De Liemers Helemaal Goed Courant

15 september 2017

De Liemers Helemaal Goed Courant 15 september 2017


Meezingcafé In Duiven start 11 oktober

Foto: Louis Roes

DUIVEN - Het Meezingcafé in Duiven start het twaalfde seizoen op woensdagavond 11 oktober om 20.00 uur in het cultuurcentrum De Ogtent, Remigiusplein 9. Een keer per maand, van oktober tot en met mei, is iedereen welkom om lekker mee te zingen in ongedwongen sfeer.

De begeleiding wordt verzorgd door Wim Lamers op piano, Theo Nass op percussie, Jacques Vermeer als voorzanger en Louis Roes als liedjesober (hij verzamelt de liedwensen van het publiek). Liedboeken met een zeer uitgebreid repertoire zijn aanwezig. Van Hazes tot Abba en van Beatles tot Duitse schlagers.

De afgelopen elf jaar zat het altijd gezellig vol. Een mooie gelegenheid ook om anderen te ontmoeten en af te spreken voor een volgende keer. Er wordt dan ook veel gelachen. Denk nou niet, “ik kan toch niet zingen”. Hoeft ook niet. Meedoen en meezingen, daar gaat het om! Gewoon een plezierig avondje uit. En het is nog gratis ook. Meer info staat op www.deogtent.nl.

Kleindierenshow bij schutterij Excelsior

Keuring jongdierendag 2016 Foto: W.Kersten

LOBITH - Op zaterdag 16 en zondag 17 september houdt de Lobithse Kleindier Vereniging Oude Rijn weer haar jaarlijkse kleindierenshow.

Dit jaar zal de zogeheten jongdierenkeuring voor de 60ste maal in de geschiedenis van de vereniging plaats vinden. Voor sommige fokkers binnen de vereniging zal dit de tweede keuring van het seizoen zijn aangezien zij vorige maand samen met hun dieren al een bezoek hadden gebracht aan een internationale keuring in Duitsland. Voor de overige leden zal deze keuring de eerste van het jaar worden maar niet minder spannnend.

Nadat de dieren allen aanwezig zijn zullen verscheidene deskundige keurmeesters met een jarenlange ervaring de dieren beoordelen en hun predikaten toekennen. Na afloop van de keuring zullen de fokkers weten of en hoe hun verwachtingen zijn uitgekomen en waar nog aan gewerkt moet worden. Tijdens de show zullen er voor publiek een groot aantal dieren te bezichtigen zijn onder ander konijnen, grote hoenders, cavia’s, kleine hoenders, sierduiven en ook de groep kleine knagers is vertegenwoordigd.

Wilt u meer weten over de vereniging, het houden van dieren of over de aanwezige dieren? De gehele dag door zijn leden van de vereniging aanwezig en zij zullen graag uw vragen beantwoorden.

De tentoonstelling is voor publiek geopend op zaterdag 16 september van 14.00 – 20.00 uur en op zondag 17 september van 10.00-17.00 uur. De tentoonstellingslocatie is in Schuttersgebouw Excelsior aan de Sportlaan 14 in Lobith. De entree is, zoals gebruikelijk bij Oude Rijn, volledig vrij. Dit om te zorgen dat de show voor een ieder toegankelijk is en blijft.

Struintocht door de Rijnstrangen

GROESSEN - Op zondag 17 september houdt IVN-de Liemers een zogeheten struintocht door de Rijnstrangen.

"We gaan op zoek naar beversporen en beverburchten. We volgen hierbij ook een stukje van een nieuw klompenpad. Stevige schoenen of laarzen worden aanbevolen. De start is bij de Wellinghoeve, Rijnstrangenweg 15 in Groessen om 14.00 uur. De tocht duurt twee uur. Miep Deen geeft eventueel meer informatie via 0316 268200."

Cursus voor dementerenden en mantelzorgers

LIEMERS - Liemerije organiseert in het najaar een nieuwe cursus voor mensen die recent de diagnose dementie of MCI (Mild Cognitive Impairment) hebben gekregen en hun mantelzorger. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten. Iedere bijeenkomst bestaat uit twee onderdelen: een gespreksgroep en een beweeggroep.

,,De impact van de diagnose dementie is heel groot. Deze cursus is heel praktisch en gericht op leren omgaan met de gevolgen van dementie, zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en het ondersteunen van de mantelzorger”, aldus ergotherapeut Mayke Sackman van Advies- en Behandelcentrum Liemerije. Sackman is één van de initiatiefnemers van de cursus Mijn brein laat me in de steek… En nu?

Motorisch actief blijven is een belangrijk onderdeel van de cursus. Uit onderzoek blijkt dat bewegen de kwaliteit van leven verbeterd en het ziekteproces iets kan afremmen. Tijdens de beweeggroep worden de deelnemers door een bewegingsagoog begeleid in diverse bewegingsvormen. De gespreksgroepen worden geleid door de verschillende behandelaars van Liemerije. De ergotherapeut geeft tips over het zo lang mogelijk volhouden van dagelijkse activiteiten. En de logopedist geeft tips over communicatie.

Er is ook veel aandacht voor de mantelzorger. ,,Dementie heeft ook een enorme impact op de partner. Met een goede begeleiding blijft het behapbaar, raakt de mantelzorger minder snel overbelast en kunnen mensen vaak langer thuis blijven wonen.” De cursus start maandag 23 oktober. Op www.liemerije.nl staat meer informatie over de cursus en kan men zich aanmelden.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Stichting Blij Groessen zoekt tuinhulpen voor het oogsten van groenten ten behoeve van de voedselbanken in de regio en om het onkruid wieden.

- Muziekcafé de Lantaern zoekt een fotograaf die tijdens de muziekavonden foto’s en korte filmpjes maakt voor de Facebookpagina en de website. De fotografen werken volgens een vast rooster één keer per drie weken op zaterdagavond.

- Humanitas zoekt BOR-vrijwilligers (Begeleide OmgangsRegeling), die aanwezig zijn bij de omgang tussen kinderen en hun gescheiden ouders. De vrijwilligers krijgen een vierdaagse training en worden ondersteund door een professionele coördinator.

- Maatjesproject Zevenaar zoekt een administratieve hulp voor het begeleiden van mensen met acute financiële problemen, o.a. door contact te leggen met uitkeringsinstanties, schuldeisers en schuldhulpverlening.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Maak een traktatie voor je buren!

WESTERVOORT - Op vrijdag 22 september, voorafgaand aan Burendag, worden door medewerkers en vrijwilligers van ABC Wilgenpas, Bewonersacademie Westervoort, COOP, Deltahuis, Goed voor elkaar Team, Jongerencentrum Creon, Kulturhus de Nieuwhof, Mikado, Politie, RIBW, Wijkraad Ganzepoel èn omwonenden traktaties gemaakt.

Na het gezamenlijk maken van deze lekkernijen worden ze uitgedeeld aan buren in de buurt. Het betreft een gebied rondom de Rozet, de Nieuwhof, jongerencentrum Creon en de Wilgenpas. Tijdens het uitdelen kan er tevens, met lekkers en al, een gratis kopje koffie/thee gedronken worden bij de Coop.

We doen dit zodat organisaties en omwonenden op een leuke manier kennis kunnen maken met buren, gezellig samen zijn en op een ludieke manier wat aardigs doen voor elkaar.

Het zou geweldig leuk zijn om met vele buren traktaties te maken voor nog meer buren en die met elkaar rond te delen. Kom je ook meehelpen, met maken, met ronddelen of met allebei?

Het is fijn als je je van tevoren laat weten dat je meedoet, dan weten we dat we op je kunnen rekenen. Uiteraard kan je ook nog spontaan aanhaken op de 22e.

Wil je alvast aanmelden of meer informatie, bel of mail naar: 026 3113498 of programmaraad@kulturhuswestervoort.nl of kom tijdens de openingstijden gewoon even langs op De Nieuwhof (weekdagen van 09.00 – 23.00 uur).

We proberen zoveel mogelijk lekkernijen te maken en willekeurig in de buurt uit te delen, uiteraard is dit wel afhankelijk van hoeveel vrijwilligers en buren komen helpen. Kom jij ook gezellig helpen?

Programma:

11.00 – 14.00 uur traktaties maken bij De Wilgenpas, Het Geerken 2.

14.00 – 15.00 uur gezamenlijk uitdelen in de buurt èn koffie/thee bij de Coop, Korte Griet 3-7.

De samenwerkende organisaties heten iedereen welkom: ABC Wilgenpas, Bewonersacademie Westervoort, Coop, Deltahuis, Goed voor elkaar Team, Jongerencentrum Creon, Kulturhus de Nieuwhof, Mikado, Politie, RIBW, Wijkraad Ganzepoel.

Doe de rijvaardigheidscheck!

LIEMERS - Nog steeds stappen er mensen achter het stuur na het drinken van een paar drankjes, het gebruik van drugs of na de inname van zware medicatie. De campagne 'Rijden Zonder Invloed' vraagt aandacht voor rijden onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen - en de gevolgen daarvan.

Met name rondom het gebruik van medicijnen en het effect hiervan op je rijvaardigheid is nog veel onduidelijk. Sinds kort is het mogelijk om via een app te checken of je na het gebruik van medicijnen veilig achter het stuur kunt stappen.

Een op de zes Nederlanders gebruikt medicijnen die invloed kunnen hebben op het rijgedrag. Velen zijn zich hier niet van bewust. Om ervoor te zorgen dat mensen niet onder invloed van medicijnen achter het stuur stappen, is vanuit de campagne Rijden Zonder Invloed aansluiting gezocht bij MedApp. MedApp is een bestaande app met veel gebruikers die er is om te assisteren bij medicijngebruik. Door een rijvaardigheidscheck in deze app te integreren wordt direct een grote groep bestaande gebruikers bereikt. Ook is er een korte lijn met apothekers in Oost-Nederland die direct contact hebben met de doelgroep.

Check via MedApp

Sinds juli 2017 heeft MedApp de?rijvaardigheidscheck, die je ook op www.rijveiligmetmedicijnen.nl kunt doen, opgenomen in de app. Hiermee kan de gebruiker op elk moment checken of geneesmiddelen invloed hebben op de rijvaardigheid. Ook geeft de app dat aan met een waarschuwing. De app is gratis en kan worden gedownload via www.medapp.nu.
De campagne 'Rijden Zonder Invloed' is een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. Er wordt waar dat kan aansluiting gezocht met bestaande initiatieven, zoals de Bob-campagne, het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik en MedApp. Meer over de campagne is te vinden op rijdenzonderinvloed.nl.

Smartlappenkoor Duiven zoekt een accordeonist

DUIVEN - Smartlappenkoor Duiven zoekt een accordeonist. Dit Duivense zangkoor bestaat uit 30 zangers en zangeressen.

Het repertoire bestaat vooral uit gezellige meezingers. Doelstelling is om wekelijks een gezellige repetitieavond te hebben met nu en dan een optreden bij verzorgingshuizen. Gerepeteerd wordt iedere maandagavond in Duiven van 19.30 tot 21.30 uur. Voor meer informatie, of wilt u eens komen luisteren, bel of mail met Gerard en Marianne Vos, 0316 267564 of mail m.vosbeer@chello.nl.

Bingo in Meulenvelden

DIDAM - Op woensdag 20 september verzorgen De Vrienden van Bruisend Meulenvelden in samenwerking met Burgers van Diem een bingo op het terras van Burgers van Diem.

Er zijn weer vele mooie prijzen te winnen. De bingoboekjes kosten vijf euro per stuk. Per boekje zijn er 15 prijzen te winnen. Men streeft er naar om veel rondes te spelen zodat zoveel mogelijk mensen kans hebben op een prijs. "U bent vanaf 19.00 uur welkom in Waverlo/Meulenvelden. De avond begint om 19.30 uur. Belangstellenden uit Didam en omgeving zijn welkom. Voor informatie kunt u terecht bij het servicepunt 088 0441400 of e-mail info@meulenvelden.nl."

College tekent beroep aan tegen 'Windpark en zonneveld Koningspleij-Noord'

WESTERVOORT - Het college van burgemeester en wethouders van Westervoort heeft besloten om beroep aan te tekenen bij de Raad van State in Den Haag tegen de besluiten van het bestemmingsplan 'Windpark en zonneveld Koningspleij-Noord' en de omgevingsvergunning die is verleend voor de bouw van vier windturbines in Arnhem.

Het college maakt zich zorgen over geluidsoverlast, het uitzicht en hinder door slagschaduw die dit oplevert in het meest gebruikte uitloop-/recreatiegebied van de gemeente Westervoort en een aantal nabijgelegen wijken. "Wij maken ons grote zorgen over de aantasting van de leefbaarheid in ons dorp als de windturbines op de voorziene locatie in Arnhem worden geplaatst. Bovendien vinden wij dat de gemeente Arnhem onze zorgen in het voorbereidingstraject niet altijd serieus heeft genomen. Er zijn weinig inspanningen gedaan om bestuurlijk draagvlak te verkrijgen bij de gemeente Westervoort voor deze plannen. Ook zijn er volgens ons wel betere plaatsen voor de windturbines denkbaar, dan op zo'n 700 meter afstand van de woonwijken in onze gemeente", zegt wethouder Breunissen.

"Wij vinden dat besluiten over een bestemmingsplan en een omgevingsvergunning ruimtelijk en vanuit alle overige (wettelijke) gezichtspunten gemotiveerd moeten zijn. Daaraan schort het op een aantal onderdelen. Verder gaat het om zeer hoge windturbines. Die worden bij de rand van de gemeente Westervoort geplaatst. Wij vinden dat hiermee sprake is van minimale overlast voor Arnhemse inwoners, maar juist meer van hinder voor onze inwoners. Gebrekkige communicatie in het hele traject vanuit Arnhem met de inwoners van de gemeente Westervoort is ook een belangrijke reden."

Een procedure voor de Raad van State is niet een voor de hand liggend instrument in de bestuurlijke afstemming, zoals die dagelijks op veel beleidsterreinen tussen twee gemeenten plaatsvindt. Toch is dit volgens ons nu nog de enige manier om deze kwestie duidelijkheid te krijgen en om het verlies van rechten te voorkomen.

"Samengevat vinden wij dat het besluittraject niet zorgvuldig doorlopen is, onvolledig is geweest en dat de motivering tekort schiet. Dat geldt ook voor de inhoud van de documenten en voor beide besluiten. Dat is de reden dat wij een beroep bij de hoogste rechterlijke instantie als ons laatste redmiddel zien om hierover een uitspraak te krijgen."

Bowling Vereniging Zevenaar met Mobiele bowlingbaan bij Duuve Te Gek

ZEVENAAR - U kent vast allemaal De Griethse Poort in Zevenaar wel. Daar is ook onze bowlingvereniging Zevenaar gevestigd. Een actieve, gezellige en sportieve vereniging voor Zevenaar en omgeving.

"Vorig jaar hebben wij met diverse vrijwilligers het voor elkaar gekregen, om een eigen mobiele bowlingbaan te bouwen. Deze baan heeft een afmeting van liefst 13 meter lang en ongeveer 1,20 meter breed. Tevens kan de baan gehuurd worden, voor info zie www.bowling-zevenaar.nl. Hiermee komen we natuurlijk naar Duuve te Gek, want als iets te gek is dan is het bowlen in de open lucht en buiten.

We hebben een senioren- en ook een jeugdafdeling. Iedere maandag-, dinsdag- en donderdagavond spelen de seniorencompetitie. De jeugd traint iedere woensdagavond onder begeleiding van een van onze enthousiaste trainers. Daarnaast worden er tijdens het seizoen diverse toernooien georganiseerd.

Altijd al eens willen weten wat de bowlingsport inhoudt, kom dan vooral kijken op zondag 24 september van 12.00 -17.00 uur op de parkeerplaats rechts naast het gemeentehuis vooraan. We zijn aanwezig om de jeugd en ook senioren kennis te laten maken met bowlen en te laten zien dat het ook echt een sport is, naast recreatief af en toe een balletje te gooien.

Er is voldoende materiaal van de bowlingsport aanwezig, infostand en heeft u vragen stel ze gerust aan onze vrijwilligers. Meer info over bowlen staat op onze site."

Belgische dag in Stadsbrouwerij

ZEVENAAR – In het Proeflokaal van Stadsbrouwerij De Wittenburg aan de Markt in Zevenaar wordt zaterdag 23 september een Belgische dag gehouden.

Van 15.00 tot 01.00 uur vinden verschillende activiteiten plaats die alles te maken hebben met onze zuiderburen. Zo worden Belgische hapjes en gerechten geserveerd en kunnen bezoekers bovendien genieten van een keur aan Belgische speciaalbieren. Uit de luidsprekers klinkt Vlaamse en Waalse muziek, variërend van Will Tura, K’s Choice en Jacques Brel tot Eddy Wally, TC Matic en Salvatore Adamo. De toegang voor de Belgische dag is gratis.

Meer bewegen voor ouderen

DIDAM - Wilt u ook zo graag bewegen, maar vindt u dat te saai om alleen te doen? Dat kan in zwembad De Hoevert. Iedere dinsdagmiddag in het ondiepe bad en vrijdagochtend in het diepe bad, is er onder begeleiding van een gediplomeerd instructeur een 'Meer bewegen voor ouderen'-programma in het water.

Tijdens deze uren wordt er een bewegingsprogramma aangeboden waarbij iedereen op eigen niveau kan deelnemen. "Bent u boven de 50 jaar en lichamelijk nog fit genoeg om een zwaar programma te doen dan is dat mogelijk, naast de mensen die het wat rustiger aan willen doen omdat de leeftijd dat graag wil."

Op de dinsdag en vrijdag is het water extra warm, dus na de zware inspanning is het heerlijk ontspannen in het water liggen. Om daarna gezellig met elkaar na te praten met of zonder een bakje koffie of thee. "Wilt u het gratis een keertje uitproberen dan kan dat door u aan te melden voor een proefles via info@hoevert.nl of via telefoonnummer 0316 296100." Meer informatie staat op www.hoevert.nl.

Kerkberichten H. Andreas Groessen

16-9 18.30: Euch.vie EMM.

Intenties:Overl.leden EMM. m.n.Marco Uffing.Verder:Theo Roordink,Gerrit Aleven,Theodorus en Riek v.Ditshuizen-Peters,Wim en Riet Driessen-Teunissen,Theo Vis,Jo en Toos Boss-v.Kempen,Theodorus en Gerda Aleven-v.Uum, Bertus en Leike v.Bethray,Hennie Wouters,ouders Uffing-Roes en overl.kinderen,Henk en Paul Derksen,ouders Polman-Boland,Gerrit en Joke Uffing-Polman,Piet en Willemien Zweers-Wieggers,Piet Palm,Theodorus en Joanna Kampschreur-Mulder en Gerard,Johanna Berendsen-v.Dalen,Jan Berendsen,Harrie Stam,Ralf Roordink,Thea Staring- v.d.Hazelkamp, ouders Dikker Berntsen-Theo en Joop, ouders Uffing-Reijmer,Harry Meijer, Corrie Uffing-Meijer,ouders Derksen-Polman,Henk en Toos Derksen-Schlief,Wim Raasing,Cor en Corrie Raasing-Welling en Niels,Bernard en Anneke Derkzen-Willemsen,Wim Driessen,Piet Steenkamp,Herman en Mimi Vos,Gerda Stokman-Koning,Frits en An v.d.Hazelkamp-Terwindt,Wilhelmina en Albertus Spaan,ouders Tamboer-Spaan,Theo Uffing,Frans Uffing,Maria Nass-Uffing,Cor en Riet Aaldering-Roordink,Matheus en Dina Janssen-Bloemberg,Eef en Anneke Willemsen- Peer en overl.fam,Bernard Bouwman,Gerrit en Leike Driessen,Saskia Roos-Willemsen,Jan en Doortje v.d.Borne-Raasing,Hans en AnneMieke Buhler-Sommers,Genie en Marianne Terbonsen-Bartsch,Riet v.Kempen-Salemink en John,Wim en Lies Melchers-Derksen,Bernard Diesfeldt,Bart Diesfeldt,Jan Stokman en overl.ouders Stokman-v.Beersum,Bennie Lendering, Wim Derksen, fam. Bisselink-Uffing,Gerrit Wilting en overl.fam,Bennie Knuiman,Carla Brinkman-Knuiman,Tonny Visser,Bennie Spaan,Bertus Verweijen,Rudie Meijer, ouders Meijer-Ledderhof en Stef.

Open dag en expositie bij KunstKring Duiven

DUIVEN - KunstKring Duiven houdt op zondag 17 september van 12.00 tot 17.00 uur een open dag in haar gebouw aan de Visserlaan 41 in Duiven.

Op deze open dag zal er een expositie zijn met werk van onze cursisten. Een aantal cursisten zal tijdens deze middag ook demonstreren hoe zij werken. U kunt kennismaken met onze docenten die u alles kunnen vertellen over het grote workshop- en cursusaanbod van de KunstKring : tekenen en schilderen (ook voor kinderen), beeldhouwen in hout en steen, boetseren, edelsmeden, grafiek zoals etsen en linoleumsnede, rakustoken, bloemschikken.

Nieuw dit jaar is een cursus Realistisch schilderen en Schilderen voor beginners onder leiding van Ilse Verbeek. U kunt zich tijdens deze open dag ook inschrijven voor lessen tot de zomer en dagworkshops. Wilt u eens rustig rondkijken wat er allemaal te doen is bij de KunstKring dan is onze 'zwerfkaart' misschien iets voor u. U kunt daarmee kennis maken met vier cursussen uit ons grote aanbod. Meer informatie staat op www.kuntkringduiven.nl.

Fitgym Aldo in Westervoort

WESTERVOORT - Samen bewegen, samen plezier hebben! Fitgym is een gezellig uurtje sporten, waarbij we de algehele conditie verbeteren, aan krachttraining doen, maar ook zorgen dat we alle spieren soepel houden. Fitter, sterker en soepeler!

De les begint met een warming-up om alle spieren los en warm te maken. Hierna gaan we door met een stukje conditietraining en krachttraining. Denk daarbij aan oefeningen voor buik-, been- en bilspieren. Voor de armspieren kunnen we ook nog gebruik maken van dumbles. Daarnaast werken we met yoga- en pilatesoefeningen. Yoga-oefeningen worden met name gebruikt om lenigheid en ontspanning te bevorderen. Pilates-oefeningen bevorderen kracht, coördinatie, balans, stabilisatie en lenigheid van het lichaam. Ze werken rompversterkend en zorgen voor een betere stabiliteit. Je bouwt dus niet alleen kracht op, maar houdt bovendien de spieren op de juiste lengte en de gewrichten soepel.

De lessen zijn op muziek en over het algemeen dynamisch en beweeglijk. Verschillende werkvormen worden gebruikt. Zo bewegen we door de hele ruimte heen, staan we in de kring, of zitten we op een matje. Het gebruik van verschillende werkvormen zorgt er voor dat we ook onze hersens uitdagen!

Fitgym is voor iedereen. Iedereen kan op eigen niveau werken. Heb je last van een schouder of een knie en kan je niet alles meedoen, dan kijken we samen naar alternatieve oefeningen. Kom eens langs, doe gewoon een keertje lekker mee en ervaar zelf hoe leuk de Fitgym is!

De les wordt gegeven in de grote zaal van De Nieuwhof op maandag van 20.00 tot 21.00 uur. Meer informatie staat op www.aldo-westervoort.nl.

Voorlichtingsmiddagen belastingdienst Toeslagen

LIEMERS - Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers organiseert in samenwerking met de Sociaal Raadslieden van STMR interactieve voorlichtingsmiddagen met betrekking tot belastingzaken. Op deze voorlichtingsmiddagen zitten de Sociaal Raadslieden klaar om vragen te beantwoorden op het gebied van belastingen, toeslagen, Digid, MijnOverheid en de digitale berichtenbox.

Deze voorlichtingsmiddagen worden vanaf medio september georganiseerd voor geïnteresseerde inwoners van de gemeenten Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar. Mensen met een laag inkomen komen via de Belastingdienst in aanmerking voor allerlei verschillende toeslagen. Dit systeem is door de jaren heen zo ingewikkeld geworden, dat velen moeite hebben om te bepalen of ze in aanmerking kunnen komen voor een van de Toeslagen. Bovendien werkt de Belastingdienst zo veel mogelijk digitaal, wat het invullen van formulieren voor velen bemoeilijkt.

Ook is het belangrijk om te controleren of de gegevens waar de Belastingdienst de Toeslagen mee berekend heeft, nog wel kloppen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de samenstelling van het huishouden, de hoogte van het inkomen en de huur. Dit voorkomt dat er terugbetaald moet worden of dat er soms te weinig wordt uitbetaald.

De Sociaal Raadslieden van STMR, werkzaam in de Liemers, ondersteunen inwoners hierbij tijdens hun open inloopspreekuren of door bijvoorbeeld belasting-invuldagen te organiseren. Vanaf medio september worden de interactieve voorlichtingsmiddagen gehouden op de volgende data en locaties van Kunstwerk!:

12-09-2017 14:30 – 16:00 uur in de bibliotheek in Duiven voor inwoners van Duiven en Westervoort

10-10-2017 14:30 – 16:00 uur in de bibliotheek in Zevenaar voor inwoners van Zevenaar

17-10-2017 14:30 – 16:00 uur in de bibliotheek in Lobith voor inwoners van Rijnwaarden

Deze voorlichtingsmiddagen zijn gratis en opgave van tevoren is niet nodig.

Nieuw seizoen voor Zijactief Groessen

GROESSEN - Zijactief Groessen opent een nieuw seizoen. Zijactief Groessen staat voor Ontspanning, Ontwikkeling en Ontmoeting.

Er is een groep gestart met Engelse les voor beginners en gevorderden: deze wordt gehouden op donderdagochtend van 09.00 tot 10.00 uur. Voor een ieder, ook niet-leden zijn welkom. Meer informatie kan verkregen worden via harry.doortje@hetnet.nl.

Ook is er een groep actieve linedancers, zowel beginners als gevorderden. Deze wordt gehouden op donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur voor beginners en na de pauze van 20.15 tot 21.15 uur voor gevorderden. Meer informatie kan men verkrijgen via thijsrinie@gmail.com.

"Zaterdag 30 september, de jaarlijkse wandeldag van de Provincie, gaan we wandelen in de prachtige omgeving van natuurgebied Engbergen. Na de lunch worden we meegenomen in de dans van toen. Opgave mogelijk tot 18 september bij het bestuur. Het vertrek is om 08.30 uur vanaf het Schuttersplein in Groessen. Dit jaar doen wij ook weer mee met de Rabo clubcampagne, hopelijk wordt er weer met velen op Zijactief gestemd. zie mailinfo."

Diplomauitreiking basiscursus imkeren

REGIO - Op zaterdag 2 september hebben twaalf nieuwe imkers uit handen van de voorzitter van imkervereniging Liemers hun basisdiploma imkeren ontvangen.

Na zes theorielessen en acht praktijklessen weten ze hoe ze met een bijenvolk moeten omgaan en mogen ze zich volleerd imker weten. Thuis hebben de enthousiste geslaagden inmiddels een of meer bijenvolken. Hier kunnen ze het geleerde in praktijk brengen.
Ook in 2018 organiseert imkervereniging Liemers weer een basiscursus imkeren. "Heb je interesse of wil je meer weten? Mail naar ptvschaik@zonnet.nl voor meer informatie."

Workshop Revalidatie

ZEVENAAR - Bij revalidatie spelen fysiotherapie en ergotherapie een belangrijke rol. Ellen van Unnik en Sonja Merten van De Liemerije vertellen daarover in een workshop.

Ze doen dit samen met een ervaringsdeskundige die een herseninfarct heeft gehad. "We kijken naar een filmpje en wisselen ervaringen uit." De workshop vindt plaats in De Hooge Bongert te Zevenaar op vrijdag 22 september van 19.30 tot 21.30 uur. Entree 2,00 euro.

Studiedag over ouder worden

REGIO - Oud worden willen we allemaal, maar oud zijn kan nog wel eens tegenvallen. Hoe word ik leuk oud? En hoe kan ik zo lang mogelijk van het leven genieten? Het doel van deze interactieve studiedag is duidelijk te krijgen hoe ik mijn leven, ook op oudere leeftijd, zinvol en boeiend kan inrichten.

Centraal staan: levenskracht en aantrekkelijk leven. Hoe ontdek ik mijn eigen talenten? Hoe blijf ik een actief en betrokken lid van de samenleving? De heren Jan van Baardwijk en René Rosmolen (schrijvers van het boek "Zin in Ouderdom"), nemen u mee om de positieve kanten van het oud worden te ontdekken.

Programma:

9.30 uur Inloop met koffie/thee
10.00 uur Lezing "Zin in de ouderdom
12.00 uur Lunch
13.00 uur 1e Workshop ronde
14.30 uur 2e Workshop ronde
16.00 uur Afsluiting

Op interactieve wijze wordt in workshops aan de slag gegaan met de thema's 'Gracieus oud worden', en 'Hoe maak ik een boek van mijn leven?' In gesprekken met elkaar onder leiding van één van de inleiders gaan we proberen invulling te geven aan de vragen (of vraagstukken) die bij ons leven.

De studiedag vindt plaats op 31 oktober in zalencentrum De Kolk Van der Mondeweg 9-11 in Haalderen. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd van 7,50 euro per persoon voor de lunch en consumpties (ter plaatse contant te voldoen). Aanmelden kan via info@kbogelderland.nl of via telefoonnummer: 0481 450252.

D 'Amateur op markt Lobith

LOBITH - Tijdens de 'gezellige koffietafel' op zaterdag 16 september, vanwege het heengaan van de gemeente Rijnwaarden, zal toneelvereniging D'Amateur een hoofdrol spelen met een verrassende act. Net als tijdens het jubileum, vanwege het 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden afgelopen maart op de trappenpartij bij de Kade in Tolkamer, zullen ze ook nu weer op hun eigen wijze hun steentje bijdragen aan dit grootse gebeuren.

Na een feestelijke rondrit van ongeveer 150 genodigden (hoofzakelijk plaatselijke verenigingen) met paard en wagen langs alle dorpen, zullen ze ontvangen worden op de markt. Daar staat een groot podium waar tot 17.00 uur verschillende plaatselijke artiesten zullen optreden. Iedereen is hiervoor uitgenodigd voor een kopje koffie en snee krentenbrood, gebakken door de plaatselijke bakkers.

Een grote overkapping met daaronder banken, stoelen en statafels, zal er voor zorgen dat de weergoden geen roet in het eten kunnen gooien. Stichting Horeca Tolkamer (organisatie Tolkamer Kadedagen) zal zorgdragen voor de gehele catering, zodat ook de twee gratis consumptiemunten ingeleverd kunnen worden voor een drankje.

Naast de verschillende harmonies en schutterijen zal onder meer Henk van Aalten, Vals Plat en partyband Ien Orde de middag muzikaal omlijsten. Enkele gedichten zullen er worden voor gedragen en uiteraard kan er maar eentje de middag op toepasselijke manier afsluiten met het lied 'Mien Eiland'.

Euregio tenniscompetitie

REGIO - Op dinsdag 29 augustus startte de Euregio tenniscompetitie waarin de teams van Tennisvereniging Zevenaar en Tennisvereniging De Rackets aan deelnemen. Dit sportieve evenement stond vroeger bekend als de JOB-maxcompetitie en is later ongedoopt tot de Euregio Competitie waarin teams uit Emmerich,'s-Heerenberg, Zeddam, Doetinchem, Didam, Duiven van deel uitmaken.

Het geheel is opgedeeld in drie poules van vier teams qua speelsterkte en waar dus ook promotie en degradatie mogelijk is. Dit alles speelt zich af in de maanden augustus, september met de finale dag op dinsdag 3 oktober. Alle twaalf teams treffen elkaar die dag op het tennispark Hengelder bij zowel TVZ als TVR. Dit belooft net als vorig jaar weer een leuke, sportieve happening te worden. De organisatie zal er alles aan doen om een goede sfeer te creëren met mogelijke een bierproeverij en ander lekkers.

Iedereen is van harte uitgenodigd om als toeschouwer een kijkje te komen nemen en misschien wordt men als niet-deelnemende tennisser aangestoken om volgend jaar bij leven en welzijn hieraan deel te nemen. Nog een laatste tip: in beide clubhuizen hangt het wedstrijdschema waar te zien is wie er thuis of uit speelt.

Angerlo Vooruit verloot nieuwe Peugeot 108!

ANGERLO - Het is 43 jaar geleden voetbalvereniging Angerlo Vooruit de poorten van sportpark Mariëndaal opende aan de Mariëndaalseweg. Dat het complex anno 2017 een grondige facelift kan gebruiken lijdt dus geen twijfel. De boel is verouderd en voldoet niet meer aan de eisen van de moderne tijd.

Daarom: handen uit de mouwen! Er ligt een prachtig plan voor de bouw van een nieuw kleedkamercomplex. Daarnaast willen we de kantine verbouwen, zodat we jaren vooruit kunnen met een modern complex, dat voldoet aan de eisen van de moderne tijd. Zodat we ook uitstralen wat we in feite al zijn: een moderne, vitale club, die midden in de samenleving staat.

Maar daar is geld voor nodig! De gemeente Zevenaar heeft toegezegd haar steentje bij te dragen, maar Angerlo Vooruit moet daarnaast ook zélf een deel van de kosten opbrengen. "Dat doen we onder andere door middel van inzamelacties. De nieuwste actie van Angerlo Vooruit is de Superverloting! We hebben een geweldige prijzenpot met geweldige prijzen kunnen winnen, waaronder een spectaculaire hoofdprijs: een gloednieuwe Peugeot 108 belastingvrij!

Maar ook de overige prijzen zijn de moeite waard. Wat te denken van een elektrische fiets, een Jura koffiemachine, twee HD Smart-tv's of twee tickets voor een ballonvaart? In totaal zijn er meer dan 110 prijzen te verdelen! Hoe werkt het? Een lot kost 100 euro. Een lot dingt mee in vijf trekkingen. Wie in trekking 1 een prijs wint, maakt met hetzelfde lot ook in de vier daaropvolgende trekkingen kans op prijzen. De vijfde trekking is de Grote Finale: in deze kans maakt iedereen met een lot kans op de hoofdprijs: een Peugeot 108 belastingvrij! Er worden slechts 600 loten uitgegeven; de winkans is groot!

De verkoop van loten is inmiddels begonnen en loopt tot aan de eerste trekking op 26 november. De loten kunnen gekocht worden in de kantine van Angerlo Vooruit, bij Garage Schel, bij leden van Angerlo Vooruit en via de website www.angerlovooruit.nl. Op deze website is ook een overzicht van alle prachtige prijzen te vinden. Op de site staan ook de voorwaarden voor deelname.

Man met gitaar op het podium van ’t Nut

LOBITH - Op dinsdag 19 september heeft ‘t Nut Lobith zanger en gitarist Paul Mulder uitgenodigd. Hij is geboren in Tolkamer, dus een muzikant van eigen bodem.

Paul speelt bekende nummers en zijn eigen geschreven liedjes met passie. In de loop der jaren heeft hij, solo of samen met collega-muzikanten, op talrijke plekken optredens verzorgd. Door de interactie met het publiek is elk optreden uniek. Deze avond geeft Paul Mulder een solo-optreden. Hij zal liedjes in het N. en het L. dialect ten gehore brengen. Het optreden begint om 19. 30 uur. Iedereen is welkom om deze avond bij te wonen in Partycentrum Schipperspoort, Dorpsdijk 30 in Lobith. Leden gratis, niet-leden betalen (inclusief kopje koffie) 5,00 euro.

Ontmoetingskerk Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 17 september is er om 10.00 in de Ontmoetingskerk een viering waarin ds. E. Fokkema uit Twello zal voorgaan.

Om 11.00 uur is er in gebouw ‘Ons Huis’ de oecumenische kinderkerk voor kinderen van 3 – 7 jaar en hun (groot)ouders.

Op zondag 24 september is er om 10.00 uur een oecumenische vredesviering in het kader van de vredesweek. De voorganger is ds. Alle Jonkman. Na afloop van deze viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Volksdansvereniging zoekt nieuwe leden in Pannerden

PANNERDEN - Volksdansvereniging Pannerden met leden uit verschillende omliggende plaatsen, is op zoek naar nieuwe leden. De groep 50+ danst elke woensdagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur in Pannerden.

Volksdansen is een leuke vorm van bewegen, op muziek van allerlei landen, waarbij het geheugen ook nog wordt getraind. In de pauze wordt er, onder ’t genot van koffie of thee, gezellig bijgepraat. Mensen die interesse hebben kunnen gerust eens binnenkomen en zien of het hen wat lijkt. Het dansseizoen is van september tot en met juni, dus het nieuwe seizoen is net weer gestart. De locatie is café-zalencentrum De Dijk, Kerkstraat 6 in Pannerden. Informatie is in te winnen bij docente Lenie Visser uit Aerdt, 0316 846819 of bij cursiste Fia Meijer, Pannerden, 06 51349098.

Bingomiddag van Rode Kruis

ZEVENAAR - Op dinsdag 10 oktober wordt door het Nederlands Rode Kruis weer een bingomiddag georganiseerd.

De bingo wordt gehouden van 14.00 tot 16.00 uur in De Hooge Bongert aan de Lentemorgen in Zevenaar. De prijzen die hierbij gewonnen kunnen worden zijn natuurlijk weer unieke, handgemaakte artikelen, vervaardigd door de deelnemers van de bijeenkomsten die wekelijks in Zevenaar worden gehouden. Iedereen is welkom. Voor het bedrag van één euro per plankje kan men de hele middag meedoen.

3 Daags festival in De Gelderse Poort

Van 15-17 september wordt De Gelderse Poort voor de tweede keer omgetoverd tot het decor van het 3 Oever Festival. Drie dagen lang muziek, theater, verhalen, eten& drinken, dans en exposities in het mooiste landschap van Nederland.

Ruim 250 artiesten en meer dan 30 beeldend kunstenaars nemen het publiek mee op een culturele ontdekkingstocht over meer dan 60 locaties op en rond 3 oevers. Dat is veel, heel veel, maar toch blijft het kleinschalig.

Het 3 Oever Festival biedt een afwisselend programma met onder meer 'Jazz tussen de oevers', een boottocht met vier jazzbands, waaronder Wild drums & organ; de speciale dansvoorstelling 'Nemeton' van SJI Parts in de Millingerwaard; een Steve Reich-tribute bij de Piramide aan de Waal, de Kade Korendag in Tolkamer en speciale familievoorstellingen van Circo Fiasco op verschillende plekken in het festivalterrein.

Het programma sluit graag aan bij wat er al is, zoals de Kermis in Doornenburg, met het koningschieten en het vendelen. Speciaal wordt ook het 'Afscheid van Rijnwaarden' op de Markt in Lobith.

+++++++++

Pleisterplaatsen

Daar waar andere festivals hoofdpodia hebben, heeft het 3 Oever Festival 'Pleisterplaatsen'.

Op elke oever is er zo één. Hier zal in ieder geval op zaterdag en zondag een continue programma zijn. Bij Informatieredoutes is informatie te krijgen over het programma, over de routes, over mogelijkheden om nog een B&B of camping te boeken, over alles van het festival en het festivalgebied.

Deze Pleisterplaatsen zijn De Piramide aan de Waal in Gendt (westoever), De Waard van Kekerdom in Kekerdom (zuidoever) en De Europakade in Tolkamer (oostoever).

Grenzen verbinden

Een cultureel festival zoekt de grenzen op en gaat daar soms overheen. Het 3 Oever Festival doet dat letterlijk en figuurlijk. De grenzen tussen de streken (Liemers, Betuwe en Ooijpolder), gevormd door de rivier, worden verbonden, door de pontjes, maar ook door het festivalprogramma. Een deel van het festivalterrein ligt in Duitsland, met daarbij ook 3 locaties. De samenwerking met Duitse cultuurinstellingen en artiesten is gezocht, zodat diverse Duitse musici op het festival op zullen treden.

+++++++++++++

Routes

Het 3 Oever Festival heeft een programma van beweging, steeds korte voorstellingen zodat het publiek van locatie naar locatie kan trekken, onderweg genietend van de omgeving.

Er zijn meerdere fietsroutes uitgezet, zoals op elke oever een Open Atelier Route, die via de 3 veerponten aan elkaar verbonden zijn. De Festivalroute is een soort snelweg die de 3 Pleisterplaatsen op de verschillende oevers aan elkaar verbindt.

Met de 3 Veren Wandeltocht, met wandelroutes van 10,20, 30 en 40 kilometer, is het festival de samenwerking aangegaan. Geen festival heeft zulke mooie wandelroutes, op geen enkele georganiseerde wandeling is zoveel cultuur te beleven.

Met behulp van de festivalkaart en de website www.3oeverfestival.nl kunnen de bezoekers hun eigen programma samenstellen. Om 'keuzestress' zo veel mogelijk te beperken heeft de organisatie meerdere mensen gevraag om hun favoriete route met programmasuggesties te beschrijven.

De 3 Oever Open Atelier Route en Pakje Kunst

In de Gelderse Poort zijn veel kunstenaars. Het gebied biedt inspiratie. Tijdens het 3 Oever Festival stellen veel van deze kunstenaars hun atelier open voor publiek. Anderen brengen hun kunstwerken naar aparte locaties om te laten zien. Van vrijdag tot en met zondag kan het publiek deze kunst tot leven wekken door er naar te kijken. In een aantal ateliers zal ook muziek te horen zijn.

Veel deelnemende kunstenaars hebben ook een serie unieke kunstwerkjes gemaakt voor Pakje Kunst. Met dit project, dat langzamerhand Nederland verovert, kan je voor 2 x €2,- een uniek kunstwerk kopen, dat je moet halen uit een oude sigarettenautomaat. Het Pakje Kunst verraadt niet wat er in zit, maar het is wel enig in zijn soort. Tijdens het 3 Oever Festival komt zo'n automaat te staan bij de Pleisterplaats De Waard van Kekerdom.

Dit jaar wordt er voor het eerst de Open Atelier Waaier uitgebracht: een overzicht van kunstenaars, ateliers en expositieruimtes in de Gelderse Poort. Deze waaier zal jaarlijks, net voor het 3e weekend van september, worden geactualiseerd. In de tussentijd is het voor € 5,- te koop op diverse adressen

+++++++++++++

Gratis of niet?

Het grootste deel van het festivalprogramma is gratis toegankelijk. Er moeten zo veel mogelijk mensen kunnen komen genieten.

Bij een aantal voorstellingen en optredens wordt entree gevraagd. Meestal is dit € 5,- en dit staat ook aangegeven op het programma. Het is mogelijk om hiervoor via www.3oeverfestival.nl/programma te reserveren, zodat een plek verzekerd is. Noodzakelijk is dit echter niet.

'Jazz tussen de Oevers' op zaterdagavond is hierop een uitzondering. In de voorverkoop is een kaartje € 17,50, aan de loopplank kost deze jazzcruise over de Rijn € 20,-.

Een aantal artiesten heeft aangegeven wel 'voor de pet' te willen spelen. Een vrijwillige bijdrage van het publiek is dan gewenst, maar zeker niet verplicht.

Het is hierbij overigens niet mogelijk om te pinnen.

+++++++++++++

Workshops

Cultuur is niet alleen om naar te kijken of luisteren, maar je moet het ook zelf kunnen doen. Daarom zijn er ook meerdere workshops. Zo gaat Annet Murre, samen met de bezoekers, Het langste gedicht Ooi(j)t schrijven bij De Schrijffabriek in Leuth. In de Klompenwaard is een workshop macro-fotografie, waarbij de focus zal liggen op dat wat bloeit en groeit. Kinderen kunnen op de Europakade terecht om heel speciaal te leren koken.

Open dag budovereniging Yusei Gachi

DUIVEN - Budovereniging Yusei Gachi houdt op zaterdag 16 september van 11.30 tot 14.30 uur haar jaarlijkse open dag in de dojo, Eltensetraat 2 in Duiven.

Er zijn doorlopend clinics/workshops en demonstraties van de verdedigingskunsten judo, jiujitsu en karate. De workshops staan onder leiding van de leraren van de diverse krijgskunsten en waar er volop gelegenheid is om mee te doen. Hierdoor is er de mogelijkheid om wat inzicht in de specifieke achtergronden en vaardigheden te ervaren van deze disciplines. Meedoen is ervaren.

De workshops zijn voor iedereen toegankelijk, met of zonder ervaring, van beginner tot gevorderd, van jong tot oud. De teamleden van Yusei Gachi zijn er om eventuele vragen te beantwoorden en kunnen vertellen dat deze verdedigingskunsten een groter incasseringsvermogen, meer zelfvertrouwen, een betere balans, correcte ademhaling, een betere lichamelijke en mentale conditie geven en leert respectvol met elkaar om te gaan. Je bent deze dag van harte welkom in onze dojo (trainingsruimte) welke gevestigd is op de Eltensestraat 2, Duiven (naast sportcomplex Triominos).

De vereniging is mede door de activiteitencommissie een actieve vereniging. Zij organiseert het hele seizoen door diverse activiteiten onder andere kamp, zwemmen, bbq en sinterklaas. Hierdoor worden de onderlinge contacten ook op een andere manier onderhouden dan alleen op de mat.

Henk Jansen Beekse koning

Foto: Ben Boers

BEEK - De inwoners van Beek en Loerbeek vierden kermis in het laatste, warme weekend van augustus. Maandags werden de daarbij horende schietwedstrijden van het Sint-Jansgilde gehouden. Zittende schutterskoning Gerard Tomassen en het gildebestuur vuurden de openingsschoten af op de vogel.

Deze vogel die zaterdags door de schutterij en muziekvereniging in optocht werd, bleek een bijzonder taaie te zijn. Na ruim 3½ uur strijd en 480 kogels loste Henk Jansen het verlossende schot. Bij de dames was het eerder op de middag Jessica van Moerkerk die de romp van de vogel liet landen.

Foto: Ben Boers

’s Avonds werden Henk en Inneke bij hen thuis door het gildebestuur als kermiskoningspaar 2017 geïnstalleerd. Ondertussen was bij hun huis aan de Oude Kolkstedeweg een boomstam als versperring aangebracht. Deze moest door de bielemannen van de schutterij worden doorgehakt. Onder grote belangstelling werd hierna een vendelhulde gebracht aan het nieuwe koningspaar. Vervolgens werden zij in een open wagen naar het Gildehuis gereden. Daar werd tot in de kleine uurtjes kermis gevierd.

Op de dinsdagmiddag de 29e heeft Nienke Tiemessen bij de kinderen de romp er afgeschoten en werd daarmee de kinderkermiskoning. Voor de ereleden was en is de dinsdagmiddag hét moment om terug te kijken op kermissen uit vervlogen tijden, schieten op de geluksbaan en genieten van de oude dans.

Op www.sintjansgilde.nl staan alle uitslagen van de kermis. Ook op www.facebook.com/sintjansgildebeek staann foto’s en verdere informatie.

Geslaagde voetbalinstuif bij OBW Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 3 september vond de SV OBW Voetbalinstuif plaats. De eerste keer op een zondag in plaats van de zaterdag. Dit bleek een hele goed keuze. Er deden liefst 58 kinderen mee, waarvan er 35 voor het eerst op de voetbal aanwezig waren.

Veel kleuters kregen voor het eerst een 'echte voetbaltraining' Onder de bezielende leiding van Jeroen, Wouter, Freek en Jort kregen de allerjongste voetballertjes op avontuurlijke wijze de eerste beginselen van het voetbal aangeleerd.

De groep O7, O9 en O11 mochten in een circuitvorm allerlei leuke oefeningen doen zoals doelschietwand, penalty's nemen, snelheidschot, voetbalbowlen, pionnen chaos spel & pannavoetbal. Als afsluiting speelden ze nog een onderlinge wedstrijd.

Na afloop kregen de winnaars van het puntensysteem en 2 van het snelheidschot een voetbal mee naar huis. Alle deelnemers kregen na afloop een waterijsje, deelnemerscertificaat, een kortingsbon van Intersport Luising, een cadeaubon: 1 gratis toegangskaartje voor Hans & Grietje (dankzij Jumbo Heemskerk Zevenaar Kampsingel), een medaille en een zakje snoep.

"Dat de instuif zeer geslaagd was, bleek uit vele nieuwe aanmeldingen, die wij hebben mogen ontvangen. Hopelijk zien we de andere kinderen, die er voor het eerst waren, er een aantal terugkeren en wie weet kunnen we ze dan na een tijdje ook als nieuw lid begroeten! Wij zijn alle vrijwilligers, spelers OBW 1 en onze sponsoren ontzettend dankbaar voor hun bijdrage om deze voetbalinstuif mede mogelijk te maken."

DCS Spelinstuif zeer geslaagd

REGIO - Op zaterdagochtend 2 september vond de jaarlijkse DCS Spelinstuif plaats op het hoofdveld van voetbalvereniging DCS. Onder prachtige, zonnige omstandigheden vonden liefst 116 kinderen in de leeftijd van 4-10 jaar met hun ouders de weg naar DCS. En zo werd het een druk bezocht en zonnig voetbalfeest!

De tot nu toe 20 kinderen die op de Spelinstuif lid van DCS zijn geworden ontvangen als welkomstgeschenk een echt DCS wedstrijdshirt met een opdruk naar keuze. Meisjes en jongens door elkaar, ieder kind dat wil (leren) voetballen is zoals bekend welkom bij sv DCS. Ontvangen door onze tijger Appie en begeleid door de lekkere beats van dj Sandy Derksen werd er door de aanwezige kinderen kennis gemaakt met het leukste spelletje ter wereld: voetbal.

De deelnemers hebben een prachtige ochtend beleefd met veel leuke spellen zoals emmerschieten en zo hard mogelijk tegen de bal van de snelheidsmeter schieten. Ook het penaltyschieten op echte keepers mocht natuurlijk niet ontbreken. Net als de afgelopen jaren deden alle deelnemers weer hun uiterste best. Tussendoor was er uiteraard ook tijd voor limonade, ijs en chips.

Na afloop van de Spelinstuif werden alle deelnemers verrast met een ‘goodybag’. Ook dit jaar was deze goed gevulde tas geheel verzorgd door Jumbo Heemskerk. De prachtige tas met inhoud zorgde ervoor dat de deelnemers en hun ouders met blije gezichten voldaan huiswaarts keerden. Uiteraard danken wij naast al onze vrijwilligers ook sponsor Jumbo Heemskerk, Sporthuis Luising, ijssalon Pisa, drukkerij Antop en JES DCS voor hun fantastische bijdrage.

Open huis bij motorclub Asom

ZEVENAAR - Afgelopen zondag 10 september was de opening van de Nationale Sportweek Zevenaar. De plaatselijke motorclub wil hieraan een vervolg geven door een 'open huis' te organiseren op zaterdag 16 september.

Tijdens dit open huis kun je kennis maken met ons gerenoveerde clubhuis en natuurlijk al onze jaarlijkse toer- en andere activiteiten. Iedereen is welkom tussen 10.00 en 15.00 uur in ons clubhuis Edisonstraat 3 in Zevenaar. "Voor de motorliefhebbers die graag een keer op hun eigen motor met ons mee willen rijden wordt dit deze zaterdag aangeboden. Er is voor deze dag een korte rit van circa 50 km uitgezet in onze regio over mooie landelijke weggetjes."

Deze rit zal twee keer gereden worden om 11.00 en 13.00 uur met een voorrijder. Ook is de route als GPX-bestand voor navigatie te downloaden in het clubhuis. Kortom, een ideale manier om kennis te maken met de ruim 45-jarige motorclub uit Zevenaar. De club organiseert het hele jaar door allerlei activiteiten zoals korte, lange toerritten, toerweekenden, jaarlijks buitenlandse reis, voorlichting over defensief rijden, preventief onderhoud enzovoort. Dit alles is na te lezen in het jaarprogramma.

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud­-Zevenaar

In het weekend van zaterdag 16 september en zondag 17 september is er geen viering.

Zaterdag 23 september 19.00 uur:

Communieviering met Pastor Heemink en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Riet en Wim Medze

Bertha Arends­Kruitwagen

Dieneke Beudel­Hendriks

Carola Schlief

Bertus Klutman (jaargetijde)

Jan en Riek Gunsing­Beudel (jaargetijde)

Gerrit en Riek Ross­Heitink

Gisela Kleinpenning (jaargetijde)

Diny Goorman­Visser

Henk van Dalen

Mientje Hendriksen­Fontein

Wim en Bets Boerboom­Raben

Gerrit en Dineke Gudden­de Kinkelder, kinderen en kleinkind

Mies Lemm en overleden ouders Lemm­Roelofsen

Jos Ariës

Theo Hoksbergen

Mien Berendsen­Kok

Overleden ouders Jan en Doortje van Kempen­Wieleman

Annie de Ruiter­Jansen

Johan en Grada Engelen­Polman en dochter Ria

Overleden ouders van Dulmen­Volman en dochter Wilma

Mededeling:

Overleden op woensdag 30 augustus de heer Gerard Staring, Grietakkers 5, Ooy­-Zevenaar, 73 jaar.

Ingezonden brief

Perscommuniqué Stichting Burgers Eerst:

De groep Jaiksteun van René Brouwers en de voortzetting daarvan in de vorm van de Kerngroep Burgerinitiatief Masterplan Centrum Didam is nu (na ingewonnen juridisch advies) opgegaan in: De Stichting Burgers Eerst.

Stichting Burgers Eerst heeft als doel:

  1. Het handhaven en verbeteren van de woon- en leefomgeving in Didam, Nieuwdijk,

Oud Dijk en Loil

  1. Het ondersteunen van activiteiten tot het handhaven van de woon- en leefomgeving in andere kernen en buurtschappen van de oude gemeente Didam

  2. Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn

Het huidige masterplan centrum Didam staat momenteel centraal op de agenda en 'Burgers Eerst' zal alles doen wat in haar vermogen ligt om dit plan herzien te krijgen. Aanwonenden van de verschillende straten in dit plan zijn helemaal niet gekend of geraadpleegd bij de totstandkoming van dit plan.

én:

Er zijn alternatieven die zo goed als zeker minder belastend zijn in verkeer – en kostentechnische zin! De kosten van dit project betaalt u, de burger, want of de gemeentelijke belastingen moeten omhoog of het gaat ten koste van voorzieningen in wijken en kerkdorpen of er wordt nog meer bezuinigd op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning bijv. in de huishoudelijke hulp.

Ook de andere voorzieningen, zoals sportverenigingen en bibliotheek krijgen te maken met bezuinigingen. Waarom bent u, bijv. als direct aanwonende niet geraadpleegd, is ons een raadsel en roept vragen op. Let wel: wij zijn niet tegen een opknap van wijken en straten, maar dit Masterplanplan is geen 'opknap' maar een desastreuse ingreep in de dorpskern.

Duidelijk is, dat de Stichting Burgers Eerst zal trachten woon- en leefomgeving van alle burgers uit de voormalige gemeente Didam te handhaven resp. te verbeteren in de ruimste zin. U bent aan zet en niet een investeerder met lokale bestuurders die zonder overleg met direct betrokkenen dit plan hebben aangenomen Ook de leden van onze gemeenteraad behoren zich te beraden als controlerend lichaam van het college. Help en steun ons dus in voorkomende gevallen; ook in uw belang. U kunt ons team bijv. komen versterken of anderszins helpen. Kijk op de site: jaiksteun.nl.

Jan Godschalk/ Voorzitter Stichting Burgers Eerst

Opening nieuwe ontmoetingsruimte voor Duiven-Zuidoost

DUIVEN - In het kader van het nieuwe stimuleringsbeleid in Duiven opent Praathuis 304 op zaterdag 23 september om 14.00 uur officieel haar deuren.

Deze Pop-Up-locatie op het Eilandplein 304 is een initiatief van de Wijkraad Duiven-zuidoost en de gemeente Duiven, waarbij ontmoeten en zelfinitiatief centraal staan. Na sluiting van het cultureel centrum aan het Eilandplein, miste Duiven-Zuidoost een ontmoetingsplek die bijdraagt aan de levendigheid in de wijk en verbinding tussen bewoners. De wijkraad Duiven-zuidoost heeft daarom het initiatief genomen voor een nieuwe ontmoetingsplek. Met behulp van vele vrijwilligers is de ruimte opgeknapt en ingericht. Een resultaat om trots op te zijn! Naast een gemeenschappelijke woonkamer beschikt Praathuis 304 over een werkplek en een vergader- en doeruimte.

Er zijn al verschillende activiteiten die in het Praathuis 304 plaats gaan vinden, zoals kinderactiviteiten, spelletjesmiddag, haakcafé, workshops, vergaderingen van wijkraad, VVE en buurtpreventie, spreekuren voor juridisch en belastingtechnisch advies. Verder is het mogelijk op verschillende dagdelen gewoon binnen te lopen om een kopje thee of koffie te drinken. Het doel is dat bewoners en ook ondernemers uit de wijk elkaar ontmoeten en zelf initiatieven nemen om activiteiten te organiseren. Eind dit jaar wordt bekeken of deze opzet in een behoefte voorziet en of de Pop-Up locatie wordt voorgezet.

Voor belangstelling en of ideeën kan contact worden opgenomen via email info@duivenzuidoost.nl. U kunt natuurlijk ook gewoon even binnenlopen tijdens onze openingsuren of bij de opening.

Excursie en proeverij

GROESSEN - "In nieuwsbrieven is reeds gemeld dat we op maandag 9 oktober een excursie EN proeverij hebben bij De Groene Schuur in Groessen. Tussen 19.30-20.00 uur worden we ontvangen met een kop koffie/thee en een plak honingkoek."

Vanaf 20.00 uur volgt er een interessante, leerzame en unieke uitleg over tropische groenten, vergeten groenten, pepers et cetera, waarbij u de producten kunt zien, voelen en proeven. Er zal worden verteld en uitleg gegeven over verschillende smaken, gezonde voeding, toepassing van producten etc. Er komen producten voorbij die u nog nooit gezien heeft. Een stukje interactief entertainment waarvan vele weetjes bij de deelnemers zullen blijven hangen.

Aansluitend volgt er een rondgang door de kassen, waar al deze groenten gekweekt worden. Ook hier wordt er weer volop geproefd. De excursie is om 21.30 uur afgelopen. Prijs excursie is 5,00 euro. "Heel fijn als u een introducé meebrengt; voor hem/haar kost het echter inclusief kop koffie/thee en plak koek 7,50 euro." De excursie is bij De Groene Schuur, Lijkweg 9B in Groessen. Zich opgeven kan tot 20 september via het secretariaat van de afdeling: info@liemers.groei.nl.

Piko 3.0 gaat van start

ZEVENAAR - Piko is een gratis zorgtraject in de Liemers. Piko is een Persoonlijk Interventieprogramma voor Kinderen met Overgewicht voor kinderen van 4 tot 18 jaar.

Gedurende 24 weken staan diverse elementen centraal: persoonlijk aandacht, plezier in bewegen, gezond eet- en beweeggedrag en 'lekker in je vel zitten'. Het zorgtraject richt zich op de begeleiding van zowel het kind als de ouder(s), waardoor beiden meer kennis en fitheid opdoen en het een echt gezinsaangelegenheid wordt. "Editie 2 was een groot succes! Vanaf oktober aanstaande gaan wij als zorgprofessionals opnieuw de strijd aan tegen overgewicht, doe je mee? Aanmelden kan via piko-zevenaar@hotmail.com."

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zondag : 17 september om 11.00 uur. Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor Thanh. Koor: Herenkoor Groessen. Extra collecte: Vredesweek.

Zondag : 23 september om 11.00 uur. Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor Thanh. Koor: Herenkoor Groessen.

Gebedsintenties 17-9-2017: Theo Stevens, Piet Mulder en Fien Mulder-Lamers en hun kinderen Jan Mulder en Ria Moraal-Mulder, Dieneke Krus-Duis, Annet Gertsen-Roelofs, Albert Mattijssen, Ouders van Marwijk-Rozendaal, Truus van Marwijk-van Dalen, Corry Vette-Schuerman, Hent Roelofs. Jaargedachtenis: Annie Roelofs en Geert Rutten.

Gebedsintenties 24-9-2017: Annie Wieleman-Bolck, Tonnie ten Broek-van Rijnsoever, Henk Teunissen en familie, Els en Eeke Schampers, Henk Kerseboom, Annet Gertsen-Roelofs, Theo Worm, Corry Vette-Schuerman.
Annie Meijer

Overleden: in de Liemerije Corry Vette-Schuerman in de leeftijd van 93 jaar.

Mededelingen : Op 17 september is er de Oogstdankviering vanaf 14.00 uur onder begeleiding van het Azewijns Dames en Herenkoor. Locatie: Gelre IJsselstreek, Molenweg 9 te Azewijn.

Repair Café Zevenaar

ZEVENAAR - Caleidoz heeft een Repair Café. Hier kun je met allerlei spullen terecht die kapot zijn. maar waar je liever nog geen afstand van wilt doen.

Er is een aantal vakkundige vrijwilligers aanwezig met uiteenlopende beroepservaring. Zij repareren en geven zo nodig deskundig advies.

Het Repair Café is elke tweede en vierde woensdag van de maand geopend van 14.00 tot 16.30 uur op de locatie Steenhuizen 6 in Zevenaar. Je mag altijd even binnenlopen al is het maar voor een praatje.

Nieuws voor vogelliefhebbers

TOLKAMER - Vogelvereniging De Vogelvrienden Tuindorp houdt op zaterdag 21 en zondag 22 oktober haar zesde vogelshow. De organisatie is alweer in volle gang en het belooft weer iets moois te worden.

"Net als voorgaande jaren verwachten we enkele honderden vogels in de verschillende groepen. Parkieten, papegaaien, kanaries, en natuurlijk tropisch- en cultuurvogels. Behalve de showvogels is er ook een verkoopklasse. Heeft u vragen over vogels, de leden kunnen er vast antwoord op geven. U kunt ook een gokje wagen bij de tombola, hiermee steunt u onze vereniging. De entree is gratis."

De inschrijvingen zijn van start gegaan. Iedereen, ook niet-leden, die mee willen doen en zijn of haar vogels wilt 'showen' is welkom. Het kan voor een kweker leuk zijn om te weten wat de bevindingen van de keurmeesters zijn. Vogels inschrijven kan tot 9 oktober. Meer informatie staat op http://www.devogelvriendentuindorp.com of mail ervoor naar devogelvriendentuindorp@hotmail.com.

Wonen- en Levenmiddag

ZEVENAAR - Vrijdag 29 september houdt Caleidoz Welzijn een middag over aangenaam (blijven) wonen en leven in 4ALL aan de Engeveldweg in Zevenaar. De toegang is gratis.

"Tijdens deze middag kunt u uitgebreid kennismaken met alle facetten van het aangenaam, veilig en comfortabel blijven wonen in uw eigen huis. Er is een doorlopende informatiemarkt waar de partnerorganisaties hun activiteiten op het gebied van veiligheid, welzijn, wonen en zorg presenteren. U kunt met hen praten over wat u zelf kunt doen om langer aangenaam te kunnen wonen en leven. Daarnaast zijn er verschillende workshops. U krijgt voorlichting over brandveiligheid en tips om vallen te voorkomen. Bij de vrijwillige woonadviseurs kunt u een afspraak maken voor een woonadvies. U kunt met hen in gesprek gaan over wat u zelf kunt doen om langer aangenaam te kunnen wonen en leven. Ook is er aandacht voor geheugenproblemen onder de titel: dementievriendelijk, hoe doe je dat?"

Aangenaam Wonen is een initiatief van Caleidoz Welzijn en de gemeente Zevenaar en is in de zomer van 2017 gestart in Zevenaar stad. Het doel van het project is mensen bewust te maken dat ze actie kunnen ondernemen om langer zelfstandig, veilig en aangenaam thuis te wonen. Daarnaast zijn zorg en welzijn ook een belangrijk onderdeel van het project, waarbij specifiek aandacht is voor mensen met een dementie. Woningcorporatie Baston en het seniorenplatform zijn nauw betrokken bij het project.

De middag is van 13.00 – 16.30 uur aan de Engeveldweg 4 in Zevenaar. Meer informatie over het project staat op www.caleidoz.nl/aangenaamwonen.

Programma Filmhuis Zevenaar

ZEVENAAR - In de periode van 14 - 20 september worden in Filmhuis Zevenaar de volgende films vertoond:

Het nieuwe Kids filmseizoen betekent weer drie opa- en omamiddagen. Grootouders hebben gratis entree, de kleinkinderen betalen het normale tarief van €6,00 incl. ranja en een spekje. Samen naar de leuke familiefilm CASPER EN EMMA DE BERGEN IN. Casper en Emma hebben al veel avonturen beleefd. Dit keer gaan ze op vakantie naar de bergen in Noorwegen samen met de ouders van Casper en de moeder van Emma en een vriend. Casper probeert de moeder van Emma te koppelen maar neemt daarbij steeds meer risico´s. Als dat maar goed gaat! Vr 15/9, zo 17/9 en wo 20/9 14:30u.

THE EAGLE HUNTRESS. Op jacht in de adembenemende steppen van Mongolië. Aisholpan, een 13-jarig Mongools meisje wil een arend trainen voor de jacht. Traditioneel een mannenaangelegenheid maar ze krijgt alle steun van haar vader en wint tenslotte een belangrijke wedstrijd. Do 14/9, za 16/9 20:15u en ma 18/9 14:30 u en di 19/9 10:30u.

DJANGO nog een keer op di 19/9 20:15u. Django is de pionier van de swingende zigeunerjazz. Het is 1943 en Django Reinhardt speelt in de grootste zalen van Parijs maar andere zigeuners worden in Europa vervolgd. Wanneer hij door de nazi’s wordt gedwongen om op tournee te gaan in Duitsland, vlucht hij.

LA CHANA de documentaire. Een portret van flamenco-danseres Antonia Santiago Amador, bekend als La Chana. Bitterzoet levensverhaal met alles wat erbij hoort: vurige zielen, gepassioneerde liefde en desastreuze jaloezie. De vonken spatten van het doek. Ma18/9 en wo 20/9 20:15u.

Voor meer informatie www.filmhuiszevenaar.nl

LIEMERS - De week van 18 - 24 september staat in het teken van dementie. De aanleiding hiervan is de Wereld Alzheimerdag op 21 september. In Nederland hebben zo'n 250.000 mensen een vorm van dementie. Om aandacht te geven aan deze groep, wordt jaarlijks deze week van de dementie georganiseerd.

In deze week zijn er diverse activiteiten die georganiseerd worden door de Keten Dementie de Liemers en het Alzheimer café in Zevenaar. In de Liemers hebben verschillende organisaties - waaronder Sensire - zich verenigd in een keten. Zij willen u helpen om dementie eerder te herkennen en mensen die ermee om moeten gaan, een hand te reiken in de vorm van informatie, begeleiding of daadwerkelijke hulp.

Programma

Dinsdag 19 september van 15.00-17.00 uur – Bijeenkomst financiële gevolgen dementie; locatie: jongerencentrum De Piramide in Pannerden

Sociale raadslieden uit Duiven geven voorlichting over welke financiële gevolgen mensen ondervinden als een partner of familielid dementerend is. In de bijeenkomst kunnen vragen aan de orde komen over bijvoorbeeld de eigen bijdrage, Persoonsgebonden Budget, het stellen van indicaties, mentorschap, bewindvoering en het levenstestament.

Woensdag 20 september van 15.00-17.00 uur – Bijeenkomst rechtsbescherming dementerenden; locatie: cultuurcentrum De Ogtent in Duiven in zaal 'Bij de kinderen'. Paul Landman, sociaal raadsman vertelt in een bijeenkomst over de rechtsbescherming voor mensen met een vorm van dementie.

Zondag 24 september om 14.30 uur – Documentaire 'het doet zo zeer'; locatie: Filmhuis in Zevenaar

In het Filmhuis Zevenaar wordt aandacht besteedt aan het thema dementie middels de documentaire "het doet zo zeer" van Heleen van Rooijen. De Keten Dementie de Liemers biedt de mogelijkheid aan om deze film gratis te bekijken (er is een beperkt aantal gratis kaarten beschikbaar). Reserveren kan via de site van Filmhuis Zevenaar: http://filmhuiszevenaar.nl/movies/het-doet-zo-zeer/.

Dinsdag 26 september om 19.00-21.00 uur – Voorstelling 'Bij de hand'; locatie Alzheimer café Zevenaar in het dienstencentrum De Hooge Bongert in Zevenaar.

Voorstelling 'Bij de hand' van Angela de Rooy. Een bijzondere voorstelling waarin dementie en muziek de hoofdrol spelen. Arie is al bijna 50 jaar getrouwd met Rosa. Zij kreeg vijf jaar geleden de diagnose Alzheimer. Arie probeert nog zoveel mogelijk van de goede momenten te genieten. Meer informatie staat op: https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/arnhem-en-omstreken/bij-de-hand.

Geïnteresseerden zijn welkom bij deze activiteiten.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De morgen- en middagdienst worden gehouden in de SoW kapel Rijksweg 56B te Duiven

17 september 8.30 u br R.A. Nijhoff; 15.00 u ds U.v/d Meer

24 september 8.45u drs G. Hagens; 16.30 u br R.A. Nijhoff

Programma Week van de dementie

LIEMERS - De week van 18 - 24 september staat in het teken van dementie. De aanleiding hiervan is de Wereld Alzheimerdag op 21 september. In Nederland hebben zo'n 250.000 mensen een vorm van dementie. Om aandacht te geven aan deze groep, wordt jaarlijks deze week van de dementie georganiseerd.

In deze week zijn er diverse activiteiten die georganiseerd worden door de Keten Dementie de Liemers en het Alzheimer café in Zevenaar. In de Liemers hebben verschillende organisaties - waaronder Sensire - zich verenigd in een keten. Zij willen u helpen om dementie eerder te herkennen en mensen die ermee om moeten gaan, een hand te reiken in de vorm van informatie, begeleiding of daadwerkelijke hulp.

Programma

Dinsdag 19 september van 15.00-17.00 uur – Bijeenkomst financiële gevolgen dementie; locatie: jongerencentrum De Piramide in Pannerden

Sociale raadslieden uit Duiven geven voorlichting over welke financiële gevolgen mensen ondervinden als een partner of familielid dementerend is. In de bijeenkomst kunnen vragen aan de orde komen over bijvoorbeeld de eigen bijdrage, Persoonsgebonden Budget, het stellen van indicaties, mentorschap, bewindvoering en het levenstestament.

Woensdag 20 september van 15.00-17.00 uur – Bijeenkomst rechtsbescherming dementerenden; locatie: cultuurcentrum De Ogtent in Duiven in zaal 'Bij de kinderen'. Paul Landman, sociaal raadsman vertelt in een bijeenkomst over de rechtsbescherming voor mensen met een vorm van dementie.

Zondag 24 september om 14.30 uur – Documentaire 'het doet zo zeer'; locatie: Filmhuis in Zevenaar

In het Filmhuis Zevenaar wordt aandacht besteedt aan het thema dementie middels de documentaire "het doet zo zeer" van Heleen van Rooijen. De Keten Dementie de Liemers biedt de mogelijkheid aan om deze film gratis te bekijken (er is een beperkt aantal gratis kaarten beschikbaar). Reserveren kan via de site van Filmhuis Zevenaar: http://filmhuiszevenaar.nl/movies/het-doet-zo-zeer/.

Dinsdag 26 september om 19.00-21.00 uur – Voorstelling 'Bij de hand'; locatie Alzheimer café Zevenaar in het dienstencentrum De Hooge Bongert in Zevenaar.

Voorstelling 'Bij de hand' van Angela de Rooy. Een bijzondere voorstelling waarin dementie en muziek de hoofdrol spelen. Arie is al bijna 50 jaar getrouwd met Rosa. Zij kreeg vijf jaar geleden de diagnose Alzheimer. Arie probeert nog zoveel mogelijk van de goede momenten te genieten. Meer informatie staat op: https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/arnhem-en-omstreken/bij-de-hand.

Geïnteresseerden zijn welkom bij deze activiteiten.

Arend-Jan van Straten aan de slag bij harmonie in Duiven

DUIVEN - Liemers Harmonie Duiven heeft een nieuw lid aan haar team van docenten toegevoegd. Arend-Jan van Straten zal vanaf dit seizoen de lessen op drums en slagwerk verzorgen.

"Met Arend-Jan hebben we opnieuw een gekwalificeerde docent in huis. We zijn enorm blij dat hij de lessen gaat verzorgen," aldus secretaris Bart Kersten. De lessen worden iedere vrijdag gegeven in 't Muziekhuus aan de Visserlaan. Als aanvulling op de persoonlijke lessen heeft Liemers Harmonie Duiven ook al geruime tijd een jeugdslagwerkgroep. Kersten: "Tijdens deze groepsles leren de leerlingen echt samenspelen. De combinatie van individuele ontwikkeling en samenspel blijkt erg goed te werken." De groepsles wordt op dinsdagavond gegeven door Maarten Zaagman. Hij is ook de dirigent van de slagwerkgroep van Liemers Harmonie Duiven.

Door het aantrekken van de nieuwe docent heeft Liemers Harmonie Duiven ook meer lesmomenten gecreëerd. "Kinderen, maar ook volwassenen kunnen zich nog inschrijven voor het nieuwe seizoen. Voor wie twijfelt is het mogelijk om vrijblijvend een proefles te volgen," aldus Kersten. Meer informatie is te verkrijgen via secretarisliemersharmonie@outlook.com.

De bal gaat stuiteren, spelplezier bij Basketiers'71

ZEVENAAR - Na maanden van voorbereidingen, weken van intensief trainen, is het bijna zover! De basketbalcompetitie gaat weer van start.

Voor Basketiers’71 zal dit zijn op Zaterdag 16 september. Dat is de eerste speelzaterdag; direct spelen er liefst acht teams thuis. Dat heet een volle bak. De ballen zijn opgepompt, de scheidsrechterfluitjes liggen klaar, de sheets zijn geschreven.

De leden hebben er weer zin, het seizoen en de competitie kan starten! Het eerste fluitsignaal zal om 11.00 uur klinken en de eerste bal zal stuiteren in sporthal Heerenmaten, Uiteraard zullen de eerste scores weer vallen, de winst zal behaald worden, af en toe ook niet.

Er worden geen verwachtingen naar teams uitgesproken voor een resultaat op de ranglijst. Het spelplezier van het individuele lid in teamverband staat voorop, de inzet moet er wel zijn. Enthousiasme, bedrevenheid laten zien, dan komen de positieve resultaten vanzelf. Iedereen is het nieuwe seizoen weer welkom in sporthal Heerenmaten. Voor meer informatie, aanmelden als lid, dit kan via secretaris@basketiers.nl.

Koningin bekend bij HSV De Rietvoorn

PANNERDEN - Drie zondagen was voor een negental dames de titel koningin te winnen bij de HSV De Rietvoor Pannerden. Nieuwkomer Valerie Boerboom uit Doetinchem wist tijdens de twee voorgaande wedstrijden haar marge op 194 cm te zetten. Hiermee werd zij bij de afdeling damesvissen de eerste viskoningin van De Rietvoorn Pannerden.

Bijzonder wel te vermelden is, dat nu paling bijna niet meer gevangen wordt, Annie Lijkendijk uit Arnhem alle deelneemsters wist te verrassen. Na een beet waarop zij aansloeg kreeg zij eerst de schrik, wist vervolgens niet goed hoe ga je met zoiets om? Controleur Roel Abbink ondersteunde haar en wist de 73 cm lange paling te scheppen. Na de meting verricht te hebben en nadat alle deelnemers eerst een kijkje hadden genomen werd het gladde dier weer in de vijver geplaatst.

Uitslag

Valerie Boorboom 194 cm.

Ria Wezendonk 179 cm.

Annie Langendijk 164 cm.

Mariska Stam         134 cm.

Ria Joosten         117 cm.

Agnes Groenen 107 cm.

Mariëtte te Pes t074 cm.

Annie Nas         032 cm.

Brigitte Markerink 018 cm.

Nieuw filmdoek bij SkoopMobiel De Liemers

Overhandiging nieuw filmdoek aan Wilma Blum door Hans Jurgen Boekelder, commercieel directeur van BeleefAV. Foto: Carlo Stevering

LIEMERS - SkoopMobiel biedt filmvoorstellingen op locatie aan aan instellingen en organisaties voor ouderen en mensen met een beperking en aan instellingen en organisaties met een maatschappelijk nut. SkoopMobiel heeft geen winstdoelstelling. SkoopMobiel is een club bevlogen vrijwilligers die steeds op zoek is naar kwaliteitsverbetering.

Zo kon enige tijd geleden met hulp van Lionsclub De Liemers een nieuwe beamer en laptop worden aangeschaft en zeer recent is de aanschaf van een modern projectiescherm gerealiseerd via BeleefAV, leverancier van audiovisuele apparatuur uit Doetinchem.

Dit nieuwe en kwalitatief hoogwaardige scherm kon bij dit bedrijf worden verkregen tegen een gereduceerd tarief en met behulp van financiële bijdragen van SBBL (Bello-beveiliging) en Securitas. De verbinding tussen deze partijen kwam tot stand door de matchgroep van de Liemerse Uitdaging. Zij bemiddelt op het gebied van menskracht, materialen en middelen tussen verzoeken van verenigingen/stichtingen en het aanbod van het bedrijfsleven in de Liemers. Op deze manier stimuleert en organiseert de Liemerse Uitdaging maatschappelijk betrokken ondernemerschap.

Het mag duidelijk zijn dat SkoopMobiel erg content is met deze aanwinst en de Liemerse Uitdaging en alle betrokken partijen die deze aanschaf mogelijk hebben gemaakt zeer dankbaar is.

Schutterij Onderling Genoegen beste deelnemer federatief concours

DUIVEN - Schutterij Onderling Genoegen uit Duiven heeft op zondag 3 september tijdens het federatief concours in Varsselder uitstekende resultaten neergezet. Van de 30 deelnemende schutterijen was Onderling Genoegen de beste deelnemer van de dag.

Dit heeft Onderling Genoegen onder andere te danken aan Theo Bodde. Hij mocht de prijs voor beste commandant in ontvangst nemen. Verder behaalde OG de eerste prijs voor het marcheren en defileren, een eerste prijs voor het aspiranten klassiek vendelen, het junior klassiek vendelen, het senior acrobatisch vendelen en het junior acrobatisch vendelen. Het senioren klassiek vendelen mocht de tweede prijs in ontvangst nemen. De marketentsters hebben ook een goed resultaat neergezet met een gedeelde derde plek.

De individuele prestatie waren dit jaar ook weer erg goed. Bij het junioren individueel acrobatisch vendelen zorgde Bram van de Born voor een vierde plaats. Rachel Peer behaalde een medaille met de derde plek. Bij het handboogschieten wist Antoine Bouwmeester ook beslag te leggen op de derde plaats.

Echter bleef het daar niet bij, want Onderling Genoegen kreeg ook de hoogste overwaardering totaal, voor het jeugd vendelen en het aspirant vendelen. Een prachtige prestatie wat, zover bekent, nog nooit eerder is voorgekomen in de geschiedenis van de schutterij.

Kunstwerk! Het Musiater

Jeans: A Brand New Day

'A Brand New Day' is de wervelende nieuwe show van The Magic of Jeans . Met de show 'Magic' zette The Magic of Jeans zich afgelopen seizoen weer helemaal op de kaart en ontving lovende recensies. Met 'A Brand New Day' zet The Magic of Jeans die ingeslagen weg voort en staat het wederom garant voor een spetterende, swingende avond gebracht door de toptalenten van The Magic of Jeans .

Zaterdag 23 september. Aanvang 20.15 uur. Prijs 28 euro

Henry van Loon: Sleutelmoment

Het kan snel gaan. Het ene moment zit je nog in je overcomplete schuur aan een bromfiets te sleutelen, het andere moment word je opperhoofd van een indianenstam. Maar niet voordat je als trots gezinshoofd met oergezellige kinderen hebt laten zien hoe gastvrijheid bedoeld is. Ondertussen speel je de lead in een musical. Het zou zomaar kunnen. Althans in het universum van Henry van Loon. En in zijn voorstelling Sleutelmoment zou het wel eens allemaal tegelijkertijd kunnen gebeuren.

Woensdag 27 september. Aanvang 20.15 uur. Prijs 18 euro

Blind date: Durf jij het aan en ga je mee op Blind Date?

Kunstwerk! Het Musiater heeft met de aanvang van het nieuwe ?theaterseizoen wel een hele
spectaculaire verrassing voorstelling voor je in petto. Je wordt ontvangen met een heerlijk glas bubbels. Kortom, een avond die je niet mag missen. Dus doe eens gek en kom ook op deze Blind Date!

Vrijdag 29 september. Aanvang 20.15 uur. Prijs 10 euro

Theater Terra: Welterusten, Kleine Beer
Theater Terra, bekend van 'Kikker' en 'Raad eens hoeveel ik van je hou', brengt het wereldberoemde prentenboek 'Welterusten, Kleine Beer' tot leven in deze nieuwe familievoorstelling. Kleine Beer kan niet slapen. Hij is bang voor het donker. Grote Beer brengt steeds een groter lichtje naar Kleine Beer. Uiteindelijk neemt hij zelfs de maan voor hem mee. Na de voorstelling mag iedereen met Kleine Beer op de foto!

Jeugd 4+ Zondag 1 oktober. Aanvang 2 voorstellingen: 13.30 uur en 16.00 uur. Prijs 15 euro.

Programma Filmhuis Didam

DIDAM - Vrijdag 22 en maandag 25 september om 20:00 uur kunt u in Filmhuis Didam kijken naar 'A United Kingdom'

In 1947 ontmoet Seretse Khama, de prins van Botswana, Ruth Williams, een Londense kantoorbediende. Bevrijd door de sociale veranderingen van vlak na de oorlog voelen ze zich tot elkaar aangetrokken. Het geplande huwelijk stoot op veel verzet, zowel van hun families, als ook van de Britse en Zuid Afrikaanse regering. Het idee van een biraciaal echtpaar dat het buurland regeert van een republiek waar onlangs de apartheid werd ingevoerd is ondenkbaar. Diplomatieke druk of niet, Seretse en Ruth twijfelen nooit aan hun liefde voor elkaar. De strijd voor een leven samen veranderde hun land voor eeuwig, en inspireerde de wereld.

Vrijdag 29 september en maandag 2 oktober om 20:00 uur draaien wij de 'The Big Sick', een waargebeurd liefdesverhaal.
Na een one-night stand zijn de New Yorkse stand-up comedian Kumail en Emily smoorverliefd op elkaar. Kumail's traditionele Pakistaanse ouders zien hun zoon echter liever trouwen met een Pakistaans meisje. Wanneer Emily hierachter komt wil ze Kumail nooit meer zien.
Dan wordt Emily plots zo ziek dat ze in een coma belandt. Kumail wijkt geen moment van haar zijde, tot grote ergernis van Emily's excentrieke ouders.

Filmhuis Didam is te vinden in de Kerkstraat, gebouw Waverlo. Meer informatie en reserveren: www.filmhuisdidam.nl. Entree film € 7,-, Vriend van € 5,-. De zaal en kassa gaan een half uur voor aanvang open. De filmzaal is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Feestavond bij Sint-Andreas met coverband Kroepin

Koningspaar Kees & Angela van den Hondel met jeugdkoningin Dananique en de kinderen van kinderdagopvang Lollyfant die gezellig even kwamen kijken bij de schuttersboog. Foto: Piet Derksen

ZEVENAAR - Op zaterdag 30 september vanaf 20.00 speelt coverband Kroepin op de feestavond van schutterij Sint-Andreas ’t Grieth-Zevenaar. De toegang is gratis.

Om 18.00 uur vertrekt de schutterij vanaf de Oude Doesburgseweg naar het Schaapsdrift, voor het ophalen van het koningspaar Kees & Angela. Op het Schaapsdrift zullen de bielemannen de boomstam doorhakken en zal er voor het koningspaar en de aanwezigen, gevendeld worden. Om 18.45 uur zal verder getrokken worden naar het Noordeinde. Omstreeks 19.00 uur zullen de bielemannen en vendeliers hier opnieuw hun kunsten laten zien bij de schuttersboog.

Omstreeks 20.00 zal de schutterij terug zijn in het schuttersgebouw aan de Oude Doesburgseweg. Hierna zal de feestavond plaatsvinden met medewerking van de coverband Kroepin.

Alzheimer Café Zevenaar viert jubileum en Wereld Alzheimer Dag

ZEVENAAR - Op 26 september speelt in dienstencentrum De Hooge Bongert, Hooge Bongert 3 in Zevenaar Theatergroep Spelenderwijsch het stuk ‘Bij de hand’. Een bijzondere voorstelling waarin dementie en muziek de hoofdrol spelen.

Arie is al bijna 50 jaar getrouwd met Rosa. Zij kreeg vijf jaar geleden de diagnose Alzheimer. Arie probeert nog zoveel mogelijk van de goede momenten te genieten. Bij het café is er in en na de pauze uitgebreid gelegenheid om vragen te stellen, onderling van gedachten te wisselen en ervaringen te delen, maar alleen luisteren mag natuurlijk ook.

Iedereen met ervaring en/of vragen over dementie is van harte welkom op bovengenoemde data. Het Café opent om 18.30 uur, het programma begint om 19.00 uur en sluit met een hapje en drankje rond 21.30 uur. De toegang, koffie/thee (mét lekkers) en informatie is gratis, vooraf aanmelden is niet nodig. Er is bij het Café een stand met informatiemateriaal over dementie.

Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen via Anne Cardinaals, 06 47432698 of via arnhem@alzheimer-nederland.nl.

Succesvolle instuif bij Angerlo Vooruit

ANGERLO - Op zaterdag 2 september organiseerde Angerlo Vooruit een instuif om nieuwe leden kennis te maken met het voetbal spelletje. De trainers van de mini-F Jeroen de Lange en Dave Aalders hadden leuke voetbalspellen bedacht voor de kinderen en het hoofdveld stond vol met voetbal materialen.

Om 10.00 uur kwamen de nieuwe talentjes ons sportpark bewonderen en gingen gelijk het hoofdveld op en met de bal aan slag. De kinderen kregen verschillende oefeningen van de trainers voor geschoteld waarbij plezier op de eerste plaats kwam. De instuif werd afgesloten met een wedstrijdje tussen de ouders en de kinderen waarbij de kinderen aan het langste eind trok. Hierbij werd ieder doelpunt rollebollend over het veld gevierd door de jongste voetballertjes. De dag werd afgesloten met ranja en een heerlijk ijsje.

De jongste talentjes van Angerlo Vooruit trainen iedere woensdag van 18.00 tot 19.00 op sportpark Mariendaal in Angerlo. Wil je ook kennis maken met het voetbalspelletje en plezier komen maken kom dan vrijblijvend een kijkje nemen bij de training. De kinderen van de mini F voetballen gratis bij Angerlo Vooruit.

De Rode Draad in Kunstlab

DOESBURG - In het Kunstlab in Doesburg is tot en met 4 oktober de tentoonstelling De Rode Draad te zien. Leden van het Kunstlab laten in schilderijen, sieraden, textiel, fotografie en beelden zien hoe de rode draad letterlijk en figuurlijk door de expositie loopt.

Het thema De Rode Draad sluit ook aan bij de Nationale Textiel-en Vezelmanifestatie die op 30 september wordt gehouden in de Grote kerk in Doesburg. Het Kunstlab presenteert tijdens deze manifestatie een spectaculaire modeshow waarin het kunstzinnige aanbod van het Kunstlab verweven is.
Het Kunstlab is te vinden aan de Ooipoortstraat 35 in Doesburg. Openingstijden van dinsdag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. Loop eens binnen! Op de Culturele Zondag op 1 oktober is het Kunstlab ook geopend. Meer informatie staat op www.kunstlabdoesburg.nl.

Rolstoelbasketbal bij Pigeons

DUIVEN - Met grote trots kan het bestuur van basketbalvereniging Pigeons melden dat op 17 september om 13.00 uur, dan echt de officiële kick-off is van het rolstoelbasketbal bij Pigeons. Vanaf dat moment gaat het rolstoelbasketbalteam Pigeons On Wheels echt van start!

Onder leiding van Basketball Experience NL zal er een clinic worden verzorgd waar in ieder geval de Pigeons On Wheels bij aanwezig zullen zijn. Ook andere geïnteresseerden kunnen die dag kennis maken met de geweldige sport rolstoelbasketbal. Er zullen die dag verschillende sportrolstoelen aanwezig zijn zodat men kan ervaren hoe het is om vanuit een rolstoel de prachtige sport basketbal te beoefenen.

Deze middag wordt mede mogelijk gemaakt door Uniek Sporten en Basketbal Experience NL. De kick off / clinic vindt plaats bij sportcentrum Triominos Eltensestraat 4 in Duiven. Meer informatie staat op www.depigeons.nl. Of neem ervoor contact op met Taco Jansen: voorzitter@depigeons.nl of 06 10707622.

Maak kennis met badminton bij BVR

TOLKAMER - Badmintonvereniging BVR Rijnwaarden in Lobith Tolkamer biedt vanaf oktober tien proeflessen aan. Tijdens deze proeflessen kan kennis worden gemaakt met de badmintonsport en worden de basisslagen en spelregels aangeleerd. De kosten zijn 25 euro.

De eerste les is op 2 oktober voor senioren vanaf 16 jaar in sporthal De Habeshal 's-Gravenwaard 1a in Tolkamer. Begonnen wordt om 20.00 uur. "Ook kun je als je heel recreatief wilt badmintonnen op woensdagmorgen van 10.00 tot 11.00 uur meedoen, dan zijn meerdere dames aanwezig die je daar opvangen."

De proeflessen maken deel uit van de gezamenlijke ledenwerfactie 'Probeer badminton nu' van twintig badmintonverenigingen in de Achterhoek en de Liemers. Op www.probeerbadminton.nu is te zien welke verenigingen aan deze actie deelnemen en op welke dagen zij de proeflessen aanbieden. Zo kan iedereen een passende dag/avond en locatie vinden. Inschrijven voor de proeflessen kan via de website tot uiterlijk 30 september.

Schitterende vijfde Bert Timmer Memorial Loop

DUIVEN - Het weer werd, ondanks de voorspellingen, op deze dag bijzonder prachtig en de opkomst was geweldig. Zo’n 450 inschrijvingen veroorzaakte een geweldige en gezellige reuring in het Horsterpark.

De standhouders hadden het er maar druk mee en de kinderen vermaakten zich prima bij de ‘Zonnekinderen’ met het maken van gezonde maaltijden. Het jaarlijks sportief evenement voor de hele familie in de Liemers maakte zijn naam zeker waar. Voor het eerst was de 500 meter toegevoegd voor de 4- tot en met 6-jarigen, een zeer geslaagde toevoeging en zeker weer present tijdens de zesde editie.

Ook de 1 kilometer voor de jeugd van 5 tot en met 12 jaar kenmerkte zich door een explosieve toename. De kinderen konden de spieren losgooien door een warming-up gegeven door Tom van Beusekom en Winnie de Pooh. Popkoor Repeat zweepte de lopers met prachtige uptempo songs op, de waardering was zowel bij de lopers als bij het koor te bemerken. Wat een interactie!

Voor de lopers was het extreem warm op deze dag, maar de supporters vermaakten zich prima bij de speaker Henk Borgmeijer met al zijn anekdotes van zijn lange atletiek historie. Het lokale goede doel, te weten de Joannesschool, kan ook tevreden uitkijken naar deze zeer geslaagde editie. Het was in meerdere opzichten een warme dag. Uitslagen en foto's staan op www.btml.nl.

Open dag stichting Klussen en Kringloop

GROESSEN - Op zaterdag 23 en zondag 24 september is er van 10.00 tot 17.00 uur een open dag bij stichting Klussen en Kringloop. Al de tweedehands spulletjes en meubels staan mooi uitgestald op de prachtige, overdekte locatie in Groessen.

Kom gezellig kennismaken met de stichting en snuffel lekker langs de mooie en betaalbare meubels en spulletjes. Van wandkasten tot eethoeken, van toffe woondecoratie tot serviesgoed, er is genoeg te zien! De koffie en thee staan klaar. Uiteraard komt ook de gehele nettowinst van de open dag ten goede aan de Nederlandse asieldieren. Iedereen is welkom aan de Rijswijksestraat 2 in Groessen.

Ierse singer-songwriter Daithi Rua staat garant voor een prachtige avond

ZEVENAAR - Op zaterdag 23 september staat de Ierse singer songwriter Daithi Rua met mooie liedjes en fijne verhalen op het podium van Muziekcafé De Lantaern. Hij staat garant voor een prachtige avond. (Aanvang: 21.00 uur. Entree: 8 euro.)

Dithi Rua – Iers voor ‘Rode David’ is de artiesten naam van David Donegan. Daithi kreeg het muziek maken met de paplepel ingegoten. Al op vrij jonge leeftijd speelde hij in de local folkband van zijn ouders. Na zijn schooltijd vormde hij de Celtic Rock band ‘Sans Souci’, waarmee hij op Europese Festivals speelde en zelfs op tour ging in het Midden Oosten, samen met Davey Arthur van Furey’s Fame. Hij won diverse talentenjachten en muziekcompetities. Eind jaren 90 lonkte het vaste land en verruilde Daithi Ierland voor het vaste land van Europa. Als thuisbasis koos hij Gent in Belgie. Dat bleek een prima voedingsbodem voor zijn creativiteit en inmiddels heeft hij vele mooie samenwerkingsverbanden op zijn naam staan. Zoals met Eva de Roovere, Aidan Burke, Urban Trad en KADRIL. Dit jaar viert hij dat hij al weer 25 jaar in ‘the business’ is.

Daithi schrijft nummers die recht uit het hart komen, soms met een lichte politieke lading en altijd over wat hem op dat moment fascineert. In de lijn van Luka Bloom staat hij garant voor een prachtige avond vol mooie liedjes en fijne verhalen.

Theatergroep IJsbloemen speelt voorstelling over Alzheimer

ZEVENAAR - Theatergroep IJsbloemen speelt op 24 september het aangrijpende stuk ‘Het gebroken licht van Troost’ van Aris Bremer in het Filmhuis Zevenaar. De voorstelling gaat over de ziekte Alzheimer. (Aanvang 20.15. Entree: 10.00 euro).

Het licht van Troost is een baken aan de duinrand van het eiland Texel. Niet alleen voor de scheepvaart, maar ook voor de eilandbewoners. In deze tragikomedie zien we hoe het licht van Troost houvast biedt aan Maarten de Bok in zijn voortschrijdende dementie. Zijn vrouw en schoondochter zijn zich er van bewust dat het zo niet langer kan gaan en zoeken naar een oplossing. Vandaag is Maarten jarig en komt zijn dochter speciaal voor deze gelegenheid uit Den Haag. Zij ontkent de dementie en vindt hun zorgen overdreven. Heeft zij gelijk of is er wel degelijk wat aan de hand met Maarten de Bok. En wat doet dit met de onderlinge verhoudingen.

Het stuk wordt gespeeld door Wijnand Oosterhof, Christa Visker, Celina Derksen en Yvonne Gunneman onder regie van Jannie Oudendijk

Theatergroep IJsbloemen uit Babberich heeft de aangrijpende voorstelling ‘Het gebroken licht van Troost’ al eerder gespeeld in het Barghse Huus in ’s Herenberg, het Musiater in Zevenaar en in De Korf in Steenwijk. De reacties waren lovend en het publiek was diep onder de indruk. Op 24 september om 20.15 uur te zien in het Filmhuis Zevenaar en op 21 september om 20.00 uur in het Vestzaktheater in Steenwijk.

Voortgang IKC Platanenlaan

ZEVENAAR - Schoolbesturen Proles en SPO De Liemers gaan in bezwaar tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Zevenaar van juli om slechts 5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de bouw van IKC Platanenlaan. Tegelijkertijd is de stuurgroep bijeen geweest om te onderzoeken hoe er nu verder gehandeld moet worden met dit gegeven, want langer wachten met de voorbereiding voor scholenbouw is ongewenst.

Na een lang en slepend proces waarin de wethouder van onderwijs en de schoolbesturen eindelijk consensus bereikten over een minimaal budget voor de bouw van de school van 5,7 miljoen euro heeft het college van b. en w. de gemeenteraad voorgesteld akkoord te gaan met slechts 5,0 miljoen. Ondanks een poging van diverse partijen om toch te gaan voor een voldoende budget heeft Lokaal Belang samen met de VVD een spaak in het wiel gestoken: ook voor 5 miljoen kan de school gebouwd worden, vinden zij. Dit heeft vervolgens geleid tot een besluit van het college om 5,0 miljoen ter beschikking te stellen.

Vanwege de genegeerde uitkomst van het mediationproces en niet in het minst door de gestegen bouwkosten (de schoolbesturen hebben berekend dat 5,0 miljoen volstrekt ontoereikend is) wordt er bezwaar aangetekend tegen de procedure en de magere uitkomst. De schoolbesturen zijn tenslotte de bouwheer, zodat zij het volledige risico dragen als het door het college ter beschikking gestelde bedrag onvoldoende blijkt te zijn. Tegelijkertijd zijn de besturen van mening dat het proces ter voorbereiding op de bouw opgestart moet worden. Dit omdat verdere vertraging niet langer verantwoord is en zij vertrouwen hebben in de uitkomst van de bezwaarschriftprocedure.

Loo Budget Concerten presenteert popkoor Wave

LOO - Loo Budget Concerten presenteert popkoor Wave. Iedereen is welkom. Het concert is op 24 september start om 15.00 uur, de kerk is open om 14.30 uur, plaats is Loo adres Loostraat 32. De Antoniuskerk te Loo. Kaarten inclusief een consumptie (koffie, thee, chocomel) in de pauze kosten 7,50 euro.

Wave is in 2005 op de Muziekschool in Doetinchem ontstaan vanuit een gemeenschappelijke hobby: zingen. Onder leiding van dirigent/arrangeur Wim Gertsen werken de twaalf dames wekelijks aan een gevarieerd repertoire met gouwe-ouwenummers, a capella-ballads, Nederlandstalige muziek, musicalstukken en Motown-hits.

Verder verzorgt Wave diverse optredens per jaar, met een heel eigen karakter en presentatie, maar bovenal met veel plezier en enthousiasme. Tijdens een korenfestival werd Wave door de vakjury als volgt getypeerd: ‘warme samenklank, zuiver gezongen, mooie interpretatie, leuke energie, plezierige uitstraling.’ Dat kan kloppen, want bij Wave staan muzikaliteit, kwaliteit en gedrevenheid altijd voorop!


Kaartverkoop is voorafgaand aan het concert bij de kerk. Telefonisch reserveren via Peter Koopmans, 0316 261612 of maandag tussen 10.00 en 12.30 uur bij het secretariaat van het kerk 0316 263981.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 17 september om 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor Thanh Ta met medewerking van koor AMK.

Intenties: overleden familie Visser-Verkerk, Maria en Koos van der Vate, Theo Pelgrom, Mieke Schuiling-Verhoeven en ouders Verhoeven-Vierwind, Wim en Maarten Nieuwenhuijs.

Zondag 24 september om 9.30 uur: Eucharistieviering,Voorganger: Pastoor Thanh Ta met medewerking van koor NGK.

Intenties: ouders Jörissen-Rutten en Gerrie en Wim, ouders Dukkerhof-Könning en zoon Jan, Betsie en Teun Dikker, Jan Berntzen.

Overleden:

Op 31 aug: Ronald van Ling, 79 jaar, Masiusplein Zevenaar.

Zoek je een leuke hobby?

DIDAM - "Zoek je een leuke hobby? Houd je van bloemen? Kijk je regelmatig naar de insecten die de bloemen bezoeken? Zo ja? Geef je dan op voor de basiscursus imkeren. Bijenhouden is een mooie vrijetijdsbesteding die je dicht bij de natuur brengt."


"Na zeven theorielessen in het NME-gebouw aan het Vestersbos in Zevenaar volgend de praktijkbijeenkomsten in de bijenstal in de Nevelhorst van Didam. Begin mei krijg je en eigen bijenvolkje, zodat je de praktijklessen thuis toe kunt passen.
De theorielessen worden op de maandagavond gegeven in de maanden februari/maart. Vanaf eind maart volgens op de zaterdag de praktijklessen. Ben je geïnteresseerd of heb je andere vragen? Mail naar ptvschaik@zonnet.nl."

Het Palet zoekt spelleider en deelnemers voor het bridgen

DUIVEN - Bij Het Palet-trefpunt Duiven aan de Mondriaanstraat 14 wordt iedere vrijdagmiddag vanaf half twee gebridged.

Het bridgen wordt in competitie verband gespeeld waarbij het spelplezier voorop staat. "Om het bridgen in goede bannen te leiden en voor onder andere het bijhouden van de competitie zijn we op zoek naar een spelleider. Ook nieuwe deelnemers zijn welkom." Voor informatie en opgave kan men bellen naar W. Maas 0316 261986 of mailen naar info@hetpaletduiven.nl. Meer info staat op www.hetpaletduiven.nl.

Fonds Verstandelijk Gehandicapten zoekt collectanten

REGIO - Van 25 tot en met 30 september wordt de jaarlijkse collecte van het Fonds Verstandelijk Gehandicapten gehouden. In de gemeente Montferland wordt opnieuw gezocht naar collectanten. Vanaf 16 jaar mag je zelfstandig collecteren!

Fonds Verstandelijk Gehandicapten vergroot de wereld van mensen met een verstandelijke beperking, van kinderen en volwassenen. Het Fonds financiert projecten die het leven van mensen met een verstandelijke beperking leefbaar maken en hun wereld vergroten. Door te helpen met aangepaste materialen voor gemeenschappelijke woonruimten, maneges, zorgboerderijen, speeltuinen in de buurt. Ook gaat er geld naar groepsactiviteiten, zodat mensen bijvoorbeeld kunnen zwemmen, fietsen of hun theatertalenten kunnen ontwikkelen. U kunt zich opgeven bij de plaatselijke coördinator Ans Kruis, 06 13756581 of via de website www.fondsverstandelijkgehandicapten.nl.

Het nieuwste van huidverbetering bij Bonne Ambiance: BDR

PANNERDEN - De laatste jaren willen mensen liever geen cosmetische operaties zoals facelifts meer ondergaan. Waarom zou je ook als je op een veel makkelijker en pijnloze manier een geweldig resultaat krijgt!

BDR (Beauty Defect Repair) maakt het mogelijk en de behandelingsresultaten zijn opzienbarend. De huid wordt als het ware wakker geschud en is in staat alle werkzame bestanddelen uit de producten te absorberen. Vooral rond de ogen is het resultaat goed zichtbaar, maar ook fijne rimpels kunnen prima worden behandeld. Bij een rokershuid zijn de resultaten spectaculair. Al na de eerste behandeling is uw huid zichtbaar gladder en voller: er is een betere vochtbalans en doorbloeding, de huid heeft meer spankracht en oogt ontspannen. De behandeling is pijnloos en een uitkomst voor mensen die snel resultaat willen zonder chirurgische ingrepen!

Het is een behandelsysteem dat de huid intensief jonger maakt en geschikt is voor iedereen van elke leeftijd. U zult versteld staan van de resultaten. Deze unieke methode werd ontwikkeld door biologen, artsen, ingenieurs en praktiserende schoonheidsspecialisten. De resultaten zijn na één behandeling zichtbaar en blijven wekenlang in stand. Het geheim schuilt in de diepe penetratie van de werkstoffen. De behandeling is pijnloos, ultrazacht en logisch opgebouwd.

"Maak nu kennis met het nieuwste systeem op gebied van huidverbetering. Een kennismakingsbehandeling is uitstekend als eerste ervaring met de Beauty Defect Repair methode, aantrekkelijk geprijsd voor 39,95 euro. Na deze eerste behandeling geef ik u vrijblijvend persoonlijk advies over de mogelijkheden en het ruime aanbod aan BDR-behandelingen of kuurbehandelingen.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden? Neem dan contact op met Bonne Ambiance Totaal Cosmétique, Haspelstraat 35 Pannerden, 0316 341584; www.bonneambiance.nl."

Xycleservice Mosterdtocht op 24 september

REGIO - De Xycleservice Mosterdtocht is de leukste en gezelligste fietstocht van Doesburg en omstreken over een afstand van ongeveer 35 kilometer door de nabije omgeving met onderweg leuke paden, bezienswaardigheden en uitzichten.

Dit jaar alweer de zesde editie van de Mosterdtocht met wederom een volledig nieuwe route waarbij u kunt genieten van een mooie omgeving en natuurschoon. Bij de start wordt u verwelkomt door de ezeltjes van Stichting Opvang Ezels. Het goede doel van dit jaar. Dit jaar kunt u een bezoek brengen aan landwinkel De Verse Kers. De naam zegt het al, 1.5 hectare kersen wordt hier geteeld. Maar ook mini Dexterkoeien lopen hier rond. In de Landwinkel proberen zij met veel eigen en streekproducten 'het plattelandsleven' op u over te brengen. De Verse Kers dient ook als rustpunt en biedt bij aanschaf van een consumptie een zelfgebakken plak cake en een overheerlijk likeurtje aan. Onderweg passeert u rustpunten voor een natje, droogje of een lekker ambachtelijk ijsje. U bepaalt het allemaal zelf tijdens de Mosterdtocht. Dit jaar is de finish bij Stadsbierhuys de Waag, het oudste cafe van Nederland sedert 1478, in het hart van Doesburg. U krijgt bij Stadsbierhuys de Waag een kopje koffie of thee aangeboden en kunt u in alle rust nagenieten van de fietstocht. Tip: de appeltaart van De Waag is verrukkelijk! Vanuit De Waag is het ook nog mogelijk om lopend de Doesburgse Kadedagen te bezoeken aan de nabij gelegen IJsselkade waar nog van alles te zien en te beleven is. Kortom, voldoende te beleven tijdens deze zesde editie van de Mosterdtocht!

U kunt starten tussen 11.00 en 13.00 uur en de finish is mogelijk tot 17.00 uur. De start is bij Xycleservice, Leigraafseweg 33F in Doesburg. De route wordt met pijlen aangegeven en voor eventuele pech onderweg is er een servicewagen. Deelname aan deze tocht is gratis en geheel op eigen risico! Voelt u zich bezwaard, dan is een vrije gift zeker welkom, welke zal worden geschonken aan Stichting Opvang Ezels. Zij geven verwaarloosde en in beslag genomen ezeltjes een nieuw en goed tehuis.

Vooraf inschrijven is niet noodzakelijk maar wel gewenst i.v.m. de mogelijke opkomst voor de organisatie. U kunt zowel telefonisch als via de mail uw deelname kenbaar maken, ook kunt u zich in de winkel van Xycleservice aanmelden. Inschrijving bij de start op zondag 24 september is ook mogelijk.

Voor meer informatie en inschrijving: www.xycleservice.nl, 0313 412727, info@xycleservice.nl.

Liemers Oktoberfeest met Wahnsinn

ZEVENAAR - Zaterdag 28 oktober vindt voor de zevende maal in successie het Liemers Oktoberfeest plaats in De Griethse Poort Eten Feesten Bowlen, Oude Doesburgseweg 24 in Zevenaar.

De Limburgse topformatie Wahnsinn opent het programma, dat aanvangt om 21:00 uur en zal eindigen om 01:00 uur, voor haar rekening nemen. De zaal is vanaf 20:00 uur open. Wahnsinn staat bekend om de muzikale liveshows, gebracht door acht rasmuzikanten, die als een orkaan over het publiek denderen. En met liveshow wordt ook echt live bedoeld. Geen bas uit keyboards, tuba uit accordeons of elektrodrums. Elke sound die je hoort komt uit het instrument dat daarvoor gemaakt is. Een strakke blazerssectie, überdikke drum-, basssounds, pompende tuba-solo’s, vette gitaren en stralende accordeonlicks, overgoten met een heerlijk zoete saus van vier Wiener Sängerstimmen.

Wahnsinn: één van de weinige volledige live bands die het apres-ski-oktoberfeestrepertoire echt serieus neemt en aangevuld met Hollandse kneiters en popsongs al menig feest heeft gemaakt tot een sensatie dat zijn weerga niet kent.

Kaarten voor dit Oktoberfeest zijn te bestellen via info@cvdeboemelaars.nl of via 06 22203223. Losse kaarten kosten in de voorverkoop 7,50 en aan de zaal 10 euro. Voor groepen gelden aparte entreeprijzen vanaf 5 euro. Zie hiervoor onze website www.cvdeboemelaars.nl. Indien u uw kaarten voor 01 oktober 2017 bestelt, ontvangt u tevens 10 procent korting.

Informatie, foto’s en filmpjes staan ook op de facebookpagina van het Oktoberfeest de Liemers.

Fruitbingo in Pannerden

PANNERDEN - Op donderdag 21 september fruitbingo. Na het zomerprogramma gaan ze weer de zaal in voor een middag met bingospel.

Er zullen twaalf ronden bingo worden gespeeld met als prijzen fruit (nieuwe oogst) van fruitkwekerij De Drie Dorpenpolder Bert van Schip, Renbaan 45. Met in de pauze een fruitcocktail van Roelofs Fruitservice, fruit op maat. Dorpsplein 3. Alle leden zijn welkom van 1400 - 16.30 uur in zaal 'De Oude Waal in Pannerden.

Programma donderdag 19 oktober: Hans Vesterink, muzikaal entertainment. Accordeonist-Trombonist-Toetsenist-Gitarist-Zanger-Entertainer.

De vereniging organiseert elke maand een soosmiddag, waar diverse activiteiten worden gehouden in zaal De Oude Waal. Lid worden van de seniorenvereniging of inlichtingen: telefoon 0316 371238.

Met –exclusief voor de regio- Kloster Andechsbier uit het vat Oktoberfestspecialiteiten bij Ratsstuben Elten!

ELTEN – Het is heel bijzonder eten deze maand bij Peter en Manuela Winkelmann van Ratsstuben Elten. Zij spelen ook dit jaar weer in op het immens populaire Oktoberfest, dat sinds 1810 in Duitsland en sinds 1896 'Auf den Wiesen' wordt gevierd.

Restaurant-eethuis Ratsstuben Elten, waarvan Peter en Manuela al 21 jaar eigenaar zijn, spelen met een menukaart volop specialiteiten in op deze traditie. Met – en dat is heel bijzonder!- het Kloster Andechs bier uit het vat. Exclusief vanuit München in deze regio verkrijgbaar bij Ratsstuben Elten.

Even buiten de deur gaan eten. Of –en dat is nog aantrekkelijker- even over de grens. En hoe komt het dat het eten er lekkerder smaakt dan elders? Is het de betaalbare prijs? Is het de grootte van de porties? Het is bij Ratsstuben Elten vooral de kwaliteit en de passie, waarmee Peter als chefkok in de keuken de gerechten bereidt!

Altijd is het weer knus en gezellig bij Ratsstuben Elten met zomers voor het oude raadhuis ook een sfeervol terras. Nu het wat killer wordt, is het binnen goed toeven. En zeker tijdens de Oktoberfeste. Wat te denken van Haxe mit Sauerkraut wahlweise mit echt bayrische Knödel in Soße oder Bratkartoffeln, Leberkäse mit Spiegelei und Bratkartoffeln, Bayrische Wurst mit kraut und Bratkartoffeln en Rippchen mit Sauerkraut und Beilagen?

Deze gerechten zijn alleen op maandag en dinsdag én... onder een tientje! Er is exclusief uit München het Kloster Andechs bier van de tap: doppel Bockbier hell und dunkel! Dit bier is er alleen tijdens het Oktoberfest tot en met de eerste twee weken van oktober!

Ratsstuben Elten, Streuffstrasse 3, Elten (Dld); 0049 28281266; www.ratsstubenelten.de.

Outlet verkoop winterjacks

BEMMEL - De zomer is weer voorbij en de herfst is begonnen. Tijd voor het plannen van de wintersportvakantie. Tevens tijd om de winterkleding weer uit de kast te halen, past deze nog en vinden we dit nog wel leuk?

Peters Wintersport heeft op 15, 16 en 17 september weer de traditionele outletverkoop van skikleding, ski's en schoenen en andere hardware. De kortingen voor alle winterjacks zijn 50 tot wel 75 procent. Verder geldt op de gehele collectie minimaal 20 procent korting.

Kom geheel vrijblijvend even langs op vrijdag 15 september van 10.00 tot 20.00 uur, zaterdag 16 september van 10.00 tot 17.00 uur, zondag 17 september van 12.00 tot 17.00 uur. Vanaf maandag 2 oktober zijn wij weer geopend en is de nieuwe collectie weer binnen.

Peters Wintersport, De Houtakker 6a, Bemmel.

Openluchtvlooienmarkt in Doetinchem

DOETINCHEM - Op het parkeerterrein van de Saza Topsporthal aan de Sportweg 1 is er zondag 17 september van 10-17 uur op het parkeerterrein een openluchtvlooienmarkt.

Er zijn kramen en grondplaatsen met tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding.

Leuk als bezoeker om te komen snuffelen of als u nog overtollige spullen heeft. En wilt u deze zelf te koop aanbieden, huur dan ook een kraam met bovenbouw voor 27,50 euro. Er zijn ook grondplaatsen te huur. Boeken kan via www.animo-vlooienmarkten.nl of bel ervoor met monique: 06 39108152.

De markt bezoeken kost het 3,00 euro entree voor volwassenen en voor 65+ is dat 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! Saza Topsporthal zorgt voor de catering en een gezellig terras! Bij heel slecht weer is de markt in de sporthal. De volgende vlooienmarkt is zondag 3 december.

Onderling Genoegen huldigt jubilarissen

De jubilarissen met hun partners, burgermeester Rik de Lange en het koningspaar van Onderling Genoegen, Tom Vos en Charlaine Schoot.

DUIVEN - Schutterij Onderling Genoegen heeft tijdens de traditionele schuttersavond op dinsdag 29 augustus een groot aantal jubilarissen gehuldigd.


Vendelcommandant Rudi Peer kreeg een hoge federatieve onderscheiding voor het feit dat hij 40 jaar functionaris is bij Onderling Genoegen. Verder traden, als dank en eerbetoon voor hun bewezen diensten in de afgelopen jaren, de oud-bestuursleden Mart Vermeulen en Reinhold Kelderman toe tot de schuttersraad van Schutterij Onderling Genoegen. Tenslotte werd Johan Tilleman in het zonnetje gezet en geëerd met een bronzen beeldje. Johan nam dit jaar afscheid als commandant van het Lee Enfields Korps, een functie die hij bijna 20 jaar heeft vervuld.

40 jaar lid: Rob Nijland, Theo Berntzen, Wim Kersten, Bennie Janssen, Jan Hoppenreijs

50 jaar lid: Antoon Elshof, Bertus Kampes, Marius van Boekel, Nol Bisseling

60 jaar lid: Theo Vos

Rommelmarkt bij De Griettreejers

ZEVENAAR - Zondag 23 september van 11.00 tot 14.00 uur houdt KV De Griethtreejers een rommelmarkt bij hun vaste locatie party- en bowlingcentrum De Griethse Poort in Zevenaar.

"Het aanbod op deze rommelmarkt zal zeer groot, en zeer divers zijn. De afgelopen weken, maar ook de aankomende weken nog zijn onze leden bezig met het ophalen van spullen bij mensen thuis, maar ook bij scholen en zorginstellingen. Mocht u toch nog wat spullen hebben, dan kunt u uw spullen elke zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur bij Hans en Gerda Kaal aan de Oude Doesburgseweg 30 inleveren. Bent u niet in de gelegenheid om uw spullen weg te brengen dan kunnen ze ook bij U worden afgehaald. Neem dan contact op met Berna Gardien (0316 844057). Graag bellen na 19.30 uur."

Party- en bowlingcentrum De Griethse Poort staat aan de Oude Doesburgseweg 24 in Zevenaar. De entree voor deze rommelmarkt bedraagt 2,00 euro. Meer over Carnavalsvereniging De Griethtreejers staat op www.degriethtreejers.nl.

Samen sparen voor het sportplezier van kinderen

Quinta Vos (AH) en Hans Arends (Wsport)

LIEMERS - Albert Heijn ondersteunt tijdens de AH Sportweken het Wsport-initiatief van Wevoc, De Pigeons, TVW’74, Wesstar, Westa en Sports Planet. Klanten die hun volle spaarkaart niet gaan gebruiken om zelf met een sport kennis te maken, kunnen deze inleveren bij Albert Heijn.

De sportverenigingen zorgen ervoor dat de kaarten naar kinderen gaan die nog niet sporten. Zij krijgen de gelegenheid om gratis aan 5 Wsport-sessies deel te nemen. Bij Wsport staan sportplezier en de motorische ontwikkeling van de kinderen centraal. Lopen, klimmen, klauteren, balanceren, gooien, vangen, mikken, al deze sport- en beweegvormen komen aan bod. En natuurlijk maken de kinderen spelenderwijs kennis met verschillenden sporten. Iedere woensdagmiddag van 16.00 – 17.15 uur is er Wsport bij Sports Planet.Voor informatie kan men contact opnemen met Andries Janssen (T: 06-38320405, E: wsport@mail.com).

Evenement bij Tennis Vereniging Zevenaar

ZEVENAAR - Zondag 17 september verzorgt Tennis Vereniging Zevenaar weer een Tennis-Stuif-In. Alle kinderen in de leeftijd van 4 tot 14 jaar, mag ook wel een jaartje of twee ouder zijn, worden hiervoor uitgenodigd.

"Als het net zo'n leuke dag wordt als welke we hadden op zondag 16 juli, dan kunnen jullie er zeker van zijn dat dit een terugkerend evenement zal worden. Ook nu zal men weer kunnen oefenen met bal en racket met behulp van het 'ballenkanon' en andere ludieke tennis spelletjes waarbij ook het wedstrijd element aan bod komt."

Dit alles staat onder deskundige begeleiding van onze tennis trainer Peter-Jan Thieme en ervaren tennsissers zoals Yoram de Vetten en Roel Visseren. Let op deelname is gratis, tennis rackets, ballen zijn aanwezig als je die niet hebt en... na afloop krijgen jullie de bekende bak patat en kroket of frikandel en gedurende de dag gratis limonade. Inmiddels zijn alle basisscholen ook benaderd om de tennissport in zijn algemeen onder de aandacht te brengen. "We beginnen zondagmorgen om 10.00 uur, maar je mag ook wel iets later komen. Allemaal welkom en breng eventueel je vader, moeder of opa en oma mee. We zien jullie dus zondag", aldus het TVZ-evenemententeam.

Dag van Ouderen Zevenaar

ZEVENAAR - De landelijke ‘Dag van de Ouderen’ staat weer op het programma, tijd om samen een leuke middag te beleven. Caleidoz heeft in samenwerking de ouderenbonden ook dit keer weer een gevarieerd programma samengesteld.

De cultuurhistorische vereniging draait een film over Zevenaar waarbij Wim van de Boom een mondelinge toelichting geeft. Hoe was het ook alweer? Tijdens de pauze staat er een kopje koffie of thee klaar. Daarna treedt Robert Pouwels op, bekend van zijn levensechte verschijning als André Hazes. Hij weet er altijd een feest van te maken en voor je het weet zing je uit volle borst mee.

We vieren de ‘Dag van de Ouderen’ in Het Musiater op donderdag 28 september. Het programma begint om 14.00 uur. Alle senioren uit de gemeente Zevenaar zijn welkom.

Kaartverkoop à 5,00 euro aan de balie in De Hooge Bongert of bij Het Musiater.

Nieuw seizoen in markthallen

DIDAM - Op zondag 17 september start het nieuwe seizoen van rommelmarkten weer in de altijd gezellige markthallen in Didam.

De hallen staan weer bomvol en gaan open om 10.00 en sluiten om 17.00 uur. Wat zoekt u, antiek, nostalgisch, verzamelingen, goede tweedehandse dingen of nieuw? Alles zult u tegenkomen op deze dag.

Lekker snuffelen tussen de spulletjes uit oma's tijd en dan even uitrusten in onze gezellige koffiehoek. Lekker en bakkie doen en misschien ook nog wel een heerlijke snack en dit alles voor een schappelijke prijs.

De entree is 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding mogen gratis naar binnen en krijgen zelfs nog iets lekkers. Parkeren is overal in de nabijheid gratis. "Kom dus gezellig met het hele gezin naar Didam, Kerkstraat 1 in de markthallen op zondag 17 september." Info: www.themaevents 06 31769290.

Vlooienmarkt in Doesburg

DOESBURG - Nog een nieuwe locatie voor de Openluchtvlooienmarkt in Doesburg: op de terreinen van partycentrum De IJsselhoeve aan de Eekstraat 15 op zondag 24 september van 10-17 uur. Waar normaal caravans en tenten staan is nu een grote openlucht vlooienmarkt gecreëerd.

Op deze voor de eerste keer zijn er kramen en grondplaatsen met tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding. Ook zijn er nieuwe artikelen te koop. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen of als u nog overtollige spullen heeft. En wilt u deze zelf te koop aanbieden, huur dan ook een vier meter brede kraam met dakje voor 25 euro. Een grondplaats kost met auto 12,50 en auto- aanhanger 15 euro. Boeken kan via www.animo-vlooienmarkten.nl of bel ervoor met monique: 06 39108152.

De markt bezoeken kost het 2,50 euro entree voor volwassenen en voor 65+ is dat 2,00 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! Toiletten, en catering met terras wordt verzorgd door partycentrum De IJsselhoeve!

Kunstexpositie gemeentehuis Rijnwaarden

Een werk van Henny Bronk

LOBITH - In de maanden september, oktober en november is er weer kunst te bewonderen in het gemeentehuis in Lobith. Dit keer met de werken bijzondere werken van de Rijnwaardense kunstenaars: Eveline Mertens, Gaab van Hall, Henny Bronk en Jan van den Boom.

Zij sluiten met deze tentoonstelling de rij van exposities van kunstenaar uit de gemeente af. Gedurende dit jaar was er een aantal exposities getalenteerde Rijnwaardense kunstenaars. Zij exposeerden al eerder in het gemeentehuis en deden dit in het afscheidsjaar van de gemeente Rijnwaarden nog een keer. Vanaf 1 januari 2018 is immers de fusie de gemeente Zevenaar een feit en is het gemeentehuis in Lobith gesloten.

Een werk van Henny Bronk

Eveline Mertens maak modern kantkunstwerk. Zij past de techniek van het traditionele kantwerk toe, maar dan met een eigentijdse uitstraling. Zo ontdekt ze steeds weer nieuwe vormen en creaties.

Intuïtief fotograaf, zo noemt Gaab van Hall zichzelf. Zij fotografeert in verbinding en met oprechte aandacht. Bewust van wat is, stralend van binnen en buiten, verbonden op zielsniveau. Dit vertaalt zich in de zachte landschappen die zij fotografeert en de teksten die zij daarbij schrijft.

Henny Bronk is een veelzijdig kunstenaar. Hij werkt met hout, metaal, steen, glas in lood en brons. Hij vindt zijn inspiratie in onder andere het werk van Rodin en Brancusi, maar vertaalt dit naar eigen vormgeving. Innerlijke gevoelens verbeeld hij in zijn beelden op expressieve wijze.

Autodidact kunstenaar Jan van de Boom exposeert met hardhoutsculpturen en schilderijen. Zijn inspiratie vindt hij in de natuur. Zijn werk kenmerkt zich door expressieve kleurstellingen. Voor zijn werk gebruikt hij veelal basismaterialen als zand, bast en de haarwortels van bomen.

De exposites zijn te bezoeken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

De buurtlounge in Duiven: het leukste buurtcentrum van De Liemers

DUIVEN - Vanaf 30 augustus is iedereen welkom in het de Buurtlounge in het Huis van Droo voor een kopje koffie of thee, een praatje, het lezen van een krantje of het leggen van een kaartje. De buurtlounge is er voor jong én oud. Neem gerust uw kinderen mee, de potloden liggen klaar!

Vele dames en heren reageerden op onze oproep waarin wij vroegen om vrijwilligers die het gastheerschap in de buurtlounge op zich zouden willen nemen. En team van uiteindelijk 10 enthousiaste mensen maakt het mogelijk dat de lounge elke werkdag geopend is van 10.00 tot 16.00 uur (op vrijdag tot 13.00 uur). Zij heten u welkom, schenken koffie en thee en hebben altijd tijd voor een onderonsje.

Afspreken met de buren of gewoon nieuwe mensen ontmoeten? Voel u thuis in de buurtlounge. Ook uw ideeën zijn van harte welkom. We bieden bijvoorbeeld ruimte voor mensen die hun talent of hobby willen laten zien of erover kunnen vertellen.

Haken tegen kanker in de Buurtlounge

Wij gaan meedoen met de actie ‘haken tegen kanker’. In het hele land worden vlaggetjes gehaakt voor dit goede doel. Wij willen een vlaggetjeslijn van 10 km realiseren om in het Guinness Book of Records te komen. Haakt u mee? Iedere dinsdagochtend vanaf 10.00 uur. Neemt u zelf een haaknaald mee? Bolletjes garen zijn natuurlijk welkom. Er is gelegenheid om een kopje koffie/thee te drinken voor een euro.

De Buurtlounge in het Huis van Droo is aan de Fuutstraat 50 in Duiven.

Taizéviering in Duiven

DUIVEN - Zaterdag 14 oktober wordt om 19.00 uur weer de halfjaarlijkse Taizéviering gehouden in de Sint-Remigiuskerk in Duiven. Dit is een van aard oecumenische kerkviering. Men kan zich al luisterend naar Taizémuziek in stilte voorbereiden op de viering vanaf 18.30 uur.

De liederen tijdens de viering zullen worden gezongen door een taizékoor. Dit taizékoor is een gelegenheidskoor waaraan alle belangstellenden kunnen deelnemen. Zowel zangers als spelers van een muziekinstrument. Dit koor oefent op de vrijdagavonden 29 september en 6 en 13 oktober vanaf 19.15 tot 20.45 uur in het parochiecentrum van de Stint-Remigiuskerk in Duiven, gelegen aan de Kastanjelaan 2 in Duiven. Hiervoor kan men zich aanmelden bij Regina Witte-Koppen op taizeliemers@gmail.com of via telefoonnummer 026 3115650.

De Taizévieringen worden gehouden naar voorbeeld van Taizé, een oecumenische bedevaartsplaats in Bourgondië, Frankrijk, gesticht door frère (broeder) Roger. De vorm waarin daar de vieringen worden gehouden is heel speciaal, heel meditatief. De vieringen bestaan uit veel zang, drie stiltes, en enkele psalmregels, een overwegingstekst (twee regels) en voorbeden. De gezongen liederen kun je wel vergelijken met het mantrazingen. De liederen bestaan vaak uit één of hooguit twee meditatieve regels die meerdere malen worden herhaald. Hierdoor wordt de tekst heel intens beleefd en kom je tot diep gebed. Tijdens de momenten van stilte kun je je dan echt in jezelf keren.

"Wilt u op de hoogte worden gehouden over toekomstige Taize-vieringen en/of andere ontwikkelingen? Like onze facebook-pagina op @Taizedeliemers", aldus Regina Witte-Koppen namens de werkgroep Taizé-vieringen

Wat is er allemaal opgegraven? Bewoners van Kerkwijk mogen gratis de tentoonstelling bezoeken

DIDAM - Ruim 20 jaar geleden vonden de eerste opgravingen plaats aan de zuidrand van Didam. Vanaf die periode hebben archeologen en vrijwilligers de bouw van een industrieterrein, de woonwijk Kerkwijk en een rondweg intensief begeleid. Dit is niet zonder resultaat gebleven. Sporen van boeren uit de Steentijd, een nederzetting uit de IJzertijd, een dorp van Germanen en een middeleeuws kasteel waaronder de resten van rijke graven uit de Vroege Middeleeuwen kwamen tevoorschijn. Deze maand worden de mooiste vondsten uit de afgelopen jaren tentoongesteld in Kunstwerk! Liemers Museum in Zevenaar.

De gemeente Montferland, het Archeologisch Dienstencentrum (ADC), de Historisch Archeologische Stichting en het Liemers Museum organiseren deze expositie om stil te staan bij de afsluiting van het laatste archeologische project van de Randweg in Didam.

Mensen die in het gebied van de opgravingen wonen en werken hebben vast wel eens gekeken bij de opgravingen en zich daarbij afgevraagd wat er nou eigenlijk werd opgegraven en wat er nou zo bijzonder was aan de vondsten. De bewoners van de wijk Kerkwijk en omgeving krijgen daarom de gelegenheid om de vondsten gratis te bekijken en te lezen over de geschiedenis van het gebied waar ze wonen of werken. Het bezoeken van de tentoonstelling kan op de volgende dagen: zaterdag 23, zondag 24, zaterdag 30 september of zondag 1 oktober in Kunstwerk! Liemers Museum, Kerkstraat 16 in Zevenaar. De desbetreffende bewoners krijgen via de post een uitnodiging voor deze gratis bezichtiging.

Voor meer informatie zie www.liemersmuseum.nl voor de openingstijden en de toegangsprijzen.

Fruitbingo in Pannerden

PANNERDEN - Op donderdag 21 september fruitbingo. Na het zomerprogramma gaan ze weer de zaal in voor een middag met bingospel.

Er zullen twaalf ronden bingo worden gespeeld met als prijzen fruit (nieuwe oogst) van fruitkwekerij De Drie Dorpenpolder Bert van Schip, Renbaan 45. Met in de pauze een fruitcocktail van Roelofs Fruitservice, fruit op maat. Dorpsplein 3. Alle leden zijn welkom van 1400 - 16.30 uur in zaal ‘De Oude Waal in Pannerden.

Programma donderdag 19 oktober: Hans Vesterink, muzikaal entertainment. Accordeonist-Trombonist-Toetsenist-Gitarist-Zanger-Entertainer.

De vereniging organiseert elke maand een soosmiddag, waar diverse activiteiten worden gehouden in zaal De Oude Waal. Lid worden van de seniorenvereniging of inlichtingen: telefoon 0316 371238.

Geestelijke begeleiding

WESTERVOORT - Soms lijkt het wel alsof in deze wereld God afwezig is. We zien er zo weinig van. We horen van het onrecht in de wereld en vaak vragen wij ons af: “Heeft God daar nog mee te maken?”

Tegelijkertijd worden we getroffen door berichten van ziekte en overlijden in onze wereld dicht bij ons, en soms zijn de mensen die het overkomt nog jong. Daarom komt de vraag: “Waar is God nou?” regelmatig bij mensen boven. Geestelijke begeleiding wil op zoek gaan naar het antwoord op de vraag: “Waar is God voor mij?”. Geestelijk begeleiders begeleiden de ander in zijn of haar relatie met God. Al eeuwenlang wordt geestelijke begeleiding door de kerk geboden aan hen die over die relatie met God willen nadenken. Kloosterlingen en soms ook leken werden begeleid op hun geestelijke weg en leerden herkennen wat belangrijk is op hun weg met God en wat van minder belang kan zijn. Op deze avond zullen we stilstaan bij wat geestelijke begeleiding is en hoe geestelijke begeleiding vorm kreeg in de kerk. De avond is in het Paalmanhuis, Dorpsstraat 63 in Westervoort op maandag 25 september van 20.00 tot 22.00 uur. De leiding is in handen van ds. Arjen Hiemstra. Contactpersoon is Henk Bonnink, 026 3114522.

Definitief ontharen bij Desiree Huidverbetering

ZEVENAAR - Desiree Huidverbetering is steeds op zoek naar de beste resultaten voor haar klanten, zo is er vanaf 21 september een nieuwe samenwerking met Cosmetique Totale en Desiree Huidverbetering

Cosmetique Totale bestaat uit kwaliteitsgeregistreerde HBO huidtherapeuten die werken met de meest geavanceerde lasermethodes. U kunt bij ons terecht voor de behandeling van: definitief ontharen, couperose, pigmentvlekken, ouderdomsvlekken, huidverjonging / rimpelbehandeling, huidverstrakking, littekenbehandeling, acne littekens, fibromen en ouderdomswratjes, striae.

Cosmetique Totale werkt uitsluitend met hbo geschoolde en BIG geregistreerde huidtherapeuten, die tevens lid zijn van de beroepsvereniging NVH. Zo maken wij het mogelijk dat u voor veel behandelingen in aanmerking kunt komen voor vergoeding door uw zorgverzekeraar.

Voor de behandeling van bovenstaande huidklachten maakt de huidtherapeut gebruik van de meest vernieuwde behandeltechnieken, zoals de Elos Methode, Ematrix, en de Diode Laser.

Interesse? Bent u nieuwsgierig geworden en zou u graag willen weten welke behandeling bij u mogelijk is? Vraag dan nu bij Desiree Huidverbetering een gratis en vrijblijvend consult aan met de huidtherapeut van Cosmetique Totale. Zij kan u precies vertellen welke behandeling bij uw huidklacht geschikt is en of u in aanmerking komt voor vergoeding van uw zorgverzekeraar.

Desiree Huidverbetering, Lentemorgen 5-3, Zevenaar; 06 53355436.

SV Thuve uit Duiven hield turnevenement in Triominos

DUIVEN - Van 8 tot 10 september stond Triominos in Duiven in het teken van dames turnen op het allerhoogste niveau.

Sanne Wevers, de Olympische gouden medaillewinnares op balk van de spelen van 2016, haar zus Lieke Wevers, Eythora Thorsdottir, Tisha Volleman, Mara Titarsolej en Elze Geurts vertegenwoordigden Nederland tijdens dit internationale event. Ook Spaanse, Belgische, Engelse, Israëlische en Egyptische turnsters deden mee. Voor de Nederlandse turnsters was deze wedstrijd tevens de kans om de WK limiet te behalen.

Triominos was beide dagen volledig uitverkocht! Uit het hele land kwamen mensen naar Duiven om dit geweldige evenement bij te wonen. Op zondag heeft bondscoach Gerben Wiersma tijdens de Women’s Invitational in Duiven de WK-selectie bekendgemaakt. Hans van Zetten heeft het publiek op een leuke manier betrokken bij deze bekendmaking die vrij uniek was, aangezien de wedstrijd ervoor werd onderbroken.

Eythora Thorsdottir, Sanne Wevers, Tisha Volleman en Lieke Wevers zullen Nederland vertegenwoordigen bij de wereldkampioenschappen in het Canadese Montreal.

In sporthal Endesprong was een beweegplein waar de kinderen van de basisscholen in Duiven geweldige gymlessen hebben beleefd op vrijdag. Volgens sommige juffen hadden ze 'hun' kinderen nog nooit zo actief gezien en zoveel plezier zien hebben tijdens een gymles. De rest van het weekend was het beweegplein ook toegankelijk voor publiek en daar is dan ook veel gebruik van gemaakt. Al met al mag SV Thuve terecht trots zijn op het organiseren van dit geweldige evenement.

Oranje Boven in Lobith

LOBITH - Onder de titel 'Oranje Boven' verzorgt de Leo Harmonie op 23 september weer een concert in de categorie Musicals in Concert en Muziek an de Diek. Samen met de slagwerkgroep worden louter nummers met een Nederlands tintje ten gehore gebracht.

Henk van Aalten, een voormalig basisschoolleraar met een voorliefde voor het Liemers dialect, heeft wekenlang zitten broeden op een Liemerse vertaling van Het Dorp van Wim Solleveld. 'Het Durp' wordt door Henk zelf – onder begeleiding van de Leo Harmonie – ten gehore gebracht.

Rode lijn in het avondvullend concert wordt de wedstrijd om de gouden baton. Vier bekende dorpelingen hebben onder leiding van muzikant Theo Barten de beginselen van het dirigeren aangeleerd. Commandant van Schutterij EMM Piet Mulder, wethouder van gemeente Rijnwaarden Belinda Elfrink, President van Carnavalsvereniging ’t Olde Tollus Theo Ruikes en Officier van Schuttersgilde Excelsior Herman Rutten gaan vol vuur om te winnen de strijd met elkaar aan. Allen met een eigen muziekstuk dat door Theo Barten speciaal gearrangeerd werd.

Oranje Boven vindt plaats in het Gildehuis in Lobith op zaterdagavond 23 september vanaf half 8. In de voorverkoop bij TIC Tolkamer en Stuyt Lobith kosten kaarten 6,50 euro. Aan de zaal kosten kaarten 7,50 euro.

Zangvereniging Bel Canto

WESTERVOORT - Algemeen Gemengd Zangvereniging Bel Canto uit Westervoort heeft dringend uw hulp nodig. "Door ziekte en overlijden hebben wij op dit moment te weinig mannen met een basstem. Met een gemengd koor is dit van cruciaal belang."

"Wij zijn een heel gezellig en ongedwongen koor, waar u zich beslist thuis zult voelen. Daarom doe ik een oproep aan alle mannen , die op de maandagavond van 19.45 tot 22.00 uur tijd en zin hebben om te komen zingen. Kom eerst kijken en luisteren en proef de sfeer van ons koor. Wie weet is dit iets voor u. Bel: 026 3113508/ 06 22333794."

Programma

Filmhuis Zevenaar

Film en theater in de Alzheimerweek

The Eagle Huntress

Aisholpan, opgegroeid op de Mongolische steppe, is pas 13 en wil net als haar familie het al generatielang doet, een arend trainen voor de jacht. Eigenlijk een mannenaangelegenheid, maar haar vader steunt haar op alle fronten. 21 en 26 september 14.30u en 22 september 20.15u.

Broers

Speelfilmdebuut van regisseur Bram Schouw over twee broers, tegenpolen van elkaar. Tijdens een reis door Frankrijk worden de verschillen tussen de broers op een pijnlijke manier blootgelegd. 21 en 26 september 20.15u 27 september 20.15u..

Viceroy's House

Historisch drama over het moeizame proces naar onafhankelijkheid van India en Pakistan. 22 september14.30u, 26 september 20.15u.

In het kader van de Alzheimerweek zijn er op zondag 24 september twee activiteiten in Filmhuis Zevenaar.

Om 14.30 uur de film Het doet zo zeer van Heleen van Rooijen. Zij volgt de zwerftocht van haar dementerende moeder langs allerlei instellingen. Een liefdevolle, en grappige ode aan het leven.

's Avonds om 20.15 uur het toneelstuk Het gebroken licht van Troost van Aris Bremer. Theatergroep IJsbloemen brengt het aansprekende en indrukwekkende verhaal van de dementerende Maarten op de planken.

La Chana

Documentair portret van flamenco-danseres Antonia Santiago Amador (1946), bekend als La Chana. Met alles wat daar bij hoort: vurige zielen, gepassioneerde liefde en desastreuze jaloezie.25 september 14.30u.

The Fury of a Patient Man

Een echte wraakfilm, maar binnen het genre een verademing vanwege de uiterst realistische vertelling.

27 september 20.15u.

Welkom bij Liemers Cantorij!

ZEVENAAR - Vocaal ensemble Liemers Cantorij is een gemengd koor dat onder leiding van Christel Gelderman met veel inzet, enthousiasme en plezier oude meesterwerken en moderne stukken repeteert. Het hoogtepunt van deze repetities is de uitvoering ervan voor publiek.

"Zingt u alleen maar in het bad of onder de douche? Dat is jammer! Wij zijn op zoek naar al dat verborgen talent. Laat het er nu eens van komen. Kom vrijblijvend luisteren of zing met ons mee bij de open repetitie op dinsdagavond 26 september.U bent welkom bij de inloop vanaf half 8 en we repeteren van 20.00 tot 22.00 uur in de gemeenschapsruimte van basisschool De Tamboerijn, Paganinistraat 17 in Zevenaar."

Het koor telt 38 leden en is in staat mooie meerstemmige composities uit te voeren. "Momenteel werken we aan een spectaculair nieuwjaarsconcert op zondag 14 januari. Samen met de Ulftse Nachtegalen en Luscinia zullen wij hedendaagse muziek ten gehore brengen van John Rutter en Eriks Ešenvalds naast oude muziek van Henry Purcell en Orlando Gibbons. Wilt u direct meezingen? Laat het ons even weten. We zorgen dan voor voldoende bladmuziek."

Contact: telefoon: 0316 333682, e-mailadres: liemerscantorij@gmail.com of via onze contactpagina op de website: www.liemerscantorij.nl/

Programma Filmhuis Zevenaar

Film en theater in de Alzheimerweek

The Eagle Huntress

Aisholpan, opgegroeid op de Mongolische steppe, is pas 13 en wil net als haar familie het al generatielang doet, een arend trainen voor de jacht. Eigenlijk een mannenaangelegenheid, maar haar vader steunt haar op alle fronten. 21 en 26 september 14.30u en 22 september 20.15u.

Broers

Speelfilmdebuut van regisseur Bram Schouw over twee broers, tegenpolen van elkaar. Tijdens een reis door Frankrijk worden de verschillen tussen de broers op een pijnlijke manier blootgelegd. 21 en 26 september 20.15u 27 september 20.15u..

Viceroy’s House

Historisch drama over het moeizame proces naar onafhankelijkheid van India en Pakistan. 22 september14.30u, 26 september 20.15u.

In het kader van de Alzheimerweek zijn er op zondag 24 september twee activiteiten in Filmhuis Zevenaar.

Om 14.30 uur de film Het doet zo zeer van Heleen van Rooijen. Zij volgt de zwerftocht van haar dementerende moeder langs allerlei instellingen. Een liefdevolle, en grappige ode aan het leven.

’s Avonds om 20.15 uur het toneelstuk Het gebroken licht van Troost van Aris Bremer. Theatergroep IJsbloemen brengt het aansprekende en indrukwekkende verhaal van de dementerende Maarten op de planken.

La Chana

Documentair portret van flamenco-danseres Antonia Santiago Amador (1946), bekend als La Chana. Met alles wat daar bij hoort: vurige zielen, gepassioneerde liefde en desastreuze jaloezie.25 september 14.30u.

The Fury of a Patient Man

Een echte wraakfilm, maar binnen het genre een verademing vanwege de uiterst realistische vertelling.

27 september 20.15u.

Expo Schildersoos Caleidoz

ZEVENAAR - Elke dinsdagochtend is er bij Caleidoz, voor een ieder die graag creatief en ontspannen bezig is, een schildersoos.

Kunstschilder Otto Vonk geeft handige tips en je zult niet de eerste zijn die verbaasd opkijkt van het uiteindelijke resultaat. In de loop der jaren is er een prachtige collectie van de deelnemers ontstaan, die gezien mag worden.

Op zaterdag 23 september worden de schilderijen tentoongesteld bij Caleidoz locatie Steenhuizen 6 in Zevenaar. Iedereen is welkom tussen 10.00 en 13.00 uur.