GN Lingewaard

17 september 2014

GN Lingewaard 17 september 2014


Rugby niets voor jou? Heb je het weleens geprobeerd dan?

Foto: Robert Kuster

BEMMEL - Rugby is een sport voor iedereen en is daarom ook een van de snelst groeiende sporten van Nederland. Ook bij Rugby Club Betuwe in Bemmel zien we een snelle groei, vooral onder de jeugd (zes tot achttien jaar) maar ook onder de senioren merken we dat de sport steeds populairder wordt.

Rugby is een sport waar echt alles in zit: snelheid, behendigheid, respect, kracht, contact et cetera. Mede hierdoor is er voor iedereen een passende rol op het rugbyveld: de snelle behendige speler, de grote gespierde speler maar ook de zware wat tragere mensen die graag contact maken met de tegenstander.

Omdat rugby nog niet heel bekend is in de omgeving, nodigen we jou graag uit eens mee te trainen en aansluitend een wedstrijd te bekijken. Dit kan zondag 21 september op ons veld gelegen achter het OBC in Bemmel aan het Drieske 5.

11.00 uur verzamelen met een kopje koffie / thee of een glaasje ranja,

11.30 uur start introductietraining (stevig shirt, korte broek en evtentueel voetbalschoenen), iedereen wordt in zijn eigen leeftijdscategorie ingedeeld.

12.30 uur napraten onder het genot van een lekker drankje en een broodje

13.30 uur kick off: Rc Betuwe - Dragons

Tijdens de wedstrijd kun je direct zien wat er zojuist getraind is en krijg je een duidelijk beeld over wat rugby is en hoe het gespeeld wordt."Wil jij ook geheel vrijblijvend een keertje mee trainen, kom dan zondag 21 september rond 11.00 uur naar de club." Extra informatie staat op www.rugbyclubbetuwe.nl.

Doornenburg telt af naar kermis en schuttersfeesten

DOORNENBURG - Van zaterdag 20 tot en met dinsdag 23 september houdt schutterij Gijsbrecht van Aemstel de jaarlijkse kermis en schuttersfeesten. Het is een feest dat heel diep geworteld zit in de Doornenburgse gemeenschap. Een feest voor jong en oud waarbij tradities in eren worden gehouden.

Op zaterdag om 14.00 uur worden de vlaggen gehesen bij het Schuttersgebouw. Vervolgens marcheren harmonie en schutterij naar de schietweide aan de Pannerdenseweg. Daar wordt onder de leden geschoten op de houten vogel. De romp van de houten vogel is voorbehouden aan de koningskandidaten. Na de inhuldiging is het feest in het Schuttersgebouw met Commercial Break.

Zondag om 10.00 uur is een Eucharistieviering in de r.k.-kerk. Na afloop is in de kerktuin de muzikale vendelhulde. 's Avonds is er een schuttersfeest in het Schuttersgebouw.

Op maandag wordt eerst om 9.00 uur een Eucharistieviering. Aansluitend vindt de kranslegging plaats bij het kruisbeeld aan de Kerkstraat/Kasteelsepad. Vanaf 10.15 uur worden in de voorburcht van kasteel De Doornenburg de jubilarissen gehuldigd. De jubilarissen zijn Wim Knuiman, Wim Scholten, Tonny Peer, Bart Claassen, Theo Thijssen, Hans Lukassen, Henk Janssen en Henk Roelofs.

Aansluitend wordt voor de 31ste keer De Gijsbrecht uitgereikt. Vervolgens verplaatsen de schuttersfeesten zich richting het Schuttersgebouw.

Op kermisdinsdag krijgt het koningspaar een muzikale vendelhulde en een gouden ring aangeboden. Na een rondrit door het dorp wordt het koningspaar in het Schuttersgebouw feestelijk onthaald met aansluitend een feestmiddag. 's Avonds brengen de aspirant vendeliers een vendelhulde in het Schuttersgebouw.

Meer informatie staat op www.schutterijdoornenburg.nl en op de facebookpagina van schutterij Doornenburg.

Pijnlijk-geestig: Denk aan mij van Huissense Hetty Heyting

HUISSEN - Over een paar weken speelt Theatergroep Koperen Kees uit Huissen het theaterstuk 'Denk aan Mij', geschreven door de uit Huissen afkomstige Hetty Heyting. Een pijnlijk geestige reality-komedie, die zich afspeelt in Frankrijk.

Je ex-man nodigt je uit, in het oude vertrouwde vakantiehuis in Frankrijk. Je zit nu zo goed in je vel, dat je gaat. Maar er komen nog drie andere ex-vrouwen opdagen. De vier totaal verschillende vrouwen raken verwikkeld in een schaamteloos conflict vol hilarische rivaliteit en typische wijven-streken. Het uitje met weemoedige herinneringen blijkt al gauw een confronterende nachtmerrie. Er laait van alles op: hormonen, jaloezie, wraak, hebzucht, spijt en vooral: de ontluisterende waarheid. Hij heeft het weer voor elkaar! Maar waar blijft ie eigenlijk?

(Regie: Erwin Teering. Spel: Hannie Bouman, Heidi Drenth, Lois Straatman en Anne Coppens.)

De première is op vrijdag 3 oktober om 20.00 uur in Theater Kees, Kampstuk 23 in Huissen. De volgende voorstellingen zijn op 4, 10, 11, 12 (matinee) en 18 oktober. Aanvang 20.00 uur, de matinee begint om 14.00 uur. Kaarten zijn te bestellen op de vernieuwde website www.theater-kees.nl voor 8.50 euro per stuk. Voor info kan men bellen met 026 3252083.

HUISSEN - Volgende week komt er een special over de Huissense Kermis bij hét Gemeente Nieuws.

Wil je als vereniging, stichting of fervent kermisvierder ook iets vertellen over het Vleiskeure, de kermis of iets uit de oude doos?

Er mag een bericht ingezonden worden van maximaal 250 woorden met een liggende foto. De inzendtermijn voor de redactie sluit op vrijdag 19 september om 12.00 uur.

Vrouwenvereniging Medos Gendt

GENDT - De vakantie is al weer achter de rug en het nieuwe seizoen gaat weer beginnen. De Vrouwenvereniging heeft, net als vorige jaren weer geprobeerd om een leuk jaarprogramma in elkaar te zetten. De programmaboekjes worden door de wijkleidsters bij de leden bezorgd.De eerste bijeenkomst wordt gehouden op woensdag 24 september bij zaal De Klok aan de Markt 1 in Gendt.

Er kan op deze openingsavond weer lekker bijgepraat worden onder het genot van een hapje en een drankje. Deze avond wordt verzorgd door de 'Senioras' het komische zangduo Trijnie en Coby.

Vrouwenvereniging 'Medos' houdt één keer per maand een avond voor alle leden. Dit zijn culturele-, informatieve- maar ook creatieve- en ontspanningsavonden.


Ook is er een aantal openbare avonden waar ook niet-leden welkom zijn. De kosten voor niet-leden bedragen inclusief koffie zes euro. Deze avonden worden in hét Gemeente Neuws bekendgemaakt onder de rubriek 'Agenda'.

Verder gaat de vereniging twee keer per jaar een leuk uitstapje maken wat door de leden altijd zeer op prijs wordt gesteld.


"Lijkt het u leuk om eens nader kennis te komen maken met onze vereniging kom dan naar één van onze avonden om te kijken en te luisteren hoe zo'n avond er uit ziet. Voor meer informatie kunt u ook telefonisch kontakt opnemen met één van onze bestuursleden, telefoon 0481 421038."

IKC De Tichelaar start met tabletonderwijs

GENDT - Integraal (Jenaplan) Kind Centrum De Tichelaar in Gendt start vanaf volgende week met tabletonderwijs in de groepen zeven en acht. In navolging van een groeiende groep basisscholen in Nederland gaat nu ook De Tichelaar werken met Snappet tabletonderwijs.

Er wordt gestart met de vakken rekenen en studievaardigheden. De verwachtingen zijn hooggespannen na de vele positieve ervaringen van scholen die al eerder de overstap maakten. Kinderen krijgen ieder een eigen tablet en volgen op een eigentijdse wijze gestructureerde lessen waarbij de leerkracht een centrale rol blijft spelen.

Voorop staat dat ieder kind echt op zijn of haar niveau werkt en uitgedaagd wordt. Daarnaast zorgt het systeem dat kinderen steeds directe feedback krijgen op datgene wat ze doen. De leerkracht blijft constant actueel zicht houden op de voortgang en prestaties van de kinderen en heeft optimale mogelijkheden om kinderen te ondersteunen of verder te helpen. De Tichelaar sluit niet uit dat na de eerste pilot meerdere vakken middels Snappet tabletonderwijs zullen worden vormgegeven. Kijk voor meer informatie op www.snappet.org.

Daarnaast start De Tichelaar, in samenwerking met bibliotheek Lingewaard, met een eigen bibliotheek op school in het hart van het gebouw. Onder leiding van de leescoordinator van het IKC en ondersteuning van medewerksters van de bibliotheek zal er nadrukkelijk aandacht zijn voor enerzijds een rijke voorraad van actuele boeken en het plezier van lezen. Op maandag 29 september zal de bibliotheek feestelijk geopend worden samen met alle kinderen.

Badmintonclub Gendt zoekt nieuwe leden

GENDT - Omdat trainster en topbadmintonster Selena Piek vanaf dit seizoen competitie gaat spelen in Denemarken moest Badmintonvereniging Gendt op zoek naar een nieuwe trainer. Gelukkig is het bestuur er toch in geslaagd net op een tijd een nieuwe aan te trekken. Ook deze keer weer een topbadmintonner uit de Nedelandse badmintonschool: Rubin Jille, voormalig Nederlands jeugdkampioen.

Badmintonvereniging Gendt kan nog steeds nieuwe leden gebruiken en roept dan ook iedereen op die interesse heeft eens een keer te komen kijken. Wij badmintonnen in Sporthal Walburgen. "Badminton is een sport voor jong en oud, ons jongste lid is zeven jaar terwijl ons oudste spelend lid 71 jaar is."

Voor een ieder is er de mogelijkheid om twee keer vrijblijvend mee te trainen/spelen zodat men kan beoordelen of het iets voor hem of haar is. Er zijn verschillende mogelijkheden om te komen spelen: als recreant zonder training, gewoon een avondje lekker spelen of wat wij bij niet geoefende badmintonners aanbevelen starten met training waarbij er elke week eerst een training van een uur wordt gevolgd waarna aansluitend er de mogelijkheid bestaat met de andere spelers wat wedstrijden te spelen. Tevens is er een competitieteam, dat landelijk speelt.

Op woensdagavond (vanaf achttien jaar) is iedereen welkom vanaf 20:00 tot 22:30 uur. Ook de jeugd heeft elke week training, waarbij aansluitend nog wedstrijdjes gespeeld worden. De trainingstijden voor de jeugd zijn op dinsdagavond van 18:00 tot 19:00 voor leeftijdscategorie zes tot en met twaalf jaar, en van 18:30 tot 19:30 voor leeftijdscategorie dertien tot en met achttien jaar.

Meer informatie staat op www.bcgendt.nl. Men kan ook contact opnemen met Han Kuster 0481 424641.

Succesvolle kerstmarkt 2013 smaakt naar meer!

BEMMEL - Na een succesvolle kerstmarkt 2013 is een enthousiaste groep mensen in dit voorjaar al weer gestart met de voorbereidingen voor de kerstmarkt 2014. Het lijkt misschien wat vroeg, maar niets is minder waar. De kerstmarkt wordt dit jaar gehouden op zondag 14 december. Vanwege het succes van vorig jaar en de vele complimenten van zowel de kraamhouders als bezoekers en ondernemers, zal de opzet dit jaar hetzelfde zijn.

"Die dag verwachten we in het centrum van Bemmel weer circa honderd kramen van particulieren, bedrijven, hobbyisten, goede doelen en verenigingen. Het aanbod: kerstmisgerelateerde en winterse artikelen, kunst, ambachten en nog veel meer. De straten en het plein worden aangekleed met kerstbomen, lichtjes en vuurkorven. Natuurlijk is er ook muziek en zullen verschillende koren liederen in kerstsfeer ten gehore brengen.

Naast de traditionele kraampjes zal kasteel De Kinkelenburg weer in het teken staan van kunst en zal op de markt weer de succesvolle proeverij Proef Bemmel worden gehouden. De ondernemers staan al te popelen om er een groot succes van te maken.

De kerstmarkt 2014 is beslist weer een aanrader en wie slim is, noteert 14 december vast in de agenda. "Als u zelf interesse heeft om een of meerdere kraampjes op de kerstmarkt te bemensen dan kunt u zich inschrijven via de website http://kerstmarktbemmel.nl. Daar staat ook alle verdere informatie."

Geslaagde combinatie van schilderkunst en thema WO II

HUISSEN - Zijn naïeve schilderijen kent inmiddels menigeen in onze regio. Cor Melchers is in dat geen onbekende. Enige tijd geleden heeft hij zich, wellicht eenmalig, ook toegelegd op het thema van de Tweede Wereldoorlog. Dat staat ver weg van het poëtische karakter van zijn schilderkunst, maar hij is er op een bijzondere wijze in geslaagd zes schilderijen te maken. Met behoud van zijn stijl heeft hij spraakmakende impressies uit de Betuwe op het doek vastgelegd.

Op zondag 7 september is de gehele serie aangeboden aan het Exoduscomité. Plaats van overdracht was natuurlijk het Dominicanenklooster in Huissen, dat in 1944 fungeerde als toevluchtsoord.

De aanwezigen waardeerden de schilderijen en het Exoduscomité heeft setjes ansichtkaarten laten maken van de schilderijen. Hiermee zijn de schilderijen een collectors-item en kan een breed publiek er kennis van nemen.

De kaarten zijn te verkrijgen tijdens activiteiten van het Exoduscomité. De schilderijen worden voor het eerst getoond tijdens de Nederlands-Duitse WO II expositie in Kleve, die vanaf 21 september van start gaat. Meer informatie staat op www.exodushuissen.nl.

TOP film trapt af met Soof

BEMMEL - Die zomer begon zowat in mei, maar inmiddels worden de avonden echt al weer lang en dat betekent dat het TOP filmseizoen weer van start gaat. En hoe: TOP film presenteert: Soof!

Soof nadert de veertig en heeft alles wat ze ooit wilde: leuke kinderen, een klein bedrijfje, lieve man Kasper en een heerlijk huis. Maar toch, haar droomleven is een beetje in een sleur geraakt. Het cateringbedrijfje wil niet echt van de grond komen, de kinderen slokken al haar tijd op en ze kan niet echt rekenen op Kasper, die zijn tijd vooral in zijn eigen werk stopt. Als Soof choreograaf Jim tegen het goddelijke lijf loopt is er meteen een klik. Hij is zeer onder de indruk van haar en haar kookkunsten. Ineens komt alles in een stroomversnelling, maar of ze de grip op haar leven kan houden is maar de vraag.

Aanvang show: 20.00 uur, Foyer open: 19.30 uur. Kaarten voor vijf euro verkrijgbaar bij boekhandel Polman, via www.topbemmel.nl, of aan de kassa op 25 september.

In een Oogopslag Weekendviernigen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

Zaterdag 20 september

19.00 u. HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Communieviering met Pastor Roelofs en het Groot Koor

Zondag 21 september

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Vicaris Pauw, het Gemengd koor Angeren en het koor Cantemus uit Huissen-Zand

10.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Communieviering met Pastor Roelofs en het koor Relight

10.00 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman en het Herenkoor; Kermis Doornenburg.

10.00 u. H. Martinus Gendt, Oecumenisch Viering met Ds. De Bree en Pastor Kallen met het koor Con Spirito

maandag 22 september

09.00 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman en de Schutterij; Kermismaandag

Uitslag De Vriendenkring Huissen

HUISSEN - Zaterdag 13 september werden de laatste duiven vluchten vervlogen. P. van Ooijen en H. Hegeman sluiten vliegseizoen winnend af.

De natoerduiven vlogen vanaf Quievrain en werden om 12.15 uur gelost op een afstand van 231 kilometer. De duiven hadden dit keer de wind op de kop waardoor de snelheid laag was.

Om 15.50 uur draaide P. van Ooijen zijn eerste duif. 2e. E v. Aalten, 3e. C. Vermeulen, 4e. T. Sas, 5e. C. Neijenhuis.

De jonge duiven werden in Troyes gelost op een afstand van 425 kilometer. Ook hier hadden de duiven kopwind. Om 18.00 uur draaide H. Hegeman zijn eerste duif. 2e. E. v. Aalten, 3e. T. Sas.

Bij beide vluchten lag de snelheid rond de zestig kilometer per uur.

Tekenwedstrijd Sjors Sportief & Sjors Creatief

LINGEWAARD - Dit schooljaar gaat Sjors Sportief en Creatief weer van start in gemeente Lingewaard. Hierdoor kunnen basisschoolleerlingen uit groep drie tot en met acht vanaf half oktober kennismaken met activiteiten/cursussen op het gebied van sport en cultuur binnen de gemeente.

De kinderen uit het basisonderwijs mogen het hele schooljaar één (of meerdere) favoriete sport(en) of cultuurvorm(en) uitkiezen, waar zij enkele introductielessen in kunnen volgen bij verenigingen. De meeste introductielessen zijn gratis waardoor kinderen op een laagdrempelige manier de kans krijgen een kijkje in de keuken te nemen bij de sport- of cultuuractiviteit waar zij nieuwsgierig naar zijn.

Tekenwedstrijd

Het project start met een tekenwedstrijd onder de scholen. Vanaf 22 september kan er op www.sjorssportief.nl gestemd worden. De scholen die meedoen aan de tekenwedstrijd hebben hun leerlingen geïnformeerd en gevraagd om te stemmen. Ook buren, familie en vriendjes/vriendinnetjes kunnen meestemmen. De winnende tekening krijgt namelijk een prijs voor de hele klas aangeboden door Laco sportcentrum Bemmel en komt op de voorkant van het nieuwe Sjorsboekje! Stemmen kan tot 26 september 12.00 uur!

De start in oktober vindt plaats in samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard, Gemeente Lingewaard, Sportstimulering Nederland, Laco sportcentrum Bemmel, basisscholen en sport- en cultuurorganisaties van gemeente Lingewaard.

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op 24 september opent de Vrouwenvereniging Haalderen het vijfendertigste seizoen met de jaarvergadering en een gezellig bingoavond.

De avond begint om 20.00 uur in De Tichel. Nieuwe leden zijn welkom.

Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Op maandag 29 september opent het Vrouwen Gilde Doornenburg haar seizoen.

De dames beginnen om 19.00 uur met een viering in de kerk. Om 20.00 is de jaarvergadering in de zaal Kort Oisterijk. Tevens worden er een paar rondjes bingo gespeeld.

Oud papier

DOORNENBURG – Op zaterdag 20 september halen leden van de harmonie Sint-Caecilia te Doornenburg vanaf 08:30 uur het oud papier weer op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Jaarconcert De Leemkuulers

BEMMEL - Na het grote succes van het Internationaal Kapellenfestival Bemmel op 13 juli gaan De Leemkuulers voor het volgende succes: het traditionele jaarconcert!

In zalencentrum De Kolk in Haalderen zullen op zaterdag 27 september om 20.00 uur de mooie Egerländerklanken klinken. Traditionele volksmuziek uit het Egerland vult een groot gedeelte van het programma, maar De Leemkuulers zullen ook experimenteren met andere soorten muziek.

Zo is er een aantal populaire nummers (bijvoorbeeld 'Proud Mary' van Tina Turner) bewerkt voor een Egerländerkapel. In de pauze van dit spetterende concert wordt er weer een loterij georganiseerd met prijzen gesponsord door de Bemmelse ondernemers. Heel wat te beleven op één avond. Komt dat zien!

DOORNENBURG – Op zaterdag 20 september halen leden van de harmonie St. Caecilia te Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op bij uw op. Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Doornenburg - Op maandag 29 september opent het Vrouwen Gilde Doornenburg haar seizoen. De dames beginnen om 19.00 uur met een viering in de kerk. En om 20.00 is de jaardvergadering in de zaal Kort Oisterijk. Tevens worden er een paar rondjes bingo gespeeld.

Studiemiddag 'Roze binnen de KBO, ja natuurlijk!'

LINGEWAARD - Homo-emancipatie is in Nederland al ver gevorderd. Toch stuiten veel roze ouderen nog regelmatig op onbegrip, vooral binnen de katholieke traditie. Homoseksuele ouderen zijn vaak nauwelijks zichtbaar, omdat ze niet voor hun geaardheid uit durven komen.

KBO Gelderland wil graag aandacht besteden aan de acceptatie van homoseksualiteit. Daarom organiseert de KBO op dinsdag 7 oktober een studiemiddag met als thema "Roze binnen de KBO, ja natuurlijk!".
Met een verrassend en afwisselend programma zullen wij de problematiek van de roze ouderen zichtbaar en bespreekbaar maken.

De middag bestaat onder andere uit een bijzondere toneelvoorstelling 'Ik weet het nog heel goed' door theatergroep Gray en een lezing door drs. Kees Scheffers (pastoraal werker en geestelijk verzorger) over roze ouderen, de bijbel, kerken en geloven. De heer Willy Peters zal de middag presenteren en de paneldiscussie leiden die zal plaatsvinden naar aanleiding van de levensverhalen van een aantal lesbische vrouwen en homoseksuele mannen.

De studiemiddag begint om 13.30 uur in Zalencentrum De Valom in Huissen. Het programma eindigt rond 16.00 uur met een hapje en een drankje. Alle geïnteresseerden, zowel leden als niet-leden, kunnen zich aanmelden via: info@kbogelderland.nl. Deelname is gratis, de reiskosten zijn voor eigen rekening.
Meer informatie staat op www.kbogelderland.nl.

De TV uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+) op de website lingewaardlokaal.tv uitzending live.

TV Programmering:

Zondag 12.00 uur Nieuwe Lingewaard Lokaal Info uitzending met nieuws en studiogasten uit de gemeente Lingewaard. Deze uitzending wordt elke dag om 08.00u - 15.00u - 17.30 u - en 22.00u herhaald. De uitzending is ook rechtstreeks te zien via www.lingewaardlokaal.tv. Uitzending live.

En via glasvezel KPN Kanaal 629. UPC kanaal 31.

De Radio programma's zijn te horen op FM 93.6 en kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.

Radio Programmering:

Maandag 20.00 – 22.00u That's Music – presentatie Alfred Danjé. Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu!!

Dinsdag 20.00 – 22.00u Country Shop – presentatie Alex van Beek. In Country-shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop. Er is veel aandacht voor nieuw uitgebrachte albums maar ook het oudere wordt niet vergeten.

Woensdag 20.00 – 22.00u Avondvitaminen – presentatie Carl Witjes. @Live - met wekelijks aandacht voor (minimaal) twee nummers. Rondje Hollands - wekelijks aandacht voor Nederlandse artiesten (zowel Nederlandstalig/Engelstalig). Vitamineplaat. Uit de cloud.

Donderdag 20.00 – 22.00u Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn. De muziek kan wekelijks verschillen maar kent wel een rode draad, bv een oude hitparade, een willekeurig jaar met nieuwsberichten en muziek uit dat jaar, of een programma over een bepaalde muziekstroming zoals Ska, dialect, soul, glitterrock.

Zaterdag 11.00 – 13.00u Hans Verduijn met Muziekdossier Extra. Afwisselend Nederlands of Duits.

07.00 – 09.00 / 15.00 – 17.00u Prettig Weekend gepresenteerd door Louis Carpaij. De radiomaker achter dit programma is de 50 al een tijdje gepasseerd en zijn passie ligt bij de 70's en 80's.

Maar ook in de 60-er jaren is er mooie muziek gemaakt en om niet al te oubollig te klinken, zitten er in Prettig Weekend ook 'n paar 90's in. Kortom de muziek en de gebeurtenissen van vandaag, in het verleden.

Zondag 10.00 u Kerkradio vanuit Eucharistisch centrum Huissen.

Berichten voor TV, radio en Tekst TV kunt u sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv.

Kruisboogmarathon Op de Korrel Bemmel belooft spektakelstuk te worden

BEMMEL - Op zondag 21 september wordt de twintigste Kruisboogmarathon van Op de Korrel Bemmel gehouden. Om 11.00 uur zal het startsein worden gegeven voor een zes uur durend evenement waaraan door een vijftiental schutters zal worden deelgenomen. In die tijd dienen er 250 schoten te worden gelost waarna rond half zes de Gerard Tap Wisseltrofee zal worden uitgereikt aan de gelukkige winnaar.

Het belooft een spektakelstuk te worden omdat de winnaar van verleden jaar Gerrit Kijk in de Vegt uit Dedemsvaart dient te strijden met viervoudig winnaar uit de jaren 2000 t/m 2003, Johan Huibers van schietvereniging Op de Korrel. Johan heeft naar een onderbreking van een aantal jaren de schietsport weer omarmt en gaat onder andere de kruisboog weer ter hand nemen en trachten de wisseltrofee definitief in zijn bezit te krijgen. Of hij daarbij zijn persoonlijke, tevens wedstrijdrecord van 2500 punten zal evenaren is natuurlijk de vraag, maar je weet maar nooit!

Concurrentie zal hij zeker krijgen van tweevoudig winnaar Wim Thüss uit het Liemerse Loo. Wim gaat voor de vijftiende keer mee doen en is daarmede samen met Bart Wolters van schietvereniiging Op de Korrel recordhouder wat betreft het aantal deelnames.

Uit eigen gelederen zijn ook Yvonne Kuster, die naar haar debuut van verleden jaar voornemens is om met de beste mee te strijden, en luchtgeweerschutter Richèl Rensen van de partij.

Ook Tjebbe Kersten uit Huissen behoort al weer voor de twaalfde maal tot de deelnemers.

Excursie Huissen - Kleef in het kader van Exodustentoonstelling

HUISSEN - Op zondag 21 september zal de Exodus WO II-tentoonstelling in het voormalige Kapucijnerklooster in Kleve worden geopend. Hierbij wordt samen gewerkt met de Euregio Rijn-Waal, Stadt Kleve, het Bevrijdingsmuseum en het Exoduscomité.

Voor deze bijzondere boot-wandel-busexcursie is nog een beperkt aantal plaatsten vrij voor lezers van hét Gemeente Nieuws.

Programma

8.15 uur: deelnemers komen bijeen bij het Oorlogsmonument aan het Looveer te Huissen.

Moment van bloemlegging bij het WO II monument.

8.30 uur: vertrek per boot van de firma Kievits over de Rijn naar Millingen.

9.30 uur: aankomst te Millingen en start van de circa 13 kilometer lange wandeltocht naar het Spyckkloster te Kleve.

Circa 12.30 uur: aankomst bij het klooster en ontvangst met lunch en drankje in een Rode Kruistent in de kloostertuin.

13.45 – 14.15 uur: eerste deel rondleiding door het kloostercomplex en bezichtiging van de op de positie van de burgers gerichte WO II (foto)expositie.

14.30 uur: officiële opening van de tentoonstelling en verwelkoming door bestuurders van de Euregio Rijn-Waal, Stadt Kleve en gemeente Lingewaard.

Vervolg van de rondleiding en kennismaking met de re-enactmentgroep uit Angeren-Huissen onder begeleiding van sfeervolle muziek.

16.30 uur: vertrek met bussen naar de Erebegraafplaats op de Donsbrügger Heide onder begeleiding van het Bevrijdingsmuseum.

Daarna terugreis per bus naar Huissen, waar men om circa 18.00 uur arriveert aan de Looveerweg.

Deze dagexcursie wordt aangeboden als totaalpakket, inclusief lunch en vervoer per boot en bus, voor de prijs van 12.50 euro per persoon. En restaurants Da Claudi en De Betuwe op de Markt geven grote korting als de deelnemer daar bij terugkomst wil eten.

Er is plaats nog beperkt ruimte vrij voor de excursie. Verwerking van ieders deelnamewens zal plaats vinden op volgorde van binnenkomst. Door te geven aan Hanny Harrewijn: hannyharrewijn@hotmail.nl of telefonisch via 026 3251009.

Na toekenning, verdere opzet en betaling wordt men dan vervolgens benaderd.

Uitnodiging voor gezinsdienstviering

BEMMEL - "Op zondag 21 september zal er in de protestante kerk in Bemmel een gezinsdienst plaatsvinden waarin ds. Herweijer zal voorgaan en waarvoor wij u en uw kinderen van harte uitnodigen." Het thema van deze dienst is: 'Vieren en verbinden'.

Deze zondag zal de startdienst van het kerkelijk jaar gevierd worden. Dit doen we als gemeente niet alleen. Sinds enige tijd zijn wij verbonden met het dorp Vyniccky in de Oekraïne. Juist in deze tijd van spanningen willen we ons verbinden aan de mensen daar. We zullen tijdens de dienst en daarna zeker door middel van verhalen voor groot en klein, stilte, gezang én op creatieve manieren stilstaan bij de mensen waarmee we als gemeente een band opgebouwd hebben.

Tevens zal deze startdienst een start zijn voor het, nog niet zo lang bestaande, projectkoor. Zij zullen een aantal liederen ten gehore brengen tijdens hun eerste optreden in de kerk.

De dienst start om 10.00 uur, na afloop bestaat er de mogelijkheid om met elkaar onder het genot van een kopje koffie / thee of fris met wat lekkers over de dienst na te praten in het nabij gelegen gebouw Koinonia, Oude Kerkhof 17. Vanaf ongeveer 13.00 uur zal de jongerencommissie zorgen voor een gezamenlijke maaltijd. Een ieder die hierbij aanwezig wil zijn kan zich opgeven bij Christa Alderhof via het mailadres: christaadelerhof@hotmail.com.

HERFSTFESTIJN 2014

BEMMEL - Over een paar weken is het weer zo ver: Het Herfstfestijn Bemmel! Een week lang muziek en entertainment op een nieuwe locatie: het Kinkelplein! Hier alvast het spetterende programma op een rijtje.

Zaterdag 18 oktober: de veelzijdige band Kaliber!
Meer informatie: www.kalibermusic.nl/
Aanvang: 20.30 uur.
Entree: Gratis!

Zondag 19 oktober: trucktrekken!
Vanaf 11.00 uur het Trucktrek-kampioenschap Lingewaard voor teams. Opgeven kan via ltk@kpnmail.nl Meer info kijk op www.degeintrappers.nl

Vanaf 15.00 uur zet Robert Pouwels de feesttent op z'n kop! Natuurlijk ook met gratis entree!

Maandag 20 t/m vrijdag 24 oktober: Kinderdorp
Meer over deze fantastische activiteit voor de basisschool kinderen uit Bemmel vind je op www.kinderdorpbemmel.nl

Zaterdag 25 oktober: Mega Pub Quiz.
Speel verschillende rondes, waaronder een muziekronde en een fotoronde,in teamverband om de eeuwige roem en een leuke prijs voor de winnaar, maar natuurlijk vooral voor de gezelligheid! Aanmelden kan via info@cafe61.nl
Deelname kost € 2,50 p.p. daar krijg je wat lekkers en gegarandeerd een leuke avond met je vrienden, familie, collega's etc. voor terug.
Aanvang: 20.30 uur.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 23 september is er weer een open eetcafé in creatief centrum Hofstede aan de Hoefslag 28 in Bemmel.

Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie), die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximum 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 23 september bestaat uit pannenkoeken met een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.                

HERFSTFESTIJN 2014!

HERFSTFESTIJN 2014

BEMMEL - Over een paar weken is het weer zo ver: Het Herfstfestijn Bemmel! Een week lang muziek en entertainment op een nieuwe locatie: het Kinkelplein! Hier alvast het spetterende programma op een rijtje:

Zaterdag 18 oktober: de veelzijdige band Kaliber!
Meer informatie: www.kalibermusic.nl/
Aanvang: 20.30 uur.
Entree: Gratis!

Zondag 19 oktober: trucktrekken!
Vanaf 11.00 uur het Trucktrek-kampioenschap Lingewaard voor teams. Opgeven kan via ltk@kpnmail.nl Meer info kijk op www.degeintrappers.nl

Vanaf 15.00 uur zet Robert Pouwels de feesttent op z'n kop! Natuurlijk ook met gratis entree!

Maandag 20 t/m vrijdag 24 oktober: Kinderdorp
Meer over deze fantastische activiteit voor de basisschool kinderen uit Bemmel vind je op www.kinderdorpbemmel.nl

Zaterdag 25 oktober: Mega Pub Quiz.
Speel verschillende rondes, waaronder een muziekronde en een fotoronde,in teamverband om de eeuwige roem en een leuke prijs voor de winnaar, maar natuurlijk vooral voor de gezelligheid! Aanmelden kan via info@cafe61.nl
Deelname kost € 2,50 p.p. daar krijg je wat lekkers en gegarandeerd een leuke avond met je vrienden, familie, collega's etc. voor terug.
Aanvang: 20.30 uur.

Afscheid diehard Leontien

BEMMEL - Na acht jaar kinderkleding- en speelgoedbeurs Bemmel gaat Leontien van den Boom afscheid nemen als organisatielid en stopt ze als vrijwilliger.

Veel mensen in Bemmel associëren de naam Leontien van den Boom gelijk met de Kinderkleding- en Speelgoedbeurs. Als spin in het web heeft ze de afgelopen jaren met veel plezier, samen met een aantal overige organisatieleden, de organisatie van de beurs op zich genomen. Maar zoals ze zelf zegt: "Er is een tijd van komen en ook een tijd van gaan, mijn jongens worden groter dus tijd voor iets anders." Leontien was DE contactpersoon voor verkopers en jarenlang ook voor de vrijwilligers. Tijdens de beursdagen zullen de vrijwilligers haar jarenlange ervaring, haar grote inzet en het "even aan Leontien vragen" erg gaan missen. Tijdens de volgende beurs op zaterdag 20 september van 9.00 tot 11.30 uur in het OBC heeft men tijd om afscheid van haar te nemen. De overige vrijwilligers uit het vertrouwde team staan in de toekomst gewoon weer klaar!

Bieb biedt informatie en inspiratie over (voor)lezen

LINGEWAARD - De Bibliotheek Lingewaard presenteert BIEB: de derde gouden leestips glossy ter ondersteuning van ouders bij het kiezen van boeken en vol met tips en trucs voor het (voor)lezen, over mediaopvoeding en natuurlijk over de leukste boeken, zowel op papier als digitaal. De glossy is gratis af te halen in de vestigingen van de bibliotheek in Lingewaard of online te lezen op www.goudenleestips.nl.

Keer op keer toont onderzoek aan dat (voor)lezen goed is voor de ontwikkeling van kinderen en dat het een directe positieve invloed heeft op hun schoolprestaties. Toch blijken belangrijke doelgroepen - zoals ouders van jonge kinderen - vaak onvoldoende op de hoogte van belangrijke feiten. Feiten die regelmatig voorbij komen in gespecialiseerde media, maar die nog te weinig breed naar buiten toe worden uitgedragen. Met de glossy hoopt de Bibliotheek Lingewaard hierin verandering te brengen.

In deze derde uitgave ondermeer een interview met schrijver Ronald Giphart over het jaar van 'Vaders Voor Lezen', feiten en fabels over dyslexie en informatie over gamification: Wat is het en hoe kunnen gameprincipes kinderen motiveren om meer te lezen? Onderzoeker Martine Delfos komt aan het woord over mediaopvoeding en natuurlijk geeft de Bibliotheek veel tips, ondermeer over 'apps voor ukkies' en het vinden van een geschikt jeugdboek in de Bibliotheek.

Oecumenische viering Gendt

GENDT- Op zondag 21 september is er een oecumenische viering in de katholieke kerk H. Martinus in Gendt. Deze viering is voorbereid door de oecumenische werkgroepen van de katholieke kerk en de prot. gemeente Gendt-Doornenburg, in samenwerking met pastor Janine Kallen en predikante Margreet de Bree.

Aan deze viering zal het koor Con Spirito haar medewerking verlenen. De aanvangstijd is 10:00 uur.
Deze viering maakt deel uit van de vredesweek, die ieder jaar in september in de Nederlandse kerken gehouden wordt. Vrede vieren we elke week in de kerk, maar in de vredesweek gebeurt dat in nadrukkelijke verbondenheid met hen die leven in situaties van oorlog en geweld. De collecte van deze viering is bestemd voor het Vredeswerk van Kerk in Actie en Pax (voorheen IKV Pax Christi). In Syrië ondersteunt Pax, gesteund door de protestantse kerk, burgers bij kleinschalige projecten, zoals onderwijs voor kinderen. Dankzij dit burgerinitiatief kunnen in Aleppo 350 kinderen weer naar school. In Nederland komt Kerk in Actie op voor kinderen die slachtoffer zijn van oorlog. Zo ondersteunt zij organisaties die kinderen in asielzoekerscentra helpen hun trauma's te verwerken.

Ouderenwerk Doornenburg

DOORNENBURG - Voor de komende maanden heeft de Stichting Ouderenwerk een aantal bijeenkomsten met daarin, naast aandacht voor het verleden, ook aandacht voor zang en ontspanning. Dit naast de wekelijkse activiteiten zoals soos, biljart, kaarten, jeu de boules, handwerken, volksdansen, callanetics, Nordic walking en koersbal.

Ook zijn er wat zaken verdwenen. De jaarlijkse verloting met huis-aan-huis verkoop van de loten zal niet meer plaatsvinden. Ook van de verkoop van gemaakte kleding hebben we, na veertig jaren, afscheid van genomen. Veranderde tijden en belangstelling zijn hier debet aan, maar er komen ook weer andere vormen voor terug. Jeu de boules is hier een voorbeeld van.

Op 14 oktober is de traditionele Dag van de Ouderen. Vanaf 2014 noemen we deze dag de Dag van de Senioren. Natuurlijk met dit jaar een bijzondere presentatie en muziek en zang. Tijdens deze dag vindt de jaarlijkse verloting plaats en is er natuurlijk het bekende stamppotbuffet.

De activiteit Koersbal viert zijn vijftienjarig jubileum in september en de Kerstviering vindt plaats op 16 december en is toegankelijk voor deelnemers van alle activiteiten van de Stichting. Ook hier met passende aandacht voor de wereld, zang van een bekend duo en afgesloten met een lunch.

Traditiegetrouw staat het Ouderenwerk Doornenburg met het Participatiepunt op de kerstmarkt met een informatiestand.

"Ook u kunt deelnemen aan alle activiteiten van de Stichting Ouderwerk Doornenburg. Hiervoor kunt u contact opnemen met de volgende telefoonnummers: 0481 423192, 422603 en 421582."

Column

Mop

Wat hebben mensen tegen De Ambtenaren. Ik heb de pest aan goedkope ambtenarenmoppen, maar ze blijven een hit. Op verjaardagen bijvoorbeeld. Een ambtenaar die naar zijn werk gaat, is voor een moppentapper al genoeg om een podium te krijgen voor zijn cabaretière loltrapkunsten. De meeste ambtenaren werken vrij onzichtbaar, anoniem en loyaal in dienst van de gemeente. De werkruimten, inclusief koffieruimten, zijn beschermd met een codeslot. Voor het wekelijkse persuurtje mag ik, onder begeleiding van een communicatie ambtenaar, naar binnen. Onderweg zie of spreek ik ambtenaren. Het zijn voor het merendeel gewone mensen die je ook bij Albert Heijn of Lidl tegen kunt komen.

Voor de gemiddelde burger blijft een ambtenaar een onbekende. Ik voel me bevoorrecht om ambtenaren in mijn netwerk te hebben. Als ik tijdens een privébijeenkomst een topambtenaar, raadsleden en een wethouder tegen het lijf loopt, gaan de gesprekken over BV Lingewaard. De topambtenaar, budgettair gezien niet noodgedwongen vaste klant te zijn van Lidl, is adviseur van de gemeenteraad. Hij stelt me de vraag of ik politiek boeiend vind. Hij wel, zegt tie. Nou, ik en mijn straat met gewone mensen niet, was mijn antwoord. De politiek staat in mijn straat ver weg, of er moet stront aan de knikker zijn. De raadsadviseur lacht. Hij beheerst persoonlijke crisissituaties. Mijn werk is nooit af, de samenleving is in beweging en vraagt telkens om een oplossing, zo is zijn bewering. Oh? De samenleving houdt hem aan het werk? Heeft de samenleving erom gevraagd het spreekrecht van burgers in raadsvergaderingen te verplaatsen naar info-raden in bijzaaltjes?

Tijdens openbare raadsvergaderingen, als het hoogste gezag in Lingewaard raadsbesluiten neemt, moet de boze of ongeruste burger zijn snufferd houden. De raadsadviseur is trots op zijn werk. Het wordt tijd dat de samenleving deze raadsadviseur aan het werk zet en burgerinspraak terugbrengt in de raadsvergadering. Dé politieke arena waar het thuishoort. Inspraak is meer dan een goedkope ambtenarenmop.

Sjaak

Kunst en Natuur

LINGEWAARD - Natuurlijk wandelen door het polderland en even een bezoekje brengen in het atelier van Herman Plönes met onder andere keramiek van Bart Janssen (Haalderen), schilderijen van Henk van der Vegt (Huissen) en beelden van Herman Plönes. Dit kan in het weekend van 20 en 21 september.

Sponsor bedankt

GENDT - De Bataven F1 in het nieuw. Namens alle spelers, leiders en trainers van De Bataven F1 bedanken wij Theo Huisman van Huisman sport 2000 uit Huissen voor het wederom beschikbaar stellen van de nieuwe tenue's en jassen.        

Na afgelopen seizoen als F4 op de 2e plaats te eindigen gaan we dit seizoen twee klassen hoger spelen, namelijk in de eerste klasse en proberen we met deze kanjers en veel plezier weer om de bovenste plaatsen mee te doen.

Programma Havo

THUIS

Zaterdag 20 september

10:00 uur HAVO E2 - Arnhemse Boys E9

10:30 uur HAVO E1 - Orion E6

12:00 uur HAVO D1 - Elistha D2

12:00 uur HAVO D2 - OSC D5

Zondag 21 september

10:30 uur HAVO 3 - Eldenia 7

10:30 uur HAVO 4 - Spero 7

UIT

Zaterdag 20 september

08:30 uur OSC F10 - HAVO F1

08:45 uur Orion C6 - HAVO C1

14:30 uur Groessen A2 - HAVO A1

15:30 uur SC Bemmel - HAVO 2 (zat)

Zondag 21 september

10:30 uur SC Bemmel 3 - HAVO 2

14:00 uur OVC'85 - HAVO 1

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 18 september vindt er weer een open eetcafé plaats in het Dominicanenklooster van Huissen.

Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Wil men mee-eten dan kan men zich telefonisch aanmelden vanaf maandagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 18 september staat kippensoep, champignonragout met rijst en een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

13 / 30

14 / 30

Ingezonden brief

Une belle histoire heroïque

Er was eens een gemeenteraad die kon kiezen, wat gaat het worden: alles of niets? Kiezen ze voor de oude Kinkel, dan moet geld gezocht worden om het achterstallige onderhoud weg te werken. Dan komt er géén nieuwe zaal en zit het theater-muziek-cabaret-filmpubliek nog jaren te zweten in het akoestisch-klimatologisch onverantwoorde flutzaaltje. En de muziekgezelschappen blijven in het Nootgebouw, want die zijn niet voor niets uit de Kinkel weggelopen. Of wordt het de kerk? Dan krijgt het een ideale gemeenschapshuisbestemming als multifunctioneel centrum met een professionele theatermuziekzaal. Een win-win-winsituatie, want je krijgt een goed onderhouden gebouw in de schoot geworpen plus gelden om het in te richten/verbouwen plus een Driestroom die het wil exploiteren! Enkele jaren geleden snoeide de overheid in de subsidies: mecenas, fondsen! riep de minister. Gevonden: St. Corazon geeft 3 ton, het MGZ-fonds leent uiterst gunstig 3,5 ton en de provincie geeft voor de laatste maal 5 ton voor kerken die een culturele functie krijgen. De grond onder de Kinkel is geraamd op 7 ton. Tel uit je win-win-winst! Niet zo moeilijk om hedentendage raadslid te zijn, lijkt mij. Zakelijk gezien geen echt zware keus, appeltje eitje. En zo is er eerder geld om Huissen te helpen en hoeft er geen OZB-omhoog, wanneer deze kans niet benut wordt, want zalen moeten er komen! Kortom, kansen om heroïsche beslissingen te nemen: help je de één, dan help je automatisch de ander en je geeft de economie een boost met constructieve beslissingen.

Jan Meurs

Goede start voor beginnende voetbalmeisjes

BEMMEL - In juni kwam er uiteindelijk uitsluitsel. Na enkele vriendinnenmiddagen bij SCB, kwamen er wat nieuwe aanmeldingen bij voor een meidenelftal. Samen met wat meiden die al voetbalden bij de gemengde teams kwamen we al gauw op genoeg dames voor een team.

Na enkele trainingen en twee oefenwedstrijden kwam het er afgelopen zaterdag dan eindelijk van... de eerste competitiewedstrijd! Twijfel werd gezaaid na aankomst in Ochten; het leek een zeer ervaren groep met hele grote tegenstanders.

Na opbeurende woorden, een schouderklopje en een we gaan ervoor door de coaches werd de wedstrijd gestart. Al gauw bleek dat de schouders weer omhoog gingen en het zelfvertrouwen groeide… de kracht van de tegenstanders viel best wel mee.

Helaas scoorde Uchta na rust al snel 1-0. En dan komt de kracht van deze groep naar voren; zo kort pas bij elkaar maar toch het doorzettingsvermogen en het enthousiasme voor de sport en voor elkaar maakte het dat het snel draaide en na enkele mooie acties kwam daar de gelijkmaker.
Doorgaan... dat was de doelstelling en dat resulteerde in een verdiende 1-2, meteen de einduitslag!


"Ben jij of ken jij een meisje tussen negen en dertien jaar oud, die ook graag wil voetballen en deel wilt uitmaken van een enthousiaste groep meiden?
Kom eens kijken op een van de trainingen! Misschien vind je het leuk genoeg om je ook aan te melden! We trainen op maandag en woensdag van 18.00 tot 19.15 uur."

Zaterdag kinderkleding- en speelgoedbeurs in basisschool

BEMMEL - Zaterdag 20 september vindt in het OBC aan De Heister in Bemmel de tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs plaats. De beurs is geopend van 9.00 tot 11.30 uur.

Op de beurs is er de mogelijkheid goede en betaalbare (merk)kleding voor het najaar en de winter te kopen. De entree is gratis. Er worden ruim achttienduizend stuks mooie tweedehands winterkleding vanaf maat 74 tot en met maat S aangeboden. Naast kleding wordt er speelgoed verkocht en ook babyspullen, schoenen, laarzen, autostoeltjes, fietsstoeltjes, kinderwagens en nog veel meer.

De kleding is op maat gesorteerd en overzichtelijk in rekken opgehangen, jongens- en meisjesspullen apart; geen gezoek op tafels!

"Boven op de verkoopprijs komt vijftien procent, hiervan betalen wij alle kosten. Is er nog geld over dan schenken wij dit, naast kleding en speelgoed, onder andere aan Stichting Doe een Wens."

Van 9.00 tot 11.30 uur is men welkom. Er mogen geen (hand)tassen, buggy's en kinderen tot en met zestien jaar mee naar binnen. Meer informatie staat op www.kinderkledingbeursbemmel.nl.

Vliegende Post Haalderen

HAALDEREN - Op 6 september stond er weer een natourvlucht op het programma. Vanuit Quievrain (226 km), de weergoden waren ons wederom niet al te best gezind deze keer was weinig wind en daardoor de mist een
spelbreker voor een vroege lossing.

Het werd uiteindelijk 15.15 uur, voordat ze gelost konden worden, wat gezien de omstandigheden eigenlijk te laat was, bleek later. Aan deze vlucht deden 237 duiven mee van veertien liefhebbers.

Chr. Graven 28 mee 5 pr. 1, 31, 48, 51, 59
Muller – de Wijse 30 mee 7 pr. 2, 3, 6, 11, 15, 41, 45

Wiltink-Meijs 16 mee 3 pr. 4, 34, 42

Comb. v. Zadelhoff 10 mee 4 pr. 5, 13, 21, 56

T. Tinnenbroek 19 mee 6 pr. 7, 8, 12, 22, 35, 50
Comb. Weijers 54 mee 15 pr. 9, 17, 18, 20, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 30, 33, 38, 40, 47
Comb. Engelen 10 mee 4 pr. 10, 37, 44, 53
H. Leemreise 24 mee 5 pr. 14, 29, 54, 57, 58
J. v.d. Scheur 8 mee 5 pr. 16, 19, 32, 46, 49
Denny Rutjes 7 mee 1 pr. 36
W. Geurtz & Zn 10 mee 4 pr. 39, 43, 52, 60
J. Evers 9 mee 1 pr. 55

Gezellige drukte en verbinding op LingewaardUIT!/Duurzaamheidsmarkt

BEMMEL - Dat het een stralende dag was heeft zeker geholpen bij de succesvolle editie van LingewaardUIT! 2014. Dit jaar in combinatie met de Duurzaamheidsmarkt en Open dag van Open Academie gehouden.

Vanaf 12.00 uur begon het publiek toe te stromen en dit liep de hele dag lekker door. Op het Kinkelplein, omgetoverd tot beweegplein, werd er gefietst, geturnd, gebadmintond en kon men een kijkje nemen in de Rolling Barrel. Aan de ene kant van het beweegplein gaven de kramen van de Duurzaamheidsmarkt informatie over allerlei duurzame initiateven. Aan de andere kant op het gras richting podium stonden de vrijwilligersorganisaties/initiateven en kon men op het speciaal voor deze dag gemaakte terrasje genieten van de verschillende podiumacts.

Nieuw dit jaar was de samenwerking met vrijwilligersorganisaties: Lingewaard Energie die de duurzaamheidsmarkt op dezelfde dag organiseerde en met Mud Boot Sessions. Zij verzorgde de presentatie en een deel van het podiumprogramma. Deze samenwerking is, naast de al bestaand met TOP Bemmel en cultureel centrum De Kinkel, waardevol gebleken.

SWL is alle vrijwilligersorganisaties die aanwezig waren, dankbaar voor hun inzet om dit jaarlijks terugkerende evenement tot een inspirerende en gezellig dagje uit te maken.

Kappen oplossing terreur berkenwantsen

BEMMEL - Berkenwantsen zijn ongevaarlijk, maar de beestjes zitten overal en kunnen mensen tot wanhoop brengen. Zo ook bewoners van de seniorenwoningen in de Esdoornstraat in Bemmel. Het college heeft zich het lot van de bewoners aangetrokken. Er loopt een procedure om elf gemeentelijke berken te kappen. Bij geen bezwaar kunnen de bomen vanaf week 49 worden gekapt.

(van de redactie)

Oktober vorig jaar verhuisde Jos Natrop naar een seniorenwoning in de Esdoornstraat. Langzaam kwam het besef dat de buurt al zeven jaar bij de gemeente aandacht vraagt voor de overlast van berkwantsen. Het blijft een vorm van natuurlijke overlast die met bestrijdingsmiddelen niet is te verhelpen. Berkenwantsen zijn kleine insecten die zich voornamelijk ophouden in berkenbomen. Normaalgesproken worden de beestjes in de herfst gezien op muren van huizen en schuren. Dit jaar is het extreem vroeg en talrijker dan normaal, zeggen deskundigen. De media melden dat campings en woonwijken waar berkenbomen staan worden geplaagd door berkenwantsen die massaal aan het uitzwermen zijn.

De irritante vrienden steken niet, zijn ongevaarlijk, maar kunnen een hinderlijke geur produceren. Maar toch. Voor Jos Natrop was de maat al snel vol toen 6 prachtige zomerweken waren vergald door het massale bezoek van wantsen. In de tuin kon hij niet fatsoenlijk zitten. "Als wij naar binnen gingen moesten we ons eerst afkloppen." Ramen en deuren moesten gesloten blijven. De koelkast in de schuur was niet meer veilig voor de berkwantsen. Hij stuurde het college een brandbrief, ondertekend door 21 buurtbewoners, dat ze het meer dan zat zijn. Behalve hun woningen is er ook een speelplaats die veel hinder heeft van de berkenwantsen. Te vies om kinderen te laten spelen, zegt Natrop.

Het college heeft begrip getoond. "Overlast in welke zin dan ook is normaliter geen reden om een boom te verwijderen. De overlast van de berkenwants in de Esdoornstraat is zo buitenproportioneel dat drastisch ingrijpen verantwoord is."
De gemeente moet zich houden aan een herinplantingsplicht. De boomsoorten worden in overleg met bewoners in de buurt gekozen. Vast staat dat niemand nog voor een berkenboom zal kiezen.

Diabetes Fonds zoekt collectanten in Lingewaard

LINGEWAARD - Collecteren voor het Diabetes Fonds heeft zin. Er wordt namelijk geld ingezameld dat onderzoekers gebruiken om oplossingen te vinden voor diabetes. Het Diabetes Fonds is hard op zoek naar vrijwilligers voor de collecte die willen helpen om geld in te zamelen voor onderzoek.

De collecteweek is dit jaar van 26 oktober tot 1 november. Doet u ook mee?Aanmelden kan bij Lies Arts, Lies organiseert de collecte voor het Diabetes Fonds in Bemmel en is te bereiken via 0481 466116 of via lies.arts@concept.nl.

Danny Scheffelaar organiseert de collecte voor het Diabetes Fonds in Huissen en is te bereiken via 026 3257711 of d.n.scheffelaar@planet.nl en Willem Rasing die de collecte organiseert voor het Diabetes Fonds in Gendt en is te bereiken via 0481 424546 of via w.rasing1@hetnet.nl.

Het Diabetes Fonds organiseert de jaarlijkse collecteweek om zoveel mogelijk geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar diabetes. Er zijn éénmiljoen Nederlanders met diabetes, een ziekte die de gezondheid steelt en kan leiden tot allerlei ernstige lichamelijke problemen. "Dat is onacceptabel, vindt het Diabetes Fonds. Daarom doen we er samen met onze vrijwilligers alles aan om diabetes en de gevolgen ervan aan te pakken."

Middagje werelds knutselen in wereldwinkel Lingewaard

Foto: Nono Strijk

LINGEWAARD - Afgelopen mei was er een geslaagde knutselmiddag. Iedereen was enthousiast en er is animo om opnieuw een dergelijke middag te organiseren.

"Woendagmiddag 24 september houden wij een middag voor kinderen. Er kan op verschillende voorwerpen stof geplakt worden. De voorwerpen en stofjes hebben we al verzameld. Ook de lijm is heel bijzonder. Er wordt geplakt met Tapiola-lijm. Deze lijm wordt gemaakt door inwoners van Indonesie zelf. Zij gebruiken bbijvoorbeeld de lijm om kranten te plakken tegen een zelfgemaakte muur van riet en verven dit later.

Het is heel sterk spul. Deze middag zijn we 'werelds' bezig en gebruiken alleen gerecyclede materialen."

Kinderen die zin hebben om te komen zijn welkom tussen 14.00 en 16.00 uur en kunnen zich opgeven via de mail: wereldwinkellingewaard@betuwe.net.of in de winkel zelf. De kosten zijn 1.50 euro.

Smartlappenkoor 't Ploegje bij Liduina

BEMMEL - Meerstemmigkoor 't Ploegje treedt donderdag 25 september om 19.30 uur op in Liduina.

't Ploegje is opgericht op 20 januari 2004 en bestaat uit 38 enthousiaste vrouwen en mannen. Onder de inspirerende leiding van dirigent Wim Polman zingt 't Ploegje met veel plezier smartlappen, maar ook levensliedjes, zeemansliedjes et cetera en... 't Ploegje laat iedereen altijd meezingen. De entree inclusief koffie of thee en een consumptiemuntje, is 7,50 euro per persoon.

Reserveren kan door 7,50 euro in een gesloten envelop met uw naam, telefoonnummer onder vermelding van 'Smartlappenkoor 't Ploegje' te deponeren in de brievenbus van de activiteitenbegeleiding (schuin tegenover de recreatiezaal en garderobe van Liduina), u aan te melden via info@betuweland.com of rechtstreeks bij de activiteitenbegeleiding.

Het optreden is op donderdag 25 september om 19.30 uur in de recreatiezaal van Betuweland locatie Liduina, Gouden Appel 120, Bemmel.

Glasvezel in Doornenburgs buitengebied?

DOORNENBURG - Enkele weken geleden hebben we u reeds bericht dat Platform Doornenburg het initiatief heeft genomen om de huizen in het Doornenburgse buitengebied te voorzien van glasvezel.

De initiatiefnemers signaleren maatschappelijke ontwikkelingen waarbij het gewoon een slechte zaak is als deze woningen niet voorzien zijn van een glasvezelaansluiting.

Andre Pruijn licht toe: "We leven in een maatschappij die er naar streeft ouderen langer thuis te laten wonen, waardoor de zorg verschuift naar die woonhuizen toe. Maar dan moeten ze wel digitaal bereikbaar zijn..."

Ook zien we op het gebied van televisie een verschuiving : veel woningen in het buitengebied hebben Digitenne, een vorm van televisie die over een paar jaar mogelijk gaat verdwijnen, TV kijken via internet komt hier voor in de plaats.

Deze en nog andere ontwikkelingen sterken ons in de overtuiging dat het ook voor de bewoners van het buitengebied belangrijk is te beschikken over een snelle breedbandverbinding in hun huis.

We zijn nu bezig alles wat op dit vlak speelt en gespeeld heeft in kaart te brengen; we zullen proberen over enkele weken een informatieavond te gaan houden voor de betreffende bewoners van het buitengebied van Doornenburg. Uiteraard kunnen deze bewoners die geïnteresseerd zijn in glasvezel zich aanmelden via glasvezelbuitengebied@platformdoornenburg.nl. We hopen te komen tot één grote aanvraagbundeling, zodat we sterk staan in de onderhandelingen met bijvoorbeeld Reggefiber en dat de gemeente en provincie ons willen ondersteunen bij de realisatie.

Wilt u de ontwikkelingen volgen dan kan dat op de website: www.platformdoornenburg.nl

TC Bemmel geeft deze winter cursus bal- en slagvaardigheid

BEMMEL - Ook deze winter wordt de mogelijkheid geboden aan kinderen van vijf tot negen jaar om deel te nemen aan de bal- en slagvaardigheidcursus.

Deze cursus wordt gegeven om nader kennis te maken met de tennissport en TC Bemmel. De kinderen krijgen 22 weken les in alle grondvormen van bewegen die relevant zijn voor de tennissport. Dit alles natuurlijk verpakt in leuke spelvormen.

De kinderen hoeven het eerste jaar geen lidmaatschapsgeld te betalen en voor rackets en ballen wordt gezorgd. Ideaal natuurlijk om eerst kennis te maken!

Aan het einde van de cursus is er een leuke afsluitdag waarbij de kinderen een diploma kunnen verdienen.

De cursus wordt gegeven bij TC Bemmel , zal in de eerste week van oktober starten en loopt door tot alle lessen gegeven zijn.

Als er kinderen en ouders zijn die informatie willen, kunnen zij contact opnemen met Marjolein Kamphuis jc@tennisclubbemmel.nl.

Vereniging Vrienden van de Harmonie pres(en)teert!

GENDT - Na de vele succesvolle acties van de vereniging Vrienden van de Harmonie Sint-Caecilia Gendt ten behoeve van de aanschaf van de broodnodige nieuwe uniformen voor de Harmonie Sint-Caecilia Gendt een nieuwe spraakmakende actie.

Voor op zaterdag 27 september hebben de Vrienden een after Kermis Party georganiseerd. Dit spetterende feest is mede tot stand gekomen door de betrokken medewerking van de Klok Horeca Gendt èn de allround band Summerland!

De Vrienden nodigen allen uit voor deze party, waarbij de gast als vanzelf zijn steun betuigt aan dit goede doel. "Kom, feest met ons mee op zaterdag 27 september bij De Klok Horeca Gendt. De aanvang is 20:30 uur. De voorverkoop ad tien euro is op 15 en 18 september tussen 19:30 en 21:30 uur. De prijs aan de zaal is 12,50 euro.

Alle bijdragen blijven welkom op het bankrekeningnummer van de Vrienden van de Harmonie Sint-Caecilia Gendt: NL44RABO0128719524.

Geslaagde 'aftrap' bij Jonge Kracht

HUISSEN - Het weekend van 6 en 7 september stond bij voetbalverenigingJonge Kracht in het teken van het begin van het seizoen. Met de slogan 'Wij trappen af...' begon een feestweekend.

Op zaterdagavond 6 september was er een gezellige avond voor alle medewerkers en vrijwilligers in de kantine van Jonge Kracht.

Zondag 7 september was er een fancy-fair. De weergoden kwamen die zondag uit Huissen, want het zonnetje scheen heerlijk en de temperatuur was prima.

Voor de F tot en met de C junioren was er een aantal spellen georganiseerd, zoals hardlopen, vakschieten, hordeloop, bal hooghouden en melk de koe. Hier kon je je eigen beker limonade melken.

Op de Fancy Fair stonden leuk versierde marktkraampjes, waar je kon touwtje trekken, grabbelen, prijzen winnen met het rad van fortuin en fan artikelen kopen. De historische kring was aanwezig met een kraampje met diverse artikelen van Huissen.

Om 11.30 uur was de presentatie van het eerste elftal. De spelers werden één voor één voorgesteld lopende door een erehaag van jeugdspelers met rood/witte ballonnen. Na deze presentatie ging de jeugd verder met de spellen en de selectie van ons eerste elftal voegde zich nu bij hun om de prestaties te bewonderen.

De allerkleinsten konden zich uitleven op het springkussen of aan de knutseltafel. Voor alle deelnemers van de spellen was er vanaf 12.30 uur het watervoetbal. Een spectaculair spel. Waar naast het natte pak veel gelachen werd.

TOP opent theaterseizoen droogkomisch

BEMMEL - Zaterdag 27 september: De Partizanen. Kenners noemen het cabaret. De Partizanen zelf noemen het een beweging, een beweging waar je bij kunt horen, en u als TOP bezoeker zegt straks: Ik was er bij!

Merijn Scholten en Thomas Gast ontmoetten elkaar bij het stand-up comedy collectief Comedytrain. Zij wonnen in 2013 de jury- en publieksprijs op het Leids Cabaret Festival, schreven voor Dit Was Het Nieuws en Spijkers met Koppen en maakten de tragikomische documentaire Alles voor een Lach.
Uit het juryrapport van het Vara Leids Cabaret Festival 2013: "De Partizanen zijn oorspronkelijk en authentiek en in hun verhaalopbouw volledig onvoorspelbaar. Het natuurlijke en zelfverzekerde van hun theateraanwezigheid straalt een groot spelgemak uit. De heren zijn sympathiek en brutaal. Hun humor is mentaal en droogkomisch en met groot gevoel voor taal belichten ze onze tijdsgeest.
Merijn Scholten en Thomas Gast hebben ons overrompeld met de souplesse waarmee ze de meest absurdistische teksten en sketches ten tonele voeren (…). Door de wonderlijke wendingen, de verwarring en afwisseling zaten we als jury op het puntje van onze stoel."

Volgens het Algemeen Dagblad wordt 2014 het jaar van hun grote doorbraak.

De aanvang van de show is 20.30 uur, de foyer is open vanaf 20.00 uur. Kaarten zijn voor veertien euro te koop bij boekhandel Polman en Arends Optiek, of aan de kassa. Reserveren via www.topbemmel.nl.

Bestuurswisseling stichting Zwitserse Week Bemmel

BEMMEL - Na meer dan veertig jaar hebben Wim Haafs (voorzitter) en Frans van Gelder (penningmeester) besloten om de functies van de stichting Zwitserse Week Bemmel neer te leggen. Tijdens de laatste Zwitserse Week die duurde van 12 tot en met 19 juli hebben Wim en Frans al afscheid genomen van de Zwitserse Militairen en andere organisaties zoals Gemeente Lingewaard en Vierdaagse Intocht Muziek (VIM).

Vlak na de laatste officiële vergadering waarin de overdracht van functies plaatsvond - op 27 augustus - werden beide mannen met hun vrouwen 'ontvoerd' en meegenomen naar De Schaapskooi in Bemmel, het thuishonk gedurende de Zwitserse Week.

In De Schaapskooi werden ze opgewacht door een grote groep mensen waarmee Wim en Frans de afgelopen jaren regelmatig mee te maken hebben gehad, er waren afgevaardigden van de Zwitserse ambassade uit Den Haag, contactpersonen namens de Gemeente Lingewaard, van parochie De Levensbron, stichting deBol, stichting De Vierdaagse, De Ponymarkt uit Bemmel, allerlei organisaties die te maken hebben met de Vierdaagse Nijmegen en vele gastgezinnen.

Het stokje wordt doorgegeven aan een nagenoeg nieuw stichting bestuur: Dini te Dorsthorst (Haalderen), Lisette Xhofleer (Bemmel), Nicole Tolboom (Bemmel) en Eric Driessen (Gendt). Dini te Dorsthorst loopt al drie jaar mee in de oude situatie als secretaris. Door haar kennis van is ze inmiddels voorzitter geworden.

Meer informatie weten over de stichting Zwitserse Week Bemmel' staat op www.zwitserseweek.eu.

Bingo in De Tichel

HAALDEREN - Woensdag 17 september start de bingoavond in ons dorpshuis om 20.00 uur.

"Iedere eerste en derde woensdag van de maand proberen we te zorgen voor een gezellige sociale bingoavond. Er worden vijftien rondes gespeeld en één tussenronde. Ook is er een kleine pauze.

Wij zijn niet van de grote prijzen maar dit wordt bepaald door het aantal bezoekers. Ook staan de sociale contacten bij ons hoog in het vaandel. Er is regelmatig een kleine versnapering tussendoor. Iedereen is welkom om mee te spelen."

Dit jaar zijn de verdere data: 3 september, 17 september, 1 oktober, 15 oktober, 5 november, 19 november, 3 december en 10 december.

Week van de Voetreflexologie: 21 tot en met 27 september Kennismaken met voetreflexzonetherapie bij Reinie Huberts in Huissen

HUISSEN – Kennismaken met de voetreflexzonetherapie kan op een heel gemakkelijke en voordelige manier. Reinie Huberts zet de deuren van haar praktijk tijdens de Week van de Reflexologie open voor iedereen die een behandeling wil ondergaan.

Dat doet ze in deze promotieweek (en erna tot eind oktober) tegen een sterk gereduceerd tarief van vijfentwintig euro. De week heeft 'Hormonen' als bijzonder thema. De praktijk bestaat in oktober twaalf en een half jaar.

Voetreflexologie is niet alleen een prettige, maar ook een veilige methode. Het helpt bij vele lichamelijke klachten, kan pijn helpen verlichten, brengt rust in het lichaam, ondersteunt bij spanning en leert het lichaam zich te ontspannen. De therapie wordt zodoende ook preventief toegepast.

Voetreflexologie is gebaseerd op de gedachte dat lichaam en geest harmonisch met elkaar verbonden zijn en een geheel vormen. Onze voeten zijn in verschillende zones onderverdeeld. Deze reflexzones in de voeten corresponderen met de organen, botten en spieren. Door het behandelen van die zones gaat er een stimulerende werking uit naar het corresponderende lichaamsdeel. De doorbloeding verbetert en afvalstoffen worden afgevoerd. Bovendien wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd.

Indien gewenst combineert Reinie de voetreflextherapie met de Orthomoleculaire Voedingsleer; de cliënt krijgt dan ook advies over voeding en /of voedingssupplementen. Vooral mensen met over- of ondergewicht, diabetes en allerhande klachten vinden hierbij baat. Het merendeel van de verzekeraars vergoedt de behandeling.

De praktijk van Reinie Huberts-Nijenhuis (lid van LNVG en RBCZ) is gevestigd aan Waterkiep 12 in Huissen, op de begane grond; telefoon 026 4464528; www.voetreflex-voeding.nl.

Thea van Bommel directeur Particulieren Rabobank

Van links naar rechts: Dirk Getkate, Alies ten Have, Thea van Bommel en Peter Waterman

BETUWE - De raad van commissarissen van Rabobank Oost Betuwe heeft Thea van Bommel per 1 september benoemd tot directeur Particulieren. Zij volgt hiermee Koos van Randwijk op.

Thea van Bommel is sinds 1992 werkzaam binnen de Rabobankorganisatie en heeft diverse managementfuncties vervuld bij zowel Rabobank Nederland als bij lokale banken. Met deze ervaring levert zij, sinds, haar aantreden vorig jaar als interim directeur Particulieren, een belangrijke bijdrage aan de uitdagingen van Rabobank Oost Betuwe. Thea: "Onze bank staat midden in de samenleving en wil samen met haar klanten op een inspirerende en eigentijdse wijze bankieren. "Daar werk ik graag actief aan mee."

Samen met directievoorzitter Peter Waterman, directeur Bedrijfsmanagement Dirk Getkate en directeur Bedrijven Alies ten Have, vormt Thea van Bommel het directieteam van Rabobank Oost Betuwe.

Kwaliteitstoets Logopedie voor praktijk Roost/Hermsen

BETUWE - Op 10 julli heeft Logopediepraktijk Roost-Hermsen als eerste praktijk in Oost Nederland de (vrijwillige) Kwaliteitstoets Logopedie behaald! De kwaliteitstoets logopedie is het kwaliteitsinstrument waarmee de verschillende kwaliteitsaspecten van de logopedische behandeling en de praktijkvoering inzichtelijk worden gemaakt.

Binnen de praktijkvoering van Logopediepraktijk Roost/Hermsen is kwaliteitsverbetering een continue proces. Het laten afnemen van deze vrijwillige audit was dan ook een logische stap in dit proces. Het behalen van deze audit geeft aan dat Logopediepraktijk Roost/Hermsen voldoet aan alle kwaliteitseisen die van belang zijn bij logopedisch zorg.

Ook in de toekomst blijft Logopediepraktijk Roost/Hermsen bezig met kwaliteitsverbetering en het leveren van hoogwaardige logopedische zorg!

Op www.logopedieroosthermsen.nl staan de laatste ontwikkelingen van Logopediepraktijk Roost/Hermsen of volg de praktijk op facebook en twitter.

Logopediepraktijk Roost/Hermsen is er in Lingewaard, Waalsprong en Nijmegen.

STMG present op SWL-markt

LINGEWAARD - STMG was duidelijk aanwezig op de SWL Markt in Bemmel.

Medewerkers spreken over een geslaagde dag, waarop zij de bezoekers ruim van informatie konden voorzien over de producten die Stichting Thuiszorg Midden Gelderland biedt.

Zoals de te leveren zorg, het cursusaanbod, de zelfsturende teams , persoonsalarmering en ledenservice en de flexibiliteit die de stichting biedt in de samenwerking met mantelzorgers en andere zorgdisciplines ten gunste van de cliënt.

De STMG-teams konden laten zien dat zij op professionele wijze mogen werken met hun hart.

Ook was er een prijsvraag 'hoeveel pennen zitten er in de vaas'; deze is gewonnen door Van Kempen, die twee uur gratis gebruik kunnen maken van een tuin- of klusjesman van STMG.

Open dag jarig hoveniersbedrijf Han Janssen

GENDT - Hoveniersbedrijf Han Janssen bestaat dit jaar 25 jaar en zal op zaterdag 27 september aan de Landelijke Open Dag Hoveniers deelnemen.

Op deze dag, een initiatief van Branchevereniging VHG, zetten bedrijven in de groene sector in het gehele land hun deuren open voor publiek. Bezoekers kunnen vragen stellen over planten, tuinieren en tuinen.

Hoveniersbedrijf Han Janssen is in 1989 in Huissen gestart en vanaf 1992 gevestigd in Gendt. Hoewel dit bedrijf al jaren een bekend gezicht in heel Lingewaard is, werken zij in tuinen in de hele omgeving rondom Arnhem en Nijmegen. "Het verlaagd btw-tarief op arbeid is nog geldig tot 31 december 2014, dus een mooie aanleiding die tuinrenovatie nog dit jaar uit te laten voeren!"

Wat is er te doen tijdens deze open dag? Laat u vrijblijvend adviseren over aanleg, onderhoud en renovatie van uw tuin. Bezoekers kunnen een gratis tuinschets laten maken door ontwerper Marcel Ubbink. Hiervoor graag aanmelden via info@hanjanssen.nl of bel 0481 425155. U kunt proeven van een streekproduct. Nestkastjes maken. Bekijken diverse materialen, zoals 12 volts buitenverlichting, kunststof vlonderplanken, enzovoort. Ezels wortels en fruit voeren.

Iedereen is welkom. Iedereen, van jong tot oud, is van harte welkom op 27 september. Altijd al eens een kijkje achter de schermen willen nemen van ons bedrijf? Tussen 10.00 en 16.00 uur ontvangen wij u graag.

Hoveniersbedrijf Han Janssen, Langstraat 293, Gendt; telefoon 0481-425155; www.hanjanssen.nl

HIPP is klaar voor de herfst

BEMMEL - HIPP mode aan de Dorpsstraat 50b te Bemmel is al weer bijna één jaar actief.

"Het is heel fijn om te merken dat steeds meer dames de weg naar HIPP weten te vinden maar nog belangrijker, dat ze ook terug komen! We hebben ons assortiment hier en daar iets aangepast en uitgebreid."

"Naast onze vertrouwde merken: Nick Jean, Ambika, Melissa en Sizy Q zijn er ook diverse nieuwe merken zoals: Studio Mo, Lofty manner en Enelle. Vrouwelijke en betaalbare collecties. Kom vrijblijvend eens een kijkje nemen. De koffie en thee staan klaar! Graag tot ziens bij HIPP. Ook aanstaande zondag zijn wij geopend met veel leuke aanbiedingen."

23 / 30

24 / 30

25 / 30

26 / 30

27 / 30

Hoera!

Onze lieve opa en oma zijn

20 september 40 jaar getrouwd!

Gefeliciteerd!

Liefs

Isa, Fiene, Lev en Fee

Pas op ga van de straat

deze jongen heeft voor de eerste keer

zijn rijbewijs gehaald gefeliciteerd

Geert en José

Hoera!

Op 20 september wordt onze stoere knul en grote broer alweer 6 jaar

Gefeliciteerd

Liefs papa, mama en Fenna

Deze mooie meid wordt zondag
14 september alweer 9 jaar!
Sara, wij wensen je een hele mooie zonnige dag toe.
Gefeliciteerd! XXX

Wilfred is 50 jaar
Als Abraham is hij nu klaar
Geniet van het leven
Want het duurt toch maar even.
Bedankt voor het leuke feest op
11 september
" De Ederveentjes "

Hoera Timo wordt 19 september
4 jaar
Veel plezier op school
Gefeliciteerd
Dikke knuffel van Opa en Oma
Sander, Laura en Maud

Hiep Hiep Hoera
Lana alweer 3 jaar
en
Mama 10 x 3 jaar
Gefeliciteerd
Opa(Riny) en Oma (Anita)

Hiep Hiep Hoera
Dila is 16 september
4 jaar
xxx
Opa + Oma Gerrits

Christe, gefeliciteerd met je
25 jarig jubileum
Je schoonmoeder

Ria & Wim bedankt voor het gezellige feest.

Jose & Henny.

Op 12 september waren onze ouders 45 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd van Johnny, Monique, Stefan en Tommy.
Hans en Frieda.

Hoera Hoera
Eindelijk word Jill 18 jaar
Daar moet op gedronken worden
Van Harte Gefeliciteerd xxx
Jerry, Bea, Marco, Jessy, Maikel, Joy

Al weer een week geleden 36 jaar getrouwd, gefeliciteerd XXX

Pa & ma het was grandioos feest.
Dank jullie wel!
Wilbert en Jewi .

Hiep Hiep Hoera
Sahar
14 september 9 jaar
van harte gefeliciteerd
Papa, Mama, Bahara en Pasoon Nassery

Ja het is waar!
Dit Haalderse paar
is getrouwd
al 50 jaar

Overzicht cursussen KBO Bemmel-Doornenburg

BEMMEL/DOORNENBURG - In samenwerking met de Stichting Welzijn Lingewaard worden in het seizoen 2014-2015 onderstaande cursussen en activiteiten voor alle senioren in de gemeente Lingewaard in het cultureel centrum De Kinkel in Bemmel georganiseerd. Onderstaande cursussen starten eind september of in oktober.

Koken: maandag 17.00 – 19.30 uur in de Joannesschool.

Engels beginners: dinsdag 28 oktober van 13.30-15.00 uur.

Engels conversatie: dinsdag 28 oktober van 19.00- 20.30 uur.

Engels gevorderden: woensdag 29 oktober van 190.00-20.30 uur

Kijk op Kunst dinsdag 23 september 10.00-12.00 uur (6 lessen om de 14 dagen.)

Luisteren naar muziek: woensdag 8 oktober van 9.15-10.45 uur (12 lessen).

Nordic Walking: woensdag 1 oktober. (6 lessen)

Spaans beginners: (3e jaar) donderdag 31 oktober 09.30-11.00 (24 lessen).

Spaans: gevorderden: donderdag 31 oktober 11.00-12.30 (24 lessen).

Levensfilosofie: vrijdag 3 oktober van 10.00-12.00 uur. (6 lessen)

Overige activiteiten:

Koersbal: woensdag 19.00-21.00 uur

Seniorenkoor: ·donderdag van 10.00-11.30 uur

Seniorenorkest The Young Once: donderdag 10.00-11.30 uur ofwel 19.30-21.00 uur (wisselend om de week)

Bridge: maandag en dinsdag van 13.30-17.00 uur.

Voor (meer) informatie kan men bellen, (bij voorkeur tussen 16.00 en 18.00 uur) met cursuscoördinatoren KBO Bemmel–Doornenburg Willemien Hermsen, 0481 463555 en José van Rossum 0481 461856.

'Noa-zommer'concert Dick van Altena

DOORNENBURG - Zaterdag 20 september komt Dick van Altena opnieuw naar kasteel Doornenburg voor een sfeervol solo optreden in de prachtige ridderzaal.

Het lijkt dit jaar niet op te kunnen wat de carrière van Van Altena betreft. Voetbaljournalist én muziekkenner Johan Derksen besteedde een uur lang aan de Oosterhoutse singer-songwriter in een TV special op RTL7.

Verder is Dick gevraagd voor de theaterreeks Willie's Deure met onder andere de Drentse dialectrockband Mooi Wark. Daarnaast maakt hij deel uit van het zeer succesvolle en onderscheiden muziektheaterprogramma Back to the country dat tot en met 2015 geprogrammeerd staat in de diverse zalen en schouwburgen en op festivals in binnen- én buitenland (van Duitsland tot zelfs de Faeröer Eilanden).

Maar in het unieke, semi-akoestische tweede 'noa-zommer'concert in Doornenburg gaat het om de man, zijn gitaar en zijn liedjes: Dick van Altena brengt niet alleen zijn mooiste dialectliedjes maar ook enkele juweeltjes van zijn splinternieuwe Nederlandstalige luisteralbum.

Uiteraard zullen de country klassiekers ook niet ontbreken. De aanvang van het concert is 20.00 uur, het kasteel is open vanaf 19.30 uur.

Na afloop van het concert is er gelegenheid gezellig na te praten onder het genot van een drankje in de hal van het kasteel. De entree in de voorverkoop bedraagt negen euro.

Reserveren en aanmelden bij 0481 422847/026 325568, daarna het bedrag overmaken op IBANnr NL26 RABO 030.56.33.686 ten name van Stichting tot Behoud van den Doornenburg onder vermelding van 'Noa-zommer concert' en uw telefoonnummer /e-mailadres (Betaald is gereserveerd!). Meer informatie staat op www.kasteeldoornenburg.nl.

Struinen in Bemmelse Waard

BEMMEL - "We hopen u te mogen begroeten op deze matineuze natuurstruintocht met gids van IVNRijnWaal." De natuur trekt zijn herfstkleed al langzaam aan, eerste tekenen zijn al zichtbaar.

De paddenstoelen die massaal tevoorschijn komen, de bladeren die al andere kleuren aannemen en zelfs al beginnen te vallen. Vogels die al vertrokken zijn naar warmere oorden of op het punt staan de vaak lange reis te beginnen.

Maar ook is het te zien aan de dieren die al bezig zijn voorraden op te bouwen voor de mogelijk strenge winter. We verwachten dan ook sporen hiervan tegen te komen. Zo ook van de bever die al knagend zijn wintervoorraad van takken en twijgen aanlegt.

De zaden nu nog in overvloed voorradig en waar gretig gebruik van gemaakt wordt door bijvoorbeeld de verschillende soorten vinken.

Verzamelen: Om 08:30 uur, op het parkeerterrein achter de dijk, ter hoogte van de afrit Waaldijk –Sportlaan, in Bemmel. Dd tocht duurt ongeveer twee uur. Aan deze tocht zijn geen kosten verbonden. "Zorg voor goed eventueel waterdicht schoeisel en neem, zo mogelijk, een verrekijker mee. Deze tocht is minder geschikt is voor mensen die niet goed ter been zijn."

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen

HUISSEN - De kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen is zondag 21 september om 10.00 uur te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is dominee M. Glastra. Er is een crèche en minikinderkerk tot vier jaar. Kinderkerk van vier tot twaalf jaar. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Startzondag: Bouwen

Startzondag? Waar starten we mee?? De kerk loopt toch lekker en gaat toch altijd door: iedere week is er een dienst?!

Toch is er op zondag 21 september een bijzondere dienst. We zetten de 'kerk' in de steigers: we bouwen aan de kerk als gebouw. En we bouwen aan de inhoud van wat er in de kerk gelezen, gezongen, gebeden en vooral gevierd wordt.

Een kerkgebouw kan niet zonder regelmatig onderhoud. Er is een begin gemaakt met de uitvoering van het onderhoud: de zonnepanelen zijn geplaatst en de keuken is vervangen.

Als het gebouw niet zonder onderhoud kan, kunnen z'n gebruikers dat zeker niet. Lezen, bidden, zingen en vieren moet binnen de gemeente 'onderhouden' worden. Dat 'onderhoud' markeren we tijdens de startzondag. We zetten ons geloof in de steigers zodat het niet verstoft, maar juist vernieuwd wordt.

De Startzondag is een nieuw begin voor onze geloofsbeleving. We bouwen aan ons geloof door te blijven vieren en te verbinden. En een startmoment om de vernieuwing van het gebouw verder uit te voeren te maken.

Na de 'normale' dienst is er koffie. Tijdens de koffie start er een roulerend programma voor jong en oud wat uitmondt in een gezamenlijke lunch. Voor de kinderen start er een nieuw inzamelingsproject. Acties voor Werk aan de Kerk 2.0 worden gestart en gepland. De lunch moet bereid worden in de nieuwe keuken. Er worden filmopnamen gemaakt.

Het langste kunstwerk aan de Waal

LINGEWAARD - "Deze zomer maken we met heel veel organisaties (zie www.ideeenfabriek.info/deelnemers.html) mooie waalindrukken op planken, Op 18 oktober om 16.00 uur maken we met z'n allen met deze planken het langste kunstwerk aan de Waal."

Iedereen die een plank heeft gemaakt, wordt gevraagd om zijn of haar plank tegen de andere plank vast te houden om zo een feestelijk lint vormen.

We beleven de Waal via allerlei belevingsmogelijkheden langs de Waal. We genieten van de natuur, de luchten, de schepen die voorbij gaan en rapen van de stranden de aangespoelde schatten. Bij verzorgingshuizen gaan we op zoek naar de herinneringen aan de Waal. We maken dan onder andere combinaties met kinderen en ouderen.

Redoutes (wachttorens)

In het kader van de duurzaamheid gaan we de 'Waalindrukken' planken volgend jaar hergebruiken in tijdelijke en kleurrijke redoutes op verschillende plekken langs de Waal. Samen met lokale en regionale ondernemers, verenigingen, verenigingen en bewoners, Wie bouwt de mooiste redoute? Ieder met zijn eigen kenmerk van die streek. de eerste tijdelijke is redoute gebouwd, staat langs de defensiedijk in Bemmel. Vlakbij het gemaalhuisje.

Redoutes, ook wel wachttorens genoemd, stonden in de uiterwaarden en langs schaardijken. Ze moesten waken tegen Spaanse infiltraties en konden waarschuwen voor gevaar door middel van rooksignalen en vuurbakens.

In het kader van ruimte voor de rivier willen we redoutes weer terug brengen in de herinnering van mensen. Om hiermee ook de dreiging en de kansen van het water onder de aandacht te brengen.

Wilt u deelnemen of meer informatie, kijk dan ook op www.ideeenfabriek.info/algemene-informatie.html.

Mega Pub Quiz in Bemmel

BEMMEL - Op zaterdag 25 oktober is het tijd voor een Mega Pub Quiz. Wie gezellig uitgaan en spel met vrienden wil combineren, kan op deze avond zijn lol helemaal op.

In teamverband (drie tot zes personen) beantwoord je vragen die door een quizmaster gesteld worden. De quiz bestaat uit verschillende rondes waaronder een geluidsronde, plaatjesronde et cetera. Voor het winnende team is er een leuke prijs. Maar uiteraard ook voor (individueel) de slimste van deze avond. Aanmelden voor deze avond kan via info@cafe61.nl

"Deelname kost per persoon 2,50 euro; daar krijg je wat lekkers en gegarandeerd een leuke avond met je vrienden, familie, collega's etc. voor terug.

De Quiz wordt gehouden in de feesttent op het Kinkelplein in Bemmel. De start is om 20.30 uur. De tent is geopend vanaf 20.00 uur.

De Mega Pub Quiz is onderdeel van het Herfstfestijn Bemmel.

Kleindierenkeuring in Gendt

GENDT - De kleindierenkeuring bij de Betuwse kleindierenvereniging BKV is op zaterdag morgen 20 september is er van 9.00 tot 12 .00 uur in zalen Tinneveld aan de Dorpstraat 58 in Gendt.

Het is een keuring van konijnen 65 stuks rassen Wener, hoenders 40 waaronder de grote brahma. Dwerghoenders 45 waaronder sebright . Watervogels 40 waaronder kwakers enzovoort.

Tevens ingeschreven de serama 's: vijf; totaal bijna tweehonderd dieren. De dieren worden door drie keurmeesters beoordeeld op bouw, type, kleur enzovoort. De entree is gratis.

Grote najaarsproeverij bij 't Wijnhuys

HUISSEN - Sinds 2007 is 't Wijnhuys gevestigd midden in het centrum van Huissen, een prachtige winkel met een ruime keuze uit wijn, mooi whisky's en ander gedistilleerd en bijpassende cadeau artikelen. Met vakkennis en enthousiasme adviseren de eigenaresse Marianne Charbon en haar zeer deskundige medewerkers u. Advies voor passende wijnen voor uw borrel, diner of geschenk.

De grote najaars overzichts proeverij is deze keer gepland op donderdag 18 september. Er zullen voor u meer dan zestig wijnen openstaan. Een ruim assortiment wijnen, uit de 'zogenaamde' nieuwe wereld en natuurlijk ontbreekt Europa niet! Denk aan onder andere de mooie wijnhuizen Salentein, Bilbao, Laurent Miquel, Montes en Yalumba. Verder kan de consument rekenen op diverse acties en hele mooi scherpe aanbiedingen.

Dit jaar dragen De Kaasshop (met prachtige kazen en informatie over de Zwitserse raclette), Juul Bodyfashion, een touch bij het mooie 'engelachtige' Chileense wijnhuis Montes hun steentje bij aan deze gezellige avond. De creatieve Muis laat u zien, hoe u zelf likeurbonbons kan maken. De prachtige likeuren zijn natuurlijk verkrijgbaar bij 't Wijnhuys.

Ook kunt u op de proeverij vast onze relatiegeschenken brochure inzien om een idee op te doen voor de komende feestdagen. Tevens introduceren wij deze avond "les Vins des Femmes"! Nieuwsgierig naar deze items? Kom dan binnen!

De toegang van de proeverij is gratis.

U bent van harte welkom vanaf 20.00 uur bij De Buitenpoort, Helmichstraat 1 te Huissen. Opgeven kunt u zich bij 't Wijnhuys 026 3257065 of info@wijnhuys.com.

Jettie Aarntzen als gastouder terug in de kinderopvang

Dany Ytsma van Hét Gastouderbureau overhandigt aan gastouder Jettie Aarntzen het boek 'Pedagogisch Kader voor de Gastouderopvang' nadat haar officiële registratie als gastouder een feit is geworden.

BEMMEL - 'De cirkel is rond', aldus Jettie Aarntzen uit Bemmel. Als voormalig eigenaar van onder meer het naastgelegen kinderdagverblijf De Wolkenwereld van Kinderopvang Zonnekinderen, is ze sinds kort als gastouder aan de slag via Hét Gastouderbureau.

Met haar man Fons heeft Jettie de kinderdagopvang op de kaart gezet in Lingewaard. Enige jaren geleden is het dagverblijf onder de vlag van Kinderopvang Zonnekinderen verder gegaan. ''Nu Zonnekinderen begint met gastouderopvang, begint het bij mij weer te kriebelen'', zegt Jettie. Het lijkt haar heerlijk om weer professioneel, maar dan kleinschalig met kinderen aan het werk te kunnen. "En wij zijn blij met Jettie", aldus Dany Ytsma van Hét Gastouderbureau. "Jettie kent Kinderopvang Zonnekinderen als geen ander, ze weet waar de organisatie voor staat en wat Zonnekinderen belangrijk vindt".

Als gastouder aan de slag via Hét Gastouderbureau betekent optimaal gefaciliteerd worden. Hoewel Jettie natuurlijk voldoet aan de wettelijke eisen, stelt Hét Gastouderbureau een exemplaar van het 'Pedagogisch kader voor de gastouderopvang' ter beschikking. Daarnaast kan ze een keuze maken uit het scholingsaanbod middels e-learning via de Kinderopvang Academie. De bemiddelings-medewerker staat de gastouder met raad en daad terzijde. Voor het beantwoorden van een vraag over te declareren kosten, maar ook voor pedagogisch advies. Ook op administratief gebied kan Jettie gebruik maken van ondersteuning van Hét Gastouderbureau, door middel van een zeer gebruiksvriendelijk declaratie- en facturatiesysteem. Vanuit Hét Gastouderbureau wordt tevens alles geregeld in het kader van het toezicht vanuit de overheid. "Jettie wordt bij Zonnekinderen gezien als een volwaardige collega." Hierdoor ontstaat een optimale balans tussen vrijheid versus verbondenheid.

Start Zandsehof.nl fase twee

HUISSEN - Binnenkort zal Aannemersbedrijf Jan Oosterhout starten met de bouw van fase 2 van het project Zandsehof.nl, op de hoek van de Karstraat en de Zandsedwarsstraat te Huissen. Het bestaande pand, waar voorheen Chinees restaurant Het Paradijs was gevestigd, is de afgelopen weken reeds ontdaan van het asbest en op 11 september is gestart met de sloop.

In fase 1 zijn vijftien startersappartementen gerealiseerd, die bij de oplevering in mei van dit jaar allen waren verkocht. Na de oplevering is gestart met de verkoop van de tweede fase.

Inmiddels zijn voldoende appartementen verkocht om ook het tweede gebouw te realiseren. Dit bestaat uit een winkelruimte op de begane grond met daarboven twaalf driekamerappartementen. Er zijn nog slechts enkele appartementen beschikbaar. Naar verwachting zal midden volgend jaar het tweede gebouw worden opgeleverd en het totaalplan worden afgerond.

Naast de sloop en de bouw zal binnenkort ook worden gestart met de verplaatsing van de speeltuin aan de Eikenstraat en het herinrichten van de parkeerplaatsen.

Nóg fijner winkelen in vernieuwde Hema

LINGEWAARD - Klanten van Hema Huissen en Hema Bemmel zullen het ongetwijfeld gemerkt hebben: er werd hard gewerkt aan een nieuwe winkel. Hema wordt namelijk nog leuker. De vernieuwde lay-out van de winkel heeft een lossere indeling gekregen. Hierdoor is het nog prettiger om rond te neuzen en te winkelen in plaats van alleen de nodige boodschappen te doen.

Hema wordt sowieso leuker met de nieuwe 'echte blijmakers' van Hema. Een nieuw assortiment van honderden artikelen tegen scherpe prijzen. Precies die fijne spullen van goede kwaliteit waarvoor je altijd naar Hema gaat. En of dat nog niet genoeg is, vieren Hema Huissen en Hema Bemmel deze spectaculaire winkel makeover met leuke acties, activiteiten en mooie aanbiedingen.

Feest

Vanaf woensdag 17 september start een kortingvierdaagse. Maak kennis met de nieuwe blijmakers van Hema en ontvang twintig procent korting op een echte blijmaker naar keuze. Op zaterdag 20 september barst het feest los in Hema Huissen en Hema Bemmel. Met activiteiten als cakejes versieren, muziek, een spannende speurtocht, ballonnen en gratis limonade wordt de nieuwe winkel feestelijk ingeluid. Vaders en moeders kunnen zich te goed doen aan de bekende verse appeltaart die alleen op zaterdag 20 september voor slechts 2,50 euro mee naar huis mag.

Gratis Big Shopper

Alle blijmakers en andere HEMA artikelen neem je mee in de Big Shopper die alleen op zaterdag 20 september gratis wordt meegegeven bij besteding van vijftien euro of meer. Reden genoeg om langs te komen in Hema Huissen of Hema Bemmel. Want Hema maakt gewoon bijzonder!

Wie wordt de honderdste Vriend van deBOL?

BEMMEL - Stichting deBOL is een organisatie die tot doel heeft (zoals in de oprichtingsakte staat 25.10.2002) het organiseren van evenementen en het ontplooien van activiteiten in het kader van de promotie van het dorp Bemmel, onderdeel van de gemeente Bemmel (welke gemeente vanaf 1 januari 2003 zal heten gemeente Lingewaard). En het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden en daartoe bevordelijk kunnen zijn.

Inmiddels heeft deBOL wel bewezen dat er aan de activiteiten die zij organiseert veel behoefte is. Een groot aantal mensen neemt deel aan de meestal sportieve en gezellige activiteiten, waarbij het wandelen tegenwoordig de hoofdmoot vormt. Zoals de 50+wandeltochten, de Avond4Daagse, de Middeleeuwse Wandeltocht en de Wandel-2-Daagse Bemmel.

Om een goede financiële basis in stand te houden kan een ieder voor vijfentwintig euro per jaar 'Vriend van deBOL' worden, men wordt dan op de hoogte gehouden van de activiteiten en eens per jaar uitgenodigd voor een speciale 'Vrienden van deBOL'-bijeenkomst.

De teller staat per 1 september op 94. Wie wordt de honderdste Vriend van deBOL? "Geeft u op bij het bestuur van stichting deBOL telefoon 0481 462890/461422." Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl.

Activiteiten bij De Zilverkamp

HUISSEN - Zaterdag 20 september zullen we weer knallen met een nieuwe activiteit.

"We gaan namelijk fotolijstjes maken van macaroni, strikjes pasta en pennepasta! Maak dus je eigen unieke ontwerp. Wil je een rechthoek, een ovaal, een hartje, een rondje of een vierkantje, alles is mogelijk. Ben je helemaal klaar, dan spuiten wij hem nog in een toffe kleur voor je! Kom dus ook weer op zaterdag 20 september tussen 11.00 en14.30 uur naar winkelcentrum De Zilverkamp en doe mee. Hier zitten geen kosten aan verbonden."

"Like nu onze Facebookpagina en zie wat er elke week te doen is voor uw kinderen. Boodschappen doen wordt leuk, met de gratis kinderactiviteiten van winkeliersvereniging De Zilverkamp (www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp).