GN Berg en Dal Heumen Mook

26 oktober 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 26 oktober 2016


Gemeente wil foto uit hal Rabobank Millingen aan de Rijn

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft haar ogen laten vallen op de grote foto van Rijnzicht die in de hal van de Rabobank aan de Heerbaan in Millingen hangt.

"Wij willen graag die prachtige foto behouden omdat het kantoor van de Rabobank op 1 november gaat sluiten", aldus wethouder Sylvia Fleuren. Het voornemen is, als we in het bezit kunnen komen van de foto, deze een mooi plaatsje krijgt in de hal van het gemeentehuis in Groesbeek. Dan kunnen de bezoekers van het gemeentehuis zien dat we ook water in onze gemeente Berg en Dal hebben. De directie van de Rabobank is inmiddels op de hoogte van de wens van het Berg en Dalse gemeentebestuur, dat overigens bereid is daar een vergoeding voor te willen betalen.

Niels Wijnhoven tweede op Nederlands Kampioenschap Modelvliegen

GARDEREN/GROESBEEK – Groesbeker Niels Wijnhoven is het afgelopen weekend tweede geworden op het Nederlands Kampioenschap Modelvliegen, dat in Garderen op de Veluwe werd gehouden.

Was het voorgaande jaren een kampioenschap dat in twee dagen in één weekend werd gehouden, dit jaar werd het klassement voor het Nederlands Kampioenschap opgemaakt in twaalf wedstrijden, waarin punten te verdienen waren voor het Nederlands Kampioenschap. In deze wedstrijdreeks eindigde de Groesbeker Niels Wijnhoven vier maal op het podium, wat hem een tweede plaats opleverde in het Nederlands Kampioenschap achter Allard van Wallene die dit jaar ook al de wereldbeker in ontvangst mocht nemen.

Het nationale seizoen start alweer in januari 2017 terwijl de eerste wereldbeker wedstrijden starten in februari 2017 in Noorwegen en Amerika.

Rommelmarkt De Berggeiten

BERG EN DAL - Op zondag 6 november houdt carnavalsvereniging De Berggeiten weer haar jaarlijkse binnen-rommelmarkt.

We zouden het eigenlijk geen rommelmarkt mogen noemen, want de spullen zijn netjes geselecteerd, gesorteerd en overzichtelijk neergezet zodat u makkelijk spulletjes van uw gading kunt vinden. Ieder jaar hebben we weer een veelzijdig aanbod van boeken, speelgoed, kleding, servies, lampen, meubels en nog veel meer leuke en goedkope spullen.

"Met de opbrengst organiseren we onder andere het kindercarnaval, prinsenbal en het groot carnaval. U bent van 10:00 tot 15:00 uur welkom in het gemeenschapshuis Kerstendal in Berg en Dal. Uiteraard is er de mogelijkheid om tussen het snuffelen door even een drankje nuttigen aan de bar van Kerstendal. Meer informatie staat op www.berggeiten.nl.

Red de Bartholomaeuskerk

BEEK - Stichting ‘Red de monumentale Sint-Bartholomaeuskerk’ is op vrijdag 28 en zaterdag 29 oktober aanwezig met een stand in Nico de Witt Plus in Beek.

Net zoals de afgelopen jaren worden noveenkaarsen te koop aangeboden die versierd zijn met afbeeldingen van de Bartholomaeuskerk en het prachtige glas-in-lood Mariavenster. De lang brandende kaarsen zorgen met hun vlammenspel voor een sfeervol lichtpunt in de komende donkere maanden. Ze kosten 5,00 per stuk en de opbrengst komt geheel ten goede aan de doelstelling van de stichting om het kerkgebouw te behouden voor de gehele gemeenschap.

Toestemming afgegeven

Dankzij de subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de financiële bijdragen van onze donateurs en de toestemming van het Bisdom kan binnen afzienbare tijd (waarschijnlijk voorjaar 2017) begonnen worden met de restauratiewerkzaamheden aan het dak van de kerk. Een resultaat waar we trots op mogen zijn!

Om financieel nog sterker te staan willen we ons donateursbestand graag nog verder uitbreiden. Tijdens deze twee dagen zullen wij u daarom informeren over de mogelijkheden om een eenmalige schenking te doen of met een structurele periodieke schenking bij te dragen. De Stichting is door de Belastingdienst erkend als culturele Algemeen Nut Beogende Instelling. Bij een periodieke gift aan een ANBI is deze niet voor 100, maar voor 125 procent aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Meer informatie staat op www.sintbartholomaeuskerkbeek.nl

Internetcafé in Groesbeek

GROESBEEK - Op dinsdag 1 november van 10.00 – 12.00 uur is er weer een internetcafé in de Bibliotheek van Groesbeek.

Het is een plek om hulp te krijgen bij het werken met iPad, tablet of laptop en bij het werken met Social Media. Internetcafé Groesbeek is een initiatief van Bibliotheek Groesbeek en KBO Groesbeek/De Horst en vindt plaats op iedere eerste dinsdag van de maand. Het internetcafé is bedoeld voor iedereen die iets meer wil weten van computers in de breedste zin van het woord. U kunt er met al uw vragen terecht en er zelf ook werken onder het genot van een kopje koffie/thee. De inloop is vrij, iedereen is welkom.

Pastor Jan van Gestel aan de beterende hand

NIJMEGEN – PastorVan Gestel, die nu al zeven weken verblijft in het Radboud UMC in Nijmegen is -zoals hij zelf zegt- aan de beterende hand.

Alleen gaat het allemaal zeer langzaam, laat hij vanaf zijn ziekbed weten. De herstelperiode zal overigens nog enige tijd in beslag nemen voor hij weer de oude is. Van Gestel is de afgelopen weken overstelpt met brieven, kaarten en bezoeken. Die hebben hem gesterkt in de niet-altijd makkelijke herstelperiode. Hij dankt nogmaals de parochianen en mensen buiten de parochie alsmede vrienden, familie en kennissen voor de warme belangstelling, die hij de afgelopen weken heeft ondervonden.

Bond van Senioren Breedeweg verwelkomt driehonderdste lid

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK/BREEDEWEG – De Bond van Senioren Breedeweg hebben het 300e lid verwelkomd in de persoon van mevrouw Van Bergen–Hendriks. Uit handen van secretaris Tilly de Haardt ontving ze een fraai boeket bloemen in de ontmoetingsruimte De Goei.j Ka.mer aan de Sint-Antoniusweg.

De bond bestaat inmiddels al 45 jaar. Sinds het aantreden van het (deels) nieuwe bestuur in maart 2014 is de aanwas van het aantal leden in een stroomversnelling terecht gekomen. Die aanwas is mede te danken aan de ledenwerfactie in 2015 en het opstarten van een nieuwe activiteit 'Linedansen', die een groot succes is geworden.

Het bestuur denkt dat de groei ook te maken heeft doordat veel senioren die geen partner meer hebben toch willen dansen en daar is linedansen uitstekend voor. Ongetwijfeld speelt de gezelligheid van de Bruuksevereniging een grote rol. Volgens voorzitter Janssen heeft de mond-tot-mond reclame ook de nodige leden opgeleverd. De bond heeft haar activiteiten uitgebreid met dansmiddagen en gezien de groeiende belangstelling en de behoefte aan een goede dansvloer heeft men uit moeten wijken naar De Mallemolen. In principe houdt de bond haar activiteiten in de Breedeweg, maar helaas is het verenigingsgebouw De Sleutel niet voor bepaalde activiteiten geschikt. Als er uitgeweken moet worden naar het dorp, dan wordt voor die leden -die daar behoefte aan hebben- voor vervoer gezorgd. Naast dansen en andere vaste activiteiten worden er gedurende het jaar leuke activiteiten georganiseerd. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Tilly de Haardt: 024 3978339 of via de mail t.haardt@upcmail.nl.

Primeur VR-app Liberation Route

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - De strijd om Arnhem, de voorbereidingen op Operatie Veritable bij Groesbeek en het menselijk leed bij het oversteken van de Waal bij Nijmegen. Vanaf nu kan iedereen via Virtual Reality kennismaken met de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog in Gelderland. Daartoe is een gratis app gelanceerd van de Liberation Route Europe.

De eerste museumopstelling van deze app is nu geplaatst in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Belangstellenden kunnen hier plaatsnemen in een stoel en de app bekijken met speciale brillen. De app kan worden gedownload voor Android en iOS-toestellen.

Mensen die de Liberation Route in VR willen beleven, kunnen naar diverse VVV-kantoren in Gelderland. Daar ligt een box klaar, die kan worden omgebouwd tot Virtual Reality-bril. De gebruiker kan hierin zijn smartphone stoppen, de app downloaden en de herinneringsroute in het 'Normandië van het Noorden' vervolgens zelf ervaren.

SLRE-directeur Victoria van Krieken stelt dat met de app 'weer een nieuwe manier is toegevoegd om het interessante verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Gelderland toegankelijk te maken voor een breed publiek'. "Mensen kunnen nu al een interessant voorproefje krijgen van onze herinneringsroute voordat ze op de plekken zijn waar het zich allemaal heeft afgespeeld. Wij werken continu aan het verbeteren en verbreden van onze informatievoorziening. De VR-app voegt een nieuwe dimensie toe aan het in stand houden van de verhalen van de Tweede Wereldoorlog."

De Liberation Route Europe (LRE) treedt in de voetsporen van de westelijk geallieerden in 1944 en 1945. De route loopt door Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland, Luxemburg, Polen en Italië. Ervaar persoonlijke verhalen van toen. En sta stil bij de prijs die is betaald voor een vrij Europa. De LRE bestaat uit een netwerk van onder meer musea, toerisme-organisaties, overheden en historici. Gezamenlijk willen zij de herinnering aan de oorlog levend houden. Kijk op www.liberationroute.nl. Het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) maakt de LRE financieel mede mogelijk.

Beginnersgroep hardlopen in Beek

Lekker hardlopen in het bos bij Beek

Foto: Gerrit Jan Griepsma

BEEK - Na de herfstvakantie start op dinsdag 1 november een nieuwe beginnersgroep van Lekker Lopen. Trainingstijd 11.00 – 12.15 uur.

Nog voor het nieuwe jaar een half uurtje kunnen hardlopen? Het kan bij Lekker Lopen! Trainer Gerrit Jan Griepsma biedt ‘zijn’ lopers een gezellige, kleine groep met persoonlijke aandacht en een training die je helpt om verantwoord van start te gaan. Geen groepen van twintig mensen waar je in verzuipt. Samen trainen en toch op je eigen niveau aan het werk voor jouw doelen. Na elke training krijg je persoonlijk advies over hoe je je eigen trainingen kunt doen.
Een ideaal begin van je vrije dag of een mooie gelegenheid om overdag te sporten als je kind naar school is. Meer weten of je aanmelden? Bel Gerrit Jan (06 37475949) of neem een kijkje op: www.lekkerlopen.com.

Natuurwandeling over De Stekkenberg en door het bos

Foto: Peter Pouwels

GROESBEEK - Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) houdt in 2016 in het kader van de naamsverandering Groesbeek in Berg en Dal in elk kerkdorp een ommetje. Elk kerkdorp wordt op een eigen wijze voor het voetlicht gebracht.

Dit kan zijn op natuur- of cultuurgebied, bijzondere gebouwen, een bijzondere historie of bijzondere (oud)bewoners. De natuurgidsen van LBG zullen deze bijzondere feiten tijdens een excursie aan de deelnemers presenteren.

Op zondag 6 november organiseert LBG een wandeling over De Stekkenberg en een deel van het Groesbeekse bos waarin zowel de cultuurhistorie als de natuur van het Groesbeekse bos aan bod komt. De route voert via Muntberg, Avonturenbos, Koekeleklef en de historische leemkuil naar het standbeeld van Det de Vuurbal. Bij deze oer-Groesbeekse natuurmens zal een verrassend presentje aan alle deelnemers worden aangeboden door LBG. Onderweg vertellen de gidsen over de Stekkenbergse natuurmens, bezembinders, bosbessenpluk, eikenhakhout en natuurlijk wat er onderweg aan natuur te zien is.

De gratis wandeling is van 14.00 tot 16.00 uur. Vertrek bij het Voorzieningenhart ‘Op de Heuvel’, Ericastraat 39 in Groesbeek. Met bus 5 vanuit Nijmegen en Groesbeek te bereiken, halte Stekkenberg, dan nog 10 minuten lopen. Bij de bushalte hangt een plattegrond.

Voor meer informatie: www.wmg-groesbeek.nl of Paul Leenders, 024 3972405.

Najaarsrommelmarkt fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Op zondag 30 oktober kan men weer op zoek naar dat ene boek, een nostalgisch servies of prima klein meubilair. Het is op zondag 30 oktober namelijk weer tijd voor de najaarsrommelmarkt, georganiseerd door fanfare Wilhelmina Groesbeek.

De opbrengst komt volledig ten goede aan de muziekvereniging, en dan kan gedacht worden aan opleidingen of instrumenten. Er worden verschillende kraampjes met divers koopwaar uitgestald in een hal van het voormalige pand van Hofei aan de Cranenburgsestraat 160 in Groesbeek.

Tussen 10.00 en 14.00 uur is iedereen welkom! De entree bedraagt 1,50 euro.

Rommelmarkt fanfare Wilhelmina zoekt andere plek

GROESBEEK - Ruim 10 jaar stalt fanfare Wilhelmina twee keer per jaar haar koopwaar uit in het voormalige pand van ’Hofei’ aan de Cranenburgsestraat. "Elke keer worden we bijzonder hartelijk ontvangen door gastheer Harold Bons, die deze locatie kosteloos beschikbaar stelt. Wij zijn hier enorm dankbaar voor!"

Door de bouwplannen op de Horst is fanfare Wilhelmina echter genoodzaakt om een andere plek te vinden waar alle curiosa voor het winkelend publiek tweemaal per jaar verkocht kan worden. Vrijwilligers van de fanfare zijn momenteel actief met het vinden van een nieuw onderkomen. Op welke plek de rommelmarkt vanaf 2018 gehouden kan worden, is momenteel nog de vraag.

Alle tips hiervoor zijn echter zeer welkom! Heeft u, of kent u iemand die een ruimte heeft om de spullen uit te stallen, inclusief toiletten, water en elektriciteit? Heeft u tips of ideeën? Laat het weten! Fanfare Wilhelmina streeft ernaar om de rommelmarkt voort te kunnen zetten. Alle opbrengsten van de tweejaarlijkse rommelmarkt gaan naar de jeugdopleidingen en instrumenten van fanfare Wilhelmina en is zonder de vele vrijwilligers en een geschikte locatie niet mogelijk.

Neem contact op met Pelle Gerrits via het mailadres: info@fanfarewilhelminagroesbeek.nl voor vragen en tips. Eventuele vergoedingen in overleg.

Klever Strasse in Kranenburg wegens werkzaamheden gedeeltelijk afgesloten

KRANENBURG – De Klever Strasse in Kranenburg zal 12 weken moeilijk in een richting bereikbaar blijven voor het verkeer.

In de maand november wordt er gestart met de renovatie van de Klever Strasse. De werkzaamheden zullen naar verwachting 12 weken in beslag gaan nemen. Voertuigen in de richting Kleve kunnen tijdens de werkzaamheden gebruik maken van een weggedeelte, wat de nodige hinder kan veroorzaken. Het verkeer richting Kranenburg zal vanaf Haus Hunnekes worden omgeleid via de Frasseltter weg / Scheffenthum en Elsendeich. De planning van de werkzaamheden kan men inzien via www.kranenburg.de onder de rubriek 'Bauen &Wirtschaft/aktuelle Projekte'.

Opa's en oma's vertellen over oorlog

GROESBEEK - Donderdag 27 oktober vertellen opa's en oma's persoonlijke verhalen over de oorlogstijd, speciaal voor kinderen van 10-12 jaar.

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur en wordt afgewisseld met een film en een bezoek aan enkele hoogtepunten in de vaste tentoonstelling. Een beleving voor de jeugd!

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan de Wylerbaan 4, Groesbeek.

Sponsor bedankt!

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zaterdagmiddag 14 oktober kregen de spelers van het seniorenteam ZAT2 van SC Millingen nieuwe sporttassen van de bedrijven Wifimedia en HEOS by Denon uit Eindhoven.

Millingenaar Max Berns, accountmanager HEOS by Denon, handelsmerk van D&M Europe, reikte de sporttassen uit. Helaas kon Rik Zwanikken van Wifimedia niet aanwezig zijn. Wifimedia is Nederlands eerste winkel voor streaming media en netwerkopslag. Via de webshop is vrijwel het gehele assortiment verkrijgbaar. Wifimedia vindt u in Arnhem aan de Vossenstraat 3. De jongens van SC Millingen ZAT2 bedanken Wifimedia en HEOS by Denon voor de sponsoring!

Ehbo bij (kinder)ongelukken

MILLINGEN - Op maandag 31 oktober houdt de ehbo-vereniging Millingen a/d Rijn/Kekerdom in samenwerking met GGD Gelderland-Zuid een ehbo-avond voor ouders, oppasoma's en -opa's en begeleiders van kinderen.

Hier zullen onderwerpen als verslikking, verstikking, (brand)wonden, vallen van een trap enzovoort aan bod komen en hoe er dan mee om te gaan bij kinderen. De avond is van 19.30 tot 21.30 uur in de sportkantine van sc Millingen/Odio, Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn en is voor iedereen uit Millingen aan de Rijn en omstreken gratis toegankelijk.

Kerkberichten

Protestantse

Gemeente

Zondag 30 oktober: Aanvang 10.00 uur.

Voorganger: ds. P. van der Vange uit Nijmegen.

Tijdens de dienst is er een collecte voor Stichting Kruispunt Nijmegen.

zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.Post van Sinterklaas

OOIJ - Sinterklaas en Zwarte Piet hebben laten weten, dat ze ook in 2016 naar Ooij willen komen. De Regelpiet heeft aan muziekvereniging Ooijse Toekomst gevraagd om hem te helpen om de bezoekjes voor de kinderen aan huis te organiseren.

Zaterdag 3 en zondag 4 en maandag 5 december vanaf 16.00 uur gaat de Sint zijn bezoekjes brengen. Een bezoekje van één kwartier kost 22.50 euro. In deze tijd kan de Sint drie kinderen aandacht geven. Wanneer er meer kinderen zijn, dan graag 5 minuten à 5 euro voor ieder kind extra reserveren. Natuurlijk mag u een voorkeur uitspreken voor een bezoektijd, maar deze zal mede afhankelijk zijn van de route, die Sint rijdt.

Wanneer u een bezoekje op prijs stelt, kunt u contact opnemen met onderstaande personen vóór 27 november. Mailen kan natuurlijk ook en heeft de voorkeur. Na deze datum hoort u hoe laat Sinterklaas op bezoek komt en wat hij nog van u wilt weten.

Voor opgave en informatie vóór 27 november bij Hennie Basten-Bartels, Kon. Julianalaan 23 (024-6631277/06-83123678 ) en Kees Rijk, Reiner van Ooiplein 1a in Ooij (024-3224833); ooijsetoekomst@hetnet.nl.

Jackpot sneuvelt weer op bingoavond

GROESBEEK – De jackpot op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek blijft sneuvelen.

Op donderdagavond 27 oktober begint de jackpot weer met 50 euro. De hoofdprijs op die avond is als gewoonlijk 250 euro. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend; het bingospel begint om 20.00 uur. Iedereen is op deze bingoavond welkom.

Fusie bibliotheken Groesbeek en Gelderland-Zuid

GROESBEEK - De Bibliotheek Groesbeek en de Bibliotheek Gelderland Zuid gaan per 1 januari 2017 fuseren. Aanleiding voor de fusie is de gemeentelijke herindeling van Groesbeek, Beek-Ubbergen en Millingen tot de nieuwe gemeente Berg en Dal.

De besturen van beide bibliotheken hebben hierover gesprekken gevoerd. Na een goed en constructief gesprek tussen medewerkers en vrijwilligers van de Bibliotheek Groesbeek en directeur-bestuurder Dianne Weersink van de Bibliotheek Gelderland Zuid worden nu plannen gesmeed om verder te gaan. Manager Bert de Valk: “We hebben vertrouwen in de toekomst.”

Tijdens het gesprek tussen medewerkers en vrijwilligers van de Bibliotheek Groesbeek en de directeur-bestuurder van de Bibliotheek Gelderland Zuid werd duidelijk dat er bij de fusie geen ontslagen gaan vallen en dat de vrijwilligers van de Bibliotheek Groesbeek in Groesbeek kunnen blijven. Bibliotheekbezoekers zullen in Groesbeek zo veel mogelijk de bekende gezichten blijven zien en voor activiteiten in samenwerking met lokale partners ben je in de Bibliotheek Groesbeek nog steeds aan het juiste adres.

De abonnementsvormen en uitleentermijnen in beide bibliotheken verschillen van elkaar, er wordt nog besproken hoe hiermee om te gaan. De budgetten voor de collectie in 2017 en 2018 blijven in ieder geval hetzelfde. Hoe de collectie precies samengevoegd zal worden met de collectie van de Bibliotheek Gelderland Zuid wordt ook nog uitgebreider besproken. Beide Bibliotheken streven ernaar om dit zo goed mogelijk te laten verlopen voor personeel, klant en bezoeker.

Post van Sinterklaas

OOIJ - Sinterklaas en Zwarte Piet hebben laten weten, dat ze ook in 2016 naar Ooij willen komen. De Regelpiet heeft aan muziekvereniging Ooijse Toekomst gevraagd om hem te helpen om de bezoekjes voor de kinderen aan huis te organiseren.

Zaterdag 3 en zondag 4 en maandag 5 december vanaf 16.00 uur gaat de Sint zijn bezoekjes brengen. Een bezoekje van één kwartier kost 22.50 euro. In deze tijd kan de Sint drie kinderen aandacht geven. Wanneer er meer kinderen zijn, dan graag 5 minuten à 5 euro voor ieder kind extra reserveren. Natuurlijk mag u een voorkeur uitspreken voor een bezoektijd, maar deze zal mede afhankelijk zijn van de route, die Sint rijdt.

Wanneer u een bezoekje op prijs stelt, kunt u contact opnemen met onderstaande personen vóór 27 november. Mailen kan natuurlijk ook en heeft de voorkeur. Na deze datum hoort u hoe laat Sinterklaas op bezoek komt en wat hij nog van u wilt weten.

Voor opgave en informatie vóór 27 november bij Hennie Basten-Bartels, Kon. Julianalaan 23 (024-6631277/06-83123678 ) en Kees Rijk, Reiner van Ooiplein 1a in Ooij (024-3224833); ooijsetoekomst@hetnet.nl.

Personeel Canadese begraafplaats verjaagt autokraker

GROESBEEK - Het personeel van de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek heeft dinsdagmiddag rond half vier een autokraker verjaagt op de parkeerplaats van de begraafplaats.

De autokraker had een zijruit van een geparkeerde auto vernield, wat werd gehoord door het personeel van de begraafplaats. Door hard te roepen en te gillen ging de autokraker zonder iets buit te maken er in een kleine donkere auto vandoor. De auto is eigendom van een inwoner uit Amersfoort, die een bezoek bracht aan de begraafplaats. Op de parkeerplaats van de Duivelsberg langs de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal was het wel raak. Daar sloeg een autokraker ook een zijruit van een geparkeerde auto in en ging er vervolgens vandoor met een laptop en persoonlijke papieren. De eigenaresse is een inwoonster uit Rotterdam.

Oogstfeest langs de Groesbeek

GROESBEEK - Op vrijdag 4 november zijn kinderen van 6-12 jaar om 14.30 uur welkom bij de bron van de Groesbeek bij de protestantse kerk in de Kerkstraat. In de kerk is een verhalenverteller met een verhaal over oogst en delen.

Vervolgens krijgen de kinderen in de Serre van de kerk iets lekkers en daarna wandelen ze langs de Groesbeek naar de moestuin bij Gasterij ’t Groeske. In de Kloostertuin kunnen de kinderen samen met de direct-omwonenden en bewoners van Marienhof en ZZG Kloostertuin oogsten uit de moestuin en daarmee kruidenboter maken, siemelemies (soep) koken of een boerenkooltaart en vruchtencrumble bakken. Ook kan er een lantaarntje geknutseld worden.

Iedereen is welkom, aanmelden is niet nodig. Kinderen kunnen om 14.30 uur gebracht worden bij de Serre van de kerk in de Kerkstraat. Of om 15.15 uur bij de Kloostermoestuin aan de Stationsweg 9. De afsluiting is om 17.00 uur bij de Gasterij ’t Groeske. Meer info: erna.gerrits@gmail.com of ruijsjanneke@hotmail.com.

Jackpot sneuvelt weer op bingoavond Groesbeek

GROESBEEK – De jackpot op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek blijft sneuvelen.

Op donderdagavond 27 oktober begint de jackpot weer met 50 euro. De hoofdprijs op die avond is als gewoonlijk 250 euro. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend; het bingospel begint om 20.00 uur. Iedereen is op deze bingoavond welkom.

11 / 28

12 / 28

Natuurwerkdag op de Galgenhei

GROESBEEK - Jaarlijks wordt op de eerste zaterdag van november in het hele land de Landelijke Natuurwerkdag gehouden. Ook in de gemeente Berg en Dal is er weer een locatie waar gewerkt gaat worden.

"Dit jaar gaan we aan de slag op de Galgenhei, gelegen langs de Nieuweweg in Groesbeek. Dit gebiedje is een restant van de vroegere heide in het buitengebied van Groesbeek. Eind jaren ’90 van de vorige eeuw is het verwaarloosde terrein schoongemaakt en geplagd waarna de heidebegroeiing zich in een deel van het gebied snel heeft hersteld. Op 5 november gaan de deelnemers aan de Natuurwerkdag opslag verwijderen van vogelkers, berk, brem en braam. Daarmee wordt voorkomen dat het gebied dichtgroeit en niet meer geschikt is voor vlinders, sprinkhanen, de zandhagedis en andere dieren die hier hun leefgebied hebben."

De werkzaamheden starten om 9 uur aan de Nieuweweg (naast huisnummer 20) en duren tot 13 uur. De organisatie is in handen van Landschapsbeheer Groesbeek. Alle hulp is welkom, van jong en oud. Voor koffie/thee/chocomel, koek en soep wordt gezorgd. Ook is er voldoende gereedschap aanwezig. Meer info staat op www.wmg-groesbeek.nl.

Bevolkingsonderzoek van start in Leuth

LEUTH - Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. Vanaf 26 oktober kunnen vrouwen uit Leuth in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar weer meedoen aan het tweejaarlijks bevolkingsonderzoek borstkanker.

Zij kunnen daarvoor terecht in het borstonderzoekscentrum, dat op de parkeerplaats naast Vriendenkring De Schutterij staat. Het onderzoekscentrum is er tot ongeveer 9 november. Door het bevolkingsonderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Bevolkingsonderzoek
Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar ontvangen eens per twee jaar een schriftelijke uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Oost om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.

Veel voorkomende vorm van kanker
Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Bij klachten wordt dan ook geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts.

Resultaten vorige ronde
In de vorige ronde liet 82,22 procent van de uitgenodigde vrouwen zich onderzoeken. Bij 2,70 procent van de vrouwen uit de gemeente Berg en Dal was nader onderzoek nodig. Zij werden doorverwezen naar de mammapoli in het ziekenhuis.

Heeft u een uitnodiging gekregen voor het Bevolkingsonderzoek borstkanker en bent u rolstoelafhankelijk of slecht ter been, neem dan contact op met de afdeling planning van Bevolkingsonderzoek Oost telefoonnummer 088 1188390.

Meer informatie
Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker staat op www.bevolkingsonderzoekoost.nl. Bellen met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Oost kan ook: telefoon 088 1186200, op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur.

Amsterdam Wind Quintet speelt in Kranenburg

BERG EN DAL - De leden van de Mozart(k)ring Gelre-Niederrhein wippen voor het concert op zondag 30 oktober de grens over.

In het Duitse Kranenburg speelt voor hen – en andere muziekliefhebbers – het Amsterdam Wind Quintet: vijf getalenteerde, jonge musici die verbonden zijn aan diverse Nederlandse orkesten. Samen met gastpianist Hans Erik Dijkstra stelden ze een interessant programma samen dat klinkt als een klok. Met muziek van de complete familie Mozart; zowel van vader Leopold, zoon Wolfgang Amadé en van Franz Xaver Mozart, de zoon van W.A. De familie Mozart in triplo dus.

Speelse stukken van Leopold en Franz Xaver Mozart worden afgewisseld met composities van Wolfgang Amadeus, de meest bekende van het drietal. Van hem gaat de Fantasie voor orgel, KV 608, hier in een bewerking voor fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot. Het meesterwerk dat de blazers samen met Hans Erik Dijkstra spelen is het Kwintet voor piano en blazers, KV 452, van Wolfgang Amadé. Zelf noemde hij het in een brief aan zijn vader (maart 1784) "het beste dat ik tot nu toe heb geschreven".

Muziekliefhebbers kunnen zich daarvan zelf overtuigen op zondag 30 oktober in Kranenburg in het Bürgerhaus. Het concert begint om 15.00 uur. Kaarten kosten 15,00 euro vanaf 14.30 uur aan de kassa. Mozart(k)ringleden hebben gratis toegang!

College wil af van open WiFi-netwerk in centrum Groesbeek

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal wil af van het open WiFi-netwerk in het centrum van Groesbeek. Hiermee wordt een bedrag van 6.000 euro bespaard.

Volgens het college is er geen meerwaarde om het abonnement te verlengen. Ook de ondernemers in het hartje van Groesbeek vinden het een overbodige luxe, omdat het merendeel van de ondernemers hun eigen WiFi-netwerk waar zowel de inwoners als de toeristen gratis gebruik van kunnen maken.

Wethouder Sylvia Fleuren is ook van mening dat er in het centrum van Groesbeek voldoende ondernemers en bedrijven zijn, die een open WiFi-netwerk hebben. Ook volgens cijfers uit 2016 blijkt dat er niet extreem veel gebruik wordt gemaakt van het open WiFi netwerk.

15 / 28

In gesprek met de bevlogen mensen bij een uitvaartonderneming

Luisteren, adviseren en regelen. Deze drie zaken zijn de kern van een goede uitvaartonderneming. Met de nadruk op luisteren. Begrijpen en aanvoelen wat iemand bedoelt. Pas dan kun je iemand adviseren en wensen helpen realiseren. Bij Klopper & Kramer begrijpen ze dat al bijna 100 jaar.

"Wij kennen als geen ander de weg, zeker ook in Beek/Groesbeek/Berg en Dal. Zo dicht bij huis maakt het voor ons mogelijk adequaat te helpen, wij kennen de mensen."

Maar je wensen moeten wel duidelijk zijn voor wie er achterblijft. "Regelmatig worden wij gebeld door mensen die graag hun wensen willen vastleggen. Wij nemen heel graag de tijd om op een ontspannen moment in gesprek te gaan, zodat het later voor nabestaanden duidelijk is hoe ze in de geest van de overledene het juiste doen." Klopper & Kramer heeft een wensenlijst klaarliggen (ook op www.kk.nl). Deze kan een leidraad zijn om de wensen overzichtelijk te formuleren. "Het grote voordeel is dat er een soort draaiboek voor de uitvaart klaarligt. Je ziet dat er dan als het ware een last van de schouders valt".

Natuurlijk spelen kosten ook een rol bij het vormgeven van je uitvaart. "Helpen en adviseren betekent ook dat je iemand eerlijke informatie geeft over de kosten. Waarbij wij ervan uitgaan dat er voor ieder budget een passende uitvaart mogelijk moet zijn."

Afscheid margrietje

Als een dierbare overlijdt, kunt u door middel van een prachtig rouwarrangement uitdrukking geven aan uw gevoel. Samen kijken we met u naar de talloze mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een klassiek rozen rouwstuk of een strak modern rouwarrangement.

"Op onze site (www.margrietjegroesbeek.nl) staan diverse voorbeelden. In alle maten, kleuren en prijzen maken wij voor u een passend bloemstuk of boeket waarbij u uw gevoel kunt laten spreken. U hebt de mogelijkheid iets bijzonders aan het arrangement toe te voegen om het zo een heel persoonlijke 'touch' te geven. Samen creëren we hiermee een unieke uitstraling.

We bezorgen het arrangement een dag voor de uitvaart op de plaats waar de overledene is opgebaard. Zoals thuis, het rouwcentrum of het crematorium. Door ons Fleurop lidmaatschap in heel Nederland en zelfs in het buitenland. Wij drukken het rouwlint in eigen beheer, waardoor elke gewenste tekst mogelijk is. We begrijpen dat het in deze verdrietige periode niet altijd makkelijk is om onze winkel te bezoeken, daarom komen we ook op afspraak bij u thuis. Doordat we werken met verse materialen is het belangrijk om uw bestelling ruim op tijd door te geven. Daarom zijn we ook buiten openingstijden en in het weekend bereikbaar op 024 3971443 of 06 53292240."

"Een huis om op een waardige en eigen manier afscheid te nemen"

GROESBEEK - In Groesbeek-Noord ligt Uitvaartcentrum Sion. Dit uitvaartcentrum biedt diverse mogelijkheden om afscheid te nemen van uw dierbare. Deze mogelijkheden bestaan uit opbaargelegenheden, afscheid bijeenkomsten en koffie/condoleance.

De Mozartzaal is geschikt voor persoonlijke afscheid bijeenkomsten en de invulling hiervan is divers. Het uitvaartcentrum beschikt over moderne beeld- en geluidsapparatuur en u hoeft geen rekening te houden met een eindtijd. In de Bachzaal kunt u gebruik maken van diverse vormen van koffie/condoleance. Het assortiment is uitgebreid en u kunt hier zelf inhoud aangeven.

De volgorde van het afscheid van uw dierbare in Uitvaartcentrum Sion is vrij in te vullen,Zo kan de opeenvolging van dienst, koffie/condoleance, begraafplaats/crematorium naar wens variëren. U kunt zowel de afscheid bijeenkomst als de aansluitende koffie/condoleance laten verzorgen bij Uitvaartcentrum Sion, uiteraard kunt u beide functies van het uitvaartcentrum afzonderlijk van elkaar gebruiken.Voor meer informatie: www.uitvaartcentrumsion.nl.

Mireille Mom

LINGEWAARD - Leven en dood zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: zonder het een kan het ander niet bestaan of worden ervaren. We kunnen maar één keer afscheid nemen van iemand die is overleden. Als je als nabestaande daarop terugkijkt wil je dat, ondanks alle pijn en verdriet, toch met een goed gevoel kunnen doen.

Mireille: "Als ik na een overlijden bij een familie kom weet ik meestal nog niets van de overledene of van de familieleden. In de dagen die volgen verandert dit snel en krijg ik vele verhalen te horen en hun grote verdriet te zien. Het ontroert me telkens weer dat nabestaanden mij hun vertrouwen schenken en niet alleen hun band en de herinneringen aan hun geliefde overledene, maar ook het persoonlijke verdriet met me durven delen. Alles wat ik ze kan bieden is mijzelf, een luisterend oor en alle tijd en ruimte. Tijd om samen met hen op zoek te gaan naar een passende vorm voor een mooi en liefdevol afscheid. Een afscheid waarin wij samen een beeld kunnen schetsen van de mens die door hen zo gemist gaat worden.

Mijn rol in dit proces is nooit dezelfde maar ik vervul hem altijd met hart en ziel. Mijn rol als luisteraar, trooster, rustgever, regelaar, raadgever, begeleider of spreker probeer ik zo goed mogelijk te vervullen en dat kan alleen door mij te verbinden met degenen die ik tegenover mij heb."

"Dit doe ik samen met Rita van Meerendonk en Johanna Snaphaan. Ook zij staan voor een eenzelfde benadering en gevoel. Beide zijn zij vrouwen die met hoofd en hart uitvaarten begeleiden."

Mireille Mom Uitvaartverzorging is 24 uur per dag bereikbaar. Ons telefoonnummer: 0481 420002

Scooterrijder schrikt en raakt gewond na val in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een 49-jarige bestuurder van een scooter uit Groesbeek is zaterdagmiddag op het fietspad langs de Wylerbaan in Groesbeek ten val gekomen met zijn gezicht op het fietspad.

Het slachtoffer kwam uit de richting Duitsland en schrok ter hoogte van camping De Oude Molen van een automobilist uit Wijchen, die de camping wilde oprijden. Door de schrik ging de bestuurder remmen, waarbij hij uitgleed op het natte blad, dat op het fietspad lag. Hierbij liep hij verwondingen op in zijn gelaat, dat hevig bloedde. Ambulancepersoneel heeft eerste hulp verleend. De scooter raakte bij de val licht beschadigd.

Na afleiding manoeuvre met portemonnee met dagopbrengst vandoor

GROESBEEK/DE HORST – Een tot nog toe onbekend gebleven persoon tussen de 50 en 60 jaar is afgelopen woensdagmiddag in een winkel aan de Reestraat op De Horst er vandoor gegaan met een portemonnee met de dagopbrengst.

De man kwam de winkel in prijsartikelen binnen en leidde de eigenaresse met een flinke babbeltruc af, waarna hij na enige tijd weer vertrok. Toen de man weg was ontdekte het slachtoffer dat de portemonnee met daarin de dagopbrengst verdwenen was. De gealarmeerde politie heeft de omgeving nog afgezocht naar de dader maar zonder resultaat. Hoeveel geld er in de portemonnee zat is niet bekend.

Laatste loodjes werkzaamheden aan Heerbaan in Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Momenteel vinden de laatste werkzaamheden plaats aan de Heerbaan in Millingen aan de Rijn. De Heerbaan is vanaf heden tot naar verwachting 1 november op het gedeelte tussen de Wethouder Koenenstraat en de Duitse grens van der Heerbaan overdag afgesloten voor het verkeer.

Zo worden er momenteel twee nieuwe bushaltes aangelegd die tevens toegankelijker worden gemaakt voor slechtzienden en minder-validen. Daarnaast zullen de putdeksels worden vervangen. Vervolgens wordt de bovenste laag van het asfalt afgeschrapt en worden de nodige herstelwerkzaamheden uitgevoerd waarna het geheel opnieuw wordt geasfalteerd. Vanaf 24 tot 28 oktober wordt overdag dat gedeelte van de Heerbaan afgesloten, waarna men wel gebruik kan maken van de Heerbaan. Dit is gedaan om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Wethouder Alex ten Westeneind ontdekte vrijdagmiddag dat de toegang naar en van het Kastanjeplein aan beide kanten toegankelijk is voor het verkeer. Het was eerder aan beide zijden eenrichtingsverkeer wat volgens hem nu ook de bedoeling was om verwarring te voorkomen.

Petanque-treffen Hoog-Laag

BERG EN DAL - Zondag 23 oktober werd in de hal van PVBeek het jaarlijkse Hoog-Laag toernooi gespeeld. Zes teams uit Beek, vier uit Leuth en deze keer voor het eerst twee teams uit Groesbeek streden om de felbegeerde wisselbeker. Het werd een sportieve dag, waarbij wedstrijden op hoog niveau werden gespeeld.

Na een spannende finale kwamen de volgende spelers uit de bus: Gerrit en Stella van Eldijk en Marietje Corbeek van PV Leuth kwamen als winnaars uit de strijd . Tweede werden AB en Riet Busser en Frans van Heumen van PVBeek. Derde werden Albert en Marijke Janssen en Marian van Thiel eveneens van PVBeek. De aanmoedigingsprijs was voor het team van Trudie Sillessen, Thea Kersten en Ria Sillessen uit Groesbeek. Zij ontvingen allen prijzen gesponsord door kinderopvang Dolfijn.

De organisatie hoopt in de toekomst meer teams uit de dorpen van de gemeente Berg en Dal te mogen ontvangen voor een mooi Hoog-Laag toernooi.

Bingo voor senioren Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 1 novemberi is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

De Treffers eert 'oudste' leden

Foto: De Treffers

GROESBEEK – Na Jan Hendriks, Matje Kersten, Jan Jochijms, Jan de Bruin en Henny Janssen heeft De Treffers na het overlijden van Hennie Janssen twee leden die het langste lid zijn: Grad de Bruin en Geer Janssen in de bloemetjes gezet.

Voorzitter Bert Janssen heeft Grad de Bruin en Geer Janssen (broer van Henny en zoon van oud-voorzitter van Criesten Hend), die beiden in 1941 lid van De Treffers zijn geworden met een bezoek vereerd.
Grad was jarenlang een van de trouwste supporters van het eerste elftal. Sinds jaar en dag iedere thuis– en uitwedstrijd aanwezig, meestal zittend op de tribune, in alle rust genietend. Altijd eerlijk, maar positief beoordelend. Helaas laat de leeftijd en gezondheid het niet meer toe, dat Grad de wedstrijden nog kan bezoeken. Via krant en radio blijft hij echter op de hoogte van het wel en wee van de club.


Geer werd ook in hetzelfde jaar lid als Grad. Hij is nog fief en actief en bezoekt bijna altijd de wedstrijden van het eerste elftal. Daarnaast nog steeds als vrijwilliger in actie op maandagmiddag met de Maandaggroep. Daarmee zorgt hij er mede voor dat het sportpark er opgeruimd en netjes uitziet. Voorzitter Bert Janssen heeft beide heren bedankt en gefeliciteerd met hun 75-jarig lidmaatschap en heeft de wens uitgesproken dat Grad en Geer nog lange tijd in goede gezondheid lid mogen zijn van hun geliefde vereniging.

Kunst door schoolkinderen

GROESBEEK - Kunst door schoolkinderen. Wat kun je daarvan verwachten? Kindertekeningen kennen we allemaal, en ook de clichés over kindertekeningen. Dat kan natuurlijk. Maar… kinderen kunnen veel meer dan vaak wordt gedacht!

Kinderen kijken onbevangen en onbevooroordeeld naar onze wereld, naar de dingen om hen heen en naar de gebeurtenissen die ze dagelijks op TV of internet en in hun dagelijkse leven zien. Dat bleek tijdens de tentoonstelling Kom Mar Kieke, ]eind mei in De Slenk. Onder andere groep 8 van basisschool Op De Horst werd bij die tentoonstelling betrokken, met name door de leerlingen zelf een kunstwerk te laten maken, dat daar ook werd tentoongesteld.

Juf Eelke van de Groes van groep 8 heeft haar leerlingen een bijzondere prestatie laten verrichten. De leerlingen mochten kiezen uit een aantal indrukwekkende winnende foto's van World Press Foto. De scene op de gekozen foto moest worden nagespeeld en dat werd weer op foto gezet. Vervolgens werd op basis van de eerste foto en de eigen foto een tekening gemaakt. Tot slot werden de originele foto, de eigen foto en de tekening samengevoegd in een lijst.

Het resultaat was zeer bijzonder en aangrijpend. Maar vooral belangrijk was dat de kinderen in drie stappen leerden kijken en vooral nadenken over de originele foto, en daarmee over een concrete situatie uit onze wereld. Tijdens Kom Mar Kieke was er veel waardering en bewondering voor deze kunst.

Het is daarom de moeite meer dan waard om het werk aan een nog breder publiek te tonen. Vandaar deze tentoonstelling in de bibliotheek. Het werk is te zien van dinsdag 1 november tot en met vrijdag 2 december tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Op vrijdag 1 november om 14.00 uur zal de officiële opening worden verricht door wethouder Eric Wijers van de gemeente Berg en Dal. Dan is er ook koffie en thee, en voor de jeugd iets anders lekkers. Iedereen is van harte uitgenodigd.

Herfstwandeling met aandacht

Foto: Janneke Ruijs

GROESBEEK - Op donderdagmorgen 3 november wordt er vanuit de Serre van de protestantse kerk aan de Kerkstraat een mooie wandeling gemaakt van ongeveer een uur.

"We beginnen om 9.45 uur, krijgen een thema aangereikt en wandelen vervolgens eerst een half uur in stilte. Het tweede half uur kunnen we onze gedachtes met elkaar delen. We wandelen met elkaar, dus ook de ontmoeting krijgt zijn plaats en we wandelen in de rijke natuur rond Groesbeek, ook die willen we met aandacht ervaren.

Rond 11.15 uur zijn we terug in de Serre, waar we de wandeling afsluiten door een kaarsje aan te steken in de kerk. We besluiten met koffie/thee tot 11.45 uur." Iedereen is welkom. Opgave vooraf is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Uit De Maasbode van 11 juli 1914 Geruchten over de Stekkenberg (deel 2)

Door Gerrie Driessen

Heemkundekring Groesbeek

GROESBEEK - Komt ge nu, in deze maanden over den berg, dan ziet ge geen muizeken lopen. De huizen liggen er stil, als weggekropen langs den weg, en geen kinderstem is er te horen. Ter scholen zijn de duskes niet, ze hebben sinds enkele weken vakantie.

Nu kunt ge klein en groot vinden in de grenzeloze bossen , waar zij in groepjes van vier tot tien op de knieën rondkruipen om de blauwe bosbessen te plukken. De lezers (plukkers, red.) zijn klein, de vruchten zijn niet groter dan kraaltjes, maar toch maken ook hier vele handjes een bom duiten. Het grut en enkele grootten van Groesbeek brengen telkenjare voor bijna 100.000 duizend gulden bessen naar de markt. Evenals in geheel Groesbeek, zo heerst er op den Stekkenberg dan ook een zekeren welvaart. Vragen (om geld, red.) wordt er bijna niet gedaan en de oude legenden van Stekkenbergse ruwheden tegenover vreemden kunnen niet meer verteld worden. Het gebeurt wel eens dat er woeste woorden en geweldige klappen vallen, doch dat is dan slechts om oude onderlinge veten uit te vechten. De vrouwen van den berg zijn meestal de oorzaak en de oorlogvoerende partijen, maar het is weinig geestverheffend om de scheldpartijen, het harengepluk, de krabberij en bijterij der dolwoeste dames bij te wonen.

Ik heb het gezien op een zondagmorgen toen de Groesbekers stil en bedaard trokken naar de Hoogmis. Van den Stekkenberg schoof een lange stroom van kerkgangers naar beneden, waar het snavelig torentje uitspitste boven het gulzig groen der bloeiende bomen. Alles ging rustig voort, weinig woorden werden gewisseld en de luttele klanken die uit de monden kwamen, werden gedempt door vredige stille stemming van den zondagmorgen. Plots echter kwam van achter een hoge heg, waarachter een huisken verscholen lag, een lang zwart vrouwmens geschoten. Lijk een klamper uit de lucht op een vogeltje valt, zo stortte zich het woeste wijf op een twintigjarig meisje, dat opgedirkt ter kerk ging. De monden der twee vrouwen leken wel grammofoonplaten vol schetterende scheldwoorden, de vechtende rukten elkaar de haren uit het hoofd en tekenden met de venijnige nagels bloedige, rood gelijnde plattegronden van Groesbeek op elkaars wangen. Mannen moesten de vechtende scheiden…

Er kwam vrede en alles schoof weer verder naar de kerk, waar de klokken klepten. Van dergelijke tonelen kan men – het zij ter ere van de Stekkenbergers gezegd – tegenwoordig slechts zelden genieten en ik hoop dat boven verteld geruchtje niemand der bezoekers aan Groesbeek zal weerhouden om den Stekkenberg, een der meest typische plekjes, te beklimmen. Even vriendelijk als de natuur is er het volkske. Aldus De Maasbode in 1914. Meer informatie zie de CD 'Groesbeek meest spraakmakende buurtschappen'.

Najaarsconcert Ons Genoegen

MILLINGEN - Op zondag 30 oktober houdt fanfarekorps Ons Genoegen zijn najaarsconcert. Er is een afwisselend muzikaal programma samengesteld waaraan zowel het tamboerkorps als de fanfare van onze vereniging een bijdrage leveren. Het tamboerkorps staat onder leiding van instructeur Albert van der Heide.


Het fanfarekorps brengt onder leiding van dirigent Jurgen Nab onder andere het stuk Winter Words van componist Harrie Janssen ten gehore
Dit tweedelige Concertino werd geschreven in opdracht van Oranje Minnertsga en is opgedragen aan Omar Tomasoni, solotrompettist van het Concertgebouw Orkest. In het eerste deel: Frozen Night, wordt de lyrische kant van het trompetspel belicht. In het tweede deel: Dancing Snow, ligt de nadruk op de virtuoze kant van het trompetspel, met een concertante wisselwerking tussen solist en orkest. Een aangepaste solopartij maakt dit Concertino ook bereikbaar voor de Flugelhorn. Yoeri Smit, bugelist bij fanfarekorps Ons Genoegen speelt de solo partij ter voorbereiding op zijn D-examen in januari. Het stuk zal voor het eerst op Bugel worden uitgevoerd.

Deze ochtend zullen ook enkele leden gehuldigd worden. Het concert begint dit jaar om 11.00 uur en vindt plaats in het gebouw van schutterij OEV (dröge tent), Heerbaan 190 in Millingen aan de Rijn.

World Series bij Switch '87

REGIO - Maandag 17 oktober ontvingen tijdens de volleybaltraining Julia, Nikki, Iris en Anne het diploma 'World Series'. Dit diploma is een vervolg op de Club van 100. Nu is het niet alleen onderhands toetsen wat de kinderen goed moeten kunnen, maar komt er meer bij kijken.

Voor de World Series moeten de kinderen 25 verschillende oefeningen beheersen waarbij het onderhands toetsen wel centraal staat maar nu uitgebreid is met extra opdrachten. Zo moeten ze onderhand kort, kort, lang spelen en dan klappen achter de rug. Deze oefening moet 10x achter elkaar gedaan worden. Andere varianten zijn:

Onderarms kort, kort, hoog, kniehef rechts + klap onder knie, 10 x.
Onderarms kort, kort, hoog, zitvlak aan de grond, stuit, 10 x
Onderarms kort, kort, hoog, stuit en onder bal lopen, 10 x
Onderarms kort, kort, hoog, klap rechterknie (been aan de grond!), 10 x
Onderarms kort, kort, hoog, bovenhands, 10 x
Onderarms kort, kort, hoog, bloksprong, 10 x

Al deze oefeningen dragen bij tot een perfecte balbeheersing en een mooie volleybaltechniek. Dit alles is ook terug te zien tijdens de minitoernooien waar onze jeugd altijd opvalt door hun mooie techniek.

22 / 28

Lieve Maud,
Gefeliciteerd met je verjaardag, op 28 oktober wordt je 1 jaar.
Het is een wonder dat je bij ons bent.
We houden van jou.
Liefs Papa en Mama.

Xavi wordt op 1 november 4 jaar en gaat dan al naar de Basisschool.
Fijne verjaardag en veel plezier op school.
Opa en Oma

Hoera deze mooie meid
eindelijk 16 jaar!
Veel plezier zaterdag op je
sweet sixteen party!
Liefs Papa, Mama en Benthe

Gefeliciteerd met je 18e verjaardag!
Nu mag je eindelijk alleen autorijden!
Papa, Mama, Robin en Jacco

Onze o(pa) wordt 28 oktober 80 jaar, hartelijk gefeliciteerd van kinderen en kleinkinderen

Hieper de piep... Hoeraaaa...
Christel is nu een halve Sarah!!
-Xxx-
van ons allemaal en een poot van Boy

Hiep Hiep Hoera
jaap wordt 27 oktober 84 jaar.
Liefs Corrie en Conny

Ilse en Sam
Bixie dressuurkampioen
Van harte gefeliciteerd
met de prestatie
Thea en Dirk

Hiep Hiep Hoera
ons voetbalmeisje Carmen wordt 9 jaar.
Kusjes van Opa en Oma Zwijnen

Lieve Nicky,
gefeliciteerd met je 16 de verjaardag!
Liefs Opa en Oma.

Winnaar van landelijke actie komt uit Groesbeek Huizenverkoper wint 'gratis' makelaar

GROESBEEK - Een huizenverkoper van Landelijk-Wonen.nl heeft bij een landelijke makelaarsactie van beroepsvereniging VastgoedPRO gedeeltelijk zijn makelaarskosten teruggewonnen. De heer en mevrouw Janssen ontvingen uit handen van makelaar William Peters een cheque ter waarde van 2.500 euro.

De gelukkige winnaar werd verrast met een cheque en een bos bloemen. "Het is prachtig om één van onze klanten op deze manier te kunnen verblijden. Wij weten als kenners natuurlijk als geen ander wat er komt kijken bij het kopen en verkopen van een woning. Voor de consument is dat een spannende periode. Wij begeleiden hen daar volledig in van het begin van de verkoop tot het passeren van de akte van levering bij de notaris. Dat we dit als extra kunnen doen, maakt ons werk nog mooier", aldus makelaar William Peters. De woning aan de Cranenburgsestraat 79 in Groesbeek is overigens binnen één week onder voorbehoud verkocht.

Makelaarskantoor Landelijk-Wonen.nl doet mee aan de landelijke campagne 'Uw eigen makelaar op onze kosten'. Met die actie maken kopers of verkopers van woningen in de laatste vier maanden van 2016 kans om een cheque ter waarde van 2.500 euro te winnen, waardoor ze een gedeelte van hun bemiddelingskosten terug winnen. De heer en mevrouw Janssen zijn één van de in totaal vier winnaars.

Meer informatie over de actie is te vinden op de website van VastgoedPRO: www.vastgoedpro.nl/actie.

Kringloop Groesbeek een begrip in de hele regio

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Kringloop Groesbeek aan de Industrieweg 19 is een begrip geworden - niet alleen in de gemeente Berg en Dal - maar in de hele regio. André Brouwer is dan ook een zichtbaar tevreden man.

Iedere zaterdag brengen honderden mensen een bezoek aan de Groesbeekse Kringloop om een kijkje te komen nemen of iets bewust kopen maar bijna iedereen verlaat de Kringloop niet zonder iets naar zijn gading gekocht te hebben. Zaterdagmorgen kwam er nog een gezin uit Rotterdam, dat had gehoord dat Kringloop Groesbeek een groot assortiment aan kerststallen had. Het is met een mooi exemplaar tevreden huiswaarts gekeerd.

André Brouwer en zijn team hebben met de regelmaat thema's zoals nu 'Allerzielen', waarover een speciale afdeling is ingericht voor elk wat wils. "Wij bestaan nu 4 jaar", laat André weten en het wordt steeds drukker. Of dat met het wegvallen van de Zwarte markt in Cuijk te maken heeft, weet hij niet. Maar het uitgebreide assortiment is hier ongetwijfeld ook debet aan, daar is André van overtuigd. Zo is er een van de grootste sortering aan religieuze beelden verkrijgbaar en niet te vergeten de 40 verschillende kerstgroepen. Ook de Christoffels (die bescherming bieden in het verkeer) gaan als warme broodjes over de toonbank.

André ligt al een tipje van de sluier op: 18 december wordt er een grootse kerstmarkt rondom Kringloop Groesbeek gehouden, maar voor die tijd komen er nog andere thema's. De openingstijden zijn iedere zaterdag en maandag van 10.00 tot 16.00 uur en iedere eerste zondag van de maand van 12.00 tot 16.00 uur.

Bureau SIM Millingen aan de Rijn officieel geopend

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Bureau SIM (Senior in Maatwerk) aan de Heerbaan in Millingen aan de Rijn is vrijdagmiddag officieel geopend. Drijvende kracht Astrid Lukassen was zichtbaar tevreden.

Wethouder Alex ten Westeneind van de gemeente Berg enDal vond het een mooi initiatief om op deze manier senioren bij elkaar te brengen. SIM gaat beslist een grote rol spelen in het Millingse daarvan is Ten Westeneind overtuigd. "De ouderen hebben steeds meer hulp nodig en daarom is SIM een waardevolle aanvulling", aldus Ten Westeneind.

Astrid liet weten dat de 75-jarige Jaap Mulder (ook aanwezig) veel invloed op haar heeft gehad. "Niemand bekommerde zich om u toen u aan het stuntelen was met een buggy, boodschappen en je hondje bij Albert Heijn. Ondanks dat ik haast had, bedacht ik me, draaide me om en voor we het beiden wisten, liep jij als een gelukkig man achter een rollator naar huis. Een paar weken later zat je bij mij achter in de tuin koffie te drinken. Ik hoorde je bellen naar je zus Lies in Nijmegen en jij vertelde haar dat iemand je spontaan had uitgenodigd voor een kopje koffie. Je voelde je als een koning te rijk. Dit is een van de vele voorbeelden, die mij het afgelopen jaar het pad hebben gekruist. Millingen is vanaf vandaag een organisatie rijker die veelomvattend en ambitieuze plannen heeft. Een bureau dat vooruitstrevend en innovatief wil zijn", aldus Astrid in haar openingswoord. "Wij bieden diverse vormen van hulp met als doel vereenzaming tegen te gaan en zorgen ervoor dat de senioren zolang mogelijk thuis kunnen blijven in hun vertrouwde omgeving." Samen met een geëmotioneerde meneer Jaap werd het lint doorgeknipt, waarmee de opening een feit was.

Berg en Dal Actief

BERG EN DAL - Berg en Dal is een actieve kern van de Gemeente Berg en Dal. Veel dorpsbewoners nemen deel aan activiteiten van de diverse verenigingen in het dorp, ontmoeten elkaar op diverse plaatsen zoals dorpshuis Kerstendal of het Hamersveld . De verhalen over Berg en Dal nu en in het verleden zijn legio en worden graag verteld en gehoord. In het komende jaar willen we maandelijks een verhaal over Berg en Dal, over zijn bewoners of de activiteiten plaatsen in deze krant gekoppeld aan de activiteitenagenda van de komende periode in Berg en Dal. We hopen dat alle inwoners van Berg en Dal op deze manier kunnen genieten en deelnemen aan de activiteiten.

Agenda Berg en Dal november

Rommelmarkt 6 november in Kerstendal door de Berggeiten van 10.00 tot 15.00 uur

Buurtsoepie 7 november om 11.30 uur in de huiskamer in Kerstendal. Aanmelding en info bij Onno ? 06 30481857 of Marijke ? 024 3781005

Openbare repetitie Edelweisz In Kerstendal 11 november. 19.00 tot 19.45 jeugdorkest, 20.00 tot 22.00 groot orkest

Intocht Sinterklaas 13 november georganiseerd door Berg en Dals Bloei zie website

Biljarten dames 22 november 19.30 uur in Kerstendal

Klaverjassen 25 november 20.00 uur in Kerstendal

Whisky proeverij 26 november 20.00 uur in de huiskamer van Kerstendal. Aanmelden via aanmelden.kerstendal.nl

Wekelijks op de maandag in Kerstendal

18.15 uur Kwiek senioren gym , 20.00 uur repetitie symfonieorkest

Wekelijks op de dinsdagmorgen op de tennisbaan

9.00 tot 12.00 uur labeltoss

Wekelijks op de dinsdagmiddag in de parochiekerk

Repetitie van het gemengd koor van 13.30 tot 15.30 uur aansluitend koffie drinken

Wekelijks op de dinsdag in Kerstendal

19.00 uur sportclub Berg en Dal, 20.30 uur Dames gymclub Total Body, 21.30 uur Volleybal Nebo

Wekelijks op de dinsdagavond in Emmalaan 35

19.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal zie www.kundaliniyogabergendal.nl

Wekelijks op de woensdag in Kerstendal

10.00 – 15.00 open inloop en ontmoeting "de huiskamer" in Kerstendal. Er wordt een warme maaltijd gekookt en de lunch vangt om 12.30 uur aan en kost € 3,=. Koffie en thee € 0,75

10.00 uur Biljart, 10.45 uur BVO Bejaardengym, 213.30 uur Koersbal, 19.30 uur Biljart

Wekelijks op de woensdagavond in Emmalaan 35

19.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal

Wekelijks op de woensdagavond in de parochiekerk

Repetitie van kamerkoor Kalliope om 20.00 uur zie www.koorkalliope.nl

Wekelijks op de donderdagochtend om 9.30 uur dienst in onze parochiekerk

Met aansluitend gezellig koffiedrinken

Wekelijks op de donderdag in Kerstendal

14.00 uur Bridge, 20.00 uur Biljart.

Wekelijks op de vrijdag in Kerstendal

10.00 – 15.00 open inloop en ontmoeting "de huiskamer" in Kerstendal. Er wordt een warme maaltijd gekookt en de lunch vangt om 12.30 uur aan en kost € 3,=. Koffie en thee € 0,75

14.00 uur BVO Biljart, 19.00 uur repetitie Edelweisz, 19.30 Volleybal met Volleydal

Wekelijks op de zaterdag

8.30 uur zaterdag trim

Om de week op zondagochtend in de Emmalaan 35

9.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal

Wekelijks op de zondagochtend om 10.30 uur kerkdienst in onze parochiekerk

Met aansluitend gezellig koffiedrinken

Dagelijks kunt u de dierenweide bij de Vijverhof bezoeken

Via het internet forum Berg en Deel kunnen de inwoners van ons dorp spullen, tips of vraag en aanbod van hulp met elkaar delen. www.bergendeel.nl

Bent u ook benieuwd naar meer verenigingen, stichtingen of andere organisaties in Berg en Dal kijk dan op de volgende websites: www.dorpsraad.nl, www.kerstendal.nl en www.bergendalsbloei.nl.

Vechtpartij tijdens en na wedstrijd om KNVB-beker in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Tijdens en na de wedstrijd om de KNVB-beker tussen het tweede zaterdagteam van Germania tegen het vijfde elftal van SCH uit Nijmegen zijn de nodige klappen gevallen.

Het voorval deed zich voor vijf minuten voor het eind van de wedstrijd, toen Germania na een achterstand van 1-4 terug kwam tot een 3-4 stand. Daarop werd een speler van Germania neergehaald door een speler van SCH, waarbij hij ook nog schoppen tegen zijn hoofd kreeg. Het gevolg was wat duwen en trekken, dat vervolgens geheel escaleerde. Toen SCH-spelers in de gaten kregen dat het voorval gefilmd werd door een supporter van Germania, werd deze achterna gezeten door een aantal SCH spelers. De jongeman vluchtte de kantine in, wist via een andere deur weer buiten te komen en verschuilde zich in het bos bij de crossbaan. Intussen waren de SCH-ers in de kantine huis aan het houden, waarbij rake klappen vielen en glaswerk en barkrukken rondvlogen.

De kantinebeheerder van dienst liep diverse verwondingen op, omdat hij het vrijwillige barpersoneel beschermde. Zonder zich te douchen vertrokken de Nijmegenaren huiswaarts, omdat zij in de gaten kregen dat de politie gealarmeerd was. In totaal zijn aan Germania kant vier gewonden gevallen, die zich in het ziekenhuis hebben moeten laten behandelen, bij twee van hen kon vanwege de zwellingen niet vastgesteld worden of hun kaak en neus gebroken waren. Zowel de politie als KNVB zijn een groot onderzoek gestart.

Annie Arts-Arnts benoemd tot erelid KBO Ooij

Foto: Bert Beelen

OOIJ – Afgelopen zondagmiddag is op haar 90e verjaardag in dorpshuis De Sprong in Ooij mevrouw Annie Arts-Arnts verrast door enkele bestuursleden van KBO – afdeling Ooij.

Uit handen van voorzitter Sjef Wieland kreeg de jarige het erelidmaatschap van de KBO met de bijhorende oorkonde uitgereikt. Van bestuurslid Mientje Huisman mocht het kersverse erelid nog een fraai boeket bloemen in ontvangst nemen. Mevrouw Arts woont al geruime tijd in Gasthuis Sint-Jan de Deo in Millingen aan de Rijn.

DOORLOOP Berg en Dal Actief

Bond voor Senioren Breedeweg verwelkomt 300ste lid

BREEDEWEG - Het zat er al een poosje aan te komen dat in 2016 de drempel van 300 leden genomen zou worden, in oktober was het dan zover. De Bond voor Senioren Breedeweg heeft haar 300ste lid ingeschreven in de persoon van mevrouw Van Bergen–Hendriks.

De Bond feliciteerde het 300ste lid met een bloemetje (overhandigd door secretaris Tilly de Haardt) in de ontmoetingsruimte van de Bond voor Senioren 'De Goei.j Ka.mer' aan de Sint-Antoniusweg 8c. De bond bestaat inmiddels 45 jaar. Sinds het aantreden van het (deels) nieuwe bestuur in maart 2014 is de aanwas van het aantal leden in een stroomversnelling gekomen. De oorzaak van de ledengroei is onder andere de vorig jaar gehouden ledenwerfactie en het opstarten van een nieuwe activiteit het zogenoemde 'linedansen'. Dit is een enorm succes geworden.

Het bestuur denkt dat dit komt omdat veel senioren die geen partner meer hebben toch nog willen dansen (gezond voor lichaam en geest). Natuurlijk speelt ook de gezelligheid in onze Bruukse Vereniging een rol. Daar wordt over gepraat en dat levert ook de nodige leden op. De Bond heeft haar activiteiten uitgebreid met dansmiddagen en moet gezien de groeiende belangstelling en de behoefte aan een goede dansvloer hiervoor uitwijken naar De Mallemolen. In principe wil de Bond haar activiteiten in de Breedeweg zelf houden, voor bepaalde activiteiten is het verenigingsgebouw De Sleutel niet meer geschikt. Als we uitwijken naar het dorp wordt voor degenen, die daar behoefte aan hebben voor vervoer gezorgd. Bel of mail voor informatie secretaris Tilly de Haardt 024 3978339; t.haardt@upcmail.nl.

Omwonenden

't Zaaltje en

Bosduiveltje

vrezen overlast

HEILIG LANDSTICHTING – Negen omwonenden van dorpshuis 't Zaaltje en de gemeentelijke accommodatie 't Bosduiveltje vrezen de nodige overlast van komende en vertrekkende gasten die een ruimte hebben gehuurd of gaan huren in een van beide accommodaties.

De omwonenden uiten vooral hun zorg over de extra ruimte die aan de exploitatie van de accommodaties wordt gegeven en aan de verruiming van de horecamogelijkheden. Volgens woordvoerder Mark van 't Hof die insprak tijdens de raadsvergadering, is er in 't Zaaltje sprake van activiteiten die worden aangeboden die het verzorgingsgebied van Heilig Landstichting met haar 700 inwoners overstijgen. Een enkel voorbeeld is dat twee tafeltennisverenigingen uit Berg en Dal en Nijmegen trainen terwijl 1,5 kilometer verder een grote sportzaal voor enkel tafeltennissers aan de Luciaweg staat.

De verkeer- en parkeeroverlast spreekt van dien aard alsmede de rumoer bij aankomst en vertrek van de gebruikers en de rookpauzes die buiten plaatsvinden. Ook in het bouwplan van de renovatie van 't Zaaltje is volgens de omwonenden duidelijk te zien dat de omvang een regionaal verzorgingsgebied nodig heeft om te kunnen exploiteren. Volgens de bezwaarmakers is de huidige omvang van 't Zaaltje voldoende om de activiteiten van de dorpsvereniging en wellicht nog enkele extra te kunnen herbergen.

Tenslotte vragen de omwonende de gemeenteraad in het vast te stellen beleid de scheidslijn tussen paracommercie en commercie scherp te laten definiëren en te laten bewaken. Raadslid Johanna Brouwer (VOLG) liet de heer Van 't Hof weten dat 't Zaaltje niet groter wordt; wat er gesloopt is, wordt herbouwd. Ook volgens wethouder Erik Weijers verandert er aan de functie van 't Zaaltje niets. De gemeenteraad ging vervolgens unaniem akkoord met de vaststelling van de nota 'Ontmoeten en verbinden met accommodaties'.

Ondernemersfonds centrumondernemers Groesbeek

zo goed als rond

GROESBEEK – Als alles mee zit, moet het ondernemersfonds In Groesbeek onder de naam Bedrijveninvesteringzone (BIZ) op 1 januari in het centrum van Groesbeek van start gaan.

Momenteel is het GOV (Groesbeekse Ondernemers Vereniging) actief in Groesbeek waarbij slechts 36 van de 77 ondernemers vanaf restaurant Huis Valois aan de Dorpsstraat/Kloosterstraat tot bij kapsalon Mooi aan de Hoflaan zijn aangesloten. Het budget bedraagt 10.000 euro. Daarnaast is er grote behoefte aan mankracht voor het organiseren van de intocht van Sinterklaas, kerstmarkt, kerstverlichting en het opsieren van het centrum. Diegenen die niet mee betalen aan het GOV profiteren gewoon mee bij elke activiteit die het GOV organiseert.

Om een vuist te kunnen maken tegen onlineverkoop, zullen de winkeliers gezamenlijk moeten gaan investeren om het centrum aantrekkelijker te maken voor het winkelend publiek. Om samen de handen ineen te slaan moet het centrum van Groesbeek aantrekkelijker worden, dat ongetwijfeld voor een omzetverhoging zal zorgen. De huidige GOV-activiteiten zullen in 2017 gewoon doorgaan. Daarnaast zijn er plannen om bloembakken en rustbanken in het centrum te plaatsen en evenementen organiseren rondom de Vierdaagse.

Alle ondernemers in het centrum zullen een financiële bijdrage moeten leveren van 250 tot 1.000 euro per jaar afhankelijk van de WOZ-waarde. De gemeente Berg en Dal, die zelf 7.000 euro bijdraagt, zal de verplichte contributie innen. Verwacht wordt dat er jaarlijks zo'n 31.000 euro binnengehaald zal worden. In december zal nog eenmaal de draagkracht gemeten worden, waarna de ondernemers de knoop kunnen doorhakken. Met dit systeem betaalt iedere ondernemer een bijdrage en kan men op deze manier niet meer zonder te betalen meeliften. Als dit project slaagt, wordt er gekeken of dit ook in andere kernen van Berg en Dal opgezet kan worden.

Bergoord

BERG EN DAL - Aan de Oude Kleefsebaan bevonden zich twee dienstwoningen van de villa De Wijchert. De rechterdienstwoning gelegen aan het huidige Kerkplein wordt gekenmerkt door zijn afgeschuinde hoeken.

Het pand is opgetrokken in rode baksteen, doorspekt met gele banden. In het blauwe pannendak is met rode pannen een ruitpatroon aangebracht. De linkerwoning is in 1914 door de aannemers Leenders en Theunissen uit Berg en Dal verbouwd tot het plaatselijke patronaat. Links naast het patronaat bevond zich pension Bergoord van de familie Stroband.In de zestiger jaren was dit pension een onderkomen voor remigranten. In 1968 maakte een brand definitief een einde aan pension Bergoord, het hotel werd afgebroken. Op deze plaats staat nu De Meer­berg.

Struintuin Beek winterklaar

Foto: Joop Verstraaten

BEEK – De Struintuin in Beek kan er weer tegen. Een groep enthousiaste ' Struintijgers' heeft afgelopen zaterdagmiddag de handen uit de mouwen gestoken om de struintuin zoveel mogelijk winterklaar te maken.

Met het nodige tuingereedschap arriveerden de 'Struintijgers' in afwachting van de jeugd, maar die liet vanwege de herfstvakantie het werk zaterdag in de steek. Maar dat mocht voor de harde kern niet deren; deze ging -na eerst een beker koffie gedronken te hebben- aan de slag. Er werd opgeruimd, gesnoeid en de nodige onderhoud gepleegd zodat de struintuin er weer fantastisch bijligt.

Het is een prachtige tuin waarop menige wijkbewoner in den lande trots zou kunnen zijn. De inrichting is zoveel mogelijk aan de verbeelding van de kinderen overgelaten en om die reden zijn er klimbomen en stronken, trapveldje en daarnaast kan er een volleybalveldje gecreëerd worden. Als men door het riet loopt – wel aan te raden laarzen aan te trekken – komt men op een eilandje terecht en er kunnen in de struintuin op een bepaalde plaats hutten gebouwd worden.

Zes maal per jaar wordt er een werkzaterdag gehouden in de openbare natuurspeelplaats. Regelmatig worden er in en om de struintuin activiteiten georganiseerd. Zoals de midzomercampingnacht en met de burendag, aldus Jaap Groot, een van de Struintijgers. In ieder geval de struintuin mag na zaterdag weer gezien worden en ziet er weer piekfijn uit.

Sint-Jansberg krijgt er twee woningen bij

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Als het aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal ligt mogen er aan de Sint-Jansberg twee woningen gebouwd worden.

Het verzoek kwam van de eigenaar van het pand Grafwegen 8a om van de huidige bestemming 'Gemengd bedrijf' om te zetten in 'Wonen'. Echter om twee nieuwe woningen te kunnen bouwen moet er minimaal 1500 m2 bedrijfsbebouwing gesloopt worden, dat aan de Grafwegen niet wordt gehaald. Daar komt men niet verder dan 900 m2. Om aan de 1500 m2 te komen is een oplossing gezocht om het perceel Boersteeg 3 met een woning met meerdere gebouwen voor agrarische nevenactiviteiten erbij te betrekken. Het is de bedoeling dat daarvan 750m2 wordt gesloopt zodat aan de 1.500 m2 gekomen kan worden. De twee nieuwe woningen moeten wel zo dicht mogelijk bij de Sint-Jansberg gebouwd worden. Nu het college groen licht heeft gegeven kunnen de eigenaren een stedenbouwkundig bureau inschakelen, zodat de procedure voor een herziening van het bestemmingsplan voor beide locaties kan worden voorbereid.

Speciaalbierfestijn neusje van de zalm bij bierkenners

Foto: Joop van Barneveld

GROESBEEK – Het speciaalbierfestijn dat afgelopen zaterdag in de grote tent op het Marktplein werd gehouden is een succes geworden. Bierkenners uit heel Nederland, Polen, Denemarken en Griekenland waren naar Groesbeek gekomen.

Vooral Deense bezoekers waren speciaal voor deze gelegenheid afgereisd om deze tweede editie van het speciaalbierfestival mee te maken. In totaal hadden acht brouwerijen hun brouwsel in kramen uitgestald waaronder een brouwer uit het Belgische Moerkerke bij Brugge. Honderden echte bierkenners genoten met volle teugen van het brouwsel, dat naast de goudgele kleur ook veel in donkere kleur werd versmaad. Het 'Groesbeke bok' van de plaatselijke brouwerij D'n Drul viel bijzonder in de smaak bij de aanwezigen. Liefst zo'n 300 glazen werd van dit speciaal bier met een alcohol percentage van 6,8 procent aan de man gebracht. Ook de kaas – en worstschaaltjes die door de Groesbeekse brouwerij werden aangeboden, gingen als warme broodjes over de toonbank alsmede de diverse bierpakketjes.

Roland en Wilma van brouwerij D'n Drul zijn bijzonder tevreden over het verloop van de tweede editie, ook mede dankzij accordeonist Bart Eikhout. De Bierfeesten in Groesbeek kregen vrijdagavond een slechte start doordat het publiek de Hollandse Avond in de steek liet. Zaterdag tijdens het Speciaalbierfestival was het een bijzonder gezellige drukte en zondag was de tent bomvol tijdens de bierfeesten. Volgens Roland ging het zaterdagavond om kwaliteit en zondag om kwantiteit. Op naar de derde editie, aldus Roland van brouwerij D'n Drul.