GN Lingewaard

29 november 2017

GN Lingewaard 29 november 2017


Kerststallenexpositie in Martinuskerk Doornenburg

DOORNENBURG - Vanaf 2 december wordt er in de Martinuskerk in Doornenburg een kerststallenexpositie gehouden. In het achterste gedeelte van de kerk staan dan 250 kerstgroepen opgesteld.

De groepen zijn verzameld door Annie Driessen-Rombouts uit Huissen. De expositie geeft een beeld van de wijze waarop in de hele wereld Kerst wordt gevierd. Er valt van alles te zien: groepen uit Europa, maar ook uit Zuid-Amerika, Afrika van allerlei materiaal en vele met een geschiedenis. Er zijn stallen van natuursteen, hout, plastic, aardewerk, glas, maar ook eigengemaakte exemplaren van onder andere vilt.

De expositie is te bezoeken vanaf zaterdag 2 tot en met zondag 10 december met uitzondering van 4 december. In het weekend is de kerk open van 11.00 tot 17.00 uur, de overige dagen van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

Theatergroep Koperen Kees brengt je naar de mysterieuze stad Agrabah!

De lamp waar het allemaal mee begint... Foto: Hannie Bouman Foto: Hannie Bouman

HUISSEN - Aladdin de musical, neemt je mee naar de mysterieuze stad Agrabah. Waar de dappere straatjongen Aladdin droomt van een rijk leven in het paleis van de Sultan. Wanneer hij smoorverliefd wordt op prinses Jasmine wilt hij niets liever dan met haar trouwen.

Jafar, de sluwe grootvizier van de Sultan probeert de macht over te nemen met behulp van de wonderlamp uit de wondergrot, maar alleen iemand met een zuiver geweten kan de lamp bemachtigen! Aladdin is deze ruwe diamant.
Hij krijgt er alleen wel extra geestige vrienden bij cadeau… Kan de geest hem helpen het hart van Jasmine te veroveren? Krijgt Jafar de macht over Agrabah? Of lukt het Aladdin om voor eens en voor altijd af te rekenen met de slechte bedoelingen van Jafar?
Betreed de magische wereld van Aladdin de musical, geregisseerd door Florian Slangen.

Op tweede kerstdag wordt de première van Aladdin de musical om 14.00 uur gespeeld aan het Kampstuk 23 in Huissen. De musical is leuk voor het hele gezin en wordt de hele kerstvakantie nog gespeeld op 28, 29, 30 december, 5, 6, 7, 12 en 13 januari. De middagvoorstellingen beginnen om 14.00 uur, de avondvoorstellingen worden om 19.00 uur gespeeld.

Reserveer nu alvast je kaartje via www.theater-kees.nl. Kaarten kosten 8,50 euro per stuk. U dient de kaarten direct via Ideal online te betalen, uit te printen en mee te nemen naar Theater Kees. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf zes jaar.

Nieuw prinsenpaar bij De Kleibakkers Prins William du Verve en prinses Hanneke onthuld

Prins William du Verve en prinses Hanneke Foto: nvt

HAALDEREN – Carnavalsvereniging De Kleibakkers in Haalderen heeft een nieuw prinsenpaar. Afgelopen zaterdag werden in zalencentrum De Kolk prins William du Verve en prinses Hanneke gepresenteerd aan het publiek. Zij nemen het stokje over van Edwin de Bedrievige en Esther.

Het gonsde van de geruchten in Het Baggergat en velen liepen rond met de vraag: wie worden het? Voorzitster Anja Verhoeven ontving er een ‘recordaantal nieuwsgierige berichten’ over, maar ondanks subtiele hints van de nieuwe prins bleef het tot het moment van de onthulling een goed bewaard geheim. William verkleedde zich eerder al eens als prins. Ook heeft hij een ludieke coupe gepleegd, waarbij hij met zijn vriendengroep het podium innam. De prins is een echte Haaldenaar en samen met Hanneke vaak aanwezig bij diverse carnavalsactiviteiten in het dorp. Prijzen wonnen ze met de optochtwagens Egypte en Swaffel Airlines. Het stel had echter geen tijd om prinsenpaar te worden, want William was druk met het opstarten van zijn schildersbedrijf en Hanneke met dochter Floor (3), die als hofdame haar ouders vergezelt.

Volgens William was het een logisch besluit om ervoor te gaan. ‘Ik heb eigenlijk altijd wel gedacht dat ik ooit eens prins zou worden. Vijf jaar geleden was het nog te vroeg, maar het was destijds geen definitieve nee. Nu zijn we er klaar voor. De openingsavond hebben we beleefd als een warme deken.’ Nieuwsgierig naar meer? Op www.kleibakkers.nl staan onder andere veel foto’s, het laatste nieuws en een door het prinsenpaar bijgehouden dagboek.

800x600

Unieke samenwerking in theaterwereld

BEMMEL - Dit seizoen speelt Teejaater PAN samen met Het Nieuw Betuws Kamerkoor de bijzondere voorstelling ‘Manneneiland, van oorlogstijd naar sociëteit’ in opdracht van Sociëteit het Manneneiland. Aanleiding is het 75-jarig bestaan van de Sociëteit. De voorstellingen vinden plaats op 25 en 26 mei en 2 en 3 juni 2018 in de Theaterkerk in Bemmel.


Het theaterstuk neemt u mee in de geschiedenis van Bemmel en de Betuwe in en na de oorlog. De oorlog, het verzet, onderduikers, evacuatie en het ontstaan van het Manneneiland komen aan bod. Maar ook de ontwikkeling van Bemmel van boerendorp naar moderne leefgemeenschap. En wat betekende het onderwijs voor de cultuur en het verenigingsleven? Overleeft de Mannensociëteit dat allemaal? Spannende sketches, intriges en alledaagse zaken over personen die een bijzondere rol hebben gespeeld in de geschiedenis en de culturele ontwikkeling van Bemmel. En dat waren zeker niet alleen mannen. Vrouwen hebben een belangrijke rol in het stuk. Zij leveren op humoristische wijze hun kritische commentaar op de gebeurtenissen.

Uitdaging
Het scenario voor de voorstelling is geschreven door Erik Karel de Vries in nauw overleg met vertegenwoordigers van de Sociëteit, de Historische Kring Bemmel en Teejaater PAN. Samen zijn ze gekomen tot een boeiend verhaal met een knipoog, omlijst door muzikale intermezzo’s en in een opvallend decor: een mooie uitdaging voor spelers, zangers, decorbouwers en technici.

De kaartverkoop voor de voorstelling gaat binnenkort van start.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert binnenkort weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: zaterdag 2 december van 14.00 – 16.00 uur in Huissen (Langekerkstraat 15).

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Woensdag 6 december - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 7 december - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 7 december - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409!)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Open Eetcafés Lingewaard

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Woensdag 6 december - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 7 december - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 7 december - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409!)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Fietspaden langs De Plak in Bemmel gekoppeld aan doortrekking A15

Voor de fietsers wordt het over een paar jaar een stuk veiliger. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Het wachten is op doortrekking van de A15, maar Lingewaard heeft ten gunste van een bewoner al afspraken maken voor aanleg van vrijliggende fietspaden aan beide zijden van De Plak in Bemmel.

Het Tracébesluit ViA15 houdt in doortrekking van de A15 en ter hoogte van De Plak verbreding naar een vierbaansweg. Lingewaard is met Rijkswaterstaat overeen gekomen dat de gemeente De Plak zal opknappen voordat de A15 wordt opgeleverd. Op dit moment ligt de doortrekking bij de Raad van State. Rijkswaterstaat verwacht dat het verkeer in de periode 2021-2023 voor het eerst over de nieuwe weg zal rijden.

Voldoende tijd om aan De Plak te beginnen. En dat er formeel gezien geen zicht is op realisatie van de A15 is volgens het college ook geen noodzaak om nu tot werkzaamheden over te gaan. De situatie kreeg echter een ander wending toen een eigenaar van een woonboerderij aan De Plak bij de gemeente had aangeklopt. Die wil zijn oprit veranderen. Hiervoor wil hij zo snel mogelijk een stuk grond van de gemeente kopen. De gemeente moet op termijn een strook grond van de eigenaar kopen voor aanleg van de fietspaden.
Beide partijen hebben elkaar gevonden, zo laat het college weten. "Door niet te wachten op een onherroepelijk Tracébesluit ViA15 maar nu zaken te doen met deze bewoner, wordt gebruik gemaakt van het feit dat beide partijen elkaar nu nodig hebben."

De weg krijgt een nieuw geasfalteerde rijbaan van 5 meter breed met aan weerszijde een fietspad van 2 meter breed. Om de plannen mogelijk te maken moet er over een paar jaar een sloot worden gedempt en een rij platanen gekapt. Voorlopig blijft het bij een boom om plaats te maken voor de nieuwe oprit.

Nieuws vanuit De Tichel

HAALDEREN - Nieuws vanuit dorpshuis De Tichel:

Bingo: iedere 1ste en 3de woensdagavond is er om 20.00 uur een bingoavond. De eerst komende bingoavonden zijn woensdag 6 dec./13 dec.2017/3 jan./17jan.2018.

De nieuwjaarsbijeenkomst is zaterdag 6 januari 2018 vanaf 15.00 uur tot 17.30 uur. Dit jaar zal de accordeongroep, die in de Tichel repeteert, een muzikaal optreden verzorgen.

Eetcafé: deze is telkens op de oneven weken: u kunt zich persoonlijk of telefonisch aanmelden bij de Tichel tot de maandagmiddag voorafgaand aan het open eetcafé. De kosten zijn 4,00 euro inclusief kop koffie of thee. De inkomsten zijn voor de Stichting Welzijn Lingewaard die dit open eetcafé met behulp van vrijwilligers organiseert.

Op 26 oktober is een dependance van bibliotheek Gelderland Zuid geopend in ons dorpshuis. Dit is een zelfservice bibliotheek. De openingstijden zijn gekoppeld aan openingstijden van het dorpshuis. Er is regelmatig een medewerkster van de bibliotheek of een vrijwilligster aanwezig om u te helpen.

Op maandagmiddag en vrijdagochtend is er een fysiotherapeut aanwezig. U kunt een afspraak maken via telefoonnummer: 0481 421540.

Bij het participatiepunt kunt u terecht voor al uw vragen over maatschappelijke ondersteuning, leefbaarheid, zorg etc. Dit is telkens op de maandagmiddag in de even weken van de maand vanaf 13.00 tot 15.00 uur.

Het repaircafé is de laatste woensdagavond van de maand vanaf 19.30 tot 21.30 uur

Zoekt u ruimte voor vergaderen, repeteren, cursussen, lezingen, musiceren of welke activiteit dan ook, wij komen graag aan uw wensen tegemoet. Kijk eens op onze website: www.dorpshuisdetichel.nl

Bridgen bij Stichting Senioren Actief Bemmel

BEMMEL - Sport en Spel in de Kinkel: Bewegen is belangrijk om gezond te blijven! Kom bridgen in De Kinkel in Bemmel.

Gezelligheid staat voorop en u bent gezond bezig bij Stichting Senioren Actief Bemmel (SAB). Bridgen is er op maandag en dinsdag van 13.30 – 16.30 uur. Iedereen is welkom. Voor (meer) informatie kan men bellen (bij voorkeur tussen 16.00-18.00 uur) met:

Cursuscoördinatoren KBO Bemmel–Doornenburg Willemien Hermsen: 0481 463555; José van Rossum: 0481 461856; Sijan Boeder: 0481 465812.

Tafeltje dekje luidt noodklok

BEMMEL - Tafeltje dekje Bemmel/Haalderen zoekt nog twee nieuwe bestuursleden. De functies van voorzitter en penningmeester zijn reeds ingevuld.

"We zoeken nog een secretaris en een coördinator. Wie wil zich inzetten om deze voorziening voor ouderen voort te zetten? Als er geen mensen zijn die dit mooie en dankbare werk willen overnemen, dan zijn wij genoodzaakt met dit werk op te houden en zal er geen maaltijdvoorziening meer zijn in Bemmel. Dit betreuren wij, maar wij zien geen andere oplossing."

Voor meer informatie kan men zich wenden tot Jan te Boekhorst, 0481 461759 / 06 28936171.

Schuif gezellig aan bij koffieochtend in de Zilverkamp!

HUISSEN - Alweer voor de derde keer is er 7 december een gezellige koffieochtend in De Zilverkamp. Inwoners uit de wijk zijn van harte welkom. De vorige twee edities waren een succes. Zeker in deze wintermaanden is er even uit gaan niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar in het zaaltje van De Kuul is het gezellig en lekker warm.

Onder het genot van een vers kopje koffie of thee maken buurtbewoners contact en kletsen met elkaar. "Vrijwilligers van het wijkplatform en ParticipatiePunt zijn aanwezig en iedere koffieochtend komt iemand iets vertellen wat u wellicht interesseert. Donderdag 7 december is dat Annemarie van de Wal, projectleider sociaal domein bij gemeente Lingewaard. Zij wil graag met u in gesprek over hoe de toegang tot ondersteuning en hulp het best georganiseerd kan worden in uw leefomgeving. Ze zal een half uurtje aanschuiven en een kopje koffie meedrinken. De wens is natuurlijk dat er steeds meer buurtbewoners uit De Zilverkamp de koffieochtend kennen en gaan deelnemen. U kunt ook als inwoners iets komen vertellen. Misschien heeft u laatst een mooie reis gemaakt en wilt u foto's laten zien en iets vertellen over de bijzondere plek waar u was. Of heeft u een mooi verhaal gehoord wat u wilt delen. Samen maken we dit ontmoetingsmoment tot een succes, want ontmoeting is een belangrijk onderwerp in de nieuwe wijkaanpak Zilverkamp."

Noteer alvast in de agenda, neem de buurvrouw/-man of kennis mee en schuif gezellig aan bij de volgende koffieochtend op donderdag 7 december (10.00-12.00 uur) in De Kuul in Huissen. Iedereen is welkom van jong tot oud!

Sinterklaas op De Minkhof

BEMMEL - Hoewel het topdrukte is voor Sint en zijn gevolg heeft hij toch weer een gaatje kunnen vinden om De Minkhof te bezoeken! Op zondag 3 december vanaf 11.00 uur wordt hij verwacht.

Sint zal voor de aanwezige bezoekers een klein cadeautje bij zich hebben en nadat hij vertrokken is kunnen de gasten van De Minkhof genieten van een heerlijke lunch: erwtensoep en bonensoep. Iedereen kan zich aanmelden via e-mail (info@minkhof.nl), bellen met telefoonnummer 0481 357185 (op maandag, woensdag en vrijdag) of persoonlijk langskomen om een kijkje te nemen op de openingsdagen: maandag, woensdag en vrijdag. Actieve senioren uit Lingewaard zijn daar altijd welkom!

De kosten bedragen voor deze ochtend/middag 7,50 euro (bij inschrijving te voldoen). Leef- en doeboerderij De Minkhof is gevestigd aan Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk) in Bemmel (www.minkhof.nl).

Tafeltje dekje luidt noodklok

Tafeltje dekje luidt noodklok

BEMMEL - Tafeltje dekje Bemmel/Haalderen zoekt nog twee nieuwe bestuursleden. De functies van voorzitter en penningmeester zijn reeds ingevuld.

"We zoeken nog een secretaris en een coördinator. Wie wil zich inzetten om deze voorziening voor ouderen voort te zetten? Als er geen mensen zijn die dit mooie en dankbare werk willen overnemen, dan zijn wij genoodzaakt met dit werk op te houden en zal er geen maaltijdvoorziening meer zijn in Bemmel. Dit betreuren wij, maar wij zien geen andere oplossing."

Voor meer informatie kan men zich wenden tot Jan te Boekhorst, 0481 461759 / 06 28936171.

Carnavalsoptocht door centrum van Huissen

Foto: Tom Levels

HUISSEN - Op zondagmiddag 11 februari zal de jaarlijkse carnavalsoptocht weer door het centrum van Huissen trekken.

De optocht wordt door de deelnemers en toeschouwers aangeboden aan stadsprins 'Lucas op d’n Bok', die tijdens het komende carnaval voor de eerste keer over Huissen zal regeren.

Ter voorbereiding daarop wordt op woensdag 13 december om 20.00 uur in het Zwaonehuus aan de Kardinaal de Jongstraat 1 in Huissen de gebruikelijke optochtvergadering gehouden. Deze optochtvergadering is bestemd voor alle deelnemers en medewerkers aan de optocht. Aanmelden voor de optocht kan op www.dekraonigezwaone.nl.

Atelier 13 in Gendt zoekt nieuwe leden

Werken in het atelier. Foto: Natalie Colijn-Hofs

GENDT - Atelier 13 in de Kruisstraat 13 in Gendt heeft weer enkele plaatsen vrij. "Ben je graag creatief in groepsverband, kom dan geheel vrijblijvend eens een kijkje nemen."

"Wij komen samen elke dinsdag om 20:00 uur. Tot 20:30 uur drinken we koffie en kletsen we even bij. Daarna wordt er gewerkt tot een uur of 22:00 uur. Er wordt geen les gegeven, dus je werkt zelfstandig. Wel geven we elkaar tips, adviezen en feedback.

Voor wie 's avonds niet kan, is er een mogelijkheid op de vrijdagmiddag van 14:30-17:00 uur. Ook gaan we, als het weer het toelaat, met een groepje buiten schilderen. De kosten zijn 75 euro per jaar. Iedereen is welkom!"

Noodoproep voor restjes wol en katoen

Noodoproep voor restjes wol en katoen

HUISSEN – Wij zijn een groep van 24 dames en breien twee keer in de maand in het gemeenschapshuis lapjesdekens voor Moeder Theresa Stichting in Ulft.

Wij zijn dringend op zoek naar restjes wol of katoen om te breinen. Wie kan ons helpen? De wol kan worden afgegeven bij mevrouw G. van Aalten-Lentjes, Driegaardsestraat 17 in Huissen.

Spectaculaire start van de kerstvakantie bij Fort Pannerden

DOORNENBURG - Begin je kerstvakantie bij Fort Pannerden! Op zaterdagavond 23 december staat het fort in vuur en vlam. Tussen 19.30 uur en 22.00 uur is het fort geopend en kun je met een rondleiding mee of op expeditie.

Met als klap op de vuurpijl: Een vuurspuwers-act door Da Costa entertainment bovenop het uitzichtpunt van Fort Pannerden! Vuurspuwen, brandende voorwerpen en heel veel spektakel! De show wordt drie keer in het uur opgevoerd en geeft je een ware beleving van het element: vuur!

Maar, er is meer te beleven in de kerstvakantie. Het fort zal zich volledig in kerstversieringen en sferen begeven. Begin je kerst met een ontmoeting met de Kerstman! Op 24 december zal de Kerstman in Fort Pannerden aanwezig zijn om alle kinderen een lach op hun gezicht te toveren en een geweldige start van de vakantie te geven. Fort Pannerden geeft je de hele vakantie een compleet dagje uit, voor het hele gezin! Kom naar Fort Pannerden en koop je ticket bij de balie.

Fort Pannerden is in de kerstvakantie geopend op: 23, 24, 27, 28, 29, 30 december en 2, 3, 4, 5, 6, 7 januari van 11.00 tot 17.00 uur. Prijzen en meer informatie staan op www.fortpannerden.eu.

Lokaal FNV huldigt jubilarissen

Mw. Bergervoet-Scholten wordt toegesproken door de regio bestuurder

HAALDEREN - Op zaterdag 18 november huldigde het bestuur van Lokaal FNV Lingewaard, met een feestelijke middag in De Kolk in Haalderen haar jubilarissen van het jaar 2017.

Voorheen werden de jubilarissen door de verschillende bonden gehuldigd. Na de fusie organiseert Lokaal FNV Lingewaard de jaarlijkse huldiging voor de eerste keer voor alle leden in Lingewaard. De leden werden ontvangen met koffie en gebak en een welkomstwoord door de dagvoorzitter. Regiobestuurder Wilco Veldhorst memoreerde in het kort de ontstaansgeschiedenis van de FNV en het belang van de vakbeweging op dit moment.

Van de aangeschreven jubilarissen waren er 71 leden met partners aanwezig. In groepjes werden de leden gehuldigd die respectievelijk 70 jaar, 60 jaar, 50 jaar, 40 jaar en 25 jaar lid zijn van de FNV de daarvoor bestemde speld uitgereikt kregen door de regiobestuurder. Voor iedere groep werd een tijdsbeeld geschetst van het jaar dat zij lid werden.

Bijzondere aandacht was voor mevrouw Bergervoet-Scholten uit Gendt, die wegens haar 70-jarig lidmaatschap extra in het zonnetje werd gezet. De feestelijke middag werd afgesloten met een stamppot buffet.

Geslaagd 3e dan Taekwon-Do

BEMMEL - Emil Ripassa en Iwan Vossen van Taekwon-Do Academie Gelderland (tag) zijn geslaagd voor hun 3e dangraad (de 3e meestergraad in de authentieke Koreaanse zelfverdedigingskunst Taekwon-Do).

Iwan komt al tien jaar trouw vanuit Utrecht speciaal naar Bemmel (destijds voor de 2e dan) om te trainen, net als Emil die trainer in Arnhem-Zuid is. Beiden heren hebben de afgelopen drie maanden vier keer in de week doelgericht getraind voor hun 3e dan. Met groot succes zijn ze geslaagd voor hun graad bij de nationale bond. Een mooie prestatie want op 3e dan niveau zit men op internationaal niveau de sport te beoefenen. Examenonderdelen waren partneroefeningen op het gebied van zelfverdediging tegen stokaanvallen, breektesten (gesprongen trappen op houten planken), 15 tuls (stijlfiguren) en contact sparren met volledige beschermers. De Bemmelse club kijkt zeer tevreden terug op het mooie resultaat, maar ook op het proces. Want de Weg naar het doel is namelijk net zo belangrijk is als het doel zelf. Bij TAG kan men op gevorderde niveau maar juist ook op beginners niveau trainen op diverse locaties. Meer info staat op www.tagelderland.nl.

Kom gymgroep versterken!

BEMMEL - Wij zijn een gezellige damesgroep, die iedere dinsdagavond een uurtje gymen van 19.00 tot 20.00 uur in sportzaal De Hoenderik in Bemmel.

"Wie komt onze gymgroep versterken? We beginnen met een halfuurtje gym oefeningen en daarna een halfuurtje volleyballen. Heb je interesse? Kom dan eens een kijkje nemen op dinsdagavond of neem contact op met gymleidster Lia Keller via 06 51882644."

Schaakprobleem 3

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen binnen drie weken na plaatsing in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 2. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl.

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op onze site voor meer informatie.

Column

12 kippen

De geitenboer in Gendt wil zijn stal uitbreiden. Dat betekent gedoe. Meegaande buurtbewoners zeggen ja. Doorgeleerde omwonenden vrezen voor hun gezondheid. Het Q-koortsspook waart rond. Oud-huisarts en activist Luuk Timmers verwacht dat Doornenburg er onder zal lijden. De GGD adviseert terughoudend om te gaan met uitbreiding. De provincie wil geen geitenuitbreiding. Het college geeft geen medewerking. Advocaat Bart de Haan van de gemeente ziet voor de geitenboer geen mogelijkheid om bij de rechter zijn gelijk te halen. Einde oefening? Nee, de raad was aan zet. Een complexe zaak, weten raadsleden. Het is inderdaad een gedoe van zo'n honderd pagina's. Artikel 2.27 Wabo, 6.5 Bor, 6.5 lid 2 Bor, inspraak, bestuurlijk en ambtelijke woordenstoofpot. Wat ik ervan begrijp, er is een omgevingsvergunning milieu verleend voor 1503 melkgeiten, 20 bokken, 700 opfokgeiten, 10 pony's, 10 kalfkoeien, 14 schapen en 12 kippen. Dat het college geen medewerking verleent voor uitbreiding. Dat de advocaat van Lingewaard de geitenboer juridische geen kans van slagen geeft op bezwaar. Dat de politiek op hol is geslagen. Ik en een volle publieke tribune kijken naar een theatrale verkiezingspoppenkast van 29 raadsleden. 14 zijn voor kansloze procedure voor uitbreiding, 14 zijn het met het college eens. Er zijn toch 29 raadsleden? De VVD is voor uitbreiding maar bij stemming vlucht hun dissidente fractievoorzitter naar de wc. Marijke van Aalten van lingewaard.NU is de gangmaker in het oppositionele theater. Dierenvriend en rebels vegetarisch tot in haar genen sleurt ze haar morrende fractie naar het voorstemkamp voor uitbreiding. Omdat wethouder Sluiter in de procedure er een zooitje van gemaakt heeft zegt ze. Maar ze mist de ballen om Sluiter naar huis te sturen. De geitenboer is de grote verliezer, meent ze. Het raadslid mikt op voorkeurstemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Ze redt het wel als de geitenboer en zijn dieren op haar mogen stemmen. 1503 melkgeiten, 20 bokken, 700 opfokgeiten, 10 pony's, 10 kalfkoeien, 14 schapen en 12 kippen.
Sjaak

Herkent u ze nog?

REGIO - Foto's 'uit de oude doos', iedereen heeft ze nog wel bewaard. Dit zijn de leerlingen van de 2e klas (1973-1974) van de Laurentiusschool in Huissen.
Herkent u ze nog?

Heeft u zelf ook nog een leuke groepsfoto van vroeger die u met de lezers wilt delen? Dat kan een schoolfoto zijn maar natuurlijk ook een foto van een sportteam of bijvoorbeeld van een vriendengroep. Stuur de foto dan in voor de rubriek; 'Herkent u ze nog?'

Insturen kan online via www.gemeentenieuwsonline.nl of per post naar Hét Gemeente Nieuws, Klappenburgstraat 30a, 6681 XS Bemmel. Foto's worden bewaard en kunnen na plaatsing worden afgehaald. (Een gefrankeerde retourenvelop toevoegen kan ook).

Bij de foto graag even vermelden om welke groep mensen het gaat en in welk jaartal de foto is gemaakt, dan krijgt ook uw foto een mooie plaats, zowel in de krant als ook online op www.gemeentenieuwsonline.nl!

Oordupkesfestival CV De Blauwe Pony '81

De foto is van de winnaars van de Publieksprijs: FC De Bon Bonnetjes samen met President Menno. Foto: Anniek van den Berg.

BEMMEL – Zaterdagavond 25 november was het dan zover; het jaarlijks terugkerende Oordupkesfestival van carnavalsvereniging De Blauwe Pony '81 in café/zaal De Roskam in Bemmel.

Onder aanvoering van de President van CV De Blauwe Pony '81 (Menno Meijer), galoppeerde precies om 11 minuten over acht de voltallige senaat van de BP '81 over de blauwe loper richting het podium. Prinses Mirjam van het Festijn met adjudant Jan en Jeugdprins Lars de Snelle van Baal met prinses Floortje waren uiteraard ook aanwezig.

Een driekoppige vakjury, die dit jaar bestond uit Lisanne van Nieuwenhuizen, Hugo Peeters en Rob van Wezel, had een schone taak om uit de optredens deze avond, de drie meest originele, melodische en carnavaleske nummer te kiezen en daarnaast 'De Belofte' te selecteren. De vijf deelnemers van dit jaar waren: Menno J und die Pins, De Feestvarkens, CC De A-atjes, FC De Bon Bonnetjes en De Steekhouders. Heerlijke meezingers van alle groepen over uiteenlopende onderwerpen passeerde de revue. Uiteindelijk zijn Menno J und die Pins, De Feestvarkens en FC De Bon Bonnetjes door naar de finale en mogen zij tijdens de Pronkzitting op zaterdag 27 januari 2018 hun kunsten weer vertonen. 'De Belofte' werd toegekend aan CC De A-atjes.

Ook het publiek had nog een stem! Zij mochten nl. op twee groepen stemmen die zij de beste vonden. FC De Bon Bonnetjes hadden de meeste stemmen en wonnen hiermee de Publieksprijs.

CV De Blauwe Pony '81 trapt met dit zeer geslaagde Oordupkesfestival het nieuwe carnavalsseizoen af en ziet uit naar de naderende Ppronkzitting en het carnaval in 2018.

Mooi slot Vlinderconcerten

GENDT - De reeks concerten van Schip Ahoy en SVW Piratenkoor Huissen is dinsdag 21 november op een mooie manier afgesloten door Schip Ahoy uit Angeren.

Dat gebeurde in het Gendtse verzorgingstehuis Sint-Jozef, waar alles in het werk was gezet om ouderen mee te kunnen laten genieten van het cadeau van het jubilerende Vlinderfonds, dat 25 jaar bestaat. Tijdens de zeven concerten in de afgelopen twee maanden hebben honderden senioren uit alle kernen van de gemeente Lingewaard kunnen genieten van een paar gezellig uurtjes, compleet met vlindergebak en koffie. Het Vlinderfonds stelt zich ten doel maatschappelijke initiatieven te ondersteunen. Het fonds helpt bij het van de grond brengen van concrete projecten die ten goede komen aan de samenleving. Het werkgebied van het Vlinderfonds is de gemeente Lingewaard.

Levensverhaal van Everardus Huisman Boek te koop in Gendt

GENDT - Everardus Huisman groeit op bij steenfabriek De Zandberg in Gendt. In zijn boek vertelt de 93-jarige over het gezin waarin hij opgroeide en over zijn leven in Gendt.

Hij weet al op jonge leeftijd dat hij een religieus leven wil leiden. Hij was predikant, kapelaan, pastoor en deken. Truus Hopman ging op zoek naar de persoon achter deken/pastoor Huisman en schreef ontroerende en openhartige verhalen over zijn leven.

Het boek over Everardus Huisman is te koop bij The Read Shop, Julianastraat 2 in Gendt en kost 12,50 euro.

Hutaf 1 lijdt nederlaag

HUISSEN - In het Groningse Harkstede trad Hutaf 1 afgelopen week aan tegen Argus 1. Op papier twee tegenstanders die aan elkaar gewaagd waren.

Na een gelijkopgaand begin, met een overwinning van Mats Janssen en winst in het dubbelspel, namen de noorderlingen de wedstrijd in handen. Hoewel een aantal partijen zeer spannend was, vielen de laatste punten altijd in het voordeel van de thuisploeg. Argus won dan ook met 8-2.

Hutaf 2 speelde in Terborg tegen lijstaanvoerder Hercules 2. Sam ten Westenend wist twee partijen uit het vuur te slepen en Jaimie Brans won één wedstrijd. De overige wedstrijden eindigden in het voordeel van Hercules waardoor de einduitslag op 7-3 kwam te staan.

In Beuningen speelde Hutaf 7 tegen aanstaand kampioen TCB 1. Nova Brethouwer speelde een sterke wedstrijd en won knap twee wedstrijden. Famke van Wissen wist eenmaal de overwinning naar zich toe te trekken. Helaas bleef Julia Hendriksen puntloos. Het werd uiteindelijk 7-3 in Beunings’ voordeel.

In een oogopslag

Vrijdag 1 december

10.00 uur: Kapel Gouden Appel Bemmel, eucharistieviering, G. Peters

10.00 uur: Sancta Maria Huissen, eucharistieviering, G. Peters.

Zaterdag 2 december

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten kerk Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor

Zondag 3 december

10.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

10.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, adventskransen maken gevolgd door woord- en gebedsviering, M. Sanders, Spetters

Woensdag 6 december

09.30 uur: St. Bavo Angeren, eucharistieviering, G. Peters

Zaterdag 9 december

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor

Zondag 10 december

10.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-Stad, eucharistieviering, V. Bulthuis, Middenkoor InVoice

Woensdag 13 december

09.30 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering, G. Peters

Gezellige Sasa-activiteitenmiddag

kun je nog dansen dans dan mee Foto: Henk van Gelder

ANGEREN - Vrijdagmiddag 17 november heerst in het dorpshuis een gemoedelijke sfeer. Voorzitter Corry Wijlhuizen heet alle aanwezigen welkom op de activiteitenmiddag van de Sasa.

Ze geeft het woord aan Fred Boersma, bestuurslid van De Minkhof. Deze leef-en-doe boerderij uit Bemmel is een ontmoetingsplek voor senioren. Hier kunnen ze op verschillende manieren actief bezig zijn. Fred vertelt over de workshops houtbewerken en kaarsen maken. Of het samen koken of in de tuin werken.

Na deze interessante lezing komen de spellen op tafel, wordt er gekaart en gesjoeld en vooral ook gepraat en gelachen. Terwijl de koffie wordt gebracht, maakt Henk Gertsen zijn muziekapparatuur in orde. Samen met zijn vrouw Lenie begint hij met dansen en al gauw zijn er meerdere deelnemers die ook niet langer kunnen stilzitten en meedoen. Met een drankje en een hapje erbij wordt het een vrolijke boel. En dat is de bedoeling van Sasa. Actief zijn. De Geraniums wachten wel. Na afloop worden Lenie en Henk bedankt voor hun inzet. Het was een geslaagde middag.

Mantelzorgcafé in Huissen

HUISSEN - In het Mantelzorgcafé van 13 december (14.00 tot 16.00 uur) kunnen mantelzorgers andere mantelzorgers ontmoeten tijdens een kerstworkshop. Mensen die voor iemand zorgen kunnen tegen allerlei zaken aanlopen.

Andere mantelzorgers ontmoeten die in een vergelijkbare situatie zitten en het delen van ervaringen kan dan fijn zijn. "Misschien herkent u wel zaken waar anderen ook tegenaan lopen. Of hoort u praktische tips en oplossingen van anderen die ook u tot steun kunnen zijn. Samen met de vrijwilligers van het mantelzorgcafé treft u de voorbereidingen voor een gezellig samenzijn. Wilt u als mantelzorger even ontspannen dan bent u van harte welkom."

Het Mantelzorgcafé is in Dominicanenklooster Huissen, Stadsdam 1, Huissen. Kosten: 2,00 euro. Inlichtingen en opgeven kan via het SWL Meldpunt: 088 2552555 of mail: meldpunt@swlingewaard.nl of via Anske van Spanje (vrijwillig coördinator); 026 3254569.

Bewoners Liduina actief met digitale spellen

Burgemeester Marianne Schuurmans in actie met bewoner. Foto: RijnWaal Zorggroep archieffoto

BEMMEL - Op maandag 20 november hebben leden van de Stichting Maatschappelijke gezondheidszorg (MGZ) een aantal digitale beweeg- en activeringsapparaten officieel overhandigd aan RijnWaal Zorggroep, ten behoeve van het welzijn van de cliënten.

De overhandigging heeft plaatsgevonden in Liduina in Bemmel met een feestelijke en actieve bijdrage van burgemeester Marianne Schuurmans en bewoonster van Liduina, mevrouw Spieard.

De apparaten bestaan uit een fietslabyrint, een braintrainer en een tovertafel en zijn bedoeld als hulpmiddel voor activering. Lichamelijke activering door een digitale fietstocht te maken met het fietslabyrint. Er zijn diverse routes mogelijk, in het binnenland of buitenland. Voor het stimuleren van het denkvermogen is nu de braintrainer te gebruiken. Middels allerlei digitale spellen op een groot scherm kunnen bewoners actief bezig zijn. De tovertafel is bedoeld om al bewegend gezellig bezig te zijn, met licht en beeld.

"We zijn ontzettend blij met deze gulle gift van Stichting MGZ. Deze materialen kunnen een grote bijdrage leveren aan het welzijn van de ouderen", aldus Mascha van Kempen, teamleider welzijn en vrijwilligerszaken van RijnWaal Zorggroep. Zoals jongeren bij slecht weer naar de sportschool gaan, zo krijgen de bewoners van RijnWaal Zorggroep nu de mogelijkheid om actief te zijn, bij weer of geen weer.

Spar Doornenburg wint prijs

DOORNENBURG - De Spar Doornenburg met Walter en Renate Witjes aan het roer, is onlangs eerste geworden op het gebied van klantvriendelijkheid.

De Sparwinkels in Nederland werden tijdens de Spar Spelen verdeeld over zes regio’s. "Onze regio bestond uit 40 winkels in Overijssel, Drenthe, Friesland en een gedeelte van Gelderland. De moderne winkel, gezellige sfeer, vriendelijkheid en vakmanschap wordt niet alleen bijzonder gewaardeerd door de Doornenburgers maar ook door de mysteryshopper die de winkel kwam beoordelen. Ook de gratis bezorgservice van boodschappen is een service die hooglijk wordt gewaardeerd. Afgelopen weekend werd de eerste prijs gevierd met alle klanten van de Spar."

Ingezonden brief

Podium Markt Huissen

Van welke kant men de Markt in Huissen nadert met de herinrichting heeft het plein een aantrekkelijker uiterlijk gekregen. Een gelijkvloerse open/vrije ruimte zoals een plein hoort te zijn. Echter, de Vrienden van Huissen en consorten hebben zonder raadpleging van alle inwoners van Huissen op een ondemocratische wijze besloten om de nu nog open/vrije ruimte te verkwanselen door voor heel veel geld een vaste muziektent te gaan plaatsen. Een dialoog hierover met de inwoners van Huissen heeft met nagelaten. Wat was het zondag 19 november toch simpel. een va gemeentewege mobiel podium werd in korte tijd geplaatst op de Markt en wel voor de intocht van Sinterklaas. Na afloop van dit gebeuren werd het mobiele podium weer 'ingepakt' en weg was deze. De weer vrijgekomen ruimte was voor andere doeleinden weer benutbaar. Hoe simpel wil men het hebben? Nee, aldaar zal en moet een vaste muziektent komen. Weg vrije ruimte.

Ton Loohuis, Huissen.

Man en kind rijker keert Anouk Derksen terug uit Spanje 'Enorme heimwee in de eerste jaren'

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze nieuwe rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Anouk Derksen uit Huissen, die haar geluk beproefde in Spanje. Ze keert echter terug, een man en een zoon rijker.

Tekst: Hans Schmeinck

De in Huissen geboren en getogen Derksen (31) emigreerde in 2011 vanuit Nederland naar Spanje. Vanwege de liefde, luisterend naar de naam Alejandro Muñoz Pérez. Ze had al twee jaar een wel heel verre lat-relatie met de Spanjaard, of beter Catalaan. Ontmoet in zijn thuisland tijdens een stage voor haar opleiding. ,,We besloten in Spanje te gaan wonen omdat het voor mij makkelijker was werk te vinden dan voor hem in Nederland. Hij is namelijk bouwkundig tekenaar/calculator en zonder Nederlands te spreken is het moeilijk een baan vinden.''

Derksen verhuisde naar Calella -provincie Barcelona- en werkte na de emigratie als grondstewardess op de luchthaven van de Catalaanse hoofdstad. ,,Door mijn werk ging ik steeds beter Spaans spreken en vanaf 2012 praten hij en ik alleen nog maar die taal met elkaar.''

Inmiddels had Derksen een nieuwe baan en vloog met enige regelmaat door Europa om klanten te bezoeken. ,,Doordat de reistijd, iedere dag vier uur, me op ging breken heb ik een baan vlakbij gezocht en gevonden. Bij een bedrijf dat vakantievilla's verhuurt aan toeristen. Daar werk ik nog steeds voor.''

Dat combineert ze met het moederschap, want bijna een jaar geleden werd zoontje Joël geboren. ,,Doordat ik dichter bij huis ging werken en door de komst van ons zoontje verdween mijn heimwee. Die had ik vooral de eerste twee jaar hier. Ik werd niet gelukkig van die lange reistijden voor m'n werk iedere dag. Menigmaal stond ik met m'n koffer bovenaan de trap, waarna Alejandro me altijd weer goed wist te troosten.'' In mei dit jaar trouwden de tortelduifjes.

Ze houdt van Spanje vanwege de zon, het buitenleven, het heerlijke eten en de zorg. ,,En ik kan me erg goed vinden in het Spaanse ritme qua etenstijden en in het gewoon even bij iemand langsgaan zonder dit van tevoren te moeten afspreken.'' Wat haar tegenstaat? ,,De service van winkelbedienden, arbeidsvoorwaarden en de administratieve gang van zaken.'' Van de onrust door de Catalaanse afscheidingsdrang merkt ze bijna niets.

Derksen voelt zich nog steeds Nederlander en is gek op de Huissense gezelligheid en tradities en feesten in het stadje. ,,En ook van even een koffietje doen in Het Moment! De kou in Nederland en het gezanik daarover mis ik absoluut niet'', zegt ze knipogend.

Toch gaat de Huissense die kou binnenkort trotseren. Met zoon- én manlief. ,,Onze laatste keer in Nederland met z'n drietjes was zo leuk. Mijn man zei dat ie toch best wel graag in Nederland zou willen wonen. Binnen een paar weken had hij een baan als bouwkundig tekenaar. Wel met de voorwaarde binnen een half jaar goed Nederlands te spreken. Dus daar zijn we druk mee bezig, haha.''

Het gezin verwacht in januari helemaal gesettled te zijn. ,,Eerst Arnhem, daarna Huissen.'' Derksen heeft nog een prangende oproep: ,,Mocht een bedrijf per 1 februari een hardwerkend, spontaan, meertalig administratief talent zoeken, mail me op anoukderksen@hotmail.com.''

Onze mooie gemeente....

Foto: Joyce Derksen

DOORNENBURG - Dagelijks geniet ik van de natuur in onze mooie gemeente. Van zonsopkomsten tot zonsondergangen en alles daartussenin.

Ieder seizoen is wat mij betreft fotogeniek. De landschappen, de luchten alles wat groeit en bloeit. Zelfs als de dag grijs, nat en somber lijkt valt er in detail zoveel moois te zien. bIk wil gewoon laten zien hoe mooi wij wonen met zijn allen", aldus Joyce Derksen uit Doornenburg.

Open kerstdrive bij Bridgeclub Huissen

HUISSEN - Dinsdag 19 december om 19.45 uur in er in 't Koelhuis, Huismanstraat 19 in Huissen een open kerstdrive.

Bridgeclub Huissen organiseert deze jaarlijkse open kerstdrive, die plaatsvindt in een gezellige kerstsfeer. Zoals gebruikelijk is er een rijk voorziene prijzentafel. Zich aanmelden kan tot en met woensdag 13 december, telefonisch bij René Galavazi (026 3253384) of bij Ben van de Pol (026 3252051; of per email rjm.galavazi@kpnmail.nl of benvandepol@hetnet.nl.

Inschrijfgeld is 5,00 euro per persoon voor niet-leden, voor aanvang ter plekke te voldoen.

Pietengym in sporthal

BEMMEL - Kinderen tussen de drie en zeven jaar kunnen een echt Pietendiploma halen bij sporthal De Bongerd in Bemmel. Op zaterdag 2 december van 13.00 tot 14.30 uur wordt het een dolle boel tijdens de Pietengym, want de Pieten doen natuurlijk zelf ook mee!

Onder begeleiding van sportdocenten en verschillende Pieten kunnen de kinderen veel sportplezier komen beleven. Schrijf wel op tijd in, want vol is vol. Inschrijven kan nog vóór 30 november door een mail te sturen naar evenement@debongerdsporthal.nl Meedoen kan voor 3,50 euro per kind. Meer info staat op www.debongerdsporthal.nl.

Uitslag loterij De Geintrappers

BEMMEL – In het bezit van een Geintrappers-lot? In de eerste helft van november werden ze deur-aan-deur in Bemmel verkocht en misschien bent u wel een van de gelukkige winnaars. Op vrijdagavond 17 november verrichtte notaris Van Schaik de jaarlijkse trekking in Het Wapen.

Ook dit jaar waren alle 2500 loten weer verkocht, iets waar De Geintrappers zeer blij mee zijn. Het is elk jaar een mooie financiële aanvulling, waar leuke activiteiten van kunnen worden georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de minipronkzitting in verpleeghuis Lingehof en in verzorgingshuis Liduina.
Staat op uw lot een van onderstaande nummers? Bel dan ’s avonds na 18.00 uur met 0481 465057. De hoofdprijs is een dinerbon ter waarde van 200 euro, die te besteden is bij Het Wapen.

Winnende lotnummers
1: 588, 2: 436, 3: 1342, 4: 851, 5: 1260, 6: 2005, 7: 2342, 8: 1043, 9: 921, 10: 1183, 11: 959, 12: 2136, 13: 2000, 14: 1041, 15: 2035, 16: 585, 17: 2425, 18: 1739, 19: 2027, 20: 1946.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 4 december kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00u het volgende menu afhalen: groentesoep, spruiten met gehaktbal en aardappels én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Graag zelf drie afsluitbare bakjes meenemen! Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet men zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (tel. 088 255 2550).

Alzheimercollecte in Gendt

GENDT - De collecte van Alzheimer Nederland heeft in Gendt in de week van 6 - 11 november 2.235,00 euro opgebracht. De organisatie is hiervoor alle gevers en collectanten dankbaar.

Vorig jaar en ook dit jaar heeft het Alzheimer Nederland aan aandacht niet ontbroken. Alzheimer Nederland is blij met deze aandacht. Het geeft ons de kans om aan een groter publiek te vertellen over het belangrijke werk dat Alzheimer Nederland doet. En we hebben de steun van de Nederlandse bevolking hard nodig.

Alzheimer Nederland werkt aan een oplossing voor dementie, nu en in de toekomst. We werken aan een wereld waarin perspectief kan worden geboden, zelfs in de zwaarste omstandigheden. Waarin mantelzorgers worden geholpen met hun zorg en zorgen, we meer aandacht hebben voor elkaar en waarin we steeds dementievriendelijker worden.

De collecteweek is een prachtig moment om hier bij stil te staan. We hopen natuurlijk op een zo hoog mogelijke opbrengst, zodat we nog meer ondersteuning kunnen bieden. Alzheimer Nederland bedankt iedereen in Gendt die hieraan heeft meegeholpen.

"Wilt u in 2018 ook uw steentje bijdragen door mee te helpen als collectant? Alzheimer Nederland is hier blij mee. U kunt zich opgeven via www.alzheimer-nederland.nl/collecteren of bij: Marja Braam ,coördinator Gendt. E-mail adres : rodenb@planet.nl."

Pietengym in sporthal

BEMMEL - Kinderen tussen de drie en zeven jaar kunnen een echt Pietendiploma halen bij sporthal De Bongerd in Bemmel. Op zaterdag 2 december van 13.00 tot 14.30 uur wordt het een dolle boel tijdens de Pietengym, want de Pieten doen natuurlijk zelf ook mee!

Onder begeleiding van sportdocenten en verschillende Pieten kunnen de kinderen veel sportplezier komen beleven. Schrijf wel op tijd in, want vol is vol. Inschrijven kan nog vóór 30 november door een mail te sturen naar evenement@debongerdsporthal.nl Meedoen kan voor 3,50 euro per kind. Meer info staat op www.debongerdsporthal.nl.

Pelgrimswandeling Pleisterplaats Ressen

Pelgrimswandeling Ressen Foto: Sietinga Fotografie

RESSEN - De Pelgrimswandeling Pleisterplaats Ressen op 2 december is een meditatieve wandeltocht in het winterse landschap van rivier en boomgaard.

Een beproefde en mooie manier om je hoofd leeg te maken, je gedachten te ordenen en stil te staan – soms letterlijk – bij wat voor jou betekenisvol is. We lopen deels in stilte en onderweg vinden waardevolle ontmoetingen plaats.

Na een kop koffie en een meditatief moment in de Ressense kerk (Kerkenhofstraat 3) start de wandeling om 10 uur. Ongeveer halverwege de tocht is er een plek om uit te rusten, iets te drinken en te eten. We eindigen weer in de kerk, waar we samen afsluiten en waar voor wie dat wil nog wat drinken en een krentenbol is.

Koffie en thee in de kerk vanaf half tien, we zijn rond lunchtijd terug. U hoeft zich niet op te geven, het programma wordt als het nodig is aangepast aan het aantal deelnemers, zodat de stilte en de ontmoeting mogelijk blijft. Meer info staat op www.4-plek.nl.

Schrijven tegen onrecht

Pleisterplaats Ressen Foto: Hans Rutgers Foto: Hans Rutgers

RESSEN - Zondag 10 december van 13.00 tot 17.00 uur is er een schrijfactie voor Amnesty International in De Kosterij, Kerkenhofstraat 3, Ressen.

Je medemens steunen met het schrijven van brieven en kaarten, dat is wat er wereldwijd gebeurt op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens. Amnesty International, de organisatie die zich inzet voor mensen die onterecht in de gevangenis zitten, organiseert op die dag schrijfacties over de hele wereld.

"Ook wij, vanuit Pleisterplaats Ressen, doen hieraan mee en nodigen je van harte uit om te komen schrijven. Je kunt een gevangene schrijven en hem of haar hiermee een hart onder de riem steken. Je kunt ook de verantwoordelijke machthebbers laten weten dat je het niet met hun handelwijze eens bent en dat je hen verzoekt om zich te houden aan de internationale afspraken t.a.v. de rechten van de mens. In het verleden is meermaals gebleken dat deze machthebbers hier zeer gevoelig voor zijn. De ontvangst van zoveel afkeuringen vanuit alle delen van de wereld blijkt echt effect te hebben. Er zijn al heel wat gevangenen vrijgekomen door deze schrijfacties."

Kaarten en voorbeeldbrieven liggen klaar en voor koffie en thee wordt gezorgd. Je mag de hele middag komen, maar je kunt ook een klein poosje meedoen. Elke kaart en elke brief telt.

Bridgeclub Doublet Bemmel

Winnaars 2e ronde Foto: A. Ariens/Bruil Foto: A. Ariens/Bruil

BEMMEL - Na de tweede ronde wisten Riet en Ine met een score van 57,37 procent beslag te leggen op de eerste plaats.

Aangezien de wisseltrofee, beschikbaar gesteld door onze sponsor verder verfraaid wordt, kregen zij alleen de bijbehorende waardebonnen van Verfhandel een Woonwinkel Mattijssen uitgereikt. Met Sonja en Riet en Truus en Gerard starten zij in de B-lijn.

Van de B naar de A gaan Leo en Trees, samen met Jeroen en Els en Clara en Piet. In de A-lijn was de eerste plaats voor Erik en Jaap. Met het oog op de komende feestdagen is de evenementencommissie al druk doende met het organiseren van de kerstdrive. "Lid worden van Doublet? Bel of e-mail ons secretariaat: Annemarie Ariëns, e-mail anne.ariens70@gmail.com, of bezoek onze website: http://www.nbbclubsites.nl/club/15030."

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT - Op zondag 3 december is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10.00 uur. In deze viering zal ds. M. de Bree voorgaan.

Deze zondag is de eerste zondag van Advent, de tijd vóór Kerst. Het is een tijd van verwachting en uitzien naar een nieuw gebeuren; naar licht en vrede in deze wereld. Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken.

Op zondagavond 10 december zal er een Taizéviering in de protestantse kerk van Gendt plaatsvinden. De aanvangstijd is 19:30 uur. De viering is georganiseerd door de oecumenische werkgroep van de kath. en prot. kerken van Gendt-Doornenburg. De oecumenische gemeenschap in het Franse Taizé is al een halve eeuw bekend als belangrijke ontmoetingsplek voor jongeren en volwassenen uit de hele wereld. De stijl en de sfeer van de vieringen worden gekenmerkt door de meditatieve liederen, eenvoud en stilte. Op www.taize.fr/nl kun je meer lezen over de gemeenschap van Taizé. Allen uitgenodigd!

Schrijfcafé Lingewaard

BEMMEL - Voor de tweede keer wordt het Schrijfcafé georganiseerd bij ParticipatiePunt Bemmel. Vindt u het ook jammer dat we steeds meer op digitale wijze met elkaar communiceren? Er steeds minder brieven en kaarten geschreven worden, terwijl het schrijven van een brief, verhaal of ansichtkaart prettig is om te doen. En bovendien voor de lezer of ontvanger leuk om te krijgen.

Herkent u zich in bovenstaand verhaal dan nodigen wij u uit om naar het Schrijfcafé op woensdag 13 december van 10.00-12.00 uur te komen om samen met andere liefhebbers van het geschreven woord aan de slag te gaan met brieven, verhalen en schrijven in het algemeen. Ook mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal of voor wie Nederlands de tweede taal is, zijn welkom. Plezier in het schrijven staat bovenaan!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met initiatiefnemer van het Lingewaardse Schrijfcafé, Albert van Duijn: e-mail: chroniqueur@tele2.nl, 06 20649643.

Het schrijfcafé is op Cuperstraat 9 in Bemmel. Aanmelden: SWL Meldpunt: 088 2552555/e-mail:meldpunt@swlingewaard.nl. Koffie/thee kost een euro.

Amnesty's Schrijfmarathon in Bemmel

Vorig jaar werd er door het hele land geschreven voor Amnesty International. Foto: Amnesty International Foto: Amnesty International

BEMMEL - Amnesty International organiseert jaarlijks een Schrijfmarathon om massaal brieven voor mensen die groot onrecht is aangedaan te schrijven.

Er worden brieven geschreven voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen of vermoord werden terwijl de daders vrijuit gaan. Ook sturen de brievenschrijvers de mensen die dit jaar centraal staan groetenkaarten, zodat ze weten dat ze niet vergeten zijn. Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. En hoe meer groetenkaarten, hoe groter de steun voor de mensen voor wie we schrijven.

"Vanuit de Protestantse Gemeente Bemmel willen we op zaterdag 9 december bijdragen aan deze lawine aan brieven. Tussen 10:00 en 14:00 is het in Koinonia (Oude Kerkhof 13, naast de protestantse kerk) mogelijk om mee te schrijven. Hier liggen voorbeeldbrieven, groetenkaarten en kleurplaten voor de kinderen. Schrijft u ook mee?"

Uitslag bridgeclub 3 Sans-Atout

HERVELD - Van 19 oktober tot en met 16 november hebben de 147 leden op donderdagavond in De Hoendrik de tweede periode parencompetitie gespeeld.

En elke donderdagavond heeft een vaste groep leden de tafels bijtijds bridgeklaar gezet, zijn door weer andere leden de bridgeboards met behulp van de kaartenverdeelmachine gevuld, heeft de technische commissie het speelprogramma in de computer ingebracht en liggen bij binnenkomst de loopbriefjes van de vier lijnen klaar. Sommige leden zijn al om 19.15 uur aanwezig en nemen nog wat bridgeafspraken met elkaar door of drinken een kopje koffie in de foyer van de Hoendrik. Om 19.45 uur opent de voorzitter de avond waarna het stil wordt en het spelen begint.
Na de Sinterklaasdrive op 30 november start op 7 december de viertallencompetitie en vindt op 21 december de feestelijke kerstdrive plaats.

Uitslag van de eerste 5 paren per lijn. A-lijn:1e Riek en Eef Broenland56,58%, 2e Wouter Toxopeus-Henk Wijers54,35%, 3e Fred v.Doorn-Ton v.Amsterdam53,21%, 4e Wil Broenland-Wim Damen 52,78%, 5e Rinie Broenland-Liesbeth Minks51,66% B-lijn:1e Mery Vroege-George Jansen58,71%P, 2e Lini Peereboom-Adje Crijns55,92%P, 3e Annet Gerritsen-Piet Janssen55,35%P, 4e Corry Speijers-Johan Frentz53,04%, 5e Riet en Jan Bennik52,82% C-lijn:1e Dinie Hendriks-Riet Schut58,39%P, 2e Eric en Tonny Mocking54,29%P, 3e Kees v.Dijk-Wim v.Workum53,23%P, 4e Annie d.Bruinen-Dinie Smelt51,87%, 5e Bineke Benkhard-Loes Meewis 51,49%. D-lijn:1e Leny en Ries Euser58,83%P, 2e Iet Huisman-Meüs Veens57,74%P, 3e Cees d Haas-Ries Hoogakker57,39%P, 4e AnjeSchut-Ditte Janssen56,38%, 5e Gré vd Pol-Janny Crezee55,16%.

Klanten aan het woord in nieuwe brochure Keuken en Keukens

Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Spot on Media na fijne samenwerking met de tot standkoming van de brochure.Foto: Dirk Hendriksen Spot on Media

HUISSEN – Iedere goede verkoper kan u prima adviseren. Maar van wie kunt u het meest eerlijke advies verwachten? Dat zijn natuurlijk de klanten die er ervaring mee hebben! Klanten van Frits Reijmers, eigenaar van Keuken en Keukens, delen hun ervaringen graag met u.

Ieder mens is uniek en dat geldt dan ook voor iedere keukenwens. Met zijn twintig jaar ervaring in de keukenbranche weet Frits als geen ander dat alles begint met aandachtig luisteren naar de klant. Hierdoor kan hij niet alleen een ontwerp maken dat perfect aansluit op de wensen, maar kan hij ook optimaal meedenken en tips aandragen. Gewoon bij u thuis aan de keukentafel. Deze werkwijze heeft een aantal voordelen.

Keuken en Keukens heeft geen groot winkelpand, geen duur wagenpark en personeel. En dat merkt u aan de prijzen! Bij u thuis kan Frits de beschikbare ruimte meteen bekijken en meten. Door het zien van uw woonstijl kan Frits uw wensen nog beter omzetten in een passend ontwerp en kan hij u ook op ideeën brengen van meerdere mogelijkheden in uw ruimte. Bescheiden als hij is, laat Frits liever zijn klanten zelf aan het woord. Zij hebben immers ervaren hoe de werkwijze van Keuken en Keukens bevalt. Eerlijker kan het toch niet zijn?

Deze klantenervaringen zijn onlangs gebundeld in een prachtig inspiratieboek dat nu online te lezen is op www.keukenenkeukens.nl/contact (Klik op 'inspiratieboek'). Mocht uw interesse zijn gewekt om ook kennis te maken met Frits Reijmers van Keuken en Keukens, dan maakt u eenvoudig een afspraak via: 06 34314684. 'Graag tot ziens bij u aan de keukentafel!'

Uitslagen van Tweestroom

GENDT - Tweestroom-HS1 speelde thuis tegen Vocasa-HS6 en won de 1se set ruim. De 2de en 3de set werden nipt gewonnen.(25-23) De 4de set werd een ruime overwinning. De 5 punten bleven in Gendt.(4-0)(25-16/25-23/25-23/25-06)

Tweestroom-DS2 speelde thuis tegen streekgenoot Kidang-DS4. De eerste 3 sets werd aardig meegespeeld, maar niet voldoende voor de set winst. Gelukkig werd de 4de set wel gewonnen. Helaas maar 1 punt(1-3)22-25/22-25/18-25/25-14)

Heijendaal-DS3 ontving Tweestroom-DS1 en won de 2de set moeiteloos. In de andere sets werden door onze dames wel goed meegespeeld, maar niet voldoende om te juichen voor setwinst.(4-0(256-20/25-08/25-17/25-22)

Tweestroom-DS5 bezocht Boem.Komeet-DS4 en win de 1ste en 2de set nipt. De 3deset werd ruim gewonnen, terwijl de 4de set nipt werd verloren. Maar met 4 punten terug naar Gendt.(1-3)(22-25/23-25/16-25/25-21)

Tweestroom-DS3 ging op bezoek bij Pegasus-DS10, die 1ste set verloor. De 2de set werd zeer ruim gewonnen. De 3de en 4de set waren ook voor onze dames, dus met 4 punten terug naar Gendt, waar het 5 moeten zijn.(1-3)(25-20/08-25/17-25/22-25)

Jongens-mix-JB1 ontving Weekenders-JB1. De 1ste en 3de set werden gewonnen, terwijl de 3de set verloren werd. Gelukkig was de 4de set weer voor de thuisclub. Een mooie overwinning.(3-1)(25-20/25-09/1-25/25-12)

Tweestroom-MC2 speelde thuis tegen Volamie-MC1 en was niet opgewassen tegen dit team. In iedere set werd meer tegenstand geboden, ,aar niet voldoende voor de setwinst…(0-4)(11-25/14-25/22-25/21-25)

Meisjes-A2 ontving Weeekenders-MA1, het werd een spannende pot. Aan het begin van de sets, was iedere keer onduidelijk, wie die set zou winnen. Gelukkig bleven de 5 punten wel thuis in Gendt.(4-0)(25-23/25-22/26-24/25-20)

Tweestroom-jongens-mix-JC1 ontving koploper Weekenders-JC1 en maakte er een zeer spannende pot van. de 1ste set werd verloren, terwijl de 2de set gewonnen werd. De 3de set werd nipt gewonnen.(26-24) De 4de en 5de set werden verloren, hierdoor bleven er maar 2 punten thuis in Gendt.(2-3)(12-25/25-20/26-24/16+-25/10-15)

Meisjes-MC1 speelde thuis tegen Pegasus-MC2 en won overtuigen deze wedstrijd. De zwaarste tegenstand kwam pas in de 3de set, de andere sets werden eenvoudig gewonnen, dus 5 punten voor het klassement.(4-0)(25-14/26-07/25-18/25-10) Met nog 3 wedstrijden te gaan, nemen deze meiden de koppositie in, met 6 punten voorsprong. Op naar het kampioenschap!!

Tweestroom-MA1 ontving Pegasus-MA2 en had in de 3de set de zwaarste tegenstand in deze strijd. De andere 3 sets werd eenvoudig gewonnen. De 5 punten bleven in Gendt.(4-0)(25-1325-11/25-22/26-17)

Ook de recreanten van de dinsdagmorgen groep speelde thuis tegen Rsvv(Valburg) en won zowel de 1ste als de 3de set. De 2de set ging verloren. In deze onderlinge competitie gelden andere regels. De sets duren 20 minuten en aan het eind van die set is die score bepalend, voor de uitslag.(2-1)(26-24/22-35/29-28)

Kerstbomen en grote kerstmarkt bij Epric Huissen

HUISSEN - Stichting Epric heeft weer haar jaarlijkse kerstbomenverkoop aan het Nieuwediep 9a in Huissen. In alle afmetingen zijn ze weer verkrijgbaar.

Het mooie is dat de opbrengsten van de eigen kerstbomen bedoeld zijn voor alle lopende projecten binnen Epric. Deze projecten zijn onder andere het bieden van een werkervaringsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en ook plekken voor mensen met een dagbesteding.

Sinds een aantal jaren verkoopt Epric in de decembermaand de kerstbomen maar ook kerstgroen en kerststukjes die door de medewerkers zijn gemaakt. Ook deze kerststukjes zijn de moeite waard. Dit jaar is er een grote kerstmarkt waar aparte dingen gekocht kunnen worden. Op de kerstmarkt vind u ook veel artikelen om zelf kerststukjes te maken.

"Het gemakkelijkste kunt u Epric vinden als u het Nieuwediep op rijdt. Epric vindt u circa 300 meter aan de linkerkant, het is een kassencomplex met groot 'Epric' aan de kas. Hier kunt u uw boom uitzoeken maar ook parkeren. U kunt ons bezoeken maandag tot en met vrijdag van 9-17 uur en zaterdag/zondag van 10-17 uur. Voor kerstbomen, kerstgroen en kerstartikelen dus naar Epric!"

Epric, Nieuwediep 9a, Huissen, telefoon: 026 3250959.

'Oliebollen bakken deed ik al op mijn 15e…'

HUISSEN - Dit jaar zit Tim van Stuijvenberg alweer veertien jaar in het vak: "Op mijn 15e bakte ik mijn eerste oliebol". Ik leerde toen al de fijne kneepjes van het vak en had toen niet durven dromen dat ik op mijn 28e een eigen oliebollenkraam zou hebben.

Wat het geheim is van een lekkere oliebol? Het geheim zit hem niet alleen in de juiste verhouding van het beslag. Veel bakkers bakken bijvoorbeeld met kant en klare mix maar ik mix liever zelf alle ingrediënten; zoals ik het ook geleerd heb. De temperatuur van de olie moet rond de 185 graden zijn en het beslag moet op de juiste temperatuur rijzen, ongeveer 45 minuten. En niet te vergeten… de oliebollen krijgen ook een beetje liefde van de bakker.

Vanaf dinsdag 14 november vindt u de Hollandsche Gebakkraam van Tim van Stuijvenberg & Cisca Klaassen weer voor de Welkoop aan de Huismanstraat 44 in Huissen. In de geheel vernieuwde gebakkraam worden elke dag de heerlijkste oliebollen, krentenbollen, appelbeignets en diverse luxe bollen gebakken.

QNew Sensation in café 't Hertenkamp

BEMMEL - Café Het Hertenkamp sluit na vijf jaar vol gezelligheid de deuren. Eind december is het zover. Deze periode zal natuurlijk niet ongemerkt worden afgesloten. Op 2 december trapt de band New Sensation de slot maand af. Het wordt een avond om niet snel te vergeten.

De pop- en rock coverband New Sensation brengt je terug naar de jaren 80. Kom dus nog één keer genieten voordat de deuren dicht gaan! Onder het genot van heerlijk speciaalbiertje of ander drankje, waan je jezelf terug in de tijd. De tijd van MTV, met nummers van onder andere U2, Prince en Van Halen. Zanger Bob Alberts weet met zijn krachtige stem veel grote zangers van weleer te evenaren. Kom het meebeleven in het centrum van Bemmel aan de Dorpstraat 57! Het is nog niet de allerlaatste avond in café Het Hertenkamp, maar wel een top-avond met gratis entree, dus zorg dat je erbij bent!

De ponyclub in Bemmel zoekt buitenzetters!

BEMMEL - "Vooral voor de maandag om 10.00 uur zoeken wij iemand die wilt helpen onze twaalf pony's buiten te zetten."

"In totaal bent u een klein uurtje bezig. Wij zouden ontzettend blij zijn met uw hulp! Interesse? Mail naar Yvette: yccbroere@hotmail.com."

20 / 36

21 / 36

22 / 36

23 / 36

24 / 36

25 / 36

Jan Beuving komt naar Bemmel met 'Raaklijn'

BEMMEL - Op zaterdag 9 december is Jan Beuving te bewonderen in de Theaterkerk met zijn nieuwe show Raaklijn. Op 2 oktober ontving hij voor deze bejubelde show de VSCD-Cabaretprijs ‘Neerlands Hoop 2017’; de prijs voor de meest belovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief.

Jan is de bètaman in de alfajungle van het theater. Wiskundige en winnaar van de Annie M.G. Schmidtprijs. Met Tom Dicke aan de vleugel neemt hij u mee in zijn wonderlijke logica. Met taal waar niemand op rekent, en gereken waar niemand naar taalt. Door zijn ogen ziet u de wereld zoals u haar nog nooit zag, hinkend van het ene verkeerde been op het andere.

‘Buitengewoon geestig’, zei de Volkskrant. ‘Beuving excelleert in lichte liedjes’, aldus NRC. ‘IJzersterk programma’, volgens de Theaterkrant. En ‘Zijn woordgebruik is enorm divers, zijn rijmwoorden fenomenaal en hij tovert fraaie werelden’ schreef Trouw.

Kortom, reden genoeg om nu kaartjes te bestellen. Mis deze voorstelling niet! Aanvang 20:30 uur. Kaartjes kosten 15,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en op de avond zelf verkrijgbaar aan de kassa in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Creatieve markt in kerstsfeer

GENDT - Op zaterdag 9 december houdt RijnWaal Zorggroep locatie Sint-Jozef Gendt een creatieve markt in Hof van Breunissen.

Tussen 14.00 en 16.00 uur kunt u bij diverse kramen terecht voor zelfgemaakte artikelen. Zo zal de handwerkclub van
Sint-Jozef haar creaties ter verkoop aanbieden.Ook handgemaakte kaarten, sieraden, bloemstukken en andere creatieve hebbedingetjes zijn die middag te koop. Bij een aantal kramen kan men ook zelf aan de slag.

In het restaurant is het genieten van een lekker kopje koffie, chocomelk of andere overheerlijke versnaperingen. Op zoek naar een origineel (kerst)cadeau? Kom 9 december naar Hof van Breunissen!

Citadel College steunt goede doel met pubquiz

NIJMEGEN - Vorig jaar vond op het Citadel College voor de eerste keer de grote Citadel Pub Quiz plaats om geld op te halen voor Serious Request en de vestiging van de school in Oeganda. Omdat het een gezellige en leuke avond was nodigen we iedereen dit jaar uit voor de grote Citadel Pub Quiz, part 2.

Op vrijdag 15 december wordt de aula van het Citadel College omgetoverd tot een pub en spelen we vanaf 19.30u stipt opnieuw een zinderende wedstrijd. Iedereen is welkom.

Het belooft een gezellige avond te worden, met veel quiz- en doevragen (van taal, sport, muziek en wetenschap tot vragen over de regio, foto- en puzzelopdrachten), waarbij je – onder het genot van een hapje en een drankje - in een strijd tegen andere teams kunt bepalen wie dit keer winnaar wordt van deze Citadel Pub Quiz.

Een team bestaat uit minimaal vier en maximaal zes personen en het maakt niet uit hoe het team is samengesteld (een team met verschillende specialiteiten, maakt natuurlijk meer kans). Het enige wat we vragen is 25 euro inschrijfgeld (of meer) per team voor het goede doel en natuurlijk enthousiasme en gezelligheid op de avond zelf. Je kunt je inschrijven via quiz@citadelcollege.nl tot uiterlijk zondag 10 december onder vermelding van je teamnaam en de namen van de deelnemers. Er is plek voor maximaal 40 teams. Wees er snel bij!

Damvereniging VBI wint op het kantje

Dirk Joosten (l) en Alexander Baljakin. Foto: Joop Hendriksen Foto: Joop Hendriksen

HUISSEN - In de vijfde competitiewedstrijd trad damvereniging VBI aan tegen MTB Hoogeveen. Het geluk lachte de Huissenaren toe toen de bezoekers met één speler minder aan de speeltafels verschenen. Maarten Linssen kreeg zodoende een middagje vrijaf en damvereniging VBI kreeg twee punten in de schoot geworpen. Die bleken achteraf hard nodig te zijn.

Geert van Aalten kwam niet goed uit de opening maar wist zich op het einde te herstellen en een gelijkwaardige remise te produceren. Joost Hendriksen koos in halverwege de partij een verkeerd spel, liep in een zetje en moest de beide punten inleveren. Jasper Lemmen stond er wel goed voor maar zijn taaie tegenstander kon de remise binnenslepen. Alexander Baljakin trok de stand weer in het voordeel. Hij oefende net zolang dreiging uit totdat zijn tegenstander bezweek.

Johan Krajenbrink voegde een winstpartij toe toen zijn tegenstander een fatale fout maakte. Gérard Jansen stond wel beter maar kreeg de winst niet rond. Fred de Koning speelde een dijk van een partij. Hij had pech toen zijn tegenstander nog krap de remisehaven kon bereiken. De voor Guntis Valneris ingevallen Dirk Joosten kon tot het middenspel nog goed meekomen. Daarna werd hij langzamerhand overrompeld. Jos Stokkel stond er aanvankelijk wel goed voor maar raakte gaandeweg de grip op de partij kwijt. Uiteindelijk kon hij nog de remise binnenhalen. De eindstand werd zodoende vastgesteld op 11-9 in het voordeel van de Huissenaren. Daarmee handhaafde damvereniging VBI zich op de derde plaats in de ranglijst.

Lichtpuntjes! Kom ze zoeken bij Kliederkerk Huissen !

HUISSEN - Na een geslaagde start in oktober, met veel belangstelling, is er op zondag 10 december opnieuw een Kliederkerk-middag in Huissen. Na het feest van 'Huissen bij kaarslicht' op de donkere en sfeervolle zaterdagavond, gaan we een dag later zoeken naar Lichtpuntjes!


Kliederkerk is een open en creatieve ruimte voor kinderen en (groot)ouders, familie en vrienden waar we samen knutselen, een bijbelverhaal vertellen én lekker iets eten en drinken. Een plek waar iedereen zich thuis mag voelen, jong (0-12) en ouder (12+). Een plek om op verhaal te komen en elkaar te ontmoeten. Kliederkerk: een Lichtpuntje in de donkere dagen voor kerst. Kom jij ook, ga je mee zoeken? Zou je zelf een lichtpuntje willen zijn? U / jij bent van harte welkom op zondag 10 december van 13.30-16.00 uur in de Protestantse Kerk, met en zonder (klein)kinderen! Protestantse Gemeente Huissen, Matthijs Glastra.

Creatieve markt in kerstsfeer

Creatieve markt in kerstsfeer

GENDT - Op zaterdag 9 december houdt RijnWaal Zorggroep locatie Sint-Jozef Gendt een creatieve markt in Hof van Breunissen.

Tussen 14.00 en 16.00 uur kunt u bij diverse kramen terecht voor zelfgemaakte artikelen. Zo zal de handwerkclub van
Sint-Jozef haar creaties ter verkoop aanbieden.Ook handgemaakte kaarten, sieraden, bloemstukken en andere creatieve hebbedingetjes zijn die middag te koop. Bij een aantal kramen kan men ook zelf aan de slag.

In het restaurant is het genieten van een lekker kopje koffie, chocomelk of andere overheerlijke versnaperingen. Op zoek naar een origineel (kerst)cadeau? Kom 9 december naar Hof van Breunissen!

(Houtbewerkings)gereedschappen, ijzerwaren en gebouwbeslag Baptist Arnhem

ARNHEM - Sinds 1984 is Baptist een begrip in Arnhem en omstreken. Wij bieden een volledig assortiment kwaliteitsproducten waarmee u direct aan de slag kan, variërend van ijzerwaren, gebouwbeslag tot (houtbewerkings)gereedschappen.

IJzerwaren en Gereedschappen. Ons assortiment bestaat uit vele kwaliteitsproducten zoals hand- en elektrische gereedschappen, ijzerwaren, lijmen, tuingereedschappen, bevestigingsmiddelen en nog veel meer! Onze specialisten delen hun kennis graag met u.

Gebouwbeslag. Een zorgvuldig samengesteld assortiment, met oog voor kwaliteit en design, biedt u het mooiste raam-, deur- en veiligheidsbeslag, voor monument of nieuwbouw. Maar ook stijlvolle accessoires, denk bijvoorbeeld aan beldrukkers en huisnummers.

Voor houtbewerkers. Als liefhebber van houtbewerking kunt u niet om Baptist voor Houtbewerkers heen! Nergens vindt u zo'n breed assortiment houtbewerkingsgereedschap. Beeldhouwers, meubelmakers, restauratoren en andere liefhebbers noemen ons niet voor niets dé snoepwinkel voor houtbewerkers.

Ook als beginner bent u zeer welkom bij Baptist! Heeft u weleens gedacht aan brandschilderen in hout, 3D figuurzagen of meubelmaken? Stap gerust binnen en ontdek uw nieuwe hobby!

Baptist nieuwsbrief. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties! www.baptist.nl

Baptist Demo Dag. Zaterdag 2 december demonstreren diverse leveranciers en klanten hun producten en technieken. Zij delen graag hun kennis met u. De toegang is gratis en de koffie en thee staat klaar!

Graag tot ziens bij Baptist, Vlamoven 32, Arnhem (www.baptist.nl).

Welk bed past bij mij? Slaaptest Morgana Damminga

ARNHEM - Wist je dat meer dan de helft van de Nederlanders moeite heeft met slapen? Een goede nachtrust begint bij een perfect passend bed. Maar hoe weet je welk bed bij je eigen lichaamsprofiel past? Ontdek jouw unieke Slaap-DNA® tijdens de slaaptestweken van Morgana én profiteer van fikse kortingen. Wat is jouw Slaap-DNA®?

Slaapspecialist Morgana Damminga is constant op zoek naar innovatieve middelen om een beter slaapcomfort te kunnen bieden. Op basis van de steeds verder groeiende innovatie en de resultaten van 300.000 mensen die de slaaptest reeds hebben gedaan, is het voor Morgana mogelijk om 365 dagen slaapgarantie af te geven. Bij Morgana Damminga in Arnhem kun je gratis jouw persoonlijke lichaamsprofiel laten meten. Door middel van een real-time meting wordt jouw eigen Slaap-DNA® bepaald. DNA staat voor Digitale Nachtrust Analyse en is per persoon verschillend. Tijdens een acht minuten durende slaaptest voegt het hypermoderne testbed zich naar jouw contouren en wordt het patroon van je unieke drukpunten in kaart gebracht.

Aan de hand van de resultaten van deze test, je persoonlijke voorkeuren én het beschikbare budget, stelt Morgana het bed samen dat past bij jou. Een investering die zich gegarandeerd terugbetaalt, want we slapen ongeveer een derde van ons leven. Wacht niet te lang, want tijdens de slaaptestweken slaap je extra voordelig met dertig procent korting op talloze producten. Slaap Lekker! Maak een afspraak voor een gratis slaaptest bij Morgana Damminga en investeer acht minuten testen in tien jaar gezond slapen of vraag de nieuwe catalogus aan vol tips en inspiratie.

Morgana Damminga, Venlosingel 21-1, Arnhem (woonboulevard Arnhem-Zuid); www.damminga.nl; 026 4425108.

Relatiegeschenken en kerstpakketten bij WijnZinnig Gendt

GENDT - Sinterklaas is in Nederland hartelijk ontvangen, de temperaturen gaan naar beneden en het is al vroeg donker: de laatste maand van 2017 is in zicht.

De maand december is er een van een overvolle agenda, maar deze is uitsluitend gevuld met leuke activiteiten. De verjaardag van Sinterklaas, de kerstdagen en natuurlijk ook de jaarwisseling. Sommige mensen hebben een heerlijke vakantie in het vooruitzicht, maar voor een ander deel zijn dit juist de drukste dagen van het jaar. Gelukkig mogen wij ons in de laatste groep indelen.

Dit jaar zijn wij wederom door de Sint gevraagd om mee te helpen met het selecteren en verpakken van de leukste, maar zeker ook lekkerste cadeaus voor in de (grote) schoen, in de cadeauzak en verpakt in een mooie surprise. Om de goedheiligman niet teleur te stellen, hebben wij er alles aan gedaan om dit jaar weer een verrassende selectie voor u samen te stellen. Juist ook voor de kleinigheidjes kunt u bij ons absoluut slagen. Vanaf 5,00 euro heeft u al een zeer origineel cadeau!

Vervolgens gaan we ons opmaken voor de kerstdagen. Dagen waarin gezelligheid, lekker eten & drinken centraal staan. Na een urenlange activiteit in de keuken moet die moeite beloond worden met een passend en verrassend glas aan tafel. Perfect aansluitend bij uw recept! Laten wij daar nou juist een van de beste wijn-spijs specialisten voor in huis hebben… Kom ruim op tijd met uw menu, zodat we alle tijd en ruimte hebben om u en uw gasten het WOW-effect te geven.

Op zakelijk gebied worden de relaties en medewerkers bedankt voor de tomeloze inzet en samenwerking. Origineel verpakken, persoonlijke aanpak, uniek assortiment en een directe levering van uw relatiegeschenken of kerstpakketten zijn onze handelsmerken. Laat u informeren en inspireren en behaal het gewenste resultaat…

De jaarwisseling is er een met voldoende drank en oliebollen, maar ook met een traditionele bubbel om 00.00 uur. Er wordt altijd gesproken over Champagne. Geweldig lekker, maar niet altijd geschikt na een avondje lekker drinken. Laat u bij ons adviseren over de mogelijkheden rondom mousserende wijnen, want er is meer dan alleen champagne.

Bekijk onze ruime openingstijden rondom de feestdagen en profiteer hiervan. In alle rust een prachtig product uitkiezen is toch heerlijk…

WijnZinnig Gendt, Dorpstraat 34, Gendt, www.wijnzinnig.eu.

Dolle dagen bij Sport 2000 Snelders Elst

ELST - Op donderdag 30 november, vrijdag 1 en zaterdag 2 december maken ze het bij Sport 2000 Snelders in Elst weer heel erg dol: op de gehele collectie krijgt u tenminste 20 procent korting, maar op diverse artikelen kan de korting wel oplopen tot 70 procent!

Eigenaar Richard Snelders: "In een periode zo vlak voor sinterklaas en kerst kunt u gebruik maken van leuke kortingen op sportartikelen. Dit geldt voor onze reguliere collectie! Bijvoorbeeld: voetbalschoenen voor senioren al vanaf 25 en junioren vanaf 15 euro. Veel korting op licensed clubkleding van onder andere Barcelona, Real Madrid, AC Milan en Arsenal. Kortingen van 25 tot en met 60 procent op tennis- en squashrackets. Alle tennisschoenen 25% korting.

Daarnaast runningschoenen voor dames en heren van Asics model Flux van 110 voor 75 euro en op thermokleding van Craftseizoen 16/17 een korting van 30 tot 50 procent. Reden te meer om deze dagen bij ons binnen te lopen.

Tip voor Sint of Kerst: de nieuwe Telstar WK voetbal 2018. Vergeet onze kadobonnen-actie niet: tot en met zondag 24 december ontvangt u bij uw aanschaf een tweede kassabon. Deponeer deze voorzien van naam en telefoonnummer in de ton en u maakt kans op een kadobon ter waarde van 25, 50 of 100 euro!"

Sport 2000 Snelders Elst is gevestigd aan de Dorpsstraat 24 te Elst; 0481 374255. Wilt u in de toekomst op de hoogte blijven van leuke acties, volg dan de Sport 2000 Snelders Sport Facebookpagina.

Sponsor bedankt

BEMMEL - Al vele jaren sponsort Hans Buis Keukens Marjolein Buis.

Fantastisch wat zij op wereldniveau presteert. Met rolstoeltennis heeft zij vele prijzen gewonnen waaronder een Grand Slam en Olympisch Goud.

Rubriek: Spot op Sport – Plek in (sub)top 3D voor HAVO verrast ook nieuwe trainer 'We kunnen bovenin blijven meedraaien'

HAVO uit Haalderen draait tot op heden een, verrassend, goed seizoen in de derde klasse. Bereikt na het kampioenschap in de vorige voetbaljaargang. Toen was Fred Razing nog trainer, nu Bert Willemsen. De Elstenaar verklaart het succes.

Tekst: Hans Schmeinck

Het kan verkeren. Van tot aan de zomer dit jaar als trainer een zeer moeizaam seizoen doormaken met OSC in Oosterhout. En ternauwernood degradatie uit de vierde klasse (F) voorkomen. Tot na diezelfde zomer enige kilometers verder in Haalderen als oefenmeester van HAVO ogenschijnlijk fluitend in de top van de derde klasse (D) meedraaien. Het overkwam/overkomt Bert Willemsen (51).

,,Bij OSC was het vooral tegenhouden en dat past niet echt bij mijn visie en werk als voetbaltrainer. Maar we hebben er het beste van gemaakt.'' OSC vloog net niet uit 4F, terwijl in diezelfde klasse HAVO, met bij vlagen wonderschoon voetbal, kampioen werd. ,,Fred Razing, de vorige trainer, heeft een goede basis gelegd. Er werd al lekker aanvallend gespeeld en de titel gepakt. En nu gaat het een klasse hoger ook erg goed. Daar kijk ik zelf wel een beetje van op. Ik had namelijk niet gedacht dat in deze klasse iedereen wel zo'n beetje kan winnen van elkaar.''

De Elstenaar heeft nog andere redenen voor het succes. ,,Sommige jongens van HAVO hadden een beetje angst dat ze verdedigender moesten gaan spelen in de derde klasse. Maar dat hoeft niet, dat heb ik ze zelf laten beseffen. Juist veel vooruit voetballen, waardoor je meer kans hebt om te scoren. Dat je dan ook wel eens een goal tegen krijgt is te verwachten. Maar liever dat, dan luizig spelen. We spelen met lef.''

Heeft lefgozer Willemsen die, noem het, 'bluf' erin gebracht bij de Haalderenaren? ,,Nou, er lopen hier al genoeg mannetje rond hoor'', klinkt het lachend. ,,Al moesten ze wel wennen aan mijn manier van werken.''

De oud-prof van NEC kijkt dan met vertrouwen uit naar de besprekingen over de eventuele verlenging van zijn contract. ,,Ik heb het naar de zin hier, mijn gevoel is goed. En volgens mij is de spelersgroep ook positief.'' Wat is het plafond van HAVO? ,,Als we de drive van de laatste weken kunnen blijven opbrengen kunnen we best bovenin blijven meedraaien. Alleen de smalle selectie kan ons opbreken. Veertien volwaardige eerste elftal spelers is weinig als je met schorsingen en blessures te maken krijgt.''


[kader]

Op 4 februari kans op revanche

De eerste wedstrijd van het seizoen van HAVO was, pikant genoeg tegen Mister HAVO, Fred Razing. De oud-speler én trainer die de Haalderenaren dit voorjaar de titel bezorgde in 4F. Maar de competitie-ouverture tegen Razing's nieuwe club Eendracht '30 uit Mook ging jammerlijk verloren met 2-0. ,,Ja, helaas. Het was niet nodig, we speelden goed'', aldus Willemsen. ,,We bleven daar wel met z'n allen hangen in de kantine.'' Willemsen heeft de datum 4 februari 2018 met rood omcirkeld, want dan speelt HAVO thuis tegen Eendracht c.q. Razing en kan er dus sportieve wraak genomen worden.

(Foto:)

Line dance bij Senioren Actief Bemmel

BEMMEL - Sport en Spel in de Kinkel: Bewegen is belangrijk om gezond te blijven! Kom op donderdag van 10.00 – 11.30 uur line dance meedoen in De Kinkel in Bemmel.

Met een ervaren docente en vrolijke muziek doet u op een gezonde manier aan beweging. Gezelligheid staat voorop en u bent gezond bezig bij Stichting Senioren Actief Bemmel (SAB). Iedereen is welkom. Voor (meer) informatie kan men bellen (bij voorkeur tussen 16.00-18.00 uur) met cursuscoördinatoren KBO Bemmel–Doornenburg Willemien Hermsen: 0481 463555; José van Rossum: 0481 461856; Sijan Boeder: 0481 465812.

Burgemeester neemt Minkhof-kookboekje in ontvangst

BEMMEL - Burgemeester Schuurmans nam op 23 november het eerste exemplaar in ontvangst van het kookboekje ‘De smaakmakers van De Minkhof’. In dit kookboekje presenteren twintig vrijwilligers en deelnemers hun lievelingsrecept. Ook vertellen zij wat De Minkhof voor hen betekent.

Nel Bouw -één van de smaakmakers, die op de omslag van het kookboekje staat afgebeeld- bood het eerste exemplaar aan. Als één van de koks van de achtkoppige kookgroep staat Nel symbool voor alle zeventig vrijwilligers die op de maandagen, woensdagen en vrijdagen een bijdrage leveren aan het succes van De Minkhof.

Nel vertelde hoeveel ze geniet van het bereiden van een lekkere en mooi verzorgde maaltijd voor de deelnemers die thuis vaak met het bord op schoot eten. “Samen eten is iets moois”, beaamt de burgemeester, die in het verleden al eens in de Minkhof–keuken heeft meegeholpen. “Het smaakt gewoon veel lekkerder als je met anderen aan tafel zit.“ De burgemeester is blij met het kookboekje en ze belooft Nel binnenkort nogmaals te komen helpen.

‘De smaakmakers van De Minkhof‘ is tot stand gekomen, dankzij de steun van Jumbo Bemmel Kloosterplaats, die het thuisbezorgen van de boodschappen onder de aandacht wil brengen. Het kookboekje is voor 9,50 euro te koop. Meer informatie staat op www.minkhof.nl.

Energiedetectives houden aarde hoog met prinses Laurentien

Overleg met energiedetectives Donatushof Bemmel Foto: R. Sonderen

LINGEWAARD - Op 30 november gaan leerlingen van basisscholen uit Lingewaard naar trainingscomplex De Toekomst van Ajax om aanwezig te zijn bij de Nationale Waterspaardersdag. Zij vervullen als Energiedetective op verschillende basisscholen in Lingewaard een belangrijke rol.

Tijdens het energiebesparingsproject 'De Knop om' helpen zij leerkrachten en leerlingen om op school zuinig om te gaan met energie. De basisscholen Marang, Donatushof, Pius X en ’t Holthuus hebben onlangs deelgenomen aan dit project van Lingewaard Energie. De Energiedetectives van deze scholen zijn uitgenodigd om mee te gaan.

Op Nationale Waterspaardersdag wordt aandacht gevraagd voor ons klimaat en hoe je zelf een steentje kan bijdragen. De meeste leerlingen uit Lingewaard weten al dat je eenvoudig mee kan helpen door korter te douchen, in ieder geval niet langer dan vijf minuten! Want warm water verspillen is energie verspillen. In Amsterdam laten dan ook alle Waterspaarders zien hoe makkelijk het is een eerste stap te zetten naar een beter milieu. Dit jaar is het motto: Samen houden we de aarde hoog! De uitdaging is om samen met een aantal bekende Nederlanders een bal vijf minuten hoog te houden.

Op de Abacus kun je bouwen

LINGEWAARD - Vrijdag 24 november was een speciale dag op De Abacus. De hele school heeft zich die dag bezig gehouden met 'Bouwen'.

Op weg naar Nederland was Sinterklaas namelijk een paar bouwproblemen tegengekomen waarbij hulp van leerlingen en ouders van De Abacus zeer welkom was! En gebouwd is er! Sint wist niet dat je met zoveel verschillende materialen kon bouwen! Suikerklontjes, bamboestokken, dozen, rolletjes, ijsstokjes, pannensponsjes… van groot tot klein.

Er werd op bijzondere en creatieve wijze gebouwd. Zelfs de allerjongste peutergroepen van kindcentrum De Abacus bouwden mee. Supergaaf vond Sint alle bouwkundige oplossingen voor zijn problemen. Naderhand heeft hij de directeur van De Abacus ingefluisterd bij 'bouw'-problemen in de toekomst direct de telefoon te pakken en de hulp van de leerlingen nogmaals in te roepen. Een mooier compliment konden de leerlingen niet krijgen. Wat een heerlijke dag was het!

Oproep

BEMMEL - Wie heeft familie of vrienden die uit Bemmel, Elst, Huissen, Zetten, Gendt, Driel, Angeren, of andere plaatsen in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe, vertrokken zijn om het avontuur in het buitenland aan te gaan? En graag zijn/haar verhaal in de rubriek Betuwenaren in het Buitenland wil delen?

Stuur dan een mail rechtstreeks naar de auteur van de rubriek, Hans Schmeinck: hansschmeinck@gmail.com. Daarin vermelden: naam emigrant, leeftijd, geboorteplaats/voormalige woonplaats, land van bestemming en mailadres. En wie weet staat je familielid of vriend(in) binnenkort in Hét Gemeente Nieuws!

Oproep

Oproep

BEMMEL - Wie heeft familie of vrienden die uit Bemmel, Elst, Huissen, Zetten, Gendt, Driel, Angeren, of andere plaatsen in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe, vertrokken zijn om het avontuur in het buitenland aan te gaan? En graag zijn/haar verhaal in de rubriek Betuwenaren in het Buitenland wil delen?

Stuur dan een mail rechtstreeks naar de auteur van de rubriek, Hans Schmeinck: hansschmeinck@gmail.com. Daarin vermelden: naam emigrant, leeftijd, geboorteplaats/voormalige woonplaats, land van bestemming en mailadres. En wie weet staat je familielid of vriend(in) binnenkort in Hét Gemeente Nieuws!

Wie verzint naam voor e-car?

Foto: Henny Campschroer

GENDT - Doe mee aan het bedenken van een naam voor onze electrocar, die sinds september 2016 dagelijks ritjes rijdt in Gendt om ouderen te vervoeren.


"U kent het verhaal vast nog wel: een groep mannen en vrouwen ging fietsen voor een goed doel, dat werd de electrocar. Met behulp van veel sponsoren en instellingen is dat voor elkaar gekomen. Vrijwillige chauffeurs waren gelukkig snel gevonden en nu rijden zijn vijf dagen per week van 9.30 tot 17.30 uur op afroep door het dorp. We horen terug dat veel mensen blij zijn met deze vorm van vervoer, omdat het oudere mensen weer een stukje zelfstandigheid terug geeft. Je hoeft niet voor elk wissewasje meer een beroep te doen op je kinderen of de buren.

Meteen bij de start bedachten we al dat het leuk zou zijn als de mensen in het dorp de e-car een naam zouden geven. Wij, dat zijn de mensen van Participatiepunt Gendt die dit vervoer coördineren en aansturen. Nu is het zover: Wij vragen iedereen die hiervoor belangstelling heeft een naam te bedenken en die in te sturen naar Henny Campschroer, Dijkstraat 39, 6691 AP Gendt, of te mailen naar het Participatiepunt Gendt, mail: ppgendt@swlingewaard.nl.

Tot 25 december kunt u dit doen, daarna maken we een keuze. De bedenker van de gekozen naam kan een klein prijsje verwachten. Dus vergeet u vooral niet uw adres of telefoonnummer te vermelden", aldus Vrijwilligers PPGendt.

Nieuwe motorclub in Doornenburg?

DOORNENBURG - Zaterdag 18 november leek het er even op dat een nieuwe motorclub, genaamd Pietdidos, zich zou vestigen in Doornenburg. Echter, het was geen nieuwe motorclub maar Sinterklaas en zijn pieten die door Motorclub KO naar Doornenburg werden gebracht.

Helaas waren ze Sinterklaas 'verloren'. Deze was er stiekem tussen uitgeknepen om na zijn lange reis een dutje te gaan doen bij Zorgvoorziening Merlijn. Gelukkig hebben de pieten met behulp van de kinderen Sinterklaas weer gevonden en werd hij luidruchtig wakker gemaakt door alle aanwezigen. Hierna werd de Sint welkom geheten door de beide burgemeesters van Lingewaard en ging het hele gezelschap onder begeleiding van harmonie en schutterij naar het ontmoetingscentrum waar nog een groot feest werd gebouwd.

Een spannende maar zeer leuke middag, volgens de Gelderlander spannender dan het Sinterklaasjournaal werd mede mogelijk gemaakt door: Spar Witjes, Rob Leenders Schilderwerken, GoodFood Ellen, Pure Skin Care, Bloemsierkunst R. Tijshen, All-Bouw, Bakkerij van Kol, Drukwerk ABC, Cafetaria Tante Sip, Nill Schilderwerken, Roy Koenen Timmerwerken, Kapsalon Willeke, Brandwacht de Linge, Autobedrijf Gertsen, Kapsalon De Bermel, Eethuis Doornenburg, Kort Oisterwijk, Teak en Terras en de ReadShop Gendt.

De organisatie bedankte deze gulle gevers en met Sinterklaas is de afspraak gemaakt dat hij volgend jaar weer aankomt in Doornenburg. Meer foto’s en een verslag is te lezen op DeDoornenburger.nl.

Advent, het moet wel een kinderfeest blijven

HUISSEN - Sinterklaas lijkt steeds minder een spel te blijven. Zwarte-pieten en potjes pesten worden fel en hard gespeeld. Grote mensen die zichzelf vastbijten in hun eigen standpunt en verharden. We verliezen de ander en onszelf, maar de grootste verliezers zijn de kinderen.

Hoewel: zij hebben fantasie genoeg om niet zwart-wit te denken! En we blijven roepen: maar het moet wel een kinderfeest blijven. Een moeder uit Nijmegen vertelde hoe haar kinderen genoten van de vierdaagse. Spierpijn van alle big-fives die ze gaven. Als ze nu soldaten op televisie zien roepen ze: kijk mama, daar hebben ze ook een vierdaagse.
Kinderen zien de wereld voor het eerst, zonder al die verklaringen, frames en gewoontes. Zij laten een ander licht over onze realiteit schijnen. Grote mensen hebben de eerlijke en nieuwe kijk van kinderen nodig. Of een eerlijk gesprek met een vriend. Een moment van inkeer: waar ben ik nou eigenlijk mee bezig. In de kerken oefenen we dat: Advent. Zijn wij ontvankelijk genoeg om het Kind in ons leven te ontvangen? “Wek mijn zachtheid weer, geef mij terug de ogen van een kind” (Huub Oosterhuis). Ds. Matthijs Glastra.Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 3 december. Eerste Advent (Ad te Domine Levavi) 10.00 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra. Welkom! Ook op vrijdagmiddag van 14 – 16 voor een praatje of stilte, een kopje thee of koffie...

Waardwonen bedankt trouwe huurders

Groepsfoto met alle bewoners die 50 jaar of langer huren bij Waardwonen Foto: Foto Mireat Foto: Foto Mireat

LINGEWAARD - Afgelopen woensdag bedankte Waardwonen de huurders die al 50 jaar of langer een woning huren in Lingewaard. Zo'n 90 huurders werden door bestuurder Hanke Gielen en wethouder Johan Sluiter verwelkomd voor een lunch in de Valom in Huissen.

De bewoners kwamen uit de dorpen Angeren, Bemmel, Doornenburg, Haalderen en Huissen. Degene die zelf geen vervoer hadden werden opgehaald. “We vinden het heel bijzonder dat u al zo lang een woning van Waardwonen huurt en daarom willen we dit graag met u vieren”, zo verwelkomde Hanke Gielen alle mensen. Vervolgens nam ze de huurders mee in de historie van volkshuisvesting in Lingewaard. De oudste woningen van de corporatie in deze gemeente staan er nog steeds: de woningen aan de Van Bronkhorstraat in Bemmel. In 1947 waren dit de eerste woningen die St. Joseph toendertijd bouwde. De Huissense St. Joseph bouwde de eerste woningen in 1956 aan de Van Gelrestraat. De corporaties fuseerden in 2001 tot Lingewaard. In 2010 kwam Millingen aan de Rijn erbij en ging de corporatie verder als Waardwonen.

Wethouder Johan Sluiter gaf aan verheugd te zijn dat de mensen al zo lang een woning huren: “Het geeft aan dat u het wonen in uw huurwoning als prettig ervaart en dat u met veel plezier in onze gemeente woont.” Na een optreden van het koor Uh Meezing gingen alle bewoners aan tafel voor een uitgebreide lunch. De bewoners waren erg enthousiast over de middag. “Volgend jaar weer”, was een veelvoorkomende reactie. Twee weken geleden kregen de trouwe huurders in Millingen aan de Rijn een lunch aangeboden.

Hardlopen bij het kasteel?

Kasteel Doornenburg Foto: zelf

DOORNENBURG – Heb je altijd al eens willen hardlopen bij het kasteel in Doornenburg dan krijg je nu die kans.

Op zondag 10 december wordt door Sportdorp Doornenburg namelijk de 1e KerstRun georganiseerd. Deze KerstRun wordt samen met de traditionele kerstmarkt verzorgd vanaf het dorpsplein in Doornenburg. Start en finish van deze hardloopwedstrijd zijn op het plein, waar gedurende de middag de hardlopers te bewonderen zijn.

Er kan gelopen worden op meerdere afstanden. Voor de allerkleinsten van 4 - 7 jaar is er een KerstmutsRun van 1 km waarvan de start om 12.30 uur is. De andere afstanden zijn 2,5 km om 13.00 (8 - 14 jaar), 5 km om 14.00 (vanaf 12 jaar) en 10 km om 15.00 (vanaf 14 jaar).

Inschrijving voor de KerstRun kan via de website www.sportdorpdoornenburg.nl. De inschrijfkosten voor de twee kleine afstanden zijn 2,50 en voor de twee lange afstanden 7,50 euro.

Naast de voorinschrijving via de website kunnen deelnemers zich ook op de dag zelf melden bij de organisatie. De inschrijfkosten zijn dan echter wel 2,50 euro hoger. Het melden op zondag 10 december kan vanaf 11.30 uur op sportpark De Vijzel van GVA waar ook parkeergelegenheid en kleedkamers beschikbaar zijn. Het adres is Vijzelpad 11 in Doornenburg.

Vrijwilligers die het leuk vinden om te helpen bij deze hardloopwedstrijd kunnen zich melden middels het sturen van een mail naar info@sportdorpdoornenburg.nl.

35 / 36

hiep hiep hiep hoera
Mijn lieve Carice wordt 29 november 4 jaar.
Gefeliciteerd.
xxxsjes, Oma

1 December 20 jaar, 't is heel wat

ja Sjors, maak je dorst maar nat!

Het is echt waar,deze kanjer wordt 1 december 9 jaar.
Van harte gefeliciteerd lieve Thijs.

Dikke kus van opa Jan en oma Astrid.

Lieve (o)pa en (o)ma,
Na 40 jaar nog steeds
hartstikke verliefd.
Van harte gefeliciteerd
met jullie trouwdag.
Liefs de (klein)kinderen

Hoera, Fleur wordt 3 december
9 jaar
Gefeliciteerd Fleur
Kusjes
Opa's en Oma's

Hiep hiep hoera!
Op 1 december zijn deze
vrolijke kippetjes 5 jaar samen!
Gefeliciteerd!
Liefs, de (klein) kinderen

25 -11-2077 / 25-11-2017
Van harte gefeliciteerd
en nog vele jaaaaaaren!
Lieve groetjes

49 oude sokken op een rij, op 2 december komt de 50e erbij.
Gefeliciteerd Anne!

Liefs je kids en aanhang

Hoi Sanne, verrassing hé!
Het was een leuke verjaardag.
Liefs Oma's en Opa's

Hieper de piep Hoera
30 november wordt
Romy 15 jaar!
Fijne verjaardag meis.
Liefs papa, mama, Zoey en Lynn