De Liemers Helemaal Goed Courant

22 januari 2016

De Liemers Helemaal Goed Courant 22 januari 2016


Carnavalsvereniging 't land van Waoter en Wiend

PANNERDEN - Carnaval barst dit jaar weer los in 't Land van Waoter en Wiend (Pannerden) Met Prinses Ans de 1e en adjudante Ankie en hun gevolg gaan ze voorop in het feestgedruis. Op vrijdag 5 februari starten we met een bezoek aan basisschool 't Scathe. Met een heuse optocht door het dorp worden de jeugdprins en jeugdprinses thuis opgehaald. Vervolgens keren we terug naar school waar er nog verder gehost zal worden.

's Avonds brengen we een bezoek aan jongerensoos de Duim. Tijdens het 'Duimnaval' wordt de Prinsenraad geïnstalleerd. Dj Dennis zal er deze avond zeker een topavond van maken, Zaterdag 6 februari beginnen we met een Eucharistieviering in de Martinuskerk wat geheel in het teken van carnaval staat met muziek van koor Pur Sang. De dienst zal beginnen om 18:30 uur. Daarna trekken we door naar residentie de Oude Waal, waar het 'Gouden Nar Gala' georganiseerd wordt. Kom allen zo origineel mogelijk verkleed, er zullen mooie prijzen te verdienen zijn! De muziek van deze avond zal in handen zijn van dj Wilco The Hitmachine. De zaal is vanaf 20:01 uur geopend. De entreeprijs is dit jaar voor leden 7,50 en voor niet-leden 10,00 euro.

Op zondag 7 februari is de carnavalsoptocht. Inschrijven kan bij residentie De Oude Waal, tussen 11:00 en 12:00 uur.Om 12:41 uur, na het overhandigen van de sleutel door burgemeester Schadd aan Prinses Ans 1e , zal de optocht door het dorp van start gaan. Aansluitend gaat het carnavalsfeest nog even door bij residentie De Oude Waal. Hier zal ook de prijsuitreiking zijn van de optocht. De muziek van deze middag is in handen van dj Deprado.

Maandag 8 februari is de residentie De Oude waal vanaf 11:00 uur geopend voor het Frühshoppen en kindercarnaval + opa- en omadag. Er is een circus, een springenkussen en meerdere spellen. En natuurlijk is er in het café weer een groots carnavalsfeest gaande.

Op dinsdag 9 februari sluiten we carnaval. Om 20:00 uur zal de laatste avond beginnen met de uitreiking van de orde van Paanderse prinsen. Deze wordt uitgereikt aan oud-prins Bob de 1e. Klokslag 00:00 uur zal het Assenkruus uitgedeeld worden door President en kroegbaas. Aansluitend is er op het dorpsplein Bacchus verbranden. Hierna zal het feest in het café nog even doorgaan. Voor meer informatie zie www.waoterenwiend.nl of mail naar info@waoterenwiend.nl kijk ook eens op onze faceboek pagina www.facebook.com/carnavalsvereniging.waoterenwiend.

Kiekmiddag in Zevenaar

ZEVENAAR - Zaterdag 30 januari gaan de deuren open van de bouwlocaties van de carnavalsverenigingen in Zevenaar. Deze middag willen alle vijf Zevenaar carnavalsverenigingen laten zien wat er allemaal voor komt kijken om een carnavalswagen te bouwen.

Een heel proces van vergaderen, tekenen, lassen, timmeren, gazen, plakken en schilderen. Maar dan heb je alleen nog maar de carnavalswagen. Wat dacht u van de kleding want zonder kleding geen carnavalswagen. Net zo als het ontwerp en het maken van de carnavalswagen geldt dit zeer zeker ook voor de kleding. De dames zijn hier zeker net zo fanatiek mee bezig als de mannen.

Nieuwsgierig? Kom dan gerust een kijkje op een of meerdere bouwlocaties. Van 13.00 tot 16.00 uur staan de mensen van de vijf carnavalsverenigingen voor klaar. Zij zullen met veel plezier en enthousiasme alles vertellen over het maken van een carnavalswagen en wie weet kan men zelfs nog wel een handje helpen.

De bouwlocaties zijn de volgende locaties: Paljas Engeveldweg 2, De Nachtuulen Dijkweg 35, De Griethtreejers Den Oldenhoek Groessen, De Toetenburgers Reisenakker 12 en De Boemelaars, Industriestraat 4. Voor de diverse locaties kunt u terecht op www.Boemelburcht.info.

Foto gemaakt door Ab Hendriks

Vogelvereniging Witropaka

De twee prijswinnaars voor de mooiste vogelhuisjes

DUIVEN - Het twintigjarig bestaan van vogelvereniging Witropaka was fantastisch. Er was veel animo tijdens de tentoonstelling met vele kampioenen.

De kampioenen zijn bij kleurkanaries A van Brandenburg en F. Hendriks, bij de postuurkanarie: H.Hubers, bij de zebravink: H.J. Evers bij de tropen: C. van Hummel bij de Goulds. J. Michiels bii de sijzen; J. Wemmers bij de forpussen; J. Stoop bij de bourks; R. Nijland bij de grote parkiet; H.Verlangen bij de Speciaalclub P Kuijpers en bij de stammen B. Pleiter en Stellen B. Knuman. Daarnaast zijn er ook nog 15 nieuwe leden bij gekomen dus een goede afsluiting van 2015 voor Witropaka.

De opbrengst van de vogelhuisjes die gemaakt zijn door de kinderen van de Wiekslag is 339.10 euro; dit bedrag is geschonken aan Kika; de materialen waren geschonken door doe-het-zelf-zaak Maassen en de firma Raben.

Dagbesteding Duiven kijkt terug op gezellige decembermaand

DUIVEN - Diafaan heeft verschillende locaties waar ze dagbesteding aanbiedt. Eén van die locaties is Duiven, waar de dagbesteding sinds half augustus een eigen ruimte heeft in woonzorgcentrum Thuvine. Hier beleefden de cliënten van Diafaan een gezellige decembermaand. “Onze deelnemers hebben in december kunnen genieten van tal van activiteiten”, vertelt verzorgende Brigitte Praster, die de groep samen met Lia Linneman begeleidt. “Daarbij was de inbreng van de cliënten in de groep groot.”

De festiviteiten begonnen met de viering van het Sinterklaasfeest op 5 december. Daarna startten de voorbereidingen voor de kerst. “Iedereen heeft meegeholpen, zowel de deelnemers als het personeel”, zegt Lia. “Maar ook onze trouwe vrijwilligers hebben hun beste beentje voorgezet om er een gezellige maand van te maken.”


De dagbesteding in Duiven heeft daarbij elk jaar het geluk dat ze een sponsor heeft, die iets extra’s biedt voor de deelnemers aan de dagactiviteiten. Zo kreeg iedereen post en een mooi kerstbakje voor thuis. ‘Huisfotograaf’ Yvonne gaf alle deelnemers bovendien een foto in een lijstje mee naar huis. De week voor 25 en 26 december stond de dagbesteding geheel in het teken van de kerst. Er werd onder andere een kerstdiner geserveerd, dat werd opgeluisterd met muziek en een kerstverhaal. Lia en Brigitte: “Daarmee hebben we iedereen voor de feestdagen al een kerstprikkel gegeven.” Het oude jaar is tenslotte afgerond met oliebollen, waarbij door de deelnemers vele prachtige verhalen werden verteld. Terugkijkend op de decembermaand zijn Brigitte en Lia dik tevreden. “Met deze terugblik willen we iedereen dan ook alle geluk en gezondheid in 2016 toewensen.”


Zelfredzaamheid
Bij de dagbesteding in Duiven staat zelfredzaamheid hoog in het vaandel. Ieder wil graag zolang mogelijk thuis wonen en als het mogelijk is doelen houden. “Wij op de dagbesteding werken hier graag aan mee door ook deelactiviteiten aan te bieden”, vertelt Brigitte. “Wie alleen mee wil doen aan de bewegingsactiviteiten of gebruik wil maken van de maaltijd, kan zich daar voor aanmelden.”


Mensen die eerst een keer willen kennismaken met de dagbesteding kunnen vrijblijvend langskomen aan het Thuvinepark 100 in Duiven. Daarvoor moeten ze echter wel een afspraak maken, zodat de verzorgende voldoende tijd en ruimte voor ze heeft. De dagbesteding in Duiven is open van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 16 uur. Voor meer informatie kan worden gebeld naar (0316) 58 48 88. Wie het vaste team van vrijwilligers wil versterken, kan zich eveneens aanmelden via bovenstaand telefoonnummer.

Concert met Paul Mulder en Trio Odessa in De Lantaern

ZEVENAAR - Voor het eerst in de geschiedenis van Muziekcafe De Lantaern vindt er op zaterdag 30 januari een dubbelconcert plaats. Het wordt een bijzondere avond met prachtige liedjes in streektaal door Paul Mulder en Balkan en Klezmermuziek door Trio Odessa.

Zanger en gitarist Paul Mulder werd midden jaren ’60 geboren in het Gelderse Tolkamer. De muziek werd Paul met de paplepel ingegeven dankzij de jukebox in het café van zijn ouders. Een stevige muzikale basis was gelegd! Paul zingt zijn handgemaakte liedjes in het Nederlands en de Liemerse streektaal. In de liedjes wisselen ernst en humor elkaar af. Er worden uiteenlopende zaken bezongen zoals (on)mogelijke liefdes, de eeuwige strijd tussen de seksen, opa en oma uut Spiek en natuurlijk… de jukebox!

Een concert van trio Odessa neemt de luisteraar mee naar landen als Hongarije, Roemenie, Bulgarije en Rusland. Klezmermuziek is sterk beïnvloed door Balkan- en Zigeunermuziek en heeft zich ontwikkeld als muziek ter opluistering van feesten, vooral bruiloftsfeesten. Musiceren geeft de mensen een gevoel van saamhorigheid, en doet hen even de dagelijkse beslommeringen ontstijgen. Dit is wat trio Odessa ook aan het publiek overbrengt. Concerten vinden plaats in een informele sfeer waarbij de interactie met het publiek wordt gezocht. Gevoelige ballades worden afgewisseld door opzwepende ritmes.

De avond begint om 21.00 uur, de zaal is open vanaf 20.15 uur. Entree 10.00 euro. Voor plusdonateurs 9.00 euro.

SkoopMobiel/Bioscoop op locatie

ZEVENAAR - Op dinsdagmiddag 12 januari vond in De Pelgromhof in Zevenaar de première plaats van 'SkoopMobiel/Bioscoop op locatie'. SkoopMobiel/Bioscoop op locatie is een initiatief van en door vrijwilligers, dat facilitair wordt ondersteund door Caleidoz en Filmhuis Zevenaar en financieel is gesteund met bijdragen van Rotary Club Zevenaar en Rabobank De Liemers.

Aan dit initiatief ligt de gedachte ten grondslag om ouderen en mensen met een beperking, die moeilijk of geen gebruik meer kunnen of willen maken van activiteiten buiten de deur, een leuke middag aan te bieden door het vertonen van films. Tevens ontstaat zo de mogelijkheid om sociale contacten op te bouwen en te onderhouden De middag begon om 2 uur en eindigde rond kwart voor 5 en werd bij aanvang en in de pauze muzikaal begeleid door het damescombo Fluitje van een Cent.

De hoofdfilm van deze middag, Intouchables, werd vooraf gegaan door een korte film over de aanleg en opening van het laatste stukje A12 begin jaren '60 van de vorige eeuw. Herkenbaar voor velen uit deze regio. Zowel de films als de muzikale omlijsting vielen bij de meer dan veertig aanwezigen zeer in de smaak. Kortom: een zeer geslaagde middag, mede door het management en de vrijwilligers van de Pelgromhof!

Het ligt in de bedoeling om de bewoners van de Pelgromhof elke maand te verrassen met een filmprogramma. De eerstvolgende voorstelling zal zijn op 16 februari. SkoopMobiel/Bioscoop op locatie is daarnaast in overleg met andere zorgcentra in de Liemers om een soortgelijk programma aan te bieden.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de initiatiefnemers Wilma Blum (0316 330960) of Jan Bergmans (0316 527304) of via skoopmobiel@gmail.com.

Aanmelden voor vormsel Sint-Willibrordusparochie

REGIO - Op zaterdag 9 april vindt het Vormsel plaats in de Sint-Willibrordusparochie. Kinderen uit groep 8 (of qua leeftijd ongeveer 11 á 12 jaar), die gedoopt zijn en de eerste H. Communie hebben gedaan, komen hiervoor in aanmerking.

De Sint-Willibrordusparochie bestaat uit de geloofsgemeenschappen van Babberich, Doesburg + Angerlo, Giesbeek + Lathum, Herwen en Aerdt, Lobith + Tolkamer, Oud-Zevenaar, Pannerden, Spijk en Zevenaar.

De eerste voorbereidingsavond voor kinderen èn ouders is op 12 januari in de Sint-Martinuskerk in Oud-Zevenaar. Het begint om 19.00 uur en duurt tot 20.30 uur; je mag gerust wat eerder komen, frisdrank, koffie/thee staan vanaf 18.45 uur klaar! Je kunt je nog aanmelden via de mail tot uiterlijk maandag 11 januari bij secretariaat@rkliemers.nl.

Het is geen enkel punt als je op de eerste avond gewoon eens wilt meemaken hoe zo’n voorbereiding gaat. Of je dan verder mee wilt doen en of je daadwerkelijk gevormd wilt worden, hoef je niet gelijk te beslissen.

Kerkberichten Geloofsgemeenschap Sint-Franciscus

BABBERICH - In het weekend van 16 en 17 januari zijn er geen vieringen in Babberich.

Op zaterdag 23 januari om 19.00 uur een communieviering met als voorganger pastoraal werker Jeroen Heemink en met medewerking van het Ritmisch koor.

Op tweede Kerstdag, 26 december 2015, is overleden Dineke Willemsen – Kock. Zij is geboren op 17 januari 1929 te Zevenaar. Vroeger heeft ze gewoond aan de Dorpstraat in Babberich. Haar uitvaartdienst heeft plaatsgevonden op donderdag 31 december in de Sint-Franciscuskerk in Babberich waarna ze begraven is op het parochiekerkhof.

Telefoon: 0316 247216; babberich@sint-willibrordusparochie.nl.

Spirituele wandeltocht

WESTERVOORT - Op 30 januari is er weer een spirituele wandeltocht, georganiseerd door de protestantse gemeente van Westervoort. De afstand is ongeveer acht kilometer en u kunt zo aanhaken, ook als u vorige keer niet mee geweest bent.

De wandeltocht is nu naar Pannerden en het thema is: Veerpont. Waarschijnlijk kent u de veerpont wel en bent u nieuwsgierig wat het u zal brengen. Kom dan en loop mee. Startplaats: Het Paalmanhuis Dorpstraat 63, Westervoort. Starttijd: 10.00 uur. Als u mee wilt wandelen geeft u zich dan uiterlijk 25 januari op bij Arjen Hiemstra: 026 3114104 of via e-mail: arjenhiemstra@prot-gem-westervoort.nl.

DVS Babberich speelt De Goot

BABBERICH - Toneelvereniging DVS uit Babberich speel op 24, 30 en 31 januari het blijspel 'De Goot’ van Ton Davids in Kulturhus De Borg in Babberich. Deze voorstelling wordt geregisseerd door Iris Heusschen. Aanvang 20.00 uur. Entree tien euro. Donateurs vijf euro. Reserveren kan via dvstoneel@hotmail.com.

Toneelvereniging DVS bestaat volgend jaar 100 jaar en dit gaat in 2017 goed gevierd worden met een jubileumvoorstelling. Maar eerst staat de komische voorstelling ‘De Goot’ nog op het programma. In deze hilarische productie spelen de oudgedienden Dirk-Jan Gunneman, Yvonne Gunneman, Tjeerd Boekhorst, Marieke Wensink en Daan Scholten. Deze spelersgroep wordt dit jaar aangevuld met Marijne Parker Brady en Jannie Oudendijk.

‘De Goot’ is een blijspel van Ton Davids en wordt geregisseerd door Iris Heusschen. De zesentwintig jarige Iris is een veelbelovend regisseuse. Onlangs won ze ‘De entreeprijs’ voor haar zelfgeschreven stuk ‘Rauw’. Het verhaal van ‘De Goot’ in het kort: Midden in een doorsneewijk staat een opvanghuis voor zwervers, pension ‘De Goot’. Een hoer, een lijpo, een junk en een stuk chagrijn worden opgevangen door Toon en zijn vrijwillige hulp Pien. Echter, niet iedereen is even gelukkig met hun nobele werk. Als de buurvrouw op de proppen komt met een bestemmingsplan wordt de rust in het pension ernstig verstoort.

Met het kopen van een donateurskaart steunt u de vereniging en krijgt u tevens korting op een entreekaart. De donateurskaarten zijn voor 3,50 euro te koop bij de Coöp in Babberich.

Open dag HCC Zevenaar

ZEVENAAR - Op zaterdag 30 januari is er een open dag bij HCC Afdeling Zevenaar. Het HCC-team verzorgt op 30 januari van 10.00 tot 16.30 uur een open dag in Ons Huis aan de Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar. De toegang is gratis.

Tijdens die open dag kunt u kennis maken met de vele facetten van computergebruik. Er zijn in de stands met onder andere presentaties en demonstratie van:

Tablet en iPad (wat kun je ermee);

Sociale media en beveiliging;

Een eigen TV- en radiostation beginnen;

Het inbouwen van een SSD in een laptop, voor een snelle opstart.

Daarnaast zijn er lezingen van ongeveer dertig minuten over deze onderwerpen. Zie http://www.arnhem.hcc.nl/zevenaar/zev_nieuws.html voor het volledige programma en de dagindeling. Kortom: een gevarieerd en veelzijdig aanbod van leuke en nuttige onderwerpen.

Op de afdelingsavond van 3 februari wordt een lezing gegeven over Picasa. Picasa brengt met groot gemak orde in een digitale foto- en videocollectie, en daar is geen snelle computer voor nodig. De software beschikt over mogelijkheden om foto's te bewerken, uit te printen, te delen via een webalbum, of per e-mail te verzenden. Picasa is populair onder het grote publiek. De software is gratis te downloden: picasa.google.nl.

Valencia CF jeugdtrainers komen naar DCS in Zevenaar voor trainingsdriedaagse

ZEVENAAR - Voor het tweede jaar in successie beleeft de jeugd van Zevenaar en omgeving de voetbalweek van hun leven. Primera Division voetbalclub Valencia CF stuurt trainers van de jeugdopleiding naar Zevenaar!

In Spanje staat Valencia CF bekend om de goede jeugdopleiding, geen enkele andere club leverde meer internationals aan het Spaanse team in de afgelopen vijftien jaar. Sterren als Jordi Alba, David Villa, Juan Mata en David Silva zijn klinkende voorbeelden van de succesvolle jeugdopleiding. Het Valencia CF Voetbalkamp is van 1 tot en met 3 augustus op het complex van DCS.

Afgelopen zomer organiseerde Valencia CF ook het Valencia Voetbalkamp in Zevenaar. Het werd een groot succes en Valencia besloot om in 2016 de trainingsweek weer bij DCS te organiseren. Dus ook in 2016 is DCS partner van Valencia, DCS behoort daarmee tot een select groepje vaste partners van Valencia.

De beloning voor de meest talentvolle speler tijdens het Valencia CF Voetbalkamp: Trainen bij Valencia CF, een wedstrijd in het Estadio Mestella bezoeken en natuurlijk een meet & greet met de sterren.

De Valencia voetbalweek is een driedaagse trainingsweek voor jeugdspelers (j/m) van 6 tot en met 14 jaar van elk niveau onder leiding van officiële Valencia CF jeugdtrainers. De kinderen worden ingedeeld op leeftijd en niveau, zodat ieder kind op zijn/haar eigen niveau kan trainen. De Valencia CF trainers worden geassisteerd door Nederlandse UEFA gecertificeerde en ervaren trainers die allen een opleiding hebben genoten van Valencia CF. Het aantal deelnemers is gelimiteerd, zo is iedereen verzekerd van voldoende aandacht, ook van de Spaanse trainers.

De deelnemers ontvangen van partner Adidas een Valencia CF trainingstenue, bestaande uit: shirt – short – sokken, Valencia CF Diploma, Valencia CF Bidon, drie dagen toptraining door de échte Spaanse Valencia trainers, training, structuur en discipline als op de jeugdacademie van Valencia, lunch, drinken, gezonde tussendoortjes en vers fruit. De deelnemersbijdrage: 150 euro (in twee termijnen mogelijk).nAlle informatie staat op: www.valenciavoetbalkamp.nl.

Heren Pigeons te sterk

REGIO - In een competitie waar iedereen van elkaar kan winnen, is elke wedstrijd spannend. Voor een derby geldt dat nog meer omdat teams dan nog wel eens boven zich zelf uit stijgen.

In de thuiswedstrijd (09 januari) tegen Dedein moest de Pigeons het beste naar boven halen. Maar gesteund door de prachtige driepunter waarmee Casper Vogelaar de score opende liet het collectief zich niet van de wijs brengen. De Pigeons gaven de voorsprong niet meer uit handen en bouwden die gestaag uit tot negen punten. Soms met oogstrelende acties, zoals met de haast onmogelijke score van Taco Jansen uit een rebound. Man of the Match was echter Erik Seegers die met vijftien punten het grootste aandeel had in de 46-37 winst van de Pigeons. Door de zege blijft de Pigeons goed meedoen in de subtop van de derde klasse A. Het publiek kijkt al weer uit naar de volgende thuiswedstrijd op zaterdag 23 januari om 18:15 uur. Dan wacht weer een spannende en aantrekkelijke wedstrijd tegen het altijd sterke Black Stars.

Bakkers aan de slag in het bakhuisje

OOY - Op zaterdag 6 februari worden drie ronden brood gebakken. Ook deze eerste zaterdag van de maand wordt het bakhuisje aan de Slenterweg in Ooy-Zevenaar opengesteld voor het publiek en wordt er door het bakkersteam Jan Godschalk en Ton de Lorijn op ambachtelijke wijze brood gebakken. Daarbij zal als hulpbakker Eugene Driessen assisteren.

Het ontsteken van de oven start op rond 6.00 uur. De tweede stookronde start om 9.30 uur en de laatste ronde om 11.30 uur. Het stoken met hout om de gewenste temperatuur te bereiken kan dan bekeken worden. Vanwege de grote belangstelling worden de Ooyse Bollen in drie ronden gebakken. De snelheid van het proces is niet volledig te sturen, maar verwacht wordt kunnen de bollen brood tegen 9.30, 11.30 en later tegen 13.30 uur uit de oven gehaald worden. De 'Ooyse Bol' is dan voor een bedrag van 2,50 euro te koop.

Nadat de broden uit de oven zijn gehaald, blijft er nog een restwarmte over. Indien u hiervan gebruik wenst te maken dient u dit bij het bakkersteam aan te geven als u het brood ’s-ochtends vroeg of vooraf bestelt.

Kerkdiensten protestantse gemeente Rijnwaarden

LOBITH - Zondag 17 januari is er om 10.00 uur dienst in de protestantse kerk van Lobith.

Tijdens deze dienst gaat ds. Den Besten uit Zevenaar voor. Op zondag 24 januari is ds. J. ter Avest uit Arnhem de voorganger. Ook deze dienst is in de protestantse kerk van Lobith en begint om 10.00 uur. Na de dienst drinken we een kopje koffie of thee met elkaar. Tijdens beide diensten is er oppas voor de kinderen. Iedereen is welkom!

Pigeons OliebollenMix-toernooi

DUIVEN - Mooier kon de activiteitencommissie van basketbalvereniging De Pigeons het niet wensen. Op het oliebollenmixtoernooi was het eenvoudiger om af te vinken welke leden er niet waren dan om te tellen hoeveel leden er wel waren.

Van jong tot oud speelden bijna alle leden, samen met familie en vrienden, in acht mixed teams een halve competitie. Daarin kregen de jongste en (vaak ook de) kleinste deelnemers van zes jaar net zoveel ruimte om te schitteren als de door de wol geverfde spelers van het eerste herenteam. Lekker basketballen, samenspelen en speelplezier waren voor iedereen het meest belangrijk en dat was merkbaar. Het basketballen en laten basketballen leverde een net zo sportief als gezellig evenement op. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat het toernooi alleen maar winnaars kende.

Na afloop hief voorzitter Taco Jansen in het bomvolle café van Triominos het glas (limonade) op een gelukkig, gezond en natuurlijk sportief 2016. En zette hij de organisatoren van het oliebollenmixtoernooi, Gerby Numan, Andreas Kiele en Judith Blij in het zonnetje. Ze zijn terecht trots, maar zullen niet te lang stilstaan bij het succes van deze middag. De activiteitencommissie broedt namelijk al weer op een volgend evenement. Wel vroeg de commissie aandacht voor het belang van sponsoren. Zo bedankten zij de Duivense ondernemingen Bakker Bart (Elshofpassage), Koenders Totaalbouw, OLB Sports Arnhem en Welling Catering voor het mogelijk maken van dit sportieve begin van 2016 voor de Pigeons.

Rommelmarkt Griethtreejers

ZEVENAAR - De Griethtreejers organiseren op zondag 6 maart een rommelmarkt. De rommelzolder begint al aardig vol te lopen, maar 'nieuwe oude spullen zijn altijd welkom zodat ook deze rommelmarkt weer een groot succes wordt.

"Bent u thuis de zolder, schuur, garage, et cetera aan het opruimen, of weet u dat u nog wat bruikbare spullen heeft staan, die niet meer worden gebruikt, dan zouden De Griethtreejers het zeer op prijs stellen als U die spullen aan De Griethtreejers zou willen schenken.

U kunt uw spullen elke zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur bij Hans en Gerda Kaal aan de Oude Doesburgseweg 30 inleveren. Bent u niet in de gelegenheid om uw spullen weg te brengen dan kunnen ze ook bij U afgehaald worden. Neem dan na 17.00 uur contact op met Berna Gardien (0316 844057) om een afspraak te maken. Wilt U meer weten over carnavalsvereniging De Griethtreejers, kijk dan even op onze website: www.degriethtreejers.nl."

Alphacursus bij KerkvoorNu

DUIVEN – KerkvoorNu organiseert dit voorjaar weer een Alphacursus, bedoeld voor mensen die meer willen weten over het christelijk geloof. Op donderdag 28 januari wordt er voor belangstellenden een introductieavond verzorgd, waar meer over de cursus wordt verteld.

KerkvoorNu is een laagdrempelige, eigentijdse kerk, midden in de Liemers. De kerk verzorgt al jaren de Alphacursus. De eerstvolgende cursus begint op donderdag 18 februari en wordt gegeven in De Boomgaard, het ontmoetingscentrum van de kerk aan de Schoolstraat in Duiven. De Alphacursus is bedoeld voor mensen die niet geloven, pas christen zijn geworden of hun geloof nog eens vanaf de basis willen doordenken. In een ontspannen en open sfeer wordt gezocht naar antwoorden op de vragen van het leven en wat het betekent om christen te zijn.

Elke avond begint met een maaltijd. Daarna wordt er een thema uit de Bijbel besproken. In kleine groepen wordt er doorgesproken over persoonlijke vragen die het thema oproept. Tijdens de avonden worden levensvragen besproken als: Wie is Jezus? Waarom zou ik de Bijbel lezen? Hoe zit het met het kwaad in de wereld? Kan ik in mijn eentje geloven? De cursus bestaat uit negen avonden en een Alphaweekend. De data zijn: 18 en 25 februari, 3, 10, 17, 24 en 31 maart, 7 en 14 april.

De introductieavond en de cursus wordt gehouden in De Boomgaard, het ontmoetingscentrum van de kerk, Schoolstraat 9 in Duiven. Aanvang: 19.45 uur. Voor meer informatie, mail naar info@kerkvoornu.nl.

Uitslag Nederlandse kampioenschap vogelvereniging Ons Genoegen Didam

DIDAM - Leden van de Didamse vogelvereniging Ons genoegen hebben uitstekend gepresteerd tijdens het Nederlandse kampioenschap.

Deze werd georganiseerd door de nederlandse bond van vogelhouders en de algemene Nederlandse Bond van Vogelhouders in de Americal in Apeldoorn. De leden waren met dertien maal kampioen en vier maal zilver en twee maal brons goed vertegenwoordigd.

De resultaten waren als volgt:

Wim Bol, Yorkshire Lipochroom; 1x zilver.
Cris Kaldenhoven, Putter Wildkleur; 2x Kampioen. Putter BruinAgaat; 1x Kampioen.
Bart Knuman, Fife-Fancy Intensief; 1x zilver, 1x Kampioen.
Jan te Pest, Rood Mozaiek Type 2; 1x zilver, 1x Kampioen. Zwart Kobalt rood Intensief; 1x brons.
Geert Reijmer, Rood Schimmel; 1x Kampioen.
Fons Rosendaal, Gloster Corona Lipochroom Schimmel, 1x Kampioen.
Sjaak Slagt, Kapoetsensijs wildkleur; 1x Brons.
Theo Vierwind, Kleine Barmsijs donker pop; 1x Kampioen.
Wim van Vuuren, Closter Corona licht bont; 1x Kampioen.
Herman Zenhorst, Swift Parkiet, 1x Kampioen.
Wim Zweers, Mehringer Lipochroom; 1x Kampioen. Mehringer Licht bont; 1x Kampioen.

Jeugd
Kimberly Boss, Mehringer Melanine; 1x zilver, 1x Kampioen.

Turnsters plaatsen zich voor districtsfinale

ZEVENAAR - Afgelopen zaterdag vond de laatste plaatsingswedstrijd van de derde divisie in Doetinchem plaats.

De beste twee wedstrijden tellen mee voor de doorstroming naar de districtsfinale in februari. Juna, Celina, Lynn, Laura, Sophie, Marit, Adisa, Imke en Kimera van gymnastiekvereniging Thor-Zwaluwen hebben zich weten te plaatsen. Laura ging deze dag met een gouden en Sophie met een bronzen medaille naar huis.

Sneeuw in Daltonbasisschool De Overlaat in Tolkamer

TOLKAMER - Omdat de sneeuw buiten op zich laat wachten, hebben de kleuters van Daltonbasisschool De Overlaat uit Tolkamer zelf een sneeuwbui gemaakt. De kinderen hadden erg veel plezier! De foto is gemaakt door Ellen Pijfers.

Liemerse koffietafel bij 't Centrum Reijmer

BABBERICH - Wanneer iemand overlijdt, moet er veel geregeld worden rond de begrafenis of crematie. Het is een goed gebruik om na de uitvaart gebruik te maken van een koffietafel, waar de familie van de overledene samen met vrienden en bekenden nog wat kunnen eten en drinken en ondertussen nog even stilstaan bij de overledene.

Bij restaurant en zalencentrum 't Centrum Reijmer in Babberich wordt onder andere de echte 'Liemerse koffietafel' aangeboden. In nauw overleg met de uitvaartverzorger wordt gekeken waar nabestaanden behoefte aan hebben. De Liemerse koffietafel bestaat uit een aantal grote tafels die netjes gedekt zijn met wit linnen. Op de tafels staat een ruim assortiment brood en beleg en in overleg kan er ook een kop soep of een kroket geserveerd worden. De koffie en thee wordt door de medewerkers uitgeserveerd. De Liemerse koffietafel is zeer uitgebreid. Willen de nabestaanden een andere invulling geven aan de koffietafel dan is dat natuurlijk mogelijk.

Een koffietafel kan aangevraagd worden door de uitvaartverzorger die een datum afspreekt. Vervolgens worden met de familieleden van de overledene de wensen besproken rond de invulling van de koffietafel. De medewerkers van 't Centrum Reijmer denken zoveel mogelijk mee zodat een passende gelegenheid wordt geboden voor een goed samenzijn. Vanzelfsprekend zijn de koffietafels bij 't Centrum Reijmer niet aan tijd gebonden, zodat u alle tijd heeft voor uw gasten.

't Centrum Reijmer heeft zalen, die plaats bieden aan groepen van 25 tot 550 personen. De zalen zijn voorzien van airconditioning.

Heeft u wel eens stilgestaan bij uw uitvaartwensen?

ZEVENAAR - U denkt er waarschijnlijk niet vaak over na, maar weten uw nabestaanden uw uitvaartwensen eigenlijk wel? Regelmatig komt het voor dat de wensen niet bekend zijn. Nabestaanden moeten op een emotioneel moment belangrijke keuzes maken. Cremeren of begraven? Opbaring thuis of ergens anders? Welke muziek? Wel of geen bloemen? Soms is er wel eens over gepraat, maar weet u het nog? U neemt ze een zorg uit handen als uw uitvaartwensen bekend zijn.

Iedereen verdient een persoonlijk afscheid. Tegenwoordig is bijna alles mogelijk. Bijvoorbeeld een andere locatie voor de afscheidsplechtigheid dan het crematorium of de kerk. U kunt denken aan de zaal waar u getrouwd bent, de aula van de school waar u altijd gewerkt heeft, of de natuur. Memora denkt graag met u mee.

Wilt u uw uitvaartwensen eens bespreken? Dit verplicht u tot niets. Het kan u rust geven als uw wensen beschreven staan.

Memora Uitvaartverzorging is een kleinschalige onderneming die hele persoonlijke uitvaarten verzorgt in regio de Liemers. Heeft u een uitvaartverzekering? Ook dan kunt u gewoon bij Memora Uitvaartverzorging terecht.

Voor een afspraak, een vrijblijvende offerte of andere vragen kunt u contact opnemen met Carin Schoenmakers (06) 51827545.

Voor meer informatie: www.memorauitvaartverzorging.nl.

Bloemwerk voor uw dierbare

ZEVENAAR - Een dierbare verliezen is een emotionele gebeurtenis, waarbij het geven van bloemen helpt die gevoelens te verwoorden. Denk aan rode rozen voor liefde, fresia's "daar was ze zo dol op", of bonte bloemen voor een kleurrijk persoon.

Op een rustige plek in onze winkel wordt er dan met u besproken wat uw wensen zijn. Hierbij gaat het over vorm, kleur en welke bloemen. Ook bijzondere niet alledaagse bloemwerken zijn bij ons mogelijk. Een persoonlijk tekst op een lint of kaart hoort ook tot de mogelijkheden.

We streven ernaar dat de bloembinder met wie u gesproken heeft, ook het bloemwerk maakt. Hij of zij is immers betrokken geweest bij het bepalen wat belangrijk is voor diegene die afscheid nemen.

Bloemisterij Schepers is de schakel tussen uw wensen en de uitvoering van het rouw bloemwerk. Wij hopen dat de persoonlijke aanpak, kwaliteit en ruime mogelijkheden voor u de redenen zijn om uw rouw bloemwerk bij Bloemisterij Schepers te bestellen.

Bloemisterij Schepers is gevestigd aan de Slenterweg 5 in Zevenaar; 0316 523223;www.bloemisterijschepers.nl; email: bloemisterijschepers@gmail.com; www.facebook.com/bloemisterijschepers.

'Tonen wat uw hart wil zeggen'

HUISSEN - "Uw diepste gedachten en gevoelens vormgeven en uitdragen tijden moeilijke en verdrietige momenten in uw leven. Tonen wat uw hart wil zeggen Door vooral goed en geduldig naar mensen te luisteren, kom ik in korte tijd tot de essentie van het leven van de overledene en het de verbinding die er was met de naasten."

"Ik vertaal vervolgens deze gevoelens en herinneringen van familie en naasten in een verhaal over de overledene. In de dagen voorafgaand aan de uitvaart, blijf ik in contact met de naasten om daar waar nodig af te blijven stemmen op hun wensen. Ik krijg vaak de vraag of ik familie of een bekende ben van de overledene. Dat is precies de persoonlijke sfeer die ik graag wil uitdragen waardoor een afscheidsplechtigheid nog een tijdje blijft 'hangen' zodat men, ondanks het verdriet, ook met warme gevoelens kan terugdenken aan deze bijzondere dag.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen en kennis maken om te voelen of er een klik is."

Uitvaartspreekster Debby Klein Middelink, Vlierstraat 14, Huissen; http://www.uitvaartspreekster.nl.

Bijzondere gedenktekens Aries Natuursteen Zevenaar Een waardig en uniek gedenkteken maken wij samen met u

ZEVENAAR - Na de crematie of begrafenis van een dierbare, komt het besef en de wens om een tastbare en blijvende herinnering voor hem of haar te laten maken. Aries Gedenktekens zorgt, al bijna 70 jaar, samen met de nabestaanden, voor een waardig gedenkteken in de vorm van een grafmonument of urn-monument.

Van een vrijblijvend advies en ontwerp tot het vervaardigen en plaatsen van een gedenkteken: Aries Gedenktekens verzorgt het helemaal. Na de crematie wordt vaak voor het verstrooien van de as gekozen. Maar…, is dit een verstandige keuze? Wij horen nog wel eens dat er achteraf spijt is omdat er dan geen unieke gedenkplek is. Nabestaanden weten soms niet wat mogelijk is, of kijken op tegen de extra kosten voor een gedenkplek of gedenkteken.

Tegenwoordig mag de as-urn in eigen huis of tuin worden bewaard. Een bijzondere gedenkplek 'dichtbij' is wat veel mensen aanspreekt. Daarom hebben wij ons ook gespecialiseerd in deze vorm van gedenktekens.

Wij zijn een familiebedrijf met gedreven en betrokken vakmensen. Kiest u voor ons bedrijf, dan kiest u voor kwaliteit en een concurrerende prijs. Dat kan doordat wij, anno nu, zonder provisies en doorverwijsvergoedingen werken. Als één van de weinige natuursteenbedrijven in Nederland kunnen wij grafmonumenten en urn-monumenten volledig uit eigen voorraad en in eigen werkplaats maken. Hierdoor is de levertijd kort.

Wij beschikken over een ruime toonzaal en modellentuin met veel keuze. U bent welkom voor een vrijblijvend oriënterend bezoek. Wenst u direct een gesprek, dan verzoeken wij vooraf een afspraak te maken. T 0316 523362. Wij zijn erkend lid van NGS en ABN. Werken volgens het Keurmerk Natuursteen en hanteren landelijke ABN garanties.

Voor meer informatie: www.ngs.nl/aries, www.ariesnatuursteen.nl, www.gedenkplekken.nl.

Afwikkeling van nalatenschap

ZEVENAAR - Na een overlijden moeten er veel zaken geregeld worden, zoals het opstellen van de verklaring van erfrecht, de aangifte erfbelasting en de inkomstenbelasting en uiteindelijk de verdeling van de nalatenschap of uitvoering van het testament.

Daarnaast zullen ook administratieve zaken geregeld moeten worden, waarbij u met diverse regels en verplichtingen te maken kunt krijgen.
Het eerste belangrijke punt is dat de erfgenamen moeten beslissen of zij een nalatenschap zuiver aanvaarden, verwerpen of beneficiair (onder voorbehoud) aanvaarden. Voor het beneficiair aanvaarden of het verwerpen gelden wettelijke formaliteiten. Ons kantoor kan u hier verder bij helpen. Het is dan van belang dat u zo spoedig mogelijk na het overlijden contact met ons kantoor opneemt.

Ook bij de verdere afwikkeling van de nalatenschap kunnen wij u helpen: wij kunnen de administratieve afhandeling van u overnemen en ook de belastingaangiften (erfbelasting en inkomstenbelasting) verzorgen. Daarnaast kan ons kantoor de erfgenamen ook begeleiden bij de verdeling van de boedel, verkoop van de woning, het opmaken van de rekening en verantwoording en de uiteindelijke verdeling van het geld.
Het afwikkelen van nalatenschappen behoort tot onze dagelijkse werkzaamheden; het is één van de taken die ons als onpartijdige en onafhankelijke adviseur kan worden toevertrouwd.
Ook als u de afwikkeling van de nalatenschap zelf wilt regelen, kan ons kantoor u adviseren over juridische en fiscale zaken.

Voor een gratis gesprek kunt u terecht bij Prick & Van Houtum notarissen. Telefoon: 0316-524641 of kijk op www.pvhnotarissen.nl.

'Ik brand een kaars ter herinnering aan jou'

ZEVENAAR - 'Wat is dit mooi. Het is aardedonker en overal waar ik kijk zie ik kaarsjes en fakkels. Zo bijzonder om op deze manier mijn man te herinneren.' Dit is één van de hartverwarmende reacties die De Wit DELA ontving tijdens één van haar lichtjesavonden.

Koen Verlinden, regiomanager bij De Wit DELA, vertelt: 'Nu de dagen korter en donkerder worden, merken we dat veel nabestaanden de behoefte hebben aan troost. Ze willen graag op een speciale manier bij hun dierbare stil staan. De donkere dagen belemmeren soms om de laatste rustplaats te bezoeken. Daarom organiseren we op vrijdag 29 januari een lichtjesavond op begraafplaats Rosorum in Zevenaar. We verlichten het hele terrein met honderden kaarsjes, fakkels en vuurkorven.'

Een zee van lichtjes

'Toen we bij de begraafplaats kwamen voelde het als een warme deken. Het was een indrukwekkende zee van lichtjes, heel anders dan overdag. We werden er helemaal stil van. Het was heel fijn om hier samen met mijn familie een kaars te branden voor onze vader en opa en herinneringen aan hem op te halen', vertelt een bezoeker van een eerdere lichtjesavond bij De Wit DELA.

Zelf een kaarsje branden

Koen: 'Iedereen die iemand wil herinneren is van harte welkom. Tijdens de lichtjesavond klinkt er live muziek van het Zevenaarse gemengde koor 'The New Voices' en kan iedereen een kaarsje aansteken ter herinnering aan een dierbare. Binnen staat een warm drankje klaar en kunnen bezoekers rustig napraten en herinneringen ophalen aan hun dierbare'.

Voor iedereen

De lichtjesavond vindt plaats op vrijdag 29 januari van 18.30 tot 20.00 uur op begraafplaats Rosorum aan de Methen 2 in Zevenaar. Iedereen is welkom, aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie neemt u contact op met Roger Dautzenberg via rdautzenberg@dela.org of 06 51062582.

Grote uitvaartbeurs in Eusebiuskerk op 28 februari

Natasja Huting

ARNHEM - Afscheid nemen hoort bij het leven, maar praten over de dood is niet makkelijk. Toch merken we steeds meer dat mensen ervoor open staan om over hun uitvaart te praten, zeker als de dood dichterbij komt. Nadenken over uw eigen uitvaartwensen is niet alleen waardevol voor uzelf, maar ook voor uw nabestaanden.

Tijdens de Arnhemse Uitvaartbeurs krijgt u de kans om op een prettige manier te bekijken wat er tegenwoordig mogelijk is in uitvaartland. Daarnaast is er live muziek, kunt u zien hoe de Wie Kan Doe dragers op een swingende manier de kist naar het graf dragen, wordt er een afscheidsballon met boodschappen van de bezoekers opgelaten en loopt er een rouwclown rond. De eerste 100 bezoekers van de Arnhemse Uitvaartbeurs krijgen een gratis kaartje voor de lift naar de toren van de kerk om het spectaculaire uitzicht over Arnhem te bewonderen.

De uitvaartbeurs wordt georganiseerd door de Arnhemse uitvaartonderneemster Natasja Huting (natasjahuting.nl) ondersteund door Marleen van Beek van Laatste Vlucht ballonverstrooiingen (laatstevlucht.nl). De beurs is bedoeld voor iedereen, die op welke manier dan ook bezig is met zaken omtrent de uitvaart en afscheid nemen. Maar ook als je gewoon nieuwsgierig bent, ben je van harte welkom.
De Arnhemse Uitvaartbeurs is van 11.00 tot 16.00 uur gratis te bezoeken en telt bijna 60 standhouders. Voor meer informatie kunt u terecht op www.arnhemseuitvaartbeurs.nl.

Urnsieraden bij Juwelier André

ZEVENAAR - Meester-goudsmid André Stolk werkt met groot plezier in zijn juwelierszaak te Zevenaar. Daarnaast zit hij met veel liefde achter zijn werkbank sieraden te repareren, te creëren of te herscheppen. De laatste jaren kri­jgt hij steeds vaker vraag naar urnsieraden. Dit zijn sieraden waarin een klein beetje as van een dierbare wordt bewaard. Deze sieraden zijn er in verschillende vormen zoals kruisjes, hartjes en vlindervormen.

Bij Juwelier André worden deze niet dichtgelijmd, zoals elders wel gebeurt, maar zorgvuldig afge­vuld en dicht gesoldeerd. Wat veel mensen niet weten, is dat de trouwring (of een ander sieraad) van een overledene, omgevormd kan worden tot een ander sieraad. André noemt dit het tweede leven van de trouwring, het herscheppen in een anders gevormde ring, in een hanger of in een urnsieraad.

André: "Mensen zijn vaak verrast door de hoeveel­heid mogelijkheden voor een persoonlijke invul­ling. Aan de hand van de wensen van de klant maken we een ontwerp op tekening. De klant weet dan precies hoe het sieraad er uiteindelijk uit zal zien. Overigens, wij werken uitsluitend in ons eigen atelier, er gaat niets de deur uit en kan er dus niks kwijtraken." Als de klant het sieraad komt ophalen en André ziet die verraste blijheid, soms met een traantje, dan herinnert hij zich weer waar­om hij goudsmid is geworden!

Juwelier Goudsmid André, Grietsestraat 38, Zevenaar; 0316 524780; www.juwelierandre.nl

Enthousiaste vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - De Vrijwilligerscentrale van Caleidoz Welzijn zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Verpleeghuis Liemerije zoekt enkele huiselijkheidsbrengers die met bewoners een stukje gaan wandelen, naar de markt gaan of gezellig samen een kopje koffie drinken.

- Muziekcafé De Lantaern zoekt iemand die binnen het technisch team het licht en geluid verzorgt bij de optredens op de zaterdagavond.

- Vluchtelingenwerk Oost-Nederland zoekt medewerkers voor het coachen van statushouders bij het regelen van allerlei praktische zaken.

- Zorgburo De Liemers zoekt chauffeurs die ervoor zorgt dat cliënten tijdig op het Zorgburo zijn om deel te nemen aan de activiteit op de woensdagmiddag en/of de zaterdag.

Voor meer informatie over deze en circa 250 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur, telefoon 0316 243299). Men kan ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

H. Andreas-Maria Koningin

Zevenaar:

Zondag 24 jan. 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger Pastoor Thanh.

Koor: N.G.K.

Intenties: Piet Wanders en overl. familie Wanders-Lemmers, Familie Schennink, Ouders Jörissen-Rutten + Gerrie en Wim, Ton Massop, Wim en Ria Geurts en Annie Jansen-Geurts.

Zondag 31 jan. 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger Pastoor Thanh.

Samenzang. Intenties: Aleida Hagen-Jurrius, Jan Zweers, Harry Gademann -verjaardag, Annie Bruns, Jan Werkhoven.

In de derde week van januari start de actie Kerkbalans. De lopers zullen de benodigde gegevens bij u thuis bezorgen en weer ophalen.

Overleden:

3 Jan. Theodora Berentzen-Kirsten, 87 jaar, Verpleeghuis.

4 Jan. Gerard Jansen, 79 jaar Ridder Anselmstraat 5 .-

6 Jan. An van de Wouw-Derksen, 87 jaar, Masiusplein 344 .-

8 Jan. Ine Feddema, 91 jaar, Laag Keppel, v/h van Munsterstraat 23 .-

10 Jan. Annie Schennink, 75 jaar, Stationstraat 12 .-

12 Jan. Jeanne Wermers-Martens, 97 jaar, Subenhara, Hunneveldweg 15

         Zevenaar.

Pigeons te sterk voor Dedein

REGIO - In een competitie waar iedereen van elkaar kan winnen is elke wedstrijd spannend. Voor een derby geldt dat nog meer omdat teams dan nog wel eens boven zich zelf uit stijgen. In de thuiswedstrijd tegen Dedein moest de Pigeons het beste naar boven halen.

Maar gesteund door de prachtige driepunter, waarmee Casper Vogelaar de score opende liet het collectief zich niet van de wijs brengen. De Pigeons gaven de voorsprong niet meer uit handen en bouwden die gestaag uit tot negen punten. Soms met oogstrelende acties, zoals met de haast onmogelijke score van Taco Jansen uit een rebound. Man of the Match was echter Erik Seegers die met vijftien punten het grootste aandeel had in de 46-37 winst van de Pigeons. Door de zege blijft de Pigeons goed meedoen in de subtop van de 3e klasse A. Het publiek kijkt al weer uit naar de volgende thuiswedstrijd op zaterdag 23 januari om 18:15. Dan wacht weer een spannende en aantrekkelijke wedstrijd tegen het altijd sterke Black Stars.

De Nathalzen heeft bijzonder jeugdkabinet

LOO - Een bijzondere middag voor carnavalsvereniging De Nathalzen. Het jeugdkabinet bestaat niet alleen uit een jeugdprins, een jeugdadjudant en twee hofdames, maar ook uit een jeugdprinses. Julia Alaviitala wilde graag jeugdprinses worden en aan dat verzoek gaf de vereniging gehoor. Het is voor het eerst in de historie van de vereniging dat er naast de jeugdprins ook een jeugdprinses staat.


Aanvoerders van de jeugd bij het Loose carnaval zijn naast jeugdprinses Julia: jeugdprins Wesley (de Kramer), adjudant Finn (Meuleman) en de hofdames Sanne (Segers) en Estelle (Oesterholt). Op traditionele wijze kwamen de jonge carnavalsvierders op. Zij sprongen uit de grote, groene fles van De Nathalzen. De jeugdigen regeren dit seizoen met de leus: 'Met Wesley als prins en Julia als prinses wordt carnaval een groot succes!'

De spetterende onthulling en installatie van het nieuwe jeugdkabinet hadden zondagmiddag plaats op een gezellige en goed bezochte Jeugdprinswissel. Er waren mooie optredens van diverse artiesten waarbij veel gelegenheid was voor interactie. De artiesten: de dansgarde van de Deurdreiers uit Groessen, het duo Immerloos, zangeres Vivanne, dweilorkest Loos Alarm, De Gummieberen, Lastig Zat en Luuky Luc.

De Nathalzen besteedt de komende weken regelmatig aandacht aan de jonge carnavalsvierders uit Loo en omgeving. Op vrijdagochtend 5 februari bezoekt de carnavalsvereniging de Bernadetteschool, op zaterdag 6 februari is er het Jeugdcarnaval (met Williams Music Express) en op Blauwe Maondag (8 februari) is er een speciale optochtbeker voor jeugdgroepen te verdienen. Kijk voor meer informatie op www.nathalzenloo.nl.

Nationale Voorleesdagen óók bij de Bibliotheek Liemers

LIEMERS - Van 27 januari tot en met 6 februari is het weer tien dagen lang voorleesfeest in Nederland.

Voorlezen aan kinderen is heel belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt hen en ook hun voorlezers veel plezier. Speciaal voor baby’s, peuters en kleuters zijn er De Nationale Voorleesdagen. Deze dagen hebben als doel het voorlezen te bevorderen. Zo worden kleintjes die zelf nog niet kunnen lezen grote lezers. De Bibliotheek Liemers ontvangt of bezoekt deze 10 dagen + 1.500 kinderen in Duiven, Giesbeek, Lobith, Pannerden, Westervoort en Zevenaar om het verhaal “We hebben er een geitje bij” mee te beleven.

De Bibliotheek Liemers heeft dit jaar weer een leuke actie. Maak uw kind tijdens de Nationale Voorleesdagen gratis lid van de Bibliotheek Liemers en ontvang een gratis vingerpoppetje van het kleine geitje uit het prentenboek “We hebben er een geitje bij” geschreven door Marjet Huiberts en geïllustreerd door Iris Deppe (zolang de voorraad strekt).

Mini-editie met app
Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen komt het prentenboek uit in een mini-editie, verkrijgbaar bij de boekwinkel voor slechts € 4,95. Maar dat is niet alles: bij het prentenboek hoort nog een geweldig leuke, interactieve app. In de app kun je spelletjes spelen, liedjes luisteren en kijken naar de animatie van het prentenboek, voorgelezen door Georgina Verbaan.

Voor uitgebreide informatie over de Nationale Voorleesdagen bij de Bibliotheek Liemers kunt u terecht bij de informatiebalie van alle vestigingen van de Bibliotheek Liemers. U kunt ook kijken op www.debibliotheekliemers.nl.

Koude training WIm Hof-methode

DUIVEN - Zaterdag 13 februari van 12.00 tot 17.00 uur organiseert puur&krachtig een koude training volgens de WHM bij Aerofitt Duiven.

Een deel van de opbrengst gaat naar SamenLoop voor Hoop. Op deze dag zijn er meerdere gecertificeerde Wim Hof instructeurs aanwezig en instructeurs, die met Wim de Kilimanjaro hebben beklommen. Binnen de Wim Hof Methode, wordt koude training ingezet om het autonome zenuwstelsel en het bijbehorende immuunsysteem te beïnvloeden. Hierdoor kun je een sterkere weerstand creëren. Bijkomende voordelen van koude training zijn:

* Lichaam en geest in balans brengen;
* De geestelijke wil beïnvloeden;
* Het verhogen van het energieniveau;
* Een betere bloedcirculatie en lymfesysteemcirculatie;
* Verbetering van het concentratievermogen en doelgerichtheid;
* Vetverlies door verbranding;

* Reguleren van de lichaamstemperatuur.

"Wil jij ook ervaren en weten wat het effect van koude training op jou heeft, meld je dan aan op www.puurenkrachtig.nu."

Feestelijk afsluiting van de maand december

LIEMERS - Wat is er nu leuker dan 100 euro shoptegoed winnen? Om te laten zien dat het 'helemaal goed!' shoppen is in de Liemers is er in december een winactie geweest waarbij de winnaar het shoptegoed kon besteden bij partners die zijn aangesloten bij de Liemers, helemaal goed!

Met als thema ''december feestmaand'' is er vier maal 100 euro shoptegoed weggegeven. Inwoners van de gemeenten Zevenaar, Rijnwaarden, Westervoort en Duiven zijn via Facebook opgeroepen om foto's in te sturen voor de winkel waar hij of zij het shoptegoed zou willen spenderen, waarbij de rode smiley (logo de Liemers, helemaal goed!) zichtbaar is. De foto die het meestal aantal likes heeft verzameld won het shoptegoed.

Op dinsdag 8 december ging de eerste actie van start waarbij inwoners foto's konden insturen van het winkelgebied in Zevenaar gevolgd door Rijnwaarden, Westervoort en Duiven. Zo heeft onder andere familie Van den Hondel uit Lobith een diner voor negentien personen aangeschaft bij Emté supermarkt. En heeft de familie Bullee voor zoontje Cas de verzameling (kinder)boekjes uitgebreid.

De officiële winnaars werden bekendgemaakt door de wethouders van de betreffende gemeentes. Zo is de maand december voor verschillende families en partners van de Liemers, helemaal goed! extra feestelijk geëindigd!

SDZZ door met huidige trainers en begeleiders

ZEVENAAR - Voor het seizoen 2016/2017 is het bestuur van Omni-voetbalvereniging weer tot een akkoord gekomen met de huidige trainersstaf van het 1e en 2e elftal van de vereniging.

Het eerste elftal van de club staat ook in het seizoen 2016/2017 onder leiding van hoofdtrainer Theo Lammers met natuurlijk zijn vaste staf van begeleiders. Ook het 2e elftal van de club staat voor het nieuwe seizoen onder leiding van de huidige trainer Rober Verbeek en zijn staf.

Sponsors bedankt

DUIVEN - YF International BV en Melkoeriersdiensten hebben de nieuwe trainingspakken van de Dames 2 van HV Duiven gesponsord. Sponsors bedankt. Het is weer een mooi team.

Staand van links naar rechts:

Marloes Heebing, Susan Hesse, Ilse Scholten, Sophie Janssen, Mirjam van Koppenhagen, Barbera Nijenhuis, speelster en sponsor Melanie Koster, Sponsors Liesbeth en Klaas Hauwert,

Knielend van links naar rechts:

Susanne reesing, Trainer/coach Rini Bekkers, Corine Hovestad, Esther Hoegen, Sabine van Steenbeek, Martine Hauwert, Lianne van Vugt.

Alzheimer Café Zevenaar: Hoe regel ik mijn geld?

ZEVENAAR - Op dinsdag 26 januari is er een bijeenkomst van het Alzheimer Café Zevenaar in dienstencentrum De Hooge Bongert van Caleidoz. Het café is informatief, gezellig en geeft herkenning en steun aan mensen die aan een vorm van dementie lijden maar ook aan hun partners, familieleden, vrienden en hulpverleners.

Het thema voor deze avond: Hoe regel ik mijn geld? Angelique van Emden van Omnis Bewindvoering uit Duiven geeft informatie over wat bewindvoering, beschermingsbewind en budgetcoaching inhoudt. Wanneer is het tijd iets te regelen?

Het Alzheimer Café vindt elke vierde dinsdag van de maand plaats. De zaal is open vanaf 19.00 uur en het programma start om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. Daarna is er tot circa 21.30 uur nog gelegenheid om wat na te praten. De toegang is gratis. Aan de hand van een thema wordt gesproken met een (ervarings-) deskundige en in een gemoedelijke sfeer is voldoende ruimte om met elkaar te praten.

Het Alzheimer Café Zevenaar nodigt u uit om ook eens te komen kijken. Enthousiaste vrijwilligers ontvangen u graag. U hoeft zich niet aan te melden en het eerste kopje koffie of thee is van het huis. "Wilt u meer informatie of het programma 2016 ontvangen? Dan kunt u bellen met het telefoonnummer (0316) 526994."

Caleidoz, Liemerije, Diafaan en de STMG hebben in samenwerking met Alzheimer Nederland het Alzheimer Café voor Zevenaar en omstreken opgezet.

Januari staat in het teken van kinderboeken bij stichting Ruil & Reparatie Kring De Liemers

DUIVEN - Bij cultureel centrum ’t Eiland in Duiven is een Kinderzwerfboek-station opgericht. Want alle kinderen moeten toch kunnen lezen?

Kinderzwerfboek stimuleert lezen. Lezen is namelijk leuk, avontuurlijk én leerzaam. Hoe meer kinderen lezen, hoe beter ze hun talenten kunnen ontwikkelen. Kinderzwerfboek wil daarom alle kinderen de mogelijkheid bieden om leuke boeken te lezen. Want zonder taalachterstand gaan ze een betere toekomst tegemoet.

Wat zijn zwerfboeken?
Kinderzwerfboeken zijn boeken met zwerfsticker die zwerven van kind naar kind. Zwerfboeken
worden doorgegeven, achtergelaten op scholen, in wachtkamers, winkels, treinen, Kinderzwerfboek-stations, enzovoorts. Hoe een boek ook zwerft, nooit mag het gelezen of ongelezen in een kast achterblijven.

Stuur boeken op een spannende tocht

Doe mee met Kinderzwerfboek, omdat alle kinderen moeten kunnen lezen! Duik in je boekenkast en stuur boeken uit zwerven, zamel boeken in en breng ze op woensdagmiddag naar Cultureel Centrum ’t Eiland op woensdagmiddag van 13.30 tot 16.30 bij Stichting Ruil & Reparatie Kring De Liemers. Behalve zwerfboeken is er ook een tafel met kinderboeken die zo meegenomen mogen worden. En natuurlijk repareren we en is er koffie zoals altijd. Meer info: 0316 262274; website: www.ruilkringdeliemers.nl; e.mail: ruilkringdeliemers@hotmail.com facebook: doorgeefhoek de liemers.

Berry Busschers, Prins der Geinsköp

Prins Berry Ie(Busschers) met zijn adjudanten Raymondo & Ben Foto: Marco Nijland

DIDAM - Met zijn motto: 'Gin gedram en gezeur, wi-j goan gewoon deur' werd Prins Berry 1e bekend gemaakt als de nieuwe Prins van CV De Geinsköp. Samen met zijn adjudanten Raymondo de Reus en Ben de Jong zal hij het komende jaar vooropgaan in het carnavalsfeest bij De Geinsköp uit Diedeldam.

Tijdens twee geweldige pronkzittingavonden werden er diverse acts neergezet door louter en alleen eigen mensen. De avond werd geopend met de act 'Incompetent. Twee hoogopgeleide Nerds die wakker worden op een festivalterrein in een kleine 'puptent'. In 'Langs de Lijn' werd het tafereel beschreven van een zaterdagmorgen bij DVC'26. Een jeugdvoetbalwedstrijd die langs de lijn werd besproken met een glansrijke rol voor Koen van Aalst als DVC '26 clubicoon Gerrie Groenen. Met 'Had ik Maor Bier'was de muzikale break in het programma bereikt.

Het hoogtepunt van de avond was uiteraard de Prinsenpresentie. Tijdens een auditie voor de nieuwe Prins kwam 'Theo' solliciteren voor een baan als violist bij André Rieu. Theo was echter op de verkeerde plek en solliciteerde vervolgens op de vacature van Prins. Na de auditie kwam Prins Berry 1e tevoorschijn.

In de '180 of zoiets"'werd het damesdarten op hilarische wijze beschreven. Tiger Lily en Wolfmother waren echter meer geïnteresseerd in elkaar en bovendien kon de scheidsrechter niet echt goed tellen. Eén van de topacts van de avond was 'Wat Wat' Bram Jansen met zijn imitatie van Piet die op kleinzoon Weslyano moest passen en het wel en wee als oppasopa vertelde.

Een knallend eind door huisband Bacchus, die samen met Tarik Wichers de zaal compleet op zijn kop wist te zetten met een Normaal-medley.

Al met al twee geslaagde avonden die een vervolg krijgen tijdens het komende carnaval op 7, 8 en 9 februari. Voor meer informatie betreffende het Geinsköp Carnaval: www.geinskop.nl.

Sponsor bedankt!

De zwarte inloopshirts gesponsord door Visser Glas Projecten uit Duiven.

REGIO - AVW66 C2 heeft nieuwe sponsors die ze voorzien hebben van nieuwe trainingspakken en nieuwe warmloopshirts.

Op de foto's staan van links naar rechts: Luuk Kampman (leider/trainer), Bof Nesselaar, Renzo van Schaik, Stan Brinkhuis, Salih Kuzzey, Stef Kampman, Sem Visser, Thijs Udink, Danny Nesselaar (trainer); Lex Janssen, Khalid Sammer, Ji van Doesburg, Sebastiaan Pereira, Esselyn Afrane, Bart Reulink, Dante Roumimper.

De sponsorpakken in rood zijn gesponsord door Bouwmaat Arnhem.

Op de foto met zwarte shirts staat Eddy Visser (de sponsor) tweede van links.

Kerkdiensten Ontmoetingskerk Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 24 januari is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een bijzondere viering. Organist Jan Kadijk viert dan zijn veertigjarig jubileum.

Het wordt een dienst met veel zang en orgelspel. De voorgander is ds. Alle Jonkman. Uiteraard is er na afloop gelegenheid om de jubilaris te feliciteren. In gebouw ‘Ons Huis’ staan de koffie en de thee weer klaar

Op zondag 31 januari wordt in de viering om 10.00 uur de kindercatechese afgesloten. De kinderen laten dan zien waar zij het op de catechesemiddagen over hebben gehad. Ook dan is de voorganger ds. Alle Jonkman. Na de dienst er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in ‘Ons Huis’ onder het genot van koffie of thee.

Turnster Nikita van Lios door naar de districtsfinale

LOBITH - Zaterdag 9 januari was de derde plaatsingwedstrijd voor de derde divisie in Doetinchem. Nikita Miechels heeft zich voor de districtsfinale geplaatst.

Bij de junioren kwam Nikita in actie. Ze liet bijna een vlekkeloze wedstrijd zien. Helaas een val van de balk maar met een zeer hoge cijfer voor de brug een 13,000 behaalde ze toch nog een gouden medaille.

Ze heeft zich als eerste geplaatst voor de districtsfinale in februari. Daar wordt weer gestreden om plaatsen voor de landelijke wedstrijden.

Avond Zijactief Groessen: het slachten

GROESSEN - Mevrouw Reurink neemt op de avond van Zijactief de aanwezigen op humoristische wijze mee in de tijd van de slacht van toen.

De heerlijke vleeshapjes zullen niet ontbreken. Leden en introducé's van Zijactief Groessen zijn welkom op woensdag 17 februari, aanvang 19.45 uur in Dorpshuis, Groessen.

Brede School Sint-Martinus tafeltenniskampioen van Zevenaar

Leerlingen van groep 5 en 6 laten vrolijk hun prijzen zien na afloop van de tafeltenniskampioenschappen Foto: Erik Boss

ZEVENAAR - De wisselbeker voor de school die de beste tafeltennissers van de gemeente Zevenaar heeft, is dit jaar niet gewonnen door de school met het grootste aantal inschrijvingen (De Lindenhage met 20), maar door de Brede school Sint-Martinus uit Oud-Zevenaar.

Door Piet van Breukelen

De organisatoren waren verheugd over het grote aantal inschrijvingen en zagen dat de jongens en meisjes van groep 5 en 6 voor de middag met veel plezier en inzet om de prijzen streden. Na de poulewedstrijden plaatsten de sterksten zich voor de finalepoules en de anderen gingen verder in de verliezerspoules. De winnaars bij de jongens werden Rowan Elbertsen (5, Kofschip) en Joost de Groot (6, Klokhuis in Duiven). Opvallend was hier dat Ben van Schaik (Sint-Martinus) in de poulefase nog van Joost had gewonnen. Bij de meisjes wonnen Jessy Egging (5, Lindenhage) en Nickey Kruijs (6, St. Franciscus).

Veel spanning ook ’s middags bij de groepen 7 en 8, waar de gebroeders Van Egmond de dienst uitmaakten. Van Mark (7) werd dat verwacht, maar Nick moest er flink voor strijden. In de finale maakte hij een achterstand van 5 punten op Jop van Hal goed en nam daarmee revanche voor de onverwachte nederlaag van vorig jaar.

Bij de meisjes viel in groep 7 de heerschappij van de Sint-Martinus op: door alle prijzen te winnen (Pien Heijneman werd kampioen) eiste deze Brede School ook de wisselbeker voor zich op. Ook Maj ter Bonsen (tweede bij groep 8, waar Floor Koers van de Lindenhage kampioen werd) en Ivan Uffing (j 7) droegen hun steentje bij aan het totaal van 44 punten.

Loerbeekse merrie Anavera SK topmerrie

Anavera met een van haar nakomelingen tijdens de keuring Foto: Geert Melissen

LOERBEEK - De Loerbeekse merrie Anavera SK behoort sinds november 2015 bij de top van het K.W.P.N. (Koninklijke Warmbloed Paardenstamboek Nederland). Dit werd behaald doordat drie van haar nakomelingen (de merrieveulens Esprit, Florette en Hilly) het sterpredicaat kregen en ruim slaagden voor de aanlegtest onder het zadel, de zogenaamde IBOP-test. Dit betekent dat ook de nakomelingen uitstekende paarden zijn voor zowel de sport als de fokkerij.

Anavera SK zelf werd in 2014 dressuurkampioen van Gelderland in de klasse ZZ-licht en bij het Nederlandse kampioenschap 8e met de vermelding ‘beste merrie’. In 2015 werd Anavera SK uitgebracht in de klasse ZZ-zwaar waar zij als subtopper de nodige punten scoorde. Momenteel is Anavera drachtig van de preferente hengst Negro tevens de vader van het olympisch- en wereldkampioenspaard Valegro, bereden door de Engelse amazone Charlotte Dujardin. Nakomeling Hilly is momenteel drachtig van de Grandprix-hengst Uphill.

De eigenaren Geert Melissen en zijn vrouw Yvonne Jansen zijn zeer trots op dit behaalde succes en kijken vol verwachting uit naar het voorjaar wanneer de veulens worden geboren. Al jaren zetten zij zich dag en nacht in voor hun paarden en de hele woonkamer staat vol met diverse prijzen, die deze paarden de afgelopen jaren hebben gewonnen.

Visser Spiegels & Glas Ondernemer van het Jaar 2015 in Westervoort

Eddy & Jolanda Visser van Visser spiegels & glas

WESTERVOORT - Dit gebeurde tijdens de nieuwjaarsparty van Ondernemend Westervoort die donderdag 14 januari in Partycentrum Maksim in Westervoort gehouden is. De jury heeft de Westervoorts ondernemers Eddy en Jolanda Visser, eigenaren van Visser Spiegels & Glas gekozen als Ondernemer van het Jaar. Visser heeft zijn bedrijf in Duiven, echter wonen zij in Westervoort en zeer gewaardeerd lid van Ondernemend Westervoort.

De nieuwjaarsparty stond volledig in het teken van de spannende uitreiking van de ondernemersprijs. Drie door collega-ondernemers genomineerde bedrijven, maakten kans op de titel Ondernemer van het Jaar 2015: Hans Erren van Erren Protectie, Pieter & Louise Bisselink van Bisselink Kerstbomen en stichting Sent en Eddy & Jolanda Visser van Visser Spiegels & Glas.

Deze bedrijven werden bezocht door een deskundige jury, bestaande uit Dirk van der Mark, Johan Paape en de winnaar van afgelopen jaar Erik Heijting van Bordbusters. Zij toetsten de bedrijven op ambitie, groei, personeelsbeleid en hun betekenis voor Westervoort.

De jury sprak haar waardering uit voor Visser Spiegels & Glas en gaf aan dat de keuze voor de ondernemer van het jaar 2015 is bepaald door de volgende punten: succesvolle introductie van meerdere innovaties waardoor het bedrijf uniek is, een vooraanstaande rol in de markt waardoor de onderneming een begrip is geworden binnen de sector door prestaties op een hoog niveau, een hoge score op duurzaamheid door positieve milieuresultaten, een bestendige groei waardoor de onderneming ook werkgelegenheid voor de inwoners biedt en het aanbieden van een onderscheidend product, anders dan de gebruikelijke.

Gezellige jaarwisseling bij bridgevereniging Zevenaar

ZEVENAAR - Bridgevereniging Zevenaar kan terugkijken op een zeer geslaagd 2015 vol gezellige competitieavonden, leuke drives een supergezellig Sevenaere Toernooi, en een mooi begin van 2016 met de Nell Bolderdrive.

Op zondag 20 december heeft voor de 49e keer het jaarlijkse Sevenaere Toernooi plaatsgevonden in het Sint-Andreas Schuttersgebouw in Zevenaar, waar door schutterij Sint-Andreas een mooie Kerstversiering was aangebracht. Net als andere jaren was het weer een zeer geslaagd toernooi met een goede deelname van liefst zestig paren. Er werd gespeeld in vier lijnen, ingedeeld naar sterkte.

Onder het genot van een hapje en een drankje werd gestreden om prachtige prijzen in natura, van heerlijke vleesschotels, kaasplankjes, kerststukken tot kerststollen. Eind december 2016 zal het toernooi voor de 50e keer op rij georganiseerd worden; een jubileumdrive dus!

De winnaars in de A-lijn waren Rob Teunissen en Frank van Engelen, in de B-lijn waren dat Wim en Theo van Arensbergen, in de C-lijn Conny Oorsprong en Ben Terbonssen en in de D-lijn Wim Buil en Kees Kremer.

Vervolgens was er op 23 december een leuke Kerstdrive met weer leuke prijzen. Het nieuwe werd traditioneel ingeluid met de 'Nell Bolderdrive'. Deze is in het leven geroepen op het moment dat Nell Bolder 50 jaar lid was van de vereniging en van de NBB. De beker met de grote oren ging dit jaar naar Marga en Geurt de Geest.

Huldiging jubilarissen bij SDZZ

ZEVENAAR - Op zondag 3 januari was de nieuwjaarsreceptie bij omni–voetbalvereniging SDZZ in de kantine van de vereniging op sportpark De Griethsepoort aan de Doesburgseweg in Zevenaar.

Ook dit jaar zijn er bij SDZZ weer een aantal jubilarissen en die werden ook op deze middag tijdens de nieuwjaarsreceptie in het zonnetje gezet. Emiel Hattu is al 25 jaar spelend lid bij de vereniging en speelt momenteel in het vijfde elftal. Daarnaast is hij ook nog trainer van het zeer succesvolle dameselftal van SDZZ.

Ook 25 jaar lid van de vereniging is Paul de Melker; ook voor hem is het voetbal niet weg te denken uit zijn leven en na een lange carrière als speler waarbij Paul mooie herinneringen heeft aan de legendarische wedstrijd tegen Feyenoord, is Paul nu actief als grensrechter bij het vijfde elftal. Mark van de Post 25 jaar lid van de club waar hij als jeugdspeler begon en naast vele elftallen onder andere in de A1 speelde, maar ook als keeper stond Mark in die jaren zijn mannetje. Tenslotte werd Joop van de Ent gehuldigd voor zijn 40-jarig jubileum bij de SDZZ waar hij vele jaren bestuursfuncties vervulde, het secretariaat en penningmeesterschap en als notulist.

Alle jubilarissen ontvingen een oorkonde, bloemen en een foto, en ook ontvingen Emiel en Paul ook nog een fraai shirt in de clubkleuren.

Computersoos ontvangt 20.000ste bezoek(st)er

ZEVENAAR - Sinds de oprichting van de Senioren Computersoos Zevenaar is de 20.000ste bezoeker geregistreerd. De soos begon in 2000 met tweedehands computers.

In de loop van de tijd werden nieuwe computers aangeschaft met geavanceerde programma's. Waren het eerst alleen mensen die met computers wilden leren werken, langzamerhend brachten bezoekers hun eigen laptop mee en de laatste tijd komen er ook meer bezoekers met een tablet. Iedere bezoeker krijgt een eigen vrijwilliger die helpt met alle mogelijke vragen en problemen.

De 20.000ste bezoekster is de 80-jarige mevrouw Kersten die voor de 32ste keer kwam. Ze werd door een van de vrijwilligsters geholpen met een antivirus-programma. Ze werd in het zonnetje gezet en natuurlijk waren er voor haar bloemen en een cadeaubon.

Elke middag zijn er ongeveer negen vrijwilligers actief. Een les duurt 50 minuten en kost 2,00 euro inclusief een kop koffie of thee. De soos is open op maandag-, dinsdag- en woensdagmiddag van 13:45 tot 16:30 uur en wordt gehouden in het dienstencentrum van Caleidoz De Hooge Bongert, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Meer informatie staat op www.sooszevenaar.nl.

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Zondag 17 januari 11.00 uur: Eucharistieviering met Pater Remmers en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Jan Zweers (Ooysedijk)

Jan en Wilfred Smits

Dineke Gudden-de Kinkelder

Wim Willemsen

Overleden ouders Cor en Josephien Fontein-Ross

Wim van Haften

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Anna van Alst-Peters

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Jan Witjes

Ria Reijmer-Aaldering

Gerry van der Looy-van Brandenburg

Gerrit Staring

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Mededeling:

Overleden op vrijdag 1 januari de heer Piet te Dorsthorst, Piet Heinstraat 2, Twello (voorheen Groessenseweg, Ooy-Zevenaar) 90 jaar.

De eerstvolgende viering is op zaterdag 30 januari.

Gastspreker Ehbo-vereniging Lobith Tolkamer

LOBITH - Op maandagavond 1 februari heeft Ehbo-vereniging Lobith-Tolkamer een gastspreker die een presentatie geeft over Slachtofferhulp.Slachtofferhulp.

Nederland werkt met 1300 vrijwilligers en 460 beroepskrachten, die professioneel zijn opgeleid en getraind. Zij werken als één team samen om slachtoffers zo goed mogelijk te ondersteunen bij alles wat op ze afkomt na een ingrijpende gebeurtenis. Dit kan van alles; zijn denk hierbij aan geweld, een verkeersongeluk, seksueel misbruik, inbraak & diefstal of een vermissing.

Slachtofferhulp Nederland zorgt voor juridische en praktische hulp, maar ook voor emotionele steun. Slachtofferhulp Nederland helpt slachtoffers van misdrijven, verkeersongelukken en calamiteiten. Zij zijn er ook voor nabestaanden, getuigen en andere betrokkenen. De twee uur durende presentatie geeft een eerste indruk van de werkzaamheden van Slachtofferhulp Nederland. Indien de tijd het toelaat kan de gastspreker vragen beantwoorden.

Voor het bijwonen van deze presentatie wordt een bijdrage van twee euro per persoon. Maandagavond 1 februari inloop vanaf 19.00 uur, aanvang presentatie om 19.15 uur in Schuttersgebouw, Sportlaan 14, Lobith. Meer informatie geeft secretaris A.A. van de Kamp; ehbo_lobith_tolkamer@chello.nl.

Optreden verhalenverteller en troubadour

ZEVENAAR - Gery Groot Zwaaftink (1955) treedt al 25 jaar op met een gevarieerd programma van verhalen en muziek.

Hij ziet zichzelf als een troubadour. Vroeger was dat iemand die liedjes zong en verhalen vertelde 'ter leering ende vermaeck' van zijn publiek. Als Gery een troubadour-voorstelling geeft, heeft hij in zijn rugzak zelfgeschreven liedjes, anekdotes, ballades en een groot aantal korte verhalen.
Hij zal o.a. het verhaal 'Het hoogste goed' vertellen. Dit gaat over wat het belangrijkste is voor ons mensen. En natuurlijk het verhaaltje over 'Verdriet en Hoop'. Verder liedjes als 'Zwervers in de nacht', 'De gek en de toerist', 'Het Water' en 'Vader en zoon'. Kortom: een avond waarvan de inhoud zich in je hoofd nestelt en die je nog lang meedraagt.

Als verhalenverteller is Gery een fysieke speler/verteller. De ene keer is hij de hoofdpersoon en even later de verteller die beschrijft wat er gebeurt. Met een paar eenvoudige rekwisieten en zijn stem 'schildert' hij de meest vreemde werelden. Hij laat jong en oud intens genieten van verhalen die ontroerend, humoristisch, boeiend en herkenbaar zijn. Vreemde werelden met draken, koningen en helden, maar ook dichterbij huis: een boer die problemen heeft met zijn zoon of een avontuur van een huisarts.

Het optreden vindt plaats op woensdag 27 januari om 20.00 uur in de Ontmoetingskerk te Zevenaar (ingang via gebouw Ons Huis, Dr. Honigstraat 3). Nadere informatie en opgave bij Petra van der Wal e-mail: p.vanderwal@planet.nl.

DaVinci Kids nemen Herberg Halsaf over

BABBERICH - Op maandag 18 en dinsdag 19 januari is Herberg Halsaf in Babberich 'overgenomen' door de DaVinci Kids van OBS Carrousel. Zij zullen deze dag onder begeleiding een driegangen lunch voorbereiden en opdienen.

Alle DaVinci-kinderen zijn druk met het vak ondernemen op school. We werken aan allerlei onderdelen als marketing, bank, geld, ondernemerschap en nog veel meer. Hiervoor komen ook ondernemers op school waarmee gesprekken gevoerd worden. De jongsten gaan nu de praktijk in en mogen een heel bedrijf runnen gedurende twee dagen. Hoe gaaf is dat!

Van poetsen tot tafels dekken, van koelkast vullen tot leeghalen. Prachtige menukaarten maken en tafelindeling. Van eten koken tot serveren. Vragen of het gesmaakt heeft en afrekenen met een kassa en pinapparaat. De jongsten zijn 5 tot en met 8 jaar jong.

Wilt u weten wat DaVinci-onderwijs inhoud kijkt u dan alstublieft op onze site davicizevenaar.nl.

Basisscholen schaken in Babberich

LIEMERS - De SV Zevenaar-schaakvereniging organiseert voor de 34e keer een schoolschaakkampioenschap voor basisscholen. Het zal dit jaar niet in Zevenaar zijn omdat de locatie in Zevenaar wat ruimte betrof te klein was en omdat de toeschouwers niet konden kijken naar de prestaties van hun kinderen.

Het zal plaatsvinden op zaterdag 27 februari 2016 in het Kulturhus De Borg, Babborgaplein 3A in Babberich, aanvang 13.00 uur. De prijsuitreiking zal om ca. 17.00 uur plaatsvinden. Per school kan een onbeperkt aantal teams van vier personen deelnemen.

Omdat het de voorgaande jaren een enorm succes was, wordt er ook dit jaar in een groep geschaakt. De indeling gebeurt met de computer. Er worden zeven ronden Zwitsers gespeeld: dat de sterkeren tegen de sterkeren en de zwakkeren tegen de zwakkeren spelen, dus teams van gelijke sterkte spelen tegen elkaar. Vanaf de derde ronde wordt er aan de eerste vijf tafels met een klok gespeeld, 15 minuten. Dit omdat er in de halve finale ook op tijd gespeeld wordt.

De uitslag wordt bepaald door het totaal aantal behaalde bordpunten. Bij gelijk eindigen wordt de volgorde bepaald door de volgende criteria met afnemende prioriteit:

Voor de eerste plaats: onderling resultaat, voor zover dat uitsluitsel geeft; het aantal matchpunten; loting. Er zijn bekers voor de kampioenen van de diverse gemeenten. Verder zijn er diverse teamprijzen in natura.

"Heb je na het lezen van dit bericht het idee gekregen schaken lijkt mij een leuke sport en wil je graag oefenen voor het schooltoernooi dan ben je welkom op de jeugdclubavond van de Zevenaarse schaakvereniging. Wij spelen iedere vrijdagavond van 19.00 tot ongeveer 20.30 uur in de basisschool de Wissel. Westeinde 101 in Zevenaar. Je bent hier vier weken vrijblijvend welkom. Meer informatie wordt gegeven door jeugdleider SV Zevenaar Lambert Janssen Steenberg; 0316 526187.

Inwoneraantal Rijnwaarden weer iets gedaald

RIJNWAARDEN - Het inwoneraantal van Rijnwaarden is in 2015 verder teruggelopen. Het daalde van 10.912 op 1 januari 2015 naar 10.867 op 1 januari 2016.

Het aantal personen, dat zich het afgelopen jaar in de gemeente vestigde was 33 lager dan het aantal vertrokken personen: 390 tegen 423 personen. Tegenover 100 nieuwgeborenen stonden 112 overleden personen.

Carnaval begint in Rinoceros

GROESSEN – Rinoceros trapt op 29 januari de Groessense carnaval af met de tienercarnaval.

In januari vindt er weer een tienerparty plaats. Deze maand is het thema carnaval aan de beurt. De gehele Rinoceros zal aangekleed zijn in dit thema. Onze dj's zullen op deze avond de nieuwste carnavalskrakers en feestmuziek laten horen in een carnavalesk geklede Rinoceros.

Rinoceros Groessen, gelegen aan het Sint-Isidorusplein 4 in Groessen, opent haar deuren om 20.00 uur tot 23:00 uur. Leden en niet-leden hebben entree voor twee euro. Toegang vanaf 11 jaar tot 16 jaar, geldig legitimatiebewijs is verplicht!

Voor meer informatie, bezoek onze facebookpagina: https://www.facebook.com/RinocerosGroessen/

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Zaterdag 23 januari en zondag 24 januari is er geen viering.

Zaterdag 30 januari 19.00 uur:

Communieviering met Pastor Heemink en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

Jan en Wilfred Smits

Echtpaar Ben de Jong en Nel de Jong-ter Schure

Nel Bitter

Mies Berntssen-van Alst

Johanna Koenders

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Wim Willemsen

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Internationale Dag van het Handschrift

ZEVENAAR - Zaterdag 23 januari wordt 'Internationale Dag van het Handschrift' gevierd - of herdacht. Het ontgaat ons immers niet, dat er steeds minder met de hand geschreven wordt?

En dan te bedenken, dat juist de laatste tijd wetenschappelijk onderzoek waardevolle kanten van handschrijven naar buiten brengt:

+ leren schrijven ondersteunt het leren lezen bij jonge kinderen;

+ deze fijn-motorische handeling activeert meer hersengebieden dan typen ooit vermag;

+ schrijven vraagt gerichte aandacht, met beter onthouden als resultaat, waarbij multitasken

niet mogelijk is;

+ er zijn en blijven momenten, dat schrijven wenselijk, zo niet noodzakelijk, is: aantekenen tijdens les of college, boodschappenlijstje, agenda, ansicht- of briefkaart, een 'persoonlijk' schrijven, kruiswoordpuzzel, et cetera.

"Redenen genoeg lijkt ons, het Platform Handschriftontwikkeling, u te vragen in uw gewaardeerde krant aandacht te schenken aan schrijven – cultureel erfgoed!. De basisscholen in Zevenaar krijgen een speciale uitnodiging. Zij ontvangen 'Schrijven is heel handig', een lesbrief waarin negen argumenten zijn verwerkt. Bovendien wordt hen gewezen op de website van ons Platform, dat binnenkort met uitnodigende schrijfactiviteiten voor alle leeftijden komt : www.handschriftontwikkeling.nl."

PCOB Duiven/Westervoort

DUIVEN - Ons brein in beweging. Dit is een nieuw voorlichtingsprogramma van Remedica.

Ouderen die veel wandelen, fietsen en tuinieren hebben gezondere hersenen dan hun leeftijdgenoten die weinig bewegen. Onderzoek wijst uit dat lichamelijke inspanning veel effect heeft op het voorste deel van de hersenen, dat verantwoordelijk is voor het maken van keuzes, vooruit denken en het beheersen van impulsen. Ook gezonde voeding speelt een rol bij het ontwikkelen van de hersenen.

Medewerkers van Remedica komen ons erover vertellen. We zien u graag op dinsdag 26 januari om 14.15 uur. Zoals altijd zijn ook niet-leden welkom in de Samen op wegkapel Duiven, ingang achter het gemeentehuis; om 14.15 uur is er koffie of thee, om 14.30 uur wordt begonnen.Informatie: Ali Baarslag: 0316 265726.

Loo Budget Concerten presenteert Oud Zat

LOO - De groep Oud Zat brengt een gevarieerd Weens programma van bekende operettecomponisten als Johann Strauss, Franz Lehar, Robert Stolz, Emmerich Kalman, Carl Zeller.

De samenstelling van de groep bestaat uit een tenor, twee sopranen, een bariton en een alt. Zij hebben een podiumervaring van enkele tientallen jaren als solist. Zij worden op piano begeleid door de bekende dirigent, componist, arrangeur en pianist maestro Caspar van der Vinne.

Het concert is zondagmiddag 24 januari in de H. Antonius Abt kerk, Loostraat 32, Loo. De entree inclusief een kopje koffie of thee is 7,50 euro. Aanvang: 15.00 uur.

Kaarten zijn verkrijgbaar of te reserveren bij Peter Koopmans, op maandagochtenden, secretariaat Loo, tussen 10.00 en 12.30 uur; 0316 263981 of privé 0316 261612 en voorafgaand aan het concert in de kerk.

Home-Start & Home-Start+ bieden opvoedingsondersteuning

Op de foto staan Van links naar rechts ( staand) Loes Hulsebosch, projectcoördinator Home-Start/Home-Start+ de Liemers Marian Altena , Duiven Alette Visser, Duiven Eline van Kuijk, projectcoördinator Home-Start/Home-Start + de Liemers Zittend: Karen Everaarts, Westervoort Felicia Verhaar , Zevenaar Erika Heuvelman, Westervoort 1 vrijwilliger was afwezig ivm ziekte. De foto is gemaakt door Lucy Verheijen, vrijwilliger Home-Start de Lie

REGIO - In ieder gezin kan het wel eens een tijdje minder goed lopen. Opvoeden valt niet altijd mee. Humanitas biedt in de gemeenten Duiven, Rijnwaarden en Westervoort, opvoedingsondersteuning in gezinnen met een of meer kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar.

Enthousiaste, getrainde vrijwilligers bieden steun, een luisterend oor en aandacht. De vrijwilligers gaan uit van wat wél kan en versterken de zelfredzaamheid van alle gezinsleden. "Donderdag certificeerden we het nieuwe team vrijwilligers. Heeft u als opvoeder behoefte aan informatie en/of een steuntje in de rug? Of wilt u in de toekomst deel gaan uitmaken van ons team vrijwilligers? Dan kan u van maandag tot en met donderdag contact met ons opnemen: Projectcoördinatoren Home-Start & Home-Start + in de Liemers, zijn: Eline van Kuijk, e.vankuijk@humanitas.nl 06 13436787 en Loes Hulsebosch, l.hulsebosch@humanitas.nl 06 35130961.

Sportclub Groessen huldigt jubilarissen

GROESSEN - Tijdens de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van sportclub Groessen zijn vrijdag 8 januari zes jubilarissen gehuldigd voor hun 25- of 40-jarig lidmaatschap.

Op foto vanaf links Victor Moelands (25), Marian Roelofs (40), Fred Driessen (40) en Joop Zwartkruis (25). Zij ontvingen ieder een jubileumspeld en een bos bloemen. Niet op foto de jubilarissen Alfons Janssen (40) en Geert Hoksbergen (25).

Ook dit keer was de organisatie in handen van de evenementencommissie. Het bestuur had voor de terugblik weer een presentatie gemaakt met alle belangrijke activiteiten van het afgelopen kalenderjaar. Daarna werd de avond feestelijk voortgezet onder het genot van een hapje en een drankje.

Prettig gestoord!

Foto: Koen Blankaert

ZEVENAAR - Berend komt thuis en gaat zich voorbereiden op een rustige nacht. Hij heeft echter geen rekening gehouden met de fratsen van zijn, op de versiertoer zijnde, compagnon Eddie, die tijdens één van zijn amoureuze spelletjes, niet alleen de naam van Berend hanteert, maar tevens zijn auto leent. Als de auto wordt gestolen, wordt een aantal krankzinnige gebeurtenissen in werking gezet...

'Kom van het dak af' is één van die fameuze voorstellingen van Micheal Pertwee en behoort tot het standaard kluchtenrepertoire van Nederland. Daarnaast is deze voorstelling eerder uitgebracht door John Lanting. Dus verzekerd van een dolkomische avond uit! Met Arijan van Bavel en Bartho Braat!

Zaterdag 30 januari 20.15 uur in Het Musiater aan de Bommersheufsestraat 62; meer informatie via www.hetmusiater.nl.

SDZZ Open Darts Toernooi

ZEVENAAR - Zaterdag 16 en zondag 17 januari werd het 8e SDZZ Open Darts-Toernooi gehouden op Sportpark de Griethsepoort in de kantine van de sport vereniging aan de Doesburgseweg in Zevenaar.

Het SDZZ Open Darts Toernooi wordt jaarlijks georganiseerd door Mark Nieuwboer en Hans Heijneman, en is ook dit jaar weer een groot succes geworden. Er was een grote opkomst van darters met een hoog niveau uit heel Nederland aanwezig tijdens de zaterdag en zondag.

Zaterdagavond waren er 28 koppels dus 56 deelnemers tijdens het koppeltoernooi dat werd gewonnen door Frank Heijmen en Martin de Reus. Op zondag tijdens het single toernooi werd er 29 keer de 180 gegooid door de 53 deelnemers. De beste sdzz werd Wlademir Meijer.

Zowel op zaterdag als op zondag werd er op zeer hoog niveau gedart, zondag werd 29 keer 180 gegooid, en de hoogste finish 156 werd gegooid door Ricardo Schuller. Winnaar van het 8e sdzz open darts werd dit jaar Maarten Gerritsen die een mooie beker en een geldprijs aan dit 8e SDZZ open dart toernooi heeft overgehouden.

Filmhuis Didam

Maandag 18 januari om 20.00 uur: He Named Me Malala. Deze documentaire is een persoonlijk portret van Malala Yousafzai, die gewond raakte toen de Taliban op haar en haar vrienden schoten terwijl ze in een schoolbus zaten in de Swat-vallei in Pakistan. De toen 15-jarige tiener, die doelwit werd omdat ze haar stem liet horen over scholing voor meisjes. werd in het hoofd geschoten.

Vrijdag 22 januari om 20.00 uur: The Intern. Komedie met Ben Whittaker (Robert de Niro) als 70-jarige weduwnaar die ontdekt dat met pensioen zijn helemaal niet zaligmakend is. Hij besluit senior stagiair te worden bij een online fashion website.

Maandag 25 januari om 20.00 uur: A Family Affair. In deze documentaire verkent Tom Fassaert de broze geschiedenis van zijn eigen familie, die gekenmerkt wordt door conflict. Zijn persoonlijke reis, die langs vier generaties leidt, wordt gecompliceerd als zijn grootmoeder hem een onverwachte bekentenis doet.

Vrijdag 29 januari om 20.00 uur: Pawn Sacrifice. Een film over ’s werelds beroemdste schaakwedstrijd aller tijden. Schaakicoon Bobby Fischer wist een legendarische schaakwedstrijd van de Russische Boris Spassky te winnen ten tijde van de Koude Oorlog.

Zondag 31 januari om 15.00 uur en maandag 1 februari om 20.00 uur: Rams. Een droogkomisch drama uit IJsland over twee koppige broers die elkaar al 40 jaar niet spreken, totdat ze hun prijswinnende rammen dreigen te verliezen.

Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. Entree 6 euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open.

Geweldige start voor Aldo Westervoort met medailles

Links Kim Huisman

WESTERVOORT - Zaterdag 16 januari is de eerste kwalificatiewedstrijd voor de vijfde divisie in Doetinchem geturnd. Daarbij heeft Aldo drie zilveren medailles gehaald en een bronzen medaille.

De eerste wedstrijd werd geturnd door de meisjes categorie Jeugd 2 supplement G. Deze meisjes turnen dit jaar voor de eerste keer keuze oefenstof. Maudi Hageman stond op het podium met een zilveren medaille. Babs Koenen werd vierde en Emmaloes Hoogenkamp vijfde. Maura de Waard is tiende geworden.

In de volgende ronde turnden de senioren supplement E. Kim Huisman is tweede geworden en kreeg daarvoor de zilveren medaille. Silke Hendriks werd tiende en Karlijn Prins elfde. Demi Leijser heeft de zestiende plaats gehaald. In de laatste ronde turnden op beide banen meisjes van Aldo. Bij categorie Pupil 2 D2 stond Shanti Paintsil op het podium met een zilveren medaille. Lotte van der Veen is twaalfde geworden. Op de andere baan turnde Ikrame Peelen een goede wedstrijd en won hiermee de bronzen medaille bij de categorie Junior supplement F.

Voor informatie over de gymnastiekvereniging kunt u terecht op de site van ALDO : www.aldo-westervoort.nl.

Basketiers'71 ontwaakt uit winterslaap

ZEVENAAR - Na een kleine maand winterstop was het weer zover: Basketiers'71 begon aan de tweede helft van het seizoen. Met liefst zes thuiswedstrijden was het een volle bak.

De U12 trad aan tegen Joy Malden. Tot aan de rust was het een gelijkwaardige wedstrijd. Daarna vallen de ballen en scores niet of nauwelijks meer. Dan is het pleit snel beslist, een nederlaag van 23 -52 is het gevolg.

De U14 tegen Wyba, ze tonen een goede inzet en veel veerkracht. De schoten vallen alleen (net) naast het bord en slechts sporadisch erin. Scoren blijft een essentieel onderdeel van het spel, een 19 – 51 nederlaag.

De U16 tegen Wild Cats, bij de rust ging men al op de lauweren rusten. Bij een stand van 41-16 moet dit kunnen, dacht men. Alleen een gouden regel is, blijf knokken, vechten tot het laatste fluitsignaal. De wedstrijd werd dan ook (bijna) uit handen gegeven, een 65-58 overwinning. Maar laat het een waarschuwing zijn, voor een volgende keer!

U20 tegen Pigeons, de derby tegen Duiven, wie wil deze niet winnen! Ja, als Pigeons slechts met vijf spelers komt, gloort er hoop aan de horizon. Niets was minder waar, een 36 – 94 nederlaag, een walkover zoals dat heet.

Dames 1 tegen Flip Stars, een wedstrijd waarin gestaag een kleine voorsprong werd genomen. Alleen bij aanvang van het 4e kwart stonden zij (bijna) gelijk 37 – 33. Een sprint in dit kwart en vele scores wederzijds brachten een eindstand van 61 – 44 op het bord.

Ja, dan Heren 1 tegen Kimberia uit het verre Maastricht, komen slechts met zes man opdagen. Heel voorzichtig ga je denken aan makkelijke prooi, maar verkoop de huid niet voor de beer is geschoten. Een moeizame wedstrijd waarin een (kleine) voorsprong werd gekoesterd. En nog net tot het einde werd vastgehouden, een 69 – 66 overwinning kon worden bijgeschreven.

Zaterdag 30 januari is er weer een speelzaterdag van Basketiers'71 in Sporthal Heerenmaten.

Jeugd van De Pigeons goed bezig

DUIVEN - De Pigeons kijken met veel voldoening terug op afgelopen zaterdag. Natuurlijk door de resultaten, maar vooral door het enthousiasme en de sportieve inzet van de spelers en de coaches.

De vier jeugdteams van de Pigeons die zaterdag in actie kwamen lieten zich van de beste kant zien. De jeugd tot twaalf jaar legde het tactisch en technisch sterke Arnhem Eagles het vuur aan de schenen. De Pigeons keek al snel tegen grote achterstand aan, maar met veel inzet vocht het team zich terug in de wedstrijd. Terecht stelde coach Jonathan Paans dat zijn team een prachtige prestatie had geleverd. Eindstand 29-47.

Ook coach Jeoffrey Sanders kon tevreden terugkijken op de wedstrijd van zijn team. De jeugd tot veertien jaar troefde de wel erg kleine selectie van de Flip Stars op alle fronten af door goed samen te spelen. Eindstand 58-28.
Voor De jongens tot zestien jaar stond de strijd om de tweede plaats op het programma. Op en top gemotiveerd trokken de Pigeons in de thuiswedstrijd direct fel van leer. Met scherp verdedigen en vloeiende aanvallen zette de Pigeons de club uit Dronten al in het eerste kwart al op een niet meer in te halen achterstand. Met bij vlagen prachtig basketbal wist de Pigeons het publiek op de banken te krijgen. Eindstand 60-27.

De heren tot twintig jaar speelden de derby tegen de Basketiers. Ook in die wedstrijd zat de Pigeons direct scherp in de wedstrijd. Na één kwart stond er al een score van 8-25 in het voordeel van de Pigeons op het bord. Met veel flitsende fastbreaks maakte de Pigeons het gat tussen de twee ploegen steeds groter. Met een indrukwekkende eindstand van 96 -34 heeft trainer Jonathan Paans ook dit team naar de zege weten te trekken.

Topweekend voor Lios

LOBITH - Zondag 17 januari was de eerste plaatsingswedstrijd turnen vijfde divisie in Doetinchem. De meiden van Lios namen drie medailles mee naar huis.

In de eerste wedstrijd turnde instapper Lieve en pupil Sannah. Lieve was al erg blij met haar mooie koprol op de balk maar heeft ook nog een bronzen medaille mee naar huis weten te nemen. Sannah behaalde een mooie achtste plaats. Deze wedstrijd haalde zij het hoogste brugcijfer van de wedstrijd!

De tweede wedstrijd waren Tiba, Ati en Julliette aan de beurt. Tiba turnde een goede wedstrijd en had op balk het een na beste cijfer! Zij werd zesde. Juliette haalde een mooie zevende plaats en haalde het beste vloercijfer van alle turnsters. Ati was zeer verbaast toen haar naam genoemd werd bij de tweede plek maar heeft deze toch echt dik verdient vandaag!

De derde wedstrijd waren pupillen Sophie, Kayi en Bente aan de beurt. Iris was helaas afwezig in verband met een blessure. Bente twijfelde met inturnen even over de sprong maar toonde dat ze een echte doorzetter is en maakte twee mooie sprongen. Wat waren we trots! Bente werd 26e. Kayi turnde het hoogste brugcijfer en behaalde uiteindelijk de zevende plek. Sophie had een super mooie vloer en ook de andere toestellen gingen goed. Zij werd dertiende. In de andere baan turnde junior Quinty een goede wedstrijd. Tot het eind bleef het voor Quinty spannend. Het harde werken in de trainingen werd beloond met een bronzen medaille. Op naar de tweede wedstrijd op 6 maart!

Bridgetoernooi Ogtent Duiven

DUIVEN - Op zaterdag 13 februari verzorgt de Duivense Bridge Club haar 18de Eilandtoernooi. Er wordt gespeeld in de nieuwe locatie van de club: de Ogtent, Remigiusplein 9 in Duiven.

Het toernooi start om 13.00 uur. Er wordt in verschillende sterktes gespeeld. Inschrijfgeld bedraagt 17,50 euro per paar. Bij overmacht krijgt u het inschrijfgeld terug. Aanmelden bij voorkeur per mail : noordijk30@kpnplanet.nl onder vermelding van naam, adres, speelsterkte (A.B.C.D of E), het NBB-nummer van beide spelers (indien van toepassing) en het telefoonnummer van één van de spelers.

Overmaking van het inschrijfgeld op rekening NL69INGB0000293367 t.n.v. R.Noordijk. U ontvangt geen separate bevestiging. Uw overboeking naar de juiste rekening op uw bankafschrift geldt als bewijs van inschrijving. Nadere inlichtingen bij Rik Noordijk 0316 263379.

Individuele bijles geeft het kind succeservaringen en zelfvertrouwen

DIDAM – Kan uw kind niet goed meekomen op de (basis)school? Heeft het door welke oorzaak dan ook achterstand opgelopen of moeite met een bepaald vak? Door individuele bijles kan Gerda Beekman van RT-Praktijk Didam het kind weer op een hoger niveau tillen. Ook leerlingen van het voortgezet onderwijs kunnen terecht voor huiswerkbegeleiding en de cursus 'Snel leren = leuk leren'.

Gerda Beekman is van huis uit onderwijzeres. Met succes volgde ze de opleiding Specialist Remedial Teacher. "In mijn eigen praktijk geef ik begeleiding aan kinderen op het gebied van rekenen, technisch en begrijpend lezen, spelling en werkwoordspelling, schrijven, met name handschriftverbetering en daarmee samenhangend ook fijne motoriek", aldus Gerda.

"Veelal wordt er op een speelse manier gewerkt en heeft het kind er plezier in. Door de begeleiding krijgt het kind een extra duwtje in de rug en komt het zelfvertrouwen terug. Met toestemming van de ouders werk ik samen met de leerkracht van het kind voor een optimaal succes. Ook geef ik Cito-training aan leerlingen van groep 8. Momenteel ben ik bezig met de cursus 'Behandelaar Discalculie' en 'Masterclass Motorische Remedial Teaching'."

Op aanvraag kunnen leerlingen uit het voortgezet onderwijs huiswerkbegeleiding volgen evenals de cursus 'Snel leren = leuk leren'. In zes lessen leer je sneller lezen, meer en gemakkelijker onthouden, beter plannen en organiseren, samenvatten met mindmappen, geheugentechnieken en leren leren. Met als resultaat: minder tijd nodig voor je huiswerk en betere schoolresultaten door efficiënt leren.

In verband met het vijfjarig jubileum ontvangt iedere nieuwe leerling vijf euro korting op de eerste vier sessies met uitzondering van de cursus 'Snel leren = leuk leren'.

RT-Praktijk Didam, Gerda Beekman, Troelstrastraat 7, Didam; 06 12869841; www.rtpraktijkdidam.nl.

Officiële opening IKC De Hoge Hoeve

WESTERVOORT - Na maanden van verbouwen, verven, inrichten en verhuizen is het zo ver: IKC De Hoge Hoeve is gereed! Nadat ook de bovenbouwgroepen, die bij aanvang van het schooljaar nog op de locatie Uitterweert waren gevestigd, na de herfstvakantie hun intrek hadden genomen in het gebouw was IKC De Hoge Hoeve compleet.

Binnen het IKC werken het onderwijs, kinderopvang, peuterspeelzaal en de dagbehandelingsgroep van Zozijn intensief samen in een aanbod voor kinderen van 0-12 jaar. Inmiddels hebben alle kinderen en medewerkers hun plek gevonden en voelen ze zich thuis in het gebouw. Tijd voor een officieel openingsmoment, en wel op donderdag 28 januari.

Tijdens deze dag krijgen de kinderen een feestelijk programma aangeboden, aangepast op ieders leeftijd en behoeften. De officiële openingshandeling vindt vervolgens met de kinderen om 14.30 uur plaats door wethouder Breunissen en hopelijk onder belangstelling van vele ouders en andere betrokkenen. Aansluitend is er een receptie voor genodigden.

Over IKC De Hoge Hoeve

IKC de Hoge Hoeve biedt een rijke omgeving met een breed aanbod voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar. Uniek is de samenwerking met Zozijn Kind & Jeugdhulp, waardoor het IKC ook gespecialiseerde orthopedagogische ondersteuning biedt aan kinderen met problemen in de ontwikkeling. Er wordt samengewerkt vanuit één pedagogische visie. In het aanbod is er een naadloze overgang waardoor kinderen enerzijds hun talenten maximaal kunnen ontwikkelen en anderzijds kunnen opgroeien in een vertrouwde omgeving. Meer weten? Kijk dan eens op www.dehogehoeve.nl.

Cadeaubonnen van V&D geldig bij Topshelf

BEUNINGEN - Wie nog cadeaubonnen heeft van V&D, kan deze vanaf heden inleveren bij Topshelf, een concern met vijf megastores op het gebied van sport, fashion en outdoor.

Topshelf, met vestigingen in Utrecht, Rotterdam, Leerdam, Cruquius en Beuningen accepteert deze bonnen wél. Topshelf willen alle bezitters van V&D cadeaubonnen in staat stellen om iets wat op dit moment waardeloos is om te zetten naar iets van waarde. Het is bekend dat veel mensen onder andere deze bonnen in hun kerstpakket hadden zitten...

Klanten kunnen de bonnen bij Topshelf inleveren op voorwaarde dat ze minimaal voor twee keer de waarde van de V&D cadeaubon in de megastores besteden. In de webshop geldt deze actie niet. Ook de cadeaubonnen van La Place kunnen bij Topshelf worden besteed in de brasserie, onder dezelfde voorwaarde.
Topshelf heeft gezien haar geografische spreiding helaas nog geen landelijke dekking, maar kan de bezitters van cadeaubonnen in Midden Nederland/de Randstad in ieder geval een passend alternatief bieden.

Topshelf wil hiermee bestaande en nieuwe klanten tegemoet komen en een pleister op de wonde bieden voor de opgelopen teleurstelling. De actie geldt voor heel 2016, of zo lang de website waarop de waarde van de cadeaubonnen kan worden gecheckt in de lucht is. Op www.topshelf.nl staan de vestigingsadressen.

Buurman asbestsanering van inventarisering tot storten van asbest

GENDT - Het bewerken en gebruiken van asbest is sinds 1993 verboden. Uit onderzoek is gebleken dat de gezondheidsrisico's van asbest voor de longen groot kunnen zijn en uiteindelijk tot dodelijke ziektes kan leiden.

Asbest is daarom ook een woord waar de meeste mensen van schrikken. Door de overheid worden steeds meer stimuleringsmaatregelen getroffen om Nederland steeds een stukje 'gezonder' te maken. Zoals nu de plannen zijn, wordt er vanaf 2024 zelfs een verbod uitgebracht op asbestdaken.

Buurman Asbestsanering is sinds juni 2015 een nieuw gevestigd bedrijf in Gendt. Initiatiefnemer Floris Buurman heeft in 2015 de stap gezet om zelf een asbestsaneringsbedrijf op te zetten en is het certificeringstraject gestart. Na correcte voltooiing mocht Buurman Asbestsanering zich vanaf juni 2015 SC-530 gecertificeerd noemen. Dit houdt in dat Buurman Asbestsanering zelf alle asbestsaneringen mag uitvoeren. Inmiddels zijn ze volop bezig met diverse asbestsaneringen voor zowel particulieren als overheidsinstellingen. Hierbij kunt u denken aan het saneren van dakbeschot van woningen, golfplaten op daken, kit uit kozijnen, asbesthoudende aftimmeringen et cetera. Bij Buurman Asbestsanering kunt u terecht voor het verwijderen van al uw asbesthoudende toepassingen. Buurman Asbestsanering BV draagt veel zorg uit naar het naleven van de huidige wet- en regelgeving.

Buurman Asbestsanering BV kan u met het gehele proces van het inventariseren van asbest tot aan het storten begeleiden. Buurman Asbestsanering is flexibel en werkt door heel Nederland. Voor vragen/opmerkingen kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. www.buurman-asbestsanering.nl of 0481 421169.

Winterworkshop Sieraad & Zo

GIESBEEK - Duurt deze saaie winter te lang? Misschien is de speciale winterworkshop-aanbieding van Sieraad & Zo dan een prettige onderbreking? In het workshop-atelier in Giesbeek kun je terecht voor het maken van een sieraad van deels recyclebare materialen zoals leer, rubber, vilt, textiel en kralen.

Normaal gesproken is hier een aparte thee-proeverij bij te boeken, maar In de maanden januari en februari is dit inbegrepen bij de prijs van de workshop! Een paar uur creatief bezig zijn en daarbij genieten van heerlijke thee met diverse zoete lekkernijen en misschien nog een glaasje glühwein ter afsluiting? Meer informatie staat op de website www.sieraadenzo.nl.

Uitgiftepunt voedselbank in Lobith

LOBITH - Vanaf 8 januari heeft Rijnwaarden een eigen uitgiftepunt van de voedselbank. De uitgifte van de pakketten vindt wekelijks plaats in een ruimte van de Stichting Welzijn Rijnwaarden in Lobith.

Voorheen werden de voedselpakketten geleverd vanuit de opslag van de Voedselbank in Zevenaar. Een busje haalde de gekoelde pakketten op en bezorgde deze in de dorpen in Rijnwaarden. Nu is er in Lobith een eigen uitgiftepunt. Voor de huishoudens uit de andere dorpen in Rijnwaarden die gebruik maken van de voedselpakketten blijft het busje rijden.

Goede voorziening

Wethouder Belinda Elfrink gaf vrijdag 8 januari het eerste voedselpakket uit. Zij heeft hier gemengde gevoelens over. 'Uiteraard ben ik blij dat een uitgiftepunt is waar mensen die het broodnodig hebben , een voedselpakket kunnen ontvangen. Triest vind ik dat dit nodig is in het rijke Nederland. Aan de andere kant wordt door het uitgeven van voedselpakketten verspilling van voedsel voorkomen. De Voedselbank verzamelt bij ondernemers voedsel dat zij niet meer mogen verkopen'.

Uitgiftepunt koeling verplicht

Door de hoeveelheid pakketten die in Rijnwaarden uitgegeven wordt, mag dit niet meer vanuit een bus. Er moet dan een uitgiftepunt met koeling zijn volgens de regels van de Nederlandse Voedselbank. Het uitgiftepunt in Lobith wordt bemand voor vijf vrijwilligers. Zij zorgen iedere week voor het uitreiken van de voedselpakketten.

Lentemorgentoernooi

ZEVENAAR - Zaterdag 9 januari vond in Zevenaar de 32e editie van het DCS/Dachser Lentemorgentoernooi plaats, het jaarlijkse zaalvoetbalevenement voor G-teams.

Het DCS/Dachser Lentemorgentoernooi is een jarenlange traditie waar promotie van het G-voetbal centraal staat. G-voetballers maken immers al vele jaren deel uit van de Nederlandse voetbalfamilie: in competitieverband bestaat de categorie al ruim dertig jaar. De G-categorie werd destijds in het leven geroepen voor spelers met een lichamelijke- of verstandelijke beperking en is al jaren een succes.

Wisselbeker

Dit jaar meldden acht verenigingen zich aan voor het oudste G-toernooi van Nederland: SV Colmschate'33, AZC Zutphen, SKV Wageningen, vv Doetinchem, Achilles'12, vv Westervoort, De Ziep Didam en DCS. De organisatie is elk jaar weer blij met zoveel animo en kijkt ook nu weer terug op een geslaagd evenement. "De kracht van het toernooi is de kleinschalige en overzichtelijke opzet. Iets wat voor deze doelgroep heel belangrijk is", zegt Ronald den Heijer, coördinator van het G-voetbaltoernooi. De voetballers zijn elk jaar weer dolenthousiast om deel te nemen aan het toernooi. "Het is winterstop dus ze zijn blij dat ze weer een balletje kunnen schoppen. Daarnaast speelt het sociale aspect een belangrijke rol. Het samenzijn is misschien nog wel belangrijker dan de prestatie." Toch werd er fanatiek gestreden om de wisselbeker. Uiteindelijk wisten vv Doetinchem (G2) en DCS (G1) de titel in de wacht te slepen.

Steun vanuit Dachser

Het was voor de vierde keer op rij dat Dachser Netherlands B.V. als hoofdsponsor diende bij het DCS/Dachser Lentemorgentoernooi. "Als Dachser zijnde vinden wij sport een belangrijke bezigheid die voor iedereen toegankelijk moet zijn. We zijn dan ook blij dat we ons steentje bij kunnen dragen aan een prachtig initiatief als het Lentemorgentoernooi", aldus John van den Berg, General Manager Dachser Zevenaar.

Carnaval en dansfestival bij Schuumneuzen

BABBERICH - De Schuumneuzen gaan weer een paar gezellige dagen tegemoet. Op vrijdag 29 januari wordt het huis van Prins Marcello 1e versierd door de Raad van Elf.

Zondag 31 januari bezoeken De Schuumneuzen het carnavalsconcert van de Vesterwalder Muzikanten bij Zalencentrum Staring in Ooij waar ook de overige Zevenaarse verenigingen aanwezig zijn. Donderdag 4 februari worden de carnavalswagens gekeurd door de Prins Marcello en Adjudant Alex zodat deze wagens veilig met de jeugdoptocht mee kunnen doen. Vrijdagochtend wordt het schoolcarnaval op basisschool Sint-Franciscus in Babberich bezocht door de prins met zijn gevolg. Tijdens deze avond zal de nieuwe jeugdprins van Babberich gepresenteerd worden.

’s Avonds wordt het carnaval in Schuumdorp officieel geopend bij Resto Aalbers door het overhandigen van de dorpssleutel aan Prins Marcello tijdens Kleintje Carnaval. Zaterdag 6 februari wordt in de middag de opening van carnaval in Boemelburcht bezocht waarna De Schuumneuzen zich gaan klaarmaken voor een spetterende balavond in het Kulturhus vanaf 20.11 uur met muziek van Rootz. Hier worden ook enkele onderscheidingen uitgereikt en zijn er prijzen te winnen voor de mooiste kleding.

Zondag 7 februari zal Prins Marcello met zijn gevolg aansluiten in de jeugdoptocht door Babberich en daarna verder feestvieren tijdens het jeugdcarnaval in De Borg. Maandag sluiten De Schuumneuzen hun carnaval af met het fruhshoppen in Babberich en in Beek waar verschillende adressen worden aangedaan. Bij alle activiteiten is iedereen welkom.

Op zondag 14 februari verzorgt carnavalsvereniging De Schuumneuzen uit Babberich voor de vierde keer een dansfestival voor dansgardes van carnavalsverenigingen. Na de drie succesvolle en zeer geslaagde eerste jaren, zal het festival dit jaar wederom georganiseerd worden in Kulturhus De Borg. Dit jaar zijn er weer veel carnavalsverenigingen, naast De Schuumneuzen, die al dansend een beker willen binnenslepen.

Zoals ook in de eerdere edities zullen De Schuumneuzen vertegenwoordigd worden door de Ienieminies, de minioren, de junioren en de jeugd. Iedereen is welkom om de verschillende dansgroepen te komen aanmoedigen. Het programma begint om 11.00 uur en rond 17.00 uur zal de prijsuitreiking plaatsvinden. De entree bedraagt drie euro voor volwassenen en 1,50 euro voor kinderen.

Wilt u meer informatie over de andere activiteiten van De Schuumneuzen, kijk dan even op www.schuumneuzen.nl. De Schuumneuzen zijn ook te volgen via Twitter via @schuumneuzen.

Tijd voor 'FF wat anders'

REGIO - Na vijftien jaar heeft de Liemerse Muziektheatergroep De Gebroeders een metamorfose ondergaan. Zowel op gebied van bezetting als op het gebied van repertoire is er het nodige veranderd.

Gebleven zijn Henk, Theo en Laura, aangevuld met (bas)gitarist/zanger Mees Korving en toetsenist Marcel Banning. Mees is een ras muzikant die zijn sporen inmiddels al heeft verdiend bij onder andere 'De Desperado's'. Hij bespeelt diverse instrumenten en is gezegend met een prima zangstem. Marcel speelde in het verleden niet onverdienstelijk bij de groep 'September'.

Wat ook gebleven is, zijn de humor en het dialect. Dit wordt aangevuld met verrassende oldies, en ook het hedendaagse repertoire wordt naar eigen hand gezet. Een nieuwe samenstelling vraagt ook om een nieuwe naam. Alleen een naam bedenken wanneer je een divers programma voor het voetlicht brengt valt nog niet mee. Uiteindelijk, via een prijsvraag op Faceboo , is er voor 'ff wat anders' gekozen. De nieuwe formatie treedt voor het eerst voor het voetlicht in het Filmhuis in Zevenaar op zondagmiddag 26 februari vanaf 14.00 uur.

Een evenement wat uiteraard ook blijft bestaan is het succesvolle 'Moês met Ribkes'. Drie blokjes van 45 minuten muziek afgewisseld door de nodige humor. De voertaal is het dialect, maar daarnaast passeren diverse nationale en internationale artiesten uit het heden en verleden de revue. Vergeet daarbij niet het overheerlijke boerenkoolbuffet en de middag/avond is compleet! Kortom: 'ff wat anders' dat staat voor van alles wat

De 'Moês met Ribkes' vindt ook in 2016 weer plaats in het Dorpshuis in Groessen. Kaarten voor zaterdagavond 5 maart 2016 en/of zondagmiddag 6 maart zijn te bestellen via Theo Luub. Telefoonnummer 0316 247204 of 06 22977365. Mailen mag ook, naar theo@ff-wat-anders.nl. Daarnaast kunt u kaarten reserveren bij het dorpshuis aan het Sint-Isidorusplein 4 in Groessen.

Heeft u binnenkort iets te vieren en wilt u dat vergezeld laten gaan van muzikale gezelligheid? Neem dan contact met ons op. Meer informatie kunt u vinden op www.ff-wat-anders.nl of like ons op www.facebook.com/ffwatanders.

Ehbo-cursus aan kinderen

DIDAM - Op donderdag 18 februari 2016 start Ehbo Didam met de cursus Ehbo aan Kinderen jonger dan 8 jaar. U leert tijdens de cursus hoe te handelen bij kleine ongevallen, maar ook in ernstiger gevallen, waarbij een kind (jonger dan 8 jaar) iets mankeert.

Volgende lesavonden van deze cursus staan gepland op de donderdagen 3, 10 en 17 maart. Op donderdag 24 maart wordt de opgedane kennis getoetst, waarmee de cursus is afgesloten.

Voor inlichtingen en opgave neemt u contact op met: EHBO.Didam@gmail.com, of C. Limbeek, voorzitter; 0316 225256 (tussen 17.00 en 19.00 uur), of R. Jansen, secretaris; 06 14681411 (tussen 17.00 en 19.00 uur).

Geloofsbelevenis Different Generations

DIDAM - Middenkoor Different Generations uit Didam verzorgt vier maal per jaar een geloofsbelevenis. Een aantal thema's en personen dat daarin tot nu toe voorbijkwam: Toon (Hermans), Loesje (van de posters), Strijders van het Licht (Paulo Coelho), Jezus Christus Superster, Nelson Mandela.

In het laatste weekend van januari is 'Herman Finkers' het uitgangspunt. Het wordt een viering met inspirerende teksten, gebeden en mooie zang. Aansluitend is er gelegenheid voor een kop koffie/thee. Je bent welkom op zaterdag 30 januari om 19.00 uur in de Mariakerk in Didam en op zondag 31 januari om 11.00 uur in de Martinuskerk in Beek.

Kerkdiensten Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

Morgendienst Candea College Saturnus 3                        

24 januari 9.30 u ds. D.T. Vreugdenhil                                                

31 januari 9.30u ds D. Grutter

Middagdienst SoW kapel Rijksweg 56B

16.30 u ds D.T. Vreugdenhil

16.30 u ds D. Grutter

Vesters Walder Muzikanten Carnavals Concert in Zevenaar

Carnavals Concert 2015 Foto: Frank Dercksen

ZEVENAAR - Op zondag 31 januari, de zondag voor carnaval, zal weer het (inmiddels legendarische) 'Vesters Walder Muzikanten Carnavals Concert' plaatsvinden. Alle verenigingen, hun prinsen, én hun raden van 11, uit Zevenaar en omstreken zijn dan aanwezig om zich gezamenlijk op te warmen voor de zware carnavalsdagen.

Thema dit jaar is: Ik hou van Holland! Zorg dat je goed bij stem bent en bereid je voor op het luidkeels meezingen van van het Nederlands-talige repertoire. De nadruk zal liggen op het lied uit de regio, liederen uit alle windstreken van Nederland zullen de revue passeren. Natuurlijk zijn er leuke mystery-guesten en ook meneer Chueng is wellicht van de partij!

Foto: Frank Dercksen

Het belooft weer een daverend feest te worden. Iedereen, die het carnaval een warm hart toedraagt, is van harte welkom!

Het concert is in zalencentrum Staring Zevenaar. Aanvang 13.00 uur, zaal open: 12.30 uur. Entreebewijzen (€ 8,-) via 0316 52 94 50 - janwelting@gmail.com.

Sport- en speluitleen

ZEVENAAR - Bij Caleidoz Sport- en Speluitleen kunnen particulieren, scholen, verenigingen, stichtingen en instellingen spellen en materialen lenen voor kinder- of familiefeesten en sportdagen.

Te denken valt aan Oudhollandse spelen, rad van avontuur, een buttonapparaat, feestkramen met luifel en diverse sportbenodigdheden zoals darts, volleybal, korfbal, tafeltennis en badminton. Kortom veel materialen om het voor iedereen tot een geslaagde dag te maken.

"Wij zijn geopend op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur. Kom eens langs om onze materialen te bekijken en vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken. Sinds januari 2016 kunt u bij de sport- en speluitleen gebruikmaken van de Gelrepas. Hiermee krijgt u korting op het huren van al het materiaal."

De Sport- en Speluitleen vindt u in het gebouw van Caleidoz Welzijn Steenhuizen 6 Zevenaar; 0316 341927 of mail naar sportenspeluitlleen@caleidoz.nl.

Creatief denken en grens- overschrijdend handelen

REGIO - De IWE (Interessen - und Werbegemeinschaft Elten – Ondernemersvereniging Elten- Emmerich) nodigt een ieder uit voor een grensoverschrijdende Informatie-uitwisseling avond met interessante en boeiende lezingen. Deze avond wordt gehouden op 26 januari 2016 in Hotel Wanders, Eltener Markt 2 in Elten.

Het programma ziet er als volgt uit:

19.20 uur:Ontvangst

19.40 uur: Woord van welkom door de voorzitter van de IWE door Rainer Elsmann

Elten als bijzondere plaats met grensoverschrijdende belangen

19.50 uur:Nieuwe wegen te bewandelen – wat te veranderen door Gerrit Visscher

Creativiteit en flexibiliteit in het denken

20.40 uur:Lezing over grensoverschrijdend zaken doen door Johannes Diks

De economische marktontwikkeling aan beide zijde van de grens gebruiken

Mogelijkheden voor de toekomst bekijken

Het vinden van een juiste partner, contactpersonen benaderen,…………………

21.15 uur: Grensoverschrijdende uitwisseling – Netwerken.

De onderwerpen zijn voor alle ondernemers zeer informatief en interessant.

"Wij verzoeken u in verband met de organisatie om u zo snel mogelijk aan te melden en dan graag ook vermelden met hoeveel personen u aanwezig zult zijn. Telefoonnummer: 0049 2828 92199."

Open trouwlocatieroute in De Verzameling

WESTERVOORT - Zondag 31 januari van 11.00 tot 17.00 uur houdt De Verzameling een open trouwlocatiedag. Zij doet mee aan de landelijke open trouwlocatieroute.

Als aanstaand bruidspaar bent u welkom om De Verzameling te bezoeken om een goede indruk te krijgen van deze mooie locatie. U kunt hier een leuke en persoonlijke trouwceremonie organiseren. Tevens is er een open dag van de galerie De Verzameling met prachtige kunstwerken, zoals schilderijen, grafiek, fotografie, beelden in brons, hout en hardsteen.

Zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit mooie sfeervolle kerkje in De Brouwerslaan in Westervoort, dat veel mogelijkheden biedt op het gebied van trouwen, gala diners, recepties, kamerconcerten en gezellige bijeenkomsten.

Wanneer u de 31e januari niet kunt, mag u altijd bellen voor een andere datum 026 4428497 of info@deverzameling.nl.

BC Thuve is vrijwilligers dankbaar

Voorzitter Johan Vos en vrijwilliger Rob Abrahams

DUIVEN - Badmintonvereniging BC Thuve kan zonder vrijwilligers niet bestaan. Om de vrijwilligers te bedanken voor al hun inzet, lag er tijdens de nieuwjaarsborrel op maandag 4 januari voor de vrijwilligers en kaderleden een presentje klaar in het sportcafé van sporthal 'Triominos'.

Zodra je de zaal binnenkwam, werd je ontvangen door de bestuursleden. De voorzitter Johan Vos hield een speech en vroeg alle vrijwilligers persoonlijk naar voren om een presentje uit te reiken. Daarna kon men onder het genot van een oliebol en een drankje bijkletsen met clubgenoten. Ook werd er nog fanatiek gebadmintond. De avond was zeer geslaagd en daarvoor is BC Thuve iedereen dankbaar.

Juwelier André verandert tijdelijk in bloemenwinkel

ZEVENAAR - "Afgelopen vrijdag is mijn grootste nachtmerrie werkelijkheid geworden. Kort voor sluitingstijd zijn we door drie gewapende mannen overvallen."

"Mede door het snelle optreden van de politie is één van de overvallers opgepakt. Ik wil iedereen bedanken voor het medeleven, bloemen, kado's en de hartverwarmende woorden naar aanleiding van deze vervelende gebeurtenis.'

Plannen nieuwe bestemming Stationsplein

ZEVENAAR - Op de locatie van het leegstaande pand aan het Stationsplein 13 in Zevenaar worden naar verwachting zes appartementen en horeca gevestigd.

Het bestaande oude, vervallen pand is vanwege het onderhoudsniveau en de technische staat niet geschikt voor herbestemming. De locatie vraagt dan ook om een andere invulling en krijgt in de plannen een nieuwe bestemming: woningbouw, in de vorm van zes appartementen op de verdiepingen en een horecagelegenheid op de begane grond. Hierbij is het mogelijk om parkeergelegenheid te realiseren op eigen terrein.

Wethouder Anja van Norel geeft aan: "Het wordt hoog tijd dat dit pand - dat in 2013 de titel lelijkste pand van de Liemers kreeg - wordt aangepakt. Met de mogelijkheden die we in het voorliggende plan geven, kan de eigenaar een ontwikkeling realiseren die positief bijdraagt aan de stationsomgeving en de entree van het centrum van Zevenaar."

Het college van B en W heeft besloten in principe medewerking te verlenen aan het nieuwbouwplan en heeft de initiatiefnemer laten weten bereid te zijn een positief advies af te geven bij het indienen van de definitieve aanvraag. Hiervoor is aanpassing van het huidige bestemmingsplan noodzakelijk. De gemeente ziet het definitieve plan graag tegemoet.

Bij het indienen van de definitieve aanvraag worden omwonenden door de ontwikkelaar nader geïnformeerd over de plannen.

Gratis loterij tijdens vlooienmarkt Didam

DIDAM - Op zondag 31 januari is er weer en gezellige vlooienmarkt in de Markthallen aan de Kerkstraat in Didam, de gezelligste van Gelderland.

Bij binnenkomst krijgt u een gratis lootje voor de loterij, u kunt meteen zien of u in de prijzen bent gevallen. Voor de kinderen hebben we ook weer een verrassing en om de middag compleet te maken hebben we live-muziek van Hans Neervoort. De nieuwe cd 'Herinneringen' van Hans is op nummer 1 binnengekomen op Radio Oranje en staat al een poosje op nummer 1.

Natuurlijk komt u ook voor de markt met steeds wisselende standhouders. U kunt hier echt van alles en nog vinden. Van nostalgie tot het ontbrekende stukje van uw verzameling. Lekker snuffelen tussen de ruim 70 stands en als u wat moe bent, dan genieten in de koffiehoek bij Jan en Minnie voor heerlijke koffie en een lekkere snack. De entree is slechts 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding mogen gratis naar binnen.

"Kom genieten op 31 januari in de Markthallen in Didam. Wilt u zelf eens een keertje staan, bel dan 06 31769290."

Hilarisch optreden 'Badjassen' zonder badjas

GROESSEN – Carnavalsvereniging De Deurdreiers begon vrijdag in zaal Gieling al aan de try-out, gevolgd door zaterdag- en zondagavond met volle bak. Hilarisch was het optreden van 'De Badjassen' Ralph Meijer en Roland Vedder die in adamskostuum de handdoeken-act deden.

Het 'Pronkstuk 2016', een gelegenheidsonderscheiding, werd uitgereikt aan het 10-koppige team van 'Zomer in Gelderland' als waardering voor het positief op de kaart zetten van het dorp, dat de titel van 'Mooiste dorp van Gelderland' binnensleepte. Commissievoorzitter Bertus Ebbers is tevreden over de variatie en kwaliteit van de optredens, die allen van Groessense bodem zijn. President Tom Lentjes presenteerde het op een geheel eigen en ludieke wijze. Muziekvereniging St. Andries was het 'Huusorkest'.

Optredens van de Groessense artiesten: Raad van Elf en Prins André (Boss) de 1e en zijn zoon Adjudant Carlo (openingsact 'stroomstoring'); Jeugdprins en –prinses Nick Geurts en Amy Verweijen met president Chiel Wijnen (proclamatie); De Dansgarde; Move On (dansgroep); Koos Koning (buut); Showband KDO (jubileum 50 jaar); Han Zweers en Just Buhler alias 'Puur Toeval' (sketch vanuit 'dik-sie'); Sjoerd Geurts en Fred Maassen alias 'Draadloos' (ludieke workshop social media, met 'loktieners' en Tommy-'Brief'-Cooper); Marco Uffing alias 'Piet van Wiet' (sketch 'de bom'); Senaat&Convent (sketch 'EMM fietspuzzeltocht); De Fratello's (blacklight show) en Tom Lentjes met 'Liefde voor de pronk' (slotlied).

Dans- contactavond van senioren in Didam

DIDAM - Op maandag 1 februari vindt de maandelijkse dansavond plaats voor degenen die staan ingeschreven voor de contactavond van de stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw Dijk.

Ook zij die niet staan ingeschreven en eens kennis willen maken met het Seniorenkontakt, zijn welkom. De avond begint om 19.00 en eindigt om 22.30 uur. Henri van Vossen verzorgt de muzikale omlijsting. Het wordt dus een prachtige dans- luisteravond.

Het dweilorkest Bacchus brengt de 55-plussers een korte serenade in het kader van het aanstaande carnavalgebeuren. In zaal Jan en Jan, Lieve Vrouwplein 4 in Didam, is dan ook volop gelegenheid voor een praatje en een dansje. Informatie is te verkrijgen bij Henk Boerstal; 0316 223885.

Carnaval in Meulenvelden

DIDAM - De Vrolijke Drammers verwelkomen alle carnavalisten uit Didam en omstreken op donderdag 4 februari om 19.30 uur in het feestpaleis Dramphion in Meulenvelden.

De Vrolijke Drammers hebben weer een gevarieerd programma samengesteld waarin veel ruimte is voor onder andere dans, polonaise en muziek. Muzikaal zal de avond omlijst worden door dweilorkest Heur-es. Dat zal er voor zorgen dat u volop kunt dansen en hossen. Tussendoor zullen er optredens zijn van de verschillende dansgardes en tevens worden er diverse korte sketches ten gehore gebracht.

Er zullen weer prijzen zijn voor de origineelst verklede carnavalist van deze avond. Komt het zien en feest mee. Belangstellenden uit Didam en omgeving zijn welkom. De theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 13, Didam, is open vanaf 19.00 uur, de avond begint om 19.30 uur. De entree bedraagt inclusief één consumptie vijf euro. Voor informatie kunt u terecht bij het Servicepunt (0316) 293 100 of e-mail Info@meulenvelden.nl.

Dansavond voor 55-plussers

DIDAM - Op maandag 1 februari 2016 vindt weer de maandelijkse dansavond plaats voor degenen die staan ingeschreven voor de contactavond van de Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw-Dijk.

Ook zij die niet staan ingeschreven en eens kennis willen maken met het Seniorenkontakt, zijn welkom. De avond begint om 19.00 en eindigt om 22.30 uur. Henri van Vossen verzorgt de muzikale omlijsting. Het wordt een prachtige dans- luisteravond.

Het dweilorkest Bacchus brengt de 55-plussers een korte serenade in het kader van het aanstaande carnavalgebeuren.

In zaal Jan en Jan, Lieve Vrouwplein 4 in Didam, is dan ook volop gelegenheid voor een praatje en een dansje. Informatie is te verkrijgen bij Henk Boerstal tel. 0316 223885.

Repair Café Zevenaar

ZEVENAAR - Wat doe je met een cd-speler die niet open wil, een broodrooster die het niet meer doet of kleding die gerepareerd moet worden? Of heeft u problemen met uw computer waardoor u hem niet meer gebruikt?

Kom dan op 27 januari van 14.00 tot 16.30 uur naar het Repair Café Zevenaar om samen met vrijwilligers je kapotte spullen te repareren, deskundig advies te krijgen en om elkaar te ontmoeten en inspiratie op te doen. Het Repair Café Zevenaar aan Steenhuizen 6 in Zevenaar is er elke tweede en vierde woensdag van de maand.

NAH Breincafé

ZEVENAAR - Sociaal Ontmoetings- & Participatie Punt verzorgt op dinsdag 2 februari het NAH Breincafé aan Steenhuizen 6 in Zevenaar van 10.00 tot 12.00 uur.

Elke eerste dinsdag van de maand kunnen mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) in het Breincafé terecht om elkaar te ontmoeten. Het accent ligt op ontspanning en gezellig samen zijn. Je kunt lotgenoten ontmoeten, herkenning en erkenning delen en ervaringen en tips uitwisselen. De entree is gratis, koffie /thee een euro.