GN Berg en Dal Heumen Mook

6 september 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 6 september 2019


Het oogstfeest komt er aan!

GROESBEEK - Dit jaar organiseert het Nederlands Wijnbouwcentrum in samenwerking met Forte Welzijn het Groesbeekse Oogstfeest. Het Oogstfeest is een feest voor alles wat groeit en bloeit in Groesbeek en omgeving, of het nu om appels, druiven, ondernemingen of andere lokale initiatieven gaat. Het is een dag van genieten en verbinden voor de hele familie.Pers je eigen sapje met de verse appeloogst van de lokale fruitboer, ga mee met een rondleiding door het eerste voedselbos van Nederland of maak kennis met mooie initiatieven die van Groesbeek een nóg betere plek willen maken. Voor de kinderen is het dolle pret met een springkussen en een speurtocht. Voor de muziek- en theaterliefhebber is het genieten van een open podium met verschillende acts gedurende de dag, afgewisseld met muziek van DJ Donky Tonk. Kortom: voor ieder wat wils!

Op zondag 8 september gaan we ‘oogsten’ van het beste dat Groesbeek en omgeving te bieden heeft. De toegang tot het Oogstfeest is gratis. Ga voor meer informatie de facebookpagina: naar https://www.facebook.com/events/351294218891615.

Om 14.00 uur zal tijdens het Oogstfeest de koningin van de Nederlandse Wijnfeesten bekend gemaakt worden. Mis dat niet! De Nederlandse Wijnfeesten zijn zaterdag 28 en zondag 29 september.

Kermis in Middelaar

(foto: Ruud) Ruud

MIDDELAAR - De kermis van Middelaar is van zaterdag 14 tot en met maandag 16 september. De festiviteiten vinden plaats in en rond De Koppel.

"We beginnen zaterdagavond om 20.00 uur met de vorig jaar enthousiast ontvangen 'Dorpsquiz'. Er hebben zich al veel teams ingeschreven maar er is nog plaats! Natuurlijk ben je ook welkom als je niet mee wilt doen, maar nieuwsgierig bent, of wilt genieten van de gezelligheid en je favoriete team wilt aanmoedigen."

Op zondag om 11.30 uur wordt de kermis geopend door muziekvereniging Middelaar met een gastoptreden van fanfare H. Agatha. Zondagmiddag van 14.00 tot 18.00 uur is de kinderkermis geopend met diverse attracties, snoepkraam en een heerlijk frietje van Ruudje. "Voor deelname aan de attracties voor de kinderen kun je bij de entree een bandje kopen. Voor kinderen tot 4 jaar vijf euro en vanaf 4 jaar 12,50 euro." Hiermee kunnen zij de hele middag in alle attracties. Voor iedereen is er een groot terras om heerlijk buiten te vertoeven en te genieten van een drankje en van de kinderen op de Kermis.

Op maandag is er vanaf 15.00 een matinee. Gezellig samen in De Koppel een glaasje drinken en lekker bijkletsen met familie, vrienden en bekenden. "De muziek op deze dagen wordt verzorgd door onze eigen Stefan met zijn disco. We hebben er alles aan gedaan om er weer een echte 'Middelaarse kermis' van te maken", aldus de organisatie Gilde Middelaarse Kermis.

Over hoe onze voetafdruk op aarde te verkleinen Duurzame Dorpen Tour Groesbeek

GROESBEEK - Woensdag 18 september is de Duurzame Dorpen Tour in Groesbeek en zijn we te gast in het Montessori College aan de Spoorlaan 16.

Een mooie plek voor deze avond, omdat sinds kort 418 zonnepanelen op het dak van de school voor de energievoorziening zorgen. Op deze avond vertelt de school kort over zijn ecologische tuin en het project 'Montessori Opgewekt'. De leerlingen van basisschool Adelbrecht Windekind laten met hun milieuproject zien hoe de jeugd bijdraagt aan een meer gezonde aardbol. Want dat is waar deze avond over gaat: wat kan ikzelf doen om mijn eigen voetafdruk op die ene aarde zó klein mogelijk te maken.

Programma

De avond begint met uitleg over de voetprint en hoe we die zó groot hebben gemaakt, dat we twee tot drie aardbollen nodig hebben voor onszelf, en dan hebben we het nog niet over de toekomst van onze kinderen. Manon van Leeuwen vertelt over de zichtbare en de onzichtbare CO2-uitstoot en laat met een onlinetest zien hoe wij deze veroorzaken.

Hierna volgen enkele korte presentaties: De Buurtmarkt uit de Breedeweg met zijn regionale producten 'Altijd in de buurt'; de Horst met BioCatootje en haar workshops 'Vegetarisch koken zonder pakjes en zakjes'; de Stekkenberg met De Weggeefwinkel, net als het RepairCafé en de Kringloopwinkel. Johan van Kesteren vertelt hoe we 'Wijzer met Afval' beter onze grondstoffen kunnen scheiden en wat de Milieustraat doet om zoveel mogelijk te kunnen recyclen. U krijgt informatie over het verduurzamen van de woning én hoe problemen daarbij te voorkomen. Jonne Rijsdijk van de Groenopleiding van Werkenrode/REA College vertelt over het belang van 'weinig Steen en veel Groen' in onze tuin.

Tafelgesprekken

Na de presentaties is er een korte pauze en daarna kunt u aan tafel bij de presentator, met wie u verder in gesprek wilt. U kunt dan mogelijk nog vragen stellen of meer informatie krijgen over het onderwerp dat uw bijzondere belangstelling heeft.

De avond begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. De inloop is vanaf 19.30 uur met koffie/thee, een informatiemarkt, muziek van Willemz en Janzzen. Medewerkers van de Buurtmarkt verzorgen in de pauze een drankje en bij het naar huis gaan is er voor iedereen een duurzaam presentje. Kortom: u bent van harte welkom op deze leuke en leerzame avond van de Duurzame Dorpen Tour die weer georganiseerd wordt door het DuurzaamheidsCafé Berg en Dal. (Voor contact en meer informatie: samenduurzaambergendal@gmail.com)

Veertiende keer het Ooijs ommetje

Start van de loop. (foto: Henk Baron)

OOIJ - Zondag 10 november vindt voor de veertiende keer het Ooijs ommetje plaats, de loop van de Ooij. Deze loop die gaat door het prachtige landschap De Ooijpolder. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom deze hardloopwedstrijd zoveel deelnemers kent.

Er is een kinderloop van 1 kilometer ingedeeld in 3 leeftijdscategorieën die start vanaf 10.00 uur. Direct na binnenkomst van de laatste kinderen vindt de prijsuitreiking plaats in De Sprong. Groteren kunnen kiezen uit de 5 of 10 kilometer. De 5 en 10 km starten tegelijkertijd om 11:00 uur en de prijsuitreiking is direct na binnenkomst van de laatste deelnemer.

Deelnemers kunnen zich met korting op het inschrijfgeld, rechtstreeks voor-inschrijven op www.hetooijsommetje.nl of inschrijven.nl. Er kan ook op de wedstrijddag zelf ingeschreven worden tot vijftien minuten voor aanvang van het betreffende onderdeel in De Sprong aan de Prins Bernhardstraat 3 in Ooij. Meer informatie: hetooijsommetje.nl, 024 6633476 of bastenrun@gmail.com.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 8 september: géén H. Mis (voor dit weekend: zie Middelaar en Mook).

Dinsdag 10 september: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 15 september: 11.00 uur H. Mis: patroonsfeest OLV van Smarten met Gemengd koor.

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 8 september 9.30 uur: H. Mis.

Zondag 15 september: géén H. Mis (wel in Molenhoek).

De komende tijd vervallen de Missen op maandag en vrijdag.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zaterdag 7 september: 19.00 uur: H. Mis.

Zaterdag 14 september: géén H. Mis (wel in Molenhoek)

De komende tijd vervallen de Missen op woensdag.

Protestantse

Gemeente Groesbeek

Zondag 15 september. Aanvang: 10.00 uur.

Voorganger: ds. D. Kruyt uit Arnhem

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Stichting GAST. Zij helpen asielzoekers in nood in Njmegen en omgeving, m.n. mensen die uitgeprocedeerd zijn maar om tal van redenen niet terug kunnen naar hun land van herkomst.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen van harte welkom.

Na de dienst is de kerk open ter bezichtiging i.v.m. Monumentendag en zullen verschillende musici hun muziek en zang ten gehoren brengen.

Voor meer info. zie www.pkn-groesbeek.nl.

Kerk Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Weekend 14/15 sept geen viering in deze kerk

Nederasselt - H Antonius Abt

Zaterdag 14 sept 19.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Gemengd koor;Yves Mambueni;

Gebedsintenties: Rie en Johanna Bruijsten

Overasselt - H.Antonius Abt

Donderdag 12 sept 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum

Zondag 15 sept 11.00 uur Eucharistieviering Herdenking 75 jaar bevrijding; m.m.v Gemengd koor; Yves Mambueni en Aloys van Velthoven.

Gebedsintenties: Maria Hendriks; Thé van Haren; Til Kamps-Janssen; Theo van Rens; Loes Bloo

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 14 september om 19.00 uur Woord/Communiedienst met het Herenkoor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Open dag bij brandweer Groesbeek

GROESBEEK – Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Groesbeekse vrijwillige brandweer wordt er op zondag 20 september van 10.00 tot 16.00 uur een open dag gehouden.

Op die dag kan men kennismaken met het materiaal en uitrusting van de brandweer. Daarnaast zijn er diverse demonstraties en zijn er voor de jeugd diverse kinderactiviteiten. Het geheel vindt plaats rondom de brandweergarage aan de Industrieweg 9 in Groesbeek.

Cheque voor KBO Groesbeek de Horst

GROESBEEK – Het bestuur van KBO Groesbeek – De Horst heeft onlangs uit handen van Daniëlle Eemers van de Rabobank een cheque mogen ontvangen van liefst 1.669,14 euro.

Dit bedrag is mogelijk gemaakt doordat veel mensen gestemd hebben via de Rabo Clubkas Campagne. Het geld zal besteed worden aan een busreis voor mindervaliden.

Eendracht Ooij huldigt trouwe leden

(foto: Bert Roodbeen)

OOIJ - Voorafgaand aan het Koningschieten werden zondagmiddag 25 augustus na de koffietafel in dorpshuis De Sprong twee trouwe leden gehuldigd: Jan Reijnen en Annie Houterman.

Jan Reijnen voor zijn 70 jaar lidmaatschap, hij kreeg hiervoor een oorkonde en een bos bloemen voor zijn vriendin Mientje. Jan werd in 1949 lid en vendelier, en in1966 toegetreden tot het bestuur, waarvan 1970 tot 1977 als secretaris en van 1977 tot 1990 als voorzitter. Hij kreeg hiervoor de zilveren Federatie speld en werd erevoorzitter. In 2001 kreeg Jan een Koninklijke onderscheiding.

Annie Houterman werd gehuldigd voor 40 jaar lidmaatschap. Zij is al 30 jaar penningmeester van de dames schietgroep, waarvoor op 26 augustus 2007 zij een zilveren federatie medaille kreeg. Haar zus Maria nam de bos bloemen in ontvangst. Meer informatie staat op www.inhetlaag.nl.

Kerk Mook

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 8 september 9.30 uur: H. Mis.

Zondag 15 september: géén H. Mis (wel in Molenhoek).

De komende tijd vervallen de Missen op maandag en vrijdag.

Protestantse Gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman)

Protestantse Gemeente Groesbeek

Zondag 15 september. Aanvang: 10.00 uur.

Voorganger: ds. D. Kruyt uit Arnhem

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Stichting GAST. Zij helpen asielzoekers in nood in Njmegen en omgeving, m.n. mensen die uitgeprocedeerd zijn maar om tal van redenen niet terug kunnen naar hun land van herkomst.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen van harte welkom.

Na de dienst is de kerk open ter bezichtiging i.v.m. Monumentendag en zullen verschillende musici hun muziek en zang ten gehoren brengen.

Voor meer info. zie www.pkn-groesbeek.nl.

Cheque voor KBO Groesbeek de Horst dankzij Rabo Clubkas Campagne

Cheque voor KBO Groesbeek de Horst dankzij Rabo Clubkas Campagne

GROESBEEK – Het bestuur van KBO Groesbeek – De Horst heeft onlangs uit handen van Daniëlle Eemers van de Rabobank een cheque mogen ontvangen van liefst 1.669,14 euro.

Dit bedrag is mogelijk gemaakt doordat veel mensen gestemd hebben via de Rabo Clubkas Campagne. Het geld zal besteed worden aan een busreis voor mindervaliden.

Open dag bij brandweer Groesbeek

Open dag bij brandweer Groesbeek

GROESBEEK – Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Groesbeekse vrijwillige brandweer wordt er op zondag 20 september van 10.00 tot 16.00 uur een open dag gehouden.

Op die dag kan men kennismaken met het materiaal en uitrusting van de brandweer. Daarnaast zijn er diverse demonstraties en zijn er voor de jeugd diverse kinderactiviteiten. Het geheel vindt plaats rondom de brandweergarage aan de Industrieweg 9 in Groesbeek.

Cosmas en Damianus parochie heeft nieuwe pastor

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De parochie Cosmas en Damianus in het centrum van Groesbeek heeft sinds kort een nieuwe pastor: de 57-jarige Aloys van Velthoven.

Pastor Van Velthoven is als rector verbonden aan de congregatie van het Heilig Sacrament in Brakkenstein – Nijmegen. Daarnaast heeft Aloys van Velthoven een Congolese priester begeleid. Het bisdom heeft na het vertrek van kapelaan Rudolf Franken - die naar Millingen is gegaan - pastor Aloys van Velthoven voor vijftig procent benoemd in de Groesbeekse parochie Cosmas en Damianus. Pastor van Velthoven heeft maandag de schuttersmis opgedragen in de kerk op De Horst. Na afloop van de schuttersmis waren de schutters vol lof over de nieuwe pastor van Groesbeek; deze man nodigt uit om weer naar de kerk te gaan, liet een van de schutters weten.

Kerk Middelaar

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zaterdag 7 september: 19.00 uur: H. Mis.

Zaterdag 14 september: géén H. Mis (wel in Molenhoek)

De komende tijd vervallen de Missen op woensdag.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 14 september om 19.00 uur Woord/Communiedienst met het Herenkoor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Nieuwe activiteiten en groepen dagbesteding OBG in Nijmegen

NIJMEGEN - Dagbesteding OBG kent vier groepen voor dagbesteding voor ouderen met (beginnende) dementie en is ook toegankelijk voor bewoners van de gemeente Berg en Dal. Nieuwe groepen zijn Meebewegen, Kookcafé en Creatieve ochtend

Een bijzondere groep zijn de deelnemers aan Meebewegen. Zij kiezen voor actieve dagbesteding. Elke woensdagochtend en -middag begeleiden twee stagiaires van de opleiding Beweging en Management en een medewerker van Dagbesteding OBG afwisselende beweegprogramma’s. Binnenkort wordt gestart met een maandagmiddaggroep.

Nieuw is het Kookcafé. Samen met leerlingen van het ROC en hun begeleider, biedt dagbesteding OBG een gezamenlijk kook- en eetmoment aan, dat wordt afgesloten met een kop koffie. Bezoekers van Kookcafé helpen mee bij de voorbereidingen (snijden komkommers en wortels, aardappels stappen voor de puree, toetje maken). Vanwege het succes van deze nieuwe activiteit, zal er vanaf 1 september een 2de dagdeel Kookcafé worden gestart.

En zal er op korte termijn gestart gaan worden met een extra dagdeel Creatieve ochtend. Er blijkt een groeiende behoefte te zijn geleide creatieve activiteiten. Deze zal gaan plaatsvinden op de maandagochtend vanuit het Atelier.

Dagbesteding OBG ook voor bewoners van de gemeente Berg en Dal. Deelname aan Dagbesteding OBG is mogelijk vanuit financiering Wmo voor bewoners van de gemeente Berg en Dal. Hiervoor is wel een indicatie nodig.

DiGiG-cursus KBO Beek en Bibliotheek Beek Ubbergen

BEEK – De cursus DiGiD, die de KBO Beek in samenwerking met de bibliotheek gaat geven, start door de verhuizing van de bibliotheek in het Kulturhus van Beek, waarvan de officiële opening 25 september is, niet voor oktober.

"Ben u geïnteresseerd, opgeven is nog mogelijk. De cursus is ook toegankelijk voor niet-leden van de Bieb of van de KBO Beek. Maar natuurlijk stelt de KBO Beek uw lidmaatschap zeer op prijs en de KBO Beek doet meer veel meer voor haar leden. Voor 20 euro per kalender jaar bent u al lid van de seniorenvereniging van Beek. Vraag Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek, 024 3226377.

Kwieke Beekse Ouderen stapten weer op de fiets

(foto: Rene Hendriks)

BEEK – Vrijdag 30 augustus stapten vijftien Kwieke Beekse Ouderen KBO leden na een hete zomer bij het tunneltje weer op hun fiets voor een flinke fietstocht, uitgezet door het fietsgilde Nijmegen, die begon met de van Randwijckweg via het Heumensoord naar Heumen waar bij de manege een koffie pauze was.

Verder naar de Overasseltse vennen, waar de heide in een schitterende bloei stond, naar de Hatertse vennen waar geluncht werd. Via De Berendonck, Lindenhout en Zwanenveld met een mooie route terug naar Beek. De bijzonder pittige maar vooral fraaie tocht kwam ten einde met een drankje bij Sous les Eglise.

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK - Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is er nog de jackpot in de wacht te slepen die is maximaal 400 euro. Gaat die er dan nog niet uit dan worden er vier extra rondes gespeeld van elk 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Oogstfeest lokale wijnboeren

GROESBEEK – Zondag 8 september wordt voor de eerste maal in Groesbeek het oogstfeest gehouden van de lokale wijnboeren bij het Nederlands Wijnbouwcentrum aan de Breedeweg 2 in Groesbeek.

De gehele dag zullen er kraampjes staan met streekproducten en zijn uiteraard de wijnboeren zelf ook van de partij. De kinderen kunnen zich vermaken op een springkussen, kunnen deelnemen aan een speurtocht en aan een mozaïekworkshop. Voor volwassenen is er een rondleiding door de wijngaard van de Colonjes en de wijnkelder. Daarnaast wordt er een open podium gehouden en zal de Koningin van de Nederlandse Wijnfeesten bekend worden gemaakt.

Duitse vendelhulde voor koning schutterij Sint-Hubertus

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK-DE HORST – Traditiegetrouw kwam dinsdagavond de Wylerse schutterij St. Johannes Bruderschaft op bezoek bij schutterij Sint-Hubertus van De Horst.

Ook was er een afvaardiging van schutterij E.M.M. uit Kekerdom aanwezig. Na een rondgang door enkele straten van De Horst betraden de schutters uit Nederland en Duitsland de schutterstent waar koning Teu de Ruyter een Duitse vendelhulde in ontvangst mocht nemen. Dit officiële gedeelte werd gevold door een grensoverschrijdend schuttersfeest

Open repetities bij vrouwenkoor 4Tune in Malden

Vrouwenkoor 4 tune Malden. (foto: Fred Reulink)

MALDEN - Vrouwenkoor 4Tune uit Malden houdt op woensdag 11 en woensdag 18 september twee open repetities, vanaf 19.30 uur in kapel De Ommezwaai, Zorgcentrum Malderburch, Broekkant 16 in Malden.

Houd je van zingen of heb je misschien ervaring met koorzang dan ben je welkom om mee te zingen en de sfeer te proeven van het koor. Er is deze avonden een aangepast programma wat uitnodigt om mee te doen en een goed beeld geeft hoe de repetities verlopen. In principe zijn zangeressen voor alle stemgroepen welkom, maar vooral bij de hoge sopranen en de lage alten zijn nieuwe koorleden nodig.

4Tune heeft een zeer divers repertoire: moderne koormuziek, popsongs aangepast aan vierstemmig dameskoor, maar ook mooie ballads, folksongs en licht klassieke muziek. Het koor heeft ook een eigen kerstrepertoire. bij het concert ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum vorig jaar heeft het koor voor het eerst met koorregie gewerkt en dat is zo goed bevallen dat we hier in de toekomst meer mee willen doen. Bij de open repetities zal het koor hiervan wat laten zien.

Zestig jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestigjaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

Eerste 3 Oever Cultuurwandeling

Paarden in de Klompenwaard. (foto: PR 3 Oever Festival) PR 3 Oever Festival

MILLINGEN/GENDT - De 3 Oever Cultuurwandeling is een 2-daagse struintocht door het festival gebied op 21 en 22 september, van en naar de Piramide aan de Waal in Hulhuizen, Gendt.

Te voet de Gelderse Poort verkennen is een bijzondere belevenis. Langs de grote rivieren, door de schitterende natuur: de Klompenwaard, Kop van Pannerden, Lobberdense Waard en Millingerwaard.

Tijdens het 3 Oever Festival wordt de natuurbeleving gecombineerd met kunst & cultuur: de ultieme festivalervaring.

De tocht begint bij de Pleisterplaats Piramide aan de Waal, in Gendt, en er wordt overnacht bij De Vlierhof in Keeken (D). De eerste dag staat vooral in het teken van wandelen, zo’n 20 kilometer, grotendeels onverhard. De avond omvat een opera-avond in de grote tuin van De Vlierhof. Hier wordt ook overnacht, op een slaapzaal of in een tent.

De tweede dag worden in Millingen diverse ateliers aangedaan, waaronder de culturele Pleisterplaats van het Atelier Marjolijn Rigtering. De wandeling wordt afgesloten met een diner bij de Piramide.

Deze cultuurwandeling wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd, in samenwerking met Emmie Nuijen (RivierActief) en De Vlierhof. Emmie begeleidt de wandeling en zal, als fysisch geografe, ook het een en ander vertellen over het bijzondere van de Gelderse Poort.

De basiskosten zijn 148,50 euro per persoon, er zijn wat extra opties mogelijk. De tocht gaat door me minimaal zes deelnemers en is vol bij vijftien deelnemers.

Meer informatie: www.3oeverfestival.nl , info@3oeverfestival.nl of Servaas Beunk 06 46151597.

Koffie met Coppens Specialist in hoormiddelen

BERG EN DAL – Op donderdagmiddag 12 september kunnen mantelzorgers in de gemeente Berg en Dal koffie drinken met de gastspreker Coppens, specialist in hoor middelen.

Mensen die last hebben van slechthorendheid, oorsuizen, overgevoeligheid voor geluid of anderszins zijn welkom. Er zijn vele oplossingen, die alle aan bod zullen komen op deze middag. Ook kan men aan de deskundige vragen stellen. De middag wordt gehouden in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek. De koffie staat om 13.30 uur klaar. De middag is van 14.00 tot 15.00 uur.

Excursie Lierdal

Kijke op de oostkant van het Lierdal. (foto: Jan Paul Bevoort)

MOLENHOEK - De jubilerende vereniging Bos en Kuil in Malden/Molenhoek heeft op zaterdag 14 september een excursie door het Lierdal -het gebied tussen beide dorpen- op het programma staan.

Zowel de oost- als de westkant van de Rijksweg worden bezocht. Twee totaal verschillende landschappen. De deelnemers aan de excursie verzamelen om 13.30 uur bij de imkerij De Immenhof, Rijksweg 224, Malden (hoewel dat officieel Heumen heet). Onder het genot van een kopje koffie/thee dat door de vereniging wordt aangeboden bereiden de wandelaars zich voor op de stevige tocht door het Lierdal die om 14.00 uur vertrekt. Ter voorbereiding is het voor de organisatoren prettig als deelnemers zich tevoren melden via info@bosenkuil.nl.

Speeddaten voor literatuurliefhebbers

GROESBEEK - Voor boekenfanaten die zich graag willen aansluiten bij een leeskring, organiseert Bibliotheek Groesbeek een speeddate-avond. Op woensdag 11 september kunnen deelnemers van 19.30 tot 21.30 uur gesprekjes met elkaar aanknopen in de bibliotheek.

Samen met andere literatuurliefhebbers hetzelfde boek lezen en deze samen bespreken: het populaire concept van een leeskring. Tijdens de speeddate-avond voor nieuwe leeskringen leer je gelijkgestemden kennen. Ook krijg je tips over het opzetten van een leeskring. De bijeenkomst is gratis. Wel graag even aanmelden via groesbeek@obgz.nl.

Leeskringservice

De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert en faciliteert leeskringen voor jong en oud, mét of zonder begeleiding. De bibliotheek biedt ook een leeskringservice: leeskringen ontvangen dan tips over literaire activiteiten en in november een Nederland Leest-tas. Meer info staat op www.obgz.nl/leeskringen.

Gedicht van de week

Vlucht van kunstenaar Jac. Maris. (foto: Charlotte Selten) Charlotte Selten

Wat vrijheid doet

Sein veilig

Heimelijk verborgen

’s nachts op zolder

overdag op het land.

Een zak hoog aan een paal

dient als seinmast, alarm

bij razzia. Wegwezen.

Vluchten door de beek,

door de bieten, door het bos;

schuilen, sidderen, trillen.

Wachten tot gevaar voorbij is

en de zak naar beneden,

de redding: SEIN VEILIG

Na bevrijding blijft vriendschap

zo wordt de onderduiker peetoom

en zijn zus mijn peettante.

Dat is wat vrijheid doet

Charlotte Selten

Speelgoed- en kledingbeurs Ooij

Ingebrachte spellen. (foto: Claudia van Steen) Claudia van Steen

OOIJ - Op zaterdag 5 oktober van 10.00 tot 12.00 uur is er een speelgoed- en kledingbeurs bij basisschool Op Weg aan de Beatrixstraat 55 in Ooij.


Er is verkoop van onder andere baby-, kinder- en puberkleding, zwangerschapskleding, kinderboeken, spelletjes, fietsstoeltjes, buggy’s, fietsjes, babybenodigdheden, schoenen en sportkleding. De entree is 0,50 euro (kinderen onder begeleiding zijn gratis). Wandelwagens/buggy's zijn in verband met de brandveiligheid niet toegestaan.

"U kunt ook zelf kleding en speelgoed inbrengen. Bij verkoop ontvangt u 75 procent van het bedrag. Van de resterende 25 procent worden speel- en leermiddelen aangeschaft voor de school. Op www.kledingbeursooij.nl staat informatie over onze werkwijze en een emailadres om u voor de inbreng op te geven. Het is mogelijk om niet-verkochte spullen vrijwillig te doneren aan stichting Keilbout (www.dekeilbout.nl); u hoeft de spullen dan niet meer mee terug te nemen."

Kick-offdag bij sportclub Millingen en Odio

MILLINGEN - Op zondag 25 augustus vond de Kick-offdag plaats van korfbalvereniging Odio en voetbalvereniging SC Millingen op sportpark De Hove.


Op een zonovergoten sportpark werd het nieuwe seizoen ingeluid. Op diverse velden kon er naar wedstrijden gekeken worden van zowel SC Millingen en Odio. De presentatie van de selectieteams van beide verenigingen vond deze middag plaats.

Voorafgaand aan de wedstrijden werd er ook stilgestaan bij het overlijden van Marga Coerwinkel en Paul Haukes. Eén minuut stilte en een warm applaus!
Voor de toeschouwers was het staand in de schaduw van het clubhuisterras met een gekoeld drankje goed vol te houden. Respect voor alle spelers die de hitte op de velden die dag hebben getrotseerd. Een van de spelers omschreef het alsof je continue tegen een hete föhn aanliep. De regelmatige pauzes om wat te drinken waren zeker geen overbodige luxe deze middag. DJ-Jos zorgde vanaf het terras voor de sfeer door gezellige muziek te draaien. Al met al zien wij terug op een geslaagde dag.

Kom Kunst Kijken in de 3 Oever Open Atelier Route

Foto-expositie bij de Telpost. (foto: Alie Engelsman) Alie Engelsman

REGIO - In het derde weekend van september is het volop genieten van kunst in de Gelderse Poort. In de 3 Oever Open Atelier Route, belangrijk onderdeel van het 3 Oever Festival, exposeren 52 kunstenaars op 33 locaties in het gebied, dat de gemeenten Berg en Dal, Lingewaard en Zevenaar beslaat.

De kunstroute biedt veel afwisseling, van realistische schilderkunst tot robuust ruimtelijk werk, van bronzen beelden tot raku-gestookt keramiek, van gordijnkunst tot de fijnere textielkunst en sieraden. Een aantal kunstenaars exposeert op bekende locaties in het gebied, zoals Oortjeshekken, Waard van Kekerdom, de kerkjes in Angeren, Loo en Aerdt, Leutse Hof, Gemaal Oude Rijn en Dykhoeve Herwen. Andere kunstenaars zetten hun eigen atelier open voor publiek. Bezoekers kunnen daar daadwerkelijk de werkplaats zien waar de kunstenaar het werk creëert. De 3 Oever Open Atelier Route maakt deel uit van het 3 Oever Festival, dus zijn er op verschillende plaatsen optredens verzorgd door muzikanten en/of woordkunstenaars, workshops en demonstraties. De deelnemers van de 3 Oever Open Atelier Route zullen er alles aan doen om u een mooie kunstbeleving te bezorgen.

Expositie bij Atelier Marjolijn Rigtering. (foto: Alie Engelsman) Alie Engelsman
Expositie in het kerkje in Angeren. (foto: Alie Engelsman) Alie Engelsman

Het 3 Oever Festival concentreert zich, naast de 3 Oever Open Atelier Route, op drie pleisterplaatsen waar diverse activiteiten zijn en waar u het programma's en routes kunt vinden.

De pleisterplaatsen van het festival zijn Atelier Marjolijn Rigtering in Millingen aan de Rijn, Piramide aan de Waal in Gendt en Biologisch restaurant 'Heerlijckheid Herwen'.

Meer informatie over de 3 Oever Open Atelier Route staat op de website www.3oeverfestival.nl.

Herdenkingsconcert Operatie Market Garden

Freedom Tour.

Hierbij graag de volgende foto's plaatsen: 'Historische kerk aan de Groesbeek' 'Peter Leech' Let op: deze laatste foto heeft een fotobijschrift: Dirigent en componist Peter Leech.

Historische kerk aan de Groesbeek.
Dirigent en componist Peter Leech.
Parachutisten.
Bevrijdingsfestival.

Ter herinnering aan 75 jaar Operatie Market Garden vinden er in september 2019 een drietal speciale herdenkingsconcerten plaats. Deze concerten zullen worden uitgevoerd door een internationaal gelegenheidskoor, samengesteld uit 32 zangers en zangeressen uit alle betrokken landen (o.a. Amerika, Engeland, Duitsland en Nederland).

Het klassieke repertoire dat tijdens de concerten ten gehore wordt gebracht is eveneens afkomstig van diverse componisten, verspreid over landen die betrokken waren bij WO2. Van de prachtige muziek is één werk speciaal voor deze bijzondere gelegenheid gecomponeerd.

Het bijzondere koor staat onder leiding van dirigent en componist Peter Leech (zoon van een veteraan). Leech heeft een indrukwekkende staat van dienst. Hij dirigeerde verschillende koren verspreid over de hele wereld.

De concerten zullen worden uitgevoerd op drie verschillende locaties:

Maandag 16 september, 20.00 uur: Dominicanenklooster, Stadsdam 1, 6851 AH HuissenDinsdag 17 september, 20.00 uur: Sint Petrus kerk, Kerkstraat 24, 5401 BE Uden Woensdag 18 september 20.00 uur: Historische kerk aan de Groesbeek, Kerkstraat 18, 6561 CC Groesbeek

Inloop vanaf 19.30 uur (met koffie/thee*, tegen betaling), aanvang: 20.00 uur, einde rond 21.00 uur (er is geen pauze). * In Uden wordt er vooraf koffie en thee geschonken in het parochiecentrum.

De entree bedraagt 5,00 euro per persoon. Kaarten zijn vanaf nu online te koop via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-concert-75-jaar-operatie-market-garden-groesbeek-18-september-65417504517. Ook voorafgaand aan de concerten worden er kaarten verkocht aan de deur voor hetzelfde bedrag van 5,00 euro.

Deze concertreeks wordt georganiseerd door het Vrijheidsmuseum in samenwerking met Beatrix Smit en het Dominicanenklooster Huissen. De concerten worden mede gefinancierd door: Gelderland Herdenkt, Berg en Dal Herdenkt en het vfonds.

(2) Titel

Septemberprogramma Vrijheidsmuseum Groesbeek

8 september

Tussen 10.00-14.00 uur

Doortocht Freedom Tour

Tussen 10.00 en 14.00 uur is er bij het Vrijheidsmuseum de doortocht van de Freedom Tour: een bijzondere fietstour die georganiseerd wordt vanwege 75 jaar bevrijding. Het Vrijheidsmuseum is een van de tussenstops en heeft live muziek, een buitenterras en er zijn historische jeeps op het terrein aanwezig.

!!!!!Hierbij graag de foto 'Freedom Tour' plaatsen!!!

13 t/m zondag 15 september

Het Vrijheidsmuseum de lucht in!

Demonstratie van zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlogstijd. Fraaie pronkstukken van verbindingsmiddelen uit de jaren '40. Dagelijks doorlopend programma op het buitenterrein van het Vrijheidsmuseum (zie onze reguliere openingstijden). Volwassenen: € 12,50 pp, kinderen (7 t/m 17 jaar): € 6,50 pp. (Museumkaart geldig).

15 september

10.30-16.30 uur

Bevrijdingsfestival & Kindervrijmarkt

Bevrijdingsfestival van 10.30-16.30 uur met kleurrijke kindervrijmarkt. Entreeprijs € 5,- pp (is incl. museumbezoek, festiviteiten en parkeren). Jongeren t/m 17 jaar gratis. Korting op korting is niet mogelijk. Museumkaart geldig.

Tevens:

- Live muziekoptredens tussen 10.30-16.30 uur door o.a. de Bill Baker's Big Band, zangeres Suzanne Menheere, Band of Four Brothers, Harmonie Tarcisius, doedelzakspeler Albert van Spierenburg en accordeonist Pieter Geijsberts.

- historische jeeps;

- voor kinderen o.a. een Hoepeljuf en schminken;

- diverse overige activiteiten, waaronder een re-enactment groep en het laten maken van historische foto's door PicsPoint Fotografie;

- Grateful Generation Tours organiseert spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2-3 pers., 30 min.) langs de slagvelden van Market Garden. Kosten: € 8,50 pp, alleen contant te betalen (exclusief € 5,- voor festiviteiten en bezoek museum). Museumkaart niet geldig. Ieder half uur doorlopend van 10.30-16.30 uur. Reserveren ter plekke op de dag zelf.

-Doortocht door het museum van de Euregio Vrijheidswandeling.

!!!! Hierbij graag de foto 'Bevrijdingsfestival' plaatsen!!!!

17 september

10.00-17.00 uur

Publieksdag 'Market Garden'

Het museum staat in het teken van het 75-jarig jubileum van Operatie Market De gehele dag door een doorlopend filmprogramma over Market Garden. Van 13.00-16.30 uur heeft het museum livemuziek.

!!!!!Hierbij graag de foto 'Parachutisten' plaatsen!!!

8 en 29 september

13.00-17.00 uur

Battlefield Fietstour 'De bevrijding van Nijmegen'

Fietstocht van 10 km over de WO2-slagvelden rond de bruggen in Nijmegen met twee gidsen. Startlocatie: standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Reserveren noodzakelijk, Museumkaart niet geldig.

Kijk voor een overzicht van alle evenementen (data, tijden, tarieven, reserveren, et cetera) op onze website www.vrijheidsmuseum.nl

Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Tel. +31 (0)24-3974404; welkom@vrijheidsmuseum.nl; www.vrijheidsmuseum.nl

Lezing over geschiedenis van Groesbeekse landschap

Jan Nillesen vertelt op 18 september in Bibliotheek Groesbeek over het ontstaan van het Groesbeekse landschap.

GROESBEEK - Natuurliefhebber Jan Nillesen weet veel over het ontstaan van het Groesbeekse landschap. Hij vertelt erover tijdens een hoorcollege op woensdag 18 september in Bibliotheek Groesbeek. Hij laat zien dat geologische verschijnselen en culturele gebruiken van grote invloed zijn geweest.

Het landschap rond Groesbeek is tijdens de IJstijden gevormd. Een gletsjertong heeft enorme massa’s zand, grind en klei opgestuwd tot circa 180 meter hoge stuwwallen. Dat verklaart de mooie, glooiende omgeving rond Groesbeek. Oud-docent en natuurliefhebber Jan Nillesen laat zien dat deze aardkundige verschijnselen een belangrijke rol speelden bij de inrichting van het landschap. Ook vertelt hij over de invloed van culturele gebruiken op de vorm van het gebied.

Wil je hier meer over weten? Kom dan op woensdag 18 september om 20.00 uur naar het hoorcollege van Jan Nillesen. De bijeenkomst duurt tot 21.30 uur.

Dit hoorcollege is onderdeel van de reeks ‘Universiteit van Berg en Dal’. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50 euro, overige bezoekers kopen een kaartje voor vier euro. Kaarten zijn verkrijgbaar in de bibliotheek of via www.obgz.nl/uni-groesbeek. Hier vind je ook een overzicht van de komende hoorcolleges.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zaterdag 7 september 17.00 uur H. Mis Trefpunt Meent

7 september 19.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin m.m.v. KK St. Caecilia.

Zondag 8 september 09.30 uur Woord- en Communieviering

8 september 10.00 uur H. Mis m.m.v. Schola Cantorum

Misintenties: Ouders Bertus Thijssen, Cisca Thijssen-Peters broer Bert; Theo Sluis; Pater Poelen S.S.S., Wim Poelen, Hendrik Poelen en Bernadina Poelen-Eeren; Wim Derks, Lies Derks-Lamers, Gerrit Derks, Bertha Derks-Janssen, Hendrik Lamers, Maria Lamers-Poelen, Agnes Lamers-Kerkhoff, Zr Bernardo en overleden familieleden familie Derks en familie Lamers.

Dinsdag 10 september 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 12 september 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

                                                                                

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Zondag 8 september 09.30 uur Woord- en Communieviering

Intentie: Antonius Jacobs en Wilhelmina Janssen de echtgenote.

Woensdag 11 september 19.00 uur Woord- en Communiedienst

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 15 september 09.30 uur H. Mis m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg

Misintenties: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Woensdag 18 september 19.00 uur. H. Mis

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Beek, Ooij en Leuth spelen samen petanque

BEEK - Zaterdag 31 augustus kwamen in Beek de drie jeu de boulesverenigingen uit de polder bij elkaar om na twee keer uitstel vanwege de hitte, het Bol-on-tour toernooi te spelen.

Dit toernooi wordt gespeeld ter afsluiting van de drie Boltoernooien die al gespeeld zijn deze zomer. Weer was het een hete dag maar dankzij de bomen was er de nodige schaduw. Wel waren het vaak verhitte partijen. De teams werden samengesteld door èèn speler van Beek, èèn speler van Ooij en èèn speler van Leuth. Door deze samenstelling, die bij iedere ronde anders was, speelde iedereen over drie rondes tegen negen verschillende spelers.

Voor de uitslag van de wedstrijden werden alleen de pluspunten geteld. Na drie rondes waren de winnaars bekend. Voor de derde plaats werd een beslissingsronde gespeeld door Wil de Haas van De Zilveren Kogels uit Ooij en Ine Gout van PVBeek die door Ine werd gewonnen. De tweede plaats voor Ben Rutten van PVLeuth en de eerste plaats was voor Nolda Langens van PVLeuth. De Bol-commissie kan weer terugkijken op vier sportieve speeldagen voor de drie verenigingen uit de polder, die volgend jaar zeker een herhaling krijgen.

Wekelijkse inzameling rommelmarkt fanfare

GROESBEEK - Ook weer toe aan het opruimen in huis en schuur? De organisatie van de rommelmarkt van fanfare Wilhelmina is heel blij met nog goed te gebruiken spullen. Tweemaal per jaar wordt een rommelmarkt gehouden bij wijngaard De Plack.

De opbrengsten worden besteed aan de opleiding en aanschaf van nieuwe instrumenten voor onze leerlingen. De vrijwilligers van de fanfare ontvangen u graag elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, speelgoed, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Kleinmeubilair en brocante zijn welkom.

Huis Valois in andere handen

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Eetcafé Huis Valois aan de Dorpsstraat in Groesbeek is per 1 september in andere handen terecht gekomen.

Armand Hendriks de voormalige uitbater van het eetcafé had enige tijd geleden besloten uit te zien naar een jonge enthousiaste ondernemer om de bedrijfsvoering van Huis Valois voort te gaan zetten. Na drie jaar heeft Armand Hendriks besloten te stoppen omdat het niet de voldoening gaf die het zou moeten geven. En de gezondheidsproblemen van de afgelopen tijd hebben aan het besluit bijgedragen, volgens Armand. Hij heeft inmiddels een opvolger gevonden in de naam van Dennis Franken die enkele jaren werkzaam is geweest in café De Comm - bijna de buurman van zijn nieuwe uitdaging – die nu de scepter gaat zwaaien in Huis Valois.

Dennis geeft een nieuw elan aan de zaak en heeft ongetwijfeld nieuwe ideeën, zorgt voor een frisse wind en zit vol energie. Voorlopig verandert er niets, maar Dennis zal ongetwijfeld zijn ideeën en filosofie willen doorvoeren. Daar kan zomaar eens een andere naam voor het etablissement bij kunnen horen.

Winkelcentrum Bellevue Groesbeek dag in Country & Westernsfeer

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De ondernemers van het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue zijn bijzonder actief en organiseren met regelmaat diverse activiteiten.

Zo wordt het winkelcentrum op zaterdag 14 september van 11.00 tot 16.00 uur omgedoopt tot een Country & Western Walhalla. In die tijd is er van alles te beleven. De kinderen kunnen ponyrijden, er komt een karikaturist, is er een country linedance workshop, kan men lasso werpen en is er een heuse rodeostier. Verder is er een hobbelpaardenrace, cowboyrun-stormbaan, spijkerslaan en bierpulschuiven et cetera. Al met al zeer de moeite waard om een bezoek te brengen aan winkelcentrum Bellevue in het hart van Groesbeek-Centrum.

Keurslager Tim Janssen breidt assortiment uit met kant- en klaarmaaltijden

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Groesbeekse keurslager Tim Janssen in het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue heeft onlangs zijn assortiment uitgebreid met kant- en klaarmaaltijden.

Omdat er de laatste tijd steeds meer vraag is naar verse maaltijden gaat Keurslager Tim Janssen steeds meer lijken op een traiteur. De maaltijden liggen vers in de koeling, zoals rode kool, gehakt en aardappelpuree, broccoli/ bloemkool gebakken aardappeltjes en gehaktbal, sperzieboontjes met gebakken aardappeltjes en niet te vergeten babi pangang met nasi en bami met kip et cetera. Maar laat Tim weten de klanten kunnen hun maaltijden ook zelf samenstellen met diverse soorten vlees, groenten en aardappelproducten. Daarnaast heeft Tim ook diverse ovenschotels. Alle maaltijden kunnen verhit worden in de oven als in de magnetron en zijn in drie maten verkrijgbaar klein (4,95) , middel (5,95) en groot (7,95). Ter introductie van de maaltijden heeft Tim een speciale aanbieding van 9 tot 14 september te weten de tweede maaltijd voor de helft van de prijs. Overigens heeft Tim iedere week een extra aanbieding maaltijd van de week.

KBO-film in Malden

MALDEN - Op dinsdagmiddag om 15.45 uur wordt de film Darkest Hour in Cine Twins aan het Kerkplein 2b in Malden vertoond. Op vertoon van het KBO-lidmaatschapskaart geldt een gereduceerd tarief van zeven euro. Het is noodzakelijk om tevoren te reserveren via 024 6221346 of via internet www.cinetwins.nl.

De film is biagrafisch, drama en historisch. Slechts een paar dagen nadat hij premier van het Verenigd Koninkrijk is geworden, moet Winston Churchill meteen één van zijn zwaarste beproevingen doorstaan: hij moet kiezen of hij met Nazi Duitsland over een vredesverdrag wil onderhandelen, of dat hij voor de idealen en de vrijheid van zijn natie wil vechten. Terwijl de niet te stoppen Nazitroepen West-Europa binnenvallen en de dreiging van een invasie voelbaar is, heeft Churchill te maken met een onvoorbereid volk en een sceptische koning.

De volgende voorstelling is dinsdag 8 oktober met de film Leave no Trace.

Startersdag voor jeugd BVC'12

Jeugdleden BVC'12. (foto: Marijn Nijssen)

BEEK - Op zaterdag 24 augustus werd onder zomerse temperaturen de traditionele BVC'12 Startersdag gehouden. Alle 210 jeugdleden, team managers en coaches waren uitgenodigd. Dit jaar was het heel bijzonder, want ook de opening van het nieuwe kunstgrasveld werd verricht.

Na een welkomstwoord en introductie van interim-voorzitter Sander Joosten werd met Jeroen Sas, voorzitter van het jeugdbestuur, en de drie jongste jeugdleden van BVC'12 (Teun de Witt, Guusje de Bever en Jesper Tiesnitsch) het lint officieel doorgeknipt. Het veld zal binnenkort worden speelklaar opgeleverd, maar heel voorzichtig konden de jeugdleden op een klein gedeelte van het veld wandelen waar een groepsfoto werd gemaakt.

Vervolgens was het tijd voor een zeskamp, met een aantal voetbal gerelateerde spelen die werden begeleid door selectiespelers. Zo konden de kinderen penalty's schieten op de keeper van BVC'12 Alex Joosten en hun voetbalskills laten zien bij een parcourtje. Bij BadBeek konden teams laten zien wie het verst kon roeien. Ook waren er een paar ludieke activiteiten neergezet, waar de leden hun behendigheid en teamspirit konden laten zien. Tussendoor werden de spelersfoto's gemaakt en konden de jeugdleden de BVC'12 tenue's afhalen en ruilen. Al met al een hele leuke ochtend en een bijzonder geslaagde seizoenstart!

Ben je niet op de Startersdag geweest, maar wil je ook graag bij BVC’12 komen voetballen? Je bent altijd van harte welkom om een keer te komen proeftrainen! Meer info over trainingstijden en BVC’12 vind je op www.bvc12.nl

Afsluiting Zomeropenstelling Kerk aan de Groesbeek

Van links naar rechts: Martin Meijers, Tineke Rietbergen, Elenore Polman en Stefanie Achatz. (foto: Gerie van der Land-Zijderveld)

GROESBEEK - Zomeropenstelling Kerk aan de Groesbeek sluit af met een concert op zondag 15 september om 16.00 uur. Ook tijdens Open Monumenten Weekend is de kerk open.

Op zaterdag vanaf 11.00 tot 16.00 uur speelt muziekdocente Lisette Cillessen uit Groesbeek piano en verrast zij de Open Monumentendagbezoekers ook met een optreden samen met haar accordeongroep.

Op zondag na de kerkdienst van 10.00 uur is er dwarsfluitmuziek van Ariane Veenstra en orgelmuziek van Marcel Beukeboom tot circa 12.30 uur. Ook blokfluitkwartet Musica Agatha is er weer. Van 13.00 tot 15.00 uur.

Om 16.00 uur start het concert van Tineke Rietbergen en haar muzikale vrienden. Het is dan de zevende keer dat sopraan en zangdocente Tineke Rietbergen uit Mook acte de préseance geeft tijdens de Zomeropenstelling, maar nu in een doorlopend en gevarieerd programma vol romantische muziek. Sommige mensen kennen haar al en weten dat het de moeite waard is om te komen luisteren. Er klinken sololiederen begeleid op de piano door Martin Meijers, het Silva-Trio laat piano, viool en altviool samenklinken, en er is een octet! Het geheel wordt door Tineke luchtig en vrolijk gepresenteerd. Feestje!

De veelal klassieke, maar ook wat lichtklassieke muziek neemt u mee door Europa, en zoveel als kan wordt aangesloten op het thema van dit monumentenweekend: ‘Plekken waar het fijn vertoeven is!’ Eén daarvan is zonder meer de kerk aan de Groesbeek! Laat u verrassen.

De toegang voor het concert is vrij; een financiële bijdrage wordt na afloop erg op prijs gesteld. Na afloop is de Serre open tot 17.45 uur.

Vrijdag 13 september vervalt de zangworkshop. Maar men is van 14.00 tot 16.00 uur welkom bij de concertrepetitie (www.pkn-groesbeek.nl).

15 / 28

16 / 28

17 / 28

Vedisch cultureel huisprogramma

Krishna. (foto: Leo De Kruis)

BERG EN DAL - Zondagmiddag 15 september wordt in Berg en Dal voor de zesde keer een Vedisch Cultureel huisprogramma gepresenteerd.

De Vedische cultuur vindt zijn oorsprong in het oude India. De Vedische geschriften zijn de spirituele literatuur van deze cultuur, eerst mondeling overgeleverd en later opgeschreven in het Sanskriet. De teksten gaan over uiteenlopende onderwerpen, zoals spirituele ontwikkeling, geneeskunde, landbouw, astrologie en leiderschap. Een samenvatting van de Vedische wijsheid is te vinden in de Bhagavad Gita, die 5000 jaar geleden door Heer Krishna is gesproken. De Bhagavad Gita is het belangrijkste boek over de Vaishnava-filosofie. In dit geschrift spreekt Heer Krishna over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld het proces van hoe we blijvende vrede en geluk kunnen bereiken, maar ook het verschil tussen het lichaam, de ziel en het bewustzijn, de voordelen van yoga en meditatie en het belang van kennis en onzelfzuchtig handelen. De middag begint om 14.00 uur met een inloop tot half 3. Hierna begint het programma met kirtan, gezamenlijke mantra-zang.

Aansluitend is er een lezing, deze keer door Janmastami Prabhu. Hij verdiept zich al tientallen jaren in de Veda’s als Krishna-toegewijde en leidt in Brussel een bhakti-yogacentrum. Na de lezing is er gelegenheid om met Janmastami en met elkaar van gedachten te wisselen. Daarna is er nogmaals een kirtan. De middag wordt rond half zes afgesloten met een gezamenlijke vegetarische maaltijd. U kunt zich voor deze middag aanmelden via tonnybol@hetnet.nl of 06 30883292. Voor deelname aan deze middag wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Zuid-Amerikaanse harp en flamencogitaar aan de Maas

Claudia y Manito. (foto: Edwin Huizing) Edwin Huizing

OVERASSELT - Wegens groot succes vorig jaar wordt er op zondagmiddag 15 september een romantisch openluchtconcert gehouden door ’Claudia y Manito’ bij De Veldschuur in Overasselt.

Claudia y Manito hebben een repertoire van Latijns-Amerikaanse muziek en liederen. Claudia speelt meeslepende melodieën en ritmische stukken op de Paraguayaanse Harp. Deze harp is een Zuid Amerikaanse variant op de klassieke harp. Daarnaast zingt Claudia een aantal Spaanstalige liederen; hierbij begeleidt zij zichzelf op gitaar.

Met gevoelige fraseringen en tot de verbeelding sprekende improvisaties staat gipsygitarist Manito haar muzikaal terzijde. Zijn naam is een directe verwijzing naar de Franse gitaarlegende Manitas de Plata.

De Veldschuur is een schitterende locatie aan de maas. Ze ligt op de hoogte van de Tempelstraat aan de dijk. (www.gaia-ouranos.nl)

Het concert is helemaal akoestisch. De aanvang is om 15.00 uur; de entree is op basis van vrije gift.

Kunst in de Kas door Gonda van der Zwaag

MOLENHOEK - Zaterdag 14 en zondag 15 september toont Gonda van der Zwaag haar kunstwerken in de kas van Landgoed Mookerheide. Dit op uitnodiging van Natuurmonumenten die het Landgoed Mookerheide, met de kassen en het jachtslot in Molenhoek, beheert.

Zelf woont en werkt zij ruim 16 jaar in de voormalige boswachterswoning van Natuurmonumenten naast de veldschuur in het Zevendal in Plasmolen. Voor haar de ideale plek omdat zij veel met natuurlijke en dierlijke artefacten werkt en in een omgeving die voor haar werk inspirerend zijn. Zo heeft zij de film 'Leven in het Zevendal' daar gemaakt. Op kunstgebied heeft ze in de gemeente Mook vaak het voortouw genomen zoals het oprichten van de Kunstgroep Kolonie Plasmolen. In de ruim veertig jaar als beeldhouwer heeft Gonda vele tentoonstellingen in binnen en buitenland op haar naam staan.

Dicht bij huis nu toont Gonda haar werk in deze bijzondere omgeving van de tuinen op Landgoed Mookerheide. Uiteraard is Gonda zelf ook aanwezig om te vertellen over haar kunstwerken. Bezoekers kunnen genieten van een unieke combinatie van haar werken geïnspireerd op de natuur.

Het gehele weekend kun je bij Lagom op het terras lekker zitten onder het genot van een heerlijk drankje en op zaterdag is Landwinkel de Mookerheide ook geopend. De expositie is geopend op zaterdag 14 en zondag 15 september van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis, er is voldoende parkeergelegenheid. De tuinen en kassen zijn rolstoeltoegankelijk. Meer informatie over gonda: www.gondavanderzwaag.nl

Van 5 tot en met 11 september

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS MAAGD. Op sociaal vlak kan de maagd nogal eenkennig zijn. Ze gaan het liefste om met mensen waarin ze zichzelf herkennen. Dat geeft een band! Veel tijd voor vrienden hebben ze vaak niet omdat ze zo hard werken. In de liefde zijn ze weliswaar niet hartelijk, maar wel heel trouw en uiterst behulpzaam. Als ze iets voor der ander kunnen betekenen, dan doen ze dat graag.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op vrijdag de 6e kunnen ze last hebben van grote tenen. Ze zijn in ieder geval snel geïrriteerd. Maar neem hun felle reacties niet al te persoonlijk op. Aanstaande zondag zijn ze al weer in een 'gezellig' humeur. Maandag gaan ze met veel energie weer aan het werk. Hun motivatie is dan erg groot.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aanstaande vrijdag maak jij je zorgen. Dat jouw omgeving dat niet begrijpt vind je eigenlijk niet acceptabel. In het komende weekend is je verlangen naar een diepe band met de ander enorm groot. Dat die ander daarvoor terug deinst vind je raar. Probeer de ander toch wat meer ruimt te geven.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Op donderdag maak je graag vaste afspraken met de ander. Maar als op vrijdag blijkt dat die ander zich daar niet aan houdt, is wat jou betreft het huis te klein. In het weekend neem je dan ook afstand om hierover na te denken. Maandag is een heel actieve dag maar werkt niet iedereen hieraan mee.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Op vrijdag zit alles een beetje tegen. En dat terwijl jij vooral probeert de moed erin te houden. Voor echte vooruitgang moet je in het komende weekend zijn. Alhoewel je op zondag ook geconfronteerd wordt met een domper. Maandag wil jij in gesprek de diepte in maar houdt iedereen het oppervlakkig.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Vrijdag is een hele goede dag om bepaalde projecten of klussen af te ronden. Je kijkt er met tevredenheid op terug. In het weekend heb jij de neiging om je ego flink op te blazen. Dat is echter helemaal niet nodig. Op dinsdag weet je even niet meer wat jouw prioriteiten zijn. Best lastig!

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Aanstaande donderdag ben jij heel perfectionistisch bezig. Maar dat gaat helaas teniet doordat je het op vrijdag veel te druk hebt. Reserveer het weekend voor ontspanning. Je hebt dat dan écht nodig! Volgende week maandag krijg je te maken met technische problemen die jij resoluut oplost.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Vrijdag is een dag met wat kleine tegenvallers. Laat je daar niet door ontmoedigen en help jezelf over de teleurstelling heen. In het weekend worstel je met je behoefte aan vrijheid aan de ene kant en je drang naar een hechte verbinding aan de andere kant. Wat zou je zeggen van een tweesporen beleid?

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Vrijdag zit je eventjes in een emotionele dip. Het feit dat je voor het weekend leuke dingen gepland hebt helpt je daar overheen. Een bepaalde relatie (dat kan ook een vriendschap zijn) bereikt een nieuw hoogtepunt. Op maandag combineer je goed overleg en veel werklust op een goede manier.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Op vrijdag heb je de neiging om veel teveel woorden te gebruiken. Dat werkt erg verwarrend. En als daar ook nog eens allerlei emoties bij spelen, is de kluwen onontwarbaar. Op zondag loop je het gevaar dat je allerlei ongevraagde adviezen geeft. Helaas zit daar helemaal niemand op te wachten.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Aan het einde van deze (werk-)week laat je weer eens zien hoe goed jij kunt organiseren. En daarbij neem je de tijd om met iedere betrokkene te overleggen. Met engelengeduld leg je alles uit en dat wordt heel erg gewaardeerd. Maandag ben je energiek bezig met een totaal nieuw project.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Donderdag voer jij een belangrijk gesprek waarin je zaken bespreekt die zorgen voor vooruitgang. Op vrijdag laat je zien wat jouw kwaliteiten zijn. Men is één en al lof hierover. In het weekend wijs je iemand de weg die in een relatie helemaal vastgelopen is. Maandag is vooral een rommelige dag.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Op vrijdag spreken gevoel en verstand elkaar tegen. Het is goed om te kijken wat voor jou persoonlijk het beste is. In het weekend stelt men moeilijke vragen. Pieker daar niet teveel over en leg de bal bij de ander. Op en rond volgende week dinsdag probeert iemand jou te intimideren. Trap er niet in!

Kookhus Leuth nu elke twee weken!

LEUTH - Dinsdag 3 september zijn na een vakantieperiode de pannen weer uit de kast gehaald en kan iedereen weer komen eten in het Kulturhus van Leuth.

De grootste verandering is dat er niet meer elke week wordt gekookt. Tot nu toe zijn er twee vrijwilligers, die elke week koken voor 15 tot 20 mensen. Zij hebben te kennen gegeven dat de druk om dit wekelijks te blijven doen voor hen te groot is geworden. Het aantrekken van nieuwe vrijwilligers is (nog) niet gelukt, vandaar deze beslissing om dan maar eenmaal in de veertien dagen (in de even weken) te koken.

Wat hetzelfde blijft, zijn de kwaliteit van het eten en de verrassende menu’s. Zo staat er voor 17 september het volgende twee-gangenmenu op de kaart: tagliatelle met prei en parmaham, fusilli met sardientjes, artisjok en ansjovis, frisse komkommer en tomatensalade. Het nagerecht: vruchtenmousse met rozenwater, slagroom en witte chocolade.

Op 1 oktober wordt de volgende maaltijd bereid: groentesoep vooraf en als hoofdgerecht exotische wokschotel met kip (ook vegetarisch) met als bijgerecht friszure komkommer.

"Wil je een keer komen eten? Aanmelden kan via www.kookhusleuth.simpsite.nl. De inschrijving moet dan wel op de maandag (voor 12.00 uur) voorafgaand aan de dinsdag gedaan zijn."

Schutterij Eendracht Ooij heeft weer een koningin

(foto: Bert Roodbeen)

OOIJ - Nadat schutterij Eendracht het een jaar zonder koning(in) heeft moeten doen, daar er geen kandidaten waren voor het koningsschot op de vogel, werd zondag 25 augustus onder tropische temperaturen achter dorpshuis De Sprong weer het jaarlijkse Koningschieten gehouden. Ditmaal waren er gelukkig drie kandidaten die voor het koningschot gingen.

Burgemeester Mark Slinkman loste het eerste schot, gevolgd door pasoor Henk Janssen en Ereleden, hierna hadden enkele schutters de vogel al vleugellam geschoten. De kandidaten Emiel Verstege, Renata de Vos en Christine Peters van de Brink konden hierna aantreden onder de schietmast voor het Koningschot. Het was uiteindelijk Renata de Vos die met het 59e schot de vogel naar beneden haalde, zij zal met haar partner Emiel op kermiszondag 8 september geïnstalleerd worden als het nieuwe Koningspaar voor het komend jaar.

Jeugdkoning werd Rens Daamen, die hiermee Sil Verriet opvolgt. De vendeliers van de schutterij brachten als officiële afsluiting een vendelhulde. Voorafgaand aan het koningschieten werd door de drumfanfare van de schutterij en door muziekvereniging de Ooijse Toekomst een rondgang gemaakt door het dorp, ook de Duitse gasten van ASG Nutterden liepen met hun koningspaar en schutters mee met de rondgang. De Eendracht heeft al jaren een vriendschapsband met de Duitse schutter van ASG Nuterden.

De prijzen van het vogelschieten gingen naar: Kop: Fred Schel, R vleugel: Geert Verriet, L vleugel: Marga Reijnen, Staart: Appie Peters.

Bij de jeugd: R vleugel: Thomas Arnts. L vleugel: Rens Daamen. Staart: Thomas Arnts.

De Jan Reijnen bokaal van het Lepelschieten ging naar Marco Groothuizen. Meer informatie staat op www.inhetlaag.nl.

Groesbeek viert ouderwets kermis in schutterstent op De Horst

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-DE HORST – Als je in Groesbeek en daarbuiten zegt Groesbeekse kermis dan denkt men aan de schutterstent in het kerkdorp De Horst want daar wordt op de maandag al vele jaren kermis gevierd. Van heinde en verre komen oud-Groesbekers naar De Horst om daar kermis te vieren en waar men oud-bekenden tegenkomt van school, werk, oud-buren et cetera.

De twee horecabedrijven -café zaal Hopmans aan de Hoge Horst en café Zaal Oomen aan de Reestraat- hebben om het jaar de schutterstent naast hun café staan. Dit jaar staat de grote schutterstent van schutterij Sint-Hubertus bij café zaal Oomen. In de tent speelt de kermisdagen het bekende orkest Undercover, dat de vele honderden kermisvierders wat muziek betreft op hun wenken bedient.

De kermismaandag begon met een schutters mis in de kerk op De Horst die werd voorgegaan door de nieuwe pastoor Aloys van Velthoven – die de harten stal van vele schuttersvrienden. Daarna vond de installatie plaats van koning Jeu de Ruyter door burgemeester Slinkman in de tent. Samen met zijn hofdames Carla en Inge zal hij de komende kermisdagen de scepter zwaaien over de schutterstent op De Horst. Afgevaardigden van schutterijen uit Wyler / Lagewald en Milsbeek, waaronder Keizer Ely Cobussen en de gemeentelijke Schutterskoningin Marie Jacobs van Gennep aanwezig.

Informatieavond over stoppen met roken

MOLENHOEK - Gezondheidscentra Samen Gezond organiseert samen met SineFuma een informatiebijeenkomst over mogelijkheden voor ondersteuning bij het stoppen met roken.

De bijeenkomst is op maandag 16 september van 19.00-20.00 uur in het Lees- en OntmoetingsPunt (LOP), Prinsenweg 3c in Molenhoek

Stoppen met roken is voor de meeste rokers moeilijk. Uit onderzoek blijkt dat mensen, die met begeleiding stoppen, meer kans van slagen hebben om het niet-roken ook vol te houden. De bezoeker krijgt die avond informatie over de voor en nadelen van het stoppen met roken, en de verschillende ondersteuningsmogelijkheden vanuit de huisartsenpraktijk en SineFuma. Op woensdag 2 oktober start de groepstraining ‘Rookvrij! Ook jij?’. Ook hierover wordt men geïnformeerd. De bijeenkomst is gratis en aanmelden is niet nodig.

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 8 september houdt het werkcomité van Odio een bingo avond in haar clubgebouw op sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee.

De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Rondleiding en wijnproeverij voor mantelzorgers uit Berg en Dal

GROESBEEK – Mantelzorg Berg en Dal houdt op woensdagmiddag 18 september een rondleiding en wijnproeverij in het Wijnbouwcentrum aan de Breedeweg 2 in Groesbeek.

De bedoeling is dat het geheel om 13.30 uur gaat beginnen. "U dient zich voor deze activiteit aan te melden tot woensdag 11 september via telefoonnummer 085 0406066. Er is plaats voor maximaal twintig personen. Heeft u vervoer nodig en / of maakt u gebruik van een rollator, geef dat dan even door."

Cateraar DSR food Mook/Nijmegen bestaat vijf jaar

MOOK - 1 augustus 2014 heeft DSR food Mook/Nijmegen zich gevestigd in Mook. DSR food is een snel groeiende franchise organisatie van cateraars en verkoopt hapjes, salades, buffetten, high tea, barbecue, broodjes, tapas en nog veel meer. Met een prijsstelling die je niet snel bij een andere cateraar terugvindt.


"De prijzen van DSR food zijn namelijk zo laag dat het zelfs in deze tijden voor iedereen te betalen is", legt eigenaresse Daniëlle Verhoeven uit. "En zeg nou zelf, wat is er nou leuker dan op je eigen feestje gast te zijn en je niet druk hoeft te maken om de hapjes. Die heb je namelijk al opgehaald of laten bezorgen door DSR food Mook/Nijmegen! De kracht van DSR food is goede kwaliteit voor weinig geld."

"Inmiddels loopt het bedrijf voortvarend en hebben wij veel vaste klanten, particulieren maar ook bedrijven. Wij maken vrijwel geen reclame. Bij onze klantbeoordelingen scoren we een 8,8." Veel klanten weten hun weg te vinden naar DSR food Mook/Nijmegen en de reacties zijn positief. Nieuwsgierig geworden naar ons assortiment en onze prijzen? Hierop is goed te zien wat je kunt bestellen door middel van duidelijke foto's.


5 jaar: Jubileumactie!
Volg DSR food Mook/Nijmegen op facebookpagina: DSR food Mook/Nijmegen. Op de facebookpagina staat de jubileumactie en tevens vindt u daar het assortiment en impressie foto's van verschillende cateringen. "Wij denken graag mee met u."

DSR food Mook/Nijmegen, 06 27626317, mook@dsrfood.nl, www.dsrfood.nl.

Bij MaxStudios Nijmegen dans je met passie!

NIJMEGEN - Wat is belangrijk in je leven? Eten, drinken, slapen én bewegen. Dansen dus! Dansen bij MaxStudios.

Bij MaxStudios kun je terecht voor de bekende dansstijlen als Hiphop, Breakdance en Modern Jazz, maar ook voor nieuwe hippe danslessen zoals Afrodance, Dancehall en Female Hiphop. MaxStudios staat erom bekend een aantal keer per jaar beroemde nationale en internationale dansdocenten uit te nodigen om workshops te geven. Op de Facebook en Instagram pagina's van MaxStudios vind je meer info over wie er dit jaar langs komen.

Gratis proefles
Wil jij ook gaan dansen? Neem maar eens een gratis proefles! Dansen bij MaxStudios is puur. Jong of oud, beginner of gevorderd, er zijn lessen voor iedereen. Geef je een kinder-, verjaardagsfeestje of organiseer je een feest voor jouw bedrijf? Of ga je trouwen en wil je een openingsdans die je gasten niet snel zullen vergeten? Ook dan ben je bij MaxStudios aan het goede adres!

Meer informatie kunt u vinden op de website. MaxStudios werkt ook samen met Stichting Leergeld.


MaxStudios, Van Rosenburgweg 6, Nijmegen, info@maxstudios.nl, www.maxstudios.nl, 06 26484206.

Vrijheidsmuseum opent de deuren voor publiek

(foto: Bert Roodbeen) Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK – Na een bouwperiode van bijna een jaar en de tijdelijke sluiting van het voormalige Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 tijdens de maand augustus is het Vrijheidsmuseum nu gereed. Op zondagmiddag 1 september opende het gloednieuwe Vrijheidsmuseum om 12.00 uur haar de deuren voor het grote publiek. Het is daarmee het eerste WO2 museum dat in het officiële herdenkingsjaar van 75 Jaar Vrijheid na een bouwperiode (her-)opent.

De ingebruikname van het Vrijheidsmuseum werd na het welkomswoord door museumdirecteur Wiel Lenders gemarkeerd door een betekenisvolle symbolische handeling met het doorknippen van een lint door drie senioren en twee junioren. De Pauwergirls zorgden voor de muzikale omlijsting .

Het museum vindt zijn nieuwe onderkomen in een duurzaam en bijzonder gebouw: de Shaded Dome. Deze Dome vertoont sterke gelijkenis met een enorme parachute, een herkenbaar beeldmerk van de bevrijding destijds. Het nieuwe museum is op het hoogste punt bijna twaalfmeter hoog en heeft een vrije overspanning van zestig meter.

Naast een uniek gebouw ontwikkelde het Vrijheidsmuseum ook een nieuwe internationale storyline: Het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen. Deze verhaallijn is tot stand gekomen door een bijzondere en intensieve samenwerking van vooraanstaande Nederlandse en Duitse historici en musea. Het resultaat is een multiperspectief verhaal over oorlog, vrijheid en democratie in zowel Nederland als Duitsland, Europa en daarbuiten. Er is nooit één verhaal. De Tweede Wereldoorlog krijgt in het museum vanuit verschillende perspectieven een veelzijdig gezicht, in samenhang met de twintigstee eeuw en de actualiteit. De bezoeker wordt uitgedaagd kritisch na te denken over vrijheid toen en nu, vol beleving, interactiviteit en museale topstukken.

Met de nieuwe grensoverschrijdende educatieve verhaallijn én de Shaded Dome is het Vrijheidsmuseum een ware toeristische publiekstrekker in het historische landschap van Groesbeek. Het Vrijheidsmuseum is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek; 024 3974404; welkom@vrijheidsmuseum.nl; www.vrijheidsmuseum.nl; Facebook: /vrijheidsmuseumNL, Twitter: @nooit1verhaal.

Kaartverkoop jubileumconcert Space Cake van start

Oud vaandel. (foto: Vlijt en Volharding)

HEUMEN - Op zaterdag 12 oktober vindt het jubileumconcert van muziekvereniging Vlijt en Volharding Space Cake plaats.

Het programma is globaal als volgt: "Wij gaan met u de ruimte in en kijken vandaar terug op onze mooie aarde. Op muzikale wijze verwoorden we de mooie dingen die de aarde ons, op cultureel gebied, te bieden heeft. Dit doen we samen met dansers, zangers en instrumentalisten door diverse werelddelen te belichten. Uiteindelijk landen we weer veilig in ons vertrouwde Heumen.

Na de voorstelling vertrekken we met zijn allen (met de spacebus) naar verenigingsgebouw Terp in Heumen (onze thuislocatie), waar ons jubileumfeest (vanaf 22.30 uur) zich zal voortzetten in thema. V & V zal u daar trakteren op een kijkje in 125 jaar V & V. Op een creatieve manier – in Space stijl – zullen opnieuw uw zintuigen geprikkeld worden. En natuurlijk proosten we daar met zijn allen op onze vereniging, waarbij wij zeer trots zijn op het feit dat wij dit jubileum mogen vieren!

Kunt of wilt u niet naar het jubileumconcert, dan bent u vanaf 22.30 uur toch welkom in Terp in Heumen. Zie ook www.vlijtenvolharding.com."

Startschot Swim to Fight Cancer Nijmegen

Enthousiaste zwemmers van Swim to Fight Cancer 2018. (foto: Jasper Ras)

NIJMEGEN - Burgemeester Bruls van Nijmegen geeft op 8 september om 13:00 uur het startschot voor Swim to Fight Cancer. Ongeveer 200 deelnemers springen de Spiegelwaal in om 3000, 1500 of 500 (jeugd) meter te zwemmen, zowel individueel als in (business) teams. Zij leveren niet alleen een sportieve prestatie, maar zij zetten zich ook in om 250 euro in te zamelen voor kankeronderzoek.

Onder de zwemmers bevinden zich prominenten zoals de Nijmeegse zanger en acteur Ron Link en de Nederlandse kickbokser Perry Ubeda. Volgens de organisatie zwemt iedereen mee vanuit een persoonlijke motivatie. “Helaas raakt kanker ons allemaal. Iedereen kent wel iemand in zijn of haar leven met kanker en dat is te veel.” Een deelnemer vorig jaar zei: “Je voelt je zo machteloos als iemand in je omgeving zo ziek is. Nu kun je tenminste iets doen.”

Het wordt een evenement met een ‘lach en een traan’ op de Lentse Warande. Deelnemers spreken van ‘het vierdaagse gevoel op het water’. Om de zwemmers voor en na hun prestatie en de supporters goed te verzorgen is er een cateringtent en staan er foodtrucks. Gerry van Campen, stadionspeaker bij NEC en programmaleider Radio/tv bij RN7, presenteert het programma samen met presentator Frans van Laarhoven. De Nijmeegse zanger Ron Link, DJ Dero en dweilorkest C’est Tout zorgen voor de muzikale noot. Voor de jeugd is er een springkussen. En Kapper ‘Zegt u het maar’ knipt ter plekke uw haar. De opbrengst is ook voor Fight Cancer.

Bezoekers wordt aangeraden met het openbaar vervoer of op de fiets te komen. Er is een fietsenstalling.

Wethouder zet Stef van de Poll bij opening kermis in 't zonnetje

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Bij de ontvangst van de kermisexploitanten in het gemeentehuis heeft wethouder Irma van de Scheur geheel onverwacht Stef van de Poll in het zonnetje gezet. Na de exploitanten een goede kermis gewenst te hebben richtte de wethouder het woord aan Stef van de Poll, die na liefst 31 kermissen afscheid neemt als kermismeester.

"Als je Groesbeekse kermis zegt, dan zeg je ook Stef van de Poll. Want Stef, de kermis is echt jouw kindje", aldus Van de Scheur. "Je bent het hele jaar mee bezig vanaf de inschrijvingen tot het afbreken op de woensdagavond en -nacht. Het is jou altijd prima afgegaan. Je hebt in die 31 jaar van alles meegemaakt: van stroomuitval tot aan brand in suikerspinwagen, een klem gereden vrachtwagen op het kermisterrein tot de diefstal van stroomkabels, maar de kermis ging dankzij jou gewoon door."

"Ook op de vraag van enkele ouders voor een prikkelarme kermis, daarvoor stond jij gelijk open en je hebt dat samen met die ouders op poten gezet. Zelfs op vakantie in Oostenrijk heb je nog de exploitant van de Muizenstad telefonisch sterkte gewenst en voor die betrokkenheid heb ik grote waardering", aldus de wethouder. "In 2004 was je naast kermis– en marktmeester ook schutterskoning. Wat ons betreft ben jij de kermiskoning. Stef, hartelijk dank voor de afgelopen 31 jaar en ik overhandig je graag een cadeautje bestaande uit wijn en kaas."

Die glimlach is zo mooi...

REGIO - "Die glimlach, is zo mooi! Samen is niet alleen. Als vrijwilliger maatje zet ik mij in voor kwetsbare ouderen. Ik zie hoe ze genieten en hoe dankbaar ze zijn. Dat is zo mooi..."

"Het is belangrijk dat mensen die er alleen voor staan, op iemand terug kunnen vallen. Dan maakt het mij niet uit wat het is. Als ik het kan, dan doe ik het. De glimlach op het gezicht is voor mij meer waard dan honderdduizend euro. Ik zou willen dat anderen een klein beetje konden ervaren, hoe fijn het is om er voor een ander te zijn."

De campagne ‘Samen is niet alleen’ is ontstaan vanuit een co-creatie (ingezet door Forte Welzijn) van diverse vrijwilligers en organisaties. Het doel is om aandacht te krijgen voor de Week tegen Eenzaamheid: 25 september tot en met 4 oktober. "U kunt ook iets bijdragen! Word maatje en bel 085 0406066 voor aanvullende informatie."

Euregio Vrijheidswandeling in kader van 75 jaar Vrijheid

GROESBEEK - De 12e Euregio Vrijheidswandeling in kader van 75 jaar Vrijheid is op zondag 15 september. Het is een wandeling voor iedereen, die wandelen leuk vindt door de mooie grensstreek van Nederland en Duitsland met een gratis bezoek aan het vernieuwde Vrijheidsmuseum.

Bij dit jaarlijks terugkerende grensoverschrijdende wandelevenement wil stichting Wandelen in Vrijheid de nadruk leggen op het wandelen in vrijheid en het beleven van de vrijheid en de herinnering levend houden. Op /of in de nabijheid van de routes zullen de monumenten ,herdenkingspunten en de Candese begraafplaats Groesbeek en oorlogsbegraafplaats Donsbrüggerheide (Dld) belangrijk aanwezig zijn.

In het kader van 75 jaar Vrijheid is er een speciale route van 75HM (7,5km) Deze wandeling is geschikte voor iedereen met of zonder beperking , ook voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of wandelwagen. Kinderen van basisschool 't Vossenhol zorgen voor 75 markeringen op deze route.

Stichting Uniek Wandelen Nederland organiseert en stimuleert wandelen voor mensen met een beperking . zij zullen met een groep deelnemen aan de 75HM. Inschrijven hiervoor is mogelijk via www.uniek-wandelen.nl.

Informatie voor startplaatsen en tijden zie www.wandeleninvrijheid.nl per email is de stichting te bereiken op wandeleninvrijheid@outlook.com.

RepairCafé in Groesbeek

Reparatie lamp. (foto: Erna Gerrits) Erna Gerrits

GROESBEEK - Niet weggooien, maar repareren en opnieuw gebruiken! Op zaterdag 14 september van 13.00-16.00 uur is er weer het eerste RepairCafé na de vakantie in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek.

In het RepairCafé staan vrijwilligers klaar voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk en dergelijke. Bij huishoudelijke apparaten valt te denken aan koffiezetapparaten (Senseo!), stofzuigers, strijkijzers, maar ook aan (oudere) audioapparaten.

Daarnaast zijn er vrijwilligsters die achter de naaimachine klaar zitten om verstelwerk te doen. Denk aan het korter/langer maken van mouwen en broekspijpen, ritsen inzetten, enzovoort. Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. Bij hen kan men terecht met vragen over de smartphone, tablet of laptop. Bij een ‘ouderwetse’ desktop is het mogelijk om onderdelen te vervangen of bij te plaatsen, zoals een harde schijf of een videokaart.

De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen en een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Overigens is een ieder ook zonder kapot apparaat welkom om binnen te lopen en een kopje koffie te drinken.

Voor meer informatie: Metty Kainama, 06 10474589. Dit telefoonnummer is ook te gebruiken om aan te geven, dat men een vervoersprobleem heeft. Repaircafé Groesbeek zorgt dat men wordt opgehaald en thuisgebracht.

Kleding- en speelgoedbeurs Hebbes

Speelgoedhoek. (foto: Hebbes) Hebbes

GROESBEEK - Op zondag 22 september houdt stichting Hebbes weer haar halfjaarlijkse kinderkleding- en speelgoedbeurs.

Er is een heleboel leuke en mooie tweedehands najaars- en winterkleding te vinden voor alle leeftijden dus van baby’s tot tieners. Ook wordt er divers tweedehands (buiten)speelgoed te koop aangeboden waaronder spelletjes, knuffels, puzzels, boeken, fietsen, dvd’s en games maar ook sportschoenen en kleding, verkleedspullen, ski- en carnavalskleding en schaatsen.

Babyhoek. (foto: Hebbes) Hebbes

De beurs wordt van 09.00 tot 12.30 uur gehouden in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg 8 in Groesbeek. De entree bedraagt een euro en kinderen hebben gratis toegang. Stichting Hebbes steunt een vereniging, goed doel of stichting, die zich inzet voor kinderen. Meer informatie staat op Facebook (kledingbeurs hebbes Groesbeek).

De Treffers: weer niet…

(foto: Jan Peters) Foto: Jan Peters

GROESBEEK - Ook aan het eind van de tweede wedstrijd in dit nog prille seizoen stond De Treffers met lege handen. En ook deze keer had er absoluut meer in gezeten. Maar na een uitstekende eerste helft, waarin men de kansen om te scoren liet liggen, lieten de roodzwarten tegenstander Kozakken Boys na rust terug in de wedstrijd komen. Om uiteindelijk met 1-2 te verliezen.

Na een weifelend en wat rommelig begin trokken de roodzwarten na zo'n twintig minuten de wedstrijd naar zich toe. Dennis Janssen mikte op de paal uit een strakke voorzet van Koen Maertzdorf. Even later trof ook Tjeu Langeveld na een sterke opmars de paal. Uit een hoekschop van Boy van de Beek kopte Cendrino Misidjan net naast, waarna uit een vrije trap van opnieuw Van de Beek Lowie van Zundert het ook met het hoofd probeerde. De bal werd maar net onder de lat uit getikt. Kozakken Boys had moeite om zich onder de druk uit te worstelen, maar dat leverde geen voorsprong voor De Treffers op. Dilivio Hoffman had nog kunnen scoren, toen hij de verdediging te snel af was. Alleen tegenover doelman Arends bleef laatstgenoemde echter goed op de been: hij tikte de inzet tot corner.

In de tweede helft kwam Kozakken Boys beter uit de kleedkamer. Na vijf minuten trad een ijzeren voetbalwet in werking: "als je ze zelf niet maakt, doet de tegenstander het". De veldbezetting aan de linkerkant was even niet goed en Tyrone Conraad profiteerde daarvan. In de kluts en uiteindelijk via een roodzwart retrobeen verdween de bal in het doel: 0-1. De Groesbekers deden er alles aan om snel terug te komen, maar uit een voorzet van Tjeu Langeveld kopte Lowie van Zundert over. Geen 1-1, maar 0-2 werd het: de Werkendammers kregen een vrije trap te nemen dicht bij het strafschopgebied en daaruit tilde invaller Yasin Ouja de bal fraai bij de eerste paal in het net. De Treffers was het volledig kwijt. Waar er in de eerste helft nog goed georganiseerd werd gespeeld, was dat na de 0-2 helemaal weg. Te veel lange ballen, die een gemakkelijke prooi waren voor de lange Werkendammers. En dan helpt het ook niet om de rust te bewaren, als het arbitrale trio een overtreding op Koen Maertzdorf binnen het strafschopgebied onbestraft laat en een overduidelijke handsbal wegwuift. In de 87e minuut, toen Lowie van Zundert uit een voorzet van Koen Maertzdorf de 1-2 binnen schoot. Maar dat doelpunt kwam te laat...

Extra inruilwaarde, gratis accessoires en tanktegoed The Big Event van Opel staat voor de deur

NIJMEGEN - The Big Event van Opel keert ook in de tweede helft van 2019 terug op de kalender. Tijdens de dertiende editie van deze show (actieperiode 9 tot en met 14 september) profiteren klanten van tijdelijk extra voordeel, zoals 2.000 euro extra inruilwaarde bovenop de Autotelex-inruilwaarde van de huidige auto (1.000,- euro voor de Opel KARL, de nieuwe Corsa en de nieuwe Astra).

Behalve de extra inruilwaarde krijgen kopers van een nieuwe Opel personen- of bedrijfsauto voor 500 euro gratis brandstof en mogen ze kosteloos voor 250 euro aan Opel-accessoires aanschaffen. Omdat Opel dit jaar 120 jaar bestaat, profiteert iedere koper van een nieuwe Opel ook van de 120-jaar deals bovenop de voordelen van The Big Event. Via www.opel.nl kunnen klanten een inruilwaardecheque aanvragen, die ze kunnen verzilveren tijdens de actieperiode als zij hun auto bij een erkende Opel-dealer inruilen voor een nieuwe Opel. Vrijwel alle modellen van Opel doen mee, ook de bedrijfsauto's.

Ook deze editie is het mogelijk de extra inruilwaarde te verdubbelen. Tijdens de actieperiode looft Opel door trekking elke dag één taxatie uit die verdubbeling van de extra inruilwaarde oplevert. Om mee te dingen naar die verdubbelde extra inruilwaarde kunnen klanten hun gegevens achterlaten op www.opel.nl.
Mulders Nijmegen is gevestigd aan de Weurtseweg 301 Nijmegen 024-3503000

Tiny houses voor huismus

Vrijwilliger van Actie Thuismus overhandigt eerste nestkast.

NIJMEGEN - Pelgrimsroute Walk of Wisdom en Vogelwerkgroep Nijmegen en omgeving hebben 43 nestkasten rondgebracht voor de huismus: Actie Thuismus.

De huismus heeft het moeilijk als gevolg van betere dakisolatie, waardoor nestgelegenheid verdwijnt. Nestkasten zijn dus heel belangrijk om deze gezellige kwetteraars in het stadsgezicht (en - geluid!) te houden. De Vogelwerkgroep en de Walk of Wisdom kochten daarom 43 houtbetonnen nestkasten die extra lang meegaan. De 'tiny houses' werden cadeau gedaan aan contacten op de 136 kilometer pelgrimsroute, die ook door Berg en Dal, Heumen en Mook en Middelaar loopt en begint en eindigt in Nijmegen.

Twee vrijwilligers van Actie Thuismus bij de 43 tiny houses.

De nestkasten werden enthousiast ontvangen door de B&Bs de Beverburcht, Panoramaberg en d'n Hoaf in Berg en Dal, boscafé Zweef-inn in Heumen en B&B Mook. Herberg 't Zwaantje in Mook kocht zelfs drie nastkasten bij.

Ook meedoen met Actie Thuismus? Koop een nestkastje bij bijvoorbeeld de Vogelbescherming. Hang de kast in het najaar op, uit de zon, op minimaal drie meter hoogte.

KBO Beek koersbal

(foto: Rene Hendriks)

BEEK - De woensdagmiddag is voor de KBO Beek de koersbalmiddag. Marti en Herman hebben dan om 14.00 uur de mat al uitgerold en gladgestreken in de zaal van `t Höfke zodat het spel wanneer iedereen aanwezig is een aanvang kan nemen.

Er wordt, in een competitie, tegen elkaar gestreden, natuurlijk is er tussendoor ook tijd voor een praatje en een kopje koffie of thee. Koersbal is een sport die door iedereen jong, oud, valide, minder-valide gespeeld kan worden. "Het koersballen, bij de KBO Beek is een gratis activiteit, dus wat let u om te komen kijken of nog beter direct een ronde mee spelen. U wordt verwacht!" Iedereen is welkom. "Ook uw steun kunnen wij goed gebruiken, voor 20 euro per kalender jaar bent u er bij. En de KBO Beek doet nog veel meer voor haar leden, overtuig u zelf. Voor alle info: Gérard Tesser, voorzitter KBO Beek, 024 3226377."

Open Monumenten Molenhoek

MOLENHOEK - Op 11 februari 1934 werd de eerste steen gelegd van het kerkgebouw in Molenhoek. De bouw vorderde gestaag. Op 2 september 1934 werd de kerk ingezegend en meteen in gebruik genomen. De kerk werd opgedragen aan Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten en bestaat nu dus 85 jaar.

Op 17 september 1944 kwamen de eerste vier Amerikanen bij het klooster aan de Stationsstraat vragen waar de Duitsers waren. De 'bevrijders' waren 's middags als parachutisten bij honderden en honderden als bloesems van de boom uit de lucht gevallen. In alle kleuren dwarrelden ze neer: rood, wit, oranje, groen et cetera in Malden achter Heumen bij Overasselt en vooral achter het Jachtslot van Vroeg bij Groesbeek en Molenhoek.

Om circa acht uur 's avonds op 17 september 1944 hoorde men een verschrikkelijke knal. De spoorbrug werd door de Duitsers opgeblazen. Omstreeks acht uur in de morgen op 18 september 1944 trokken enkele honderden parachutisten voorbij het klooster, richting Heumen. Lachend en pratend liepen ze door de straat, overladen met fruit door de mensen langs de weg. Molenhoek was nu definitief in handen van de Amerikanen.

Aan deze twee gedenkwaardige gebeurtenissen zal tijdens het Open Monumentenweekend 14 en 15 september aandacht besteed worden. Op 14 september om 13.00 uur zal burgemeester Gradisen met hulp van het Gilde, doedelzakspelers en koor dit weekend feestelijk openen.

Het kerkgebouw aan de Stationsstraat 62 zal beide dagen van 13.00 tot 17.00 uur geopend zijn om de tentoonstelling te bezichtigen. De toegang is gratis.

Graf Eddie Otten (Gekke Eddie) al voor tien jaar gered

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Zeventig reacties zijn inmiddels binnengekomen, nadat bekend werd dat de familie van Eddie Otten (Gekke Eddie) de grafrechten niet meer wilde betalen na 22 jaar. Spontaan werd een actie op touw gezet om het graf van Eddie, die begraven ligt op de begraafplaats bij de Nederlands Hervormde kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek.

De familie van Eddie had laten weten het graf van Eddie maar op te heffen, omdat zij nooit in Groesbeek komt. Toen dit bekend werd stroomden de reacties binnen bij de beheerster van het kerkhof Hennie Smit. "Ik kan wel zeggen dat in ieder geval het graf voor de eerste tien jaar is gered en waarschijnlijk ook voor de komende twintig jaar", aldus Hennie Smit. Er hebben in totaal 70 mensen gereageerd waarvan er momenteel 44 een financiële bijdrage hebben verleend. Als de overige 26 mensen hun bijdrage overmaken dan is het graf voor twintig jaar verzekerd. Momenteel wordt het graf van Eddie druk bezocht, mensen die speciaal uit Nijmegen en regio komen om het graf van Eddie te bezoeken. "Het is hartverwarmend", aldus Hennie Smit–Locht.

Poëzie schrijven kun je leren?

MOLENHOEK - Dorpsdichter Marjolein Pieks maakte de dichter in mensen los tijdens een workshop poëzie schrijven 27 augustus in het ontmoetingspunt LOP van de Dorpsraad Molenhoek. Deze organiseert de poëziewedstrijd in het kader van Market Garden.

Na een rondje vraag en antwoord over wat vrijheid voor de workshop deelnemers betekent, volgde voor de deelnemers een vrij onbekende methode om creativiteit te stimuleren: vrij associëren! Dit keer te beginnen met waaraan je denkt bij Afrika in een woord.
Hoe kom je dan vervolgens tot een gedicht over vrijheid?: Op elkaars woorden werd vervolgens verder geassocieerd. Met twee woorden uit een reeks moesten de deelnemers vervolgens zien te komen tot een gedicht in combinatie met vrijheid. Zweten?

Verrassende gedichten!

De deelnemers waren blij verrast over hun eigen en elkaars resultaten: Er zat meer dichtkunst in henzelf dan verwacht en via een leuke omweg schreven ze rake resultaten rond vrijheid.
Marjolein Pieks heeft de deelnemers met haar dichtoefeningen bewuster gemaakt dat een gedicht schrijven niet zweten op je zolderkamer hoeft te zijn, maar vooral spelen met woorden. Het wordt pas goed wanneer de tekst ook iets met anderen doet.

Gedichten kunnen worden ingezonden tot 13 sept 2019 naar info@dorpsdichterheumen.nl.
De handleiding voor een gedicht over vrijheid / bevrijding op de site van de dorpsdichter Heumen helpt je op weg. Zie: http://www.dorpsdichterheumen.nl/.

Elke eerste woensdag van de maand kun je de dichter in jezelf ontdekken tijdens de schrijfworkshop (10.00-12.00 uur) in de kringloopwinkel Vintage & More in Malden.

VVN-opfriscursus voor oudere automobilisten

REGIO – De afdeling Nijmegen van Veilig Verkeer Nederland organiseert dit jaar weer een opfriscursus voor oudere automobilisten.

Deze vindt plaats op zondag 6 oktober vanaf 09.00 uur. De eigen bijdrage voor deze cursus bedraagt 20,00 euro (aanmelden voor 25 september). Het aantal plaatsen is beperkt. Deze cursus is bedoeld voor senioren die hun verkeerskennis willen opfrissen en die deskundig advies willen over hun rijstijl en verkeersgedrag. Uiteraard geheel vrijblijvend en zonder gevolg voor het rijbewijs. Deze korte cursus bestaat uit drie onderdelen:
Een rit in eigen auto met een erkende instructeur (ANWB Rijopleiding Wesseldijk);
Theoriegedeelte met aandacht voor de veranderende verkeersregels;
Ogen- en reactietest.

In het verkeer is de laatste jaren veel veranderd; toegenomen drukte, ingewikkelde rotondes, nieuwe verkeersborden, duurzaam rijden et cetera. Op hogere leeftijd nemen rijvaardigheden (waarneming, reactie) langzaam af en opfrissing van verkeerskennis verdient dan meer aandacht!
Na afloop ontvangt iedere deelnemer(ster) een score lijst met persoonlijke adviezen. Aanmelden via de website http://nijmegen.vvn.nl of per brief aan M.H. Bots Aalsburg 12-37, 6602 TE Wijchen.

Groesbeekse scholiere van schooltas beroofd

NIJMEGEN-GROESBEEK – Maandagmiddag fietste de 12-jarige Noa Hopman met een vriendinnetje vanaf het Canisius College naar huis.

Op de Postweg in Nijmegen ter hoogte van Joachim kwam hen vanaf de Groesbeekseweg een knalrode scooter tegemoet. Nadat die de meisjes voorbij gereden was, keerden de berijders om en drukte met hun scooter Noa met haar fiets de struiken in. Daarbij gristen zij de schooltas weg en na de meisjes uitgelachen te hebben. gingen de daders er vandoor.

Een meisje die bij haar opa op bezoek was bij Joachim en Sint-Anna heeft het zien gebeuren, is de Groesbeekse meisjes te hulp geschoten, waarna de politie werd gealarmeerd. De politie heeft direct een buurtonderzoek gehouden. In de schooltas zaten naast diverse schoolboeken een nieuwe laptop en een iPhone. Volgens de meisjes en de getuigen waren het twee donkere jongens, een van hen droeg een knaloranje vest terwijl de andere een zwarte sweater droeg en had een pet op. Noa is danig van streek door het gebeuren. Van het voorval wordt aangifte gedaan bij de politie, maar dat kan niet eerder dan volgende week, liet de moeder van Noa weten.

Weer grote hoeveelheid oorlogstuig gevonden in tuin villa Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Voor de tweede maal in enkele maanden is opnieuw een grote hoeveelheid oorlogstuig gevonden in de voortuin van een villa aan de Houtlaan in Groesbeek.

Peter Groenen was met zijn maat met een metaaldetector in de voortuin van de villa aan het zoeken naar oorlogshebbedingetjes en stuitte daarbij - wat in mei jongstleden ook het geval was – op een grote hoeveelheid munitie. Voor het zoeken hadden ze hiervoor toestemming gevraagd aan de eigenaar van de villa en gekregen. Op een gegeven moment sloeg de metaaldetector zo aan dat ze abrupt gestopt zijn met zoeken naar de hebbedingetjes uit de WOII. Direct werd de politie ingeseind die op hun beurt de explosieve opruimingsdienst hebben gewaarschuwd die met twee wagens ter plaatse kwam. De EOD heeft op de locatie gezocht en trof er 32 Engelse mortiergranaten aan alsmede acht fosforgranaten. Het vermoeden bestaat dat er in de oorlog een Canadees wapendepot op die plaats is geweest en dat verklaart de grote hoeveelheid explosieven. Het oorlogstuig is in veiligheid gebracht en later deels ontploft in de springkuil nabij De But.

Schuttersmis schutterij Eendracht

(foto: Bert Roodbeen)

OOIJ - Zondagmiddag 25 augustus werd achter dorpshuis De Sprong de jaarlijkse openlucht schuttersmis van schutterij Eendracht gehouden.

Deze werd voorgegaan door pastoor Henk Janssen met muzikale medewerking van Encore en Henk Hubbers achter het orgel. Na de mis was er voor de leden binnen een koffietafel.