GN Arnhem

10 juli 2014

GN Arnhem 10 juli 2014


Wijkdag Elderveld met attractief programma

ARNHEM - Zaterdag 23 augustus wordt de jaarlijkse wijkdag in Elderveld georganiseerd.

Er wordt gewerkt aan een attractief programma voor elke wijkbewoner. Standhouders kunnen een marktkraam huren voor vijftien euro via wijkver.elderveld@hetnet.nl.

Nadere bijzonderheden over tijden en programma zullen augustus in de plaatselijke media worden gepubliceerd.

Nieuwe versstraat in winkelcentrum Kronenburg

ARNHEM - Winkelcentrum Kronenburg in Arnhem ondergaat een grote metamorfose met als doel het centrum te moderniseren en te verbeteren. Onderdeel van de vernieuwing is het toevoegen van een versstraat.

Eigenaar Wereldhave is er in geslaagd om met bestaande én nieuwe winkels een volledige passage te ontwikkelen met een divers aanbod voor dagelijkse boodschappen. In de versstraat bevindt zich circa zesduizend vierkante meter aan supermarkten en speciaalzaken waaronder Albert Heijn XL, Ekoplaza, Keurslager De Haas, Volendammer Vishandel de Vakman, het Kippaleis en Deli-licious.

Voor de realisatie van de versstraat in winkelcentrum Kronenburg is een aantal speciaalzaken verhuisd waaronder Keurslager De Haas, Volendammer Vishandel de Vakman en het Kippaleis. Delicatessenwinkel Deli-licious, een nieuwe ondernemer in het centrum, opende op 13 juni haar winkel in de vernieuwde passage. "In de oude situatie waren de speciaalzaken verspreid over het winkelcentrum. Nu deze ondernemers bij elkaar zitten is het een stuk gemakkelijker om de dagelijkse boodschappen te doen. Reacties van zowel winkeliers als bezoekers zijn erg positief", aldus Kjeld Vosjan, shoppingcentremanager van winkelcentrum Kronenburg.

Vernieuwing Kronenburg

Wereldhave werkt hard aan de verbetering en modernisering van winkelcentrum Kronenburg. De renovatie omvat het toevoegen van nieuwe en gerenoveerde pleinen, vloeren, verlichting en winkels. Zo opende McDonalds op zondag 22 juni haar volledig vernieuwde restaurant aan het in 2013 geopende horecaplein. Daarnaast voegt Wereldhave verschillende nieuwe faciliteiten aan het centrum toe zoals gratis openbare toiletten inclusief een babyverzorgkamer. Op het plein voor de nieuwe winkel van ANWB wordt momenteel een speelplaats voor kinderen gerealiseerd met verschillende speeltoestellen, een interactieve vloerprojectie en een zitgelegenheid. Ook in de tweede helft van 2014 gaat Wereldhave verder met het verbeteren van het centrum.

Winkelcentrum Kronenburg

In winkelcentrum Kronenburg in Arnhem combineert men leuk en gezellig winkelen met handig boodschappen doen. Er zijn ruim honderd winkels op het gebied van mode, lifestyle en beauty, goede horecagelegenheden, een versstraat en drie supermarkten. Daarnaast is het centrum uitgerust met verschillende services en faciliteiten. Het centrum is goed bereikbaar en parkeren is gratis www.winkelcentrumkronenburg.nl.

Nieuwe versstraat in winkelcentrum Kronenburg

Winkelcentrum Kronenburg in Arnhem ondergaat een grote metamorfose met als doel het centrum te moderniseren en te verbeteren. Onderdeel van de vernieuwing is het toevoegen van een versstraat. Eigenaar Wereldhave is er in geslaagd om met bestaande én nieuwe winkels een volledige passage te ontwikkelen met een divers aanbod voor dagelijkse boodschappen. In de versstraat bevindt zich circa 6.000 m2 aan supermarkten en speciaalzaken waaronder Albert Heijn XL, Ekoplaza, Keurslager De Haas, Volendammer Vishandel de Vakman, het Kippaleis en Deli-licious.

Voor de realisatie van de versstraat in winkelcentrum Kronenburg is een aantal speciaalzaken verhuisd waaronder Keurslager De Haas, Volendammer Vishandel de Vakman en het Kippaleis. Delicatessenwinkel Deli-licious, een nieuwe ondernemer in het centrum, opende op 13 juni haar winkel in de vernieuwde passage. "In de oude situatie waren de speciaalzaken verspreid over het winkelcentrum. Nu deze ondernemers bij elkaar zitten is het een stuk gemakkelijker om de dagelijkse boodschappen te doen. Reacties van zowel winkeliers als bezoekers zijn erg positief." aldus Kjeld Vosjan, shopping centre manager van winkelcentrum Kronenburg.

Vernieuwing Kronenburg

Wereldhave werkt hard aan de verbetering en modernisering van winkelcentrum Kronenburg. De renovatie omvat het toevoegen van nieuwe en gerenoveerde pleinen, vloeren, verlichting en winkels. Zo opende McDonalds op zondag 22 juni haar volledig vernieuwde restaurant aan het in 2013 geopende horecaplein. Daarnaast voegt Wereldhave verschillende nieuwe faciliteiten aan het centrum toe zoals gratis openbare toiletten inclusief een babyverzorgkamer. Op het plein voor de nieuwe winkel van ANWB wordt momenteel een speelplaats voor kinderen gerealiseerd met verschillende speeltoestellen, een interactieve vloerprojectie en een zitgelegenheid. Ook in de tweede helft van 2014 gaat Wereldhave verder met het verbeteren van het centrum.

Over winkelcentrum Kronenburg

In winkelcentrum Kronenburg in Arnhem combineert men leuk en gezellig winkelen met handig boodschappen doen. Er zijn ruim 100 winkels op het gebied van mode, lifestyle en beauty, goede horecagelegenheden, een versstraat en drie supermarkten. Daarnaast is het centrum uitgerust met verschillende services en faciliteiten. Het centrum is goed bereikbaar en parkeren is gratis www.winkelcentrumkronenburg.nl

Programma ook verspreid in Overbetuwe en Renkum Jeugdland-activiteiten gaan van start

ARNHEM - In de zomervakantie van 12 juli tot en met 24 augustus organiseert Jeugdland voor kinderen tussen vier en twaalf weer vele activiteiten in Arnhem en omgeving.

Alle activiteiten staan vermeld in het Jeugdland Vakantie Paspoort dat via alle basisscholen in Arnhem, Overbetuwe en Renkum onder de kinderen is verspreid. Het paspoort staat helemaal vol met afwisselende activiteiten. Verder is het paspoort als busabonnement te gebruiken. Voor de prijs van 5,55 euro zijn buszegels te koop bij diverse voorverkoopadressen, waarmee de hele zomervakantie met de bus door Arnhem, Overbetuwe en Renkum gereisd kan worden.

De Instuif

De instuif (huttenbouwen) komt deze zomer weer in een aantal wijken. De locaties en data staan op www.jeugdland.nl.

Greep uit aanbod

Dagelijks rondleidingen bij diverse Arnhemse instellingen en organisaties zoals Zweefvliegcentrum Terlet, Stal Mansour, en het dierentehuis.
Korting bij activiteiten, onder andere Chimpie Champ, Spelerij / Uitvinderij, Sunflower Ranch, Midgetgolf Duno, kasteel Doorwerth en Burgers Zoo.
Musea in en rond Arnhem zoals het Airborne Museum, Openluchtmuseum, Gelders Geologisch Museum, Het Tegelmuseum en het Museum Arnhem.

Creatieve activiteiten zoals naaicafé, kinderkeramiek, dansen en mangatekenen.

Vele sporten met onder andere duiken, sportinstuif, mountainnetwork, zwemmen en skaten.

Jeugdland komt tot stand door een samenwerking van de stichting Jeugdland, stichting Rijnstad, Sportbedrijf Arnhem en stichting Kinderopvang Arnhem en Regio (SKAR). "Bel voor meer informatie met Jeugdland, telefoon 026 4422062 of kijk op www.jeugdland.nl."

Jeugdland Instuif komt naar Arnhemse wijken

ARNHEM - De Instuif komt naar verschillende wijken in Arnhem! Er is voor iedereen van vier tot en met twaalf jaar wel wat leuks te doen. Kinderen kunnen hun eigen hut bouwen en deze net zo mooi maken als ze zelf willen. Als hij klaar is, kunnen ze er lekker mee en in spelen. In de creatieve werkplaats kan er geknutseld en geschminkt worden en op het podium kan er opgetreden worden.

"We adviseren om oude kleren aan te doen en een hamer mee te nemen. Kinderen hoeven niet persé een hele week te komen, een dag of een aantal dagen mag ook."

De Instuif komt in de volgende wijken:

De Laar, Venlosingel bij de sporthal op 14 tot en met 18 juli; van 10.00 tot 16.00 uur, maandag vanaf 12.30 en vrijdag tot 13.00 uur.

Geitenkamp, Rosendaalsweg 515 op 23 tot en met 25 juli van 10.30 tot 15.30 uur.

Malburgen, Olympus College, Olympus 10 op 11 tot en met 13 augustus van 11.00 tot 16.00 uur.

Schuytgraaf, Marasingel 16, naast de Hema op 18 tot en met 22 augustus van 10.00 tot 16.00 uur, maandag vanaf 12.30 en vrijdag tot 13.00 uur.

Jeugdland komt tot stand door een samenwerking van Jeugdland, stichting Rijnstad, Sportbedrijf Arnhem en stichting Kinderopvang Arnhem en Regio (SKAR). "Bel voor meer informatie met Jeugdland, telefoon 026 4422062 of kijk op www.jeugdland.nl."

Expositie Spiegels van de ziel

ARNHEM - Tot en met zondag 14 september is er een grote zomertentoonstelling te zien in de Walburgis in Arnhem, genaamd Spiegels van de ziel.

Een aantal kunstenaars, werkzaam bij Kunstportaal en Atelier23 te Arnhem zal werk tonen.

Kunstportaal en Atelier23 bieden aan creatief begaafde mensen met ondersteuning de mogelijkheid zich op allerlei wijzen te uiten. Dat gaat van schilderijen, tekeningen tot beeldhouwwerk en grafisch werk.

Sommige van deze kunstenaars hebben door een ziekte of ongeval hun beperkingen in het zich mondeling uiten. Het maken van kunstwerken vormt dan een uitlaatklep die iets van de roerselen der ziel laat zien. Dat levert aangrijpende beelden op.

Daarnaast is er een overzichtstentoonstelling te zien van de Arnhemse keramiste Marion Askjaer Veld. Het zijn beelden van hoofden, vaak in zich zelf gekeerd, verstild. Sommigen herinneren aan beelden uit de Incabeschaving of aan hindoeïstische beelden. In hun verstilling komen ze tot leven en laten iets zien van de rijke innerlijke wereld: Spiegels van de ziel.

De tentoonstelling is geopend van donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Elke zondagmiddag om 15.00 uur is er een concert of andere bijzondere activiteit. De toegang is vrij. Meer informatie staat op www.walburgisarnhem.nl.

Gilde Arnhem wandelt door De Geitenkamp

ARNHEM - Gilde Stadswandeling Arnhem wandelt op zondag 13 juli door de Geitenkamp. Startpunt is om 14.00 uur bij Hoogte 80, bij de hoek Zaslaan en Merelstraat. De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Deelname kost drie euro vijftig per persoon.

In 1918 kocht de gemeente Arnhem de stukken grond rondom de boerderijen 'De Schuttersberg' en 'De Geitenkamp'. Hiermee hoopte ze in één klap een einde te kunnen maken aan de enorme woningnood die er heerste. Deze 'oostelijke voorstad' moest een geheel zelfstandige arbeiderswijk worden met eigen voorzieningen als scholen, kerken, een marktplein met winkels en bovenal ook veel groen: een tuindorp.

In tien jaar tijd werd er een wijk met tweeduizend woningen uit de grond gestampt. Het werd een in monumentale stijl opgetrokken arbeiderswijk met een uniek karakter, helaas met iets minder groen dan gepland was. Met huisjes die tegenwoordig in het openluchtmuseum zouden kunnen staan. Een beschermd stadsgezicht, een nostalgische wijk om in te wandelen.

De wandeling start bij Hoogte 80. We komen langs de boerderijachtige huizen van de Schaepmanlaan, een deel van de wijk waar het gelukt is de tuindorp gedachte te realiseren. Op het Schuttersberg plein woonde vroeger de bekende Arnhemse schrijver Koos van Zomeren die de roman 'De man op de Middenweg' schreef. Afdalend in de wijk bereiken we het knusse Marktplein, hart van de Geitenbult. Via de poort naar de Kolstraat en bij de vijver staan we stil bij het herinneringsteken ter herdenking van de slachtoffers van de tweede wereldoorlog in de wijk Geitenkamp. Ook De Witte School, het badhuis en de Middenweg ontbreken niet op het programma. In de Dr. Kuyperstraat wordt duidelijk dat de verzuiling van de twintigste eeuw in deze wijk heel 'tastbaar' werd ingemetseld. Het stadsgezicht van De Geitenkamp geniet sinds 2008 rijksbescherming, vanwege het bijzondere stedenbouwkundige en cultuurhistorische karakter.

Meer informatie staat op www.wandeleninarnhem.nl.

Zomerverkoop bij het Vincentrum

ARNHEM - Zo vlak voor de vakantie biedt Het Vincentrum de mogelijkheid om wel heel goedkoop aan kleding en spulletjes te komen. De winkel gaat op z'n kop, want er moeten zoveel mogelijk artikelen worden verkocht.

"Deze zomerverkoop is alleen op zaterdag 12 juli van 10.00 tot 14.00 uur in onze winkel, maar er is ook een speciale buitenverkoop op ons als een gezellige markt ingerichte voorplein aan de Rosendaalseweg 758. Kleding en schoeisel: alles voor één euro. Alle overige artikelen voor de halve prijs.

Het Vincentrum is een stichting die volledig wordt gerund door ongeveer zestig vrijwilligers en biedt artikelen aan als tweedehands kleding, kleinmeubelen, huisraad, boeken, cd's, dvd's, huishoudelijke apparaten, tv's, spelletjes, huisdecoratie en veel meer. Het is ingezameld om voor een schappelijke prijs te worden verkocht. De opbrengst komt vrijwel geheel ten goede aan goede doelen: met name kleinschalige projecten in derde wereldlanden, achterstandsgebieden in Oost-Europa en arme rurale gebieden in Zuid-Amerika.

Ook projecten in Nederland komen voor ondersteuning in aanmerking, zoals Ome Joop's Tour. De verkoop is voor iedereen toegankelijk. Help Het Vincentrum van de spullen af en steun een goed doel. Meer informatie staat op www.vincentrum-arnhem.nl.

Start cursus 'Eerste hulp bij kinderongevallen'

ARNHEM - Ondanks alle aandacht voor ongevallenpreventie vormen kinderen onder de vijf jaar nog steeds de grootste risicogroep als het gaat om ongelukken in en rond het huis. Jaarlijks komen ruim vijftigduizend kleine kinderen terecht in het ziekenhuis als gevolg van een ongeval. Voor ouders van kinderen organiseert Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland daarom de cursus 'Eerste hulp bij kinderongevallen'.

Deze cursus voldoet aan de eindtermen van het Oranje Kruis en deelnemers ontvangen een geregistreerd certificaat. Sinds 1 januari 2010 zijn gastouders volgens de nieuwe Wet Kinderopvang verplicht hiervan in het bezit te zijn.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan overal gebeuren: thuis, op straat of op bezoek bij oma. Bleekmiddel lijkt net limonade. Een knikker ziet eruit als een snoepje. Een ruk aan het tafelkleed en de theepot komt in beweging. Direct na een ongeval is het van groot belang dat de juiste hulp wordt gegeven. Tijdens de vier bijeenkomsten die gegeven worden door een ervaren verpleegkundige wordt geleerd hoe snel en op een goede manier gereageerd kan worden en hoe ongelukken voorkomen kunnen worden. Er wordt gebruik gemaakt van speciale oefenpoppen. Medische kennis is niet vereist om aan de cursus deel te nemen.

Met deze cursus kan de cursist een geregistreerd certificaat 'Eerste Hulp aan Kinderen' van het Oranje Kruis behalen. Dit is verplicht voor gastouders. De extra kosten voor dit certificaat bedragen 12,95 euro.

Bij voldoende belangstelling start op dinsdag 30 september de cursus 'Eerste hulp bij kinderongevallen' in het gebouw aan de Ginnekenstraat 10 in Arnhem. Deze cursus van vier bijeenkomsten is speciaal bedoeld voor ouders en verzorgers van kinderen tussen nul en tien jaar. De bijeenkomsten duren van 20.00 tot 22.00 uur.

Informatie en inschrijving kan via de website www.stmg.nl. Voor meer informatie kan men bellen met het Cursusbureau, telefoon (026) 3761515 van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Biologische Tuinderij start met groentepakketten

ARNHEM - Vanaf september start Biologische Tuinderij Klein Broekhuizen met groentepakketten. De pakketten zijn gevuld met verse, biologische groente van eigen land of uit de regio.

Wekelijks kunnen mensen een groentepakket afhalen bij verscheidene afhaalpunten in onder andere Arnhem, Dieren, Doetinchem en Wehl.

'Het groentepakket is een mooie manier om onze groente direct aan de consument te leveren. De sla wordt 's ochtends gesneden en direct in het pakket gedaan. Heerlijk vers dus", aldus medewerker Yvo van Klein Broekhuizen.

Klein Broekhuizen uit Wehl teelt al bijna vijftien jaar biologische groente en aardappelen, voor natuurvoedings- en boerderijwinkels en supermarkten in de regio, maar ook voor de groothandel. Meer informatie staat op www.kleinbroekhuizen.nl.

Natuur als inspiratiebron

ARNHEM - Uitvinders en kunstenaars zoals schilders, schrijvers en beeldhouwers gebruiken de natuur als bron voor hun werk. De natuur met alle verschillende levensvormen en kleuren biedt veel, ook voor jou.

Er is een enorm scala aan kleuren, vormen, geuren en materialen. De omgeving kan nat of droog zijn en warm of koud. Dit alles heeft meer impact op je stemming en gevoel dan je denkt.

Je ziet die rijke verscheidenheid in de Heemtuin. Inspiratie begint met verwondering en je openstellen voor de verschillende levensvormen om je heen.

Heemtuingidsen van IVN Arnhem staan zondagmiddag 13 juli om 14.00 uur voor je klaar in de Heemtuin bij Natuurcentrum Presikhaaf aan de Ruitenberglaan 4 te Arnhem om je te laten ervaren hoe de natuur je kan inspireren. Deelname is gratis en de duur van de rondleiding is ongeveer twee uur. Meer activiteiten van IVN Arnhem staan op www.ivn.nl/arnhem.

Zomerdiensten in Waalse kerk

ARNHEM - Gedurende de zomermaanden organiseert de Waalse Kerk geen eigen diensten, maar doet dit in samenwerking met de Doopsgezinde gemeente, de Parkstraatgemeente en de Nederlandse Protestantenbond (NPB).

De locatie is de Waalse kerk (20 en 27 juli), de Parkstraatkerk (3 en 10 augustus) en de Eusebiuskerk (17 augustus). De aanvangstijd is 10.15 uur, met één uitzondering: op de vierde zondag van juli (27 juli) vieren we op de 'Waalse' tijd, om 17.00 uur. In deze dienst gaat dominee Liesbeth van Hilten-Matthijsen voor.

In augustus draagt de Waalse gemeente de verantwoordelijkheid voor de afsluitende kerkdienst van de serie gezamenlijke diensten. Deze dienst wordt gehouden in de Eusebiuskerk op 17 augustus om 10.15 uur en voorganger is dominee Henk Spoelstra uit Oss.

De eerstvolgende tweetalige dienst is op zondag 28 september om 17.00 uur.

Zomervakantie in Nederlands Watermuseum

ARNHEM - De zomervakantie staat weer voor de deur en dat betekent dat het Nederlands Watermuseum weer allerlei leuke activiteiten in petto heeft.

In het kader van het tienjarig jubileum konden de jeugdige museumbezoekers laten weten, welke vakantieactiviteit van de afgelopen tien jaar zij het leukst vonden en graag nog eens wilden doen deze zomervakantie. De stemmen zijn geteld en de uitslag is bekend!

Tijdens de zomervakantie (tot en met 31 augustus) zullen de volgende activiteiten plaatsvinden:

Voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar shampoo maken (5 tot en met 20 juli), toverdrank maken (21 juli tot en met 10 augustus) en Willie Wortel Waterlab (11 tot en met 31 augustus). De activiteiten zijn dagelijks van 10.30 tot 16.00 uur. De kosten: zijn een entreekaartje plus anderhalve euro. Wie in juli alvast een kaartje voor alledrie activiteiten, betaalt één euro per activiteit.

Kinderen jonger dan zes jaar kunnen de gehele zomervakantie dagelijks hun eigen mooiste vis van de zee knutselen en een speurtocht doen. De kosten hiervoor bedragen een euro plus een entreekaartje.

Het Nederlands Watermuseum is een uniek doe-museum over alle aspecten van zoet water in het dagelijkse leven. Het museum is tot en met 31 augustus iedere dag open van 10.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie over het museum en een uitgebreide routebeschrijving staan op www.watermuseum.nl.

Optreden muziekgroep Yentl Flavour in Walburgis

ARNHEM - Zondag 13 juli om 15.00 uur treedt de muziekgroep Yentl Flavour op in de Walburgis in Arnhem.

Yentl Flavour brengt repertoire uit de Jiddische muziek, volksmuziek uit andere windstreken, klassieke muziek en eigen werk. Het trio, Yentl bestaat uit Anna Maria Roos(zang), Cornelie Wannee (viool) en Allert van der Heijden (gitaar en.percussie).

De groep wil het publiek laten delen in het plezier en de vitaliteit van deze muziek. De sfeer is van de groep is yentl (Jiddisch voor vriendelijk, blij). Optredens zijn ontspannen met een levendige afwisseling van zang en instrumentele nummers. De nummers variëren van melancholiek tot pittig up-tempo. De drie hebben elkaar gevonden in een gedeeld gevoel van bezieling in de volksmuziek.

Daarnaast is er de zomertentoonstelling te zien met werken van verschillende kunstenaars onder de titel Spiegels van de ziel. Ook de Schatkamer is open ter bezichtiging.

Toegang tot concert en tentoonstelling is vrij. Voor het concert wordt bij de uitgang een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Dichters lezen voor op festival

ARNHEM - Dichter Menno Wieringa droeg afgelopen zaterdag zijn gedicht 'Schildering' voor tijdens het Immerloo Park Festival. Ook Ed Bruinvis, Louis Verhaar en Joep Everts lazen hun gedicht voor. Laurien Zwarts deed dit namens haar vader Piet Taal.

De vijf gedichten zijn uitgekozen voor het Poëziepad Immerloopark dat op 21 maart 2015 wordt geopend. Daar hoort ook het geselecteerde werk bij van Loek Klinkhamer, Hilde Wijnen, Marlies Wouters, Sjef Welling en Jibbe Willems.

Arnhemse kunstenaars kunnen nog tot 15 september een schetsplan indienen voor de presentatie van de gedichten in het Immerloopark. Op 21 maart 2015 wordt het Poëziepad Immerloopark geopend. Dan zijn her en der in het park de tien gedichten te bewonderen.

Inzenden kan naar gedichtenpad@immerloopark.nl

Dansbingo in De Gaanderij

ARNHEM - Op zaterdag 26 juli is er weer een gezellige dansbingomiddag in De Gaanderij.

Op deze middag zijn er vele leuke prijzen te winnen en de deelnemer kantussendoor ook een dansje wagen. Iedereen is welkom. De deuren gaan om 13.30 open en de bingo duurt van 14.00 tot 17.00. De kosten per plankje zijn drie euro en vijf lootjes kosten een euro. De muziek word verzorgd door One step today. De Gaanderij ligt aan het Driemondplein 1 in Arnhem; telefoon 026 3810265.

Van Hank The Knife tot Shaking Godspeed en Knarsetand Zomereditie Spijkerrok op zaterdag 19 juli

ARNHEM - Spijkerrok, hoe klein ook begonnen in een Arnhems studentenhuis, is inmiddels een gewaardeerde en gevestigde naam geworden in onze stad. Op zaterdag 19 juli vindt de twaalfde zomereditie plaats op Vrijstaat Thialf, het voormalige publieke zwembad in het Spijkerkwartier. Nieuwe eetkraampjes, een beetje theater, de kids vermaken zich uitstekend en de programmering belooft veel.

Niet eerder was de programmering van Spijkerrok zo afwisselend als dit jaar. Voor de eerste keer in de historie van het festival treedt de nummer één van Arnhems muzikale canon op: de legendes van Hank The Knife, deze keer als The Silver Cadillacs. Andere grote namen zijn Knarsetand, een tienkoppige band met deels Arnhemse roots, die een zekerheidje lijken voor Lowlands 2015. Latin, ska, rock, reggae, gypsy, Balkan, dubstep, drum 'n bass: alles zit in deze enorm vette live act.

De derde grote naam schiet weer een andere richting op: vuige rock van Shaking Godspeed, alweer een band die tegenwoordig vanuit Arnhem opereert. Dat de voorgaande bands al grote festivals speelden als het Amsterdam Dabce Event, het Hongaarse Sziget en – uiteraard – bij DWDD is geen verrassing. Naast deze drie namen komen er vier singer-songwriters en Alaskans en Dr. Duval, twee kleinere bands uit Arnhem en Bennekom. Tot slot is er hilarisch campertheater van Jerry's Special. Oordopjes voor de kids…

Spijkerrok vindt vanaf 14:30 plaats op Vrijstaat Thialf en duurt tot 00:30 uur. Meer informatie (ook over de ticketverkoop) staat op www.spijkerrok.com of via Spijkerrok Arnhem op facebook.

Adopteer een zonnepaneel

ARNHEM - Op zuivelboerderij IJsseloord kunnen tweehonderd zonnepanelen. Zo kan de boerderij in haar eigen energiebehoefte voorzien. Wil jij daarmee helpen? Adopteer dan een zonnepaneel.

Dit kost je 250 euro. Vijf jaar lang krijg je daar ieder jaar voor 62 euro aan producten voor terug. Dat is een opbrengst van 310 euro. Uit welke producten kun je kiezen? De boerderij verkoopt melk, karnemelk, yoghurt, kaas en vlees.

Wil je meewerken aan duurzame energieproductie in Arnhem en omgeving? Koop dan een paneel
en geniet van Arnhemse zuivel en vlees. Als extra voordeel ontvang je het lidmaatschap van Rijn
en IJssel Energie Coöperatie. Daarmee kun je korting krijgen op energiebesparingsproducten en
ledlampen. Meer informatie staat op www.rijnenijsselenergie.nl/samen/zuivelboerderij-ijsseloord.

Naschoolse activiteiten in MFC Presikhaven

ARNHEM - Kinderen van de AMG Schmidtschool en de OLV Lourdesschool hebben het afgelopen schooljaar deelgenomen aan ruim vijftig naschoolse activiteiten.

Naschoolse activiteiten vinden plaats na schooltijd en bieden kinderen series van activiteiten op het gebied van kunst en cultuur, sport, techniek, ict of natuur- en milieu. De lessen worden verzorgd door professionele vakkrachten.

Alle series bestaan uit minimaal vijf en maximaal tien bijeenkomsten en worden afgesloten met een presentatie voor ouders en/of schoolgenoten. Ook het nieuwe schooljaar kunnen kinderen zich weer inschrijven. Extra aandacht wordt er besteed aan het bevorderen van sociale competenties (samenwerken) en het vergroten van de woordenschat.

Veiligheids- en antidiefstaltraining voor ondernemers in Kronenburg

ARNHEM - Winkelcentrum Kronenburg is een mooi, gezellig winkelcentrum waar men op een prettige wijze kan winkelen. Dat lijkt heel normaal, maar dat gevoel van 'veilig winkelen' komt niet vanzelf. Winkeliers en het personeel krijgen regelmatig te maken met diefstal en onbehagelijke situaties. Als het personeel daar juist mee om weet te gaan, zal dit voor de klant geen overlast geven en dat maakt een winkelcentrum tot een behaaglijke en prettige omgeving.

Ongeveer zestig winkeliers hebben in drie avonden een cursus gevolgd die is georganiseerd door de winkeliersvereniging. Ook de eigenaresse van het winkelcentrum, Wereldhave, heeft de landelijk hoog aangeschreven cursus mede mogelijk gemaakt. Het is opmerkelijk en uiteraard een erg goed teken dat zoveel winkeliers enthousiast deel hebben genomen. Hiervoor hebben ze ook 'huiswerk' moeten doen, door dagelijkse situaties te noteren om in de training te bespreken.

De cursus was volledig gericht op de praktijksituaties van alledag, met medewerking van acteurs, bewaking, en politie. Hoe ga je om met klanten die bewust of onbewust voor onrust zorgen in een winkel? Hoe help je als medewerker of winkeleigenaar een klant die emotioneel uit balans is en niet meer rationeel aanspreekbaar blijkt weer te kalmeren?

De winkeliers hebben geoefend met de acteurs en veel opgestoken van de tips van de medecursisten. Ook onderling zijn namelijk belangrijke tips en ervaringen uitgewisseld. Al met al maakt dit initiatief dat de winkelende bezoeker nu, maar ook in de toekomst, veilig en comfortabel kan winkelen op Winkelcentrum Kronenburg.

Pilates training in studio Pitonyasa

ARNHEM - In studio Pitonyasa wordt Pilates gedoceerd zoals deze oorspronkelijk bedoeld is, als een bewegingsleer. Zolang de training duurt, zolang blijft u ook in beweging. Tijdens de bewegingen, die gecontroleerd, precies, gecoördineerd vanuit het centrum, en vloeiend zijn, leert u ook nog eens op de juiste manier te ademen.

Sommige oefeningen 'leven' op deze ademhaling. Natuurlijk u zelf ook. Het beoefenen van Pilates moet vooral leuk zijn. Ondanks het feit dat er serieus getraind wordt, komt de nodige humor echt wel voorbij. Lachen activeert onder andere de buikspieren en juist deze spieren beheersen een groot deel van het zogenoemde power house, het krachtcentrum van het lichaam van waaruit alle bewegingen worden begonnen en beëindigd. Eigenlijk een heel eenvoudig gegeven dus.

Pilates kan in principe beoefend worden door iedereen vanaf achttien jaar en ouder volgens het lesrooster dat u kunt vinden op de website: www.pitonyasa.com. Voor kinderen tot achttien jaar is het raadzaam eerst contact op te nemen met de studio zodat er een groep gevormd kan worden buiten de reguliere lessen om. Zwangere vrouwen die bekend zijn met Pilates kunnen de eerste drie maanden (tot vijftien weken) en afhankelijk van hoe men zich voelt, gewoon meedoen met de reguliere groepslessen. Daarna is het raadzaam, maar niet verplicht, over te gaan op solosessies.

De studio is gevestigd aan de Apeldoornseweg 53 in Arnhem. "Neem gerust contact op met Sandra Pagano voor aanvullende informatie. Telefoon (06) 18960250. Email: pagano.sandra@pitonyasa.com."

7 / 24

9 / 24