GN Arnhem

28 januari 2017

GN Arnhem 28 januari 2017


Meezingen bij zanggroep Exclusief?

ARNHEM - Zing jij ook graag en heb je wat zangervaring? Kom dan meezingen bij zanggroep Exclusief, het gezelligste koor van Arnhem-Zuid!

Zanggroep Exclusief is een enthousiaste groep bestaande uit 20-25 zangeressen en zangers. "Wij zingen 3-en 4-stemmige nummers, waarbij ook aandacht wordt besteed aan de beleving en de presentatie van de nummers. Enkele keren per jaar treden we op om anderen te vermaken en om onszelf scherp te houden. We worden begeleid door een vaste dirigent en pianist. Ons repertoire bestaat uit pop-muziek en zogenaamde feelgood-music. Diversiteit in de nummers vinden wij belangrijk, zodat we plezier houden in het zingen. Daarom zingen we zowel modern & klassiekers; rustig & uptempo; pop & wereldmuziek. Met Kerst hebben wij een Exclusief repertoire waarmee wij al enkele jaren optredens verzorgen op kerstmarkten en in verzorgingshuizen.

Met name bij de tenoren, bassen en sopranen zoeken we uitbreiding. Wij repeteren elke maandagavond in de wijk Rijkerswoerd van 20:00 tot 22:00 uur. De enige voorwaarde is dat je muzikaal bent en in onze groep past. Wil je komen luisteren of meedoen, dan horen we het graag! Meld je aan via onze website: zanggroepexclusief.nl."

ARNHEM - Op maandagmiddag 13 februari is het in de Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem Zuid dansen op live muziek en men kan meedoen met de bingo die op dezelfde middag wordt gehouden.

Een gezellige dans-bingomiddag. De muziek wordt verzorgd door het Duo Pardon, een graag gezien tweetal in De Petersborg. Iedereen is welkom. Aanvang 14.00 uur, de zaal gaat open vanaf 13.30 uur.

3 / 20

Racefietsende vrouwen in Arnhem Kom kennismaken met Reto vrouwenfietsen

ARNHEM - Sinds afgelopen zomer bestaat bij de bekende Arnhemse wielertoervereniging Reto een aparte vrouwenafdeling. Reto-vrouwenfietsen is er voor alle meiden en vrouwen die van wielrennen en mountainbiken houden, van degenen die gezellig willen toeren tot dames met wedstrijdambitie.

Op dinsdag 31 januari luiden de Reto-vrouwen het nieuwe seizoen in met een borrel. De openingsborrel is er voor leden, voor aspirant-leden en voor vrouwen die gewoon eens kennis willen maken met Reto en met vrouwenfietsen in het algemeen. De club deelt de plannen voor het nieuwe seizoen en er is tijd voor een gezellige borrel.

Vier redenen om op de (race)fiets te stappen, met Reto: Wil je fitter worden en lijkt fietsen je een leuke manier om dat voor elkaar te krijgen? Heb je ooit gefietst, ben je de slag een beetje kwijtgeraakt en wil je het weer oppakken? Ben je een fanatieke fietser en wil je kilometers vreten? Heb je wedstrijdambities op de fiets?

Kom naar de seizoensopeningsborrel van Reto-vrouwenfietsen en neem vriendinnen, zussen en kennissen die ook graag willen fietsen mee. Iedereen is welkom, mits je vrouw bent en je fietst of graag wilt gaan fietsen. De borrel is in het clubhuis van Retoclubhuis, Daam Fockemalaan 1 in Arnhem (sportpark 't Cranevelt). Start: 19.30 uur; einde: 22.30 uur

Dit gaat Reto-vrouwenfietsen onder meer doen in het nieuwe seizoen: begeleide duurritten op zondagochtend en in de zomermaanden ook op een doordeweekse avond, trainingen op een doordeweekse avond, gezamenlijke deelname aan toertochten, deelname aan wedstrijden georganiseerd door Vrouwenwielrennen.nl, Reto-vrouwen-weekend en diverse clinics.

Nationale Voorleesdagen met gratis activiteiten in de bibliotheek

ARNHEM - De Nationale Voorleesdagen 2017 zijn van woensdag 25 januari tot en met zaterdag 4 februari. Tijdens deze dagen wordt het voorlezen aan jonge kinderen in het zonnetje gezet. Er wordt traditiegetrouw afgetrapt met het Voorleesontbijt.

Manuela Verbeek en Barbara Merlijn verzorgen een muzikale interactieve voorstelling voor peuters en kleuters. De voorstelling is geïnspireerd op het prentenboek 'Bang Mannetje' van Mathilde Stein en Mies van Hout. De voorstelling is te bewonderen op 28 januari om 11.30 uur in de Bibliotheek Presikhaaf en 3 februari om 11.00 uur in de Bibliotheek Rozet.

Voorleesspecial: De kleine walvis

Tijdens het gebruikelijke voorleesuurtje wordt het boek ‘De kleine Walvis’ voorgelezen. De kleine walvis, geschreven en geïllustreerd door Benji Davies, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2017. Het boek wordt voorgelezen op woensdag 1 februari om 15.30 uur in de Bibliotheek Presikhaaf. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Ga voor meer informatie en om in te schrijven voor deze gratis activiteiten naar: www.bibliotheekarnhem.nl/voorleesdagen.

Arnhem-Zuid, gebouwd op Betuws Boerenland

ARNHEM - De Historische Kring Elden verzorgt van vrijdag 27 tot en met zondag 29 januari een foto- en filmtentoonstelling met als titel: Arnhem-Zuid, gebouwd op Betuws Boerenland; 50 jaar stadsuitbreiding in en rondom Elden.

Deze tentoonstelling geeft een mooi beeld van de bouw van diverse wijken rondom Elden en de ontwikkelingen in Elden zelf. Er zijn vele foto's en prachtige films te zien.

De tentoonstelling, die op vrijdag 27 januari om 19.00 uur zal worden geopend, wordt gehouden in dorpshuis Ons Gebouw in Elden, Rijksweg West 50. De toegang is gratis; er wordt een vrijwillige bijdrage verwacht.

De openingstijden zijn: vrijdag 27 januari: 19:00 tot 22:00 uur, zaterdag 28 januari: 11:00 tot 17:00 uur, zondag 29 januari: 11:00 tot 17:00 uur. (www.historischekringelden.nl)

4 / 20

40-jarig jubileum Home Garden Shop BV in Gendt

Wethouder Peren (m) van gemeente Lingewaard feliciteert de eigenaren Patrick van Merm (l) en Jos Ebbers (r) met het 40- jarig bestaan van hun prachtige bedrijf

GENDT - Begonnen als steenzagerij in 1977 is men inmiddels uitgegroeid tot dé specialist van Gelderland op het gebied van badkamers, haarden, tegels en natuursteen. Het assortiment wordt smaakvol gepresenteerd in twee grote showrooms tegenover elkaar.

Eén pand voor badkamers en tegels en één pand voor haarden en natuursteen. Door de eigen natuursteenzagerij levert Home Garden Shop luxe en exclusiviteit tegen een betaalbare prijs. Ook het vakmanschap en de persoonlijke benadering zijn altijd gebleven. U bent van harte welkom om de nieuwste trends en mogelijkheden voor uw eigen situatie te bewonderen. Als u aangeeft wanneer het u schikt nemen ze bij Home Garden Shop graag de tijd om samen met u een geheel vrijblijvende offerte en 3D ontwerp te maken. De ervaren monteurs zorgen er voor dat alles vakkundig wordt geïnstalleerd.

Eind januari valt de speciale jubileumkrant op uw deurmat met diverse speciale aanbiedingen en leuke woon ideeën!

Home Garden Shop is gevestigd aan de Biezenkamp 2 in Gendt; 0481-424341 www.homegardenshop.nl.

Aantrekkelijke korting op behang bij Verf & Wonen Harry Mattijssen

BEMMEL – Met het voorjaar in aantocht, begint het vaak te kriebelen om een frisse wind door het huis te laten gaan. Wellicht een ander kleurtje op de muur... misschien eens behang? Er is ongelooflijk veel keuze in kleur en designs. Bovendien is er de hele maand februari weer behangactie bij Harry Mattijssen!

Al sinds jaar en dag wordt Harry Mattijssen in één adem genoemd als het over professioneel schilderwerk gaat. Maar wat niet iedereen weet, is dat Verf & Wonen Harry Mattijssen gaandeweg de jaren is uitgegroeid tot dé interieurspecialist van de regio! U kunt er namelijk terecht voor de complete aankleding van uw woning. U vindt er een ruim assortiment in raam- en wanddecoratie, vloerbekleding en gordijnstoffen. Op het gebied van behang biedt Mattijssen een scala aan gerenommeerde merken zoals Elitis, Arte, Hooked on Walls, Eijfinger, Casadeco, Studio Ditte en Esta. En kunt u wel wat vernieuwende inspiratie gebruiken voor een verandering in uw interieur? Vraag de interieuradviseuses van Mattijssen dan eens of zij met u willen meekijken. Soms komen er dan ideeën op tafel waardoor u zeer positief verrast zult zijn! En dat kan zelfs gewoon bij u thuis.

Behangactie

De gehele maand februari staat in het teken van 'behangkorting' grabbelen. Uit een ballenbak kunnen dan kortingen gegrabbeld worden tot wel 25 procent. De allermooiste prijs die er tussen zal zitten is een 'gratis behanger', die de behangklus volledig voor u zal klaren! Ook zo toe aan een frisse wind door uw interieur? Kom dan langs en laat u adviseren bij Verf & Wonen Harry Mattijssen Dorpsstraat 22 in Bemmel T: 0481-464214 www.mattijssen.com Laat het voorjaar maar komen!

Lightpower Laserontharing dé specialist voor duurzame ontharing

ARNHEM - Lightpower is de praktijk waar bij ontharen met de allerlaatste lasertechnologie voor laserontharing wordt verwijderd. De kwaliteit en hygiëne staan hoog in het vaandel bij Lightpower Laserontharing.

Eigenaresse Jildiz Andjelkovic is een gediplomeerde schoonheidsspecialiste die in meerdere specialisaties behandelingen aanbiedt, zodat er in sommige gevallen een vergoeding uit de aanvullende zorgverzekeringen plaats kan vinden. De praktijk werkt volgens de strenge richtlijnen uit het boek 'code van de schoonheidsspecialist'. Jildiz is een erkend schoonheidsspecialiste die is aangesloten bij de branchevereniging Anbos en tevens zorgaanbieder is volgens de strenge normen van Vektis.

Laserontharing is geschikt voor alle huidskleuren. In de praktijk wordt er gewerkt met de nieuwste generatie diode-laser. Het laserapparaat dat door Jildiz wordt gebruikt is de alom bekende LightSheer Desire van Lumenis en is wereldwijd de gouden standaard in laserontharing.

Microdermabrasie
Is een behandeling die zorgt voor een verbetering van de huidconditie en huidstructuur. Middels micro-diamantkopjes worden de dode huidcellen verwijderd. Het resultaat na de behandeling is direct zichtbaar. Microdermabrasie maakt de huid gladder, zachter en frisser. Heeft u last van futloze droge en ruwe huid, pigmentvlekken, zonbeschadigde huid, Acne littekens, verstopte poriën, littekens of een rokershuid, dan bied microdermabrasie een betere doorbloeding en een frisse uitstraling .

Daarnaast kunt u er terecht voor behandelingen zoals huidverjonging en elektrisch ontharen. Lightpower Laserontharing hanteert alleszins vriendelijke tarieven voor dames en heren.

Lightpower Laserontharing, Johan de Wittlaan 204-1, Arnhem. Voor meer informatie of gratis intake 026 3824476; www.lightpowerarnhem.nl.

Toertocht 'Door de Gelderse Poort' wordt 'Ronde van Arnhem'

ARNHEM - Wielertoertocht 'Door de Gelderse Poort' vindt in 2017 op zondag 9 april voor de vijfde keer plaats. In 2016 deden er ruim 2.200 deelnemers aan mee. Voor de aanstaande editie heeft de toertocht een nieuwe naam aangenomen: de 'Ronde van Arnhem'.

De reden hiervan is dat de organisatoren van de Ronde van Arnhem en de Ronde van Nijmegen (respectievelijk Mantel en Stichting Ox) hebben besloten om nauwer samen te werken. Zo is er bijvoorbeeld een gezamenlijk klimklassement van de klimtijdritten van beide toertochten.

De toertochten blijven ieder wel hun eigen karakter behouden. Zo zal de finish van de Ronde van Arnhem bij de Mantel Superstore zijn en de heeft de Ronde van Nijmegen een finishmarkt in Park Brakkenstein.

Ronde van Nijmegen-organisator Tim van Os is verheugd met de samenwerking. "Beide routes zijn schitterend en doen de mooiste stukken en de heuvels die er toe doen van de provincie Gelderland aan. Samen zijn we veruit de grootste toertocht van Gelderland en de vierde van Nederland." Volgens Bram van Boekholt van de Ronde van Arnhem geeft de naamswijziging de ambitie aan van het evenement. De aankomende jaren zal er verder worden gewerkt om beide rondes tot de beste en leukste toertochten van Nederland te laten behoren.

Meer informatie staat op www.rondevanarnhem.nl en www.rondevannijmegen.nl.

Geslaagde crowdfunding-campagne voor Myanmar krijgt vervolg

ARNHEM - Volgende week reist operatiekamerverpleegkundige Aly Boven, samen met handchirurg Wim Theuvenet, naar Myanmar om daar in een Lepraziekenhuis te assisteren bij operaties en een workshop te geven aan lokale operatieverpleegkundigen over hygiëne in de operatiekamer.

Omdat ze daar niet met lege handen aan wil komen startte ze Crowdfunding-campagne. Met de opbrengst wilde ze niet alleen de reis betalen, maar ook speciale operatiekamerschoenen aanschaffen voor al het operatie-personeel in het ziekenhuis. Totaal had ze zo’n 2000 euro nodig. De crowdfunding-campagne werd een succes. Inmiddels heeft ze ruim 3300 euro binnen. “Ik ben helemaal ontroerd van de reacties. Heel veel familie en bekenden, maar ook mensen die ik helemaal niet ken, hebben een bijdrage gegeven. De opbrengst is boven verwachting. Wat over is gebruiken we om enkele huisjes van leprapatiënten op te knappen. De daken lekken en in het natte seizoen is dat mensonterend. Als er dan nog geld overblijft, zullen we dat in overleg met het lokale ziekenhuis besteden.”

Ook handchirurg Wim Theuvenet reist als vrijwilliger naar Myanmar. Hij zal hersteloperaties uitvoeren aan handen en voeten van leprapatiënten en kinderen met aangeboren afwijkingen. Omdat de operatie-omstandigheden in Myanmar primitief zijn is in Nederland gezocht naar een tweedehands anesthesie-apparaat (verdovingsapparaat). Die is gevonden. De aanschaf en transportkosten om het apparaat in Myanmar te krijgen bedragen ongeveer 1000 euro. Ook voor die kosten is inmiddels een crowdfunding-campagne gestart.

Lees meer op www.leprazending.nl/alyboven.

Winterwandeling in Meinerswijk

ARNHEM - Meinerswijk ademt in de winter een heel eigen sfeer. Daarom nodigen wij u graag uit voor de winterwandeling op zondag 29 januari. Dit keer zoomen we in op de IJssellinie, de laatste waterlinie die Nederland heeft gekend.

Aangelegd in de jaren 50, uit angst voor een aanval van de Russen. En hoewel het topgeheim was, was het bepaald geen onopvallend project. Onze uitvalsbasis is boer Wijers (de golfboer) aan de Meginhardweg 5.

VVM-bestuurslid Angelo Saraber start om 11 uur met een korte lezing. Daarna trekken we te voet Meinerswijk in, want er is nog veel te zien wat ons aan deze periode herinnert.

Na afloop kunt u bij de houtkachel weer op temperatuur komen met indien nog voorradig een kom erwtensoep (niet gratis). Het duurt van 11 tot ongeveer 13 uur. Voor VVM-leden is het gratis, niet-leden betalen ter plaatse 2,50 euro.

Internationale Dans in Petersborg

ARNHEM - Sinds een aantal jaar dansen we met veel plezier in de Petersborg. We willen de dansgroep graag uitbreiden met nieuwe leden. Er worden kring-, figuren-, solo- en parendansen gedaan. Zoals een tango, een Russische reidans, Engels, Israelisch en Roemeens.

Speciale kleding en schoenen zijn niet nodig, als u zich er maar goed in kunt bewegen. U bent elke vrijdagochtend welkom om met ons mee te doen op de vrijdag van 10.00 tot 11.30 uur.

Het dansen is in De Petersborg aan de Slochterenweg 40 (dichtbij Winkelcentrum Kronenburg). Deelnemers betalen 15,95 euro per maand. De Arnhemcard is geldig. Info: Esther 't Hoen; 06-50936718; b.weyers7@upcmail.nl.

Boek & Film junior: de tweede editie

ARNHEM - Op zondag 19 maart om 13.30 uur kunnen kinderen de film ‘Brief voor de Koning’ van Tonke Dragt bekijken in alle vestigingen van de Bibliotheek Arnhem.

De Bibliotheek Arnhem en Focus Filmtheater organiseren samen Boek & Film junior waarbij elke keer een boek dat verfilmd is centraal staat. Voorafgaand vertelt Valerie Heil, jeugdliteratuurkenner, hoe regisseurs van een kinderboek tot een verfilming komen. Daarna wordt de film bekeken. Deze keer gaat het over het boek en de film Brief voor de Koning van Tonke Dragt.

Boek & Film junior vindt plaats op zondag 19 maart om 13.30 uur in alle vestigingen van de bibliotheek. De entree is 8 euro. Meer informatie staat op bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Boek & Film junior: de tweede editie

ARNHEM - Op zondag 19 maart om 13.30 uur kunnen kinderen de film 'Brief voor de Koning' van Tonke Dragt bekijken in alle vestigingen van de Bibliotheek Arnhem.

De Bibliotheek Arnhem en Focus Filmtheater organiseren samen Boek & Film junior waarbij elke keer een boek dat verfilmd is centraal staat. Voorafgaand vertelt Valerie Heil, jeugdliteratuurkenner, hoe regisseurs van een kinderboek tot een verfilming komen. Daarna wordt de film bekeken. Deze keer gaat het over het boek en de film Brief voor de Koning van Tonke Dragt.

Boek & Film junior vindt plaats op zondag 19 maart om 13.30 uur in alle vestigingen van de bibliotheek. De entree is 8 euro. Meer informatie staat op bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Cursus iPad voor senioren

ARNHEM - Vanaf woensdag 18 januari start de iPad cursus voor senioren in de Bibliotheek Kronenburg.

In een periode van zes weken, gedurende twee uur per week, leren de deelnemers de geheimen van de tablet te ontrafelen. Kenmerken van deze cursus zijn geduld, respect en plezier.

De cursus start op woensdag 18 januari van 10.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Kronenburg. Deelnemen kan voor 70,- euro. Meer informatie staat op www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Muzieklessen in de Blazersklas

ARNHEM - Op 1 februari start weer een opleiding in de Blazerklas. Je kan leren spelen op trompet, saxofoon, fluit, bariton schuiftrombone, of leren spelen op de kleine trom, dit alles onder leiding van een vakdocent.

Je leert samen spelen met andere leerlingen. De Blazerklas is op woensdagavond van 19.15 tot 20.00 uur.
Naast de blazerklas krijg je ook nog les om je instrument goed te leren bespelen. Meld je nu aan en dan krijg je van ons de eerste maand gratis les in de blazersklas. Recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat muziek maken je slimmer maakt en je hersenen stimuleert beter te functioneren.

Voor aanmelden of informatie kunt u contact opnemen met John van Alebeek. 06 52024783 of mailen naar: john@showbandmystique.nl.

Carnavalist in hart en nieren nieuwe Prins van de On-Ganse

ARNHEM - Tijdens de feestelijke Prinsekeuze afgelopen zaterdag 21 januari, zijn de nieuwe Jeugdprins en Prins van carnavalsvereniging de On-Ganse gepresenteerd.

Robert Philips zal het komende carnavalsseizoen ingaan als Prins Robert II en aan zij staan zijn stoere Adjudant Jelle en zijn beeldschone Page Esther. Robert was in 1991 al Prins van de toenmalige carnavalsvereniging De Kampstampers van Havo Mavo Presikhaaf. En inmiddels begeleid hij als senator al jaren carnavalsvereniging De Tomaat, gelieerd aan het Thomas à Kempis waar hij als afdelingsleider werkzaam is. Hij weet als geen ander hoe het carnavalsfeest gevierd moet worden. Jeugdprins Jip I zit zelf ook op het Thomas à Kempis en kent ook het klappen van de zweep. Hij wordt bijgestaan door Jeugdpage Irene I. Samen zullen zij de jeugd voorgaan in een fantastisch carnaval.

Voor het carnaval van de On-Ganse, dat dit jaar voor het eerst in Luxor Live gevierd wordt, is de kaartverkoop al in volle gang. Nieuw dit jaar is dat er ook op zaterdag een groots carnavalsfeest zal zijn. De capaciteit van Luxor Live is kleiner dan de On-Ganse en haar bezoekers gewend is in Musis, dus de verwachting is dat diverse avonden ruim voor carnaval al uitverkocht zijn. Voor wie wil meegaan in het feest van Prins Robert II en Jeugdprins Jip I zijn kaarten voor alle dagen te bestellen via de site www.onganse.nl.

Wandeling voor lotgenoten Ouders van een Overleden Kind

REGIO - Wandeling voor lotgenoten Ouders van een Overleden Kind op zondagmiddag 29 januari. OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren.

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer. We werken samen vanuit onze 'ervaringsdeskundigheid'. Een lotgenoot heeft vaak maar een half woord nodig om jouw gevoelens te herkennen en te begrijpen. Dat tref je bij vrijwel niemand anders aan. Ondanks de gemeenschappelijke ervaring rouwt ieder van ons op haar en zijn eigen wijze. Ook (huwelijks-) partners rouwen vaak totaal verschillend om de dood van hun kind en dat geldt ook voor de andere kinderen in een gezin. Begrip voor die verschillen is van wezenlijk belang om elkaar tot steun te kunnen zijn. Er is 1-op-1 contact mogelijk, maar we bieden ook gespreksgroepen, contactavonden, lezingen, workshops en een landelijke dag. Altijd informeel en veilig. Wanneer jij er behoefte aan hebt.

"29 januari gaan we wandelen in de prachtige omgeving van het Renkums Beekdal. We ontmoeten elkaar vanaf 13.30 uur bij Landgoed De Beken van Staatsbosbeheer, Nieuwe Keijenbergseweg 174, Renkum. Graag aanmelden bij Bettie Elzenaar 06 40875275 (www.oudersoverledenkind.nl)."

Hulp bij schulden door www.stichting-sbbo.nl

ARNHEM - In het nieuwe jaar zal het aantal vragen om schuldhulpverlening helaas alleen maar toenemen. Wij stichting SBBO hebben ons ten doel gesteld om mensen in de knel te helpen met het vinden van oplossingen met als het even kan uit de WSNP te blijven.

Deze trajecten duren altijd veel te lang en ons logo is niet voor niets een reddingsboei. Wacht dus niet net zo lang tot dat u het echt niet meer weet en de deurwaarders op de stoep staan en de energielevering wordt afgesloten en nog erger u wordt uw huis uitgezet. Het het kan iedereen overkomen, jong & oud laag of hoog opgeleid. Bij verlies van baan, ziekte, echtscheiding of alles tegelijk voorziet deze samenleving helaas niet in directe hulpverlening en gaat alles over teveel bureaucratische drempels. Dat is een schande in een welvarend land als Nederland.

Laat 2017 voor u het jaar van een nieuwe start worden in ieder geval met een begin maken aan het oplossen van uw schulden en alle andere problemen met deze overheid. Hak nu de knoop door en en neem contact op met Ton info@stichting -sbbo.nl of bel tussen 12.00 en 21.00 uur naar 026 3798368 zeven dagen per week. U wordt binnen 24 uur geholpen.

"Wij zijn een non-profitorganistie, die geen betaalde mensen in dienst heeft, en wij werken uitsluitend met vrijwilligers, dus niks geen dure managers, Ambi status wordt aan gewerkt. Sponsoren meer dan welkom, alle beetjes helpen."

Pas gezonde voeding toe in het dagelijks leven

ARNHEM - Gezonde voeding, dat voelt goed is de titel van de workshop over gezond eten, dat plaatsvindt op donderdag 9 februari om 19.30 uur tot in de Bibliotheek Kronenburg.

Gewichtsconsulente Claudia Dorland vertelt over haar methode genaamd Voelt Goed. De nadruk ligt op hoe gezonde voeding toegepast kan worden in het dagelijks leven zonder crashdieet, pillen of hongergevoel. Tijdens deze workshop komt het lezen van etiketten en het kiezen van de juiste producten in de winkel aan bod. Daarnaast worden recepten geproefd en tips meegegeven om thuis aan de slag te gaan.

De workshop vindt plaats op donderdag 9 februari van 19.30 tot 21.00 uur in de Bibliotheek Kronenburg en kost 5,00 euro. Leden van de Bibliotheek Arnhem ontvangen 1,00 euro korting. Meer info staat op www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Sponsor bedankt!

ARNHEM - De activiteitencommissie van SWOA-locatie De Gaanderij bedankt alle sponsoren die prijzen ter beschikking hebben gesteld voor de kerstbingo van vrijdag 16 december.

De kerstbingo is mede mogelijk gemaakt door: Kippenpaleis, Ici Paris, Pondok Kita, Brasserie Entree en Zuivelhoeve in Kronenburg, Kapsalon Brienne, De Gilde slager, John’s Dierenwereld, Het Gulden Bloemetje, BOB’s bloemen & zo, Slijterij, Coop, Super Coop, Mien v.d Markt, Reezo Witgoed, Cafetaria, Breistoeltje en Spekle in Geitenkamp, Mousset Chocolaterie in Arnhem, Hilvers bakkerij, Hermsen bloemisterij, DA drogist, Zonnenstudio Elderveld, Gall & Gall, Sofram, Jumbo, Cayena pedicure en Vis- en Kaasboer van de dinsdagmarkt in Elderveld.

Hans Witjes presenteert nieuw boek

HUISSEN - Binnenkort komt het vierde boek van de Huissense schrijver Hans Witjes uit met de titel 'Spaans benauwd'. Het boek gaat over een veertiendaagse singlereis van een reisorganisatie naar Zuid-Spanje, die slecht begint.

Tijdens de eerste excursie-dag vindt een dramatische voorval plaats. Dat is nog maar de aanzet tot meer ellende, want de reis zal op een volledige catastrofe uitlopen. De hoofdpersonen Stefan de Vries en Karin Koenders voelen zich vanaf hun kennismaking tot elkaar aangetrokken, maar zijn te zeer belast door het verleden om open te staan voor welke relatie dan ook. Het noodlot dwingt hen al snel tot intensieve samenwerking. Op een bepaald moment lijkt de redding nabij, maar een onverwachte wending boort iedere hoop op een goede afloop in de grond.

Het is een spannend verhaal met meerdere lagen, want ook de problematiek verbonden aan hyperventilatie en een relatie met een narcist komen aan de orde. Plaats van handeling is Zuid-Spanje, maar omdat Stefan de Vries in Arnhem woont en Karin Koenders in Huissen komen ook locaties in die twee steden aan de orde. Het boek heeft dus ook een klein regiosausje.

Op zaterdag 28 januari tussen 14.30 en 16.00 uur zal Hans Witjes het boek presenteren en signeren in café Het Moment aan de Vierakkerstraat 28 in Huissen. De presentatie zal op een speciale manier muzikaal worden omlijst. Belangstellenden zijn welkom.

Open huis in het Toon Hermans Huis

ARNHEM - Overal ter wereld wordt op 4 februari tijdens Wereldkankerdag extra aandacht besteed aan deze ziekte die heel ingrijpend is in iemands leven. Niet alleen voor de persoon die kanker heeft (gehad), maar ook voor zijn of haar naasten. Dit jaar wordt daarom tijdens Wereldkankerdag extra aandacht geschonken aan de naaste van degene, die ziek is of is geweest.

Het THHA is een inloophuis in Arnhem voor iedereen die geraakt is door kanker. Bij ons zijn daarom niet alleen (ex-)patiënten, maar ook iedereen in hun naaste omgeving van harte welkom. In onze huiskamer schenken gastvrouwen een kopje koffie of thee en luisteren naar uw verhaal. Zij bieden warmte, een luisterend oor, een arm om de schouder. Ook kunt u bij ons terecht voor allerlei activiteiten.

Op 4 februari van 11.00 tot 15.00 uur staat de deur van het THHA wijd open en is iedere belangstellende van harte welkom om een kijkje te komen nemen en de sfeer van het huis te proeven. Daarnaast kan worden meegedaan aan kleine workshops van activiteiten uit ons aanbod.

Gastvrouwen en activiteitenbegeleiders zijn aanwezig om meer te vertellen over wie wij zijn en wat wij doen en om al uw vragen te beantwoorden.

Het Toon Hermanshuis staat aan de Eusebiusbuitensingel 34. U kunt het huis bereiken met diverse buslijnen (haltes Schouwburg of Rietgrachtstraat). U kunt parkeren voor de deur met een hoog tarief of iets goedkoper in de Musisgarage. Fietsen kunnen veilig achter het huis gestald worden.

Autivrouwencafé: autisme en spiritualiteit

ARNHEM - Woensdag 1 februari wordt in Zyp25, Zijpendaalseweg 25 in Arnhem, het Autivrouwencafé gehouden. Vrouwen met autisme hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Woensdag 1 februari is het thema: Autisme en spiritualiteit.

Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn: spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring. Het autistisch brein is een functioneel brein. Alles wat je doet moet een doel dienen. Is er plaats voor spirutualiteit en hoe wordt dat ervaren? Kan het je helpen je balans te behouden? Welke ervaring heb jij hiermee en hoe ga je ermee om? Wil je hierover met andere autivrouwen praten dan ben je welkom.

Het Autivrouwencafé wordt elke eerste woensdag van de maand gehouden. Iedere maand zal er een ander thema besproken worden. Om 19.30 uur gaat het café open. Het themagesprek is van 20.00 uur tot 21.00 uur. Tot 21.30 is er gelegenheid om na te praten.

Vooraf aanmelden is niet nodig. De kosten zijn vijf euro per avond. Dat is inclusief consumpties. Meer informatie staat op www.autivrouwencafe.nl.

Alphacursus van start

ARNHEM - Is er meer? Hoe zit het met het christelijk geloof? Meer dan 200.000 mensen in Nederland hebben de Alphacursus wel eens gedaan. Deze starterscursus christelijk geloof is een cursus die wereldwijd gegeven wordt en mensen enthousiast maakt om met elkaar in gesprek te gaan over het geloof.

Tijdens de cursusavonden wordt er voor je gekookt, eet je met elkaar, luister je naar een inleiding en is er ruim de tijd om met elkaar in gesprek te gaan. De cursus is gratis, start in januari in Arnhem-Zuid, en duurt tien weken. Heb je interesse, of weet je mensen die interesse hebben, kom dan naar de Alphacursus vanaf dinsdag 24 januari om 18.30 uur in gebouw 'Ontmoeting' aan de Wassenaarweg 5 in Arnhem. Meer info staat op www.bgontmoeting.nl/alpha. Opgeven kan via voorganger@bgontmoeting.nl.

Vaarprogramma zeezeilvereniging

ARNHEM - Op zondag 5 februari van 16.00-18.00 uur zijn belangstellenden welkom in hotel Haarhuis, Stationsplein 1, Arnhem om de presentatie bij te wonen van de geplande zeezeiltochten van Genosea.

Diverse Noordzeeoversteken en een reis naar de Lofoten eilandengroep in Noorwegen staan op het programma. Ook zal een jeugd- en catamaranweekend aan bod komen en behoren trainingstochten op het gebied van motormanoeuvreren of schipperen tot het repertoire.

De presentatie van het programma is een prima gelegenheid om kennis te maken met zowel deze unieke vereniging als met zeezeilen. Genosea is een landelijke vereniging die al meer dan 30 jaar afwisselende zeiltochten op zee voor haar leden en door haar leden organiseert. Op 5 februari vertellen leden graag over de leuke bestemmingen en gezelligheid aan boord. Ook delen ze met plezier waarom de combinatie van verschillende havens, weer, het tij en het gevoel van vrijheid zeezeilen tot een bijzondere belevenis maakt.

De aanwezige Genoseaschippers kunnen vragen beantwoorden over hoe veiligheid wordt gewaarborgd, of wat je nodig hebt om in te kunnen schepen. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.

Belangstellenden die na het bijwonen van een tocht hieraan graag deelnemen, kunnen hun interesse tonen of zich opgeven. Lidmaatschap is bij een eerste tocht niet nodig.

Genosea heeft geen eigen clubhuis of boten, maar huurt zeewaardige, volledig uitgeruste zeilboten op plaatsen waar het leuk zeilen is. Meer informatie over de vereniging vind je op www.genosea.nl. Ook zijn hier foto's en blogs over de tochten te vinden.

Groene doorstapwandeling van station naar station

ARNHEM - Dat Arnhem een groene stad is wordt algemeen erkend. Vooral de vele landgoederen van oudsher die nu zijn omgetoverd tot parken of groenzones, zijn hier debet aan. Als je je nu afvraagt waar al die mooie stukken groen dan in de stad liggen, dan is deze wandeling bijzonder geschikt voor jou.


Op zondag 29 januari gaat IVN Arnhem namelijk van station naar station wandelen door alleen maar groene zones. Uiteraard valt het niet te vermijden dat we her en der een straat moeten oversteken, maar je zal je er over verbazen hoe lang we in de stad door het groen kunnen lopen om van station Presikhaaf naar het Centraal Station te komen.


Let wel; de wandeling is 8 km lang en zal 2,5 uur duren. Hierdoor is het voornamelijk een doorstapwandeling als goed begin van het nieuwe jaar en zal er minder worden stil gestaan, wat je misschien gewend bent van IVN-Arnhem. Uiteraard krijg je onderweg wel te horen over wat je allemaal met een groene bril kunt zien. Goede wandelschoenen zijn voor deze wandeling een must.
Het is ook geen rondwandeling, want we starten om 14.00 uur bij Station Presikhaaf en eindigen op Centraal Station (Sonsbeekzijde). Hier kan je dan op eigen gelegenheid de trein terug nemen.

Ga mee en laat je verwonderen over deze mooie groene route door Arnhem-stad via een lekkere wandeling als begin van het nieuwe jaar!

IVN Arnhem doet meer in en met de natuur. Informatie hierover is te vinden op de vernieuwde website ivn.nl/afdeling/arnhem.

Studiedag dirigenten

REGIO - Op zaterdag 18 maart organiseert de NSGV Utrecht in de Sint-Dionysiuskerk Rijssen (Rozengaarde 51) een studiedag voor dirigenten met als thema 'De psalmen en de vaste gezangen'.

Er wordt gekeken naar de exacte liturgische functie hiervan en hoe de dirigent er zorg voor kan dragen dat deze functioneel tot hun recht komen. Hoe te werken bij samenzang met de kerkgangers in combinatie met de plek van het koor en de akoestiek in de kerk?

In het ochtendprogramma wordt vooral gekeken hoe de dirigent zijn slagtechniek zo functioneel mogelijk hierin kan gebruiken. In de middag wordt er vanuit de praktijk gewerkt samen leden van het parochiële koor.

De studiedag wordt geleid door Ronald de Haan, start om 10 uur (inloop vanaf 9.30 uur) en duurt tot 15 uur. Voor informatie een aanmelding: 030 6982579 of post@nsgv-aartsbisdom.nl.

Huiskamergalerie

ARNHEM - In huiskamergalerie 'Van leuke mensen, de dingen die blijven' aan de Paul Krugerstraat 4 te Arnhem is nog tot en met 31 januari een expositie. Flip Looyen exposeert momenteel zijn 'compilages'.

Compilages zijn gefotografeerde collages die op de computer bewerkt zijn. Te bezichtigen op afspraak via info@vanleukemensen.nl of 026 3792219. Voor verdere informatie www.vanleukemensen.nl

Gratis rondleiding door Kijkwijzers in het Erfgoedcentrum

ARNHEM - Sinds 20 januari kan iedereen gratis aansluiten bij rondleidingen van Kijkwijzers. Deze rondleidingen zijn iedere vrijdag om 11.00 uur en zondag om 14.00 uur in het Erfgoedcentrum Rozet.

De Kijkwijzers zijn actieve 60-plussers die hun kennis en ervaring over de collectie van het Erfgoedcentrum en de geschiedenis van Gelderland delen. Luister naar de bijzondere verhalen en ontdek het verhaal van Arnhem en omgeving.

De instaprondleidingen zijn vanaf 20 januari iedere vrijdag om 11.00 uur en zondag om 14.00 uur in het Erfgoedcentrum Rozet op -1. De rondleidingen duren ongeveer een half uur. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Bodywear Superstore Ondernemer van het Jaar

WESTERVOORT - Bodywear Superstore Ondernemer van het Jaar 2016 in Westervoort en Studio Moojer wint de aanmoedigingsprijs. Dit gebeurde tijdens de nieuwjaarsparty van Ondernemend Westervoort die donderdag 12 januari in Zalencentrum Wieleman in Westervoort gehouden is.

De jury heeft de Westervoortse ondernemer Hendrik Versteeg, directeur van Bodywear Supterstore gekozen als Ondernemer van het Jaar. Bodywear Superstore heeft een webshop en een vestiging in Duiven, echter de eigenaar is Westervoorter in hart en nieren heeft al jaren een groothandel op 't Ambacht in Westervoort

De nieuwjaarsparty stond volledig in het teken van de spannende uitreiking van de ondernemersprijs. Drie door collega-ondernemers genomineerde bedrijven, maakten kans op de titel Ondernemer van het Jaar 2016: Bodywear Superstore, Pennekamp Fietsen en Wibegro Keukens & Badkamers. De ondernemers die kans maakte op de Aanmoedigingsprijs 2016 waren Hair by Leo, Studio Moojer en Huis ter West.

Deze bedrijven werden bezocht door een deskundige jury, bestaande uit Dirk van der Mark, Johan Paape en de winnaar van afgelopen jaar Eddy Visser van Visser Spiegels & Glas. Zij toetsten de bedrijven op ambitie, groei, personeelsbeleid en hun betekenis voor Westervoort.


De jury sprak haar waardering uit voor Bodywear Superstore omdat Hendrik een duidelijke visie op ondernemen heeft en een koopman in hart en nieren is. Bodywear Superstore is gestart om de dochters een ondernemerstoekomst te bieden en onder gaat een bestendige groei waardoor de onderneming meer werkgelegenheid creëert. Tevens een bedrijf dat duidelijk betrokken is bij de Westervoortse samenleving: via sponsoring, actieve lidmaatschappen van organisaties en het financieren van vrijwilligersprojecten.

De Aanmoedigingsprijs ging dit jaar naar Jeroen Wielheesen van Studio Moojer. Een jong innoverend, creatief bedrijf met ambitie. Jeroen maakt statische informatie begrijpelijk, dynamisch en visueel aantrekkelijk door animaties of films te produceren.

Jeroen Wielheesen van Studio Moojer kreeg de trofee van de Aanmoedigingsprijs overhandigd door voorzitter van Ondernemend Westervoort Diana van Kesteren en winnaar van vorig jaar Eddy Visser van Visser Spiegels & Glas. Hendrik Versteeg van Bodywear Superstore kreeg de trofee overhandigd door voorzitter Diana van Kesteren en hoofdsponsor Cris van Arkelen van Rabobank Arnhem en Omstreken.

Interview met Miriam Guensberg over actrice Audrey Hepburn

ARNHEM - Donderdag 2 februari om 20.00 uur vertelt schrijver Miriam Guensberg in een interview met Hans Gulpen van De Gelderlander over haar nieuwe roman - Het geheim van Audrey H. - in de Bibliotheek Rozet.

Binnenkort verschijnt de roman over de Arnhemse jaren van Audrey Hepburn en opent het Airborne Museum een tentoonstelling over de actrice. Audrey Hepburn woonde in de jaren van de Tweede Wereldoorlog in Arnhem en Velp bij haar gescheiden, Nederlandse moeder, barones Ella van Heemstra.

Miriam Guensberg liet zich door het onderzoek van het Airborne museum inspireren tot het schrijven van deze roman. Het boek vertelt over een jeugd-idylle, over de verschrikkingen van de oorlog en de problematische omstandigheden die Audrey Hepburn hebben gevormd.

Het interview is op 2 februari van 20.00 tot 21.30 uur in de Bibliotheek Rozet; de entree bedraagt 7 euro, leden van de Bibliotheek ontvangen 2 euro korting. Meer informatie staat op bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Cursus Vogels van het vrije veld

BETUWE - Op 31 januari start op Landerij De Park de cursus Vogels van het vrije veld. De cursus is bedoeld voor vogelliefhebbers die al een redelijke basiskennis hebben.

De cursus wordt verzorgd door ervaren vogelaars Piet Broekhof en Ben Cornelissen (namens IVN RijnWaal). In vier cursusavonden met aansluitend excursies op de zaterdag, komen de volgende thema's aan bod: wintergasten, trek & broed, vogelzang en roofvogels & uilen.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Meer informatie over data, kosten en aanmelden staat op www.landerijdepark.nl.

Collecte Hersenstichting

REGIO - Van 30 januari tot en met 4 februari vraagt de Hersenstichting uw steun. Vele enthousiaste collectanten gaan in Gelderland en Utrecht op pad om geld in te zamelen voor al die mensen met een hersenaandoening.

Vrijwel iedereen krijgt ooit te maken met een hersenaandoening. Hieronder vallen onder meer beroerte, dementie, autisme, hersentumor, de ziekte van Parkinson en ADHD. Er komen per jaar 160.000 mensen met een hersenziekte bij. Bijna een half miljoen mensen kampen met blijvende ernstige gevolgen.

De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden en hersenaandoeningen te genezen. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting, voeren we vernieuwende projecten uit en werken we aan goede patiëntenzorg. Voor dit werk is veel geld nodig. Geef daarom aan de collectant.

U kunt ook uw gift overmaken op IBAN: NL18 INGB 0000 000 860 t.n.v. Hersenstichting Nederland, Den Haag. Meer informatie staat op www.hersenstichting.nl.

Open Dag Het Westeraam: zaterdag 28 januari in Elst

Foto: Guus Madern Veel ruimte voor praktijk op Het Westeraam

ELST - Op zaterdag 28 januari houdt Het Westeraam in Elst de jaarlijkse open dag. De deuren van de school zijn van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Basisschoolleerlingen en hun ouders zijn welkom een kijkje te komen nemen en Het Westeraam te ervaren.

In de verschillende lokalen komen met name basisschoolleerlingen van groep 7/8, en hun ouders, alles te weten over de vakken die ze op Het Westeraam kunnen volgen. Via diverse leuke activiteiten beleven ze alvast een hoe het is om zo'n vak te leren. Met theorie en in de praktijk. Natuurlijk is er ook algemene informatie over de school en het onderwijs te krijgen en is er alle gelegenheid om vragen te stellen aan docenten en aan leerlingen.

Het Westeraam

Het Westeraam is een sfeervolle, kleinschalige vmbo-school waar les wordt gegeven aan leerlingen die de basisberoepsgerichte en kaderberoepsgerichte leerweg volgen. In het vierde jaar kan naar keuze examen worden gedaan in de profielen Zorg & Welzijn, Economie & Ondernemen of Groen. De school staat voor goed onderwijs, biedt een sterke combinatie van theorie en praktijk en vindt persoonlijk contact en actieve begeleiding erg belangrijk. In 2015 (99,2 procent) en 2016 (100 procent) haalde de school hoge slagingspercentages.

Route en parkeren

Het Westeraam (Auditorium 5, Elst) ligt vlakbij het NS-station. De parkeermogelijkheden in de directe omgeving van de school zijn beperkt. Daarom raadt de organisatie aan op de fiets te komen of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Parkeren kan in beperkte mate bij de school. Daarnaast is er bij Brede School De Zon en bij het NS-station veel ruimte. De school zet verkeerregelaars in om het verkeer tijdens de open dag in goede banen te leiden.

Over Betuwe College open dagen

Foto: Helen de Bruijn

ELST - Op woensdag 25 januari organiseert OBC Elst en op zaterdag 28 januari organiseren OBC Huissen en OBC Bemmel een open dag. Bezoekers kunnen op deze dagen een kijkje nemen in de scholen.OBC Elst bijt op woensdag 25 januari het spits af. Van 13:30 tot 16:00 uur en van 18:30 tot 21:00 uur zijn geïnteresseerden van harte welkom op de Van der Duyn van Maasdamstraat 25. Er is informatie over onder andere het nieuwe Steam-programma (programma met 21st century skills), het speciale Mavoplus traject (doorstroming bevorderen van mavo naar havo), lesmethodes, begeleiding, buitenlesactiviteiten en natuurlijk over de keuzewerktijd-uren.

Zaterdag 28 januari opent OBC Bemmel de deuren van 10:00 tot 15:00 uur op de Essenpas (vmbo-t) en locatie de Heister (havo, vwo en tweetalig onderwijs). Tijdens de Open dag krijgen de bezoekers informatie over de reguliere opleidingsniveaus maar ook over de bijzondere programma's als vmbo-t Lifestyle en Versterkt Talenonderwijs Duits (VTO Duits), de Sportklas en International Business College (IBC) op havoniveau en de TOP-projecten op vwo. Bezoekers worden, vanwege de verwachte drukte en de beperkte parkeercapaciteit, geadviseerd gebruik te maken van het openbaar vervoer (bus lijn 300 of lijn 33) of van andere vervoersmogelijkheden dan de auto.

Zaterdag 28 januari zal het ook op OBC Huissen bruisen van 10:00 tot 15:00 uur. Er zijn allerlei activiteiten georganiseerd om kennis te maken met deze dynamische vmbo-school. OBC Huissen is specialist in de sectoren: Zorg en Welzijn, Techniek (Produceren, Installeren en Energie (PIE) of Bouw, Wonen & Interieur (BWI)) en Dienstverlening en Producten (D&P). Daarnaast kunnen leerlingen op OBC Huissen de talentenprogramma's Kunst & Cultuur, Techniek of Sport volgen.

De OBC-scholen organiseren naast de Open Dagen op woensdag 8 maart van 19:00 tot 20:30 uur ook een 'Aanmeldingsavond'. Tijdens de Aanmeldingsavond kunnen leerlingen ingeschreven worden. Voor meer informatie kan men terecht op www.sgomb.nl.

Gitaarspelen voor iedereen: ook voor de kleine beurs

ARNHEM – Sjonnie Gitaar is het adres voor iedereen die gitaar speelt of wil gaan spelen. In onze winkel in Arnhem-Zuid staan gitaren in verschillende prijsklassen en krijg je een duidelijk advies en tips om je goed op weg te helpen.

"Ook in ons assortiment: kinder- en jeugd gitaren, (elektrische) ukeleles, mondharmonica's, basgitaren, effectpedalen, versterkers, accessoires, lesboeken en onderdelen. Maar ook voor onderhoud en reparatie kunt u bij ons terecht. Inruil/inkoop is ook mogelijk, wij hebben altijd diverse occasions in de winkel.

Tevens is het mogelijk gitaarles te volgen waarbij jouw motivatie het belangrijkste is en dat je al na één les een leuk pop/rock liedje kunt spelen. Mocht je al een instrument hebben, maar je hebt er problemen mee, dan kan deze kosteloos voor je nagekeken worden, wij beschikken over een eigen technische dienst."

Gitaarspelen is geschikt voor iedereen vanaf drie jaar tot zo oud je je voelt en bij Sjonnie Gitaar ook betaalbaar voor iedereen.

Sjonnie Gitaar, Dovenetellaan 77, Arnhem, 026 3210126 of 06 12373805, www.sjonniegitaar.nl.

Wandelclub brengt ouderen met dementie samen

ARNHEM - Ouderen met dementie bij elkaar brengen rond een gezamenlijke interesse. Dat is het uitgangspunt van een spontane samenwerking tussen twee Arnhemse organisaties in zorg en welzijn. Vorige week startte 'De Wandelclub' in Elden, bestaande uit bewoners van zorgvilla Oosterveld (onderdeel van Stepping Stones Home & Care) en deelnemers van FIER dagbesteding op maat (SWOA).

Vergezeld door vrijwilligers van de zorgvilla en SWOA, maakt het gezelschap wekelijks op dinsdagochtend een actieve wandeling. Een laagdrempelige manier om ouderen met elkaar in contact te brengen en actief hun welzijn en welbevinden te verbeteren.

Het startpunt van de wandelclub – Villa Oosterveld - ligt in Elden, vlakbij het dorpscentrum en twee groene stadsparken. Vrijwilligers van de zorgvilla, vergezeld door huishond Max, maken vaker wandelingen met bewoners. Anja van den Broek, locatiecoördinator Villa Oosterveld: 'Het initiatief sluit goed aan bij ons activiteitenprogramma waarin bewegen en buiten zijn een belangrijke plek innemen 'We zijn hier blij mee en hopen dat de belangstelling snel zal groeien.' Alhoewel de Wandelclub nu uitsluitend bestaat uit ouderen met dementie moedigt SWOA alle deelnemers van de dagbesteding aan om mee te wandelen. Mina Yacoub, seniorenadviseur SWOA: 'FIER dagbesteding op maat kijkt naar de persoonlijke interesses en talenten van de deelnemers en speelt hier op in. Deze wandelclub is een mooi begin van onze samenwerking.'

Belang van bewegen

Volgens de NNGB (Nederlandse Norm Gezond Bewegen) beweegt een groot deel van de ouderen onvoldoende. Dit terwijl dagelijks een half uur bewegen – niet alleen voor ouderen – een must is. Het stimuleert de bloedsomloop en daarmee ook de hersenen. Erik Scherder, Neuropsycholoog, promoot bewegen en toonde met onderzoek aan dat een gestructureerd bewegingsprogramma (motorische) onrust bij mensen vermindert. Mede om deze reden heeft het thema 'Bewegen voor ouderen' een belangrijke plaats gekregen binnen het activiteitenprogramma van Stepping Stones Home & Care en SWOA.

Stepping Stones Home & Care

Villa Oosterveld is een van de zorgvilla's van Stepping Stones Home & Care. Onze zorgvilla's zijn gevestigd in Gelderland en Utrecht. Stepping Stones richt zich op mensen met dementie en een complexe zorgvraag die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Onze bewoners bieden wij een sfeervolle, kleinschalige woonomgeving met 24-uurs professionele zorg. Wij zijn gespecialiseerd in ouderen met geheugenproblemen zoals dementie (waaronder Alzheimer). Binnen onze zorgvisie neemt het activeren van lichaam en geest bij onze bewoners een belangrijke plek in. Meer informatie: www.steppingstones.nl.

Persoonlijke dementiezorg in sfeervolle omgeving

ARNHEM - Villa Oosterveld in Elden biedt kleinschalige dementiezorg in een sfeervol 19e -eeuwse landhuis. Dit voormalige klooster omvat 18 karakteristieke kamers met hoge ramen, plafonds met rozetten en fraaie lambriseringen. Rondom de villa ligt een parkachtige tuin met diverse bloemperken waar bewoners heerlijk kunnen ontspannen onder het genot van een kopje koffie of thee.

De kleinschalige opzet van deze villa maakt dat bewoners, familie en het zorgteam elkaar goed kennen. Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht en contact. Bij het contact maken sluit het zorgteam aan bij de beleving en herinneringen van de bewoner. Het staat bewoners vrij hun kamer met eigen meubels in te richten, zodat de directe omgeving voor hen vertrouwd aanvoelt. Binnen onze zorgvisie neemt het activeren van lichaam en geest een belangrijke plaats in. Om die reden bieden wij de bewoners een uitgebreid activiteitenprogramma, waarin muziek en bewegen een belangrijke plek innemen. Daarnaast is er veel ruimte voor gezamenlijke activiteiten, zoals schilderen, wandelen en koken in de gezellige Saartjes keuken.

Villa Oosterveld is een van de zorgvilla's van Stepping Stones Home & Care. Onze zorgvilla's zijn gevestigd in Gelderland en Utrecht. Stepping Stones is gespecialiseerd in de zorg voor ouderen met dementie die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Onze bewoners bieden wij een kleinschalige, sfeervolle en vertrouwde woonomgeving met 24-uurs professionele zorg. Voor meer informatie: www.steppingstones.nl.

Studiedag voor organisten Velp

VELP - Op zaterdag 11 maart wordt een studiedag voor organisten gehouden in de Grote kerk van Velp (Gld.).

De dag zal in het teken staan van 'functioneel begeleiden'. Uitgangspunt hierbij zal onder andere zijn het maken van een (handig) voorspel. Veel organisten komen wekelijks in aanraking met verschillende liederen en stijlen en worden geacht de kerkgangers en/of koorzangers op een juiste manier te ondersteunen. De dag wordt geleid door musicus Marcus de Haard. Tevens worden de deelnemers voorzien van handige tips en deskundige adviezen.

De dag begint om 10.00 uur (ontvangst vanaf 9.30 uur) en sluit om 15 uur.