GN Lingewaard

7 december 2016

GN Lingewaard 7 december 2016


Grote kerstmarkt, muziek- en zangoptredens, duizenden lampjes Elfde Huissen bij Kaarslicht extra sfeervol

Foto

HUISSEN – Komende zaterdag is de elfde editie van Huissen bij Kaarslicht. Ofwel: een grote kerstmarkt in het centrum dat door duizenden kaarsjes verlicht is, tientallen optredens en een koop- en horeca-avond. Sfeer en gezelligheid alom. Talloze genieters uit de wijde omtrek weten het op deze zaterdagavond feeëriek verlichte Huissen dan ook al jaren prima te vinden.

Tradities. Daar is Huissen sterk in. Een van de jongste tradities is Huissen bij Kaarslicht. Elf jaar geleden bedacht en uitgevoerd door de muziekgezelschap De Bevelanders (met drijvende kracht Piet Schrijver). Na enkele jaren geadopteerd door de actieve Ondernemersvereniging. Ook de Scouting Huissen-stad en het Zand en een groot aantal vrijwilligers vervullen al vanaf begin af aan een belangrijke, hulpvaardige rol.


De duizenden kaarsjes, lampionnetjes en lichtjes in de verduisterde straten in het centrum vormen de basis voor de ultieme decembersfeer. De grote Kerstmarkt met ruim 80 kramen, de feeëriek verlichte etalages van de winkels die hun klanten hartverwarmend verwelkomen op deze extra koopavond, de gulle gastvrijheid van de horeca en de muzikale optredens op tal van romantische locaties maken het sfeerplaatje helemaal compleet.

Vanaf 18.00 uur is op tal van plaatsen, dit jaar zelfs met meer dan 650 muzikanten, zangers, zangeressen in diverse koren, een keur aan optredens die duren tot 21.00 uur. Tot dat tijdstip zijn tevens de winkels geopend. Let op de speciale acties. Daarna gaat de gezelligheid van Huissen bij Kaarslicht nog door in de horeca, inclusief live bands. Bekijk op www.huissenbijkaarslicht.nl het totale programma. De elfde editie van Huissen bij Kaarslicht wordt extra sfeervol. Draag daar gerust zelf aan bij, graag tot ziens!

De Kerstmarkt Bemmel 2016 voor jong en oud!

BEMMEL - De Kerstmarkt in Bemmel, die zondag 11 december van 11.00 tot 17.00 uur wordt gehouden in en rond het centrum, belooft ook dit jaar weer groots te worden. Deze kerstmarkt is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een regionaal evenement, dat massaal bezocht wordt door bezoekers uit zowel Lingewaard als de wijde omgeving. Met een zeer gevarieerd aanbod aan activiteiten is het een aanrader voor jong en oud!


Op deze koopzondag, waarbij natuurlijk alle winkels geopend zijn, verwachten we in het centrum van Bemmel weer circa honderd kramen van particulieren, bedrijven en hobbyisten. Ook is er muziek en zullen op de Promenade vanaf 11.45 uur acht verschillende koren, waaronder twee jeugdkoren, liederen in kerstsfeer ten gehore brengen. Kasteel De Kinkelenburg zal zaterdag 10 en zondag 11 december van 11.00 tot 17.00 uur weer volledig in het teken staan van kunst. Veertien kunstenaars uit het hele land exposeren met een zeer gevarieerd aanbod aan kunstwerken. Op de markt wordt voor de vierde keer de Proeverij gehouden, waar zestien ondernemers weer de lekkerste hapjes en drankjes presenteren.

Op de parkeerplaats voor AH komt een kinderplein en er zijn diverse activiteiten binnen het thema 'Jong voor Oud' in het oude Mitra-pand grenzend aan het kinderplein. Ook kunnen kinderen van de deelnemende basisscholen weer hun kerstwens kenbaar maken bij de wensboom op de Markt.

Ingezonden brief

Hospicezorg in Bemmel

In Bemmel is een woonzorgcentrum/verpleeghuis, waar door twee verschillende organisaties zorg verleend wordt. Wat nog niet zo bekend is, is dat er in Lingehof ook de mogelijkheid is voor Hospicezorg. Dit is zorg voor mensen in hun allerlaatste levensfase.

Voor als het thuis niet meer kan omdat het te zwaar wordt voor mantelzorgers. Mijn moeder heeft afgelopen zomer, nadat ze 50 jaar in Bemmel heeft gewoond, de laatste 4 weken van haar leven daar doorgebracht. We konden haar kamer inrichten met wat van haar eigen spulletjes, zodat het ook echt háár kamer was. Ook was er een eigen huiskamer. Mijn moeder vond het erg om afscheid te moeten nemen van het leven en van haar kinderen en kleinkinderen. Maar wat heeft ze nog genoten van alle bezoekjes en aandacht, en de liefdevolle warme verzorging. Door het verplegend personeel maar zeker ook door de vrijwilligers. Ook voor ons als familie was het een fijne warme plek die vier weken, we hebben er ons welkom en thuis gevoeld. Wij als familie kijken ondanks het verdriet en gemis, dankbaar en met een goed gevoel terug op die tijd in het hospice. Haar vrienden en bekenden konden haar gewoon komen bezoeken. Wij dragen de hospicezorg een warm hart toe. En doen hiermee een oproep aan inwoners van de gemeente Lingewaard: Mensen met hart voor de medemens kunnen als vrijwilliger zóveel betekenen in het hospice. Er zijn té weinig vrijwilligers, en ze zijn zó belangrijk als begeleiding en ondersteuning in deze laatste fase van iemands leven en diens naasten. Vrijwilligers zijn een hoognodige aanvulling op de zorgtaken van het verplegend personeel.

Ans Heijnen

Geslaagd Sasa kaarttoernooi

ANGEREN - Op 19 november organiseerde de Stichting Actieve Senioren Angeren (Sasa) een groot kaarttoernooi met 72 deelnemers.

De vleesprijzen werden als volgt verdeeld. Bij het bridgen: 1e Piet en Truus Boeijen uit Angeren met 61,31%.

2e Anton Rouwhorst en Dinie Rouw uit Bemmel met 52,38 %.

3e Bertus Setz en Ans Fransen uit Gendt met 41,07 %.

Bij het jokeren: 1e Marian Polman uit Angeren met 80 punten.

2e Anny Janssen uit Huissen met 87 punten.

3e Bets Knuiman uit Huissen met 99 punten.

4e Anny Boshoven uit Huissen met 104 punten.

5e Riek Hoogveld met 114 punten.

6e Truus Janssen uit Angeren met 116 punten.

Bij het klaverjassen: 1e Ger Aalbers uit Driel met 10139 punten.

2e Jet Vos uit Gendt met 10051 punten.

3e Willy Stienstra uit Angeren met 9866 punten.

4e Jan van Delft uit Huissen met 9794 punten.

5e Nel van Rijn met 9638 punten.

6e Klaas Reinderse uit Elst met 9610 punten.

De deelnemers en de organisatie konden terug zien op een goed geslaagd toernooi. Voor meer foto’s kijkt u op www.sasa-angeren.nl.

Op 23 december organiseert Sasa een kerstviering in het Dorpshuis. Het wordt een vrolijke middag met het Sasa-koor Zang en Vreugde, muziek van Ria Visser en terug in de tijd met de muzikale kerstshow. Met een loterij zijn mooie prijzen te winnen.

Van Kerk naar Theater 43: Louis Dolmans

BEMMEL - Louis Dolmans zit op de knieën achter zijn boerderijtje hoopjes van verschillende oude graanrassen, zoals emmer en Wilhelminatarwe, te monsteren. Op zijn T-shirt staat: 'Sowing the Future' en daarmee is zijn verhaal geschreven, Louis werkt al zaaiend en oogstend aan een gezonde toekomst.

Louis: "In Itteren bij Maastricht ben ik in 1950 letterlijk aan de Maas geboren, de achtertuin van mijn vader grensde aan de rivier. Hij was secretaris van de 700 zielen tellende gemeente en met de burgemeester en nog twee ambtenaren bestierde hij de dorpsbelangen. Mijn opa was veldwachter. Ik wilde ook altijd buiten zijn, op de lagere school kon ik het binnen slecht uithouden, hield van vogels, kastelen, oude verhalen en spelen. Geschiedenis studeren was mijn idee, maar het werd economie: 'want dan kreeg je tenminste werk' volgens de leraar. Van onderzoeker bij de 'Algemene Rekenkamer' - de effectiviteit van de overheid bewaken: gaan ze zo om met de centen zoals de bedoeling was - werd ik al daar al gauw manager, omdat het in me zit altijd naar verbetering en vernieuwing te zoeken.

Vrouw Corrie, geboren in Deventer aan de IJssel, en ik wilden onze kinderen niet langer in de stad (Den Haag/Zoetermeer) laten opgroeien en zij kwam met een advertentie: 'provincie Gelderland zoekt provinciecontroller' oftewel een hoofd financiën nieuwe stijl. Van Bemmel had ik in 1989 nog nooit gehoord, maar we kwamen daar opnieuw aan de rivier te wonen, wat we allebei wilden.

Corrie: "Ik ging vroeger weleens met mijn vader naar de veilingen in Ressen en Bemmel (mijn vader was commissionair) en heb goede herinneringen aan het dorp met zijn heerlijke gevulde koeken." Louis: "Het eerste dat ik vroeg: hebben ze hier een vogelwerkgroep? Die hebben we toen opgericht, later werd dat Bemmel Natuurlijk, met Henk Sluiter erbij en vervolgens Lingewaard Natuurlijk. Mijn grote passie is weide- en akkervogels terugbrengen in het landschap. In 1994 waren in de uiterwaarden nog 72 kieviten, 43 grutto-, en 34 tureluurparen. Deze weidevogels worden zeldzaam en de akkervogels, zoals patrijzen, kneutjes, geelgors en kwikstaart, zijn voor 90 procent verdwenen. De vogels zijn een teken van natuurkracht van de omgeving en geven met hun voltallige tegenwoordigheid de aanwezigheid van gezond voedsel weer. En dat laatste wil ik bereiken, onder andere met het telen van oude graangewassen. Daar wordt straks, naast biologisch dynamisch brood, een heus Bemmels biertje van gebrouwen.

Mijn wethouderschap was een kort 'uitstapje', maar ik ervoer wel, dat je een verschil kunt maken in die positie. Toen de politiek weer achter me lag mocht ik geld mee inzamelen voor de Kerk en het verschil dat daar gemaakt wordt, vind ik ongelooflijk. De toewijding van mensen, de kracht daarvan is zo verbluffend, dat voel je gewoon. Het dorpsgevoel zit er heel erg in, een warm nest, een warme omgeving, je voelt je thuis in Bemmel, ik zou niet anders meer willen, een vorm van gemoedelijkheid, iets zuidelijks.

Kerstconcert 'O Magnum Mysterium'

HUISSEN - Kom luisteren naar het kerstconcert door Capella Phos Hilaron in de kapel van Dominicanenklooster Huissen op zondag 18 december om 15.30 uur.

Het 'Grote Mysterie' wordt bezongen in het Gregoriaans en in composities van Victoria en Lauridsen. Men zal onder meer genieten van het indrukwekkende Da Pacem Domine van Arvo Pärt. Na afloop staat er heerlijke glühwein en een lekkernij voor u klaar. U bent uitgenodigd samen met ons in de kerststemming te komen! Voorverkoop 10,00 euro via www.kloosterhuissen.nl/p/1210; aan de deur 12,50 euro.

Haalderen Leeft!: denk mee, praat mee en doe mee!

HAALDEREN - In mei is op initiatief van de gemeente Lingewaard de werkgroep Dorpsontwikkelingsplan (DOP) Haalderen van start gegaan. De werkgroep heeft inmiddels de naam ‘Haalderen Leeft!’ gekregen en bestaat momenteel uit tien enthousiaste vrijwilligers uit Haalderen, van jong tot oud.


De werkgroep wordt ondersteund door twee procesbegeleiders en daarnaast is er regelmatig contact tussen de werkgroep en de gemeente Lingewaard over het maken van een dorpsplan voor Haalderen, waarbij de inwoners zelf invloed hebben op de ontwikkeling van het dorp Haalderen.

Een dorpsplan kan enkel tot stand komen met inbreng van inwoners, dus de werkgroep Haalderen Leeft! nodigt alle inwoners van Haalderen nu al uit voor de feestelijke startbijeenkomst op 19 januari. Om mee te denken, te praten en te doen! Hou deze datum alvast vrij in uw agenda!

Wat is een dorpsplan en waarom willen we dat? Het belangrijkste doel van het maken van een dorpsplan is de kwaliteit en leefbaarheid van het dorp en de omgeving te behouden, dan wel te verbeteren. Kortom, door het maken van een dorpsplan geven inwoners antwoord op de vraag: hoe zien zij de toekomst van ons dorp, en hoe willen zij graag dat Haalderen er uit ziet over 10 jaar?

Meer informatie? Wilt u op de hoogte blijven, volg ons dan via de Facebookgroep (Haalderen Leeft!). Ook informeren wij u geregeld via de bestaande media zoals Facebook, Twitter en de krant. Voor meer informatie, ideeën of opmerkingen kunt u mailen naar: haalderenleeft@gmail.com. (Werkgroep Haalderen Leeft!).

Hutaf 1 pakt titel en promoveert

Max Hubers, Per Bles (coach), Ricco Gerritsen en Mats Janssen na het behalen van de titel

HUISSEN - Hutaf 1 moest het opnemen tegen de enig overgebleven concurrent Hilversum 1. In de mediastad begonnen Ricco Gerritsen, Mats Janssen en Max Hubers in de wetenschap dat zes punten nodig waren om de titel te pakken.

Aanvankelijk verliep de wedstrijd, vanuit Huissens perspectief, perfect. Dit vertaalde zich in een snelle 4-0 voorsprong. Vanaf dat moment leken de zenuwen vat te krijgen op de titelfavoriet en wist Hilversum terug te komen tot 5-3. Het was Ricco die het verlossende zesde punt maakte. Hutaf 1 pakte het kampioenschap en promoveert naar Landelijk A!

Hutaf 2 speelde in Terborg tegen Hercules 1. Het wist knap een 4-1 achterstand om te buigen in een 5-4 voorsprong. Met een uiterste krachtinspanning dwong Hercules een gelijkspel af door de laatste wedstrijd te winnen. Aan Hutaf-zijde wonnen Joeri van Ekeren en Bram Schutte ieder twee partijen. Anne van Bolderen wist één keer te winnen.
GTTC Groesbeek 1 ontving Dames 1. In Huissen was de wedstrijd onbeslist geëindigd en ook nu was het tot de laatste wedstrijd spannend. Helaas viel deze in Groesbeeks voordeel uit. Het werd daarmee 6-4 voor GTTC. Noor Rooding won twee wedstrijden. Iris Brouwers en Janneke Rooding namen elk één wedstrijd voor hun rekening.

In de 3e klasse won Hutaf 7 met 8-2 de uitwedstrijd tegen Hercules 4. Duco van Leeuwen won één partij terwijl Jowen Teunissen en Stijn Stellaard ongeslagen bleven. Hutaf 7 wacht nu een spannende slotdag van de competitie. Het strijdt met Treffers 4 uit Arnhem om de titel. Beide teams staan gelijk waarbij het onderlinge resultaat in het voordeel van de Arnhemmers is.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 13 december - 17.30u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28 te Bemmel

Woensdag 14 december - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1 te Huissen

Donderdag 15 december - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5 te Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Nieuwe vogelcursussen in Bemmel en Elst

Foto: Piet Broekhorst

BETUWE - Bent u geïnteresseerd vogels? Wilt u meer weten over welke vogels er in uw tuin of omgeving vliegen? Of wilt u uw basiskennis verbreden? Dan kunt u in 2017 weer een cursus volgen bij vogelaars en natuurgidsen Piet Broekhof en Ben Cornelissen.


Dinsdag 13 december verzorgen zij een inleiding op de vogelcursus voor beginners en de vogelcursus voor gevorderden in Landerij De Park, De Park 12 in Elst. De bijeenkomst begint om 20:00 uur en duurt tot ongeveer 21:30 uur.

Broekhof en Cornelissen verzorgen al jaren vogelcursussen om u te 'leren kijken met uw oren'. Na afloop van de cursus kunt u op eigen niveau vogels herkennen op uiterlijk, zang en leefgebied.

De cursussen vinden plaats op dinsdagavond (vijf avonden voor beginners en vier voor gevorderden - maandelijks van januari tot en met mei) met aansluitend excursies op zaterdagmorgen.
De beginnerscursus wordt gegeven in De Veldschuur van Lingewaard Natuurlijk, Sportlaan 1m in Bemmel en de cursus voor gevorderden op Landerij De Park, De Park 12 in Elst.

Aanmelden voor deze informatieavond is niet nodig en de toegang is gratis.

Open Eetcafé Huissen iedere woensdag

HUISSEN - In tegenstelling tot wat er vorige week in het artikel op de Meedoepagina stond, vindt het Open Eetcafe in Huissen iedere woensdagavond plaats.

Inwoners van Lingewaard kunnen een vorkje mee prikken in het wekelijkse Open Eetcafé bij RKHVV (Blauwenburcht 1) in Huissen. Laat je verrassen voor 4 euro (inclusief koffie na afloop) en schuif op woensdag om 17.30 uur aan voor een goede en lekkere maaltijd die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op tel.nummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.
Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kun je je aanmelden voor de week er op.

Binnenkort overdracht Zandse kerk

Foto: D. Schluter

HUISSEN - Stichting De Zandse Kerk en R.K. Parochie De Levensbron zullen binnenkort de sleuteloverdracht organiseren voor de Zandse Kerk. Het Aartsbisdom Utrecht heeft eind november officieel de Zandse Kerk aan de eredienst onttrokken, waarmee de verkoop/overdracht beklonken kan worden.

Eind november maakte R.K. Parochie De Levensbron aan Stichting de Zandse Kerk kenbaar dat de weg naar de definitieve verkoop vrij is. De Zandse Kerk is in november officieel onttrokken aan de eredienst. Met dit nieuws komt voor de stichting een periode van ruim drie jaar aan onderhandelingen en het maken van plannen ten einde en kan gezegd worden dat de Zandse Kerk weer terug gaat naar de gemeenschap. Momenteel wordt de verkoopovereenkomst definitief gemaakt en zal de sleuteloverdracht gepland worden. Dit zal een openbare gelegenheid worden, waarover later meer bekend wordt gemaakt.

De verkoop heeft betrekking op het kerkgebouw en het mortuarium. De pastorie blijft nog in bezit van de parochie. Momenteel wordt hard gewerkt aan de uitwerking van de vervolgstappen.

Meer informatie staat op www.zandsekerk.nl of op de facebookpagina.

Sinterpietenmiddag in Valom

Foto: Marijke Slootman

HUISSEN - De Zonnebloem Huissen beleefde 30 november een gezellige sinterpietenmiddag in De Valom.

"Met het koor Zang en Vreugd uit Angeren hadden we de eerste helft van de middag gevuld met mooie liederen waarbij af en toe een traantje werd weggepinkt. Na de tweede pauze kwam de sinterklaassfeer er snel in toen met het aanheffen van het eerste sinterklaaslied de zaal verrast werd met een zestal 'bejaarde' pieten waaronder een sinterpiet die niet meer goed wist of zij nou sint of piet was. Sinterklaassnoep en cadeautjes werden uitgedeeld en er werd afgesloten met een sinterklaaspolonaise waarbij iedereen de liedjes volop meezong." De organisatie is het koor en alle vrijwilligers dankbaar voor hun inzet.

Damvereniging VBI wint van Wageningen

Gérard Jansen (l) en Guntis Valneris (r)

HUISSEN - In de zesde competitieronde kwam voor damvereniging VBI ook de zesde overwinning uit de bus. Ditmaal moest WSDV Wageningen het hoofd buigen.

Alexander Baljakin nam tegen kandidaat wereldkampioen Jan Groenendijk weinig risico. Na enkele plaagstootjes over en weer werd de vrede getekend. Pepijn van de Brink kwam tegen een gelijkwaardige tegenstander een degelijke remise overeen. Yuriy Lagoda maakte het eerste verschil. In een goede stand maakte zijn tegenstander een fatale fout.

Gérard Jansen bouwde zijn voordeel steeds verder uit totdat zijn tegenstander het hopeloze van zijn situatie inzag. Guntis Valneris stond aanvankelijk wel goed, maar toen zijn tegenstander een dam kon nemen was het evenwicht definitief hersteld.

Fred de Koning wachtte te lang. Zijn tegenstander kwam beter in actie, breidde zijn voordeel steeds verder uit en maakte de partij in stijl af. Jos Stokkel stuitte aanvankelijk op taaie tegenstand, bouwde daarna veel voordeel op en haalde de volle winst binnen. Johan Krajenbrink stond wel goed maar kwam tegen zijn taaie tegenstander uiteindelijk niet verder dan remise.

Geert van Aalten leek duidelijk op winst af te stevenen maar zijn tegenstandster vond in het eindspel het kleine gaatje dat genoeg was voor remise. Hoewel de eindoverwinning op dat moment binnen was weigerde Joost Hendriksen te capituleren in een partij waarin zijn tegenstander de beste kansen leek te hebben. Joost wist echter in een zeer gecompliceerd eindspel de veilige haven te bereiken. Al met al was de uitslag 12-8 een goede afspiegeling van de krachtsverschillen.

Kerstdiner in Hof van Breunissen

GENDT - Woensdag 21 en donderdag 22 december is er vanaf 18.00 uur in het restaurant Hof van Breunissen van RijnWaal Zorggroep, locatie Sint-Jozef in Gendt, een luxe 6-gangen kerstdiner.

"U bent van harte uitgenodigd om vanaf 18.00 u. te komen genieten van een zes-gangendiner, dat aan tafel geserveerd wordt in een sfeervolle entourage.

Als starter krijgt u een salade met Coburger ham, gepocheerde peer en gekarameliseerde noten. Daarna een lichte venkelsoep. Als tweede warme vóórgerecht gegratineerde vis met tomaat en Parmezaan. Als onderbreking een frisse spoom. Het diner vervolgt met het hoofdgerecht: struisvogelbiefstuk met sinaasappel-portsaus, gebakken paddenstoelen, een sla-stamppotje , haricots verts met pesto, rozemarijn-aardappeltjes en Italiaanse sla.

Tot slot een dessert van kaneelijs, vanillebavarois, stoofperensiroop en slagroom. De avond wordt afgesloten met koffie of thee. Dit uitgebreide kerstdiner kost, exclusief drankjes, 24,95 euro per persoon."

Opgeven hiervoor kan tot 16 december bij het restaurant Hof van Breunissen, Kloosterplein 4, Gendt. Telefonisch kan ook via telefoonnummer 0481 421338 (vragen naar het restaurant). "We hebben maar een beperkt aantal plaatsen.

Ook op tweede kerstdag en nieuwjaarsdag hebben we een feestelijk menu voor u klaar staan. Meer weten? Kijk op onze website: www.rijnwaal.nl."

Kom in actie en help de Hersenstichting

REGIO - In Nederland zijn er zo'n 260.000 mensen die lijden aan dementie. Dat aantal zal in de komende jaren explosief stijgen. De cijfers zijn schrikbarend; één op de drie vrouwen en één op de zeven mannen krijgt uiteindelijk dementie in het leven. Hoe ouder hoe groter de kans op dementie.

Iedereen kan door deze vreselijke ziekte worden getroffen. Dementie tast niet alleen het geheugen aan. De ziekte verwoest het leven van de patiënt én zijn omgeving. Er moet een oplossing komen! Dementie is nu nog niet te genezen. Nog niet.

Door onderzoek weten we inmiddels dat eiwitstapeling in de hersenen een rol speelt bij verschillende vormen van dementie. Deze stapeling speelt ook een rol bij bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson en Multiple Sclerose. Meer onderzoek is nodig om grote doorbraken in hersenonderzoek mogelijk te maken.

De Hersenstichting zet alles op alles om gezonde hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en betere zorg voor hersenpatiënten te krijgen. Helpt u ons mee door in de eerste week van februari een uurtje in eigen buurtje te collecteren? Kom ook in actie en word nu collectant. Voor meer informatie of direct aanmelden kijk op www.hersenstichting.nl of stuur een mail naar collecte@hersenstichting.nl. Tijdens kantooruren kun je ook bellen: 070 3604816.

TOP-film: Room

BEMMEL - Op donderdag 8 december (20.00 uur) kunt u in de TheaterKerk weer genieten van een prachtige film. 'Room' is het aangrijpende verhaal over de onvoorwaardelijke liefde tussen een moeder en haar zoontje die onder de meest hartverscheurende omstandigheden proberen te overleven. ¶ ¶

¶ ¶

¶ ¶

¶ ¶

De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Emma Donoghue en werd bekroond met de Oscar voor Beste Actrice (Brie Larson). ¶ ¶

¶ ¶

De vijfjarige Jack weet niets van het bestaan van de wereld. Sterker nog, de wereld bestaat voor hem uit de schuur waarin hij en zijn moeder (Brie Larson) zijn opgesloten. Zijn moeder was zeventien toen ze werd ontvoerd en opgesloten op deze grimmige plek. De enige bezoeker die langskomt, is haar ontvoerder, tevens de vader van Jack. Op een dag vertelt zijn moeder dat er een echte wereld bestaat buiten het schuurtje. Een compleet nieuwe wereld waarmee Jack na hun ontsnapping kennis zal maken. Terwijl Jacks moeder snakt naar vrijheid, is de wereld voor Jack alleen maar eng. Al die mensen, geluiden, plekken en dingen maken hem maar bang. 'Room' is een schrijnend, spannend en wonderbaarlijk verhaal over overleven en uithoudingsvermogen. ¶ ¶

¶ ¶

Bestel kaarten à 5,50 euro via www.topbemmel.nl of koop ze bij Eyewish of aan de avondkassa in de TheaterKerk, Markt 5 in Bemmel. ¶ ¶

Kerstbingo bij Jonge Kracht

HUISSEN - Vrijdag 16 december organiseert de activiteitencommissie van Jonge Kracht weer haar kerstbingo. Ook deze keer zijn er mooie prijzen te winnen...

Aanvang van deze bingo is 20.00 uur en vindt plaats in de kantine Bloemstraat 93 in Huissen. De koffie/thee staat klaar. Iedereen is welkom.

Johan Peters bedankt!

ANGEREN - Johan Peters bedankt. Het vluchtelingen jongetje Abél uit Huissen, is dolgelukkig met zijn gekregen trainingspak en bal.

Abél heeft via een vrijwilliger, Johan heel hartelijk bedankt. Antwoord van Johan Peters uit Angeren: "Hartstikke mooi. Hier doen we het voor."

Sponsor bedankt!

LINGEWAARD - Tycho Dams wil Beijer Fire Safety bedanken voor het sponseren van twee mooie judopakken voor het komende seizoen.

Sponsor bedankt!

Foto: Richard van Driel

DOORNENBURG - De dames van GVA VR1 zijn erg blij met hun gloednieuwe presentatie shirtjes. Namens het hele team willen zij Daanen Shipping bedanken voor deze mooie sponsoring.

Column

Poster

Fidel Castro overleden. Toen ik dit hoorde schoten mij twee gedachten door mijn hoofd. Mijn jongenskamer. Aan het plafond een visnet en een knalrode muur als decor voor een poster van Che Guevara. De tweede gedachte was Buena Vista Social Club, een groep Cubaanse muzikanten op leeftijd die ik in de jaren 90 in Nijmegen voor de Arnhemse Courant heb mogen fotograferen. Ik verstond geen woord Spaans, maar de oude heren lieten in de schouwburg hun melancholische boodschappen van het toneel spatten. Ik heb toen een stukje Cubaanse cultuur gevoeld. Politiek gezien was Cuba met dictator Fidel Castro een ramp. Nu vraag ik me af waarom ik beginjaren 70 een poster van Che Guevara aan de muur moest hangen. Ik had als dorpsjongen, behalve een middagje Amsterdam, nog niks van de wereld gezien. Vorige week zag ik de 85-jarige Jan Terlouw op tv. De oud-politicus van D66 hhield een pleidooi voor een vertrouwensdemocratie. Er is een vertrouwensbreuk tussen politici en burgers. Eén opmerking van Terlouw blijft me bij. "De bevolking vertrouwde het leiderschap en de staat vertrouwde haar burgers. Het was de tijd dat een afspraak nog met een handdruk werd bezegeld." Jonge D66'ers hesen Terlouw op het schild. Het zou me niet verbazen dat in hun slaapkamers een poster aan de groene muur hangt van hun grand old D66-man. Vertrouwen in politiek? In Lingewaard? In het college? Nee meneer Terlouw. Het college doet té veel moeite het beeld op te houden van; 'burgers, wij doen het samen. We halen het beste uit elkaar'. Het lijkt of de pastoor of dominee preekt. Het college heeft 2 heidagen achter de rug. Dergelijke besloten sessies roepen bij me wantrouwen op. Wat bedenken ze nu weer uit om bij burgers een wit voetje te halen. Een poster met een herderlijk college in kerstsfeer, gratis in de bus voor alle burgers? Mijn muur blijft wachten op een poster van Buena Vista Social Club.

Sjaak

Armband verloren

BEMMEL - Ik ben half december 2015 (vorig jaar) een gouden armband verloren. Deze armband heeft voor mij een grote emotionele waarde.

Waarschijnlijk verloren bij Fysiotherapie De Loods in Bemmel of omgeving. Zou de eerlijke vinder mij willen bellen -tegen beloning- telefoon 06 53645437 De armband lijkt erg veel op de armband op de foto. Alvast heel hartelijk dank!

Hipp & more moet stoppen

BEMMEL - Hipp & More, Mode voor een maatje meer, heeft op 1 december noodgedwongen haar deuren in Bemmel moeten sluiten.

Een verbouwing in winkelcentrum De Assenburg en het feit dat haar verhuurster Hipp Fashion de nieuw te ontstane winkelruimte, ondanks een doorlopende huurovereenkomst, zelf wil gaan exploiteren, heeft tot het einde van Hipp & More geleid. Dit heeft de zeer aangeslagen Ans Seggelinck, eigenaresse van Hipp & More, ons laten weten.

Seggelinck: "In twee jaar tijd heb ik met veel passie een goed draaiende onderneming opgebouwd, waarbij de klant meer dan centraal stond. Ik heb er erg veel prettige contacten en vriendschappen aan overgehouden. Het doet mij daarom extra pijn om deze fijne en succesvolle periode op deze wijze te moeten beëindigen. Graag wil ik alle Hipp & More-klanten, collega-ondernemers en de ondernemersvereniging bedanken voor de fijne jaren en hen alle goeds toewensen voor de toekomst!"

Met kerst je beste kleren aan? Ook 70 jaar geleden in Doornenburg, maar dan ff anders!

DOORNENBURG - Als we met kerst er feestelijk willen opstaan, gaan we naar de winkel in het dorp of de stad of we snuffelen de webwinkels af. Net na de oorlog moest men zich behelpen. Antoon Hoogveld en zijn broertje droegen in 1946 zelf gemaakte kleren, gemaakt van oude spullen.

De zeer kundige naaister Doortje Wissing van de Pannerdenseweg slaagde er in om voor hen van een oud biljartlaken knalgroene broekjes te maken. Dankzij de leden krijgt de Historische Kring Doornenburg steeds meer foto’s van toen in zijn bezit. Ze vertellen het verhaal van het leven van alledag. De foto’s worden gedigitaliseerd en komen daardoor beschikbaar voor allen die geïnteresseerd zijn in het gewone leven van de Doornenburgers.

Ook interesse? Kom langs op de werkavonden. De laatste van 2016 is op dinsdag 13 december; de eerste van 2017 op dinsdag 10 januari. In het ontmoetingscentrum is iedereen vanaf 19.00 uur welkom. Meer info: website, Facebook of info@historischekringdoornenburg.nl.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 11 december is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10.00 uur. In deze viering zal ds. M. de Bree voorgaan.

Deze zondag is de derde zondag van Advent. De Adventstijd is een bijzondere tijd. Het zijn de vier weken vóór Kerst. Het is een tijd van verwachting, van uitzien naar het licht dat gaat komen in deze wereld. Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken.

Op zondagavond 18 december zal er een Taizéviering in de protestantse kerk van Gendt plaatsvinden. De aanvangstijd is 19:30 uur. De viering is georganiseerd door de liturgiewerkgroepen van de katholieke parochie en protestantse kerk van Gendt-Doornenburg. De oecumenische gemeenschap in het Franse Taizé is al een halve eeuw bekend als belangrijke ontmoetingsplek voor jongeren en volwassenen uit de hele wereld. De stijl en de sfeer van de vieringen worden gekenmerkt door de meditatieve liederen, de eenvoud en stilte. Op www.taize.fr/nl kun je meer lezen over de gemeenschap van Taizé. Iedereen welkom.

Muzikaal top-trio Zazi speelt in TheaterKerk

BEMMEL - Op zaterdag 17 december (20.30 uur) kunt u een Supernova op muzikaal gebied beleven, want dan staat het zangtrio Zazi op de Bemmelse bühne.

Drie oermuzikale jonge vrouwen – onder andere bekend van hun pophit 'Turn Me On' en optredens bij Pauw en de Top 2000 a Gogo – nemen u mee op een kleurrijke reis door het lichte lied. Dafne, Margriet en Sabien bespelen een breed spectrum aan instrumenten en zingen meerstemmig en meertalig.

Met de snelheid van het licht veroveren ze binnen- en buitenland met hun muziek. Eigenzinnige popfolk met een vleugje chanson en soms een jazzy randje. De zangeressen begeleiden zichzelf onverschrokken op piano, mandoline, ukelele, accordeon, drums en cello, in wisselende combinaties. De muzikale lekkernijen worden visueel kleurrijk en levendig opgediend, met hier en daar een grappig verhaaltje of een charmante conversatie met het publiek.

Ergens, diep in het heelal, zwelt een ster op. Een heldere ster. Explosie. Supernova. Gefascineerd door de oneindigheid van het heelal en de mysterieuze schoonheid van een supernova, kern van het verhaal rondom de voorstelling, zetten ze hun muzikaliteit in om u een enerverende avond te bezorgen. Dat de dames iets in hun mars hebben staat buiten kijf: je wordt niet zomaar uitgenodigd om het voorprogramma van Charles Aznavour te verzorgen.

Bestel kaarten à 16 euro via www.topbemmel.nl of koop ze bij Eyewish of aan de avondkassa in de TheaterKerk, Markt 5 in Bemmel.

Woningmarkt trekt aan: vier nieuwe woningen in Bemmel

“We hebben lang genoeg tegen rommel aangekeken”, zo was de reactie van een omwonende. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL - De gemeente Lingewaard kan mogelijk een leegstaand kantoorpand van de Nuon aan de Van Ambestraat in Bemmel afvinken op de lijst van bouwvallige puisten. De eigenaar wil het pand slopen en op het perceel acht woningen bouwen. Het college heeft ingestemd met de voorbereiding van de procedures.


De omwonenden zijn volgens het college over het algemeen positief. Het voormalige kantoor staat al geruime tijd leeg en oogt verpauperd.

In 2014 besloot het college in principe al medewerking te verlenen aan de eigenaar van het pand, N. Meeuwsen Vastgoed voor woningbouwontwikkeling. Omdat de woningmarkt aantrekt, ziet Meuwsen betere mogelijkheden om in Bemmel koopwoningen in de markt te zetten. Het ontwerp ligt op het gemeentehuis voor vier twee-onder-een-kappers. De bewoners hebben tijdens een informatiebijeenkomst positief gereageerd. “We hebben lang genoeg tegen rommel aangekeken,” zo was de reactie.

Niet alle wensen van omwonenden zijn ingewilligd. Zo werd de voorkeur gegeven om de bomen te behouden. Tijdens de ontwikkeling van het plan blijven ze staan, maar de projectontwikkelaar wil niet zover gaan dat in de verkoopcontracten een clausule wordt opgenomen, waarin kopers verplicht worden om de bomen te behouden.

De vraag over de uitrit naar de Bosweistraat blijft voorlopig onbeantwoord. Mogelijk wordt de grond verkocht aan de eigenaren van de aangrenzende woningen. Anders wordt het bestemd als erfgebied bij de dichtbij zijnde nieuwe percelen. De bouw kan binnen twee jaar beginnen.

Het college gaat er van uit dat Wijkplatform Bemmel-Centrum die ook akkoord is en in december een doorstart maakt. Een van de betrokken bewoners is mede actief bij de doorstart.

Kerststerrenverkoop badmintonclub Gendt

GENDT - Op zaterdag 10 december zal de jaarlijkse kerststerrenverkoop van Badminton Club Gendt weer plaatsvinden. Vrijdagmiddag 9 december wordt er door een aantal leden een verkoopronde over het Gendtse industrieterrein gedaan en zaterdagochtend 10 december vanaf 10.00 tot circa 17.00 uur zullen de vrijwilligers van BC Gendt hun best gaan doen om aan de Gendtse inwoners de kerststerren te verkopen.

Huis aan huis wordt geprobeerd zoveel mogelijk kerststerren te verkopen ten bate van de badminton sport. Door de medewerking van eenieder wordt het weer mogelijk gemaakt om een bijdrage bij elkaar te 'sparen' voor onze vereniging, om zo de contributie zo laag mogelijk te houden en het badminton laagdrempelig te houden voor iedereen, jong en ouder! Tevens komt het geld ten goede aan activiteiten voor de jeugd- en seniorleden.

"Mocht u een keer bij onze badmintonvereniging willen komen proefspelen, dat kan! Op elke woensdagavond vanaf 20.30 uur kunt u zich bij een van onze (bestuurs)leden melden. Voor junioren is dat dinsdag ’s avonds vanaf 17.30 tot 19.30 uur. Badmintonrackets zijn aanwezig om mee te kunnen spelen. Uiteraard zal er iemand aanwezig zijn om de spelregels duidelijk te maken indien u deze niet kent. Kortom, u bent welkom!"

Eventueel verdere informatie over de badmintonvereniging is te verkrijgen via Han Kuster, telefoon 0481 424641 of bezoek www.bcgendt.nl en de facebookpagina.

Winnaar dinercheque loterij De Geintrappers bekend

Foto: Secretaris van De Geintrappers

BEMMEL - Op vrijdag 18 november heeft notaris Van Schaik de trekking gehouden in Het Wapen van de loterij van carnavalsvereniging De Geintrappers.

Henk Wieland is de gelukkige winnaar geworden van de hoofdprijs, een dinercheque ter waarde van 200 euro. Dinsdag 29 november heeft Johan Kersten van Het Wapen deze prijs uitgereikt aan het echtpaar Wieland. De trekkingslijst van deze loterij is te vinden op de site van De Geintrappers: www.degeintrappers.nl. Mede dankzij de medewerking van sponsoren is deze loterij een groot succes!

11 / 24

12 / 24

Aquarellist Hai Verstappen in Kunstlokaal

BEMMEL/HAALDEREN - Aquarelleren is heel populair. Op honderden plaatsen worden cursussen en workshops aangeboden, waar men kan kennis maken met deze techniek.

Toch is aquarelleren een serieus lid van de familie van kunstzinnige uitingen op het platte vlak naast schilderen, grafiek, litho, tekenen Aquarelleren lijkt makkelijk, maar is een van de moeilijkste schildersvormen. Het vereist kennis van de materialen, concentratie en natuurlijk de creativiteit om beelden uit je hoofd of waarnemingen uit de werkelijkheid op het papier over te brengen. Aquarelleren is een samenspel met water, pigment, papier en kwast. Het water heeft een actieve rol. De kunstenaar bepaalt wat er gebeurt op het papier, maar moet zich ook aanpassen aan wat het water doet.

Hai Verstappen is autodidact en heeft jaren af en toe naast zijn werk als natuurkundeleraar geschilderd. Na zijn pensionering is hij gevoed door (internet-) cursussen van Johannes Vloothuis, Virgil Carter, Chris Tielemans en Margot van Veghel/Gerda Mentens fulltime aquarellist geworden. Hij houdt van landschappen/landschapselementen, niet figuratief en niet abstract of positiever geformuleerd: semi-figuratief of semi-abstract met een eigen kleurkeuze. Voor deze tentoonstelling heeft hij onder andere naar bomen in Bemmel gekeken. In een aantal aquarellen is dit terug te zien. Hij is winnaar van de Mieke Bles Kunstprijs 2016.

De opening van deze expositie is op zaterdag 10 december om 16.00 uur. Kunstlokaal Bemmel (Dorpsstraat 41) is geopend iedere vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en tijdens de Kerstmarkt Bemmel op zondag 11 december. De expositie duurt tot 11 maart.

Schrijfmarathon en Huissen bij Kaarslicht

HUISSEN - Op 24 november heeft Amnesty Lingewaard voor de tweede keer de Schrijfmarathon gehouden. In het kader van de dag van de rechten van de mens hebben talloze burgers uit Lingewaard een groet en bemoediging geschreven naar al diegenen die vanwege hun overtuiging overal in de wereld onterecht gevangen zitten en in sommige gevallen gemarteld worden.

Lingewaard heeft opnieuw geschreven voor gerechtigheid! Dit keer stonden we in het winkelcentrum De Zilverkamp in Huissen, waar bijna 60 mensen een kaart of brief schreven. Amnesty Lingewaard is iedereen dankbaar voor zijn betrokkenheid bij de mensenrechten.

Huissen bij kaarslicht

"Op 10 december kunt u ons ook weer vinden op de jaarlijkse kerstmarkt in Huissen: 'Huissen bij kaarslicht'. Wij schrijven dan voor de studenten Giyas en Bayram Mammadov uit Azerbeidzjan. Zij zijn opgepakt vanwege een woordgrap over de president van de republiek. Wij hopen dat u met velen de petitie ondertekend!", aldus Paul Wouters, voorzitter Amnesty Lingewaard (paul.wouters@online.nl).

Adventsviering

Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag, 12 december is er voor de leden van het Vrouwengilde Doornenburg een sfeervolle adventsviering.

Een amusementsorkest/koor verleent zijn medewerking om er, samen met de leden, een mooie, sfeervolle avond van te maken. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg.

Kerstconcert op Kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Na twee optredens in 2012 is Vocaal Ensemble Omnitet rond kerst opnieuw te horen in Kasteel Doornenburg. Omnitet – een semi-professioneel ensemble bestaand uit zeven zangers en een pianist – presenteert een gloednieuw programma.

Twee liederencycli staan daarin centraal. In zijn Études latines neemt Reynaldo Hahn ons mee terug naar de klassieke oudheid. In tien liederen worden de jeugd en de ouderdom bezongen, dartelen herders en herderinnetjes in de wei, worden de goden geëerd en vloeit de wijn rijkelijk. Dit alles in de romantische, wat dromerige stijl die Hahn zo eigen is.

In de Liebeslieder Walzer belicht Johannes Brahms de liefde in al zijn facetten. De achttien lichtvoetige liederen – kwartetten, duetten en sololiederen – worden begeleid door piano á quatre mains. Voor deze gelegenheid voegt pianiste Marianne Ratajski zich bij Frank Leurs achter de piano. En uiteraard staat er ook kerstmuziek op het programma! Aanvang: 11.30 uur, kasteel open om 11.00 uur. Reserveren via administratie@kasteeldoornenburg.nl of 06 10395449.

Adventsviering Vrouwengilde Doornenburg

Adventsviering

Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag, 12 december is er voor de leden van het Vrouwengilde Doornenburg een sfeervolle adventsviering.

Een amusementsorkest/koor verleent zijn medewerking om er, samen met de leden, een mooie, sfeervolle avond van te maken. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg.

Historische Kring Huessen zoekt ervaren IT-er

HUISSEN - De Historische Kring Huessen zoekt een ervaren IT-er, een vrijwilliger, die de vereniging helpt bij het onderhouden van het netwerk.

In dit netwerk is opgenomen het museumprogramma Adlib, waarbinnen de diverse secties hun archieven hebben ondergebracht. Dit programma omvat een zoekfunctie welke de gebruikers in staat stelt om uit de duizenden attributen en gegevens snel hun onderwerp terug te vinden.
Daarnaast omvat het museum een flatscreen waarop bezoekers kunnen kiezen uit vele afbeeldingen en filmpjes. Tot de taak van de IT-vrijwilliger behoort het aansturen en onderhouden van de navigatie hiervan. Informatie: Gerard Nijhuis, 06 51209708.

Kapel komt helemaal tot bloei

HUISSEN - Het Exoduscomité kreeg van de Rotary Arnhem Huissen onlangs honderden tulpenbollen aangeboden in het kader van 'Help polio de wereld uit'. Bedoeling is om enige WO II-locaties extra aandacht te geven door bloeiende tulpen in het voorjaar.


Op de 24e november vernamen we van de bruuske diefstal van de geldkluis bij de WO II-herdenkingskapel op De Heuvel. Als morele steun voor de vrijwilligers Het Zeuvende en stichting De Plak werd meteen actie ondernomen. In samenwerking met de gemeente Lingewaard werd diezelfde dag nog een stenen plantenbak geplaatst nabij de kapel. Direct daarop konden liefst 150 tulpenbollen worden geplaatst. In het voorjaar van 2017 zal de schade al lang weer zijn hersteld en zullen de tulpen bloeien. De bloeiende Betuwe op zijn mooist; en zeker nabij de WO II-herdenkingskapel op De Heuvel tussen Bemmel en Huissen, nabij de Linge.


Steun bij het planten werd ook gegeven door Tanja Klomp en haar ijverige zoontje Sil. Warm waren ook de andere reacties van medeleven. Daarbij werd soms opgemerkt dat in de tegenwoordige tijd niets meer 'heilig' is. Helaas is dergelijke vernieling van alle tijden; circa 20 jaar geleden overkwam bijvoorbeeld de kapel aan de Van Voorststraat in Huissen eenzelfde lot. Reden temeer om alert en positief te blijven.


De actie 'Help Polio de wereld uit' van de Rotary Arnhem Huissen krijgt via het Exoduscomité een bijzonder verbindend karakter. Meerdere WO II-monumenten zullen volgen.

Debuut Koor Ap/Art Huissen bij kaarslicht

HUISSEN - Op zaterdag 10 december tussen 19:15 en 21:00 uur zal koor Ap/Art voor het eerst te horen zijn in het sfeervolle Rijnstadje Huissen bij kaarslicht. Het gehele centrum is dan verlicht door kaarsen die op straat geplaatst worden.

De straatverlichting wordt daarvoor speciaal uitgeschakeld! Bovendien zullen veel centrumbewoners hun huizen alleen met kaarslicht verlichten. Het geheel geeft een warme en sprookjesachtige uitstraling aan het centrum. Op deze avond vindt er ook een kerstmarkt plaats en de winkels zijn geopend tot 21.00 uur. Markante gebouwen zoals de Antoniuskapel en het Klooster worden speciaal uitgelicht met kaarsen. Koor Ap/Art zal te beluisteren zijn op het hoofdpodium op de markt.

Tijdens deze kerstmarkt is het repertoire van koor Ap/Art natuurlijk aangepast aan de tijd van het jaar, maar blijft, zoals u van ons gewend bent, swingend. De liedjes lopen uiteen van rustige kerstliederen zoals This Holy Christmas Night, Please come home for Christmas tot bekende ballads als Heal the World, maar ook swingende nummers als Turn the beat around. Kortom: twee spetterende optredens onder begeleiding van onze live-band en onze enthousiaste dirigent Frans Coerwinkel.

Heeft u altijd al bij een koor willen zingen of muziek maken? Wij zijn op zoek naar mannen die ons kunnen versterken bij de bassen of tenoren en vrouwen die alt zingen. Heb jij zin om bij de band van ons koor te komen spelen? Speel je trompet, cornet of altsax… dan ben je zeer welkom! Voor meer informatie neem contact op met secretariaat@koorapart.nl.

Lezing: Natuur is gezond!

Foto: Lingewaard Natuurlijk

BEMMEL - Veel mensen weten het van zichzelf: natuur is gezond, van een eind buiten lopen voel je je beter. Niemand is een binnenmens, aldus een actuele reclameslogan. Lingewaard Natuurlijk organiseert dinsdagavond 13 december samen met Reinier de Nooij een lezing over de positieve effecten van de natuur.

Dat natuur je beter maakt is ook de uitkomst van veel medisch en psychologisch experimenteel onderzoek. Natuur is een bron van ontspanning, maakt je lichamelijk sterker en zorgt voor persoonlijke groei. Ook mensen met psychische aandoeningen hebben baat bij de natuur. Deze gedachte was de basis voor project Het Pad (www.hetpad.nu): een wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van meerdaags struinen in de uiterwaarden.

De Radboud Universiteit onderzocht samen met het Radboudumc, Erasmus MC en Maastricht UMC de effecten van Het Pad als therapie. Aan het onderzoek werd meegedaan door mensen met chronische depressie en mensen met burn-out klachten. Hieruit blijkt dat Het Pad, in combinatie met mindfulness, significant positieve effecten heeft. Het meerdaags lopen, in de natuur zijn, het avontuurlijke van het ruige en onvoorspelbare landschap en het vele bewegen spelen een belangrijke positieve rol.

De lezing is op 13 december om 20:00 uur in De Veldschuur aan de Sportlaan 1M in Bemmel. Toegangsprijs is 7,50, inclusief koffie en thee. Vriendenkaart houders hebben gratis toegang. Vriendenkaarten voor het lezingenseizoen 2016-2017 (6 lezingen) kosten 15,00 en kunnen aan de kassa worden gekocht.

Kerstconcert van Volharding met Cantilene

Foto: Henk Sluiter

HUISSEN - Muziekvereniging Volharding uit Huissen en Gemengde Zangvereniging Cantilene uit Haalderen geven samen op zondagmiddag 11 december een sfeervol Kerstconcert in het Zandse kerkgebouw aan de Van Wijkstraat vanaf 15.00 uur.

Het harmonieorkest speelt stukken waarvan er een aantal prachtig gearrangeerd zijn door haar enthousiaste dirigent Casper Braafhart. Cantilene brengt haar mooiste kerstliederen en staat onder leiding van Gerard Rutjes. Er is een mooi programma samengesteld, waarbij ook een vijftal stukken samen zullen worden uitgevoerd.

In 1979 werd, op voorstel van de toenmalige dirigent Gerard Rutjes, Gemengde Zangvereniging Cantilene opgericht. Ook nu nog hanteert diezelfde Gerard Rutjes met veel enthousiasme de dirigeerstok! Cantilene verzorgt ieder jaar een jaaruitvoering en zingt regelmatig bij verzorgingshuizen, tijdens kerkdiensten, in diverse ziekenhuizen, kerstvieringen en verleent al vele jaren haar medewerking aan de jaarlijkse bedevaart naar Kevelaer.

Volharding blaast er nog steeds lustig op los en heeft gelukkig geen problemen met ledenterugloop, waar veel andere verenigingen vaak wel last van hebben. Het Instaporkest, onder leiding van Jasper Arts, is wel met dat van Angeren samengevoegd, om over een wat uitgebreider bezetting te kunnen beschikken. Het Instaporkest speelt direct na de pauze 15 minuten vol met kerstliederen en andere stukken.

De entree bedraagt 5 euro. Jongeren onder de zestien hebben gratis toegang. In de pauze wordt een kopje koffie/thee aangeboden.

Voor informatie kan men bellen naar 026 3253174 of de website raadplegen: www.volhardinghuissen.nl.

Eindejaarsfeest is de kermisafterparty van Doornenburg

Foto: Jaap Plattel (DeDoornenburger.nl)

DOORNENBURG - Op zaterdag 17 december houdt schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen het Eindejaarsfeest.

Het Eindejaarsfeest wordt gehouden in het Schuttersgebouw, Kerkstraat 9 in Doornenburg. De toegang is gratis, maar men dient minimaal 16 jaar oud te zijn om het feest te mogen meevieren. Perfect Showband verzorgt de muziek. Deze band weet wat feestvieren is en is bekend met het fenomeen schuttersfeesten.

Het Eindejaarsfeest staat beter bekend als de Winterkermis van Doornenburg, omdat deze feestavond een verlenging is van de reeds bestaande schutterskermis, die jaarlijks in september wordt gehouden. Het koningspaar Hans van 't Hullenaar en Marion Egging is samen met de troon aanwezig om het feest mee te vieren. De aanvang is 20.30 uur. Meer informatie is te vinden op www.schutterijdoornenburg.nl. en op de Facebookpagina van de schutterij Gijsbrecht van Aemstel.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: Op zaterdag 10 december van 14.00 – 16.00 u in het Kantoor SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel. De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Dus heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Kennismakingsdag bij Epric

HUISSEN - Vrijdag 9 december is er de eerste kennismakingsdag bij stichting Epric. Bezoekers zijn welkom van 9 tot 17 uur. Het is voor het eerst dat stichting Epric haar kassen in de winterperiode opent voor bezoekers.

"Stichting Epric is een werkervaringsplek die verschillende doelgroepen heeft. Met name mensen in de WMO en/of sociale activering worden begeleid. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd door hen. Tijdens de kennismakingsdag word je van harte uitgenodigd om eens een keer te komen kijken. Zoek je zelf nog een passende plek voor WMO, dagbesteding en/of sociale activering, dan is het de gelegenheid om eens een kijkje te nemen. Dit geldt natuurlijk ook voor alle mensen die begeleiden en/of de zorg over mensen hebben. Ook voor hen is het misschien leuk om te kijken wat Stichting Epric kan bieden.

Ook zijn we op zoek naar toekomstige vrijwilligers. Vrijwilligers binnen Stichting Epric kunnen zelfstandig werken en hebben alleen begeleiding nodig met de werkzaamheden. Wil je werken in een leuk team kom dan gerust eens kijken.

Natuurlijk zijn de planten een hoofdactiviteit maar daarnaast hebben we nog veel meer andere werkzaamheden binnen onze stichting. Ook functies die je niet zo snel verwacht zoals fotograaf of administratieve werkzaamheden.

Op 9 december bent u van harte welkom van 9-17 uur, u kunt een rondleiding krijgen of meer informatie over WMO, trajecten en sociale activering. Kom gezellig langs! Op deze dag hebben we daarnaast ook nog een gezellige kerstmarkt waar de opbrengst geheel aan Epric tegoed komt, inclusief warme chocolademelk.

U vindt Stichting Epric aan het Nieuwediep 9a, Huissen, 026 3250959."

Oordupkesfestival van De Blauwe Pony '81

BEMMEL - Om elf over acht galoppeerde de senaat van carnavalsvereniging De Blauwe Pony over de loper richting het podium, onder aanvoering van de nieuwe President Menno Meijer.

Alle aanwezige Prinsen en Prinsessen van de diverse carnavalsverenigingen uit de omgeving werden op het podium ontvangen. Allereerst kwam de jeugdprins Prins Lars de snelle van Baal en zijn Prinses Floortje nog enigszins onwennig op het podium aan. Prinses Mirjam van het Festijn en haar adjudant Jan, maakten tijdens het voorlezen van de elf geboden duidelijk dat je gewoon het lef moet hebben om anders te zijn.

Nadat er ook dit jaar weer een nieuw Senaatslid door de President was geïnstalleerd, werd door de voltallige Senaat het Oordupkeslied ingezet.

Vervolgens kreeg de winnaar van het afgelopen jaar (De Vlieghjassen) het podium toebedeeld om hun winnende nummer nogmaals te laten horen. Gevolgd door De Waalkanters uit Slijk-Ewijk met een Medley.

De driekoppige vakjury had een schone taak om uit de zeven optredens deze avond, de drie meest originele, melodische en carnavaleske nummer te kiezen.

Het eerste optreden werd verzorgd door De BonBemmeltjes, die al zingend lieten weten dat het schrijven van een liedje niet eens zo veel werk is. Daarna was het podium voor De Steekhouders, die beide hun voorkeur voor helemaal Blauw letterlijk en figuurlijk niet onder stoelen of banken staken. Tijdens het derde optreden spraken de 'Bemmelse Hertjes' waaronder voormalig Prinses Loes, allen hun voorkeur uit voor een wijntje, 'n dansje en een liedje. Hilarisch was de opkomst van De Rollebollebollebolle Toepers, die zichzelf zelfs uit het ziekenhuis hadden ontslagen om hun liedje toch nog deze avond te komen zingen.

De muzikale draad werd vervolgens opgepakt door Menno J. en de Pins, waarmee de polonaise in de Roskam gestart werd. Kort daarna kleurden De Bondtjassen het podium helemaal Bont. In het laatste optreden door C.C de A-atjes, zagen we ook onze voormalige Prins Thijs de Luidruchtige furore maken.

Alle aanwezigen kregen vervolgens de mogelijkheid om te stemmen voor de publieksprijs. De vakjury selecteerde uiteindelijk: De Rollebollebolle Toepers, Menno J. en de Pins en De Bondtjassen, die in barrage tijdens Pronkzitting van de Blauwe Pony op zaterdag 28 januari zullen streven naar de felbegeerde Oordupkestrofee.

De aanmoedigingsprijs ging dit jaar naar de dames van De Bemmelse Hertjes en de publiekspijs naar C.C, De A-atjes. De Blauwe Pony '81 kan terugzien op een zeer geslaagd Oordupkesfestival.

Ook de jeugd leert tafeltennissen bij Essentia

BEMMEL - De jongste leden van tafeltennisvereniging Essentia leren al vroeg hoe ze hun balgevoel verder kunnen ontwikkelen. Onder begeleiding van een professionele trainer worden er diverse balspellen gespeeld.

Deze jongste leden beginnen hun training al vroeg in de avond, zodat ze daarna thuis hun ervaringen nog kunnen delen met hun ouders. Vervolgens krijgt de competitiespelende jeugdleden een training aangeboden zodat ze helemaal klaar zijn voor de wedstrijden. Team 1 bestaande uit Robin Peperkamp, Piet Rijsemus, Jorn Sanders, Thijs Stalpers en Sam Weima zijn knap 3e geworden in hun competitie.

De toppers van het tweede team zijn Tom Coopman, Sander Lammers, Thorben van de Noort en Andy Rasing. Ook zij zullen de competitie als derde eindigen wat ook een zeer knappe prestatie is.

Ook zin om eens een bal te komen slaan? Kom dan op een vrijdag op onderstaande tijden langs in de Schaapskooi.
18.15-19.15 Beginnersgroep jeugd
19.15-20.15 Competitiespelende jeugd
20.15-21.15 Senioren
Kijk voor meer informatie op www.essentiabemmel.nl.

In een Oogopslag

woensdag 7 december
09.30 u. St. Bavokerk Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters

zaterdag 10 december 3e weekend van de Advent
13.30 u. OLV Tenhemelopneming, Eucharistisch Centrum, Huissen-Stad, Gezamenlijke doopviering met Pastoor Peters en het koor Exotherm

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Middenkoor InVoice

zondag 11 december 3e zondag van de Advent
10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastor Bulthuis en het Herenkoor

woensdag 14 december
09.30 u. St. Martinuskerk Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters.

vrijdag 16 december
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Afscheidsviering van Pastor Roelofs, met Pastoresteam en Middenkoor InVoice - aansluitend receptie

Kerstballen maken in De Zilverkamp

HUISSEN - In winkelcentrum De Zilverkamp gaan we kerstballen maken. Sinterklaas is weer op de terugweg naar Spanje en de omschakeling naar de Kerst is er alweer.

Daarom gaan we kerstballen maken van bordjes. Zo kun je je huis vast wat opvrolijken in de Kerst sfeer. Gebruik de mooiste glitter papiertjes. Niks is te dol. Gebruik veel kleur, glitter en gezelligheid. Welkom in de winterwonderwereld van Winkelcentrum de Zilverkamp. Zaterdag 10 december ben je welkom om mee te knutselen tussen 10.00 en 13.00 uur. Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen

Zondag 11 december 2016, 3e advent, aanvang 10.00 uur, voorganger Ds. Matthijs Glastra.
Elke vrijdagmiddag van 14 – 16 uur is de kerk open voor ontmoeting en een gesprek, met koffie, thee en limonade.

De wedstrijden van Tweestroom

GENDT - Tweestroom-DS1 speelde thuis tegen Vocasa-DS6 en won de 1ste en 2de set. In de 3de set kreeg men moeilijker, na een achterstand werd er nipt gewonnen. De vierde set was een gelopen race.(4-0)(25-18/25-19/28-26/25-19)

Voreo-DS2(Ravenstijn) ontving onze Dames-DS2, helaas is niet bekend geworden omtrent de uitslag en de spelvreugde. Tweestroom-DS4 ontving Heijendaal-DS10 en verloor de 1ste en 2de set. De 3de set bracht wederom een punt, door die set nipt te winnen. Kennelijk waren o ze dames zo blij met dit punt, de men de 4de set liet lopen.(1-3)(22-25/-23-25/28-26/11-25)

Dames-DS5 speelde thuis tegen Heijendaal-DS12 en won de 1ste set. De 2de set werd nipt verloren zo ook de 3de set. De 4de set was weer voor onze dames en helaas werd de 5de set wederom verloren.(2-[3)(25-18/25-27/17-26/25-17/12-15), Tweestroom-DS3 ontving het nog ongeslagen Ikaros-DS3(Groesbeek). Onze meiden kwamen in de 3de set het dichtbij een setwinst; dus toch niet. (0-4)(07-25/14-25/19-25/09-25)

Tweestroom-HS1 ging op bezoek bij Trivos-HS4(Wijchen) en verloor de 1ste en 4de set. De 2de en 3de set waren voor onze heren. Ook werd de 5de set helaas verloren.(3-2)(25-21/22-25/22-25/15-10)

Tweestroom-MA1 ontving, opdat moment de koploperTrivos-MA1. De 1ste en2de set werden gewonnen. In de 3de set liep men steeds achter de feiten aan, door geen goede pass en service. Gelukkig werd de 4de set wel overtuigend te winnen.(3-1)(25-13/25-20/18-25/15-25)

Meisjes-MA2 speelde thuis tegen Alterno-MA3(Apeldoorn) de 1ste en 2de set waren duidelijk voor onze meiden. Helaas werd de 3de set verloren. Ook hier werd de 4de ruimschoots gewonnen.(3-1)(25-10/25-09/18-25/25-15)

De kampioen Tweestroom-mix-JB1 ontving Volamie-JB1(Oosterhout) en speelde vrolijk, bij de les, naar een overduidelijk overwinning.(4-0)(25-07/256-13/25-11/25-20) Meisjes-MB1 speelde thuis tegen Trivos-MB2 in een spannende en prachtige pot. De 1ste en 3de setwaren duidelijk voor onze meiden. De 2de en4de set waren duidelijk voor de tegenstander. De 5de set was voor de gasten.(2-3)(25-18/10-25/25-21/09-25/08-15)

Tweestroom-MC1 ontving Trivos-MC5 en had inde 1ste de meeste tegenstand. In de andere set was de tegenstand miniem.(4-)(20-18/26-03/25-09/25-12) Jongens-mixe-JC1 speelde thuis tegen Pegasus-JC1 en verloren alleen de 4dee set. Mooi 4 punten voor de ranglijst.(3-1)(25-18/25-19/25-10/21-25).

Tumulus uitvaartverzorging

LINGEWAARD - Decembermaand, maand van samenzijn met familie, van gezelligheid en van terugkijken op het afgelopen jaar. Niet voor iedereen is dat echter zo. Juist in de decembermaand wordt het verlies van een partner, een ouder, een familielid extra zwaar gevoeld. En dan maakt het niet uit of dat verlies afgelopen jaar heeft plaats gevonden of al veel langer geleden. Het gemis blijft.

Ook bij ernstige ziekte in het gezin of in de familie is het misschien een jaar van veel zorg geweest, of is het dat nog steeds. Ook in geval er toch weer optimistisch naar de toekomst kan worden gekeken, zoals bij de borstkanker van Joke, is het juist een moment om even bij stil te staan.

Toch wil je even door de met kaarsen verlichte straten van Huissen dwalen, luisteren naar één van de koren, de kerststal bekijken of toch even overdag naar de Kerstmarkt van Bemmel.

Ook dit jaar stelt Tumulus uitvaartverzorging tijdens 'Huissen bij Kaarslicht' de rouwhuiskamer aan de Langestraat weer open als stiltecentrum; een plek om te gedenken, een kaarsje aan te steken of een persoonlijke wens of herinnering in de 'herinneringsboom'te hangen.

Ook dit jaar tijdens de Kerstmarkt zal onze rouwhuiskamer aan de Dorpsstraat 26 in Bemmel weer open zijn van 14.00 tot 16.00 uur. Een moment van rust en herdenken. Stap gerust even binnen. Een kopje koffie staat klaar.

Winterfair in Ressen

RESSEN - Om alvast in de kerstsfeer te komen organiseren landwinkel De Woerdt en Groei&Bloei afdeling Overbetuwe/Lingewaard op 10 december een gezellige winterfair.

De winterfair staat in het teken van proeven en genieten van heerlijke winterproducten! De winterse sfeer wordt compleet gemaakt met live muziek, demonstraties bloemschikken, kerstbeplanting en wintergroen. Natuurlijk ontbreekt de kerstman niet! De winterfair vindt grotendeels overdekt plaats.

(H)eerlijke streekproducten
Genieten van heerlijke streekproducten kan bijvoorbeeld bij Boer’n Dip of bij de Buitenkok. Ook de bakkers Van Eigen Deeg en de Streekbakker uit Nijmegen ontbreken niet met hun heerlijke koekjes en de hout gestookte oven. Verder kunnen kinderen zelf pizza’s bakken, zijn er proeverijen en kunt u genieten van warme chocomelk en winterwarm.

Genieten van het buitenleven
U kunt op de winterfair volop inspiratie opdoen bij de demonstraties bloemschikken. Groei&Bloei geeft gedurende de dag doorlopend demonstraties. Daarnaast zorgt tuincentrum Helsen voor de kerstbeplanting en het wintergroen. De winterfair wordt compleet gemaakt met diverse standhouders met vaste planten, tuinmeubilair, tuinkeramiek, vogelvoer, amaryllissen en alles wat met het buitenleven te maken heeft!

Kortom voor jong en oud is er veel te beleven, proeven en genieten! De winterfair vindt plaats op zaterdag 10 december van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie kijk op: www.dewoerdt.nl/winterfair.

Indoor kerstboom kopen bij De Huyskweker, wel zo gemakkelijk!

GENDT - De feestdagen komen eraan, we maken het in huis weer extra gezellig en daar hoort natuurlijk een kerstboom bij. Huyskweker Arnhem-Nijmegen heeft onder meer Nordmann-sparren met kluit en Omorika's in pot. Mooie bomen waar u tot januari plezier van heeft.

"Bij De Huyskweker staan de kerstbomen binnen, wat betekent dat u niet buiten in de regen en kou een boom hoeft uit te zoeken. En indien gewenst brengen wij de boom in Lingewaard ook nog kosteloos bij u thuis. Dan heeft u geen vieze, natte auto, hoe fijn is dat!

Naast kerstbomen kunt u bij De Huyskweker ook terecht voor kersttakken, kerststukjes en bolletjes in pot. Nog op zoek naar een cadeau voor onder de boom? Wij hebben feestelijk ingepakte cadeaubonnen. Leuk om te besteden aan een kamerplant, als de kerstboom in januari weer is opgeruimd.

Op vrijdagavond 9 december en zaterdag 10 december kunt u onder het genot van een kop erwtensoep en een glaasje glühwein uw kerstboom, kerststukje of cadeautje komen uitzoeken. En ook op 16 en 17 december staan wij graag met wat lekkers voor u klaar.

Uiteraard mag u ook in de wintermaanden dezelfde, vertrouwde service van ons verwachten. De Huyskweker staat voor gemak, kwaliteit en een goed advies. U bent van harte welkom!"

Huyskweker Arnhem-Nijmegen, Langstraat 46, Gendt; www.huyskweker-arnhemnijmegen.nl.

Gratis DNEye oogscan bij Berendsen Optiek & Optometrie

HUISSEN - Dinsdag 6 en woensdag 7 december kunt u bij Berendsen Optiek aan het Raadhuisplein in Huissen terecht voor een gratis DNEye oogscan.

Het meest geavanceerde automatische oogmeetinstrument ter wereld staat dan in een unieke caravancombinatie bij Berendsen Optiek voor de winkel. Dit apparaat meet uw ogen 25 keer nauwkeuriger dan tot nu toe mogelijk was.

De DNEye oogscan in combinatie met een oogmeting van een van onze gekwalificeerde medewerkers zorgt voor de meest zuivere brillenglazen ooit. Voor een uitgebreid optometrisch oogonderzoek kunt u op afspraak ook terecht bij onze optometrist, hij werkt nauw samen met de huisartsen en oogartsen.

Profiteer van deze unieke kans om uw persoonlijke DNEye oogscan te laten maken en bel voor een afspraak: 026 3255323. Nu gratis en met een kortingscheque ter waarde van 100 euro bij aanschaf van een paar DNEye aangemeten multifocale brillenglazen!

Wij heten u welkom, altijd en speciaal op dinsdag 6 en woensdag 7 december.

Kerstbomen bij stichting Epric

HUISSEN - Stichting Epric is een sociale kwekerij gevestigd in Lingewaard. We werken met en voor mensen met een beperking. Deze beperking kan heel verschillend zijn. Zowel mensen met uitzicht op werk, als mensen die geen uitzicht meer hebben en waarbij dagbesteding het hoogst haalbare is.

"In december is het inmiddels traditie dat we kerstbomen en kerststukjes verkopen. Ieder jaar doen we dat. Van kleine kerstbomen in pot tot grote kerstbomen. Soorten die hun naalden vasthouden zoals de Nordmann en soorten waarvan de naalden gemakkelijker uitvallen zoals de gewone kerstboom. De kerstbomen zijn net zo veelzijdig als de mensen bij stichting Epric. Daarnaast worden er kerststukjes gemaakt door onze mensen. Eventueel ter plekke kunt u wachten tot het klaar is. Er is ook een voorraad kersstukken aanwezig in verschillende prijsklassen. In de tijd van bezuinigingen en kortingen hopen wij natuurlijk dat u de kerstboom bij ons koopt. Dit zou de gemakkelijkste manier zijn om ons te helpen. Mocht u nou echt geen kerstboom willen, dan kunt u ook altijd nog een geldelijke bijdrage storten op Rabobankrekening NL 88 RABO 0137295472 t.n.v. Epric te Huissen met vermelding 'donatie'. Heden ten dage wordt veel als vanzelfsprekend gezien. Wij willen graag de trajecten voor onze mensen kunnen uitvoeren. Dit is ook een vanzelfsprekendheid. Maar we hebben wel hulp nodig van de mensen in Lingewaard. We zien u graag iedere maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 17 uur en zaterdag/zondag van 10-17 uur. U vindt Stichting Epric aan het Nieuwediep 9a, Huissen."

Ron Beumer met etsen in Kunstlokaal

BEMMEL - Ron Beumer (Waalwijk) exposeert met etsen als gastkunstenaar in Kunstlokaal Bemmel.

Etsen is afkomstig van het Duitse woord “ätzen” dat “doen eten” betekent. Het is een proces waarbij een tekening in metaal wordt uitgebeten door een zuur met het doel er een afdruk van te maken. De techniek is ontstaan in de 16e eeuw en werd in de boekdrukkunst gebruikt om tekeningen te reproduceren. Oorspronkelijk had deze techniek dus weinig met kunst te maken, het was louter een techniek om veel van hetzelfde te maken. Maar deze grafische techniek heeft zich ontwikkeld tot grafische kunst met een eigen karakter en eigen vakmatige eisen.

Al tijdens zijn studie aan de Rotterdamse Academie was Ron gefascineerd door het proces van etsen maken. Schetsen ter plekke in het landschap gemaakt of tekeningen van modellen in het atelier zijn het begin van een nieuwe ets. Daarna start een proces van zoeken, nog meer schetsen, etsen en proefdrukken maken.

Weerspiegelingen van vormen zijn een nieuw element in het werk.Slapende vrouwen, bergen, pieren en zelfs schoenen krijgen zo metgezellen. Weerspiegelingen, soms logisch als rimpels in water, soms ook wat raadselachtig.Het zijn vormen gevonden in voorraden oude etsplaten. Hier liggen mogelijkheden voor nieuwe combinaties.

Een van de thema’s waar Ron graag in werkt is Bomen als iconen: Etsen waarin bomen centraal staan. Soms alleen, maar vaak ook als paar of als groep.

De opening van deze expositie is op zaterdag 10 december om 16.00 uur. Kunstlokaal Bemmel (Dorpsstraat 41) is geopend iedere vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en tijdens de Kerstmarkt Bemmel op zondag 11 december. De expositie duurt tot 11 maart.

Kinderopvang Doornenburg

DOORNENBURG - Peuterspeelzaal Gijsje in Doornenburg biedt vanaf 1 januari ook kinderopvang aan voor kinderen van tien weken tot 4 jaar. Kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en basisschool De Doornick zitten dan samen onder één dak.

Gijsje verhuisde begin van dit jaar al naar De Doornick. Harrie Erkens is directeur van de school en benadrukt het belang van deze samenwerking. "Ook ouders met baby's kunnen nu in ons eigen dorp terecht voor kinderopvang. Hierdoor hebben we in Doornenburg nu onderwijs én opvang op één locatie voor kinderen van o tot 13 jaar. Makkelijk voor ouders en vertrouwd voor kinderen. Die raken op jonge leeftijd al bekend met school. Bovendien biedt het ons mogelijkheden om nog beter samen te werken."

Gijsje biedt ouders vanaf het nieuwe jaar de mogelijkheid om peuterspeelzaal en kinderopvang met elkaar te combineren. Pedagogisch medewerkster Doran Leijser: "Dit betekent dat ouders hun kind(eren) eerder kunnen brengen en/of later ophalen. De opvang sluit hierdoor aan bij werktijden of schooltijden van de andere kind(eren)." De peuterspeelzaal werkt met vaste dagdelen. "Daarnaast zijn ouders flexibel in het afnemen van uren voor de opvang. Zo sluit de opvang aan bij de wensen van ouders, ook wanneer ze wisselende diensten hebben."

Meer weten over de kinderopvang of peuterspeelzaal van Gijsje? Kijk dan op www.delinge.nl voor meer informatie.

Kunst in de verkoop voor het goede doel

HUISSEN - Tijdens 'Huissen bij kaarslicht' op zaterdag 10 december van 16.00 tot 21.00 uur zal er kunst in diverse vormen verkocht worden ten gunste van het weeshuis in Conchacalla bij Cusco in Peru.

Voormalig Huissense Mia Holterman heeft hiervoor haar werk opgezegd en is daar sinds twee jaar bezig met weeskinderen en daarvoor is veel geld nodig. De kunst is gedoneerd door de kunstenaars en kunstenmakers zoals schilderijen, zelfgemaakte knuffels, gehaakte figuurtjes, gehaakte pannenlappen, kerstkransen, kerstkaarten en sierraden. Alles tegen zeer betaalbare prijzen. Deze kunst is te koop in studio Ellen, Langekerkstraat 13 via de zijdeur.

U vindt ons naast de kijkruit waar de balletuitvoeringen zijn bij het voormalige gemeentehuis. Bij de ingang staat een grandioos kerststuk dit is al de moeite waard van het bekijken. Informatie over het weeshuis staat op www.hartvooreenkindinperu.nl of volg ons op facebook.

Heisterkoor leeft!

BEMMEL - In het Heisterkoor staat het plezier in het zingen voorop. Daar zorgt ook de inspirerende dirigent Mathijs Dubbeldam voor. "We willen ons enthousiasme voor ons koor en het veelzijdige repertoire graag uitdragen en delen met anderen."

"In het afgelopen jaar hebben wij dit gedaan met een optreden in het kerkje van Ressen, en tijdens de opening van de Theaterkerk in Bemmel. Op 10 december van 18:45 tot 19:30 zullen we tijdens de manifestatie 'Huissen bij kaarslicht' enkele kerstliederen zingen in De Buitenpoort en op 11 december rond de middag zingen we op de kerstmarkt in Bemmel. Als laatste hebben we nog een optreden in Orientalis in Nijmegen op 17 december om 18:00 uur.

Ons koor is het afgelopen jaar iets gegroeid naar ongeveer 30 leden. Maar nieuwe leden, en vooral mannen, zijn van harte welkom.

Wie graag eens zou willen proeven aan de sfeer in ons koor kan dat doen tijdens onze repetities op woensdagavond van 20.00-21.30 uur in cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel. En of je nu veel of weinig ervaring hebt, je kun altijd komen kijken, luisteren of meedoen!"

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen

Zondag 11 december 2016, 3e advent, aanvang 10.00 uur, voorganger Ds. Matthijs Glastra.
Elke vrijdagmiddag van 14 – 16 uur is de kerk open voor ontmoeting en een gesprek, met koffie, thee en limonade.

22 / 24

Echt waar deze dame wordt 11december 80 jaar.
Truus van harte gefeliciteerd .
Groetjes ???

Hiep hiep hoera
Cas wordt 7 december 12 jaar.
Knuffel van A&A
pootje van Guus.

9 december wordt Lynn 4 jaar.
Gefeliciteerd en veel plezier
op de basisschool.
Knuffel van opa Jo, oma Wilma,
ome Remco en tante Patricia

Deze topper heeft diploma A gehaald.
Groetjes van oma krulletje en Theo, Joyce, Rick en Evy.

Hoera! Op 10 december zijn onze ouders, schoonouders en opa en oma
40 jaar getrouwd
Gefeliciteerd en nog vele jaren!
Twan Joyce Ryan en Fenna
Mike Angela Dani en Diva

Edwin bedankt voor de trainingen en coachen van ons team
jammer dat je er mee stopt
De jongens van havo en ouders

Suus je bent een kanjer!
Hartelijk gefeliciteerd met je diploma B
We zijn trots op je.
Papa, mama, Jelle, Maud

11-11-2016 openingsdans bij
de waskniepers.
Zoey & Quinty
Opa&Oma zijn enorm trots.
Ze waren alle 4 kei goed.

6 December is Youri een echte TIENER geworden!
GEFELICITEERD
Liefs papa Joep, mama
Raff, Kay & pootje van Failey

Hiep hiep hoera
deze jonge dame werd
30 november 14 jaar.
Gefeliciteerd meis! Liefs van papa, mama, Zoey en Lynn

Lisanne Gloudemans
van harte gefeliciteerd!
Zondag 11 december 2016
16 JAAR
(ze zoekt nog sponsors voor haar nieuwe scooter)

Versier je huis eens met kersttakken van Eeuwes Bloemen in Huissen!

HUISSEN – Heerlijk, gezellig met kerstmis. Het mag weer! En waar kunnen we dan beter onze kerstdecoratie en kerststukken halen dan bij Eeuwes Bloemen in Huissen. Je staat versteld van de nostalgie, die de winkel binnen en buiten uitstraalt! Kijk bijvoorbeeld eens naar de prachtige takken met daaraan de kerstballen in alle kleuren van de regenboog! Of met engeltjes, dé specialiteit van Carla Eeuwes!

Eeuwes Bloemen heeft de winkel weer extra gezellig aangekleed. Natuurlijk zijn er elk jaar nieuwe trends, maar Carla weet ook goed in te springen op de wensen van de klant. Daarom vergeet ze al die nostalgische kerstartikelen zeker niet! Want wat is een kerst zonder de volrode, zilverwitte en goudgele kerstballen? En wat te denken van al die engeltjes, die het uitstekend doen in de kerstboom, maar ook elders in het huis zorgen voor een 'hemelse sfeer'!

Kerstdecoratie hoeft niet duur te zijn; er zijn volop artikelen in elke prijsklasse. Van allerhande figuurtjes, vogeltjes, schaaltjes tot aan verlichting en kaarsen. Bij Eeuwes Bloemen kun je naast kant-en-klaar kerststukjes, ook kerststukken laten opmaken. Dat mag gerust op een schaal of vaas, die je toch al in de kast hebt staan. Of nog leuker: je maakt je kerststuk zelf! Je haalt bij Eeuwes Bloemen het benodigd groen en decoratiemateriaal En wil je ideeën opdoen, informeer dan eens of er nog plaats is in een van de workshops.

Groenten- en bloemenzaak Eeuwes (ook voor groenten, fruit, fruitarrangementen en voor bloemstukjes voor uw dierbare op het graf), Bredestraat 87, Huissen is in december geopend op alle werkdagen (ook de normaal gesloten woensdag!) van 8.30 tot 18.00 uur, vrijdag tot 20.00 uur en zaterdags tot 17.00 uur. Telefoon (026) 3250041. Er is ruime eigen parkeergelegenheid voor de winkel.

Wereldlichtjesdag gemeente Lingewaard

Het kindermonument op het Gedenkpark Huissen-Stad

HUISSEN - Sinds 1997 wordt op elke tweede zondag in december wereldwijd 'Children Memorial Day' oftewel Wereldlichtjesdag gehouden. Op deze dag steken mensen om 19.00 uur over de hele wereld een kaars aan ter nagedachtenis aan hun overleden kinderen. De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind moeten missen en laat zien dat je niet alleen bent met je verdriet.

Het is een traditie die langzaam maar zeker de hele wereld over gaat en steeds meer navolging krijgt. Ook dit jaar sluiten Stichting gedenkpark Huissen-Stad en Tumulus uitvaartverzorging daarbij aan. Op zondag 11 december bent u vanaf 18.45 uur welkom op Gedenkpark Huissen-Stad (voormalige begraafplaats aan de Doelenstraat in Huissen). Om 19.00 uur steken we een kaarsje aan bij het kindermonument op het gedenkpark. Wij zorgen voor de kaarsen.

Een ieder is welkom! Het maakt niet uit op welke leeftijd (jong of volwassen) of hoe lang geleden je kind is overleden. Je kind blijft immers je kind! Voor altijd in je hart en in je gedachten. Na afloop is er gelegenheid om na te praten bij een kopje koffie in het onlangs gereedgekomen Bid en Gedenkhuisje.

Open Kerstdrive Bridge Club Huissen

HUISSEN - In 't Koelhuis, Huismanstraat 19 in Huissen houdt bridgeclub Huissen op dinsdag 20 december om 19:45 uur haar jaarlijkse open kerstdrive.

De drive vindt plaats in een gezellige kerstsfeer en zoals gebruikelijk is er een rijk voorziene prijzentafel. Ongetwijfeld is het voor u ook een prima gelegenheid oude en nieuwe bridgevrienden te ontmoeten of kennis te maken met onze club.

U kunt zich aanmelden tot en met donderdag 15 december, telefonisch bij Jan Saarloos,026 3253321 of bij Ben van de Pol, 026 3252051; of per e-mail Jan@jjsaarloos.demon.nl en/of benvdpol@hetnet.nl

Inschrijfgeld is 5,00 euro per persoon voor niet-leden, voor aanvang ter plekke te voldoen.

Sint bezoekt De Wieling

HAALDEREN - Op vrijdag 2 december bracht Sinterklaas met vier enthousiaste pieten een bezoek aan basisschool De Wieling in Haalderen.

Eerder die week waren de pieten al op school geweest om met de kinderen leuke liedjes en coole dansjes in te studeren. Het was dan ook een gezellige boel op het schoolplein en tijdens de viering in de gymzaal. Ook werden alle klassen nog apart bezocht en was er voor alle kinderen een leuk cadeau.

JO11-6 van Bemmel kampioen

BEMMEL - Op zaterdag 26 november is de JO11-6 van Sportclub Bemmel, bestaande uit Marijn, Tijn, Daan, Len, Jort, Teun, Senna, Jesse en Leon kampioen geworden.

De coaches John en Frans hadden in september gelijk in de gaten dat dit een geweldig team is. De jongens hebben slechts één wedstrijd verloren. Vooral de laatste twee wedstrijden waren zeer spannend. Maar de jongens hielden hun hoofd koel en zorgden dat beide wedstrijden gewonnen werden.

Jeugdkampioenen bij Tennisclub Bemmel

Van links naar rechts: Luuk Nuininga, Veerle Buurman, Lucas Pijl, Martein van Aken en Melle Wigman

BEMMEL - Onlangs is het 'groene' competitieteam van TC Bemmel kampioen geworden! Na zeven woensdagen met mooie en spannende wedstrijden stond ons jeugdteam op 1.

Een mooie prestatie, want dit team speelde voor het eerst in deze competitie. Na de 'champagne' was het tijd voor een heerlijke hap, aangeboden door Eetwinkel Polly, want... kampioenen eten natuurlijk bij kampioenen!