GN Lingewaard

14 december 2016

GN Lingewaard 14 december 2016


De immer gezellige Gendtse kerstmarkt...

GENDT - Zondag 18 december staat weer in het teken van de altijd gezellige Gendtse kerstmarkt. Diverse kramen zijn gevuld met ieder een uniek en eigen product en allen afkomstig uit Gendt.

Ook dit jaar is de kerstman aanwezig en wel met sfeervolle kerstmuziek uit een draaiorgel! Tijdens de kerstmarkt is er een leuke knutselhoek voor de kinderen waar ook geschminkt kan worden. Een springkussen staat ook opgesteld om alle energie eruit te springen.

Gedurende de middag zullen er ook nog extra optredens gegeven worden door de koren 'Just do It' en 'de Notenkrakers', De prijzen van de Feestdagen Actie, georganiseerd door de Gendtse winkeliersvereniging zullen tussen 15.00 en 16.00 uur uitgereikt worden.

De Gendtse kerstmarkt staat voor gezelligheid, een lekker hapje en drankje, muziek, entertainment en voltallige families op het plein. De kerstmarkt zal opgesteld staan op het Julianaplein in Gendt en duurt van 13.00 tot 17.00 uur. "Wilt u zich even wanen in het leven van de kerstman? Ga dan mee met een ritje in de arrenslee door het dorp. Bovendien is deze zondag uitgeroepen tot koopzondag in Gendt, dus u mag het gewoon niet missen. De Gendtse Winkeliers Vereniging ontvangt u graag op de enige echte Gendtse kerstmarkt!"

Theatergroep Koperen Kees klaar voor Woef Side Story

HUISSEN - Het is bijna zover, tweede kerstdag gaat het nieuwe stuk van Theatergroep Koperen Kees in première aan het Kampstuk 23 in Huissen. Na veel repeteren, decoreren, informeren en van alles en nog wat corrigeren, zijn de spelers klaar om het publiek te entertainen met hun honden.

Afghaanse windhonden, Pitbulls, Yorkshire terriërs en ieder ander hondenras dat je maar kunt bedenken, mengt zich een weg in dit romantische liefdesdrama. Op 27, 28, 29 december en 2, 3, 4, 7, 8 en 14 januari zijn de voorstellingen om 14.00 en/of 19.00 uur.

In Woef Side Story nemen onze trouwe viervoeters je mee in het verhaal van de stoere straathond Toto en bloedmooie rashond Marina. Zij worden op slag verliefd op elkaar, maar in de verschillende hondenwerelden is deze liefde verboden! Zelfs hun baasjes staan dit niet toe. Mevrouw Schoonbroek doet er dan ook alles aan om haar wedstrijdhonden van de straat te houden en haar slordige buurman Bob dwars te zitten met haar plannetjes.

Wanneer zij met Marina de eerste plaats in de wacht weet te slepen tijdens de grote hondenshow, weet de valse dokter Prick haar te charmeren met zijn praatjes. Zijn rashond Beluga zorgt voor een tweestrijd tussen de straathonden en de rashonden.

Kan Toto zijn grote liefde Marina redden uit de klauwen van de gemene hond Beluga, zelfs als hij daarvoor zijn belofte moet breken? Of weet dokter Prick Toto in handen te krijgen?

Stap in de hondenwereld van ‘Woef Side Story’ waar onze spelers flink gerepeteerd hebben om zich als hond te kunnen gedragen. Voor sommigen was dit een hele kluif! De regie ligt in handen van Erwin Teering. Het script is van Don Duyns en Arjan Ederveen.

Reserveer nu alvast je kaartje via www.theater-kees.nl. Kaarten kosten 8,50 per stuk en u kunt ze direct via Ideal online betalen, uitprinten en meenemen naar Theater Kees, waar ze worden gescand.

Ouderwetse kerstbingo

ANGEREN - Op vrijdag 16 december houdt AKG De Narrenpoel een ouderwetse kerstbingo.

Er wordt op deze avond een bingo gespeeld met kleine kaartjes, waarbij de nummers aangestreept moeten worden. Er zijn leuke prijzen te winnen; onder andere vleesschotels, levensmiddelen pakketten, konijnen en nog vele andere mooie prijzen. De bingo wordt gehouden in het Dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren en de aanvang is 20.00 uur.

Retraite: een rustpunt in de drukke tijd voor kerst

RESSEN - Inspiratie voor iedereen die meer wil dan gezelligheid. Aandacht voor datgene wat je boven jezelf uit tilt. Op zondag 18 december van 12.00-17.00 uur in de protestantse kerk aan de Kerkenhofstraat 3 in Ressen kun je aan een inspirerend meditatief programma in Ressen meedoen.

Onder leiding van Annet Hogenbirk, geestelijk begeleider en coach zoeken we de stilte op in onszelf. We doen dat tijdens een stiltewandeling in de omgeving en tijdens meditatieve oefeningen in het prachtige sfeervolle 11de eeuwse kerkje van Ressen. Er is daarbij ook ruimte voor uitwisseling van je ervaringen in kleine groepjes als je dat wilt. De middag is zo opgezet dat je vooral in rust inzichten opdoet in jezelf. Inzicht in waar jouw verlangen ligt. Als je dat voor jezelf concreter maakt, krijg je er een ‘plaatje’van, zie je het zitten. Dat is een prima vertrekpunt om in je dagelijks leven meer aandacht te besteden aan datgene wat jij belangrijk vindt!

De organisatie is in handen van de Werkgroep Pleisterplaats Ressen in samenwerking met Annet Hogenbirk, geestelijk begeleider/coach van praktijk Zin in mijn Leven.
Aanmelding: kan vóór 12 december bij winnyeijbersen@gmail.com of via 06 14894540. Meer informatie staat op: www.psglor.nl. Belangrijke tip: Neem zelf brood voor de lunch mee en trek stevige schoenen aan!

Herinrichting Angerensche en Doornenburgsche Buitenpolder

LINGEWAARD - Begin 2015 heeft K3Delta samen met Caprice de handschoen opgepakt om tot een initiatief voor natuurontwikkeling door zand- en kleiwinning in de Angerensche en Doornenburgsche Buitenpolder te komen. Het plangebied strekt zich uit over een oppervlakte van bijna 70 hectare.

Het inrichtingsplan heeft een heldere zonering: extensieve graslanden aan de ene zijde en grootschalige natuurontwikkeling aan de andere zijde. Een geul op de plaats van een voormalige Rijnmeander verbindt de beide zijden van de uiterwaard en naast de natuur en het landschap, maakt het ook de geschiedenis van deze boeiende plek beleefbaar. Vrijkomende grondstoffen voeden de plaatselijke, sinds oudsher aanwezige steenfabriek en regionale vraag naar zand, bijvoorbeeld voor infrastructuurwerken.

Ook daarna hebben wij niet stil gezeten. Inmiddels heeft de Notitie Reikwijdte en Detailniveau ter inzage gelegen. Hierin is het voornemen en de bandbreedte van het onderzoek beschreven. Het merendeel van het benodigde onderzoek heeft intussen plaatsgevonden (geohydrologie, geostabiliteit, rivierkunde, natuur, geluid, lucht, stikstof en externe veiligheid). Deze onderzoeken worden verwerkt in de diverse vergunningsaanvragen. De vergunningsaanvragen zijn inmiddels voorbesproken met het bevoegd gezag en naar verwachting worden de definitieve vergunningsaanvragen nog voor eind 2016 ingediend. In de tussentijd dient het milieueffectrapport te worden opgesteld evenals het nieuwe bestemmingsplan.

Kortom: tijd om een ieder bij te praten! Op dinsdag 13 december tussen 16.00 en 20.00 uur organiseert K3Delta samen met Caprice een inloopmiddag- en avond in Eet- en drinkfestijn De Waay, Rijndijk 67 in Doornenburg. Wij informeren dan graag over de laatste stand van zaken en vanzelfsprekend is er uitgebreid gelegenheid tot het stellen van vragen.

Zijn er op voorhand al vragen of opmerkingen? Marieke Sanders van K3Delta BV (024 348 88 69 of per mail via m.sanders@k3delta.nl) beantwoordt deze graag. Wij heten u welkom op dinsdag 13 december.

De Tichel Haalderen

HAALDEREN - Bingo: Iedere 1ste en 3de woensdagavond is er om 20.00 uur een bingoavond. De laatste bingoavond van 2016 is op 14 december. Hierna starten we weer in januari op 4 en 18 januari.

Het dorpshuis is tussen de kerstdagen en Nieuwjaar gesloten. De verenigingsactiviteiten starten weer vanaf 2 januari met koersballen, biljarten, kaarten en jeu-de-boulle.

De volgende activiteiten van het dorpshuis zijn: 7 januari nieuwjaarsreceptie vanaf 15.00 uur tot 17.30 uur.

26 januari komt Dick van Altena een muzikale avond verzorgen aanvang 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Entree is 7,50 per persoon.

27 maart is er een culturele avond in De Tichel.

In het dorpshuis is een fysiotherapeut aanwezig op maandagmiddag en vrijdagmorgen. Hoe eenvoudig kan het zijn om zelfstandig naar therapie te gaan..

Stichting Welzijn Lingewaard heeft een participatiepunt in Haalderen. Hier kunt u terecht voor al uw vragen over maatschappelijke ondersteuning, leefbaarheid, zorg etc. Dit is telkens op de maandagmiddag in de even weken van de maand vanaf 13.00 tot 15.00 uur. Het repaircafé is telkens op de laatste woensdagavond van de maand.

Na drie maal een open eetcafé, verzorgt door de SWL te hebben gehad in november en december, zal er geëvalueerd zijn of dit een vervolg gaat krijgen in 2017.

Zoekt u ruimte voor vergaderen, repeteren, cursussen, lezingen, musiceren of welke activiteit dan ook, wij komen graag aan uw wensen tegemoet. Kijk eens op onze website: www.dorpshuisdetichel.nl.

Voorinschrijving open voor zonne-energie uit Drijvend Zonnepark Lingewaard

LINGEWAARD - Niet elk dak is geschikt voor het opwekken van zonne-energie. Soms ligt het dak verkeerd ten opzichte van de zon. Het kan ook dat lokale voorschriften of beperkingen van verhuurders verbieden om zonnepanelen te plaatsen. Eigenaren van appartementen hebben meestal geen eigen dak om zonnepanelen op te plaatsen.

Coöperatie Lingewaard Energie U.A. biedt bewoners, die niet zelf zonne-stroom kunnen opwekken met panelen op hun dak, de gelegenheid om toch gebruik te kunnen maken van zonne-energie.

De coöperatie heeft in samenwerking met tuinders het Drijvend Zonnepark Lingewaard (DZL) ontwikkeld op het gietwaterbassin in het tuinbouwgebied Bergerden. Het gaat om een zonnepark van circa 6.000 panelen, waarmee jaarlijks ongeveer 1,6 miljoen kWh zonnestroom opgewekt kan worden. Genoeg voor ruim 500 huishoudens!

Op dit moment zijn we in afwachting van de uitslag van de aanvraag voor SDE+ subsidie. We bieden nu al iedereen de mogelijkheid om via voorinschrijving hun interesse kenbaar te maken voor afname van zonne-energie. Volgens planning wordt het zonnepark in de eerste helft van 2017 wordt gerealiseerd.

De duurzaam geproduceerde stroom verkopen we aan het Nijmeegse energiebedrijf Huismerk Energie. Zij zorgen ervoor dat de door ons zonnepark geproduceerde stroom daadwerkelijk in de regio geleverd wordt.

Geïnteresseerd? Maak uw interesse kenbaar maken door een e-mail te sturen naar DZL@lingewaardenergie.nl, en vermeld daarbij uw naam, adres, woonplaats en de hoogte van uw huidige stroom- en gasverbruik. Voor meer informatie zie www.lingewaardenergie.nl. Uw voorinschrijving is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets!

Nieuwjaarsjazzfeest in kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Kasteel Doornenburg en de Storyville Jassband: een spannende combinatie! Op zaterdagavond 14 januari opent het kasteel haar deuren voor Classic Jazz.

De prachtige, historische ridderzaal heeft al eerder bewezen zeer geschikt te zijn als concertpodium. Meestal is die zaal benut voor het presenteren van klassieke muziek. Nu is de beurt aan de Storyville Jassband om hier een nieuwjaarsconcert te geven. Met dit concert maakt het bestuur van de stichting Vrienden van kasteel Doornenburg een start met het verbreden van het muzikale aanbod in het kasteel.

De Storyville Jazzclub werkt van harte mee aan dit initiatief. Classic Jazz in het kasteel! Spannend! De entreekosten bedrage 15 euro. Wilt u zeker weten dat u bij het nieuwjaarsconcert aanwezig kunt zijn, reserveer dan tijdig. Dat kan via een email aan het kasteel: administratie@kasteeldoornenburg.nl.

Winterfestijn zoekt gezin als uithangbord

OVERBETUWE - Wie wordt het gezicht van de elfde editie van het Winterfestijn Overbetuwe?Welk gezin zien we terug op posters en flyers van het seizoen 2017-2018? Dat is de vraag die op donderdag 5 januari beantwoord wordt. Dan is de verkiezing van het gezin van Overbetuwe.

Tijdens de vorige editie van het Winterfestijn Overbetuwe is Daphne Harmsen na een spannende verkiezingsavond gekozen tot Miss Winterfestijn. Je ziet haar op alle reclame-uitingen terug. Zij is de komende weken het gezicht van het Winterfestijn.

Er is een nieuwe verkiezing uitgeschreven. Dit keer zoekt de organisatie het leukste, gezelligste, winterse gezin in Overbetuwe. Dat gezin zien we dan terug op billboards, Facebook, website, posters en alle andere reclame-uitingen.

Gezinnen die een gooi willen doen naar de titel kunnen zich voor 26 december aanmelden. Ze kunnen dat doen door een mail te sturen naar pr@winterfestijnoverbetuwe.nl Ze kunnen in de mail aangeven waarom dit gezin een kans maakt en wat de eigenschappen zijn van deze familie. De organisatie gaat ervan uit dat de gezinnen ook een foto insturen. Gezinnen worden voor 30 december op de hoogte gesteld of ze zijn geselecteerd voor de verkiezingsavond op 5 januari die duurt van 19.30 tot 22.00 uur.

Hutaf-jeugd sluit seizoen in stijl af

Jeugdleden en begeleiders Hutaf bij seizoensafsluiting

HUISSEN - Na het behalen van het kampioenschap kon Hutaf 1 de laatste wedstrijd onbevangen spelen. Met het geluk wat bij een kampioen hoort, werd een groot aantal wedstrijden gewonnen. Tegenstander De Treffers ’70 1 vertrok met een geflatteerde 10-0 nederlaag huiswaarts. Hutaf 1 is daarmee ongeslagen kampioen geworden.


Op papier had Hutaf 2 een lastige laatste wedstrijd. In het Koelhuis werd gespeeld tegen HelwegenPeters/Westa 2 uit Wessem. Het krachtverschil was echter groter dan de stand op de ranglijst deed vermoeden. Op het dubbelspel na werden alle wedstrijden gewonnen. De 9-1 overwinning zorgde ervoor dat Hutaf 2 nog een kleine sprong op de ranglijst maakte en op de derde plaats eindigde.


Hutaf 3 speelde een kampioenswedstrijd. Er waren vijf punten nodig om de titel veilig te stellen. Litac 1, uit Lichtenvoorde, bood echter de nodige tegenstand. Op de stand van 4-2 won Chana van der Venne haar wedstrijd waarmee het kampioenschap een feit was. Dankzij dit resultaat is Hutaf 3 het derde jeugdteam van Hutaf dat volgend seizoen in een landelijke competitie speelt!

Voor Hutaf 7 was de laatste competitieronde het spannendst. Samen met Treffers 4 uit Arnhem streden zij om de titel. Zelf won Hutaf 7 met 8-2 van Litac 3. Waarna het wachten was op het resultaat van de Treffers. Helaas wisten de Arnhemmers met 9-1 te winnen waardoor zij het kampioenschap opeisten.
Na afloop van de wedstrijden werd het seizoen in stijl afgesloten met alle teams en hun begeleiders. In het Koelhuis werd gezamenlijk gegeten, er was een bingo georganiseerd en een heuse Mannequin Challenge en als afsluiting discotafeltennis. Het was een mooi seizoen!

Informatieavond sporten voor mensen met een beperking

LINGEWAARD - Op dinsdag 24 januari van 19.30-21.00 uur verzorgt Uniek Sporten in samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard een informatieavond over aangepast sporten in Lingewaard. Deze avond is bedoeld voor mensen met een beperking, hun familieleden (mantelzorgers) en belangstellenden.

Voor mensen met een beperking heeft sport een belangrijke meerwaarde. Natuurlijk is sport en bewegen belangrijk voor je gezondheid. Maar nog veel belangrijker is dat sport goed is voor de sociale contacten en dat het ontspanning en plezier biedt. Sport speelt een belangrijke rol als het gaat om de participatie van mensen met een beperking in de maatschappij. Door middel van sport en bewegen leggen mensen met een beperking contacten en maken ze onderdeel uit van een vereniging. Hierdoor is sport een middel om de integratie te bevorderen.

Tijdens de informatiebijeenkomst staan de volgende onderwerpen centraal:

Wat is en doet Uniek Sporten; Sportmogelijkheden in Lingewaard en omgeving; Signalen aangepast sporten en de toegankelijkheid van de sportmogelijkheden; Wat kunnen wij voor u doen.

De avond vindt plaats bij SWL, Cuperstraat 9, Bemmel. "Heeft u vragen over de informatiebijeenkomst of wilt u zich aanmelden? We zijn te bereiken via telefoonnummer: 026 3773787 of door een e-mail te sturen naar c.migo@unieksporten.nl. Daarnaast is veel informatie, zoals het actuele sportaanbod, te vinden op www.unieksporten.nl of via onze app (iOS en Android)."

Grootste kerststal in Zandse Kerk is weer open

HUISSEN - Vanaf 9 december is de grootste kerststal van Gelderland weer geopend voor bezoekers in de Zandse Kerk in Huissen. Dagelijks is deze fraaie grote kerststal te bezoeken tussen 9.00 en 18.00 uur.

De afgelopen weken is weer druk gewerkt aan de grootste kerststal in de Zandse Kerk. Met een team van ruim 14 personen is in de avonduren dit fraaie schouwspel helemaal opgebouwd. Met hout, steigers, jute en natuurlijk de prachtige beelden is een impressie gemaakt van het landschap bij Bethlehem in de tijd van de geboorte van Jezus. De kerststal wordt al sinds jaar en dag op deze manier opgebouwd, hoewel de omvang de afgelopen vijf jaren ruim is verdubbeld.

De kerststal trekt jaarlijks veel bezoekers, van jong tot oud, uit Lingewaard en ver daar buiten. In de kerk kunt u bij de kerststal rustig zitten en het schouwspel op uw gemak bekijken. Daarbij kunt u gebruik maken van een kopje koffie.

Wilt u eens zien hoe deze kerststal opgebouwd wordt? Kijk dan eens op de facebookpagina van Stichting de Zandse Kerk. Dit jaar hebben we ook verschillende kerststallen in de kerk opgesteld, welke zijn aangeboden.

Wilt u meer weten over Stichting de Zandse Kerk? Kijk op www.zandsekerk.nl of spreek de vrijwilligers aan die bij de kerststal aanwezig zijn.

Kleindierententoonstelling De Gelderlandshow gaat door

Vos Konijn

REGIO - Kleindierententoonstelling De Gelderlandshow gaat door, ondanks het vervoers- en tentoonstellingsverbod voor pluimvee. De show voor konijnen, cavia's, kleine knagers en sierduiven gaat door.

Er zijn in deze diergroepen 2105 dieren ingeschreven uit het gehele land, inclusief Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden. De show wordt gehouden in de Olympic evenementencentrum, Nieuweweg 203 in Wijchen.

De show is open op vrijdagavond 16 december van 19.00 tot 22.00 uur, zaterdag 17 december van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 18 december 10.00 tot 16.00 uur.

Kerstviering vrouwenvereniging

ANGEREN - Dinsdag 20 december is er een kerstviering met met medewerking van vocalist Peter Sluiter.

Tijdens de viering kan er genoten worden van een uitgebreide koffietafel, kerstgedicht en kerstverhaal. Voor de onkosten is er een verloting met mooie prijzen.

De avond begint om 19.30 uur en is in het dorpshuis. Een sfeervolle avond gewenst!

Column

Sinterklaasletter

De pakjes verdeeld, sinterklaasletters opgepeuzeld en de zwarte pietendiscussie is verstomd. In Huize Veldkamp werd Sinterklaas afgesloten met de vier kleinkinderen. Bas wist dit jaar voor het eerst dat Sinterklaas een verklede man met een plaksnor was. Hij mocht met opa en oma het spel meespelen dat Zwarte Piet de cadeautjes door de brievenbus had gestopt.

Het college van Lingewaard was vorige week ook in cadeaustemming. De voorstelling begon tijdens het wekelijkse persuurtje op de burgemeesterskamer. Marianne Schuurmans had voor de verslaggever van De Gelderlander en deze stukjesschrijver een primeur. Een persuurtje, met een vingerveegtelefoon op tafel. Wethouder Johan Sluiter was de Telefoonpiet die samen met wethouder Theo Pere op weg was naar de voetbalwedstrijd PSV - FK Rostov. De luidspreker gaat open. De Telefoonpiet wordt door Marianne gewaarschuwd. Zeg geen gekke dingen, want alles wat je zegt wordt ook gehoord door twee mannen van de media. De Telefoonpiet: "Als ze dan maar opschrijven wat ik zeg." En wat maakt de ongeschminkte Telefoonpiet bekend? De bouw van een megavarkensstal in Gendt gaat niet door. In ruil daarvoor mag de varkensboer vier woningen bouwen. Ik zei, een slimme boerentruc. In een tijd van slechte varkensprijzen en aangescherpte milieueisen zijn vier woningen lucratiever. Ach, zegt de burgemeester op meelijdende toon, de varkensboer heeft wel een hoop voorbereidingskosten gemaakt. Het nieuws mag nog niet naar buiten.

Wethouder Sluiter wil een dag later op het gemeentehuis zijn 'koelbloedige' onderhandelingsresultaat tijdens een communicatief verantwoord geregistreerde goednieuwshow eerst aan de Gendtse buurtbewoners presenteren. Toen dacht ik aan Schuurmans uitspraak. De slimme varkensboer heeft al zoveel kosten gemaakt, maar haalt wel de pot uit. En de buurtbewoners dan? Vanaf 2008 actie gevoerd tegen een slimme boer en een knullige Lingewaard, slapeloze nachten, waardedaling van hun huizen en hoge kosten gemaakt. Lingewaard nodigt ze uit om naar Bemmel te komen voor een goedkope goednieuwsshow van Telefoonpiet. Nog te beroerd om met sinterklaasletters naar Gendt te komen.
Sjaak

In een Oogopslag

woensdag 14 december
09.30 u. St. Martinuskerk Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters.

vrijdag 16 december
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Afscheidsviering van Pastor Roelofs, met Pastoresteam en Middenkoor InVoice. Aansluitend aan de viering is er een receptie.

zaterdag 17 december 4e weekend van de Advent
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor De Levensbron

zondag 18 december 4e zondag van de Advent
10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor De Levensbron.

woensdag 21 december
09.30 u. HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Eucharistieviering met Pastoor Peters.

19.00 u. De Valom, Eucharistieviering met Pastores Peters en Roelofs en het Herenkoor, Adventviering voor ouderen en zieken uit Angeren en Huissen.

Nieuws van Bejaard maar Jong

HAALDEREN - Het bestuur van Bejaard maar Jong nodigt alle 55-plussers van Haalderen uit om deel te nemen aan de 'Op weg naar Kerstmis 2016' viering op maandag 19 december om 14.00 uur in dorpshuis De Tichel in Haalderen.

De communieviering wordt verzorgd door pastor Ineke van Cuijk met muzikale omlijsting van dames- en herenkoor. Na afloop van de viering is er gelegenheid om onder het genot van een kop thee of koffie na te praten.

Bejaard maar Jong organiseert wekelijks activiteiten voor de 55-plussers in Haalderen, t.w. koersballen, kaarten, biljarten en jeu de boules op maandag, line-dance op dinsdagmorgen, gym, biljarten en soosmiddag op donderdag.

Verder is er op de laatste woensdagochtend van de maand de koffiemorgen: onder het genot van een kopje koffie of thee kan men gezellig bijpraten van 10.00 uur tot 11.30 uur. Deze koffiemorgen staat open voor alle senioren van Haalderen.

Nieuw

Via Bejaard maar Jong sporten en zwemmen tegen gereduceerd tarief bij Laco Bemmel! Voor 29,95 per maand onbeperkt sporten en zwemmen bij Laco Bemmel! Om hiervoor in aanmerking te komen, dient u lid te zijn of te worden van Bejaard maar Jong. (Lidmaatschap Bejaard maar Jong is 10,00 per jaar, inclusief ons clubblad en deelname aan open activiteiten tegen ledenprijs). Bent u al lid van Bejaard maar Jong en wilt u gaan sporten bij Laco? Geef bij inschrijving aan dat u lid bent en toon de BMJ lidmaatschapskaart. Sport u al bij Laco en wilt u gaan sporten via Bejaard maar Jong? Dan is met mogelijk om over te stappen.

Voor meer informatie kan men terecht bij bestuurslid Leo van Schaijk: 0481 463307.

Van Kerk naar Theater 45

BEMMEL - Hans de Koning is in Huissen in '56 geboren en opgegroeid op het bedrijf van zijn vader tussen planken en spijkers, de werkplaats was zijn speeltuin. Als kind ging hij al mee naar de bouw. Getrouwd met Trees, samen trotse ouders van Moniek en Jaklien.

"Mijn vak vind ik te mooi om ooit mee te stoppen en van de vele mooie dingen die ik al heb mogen maken is de theaterkerk een hoogtepunt. Het hele proces van idee tot uitvoering heb ik meegemaakt. Vanaf het begin vroeg mijn neef Henk Sluiter mij om vanuit bouwkundig oogpunt, ik had al veel voor hem gedaan, mee te kijken naar de haalbaarheid van de drie opties die de gemeente voorstelde om het verenigingsleven in Bemmel voor de toekomst van een huis te voorzien: de kerk, De Kinkel of nieuwbouw. Henk trok het in de breedte om het beste eruit te kunnen halen. Tot de grote domper. Hoe mensen zich vervolgens ingezet hebben zonder zichzelf op de borst te kloppen, is uniek.

Als architect en bouwer kun je vanuit een glazen huis werken, maar ik ben erachter gekomen, dat alles beter en mooier wordt door samen te werken met de echte makers. De combinatie van werkvloer met ondernemer, die kennis delen levert het beste resultaat op. In de kerk kon ik bij tijde met wat handschetsen op de bouwvloer aangeven, wat de bedoeling was en iedereen maakte het eenvoudigweg, van vrijwilliger tot professional en er was er niet één die klaagde en dat vind ik mooi en knap.

Na de HTS Bouwkunde ging ik in Arnhem naar de 'Academie voor Bouwkunst', een enorme omslag van techniek naar pedagogisch en sociaal inzicht over hoe een mens zich thuis voelt. Voor een volwaardig maakproces moet je de goeie mensen weten aan te spreken op hun eigen verantwoordelijkheid en hen laten voelen dat hun inzet en betrokkenheid echt van belang is voor het totaal: alle schouders eronder en neuzen in dezelfde richting. Iets bedenken is prachtig, maar het moet ook gemaakt kunnen worden, praktisch en duurzaam zijn, hoe doe je het, zoals de lamp, waar de maker (Paul Hendriksen) zijn kwaliteit in legt en waar wij allemaal iets aan gaan hebben.

Architect Kees Marcelis en ik vinden elkaar helemaal in onze bouwfilosofie. Complexiteit leidt niet tot vanzelfsprekendheid, uiteindelijk moet er een soort simpelheid in zitten, die geen vragen oproept, de symmetrie van de eenvoud laat zich 9 van de 10 keer makkelijk bouwen. Dat is de kunst. Detailleringen en vormen ontstaan uit streven naar duurzaamheid en mogelijkheden binnen handbereik. Zo ook de kerk op 't Zand: kunnen we er iets mee, dan moeten we er wat mee. De kerk is geworteld en een mooi staaltje van de bakstenencultuur van de regio. Daarom heeft de bevolking al een ton bij elkaar. Om nooit te vergeten: samen iets willen, inspannen en elkaar respecteren dan zijn alle uitdagingen mogelijkheden."

Setash Mini's van november

HUISSEN - Fenna en Thijs zijn de mini’s van de maand november. Zij zijn twee enthousiaste jonge leden die elke week lekker komen trainen. Ze mochten bij de superspannende wedstrijd van Dames 1 tegen SSS Dames 2 assisteren.

Vooraf dronken ze samen een drankje in De Kuul, ze legden de kleding klaar, zorgden voor gepelde mandarijnen en waterflessen in de time outs waar ze uisterden naar de tips van de coach. Thijs en Fenna hadden vooraf goed geoefend om de eerste ballen van de wedstrijd in één keer over het net te slaan en zorgden voor een flitsend begin van de wedstrijd.

Na de wedstrijd kregen ze een wedstrijdshirt met alle handtekeningen van de Dames 1. Wij zijn nog op zoek naar kinderen vanaf 7 jaar die onze teams komen versterken. Cool Moves Volley bestaat uit zes niveaus die speciaal ontworpen zijn voor elke leeftijdscategorie en zo aansluiten bij de motorische ontwikkeling van de kinderen.

"Cool Moves Volley is een sport met ‘coole moves’ zoals: opslag, pass, set-up, smash, blok en duik. We trainen elke donderdag tussen 17.45 en 19.00 uur in Sporthal de Brink. Kom kijken en/of train lekker een keer met ons mee!. Aanmelden kan via de website www.setash.nl."

Kerstbingo bij het Dames Platform Huissen

HUISSEN - De feestdagen komen er weer aan! Ook bij het Dames Platform Huissen. Daarom, een week later dan men gewend is, op dinsdag 20 december nodigt het bestuur de leden uit voor een sfeervolle avond.

Met natuurlijk een kerstgedachte, iets lekkers bij de koffie, een klein hapje en een drankje, een mysterygast en een fantastische kerstbingo met zeer mooie prijzen voor de feestdagen.

"U voelt zich deze avond helemaal in de kerstsfeer. De avond is alleen voor leden. Wij heten u welkom in de kleine zaal. Bij zalencentrum De Valom in Huissen.

Voor de avond van 11 januari (slachtvisite) kunt u zich deze avond op geven en vragen wij een eigen bijdrage van 2,50 euro."

Berichten KBO Bemmel-Doornenburg

December

15-12 KBO Bemmel-Doornenburg Kerstviering: CC De Kinkel van Ambestraat Bemmel; inloop vanaf 14.00 uur

26-12 KBO Bemmel-Doornenburg Kerstbrunch: Het Wapen van Bemmel; Zaal open vanaf 12.30 uur

Januari

15-01 KBO Bemmel-Doornenburg Nieuwjaarsbijeenkomst; Foyer Theaterkerk Bemmel; inloop vanaf 14.00 uur

Berichten KBO Bemmel-Doornenburg

December

15-12 KBO Bemmel-Doornenburg Kerstviering: CC De Kinkel van Ambestraat Bemmel; inloop vanaf 14.00 uur

26-12 KBO Bemmel-Doornenburg Kerstbrunch: Het Wapen van Bemmel; Zaal open vanaf 12.30 uur

Januari

15-01 KBO Bemmel-Doornenburg Nieuwjaarsbijeenkomst; Foyer Theaterkerk Bemmel; inloop vanaf 14.00 uur

Brief aan partnergemeente Brandenburg

HUISSEN - De Luther-lawine is losgebarsten. Een van zijn kernwoorden: samen aan tafel. Geen hiërarchie. Gods genade die heel onze schepping voedt. Brandenburg en Huissen zijn verbonden door reizen, ontmoeting, kerk-zijn en genieten van gastvrijheid. En waar in elke ontmoeting volop tijd voor is: samen eten en drinken!

We weten ons verbonden aan de tafel van elkaar en van onze Heer. Er zijn al heel veel tafelgesprekken gevoerd! We zien met plezier en dankbaarheid terug op het weekend in Huissen. En kort daarna ging Ulrike Mosch (Nederlands sprekend!) voor in de zondagse viering. Het was een goed jaar voor onze Partnergemeinschaft. Het beeld van de tafel is zowel in kleine kring als ook wereldwijd te verstaan. Niet iedereen deelt in de goede gaven van deze schepping. Naast een goede en slechte smaak ervaren we ook dat er goede en slechte tafelmanieren bestaan. Gebrek aan hoffelijkheid en respect. Mensen leven langs elkaar heen, vluchtig, de fast-food van even snel een digitaal berichtje. Samen aan tafel spreekt niet vanzelf. Tafel betekent tijd voor elkaar hebben en tijd geven. In de Adventstijd worden wij daartoe uitgenodigd: tijd vrij maken zodat er ruimte komt , dat er iets nieuws geboren kan worden. Wij lezen in Huissen de derde Adventszondag Jacobus 5: 7-10. Over geduld hebben, hopen en blijven verwachten. In het Adventslied klinkt dat zo: 'De hemel helpt je hopen, met woorden in de nacht. Houd dan je oren open, want God wekt nieuwe kracht'. Wij wensen de wereld en elkaar Gods vrede toe. Goede Kerstdagen en we hopen elkaar in gezondheid en vrede in 2017 te ontmoeten (ds. Matthijs Glastra, Ada van Arkel, Piet Knol).

Kerstconcert van de Stedelijke Muziekvereniging Huissen

HUISSEN - De Stedelijke Muziekvereniging Huissen geeft op zaterdag 17 december weer haar traditionele kerstconcert in de Stadskerk in Huissen.

Speciale gast is dit jaar Het Nieuw Betuws Kamerkoor. Het koor is op 1 januari 2012 ontstaan uit een fusie tussen Het Huissens Kamerkoor en Het Betuws Kamerkoor uit Bemmel. Het koor zingt overwegend klassieke muziek uit alle stijlperioden na 1500. A capella, maar ook met (orkest)begeleiding. Onlangs, op 6 november jl. werd in een volle Stadskerk het Stabat Mater van Karl Jenkins uitgevoerd met een variëteit aan instrumentalisten en twee solozangeressen. Dat concert werd allerwegen uitvoerig geprezen. Het koor heeft de gemeente Lingewaard als thuishaven.

Het Nieuw Betuws Kamerkoor staat onder leiding van dirigent Frans van de Loo. Frans van de Loo geeft naast Het Nieuw Betuws Kamerkoor ook leiding aan bekende koren in Den Bosch, Cuijk en Arnhem.

De Stedelijke Muziekvereniging Huissen laat zich met het kerstconcert weer van een andere kant horen na het succesvolle concert “Huissen Swingt !” recent in De Brink in Huissen.

Op het programma staan natuurlijk een aantal traditionele kerstliederen en selecties van Kerstliederen, maar ook stukken die goed bij de Kerstsfeer passen. Het orkest zal samen met het koor ook een aantal nummers ten gehore brengen. Dirigent Johan Jacobsen arrangeerde daarvoor de muziek van Psalm 23: “De Heer is mijn Herder” en het bekende “Christmas Lullaby” van John Rutter.

Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Meer informatie? Kijk op www.stedelijkemuziekhuissen.nl, Facebook of Twitter.

Nieuws van SWL steunpunt Mantelzorg Lingewaard

LINGEWAARD - Zorgverzekeraars maken reclame met vergoedingen speciaal voor mantelzorgers. Maar wat houden deze vergoedingen eigenlijk in en wie is de beste zorgverzekeraar voor mantelzorgers?

Zoals ieder jaar heeft de Consumentenbond in opdracht van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers, een overzicht opgesteld met hierin een vergelijking van de vergoedingen voor mantelzorgers.
Vul uw gegevens in op de website van Mezzo, www.mezzo.nl onder Nieuws en ontvang het overzicht met vergoedingen mantelzorg 2017. (Bron: Mezzo)

Voor meer informatie kan men contact opnemen met de mantelzorgconsulent SWL, Monique Ritzen via Meldpunt SWL: 088 2552555 of via de mail: m.ritzen@swlingewaard.nl.

aMeezing kerstfeest met Deurdweilers in Angeren

ANGEREN - Komt allen tezamen, onder 't sterren blinken... Zaterdag 17 december is het dan zover, het aMeezing kerstfeest in het Dorpshuis in Angeren. Vanaf 20.00 uur barst het feest los met dweilorkest de Deurdweilers in samenwerking met zeemanskoor Schip Ahoy.


All I want for Christmas is... an amazing feest. De Deurdweilers staat symbool voor feest, het zeemanskoor voor meezingen. Dat klinkt toch als een gouden combinatie? Feest mee, zing mee, swing mee en maak dit feest onvergetelijk.
Merry Christmas Everybody... en gefeliciteerd met het 25-jarig jubileum! Dit zilveren jubileum kunnen we ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Van basisschool tot dertigers.

It's the most wonderful time of the year... En deze maand wordt voor één persoon extra bijzonder, want deze avond reiken wij voor de 6e keer de Gouden Duim uit. Deze prijs gaat naar één van de vele vrijwilligers die Angeren kent. Wie gaat dit jaar de Gouden Duim overnemen, nadat deze twee jaar lang bij Rook Overweel op de schoorsteenmantel heeft mogen staan?

Jingle bells, jingle bells... Na dit officiële gedeelte zal vanaf ongeveer 22.00 uur Cold Beverage het muzikale gedeelte voor hun rekening nemen en feesten we samen door tot in de kleine uurtjes.
Run Rudolph Run.... En ga snel naar het Dorpshuis of Smits Mode en koop nog kaartjes voor dit geweldige feest! Voor 5 euro ben je van de partij!

Midden in de winternacht.... komt er helaas weer een einde aan het feest. Dan wensen wij bij deze iedereen vast hele fijne feestdagen en de beste wensen voor het nieuwe jaar!

Protestantse gemeente

GENDT - Op zondagavond 18 december zal er een Taizéviering plaatsvinden in de protestantse kerk van Gendt (Torenlaan 12). De aanvangstijd is 19:30 uur. Deze viering is georganiseerd door de liturgiewerkgroepen van de katholieke parochie en protestantse kerk van Gendt-Doornenburg.

De oecumenische gemeenschap in het Franse Taizé is al een halve eeuw bekend als belangrijke ontmoetingsplek voor jongeren en volwassenen uit de hele wereld. De stijl en de sfeer van de vieringen worden gekenmerkt door de meditatieve liederen, de eenvoud en stilte. Op www.taize.fr/nl kunt u meer hierover lezen.

Op zaterdagavond 24 december, kerstavond, is er voor de kinderen een speciale kinderkerstviering. Deze viering is voorbereid door de jeugdwerkgroep van de katholieke en protestantse gemeenten van Gendt, Doornenburg en Angeren. De viering vindt plaats in de H. Martinuskerk in Gendt, en begint om 18:30 uur. Een ieder, jong en oud, is hiervoor uitgenodigd.


Op 24 december, om 21:30 uur, is er een kerstnachtdienst in de protestantse kerk van Gendt (Torenlaan 12). In deze dienst zal ds. M. de Bree voorgaan. Aan de viering zal ook de zanggroep van de kerk meewerken. Op 25 december, 1e kerstdag, is er een dienst in de protestantse kerk van Angeren (Molenstraat 1). De aanvangstijd is 10 uur. In deze dienst zal ds. K. Touwen voorgaan. Allen uitgenodigd!

Kerstviering vormt afsluiting jubleumjaar OVG

GENDT - De Gendtse Ouderenvereniging sluit 2016 op woensdagmiddag 21 december af met een sfeervolle kerstviering. Het vormt tevens de afsluiting van een succesvol jubileumjaar waarin het 60-jarig jubileum werd gevierd.

De belangstelling vanuit de leden aan deze viering is ook ditmaal weer erg groot en dat stemt tot tevredenheid. De middag wordt begonnen met koffie met 'n kerstlekkernij. Tussendoor zijn er enkele hapjes en er wordt ook 'n consumptie aangeboden. De muzikale invulling wordt ook dit jaar verzorgd door het duo Bert en Belinda die, naast enkele kerstliederen, ook eigen repertoire zullen laten horen. Ook dit jaar komen enkele leerlingen van basisschool De Vonkenmorgen naar deze kerstviering en zullen met enkele kerstgedichten het kerstgevoel ongetwijfelt meer demensie geven. Natuurlijk is er ook de feestelijke verloting met mooie kerstprijzen. Ter afsluiting is er voor elke aanwezige nog een mooie kerstattentie. De aanvang van deze kerstmiddag is 14.00 uur en vindt plaats in de theaterzaal van Providentia.

Tussen scherven en barsten schijnt het licht

HUISSEN - In de kerkzaal van de protestantse gemeente Huissen bevindt zich een ruimte boven de oude entree. Vroeger was dit de plaats van het orgel. Nu wordt het gebruikt om bij bijzondere gelegenheden een liturgische bloemschikking te maken, verzorgd door Berend en Ria Smit-Loeters.

Het thema voor de symbolische schikkingen in de adventstijd en met kerst is ‘tussen scherven en barsten schijnt het licht.’ De basisschikking heeft een donkere achtergrond met daarop spiegelscherven. De scherven verbeelden de breuken en barsten in ons leven zoals het toeval en de onvoorzienigheid, de wisseling van geluk en ongeluk, vreugde en verdriet. Leven is kwijtraken en toch zelf niet verloren gaan. Steeds weer zoeken wij God om deel uit te maken van ons bestaan, Jezus laat ons de weg zien om Hem te vinden tussen kribbe en kruis.

Er zijn scherven en barsten en tussen de openingen hiervan komt het licht. Hoe dichter bij kerst, hoe minder gebroken spiegelscherven op de donkere achtergrond. De bloemschikking wordt ook steeds lichter van kleur, het licht begint te schijnen. Zien wij het en laten wij het toe in ons leven? In de beweging tussen donker naar licht vieren wij advent en kerst.

Kerkdienst
Zondag 18 december 2016, 4e advent, aanvang 10.00 uur, voorganger Ds. Theo de Zwart, Arnhem. Elke vrijdagmiddag van 14 tot 16 uur is de kerk open voor ontmoeting en een gesprek, met koffie, thee en limonade.

Kampioenen taekwondo

BEMMEL - Afgelopen weekend is een enthousiaste groep van Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG) naar de 15e open haaglanden in Den-Haag gegaan. Inmiddels een van de belangrijkste Taekwon-Do toernooien in Nederland.

Er waren vier onderdelen sparren (vrije gevecht), Tuls (stijlfiguren), power-breken (zoveel mogelijk planken breken) en hoogtesprong (zo hoog mogelijk een plank om trappen). De meer dan 300 deelnemers werden op leeftijd en niveau ingedeeld. Kimberley de Geus is derde met Tuls geworden en tweede met sparren. Ghislaine Vierstraete tweede met sparren en Sophie van Overbeek eerste plaats sparren. Een knappe prestatie van deze jongedames! Meer informatie staat op www.tagelderland.nl.

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op woensdagavond 21 december is er een gezellig samenzijn met een bingo. Aanvang 20:00 in De Tichel.

Oud papier

DOORNENBURG - Op zaterdag 17 december halen leden van de harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Oud papier

DOORNENBURG - Op zaterdag 17 december halen leden van de harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

'De cirkel is rond' succesvol

BEMMEL - Op vrijdagavond 25 november heeft Michel Bongers de ruim 200 aanwezigen op de nagenoeg uitverkochte tribune van de theaterkerk twee uur lang getrakteerd op fraaie foto’s, filmfragmenten en sappige anekdotes.

Deze historische avond maakte deel uit van het jubileumjaar van Sportclub Bemmel, waarin men herdenkt dat men 70 jaar geleden is opgericht en er 100 jaar gevoetbald wordt in clubverband.
De organisatie van de lezing was in de gezamenlijke handen van de Historische Kring Bemmel en Sportclub Bemmel. Geheel in traditie van het voetbal speelde Michel een eerste helft, waarin het vooroorlogse voetbal werd besproken, was er een korte pauze en vervolgens werd er een tweede helft gespeeld, met daarin de leuke verhalen over de jaren ‘50, ‘60 en ‘70.

Tal van club-iconen passeerden de revue: Theo Hoedemaker, Gé van Loon, Geert van Huet, Jo Bruins, Nol Gaertner, Piet van’t Hullenaar, Harry Lintsen, Toon Stuart, Theo Reijnen en Huub Peters, met even zoveel anekdotes over kleurrijke figuren in het Bemmels voetbal: Moises Bicentini, Carlos Americano, Jo 'Bobby' Schaeffer, Fransje 'de nikker' Stoffels, Toon van Wijk, Gijs Jansen en vele anderen. Voor de aanwezigen een feest van herkenning.

De derde helft was - zoals het hoort - vooral gezellig en een weerzien van oude bekenden. Tal van oud-Bemmelnaren hadden de moeite genomen naar de theaterkerk te komen en (oude) banden werden (wederom) aangehaald. "We kunnen daarom terugzien op een meer dan geslaagde avond. Alle lof aan Michel Bongers."

Acht jaar strijd tegen komst megastal in Gendts voordeel

Actie voor aanvang van een raadsbijeenkomst in 2014.  Yvonne Maters in gesprek met wethouder Theo Janssen.(foto Sjaak Veldkamp

GENDT - De bouw van een megastal voor 4.300 varkens aan de Zandvoortsestraat in Gendt is definitief van de baan. Varkenshouder Van De Geer uit Oijen heeft met het college een deal gesloten. De varkens worden verruild voor vier bouwkavels aan de Zandvoort. Dertig huishoudens hebben opgelucht gereageerd na acht jaar procederen, actievoeren en het alsmaar verwerken van nieuwe teleurstellingen.

Maatschap Van de Geer wist in Gendt in 2008 een stal voor 1.400 varkens aan te kopen. In 2008 was er nog geen sprake van slechte varkensprijzen en aangescherpte milieuwetgeving. Toen duidelijk werd dat de varkenshouder zijn bedrijf met twee stallen wilde uitbreiden tot een megastal voor 4.300 krulstaarten kwam de omgeving in opstand. Drie colleges hielden vol dat weigering van een vergunning zou leiden tot een fikse schadeclaim.

De omwonenden zijn afgelopen woensdag door wethouder Johan Sluiter van het goede nieuws op de hoogte gebracht. Eenmaal thuis kon er een feestje worden gehouden, maar wel met een nare bijsmaak, zegt Yvonne Maters die schuin tegenover de gewraakte varkensstal woont. Acht jaar strijd met Lingewaard hebben ze achter de rug. Ze zag door de mogelijke komst van een megastal hun woningen sterk in waarde dalen. De bewoners werden volgens Maters door de Raad van State vier keer in het gelijk gesteld en telkens wist de gemeente door een bestuurlijke lus, zoals ze zegt, de vergunningaanvraag weer in het voordeel van de varkenshouder recht te trekken. "De tijd is onze winst", zo is haar conclusie. Nu de inkomsten van de varkenshouderij behoorlijk onder druk staan, heeft de varkenshouder uit Oijen mogelijk eieren voor zijn geld gekozen door een megastal te verruilen voor bouwkavels.

Het vertrouwen in de gemeente heeft wel een deuk opgelopen. "Na alles wat ik heb meegemaakt, kan ik de gemeente niet meer op hun woord geloven." En de 30 huishoudens heeft hun juridische strijd bakken met geld gekost. Het was volgens Yvonne Maters wel de moeite waard. De Zandvoort blijft een heerlijke plek om te wonen.

Het college is tevreden met de deal. De megastal aan de Zandvoortsestraat is van de baan, met de woningbouw aan de Zandvoort zal het straatbeeld daar aanzienlijk verbeteren en de dreiging van forse schadeclaim is uit de lucht. Ook de verantwoordelijke wethouder Johan Sluier is tevreden met zijn onderhandelingsresultaat. De varkensstal wordt gesloopt en de grond wordt met gras ingezaaid.

Kampioen MHC Bemmel800

BEMMEL - De MD3 van MHC Bemmel800, bestaande uit de toppers Liv, Demi, Lucy, Nienke, Annebeau, Karlijn, Lauren, Lenka, Marloes, Tatum, Lara, Daphne, Fenna en Isa, is deze herfstcompetitie heel verdiend kampioen geworden.

Afgelopen zaterdag is er een feestje gevierd samen met de coaches en ouders. De welverdiende taart is aangeboden door Bakkerij Holleman, dank daarvoor. Coaches en trainers, dankjewel!

Open Eetcafé Haalderen

HAALDEREN - Je kunt sinds kort ook in Haalderen terecht in een Open Eetcafé, die wordt door SWL gehouden op donderdag 22 december om 17.00 uur in De Tichel aan de Kolkweg 5a.

Voor drie euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een broodmaaltijd met iets warms (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich aanmelden bij de bar van De Tichel. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen van twaalf wordt aangeraden om dit snel te doen. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Engelen zingen samen met Jubilate in Gendt

GENDT - Bij het jaarlijkse kerstconcert op 17 december om 20:00 uur kunt u (mannelijke én vrouwelijke) engelen horen zingen in het hervormde kerkje aan de dijk in Gendt!

Angels’ Carol en Noël Nouvelet van John Rutter worden afgewisseld met delen uit de Missa Brevis van Jacob de Haan en in ”Il est né” schitteren de mannen (vierstemmig) op de achtergrond. Het Avé Maria, in het Russisch, klinkt prachtig in het sfeervolle kerkje.

Dit kerkje moet overigens gehuurd worden van de Hervormde Gemeente, vandaar dat we uw vrijwillige gift aan de uitgang zeer zullen waarderen. U kunt dan ter afsluiting óók nog een plakje kerstbrood en een glaasje glühwein nuttigen; gezellig!

Hoewel Jubilate graag iedereen binnen in de kerk wil ontvangen, er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, is ons advies aan u: Kom op tijd! Het kerstconcert staat als vanouds onder leiding van Mathieu van der Burgh en het koor wordt op de piano begeleid door Aline Jansen.

Genieten van Japans papier maken

HUISSEN - De Japanse kunstenaar Akira Matsumoto verzorgde tijdens de grafiekmanifestatie in oktober, met groot succes een workshop voor kinderen.

Onlangs kwam hij terug om op initiatief van stichting LingeW'art in het atelier van Ellen Baptist workshops te geven aan volwassenen. Ook deze keer werd de workshop met groot enthousiasme ontvangen. Twintig kunstenaars werden door hem in de geheimen van het Japans papier maken ingewijd. Er werden prachtige kunstzinnige creaties gemaakt. Voor de meeste kunstenaars een inspiratie om deze manier van papier maken in hun eigen werk te integreren. We kijken terug op een zeer geslaagd evenement.

In januari zal hierop een vervolg worden gegeven. Een workshop traditioneel papier scheppen op groot formaat door Ellen Baptist is in voorbereiding.

Voor informatie zie www.lingewart.nl of e-mail: lingewart@outlook.com.

Harmonie Sint-Caecilia bedankt Doornenburg

DOORNENBURG - Het einde van 2016 nadert en daarmee komt tevens een eind aan het jubileumjaar van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg. Een jubileumjaar dat vele hoogtepunten kende waar met veel plezier en met trots op kan worden teruggeblikt.

Meest markante activiteiten gedurende het jaar waren de openingsdienst met reünie en de jubileumreceptie met de presentatie van de nieuwe uniformen in januari, dit alles omlijst met een fraaie tentoonstelling over 100 jaar harmonie. Hét absolute hoogtepunt was het feestweekend van 8 tot en met 10 juli op het speeltuinterrein met de Nix18 party voor de jeugd, het spraakmakende Promsconcert 'A century of Music' en het 'Doornenburgs Festijn'. Al deze evenementen speelden zich af onder optimale zomerse omstandigheden.

Het toetje volgde voor de slagwerkgroep op 29 oktober met de 'Tempel of Boem' en voor orkest op 6 november tijdens 'the Best of the Lowlands!', een uitwisselingconcert met harmonie Ons Verlangen uit Beverst (B). Beide optredens, van slagwerkgroep en orkest, waren volledig uitverkocht. Dit typeert de massale belangstelling voor de verschillende optredens gedurende het jubileumjaar.

Natuurlijk is er door de leden van harmonie Sint-Ceacilia keihard gewerkt om al deze evenementen vorm te geven. Hierbij was de steun van de vele vrijwilligers echter onontbeerlijk. Maar bovenal de enorme belangstelling en de vele positieve reacties vanuit Doornenburg waren hartverwarmend. "Hiermee zijn we geslaagd in onze doelstelling om er een feestjaar van te maken, niet alleen voor de leden maar ook voor en met de inwoners van Doornenburg." Voor alle steun, in welke vorm dan ook, is de harmonie de inwoners van Doornenburg heel erg dankbaar.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee op dinsdag 20 december van 13.30-15.30 uur in het Dorpshuis van Angeren.

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Dus heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Tessa le Conge en Tom Schraven openen Betuwe On Stage

LENT - Het vmbo-beroepenfeest van Betuwe On Stage wordt op 9 februari geopend door singer-songwriter Tom Schraven en door Miss API 2016 Tessa le Conge. Het feest vindt plaats bij CineMec in Nijmegen-Lent.

Tom maakte onlangs zijn debuut bij de Voice of Holland. Bij zijn eigen versie van het One Republic nummer Love Runs Out draaiden alle stoelen om en de jury ging uit haar dak. Hij is geboren in Angeren en behaalde zijn vmbo-t-diploma op OBC-Bemmel, één van de organiserende scholen van Betuwe On Stage.

Tessa is in november verkozen tot Miss Asia Pacific International 2016. Zij is geboren in Zetten en volgde haar havo-opleiding op HPC Zetten. Ook deze school participeert in Betuwe On Stage. Tessa werkt nu als communicatie adviseur. Tessa wil leerlingen deze boodschap meegeven: “Blijf open staan voor mooie nieuwe dingen, die op je pad komen. Soms zijn het kansen, die je onverwacht op de mooiste plekken brengen.”


Bij het Beroepenfeest van Betuwe On Stage op 9 februari bij Cinemec in Nijmegen-Lent maken 950 Betuwse vmbo-leerlingen kennis met zo’n 250 beroepen. Ze maken daar afspraken voor de Doe Dag op 23 februari, voor een werkbezoek. Daar zien ze het werk in de praktijk en helpen ze waar mogelijk een handje mee.

Wilt u ook inzicht geven in uw beroepspraktijk? Aanmelden kan via www.betuweonstage.nl.

Meer service: oplaadpaal in De Zilverkamp

HUISSEN - Naast het gebruikelijke assortiment van cadeaukaarten, wenskaarten en leuke cadeautjes ben je ook welkom om je openbaar vervoerskaart (ov) op te laden bij Primera in winkelcentrum De Zilverkamp.

Om de klant meer service te geven staat de paal van af nu buiten in de passage van het winkelcentrum dit om de klant die na 6 uur komt en op de zondag beter van dienst te zijn. Dit naar aanleiding van opmerkingen van klanten die die graag de ov-kaart ook na sluitingstijd van de Primera wilde opladen

Dus vanaf nu is het niet alleen de slagzinnen "Voor wenskaarten even naar Primera' en 'Voor cadeaukaarten even naar Primera', maar nu ook 'Voor ov even naar De Zilverkamp'.

E2 SV Angeren kampioen

HUISSEN – Zaterdag 3 december is de E2 van SV Angeren kampioen geworden in de najaarscompetitie. Ze speelden uit tegen Jonge Kracht en wonnen hier met 0-8.

Na afloop werd er op het veld en in de thuiskantine een leuk feestje gevierd. Een rondrit op de 'platte kar' mocht natuurlijk niet ontbreken. Als verrassing kregen alle spelers van shirtsponsor Plastic Omnium een bijpassend windjack met eigen naam erop. Namens het hele team willen ze de sponsor bedanken voor de mooie nieuwe shirts en de bijpassende windjacks.

Leerwerkloket bij ParticipatiePunt Bemmel

BEMMEL - Vanaf donderdag 12 januari kunnen inwoners van Lingewaard één keer per twee weken terecht bij het inloopspreekuur van het Leerwerkloket bij ParticipatiePunt Bemmel.

Het leerwerkloket is een samenwerkingsverband van gemeenten, UWV en onderwijs en geeft advies op maat over (leer) banen, scholingstrajecten, de arbeidsmarkt en netwerken.

Wil je meer informatie over scholing/opleiding? Bent u op zoek naar een opleiding of (leer)baan? Wilt u veranderen van werk via bij- of omscholing? Wilt u, als ondernemer, uw personeel opleiden of bijscholen? Kom dan naar het inloopspreekuur van het Leerwerkloket.

Voor meer informatie kun je ook terecht op : http://middengelderland.lerenenwerken.nl.

Schaakprobleem 2

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen voor 05 januari 2017 naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding van schaakprobleem 2. De oplossing staat vanaf 6 januari 2017 op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op onze site voor meer informatie.

Ook voor interieurinrichting en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen! Meubel & Interieur Restyle: meer dan stofferen alleen...

HUISSEN/BENNEKOM – Op zoek naar goedkope kwaliteitszitmeubelen? Of hebt u zelf zitmeubelen, die u graag wilt laten herstofferen? Meubel & Interieur Restyle biedt u deze mogelijkheden. U kunt zelfs voor de complete interieurinrichting terecht bij Meubel & Interieur Restyle, waar u ook een deskundig advies krijgt.

Meubel & Interieur Restyle is een moderne meubelstoffeerderij en woning- en projectinrichter. Met gevoel voor design én met hart voor traditionele, ambachtelijke vakbekwaamheid. Een team van professionals, inclusief designers, stoffeerders en interieurinrichters staat steeds klaar om de klanten te adviseren en bij te staan bij het keuzeproces een aantrekkelijk, passend, duurzaam en comfortabel interieur samen te stellen.

Op zoek naar gebruikte en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen? Meubel & Interieur Restyle heeft een uitgebreide wisselende collectie gebruikte en herstoffeerde kwaliteits zitmeubelen op voorraad. Van gerenommeerde merken als Gelderland, Leolux, Artifort, Gelderland en Gispen. Kijk ook op de website voor het aanbod: www.meubelrestyle.nl

Een eigentijdse 'look-and-feel' voor uw meubels? Of juist de originele stijl weer terug? Meubel & Interieur Restyle beschikt over het vakmanschap én de stoffencollectie om dit mogelijk te maken. U kunt kiezen uit duizenden soorten meubelstoffen.

Met de uitgebreide collectie gordijnstof, raamdecoratie, zonwering en vloerbedekking biedt Meubel & Interieur Restyle bovendien oplossingen voor iedere woonomgeving.

De winkel in Huissen, Nijverheidsstraat 5, is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur. www.meubelrestyle.nl; info@meubelrestyle.nl.

Gezellig kerst vieren bij het vernieuwde Wereldrestaurant Atlantis

ARNHEM – Wilt u ook heerlijk genieten tijdens de kerstdagen?
Op eerste kerstdag kunt u twee uur lang onbeperkt genieten bij Atlantis van de kerstbrunch.
Het buffet bestaat uit verse soepen, sushi, zalmfilet, grote gamba's, wild, biefstuk, gevogelte, en een uitgebreide dessertbuffet. U wordt tussen 11:30 en 12:30 uur verwacht.

Op eerste en tweede kerstdag kunt u genieten van ons all in kerstbuffet inclusief drinken, bier en wijn. Tweeënhalf uur onbeperkt zorgeloos genieten… Het restaurant is met zeshonderd zitplaatsen één van de grootste wereldrestaurants in Nederland, die werken met een modern formule. De gasten kunnen in slechts één avond bij Atlantis de smaken proeven uit zowat alle werelddelen. Er zijn gerechten uit zowel de franse, italiaanse, spaanse als ook de japanse, koreaanse, thaise en zelfs hollandse keuken. De gerechten worden gekozen van de buffetten of bij de koks, die wokken, grillen, koken en bakken: live cooking! En we hebben zelfs diverse soorten fruits der mer zoals kreeft en dergelijke. Diner zittingen: eerste zitting van 16:00 tot en met 18:30 uur, tweede zitting van 19:15 tot en met 21:45 uur

Voor de kinderen
Er is ook zo veel te doen! Het buffet is ook geschikt voor jonge gasten met onder andere frietjes, kroketten, chocoladefontein, poffertjes, suikerspinnen en nog veel meer! Bovendien kunnen ze zich vermaken in onze vernieuwde speciale speelruimte met spelcomputers en een theater! Kijk op www.atlantisarnhem.nl of op Facebook voor meer informatie.

Wereldrestaurant Atlantis, Hollandweg 6-8 in Arnhem; 026 3831610.

Autobedrijf Wientjes en RM Deuren: echte specialisten, elk op eigen terrein

BEMMEL – Een pracht voorbeeld van hoe ondernemers elkaar weten te vinden. Dat lieten Herman en Nicky Wientjes zien, toen ze besloten de deur van hun bedrijf aan 't Kattenleger te vernieuwen. Ze schakelden één van hun eigen klanten in, die op perfecte wijze de oude schuifdeur van hun garagebedrijf ombouwde tot een heuse bedrijfsgaragedeur.

Roland Mahler van RM Deuren uit Gendt is een regelmatige klant bij Autobedrijf Wientjes, als het om onderhoud en reparatie gaat. Geen wonder dat toen er een nieuwe bedrijfsdeur in de garage moest komen aan dit Gendtse bedrijf werd gedacht. "De ene dienst is de andere waard", zo redeneerden beiden, die bovendien net als hun eigen bedrijf kwaliteit en service hoog waarderen. "Roland heeft al dertig jaar ervaring in deze branche en sinds 1995 zijn eigen bedrijf RM Deuren. Logisch, dat je zo'n opdracht gunt aan iemand uit je eigen klantenkring."

Een mooie bijkomstigheid is dat RM Deuren niet alleen nieuwe deuren plaatst, maar ook gebruikte. Het bedrijf staat daarmee alom bekend, het heeft ook een enorme voorraad onderdelen voor bestaande deuren en kan vrijwel elke klus klaren! Ook de 'nieuwe' deur bij Wientjes is een 'hergebruiker', die geheel passend is gemaakt!

Zo kunnen de klanten van Autobedrijf Wientjes blijven rekenen op een full-service: van onderhoud, reparatie, apk, bandentechniek tot en met specialistisch technieken als aircoservice en het spoelen van automaten. En Autobedrijf Wientjes zelf heeft nu meer daglicht in de garage en... ze werken er met deze automatische deur tijd- en warmtebesparend!

Autobedrijf Wientjes, 't Kattenleger 9a, Bemmel; 0481 356710; www.autobedrijfwientjes.nl; RM Deuren, Nijverheidsweg 16, Gendt; 0481 424489.

Chili & Ice (hot fashion for cool prices): eenjarig bestaan

ARNHEM – Onlangs is de winkel Chili & Ice op winkelcentrum Presikhaaf alweer één jaar actief. Het is een modezaak met voornamelijk dameskleding tegen alleszins vriendelijke prijzen. Chili & Ice heeft inmiddels al drie filialen en voor het jaar 2017 staan er nog een paar in de planning, vertelt eigenaresse Dagmar Norder trots.

Chili & Ice ('hot fashion for cool prices') biedt jonge dynamische en nette mode voor dames in de maten 34 tot en met 46. De collectie wordt constant aangevuld en het is de moeite waard om regelmatig eens binnen te kijken! Bovendien is er een leuk assortiment schoenen, laarzen, modieuze tassen en decoratie artikelen. Ook is er een herencollectie.

December is een dure maand, maar bij Chili & Ice niet! De modezaak geeft maar liefst vijftig procent korting op de gehele collectie in de maand december.

Chili & Ice, Winkelcentrum Presikhaaf, Hanzestraat 86, Arnhem. Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwe collectie of aanbiedingen volg Chili & Ice dan via facebookpagina: chili&ice of instagram: chili.ice123.

Touringcar bevordert teamprestatie handbalvereniging

HUISSEN - Sinds vorig jaar speelt de hoofdmacht van HV Huissen in de hoofdklasse, wat betekent dat veel van de uitwedstrijden worden gespeeld in het zuiden van Limburg. Om de heren zo goed mogelijk voor te bereiden op de wedstrijd is het dankzij de hulp van diverse sponsoren ook dit jaar gelukt om een touringcar te regelen voor deze verre uitwedstrijden.

De touringcar biedt uitkomst aan de spelers van Handbalvereniging Huissen. Doordat ze optimaal kunnen ontspannen kunnen ze zich in alle rust voorbereiden op de te spelen wedstrijd. In de bus worden dikwijls tactieken besproken en verwachtingen uitgesproken. Dit heeft dit seizoen al geresulteerd in 2 overwinning, 1 gelijkspel en slechts 1 verloren wedstrijd. De sfeer na afloop is fantastisch. Eventueel verlies wordt verwerkt en de overwinning wordt ruim gevierd.

Daarnaast biedt het samen reizen ook de mogelijkheid om supporters mee te nemen. Trouwe supporters gaan steevast elke uitwedstrijd mee. En elke reis opnieuw gaan er weer nieuwe gezichten mee. Dit zorgt ook voor de nodige indruk bij de tegenstanders. Wanneer het meegereisde publiek boven het thuispubliek uitkomt geeft dit enorm veel motivatie aan de mannen van Huissen. In Limburg zijn veel hoog geklasseerde teams actief. Dit zorgt er voor dat de heren soms aantreden in een zaal waar ook Eredivisie handbal wordt gespeeld. Dit zorgt vaak voor een mooie handbal beleving.

Dankzij de sponsoren Knuiman Meubelrestauratie, Busser Technische Ondersteuning, Geveling Consultancy, Rijschool Harold Lintsen, Haarmode Koeleman, Borrelzz en Betuwe Express hebben de heren van Handbalvereniging Huissen dit seizoen al vier wedstrijden gebruik kunnen maken van de touringcar. Nog twee wedstrijden te gaan!. Met acht punten en daarmee een zesde plek staan de heren van Handbalvereniging Huissen stevig in de middenmoot, een mooie prestatie.

Wedstrijduitslagen Tweestroom

GENDT - Tweestroom-mix-JC1 bezocht, in hun laatste wedstrijd, Switch'87-JC1. De eerste drie sets werden nipt verloren. Gelukkig werd de laatste set, van deze competitie gewonnen. Hierdoor staat dit team, vast op een fraaie tweede plaatst.(3-1)(25-22/25-23/25-20/24-26)

Boem.Komeet-MC1 ontving Meisjes-MC1. Dit werd een spannende wedstrijd. De 1ste en 3de set waren voor onze meiden. De 2de set werd nipt verloren, terwijl de 4de set ruim verloren. Gelukkig werd de 5de set wel gewonnen.(2-3)(19-25/26-24/20-25/25-15/07-15)

Tweestroom-MB1 bezocht Xanthos-MB1(Zetten). Ook her kreeg men waar voor hun geld. Over en weer werden de sets gewonnen. In de 3de set werd nipt verloren, terwijl in de beslissende, 5de set, nipt werd gewonnen.(2-3)(25-20/19-25/26-24/16-25/15-17)

Vocasa-MA2 ontving onze Meisjes-MA2 en er werd zeer gemakkelijk gewonnen met duidelijk cijfers.(0-4)(15-25/06-25/15-25/07-25) Tweestroom-MA1 bezocht Pegasus-MA3 en vocht om voorlopig de koppositie te behouden. In de 1ste set had men de meeste tegenstand. Hierna was het in feite gedaan met de tegenstand en heeft men nog steeds zicht op de 1ste plaatst.(0-4)(15-25/06-25/07-25/09-25)

Weekenders-DS4 ontving Dames-DS5. Weinige teams kunnen hier winnen, maar onze dames flikte het. Over en weer werden de set gewonnen. Maar gelukkig werd de laatste en beslissende set gewonnen.(2-3)(25-23/25-20/12-25/14-25/13-25)

Tweestroom-DS4 bezocht Volamie-DS1(Oosterhout) en gaf in de 2de en 4de set de meeste tegenstand.(4-0)(25-11/25-21/25-10/25-21) Pegasus-DS6 ontving onze Dames-DS1 en is de naaste belager voor de koppositie. De 1ste set werd wel gewonnen, maar in de andere sets kwam men steeds iets te kort om die te kunnen winnen. (3-1)(22-25/25-19/25-22/25-22)

Tweestroom-DS2 speelde thuis tegen Weekenders-DS2. Ook hier werden over en weer de sets gewonnen. Ook hier werd de beslissende 5de set gewonnen, zodat men in de race blijft om de tweede plaatst.(3-2)(25-20/255-23/12-25/15-25/15-11)

Bedankt!

Graag wil ik de heren bedanken voor de hulp die ze mij hebben gegeven toen ik zondag 4 december niet goed werd op straat.Voor mij waren jullie onbekend, daarom probeer ik op deze manier jullie te bedanken, een heel mooi kerstfeest toe te wensen en een heel gelukkig en gezond 2017

Kerststukjes maken op De Zilverkamp

HUISSEN - Zaterdag 17 december tussen 10.00-13.00 uur staat de jaarlijkse succesvolle activiteit weer voor de deur, namelijk: kerststukjes maken.

"Pak een stukje oase, maak er een mooi lintje omheen en prik en versier hem zo mooi als jij wilt dat die wordt. Een cadeau, een mooie strik, een hartje of een dennenappel, of gewoon wat kerstballen? Alles is mogelijk.

Wij hopen jullie allemaal weer te mogen ontvangen bij de gele kraam. Deze activiteiten zijn altijd gratis!" (www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp)

Leergeld Oost Betuwe helpt meer dan 150 kinderen

LINGEWAARD - Leergeld Oost Betuwe heeft in 2015 een vliegende start gemaakt en in haar eerste jaar al 78 aanvragen van kinderen uit Overbetuwe en Lingewaard kunnen honoreren. De verwachting voor 2016 was dat dit aantal nog eens zou verdubbelen.

Inmiddels zijn er al meer dan 150 aanvragen gehonoreerd en daarmee zijn de hoge verwachtingen wederom overtroffen en is de stijging in Oost Betuwe sterker dan het landelijk gemiddelde.
Leergeld Oost Betuwe zet zich, als onderdeel van Leergeld Nederland, in om kinderen die opgroeien in een gezin met weinig geld mee te kunnen laten doen met hun leeftijdgenoten. In heel Nederland helpt Leergeld meer dan 80.000 kinderen. We doen dat door een fiets of een laptop te verstrekken of financieel bij te dragen zodat ze mee kunnen op schoolreisje, naar zwemles of naar een sport- of cultuurvereniging kunnen gaan.
Diverse sponsoren hebben in 2016 ruim 30.000 euro aan Leergeld Oost Betuwe gedoneerd. Een benefiet diner met een bijdrage van vele bedrijven en 137 bezoekers bij O.D.E. was een doorslaand succes. De bijdrage uit het Rabobank fonds heeft naast grotere en kleinere bedragen van andere sponsoren een grote bijdrage geleverd. We hebben ook hartverwarmende particuliere bijdragen mogen ontvangen.


Door het grote aantal kinderen dat Leergeld Oost Betuwe in 2016 heeft geholpen en in 2017 hoopt te kunnen helpen is financiële steun uit brede kring nodig. "U kunt ons helpen door een bijdrage over te maken op NL77 RABO 0301 1969 58 of bij het Winterfestijn in Elst in de daar geplaatst fooienpot te doneren. Voor zowel aanvragen als meer informatie kunt u terecht op onze website: www.leergeld.nl/oostbetuwe."

Ho, ho, ho: kerstman op koopzondag Huissen

HUISSEN – Na het zeer sfeervolle Huissen bij Kaarslicht volgt nóg een winters en warm evenement, koopzondag kerst! Zondag 18 december van 13.00 tot 17.00 uur. De winkels in het centrum van het stadje van plezier zijn in kerstsfeer en hebben mooie eindejaarsaanbiedingen! Voor en na het shoppen is het goed toeven in de gezellige horeca.

Wat zou een koopzondag met als thema kerstmis nou zijn zonder kerstman? Dus de actieve Ondernemersvereniging Huissen heeft 'Santa Claus' voor even verlost van zijn arrenslee en zijn geliefde rendieren. Al zal het roodgeneusde rendier Rudolph nog wel een aantal malen (via muziek uit de speakers) aanwezig zijn. De kerstman zelf deelt van 13.00 tot 17.00 uur lekkers uit aan de bezoekers aan de winkels en de horeca van het stadje van plezier.

De winkels zijn volledig in kerstsferen en de ondernemers verleiden hun klanten met aantrekkelijke aanbiedingen. De eerste (eindejaars)kortingen zullen al volop te zien zijn. Zoals altijd bij de Huissense winkeliers staan klantvriendelijkheid, professionaliteit, service en gastvrijheid voorop.

Dat geldt uiteraard ook voor de horeca. De gezellige cafés en restaurants verwelkomen de eerste gasten veelal al in de ochtend. Voor het shoppen is het daar goed toeven. Erna natuurlijk ook; lekker zitten, voldaan zijn over de gedane aankopen en dan genieten van dranken en spijzen.

Laatste koopzondag?

Mocht u overigens denken dat dit de laatste koopzondag van dit jaar is dan heeft u het mis. De ondernemers in Huissen zijn vooruitstrevend. Als enige kleinere plaats in de wijde omtrek zijn de (meeste) winkels in het centrum van het stadje van plezier iedere zondag open. Vanaf januari volgen nog meer (grote) winkels hun collega's die al vanaf de start begin november het voortouw namen. In het begin van 2017 wordt tevens de herinrichting van het prachtige plein de Markt afgerond.

Wereldlichtjesdag in Huissen

HUISSEN - Als op de avond van de tweede zondag in december de klokken zeven uur slaan worden overal op de wereld kaarsjes ontstoken op begraafplaatsen: Wereldlichtjesdag.

Door Jalb Schut

Een moment om al die kinderen, gedoopt of ongedoopt, jong of al ouder te herdenken die daar begraven zijn. En om stil te staan bij het verdriet van alle ouders, broers, zussen, van families die zo'n te vroeg overlijden hebben moeten meemaken.

Ook dit jaar hebben de Stichting Gedenkpark Huissen-Stad en Tumulus uitvaartverzorging deze herdenking op het Gedenkpark aan de Doelenstraat mogelijk gemaakt. Op het kindermonument werd een grote kaars ontstoken en kleine lichtjes werden door de aanwezigen over de kindergraven verdeeld.

Het gedicht "Kostbaar Kind" is voorgelezen en hierover kwamen tijdens de koffie in en rond het onlangs ingewijde Bid- en Gedenkhuisje gesprekken op gang over het gemis van een broertje of zusje in de familie. Herdenkingen als Wereldlichtjesdag in de kerstperiode, Allerzielen in november en de 4-mei herdenkingen hebben voor velen een grote betekenis. Daarnaast blijkt uit de vele kaarsjes die sinds de opening van het Gedenkhuisje ontstoken zijn, dat ook buiten de grotere bijeenkomsten het Gedenkpark in een duidelijke behoefte voorziet.

Het Bid- en Gedenkhuisje is dagelijks van 10.00 uur tot zonsondergang geopend.

HUISSEN - Zaterdag 17 december tussen 10.00-13.00 uur staat de jaarlijkse succesvolle activiteit weer voor de deur, namelijk: kerststukjes maken.

"Pak een stukje oase, maak er een mooi lintje omheen en prik en versier hem zo mooi als jij wilt dat die wordt. Een cadeau, een mooie strik, een hartje of een dennenappel, of gewoon wat kerstballen? Alles is mogelijk.

Wij hopen jullie allemaal weer te mogen ontvangen bij de gele kraam. Deze activiteiten zijn altijd gratis!" (www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp)

Wintermusical in het dorpshuis

Foto: Henk Sluiter

ANGEREN - Op woensdagmiddag 14 december om 14.00 uur is de uitvoering van de wintermusical in het dorpshuis.

'Siberia is los' is een heerlijke wintermusical van Rank2012, waarin verbondenheid tussen mens en dier opnieuw op de proef wordt gesteld. Kom en beleef een nieuw spannend avontuur met Leon, Astra, Siberia en nog meer vriendjes. Wanneer de poolfamilie niet compleet is op kerstavond, gaan Leon de ijsbeer en Astra, een mensenkind, opnieuw op reis om te zorgen dat iedereen op tijd samen is. Kerstmis vier je immers met elkaar. Zal het hen lukken om Tante Siberia te overtuigen dat mensen en dieren prima samen kerst kunnen vieren?

Deze kinderproductie van Rank2012 wordt gespeeld door Tom Schraven, Hanne Jacobs, Tessa Tiesma, Anke Lensen, Michelle Smit en Jens Oosterloo. Muziek: Tom Schraven, Liedteksten: Hanne Jacobs, Tekst & Regie: Caroline Almekinders.

Kerstmarkt winkelcentrum De Zilverkamp in nieuw jasje

HUISSEN - Ook dit jaar verzorgt winkelcentrum De Zilverkamp weer een kerstmarkt, maar nu volgens een nieuwe aanpak.

Om de kerstmarkt tot een succes te brengen zal er vrijdag 16 december van 12.00-19.00 uur een combinatie zijn van ondernemers uit het winkelcentrum tot ondernemers uit de centrumkom. Het is koopavond dus zullen alle winkels ook gewoon open zijn. De particuliere bedrijfjes en live muziek zal de goede sfeer helemaal compleet maken.

De dag zal muzikaal ondersteund worden met liveoptredens van Femke Kempkes en Peter Sluiter in afwisseling met de traditionele kerstmuziek.

De ondernemers op de kerstmarkt zijn: Bakkerij Hilvers; Supermarkt Jumbo; Dierenspeciaalzaak Faunaland; De kip-vis specialist; De Fruit company en Slijterij Mitra.

Verder Shoeby Fashion (dames/heren kleding); Monique (jongens kleding); Lottepetotte (meisjes kleding); Petit Juul (baby kleding); Traktaart enTupperware. Ook is er de verkoop van huisgemaakte erwtensoep en zelfgemaakte kerstspullen.

Kinderen kunnen een leuke activiteit doen bij de gele kraam! De kerstmarkt is de moeite waard om even langs te komen. Proef de ultieme kerst en shop met voordeel, bij de sfeervolle kerstmarkt van winkelcentrum De Zilverkamp.

Bevolkingsonderzoek van start in Bemmel

BEMMEL - Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. Vanaf 16 december kunnen vrouwen uit Bemmel in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar weer meedoen aan het tweejaarlijks bevolkingsonderzoek borstkanker.

Zij kunnen daarvoor terecht in het borstonderzoekscentrum die op de parkeerplaats op het Kinkelplein staat. Het onderzoekscentrum staat hier tot ongeveer 7 februari. Door het bevolkingsonderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Bevolkingsonderzoek
Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar ontvangen eens per twee jaar een schriftelijke uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Oost om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten. De foto's worden gemaakt door speciaal opgeleide radiodiagnostische laboranten. Er wordt gebruik gemaakt van moderne apparatuur, waardoor de stralingsbelasting minimaal is. Deelnemers ontvangen binnen twee weken een schriftelijke uitslag. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Veel voorkomende vorm van kanker
Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.
Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Bij klachten wordt dan ook geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts.

Resultaten vorige ronde
In de vorige ronde liet 85,88 procent van de uitgenodigde vrouwen zich onderzoeken. Bij 2,72 procent van de vrouwen uit de gemeente Lingewaard was nader onderzoek nodig. Zij werden doorverwezen naar de mammapoli in het ziekenhuis.

Bevolkingsonderzoek Oost streeft er naar om alle vrouwen binnen haar regio in de onderzoekcentra het bevolkingsonderzoek borstkanker aan te bieden. De onderzoekscentra zijn in de meeste gevallen toegankelijk voor mindervalide cliënten. Heeft u een uitnodiging gekregen voor het Bevolkingsonderzoek borstkanker en bent u rolstoelafhankelijk of slecht ter been, neem dan contact op met de afdeling planning van Bevolkingsonderzoek Oost telefoonnummer 088 1188390.

Meer informatie
Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u vinden op www.bevolkingsonderzoekoost.nl. U kunt ook bellen met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Oost, telefoon 088 1186200, op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur.

MD1 Bemmel kampioen

BEMMEL - Een ware zegetocht! De meiden van de MD1 zijn afgelopen zaterdag met grote overtuiging kampioen geworden.

Na een kleine kink in de kabel twee weken geleden bij Beuningen waar ze onverwacht verloren, werd zaterdag Eendracht uit Mook goed geklopt met een 5-0 overwinning. Door de schok van twee weken geleden was het team tot in de puntjes getergd om dit wel tot een goed resultaat te brengen.

Goed samenspel, fanatieke acties en uitmuntende goals zorgden al snel voor vertrouwen in het team en bij het aanwezige publiek. Na het eindsignaal is het kampioenschap dan ook groots gevierd!

Nieuwjaarsduik in Gendt

GENDT - Op 1 januari om 13.00 uur wordt er een nieuwjaarsduik gehouden in zwembad Walburgen in Gendt.

Alweer voor de dertiende keer zullen velen met een frisse duik het nieuwe jaar in gaan. De afgelopen twaalf jaren hebben al meer dan duizend duikers de kou doorstaan.

Ook dit jaar stelt de organisatie de originaliteitsprijs beschikbaar: De Kanariecup. Deze werd in 2016 gewonnen door bij de senioren Anita van Bon uit Huissen en bij de jeugd door Meredith Lamers uit Gendt. Opgeven kan bij willy.evers@hetnet.nl; 0481 423751.

Gratis winkelen voor Antoinette Puntman

ANGEREN - Zondag 27 november was het zover. Antoinette Puntman mocht een minuut gratis winkelen bij Coop Rutten in Angeren.

Antoinette heeft een minuut gratis winkelen gewonnen met de loterij van het 60-jarig bestaan van schuttersgilde Sint-Bavo uit Angeren. Antoinette en Hans werden namens Schuttersgilde Sint-Bavo gefeliciteerd met de prijs.

Mogen we meetanken...?

GENDT - Mogen we meetanken...? Dit de slogan die de leden van Tweestroomsv als actie leus gaan voeren om de clubkas te spekken.

Kuster Oil, pomp station aan Galgendaal in Gendt heeft een sponsor overeenkomst met Tweestroom sv afgesloten. Middels een tankpasje kunnen de de leden sparen voor de clubkas. Kuster Oil doneert via het tanken met zo'n pasje namelijk 1 cent per getankte liter brandstof voor onze clubkas.

Kuster Oil is in deze regio de goedkoopste leverancier van benzine et cetera. De heer Jan Pieter de Wilde reikt namens Kuster Oil het eerste tankpasje uit aan Geard Bakker, die namens Tweestroom sv deze met plezier in ontvangst nam.

23 / 32

24 / 32

25 / 32

Amnesty zoekt collectanten in Huissen

HUISSEN - Van 5 tot 11 maart is de landelijke Amnestycollecte. In Huissen de organisatie nog op zoek naar mensen, die mee willen helpen collecteren.

"Dit kan in je eigen straat of buurt en je bepaalt zelf hoeveel tijd je wil investeren. De collecte is een belangrijke bron van inkomsten voor Amnesty. Met de opbrengst van de collecte kunnen we de strijd tegen mensenrechtenschendingen voort zetten. Help je mee? Wil je meer informatie of je aanmelden als collectant, bel dan met Bea Boxum 026 3252390 of 06 36045421."

Wintertocht door de Bemmelse polder

Foto: Lingewaard Natuurlijk

BEMMEL - Een struintocht in de winter. Niet gelijk het eerste waar je aan denkt, maar warm gekleed en met je verrekijker in de handschoenen is het één van de leukste tochten die je kunt maken! Zondag 18 december kun je samen met de gidsen van Lingewaard Natuurlijk op zoek naar diersporen in de polder.

We kijken of we de eerste rammelende hazen ontdekken of de roep van de grote lijster horen. We zoeken beversporen in modder of sneeuw en kijken naar overwinterende vogels uit het koude noorden. Vergeet ook de planten niet. Met hun verdorde skeletten tekenen zij het landschap en geven het een winterse aanblik. De diverse soorten zijn nog prima herkenbaar. Op naar buiten, even een frisse neus halen!

Zondag 18 december staat om 13.30 uur koffie en thee klaar in De Veldschuur aan de Sportlaan 1m in Bemmel. De tocht start om 14.00 uur en duurt 2 uur. Deelname inclusief consumptie kost zes euro. Kinderen half geld. Informatie en aanmelden via secretaris@lingewaardnatuurlijk.nl of Gijsbert Peelen 06 10864179.

Mixed Moves presenteert zich op kerstmatinee

DOORNENBURG - De 30 danseressen van DV Mixed Moves uit Doornenburg zullen hun nieuwe dansen presenteren tijdens een kerstmatinee. Deze wordt gehouden op zondag 18 december, aanvang 10:30 uur in het ontmoetingscentrum in Doornenburg.

Tijdens deze ochtend dansen verschillende groepen de garde- en showdansen waarmee ze zullen deelnemen aan wedstrijden en waarmee ze optredens zullen verzorgen. Tevens zal er een duo een dans laten zien.

Iedereen is welkom te komen kijken. Vooral voor kinderen (vanaf 4 jaar) die ook graag willen dansen is dit een goede gelegenheid om te kijken of dit iets voor je is. Entree is gratis, wel wordt er in de pauze een loterij gehouden om deze ochtend kostenvrij te houden.

WaterGoed verrast De Zonnebloem Angeren met een stamppottenbuffet

ANGEREN - Woensdagmorgen 30 november, organiseerde de Zonnebloem in Angeren een stamppottenbuffet. Wat was toepasselijker op deze koude winterochtend dan een heerlijke stamppot?

Tegen elf uur werden de gasten ontvangen met een kopje koffie en natuurlijk een speculaasje. Onder het genot van een drankje en een knabbeltje werd er druk bijgepraat met vroegere buren en nieuwe bekenden.

Het stamppottenbuffet werd gesponsord door WaterGoed in Valburg. Tijdens de deelname aan de Beursvloer Oost-Betuwe, werd er een match gemaakt met het bedrijf WaterGoed. Dat was 'een lot uit de loterij'.

Er waren drie verschillende stamppotten, inclusief garnituur. Wat een luxe. De gasten genoten van dit uitgebreide buffet, er werd van gesmuld. Na het toetje ging iedereen voldaan huiswaarts, met een kleine attentie ter gelegenheid van de komende feestdagen. De vrijwilligers kregen enthousiaste verhalen over het heerlijke buffet; de opmerking 'dit smaakt naar meer' werd vaak gehoord. Het was een zeer geslaagde bijeenkomst.

Kerstgala tienerdisco in wijk De Zilverkamp

HUISSEN - Vrijdagavond 16 december is de laatste tienerdisco van dit jaar. "We sluiten het jaar swingend en stralend af met ons traditionele kerstgala voor tieners. Het wordt dus een disco helemaal in kerstsfeer!"

De zaal wordt omgetoverd in een sfeervolle dansruimte met kerstboom, lichtjes en ballen. Alle tieners worden deze avond verzocht om in een sfeervolle outfit te komen swingen en het jaar daverend af te sluiten. Kom luchtig gekleed, want het wordt warm op de dansvloer!

Zoals altijd is de tienerdisco voor tieners van 9 tot en met 13 jaar. De avond begint om 19:15 uur en duurt tot 21.45 uur. Genoeg tijd dus om er een stralende avond van te maken! Kom jij ook? Samen met je vrienden en vriendinnen kun je deze avond ook op de foto vastleggen.

Kerstdiner bij De Minkhof

BEMMEL - Ook dit jaar gaan de vrijwilligers van leef- en doeboerderij De Minkhof weer hun uiterste best doen om een traditioneel kerstdiner te verzorgen. Op het menu staat een viergangendiner, gebracht in een sfeervolle kerstomgeving. Het grand dessert kun je geen toetje meer noemen maar een streling van alle zintuigen!

Het diner begint om 13:30 en duurt tot ongeveer 16:00 uur. De kosten bedragen 12,50 euro. Inschrijven (met vooruitbetaling) kan bij De Minkhof op onderstaande openingsdagen. Nieuw zijn ook de cadeaubonnen. Wilt u iemand verrassen en kennis laten maken met de activiteiten van De Minkhof, dan is dit een geschenk dat warmte en gezelligheid biedt.

info@minkhof.nl; 0481 357185 (alleen op maandag, woensdag en vrijdag) 06 41575409 Ina Rutgers Minkhof Coördinator (bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag 10:00 tot 12:00 uur), Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk), Bemmel; www.minkhof.nl.

Kinderen maken kerstballen

HUISSEN - Vrijdag 16 december is er weer de jaarlijkse kerstmarkt, zie ander artikel in de krant. Om het ook aantrekkelijk te maken voor de kinderen is er de mogelijkheid een mooie kerstbal te maken van piepschuim.

"Gebruik zoveel pailletjes als jij zou willen en maak er een unieke kerstbal van. Dit zal de enige gratis activiteit zijn tijdens de kerstmarkt, de rest van de kraampjes zijn heel divers en leuk om te bekijken en wie weet nog net iets leuks te kopen voor de feestdagen. Tussen 12.00 en 19.00 uur kun je terecht, zoals altijd gewoon bij de geelwitte kraam."(www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp)

Gewijzigde openingstijden Aldi Huissen

HUISSEN - Om u nog vaker van onze artikelen te kunnen laten genieten,

zijn wij voor u geopend op de volgende tijdstippen.

Maandag 8.00 – 20.00        

Dinsdag 8.00 – 20.00

Woensdag 8.00 – 20.00

Donderdag 8.00 – 20.00

Vrijdag 8.00 – 20.00

Zaterdag 8.00 – 18.00

Zondag 10.00 – 18.00

Wij wensen u van harte welkom in het Aldi filiaal op De Brink 13 te Huissen om te genieten van onze producten van hoge kwaliteit voor een lage prijs.

28 / 32

Ad en Truus Tap – Kersten

50 jaar getrouwd!

9 december 2016

Het was een verrassend feestje!

Liefs Arjan, Angela, Max, Leonie, Youri, Famke, Liza en Sanne

Op 14 december wordt Julian 6 jaar!
Gefeliciteerd van papa en mama.

Deze koele kanjer wordt op 15 december 3 jaar.
Gefeliciteerd en kusjes van Oma, Opa, Tante Mendie en Ome Roy.

Onze lieve, gekke, grappige opa is
70 jaar geworden!
Dikke kus en knuffel van
Danique Damian Floor

STIJN onze kanjer straalt

hij heeft zwemdiploma A gehaald.

Maaike Onno Annemieke

Opa Geert en Oma Jacqueline

Op zaterdag 17 december wordt deze lieve meid alweer 19 jaar.

Van harte gefeliciteerd lieve schat, we maken er een leuke avond van !

Dikke kus Lisa

Zandse Kerk als uitvaartlocatie: Bloesem

HUISSEN - De Zandse Kerk aan de Van Wijkstraat te Huissen zal de plaats worden waar voor ieder een persoonlijke afscheid mogelijk is. Uitvaartcentrum ‘Bloesem’ werkt samen met stichting De Zandse Kerk om dit mogelijk te maken.

Een belangrijk onderdeel voor het behoud van de Zandse kerk is de mogelijkheid voor ieder om op waardige wijze een persoonlijke uitvaart te realiseren. Een knusse, persoonlijke ambiance van de inrichting en begraafplaats De Hoeve op loopafstand maken van dit gebouw een uitstekende uitvaartlocatie. Het oude mortuarium wordt sinds kort beheerd door ´Bloesem: huis van afscheid.´ Het mortuarium heeft een nieuwe, eigentijdse uitstraling gekregen waardoor het een sfeervolle plek is geworden om afscheid te nemen. Na verbouwing van de kerk zal Bloesem een definitieve plaats krijgen, elders in de kerk.

Bloesem is onderdeel van Aster Uitvaartzorg. Kenmerkend is het persoonlijke contact en de betrokkenheid. Dit heeft hen ook het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart opgeleverd.

Nu wil Aster uitvaartzorg met Bloesem ook Lingewaard kennis te laten maken met hun manier van werken. De gehele uitvaart kan van A tot Z worden verzorgd.

Op de website www.aster-uitvaartzorg.nl staat meer informatie over de visie, werkwijze en mogelijkheden. Uiteraard is uitvaartcentrum Bloesem toegankelijk voor iedereen, dus ook voor mensen die de uitvaart door een andere ondernemer laten verzorgen. Bloesem is dag en nacht bereikbaar via telefoonnummer 06 26690944.

Wilt u meer weten over de Zandse Kerk? Kijk op www.zandsekerk.nl of volg onze facebookpagina.

Open huis en winterfair op De Wij

GENDT - Op vrijdag 16 december aanstaande vindt er een open huis plaats van gezinshuizen Houtduif de Wij en Torenvalk de Wij in Gendt. Het open huis wordt ondersteund met een kleinschalige Winterfair.

Vanaf 1 november 2016 staan de beide, prachtige gezinshuizen aan de Olyhorststraat 35-41 in Gendt onder de dagelijkse leiding van Houtduif de Wij. In beide woonboerderijen zorgen de gezinsouders Eddy en Geesje Hilderink samen met een kleinschalig team voor de dagelijkse huisvesting, verzorging en ondersteuning van acht jong volwassenen in een begeleid zelfstandige woonomgeving. Uitgangspunt in de begeleiding is dat iedereen mag zijn wie hij/zij is met eerlijkheid en respect voor elkaar. Er wordt door bewoners en begeleiding gewerkt aan de persoonlijke ontwikkeling door zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de individuele mogelijkheden en kansen. De gezinshuizen werken intensief samen met de professionele expertiseteams van De Karmel en De Kroonzorg. Het einddoel is een zo zelfstandig mogelijke plaats in de samenleving te bewerkstelligen voor de huidige bewoners.

Het open huis wordt ondersteund door een warme, sfeervolle, kleinschalige winterfair. Op de winterfair kan men kennis maken met lokale streekproducten, mogelijkheden van de dagbesteding van De Karmel, creatieve activiteiten, cultuur en muziek.

Iedereen is van 16.00 tot 21.00 uur welkom op het open huis en de winterfair aan de Olyhorststraat 35-41 in Gendt. Parkeren is mogelijk aan de Molenstraat.

Retraite in Ressen

RESSEN - Inspiratie voor iedereen die meer wil dan gezelligheid. Aandacht voor datgene wat je boven jezelf uit tilt. Op zondag 18 december van 12.00-17.00 uur kun je aan een inspirerend meditatief programma in Ressen meedoen in de protestantse kerk, Kerkenhofstraat 3 in Ressen.

Onder leiding van Annet Hogenbirk, geestelijk begeleider en coach zoeken we de stilte op in onszelf. We doen dat tijdens een stiltewandeling in de omgeving en tijdens meditatieve oefeningen in het prachtige sfeervolle 11de eeuwse kerkje van Ressen. Er is daarbij ook ruimte voor uitwisseling van je ervaringen in kleine groepjes als je dat wilt. De middag is zo opgezet dat je vooral in rust inzichten opdoet in jezelf. Inzicht in waar jouw verlangen ligt. Als je dat voor jezelf concreter maakt, krijg je er een 'plaatje'van, zie je het zitten. Dat is een prima vertrekpunt om in je dagelijks leven meer aandacht te besteden aan datgene wat jij belangrijk vindt!

De organisatie is in handen van Werkgroep Pleisterplaats Ressen in samenwerking met Annet Hogenbirk, geestelijk begeleider/coach van praktijk Zin in mijn Leven. De kosten zijn inclusief soep en thee en koffie tien euro, ter plekke te voldoen. Aanmelding via winnyeijbersen@gmail.com. Informatie: 06 14894540. Belangrijk: Neem zelf brood voor de lunch mee en trek stevige schoenen aan!

Muzikaal top-trio Zazi speelt in TheaterKerk

BEMMEL - Op zaterdag 17 december (20.30 uur) kunt u een Supernova op muzikaal gebied beleven, want dan staat het zangtrio Zazi op de Bemmelse bühne.

Drie oermuzikale jonge vrouwen – onder andere bekend van hun pophit 'Turn Me On' en optredens bij Pauw en de Top 2000 a Gogo – nemen u mee op een kleurrijke reis door het lichte lied. Dafne, Margriet en Sabien bespelen een breed spectrum aan instrumenten en zingen meerstemmig en meertalig.

Met de snelheid van het licht veroveren ze binnen- en buitenland met hun muziek. Eigenzinnige popfolk met een vleugje chanson en soms een jazzy randje. De zangeressen begeleiden zichzelf onverschrokken op piano, mandoline, ukelele, accordeon, drums en cello, in wisselende combinaties. De muzikale lekkernijen worden visueel kleurrijk en levendig opgediend, met hier en daar een grappig verhaaltje of een charmante conversatie met het publiek.

Ergens, diep in het heelal, zwelt een ster op. Een heldere ster. Explosie. Supernova. Gefascineerd door de oneindigheid van het heelal en de mysterieuze schoonheid van een supernova, kern van het verhaal rondom de voorstelling, zetten ze hun muzikaliteit in om u een enerverende avond te bezorgen. Dat de dames iets in hun mars hebben staat buiten kijf: je wordt niet zomaar uitgenodigd om het voorprogramma van Charles Aznavour te verzorgen.

Bestel kaarten à 16 euro via www.topbemmel.nl of koop ze bij Eyewish of aan de avondkassa in de TheaterKerk, Markt 5 in Bemmel.

Volleybalvereniging Setash uit Huissen kampioen

HUISSEN - Afgelopen zaterdag 10 december zijn de dames Lonneke Derksen, Milou Möller, Gillian Kway, Noor Wissink en Jeltje Kos van volleybalvereniging Setash N5/1 kampioen geworden.

Zij speelden hun laatste wedstrijden in Rhenen. Van de totaal vijftien wedstrijden die ze gespeeld hebben dit seizoen, hebben ze deze met 55 punten gewonnen.

Volleybalvereniging Setash kampioen

HUISSEN - Deze kanjers van volleybalvereniging Setash team N4/1 uit Huissen zijn zaterdag 10 december kampioen geworden.

Helaas was Quinty van Dalen er niet bij, maar Juul Aalbers, Benthe Aalbers, Marije Scheltens en Fenne van der Woude hebben de eer hoog gehouden.

Meiden MD2 MHC Bemmel winterkampioen

BEMMEL - Na een mooie prestatie in de voorcompetitie zijn de meiden van MD2 van MHC Bemmel ongeslagen winterkampioen geworden!

Gefeliciteerd meiden en coaches met dit mooie resultaat. Nu veel succes in de zaalcompetitie waarvan de eerste start al veelbelovend is.

Grootste glühweinbad van Nederland tijdens kerstmarkt in wijndorp Groesbeek

GROESBEEK – Zondag 18 december wordt er in het centrum van Groesbeek de jaarlijkse Kerstmarkt gehouden. Dit jaar staat de kerstmarkt in het teken van Wijndorp Groesbeek en de Voedselbank.


Op het Dorpsplein staan naast de 22 standhouders het grootste en enige Glühweinbad van Nederland, want ook in de winter is het goed toeven in het belangrijkste wijndorp van Nederland. Bezoekers kunnen een warm bad nemen in de glühwein, maar uiteraard is er ook voldoende glühwein om te drinken. Naast de sfeervolle ingerichte kramen is het Dorpsplein ook geheel in kerstsfeer en is er voldoende muziek voor elk wat wils. Zo zal om 13.30 uur het koor Trente Plus optreden, gevolgd door twee balletoptredens van Les Papillons, waarna de smartlappen van smartlappenkoor Ochaarm te horen zijjn.

Tussen de bedrijven door worden er modeflitsen vertoond in de vorm van een modeshow. Een levende kerststal maakt de kerstmarkt helemaal compleet, zeker ook als de kerstman een bezoek komt brengen. De kerstmarkt wordt geheel ondersteund door cliënten van Pluryn.


Kringloop en Voedselbank
Even verderop bij De Kringloop Sint-Michael aan de Industrieweg 19 staat een grote kerststal. In de verwarmde hal en rondom de Kringloop is van alles te koop voor in, aan of onder de kerstboom. De opbrengst zal geheel ten goede komen aan de Voedselbank. Ook hier zijn diverse live optredens van onder andere Helen Liebers, Meta, Cor Kersten en Accordeonclub Con Amore. Tussen de optredens door zal dj Mark voor de nodige muzikale stemming zorgdragen.


Glühweinbad
Bijna duizend liter warme glühwein gaat in het bad, dat camping ´Bij Ons´ op het Dorpsplein neerzet. Hiermee laten de wijnboeren, samen met de ondernemers van het Dorpsplein en de stichting Ster zien dat Groesbeek ook in de winter hét wijndorp van Nederland is. De glühwein wordt met een houtvuur opgestookt tot 38 graden. Wie gaat er met de Wijnkoningin of een van de wijnboeren mee het bad in? Het glühweinbad is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Berg en Dal.
De kerststal bij de Kringloop is geopend van 10.00 tot 16.00 uur en de kerstmarkt op het Dorpsplein van 12.00 tot 17.00 uur.

Scala aan activiteiten tijdens jubileumeditie Winterfestijn

ELST - Curling, muziekcompetitie, karaoke, bingo, dansen, clinic kunstschaatsen, kinderdisco, optredens, bijzondere feesten, de verkiezing van het leukste gezin van Overbetuwe. Aan activiteiten is geen gebrek tijdens de tiende editie van het Winterfestijn Overbetuwe. Aan diversiteit evenmin. Er is een keur aan activiteiten. Er is veel werk van gemaakt om van de tiende editie voor iedereen een feest te maken.

Het bestuur van het Winterfestijn Overbetuwe is verheugd te kunnen melden dat het Overbetuwevoorelkaar gekozen heeft als goede doel. De financiële bijdrage aan deze stichting wordt bekendgemaakt tijdens de opening van het Winterfestijn op zaterdag 17 december vanaf 15.00 uur. Voor die opening is burgemeester Toon van Asseldonk van de gemeente Overbetuwe uitgenodigd. Voorzitter Jeroen Joon van het Winterfestijn gaat bij die gelegenheid in op het jubileum van het Winterfestijn, dat dit keer duurt van zaterdag 17 december tot en met zondag 8 januari.

Overbetuwevoorelkaar is een stichting die mensen met een hulpvraag en organisaties en vrijwilligers in de gemeente Overbetuwe bij elkaar brengt. De stichting is sinds begin dit jaar actief.

Na de openingshandeling verschijnt Frozen op de schaatsbaan en is er een optreden van Agnes Diawara, bekend van The Voice Of Holland. Het is de opmaat naar een drie weken durend feest waarbij er zowel op het ijs als in het winterfestijncafé genoeg te beleven valt.

Ter gelegenheid van die tiende editie zijn er verschillende acties. Zo kunnen kinderen die tijdens het evenement tien jaar worden op vertoon van hun legitimatie een dag gratis schaatsen. Op zondag 18 december worden tijdens de koopzondag in Elst gebakjes uitgedeeld. Voor een overzicht van de activiteiten verwijst de organisatie naar de website www.winterfestijnoverbetuwe.nl.

Wielewoalers pronken driemaal

OOSTERHOUT - Carnavalsvereniging De Wielewoalers slaagt er jaarlijks in om twee kwalitatief hoge pronkzittingen op de planken te zetten. Dit resulteert er jaarlijks in dat beide pronkzittingen in een vroeg stadium zijn uitverkocht. Vandaar dat de carnavalsvereniging heeft besloten om komend jaar een extra pronkzitting op te nemen in hun programma. Dit wordt een matinee-pronkzitting.

De Wielewoalers gaan pronken voor de Prins met de beide hofdames op de zaterdagavonden 7 en 14 januari vanaf 19.30 uur. De matinee-pronkzitting staat geprogrammeerd op zondag 15 januari aanstaande vanaf 14.00 uur. Alle pronkzittingen zullen gepresenteerd worden in Het Wielewoalersnest, Dorpshuis De Schakel in Oosterhout.

Het worden drie gelijkwaardige pronkzittingen met tal van artiesten van eigen bodem die al volop bezig zijn met de voorbereidingen. De matinee-pronkzitting krijgt een speciaal tintje voor de 65-plussers uit Oosterhout. Zij hebben deze middag vrij toegang mits ze tijdig reserveren. De oudste man en vrouw in de zaal woonachtig of afkomstig uit Oosterhout zullen in het zonnetje gezet worden door de Wielewoalers. Ook niet-65-plussers zijn deze middag welkom, alleen betalen zij de regulier entreeprijs van 12,50 euro per persoon.

Er zijn nog kaarten beschikbaar en deze kunnen bemachtigd worden via het secretariaat, info@dewielewoalers of 0481 481912, of via één van de raadsleden. Voor meer informatie verwijzen De Wielewoalers alle belangstellenden graag naar hun website www.dewielewoalers.nl of hun FB-pagina @de Wielewoalers.

Oliebollenwandeling van Get 2gether

HERVELD - In de oneven weken 5 of 10 kilometer is het wandelen met Wandelgroep Get 2gether. Sinds de oprichting in september is het aantal wandelaars flink toegenomen. Bij de groep melden om de twee weken ruim 30 enthousiastelingen zich om 5 of 10 kilometer door de Overbetuwe te wandelen.

"Vrijdag 30 december is een extra wandeling gepland voor beide afstanden. Inhoud van deze wandeling, natuurlijk met oliebollen, houden we voor ons, maar het belooft een leuke wandeling te worden."


Nieuwjaarsreceptie 6 januari. De 5 en 10 km groep wandelen gezamenlijk 6,5 kilometer. "We zullen tegen 11.00 uur weer terug zijn bij Deugniet Events, waar we gezamenlijk een toast uitbrengen op het nieuwe jaar. Tijdens deze receptie, willen we gebruik maken om even met elkaar in gesprek te gaan over de wandelgroep."

"Wij als organisatie hebben tevens enkele mededelingen van huishoudelijke aard. We sluiten deze ochtend rond 12.15 uur af. Volgende wandelingen in het nieuwe 20 januari, 3 en 17 februari. Kosten wandeling, 2,50 en kinderen tot en met 12 jaar 1,00 voor de 5 kilometer. Voor de 10 kilometer betaalt u 3,50 en kinderen 1,50, inclusief het opkikkertje met iets hartigs en voor beide afstanden geld, koffie/thee met wat lekkers bij terugkomst.

Wij bieden u de mogelijkheid om een 10 strippenkaart te kopen, dat scheelt dan 5,00. Verzamelen vanaf 9.15 uur en vertrek exact om 9.30 uur bij Deugniet Events aan Het Dorpsplein in Herveld. Kijk en Like onze facebookpagina." Wandelgroep Get 2gether, waar wandelen de hoofdzaak is. Voor info: 0618194595 / 0624389197.

Winterconcert in Lent

LENT - Op zondag 18 december van 16.00 tot 17.30 uur zullen de plaatselijke koren en de muziekvereniging weer hun jaarlijkse concert geven in de sfeervolle Maria Geboorte Kerk in Lent.

Het concert is dit jaar breder en gevarieerder van opzet dan voorgaande jaren. Naast kerstmuziek zullen ook ander sfeervolle optredens ten gehore worden gebracht. Muzikaal Samen zal tot uiting komen in het samenspel van de ensembles en in de samenzang met toehoorders.

Dit jaar zullen hun medewerking verlenen: Het Koor Young at Heart uit Lent onder leiding van Peter Rohde; De Muziekvereniging Sint-Theresia uit Lent onder leiding van Roland Cleijne; Het Sint-Caeciliakoor uit Lent onder leiding van Etienne van Houdt; Het Sint-Leonarduskoor uit Oosterhout onder leiding van Luca Consoli; Het Non Kozakken Koor uit Lent onder leiding van Peter Rohde.

De presentatie van het Winterconcert wordt verzorgd door Evelyn Gelderman. Het concert is gratis toegankelijk. Wel zal een vrijwillige bijdrage na afloop zeer op prijs gesteld worden.

Snertwandeling

HEMMEN - Al voor de zesde keer organiseert Wandelgroep Hemmen daags na Kerst een gezellige groepswandeltocht met na afloop erwtensoep en roggebrood. Ook niet-leden (m/v) van de wandelgroep zijn welkom.

We wandelen gezamenlijk ongeveer een uur in een rustig wandeltempo. De route voert ons over en rond het landgoed Heerlijkheid Hemmen en met een beetje geluk wandelen we door een winters landschap.

De start is om 15.00 uur op de parkeerplaats bij Pannenkoekenboerderij Aan De Linge, Molenstraat 18 in Hemmen. Na afloop staat de bovenzaal voor ons klaar voor de warme soep en gezellig samenzijn. Opgave gewenst. Meer info en opgave: website www.wandelgroephemmen.nl of bellen met Yvonne Onck, 0488 454729/06 28482614

Kerst op Landerij De Park

BETUWE - 23 december is iedereen welkom bij kerst op Landerij De Park. Er is een programma met veel leuke activiteiten: in de kinderboerderij is een levende kerststal, u kunt een bezoekje brengen aan de kerstman, de diashow bij Kindergroen bekijken en bij de Lingemobiel luisteren naar mooie verhalen.

Ook muzikaal valt er het nodige te genieten: Het rk dameskoor uit Valburg treedt op en het Elster barbershopkoor Between Two Rivers zingt bekende kerstsongs.
Kinderen kunnen marshmallows bakken en meedoen aan een bijzondere engeltjes-speurtocht. Tussendoor opwarmen? Bij de medewerkers van Droom! kunt u terecht voor heerlijke glühwein, warme chocomel en erwtensoep.

Het programma duurt van 17.00 tot 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 2,00 voor volwassenen (Gelrepashouders betalen 1,00) en kinderen hebben gratis toegang. Zie ook www.landerijdepark.nl.