GN Lingewaard

21 mei 2014

GN Lingewaard 21 mei 2014


Culinaire koopzondag Heerlijk Huissen

Foto van Eimeren

HUISSEN – Komende koopzondag heeft een sterk culinaire tint. Zowel de horeca als tal van winkeliers bieden in hun zaken en in stands de lekkerste hapjes en drankjes aan. Verder signeert Meesterkok Angélique Schmeinck haar nieuwe boek, mogen kinderen ook koken, speelt er een brassband en is er een beachvolleybaltoernooi.

Het centrum van het stadje van plezier zal er zondag 25 mei als een soort van Preuvenement uit zien met tal van stands waar ondernemers zich van hun beste kant laten zien met hapjes en drankjes en alles wat met lekker en gezellig tafelen te maken heeft. Producten worden tegen gereduceerde prijzen aangeboden en zijn soms zelfs gratis.

De horeca en winkeliers hebben de handen weer ineen geslagen en iedere ondernemer die iets met f&b te maken heeft presenteert zichzelf en zijn/haar heerlijke producten. Denk aan: biologisch brood, saté van verantwoord vlees, bijzondere bieren en weelderige wijnen, serviezen en mooi linnengoed. Ook externe, interessante foodondernemers presenteren zich. Alle winkeliers zijn geopend van 13.00 tot 17.00 uur en hebben ook interessante aanbiedingen en acties.

Op de Markt is de van diverse televisieprogramma's bekende en in Huissen geboren Angélique Schmeinck aanwezig om haar nieuwste boek te signeren. Een unieke mogelijkheid om een persoonlijk bericht en handtekening van de vrouwelijke Meesterkok te bemachtigen.

Verder is er een kookcorner voor kinderen, speelt er een rondtrekkende brassband in de winkelstraten, is er in De Buitenpoort een optreden van een tienkoppige rockcoverband, zullen de terrassen bij mooi weer uiteraard snel gevuld zijn en is er zelfs een beachvolleybaltoernooi op het Raadhuisplein. Daar kunnen teams zich nog voor opgeven bij organisator Marco Janssen. Teams mogen uit maximaal zes personen bestaan en opgeven kan bij beachtournooihuissen@hotmail.com.

Met de koopzondag 'Heerlijk Huissen' willen de ondernemers van het centrum hun culinaire gastvrijheid aan Bourgondisch Huissen tonen. 'Wees welkom en geniet!'.

Huissen-centrum lonkt naar Loovelden

Foto van Eimeren

HUISSEN – Iedereen op de Loovelden zal zaterdag 24 mei blij verrast zijn. Vanaf 10.00 uur overhandigen ondernemers uit Huissen-centrum hoogstpersoonlijk honderden goodybags aan de bewoners van de jongste wijk van het stadje. De tassen zijn rijkelijk gevuld met allerhande producten en kortingscoupons met een waarde van meer dan tweehonderd euro!

Met het charmeoffensief wil de Ondernemers Vereniging Huissen (OVH) de (veelal) nieuwe inwoners van Huissen op een positieve, warme en ludieke manier met hen kennis laten maken. Beter gezegd, met de geweldige winkels en horecabedrijven en andere ondernemingen die ze vertegenwoordigen en waar ze enorm trots op zijn. Diversiteit, kwaliteit, gezelligheid en deskundigheid zijn enkele punten waarmee de ondernemend Huissen-centrum zich onderscheidt.

Tientallen ondernemers hebben evenzovele producten, kortingscoupons en andere waarde vertegenwoordigende promoartikelen in de zogeheten goodybags gedaan. De cadeautassen worden door de ondernemers hoogstpersoonlijk overhandigd. Als de bewoners niet thuis zijn wordt de tas aan de deur gehangen en voorzien van een brief met uitleg en een warm welkomstwoord.

Om de actie in Huissens jongste wijk extra aandacht te geven en vooral luister bij te zetten zal een brandweerwagen zo nu en dan de sirene laten loeien en zal de Huissense dj Kinki Sminki vrolijke en dansbare muziek ten gehore brengen.

Quote van een van de ondernemers: "Huissen-centrum lonkt naar de Loovelden en ziet de bewoners graag tegemoet, eerst bij hen aan huis en daarna heel graag in onze winkels.''

Maag Lever Darm Stichting

DOORNENBURG - In de week van 19 tot en met 24 mei gaan zeventiewnduizend collectanten langs de deuren om geld op te halen voor de Maag Lever Darm Stichting. Het geld dat opgehaald wordt zal worden gebruikt om wetenschappelijk onderzoek naar darmkanker mogelijk te maken.

Dagelijks krijgen vijfendertig mensen de diagnose darmkanker te horen. Vijfduizend mensen overlijden jaarlijks aan deze ernstige ziekte. Daarmee is darmkanker de tweede vorm van kanker waar Nederlanders aan overlijden. Darmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de ziekte in een vroeg stadium wordt vastgesteld. Daarom is er meer wetenschappelijk onderzoek naar vroege opsporing en betere behandeling nodig. De Maag Lever Darm Stichting wil dit mogelijk maken. Het geld dat opgehaald wordt met de collecte, stelt de Maag Lever Darm Stichting in staat om wetenschappelijk onderzoek naar darmkanker te financieren.


Binnenkort zal er ook in deze regio een collectant aan de deur komen.

Hilde Vos treedt op in café Het Moment

HUISSEN - Zondag 25 mei verzorgt Hilde Vos uit Bemmel vanaf 12.00 uur tot circa 13.45 uur, een muzikaal optreden in café Het Moment aan de Vierakkerstraat in Huissen.

Hilde zal op deze zondagmiddag een leuke combinatie ten gehore brengen van bekende country liedjes, nieuwe en oude nummers uit de top 40 in eigen uitvoering, alsook nummers die zij zelf heeft geschreven. Hilde Vos is geboren in Nijmegen en opgegroeid in de Betuwe.

Sinds de middelbare school is haar interesse in het maken van muziek gegroeid. Zij leerde zelf gitaar spelen met een oude gitaar die ze op zolder vond. Ze had de smaak al snel te pakken en schreef vanaf haar achttiende jaar eigen liedjes en richtte een bandje op.
Later ging ze solo aan de slag en speelde veel in culturele centra, cafe's, op bruiloften en op concerten met onder andere de bekende Betuwse songwriter Dick Van Altena.
In 2010 bracht zij haar eerste country album uit 'A heartbeat away"'

Met trots speelde zij in 2012 op verschillende mooie locaties in Noorwegen waar country leeft. Ook deed Hilde dat jaar mee met The Voice of Holland in het team van Trijntje Oosterhuis.

Inmiddels is muziek naast haar werk binnen de verstandelijk gehandicapten zorg haar lust en haar leven. Zij kan daar haar gevoel in kwijt, haar persoonlijkheid en haar visie op verschillende thema's van het leven. Het concert is gratis toegankelijk.

Landelijke Klasse Kampioenschappen bij schietvereniging Op de Korrel in Bemmel

BEMMEL - Van 23 tot en met 31 mei worden in de accommodatie van schietvereniging Op de Korrel in Bemmel de Landelijke Klasse Kampioenschappen 2014 voor Luchtwapens (geweer en pistool) Staand, Opgelegd en Gehandicapten gehouden. De organisatie wordt samen gedaan en staat onder verantwoording van de KNSA (Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie).

Op vrijdag 23 mei om 19.00 uur zal in de eerste van de in totaal vierentwintig af te werken series het startsignaal worden gegeven aan de eerste tweeëntwintig schutters. Afhankelijk van de klasse-indeling van de schutters dienen er veertig of zestig schoten te worden gelost. Onder de ruim vijfhonderd deelnemers bevinden zich ook honderdveertig jeugdschutters in de leeftijd van tien tot en met twintig jaar. De deelnemers komen uit zo'n negentig verenigingen uit heel Nederland.

Naast de individuele titels die er te behalen zijn strijden ook de teams bestaande uit drie schutters per team om het kampioenschap, zowel in de diverse klassen als ook om het Nederlands Kampioenschap.

Het is bij voorbaat lastig om favorieten aan te wijzen, doch de deelname van de Nederlandse kampioenen bij het onderdeel Luchtgeweer Staand garandeert in ieder geval dat er sport van hoog niveau bedreven zal worden. Bij de heren prijkt de naam van Peter Hellenbrand van schietvereniging Doeltreffers Landgraaf op de deelnemerslijst en ook bij de dames is de Nederlandse kampioen aanwezig in de persoon van Stine Andersen van schietvereniging Op de Korrel Bemmel.

De organisatie van een dergelijk evenement vraagt vanzelfsprekend om een brede ondersteuning binnen de vereniging. Op de Korrel prijst zich gelukkig telkens weer voldoende medewerkers te kunnen rekruteren om zo'n groot landelijk evenement te organiseren.

Harmonie Orkest Betuwse parochie naar Kevelaer

HUISSEN - Op donderdag 14 augustus vindt de 102e bedevaart naar Kevelaer plaats. "Ook dit jaar willen we weer een harmonieorkest samenstellen, dat zal bestaan uit leden van diverse verenigingen en andere muzikale liefhebbers."

"We doen een extra oproep voor klarinettisten, en saxofonisten om zich op te geven, want bij deze groepen hebben we meestal een tekort en dat is jammer." Dit geldt ook voor de bespelers van de dwarsfluit en de hoorn en bas. Iedereen is welkom. De repetities worden gehouden op maandag 4 augustus en maandag 11 augustus in het Gemeenschapshuis in Huissen -Zand. De repetities beginnen om 19.30 uur.

Het programma is ook dit jaar weer gevarieerd. Voor elk wat wils. Naast de gebuikelijke kerkelijke stukken zijn er ook wat moderne nummers opgenomen. Dit afgewiseld met leuke marsen. Tussen de tijden van muzikalemedewerking door is er voldoende gelegendheid om een kijkje in Kevelaer te nemen. "Het is een leuke bezigheid, tevens heb je als muzikant een stukje opvulling in de vakantie periode."

Op het einde van dag zal een klein concert gegeven worden op het gezellige kerkplein nabij de basiliek in Kevelaer. Het vervoer van en naar Kevelaer is per bus geregeld.

Voor informatie kan men terecht bij Theo Jansen, telefoon 026 3252172 (jansweiss@regiokabel.nl).

deBOL Junior Avond4Daagse

BEMMEL - "Maak van de intocht van de zevende deBOL Junior Avond4Daagse op 23 mei een groot feest, versier uw straat en hang de vlag uit." Die oproep doet de organisatie.

Op vrijdag 23 mei is het weer feest in Bemmel want het is de laatste dag van de zevende deBOL Junior Avond4Daagse en 's avonds is de feestelijke intocht. "Wij roepen iedereen op om op 23 mei de straten feestelijk te versieren door het uithangen van de vlag en het ophangen van ballonnen die bij de huizen langs de route zullen worden afgeleverd. Vorig jaar was iedereen verrast door het schitterend versierde parcours en we hopen dat het dit jaar weer mooier zal zijn."

De intocht wordt begeleid door drumfanfare Eskauit Bemmel. De intocht start op het schoolplein van basisschool De Vlinderboom aan de Dorpsstraat tussen 19.00 en 19.30 uur.

Het parcours van de laatste dag is: Start: CC De Kinkel – Ponylaan – Cuperstraat – Het Bosch – Vossenhol – De Gaard – De Rosmolen – De Plak – Plakselaan – Groenestraat – Junoplein – Sportpark Ressen – Faunuslaan – 't Rietland – Klaverkamp – Schaapskamp – Hoogselaan – Verlengde Moutlaan – Lidwinastraat – Herckenrathweg – Dorpsstraat – Kinkelenburglaan - Finish CC De Kinkel.

"Kom langs de route kijken en haal alle deelnemers met een groot applaus binnen want dat hebben ze na vier avonden wandelen echt verdiend."

Co Vermeulen super op Morlincourt­­-Noyon

HUISSEN - Zondag 11 mei werden de duiven om 08.00 uur gelost in Morlincourt op een afstand van 333 kilometer.

De duiven hadden een harde zuidwesten wind mee, waardoor er snelheden van boven de 125 kilometer per uur gehaald werden. De eerste duif van Co Vermeulen arriveerde om 10.36 uur op het hok.

2e. E.v.Aalten, 3e. v. Ingen & Zn., 4e. P.J.H. v. Ooijen, 5e. H.Hegeman, 6e. C.Neijenhuis.

LINGEWAARD - De TV uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+) op de website lingewaardlokaal.tv uitzending live.

TV Programmering:

Zondag 25 mei 12.00 uur Lingewaard Lokaal Info Live: uitzending met nieuws en studiogasten uit de gemeente Lingewaard. Deze uitzending wordt elke dag om 15.00 en 17.30 uur herhaald. De uitzending is ook rechtstreeks te zien via www.lingewaardlokaal.tv. Uitzending live. En via glasvezel KPN Kanaal 629.

De Radio programma's zijn te horen op FM 93.6 en kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.

Radio Programmering:

Maandag 09.00 - 1.00u Lingewaard Centraal – presentatie John van Wessel

Lekkere muziek in Lingewaard.

Maandag 20.00 - 22.00u That's Music – presentatie Alfred Danjé. Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu.

Dinsdag 20.00 - 22.00u Country Shop – presentatie Alex van Beek. In Country-shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop.. Er is veel aandacht voor nieuw uitgebrachte albums maar ook het oudere wordt niet vergeten.

Woensdag 20.00 - 22.00u Avondvitaminen – presentatie Carl Witjes. @Live - met wekelijks aandacht voor (minimaal) twee nummers. Rondje Hollands - wekelijks aandacht voor Nederlandse artiesten (zowel Nederlandstalig/Engelstalig). Vitamineplaat. Uit de cloud.

Donderdag 20.00 - 22.00u Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn. De muziek kan wekelijks verschillen maar kent wel een rode draad zoals een oude hitparade, een willekeurig jaar met nieuwsberichten en muziek uit dat jaar, of een programma over een bepaalde muziekstroming zoals Ska, dialect, soul, glitterrock.

Vrijdag 09.00 - 11.00u Lingewaard Centraal – presentatie John van Wessel. Lekkere muziek.

20.00 - 22.00u Pop Shop – presentatie Alex van Beek. U kunt dan luisteren naar diverse soorten muziek zoals blues, rock, country, bluegrass, soul en aanverwante muziek die onder de categorie lichte muziek vallen. Alles wat met de pomuziek te maken heeft laat hij horen natuurlijk met de nodige informatie erbij.

Zaterdag 09.00 - 11.00u Het weekend in – presentatie Theo Hennekes en Thera van Schaik. Relaxt het weekend in met veel uittips in het weekend, agendanieuws.

11.00 - 13.00u L Magazine – presentatie Thea Bremer. L Magazine is een actualiteitenprogramma met lokale mensen, van gemeente, en politiek. Verder het landelijke nieuws maar ook het lokale nieuws. Ook sport en het weer komen aanbod.

15.00 - 17.00u Prettig Weekend gepresenteerd door Louis Carpaij. De radiomaker achter dit programma is de vijftig al een tijdje gepasseerd en zijn passie ligt bij de 70's en 80's. Maar ook in de 60-er jaren is er mooie muziek gemaakt en om niet al te oubollig te klinken, zitten er in Prettig Weekend ook 'n paar 90's in. Kortom, de muziek en de gebeurtenissen van vandaag, in het verleden.

Zondag 11.00 - 12.00 u Met een knipoog naar... presentatie – Hans Kleefman. Een programma met lichte muziek met daarin klassiek, jazz en blaasmuziek.

Zondag 25 mei 10.00 u Kerkradio – Kardinaal van Eijk met het gemengd koor Con Spirito uit Gendt.

Berichten voor TV, radio en Tekst TV kan men sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv.

Historische Kring Gente op excursie naar Dominicanenklooster en Mea Vota

GENDT - De jaarlijkse excursie van de Historische Kring Gente is dit jaar naar Huissen. Op zondag 25 mei gaat de kring naar het Dominicanenklooster en de druivenkassen van Mea Vota. Het vertrek vanaf Villa Ganita is om 13.45 uur en carpoolen is mogelijk. De rondleiding bij het Dominicanenklooster begint om 14.00 uur. Na ongeveer anderhalf uur gaat het gezelschap naar Mea Vota waar de druivenkassen en het bijbehorende museum bezocht worden en iedereen nog even kan nagenieten onder het genot van een kopje koffie/thee of een glaasje wijn.

Bij de rondleiding van het Dominicanenklooster kan men de verschillende vertrekken bezichtigen, zo ook de grafkelder of de kapel. De neogotische driezijdig gesloten kapel is onder meer uitgevoerd met zijkapellen en een dakruiter. Het klooster heeft in de loop van vele jaren, rond 1900, meer dan zeventig bewoners tegelijk geteld. Nu wonen er acht Dominicanen, die naast hun eigen kamer beschikken over een huiskamer, eetzaal en bibliotheek.

Midden in het gebied bij de Bloemstraat dat van oudsher een tuinbouwbestemming had, bevindt zich het monumentale tuinderscomplex Mea Vota, waar nog steeds druiven geteeld worden. Op dit complex bevinden zich nog een aantal originele druivenkassen, die de status van gemeentelijk monument hebben. De bij het complex behorende woning en schuur hebben eveneens de status van gemeentelijk monument. Het gehele complex vormt een bijzonder gaaf ensemble dat voor de tuinbouwhistorie zeker behouden moet blijven.

De toegang bij beide onderdelen van de excursie is gratis.

Lezingenavond Angeren 1200 en oud ni'js

ANGEREN - Op dinsdagavond 27 mei houdt de Historische Kring Angeren haar lezingenavond. De aanvang is om 20.00 uur in het Dorpshuis aan de Emmastraat. Het wordt een avond die in het teken staat van Angeren 1200 en oud ni'js.

1200 jaar geleden werd het dorp Angrina voor het eerst in een document genoemd. In de lezing wordt teruggegaan naar die tijd (814). Maar zelfs voor die tijd werd het dorp Angrina bewoond. Vondsten in de Kamervoort, bij Het Meer, rond Zeemanslust wijzen in die richting. Chris van Asperen vertelt hoe het leven in Angrina eruit moet hebben gezien: in de steentijd (2000 voor Christus), in de Romeinse tijd, in de tijd van Karel de Grote, in de Middeleeuwen en in de tijd van de eerste Wereldoorlog. Angeren heeft een lange geschiedenis.

Heeft het dorp Angeren ooit de kranten gehaald? Deze vraag wordt in 'oud ni'js' beantwoord. Oude kranten (vanaf 1814) zijn nageplozen en de mooiste stukjes waarin het dorp Angeren voorkomt, zullen worden getoond en behandeld.

Als je ook vindt dat het dorp Angrina/Angeren het verdient om genoemd te worden, kom dan op dinsdagavond 27 mei om 20.00 tot 22.00 uur naar het Dorpshuis. Leden van de Historische Kring Angeren hebben vrije toegang.

Repair Café Lingewaard 28 mei in Gendt

GENDT - Zoals elke laatste woensdag van de maand is op 28 mei het Repair Café open bij het Participatiepunt Gendt in Hof van Breunissen van 10.00 tot 12.30 uur. Iedereen die iets te repareren heeft kan er terecht, bijvoorbeeld voor reparaties van kleine elektrische apparaten, kleding en lijmklusjes. Heb je thuis een klok die niet meer tikt? Dan is dit je kans, in Gendt is namelijk een klokkenmaker aanwezig. Ook voor kleine reparaties aan meubels kan je er terecht.

Tijdens het Repair Café is het Participatiepunt gewoon open. Hier kan je terecht voor vragen, activiteiten, maar ook voor bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Heb je niets te repareren, maar wil je een kijkje nemen. Dan bent je welkom voor een gezellig praatje. In het Repair Café gaat het namelijk niet alleen om het repareren van spullen, het biedt ook een leuk ontmoetingsmoment.

Net als op de andere locaties waar het Repair Café Lingewaard plaatsvindt, is het in Gendt altijd gezellig druk. De inzet van de enthousiaste vrijwilligers wordt erg gewaardeerd. Van enkele inwoners heeft het Repair Café in Gendt gereedschapskisten vol met gereedschap gekregen, evenals een tas met ritssluitingen in tal van kleuren en maten en een naaimachine. "Namens alle vrijwilligers en SWL willen we hier van de gelegenheid gebruik maken deze donateurs te bedanken voor hun betrokkenheid en giften."

Kijk voor een leuke impressie van het Repair Café in Gendt op www.swlingewaard.nl/participatiepunten/pp-gendt.

Protestantse Gemeente

HUISSEN - Kerkdienst van de Protestantse Gemeente in Huissen is zondag 25 mei om 10.00 uur te bezoeken in het Kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is dominee M. Glastra. Er is een crèche en mini-kinderkerk tot vier jaar, evenals een kinderkerk voor vier tot twaalf jaar. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Begraafplaatsen zijn niet kostendekkend

De kans bestaat dat de gemeentelijke grafrechten volgend jaar weer omhoog moeten. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – De inkomsten van grafrechten zijn minder dan het college had verwacht. Het begrotingsjaar 2013 is afgesloten met een verlies van 68.000 euro. Het principe dat een algemene begraafplaats kostendekkend moet zijn, is niet gehaald.

De keuze voor een begrafenis of crematie bepaalt een groot deel van de uitvaartkosten. Begrafeniskosten liggen meestal hoger dan voor een crematie. Dit komt omdat begrafeniskosten voor een deel bestaan uit grafkosten

Het college gist nog naar de oorzaken waarom mensen minder kiezen voor een begrafenis. Per 1 januari 2012 zijn de nieuwe tarieven voor de lijkbezorgingsrechten wel fors verhoogd. Uit onderzoek van DELA blijkt dat Lingewaard met 125 procent toen de grootste stijger van Nederland was. Dit jaar wordt door Lingewaard voor grafrechten van twintig jaar 2.623 euro in rekening gebracht. Daarbij komt er nog eens 900 euro boven op voor het graven van het graf.

Volgens het college kan de forse tariefsverhoging in combinatie met de economische situatie een reden zijn dat mensen afstand te doen van grafrechten. Dit jaar moet blijken of de daling van inkomsten een tijdelijke dip is of dat er sprake is van een structurele ontwikkeling. In dat geval wordt in het najaar bekeken of de lijkbezorgingsrechten voor de algemene begraafplaatsen in Bemmel, Gendt en Huissen opnieuw bijgesteld moeten worden.

Uit hetzelfde onderzoek van DELA is op te maken dat in 2013 Groningen met een tarief van 7.153 euro de duurste gemeente was om begraven te worden. De goedkoopste de Overijsselse gemeente Losser. Daar worden inwoners begraven voor 502 euro, inclusief twintig jaar grafrechten.

Column

We hebben dit jaar al vaak buiten gegeten. Tuin op het zuidwesten, pasta, koude pieperssalade, sla van onze moestuin, biertje. Wie doe je wat. Totdat Pluvius, die verdomde god van de regen, het voorjaar naar zijn hand wist te zetten. Met de cruijffiaanse uitspraak, elk nadeel heb zijn voordeel, kwam ik tot bezinning. Door de kou en nattigheid kwamen de laatste zakjes boerenkool en andijvie van eigen land uit de diepvries. Jammer als je op een tuinfeest heb gerekend. Op de dag dat onze kleindochter Liz haar verjaardag viert, is het koud en nat. We hadden een zomers jurkje en roze meidenteenslippers als cadeau. Op weg naar Liz's kinderparty kom ik buurtgenoot Fernando en zijn vrienden tegen. Ze zeulen met een partytent door onze straat. De som van Jongelui + Partytent = Opstootje. Detail: opstootje tot in de kleine uurtjes. Fernando heeft geen communicatie gestudeerd, maar stopt wel een briefje in de brievenbus dat zijn tuinfeestje geluid geeft. Wie er last van heeft is welkom om een biertje te drinken. Ik denk dan aan de kermis in Haalderen. De gemeente had niet het fatsoen of benul om met bewoners te overleggen dat de kermis is verplaatst pal voor hun woning. Ze lazen het kil in de krant. Opstand! Dit kwam ter oren van SBS. Landelijke nieuws? Onzin. Door het imago van er-is-altijd-gedoe in Lingewaard is voor Hart van Nederland één mailtje voldoende om zelfs met een overspannen mug uit Haalderen in het nieuws te komen. Tijdens het wekelijkse persuurtje verschoot verantwoordelijke wethouder Theo Janssen van kleur toen ik over Haalderen begon. Een stevig leermoment, was zijn conclusie. Dit had niet mogen gebeuren. Ik heb met Theo te doen die door zijn communicatief knullige ambtenaar bestuurlijk door het stof moet. Fernando had het fatsoen om de buurt persoonlijk te informeren. Is dit voor een ambtenaar nou echt zo moeilijk?

Prachtig weer en veel fietsers voor KWF Kankerbestrijding

BEMMEL - Op 18 mei werd voor de vijfde keer de Omloop for the Roses georganiseerd door TWC 't Verzetje uit Bemmel. Het fraaie voorjaarsweer zorgde voor een goede opkomst van ca. 350 deelnemers. Zij fietsten 3.500 euro bij elkaar voor KWF Kankerbestrijding. De deelnemers op de diverse afstanden beleefden allemaal een mooie tocht.

De Omloop for the Roses is een officieel 'side-event' van de Ride for the Roses die dit jaar in Goes plaats zal vinden op 7 september. De opbrengst komt ten goede aan KWF Kankerbestrijding. TWC 't Verzetje spant zich al een aantal jaren in voor dit doel en doet dat in samenwerking met bloemenveiling Plantion uit Ede. Plantion zorgde er ook dit jaar weer voor dat alle deelnemers aan de Omloop for the Roses een fraaie rode roos ontvingen. De roos staat symbool voor een morgen voor iedereen.

De organisatie gaf aan blij te zijn met de goede opkomst. Het bij elkaar gefietste bedrag wordt toegevoegd aan de cheque die Plantion op 7 september overhandigt aan KWF Kankerbestrijding.

Winnaar Lingewaardse Dichtwedstrijd

LINGEWAARD - De Stichting Achterland (bevordering poëzie) brengt deze zomer een Gelderse gedichtenbundel uit met foto's, waarvan Lingewaard een onderdeel vormt. SWL heeft begin dit jaar een dichtwedstrijd uitgeschreven om bij een unieke plek voor het gebied (zgn. landmark) een gedicht te maken. Wij feliciteren Frans Walch met zijn winnende gedicht en plekje in de Gelderse dichtbundel die deze zomer uit komt.

Lingewaard

de stroming splijt,

ontwijkt het land,

stugge grond

die water puntig dwingt

tot buigzaamheid

de Rijn verliest,

wijkt links naar Waal

meandert rechts eerst nog verdwaasd,

wordt even Pannerdensch Kanaal

hervindt zichzelf in Nederrijn

met speels gemak zo lijkt

omvatten beide armen

steeds breder wordend land

dat zwoegde, vocht, water bedwong,

rivieren ingedamd

als macht van water wijkt

voor land, in al haar pracht

zich schikken moet,

dan schuilt in dit gebied

onmetelijke kracht

Frans Walch, 2014

330 Roparun-teams zamelen geld in voor mensen met kanker

ANGEREN - Team 31: Team Lingewaard uit Angeren zet zich in voor de Roparun. Zij gaan op 7 juni van start in Parijs en lopen, in estafette, in twee dagen naar Rotterdam. In de aanloop naar de Roparun zamelen de teams zoveel mogelijk geld in. De opbrengst van de Roparun gaat naar goede doelen die zich richten op palliatieve zorg voor mensen met kanker.

Henk van der Velde, voorzitter Stichting Roparun Palliatieve Zorg: "Het is prachtig dat ook dit jaar zoveel mensen zich belangeloos inzetten voor de Roparun. Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers die ieder gemiddeld zo'n 65 kilometer lopen, dat is meer dan anderhalve marathon. Ieder team levert een geweldig sportieve prestatie. Samen met de ruim 400 vrijwilligers en organisatie zijn er zo'n 8.500 mensen actief voor dit goede doel.

Donaties
In de aanloop naar de Roparun zamelen de teams zoveel mogelijk geld in. "Ik hoop dat ook de inwoners van Angeren hun Roparunteam ondersteunen. Mensen die een bepaald team willen ondersteunen, kunnen dit team aan de hand van het teamnummer opzoeken op www.roparun.nl en hun donatie aangeven", zegt Van der Velde.

Jeugdtennistoernooien Gendt

GENDT - Voor de vijfde keer organiseert LTC Gendt weer de jeugdtoernooien:

Mini – driekwarttoernooi heet voortaan Rood / Oranje Event. Rood zes tot en met negen jaar, oranje acht tot en met elf jaar. Het Rood/Oranje Event wordt gehouden op 8 juni. Je kunt je inschrijven tot 1 juni.

Het Open Jeugd tennistoernooi wordt gehouden van 16 tot en met 22 juni. Men kan inschrijven in de onderdelen: Groen 1 en groen 2 (tien tot en met twaalf jaar), tot en met veertien, tot en met zeventien jaar. Voor het Open toernooi kan worden ingeschreven tot 8 juni.

Voor beide toernooien kun je inschrijven via de websites www.ltcgendt.nl of www.toernooi.nl. Deze toernooien zijn mede mogelijk gemaakt door de sponsoren: Wiecherink Bouwmarkt, NDT en Guijt.

Meer informatie staat op de Jeugdwebsite van LTC Gendt.

In één Oogopslag

Weekendvieringen voor De Levensbron

zaterdag 24 mei 2014

19.00 u. St. Donatus Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor In Voice

zondag 25 mei 2014

10.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor Relight 1e H. Communie

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Kardinaal Eijk en het Koor Con Spirito uit Gendt

woendsdag 28 mei 2014

18.45 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters

donderdag 29 mei 2014 HEMELVAARTSDAG Één viering voor de gehele parochie

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor uit Doornenburg

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 27 mei is er weer een open eetcafé in wooncomplex Hofstede aan de Hoefslag 28 in Bemmel. Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 22) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 27 mei: spinaziestamppot met spekjes en verse worst en als nagerecht: een verrassingstoetje.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

SC Bemmel F1 kampioen

BEMMEL - De F1 van SC Bemmel is op woensdag 14 mei kampioen geworden door met 3 - 0 te winnen van De Bataven.

Sven van de Wouw, Edwin Melgers, Martijn Steenbergen en ook Sven Melgers, Cas Steenbergen, Jorg Wannet, Ivar Spanbroek, Lars van der Poel, Jesse Pietersen, Stan van Baarle, Veerle Buurman en Jarda Linders zorgden voor dit fraaie resultaat.

De Stichting Achterland (bevordering poëzie) brengt deze zomer een Gelderse gedichtenbundel uit met foto's, waarvan Lingewaard een onderdeel vormt. SWL heeft begin dit jaar een dichtwedstrijd uitgeschreven om bij een unieke plek voor het gebied (zgn. landmark) een gedicht te maken. Wij feliciteren Frans Walch met zijn winnende gedicht en plekje in de Gelderse dichtbundel die deze zomer uit komt.

Lingewaard

de stroming splijt,

ontwijkt het land,

stugge grond

die water puntig dwingt

tot buigzaamheid

de Rijn verliest,

wijkt links naar Waal

meandert rechts eerst nog verdwaasd,

wordt even Pannerdensch Kanaal

hervindt zichzelf in Nederrijn

met speels gemak zo lijkt

omvatten beide armen

steeds breder wordend land

dat zwoegde, vocht, water bedwong,

rivieren ingedamd

als macht van water wijkt

voor land, in al haar pracht

zich schikken moet,

dan schuilt in dit gebied

onmetelijke kracht

Frans Walch, 2014

Vrouwen Haalderen op stap

HAALDEREN - Op woensdag 28 mei gaat de vrouwenvereniging Haalderen wandelen in Het Goffert Park in Nijmegen. Vertrek is bij De Tichel om 19.00 uur met eigen auto's. Na de wandeltocht koffie met iets lekkers in de Goffertboerderij.

Muller-De Wijse pakt supersnelle duivenvlucht

LINGEWAARD - In het weekend van 10 en 11 mei stond er weer een vlucht op programma. Vanuit Morlincourt (329 km) helaas was het zaterdag te slecht weer om te kunnen lossen en werd er besloten om te wachten tot zondag, waaruit eindelijk om 08.00 uur het startschot werd gegeven aan 279 duiven.

Van 19 liefhebbers door de harde wind uit Zuid west werden er hoge snelheden gehaald van ruim 120 kilometer per uur.

Muller – De Wijse 20 mee 5 pr. 1, 39, 42, 43, 63; H. Lichtenberg 11 mee 2 pr. 2, 56; Comb. Weijers 20 mee 7 pr. 3, 19, 30, 45, 46, 49, 64; W. Geurtz & Zn 27 mee 4 pr. 4, 9, 65, 67; J. v.d. Scheur 9 mee 3 pr. 5, 32, 40; H. de Wijse 11 mee 6 pr. 6, 7, 16, 41, 68, 69; Chr. Graven 20 mee 8 pr. 8, 11, 15, 22, 36, 48, 61, 70; A. van Olderen 26 mee 8 pr. 10, 23, 31, 33, 52, 54, 57, 62; H. Leemreise 17 mee 4 pr. 17 mee 4 pr. 12, 17, 18, 50; Comb. Engelen 20 mee 7 pr. 13, 24, 37, 44, 47, 53, 59; T. Tinnenbroek 21 mee 6 pr. 14, 20, 25, 27, 58, 66; Wiltink-Meijs 20 mee 2 pr. 21, 28; Comb. v. Zadelhoff 10 mee 3 pr. 26, 34, 55; H. Janssen 5 mee 2 pr. 29, 35; Gebr. Graven 10 mee 1 pr. 38; Th. Rutjes 10 mee 1 pr. 51; J. Peters (G) 10 mee 1 pr. 60.

Recyclestraat geeft gebruikte spullen nieuwe bestemming

Sylvia Eeuwes uit Bemmel (rechts) en Ingrit Eising uit Gendt met spullen voor Het Recyclestraatje. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Oranje Koningsmarkten zijn bedoeld om ongebruikte spulletjes voor een paar grijpstuivers weer aan de man te brengen. Wat overblijft wordt door de organisatie naar de afvalverwerking afgevoerd. En dat strookt niet met de groene gedachte van Sylvia Eeuwes uit Bemmel. Samen met Ingrit Eising uit Gendt start ze 'Het Recyclestraatje'. In samenspraak met de maatschappelijke hulp kunnen minima vanaf juni gratis spullen afhalen.

Sylvia Eeuwes is vrijwilliger bij het Dijkmagazijn van Lingewaard Natuurlijk en IVN gids. Het groen zit in haar genen. Met verbazing zag ze al jaren hoeveel bruikbare spullen na de Bemmelse vlooienmarkt in de afvalcontainer terecht kwam. En dat is complete verspilling van bruikbare spullen en schadelijk voor het milieu, zo is haar groene gedachte. Dit jaar trok ze de stoute schoenen aan en zocht contact met het bestuur van Oranjecomité Bemmel-Ressen. Die reageerde meteen positief. De niet-verkochte spullen kwamen in handen van Sylvia en Ingrit. Maar liefst 75 procent hoefde het Oranjecomité daarom dit jaar niet af te voeren.

De initiatiefnemers zijn een week druk geweest om de aanvoer te sorteren. En het is zeker geen rommel wat achterbleef, zegt Sylvia. "We hebben bijvoorbeeld speelgoed dat nog in de originele verpakking zit", vult Ingrit aan. Kleding komt niet in aanmerking om uitgegeven te worden, omdat het deskundigheid vraagt die ze niet in huis hebben. De kleding gaat voor de helft naar Stichting Kledingbank Arnhem die het verdeeld onder de minima. De rest gaat naar Stichting DierenLot. De opbrengst daarvan wordt besteed aan verzorging van asieldieren en dierenambulances.

Toen de dames met het initiatief begonnen wisten ze nog niet dat het zo positief zou uitpakken. In gesprekken werd al snel duidelijk dat de dames op meer dan voldoende steun konden rekenen. Ambtenaren van Lingewaard denken mee, De Kinkel stelt ruimte beschikbaar voor opslag en uitgifte, Stichting Welzijn Lingewaard gaat het Repair Café inzetten om defecte spullen te repareren. Want alles wat de Recyclestraat straks gaat uitgeven is prima in orde.

Sylvia Eeuwes en Ingrit Eising beseffen dat het Recyclestraatje zo'n grote vlucht dreigt te nemen dat ze straks organisatorisch en financieel hulp nodig hebben. Tot nu toe zijn de kosten minimaal en zelf te behappen, maar ook voor bemensing van de uitgiften zijn vrijwilligers nodig. Als ze desgevraagd in de Glazen Bol kijken is het niet ondenkbaar dat het Recyclestraatje straks een stichting zou kunnen worden. Binnenkort volgt er in Het Gemeente Nieuws info over openingstijden van het Recyclestraatje.

Hulp bij computerproblemen

LINGEWAARD - Vanaf mei bemannen de ambassadeurs van SenbiorWeb 'De Helpdesk' in de Bibliotheek in Bemmel en Huissen. Iedere computergebruiker kan hier terecht voor vragen over de computer of het gebruik daarvan.

De Helpdesk in de Bibliotheek Bemmel is open op woensdagmiddag van 14:00 tot 17:00 uur. De Helpdesk in de Bibliotheek Huissen: iedere vrijdagmiddag van 14:00 tot16:00 uur. Het gebruik maken van de Helpdesk is geheel gratis. De Helpdesk is gesloten in de maanden juli en augustus

Het SeniorWeb in Lingewaard is ontstaan op initiatief van de Bibliotheek Lingewaard in samenwerking met de landelijke organisatie SeniorWeb. SeniorWeb is een 'non for profit' organisatie die samen met De Bibliotheek als doel heeft 'het bevorderen van de participatie van vijftigplussers in de nieuwe informatiemaatschappij'.

De Bibliotheek Lingewaard en SeniorWeb organiseren met behulp van een team enthousiaste vrijwilligers (ambassadeurs) een gevarieerd aanbod aan computercursussen voor senioren. Het programma en de lesmethode is hierbij speciaal aan deze doelgroep aangepast. De nieuwe cursusinformatie is binnenkort op de site en in de bibliotheek beschikbaar.

Verdere informatie staat op www.bibliotheeklingewaard.nl. Telefoon 026 3250508.

Wandeling met IVN RijnWaal

BEMMEL - Zondag 25 mei om 14.00 uur start bij het Dijkmagazijn in Bemmel een informatieve bomenwandeling voor jong en oud met gidsen van IVN RijnWaal.

De route loopt langs de mooiste plekjes van Bemmel. Op een speelse manier komt u meer te weten over inheemse en uitheemse boomsoorten en hun mogelijke toepassingen. Behalve de misschien bekende soorten als Els en Linde, staan in Bemmel ook bijvoorbeeld de Vleugelnoot en de Valse Christusdoorn. En van welke boom wordt wijn gemaakt?

De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur.

Parkeren kan bij sporthal De Bongerd, Sportlaan 1 in Bemmel. Vervolgens volgt men het rode gravelpad langs natuurpark De Ward naar het Dijkmagazijn (Waaldijk 4), het beginpunt.

Oost Europa Dag Doornenburg groot succes

DOORNENBURG - Ondanks het slechte weer op Moederdag 11 mei was de Oost Europa Dag, gehouden in het Skoda Museum Nederland –in oprichting-, een doorslaand succes! Het gure weer hield de vele liefhebbers van oude(re) Oost Europese voertuigen niet tegen om in hun oldtimer helemaal onder andere vanuit België of Duitsland naar Doornenburg te komen.

Zeker honderd auto's en ook wat motoren waren van de partij. Diverse clubs gaven acte de presence zoals natuurlijk de Skodaclub, Ladaclub, Tatraregister, Tweetaktclub en Russische merkenclub maar ook bijvoorbeeld de Ural en Dneprclub.

Het Skoda Museum Nederland is een initiatief van Hans Hubers dat –ondanks dat de verbouwing niet gereed is- nu al gratis toegankelijk is. Skoda is een van de vier oudste automerken ter wereld en kent een zeer rijke geschiedenis. Aan de Krakkedel 54 in Doornenburg staat een fraaie collectie van onder andere een Skodalimousine, een tweepersoons-lijkwagen, geheel uit kunststof opgetrokken bestelauto en diverse zeer zeldzame of unieke exemplaren.

J. v. Ingen & Zn. winnen Quievrain

HUISSEN - Zaterdag 17 mei vlogen de duiven van Postduivenvereniging De Vriendenkring met een noord-oosten wind vanaf Quievrain. De afstand was 230 kilometer en de duiven maakten een snelheid van 73 kilometer per uur. De duiven waren om 08.45 uur gelost.

Om 11.53 uur draaide J. v. Ingen & Zn. hun eerste duif. Tweede C. Vermeulen, derde H. Hegeman, vierde E. v. Aalten, vijfde C. Neijenhuis, zesde P.J.H. v. Ooijen.

Ingezonden brief

Na in de Gelderlander van 10 mei 2014 jongstleden gelezen te hebben over een overijverige boa in Huissen stad lijkt mij die Boa ideaal om eens bijvoorbeeld een weekje te komen controleren op de Wagenweg.

Op het naleven van de eenrichtingswegborden plus zebrapaden oversteek want als er een top10 in Nederland bestond voor het negeren van de borden stond de Wagenweg minimaal top 3. Zou een goede bron van inkomsten zijn voor de gemeente en een bron van ergernis bij bewoners en verkeers-deelnemers weg nemen dus ik dacht gemeente sla je slag en doe er eindelijk iets aan.

W Schepers

Huissen

Zestiende Bemmel open 30 en 50+ tennistoernooi

BEMMEL - Over een maand, maandag 16 juni, starten ze alweer met het zestiende Bemmel open 30 en 50+. Inmiddels hebben wij al een behoorlijk aantal inschrijvingen binnen maar voor diegenen die nog niet hebben ingeschreven, maar wel zin hebben in een leuk toernooi, is inschrijven nog mogelijk tot zaterdag 31 mei. Dit kan via de link www.toernooi.nl.

Kunstroute Mea Vota Huissen

HUISSEN - Zaterdag 24 en zondag en 25 mei vindt de vierde Kunstmanifestatie en Kunstroute Kunst in Mea Vota plaats. Vanaf 13.00 tot 17.00 uur zijn alle locaties vrij te bezoeken.

In tuinbouwmuseum Mea Vota heeft een aantal Huissense en Angerense kunstenaars een mooie plaats weten te vinden voor dit jaarlijkse kunstevenement. Negen Huissense kunstenaars laten hun schilderijen, foto's , aquarellen, sculptures en glas in lood aan het publiek zien.

Deze bijzondere locatie aan Boskoops Glorie 33 in Huissen is tevens de uitvalbasis voor de derde kunstroute, die door Huissen en Angeren zal voeren. Er doen naast professionals en semi-professionals, ook amateur-kunstenaars mee. In totaal zijn er twintig kunstenaars .

Met een routefolder , is het werk van deze twintig kunstenaars in het tuinbouwmuseum , ook kunst van zes Huissense kunstenaars in eigen ateliers te bezichtigen . Een route van tien kilometer met voor elk wat wils. Dit jaar is de lus naar Angeren gemaakt. In het Protestante Kerkje aan de Molenstraat 1 aldaar zijn van vijf Angerense kunstenaars (Henk Balk, Els Tijssen, Ineke Beumer, Rita Oostendorp en Ans Oosterink) kunstwerken te zien. De Huissense deelnemers zijn José van Gendt, Karin des Rues, Berma Balk, Gemma Brands, Nick Verhagen, Cor Melchers, Gerrie Aldershof, Hai Verstappen, Louise de Haardt, Martha van Geelen, Stef Meijerink, Ben Berns, Sylvia Gielingh, Xiaoling Huang en Liedje Geene.

Routefolders zijn verkrijgbaar bij winkeliers in Huissen en Angeren, op openbare plaatsen in Huissen. In tuinbouwmuseum Mea Vota. Daarnaast, indien voorradig, zijn ze verkrijgbaar bij Cor Melchers ( tel: 026-3257425 ) en Martha van Geelen ( tel: 026-3251720 ).Evenals bij de deelnemende kunstenaars .

Voorjaarsbloemen in de Bemmelse polder

BEMMEL - Op zondag 1 juni om 14.00 uur is De Veldschuur aan de Sportlaan 1m in Bemmel startpunt van een flinke wandeling door de polder op zoek naar alles wat groeit en bloeit. Ongeveer tweeënhalf uur leiden natuurgidsen van stichting Lingewaard Natuurlijk de wandelaars door de meest bloemrijke delen van de polder met speciale aandacht voor de stroomdalflora.

Akkerhoornbloem tussen het duizendblad, wilde peen, boerenwormkruid, Jacobskruiskruid, streepzaad, margrieten en wede zijn enkele van de vele verrassingen, die de rivier bij hoog water heeft laten aanspoelen en waarvan het zaad is uitgekomen op onverwachte plekjes. Bij de meeste planten wordt verteld waarvoor of waartegen ze te gebruiken zijn.

Het is een wandeling voor het hele gezin met koffie, thee of limonade vooraf in De Veldschuur, het centrum voor natuureducatie van Bemmel.

Tip: Laarzen of stevig schoeisel aan; loepje en fototoestel mee. Deelname kost zes euro. Aanmelden niet nodig. Voor meer informatie: Ben Cornelissen 06 44870449.

MOET Bedevaart naar Kevelaer

Op donderdag 14 augustus vindt de alweer de 102e bedevaart naar Kevelaer plaats. Ook dit jaar willen we weer een harmonieorkest samenstellen, dat zal bestaan uit leden van diverse verenigingen en andere muzikale liefhebbers.

We doen een extra oproep voor klarinettisten, en saxofonisten om zich op te geven, want bij deze groepen hebben we meestal een tekort en dat is jammer. Dit geldt ook voor de bespelers van de dwarsfluit en de hoorn en bas. Iedereen is van harte welkom.

De repetities worden gehouden op maandag 4 augustus en maandag 11 augustus in het Gemeenschapshuis te Huissen -Zand. De repetities beginnen om 19.30 uur.

Het programma is ook dit jaar weer gevarieerd. Voor elk wat wils. Naast de gebuikelijke kerkelijke stukken zijn er ook wat moderne nummers opgenomen. Dit afgewiseld met leuke marsen.

Tussen de tijden van muzikalemedewerking door is er voldoende gelegendheid om een kijkje in Kevelaer te nemen.

Het is een leuke bezigheid, tevens heb je als muzikant een stukje opvulling in de vakantie periode.

Op het einde van dag zal een klein concert gegeven worden op het gezellige kerkplein nabij de basiliek te Kevelaer.

Het vervoer van en naar kevelaer is per bus geregeld.

Voor informatie kunt u terecht bij Theo Jansen 026-3252172 (jansweiss@regiokabel.nl)

HAVO C1 kampioen

HUISSEN - Na een zenuwslopende uitwedstrijd bij VDZ is HAVO C1 op zaterdag 10 mei ongeslagen kampioen geworden. Met de rust stond er nog een 2-1 voorsprong voor VDZ op het scorebord.

In de tweede helft werd er alles aan gedaan om het kampioenschap binnen te slepen. Dat lukte! De eindstand werd 3-3. Jongens gefeliciteerd!

Springcamp Batouwe Basketball

BEMMEL - Batouwe Basketball heeft de ambitie om sport en spel in de regio stimuleren en organiseert daarom een basketballkamp voor de jeugd.

Anders dan voorgaande jaren gaat het hier om een open inschrijving, dat betekent dat ook niet-leden uit de Lingewaard kunnen deelnemen. Het Springcamp vindt plaats in het weekend van 6, 7 en 8 juni.

Voor meer informatie en het inschrijfformulier kun je terecht op de site van Batouwe Basketball: www.BVBatouwe.nl.

Jonge Kracht E5 kampioen

HUISSEN - Jonge Kracht E5 is kapioen. De begeiding en de speelsters kunnen met recht hier trots op zijn.

Jonge Kracht G3 kampioen

HUISSEN - Jonge Kracht G3 kampioen is in de derde klasse 1 G-voetbal als kampioen geëindigd.

Sponsor bedankt

HUISSEN - Leiders en trainers van het G-voetbal van Jonge Kracht zijn in een nieuw jasje gestoken door Cleanmat Trucks. Bedankt namens bestuur, leiders en trainers.

Spetterend feest van licht, beeld, muziek en live bands

Foto: Susan Broekman

HUISSEN - Op zaterdag 8 juni wordt de officiële Huessen Top 700 gepresenteerd. In het kader van het Pinksterfestival Huissen 700 jaar trapt DJ Kinki Sminki om 20.00 uur af op de mainstage van het Raadhuisplein. Het wordt een spetterend feest van licht, beeld, muziek en live bands. Liefst vier Huissense formaties brengen, met een set van een half uur, hun ode aan de Top 700. Daarna gaat Kinki Sminki op geheel eigen wijze los tot in de late uurtjes. Er mag gedanst worden!

De basis is de Top 2000 van 2013. Maar Huissen zou Huissen niet zijn als daar niet een eigen draai aan wordt gegeven. Iedereen mag zijn favoriete nummer aandragen voorzien van een goede motivatie via e-mail info@huissen700.nl of Facebook.com/Huissen700. Kinki Sminki selecteert de meest bijzondere inzendingen en zal deze, inclusief motivatie, ten gehore brengen. Wacht niet langer en zend jouw favoriete nummer in!

Voor de mensen die dit popgeweld te heftig vinden zal de bekende Huissense rasmuzikant en –zanger Peter Sluiter op het podium van het Aloysiusplein een verrassende set spelen. Hiervoor is speciaal een terras ingericht waar je met een lekker drankje kunt genieten van 'De keuze van Peter'. Dus voor ieder wat wils.

Iedereen werkt belangeloos mee aan deze avond. "We zoeken nog mensen met hart voor Huissen die willen assisteren. Voor meer informatie raadpleeg Facebook.com/Huissen700 of de website www.huissen700.nl."

Cursisten Riny van de Pas exposeren in atelier aan huis

HUISSEN - Zondag 25 mei exposeren ruim dertig cursisten van Riny van de Pas hun mooiste schilderijen. Van 14.00 tot 18.00 uur zijn de tuin en het atelier open aan het Laaksevoetpad 5 in Huissen.

Het getoonde werk is verrassend veelzijdig, alle stijlen komen aan bod. Er is gewerkt met acrylverf, waarbij verschillende technieken gebruikt zijn. De cursisten worden aangespoord veel te experimenteren en zo een eigen stijl te ontwikkelen. Het werk bestaat uit portretten en mensfiguren, bloemen, dieren, landschappen, stillevens en abstracten.

Iedereen is welkom, en kan gewoon genieten van een middagje kunst kijken. Koffie en thee staan klaar. Wie interesse heeft, kan zich ook inschrijven voor een of meerdere proeflessen.

Meer informatie over schildercursussen, schilderfeestjes of workshops: 06 57721478 of www.rinyvandepas.nl.

Dartteam SV Op de Korrel kampioen

Dartteam SV Op de Korrel. Van links naar rechts: Bart Wolters, Eddy Derksen, Guus Kempff, Gerard Tap, Marco van Woudenberg en Patrick Brom.

Bemmel - De mannen van Dartteam SV Op de Korrel uit Bemmel zijn kampioen geworden in hun klasse bij de Rivierenland Darts Bond (Nijmegen en omgeving). Het dartteam is onderdeel van Schietvereniging SV Op de Korrel uit Bemmel.

Na een aantal jaren een interne competitie te hebben gespeeld is er door een paar schutters het initiatief genomen een dartteam samen te stellen en zich aan te sluiten bij de RDB (onderdeel van de Nederlandse Dart Bond). Al snel werden er sponsors gevonden die ervoor zorgden dat de mannen goed voor de dag konden komen. En dit alles niet zonder resultaat! Direct in hun eerste jaar pakken ze het kampioenschap en promoveren ze naar de 2e divisie.

In de poule waarin de darters uitkwamen werden 24 wedstrijden gespeeld tegen dertien teams komende uit Nijmegen, Gennep, Deest, Valburg, Driel en Alphen. Dat gezelligheid en teamspirit goed samengaan is dit seizoen wel gebleken. Met een aantal ruime overwinningen hebben de mannen van SV Op de Korrel laten zien dat ze een behoorlijk potje kunnen darten. Met nog één wedstrijd te gaan kon het kampioenschap ze al niet meer ontgaan en op de laatste speelavond is het kampioenschap dan ook feestelijk gevierd.

Toneelvereniging Marjatta twee weekenden actief

Klootschiettoernooi en opvoeren Wagenspel

HUISSEN - Toneelvereniging Marjatta twee weekenden actief in Huissen in juni met klootschiettoernooi op 1 juni en opvoeren van wagenspel op 8 juni.

Op zondag 1 juni timmert Marjatta letterlijk weer aan de weg met het jaarlijkse klootschiettoernooi. Dit wordt nu al weer voor de dertigste keer gehouden, en dit gezellige en sportieve evenement is niet meer weg te denken in Huissen. Start en finish zijn weer in café biljart De Gouden Engel aan de Helmichstraat in Huissen. Deelname staat open voor zowel dames-, heren- als gemengde teams van vijf personen).

De bedoeling van het klootschieten is dat een bal van geperst hout met loodproppen (de 'kloot') in zo min mogelijk (onderhandse) worpen over het parcours 'geschoten' wordt. Het inschrijfgeld bedraagt dertig euro per team. Starttijd van het eerste team is rond 11.00 uur en de prijsuitreiking is gepland om 18.00 uur. Inschrijfformulieren zijn per e-mail op te vragen op het e-mailadres klootschietdag@marjatta.nl of te downloaden op de website www.marjatta.nl.

Op zondag 8 juni speelt Toneelvereniging Marjatta op het schoolplein in de Lange Kerkstraat een aantal malen het wagenspel 'Rufus de Slegte' in het kader van de festiviteiten rond 'Huissen 700 jaar stad'.

"Attentie, mannen en vrouwen, wijzen en dwazen, Het stuk dat ge gaat zien, zal u zeker verbazen. Het gaat over het verschil tussen kwaad en goed, Over wat ge wel kunt doen, of beter laten moet. We kunnen slechts zeggen: "Mensen komt dit zien, komt dit zien". Marjatta verwelkomt u graag op 1 en op 8 juni.

Meiden De Doornick schoolvoetbalkampioen Gelderland-Zuid!

GENDT/DOORNENBURG - Op 16 april werd op het sportpark van de Bataven in Gendt eerst gestreden om het kampioenschap van het rayon Lingewaard, waar 25 teams aan meededen. Nadat door het team van de Doornick1 alle wedstrijden waren gewonnen konden de meiden zich al kampioen van Lingewaard noemen.

Hierdoor mochten zij op 14 mei meedoen aan het kampioenschap van Gelderland-Zuid in Ochten, waar door tien rayonkampioenen in twee poules werd gestreden. Ook hier werden alle wedstrijden overtuigend gewonnen. Beide poulewinnaars speelden op 16 mei de finale bij Achilles '29 in Groesbeek. Na een klinkende 11–4 overwinning tegen de Zonnepoort uit Elst mogen de meiden zich kampioen van Gelderland-Zuid noemen.

Woensdag 21 mei gaan ze proberen om in Ede het kampioenschap van District Oost binnen te halen.

Angeren ZA2 kampioen

Foto: Hans Joosten

ANGEREN - Zaterdag 10 mei heeft Angeren ZA2 haar kampioenschap binnengesleept. Met negen punten voorsprong op de nummer twee kon de eerste plaats niet meer worden afgenomen. Het werd groots gevierd met een huldiging, een ronde op de platte kar en een groot feest in de kantine.

14 / 24

Wij zijn er klaar voor!

Foto: Ed van Eeckhoud

BEMMEL - De zevende editie van deBOL Junior Avond4Daagse gaat op 20 mei van start en de organisatie is er helemaal klaar voor. Op 14 mei werden de laatste puntjes op de i gezet en als de weergoden nu ook een beetje meewerken zal deze Avond4Daagse weer één groot feest worden.

De dames van deBOL, toch de coördinatoren, de mannen die de route uitzetten en bepijlen, de verkeersregelaars, de mensen op het startbureau, de mensen op de controleposten en de man met de bezemfiets, zij beginnen met heel veel plezier en enthousiasme aan deze gezellige klus.

Met de inzet van 60/65 vrijwilligers iedere avond, onze sponsoren, donateurs en Vrienden van deBOL en de bijdrage en medewerking van de gemeente Lingewaard en De Kinkel zal het een prachtig wandelfeest worden dat op vrijdag afgesloten wordt met een spetterend feest waarbij de burgemeester en twee wethouders ook aanwezig zullen zijn om alle deelnemers binnen te halen.

De intocht start om circa 19.15 uur op het schoolplein van basisschool De Vlinderboom aan de Dorpsstraat en loopt via de Dorpsstraat en de Kinkelenburglaan naar cultureel centrum De Kinkel waar alle deelnemers het vierdaagsekruisje en het wandeldiploma mag ophalen.

Gendtse vrouwen beklimmen Mont Ventoux

Op de foto links Agenita, rechts Cornia. In het midden ALS-patiënt Wim Janssen, eveneens uit Gendt

GENDT - Op 30 mei nemen Cornia van de Salm en Agenita Brink uit Gendt in Zuid-Frankrijk deel aan de Tour du ALS. Ze fietsen die dag de Mont Ventoux op en zamelen daarmee geld in voor onderzoek naar de genadeloze ziekte ALS.

Mont Ventoux. De Kale Berg. De Hel van het Zuiden. Met haar bizarre uiterlijk en een top van 1909 meter is het misschien wel de meest legendarische berg van Europa. Cornia en Agenita schrikken er niet van terug. Ze hebben de afgelopen maanden hard getraind om met de racefiets deze berg te bedwingen.


Nog belangrijker dan hun goede conditie is echter hun motivatie. Ze willen 'iets' doen in de strijd tegen ALS. Vooral omdat twee goede bekenden lijden aan de ziekte: hun dorpsgenoot Wim Janssen en de echtgenoot van een collega van Agenita, Alex Duijn. Cornia: "Lijdzaam toezien hoe het leven van mensen wordt verkort is voor ons geen optie." Agenita: "Daarom gaan we ervoor, en steunen we het motto van de Tour du ALS om samen ALS de wereld uit te trappen!"

De Tour du ALS is een evenement waar fietsers, hardlopers en wandelaars geld inzamelen. Het doel is dat er eindelijk medicijnen en behandelmethodes komen om ALS te kunnen bestrijden. Tour du ALS is een initiatief van Nederlanders. Sinds 2012 gaan zij elk jaar één dag een ongekende uitdaging aan. Deelnemers verleggen hun grenzen en volharden in een sportieve strijd, met het goede doel voor ogen.

Via de website van Tour du ALS met onderstaande link kan iedereen, die wil een donatie storten. Klik op 'maak donatie'. Op deze pagina kunnen alle gegevens en eventueel een persoonlijk bericht worden ingevuld, en kan het bedrag worden overgemaakt: http://deelnemers.tourduals.nl/team/61/donaties.

Singersongwriters in Dorpshuis Angeren Theater

ANGEREN - Drie stijlen, drie stemmen… een verrassende combi. Op zondagmiddag 25 mei is Dorpshuis Angeren Theater opnieuw het decor voor een singer-songwriters ontmoeting van drie artiesten die veelvuldig in het land te horen en te zien zijn. Soms solo, soms hebben ze ook als duo opgetreden maar in elk geval hebben zij nog niet eerder gezamenlijk op onze planken gestaan.

De sessie van vorig jaar met Rob Crosby uit Nashville, USA was een geweldig succes en snel uitverkocht. Dat als speciale verrassing Ilse DeLange ook nog een paar liedjes meezong was natuurlijk de kers op de taart! Enthousiaste reacties na afloop van de bezoekers gaven ons de inspiratie om aan deze 'singers in the round' opzet ook dit jaar een vervolg te geven. Als extra onderdeel kun je via de website dorpshuisangeren.nl ook een aantal favoriete songs aanvragen.

Dick van Altena (onder andere Major Dundee en Betuws Dialect - dickvanaltena.com), Tom Schraven (onder andere Montezuma, TheaterRank2012 - tomschraven.nl) en Marcel Smulders (Countryband Savannah - savannah.nl) staan garant voor een geheel eigen vertolking van de nummers. Deze middag, aanvang 14.30 uur belooft een prachtige diverse muziekmiddag te worden.

Ticket info

Toegangskaarten te koop aan de kassa van het Dorpshuis, telefoon (026) 325 11 86 of via e-mail tickets@dorpshuisangeren.nl

De kaarten zijn twaalf euro vijftig in de voorverkoop of zeventien euro vijftig aan de zaal indien nog voorradig. Dorpshuis is geopend vanaf 13.30 uur.

Atelier Liedje Geene open tijdens kunstroute Mea Vota

HUISSEN - Zaterdag 24 en zondag 25 mei wordt de kunstroute Mea Vota in Huissen gehouden. Veel kunstenaars tonen in hun eigen atelierruimte hun eigen werken.

Zo ook Liedje Geene die in haar eigen atelier haar nieuwe werken tentoon stelt. Dit jaar heeft Liedje kleiner werk vervaardigd, dan we gewend van haar zijn. Zij werd geïnspireerd door de film Les Miserables. Dit thema wordt zowel letterlijk als figuurlijk in haar kleine keramische beelden van oudere mannen en vrouwen uitgebeeld; Ieder met z'n eigen gewoontes en posities.

Ook de schilderijen met non-figuratieve kunst zijn kleiner van formaat, maar wel even vrolijk en kleurrijk wat we van Liedje gewend zijn. Daarnaast begeeft ze zich op het vlak van interieur inrichting. Liedje maakt van de gelegenheid gebruik om haar atelier op te ruimen.Haar eerder gemaakte werken worden tegen bodemprijzen verkocht.

De tentoonstelling is op zaterdagen zondag 24 en 25 mei van 12.00 tot 17.00 geopend aan de Doelenstraat 2a in Huissen. Een drankje en een hapje staan er klaar. Een voorproefje van haar nieuwe werk staat op www.liedjegeene.nl.

Drieluik gilden in Mea Vota

HUISSEN - Het is weer zo ver. De jaarlijkse Kunstmanifestatie van Kunstplatform 'Mea Vota'. Naast de vertrouwde Kunstroute is er ook een groepsexpositie van negen kunstenaars in Tuinbouwmuseum Mea Vota.

Gerrie Aldershof doet weer mee. Deze keer exposeert hij met een fotodrieluik over de Huissense Gilden. Dat sluit mooi aan bij de viering van Huissen 700 jaar stad. In de roemruchte geschiedenis van Huissen vertegenwoordigden de Gilden immers eeuwenlang een bijzondere rol. Kleurrijk en op typische Huissense wijze zijn zij nog steeds aanwezig om tal van tradities en evenementen in stand te houden. Een kleine greep daaruit zoals het Beleg en Ontzet, de Umdracht en de Aubade tijdens Koningsdag is te zien in Tuinbouwmuseum Mea Vota, Boskoops Glorie 33 in Huissen. De expositiedagen zijn op zaterdag 24 en zondag 25 mei. De openingstijden staan op www.mea-vota.info.

Jonge Kracht E6 kampioen

HUISSEN - Hoe kan het nog mooier, tijdens Huissenbloemenstad en in het weekend van moederdag kampioen worden! Na vorig jaar als winterkampioen van het veld te zijn gestapt, is de E6 van Jonge Kracht nu ook zomerkampioen geworden.

De eerste wedstrijd na de winterstop was een wedstrijd in de ijzige kou,wind en veel regen. Gelukkig konden de navolgende wedstrijden telkens onder redelijke weersomstandigheden gespeeld worden.

De E6 speelde ook in dit voorjaar weer als een team, liet zien dat verdedigen ook heel belangrijk is en na soms een moeilijke start bleven de jongens van Jonge Kracht door hard werken overeind.

Met fantastisch verzorgd voetbal en mooi positiespel werd ook de kampioenswedstrijd met een overwinning afgesloten. De E6 van Jonge Kracht werd daardoor definitief zomerkampioen. De bloemen werden overhandigd en de nodige felicitaties volgden. En natuurlijk was er ook nu weer een feestelijke rondrit op de rode platte kar. De ouders hadden nog voor een mooie medaille gezorgd en na een hapje en een drankje , aangeboden door het bestuur, keerde de kersverse kampioen met een welverdiend gevoel huiswaarts.

Meiden D1 Bataven kampioen

GENDT - De Bataven meiden D1 zijn kampioen! Merle Alofs, Liselot Botterblom, Ilse Scholten, Dide Sparnaay, Anne Geveling, Nienke Dik, Maud Verhoeven, Donna Akse en Tess Witjes hebben volop redenen om uit hun dak te gaan.

Buitenpoort Huissen blaast Hemelvaartsdag nieuw leven in

Geen Queen maar Turbo! De Arnhemse rockband van weleer keert weer terug in Huissen, live op Hemelvaartsdag in de Buitenpoort.

HUISSEN - Nieuw live muziekevent in Huissen met 'Snow Patrol' en Turbo. Iedere oudere jongere zou het mee moeten kunnen zingen. 'You girl', die heerlijke hit van Turbo. De Arnhemse band trad dik 30 jaar geleden vaak op in Huissen. Dat doen ze nogmaals, op het nieuwe live muziekevent Goeie Hemel! Inderdaad op Hemelvaartsdag (donderdag 29 mei a.s) in De Buitenpoort. Met ook het wereldvermaarde 'Snow Patrol'. Entree gratis!

Het multifunctionele Huissense horecabedrijf blaast met het live muziekspektakel Hemelvaartsdag nieuw leven in. ,,Iedereen die er op deze dag met vaak heerlijk weer op uit wil trekken, de drukte in Arnhem wil vermijden, maar toch van diverse bands wil genieten kan nu ook in Huissen terecht!'', aldus Herman van Gellecum, eigenaar van De Buitenpoort.
Behalve Turbo (met topzanger Leen 'Lain' Barbier) treedt 'Snow Patrol' op. Deze wereldberoemde band is bekend van de megahits Chasing cars, Shut your eyes, Crack the shutters en de wereldwijde nummer 1 Just say yes. De tribute van deze wereldberoemde band wordt uitgevoerd door Pas-op, een fantastisch formatie die zelf ook nog een set speelt. Met covers van o.m. Kings of Leon, De Dijk en U2.
DJ-support: Kinki Sminki. Goeie Hemel!(vaartsdag) in de Buitenpoort start donderdag 29 mei om 14.00 uur. De entree is gratis!

Elst op Stelten telt mee voor NK Standwerkers

ELST – Op tweede Pinksterdag (9 juni 2014) is het Elster dorpshart traditioneel weer het toneel voor Elst op Stelten (EOS). Vanaf 11.00 uur tot 18.00 uur staat het Elster centrum bol van de activiteiten. Renovatie werkzaamheden aan de Smidsstraat zorgen deze straat dit jaar niet toegankelijk is.

Bewaakte fietsenstalling

Voor de Grote Kerk en ter hoogte van de ING Bank worden opnieuw bewaakte fietsenstallingen ingericht die bemand worden door jeugdspelers van Spero. Op vier podia, opgesteld ter hoogte van Snelders Sport, Italiaans Restaurant L'Italiano, in de Kleine Molenstraat en in de Willemsstraat ter hoogte van SNS Bank is er muziek. De bekende trailer van Hobma Modelbouw ontbreekt ook in 2014 niet net als de klimrots, de kinderboerderij en de bungeetrampoline. Voor de kleinsten is er schminken, diverse springkussens, de draaimolen en een ritje op een pony van de Elster Pony Club. De doorgang via de Wagenmakersstraat vanaf de zuidkant naar de markt is daardoor afgesloten, de belangrijkste entree is vanaf het Europaplein en de Halve Morgen. Verder zal ook het Korps Nationale Reserve van de Landmacht weer aanwezig zijn op de markt en kunnen prijzen geschoten worden op een voetbaldoel in de Oranje Nassaustraat.

NK Standwerkers

Op het grote podium tegenover het gemeentehuis zijn demonstraties van onder andere Sportcentrum de Studio en ook is er de modeshow. Drie keer tonen Mannen VANNU, Vrouwen VANNU, Stennis, Met Muisjes, Snelders Sport en Shoeby Elst hun nieuwste collecties. Verspreid over de markt zullen tien standwerkers hun waren aan de man of vrouw proberen te brengen. Zij worden daarbij beoordeeld door een jury en de resultaten van de jurybeoordeling tellen mee voor het Nederlands Kampioenschap voor Standwerkers.

Nieuw bij Albert Heijn in het assortiment!

LINGEWAARD - Superfood, ook wel "whole food" genoemd, staat ook bij Albert Heijn Bemmel, Gendt en Huissen volop in de belangstelling. Onder andere Gojibessen, chiazaad, tarwegras en rauwe chocolade staan bekend als supergezonde voedingsmiddelen.

Wat zit erin en zijn ze echt zo goed? Lees het achterop de verpakkingen door middel van het handige informatie labeltje. Nu volop verkrijgbaar in onze winkels.

Messen slijpen bij Bongers Bemmel

BEMMEL - Op donderdag 22 mei van 10.30 tot 17.30 uur kunt U weer al uw messen en scharen laten slijpen bij Bongers aan De Pollenbrink 7-9 in Bemmel. Op deze dag komt de bekende slijper J. Kunst weer naar De Pollenbrink voor het slijpen van alle soorten scharen en messen. Koks- en tafelmessen welke ook gekarteld kunnen worden. Ook voor tuingereedschap is het nu de tijd.

Mocht u deze dag niet aanwezig zijn, dan kunt U vooraf uw messen en scharen aanleveren en ze later geslepen weer ophalen. Maak gebruik van deze slijpservice want met scherp gereedschap krijgt U het beste resultaat.

Fa. Th Bongers is gevestigd aan De Pollenbrink 7-9 in Bemmel (naast de Lidl) telefoon (0481) 46 23 12. Email: bongersluxe@hetnet.nl.

Wederom een geslaagde actie van de Bemmelse markt!

BEMMEL - Op de foto de gelukkige prijswinnaars van de actie op de Bemmelse markt. Zij wonnen allen een boodschappenmand ter waarde van honderdtwintig euro.

Deze manden zijn samengesteld en aangeboden door de marktkooplieden.

Tienkoppige band in Buitenpoort

Rockcoverband Jim Branning

HUISSEN – De Buitenpoort biedt muziek- en zangtalent graag een podium. Zo ook Jimm Branning. Een rock- en popcoverband die liefst tien man (m/v) sterk is. Komende koopzondag (25 mei) in het centrum van het stadje van plezier gaat de Nijmeegse formatie de harten van de Huissenaren veroveren. De entree is gratis.

Jim Branning, vernoemd naar een karakter uit de bekende Britse soapserie Eastenders, zit vol met muziekliefhebbers.Ieder vol ervaring. Sommigen geven hun ervaring door aan jong talent door hen les te geven. Als de tien samenspelen spat het plezier er vanaf, met de twee geweldige zangeressen (waaronder een uit Huissen) als blikvangers.

De livesensatie speelt een breed repertoire met zowel eigentijdse nummers als echte rockklassiekers. Op geheel eigen wijze worden nummers van o.a. Guns 'n Roses, Foo Fighters, Lenny Kravitz en Kane gebracht. Ingrediënten: melodieuze toetsen, rauwe en scheurende gitaren, strakke drums en de enthousiaste zangeressen dus.

Het optreden op (koop)zondag 25 mei in De Buitenpoort begint om 16.00 uur en de entree is gratis!

Marcella van Bulters Podologie in Bemmel heeft oog voor uw voeten...

BEMMEL – Voeten zijn het fundament van je lichaam en je moet er een heel leven lang meedoen. Juist daarom zijn voeten zo belangrijk en bij voetklachten is een gang naar de podoloog beslist geen overbodige luxe. Sinds kort heeft Marcella Bulters zich met een praktijk in podologie gevestigd. Hier worden vele klachten opgelost met door haar speciaal op maat vervaardigde podologische zolen. Voor een bezoek aan haar praktijk is geen verwijzing van de arts nodig.

Voetklachten, wie heeft ze niet? Tijdelijk vanwege een sportblessure. Of al langer door een verkeerde aangenomen houding. Tintelende tenen, hielpijn of pijn ontstaan door x-benen zijn klachten, die behandeld kunnen worden. Podoloog Marcella kan met haar therapie de pijn doen verminderen of zelfs wegnemen. Ook teenortheses kunnen voor een oplossing zorgen. Een bezoek aan Bulters Podologie kan ook een operatie doen voorkomen of in elk geval uitstellen.

Voeten kunnen ook elders in het lichaam voor klachten zorgen, zoals bij enkels, knieën, heupen en de onderrug. Vaak ontstaan door disbalans van het lichaam; of bij sporters door een misstap. Voor risicogroepen als personen met overgewicht en diabetici is een bezoek aan de voetspecialist veelal de moeite waard.

Marcella (sinds haar zestiende al actief in de schoenenbranche!) werkt op afspraak en heeft haar praktijk óók geopend op de woensdagavond en zaterdagochtend. Bovendien komt ze desgewenst aan huis.

Zaterdag 24 mei is Bulters Podologie aanwezig bij Buiting Schoenen in Bemmel voor advies en informatie.

Bulters Podologie, Ressensestraat 26-L, Bemmel; telefoon 06 52210390; www.bulterspodologie.nl.

Modespektakel groot succes

BEMMEL - Het modespektakel van Chicco Hair&Beauty en Hema Bemmel op 9 april was een enorm succes. Onder het genot van een hapje en een drankje was er in de Hema deze avond een spectaculaire modeshow.

Achttien modellen showden de nieuwste trends in kapsels en make-up, dit in combinatie met de prachtige voorjaars/zomer collectie dames, kinder- en badkleding in frisse kleuren. Een huidanalyse, haar&make-up advies, en gratis gellak op de nagels werd deze avond verzorgd bij chicco Hair&Beauty. Ook was er voor iedereen een leuke goodiebag. Op deze avond was er een prijsvraag, hiermee won één persoon een volledige metamorfose verzorgd door Chicco Hair&Beauty, deze persoon werd aangekleed door Hema Bemmel.

Inmiddels is de uitslag van deze metamorfose bekend en heeft de metamorfose op dinsdag 14 mei plaats gevonden. "Zie hier de foto's van het prachtig resultaat van deze metamorfose. Wilt u zelf ook een advies, dan bent u altijd welkom bij Hema Bemmel en Chicco Hair&Beauty."

Elektrische fiets testen bij Profile Ouwerling

HUISSEN - Altijd al eens geheel vrijblijvend een elektrische fiets willen uitproberen? Dat kan zondag 25 mei vanaf 12.00 uur in Huissen bij Jansen Totaal Wonen. Hier staat Profile Ouwerling voor u klaar met een Elektrische Fiets Testdag. U treft de unieke combinatie van een dagje meubelboulevard winkelen en alle ruimte die u geboden wordt een proefritje te maken op een echte e-bike.

Het Profile Ouwerling team staat gedurende deze koopzondag voor u klaar om u geheel vrijblijvend te informeren en adviseren over de nieuwste modellen en bijbehorende mogelijkheden. Speciaal voor dit event staan er ruim 20 elektrische fietsen voor u klaar om uit te proberen. Van hippe lifestylefiets tot ultiem veilige fiets, tot de meest verkochte elektrische fiets van 2013 in Nederland.

Profile Ouwerling 'de fietsspecialist' heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan; alle fietsen hebben gerenommeerde storingsvrije aandrijfsystemen zoals Bosch en Yamaha en zijn afgemonteerd met louter hoogwaardige kwaliteitsonderdelen. Het brede assortiment maakt dat Profile Ouwerling voor iedereen een passende fiets heeft. De medewerkers van Profile Ouwerling zijn deskundig op het gebied van de elektrische fiets, waardoor u bij hen met al uw vragen terecht kunt. Zij zullen u dan ook met veel enthousiasme op weg helpen. Uiteraard kost het proefrijden u niets.

Naast een proefrit op een elektrische fiets kan er gewinkeld worden op de meubelboulevard. De winkels zijn tussen 12.00 en 17.00 uur geopend (bij Jansen Totaal Wonen, Karstraat 95 on Huissen).

Profile Ouwerling de fietsspecialist, Huissen, 026-3259075, www.profile-ouwerling.nl.

Deutsche Mittag bij De Kater

HUISSEN - De traditie zet zich voort! Het is weer tijd voor de vierde Deutsche Mittag. Deze zal plaats vinden op hemelvaartsdag, donderdag 29 mei vanaf 16.00 uur. Café De Kater zal omgebouwd worden tot een Deutsche bierstube, dit zowel binnen als buiten.

Uiteraard zal er Deutsche schlagers te horen zijn. De muziek wordt verzorgd door Sowieso. Sowieso is een bekend muzikaal duo uit Groesbeek. Het bier zal geschonken worden in pullen en voor de lekkere trek zullen er bratwursten verkrijgbaar zijn. Café De Kater, Lange Kerkstraat 3 te Huissen

Berry Jurcka wint paaseieren- actie van de SNS in Bemmel

BEMMEL - Berry Jurcka is de gelukkige winnaar van de actie 'raad het aantal paaseieren' van de SNS Bank aan de Dr. Poellstraat 2c in Bemmel. Op 6 mei overhandigde franchisenemer Theo Nas de prijs aan Berry. Hij won een cadeaubon van maar liefst vijftig euro van 't Wapen van Bemmel. Berry zat met zijn schatting van vijfentachtig eieren het dichtst bij het werkelijke aantal van honderd negenentwintig.

SNS Bank Bemmel organiseerde de actie om de aandacht te vestigen op hun verzekeringscheck. Uit onderzoek blijkt dat consumenten honderden euro's per jaar kunnen besparen op hun schadeverzekeringen. "Bent u geen winnaar maar wilt u weten of u ook kunt besparen? Maak dan een vergelijking op www.snsbank.nl of kom bij ons langs."

EZA Vastgoed Makelaardij in Bemmel bestaat vijf jaar

BEMMEL – "Tegen de wind in presteren ", aldus Eugène Zaat van EZA Vastgoed Makelaardij. Het is al weer ruim vijf jaar geleden dat Eugène Zaat zijn NVM makelaarskantoor in Bemmel startte. Inmiddels is EZA Vastgoed Makelaardij een serieuze speler op de woningmarkt in het gebied Arnhem, Nijmegen, Lingewaard en Overbetuwe.

"De wind zat de makelaars en huiseigenaren de afgelopen vijf jaar flink tegen door de slechte woningmarkt, maar ik ben er trots op dat wij toch, ondanks deze 'tegenwind', onze portefeuille hebben versterkt en vergroot. Het blijft mooi en inspirerend om voor klanten hun huis te verkopen of hen te begeleiden met de aankoop van hun droomhuis", aldus Eugène Zaat.

In de afgelopen vijf jaar hebben wij fraaie successen geboekt met het verkopen, aankopen, verhuren en taxeren van woningen en bedrijfsmatig vastgoed. Sinds twee jaar verzorgen wij ook met positief resultaat veel bezwaren voor burgers die hun WOZ-waarde te hoog of te laag vinden. Daarnaast hebben wij zelfs onze woningvoorraad te verkopen (voormalige) huurwoningen van corporaties en vastgoedbedrijven weten te verdubbelen. Deze woningen zijn vooral geliefd bij en zeer geschikt voor de starters op de woningmarkt.

Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan heeft EZA Vastgoed Makelaardij een wel hele aantrekkelijke kortingsactie, namelijk de 5x5-jubileumactie. "Als u van plan bent om uw woning of appartement te verkopen, dan krijgt u nu 555,55 euro korting op de normale verkoopcourtage. Deze actie loopt tot en met 31-07-2014 en geldt alleen voor nieuwe verkoopopdrachten. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor een verkoopgesprek kunt u contact opnemen met EZA Vastgoed Makelaardij."

EZA Vastgoed Makelaardij, Sportlaan 7, Bemmel. Telefoon: 0481 750846; www.ezavastgoed.nl.

Open dag Manege Ruimzicht in Arnhem-Zuid

ARNHEM-Manege Ruimzicht is een mooi, veelzijdig, maar vooral gezellig manegebedrijf voor jong en oud. Vanaf vijf jaar kan de jeugd al kennismaken met het ponyrijden. Dit begint met de knuffellessen.

Op deze manier leren de kinderen op een speelse manier vertrouwd te raken met de pony en de eerste beginselen van het paardrijden. "Ook organiseren wij kinderfeestjes, waarbij de pony's en het spelelement centraal staan. Tijdens de zomervakantie zijn er diverse ponykampen. Ook voor de volwassenen is er genoeg vertier. De lessen zijn ingedeeld van beginners tot en met de gevorderden. Zowel dressuur als springen komen aan bod. Ook bestaat de mogelijkheid om bij onze manege uw ruiterbewijs te halen. Kortom, er is genoeg bij ons te beleven en dit alles in een gemoedelijke sfeer, waarbij veiligheid en verantwoord paardrijden hoog bij ons in het vaandel staan."

Tijdens de open dag op zondag 25 mei stelt Manege Ruimzicht haar deuren voor iedereen open van 12.00 tot 16.00 uur. Altijd al willen paard/ponyrijden? Dan is dit het moment om kennis te komen maken met deze mooie tak van sport. Tijdens de open dag zijn er diverse demonstraties te zien, waaronder een demonstratie van de carrouselgroep van de manege. Er zal dan door een twaalftal ruiters/amazones allerlei figuren worden gereden op muziek. Ook kan iedereen deze dag gratis paard/ponyrijden. "Onze manege is uitgerust met een gezellige kantine, zodat u ook een drankje en/of een hapje bij ons kunt nuttigen. Meer informatie: www.manegeruimzicht.nl."

Nieuwe trend is meubelstoffering

HUISSEN/ARNHEM/BENNEKOM – Wie kent het niet. Op een bepaald moment is de bekleding van uw meubels, de kussens van de caravan of boot, versleten. U wilt een restyling van de meubels thuis. Dan is het vaak zoeken naar het juiste bedrijf op de juiste plaats. Steeds meer mensen laten hun meubels herstofferen bij Meubelrestyle.

Klanten kunnen bij dit bedrijf terecht voor de stoffering van antieke, klassieke en moderne meubels. Wij zijn gespecialiseerd in het stofferen van designmeubels, zoals: Leolux, Artifort, Gelderland, Harvink, montis et cetera. Tevens kan men hier terecht voor de stoffering van de boot of caravan. Voor ondernemers is het ook interessant om hun interieur te laten herbekleden. Men kan denken aan kantoorstoelen onder andere Ahrend, Gispen etc, of banken van de showroom. Dit is immers goedkoper dan nieuw kopen.

In de showroom van het bedrijf kunt u kiezen uit Tienduizenden meubelstoffen. Collecties van onder andere De Ploeg, Kvadrat, Buvetex, Saum en Viebahn en Jab hangen hier uitgestald. Ook voor bekleding in leder kunt u hier terecht. Meubelrestyle heeft een van de grootste collecties van Nederland.

"Wij stofferen uw meubels weer als nieuw met daarbij een keuze uit tienduizenden meubelstoffen. Er is altijd wel een meubelstof die bij uw interieur past. Het bedrijf biedt drie jaar CBW-garantie op het maken en de meubelstoffen. Daarnaast is het uiterst milieuvriendelijk om uw goede oude meubels te laten herstofferen. Nieuw is dat u zelf uw meubels online kunt bekleden. Kijk op www.meubelrestyle.nl en stoffeer uw eigen meubel. Wij komen voor een vrijblijvende offerte bij u thuis. Tevens kunt u meubelstoffen komen kijken in onze showrooms in Huissen en Bennekom."

Meubelrestyle, Nijverheidsstraat 5, Huissen; telefoon 026 3275275; fax. 026 3275260; Edeseweg 28, Bennekom, telefoon 0318 413191; www.meubelrestyle.nl; info@meubelrestyle.nl.

Feestelijke heropening Speeltuin Hulhuizen

HULHUIZEN - Na een periode van wikken en wegen heeft stichting Sport- en Speeltuinvereniging Hulhuizen besloten om beide kunstgras tennisbanen te verwijderen. De banen zijn ruim twintig jaar in gebruik geweest, de mat was versleten en niet meer geschikt voor tennis.

De animo voor tennis is de laatste jaren sterk afgenomen waardoor vernieuwing van het kunstgras een verkeerde investering zou zijn. Deze ruimte is aan de speeltuin toegevoegd en heeft een ware metamorfose ondergaan. De bestaande ondergrond voor het inrichten van de speeltuin voldeed niet aan de hiervoor gestelde eisen en is in het geheel vervangen. De speeltuin is uitgebreid met nieuwe speelmogelijkheden. Het aanwezige kasteel is aangepast zodat de bestaande speeltuin een aaneengesloten ruimte is geworden met de locatie van de voormalige tennisbanen.

Geplaatst zijn een air-trampoline, survivalbaan, tienerbanken, pondo, skelter / skatebaan met de mogelijkheid in de winter een ijsbaan te creëren, een dubbele curver en als eyecatcher een piraten schip met een vlot op veren centraal in het midden van de ruimte. Tevens is de uitbreiding van de speeltuin voorzien van beplanting en een parkeerkeerplaats voor skelters. Al met al een ingrijpende verandering wat voorziet in een fantastische uitbreiding van de speeltuin. De werkzaamheden zijn gestart medio 2013 en hebben een jaar in beslag genomen. De officiële opening is op zaterdag 7 juni om 14.30 uur gelijktijdig met de opening van het Pinksterfestijn in 2014 waarbij alle belangstellende welkom zijn. De uitbreiding is in eigen beheer en zelfwerkzaamheid door bestuur en vrijwilligers gerealiseerd met medewerking van gerenommeerde uitvoerders en leveranciers met steun van sponsoren.

Op de site www.hulhuizen.nl , link stichting / grootse uitbreidingsplannen 2013 / 2014 is het verloop van de activiteiten te zien.

RegioBank – Guijt organiseert Zilvervlootparade

GENDT - Guijt verzekeringen, Zelfstandig Adviseur van RegioBank in Gendt, organiseert op de laatste dag van de avondvierdaagse, vrijdag 23 mei aanstaande vanaf 18.00 uur, de RegioBank Zilvervlootparade. Tijdens deze parade op sportpark Walburgen te Gendt is er voor kinderen van alles te doen: een springkussen, wervelwindspel en een pannaveld om te voetballen. Met het wervelwindspel en de kleurwedstrijd zijn er ook nog eens fantastische prijzen te winnen.

RegioBank organiseert dit spektakel om Zilvervloot Sparen voor kinderen in de spotlights te zetten. Met Zilvervloot Sparen worden kinderen op jonge leeftijd gestimuleerd om te beginnen met sparen.

Met Zilvervloot Sparen wil RegioBank het sparen onder jongeren bevorderen zoals dat ook bij de oude zilvervloot spaarrekening gebeurde. Vanaf de geboorte tot aan hun achttiende kunnen spaarders jaarlijks maximaal zeshonderd euro sparen. Als zij de hele spaarperiode volmaken, ontvangen zij bovenop het gespaarde geld een premie van maximaal tien procent. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat Zilvervloot Sparen de meest aantrekkelijke kinderspaarrekening is. In september 2012 herintroduceerde RegioBank Zilvervloot Sparen. De spaarrekening was vanaf 1958 enorm populair tot de overheid in 1992 de regeling stopte.

Zilvervloot Sparen afsluiten kan bij RegioBank – Guijt aan de Langstraat 1 te Gendt.

'Kom gerust langs, wij nemen graag de tijd om alles met u persoonlijk door te nemen. Gewoon, met een kop koffie erbij.'

Betuwe Express buspartner Nederlands Elftal

HERVELD - Op vrijdag 16 mei is de nieuwe spelersbus van het Nederlands Elftal gepresenteerd. Vervoerder van het team is Betuwe Express uit Herveld. De luxe touringcar werd officieel overgedragen aan bondscoach Louis van Gaal. De spelersbus gaat het Nederlandse elftal de komende vijf jaar vervoeren naar trainingen en thuiswedstrijden en is daarom uiteraard voorzien van alle gemakken en comfort.

De Mercedes Travego spelersbus is door Sunweb en buspartner Betuwe Express in nauwe samenspraak met de technische staf van Oranje samengesteld. De bus telt 44 zitplaatsen en is uitgerust met comfortabele fauteuils, een keuken, kledingkasten, toilet en biedt de spelers daarnaast volop multimedia mogelijkheden.

Sunweb, de officiële reispartner van de KNVB, heeft samen met de voetbalbond het doel gesteld om de spelers én fans van Oranje zo goed mogelijk te faciliteren in hun reis en verblijf tijdens de aankomende voetbaltoernooien. Voetbal is om van te houden en ter ere van het 125-jarig jubileum van de KNVB heeft de bond een speciaal embleem laten ontwerpen voor het nieuwe spelerstenue. De 'retro' leeuw staat in dit ontwerp centraal en wordt dan ook met trots gedragen door de nieuwe spelersbus.

Reeds jarenlang onderhoudt Betuwe Express nauwe banden met de Sundio Group. Als first supplier rijdt Betuwe Express jaarlijks vele ritten naar zon- en wintersportbestemmingen en is zij buspartner bij grootschalige evenementen. De keuze om Betuwe Express als buspartner te maken voor het Nederlands Elftal was dan ook een logische.

Winkeliersvereniging de Zilverkamp organiseert

HUISSEN - Zaterdag 24 mei organiseren we restjesdag! Dit houdt in dat je van alles en nog wat kunt doen, Veel dingen die we al eens gedaan hebben komen nog eens terug om de restjes op te maken.

Je kunt bijvoorbeeld een eigen boodschappentasje maken & versieren, een eigen boekenlegger kleuren, vrij knutselen maar ook je eigen ketting of armband maken. Kom dus gewoon eventjes langs en bekijk wat jij wel leuk zou vinden om te doen.

Kies uit en doe mee! Zaterdag 24 mei van 11.00 tot 14.30 uur. Tot dan bij Winkelcentrum de Zilverkamp. www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.