg leuk om te zien hoe enthousiast de g-hockeyers met hun sport bezig zijn. Daarnaast hadden ze ook nog allerlei tips voor minister Bruins en gedeputeerde Markink die actief mee deden aan de wedstrijd.
Het was een erg geslaagde bijeenkomst waarbij we ontzettend trots zijn dat we zulke kampioenen en trainers in onze gemeente hebben.

Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 11 maart kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30u het volgende menu afhalen: soep, hachee met rode kool en aardappelpuree en 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen!

Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het 'Bemmels afhaalpunt' is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl.

20 / 28

Loop je Vitaal; Running- therapie maar dan meer...

GENDT - Loop je Vitaal is bedoeld voor alle mensen die op een manier stress ervaren. Dit traject houdt in dat je 8 weken in een kleine groep, samen met de vitaliteitscoach, aan de slag gaat met je gezondheid door middel van runningtherapie.

De wisselwerking tussen hoofd en lichaam wordt door het lopen gestimuleerd, hetgeen een positief effect op de klachten zal hebben. Ook helpt dit de zelfredzaamheid te vergroten.

Tijdens de wekelijkse 1,5 uur durende bijeenkomst beginnen we met het bespreken en/of ervaren van een thema welke met stress te maken heeft. De thema’s die aan bod komen zijn voeding, stress, ademhaling, yoga en mindfulness. Ook wordt er van iedere deelnemer een hardloopanalyse gemaakt door een fysiotherapeut. Daarna gaan we naar buiten en gaan we aan de slag met het hardlopen. Je hoeft hiervoor niet sportief te zijn. Het gaat hierbij om de beweging en niet om de prestatie.

Uniek aan ‘Loop je Vitaal’ is de multidisciplinaire aanpak van stress. Naast het (leren) hardlopen is er aandacht voor andere thema's die met stress te maken hebben zodat de deelnemers leren en ervaren wat ze nog meer kunnen doen om hun stress gerelateerde probleem aan te pakken. Voor deze multidisciplinaire aanpak werken wij samen met een gediplomeerd diëtist, yoga docent, mindfulness docent, fysiotherapeut en vitaliteitscoach.

De bijeenkomsten vinden plaats bij WdoCare in Gendt. We starten met de eerste bijeenkomst op woensdag 13 maart. Deze is van 9:30 uur tot 11:00 uur.

Wil je meer informatie of wil jij je aanmelden? Kijk hiervoor op www.wdocare.nl/loopjevitaal.

Avond 'welbevinden en levensvragen' voor familieleden

LINGEWAARD - Als je partner of ouder chronisch ziek of dement wordt, veranderen vanzelfsprekende en vertrouwde verhoudingen tussen partners, ouders en kinderen ingrijpend. De afhankelijkheid, de kwetsbaarheid en verlies van zelfstandigheid van diegene voor wie men zorgt, zorgt ervoor dat veel terecht komt op de schouders van de mantelzorger.

Een veel gehoorde uitspraak is dan ook: ‘Ik voel me nu zo alleen staan, vroeger deden we alles samen’. Daardoor kunnen levensvragen opkomen samen met gevoelens van vertwijfeling, onmacht en verdriet. Vragen als: hoe ga ik om met de ziekte en achteruitgang, hoe ga ik om met bepaalde gevoelens en twijfels, wie steunt mij of hoe bespreek ik bepaalde zaken met mijn partner of kinderen en levenseindevragen komen deze avond voorbij. Door er met elkaar over in gesprek te gaan voel je je na deze avond meer gesteund en gesterkt.

De avond wordt georganiseerd in samenwerking met de kerken in Lingewaard en Zinzia Zorggroep. Een dominee, pastor en geestelijk verzorger van verpleeghuis De Lingehof Bemmel zullen de inleiding verzorgen en samen met de aanwezigen in gesprek gaan. Gratis toegang.

In verband met de organisatie van deze avond is het fijn als je je vooraf aanmeldt, dit kan via het SWL meldpunt: 000-2552555/meldpunt@swlingewaard.nl. De avond is dinsdag 19 maart van 19.30- 21.00 uur in de protestantse kerk Raadhuisplein 35 in Huissen.

Succesvolle deelname De Ward aan de LAC

BEMMEL - Zeven zwemmers van De Ward hebben met succes deelgenomen aan de Lange Afstandscompetitie (LAC) in Doetinchem. Zij verbeterden vijf persoonlijke records, één clubrecord en behaalden zesmaal een eerste plaats.

Cas Prinse was bij de heren het meest succesvol. Hij verbeterde drie persoonlijke records (50m vlinderslag, 200m wisselslag en 800m vrije slag) en werd op zowel de 200m wisselslag als de 800m vrije slag eerste. Ook Mathieu Gepkens behaalde een eerste plaats op de 400m vrije slag. Hij verbeterde verder zijn persoonlijk record op de 200m vrije slag. Een eerste plaats was er verder voor Mick Schüssel op de 2000m vrije slag. Sander de Vries verbeterde zijn persoonlijk record op de 400m vrije slag en eindigde als achtste op de 800m vrije slag.

Bij de dames zwom Liz Veltman naar een eerste plaats op de 1500m vrije slag. Zij verbeterde hierbij tevens het clubrecord. Anniek Takken eindigde op deze afstand als derde. Tenslotte tikte Lynn Verhoeven als eerste aan op de 200m wisselslag. Zij verbeterde ook hierbij haar persoonlijk record op deze afstand.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 9 maart
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, InVoice
H. Johannes de Doper Indoornik: 19.00 u: woord- en gebedsviering, Lit. Werkgroep, R.K.G.K.I.
St. Leonardus Oosterhout: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Leonarduskoor

Zondag 10 maart
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering met kinderwoorddienst, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Magna Voce
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 9.30 u: eucharistieviering, F. Bomers, Chaveriem

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Column

Huwelijk

Opeens riep mijn geliefde, wij zijn vandaag 45 jaar voor de wet getrouwd. Huwelijk, een diepe zucht kon ik onderdrukken. Je wordt dan geacht volwassen te zijn. 1974, ik heb toen snoeihard afscheid moeten nemen van mijn jeugd. De rebelse radiopiraat Veronica moest op 31 augustus stoppen. Geen uitzending meer vanaf hun zendschip Norderney op de golven van de Noordzee. Ik was er kapot van. Mijn gedachte ging uit naar mijn blauwe transistorradio. Op het strand van zwembad Walburgen luisterden we samen naar Veronica. En toen was het ineens over. Er is allicht de nodige ruzie met de overheid en politiek aan vooraf gegaan. In elke huwelijk is er weleens onenigheid. Ja, ook bij ons. Met zo'n zure azijnpisser niet zo vreemd, zullen raadsleden van Lingewaard incluis het college gniffelend denken. Om verder niet in detail van mijn huwelijk te treden, onze verschillen zijn met een goed gesprek altijd gladgestreken. In de week van onze 45-jarige trouwdag stuurt communicatie het volgende bericht. Er is een persgesprek op woensdag 27 februari. De burgemeester is verhinderd. Oeps. Maandenlang is er bewust geen persgesprek. Het college heeft namelijk getoond de schurft te hebben aan de media. En dan plots een uitnodiging? De meegestuurde besluitenlijst is voor mij geen aanleiding om te komen. Geen vragen. Maar toch, zouden ze groot nieuws hebben? Op de fiets. Burgemeester Schuurmans, met in haar portefeuille communicatie en voorlichting, was inderdaad afwezig. De beleidsmedewerker communicatie heet de media (een stukjestikker en een snotneus van De Gelderlander) van harte welkom. Elke woensdagochtend om 9.00 uur is er voortaan een persbijeenkomst, zegt hij. De vragenronde mag beginnen. De snotneus overheerst de setting als het slimste blaag van de klas. Ik raak versuft. Een beetje wazig kijk ik voor me uit. Wethouder Theo Janssen kijkt me met pretoogjes aan. Op vragen van de snotneus zoeken wethouder Witjes en Sluiter naar 'gehaaide' antwoorden. Zit ik in een verkeerde film? Waarom niet een goed gesprek om een belabberd huwelijk te redden?
Sjaak

Siebe Klomp krijgt taart van prinsenpaar

Siebe Klomp met de taart van Frans en Moniera. (foto: Thomas Hoekjan)

BEMMEL – Zaterdagmiddag 23 februari heeft prins Frans de Stenenschuuver samen met prinses Moniera (en twee prinsesjes) een speciale taart gemaakt.

Het is een traditie waar alle prinsenparen van Lingewaard aan meedoen. De taart is voor iemand die het verdient om eens extra in het zonnetje te worden gezet.

De keus van het prinsenpaar viel op Siebe Klomp. Siebe is voorzitter bij Rugby Club Betuwe in Bemmel en onder andere betrokken bij Bemmel on the Beach, een jaarlijks rugbytoernooi op het Kinkelplein. Hij was blij verrast met het bezoek van Frans en Moniera. Met een brede glimlach nam hij de heerlijke taart in ontvangst.

Februarilente

dav

DOORNENBURG - Het was echt genieten van de februari-lente afgelopen week. De natuur is nog kaal maar het voorjaarsgevoel was er niet minder om.

Foto gemaakt in Doornenburg door Joyce Derksen

oznor
sdr
oznor
22 / 28

Huissense trainer boekt nu succes bij Bemmel De Grotenbreg Factor

Overal waar Ronald Grotenbreg als trainer komt volgt niet lang erna succes. Bij Jonge Kracht, OBW, De Bataven, Orion en GVA en dit seizoen bij Sc Bemmel. Met de roodzwarten is de in Huissen woonachtige ex-prof van FC Wageningen dé titelkandidaat van 1E. 'Terwijl de club de hoofdklasse niet als ambitie heeft.'

Tekst: Hans Schmeinck

Sc Bemmel scoorde dit seizoen in 16 competitiewedstrijden 48 doelpunten, gemiddeld precies drie doelpunten per duel. Nu, met nog tien duels te spelen, al het dubbele aantal van het totale vorige seizoen! Toen Bemmel eigenlijk was gedegradeerd en alleen vanwege het terugtrekken van Achilles'29 in de eerste klasse E mocht blijven.

Maar zie, dit seizoen staan de roodzwarten fier bovenaan, mede door de doelpuntengolf. De hand van de afgelopen seizoen aangetreden trainer Ronald Grotenbreg was al snel en nog steeds zichtbaar. ,,Toen ik vorig seizoen bij GVA instapte als trainer ging het team ook veel scoren, dus het zal geen toeval zijn'', lacht de Huissense oefenmeester (51). Hij verwijst naar de nieuwe en veelscorende spitsen Dennis Knuiman, Luke Roelofs en Ties Heutinck. ,,Maar het is bovenal een prestatie van het gehele team.''

Maar het ligt ook aan de voetbalvisie van de ex-prof van FC Wageningen. ,,Klopt, ik hou van aanvallend en gedurfd spel. Liever met 6-4 winnen dan in de laatste minuut met 1-0. Je ziet ook dat we (te) veel doelpunten tegen krijgen, 28 al, maar dat is inherent aan onze speelwijze. Bovendien, spelers kunnen en mogen fouten maken.''

Successen

Met GVA liep hij vorig seizoen meerdere keren nét promotie mis en eerder boekte hij successen (waaronder (periode)titels en/of promoties) bij Jonge Kracht, OBW, De Bataven en Orion. Ook was hij nog actief als trainer bij FC Twente A1 (zie ook kader). We kunnen inmiddels wel spreken van De Grotenbreg Factor. Nu weer bij Bemmel dus. Waar het kampioenschap lonkt. Het programma is niet ongunstig, de Bemmelnaren krijgen de vier belangrijkste achtervolgers allen nog thuis.

Die duels worden afgewisseld met uitbeurten bij de 'mindere goden'. ,,We zijn wel de gedoodverfde favoriet, maar ik kijk er toch anders tegen aan. In deze klasse staat het bovenin dicht bij elkaar en iedereen kan van iedereen winnen. Bemmel heeft de hoofdklasse overigens niet als ambitie. Daar is het beleid niet op afgestemd. Maar goed, we moeten wel rekening houden met dat scenario. En het team en ik willen heel erg graag. Het zou een unicum zijn voor de club. Stel dat het gebeurt, dan zien we wel waar het schip strandt.''

                                

'Profvoetbal niet fair'

Ronald Grotenbreg voetbalde zelf als prof bij FC Wageningen. Zijn toenmalige ploeggenoot Cees Lok haalde de Huissense trainer naar FC Twente. ,,Trainde ik met Bert Konterman de A1 daar. Mooie tijd gehad. Ik vertrok nadat Cees weg ging en de sanering werd ingezet. Of ik nog eens naar de profs wil? Die ambitie heb ik niet meer. Het is een harde wereld, waar mensen met geld en macht bepalen. Daar voel ik me niet zo in thuis. Hard is prima, maar het moet wel fair zijn. Dan liever veel plezier bij de amateurs.''

Boerderij verpietert door monumentale status

Dergelijke boerderijen kunnen volgens een taxateur niet als zeldzaam worden omschreven. (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Je erft het vervallen boerderijtje De Vosssenhof uit 1840 en die is onverkoopbaar. Het venijn zit achter een klein wapenschild aan de voorgevel. Het pand is in 1992 door de voormalige gemeente Bemmel aangewezen als een gemeentelijk monument. Een verzoek tot intrekking van dat besluit heeft het college afgewezen. Het onbewoonde pand staat al vijf jaar lang als gemeentelijk monument te verpieteren.

De erven familie Jansen heeft een deskundig bureau in de arm genomen. Taxateur Geert Rombouts komt tot de conclusie dat het boerderijtje in slechte staat is. De onderhoudstoestand is matig tot slecht. "Regulair onderhoud is dan ook niet meer zinvol." De schuur staat volgens Rombouts zelfs gedeeltelijk op instorten. Het is volgens hem 'aannemelijk' dat de constructieve toestand van het pand te maken heeft met de heiwerkzaamheden bij de achtergelegen nieuwbouw. En die zijn mede door de gemeente Lingewaard mogelijk gemaakt.

Ook de monumentale status wordt in twijfel getrokken. De architect is onbekend, na de tweede wereldoorlog zijn de vorm en historische elementen gewijzigd of verwijderd. Bovendien staan er in Gelderland nog 159 historische woonboerderijen van voor bouwjaar 1906 te koop, waarvan vier in Lingewaard. Dergelijke boerderijen kunnen niet als zeldzaam worden omschreven, vindt Rombouts. Bovendien is de monumentale boerderij aan alle zijden omsloten door nieuwbouw, waardoor er geen sprake is van een karakteristiek geheel met de omgeving. Conclusie, "Potentiële kopers deinzen terug vanwege de extra hoge renovatiekosten die de monumentale status met zich meebrengt."
De commissie denkt er heel anders over. Er is inderdaad veel achterstallig onderhoud, maar zowel de boerderij als schuur hebben nog steeds een monumentale waarde. Het college is het hier roerend mee eens. Dat het niet makkelijk verkoopbaar is, heeft ook volgens het college te maken met vraag en aanbod in combinatie met de juiste vraagprijs.

Ingezonden brief

Hondenharen achter de dijk

Het wordt alleen nog maar drukker achter de dijk en in de polder met honden. Al geruime tijd zijn er hondenbezitters die zo nodig hun hond moeten borstelen en kammen achter de dijk en laten de afgeborstelde haren gewoon daar liggen. Als je mensen daarop aanspreekt zeggen ze dat ze een zak meegebracht hebben en het ook meenemen, Als je dan weer komt liggen de haren gewoon verspreid over een stook van een paar meter. Als ze het wel meenemen blijven er altijd veel haren achter. Ik denk dan waarom borstel je je hond niet gewoon thuis en gooi het weg. Haren verteren niet en blijven heel erg lang daar liggen, Het is toch niet nodig ver van jou huis je hond te borstelen en het achter te laten of wel?

Alet Barten, Gendt.

Oranjeklaverjassen in Gendt

GENDT - Op zaterdag 13 april is er in het zalencentrum De Klok Oranjeklaverjassen. Tijd vanaf 11.00 tot 16.30 uur.

Graag 20 minuten ervoor komen om u in te laten schrijven. De kosten bedragen 15,00 euro, dit is inclusief lunch en prijzengeld. Zich opgeven kan bij de volgende personen: Cees Kaandorp, ac.kaandorp@kpnmail.nl en Marjo Hendriks, zandsehof@planet.nl.

Hoorcollege in Bibliotheek Bemmel 'We gaan weer stemmen!'

BEMMEL - Dit voorjaar zijn er liefst vier verkiezingen: van de Provinciale Staten, het Algemeen Bestuur van de Waterschappen, het Europees Parlement en de Eerste Kamer. Maar wat houden deze verkiezingen nu precies in? En wie mogen hun stem uitbrengen? Frans Eijkelhof, oud-docent Bestuurskunde, legt het allemaal uit tijdens het hoorcollege ‘We gaan weer stemmen!’ op donderdag 14 maart van 19.30 tot 21.00 uur in Bibliotheek Bemmel.

We mogen weer stemmen! Maar waarover gaat het eigenlijk en moet ik er wel aan meedoen? Dit zullen veel mensen zich misschien afvragen in het voorjaar van 2019. In deze periode vinden er maar liefst vier verkiezingen plaats: van de Provinciale Staten (20 maart), het Algemeen Bestuur van de Waterschappen (ook op 20 maart), het Europees Parlement (23 mei) en de Eerste Kamer (27 mei).

Maar wie mogen nu precies hun stem uitbrengen? Wie kunnen zich verkiesbaar stellen en hoe gaat dat in zijn werk? Wat doen al die organen eigenlijk en hoe functioneren ze in de praktijk? Al deze – en aanverwante – onderwerpen komen in dit college van Frans Eijkelhof aan de orde. De presentatie bij dit college wordt na afloop per e-mail aan de toehoorders verstuurd.

Dit hoorcollege is onderdeel van de collegereeks genaamd de ‘Universiteit van Lingewaard’. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50, overige bezoekers kopen een kaartje voor 4 euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via https://www.obgz.nl/uni-lingewaard.html.

Ingezonden brief

Attentie alle inwoners van Gendt!

U hebt het vast al wel opgemerkt, er zijn verschillende inwoners die druk doende om onze Woonstichting zelfstandig te houden (immers is de Woonstichting door Gendtse mensen opgericht).

Wij doen dit omdat iedereen, jong én oud er baat bij heeft dat we onze zelfstandigheid behouden. Er loopt nu een handtekeningenaktie huis-aan-huis. Mocht het zo zijn dat u niet thuis was, dan is er óók de mogelijkheid omdat in bijna álle winkels te doen die bij de GWV zijn aangesloten.

Op woensdag 20 maart zullen alle handtekeningen worden overgedragen aan interim-directeur mevrouw Liesbeth van Beek. En wel in het Hof van Breunissen om 14.30uur.

Wilt u digitaal tekenen? Zoek dan naar: woonstichting gendt mot woonstichting gendt blieve

De vrijwilligers

Fuchsia Extra Vaganza bij Epric

HUISSEN - Fuchsia Extra Vaganza is het terugkerend evenement van stichting Epric waarbij van meer dan 150 verschillende fuchsiasoorten/stekken aangeboden worden voor de prijs van 0,50 euro per stuk.

Stichting Epric is een niet commerciële werkervaringsplek waar men mensen begeleidt met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de kassen van stichting Epric leren deze mensen weer de dagelijkse dingen die wij zo gewoon vinden. Daarnaast een stukje rust en geborgenheid, met dit alles samen creëren wij een veilige werkplek. Met de opbrengst van de verkoop kunnen de werkplekken in stand worden gehouden.

Stichting Epric heeft altijd aparte planten: en bij de fuchsia's is dat niet anders! Er zijn soorten te koop met blauwe bloemen. Dit zijn nieuwe soorten die nog bijna niet bekend zijn. Ook zijn er een aantal winterharde soorten te koop. Deze kunnen gewoon in de tuin uitgeplant worden en zijn als mooie vaste tuinplant te kweken. Verder hebben we fuchsia's met hele grote bloemen. Tenslotte: ook nieuw is de fuchsia Maxima, vernoemd naar onze koningin.

Op vrijdag 8 maart en zaterdag 9 maart is ook de fuchsiavereniging aanwezig om informatie te geven over de verzorging van fuchsia's. Dit jaar zijn alle aangeboden fuchsia's al opgepot in potjes en zijn ze startklaar voor de mensen. Een mogelijkheid tot koffie drinken is er natuurlijk ook. "We zien u graag bij stichting Epric op 8 en 9 maart tussen 9-17 uur", aldus meldt stichting Epric, Nieuwediep 9a in Huissen (026 3250959; www.epric.org; www.fuchsia-extra-vaganza.com).

Fysiotherapie M van der Ploeg Behandeling en revalidatie voor balsporters

ANGEREN / HUISSEN - Balsporten als voetbal, handbal en volleybal zijn sporten waar de kans op een blessure groot is. Een spierscheurtje, schouderklachten, een verzwikte enkel, een knie die je verdraait en klachten bij het sportend kind.

Elke blessure is anders, iedere sporter is uniek. Om weer verantwoord te kunnen sporten vraagt dit een sportgerichte behandeling en revalidatie. Naast de sportrevalidatie op de locatie in Angeren, wordt dit nu ook mogelijk op de Blauwenburcht in Huissen (terrein van RKHVV).

Fysiotherapie M van der Ploeg heeft een extra locatie geopend voor balsporters uit Huissen en omstreken. Het gaat hierbij om blessures opgelopen tijdens het sporten of een blessure die jouw plezier in de balsport doet afnemen. Het doel is het bieden van behandeling en revalidatie door gespecialiseerde (sport)fysiotherapeuten in sportblessures en spier- en gewrichtsklachten. De ruimte bestaat uit een behandelkamer met faciliteiten voor het behandelen van balsporters. Daarnaast maken we gebruik van het kunstgrasveld voor sportspecifieke trainingen.

"Heb je een blessure, wil je advies om fitter te worden of een andere sportgerichte vraag? Maak dan een afspraak. Onder de 18 jaar worden de kosten vergoed door de zorgverzekeraar. Ben je ouder? Dan worden de kosten vergoed uit je aanvullende zorgverzekering."

(Telefoon 026 3255272 of 06 22998002; info@mvanderploeg.nl; www.fysiotherapievanderploeg.nl).

Kinderfysiopunt... Dé praktijk voor kinderfysiotherapie

HUISSEN / ZETTEN / ELST - Kinderfysiopunt De Wingerd is een samenwerking tussen drie ervaren en gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten: Emilie van Suilichem, Desiree Sijben en Monique Nijhoff.Morrien.

In basis opgeleid als fysiotherapeut, daarna gespecialiseerd tot kinderfysiotherapeut, en binnen deze beroepsgroep hebben wij alle drie een (super)specialisatie. Binnen onze praktijk beschikken we over alle expertise met betrekking tot de algehele motorische ontwikkeling van kinderen van 0-18 jaar. Dat is een heel breed begrip, waarbij u kan denken aan een trage motorische ontwikkeling, veelvuldig vallen, angst, schrijfproblematiek, blessures en nog veel meer.

We zijn gespecialiseerd in het begeleiden van zeer jonge kinderen en ouders in hun thuissituatie. Tevens begeleiden wij ouders en kinderen van prematuur geboren kinderen volgens het ToP-programma. Maar ook voor 'plas- en poepproblemen'( zindelijkheidsproblematiek) bent u bij onze kinderbekkenbodemspecialist aan het juiste adres.

We werken nauw samen met kinderartsen en andere zorgverleners uit de regionale ziekenhuizen. Onze regio bestrijkt het gebied rondom Rijn en Waal, zowel aan huis ( 0-2 jarigen) als in onze drie vestigingen; Huissen, Zetten en Elst.

Kinderen ontwikkelen spelenderwijs hun zintuigen en motoriek. Meestal gaat dit goed en bijna ongemerkt. Soms duurt dit wat langer of wijkt de ontwikkeling af van wat gebruikelijk is. Dat kan frustraties opleveren. Deze kinderen kunnen baat hebben bij behandeling door de kinderfysiotherapeut.

Om een idee te krijgen van mogelijke behandelindicatie 's verwijzen we graag naar onze site: www.kinderfysiopunt.nl. Om advies te vragen aan een kinderfysiotherapeut is geen verwijzing van een arts nodig. De behandelingen voor kinderen tot 18 jaar worden vergoed door uw zorgverzekeraar.

Voor meer informatie, of het maken van afspraken kunt u bellen met ons algemene telefoonnummer 026 3259905.

Betuwe On-Stage-Doe-Dag

OBC Bemmel leerlingen verbinden een hond bij dierenartsenpraktijk de Lingehoeve in Zetten.

BETUWE - Op 26 februari brachten 850 vmbo leerlingen in totaal zo'n 1700 bedrijfsbezoeken aan bedrijven in de Betuwe. De leerlingen zijn 3e jaars vmbo leerlingen van Citadel College, HPC Zetten, OBC Bemmel, OBC Elst en OBC Huissen. De afspraken voor deze bedrijfsbezoeken maakten de leerlingen zelf tijdens het Betuwe On Stage Beroepenfeest op 5 februari.

Jeurissen Schilderwerken en Woonservicewinkel uit Huissen ontving leerlingen die interesse hebben voor de beroepen schilder, verkoopmedewerker en interieurstylist. De schilders in spe verfden een muur in het bedrijfspand en zetten een ruit. De interieurstylisten maakten een moodboard. Henri Gerritsen is benieuwd of het bedrijf ook dit jaar het doel haalt: één geïnteresseerde leerling ontmoeten die hierna blijft 'hangen', (vakantie)werk doet en uitgroeit tot een kundige medewerker. Tot nu toe is dat ieder jaar gelukt.

Slijm

Een aantal leerlingen bezoekt dierenartsenpraktijk de Lingehoeve in Zetten. Ze inspecteren het gebit van een hond en verbinden zijn poot. De ogen van de leerlingen lichten op wanneer ze het hart van de hond horen kloppen via een stethoscoop. Op een bepaald moment is de hond Indie er klaar mee. Hij schut eens flink en de kwijl vliegt rond. "Ieuw…", de leerlingen schrikken ervan. Gelukkig zijn de kraan en de handdoekenrol dichtbij. "Nou is slijm het minst vieze", vertelt dierenarts Arianne Westeneng. "De volgende opdracht is het onderzoeken van de ontlasting van een ziek kalfje." Opgetogen vertrekken de leerlingen om 17.45 uur. Dit is voor veel leerlingen een schooldag om nooit te vergeten, die helpt bij beroepskeuze en netwerk.

Kent u Healthy4feet al?

GENDT - In ons assortiment bieden wij 100% Merino Antidruk Wol. Voor wandelaars, skiërs en overige (duur)sportbeoefenaars. Voor trainingen of wedstrijden. Voor mensen met dagelijkse voetklachten door te hoge druk in de schoenen of door standsafwijkingen aan de voeten. Bijvoorbeeld bij reumatische aandoeningen, koude, branderige en vermoeide voeten of te weinig vetpolster onder de voeten.

De wol kan preventief goed gebruikt worden bij wintertenen, blauwe plekken, pijnlijke hielen en nagels, bij beginnende likdoorns en blaren. De Merino Antidruk Wol zorgt voor verlichting en voorkomt blaarvorming. Het ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en is eveneens bij kneuzingen te gebruiken. De Merino Antidruk Wol is gemakkelijk toepasbaar.

.
Wol van het merino-schaap blinkt uit in zijn bijzondere kwaliteit. Onze wol is 100% pure merinowol, afkomstig van Europese Merino-schapen en is gekamd waardoor alleen de lange vezels behouden worden. De wol is ecologisch gewassen waarbij er geen chemische stoffen gebruikt worden. Hierdoor behoudt de wol zijn natuurlijke wolvet (lanoline). De wol heeft een zelfreinigend vermogen en werkt vochtregulerend, is antibacterieel en schimmelwerend. Merinowol is zeer zacht van structuur en daarom geschikt voor tal van toepassingen. Hierdoor draagt het zeer aangenaam en past het zich bij (voet)bewegingen aan.

Naast de Merino Antidruk Wol heeft Healthy4feet ook unieke merino-wollen sokken in combinatie met bamboe en mohair. Healthy4feet is een onderdeel van Lifestyle en Wol. Voor info en verkoopadressen: Lifestyle en Wol, Henri Dunantstraat 16, 6691 CC Gendt. Tel. 06 20238965; Reguliere openingstijden: vrijdag en zaterdag 09.00-17.00 uur. Of te bestellen via www.healthy4feet.com.

26 / 28

Lieve Esmee,
Van harte gefeliciteerd met je 8ste verjaardag.
Heel liefs van: Papa en Mama
Anna en Ryan.

Na A en B heeft Jayden nu ook Diploma C.
Gefeliciteerd Kanjer.
Opa Henny, Oma Diny en Woezel.

Hiep hiep hoera! Aukje 1 jaar!

Op 7 maart is dit prachtige meisje jarig.

Gefeliciteerd en kusjes van opa en oma.

10 maart 2019
Hoera, onze lieve (o)pa Ben Cornelissen alweer 76 jaar!
Liefs en knuffels, Lisa, Esmée, Cas, Marianne, Robert-Jan, Tinja en Miranda

Kleine meiden worden groot.

3 en 5 jaar alweer!

Dikke kus voor Renée en Marijn van papa!

Van harte gefeliciteerd
Harrie en Greet Maassen
al 12,5 jaar een bruisend paar!

Dikke kus je zus.

Ja, het is echt waar....
Deze knappe man wordt
8 maart 80 jaar.
Van harte gefeliciteerd.
Tot zondag!

8 maart wordt Mariëlle 50 jaar
Zo levendig en vitaal,
hoe krijgt ze het voor elkaar

Van Ons

Lieve Betsie,
Gefeliciteerd met je 80e verjaardag!
Xxx kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

7 maart is dit geweldige paar
50 jaar bij elkaar.
van harte gefeliciteerd.

Nog 11 nachten....

van 7 tot en met 13 maart

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS VISSEN. Op het gebied van relaties is de vissen een tegenstrijdig type. Aan de ene kant voelen ze zich vaak eenzaam. Maar gezelschap kan ze ook snel teveel zijn. Dat heeft alles te maken met hun hooggevoeligheid! Een vissen moet zich af en toe kunnen afzonderen om alle indrukken die ze opgedaan hebben goed te verwerken. Voor vrienden hebben ze letterlijk alles over.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Aanstaande donderdag dreigt een discussie uit te lopen op ruzie. Laat dat niet gebeuren! Op zondag ben je hard toe aan wat ontspanning. Maak bijvoorbeeld een boswandeling of dompel je onder in een kruidig bad. Op maandag ben jij degene met het beste overzicht. Dat maakt je tot een goed adviseur.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Na een ontspannen donderdag laat het geluk jou op vrijdag een beetje in de steek. Geen goede dag dus voor een gokje! Aanstaande maandag moet je over een belangrijke zaak een beslissing nemen. Maar daar kom je niet goed uit omdat je gevoel de ene kant op wijst en je verstand naar de andere kant.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Op donderdag heb jij een kort lontje. Iemand hoeft maar iets verkeerd te doen of jij zit er bovenop! Denk eerst na voordat je iets doet of zegt. Op maandag irriteer je je alweer over van alles en nog wat. Een beetje meer begrip voor de ander zou je niet misstaan. Dinsdag is een heel ontspannen dagje.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Donderdag is een goede dag om gezellig uit te gaan. Maar let wel op de centjes! Zaterdag wordt een drukke dag maar jij hebt een heel goed overzicht zodat niets je ontgaat. Zondag is een verrassende dag. Dat kan zowel positief als negatief uitpakken. Probeer je zo min mogelijk te verzetten tegen verandering.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op donderdag ben je de weg even kwijt. Je hebt geen idee welke kant je op moet. Geen paniek leeuw, want aanstaande zaterdag heb je de touwtjes weer strak in handen en organiseer je je eigen leven en dat van de ander met veel flair. Volgende week woensdag ben jij op een milde manier dictatortje.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op donderdag krijg je te maken met een mechanisch defect. Met jouw ervaring en inzicht zou je dit probleem moeten kunnen tackelen. Volgende week maandag heb jij weer eens volop kritiek op anderen. Je kunt je vast wel voorstellen dat dit op weerstand stuit bij de mensen in je directe omgeving.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Na een gezellige donderdag heb je op vrijdag even genoeg van bepaalde mensen in jouw omgeving. Vooral van diegenen die alleen maar vragen en nemen. Daar kun je een punt van maken door stelling te nemen. Volgende week maandag zijn er allerlei misverstanden waardoor iedereen slecht communiceert.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
De komende periode wordt heel erg druk. En dat komt vooral doordat jij met best wel grootse plannen aan komt zetten. Maak gebruik van de rust in het weekend om op te laden voor de volgende (werk)week. Vanaf maandag ga jij aan de slag om al jouw plannen te realiseren. Iedereen werkt mee!

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Tot en met het komende weekend vind jij verdieping het belangrijkste onderwerp in jouw leven. Dat heeft te maken met verdieping van je relatie(s) maar ook met verdieping van je kennis en inzicht in bepaalde gebieden. Na het weekend ben je vooral gericht op gerichte actie met hopelijk veel resultaat.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Het einde van deze week is nogal rustig. Maar op zaterdag heb jij je handen vol aan alle aandacht die jouw richting op komt. Je staat werkelijk in het middelpunt van de belangstelling. Dat is op zich positief maar jij kunt niet goed omgaan met een teveel aan belangstelling. Het maakt je wat bleu.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Tot en met zaterdag heb je de neiging om vooral aan alles vast te houden dat 'oud en bekend' is. Dat voelt voor jou wel zo veilig. Maar op zondag gaat de waterman-beuk erin. En dat betekent dat je vooral gericht bent op verandering en vernieuwing. Toch pas jij je op maandag weer 'netjes' aan.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Aan het einde van deze week krijg jij het ene geweldige idee na het andere. Het besef dat je deze ideeën niet in je eentje kunt invullen geeft een lichte paniek. De mensen in jouw directe omgeving hebben het allemaal veel te druk om je te helpen. Zondag besluit je dan ook om het in je eentje te doen.

Cheque voor het Duchenne Parent Project uitgereikt Klein feestje in Het Dorp (Arnhem)

Uitreiking van de cheque in Het Dorp. (foto: Astrid van Eechoud) astrid van eechoud

REGIO - Op 21 februari werd aan Bas Ten Kate, bestuurslid van het Duchenne Parent Project in Het Dorp in Arnhem een cheque ter waarde van 580 euro uitgereikt door de voorzitter en penningmeester van stichting deBol, in het bijzijn van Dennis Jansen en Roel ten Kate.

Het bedrag werd bijeengebracht bij de sponsor-snert-wandeltocht op 2 februarien door deBol-woensdag-wandelaars op 6 februari.

Ieder jaar organiseert deBol een sponsortocht voor een goed doel en het is fijn dat er deze keer, ondanks het snertweer op die dag, toch een mooi bedrag bij elkaar werd gesprokkeld waar het Duchenne Parent Project erg blij mee is! "Wij hopen dat Dennis en Roel nog heel veel goede jaren tegemoet mogen gaan en dat er uit alle onderzoeken uiteindelijk een lichtpuntje kan komen voor de vele Duchennepatiënten." Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl.

Prijsuitreiking kleurwedstrijd lampionoptocht

Winnaars met aanhang en Oranje Comité. (foto: John Regensburg) John Regensburg

BEMMEL - Woensdag 20 februari werden zes winnaars uitgenodigd om naar De Kinkel te komen voor de prijsuitreiking van de tekenwedstrijd van de lampionoptocht.

De lampionoptocht in Bemmel wordt elk jaar georganiseerd door het Oranje Comité Bemmel-Ressen en vindt plaats op 31 januari. De lampionoptocht gaat altijd samen met een kleurwedstrijd. Deze keer werd de kleurwedstrijd gewonnen door: Julia en Carlijn Lamers, Fleur en Niek Boeser en de broertjes Daniël en Julian Brookman.

Ieder kind mocht twee prijzen uitzoeken van de rijk gevulde prijzentafel en kreeg daarnaast ook een grote zak met snoep. Na de prijsuitreiking ging het hele gezelschap met begeleidende ouder op de foto.

Aanpak veiligheid dijken op de lange baan

Voor meer fietsstroken in Lingewaard moeten fietsers nog een paar jaar geduld hebben. (foto: Sjaak Veldkamp)

LINGEWAARD – Voorlopig niet meer veiligheid voor fietsers op de dijken. Het college heeft besloten vanwege 'technische redenen' voorlopig geen aanpassingen op de dijkwegen te doen. Het wachten is op de dijkverzwaring die vanaf 2022 staat gepland.

In 2016 zorgden dijken voor maatschappelijke onrust. De gemeenteraad was in rep en roer. Het college werd opgedragen motoren van de Lingewaardse dijken te weren. Voor fietsers moest de veiligheid fors omhoog door aanleg van rode fietsstroken zoals op de Rijndijk tussen Angeren en Huissen.

Ruim een jaar later kwam het college met hangende pootjes bij de raad terug. De aanleg van rode fietsstroken werd uitgesteld omdat de dijkverzwaring er aan zat te komen. Toch aanleggen zou kapitaalvernietiging zijn. Als goedkope tussenoplossing werd voorgesteld om door witte belijning fietssuggestiesroken te maken. Toch een stukje veiliger. De raad ging hiermee akkoord.

Ook dat is nu van de baan. De gemeenteraad is hierover schriftelijk geïnformeerd. "De dijk is op veel plaatsen te smal gebleken om deze aan te kunnen brengen en tevens een logische wegindeling te behouden Om die reden is het niet mogelijk om binnen het huidige wegprofiel op een veilige wijze fietsvoorzieningen te realiseren."

De motoren blijft een heikel punt. Het verbieden van motorrijders is niet gelukt. Er komt een nieuw onderzoek, belooft het college. Samen met de motorenproblematiek wil het college de wens van een veilige fietsvoorzieningen realiseren inbrengen bij het Waterschap. Die is bezig met planvorming voor de dijkverzwaring.

Hutaf 1 speelt gelijk in Terborg

HUISSEN - In landelijk A speelde Hutaf 1 afgelopen zaterdag tegen streekgenoot Hercules 2 uit Terborg. Het werd een spannende wedstrijd met wisselende kansen. Vóór de laatste twee wedstrijden keek Hutaf 1 tegen een 5-3 achterstand aan.

Dankzij de derde overwinning van van Sam te Westend die middag en de eerste winstpartij van Joeri van Ekeren werd het uiteindelijk 5-5. Anne van Bolderen wist helaas geen wedstrijd naar zich toe te trekken.

Hutaf 2 was is Zoetermeer kansloos tegen deBoer Taverzo 1. De Huissenaren wisten geen wedstrijd te winnen en keerden daarmee met een 10-0 nederlaag huiswaarts.

In de vierde klasse speelde Hutaf 8 in Westervoort tegen Westa 3. Na twee kleine nederlagen in de voorgaande wedstrijden lag het initiatief vanaf het begin aan Hutaf-zijde. Nina Goris en Djenna Abd-El Haliem wonnen beide al hun wedstrijden. Sascha Korthouwer wist één wedstrijd uit het vuur te slepen. Hiermee kwam een mooie 7-3 overwinning op het scorebord te staan!