GN Lingewaard

1 maart 2017

GN Lingewaard 1 maart 2017


Doornenburg heeft toekomst consultatiebureau in eigen hand

Ouders kunnen ook straks in eigen dorp op loopafstand naar het consultatiebureau. (foto Sjaak Veldkamp)

DOORNENBURG – Het consultatiebureau in Doornenburg verhuist naar de voormalige bibliotheek. De haalbaarheid ligt in de hoeveelheid ouders dat, ondanks een vermindering van openingstijden en zonder jeugdarts, blijft kiezen voor een consultatiebezoek in eigen dorp.

De Gezondheidsregio Midden-Gelderlands (VGGM) wilde al langer af van de huisvesting in de tandartsenpraktijk. De geboorte aantallen in Doornenburg waren te laag om het consultatiebureau 'verantwoord draaiend' te houden. Huisvesting past niet meer in de 'huidige professionaliteit' en moest herzien worden, zo is de mening van het VGGM.

Stichting Leefbaar Doornenburg en Stichting MGZ hebben met succes bij het college aan de bel getrokken. Ze hadden hierbij de wind in de rug, want het aantal geboorten in Doornenburg is vorig jaar ten opzichte van 2015 weer gestegen van 11 naar 26.
De gemeente gaat een gedeelte de voormalige bibliotheek verhuren aan het MGZ. Beiden draaien op voor de kosten om de ruimte geschikt te maken voor het consultatiebureau.

Het consultatiebureau wordt voortgezet met een nieuwe werkwijze. Een jeugdverpleegkundige en assistente gaan het bureau draaiend houden. Voor een bezoek aan de jeugdarts zijn ouders aangewezen op het consultatiebureau in Bemmel, Gendt of Huissen.

Het wordt een proefproject van 1 jaar. Een bureau met 8 tot 10 kinderen per dagdeel is te verantwoorden, zegt de gemeente. Met een gemiddelde van 7 of minder bezoeken, dan is de proef niet geslaagd. Er wordt in de evaluatie ook gekeken naar tevredenheid en waardering van ouders. Mocht blijken dat het consultatiebureau levensvatbaar is, dan wordt besloten het bureau met tenminste 5 jaar voort te zetten.

Smartlappenkoor Lingewaard nodigt oud-leden uit

LINGEWAARD - Samen met oud-leden wil Smartlappenkoor Lingewaard zaterdagavond 11 maart zijn 12,5 jarig jubileum vieren. Het nodigt hen van harte uit zich daarvoor te melden op info@slk-lingewaard of sms naar 06 35387053.

Smartlappenkoor Lingewaard is opgericht in september 2004 en is inmiddels met 49 dames en 21 heren het grootste koor van Lingewaard. Onder de sublieme leiding van dirigent en entertainer Harry Demon, die tevens de begeleidende muziek verzorgt, treden zij op bij instellingen en festivals met voornamelijk Nederlandse smartlappen en levensliederen van vroeger en nu.

Tevens is het koor de organisator van het Smartlappenfestijn te Hulhuizen op eerste pinksterdag en het smartlappenfestival 'Bemmel Zingt' op 9 juli. Het eerstvolgend optreden is zondag 26 maart bij De Buitenpoort te Huissen in het kader van 'Ik hou van Holland én Huissen.'

Hulp bij schulden door www.stichting-sbbo.nl

ARNHEM - In het nieuwe jaar zal het aantal vragen om schuldhulpverlening helaas alleen maar toenemen. Wij stichting SBBO hebben ons ten doel gesteld om mensen in de knel te helpen met het vinden van oplossingen met als het even kan uit de WSNP te blijven.

Deze trajecten duren altijd veel te lang en ons logo is niet voor niets een reddingsboei. Wacht dus niet net zo lang tot dat u het echt niet meer weet en de deurwaarders op de stoep staan en de energielevering wordt afgesloten en nog erger u wordt uw huis uitgezet. Het het kan iedereen overkomen, jong & oud laag of hoog opgeleid. Bij verlies van baan, ziekte, echtscheiding of alles tegelijk voorziet deze samenleving helaas niet in directe hulpverlening en gaat alles over teveel bureaucratische drempels. Dat is een schande in een welvarend land als Nederland.

Laat 2017 voor u het jaar van een nieuwe start worden in ieder geval met een begin maken aan het oplossen van uw schulden en alle andere problemen met deze overheid. Hak nu de knoop door en en neem contact op met Ton info@stichting -sbbo.nl of bel tussen 12.00 en 21.00 uur naar 026 3798368 zeven dagen per week. U wordt binnen 24 uur geholpen.

"Wij zijn een non-profitorganistie, die geen betaalde mensen in dienst heeft, en wij werken uitsluitend met vrijwilligers, dus niks geen dure managers, Ambi status wordt aan gewerkt. Sponsoren meer dan welkom, alle beetjes helpen."

In een Oogopslag

Woensdag 1 maart (Aswoensdag)
19.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming (EC) Huissen-Stad, gebedsviering, G. Peters, I. van Cuijk en J. Kallen, Gemengd koor De Levensbron

Zaterdag 4 maart
19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Middenkoor InVoice

Zondag 5 maart
10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming (EC) Huissen-Stad, eucharistieviering, gezinsviering, G. Peters en I. van Cuijk, Kinderkoor Spetters.

Woensdag 8 maart
09.30 uur: St. Martinus kerk Doornenburg, eucharistieviering, G. Peters.

Zaterdag 11 maart
19.00 uur: 19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters en R. Heinen, Herenkoor.

Zondag 12 maart
10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming (EC) Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters en R. Heinen, Gemengd koor De Levensbron

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 7 maart - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 8 maart - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 9 maart - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Actief in wijk en buurt'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Kaarttoernooi in Angeren

ANGEREN - Het kaarttoernooi van zaterdag 18 februari georganiseerd door de SASA, was druk bezocht. Circa 115 deelnemers deden enthousiast mee aan het jokeren, klaverjassen en bridgen.

De bridgegroep was zelfs helemaal vol geboekt. De sfeer was ontspannen en er werd veel gelachen, maar er werd ook serieus gestreden om de punten. Volgens een oude traditie waren er weer mooie vleesprijzen die als volgt verdeeld werden.

Bij het jokeren:

1e Mientje Maassen met 70 punten.

2e Hanny van de Lustgraaf met 87 punten.

3e Miep Stegeman met 88 punten.

4e Riek Hoogveld met 90 punten.

5e Ger Westdorp met 103 punten.

6e Corrie Oosting met 113 punten.

Bij het klaverjassen:

1e Willy Stienstra met 10329 punten.

2e Theo Clappers met 10099 punten

3e Laura Houptman met 10084 punten.

4e Herman Sip met 10048 punten.

5e Lenie Hagen met 10024 punten.

6e Henk Neijenhuis met 9716 punten.

Bij het Bridgen ging het iets anders.

Daar was van tevoren bepaald dat de prijzen zouden gaan naar de nrs. 1, 7 en 12. En dus liepen de volgende mensen met een smakelijk vleespakket de deur uit.

1e Geert en Riek Rikken met 64,9 %.

7e Piet Boeijen en Hein van Rooijen met 50,3 %.

12e Erica de Blécourt en Willemien Hendriks met 43,2 %.

Halverwege het kaarten werd de lunch geserveerd en aan het eind volgde de trekking van de loten. De deelnemers en de organisatie kunnen terugzien op een geslaagd toernooi. Meer foto's staan op www.sasa-angeren.nl.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 7 maart - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 8 maart - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 9 maart - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Win drieduizend euro voor jouw vereniging of stichting in Huissen

HUISSEN - Heeft jouw vereniging of stichting een goed idee, maar ontbreken de financiële middelen nog? Dien dan nu een aanvraag in voor de Gerrit Jeurissen Award 2017. De drie beste initiatieven ontvangen een bedrag van 3.000 (1e prijs), 1.500 (2e prijs) of 500 euro (3e prijs). Ook wordt er een publieksprijs van 250 euro beschikbaar gesteld door ONS Accountants en Belastingadviseurs.

Gerrit Jeurissen Award Je kunt een aanvraag indienen op het gebied van kunst, cultuur, sport, natuur of maatschappelijk welzijn in Huissen. Zo won in 2016 het Dominicanenklooster in Huissen een donatie van 3.000 euro voor het realiseren van inspiratiedagen voor mantelzorgers en mantelzorggezinnen. Het Dominicanenklooster kijkt dankbaar terug: "Met die fantastische bijdrage hebben we in 2016 voor gezinnen met een ernstig ziek kind een prachtige week kunnen organiseren." Het Lingewaards Mannenkoor won in 2016 de tweede prijs voor nieuwe koorkostuums. De derde prijs ging naar de bouw van een concertgebouw voor Stichting Vrienden van Huissen. Dit jaar zal er weer een nieuwe prijsuitreiking plaatsvinden. Word jij de nieuwe winnaar van de Gerrit Jeurissen Award in 2017?

Aanmelden kan nog!
Graag ontvangen wij jouw aanvraag uiterlijk vóór 15 maart. De uitreiking van de Award is op donderdagavond 20 april in De Valom in Huissen. De genomineerde prijswinnaars dienen tijdens de uitreiking een korte publieke presentatie te geven. Voor meer informatie over de aanvraagprocedure zie www.gerritjeurissenfonds.nl.
De Gerrit Jeurissen Award is een initiatief van Stichting Gerrit Jeurissen Fonds. Deze award wordt vanaf 2014 jaarlijks toegekend aan initiatieven met een sociale en/of ideële strekking ten behoeve van het algemeen maatschappelijk belang in Huissen.

Kraam huren Oranje Vrijmarkt op Koningsdag in Gendt

GENDT - De organisatie is in handen van de Oranje Stichting Gendt en het is mogelijk om een kraam te huren: de prijs voor 1 kraam is 15, twee kramen 25 en drie kramen 40 euro. De kraam is vier meter en voorzien van een dekzeil.

"U dient op te geven of u wel of geen stroomaansluiting bij de kraam wil . De standhouders dienen zelf kabels mee te nemen. Inrichten van de kramen is vanaf 11.00 en eindigt rond 18.00 uur.

Datum is op donderdag 27 april. De plaats is in Gendt, Julianaplein/Julianastraat (centrum). Contactpersoon: Eric Blankert, Steenakker 10, 6691 DN Gendt, mobiel 06 51553238, e-mail: ericblankert@hotmail.com. U krijgt het inschrijving formulier thuis gestuurd als u aangegeven heeft dat u belangstelling heeft. Het definitieve programma van de Oranje Stichting Gendt zal nog worden bekend gemaakt, maar reeds nu kunnen we berichten dat naast vertrouwde elementen ook nieuwe zaken zullen de sfeer zullen opluisteren."

Landskampioen VBI brengt Apeldoorn eerste nederlaag toe

Joost Hendriksen (l) en Johan Krajenbrink (r)

HUISSEN - In de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen liet damvereniging VBI zien dat een waardig kampioen het seizoen niet bloedeloos afsluit. Tegen het tot dan toe ongeslagen Apeldoorn (derde op de ranglijst) werd het in het Huissense Koelhuis 12-8.

Guntis Valneris trapte af met een makkelijke winst. Het kwaliteitsverschil was te groot. Gérard Jansen sloot met remise af in een partij met wisselende kansen. Datzelfde was het geval bij Geert van Aalten. Johan Krajenbrink had licht voordeel. Het was niet genoeg voor de overwinning. Jos Stokkel stond zwaar onder druk tegen oud-speler van Damvereniging VBI Jasper Lemmen. De ervaren oud-Nationaal kampioen wist zich uiteindelijk het vege lijf te redden. Pepijn van den Brink had het in zijn laatste optreden voor de Huissense formatie zwaar te verduren. Uiteindelijk pakte hij toch nog een puntje. Pepijn beëindigt na dit seizoen zijn damcarrière. Fred de Koning speelde een gelijkwaardige remise. Yuriy Lagoda oefende wel wat druk uit maar kwam niet verder dan een gelijkwaardige remise. Ook Yuriy verlaat Damvereniging VBI. Joost Hendriksen wist zich bekwaam onder heftige druk van zijn tegenstander uit te worstelen. Alexander Baljakin had het beste van het spel. In een gecompliceerd en langdurig eindspel moest zijn tegenstander na 96 zette de vlag strijken.

Deze wedstrijd betekende tevens de zwanenzang van het Apeldoornse team op het hoogste damniveau. De sponsor trekt de stekker eruit waardoor een aantal sterke spelers een nieuw onderkomen moet zien te vinden.

Zonnebloem in Theaterkerk

BEMMEL - Vrijdagmiddag 18 februari was het een drukte vanjewelste aan de ingang van de Theaterkerk in Bemmel.

Ruim 120 gasten van de Zonnebloem afdeling Bemmel – Haalderen – Ressen kwamen naar de theaterkerk voor het optreden van het 60 man (en 1 vrouw) tellende Zeemanskoor Schip Ahoy uit Angeren.

De Zonnebloem gasten werden ontvangen met een kopje koffie en cake in de foyer van de theaterkerk. Na een welkomstwoord van de voorzitter van de Zonnebloem, Cora Sluiter, ging het gezelschap naar de grote zaal om te luisteren naar de uitvoering van het Zeemanskoor.

Het koor bracht een keur van nationaal en internationaal bekende zeemansliederen ten gehore. Een wave en geschoenkel hoorden er natuurlijk bij. De Zonnebloemgasten hebben genoten. Niet alleen van het repertoire van dit prachtige koor, met een perfecte akoestiek in dit theater, maar ook om met eigen ogen te zien en te ervaren hoe de voormalige Donatuskerk verbouwd is tot dit mooie theater. “Wat is het toch mooi geworden”, was de reactie van vele Zonnebloemgasten en natuurlijk werden herinneringen opgehaald van vroegere rouw- en trouwdiensten in deze kerk.

Na het optreden van het Zeemanskoor genoten de Zonnebloem gasten en de koorleden van een hapje en een drankje in de foyer. Er heerste gezellige sfeer en het was weer een moment om met elkaar bij te kletsen en de afspraak te maken “bij de volgende Zonnebloem-activiteit zijn we er weer bij!”.

De Notenkrakers, maar dan anders...

GENDT - Tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering van De Notenkrakers is op gepaste wijze voor bewezen diensten afscheid genomen van Riet Hooijman als penningmeester. Zij wordt opgevolgd door Hennie van de Brink, de ledenadministratie wordt verzorgd door Gerda Rasing. Twee dames José Vermeulen en Ria Artz zijn bereid gevonden om de PR over te nemen van Bart Raaijmakers die dan voorzitter blijft van deze mooie zanggroep.

Wat kan het toch oorstrelend zijn als je op maandag avond bij De Klok in Gendt de repetitiezaal binnen stapt. Een veertigtal enthousiaste koorleden met combo zingt een nieuw lied van Guus Meeuwis ('Brabant') in. Het koor is een nieuwe weg ingeslagen en heet voortaan 'Levenslied- en Gezelligheidskoor De Notenkrakers'.

Smartlappen zijn vervangen door Duitse schlagers, Griekse nummers, Engels, maar ook veel Nederlandstalig. Alle nummers worden gezongen vanuit het notenboek, dat voor een leek goed te lezen is. Onze optredens gaan op uitnodiging van ver buiten de gemeentegrens, waarbij de entree altijd gratis is voor de toehoorders. De opkomst tijdens de repetitie is zeer hoog en dat geeft aan hoe gezellig het is met een bevlogen dirigent. "Bij menig koor is de schreeuw om nieuwe leden vaak hoorbaar en dat is bij ons niet anders. Mannen en of vrouwen kom op en laat je zien of horen. Wij repeteren op maandag avond van 19.30 tot 21.30 uur bij De Klok in Gendt. Zie ook onze mooie site voor informatie: www.denotenkrakersgendt.nl. Voor de ledenadministratie kunt u bellen naar 0481 423780."

Open Eetcafé Gendt bestaat een jaar!

GENDT - De tijd vliegt, alweer een jaar kunnen inwoners van Gendt één keer per week gezamenlijk eten in de foyer van het gezellige Providentia. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt: ‘Het zit hier nagenoeg altijd vol’, aldus vrijwillige coördinator Theo Wallenburg.

Dat de eetcafés duidelijk in een behoefte voorzien is inmiddels bewezen. Natuurlijk gaat het om de lekkere maaltijd, maar even zo belangrijk is de gezelligheid en het praatje eromheen. ‘Hoe was het bij de dokter, zijn de kinderen al terug van vakantie, hoe staat de tuin erbij?’ Per kern is een vier tot zestal vrijwilligers in de weer met de voorbereidingen en uitvoering van de eetcafés; bedenken van menu, boodschappen, snijwerk, koken, bedienen en opruimen. Een leuke manier om iets terug te doen voor de inwoners van je dorp.

Je ziet mensen met elkaar in gesprek komen die al jaren in dezelfde straat wonen, maar elkaar nog nooit gesproken hebben. Dat is de meerwaarde van de eetcafés; ze kennen elkaar nu vanuit het eetcafé en daardoor wordt er meer naar elkaar omgekeken, men groet elkaar in het voorbijgaan, steken een helpende hand uit daar waar ze kunnen.

Behalve in Gendt en Bemmel zijn er ook Open Eetcafés in Huissen, Doornenburg en Haalderen. Stichting Welzijn Lingewaard is alle vrijwilligers die betrokken zijn bij de uitvoering en voorbereiding van de Eetcafés dankbaar voor hun inzet!

Sponsor bedankt

BEMMEL - MHC Bemmel 800 bedankt REBO reclame uit Huissen voor de prachtige update van het welkomstbord op het sportpark.

Inloopspreekuur Platform Gendt

GENDT- Het inloopspreekuur is elke éérste donderdag van de maand (nu 02 maart) van 19.00 tot 19.50 uur. Deze wordt gehouden in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

Iedereen kan zonder afspraak binnen lopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. "Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar informatie@platformgendt.nl."

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel, telefoon 026 3260111.

“Bent u dat enthousiaste platformlid, dat wij zoeken? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl Voor meer informatie over de platforms in Lingewaard - dan kunt u de vernieuwde- Gezamenlijke Websites gemeente Lingewaard inzien: www. wijkplatformslingewaard.nl verder klikt u op Gendt, daarna Website Platform Gendt en zo komt u op de website van Platform Gendt.”

Training reanimatie/AED bij SWL

LINGEWAARD - Op 14 en 21 februari hebben vrijwillige trainers van Stichting Kloppend Hart een reanimatie/AED training verzorgd voor de vrijwilligers van Stichting Welzijn Lingewaard.

38 vrijwilligers hebben een zeer leerzame avond gehad en gingen allen met een diploma op zak naar huis. Als dank krijgen de trainers van Kloppend Hart krijgen op donderdag 9 maart een etentje aangeboden door vrijwilligers van het kersverse project 'Buren koken voor buren'. Al met al een leuke kruisbestuiving tussen de verschillende vrijwilligers/burgerinitiatieven in Lingewaard.

Seniorenmiddag TTV Essentia

BEMMEL - Elke dinsdagmiddag is er een seniorenmiddag van TTV Essentia. Een mooie groep van 55+-ers slaan tussen 14.00 uur en 16.00 uur een balletje in De Schaapskooi in Bemmel. Het fanatisme is groot, terwijl er ook ruimte is voor gezelligheid en humor.

Volgende week dinsdag is er natuurlijk weer een mogelijkheid om een bal te slaan. Iedere 55+-er die interesse heeft om mee te doen is welkom. "Op deze manier kunt u in een ongedwongen sfeer contact hebben met leeftijdsgenoten en ook in beweging zijn. Mocht u interesse hebben dan zien we u graag op een van de dinsdagmiddagen. De kosten bedragen 10 euro per maand."

Los van deze activiteit is er natuurlijk ook de mogelijkheid om op vrijdagavond vanaf 20.15 uur te spelen in De Schaapskooi. "Ook hier zien we u graag verschijnen."

Meer informatie staat op www.essentiabemmel.nl of te verkrijgen via info@essentiabemmel.nl.

Ingezonden brief

Deze foto is gemaakt op het voetpad in Haalderen bij de basisschool De Wieling

Honden- en paardenpoep...

Graag wil ik reageren op het bericht van u over de ergenis van de hondenpoep op verschillende groenstroken in de Gemeente Lingewaard.

Als eigenaar van een hond weet ik dat er hondenbezitters zijn die geen poepzakjes mee nemen om de poep van hun hond op teruimen klopt natuurlijk ook niet. Maar waar ik mij meer aan stoor is de vele paardenpoep die je de laatste tijd op de fiets en voetpaden tegen kom in de bebouwde kom van Haalderen. De laatste tijd is dat heel erg.

Vaak komen er twee of drie ruiters te paard door de bebouwde kom, dan kun je er van op aan dat op verschillende plaatsen aardige hopen liggen, en als je ze er op aanspreekt van: 'hoeven jullie dat niet op te ruimen?' krijg je als antwoord, dat staat nergens beschreven.

Ik zou willen zeggen kom op Gemeente doe hier aub wat aan. En tegen de paardenbezitters die door de bebouwdekom lopen met hun edele dieren: 'neem je verantwoording en laat niet alles achter'.

Piet Demon, Haalderen.

Jeugdtheater jubileert met 5e productie: 'Niet te filmen!'

HUISSEN - In 2013 stonden ze voor het eerst op de planken met 'Vind ik niet meer leuk', het nieuwe jongerenonderdeel van Theatergroep Koperen Kees was een feit. De frisse en nieuwe theatervorm waarbij toneelspel op de vloer afgewisseld werd met beelden op het witte doek sloeg aan in de regio, wat inmiddels het handelsmerk van de club is geworden.

Na vier succesvolle avondvullende producties speelt Jeugdtheater StairKees uit Huissen vanaf zaterdag 4 maart haar vijfde voorstelling in Theater Kees. Een voorstelling die zich af speelt in de toekomst, 2028 wel te verstaan. We volgen een jongerenredactie die in een roerige tijd nieuwsitems maakt en vastleggen wat er speelt in de wereld, allemaal met hun eigen reden.

“Vroeger droomde ik van een mooie toekomst. Vroeger. 2017. Het lijkt zo lang geleden, al ligt het nog beangstigend dicht achter ons. De wereld is veranderd. Totaal. Wat er in de afgelopen elf jaar gebeurd is, is nauwelijks te bevatten. Waarom ik filmpjes maak? Niet omdat ik graag met m’n neus op de feiten word gedrukt. Ik wil de wereld mooier maken. Mooier voor mijn kinderen en alle generaties die zullen volgen…”

Voor vijf euro is op zaterdag 4 maart de try-out van de voorstelling te zien. De reguliere voorstellingen zijn van vrijdag 11 maart tot en met zaterdag 25 maart te zien voor 8,50 euro in Theater Kees aan het Kampstuk 23 in Huissen. Info & reserveren: www.theater-kees.nl.

RijnWaal Zorggroep zoekt chauffeurs in Huissen

HUISSEN/ANGEREN - Voor het halen en brengen van deelnemers aan de dagverzorging in Sancta Maria in Huissen en dependance Kulturhus in Angeren is RijnWaal Zorggroep op zoek naar vrijwillige chauffeurs.

"Wij zoeken vrijwilligers die op een vaste dag in de week het vervoer willen verzorgen 's morgens tussen 09.15 en 10.00 uur en/of 's avonds tussen 15.45 en 17.15 uur, met eigen auto. Op dit moment zoeken wij chauffeurs voor de donderdag, vrijdag en zaterdag.

U kunt als vrijwilliger chauffeur een belangrijk aandeel leveren in het welzijn van mensen op leeftijd. Dit doet u door te ondersteunen en begeleiden van hun eigen huis naar Sancta Maria of Kulturhus Angeren, en vice versa. Op deze manier kunnen de deelnemers langer zelfstandig in hun vertrouwde omgeving blijven wonen en functioneren. Naast de voldoening van uw werk biedt RijnWaal Zorggroep ook waardering in de vorm van jaarlijkse presentjes.

Wilt u meer informatie? Dan kunt u terecht bij Hilde van Dalen (maandag, dinsdag en woensdag aanwezig) via het centrale telefoonnummer van Sancta Maria: 026 3263300. U kunt zich als vrijwilliger chauffeur aanmelden via www.rijnwaal.nl."

Training reanimatie/AED bij SWL

LINGEWAARD - Op 14 en 21 februari hebben vrijwillige trainers van Stichting Kloppend Hart een reanimatie/AED training verzorgd voor de vrijwilligers van Stichting Welzijn Lingewaard.

38 vrijwilligers hebben een zeer leerzame avond gehad en gingen allen met een diploma op zak naar huis. Als dank krijgen de trainers van Kloppend Hart krijgen op donderdag 9 maart een etentje aangeboden door vrijwilligers van het kersverse project ’Buren koken voor buren’. Al met al een leuke kruisbestuiving tussen de verschillende vrijwilligers/burgerinitiatieven in Lingewaard.

Spruitgaaf in Bemmel

BEMMEL - Spruitgaaf, een initiatief voor zwangeren, ouders en hun kinderen van 0 tot en met 4 jaar, gaat op 10 maart van start in Bemmel.

Na de koffie ochtenden in Huissen heeft Lingewaard hiermee een tweede Spruitgaafgroep.Wekelijks worden er koffie-ochtenden gehouden met een thema, waar ook vaak een professional bij wordt uitgenodigd. En om kinderen vanaf het begin met elkaar te laten opgroeien is er tijdens de bijeenkomsten professionele kinderopvang aanwezig. Zo hebben ouders volledig de ruimte ervaringen uit te wisselen. De koffie ochtend start op 10 maart bij de locatie van de Frodo’s van SKAR, Parksingel 7 in Bemmel, van 10.00 tot 11.30 uur. Je hoeft je niet op te geven, de eerste keer is gratis, de reguliere bijdrage voor deelname is 1,50 euro.

Het bijzondere aan Spruitgaaf is dat het programma volledig is afgestemd op de Lingewaardse ouders. Ook de professionals die hun kennis delen komen uit Lingewaard. Zo werden er bijvoorbeeld al sessies gegeven door een kinderfysiotherapeut, diëtist en logopedist. Ouders krijgen zo toegang tot actuele kennis en kunnen eenvoudig vragen stellen aan professionals. Daarnaast is er volop ruimte om te netwerken met andere ouders en eigen ervaringen en tips uit te wisselen, zo staan met Spruitgaaf ouders er bij het opvoeden van hun kleine spruit niet alleen voor.

Meer informatie staat op www.spruitgaaf.nl en www.facebook.com/spruitgaaf.

Column

Verlegen

Mijn AOW begint met 66 jaar en 4 maanden. Een nieuwsloopbaan van fotojournalist en ambtenaar communicatie naar sjaakveldkamp.nl en stukjesschrijver. Met als rode draad nieuwsgierigheid. Vragen is mijn beroep. Toch ben ik verlegen van aard. Ik durf niet alles. Ik durf aan burgemeester Schuurmans niet te vragen of ze mij écht aardig vindt. Ik durf aan De Gelderlander niet te vragen waarom ze in een analyse de toenmalige voorzitter van Kasteel Doornenburg Pierre Cuypers (raadslid D66) een veer in zijn kont hebben gestoken. Het kasteelbestuur had ambitieuze plannen om meer bezoekers te trekken en dus meer geld te genereren, zo schrijft de krant. Cuypers had een conflict met zijn vrijwilligers. Vrijwilligers met een conservatieve inslag vonden dat ze te weinig inbreng hadden, maar Cuypers bedankte niet. Hij gunde het de vrijwilligers niet dat ze zouden zeggen dat ze hem de tent hebben uitgejaagd, zo analyseert de Gelderlander. In de analyse wordt met geen woord gerept over hetzelfde kasteelbestuur dat met geld heeft gesmeten om van De Doornenburg 'ambitieus' een kasteelmuseum te maken. Pierre wist dat er geld was. Het appartement in Doetinchem waar wijlen Jan van Heek en zijn vrouw Irmela de laatste jaren hebben gewoond, was verkocht. Irmela Töwe wilde dat na haar overlijden de opbrengst besteed zou worden aan onderhoud van het kasteel. Het kasteel waarin haar man Jan Alexander van Heek en schoonvader Jan Herman hun ziel en zaligheid hadden gestoken. Niks onderhoud, Irmela is toch dood. Het kasteelbestuur met veel D66-ers ging ambitieus in een museumzeepbel investeren, maar eindigde in een financieel drama. De analyse eindigt met de opmerking dat Pierre werd opgevolgd door Klein Molenkamp die vrijwilligers en bestuur moest verzoenen. Juist die man gaf Pierre de keus om of met een veer in de kont zelf afscheid te nemen of door hem de tent uitgejaagd te worden. Ik durf ik het hem niet te vragen. Zou Pierre me als D66-raadslid nog aardig vinden?
Sjaak

Setash vijftig jaar

HUISSEN - Op zaterdag 11 maart vanaf 20.00 uur nodigt Setash alle (oud) leden, vrijwilligers, sponsoren en andere betrokkenen uit in de grote zaal van De Kuul in Huissen om er samen met een dj en een 'special guest' een onvergetelijke avond van te maken!

Graag vooraf even inschrijven via www.setash.nl. Op woensdag 1 maart zal de internationaal bekende volleyballer Bert Goedkoop een lezing houden met als één van de onderwerpen “teambuilding” Deze lezing zal plaatsvinden in de Kuul te Huissen en duurt van 19.30 tot 22.00 uur. De entree is gratis.

Ehbo-cursus voor beginners

BEMMEL - Op maandag 13 maart start de ehbo-vereniging Bemmel - Haalderen weer een ehbo-cursus voor beginners.

De cursus zal bestaan uit 13 avonden van twee uur, op de laatste avond zal het examen afgenomen worden. "Hierna heeft u een geldig ehbo-diploma volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor deze cursus. Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op via: cursus@ehbo-bemmel.nl. De kosten voor deze cursus kunnen eventueel vergoed worden door uw zorgverzekering. Raadpleeg uw verzekeraar of u recht heeft op deze vergoeding. De cursus zal iedere lesavond in Bemmel gegeven worden en start om 20.00 uur.

Vogels spotten op de fiets in de Lentse en Bemmelse waarden

BETUWE - In de Lentse en Bemmelse waarden is een prachtig natuurgebied, deels recent, aangelegd en toegankelijk gemaakt met struinpaden en fietspaden.

De begroeiing langs en in het water, op de dijken en de daar tussenliggende velden is voor vogels een rijk voedsel- en rustgebied. De fietstocht staat onder leiding van Ben Brouwer die enthousiast over de vogelwereld kan vertellen. Deze IVN RijnWaal-vogelaar verwacht dat wij al zomergasten te zien krijgen zoals kievit, ringmus, heggemus, grutto en tureluur. En natuurlijk is er ook een goede kans om een buizerd of torenvalk te spotten.

Ben is voor deze fietsexcursie bereikbaar op 06 53927477. De start is zondag 5 maart om 08.30 uur bij café Sprok, Waaldijk 9 in Bemmel. Deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wandelschoenen of laarzen en een verrekijker zijn aanbevolen.

Meer informatie over deze excursie en IVN RijnWaal staat op: www.ivn.nl/afdeling/rijnwaal.

Doornenburgers op de scheepswerf van Pannerden?

DOORNENBURG - Veel Doornenburgers voeren vroeger op de binnenvaart, maar ook nu nog steeds. Dus moesten er ook schepen gebouwd worden. Zo lieten de gebroeders Stokman, steenfabrikanten op de Roswaard, in 1895 op de werf van Bodewes in Tolkamer een vrachtschip bouwen.

Ook aan wal verdienden Doornenburgers de kost op scheepswerven in bijvoorbeeld Hulhuizen, Millingen, maar ook in Pannerden. Voor de Historische Kring Doornenburg een interessant onderwerp om mee bezig te zijn. Vandaar de vraag van de Kring of iemand, via familie of kennissen, weet of op bijgaande foto uit 1914 ook Doornenburgse arbeiders staan. De foto is gemaakt op de scheepswerf De Hoop (Bodewes); deze werf lag tegenover de veerpont, aan de andere kant van het Pannerdensch Kanaal. Misschien zoekt de Kring naar een speld in de hooiberg, maar toch!

Stuur een mailtje (info@historischekringdoornenburg.nl) of kom langs tijdens de eerstvolgende werkavond: dinsdag 8 maart (19-21 uur in het Ontmoetingscentrum).

Park Holthuizen en Lingewaard Natuurlijk

LINGEWAARD - Park Holthuizen is verkocht aan een particulier. De eigenaar wil op het landgoed kleinschalige dagrecreatie opzetten en de boerderij inclusief paardenschuren opknappen.

Ook het parklandschap wordt aangepakt. Park Holthuizen vormt een ecologische verbinding tussen de Huissensche Waarden en Park Lingezegen. Omdat het park door een particulier is aangekocht, spelen algemene en particuliere belangen beiden een rol. De eigenaar verkoopt stukjes grond ten bate van de financiering. Bewoners van de aangrenzende wijk zijn verdeeld over deze verkoop en ook het gebruik en de toegang tot het park levert discussies op. Lingewaard Natuurlijk is meermaals benaderd met het verzoek stelling te nemen tegen de wijzigingen. Wij zijn voorstander van behoud en ontwikkeling van natuur. Daarom zijn wij tevreden met de plannen van de nieuwe eigenaar. Particulier bezit en toch een voor publiek toegankelijk landschappelijk park! Dat er aan de toegang voorwaarden worden verbonden is logisch. Dat verwachten wij van beheerders van natuurgebieden. Zoals de verplichting om op paden te blijven, het park schoon te houden, geen bomen te kappen en honden aan te lijnen. Lingewaard Natuurlijk draagt bij door de eigenaar van advies te voorzien, landschappelijke wilgenlanen te knotten en in het park natuurlessen te geven aan kinderen van de Huissense basisscholen.

Het gemeenschappelijk belang moet prevaleren boven het eigen belang of volgens Kennedy (1961): vraag niet wat Park Holthuizen voor jou kan betekenen maar wat jij voor het park kunt betekenen. We kunnen hulp gebruiken. Meld je aan! www.lingewaardnatuurlijk.nl .

Open Eetcafés starten ‘Bemmels afhaalpunt’

BEMMEL - Samen eten en koken blijkt een populaire bezigheid. De Open Eetcafés, een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard, lopen als een trein.

In verschillende kernen van Lingewaard koken groepjes van 4 tot 6 vrijwilligers iedere week een gezonde en afwisselende maaltijd voor zo’n 24 inwoners van die kern. Het is er altijd gezellig en smaakvol. Nog steeds melden er zich vrijwilligers die graag iets met hun hobby koken willen doen. Nu de Eetcafés voldoend bemand zijn, hebben ze iets nieuws bedacht: ‘Bemmels afhaalpunt’.

Inwoners van Bemmel kunnen nu ook een keer per week een maaltijd af komen halen in de Cuperstraat. Door de installatie van de nieuwe keuken, mede dankzij financiering van het Oranje Fonds, kunnen de vrijwilligers op maandag een afhaalmaaltijd maken.

Voor vier euro kunt u op maandag 13 maart tussen 17.00 en 18.00 uur met een eigen bakje komen om een maaltijd af te halen. Men moet vooraf inschrijven via het Meldpunt. Dat kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via tel: 088 2552555.

Wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met Wil van de Hurk: 088 2552550 of email: w.vandenhurk@swlingewaard.nl.

Top-cabaretier Javier Guzman treedt op in Bemmel

BEMMEL - Op zaterdag 4 maart (20:30 uur) speelt Javier Guzman in een uitverkochte Theaterkerk.

Javier Guzman wil zich even voorstellen. Netjes en keurig, zoals het hoort. Misschien kent u hem al van zeven avondvullende voorstellingen, vijf Sinterklaasconferences en een Oudejaarsconference. Maar durft u te zeggen of u hem echt kent? En hoe spreek je zijn naam eigenlijk uit?

In de voorstelling Ga-Bie-Jer stelt Javier Guzman zich opnieuw voor. Hij laat zien dat hij eigenlijk beleefd en goed gemanierd is. Dat hij echt wel zijn woede kan beheersen. Dat in een tijd van spanningen, angst en een hoop geschreeuw, hij juist de koelte weet te bewaren. Dat hij nou eindelijk 'verdomme een keer rustig blijft'.

In Ga-Bie-Jer gaat het niet om zomaar schreeuwen. Javier zal genuanceerd blijven en verhelderend de problemen duiden. Laten we beginnen bij het begin. Ga-Bie-Jer. Zo spreek je het uit. Kijk op www.topbemmel.nl als u een voorstelling wilt bezoeken. Er staan nog genoeg niet-uitverkochte optredens op het programma!

Sponsor bedankt

LINGEWAARD - Onze jongens en meiden van JO11-1 kunnen hun spullen weer netjes opbergen door nieuwe tassen die zij gesponsord hebben gekregen van T. Scholtus Machinehandel.

T. Scholtus Machinehandel levert onder andere kwaliteitstractors, tuin- en parkmachines, Aspen brandstof, hydraslangen, Echo-Tools, BCS en Celli. Ook voor onderhoud aan uw machines en Las- en constructiewerk kunt u bij dit bedrijf terecht. Evenals voor reparatie aan betonpompen en mixer's en vlindermachines. Er is een breed assortiment en er zijn veel onderdelen en machines op voorraad.

Als voetbalvereniging willen we T. Scholtus Machinehandel enorm bedanken! Dergelijke sponsoren zorgen ervoor dat onze jeugd er netjes bij loopt!

Inzameling oud papier Haalderen

HAALDEREN - Op vrijdag 3 maart wordt het oud papier in Haalderen weer ingezameld.

Inwoners wordt verzocht het papier netjes bij elkaar gebonden voor 17.45 uur aan de straat te zetten.

13 / 28

14 / 28

15 / 28

Snoeptrommeltje, grote schoonmaak en nieuwe kleren

HUISSEN - Iemand vertelt ‘als ik terugdenk aan Pasen in mijn kinderjaren, dan komen er drie dingen boven. Het snoeptrommeltje, de grote schoonmaak en nieuwe kleren.’

Soms kun je daar wel eens jaloers op zijn. Dat mensen zo kort en krachtig iets kunnen samenvatten. In één zin, met drie korte punten. Pasen… we gaan er ons in de komende tijd, de veertigdagentijd, op voorbereiden. We versoberen, we maken het stil. Stilte die weldadig kan zijn. Stilte waardoor een mens tot rust komt en in zichzelf kan afdalen. Het thema van de veertigdagentijd is ‘Geloof in het leven’. We staan stil bij het leven en de weg van Jezus op weg naar Jeruzalem. Zo ontmoeten we God in de mens Jezus. En ontdekken we dat God een God van leven is. Ook als er ziekte is of verdriet, als we hulp nodig hebben of onze hand op moeten houden. Steeds opnieuw zal blijken dat je kunt geloven in het leven. Met het licht van Pasen in het vooruitzicht. Dat wordt ook zichtbaar in de symbolische bloemschikking op de zondagen in de veertigdagentijd, Goede Week en Pasen, gebaseerd op de lezingen in de dienst door middel van een verbindend symbool. Welk symbool? Kom kijken en luisteren. Welkom! (Bron: Sjaloom!, brochure ‘Sta in je kracht’)

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen: Zondag 5 maart 10.00 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra (1e zondag van de veertigdagentijd). Iedere zondagmorgen 10.00 uur en vrijdagmiddag van 14 tot 16 uur is de kerk open. Om stil te worden of elkaar te ontmoeten. Van harte welkom.

Gezellige tennismiddag op zondag 19 maart

LINGEWAARD - Op zondagmiddag 19 maart verzorgen de zes Lingewaardse tennisverenigingen weer een labelmiddag voor alle leden van 18 jaar en ouder. Deze middag is van 13.00 tot 17.00 uur en is geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde tennisser.


Het doel van deze middag is om kennis te maken met en te spelen tegen andere spelers/speelsters van gelijke speelsterkte. Je mag zelf bepalen in welke categorie je wilt spelen. Dus de categorie op je KNLTB pas mag je volledig negeren bij je inschrijving. Inschrijven kan vanaf heden op www.toernooi.nl.

Heren dubbel, dames dubbel en gemengd dubbel partijen worden gespeeld. Door loting speel je in verschillende partijen met wisselende partners tegen wisselende tegenstand(st)ers van gelijke speelsterkte.

De labelmiddag zal dit keer plaatsvinden op het tennispark van TC Bemmel. De kosten zijn 2,50 euro. Verdere informatie en inlichtingen zijn te verkrijgen bij Jan Janssen (0481 463374) of via: lingewaardlabelen@outlook.com.

De organisatie is in handen van de Lingewaardse tennisverenigingen.
T.V. Angeren, T.C. Bemmel, T.C. Doornenburg, L.T.C. Gendt, T.C. Haalderen en T.V. Huissen.

Werkgroep Doornenburg

DOORNENBURG - Op dinsdag 14 februari is na een periode van intensief overleg tussen het Platform Doornenburg, Gemeente Lingewaard en Stichting Leefbaar Doornenburg besloten om het Platform en de Werkgroep Dorpsontwikkelplan Doornenburg samen te voegen tot Werkgroep Doornenburg.

Door het samenvoegen van deze organisaties zijn we in staat om nog daadkrachtiger de belangen van de Doornenburgse gemeenschap te behartigen. Het samengaan sluit ook aan bij de veranderende maatschappelijke ontwikkeling waar overheid en burgers met elkaar intensief gaan samenwerking in de vorm van burger- en overheidsparticipatie.

De Werkgroep Doornenburg, zal 16 maart van start gaan en alle werkzaamheden en functies van het Platform Doornenburg en acties die voortvloeien uit het Doornenburg Ontwikkelplan (DOP) gaan uitvoeren.

De Werkgroep Doornenburg wil een actieve ondernemende club zijn waar bewoners van Doornenburg terecht kunnen met vragen, verlangens, problemen en klachten die betrekking hebben op de leefbaarheid van ons dorp. En stelt zich ten doel de speerpunten uit het DOP te realiseren. Zal bestaan uit een aantal themagroepen die worden ondersteund door 3 procesbegeleiders waaronder de dorpscontactpersonen. Gaat de contacten onderhouden met de Gemeente Lingewaard, met de andere Platforms in de gemeente en met de wijkagent. En zal nauw samenwerken met Stichting Leefbaar Doornenburg.

Tussen 14 februari en 16 maart wordt gewerkt aan een verdere uitwerking van de organisatie. Het is voor iedereen die geïnteresseerd is en een bijdrage kan leveren bij een van thema's mogelijk om aan te sluiten.

Contactpersonen van de Werkgroep Doornenburg zijn de dorpscontactpersonen: Eveline Claassen en Geert Claassen. Secretaris van de Werkgroep is Caroline Landsheer.

LINGEWAARD - Op zondagmiddag 19 maart verzorgen de zes Lingewaardse tennisverenigingen weer een labelmiddag voor alle leden van 18 jaar en ouder. Deze middag is van 13.00 tot 17.00 uur en is geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde tennisser.Het doel van deze middag is om kennis te maken met en te spelen tegen andere spelers/speelsters van gelijke speelsterkte. Je mag zelf bepalen in welke categorie je wilt spelen. Dus de categorie op je KNLTB pas mag je volledig negeren bij je inschrijving. Inschrijven kan vanaf heden op www.toernooi.nl.

Heren dubbel, dames dubbel en gemengd dubbel partijen worden gespeeld. Door loting speel je in verschillende partijen met wisselende partners tegen wisselende tegenstand(st)ers van gelijke speelsterkte.

De labelmiddag zal dit keer plaatsvinden op het tennispark van TC Bemmel. De kosten zijn 2,50 euro. Verdere informatie en inlichtingen zijn te verkrijgen bij Jan Janssen (0481 463374) of via: lingewaardlabelen@outlook.com.

De organisatie is in handen van de Lingewaardse tennisverenigingen.
T.V. Angeren, T.C. Bemmel, T.C. Doornenburg, L.T.C. Gendt, T.C. Haalderen en T.V. Huissen.

'Met gedichten mensen raken, troost bieden'

ARNHEM - "Mijn naam is Maria Hilligehekken en ben geboren in 1938. Sinds 1 maart 2016 woon ik in Arnhem. Ik ben dichteres van levensgedichten, De kerngedachten die zich in mijn gedichten manifesteren, zijn liefde, respect, troost, verdriet ouder worden, eenzaamheid vrede, dood, afscheid, dat is mijn passie."

"Ik schrijf vanuit mijn hart en met liefde mijn gedichten, al zo een 35 jaar, Ik zie het als een gave. Mijn intentie is met mijn gedichten mensen te raken. In mijn vorige woonplaats Hoorn was ik vrijwilligster bij een avondwakegroep. Mij werd geregeld gevraagd een gedicht te schrijven voor een overledene, dat ik dan voordroeg tijdens de dienst. Diverse begrafenisondernemers, die mijn gedichten hoorden voordragen, adviseerden mij iets met mijn gedichten te doen."

"Zo is op 30 december 2011 mijn eerste bundel met 47 levensgedichten verschenen: "Je bent zonder ophouden in mijn gedachten". Op verzoek van begrafenisondernemers is mijn tweede bundel verschenen: "Stil Verdriet"met 15 gedichten ter nagedachtenis aan kinderen en baby's. Mijn derde bundel "De kracht van de Liefde", met 23 levensgedichten verscheen op 28 oktober 2015."

"Deze bundels geef ik in eigen beheer uit, Nu is mij een grote eer te beurt gevallen: Ik kreeg op 11 januari 2017 een brief van de Koninklijke Bibliotheek-Nationale Bibliotheek van Nederland in Den Haag met de vraag mijn drie gedichtenbundels op te sturen, omdat ze de bundels wilden opnemen in het depot van de Nederlandse publicaties. Dan zullen ze blijvend ter inzage zijn en deel uitmaken van het collectieve cultureel erfgoed van Nederland." (e-mail: maria.hilligehekken@hotmail.com)

Vogelmarkt in Huissen

HUISSEN - Op zaterdag 4 maart wordt een vogelmarkt verzorgd door Welkoop Huissen en Vogelvereniging De Martel uit Huissen. Op deze vogelmarkt worden diverse vogels te koop aangeboden door vogelliefhebbers uit de regio, maar ook vogelhandelaren zullen aanwezig zijn. De entree is gratis.

"We gaan er vanuit dat er diverse kleuren kleurkanaries, vorm- en postuurkanaries aangeboden worden. Daarnaast zijn er mogelijk ook Europese cultuur, maar zeker tropische en subtropische vogels aanwezig, en uiteraard parkieten. Zo zult u uw assortiment vogels in uw volière kunnen aanvullen of uitbreiden met gezonde vogels om het komende seizoen te kunnen genieten van onze gevleugelde vrienden.

Tevens kunt u velerlei vragen stellen over de vogels die men mag houden en kweken in gevangenschap. Liefhebbers van vogelvereniging De Martel uit Huissen zullen uw vragen beantwoorden. En als u dan toch aanwezig bent in de winkel van Welkoop Huissen, dan ziet u dat men er een groot assortiment vogelvoeder verkoopt met daarnaast accessoires, supplementen, eivoer, diepvries en levende insecten voor onze vogels. Ook is er een uitgebreid voedsel aanbod voor onze gevleugelde vrienden bij u in de tuin."

Openingstijden: zaterdag 4 maart van 09.00 tot 14.00 uur bij Welkoop Huissen aan de Huismanstraat 44 in Huissen. Contactadressen voor info: www.vogelvereniging-demartel.nl en marktmeester Bert Rensen 026 3255902.

Ontmoetingsmiddag voor lotgenoten Ouders van een Overleden Kind

REGIO - OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen. OOK is een zelfhulporganisatie, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben.

"Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer. We werken samen vanuit onze 'ervaringsdeskundigheid'. Een lotgenoot heeft vaak maar een half woord nodig om jouw gevoelens te herkennen en te begrijpen.

Ondanks de gemeenschappelijke ervaring rouwt ieder van ons op haar en zijn eigen wijze. Ook (huwelijks-) partners rouwen vaak totaal verschillend om de dood van hun kind en dat geldt ook voor de andere kinderen in een gezin. Begrip voor die verschillen is van wezenlijk belang om elkaar tot steun te kunnen zijn."

De ontmoetingsmiddag is op 11 maart vanaf 13.30 uur welkom bij Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst (gld). De toegang is gratis. Broers, zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom.

Programma: muziek en zang door Marcel Luntungan. Er kunnen verzoeknummers aangevraagd worden. Graag opgeven bij Bettie Elzenaar: 06 40875275 www.oudersoverledenkind.nl.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal tegen alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert binnenkort weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Zaterdag 4 maart van 14.00 – 16.00 u in Huissen (Langekerkstraat 15) .

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Singer-songwriter Florian Wolff speelt in de Theaterkerk

BEMMEL - Op vrijdag 3 maart (20:30 uur) brengt Florian Wolff zijn muzikale kunsten ten gehore in de Theaterkerk. Hanneke Laura heeft haar optreden van 3 maart door ziekte moeten afzeggen, maar gelukkig is het TOP gelukt een meer dan waardige vervanger te vinden.

Florian komt maar wat graag naar de Theaterkerk in Bemmel om zijn tweede langspeler 'The Nature of Things' te promoten. De uit Groningen afkomstige singer-songwriter is warm, vriendelijk en optimistisch. Een tikje rauw, maar vooral ook kalm en zacht. Als een knuffelbeer met een stoppelbaard. Hij was finalist in de Grote Prijs van Nederland, Serious Talent bij 3FM en speelde liefst zes keer op Lowlands.

Bestel kaarten à 10 euro via www.topbemmel.nl of koop ze bij Eyewish of aan de avondkassa in de TheaterKerk, Markt 5, Bemmel. Degenen die al een kaartje hadden gekocht voor Hanneke Laura, hebben uiteraard gewoon toegang tot dit optreden.

Maak je eigen vuurtoren

HUISSEN - Winkeliersvereniging de Zilverkamp organiseert: Maak je eigen vuurtoren.

Sommigen van jullie zijn misschien wel op vakantie geweest. Ook hebben jullie misschien wel een echte vuurtoren gezien. Op Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en andere eilanden aan het water zie je ze vaak. Een echte vuurtoren kunnen wij natuurlijk niet maken, maar een vuurtoren van bekers dat kan wel!

Zaterdag 4 maart knutselen we onze eigen vuurtoren. Kies een gekleurd bekertje en maak er met schildertape strepen op. Knip uit zwart papier deurtjes en raampjes en plak deze op. Kies een doorzichtig bekertje voor de verlichte toren. Van ons krijg je een theelichtje, zodat je vuurtoren echt licht kan geven. Je bent welkom tussen 10.00 en 13.00 uur bij het gele kraampje.

Meer informatie staat op: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Nieuwe coördinator VPTZ

OVERBETUWE - Met ingang van woensdag 1 maart is Co Kloppenburg de coördinator die alle inzetten van VPTZ in de gemeente Overbetuwe gaat regelen.

Hij heeft dan het bekende telefoonnummer van Stanley Hercules: 06 46045948. Iedereen die de aanvullende kosteloze zorg in de palliatieve terminale zorg wil, kan genoemd nummer bellen. VPTZ blijft dus met dat nummer bereikbaar.

Vrijwilliger Stanley Hercules is met ingang van 1 maart de coördinator voor alle PR-zaken van VPTZ Betuwe en is achterwacht indien Co een of meerdere dagen, bijvoorbeeld vanwege vakantie, niet kan coördineren. Stanley is ook altijd bereikbaar onder nummer 06 46045951 of 06 40058027.

Nieuw initiatief in etalage Angeren

ANGEREN - Vanaf woensdag 22 februari exposeren vier inwoners van Angeren hun kunst in de etalage van de voormalige schoenwinkel Bouwman aan de Jan Joostenstraat in Angeren.

Centraal in de expositie staat het schilderij van Ben Huisman waarop H. Bouwman sr. is afgebeeld aan het 'schoesteren' in zijn schoenmakerij. Dit werk is speciaal voor deze gelegenheid weer terug in Angeren.

Naast ander werk van Ben Huisman is er nog te zien: Keramiek van Marleen Kuster, aquarellen van Ineke Beumer en acryl schilderijen van Els Tijssen. Het is beslist de moeite waard. Voor informatie over de expositie, de werken en de makers kan men contact opnemen met de initiatiefnemers: Els Tijssen-Joosten en Ans Besselink-Bouwman, zoals in de etalage vermeld.

19 / 28

Foto: Arns Media

Optocht Bemmel

Foto: Arns Media
Foto: Arns Media
Foto: Arns Media
Foto: Arns Media
Foto: Arns Media

Optocht Angeren

Foto: Arns Media
Foto: Arns Media
20 / 28

Foto: Arns Media

Optocht Doornenburg

Foto: Arns Media
Foto: Arns Media
Foto: Arns media

Optocht Gendt

Foto: Arns media
Foto: Arns media

Husqvarna Viking® Naaimachinefestival Klaar om creatief te zijn?

ARNHEM - Bij Eltink Naaimachines wordt op zaterdag 4 maart het Husqvarna Viking® Naaimachinefestival gehouden. Een uniek evenement waarbij naaien, borduren, ontdekken en genieten centraal staan. Deelnemers aan het evenement werken met de innovatieve Designer Jade™ 35 naai- en borduurmachine. Deze machines is nieuw op de markt, uiterst modern, ongelooflijk eenvoudig te bedienen en heeft ook nog eens een prachtig design.

Het Naaimachinefestival is bedoeld voor iedereen die graag zelf kleding of woonaccessoires maakt, voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe inspiratie en voor naaisters die benieuwd zijn hoe een borduurmachine werkt. Deelnemers worden bijgestaan door een team van Eltink Naaimachines en een team van experts van Husqvarna Viking®. In een workshop van ongeveer twee uur leert u het naaien en borduren van een geheel andere kant kennen. Aan het einde van de workshop neemt u uw zelfgemaakte naaiproject, genaaid met kwaliteitsstoffen en –garens van Gütermann, mee naar huis.

Het vooraf reserveren van een plekje is noodzakelijk. Dit kan telefonisch, via mail of persoonlijk in de winkel. Deelname aan het Naaimachinefestival inclusief stoffen en garens is gratis. Eltink Naaimachines zorgt voor de aanwezigheid van voldoende Designer Jade™ 35 machines. Zowel beginnende als geavanceerde naaisters zijn van harte welkom!

Meer informatie: Eltink Naaimachines, Kronenburggalerij 17, Arnhem; 026 3234895; www.eltinknaaimachines.nl en www.husqvarnaviking.com.

NeuroFit bij Fitpunt Bemmel: voor het sporten na een beroerte

BEMMEL - NeuroFit is een speciaal beweegprogramma voor mensen die na een beroerte (CVA) niet meer in staat zijn deel te kunnen nemen aan sportactiviteiten zoals die worden aangeboden door sportverenigingen, sportscholen of bijvoorbeeld de ouderenbond.

Tijdens de NeuroFit bieden wij jou sport- en spelmomenten en gerichte oefeningen om je lenigheid, kracht en balans te trainen. Tijdens de NeuroFit train je met maximaal zes personen tegelijk. Tijdens de training is er altijd een fysiotherapeut aanwezig die je kan helpen. De training wordt afgesloten met thee/koffie waarin je ervaringen met elkaar kan delen.

Ook als je moeilijk kan staan of lopen of rolstoel gebonden bent, ben je van harte welkom om deel te nemen. Voor dat we beginnen plannen we een intake. Tijdens de intake bespreken we wat je allemaal nog kan en wat je graag met de training zou willen bereiken.

Neurofit is een initiatief van Fysiotherapie Fitpunt in samenwerking met Uniek Sporten en gemeente Lingewaard. Samen streven we naar een optimale doorstroom na de revalidatie waarmee de fysieke fitheid behouden blijft. Deelname aan de NeuroFit wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Dankzij een subsidie van de gemeente Lingewaard zijn de kosten voor de NeuroFit in 2017 slechts 65 euro voor 16 lessen. De lessen zijn op vrijdag van 15.00 tot 16.00 uur en worden gegeven in de oefenruimte van Fysiotherapie Fitpunt.

Heb je vragen, stuur dan bij voorkeur een mailtje naar info@fitpunt.nl en wij nemen contact met je op. Om een afspraak te maken voor de intake, kan je ons het beste even bellen, telefoonnummer 0481 454425.

Fuchsia Extra Vaganza bij Epric in Huissen

HUISSEN - Fuchsia Extra Vaganza is het terugkerend evenement van Stichting Epric waarbij van meer dan 150 verschillende Fuchsia soorten stekken aangeboden worden voor de prijs van 0,50 euro per stuk.

Stichting Epric is een niet commerciële werkervaringsplek waar men 30 mensen begeleidt met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de kassen van Stichting Epric leren deze mensen weer de dagelijkse dingen die wij zo gewoon vinden. Daarnaast een stukje rust en geborgenheid, met dit alles samen creëren wij een veilige werkplek. Met de opbrengst van de verkoop kunnen de werkplekken in stand worden gehouden, zeker in deze tijd van bezuinigingen en de veranderingen met betrekking tot de WMO toe.

Stichting Epric heeft altijd aparte planten: en bij Fuchsia's is dat niet anders. Er zijn soorten te koop met blauwe bloemen. Dit zijn nieuwe soorten die nog bijna niet bekend zijn. Ook zijn er een aantal winterharde soorten te koop. Deze kunnen gewoon in de tuin uitgeplant worden en zijn als mooie tuinplant te kweken. Daarnaast hebben we fuchsia's met grote bloemen te koop: tot 10cm doorsnede.

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart tussen 10 en 17 uur is ook de fuchsiavereniging aanwezig om informatie te geven over de verzorging van fuchsia's. Dit jaar zijn de meeste van de fuchsia's al opgepot in potjes en zijn ze startklaar voor de mensen. Een mogelijkheid tot koffie drinken in de koffiehoek is er natuurlijk ook. Epric ligt aan Nieuwediep 9a,Huissen; meer info staat op www.epric.org.

Vogelmarkt Welkoop Huissen

HUISSEN - Op zaterdag 4 maart is er van 09.00 tot 14.00 uur een Vogelmarkt bij Welkoop Huissen. Dit evenement is georganiseerd door Welkoop Huissen en Vogelvereniging De Martel uit Huissen, aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers.

Op deze vogelmarkt worden diverse vogels te koop aangeboden door vogelliefhebbers uit de regio, maar ook vogelhandelaren zullen aanwezig zijn. De entree is gratis. "We gaan er vanuit dat er diverse kleuren kleurkanaries, vorm- en postuurkanaries aangeboden worden. Daarnaast zijn er mogelijk ook Europese cultuur-, maar zeker tropische en subtropische vogels en uiteraard parkieten. Zo zult u uw assortiment vogels in uw volière kunnen aanvullen of uitbreiden met gezonde vogels om het komende seizoen te kunnen genieten van onze gevleugelde vrienden. Als u van vogels houdt, is een bezoek zeker de moeite waard."

De toegang is gratis. Tevens kunt u velerlei vragen stellen over de vogels die men mag houden en kweken in gevangenschap. Liefhebbers van vogelvereniging De Martel uit Huissen zullen vragen beantwoorden.

"En als u dan toch aanwezig bent in de winkel van Welkoop Huissen, dan ziet u dat zij een groot assortiment vogelvoeder verkopen met daarnaast accessoires, supplementen, eivoer, diepvries en levende insecten voor de vogels. Ook hebben zij een uitgebreid voedselaanbod voor onze gevleugelde vrienden in de tuin.Locatie;

De markt is bij Welkoop Huissen, Huismanstraat 44 in Huissen. Meer informatie staat op www.vogelvereniging-demartel.nl en is te verkrijgen bij marktmeester Bert Rensen (026 3255902).

Johan Haafs kan Haafs & Partners nu definitief achter zich laten

Johan Haafs (links), William Reulink (midden) en Jos Venselaars uit Gendt. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL - Johan Haafs, oprichter van Haafs & Partners, Pensioen –en hypotheekadviseurs en oud-eigenaar van administratie- en bedrijfsadviesbureau Folio in Bemmel, heeft met de overdracht van de verzekeringsportefeuille zijn vertrek afgerond.

Haafs zegt in Jos Venselaar & Partners de juiste kandidaat gevonden te hebben om zijn verzekeringsklanten over te nemen. William Reulink is al vanaf 2011 eigenaar van administratie- en bedrijfsadviesbureau Folio in Bemmel.

Johan Haafs nam in januari 1995 Folio over, een administratiekantoor met bescheiden omvang. Vlak daarna heeft hij Haafs & Partners, Pensioen- en hypotheekadviseurs opgericht. Zijn totaal dienstenaanbod bestond hiermee uit administratie, belastingen, hypotheken en verzekeringen. En dan komt er een moment dat je leeftijd influistert, Johan, het is mooi geweest. Acht jaar geleden bereikte de ondernemer zijn pensioengerechtigde leeftijd. Toen werd hij nog niet geplaagd door de gebruikelijke 'leeftijdsgevolgen'.

Een rollator staat niet in de gang, maar toch. "Ik merk dat de harde schijf hierboven soms wat trager begint te worden", zegt hij met een lach. Tijd om los te laten, maar dat was niet eenvoudig. William Reulink ging in 2011 verder op administratief en fiscaal gebied. Johan ging op zoek om zijn verzekeringsportefeuille elders onder te brengen. Op zoek naar een bedrijf dat met zijn werkwijze in zijn voetsporen moest passen, zo legt de 73-jarige Haafs uit. "Iedereen doet het op zijn manier. Het is mijn manier hoe je met mensen omgaat. Ik ben van mening dat je bij een klant niet gelijk moet denken, wat levert het mij op." Jos Venselaar uit Gendt knikt. Hij is aan de slag gegaan om kennis te maken met zijn 'nieuwe' klanten. Johan Haafs ziet dat Venselaar in zijn voetsporen treedt. Verzekeren is een kwestie van vertrouwen. Het is de manier hoe je met klanten omgaat.

Van Wijnen Arnhem draagt bij aan veiligheid leerlingen OBC

BEMMEL - Tweehonderd gele, reflecterende hesjes, een geschenk van bouwbedrijf Van Wijnen Arnhem aan OBC Bemmel. Het bouwbedrijf zorgt ervoor dat de leerlingen de aankomende tijd nog veiliger van A naar B kunnen.

Ralph Albers (projectleider) en Geert Pelkman (uitvoerder) van bouwbedrijf Van Wijnen Arnhem kwamen persoonlijk de hesjes aan de leerlingen overhandigen. “Veiligheid is een belangrijk aspect binnen onze organisatie. Op de bouwlocaties schenken we hier natuurlijk veel aandacht aan. Dit voorbeeld willen we ook meegeven aan de jeugd. Daarnaast willen we de leerlingen ook enthousiast maken voor techniek. Daarom doen we onder andere ook mee met het Betuwe On Stage project en de Techniekdag. We kunnen de leerlingen zo een goed beeld geven van onze werkzaamheden.”

22 / 28

Foto: Arns Media

Optocht Huissen

Foto: Arns Media
Foto: Arns Media
Foto: Arns Media

Optocht Haalderen

Foto: Arns Media
Foto: Arns Media
Foto: Foto: Arns Media
23 / 28

proficiat Rick
Deze kanjer wordt
3 maart alweer 18 jaar
Je weet wel van wie ???

Hiep hiep hoera
(o)pa 5 maart 80 jaar

Dikke kus kinderen kleinkinderen en achterkleinkinderen

hoera, deze kanjer 18 jaar.
Mooie tijd gehad toen je klein was.
Nog een hele fijne dag 3 maart.

Onze grote broer Tijmen van Veen
8 jaar!
GEFELICITEERD!
Kus van Mette en Siebe

Lieve Kim
Gefeliciteerd met je 23e verjaardag op 23 februari .
Dikke kus mama

Hoera
Op 24 februari is Fenna 5 jaar geworden
Gefeliciteerd
Liefs papa mama en Ryan

Mama maak je 7 maart niet dik
30 is niet oud voor zo n stoere chick
Gefeliciteerd van Silvy, Lizzy en Jimmy

Tijdens de 3 dolle dagen werd deze vrolijke jongedame 46.
Alsnog van harte gefeliciteerd

3 –3------word ik --???? 3
Dus proficiat voor onze lieve kleine schat
Knuffel van opa en oma

Isabella
Op 2 maart wordt jij 5 jaar.
Van harte gefeliciteerd!
Wij wensen je een fijne dag.
Opa en Oma
Ome Twan, Oma uit Colombia,
Jennifer, Jelina en Theresa

Groot en succesvol volleybaltoernooi in Gendt

GENDT - Ter ere van het 30-jarige bestaan heeft OBHR op zaterdag 18 februari in sporthal Walburgen in Gendt een geweldig geslaagd volleybaltoernooi gehouden, er was veel bekijks om allemaal hartpatiënten aan het sporten te zien.

Tussen de teams van zusterverenigingen uit het gehele land werd een verbeten strijd geleverd. Na afloop was er met alle teams een gezellig samenzijn, onder het genot van een drankje werd de uitslag bekend gemaakt. Tijdens dit sportgebeuren werd weer eens duidelijk hoe belangrijk het is dat mensen met hart- en vaatziekten blijven sporten om zodoende hun conditie op peil te houden, met als motto 'niets moet, alles mag'.

De organisatie is de sponsoren die deze dag mogelijk hebben gemaakt dankbaar: Wismans Fysiotherapie, nieuwe kleding, winkelboerderij De Geer, De Kroon nieuwe wedstrijdballen, Geurts conserven, Minerva tandtechniek, en huisfotograaf Henk Sluiter.

OBHR kijkt terug op een zeer geslaagde dag en hoopt over enige tijd dit te kunnen herhalen.

Hutaf 1 aan kop in Landelijk A

HUISSEN - Na de 10-0 overwinning in en tegen Middelburg, kreeg Hutaf 1 afgelopen week in Het Koelhuis bezoek van HTTV-070 1 uit Den Haag. Het Haagse team had voor aanvang van de wedstrijd een voorsprong van één punt op Hutaf.

Dankzij een knappe 7-3 overwinning wonnen Max Hubers, Mats Janssen en Ricco Gerritsen niet alleen de wedstrijd maar, pakten zij ook de koppositie in deze Landelijk A poule.
Dames 1 speelde ook een thuiswedstrijd. Disnierats 1 uit Hoorn kwam met een sterke formatie naar Huissen en boekte een 9-1 overwinning. Op de uitslag was weinig af te dingen. Namens Hutaf redde Hilde Vermeulen de eer.
Hutaf 3 kende in hun debuutseizoen in Landelijk C een prima start. In Wessem (Limburg) gaven zij hun ongeslagen reeks een vervolg. Ook de derde wedstrijd van het seizoen werd gewonnen. Chana van der Venne nam haar team met drie overwinningen op sleeptouw. Terwijl Sam ten Westenend twee overwinningen bijschreef en Jia Hao Zhang één wedstrijd won. Hierdoor werd het 6-4 in Huissens voordeel.
Hutaf 10 bezorgde zich in de 5e klasse A een primeur, door voor het eerst een wedstrijd in competitieverband te winnen. Nina Gorris, Kristian Hendriks en Wessel de Jong wonnen allemaal wedstrijden in het enkelspel. Helaas moet Max Kamps nog wachten op zijn eerste zege. Door het dubbelspel ook te winnen sleepte het team een verdiende 6-4 overwinning uit het vuur tegen Treffers 7 uit Arnhem. Een schitterend resultaat na al dat harde werken!

Open huis voor kampioenen bij VBI

HUISSEN - Het eerste team van damvereniging VBI is er voor de veertiende keer in geslaagd het Nederlands clubkampioenschap in de wacht te slepen.

Bovendien veroverde ons eerste provinciaal team voor de vijfde achtereenvolgende keer het Gelders Kampioenschap. Al met al is dit aanleiding voor een feestelijke viering. De bijeenkomst vindt plaats in de vorm van een open huis op donderdag 9 maart in ’t Koelhuis, Koelhuisstraat 3 in Huissen.

Damvereniging VBI wil een ludieke sfeer aan de avond geven. Er is voor elk wat wils. Het gaat er als volgt uitzien:

20.00 Open Huis gaat open. Speciaal programma voor de jeugd. Aankomst gasten.

20.30 Huldiging van de spelers, afgewisseld met bijzondere fragmenten door Johan Krajenbrink

20.30 Informeel samenzijn. Ontmoeting tussen de spelers en onze gasten.

Tussendoor laten enkelen van onze spelers in korte presentaties een aantal bijzondere aspecten van het damspel zien. Johan Krajenbrink presenteert nog meer complexe en verrassende combinaties. Er is een aanschuifsimultaan door een aantal leden van het eerste team. Gérard Jansen doet het spel 'vechten tegen de beer'.

Luchtig interview met enkele spelers van team 1 door Rik Keurentjes.

22.00 Einde open huis.

Feestelijke opening nieuwe locatie Bibliotheek Huissen

HUISSEN - Op woensdag 1 maart om 14.00 uur is de feestelijke opening van de nieuwe locatie van de Bibliotheek Huissen. De bibliotheek is verhuisd van de Markt 13 naar de Lange kerkstraat 4. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen op deze nieuwe locatie in het Stadhues.

Ook deze nieuwe locatie van de Bibliotheek Huissen is een plek waar je inspiratie op kunt doen op het gebied van geschreven en ongeschreven verhalen. Een ontmoetingsplaats waar je interesse wordt gewekt voor nieuwe onderwerpen door middel van informele bijeenkomsten. Van jeugdactiviteiten op het gebied van programmeren en short movie tot colleges van de pas gestarte ‘Universiteit van Lingewaard’ voor volwassenen. Bovendien, niet onbelangrijk, biedt de bieb ondersteuning in basisvaardigheden zoals het leren van de Nederlandse taal en het werken met een computer. Daarnaast kun je in de bibliotheek kennismaken met nieuwe technische ontwikkelingen. Zo zijn de NAO-robots Robin en Bibi tijdens de opening aanwezig om bezoekers te verwelkomen en kun je deze dag kijken hoe een 3D-printer werkt.

Tijdens de feestelijke opening is er voor bezoekers koffie, thee en gebak. Kom langs, bekijk meteen het aanbod van cursussen, colleges en andere activiteiten en schrijf je in. Ben je lid van de bibliotheek? Neem dan direct een mooi verhaal mee voor thuis op de bank.

Èrste Räökeliezer vur Van Hemmen

HUISSEN - Afgelopen vrijdagavond in het Moment leefde de traditie voort. Het Huissens carnaval werd hier, zoals gebruikelijk, opgestart met veel volkskunst en een carnavaleske orde. Was na de glorieuze jaren van de Orde van de Foekepot de geest vorig jaar in de fles gestopt, nòw is tie d’r al wèr üt.

“Ien Huusse’ blief niks onder de kurk.” Geheel volgens traditie kwam de geest op vrijdagavond voor het carnaval terug met een mooi programma. Deze geest nam ook dierbare herinneringen mee aan ontvallen voortrekkers van deze avond. De muzikale ode aan de overleden Bevelanders werd voorgedragen door Hans en Sjaak.

Aan Geert Jan Jurjus de eer om de èrste räökelaovond aon elkaor te räökele’. Oude carnavalstijden werden opgerakeld. Het Piratenkoor, de Slubkes, Chantal, Ellie&Peter en de Bevelanders maakten de avond zeer geslaagd. De groep Air Huusse’ ontving ‘n mudje kole’ vanwege de mooiste verklede carnavallisten.

Hoogtepunt was de uitreiking van de èrste Orde van ’t Räökeliezer door prins Danny aan Martien van Hemmen. Hij kreeg deze orde voor het zeer uitbundig op de kaart zetten en opräökele’ van een oude oorlog met evacuaties. Daarbij werd opgemerkt dat minister Schultz van Infrastructuur en Milieu waarschijnlijk genoodzaakt is het tracé van de A15 aan te passen om Martien en alle oorlogsherinneringen, die door Exodus in het landschap zijn geplaatst, met grote bochten te ontwijken.

Nu ook eigengemaakte aardappelfriet en snacks tegen de laagste prijs! Nieuwe gezichten bij Broodje van Dijk in Arnhem

Foto: Ferry Douglas met een deel van zijn jonge team: Elwin Miggelenbrink, David Schoenmaker en Bram Cannemeijer.

ARNHEM - Een heerlijke nachthap van Brood van Dijk (BvD) in het centrum van bruisend Arnhem. Daar loop je graag even voor om. Zeker vanaf nu. Want Broodje van Dijk heeft een nieuw gezicht én een uitgebreider concept gekregen. Met de vertrouwde kwaliteit tegen de laagste prijs. Ferry Douglas en zijn enthousiast team hebben er zin in!

Begin maart wordt de bekende broodjeszaak Broodje van Dijk overgenomen door Ferry Douglas, een beginnend ondernemer uit Velp met de nodige ervaring in zowel de regio als ook in Australië en de VS. Het wordt de ideale zaak waar ze zowel overdag, 's avonds als ook in de nachtelijke uren biedt wat men wil! Naast het befaamde broodje nu ook friet en snacks. Overdag ideaal voor de passanten in de stad en in het uitgaansleven dé ideale plek voor de beste nachthap! Tegen absurd lage prijs. Wat bijvoorbeeld te denken van een frietje of snack als kroket of frikadel voor een euro? Of een shoarma kapsalon royal voor maar vijf euro! Waar vind je dat nog om pakweg drie uur 's nachts?
De invloeden uit Australië (verse aardappelfriet en aussiebreast kip), de VS (sauzen, formaat en openingstijden) én ook Velp en Bemmel (snacks en salades) vind je op de kaart bij BvD terug!

Een jong fit team zorgt voor een perfecte service en correspondeert met het jonge uitgaansleven en het studentenleven, dat voor Arnhem als bruisende stad kenmerkend is. De werkwijze en wachttijden -zelfs tijdens piek-uren- zullen wonderbaarlijk kort zijn. Het bedrijf vind je ook via thuisbezorgd.nl en je kunt al vanaf tien euro bestellen zonder extra bij te betalen!

BvD is op maandag tot en met woensdag geopend van 12:00 tot 23:00 uur; donderdag tot en met zaterdag tot 05.00 uur en zondags tot 04.00 uur.

Broodje van Dijk (BvD), Varkensstraat 45, Arnhem.

Tandprothetische praktijk Primi Dentes: uw specialist in gebitsprotheses

ARNHEM – Sinds de jaren '90 is het beroep Tandprotheticus een erkend beroep. Toch zijn nog weinig mensen bekend met de functie van een tandprotheticus. De heer A Temori, afgestudeerd en gediplomeerd Tandprotheticus aan de Hogeschool Utrecht, geeft graag een woordje uitleg.

Wat is een tandprotheticus? Een erkend tandprotheticus is een tandtechnicus, die een gespecialiseerde opleiding tot tandprotheticus heeft gevolgd. Hierdoor heeft de tandprotheticus zowel technisch als medisch en biologisch ruime kennis opgebouwd.

Wat is het verschil tussen een tandarts en een tandprotheticus? Een tandarts meet de gebitsprothese aan en laat ze vervaardigen door een tandtechnicus. Een tandprotheticus werkt zelfstandig aan uw prothese, vanaf het aanmeten tot het eindresultaat. Een doorverwijzing van uw tandarts is dus niet nodig.

Wat doet een tandprotheticus? De tandprotheticus vervaardigt volledige protheses alsook partiële protheses, frame protheses en overkappingsprotheses op wortels en implantaten. De tandprotheticus zorgt voor herstellingen aan uw kunstgebit en voor het opvullen van uw prothese, met een nieuw laagje kunststof, zodat deze terug goed past in de mond. Voor controle en onderhoud kunt u steeds bij uw tandprotheticus terecht. Hij geeft u tevens advies over een goede en veilige reiniging van uw kunstgebit.

Wordt de behandeling bij een tandprotheticus vergoed? Afhankelijk van de behandeling bedraagt de vergoeding vanuit de basisverzekering 75 tot 90 procent. Heeft u verder nog vragen, wij beantwoorden ze graag:

Primi Dentes Tandprothetische praktijk, Paul Krugerstraat 2, Arnhem, 026 8484887; www.primidentes.nl, info@primidentes.nl.

Kan ik met mijn uitvaartverzekering ook terecht bij de lokale ondernemer?

LINGEWAARD - Kan ik met mijn uitvaartverzekering ook terecht bij de lokale ondernemer? Jazeker dat kan! U kunt altijd uw eigen uitvaartondernemer kiezen.

In grote lijnen zijn er twee soorten verzekeringen:

De kapitaalverzekering. U heeft zich ooit verzekerd voor een bepaald bedrag, dat wordt uitgekeerd bij overlijden, al dan niet verhoogd met een jaarlijks vastgesteld 'winstpercentage'. U bent vrij in de keuze van de uitvaartondernemer en ook vrij in de besteding. Of het verzekerde bedrag genoeg is om uw wensen te realiseren kunnen wij voor u inschatten.

De naturaverzekering. U heeft zich ooit verzekerd om in geval van overlijden een basisuitvaart te laten regelen door de verzekeraar. Eenvoudig en zonder extra's. De diensten die geleverd worden staan in de polis gemeld. Diensten buiten het pakket worden apart gefactureerd. Ook in deze verzekeringsvorm bent u vrij in de keuze van de uitvaartondernemer. In dat geval levert de verzekeraar geen diensten maar krijgt u een bedrag uitgekeerd waarmee u een vergelijkbare basale uitvaart bij de ondernemer van uw keuze kunt realiseren. U bent daardoor niet gebonden aan het vastgestelde dienstenpakket maar u bepaalt zelf wat u wilt.

U kunt dus altijd, met welke verzekering dan ook, bij uw lokale ondernemer terecht. Tumulus uitvaartverzorging heeft z'n eigen rouwhuiskamers in Huissen en Bemmel heeft zelf rouwvervoer en kan alle diensten naar uw wens regelen.

Wilt u meer informatie: www.tumulus.nl of 026 3258440.

Tweede herenbroek halve prijs bij Rijnstraat Mode Tolkamer

TOLKAMER - Afgelopen september was het alweer 5 jaar geleden dat Karin Kamminga de deuren van Kaatje Mode aan de Hoofdstraat in Tolkamer opende.

"We zijn een winkel waar iedere vrouw kan slagen", aldus Karin. Kaatje Mode heeft kleding van casual en hip tot gekleed en chique. "Naast de reguliere merken zoals: Summum, Geisha, Studio Anneloes en Soya-concept hebben wij ook mode voor een maatje meer met onder andere de merken: Yoek, Carleoni, X-two, Plusbasics en Chalou. Het team van Kaatje mode heeft alles in huis om u van top tot teen aan te kleden, waarbij de tijd wordt genomen om te kijken welke stijl bij u past en welke combinaties u kunt maken."

De winkelruimte tegenover Kaatje stond leeg, toen kwam het idee om Rijnstraat mode voor 'de man van Kaatje' te openen. Gewoon een goede winkel met mooie betaalbare merken zoals: No Excess, PME Legend, Tommy Hilfiger, Scotch & Soda, Blue Industry, Lerros, State Of Art, Olymp en de broeken van Meyer. "Dus of men nu op zoek is naar een goede jeans of een mooi colbert, bij Rijnstraat mode kunt u zeker slagen. Het verschil met de stad is dat men hier geen parkeergeld hoeft te betalen, dichtbij kan parkeren en dat er ruim de tijd wordt genomen voor hulp, advies en een lekker kopje koffie."

Kom kennismaken in Tolkamer met Rijnstraat, mode voor mannen en u krijgt de 2e herenbroek voor de helft. Dit geldt op de gehele collectie herenbroeken en deze actie loopt tot en met 25 maart.

Rijnstraat 3a - 6916 AB Tolkamer - 0316 253079 (tegenover Kaatje mode)

Bakkerij Milder 25 jaar schenkt taarten

GENDT - In februari bestond Bakkerij Milder in Gendt 25 jaar. Vijfentwintig klanten hebben in februari ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan een slagroomtaart voor twaalf personen thuisbezorgd gekregen.

De ontvangers waren genomineerd door klanten van de bakker. Zij hebben een formulier ingevuld waarop ze konden vermelden wie ze nomineerden en waarom ze vonden dat deze persoon wel een taart verdiend had. Uit de inzendingen zijn willekeurig 25 formulieren getrokken. Een van de ontvangers was Jos Aarntzen (foto) die zich inzet voor vele verenigingen in Gendt onder andere De Tweestroom en de Stichting Welzijn Ouderen Gendt. Dat Jos gehandicapt is vormt voor hem geen belemmering.

Er kunnen geen formulieren meer ingeleverd worden, maar de bakker blijft taarten en andere producen maken, die volgens Jos heerlijk zijn. Het is nu wachten op het veertigjarig bestaan...

Mentoren gezocht voor School's Cool

BEMMEL - Soms is het fijn als er iemand is die jou helpt bij het oefenen met lezen, taal en rekenen. Even de rekensommen herhalen, het dictee oefenen of samen een verhaal lezen. Af en toe is de omgeving van het kind niet in staat deze extra ondersteuning te geven. Daarvoor zoeken wij van School's Cool mentoren die met liefde en geduld deze taak op zich willen nemen.

Daarnaast zoeken we mentoren die kwetsbare jongeren willen ondersteunen bij de overgang van de basisschool naar het middelbaar onderwijs. Wilt u samen met ons een jongere helpen een sprong vooruit te maken in het versterken van zelfvertrouwen, motivatie en schoolprestaties?

Bent u geduldig, maakt u makkelijk contact en wilt u er graag zijn voor een kind/jongere? Wordt dan mentor!

U vervult een brugfunctie tussen de leerling, de ouders en de school:

U bouwt samen aan groter zelfvertrouwen, veerkracht en zelfsturing;
U helpt om kracht en plezier in leren weer (terug) te vinden;
U begeleidt bij schoolse zaken en buitenschoolse activiteiten;
U stemt af met de ouders en/of leerkracht/schoolmentor;
U biedt de leerling een steuntje in de rug bij spannende of ontroerende situaties op school of thuis;

Spreekt dit u aan en wilt u ook 1 à 2 uur per week een leerling begeleiden gedurende een aantal maanden tot 1,5 jaar? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via info@schoolscoollingewaard.nl of telefoon 06 39213585/ 06 57214070.

Wie kent deze plaquette?

HUISSEN - Wie kent deze plaquette? Een in 1985 door het Huissense gemeentebestuur gerealiseerde plaquette in brons maakt onderdeel uit van de gevel van het gebouw op de Markt te Huissen. Toen Albert Heijn er nog was gehuisvest werd de plaquette onttrokken aan het gezicht door een lange rij winkelwagens die op klanten stonden te wachten.

De gedenkplaat herinnert aan de periode 17 september-23 oktober 1944. In 1985 wilde het gemeentebestuur de waardering voor het werken in de bijna onmogelijke oorlogssituatie in Huissen vastleggen.Dit betrof een ode aan brandweer, geestelijkheid, luchtbeschermingsdienst, politie, voedselvoorziening en het Rode Kruis.

Nu de Markt een opknapbeurt ondergaan heeft is er gelegenheid dit monument weer onder de aandacht te brengen.In de vernieuwde wand van de Hema komt de plaquette tot zijn recht. Het Exoduscomité en de VVH vroegen wethouder Sluiter of het belichten in de avond mogelijk was. Het resultaat mag er wezen. Nu staat de WO plaquette waardig in het licht onder toeziend ook van de Kroanige Zwoane die - eveneeens in het licht- genoegzaam toekijkt en waakt over dit stukje erfgoed. Het geheel komt de sfeer op de Markt ten goede.

Kennismaken met rugby?

BEMMEL - Op vrijdag 17 maart start de gratis introductiecursus rugby voor jeugd en volwassenen, waarbij je in vijf trainingen kennis maakt met alle facetten van rugby: respect, behendigheid, balvaardigheid, maar ook tackelen, inlopen, kicken et cetera.

De cursus vindt plaats op vrijdag 17, dinsdag 21, vrijdag 24, dinsdag 28 en vrijdag 31 maart op het sportpark aan het Drieske 5 in Bemmel (direct achter het OBC).

Er wordt getraind in verschillende leeftijdscategorieën:

6 - 12 jarigen trainen van 18.30 - 19.30 uur

12- 18 jarigen trainen van 19.00 - 20.00 uur

19 jaar en ouder traint van 20.00 - 21.30 uur

Rugby is voor iedereen: jong en oud, groot en klein, breed en smal, snel en traag. Dus geen excuses om het niet uit te proberen! "Wil je je aanmelden of heb je een vraag? Stuur dan een mailtje naar info@rugbyclubbetuwe.nl of kom 15 minuten voor aanvang van de training op ons prachtige complex. Word je na de introductietrainingen lid van Rugby Club Betuwe, dan mag je de de rest van het jaar gratis meetrainen en spelen!"

2000 euro beloning voor de gouden tip uitgeloofd De stenengooiers gezien?

GENDT - Op woensdag 15 februari kwam ‘s avonds laat het slechte nieuws binnen voor de heer R. Vermeulen. Zijn Fiat Van Hool tourbus die aan de Nijverheidsweg in Gendt staat is volledig vernield, dit gebeurde die woensdagavond rond 20:20 uur.

Een aantal dagen eerder, zaterdag 11 februari, waren er ook al enkele vernielingen aangebracht aan de tourbus. De tourbus stond in de startblokken om volledig gerestaureerd te worden zodat er mee gereisd kon worden, maar door de vernieling staat deze droom nu in de wacht.
De vernieling aan de tour bus is duidelijk te zien op de foto’s, de eigenaar roept bij deze getuigen op die iets hebben gezien of hebben gehoord van de stenengooier(s) op zaterdag 11 februari of woensdagavond 15 februari tussen 20:00 en 21:00 uur. De dader(s) komen vermoedelijk uit de omgeving Gendt, Bemmel en/of Haalderen. Voor de gouden tip die leidt naar de bekentenis van de dader(s) heeft de eigenaar een beloning van 2000 euro klaarliggen.

Tweestroom-nieuws

GENDT - Tweestroom-DS2 speelde thuis tegen Trivos-DS6. Dit was een wedstrijd zonder te veel spanning in de sets. De tegenstand was in iedere set wel aanwezig, maar niet zodanig dat die sets verloren zouden gaan. Een fraaie zege.(4-0)(25-12/25-16/26-17/25-15)

Dames-DS3 ontving Pegasus-DS9 en verloor de 1ste set nipt. De 2de set werd nipt gewonnen. Hierna werd inzet steeds minder, de dit had gevolgen. Het was geen overwinning, maar een pijnlijke nederlaag.(1-3)(23-25/25-23/18-26/14-25)

Tweestroom-DS4 speelde thuis tegen Isala'77-DS2. In iedere set werden er weer meerdere punten gescoord, maar niet genoeg voor een overwinning.(0-4)(15-25/19-25/20-25/11-25)

TOP-film: Elle

BEMMEL - Op donderdag 9 maart staat de Top-film ‘Elle’ op het programma. De film, geregisseerd door Paul Verhoeven, is met een Golden Globe bekroond voor beste actrice en beste buitenlandse productie.

Michèle (Isabelle Huppert) is directrice van een hip videogamebedrijf. Ze is zowel zakelijk als privé rechtdoorzee met veel gevoel voor ironie. Wanneer ze thuis door een gemaskerde onbekende wordt aangevallen en verkracht, doet ze geen aangifte bij de politie. Ze gaat zelf achter de dader aan en belandt al snel in een spannend kat-en-muis-spel dat volledig uit de hand loopt!

Bestel kaarten á 5,50 euro via www.topbemmel.nl of koop deze aan de avondkassa in de TheaterKerk, Markt 5 Bemmel. Aanvang: 20.00 uur.

Damvereniging VBI huldigt jubilarissen

Willem Hoek, Gérard Jansen en Joost Hendriksen

HUISSEN - Tijdens de jaarvergadering van damvereniging VBI werden twee leden door voorzitter Willem Hoek speciaal in het zonnetje gezet.

Gérard Jansen speelde dit seizoen zijn 400e wedstrijd voor het eerste team. Gérard speelde zijn eerste wedstrijd al op 14-jarige leeftijd voor de Huissense hoofdmacht. Hij bouwde verder een indrukwekkende staat van dienst op met als hoogtepunt zijn Europees kampioenschap in 1987.

Joost Hendriksen bereikte de grens van 200 wedstrijden op de laatste competitiedag van dit seizoen. Hij debuteerde in 1999 op 21-jarige leeftijd in het eerste team. Eén keer won Joost een nationale titel, dat was het pupillenkampioenschap in 1990. Beide jubilarissen ontvingen een aandenken in verband met het bereiken van hun mijlpaal.