GN Berg en Dal Heumen Mook

15 maart 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 15 maart 2019


Boek & Buffet in Millingen: samen eten en praten over boeken

Boek & Buffet. (foto: Marcel Krijgsman)

MILLINGEN - Houd je van lezen en lekker eten? Sluit dan op zondag 31 maart van 15.00 tot 17.00 uur aan bij de leeskring ‘Boek & Buffet’ in kulturhus ‘Den Ienloop’ in Millingen aan de Rijn. De middag staat in het teken van de Boekenweek met als thema ‘de moeder de vrouw’.

Laat je verrassen door een buffet van zoete en hartige hapjes en geniet van de verhalen die tussendoor worden voorgelezen uit bestaande Nederlandse literatuur. De organisatie van Boek & Buffet is in handen van de Bibliotheek Millingen, samen met een team van enthousiaste vrijwilligers. Tijdens het buffet wisselen de deelnemers van plek, zodat je met verschillende mensen een praatje kunt maken.

De kosten voor Boek & Buffet bedragen zes euro, graag contant betalen op de middag zelf. Aanmelden vóór 23 maart via boekenbuffetmillingen@gmail.com of een telefoontje naar 0481 355678.

Paasbingo vrienden Malderburch

MALDEN - Op dinsdag 9 april is er een paasbingo, die georganiseerd zal worden door de stichting Vriendenclub Malderburch in Malden. Deze stichting zet zich in voor de bewoners van het zorgcentrum.

De stichting organiseert diverse activiteiten het jaar door denk daar bij aan een oldtimerdag, muziekdag, bingoavonden en leuke kerstattentie.

"Wij willen alle kinderen en familieleden van de bewoners en natuurlijk ook andere bingoliefhebbers oproepen om deel te nemen aan deze leuke avond. De gehele opbrengst komt ten goede aan de activiteiten voor de bewoners. De zaal is open vanaf 19.00 uur, kaartverkoop vanaf 19.30 uur Koffie met iets lekkers staat klaar en tussen door komen ze nog rond met diverse hapjes. Dus als dit nog niet gezellig gaat worden Het adres is: Zorgcentrum Malderburch aan De Broekkant 16. Voor eventueel info: 06 25062865."

Ontevreden bewoonster sticht brand in isoleercel op Werkenrode

(foto: Waldi Rutten 112 nieuwsgroep) Foto: Waldi Rutten 112 nieuwsgroep

GROESBEEK – Een ontevreden bewoonster van een locatie van Pluryn op het terrein van Werkenrode heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond half een brand gesticht in een isoleercel waar ze op dat moment verbleef.

De brandweer van Groesbeek werd gealarmeerd. Toen deze er kwam, had de leiding inmiddels het brandje geblust. De brandweer heeft wel de boel geventileerd. Ook zijn er twee ambulances gekomen omdat het vermoeden bestond, dat de bewoonster de nodige rook had ingeademd. Ze is door ambulancepersoneel onderzocht. Het is niet bekend hoeveel schade het brandje in de isoleercel heeft aangericht. Ook is niet bekend op welke wijze de bewoonster een aansteker of lucifers heeft weten te smokkelen in de isoleercel.

Iconententoonstelling in museumpark Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING – Een iconisch beeld, wat is dat? Tot de verbeelding sprekend, is de gangbare uitleg van de term. De prachtige iconen van Piet van der Heide doen dat zeker en dat kunnen bezoekers zelf beoordelen op de tentoonstelling van zijn iconen van 16 maart tot en met 30 juni.

De tentoonstelling wordt gehouden in het Grieks Huis in het Museumpark Orientalis. De opening is op zaterdag 16 maart om 14.00 uur met medewerking van Iconendeskundige Bert Veldhuis. Het openingsprogramma is als volgt:
- Welkom door Erna van de Ven, directeur van Orientalis.
- Inleiding over de tentoonstelling door de maker Piet van der Heide.
- Uitleg over Iconen door Iconendeskundige Bert Velthuis.

Volgens de traditie van de Oosterse kerk worden iconen geschilderd op hout. Zij stellen Maria, Jezus of heiligen voor en nodigen de beschouwer uit tot gebed en meditatie.
Piet van der Heide was voor zijn pensionering werkzaam als docent Nederlands. Kloosterretraites en oosters-orthodoxe gezangen brachten hem in aanraking met de inspirerende wereld van de iconen. Al vele jaren bestudeert en schildert hij iconen, daarbij steunend op de lessen die hij volgde bij Bernard Frinking, Andrej Davidoff en Cristinel Paslaru. De iconen van van der Heide zijn diverse malen tentoongesteld. Hij schildert de iconen ook in opdracht van kerken en particulieren.

Reünie 100 jaar De Treffers

GROESBEEK – Wekelijks beleven Treffers supporters, spelers en oud-voetballers vol passie de wedstrijden van hun club De Treffers. Dit geldt voor het eerste elftal, maar zeker ook voor de overige senioren-, junioren- en pupillenteams.

Samen sporten en de wedstrijden beleven verbindt families, overstijgt generaties en passioneert jong en oud. In het jubileum jaar wordt die passie, die wij allemaal hebben voor het spelletje op een speciale reünie-avond, die gehouden wordt op vrijdagavond 4 oktober herbeleefd en gedeeld met elkaar. "Ben je supporter, speler of oud-voetballer en wil je graag bij deze unieke avond aanwezig zijn, heb je nog een leuk idee of activiteit voor deze avond, laat ons dit dan weten. Binnenkort hoort iedereen op welke wijze je kunt opgeven voor deze avond, de informatie hierover lees je op de site www.detreffers.nl en in de regionale media. Hebben we je enthousiast gemaakt neem dan contact op met Reunie 100jaar@detreffers.nl."

5 / 32

van 14 tot en met 20 maart

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS VISSEN. De maatschappelijke carrière van de vissen is een beetje een probleem. Vissen is namelijk hét teken van de werkloosheid. Niet dat ze niet van aanpakken weten. Ze kunnen werken als een paard. Maar hun draai vinden is het probleem. Het beste komen ze nog terecht in de hulpverlening. En met hun grote fantasie kunnen ze uitgroeien tot ware kunstenaars.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Voor het weekend maak je nog snel een soort eindspurt. Daardoor kun je in het weekend tevreden terugkijken op je werk. Na het weekend maak je nog wat losse klussen af. Op de 20e om 23:00 uur begint de lente en ook de ramperiode. Dat geeft nieuwe energie en je kunt nu een goed idee erdoor drukken.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aan de planeetstanden te zien begint voor jou het weekend al op vrijdag. Zondag is een uitgelezen dag om vooral aandacht aan elkaar te besteden. Het wordt een feest van herkenning! Maandag is rommelig maar op dinsdag en woensdag heb je geweldige ideeën die je meteen gaat uitvoeren.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Ondanks de tegenslagen van de laatste tijd heb je vrijdag te maken met een opsteker. Er kan dus toch nog iets goed gaan! In het weekend heb je te hoge verwachtingen. Wees in ieder geval blij met het goede gesprek dat je hebt op zaterdag. Maandag en dinsdag zijn goede dagen om te daten.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Donderdag kenmerkt zich door meningsverschillen. Leg je erbij neer, kreeft. In het weekend sta je voor een moeilijk dilemma. Daar valt 'omheen' te werken met creatieve oplossingen. Na het weekend maak je voorzichtig wat toekomstplannen. Op woensdag niet praten maar gewoon doen.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Aanstaande donderdag heb je de neiging om je ego op te blazen. Gelukkig bind je op vrijdag alweer in. Je weet dan beter te verwoorden wat je eigenlijk te zeggen hebt. Volgende week woensdag begint de lente weer en dat geeft jou een hoop nieuwe energie. Waar ga je die voor gebruiken?

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Donderdag voel jij je niet zo happy. Maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het goede gevoel dat je op vrijdag hebt. In het komende weekend praat jij zowaar over je eigen gevoelens. Na het weekend moet je hard werken, maar omdat je leuke collega's hebt is dat voor jou niet zo'n probleem.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Vrijdagavond is dé avond om uit te gaan. Lekker chillen met vrienden is het helemaal. In het weekend maak je contact met oude en nieuwe bekenden. De combinatie(s) lijken gewaagd maar het werkt wel. Na het weekend heb je indringende gesprekken die heel wat blootleggen. Doe er iets mee!

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Tot het weekend moet je nog even een paar zaken afronden. Dat doe je met veel flair. In het weekend lijkt de sfeer ontspannen maar spelen er onderhuids wel wat emoties. Ze benoemen is een goede zaak. Volgende week woensdag is een dag om door een ringetje te halen. Gebruik die dag goed.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Donderdag heb je de neiging om jezelf op te blazen. En dat terwijl dat nergens voor nodig is. Op zaterdag ben jij erg breedsprakig. Bedenk dat je je toehoorders hierdoor kunt verliezen. Maandag is een uitstekende dag om je betrokkenheid aan anderen te tonen. Woensdag ben je wat humeurig.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Eind van de week heb je veel energie en gebruik je die heel doelgericht. Op zaterdag kom je maar niet tot rust. Zoek op zondag iemand op waar jij je goed bij voelt. Dan kalmeer je vanzelf. Volgende week woensdag ben jij heel uitgebalanceerd. Emotie en verstand zitten dan gelukkig op één lijn.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Voor het weekend blaas je een oud project nieuw leven in. Je ziet het ineens weer helemaal zitten. In het weekend trek je op met oude bekenden. Maar je voelt je niet zo op je gemak. Bepaalde gewoontes storen je mateloos. Dinsdag en woensdag zijn goede dagen om je gedachten op een rij te zetten.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Op donderdag heb je even een dip. Maar op vrijdag verkeer jij in goed gezelschap en leef je helemaal op. In het weekend zegt je gevoel ergens 'ja' tegen maar je verstand blijft maar 'nee' zeggen. Laat het even rusten. Op maandag ga je goed om met andermans emoties maar op woensdag is het je teveel.

Geluidsnormen optochten polder binnen de perken...

REGIO - Het Helaho (optochtorganisatie van de vier polderoptochten) wil langs deze weg alle deelnemers van harte dankzeggen en feliciteren met het beheersen van de geluidsnormen tijdens de optocht.

Bij het uitreiken van de startnummers heeft de organisatie aangegeven wat voor hen, de organisatie en het publiek het belang is van het beheersen van de geluidsnormen. De organisatie is zeer ingenomen met het feit dat iedereen zich aan de normen heeft gehouden. Slechts enkele wagens waren iets over de norm. Het akoestisch bureau dat de geluidmetingen verrichtte, gaf echter aan dat deze overschrijdingen zo minimaal waren, dat ze niet behoren te worden bestraft. Zodra de volledige geluidsrapporten binnen zijn zal de organisatie de bewuste wagens wel attenderen op het feit dat ze eigenlijk nog iets te hard waren, maar nogmaals de organisatie is zeer tevreden met het resultaat en we hoeven geen officiële waarschuwingen of uitsluitingen te geven. Deelnemers bedankt.

Verwarde vrouw midden op de weg aangetroffen in Groesbeek

(foto: Waldi Rutten) Foto: Waldi Rutten

GROESBEEK – Een oplettende automobilist heeft in de nacht van zaterdag op zondag ter hoogte van de Dorpsstraat / Burgemeester Ottenhoffstraat in Groesbeek een vrouw midden op de weg aangetroffen.

Hij heeft met zijn auto de vrouw beschermd en vervolgens de hulpdiensten gealarmeerd. De politie arriveerde als eerste en heeft in afwachting van een gealarmeerde ambulance de vrouw in een warmtedeken gewikkeld. Na enige tijd begon de vrouw te zingen en te schreeuwen, terwijl ze nog op de weg lag. De vrouw is door ambulancepersoneel onderzocht maar dat zag geen reden haar naar een ziekenhuis te vervoeren. De politie heeft uiteindelijk de vrouw in de politieauto weten te krijgen, waarna ze is teruggebracht naar de instelling van Pluryn, waar ze verbleef.

Polderschuupers bezoeken oudste inwoner van Kekerdom

(foto: Gerard Walvoort) Foto: Gerard Walvoort

KEKERDOM - Het is traditie dat de carnavalsvereniging De Polderschuupers op bezoek gaan bij de oudste inwoner van het dorp.

Op 5 maart gingen enkele bestuursleden samen met prinses Esther Wolvers en jeugdprinses Sophie met haar pages Annemiek en Roos-Marijn opnieuw op bezoek bij de 85-jarige mevrouw Diet Kersten aan de Jan Arntzstraat. Hier werden ze hartelijk ontvangen. Mevrouw Kersten woont al 61 jaar in Kekerdom en maakt nog graag een praatje. Ze is nog fit en goed ter been en gaat dan ook regelmatig met de bus naar haar zoon in Nijmegen, waar ze dan ook gelijk een bezoekje aan de markt brengt. Van prinses Esther en jeugdprinses Sophie kreeg ze de persoonlijke onderscheiding vergezeld van een tas met gebruiksartikelen. Ze was blij met het bezoek, volgend jaar hoopt ze weer een bezoek van de Polderschuupers mee te mogen maken, na afloop werd mevrouw Kersten bedankt voor de gastvrijheid.

Paaslunch voor mantelzorgers in Berg en Dal

BERG EN DAL – Mantelzorg Berg en Dal organiseert op woensdagmiddag 10 april een paaslunch voor alle mantelzorgers in de gemeente Berg en Dal.

Gezamenlijk genieten van samen lekker eten en van elkaars gezelschap, is de bedoeling. De paaslunch is van 12.00 tot 13.30 uur en wordt gehouden in Hotel Millings Centrum aan de Heerbaan 186 in Millingen aan de Rijn. De zaal is al om 11.45 uur geopend. Heeft men vervoer nodig dat kan geregeld worden als men dit uiteraard kenbaar maakt. Opgeven voor deze paaslunch kan men tot woensdag 3 april via het telefoonnummer 085 0406066 of via de mail; info@mantelzorgbergendal.nl.

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen.

Ruim 65 procent in gemeente Berg en Dal aangesloten

op glasvezel

BERG EN DAL - Al ruim 65 procent van de huishoudens in de gemeente Berg en Dal is aangesloten op glasvezel. Dat blijkt uit recente gegevens van onderzoeksbureau Statix. Hiermee loopt Berg en Dal flink voor op het landelijk gemiddelde van 38 procent. De verwachting is dat ook het buitengebied de komende 2 jaar in rap tempo toegang krijgt tot glasvezel. Het stedelijk gebied laat nog wat langer op zich wachten, zo meldt Internethunter.nl.

Hoe staat het ervoor met glasvezel in Nederland? Het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland groeit gestaag. Vorige maand werd de driemiljoenste aansluiting bereikt in Aalten (Gelderland). Van de 8 miljoen huishoudens zijn er op dit moment driemiljoen aangesloten op het glasvezel netwerk. Dat komt neer op 38 procent. Ruim vijfmiljoen huishoudens hebben nog geen toegang tot glasvezel, en moeten het nog doen met ADSL en de kabel. Opvallend is dat minder dan de helft van de huishoudens die toegang hebben tot glasvezel (46 procent) hier daadwerkelijk gebruik van maken.

Groei aansluitingen in buitengebied
De laatste jaren hebben met name de buitengebieden een flinke inhaalslag gemaakt. Het gaat hierbij om minder bevolkte gebieden in onder andere Overijssel, Drenthe en Groningen. Zo is op dit moment ruim 80 procent van de woningen in Overijssel aangesloten op glasvezel. Dat komt omdat de noodzaak voor een snelle en stabiele internetverbinding in deze buitengebieden groot is. De bestaande internetverbindingen (vaak ADSL) zijn zo traag dat de meest eenvoudige dingen als een online filmpje kijken al problemen opleveren. Stratix verwacht dat binnen twee jaar vrijwel alle Nederlandse buitengebieden zijn aangesloten op glasvezel. In 2018 werden ruim 150.000 woningen in het buitengebied aangesloten op glas.

Stedelijk gebied blijft achter
Het stedelijk gebied blijft achter als het gaat om het aantal nieuwe glasvezelaansluitingen. De aanleg is hier minder rendabel, en de noodzaak een stuk kleiner. De bestaande kabelaansluiting biedt een prima verbinding waardoor de roep om glasvezel hier een stuk kleiner is. Specialisten verwachten dat het nog wel tien jaar kan duren voordat ook de stedelijke gebieden om zijn naar glasvezel.

Schoorsteenvegen door vader en zoon Driessen, 1959

(foto: Gerrie Driessen) Foto: Gerrie Driessen

Op 75-jarige leeftijd is de oud-aannemer/metselaar/ café en pensionhouder Gerrit Driessen nog kras genoeg om een schoorsteen te vegen. Via het dakraam van de tweede verdieping van de herberg In De Locomotief, is hij in de dakgoot gestapt. Daar beklom hij een tegen het schuinoplopende dak opgestelde dakladder, om zo bovenop het met dakleer bekleedde dak te komen.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek.

Ofschoon aannemer -metselaar, was Gerrit vroeger niet te beroerd om schoorstenen te vegen. Zeker in de slechte jaren dertig, de crisistijd, toen er weinig werk voorhanden was en een halve cent nog waarde had. Voorbeelden hiervan zijn te lezen in zijn kas-en werkboeken uit die periode: Opperman 4 ½ uur gewerkt, uitbetaalt f. 1,57 ½ cent. Verder blijkt dat hij regelmatig werk verrichtte op het Hollands – en Duits klooster. Op 9 mei 1934: St. Josephhuis (Klooster Mariëndaal) schoorstenen en keukenverwarming geveegd fl. 1,25 (55 eurocent). Oktober 1935: R.K. Meisjesschool, Kloosterstraat. Geveegd de schoorstenen van het schoolgebouw, 14 stuks á 60 cent = fl. 8,40. (4 euro). Op 3 aug. 1942 noteert Driessen:' Het Liefdegesticht, de schoorsteen van de keuken geveegd f 1,00. En op 21 oktober: schoorstenen van de verwarming en de boerderij geveegd f.2,50. **

In 1959 wordt Gerrit Driessen (1884-1976) geholpen door zijn zoon Walter (1941-2012) die schilder van beroep is. Als vanouds wordt de schoorsteen geveegd met een touw waaraan een ijzeren bal en een 'haffel' dennentakjes is vastgemaakt. Door het touw met die takjes door de schoorsteen op en neer te trekken werd het roet los geschraapt. De foto is gemaakt door de de auteur van dit stukje, die toen 23 jaar was. Na een paar jaar als schilder gewerkt te hebben assisteert hij zijn vader in het horecabedrijf. Links van de Dorpsstraat, achter bomen, staat het café annex winkel van de bakker Jo Wijers (Den Doop) tegenwoordig restaurant en cafetaria. Naar rechts is het winkelpand van de kleermaker H. Derks en een houten noodwoning zichtbaar. Op die plek is later het Dorpsplein gesitueerd en op plek van de herberg het gemeentehuis.

Kleuters Adelbrecht – Windekindschool supporters van schoon

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De kleuters van de Adelbrecht – Windekindschool aan de Cranenburgsestraat zijn maandagmorgen met z'n allen op pad gegaan om het zwerfvuil in speeltuin 't Groeske te lijf te gaan.

Eerst werd maandagmorgen het thema afval behandeld met lesmateriaal van 'Aan de slag met afval', waarna ze gewapend met hesjes met als tekst 'Ik ben supporter van schoon', handschoenen, vlaggen en vuilniszakken de speeltuin in gingen. Naast plastic en ander afval viel het de leerkrachten op, dat er veel lege drankflessen werden aangetroffen. Misschien zijn dat nog de naweeën van carnaval, aldus juf Linda. "Wij hadden de kleuters van te voren duidelijk gemaakt dat ze kapotte flessen en glaswerk moesten laten liggen en daar hebben ze ook gehoor aan gegeven." Het park kan er voorlopig weer tegen dankzij de 70 kleuters van Adelbrecht – Windekindschool en haar leerkrachten.

Geopaden: Wandelen in een landschap uit de pré-historie

REGIO - In de Saale ijstijd, 300.000 tot 130.000 jaar geleden, stuwde landijs uit Scandinavië enorme aardmassa's op. In het heuvelgebied Nijmegen-Mook-Gennep-Kleef zijn veel kenmerken uit die lang vervlogen tijden herkenbaar. Geopaden.nl biedt een website over dit stuwlandschap met onder andere een aantal interessante wandelingen en een fietstocht. Elke derde woensdag van de maand wordt een excursie aangeboden.

Honderden meters dikke ijslobben van enorme landgletsjers uit Scandinavië drukten de onderliggende riviersedimenten op tot meer dan 100 meter hoge heuvels. De ijsgrens liep in die tijd van Haarlem via Nijmegen, Kleef en Krefeld naar Düsseldorf. Het ijsfront en de heuvelrug dwongen de Rijn vanaf Düsseldorf in een meer westelijke loop: het huidige Niersdal. Bij Gennep vormden de Rijn en de Maas samen één rivier. Nadat de gletsjers zich terugtrokken, bleef een gebied achter met heuvels van meer dan 100 meter hoog. Smeltwater had in de bevroren ondergrond diepe dalen uitgesleten, die droogvielen toen de bodem ontdooide. Aan de voet van de heuvels werden spoelzandvlaktes gevormd. Vele tienduizenden jaren later hernam de Rijn zijn oude loop, brak door de stuwwal tussen Elten en Kleef en vormde de Gelderse Poort.

Dit stuwwal landschap is een geotoop: een gebied met bijzondere aardkundige (geologische) kenmerken. Door tienduizenden jaren erosie resteert daarvan het huidige landschap met heuvels tot 90 meter hoogte, uitgestrekte bossen, heidevelden, stille meertjes, diepe droogdalen en kabbelende beekjes. Door geopaden te wandelen kunnen we genieten van de prachtige natuur. Daarnaast worden de landschappelijke kenmerken van het natuurgeweld uit de ijstijd beschreven. Op geopaden.nl is uitgebreide informatie te vinden. Ook zijn routebeschrijvingen en GPS bestanden te downloaden.

Elke derde woensdag van de maand organiseert Geopaden.nl een 3-4 uur durende excursie. Op 20 maart vanaf de bovenrand van het stuwwalplateau in Groesbeek door het Kraaiendal, één van de fraaiste droogdalen, tot de spoelzandvlakte bij het zweefvliegveld Malden en via Dekkerswald terug naar het beginpunt.

Start: 10.30 uur in Groesbeek, bovenaan Stekkenberg waar Nijmeegsebaan overgaat in Nieuweweg bij Bosbesstraat en het begin van de Maldensebaan. Aanmelden hoeft niet. Meer info: geopaden.nl. Onder 'agenda' wordt gemeld als de excursie niet doorgaat.

Je (groot)ouders 60 jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestigjaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

Lichtoptocht Millingen andersom

MILLINGEN - De lichtoptocht in Millingen zal deze keer precies andersom worden gereden. Het opstellen van de wagens is dus op de Rijndijk tot aan de afslag Van Lijndenstraat (net als bij de gewone optocht).

Van daar trekt de optocht via de Van Lijndenstraat, Heerbaan, Ruijsdaelstraat, wethouder Arntzstraat, wethouder Koenenstraat, burgemeester Hermsenstraat linksom, Burg Eijckelhofstraat richting Gelderse Poort, Rijndijk. Bij de Van Lijndenstraat gaan de deelnemers van de wagens af en kunnen dan via de Van Lijndenstraat weer het centrum bereiken. De wagens kunnen vervolgens via de Rijndijk Molenveld worden afgevoerd. De optocht zal om 20.11 uur starten en om kwart over acht al in de Heerbaan zijn.

"In goed overleg met de Werkgroep Autisme Millingen (WAM) gaan we proberen het laatste stukje van de optocht echt geluidsarm te maken. Tijdens de optocht is maximaal 90 Dba toegestaan. We willen vanaf het opdraaien van de Burg. Eijckelhofstraat tot aan de Rijndijk het geluidsniveau terugbrengen naar 80 Dba. Dat lijkt weinig verschil, maar u zult merken dat het verschil in geluidsniveau dan aanzienlijk is. Wij willen het experiment uiteraard met de deelnemers tevoren goed doorspreken. Daarom zullen we ook deze keer de startnummers uitreiken in de Reinhal aan het Ons Genoegenpad. We willen dit doen op dinsdag 26 maart om 20.00 uur. Groepen kunnen het startnummer afhalen tussen 19.00 en 19.45 uur in de Reinhal."

Cappella Amsterdam brengt ode aan De Wert

Cappella Amsterdam. (foto: Annelies van der Vegt) Annelies van der Vegt

BEEK - Zaterdag 23 maart treedt Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss op in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek. Op het programma staan werken van Giaches de Wert en Arvo Pärt.

Aanvang 20:15 uur, toegang kost 23,00 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek (alleen contante betaling), Boekhandel Roelants in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl. Voor studenten en CJP tot 27 jaar is de toegangsprijs 10 euro. Reductiekaarten zijn, op vertoon van legitimatie, alleen verkrijgbaar bij de kassa in de kerk.

Giaches de Wert (1535-1596) is een vergeten parel onder de componisten die wij nu kennen als vertegenwoordigers van de Vlaamse polyfonie. Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het madrigaal en liet een groot oeuvre van wereldlijke madrigalen en geestelijke werken na. En aan die sacrale werken brengt Cappella Amsterdam een ode, in zeven motetten en een mis. Deze zelden uitgevoerde muziekstukken zijn ‘herontdekt’ door chef-dirigent Daniel Reuss. Tijdens het concert worden ook twee werken uitgevoerd van Arvo Pa¨rt: Da pacem Domine & Magnificat. Pärts muziek is als balsem voor de ziel en daardoor bij een grote schare muziekliefhebbers zeer geliefd.

Onder leiding van Daniel Reuss heeft Cappella Amsterdam zich ontwikkelt tot een professioneel kamerkoor van internationale faam. Het repertoire en de expertise reikt van stokoude tot gloednieuwe muziek. De jonge, lenige koorklank van Cappella Amsterdam zorgt voor uitvoeringen vol puurheid en directheid. De luisteraar wordt moeiteloos meegevoerd naar een onvergetelijke muzikale belevenis.

Peutercafé Leuth: Gezellig samen eten

LEUTH - Op maandag 1 april is er een peutercafé in het kulturhus van Leuth. Elke keer opnieuw is het gezellig druk met kinderen en volwassenen. Waar gaat het deze keer over?

Herken je dat? Je peuter is twee en zegt nee. Nog een hele uitdaging om hier mee om te gaan. Ook qua eten. Als ouder wil je graag dat hij of zij gevarieerd eet en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar hoe doe je dit? Wat zou kunnen helpen? En wat is eigenlijk goede voeding?

Op maandag 1 april (het is geen grap) komt Anneke Drieënhuizen graag langs op het peutercafé in Leuth om hier met elkaar over te praten. Anneke is als jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau in Millingen voor velen ‘een bekend gezicht’. Iedereen is welkom op de bijeenkomst: 'gezellig samen eten?!' op 1 april in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4, van 10.00 tot 11.30 uur. "Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa’s / oma’s of gastouders ontmoeten. Voor dit peutercafé hoef je je niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen. Daarbij is het gratis en de koffie en thee staat voor je klaar!"

Nostalgie verdwenen

(foto: Henk Burgers)

BEEK - In De Smorenhoek werd op dinsdag 5 maart een nieuw transformatiehuisje geplaatst.

Ondanks pogingen om het oude huisje te redden zal dit stukje nostalgie ook weer verdwijnen. Maar met dit nieuwe huisje hopen we er weer jaren tegen te kunnen.

De buurtreporter Henk Burgers.

Bedrijventoernooi BC Groesbeek voor stichting Letje

GROESBEEK - BC Groesbeek houdt op 14 april een Badminton Bedrijventoernooi.

"Verzamel de gezelligste en enthousiaste spelers van je bedrijf en schrijf je in! Naast het feit dat je sportief bezig bent en kunt netwerken, ondersteun je ook het goede doel. De opbrengst van het toernooi gaat naar het goede doel. Deze keer is dat stichting Letje. We kennen allemaal de vreselijke ziekte Anorexia Nervosa. De behandeling van deze ziekte is niet eenvoudig en duurt lang. Stichting Letje (www.stichtingletje.nl) ondersteunt onderzoek naar Anorexia Nervosa, geeft hier voorlichting over, biedt ondersteuning aan mensen die te maken hebben met deze ziekte en ondersteunt organisaties die anorexia patiënten begeleiden en opvangen."

Bedrijventoernooi

Elk bedrijf kan zich inschrijven. Meerdere teams per bedrijf zijn toegestaan. Een team bestaat uit vier spelers (heren en/of dames). Spelers dienen 15 jaar of ouder te zijn. De inschrijfkosten zijn 150 euro per team. Dit is inclusief het gebruik van rackets en shuttles, koffie/thee bij ontvangst, twee consumpties perpersoon en afsluitend een buffet. Inschrijven kan uitsluitend middels het inschrijfformulier dat te vinden is via de website www.bcgroesbeek.nl. Deelname is definitief indien het volledig ingevulde inschrijfformulier en de inschrijfkosten ontvangen zijn. Hoofdzaak is een sportief toernooi; iedereen kan deelnemen!

Sponsoren

Wil je het toernooi en het goede doel sponsoren? Dat kan op verschillende manieren. Bekijk daarvoor het sponsorformulier (www.bcgroesbeek.nl) en maak een keuze op welke wijze jij het toernooi en stichting Letje wilt ondersteunen.

Programma
10:15 uur: Opening door burgemeester Mark Slinkman

10:30 uur: Aanvang toernooi tot ongeveer 16:00 uur

12:45 uur: Veiling ten bate van stichting Letje.

Onder andere zal geveild worden:

-Een gesigneerd keepersshirt van Barcelona, beschikbaar gesteld door Jasper Cillessen.
-Voetbalschoenen, beschikbaar gesteld door Jasper Cillessen.
-Gesigneerde keepershandschoenen, beschikbaar gesteld door Jasper Cillessen.
-Gratis gebruik van een BMW i8 voor een weekend (exclusief brandstof).
-Gratis gebruik van een Mini-cabrio voor een weekend (exclusief brandstof).
-Gehele dag gratis gebruik van een BMW-7-serie met chauffeur op een werkdag (maandag-vrijdag)

16:00 uur: Livemuziek van duo Sunday uit Groesbeek.
16:30 uur: Prijsuitreiking en aansluitend uitreiking sponsorcheque aan stichting Letje.
17.00 uur: Warm en koud buffet voor genodigden.

Daarnaast kunt u op 14 april voor de prijs van vijf euro onder begeleiding een ritje maken in een BMW i8, beschikbaar gesteld door BMW Ekris in Arnhem (denk aan een geldig rijbewijs!). De opbrengst ervan gaat volledig naar stichting Letje.

De beukenboom -die iedere boswandelaar kent- is gesneuveld

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Met een klap die tot in de verte gehoord moet zijn, is zondagmiddag de alom bekende ruim 200 jaar oude beukenboom gesneuveld door de rukwind die meerdere bomen heeft geveld.

De kolossale boom staat vlak naast de bank bij het spoor nabij boswachter Meesters en de speelweide moet geplant zijn – volgens kenners – in 1863. In zijn 138-jarig bestaan heeft de boom al het een en ander meegemaakt gezien zijn dikke uitstolsels die op diverse plaatsen zichtbaar zijn. Ook is er in het verleden brand gesticht in een inkeping van de boom, daarvan zijn de resten nog duidelijk te zien.

'Het is een van de oudste beukenbomen in het Groesbeekse bos', laat Jan Meesters weten. Het is een typische landgoedbeukenboom boom, die toentertijd is geplant bij het landgoed Wolfsberg. Bij iedere laan staan beukenbomen, weet Jan te vertellen. "Ik vermoed dat de boom is aangetast door paddenstoelen en als ze dan niet meer groeien, dan worden ze een prooi van de windvlagen. Hij heeft bij de val weinig schade aangericht, alleen de beukenboom die achter de beuk stond, heeft wat takken moeten verliezen. Ook is hij rakelings langs de bank – waar in de zomer veel mensen uitrusten – terecht gekomen.

In de rij voor Irmadammekes tekeningen in 't Soetrijck Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vrijdagmiddag was de 39-jarige Irma Boekhorst uit Nijmegen te gast in de nieuwe chocolaterie en exclusieve snoepzaak 't Soetrijck in winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek.

Irma was uitgenodigd in verband met de opening van de zaak. Zij staat in de hele regio en zelfs ver daarbuiten bekend als ontwerpster en tekenares van de Irmadammekes het veelzeggende poppetje dat op alle soorten serviesgoed, schalen en borden van gezinnen en families voor geboorte, huwelijk, moederdag, kerstmis et cetera. Maar ook op huisnummers en niet te vergeten kalenders komt Irmadanmmeke steeds meer voor.

Vrijdagmiddag stond men in de rij om een persoonlijk gemaakte Irmadammeke te bemachtigen in 't Soetrijck. Zij tekende ter plaatse de gehele gezinssituatie van diegene, die voor haar stonden; dit tot groot genoegen van de aanwezigen. Zij kregen dan ook de Irmadammekes tekeningen mee naar huis en zullen er ongetwijfeld een mooi plaatsje krijgen. Zo ook de tekening voor de 5-jarige Daan en de bijna 4-jarige Evy Blom uit Groesbeek. De bordjes met de Irmadammekes zijn ook verkrijgbaar bij 't Soetrijck, die er vervolgens een lekker cadeau van maken.

13 / 32

14 / 32

Derde Tributenight in O.E.V.

MILLINGEN - Sluit je ogen tijdens een optreden van Be Floyd en je zuilt dezelfde sensatie ervaren als was je bij een optreden van Pink Floyd. Licht, geluid, zang, instrumentatie alles in perfecte balans in een show waarbij de grootste 'meesterwerken' voorbij zullen komen.

Op het ene moment wat 'spacey' passages afgewisseld door krachtige passages maar ook de melodie lijnen zoals vertolkt door David Gilmour en de momenten van totale gekte (madness) bekend van Roger Waters. Deze Belgische Tribute band staat bekend als een van de beste Pink Floyd-tributes en mag zich continue verheugen op uitverkochte zalen.

Na dit optreden is het de beurt aan Not The Rolling Stones. Waarvan deze groep een tribute is laat zich natuurlijk zeer eenvoudig raden. Not The Rolling Stones is een Britse band die in eigen land in het kielzog van de echte Stones furore maakt. Vocaal en instrumentaal imiteren ze hun idolen fenomenaal en als je de leadzanger van deze band ziet optreden denk je dat het de tweelingbroer van Mick is. Echte Stones fans zullen voor deze band warm lopen!

De Tributenight vindt plaats 21 april in zaal O.E.V., Heerbaan 190 in Millingen aan de Rijn. Kaarten (voorverkoop 17,50, zaal 20 euro) via Primera Millingen (bij de AH) of via Spar Looyschelder, Kerkplein 9 in Leuth. Inlichtingen: www.oev-millingen.nl of j.heijmink1@chello.nl.

Drukte in chocolaterie en exclusieve snoepzaak in Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Enkele honderden mensen hebben inmiddels al een bezoek gebracht aan de nieuwe chocolaterie annex exclusieve snoepzaak 't Soetrijck in winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek.

Vrijdagavond werd de nieuwe aanwinst van het winkelcentrum officieel geopend door wethouder Irma van de Scheur, die de uitbaters Mandy en Wesley Simons complimenteerde met de fantastische zaak. Deze zaak is een aanwinst in Groesbeek en zorgt ervoor dat de leegstand in winkelcentrum Bellevue bijna tot het verleden behoort, aldus Van de Scheur. Mandy en Wesley werden overladen met bloemstukken en cadeaus. Vrijdag en zaterdag was het een drukte van jewelste door mensen die een kijkje kwamen nemen in het Luilekkerland van Groesbeek. Met regelmaat ontstonden er files aan de kassa. Op zo'n drukte had niemand gerekend.

Geeft u twee kinderen 'De vakantie van hun leven'?

Kinderen uit 2018. (foto: Peter Keemers)

REGIO - Van zondag 9 tot 29 juni komen hopelijk 42 arme Bosnische kinderen naar deze regio om hier de 'vakantie van hun leven' te beleven. Stichting Kinderhulp Bosnië heeft nog dringend gastgezinnen nodig om dat mogelijk te maken. Daarom doen wij een beroep op u!

Een gastgezin hoeft niets speciaals te doen, want de kinderen ervaren het wonen in een doorsnee Nederlands huis, speelgoed, ruimte om te spelen, fietsen, maar vooral het 'gewone' gezinsleven als iets buitengewoons. Dat alleen al bezorgt hen de tijd van hun leven. Ook voor u en vooral uw kinderen is dat een zeer dankbare ervaring.

Stichting Kinderhulp Bosnië verzorgt tijdens het verblijf twee tot drie keer per week een activiteit, meestal in de vorm van een dagprogramma. Ook is 24 uur per dag begeleiding uit Bosnië beschikbaar die indien nodig als tolk fungeert of kleine of grote problemen helpt op te lossen.

De kinderen die naar Nederland komen hebben het enorm moeilijk. Een onderbreking van de uitzichtloze situatie voor de kinderen uit dergelijke gezinnen is van groot belang voor hun toekomst. Met een vakantie beleven deze kinderen letterlijk een onvergetelijke tijd. Zij en de familie in Bosnië zullen zich hun gastgezin en hun tijd in Nederland altijd blijven herinneren.

Na contact via de mail of telefoon wordt een afspraak met u gemaakt om alles door te nemen. Pas hierna besluit u of u definitief gastgezin wil worden. Voor informatie kunt u contact opnemen met Amela Tatarevic, 06 49944317 of via email: kinderhulpbosnie@hotmail.com of www.kinderhulpbosnie.nl.

Wielewaal en Mikado zingen in protestantste kerk Groesbeek

(foto: Hennie Smit-Locht) Hennie Smit-Locht

GROESBEEK - Zondag 24 maart zingt het koor van Pluryn ‘De Wielewaal’ samen met het Jeugdkoor ‘Mikado’ in de kerkdienst van de protestantse kerk van Groesbeek, Kerkstraat 18.

De viering is voorbereid door bewoners van Pluryn. Eugène Ceulemans is de dirigent van het koor. Jenny Botter speelt op de dwarsfluit en Arie Hogendoorn op het orgel. Het thema van de viering is ‘vriendschap’. Wat doe je als je vrienden van elkaar bent? Zijn vrienden ook weleens boos op elkaar? Over dat en nog veel meer gaat het in de viering. We luisteren naar het koor, we zingen samen, we bidden, steken kaarsen aan, we collecteren voor arme mensen in Cuba en we luisteren naar een mooi verhaal uit de Bijbel. De kerkdienst wordt geleid door da. Janneke Ruijs. Het zal een mooie, vrolijke en spontane viering worden.

Iedereen is welkom op zondag 24 maart -jong en oud, kerkelijk of niet-kerkelijk - bij deze viering, die begint om 10.00 uur. De kerk is open vanaf 9.30 uur.

Die goldenen Perlen der Blasmusik

Die Original Maastaler. (foto: E Collaris) E Collaris

REGIO - Op 24 maart vindt voor de vijfde maal 'Die goldenen Perlen der Blasmusik' plaats. Een unieke samenwerking tussen De Fraps uit Leuth en Die Original Maastaler uit Heijen in de Duitse plaats Keeken (bij Kleef).

Vanaf 14.00 uur verzorgen de twee kapellen een gevarieerd programma met Egerländer- en Böhmische muziek. Wilt u genieten van enkele gezellige uurtjes muziek? Dat kan in Das Schützenhaus des Schützenverein Keeken, Düffelgaustrasse 18 in Keeken. De entree bedraagt 2,50 euro.

Mariagrotje in zee van bloemen

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Dankzij de Groesbeekse carnavalsvereniging 'Wej Kunne Da Ok' is het Mariagrotje in de tuin van Mariendaal aan de Mariendaalseweg / Stationsweg veranderd in een ware bloemen zee.

De carnavalsvereniging had het idee van het Mariagrotje (dat in ere hersteld is) en er weer de Groesbeekse processie bij hoort zoals vroeger. De processie werd op een voortreffelijke wijze uitgevoerd met tal van bloemen, die waren verzorgd door Bianca Peters van 't Margrietje. De leden van de carnavalsvereniging hebben na de carnaval besloten de bloemen uit eerbetoon aan Maria het grotje mee op te sieren, dit ook voor de bezoekers van het grotje. Als de bloemen verwelkt zijn zullen de leden van de carnavalsvereniging ervoor zorgdragen dat ze worden verwijderd.

Hoogwerker Groesbeekse brandweer verwijdert loshangende tak boven Nieuweweg

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Voorbijgangers constateerden woensdagmiddag 6 maart dat er een afgebroken tak van een grote boom langs de Nieuweweg gevaar voor het verkeer zou kunnen opleveren als hij zou vallen.

De tak hing zou en zou ieder moment volgens de melder kunnen vallen. Daarop werd de brandweer van Groesbeek gealarmeerd die met een hoogwerker ter plaatse kwam. Het verkeer op de drukke Nieuweweg werd tijdelijk over een baanvak geleid. Een brandweerman zorgde ervoor dat het verkeer wisselend kon doorrijden. De tak hing niet helemaal los, maar moest afgezaagd worden zodat hij geen gevaar meer voor de weggebruikers kon opleveren. Donderdagmorgen 7 maart moest de brandweer van Groesbeek weer uitrukken. Ditmaal was het een omgewaaide boom die de Oude Kleefsevbaan geheel versperde. Nadat de brandweer de boom verwijderd had, kon het verkeer weer ongestoord doorgaan.

Wind tegen op de Waal

(foto: Bert Roodbeen) Foto: Bert Roodbeen

OOIJ - Door het stormachtige weer in het afgelopen weekend verdwenen op de Waal zelfs duwbakken soms uit het zicht door het omhoog spattent boegwater.

Suzannes gratis naar Koningsdag De Wolfsberg

GROESBEEK - De Wolfsberg in Groesbeek heeft VOF De Kunst weten te strikken voor het oranjefeest in de tuin op Koningsdag. En dat is bijzonder, want de Nederlandse band toert dit jaar langs de popzalen.

Het is precies 35 jaar geleden dat de wereldhit 'Suzanne' uitkwam. Deze debuutsingle van VOF De Kunst kwam op nummer 1 binnen in de nationale hitparade en wereldwijd werden er meer dan driemiljoen platen van verkocht. En omdat al die Suzannes tot op de dag van vandaag worden toegezongen met dit lied, krijgen ze bij De Wolfsberg gratis entree. Ook als je Susanne, Susan, Suzan of Suus heet ben je welkom. Stuur een berichtje naar evenementen@dewolfsberg.nl en op 27 april mag je uit volle borst mee-blèren tijdens een gratis Koningsfeest 2019.

Ook 'Eén kopje koffie', 'Retour Sneek' en 'Oude liefde roest niet' zijn van VOF De Kunst. Bovendien mixt de band eigen nummers met andere Nederlandstalige hits uit de jaren 80, waarvan iedereen zonder aarzeling het refrein kan meezingen. Behalve de vermakelijke feel-good nederpop van VOF De Kunst staat Bouke en de 12-mans ElvisMatters band op het programma. Met hits uit de jaren 60 en 70, waaronder klassiekers van Elvis, maar ook het repertoire van onder andere Johnny Cash, Roy Orbison en Tom Jones.

Afsluiter van het feest is Daredevils, een mashup coverband die al enkele jaren onder het management van The Dirty Daddies meedraait in het live circuit. In anderhalf uur laat de band zien dat klassiekers perfect samensmelten met de nieuwste hits en wisselt ze creatief Bon Jovi met Katy Perry en gaat ze van Taio Cruz naar Golden Earring. Is je naam helaas niet Suzanne? Tickets zijn voor 16 euro verkrijgbaar via www.tributeparty.nl.

Zalmpodium presenteert: 'Duo Piano é Flauto'

MILLINGEN - Het is alweer drie jaar geleden dat Jan en Elly bij ons in het mooie kerkje aan de Zalmstraat 8 in Millingen speelden. Het programma heette toen 'Van Bach tot Beatles' maar Duo Piano é Flauto hebben een heel nieuw programma samengesteld dat ook weer met Bach begint maar nu dan tot Bernstein! Denk maar aan het mooie 'Somewhere, there's a place for us' uit de Westside Story!"

Wéér met Bach beginnen omdat ze allebei vinden dat met Bach het fundament van de Europese muziek cultuur is gelegd.Ze hebben zoals ze zelf zeggen 'kleine juweeltjes' en 'mooie pareltjes' uitgezocht zoals 'Jerusalem' dat bij de Night of the Proms wordt gespeeld en 'Blessing Nigun', een mooie Hebreeuwse melodie. Maar ook de 'kleine suite' van Hendrik Andriessen is niet te versmaden!                

Elly speelt op verschillende dwarsfluiten van klein tot groot en Jan kan uit zijn elektronische piano klanken halen die heel goed bij de nummers passen. Het belooft weer een afwisselend programma te worden.

Jan van Egmond (piano) begeleidt regelmatig koren en zangsolisten en is naast dit duo met Elly ook de pianist in een trio met altviool en klarinet en van een piano-blaaskwintet. Ook is Jan groot liefhebber van kerkorgels en speelt daar regelmatig op.

Elly Nijenhof (dwarsfluit) heeft vorig jaar haar jubileum gevierd dat zij 50 jaar dwarsfluit speelt en 40 jaar lesgeeft zowel privé als aan het kunstencentrum De Lindenberg in Nijmegen. Zij heeft haar opleiding gevolgd aan het conservatorium van Rotterdam voor 'lichte' muziek met als basis klassiek.

De toegang op 17 maart (aanvang: 14.00 uur) is zoals altijd gratis. Wel doet na afloop de bekende hoge hoed zijn ronde voor een vrijwillige bijdrage. Komt op tijd, want : Vol is vol…zei de pastoor.

Op cruise met Wilhelmina

GROESBEEK - Dit jaar neemt fanfare Wilhelmina een ieder tijdens het jaarlijkse themaconcert in De Mallemolen mee aan boord van haar eigen Loveboat.

"Kent u deze bekende serie nog? U gaat mee op een ware cruise waarbij u als gast de romantische avonturen van de bemanning en de passagiers beleeft! Antoine Janssen zal uw reisleider zijn. Uiteraard wordt u tijdens de reis verrast met prachtige muziek waarbij zowel fanfare, slagwerkgroep als opleidingsorkest van zich laten horen. Ook stellen we dit jaar graag onze twee nieuwe vocalisten aan u voorstellen: Katja Herbers en Marcel Schut. Het schip staat uiteraard onder de bezielende leiding van Kapitein Louis van de Waarsenburg.

Hebt u zin in deze ontspannende en muzikale cruise, pak dan uw koffer en boek uw tickets voor de cruise op zaterdag 29 juni om 20.30 uur of zondag 30 juni om 14.00 uur via Trudy Rikken, via telefoon 06 30658323, per e-mail: trudy.rikken@hotmail.com of via De Mallemolen."

Politie zoekt getuigen mishandeling in Groesbeek

GROESBEEK – De politie van Berg en Dal is dringend op zoek naar getuigen van een mishandeling van een beveiligster en twee politieagenten.

Het gebeuren vond plaats op dinsdagavond 5 maart in de carnavalstent op het Marktterrein tussen 22.30 en 22.45 uur. Daar werd een beveiligster van de carnavalstent in de garderobe mishandeld door een vrouw. Kort daarop zijn er twee politieagenten op straat ter hoogte van de Dorpsstraat / Stationsweg mishandeld door een man. Volgens de politie moeten er van beide mishandelingen meerdere mensen getuige zijn geweest. De politie is op zoek naar mensen die de mishandeling in de garderobe van de carnavalstent of de mishandeling van de beide politieagenten hebben gezien met hen contact op te nemen via 0900 8844.

De Kleine Komedie Riverierenland is er klaar voor

BETUWE - Al meer dan dertig jaar timmert de kleine komedie rivierenland stevig aan de weg. Een mengelmoes van spelers uit de regio's Groesbeek, Maas en Waal, de Betuwe en Rivierenland weet het publiek elke keer weer te verbazen met hun passie en gedrevenheid.

Na kaskrakers als de Jantjes, A Christmas Caroll, de zoone van Toone en Weet je nog wel oudje, is het nu de beurt aan Amai mijn klooster.

Het is weer genieten geblazen met de musical 'Amai mijn klooster'. De financiën van het klooster zitten in een financiële dip. Tot overmaat van ramp brengt een hevige storm veel schade toe aan het klooster. Wie gaat dat herstellen? En hoe gaan ze dat betalen? Zuster Marie Calculata verzint een oplossing. Ze gaan een benefiet organiseren en gaan druk aan het repeteren met muziek en show.

De speeldata: Zaterdag 16 maart: De Sleutel in Groesbeek (20.00). Vrijdag 22 maart: Ons Thuis in IJzendoorn (20.00). Zaterdag 23 maart: Ons Thuis in IJzendoorn (20:00). Zaterdag 30 maart: Theater De Agnietenhof in Tiel. Zondag 31 maart middagvoorstelling: Theater Mozaïek in Wijchen. Zondag 14 april middagvoorstelling: Agoratheater in Druten.

Voor elke voorstelling is nog een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar. Beleef het mee in een dolkomische musical. Regie: Erik van de Zee. Muziek: accordeon: Corrie Straver, drum: Bert Bleijnberg en basgitaar: Hans Mol. Meer informatie (ook over )kaartverkoop staat www.kleinekomedie-rivierenland.nl.

Kerkberichten

Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Woensdag 20 maart: 9.00 uur H. Mis

Zaterdag 23 maart: 19.00 uur H. Mis

Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 19 maart: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 24 maart: 11.00 uur H. Mis met herenkoor.

Protestantse

Gemeente Heumen

Zondag 17 maart om 10.00 uur, Dorpsstraat 19, Heumen. Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger ds. D.J. Deunk uit Malden. De collectes zijn bestemd voor Kerk in Actie (kerken in Cuba) en voor de Diaconie.

Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 18 maart: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Vrijdag 22 maart: 9.00 uur H. Mis met aansluitend Barmhartigheidsrozenkrans.

Zondag 24 maart: 9.30 uur H. Mis

H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 16 maart om 19.00 uur H. Mis met J. van Banning en Maldens Gemengd Koor.
Zaterdag 23 maart om 19.00 uur H. Mis met H. van der Donk en samenzang.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Theo Hendriks Wereldkampioen Knoesten in Groesbeek

(foto: Rob van Elst)

GROESBEEK - Afgelopen zondag precies om half een klonk het Knoestlied en kon het officieuze wereldkampioenschap beginnen.

Zoals elk jaar wordt dit wereldkampioenschap georganiseerd door Gerrie Janssen van café-bar De Comm, waar het evenement nu al voor de vijfde keer plaats vond. Knoesten is een heel oud kaartspel dat zijn oorsprong vindt in Groesbeek, waar het nog erg populair is onder zowel ouderen als jongeren. Het doel van het wereldkampioenschap is om het spel binnen de oude Groesbeekse traditie te behouden. Vroeger werd het dan ook erg veel in de huiskamers, schaftketen, en verenigingen gespeeld.

(foto: Gerrie Janssen) Foto: Gerrie Janssen

Dat het kaartspel met dit kampioenschap populair is gebleven blijkt uit het feit dat er inmiddels meerdere knoesttoernooien worden georganiseerd. Van de 24 deelnemers bleven er uiteindelijk vier over die zich in de finale hadden gekaart: Jan Kersten (den bier) Danny Toonen (uut de Loan) William Janssen (Fiem) en Theo Hendriks (de Mem). Zonder ook maar een knoest tegen te krijgen sleepte Theo Hendriks de eretitel van Wereldkampioen Knoesten binnen in 18 ronden.

Fanfare Jubilate Deo presenteert: De Gruusbekse Passion

GROESBEEK - De Passion Bekend van televisie maar dan op z'n Groesbeeks. In de Gruusbêkse Passion vertellen wij het traditionele paasverhaal over de laatste uren van Jezus zijn leven, lijden en opstanding op een moderne, lokale en vooral muzikale wijze.


Al enkele jaren hebben we het uitvoeren van de Passion op ons verlanglijstje staan. Het Bijbelse verhaal over de laatste dagen uit het leven van Jezus, de kruisiging en de daaropvolgende wederopstanding spreekt voor velen tot de verbeelding. Dit jaar gaat het dan ook echt gebeuren op vrijdag 19 en zaterdag 20 april. Beide voorstellingen zijn reeds uitverkocht!

Kerkberichten Molenhoek

Kerkberichten Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 19 maart: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 24 maart: 11.00 uur H. Mis met herenkoor.

Kerkberichten Mook

Kerkberichten Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 18 maart: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Vrijdag 22 maart: 9.00 uur H. Mis met aansluitend Barmhartigheidsrozenkrans.

Zondag 24 maart: 9.30 uur H. Mis

Kerkdienst Protestantse Gemeente Heumen

Kerkdienst Protestantse Gemeente Heumen

Zondag 17 maart om 10.00 uur, Dorpsstraat 19, Heumen. Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger ds. D.J. Deunk uit Malden. De collectes zijn bestemd voor Kerk in Actie (kerken in Cuba) en voor de Diaconie.

H. Antonius Abt Malden

H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 16 maart om 19.00 uur H. Mis met J. van Banning en Maldens Gemengd Koor.
Zaterdag 23 maart om 19.00 uur H. Mis met H. van der Donk en samenzang.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Dorpsdichter gemeente Heumen treedt op bij de buren

Portret van dorpsdichter Marjolein Pieks. (foto: Hans van Wijk) Hans van Wijk

HEUMEN - Voor wie het koffiebezoek van de Dorpsdichter van de gemeente Heumen heeft gemist tijdens de afgelopen Poëzieweek (februari) hoeft niet te treuren. De Dorpsdichter komt graag bij de mensen thuis om voor te dragen uit eigen werk op voorwaarde dat er minimaal 5 buren aanwezig zijn.

"Als Dorpsdichter maak ik niet alleen gedichten maar probeer ik ook mensen samen te brengen. Ik hoop dat mensen hun buren uitnodigen om naar mijn gedichten te luisteren." De intimiteit van een huiskamer past bij poëzie.. "Ik lees voor uit eigen werk en zing soms een gedicht." Dorpsdichter Marjolein Pieks staat al jaren op het podium. Als Poëziekoerier brengt ze af en toe een gedicht bij de mensen thuis die ze speciaal voor de gastheer of gastvrouw heeft geschreven. "Ik kom bij feesten en recepties maar ook heb ik wel eens huwelijksaanzoek opgeluisterd of aan een ziekbed gestaan. "

Onlangs bracht de Dorpsdichter een eigen gedichtenbundel uit met veel gedichten over de gemeente Heumen. Voor wie wel eens met de buren naar de Dorpsdichter wil luisteren, nodigt minimaal vijf buren uit die al dan niet de bundel willen kopen.

De buurvrouw heeft geschreeuwd

wat is het dat knikt

vanuit de ooghoeken

goedendag zegt

praat over het weer

klaagt over honden

en katten

nieuwe bewoners

en ontbrekend

straatmeubilair

wat is het dat

mondjesmaat

over eenzaamheid

vertelt

de eigen grimas

consequent vertaalt

naar een onbestemd

verlangen

er niet over spreekt

hoopt dat iemand

op bezoek komt

Marjolein Pieks

Dorpsdichter Gemeente Heumen

Switch stunt tegen koploper!

(foto: Mieke van Swelm) Mieke van Swelm

MILLINGEN - We begonnen in de eerste set goed, tot aan de elf punten ging het gelijk op. Toen hadden we een dipje, met name in de passing was het niet in orde. Pegasus pakten een paar punten op rij en liep uit. Adriënne bracht ons met haar service terug in de set. We hadden twee setpunten, maar wisten deze niet te pakken. Pegasus trok de set naar zich toe, 26-28.

De tweede set verliep in het begin net als de eerste set. Tot aan elf punten ging het gelijk op, daarna zakten we weg. Nu was de passing wel in orde, maar scoorde we de aanvallen niet. Serverend lieten we het ook liggen en maakten hierin teveel fouten. Pegasus pakte de set met 18-25.

In de derde set gingen we er vol voor. Pegasus had nu een mindere opstelling en wij profiteerden daar van. De servicedruk werd opgevoerd en zowel Ruth als Niké maakten een mooie serie. Daarbij scoorden we veel door het midden. De verdediging was prima en er werd hard gewerkt. Met de duidelijke cijfers 25-14 was de set voor ons.

Met dit spel konden we hopen op meer, en dus gingen we door. We hielden goede servicedruk, de passing was goed. Patricia kon daardoor Josephine en Dirkje veelvuldig aanspelen. Op de buitenkanten pakten Ruth en Niké ook hun punten mee. We wonnen de set met 25-21.

Dus een beslissende vijfde set. We gingen echter niet goed van start. Op de stand van 5-8 wisselden we van kant. Even bij elkaar komen, hard yellen en door. Toen gingen we pas echt los. Alles leek te lukken, keiharde aanvallen, aces in de service, prachtig verdedigend werk. Pegasus maakte de fouten en wij de punten. Het werd spannend, maar met 16-14 trokken wij aan het langst eind!

Gezocht: de nieuwe Lieke Martens

OVERASSELT - Sinds augustus 2018 zijn we bij Overasseltse Boys gestart op donderdag met een voetbaltraining voor meisjes.

Op dit moment is het nog een klein groepje in de leeftijd tussen 10 en 12 jaar. Misschien zijn er nog wel meer meisjes die zin hebben om een balletje te trappen. Als het groepje groot genoeg is kan er competitie gespeeld gaan worden. "Dus... meld je aan! Of, als je nog twijfelt, kom je eerst een keertje proeftrainen. De trainsters Kim en Laura heten je welkom! Misschien word jij wel de nieuwe Lieke Martens? Als je dit leuk vindt, neem dan even contact op met Laura, 06 53507568."

Gedicht van de week

Putjebal

Na elke wedstrijd speelden wij,

buurjongens, op straat de bijzondere

voetbalacties na met putjebal.

De putten in de stoeprand waren

het mikpunt. Wij, balorigen, beseften

niet dat een ongeval op de loer lag.

Wij hoorden vaders vermaningen

niet, dachten niet aan regels

die ook golden voor ons zondagse

schoeisel, dat aan flarden ging.

Zij dachten aan hun centjes

en aan verkeersveiligheid. Toch

lekkerbekten ze om onze speelzucht.

Frits Litmaath

Open dag KooKpunt Overasselt

OVERASSELT - Tijdens de culinaire open dag staan de keukendeuren van KooKpunt Overasselt wagenwijd open. Kom een kijkje nemen in de nieuwe keuken van Vereningsgebouw Overasselt en ga mee op een verrassende, culinaire tour.

Op deze middag geven diverse koks door middel van workshops en proeverijen binnen eigen specialiteit, een impressie van de culinaire creativiteit en gezelligheid die de keuken te bieden heeft. Ga bijvoorbeeld lekker creatief aan de slag tijdens een chocoladeworkshop. Of laat je inspireren door de verschillende proeverijen en proef de smaak van bijvoorbeeld diverse versgebakken broden, smaakvolle high tea hapjes of de kruidige wereld van de Griekse en Indonesische keuken.

Naast de workshops en proeverijen staan er twee koks in de keuken. Zij geven, om de beurt, een kookdemonstratie. Want uiteraard staat het koken in de nieuwe, veelzijdige keuken centraal tijdens de open dag.

Ben je 16 jaar of jonger en wil je zelf deel uitmaken van deze culinaire dag? Doe dan mee aan de eerste taartenwedstrijd van KooKpunt Overasselt. Jacques van Ewijk (oud deelnemer Heel Holland Bakt) en Bakker Derks uit Overasselt zullen de taarten beoordelen, de beste vijf winnen een workshop. Kijk op www.kookpuntoverasselt.nl voor meer informatie. De culinaire open dag van KooKpunt Overasselt vindt plaats op zondagmiddag 17 maart van 13.00 – 17.00 uur.

Verenigingsgebouw Overasselt. Willem Alexanderstraat 1, Overasselt.

Cafetaria De Horst viert 30-jarig bestaan met feestweek

(eigen foto) Foto: Eigen roto

GROESBEEK-DE HORST – In de week van 16 tot en met 23 maart viert cafetaria De Horst en sinds vijf jaar Any Tyme De Horst het 30-jarig bestaansfeest.

Ter gelegenheid van dit jubileum wordt er een feestweek gehouden. Zo is er zaterdag 16 en zondag 17 maart van 12.00 tot 17.00 uur een springkussen alsmede een suikerspin voor de jeugd rondom snackbar Any Tyme aan de Hoge Horst 70 in Groesbeek. In de feestweek kunnen de klanten van Any Tyme ook profiteren van het 30-jarig bestaan. Als speciale actie een gezinszak frites met vier snacks (keuze uit frikandel, kroket of kaassoufflé) voor 10 euro. Voor de kinderen is er die actieweek een radartoren softijs voor 0,50 euro. Terwijl de ouders op hun bestelling wachten kunnen de kids gratis grabbelen in de grabbelton, die in de cafetaria aanwezig is. De klanten kunnen tevens hun kassabon in de klaarstaande ton / doos deponeren (voorzien van naam, adres en telefoonnummer). Daarvan maken vijf klanten kans om hun besteed bedrag terug te krijgen. Op woensdag 20 maart is cafetaria Any Tyme gesloten; dan staat het personeel zelf stil bij het 30-jarig bestaan.

Grandioze Garagedeur Dagen bij BASK Garagedeuren Tijd voor een nieuwe garagedeur!

NEDERASSELT - Op 22 en 23 maart organiseert BASK Garagedeuren de Grandioze Garagedeur Dagen. Wanneer u de showroom aan de Broekstraat 29 bezoekt en een offerte laat maken, dan dingt u automatisch mee naar een gratis* garagedeur. Wanneer u de garagedeur direct in bestelling geeft dan krijgt u een inruilkorting voor uw oude garagedeurdeur. Ook kunt u de diverse mogelijkheden zien op het gebied van garagedeuren.

BASK Garagedeuren is dealer van Novoferm. De fabrikant en leverancier Novoferm is een grote internationale speler in de wereld van garagedeuren. Kwaliteit staat hoog in het vaandel. Tijdens de Grandioze Garagedeur Dagen verloot Novoferm vier gratis garagedeuren onder de ingezonden offertes van de deelnemende dealers. Op maandagochtend 25 maart trekt een notaris de prijswinnaars. Wanneer de garagedeur direct in bestelling wordt gegeven, dan krijgt u een inruilkorting voor uw oude garagedeur. Neem hiervoor wel een foto mee van uw huidige garagedeur.

Diverse mogelijkheden

Om tot de juiste keuze van een type garagedeur te komen is het belangrijk om alle criteria goed te bekijken. De mogelijkheden zijn zeer divers. Denk aan een klassieke kanteldeur, een geïsoleerde variant, maar ook sectionaaldeuren, al dan niet op afstand bedienbaar en openslaande garagedeuren (Duoport). Deze deuren zijn ook onderhoudsvriendelijk.

* De gratis deur heeft alleen betrekking op de kale deur (dus niet op de montage, kleur en andere accessoires).

Riante zege voor De Treffers

Ruben Rodrigues van De Treffers ,kopt voor de keeper Ramon Nijland van HHC Hardenberg 1-0. (foto: Jan Peters) Foto: Jan Peters

GROESBEEK - De Treffers heeft zaterdagavond met 4-1 gewonnen van Hardenberg en daarmee een goede reeks na de winterstop voortgezet.

Het begin van de Groesbekers was overdonderend. Binnen vijf minuten stond het 1-0, toen Ruben Rodrigues een voorzet van Coen Maertzdorf met het hoofd verzilverde. Even later gaf Rodrigues Niek Versteegen eigenlijk een niet te missen kans. In vrijstaande positie schoot Versteegen over doel. Het Treffersoffensief duurde slechts iets meer dan tien minuten. Daarna nam Hardenberg het initiatief over en de thuisclub liet zich ver terug zakken. Van der Leij was dicht bij de gelijkmaker,maar zijn schot ging in het zijnet. Hardenberg kreeg tal van hoekschoppen te nemen, maar gelukkig had Niels Kornelis zijn oude, vertrouwde vorm hervonden. De ballen waren bijna allemaal een prooi voor de Treffersgoalie. In het centrum verving Robin Janssen de langdurig geblesseerde Pim Balkestein meer dan verdienstelijk. De roodzwarten zochten het in de counter en dat leverde toch een paar goede kansen op. Een door Bas Hendriks opgezette aanval over links bracht de bal bij Lowie van Zundert, die voorlangs schoot. En toen was daar op slag van rust het tweede Treffersdoelpunt. Niek Versteegen onderschepte een wel erg slordige breedtepass van Shkodran Metaj en gaf doelman Nijland vervolgens het nakijken.

Na de thee mocht De Treffers opnieuw een cadeautje uitpakken. In de 47e minuut ging Rodrigues goed door. Zijn lage en strakke voorzet werd door Manuhutu in eigen doel gewerkt. Daarbij moet eerlijkheidshalve worden vermeld, dat de bal een prooi voor de Treffersvoorwaartsen zou zijn geweest, als hij dat niet had gedaan. En toen na ruim een uur Niek Versteegen uit een pass van Ruben Rodrigues de 4-0 aantekende, was het Overijsselse verzet gebroken. Van Zundert kwam een teenlengte te kort om een voorzet van Frenk Keukens tot vijfde doelpunt te promoveren. Er kwam nog een eretreffer voor Hardenberg op het gloednieuwe scorebord. Tien minuten voor tijd nam Van der Leij doelman Kornelis onder vuur en Ravelino Junte mikte in de rebound raak. Maar dat was het dan ook wel.

Repair- en Internetcafé in Kulturhus Den Ienloop Millingen

Reparatie. (foto: swom) swom

MILLINGEN - Op zaterdag 30 maart is weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. Iedereen is welkom van 10.00-12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115.

Kom even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes. Wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis.

Het volgende Repair- en Internetcafé is op zaterdag 20 april 2019. Dit is een week eerder dan normaal in verband met Koningsdag. Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator, 0481 431105 of mail swom@hetnet.nl.

Kleding- en speelgoedbeurs in Millingen

MILLINGEN – Zaterdag 23 maart presenteert stichting Beurs voor een Kind opnieuw een voorjaarsbeurs. Tussen 10.00 en 12.00 uur is men welkom in sporthal De Duffelt aan ‘t Gengske 10.


Het aanbod bestaat uit tweedehands speelgoed, voorjaars- en zomerkleding (van maat 50 tot en met 182), sportkleding en babyspulletjes. Met meer dan 12.000 aantrekkelijk geprijsde artikelen, is er voor ieder wat wils. Het entreegeld bedraagt 0,50 euro. Kinderen onder begeleiding zijn gratis. Om diefstal tegen te gaan is het tijdens de verkoop niet toegestaan om eigen tassen mee naar binnen te nemen. U krijgt een tas bij de entree. De opbrengst van deze beurs wordt gebruikt om goede initiatieven voor de Millingse jeugd te ondersteunen.


"Komt u een handje helpen? De organisatie van deze kleding- en speelgoedbeurs brengt veel werk met zich mee. We kunnen daarbij altijd extra hulp gebruiken, vooral op de zaterdagmiddag. Heeft u tijd en zin om te helpen? Stuur dan een mail naar info@stichtingbeursvooreenkind.nl."

Allereerste Struingids verschenen!

REGIO - Begin maart is de eerste Struingids verschenen, een handige gids over wandelen en ontdekken langs de rivieren. Er staat veel informatie in over natuur, landschap, cultuur en natuurlijk mooie routes om te struinen.

De gids is een initiatief van Rivier Actief en Studio Finton, en gemaakt met mensen die in het gebied wonen en/of werken. Het enthousiasme van deze mensen heeft ervoor gezorgd dat er elk voorjaar een struingids komt.

Een greep uit de onderwerpen: Boswachter Twan Teunissen neemt je mee naar zijn favoriete plekken in de Millingerwaard. Kasper Heineke vertelt hoe hij al tien jaar kinderen onvergetelijke jeugdherinneringen aan de Waal meegeeft. Lex Roeleveld neemt je mee op 'een wereldreis door een stukje typisch Nederlands landschap', met uitzonderlijk laag water. Verder krijg je een kijkje in een aantal projecten in de uiterwaarden, waar in snel tempo agrarische of industriële gebieden worden omgetoverd tot natuurparadijs.

De gids is gratis te verkrijgen op diverse ophaalpunten in het rivierengebied. Deze zijn te vinden op www.struingids.nl. Op de website is ook de digitale versie te lezen.

Expositie in verzorgingshuis Kalorama

BEEK - Tot en met 28 maart is er een expositie van werken door Jan Peelen en Caroline van den Boomen-Verkoelen in verzorgingshuis Kalorama aan de Nieuwe Holleweg 12 in Beek-Ubbergen. Vrije toegang, zeven dagen per week van 9.00 tot 20.00 uur – door de week tot 20.30 uur.

In 2015 leerden Caroline (uit Molenhoek) en Jan (uit Malden) elkaar kennen tijdens het bridgen. Daar ontdekten ze dat ze nog een andere hobby deelden: tekenen/schilderen. Dit heeft geleid tot gezamenlijke creatieve cursussen en uiteindelijk tot deze eerste gezamenlijke expositie.

Caroline van den Boomen-Verkoelen tekent al graag vanaf jonge leeftijd. 12 Jaar geleden heeft ze haar oude hobby met enthousiasme opgepakt en is gestart met teken- en schildercursussen. Caroline houdt ervan om te variëren in materialen, maar ook in onderwerpen en gedetailleerdheid, waardoor zij een diversiteit aan werken maakt.

Jan Peelen werd na zijn pensionering geïnspireerd door het enthousiaste tekenen van zijn kleinzoon. Hij startte met teken- en schildercursussen. Hij begon met tekenen - met potlood en houtskool - en maakte daarna de overstap naar acrylverf. De sfeer van het mooie landschap en karakteristieke dorpsleven boeit hem. Fascinerend vindt hij ook het schilderen van expressieve hoofden en dierenmotieven.

Met veel plezier willen ze in Kalorama een aantal van hun tekeningen en schilderijen laten zien. U vindt werken uitgevoerd met acrylverf, maar ook met aquarelverf, houtskool en potlood. Graag nodigen ze u uit een kijkje te komen nemen. Ook nodigen ze u van harte uit om tips en feedback te geven. Dat kan middels het gastenboekje bij de expositie of per e-mail: caroline.verkoelen@gmail.com en peelendaamen@planet.nl.

Pilates in Overasselt

OVERASSELT - Vanaf woensdag 13 maart kan iedereen met een lage en gemiddelde belastbaarheid vier weken gratis kennis maken met Pilates?

Er is aandacht voor een warming-up op een gezellig muziekje, de Pilatesoefeningen worden gevolgd door rekoefeningen en een heerlijke ontspanning. Een training voor het hele lichaam én geest. Je traint de kleine en grote spieren vanuit een goede houding op een mat waarbij de kracht met name zit in de eenvoud en combinaties stabiliteit, lenigheid, fitheid, en kracht.

De kennismaking met Pilates is in sporthal De Passelêgt Overasselt. Op woensdag 13 maart is de start om 18.00-19.00 uur. De eerste vier lessen gratis, hierna kost het tot 1 juli vijf euro euro per les. Opgeven kan bij José Rijnbout, 06 47773975 of mail: en via secretaris@oldsocks.nl marian@inbewegingsport.nl of 06 13260571.

Stichting Kulturhus Beek wint Don Bosco prijs 2019

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – In het schuttersgebouw van OEV aan de Heerbaan in Millingen aan de Rijn is dinsdagavond de Don Boscoprijs 2019 uitgereikt. Op initiatief van de SSBK (Steunstichting Sociaal Kultureel Werk Nijmegen), die jaarlijks kleinschalige projecten in stad en regio subsidieert, heeft deze extra prijs in het leven geroepen.

De genomineerde projecten voor dit jaar waren Schuttersvereniging OEV Millingen aan de Rijn, Braderie Willemskwartier Nijmegen en stichting Kulturhus Beek. De oud-wethouder van Nijmegen Hannie Kunst deelde mee dat de stichting Kulturhus Beek de cheque van 1.000 euro had gewonnen. Dit vanwege het organiseren van diverse projecten van allerlei aard. De prijs werd in ontvangst genomen door de voorzitter van stichting Kulturhus Beek Liny Toenders, die uiteraard blij was met de cheque van duizend euro.

Klassieke jazz in Molenhoek

Thomas L'Etienne en Uli Wunder

MOLENHOEK - Stichting Muziekpodium Nijmegen organiseert in de brasserie van Hotel Van der Valk Molenhoek op zaterdag 30 maart om 20.00 uur het laatste concert van dit seizoen 2018-'19 met de vijfmansformatie 'Creole Clarinets' uit Duitsland, België en Nederland.

Twee topkarinettisten in de New Orleans stijl vormen samen de frontlinie. De ritmesectie bestaat uit de veelzijdige Harry Kanters op piano, de bassist Karel Algoed en de drummer Frederik van den Berghe, beiden uit Gent. Entreeprijs: 15 euro. Inlichtingen: John van Zuidam: E.: ineke.johnvanzuidam@kpnmail.nl; M.: 06 30545772.

Eerste officiële storm van 2019 raast over Groesbeek

Omgevallen boom. (foto: Waldie Rutten) Waldie Rutten

GROESBEEK - De eerste officiële storm van 2019 raast over het land; dus ook boven Groesbeek. Het waaide zondagmiddag zo hard dat op de Jonkheer van Grotehuissenstraat een enorme boom op de weg viel.

Gelukkig vielen er geen gewonden. De brandweer van Groesbeek had het er druk mee want nadat weg was vrij gemaakt konden ze door naar de Meerwijkselaan in Berg en Dal om daar grote tak van de weg te halen daarna werd het weer stuk rustiger.

Schuupavond in Kekerdom

(foto: Gerard Walvoort) Foto: Gerard Walvoort

KEKERDOM - Traditioneel is carnavalsmaandagavond de 'Schuupavond' van carnavalsvereniging De Polderschuupers.

Zo ook op 4 maart. Zaal UNA was dit keer dan ook weer helemaal vol, waarbij de dj's Marc en Berry er geen moeite mee hadden om stemming er in te krijgen en te houden. Het was weer een oergezellige avond. Ook uit de omliggende dorpen waren carnavalsverenigingen met gevolg aanwezig.

Film 'Krieg am Niederrhein'

Vluchtelingen in het Nederlands-Duitse grondgebied. (foto: Archief Bevrijdingsmuseum Groesbeek)

GROESBEEK - Op donderdag 21 en zondag 24 maart toont het Bevrijdingsmuseum voor de laatste keer dit jaar de Duitstalige film 'Krieg am Niederrhein'.

De film gaat over het zinderende Rijnlandoffensief in februari 1945 en heeft geen Nederlandse ondertiteling. De vertoning duurt van 14.00-17.00 uur, dit in inclusief een inleiding en een pauze. Entree: volwassenen: 12,50 euro, kinderen (7 -17 jaar): 6,50 euro. Geadviseerd wordt een leeftijd van 16 jaar en ouder. De Museumkaart is geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Hiep Hiep Hoera,
Papa is 40 jaar!
Veel liefs van Julian en Féline

Ja ook voor deze kwebbelkous
met haar blauwe ogen,
komt Sarah aangevlogen!

De derde helft.

Lieve Pa op 15 maart alweer 88 jaar.
Gefeliciteerd!

Wij zijn trots op je.

Jaja, het is echt waar,
Dit paar is op 11 maart samen 100 jaar!
Dat hebben ze goed voor mekaar.
Gefeliciteerd.
Dikke kus van jullie weten wel wie.

Bob bedankt dat je onze Sheriff wilde zijn!

XxX Prinsengarde

Dit Baksje keek toen al
of abraham er aan kwam.
Nog even geduld!

Lieve Nikki, gefeliciteerd
met je fantastische optreden in de
schoolmusical Hair. het was prachtig!
Groetjes van opa en oma

Lieve Pien, is op 14 maart al weer 9 jaar geworden.
Gefeliciteerd en een dikke kus van papa en mama.

Deze lieve jongen is nu 14 jaar!
Tristan we zijn onwijs trots op je en houden van je!

Liefs opa Jan en oma lies xxx

Deze handige klusser Patrick Jansen
is 12 Maart 52 jaar geworden.
Liefs Mam

Allemachtig
Onze Roos wordt ook al 80.
Gefeliciteerd en zondag was het een geweldig feest.

Pa en Ma Kuik al 50 JAAR een paar.
Gefeliciteerd met deze heugelijke dag.
Van de kinderen en kleinkinderen. XXX

Hoera, op 10 maart is
onze ma en oma 87 jaar geworden!
Gefeliciteerd namens kinderen,
kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Hiep hiep hoera,
Tom is 14 maart alweer 5 jaar geworden!
Dikke kus van papa en mama

Deze leuke krullebol
was 9 maart helemaal dol
vanwege haar Sweet Sixteen feest
waar wij ook zijn geweest

Hieperdepiep hoeraaaa
mijn lieve vriendin Pien is 5 jaar!
Gefeliciteerd
dikke knuffel van Tessa.
En natuurlijk ook namens Jeroen, Marloes,
Luuk en Thijs

Lieve Dex,
van harte gefeliciteerd met
je 2de verjaardag!
Dikke kus van papa, mama,
Milou en Nina

Het gaat nu echt gebeuren,
nog 5 nachten.

Ja het is echt waar, onze Tina 25 jaar!

17-03-2019
ziet TINA de halve SARAH!

Fotolezing 'Lang leve de lente' in Groesbeek

De vlinder 'geaderd witje'. (foto: Helma Groenen)

GROESBEEK - Ook zo’n zin in de lente? Kom dan zeker op woensdag 20 maart naar de fotolezing ‘Lang leve de lente’ van natuurfotograaf en bioloog Helma Groenen in Bibliotheek Groesbeek. Van 20.00 tot 21.30 uur laat zij haar mooiste lentefoto’s zien en vertelt hierbij enthousiast over het ontluiken van de natuur.

Natuurfotograaf en bioloog Helma Groenen bracht de eerste 25 jaar van haar leven door aan de rand van het natuurreservaat 'De Bruuk' nabij Groesbeek. Tijdens deze lezing vertelt Helma aan de hand van haar foto’s over het losbarsten van de natuur in de lente. Ze sluit af met een vogelquiz met beeld en geluid om kennis te testen of op te doen. Haar lezing is onderdeel van de collegereeks ‘Universiteit van Groesbeek’, waarbij regionale experts aan het woord worden gelaten.

Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50, overige bezoekers kopen een kaartje voor 4 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar in de bibliotheek of via www.obgz.nl/uni-groesbeek.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

Overleden: Petronella Anna Peters-Janssen; Maria Bernardina Wijnhoven-Kamps

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zondag 24 maart 10.00 uur H. Mis m.m.v KK St. Caecilia

Misintenties: Overleden ouders Driessen-Nillesen en zoon Willy, Theo Bieleveldt en zus Riny; Huub Schipperheijn, Frans Derksen, Anne Driessen en Pieter Driessen; Koos en Riek de Kleijne-Nabuurs (van de buurt); Jan Schoonenberg, Joke Giesbers

Dinsdag 26 mrt. 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 28 mrt. 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Vrijdag 29 mrt. 19.30 uur Meditatie Cosmas en Damianus

Zaterdag 30 mrt. 17.00 uur H. Mis Trefpunt Meent met samenzang

Zaterdag 30 mrt. 19.00 uur. H. Mis Kapel Kloostertuin.m.m.v. Senioren Breedeweg

Zes meditaties rond het thema bidden

Vrijdag 8, 15, 22 en 29 maart en op vrijdag 5 april en 12 april

Aanvang: 19.30 uur, Lokatie: Cosmas en Damianus Kerk

                                                                                        

ST. ANTONIUS BREEDEWEG.

Woensdag 20 maart 19.00 uur. Eucharistieviering.

Misintentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 24 maart 09.30 uur. 3e zondag in de veertigdagentijd. Viering van Woord, Gebed en Communie m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg.

Misintenties: Jaargetijde voor Tieske Ebbers

Woensdag 27 maart 19.00 uur Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Een begrip! Restaurant 't Koeskeshuus in Plasmolen

Tekst: Gerie van der Land-Zijderveld

PLASMOLEN - Al 45 jaar weten mensen uit Plasmolen en wijde omgeving de witte boerderij te vinden. Sinds 2017 is Willem Hofs de nieuwe uitbater en gastheer. Daarbij krijgt hij steun van zijn moeder Antoinette. Die zwaaide, samen met haar man Wil jarenlang de scepter in dit gezellige restaurant.

Zij vertelt: "Zo leuk, gasten van weleer komen terug en het valt hen op dat er nieuwe gordijnen hangen! Ook veel nieuwe gasten. Mensen die lekker willen eten in een informele en ontspannen sfeer. Onze kaart is traditioneel Nederlands/Frans. Gasten kunnen nu ook een driegangenmenu samenstellen voor een speciale prijs. Daar is de afgelopen maand al veel gebruik van gemaakt.

Onze kok Hans Melsen is al sinds 1975 een baken in de keuken van 't Koeskeshuus en kookt met verse streekproducten. Bij ons als gastvrij entree altijd een vers broodje van bakker Arts uit Ottersum met twee sausjes en wij zijn gul met groeten, serveren vier garnituren bij het hoofdgerecht. Als gasten daar meer van willen is dat geen probleem en ook geen meerprijs.

'k Ben hartstikke trots op Willem en zijn team. En zelf vind ik het ook weer leuk om in de bediening bij te springen, maar dat hoeft niet zo vaak, want in het weekend kunnen we rekenen op gastheer Jop Schoonwater uit Overasselt. Een enthousiaste jonge vent met hart voor horeca die er ook veel plezier in heeft om het onze gasten naar de zin te maken."

Welkom in 't Koeskeshuus! Reserveren gewenst. www.t-koeskeshuus.nl

Supervleesbingo De Gekleurde Zanger Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdagavond 23 maart houdt de Groesbeekse Vogelvereniging De Gekleurde Zanger een succesvolle supervleesbingo-avond in de grote zaal van Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek.

Tijdens deze avond zijn er vleesschalen, fondueschale, rollades, tassen boodschappen en een supervleesschaal in de wacht te slepen. In totaal worden er 10 rondes gespeeld en één superronde. Een grote kaart kost 10,00 euro. De zaal van Op De Heuvel is al om 19.00 uur geopend; de bingoballen gaan om 20.00 uur rollen.

Cursus 'Omgaan met Psychose'

NIJMEGEN - In Nijmegen start op woensdag 18 september de cursus Omgaan met psychose voor partners, ouders, familieleden en direct betrokkenen van mensen met een psychose. Voorafgaand aan de cursus vindt er een kennismakingsgesprek plaats met de cursusleiders.

Tijdens de cursus wordt informatie gegeven over de ziekte, behandeling en medicatie. Een belangrijk onderdeel is ook het leren van vaardigheden om beter met uw naaste om te gaan en om goed voor uzelf te zorgen. De cursus wordt door de deelnemers als positief en helpend ervaren. Zij geven aan dat de ervaren belasting als gevolg van de psychotische ziekte is verminderd.

Enkele reacties van deelnemers: 'In het begin zag ik er tegenop om met vreemden te praten, maar ik heb vooral steun gehad aan het contact met lotgenoten.' 'Een psychose echt begrijpen, is denk ik niet mogelijk. Op de cursus heb ik wel geleerd hoe je beter omgaat met iemand die het heeft.'

Het contact tussen 'cliënt' en familieleden (ouders, partner, broers / zussen) loopt vaak moeilijk. Er is teleurstelling en frustratie aan beide kanten. Familieleden voelen zich soms uitgeput of wanhopig en machteloos. De onvoorspelbaarheid en de gevolgen van de ziekte vraagt (te)veel van ze. Deze onzekerheid en onmacht bij familieleden is begrijpelijk, als je ziet hoe ingrijpend een psychose is voor degene die het heeft en voor de omgeving. Wat u vertelt, blijft uiteraard vertrouwelijk.

De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten, er wordt een eigen bijdrage gevraagd van 15 euro voor het cursusmateriaal. De cursus wordt gegeven door Indigo in samenwerking met Pro Persona, locatie Nijmeegsebaan in Nijmegen. Deze cursus is voor inwoners van gemeente Nijmegen, Berg en Dal, Beuningen, Heumen en Wijchen. Aanmelding, info en opgave Indigo: info@indigogelderland.nl of 026 3124483.

Alzheimer Café Heumen, Mook en Middelaar

MOLENHOEK - Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor alle mensen die met dementie te maken hebben elke eerste donderdag van de maand.

Donderdag 4 april is het thema 'Zingeving en levensvragen'. Als dementie jezelf of een naaste overkomt kunnen er vragen ontstaan. Waarom overkomt ons dit? Kan ik zinvol leven als ik dementie heb? Of vragen over rouw, verlies en afscheid nemen. Over deze onderwerpen gaan we in gesprek met geestelijk verzorger Kees Scheffers. Donderdag 2 mei: Wat kun je doen aan dementie?

Hoogleraar neuropsychologie Roy Kessels is een van de auteurs van het boek 'Wat kun je doen aan dementie? De effecten van medicatie, leefstijl, voeding en geheugentraining'. Hij geeft uitleg, beantwoordt vragen en geeft adviezen over wat u voor uzelf of uw naaste kunt doen bij dementie.

Donderdag 6 juni: Een goed leven met dementie. Dementie is een aandoening met achteruitgang. Het is belangrijk om in de tijd die na de diagnose rest samen te zorgen voor een goed leven mét dementie. Hoe kunt u uw leven zo goed mogelijk leiden? Hoe is zorg en hulp goed te organiseren? Dr. Jacomine de Lange vertelt over de resultaten van tientallen jaren onderzoek: wat kunnen we leren over een goed leven met dementie?

Het café is bij Van der Valk Hotel De Molenhoek, Rijksweg 1 in Molenhoek Inloop vanaf 19.00 uur, start om 19.30 uur, afsluiting rond 21.00 uur Toegang is gratis, aanmelden is niet nodig Informatie: Malderburch, centrum voor Welzijn, Wonen en Zorg, 024 3570570.

Jo & Josie: onder invloed van de zee in Persingen

Jo & Josie: onder invloed van de zee in Persingen

PERSINGEN - Voor de vierde keer exposeren Jo en Josie in het Kerkje van Persingen. De laatste keer was in 2016. Hun naam groeit gestaag: exposities van Bergen op Zoom tot Tallinn.


Twee jaar geleden verhuisden ze van het oosten naar het zuid-westen van het land. En dat zie je, tot hun eigen verbazing, terug in de schilderijen. Dit jaar draagt de tentoonstelling dan ook de titel: Onder invloed van de zee.


Zij de geschoolde. Hij de geboren schilder. Ze leven samen, ze werken samen. Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (1992), Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (1995). Hij de oerkracht, het puur, de ziel. Meer dan dertig jaar onderzoeken, schilderen en vooral doen. Van lijnzaad koken tot floetrol. Zien en voelen. Whistler Richter Rothko Kusama. Hij móet schilderen. Zij was acht jaar docent aan de HKU en vele jaren vormgever voor tv. Fotokunst, vorm en kwaliteit. De perfectionist.


In februari dit jaar werd hun werk 'De stilte van het slib' door een jury van drie museumdirecteuren gekozen voor de expositie Lage Landen in de galerie van Arsis, een aanvulling op werken uit het RIjksmuseum. In Nijmegen hangen voor het derde jaar zeventien werken in de Faculteit van Economie en Management op de HAN campus.

“Vaak horen we dat mensen wat drempelvrees hebben. Wij zijn blij met alle bezoek. De kopers, de huurders maar ook met de kijkers. U bent van harte welkom.”

Jo Debije en Josie Arnoys, onder invloed van de zee: In het kerkje van Persingen, Persingensestraat 7 in Persingen op zaterdag 23 en zondag 24 maart van 11.00 tot 17.00 uur. Meer info staat op www.verfding.nl.

Leer met plezier hardlopen

MALDEN - Woensdag 20 maart om 19.00 kunnen geïnteresseerden meedoen met de beginnerscursus Hardlopen in De Veldschuur in Malden.

In 12 weken tijd leren deelnemers op een verantwoorde manier hardlopen. Na die tijd kunnen zij ongeveer 30 minuten lopen. Trek makkelijke kleding en sportschoenen aan. Loopgroep Stichting LOL Malden organiseert deze cursus. Meer dan 110 inwoners uit de regio Nijmegen, Heumen, Cuijk, Mook, Middelaar en Groesbeek lopen al met plezier bij LOL.

Meer informatie: www.lolmalden.nl; 06 18886007; lolmalden.leden@gmail.com.

Jo & Josie: onder invloed van de zee in Persingen

PERSINGEN - Voor de vierde keer exposeren Jo en Josie in het Kerkje van Persingen. De laatste keer was in 2016. Hun naam groeit gestaag: exposities van Bergen op Zoom tot Tallinn.


Twee jaar geleden verhuisden ze van het oosten naar het zuid-westen van het land. En dat zie je, tot hun eigen verbazing, terug in de schilderijen. Dit jaar draagt de tentoonstelling dan ook de titel: Onder invloed van de zee.


Zij de geschoolde. Hij de geboren schilder. Ze leven samen, ze werken samen. Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (1992), Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (1995). Hij de oerkracht, het puur, de ziel. Meer dan dertig jaar onderzoeken, schilderen en vooral doen. Van lijnzaad koken tot floetrol. Zien en voelen. Whistler Richter Rothko Kusama. Hij móet schilderen. Zij was acht jaar docent aan de HKU en vele jaren vormgever voor tv. Fotokunst, vorm en kwaliteit. De perfectionist.


In februari dit jaar werd hun werk 'De stilte van het slib' door een jury van drie museumdirecteuren gekozen voor de expositie Lage Landen in de galerie van Arsis, een aanvulling op werken uit het RIjksmuseum. In Nijmegen hangen voor het derde jaar zeventien werken in de Faculteit van Economie en Management op de HAN campus.

"Vaak horen we dat mensen wat drempelvrees hebben. Wij zijn blij met alle bezoek. De kopers, de huurders maar ook met de kijkers. U bent van harte welkom."

Jo Debije en Josie Arnoys, onder invloed van de zee: In het kerkje van Persingen, Persingensestraat 7 in Persingen op zaterdag 23 en zondag 24 maart van 11.00 tot 17.00 uur. Meer info staat op www.verfding.nl.

Geen krant ontvangen?

BEMMEL - Een bezorgklacht kunt u melden via onze website www.gemeentenieuwsonline.nl. Daar klikt u eerst op de regio Berg en Dal en vervolgens op de tekst: Niet ontvangen?

Uw melding wordt door ons direct doorgegeven aan het verspreidingsbureau, zodat zij het kunnen oplossen. Vragen? Belt u dan gerust even: 0481-464770