GN Berg en Dal Heumen Mook

21 september 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 21 september 2016


Ingebruikname duofiets Fietsmaatjes Millingen

Foto: Gijs Kroes

Foto: Gijs Kroes

MILLINGEN - Op vrijdag 16 september heeft Stichting Fietsmaatjes Millingen aan de Rijn onder belangstelling van sponsoren, gasten en vrijwilligers haar fonkelnieuwe duofiets in gebruik genomen. De officiële ingebruikname, die plaatsvond bij Koffie- en Eethuis de Gelderse poort, werd verricht door Jos van Campen, fractievoorzitter van GJS, die daarbij werd bijgestaan door Corry van de Hoeven.

Fietsmaatjes Millingen heeft als doel om mensen die nog graag fietsen, maar dat zelfstandig niet meer kunnen, fietstochten van circa 1-3 uur aan te bieden op een duofiets met elektrische trapondersteuning, met de mogelijkheid om zelf mee te trappen, zittende naast een vrijwilliger (fietsmaatje) die trapt en stuurt. Met deze wekelijkse of 2-wekelijkse fietstochten wordt het isolement van de gast doorbroken, komen de gasten op een gezellige manier fysiek in beweging en ontstaan er unieke contacten tussen mobiele en vitale vrijwilligers en minder mobiele en vitale gasten.

Door financiële bijdrages van het Oranjefonds, Kansfonds, Rabo Coöperatiefonds, Gemeente Berg en Dal, K3 Delta en van de Wetering is Fietsmaatjes Millingen in staat gesteld deze duofiets aan te schaffen en kan de stichting de exploitatie de komende jaren garanderen. Naast deze financiële steun is Fietsmaatjes Millingen ook erg blij met de ondersteuning van Millingse ondernemers. Zo mag de fiets gestald worden bij Koffie- en Eethuis de Gelderse Poort, vindt de sleuteluitgifte plaats bij Albert Heijn en biedt Kievits veerdiensten gratis overtochtjes aan. Dit alles volledig belangeloos en dit wordt door gasten, vrijwilligers en het bestuur erg gewaardeerd.

"Lijkt het u leuk om met één van de vrijwilligers gezellige fietstochtjes te maken of weet u iemand die dit misschien wel heel leuk zou vinden? Laat het ons weten door even een email te sturen naar fietsmaatjesmillingen@gmail.com of bel even naar Carla Derks op 06-48790058. Meer informatie over Fietsmaatjes Millingen vindt u op www.fietsmaatjesmillingen.nl."

Uitslag bedrijvenwedstrijd

GROESBEEK - Op een zonovergoten zaterdag 10 september is de inmiddels legendarisch geworden bedrijvenhengelsportwedstrijd gehouden die jaarlijks wordt georganiseerd door de Groesbeekse hengelsportvereniging De Vrolijke Vissers.

Er werd deelgenomen door elf bedrijven uit Groesbeek en omstreken met elk een team van vijf vissers. Het was maar goed ook dat de weersomstandigheden uitzonderlijk goed waren dit maakte de uitzonderlijk slechte vangsten een beetje goed. De winnaar is geworden het eerste team van Hengelsport De Vries.

Uitslag van de Bedrijvenhengelsportwedsrijd van 10 september 2016 georganiseerd door

HSV De Vrolijke Vissers Groesbeek

1 Hengelsport De Vries I 10.150

2 Nypra BV 8.100

3 J & W Lijmwerken 7.500

4 GS Lijmwerken 4.730

5 P. Kaal Aannemersbedrijf 3.960

6 Café Zaal Ton Oomen 3.600

7 Gebo Timmerwerken 3.520

8 Hengelsport De Vries II 3.350

9 H.V. Assurantiën 1.320

10 Dagro 1.300

11 Rutolux 1.000

Totaal 48.530

Betonnen fietspad De Spoorkuil rond 1 oktober voorgoed open

GROESBEEK – Het betonnen fietspad De Spoorkuil waar de afgelopen jaren veel om te doen is geweest gaat binnenkort voorgoed open.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de 750 meter schermen en de elf tunnels die onder het fietspad door moeten worden aangebracht. Wethouder Alex ten Westeneind verwacht dat het fietspad rond 1 oktober opengesteld kan worden. "Dat is ook een mooie datum", aldus Ten Westeneind, "dan is de paartijd van de amfibieën en reptielen voorbij en gaan ze met de winterslaap."

De maatregelen die genomen moesten worden in overleg met de RAVON en Werkgroep Milieubeheer Groesbeek hebben de gemeente Berg en Dal vooralsnog ruim 100.000 euro gekost.

Straatprijs Postcode Loterij valt in Ruyterstraat Groesbeek Hent en Riet Zwitserloot - De Bruin winnen 50.000 euro

Foto: Mark Zwitserloot

GROESBEEK – De straatprijs van de Postcode loterij is gevallen in de Ruyterstraat in Groesbeek met de postcode 6562 ZC. Dinsdagmiddag werd een zevental huishoudens gebeld door de Postcodeloterij met het verzoek woensdagmorgen tussen 11.00 en 12.15 uur thuis te zijn voor een verrassing.

Ze kregen daarbij een telefoonnummer dat ze terug konden bellen als ze het niet vertrouwden. Woensdagmorgen even na elf uur verscheen Gaston van de Postcode loterij met een tv-ploeg in de Ruyterstraat en ging daarna zeven gezinnen / bewoners gelukkig maken. Eén gezin kreeg een cheque van 12.500 vijf van 25.000 en Hent en Riet Zwitserloot spande de kroon met liefst 50.000 euro. Een lot was 12.500 euro waard.

Hent en Riet Zwitserloot hadden twee loten met verdubbellaar en ontvingen 50.000 euro. Een cliënt van Pluryn won naast een geldprijs ook nog een BMW personenauto, maar hij was niet thuis, zodat de wagen een rode BMW weer werd meegenomen. Wij spelen ruim 30 jaar mee met de Postcode loterij maar nog nooit een grote prijs gewonnen wel eens een Dove-bon , ijsprijs of bakkersbon, aldus Hent en Riet, maar dit is gewoon te gek. Wat we ermee gaan doen weten we nog niet. Onze kleinzoon krijgt in ieder geval een nieuwe telefoon, waar hij al eerder om gevraagd had. Op 30 september zal het worden uitgezonden tijdens het tv-programma 1 tegen 100 van Carolien Tenssen.

'Tegenwind' informeert over windpark Kranenburg

GROESBEEK - In verband met het geplande windpark Kranenburg organiseert het burgerinitiatief ‘Tegenwind in het Reichswald’ op dinsdag 27 september in zalencentrum ‘De Sleutel’ in Groesbeek een informatieavond.

Doel is de bezoekers een beeld te schetsen van de nadelige gevolgen voor deze regio, mocht het windpark er komen. Tevens wordt er ingegaan op de procedures die momenteel lopen en welke mogelijkheden Nederlandse burgers en instanties hebben om hierbij hun bezwaren kenbaar te maken.

Jeroen Boot, secretaris van het burgerinitiatief, over het belang van deze avond: ‘Langzaam dringt het besef over de omvang en impact van het windpark bij de mensen door. Toch bestaat er nog veel onwetendheid en zijn er enkele hardnekkige misverstanden, met name over de inspraakmogelijkheden voor Nederlanders. Op deze avond zullen we in dit soort zaken helderheid brengen.’

Zalencentrum De Sleutel is gevestigd aan Bredeweg 71 in Groesbeek (Breedeweg). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 19.15 uur.

Buurtnetwerk Breedeweg in oprichting

BREEDEWEG - Er zijn veel vrijwilligers actief in de Breedeweg. Een aantal van hen is samen met Forte Welzijn (SWG) actief om een Buurtnetwerk op te zetten. Iedereen heeft als het goed is de eerste wijkkrant van het netwerk ontvangen! Nu op naar de eerste Burendag Breedeweg op 24 september van 12.00 tot 17.00 uur op het Kerkplein.

In Nederland zijn steeds meer buurten actief. Door bezuinigingen, maar ook door de behoefte van buurtgenoten aan meer verbinding, samenhang, er zijn voor elkaar, ontstaan deze initiatieven. Een Buurtnetwerk kan bijvoorbeeld samen met de gemeente de buurt opknappen of iets nieuws neerzetten. Of iets voor mensen betekenen door hen in contact te brengen met het Sociaal team. Of zaken onder en met elkaar opknappen.

De eerste actie van het Buurtnetwerk was de verspreiding van de eerste Wijkkrant! De tweede actie is om voor de Breedeweg de eerste gezamenlijke Burendag te organiseren. Deze vindt plaats op zaterdag 24 september van 12 tot 17 uur op het Kerkplein. De Buurtmarkt is aanwezig met drankjes. "Om 13 uur schuiven we aan bij Buurtsoepie. Om 14 uur is er in de kerk een Tibetaans Klankschalenconcert, Paul Vens is schilder, dichter en schrijver en internationaal bekend. Om 15 uur is er een ballonnenwedstrijd. De Circuswinkel is met pensioen maar komt voor ons een workshop geven. Vis-ionair is aanwezig met heerlijke paling, dan nog sport, kraampjes, een klusjesruilmarkt voor en door inwoners van de Breedeweg, Hart voor Breedeweg staat er met informatie en nog meer. Hier kunnen we met elkaar kennismaken, ideeën uitwisselen en genieten van wat er is."

"Als derde actie organiseren we op maandag 3 oktober om half acht een open avond in De Sleutel voor mensen die de vele voordelen zien van zo’n netwerk en mee willen denken / werken om dit in de Breedeweg tot stand te brengen of met ons willen samenwerken. Komt u ook? We hebben u nodig! Contactpersoon Wikke Raijmakers 06 12320974."

Open judoles op sportpark Zuid

GROESBEEK - Het judoseizoen weer begonnen. Iedere dinsdag en vrijdag vanaf 16.00 u kunnen kinderen judoles volgen onder leiding van de uitstekende judolerares Jennifer Kuijpers. Dat kan al vanaf vier jaar. Op die leeftijd leer je vallen, je verbeter je je motoriek en coördinatie met een eenvoudige judotechnieken allemaal leuk, spelenderwijs.

Gaandeweg krijg je een hogere band. Je begint bij wit, dan volgt de gele band, oranje, groen, blauw, bruin en wie weet zwart. Tussen die hoofdkleuren zitten één of twee slippen. Dan wordt je beter, sneller, leer je de kneepjes van het vak: hoe belangrijk balansverstoring is. Je leert hoe je een aanval van een medejudoka moet ontwijken en zelfs overnemen met een van de vele worpen die je dan inmiddels kent: kortom je wordt een ervaren judoka, die sterk, soepel, snel en inventief is en tegen een stootje kan, maar ook juist rekening houdt met je medejudoka’s. Je leert ook dat verliezen niet erg is, ook daar leer je weer van. Zo word je weerbaarder en bouw je ook aan je zelfvertrouwen.

Judo leer je niet op een achternamiddag. Het duurt jaren voordat het je eigen wordt. Eigenlijk is judo naarmate je beter wordt, steeds uitdagender en leuker, eindeloos. Misschien wordt je wel zo goed als onze dorpsgenote Geke van den Berg, die niet alleen judoot aan de Nederlandse top en ook op Europees niveau hoge ogen gooit.

Heb je interesse? Zaterdag 24 september verzorgt Jennifer Kuijpers van 14.00 – 15.00 uur in de gymzaal van sportpark Zuid een open judoles voor kinderen die kennis willen komen maken met judo. Je kunt gewoon meedoen.

"Kun je dan toevallig niet, aarzel niet en ga eens naar de gymzaal op dinsdag of vrijdag naar sportpark Zuid en doe gewoon een paar keer gratis mee. Dat kan ook zonder judopak, gewoon in makkelijk zittende kleding."

Wandesportvereniging viert 60-jarig bestaan

Foto: Ton Willems

GROESBEEK - Op 8 juli bestond wandelsportvereniging De Bosbesjes uit Groesbeek 60 jaar. Dit werd op zondag 11 september groots gevierd door de 100 leden tellende vereniging met een dag vol verrassingen in Well en omgeving.

"Met 67 leden begon de dag met een boottocht over het Leukermeer en Maas en na de lunch een pittige wandeling met diverse opdrachten in het natuurgebied Reinderslooi. Na de wandeling en een verfrissend drankje was het tijd voor de volgende locatie. Dit bleek te zijn in Milsbeek waar in restaurant De Diepen een heerlijk buffet op ons stond te wachten.

Na nog een gezellig samenzijn en een prijsuitreiking met 67 winnaars en de nodige huldigingen ging iedereen met een goed gevoel naar huis in de wetenschap dat we over 10 jaar weer een jubileum hebben. Namens alle deelnemende leden onze dank aan de organisatie die er een mooie en geslaagde dag van hebben gemaakt."

Man of the Match bij SC Millingen

MILLINGEN - Het afgelopen seizoen is SC Millingen met de 'Man of the Match'-competitie begonnen voor de thuiswedstrijden van ons eerste elftal. De punten werden gegeven door het Team van de Week. Het Team van de Week is het pupillenteam, waar de Pupil van de Week in voetbalt.


"Vanaf het seizoen 2016/2017 willen wij een panel de spelers laten beoordelen. Bij iedere thuiswedstrijd van SC Millingen 1 zal de Club van 200 een paar vaste supporters en geachte 'experts' op voetbalgebied aanwijzen om de spelers te beoordelen. Zo krijgt elke speler een rapportcijfer. Na de wedstrijd wordt de Man of the Match bekendgemaakt en het rapport. Na afloop van het seizoen zal tijdens de seizoensafsluiting de befaamde Gouden Schoen worden uitgereikt aan de Man of the Year. Vorig seizoen was dat Joey Wijnhoven.

Foto: Hans Driessen

De Man of the Match van zondag 4 september (SC Millingen - SV Hatert) was Joris Weeren (8,5). Het rapport is opgemaakt door Koen Janssen, Niels Menting, Joep Dercks en Maarten Hogenkamp.

Vroeger en nu ontdekken met jong en oud in Groesbeek

GROESBEEK - Vanaf oktober gaan schoolkinderen en senioren uit Groesbeek samen creatief aan de slag. Inwoners vanaf 60 jaar zijn welkom om deel te nemen.

Kinderen van basisschool Op de Heuvel gaan samen met senioren uit de buurt de verschillen en overeenkomsten ontdekken tussen vroeger en nu. Aanleiding is het project Factor 80*10*60, een initiatief van Cultuurmij Oost en Mind at Work. Jong en oud uit dezelfde buurt leren elkaar beter kennen. Dit gebeurt op beweging en muziek van vroeger en nu met choreografe Paula Walta. Er is geen voorkennis vereist; iedereen kan meedoen.

Op maandagochtend 3, 10 en 17 oktober vindt een voorprogramma voor de senior deelnemers plaats, met kennismaking en koffie met gebak. Voor vervoer wordt gezorgd.

Op maandagochtend 31 oktober en 7, 14 , 21 en 28 november en op woensdagmiddag 30 november vindt het hoofdprogramma plaats met de senioren en kinderen in voorzieningenhart Op de Heuvel.

Op maandagmiddag 3, 10 en 17 oktober wordt een korte cursus aangeboden aan wie het leuk vindt om als vrijwilliger de activiteiten te begeleiden.

Opgeven en informatie

Deelnemers en vrijwilligers vanaf 60 jaar zijn welkom. Voor meer informatie neemt u contact op met Annemiek van Kampen 06 51 43 15 45 / a.vankampen@zzgzorggroep.nl. Aanmelden graag voor dinsdag 20 september. Meer informatie staat op www.cultuurmijoost.nl/projecten/factor-801060 en op www.facebook.com/Factor801060.

Factor 80*10*60 is een samenwerking tussen Cultuurmij Oost, Mind at Work, Stichting Welzijn Lingewaard, Welzijn Groesbeek, lokale ouderennetwerken en basisscholen. Het project is mogelijk gemaakt met steun van het VSB Fonds, Fonds Sluyterman van Loo, RCOAK en het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland.

Speelgoed- en kledingbeurs in Ooij

OOIJ - Op zaterdag 1 oktober van 10.00 tot 12.00 uur is er weer een speelgoed- en kledingbeurs bij basisschool 'Op Weg' (Beatrixstraat 55) in Ooij.

Er is verkoop van baby- en kinderkleding, zwangerschapskleding, kinderboeken, spelletjes, fietsstoeltjes, buggy’s, fietsjes, babybadjes, schoenen, sportkleding, poppen, auto’s, enzovoort. De entree is 0,50 euro (kinderen onder begeleiding zijn gratis). Wandelwagens/buggy's zijn in verband met de brandveiligheid niet toegestaan.

"U kunt ook zelf kleding en speelgoed inbrengen. Bij verkoop ontvangt u 75 procent van het bedrag. Van de resterende 25 procent worden speel- en leermiddelen aangeschaft voor de school.
Op de website www.kledingbeursooij.nl vindt u informatie over onze werkwijze en een emailadres om u voor de inbreng op te geven."

Illegale collectant aangehouden

GROESBEEK – De politie van Berg en Dal heeft maandagmiddag naar aanleiding van een melding een 51-jarige inwoner uit Heilig Landstichting aangehouden omdat hij illegaal aan het collecteren was.

Bij de politie kwam de melding binnen van mensen die het niet vertrouwden. De man werd bij De Meent aan de Gooiseweg getraceerd en vervolgens aangehouden. Na onderzoek bleek dat hij aan het collecteren was voor War Child. De collectebus van de man is in beslag genomen en tegen hem is proces verbaal opgemaakt. Hij zal zich later bij de rechter moeten verantwoorden.

Leesliefde in Kekerdom

KEKERDOM - Vanaf 29 september 's middags - Kulturhus Kekerdom - 'Leesliefde’ - geefhus voor boeken en voorleespunt voor kinderen en ouderen. Kom luisteren, lezen, rondneuzen in het aanbod en praten met elkaar, zodat ‘Leesliefde’ tot een ware ontmoetingsplek voor letterliefhebbers uitgroeit.

Wat is er zoal te doen? Een deel van de middag wordt er voorgelezen. Na afloop kun je met elkaar praten, of zelf nog wat lezen in boeken of tijdschriften. Verder kun je er gratis boeken en tijdschriften uitzoeken. Heb je thuis nog boeken die je kwijt wilt? ‘Leesliefde’ ontfermt zich er graag over. Boeken die te lang blijven staan worden doorgegeven aan een goed doel.

Ook is de vestiging Kekerdom van de Openbare Bibliotheek Gelderland-Zuid die middag bemand tot 14.30 uur. Daar kun je boeken lenen, maar ook met vragen over het lidmaatschap of de dienstverlening terecht. Wist je bijvoorbeeld dat je via de website van de bibliotheek naast boeken, luisterboeken en e-boeken ook cd’s, dvd’s, en bladmuziek bij de vestiging in je eigen woonplaats kunt laten bezorgen? Na een berichtje in je mailbox kun je ze ophalen. Welkom in het Kulturhus op 29 september vanaf 12.30 tot 16.00 uur voor gratis koffie, thee en leesliefde.

Voorlezen: 13.00-14.00 uur voor ouderen, 15.00-16.00 uur voor kinderen. Inleveren van boeken en/of tijdschriften liefst op donderdagmiddag of maandagavond in het Kulturhus, of na afspraak 0481 432800. Uitzoeken van boeken kan alleen op donderdagmiddag van 12.30-16.00 uur. Zelf 'Voorleesliefje' worden? 0481 432800.

Bijzonder briefje van moeder Van Hoof

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum.

GROESBEEK - Bijzonder briefje van moeder Van Hoof geschonken aan Bevrijdingsmuseum. "Beste Mien. Jan is gevallen voor z'n plicht. Bid s.v.p. voor hem." Zo begint een kort briefje dat mevrouw Van Hoof eind september 1944 schreef aan een voormalig onderduikster.

Aangrijpende woorden van een moeder die kort geleden haar zoon verloren heeft. Het briefje werd donderdag 15 september 2016 geschonken aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek door de dochter van de onderduikster.

Mien van Wegen zat ondergedoken bij de familie Van Hoof omdat zij weigerde voor de bezetter te werken. Zij was één van de getuigen die verklaarde dat ze op 18 september 1944 Jan de beroemde uitspraak hoorde doen "De brug is gered". Kort daarna verliet ze de familie Van Hoof. Ze was haar mantel verloren en kreeg bij vertrek een andere jas mee. Hierover gaat het vervolg van het eerdergenoemde korte briefje: "Hoe is 't? Je mantel is gevonden. Je kunt dus terugruilen. Wil je langs komen. Je kunt dan even goed ginds slapen. Met mantel. Groet Mevr. v Hoof."

Het contrast tussen de pijnlijke mededeling waarmee het bericht begint en de praktische boodschap waarmee het briefje afsluit is groot. Onderdeel van een tijd waarin bitter verlies en een gebrek aan basisbehoeften onderdeel waren van het dagelijks leven in de frontstad Nijmegen. Het was maandag 19 september precies 72 jaar geleden dat de 22-jarige verzetsheld Jan van Hoof als gids op een Britse verkenningswagen door een Duitse militair doodgeschoten werd.

Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek kreeg in het verleden al verschillende bijzondere schenkingen zoals het familiearchief Van Hoof en Jan's persoonlijke onderscheidingen. De onderscheidingen en de mooiste stukken uit het familiearchief zijn te zien in een speciale 'Jan van Hoof hoek' in het museum in combinatie met een aangrijpende film over de verzetsheld. Maandag 19 september is in deze hoek het briefje van mevrouw Van Hoof toegevoegd.

73-jarige Boo Boo Davis zet Lindenberg op z’n kop

NIJMEGEN - Hij is inmiddels 73 jaar, maar weet nog steeds niet van ophouden. Boo Boo Davis, de Amerikaanse zanger en mondharmonicaspeler, staat opnieuw op de planken van de Lindenberg, op zaterdag 15 oktober tijdens de vierde Lindenberg Blues, samen met nog twee andere bands.

Davis werd in de eerste helft van de vorige eeuw geboren in het diepe zuiden van de Verenigde Staten, de blues werd geboren op de katoenplantages. Het opmerkelijke muzikale talent van Boo Boo Davis werd daar ontdekt en nu maakt hij twee keer per jaar een korte tour door Europa met zijn Nederlandse begeleidingsband. Twee jaar geleden was hij ook al te gast op Lindenberg Blues. Dat werd zo’n doorslaggevend succes dat hij enkele dagen later te gast was bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door.

Naast de Amerikaan maakt Lindenberg Blues dit jaar plaats voor twee Nederlandse bands. De eerste is die van ex-profvoetballer Björn van der Doelen (onder andere bij PSV en NEC) met onvervalste Brabantse blues. Het festival wordt afgesloten met de Detonics uit West-Brabant. Deze vijf gelouterde musici brengen een swingende show met stampende West-coast blues. Stilzitten is dan geen optie!

Lindenberg Blues is voor alle leeftijden en kent een entreeprijs in de voorverkoop van 16,00 euro. Vooraf eten in De Lindenberg kan ook: dan kost een kaartje 30,00 euro voor bluesbuffet inclusief festivalticket. Alle verder informatie is te vinden op www.thebluesnijmegen.nl.

Huisdieren worden hele jaar door geconfronteerd met vuurwerk

GROESBEEK – Het is bijna iedere maand raak: in de omgeving van de Stekkenberg, Nijmeegsebaan en Nieuweweg wordt steevast vuurwerk afgestoken. Vaak is dat vuurwerk laat in de avond of in het begin van de nacht.

De honden in de omgeving slaan alle uit angst aan, en er is zelfs een hondje in de buurt die in de computerkast kruipt. Ook de drie honden van Marian Giesbers zijn helemaal over de toeren als er weer eens vuurwerk wordt afgestoken. Laatst had Marian een etentje en zag op de app dat er iets loos was in haar woning aan de Stekkenberg. Omdat haar honden ineens te keer gingen.

Direct heeft zij afgerekend en is ze – het eten achterlatend - naar huis gegaan en trof haar lievelingsdieren totaal ontredderd aan, dankzij vuurwerk. De honden van Marian hebben alle drie al een flinke rugzak van wat zij allemaal meegemaakt hebben. Beertje komt uit Spanje, Shiva en Kim komen beide uit Bulgarije en zijn in Groesbeek bij Marian goed terecht gekomen. Het heeft wel enige tijd geduurd voordat de honden haar gingen vertrouwen, omdat ze mishandeld zijn en op Kim is geschoten. Nu voelen ze zich thuis, maar bij het horen vuurwerk gaan ze weer helemaal over de zeik, weet Marian. Niet alleen mijn honden hebben er last van, ook de meeste honden in de wijk.

Marian heeft al diverse malen bij de gemeente Berg en Dal aan de bel getrokken, tot op heden zonder resultaat. Onlangs heeft zij nog een mail gestuurd, waarop ze geen reactie heeft ontvangen. Ook heeft zij de politie van Berg en Dal op de hoogte gesteld, dat er illegaal vuurwerk wordt afgestoken. Ik moet de politie bellen als het weer zover is, maar als ze op dat moment in Millingen zijn heeft het geen zin. Toch hoopt zij dat er eindelijk een einde komt aan het afsteken van vuurwerk: "Met oud en nieuw hou je er rekening mee."

Repaircafé en internetcafé Millingen

MILLINGEN - Staan er bij u apparaten klaar om naar de Dar gebracht te worden, kom dan langs. Misschien krijgen de vrijwilligers het weer aan de praat. Ook kan een kleine correctie uw kledingstuk behoeden van een reis naar de kledingcontainer.

Eenvoudige gordijnklusjes, lijmklusjes of kleine reparaties aan uw fiets of rollator behoren eveneens tot de mogelijkheden. De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

"Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan bent u zien wij u graag bij het Internetcafé. Wel uw eigen apparaat mee nemen. Ook wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee kost 0,50 euro."

Het Repaircafé /internetcafé is elke laatste zaterdag van de maand met uitzondering van juli, augustus en december in gebouw OEV1, Heerbaan 117, Millingen aan de Rijn. In 2016: 1 oktober, 29 oktober en 26 november.

Tafeltennis recreanten van 50+groep

GROESBEEK - Vanaf eind augustus zijn de recreanten van de 50+ groep weer begonnen met hun wekelijks middagje tafeltennis bij GTTC.

Onder het genot van een kopje koffie of thee en natuurlijk een lekker drankje spelen zij op woensdagmiddag tussen 14.00 uur en 16.00 uur in onze zaal aan de Atelierweg 1 in Groesbeek. "Bent u geïnteresseerd en wilt u eens een balletje slaan, dan bent u op woensdagmiddag van harte welkom."

Schrijfavond Amnesty International

GROESBEEK - Op dinsdag 27 september worden in de bibliotheek van Groesbeek vanaf 19.30 uur brieven geschreven voor Amnesty.

Er liggen op die avond voorbeeldbrieven klaar en iedereen is welkom om mee te doen. Info op 024 3972786/3972362.

Veel belangstelling voor hypermodern veebedrijf Groesbeek

Foto: Ria Peters

GROESBEEK – Het hypermoderne vee bedrijf van de familie Nillesen aan de Lage Horst 6 in Groesbeek heeft tijdens de open dagen niet te klagen gehad over belangstelling.

Vrijdag stonden de deuren van het bedrijf wagenwijd open voor collega-veehouders uit de hele regio en bedrijven die aan het met robots gestuurde bedrijf hebben meegewerkt. De collega-veehouders waren stuk voor stuk onder de indruk van het moderne veebedrijf, dat dankzij 470 zonnepanelen energie neutraal is gebouwd met diverse robots. Het melken wordt tegenwoordig aan de robots overgelaten evenals de mestverwerking en het aanvegen.

Ook het voer- en stalsysteem alsmede de drinkautomaten trok de nodige belangstelling van de collega's. Zaterdag stond het bedrijf open voor het publiek. Naast de rondleidingen door het bedrijf konden de belangstellenden een potje Bubblebal en boerengolf spelen. Het bedrijf van Martien, Marga en hun zoon/opvolger William Nillesen hebben veel geïnvesteerd om het milieu te beschermen. Voor het dierenwelzijn en niet in het minst de inzet van de mens.

Vroeger moest de familie Nillesen om kwart voor vijf op staan om de koeien te melken, nu gaat dat dag en nacht door zonder dat er een hand aan te pas komt. Wel wordt er 's morgens om half zeven even rond gelopen om te kijken of alles goed functioneert. Mocht er een storing optreden dan worden zij automatisch gewaarschuwd. In totaal hebben ruim duizend bezoekers een kijkje in het bedrijf genomen en nu gaan ze zich opmaken voor het Open Nederlands Kampioenschap Boerengolf dat op 1 en 2 oktober bij Nillesen wordt gehouden.

Groesbeekse bevolking in 1944 her en der geëvacueerd

Door: Gerrie Driessen (Heemkunde Kring Groesbeek)

GROESBEEK – Na de Amerikaanse luchtlandingen op zondagmiddag 17 september 1944 werd het terrein tussen de grens en het dorpscentrum van Groesbeek frontgebied. De Amerikanen vochten vanuit het dorpscentrum en het Duitse leger vanuit het grensgebied en het kerkdorp De Horst.

Het officiële evacuatie bevel werd uitgevaardigd op 1 oktober 1944, waarna er een massale uittocht op gang kwam. Na wekenlang in schuilkelders gehuisd te hebben, ontvluchtte de bevolking (circa 10.000 zielen) het oorlogsgeweld. Het merendeel van de bevolking werd geëvacueerd uit door geallieerde soldaten gecontroleerd gebied. Het merendeel van de grensbewoners daarentegen door Duitse militairen. De in het dorpscentrum verblijvende mensen liepen via het Staatsbos naar Heumen en Wijchen voor de eerste opvang. Vandaar trokken ze, of werden ze per legertruck overgebracht, naar verschillende plaatsen in Nederland en België.

Om die trek nog eens onder de aandacht te brengen, volgt hier een overzicht van de steden en dorpen waar de Groesbeekse bevolking van oktober 1944 tot april / mei 1945 is opgevangen; Wijchen, Alverna, Heumen, Hees, Neerbosch, Katwijk, Nederasselt, Overasselt, Gasselt, Haps, Grave, Velp, Groot-Linden, Ravenstein, Megen, Oss, Demen, Dennenburg, Zeeland, Bergharen, Nistelrode, Schayk, Reek, Aarle-Rixtel en Tilburg. Ook kwamen Groesbekers terecht in het Belgische Ninvone, Denderwindeke, Geeraedsbergen, Ath, Steenhuizen, Hasselt en Aspelare.

De in de buurt van de Wylergrens wonende Groesbekers zijn door de Duitse soldaten geëvacueerd naar Mehr en vandaar naar Kirsel bij Uedem. Gezinnen uit het Lagewald in Groesbeek werden naar Maagdenburg getransporteerd, het evacuatiegebied voor vluchtelingen uit Kleef en omgeving. De hierbij opgenomen foto is gemaakt in het Duitse Goch in februari 1945. Een aan de Horst wonend echtpaar kwam uiteindelijk via Krefeld terecht in Thüringen, om pas in juni 1945 terug te keren.

Bewoners van de Horst, Hogewaldseweg en Bruuksestraat zijn via Duits grondgebied terecht gekomen in de Gelderse Achterhoek, Twente en de provincies Utrecht en Groningen. Onder andere in Zevenaar, Vierakker, Silvolde, Doetinchem, Kockengen, Midwolde en Tolbert. Tijdens de evacuatie zijn verschillende gezinnen en families uiteengerukt. Maandenlang verkeerde men in onzekerheid of iedereen nog in leven was. Over die tijd is al veel geschreven. Het voorafgaande is slechts een summiere samenvatting van wat er gebeurd is. Een tastbare herinnering aan de vlucht is het aan de Mooksebaan opgestelde Evacuatiemonument van kunstenares Greet Norp.

Schaap aangevallen door hond

GROESBEEK - Op de Galgenhei in Groesbeek is onlangs een schaap aangevallen door een loslopende hond. Het schaap heeft daarbij een flinke verwonding aan de nek opgelopen.

Helaas heeft de eigenaar van de hond zich nog niet gemeld. De Galgenhei wordt beheerd door de Stichting Landschap Ooijpolder-Groesbeek. Een groot deel van het jaar grazen er schapen. Het is niet de eerste keer dat er een incident met honden plaatsvindt.

Drie jaar geleden moest er na een bijtincident zelfs een schaap worden afgemaakt. Op de Galgenhei geldt daarom een officiële aanlijnplicht. Ondanks de duidelijk zichtbare borden waarin bezoekers nadrukkelijk wordt gevraagd hun hond aan de lijn te houden, is blijkbaar nog niet iedere hondenuitlater overtuigd van het nut van deze maatregel.

Muziekdiploma behaald bij fanfare Wilhelmina Groesbeek

Foto:Dorien Theunissen

GROESBEEK - Fanfare Wilhelmina heeft elf jonge muzikanten mogen feliciteren met het behalen van hun muziekdiploma. Fanfare Wilhelmina is harstikke trots op deze talenten!

Foto: Judith Theunissen

Paul Kamp, Guus Kersten, Sil Wegh, Stef Roelofs en Tijs Cillessen hebben hun bouwsteen-diploma behaald voor slagwerk. Het bouwsteen diploma is een voorloper op het diploma A voor het slagwerk, en stimuleert de leerlingen om hun kwaliteiten te blijven vergroten op het gebied van slagwerk en percussie.

Don Wolters heeft zijn diploma B behaald voor slagwerk. Manon Bouwman heeft haar diploma A behaald voor bugel. Anne- Mayke Tjalsma behaalde eveneens het A diploma maar dan voor trompet. Sjoerd Bögels behaalde zijn diploma B voor trompet, en zowel Femke van de Ven als Fleur Jacobs hebben hun diploma B voor saxofoon in ontvangst mogen nemen.

Fanfare Wilhelmina heeft een team met vakbekwame docenten in huis. Zij verzorgen wekelijks de muzieklessen voor saxofoon, percussie, slagwerk en koperblaasinstrumenten. Voor de opleidingen van blaas- en slagwerkinstrumenten kunnen de leerlingen in overleg met hun docent een examen afleggen volgens de landelijk vastgestelde eisen.

Zowel jong als oud kan uiteraard een muziekinstrument leren spelen. Je kunt enkele gratis proeflessen bij Fanfare Wilhelmina krijgen. Enthousiast geworden? Dan spreekt de docent een passende dag en tijd met je af voor de wekelijkse lessen bij Fanfare Wilhelmina. Een instrument krijg je in bruikleen.

Voor informatie of aanmelden voor gratis proeflessen stuur een mailtje naar: info@fanfarewilhelminagroesbeek.nl. Op de website en facebookpagina van Fanfare Wilhelmina kun je volop informatie vinden. www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl, www.facebook.com/fanwilhelmina

Uitslag kermisloterij

GROESBEEK - De Horster kermis ligt al weer achter ons. Het was een geweldige kermis met fantastisch weer en een levendige hofstaat. Maandag was het vroeg dag, per touringcar werd het Koningspaar Frans en Diny Theunissen bezocht door de vele schutters.

Om 9.00 uur werd de H. Mis voorgegaan door pastoor Janssen, omdat pastor Van Gestel nog in het ziekenhuis verbleef. Van deze kant was er natuurlijk een beterschapswens aan hem vanuit De Horst. Na de kerkdienst de gebruikelijke vendelhulde, waarna er richting feesttent gemarcheerd werd. Daar werden de diverse plichtplegingen voltooid door beschermheer Slinkman, notaris Teun Timmermans en de wethouders Sylvia Fleuren en Erik Weijers. Een woord van afscheid aan ‘oud’ koningspaar Frans en Anita Eeren, met dankzegging voor het afgelopen jaar. Het feest kon beginnen met de Koningswals. Dinsdag was er een ‘surprise-party’ voor koning Frans, een Beiers feest bij café Hopmans op het terras sloeg in als een bom, feestbom weliswaar.

Dinsdagavond ontvingen ze weer de gasten van Skt. Johannes Wyler-Lagewald. Na een matinee op woensdag, was er alweer de laatste etappe voor deze kermis met gasten uit Kekerdom en natuurlijk de welbekende trekking van de loterij. Een prachtig einde werd muzikaal omlijst door de band Summerland. Koningspaar Frans en Diny is kermisvierend Groesbeek dankbaar voor deze mooie kermis!

Uitslag loterij kermis 2016

1e prijs 250 euro no. 001943
2e prijs 200 euro no. 002243
3e prijs 150 euro no. 002036
4e prijs 100 euro no. 000730
5e prijs 50 euro no. 001992
6e prijs 20 euro no. 001974
Prijzen zijn af te halen op Industrieweg 16, Groesbeek.

Concert De Dijk in Groesbeek

Foto: Bob Bronshoff

GROESBEEK - Zaterdag 1 oktober komt De Dijk naar Groesbeek. De Dijk is meer dan een band, het is een baken. Je kunt zeggen: dat krijg je vanzelf als je het 33 jaar volhoudt, maar dat is te simpel.

Bij Huub van der Lubbe en zijn mannen gaat het er vooral om hoe ze dat doen. Door nooit routine toe te laten, de geloofwaardigheid te bewaken en als groep altijd samen te vallen met het gevoel dat hun muziek verspreidt.

Een gevoel dat alleen te omschrijven valt met grote woorden - hoop, gemeenschapszin, menselijkheid, een afkeer van cynisme - maar dat in hun liedjes steevast wordt teruggebracht tot tastbare proporties. Dat maakt het tot een hele geruststelling dat De Dijk nog steeds in een busje klimt om het land te doorkruisen. Enkele bekende nummers die iedereen wel kent: Bloedend hart, Mag het licht uit, Binnen zonder kloppen en Dansen op de Vulkaan.

In het voorprogramma van De Dijk staat rockcoverband The Streets uit Kerkdriel, publieks­prijswinnaar van de Gelderse finale van The clash of the coverbands. Ontstaan in 2011 is het hard gegaan met de vier heren uit de omgeving van Kerkdriel. Amper een jaar later stonden ze in het voorprogramma van De Dijk, speelden kerstshows en toerden door Duitsland, Zwitserland en in 2015 zelfs door Engeland en Schotland.

The Streets beginnen om 20.15 uur, De Dijk zal rond 21.30 uur op het podium staan.

Waar:         Pluryn, Cardo Theater op het terrein van Werkenrode

                 Nijmeegsebaan 9, 6561 KE Groesbeek

Wanneer:         Zaterdag 1 oktober 2016

Aanvang:         20.15 uur, zaal open vanaf 19.45 uur

Kaarten :         € 27,50

Voorstelling: Staconcert

Gemeente stelt nieuw accommodatiebeleid voor

BERG EN DAL - Het gemeentebestuur van Berg en Dal wil in alle kerkdorpen één accommodatie behouden. Dat vinden zij belangrijk in het kader van ontmoeten en verbinden voor de inwoners. Daarbij denkt het college aan een dorpshuis, kulturhus of een bibliotheek. De moeten als het aan het college ligt gratis gebruikt mogen worden voor burgerinitiatieven.

Ook is het college van mening dat voetbal-, tennis- en korfbalverenigingen bij ruimtegebrek niet naar accommodaties buiten het dorp kunnen worden verwezen. Wanneer een vereniging meer ruimte nodig heeft, stelt de gemeente geen geld meer ter beschikking als binnen een afstand van 6 kilometer een andere ruimte beschikbaar is.

Daarnaast wil de gemeente de ontmoetingsfuncties van diverse gebouwen behouden zoals sporthal De Duffelt (Millingen), sporthal Heuvelland (Groesbeek), sportzaal Biga (Groesbeek), zwembad De Lubert (Groesbeek), De Mallemolen (Groesbeek), fanfare Wilhelmina / De Maddogs (Groesbeek), Rietlanden (Ooij), Den Ienloop (Millingen), Bosduiveltje (Heilig Landstichting) en Ubburch (Ubbergen). Deze gebouwen kenmerkt het college als algemeen nut.

De gemeente wil bij de volgende accommodaties onderzoeken of het beheer volledig kan worden overgedragen aan een stichting en dat zijn Ubburg in Ubbergen, De Mallemolen en fanfare Wilhelmina / De Maddogs Groesbeek, De Rietylanden in Ooij en Den Ienloop in Millingen aan de Rijn. De gemeenteraad zal op 20 oktober een definitief besluit nemen over het nieuwe accommodatiebeleid van de gemeente Berg en Dal.

Indrukwekkende toespraak door waarnemend burgemeester Kranenburg in Beek

BEEK – Tijdens een plechtige herdenking bij het oorlogsmonument in Beek heeft de Kranenburgse waarnemend burgemeester mevrouw Tatjana Kemper een indrukwekkende toespraak gehouden. Zij vond het een grote eer om als Duitse namens de gemeente Kranenburg bij deze gelegenheid een toespraak mocht houden. "Een eer die niet vanzelfsprekend is waarvoor ik diep respect heb", aldus mevrouw Kemper.

"Ik schaam mij wat de Duitsers in Nazi-Duitsland, generaties voor mij, in Europa hebben aangericht. Duitsland heeft onvoorstelbaar leed aangericht in geheel Europa", liet zij weten. Zij had respect voor diegene die in geallieerde dienst en burgerlijk verzet weerstand hebben geboden. "Zij hebben gevochten voor de vrijheid die wij nu genieten en al 72 jaar in vrijheid mogen leven. Wel moeten we waakzaam zijn bij de mogelijke gevaren van populisme. De dreiging van terreur, de dreiging aan de oostgrens van Europa en de vluchtelingencrisis vragen een goede en coöperatieve samenwerking binnen de grenzen van Europa. Een samenwerking die met de lessen uit het verleden tot stand is gekomen en die huidige jonge generaties in Europa veel mogelijkheden en uitdagingen biedt." Daarmee besloot mevrouw Kemper haar toespraak, muisstil aangehoord door de enkele honderden aanwezigen.

Vertoning documentaire Ageless Friends

GROESBEEK - Woensdag 28 september vertoont het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek de indrukwekkende filmdocumentaire 'Ageless Friends' (Tijdloze vrienden) van Marijn Poels.

Deze documentaire vertelt het verhaal van Maarten Vossen, die in 2002 als 13-jarige het graf van James E Wickline adopteerde. Deze Amerikaanse soldaat sneuvelde op 17 september 1944 bij Groesbeek tijdens operatie Market Garden. Vossen ging op zoek naar de achtergrond van 'zijn' soldaat. Voorafgaand verzorgt het Bevrijdingsmuseum een inleiding.

Aanvang 19.30 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur. Entree: 5,00 euro. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Plechtige herdenking bij Lt. John Foleymonument in Beek

Foto: Bert Roodbeen

BEEK – Zaterdagavond vond er een plechtige en sfeervolle herdenking plaats bij het Lt. John Foleymonument aan de Verbindingsweg in Beek. Voorafgaand was er een Oecumenische dienst in de Bartholomeuskerk.

Na de dienst vertrokken de aanwezigen voorafgaand door Harmonie KNA en schutterij BUB naar het monument waar zich al enkele honderden mensen hadden verzameld. Namens Stichting Bevrijding Beek was de heer De Jong bijzonder tevreden dat er zovelen naar de herdenking waren gekomen. Het is nu 72 jaar geleden dat wij de vrijheid hebben gekregen, liet de presentator weten.

Vervolgens werd door een muzikant van harmonie KNA het Last Post geblazen, waarna twee minuten stilte in acht werden genomen. Vervolgens werd stilgestaan bij de Beekse verzetstrijder The Hendriks die in de oorlog is omgekomen. Burgemeester Slinkman liet weten dat 72 jaar geleden het begin van het einde is gekomen. De operatie Market Garden bracht ons de vrijheid maar desondanks lag deze omgeving in september 1944 in de frontlinie en moesten velen evacueren. Ondanks dat er nog maar weinig volwassenen mensen zijn die de oorlog hebben meegemaakt moet de herdenking blijven bestaan, was Slinkman van mening.

Na een gedicht van een Havo-leerlinge kreeg de Kranenburgse waarnemend burgemeester mevrouw Kemper het woord. Zij hield een indrukwekkende toespraak, waarin zij zich schaamde wat de Duitsers in Nazi-Duitsland in Europa hadden aangericht. Daarnaast had zij respect voor hen die in geallieerde dienst en burgerlijk verzet weerstand hadden geboden. Zij hebben gevochten voor de vrijheden die we nu genieten. De dreiging van terreur, de dreiging aan de oostgrens van Europa en de vluchtelingencrisis vragen om een goede samenwerking binnen de grenzen van Europa van Europa. Daarmee besloot zij haar toespraak. Na de kranslegging door diverse instanties en verenigingen speelde harmonie KNA 'Sentimenta Journeij ' met zangeres Marieke van Ruitenbeek, waarna de herdenking afgesloten werd.

Vergadering Groesbeekse Boys

GROESBEEK - Het bestuur van RKSV Groesbeekse Boys nodigt haar leden uit om vrijdagavond 30 september de jaarlijkse ledenvergadering bij te wonen. Tijdens deze bijeenkomst legt het bestuur niet alleen verantwoording af aan de leden. Graag wil men ook discussiëren over de toekomst van de voetbalvereniging uit de Breedeweg.

Op de agenda staan onderwerpen die jaarlijks aan de orde komen. Van de huidige tien bestuursleden zijn er een aantal aftredend maar hebben zich weer beschikbaar gesteld voor een nieuwe bestuurstermijn. De financiële situatie wordt doorgenomen. Per commissie worden ontwikkelingen besproken. De hoogte van de contributie wordt vastgesteld.

Alle leden van 16 jaar of ouder zijn vanaf 20.00 uur welkom in de kantine van sportpark Breedeweg.

13 / 36

14 / 36

Nieuwe colleges van 'Universiteit van Beek'

Foto: Marcel Krijgsman

BEEK - Na een succesvol seizoen van de 'Universiteit van Beek' komt de Bibliotheek Gelderland Zuid eind september met een nieuwe serie leuke en afwisselende colleges in de Bibliotheek Beek-Ubbergen. Op maandag 26 september trapt burgemeester van Berg en Dal, Mark Slinkman, de collegereeks af.

Na het eerste gratis college van de burgemeester, volgen nog zes interessante informatieve avonden. Zo komt sterrenkundige Dr. Gijs Nelemans op 7 oktober vertellen over zwaartekrachtgolven en neemt Dr. Wiede Vissers je mee in de wereld van de eHealth, hoe werkt dat in de praktijk? Andere colleges gaan onder meer over tradities rondom sterven, begraven en cremeren, archeologische vondsten van metaal, rustiek kamperen en een kijkje in de Skybox met sportjournalist Iwan van Duren. Een veelzijdig en afwisselend programma!

De Universiteit van Beek laat regionale experts aan het woord. De colleges bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten. Dit jaar is er een passe-partout verkrijgbaar om met korting alle colleges van de Universiteit van Beek te volgen. Kijk voor meer informatie op www.obgz.nl/informatief.

College-onderwerpen per datum

26 sept: Verrassingscollege burgemeester van Berg en Dal - Dhr. Mark Slinkman

7 okt: Zwaartekrachtgolven bestaan – Dr. Gijs Nelemans (sterrenkundige)

14 okt: E-health en psychische klachten – Dr. Wiede Vissers (GZ-psycholoog)

4 nov: Vormgeven aan afscheid – Drs. Anne Marij Postel (antropoloog)

11 nov: Roest rust niet: archeologische vondsten van metaal – Ronny Meijers (archeologisch restaurator)

18 nov: Rustiek kamperen – Drs. Bert Loorbach (socioloog en auteur van populaire reeks 'Rustiek kamperen')

25 nov: Een potje voetbal met… - Iwan van Duren (voetbaljournalist)

Locatie: Bibliotheek Beek-Ubbergen. Tijd: 20.00 tot 21.30 uur, inloop vanaf 19.45 uur
Entreeprijs: leden en studenten 2,50, overige bezoekers 4,00 euro. Passe-partout voor leden 12,50 euro, overige bezoekers 20 euro Kaarten verkrijgbaar in vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid en via www.obgz.nl/informatief. Het eerste college van de burgemeester is gratis.

Inbrekersgilde richt veel schade aan

GROESBEEK – De afgelopen dagen heeft een inbrekersgilde huis gehouden in Groesbeek. Bij een drietal inbraken is veel schade aangericht en nagenoeg geen buit gemaakt.

In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken in brouwerij D'n Drul aan de Hoflaan in Groesbeek. Daar werd een raam aan de zijkant geforceerd om de brouwerij binnen te komen. Alle kasten en laden zijn doorzocht en er is uiteindelijk met een klein geldbedrag vandoor gegaan. De inbreker is duidelijk te zien op de bewakingscamera, die inmiddels aan de politie van Berg en Dal is overhandigd.

In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in Gasterij 't Groeske aan de Stationsweg in Groesbeek. Daar werd een deur geforceerd om binnen te komen. Diverse kasten zijn met grof geweld opengebroken, maar er werd voor zover nu bekend niets buitgemaakt. De aangerichte schade is aanzienlijk.

In de nacht van maandag op dinsdag is ingebroken in de winkel van Kaasspecialist Sebilla in winkelcentrum Bellevue. Daar werd het slot van de voordeur uitgenomen om de winkel binnen te komen. In het magazijn achter de winkel werd een grote ravage aangericht terwijl in de winkel een kassa -die buiten gebruik is – met geweld werd opengebroken. Op de bewakingscamera van Zeeman is duidelijk te zien dat een man tegenover de Kaasspecialist op een bank op de uitkijk zat, terwijl twee inbrekers naar binnen gingen. Na enige tijd kwamen de inbrekers met twee tassen de winkel uit en vertrokken. De inbraak werd dinsdagmorgen door de eigenaresse ontdekt. De aangerichte schade is ook hier aanzienlijk. De buit is beperkt gebleven. De winkel is voor politieonderzoek dinsdag pas om 10.00 uur open gegaan.

Landschapsparade in Persingen

PERSINGEN - Op 11 september vond in Persingen de Landschapsparade plaats. Een festival was het om samen te genieten van het geweldige landschap in de gemeente.

Er waren spannende natuuractiviteiten. In het Kerkje van Persingen een tentoonstelling en muziek optredens - Gebruik van het Trekpontje en leren Kano varen - Tocht met het zonnetreintje naar het Hollands-Duitsch gemaal en door de polder - Bezoek aan de Thornsche Molen - Lezingen bij het gesloopte bruggetje over het meertje. Verder een grote optocht met een doedelzakspeler en enkele groepen. Burgemeester Slinkman hees de Berg en Dal vlag met zang van het koor.
Verder een boerenterras met producten uit de streek. Het festival duurde van 10.00 tot 17.00 uur. Het foto- en filmverslag is terug te zien door in te vullen in Google: Spaces van Wil.

16 / 36

Fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal: de mooiste foto´s winnen

REGIO - De Euregio Rijn-Waal is dit jaar weer op zoek naar creatieve fotograven die mee willen doen aan de jaarlijkse fotowedstrijd. Het thema is dit jaar 'Uw gemeente op z´n mooist' en de wedstrijd staat open voor alle inwoners van de Euregio Rijn-Waal.

Voor een succesvolle deelname is het belangrijk dat de foto´s betrekking hebben op het thema. Wat vindt u de mooiste plek in uw gemeente of woonplaats en is eveneens kenmerkend voor de Euregio Rijn-Waal? Denk bijvoorbeeld aan een bijzonder gebouw of een mooi stukje natuur.

Iedere deelnemer kan max. drie foto's inzenden. Deze dienen digitaal en afgedrukt (min. formaat 13 x 18 cm) te worden ingezonden en moeten voorzien zijn van titel, plaats van opname, naam, telefoonnummer en e-mail adres van de fotograaf.

Het dagelijks bestuur van de Euregio Rijn-Waal kiest de mooiste foto's. De winnaars krijgen begin december bericht en worden op 12 december tijdens de eindejaarsbijeenkomst gehuldigd. De twee mooiste inzendingen uit Nederland en Duitsland worden bovendien met een geldprijs van respectievelijk 200 en 100 euro beloond.

De foto´s kunnen tot 31 oktober 2016 in een gesloten enveloppe onder vermelding van 'Fotowedstrijd' ingestuurd worden naar Euregio Rijn-Waal, Postbus 220, 7040 AE ´s-Heerenberg en digitaal naar info@euregio.org. Alle informatie over de fotowedstrijd is na te lezen op www.euregio.org.

Gemeente realiseert fietspad in winkelcentrum Bellevue

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Tot ieders verbazing heeft de gemeente Berg en Dal sinds kort een fietspad gerealiseerd in het nieuwe winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek.

Bij het marktterrein richting restaurant De Spil is door de gemeente een bord geplaatst met als tekst 'Fietspad' (dus niet brommen). Op de hoek bij de winkel van Zeeman begint weer het voetgangersgebied. Nergens staat aangegeven dat het fietspad stopt. De ondernemers verbazen zich erover dat plotseling een fietspad wordt gerealiseerd in een winkelcentrum waar vanaf de opening al overlast is van jongelui die zich met fietsen en brommers in het winkelcentrum begeven.

De politie heeft onlangs nog aangegeven verbaliserend te zullen optreden tegen jongelui die met hun fietsen door het winkelcentrum scheuren en overlast veroorzaken. Volgens wethouder Alex ten Westeneind mogen de fietsers – dus geen brommers - op dat stuk alleen rechts aanhouden. Links is en blijft een voetgangersgebied, aldus Ten Westeneind.

Wethouder Fleuren opent wandelpad Wylerbergmeer

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Het nieuwe wandelpad rondom receatiegebied Wylerbergmeer is op donderdag 15 september officieel op een feestelijke wijze geopend door wethouder Sylvia Fleuren. Zij werd hierbij bijgestaan door Leisurelands directeur Erik Droogh en de beheerder.

Het betonpad dat in februari dit jaar is aangelegd, vervangt de verouderde asfaltplaten. Er is dit seizoen al veel gebruik gemaakt van het pad waardoor het Wylerbergmeer geliefd is bij wandelaars, hardlopers en skaters.
Begin dit jaar heeft terrein eigenaar Leisurelands de verouderde asfaltplaten deels omgelegd en vervangen door betonplaten. Dit materiaal is duurzaam en gaat langer mee. Het verharde pad is tevens doorgetrokken naar de overzijde van de plas waardoor een rondje Wylerbergmeer geheel via het verharde pad mogelijk is. Ideaal voor een wandel- of hardlooprondje om het meer. Wethouder Sylvia Fleuren: "De verandering was aanvankelijk voor gebruikers even wennen, omdat er best veel groen verwijderd is, maar nu zijn de gebruikers zeer tevreden. Een wandeling rondom het meer voelt een stuk prettiger en veiliger en is bij alle weersomstandigheden goed begaanbaar", aldus Fleuren.

Duurzaam recreëren
Leisurelands is op vele vlakken duurzaam bezig. Voor paden wordt beton gebruikt. Dat is duurzaam omdat het minder onderhoud vraagt en veel langer meegaat dan beton. In tegenstelling tot asfalt geeft beton geen scheuren, verzakkingen of hobbels veroorzaakt door boomwortels.
Bij Leisurelands draait duurzaamheid niet alleen om alternatieve energiebronnen maar tevens om duurzame relaties en het investeren in nieuwe initiatieven in de vrijetijdssector. Leisurelands heeft in Gelderland en Noord-Limburg in totaal 19 natuurgebieden in eigendom waaronder het Wylerbergmeer.

Wandelsportvereniging bestaat bijna dertig jaar

Tekst: Henk Burgers

BEEK - Op vrijdag 9 september vond er een klein feestje plaats bij Hotel Restaurant De Musschenberg in Beek-Ubbergen, ter gelegenheid van het bijna 30-jarig bestaan en het afscheid van Cees Geus. Cees Geus heeft zich 30 jaar lang ingezet voor de wandelsport.

Wandelsportvereniging Mooi Nederland werd in 1987 heropgericht naar aanleiding van de vriendschapsbanden met het Duitse Rees. Jo Toussaint, Stef Theunissen en Cees Geus vonden dat er wat gedaan moest worden met de mooie omgeving in Beek, en zo werd de heroprichting van de wandelsportvereniging een feit. Vandaag de dag zijn er dertig vrijwilligers actief bezig om alles in goede banen te leiden.

Huidig voorzitter Harry Mey prees Cees Geus voor zijn grote inzet gedurende 30 jaar. Hij verraste hem met een cadeaubon. Ook zijn vrouw werd niet vergeten en kreeg van de voorzitter een bloemetje aangeboden voor de tijd dat zij Cees had moeten missen tijdens de vele voorbereidingen. De 29 vrijwilligers genoten daarna nog van een hapje en een drankje, en haalden nog maar eens wat herinneringen op, uit het verleden.

In zijn dankwoord liet Cees weten: "Ik heb het 30 jaar lang heel secuur opgepakt en vind dat als je iets doet, je het goed moet doen."

Bevrijdingsfestival en kindervrijmarkt

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK – Het was zondag een drukte van belang in en om het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 - 1945 aan de Wylerbaan in Groesbeek . Daar werd voor de 25ste maal het bevrijdingsfestival gehouden met een kindervrijmarkt rondom de koepel.

De organisatie had rekening gehouden met een grote toeloop van belangstellenden en had aan de Wylerbaan een extra weiland gecharterd voor extra parkeergelegenheid. Aan muziek ontbrak het evenmin, de gasten op het terras konden genieten van de Delftse bigband 'Lets Swing', The Batavorum Pipes & Drums en The Sunshine Soldiers. Ook de radiografische bestuurbare tanks en militaire modelvoertuigen hadden over belangstelling niet te klagen evenals de living statue doedelzakspeler, die symbolisch een mooi toontje meeblies met de bekende doedelzakspeler Albert van Spierenburg.

De radioshow met uniek zend– en ontvangstapparatuur uit WO2 was ook erg in trek bij de bezoekers. De battlefieldtours in historische legervoertuigen had evenmin te klagen. Het verleden werd weer tot leven gebracht door de evacuatiegroep Betuwe en de Poolse re-enactymentgroep 'Jack of Daimonds'. Terwijl de jeugd op de kindervrijmarkt haar spaarpot aan het spekken was, zorgde clown Kiko voor de nodige ontspanning. Enkele duizenden mensen hebben het Bevrijdingsfestival bezocht. Ook hebben veel mensen deelgenomen aan de Euregio Vrijheidswandeling.

Pupil van de Week Ruben van Ophuisen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondagmiddag 18 september speelde SC Millingen 1 op sportpark De Hove de thuiswedstrijd tegen Vitesse ’08 uit Gennep, uitslag 1 - 4.

De pupil van de week was Ruben van Ophuisen, 9 jaar. Ruben is de zoon van Thaddé en Janneke van Ophuisen en broer van Roos, 5 jaar. Ruben is rechtermiddenvelder in het pupillenteam JO 11-1. De trainers van JO11 - 1 zijn Harald Maassen en Erik Arnoldussen en de leiders zijn Thaddé (zijn vader) en Sander Driessen. Zijn favoriete speler is Neymar van FC Barcelona en zijn favoriete club is Ajax.
Het team van Ruben was Team van de Week en Hovy, de mascotte van SC Millingen was uiteraard ook aanwezig.

Maikel Albers 250 wedstrijden bij Rood Wit

GROESBEEK - Afgelopen zondag werd Maikel Albers door Rood Witvoorzitter Sjaak Kamps in het zonnetje gezet. Hij speelde zijn 250ste wedstrijd voor Rood Wit in het tiende jaar dat hij bij de club is.

Maikel kreeg naast de bloemen ook nog een presentje, wat hij erg waardeerde. "We hopen dat Maikel nog lange tijd bij de club zal blijven om met zijn inzet te laten zien hoe je voor Rood Wit van grote waarde kunt zijn." Ook naast het voetballen is Maikel altijd bereid om de club te helpen met klusjes.

Opening Kinderfysiotherapie Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Per 30 augustus is de kinderfysiotherapie afdeling van Fysiotherapie Millingen e.o. verhuisd naar de Sint-Martinusschool in Millingen aan de Rijn (lokaal 0.04, Chopinstraat 2).

"Graag willen u en uw familie uitnodigen een kijkje te komen nemen op ons nieuwe stekje. We houden open huis op vrijdag 30 september van 15.00 tot 18.00 uur."

Thema-ochtenden Leven met kanker

GROESBEEK - Het leven kan je onverwacht hard raken. Zo maar opeens heb je kanker en staat alles op z’n kop. Niets is meer hetzelfde. Wat is het antwoord op alle vragen die op je af komen en hoe kom je weer in balans? Marijke Verhoeven is oncologisch counselor (www.lifecrystal.nl). Zij verzorgt voor het Inloophuis Groesbeek thema-ochtenden rondom ‘Omgaan met de gevolgen van kanker’.

De thema’s kunnen divers zijn en de deelnemers zijn vrij om een thema aan te dragen. Te denken valt aan: Omgaan met de ziekte kanker in het algemeen, Kanker in het gezin, wat betekent dat voor je gezin en je relatie? Hoe communiceer je met je omgeving, werk, gezondheidszorg, gezin, vrienden, familie? Omgaan met vermoeidheid, geheugen- en concentratieverlies, pijn of andere gevolgen van kanker. Onderzoeken van gevoelens zoals verdriet, boosheid, angst, onzekerheid en eenzaamheid. De thema-ochtenden vinden plaats op donderdag 13 oktober, 10 november en 8 december van 10.00 tot 12.00 uur in het Inloophuis Groesbeek. Marijke Verhoeven zal, voor aanvang van de themareeks, telefonisch contact met u opnemen om nadere uitleg te geven en uw vragen te beantwoorden.

Daarnaast organiseren wij tal van activiteiten, waarbij ontspanning en lotgenotencontact centraal staan (zie website). Vooraf aanmelden voor activiteiten is noodzakelijk.

Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek; 024 6756071, di-woe-do 11.00-16.00 uur, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl. Het Inloophuis Groesbeek is voor iedereen die zelf of in de omgeving te maken heeft met kanker of een andere ernstige ziekte.

Demente bejaarden lopen verkeerde richting uit over gevaarlijke brug

GROESBEEK – Zaterdagavond zijn een drie-tal demente bejaarden na de avondmis in de kapel van Mariëndaal de verkeerde kant opgelopen en zijn tot half negen spoorloos geweest. Toen bekend werd dat het drietal niet teruggekomen was vanuit de heilige mis van 19.00 uur is de leiding op zoek gegaan.

Uiteindelijk werden ze al wandelend in het centrum van Groesbeek aangetroffen tot grote opluchting van de leiding. Doordat verdwaald waren, hebben ze over een gevaarlijke brug over De Spoorbeek gelopen. De brug heeft geen leuningen en is ´s avonds niet verlicht, daarnaast steken de stalen balken er nog uit.

Als bejaarden met rollator en scootmobiel van de brug vallen, is het leed niet te overzien. Ze lopen kans te verdrinken. Bewoners verzoeken de gemeente zo snel mogelijk iets te doen aan deze gevaarlijke situatie voordat er ongelukken gebeuren. Burgemeester Slinkman van Berg en Dal liet desgevraagd weten dat je erg je best moet doen om van de brug af te vallen want de brug is volgens Slinkman breed genoeg. Alleen het dek van de brug zou iets aan gedaan kunnen worden maar voor de rest is daar niets nodig voor de veiligheid, vindt Slinkman. "De gemeente Berg en Dal heeft veiligheid hoog in het vaandel staan, maar we moeten ook niet gaan overdrijven", is Slinkmans mening.

Hippisch Centrum Groesbeek levert Bestzittende manegeruiter

GROESBEEK - Zaterdag 10 september was de halve finale én de finale van de FNRS / KNHS Zitcompetitie tijdens Horse Event op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Na een spannende finale is Ineke Wolswijk (uit Nijmegen) van manege Hippisch Centrum Groesbeek uitgeroepen tot Bestzittende Manegeruiter van Nederland.

Nadat de drie ruiters (cat. 18+) van manege Hippisch Centrum Groesbeek dit voorjaar al een geweldige prestatie neer hadden gezet op de Regiofinale in Zwolle door alle drie in de prijzen te vallen met een eerste, tweede en vijfde plaats, mochten de twee beste ruiters begin september door naar de kwartfinale in Rosmalen.

Ook in de kwartfinale presteerden de ruiters zeer goed door een tweede en een zevende plaats te behalen. De beste ruiters van de kwartfinales mochten door naar de halve finale gehouden tijdens het landelijke paarden evenement Horse Event in Ermelo.

Een goede, onafhankelijke zit is de basis van veilig en goed paardrijden. Je krijgt hierdoor als ruiter meer vertrouwen in het paard en een betere controle over je paard. Of je nu dressuur wilt rijden, springen of genieten van een buitenrit. Ook voor het paard is een stabiele, in balans zittende ruiter veel prettiger.

Manege Hippisch Centrum Groesbeek biedt verschillende ruiteropleidingen aan voor zowel recreatieruiters als sportruiters van jong tot oud. Ineke heeft deze titel behaald onder begeleiding van senior instructeur paardrijden Jolien van Ballegooijen. Jolien is als houding- en zitspecialist verantwoordelijk voor de opleiding van de ruiters.

Hippisch Centrum Groesbeek, Cranenburgsestraat 67, Groesbeek; www.hippischcentrumgroesbeek.nl.

Koor Ap/Art verzorgt mis van zaterdag 24 september

MILLINGEN - Koor Ap/Art zal de mis in de Heilige Antonius van Padua-kerk in Millingen aan de Rijn van zaterdag 24 september vanaf 19:00 uur muzikaal opluisteren.

Tijdens deze mis brengt koor Ap/Art, begeleid door eigen band en onder de deskundige leiding van dirigent Frans Coerwinkel, gepaste muzikale stukken ten gehore.

Jackpot bingo Groesbeek groeit

GROESBEEK – Donderdagavond 22 september is er de wekelijkse bingoavond in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De jackpot begint te groeien en staat op die avond op 100 euro. De hoofdprijs van de avond is zoals vanouds 250 euro. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend; het bingospel begint om 20.00 uur. De opbrengst van deze bingoavonden is voor een zestal verenigingen uit Groesbeek.

Nieuw, uniek en innoverend: insecten voor de hond

GROESBEEK - Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Om onze toekomst te beschermen hebben we nieuwe voedselbronnen nodig voor mens en dier. Als eerste in Europa brengt Bugsforpets een hondenvoer met insecten als belangrijkste eiwitbron op de markt.

Wat deze hondenvoeding uniek maakt is de toepassing van insecten als hoogwaardig eiwitbron. De voordelen van insectenmeel zit vooral in de uitstekende verteerbaarheid. Insecten bevatten essentiële aminozuren, het gunstige aminozuurprofiel zorgt voor een lagere nierbelasting. Doordat er minder onverteerde eiwitten in de darmen achterblijven in combinatie met de goede verzadigde en onverzadigde vetzuren resulteert dit in een betere darmflora. Een betere darmflora zorgt voor een vitalere hond met een zichtbaar glanzende vacht. De brok bevat uitsluitend natuurlijke anti-oxidanten en is volledig vrij van chemische kleur en smaakstoffen. De geperste brok is tarweglutenvrij. Door zijn unieke samenstelling is de hondenbrok ook geschikt voor honden met een allergie of intolerantie voor bepaalde dierlijke eiwitten (bijv. kip, rund, ander gevogelte, enz) en voor honden met een glutenallergie of -intolerantie.

Kortom: een gezonde brok voor uw trouwe viervoeter met insecten als belangrijkste bron van eiwitten. Bent u ook zo nieuwsgierig geworden, kom dan voor meer informatie en een proefzakje naar Van Raaij Diervoeders, Oude Kleefsebaan 164A in Groesbeek (grens Wyler).

Zalmpodium: 'Zeg maar Pang'

MILLINGEN - Zondag 25 september om 14.00 uur is er in het kerkje aan de Zalmstraat(in Millingen aan de Rijn een voorstelling van toneelvereniging 'Zeg maar Pang.

Misschien hebt U altijd al wel eens een ballerina in een sauna willen zien of het sprookje van Roodkapje in 1 minuut! "Wij geven op deze zondag heel graag het Zalmpodium vrij om kennis te maken met de spelers/-sters van toneelvereniging 'Zeg maar Pang'.

Op deze middag geeft Zeg maar Pang de bezoeker een kijkje in de keuken van wat er zoal op een oefenavondje plaatsvindt. Aan de hand van improvisatiespel en theatersport nemen zij de bezoeker mee in/naar allerlei onverwachte situaties.

Het publiek bepaalt de locatie, de persoon, de emotie. Het publiek stemt uiteindelijk voor de beste scene. "Wordt u erg geroerd door een bepaalde scene, dan kunt u dat laten merken door een roos op de speelvloer te gooien. Kortom: een heel gezellig uurtje spel waar het onverwachte misschien toch gebeurt, waar het slot vaak niet te voorspellen valt….maar wel een uurtje waar u ongetwijfeld met veel plezier op terugkijkt.

Zoals gewoonlijk is de entree weer gratis, maar de bekende hoge hoed zal na afloop zijn welbekende rondje maken.

Veel belangstelling voor plannen Dorpshuis Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING - Op dit moment bevinden zich in Heilig Landstichting twee naast elkaar gelegen gebouwen voor gemeenschapsdoeleinden: gemeenschapshuis ’t Zaaltje en cultureel centrum Het Bosduiveltje.

Eén van die twee, Het Bosduiveltje (eigendom van de Gemeente Berg en Dal) staat op de nominatie om afgebroken te worden, mede vanwege achterstallig onderhoud en aanwezigheid van asbest. Gemeenschapshuis ‘t Zaaltje zal worden heringericht om te voldoen aan de huidige behoeften van een dorpshuis. Over de vernieuwbouwplannen voor de realisatie van één dorpshuis zijn door het bestuur van de stichtingen gemeenschapshuis ’t Zaaltje en cultureel centrum Het Bosduiveltje twee informatieavonden georganiseerd.

Voor de eerste avond op 7 september waren de naaste omwonenden uitgenodigd en voor de tweede avond op 8 september alle dorpsbewoners. Tijdens beide avonden gaf de betrokken architect Matthieu Bulkens een overzicht van de conceptplannen voor de herinrichting van ‘t Zaaltje en de aanpassing van de directe omgeving. Beide avonden waren zeer drukbezocht, met enthousiaste reacties en geanimeerde, soms gepassioneerde gesprekken. Natuurlijk waren er ook kritische kanttekeningen. Deze inbreng zal meegenomen worden in de definitieve vormgeving van het dorpshuis, voordat deze plannen aan de Gemeente Berg en Dal voorgelegd zullen worden voor goedkeuring. De directe omwonenden zullen in een apart overleg met het Stichtingsbestuur de gelegenheid krijgen hun ideeën en gedachten over de invulling van het dorpshuis en de naaste omgeving te bespreken.

De steun voor de plannen is groot. Veel bewoners uitten de wens dat het toekomstig dorpshuis huidige, maar ook toekomstige activiteiten beter kan faciliteren dan de bestaande (gedateerde) locaties.

Boete verloren parkeerkaart in parkeergarage flink verlaagd

GROESBEEK – Parkeren in de nieuwe parkeergarage aan de Dorpsstraat in Groesbeek is zoals vanaf het begin de eerste twee uur gratis. Echter als men de parkeerkaart kwijt was, moest diegene liefst 95 euro betalen om met de auto weer uit de garage te kunnen komen.

Voor veel mensen was dit een doorn in het oog en onlangs is de prijs van een verloren parkeerkaart drastisch omlaag gegaan. Op het bord is de prijs van een verloren kaart verlaagd van 95 naar 25 euro. Deze verlaging is ongemerkt ingevoerd. Het is niet bekend hoeveel automobilisten vanaf de opening van de garage hun kaart kwijt zijn geraakt en de 95 euro hebben betaald.

Senioren in Groesbeek gezocht voor generatieproject

GROESBEEK – In Groesbeek en Lingewaard gaat dit najaar het artistieke generatieproject 'Factor 80 – 10 – 60 ' van start. Een initiatief van Cultuurmij Oost en Mind at Work. Tussen september 2016 en voorjaar 2017 gaan 70 senioren en 125 kinderen samenwerken onder begeleiding van kunstenaars.


Senioren uit Groesbeek gaan samenwerken met kinderen van basisschool Op De Heuvel. In zes bijeenkomsten leren de senioren en kinderen elkaar op een bijzondere manier kennen. Zij onderzoeken de overeenkomsten en verschillen tussen het ouder worden en jong zijn van vroeger en nu. Door uitwisseling met elkaar ontstaan ideeën over hun wereld van nu en morgen. De ideeën worden kunstzinnig verbeeld en afgesloten met een feestelijke eindpresentatie.
Factor 80-10-60 is op zoek naar enthousiaste deelnemers van 60 – tot 100 jaar. Zij moeten wel samenwerken met kinderen en in hun eigen buurt op zoek willen gaan naar de betekenis en waarde van generatieverschillen. Deelname kost eenmalig € 6,-- en er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Ouderen tussen de 60 – en 75 jaar kunnen zich ook opgeven als vrijwilliger. Zij ondersteunen de kunstenaar en de deelnemers tijdens de bijeenkomsten.

Factor 80-10-60 start met een workshop voor vrijwilligers op maandag 26 september. De samenwerking met de kinderen start op maandag 31 oktober. Voor meer informatie over de data en locaties en de aanmeldprocedure kan men contact opnemen met Annemiek van Kampen (06 51431545) of a.vankampen@zzgzorggroep.nl. Aanmelden voor 14 september. Meer informatie staat op www.cultuurmijoost.nl/factor-801060 of op de Facebookpagina www.facebook.com/Factor801060.

Protestantse

gemeente Groesbeek

Zondag 25 september

Aanvang 10.00 uur. Viering van het H. Avondmaal

Voorganger is da. J. Ruijs

Tijdens de dienst is er een Avondmaalscollecte

Na de dienst is er koffie en thee in De Serre

zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Jongdierendag van konijnen, hoenders en dwerghoenders bij De Gevleugelde Vrienden

MILLINGEN - Het is weer zover! Na het mooie en warme zomerweer van de afgelopen dagen gaat PV De Gevleugelde Vrienden zich weer richten op binnenactiviteiten.

Op zaterdag 1 oktober vindt namelijk weer de jaarlijkse jongdierendag plaats van konijnen, hoenders en dwerghoenders in het Duivenlokaal van PV De Gevleugelde Vrienden in Millingen aan de Rijn aan de Wethouder Arntzstraat 5.

KPV Millingen en Omstreken heeft weer een paar uitstekende keurmeesters naar Millingen weten te halen voor het keuren van de dieren. En de fokkers hebben weer hun best gedaan om een aantal mooie dieren te kunnen exposeren. Dit jaar gebeurt de keuring door de heren

R. Siemes en J. Kip (hoenders en dwerghoenders) en door mevrouw N v.d. Vught (konijnen). De keuring vindt plaats op zaterdag overdag vanaf 09.00 uur en is gewoon voor publiek, jong en oud, toegankelijk. De toegang is vrij. "Hebt u interesse in het houden van konijnen, hoenders en dwerghoenders dan kunt u eens van dichtbij meemaken hoe een kleindierkeuring in zijn werking gaat. Uiteraard kunt bij de aanwezige leden alle informatie verkrijgen over de fok et cetera. De koffie staat klaar."

Recent trouwens is de vereniging weer twee nieuwe leden rijker geworden Een hoenderfokker en een konijnenfokker. Dus er zit weer een opgaande lijn in ons ledenbestand. Zeker het aantal hoenderfokkers zit weer in de lift, vandaar de twee keurmeesters dit jaar. "Mocht u deze ochtend zijn verhinderd dan kunt u ook terecht op onze jaarlijkse clubtentoonstelling op zaterdag 5 en 6 november in zaal OEV1 te Millingen aan de Rijn, waarover binnenkort meer."

Burendag in Berg en Dal


BERG EN DAL - Bezoek de Burendag op het Vijverhofterrein in Berg en Dal op zondag 25 september van 10.00 tot 15.00 uur. Het wordt een gezellige middag om met elkaar en de rest van de buurt kennis te maken. De bewoners van Bosrand, Vlindertuin én ook de beestenboel van Dierenpark Vijverhof heten een ieder welkom!

Er is voor ieder wat wils. Tijdens Burendag is er van alles te doen op het terrein, zoals:
- Diverse kramen met onder andere sieraden, kleding en kunst.
- Dierenpark Vijverhof is open voor bezoek. Dieren kunnen geknuffeld worden en er mag meegeholpen worden met de verzorging.
- Manege Groesbeek komt langs met paarden.
- De muziekbus draait liedjes om mee te zingen en op te dansen.
- Kinderen kunnen geschminkt worden en een (nep)tattoo laten zetten. Ook een ritje met de pony is mogelijk.
Uiteraard zijn er ook drankjes (slechts 0,50 euro) en hapjes. De toegang is gratis. Meer weten? Meer informatie over de burendag is te verkrijgen bij Jamie Roelofsma, coördinator Welzijn: 06 57876086.

Bosrand en Vlindertuin zijn woonvoorzieningen voor mensen met dementie. De woonlocaties liggen op het terrein van voormalig woonzorgcentrum Vijverhof aan de Kwakkenbergweg/Johannaweg in Berg en Dal. Dierenpark Vijverhof grenst aan Bosrand en Vlindertuin.

Wijnkoningin Franca verwent ouderen met voorproefje wijnfeest

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Wijnkoningin Franca de Beijer heeft vrijdagmiddag de ouderen van De Meent een gezellige seniorenwijnfeest aangeboden in 't Trefpunt van De Meent. Franca in het dagelijks leven wijkverpleegkundige in Groesbeek centrum waar ook De Meent onder valt, had bij haar uitverkiezing als wijnkoningin al laten weten iets voor de ouderen te willen doen.

Afgelopen vrijdag was het zover, ruim 100 ouderen hadden 't Trefpunt gevuld en zij werden getrakteerd op een mooi en gezellig programma. Wijnkoningin Franca was vergezeld van de prinsessen Josje, Mayke en Floor. Zij kregen bij binnenkomst een daverend applaus waarna het voorproefje van het wijnfeest kon gaan beginnen. Lisette Cillessen beet de spits af met haar accordeon. Zij werd opgevolgd door Theo Peters (Teetje Bruuns) en Wim Gerritsen die met hun Groesbeekse liedjes de stemming er al inkregen. Zij werden gevolgd door het Groesbeekse dweilorkest 'Drek pak Ow', die de zaal op z'n kop wisten te zetten. Vervolgens zong de wijnkoningin met haar prinsessen een eigen geschreven lied met als melodie 'Daar bij die molen', waarin De Meent -de molen- de bingo, rommelmarkt, wekelijkse borreluur en de verpleging de revue passeerden. Na het lied werd samen het glas geheven met hoe kan het ook anders Groesbeekse wijn. Het voorproefje van de wijnfeesten zal bij vele ouderen nog lang in het geheugen blijven dankzij wijnkoningin Franca.

PION start schaakcompetitie met nederlaag

GROESBEEK - In de eerste ronde van de landelijke schaakcompetitie mocht het Groesbeekse Pion meteen aantreden tegen het sterkste team van poule 2D, naamgenoot De Pion uit Roosendaal. Het werd een taaie wedstrijd, waarin na drie uur spelen nog niets over de einduitslag te zeggen viel.

Uiteindelijk wonnen de Roozendalers met 5½ - 2½ ongeveer conform het verschil in speelsterkte, maar er kwam ook domme pech voor de Groesbekers bij kijken. Luuk de Ruijter had een stelling bereikt met een gezonde pion meer en ging er eens rustig over nadenken hoe hij het uit kon maken, toen zijn tegenstander hem erop wees dat zijn vlag gevallen was. De klok, daar had Luuk even helemaal niet meer aan gedacht! Ontgoocheld verliet Luuk zonder de gebruikelijke na-analyse de schaakzaal. Ook Wim Molenkamp stond even gewonnen, maar miste de goede voortzetting en verloor zelfs.

De overige uitslagen waren in lijn met het spelverloop. Jasper Bons speelde een nette remise tegen Alik Tikranian aan het eerste bord. Olav Schoonenberg won tegen Jordi Schouten twee pionnen die hem ook de partijwinst opleverde en Theo Wijnhoven remiseerde in een messcherpe partij tegen Fide-meester Stefan Colijn, de sterkste Roosendaalse speler. Aan de laatste vier borden was het krachtsverschil met de Roozendalers het sterkst merkbaar: slechts een half punt werd hier behaald. Thomas Dickmann trok in een partij met wederzijdse kansen aan het kortste eind, invaller Ton Thijssen was niet opgewassen tegen zijn opponent en Wim Molenkamp verloor onnodig, zoals eerder vermeld. Alleen Wopke Veenstra wist een halve punt te ontfutselen aan zijn veel sterkere tegenstander Ludo Tolhuizen.

Pion staat dus nog met lege handen, maar de nederlaag was min of meer ingecalculeerd. Er komen nog genoeg kansen.

Onthulling tweede grenspaal op historische grond bij Wylerbergmeer

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Zaterdagmorgen is in het bijzijn van burgemeester Slinkman van Berg en Dal en burgemeester Steind van Kranenburg de tweede grenspaal onthuld.

Namens de Lionsclub Nijmegen Keizer Karel stad sprak de heer Cyrul Driessen de aanwezigen toe. "Samen met Lionsclub Niederrein zijn we op het idee gekomen om op deze historische plek een grenspaal te plaatsen. Voor Beek is dit de tweede grenspaal", zo liet hij weten. "Het is geen wegwijzer maar een gelijkwijzer", aldus Driessen.

"Het is de bedoeling dat dit niet de laatste grenspaal zal zijn. Door het plaatsen van deze grenspaal hopen wij op jaren van vriendschap." Ook Manfred Joseph van Lionsclub Niederrein is dit een teken van vriendschap en hoopte evenals Driessen op een vervolg. "Wij als grensbevolking hebben een gezamenlijke taal en wij hopen dat de vriendschap die er al is nog hechter zal worden", aldus Manfred Joseph. Vervolgens was het de taak aan de twee burgemeesters om zowel het Nederlandse als Duitse lint samen om de grenspaal te wikkelen met als tekst 'Laat vriendschap helen wat grenzen delen'. De bijeenkomst werd besloten met een toost op de nieuwe grenspaal.

Stoppen met roken? Doe mee met stoptober!

BERG EN DAL - Voor het derde jaar staat de maand oktober in het teken van Stoptober. De afgelopen twee jaar deden 120.000 mensen mee aan Stoptober. Zij waardeerden de positieve aanpak, de gratis Stoptober-app en de steun van stoppers onderling.

Dit jaar gaat ook actrice, presentatrice en gelegenheidsrookster Wendy van Dijk de uitdaging aan. Zij zegt: "Natuurlijk wil ook ik dolgraag stoppen met die paar sigaretten die ik af en toe rook. Juist omdat we het met elkaar doen, gaat het zeker lukken. Ik wil ik andere rokers ondersteunen tijdens Stoptober. Zodat ze een rookvrij en dus gezonder leven kunnen leiden".

80% Rokers wil stoppen met roken

Uit onderzoek blijkt dat tachtig procent van alle rokers in Nederland graag wil stoppen met roken. Maar eenvoudig is het niet. En wat is het juiste moment? Stoptober creëert dit moment, op 1 oktober. En biedt positieve steun aan iedereen die wil stoppen met roken. Bovendien is een periode van 28 dagen goed te overzien. Want ben je eenmaal door die lastige eerste fase heen? Dan heb je na 28 dagen vijf keer meer kans om blijvend te stoppen.

De steun van Stoptober bestaat onder meer uit de gratis Stoptober-app. Deze app stuurt elke dag berichten en geeft tips en advies. Daarnaast delen deelnemers lief en leed met elkaar op de Facebookpagina StoptoberNL. Dit jaar delen een aantal Stoptobervloggers dagelijks hun persoonlijke ervaringen op de website en via sociale kanalen. Stoppen met roken doe je samen!

Meedoen aan Stoptober

Iedereen die aan Stoptober wil meedoen, kan zich vandaag inschrijven via de website www.stoptober.nl. De bijbehorende gratis app is vanaf 28 september te downloaden. De 28 dagen niet roken-reis begint op 1 oktober.

Griezelen in Leuth

LEUTH - Het lijkt nog ver weg, maar de voorbereidingen van griezeltocht Leuth 2016 zijn alweer in volle gang. "Dit jaar gaan we het succes van vorig jaar zeker weer overtreffen."

Het aftellen is begonnen... Zaterdag 19 november. “Krochten des doods”. Als beul van Estul heb ik al vele levens genomen van kleine en grote gauwdieven, moordenaars en verkrachters…. En ja, ook die van onterecht veroordeelden. Nee, mijn rechter schuwt er niet voor om krom te praten wat recht is.

Er is maar één waarheid, die van rechter Raaf. Er wordt van mij als beul verwacht dat ik mijn taak zonder enig teken van medeleven en berouw uitvoer. Raaf laat niets aan het toeval over. Een snelle dood gunt hij ze niet.

Raaf roept altijd 'de veroordeelden zullen erger lijden dan hun slachtoffers hebben geleden'. Volg ons op Facebook of op griezeltochtleuth.simpsite.nl Voor vragen en/of aanmeldingen: griezeltochtleuth@live.nl.

DVSG wint

GROESBEEK - DVSG heeft iets recht te zetten na de forse nederlaag van afgelopen week. Vandaag wordt er thuis gepeeld tegen SVHA. Nog voor aanvang van de wedstrijd valt keeper Willem van Eck uit en mag jeugdkeeper Dylan de Haan starten in het doel.

Nog geen tien minuten later valt Tim Eikholt geblesseerd uit en wordt hij vervangen door Tom Sillessen. Een en ander heeft wat omzetting in het veld tot gevolg, maar heeft geen zichtbaar nadelige gevolgen voor het spel van DVSG. Zeker niet als in de 15e minuut Wilco vanaf rechts voorzet en Ward Janssen ongehinderd de 1-0 kan binnen knikken. Vaak verslapt DVSG na een doelpunt , maar vandaag wordt er 4 minuten later alweer gescoord. Vanuit een corner belandt de bal via een verdediger in het doel en staat DVSG met 2-0 voor. DVSG na 3 minuten weer. Menno Sillessen verovert de bal van een verdediger en kan vrij doorlopen naar de keeper. In eerste instantie kan de keeper nog redden, maar in de rebound scoort Menno toch de 3-0.

Nu duurt het iets langer, maar in de 34e min scoort DVSG de 4-0. Een aanval van DVSG lijkt afgeslagen, maar Wilco Bons verovert toch nog de bal net voor de achterlijn. Met een mooie voetbeweging weet Wilco de bal naar Jakko Piepenbrock te spelen. Deze legt de bal panklaar voor Menno Sillessen. Menno schiet keihard de 4-0 binnen, via binnenkant paal. Na rust is het spel een stuk minder. Pas in de 71e min levert dit weer een doelpunt op. De verdediging van SVHA schiet een bal verkeerd weg. Menno Sillessen schiet de veroverde bal meteen naar voren. Wilco Bons kan de hoge bal goed controleren en scoort de 5-0. SVHA probeert nog wel aan te vallen, maar niets lijkt meer te lukken in de afronding voor het doel. Toch scoren ze nog de 5-1 als de keeper van DVSG een op doel schot niet klem vast kan pakken.Volgende week speelt DVSG uit tegen de koploper Aquila.

Café De Zevenheuvelen

BERG EN DAL - In 1930 werd door Th. Cremers aan de Zevenheuvelenweg naast zijn timmerwerkplaats, een lunchroom annex woning gebouwd. De uitspanning werd in de ruime omtrek een bekende trekpleister.

Bij het café was een prachtig terras aangelegd en ook een speeltuin ontbrak niet. Volgens een Duitstalige advertentie uit 1933 werd in het café Dortmunder bier geschonken."Nur in der Zevenheuvelen Halle trinkt man das echte Dortmunder Union Quelle; Aanbevelend, Th.M. Cremers - Herbers". De familie be­heerde tevens nog een pension in villa Margaritha (Watertorenweg 1), gelegen naast het café en recht tegenover het postkantoor. Cremers werd op 1 mei 1936 opgevolgd door de familie Kolks uit Duiven. Rond 1959 breidde deze haar zaak uit met een frietzaak. Wim Kolks was hiermee de eerste op Berg en Dal die frites verkocht. Zoon Geert nam het café van zijn vader in 1966 over. Hij bouwde de zaak verder uit naar een restaurant. De frietzaak verdween echter. Ook een slijterij heeft lange tijd tot het restaurant behoord. In 1992 is deze zaak door de familie Van Diest uit Nijmegen over­genomen als Spijshuis Zevenheuvelen. Het restaurant heet nu Le Steak.

De Treffers effectiever dan TEC

GROESBEEK - De Treffers heeft zondag een belangrijke overwinning geboekt in Tiel tegen TEC. Het werd 0-2 door doelpunten van Robert Mutzers en Rick Verbeek. De eerste helft was een schaakspel waarin beide teams maar weinig schaakmat stonden.

De Treffers had geluk dat een verdedigingsfout van TEC in de zevende minuut afgestraft werd. De bal viel in de vijf meter en Robert Mutzers was er als de kippen bij om de openingstreffer aan te tekenen. Wederom kwam De Treffers op voorsprong wat in vijf van de zes wedstrijden al het geval was, maar nu behield de equipe van Anton Janssen de voorsprong. Beide ploegen waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd. TEC was in de tweede helft genoodzaakt druk te zetten maar konden geen moment aanspraak maken op de gelijkmaker. De Treffers kreeg de beste kansen en had de wedstrijd eerder in het slot kunnen gooien. Rick Verbeek verzuimde vanaf twee meter de bal in het vijandelijk doel te ranselen, hij vond keeper van der Sman op zijn weg. Tien minuten voor tijd werd de wedstrijd in het voordeel van De Treffers beslist. Invaller Coen Maertzdorf gaf een bal in de zestien mee aan de gevaarlijke Robert Mutzers die werd neergetikt. Het enige wat scheidsrechter Puts kon doen was de bal naar de stip wijzen. Rick Verbeek liet dit buitenkansje niet onbenut en tekende de bevrijdende 0-2 aan. De Treffers heeft een belangrijke en goede overwinning geboekt en moet woensdagavond 21 september om 20.00 uur thuis aantreden in de eerst ronde van de KNVB beker tegen de koploper van de derde divisie ASHW.

Pastor Van Gestel groet vanuit

RadboudUMC

NIJMEGEN – Vanuit het RadboudUMC Nijmegen komt een groet van pastor Van Gestel.

Hij dankt voor het overweldigende medeleven uit de parochie en daarbuiten. Het doet hem geweldig goed dat zoveel mensen met hem meeleven. Het wijst hem de weg op hoop en vertrouwen.

Pastor Van Gestel vanuit RadboudUMC

Rood Wit verliest van hekkensluiter

GROESBEEK – De thuiswedstrijd tegen Winterswijk werd voor Rood Wit de eerste nederlaag van deze competitie en moest een nederlaag van 3-4 incasseren. De gasten zette de thuisploeg gelijk onder druk, maar dat leverde niets op.

Ook Rood Wit viel aan zonder gevaarlijk te worden. In de 22ste minuut kwamen de gasten op voorsprong. Door opmerkingen door een speler van Rood Wit kreeg Winterswijk een indirecte vrijer trap op 17 meter van het doel 0-1. In de 40ste minuut kreeg een speler van de gasten zijn tweede gele kaart en moest zich gaan douchen.

Na de rust gingen de gasten op zoek naar de tweede treffer. De keeper van Rood Wit Kevin de Bruin voorkwam in de 50ste minuut met zijn voeten dat de bal werd ingeschoten. In de 60ste minuut kreeg Rood Wit invaller Sjoerd Bosch zijn tweede gele kaart en kon ook vertrekken zodat beide teams met 10 man speelden. In de 63ste minuut maakte de gasten 0-2. In de 65ste minuut schoot Max Scholten beheerst in en bracht de stand op 1-2. In de 78ste minuut was het weer Winterswijk dat doel trof, door goed doorgaan van de beste speler van de gasten lobte hij over de keeper heen 1-3. Direct daarna maakte Rood Wit 2-3. In de 90ste minuut kwamen de gasten weer goed door en werd de vierde treffer gemaakt 2-4. In blessure tijd zorgde een schot van Soufiane Dadda van Rood Wit voor de 3-4, dat was ook de eindstand.

EvanE Mode overgedragen aan Anja & Henk Middendorp

GROESBEEK – Met het vijfendertig jarig jubileumfeest nog vers in het geheugen, hebben Erik en Ans van Ekelenburg onlangs het stokje overgedragen aan de nieuwe eigenaren van hun modezaak. 'Wij kennen Anja en Henk al jaren en als wij in iemand het volste vertrouwen hebben om EvanE Mode voort te zetten, dan zijn zij het wel', aldus Erik en Ans.

Anja en Henk, beiden ervaren vakmensen in de modebranche, zijn enthousiast. Anja: 'Erik had geen beter moment kunnen kiezen om ons hiervoor te benaderen. Ik was juist aan het nadenken over mijn toekomstplannen in de mode en vond het tijd voor een nieuwe uitdaging.' EvanE Mode is al jaren een begrip in Groesbeek. Wat kunnen klanten verwachten, nu Anja en Henk er de scepter zwaaien? 'Wat wij heel belangrijk vinden, is dat iedereen zich vooral erg welkom voelt. Bij ons kan en mag alles en wij zorgen altijd voor verse koffie met iets lekkers erbij. Iedereen die bij ons een kijkje komt nemen moet zich op zijn of haar gemak voelen, en zich niet direct verplicht voelen iets te moeten kopen', aldus Anja. Op de vraag of er in de collectie iets gaat veranderen qua merken, zegt Anja: 'De huidige merken blijven wij zeker voeren, wij zullen er zelfs nog enkele mooie merken aan toevoegen om zo meer keus in huis te hebben. En ook dames- en herenschoenen maken straks deel uit van ons assortiment.'

Voormalig eigenaren Erik en Ans zijn trots en blij dat Henk en Anja zo enthousiast in de zaak zijn gestapt. 'Wij wensen hen heel veel succes natuurlijk. Ook willen we graag van deze gelegenheid gebruik maken om alle trouwe klanten en voormalig medewerkers van EvanE Mode te bedanken.' Angelique, al acht jaar werkzaam bij EvanE Mode, blijft als vaste verkoopmedewerkster een bekend gezicht in deze prachtige winkel. Kennis maken met Anja en Henk? Kom gezellig naar de modeshow op zaterdag 1 en/of zondag 2 oktober. Als u vooraf even doorgeeft dat u komt, staat er vanaf 14.00 uur een hapje en een drankje voor u klaar aan de Dorpsstraat 34B in Groesbeek. www.evanemode.nl. T: 024 3971540.

Schaats jij al?

NIJMEGEN - Droom je ervan om als Sven Kramer over het ijs te racen? Of wil je leren ijsdansen? Dan kun je een goeie start maken bij de cursus 'Schaats jij al?' vanaf 4 oktober.

Echte trainers leren je in vijf lessen de schaatsslag, starten, remmen, rondjes draaien, maar ook... vallen en opstaan op het ijs van ijsbaan Triavium.

De lessen zijn op de ringbaan van het Triavium op zaterdag 1, 8, 15, 22 en 29 oktober tussen 9.00 en 10.00 uur. Zit je in groep 4, 5 of 6 van de basisschool, schrijf je dan in vóór 1 oktober, via de website van de Nijmeegse Schaatsvereniging. www.nijmeegseschaatsvereniging.nl, klik op 'Jeugd' en vervolgens op 'Schaats jij al?'.

Je betaalt 20 euro voor 5 lessen. Dit is inclusief de entree van het Triavium. Je kunt je eigen schaatsen meenemen. Heb je geen schaatsen, dan kun je schaatsen huren bij EJ’s schaatsshop in het Triavium. Je ouders moeten hun legitimatie meenemen.

Meer informatie

Heb je vragen over 'Schaats jij al?', neem dan contact op via schaatsjijal@nijmeegseschaatsvereniging.nl. Bij de Nijmeegse Schaatsvereniging kun je ook terecht voor langebaanschaatsen, kunstrijden en shorttrack. meer informatie staat op www.nijmeegseschaatsvereniging.nl. tabblad jeugd.

Frontale botsing op Mooksebaan in Groesbeek

GROESBEEK – Op de Mooksebaan in Groesbeek zijn vrijdagmorgen twee auto's frontaal op elkaar gereden.

Toen de politie kwam, bleek dat beide bestuurders uit Molenhoek en Nijmegen de schade onderling al hadden geregeld. Een van de auto's was zwaar beschadigd en moest worden afgesleept. De politie assisteerde door de andere auto in een parkeervak te duwen om de weg vrij te maken. Toen kreeg die auto spontaan een klapband. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Drie-jarige achter het stuur: politie slingert moeder op de bon

MILLINGEN AAN DE RIJN – De politie van Berg en Dal heeft zaterdagmorgen op de Heerbaan in Millingen aan de Rijn een bestuurster van een personenauto op de bon geslingerd.

De patrouillewagen van de politie kwam een personenauto op de Heerbaan tegemoet, die werd bestuurd door een klein meisje dat bij haar moeder op de schoot zat. Toen de moeder- een 34-jarige inwoonster uit Millingen aan de Rijn- zag dat de politie omgekeerd was, zette ze het kind- onder het rijden- op de passagiersstoel, waarbij ze een slingerend rijgedrag vertoonde.

De auto werd door de politie aan de kant gezet. Toen bleek dat de chauffeuse pas drie jaar was. De moeder verbaasde zich erover dat ze een bekeuring kreeg van 130 euro. Ze vroeg zich af waarom ze er niet met een waarschuwing vanaf kwam. De politie liet haar weten dat bij een aanrijding haar dochter door de voorruit was gegaan.

Smartlappenkoor binnenkort tien jaar

REGIO - Smartlappenkoor Leed en Vermaak (50+, dames en heren) bestaat binnenkort tien jaar. Het koor telt 50 leden.

Mariëlle Poelen is de dirigente. "Wij repeteren eens in de veertien dagen op woensdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur in gemeenschapshuis De Wieken in Molenhoek. Misschien zijn wij wel het koor waar u al langer naar zocht. Kom dan eens vrijblijvend kijken op een van de volgende data: 28 september, 12 en 26 oktober, 9 november, 7 en 21 december. Nadere inlichtingen: Mien Artz, tel: 024-3584394; Marijke Dinnissen, tel: 024-6221654; Karin de Munk, tel: 024-6413808; Nan Smits, tel: 024 3584562.

Berg en Dal Actief

BERG EN DAL - Berg en dal is een actieve kern van de Gemeente Berg en Dal. Veel dorpsbewoners nemen deel aan activiteiten van de diverse verenigingen in het dorp, ontmoeten elkaar op diverse plaatsen zoals dorpshuis Kerstendal of het Hamersveld.

De verhalen over Berg en Dal nu en in het verleden zijn legio en worden graag verteld en gehoord. "In het komende jaar willen we maandelijks een verhaal over Berg en Dal, over haar bewoners of de activiteiten plaatsen in deze krant gekoppeld aan de activiteitenagenda van de komende periode in Berg en Dal. We hopen dat alle inwoners van Berg en Dal op deze manier kunnen genieten en deelnemen aan de activiteiten."

Agenda Berg en Dal september

Burendag 25 september vanaf 10.00 - 15.00 uur, op het Vijverhofterrein in Berg en Dal! Meer informatie over de burendag is te verkrijgen bij Jamie Roelofsma, Coördinator Welzijn (06 57876086).

27 september 19.30 uur Biljarten dames in Kerstendal

Buurtsoepie 3 oktober in de huiskamer om 11.30 uur Aanmelding en info bij Onno (06 30481857) of Marijke (024 3781005)

Wekelijks op de maandag in Kerstendal

16.30 uur Dames trimclub, 18.15 uur Kwiek senioren gym , 20.00 uur repetitie symfonieorkest

Wekelijks op de dinsdagmorgen op de tennisbaan

9.00 tot 12.00 uur labeltoss

Wekelijks op de dinsdagmiddag in de parochiekerk

Repetitie van het gemengd koor van 13.30 tot 15.30 uur aansluitend koffie drinken

Wekelijks op de dinsdag in Kerstendal

19.00 uur sportclub Berg en Dal, 20.30 uur Dames gymclub Total Body, 21.30 uur Volleybal Nebo

Wekelijks op de dinsdagavond in Emmalaan 35

19.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal zie www.kundaliniyogabergendal.nl

Wekelijks op de woensdag in Kerstendal

10.00 – 15.00 open inloop en ontmoeting 'de huiskamer' in Kerstendal. Er wordt een warme maaltijd gekookt en de lunch vangt om 12.30 uur aan en kost 3 euro. Koffie en thee 0,75 euro.

10.00 uur Biljart, 10.45 uur BVO Bejaardengym, 19.30 uur Biljart

Wekelijks op de woensdagavond in Emmalaan 35

19.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal

Wekelijks op de woensdagavond in de parochiekerk

Repetitie van kamerkoor Kalliope zie www.koorkalliope.nl

Wekelijks op de donderdagochtend om 9.30 uur dienst in onze parochiekerk

Met aansluitend gezellig koffiedrinken

Wekelijks op de donderdag in Kerstendal

14.00 uur Bridge, 17.00 uur Dansschool DenD, 20.00 uur Biljart.

Wekelijks op de vrijdag in Kerstendal

10.00 – 15.00 open inloop en ontmoeting 'de huiskamer' in Kerstendal. Er wordt een warme maaltijd gekookt en de lunch vangt om 12.30 uur aan en kost 3 euro. Koffie en thee 0,75 euro.

14.00 uur BVO Biljart, 19.00 uur repetitie Edelweisz, 19.30 Volleybal met Volleydal

Wekelijks op de zaterdag

8.30 uur zaterdag trim

Om de week op zondagochtend in de Emmalaan 35

9.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal

Wekelijks op de zondagochtend om 10.30 uur kerkdienst in onze parochiekerk

Met aansluitend gezellig koffiedrinken

Dagelijks kunt u de dierenweide bij De Vijverhof bezoeken. Via het internet forum Berg en Deel kunnen de inwoners van ons dorp spullen, tips of vraag en aanbod van hulp met elkaar delen. www.bergendeel.nl. Bent u ook benieuwd naar meer verenigingen, stichtingen of andere organisaties in Berg en Dal kijk dan op de volgende websites: www.dorpsraad.nl, www.kerstendal.nl en www.bergendalsbloei.nl.

Appartementen, kantoor, tankstation en winkel maken plaats voor 32 koopappartementen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Twee appartementen, een kantoor, tankstation en een winkel met bovenwoning gaan binnenkort plaatsmaken voor de bouw van 32 koopappartementen op het punt waar men vanuit de richting Mook en Milsbeek Groesbeek binnenkomt.

Binnenkort zal met de sloop van de panden begonnen worden. Aannemersbedrijf Janssen Groesbeek gaat het plan Residentie Molenbergh op de hoek Pannenstraat – Gooiseweg en Muldershof realiseren. Het plan bestaat uit 32 luxe appartementen met een diversiteit in oppervlakte van 105 m2 tot en met 148m2. De koopsommen bedragen van 250.000 v.o.n. tot en met 432.000 euro v.o.n.

In de benedenverdieping wordt een parkeergarage en bergingen gerealiseerd
Op de begane grond: gezamenlijke entree (aan twee zijden van het gebouw), een trapopgang/ lift eveneens aan beide zijden en een fietsenstalling.
De indeling van de appartementen is als volgt: entree, hal, 2 slaapkamers, toilet, badkamer, berging, woonkamer met schuifpui naar terras of balkon en een open keuken.

Afgelopen donderdag is het bord met de aankondiging van het plan Molenbergh geplaatst.

Raad moet definitief besluit nemen over nieuw subsidiebeleid

BERG EN DAL – De gemeenteraad van Berg en Dal moet op 20 oktober een definitief besluit nemen over het subsidiebeleid dat het gemeentebestuur wil harmoniseren na de herindeling. De gemeente wil vanaf 2017 één subsidiebeleid voor de gehele gemeente Berg en Dal invoeren.

De gemeente denkt daarbij 50.000 euro te kunnen bezuinigen. Het budget dat de gemeente daarvoor gereserveerd heeft, bedraagt voor 2017 2,8 miljoen euro terwijl zij vermoedt dat er 2.750.000 euro aan subsidie moet worden verstrekt. Zo stelt het college voor om paard rijverenigingen die zelf geen lessen verzorgen geen subsidie meer te geven, omdat dat geld volgens het college wordt gebruikt voor het organiseren van wedstrijden in plaats van jeugdleden te laten lessen.

Ook de Dag van de Ouderen wordt niet meer gesubsidieerd, omdat de ouderenbonden al subsidie ontvangen voor het organiseren van activiteiten. Petanque wilde de gemeente van de lijst schrappen maar bij nader inzien voldoet ze wel aan de eisen die aan een sportvereniging gesteld zijn en krijgt dus wel subsidie.

In de nieuwe regeling krijgen ook subsidie het beachvolleybal, fietsacrobatiek Kwiek, inloophuizen en dansgardes. Alle instanties krijgen in 2017 nog hetzelfde subsidiebedrag als in 2016, dit als overgangsregeling. Maar in 2018 krijgen ze het nieuwe subsidiebedrag overgemaakt. Verenigingen die er 20 procent op achteruit gaan, hebben in 2018 nog recht op 50 procent van het verschil, maar vanaf 2019 krijgen ze het definitieve subsidiebedrag.

De Treffers woensdag tegen ASWH

GROESBEEK - Woensdag 21 september speelt De Treffers haar bekerwedstrijd thuis tegen ASWH in de eerste ronde om de KNVB beker.

De aftrap is om 20.00 uur op sportpark Zuid aan het Nijerf in Groesbeek. De entreeprijs is voor volwassenen 10 euro en jeugd tot en met 14 jaar alsmede 65 plussers 5,--. Leden van De Treffers op vertoon van hun leden pas betalen als volgt: volwassenen 6,00 en jeugd tot en met 14 jaar en 65 plussers 4,00 euro. BC-leden hebben op vertoon van hun BC-pas gratis entree. Bij mooi weer staat de terrasdeur open tijdens de wedstrijd. Er wordt dan tot bij het laatste fluitsignaal en zolang de deur open is, in plastic glazen geschonken.

28 / 36

Hugo, moet je weten, we zijn je echt niet vergeten.
Nog van harte gefeliciteerd met je 11e verjaardag.
Opa Tonnie, oma Leidy en Ton.

Gefeliciteerd schat met je
40e verjaardag.
Ik hou van je.
Liefs Jill

Deze blonde meid ziet 22 september ook sara
groetjes de andere sara

Op 17 september is onze kleinzoon Nathan 1 jaar geworden.
Van harte gefeliciteerd.
Opa en oma de Wit.

Hiep Hiep Hoera
Onze vriend
Ryan 8 jaar
Neil, Glenn,Roan en Fenna

Deze krullebol Alissa mag
21 september naar de peuterspeelzaal omdat ze dan 2 jaar wordt.
opa's en oma's
ooms en tante
grote zus Alana en nichtje Eleni

Jasper bij de toren van Pisa.
Van harte gefeliciteerd met je 11 jaar!
Liefs Koen Carla Eline en Kim

Hiep Hiep Hoera
21 september word onze kleinzoon Willem Hommersom (Ronaldo) 8 jaar .
Gefeliciteerd opa en oma Hommersom .

Yara Meijer wordt 26-09-2016
13 jaar
Hallo wijfie, van Harte Gefeliciteerd van Oma Hennie en Opa Sjaak

194 huishoudens aangemeld voor schuldhulpverlening

BERG EN DAL- In 2015 hebben zich in totaal 194 huishoudens aangemeld bij de schuldhulpverlening in Berg en Dal. Daarbij is volgens het jaarverslag een slagingspercentage van 95 procent.

19 huishoudens hebben na drie jaar de schuldregeling succesvol afgerond. Van de 194 huishoudens die een aanvraag hebben ingediend heeft 82 procent geen kinderen, 64 procent is alleenstaand of alleenstaande ouder, 59 procent is man. Aanvragers jonger dan 25 jaar en ouder van dan 65 jaar komen weinig voor. 50 procent van de aanvragers heeft een inkomen dat onder het bruto modale inkomen ligt, terwijl 66 procent loon heeft uit een dienstbetrekking en 34 procent geniet een uitkering.

De hoogte van de schulden


40 procent van de huishoudens die een aanvraag hebben ingediend, heeft een schuld van tussen de 5.000 en 15.000 euro terwijl 38 procent een schuld heeft van tussen de 15.000 en 50.000 euro. Volgens de plangroep is het beeld van de schuldhulpverlening niet afwijkend van het landelijke beeld.

Doemarkt vooral infomarkt

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK - Op het Dorpsplein in Groesbeek werd afgelopen zondag tegelijkertijd met het Bevrijdingsfestival bij het Bevrijdingsmuseum een Doemarkt gehouden.

Tussen beide evenementen reed dan ook een treintje om de bezoekers zoveel mogelijk te laten genieten van beide evenementen. In de kramen op het Dorpsplein lieten organisaties, verenigingen en initiatieven van de gemeente hun beste kant zien en probeerde men de bezoeker(ster)s te interesseren voor een vrijwilligersfunctie en lidmaatschap voor hun vereniging of organisatie. Op het podium waren de gehele middag optredens en demonstraties van sportieve aard, dansgroepen, muziekoptredens en koren waaronder Het Groesbeeks Gemengd Koor dat dit jaar liefst zeventig jaar bestaat. Ook waren er spontaan accordeonisten die hun klanken op het Dorpsplein lieten horen. Of de verenigingen en instellingen veel vrijwilligers of leden hebben kunnen bijschrijven, is op dit moment niet bekend.

Inwoners initiatieven te kust en te keur in gemeente Berg en Dal

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal heeft geen gebrek aan inwonersinitiatieven. In totaal zijn er liefst 47 initiatieven waar de gemeente Berg en Dal in kleine en grote mate bemoeienis mee heeft.

Maar volgens het gemeentebestuur zijn er nog meer inwonersinitiatieven waar de gemeente geen enkele weet van heeft. De gemeente heeft al bewoners benaderd die ook een initiatief hadden en heeft de diensten aangeboden in de vorm van mee te denken over hun initiatief. Daarbij valt onder andere te denken aan de herinrichting van speelplaatsen en dergelijke. Op die manier wil de gemeente de bewonersparticipatie mee stimuleren. Het is vermeldenswaardig dat er vanuit alle kernen initiatieven zijn gelanceerd en ontplooid te weten: Groesbeek/Breedeweg / De Horst 12, Beek / Berg en Dal 9, Millingen aan de Rijn 6, Ooij 6 , Berg en Dal 4,Leuth 4 , Heilig Landstichting 3 en Kekerdom 3.
De initiatieven zijn divers zoals Voedsel park, speelgoedbank, struintuin, koffiehus en een straatspeeldag alles in Beek. Vanuit Berg en Dal is er initiatief voor een terras bij de WMO-ruimte, golfkarretje voor vervoer ouderen en een wandelroute langs bankjes. Voor Groesbeek, Breedeweg en De Horst een veilige oversteekplaats op Breedeweg, kinderen koken voor hun ouders in Op De Heuvel, WC bij Avonturenbos (nadat de gemeente het heeft afgewezen, is er geld gecreëerd via fondsen er wordt nu naar een geschikte plek gezocht). In Heilig Landstichting wil men bewegen voor ouderen stimuleren. In Kekerdom wil een groep een moestuin en verlichting en stroom bij 't Hoanehart. In Leuth wil een groep een kookcursus voor 60+ mannen op gaan zetten. In Millingen zijn ze bezig met een kunstwerk van mozaïek. Tenslotte wil de jeugd van Ooij een hangplek, waar de gemeente wel oren naar heeft.

Vredespad en Common Ground officieel geopend in Museumpark Orientalis

Foto: Bert Roodbeen

HEILIG LANDSTICHTING – Wethouder Sjaak Thijssen van de gemeente Berg en Dal en wethouder Tankir van Nijmegen hebben zondagmiddag het Cultureel & Culinairfestival Common Ground alsmede het Vredespad officieel geopend.

Beide wethouders deden dit door een wandeling over het Vredespad te maken, waarbij de foto's werden onthuld van Wilfred Kols, Berry Bronkhorst en Antoon Budel op de Vredes pad. Het zijn gewone mensen die zich ook hebben ingezet voor de vrede.

34 / 36

10e Nederlandse Wijnfeesten, van harte welkom!

Alles wat Wijndorp Groesbeek zo speciaal maakt, komt samen tijdens de Nederlandse Wijnfeesten. Dit jaar voor de 10e keer. Een mijlpaal voor een bijzonder evenement dat enorm heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het toerisme en de bedrijvigheid in Groesbeek en omgeving.

Wijndorp Groesbeek en de Nederlandse Wijnfeesten zijn continu in beweging. Daarvan getuigt o.a. de bouw van het Nederlands Wijnbouwcentrum op Groesbeeks grondgebied (grootse opening tijdens de Wijnfeesten van 2017) en de veelvoud aan prijzen die worden binnengesleept.

Dat geldt ook voor de Nederlandse Wijnfeesten met natuurlijk de uitzonderlijke sfeer tijdens de tweedaagse Internationale Wijnmarkt met interessante Wijnworkshops en een Kunstmarkt. Tijdens de Open Dagen kun je bij de Wijnboeren een kijkje nemen in de wijngaard. Het NK Wijnvatrollen is na het succes van vorig jaar nu al niet meer weg te denken.

Nieuw dit jaar zijn op vrijdag Business meets Wine, een feestelijke jubileumavond voor ondernemende mensen en hun partners met inspirerende sprekers in combi met Groesbeekse Wijnen, een Walking Dinner en muziek. Op zaterdag is er tijdens het Pruuvenement ook volop aandacht voor (Groesbeekse) wijnen en exquise gerechtjes. Aansluitend kan iedereen 's avonds naar een swingende open avond Music meets Wine & more. In de speciale tent op het Marktplein worden de grootste hits van toen gemixt met de beste hits van nu.

Ontdek al het moois van deze jubileumeditie van de Nederlandse Wijnfeesten en geniet samen een dag, avond, of heel weekend in Wijndorp Groesbeek!

Bestuur Nederlandse Wijnfeesten Groesbeek